ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

 Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  30 Απριλίου 2018 .
 ~ 30 Απριλίου: Εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου αδελφού του Αγ.Ιωάννου Θεολόγου
~ Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου και αδελφού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τιμά σήμερα, 30 Απριλίου, η Εκκλησία μας.
* Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν υιός του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και πρεσβύτερος αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Καταγόταν κι αυτός από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας. Ασχολούνταν με την αλιεία μαζί με τον Ιωάννη, έχοντας και οι δύο μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες.
Είχαν δικό τους πλοίο και συνεργάτης τους ήταν και ο Απόστολος Πέτρος. Παρ’ όλα αυτά όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίω μετά των μισθωτών απήλθον οπίσω αυτού» ( Μαρκ. 1, 20).
Ο Ιάκωβος μαζί με τον Ιωάννη επέδειξαν μεγάλο ζήλο ως Μαθητές του Κυρίου. Γι’ αυτό και εκλήθησαν υιοί βροντής και έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα εβίωσαν οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.
Είδαν την θαυμαστή ανάσταση της θυγατέρας του αρχισυνάγωγου Ιάρειου και είχαν την ευλογία να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της προσευχής και της αγωνίας Του στο κήπο της Γεσθημανή.
Η οικειότητα αυτή οδήγησε προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία. Οι δύο Μαθητές εζητούσαν από τον Χριστό δόξα με ανθρώπινα κριτήρια, έχοντας κατά νου ότι η Βασιλεία Του είναι αισθητή.
Ο Χριστός όμως, διορθώνοντας την εσφαλμένη δοξασία τους, υποδεικνύει την πραγματική και αιώνια δόξα, η οποία διέρχεται μέσα από το «ποτήριον», που είναι τα Πάθη και ο Σταυρός. Γι’ αυτό τους λέγει: «Ουκ οίδατε τι αιτείσθε. Δύνασθε πιείν το ποτήριον ο εγώ πίνω, και το βάπτισμα ο εγώ βαπτίζομαι;».
Μετά την Πεντηκοστή ο Απόστολος Ιάκωβος εκήρυξε το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρεφόταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρη στο έργο του Ιακώβου. Αυτό εθορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι, το έτος 44 μ.Χ. τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, ως αμνό, με διαταγή του Ηρώδου του Αγρίππα.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.Γόνος άγιος, βροντής υπάρχων, κατεβρόντησας, τη οικουμένη, την του Σωτήρος Ιάκωβε κένωσιν, και το ποτήριον τούτου εξέπιες, μαρτυρικώς εναθλήσας Απόστολε, όθεν πάντοτε, εξαίτει τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.
~*Απολυτίκιο Αγ. Αποστόλου Ιακώβου - 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/0epH09eOnck .-

~** Άγιο Όρος: Τα οστά που ευωδίαζαν
~ Κάποιος πήγε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Επίσκεψη και όχι προσκύνημα! Σχεδίαζε να παραμείνει στον Άθωνα έξι μέρες, μόλις όμως γνώρισε από κοντά τη μοναστική ζωή των αγιορειτών μοναχών άλλαξε γνώμη και δεν έβλεπε την ώρα να επιστρέψει στον πολιτισμό, όπως ο ίδιος το έθετε και το διαλαλούσε με μεγάλο θράσος.
*  Έφτασε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, η οποία θα ήταν και ο τελευταίος σταθμός της αρχικά εξαήμερης (και εν τέλει τριήμερης) περιήγησής του.
Μάλιστα, κορόϊδευε την παρέα του, διότι όπως έλεγε, έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και όχι όπως εκείνος, που μέτραγε τις ώρες για να βγει στον έξω κόσμο και επιτέλους να ελευθερωθεί.
Στην είσοδο της Μονής, τους υποδέχτηκε ο καλόγερος με λουκούμι και ρακί, έδειξε στους επισκέπτες-προσκυνητές τα δωμάτιά τους και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα των ακολουθιών. Η ώρα ήταν 12.00 το μεσημέρι και στις 16.00 είχε εσπερινό.
Ο φίλος μας την προηγούμενη μέρα είχε παραστεί σε αγρυπνία που διήρκεσε 12 ώρες. Αμέσως λοιπόν έπεσε για ύπνο και το μόνο που άκουσε ήταν το σήμαντρο, το οποίο σήμανε στις 16.00 ακριβώς και καλούσε όλους τους παρευρισκόμενους για τον εσπερινό.
Ξύπνησε και σκουντουφλώντας κυριολεκτικά, έφτασε στο Καθολικό της Μονής, όπου θέλοντας και μη παραβρέθηκε σωματικά στον εσπερινό. Και λέω σωματικά, διότι πνευματικά το μόνο που σκεφτόταν ήταν πότε θα ξεμπέρδευε, για να συνεχίσει τη δουλειά από την οποία τον έκοψε το καταραμένο σήμαντρο, έτσι έλεγε συνέχεια μέσα του.
Επιτέλους, τελείωσε ο εσπερινός, ο κόσμος όμως δεν έφευγε, καθώς περίμεναν να θέσουν σε προσκύνημα τα Ιερά Λείψανα Αγίων, που φυλάσσονται στη Μονή. Μέσα στο τσούρμο πήγε και αυτός. Καθώς έλεγε είχε πάρει το κολάϊ, αφού και στις άλλες Μονές που είχε πάει δεν έκανε άλλη δουλειά από το να ασπάζεται νεκρά κόκαλα, που ούτε παλμό είχαν, ούτε θερμότητα, ούτε ανάβλυζαν μύρο, παρά τα όσα έλεγαν οι αγιορείτες πατέρες.
~ Προσκύνησε λοιπόν και ετοιμαζόταν να φύγει, παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος παρέμενε εντός του Καθολικού, όταν ο Παππούλης που βρισκόταν εκεί είπε με σπαστή φωνή, όσο μπορούσε δυνατή: «Παιδιά μου σας παρακαλώ, σας παρακαλώ στο Όνομα του γλυκού μας Ιησού, πείτε μου ποιος από σας δεν μύρισε από τα Ιερά Λείψανα τη Θεία ευωδιά που βγάζουνε»;
Εκείνος σταματάει ξαφνιασμένος στην είσοδο, αυτό δεν το είχε ξανακούσει σε κανένα Μοναστήρι. Αμέσως, πηγαίνει μπροστά στον παπά και με ύφος προκλητικό του λέει: «Εγώ». Τότε ξεπετάχτηκαν και καμιά δεκαριά ακόμη.
Ο σεβάσμιος ιερέας πηγαίνει μπροστά στα Ιερά Λείψανα και με γλυκιά φωνή αρχίζει να ψέλνει το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Το πρόσωπό του, κίτρινο από τις χημειοθεραπείες, άρχισε να λάμπει τόσο πολύ, που στο τέλος δεν μπορούσες να το κοιτάξεις.
Ο γνωστός αυτός φοβήθηκε από αυτό που είδε και τότε συνειδητοποίησε ότι την ίδια στιγμή, τα Ιερά Λείψανα άρχιζαν να ευωδιάζουν τόσο έντονα και γλυκά, που δε χόρταινες να εισπνέεις. Σε λίγο, το πρόσωπο του ιερέα σταμάτησε να φωτίζει, όμως η Θεία ευωδιά από τα οστά ήταν τόσο έντονη, που ξεχύθηκε έξω από το Καθολικό, απλώθηκε σε όλη τη Μονή και ακολουθούσε τους επισκέπτες ακόμη και στην Τράπεζα και στα δωμάτιά τους.
Όσοι την είχαν αμφισβητήσει, έκλαιγαν σα μωρά παιδιά και έλεγαν ότι εξαιτίας των αμαρτημάτων τους δεν μπορούσαν να την μυρίσουν αρχικά…

*** Η κατάταξη του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Πελοποννήσου σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ 
Αποτύπωση της θέσης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των κολεγίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Η θέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι 1.994 και 5.864 αντίστοιχα ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες τριτοβάθμια ιδρύματα στον κόσμο.
Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΕΚΠΑ συνέταξε τη μελέτη στην οποία παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι πίνακες διεθνούς κατάταξης πανεπιστημίων και τα κριτήρια που εφαρμόζουν.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πολλά, συχνά διαφέρουν από έρευνα σε έρευνα, και συνήθως έχουν διαφορετική βαρύτητα ως προς τη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης σε κάθε πίνακα.
Όπως λέει η μελέτη –την υπογράφουν ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής πρύτανης, πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, και τα διοικητικά στελέχη του ΑΕΙ Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης και Δημήτρης Κουτσομπόλης–, συνήθως οι πίνακες αυτοί συντάσσονται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και οργανισμούς, έγκυρες εφημερίδες ή περιοδικά, όπως οι Times, το Business Week, οι US News, οι Financial Times, κ.ά.
Από το σύνολο των ΑΕΙ, τα οποία σύμφωνα με το International Handbook of Universities (International Association of Universities) ξεπερνούν τις 18.000 παγκοσμίως, στα περισσότερα συστήματα κατάταξης ξεχωρίζουν τα καλύτερα 1.000 ή 4.000 ιδρύματα και κατόπιν προχωρούν στην τελική σύνταξη ενός πιο σύντομου κατάλογου-κατάταξης 500 ή 1.000 ιδρυμάτων, δηλαδή μεταξύ των ήδη επιλεγμένων ως καλύτερων παγκοσμίως. Ανάλογα με τη βαρύτητα που δίνει σε κάθε κριτήριο μία αξιολόγηση, αλλάζει και η κατάταξη των αξιολογούμενων ΑΕΙ.
Στα θετικά στοιχεία που προσφέρουν οι πίνακες κατάταξης, είναι ότι η εξασφάλιση υψηλής θέσης στις λίστες παγκόσμιας κατάταξης επηρεάζει καταλυτικά τη δυνατότητα των ΑΕΙ να προσελκύουν υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκό προσωπικό (διδάσκοντες, ερευνητές), θεσμικούς συνεργάτες και επενδυτές.
Στον αντίποδα, αρνητικό είναι ότι η έμφαση στη στατιστική και τους αριθμούς προωθεί μια μονοδιάστατη αντίληψη της ακαδημαϊκής αριστείας, και επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Επίσης, δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου οι διαφορές στους δείκτες οδηγούν σε δυσανάλογες διαφορές στη φήμη και τη δυνατότητα απόκτησης πόρων από τα αξιολογούμενα ΑΕΙ. Τέλος, δεν λαμβάνεται υπόψη το θεσμικό πλαίσιο κάθε χώρας, το οποίο μπορεί να επιδρά απαγορευτικά σε στρατηγικές βελτίωσης (π.χ. τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμη ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα).

***  Απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο
 
Παγώνουν τα πάντα στις 30 Μαΐου
 Με κυρίαρχα αιτήματα την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τα εργασιακά δικαιώματα θα τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Μιλώντας για τα 8 χρόνια λιτότητας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, τα χαρακτήρισε χρόνια εσωτερικής υποτίμησης, υπερφορολόγησης, πλειστηριασμών και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με αποκορύφωμα εκείνη της ΔΕΗ. Οκτώ χρόνια που, όπως είπε, εγκλώβισαν τη χώρα σε μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, με θύματα να είναι οι πιο υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, καθώς και οι πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι στη φτώχεια και στην κρίση.
Για το λόγο αυτό το Εργατικό Κέντρο μαζί με άλλους φορείς αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δράσεων με αρχή τη φετινή Πρωτομαγιά, ενώ η ΓΣΕΕ μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς προγραμματίζει στις 30 Μαΐου πανεθνική ημέρα δράσης με 24ωρη γενική απεργία, καθώς και στάση εργασίας.
Στη συνέχεια ο κ. Τσώνης έκανε γνωστό ότι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί μια πρωτοφανής εκδήλωση για τα συνδικαλιστικά δεδομένα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις.
Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Φαββατάς κάλεσε τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, αλλά και όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μαΐου στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, αφού είναι «μέρα τιμής και μνήμης για τους αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, προκειμένου να υπάρξει μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης».
Κλείνοντας ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ είπε ότι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ανατροπής αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας Σωματείων, ο Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι συμμετέχει στη συμβολική απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, ενώ προέτρεψε τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας να λάβουν μέρος στις κατά τόπους εκδηλώσεις.  Π.Μπ.
*** Η Cosmote ξήλωσε τις κεραίες από την Χρυσοκελλαριά
 
Την απόλυτη δικαίωσή τους πέτυχαν οι κάτοικοι της Χρυσοκελλαριάς, που είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της εγκατάστασης και της λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είχε εγκαταστήσει η εταιρεία Cosmote εντός του χωριού.
Όχι μόνο κατάφεραν αρχικά να παύσουν προσωρινά τη λειτουργία των 3 κεραιών, αλλά στη συνέχεια πέτυχαν και την αποξήλωσή τους. Μάλιστα, όπως τόνισε στο «Θ» ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων Χάρης Μάραντος, πρόκειται για μια από τις πρώτες αποφάσεις στην Ελλάδα, που υποχρεώθηκε η εταιρία να απομακρύνει τις κεραίες. Οι 47 κάτοικοι που είχαν προσφύγει κατά της λειτουργίας της κεραίας, πάλευαν δικαστικά εδώ και περίπου δύο χρόνια.
  Από το 2015
Η πρώτη κεραία εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 2015 σε ταράτσα οικοδομής εντός κατοικημένης περιοχής της Χρυσοκελλαριάς και κοντά στο δημοτικό σχολείο του χωριού.
Όμως οι κάτοικοι κατέθεσαν αίτημα και διενεργήθηκε αυτοψία από τεχνικό κλιμάκιο του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και διαπιστώθηκε η εγκατάσταση μιας ορθογώνιας παραλληλεπίπεδης κατασκευής και ενός ιστού με αναρτημένες 3 κεραίες «panel». Το τεχνικό κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη κεραία τύπου «panel» δεν καλύπτεται από τη δήλωση που είχε καταθέσει η εταιρία, καθώς σε αυτή αναφέρονταν δύο κεραίες. Επίσης, ότι η ακριβής θέση εγκατάστασης των κεραιών είναι διαφορετική από την αναφερθείσα στη δήλωση.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σε απόφαση που εξέδωσε ανέφερε ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία σταθμού κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζεται από το νομοθέτη ως δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και γι’ αυτό επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας που εκδίδεται μετά από συγκεκριμένους ελέγχους, ενώ προβλέπεται και σύστημα περαιτέρω ελέγχου της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία, μετά την έκδοση της άδειας και την έναρξη λειτουργίας της.
Για την συγκεκριμένη επισημαίνεται στην απόφαση ότι έπρεπε να υπάρξει καταμέτρηση της έντασης της ακτινοβολίας επί 24ώρου βάσεως, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα επίπεδα έντασης και να αποκλειστεί ο κίνδυνος υπέρβασης των ορίων ασφαλείας, ιδίως με δεδομένο ότι η εταιρία είχε τοποθετήσει περισσότερες κεραίες και σε διαφορετική θέση από αυτή που είχε δηλώσει.
Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανών υφίσταται επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον, καθώς δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος ώστε να διασφαλίζονται, στο μέτρο που κρίνεται επαρκές από το νομοθέτη, η δημόσια υγεία και το περιβάλλον με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού.
Έτσι, το δικαστήριο αποφάσισε ότι μέχρι να εκδοθεί η γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας  στην οποία να αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί νόμιμα και ο γενικός πληθυσμός δεν εκτίθεται σε επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας άνω των ασφαλών ορίων του νόμου, να απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία του σταθμού.
  Τις ξήλωσε
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θ» ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Μάραντος, μετά τη νόμιμη προθεσμία από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, από τους κατοίκους κατατέθηκε αγωγή κατά της εταιρείας η οποία τελικά ξήλωσε την εγκατάσταση και αποχώρησε, πριν την κατάθεση προτάσεων και την εν συνεχεία εκδίκαση της υποθέσεως ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Δεσμεύτηκε μάλιστα εγγράφως πως έχει προβεί σε αποξήλωση των κεραιών.
«Είναι μια νίκη των κατοίκων του χωριού της Χρυσοκελλαριάς, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα και με όλους τους νόμιμους τρόπους και κατάφεραν κάτι το οποίο στην αρχή φάνταζε πάρα πολύ δύσκολο. Σημαντική ήταν και η συμβολή του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Πύλου Νέστορος Ηλία Κανάκη, ο οποίος πλήρωσε μεγάλο μέρος των εξόδων της όλης διαδικασίας.
Προσωπικά, όσον αφορά το νομικό μέρος, θεωρώ πως η απόφαση που εξεδόθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι πάρα πολύ σημαντική και αποτελεί δεδικασμένο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα δικαστήρια της χώρας σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μάλιστα, πολλοί συνάδελφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, μου την έχουν ζητήσει ώστε να κατατεθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Ενωμένοι οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν θαύματα και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη συγκυρία προκύψει. Εν προκειμένω ένα ολόκληρο χωριό αντέδρασε μαζικά και δικαιώθηκε. Από τη μεριά μου, είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος για την θετική έκβαση της υποθέσεως και για το γεγονός πως επέστρεψε η κανονικότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων ενός χωριού, το οποίο είναι πολύ κοντινό με τον τόπο καταγωγής μου το Βασιλίτσι και κατ΄ επέκταση η χαρά είναι διπλή».
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Απίστευτο μπάχαλο για την προμήθεια δύο μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων στο Δήμο Τριφυλίας
 
Απίστευτο μπάχαλο σημειώθηκε στο Δήμο Τριφυλίας σχετικά με την προμήθεια δύο μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων. Αποτέλεσμα αυτού του μπάχαλου είναι ο “επαναληπτικός” διαγωνισμός, που διενεργείτο την Παρασκευή, να τιναχτεί στον αέρα και, κατά συνέπεια, να αυξηθεί περαιτέρω και το χρονικό διάστημα μέχρις ότου, τελικά, γίνει η προμήθεια και παραληφθούν τα απορριμματοφόρα για να τεθούν σε λειτουργία για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Όπως, δε, φαίνεται, νωρίτερα από Οκτώβρη, σχεδόν αποκλείεται να έχουν παραληφθεί και τεθεί σε λειτουργία τα δύο μεταχειρισμένα απορριμματοφόρα που πρόκειται, κάποια στιγμή, κι αν από δω και στο εξής δεν προκληθούν άλλα προβλήματα στις διαδικασίες, να προμηθευτεί ο δήμος Τριφυλίας. Ποιο είναι το μπάχαλο; Ότι την Παρασκευή λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφοράς ένας ενδιαφερόμενος μετέβη στο δημαρχείο Κυπαρισσίας για να υποβάλει προσφορά, ενώ λίγο νωρίτερα ένας άλλος ενδιαφερόμενος μετέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών και υπέβαλλε προσφορά. Οι υπάλληλοι του δήμου στην Κυπαρισσία, είπαν στον ενδιαφερόμενο ότι τόπος υποβολής προσφοράς είναι στα Φιλιατρά, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος. Εκείνος, ωστόσο, τους είπε ότι στη Διακήρυξη και συγκεκριμένα στους Γενικούς Όρους του Συνοπτικού Διαγωνισμού αναφέρεται ότι «Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στα γραφεία του Δήμου Τριφυλίας, (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) οδός Δημαρχείου 2, 24500 Κυπαρισσία, την 27η Απριλίου 2018 και από ώρα 09.30 πμ, έως 10.00 πμ, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού». Και πράγματι έτσι είναι. Πράγματι, επίσης, στη Διακήρυξη αναφέρεται και ως τόπος υποβολής προσφοράς το «Δημοτικό κατάστημα Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών», ως ημερομηνία «27/4/2018», ως ημέρα «Παρασκευή» και ως ώρα «10:00 Π.Μ.». Δηλαδή, η ίδια η Διακήρυξη, τους όρους της οποίας συνέταξε η Οικονομική Επιτροπή δήμου Τριφυλίας σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 13 Απριλίου 2018 με παρόντα μέλη μόνο τους δημοτικούς συμβούλου της Συμπολίτευσης, έγραφε δύο τόπους υποβολής προσφορών! Και τη Διακήρυξη αυτή ενέκρινε και υπέγραψε και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, και ακολούθως αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του δήμου Τριφυλίας από το πρωί της Παρασκευής 13 Απριλίου. Προφανέστατα, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο που βάζει κάθε ένας εκ των αιρετών την υπογραφή του και δη εκείνος που βάζει και την τελική υπογραφή!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** «Θα πιάσουν το Μάη» με 36 θέματα στην αποψινή συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας
 
Σήμερα, παραμονή Πρωτομαγιάς, συνεδριάζει με 36 θέματα στην ημερήσια διάταξη το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και δεν αποκλείεται το Σώμα, εν συνόλω, ως είθισται, «να πιάσει το Μάη» λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η συνεδρίαση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και εκτός από τα 36 θέματα της ημερήσιας διάταξης, εικάζεται ότι και στην ενημέρωση του δημάρχου θα γίνει αναφορά σε σοβαρά θέματα και ότι από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και δημοτικούς συμβούλους της Συμπολίτευσης θα τεθούν, επίσης, σοβαρά θέματα και ερωτήματα που έχουν ανακύψει στην περιοχή αλλά και σε θεσμικό επίπεδο αυτοδιοίκησης. Εκτός κι αν όλοι οι συμμετέχοντες “βαριούνται” ή “βιάζονται” να… τελειώνουν ένεκα της παραμονής Πρωτομαγιά και η συνεδρίαση είναι «εξπρές» καίτοι από την προηγούμενη έχει παρέλθει μήνας.

***  Πάρκο…ζούγκλα
 
Η κατάσταση του πάρκου στην οδό Ανδρέα Εμπειρίκου, πολύ κοντά στο Δημαρχείο, είναι άθλια. Αν ανακατέψει κανείς τα χόρτα που έχουν γιγαντωθεί, ποιος ξέει το μπορεί να βρει μέσα. Για να μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε, φρόνιμο θα ήταν η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Καλαμάτας, να κάνει αυτό που οφείλει. Δηλαδή, να καθαρίσει την περιοχή και ο χώρος να μπορεί να δοθεί επιτέλους στους δημότες…  Α.Π.

*** Αιγαίο, ανθρώπινη σκιά, Καρδαμύλη… 
 
Σε ένα περιβάλλον γεμάτο με τους ήχους του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ, που επιμένει να συνεχίζει και να προσφέρει μουσικές ποιοτικές ανάσες , μέσα στην επικράτεια των βράχων και του γαλάζιου της Μάνης, η Μαρία Λουτζακλή θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ανθρώπινη σκιά στο Αιγαίο.
 Αυτό θα γίνει το προσεχές Σάββατο 5 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στο χώρο του παλαιού σχολείου της Καρδαμύλης. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο, στις 6.00 το απόγευμα.
Μετά τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Scrambled Melodies με την Ιωάννα Τσελέντη και το Νίκο Κριμιτζάκη.
ΟΙ καιρικές συνθήκες είναι πανέμορφες και μια επίσκεψη στην Καρδαμύλη το ερχόμενο Σάββατο θα σας δώσει την ευκαιρία για πολιτιστικές ανάσες, αλλά και βουτιές στα υπέροχα νερά της.  Α.Π. 

*** «Φρουρούς» βάζουν στην Θουρία για τις κλοπές από τσιγγάνους!
 
Οι κάτοικοι δεν τα καταγγέλλουν φοβούμενοι αντίποινα
 Αγανακτισμένοι, εμφανίζονται πολλοί κάτοικοι της Θουρίας, διαμαρτυρόμενοι για έξαρση κλοπών τον τελευταίο καιρό στη περιοχή τους.
Περιγράφουν πως ιδιαίτερα από τον καινούργιο χρόνο και μετά, με ιδιαίτερη επισήμανση τις ημέρες του Πάσχα, καθημερινά σημειώνονται κλοπές στις ιδιοκτησίες τους, ενώ πλέον φοβούνται να αφήσουν μόνα τους τα σπίτια τους!
  Φοβούνται
Κάτοικοι της περιοχής μας περιέγραψαν ότι καθημερινά στην περιοχή σημειώνονται κρούσματα είτε κλοπής, είτε απόπειρας κλοπής, από τα οποία τα περισσότερα δεν καταγγέλλονται γιατί φοβούνται. Μας εξήγησαν ότι σε πολλές περιπτώσεις δράστες είναι τσιγγάνοι, τους οποίους δεν καταγγέλλουν φοβούμενοι αντίποινα, καθώς τους βλέπουν συνεχώς μπροστά τους και… γνωρίζονται μεταξύ τους.
Εκ των πραγμάτων όμως, όταν ένα περιστατικό δεν καταγγέλλεται είναι αδύνατον η Αστυνομία να το γνωρίζει και να μπορέσει να λάβει τα μέτρα της ή να σχεδιάσει δράσεις. Όπως επίσης, είναι πραγματικότητα ο φόβος των κατοίκων, όταν βλέπουν να καταγγέλλουν τους δράστες και μετά από λίγη ώρα να τους βλέπουν και πάλι ελεύθερους.
  Ακόμα κι όταν είναι μέσα
Ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα, οι κάτοικοι που μίλησαν στο «Θ», είπαν ότι σημειώθηκαν απανωτά κρούσματα κλοπών. Δεν ήταν λίγοι που ακόμα και λίγο να έλειψαν από το σπίτι τους για να πάνε στην εκκλησία και επιστρέφοντας να το βρήκαν διαρρηγμένο. Μάλιστα, μας είπαν ότι πλέον δεν φεύγουν όλοι από το σπίτι και πάντα μένει πίσω κάποιος για να το φυλάει. Χαρακτηριστικά, μας είπαν ότι ιδιαίτερα το βράδυ της Ανάστασης, οι περισσότερες οικογένειες, άφησαν πίσω κάποιον και δεν πήγαν όλοι στην εκκλησία.
«Άμα λείπουμε, όταν γυρνάμε στο σπίτι, πρώτα κοιτάμε μην έχει παραβιασθεί ή είναι κανένας μέσα και μετά μπαίνουμε», μας είπε κάτοικος του χωριού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, κάτοικοι έχουν αντιληφθεί προσπάθεια παραβίασης του χώρου τους, ακόμα και σε ώρες που είναι μέσα.
Κάποιοι άλλοι, είναι ιδιαίτερα εξαγριωμένοι, απειλώντας να πάρουν το νόμο στα χέρια τους ή να φτιάξουν ομάδες περιφρούρησης για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά αυτά. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  «Μίνι» απόδραση για τον Αλέξη Τσίπρα στη Μεσσηνία
 
Την ευκαιρία να κάνει μία σύντομη απόδραση βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας, που ταξίδεψε στη Μεσσηνία για το διήμερο.
Ο πρωθυπουργός έφυγε για τη Φοινικούντα το Σάββατο, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ενέκρινε την αναβάθμιση των F-16.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ταξίδεψε με ελικόπτερο, από το Λαύριο με προορισμό τη Φοινικούντα.
iefimerida.gr
Να σημειωθεί τέλος ότι στη Φοινικούντα είχε βρεθεί και πέρυσι ο Πρωθυπουργός ανήμερα την Πρωτομαγιά

*** Ο καιρός  σήμερα  Δευτέρα στην Καλαμάτα
 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Δευτέρα 30/4/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ από τις πρώτες πρωινές έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο Μητροπολίτη Γαλλίας Μελετίου Καραμπίνη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής  του Χριστού Καλαμάτας, για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο Καραμπίνη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Το Ιερό Μνημόσυνο τελέστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών από την κοίμηση του Μακαριστού Ιεράρχη.
Προηγήθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και Πάσης Εσθονίας  κ. Στεφάνου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου και του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Ο Μητροπολίτης Ταλλίνης απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το  πολύπλευρο έργο του Μακαριστού, τονίζοντας ότι στάθηκε πατρικά σε όποιον χρειάστηκε την συμβουλή και την βοήθειά του.
Με το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο ενώπιον της προτομής του Ιεράρχου, η οποία κοσμεί τον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης σε δήλωσή του για τον Μακαριστό Μελέτιο, ανέφερε: «Υπήρξε Εκκλησιαστική Προσωπικότητα καλλιεργημένη, ευγενής αλλά και συνάμα ισχυρά, η οποία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Την πατρική του αγάπη απήλαυσαν πολλοί, μεταξύ αυτών και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τυγχάνει ανιψιός του Μακαριστού. Ας έχουμε την ευχή του και η μνήμη του ας είναι αιωνία», κατέληξε.

*** Υπό κατάληψη κτήρια στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
 
Με ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν λίγο, σωματεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, έκαναν γνωστό ότι από τις 7 το πρωί έχουν προχωρήσει σε κατάληψη κτηρίων.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Τα Σωματεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης από τις 7 σήμερα το πρωί έχουν προχωρήσει σε κατάληψη:
Στο Διοικητήριο του ΛΚΜ και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Α Στο Διοικητήριο του ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων και τη διάλυση της ΔΕΗ
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί και σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία θα καταστήσει ανενεργό τον συγκεκριμένο νόμο.
Το συνδ. κίνημα με τους κοινωνικούς φορείς με ενότητα και αγωνιστικότητα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις μπορούμε να αποτρέψουμε το εθνικό έγκλημα που βάζει ταφόπλακα στη ΔΕΗ.
Αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την προοπτική ανάπτυξης του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους
Είναι δίκαιο και θα το κάνουμε πράξη
Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ
Τα Δ.Σ των Σωματείων

*** Μεθώνη – Κορώνη: Μετά τους ιππότες  
Ένα μοναδικό οδοιπορικό 
 Οι δύο μεσσηνιακές καστροπολιτείες «συμπληρώνουν» η μία την άλλη, αποτελώντας ιδανική επιλογή για μια ανοιξιάτικη εκδρομή
 «Οι δύο οφθαλμοί της Γαληνοτάτης»: έτσι είναι γνωστά τα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης στο πέρασμα των αιώνων. Οι δύο μικρές κωμοπόλεις της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου απέχουν μόλις μισή ώρα μεταξύ τους και πάντα είχαν κοινή πορεία. Τα κάστρα τους ήκμασαν στην πρώτη ενετοκρατία, ενώ το Μεσαίωνα υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί για τα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν από Δύση προς Ανατολή, αλλά και για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.
Σήμερα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους ως προορισμοί. Τις αμμουδιές τους επιλέγουν οι χελώνες Caretta caretta για να γεννήσουν τα μικρά τους, ενώ κάποιες άλλες, ιδιαίτερα της Μεθώνης, τις λατρεύουν οι σέρφερ. Μόλις φυσήξει λίγο παραπάνω, δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν εκεί – ακόμα και αυθημερόν από την Αθήνα.
Ανάμεσα σε Μεθώνη και Κορώνη, η παραλία της Φοινικούντας έχει αναπτυχθεί αισθητά, με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες σε όλο το μήκος της. Η Μακρύαμμος ξεχωρίζει για τις αμμοθίνες της και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Οι Λάμπες, το Μαράθι και αρκετές ακόμα αξίζουν μια καλή εξερεύνηση.
  ΜΕΘΩΝΗ
 Το Κάστρο
 Το Κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά συμπλέγματα στην Ελλάδα, είναι σήμερα ένας πολύ όμορφος αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται σε περίπου 93 στρέμματα και καταλήγει στο Μπούρτζι, τον οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα.
Ο περίπατος ξεκινά από την επιβλητική πύλη του Κάστρου, κατά μήκος του οποίου σώζονται τα θολωτά κτίρια από δύο οθωμανικά λουτρά, η βάση από έναν κατεστραμμένο μιναρέ και άλλα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας του. Κάποτε η Μεθώνη υπήρξε σημαντική καστροπολιτεία και έχει ζήσει δύο ενετοκρατίες και δύο τουρκοκρατίες. Μάλιστα, στα θεμέλια και στους τοίχους των πρώτων κτισμάτων του σύγχρονου οικισμού, που άρχισε να χτίζεται το 1828, έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες πέτρες των παλιών σπιτιών του Κάστρου.
  Ο οικισμός
Σήμερα η κωμόπολη των 1.200 κατοίκων στέκει δίπλα στο Κάστρο της, διατηρώντας χαμηλό συντελεστή δόμησης. Ζει κυρίως από τον τουρισμό, εποχικό και μη. Το Κάστρο της εμπνέει. Δε θα συναντήσετε ιππότες, θα ακούσετε όμως την ιστορία για τον Ιωάννη Κουτρούλη, τον ιππότη που έζησε στο τέλος του 14ου αιώνα και περίμενε επτά χρόνια για να πάρει διαζύγιο η εκλεκτή της καρδιάς του και να την παντρευτεί. Στη συνέχεια, έγινε ο περίφημος «Γάμος του Κουτρούλη». Πλέον κάθε χρόνο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, γίνεται η αναβίωσή του με αυθεντικές βενετσιάνικες φορεσιές από το βεστιάριο του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, που πρόσφατα ίδρυσε και εργαστήρι φουστανέλας, για τη διατήρηση της τέχνης της ραφής της. Τα καλοκαίρια διοργανώνει φεστιβάλ στην τάφρο του Κάστρου.
Αυτή την εποχή η Μεθώνη αρχίζει να ζωντανεύει από επισκέπτες. Μέχρι τώρα, τα τρία τέσσερα ταβερνάκια της, που μένουν ανοιχτά καθημερινά, δουλεύουν αποκλειστικά σχεδόν με ηλικιωμένους Άγγλους, Γερμανούς, Ολλανδούς και λιγότερους Γάλλους, που έχουν χτίσει εξοχικά στο διπλανό λόφο της Τάπιας. Το όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα γι’ αυτούς και η Μεθώνη τόπος συνάντησης Ευρωπαίων συνταξιούχων, που συνήθως περνούν εννέα με δέκα μήνες εδώ. Βράδυ Πέμπτης, η ταβέρνα Παλιά Ιστορία είναι γεμάτη κι εμείς οι μόνες Ελληνίδες. Ακριβώς το ίδιο και την Παρασκευή σε μια άλλη ταβέρνα, το Κάστρο, και όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης της, «αν δεν ήταν οι ξένοι, όλοι κλειστά θα ήμασταν τις καθημερινές».
Ο Ολλανδός αρχιμάγειρας, Hans Kloek, έχει να πει τα καλύτερα για το φαγητό στις τοπικές ταβέρνες, αλλά και για τις τιμές τους. Η Αγγλίδα Judith Martin είναι ξετρελαμένη με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και σταθερό μέλος του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου. Μαζί με τον άντρα της συμμετέχουν, επίσης, στη χορωδία και είναι ευγνώμονες για τη θέα στο πέλαγος κάθε πρωί που ανοίγουν το παράθυρο και για τον μικρό τους κήπο. Πολλοί από τους νέους αυτούς εποίκους της Μεθώνης φροντίζουν τα μονοπάτια της περιοχής και είναι δραστήριοι περιπατητές.
Άλλωστε, υπάρχουν πολλά όμορφα σημεία προς εξερεύνηση, όπως το Ηλιοδύσιο πίσω από το Κάστρο με το όμορφο ηλιοβασίλεμα και οι κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου, στα 20 χλμ., τις οποίες προσεγγίζει κανείς και με 4X4. Εδώ ζούσαν ερημίτες από τον 5ο αιώνα και στον βράχο υπάρχουν λαξευμένα σπαράγματα τοιχογραφιών.
  Μάχη με τα κύματα
Αγαπημένο σημείο των windsurfers, η παραλία της Μεθώνης γεμίζει από χρωματιστά πανιά και ρωμαλέα κορμιά, έτοιμα να αναμετρηθούν με τους αέρηδες και στιγμιαία να «πετάξουν» πάνω από τα κύματα, μόλις οι άνεμοι πνεύσουν με ένταση.
«Tο Νοέμβριο του 2007 ήταν τόσο καλές οι συνθήκες, που η μισή Αθήνα είχε κατέβει στη Μεθώνη», λέει ο ελεύθερος επαγγελματίας και φανατικός windsurfer Γιάννης Πετράκης, που ως κάτοικος Μεθώνης ασκείται συχνά. Εξηγεί πως η παραλία της είναι κατάλληλη για πρωτάρηδες λόγω της αμμουδιάς, αλλά και για προχωρημένους. Oι νοτιάδες ευνοούν το kitesurf, ενώ οι βορειοδυτικοί το wave riding. H Kορώνη έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσους κάνουν σανίδα. Αν ενδιαφέρεστε για τα συγκεκριμένα αθλήματα, η δημόσια ομάδα Windsurf team Methoni στο facebook είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης.
  ΚΟΡΩΝΗ
 Το Κάστρο
 Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισε να χτίζεται, αλλά κατοικείται ακόμη. Τον πληθυσμό του αποτελούν 4-5 οικογένειες που κρατάνε ζωντανά τα χαμηλοτάβανα σπιτάκια και οι πέντε καλόγριες της παλιοημερολογίτικης Μονής του Τιμίου Προδρόμου, ανοιχτής στο κοινό από τις 8.00 το πρωί έως τη δύση του ήλιου, με περιποιημένους κήπους και σημεία με πανοραμική θέα.
Απέναντί του, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται σε στάδιο ανακατασκευής, καθώς είχε καεί. Αρχικά είχε χτιστεί ως καθολικός ναός, στη συνέχεια λειτούργησε ως οθωμανικό τέμενος και αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό.
Περπατώντας στο Κάστρο, θα βρεθείτε σε ολάνθιστες αυτή την εποχή πλαγιές, πίσω από προμαχώνες και ξέφωτα, που αφήνουν το μάτι να ταξιδεύει στη θάλασσα.
  Ο οικισμός
Χτισμένη γύρω από το Κάστρο και το λιμάνι της, η Κορώνη, με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, κάποια στους γήινους τόνους της πέτρας, τα περισσότερα όμως με έντονα χρώματα και τα λεπτά μεταλλικά φουρούσια της νότιας Πελοποννήσου, διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα της, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Ξεχωρίζει το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ένα πολιτιστικό κέντρο που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη της Κορώνης και φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και περιοδικές εικαστικές εκθέσεις. Συνδιοργανώνει, μαζί με το Δήμο, το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμα και αν δε βρεθείτε εκεί κατά τη διάρκειά του, δοκιμάστε ελιές και λάδι της περίφημης κορωνέικης ποικιλίας, τα προϊόντα στα οποία οφείλεται κατά παράδοση η ευμάρεια των κατοίκων της. Εξ ου και η γνωστή λαϊκή ρήση για τον «Μπάρμπα στην Κορώνη»!
Στα στενά σοκάκια της, η καθημερινότητα κινείται γύρω από την παιδική χαρά στο λιμάνι, τα ψαροκάικα που «τρελαίνουν» τους γλάρους και την οδό Περικλή Ράλλη με τα μικρομάγαζα και τα δύο παραδοσιακά κουρεία. «Το καλοκαίρι έρχονται οι μεσήλικοι κύριοι από την Ευρώπη, όπου το ξύρισμα με λεπίδα έχει απαγορευτεί, και αφήνονται στα έμπειρα χέρια του μπαρμπέρη. Στη συνέχεια οι γυναίκες τούς γεμίζουν φιλιά, ξεφωνίζοντας όλο ενθουσιασμό για την απαλή τους επιδερμίδα», λέει ο καταστηματάρχης Σπύρος Λεφτάκης.
Το «Τσαγκαράδικο», κοντά στην εκκλησία, με την ενδιαφέρουσα συλλογή του από ρετρό υποδήματα και τσάντες γίνεται αφορμή να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του, Μανώλη Καβαλαράκη, για την ήρεμη καθημερινότητα στην Κορώνη, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του πριν από τρία χρόνια. Έτσι κυλάει ο χρόνος εδώ: με μεζεδάκια, άνεση χρόνου, καλή παρέα. Και με αρκετή δουλειά παραπάνω για τους κατοίκους της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν τα σοκάκια και οι παραλίες της σφύζουν από κόσμο.
  Προσοχή... φωλιές!
Η παραλία Ζάγκα, κάτω από το Κάστρο της Κορώνης, και ένα μέρος από το Μεμί αποτελούν αγαπημένο προορισμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Στη συγκεκριμένη ακτή παρατηρούνται κατά μέσο όρο 46 φωλιές το χρόνο.
Όπως εξηγεί η βιολόγος Πολύμνια Νεστορίδου από το σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, αυτή την εποχή οι χελώνες έρχονται στη χώρα μας και αναπαράγονται στη θάλασσα. Η ωοτοκία στις ακτές ξεκινά στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για παρατήρηση και προστασία των φωλιών και εξορμήσεις προς πληροφόρηση των λουομένων, επικοινωνήστε με το σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr).
  Ο υπέροχος κόσμος της Σαπιέντζας
H Σαπιέντζα, το μικρό νησάκι απέναντι από τη Μεθώνη, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών.
Σε αυτό φτάνει κανείς με καΐκι ή με κάποιο καραβάκι από το μόλο της Μεθώνης και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες – αν δηλαδή θα ναυλώσετε με την παρέα το πλεούμενο ή αν θα μοιραστείτε με άλλους προγραμματισμένη διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίστε περί τα 15 ευρώ το άτομο. Εκεί σας περιμένει η μικρή παραλία Άμμος, με τα σμαραγδένια δροσερά νερά, ένας φάρος στα νότια του νησιού και όμορφα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, όπως τα αγριοπρόβατα μουφλόν, ελάχιστες πέρδικες και φασιανοί.
Ξεχωρίζει, κυρίως, γιατί σε αυτήν κατοικεί σημαντικός πληθυσμός του σπάνιου κρητικού αίγαγρου. Η Σαπιέντζα είναι το μοναδικό σημείο στην Ευρώπη, όπου συνήθως κάθε Νοέμβριο, ανάλογα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης χρονιάς, επιτρέπεται το κυνήγι του σπάνιου αυτού θηράματος, που την κάνει μαζί με τη Μεθώνη προορισμό για εκλεκτικούς κυνηγούς απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως από την Αμερική. Αποτελεί ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, που σημαίνει ότι το κυνήγι επιτρέπεται μόνο συνοδεία δασικών υπαλλήλων.
Για λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με το Δασαρχείο Καλαμάτας, τηλ. 27210-22510 και 27210-63040.
  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ
φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ
εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

*** Ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων προωθούν 46 δήμοι της χώρας 
Έντονο ενδιαφέρον διαβάζουμε ότι υπάρχει από τους Δήμους για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών για εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομίας, απευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ ΑΕ).
Βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου της χώρας και έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.
Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουομένων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ και άλλα.
Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 5.000.000 ευρώ, ενώ κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης. Στην εδαφική εμβέλεια κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας δύνανται να προταθούν για υλοποίηση παρεμβάσεις σε μέχρι 4 διαφορετικές περιοχές παρέμβασης-παραλίες. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος προϋπολογισμός για κάθε σημείο παρέμβασης-παραλία ανέρχεται σε 60.000 ευρώ.  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

***  ΠΕΙΡΑΙΩΣ TOURISM 360°: Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους επαγγελματίες του Τουρισμού 
Διαχείριση ρευστότητας, χρηματοδότηση, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της τεχνογνωσίας. Ο δυναμικός κλάδος του τουρισμού έχει αυξημένες ανάγκες που ενισχύονται περισσότερο με την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Το καλοκαίρι του 2017 καταγράφηκαν αφίξεις 30 εκατομμυρίων τουριστών και έσοδα ύψους 14,7 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο τουλάχιστον 15%, η οποία μπορεί να φθάσει ως και στο 30%.
Για την στήριξη των μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και πρωτοποριακή πρόταση, το ΠΕΙΡΑΙΩΣ TOURISM 360°.
Αποδέκτες των εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών είναι:
 • οιΞενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα
 • οι Επιχειρήσεις εστίασης
 • τα Τουριστικά γραφεία
 • οι Δραστηριότητες ενοικίασης/εκμίσθωσης οχημάτων και σκαφών αναψυχής
 • το Εμπόριο τουριστικών ειδών.
Το ΠΕΙΡΑΙΩΣ TOURISM 360°βασίζεται σε έναν κύκλο 360 μοιρών που στοχεύει στην ολιστική στήριξη της τουριστικής επιχείρησης και περιλαμβάνει πέντε βασικές ενότητες.
 1. Διαχειριστείτε την επιχείρησή σας
Παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης της ρευστότητας της επιχείρησης έξυπνα και αποτελεσματικά,μέσω προνομιακού λογαριασμού όψεως, τερματικών αποδοχής καρτών POS, ηλεκτρονικής τραπεζικής, καθώς και ολοκληρωμένων υπηρεσιών (όπως εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα ή διενέργεια μισθοδοσίας)  με προνομιακή τιμολόγηση.
  2  Χρηματοδοτικές Λύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησή σας
 • Χρηματοδοτικά προγράμματα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών ρευστότητας
 • Χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις.
 • Δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών με προνομιακή τιμολόγηση.
 • «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Στήριξης» για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.α.)
 3  Κάντε την επιχείρησή σας πιο ανταγωνιστικήΣε συνεργασία με  το  yellowday, την υπηρεσία προσφορών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και βασικού ηλεκτρονικού καναλιού εξαργύρωσης του Προγράμματος Επιβράβευσης yellow, δίνεται σε κάθε τουριστική επιχείρηση η δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική και να επωφεληθεί χωρίς κόστος, από :
 • Την προβολή της επιχείρησής στα μέλη του Προγράμματος Επιβράβευσης yellow
 • Τη στοχευμένη επικοινωνία μέσω των προωθητικών ενεργειών της υπηρεσίας
 • Την άμεση είσπραξη των χρημάτων
 4  Αποκτήστε τεχνογνωσίαΣε συνεργασία με το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, θυγατρική του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, παρέχονται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα (με θεματολογία digitalmarketingeCommerce, projectmanagement) που βοηθούν στην αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επίσης, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες (όπως υποστήριξη για συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ, τη βράβευση με Green Key, την πιστοποίηση με TravelLife και το πρότυπο επιχειρηματικής αριστείας EFQM, καθώς και για τη δημιουργία ή ανάπτυξη κερδοφόρων e-shops), με στόχο τη βελτίωση και ενίσχυση της εικόνας αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.
 1. Εξασφαλίστε την επιχείρησή σας
 • Η ΤράπεζαΠειραιώς, ως Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής,  προτείνει σύγχρονα προγράμματα ασφάλισης σχεδιασμένα από κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες  για την τουριστική επιχείρηση και πιο συγκεκριμένα :
 • Ασφάλιση Περιουσίας
 • Αστική Ευθύνη Επαγγελματικού χώρου
 • Αστική Ευθύνη TourOperator - Ταξιδιωτικού Πράκτορα
 • Άμεση Ιατρική Βοήθεια
http://www.piraeusbank.gr/assets/gr/imgs/Blank.gif
Πρόγραμμα «COSME»
Η Τράπεζα Πειραιώς μετέχει, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στο εγγυοδοτικό εργαλείο «COSME» που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, σε χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις.
Το συνολικό ύψος της υφιστάμενης συμφωνίας ανέρχεται σε 170 εκατ.ευρώ και ήδη η Τράπεζα επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή της.
Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος COSME είναι:
 • η παροχή ρευστότητας με μειωμένες εξασφαλίσεις, καθώς διατίθεται η εγγύηση του προγράμματος COSME στο 50% της χρηματοδότησης,
 • η ευνοϊκή τιμολόγηση,
 • τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης όπως:
  • COSME Πειραιώς Επιχειρείν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την υλοποίηση επενδύσεων (ύψος χρηματοδότησης €15.000 - €750.000)
  • COSME Πειραιώς Επιχειρείν Ανοικτό POS για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας έναντι μελλοντικών απαιτήσεων από πωλήσεις μέσω POS (ύψος χρηματοδότησης €4.000 - €300.000)


   ***   32.460 περισσότεροι επιβάτες το 2018 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας
    
   Η Costa Navarino έβαλε μπρος την… τουριστική μηχανή στη Μεσσηνία και από την ημέρα εκείνη μέχρι και σήμερα το αεροδρόμιο Καλαμάτας αναπτύσσεται κάθε χρονιά με γεωμετρική πρόοδο.
   Με βάση την επικαιροποίηση της μελέτης του «SETE Intelligence» με τίτλο «Outlook 2018 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», για φέτος προβλέπονται 32.460 περισσότερες προγραμματισμένες αφίξεις, σε σχέση με το 2017, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, αριθμός που μεταφράζεται στο συν 23% ως ποσοστιαία αύξηση.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μπορεί από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2018 να υπήρχε μια μικρή κάμψη στις αφίξεις, αλλά από εκεί και μετά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας… απογειώνεται.
     Οι προγραμματισμένες αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ανά χώρα
   Σύμφωνα με τη μελέτη, για φέτος αναμένονται 33.599 Γερμανοί τουρίστες, κάτι που σημαίνει αύξηση 40% σε σχέση με το 2017.
   Εντυπωσιακά μεγάλος είναι και ο αριθμό των Άγγλων επισκεπτών, που φτάνουν στους 57.847, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό αύξησης της τάξης του 37%.
   Από τη χώρα της Γαλλίας αναμένονται 21.308 επισκέπτες, ποσοστό αύξησης 6%.
   Φέτος θα μας επισκεφθούν λιγότεροι Ιταλοί, 2.903- ποσοστό μείωσης 29%.
   Πτωτικά κινούνται και οι αφίξεις των Ολλανδών, 2.903, μείωση 29%.
   Σημαντικός αριθμός Ρώσων τουριστών προβλέπεται για φέτος στη Μεσσηνία, 7.334- ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2017 κατά 35%.
   Ο προγραμματισμένος αριθμός των Ρουμάνων επισκεπτών παραμένει σταθερός, 2.306, ενώ κατά 22% αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Πολωνών, 3.960.
   Επίσης αύξηση παρουσιάζεται στον αριθμό αφίξεων από την Ελβετία, κατά 1.595 σε σχέση με πέρυσι και ποσοστό αύξησης 13%.
   Σταθερός θα είναι ο αριθμός των Βέλγων, 3.334, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι επισκέπτες από την Κύπρο, 1.506-πτώση 12%.
   Περισσότερους Αυστριακούς θα έχουμε φέτος, 12.372 και ποσοστό 17%. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αφίξεις από τη Σουηδία, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στις 5.388 και ποσοστό 43%.
   Από την Τσεχία θα έχουμε 3.534 αφίξεις και ποσοστό αύξησης 44%.
   Από την άλλη πλευρά, σημαντική πτώση παρατηρείται στις επισκέψεις από τη Δανία, μόλις 522 και ποσοστό μείωσης 91%.
   Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
*** Αδήριτη ανάγκη η κομματική ανανέωση της Ν.Δ.
 Βιώνοντας η χώρα έναν πραγματικό εφιάλτη από τον ερασιτεχνισμό, τις ανακολουθίες, τα ψέματα, τις λανθασμένες  πολιτικές που επιφέρουν ακόμη και την έγερση εθνικών θεμάτων, αλλά και από την παταγώδη αποτυχία κάθε ίχνους διαπραγμάτευσης σε σημαντικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολίτες στρέφουν με ελπίδα το βλέμμα προς τις δημοκρατικές και κοινωνικά φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να σταματήσει η παράλογη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και οδηγεί σε παράλογη οικονομική, κοινωνική και εθνική πολιτική.
Εκφραστής της φιλελεύθερης ιδεολογίας και μοναδική πολιτική δύναμη, που μπορεί με σκληρή και στοχευμένη δουλειά να επαναφέρει την πατρίδα μας στην κανονικότητα, είναι η Νέα Δημοκρατία.  Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ριζικός μετασχηματισμός στην οργανωτική δομή της παράταξης, κάτι που βλέπουμε πως επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία μέσω της νέας ηγεσίας της. Είδαμε το διάστημα αυτό της «συμφοράς» για την πατρίδα μας, να καταρρέουν ιδεολογίες και αντιλήψεις περί «προοδευτικότητας»,  να μεταβάλλονται
τα αφηγήματα των «έντιμων», «άφθαρτων», «ονειροπόλων», «σκληρών διαπραγμα-τευτών» και να προκαλούν, πλέον, μόνο θυμηδία και δάκρυα.
Το μοντέλο διακυβέρνησης που θα μας βγάλει από την κρίση, δεν μπορεί να βασίζεται σε εμμονές και μονόπλευρες οπτικές περί κρατικού παρεμβατισμού και δαιμονοποίησης αναπτυξιακών εργαλείων, αλλά σ’ ένα μικτό σύστημα που επιτυχημένα ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησε σταδιακά σε εδραίωση κρατών δικαίου, κοινωνικής μέριμνας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών.
Το πρόκριμα των εσωκομματικών εκλογών στην παράταξη της Ν.Δ.,που θα αναλάβει, όπως είναι ολοφάνερο, σε λίγο διάστημα τις τύχες της χώρας και θα μας οδηγήσει πάλι σε ήρεμα νερά, είναι σημαντικό και κομβικό.
Τα κομματικά πρόσωπα πρέπει να απελευθερωθούν από όσα μας οδήγησαν στην ήττα, από συμπεριφορές που ελέγχονται για την αντικειμενικότητά τους και φυσικά επιβάλλεται να θέσουν εαυτούς, μόνο στην υπηρέτηση των στόχων της παράταξης και όχι των επιμέρους προσώπων.
Δυστυχώς, ενέργειες του παρελθόντος είχαν οδηγήσει σε φαινόμενα εσωστρέφειας και ταύτισης των κομματικών με πρόσωπα, κάτι που δεν επιτρέπεται, όπως επίσης δεν επιτρέπονται και οι αναίτιες εμπλοκές των κομματικών προσώπων σε ζητήματα που αφορούν θεσμούς, αιρετούς και τη λειτουργία των θεσμών. Αυτήν την κρίσιμη ώρα δε συγχωρούνται ερασιτεχνισμοί και δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων προς την κοινωνία που προσβλέπει προς εμάς.
Η εκλογική διαδικασία είναι μία υγιής πολιτική πρακτική, τα πρόσωπα είναι αξιόλογα και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση το έργο, την εν γένει παρουσία, την παρεμβατικότητα, τις σωστές θέσεις σε περιόδους κρίσεων και φυσικά θα προσμετρήσει η ανεξαρτησία από πρόσωπα και φιλοδοξίες. Η αντικειμενικότητα των κομματικών προσώπων και η ισότιμη συμπεριφορά προς όλους είναι πλέον ζητούμενο και επιθυμία του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκλογική εσωκομματική μάχη και ελπίζω η διάθεση για προσφορά να υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης σκέψης.
Της Αντωνίας Μπούζα,  
περιφερειακής συμβούλου Πελοποννήσου και πολιτευτή Ν.Δ. Μεσσηνίας 
  
***  AΠΟΚΑΛΥΨΗ! ‘Κρυφό Ταμείο’ με 9 δις που κανείς ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ! Τι συμβαίνει με την Εισφορά;.. (ΕΓΓΡΑΦΑ)
~Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με το ελληνικό Κράτος και ιδίως με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και το πώς τα διαχειρίζονται.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την εισφορά του Ν. 128/75 την οποία πληρώνουν όλοι οι δανειολήπτες και έχει κριθεί παράνομη βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει καθώς εξακολουθεί να εισπράττεται και κανείς δεν ξέρει πού πάνε τα χρήματα αυτά.


Τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε λογαριασμό που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας και δεν εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Θυμίζουμε πως Τράπεζα της Ελλάδας σημαίνει ESM, δηλαδή τα χρήματα βρίσκονται στη διάθεση των δανειστών.
Σε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων απαντά ο κος Τσακαλώτος:
«Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο. Είναι ένας μεγάλος λογαριασμός, που όπως λέτε και στην ερώτησή σας, είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κάτω από αυτόν τον μεγάλο λογαριασμό υπάρχουν διάφοροι λογαριασμοί, μέσα στους οποίους είναι ο λογαριασμός που συζητάμε.»
Στη δευτερολογία του, ουσιαστικά επαναλαμβάνει το ίδιο, με περισσότερες λεπτομέρειες:
Ακριβώς επειδή είναι ένας λογαριασμός που είναι μέσα σε έναν μεγαλύτερο, είναι δύσκολο αυτό που ζητάτε να σας το δώσω με αριθμούς. Δεν είναι δηλαδή ένας λογαριασμός από μόνος του. Είναι ένας υπολογαριασμός στον μεγάλο λογαριασμό που μπαίνουν μέσα τα χρήματα που θα πάρουμε από τον ESM, που μπαίνουν μέσα τα χρήματα που μαζεύουμε από τις εξόδους στις αγορές. Αυτό είναι. Αν δεν το καταλάβατε, αυτή είναι η απάντησή μου.
Εδώ και μερικούς μήνες, η υπόθεση της εισφοράς και του κρυφού λογαριασμού βρίσκονται στη Βουλή και η υπόθεση που ξεκίνησε από τις καταγγελίες του Συλλόγου Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος μεταφέρθηκε στη Βουλή από όπου και το απόσπασμα που διαβάσατε.
~ * Ο Τσακαλώτος δεν απαντάει για τον μυστικό λογαριασμό του ν.128/1975 : https://youtu.be/yIB29JsGCxo  .-
~ Με μερικές απλές προσθέσεις καταλαβαίνουμε ότι την περίοδο 1992-2014 (εξαιρείται το 1991 που χρησιμοποιούνταν για επιχειρήσεις και το 2015 που άλλαξε η χρήση) μπήκαν στο λογαριασμό περίπου 9,3 δισ. και βγήκαν περίπου 4,8 δισ. Οι επόμενες ερωτήσεις είναι εύλογες:
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα και πόσα χρήματα υπάρχουν αυτήν την στιγμή εκεί μέσα;
Δεν είναι πολύ λογικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, αφού 9,3 δισ. μπήκαν και 4,8 δισ. βγήκαν (αν και δεν ξέρουμε πού) να υπάρχουν εκεί, μαζί με το 2015 και το 2016, περίπου 5 δισ.;

*** ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ! ‘Κλείστε’ τα σύνορα! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
 Τα έλεγε ο Τραμπ κανείς δεν τον άκουγε. Τώρα που ‘έμπλεξαν’ οι Καναδοί τον παρακαλούν. Όταν λείπει η κοινή λογική και η πολιτική ασκείται με βάση την ιδεολογία τότε προκύπτουν προβλήματα που τρέχεις να διορθώσεις μετά.
Όπως διαβάζουμε στο dailywire και στην Washington Post, από τη στιγμή που έγινε δυσκολότερο για τους Νιγηριανούς να αποκτήσουν προσωρινή βίζα στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν να περνούν τα σύνορα προς το Κεμπέκ του Καναδά. Θυμίζουμε πως τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά είναι πρακτικά άνευ ελέγχου.
Τώρα οι αρχές του Κεμπέκ ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και μεγαλύτερη δυσκολία στη διάθεση βίζα στους Νιγηριανούς ώστε να μην μπορούν να περάσουν τα σύνορα προς τον Καναδά.
~ Οι Νιγηριανοί περνούν τα σύνορα προς τον Καναδά κι αιτούνται προστασίας κι ασύλου. Η νομοθεσία του Καναδά απαγορεύει την απέλαση σε όποιον ζητήσει άσυλο και προστασία μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του από δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό ο αιτών κι η οικογένειά του ζει με τα επιδόματα, τα παιδιά του πάνε στο σχολείο κ.ο.κ
Στο πλαίσιο λοιπόν της οικονομικής αδυναμίας που εμφανίζει το Κεμπέκ ζητά από τις ΗΠΑ να αστικοποιήσουν εκείνοι τους ελέγχους τους. Τώρα για ποιο λόγο δεν επιθυμούν να αλλάξουν οι ίδιοι τους νόμους τους… άλλη ιστορία.
Το ότι ο Τριντό, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ουσιαστικά παρουσίαζε τον Τραμπ ως ρατσιστή που επιθυμούσε έλεγχο στα Αμερικανομεξικανικά σύνορα είναι επίσης μία άλλη υπόθεση.
Φαίνεται πως η πολιτική των ανοικτών συνόρων αποτυγχάνει μιας κι ο ρεαλισμός επικρατεί πάντα της ιδεοληψίας.

***  Ο Ιωσήφ Λιβανός ΑΠΕΙΛΕΙ με αποκαλύψεις για ΜΙΖΕΣ από κυβερνητικά στελέχη
«Υπάρχουν συνομιλίες που έχουν γίνει με τα άτομα που με εκβίαζαν. Είχα κρυφό μάρτυρα δίπλα μου και κατέγραφε όσα συνέβαιναν»…
αποκάλυψε σήμερα το πρωί στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, και στην εκπομπή Weekend On line, με τον Δημήτρη Τάκη και την Γεωργία Σκιτζή,  ο βασικός µάρτυρας κατηγορίας στο σκάνδαλο «Καρούζος gate», που αποκαλύφθηκε το 2010, Ιωσήφ Λιβανός.
Μετά τον σάλο, αλλά και τον κυβερνητικό πανικό που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας Παραπολιτικά, η οποία αποκάλυπτε τις κατηγορίες του κ. Λιβανού για τις διαδοχικές πιέσεις και εκβιασµούς που δέχθηκε από συνεργάτες ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, µεταξύ των οποίων ένας αναπληρωτής υπουργός, που πλέον δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, και ένα κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται ακόµα και σήµερα πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο βασικός μάρτυρας της κατηγορίας στο σκάνδαλο «Καρούζος gate», επιμένει σήμερα για τις αποδείξεις που έχει και τις οποίες είναι διατεθειμένος να δώσει στη δημοσιότητα.
~   « Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει άμεσα κι εμείς έχουμε τα νομικά επιχειρήματα στην εισαγγελέα διαφθοράς για να στηρίξουμε όσα καταγγέλλουμε. Προκειμένου να αποκαλυφθούν αυτοί οι διεφθαρμένοι δεν διστάζω να βγάλω αυτά τα στοιχεία σε όλα τα ΜΜΕ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω στα ΜΜΕ τους διαλόγους», ανέφερε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ο κ. Λιβανός.
Ειδικότερα, ο κ. Λιβανός επιμένει στα όσα καταγγέλλει και περιγράφει βήμα-βήμα τα όσα συνέβησαν μεταξύ του και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και τη μίζα 50% που του ζητήθηκε ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει αποζημίωση σε πρόσωπα που διευκολύνουν στην διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Ο κ. Λιβανός παρά τις διαβεβαιώσεις από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δήλωσε ότι το εμπλεκόμενο πρόσωπο παραμένει σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει στείλει επιστολή, στην οποία αναφέρει και τα ονόματα όσων τον εκβίασαν και επέμεινε να διερευνηθεί η υπόθεση από την εισαγγελία διαφθοράς.
Ο κ. Λιβανός μάλιστα επικαλείται νομικούς μάρτυρες που μπορούν να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζεται τονίζοντας «η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να στείλει την υπόθεση στην εισαγγελέα διαφθοράς προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διεφθαρμένοι , ας μην πιέζουν άλλο αρκετά έχω υποφέρει για αυτή την υπόθεση δεν έχω κανένα πρόβλημα να καταθέσω στα μέσα ενημέρωσης όλους τους διαλόγους» το μήνυμα του κτηματομεσίτη.
parapolitika.gr

***  Απάντηση του Παυλόπουλου στις ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Ερντογάν για τη Σμύρνη: «Οι μεγάλοι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται την ιστορία»…
Οι μεγάλοι ηγέτες οφείλουν να μετρούν τα λόγια τους και να σέβονται την ιστορία, απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Ταγίπ Ερντογάν…
έπειτα από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
«Είμαστε λαός της ειρήνης, αλλά είμαστε και λαός που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει έστω και κατ’ ελάχιστο το έδαφός του, τα σύνορά του, την κυριαρχία του», είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καλαμάτα, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι οι Ελληνες έκαψαν τη Σμύρνη.
~  «Λέμε προς τους γείτονές μας και ιδίως προς τη γειτονική Τουρκία ότι ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται μεγάλοι πολιτικοί είναι να μετράνε τα λόγια τους και κυρίως να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος και η πολιτειακή τους οντότητα εξαρτάται από το σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, τότε κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον δεν μπορεί να απαιτεί το σεβασμό ούτε των Ελλήνων, ούτε της ΕΕ, ούτε της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.
iefimerida.gr

***  ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ του πολίτικου συστήματος από τους πολίτες! Το γράψιμο στον Β. Λεβέντη

 
 ~  Μια εικόνα χίλιες λέξεις λέει η σοφή ρήση. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το «ένα βίντεο-κανένας οπαδός του Βασίλη Λεβέντη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων περπατάει στους δρόμους της Γαλήνης και προσπαθεί να προσελκύσει τους… οπαδούς του οι οποίοι είναι άφαντοι.
Δύο-τρία άτομα μόνο ενδιαφέρονται να του δώσουν σημασία και αυτό τα λέει όλα.
Οι πολίτες έχουν καταλάβει πλέον τα σάπια συστατικά του πολιτικού συστήματος και δείχνουν την απαξίωση τους:
~* https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1140276686120479/?t=4  .-
~ Ας συγκρίνουμε τι συμβαίνει στις ομιλίες του Κυριάκου Βελόπουλου και ας συνειδητοποιήσουμε ποιος αξίζει τελικά:
*
***  Τα SOS για το «πλαστικό αφορολόγητο» 
Πέντε «συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις» για τα θέματα που άπτονται της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής:
  1. Απέστειλε η τράπεζά μου στην ΑΑΔΕ τις δαπάνες που έχω εξοφλήσει από 1/1 έως 31/12/2017 με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής;
Οι τράπεζες απέστειλαν στην ΑΑΔΕ τις δαπάνες που έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017, όλοι οι πελάτες τους φυσικά πρόσωπα.
Ειδικότερα, οι τράπεζες απέστειλαν:
(α) Όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, με εξαίρεση τις προπληρωμένες κάρτες στις οποίες πιστώνεται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν προς επαγγελματικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις περιπτώσεις των πιστωτικών καρτών, εάν η συναλλαγή έχει γίνει σε δόσεις, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκκαθάρισης του ποσού της κάθε δόσης.
(β) Όλες τις συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία, εφόσον ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει δηλωθεί από την επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία, όπως υποχρεούνται, στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Ειδικά για τις πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί υπολογίσθηκαν με βάση τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν καταχωρηθεί στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και αφορούν αναδρομικά όλες τις συναλλαγές του 2017, εφόσον ο δικαιούχος έχει δηλώσει στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ότι ο επαγγελματικός λογαριασμός ισχύει για όλη την οικονομική χρήση (2017).
Η μείωση του φόρου (γνωστή και ως «χτίσιμο αφορολόγητου») επιτυγχάνεται με συναλλαγές που κάνετε ηλεκτρονικά σε επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει τον/τους επαγγελματικό/ους λογαριασμό/ους του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Εάν επιχείρηση δεν έχει δηλώσει τον/τους επαγγελματικό/ους λογαριασμό/ους του στην ΑΑΔΕ, οι συναλλαγές δεν περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που αποστέλλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο, μπορούν να προσμετρηθούν για τη μείωση του φόρου σας, εφόσον τις δηλώσετε με δική σας πρωτοβουλία στα σχετικά πεδία της φορολογικής δήλωσης.
  2. Θα μπορώ να δηλώσω στην ΑΑΔΕ επιπλέον δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής;
Τα σχετικά πεδία στη Δήλωση του Ε1 (049 και 050) θα είναι «ανοικτά» προκειμένου ο φορολογούμενος να μπορεί να δηλώσει επιπλέον δαπάνες.
Για παράδειγμα, συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος όμως δεν έχει δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Επίσης, για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. πληρωμή διδάκτρων σε πανεπιστήμιο).
  3. Εάν τρίτος πραγματοποιεί πληρωμές για δικές μου δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, είναι δυνατό να το εντοπίσει η τράπεζα;
Η τράπεζα είναι αδύνατον να το εντοπίσει. Τα στοιχεία εμφανίζουν ως δικαιούχο της μείωσης του φόρου εισοδήματος το φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεσθεί για σκοπούς μείωσης του φόρου του τις δαπάνες αυτές εφόσον αποδείξει την εξόφληση με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.
  4. Πού πρέπει να απευθυνθώ σε περίπτωση που εκτιμώ ότι τα στοιχεία που έχουν υπολογιστεί και αποσταλεί στην ΑΑΔΕ δεν είναι σωστά ή λείπουν κινήσεις;
Είναι πιθανό να λείπει μία ή περισσότερες κινήσεις, ειδικά αν πρόκειται για πληρωμές που έχουν γίνει προς λογαριασμούς που δεν έχουν δηλωθεί από το δικαιούχο ως επαγγελματικοί στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Προτείνεται να απευθυνθείτε στο λογιστή σας για να επιβεβαιώσετε ότι η κίνηση που λείπει, όντως, έχει γίνει προς δικαιούχο πληρωμής που θα έπρεπε να έχει δηλώσει το σχετικό λογαριασμό στην εφαρμογή.
Στη συνέχεια μπορείτε να προβείτε σε αντίστοιχη διόρθωση του πεδίου που θα έχει διαμορφωθεί από τα στοιχεία των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δε δικαιούνται να επεμβαίνουν στα στοιχεία και, άρα, δεν μπορούν να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες.
  5. Τι παραστατικά χρειάζεται να έχω ή να προσκομίσω ως δικαιολογητικά για το ποσό που έχει διαμορφωθεί με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών;
Για τα ποσά που έχουν προωθηθεί από την τράπεζά σας στην ΑΑΔΕ, δε χρειάζεται να κρατήσετε παραστατικά ή δικαιολογητικά των συναλλαγών σας.   Επιμέλεια: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος 

***  Ένα υπέροχο φιλμάκι για την Πολλαπλή Σκλήρυνση με πρωταγωνίστρια τη Γιούλικα Σκαφιδά 
Η πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αίτιο που προκαλεί τη Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι ακόμα σαφές. Μάλλον η εμφάνισή της ορίζεται από το συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Επίσης, αναγνωρίζεται μία ανοσολογικού τύπου «επίθεση» του οργανισμού στο περίβλημα μυελίνης των νεύρων.
Από τη στιγμή που η νόσος θα εκδηλωθεί υπάρχουν στην πορεία της περίοδοι υφέσεως και εξάρσεως – η νόσος διαδράμει σε ώσεις. Οι υποτροπές της νόσου είναι συνήθως απρόβλεπτες και μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση. Φαίνεται όμως ότι συμβαίνουν συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, μετά από διάφορες λοιμώξεις, μετά από σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση, κατά τους πρώτους μήνες της κυήσεως ή μετά τον τοκετό.
Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών και είναι σαφώς συχνότερη μεταξύ των γυναικών και μεταξύ ατόμων της λευκής φυλής. Προσβάλλει περίπου 2.5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στο γενικό πληθυσμό η πιθανότητα νόσησης είναι περίπου 1 : 1000. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της – άτομα των οποίων νοσεί ένας/μία αδελφός/ή ή ένας γονέας παρουσιάζουν 1 – 3% πιθανότητα να νοσήσουν τα ίδια. Επίσης, μελέτες σε δίδυμους έδειξαν ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 30%.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ, σχετικά με την Πολλαπλή Σκλύρηνση με πρωταγωνίστρια την Καλαματιανή ηθοποιό Γιούλικα Σκαφιδά. Το ντοκιμαντέρ σκηνοθετεί ο Χρήστος Μουστάκας και την μουσική επένδυση έχει αναλάβει ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Video:  sMS - Sharing Multiple Sclerosis  , https://youtu.be/tl50MFmH10E  .- { Η Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. 2.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, νοσούν από αυτή. Ένα μικρό ντοκιμαντέρ για όσους εκτιμούν τη ζωή.
με την Γιούλικα Σκαφιδά
Η πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. 2.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, νοσούν από αυτή. Ένα μικρό ντοκιμαντέρ για όσους εκτιμούν τη ζωή.
με την Γιούλικα Σκαφιδά
Έκτακτη συμμετοχή ο Jerome Kaluta
Σκηνοθεσία: Χρήστος Μουστάκας
Σενάριο: Χρήστος Μουστάκας - Μαρίνα Τζόκα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Συροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Γιουλάτος
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης
Ήχος: Βασίλης Ποδάρας - Μάρκος Βουτσίνος
Μακιγιάζ: Λένια Λαμνάτου
Κομμώσεις: Ελισάβετ Σαλάι
Ηλεκτρολόγος: Θάνος Γκόγκας
Βοηθός κάμερας: Αριάν Θεοδωρής
Μακινίστας: Βασίλης Πολίτης
Φωτογράφος πλατό: Δημήτρης Γρηγοράκης
Παραγωγή Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - WONDERSPOT media
Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη προσφορά τη φαρμακευτική εταιρεία ARITI ΑΕ
Ανδρούτσος Δημήτρης
Βερβερίδου Στέλλα
Βιδάλης Πέτρος
Γιαλίζης Κώστας
Γληγόρη Χριστίνα
Γότα Καίτη
Δαβής Απόστολος
Δρόσου Άννα
Θεοδωροπούλου Νικολέττα
Θράβαλος Μάριος
Ιωακείμ Κωνσταντίνα
Καβελάκη Κατερίνα
Κουλίνου Ελένη
Κουλίνου Ευγενία
Κουμουτσάκου Ανθή
Λαθουράς Κώστας
Μαράκα Βασιλική
Μαρκοπουλιώτη Ευγενία
Μαρκοπουλιώτου Μαρία
Μέγκα Σπυριδούλα
Μελισσαράτου Λουκία
Μουστάκης Ηλίας
Μωραΐτης Θοδωρής
Ντόμπροβιτς Όλγα
Παπαδόπουλος Ανδρέας
ΠαπανΊκος Κωνσταντίνος
Πλούμης Ιωάννης
Πουρνάρα Ευανθία
Ρέτικα Αφροδίτη
Ρουτσιούκης Δημήτρης
Σιακαβάρα Μαίρη
Σπανίδου Μαρία
Σπαντιδέα Ευγενία
Τσίρου Γεωργία
Φρατζεσκάκης Μανώλης
Φωσκόλου Ειρήνη
Χαρατσή Λιάνα
Χουρμουζιάδου Δήμητρα
Χριστοδουλίδου Ιωάννα
Χριστοπούλου Δήμητρα
Συμμετέχουν
Βέρδης Παναγιώτης
Ζελιαναίου Δέσποινα
Ζιαγκουβά Νάντια
Κατσούλη Μαρίνα
Κορωναίου Ορσαλία
Λαχλάλι Ράχμα - Αικατερίνη
Λειβαδάριος Γεράσιμος
Λειβαδαρίου Ειρήνη
Μανάκα Ευγενία
Μαρίνης Αλέξανδρος
Φωστέρης Νικήτας
Χαμακιώτη Εβίτα
Χαραλαμπίδου Κλεονίκη
Φιλική Συμμετοχή ο τετράποδος Τζερόμ
Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμπαράστασή τους:
- Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
- Clap the restaurant at MCF
- Μουσείο Ακρόπολης
- Bουλή των Ελλήνων
- ΣΤΑΣΥ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ
- ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
- ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ
- ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
- ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
- ΜΠΟΥΤΙΚ ΡΟΥΧΩΝ ADDA

***  Πέθανε ο Γιώργος Κουρής
 
Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο εκδότης Γιωργος Α. Κουρής πέθανε το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών.
Όπως αναφέρει το kontranews.gr, στο πλευρό του ήταν η οικογένειά του, η σύζυγός του, ο γιος του και τα εγγόνια του.
Ο Γιωργος Κουρης γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστολι της Κεφαλονιάς και ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στην τοπική εφημερίδα φωνή της Κεφαλονιάς που ο ίδιος εξέδωσε μαζί με τον αδελφό του, Μάκη.
Ακολούθησε η δημιουργία του Kouris Media Group και οι εκδόσεις των καθημερινών εφημερίδων "νέα εφημερίδα", "αυριανή", "ο φίλαθλος", "Star", "δημοκρατικός λόγος", "η νίκη" και "Kontra news", ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς "Ραδιο Αθήνα", "Ράδιο Θεσσαλονίκη" και "Sprint fm".
Επίσης, είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό "Κανάλι 29" και μετά τη μετατροπή του στο σημερινό "Star Channel" το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του "Καναλιού 5" που μετεξελίχθηκε σε Alter Channel, του Extra Channel αμεσως μετά, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.
Η οικογένεια του θα τον αποχαιρετήσει στην Κεφαλονιά σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.
 
*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τον ΠΑΟ, έπεσε η Κέρκυρα, σώθηκε η Λαμία Διαβάστε τα αποτελέσματα, τους σκόρερ και τη βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ, μετά το πέρας και της 29ης αγωνιστικής
~  Στη Λεωφόρο, ο ΠΑΟΚ μετέτρεψε σε περίπατο το ντέρμπι με τον Παναθηνηναϊκό (Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-3), ενώ ο Ολυμπιακός έκανε… πάρτι απέναντι στον Παναιτωλικό στο τελευταίο ματς για φέτος στο «Γ.Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 4-0).
Υποβιβάστηκε η Κέρκυρα παρά τη λευκή ισοπαλία με την ΑΕΚ στο νησί (Κέρκυρα – ΑΕΚ 0-0), την ίδια ώρα που Λαμία πανηγύρισε με νίκη επί ΠΑΣ την παραμονή της (Λαμία – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0).Η Ξάνθη νίκησε δύσκολα τη Λάρισα (Ξάνθη – Λάρισα 1-0) και διατήρησε της ελπίδες της για έξοδο στην Ευρώπη, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο Αστέρας που στην Τρίπολη έφτασε σε σπουδαία ανατροπή επί του Απόλλωνα (Αστέρας Τρίπολης – Απόλλων Σμύρνης 2-1). Στη Λιβαδειά, ο Ατρόμητος έφυγε με τη νίκη στο 87′ (Λεβαδειακός – Ατρόμητος 0-1), ενώ στα Περιβόλια των Χανίων, ο Πανιώνιος επέστρεψε στις νίκες έπειτα από επτά αγωνιστικές, επικρατώντας του ουραγού και υποβιβασμένου Πλατανιά (Πλατανιάς – Πανιώνιος 1-2).Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής της Super League:Κέρκυρα-ΑΕΚ 0-0Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-3
(27΄, 65΄ Πρίγιοβιτς, 84΄ Σακχόφ)Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 4-0
(25΄ Ρομαό, 34΄ Φορτούνης, 38΄, 46΄ Ανσαριφάρντ)Λεβαδειακός-Ατρόμητος 0-1
(87΄ Μπρούνο)Πλατανιάς-Πανιώνιος 1-2
(61΄ Ουντότσι – 76΄, 89΄ Σπιριντόνοβιτς)Λαμία-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1
(45΄ Πέτι, 62΄ Όμο – 76΄ Χαλκιαδάκης)Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης 2-1
(82΄ Κότσιρας, 84΄ Καλτσάς – 64΄ Τσουκαλάς)Ξάνθη-ΑΕΛ 1-0
(80΄ Κασάδο)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 29 αγώνες)
1. ΑΕΚ 67
2. ΠΑΟΚ 61
3. Ολυμπιακός 57
4. Ατρόμητος 53
5. Αστέρας Τρίπολης 42
. Ξάνθη 42
7. Πανιώνιος 37
8. Παναιτωλικός 35
9. Λεβαδειακός 34
10. Παναθηναϊκός 32
11. ΠΑΣ Γιάννινα 31
12. ΑΕΛ 30
13. Απόλλων Σμύρνης 29
. Λαμία 29
15. Κέρκυρα 22
16. Πλατανιάς 10
* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς και του αφαιρέθηκαν ακόμη 6 για οφειλές.** Από τον Ολυμπιακό έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.

*** Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο   29η  αγωνιστική Super League :
Κυριακή 29-04-2018 :
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   1-2 .- ^
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α.  0-1 .- ^
ΞΑΝΘΗ - ΛΑΡΙΣΣΑ   1-0  .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  4-0  .-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ  0-3 .- ^
ΛΑΜΙΑ 1964 - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  2-1  .- ^
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΕΚ  0-0  .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  2-1 .- ^

*** Στο ποδόσφαιρο   U20 Super League  29η  αγωνιστική :
Σάββατο 28-04-2018 :
Αστέρας Τρίπολης - Απόλλων Σμύρνης  1-1 .- ^
Λεβαδειακός - Ατρόμητος Αθηνών  2-2 .- ^
ΑΟΚ Κέρκυρα - ΑΕΚ Αθηνών 0-3 .- ^
Πλατανιάς Χανίων - Πανιώνιος  1-2 .- ^
Λαμία 1964 - ΠΑΣ Γιάννινα  0-4 .- ^
Ξάνθη - ΑΛ Λάρισσα  3-1 .- ^
Κυριακή 29-04-2018 :
Ολυμπιακός Πειραιώς - Παναιτωλικός  3-0 .- ^
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης     0-0 .- ^

*** Στο Ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο  Super League  19η  αγωνιστική :
Κυριακή  29-04-2018 :
ΟΔΥΣΣΕΑΣ Γλυφάδας - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   0-0 .- ^
ΟΦΗ - Ελπίδες Καρδίτσας 94 1-3 .- ^
Μεσσολόγγι - Τρίκαλα 2011
Άρης Θεσσαλονίκης - Βόλος 2004
Ατρόμητος Αθηνών - ΑΕ. Λάρισσα   0-2 .- ^
Φαίδων Άργους - Αμαζώνες Δράμας

*** Στο  Ελληνικό μπάσκετ για την Α1  στην 24η αγωνιστική :
Σάββατο 28-04-2018 :
ΑΕΚ Αθηνών - Πρωμυθέας Πάτρας 75-76 ,(35-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα :  20-20  , 15-17 , 21-23 , 19-16 .-^
  Σάββατο 05-05-2018 :
ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΚΥΜΗ
ΚΟΡΟΙΒΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΛΑΥΡΙΟ - ΛΑΡΙΣΣΑ
ΑΡΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ
ΡΕΘΥΜΝΟ - ΤΡΙΚΑΛΑ

*** Για την Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 29η  αγωνιστική :
Σάββατο 28-04-2018 :
Α.Σ. Παπάγου - Εθνικός Πειραιώς  68-75 .- ^
Περιστέρι - Μαρούσι  96- 78 .-^
Απόλλων Πάτρας - Ψυχικό  72-69 .-^
ΑΕ. Λάρισσα - Ηρακλής Θεσσαλονίκης 89- 110 .-^
Γ.Σ. Ερμής Αγιάς - ΑΣΕ . Δούκας  92-81 .-^
Αρκαδικός - Χολαργός  67-82 .-^
ΑΣ. Καρδίτσας  - Δόξα Λευκάδας  66-57 .-^
Α.Σ. Καστοριάς - Αμύντας  83-88 .-^

*** Στο ποδόσφαιρο Β΄ Εθνική για την 29η  αγωνιστική  Football League :
Σάββατο 28-04-2018
Καλλιθέα - Σπάρτη  0-0 .-^
Κυριακή 29-04-2018
Εργοτέλης Βέροια  3-0  α.α. .- ^
Παναχαϊκη - Αχαρναϊκός  3-0 α.α. .-^
ΑΕ. Καραϊσκάκη - Άρης Θεσσαλονίκης  0-2 .- ^
Απόλλων Πόντου - ΟΦΗ    0-1 .- ^
Απόλλων Λάρισσας - Δόξα Δράμας   1-3 .- ^
Αιγινιακός - Αναγεννηση Καρδίτσας   1-1  .- ^
Τρίκαλα 1963 - Πανσερραϊκός   2-1 .- ^
Χανιά /Κισσαμικός - Παναιγιάλειος  30-04-2018

***  Κλήρωση Τζόκερ: Ένας ο υπερτυχερός που κέρδισε τα 5.600.000 ευρώ
 
Κλήρωση Τζόκερ: Τουλάχιστον 5.600.000 ευρώ μοίρασε στην τελευταία  κλήρωση στον νικητή που μάντεψε σωστά τους 5+1 μαγικούς αριθμούς της πρώτης μεγάλης κατηγορίας του Τζόκερ το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ.
Οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε την Κυριακή το βράδυ (29/04) η κληρωτίδα του τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ είναι οι:
4, 7, 17, 27, 42  και Τζόκερ ο αριθμός 8.

***  Απινιδωτής στην Τέντα από την Καλαμάτα 2030 και στόχος η δημιουργία δικτύου ζωής σε όλη την πόλη 
Τόσο ως ουσιαστική προσφορά, όσο και ως οδηγός για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον η δωρεά από το κίνημα πολιτών Καλαμάτα 2030 ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή διαθέσιμου για έκτακτες περιπτώσεις στην Τέντα είναι ιδιαίτερα σημαντική και αξιέπαινη. Χθες το απόγευμα η συσκευή παραδόθηκε στον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου μίλησαν ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Θανάσης Μακαρούνης τα μέλη του Καλαμάτα 2030, Γιώργος Μακρής, Βασίλης Πουλόπουλος, ο επικεφαλής της Μείζωνος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Μάκαρης, ενώ ο ειδικός καρδιολόγος Νίκος Γιουρτούμας είχε μια σύντομη επιστημονική ομιλία.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν αξιόλογη, ενώ ακολούθησε αγώνας μπάσκετ μίνι μεταξύ των ομάδων της Καλαμάτας ’80 και του Άριος Καλαμάτας.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Θανάσης Μακαρούνης ανέφερε ότι είναι πολλά τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών, με περιστατικά και στην πόλη μας, ακόμα και στις μέρες μας. Υπενθύμισε ότι η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προληπτικών ιατρικών ελέγχων των αθλουμένων και ανάλογο σκοπό έχει πρωτοβουλία του Καλαμάτα 2030 με τη δωρεά του απινιδωτή στην Τέντα, που είναι πολύ σημαντική.
Ο Γιώργος Μακρής τόνισε ότι το Καλαμάτα 2030 είναι μια συλλογικότητα που έχει σκοπό όχι μόνο την διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και την υλοποίηση δράσεων που θα καλύψουν κενά που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη και όσους βοήθησαν στη συγκέντρωση των χρημάτων για την αγορά του απινιδωτή.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι σκοπός του Καλαμάτα 2030 είναι να καλλιεργήσει έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και με την συμπαράσταση του κόσμου υπάρχει φιλοδοξία να γίνει κυρίαρχη.
Ο Νίκος Μπασακίδης, αφού διαβεβαίωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες αντικατάστασης του πανιού της Τέντας, που μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στον περιορισμό της ζέστης που ήταν αφόρητη (και) χθες, εξήρε την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ να υπάρχουν πάντα γιατροί στα παιχνίδια της, με τη δωρεά του απινιδωτή να εντάσσεται στο ίδιο πνεύμα.
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα πράγματα από πολλούς, καλώντας σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για την κάλυψη των αναγκών όλων των αθλουμένων και την πρόληψη των αθλητικών ατυχημάτων σε αγώνες και προπονήσεις.
Οι αθλητικοί χώροι της πόλης έχουν καλυφθεί από απινιδωτές, αλλά δεν φτάνει αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μπασακίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα την σωτήρια παρέμβαση γιατρού σε πρόσφατο αγώνα του πρωταθλήματος εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι «είναι η αναγκαία η πρόληψη, με ένα σύμπλεγμα πολλών δραστηριοτήτων από πολλούς».
Ο Μανώλης Μάκαρης από την πλευρά του χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Καλαμάτα 2030 που ήρθε σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων που είχαν γίνει στο παρελθόν π.χ. από τον συνάδελφό του, καρδιολόγο, Χαράλαμπο Καρακύκλα, για το Κλειστό της Παραλίας ή από το Σώμα Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού για το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ωστόσο, τόνισε ότι η δημοτική του παράταξη είχε πρώτη θέσει το ζήτημα της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός δικτύου απινιδωτών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
Ο κ. Μάκαρης μετέφερε ότι το ποσοστό επιβίωσης σε περιπτώσεις καρδιακών ανακοπών είναι μόλις 7/100, ενώ αυξάνεται στο 40% αν υπάρχει άμεση απινίδωση.
Στόχος είναι να καλυφθούν όλοι οι αθλητικοί χώροι της πόλης και οι χώροι συνάθροισης του κοινού, «δείχνοντας» ως επόμενο σημείο προτεραιότητας το Λιμάνι.
Ο ίδιος επεσήμανε μερικές ακόμη σημαντικές διαστάσεις του θέματος, αναφέροντας την ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερους πιστοποιημένους χειριστές απινιδωτών (υπενθύμισε τα σεμινάρια που είχε κάνει στην Καλαμάτα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εκπαιδεύοντας 400 άτομα), την ανάγκη τοποθέτησης των συσκευών σε άμεσα προσβάσιμα σημεία. «Έτσι, όχι μόνο οι γιατροί, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να έχει την ευκαιρία να χαρίσει το δώρο της ζωής σε έναν συνάνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι υπάρχει και λογισμικό σε κινητά τηλέφωνα που υποδεικνύει τους διαθέσιμους χειριστές κοντά σε συμβάντα που απαιτούν χρήση απινιδωτή.
Στην σύντομη εισήγηση με τίτλο «Προαγωνιστικός έλεγχος αθλητών-καρδιακά συμβάντα στην άσκηση», ο γιατρός Νίκος Γιουρτούμας μετέφερε ότι 23 αθλητές-αθλούμενοι έχουν φύγει από τη ζωή στη χώρα μας την περίοδο 2011-2015 από καρδιακά αίτια. Κόντρα σε αυτούς τους κινδύνους υπενθύμισε όμως τα αξεπέραστα οφέλη της άθλησης που μεταξύ άλλων είναι η συνεισφορά στην προστασία από τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μέσω της μείωσης ενοχοποιητικών παραγόντων, όπως η πίεση, η χοληστερόλη, το ζάχαρο, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, αλλά και το άγχος-κατάθλιψη.
Ο κ. Γιουρτούμας έκανε την ηλικιακή διάκριση για τους +35 ετών που απειλούνται με την υπερπροσπάθεια της άθλησης από την στεφανιαία νόσο, ενώ για τους νεότερους, τα παιδιά και τους εφήβους συνήθως τα περιστατικά οφείλονται από τη δομική νόσο της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.
Ο Μεσσήνιος καρδιολόγος εξήγησε την προβλεπόμενη ιατρική διαδικασία στον προληπτικό έλεγχο που στηρίζεται στο ιστορικό, τη φυσική εξέταση και το καρδιογράφημα, αλλά επιπρόσθετα τον υπέρηχο καρδιάς.
Ακόμα κι έτσι δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής, εξήγησε ο Νίκος Γιουρτούμας, κάνοντας λόγο για την αλυσίδα επιβίωσης (αφού η νόσος εκδηλωθεί), και η οποία περιλαμβάνει «μάχη με το χρόνο» ώστε να γίνει σωστή αντιμετώπιση μέσα στα πρώτα λεπτά, αρχικά με την άμεση αναγνώριση του προβλήματος και κλήση του ΕΚΑΒ, την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών ΚΑΡΠΑ, με εμφυσήσεις και θωρακικές συμπιέσεις και τη χρήση απινιδωτή, έως ότου φτάσει στο χώρο του συμβάντος το ασθενοφόρο με την ιατρική ομάδα που θα παρέχουν την εξειδικευμένη βοήθεια με φάρμακα και αναπνευστική συσκευή.
Πιθανόν να είχε αποφευχθεί ο θάνατος του 14χρονου ποδοσφαιριστή προ διετίας στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης» εάν υπήρχε και γινόταν χρήση απινιδωτή, πρόσθεσε ο κ. Γιουρτούμας, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, με πρωτοβουλίες όπως αυτή του Καλαμάτα 2030 που σώζουν ζωές, ενώ τόνισε παράλληλα την ανάγκη για βελτίωση των δομών και την παρουσία γιατρών πάντα στους χώρους άθλησης.
Ο Βασίλης Πουλόπουλος, μέλος του Καλαμάτα 2030, πρόσθεσε τέλος ότι η παρέμβαση της ομάδας του δεν σταματά στη δωρεά του απινιδωτή, αλλά θα φροντίσει για τον τακτικό ποιοτικό έλεγχο της συσκευής και παράλληλα έχει ξεκινήσει προσπάθεια να ενημερωθούν οι πιστοποιημένοι χειριστές για τα σημεία όπου υπάρχουν απινιδωτές στην πόλη, ενώ στη συνέχεια θα γίνει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ συμβάντων-απινιδωτών-χειριστών. Χ.Ε.
 
***

  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 
 

  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
 ~**  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Παρασκευή 06 Απριλίου 2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Σάββατο  07  Απριλίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .- 
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 08 Απριλίου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-  Κυριακή ΠΑΣΧΑ -Αγίας Ανάστασης του Κυρίου μας !  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ  ! 
 ~**STAMOS-DYNAMI , http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/.../6-2018.html = ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ περιοχής Αρφαρών - Μεσσηνίας και Πελοποννήσου 2018 s.n.s. stamos01 Arfara ...

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 09 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τρίτη 10 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-

~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018
: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_13.html .- 
 

~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14   Απριλίου 2018 
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή  15 -04-2018 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_14.html .-  

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 16  Απριλίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 17 Απριλίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_17.html .- 

~ **Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~* ΑΓΙΟΣ -ΟΣΙΟΣ Αγιορείτης μοναχός -Παναγούδας ΠΑΪΣΙΟΣ . Πέμπτη  19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/blog-post.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  19  Απριλίου 2018  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_18.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_19.html .- 
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 21 Απριλίου 2018 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή των Μυροφόρων  22 Απριλίου 2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/   .-  

~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 23 Απριλίου  2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
 ~ **Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 24  Απριλίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_23.html .-        

~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   ..υγεία από το Α-Ω .
 Τρίτη 24 Απριλίου 2018
   :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/blog-post.html  .-

 ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 26  Απριλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_26.html  .-
~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.Παρασκευή 27 Απριλίου 2018  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/news.html .-  
  ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 28 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/news.html  .-  
~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 29 Απριλίου 2018  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/news.html .-  .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  30 Απριλίου 2018
: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/news.html .-  

~**                                                                           
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     

Δεν υπάρχουν σχόλια: