ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .
Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .
~



~**  3 Νοεμβρίου: Εορτή των Αγίων Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά

~  Τη μνήμη των Αγίων Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά τιμά σήμερα, 3 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ακεψιμάς ήταν επίσκοπος, ο Ιωσήφ πρεσβύτερος και ο Αειθαλάς διάκονος.   Και οι τρεις μαρτύρησαν για το Χριστό, όταν βασιλιάς της Περσίας ήταν ο Σαπώρ ο Β’ (περί το 330 μ.Χ.). Ο Ακεψιμάς άφησε την τελευταία του πνοή, αφού χτυπήθηκε σκληρά με ακανθωτά ραβδιά από ροδιά.
Ο Ιωσήφ – αφού διέσχισαν τις σάρκες του – υπέστη μαρτυρικό θάνατο δια λιθοβολισμού.
Ο Αειθαλάς μαστιγώθηκε σκληρά και έπειτα τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω, μέχρι πού παρέδωσε και αυτός τη μακάρια ψυχή του.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Ως θεράποντες, της ευσέβειας, στύλοι ώφθητε, της Εκκλησίας, πυρσολατρών καθελόντες το φρύαγμα, Ακεψιμά Ιεράρχα πολύαθλε, Αειθαλά Ιωσήφ τε μακάριοι. Αλλ’ αιτήσασθε, Χριστόν τον Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
~**  «Η αληθινή αγάπη δεν κομματιάζεται»

~  Έγραφε κάποτε ο πατήρ Αντώνιος Αλεβιζόπουλος : «Η αληθινή αγάπη δεν κομματιάζεται. Δεν μπορεί κανείς να πει: αγαπώ αυτόν, αλλά δεν μπορώ να αγαπήσω τον άλλον, αγαπώ την ανθρωπότητα αλλά δεν μπορώ να αγαπήσω τον διπλανό μου, αγαπώ τον Θεό αλλά δεν αγαπώ τον άνθρωπο, αγαπώ τους ανθρώπους αλλά δεν αγαπώ τον Θεό!».  Εύστοχος ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος σε αυτό που πολύ διακριτικά υπονοούσε, ότι, δηλαδή, εγώ κι εσύ ως άνθρωποι, ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να σώσουμε την ανθρωπότητα, τον πλανήτη ολόκληρο αν γίνεται, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουμε τη διάθεση να αγαπήσουμε και να βοηθήσουμε τον διπλανό μας, τον πλησίον μας, τον γείτονα μας.
Κάπως έτσι, εγώ κι εσύ, ως άνθρωποι, καταντήσαμε αστείοι και τραγελαφικοί, παραδεχόμενοι ο ένας προς τον άλλον ότι «εγώ αγαπώ την ανθρωπότητα, αλλά δεν μπορώ να αγαπήσω τον διπλανό μου, εσένα!». Εξάλλου, όποιος ειλικρινά ανησυχεί για το μέλλον της επί της Γης ανθρωπότητας, ας αρκεστεί στα λόγια που είπε κάποτε ο Γέροντας Δαμασκηνός, ο παππούς των Μεγάρων, όπως τον ονόμασαν οι ντόπιοι. Είπε ο Γέροντας: «Όταν παρακαλούμε τον Θεό για τον διπλανό μας, γινόμαστε παγκόσμιοι».
***  Ο Άγιος Παΐσιος προειδοποιεί: Έλληνες να ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ την Αλβανία…

Με την ενόραση του και τις γνώσεις του μπορούσε να «βλέπει» μακριά. Ο Άγιος Παΐσιος πολλές φορές είχε αναφερθεί στους κινδύνους που απειλούν τον Ελληνισμό και όπως έχει αποδειχτεί από τις εξελίξεις, είχε δίκιο σε όσα είχε προβλέψει.  Ο Άγιος είχε προειδοποιήσει ακόμα και για την Αλβανία και είχε επισημάνει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να προσέχουν τον Αλβανικό εθνικισμό, ο οποίος απειλεί την πατρίδα μας. 
Βίντεο :https://youtu.be/pAA13IgTydA  .-

***  Ο Κ. Στεφανόπουλος νέος γενικός αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου 
Ο νέος υποστράτηγος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αναλαμβάνει τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, μετά τις τελευταίες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.
Ο κ. Στεφανόπουλος με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου του Σώματος από ταξίαρχος προήχθη σε υποστράτηγο, ενώ αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστράτηγου ως «ευδοκίμως τερματίσας» τη θητεία του ο νυν ταξίαρχος, γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Ευάγγελος Φωτόπουλος.
Ο κ. Στεφανόπουλος με καταγωγή από Ηλεία – Αχαΐα έχει διατελέσει αστυνομικός διευθυντής Ηλείας και μέχρι πρότινος ήταν γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος.
Οι κρίσεις συνεχίσθηκαν και με τους αστυνομικούς διευθυντές, οι οποίες δεν επέφεραν καμία αλλαγή στη Μεσσηνία.  Β.Β.

*** Οι νικητές των διπλών προσκλήσεων για τον Κρητικό 
Απόψε στις 18:30 και στις 21:00 στη σκηνή του Εργατικού Κέντρου θα ανέβει η παράσταση «Κρητικός» του Μάριου Ιορδάνου.
Το «Θάρρος» προσφέρει σε 4 τυχερούς διπλές προσκλήσεις.
 Οι νικητές:
Για την απογευματινή παράσταση (18:30)
Ψωρομύτης Ευστάθιος
Γρηγοριάδου Ελπίδα
 Για την βραδινή παράσταση (21:00)
Γεωργοπούλου Ιωάννα
Σακκα Ανθή

*** Μάριος Ιορδάνου: «Η τέχνη φωτίζει τη ζωή την ίδια» 
Μια ξεχωριστή παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι σήμερα Σάββατο βρεθούν στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ο λόγος που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι πρόκειται για ένα έργο του Διονύσιου Σολωμού που θα μεταφέρουν στη σκηνή οι Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν και Βαλεντίνο Βαλάσης.
Το «Θάρρος» μίλησε με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη της παράστασης, Μάριο Ιορδάνου, και σας τον παρουσιάζει:
 -Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα και ας μιλήσουμε για την παράσταση «Ο Κρητικός», έργο του Διονύσιου Σολωμού. Πώς αποφασίσατε να το ανεβάσετε;
Όταν ήμουν ακόμα παιδί, η μητέρα μου με πλησίασε και άφησε δίπλα στο κρεβάτι τα Άπαντα του Διονύσιου Σολωμού. Φεύγοντας μου είπε «όταν είσαι έτοιμος». Ο Σολωμός είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές παγκοσμίως. Επιλέγοντας έργο ουσιαστικά επιλέγω το δημιουργό, τον άνθρωπο πίσω από το έργο. Η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στον Διονύσιο Σολωμό και το συγκεκριμένο έργο είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι ένας ύμνος εις τον έρωτα! Μία αλληγορία του ταξιδιού της ζωής.
 -Ο κόσμος μέχρι σήμερα πώς το έχει αντιμετωπίσει;
Ο κόσμος που έχει παρακολουθήσει την παράσταση, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, την έχει αγκαλιάσει, την έχει αγαπήσει και οι αντιδράσεις, όπου κι αν έχει ανέβει, είναι συγκινητικές.
Το πιο συγκινητικό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν και ξαναβλέπουν την παράσταση και όταν έρχονται στο θέατρο για δεύτερη φορά, έρχονται κρατώντας στα χέρια τους τα Άπαντα του Διονύσιου Σολωμού. Το να μεταφέρεις ποίηση επί σκηνής είναι ένα ξεχωριστό εγχείρημα, διότι η ποίηση πρέπει να μετουσιωθεί σε θεατρική πράξη, σε σκηνική δράση. Όταν συμβαίνει αυτό, ο θεατής γίνεται κοινωνός ενός θεάτρου που του ανοίγει την καρδιά και το μυαλό.
 -Λάβατε και βραβείο από την Unesco. Ήταν κάτι που περιμένατε;
Πάντα πίστευα αυτό που λέει ο αγαπημένος μου Γιάννης Ρίτσος, πως δηλαδή κάνουμε ποίηση – και τέχνη- για να ενώσουμε τον κόσμο. Ήθελα, λοιπόν, πάντα να κάνω ένα θέατρο που δε θα δέχεται σύνορα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έχοντας παρουσιάσει θεατρικές δουλειές για τον Νίκο Καζαντζάκη σε Βερολίνο, Παρίσι και Μόσχα και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του «Κρητικού» στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, η βράβευση ήρθε για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ένας άνθρωπος που ασχολείται με την τέχνη επιβραβεύεται σε κάθε παράσταση από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που έρχεται να τον τιμήσει με την παρουσία του, το υστέρημα και το χρόνο του. Όταν ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης, ο μουσικός, ο χορογράφος βρίσκει τρόπο επικοινωνίας με έναν άλλο άνθρωπο μέσω της τέχνης που αγαπάει, έχει επιτύχει τη σημαντικότερη επιβράβευσή του.
 -Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και αυτοθυσίας ενός Κρητικού πολέμαρχου και της αγαπημένης του… στις μέρες μας υπάρχουν τέτοιες πραγματικές ιστορίες;
Βεβαίως. Η τέχνη φωτίζει τη ζωή την ίδια. Δύο άνθρωποι, για παράδειγμα, που γερνούν μαζί, που στέκεται ο ένας δίπλα στον άλλον μέχρι το τέλος, που περνούν μαζί καθημερινές δυσκολίες, που ξεπερνούν ή δεν ξεπερνούν προβλήματα υγείας, οικονομικά προβλήματα, κοινωνικές δυσκολίες, προσωπικές φοβίες, απογοητεύσεις, αλλά και που γεύονται μαζί στιγμές χαράς, που μοιράζονται επιτυχία, ευτυχία, αγάπη και όνειρα... αυτοί δεν έχουν «γράψει» με το διάβα τους σε αυτόν τον κόσμο μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης και αυτοθυσίας;
 -Μέχρι σήμερα η παράσταση έχει ταξιδέψει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, πόσο δύσκολο ήταν αυτό και πώς την αντιμετώπισε το κοινό εκεί;
Τις δυσκολίες και τα εμπόδια τα ορθώνει μπροστά μας ο νους μας. Ο μεγάλος Καβάφης έλεγε πως τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δε θα τους βρεις μπροστά σου αν δεν τους κουβαλάς μες στην ψυχή σου. Αυτή είναι η μαγεία της ποίησης. Όσο βουτάς σε αυτή, σε κάνει πιο δυνατό και ανοίγεις το δρόμο σου χωρίς φόβο. Διοχετεύεις όλες σου τις δυνάμεις σε αυτά που θα σου κάνουν το δρόμο εύκολο και μένεις πιστός στο στόχο σου. Σε σχέση τώρα με το κοινό στο εξωτερικό, αγαπούν και γνωρίζουν εις βάθος την ελληνική ποίηση και λογοτεχνία. Μου έκανε εντύπωση στη Μόσχα, όπου εκπροσωπήσαμε με την παράστασή μας «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη την Ελλάδα στο Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας, το γεγονός ότι στο τέλος της παράστασης, με τη βοήθεια διερμηνέα, οι Ρώσοι θεατές μάς ζητούσαν να πάμε και το επόμενο έργο μας. Όταν τους είπα ότι η επόμενη παράσταση είναι «Ο Κρητικός» του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και δεν ξέρω εάν έχει μεταφραστεί το έργο του στα ρωσικά, άρχισαν ένας ένας να σηκώνονται και να φωνάζουν «Λάμπρος», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Πόρφυρας». Μου εξήγησαν, λοιπόν, ότι το έργο του Σολωμού έχει μεταφραστεί από τον Αρσένιο Ταρκόφσκι, το μεγάλο Ρώσο ποιητή, πατέρα του Αντρέι Ταρκόφσκι, του σπουδαίου σκηνοθέτη. Αυτό από μόνο του είναι συγκλονιστικό. Είναι από τα περιστατικά που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου, όπως και ένα άλλο στην Ελβετία. Στο τέλος της παράστασης, ένα μικρό αγόρι 7-8 ετών που είχε έρθει με τους γονείς του, ήρθε να μου μιλήσει. Στην Ελβετία μιλούν και τη γερμανική γλώσσα, την οποία μιλώ κι εγώ λόγω της φοίτησής μου σε γερμανικό σχολείο και γερμανικό πανεπιστήμιο. Του έκανα, λοιπόν, τη γνωστή ερώτηση “τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις” και επηρεασμένο από το έργο, μου απάντησε: “Ποιητής, σαν το Διονύσιο Σολωμό”.
 -Η παράσταση συνδυάζει θέατρο, ποίηση, χορό, μουσική και εικαστικές παρεμβάσεις. Το έργο “Ο Κρητικός” συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως ο Ερωτόκριτος, η Οδύσσεια και ο Ματωμένος Γάμος. Πώς γίνεται όλο αυτό το πάντρεμα;
Στόχος κάθε παράστασής μας είναι να συναντηθεί επί σκηνής ο δημιουργός του βασικού έργου με τους «πνευματικά συγγενείς του». Ο Ερωτόκριτος και η Οδύσσεια, για παράδειγμα, είναι από τις βασικές επιρροές του Σολωμού για το έργο «Ο Κρητικός», ενώ όλη η ιστορία αφορά ένα γάμο ματωμένο, που δεν τελέστηκε ποτέ.
 -Κάτι από εσάς για το κοινό της Καλαμάτας…
Κάθε θεατρική πράξη από μόνη της είναι και ένα κάλεσμα να ανοίξουμε την ψυχή και το μυαλό μας. Είναι ένα κάλεσμα για προσωπική αφύπνιση και αλλαγή της θέσης μας σε αυτόν το σκληρό κόσμο. Ο Καμύ έλεγε πως έχουμε εξορίσει την ομορφιά από τη ζωή μας, ενώ οι Έλληνες πάλεψαν γι' αυτή... πάλεψαν για μία “Ωραία Ελένη”. Αυτή την ομορφιά, την αισθητική, την πνευματική ανάταση πρέπει να τη διεκδικήσουμε ξανά. Μόνο τότε η τέχνη έχει νόημα. Όταν διεκδικεί την αλλαγή.
 Λίγα λόγια για το έργο
Ο Κρητικός είναι το αρχέτυπο της ελληνικής ηρωικής ψυχής! Ένας πολέμαρχος που δε φοβάται να τα βάλει ακόμα και με τον ίδιο το θάνατο, προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του. Λίγο πριν από το γάμο του στην Κρήτη ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση. Όσοι επιβιώνουν από τον πόλεμο, τρέχουν να επιβιβαστούν στα πλοία για να σωθούν. Μαζί τους και ο Κρητικός, που προσπαθεί να σώσει τη λαβωμένη αρραβωνιαστικιά του. Τα πλοία, όμως, πυρπολούνται και πάνω από 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ο Κρητικός βρίσκεται ναυαγός στη μέση του πελάγους, κρατώντας στα χέρια την αγαπημένη του και προσπαθώντας να βρει στεριά για να μπορέσει να τη σώσει. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα, την αγριεμένη φύση, τον Άδη, τη Φεγγαροντυμένη που έρχεται με τη μορφή της αγαπημένης του ως παραίσθηση μέσα από τα κύματα και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Βαλεντίνο Βαλάσης
Σκηνοθεσία/ Μουσική Επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες : Σοφία Καζαντζιάν
Σκηνογραφία/ Σχεδιασμός Κουστουμιών : Βαλεντίνο Βαλάσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαγιάννη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος
Διάρκεια : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 Σάββατο 3 Νοεμβρίου
ώρες: 18:30 & 21:00
Αμφιθέατρο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος" (Εργατικό Κέντρο)
(Αριστομένους 95, Καλαμάτα 24100)
Προπώληση: 10 ευρώ /  Viva.gr & Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Ταμείο: 13 ευρώ
Πληροφορίες: 6974876024
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Με επιτυχία πέρασαν τους ελέγχους της Τροχαίας τα σχολικά λεωφορεία στη Μεσσηνία 
Καμία απολύτως παράβαση δε βεβαίωσαν οι υπηρεσίες της Τροχαίας στη Μεσσηνία σε ελέγχους που διενήργησε για ένα περίπου μήνα, σε όλο το νομό.
Η εντολή για τους συγκεκριμένους ελέγχους δόθηκε πανελλαδικά από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι έλεγχοι έγιναν από εξειδικευμένα συνεργεία των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά το διάστημα 11 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βεβαιώθηκαν συνολικά 413 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία με κυριότερες τον ταχογράφο, την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας, τα φθαρμένα ελαστικά και την έλλειψη πυροσβεστήρα.
Το ίδιο διάστημα έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποίησαν και οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Ειδικότερα, στη Μεσσηνία διενεργήθηκαν 84 έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία χωρίς να βεβαιωθεί καμία τροχονομική παράβαση.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει εντολή, για την ασφαλή μετακίνηση και προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, να εφαρμόζεται ενισχυμένο πρόγραμμα τροχονομικής αστυνόμευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.  Β.Β.

*** Συμβασιοποίηση και δημοπράτηση έργων της Μεσσηνίας 
Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Επεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης της 15ηςεπαρχιακής οδού, τμήμα Φιλιατρά –Μαραθούπολη»,  προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Μειοδότρια του έργου έχει αναδειχθεί η εργολάβος Αικατερίνη Σηφάκη με μέση έκπτωση 54,87% και το συμφωνητικό υπογράφτηκε στα 197.580,65 ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ 2017 και έχει 3 μήνες προθεσμία ολοκλήρωσης, δηλαδή έως 2/2/2019.
Επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Καθαρισμός κοίτης – κατασκευή – επισκευή τεχνικών έργων σε ρέματα των Δήμων Τριφυλίας και Πυλίας». Το έργο ήταν προϋπολογισμού 246.000 ευρώ και μειοδότρια αναδείχθηκε  η εργολάβος Αικατερίνη Σηφάκη με μέση έκπτωση65,73%.
Το συμφωνητικό υπογράφτηκε στα 84.295,67 ευρώ και έχει επίσης 3 μήνες προθεσμία ολοκλήρωσης, δηλαδή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 2-2-2019.
Τέλος, προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση – οδική ασφάλεια – αποκατάσταση κατολισθήσεων στην 9η επαρχιακή οδό, τμήμα Ριζόμυλος – Πεταλίδι – Κορώνη».
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι και εταιρείες πρέπει να καταθέσουν προσφορές έως τις 28 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00 π.μ., μέσω του εθνικού συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.).
Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει ορισθεί σε 8 μήνες και αρχίζει  από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.  Β.Β.

*** Η μεταρρύθμιση του κράτους & ανάπτυξη 

Αναγκαία προϋπόθεση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη είναι ένα κράτος αποτελεσματικό κι αμερόληπτο, που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια και η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης συνιστούν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης του κράτους που προτείνουμε. Η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών αποτελεί προφανώς τη βάση για την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη, που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρείται από γραφειοκρατία υπέρμετρη και απολύτως αντιπαραγωγική. Η τεχνολογία και κυρίως η ψηφιοποίηση είναι σημαντικό όπλο τόσο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και για τη διασφάλιση της ισονομίας μέσω του περιορισμού της φυσικής επαφής πολίτη και κρατικού λειτουργού. Επιπλέον, μέσω μιας ενισχυμένης Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων (Open Data) θα μπορεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σε δεδομένα χρήσιμα για τον πολίτη και αναγκαία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενώ θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους έναντι των πολιτών. Παράλληλα, η μέσω ΑΣΕΠ αξιολόγηση της δουλειάς των δημόσιων λειτουργών και η επιβράβευση αυτών που εκτελούν με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους, η θέση στόχων τόσο για την απόδοση των υπαλλήλων όσο και την αποτελεσματικότητα των δομών, ακόμα και η δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου, αποτελούν κίνητρα που βελτιώνουν το παραγόμενο έργο από τη δημόσια διοίκηση και ταυτοχρόνως συνιστούν αντικίνητρα που αποτρέπουν τη δημιουργία πλεγμάτων διαφθοράς. Φυσικά, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, ενώ κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας της.
Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας και στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, μέσω ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων στα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος που ήδη υπάρχει στα Διοικητικά, θα ενισχύσει τη διαφάνεια, θα βοηθήσει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη του έργου των δικαστών.
Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της αμεροληψίας και της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία κράτους: οι ίδιοι οι κρατικοί λειτουργοί, η δικαιοσύνη, η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις, καθένας και καθεμιά οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να καταδειχθεί η ζημιά που προκάλεσε και προκαλεί η διαφθορά σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, σε κάθε αξιόλογη επιχειρηματική προσπάθεια, σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της προσωπικότητας και του δυναμικού μας.
 Του δρος Πέτρου Μπαλαούρα
τ. επιθεωρητή και διοικητή Νοσοκομείων ΕΣΥ, μέλους του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, μέλους του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ.

***  ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά του Ράμα: «Με ΑΙΜΑ δεν μπαίνεις στην Ε.Ε.»…

Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν στον προκλητικό Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα οι ελλαδίτες πολιτικοί, τόλμησε να πει η Ελένη Θεοχάρους. Σε σχετικό της tweet χθες, η κ. Θεοχάρους επιτέθηκε στον Αλβανό πρωθυπουργό για τα όσα είπε κατά του Κωνσταντίνου Κατσίφα με μια φράση που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Σας γνωρίζω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δήλωσε προσφυώς το 1975 πως με αίμα δεν μπαίνεις στην Ε.Ε.».  Δείτε το σχετικό tweet:

Προς @ediramaal Πρωθυπουργό Αλβανίας.: Σας γνωρίζω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δήλωσε προσφυώς το 1975 πως “με αίμα δεν μπαίνεις στην ΕΕ”. Ελ. Θεοχάρους, σκιώδης εισηγήτρια ενταξιακών Αλβανίας.
Η κ. Θεοχάρους είχε γράψει και στις 29 Οκτωβρίου το παρακάτω tweet για τον άδικο χαμό του Βορειοηπειρώτη πατριώτη:







































































































Για τον θάνατο του παλληκαριού στην Β. Ήπειρο, η Ελλάς υιοθέτησε την εκδοχή της διεφθαρμένης αλβανικής κυβέρνησης. Αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση για την ηρωική αντιστασιακή πράξη του Κωνσταντίνου .

***  Δήλωση «ΣΕΙΣΜΟΣ» από Τραμπ – ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ τον Κ. Βελόπουλο: «Στο τρίτο ΑΛΤ τις ει, ο στρατός να ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων έκανε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σχετικά με τα καραβάνια μεταναστών που καταφθάνουν στις ΗΠΑ.  Ο Αμερικανός ηγέτης φέρνοντας το παράδειγμα των Μεξικανικών αρχών που είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες από μετανάστες, ξεκαθάρισε πως ο Αμερικανικός στρατός σε αντίστοιχη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτεί τα όπλα του, δηλαδή να ανοίξει πυρ κατά των επιτιθεμένων.  Δείτε το απόσπασμα παρακάτω: 
Η δήλωση του Αμερικανού είναι στην ίδια λογική με τα όσα έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, για την ανάγκη για προστασία των συνόρων της Ελλάδος.  Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο κ. Βελόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο στρατός θα πρέπει να μπορεί να πυροβολεί κατά των λαθρομεταναστών στα σύνορα όταν κινδυνεύει η ζωή τους: https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/250634485633065/  .-       
Οι απόψεις των δύο ανδρών συγκλίνουν στο ότι εφόσον ο στρατός βρίσκεται στα σύνορα για να τα προστατεύσει, θα πρέπει να μπορούν και οι στρατιώτες να τα προστατεύσουν αποτελεσματικά (όπως και τις ζωές τους). Εφόσον ο στρατός έχει ως υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας, θα πρέπει να επιτρέπεται να επιτελέσουν το έργο τους. Και μην ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωση του στρατιώτη να χρησιμοποιήσει βία κατά του κάθε εισβολέα μετά το τρίτο «αλτ τις ει». Είναι σαν να μπαίνει κάποιος σπίτι σου. Δεν μπορείς να τον αφήσεις να περάσει στην ιδιοκτησία σου και να θέσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου σε κίνδυνο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ακόμη και βία για να τον εμποδίσεις. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα σύνορα, κι αυτό οι δύο άνδρες τονίζουν με τις δηλώσεις τους. Δείτε εδώ και τις δύο δηλώσεις μαζί:  Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

***   ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ δήλωση Γεωργιάδη για το «πάρτυ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ! Η Ν.Δ. έτσι θα κυβερνήσει;… (ΒΙΝΤΕΟ)

donΜια απίστευτη εξήγηση έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα χρήματα που έκαναν «φτερά» από το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από μερικές εβδομάδες.  Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra με τον Γιώργο Μελιγγώνη στις 11 Οκτωβρίου είπε ότι τα εκατομμύρια που λείπουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αποτέλεσμα… λογιστικής αταξίας κι όχι αποτέλεσμα κάποιας παρανομίας. 


































































































Πως λένε αυτό που μοιράζεις €100,000,000,00 των φορολογουμένων μέσω χωρίς να κρατάς βιβλία;
Κατά τον Αδωνη"εχουν-παραγραφει"Γεωργιάδη λέγεται:
‼️"Νόμιμη λογιστική αταξία"‼️
Επεσε το στούντιο @KontraChannel στο κεφάλι του @GiorgosMelingon με αυτά που άκουσε
Πρόκειται για νομικισμούς του χειρίστου είδους για να δικαιολογηθεί μια αδικαιολόγητη χασούρα του ελληνικού κράτους από χρήματα των φορολογουμένων και είναι τουλάχιστον θλιβερό να ακούς κάτι τέτοιο από τον αντιπρόεδρο του κόμματος που διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα σύντομα.Ας τα βλέπουν αυτοί που συνεχίζουν να στηρίζουν τα συστημικά κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια…

***  Δημοσιονομική ΒΟΜΒΑ! Ανατροπή για τις συντάξεις…

Σε βραδυφλεγή βόμβα για τον προϋπολογισμό άνω των 8 δισ. ευρώ εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να μην ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τις περικοπές το 2011 και 2012. Η δημοσιονομική βόμβα αποτιμάται -σύμφωνα με τα Νέα- σε ποσό πάνω από 8 δισ. ευρώ ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος έχει ανεβάσει το κόστος των αναδρομικών στα 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα προτρέποντας τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές αλλά αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ ο κ. Πετρόπουλος είχε υποστηρίξει ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση. Αυτά τα δεδομένα ήρθε να ανατρέψει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με βάση την οποία δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς. Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής. Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο εδώ ανακύπτουν δύο νέα δεδομένα: 1. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. 2. Για την αγωγή αυτή η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε στις 7 Μαΐου, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της  Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι πλέον υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.  Εναρμονισμένη η κυβέρνηση με τις αποφάσεις  «Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.   Όπως επισημαίνει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.  «Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.  «Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας. iefimerida.gr
*** Τι είπαν οι Αλβανοί στην ΕΛΑΣ για τον θάνατο Κατσίφα
Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που μετέβησαν στην Αλβανία για την υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα. 
ΑΘΑΝΑΤΟΣ !! ΗΡΩΑΣ !!!
~Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που μετέβησαν στην Αλβανία για την υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώθηκαν από την αλβανική πλευρά για την επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο του 35 χρόνου εν αναμονή του πορίσματος της Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων Τιράνων. 
Ο προϊστάμενος του Ανθρωποκτονιών και ένας ακόμη αστυνόμος αποτελούν το κλιμάκιο των Ελλήνων αστυνομικών που έχουν μεταβεί στην Αλβανία για την υπόθεση του 35χρονου ομογενούς.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και ένα ακόμη στέλεχος της ΕΛΑΣ μετά από επαφές που είχαν με στελέχη του υπ. Εσωτερικών της Αλβανίας και με την Εισαγγελία της γειτονικής χώρας αργά χθες βράδυ συναντήθηκαν και με τον αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας ο οποίος τους περιέγραψε τις συνθήκες του περιστατικού, τις επιχειρησιακές δυνατότητες που είχαν και τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση με τον 35χρονο. 
Φυσικά δεν είχαν πρόσβαση στην δικογραφία καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Συνέλεξαν μόνο πληροφορίες για το περιστατικό και την αιματηρή του κατάληξη. Αύριο, Κυριακή τα δύο στελέχη της ΕΛΑΣ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. 
Όπως φαίνεται η μετάβασή τους εκεί με 5 ημέρες καθυστέρηση ήταν μια τυπική διαδικασία που απλά έπρεπε να γίνει. 

*** Με επίκεντρο την 120 ΠΕΑ η εορτή του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας 
Ο εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, θα είναι πενθήμερος και θα διαρκέσει από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.
Στη Μεσσηνία κέντρο εορτασμού θα είναι η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα λειτουργεί τακτική και φωτογραφική έκθεση αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει πληροφορίες για τα εκθέματα. Επίσης, θα προβάλλονται βιντεοταινίες με θέμα την αποστολή, την κοινωνική προσφορά και τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Η στατική έκθεση θα περιλαμβάνει μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+ Adv, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τα-2 και Τα-6 και ελικόπτερο έρευνας – διάσωσης ΑΒ-205.
Η Πτέρυγα θα είναι επισκέψιμη για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:
- Την Τετάρτη 7, την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, από 9.00 έως 17.00
- Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, από 13.30 έως 17.00.
Επίσης  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 9.00, η 120 ΠΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Μεσσήνιων  Πεσόντων Αεροπόρων στην πλατεία Μητρ. Χρυσοστόμου Δασκαλάκη Καλαμάτας (Φραγκόλιμνα).
Την Πέμπτη 8 και ώρα 12.15 θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός – δοξολογία στο Α/Δ.

***   Π. Τατούλης: «Πυλώνας ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη η Ελληνογερμανική Συνέλευση» 
 
 «Βρισκόμαστε εδώ ως πολιτικές οντότητες με κύριο στόχο να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη, γιατί χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει Ευρώπη» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά την έναρξη της 8ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο της Κρήτης και σημείωσε: «Εργαζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης των δύο λαών Ελλάδας – Γερμανίας και ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Ευρώπης και των θεσμών της».
Ο περιφερειάρχης δήλωσε, επίσης, ότι «επιτύχαμε τη θεσμική συνεργασία των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών με πολύ θετικά αποτελέσματα, παρόλη τη διαφορετική δομή των θεσμών μας και της διαφοράς του πολιτισμικού μας υποβάθρου».
Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Τατούλη, το μέλλον είναι εξαιρετικά ευοίωνο για τους δύο λαούς, καθώς με την ισχυρή οικονομική θέση της Γερμανίας και την ισχυρή γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας μπορεί να εδραιωθεί ένας ισχυρός δεσμός, αμοιβαία επωφελής για τους λαούς των δύο χωρών.
Αφού χαιρέτισε την παρουσία του νέου εντεταλμένου της Γερμανικής Κυβέρνησης Ομοσπονδιακού υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας, Norbert Barthle, χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα τον ορισμό από τον Έλληνα πρωθυπουργό εντεταλμένης εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κάτι το οποίο δεν είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και σημείωσε «είναι προφανές ότι πλέον όλοι έχουν πειστεί για την αξία του θεσμού αυτού».
Η σχέση των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών είναι βαθιά πολιτική, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, καθώς με τη σοβαρότητα και την εγγύτητά τους στον πολίτη δημιούργησαν ένα μοντέλο συνεργασίας πρωτόγνωρο για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Παράλληλα, αντιστάθηκαν στο λαϊκισμό και προσέφεραν κρίσιμες υπηρεσίες στους Ευρωπαίους πολίτες που δε φοβούνται.
«Διατηρούμε ισχυρό τον πυρήνα της ίδρυσης αυτού του θεσμού, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της επαφής των πολιτών της Ελλάδας και της Γερμανίας, ώστε να ανοιχθεί η μια κοινωνία στην άλλη» δήλωσε ακόμη ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η αυστηρή αρχή του για τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών θεσμών, χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η αυτοτέλειά τους από τις κυβερνήσεις.
Ο κ. Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε και στη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών και ότι θα πρέπει να απασχολήσουν την Ελληνογερμανική Συνέλευση για το πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές και πώς θα ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

*** Π. Μαντάς: «Οι πολίτες δεν επαιτούν για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, απαιτούν το μερίδιο που τους αναλογεί για την ανάπτυξη του τόπου τους» 
Τρία και πλέον ολόκληρα χρόνια υποσχέσεων και ακατάσχετης παροχολογίας πέρασαν, μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση, αφού έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, να δρομολογήσει τη διαδικασία έγκρισης της νέας μελέτης του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Μιας μελέτης η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος.
Και όσο κι αν πολλοί σκέφτονται ότι, από το τίποτα και το καθόλου, τουλάχιστον ας φτιαχτεί ο δρόμος όπως όπως, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση, γιατί όλη αυτή η υπόγεια διαδρομή για να αλλάξει η μελέτη, γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία τόσων χρόνων για ένα έργο που είχε προετοιμαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2015 και σήμερα θα ήμασταν στο στάδιο υλοποίησής του.
Κι ενώ προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι με το Καλαμάτα – Πύλος, κανείς δεν κάνει κουβέντα για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα. Ένα αναπτυξιακό έργο για τη Δυτική Μεσσηνία, το οποίο κι αυτό θα μπορούσε να έχει δημοπρατηθεί από το 2015, αφού ήταν μελετητικά ώριμο κατά 95%. Παρόλες τις δημόσιες υποσχέσεις, τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τα ταξίματα και τα χτυπήματα στην πλάτη κανείς πλέον δεν το διεκδικεί. Μέχρι και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα πήγαινε κάποτε ο κ. Τατούλης αν τολμούσαν κάποιοι να εξαιρέσουν το συγκεκριμένο οδικό άξονα από τα σχέδια υλοποίησής του. Κι αφού έχουμε ακούσει και ζήσει όλα αυτά, όλοι στηρίζονται στις δεσμεύσεις των κυβερνώντων. Λες και οι πολίτες δε γνωρίζουν ότι έχουμε την πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση όλων των εποχών.
Οι πολίτες της Δυτικής Μεσσηνίας περιμένουν ακόμη και τη δημοπράτηση των δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος. Μελετητικά ώριμο έργο από το Δεκέμβριο του 2015. Το έργο που ο κ. Τσίπρας εκ παραδρομής εξήγγειλε την κατασκευή του ήδη έτοιμου φράγματος στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη τον περασμένο Φεβρουάριο. Ίσως ακόμη και σήμερα δεν τον έχουν ενημερώσει ότι το φράγμα είναι έτοιμο, γεμίζει νερό και θα μείνει για χρόνια ανεκμετάλλευτο, ενώ ο τόπος γύρω, το έχει ανάγκη.
Οι πολίτες δεν επαιτούν για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, απαιτούν το μερίδιο που τους αναλογεί για την ανάπτυξη του τόπου τους, απαιτούν από την κυβέρνηση την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, απαιτούν συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Περικλής Μαντάς
Περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, πολιτευτής Ν.Δ. Νομού Μεσσηνίας

***  Iωάννης Μπουντρούκας: Ζητά συνάντηση με τα στελέχη της νεοσύστατης παράταξης «Πελοποννησιακή Συμμαχία 2019» 
Συνάντηση με τα στελέχη της νεοσύστατης αυτοδιοικητικής παράταξης "Πελοποννησιακή Συμμαχία 2019" ζήτησε χθες με επιστολή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Ιωάννης Μπουντρούκας.
Στόχος αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Μπουντρούκα, θα είναι η διερεύνηση των πιθανοτήτων μιας συνεργασίας προς όφελος των πολιτών της Πελοποννήσου.
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μπουντρούκα προς την "Πελοποννησιακή Συμμαχία 2019" αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητοί φίλοι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχω αναλάβει με την υποψηφιότητά μου εν όψει των περιφερειακών εκλογών της Πελοποννήσου και προκειμένου να συνθέσω όλες τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, για να βάλουμε επιτέλους όλοι μαζί την Περιφέρεια σε τροχιά ανάπτυξης, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση του νεοσύστατου αυτοδιοικητικού φορέα σας.
Τόσο οι ξεκάθαρες θέσεις που διατυπώνονται στο κείμενό σας όσο και οι υπογραφές που συνοδεύουν την ίδρυση της «Πελοποννησιακής Συμμαχίας 2019» αποτελούν για μένα τις καλύτερες εγγυήσεις αρχικά για μια γόνιμη συνάντηση και στη συνέχεια για μια συνεργασία με διακριτούς ρόλους, που ως στόχο θα έχει να αλλάξουμε τα σημερινά δεδομένα που κρατούν σε μία ιδιόμορφη ομηρία την Πελοπόννησο, αλλά και τους πολίτες της.
Για το λόγο αυτό σας προσκαλώ να βρεθούμε από κοινού και να συζητήσουμε από κοντά όλες τις παραμέτρους αυτής της συνεργασίας. Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αποκλεισμούς και, κυρίως, χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς, πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα.
Ένα ξεκίνημα που θα φέρει στο προσκήνιο τον πολίτη, θα αλλάξει την καθημερινότητα και θα ενεργοποιήσει ξανά όλες αυτές τις δυνάμεις που παραγκωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια και περιορίστηκαν δραματικά σε έναν παθητικό ρόλο σε σχέση πάντα με τις εξελίξεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο στόχος  της δημιουργίας μιας νέας, ανεξάρτητης και αυτόνομης αυτοδιοικητικής παράταξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί και δικό μου πρωταρχικό στόχο. Άλλωστε, αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα και στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Με αυτές τις απόψεις και χωρίς να έχω στο μυαλό μου δεύτερες σκέψεις, σας καλώ να βρεθούμε από κοντά για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, να αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία σύνθεσης δυνάμεων και να βάλουμε τις βάσεις για μια αποτελεσματική συνεργασία εν όψει των Περιφερειακών Εκλογών του Μαΐου 2019».

***   Γεύματα σε 15 σχολεία του Δήμου Καλαμάτας 
Ξεκινά τη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα διανομής ζεστών γευμάτων σε 153.244 μαθητές 950 σχολείων της χώρας. Μεταξύ τους και 15 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο, πρόκειται για τα σχολεία: Άριος, Αρφαρών, Ασπροχώματος, Θουρίας, 3o Καλαμάτας, 6o Καλαμάτας, 9o Καλαμάτας, 12o Καλαμάτας, 13o Καλαμάτας, 14o Καλαμάτας, 16o Καλαμάτας, 17o Καλαμάτας, 22o Καλαμάτας, Πλατέος, Σπερχογείας.
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, "μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Τη Δευτέρα, ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός των επόμενων ημερών.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε: «Η παιδική προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια».
Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των  γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες".  Α.Π.

***  Εκπαιδευτικές δράσεις με την υποστήριξη της Google στο Δήμο Μεσσήνης 
Σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα και Διαδικτύου ο Δήμος Μεσσήνης και η ΔΕΥΑΜ αναπτύσσουν στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και συνεχή επιμόρφωση, την ανάγκη για εναρμόνιση με τη νέα ψηφιακή εποχή και την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων στον προγραμματισμό.
Οι δράσεις είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες.
Συγκεκριμένα:
•Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 18.30, σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), διοργανώνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης εκδήλωση με θέμα “Νέοι και Διαδίκτυο”. Η εκδήλωση αφορά όλους τους νέους και γονείς. Θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες - οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες αλλά και θα εντοπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που κρύβονται για τους νέους.
•Επίσης, θα υλοποιηθούν 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακής κωδικοποίησης, ξεκινώντας τον 1o εκπαιδευτικό κύκλο στις 10 και 11 Νοεμβρίου. Η δράση με τίτλο “Workshops for digital coding skills targeted to school students in Greece” - με τη θεσμική υποστήριξη του ΕΙΤ (European Institute for Innovation and Technology) και της Google - έχει στόχο να φέρει τους συμμετέχοντες μαθητές πιο κοντά στον προγραμματισμό μέσα από έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο, ενώ στο τέλος του κύκλου σεμιναρίων οι μαθητές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν την δική τους εφαρμογή για κινητό.

***   Η Μεσσηνία της δράσης και των υπερηρώων… 













Μικροί, μεγάλοι και… σιδερένιοι αθλητές και επισκέπτες απολαμβάνουν τη φύση της, συμμετέχοντες σε παλιές και νέες αθλητικές διοργανώσεις
 Σε μια εποχή καθολικής ανυπαρξίας υπερηρώων, η καλύτερη λύση μάλλον είναι να ψάξεις να βρεις τον υπερήρωα μέσα σου. Όπως έκανε μια παρέα αθλητών, σαράντα χρόνια πριν, στη Χαβάη.
«To Ironman ήταν το αποτέλεσμα μιας “κόντρας” φίλων κολυμβητών, ποδηλατών και δρομέων για το ποιος είναι δυνατότερος αθλητής. Συνδύασαν τρεις προϋπάρχοντες αγώνες, έναν κολυμβητικό 4 χλμ., έναν ποδηλατικό 180 χλμ. κι έναν δρομικό Μαραθώνιο (42,2 χλμ.), τους έκαναν έναν και το δοκίμασαν. Όσοι κατάφεραν να τον ολοκληρώσουν ονομάστηκαν “Ironman”.
Έκτοτε, αυτό που ξεκίνησε σαν αστείο έγινε διεθνής κίνηση και πλέον διοργανώνονται περισσότεροι από 180 αγώνες Ironman σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου κάθε χρόνο», εξηγεί ο Θανάσης Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Ευ Ζην Greece, στην Ελευθερία Αλαβάνου και στην "Καθημερινή", που έχει αναλάβει να διοργανώσει τον πρώτο ελληνικό αγώνα Ironman στην περιοχή γύρω από τον κόλπο του Ναυαρίνου, με βάση το συγκρότημα της Costa Navarino.
«Ο αγώνας με τον οποίο ξεκινάμε στην Ελλάδα είναι το Ironman 70.3. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη μισή απόσταση, δηλαδή 1,9 χλμ. κολύμπι – 90 χλμ. ποδήλατο – 21,1 χλμ. τρέξιμο. Το άθροισμα των αποστάσεων αυτών σε μίλια είναι 70,3, εξ ου και η ονομασία».
Ποιους αφορά το απαιτητικό αυτό δρώμενο; Ερασιτέχνες αθλητές ή αλλιώς τον καθημερινό άνθρωπο που θέλει να υπερβεί τα όριά του. «Έχουμε παραδείγματα υπέρβαρων ανθρώπων που το έβαλαν στόχο και μέσα σε δύο χρόνια, με συστηματική προπόνηση και πείσμα, κατάφεραν να ολοκληρώσουν full Ιronman. Συμμετέχουν μαμάδες πολύτεκνων οικογενειών, πολυάσχολοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες κάθε είδους και ηλικίας».
Φυσικά, δεν είναι ο καθένας από εμάς έτοιμος να κολυμπήσει, να ποδηλατήσει και να ολοκληρώσει έναν ημιμαραθώνιο μέσα σε 8 1/2 ώρες, όπως ορίζει ο κανονισμός. Απαιτείται σκληρή προετοιμασία (κατά προτίμηση με τη βοήθεια προπονητή), σωστή διατροφή, ιατρικές εξετάσεις για να σιγουρευτεί ο υποψήφιος ότι ο οργανισμός του αντέχει και, βέβαια, αποφασιστικότητα και καλή ψυχολογία.
Στις 16-18 Νοεμβρίου η Costa Navarino θα φιλοξενήσει «ένα TriCamp με σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την περιοχή και την προπόνηση στις πραγματικές διαδρομές του αγώνα», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ομιλίες και παρουσιάσεις ειδικών προπονητών, διατροφολόγων, αλλά και Ελλήνων «ex-Ironman finishers».
Ο κανονικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου του 2019, δηλαδή σε πεντέμισι μήνες, και ήδη οι συμμετοχές ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών. «Η προσδοκία μας για τον πρώτο αγώνα ήταν να προσελκύσει γύρω στους 300  Έλληνες και 500 ξένους.
Ο υπολογισμός βασίστηκε στους περίπου 700 ενεργούς  Έλληνες τριαθλητές, ερασιτέχνες στο σύνολό τους –αφού δεν έχουμε ακόμη καθαρά επαγγελματίες– και στη νεοσύστατη παρουσία του αγώνα μας στο διεθνές καλεντάρι. Δεν περιμέναμε να δούμε τρομερά νούμερα.
Σε αυτό συντέλεσε και το υψηλό κόστος συμμετοχής, που είναι σχεδόν πενταπλάσιο από ό,τι είχαν συνηθίσει οι  Έλληνες».
Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν, αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες από 1.250 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 530 είναι  Έλληνες και οι υπόλοιποι κατάγονται από 52 άλλες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Μιανμάρ, Χιλή κ.ά.). Ενδιαφέρουσα είναι και η –μέχρι στιγμής– αναλογία ανδρών και γυναικών (81,2%-18,8%), ελαφρώς πιο ισορροπημένη από τα διεθνή δεδομένα (85%-15%).
Οι συμμετοχές θα κλείσουν στα 1.500 άτομα (γι’ αυτό όποιος ενδιαφέρεται καλύτερα να επισπεύσει την κράτησή του). Για πληροφορίες: eu.ironman.com, navarinochallenge.com

***  Μπράβο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο συντοπίτης μας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών, σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του, επίσης Καλαματιανού, προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη, καθώς και μεταμοσχευμένων και συγγενών δωρητών οργάνων και ιστών.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η δωρεά οργάνων και ιστών δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής», είναι κυριολεκτικώς καθήκον του ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές του λέγοντας: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Α.Π. 

***  Ανάποδα στη Νέα Είσοδο 
Ανάποδα στη Νέα Είσοδο μπήκε και οδηγούσε για αρκετά μέτρα προχθές το πρωί ένα αγροτικό αυτοκίνητο. Οι οδηγοί που κινούνταν κανονικά στο δρόμο θορυβήθηκαν και προσπαθούσαν με κόρνες και φώτα να ειδοποιήσουν τον οδηγό να σταματήσει. Αυτό επετεύχθη ύστερα από αρκετές προσπάθειες.
Παρόμοιο γεγονός έχει συμβεί πολλές φορές και ιδιαίτερα στον περιμετρικό της Καλαμάτας.
Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τροχαίο, όμως είναι από τα πιο επικίνδυνα λάθη που μπορεί να κάνει ένας οδηγός.  Β.Β.     (φωτο αρχείου)
***    Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου μαζί με το "ΘΑΡΡΟΣ" ένθετο: "Θέρμανση & Κατοικία" 
Κρατήστε το κρύο έξω και αυτόν το χειμώνα με έξυπνες και εναλλακτικές λύσεις! Βρείτε ότι χρειάζεστε αυτή την Τρίτη μαζί με το "Θάρρος" 

***  Παραμένει ανυπόφορη η κατάσταση με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία 
Η κατάσταση από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Μελιγαλά και της Καλαμάτας εξακολουθεί να είναι ανυπόφορη. Για άλλη μια φορά οι μεγάλες δεσμεύσεις του περιφερειάρχη για λύση του προβλήματος αποδείχτηκαν κοροϊδία, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον. Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε στο ότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα και σοβαρά θέματα.
Ως πρώτο χειροπιαστό βήμα για λύση είχαμε στηρίξει τις προτάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, προκειμένου να υλοποιηθούν, όμως για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε, αφού κυριάρχησαν οι πελατειακές σχέσεις.
Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς το αρμόδιο υπουργείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη λήψη οποιωνδήποτε απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών, ακόμη και για αλλαγή του νόμου όπου χρειάζεται.


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** «Χρυσός» ο Πετρούνιας στο παγκόσμιο -Στους 3 κορυφαίους όλων των εποχών στο αγώνισμα 
Νέα μεγάλη επιτυχία για τον Λευτέρη Πετρούνια ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ.
Ο Έλληνας πρωταθλητής με την εξαιρετική του εμφάνιση έδειξε για μία ακόμη φορά ποιος είναι ο κορυφαίος στο άθλημά του.
Βαθμολογήθηκε με 15.366 βαθμούς.
Με αυτή τη νίκη γίνεται ένας από τους τρεις αθλητές που έχουν κερδίσει 3 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιο, σε 115 χρόνια.
Ο Έλληνες πρωταθλητής διευρύνει το αήττητο σερί, καθώς επί 2,5 χρόνια ο Λευτέρης Πετρούνιας νικάει σε όλους τους αγώνες που έχει εμφανιστεί (9 χρυσά σε 9 διοργανώσεις).
O Πετρούνιας, ως αποτέλεσμα της κλήρωσης που προηγήθηκε, αγωνίστηκε πρώτος στον τελικό.
H ίδια η συμμετοχή στο παγκόσμιο θεωρήθηκε άθλος καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν το δύσκολο χειρουργείο αποκατάστασης σε πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο.
Ο Έλληνας πρωταθλητής αναμένεται να χειρουργηθεί τη Δευτέρα.

lifo.gr

***  Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την Super League  Σ/Κ/Δ  για την 9η  αγωνιστική :
Σάββατο 03-11-2018 :
*** ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  1-1 , (0-1) .- ^ 
Τα  γκολ : 40΄ Κρέσπο , 73' Γκολ για τον Ατρόμητο με τον Ουγκράι! , 
Διαιτητής : Αναστάσιος Τζήλος , 
Κάρτες :38΄ κίτρινη Σάκιτς ,59' Κίτρινη κάρτα στον Ουγκράι. , 62' Κίτρινη κάρτα στον Μάτος.  , 69' Κίτρινη κάρτα στον Βέρνμπλουμ. , 
Συνθέσεις :
Η ενδεκάδα του Ατρόμητου: Μέγιερι - Ρισβάνης, Καρασαλίδης, Στρούγγης - Κιβρακίδης, Μάντσον, Μπουσούλατζιτς, Σάκιτς - Μούγιακιτς, Μπρούνο, Ουγκράι.-
Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης - Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια - Βέρνμπλουμ, Κάνιας - Ζαμπά, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ - Πρίγιοβιτς .-
Για τον Ατρόμητο απουσιάζουν οι Χατζηισαΐας, Γιαννούλης, Κουλούρης, που είναι δανεικοί από τον ΠΑΟΚ, αλλά και ο τραυματίας Βασιλακάκης.
Στον πάγκο για τον Ατρόμητο οι Θεοδωράκης, Μανούσος, Ουμπίδες, Κωτσόπουλος, Γαρουφαλιάς, Ενσικουλού, Νάτσος.
Στον πάγκο για τον ΠΑΟΚ οι Ρέι, Τόσκα, Σάχοφ, Πέλκας, Λημνιός, Ουάρντα, Άκπομ..-
~** Ο Ατρόμητος παρατάσσεται τελικά με κάτι σαν 3-4-2-1., 
~*  Δύο αλλαγές για τον Ατρόμητο. Ο Κωτσόπουλος παίρνει τη θέση του Μούγιακιτς και ο Ενσικουλού αντικαθιστά τον Στρούγγη. ,  67' Πρώτη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Λημνιός αντικατέστησε τον Μπίσεσβαρ. , 76' Δεύτερη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ, ο Πέλκας παίρνει τη θέση του Ζαμπά. , 82' Τρίτη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Ουάρντα αντικαθιστά τον Ελ Καντουρί. , ~** Τέσσερα τα λεπτά των καθυστερήσεων.-

*** ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  3-0  , (3-0) .- ^ 
Τα  γκολ :  2΄ Μασούρας , 5΄ Κόρμπος , 27΄ Ντουρμισάϊ ,Σουτ του Οικονομίδη εκτός περιοχής, έδιωξε ασταθώς ο Κυριακίδης και ο Ντουρμισάι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κόλλησε η άμυνα των φιλοξενούμενων και από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. , .-^ 
Διαιτητής :Γ.  Τζοβάρας Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας. Βοηθοί: Κωνσταντίνος Νικολαϊδης, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος. 4ος Διαιτητής: Αλέξανδρος Τσαμούρης
Κάρτες :14' Κίτρινη για τον Ντίας και τον Σπιριντόνοβιτς, που πήγαν να πιαστούν στα χέρια Ντιάζ  ,  Κότσιτς ,κίτρινες οι  Κεϊτά , Μαυρομάτης , κίτρινη ο Γιόχανσον ,  .-  ^
Συνθέσεις :
Πανιώνιος (Ζοζέ Ανιγκό): Κότνικ, Μπανανά, Κούρντι, Κεϊτά, Κότσιτς, Κόρμπος, Οικονομίδης, Μασούρας, Σπιριντόνοβιτς, Ντομίνγκες, Ντουρμισά.-
Παναιτωλικός (Τραϊανός Δέλλας): Κυριακίδης, Ρότσα, Μάζουρεκ, Άργκους, Λιάβας, Μαρινάκης, Μαλής, Λουσέρο, Ντίας, Μπαρμπόσα, Μανά..-^
Στον πάγκο των κυανέρυθρων: Μαλέρμπ, Σταυρόπουλος, Σαραμαντάς, Καμαρά, Πίρις, Τσιλούλης, Άλμπεργκ .-
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων: Γιαννακόπουλος, Βασιλούδης, Αγρόδημος, Τσιγγάρας, Τσοκάνης, Χαντάκιας, Βακράκος. -^ 

*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΕΚ Αθηνών  0-0 , (0-0) .- ^ 
Τα  γκολ :
Διαιτητής :Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Όλιβερ Ντράχτα από την Αυστρία. ,
Κάρτες :10' Κίτρινη κάρτα στον Λιβάγια, για φάουλ πάνω στον Μαυρομάτη, 23' Κίτρινη κάρτα στον, Δώνης46' Κίτρινη κάρτα στον Μαυρομάτη, για φάουλ πάνω στον Μάνταλο. , 57' Κίτρινη κάρτα στον Σιμόες. , 
Συνθέσεις : 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ο Διούδης, ο οποίος μπροστά του (σε σύστημα 3-4-3) θα έχει τους Μαυρομμάτη, Κολοβέτσιο και Πούγγουρα.  
Στα πλάγια της άμυνας θα βρίσκονται οι Ινσούα και Κουλιμπαλί, ενώ στο κέντρο της μεσαίας γραμμής θα αγωνιστούν οι Κουρμπέλης και Κάτσε
Στα πλάγια της επίθεσης θα είναι οι Χατζηθεοδωρίδης και Μπουζούκης, με τον Μακέντα να είναι στην κορυφή. 
Την αποστολή συμπληρώνουν οι Κότσαρης, Γιόχανσον, Στάικος, Τζανδάρης, Δώνης, Μουνιέ, Χατζηγιοβάνης, Εμμανουηλίδης και Καμπετσής.
ΑΕΚ Αθηνών :κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Μπάρκας, ο οποίος μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά – θα έχει τους Μπακάκη, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι και Χουλτ. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής θα αγωνιστούν ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος, με τον Λιβάγια σε ρόλο επιτελικού χαφ. Στα πλάγια της επίθεσης θα είναι ο Μάνταλος και ο Μπογέ, με τον Πόνσε να είναι ο μοναδικός προωθημένος. 
Την αποστολή συμπληρώνουν οι Τσιντώτας, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Γκάλο, Γιαννιώτας, Μοράν, Άλεφ, Γιακουμάκης και Κλωναρίδης. Εκτός έμεινε τελικά ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει το αποψινό ματς.-
~** Αλλαγές μπαίνουν Κάτσε , Χατζηγιοβάνης βγαίνουν Χατζηθεοδωρίδης και Δώνης(62' Διπλή αλλαγή για τον ΠΑΟ. Μέσα Χατζηθεοδωρίδης και Κάτσε, έξω Χατζηγιοβάνης και Δώνης.) , .- 72' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Γκάλο αντί Μπογέ., 78΄μέσα Κλωναρίδης έξω Πόνσε , .- 82΄ Μέσα Άλεφ  έξω ο Γαλανόπουλος , 81' Τρίτη αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Άλεφ παίρνει τη θέση του Γαλανόπουλου. .- ~**   3΄ των καθυστερήσεων .-
***  Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός (3-4-3): Διούδης, Κουλιμπαλί, Πούγγουρας, Μαυρομάτης, Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Δώνης (62’ Κάτσε), Ινσούα, Μπουζούκης (84’ Μουνιέ), Μακέντα, Χατζηγιοβάνης (62’ Χατζηθεοδωρίδης). 
ΑΕΚ (4-2-3-1): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος (81’ Άλεφ), Σιμόες, Μάνταλος, Λιβάγια, Μπογέ (72’ Γκάλο), Πόνσε (78’ Κλωναρίδης). 
Διαιτητής: Όλιβερ Ντράχτα (Αυστρία). 
~** Κάτσε: «Είμαστε λυπημένοι με το αποτέλεσμα. Έχουμε φτιάξει καλό κλίμα στην ομάδα»
Δυσαρεστημένος με το ισόπαλο 0-0 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ δήλωσε ο Έργκους Κάτσε, προσθέτοντας πως υπάρχει πολύ καλό κλίμα στις τάξεις του Παναθηναϊκού. 
Την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είναι ο νικητής στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, εξέφρασε ο Έργκους Κάτσε, ο οποίος τόνισε ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του είναι λυπημένοι με την ισοπαλία. 
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο 25χρονος μέσος: «Όλοι είμαστε λυπημένοι με το αποτέλεσμα, είχαμε κλασικές ευκαιρίες και θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Το καλό είναι ότι καταφέραμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να φέρουμε τόσο κόσμο στο γήπεδο, ειδικά με το πως ξεκινήσαμε τη χρονιά», τόνισε αρχικά ο Αλβανός μέσος του Παναθηναϊκού και συνέχισε:  
«Όλα τα παιδιά έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα στην ομάδα και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο, απλά σήμερα ήμασταν και λίγο άτυχοι γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Είμαστε ο Παναθηναϊκός, όπου και να παίζουμε πάμε πάντα για τη νίκη. Ακόμα και οι νέοι μπορούν να τα καταφέρουν και στην πίεση, το δείχνουν παιχνίδι με παιχνίδι και παίζουν πολύ καλά. Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας».

** * ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - Α.Ε. ΛΑΡΙΣΣΑ  1-1 , (0-1 ) .- ^ 
Τα  γκολ : 13΄ Κόεφ  Έξυπνη εκτέλεση χαμηλά στο πρώτο δοκάρι, με τον Κοέφ να πετάγεται και με όμορφο πλασέ να νικά τον Επασί για το 0-1., 82΄ γκόλ ο Φώτης  Ιωαννίδης  για το 1-1 (Ο Ιωαννίδης κερδίζει τις κόντρες μέσα στην περιοχή και από κοντά νικάει τον Κρίστινσον για το 1-1). 
Διαιτητής : Στέφανος Κουμπαράκης 
Κάρτες : 45΄ κίτρινη για Καραχάλιο ,49' Κίτρινη κάρτα στον Μανγκά για φάουλ πάνω στον Πίτι. , 
Συνθέσεις : 
Η ενδεκάδα του Λεβαδειακού: Επασί- Ζησόπουλος, Καραχάλιος, Αντιλέχου, Παντελιάδης- Μητρόπουλος, Μάνγκα, Τσαμπούρης, Σαβατογκό, Στανόγιεβιτς- Μαρκόβσκι
Στο πάγκο για την ομάδα του Τζουσέπε Σανίνο: Μπάγιτς, Φαβάρο, Καθάριος, Γιακουμάκης, Κρνέτα, Όμο, Ιωαννίδης.
Η ενδεκάδα της ΑΕΛ: Κρίστινσον - Ακόστα, Μόρας, Ζίζιτς, Γρομητσάρης - Κόεφ, Καρανίκας, Μιλοσάβλιεβιτς, Μπαργκάν, Πίτι - Ντέλετιτς .
Στο πάγκο των φιλοξενούμενων: Παϊτέρης, Κούνιτς, Μπάλλας, Φρίουι, Νούνιτς, Χούμπτσεβ, Γκόλιας.
~**  31' Αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΛ. Ο Μόρας αποχωρεί από το παιχνίδι ο Γκόλιας θα πάρει τη θέση του.58' Αλλαγή για την Λάρισα. Έξω ο Πίτι, στη θέση του περνάει ο Χούμπτσεβ. , 65' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Ο Γιακουμάκης περνάει στο παιχνίδι τη θέση του Τσαμπούρη ,65' Αλλαγή και 
  για την ΑΕΛ ο Νούνιτς στην θέση του τραυματία Μπάργκαν. ,74' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό, ο Όμο περνάει στον αγωνιστικό χώρο στην θέση του Στανόγιεβιτς. , 78' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Ο Μανγκά παραχωρεί την θεση του στον Ιωαννίδη. , ~***  Πέντε τα λεπτά των καθυστερήσεων.- ^ 

Κυριακή 04-11-2018 :
ΠΑΣ  ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964

ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΟΦΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης

Δευτέρα 05-11-2018 :
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΞΑΝΘΗ

*** Για την U19    Super League στο ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 03-11-2018 :
Πανιώνιος -Παναιτωλικός  1-0 .-^
Ατρόμητος Α. -ΠΑΟΚ Θ.   1-2 .-^
Παναθηναϊκός -ΑΕΚ Α.   1-1 .- ^
Άρις Θ. -Ολυμπιακός  0-0 .-^
Λεβαδειακός - ΑΕ Λάρισσα  0-3 .- ^
ΟΦΗ - Απόλλων Σμύρνης   1-1 .-^

*** Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο Β΄ Εθνική  Footbal League  για την 2η  αγωνιστική :
Σάββατο 03-11-2018 :
ΑΕ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Άρτας - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  0-1 .-^
Κυριακή 04-11-2018  :
 ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1908
ΔΟΞΑ Δράμας - ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ.
ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου - ΤΡΙΚΑΛΑ 1963
ΗΡΟΔΟΤΟΣ - ΑΉΤΤΗΤΟΣ  Σπάτων
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας
Δευτέρα 05-11-2018 :
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗΣ

*** Για την Γ΄ Εθνική 8ος  Όμιλος ,..6η αγωνιστική :
Κυριακή 04-11-2018 :
ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτης - Α.Ο. Εικοσιμίας
Γ.Π.Σ. Πάμισος Μεσσήνης -Α.Ο. Υπάτου
Αμβρυσσέας Διστόμου - ΑΕ. Ερμιονίδας
Παναρκαδικός - ΑΕ. Πελλάνας Καστορίου
ΑΟΚ Ζακύνθου - Π.Σ. Καλαμάτα
Α.Ε. Λέρνας - Παναργειακός
Α.Ο. Μανδραϊκός -Ένωση Πανασπροπυργιακού
και για
τον 6ο  όμιλο , στην 6η  αγωνιστική :
Κυριακή 04-11-2018 :
Πανμοβριακός  Ριόλου - Διαγόρας Ρόδου
Γ.Σ. Παναιγειάλιος - ΠΑΟ Βάρδας
Ιάλυσος - Φοίβος Κρεμαστής
ΑΠΟ Νίκη Τραγανού - Θύελλα Ραφήνας
Διαγόρας Βραχνέϊκων - Πανηλειακός
Νέος Αχαρναϊκός - Αστέρας Αμαλιάδας

***  Στο Ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο  για την 3η αγωνιστική  :  Σάββατο 03-11-2018 :
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ -ΕΛΠΙΔΕΣ Καρδίτσας 94   1-2 .-^
Κυριακή 04-11-2018 :
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - Α.Ο. Αγία Παρασκευή
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Περάματος -  ΑΡΙΣ Θεσσα/νικης
ΤΡΙΚΑΛΑ 2011 - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Α.Ε. ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών

*** Για το Ελληνικό Βόλεϊ Α1 ανδρών : 
Σάββατο 03-11-2018 :
ΧΑΛΚΙΔΑ -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   Ακυρώθηκε
ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π2-3 σετ .-^ {22-25 , 27-25 , 24-26 , 25-22 , 13-15  }.-^
ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ - Α.Ο. ΚΗΦΗΣΙΑΣ  3-1  σετ  .-^  { 27-29  ,26-24 , 25-23 , 25-23 }.-^

*** Για το Ελληνικό γυναικείο βόλεϊ στην Α1 :
Σάββατο 03-11-2018 :
ΑΙΑΣ Ευόσμου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π 1-3 σετ  .-^ {18-2511-25 , 25-20 , 18-25  } .-^
Α.Ο. ΘΗΡΑΣ - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης  3-0 σετ .-^ {25-18 , 25-19 , 25-15   }.- ^
ΑΣΠ ΚΟΡΟΝΘΟΣ - Α.Ο. ΗΛΙΣΙΑΚΟΣ    1-3  σετ .-^ {25-21  , 22-25 , 11-25 21-25 } .-^
ΑΣΠ ΘΕΤΗΣ - Α.Ο. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ   3-0 σετ .- ^ { 25-23 , 25-18 , 27-25  } .-^
ΑΟΦ ΠΟΡΦΥΡΑΣ - Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ  1-3 σετ .-^ { 20-2522-25 , 26-24 , 22-25} .-^

*** Για το Ελληνικό Χάντμπολ Α1  για την 5η  αγωνιστική :
Σάββατο 03-11-2018:
 Γ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ  86 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .  28-32 .-^
ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑ - ΞΑΝΘΗ  20-21 .-^
ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ Συκεών - ΑΕΚ Αθηνών  22-32 .-^
ΑΡΙΣ Θεσσαλονίκης - ΔΙΟΜΗΔΗΣ Άργους  18-17  .-^
Κυριακή 04-11-2018 :
ΑΕΣΧ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ - ΑΣ. ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης

*** ΧΘΕΣ , ...  Παρασκευή 02-11-2018  :
ΚΙΜΚΙ -  ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ   87-72 ,(49-33).- ^ 
Τα  δεκάλεπτα :25-21 , 24-1228-20 , 10-19 .- ^


ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ Μαυροβουνίου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-72 , (31-31) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 15-18 ,  16-13  , 16-19 20-22  .- ^ 

ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  79-90 , (44-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 32-18 12-25 , 24-19, 11-28 .-^  

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ -Ν ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ 81-80 ,(43-35) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 24-17 ,  19-18 25-19 , 13-26 .- ^ 

*** ΣΗΜΕΡΑ , ... Για το κύπελλο Ελλάδας στο Ελληνικό μπάσκετ Προημιτελικοί 
ΚΥΜΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  74-73,(34-41) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :12-25 , 22-16 , 23-13  , 17-19  .- ^ 
ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης -ΑΕΚ Αθηνών 82-80 ,(44-45) .- ^
Τα   δεκάλεπτα : 25-24 , 19-21 , 23-13 , 15-22 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 25-24, 44-45, 67-58, 82-80 
ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου): Τζόουνς 18 (5/6 τρ.), Μορέιρα 13, Χρυσικόπουλος 3 (1), Κόνιαρης, Αθηναίου 10 (1), Τέπιτς 9 (1), Μαργαρίτης 8 (1/6διπ.), Ζάρας 1, Χάτσερ 2, Γκάρετ 4, Γκος 14 (2/8τρ.). 
ΑΕΚ (Μπάνκι): Τσαλμπούρης 8 (1), Ματσιούλις 7 (1), Ράταν-Μέις 21 (2), Λαρεντζάκης 14 (1/6τρ.), Μωραΐτης 5 (1), Γκρίφιν 4, Σαντ-Ρόος 6 (1), Ρόμπερσον 5, Γιαννόπουλος 4, Χάντερ 6. -


***  Ημιτελικοί και τελικοί σήμερα στο 3ο Ancient Messene Open 
Ανεβαίνει το αγωνιστικό θερμόμετρο σήμερα στο Buca Beach Resort στην Ανάληψη όπου φιλοξενείται για 3ησυνεχή χρονιά το διεθνές τουρνουά τένις με αμαξίδιο Ancient Messene Open. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους τρεις τελικούς στο μονό και διπλό γυναικών και στο διπλό ανδρών, καθώς και τους ημιτελικούς στο μονό ανδρών, με τον Καλαματιανό Γιώργο Λαζαρίδη να διεκδικεί ένα από τα δύο εισιτήρια για τον τελικό που θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής.
Η αυλαία της σπουδαίας από κάθε άποψη διοργάνωση που εμπνεύστηκε ο Καλαματιανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γιώργος Λαζαρίδης είχε ανοίξει την Παρασκευή με 20 αγώνες σε όλες τις κατηγορίες, με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 13 χώρες.
Το σημερινό πρόγραμμα έχει αναλυτικά ως εξής:
10:00 τελικός διπλό ανδρών
A.Joskic (CRO) / Y. Quilliou (FRA) – S. Husser (FRA) / N. Vanlerberghe (FRA)
10:00 ημιτελικός μόνο ανδρών
G. Lazaridis (GRE) – A. Batycki (POL)
11:30 Τελικός μονού γυναικών
B. Un (TUR) – S. Morotti (ITA)
13:30 ημιτελικός μόνου ανδρών
S. Husser (FRA) – T. Tenhunen (FIN)
15:00 τελικός διπλού γυναικών
  1. Bertola (ITA) / M. Quassinti (ITA). – B. Un (TUR) / J. Webb (GBR)

***   Δείχνει σοβαρότητα εφέτος η Μαύρη Θύελλα 
Στου καιρού το ρέμα
 Έκρινα πως έπρεπε να διανύσει τέσσερις-πέντε αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος έως ότου έχω ένα πρώτο δείγμα της φετινής ομάδας της Καλαμάτας, γνωστής και ως «Μαύρη Θύελλα». Μιας ομάδας που τα τελευταία χρόνια –για την ακρίβεια μετά τη θητεία του Σταύρου Παπαδόπουλου- ήταν απλά «Μαύρη», αλλά χωρίς το «Θύελλα». Διέκρινα, λοιπόν, ότι μάλλον αναπάντεχα η ομάδα που ανέδειξε τον Μήτσο Σπεντζόπουλο, τον Άγγελο Σκαφιδά, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Παναγιώτη Μπαχράμη, μπορεί να μη διαθέτει πια αστέρια πρώτου μεγέθους, εντούτοις πορεύεται σοβαρά και με μεγάλη αγωνιστικότητα. Πέντε νίκες σε ισάριθμα παιγνίδια είναι λογαριασμός. Κυρίως, θα προκαλέσει φόβο στους λοιπούς διεκδικητές της πρώτης θέσης, που λογικά θα είναι ο Ασπρόπυργος και μία από τις δύο ομάδες του Νομού Αργολίδας.
Λεπτομέρειες δε διαθέτω, διότι την ομάδα δεν την είδα ως τώρα και μάλλον θα δυσκολευτώ να την απολαύσω, εκτός αν τύχει και βρεθώ την κατάλληλη ημέρα στην Καλαμάτα. Συνεπώς ό,τι γράφεται αφορά στο θεωρητικό μέρος του θέματος. Όμως, το γεγονός ότι μετά το αποτέλεσμα του κυριακάτικου αγώνα, το πινακάκι της βαθμολογίας, που αφορά στα γκολ δείχνει τους μαγικούς αριθμούς 10-0, σημαίνει πως υπάρχει γερή αμυντική περιφρούρηση της εστίας και ικανοποιητική ευστοχία, στο κυνήγι του γκολ και των βαθμών. Υπό όλες αυτές τις προϋποθέσεις, πιστεύω ότι αξίζει οι οπαδοί (που όταν το θελήσουν δεν είναι λίγοι στις εξέδρες) να στηρίξουν εφέτος την γενική προσπάθεια, μολονότι το κίνητρο είναι σχετικά γελοίο και να το εξηγήσω.
Όπως είναι γνωστό (αλλά όχι διαφημισμένο από τον κυβερνητικό υπεύθυνο των σπορ Γιώργο Βασιλειάδη), αυτή τη φορά θα υπάρξει γενναία ανακατάταξη όλων των θεωρούμενων επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο. Με συνέπεια, να την πληρώσουν στην ουσία κυρίως οι ομάδες της Γ’ Εθνικής. Για την ακρίβεια, οι οκτώ που θα τερματίσουν πρώτες στους οκτώ ομίλους, μαζί με τέσσερις από τις οκτώ «δεύτερες», θα συγκροτήσουν την προσεχή περίοδο τη… Γ’ Εθνική!! Οι λοιπές ομάδες θα επιστρέψουν στο χαώδες ερασιτεχνικό τουρνουά που του χρυσώνουν το χάπι με το ψευδώνυμο Δ’ Εθνική!
Από την άλλη, όλα αυτά μικρή σημασία έχουν, αφού δύσκολα βρίσκεις σήμερα στην ελληνική επικράτεια κάποιο σύλλογο που καλλιεργεί σε βάθος και με συνέπεια το ποδόσφαιρο. Κάτι που δε συμβαίνει ούτε στα παραδοσιακά και πλούσια (με υποδομές κ.λπ.) κλαμπ της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Παρακολουθούσα το απόγευμα της Κυριακής την αναμέτρηση Πανιωνίου – Ατρομήτου Περιστερίου (ομάδα που μπήκε στο γήπεδο Νέας Σμύρνης ως πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα!) και μέτρησα δεκάξι μέτριους αλλοδαπούς μαχητές και μόνον δύο-τρεις βγαλμένους από τις Ακαδημίες των δύο σωματείων. Στοιχείο απογοητευτικό, αφού –μη γελιόμαστε- αυτές οι ομάδες δεν πρόκειται να κατακτήσουν τον τίτλο. Το ματς έδειχνε η Nova.
Σχεδόν ταυτόχρονα, το έτερο συνδρομητικό κανάλι πρόσφερε Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να το απολαύσω. Πέντε γκολ (έναντι ενός) σημείωσε χωρίς τον Μέσι η σούπερ ομάδα της Καταλονίας ενώπιον 95.000 θεατών, αλλά δε συνεχίζω διότι –ως Έλληνες φίλαθλοι- θα μελαγχολήσουμε!
Γιώργος Αρκουλής

*** Για το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο  Σ/Κ  ΕΠΣΜ : 
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ  6η αγωνιστική 
Σάββατο 03-11-2018 : 
ΑΕ Μάνης – Τσικλητήρας Πύλου  1-0 .-^ 

Κυριακή 04-11-2018
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΟ Κυπαρισσίας
ΑΟ Διαβολιτσίου – Ολυμπιακός Ανάληψης
Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΟ Σπερχογείας
Εράνη Φιλιατρών – Απόλλων Καλαμάτας 
Πανθουριακός – Ομόνοια
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΕ Αβίας

A1 KATHΓΟΡΙΑ  5η αγωνιστική 
Σάββατο 03-11-2018 : 
Ηρακλής Καλαμάτας – Χανδριναϊκός 2-1 .- ^ 
Κυριακή 04-11-2018 : 
Ακρίτας Κορώνης – Απόλλων Πεταλιδίου
Μιλτιάδης – Ηρακλής Κυπαρισσίας
Αναγέννηση Παραλίας – Δωριέας Δωρίου
ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΟ Φυτειάς
ΑΟ Μεθώνης – Θύελλα Χαρακοπιού
Β΄  ΤΟΠΙΚΗ  4ης αγωνιστικής 
Σάββατο 03-11-2018 : 
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Διαγόρας Κοπανακίου  1-2 .- ^ 
Αστέρας Βαλύρας – Αστέρας Αρφαρών  1-0 .-^ 
Νέος Άρις – Αίαντας Καλαμάτας  0-1 .- ^ 
Θύελλα Μερόπης – Μεσσηνιακός  1-4 .- ^ 
ΠΑΟ Καλλιθέας  - Κεραυνός Καλαμάτας  4-1 .-^ 
Κυριακή 04-11-2018 : 
Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΟ Πατίστα
ΑΕΚ Καλαμάτας – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης
Πανιώνιος – ΑΟ Λεΐκων
Ατρόμητος Πλατέος – Παναθηναϊκός Καλαμάτας
ΑΕ Λογγάς – Πράσινα Πουλιά 
ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας – Δόξα Καλαμάτας
Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ  1η  αγωνιστική 
Σάββατο 03-11-2018 : 
Πανευαϊκός – Ίκαρος Καλαμάτας  1-1 .-^ 
Νέστωρ Πύλου – ΠΑΟΚ Καλαμάτας 4-1 .-^ 
Δευτέρα 05-11-2018
Θύελλα Παραλίας – Ερμής Καλαμάτας
* Ο αγώνας ΑΟ Στενωσιάς -  Λέοντες ματαιώνεται.

***  Η «Παρτιζάνι» τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές χωρίς φιλάθλους για το ανθελληνικό πανό
Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρτιζάνι, οπαδοί της οποίας ανάρτησαν υβριστικό πανό κατά των Ελλήνων, καταδίκασε με δηλώσεις του τόσο το ρατσιστικό πανό εναντίον των Ελλήνων όσο και τη συμπεριφορά εκείνων που το σήκωσαν σε αγώνα ποδοσφαίρου στα Τίρανα. Επίσης, το Πειθαρχικό της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τιμώρησε με δύο αγωνιστικές χωρίς φιλάθλους την ομάδα Παρτιζάνι, για το πανό ανθελληνικού περιεχόμενου. Οι οπαδοί της Παρτιζάν Τιράνων εμφάνισαν το βράδυ της Δευτέρας στην εξέδρα τους ένα τεράστιο πανό -στην αναμέτρηση με την Σκεντέρμπεη Κορυτσάς το οποίο έγραφε: «Ένας Έλληνας νεκρός, ένας μπάσταρδος λιγότερος», αναφερόμενοι στον Κωνσταντίνο Κατσίφα που εκτελέστηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου από Αλβανούς αστυνομικούς. Ο πρόεδρος στην Παρτιζάν, είναι ο βασικός χρηματοδότης των Τσάμηδων, ενώ διευθυντής της ομάδας είναι ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Αλβανού πωθυπουργού.

***  Euroleague γυναικών: Ηττήθηκε στην Ουγγαρία ο Ολυμπιακός Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού ηττήθηκε στην Ουγγαρία με 85-69 από τη Σοπρόν στη 2η αγωνιστική της Euroleague
~Τα δεκάλεπτα: 29-25, 51-39, 68-53, 85-69
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παντελάκης): Τζόνσον 14 , Παυλοπούλου 9(1), Σωτηρίου 8, Σπυριδοπούλου 10 (1), Τόμας 13 (2), Αυτζή, Μάζιτς 6, Νικολοπούλου 5(1), Σταμάτη 4.               ΣΟΠΡΟΝ (Ινίγκεζ): Τσβέντακιτς 11 (1), Ντουρπί 14, Χατάρ 9, Αλβάρεζ 12 (1), Τέρνερ 19(1), Ντουμπέι 11(2), Ζαζουί 4, Φεγκιγερνέκι 5(1).
*** Πρόστιμο στον Παναθηναϊκό από την Ευρωλίγκα 
 Η διοργανώτρια Αρχή τιμώρησε την «πράσινη» ΚΑΕ με 1.500 ευρώ για την εισβολή των οπαδών της στο παρκέ, μετά το τέλος του παιχνιδιού με τη Ζαλγκίρις.  Με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός από την Ευρωλίγκα για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις, για την 4η αγωνιστική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας Αρχής, το εν λόγω πρόστιμο επιβλήθηκε στην «πράσινη» ΚΑΕ για την εισβολή των οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο, μετά το τέλος του παιχνιδιού με τη λιθουανική ομάδα.
Συγκεκριμένα, οι πρωταθλητές Ελλάδας τιμωρήθηκαν με βάση το άρθρο 29.2.i του πειθαρχικού κώδικα της Ευρωλίγκας. Υπενθυμίζουμε ότι στο παιχνίδι με την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ο Παναθηναϊκός έχασε στην παράταση με 87-83, με το Τριφύλλι να γνωρίζει τη δεύτερη ήττα του σε τέσσερα παιχνίδια.
***  Στο ποδόσφαιρο Γ΄Εθνικής σε όλους τους Ομίλους για την 6η  αγωνιστική
Γ.Σ. Αλμυρού- Α.Σ. Μετέωρα   1-1 .- ^ Σα 
ΕΛΛΑΔΑ: Γ' Εθνική
Αγωνιστική ημέρα: 6
04.11. 11:00Αστέρας ΒλαχιώτηΑ.Ο. Εικοσιμίας
04.11. 13:30ΠανμοβριακόςΔιαγόρας
04.11. 15:00Α.Π.Ε. ΛαγκαδάΑ. Σ. Γιαννιτσών
04.11. 15:00ΑΕ ΝεάποληςΟΦ Ιεράπετρας
04.11. 15:00Αετός ΟρφανούΑΕ Καλαμπακίου
04.11. 15:00Αλέξανδρος ΚιλκίςΑπόλλων Παραλιμνίου
04.11. 15:00Αλμωπός ΑριδαίαςΕδεσσαϊκός
04.11. 15:00ΑμβρυσσέαςΕρµιονίδα
04.11. 15:00ΑμπελακιακόςAEEK ΣΥΝ.KA.
04.11. 15:00ΑΟ ΚατασταρίουΚαλαμάτα
04.11. 15:00ΑΟ ΣτυλίδαςΑναγέννηση Καρδίτσας
04.11. 15:00Απόλλων ΜακρυχωρίουΑστέρας Ιτέας
04.11. 15:00ΑχαρναϊκόςΑστέρας Αμαλιάδας
04.11. 15:00Αχέρων ΚαναλακίουΜακεδονικός Σιάτιστας
04.11. 15:00Αχιλλέας ΝεοκαισάρειαςΠιερικός
04.11. 15:00Βέροια/Ελπίς ΣκουτάρεωςΜελιτέας Μελίτης
04.11. 15:00Γρεβενά ΑεράταΜακεδονικός Φούφας
04.11. 15:00Διαγόρας ΒραχνέικωνΠανηλειακός
04.11. 15:00Εθνικός ΠειραιώςΑτσαλένιος
04.11. 15:00Εθνικός ΣιδηροκάστρουΕθνικός Αλεξανδρούπολης
04.11. 15:00Ενωση ΛέρναςΠαναργειακός
04.11. 15:00ΕπισκοπήΑτρόμητος Πειραιά
04.11. 15:00Ερμής ΑμυνταίουΜακεδονικός 


Αγωνιστική ημέρα: 5
04.11. 15:00ΗλυσιακόςΑιολικός
Αγωνιστική ημέρα: 6
04.11. 15:00ΘεσπρωτόςΣούλι Παραμυθίας
04.11. 15:00ΙαλυσόςΦοίβος Κρεμαστής
04.11. 15:00Ιωνικός ΝικαίαςΑ.Ο. Παλαιοχώρας
04.11. 15:00ΚαβάλαΟρφέας Ξάνθης
04.11. 15:00ΚερατσίνιΠροοδευτική
04.11. 15:00Κεραυνός ΠέρνηςΝέστος Χρυσούπολης
04.11. 15:00ΛευκίμμηΘρίαμβος Σερβανιών
04.11. 15:00ΜανδραϊκόςΈνωση Ασπροπύργου
04.11. 15:00Νίκη ΤραγανούΘύελλα Ραφήνας
04.11. 15:00ΟικονόμοςΑ.Ο. Σελλάνων
04.11. 15:00Ολυμπιακός ΚυμίνωνΠΑΟ Κουφαλίων
04.11. 15:00ΠάμισοςΑΟ Υπάτου
04.11. 15:00ΠαναιγιάλειοςΠΑΟ Βάρδας
04.11. 15:00ΠαναρκαδικόςΑΕ Πελλάνας


Αγωνιστική ημέρα: 5
04.11. 15:00ΠανθηραϊκόςΘύελλα Καμαρίου
Αγωνιστική ημέρα: 6
04.11. 15:00ΠΑΟ ΚοσμίουΑσπίδα Ξάνθης
04.11. 15:00ΠΟ ΤριγλιαςΝίκη Αγκαθιάς
04.11. 15:00Τηλυκράτης ΛευκάδαςΜέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας
04.11. 15:00ΦλωριάδαΝαυπακτιακός Αστέρας
04.11. 15:00ΦωκικόςΘησέας Αγριάς
Αγωνιστική ημέρα: 5
04.11. 15:00ΧαλκίδαΑιγάλεω
04.11. 15:00ΧαραυγιακόςΚόρινθος
04.11. 15:00Άγιοι ΑνάργυροιΑπόλλων Ερέτριας
04.11. 15:00Άγιος ΙερόθεοςΚαλλιθέα
Αγωνιστική ημέρα: 6
04.11. 15:00Άρης ΑβάτουΠανσερραϊκός
04.11. 15:00Άρης ΠαλαιοχωρίουΑγροτικός Αστέρας
04.11. 18:30Νίκη ΒόλουΟλυμπιακός Βόλου

*** 

***~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .- 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .                                                                                                                                                                            ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα   :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .-                                        ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html. -                    ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Τετάρτη 03  Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-                       ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news-25-2018.html  .-      ~** ARFRARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά Παρασκευή  16 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfrara-news-16-2018.html  .-~** ARFRARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά Παρασκευή  26 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfrara-news-16-2018.html .-   ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα μας από Αρφαρά  Σάββατο 27 Οκτωβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://snsarfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news-27-2018-27-27.html .-                                            ~**ARFARA NWES ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά  Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 
https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-nwes-28-2018.html  .-                                          ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ  Τα  Νέα μας  Δευτέρα  29 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας  : 
https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news-29-2018.html.-                        ~**  ARFARA NEWS  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά  Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news-31-2018.html .-

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2018 
~**  ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά  Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-01-2018.html  .-
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~** 
    
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗhttps://twitter.com/stamos01  .-                            1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    ΣταματηςΣκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
            2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
             3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Δεν υπάρχουν σχόλια: