ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη  22  Ιανουαρίου  2019   Στο αγιάζι  της  ενημέρωσης .
~

  

~ ΝΤΡΟΠΉ στους κυβερνώντες για τα χημικά που έριξαν στην ειρηνική συγκέντρωση!: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214644022387717/ .- 
~ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ : 
https://youtu.be/JxDGkiCyed0 .-
Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας :
https://youtu.be/-C6gzyCZeHg  .- 



~**   22 Ιανουαρίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Τιμοθέου του Αποστόλου

~  Τη μνήμη του  τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας.  Έρωτι θείων Τιμόθεος στεμμάτων,  Τυφθείς βάκλοις, έβαψε γην εξ αιμάτων.  Εικάδι δευτερίη πνεύμ’ ήρθη Τιμοθέοιο.  – Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Το όνομά του είναι ελληνικό και σημαίνει αυτός που τιμά τον Θεό, αλλά και αυτόν που τιμά ο Θεός.
Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, την Ευνίκη. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα, εκτιμώντας τα πνευματικά του χαρίσματα και το φλογερό ιεραποστολικό του ζήλο, τον διαπαιδαγωγεί κατάλληλα και τον παίρνει συνοδό του στην Β΄ αποστολική περιοδεία όπου ζει όλες τις περιπέτειες του κορυφαίου αποστόλου για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος. Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Παύλου, επιστρέφει στην Έφεσο και συνεχίζει την ιεραποστολική του δράση. Κατά τη διάρκεια μίας ειδωλολατρικής εορτής της Αρτέμιδος της Εφέσου, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και μαρτυρικό θάνατο από τον εξαγριωμένο ειδωλολατρικό όχλο επειδή κατέκρινε τα όργιά τους. Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε το έτος 356 μ.Χ. επί Κωνσταντίου στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Απολυτίκιον  Ήχος δ’.  Χρηστότητα εκδιδαχθείς, και νήφων εν πάσιν, αγαθήν συνείδησιν ιεροπρεπώς ενδυσάμενος, ήντλησας εκ του Σκεύους της εκλογής τα απόρρητα, και την πίστιν τηρήσας, τον ίσον δρόμον τετέλεκας, Απόστολε Τιμόθεε. Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών. 

*** Πάνος Καμμένος: Κίνηση έκπληξη για την Έλενα Κουντουρά 

Νέα κόντρα στη Βουλή, αφού ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πως κρατούσε... μανιάτικο την συμπεριφορά της Κουντουρά που εγκατέλειψε τους ΑΝΕΛ.

~Πόλεμο με την Έλενα Κουντουράξεκίνησε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος φαίνεται να έχει πειραχθεί από το γεγονός ότι η υπουργός Τουρισμού προτίμησε την καρέκλα, παρατώντας του ΑΝΕΛ, στηρίζοντας την κυβέρνηση.
Έτσι, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με ερώτηση και κατάθεση εγγράφων (που κατέθεσε από κοινού με τον Αριστείδη Φωκά) που απευθύνει προς την ίδια την κ. Κουντουρά, καθώς και τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών, ζητά προσκόμιση στη Βουλή όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν τις δαπάνες τουριστικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό. Ουσιαστικά, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, ενώ μάλιστα ζητά και το βιογραφικό της αντιπροέδρου του ΕΟΤ, Αγγελικής Χονδροματίδου, την οποία προφανώς θεωρεί άνθρωπο της Υπουργού. Αναλυτικότερα, ο Πάνος Καμμένος ζητά να κατατεθούν στην εθνική αντιπροσωπεία:  Όλα τα μνημόνια συνεργασίας και τα στοιχεία της διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών  Τα στοιχεία των εταιρειών που ανέλαβαν τα έργα  Όλες οι δαπάνες για το έτος πολιτισμού Ελλάδας – Ρωσίας Και το βιογραφικό σπουδών της Αντιπροέδρου του ΕΟΤ, Αγγελικής Χονδροματίδου. Τα «χρυσά» ταξίδια σε Τορόντο και Σαγκάη   Θυμίζουμε ότι  σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, τα οποία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια, τα ταξίδια της κας Κουντουρά σε Τορόντο και Σαγκάη κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το κόστος της μετακίνησης της κυρίας Κουντουρά στους δύο αυτούς προορισμούς ανήλθε σε 21.056,40 ευρώ. Σύμφωνα με την από 4 Ιανουαρίου 2018 απόφαση της γενικής γραμματέα Τουρισμού, Ευρυδίκης Κουρνέτα: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους: 21.056,40 ευρώ (είκοσι μίας χιλιάδων πενήντα έξι ευρώ σαράντα λεπτών) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προΰπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Τουρισμού Ειδικός Φορέας 1045 – 101, αναλυτικό λογαριασμό εξόδων 2420402001, οικ.ετος 2019 για Πληρωμή εξόδων από την μετακίνηση της Υπ.Τουρισμού Έλ. Κουντουρά στο Τορόντο από 8 -12/1/19 προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό της να κάνει επαφές με εταιρείες αερομεταφορών και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη από 13-18/1/19 όπου θα εγκαινιάσει το Ελληνικό Περίπτερο στη Ζώνη ελεύθερου εμπορίου στη Σαγκάη.  Την Υπουργό θα συνοδεύει στο Τορόντο (8-13)) η Ειδ. Σύμβουλος Μακ. Κουτσουμπέλη και στη Σαγκάη (12-18) η Δ/ντρια Γραφ. Αγγ.Χονδροματίδου και ο μετακλ. υπάλληλος Μιχ. Κόκκινος».
Μάλιστα, στις δαπάνες θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και 9.000 ευρώ που αφορούν στα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης του αστυνομικού της προσωπικής της ασφάλειας. Ειδικότερα, στις 4.078,20 ευρώ ανήλθε το κόστος μετακίνησης του άνδρα της προσωπικής ασφάλειας της υπουργού, ο οποίος τη συνόδευσε σε Τορόντο και Σαγκάη. Σχετικά με τη διανυκτέρευσή του, δαπανήθηκαν 4.330 ευρώ.  Όσο για την πληρωμή των εξόδων της ημερήσιας αποζημίωσής του, αυτή ανήλθε σε 700 ευρώ. Καταληκτικά, αναφορικά με τη δαπάνη των δημοσίων σχέσεων της υπουργού κατά την παραμονή της στο Τορόντο, αυτή καλύφθηκε από πιστώσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ανερχόμενη σε 6.818,20 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.636,36 ευρώ «για την προσφορά γευμάτων, δείπνων στο πλαίσιο της επίσημης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού» και τα υπόλοιπα 3.181,84 ευρώ για την ενοικίαση αυτοκινήτου.
Τα smartphone    Εκτός των ταξιδιών, μεγάλη ήταν και η αντίδραση στο άκουσμα ότι τα κινητά που αγόραζε η Έλενα Κουντουρά (συνολικού κόστους 3.092,09 ευρώ) αγοράστηκαν και αυτά με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Ο λόγος για ένα  iPhone XR κόστους 1.351,60 ευρώ. Το συγκεκριμένο κινητό αντικαταστάθηκε διότι το προηγούμενο κινητό της υπουργού είχε ανεπανόρθωτη βλάβη στη μητρική πλακέτα και στο σύστημα φόρτισης.Με αυτή τη διάγνωση αποσύρθηκε ύστερα από μόλις δύο χρόνια. Αυτό το γνωρίζουμε, διότι στις 2 Αυγούστου του 2016 η Έλενα Κουντουρά, τότε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, είχε αγοράσει τρία κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα, αντί 1.740,49 ευρώ απέκτησε δύο iPhone και ένα smartphone με λειτουργικό σύστημα Android. Αναφέρουμε, πάντως ότι η τελευταία έκδοση του iPhone XR με τα 128 GB πωλείται στα καταστήματα προς 999 ευρώ, ενώ μαζί με τα αξεσουάρ το συνολικό κόστος φτάνει στα 1.060 ευρώ, ποσό που απέχει πολύ από τα 1.351,60 που αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού.
***  Τι θα μου έλεγε ο Ιησούς σήμερα;

~  «Ακούσομαι τι λαλήσει εν εμοί ο Κύριος». Θα αφουγκρασθώ τι θα μου πη ο Κύριος στα βάθη της καρδίας μου.  Αυτό λέει ο ιερός ψαλμωδός. Και όντως άκουγε τον ψίθυρο του Θεού η αγαπημένη του εκείνη καρδιά. Και ό,τι άκουγε μας το έλεγε ο προφήτης. Και επειδή ήταν λόγος του Θεού, έμεινε στους αιώνες διαχρονικά μέχρι σήμερα. Και μας στηρίζει. Η δική μου όμως καρδιά δεν είναι τέτοια, Κύριε μου Ιησού, ώστε να λαλής σε αυτήν και αυτή να ακούη τα θεία Σου λόγια, όπως ο ιερός Σου προφήτης. Όμως μίλησες, όταν βρισκόσουν στη γη.
Και τότε είπες ό,τι πιο σημαντικό για όλους και για μένα. Με βάση λοιπόν από ό,τι είπες και διαχρονικά μένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτο, προσπαθώ να κάνω μια σύνθεση αυτών, που θα μου έλεγες ακριβώς σήμερα, γιατί δεν έπαψες να είσαι παρών πάντα στην Εκκλησία Σου και ιδιαίτερα πάντα παρών «όπου εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το όνομά Σου». Και είναι το ίδιο σαν και τότε. Γιατί ξέρω, Κύριε, ότι Εσύ δεν φλυαρείς και δεν μου λες περιττά πράγματα ή δεν λες και ξαναλές, ό,τι ήδη μου είπες μέσω του ιερού Σου Ευαγγελίου και των θείων Αποστόλων Σου. Ό,τι λες, το λες μια για πάντα. Και έχει αξία για όλους και για όλα. Πάντοτε. Και σήμερα ετούτη τη στιγμή. Και επομένως θα μου είναι επίκαιρο. Γι’ αυτό και τολμώ τη σύνθεση αυτών, που θα μου έλεγες και σήμερα. «Τείνω λοιπόν το ους μου», τεντώνω το αυτί της καρδίας μου, και ακούω τι θα είχες να μου πης με όλο μου το σεβασμό και όλη την αγάπη της καρδιάς μου και όλη μου την αφοσίωση, που Σου αξίζει. Να, τι ακούω να μου λες:  «Ψυχή, που λαχταράς να ακούσης το λόγο μου, δεν είναι ανάγκη να ξέρης πολλά ούτε να κάνης κάποιες ειδικές σπουδές ή να πας σε κάποια σεμινάρια, για να ευαρεστήσης ενώπιον μου. Αρκεί να με αγαπάς πολύ και να είσαι έτοιμη να κάνης το θέλημά μου, γιατί αυτό είναι για σένα σωτήριο. Δεν σου το έχω ήδη δηλώσει: «Ο τηρών τας εντολάς μου, εκείνος εστίν ο αγαπών με»;  -Ναι, Κύριε μου Ιησού. Έτσι είναι. Κι εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω, όσο κι αν πέφτω. Όμως φροντίζω να σηκώνωμαι με τη χάρη Σου. Λοιπόν Σε ακούω, Κύριε.  «Μίλα μου, ψυχή αγαπημένη, που λες πως με αγαπάς, όπως θα μιλούσες στη γλυκεία μανούλα Σου, όταν σε είχε στη θερμή της αγκαλιά, ή στα γόνατα του αγαπημένου σου πατέρα και ένιωθες τους χτύπους της καρδιάς τους της γεμάτης αγάπη για σένα».  Και σε ρωτώ:  Δεν έχεις κάποιες παραγγελίες να μου κάνης;  Πες μου τα ονόματα των γονιών σου, των συγγενών σου, των φιλικών σου προσώπων, των προσώπων, που έτσι ή αλλιώς βρίσκονται στο περιβάλλον σου, στη δουλειά σου, στις κοινωνικές σου σχέσεις. Και μετά τα ονόματα ανάφερε μου τι θέλεις να κάνω για το καθένα. Δεν έκανε το ίδιο ο Ιάειρος; «Το θυγάτριόν μου, είπε, εσχάτως έχει, (παρακαλώ σε) ίνα ελθών επιθής αυτή τας χείρας σου, όπως σωθή και ζήσεται» (Μάρ. ε’ 22). Δεν έκανε το ίδιο ένας πονεμένος πατέρας για τον δαιμονισμένο γιο του; Δεν μου ανέφερε δακρυσμένη η Χαναναία μάνα για την κόρη της; Δεν έκραξαν σε μένα οι δυο τυφλοί ζητώντας να τους χαρίσω το φως τους; Το ίδιο και τόσοι άλλοι, τόσοι άλλοι;  Πες μου λοιπόν τι θέλεις γι’ αυτούς και ζήτα το με θέρμη πολλή και πίστη ταπεινά και επίμονα. Αγαπώ πολύ τις ευγενικές καρδιές, που λησμονούν τον εαυτό τους χάριν των άλλων.  Μίλα μου  για τους φτωχούς, που θέλεις να ελαφρύνης την κατάστασή τους·  για τους αδικημένους, που καταπιέζονται·  για τους συκοφαντημένους, που δεν μπορούν να αποδείξουν την αθωότητά τους·  για τους αρρώστους, που υποφέρουν·  για τους κακούς, που θα ήθελες να μεταστραφούν στο καλό·  για τους μοναχικούς, που μαραζώνουν στη μοναξιά τους·  για τους απογοητευμένους από τη ζωή· για τους βυθισμένους στο βούρκο της αμαρτίας και περικλεισμένους στη φυλακή των παθών τους· για τους ποικίλως ψυχικά αρρώστους· για τα πρόσωπα, που κάποτε σε αγαπούσαν, αλλά τώρα απομακρύνθηκαν από σένα, αλλά τόσο πολύ θα ήθελες να ξανάρθουν πάλι κοντά σου·  για όλους, για όλους και όλα, που νιώθεις την ανάγκη να πης θερμόν έναν λόγο, ένα αίτημα ιερό, μια ικεσία ολοκάρδια.  Μην ξεχνάς πως έχω υποσχεθή να ακούω κάθε προσευχή, που αναδύεται από τα βάθη της καρδιάς και που με τα φτερά της αγάπης με ταχύτητα αφάνταστα πιο μεγάλη από το φως διασχίζει τα άπειρα ύψη και φτάνει μπρος στον ουράνιο θρόνο μου ως ευάρεστη και ιερή προσφορά. Αυτού του είδους τις προσευχές δεν περιμένω πάντα ανυπόμονα;  Δεν έχεις να μου ζήτησης κάποιες χάρες;  Γράψε, αν έτσι το θέλης, έναν κατάλογο, όσο μακρύς κι αν είναι, όλων όσα λαχταράς, όλων των αναγκών σου και ανάφερέ τες στην αγάπη μου. Όχι πως δεν τα ξέρω όλα. Τα ξέρω όλα προτού καν να τα έχης συνειδητοποιήσει. Όμως θέλω να τα ακούσω με τη δική σου φωνή. Θέλω να μου πης ελεύθερα και αγαπητικά ό,τι και όπως το νιώθεις, ό,τι και όπως και όσο το λαχταράς.  Και πες μου, ψυχή αγαπημένη, με όλη την απλότητα, ότι είσαι  δούλη των αισθήσεων σου, σκλάβα των παθών σου, δέσμια της υπερηφανείας σου, πληγωμένη από την ευθιξία σου, εγωιστική όσο δεν το φαντάζεσαι, χαλαρή χωρίς προηγούμενο, φιλύποπτη χωρίς λόγο, φίλαυτη χωρίς όρια, αδιάφορη και αμελής, δυσκίνητη σαν παράλυτη, δεμένη πολύ με τον κόσμο, ολιγόπιστη στις δοκιμασίες σου, πάμφτωχη σε αρετές, με ασήμαντη πνευματική πρόοδο και ό,τι άλλο. Και ζήτα μου να έρθω να σε βοηθήσω στις προσπάθειες, που καταβάλλεις, στις πτώσεις σου, στις αγωνίες σου, στις απογοητεύσεις σου. Φτωχό μου παιδί, μην κοκκινίζεις από ντροπή! Ξέρω την κατάστασή σου πιο καλά από σένα, αλλά πρέπει εσύ να εκθέσης τον εαυτό σου. Διστάζεις; Μα γιατί; Λησμονείς πως πολλοί άγιοί μου, που τώρα ζουν ένδοξοι στον ουρανό μαζί μου, είχαν τα ίδια ή και χειρότερα πάθη και ίδιες και σημαντικώτερες πτώσεις και αμαρτίες; Μη ξεχνάς κάποια Μαρία Αιγυπτία, κάποια Ταϊσία, κάποια Πελαγία, κάποιους Ζακχαίους και άσωτους, κάποιους μεγάλους αμαρτωλούς… Όλοι αυτοί σιγά σιγά διορθώθηκαν, αγιάσθηκαν, σώθηκαν, δοξάσθηκαν. Μη διστάσης ακόμη να μου ζήτησης ό,τι καλό και για το σώμα σου, το μυαλό σου, ολόκληρο το είναι σου, δηλαδή υγεία, ευεξία, σωστή λειτουργία του λογικού σου, εσωτερική ισορροπία, αισιοδοξία, δυναμισμό, επιτυχία στις τίμιες προσπάθειές σου και ό,τι άλλο νιώθεις ως πιεστική ανάγκη. Μπορώ όλα να σου τα δώσω, αρκεί όλα, ή κάποια από αυτά, να είναι όντως απαραίτητα για τον αγιασμό και τη σωτηρία σου. Πρόσεξε όμως: τα μέτρα μου δεν είναι γήινα, αλλά ουράνια. Μετρώ με μέτρο τη μακαριότητα του ουρανού, με έκταση την αιωνιότητα… Τι θέλεις όμως για σήμερα; Πες μου το. Και αν σε συμφέρη αληθινά, θα το έχης. Και ξέρεις πόσο θέλω το καλό σου! Δεν έχεις κάποια σχέδια και προοπτικές;  Ανάφερε μου τα όλα. Αφορούν το τώρα, το μέλλον σου, τη δουλειά σου, την τακτοποίησή σου στη ζωή, θέλεις να προσφέρης κάποια χαρά στους γονείς σου, στα μέλη της οικογένειάς σου, σε ψυχές, που συνδέονται μαζί σου, σε κάποιους, που δοκιμάζονται πολύ; Σε ό,τι τέλος πάντων; Κάνε το χωρίς δισταγμό. Ως προς εμένα δε, ψυχή μου αγαπημένη, δεν έχεις κάποιο ενδιαφέρον ιδιαίτερο για την μαζί μου σχέση τους; Δεν θέλεις να κάνης κάτι πολύ καλό για τα φιλικά σου πρόσωπα, για όσους αγαπάς πολύ, αλλά με έχουν ξεχάσει; Πες μου ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου και τα κίνητρα, που σε ωθούν, και ποια μέσα θα ήθελες να χρησιμοποιήσης για το καλό τους… Κατάθεσέ μου τις αποτυχίες σου και ζήτα μου να σου υποδείξω τις αιτίες τους. Τι σε ενδιαφέρει για το έργο σου; Είμαι, παιδί μου, Κύριος των καρδιών και μπορώ να τις οδηγήσω, όπου θέλεις, σύμφωνα βέβαια πάντα με τις αρχές, που κατέγραψα με το αίμα μου πάνω στον σταυρό. Και θα τους φέρω σιγά σιγά κοντά σου, συνοδοιπόρους σου, αρκεί να μην προβάλλουν πεισματικά εμπόδια, γιατί ποτέ δεν καταπατώ το δώρο της ελευθερίας, που τους χάρισα. Δεν έχεις στενοχώριες; Ω παιδί μου αγαπημένο, πες μου τις στενοχώριες σου με κάθε λεπτομέρεια. Τι σε κάνει να κουράζεσαι, να απογοητεύεσαι, να δυσκολεύεσαι, να στενοχωριέσαι;  Τι ή ποιος τσαλακώνει την καρδιά σου; Ποιος έχει συντρίψει τη φιλαυτία σου; Ποιος σε υποτίμησε η σε περιφρόνησε; Πες μου τα όλα, όλα χωρίς δισταγμό. Θα σε ανακουφίση αυτό. Και τελειώνοντας την αναφορά σου αυτήν πρόσθεσε μου, ότι συγχωρείς όλα και όλους, ότι τα λησμονείς όλα, ότι δεν θα επιτρέψης να σου διώξουν αυτά την ειρήνη σου και δεν θα μειώσουν την αγάπη, που όλα τα συγχωρεί. Και εγώ θα σε ευλογώ.  Μήπως σε φοβίζουν κάποια κουραστικά ζητήματα; Υπάρχουν στην ψυχή, είναι αλήθεια, κάποιοι ακαθόριστοι φόβοι, που ενώ είναι αδικαιολόγητοι, όμως σε κάνουν να τρομάζεις; Εμπιστέψου τον εαυτό σου πλήρως σε μένα και την πρόνοιά μου για σένα. Βρίσκομαι παντού, ιδιαίτερα όμως πολύ κοντά σου, μέσα σου. Τα βλέπω όλα, όσα σε αφορούν. Τα ξέρω όλα. Και μπορώ τα πάντα ως παντοδύναμος. Μη φοβάσαι επομένως. Δεν θα σε αφήσω.  Μήπως υπάρχουν γύρω σου καρδιές, που σου φαίνονται λιγώτερο καλές από άλλοτε και που η αδιαφορία τους ή το ότι ίσως σε λησμόνησαν τις έκαναν να απομακρυνθούν από κοντά σου, αν και εσύ δεν έκανες τίποτε γι’ αυτή τους την απομάκρυνση; Παρακάλεσέ με θερμά και από τα βάθη της ψυχής σου και εγώ θα τις ξαναφέρω κοντά σου, αρκεί να σου είναι χρήσιμες και αναγκαία η παρουσία τους για τον αγιασμό σου. Αλλιώς λησμόνησε τες καλύτερα κι εσύ, όσο κι αν αυτό σου κοστίζει.  Τέλος.  Δεν έχεις κάποιες χαρές να μου ανακοίνωσης;  Γιατί, αλήθεια, να μη με κάνης μέτοχον κάθε χαράς σου; Πες μου π.χ. ποιος από χτες ή προχτές ή τέλος πάντων τελευταία ήρθε να σε παρηγορήση, να σε ενθαρρύνη,να σε βοηθήση σε κάποια δυσκολία σου, να σου χαρίση ένα χαμόγελο, προκαλώντας έτσι και ένα δικό σου;  ποιος και πώς σε έκανε να χαρής; Μπορεί να είναι  κάποια επίσκεψη απρόσμενη,  κάποιο γράμμα ενθαρρυντικό,  μια αγγελία που σε έκανε ευτυχισμένη,  ένας φόβος, που ξαφνικά εξαφανίσθηκε, μια επιτυχία, που αμφέβαλλες, ότι θα πραγματοποιηθή, ένα δείγμα αγάπης δυνατό, ένα ενθύμιο ή δώρο ακριβό αγάπης και φιλίας, μια δοκιμασία, που σε δυνάμωσε τελικά. Όλα αυτά και τόσα άλλα καλά, εγώ τα φρόντισα και τα φροντίζω για σένα, ψυχή αγαπημένη. Πώς λοιπόν να μη μου δείξης τη χαρά σου, την ευγνωμοσύνη σου και να μη μου επαναλαμβάνης ασταμάτητα τις «εκ βαθέων» ευχαριστίες σου; Μην ξεχνάς, ψυχή αγαπημένη, ότι η ευγνωμοσύνη τραβάει την ευεργεσία κοντά της. Μη λησμονείς, ότι η ευγνωμοσύνη συγκινεί τον ευεργέτη. Μη σου ξεφεύγει πως η ευγνωμοσύνη εξευγενίζει και ομορφαίνει αφάνταστα την ψυχή, την κάνει ιδιαίτερα χαριτωμένη και πάρα πολύ άξια περισσότερων χαρίτων και ελέους!». Αυτά δεν θα μου έλεγες σήμερα, Ιησού γλυκύτατε; Τα άκουσα με αφάνταστη χαρά. Για όλα αυτά Σε ευχαριστώ και θα Σε ευχαριστώ πάντα «εκ ψυχής», Κύριε μου, Κύριε της αγάπης και του ελέους. Και θα συμμορφωθώ με όλες τις υποδείξεις Σου. Είναι τόσο όμορφες και πηγή ευλογιών Σου για μένα! Αμήν! ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΒΙΤΤΗ Προσευχητικές και εξομολογητικές πατρικές ικεσίες Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»
***  ΑΦΩΝΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ! Βρέθηκε ο ΤΑΦΟΣ του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας;..

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα με τις ανακοινώσεις του διάσημου αρχαιολόγου Dr Zahi Hawass – ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους Αιγυπτιολόγους στον κόσμο – ότι είναι πολύ κοντά στο να φέρει στο φως τον χαμένο μέχρι σήμερα τάφο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, οι οποίοι πέθαναν περίπου το 30 π.Χ.  Πιστεύεται ότι οι δύο βασιλείς της Αιγύπτου έχουν ταφεί μαζί κάπου στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τάφος τους.  To 2008 και το 2009 o διακεκριμένος αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τις αρχαιότητες της χώρας, Ζάχι Χουάς (Zahi Hawass) και η συνεργάτης του, Κάθλιν Μαρτίνεζ (Kathleen Martinez) ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν πολύ σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη του βασιλικού τάφου στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Αλεξάνδρεια, σε έναν ναό αφιερωμένο στον θεό Όσιρι. Τότε είχαν βρεθεί 27 μούμιες ευγενών ενώ σε νεοτερες ανασκαφές στον ναό βρέθηκαν – εκτός των άλλων – μία προτομή της βασίλισσας Κλεοπάτρας, μία μάσκα -η οποία πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντώνιο, και 22 νομίσματα με την εικόνα της τελευταίας βασίλισσας των Αιγυπτίων.
Ο διακεκριμένος Αιγυπτιολόγος Dr Zahi Hawass   Τώρα, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι κοντά στη μεγάλη ανακάλυψη, και όπως δήλωσαν, γνωρίζουν πού να σκάψουν και ελπίζουν να αποκαλύψουν τον τάφο «σύντομα».  «Ελπίζω να βρω σύντομα τον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι είναι θαμμένοι στον ίδιο τάφο. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία του. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε πού πρέπει να σκάψουμε», δήλωσε ο πριν λίγες μέρες ο αρχαιολόγος Ζάχι Χουάς, σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.  Tο επίμαχο σημείο που πιστεύεται ότι βρίσκεται ο τάφος εντοπίστηκε με ειδικό ραντάρ, σε μια δαιδαλώδη σήραγγα περίπου 20 μέτρα κάτω από τον ναό του Ταμπουσίρις Μάγκνα.
«Ο χαμένος από καιρό τάφος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας θα αποκαλυφθεί. Το ταφικό σημείο υπολογίστηκε τελικά ότι βρίσκεται στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Αλεξάνδρεια», σημείωσε ο αρχαιολόγος.  Η υπόθεση που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ανακοίνωση ότι πρόκειται για τον κοινό τάφο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου καθώς σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο, οι δύο ταφές έχουν γίνει στον ίδιο χώρο.  kathimerini  Με πληροφορίες από Daily Mail, ANSA
 ***   Είδηση «ΣΕΙΣΜΟΣ»! Ποιός ΕΦΥΓΕ από την ΠΙΣΩ πόρτα του Μαξίμου;…

Να βγαίνει από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου εθεάθη ο Ευάγγελος Αντώναρος το βράδυ της Δευτέρας.  Πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πήγε για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς. 
Ως γνωστόν, ο ίδιος ηγείται της προσπάθειας για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος εκτός των άλλων απολαμβάνει την στήριξη της Αυγής, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Documento και του Periodista.  parapolitika.gr
***   EΞΕΛΙΞΕΙΣ με τη Συμφωνία των Πρεσπών! Πρόταση ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης;..

Αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα όπλα που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής στην αξιωματική αντιπολίτευση για να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ακολουθώντας την γραμμή που χάραξε ο αρχηγός τους με τη φράση «η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία», τα γαλάζια στελέχη έδωσαν σκληρή μάχη τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων όσο και στην Επιτροπή Εξωτερικών για να αποτρέψουν αφενός την επιχειρούμενη καταστρατήγηση του Κανονισμού και αφετέρου τις συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης που με οδηγίες από το Μαξίμου επεχείρησε να επιβάλει το Προεδρείο της Βουλής.  «Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα, με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει», είχε υπογραμμίσει ήδη από την Κυριακή το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την επίθεση με χημικά που εξαπολύθηκε ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές με στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας.
Η μερική υπαναχώρηση του Νίκου Βούτση στις διαδικαστικές μεθοδεύσεις εκτόνωσε προσωρινά τη μεγάλη ένταση που είχε πυροδοτηθεί εξαιτίας των απροκάλυπτων προσπαθειών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να «στραγγαλίσει» τον κοινοβουλευτικό αντίλογο. Παρά ταύτα, ωστόσο, στην Πειραιώς δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να υποβάλουν ακόμη και πρόταση δυσπιστίας για να καταδείξουν την αποφασιστικότητα αντίδρασης στη Συμφωνία.  Χωρίς, όπως σημειώνουν, να έχουν αυταπάτες ότι μπορεί να ανατραπούν οι αριθμητικοί συσχετισμοί υπέρ της Συμφωνίας, στην Πειραιώς θέλουν, από τη μια, να στείλουν μήνυμα αποφασιστικής αντίδρασης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και, από την άλλη, να καταδείξουν τη σαθρή και ετερόκλητη πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζουν τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας κίνησης και η οριστική απόφαση θα ληφθεί ανάλογα και με τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει να μεταβεί σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που συγκαλεί η Διοικούσα Επιτροπή της Θεσσαλονίκης. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και κυρίως αυτές των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες, ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και του Νίκου Ταχιάου για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Με αυτή την ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί και για τις «Πρέσπες» υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά τον επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντας χαρακτήρα που έχει η Συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.  Πρώτο Θέμα
***  Το Μαξίμου «βλέπει»… συναλλαγή για μην περάσουν οι Πρέσπες! Η «εντολή» Μαξίμου στους βουλευτές…

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για διμέτωπη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ καθώς θεωρεί ότι τα γεγονότα των τελευταίων εικοσιτετραώρων ενισχύουν το αφήγημα της περί συναλλαγής προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να δώσει την μάχη εναντίον της ΝΔ μέσα στο κοινοβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλύπτοντας την διγλωσσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  καθώς και την ανακολουθία των θέσεων της σε αυτό το θέμα. Σε ό,τι αφορά στο ΚΙΝΑΛ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η μάχη που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κοινωνία προκειμένου να αποδείξει την ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση θεωρούν ότι το αφήγημα αυτό, τη συγκεκριμένη στιγμή, μπορεί να βρει μεγαλύτερη απήχηση στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρος που βλέπουν με επιφυλακτικότητα την στροφή προς τα δεξιά που έχει κάνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν ότι είναι τουλάχιστον πρωτοφανές η Φώφη Γεννηματά να μιλά για ψήφο κατά συνείδηση για την συμφωνία των Πρεσπών και την ίδια στιγμή να διαγράφει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ο οποίος υπακούοντας στην απόφαση του κόμματος του δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ. Ακόμα, επισημαίνουν ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε πραγματική περιδίνησηκαθώς η πρόεδρος διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ζητώντας του μάλιστα μέσω της Εύας Καϊλή να παραδώσει την έδρα του και από την άλλη δεν γνωστοποιεί στην Βουλή την διαγραφή του βουλευτή προκειμένου να μην μειωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και άρα η εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η Φώφη Γεννηματά θα στείλει την επιστολή διαγραφής του στελέχους της ΔΗΜΑΡ στον Νίκο Βούτση μόλις ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ακόμα ότι ο Γιώργος Αμυράς βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία από την ΝΔ προκειμένου να δημιουργήσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια του Σταύρου Θεοδωράκη. «Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι ο Γιώργος Αμυράς εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνεννόηση και σε συζήτηση με τη ΝΔ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ούτως ή άλλως, το έχει πει καθαρότατα και ο ίδιος». Η κυβέρνηση πάντως έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους καθώς δεν θέλει να εμπλακεί με τα όσα συμβαίνουν στα μικρότερα κόμματα προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση της συναλλαγής για τις ψήφους που θα πάρει στο θέμα των Πρεσπών. Η εντολή που έχει δοθεί κεντρικά είναι όλο το διάστημα που θα κρατήσει η συζήτηση στην Βουλή, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να επικεντρωθούν μόνο σε αυτή την μάχη και να αφήσουν τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα να κυλήσουν μόνες τους.  newsit
***  Θέμα χρόνου η παράδοση του πραγματικού οδηγού του θανατηφόρου της Θουρίας 
Λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στη Θουρία ένας Ρομά 28 ετών παρουσιάστηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ως ο οδηγός του μοιραίου οχήματος που σκότωσε τον 16χρονο Νίκο.
Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του 28χρονου πως ήταν ο οδηγός, καθώς, όπως προέκυψε στη συνέχεια από την έρευνά τους, οδηγός ήταν ο αδελφός του.
Ο 28χρονος συνελήφθη με την κατηγορία της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και χθες οδηγήθηκε στο δικαστήριο για να δικασθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Ωστόσο, εξηγήσεις στη δικαιοσύνη θα δώσει στις 30 Ιανουαρίου, καθώς ο 28χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τότε.
Σχετικά με το δράστη που οδηγούσε το μοιραίο όχημα και ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στις Αστυνομικές Αρχές, ο συνήγορός του 28χρονου, Δημήτρης Τσιφιλιτάκος, δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες προτίθεται να παραδοθεί στην Αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε στο τροχαίο και για αυτό υπάρχει σχετική νοσοκομειακή γνωμάτευση.  Π.Μπ.

***  Στα χέρια της Αστυνομίας δύο γυναίκες που έκλεβαν καταστήματα στην Καλαμάτα 
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τέσσερις περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπής, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) δύο ημεδαπές, ηλικίας 24 και 30 ετών, αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, η 24χρονη και η 30χρονη επιχείρησαν να αφαιρέσουν από κατάστημα ημεδαπού είδη υπόδησης, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, καθώς έγιναν αντιληπτές και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς που προσέτρεξαν στο σημείο.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, διέπραξαν ακόμη τρεις περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα, από όπου αφαίρεσαν είδη υπόδησης, τρόφιμα και ψιλικά. Όλα τα αφαιρεθέντα είδη βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους των καταστημάτων.
Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους, σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

***    Τι τρέχει με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στη Μεσσηνία; 
Αλλεπάλληλες είναι οι πολύωρες διακοπές ρεύματος το τελευταίο διάστημα σ’ όλη τη Μεσσηνία, σε ημέρες με έντονη κακοκαιρία. Προχθές Κυριακή μεγάλο μέρος της Καλαμάτας έμεινε για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Για μικρότερο διάστημα έμεινε το κέντρο της πόλης… Το ίδιο συνέβη και στη Μεσσήνη και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, εκατοντάδες είναι κάθε φορά τα παράπονα αναγνωστών για το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΔΔΗΕ που δεν απαντά, προκαλώντας την αγανάκτησή τους… Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο 2019 και αντιμετωπίζουμε προβλήματα άλλων δεκαετιών…  Κ. Γαζ. 

*** Μεγάλα τα προβλήματα από την κακοκαιρία στο Δήμο Μεσσήνης 
Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες για την επερχόμενη κακοκαιρία
 Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση την Κυριακή σ’ ολόκληρο το Δήμο Μεσσήνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο παραλιακό μέτωπο της ευρύτερης περιοχής της Βελίκας, όπου χείμαρροι έκλεισαν την ε.ο. Πύλου – Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για ώρες το απόγευμα της Κυριακής και να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων.
Παράλληλα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε σημεία του Ριζόμυλου, αλλά και στο ορεινό δίκτυο του Δήμου Μεσσήνης, στο δρόμο προς Στρέφι, προς Μάνεσι και αλλού.
Αργά το απόγευμα της Κυριακής έντονο πρόβλημα υπήρξε και στην 7η επαρχιακή οδό, σε δύο σημεία, στο ύψος της Τριόδου, όπου χρειάστηκε και η συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για απεγκλωβισμό ατόμων.
Σε επικοινωνία μας με την αρμόδια αντιδήμαρχο Γεωργία Παναγοπούλου μάς τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του Δήμου, παρουσία αντιδημάρχων, βρέθηκαν στο δρόμο για να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες. Βρίσκονται, δε, ακόμα σε φάση καταγραφής όλων των ζημιών, που είναι αρκετές, κυρίως στην αγροτική οδοποιία, αλλά και στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.
Εν όψει και της νέας κακοκαιρίας από σήμερα, που προβλέπεται δριμύτερη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, όλα τα συνεργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μεσσήνης βρίσκονται σε επιφυλακή, για να αντιμετωπίσουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, όποιες καταστάσεις προκύψουν. Του Κώστα Γαζούλη

*** «Δυναμική» παρουσία Μεσσηνίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία! 
















Δεν ήταν μόνο ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς, που παραβρέθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Στο Σύνταγμα, από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, είδαμε τον πολιτευτή της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, Μίλτο Χρυσομάλλη, μαζί με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, Γεωργία και τον Νίκο Τσούτσια, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Εκεί βρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, μαζί με αρκετούς Μεσσήνιους που πήγαν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο.
Στο συλλαλητήριο έδωσε δυναμικά το «παρών» και η Νάντια Γιαννακοπούλου, μαζί με τη νέα γενιά του  «Κινήματος Αλλαγής».   Κ. Γαζ. 

***  Πλημμύρισαν θερμοκήπια, καταστράφηκαν καλλιέργειες στα Φιλιατρά! 
Η καταιγίδα που έπληξε την περιοχή των Φιλιατρών τις προηγούμενες μέρες προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες κηπευτικών, καθώς εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού της βροχής πλημμύρισαν θερμοκήπια. Τρεις παραγωγοί, κυρίως αγγουριών αλλά και τομάτας, είδαν τις περιουσίες και το βιος τους, σε συνολική έκταση δέκα στρεμμάτων, να «χάνονται» στα πλημμυρισμένα θερμοκήπιά τους. Ζημιές υπέστηκαν και άλλα θερμοκήπια, όμως σε μικρότερη έκταση. Οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς πλέον καταστράφηκαν, ενώ ήταν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή και την παραγωγή τους.
Ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, και κλιμάκιο της υπηρεσίας έσπευσαν στα θερμοκήπια, όπου και διαπίστωσαν την ολική καταστροφή των καλλιεργειών.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Η Costa Navarino ο σημαντικότερος "παίκτης" στο Hilton 
Η Τουρκική «Dogus» αποεπενδύει στην Ελλάδα 
 H κατάρρευση της τουρκικής λίρας και οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία μεταβάλλουν τις ισορροπίες στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Ο τουρκικός όμιλος Dogus υποχρεώνεται λόγω της οικονομικής συγκυρίας να αναδιπλωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποσύρεται από τις ξενοδοχειακές του επενδύσεις στη χώρα μας.
Η νέα στρατηγική της Dogus, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα newmoney, η οποία ανήκει στον Φερίτ Σαχένκ, ανοίγει το δρόμο για μείζονες μετοχικές ανακατατάξεις στα εμβληματικά ελληνικά ξενοδοχεία στα οποία διατηρούσε συμμετοχές, και συγκεκριμένα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και το «Hilton» Αθήνας.
Κατά την S&P, η Dogus έχει καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για να πουλήσει κατά το 2019 μέρος των ακινήτων της για συνολικά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά, κατά πληροφορίες, είναι τμήμα των επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα, αν και ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος φέρεται να είχε αποφασίσει οι επενδύσεις στη χώρα μας να είναι οι τελευταίες που θα ρευστοποιούσε.
Για το «Hilton», λίγο-πολύ, τα πράγματα έχουν κριθεί καθώς η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του «Costa Navarino» Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος ως συνέταιρος του Σαχένκ έχει το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης.
Κατά πληροφορίες, το μοναδικό ζήτημα είναι αν η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου θα διατηρήσει το 100% της ξενοδοχειακής μονάδας ή στο νέο σχήμα θα συμμετάσχουν και οι συνέταιροι της οικογένειας στο «Νavarino», το Olayan Group.

*** Η Καλαμάτα 20 χρόνια πριν (βίντεο) 
Ένα εξαιρετικό βίντεο ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook η Αγγελική Μήτρου. Όπως γράφει λοιπόν, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την Καλαμάτα πριν από 20 και περισσότερα χρόνια.
Πολλά είναι τώρα μεγαλύτερα, ωριμότερα, διαφορετικά, αλλά η πολύ καλή αυτή απεικόνιση της Καλαμάτας παραμένει σημαντική και μας συγκινεί πάντα!
Παραγωγή του Δήμου επί δημαρχοντίας του αειμνήστου Χρήστου Μαλαπάνη (1994 - 1998) σε σκηνοθεσία Τάκη Χατζοπουλου και αφήγηση Δημήτρη Καταλειφου.
Video: 
***  Εθισμός των παιδιών από τον εφησυχασμό των γονιών 
«Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα έχουν περάσει ένα πλήρες έτος κολλημένα σε οθόνες μέχρι την ηλικία των 7 ετών» 
Με επικίνδυνους ρυθμούς για τα παιδιά και τους νέους εξελίσσεται στην εποχή μας, το φαινόμενο της εξάρτησής τους από τις «οθόνες» υπολογιστών, κινητών και λοιπών μέσων τεχνολογίας, με τη Μεσσηνία να μη μένει –δυστυχώς- έξω από αυτούς. Η συμβολή των γονιών είναι καθοριστική, αν και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που οι ίδιοι προκαλούν, όταν βάζουν στα χέρια του παιδιού τους μια οθόνη προκειμένου να απασχοληθούν και να μείνουν οι ίδιοι λίγο ήσυχοι.
Η εξάπλωση του φαινομένου δημιούργησε την ανάγκη ώστε να λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε συνάρτηση με την υγεία και την ευημερία του παιδιού (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.).
Δυστυχώς, εξειδικευμένες κρατικές δομές, τουλάχιστον στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν, ενώ το μόνο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η υλοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ», που αφορά στην κατάρτιση επαγγελματιών ψυχικής υγείας για το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου.
Για την ενημέρωση σε θέματα αυτά σε σχολεία και γονείς έχει εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα «Αριάδνη» η Ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Γιώτα Παπαγεωργίου, με την οποία είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
 Πώς επιδρά η τεχνολογία στα παιδιά;
Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Τα έξυπνα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα tablets, οι κονσόλες παιχνιδιών, κατακλύζουν κυριολεκτικά την αγορά και τις περισσότερες φορές και τα σπίτια μας. Τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι, είναι δέκτες αυτής της τεχνολογικής επανάστασης και δε μένουν ανεπηρέαστοι απ’ αυτήν.
Η ενασχόληση και το παιχνίδι των παιδιών με την τεχνολογία μπορεί από τη μια να προσφέρει στους γονείς στιγμιαία ηρεμία, αλλά από την άλλη ξυπνά και κρυφές ανησυχίες για το κατά πόσο η οθόνη και τα gadgets μπορούν να βλάψουν το παιδί.
Οι οθόνες μπορεί να είναι επωφελείς για τη μάθηση και όσο πιο διαδραστική εμπειρία προσφέρουν, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα δίνουν. Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η καλή ποιότητα προγραμμάτων και λογισμικών, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (και όχι μόνο) να αναπτύξουν ελλιπείς δεξιότητες, όπως αυτές που σχετίζονται με τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την αλληλουχία και την παρατηρητικότητα.
Επίσης, έχει βρεθεί ότι η εικονική πραγματικότητα της οθόνης με τη χρήση των κατάλληλων προγραμμάτων, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους με έναν τρόπο που μπορεί να μην είναι σε θέση το παιδί να βιώσει με την ίδια άνεση σε άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα στην τάξη. Επιπλέον, σε πολλά σχολεία τόσο του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα, η τεχνολογία έχει αρχίσει να εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις σχολικές τάξεις για να διευκολύνει τη μάθηση και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν η τεχνολογία να επιδρά θετικά.
 Τι γίνεται όμως όταν η τεχνολογία αρχίζει και αποκτά άλλες διαστάσεις και από χρήση καταλήγει στην κατάχρηση;
Τα παιδιά σήμερα παρακολουθούν πράγματα και δέχονται πληροφορίες μέσα από οθόνες πιο πολύ από ποτέ, και αυτή η συνήθεια μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εθισμό. Έχει υπολογιστεί, ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα έχουν περάσει ένα πλήρες έτος κολλημένα σε οθόνες μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των επτά ετών.
Η υπερβολική έκθεση στην τεχνολογία έχει βρεθεί να επηρεάζει αρνητικά την κοινωνικοποίηση των παιδιών, την λεκτική επικοινωνία με το περιβάλλον, το αυθόρμητο παιχνίδι, τη φυσική δραστηριότητα, το βάρος, τη διατροφή και συνολικά την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι ότι το παιδί κάνει χρήση της τεχνολογίας, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη χρήση της. Η αντίληψη αυτή επηρεάζεται και διαμορφώνεται άμεσα από τη χρήση που κάνουν οι γονείς οι οποίοι λειτουργούν ως ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιμένουμε από ένα παιδί να περιορίσει τις ώρες που περνάει μπροστά από μία οθόνη, όταν οι ίδιοι οι γονείς είναι εθισμένοι στην τεχνολογία.
Η στάση που κρατά η οικογένεια απέναντι στην τεχνολογία στο σπίτι, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει τη σχέση του παιδιού με την τεχνολογία. Δεν είναι η τεχνολογία αυτή που κυριαρχεί και οδηγεί το παιδί στην αλόγιστη χρήση, αλλά ο τρόπος που χειρίζονται τα μέλη της οικογένειας και κυρίως οι γονείς την τεχνολογία.
 Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να υποψιάσουν έναν γονέα;
Είναι σημαντικό, να έχουμε κατά νου μια σειρά από σημάδια που μπορούν να μας υποψιάσουν για ενδεχόμενη εξάρτηση του παιδιού από τις τεχνολογικές συσκευές, όπως για παράδειγμα:
  • συμπτώματα στέρησης, όπως νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη ή σωματικά συμπτώματα (π.χ. κεφαλαλγία)
  • σταδιακή αύξηση του χρόνου ενασχόλησης με τις τεχνολογικές συσκευές
  • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή ανθρώπους που παλιότερα είχαν ενδιαφέρον
  • δυσκολία αποχωρισμού από τις τεχνολογικές συσκευές
  • κρυφή ενασχόληση και ψέματα προς το περιβάλλον γύρω από την ενασχόληση με αυτές
  • χρήση των τεχνολογικών συσκευών για κατευνασμό ή αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων
  • απώλεια επαφής με την ζωή off-line.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί ένα πραγματικά χρήσιμο και ενδιαφέρον εργαλείο μάθησης εάν χρησιμοποιείται σωστά, όχι για πολλή ώρα και όταν δεν αντικαθιστά άλλες δραστηριότητες του παιδιού.
Είναι πολύ σημαντικό επομένως οι γονείς να ελέγχουν τόσο το χρόνο, όσο και την ποιότητα της δραστηριότητας του παιδιού με την τεχνολογία, έτσι ώστε να επωφεληθεί απ’ αυτήν. Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά με την τεχνολογία και με ό,τι συνεπάγεται αυτή, πρέπει να λειτουργεί σίγουρα προς όφελος τους και όχι να στερεί άλλες πολύτιμες εμπειρίες, όπως για παράδειγμα τον ποιοτικό χρόνο με τους γονείς, το αυθόρμητο παιχνίδι με φίλους και την εμπειρία της μάθησης σε εξωτερικούς χώρους.
Το λογισμικό, οι εφαρμογές και τα προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν πράγματι να διευκολύνουν και να ενισχύσουν τη μάθηση των παιδιών, αλλά αυτό προϋποθέτει τον έλεγχο της χρήσης και το φιλτράρισμα της ποιότητας από τους γονείς, καθώς επίσης και τη γνώση ότι οι γονείς για ακόμη μία φορά λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά τους με τη χρήση που κάνουν οι ίδιοι.
Όταν ρωτήθηκε ο Αργεντινός συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι για την τεχνολογία και το ίντερνετ, απάντησε με μια ιστορία: «Ήταν κάποτε ένας σοφός γέρος που είχε αρκετά εγγόνια. Τον θαυμάζανε για τη σκέψη του, ήθελαν όμως μια φορά να τον πιάσουν να κάνει λάθος. Ένα απ' αυτά, για να τον παγιδέψει, σκαρφίστηκε το εξής: "Έχοντας ένα μικρό πουλί κρυμμένο στις χούφτες μου θα πάω στον παππού να τον ρωτήσω: Είναι νεκρό ή ζωντανό;. Εάν μου πει ότι είναι ζωντανό, θα το πνίξω και θα του πω κοίτα, είναι νεκρό. Αν μου πει ότι είναι πεθαμένο, θα ανοίξω τα χέρια και το πουλί θα βγει πετώντας. Όπως και να 'χει θα την πατήσει. "Α, καλή ιδέα" είπαν τα άλλα παιδιά, που επιτέλους θα έπιαναν τον παππού στη φάκα. Πηγαίνουν,  λοιπόν, και τον ρωτάει ο μπόμπιρας αν είναι ζωντανό ή πεθαμένο το πουλί. Ο παππούς, που ήταν πραγματικά σοφός, χάιδεψε το κεφάλι του εγγονού και του είπε: "Όπως όλα τα πράγματα κι αυτό έχει να κάνει με την πρόθεσή σου".
Η τεχνολογία, λοιπόν, δεν είναι ούτε απαραίτητα καλή, ούτε απαραίτητα  κακή. Έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Εάν μπορέσουμε να διδάξουμε όλους πώς να ανοίξουν τα χέρια τους για να βγει το πουλί ζωντανό, θα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την πρόοδο της ανθρωπότητας.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Κακοκαιρία: Η Κυριακή ήταν «μια μικρή γεύση» του τι θα ακολουθήσει από σήμερα 
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την περιοχή μας, καθώς θεωρούν ότι η ασταμάτητη βροχή στην Καλαμάτα την Κυριακή ήταν μια μικρή γεύση για το τι θα ακολουθήσει από σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εξαίρεση ήταν η χθεσινή μέρα. Τα δε δεδομένα δείχνουν συνεχείς βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης, αλλά και χαλαζόπτωση.
Έτσι, λοιπόν, ο Κώστας Μενούνος συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε όλους, προετοιμασία όπου αυτή είναι εφικτή (καθάρισμα φρεατίων κ.λπ.), ενώ κατά τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και σε καμία περίπτωση να μη διασχίσουμε φουσκωμένους χειμάρρους.
Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΚ, μέσω του πρόεδρου Νίκου Μπασακίδη, δηλώνει ότι οι καθαρισμοί φρεατίων και ρεμάτων είναι συνεχείς, αλλά προτρέπει τους δημότες να είναι σε εγρήγορση για τα φρεάτια των γειτονιών τους.
Ειδικότερα, ο κ. Μπασακίδης δήλωσε ότι για τους αγωγούς ομβρίων της πόλης η φροντίδα είναι διαρκής, όμως συνέστησε στους πολίτες, όσο μπορούν, να καθαρίσουν τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους, καθώς είναι πάρα πολλά στην πόλη και είναι αδύνατο να καθαριστούν από το υπάρχον προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, που δίνει μάχη για αυτό.
Σχετικά με τα ρέματα, είπε ότι επίσης καθαρίζονται, και ειδικά όσα στο παρελθόν έχουν δείξει ότι είναι επικίνδυνα, κι έτσι οι είσοδοί τους είναι καθαροί.
Όσο για την ένταση των φαινομένων που θα ακολουθήσουν, ο κ. Μπασακίδης εξέφρασε την ελπίδα αυτά να μην είναι ακραία, διότι, όπως είπε, η όποια υποδομή σε όλες τις πόλεις του κόσμου έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί σε φυσιολογικά καιρικά φαινόμενα.
Στα πολύ ακραία, σχολίασε, όπως οι πλημμύρες της Καλαμάτας, δε θα μπορούσε κανένα σύστημα να ανταποκριθεί.
 Ο καιρός σήμερα (Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr)
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Τρίτη 22/1 προβλέπεται άστατος. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως τις πρωινές ώρες.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.
Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Προσοχή, τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται το ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασποβροχή.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ο "Μορέας" θέλει Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος 
«Παζάρια» για τις συμβάσεις παραχώρησης 
 Πολιτική «ίσων αποστάσεων» ζητούν από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, εν όψει των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο αναφορικά με την προοπτική επέκτασης/παράτασης των σχετικών συμβάσεων. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο εκτέλεσης έργων, στην προσπάθεια που γίνεται να μοχλευθούν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, εν μέσω έλλειψης δημοσίων κονδυλίων για νέα έργα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή", μέσω της παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων οι παραχωρησιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα άντλησης περισσότερων εσόδων και, μάλιστα, στο τέλος της περιόδου εκμετάλλευσης, κάτι που σημαίνει πολλαπλάσια κέρδη, καθώς θα έχουν αποπληρωθεί τα δάνεια και θα έχουν γίνει οι σχετικές αποσβέσεις.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σε όλες τις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την παράταση συμβάσεων παραχώρησης εκμετάλλευσης οδικών αξόνων (π.χ. Ισπανία, Γαλλία), αυτό έχει συμβεί επειδή έχουν τηρηθεί οι αρχές του ίσου ανταγωνισμού και οι προτεινόμενες παρατάσεις αφορούσαν στο σύνολο των υφιστάμενων συμβάσεων, ή έστω των περισσοτέρων. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι μόνο αν το υπουργείο προχωρήσει σε ταυτόχρονη προώθηση της παράτασης όλων των υφιστάμενων συμβάσεων, θα έχει τύχη το σχετικό αίτημα.
Παράλληλα, φορείς του κλάδου αναφέρουν ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί ορθό σχεδιασμό, ταυτόχρονη υλοποίηση για όλους και με αντίστοιχους όρους, δηλαδή τα έργα που θα εκτελεστούν ως αντισταθμιστικό όφελος προς το Δημόσιο να είναι σχετικά με τις συμβάσεις (π.χ. να αφορούν περιοχές από τις οποίες περνούν οι άξονες και όχι άσχετα τμήματα, ή έργα) και, κυρίως, σωστά κοστολογημένα, σε σχέση με το οικονομικό όφελος της εκάστοτε κοινοπραξίας. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί παράταση σύμβασης σε έναν άξονα, που θα ισοδυναμεί με πρόσθετα έσοδα π.χ. 200 εκατ. ευρώ και το αντισταθμιστικό να είναι ένα έργο 80 εκατ. ευρώ και κάποιες μελέτες.
Οι παραχωρησιούχοι έχουν, πάντως, προτείνει σημαντικά έργα ως αντιστάθμισμα μιας πιθανής παράτασης των συμβάσεων. Για παράδειγμα, η κοινοπραξία Μορέας, που εκμεταλλεύεται το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη -Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, έργα όπως οι άξονες Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος.  

***  Δεύτερη πανελλαδικά η Καλαμάτα στην ανακύκλωση ρουχισμού 
Τη 2η θέση σε επίπεδο χώρας κατέλαβε ο Δήμος Καλαμάτας, σε σύνολο 32 Δήμων, αναφορικά με τη συγκομιδή ρουχισμού προς ανακύκλωση, όπως έκανε γνωστό προς το δήμαρχο η εταιρεία RECYCOM, η οποία πραγματοποιεί την ανακύκλωση των ενδυμάτων και υποδημάτων που οι πολίτες αποθέτουν στους κόκκινους κάδους.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στο χρονικό διάστημα του έτους 2018 η εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων-υποδημάτων RECYCOM αποκόμισε από τους κάδους, που έχουν τοποθετηθεί στον Δήμο σας, συνολικά 135 τόνους ενδυμάτων - υποδημάτων, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση ενός υγιούς δικτύου ανακύκλωσης και της συνείδησης συνυπευθυνότητας, που αποτελεί προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης».
Κάθε πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όπως η ρίψη αντικειμένων εξ αμέλειας, επιλύθηκε άμεσα.
Παράλληλα, η RECYCOM συνεισέφερε στο Δημοτικό Παντοπωλείο, προσφέροντας τρόφιμα και είδη καθαρισμού (π.χ. όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, χλωρίνη, καφέ, ελαιόλαδο κ.λπ.) κάθε μήνα.
Η εταιρεία υπόσχεται πως «θα συνεχίσει να συνεισφέρει με περισσότερα αγαθά στο Δήμο σας, με στόχο τη βοήθεια περισσοτέρων άπορων οικογενειών», τονίζοντας ότι «από τη συγκομιδή του ρουχισμού βοηθήθηκαν και άλλοι συμπολίτες μας ανά την Ελλάδα».

***   Επιστρέφει από αύριο η κακοκαιρία στην Καλαμάτα -Η πρόγνωση του καιρού 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τρίτη 22/1/2019 προβλέπεται άστατος.          
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως τις πρωινές ώρες. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται  βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Προσοχή, τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν , στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασποβροχή.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr

***   Την πίτα της έκοψε η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας 
Την πίτα της έκοψε την Παρασκευή, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, παρουσία του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού του  νομού.
Κατά την ομιλία του ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας ευχήθηκε υγεία και δύναμη σε όλο το προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε και σε στοιχεία εγκληματικότητας στη Μεσσηνία, υποστηρίζοντας ότι αυτή έχει μειωθεί.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 2017 είχαν γίνει δεκατρείς ληστείες στη Μεσσηνία, ενώ πέρυσι μειώθηκαν στις πέντε.
Παράλληλα, σημαντικά μειωμένες είπε ότι είναι και οι κλοπές που έγιναν πέρυσι.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, οι αστυνομικοί του οποίου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κατάσχει πάνω από 7.500 χασισόδεντρα.  Β.Β.

***   17 εκατομμύρια για το Μέγαρο και 10 ευρώ είσοδο για συναυλία εγκαινίων 
Εγκαίνια με πληρωμή στο Μέγαρο της ματαιοδοξίας αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Ο πολυχώρος του Μεγάρου Χορού, που ολοκληρώθηκε με εκατομμύρια ευρώ και πολλές θυσίες, εγκαινιάζεται με επισημότητα την ημέρα της Υπαπαντής που γιορτάζει η πόλη μας.
Θα ήταν απόλυτα δίκαιο και αναμενόμενο να είναι προσκεκλημένοι μαζί με τους επισήμους στη γιορτή και οι δημότες, για τους οποίους στην ουσία κατασκευάσθηκε και λειτουργεί το πολύ όμορφο αλλά και δαπανηρό αυτό έργο. Με έκπληξη ανακοινώθηκε από το δήμαρχο ότι η γιορτή της συναυλίας των εγκαινίων θα έχει προσκλήσεις, αλλά και εισιτήριο των 10 ευρώ.
Πρώτη φορά στα χρονικά τελούνται εγκαίνια με εισιτήριο, την ίδια ώρα βέβαια που ο Δήμος με απόφασή του χρηματοδοτεί μέσω της «Φάρις» την εκδήλωση της συναυλίας με 27.500 ευρώ, με την όλη διοργάνωση να φθάνει στα 60.000 ευρώ.
Θα περίμενε κανείς ότι στην τελετή, που περίμενε η Καλαμάτα 15 χρόνια, θα υπήρχαν παραστάσεις δωρεάν και εκθέσεις καλλιτεχνικές σε συνεργασία με την πολιτιστική επιχείρηση «Φάρις» και τους οικοδεσπότες, ώστε να ξεναγηθούμε εμείς οι δημότες, μικροί και μεγάλοι, και να απολαύσουμε τις δυνατότητες και τη μεγαλοπρέπεια του ακριβοπληρωμένου αυτού έργου.
Ας μη λησμονούμε, επίσης, ότι όλοι οι δημότες και, μάλιστα, δύο και τρεις φορές σε πολλές περιπτώσεις, συμβάλλουμε με το πολιτιστικό τέλος της ΔΕΥΑΚ στις εκδηλώσεις.
Με την πολιτική του εισιτηρίου την ημέρα των εγκαινίων δίνουμε το μήνυμα ότι ο πολιτισμός στην Καλαμάτα και το Μέγαρο Χορού είναι είτε για τους λίγους είτε για τους τυχερούς με τις προσκλήσεις.
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου Επικεφαλής δημοτικής παράταξης, δημοτικού συμβούλου, μέλους Δ.Σ. «Φάρις»

***    Από το συμβόλαιο εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά στο συμβόλαιο αλήθειας του κ. Μητσοτάκη 
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία από τις πιο κρίσιμες ομιλίες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είχε πει στους βουλευτές, και μέσω αυτών προς τον ελληνικό λαό: εμπιστευθείτε με.
Η όλη ομιλία- λόγος φαινόταν και ήταν πειστική. Το ίδιο φαινόταν και ήταν η γλώσσα του σώματος (στάση σώματος, περιεχόμενο ομιλίας, τόνος φωνής κ.τ.λ.). Άλλωστε, εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε πως ο κ. Σαμαράς έπεισε το ακροατήριό του.
Εμπιστοσύνη σημαίνει πίστη στην εντιμότητα, στην ειλικρίνεια, στην αλήθεια, στην αξία. Σημαίνει αξιοπιστία. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη στις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις, αλλά και στις πολιτικές μας σχέσεις.
Για να έχει κάποιος εμπιστοσύνη σε κάποιον θα πρέπει να είναι αξιόπιστος, δηλαδή άξιος εμπιστοσύνης. Και βέβαια η αξιοπιστία δεν προκύπτει από τα λόγια, αλλά από τα έργα. Εν προκειμένω, έφθασε ο καιρός που ο λαός πλέον δεν πιστεύει «στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Πιστεύει στους ανθρώπους που κάνουν τα λόγια πράξη.
Αργότερα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διακήρυξε το «συμβόλαιο αλήθειας». Και η αλήθεια είναι μια αξία που χρειάζεται να κυριαρχήσει στον πολιτικό βίο της χώρας, γιατί μπαφιάσαμε στα ψέματα.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εν δυνάμει αυριανός πρωθυπουργός, γι’ αυτό οφείλει η δράση του να εμπνέεται από βασικές πολιτικές αρετές, όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, η αξιοκρατία, το μέτρο κ.τ.λ. Επιπλέον, δε χρειάζεται να λαϊκίζει, να κατεβαίνει στα λιμάνια, να ανεβαίνει στα αγροτικά τρακτέρ, όπως κάνουν κατά καιρούς οι λαϊκιστές. Οφείλει να είναι και να φαίνεται ηγέτης.
Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ δε σταματάει, γιατί, κυρίως, είπε πολλά-πολλά ψέματα. Επομένως, τις εκλογές θα τις κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να   αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης του λαού και να τηρήσει το «συμβόλαιο αλήθειας», διότι, διαφορετικά, έπειτα από λίγο χρόνο, ο λαός θα παύσει να τον εμπιστεύεται.
Οι πολίτες προσχωρούν στο «συμβόλαιο αλήθειας», αλλά αξιώνουν από τον κ Μητσοτάκη να αλλάξει πολλά. Μεταξύ άλλων αξιώνουν να:
*Ασκεί ο ίδιος αλλά και το κόμμα του την πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα.
*Μειώσει τους βουλευτές από 300 σε 200 και τα μέλη της κυβέρνησης από 48 σε 11-13.
*Εφαρμόσει το «πόθεν έσχες» αμέσως και να συμπεριλάβει όλους όσοι ασκούν δημόσιο λειτούργημα, από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας μέχρι τον κλητήρα.
*Σταματήσει την κουκουλοφορία και τους αναρχοφασίστες που τα κάνουν «γυαλιά-καρφιά». Άλλωστε, δήλωσε πως θα βάλει τέλος σε αυτό το αίσχος των Εξαρχείων.
*Σταματήσει τις καταλήψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων χωρίς χρονοτριβή, αφού σε καμία χώρα του κόσμου δε συμβαίνει αυτό το μπάχαλο, αυτή η ξεφτίλα.
Και μόνο αυτά αν γίνουν, τότε το όφελος θα είναι πολλαπλό, διότι η πολιτική, όταν ασκείται ως λειτούργημα, είναι η πιο σπουδαία δραστηριότητα και όχι μια ιδιοτελής υπόθεση. Έτσι η πολιτική θα είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αγώνας και αγωνία για την επίλυση των προβλημάτων του κοινού βίου. Επιπλέον, το σταμάτημα της καθημερινής βίας θα έχει πολλές θετικές επιδράσεις στον ψυχισμό των ανθρώπων, ιδίως των νέων. Σιγά σιγά, έτσι αθέατα, οι καρδιές των ανθρώπων θα μαλακώσουν. Θα γίνει κατανοητό ότι η συνύπαρξη απαιτεί συναίνεση και συμβιβασμό. Ο «Άλλος» όχι μόνο δεν είναι εχθρός, αλλά μπορεί να γίνει και φίλος.
Όπως φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι το κομματικό/ πολιτικό κατεστημένο που μοίραζε θέσεις και υποσχέσεις τελείωσε. Η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων, δημαγωγίας, λαϊκισμού και χρεοκοπίας. Ένα κατεστημένο, το οποίο, ακόμη και σήμερα, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του συνεχίζει να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Γερμανία κ.τ.λ. Ένα κατεστημένο που ψάχνει να βρει άλλους για να φορτώσει τις ευθύνες του. Ασφαλώς, σε αυτό το κατεστημένο ανήκει πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, το άκρον άωτον του λαϊκισμού. Γράφει ο Παύλος Μάραντος*   *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης. marantosp@gmail.com

***  Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε για το καλό της ειρήνης της φιλίας των λαών και της καταπολέμησης του εθνικισμού 
Πριν από λίγες  ημέρες  μετά την ολοκλήρωση στη Βουλή της FYROM της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών : Ο γνωστός αρχιφονιάς του UCK και τώρα «Πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, κ. Θάτσι, δήλωσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα καλό προηγούμενο για λύσεις που αφορούν σε περιπτώσεις όπως και το Κόσσοβο.»!!!
Επίσης,  το Αμερικάνικο ΥΠΕΞ αποδέσμευσε προς δημοσιοποίηση  την «Ολοκληρωμένη Εκθεση» («Integrated Country Strategy») για την Ελλάδα, η όποια   αποκαλυπτικά  γράφει:
Βασικός στόχος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής είναι  «η αντιμετώπιση της κακοήθους ρωσικής και κινεζικής επιρροής». Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας καλείται να στηρίξει το στόχο «να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».!!!
Απ’ αυτές  τις άκρως επικίνδυνες  για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή μας   δηλώσεις του κ. Θάτσι από τη μια και την αποκαλυπτική «Ολοκληρωμένη Έκθεση» του Αμερικάνικου ΥΠΕΞ από την άλλη προκύπτει, κατά τη γνώμη  μου χωρίς αμφιβολία, ότι  η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί το τέλος ενός οδικού χάρτη, προς την ειρήνευση, όπως λέει ο κ. Τσίπρας αλλά την ανασύνθεση της περιοχής κατά τις θελήσεις των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας δηλαδή των δυνάμεων  που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία και προξένησαν κατ αρχάς τον πόλεμο  και στη συνέχεια την Αμερικανονατοϊκή επέμβαση  και τους βομβαρδισμούς στην πρώην  Γιουγκοσλαβία .Στη συνέχεια η αποκαλυπτική «Ολοκληρωμένη Έκθεση» του Αμερικάνικου ΥΠΕΞ γράφει και  άλλα αποκαλυπτικά:
1. «Η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας  και   η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας», προσφέροντας «επιπλέον τοποθεσίες εκτός του κόλπου της Σούδας, για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».!!!
2. Η αμερικανική πρεσβεία αναλαμβάνει επίσης το έργο να «αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τις εταιρείες των ΗΠΑ που θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία των ΗΠΑ στις ΑΠΕ».!!!
3. Τέλος   σημειώνει «Οι Έλληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική δέσμευση. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα ΜΜΕ να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την πατροναρισμένη από κρατικές οντότητες παραπληροφόρηση».!!!
Συνεπώς ο κ. Τσίπρας, ο όποιος βάθυνε ακόμη περισσότερο την μετατροπή της Ελλάδας σε στρατιωτικοποιημένο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά Προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της Γερμανίας  και τη μετέτρεψε κυριολεκτικά σε «βαποράκι» των Αμερικανονατοϊκών και Γερμανικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων  ,δεν έκλεισε σε  καμία περίπτωση, όπως ισχυρίζεται ,αλλά αντίθετα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και γίνεται υπεύθυνος για  πολύ μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα  Βαλκάνια.
Του Θανάση Πετράκου

***   Διεθνή δίκτυα πόλεων 

Για να πάει η Καλαμάτα Μπροστά θέσαμε πέντε Στρατηγικούς Στόχους για την Ανάπτυξη του Δήμου μας. Ένας από αυτούς είναι και η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης, με την ένταξή της σε δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να τονίσει την ποιοτική της αναβάθμιση και να αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση.
Δίκτυο πόλεων είναι μία ομάδα πόλεων που όλες μαζί ευθύνονται αλλά και συμμερίζονται τους κοινούς στόχους, με σκοπό την επικοινωνία, τη συνεργασία και το συνεταιρισμό με όφελος:
α) Τη συντονισμένη προώθηση και προβολή της ταυτότητάς τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
β) Την πολυμερή και βιώσιμη συνεργασία με άλλους ΟΤΑ χωρών της Ε.Ε., με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και με τον εθελοντικό τομέα.
γ) Την προετοιμασία και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες τρίτων.
δ) Την απόκτηση τεχνογνωσίας, εμπειρίας, τεχνικών, βέλτιστων πρακτικών που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων σε τοπικό επίπεδο υπηρεσιών.
ε) Τη διευκόλυνση και παρακίνηση της απασχόλησης, αφού τα δίκτυα παρέχουν θέσεις εργασίας σε εκπαιδευόμενους νέους και επαγγελματίες και
στ) Την παροχή αυξανόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε νέους σε διάφορους τομείς πολιτικής.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η Επιτροπή με τις διαχειριστικές υπηρεσίες (Ageancies), η Επιτροπή των Περιφερειών, αλλά και διακρατικές οργανώσεις, καταρτίζουν και προτείνουν πληθώρα προγραμμάτων που απευθύνονται στις ευρωπαϊκές πόλεις.
Ενδεικτικά δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε Δίκτυα Πόλεων είναι το «Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014 – 2020» και το «URBACT III, 2014 – 2020». Στο πρώτο πρόγραμμα, το οποίο για την περίοδο 2016-2020 έχει για προτεραιότητες: (α) την κατανόηση και τη συζήτηση για τον Ευρωσκεπτικισμό, (β) την αλληλεγγύη σε καιρούς κρίσης, (γ) την καταπολέμηση του στιγματισμού των μεταναστών με διαπολιτισμικό διάλογο και αμοιβαία κατανόηση και (δ) τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, συμμετέχουν μέσα από διάφορα δίκτυα 17 Δήμοι της χώρας μας.
Το URBACT III, στο οποίο συμμετέχουν ήδη μέσω διαφόρων δικτύων 4 Δήμοι της χώρας μας, σκοπεύει να λειτουργήσει ως ένα Πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών και προώθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ώστε:
α) Να βελτιωθεί η ικανότητα των πόλεων στη διαμόρφωση και διαχείριση βιώσιμων αστικών πολιτικών και πρακτικών
β) Να βελτιωθεί η εφαρμογή των ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών και σχεδίων δράσεων στις πόλεις και
γ) Να εξασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες και οι φορείς λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, έχουν αυξημένη πρόσβαση στη γνώση για όλες τις πτυχές που αφορούν στην αειφόρο αστική ανάπτυξη, προκειμένου να βελτιώσουν τις πολιτικές τους.
Η Καλαμάτα πού είναι σε όλα αυτά; Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι κυριολεκτικά απούσα. Είναι πραγματικά κρίμα που ο Δήμος μας δε συμμετέχει σε κάποιο Διεθνές Δίκτυο Πόλεων και αυτήν την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε μέσα στο 2019. Η συμμετοχή στα δίκτυα θα ανοίξει νέους δρόμους για τους νέους μας. Σε αυτούς, κυρίως, αφιερώνεται η προσπάθειά μας.
Tου Βασίλη Κοσμόπουλου  Πολιτικού μηχανικού, υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας

***  Το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα και αποφασιστικότητα 
Μετά και από το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του νεαρού μαθητή στην περιοχή της Θουρίας το ποτήρι δείχνει να ξεχείλισε! Η ανοχή της Πολιτείας στην παραβατικότητα των Ρομά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας ξεπέρασε τα όρια της ανεκτικότητας και δείχνει ότι, παρά της διαβεβαιώσεις του επίσημου κράτους, τα προβλήματα διογκώνονται και η κοινωνική ανεκτικότητα είναι στα όριά της.
Η σχέση τους με το κράτος ήταν πάντα διεκδικητική όσον αφορά στα δικαιώματά τους, αλλά αρνούνταν πεισματικά και προκλητικά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα τελευταία χρόνια δε, που η οικονομική κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αυτοί απολαμβάνουν υψηλών επιδομάτων με ψευδή στοιχεία τις περισσότερες φορές, που φυσικά κανείς δεν τολμά να ελέγξει ή να τιμωρήσει.  Η Αστυνομία (χωρίς να είναι άμοιρη ευθυνών σε μερικές περιπτώσεις) ισχυρίζεται ότι οι όποιες προσπάθειές της πέφτουν στο κενό από τη στιγμή που οι παραβάτες συλλαμβάνονται, αλλά οι περισσότεροι αφήνονται άμεσα ελεύθεροι εξαιτίας της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Τι πρέπει να γίνει; Το προφανές: Το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις (καταστολή και τιμωρία) πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Οι αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΗ για κλοπές ρεύματος πρέπει να ενταθούν και όχι να γίνονται «τα στραβά μάτια». Η Δημοτική Αστυνομία οφείλει να απαγορεύσει, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, το παράνομο εμπόριό τους. Η ανοχή της Τροχαίας πρέπει να είναι μηδενική στην επικίνδυνη οδήγηση από Ρομά που δεν έχουν καν δίπλωμα (οι περισσότεροι από αυτούς ανήλικοι) κ.τ.λ.
Μόνο έτσι θα αρχίσει να περιορίζεται η αποθράσυνση και να μειώνεται η παραβατικότητά τους. Διαφορετικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά, ενώ και οι κάτοικοι μέσα στην απόγνωσή τους θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους μετατρέποντας τον τόπο μας σε «Φαρ Ουέστ»…
Προτεραιότητα για μας είναι το ελληνικό κράτος, επιτέλους, να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των νομοταγών πολιτών του, επαναφέροντας το -εντελώς χαμένο- αίσθημα ασφάλειας.
Δηλώνουμε δημοσίως ως δημοτικός συνδυασμός –και θα θέλαμε να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι- ότι το κύριο μέλημά μας θα είναι ο συνεχής αγώνας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην πόλη μας και οι συνεχείς παρεμβάσεις για την εμπέδωσή της.
Στις επερχόμενες εκλογές οι συμφωνίες και οι χρηματισμοί για την εξαγορά των ψήφων τους δεν έχουν καμία σχέση με μας.  Δημήτρης Κουκούτσης  Ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας

***  Να αντιδράσουμε συμμετέχοντας… 
Με απογοήτευση και αγανάκτηση η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το «ξεπούλημα» των ιστορικών κεκτημένων μας από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Το πάθος για εξουσία και η μανία για διατήρηση της «καρέκλας» βουλευτών και υπουργών φαίνεται ότι έχει θολώσει την κρίση τους. Οι Σειρήνες και οι εκπορευόμενες εκ διαφόρων κύκλων σκοπιμότητες οδηγούν την επίλυση του Μακεδονικού σε όλεθρο για την ιστορία και το μέλλον του τόπου μας.
Το χειρότερο σενάριο μοιάζει να επιβεβαιώνεται. Η κοινωνία παρακολουθεί σαστισμένη και αισθανόμενη απατημένη και προδομένη από αυτούς στους οποίους εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι συμφωνίες ανάμεσα σε δυο μέρη οφείλουν να διασφαλίζουν και να προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα εκατέρωθεν των συμβαλλομένων.
Δυστυχώς, η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί τόσο από τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, αποδεικνύεται επιζήμια για την ελληνική πλευρά. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μια αποκλειστικότητα χρήσης του όρου «μακεδονικός» στους προκλητικούς γείτονες.
Είναι περισσότερο κρίσιμο από ποτέ οι πολίτες να αντιδράσουμε. Να αντιληφθούμε και να κάνουμε απόλυτα κατανοητό ότι εμείς καθορίζουμε το μέλλον της χώρας μας.
Ως δημοτική παράταξη και ως υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας, αλλά και ενεργό στέλεχος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια, καλώ τους συμπολίτες μου και όλους τους Έλληνες να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Η κάθε ψήφος είναι σημαντική, αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας.
Συμμερίζομαι το αίσθημα απαξίωσης που νοιώθει μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, καθώς δεδηλωμένα «πιστεύω» ξεπουλιούνται για λίγους μήνες παραμονής στην καρέκλα της εξουσίας. Αυτή την οργή οφείλουμε να τη μετουσιώσουμε σε δύναμη ανατροπής. Ίσως αυτή να είναι η σημαντικότερη στιγμή στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας και εμείς θα δώσουμε το στίγμα για την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Στις επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές οι πολίτες έχουν δύο επιλογές ….
-Να αυξήσουν το ποσοστό αποχής, δηλαδή, αηδιασμένοι να απέχουν από την εκλογική διαδικασία και να εκτονώνουν την οργή τους βρίζοντας και καταγγέλλοντας στα κοινωνικά δίκτυα, στα καφενεία κ.λπ.
-Να σφίξουν τα δόντια, να αφήσουν τον καναπέ και να στηρίξουν με την ψήφο τους ή και με την υποψηφιότητά τους συνδυασμούς υπεύθυνων και άξιων υποψηφίων. Πολιτικών που έχουν αποδείξει ότι έχουν συνέπεια, ικανότητα, αρχές και ήθος, που αγαπούν την Πατρίδα και δεν προδίδουν τις αρχές τους.
Οι εκλογές, δεν είναι μια ασήμαντη διαδικασία που αφορά κάποιους λίγους.
Οι επιλογές αυτών που θα μας κυβερνήσουν έχουν ονοματεπώνυμο. Οι Πολίτες γράφουμε την Ιστορία. Με τη μη συμμετοχή μας απλώς ορίζουμε άλλους ως πρωταγωνιστές και συγγραφείς των σελίδων της ζωής μας, του μέλλοντος των παιδιών και του τόπου μας, της ιστορίας μας...
Στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές οφείλουμε να μην τους δώσουμε αυτό το δικαίωμα.
Ο συνδυασμός, που ανακοινώνουμε σε λίγες ημέρες, θα εκφράζει τη συμμετοχή στην πολιτική, τη συνέπεια, την πρόοδο, την ορθολογική ανάπτυξη, το σεβασμό σε αρχές και αξίες που έχει κατακτήσει μέσα από τους αγώνες του, σε κάθε ιστορική στιγμή, ο λαός του Δήμου Καλαμάτας.
Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ μας έχουν ονοματεπώνυμο. Όλοι γράφουμε ιστορία.
Της Ελένης Αλειφέρη   Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, υποψήφιας δημάρχου Καλαμάτας

*** Κονσταντίν Φιλίππου: «Ο Καλαματιανός που έχει κατακτήσει τη Βιέννη και τ’ αστέρια Michelin» 
 Θέλει να προσφέρει στους πελάτες του γεύσεις αυθεντικές, που να αντιπροσωπεύουν και τις δύο πατρίδες του. Πιστεύει πως μέσα από το μενού ενός εστιατορίου πρέπει να εκφράζονται και τα χαρακτηριστικά του τόπου στον οποίο αυτό βρίσκεται και η προσωπικότητα του μάγειρα. Τα αστέρια Michelin από μόνα τους δε σημαίνουν τίποτα, υποστηρίζει, αν τρως και δεν μπορείς να καταλάβεις πού βρίσκεσαι – στην Ιαπωνία, στη Γαλλία ή στην Αυστραλία!
Κονσταντίν Φιλίππου, σεφ, 39 ετών, αδιαμφισβήτητος σταρ της αυστριακής γαστρονομικής σκηνής. Πριν από λίγους μήνες πήρε το δεύτερο αστέρι Michelin. Το εστιατόριό του, στη Βιέννη, το οποίο έχει το όνομά του, θεωρείται ναός της υψηλής κουζίνας. Και στο κάζουαλ μπιστρό του, που ονομάζεται «Ο Boufes», ξετυλίγει τη δική του φιλοσοφία για τον μεζέ. Μπερδευτήκατε; Αφού το είπαμε εξαρχής ότι ο Κονσταντίν έχει δύο πατρίδες. Έλληνας από την πλευρά του πατέρα του, με καταγωγή από την Καλαμάτα, και με Αυστριακή μητέρα, γεννήθηκε στο Γκρατς. Έχοντας θητεύσει σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και διάσημων εστιατορίων –όπως του Γκόρντον Ράμσεϊ και του Μισέλ Ρου στο Λονδίνο αλλά και στο περίφημο «Arzak» στο Σαν Σεμπαστιάν– επέστρεψε στη Βιέννη για να υπογράψει την πρώτη κάρτα του, στο Novelli, κερδίζοντας έτσι το πρώτο του αστέρι. Το 2013 άνοιξε το δικό του εστιατόριο.
Ο Κώστας, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του στην Καλαμάτα, εκεί όπου από παιδί περνάει τα καλοκαίρια του, πολύ νωρίς συνειδητοποίησε τη σημασία και την αξία του φαγητού. «Οι γονείς μου πάντα μαγείρευαν στο σπίτι. Καλό και ποιοτικό φαγητό, αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο για εκείνους κι αυτό παραμένει για μένα, μέχρι σήμερα.
Ποτέ δε σκέφθηκα να ασχοληθώ με κάτι άλλο εκτός από την κουζίνα», λέει στην «Κ». Από τη μια, λοιπόν, η Ελλάδα, ο μεσογειακός πλούτος στα υλικά και η εξωστρέφεια. Κι από την άλλη, η στιβαρότητα της Κεντρικής Ευρώπης, η πιο μίνιμαλ αυστριακή προσέγγιση. Καταφέρνει και ισορροπεί ανάμεσά τους; Φαίνεται πως ναι. Στις κατσαρόλες και στα τηγάνια του μπαίνουν πρώτες ύλες και από τις δύο χώρες και στα πιάτα του συναντώνται οι δύο «σχολές»: «Η ελληνική γαστρονομία πάντα κουβαλάει μια αύρα διακοπών, μια αίσθηση χαλαρότητας, την πεποίθηση ότι η ζωή είναι απλή. Η αυστριακή γαστρονομία φέρνει στις μέρες μας, αλλά με φρέσκια ματιά, την παράδοση του “Gasthaus” (σ.σ. εστιατόριο/πανδοχείο)», εξηγεί. Κι ο ίδιος έχει αφομοιώσει και τις δύο επιρροές. Όταν μαγειρεύει μόνο ελληνικά, του λείπει η αυστριακή πλευρά του και αντιστρόφως, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.
 Η έμπνευση
Για τον Φιλίππου οι μεγαλύτερες αρετές ενός σεφ είναι «η υπομονή, η ακρίβεια και το πάθος». Έμπνευση αντλεί από όσα βρίσκονται εκτός κουζίνας. «Γι’ αυτό προσπαθώ να κάνω διαλείμματα. Να ξεκουράζομαι, να ταξιδεύω, να βλέπω καινούργια πράγματα, να σκέφτομαι».
Στην κουβέντα μας, η Καλαμάτα επανέρχεται κάθε τόσο. «Είναι η γενέτειρα του πατέρα μου. Εκεί άρχισαν όλα. Την αγαπώ βαθιά – και τον τόπο, και τους ανθρώπους του. Χρησιμοποιώ μόνο βιολογικό καλαματιανό λάδι, το οποίο παράγουν φίλοι μου. Έτσι, κάθε μέρα, πιάνοντάς το στα χέρια μου, θυμάμαι την καταγωγή μου».
Κι αν έπρεπε να συνοψίσει σε λίγες φράσεις τη φιλοσοφία του για τη μαγειρική; «Εκλεκτά προϊόντα και επικέντρωση στα υλικά. Καθαρές γεύσεις και αποφυγή της... φασαρίας».  Της Τασούλας Επτακοίλη, «Καθημερινή»

***  Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αύριο στην Καλαμάτα- Η πρόβλεψη 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 23/1/2019 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος.            
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες.
Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανότητα ξαφνικής συσσώρευσης υδάτων. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης, σφοδρής κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασποβροχή.
Προσοχή, λόγω του μεγάλου ύψους βροχής που έχει ήδη πέσει τον Ιανουάριο μέχρι τώρα, το έδαφος είναι κορεσμένο και σαθρό. Οι βροχές των επόμενων ημερών θα επιδεινώσουν την κατάσταση, προκαλώντας φουσκωμένους χείμαρρους και κατολισθήσεις. Επίσης οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα αποχετευτικά συστήματα.
  • Να γίνεται καθημερινά έλεγχος υδρορροών και φρεατίων.
  • Μην πετάτε σκουπίδια εκτός κάδων, που μπορεί να παρασυρθούν και να βουλώσουν τα φρεάτια
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις την ώρα των έντονων φαινομένων
  • Μην περνάτε δρόμους που έχουν καλυφθεί από νερά.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
***  Πλημμύρισαν για ακόμα μια φορά οι είσοδοι του ΤΕΙ και του Νοσοκομείου Καλαμάτας 
  
   
ΔΕΥΑΚ: Όταν ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά δε υπάρχει αυτή η εικόνα 
Μπορεί η εικόνα της λευκής Καλαμάτας να ήταν ξεχωριστή την Κυριακή, όμως η μεγάλη ποσότητα χαλαζιού και βροχής προκάλεσε ξανά μεγάλα προβλήματα. Το μεν χαλάζι σε καλλιέργειες, η δε βροχή σε πολλούς δρόμους του Δήμου Καλαμάτας και ειδικά μπροστά στο Νοσοκομείο και το ΤΕΙ. Δύο προβληματικά σημεία γνωστά σε όλους, αφού όταν υπάρχει δυνατή βροχόπτωση πλημμυρίζουν και, μάλιστα, το νερό περνά στην άλλη πλευρά μέσα από την παλιά εθνική οδό. Έτσι, τα δύο Ιδρύματα έγιναν απροσπέλαστα, με τη ΔΕΥΑΚ όμως να δηλώνει αισιόδοξη ότι, όταν ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα, αυτές οι εικόνες θα περάσουν στο παρελθόν.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Νίκος Μπασακίδης, δήλωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα, που είναι δύο φάσεων, με το ένα να ξεκινά από τη Θουρία και να φθάνει στο νοσοκομείο και το δεύτερο από το νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα, θα λύσουν τα παραπάνω προβλήματα.
Ειδικότερα για το πρώτο έργο, είπε ότι βρίσκεται στα τελειώματα και απαιτούνται κάποιες απαλλοτριώσεις, ώστε οι αγωγοί που έχουν κατασκευαστεί να απολήξουν στον ποταμό Άρι. Μάλιστα, ανέφερε ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο περάστηκε το 95% των εθελοντικών απαλλοτριώσεων, με τους ιδιοκτήτες δηλαδή να αποδέχονται το ποσό που έχει οριστεί για αυτές, άρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, άμεσα ο εργολάβος θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες.
Όσο για τη δεύτερη φάση, οι εργασίες, όπως παρατήρησε ο κ. Μπασακίδης, είναι σε πλήρη εξέλιξη και τις επόμενες μέρες, κι αφού εγκριθεί η κυκλοφοριακή μελέτη, ο αγωγός θα το τοποθετηθεί στο δρόμο και, ως εκ τούτου, θα συνδεθεί με τον αγωγό που έχει δημιουργηθεί στο έργο της πρώτης φάσης.
Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν μπροστά στο Νοσοκομείο και το ΤΕΙ, ο κ. Μπασακίδης επανέλαβε ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Όταν αυτό γίνει, δε θα υπάρχουν τέτοιες εικόνες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο η τυποποίηση 
Με το Silicon Valley να μπαίνει δυναμικά στη βιομηχανία τροφίμων, τους Αμερικανούς καταναλωτές να απομακρύνονται ολοένα και με ταχύτερους ρυθμούς από την λογική του γρήγορου φαγητού και να κατευθύνονται αποφασιστικά στο σπιτικό μαγείρεμα, τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να χάνουν κέρδη που κερδίζουν μικρότερα ανεξάρτητα μπραντς, μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως το φαγητό είναι το νέο ίντερνετ. Λέγοντας τα παραπάνω προλόγισε ο Άρης Κεφαλογιάννης, ο ισχυρός άντρας της Gaea, το δεύτερο μέρος της ημερίδας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της απονομής των Βραβείως Αγρότης της Χρονιάς 2019, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εφημερίδα Agrenda.
Στο πάνελ που ακολούθησε, ο Άγγελος Μοχλούλης, γενικός διευθυντής της Pieralisi Hellas A.E, ανέφερε πως χωρίς ποιότητα, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα. “Κάποτε έβρισκες αγοραστή, τώρα όμως οδεύουμε σε μια περίοδο όπου αν δεν παράξεις καλό ελαιόλαδο, δε θα βρεις αγοραστή”.
Νωρίτερα ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως αν και παλαιότερα η Ελλάδα είχε το καλύτερο ελαιόλαδο παγκοσμίως, πλέον το έχει χάσει. “Το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει ο Έλληνας παραγωγός είναι η ποιότητα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε λέγοντας πως στο πλαίσιο αυτό άλλος δρόμος εκτός από την τυποποίηση δεν υπάρχει, ενώ η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μακροχρόνιες προσπάθειες και υπομονή. “Να είμαστε ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού”, κατέληξε ο ίδιος.
 Η μελέτη και μια τίμια συμφωνία ανάμεσα σε παραγωγούς και μεταποιητές είναι το παν στις επιτραπέζιες ελιές
Τι γίνεται στις ΗΠΑ με τους δασμούς; Τι κάνουν οι Ισπανοί για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί; Γιατί πέφτει η ελληνική παραγωγή; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς και οι νέες καταναλωτικές τάσεις, είναι μελέτη απαραίτητη από εδώ και πέρα για κάθε παραγωγό και ενώσεις παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και συγκεκριμένα της επιτραπέζιας, που θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.
Τα παραπάνω υποστήριξε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Olymp SA. «Η σκακιέρα είναι καθορισμένη. Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι, ή μαζί θα τα καταφέρουμε, ή μαζί θα βουλιάξουμε», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο από εδώ και πέρα παραγωγοί και μεταποιητές να συνεργάζονται σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, προκειμένου να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος. «Σταθερές τιμές και σταθερή ποιότητα. Να κάνουμε μια τίμια συμφωνία με σταθερές τιμές», είπε.
 Εντός εξαμήνου 
πιστοποιημένο μητρικό υλικό
 Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας (ΕΦΕ) και Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα είναι το πιστοποιημένο μητρικό υλικό, το οποίο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι έτοιμο προς διάθεση σε φυτωριούχους για αναπαραγωγή πιστοποιημένου υλικού, ανακοίνωσε ο Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής του ΕΛΓΟ, λέγοντας πως “μιλήσαμε για την ανάγκη διαφοροποίησης, για ένα προϊόν που βγαίνει σε μια επιθετική αγορά. Προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες και να εκπαιδεύσουμε τους παραγωγούς, αλλά βλέπουμε ότι δεν έχουμε καν λύση στην πρώτη φάση της ελαιοκομίας που είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό. Ο παραγωγός ξεκινά με ένα αβέβαιο προϊόν που θα ζήσει πολύ περισσότερο από τον ίδιο. Με την πρωτοβουλία αυτή. όμως, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλη την Ελλάδα, όταν λέμε κορωνέικη, εννοούμε κορωνέικη. Πάμε προς την κατεύθυνση που χρειάζεται η αγορά, ένα υλικό που συνδέεται με υψηλή και ποιοτική παραγωγή αλλά και δυνατότητα ελέγχου της νοθείας στα τελικά προϊόντα”, ανέφερε ο κ. Κουμπούρης.

***   Η πορεία αποκατάστασης του ηρώου του Σταδίου στην Αρχαία Μεσσήνη 
   
  
Μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης μας δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε - από φωτογραφίες- την πορεία αποκατάστασης του ηρώου – μαυσωλείου του Σταδίου της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο γεγονός που συνοδεύει το φωτογραφικό υλικό, σημειώνει: «Πολλές φίλες και φίλοι με ρωτούν συχνά σε ποια κατάσταση βρισκόταν το ναόσχημο δωρικού ρυθμού Μαυσωλείο της οικογένειας των Σαιθιδών καθώς και το υψηλό podium, πάνω στο οποίο εδράζεται, όταν ήλθε στο φως με τις πρώτες ανασκαφές μας στο νότιο πέρας του Σταδίου.
Αναρτώ ορισμένες έγχρωμες απόψεις που εικονίζουν “περιληπτικά” και συμπυκνωμένα την πολύχρονη κοπιώδη διαδικασία της ανασκαφής και της πλήρους σε συνέχεια αποκατάστασης της μορφής του μνημείου αυτού, της γέννησής του δηλαδή μέσα από έναν άμορφο σωρό λίθων και σπασμένων αρχιτεκτονικών μελών».
 Το ηρώο του Σταδίου
Αναπόσπαστο στοιχείο του Σταδίου αποτελεί το Ηρώο, που είχε τη μορφή πρόστυλου τετρακιόνιου δωρικού ναού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του σταδίου κτισμένος πάνω σε ορθογώνιο πόδιο, που προεξέχει από το τείχος σαν προμαχώνας. Το ναόσχημο κτίσμα ήταν ταφικό, αποτελεί ένα είδος ηρώου-μαυσωλείου, που εντάσσεται στην παράδοση των μικρασιατικών μαυσωλείων.
Σε ορισμένα στοιχεία του σχετίζεται και με το Ηρώο της Καλυδώνος. Προσωπικότητα με πλούτη και επιρροή, στην οποία απένεμαν οι Μεσσήνιοι κατά την πληροφορία του Παυσανία (4. 32,2) τιμές ήρωος, ήταν ο Μεσσήνιος ισόβιος αρχιερέας και ελλαδάρχης Σαιθίδας.
Είναι, επομένως, βέβαιο ότι το ηρώο-μαυσωλείο του Σταδίου ανήκε στην οικογένεια των Σαιθιδών. Σε αυτό ενταφιάζονταν και δέχονταν ηρωικές τιμές τα επιφανή μέλη της οικογένειας, από της ίδρυσης του Ηρώου τον 1ο αι μ.X. ως τα χρόνια τουλάχιστον της επίσκεψης του Παυσανία (155-160 μ.X).

***  Επιτακτική ανάγκη η άμεση συντήρησή του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας 
Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα για απαξίωσή του 
Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που εισπράττει το κράτος τα τελευταία χρόνια- και- από τη Μεσσηνία στον τομέα της Δικαιοσύνης (ένσημα, παράβολα, χρηματικές ποινές κ.ά.) έχουν τουλάχιστον τριπλασιασθεί, το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας κάθε χρόνο αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα.
Η εισροή υδάτων, όταν βρέχει, είναι μόνιμο φαινόμενο και τα πρώτα έντονα σημάδια διάβρωσης είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού. Οι σιδερένιες συνδέσεις στους ορόφους έχουν σκουριάσει, οι ψευδοροφές πέφτουν και τις προηγούμενες μέρες «έσκασαν» μέχρι και τα μάρμαρα στο ισόγειο!
Την επιτακτική ανάγκη για άμεσα συντήρηση του κτηρίου επισημαίνουν, μιλώντας στο «Θ», ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων.
 Δικηγορικός Σύλλογος
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, επισήμανε πως το Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα κτήριο που έχει άφθονους χώρους και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλές δικαστικές υπηρεσίες. «Όμως, έχει από την αρχή παρουσιάσει προβλήματα εισροής νερών από τις βροχές σε διάφορα σημεία του, καθώς και λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα ψύξης – θέρμανσης.
Παρά τις φιλότιμες και διαρκείς προσπάθειες της επιτροπής συντήρησης του κτηρίου και του ενός κατά βάση συντηρητή, είναι φανερό ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για εκτεταμένες δομικές επιδιορθώσεις. Χρειάζεται, προφανώς, ειδική μελέτη από το υπουργείο και το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων», σημείωσε ο κ. Ξηρογιάννης.
Παρατήρησε, επίσης, ότι στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ενημέρωσε ότι στα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα του υπουργείου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των δικαστικών κτηρίων της χώρας.
«Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το συγκεκριμένο κτήριο, διότι η συνεχής διάβρωση από τα νερά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα δομικά προβλήματα. Εκτός από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το ΤΑΧΔΙΚ εισπράττει ποσά από τα ένσημά του, από χρηματικές ποινές ή ποινές στερητικές της ελευθερίας που μετατρέπονται σε χρηματικές, από έξοδα ποινικής διαδικασίας, από Υποθηκοφυλακεία και από λοιπά παράβολα δικαστικών διαδικασιών, όπως το παράβολο αναβολής και, συνεπώς, έχει και δικές του σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης και παρέμβασης», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Ξηρογιάννης.
 Δικαστικοί Υπάλληλοι
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Διονύσης Λαμπρόπουλος, παρατήρησε ότι με το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πρόσφατα την περιοχή μας εμφανίστηκαν πιο έντονα τα προβλήματα στατικής συντήρησης που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. «Είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και οι συνθήκες, σε σχέση με τα Δικαστικά Μέγαρα σε άλλες πόλεις, είναι πολύ καλές. Όμως, παρότι η Επιτροπή Διαχείρισης και η Εκτελεστική Επιτροπή του Κτηρίου προσπαθούν (έχουν φροντίσει και έχουν γίνει πραγματογνωμοσύνες από αρμόδιους μηχανικούς του Δήμου και έχουν σταλεί αιτήματα στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για έγκριση κονδυλίων για τις απαραίτητες εργασίες), υπάρχει ελλιπής στατική συντήρηση λόγω μη έγκρισης των κονδυλίων. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δυστυχώς θα οδηγηθούμε με μαθηματική σιγουριά σε απαξίωση, σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε χώρο απονομής δικαιοσύνης του 21ου αιώνα. Ήδη βλέπουμε νερά που τρέχουν μέσα στο κτήριο, ψευδοροφές να διαλύονται και να πέφτουν, μάρμαρα που σηκώνονται από τη θέση τους λόγω της υγρασίας. Ο τεχνικός συντηρητής του κτηρίου, πέραν της συμβάσεώς του, προσπαθεί να επιδιορθώνει τις ατέλειες αυτές, πλην όμως αυτό δεν επαρκεί.
Ως Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων θα έρθουμε άμεσα σε συνεννόηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ώστε μαζί να γίνουμε αρωγοί της Επιτροπής Διαχείρισης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κτηρίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους δράσεις, τρόπους «πίεσης» του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., ώστε να εγκρίνει τα κονδύλια για τις αναγκαίες εργασίες, αλλά και να επισπεύσει άλλες ενέργειες που εποπτεύει, όπως το αίτημα που του έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο για παροχή ενεργειακού πιστοποιητικού του κτηρίου, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί αίτημα ένταξης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Πρέπει, βέβαια, να ομολογήσω, ότι δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ως προς τις εγκρίσεις των κονδυλίων, αφού αυτές από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. δίνονται με το σταγονόμετρο. Ακόμα και το ποσό που εγκρίθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τόσο μικρό, που αναγκαστικά θέρμανση δίνεται μόνο στα ακροατήρια του ισογείου και όχι στο υπόλοιπο κτήριο, προκειμένου να υπάρχει θέρμανση των ακροατηρίων για μεγαλύτερο διάστημα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι στα γραφεία να εργάζονται με τα μπουφάν τους και ο κόσμος στους διαδρόμους να παγώνει. Πάλι, βέβαια, είμαστε σε καλύτερη μοίρα, π.χ. από τους συναδέλφους στην Καβάλα, για τους οποίους δεν εγκρίθηκε καθόλου ποσό για θέρμανση και αποφάσισαν διακοπή των εργασιών καθημερινά μέχρι 18/1/2019 και κατά τις ώρες από 7.00 έως 9.00 π.μ., λόγω ψύχους», τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Προβλήματα στο δρόμο για Μάνη λόγω του χαλαζιού 
 
Το χαλάζι που έχει πέσει, είναι τόσο πολύ που η κυκλοφορία στο δρόμο από την Καλαμάτα για τη Μάνη γίνεται με δυσκολία.
Ειδικότερα στις πρώτες στροφές μετά το Messinian Bay, το ένα ρεύμα του δρόμου έχει κλείσει και στο σημείο έχουν σπεύσει οχήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

***  Έκλεισε ο δρόμος για Μάνη (φωτογραφίες και βίντεο) 
  
Η μεγάλη ποσότητα χαλαζιού που έπεσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ήταν ικανή για να ακινητοποιήσει πολλά αυτοκίνητα στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Αρεόπολης λίγο χιλιόμετρα μετρά μετά τη διασταύρωση του Messinian Bay.
Έτσι όσο περνούσε η ώρα σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων με την Αστυνομία να κλείνει το δρόμο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι οδηγοί είναι σταματημένοι στο σημείο πάνω από μία ώρα, ενώ στο σημείο σπεύδει και όχημα της Περιφέρειας, πάντως αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία και μόνο από το ένα ρεύμα.
Video: 
    

***  ΒΟΜΒΑ! Η ΝΔ στηρίζει τον Τσίπρα για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ…

~  Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία της ψηφοφορίας της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.  Η κυβέρνηση βάζει τον πήχη στους 151 βουλευτές και δυστυχώς-όπως δείχνουν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις- τους έχει βρει. Ωστόσο, ας δούμε λίγο τι προβλέπει το Σύνταγμα σε σχέση με την διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί με 180 βουλευτές με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος παράγραφος 2 το οποίο προβλέπει ότι: «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών», δηλαδή 180 βουλευτές. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα «ξεχάσει» αυτή την παράγραφο και θα περάσει τη Συμφωνία. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος που θα τη σταματούσε και θα υπενθύμιζε τί προστάζει το ελληνικό Σύνταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντιθέτως, η ΝΔ σε καμία ανακοίνωση σχετικά με το σκοπιανό δεν έχει επικαλεστεί το συγκεκριμένο Άρθρο και δεν ζητάει εφαρμογή του. Μήπως τη συμφέρει να περάσει η Συμφωνία και οι όποιες αντιδράσεις εκδηλώνονται είναι απλά για τα μάτια του κόσμου;.. Τροφή για σκέψη…
***   Εμετικές δηλώσεις ΦΙΛΗ για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ: Υπάρχουν πολλές Μακεδονίες… (ΒΙΝΤΕΟ)
Για άλλη μια φορά σοκάρει και προκαλεί οργή ο Νίκος Φίλης, σε δηλώσεις για τη Μακεδονία.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική, υπάρχουν πολλές Μακεδονίες. «Υπάρχουν πολλές Μακεδονίες, Μακεδονίες των άλλων, που ρητά καθορίζεται στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την υπογραφή τη δική μας, την ελληνική. Όταν λοιπόν ακούμε την ιαχή «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», αυτή εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός, ως αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών της χώρας. Ίσως να μην ακούγεται καλά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», συνέχισε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας: «Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, έγινε ελληνική. Γιατί πληθυσμιακά η Μακεδονία μέχρι το 1912-13 και 1921-22 που ήρθαν οι πρόσφυγες δεν είχε πλειοψηφία ελληνική, παρά μόνο σε ορισμένες ζώνες στο νότο. Έγινε ελληνική μέσα από τις ανταλλαγές, μέσα από τις δύσκολες περιπέτειες που ζήσαμε ως έθνος εμείς και άλλα έθνη στην περιοχή».
***   ΒΟΜΒΑ! Κινδυνεύει η δημοκρατία από τη Συμφωνία των Πρεσπών…

«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” είναι θρίαμβος για την ΕΕ, αλλά ανησυχητική για τη δημοκρατία», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του TIME και το οποίο υπογράφει ο Αγγελος Χρυσόγελος, ερευνητής του Weatherhead Center for International Affairs του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος συνεργάζεται και με το think tank Chatham House. Για την ΕΕ, επισημαίνει το άρθρο, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια γεωπολιτική νίκη και μια δικαίωση του οράματος για το πώς πρέπει να λειτουργεί η διεθνής πολιτική. Ομως, τονίζει ο αρθρογράφος, υπάρχουν τρία προβλήματα με αυτό το αφήγημα: η πολιτική διαδικασία που απαιτείται, το γεγονός ότι η Συμφωνία δεν είναι δημοφιλής στις δύο χώρες και ότι αναζωπυρώνει τις εντάσεις. Μάλιστα, ο αρθρογράφος περιγράφει με σκληρούς όρους τις κινήσεις που έκαναν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να διασφαλίσουν την επικύρωση της Συμφωνίας από τα κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
«Η ΕΕ επέλεξε να αγνοήσει τις προβληματικές διαστάσεις της διαδικασίας επικύρωσης που έχει θέσει σε δοκιμασία τις συνταγματικές νόρμες και τις αρχές του κράτους δικαίου τόσο στη “Μακεδονία” όσο και στην Ελλάδα. Επειδή ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έχουν ισχνή πλειοψηφία στα κοινοβούλιά τους, η προώθηση της συμφωνίας και στις δύο χώρες απαίτησε πολιτικά παζάρια που δοκίμασαν τα όρια της νομιμότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Στην Αθήνα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη από ό,τι στα Σκόπια, επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Η κυβέρνηση Τσίπρα επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία, όμως η μικροσκοπική πλειοψηφία του βασίζεται σε κάποιους που αντιτίθενται στη Συμφωνία, οι οποίοι δελεάστηκαν με την υπόσχεση κυβερνητικών θέσεων. Ο Τσίπρας αναμένει να επικυρώσει τη Συμφωνία αυτή την εβδομάδα, παίρνοντας βουλευτές από μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πιθανόν θα επιβραβευτούν με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματός του στις επόμενες εκλογές. Ηδη, αντιπολίτευση κατηγορεί τους τελευταίους μήνες τον Τσίπρα για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και τις ένοπλες δυνάμεις. Τώρα, η “συρραφή” πλειοψηφιών για διαφορετικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο έχει θέσει σε δοκιμασία τις νόρμες της κοινοβουλευτικής και συνταγματικής διαδικασίας και συνέβαλε στην περαιτέρω δυσπιστία των Ελλήνων για το πολιτικό σύστημα», επισημαίνει ο αρθρογράφος. Όσο για την ΠΓΔΜ, επισημαίνει ότι ο Ζάεφ χρησιμοποίησε τόσο απειλές για δικαστικές διαδικασίες, όσο και έναν αμφιλεγόμενο νόμο για μερική αμνηστία, για να κάνει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. «Βουλευτές τις αντιπολίτευσης στα Σκόπια φέρεται ότι ήταν απίστευτη πίεση, τόσο από υποστηρικτές όσο και από αντιπάλους της Συμφωνίας, ανάμεσά τους και ξένες κυβερνήσεις, για να ψηφίσουν αντίστοιχα. Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για απειλές σωματικής βίας ή δωροδοκίες», επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα. Αντιδράσεις και στις δύο χώρες Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών προωθούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ενάντια στις επιθυμίες μεγάλου τμήματος και των δύο λαών. Σημειώνει ότι στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση απέτυχε να κερδίσει το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, «μία ψηφοφορία που η ΕΕ επέλεξε να αγνοήσει», σχολιάζει. Στην Ελλάδα, συνεχίζει, όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ισχυρή πλειοψηφία κατά της Συμφωνίας. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά και στις τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της Συμφωνίας, σημειώνοντας το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, την Κυριακή «που διαλύθηκε διά της βίας από την αστυνομία», ενώ επισημαίνει ότι οι εικόνες από το Σύνταγμα «θύμισαν τις σκοτεινότερες ημέρες της κρίσης της ευρωζώνης και τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Αθήνα». Αναζωπύρωση των εντάσεων  Ακόμη και ο γεωπολιτικός στόχος της σταθεροποίησης της περιοχής τίθεται σε κίνδυνο από τη Συμφωνία, επισημαίνει ο αρθρογράφος, επειδή είναι τόσο «εκρηκτικό το πολιτικό μείγμα σε Ελλάδα και “Μακεδονία”». «Στην Ελλάδα, η Συμφωνία αμαυρώνει τη δημόσια εικόνα της ΕΕ, διακόπτοντας μια περίοδο αργής και οδυνηρής αποκατάστασης μετά την κρίση. Σε μια χώρα που είναι ακόμη σημαδεμένη από την οικονομική κρίση και είναι πάντα επιρρεπής σε λαϊκιστικές υποτροπές, η αναζωπύρωση του εθνικισμού από μια Συμφωνία που στηρίζουν οι Βρυξέλλες είναι κόντρα στο συμφέρον της ΕΕ για τη σταθερότητα σε μια χώρα- μέλος της ευρωζώνης», επισημαίνει το TIME. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ακόμη παράδειγμα της γραφειοκρατικής διακυβέρνησης που συχνά αγνοεί την πολιτική πραγματικότητα και τις λαϊκές ευαισθησίες, καταλήγει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στην ΕΕ. Πάνω από όλα, τονίζει, αντικατοπτρίζει μια στάση που θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ ως “γιατρειά” για σύνθετα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά επίσης ανέχεται παζάρια με αμφιλεγόμενες ελίτ και κάνει τα στραβά μάτια τις μεθόδους τους, αρκεί να έχουν αποτελέσματα υπέρ της ΕΕ. Σε μια εποχή με σοβαρά προβλήματα με το κράτος δικαίου σε κάποιες χώρες της ΕΕ και λαϊκό ξεσηκωμό σε άλλες, τέτοια προσέγγιση στα προβλήματα της ΕΕ είναι κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική», καταλήγει.  iefimerida.gr

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Για το  Κύπελλο Ελλάδας  σήμερα  22-01-2019 :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  2-0  .- ^
Τα   γκολ  : 53΄ Ντουρμισάϊ  , 75΄ Σαραμαντάς .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  5-0  .- ^
Τα  γκολ : 5΄ Μάτος ,  38΄Τζάμπα , 46΄ Λημνιός , 54΄ Τζάμπα , 67΄ Μίσιτς  ,   .- ^

*** Την Πέμπτη το πρωί το Τσιτσιπάς-Ναδάλ
Το πρωί της Πέμπτης θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Αυστραλιανού Οπεν τένις ανάμεσα στον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Ράφα Ναδάλ από όπου θα προκύψει ο πρώτος φιναλίστ του Grand Slam της Μελβούρνης. 
***  Πανάξια νίκη – οξυγόνο, 2-1 χθες για τον Πάμισο 
Την παρθενική του εντός έδρας νίκη στον εφετινό μαραθώνιο του 8ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, πέτυχε ο Πάμισος Μεσσήνης, μιας και επικράτησε στην έδρα του 2-1 του φορμαρισμένου ΑΟ Κατασταρίου. Μια πανάξια νίκη για τους «πράσινους» της Μεσσήνης, οι οποίοι εκτός από τα δύο γκολ έχασαν ορισμένες αξιόλογες ευκαιρίες.
Ο Πάμισος Μεσσήνης παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενους εντός έδρας αγώνες (οι ποδοσφαιριστές του έπαιξαν με πάθος) και πανηγύρισε έτσι τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα.
Με τη χθεσινή της νίκη η ομάδα της Μεσσήνης έφθασε τους 7 βαθμούς και δείχνει ότι θα παλέψει για τη σωτηρία.  Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι ο τεχνικός Μιχάλης Φασουλής έχει πλέον περισσότερες λύσεις μετά το μπαράζ μεταγραφών των προηγούμενων ημερών.
Για τον Πάμισο Μεσσήνης έκανε ντεμπούτο ο νεοαποκτηθείς μεσοεπιθετικός Βαγγέλης Χελάς.
Στον πάγκο του Παμίσου Μεσσήνης δεν κάθισε ο προπονητής Μιχάλης Φασουλής, μιας και είχε αποβληθεί στον προηγούμενο αγώνα με την ΑΕ Πελλάνας Καστορείου. Ο κ. Φασουλής παρακολούθησε το ματς με μεγάλη αγωνία από την κερκίδα και μετά τη λήξη πανηγύρισε μαζί με τους ποδοσφαιριστές τη σημαντική νίκη.
Ο αγώνας αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου από την έντονη βροχόπτωση.
 ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
17΄ο Γιάννης Μωράκης σέντρα, ο Βασίλης Αλεβίζος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.
26΄ ο Μάριος Καρδάσης σέντρα, ο Ανδρέας Μεζίνη με δυνατό σουτ αιφνιδίασε τον Βαγγέλη Καπατσώρη, ισοφαρίζοντας σε 1-1.
29΄ ο Μάριος Κάρδαρης εκτέλεσε κόρνερ, ο Βαγγέλης Καπατσώρης απέκρουσε υπό την πίεση του Καρβούνη, που με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ ακυρώθηεκ για φάουλ στον «πορτιέρο» των πρασίνων της Μεσσήνης.
39΄ ο Βαγγέλης Χελάς δυνατό σουτ, μόλις άουτ.
50΄ ο Ηλίας Ηλιόπουλος ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Καρβούνη και ο διαιτητής Παναγιώτης Παναγάκος έδωσε το πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Βασίλης Αλεβίζος διαμορφώνοντας το 2-1.
Ήταν το δεύτερο προσωπικό γκολ του Αλεβίζου, ο οποίος δείχνει πως είναι σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι, μιας και είχε  πετύχει με τον ίδιο τρόπο γκολ και στο προηγούμενο ματς με την ΑΕ Πελλάνας Καστορείου στη Σπάρτη.
64΄ο Βαγγέλης Χελάς εκτέλεσε κόρνερ, ο Ηλίας Ηλιόπουλος γυριστό σουτ, άουτ.
67΄ ο Στάθης Βλάχος ανατράπηκε λίγο πριν την περιοχή από τον Καρβούνη, αλλά ο διαιτητής Παναγάκος δεν υπέδειξε την παράβαση.
77΄ ο Ανδρέας Μεζίνη γυριστό σουτ, ο Βαγγέλης Καπατσώρης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
81΄ ο Μάριος Κάρδαρης σέντρα, ο προωθημένος Καρβούνης γυριστή κεφαλιά, ο Καπατσώρης απέκρουσε σε κόρνερ.
Βοηθοί ήταν οι Παναγιώτης Σόβολος από την ΕΠΣ Λακωνίας και ο Παναγιώτης Τσούκας από την ΕΠΣ Αρκαδίας.
Αποβλήθηκε στο 85΄ (με δεύτερη κίτρινη κάρτα) ο Καρβούνης (ΑΟ Κατασταρίου). Κίτρινη κάρτα είδαν οι Ηλιόπουλος, Μανιατέας (Πάμισος), Τηλιόπουλος (ΑΟ Κατασταρίου).
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Καπατσώρης, Αριστομενόπουλος, Νινιός, Φιλόπουλος, Αλεβίζος, Μωράκης, Βλάχος (72΄Μάραντος), Παπαδόπουλος (92΄ Γεωργουδιός), Κοντομανωλόπουλος (78΄ Μανιατέας), Ηλιόπουλος, Χελάς.
ΑΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ (Δημήτρης Νόλης): Δρακόπουλος, Παναγόπουλος, Κουρέλλας, Καρβούνης, Τηλιόπουλος, Σωτηρόπουλος, Μπριλάκης, Κορφιάτης (61΄ Μαρίνος), Μεζίνη, Κάρδαρης, Μαρούδας.
Το ματς παρακολούθησαν 100 περίπου φίλαθλοι.
 Eνίσχυση στην επίθεση με Άγγελο Γεωργιόπουλο
Στον Πάμισο Μεσσήνης επέστρεψε ο 25χρονος επιθετικός Άγγελος Γεωργιόπουλος (ξεκίνησε τη σεζόν στον Παναργειακό, ενώ παλιότερα αγωνίστηκε σε ΑΟ Κυπαρισσίας, Καλαμάτα, Πάμισο Μεσσήνης, Τσικλητήρα Πύλου, Αιολικό κ.ά). Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στο ρόστερ των «πρασίνων» της Μεσσήνης για τη συνέχεια του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής.

***  ΧΘΕΣ , .... Λαμία-Παναθηναϊκός   1-0  .-  ^ 
Τα γκολ : 52΄  Μπερτόλιο  ,
Διαιτητής : Πραξιτέλης Ζαχαριάδης  ,
Κάρτες : 14΄ Χρ.  Δώνης , 16΄ Βασιλαντωνόπουλος , 24΄  Τόμας , 49΄ Μπαράλες , 55΄ Μακέντα,67' Κίτρινη κάρτα στον Γιόχανσον, για φάουλ. , 79' Κίτρινη κάρτα τον Κάτσε.
Συνθέσεις :Λαμία; Αυτό το απαρτίζουν οι Σαράνοφ, Βασιλαντωνόπουλος, Πλιάτσικας, Αντέτζο, Βάντερσον, Μπλάζιτς, Δημούτσος, Μπερτόλιο, Τομάς, Καραμάνος και Μπαράλες.- 
Στον πάγκο των γηπεδούχων θα καθίσουν οι Μελίσσας, Παπαργυρίου, Καρυπίδης, Καραγκούνης, Έπσταϊν, Τσούκαλος και Μπουλούλης.
Στον πάγκο των φιλοξενούμενωνθα καθίσουν οι Ξενόπουλος, Άλτμαν, Χατζηθεοδωρίδης, Παντελάκης, Βέργος, Τζανδάρης και Καμπετσής.
~** Από την πλευρά του ο ΠΑΟ δεν υπολογίζει στους Κουλιμπαλί, Πούγγουρα, Κουρμπέλη και Ινσούα.-
***  36' Πρώτη αλλαγή, αναγκαστική, για τη Λαμία. Ο Μπουλούληςαντικαθιστά τον τραυματία Μπλάζιτς. , 59' Αλλαγή για τον ΠΑΟ. Ο ΆλτμανΜπαίνει αντί του Μουνιέ., 66' Δεύτερη αναγκαστική αλλαγή για τη Λαμία, με τον Έπτσταϊν να αντικαθιστά τον σκόρερ Μπερτόλιο. , 73' Καμπετσής αντί του Χατζηγιοβάνη, για τον Παναθηναϊκό. , 78' Τελευταία αλλαγή από τον ΠΑΟ, με τον Βέργο να μπαίνει αντί του Δώνη. , 81' Τρίτη αλλαγή και για τη Λαμία. Εκτός ο Τομάς, στη θέση του ο Καρυπίδης.-*** 90' Τέσσερα λεπτά οι καθυστερήσεις.- 


***  17η  αγωνιστική Σάββατο (19/1), (20/1), (21/1)
ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-2  Σα 
Απόλλων Σμύρνης-Λεβαδειακός 0-0 Σα 
ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-0  Σα  
ΟΦΗ-Παναιτωλικός (15:00) 3-0  Κυ
ΑΕΛ-Άρης (17:15)  0-0  Κυ
Ξάνθη-Ατρόμητος (19:00)  2-1  Κυ
ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης (19:30) 3-0  Κυ  
Λαμία-Παναθηναϊκός 1-0 .-^ (19:00) Δευ
*** Για την Α1΄ στο Ελληνικό μπάσκετ Δευτέρα 21-01-2019 :
Ήφαιστος  Λήμνου - Παναθηναϊκός  62-84  ,( 27- 41) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 10-20 , 17-21 , 18-24 , 17-19 .- ^

*** Για την Α1 ΄στο ελληνικό βόλεϊ ανδρών  21-01-2019  :
Ολυμπιακός -Παναθηναϊκός  3-1  σετ .- ^[23-25, 25-22, 25-22 , 25-17} .-^

***

~***       ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 :
1.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας Δευτέρα 07 Ιανουαρίου 2019  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/01/arfara-news-07-2019.html  .-- 
2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη  08 Ιανουαρίου 2019  ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  .-
3.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/01/arfara-news-09-2019.html .- 
4.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 10  Ιανουαρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  .-
5.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας. Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
6.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 12  Ιανουαρίου  2010 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας .  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .- 
7.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 13 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
8.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας   Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας. Δευτέρα  14 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας ~ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
9.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 15 Ιανουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  .-
10.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη  16  Ιανουαρίου  2019  , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης . : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
11.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ,Νέα  από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
12.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Παρασκευή 18 Ιανουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html  
13.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .-
14.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 20  Ιανουαρίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .:  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .- 
15.-ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 21 Ιανουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/01/arfara-news_21.html .-  
16.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη  22  Ιανουαρίου  2019   Στο αγιάζι  της  ενημέρωσης .:  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/01/arfara-news.html .- .-
17.-
                                                             

~**   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 : 
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά .  Σάββατο 01  Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-
~** ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ   ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  : https://youtu.be/CUdggLuXc1w .-   https://www.facebook.com/giannis.kontos.1612/videos/422641924553909/  .- 
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://snsarfara.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .- 
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα από το Αρφαρά .  Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .- 
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα  Νέα μας από το Αρφαρά  Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/12/arfara-news-04-2018.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα  17  Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/12/news.html    **ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από το Αρφαρά . Δευτέρα  18 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/12/arfara-news_17.html .-
~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα μας από το Αρφαρά . Τετάρτη 19  Δεκεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .-
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά , Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news-20-2018.html .-
~**

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:                                                         ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ :
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    , 
 http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009                                                                                    
 2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον 
14.444   βίντεο   .- 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια: