ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . 
Δευτέρα 26  Νοεμβρίου 2018 ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .~**   26 Νοεμβρίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Στυλιανού

~   : Τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού τιμά σήμερα, 26 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ’ αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.  Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια.
Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ’ αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.  Ο Άγιος Στυλιανός, παρά την ερημική ζωή του, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Αν, έλεγε, η ταπεινοφροσύνη αποτελεί θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ’ ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλές φορές οι γονείς έφεραν προς αυτόν τα παιδιά τους, και τότε η αγαλλίαση του Αγίου ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θεός βραβεύοντας το Ιερό αυτό αίσθημα του, προίκισε τον Άγιο με το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθίστα εύτεκνους άτεκνες γυναίκες. Ο Άγιος Στυλιανός κοιμήθηκε πλήρης ήμερων αλλά και αρετών. Απολυτίκιο: Ήχος γ’. Θείας πίστεως. Στήλη έμψυχος της εγκρατείας, στύλος άσειστος της Εκκλησίας Στυλιανέ ανεδείχθης μακάριε, ανατεθείς γαρ Θεώ εκ νεότητος κατοικητήριον ώφθης του Πνεύματος. Πάτερ όσιε Χριστόν τον Θεόν ικέτευε δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος. 
~**  Μητέρες της Εκκλησίας

~   Εκτός από τους Πατέρες, υπάρχουν και οι αγίες Μητέρες της Εκκλησίας, που εντάσσονται κυρίως στην τελευταία ομάδα, των διδασκάλων που δεν έγραψαν οι ίδιοι, αλλά ο βίος και τα λόγια τους καταγράφτηκαν και μας μεταφέρθηκαν από άλλους. Τέτοιες μεγάλες διδασκάλισσες της ορθοδοξίας, ανάμεσα σε εκατοντάδες, ήταν: η αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνα, που, ενώ ήταν ήδη κρατούμενη για την πίστη της, έφερε στο χριστιανισμό 150 ειδωλολάτρες φιλοσόφους και 500 στρατιώτες με το διοικητή τους (όλοι αυτοί εκτελέστηκαν και είναι άγιοι της Εκκλησίας μας),
η αγία Μακρίνα, γιαγιά του Μ. Βασιλείου και του αγίου Γρηγορίου Νύσσης, η εγγονή της, αγία Μακρίνα επίσης, η «θεολόγος, διδασκάλισσα και φιλόσοφος» (κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης), που έπεισε τη μητέρα της, την αγία Εμμέλεια, να δώσει ίσα δικαιώματα στις υπηρέτριες και τις δούλες της και τελικά να τις απελευθερώσει, η αγία Μαρία η Αιγυπτία (πλούσια κοπέλα, που ζούσε ως πόρνη για την ηδονή, όχι για τα χρήματα. Πηγαίνοντας να προσκυνήσει στα Ιεροσόλυμα, διέφθειρε πολλους άντρες που ταξίδευαν στο ίδιο πλοίο. Όταν όμως έφτασε εκεί, μια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε να πλησιάσει τον Τίμιο Σταυρό –τότε έφυγε για τα βάθη της ερήμου, όπου και έζησε μέχρι που την ανακάλυψε από θεϊκό όραμα ο άγιος Ζωσιμάς, ο οποίος την κοινώνησε, και αργότερα, με τη βοήθεια ενός λιονταριού, την έθαψε), η αγία Μελάνη, που, μαζί με τον άντρα της, σκόρπισε την περιουσία της απελευθερώνοντας αιχμαλώτους και κατέληξε πνευματική μητέρα της γυναικείας μοναστικής αδελφότητας, που είχε ιδρύσει στα Ιεροσόλυμα η πρώτη αγία Μελάνη, η γιαγιά της, η αγία Ειρήνη του Χρυσοβαλάντου, που υψωνόταν στον αέρα όταν προσευχόταν και λύγιζαν τα κυπαρίσσια, η αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα, που έζησε στη Χίο το 15ο αιώνα και τέλεσε αμέτρητα θαύματα και εν ζωή και μετά την κοίμησή της, οι επίσης μεγάλες ασκήτριες αγίες Συγκλητική, Αναστασία η πρώην πατρικία (έζησε σε μια σπηλιά που τη γνώριζε μόνον ο άγιος Δανιήλ της Σκήτης, τον 6ο αιώνα), Θεοκτίστη της Λέσβου, Σάρρα και Θεοδώρα. οι μεγάλες αγίες της φιλανθρωπίας Φιλοθέη η Αθηναία (1589) και Ελισάβετ η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (1918), που δαπάνησαν όλη τους την περιουσία για την ίδρυση νοσοκομείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και τελικά έδωσαν και το αίμα τους (η πρώτη θανατώθηκε από τους Τούρκους και η δεύτερη από τους κομμουνιστές), 
***  Φθάνει στην Καλαμάτα η κακοκαιρία -Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 26/11/2018 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος, κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανότητα ξαφνικής συσσώρευσης υδάτων και πρόκλησης μικροπλημμυρικών φαινομένων. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ και από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν ΝΔ άνεμοι, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ με αποτέλεσμα την πρόκληση ενισχυμένου κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον ΝΔ άνεμο.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασπόβροχο.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr
Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμάτας για την επερχόμενη κακοκαιρία

***   Φιντέλ Κάστρο: Δύο χρόνια από το θάνατό του 
Υπήρξε το επαναστατικό ίνδαλμα για την παγκόσμια νεολαία, επέζησε αναρίθμητων (638) αποπειρών δολοφονίας από τις κυβερνήσεις της ηγέτιδας χώρας του «Ελεύθερου κόσμου», ωστόσο άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στην παγκόσμια Ιστορία, σε αντίθεση με τα άθλια ανθρωπάκια- προέδρους των ΗΠΑ που ουδείς τους μνημονεύει.
Κανείς σήμερα στην Κούβα δεν αμφισβητεί την αξία της Επανάστασης, κανείς δεν αμφιβάλει για τα εντυπωσιακά της επιτεύγματα κυρίως στο κοινωνικό κράτος, εξασφάλιση δουλειάς σε όλους, πραγματικά δωρεάν παιδεία και υγεία, στον τομέα της οποίας κυριολεκτικά έχουν πραγματοποιηθεί θαύματα.
 Χωρίς την Επανάσταση η Κούβα σήμερα θα ήταν μια ακόμη αποικία- μπανανία των ΗΠΑ στην Καραϊβική. Ένα πορνείο, ένα καζινάδικο με εξαθλιωμένους κατοίκους, με  ηγέτες εγκάθετους των ΗΠΑ, με τις δολοφονικές συμμορίες, τους ναρκέμπορους και τους ξένους «προστάτες» να ορίζουν τις τύχες των κατοίκων του νησιού.
Μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Φ. Κάστρο, κατά του Μπατίστα, τον Ιούλιο του 1953, ο Φιντέλ συνελήφθη μαζί με τους συντρόφους του και οδηγήθηκε σε δίκη όπου υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του, λέγοντας στους δικαστές του: «καταδικάστε με, η Ιστορία θα με δικαιώσει». Έτσι κι έγινε. Ο εισαγγελέας ζήτησε 30 χρόνια φυλακή, το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια, αλλά μετά από δύο χρόνια χορηγήθηκε γενική αμνηστία και ο Φιντέλ με τους συναγωνιστές του που είχαν επιζήσει, κατέφυγε στο Μεξικό όπου γνώρισε τον Τσέ Γκεβάρα και τον Καμίλο Σιενφουέγκος, εμβληματικές μορφές της Επανάστασης που επρόκειτο να επακολουθήσει μετά από τρία χρόνια, το 1956.
 Τρία χρόνια αργότερα έμπαινε θριαμβευτής στην Αβάνα και ξεκίνησε πρωτόγνωρες κοινωνικές αλλαγές στο νησί αυτό της Καραϊβικής, με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας του.
Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την εκδίωξη των αμερικάνικων εταιριών που είχαν στα χέρια τους όλη την οικονομία της Κούβας.  Έτσι ήρθε σε άμεση σύγκρουση με την γειτονική υπερδύναμη που άρχισε αμέσως την εκπαίδευση συμμοριών μισθοφόρων για την ανατροπή του νέου καθεστώτος και την δολοφονία του Φιντέλ, με αποκορύφωμα την απόβαση 1500 αποβρασμάτων από όλη τη Λατινική Αμερική υπό την ηγεσία αξιωματικών της ΣΙΑ, στον κόλπο των χοίρων τον Απρίλιο του 1961.
 Με μπροστάρηδες τον Φιντέλ και τον Τσε ο επαναστατικός στρατός και ο οπλισμένος λαός της Κούβας συνέτριψαν, σε τρείς μέρες, τις συμμορίες της ΣΙΑ. Μετά τη συντριπτική νίκη της Επανάστασης απέναντι στο θηρίο, που ξεφτιλίστηκε πλέον διεθνώς, ο λαός της Κούβας συσπειρώθηκε περισσότερο γύρω από την ηγεσία του, ενώ Σοβιετική Ένωση και Κίνα ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με την Κούβα, ενώ στη Λατινική Αμερική άρχισαν να φουντώνουν αντιαμερικανικά κινήματα που θορύβησαν την αμερικάνικη ολιγαρχία.
Μετά τη νίκη στον κόλπο των χοίρων, ο Φιντέλ ανακηρύσσει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής» και δηλώνει «είμαι Μαρξιστής –Λενινιστής και θα είμαι για πάντα».
 Έκτοτε η Κούβα υφίσταται τον πιο άγριο εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς υποτελείς της. Όμως άντεξε και αντέχει, με τεράστιο βέβαια κόστος για την ευημερία του λαού της, χάρις στη σοσιαλιστική δομή της οικονομίας της.
Καμία καπιταλιστική χώρα δεν θα άντεχε τέτοιου είδους εξοντωτικό αποκλεισμό όχι για 60 χρόνια όπως η Κούβα, αλλά ούτε για 60 ώρες. Κι αυτό δείχνει τη δύναμη και την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής οικονομίας και κοινωνίας, απέναντι στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που καταδυναστεύει το σύνολο σχεδόν των λαών του πλανήτη, οδηγώντας τους από πόλεμο σε πόλεμο και από κρίση σε κρίση.
Το όνομα του Φιντέλ θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες και στις καρδιές του Κουβανικού λαού και όλου του κόσμου!  "YO SOY FIDEL" , "ΕΙΜΑΙ ΦΙΝΤΕΛ"  λέει ο κάθε Κουβανός  σήμερα !
 Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης Καλαμάτας,  "Venceremos" 

***  Ενστάσεις Ν. Πατσαρίνου στην επιλογή του Γ. Δέδε 
Στρατιώτης αλλά με… φωνή και άποψη αποδεικνύεται ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος. Πέρα από την ξεκάθαρη θέση που έχει δημοσιοποιήσει εναντίον της κυβερνητικής απόφασης να προχωρήσει το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε και την άποψή του για τις επιλογές του κόμματός του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές.
Στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, στην εκπομπή «Πρωινή Περίπολος» με την Τόνια Μεγρέμη, όπου φιλοξενήθηκε, προχθές, αρχικά αναφέρθηκε στην αναβληθείσα συνεδρίαση του ΠεΣυ και στα όσα καταλόγισε η Αντιπεριφερειάρχης κα .Νικολάκου στην αντιπολίτευση, με αφορμή την αποχή των μελών της από την συνεδρίαση της Τετάρτης.
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτημα, για το πως βλέπει ο ίδιος την υποψηφιότητα του κ. Δέδε – με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε πως έχει ενστάσεις για την απόφαση αυτή, αλλά είναι σεβαστή.
 "Εμείς λειτουργούμε συλλογικά. Η απόφαση για τον κ. Δέδε προφανώς έχει να κάνει με απόφαση των κεντρικών οργάνων. Είναι σεβαστή αλλά εγώ έχω τις ενστάσεις μου και τις διαφοροποιήσεις μου για ορισμένα ζητήματα. Πιστεύω, πως θα μπορούσε να ληφθεί πολύ περισσότερο υπόψη η αυτοδιοικητική παρουσία του καθενός και η λειτουργία των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο την τελευταία τετραετία, ανέφερε.
Ερωτηθείς για το εάν νιώθει. πως παραγκωνίστηκε στην όλη διαδικασία επιλογής του κόμματος, δήλωσε: "Ουδείς αναντικατάστατος. Κανείς δεν παραγκωνίζεται. Θέλω να ελπίζω πως η παρουσία του κ. Δέδε θα είναι πολύ καλύτερη από την παρουσία της δική μας παράταξης στο ΠεΣυ. Αυτό μένει να το δούμε. Έχω τις διαφοροποιήσεις μου, αλλά τοποθετήθηκα μέσα στα συλλογικά όργανα. Εύχομαι ο κ. Δέδες να πάει καλύτερα από εμάς και να κερδίσει την πρώτη θέση, αξιοποιώντας το εργαλείο της απλής αναλογικής".
Τέλος όπως μας γνωστοποίησε ο κ. Πατσαρίνος. δεν θα συστρατευθεί στο πλευρό του κ. Δέδε, καθώς δεν θα συμμετέχει στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.  Α.Π.

***  Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ξένης Αραπογιάννη "Αρχαία Θουρία - Το Ασκληπιείο" 
Το εξαιρετικά σημαντικό και εντυπωσιακό αρχαιολογικό μνημείο, το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ήταν το θέμα του βιβλίου της υπεύθυνης του ανασκαφικού έργου στην περιοχή, Ξένης Αραπογιάννη, το οποίο παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας REX.
Για το βιβλίο, την Αρχαία Θουρία και την Ξένη Αραπογιάννη μίλησαν ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης και ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος, δικηγόρος. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς. Η παρουσίαση του βιβλίου "Αρχαία Θουρία - Το Ασκληπιείο" οργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” και τις εκδόσεις "Αρχείο".
Όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση, "κάτω από έναν ελαιώνα που απαλλοτριώθηκε με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη του, κρυβόταν το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ένα εκπληκτικό μνημείο της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς.
Η Ξένη Αραπογιάννη, που πραγματοποίησε τις εξαιρετικές αυτές ανασκαφές, αφηγείται την ιστορία της απαλλοτρίωσης και της ανακάλυψης, επίσης περιγράφει τον χώρο, το μνημείο και τα ευρήματα σε ένα κείμενο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κατανοητό για τους μη ειδικούς, όσο και χρήσιμο στους αρχαιολόγους".
Η Ξένη Αραπογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό, και είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ως αρχαιολόγος του Υπουργείου. Πολιτισμού υπηρέτησε επί σειρά ετών σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Β΄, Ι΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων).
Από το 1990 ως την άνοιξη του 2006 υπήρξε Διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου διεξήγαγε σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε την ευθύνη όλων των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία καθώς και της επανέκθεσης των τριών Μουσείων της και του Αρχαιολογικού Μουσείου της 'Ηλιδας.
Από τον Απρίλιο του 2006 έως το τέλος του 2011 υπήρξε Διευθύντρια της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και είχε την εποπτεία της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Από το 2009 έως σήμερα είναι Διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας.
*** *** Ξεκίνησαν στο «Θάρρος» οι "Προσωπικές Στιγμές" 
Άνοιξαν χθες το απόγευμα οι πόρτες του τυπογραφείου του «Θάρρους», όπου εκεί πραγματοποιείται η έκθεση “Προσωπικές Στιγμές” από την Φωτογραφική Oμάδα Καλαμάτας.
H Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (Φ.Ο.ΚΑΛ)", με συντονιστή τον Νίκο Ηλιόπουλο, δραστηριοποιείται φωτογραφικά και πολιτιστικά από τον Ιανουάριο του  2017 και στοχεύει στη δημιουργική ενασχόληση, άσκηση και καλλιτεχνική έκφραση των μελών της στη φωτογραφία.
Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων υλοποιήθηκε  κατά τη διάρκεια του 2017 – 2018 η δημιουργική εργασία "Προσωπικές Στιγμές" και  φέρει την προσωπική σφραγίδα του ύφους, της σκέψης, της φωτογραφικής ματιάς -και όχι μόνο- των μελών της Φ.Ο.ΚΑΛ, που επέλεξαν να τη φέρουν σε πέρας.
Κάθε συμμετέχων στη συγκεκριμένη εργασία εκθέτει μέχρι πέντε φωτογραφίες, οι οποίες είναι το αισθητικό αποτέλεσμα μιας πορείας που έκρυβε προκλήσεις και εκπλήξεις σε όλα τα επίπεδα.
Όλο αυτό το "ταξίδι" καταγράφεται σε ένα τετράδιο (sketchbook), με τον τρόπο που ταιριάζει στο ύφος κάθε συμμετέχοντος. Η θεωρητική εργασία ολοκληρώνεται με ένα μικρό κείμενο, το οποίο περιγράφει την περιδιάβαση καθενός στη γνώση, στο λόγο, τη μουσική, την Τέχνη εν γένει, αλλά και στον εαυτό του και αποτελεί τη "γέφυρα" που συνδέει αυτή με τις φωτογραφίες, το αισθητικό - φωτογραφικό αποτύπωμά της σε ένα ταξίδι που συνεχίζεται…
Η έκθεση φωτογραφίας είναι επισκέψιμη τις εξής ημέρες και ώρες:
Δευτέρα 26/11/2018, 6:00μ.μ –   8:00μ.μ
Τρίτη 27/11/2018, 6:00μ.μ –   8:00μ.μ 
  ***  Τριφυλία: Δεδομένα, ρευστότητα και... παραδοξότητα ενόψει δημοτικών εκλογών 
Τέσσερις μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, ρευστότητα επικρατεί σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό πεδίο στην Τριφυλία.
Κανένας δε μπορεί να προβλέψει, να εκτιμήσει με ασφάλεια ή να πει με απόλυτη βεβαιότητα πώς, τελικά, θα διαμορφωθεί το σκηνικό ενόψει των εκλογών.
Αν κάποιος άγνωστος στην περιοχή, που να μην έχει καμία, μα καμία σχέση με τον τόπο, κάτσει και ακούσει το τι λέγεται και “κυκλοφορεί” σχετικά με τις εκλογές θα νομίσει, πραγματικά, πως ίσως η Τριφυλία είναι η πρωτεύουσα της χώρας ή, ακόμη, ενδεχομένως και ο ομφαλός της γης!
Οργιάζουν παραφιλολογία, συνωμοσιολογία, σεναριολογία, φημολογία.
H δημοσιογραφική δεοντολογία και ακεραιότητα και η προσωπική μας αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, δε μας επιτρέπουν να γράφουμε και να ξαναγράφουμε ό,τι κατεβάζει η “γκλάβα” του οιοδήποτε όσο και αν εκείνος μπορεί να “φουσκώνει” από το δήθεν “παραγοντιλίκι”.
Ούτε και πρόκειται ποτέ να μετατραπούμε σε… «μέσον» για μόστρα οιουδήποτε και πολύ δε περισσότερο να “χρησιμοποιηθούμε”, έστω και ακούσια, για προ-εκλογικά παιχνίδια! Φήμες κυκλοφορούν πολλές! Άλλες με μια στοιχειώδη βάση ανταποκρινόμενες, ως ένα βαθμό, στην αλήθεια και άλλες, δυστυχώς, όχι απλώς εξωπραγματικές αλλά που αγγίζουν και το όριο της φαντασιοπληξίας!
«Ως δεδομένα θεωρούνται η σχεδόν πλήρης απογοήτευση της κοινωνίας από τη σημερινή και απερχόμενη δημοτική Αρχή Κατσίβελα, αλλά και απογοήτευση, γενικότερα, από το σημερινό και απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις όποιες πιθανά εξαιρέσεις να «χάνονται» στη συνολική εικόνα που παρουσιάζεται.
Παράλληλα, δεδομένη και διάχυτη είναι στην κοινωνία της Τριφυλίας η εναγώνια αναζήτηση προοπτικής για το δήμο και τον τόπο από αυτοδιοικητικό σχήμα που να εμπνεύσει, ενώσει, συσπειρώσει και ανοίξει το δρόμο στο μέλλον», αναφέρθηκε σε άρθρο του γράφοντος στο φύλλο του «Θ» την προηγούμενη Κυριακή και αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια της σημερινής πραγματικότητας η οποία και αποτελεί αφετηρία εξελίξεων.
«Η σημερινή και απερχόμενη δημοτική Αρχή κρίνεται, κρίθηκε, βοά η Τριφυλία ότι δεν πέτυχε αλλά… έτσι “έτυχε” κατά τη διαρρεύσασα τετραετή θητεία της. Εάν, άλλωστε, η κοινωνία θεωρούσε ότι είχε πετύχει η σημερινή και απερχόμενη δημοτική Αρχή, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συνέβαιναν όσα συμβαίνουν, να λέγονταν όσα λέγονται, να φημολογούνταν όσα φημολογούνται. Εάν είχε πετύχει η σημερινή και απερχόμενη δημοτική Αρχή, ποιος θα είχε  κότσια  να την αμφισβητήσει; Κανένας!
Η κοινωνία, λοιπόν, θεωρεί ότι δεν πέτυχε η σημερινή και απερχόμενη δημοτική Αρχή Τριφυλίας και δεν το ισχυρίζεται από κεφαλιού του ο γράφων.
Οι ίδιοι οι πολίτες το λένε!», τονίστηκε. Ίσως, πλέον, στην Τριφυλία να μοιάζει κοινότυπο αλλά είναι γεγονός και θεωρείται ως δεδομένο αδιαμφισβήτητο ότι η δημοτική Αρχή Κατσίβελα, όχι μόνο διέψευσε προσδοκίες αλλά, αντίθετα, προκάλεσε πλήρη απογοήτευση σε δημότες και κατοίκους, που ανέμεναν κάτι διαφορετικό να γίνει κι ο δήμος ν’ αλλάξει πορεία αλλά, ωστόσο, διαπιστώνουν τέλμα, με πισωγύρισμα, γι’ αυτό και, όπως λένε, απορρίπτουν το σημερινό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του δήμου.
Και η κύρια ευθύνη, ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, αποδίδεται στον ίδιο το δήμαρχο, την αντίληψη συγκεντρωτισμού (και αυταρχισμού) στη διοίκηση και απολυτότητα του ιδίου στις επιλογές και αποφάσεις.
«Η πολιτική ηγεσία, το σχήμα διοίκησης και ο τρόπος διοίκησης του δήμου Τριφυλίας, όπως έχουμε επισημάνει, δεν έχουν αποδώσει τα επιθυμητά κι αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά, αντιθέτως, προκαλούν σωρεία προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του και οι συνέπειες αυτών έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.
Αυτό, που είναι διαπιστωμένο και γνωστό ήδη από προηγούμενα χρόνια, στις μέρες μας λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με την κατάσταση να μοιάζει από χαοτική έως και… “διαλυτική”.
Γι’ αυτό και το κλίμα στη δημοτική παράταξη Κατσίβελα είναι ιδιαιτέρως βαρύ…», αναφέραμε σε ρεπορτάζ στο «Θ» σχετικά με τις εξελίξεις στο δήμο Τριφυλίας ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019.
«Είναι γνωστό και στις πέτρες ότι έχει διαρραγεί πλήρως η συνοχή της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα και οι περισσότεροι εκ των δημοτικών και τοπικών συμβούλων φέρονται να μην τον ακολουθούν σε τυχόν νέα του υποψηφιότητα», σημειώναμε σε άλλο ρεπορτάζ.
Παράλληλα, ένα πρωτοφανές  και παράδοξο «φαινόμενο» εξελίσσεται στην Τριφυλία σχετικά με το… πολιτικό μέλλον του σημερινού και απερχόμενου πλέον δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα, καθώς παρότι ο ίδιος από το Σεπτέμβριο και μάλιστα τότε μέσα σε ελάχιστες μέρες, δήλωσε δημόσια τρεις – τέσσερις φορές ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019, στην περιοχή συζητείται έντονα ότι, τελικά, δε θα είναι υποψήφιος!
Από τις αρχές του Νοεμβρίου ο κ. Κατσίβελας, σύμφωνα με όσα “κυκλοφορούν” στην τοπική κοινωνία, φέρεται να μετέβη στην κεντρική διοίκηση της ΝΔ και να είχε επαφές - συζητήσεις σχετικά με τις δημοτικές εκλογές στην Τριφυλία κατά τις οποίες να έγινε γνώστης των προθέσεων της ΝΔ για το δήμο Τριφυλίας και τον ίδιο, όμως ο ίδιος ο κ. Κατσίβελας δεν έχει αναφέρει κάτι επί αυτών δημόσια αλλά και ούτε καν στους στενούς του συνεργάτες και αυτό το γεγονός, από μόνο του, είναι που εγείρει ερωτηματικά ή, κατά άλλους, σηματοδοτεί και δρομολογεί εξελίξεις...  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Κλειστή η κεντρική είσοδος του Περιμετρικού της Καλαμάτας 
Κλειστή θα είναι από σήμερα το πρωί έως και αύριο το απόγευμα η είσοδος (ρεύμα προς Αθήνα) του Περιμετρικού βόρεια της Αρτέμιδος σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Έτσι οι οδηγοί που θέλουν να εισχωρήσουν στον Περιμετρικό μπορούν να το κάνουν από τον κόμβο της Σπάρτης.

  *** Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Τα Τμήματα ανά πόλη μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ 
Η σημαντικότερη ανακοίνωση μετά από εκείνες της ίδρυσης του ΤΕΙ Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πριν από αρκετά χρόνια είναι αυτή της συγχώνευσής τους, διότι έτσι το νέο Ίδρυμα θα είναι πιο ισχυρό, ενώ η Καλαμάτα θα είναι ακόμα πιο κερδισμένη, μιας και θα αρχίσουν τη λειτουργία τους δύο ακόμα τμήματα.
Από την άλλη, βέβαια, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις υπόλοιπες πόλεις, καθώς τμήματα καταργούνται ή δημιουργούνται.
Όπως είχαμε γράψει, «το χρυσό πάντρεμα» έγινε στην Τρίπολη την Πέμπτη, κι αφού ξεπεράστηκαν διάφορα εμπόδια, με τις πλευρές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ να υπογράφουν ομόφωνα το κοινό πόρισμα, το οποίο από αύριο θα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Παιδείας.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο θα αποφασίσει ποια θα είναι η 9η Σχολή που θα δημιουργηθεί, καθώς και τα Τμήματά της.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του «Θάρρους», το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα έχει την παρακάτω δομή:
 Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με έδρα την Κόρινθο
Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων
 Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα το Ναύπλιο
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών
 Σχολή Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών με έδρα την Καλαμάτα
Τμήμα Φιλολογίας
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
 Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα την Τρίπολη
Τμήμα Κτηνιατρικής (Τρίπολη)
Τμήμα Νοσηλευτικής (Τρίπολη)
Τμήμα Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)
Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (Καλαμάτα)
 Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής με έδρα τη Σπάρτη
Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
Τμήμα Φυσικοθεραπείας
 Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων με έδρα την Καλαμάτα
Τμήμα Γεωπονίας
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
 Σχολή Διοίκησης με έδρα την Καλαμάτα
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής
Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης
 Σχολή Οικονομίας με έδρα την Τρίπολη
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
 Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι προτάσεις του πορίσματος, που δύσκολα θα αλλάξουν από το υπουργείο, αφού αποφασίστηκαν ομόφωνα!
Οι Σχολές και τα Τμήμα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ σήμερα
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:
Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής  με έδρα την Τρίπολη
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών με έδρα την Καλαμάτα
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
Τμήμα Φιλολογίας
Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με έδρα την Κόρινθο
Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων
 Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα το Ναύπλιο
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής με έδρα τη Σπάρτη
Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
Τμήμα Νοσηλευτικής
ΤΕΙ Πελοποννήσου
Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας με εδρα την Καλαμάτα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών με δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις με χωριστό αριθμό εισακτέων:
α) Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
β) Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Σχολη Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με εδρα την Καλαμάτα
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας με εδρα την Καλαμάτα
Τμήμα Λογοθεραπείας
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με εδρα τη Σπάρτη
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΣΑΛΒΙΝΙ στον ΠΟΛΕΜΟ με την ΕΕ! Δίνει ΛΙΓΑ παίρνει… ΠΟΛΛΑ…

~  Σε έναν στρατηγικό ελιγμό ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ρώμη απέναντι στις Βρυξέλλες δίνοντας κάτι στο έλλειμμα για να τα πάρουν όλα. Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για το έλλειμμα κατά ένα πολύ μικρό και εφικτό ποσοστό, ώστε να δώσει «χώρο» στις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν και αυτές χωρίς να φαίνεται ότι το κάνουν ατάκτως. Αξιωματούχος της Lega της οποίας επικεφαλής είναι ο Salvini δήλωσε ότι η Ιταλία εξετάζει το σενάριο μείωσης του στόχου για το έλλειμμα στο 2% με 2,1%.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, διεμήνυσε ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί όσον αφορά το έλλειμμα ενώ πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να κρατήσει όμηρο την κυβέρνηση ή τους Ιταλούς».  Το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου 2,4% του ελλείμματος για το 2019, είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης της Ρώμης και των Βρυξελλών και αυτό θα εξεταστεί κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και των 2 αντιπροέδρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλείται κυβερνητική πηγή της Ιταλίας, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να σημάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν και την αποφυγή εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί η ευρωζώνη εάν τελικώς η κρίση φτάσει σε οριακά σημεία. Το 11% της ευρωζώνης το αντιπροσωπεύει η ιταλική οικονομία. Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει μια μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 2% με 2,1% για αυτό άλλωστε είχε ζητήσει έναν φιλόδοξο στόχο του 2,4% ώστε να μπορεί να τον μειώσει σε αποδεκτά επίπεδα κατά την διαπραγμάτευση. Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδουν και τα ιταλικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα La Repubblica να υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο πως «δεν είναι ουτοπία μια μείωση του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,2% του ΑΕΠ, αυτό θα οδηγούσε σε μια εξοικονόμηση περίπου 3,4 δις ευρώ.» Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους πόρους που έχουν προβλεφθεί ήδη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών, βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των Salvini – Di Maio, οι οποίες πάντως σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνονται ή αναιρούνται αλλά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από άλλους υπολογισμούς. Πάντως σε δηλώσεις στην εφημερίδα Il Messaggero ο Armando Siri, οικονομικός σύμβουλος του Matteo Salvini, υποστήριξε ότι είναι δυνατή μια μικρή τροποποίηση του προϋπολογισμού. «Μόνο κάποια μέτρα του προϋπολογισμού μπορούν να αλλάξουν. Οι Ιταλοί ψηφοφόροι αναμένουν οι δεσμεύσεις να τηρηθούν» υποστήριξε ο Siri. Πάντως στην πλειονότητα τους τα ιταλικά δημοσιεύματα επισημαίνουν πως μετά τη συνάντηση του Jean Claude Juncker και του Giuseppe Conte, οι δύο πλευρές, Κομισιόν και Ιταλία έρχονται πιο κοντά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 κάτι που αναμένονταν όπως είχε εκτιμήσει το pronews.gr καθώς η ζημιά και για τους δύο θα είναι τεράστια. Οι Βρυξέλλες ξέρουν πως μπορούν να πληγωθούν βαρύτατα ενώ πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές στις οποίες το υπάρχον σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση. Μάλιστα η Corriere della Sera επικαλείται και τις δηλώσεις του Matteo Salvini, ο οποίος έδωσε και το στίγμα περί βελτιώσεων στον προϋπολογισμό. Σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο AdnKronos και ερωτηθείς για το εάν ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν τροποποιείται ο Salvini υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σταθερός σε αυτό, εάν υπάρχει ένας προϋπολογισμός που προσφέρει στην Ιταλία ανάπτυξη, θα μπορούσε να είναι 2,2% ή 2,6%». «Το πρόβλημα δεν αφορά τα δεκαδικά ψηφία, είναι θέμα σοβαρότητας και είναι συγκεκριμένο», δήλωσε ο Salvini. «Δεν είμαστε σε διαμάχη με την ΕΕ, είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte κατά τη χειραψία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, πριν από τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria. Πάντως η Lega επικροτείται για την στάση που κρατάει απέναντι στις Βρυξέλλες Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere della Sera η Lega αύξησε τη δύναμή της η οποία έφτασε στο 36,2% στις προθέσεις ψηφοφόρων το Νοέμβριο. Το κίνημα των 5 Αστέρων (Five Star) του Di Maio, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, υποχώρησε στο 27,7% αυτό το μήνα, από 28,7% τον Οκτώβριο. Η διαρκώς ανοδική πορεία της Lega καταγράφεται και στην δημοσκόπηση της EMG, στην οποία συγκεντρώνει το 31%. Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% και το Forza Italia με 8%. pronews
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ του ΠΑΓΚΑΛΟΥ! Ζω με 370 ευρώ τον μήνα, θέλω να τους δω κρεμασμένους…

«Θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία γιατί έχουμε εμφύλιο», δηλώνει ο πληθωρικός πολιτικός που σημάδεψε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης με όπλα του την ευφυΐα, την αθυροστομία, τον τσαμπουκά αλλά και την ευγένεια και την αδιαφιλονίκητη γοητεία του – O Θ. Πάγκαλος μιλά για τον Αντρέα, τον Τσε, τον Βελουχιώτη, τον Παναγούλη, αλλά και το «γελοίο ΚΚΕ»  Αγνωστο νούμερο στο κινητό, απόγευμα Δευτέρας. Δεν απαντώ. Μαθαίνω στον γιο μου το ρήμα «faire», έχω καλύτερα πράγματα να κάνω. Μήνυμα στον τηλεφωνητή: «Κυρία Ξύδα, καλησπέρα. Θεόδωρος Πάγκαλος. Οταν μπορέσετε, επικοινωνήστε, παρακαλώ, μαζί μου». Γελάω. Κάποιος μου κάνει πλάκα. Παγώνω. Κανείς δεν μου κάνει πλάκα. Κανείς, πέρα από τον 9χρονο γιο μου που επαναλαμβάνει κάποιους στίχους απ’ το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε» του Τζίμη Πανούση. Δεν γελάω. Δεν ξεπαγώνω. Μένω για ώρα εκεί, αδύναμη να «λιώσω» ακόμη και από τους χιουμοριστικούς συνειρμούς ενός παιδιού. Φοβάμαι. Ντρέπομαι. Διστάζω. Ανησυχώ. Τηλεφωνώ. Ενα μπάσο «Ναι» με διαπερνά σαν ηλεκτρικό ρεύμα την ίδια στιγμή που στο μυαλό μου πέφτουν σαν αστραπή τα λόγια κάποιας φίλης: «Ο Πάγκαλος είναι αυστηρός, απότομος, σκληρός, αλλά και δίκαιος μέχρι εκεί που δεν παίρνει». Με μάτια κλειστά, ψελλίζω το όνομά μου μαζί μ’ ένα «καλησπέρα» κι ύστερα σιωπή. Ο λόγος ανήκει στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Κυρία Ξύδα, στο φύλλο της περασμένης Κυριακής γράψατε ένα διήγημα για μένα. Για τους γάμους και το πρόσφατο διαζύγιό μου, για τα νιάτα μου και τα γεράματά μου, για την πολιτική και τους αγώνες μου, με τον τίτλο “Η μοναξιά του El Toro”». Η εισαγωγή του σκάει μέσα μου σαν ακατάπαυστη θύελλα. Μια θύελλα που λίγο μετά αρχίζει να σπάει από διαλείμματα ηλιοφάνειας.
«Ενα από τα καλύτερα μαθήματα σ’ αυτή τη ζωή το έχω πάρει, κυρία Ξύδα, από τον γιο μου τον Λύσανδρο ο οποίος, όταν είχα χωρίσει με τη μητέρα του, μου είχε πει ότι για μια γυναίκα μπορεί να είσαι “πρώην” για το παιδί σου ωστόσο είσαι “παντοτινός”», συνεχίζει. Πόσο συμφωνώ μαζί του, πόσο δυναμώνει τώρα η φωνή μου, πώς ανοίγουν τα μάτια και η σκέψη μου, πώς η αμηχανία παραχωρεί τη θέση της στη συμπάθεια και ο φόβος στον θαυμασμό. «Εχετε πολύ καλή πένα, κυρία Ξύδα. Θα μπορούσατε να συναντηθούμε το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας;». Μπορώ. Το τηλέφωνο κλείνει, ο πάγος λιώνει και η ζεστασιά μιας αδιόρατης προσμονής απλώνεται πάνω και μέσα στις μέρες που ακολουθούν. Το «τέρας» του Κολωνακίου  Απόγευμα Δευτέρας 19 Νοεμβρίου, ώρα 7.29 μ.μ. Ενα λεπτό αργότερα πατάω το κουδούνι με το όνομα Πάγκαλος, απομεινάρι της θείας Αγλαΐας που πριν από περίπου δέκα χρόνια κληροδότησε στον αγαπημένο της ανιψιό, Θόδωρο Πάγκαλο ένα διαμέρισμα περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά του Κολωνακίου. Το χέρι μου σπρώχνει με δύναμη τη βαριά εξώπορτα κι ύστερα το κουμπί του ασανσέρ.
Ανεβαίνω στον τρίτο. Στέκομαι μπροστά σε μια ορθάνοιχτη πόρτα, ένα ασυνείδητο βήμα πίσω, δέκα συνειδητά «προχώρα μπροστά». Με υποδέχεται το ασθενικό φως μιας λάμπας, έντονη μυρωδιά βιβλίου και το ηχηρό «Περάστε» μιας γνώριμης φωνής. Περνάω στη σάλα και τον παρακολουθώ να βαδίζει με βήμα αργό προς το σαλόνι: «Συγχωρέστε με», του λέω, «αλλά αισθάνομαι λίγο περίεργα. Δεν είναι μικρό πράγμα το να βρίσκομαι μπροστά σε ένα “τέρας”». Δαγκώνω τα χείλη μου και τότε βλέπω το πρόσωπο της φωνής να γυρίζει προς την πλευρά μου και να μου χαμογελά αινιγματικά, κομπαστικά, συνωμοτικά, αληθινά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Θόδωρος Πάγκαλος περπατούσε σκυφτός, με το βλέμμα προσηλωμένο στο έδαφος, τώρα όμως μοιάζει να τεντώθηκε ξανά σε όλο του το ύψος. Φοράει μια μακριά μεταξωτή τουνίκ «δώρο κάποιου φίλου από το εξωτερικό», ένα ζευγάρι παντόφλες και κρατάει στα χέρια του ένα μάτσο χαρτιά. «Σήμερα έκανα κάποιες εξετάσεις και βγήκαν καλύτερες από ποτέ. Βοηθάει σε αυτό το κολύμπι κι η γερή φτιαξιά μου». Με ρωτάει αν θέλω να φάω κάστανα και τυρί, να πιω ένα ποτήρι κρασί ή λίγο τσίπουρο και να ξεφλουδίσω κάποιο από τα μανταρίνια που βρίσκονται παραταγμένα μέσα σε μια γυάλινη φρουτιέρα πάνω στο χαμηλό τραπεζάκι του σαλονιού. Δεν θέλω τίποτα παρά μόνο να καθίσω σε μια γωνιά, αμίλητος παρατηρητής της ύπαρξης ενός ανθρώπου που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου με όπλα του ευφυΐα, την αθυροστομία, τον τσαμπουκά, την ευγένεια και έναν ολόκληρο κατάλογο ετερόκλητων χαρακτηριστικών που μόνο γοητεία μπορούν να προκαλέσουν. Κοιτάζω γύρω μου. Στο βάθος του σαλονιού, σ’ ένα σκοτεινό γραφείο, στέκουν αυστηρά πορτρέτα προγόνων του, κορνιζαρισμένοι πολιτικοί με χαμόγελο νίκης στα χείλη, παράσημα από νίκες και βραβεύσεις, ο ίδιος αδύνατο παιδί, επαναστατημένος έφηβος, αιώνιος εραστής της εξουσίας. «Σ’ εκείνο εκεί το γραφείο δεν δέχομαι ποτέ δημοσιογράφους. Περάστε όμως, πατήστε τον αριστερό διακόπτη να ανάψει το φως και ρίξτε μια ματιά», μου λέει τη στιγμή που κάθεται σε μια μεγάλη αναπαυτική πολυθρόνα. Πηγαίνω. Στον αριστερό τοίχο στέκουν στοιχισμένα τα πορτρέτα του πατέρα του και αξιωματικού της αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου, του θείου του και προσωπικού γιατρού του Υψηλάντη, Δημητρίου Πάγκαλου, και του παππού του, στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου. Ακριβώς απέναντί τους, μέσα από μια κορνίζα, τους κοιτάζει κατάματα ο Τσε Γκεβάρα. Χαμογελάω, ο Πάγκαλος συνοδεύει το χαμόγελό μου με ένα δικό του και με τη φράση: «Από το ύφος σας καταλαβαίνω ότι τον κύριο στα δεξιά τον συμπαθείτε… Πρέπει λοιπόν να σας ενημερώσω ότι αυτός ο κύριος είναι ένας συγγενής μου από τη Λατινική Αμερική». Σβήνω το φως και κάθομαι απέναντί του. Η αταξία της απόλυτης τάξης κυριαρχεί πάνω σε στοίβες εφημερίδων και τόμους βιβλίων αραδιασμένων σε ράφια, τραπέζια και καναπέδες, η απόλυτη τάξη της αταξίας επικρατεί σε κάθε φράση του 80χρονου έφηβου που ακούει στο όνομα Θόδωρος Πάγκαλος. Τον παρακολουθώ αμίλητη να μιλά και σκέφτομαι ότι για κάποιους ανθρώπους, όσο ο χρόνος περνά ροκανίζοντας τη ζωή τους, τόσο το μυαλό τους αντρειεύει αναπλάθοντας τη νιότη τους. «Ξέρετε, με το κείμενό σας, με γυρίσατε χρόνια πίσω, κι αυτά τα ταξίδια είναι συνήθως όμορφα. “Συνάντησα” ξανά τη μητέρα μου, τη Γεωργία, η οποία ήταν αγωνίστρια στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Χωρίς να είναι κομμουνίστρια, βρισκόταν στα συσσίτια και κατάφερε να σώσει πολλούς ανθρώπους από την πείνα. Θυμήθηκα ξανά τα λόγια της όταν, επί χούντας, η Δήμητρα Νικολαΐδου, σύζυγος του Στέλιου Παττακού, της είχε πει πως για να είμαι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα έφτανε να πω στον Παττακό ότι δεν θα έχω καμία επαφή με τους κομμουνιστές. Ξέρετε τι της απάντησε τότε η μητέρα μου; “Κοίταξε, Δήμητρα. Οταν θα κρεμάσουν τους χουντικούς, ο Θόδωρος θα παρέμβει για να τους θάψετε με αξιοπρέπεια”. “Ξαναβρήκα” και τον πατέρα μου, ο οποίος στον Εμφύλιο ήταν κλεισμένος στο Ελληνικό, που λειτουργούσε τότε ως αγγλική βάση. “Ξανασυνάντησα” την προδοσία των κομμουνιστών οι οποίοι προκειμένου να πιάσουν τον πατέρα μου έδωσαν εντολή να μεταφέρουν τη μητέρα μου, εμένα που τότε ήμουν μόλις 8 ετών και τον μικρό αδελφό μου από την Αθήνα στη Θήβα με τα πόδια. Ηταν βέβαιο ότι κάποιος από εμάς θα πέθαινε, μας έσωσε μία κυρία από το κόμμα κρύβοντάς μας σε κάποιο υπόγειο. Οταν χρόνια μετά συνάντησα αυτή τη γυναίκα, η οποία απείχε πλέον μακράν από τον κομμουνιστικό χώρο, και τη ρώτησα γιατί μας έσωσε, μου απάντησε “Διότι με τον θάνατό σας θα έπεφτε πολύ λεπίδι. Θα σφαγιάζονταν πολλοί”». Μια έκφραση απορίας διαγράφεται στο πρόσωπό μου. Μια εικόνα αναστοχασμού καλύπτει το δικό του: «Τότε γιατί γίνατε κομμουνιστής; Τι σας οδήγησε στα φοιτητικά σας χρόνια στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στο μπουνίδι όσων αποκαλούσαν τον Στάλιν σφαγέα; Ποιος δρόμος σάς ταξίδεψε εξόριστο αγωνιστή κατά της χούντας στο Παρίσι και ποιο αδιέξοδό σας όχι απλώς σας έβγαλε από τα μονοπάτια της Αριστεράς αλλά σας μεταμόρφωσε σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της;». Ο τόνος της φωνής του Θόδωρου Πάγκαλου γίνεται τώρα πιο δυνατός, σχεδόν οργισμένος. Τον καταλαβαίνω. Είναι δύσκολο να αποποιείσαι μια παλιά σου ταυτότητα, ακόμη και αν κάποτε, για τους δικούς σου λόγους, θεώρησες ότι η τελευταία ήταν πλαστή. «Εγινα κομμουνιστής από αντίδραση. Οι κομμουνιστές ακόμη κι αν ηττήθηκαν στον Εμφύλιο, είχαν κατακτήσει την κοινή γνώμη. Ο ίδιος ο Τσάτσος είχε πει το 1958 στον Ηλιού: “Εμείς κερδίσαμε τον Εμφύλιο, εσείς τη μάχη της προπαγάνδας”. Ημουν λοιπόν κι εγώ θύμα αυτής της προπαγάνδας. Οι αριστεροί έσβησαν από τον χάρτη ολόκληρα χωριά. Τα πιο ανοιχτά μυαλά της εποχής μετατράπηκαν σε βασανιστές και εκτελεστές. Το 1968, στην δωδέκατη ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στη Βουδαπέστη, όταν ζήτησα να φέρουν με κάποιον τρόπο τους παράνομους και τους φυλακισμένους κομμουνιστές στη Βουδαπέστη προκειμένου να συμμετάσχουν κι αυτοί στις συζητήσεις, απειλήθηκε η ζωή μου! Ε, ναι, λοιπόν. Για δέκα ολόκληρα χρόνια ήμουν εξαπατημένος. Το 1972 έφυγα γιατί συνειδητοποίησα ότι απέναντι στον ολοκληρωτικό τρόπο σκέψης τους στο δικό μου μυαλό υπήρχε ένα παράλληλο σκεπτικό το οποίο για μεγάλο διάστημα δεν ομολογούσα ούτε στον ίδιο μου τον εαυτό. Εφυγα γιατί το μόνο που ενδιέφερε τους κομμουνιστές ήταν η νομιμοποίησή τους. Εφυγα γιατί θεωρούσα γελοίο τον τίτλο “ΚΚΕ”. Εφυγα γιατί δεν με εξέφραζε πια η έννοια της βίαιης εξέγερσης η οποία στηρίζει τη δικτατορία του προλεταριάτου. Εφυγα γιατί τους βαρέθηκα». Εγώ, πάλι, μένω. Δεν βαριέμαι. Η συζήτηση με τον Θόδωρο Πάγκαλο, ακόμη κι αν διαφωνείς μαζί του, δεν παύει να αποτελεί τροφή για σκέψη την οποία μπορείς να αποβάλεις σκληρά χωρίς να ενοχληθεί ή να χωνέψεις γλυκά χωρίς να κολακευτεί. Ο Πάγκαλος δεν είναι μόνο ένας εξαίρετος speaker αλλά και ένας καλός συνομιλητής, ένας πραγματικός εραστής του διαλόγου. Ασυναίσθητα, στρέφω ξανά το κεφάλι μου στον Τσε. Σαν να περιμένω να ζωντανέψει μέσα από τη γυάλινη επιφάνεια που καλύπτει την εικόνα του και να μπει ορμητικά στην κουβέντα μας. Η ευφυΐα του Πάγκαλου συναντά τη σκέψη μου, ο στιβαρός λόγος του μαλακώνει: «Μην μπερδευόμαστε. Ο Τσε ήταν ήρωας. Οπως ήρωες ήταν ο Παναγούλης και ο Βελουχιώτης. Και ξέρετε γιατί ήταν ήρωες; Γιατί ήταν άνθρωποι που δεν φοβόντουσαν τίποτα. Δεν μπορείς να ζητήσεις από έναν ήρωα να έχει πολιτική σκέψη». pagalos«Ο Ανδρέας ήταν μεγάλος πολιτικός. Αν ζούσε, δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάνε κάποιοι από το κόμμα του στο πολιτικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκεί να κλαις και να οδύρεσαι κάθε φορά που κάποιος φεύγει από το κόμμα σου, όπως κάνει η Φώφη. Λυπάμαι βαθιά για την κατάντια του ΠΑΣΟΚ»

«Ζω κάτω από τα όρια της φτώχειας»  Ακολουθούν λίγα λεπτά απόλυτης σιγής κι ύστερα ένα «Καπνίζετε;». Κουνάω το κεφάλι καταφατικά, ανάβει την πίπα του. Ξεκινά να μιλά μόνος του. Είναι απόλαυση να τον ακούς να διηγείται με έναν ελιτίστικα γκροτέσκο τρόπο τις περιπέτειες της ζωής. Δικές του ή των άλλων. Να διακρίνεις πίσω από το άγριο ύφος του τις αμέτρητες σκιές του «άλλου Πάγκαλου» που εκπέμπουν τρυφερότητα, ευγένεια και καλοσύνη. Να τον παρακολουθείς να τρυπώνει σε πολιτικούς λαβύρινθους και προσωπικές στοές με κυματισμούς ονειροπόλησης και διάθεση αυτοκριτικής. «Στη ζωή μου έκανα πολλά λάθη διότι έκανα πάντα αυτό που ήθελα. Λάθη που έκαναν ζημιά σε μένα, αλλά καλό στην παράταξη και στη χώρα. Με κατηγόρησαν για τον Οτσαλάν, για μια “δουλειά” που ήταν στημένη. Ο κύριος αυτός έσκασε στη χώρα μας με δύο Βελγίδες γκόμενες και μία βαλίτσα που περιείχε ένα εκατομμύριο δολάρια με σκοπό να προκαλέσει πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για να ελευθερωθούν οι Κούρδοι. Αυτό δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Εσωσα τον Σημίτη, έφυγα διωκόμενος πανταχόθεν και κάποιοι ηλίθιοι συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα “ήρωα” τον καλοπερασάκια Οτσαλάν». Τον ρωτάω για τον μύθο που ακούει στο όνομα Ανδρέας Παπανδρέου και το βλέμμα του γλυκαίνει. Του λείπει, παρότι οι δυο τους συγκρούστηκαν αρκετές φορές, παρότι ο ένας αντίκρισε στο πρόσωπο του άλλου μια βαθιά απογοήτευση: «Ο Ανδρέας ήταν μεγάλος πολιτικός. Αν ζούσε, δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάνε κάποιοι από το κόμμα του στο πολιτικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκεί να κλαις και να οδύρεσαι κάθε φορά που κάποιος φεύγει από το κόμμα σου, όπως κάνει η Φώφη. Λυπάμαι βαθιά για την κατάντια του ΠΑΣΟΚ. Να σας χαρακτηρίσω τον Τσίπρα; Μα το έχει πράξει ο ίδιος με τη φράση: “Εκανα ένα δημοψήφισμα κι όταν είδα το αποτέλεσμα είπα να αλλάξω πολιτική”. Κρίμα και κατάντια για την Ελλάδα, αυτό μόνο μπορώ να πω. Δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιον ικανό πολιτικό και δεν με ενδιαφέρει. Ικανός λαός μπορούμε να γίνουμε; Να μην ψηφίζουμε Καμμένο, Λεβέντη και Χρυσή Αυγή; Αυτό θα είναι ένα πρώτο καλό βήμα για τη σωτηρία μας. Υπάρχει μια λατινική φράση που αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να την κάνουμε ευαγγέλιο: “Errare humanum est, sed in errare perseverare diabolicum” (το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο αλλά το να επιμένεις στο λάθος σου είναι διαβολικό)». Ο διαβολικά έξυπνος Πάγκαλος, ο πρωταγωνιστής των βασικών επεισοδίων της Μεταπολίτευσης, ο γίγαντας του παραμυθιού που ακούει στο όνομα πολιτική, σήμερα μοιάζει ή μάλλον αισθάνεται αιχμάλωτος μέσα στην ίδια του την πατρίδα: «Να βγω να πάω πού; Και πώς να βγω; Με τι χρήματα; Από τη μια κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από ακροδεξιά και ακροαριστερά υποκείμενα. Από την άλλη, η βουλευτική σύνταξή μου ανέρχεται στο ποσό των 370 ευρώ». Τον κοιτάζω με δυσπιστία, μια δυσπιστία που μεταμορφώνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου σε ένα ηχηρό «Αποκλείεται!». «Καθόλου δεν αποκλείεται», μου απαντά και συνεχίζει: «Εδώ και πέντε χρόνια μού έχουν κατασχέσει τη σύνταξη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τους έχω τηλεφωνήσει πολλές φορές και ούτε μία δεν μου έχουν απαντήσει με σαφή τρόπο. Μη με ρωτάτε πώς ζω. Βρίσκομαι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος. Θα προσφύγω στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα τους κάνω δίκες και θα το γλεντήσουμε όλοι μαζί μετά τις εκλογές. Οχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ξαναβγεί. Θα πάρει κάτω από 20%. Ο Μητσοτάκης πιστεύω ότι θα πάρει την αυτοδυναμία. Φυσικά και θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία για τρίτη φορά στη ζωή μου. Και θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία γιατί έχουμε εμφύλιο και οφείλω να είμαι εναντίον του κομμουνισμού στην όποια του μορφή. Ο κομμουνισμός δεν αποσείεται. Προλαμβάνεται. Αλήθεια, κυρία Ξύδα, εσείς τι θα ψηφίσετε;». Του απαντώ. Χαμογελά με εκείνο το αινιγματικό χαμόγελο και μου σφίγγει δυνατά το χέρι, όχι επειδή είμαστε ομοϊδεάτες, αλλά επειδή ο Θόδωρος Πάγκαλος είναι -πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα- ένας πραγματικός δημοκράτης. Ρομίνα Ξύδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
*** Έπαιξαν ξύλο μέσα στην Τράπεζα Αττικής για ένα δάνειο! ΟΝΟΜΑΤΑ…

Απίστευτο περιστατικό με κλοτσιές και γροθιές μεταξύ του προέδρου της Τράπεζας Αττικής Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη για δάνειο 100.000 ευρώ – Δείγμα διάλυσης και παρακμής την ώρα που καταρρέουν οι τράπεζες μαζί με το success story της κυβέρνησης  Ενα πρωτοφανές επεισόδιο ξυλοδαρμού μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ημικρατικής Τράπεζας Αττικής έρχεται να σφραγίσει με τον πλέον θλιβερό τρόπο την εικόνα διάλυσης και παρακμής που υπάρχει στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα καταρρέει στο Χρηματιστήριο, μαζί με το success story της κυβέρνησης. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της τράπεζας επιτέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο, που είναι επιλογή της Τραπέζης της Ελλάδος, και χρειάστηκε η παρέμβαση των φρουρών και των γραμματέων για να αποσπάσουν τον δεύτερο από τα χέρια του πρώτου. Εικόνες τριτοκοσμικές, οι οποίες δυστυχώς συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2018, την ώρα που η αβεβαιότητα για τις τράπεζες κορυφώνεται λόγω του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της αμφισβήτησης που προκαλούν οι ευρύτεροι κυβερνητικοί χειρισμοί στην οικονομία.  
(σσ VoiceNews το είχαμε γράψει 22/11/2018 χωρίς ονόματα όμως εδώ)
Τα γρονθοκοπήματα έλαβαν χώρα μέσα στο γραφείο του προέδρου της τράπεζας με ηχητική επένδυση κραυγές και βαριές βρισιές. Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογου καβγά, με τον 71χρονο πρώην υπουργό, ευρωβουλευτή, καθηγητή πανεπιστημίου να ρίχνει κάτω τον 64χρονο τραπεζίτη καριέρας και να τον γρονθοκοπεί με όλους τους παριστάμενους πανικόβλητους και αναμαλλιασμένους καθώς προσπαθούσαν να τους χωρίσουν.  Πρωταγωνιστές του θλιβερού περιστατικού είναι ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο διευθύνων σύμβουλός της Θεόδωρος Πανταλάκης. Η συμπλοκή είναι η κορυφή του παγόβουνου στη δύσκολη σχέση των δύο ανδρών, αλλά και στην επιδίωξη του προέδρου να κάνει κουμάντο στην τράπεζα. Η αντιπάθεια μεταξύ τους και οι συγκρούσεις που είχαν ήταν γνωστές στην αγορά, αλλά η αντιπαράθεση δεν είχε φτάσει στο επίπεδο της χειροδικίας. Ηταν περισσότερο ένας υπόγειος εσωτερικός πόλεμος που γινόταν φανερός σε τρίτους όταν π.χ. η Τράπεζα Αττικής στην τελευταία ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της είχε δήλωση του προέδρου αλλά όχι και του διευθύνοντος συμβούλου, όπως πάγια συμβαίνει στις τράπεζες.
Κατά πληροφορίες, αφορμή να ανάψουν τα αίματα ήταν ορισμένα δημοσιεύματα και η χορήγηση ενός δανείου για το οποίο είχε αντιρρήσεις ο Θ. Πανταλάκης. Ο διευθύνων στις 16 Νοεμβρίου εκλήθη στο γραφείο του προέδρου που είναι σε διαφορετικό όροφο. Μόλις ο Θ. Πανταλάκης μπήκε στο γραφείο συνάντησε τον Π. Ρουμελιώτη σε «κατάσταση βρασμού». Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους για τα δημοσιεύματα σχετικά με την τράπεζα και επεκτάθηκε και στις χορηγήσεις δανείων σε συγκεκριμένους πελάτες. Ο πρόεδρος λέγεται ότι κατηγορούσε τον διευθύνοντα – που φημίζεται για την ολύμπια ψυχραιμία του. Οι ψυχρές απαντήσεις του Θ. Πανταλάκη στις κατηγορίες φαίνεται πως εξαγρίωσαν περισσότερο τον Π. Ρουμελιώτη. Κάπου σε αυτό σημείο χάθηκε ο έλεγχος, με τον πρόεδρο να αρπάζει από τη γραβάτα τον διευθύνοντα και να τον ρίχνει κάτω. Η επίθεση ήταν σφοδρότατη και καίρια. Κρίσιμη λεπτομέρεια: ο Π. Ρουμελιώτης, παρά τα 71 χρόνια του, γυμνάζεται συστηματικά και σκληρά. Σηκώνει 150 κιλά στον πάγκο και μπορεί να κολυμπά σε ανοιχτή θάλασσα δυόμισι ώρες χωρίς να κουραστεί. Την πραγματικότητα αυτή συνειδητοποίησε με τον πιο σκληρό τρόπο ο Θ. Πανταλάκης. Η γραβάτα έγινε βρόχος κόβοντας την ανάσα του, την ώρα που ο πρόεδρος τον είχε γονατίσει και άρχισε τα γρονθοκοπήματα. Δυσκολεύτηκαν να τους χωρίσουν Σε δεινή θέση ο διευθύνων άρχισε να κραυγάζει άναρθρα. Οι θόρυβοι από τη συμπλοκή και τις ύβρεις που τη συνόδευαν κινητοποίησαν όσους βρίσκονταν στον όροφο. Γραμματείς, αστυνομικοί φρουροί, υπάλληλοι, στελέχη κι όποιος άλλος βρισκόταν απέξω όρμησαν αμέσως στο γραφείο και αντίκρισαν τον μαινόμενο Π. Ρουμελιώτη να συντρίβει τον αντίπαλό του. Η σκηνή ήταν σοκαριστική, αλλά γρήγορα συνήλθαν και έπεσαν πάνω να τους χωρίσουν, γιατί ήταν φανερό ότι ο Θ. Πανταλάκης κινδύνευε με πνιγμό. Ηταν τέτοια η ένταση της σύγκρουσης που δεν ήταν εύκολο να τους χωρίσουν. Μάλιστα όπως είχαν πέσει πάνω τους άντρες και γυναίκες και τους έσπρωχναν, ο σχεδόν ασφυκτιών πλέον Πανταλάκης δάγκωσε το χέρι κάποιου που είχε μπει ανάμεσα για να απελευθερωθεί και να αναπνεύσει. Κάπως έτσι η συμπλοκή έλαβε τέλος, με τον διευθύνοντα να αποχωρεί αμέσως και την «ειρηνευτική δύναμη» να παρίσταται αμήχανη, χωρίς οι υπάλληλοι να μπορούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που είδαν τα μάτια τους. Αναμφίβολα είναι ένα θλιβερό περιστατικό που καταδεικνύει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα. Ο Π. Ρουμελιώτης διορίστηκε πρόεδρος στην Attica Bank από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γραφείο του πρωθυπουργού και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης αρχικά τον προόριζαν για διευθύνοντα σύμβουλο. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη ασκώντας την εποπτική της αρμοδιότητα και ανέτρεψε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Επέβαλε τον Θ. Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος και ως συμβιβαστική λύση δέχτηκε τον Π. Ρουμελιώτη για πρόεδρο. Στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης οι πρόεδροι στις τράπεζες δεν έχουν εκτελεστικά καθήκοντα. Τη διοίκηση ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος προΐσταται του διοικητικού συμβουλίου και παρακολουθεί τις επιτροπές της τράπεζας. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι αλλά στην Attica Bank ήταν κοινό μυστικό σε όλη την αγορά ότι οι αρμοδιότητες συχνά εμπλέκονταν προκαλώντας «σπινθήρες» στη σχέση των δύο ανδρών. Ανταγωνιστικές σχέσεις λίγο πολύ συμβαίνουν στις μεγάλες εταιρείες, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι τη συμπλοκή προέδρου – διευθύνοντος η απόσταση είναι τεράστια. Με έκπληξη πληροφορήθηκε τα πρωτοφανή γεγονότα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ζήτησε εξηγήσεις για τα πραγματικά γεγονότα τόσο από τον κ. Ρουμελιώτη όσο και από τον κ. Πανταλάκη, προκειμένου, ως εποπτεύουσα αρχή, να λάβει τα προσήκοντα μέτρα. Who is who Ο Π. Ρουμελιώτης είχε πάντα σχέσεις με χρήσιμους ανθρώπους. Υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά, παραπέμφθηκε από τους βουλευτές στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν είδε το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Κατάφερε να παρακάμψει το Ειδικό Δικαστήριο εξαιτίας της ασυλίας που του διασφάλισε ο Α. Παπανδρέου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του 1989. Οι ισχυροί δεσμοί του με την οικογένεια Παπανδρέου διατηρήθηκαν κι αργότερα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τον διόρισε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σπούδασε στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου και δίδαξε, όπως και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Πάντειο. Διετέλεσε πρόεδρος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ από το 2011 μέχρι το 2015 ήταν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι πρόεδρος της Attica Bank. Ο Θ. Πανταλάκης ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του αείμνηστου Θεόδωρο Καρατζά και για χρόνια υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΤΕΒΑ και το διάστημα 1991-1996 ήταν στέλεχος της Interamerican. Στη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα ήταν ο άνθρωπος που καθάρισε τον ισολογισμό από βαρίδια του παρελθόντος. Από το 2004 ως το 2009 ήταν αντιπρόεδρος και αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας και μετά στην Attica Bank. Εχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. σε πολλές εταιρείες. Το συμπέρασμα από την πρωτοφανή αυτή ιστορία μπορεί να είναι ότι η ζωή… δεν τελειώνει στα 70, αλλά οι τράπεζες μάλλον τελείωσαν! Διονύσης Θανάσουλας  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 
***   Πανικόβλητος ο Τσίπρας από την οργή του κόσμου: Εκλογικά σενάρια για Μάρτιο για να αποφευχθεί η συντριβή…

Η δημοσκοπική κατάρρευση που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φανερές αλλά και κυρίως στις κρυφές, έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και οι άθλιες επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων ή των εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης δείχνουν να μην αγγίζουν καν την κοινωνία. Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστα οφέλη από την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί και δεν μπορεί να γυρίσει το κλίμα υπέρ της. Με τα φίδια να ζώνουν το Μέγαρο Μαξίμου ήδη γίνονται σκέψεις για επίσπευση του χρόνου των εκλογών, νωρίτερα κι από το επικρατέστερο σενάριο για τετραπλές κάλπες το Μάιο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, γυρνάνε την πλάτη στον κ. Τσίπρα και μάλιστα με τρόπο οριστικό, αφού δείχνουν να διαφωνούν με βασικές πολιτικές της κυβέρνησης. Πιο πρόσφατη απόδειξη η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα ΝΕΑ όπου σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%) οι κινήσεις Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει τη σημασία του ότι σε πολύ υψηλά ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνάει την πλάτη σε όλες τις τελευταίες πολιτικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%). Σημαντικό επίσης συμπέρασμα από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών όλων των τελευταίων μηνών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να προσεγγίζει πλέον την “οροφή” των επιδόσεων του. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ομολογούν ότι μαγικές κινήσεις δεν υπάρχουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από έναν άγραφο κανόνα που έχει εφαρμογή σε κάθε τελική ευθεία προς τις εκλογές για τις παρατάξεις που υστερούν δημοσκοπικά και προσπαθούν αγωνιωδώς να ανατρέψουν τη διαφορά: πολύ δύσκολα της βγαίνουν οι πρωτοβουλίες, καθώς η προοπτική μιας πιθανής ήττας δεν διαμορφώνει σταθερές συμμαχίες και κανείς δεν διακινδυνεύει να ταυτιστεί με μια πολιτική δύναμη που θα χάσει την εξουσία σε λίγους μήνες. Κάπως έτσι εξηγείται και η στάση μέρους της Εκκλησίας, που είχε ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο στο σχέδιο Τσίπρα – Ιερώνυμου. Επιπλέον, μέσα σε αυτό το κλίμα της αποδόμησης, γεγονότα όπως η φυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας στον Βόλο πλήττει ευθέως και τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα που θέλει να τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χρεώνεται ότι αυτά συμβαίνουν (και) επί των δικών του ημερών στη διακυβέρνηση. Υπό το φάσμα των αρνητικών δημοσκοπήσεων και των καθημερινών γεγονότων που προκαλούν φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και εξαφανίζουν τους ΑΝΕΛ, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την πορεία της κυβέρνησης και ήδη διατυπώνονται εισηγήσεις και για τον χρόνο των εκλογών. Όπως λένε τα «ΝΕΑ», καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις με τρία επικρατέστερα σενάρια, δηλαδή τον Μάιο του 2019 (τετραπλές εκλογές), τον Οκτώβριο με τη λήξη της τετραετίας και τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου. Η βασική όμως διαφωνία στην παρούσα φάση στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο κεντροαριστερό κόμμα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια ο ίδιος δύναται να ηγηθεί ενός διευρυμένου προοδευτικού, όπως το ονομάζει, μετώπου, το οποίο θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Με κυρίαρχη εκτίμηση ότι οι αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολύ μικρή απήχηση, έως και ασήμαντη, στην ελληνική κοινωνία, ο Τσίπρας προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου του για τη διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται άνετος και δίνει μάλιστα συμβουλές στην Ιταλία για το πώς μπορεί να κάνει… κωλοτούμπα, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι δύσκολη. Και οι εισηγήσεις δίνουν και παίρνουν με άλλους να λένε εδώ και τώρα κάλπες για να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία του κοινωνικού μερίσματος και της μη περικοπής των συντάξεων και άλλοι να ζητούν από τον πρωθυπουργό χρόνο προκειμένου να υπάρξει η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα… Το σίγουρο είναι πως μετά τις γιορτές θα υπάρξουν πολύ σημαντικές -έτσι κι αλλιώς- πολιτικές εξελίξεις. In.gr
***  ANATΡΙΧΙΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ που σηκώθηκε αυτό το πανό για τον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα…

Δεν θα το πιστεύετε…. Στο «Ολύμπικο» σηκώθηκε πανό έκπληξη για τον Εθνομάρτυρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟ ΚΑΤΣΊΦΑ, όπως ενημερώνει η Νεολαία Βορειοηπειρωτών. Και βέβαια από την εξέδρα της Λάτσιο…!!


***   ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ! ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ τους ΑΞΙΖΟΥΝ! Θα βρεθούν ΕΛΛΗΝΕΣ να κάνουν το ίδιο;…

Πρόγραμμα καταπολέμησης της υπογεννητικότητας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, υλοποιεί η ιστορική βιομηχανία τροφίμων «Γιώτης» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis. Μέσω του προγράμματος αυτού που φέρει τον τίτλο «Μια ελπίδα γεννιέται» και το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου, η «Γιώτης» θα «υιοθετήσει» 86 χωριά στους νομούς Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ευβοίας και Αρτας, υπό την έννοια ότι αναλαμβάνει να καλύπτει στις γυναίκες που διαμένουν μόνιμα εκεί όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους. Επιπλέον, θα καλύψει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των παιδιών που θα γεννηθούν στα 86 αυτά χωριά για διάστημα δύο ετών. Συνολικά το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος για κάθε μητέρα ανέρχεται σε 4.000 – 5.000 ευρώ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα ισχύουν μόνο κριτήρια εντοπιότητας, δηλαδή η μητέρα να διαμένει μόνιμα σε κάποιο από τα χωριά αυτά, και όχι κάποιες εισοδηματικές ή άλλες προϋποθέσεις. «Η πίστη μας στην Ελλάδα και η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πατρίδα αποτελούν το κίνητρό μας», υποστήριξε χθες ο εμπορικός διευθυντής της «Γιώτης» Μάριος Παπαθανασίου. Αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, ο ιδρυτής της HOPEgenesis δρ Στέφανος Χανδακάς επεσήμανε ότι με αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς στις γεννήσεις, το 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα θα είναι το 2035 άνω των 65 ετών, ενώ το 2050 ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί κάτω από τα 8,3 εκατομμύρια. Τα παραπάνω μεταφράζονται και σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5%. Αντιθέτως, μια αύξηση των γεννήσεων κατά 1% υπολογίζεται ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
Η HOPEgenesis ιδρύθηκε το 2015 με στόχο την υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών προκειμένου να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της κύησης σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους ή στην Αθήνα, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν.
***  ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ! Άγριες συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών κοντά στην κινεζική αγορά στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ….

Εικόνες χάους στους δρόμους – Στο σημείο είχε οργανωθεί συσσίτιο από ΜΚΟ  Συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκαν το βράδυ στην οδό Σαπφούς με Καρυοφύλλη κοντά στην κινέζικη αγορά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή πραγματοποιούνταν συσσίτιο από ΜΚΟ με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να συγκρουστούν για το φαγητό καθώς προκάλεσαν και υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα.
Να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες υπήρξαν ξανά συμπλοκές στην περιοχή.

Πηγή: www.thesstoday.gr
***   ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥ τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! Αυτά που είπε ο Κ. Βελόπουλος ‘ΠΑΓΩΣΑΝ’ τους ΝεοΔημοκράτες… (ΒΙΝΤΕΟ)

Και να κοιμόταν ο Κ. Μητσοτάκης θα τον ξύπνησαν. Βλέπετε ο Κ. Βελόπουλος το βράδυ της Παρασκευής 23/11 δέχτηκε μία ερώτηση από τον Α. Λιάτσο για ενδεχόμενη συνεργασία ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και Νέας Δημοκρατίας. Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε όλους τους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Παράλληλα οι ψηφοφόροι της ΝΔ θυμήθηκαν πράξεις του κόμματος που θα ήθελαν να ξεχάσουν….  VIDEO :  https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/263928367605436/  .-   Δείτε τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στο παρακάτω βίντεο:
https://youtu.be/q6INpIB0BDQ  .-

***   Η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις! Όταν οι Έλληνες παίρνουν την «εκδίκηση» τους…

Ως voicenews.gr έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν δεν αποτυπώνουν την πραγματική βούληση των ψηφοφόρων για το πολιτικό σκηνικό.
Γίνονται για να δημιουργούνται εντυπώσεις και να αποπροσανατολίζουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων και έτσι, διαμορφώνεται ένα αποτέλεσμα που μόνο έγκυρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεν είμαστε οι μόνοι που πιστεύουμε τα παραπάνω για τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Φυλάγγελου στο ysterografa.gr, οι Έλληνες έχουν καταλάβει τί κρύβεται πίσω από τις έρευνες και τις… τρολάρουν, παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο την εκδίκηση τους για τα αποτυχημένα αποτελέσματα προηγούμενων δημοσκοπήσεων σε σχέση με τα εκλογικά.  Σας παραθέτουμε το άρθρο του Νίκου Φυλάγγελου:Στην Ελλάδα της παρακμής, οι δημοσκοπήσεις και η παροιμιώδης αδυναμία τους να διαβάσουν σωστά τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια των Μνημονίων, εξελίχτηκαν σε παράγοντα περαιτέρω διάβρωσης και αποσύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και του δημοσίου βίου. Η αρχή του κακού έγινε παλαιότερα, στα χρόνια της… ευδαιμονίας. Τότε που, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων διαμόρφωναν και δεν κατέγραφαν τάσεις. Ανάλογα με τις ορέξεις και τις επιθυμίες του εντολέα τους, θα προσέθετε κάποιος κακεντρεχής, ειδικά αν θυμηθούμε το πρωτοφανές ερώτημα περί της “πρωθυπουργικής καταλληλότητας”. Που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του δυτικού κόσμου. Εκεί βέβαια, δεν είχαν… Σημίτη, ώστε να πρέπει να βρεθεί ένα επικοινωνιακό ισοδύναμο την ώρα της κατάρρευσης της δημοφιλίας του πρωθυπουργού της εποχής των μεγάλων σκανδάλων, των απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων, της εισόδου στην ΟΝΕ με… περίεργα στοιχεία, της υποστολής σημαίας στα Ίμια, της υποχώρησης σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα, του… πακεταρίσματος Οτσαλάν, της βίαιης αναδιανομής πλούτου με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Επανερχόμαστε. Δεν είναι τυχαίο που, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια της μεγάλης κρίσης, πέφτουν περισσότερο έξω από κάθε άλλη χώρα του… πολιτισμένου κόσμου. Στον γενετικό κώδικά μας, η προδιάθεση της… πλάκας και της φαιδροποίησης, κολυμπάει σε προχωρημένο βαθμό, σε σχέση με άλλες χώρες, όπου επίσης παραπλανούν συνειδητά τους δημοσκόπους. Μια έρευνα ωστόσο, αυτή της εταιρείας “Pulse” για τον ΣΚΑΪ, ήρθε, με τα ευρήματά της σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, να δείξει… πόσο χοντρά τρολάρουν οι Έλληνες τους (ζαλισμένους) δημοσκόπους. Η απάντηση στο ερώτημα για το, αν σας επηρεάζει η προοπτική προσλήψεων στο δημόσιο. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Τα γέλια ωστόσο… ασυγκράτητα.
***    ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: Σε μερικούς μήνες ξεκινά η κατασκευή του αγωγού EastMed…

Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ να κατασκευάσουν έναν αγωγό (EastMed) που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες, μεταδίδουν οι Times of Israel στην ιστοσελίδα τους. Το έργο, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, θα κοστίσει 7,3 δισ. δολάρια ή 6,2 δισ. ευρώ και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος επιδιώκει να διαφοροποιήσει την ενεργειακή της τροφοδοσία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Hadashot TV, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκ. δολάρια στη μελέτη αυτού του υποθαλάσσιου αγωγού που είναι ο μακρύτερος και βαθύτερος στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κατασκευή του EastMed θα ξεκινήσει από ένα σημείο 170 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα μέχρι το Οτράντο της Ιταλίας, μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν ετησίως σε 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2030. Το ισραηλινό κανάλι Hadashot TV μετέδωσε και μια σημαντική είδηση, ότι δηλαδή το έργο κατασκευής του EastMed αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικούς μήνες και να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Πέρσι τον Δεκέμβριο ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, παρουσίασε μια μελέτη που έδειξε ότι η κατασκευή του αγωγού είναι εφικτή, παρά τις τεχνικές προκλήσεις εξαιτίας των μεγάλων βαθών. Κάποτε παγωμένες, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν αξιοσημείωτα βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, μια εξέλιξη που συνέπεσε με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και του περιφερειακού αντιπάλου Τουρκία, γράφει η ισραηλινή ιστοσελίδα. Οι τρεις χώρες τώρα πραγματοποιούν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όπως και ασκήσεις πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας κοινής αεροπορικής άσκησης με τη συμμετοχή Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Τον Μάιο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτησε τους αναπτυσσόμενους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών ως την οικοδόμηση «μιας συμμαχίας για καλό» μέσω του κοινού εμπορίου, του τουρισμού και των προσπαθειών για την υγεία. «Οικοδομούμε μια σπουδαία συμμαχία, μια συμμαχία για καλό μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Το χαρακτήρισε μάλιστα «σχεδόν αδιανόητο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη ζεστή, οικεία και άμεση επαφή» τα προηγούμενα χρόνια.
***   Αλβανός Εισαγγελέας ζητά εξηγήσεις για την κηδεία Κατσίφα – Στο στόχαστρο οι Βορειοηπειρώτες…

~  Καψόνια στην ελληνική μειονότητα και στον δήμο Δρόπολης κάνουν οι αλβανικές Αρχές. Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR παρουσίασε το έγγραφο με το οποίο η αλβανική Εισαγγελία βάζει το πιστόλι στον κρόταφο του δήμου αντιμετωπίζοντας τον ως «κατηγορούμενο» γιατί απλώς πλήρωσε την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ακολουθεί το προκλητικό έγγραφο του εισαγγελέα Αργυροκάστρου Αrben Pasho, με το οποίο στοχοποιεί τον Δήμο Δρόπολης και ξεγυμνώνει για άλλη μια φορά τις πραγματικές διαθέσεις των Αλβανών εναντίον των Βορειοηπειρωτών. Ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν εθνικιστές οργανώσεις στους κόλπους της μειονότητας για να «δέσουν» την
alvanos-eisaggeleas-kidia-katsifa
Ζητούν εξηγήσεις από τον δήμο ρωτώντας αν: – Γνωρίζουν τους διοργανωτές της κηδείας Κατσίφα. – Έχει ζητηθεί οικονομική βοήθεια ή τεχνική στο Δημαρχείο, από τους διοργανωτές της κηδείας. – Έχει παρθεί απόφαση από το Δημαρχείο για να καλύψει τα έξοδα κηδείας και εάν «Ναι», ζητούν να μάθουν τη λογική στην οποία βασίστηκε η απόφαση αυτή. «Την οργάνωση τη θεωρεί σαν κάτι δεδομένο. Στοιχειοθετεί τις κατηγορίες συνέργεια, διατάραξη των σχέσεων και εισαγωγή εγγράφων στην Αλβανία με αντιεθνικό περιεχόμενο. »Δεν έπρεπε να το στείλουν καν στο δήμο αυτό το έγγραφο. Αυτό ούτε στην Αφρικανική Ήπειρο δε θα συνέβαινε» λέει Μιχάλης Μάνος, αντιδήμαρχος Δρόπολης. Επιστρατεύουν κάθε μορφή τρομοκρατίας. Το βαθύ κράτος της Αλβανίας βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση με ενορχηστρωτή τον Έντι Ράμα. Ο εισαγγελέας που έδωσε την εντολή να σταλεί αυτό το έγγραφο είναι τα αυτιά και τα μάτια του Έντι Ράμα στο Αργυρόκαστρο. Όπως μετάδωσε το STAR, όσο πλησιάζει το 40ήμερο μνημόσυνο του Κατσίφα, φοβούνται ακόμα πιο πολύ διότι ξέρουν ότι στις δύσκολες στιγμές οι Βορειοηπειρώτες γίνονται ένα. Ήδη ο σύλλογος του Αγίου Αθανασίου Βουλιαρατίου έχει ναυλώσει λεωφορεία για τις 8 Δεκεμβρίου. «Ο σκοπός μας είναι ότι όσος κόσμος θέλει να παρευρεθεί στο μνημόσυνο, να τον βοηθήσουμε ώστε με τον ευκολότερο και τον οικονομικότερο τρόπο να παρευρεθεί. »Δε θέλουμε να γίνουν πράγματα όπως έγιναν την προηγούμενη φορά στα σύνορα. Εμείς δε θέλουμε ακραία στοιχεία» δήλωσε στο STAR διοργανωτής και φίλος του Κ. Κατσίφα. Αυτό που θέλουν η οικογένεια και οι φίλοι του Κωνσταντίνου είναι απλώς να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου τους και τίποτα παραπάνω.
***

*** Αθλητική  ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ , ..... Δευτέρα 26-11-2018 :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964  1-0 , (0-0) .- ^ 
Τα  γκολ : 84' Γκολ για τον Πανιώνιο! ,Σε μια στιγμή αδράνειας της άμυνας των φιλοξενούμενων, ο Μασούρας σούταρε από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα κάπου κόντραρε , άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Σαράνοφ. 
Διαιτητής :Διαιτητής είναι ο Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας). Βοηθοί οι Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας), Μιχάλης Παπαδάκης (Ηρακλείου). Τέταρτος ο Αλέξανδρος Τσαμούρης (Πειραιά).-
Κάρτες : 13' Κίτρινη κάρτα στον Δημούτσο. ., 4¨ κίτρινη ο  Πιρίς,  55' Κίτρινη κάρτα στον Οικονομίδη , 57' Κίτρινη κάρτα στον Σκόνδρα 63' Κίτρινη κάρτα στον Αντέτζο.,66' Κίτρινη κάρτα στον Πλιάτσικα. , 
Συνθέσεις :Πανιώνιος (Ανιγκό): Κότνικ, Ντομίγκεζ, Μπανανά, Κούρντι, Κότσιτς, Οικονομίδης, Πιρίς, Κεϊτά, Τσιλούλης, Μασούρας, Ντουρμισάι .-
Λαμία (Χάβος): Σαράνοφ, Βασιλαντωνόπουλος, Δημούτσος, Αντέτζο, Ασίκμπα, Επστάιν, Σκόνδρας, Πλιάτσικας, Μπαράλες, Μπερτόλιο, Καραμάνος .-
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Μάλερμπ, Σαραμαντάς, Σταυρόπουλος, Παπαγεωργίου, Καμαρά, Σεράφ, Σιντί Αλί .-
Στον πάγκο για την Λαμία: Μελίσσας, Παπαργυρίου, Οσμάν, Καραγκούνης, Αναστασιάδης, Μαστούρ, Ρόμανιτς .-
~**  Αλλαγή για τον Πανιώνιο, στη θέση του Τσιλούλη ο Καμαρά55' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Μέσα ο Σιντι Αλί, έξω ο Πιρίς. , 71' Αλλαγή για τη Λαμία, ο Οσμάν αντί του Δημούτσου. , 81' Δύο αλλαγές για τη Λαμία. Καραγκούνης και Ρόμανιτς αντικαθιστούν Μπερτόλιο και Επστάιν αντίστοιχα., 91' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Ο Παπαγεωργίου αντικαθιστά τον Οικονομίδη.- ~* Τέσσερα τα λεπτά των καθυστερήσεων.-

~*** ***   Το πρόγραμμα  2018-2019 ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκας 
1η αγωνιστικής  Σ/Κ/Δ  24, 25, 26/08/2018:  
ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης  1-0 .-^Σα
Παναιτωλικός - Ατρόμητος  1-2 .-^Σα
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΛάρισσα  0-1 .- ^ Σα
ΑΕΚ -ΠΑΣ Γιάννινα  2-0 .- ^ Σα
Ξάνθη-Παναθηναϊκός  0-1 .-^ Κυ
Πανιώνιος- ΟΦΗ  2-2 .- ^ Κυ
Ολυμπιακός- Λεβαδειακός  1-0.-^  Κυ 
Λαμία-Άρης      0-3  .-  Δευ
~* Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Ξεκινάει με -6 βαθμούς .-

~**  2η αγωνιστική Σ/Κ/Δ  01, 02, 03/09/2018 :
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ  0-1  .-   ^ Κυ 
Ατρόμητος-Ξάνθη   0-0 .- ^  Σα 
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ   0-1  .-^  Σα 
Παναθηναϊκός-Λαμία  3-1.- ^  Σα 
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα  5-0  .- Κυ
Αρης- ΑΕΛάρισσα   2-0 .- ^  Κυ 
Λεβαδειακός-Απόλλων Σμύρνης  1-0  .-^ Δευ
Παναιτωλικός-ΟΦΗ  2-1  .- ^ Δευ

3η αγωνιστική  16/09/2018 
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ  1-3 .- Σα 
Ξάνθη-Παναιτωλικός  1-1 .- Σα 
ΑΕΚ-Πανιώνιος  4-0 .- Σα 
Λαμία-Ατρόμητος 0-1 .- Κυ
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 2-1 .- Κυ
ΑΕ Λάρισσα -Παναθηναϊκός  1-3 .- Κυ 
Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 .-  Κυ 
Αρης-Λεβαδειακός   2-0 .-  Δευ

4η αγωνιστική 23/09/2018  (22., 23 και 24/09/2018)
Ξάνθη-ΟΦΗ  3-0 .-^  Κυ
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ   2-0 .-^ Κυ 
Παναιτωλικός-Λαμία  2-2 .- ^  Δευ
Πανιώνιος-Ολυμπιακός  1-0 .-^  Δευ (Ακύρωση κανονικού γκολ Πανιωνίου ως οφσάϊτ).-
Ατρόμητος-ΑΕΛάρισα  2-0 .-^ Σα 
Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης  2-0 .-^ Σα 
Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός  3-0 .-^    κυ
ΠΑΣ Γιάννινα-Αρης  1-0 .-^  Σα 


  ~  5η αγωνιστική 20η   
ΟΦΗ-ΑΕΚ  0-3 .- ^  Σα 
 Λαμία-Ξάνθη  0-0.-^   Δευ 
 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ   0-1 .-^  Κυ 
 ΑΕΛ-Παναιτωλικός  1-0 .-^ Σα 
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος  0-2 .- ^  Κυ 
Λεβαδειακός-Ατρόμητος  0-2 .-^  Κυ 
 Άρης-Αστέρας   2-0  .-^  Κυ 
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .- ^ Σα
6η Αγωνιστική   Σ/Κ/Δ  06 .07 . 08 -10-2018 // 21η 
Λαμία-ΟΦΗ   1-1 .- ^ Κυ  
ΑΕΚ-Ολυμπιακός   1-1 .-^  Κυ  
Ξάνθη-ΑΕΛ   1-0 .-^  Δευ 
ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης  2-0 .-^   Κυ 
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός   2-1 .- ^   Σα 
Πανιώνιος-Άρης    1-0  .-^  Σα 
Ατρόμητος Αθηνών -ΠΑΣ Γιάννινα   1-0 .-^ Κυ
Αστέρας Τρίπολης -Παναθηναϊκός  1-1 .- ^  Σα 

 7η  20.21 και 22/10/2018 , Αγωνιστική //22η
ΟΦΗ-Ολυμπιακός  1-0  .-^  Κυ
ΑΕΛ-Λαμία  1-2  .- ^  Σα 
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ  0-2 .-^ Σα 
Λεβαδειακός-Ξάνθη  1-2.- ^ Κυ 
Άρης-ΠΑΟΚ  1-2 .-^ Κυ
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός  0-2  .-^ Σα 
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος  1-0 .-^ Σα 
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης  3-2 .-  Δευ                  
  8η Αγωνιστική 23η 27,28 και 29/10-2018
ΑΕΛ-ΟΦΗ  0-0 .-^ Σα
Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης  1-0 .-^ Δευ
Λαμία-Λεβαδειακός  3-2 .-^Σα 
ΑΕΚ-Άρης  4-0 .-^ Κυ
Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .-^  Δευ 
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0 .-^ Δευ
Παναιτωλικός-Αστέρας  1-1  Κυ 
Πανιώνιος-Ατρόμητος  2-2  Κυ           
9η αγωνιστική Σ/Κ/Δ 02., 03,04/11/2018 : 
ΟΦΗ-Απόλλων Σμύρνης  0-0 .-^ Σα 
Λεβαδειακός-ΑΕΛ  1-1 .- Σα
Αρης-Ολυμπιακός  0-1 .-^ Κυ
ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία  0-0 .-Σα
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ  0-0 .-^ Σα
Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη  0-1 .- Δευ
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ  1-1 .- Κυ 
Πανιώνιος-Παναιτωλικός  3-0 .-^ Κυ

10η αγωνιστική 09, 10  και 11/11/2018 :
Λεβαδειακός-ΟΦΗ  2-1 .- ^ Σα 
Απόλλων Σμύρνης-Αρης  1-2 .-^ Δευ 
ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα  2-0 .- ^ Σα 
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός  1-1  ,.-^ Κυ  
Λαμία-Αστέρας Τρίπολης  0-0 .-^  Κυ 
ΑΕΚ-Ατρόμητος 0-2 .-^  Κυ 
Ξάνθη-Πανιώνιος  0-1 .-^ Σα 
ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός  2-1 .-^   Κυ 

11η αγωνιστική Σα 24, Κυ 25  και Δευ 26/11/2018: 
ΟΦΗ-Αρης     1-2 .- ^   Κυ 
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός  2-0  .-^  Κυ
Παναθηναϊκός - Απόλλων Σμύρνης  4-1 .-^   Σα 
Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΛάρισσα   2-0  .-  ^ Σα 
Ατρόμητος - Ολυμπιακός  1-2 .- ^ Κυ 
Πανιώνιος - Λαμία   1-0 .-  Δευ 
Παναιτωλικός - ΑΕΚ  2-1 .-^ Σα  
ΠΑΟΚ - Ξάνθη  2-0  .- ^ Σα
***   Για την Α1 ΄ στο Ελληνικό μπάσκετ στην 7η αγωνιστική  Σ/Κ/Δ/ 24, 25, και 26-11-2018 :
   Δευτέρα 26-11-2018 :
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  αναβλήθηκε .-^  

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  98-71 , (45-41) .-^
Τα δεκάλεπτα : 18-20 , 27-21, 26-15 , 27-16 .-^

Σάββατο 24-11-2018 :
ΡΕΘΥΜΝΟ -ΧΟΛΑΡΓΟΣ κ.α. 68-68, παράταση 83-76 .- ^ 
Τα δεκάλεπτα: 16-25, 37-39, 57-51, 68-68, 83-76 (παράταση). 

ΠΡΩΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - ΚΥΜΗ  94-61 .-^ 
Τα δεκάλεπτα: 33-7, 54-25, 70-46, 94-61 .- ^

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΛΑΥΡΙΟ  87-78 ,(40-43)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-29 , 17-14 , 21-16 ,  26-19  .- ^

Κυριακή 25-11-2018 :
ΑΕΚ Αθηνών - ΗΦΑΙΣΤΟΣ Λήμνου  83-69 .-^ 

Δεκάλεπτα: 22-21, 41-38, 65-54, 83-69. .-^ 
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΑΡΙΣ Θεσσ/νίκης 95-79,(52-38) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 28-18 , 24-20 , 24-23 , 6-14 .- ^

***  Τροφική δηλητηρίαση στο «τριφύλλι» 
Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Νικ ΚαλάθηςΝτίνος Μήτογλου , Ντεσόν Τόμας , Βουγιούκας , και Λάσμε   έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση και δύσκολα θα αγωνιστούν στο ματς με τον Κολοσσό στη Ρόδο .- ***  Το  Σ/Κ  για την 11η αγωνιστική στην  Super League 24.,25., και 26 -11-2018 :
Σάββατο  24-11-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  4-1 ,(2-0) .-
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΑΕΛ. ΛΑΡΙΣΣΑ  2-0 , (0-0) .- 
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΑΕΚ Αθηνών  2-1 ,(1-0) .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΞΑΝΘΗ  2-0 ,(0-0) .-^
Κυριακή 25-11-2018 :
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ   2-0 , (1-0) .-^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. 1-2 ,(1-0).- ^
ΟΦΗ- ΑΡΙΣ Θεσσ/νίκης 1-2 ,(0-0).- ^

*** Στο ποδόσφαιρο Β΄ εθνική στην  Football League 6η αγωνιστική το Σ/Κ  :
Σάββατο 24-11-2018:
ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ -ΗΡΟΔΟΤΟΣ 2-0 .- ^  
Κυριακή 25-11-2018:
ΠΑΝΑΧΑΐΚΉ - ΑΕ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Άρτας  0-0 .-^ 
ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου - Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ    0-2 .- ^
ΤΡΙΚΑΛΑ 1963 - ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ.  0-1 .-^  
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  2-2 .- ^ 
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ -ΔΟΞΑ Δράμας  1-3 .- ^ 
ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 Θεσ/νίκης - Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ  3-0 .- ^
 ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας - ΑΗΤΤΗΤΟΣ Σπάτων  2-0 .- ^ 

*** Στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην 5η αγωνιστική :
Κυριακή 25-11-2018 
ΟΔΥΣΣΕΑΣ Γλυφάδας - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ  2-0 .- ^
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΡΙΣ Θεσσ/νίκης   0-3 .-^
Α.Ε. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΗ  2-0 .- ^
ΤΡΙΚΑΛΑ 2011- ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α.  1-0 .- ^
ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 94 - Α.Ο. Αγία Παρασκευή  0-0 .- ^

***   Ασταμάτητη η Μαύρη Θύελλα κέρδισε και τον Αμβρυσσέα 
Για ένα ακόμα παιχνίδι η Καλαμάτα κατάφερε να πάρει το τρίποντο της νίκης και να κάνει το 9 στα 9, χωρίς μάλιστα να έχει δεχθεί γκολ και παραμένει μόνη πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα.
Σήμερα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού αντιμετώπισε τον Αμβρυσσέα Διστόμου και κατάφερε να επικρατήσει με 3-0.  Τα 3 γκολ σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο, και σκόρερ ήταν οι Μίνγκας, Ψάνης και Μαρτίνες, με την Καλαμάτα να χάνει ακόμα αρκετές ευκαιρίες για γκολ.
Από την άλλη ο Αμβρυσσέας στάθηκε καλά στο γήπεδο, ενώ στα πρώτα λεπτά του αγώνα έχασε μια τεράστια ευκαιρία με τον Όλα, μπροστά στην εστία να στέλνει τη μπάλα άουτ.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
*** 
Στην Γ΄ Εθνική στο ποδόσφαιρο στην 9η  αγωνιστική την Κυριακή 25-11-2018  :
Α.Ε. Πελλάνας  Καστορίου - Α.Ο. Εικοσιμίας  4-0 .- ^
Παναρκαδικός - Γ.Π.Σ. Πάμισος Μεσσήνης 4-1 .-^
Α.Ε. Λέρνας -Α.Ο. Μανδραϊκός  0-0  .-^
Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Αμβρυσσέας Διστόμου 3-0 .- ^
Α.Ε. Ερμιονίδας - Παναργειακός  0-2 .- ^ 
Ένωση Πανασπροπυργιακού -Α.Ο. Υπάτου 1-0   .-^
ΑΟΚ. Ζακύνθου Καστορίου- Α.Ε. Αστέρας Βλαχιώτη  3-1  .-^
*** Για το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο :
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ :
Πανθουριακός – Απόλλων Καλαμάτας   2-2 .-^   Σα ,
Α .Ο. ΦΑΡΑΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  -  Σα
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : 
Καλού Νερού – Ηρακλή Καλαμάτας  3-1 .-^ Σα 
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ :
Αστέρας Βαλύρας – Νέος Άρις   1-1 .-^ Σα
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Ατρόμητος Πλατέος  2-1 .-^ Σα
Διαγόρας Κοπανακίου – Θύελλα Μερόπης 1-0 .-^ Σα 
Αστέρας Αρφαρών – Παναθηναϊκός Καλαμάτας 5-1 .-^ Σα 
ΑΕΚ Καλαμάτας – Δαναός  8-2 .-^  Σα 
Α.Ο. Γαργαλιάνων -Αίαντας Καλαμάτας  -   Σα 
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Δόξα Καλαμάτας  -   Σα 
Κεραυνός Καλαμάτας – ΑΟ Λεΐκων  1-3  .-^ Σα 
Πράσινα Πουλιά - Εθνικός Καλαμάτας  - Σα 
 Κυριακή 25-11-2018 : 
Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : 
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ  Αναβλήθηκε ΕΡΑΝΗ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης  5-1 .-^
ΟΜΟΝΟΙΑ -ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ  0-0 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -ΑΝΔΡΟΥΣΑ 2-1 .- ^
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ -Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  1-1 .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά -Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  1-1 .-^ 
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ :
Α.Ε. Λογγάς - Νέδουσα  Αλαγωνίας  4-2 .-^ 
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης - ΠΑΟ Καλλιθέας  - 
Γ΄  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 
ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ -ΠΑΟΚ Καλαμάτας 
ΛΕΟΝΤΕΣ -ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας 
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας 
ΝΕΣΤΩΡΑΣ Πύλου - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ 1-2 .-^ 

****** Για την Α2 ΄ στο Ελληνικό μπάσκετ στην 7η αγωνιστική :
Σάββατο 24-11-2018 : 
ΙΩΝΙΚΟΣ Νίκαιας - ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας  102-70 .-^ 
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΨΥΧΙΚΟ  63-70 .-^ 
ΕΝΩΣΗ Ευρώπη Πευκοχωρίου - Ιπποκράτης  84-93 .- ^ {Δύο 2 παρατάσεις : 65-65 , και 80-80 }
ΜΑΡΟΥΣΙ -ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  96-79 .-^ 
ΑΠΟΛΛΩΝ Πάτρας -ΑΜΥΝΤΑΣ  51-58 .-^ 
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ Δρυοπιδέων  63-56 .-^ 
ΧΑΡΙΛΑΟΣ Τρικούπης - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης  63-76 .-^ 
Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ Αγιάς - ΚΑΒΑΛΑ  79-77 .-^ ***   Στην Α1΄ στο γυναικείο μπάσκετ  στην 4η αγωνιστική Σ/Κ  24 , και 25-11-2018 :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΝΙΚΗ Λευκάδας - Γ.Σ. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  67-49 .-  ^
Κυριακή 25-11-2018 :
Α.Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μοσχάτου - ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας  71-73  .- ^
ΑΕΟ ΠΡΩΤΕΑΣ Βούλας - ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑ Θορικού   75-57 .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   61-71 .- ^
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -Α.Ο. ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ    81-73 .- ^                                                                                                            Α.Ο ΔΑΦΝΗ Αγίου Δημητρίου - ΗΡΑΚΛΗΣ   69-61 .-^ 

***   Για την Α1 στο βόλεϊ ανδρών :
Σάββατο 24-11-2018:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΧΑΛΚΙΔΑ   Ακυρώθηκε .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΦΟΙΝΙΚΑΣ Σύρου  3-2  σετ .-^[ 25-13 , 20-25 , 18-25 , 25-23 , 15-8].- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης  3-0 σετ .- ^[25-23 ,27-25 , 25-16] .-^
ΜΓΣΑΕ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης 0-3 σετ .-^[ 17-25, 22-25 , 23-25] .- ^
ΔΕΥΤΈΡΑ 26-11-2018 :
ΑΕΚ Α. -ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ

*** Για την Α1 ΄στο γυναικείο βόλεϊ  :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ - Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ  3-0 σετ .- ^
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Αξιού - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3 σετ .- ^
Α.Ο. ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ  - Α.Ο. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ  1-3 σετ .- ^
Α.Ο. ΘΗΒΑΣ - Α.Ο. ΠΟΡΦΥΡΑΣ  3-0 σετ .- ^
 ΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης   2-3  σετ .-^
ΑΣΠ ΘΕΤΗΣ - ΑΙΑΣ Ευόσμου  3-2  σετ .-^

***  Για την 8η αγωνιστική στο ΧΑΤΜΠΟΛ  :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Γ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ  32-21 .- ^
 ΦΊΛΙΠΠΟΙ Βέροιας - ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ  Συκεών  25-23 .-^
Κυριακή 25-11-2018 :
  ΑΡΙΣ Νίκαιας - ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ Έδεσσας  19-27 .-  ^ 
ΑΕΣΧ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ  22-20 .- ^
28-11-2018 : 
ΔΙΟΜΗΔΗΣ Άργους - ΑΕΚ Αθηνών
ΞΑΝΘΗ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-~* * ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τρίτη  20 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_19.html     .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά . Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζει της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news_21.html   .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html                       ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά .  Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news_23.html .-                  ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά  Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-24-2018.html  .-                  ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από  Αρφαρά . Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_25.html   .-                                         ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 26  Νοεμβρίου 2018 ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news_26.html      .-                                              ~**                                                    

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας  1.527.984 προβολές , Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 933.273 προβολές  , Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. – 1.266.707 προβολές  , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 
*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Δεν υπάρχουν σχόλια: