ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018 .
~25 Φεβρουαρίου
Ταρασίου (1)πατριάρχου Κων/πόλεως, Ρηγίνου (2) ιερομάρτυρος, επισκόπου Σκοπέλου (†335), Αλεξάνδρου μάρτυρος του εν Δριζιπάροις, Αντωνίου και Θεοδώρου, «του δια Χριστού σάλου». Οσίου Μαρκέλλου επισκόπου Αιπείας Κύπρου.
(1) Ο άγιος Ταράσιος διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, εξελέγη δε με τη σύμφωνΗ γνώμη του βασιλέως, της συγκλήτου, του κλήρου και του λαού, από τις τάξεις των λαϊκών. Ήταν ευγενικής καταγωγής, προικισμένος με πλούσια χαρίσματα και ενάρετο βίο και κατείχε υψηλό κρατικό αξίωμα. Με την σύνεση, τη βαθιά πίστη και προσήλωση στο δόγματα της εκκλησίας και τη διαύγεια του πνεύματος που τον διέκρινε, κατόρθωσε να αποκαταστήσει την ενότητα μεταξύ της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και των άλλων Πατριαρχείων. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ζ` Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, υπέρ της αναστήλωσης των εικόνων, φροντίζοντας ωστόσο, η προσκύνησή τους να αποβάλει όσο γίνεται κάθε χαρακτήρα λατρείας, ασυμβίβαστης με το αληθινό πνεύμα της χριστιανικής πίστης. Αναθέρμανε τις σχέσεις της Ανατολικής εκκλησίας με τον Πάπα της Ρώμης, αγωνίστηκε ωστόσο να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Πατριάρχευσε επί εικοσιένα έτη και εκοιμήθη εν ειρήνη.
(2) Ο άγιος Ρηγίνος είναι γνωστός για τούς έντονους αγώνες του κατά των κακοδόξων Αρειανών, έλαβε δε μέρος και στη Σύνοδο του 347 επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίου και Κώσταντος η οποία επικύρωσε τα δόγματα της Α` Οικουμενικής Συνόδου. Επί Ιουλιανού του Παραβάτου η Εκκλησία διήλθε κρίσιμη περίοδο και οι χριστιανοί υπέστησαν απηνείς διωγμούς για να λατρεύσουν τα είδωλα. Αυτή τη περίοδο ο άγιος Ρηγίνος υπέστη μαρτυρικό θάνατο. Το άγιο λείψανό του, μετακομίσθηκε αρχικά στην Κύπρο, αργότερα δε στη Σκόπελο, όπου εναποτέθηκε στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. 
~**   Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών υπό του Ιερώνυμου και παρουσία των αρχόντων του τόπου ~ Σε κλίμα λαμπρότητας εορτάστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Της Συνοδικής Θείας Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος.
* Στη Λειτουργία παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτές, οι αρχές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αστυνομίας, καθώς και πλήθος πιστών.
Μετά το τέλος της λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων, ο Μακαριώτατος επέδωσε τα διάσημα και το δίπλωμα της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
~ Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη Κερκύρας…
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
Αξιότιμοι Κύριοι Πρεσβευτές,
Αγαπητοί μου συμπρεσβύτεροι, Χριστού διακονία,
Αγαπητοί μου αδελφοί,
“Την ένσαρκον του Θεού Λόγου παρουσίαν, λόγω, στόματι, καρδία και νω γραφή τε και Εικόσιν ομολογούμεν” σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ομολογούμε την παρουσία του ζώντος Θεού ανάμεσά μας. Δεν χαιρόμαστε για μία ιδέα, ούτε για ένα φιλοσοφικό κίνημα. Δεν χαιρόμαστε ούτε για ένα θρησκευτικό σύστημα. Δεν χαιρόμαστε ούτε για μία μεταφυσική ελπίδα. Ζούμε την χαρά της ενσάρκου παρουσίας του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου του Θεού στον κόσμο, μία παρουσία που για μας ξεκινά εν χρόνω και συμπορεύεται μεθ᾽ ημών προς την αίωνιότητα. Μία παρουσία ζωής και ανακαινίσεως της ανθρωπίνης φύσεως, δηλαδή και του καθενός από εμάς. Μία παρουσία του “πάντοτε” στο “νυν”, το οποίο μας αφορά, αλλά και στο “αεί και εις τους αιώνας των αιώνων”. Και αυτή η παρουσία είναι ορατή διά των οφθαλμών των αισθήσεων αλλά και αόρατη. Είναι περιγραπτή διά των λέξεων και των λόγων και των εικόνων, αλλά και απερίγραπτη καθώς βιώνεται εν ταις καρδίαις ημών. Είναι μία ομολογία η οποία μας σώζει εκ των ποικίλων φόβων του πονηρού, αλλά και εκείνων τους οποίους γεννά το ίδιο το μυστήριο της εν χρόνω και κόσμω ζωής. Είναι μία ομολογία την οποία μόνο η ζώσα εμπειρία της Εκκλησίας μπορεί όχι απλώς να καταγράψει ως ιστορικό γεγονός, αλλά να την κοινωνήσει ως ελπίδα αναστάσεως στις καρδιές μας, στις σχέσεις μας με τον συνάνθρωπο και τον κόσμο, στους καιρούς μας, “αεί”.
Και είναι χαρά αυτή η ομολογία διότι συνδέει την Εκκλησία με την Ιστορία. Δεν είναι μόνο μνήμη του παρελθόντος, την οποία χρειαζόμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όχι μόνο διότι η Ορθοδοξία μας έδωσε ταυτότητα και διαφορετικότητα και άνευ τούτων δεν θα υπήρχαμε εν ελευθερία. Είναι και γιατί η Ορθοδοξία θα σώσει τον κόσμο, όσο κι αν αυτός αρνείται να παραδώσει εν ταπεινώσει το θέλημά του στην αγάπη του Θεού. Και σωτηρία δεν είναι απλώς μία υπόσχεση του μέλλοντος ή της άλλης ζωής. Σωτηρία είναι η ακεραιότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Το πάτημα στην γη και η θέαση του ουρανού. Η αρμονία της συμφυΐας ψυχής και σώματος. Είναι η εύρεση της αυθεντικής κοινωνικότητος η οποία περνά μέσα από τον τρόπο και το ήθος της κοινότητος. Του “Εμείς” στο οποίο το κάθε “εγώ” καταξιώνεται και προσφέρει τα χαρίσματά του, όχι προς δόξαν του, αλλά προς διακονίαν του πλησίον του και λαμβάνει ως αντίδωρο από τον Θεό «τας κλεις της Βασιλείας», η οποία δίδεται μόνο σε όσους αγαπούν.
Ας σταθούμε σ᾽ αυτά τα δύο στοιχεία – κλειδιά, τα οποία αναδεικνύουν την κομβικότητα της Ορθοδοξίας για τον Ελληνισμό. “Ταυτότητα” και “Διαφορετικότητα”.
Η Ορθοδοξία έδωσε ταυτότητα στους Έλληνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατήργησε την Ιστορία των προγόνων μας, την δίψα για ελευθερία, την γλώσσα, την φιλοσοφία, το όραμα πολιτισμού το οποίο διαδόθηκε μέχρι τα βάθη της Ασίας από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, τον Έλληνα, ο οποίος είχε την πίστη ότι στο πρόσωπό του ένωνε όλους τους Έλληνες, έστω και αρχικώς «πλην Λακεδαιμονίων». Ο Χριστιανισμός συνάντησε τον Ελληνισμό, «δοκίμασε τα πάντα και κατέσχε το καλόν». Αξιοποίησε και ανανέωσε όλα τα στοχεία της ελληνικής ταυτότητος και προσέθεσε σ᾽ αυτά το Πρόσωπο του Χριστού και δύο δρόμους και τρόπους μοναδικά λυτρωτικούς: την Αγάπη και την Ανάσταση. Έκανε τους Έλληνες όχι απλώς να ενδιαφέρονται για την διάδοση του πολιτισμού, της γλώσσας, της σκέψεως, αλλά να νοιάζονται για την ζωή όλων των ανθρώπων. Τους έκανε ιεραποστόλους της αλήθειας και της αγάπης του Χριστού σε όλους τους λαούς, τους οποίους μπορούσαν να συναντήσουν. Δεν χρησιμοποίησε ως όχημα την ελληνική γλώσσα και παράδοση, αλλά έδωσε γλώσσα και νόημα με τον τρόπο τον οποίο οι λαοί μπορούσαν να αντιληφθούν. Ας θυμηθούμε τον εκχριστιανισμό τω Μοραβών και των Σλάβων. Το αλφάβητο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Την ενθάρρυνση για την δημιουργία Εκκλησιών, οι οποίες αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο της Ελλληνικής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου με τους λαούς εκείνους. Την αντίσταση στον εκφραγκισμό της Ανατολής.
~ Και την ίδια στιγμή εζωοποίησε τον Ελληνισμό δίδοντας στον άνθρωπο την προοπτική της Αναστάσεως. Αυτό που δεν μπορούσαν να διανοηθούν οι σπουδαιότατοι των φιλοσόφων, την σωτηρία ακέραιης της υπάρξεως και όχι μόνο την αθανασία της ψυχής, ήρθε ο χριστιανισμός για να προσφέρει. “ Πού σου θάνατε το κέντρον; πού σου Άδη το νίκος; Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι”. Στο όριο της φιλοσοφίας ήρθε η υπέρβαση της πίστεως. Και ο Ελληνισμός συνεζεύχθη με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και στην καθ᾽ ημάς Ανατολή έλαβε καινούργια ταυτότητα, την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε μέχρι σήμερα.
Όμως η Ορθοδοξία βοήθησε τον Ελληνισμό να συνειδητοποιήσει και την διαφορετικότητά του σε σχέση με την Δύση. Το ότι πιστεύουμε στον Χριστό δεν σημαίνει ότι Ορθόδοξοι και Δυτικοί είμαστε ίδιοι. Το ότι αγαπούμε τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, δεν σημαίνει ότι μιλούμε την ίδια γλώσσα ή τους κατανοούμε με τον ίδιο τρόπο και περιεχόμενο. Παραμένουμε μία Εκκλησία δημοκρατική, στην οποία υπάρχει μεν πρωτείο, αυτό της τιμής, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή η οδός της εξουσίας, του καταναγκασμού των ανθρώπων, της καθυποτάξεως της ελευθερίας τους στο όνομα της σωτηρίας. Αλλά είμαστε και διαφορετικοί σε σχέση με παραδόσεις όπως το Ισλάμ και οι μονοφυσίτες χριστιανοί. Τιμούμε τις ιερές εικόνες, διότι σ᾽ αυτές απεικονίζεται το Θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού και δεν πιστεύουμε σε έναν θεό ασώματο ή μόνο πνευματικό. Ακολουθούμε την οδό της αγάπης, η οποία γίνεται επιείκεια, συγχωρητικότητα, αποδοχή της τρωτότητος του πλησίον όπως και της δικής μας, όχι διότι θέλουμε να δικαιολογούμε και να αμνηστεύουμε τις πτώσεις μας, αλλά διότι «εν τη ταπεινώσει ημών εμνήσθη ημών ο Κύριος». Δεν προηγείται η δικαιοσύνη στον Θεό, αλλά η αγάπη. Και επειδή ο Θεός έγινε «ως εις εξ ημών», προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση μας, δώσαμε στον Ελληνισμό την δυνατότητα να υπερασπίζεται τα δίκαιά του και την ελευθερία του, μη αρνούμενος όμως την συνύπαρξη με τους άλλους λαούς. Να είναι χαρούμενος για τα επιτεύγματά του, όχι όμως αυτάρκης και αδιάφορος για τον πόνο του άλλου. Να θέλει να κρατά ανόθευτη την πίστη, αλλά να είναι άρχοντας προς τους άλλους, δηλαδή να έχει «τόπο εν τω καταλύματι» και να μην βλέπει τα πάντα με μόνο γνώμονα το στενώς νοούμενο συμφέρον. Να σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο, ακόμη κι αν αυτό δεν κάνει την ζωή μας τόσο εύκολη.
~ Ορθοδοξία και Ελληνισμός συμπορευτήκαμε σε δύσκολους χρόνους. Στο καντήλι, την εικόνα, στο σταυροκόπημα ο Έλληνας έβρισκε το αποκούμπι του. Στο σχολειό της εκκλησίας και του μοναστηριού ο απλός παπάς μάθαινε γράμματα στα ελληνόπουλα και κρατούσε άσβεστη την φλόγα της πίστεως η οποία συνοδεύονταν από την αναζήτηση της ελευθερίας. Στην “Κυρά Δέσποινα την πολυδακρυσμένη” έμενε ζωντανή η ελπίδα ότι “πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα ᾽ναι”. Στα λείψανα και τις είκόνες των Αγίων και μετά την λειτουργία της Κυριακής και της γιορτής ο Έλληνας έκανε το πανηγύρι του, εξέλεγε τους προεστούς του, συζητούσε για την αντίστασή του, έβρισκε την γυναίκα του, παντρεύονταν και έκανε την οικογένειά του, από την εκκλησία του ξεκινούσε την ζωή του και σ᾽ αυτήν έμπαινε για να δηλώσει το “Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών”!
Ορθοδοξία και Ελληνισμός μείναμε μαζί στην νίκη και την ήττα, στην αντίσταση στον κάθε επίβουλο εχθρό, στην απελευθέρωση και στην προσφυγιά, στα μεγάλα ΟΧΙ, στον αγώνα ανασυγκροτήσεως της πατρίδος. Μαζί νικήσαμε και μαζί χάσαμε. Και όσοι επεχείρησαν να διασπάσουν αυτόν τον ακατάλυτο δεσμό σκόνταψαν μπροστά στην καρδιά του λαού μας, ο οποίος μπορεί να δεχθεί ιδέες, συστήματα, θεσμούς, εκσυγχρονισμούς σε όλα, αλλά δεν δέχεται να αρθεί αυτή η συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας, όχι γιατί η Εκκλησία δεν θα έπιβιώσει, αλλά γιατί κάθε τέτοια απόπειρα θα είναι ξερίζωμα της καρδιάς του λαού. Διότι η παράδοση δεν είναι μόνο χθες, μόνο ιστορία, μόνο ήθη και έθιμα, αλλά “λάλον ύδωρ”, το οποίο “άλλεται εις ζωήν αιώνιον”.
Η ορθόδοξη παράδοση έχει πολλά να πει στους καιρούς μας. Τρία είναι τα στοιχεία στα οποία θα μπορούσαμε να δώσουμε έμφαση. Το πρώτο είναι η ασκητικότητα, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το μέτρο και την λιτότητα, αξίες τις οποίες αφήσαμε κατά μέρος στον βωμό της απληστίας και της αυτάρκειας των καιρών μας. Είναι και η στροφή στον έσω άνθρωπο. Αυτόν ο οποίος αισθάνεται την αιχμαλωσία του στα πάθη, δηλαδή στην κυριαρχία του εγώ του, η οποία του φορά ένα προσωπείο. Τον κάνει να πιστεύει ότι τα πάθη είναι δικαίωμά του και, ταυτόχρονα, ότι κρύβοντάς τα μπορεί να έχει την καλή εικόνα προς τα έξω. Με την ασκητική της πρόταση η Ορθοδοξία μας δείχνει την οδό της ταπεινώσεως, να φτάνουμε ως τα μέτρα μας, να παραδεχόμαστε τα λάθη και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και την ίδια στιγμή να παλεύουμε να είμαστε αληθινοί. Να είναι το πρόσωπό μας η εικόνα η οποία παλεύει να μοιάσει του Θεού. Να παραιτηθεί από την προτεραιότητα του δικαιώματος και να προτάξει την αγάπη στον πλησίον. Να παραιτηθεί από την προτεραιότητα του θυμού και της επιθυμίας για εκδίκηση και να προτάξει την συγχωρητικότητα η οποία γίνεται πηγή δημιουργικότητος για όλους. Να παραιτηθεί από την προτεραιότητα του εφήμερου, το οποίο νομίζουμε ότι δεν θα παρέλθει, στην επίγνωση ότι κληθήκαμε “τέκνα Θεού γενέσθαι”, δηλαδή «οι εις την μέλλουσαν πόλιν ελπίζοντες» και εργαζόμενοι διά της αρετής να λάβουμε εις χείρας τα κλειδιά της αγάπης τα οποία την ανοίγουν. Ας δούμε τα μοναστήρια μας, τα οποία δεν διασώζουν μόνο λατρευτικά τυπικά, πολιτιστικούς θησαυρούς ή την αγωνία για την σωτηρία της ψυχής, αλλά φανερώνουν την χαρά και την χάρη του αυθεντικού ανθρώπου, αυτού ο οποίος αγαπά Θεό και πλησίον!
~ Το δεύτερο είναι το ήθος το οποίο θα μας οδηγήσει στην προτεραιότητα του συλλογικού, χωρίς την καταπίεση του ατομικού. Σε μία περίοδο στην οποία ακόμη θρηνούμε τον χαμένο Παράδεισο της οικονομικής ευημερίας, είναι καιρός μετανοίας και αφυπνίσεως. Για να έρθει η ανάκαμψη χρειάζεται η αντίσταση. Και η αντίσταση είναι η ελεύθερη ψυχή, η οποία ζητά την πρόοδο και την χαρά για όλους, ει δυνατόν. Ζητά θεσμούς ισχυρούς, οι οποίοι θα διαφυλάττουν τους νόμους, διότι δεν θα αμνηστεύουν την α-ήθεια, αλλά θα ζητούν την λογοδοσία της συνειδήσεως. Και έχω συνείδηση σημαίνει ότι δεν πρυτανεύει το εγώ μου και το συμφέρον του, αλλά ο κάθε πλησίον, το σύνολο έναντι του οποίου δεν μου επιτρέπεται να παρανομώ. Και η ορθόδοξη παράδοση εμπνέει προς αυτόν τον δρόμο. Ας δούμε τις ενορίες μας, πώς δίνουν το φαγητό το οποίο λείπει από τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας, καλύπτουν την ανάγκη για μία κουβέντα, μία αγκαλιά παρηγοριάς, την δίψα των νέων για αγάπη και ελπίδα, μία φιλανθρωπία η οποία αγγίζει την σύνολη ύπαρξη και δεν περιορίζεται μόνο στον άρτο τον επιούσιο. Οι ιερείς μας, τα στελέχη της Εκκλησίας, οι κυρίες οι οποίες διακονούν στα φιλόπτωχα συμβούλια και στα συσσίτια, οι κατηχητές και τα στελέχη νεότητος, όσοι ενισχύουν παντοπαδώς και εθελοντικά κάθε προσπάθεια, δείχνουν ότι είναι κατορθωτό το ήθος το οποίο ενεργοποιεί τους πολλούς!
Το τρίτο είναι η παιδεία, η οποία έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο, την ποιότητά του, την αξία του ως εικόνα Θεού, την αξιοπρέπειά του όταν δεν παραδίδεται στην φθήνεια της αμαρτίας και στην αλαζονεία της ευκολίας, όπως μας έχει δώσει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Παιδεία αξιών. Παιδεία μνήμης και όχι λήθης της Ιστορίας. Παιδεία με Θρησκευτικά τα οποία θα έχουν ως πυρήνα τους το Πρόσωπο του Χριστού και όχι, όπως έχει εισαχθεί δυστυχώς στα σχολεία, έναν πανθρησκειακό συγκρητισμό, διότι δεν είναι η Ορθοδοξία μία θρησκεία ανάμεσα στις άλλες ανθρωποκεντρικές φιλοσοφίες, αλλά το “πολύτιμον τζιβαϊρικόν”, μέσα από το οποίο θα μπορούμε να συνυπάρξουμε, με επίγνωση της διαφορετικότητάς μας, αλλά όχι να απορροφηθούμε από φόβο μήπως και χάσουμε τις εξελίξεις. Παιδεία η οποία δεν θα μας απομονώνει από την Ευρώπη, αλλά θα μας κάνει να έχουμε κριτήρια οικειώσεως των σπουδαίων αλλά και απορρίψεως νοοτροπιών, όπως αυτές οι οποίες καταρρακώνουν τον άνθρωπο και την ψυχή του, αποϊεροποιούν την οικογένεια, αποχρωματίζουν από Χριστό, Αγάπη, Ανάσταση τον κόσμο μας. Ας δούμε την παιδεία των Τριών Ιεραρχών, την παιδεία των Αγίων μας, την παιδεία των ποιητών μας, του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά και του Σεφέρη, του Ελύτη και του μέγιστου Παπαδιαμάντη. Κυρίως όμως την παιδεία της Θείας Λειτουργίας, η οποία με τα νοήματα, την γλώσσα, την κοινωνία με τον Χριστό και τον Άλλο κάνει τα πάντα “πάντοτε, νυν και αεί”!
~ Μακαριώτατε,
Κύριε Πρόεδρε,
Στην Κέρκυρα, τόπο της επισκοπικής μας διακονίας, τεθησαύρισται, μεταξύ άλλων, το λείψανο της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, της αυτοκράτειρας η οποία αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, απέδειξε την συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας και αντάλλαξε προς το τέλος της ζωής της την αυτοκρατορική πορφύρα με το μοναχικό τριβώνιο. Καθώς ενθυμούμεθα σήμερα την Ορθοδοξία την οποία περιφρούρησε όχι μόνο με την διακονία της ως αυτοκράτειρα, αλλά και με την ζωή της αγιότητος, ας θυμηθούμε και το χρέος μας: όλοι μας, ο καθένας “εφ᾽ ω ετάχθη” να διαφυλάξουμε την ενότητα και συμπόρευση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Όχι από φόβο μήπως χαθούν προνόμια ή από άγχος για να μη γίνουν αλλαγές στην ζωή μας, αλλά γιατί ό,τι έχει δοκιμαστεί, ό,τι έχει δώσει ταυτότητα, ό,τι μας κρατά διαφορετικούς και την ίδια στιγμή ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών είναι η ρίζα μας. Αν ξεραθεί, τότε το δένδρον παύει όχι απλώς να δίδει καρπούς, αλλά και να υφίσταται.
«Τούτων τοις υπέρ ευσεβείας μέχρι θανάτου άθλοις τε και αγωνίσμασι και διδασκαλίαις παιδαγωγείσθαί τε και κρατύνεσθαι Θεόν εκλιπαρούντες, και μιμητές της ενθέου αυτών πολιτείας μέχρι τέλους αναδεικνύσθαι εκδυσωπούντες, αξιωθείημεν των εξαιτουμένων». Αμήν!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του, τόνισε:
«Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι, άγιοι πατέρες, χριστεπώνυμο πλήρωμα, αποδέχομαι την ύψιστη αυτή διάκριση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ομολογώντας ευθέως ότι γνωρίζω εκ προοιμίου πως η ως άνω διάκριση δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο οποίος έχει, κατά τον όρκο του, ως πρώτιστο καθήκον την τήρηση του Συντάγματος, ιδίως δε την τήρηση των διατάξεων που ορίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Επομένως, και θεματοφύλακας των αρμονικών, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος, σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.
Για να δικαιώσω, λοιπόν, στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, την προς εμένα μεγαθυμία σας και, πολλώ μάλλον, για να μη διαψεύσω τις προσδοκίες σας, δεσμεύομαι ενώπιόν σας να τηρήσω, στο ακέραιο, το Σύνταγμα, έχοντας πλήρη επίγνωση αφενός ότι οι κάθε είδους ενέργειές μου γίνονται στο φως της δημοσιότητας και της διαφάνειας. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι κατ΄ εξοχήν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον», εν προκειμένω δε ουδέν κρυπτόν από τους οφθαλμούς Λαού και Κλήρου.
Κατόπιν τούτων, κλείνω την ευχαριστήρια αντιφώνησή μου αναφερόμενος στους εξής στίχους του 138ου Ψαλμού του Προφητάνακτος Δαυίδ:
Πρώτον: «Κύριε, εδοκίμασάς με, και έγνως με'».
Και, δεύτερον: «Πού πορευθώ από τού πνεύματός σου και από του προσώπου σου πού φύγω; Εάν αναβώ εις τον ουρανόν, συ εκεί ει, εάν καταβώ εις τον άδην, πάρει εάν αναλάβοιμι τας πτέρυγάς μου κατ΄ όρθρον και κατασκηνώσω εις τα έσχατα της θαλάσσης, και γαρ εκεί η χειρ σου οδηγήσει με, και καθέξει με η δεξιά σου».
Ας με συνοδεύουν, ως το τέλος της θητείας μου και όχι μόνον, η Ευλογία Σας και η Προσευχή Σας».
Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εορτή της Ορθοδοξίας. Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
Κυριακή της Ορθοδοξίας: Ολες οι Κυριακές της Σαρακοστής του Πάσχα
 ~ : Διαβάστε για το νόημα της Κυριακής της Ορθοδοξίας αλλά και για εκείνο όλων των Κυριακών της Μεγάλης Σαρακοστής.
* Κάθε Κυριακή της Μ. Σαρακοστής έχει δύο θέματα, δύο νοήματα. Από το ένα μέρος η κάθε Κυριακή αποτελεί μέρος μιας συνέχειας στην οποία αποκαλύπτεται ο ρυθμός και η πνευματική <<διαλεκτική>> της Μ. Σαρακοστής. Από το άλλο μέρος, σύμφωνα με την πορεία της ιστορικής εξέλιξης της Εκκλησίας, σχεδόν κάθε Κυριακή της Σαρακοστής απόκτησε ένα δεύτερο θέμα.
Έτσι την Α΄ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία γιορτάζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.
Την Β΄ Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά γιορτάζουμε τη καταδίκη των εχθρών του και την υπεράσπιση της διδασκαλίας του ως δεύτερος θρίαμβος της Ορθοδοξίας.
Την Γ΄ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
Την Δ΄ Κυριακή του αγίου Ιωάννου της Κλίμακας και
Την Ε΄ Κυριακή της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ
Τις απογευματινές ώρες των Κυριακών της Σαρακοστής τελείται ο λεγόμενος <<Κατανυκτικός Εσπερινός>>. Είναι όμοιος Εσπερινός με τον συνήθη, έχει όμως μερικές προσθήκες όπως π.χ. τα τροπάρια <<Θεοτόκε Παρθένε…>>, <<Βαπτιστά του Χριστού…>> κ.λ.π., την ευχή του αγίου Εφραίμ. Λέγεται <<Κατανυκτικός>> γιατί ψάλλονται διάφορα στιχηρά (δηλαδή τροπάρια που προτάσσουν στίχους από τους Ψαλμούς) του Τριωδίου καλούμενα <<κατανυκτικά>>, λόγω του περιεχομένου τους, όπου δεσπόζει βαθειά συναίσθηση αμαρτωλότητας, πένθους, συντριβής, μετανοίας και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.
Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν εδέχοντο να τιμούν τις άγιες Εικόνες. Το <<Ωρολόγιο>> της Εκκλησίας γράφει: Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, ανδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Η Βασίλισσα Θεοδώρα διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμεθα τις Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών το έτος 843, η Θεοδώρα μαζί με το γιό της αυτοκράτωρα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και ανεστήλωσαν τις άγιες εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίσθηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον εν Τριάδι Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα και κανένα άλλο είτε Άγιο είτε Άγγελο. ____________________
Υπάρχουν, είναι δυνατόν να υπάρχουν θαυματουργές Εικόνες;
Πολλοί Όρθόδοξοι Θεολόγοι αποδίδουν τα θαύματα μερικών Εικόνων όχι στις ίδιες Εικόνες, αλλά στη πίστη των ανθρώπων που προσεύχονται ενώπιόν των. Ότι η πίστη θαυματουργεί και η θερμή προσευχή, είτε μπροστά στις Εικόνες είτε όχι, αυτό είναι έξω από κάθε αμφιβολία. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να αρνηθούμε ότι μερικές Εικόνες μπορούν να έχουν και οι ίδιες, θαυματουργική χάρη. Δεν είναι παράδοξο, αλλά πολύ φυσικό. Το Ευαγγέλιο αναφέρει ότι οι Απόστολοι θαυματουργούσαν όχι μόνο με τα χέρια τους, αλλά στο πέρασμά τους ακόμη και η σκιά τους! (Πραξ.ε΄,12-14). Ακόμα τα μανδήλια του Αποστόλου Παύλου, ριπτόμενα πάνω στους ασθενείς ή δαιμονισμένους, τους θεράπευαν! (Πραξ. ιθ΄, 12).
Ώστε όχι μόνο οι ίδιοι Απόστολοι είχαν θαυματουργικό χάρισμα, αλλά και αυτά τα αντικείμενα της προσωπικής τους χρήσεως. Η χάρις από το Θεό έφθανε μέχρι τα μανδήλια τους. Τι το παράδοξο λοιπόν να ευλογήσει ο Θεός ανθρώπους βαθειάς ταπεινώσεως, νηστείας, προσευχής τους ίδιους να θαυματουργούν ή και τα έργα αυτών, τις Εικόνες;
(Περίοδος Τριωδίου, Αρχ/της Επιφάνιος Ι. Θεοδωρόπουλος)
~**  Τι πρέπει να λέμε όταν ανάβουμε ένα κερί;
 ~ Οταν ανάβουμε το μας, με πολύ ευλάβεια, μπορούμε να λέμε: »Χριστέ μου, είσαι το φως του κόσμου.
*   Βοήθησέ με ώστε και η ζωή μου να λιώνει από αγάπη προς τον πλησίον μου και να φωτίζει σαν το ταπεινό φως αυτού του κεριού».
Ο αγαπών τον Θεόν, ως πεπληρωμένη έχων την εαυτού καρδίαν εκ της θείας αγάπης, αγαπά τους εχθρούς αυτού, ευλογεί τους καταρωμένους αυτόν, καλώς ποιεί τους μισούντας αυτόν και προσεύχεται υπέρ των επηρεαζόντων και διωκόντων αυτόν.
~ Ενέργεια και απόδειξις της προς τον Θεόν τελείας αγάπης εστίν η γνησία δι” ευνοίας προς τον πλησίον διάθεσις.
Εν τούτω εγνώκαμεν την αγάπην, ότι εκείνος υπέρ ημών την ψυχήν αυτού έθηκε και ημείς οφείλομεν υπέρ των αδελφών τας ψυχάς ημών τιθέναι.
Η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών. Η αγάπη παρρησίαν δίδωσιν εν τη ημέρα της κρίσεως.
~**  Η τέλεια μορφή ελεημοσύνης
~  Ένα περιστατικό από τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος μας διδάσκει την τέλεια μορφή της ελεημοσύνης.
*  Κάποιος ξένος, που είχε αντιληφθεί την πολλή καλοσύνη του αγίου Ιωάννου, σκέφτηκε να δοκιμάσει εκείνον που ήταν ανώτερος από κάθε δοκιμασία. Ντύθηκε λοιπόν με κουρέλια και πλησίασε τον άγιο την ώρα που πήγαινε στο νοσοκομείο, γιατί συνήθιζε να επισκέπτεται τους αρρώστους δύο και τρείς φορές την εβδομάδα.
– Ελέησέ με, δέσποτα, τον αιχμάλωτο! του είπε θρηνητικά.
Ο άγιος πρόσταξε τον ταμία του να του δώσει έξι νομίσματα.
~ Μόλις τα πήρε ο ξένος, έτρεξε, άλλαξε ρούχα και παρουσιάστηκε σε άλλο σημείο του δρόμου, ξαναζητώντας ελεημοσύνη. Ο άγιος είπε πάλι να του δώσουν. Ο ταμίας όμως, που τον αναγνώρισε, έσκυψε στο αυτί του μεγάλου Ιωάννου και του έκανε γνωστό, πως ο ζητιάνος εκείνος ήταν ο ίδιος, που λίγο πριν είχε πάρει τα έξι νομίσματα. Μα ο άγιος δεν επηρεάστηκε απ’ αυτό, και είπε να τον ελεήσει για δεύτερη φορά.
Όταν ο ξένος παρουσιάστηκε υποκριτικά και για τρίτη φορά για να πάρει ελεημοσύνη, ο ταμίας σκούντησε τον πατριάρχη, για να του δείξει πως είναι ο ίδιος. Τότε εκείνος είπε κι έκανε κάτι, που έμεινε ιστορικό.
– Δώσ’ του δώδεκα νομίσματα, πρόσταξε, μην τυχόν είναι ο ίδιος ο Κύριος μου και με δοκιμάζει.

*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τα άκρα δεν έχουν καμία θέση στην Εκκλησία» 
"Κανείς δεν μπορεί να καπηλευτεί τη Μακεδονία"
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα «ΝΕΑ» του Σαββάτου και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ν. Μανιάτη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωί, έχει την ηρεμία των ανθρώπων που έχουν απαντήσει στα μεταφυσικά ερωτήματα αλλά και την αγωνία αυτών που ακόμη απασχολούνται από πιο πεζές δοκιμασίες, όπως οι εξεταστικές και το διάβασμα. Ιερωμένοι, φοιτητές, φοιτήτριες στο παγωμένο κτίριο, έξω από τα γραφεία καθηγητών ή στα κινητά. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Σαββάτος) βρίσκεται στο γραφείο του λίγο πριν από το μάθημα. Από το παράθυρό του βλέπει ένα μέρος της πυκνής βλάστησης που περιβάλλει το ανατολικό μέρος της Πανεπιστημιούπολης. Πρόσωπο των ημερών, αιφνιδίασε με τη στάση του κατά των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, τεκμηριώνοντάς την και θεολογικά. Τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, επισκέπτης σε πολλά, με καλές σπουδές και μεταπτυχιακά σε Ρώμη και Στρασβούργο, συγγραφικό έργο, συχνά παρεμβαίνει, και μάλιστα σύμφωνα με μια οπτική, σε πολλά ζητήματα με αρκετά προοδευτικό πρόσημο. Για τον ίδιο, δεν ισχύουν αυτοί οι πεζοί όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρότι όταν μιλάει για το πώς η Ακροδεξιά επιχειρεί να προσεταιριστεί την Εκκλησία ή για τις πρόσφατες αντιδράσεις λιγοστών ζηλωτών για την παράσταση «Jesus Christ Superstar» στο θέατρο Ακροπόλ, ανεβάζει τους τόνους. Με συνεχή ταξίδια Μεσσηνία - Αθήνα, βλέπει πολύ κόσμο, πολλή νεολαία, πολλούς φοιτητές και μας ανοίγει τα χαρτιά του για τη συγκυρία, την Εκκλησία και τον διαχωρισμό από το Κράτος, την Ακροδεξιά, το Περιστέρι όπου μεγάλωσε και την επιστήμη της θεολογίας. 

Σεβασμιότατε, γράψατε για τα πρόσφατα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία: «Οταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετούν πρόσωπα και σκοπιμότητες "έξωθεν και έσωθεν", τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής ούτε και τρόπο παρουσίας». Ποια είναι, αλήθεια, τα πρόσωπα και οι σκοπιμότητες;
Εάν σκεφτείτε τι συνέβη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ή την αξιολογική αντιμετώπιση της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο των Αθηνών, θα καταλάβετε ποιες είναι οι σκοπιμότητες των συλλαλητηρίων. Υπό τον μανδύα της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία προσπαθούν κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς, κυρίως πολιτικούς και κομματικούς, να αποδείξουν ότι έχουν μαζί τους και την Εκκλησία. Η Εκκλησία όμως δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα μέρος ή «κόμμα». Είναι και εκφράζει το όλον, την ενότητα και την καθολικότητα.
Δεν αισθάνεστε όμως λίγο μόνος μέσα στον εθνικό παροξυσμό πολλών ιεραρχών με αφορμή τα Σκόπια;
Δεν νομίζω ότι η θέση μου έναντι της ονοματοδοσίας και της χρήσης του ονόματος Μακεδονία είναι αντίθετη από των υπολοίπων αδελφών ιεραρχών. Η Ιερά Σύνοδος με τρόπο ξεκάθαρο και ομόθυμα είπε αυτό το οποίο διαχρονικά εκφράζει η συνείδηση του λαού. Η οποιαδήποτε ονομασία, σύνθετη ή μη, η οποία δηλώνει αμφισβήτηση της ελληνικότητας μιας συγκεκριμένης γεωφυσικής και γεωπολιτικής περιοχής της πατρίδας μας ιστορικά κατοχυρωμένης ή υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις, δεν πρόκειται να βρει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κανένα υποστηρικτή. Κανένας δεν μπορεί να καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας για να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, πολιτικές, εκκλησιαστικές κ.ά.
Υπάρχει, αλήθεια, κάποια διαιρετική τομή στην Ιεραρχία, τύπου Αριστερά - Δεξιά; Εσείς πώς αισθάνεστε;
Αυτοί οι «προσανατολισμοί», του τύπου Αριστερά - Δεξιά, είναι κοσμικές συμβατικότητες που δεν έχουν θέση και δεν χωρούν στον χώρο της Εκκλησίας και της Ιεραρχίας. Η Ιεραρχία είναι ενωμένη και αυτή την εσωτερική της συνοχή γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τη διαταράξει για οποιονδήποτε λόγο.
Είχατε πει παλαιότερα πως «στα σπλάγχνα της ελληνικής κοινωνίας και της Εκκλησίας εκτρέφουμε ένα θηρίο» και είχατε ξιφουλκήσει ανοιχτά κατά της Χρυσής Αυγής. Στα πρόσφατα συλλαλητήρια η Εκκλησία συμπορεύθηκε με τέτοιες δυνάμεις, ενώ συχνά μητροπολίτες μιλούν για τη Χρυσή Αυγή...
Στην Εκκλησία τα άκρα δεν έχουν θέση γιατί πάντοτε οδηγούν σε διάσπαση και διχασμό και κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες διχαστικές τάσεις εμφωλεύει ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης και της εκμετάλλευσης της Εκκλησίας, γι' αυτό και οι Πατέρες της Εκκλησίας ομιλούν για τη μεσότητα. Η οποιαδήποτε ταύτιση με τα άκρα είναι μονομέρεια, απομόνωση και πάντοτε καταλήγει επιζήμια για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας.
Γίνεται λόγος εδώ και χρόνια για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Εσείς τι πιστεύετε; Δεν είναι αναγκαίος;
Είναι ένα θέμα που έχει τις ρίζες του στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και έχει δημιουργήσει αρκετά πολυδύναμες, πολυσήμαντες και πολυδιάστατες σχέσεις, όχι πάντοτε άριστες και εποικοδομητικές. Ο διαχωρισμός όμως δεν μπορεί να είναι ένα στιγμιαίο γεγονός ή μια απόφαση «εν βρασμώ», και μάλιστα για να εξυπηρετηθεί ένας συγκεκριμένος ιδεολογικός προσανατολισμός. Γι' αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται διάλογος, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Υπενθυμίζω μόνο ότι στη Σουηδία, για έναν ανάλογο διαχωρισμό, ο διάλογος διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία!
Πρέπει η Εκκλησία να παρεμβαίνει στα δημόσια ή και πολιτικά δρώμενα; Πρέπει ο ιεράρχης ή οι ιερωμένοι γενικά να κάνουν κήρυγμα ή να μιλούν πολιτικά στον κόσμο;
Ο λόγος της Εκκλησίας είναι πάντοτε δημόσιος και πρέπει να αφορά θέματα που απασχολούν ή δοκιμάζουν το ποίμνιό της, και μάλιστα όταν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της ταυτότητας των ανθρώπων, των ανθρωπίνων σχέσεων ή ακόμη και της ίδιας της ιδιοπροσωπίας τους. Ο λόγος της είναι λόγος ποιμαντικός, διδακτικός και κηρυγματικός. Η συσχέτιση του εκκλησιαστικού λόγου προς τον πολιτικό, νομίζω, ούτε εποικοδομητικός καθίσταται και μάλλον εξυπηρετεί τη μερικότητα και όχι την ολότητα.
Με τον μακαριστό Χριστόδουλο είχε επιτευχθεί ένα άνοιγμα στη νεολαία. Σήμερα;
Το έργο κάθε ιεράρχου και του Αρχιεπισκόπου ειδικότερα κατανοείται και προσεγγίζεται όχι με κριτήρια κοσμικής επιρροής ή αποδοχής, αλλά κατά πόσο αποτελεσματικός είναι στη συγκεκριμένη εποχή και για τα συγκεκριμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και στον συγκεκριμένο χώρο και τόπο. Αλλη η εποχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τα προβλήματα της συγκεκριμένης περιόδου. Ούτε ο κάθε αρχιεπίσκοπος ή ιεράρχης πρέπει να γίνεται αντίγραφο του προηγουμένου γιατί τότε θα καταντήσει «κακέκτυπο». Στην Εκκλησία χρησιμοποιούμε έναν όρο για να προσδιορίσουμε τη διακριτικότητα στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων κάθε εποχής, τον όρο «ποιμαντική διάκριση», είναι κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει ο γιατρός ως προς τη θεραπεία. Για την ίδια νόσο δεν δίνει πάντα το ίδιο φάρμακο ούτε και σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς.
Είστε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή. Ποιο είναι το σημερινό μεγάλο επίδικο στην επιστήμη της θεολογίας; Για παράδειγμα, θυμάμαι ότι το '80 υπήρχε το ρεύμα των «νεοορθοδόξων» που επανεξέτασαν διάφορα ζητήματα Ορθοδοξίας, με αποτέλεσμα την έναρξη ενός διαλόγου που αφορούσε και νέους και αριστερούς, αλλά και όλους.
Πάλι όμως επανέρχεται το θέμα της «ετικέτας». Οταν ανήκεις στην Εκκλησία και εκφράζεις τη θεολογία της, όπως αυτή βιώνεται στην παράδοσή της και εκφράζεται στη λατρεία της, δεν χρειάζεται καμία θεολογία με «ετικέτα» κάποιου συγκεκριμένου προσδιορισμού. Η θεολογία πρέπει να βοηθά την Εκκλησία να «συνειδητοποιήσει» τα προβλήματα κάθε εποχής και να της δίνει τα μέσα (γλώσσα, προβληματισμούς, προτάσεις) για την επίλυσή τους ως μια πρόταση ζωής, άλλως η θεολογία έξω από την Εκκλησία καταντά ιδεολογία, μια ιδεολογία που παραμορφώνει την Αλήθεια του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας.
Πολλές φορές εξαιτίας αυτών των «ετικετών» η θεολογία εγκλωβίστηκε ανυπεράσπιστη σε κάποιους προσδιορισμούς και η Εκκλησία έμεινε τελικά «αθεολόγητη». Σε ένα πλουραλιστικό θρησκευτικό μάλιστα περιβάλλον η Εκκλησία για να επιβιώσει έχει ανάγκη τη θεολογία, χωρίς προσδιορισμούς και «ετικέτες», για να επιτύχει ακριβώς τον εκπολιτισμό του ευαγγελικού μηνύματος και για να εκσυγχρονίσει το λεξιλόγιό της, άλλως θα χάσει το πραγματικό περιεχόμενο του ρόλου της και της σημασίας της. Θα επιβιώσει η Εκκλησία μόνον όταν η θεολογία την κατευθύνει ώστε το περιεχόμενο της πίστης να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από τον σύγχρονο άνθρωπο στο επίπεδο των υπαρξιακών προβλημάτων του, μόνον όταν η Εκκλησία με τη βοήθεια της θεολογίας δημιουργεί πολιτισμό και διαμορφώνει παιδεία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται για την Εκκλησία και τη θεολογία ως προς το μέλλον της.
Πώς είναι να είστε μητροπολίτης σε μια γεωγραφική περιοχή όπως η Μεσσηνία, κατά παράδοση συντηρητική;
Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να θέτουμε τέτοιου είδους στεγανά και «ετικέτες» στους ανθρώπους, στη συμπεριφορά τους ή στον τρόπο που σκέφτονται, και μάλιστα με τόσο απόλυτο τρόπο. Αντίθετα, θα έλεγα ότι μέσα στα δέκα και πλέον χρόνια που βρίσκομαι στη Μεσσηνία δεν αντιμετώπισα προβλήματα τέτοιου τύπου. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι λειτουργεί θετικά σε μια κοινωνία είναι η ειλικρίνεια των θέσεων σε διάφορα θέματα και των σχέσεων προς τους ανθρώπους και τελικά αυτό αξιολογείται χωρίς καμία άλλη «ετικέτα» ή προσδιορισμό. Γι' αυτό και δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ανήκουμε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή να χαρακτηρίζουμε την κοινωνία μας ότι είναι μια θεοκρατική κοινωνία ή μη. Αυτά είναι ιδεολογήματα που μπορούν να λέγονται σε άλλους χώρους και για άλλους λόγους, όχι όμως στην Εκκλησία.
Πώς σας διαμόρφωσε ο τόπος γέννησής σας, το Περιστέρι, ως προς τα βιώματά σας και τα παιδικά σας χρόνια και κυρίως ως προς την ιεροσύνη σας;
Καταρχήν το Περιστέρι ήταν και είναι μια περιοχή τίμιων εργαζόμενων κατοίκων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είτε ήσαν πρόσφυγες από τα μέρη της Μικράς Ασίας είτε από άλλα μέρη της πατρίδας μας. Αυτά που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αυτών είναι η εργατικότητα, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η απλότητα και η συμπαράσταση του ενός στα προβλήματα και στις δοκιμασίες των άλλων. Με αυτές τις οικογενειακές αρχές μεγαλώσαμε όλα τα παιδιά της περιοχής και με αυτά τα δεδομένα βγήκαμε στον στίβο της ζωής. Επιπλέον, ολόκληρη η ζωή των μικρασιατών προσφύγων είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό, την άμεση σχέση και αναφορά με την εκκλησιαστική ζωή. Η Εκκλησία της ενορίας των Ταξιαρχών ήταν πάντα γεμάτη με παιδιά, τα οποία είχαν μια ευσέβεια, μια ευλάβεια και έναν σεβασμό στην Εκκλησία και στις παραδόσεις του λαού μας. Φαίνεται, μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον και με βάση αυτές τις αρχές και αξίες άρχισε να αναπτύσσεται και η κλίση μου προς την ιεροσύνη, αλλά χρονικά αυτό είναι απροσδιόριστο.
Πηγή: Τα Νέα.gr

*** "Βροχή" μηνύσεων για τη λειτουργία της Μαραθόλακκας – Μπαίνει η «ΗΛΕΚΤΩΡ» για διαχείριση 
Νέα επεισόδια χθες το πρωί 
 Εκείνο που θα έχει να θυμάται κάποιος, αν ποτέ αποκατασταθεί και κλείσει ο χώρος διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Μαραθόλακκας, είναι ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί διαχρονικά για τη λειτουργία της. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, υπήρξε ένα μπαράζ που κορυφώθηκε, χθες το πρωί, όταν ο δήμος Καλαμάτας υπέβαλε μήνυση στους μηνυτές που ην κατηγορούσαν ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα υποβαθμίζεται το περιβάλλον. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα χρονολογικά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ένας εκ των μηνυτών του Δήμου Καλαμάτας, χθες το πρωί το πρωί βρισκόταν στην είσοδο της Μαραθόλακκας και ενημέρωνε τους οδηγούς των απορριμματοφόρων ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο της και η εναπόθεση απορριμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μηνυθεί και υπήρχε, έτσι, ο ορατός κίνδυνος να περάσουν Σαββατοκύριακο στα…κρατητήρια.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας Γιάννης Παπαδόπουλος ενημέρωσαν τους οδηγούς ότι υπάρχει εντολή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα να προχωρήσουν στο έργο τους.
Μάλιστα, προκειμένου να καμφεί ο φόβος των οδηγών των απορριμματοφόρων δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν την όποια ευθύνη προκύψει κατά τη διάρκεια του έργου του.
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο χώρος άνοιξε και η διαδικασία αποκομιδής- έστω και με κάποιες ώρες καθυστέρηση- ολοκληρώθηκε. Ο δήμος Καλαμάτας για να ξεκαθαρίει, τελείως, το τοπίο υπέβαλλε νέα μήνυση στο άτομο που φερόταν να παρεμπόδιζε το έργο των υπαλλήλων του δήμου Καλαμάτας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, χθες το μεσημέρι, μας διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί στο χώρο της Μαραθόλακκας η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου από την ΤΕΡΝΑ, αφού δόθηκε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Η θετική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, ήταν το τελευταίο βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Κλειστοί αύριο οι παιδικοί σταθμοί 
Άκαρπη η κοινή συνάντηση αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ 
 Άκαρπη απέβη η κοινή συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τα Προεδρεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ και της ΔΟΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και Αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου στο υπ. Εσωτερικών.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόταση με την οποία συνηγορούν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Βρεφονηπιαγωγών να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ή να υπάρξει η δυνατότητα δυνητικής εφαρμογής της.
Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση να συσταθεί άμεσα μία κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι, όπως επισήμανε, η καταγραφή των προβλημάτων στις δομές και η αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων με στόχο να συζητηθούν πιθανές τροποποιήσεις και δυνατότητες ευελιξίας της προωθούμενης απόφασης προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη, κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία από το υπουργείο προσδιορίζεται στα 3 χρόνια.
«Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αρκεί να έχουν ένα ρεαλιστικό πεδίο εφαρμογής» τόνισε και πρόσθεσε πως βιώσιμες λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου και όχι με αιφνιδιαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και δήλωσε την πρόθεση του να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των προβλημάτων που προκύπτουν, κατόπιν όμως της ψήφισης του Νόμου.
Μετά την άρνηση του υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ, οι οποίοι έχουν συμμάχους τους χιλιάδες γονείς που συνυπέγραψαν στους Δήμους όλης της χώρας το κοινό αίτημα Αυτοδιοίκησης και εργαζομένων να αποσυρθεί η διάταξη, προχωρούν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα αποφασίστηκε το κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα στις 12 ο μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος και ακολούθως πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατατεθούν οι υπογραφές των χιλιάδων γονέων που συγκεντρώθηκαν.

*** «Κλειστή» η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κυπαρισσίας παρά τα… μεγαλοπρεπή εγκαίνια 
Η μεταφερθείσα Δημοτική Βιβλιοθήκη που μετεγκαταστάθηκε από το Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας σε αίθουσα του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας και εγκαινιάστηκε… μεγαλοπρεπώς στις 27 Σεπτεμβρίου, εδώ και κάποιες εβδομάδες παραμένει κλειστή, όπως κατήγγειλαν στο «Θ» φίλοι του βιβλίου από την Κυπαρισσία οι οποίοι την επισκέφθηκαν και διαπίστωσαν το «λουκέτο»! Στα εγκαίνιά της, πριν από πέντε μήνες, από μικροφώνου είχε λεχθεί ότι η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι. Και πράγματι ήταν, μέχρι πρότινος. Ωστόσο, πλέον και άγνωστο μέχρι πότε, παραμένει κλειστή. Και παραμένει κλειστή επειδή η υπάλληλος του δήμου που απασχολούνταν στη Βιβλιοθήκη κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αποχώρησε από το δήμο γιατι έληξε η 8μηνη σύμβασή της.
  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας
 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1970. Ο αριθμός των βιβλίων που ανήκει στην περιουσία της Βιβλιοθήκης ανέρχεται περίπου στα 13.000, εκ των οποίων άλλα είναι δανειστικά και άλλα όχι (π.χ. οι εγκυκλοπαίδειες), όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Τριφυλίας. Ωστόσο, στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο δεν είναι ούτε τα μισά εξ αυτών καθώς ο νέος χώρος στέγασης δεν επαρκεί για όλα! Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας, η οποία ιδρύθηκε το 1970, από το 1987 μέχρι και το 2007 περίπου στεγαζόταν στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας σε χώρο όπου παράλληλα λειτουργούσε και ως αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κυπαρισσίας. Το 1987, επί δημαρχοντίας του αειμνήστου Κωνσταντίνου (Τάκη) Αδαμόπουλου, πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Κυπαρισσίας εξελέγη ο αείμνηστος Διονύσιος Πιτταράς, ένας από τους σπουδαιότερους πνευματικούς δημιουργούς της Τριφυλίας με τεράστιο λογοτεχνικό έργο, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράση για τη λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, ενώ διαρκώς ενίσχυε και εμπλούτιζε τη θεματολογία της με καινούργια βιβλία. Μετά το 1991, επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ενισχύθηκε με περισσότερα βιβλία. Γραμματέας αυτής ήταν ο δημοτικός υπάλληλος, Αναστάσιος Ράμμος και πρόεδρος επί σειρά ετών διετέλεσε η Πηνειώ Βασιλοπούλου. Επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου προσελήφθη και Βιβλιοθηκονόμος κάνοντας πλήρη καταγραφή και ταξινόμηση των τίτλων των βιβλίων. Η Βιβλιοθήκη είχε αξιόλογα βιβλία και μεταξύ άλλων το έργο του νομικού και πρώην υπουργού, Βαγγέλη Γιαννόπουλου καθώς και το Λεξικό “Ηλίου” και λειτουργούσε όλα τα χρόνια ως δανειστική! Το Γενάρη του 2007 απεβίωσε ο Διονύσιος Πιτταράς αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη μέσα και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας, η οποία ωστόσο το ίδιο έτος έπαψε να λειτουργεί καθώς η δημοτική Αρχή Σαμπαζιώτη επέκτεινε σ’ εκείνο το χώρο που στεγαζόταν η Βιβλιοθήκη γραφεία για υπηρεσίες και αντιδημάρχους του δήμου Κυπαρισσίας. Τότε τα βιβλία στοιβάχτηκαν σε χαρτόκουτα και εκεί παρέμειναν επί χρόνια καίτοι ο χώρος στο ΕΠΑΛ ήταν ήδη διαθέσιμος και παρότι και σε άλλα Δημοτικά Κτίρια υπήρχαν χώροι για τη στέγασή της. Η Βιβλιοθήκη φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας χάρις στη συνεργασία με το διευθυντή του, Δημήτρη Δράκο, και συγκεκριμένα στο χώρο της αίθουσας βιβλιοθήκης του σχολείου «Καθηγήτριας Παναγιώτας Γαρδικιώτη», που παράλληλα λειτουργεί και το Μουσείο Σχολικών Αναμνήσεων από το 2012. Προφανέστατα και ήδη θα έπρεπε και σίγουρα πρέπει ο δήμος να αναθέσει καθήκοντα παράλληλης απασχόλησης σε μόνιμο υπάλληλο της Δ.Ε. Κυπαρισσίας ώστε έστω για δύο φορές την εβδομάδα, όπως λειτουργούσε Τρίτη και Πέμπτη, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην παραμένει κλειστή.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  «Η Ν.Δ. δε θα δώσει χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές» 
Ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, Τάσος Γαϊτάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επικοινωνία 94FM και την εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές» επανέλαβε τη ξεκάθαρη θέση του προέδρου της Ν.Δ.,  Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δοθούν χρίσματα σε υποψηφίους δημάρχους, κόβοντας ουσιαστικά τη φόρα σε όλους όσοι έχουν ξεκινήσει  προεκλογικό αγώνα διατυμπανίζοντας πως έχουν εξασφαλίσει ήδη τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. «Η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί σε ανώτατο επίπεδο γι’ αυτό το θέμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι η ΝΔ δεν θα δώσει χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση να έχουν μία ατζέντα επίλυσης των τοπικών θεμάτων, μία φιλελεύθερη προσέγγιση για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και να βλέπουν την Τ.Α. ως ένα μέσο επίλυσης της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και καλύτερης λειτουργίας του Κράτους», τόνισε συγκεκριμένα. Χωρίς χρίσματα από τη ΝΔ, εκτιμάται ότι αλλάζει το σκηνικό και σε δήμους της Μεσσηνίας καθώς “αποδεσμεύονται” δυνάμεις και ενθαρρύνεται η συγκρότηση νέων αυτοδιοικητικών εκλογικών σχημάτων…  Η.Γ. 

***  Ξεκίνησε ο διαγωνισμός «μαμούθ» για 8.166 θέσεις σε δήμους
Χρήσιμες οδηγίες για την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ 
 Ξεκίνησε ο διαγωνισμός «μαμούθ» του ΑΣΕΠ 3Κ/208 «Πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας οκτώ χιλιάδων εκατόν εξήντα έξι (8.166) θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (Υπουργείο Εσωτερικών)».
  ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΔΕ: 20 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου και ώρα 14:00.
ΠΕ και ΤΕ: 26 Φεβρουαρίου έως 13 Μαρτίου και ώρα 14:00.
ΥΕ: 8 έως 23 Μαρτίου και ώρα 14:00.
  ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΣΤΟ ΑΣΕΠ
ΔΕ: 12 Μαρτίου.
ΠΕ και ΤΕ: 16 Μαρτίου.
ΥΕ: 27 Μαρτίου 2018.
  ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ
Η αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων της προκήρυξης 3Κ/2018, υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ πληκτρολογώντας www.asep.gr.  [Συμβατότητα με browsers: Mozilla Firefox 31+ ή Safari 8+].
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ. Εάν είστε ήδη εγγεγραμμένος χρήστης προχωρήστε απευθείας στο βήμα «Εγγραφή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». Για να εγγραφούν οι υποψήφιοι στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Α.Σ.Ε.Π., ακολουθούν τη διαδρομή: Πολίτες - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και στη συνέχεια επιλέγουν μεταξύ των δύο παρακάτω τρόπων εγγραφής:
·      Εγγραφή Νέου Χρήστη μέσω ΓΓΠΣ (τα  προσωπικά   στοιχεία   του χρήστη συμπληρώνονται αυτόματα) ή
·      Εγγραφή Νέου Χρήστη (με πλήρη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων από τον ίδιο τον χρήστη).
  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Οι υποψήφιοι, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, πρέπει να εισέλθουν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες επιλέγοντας τη διαδρομή: Πολίτες -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Είσοδος Μέλους, και στη συνέχεια να επιλέξουν μεταξύ των δύο κάτωθι συνδέσεων:
·      Μέσω ΓΓΠΣ πατώντας στο σύνδεσμο «Συνδεθείτε μέσω ΓΓΠΣ» και καταχωρίζοντας τα στοιχεία σύνδεσης του taxisnet
·      Μέσω απλής σύνδεσης καταχωρίζοντας το «Όνομα Χρήστη» και το «Συνθηματικό».
Σε περίπτωση απώλειας των στοιχείων σύνδεσης, οι υποψήφιοι επιλέγουν τη διαδρομή: Πολίτες - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Ξέχασα τον κωδικό μου.
Οι υποψήφιοι προτείνεται προηγουμένως να επικαιροποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (τηλ. επικοινωνίας, email) στη σχετική καρτέλα του «Μητρώου», από τη διαδρομή: Πολίτες- Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, για την άμεση ενημέρωσή τους από τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ. Για τη συγκεκριμένη προκήρυξη δεν συμπληρώνονται οι υπόλοιπες καρτέλες του Μητρώου. Ακολούθως, οι υποψήφιοι, επιλέγοντας «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων», προβαίνουν στη δημιουργία νέας αίτησης επιλέγοντας «Νέα Αίτηση».
Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τον «Οδηγό Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για Πολίτες» στην αρχική σελίδα του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), όπου παρέχονται ηλεκτρονικά αναλυτικές οδηγίες, ειδικά κείμενα βοήθειας, βίντεο και παραδείγματα συμπλήρωσης ανά πεδίο.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
·      Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) μπορούν να δηλώσουν έως 120 προτιμήσεις.
·      Οι υποψήφιοι ΔΕ, ΥΕ, που επιθυμούν να δηλώσουν πάνω από 120 προτιμήσεις (κωδικοί θέσεων), επιλέγουν το αρχείο Preferences.pdf, το οποίο είναι διαθέσιμο και στην ηλεκτρονική αίτηση.
·      Υποχρεωτική η συμπλήρωση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων: αριθμός μηνών εμπειρίας ειδικής και συνολικής, εντοπιότητα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, δεύτερος τίτλος σπουδών.
·      Τα αναλυτικά στοιχεία της εργασιακής εμπειρίας (εργοδότης, αντικείμενο απασχόλησης, ασφαλιστικός φορέας) δεν μεταφέρονται από την καρτέλα του Μητρώου αλλά συμπληρώνονται στην Αίτηση–Υπεύθυνη Δήλωση Εργασιακής Εμπειρίας, που είναι διαθέσιμη και στο πεδίο «Εργασιακή Εμπειρία» της ηλεκτρονικής αίτησης.
·      Οι υποψήφιοι της κατηγορίας ΥΕ , μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα και για τις θέσεις ΔΕ με κωδικό τίτλου 705 και 714 (β΄ Επικουρικός Πίνακας), με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Στην περίπτωση αυτή θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση της κατηγορίας ΥΕ στην οποία έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τις θέσεις της κατηγορίας ΔΕ. Οι εν λόγω υποψήφιοι δεν συμπληρώνουν αίτηση της κατηγορίας ΔΕ.
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙΣ
Τα προσόντα, τα κριτήρια ή οι ιδιότητες που αναγράφονται από τον υποψήφιο στην αίτηση συμμετοχής του στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων πρέπει να υφίστανται κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και να αποδεικνύονται με Τίτλους, Πιστοποιητικά και Βεβαιώσεις, σύμφωνα με το Ν. 4250/2014, Άρθρο 1, ΦΕΚ 74/26.3.2014/τ.Α).
  ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να σπεύσουν εγκαίρως για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης, καθώς, εάν κρίνουμε από ανάλογες περιπτώσεις για ελάχιστες θέσεις (150-200), το σύστημα του ΑΣΕΠ θα παρουσιάσει σίγουρα υπερφόρτωση και «πεσίματα», που θα κάνουν πολύ δύσκολη και χρονοβόρα την όλη διαδικασία τις τελευταίες ημέρες.
  ----------------------------------------------
 Μας ρωτάτε και απαντάμε…
   Η ερώτηση αναγνώστη: Ισχύει άρση κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για οφειλές που έχουν συμπεριληφθεί σε «αίτηση Κατσέλη»;
  Απάντηση:
Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση υπ' αριθμ. 10/2018, για την οποία όμως εκκρεμεί η αποδοχή της, η φορολογική διοίκηση, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των νομικών και πραγματικών καταστάσεων που διαμορφώθηκαν εκ της επιβολής μη νόμιμης κατάσχεσης εις χείρας τραπεζικού ιδρύματος, ως τρίτου, οφείλει να άρει την επιβληθείσα κατάσχεση και, συνακολούθως, να επιστρέψει στον καθ’ ου η εκτέλεση οφειλέτη  το καταβληθέν από την Τράπεζα προς το Δημόσιο, συνεπεία θετικής δήλωσης, κατασχεθέν ποσό, ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Ο τρόπος της επιστροφής (ήτοι αν το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό της δικαιούχου από τον οποίο εκταμιεύθηκε ή σε άλλον που η ίδια ήθελε υποδείξει), είναι αδιάφορος και ανάγεται στη σφαίρα των επιλογών του οφειλέτη.
Ζήτημα συμψηφισμού απαιτήσεων του Δημοσίου με τα (μετά την άρση της επιβληθείσης κατάσχεσης) επιστρεφόμενα ποσά, δεν γεννάται, δεδομένου ότι η επιστροφή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο αποκατάστασης της νομιμότητας, από την ενέργεια δε αυτή δεν μπορεί να ωφεληθεί το Δημόσιο με το συμψηφισμό αυτών τούτων των μη νομίμως κατασχεθεισών απαιτήσεων. ΠαναγιώτηςΞεροβάσιλας Οικονομολόγος/Νομικός

***  «Σεισμός» στη Θράκη! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σάρωσαν τα πάντα

 ~ Στη δεύτερη μέρα της περιοδείας του Κυριάκου Βελόπουλου στη Θράκη, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισκέφθηκε την Κομοτηνή.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο και άκουσε τη συγκλονιστική ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος μετέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα πατριωτισμού.
*  KYΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ (1) : https://youtu.be/GYv-dWmAwts  .-
* KYΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ (2) : https://youtu.be/6Zk5W-aS5tQ  .-
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θέλει να ευχαριστήσει προσωπικά όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και δίνει ραντεβού στις 18:00 στην Ξάνθη, στο Hotel Elisso.


*** Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν-Μέρκελ πριν λίγο! Στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ η Συρία

~ Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Οι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και την εξέλιξη της κατάστασης στο Ανατολικό Gut και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
~ «Είμαι πεπεισμένος ότι λόγω του κοινού εποικοδομητικού διαλόγου ήταν δυνατό να συμφωνήσουμε και να εγκρίνουμε στις 24 Φεβρουαρίου το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώθηκε η σημασία των συνεχών κοινών προσπαθειών για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή του ψηφίσματος «, ανέφερε το γραφείο τύπου.
Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε τον Μακρόν και τη Μέρκελ «για τα πρακτικά μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά για την απομάκρυνση πολιτών», καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών και ιατρικής βοήθειας στη Συρία.
«Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο γεγονός ότι η αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν επεκτείνεται στις επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.
Με πληροφορίες από RT

***Το οπλοστάσιο Ελλάδας και Τουρκίας! ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

~ Αναλυτικό δημοσίευμα της Realnews παρουσιάζει με αριθμούς τα δεδομένα των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας όπως και τα πλεονεκτήματα της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αριθμητικά δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη του δρ Αρίστου Αριστοτέλους ο οποίος «προχώρησε σε σύγκριση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων με στοιχεία που περιλαμβάνουν και το πρώτο τρίμηνο του 2018» με στοιχεία που προέρχονται από «έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες πηγές» όπως το ISS, το SIRPI, o OSCE, το ΝΑΤΟ, η CIA και το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω:
Σε ανθρώπινο δυναμικό η Ελλάδα διαθέτει 141.000 ενεργό προσωπικό, ενώ η Τουρκία 355.000.
Η Ελλάδα διαθέτει 1.341 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.492.
Η Ελλάδα διαθέτει 398 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και η Τουρκία 650.
Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 13.
Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 18.
Η Ελλάδα διαθέτει 5 κορβέτες και η Τουρκία 6.
Η Ελλάδα διαθέτει 43 περιπολικά και η Τουρκία 54.
Η Ελλάδα διαθέτει 19 αποβατικά και η Τουρκία 54 (5 πλοία).
Η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα σκάφος υποστήριξης διαφόρων τύπων, αλλά η Τουρκία διαθέτει 79.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει ναυτική αεροπορία, ενώ το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων που υπάγονται στον έλεγχο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας είναι 13.
Η Ελλάδα διαθέτει 270 μαχητικά αεροσκάφη και η Τουρκία 360.
Η Ελλάδα διαθέτει 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, όπως και η Τουρκία που τώρα διαθέτει και τα B-737 ΑEW.
H Τουρκία διαθέτει 7 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.
Στην αντιαεροπορική άμυνα η Ελλάδα διαθέτει τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1, ενώ η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkMIM-NikeHercules.
Τι προβληματίζει
~ Τα στοιχεία που προβληματίζουν από την πλευρά της Τουρκίας είναι μεταξύ άλλων σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real:
Ο επαγγελματικός στρατός της πλησιάζει πια το 42% της συνολικής του δύναμης.
Η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος είναι μερικώς αποδεσμευμένη από τις εκάστοτε δυνατότητες της εθνικής της οικονομίας.
Αποκτά σταδιακά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.
Σύντομα θα παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη F-35 με προγραμματισμό το 2022 να έχει την πρώτη μοίρα έτοιμη για επιχειρησιακή δράση, ενώ πολύ πιθανή είναι και η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400.
Τουρκικά UAVs, με διάρκεια πτήσης 22-24 ώρες, πετούν ήδη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει το ηλεκτρονικό πυροβόλο, όπως και το όπλο laser για τις φρεγάτες TF-2000.
Πριν από 15 χρόνια η εξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της Τουρκίας από το εξωτερικό έφθανε στο 80%. Σήμερα είναι στο 40%, με στόχο να πέσει στο 20%.
Τι αντιπαρατάσσει η Ελλάδα
Τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου. Με αυτά τα τέσσερα υποβρύχια σε κατάδυση σε διάφορα σημεία, το Αιγαίο «κλειδώνεται» για το τουρκικό ναυτικό οπότε δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν σπεύσει να παραγγείλουν τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς, τα οποία όμως ακόμη ναυπηγούνται.
Η Ελλάδα διαθέτει στο αεροπορικό της οπλοστάσιο όπλα που χαρακτηρίζονται στρατηγικά και -το κυριότερο- είναι δοκιμασμένα σε πεδία μαχών με εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για τον πύραυλο Scalp που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000. Εξίσου σημαντική είναι η σημασία των πυραύλων Exocet που προορίζονται να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Όπως σημειώνει η Real κανένα από τα δύο όπλα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο των Τούρκων.
Παράλληλα, τονίζει ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών Ε.Δ., ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές διώξεις έμπειρων στρατιωτικών.
Πηγή: Realnews

*** ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ από το νέο σόου του Ερντογάν! Η φράση που έκανε το εξάχρονο κοριτσάκι να παγώσει

~ Ένα κοριτσάκι έξι ετών «πρωταγωνίστησε» στο νέο προπαγανδιστικό σόου του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Σε ομιλία του Τούρκου προέδρου στο συνέδριο του κόμματος του όπου αναφέρθηκε στην στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία κατά των Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας, το παιδάκι- ντυμένο με στρατιωτική στολή και φορώντας στο κεφάλι τον μπορντό μπερέ των επίλεκτων δυνάμεων του τουρκικού στρατού- έκλαιγε και ο Ερντογάν την κάλεσε στο πόντιουμ.  Εκεί, φίλησε το παιδάκι στο μάγουλο και της είπε «οι «μπορντομπερέδες» δεν κλαίνε», ενώ το κοριτσάκι ήταν εμφανώς ταραγμένο δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
~ erdogan army  : https://youtu.be/y9I8I6ZcvrY .-

***TΩΡΑ! Μίλησαν όλοι… μίλησε και ο Παπανδρέου για τη Novartis

Με δήλωσή του στην ιστοσελίδα larissanet, o Γιώργος Παπανδρέου έκανε την επανεμφάνιση του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την υπόθεση Novartis.
«ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Νέα Δημοκρατία, είναι μέρος του προβλήματος. Η προοδευτική παράταξη, είναι ιστορικά μέρος της λύσης του προβλήματος» δηλώνει, σημειώνοντας ότι «το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του δίνει την προοπτική για την έξοδο από την κρίση. Με μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας».
Ολόκληρη η δήλωση Παπανδρέου:
«Η έξοδος από την κρίση απαιτεί προοδευτικές αλλαγές παντού. Αλλαγές που θα διασφαλίζουν μια διακυβέρνηση οραματική και μαζί ρεαλιστική, καινοτόμα σκέψη για το κοινό καλό,μια διακυβέρνηση ισονομίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας. Μια διακυβέρνηση που με τις πολιτικές της θα εμπεδώνει κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η χώρα παραμένει βυθισμένη στην κρίση, εδώ και μια δεκαετία, γιατί, όταν αυτή ξέσπασε, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να δει κατάματα τα αίτια της κρίσης και αντέδρασε στην πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2009. Αλλαγές που θα συνέβαλαν ώστε να απαλλαγούμε από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Σήμερα, οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να μην έχουν διδαχτεί το παραμικρό από τις πολιτικές μίσους που καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια. 
~  Σήμερα σπέρνουν ξανά τον διχασμό και οδηγούν τη χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου σε επικίνδυνες περιπέτειες αντί να εστιάζουν όλες τους τις προσπάθειες σε μια ευρύτερη πολιτική ριζοσπαστικών αλλαγών. Αποδεικνύουν με τις επιλογές τους ότι, εμφορούνται από τις ίδιες συντηρητικές και αυταρχικές αντιλήψεις, αντιλήψεις νομής αντί αλλαγής της εξουσίας, τις οποίες υποτίθεται ότι αντιμάχονται.
Και η δεξιά συντήρηση, η Νέα Δημοκρατία, προσηλωμένη απολύτως στις πελατειακές αντιλήψεις που υπηρετεί ιστορικά, καταγγέλλει σήμερα τις πρακτικές που η ίδια πρώτη ακολούθησε, της λασπολογίας, της συνομωσιολογίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο Κολοσσαίο. Καλλιέργησαν άγονες, απαράδεκτες αντιπαραθέσεις και το μίσος. Διαίρεσαν το λαό, όταν ως έθνος δίναμε μάχη επιβίωσης. Σκίαζαν, συγκάλυπταν τα πραγματικά προβλήματα και κυρίως, τις αιτίες που τα προκαλούν.
Έτσι όμως, τα πραγματικά προβλήματα δεν αναδεικνύονται και δεν λύνονται. Ο Ελληνικός λαός και η χώρα, παραμένουν όμηροι αδιέξοδων επιλογών.
ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Νέα Δημοκρατία, είναι μέρος του προβλήματος.
Η προοδευτική παράταξη, είναι ιστορικά μέρος της λύσης του προβλήματος.
Και γι’ αυτό πολεμήθηκε σκληρά.
Αλλά γι’ αυτό και αξίζει πάντα να αγωνιζόμαστε.
Για να αλλάξουμε ό,τι μας κρατά στο παρελθόν.
Το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του δίνει την προοπτική για την έξοδο από την κρίση. Με μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Μια πρόταση που θα ανοίξει νέους δρόμους για την χώρα και την Κοινωνία μας. Που θα αφήσει οριστικά πίσω τα αδιέξοδα.
Μια πρόταση ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Με τη συμμετοχή μας, μπορούμε να αποδείξουμε ότι, υπάρχει διέξοδος».

*** ΠΟΛΕΜΟΣ!  Καρανίκας εναντίον Κωνσταντοπούλου…

~ Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «τα βάζει» αυτή τη φορά ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.
Ο Νίκος Καρανίκας, με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κατηγορεί την πρώην πρόεδρο της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, διότι αντιμάχεται την κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών.
~ «Αριστεριστές σε απόγνωση σώζουν βίλες αστών λαμόγιων», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο κ. Καρανίκας.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Αριστεριστές σε απόγνωση σώζουν βίλες αστών λαμόγιων… Το κίνημα υπέρ των πλουσίων που είναι μπαταχτσήδες προχωράει με την βοήθεια των Λαεν και Πλεύση Ανταρσυα… στον βούρκο τους, στο πλάι της Δεξιάς… και των λαμόγιων… Επρόκειτο για εξοχικό και οι συνολικές οφειλές ήταν για πάνω από 2,5.000.000€». iefimerida.gr

***Νέα ΕΞΕΛΙΞΗ! Ο Σαμαράς κατέθεσε ΜΗΝΥΣΗ στον Βαξεβάνη

Μήνυση κατά του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη, υπέβαλε το μεσημέρι της Κυριακής (25/02), ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση.
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν πως «η χυδαία και προκλητικά προσβλητική ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εις βάρος του κ. Σαμαρά αποτελεί ντοκουμέντο αθλιότητας».  

Τέλος, πρόσθεσαν πως «η διατεταγμένη αποστολή που έχει αναλάβει εδώ και καιρό αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο».
ΑΠΕ – ΜΠΕ

*** Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σαββίδης πήρε ΑΠΑΛΛΑΓΗ από τον ΕΝΦΙΑ! Του ΧΑΡΙΖΟΥΝ τα πάντα

~ Απορίες και εύλογα ερωτήµατα προκύπτουν από µια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά µε την προώθηση θετικών ρυθµίσεων απαλλαγής από σειρά φορολογικών µέτρων που αφορούν επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία εµπλέκεται εταιρεία συµφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη.
Ο λόγος για το νοµοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναθεώρηση της συµφωνίας µεταβίβασης του Οργανισµού Λιµένος Θεσσαλονίκης, που ψηφίστηκε αυτή την εβδοµάδα στη Βουλή µε τις κυβερνητικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. και το οποίο δείχνει να υπάρχει… «δράκος» στη συµφωνία µεταξύ του ελληνικού ∆ηµοσίου και του κοινοπρακτικού σχήµατος που απέκτησε τη διαχείριση του λιµανιού της Θεσσαλονίκης µέχρι το 2051.
~ Για όσους γνωρίζουν από τέτοιες ρυθµίσεις, πρόκειται για µια «λεόντειο» σύµβαση εις βάρος του ελληνικού ∆ηµοσίου, µε τον Ιβάν Σαββίδη να εµφανίζεται ωφεληµένος από τις κυβερνητικές επιταγές και απαιτήσεις. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Το νοµοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναθεώρηση της συµφωνίας µεταβίβασης του ΟΛΘ ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου 2018.
Ωστόσο, µε τον νόµο αυτόν απαλλάσσεται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Αρθρου 11 της συµφωνίας, η ακίνητη περιουσία η οποία µεταβιβάζεται για πώληση στον ΟΛΘ από την επιβολή ΕΝΦΙΑ, καθώς και κάθε άλλου φόρου ή τέλους που σχετίζεται µε την ακίνητη περιουσία. Σηµειώνεται ότι µε τη συµφωνία αυτή, στον ιδιώτη µεταβιβάζεται ακίνητη περιουσία συνολικής έκτασης 12.047,20 τ.µ.  parapolitika.gr

***  Μας ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Μπαλάφας: «ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ οι ΜΕΙΩΣΕΙΣ μισθών κι συντάξεων»

~ «Μικροπράγματα» χαρακτήρισε τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών διαχέεται και στην πραγματική οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο κατά 37,5%. «Με το σπαθί της παίρνει η χώρα το διαβατήριο για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια… το ξέρετε ότι είναι έτσι». «Τον Αύγουστο θα έχουμε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και για αυτό διαμορφώνουμε μαξιλάρι προστασίας που πάει καλά όλοι οι θεσμοί το λένε αυτό» επισήμανε.
Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά και όχι εντυπώσεων, σχολίασε για το Σκοπιανό και εκτίμησε ότι η χώρα μας πρέπει «να αδράξει την ευκαιρία» για λύση και να μην σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο με τα Σκόπια, αφού η πραγματική απειλή είναι στα ανατολικά μας, όπως χαρακτηριστικά είπε.
~  Σχολιάζοντας την προσφώνηση «Μακεδόνας» από την Γερμανίδα Καγκελάριο προς τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πρόσφατα στο Βερολίνο, ο κύριος Μπαλάφας είπε πως «η κ. Μέρκελ στο επίπεδο αυτό δεν φέρθηκε όπως έπρεπε να φερθεί μια αντίστοιχου επιπέδου ευρωπαία ηγέτης», αλλά, συμπλήρωσε, αυτό δείχνει και μια πραγματικότητα, ότι 140 χώρες στον κόσμο την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα που θέλει, που σημαίνει ότι χτυπάει ένα καμπανάκι προς εμάς.
Στο σημείο αυτό πάντως ο κύριος Μπαλάφας, υποπέπτοντας σε ένα lapsus lingue και αναφερόμενος στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αδερφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόρα Μπακογιάννη, την χαρακτήρισε «αδερφή του πρωθυπουργού»…
«Πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί αν δεν αδράξουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται με μια κυβέρνηση στην FYROM που θέλει να λύσει το ζήτημα, θα χάσουμε την ευκαιρία. Δεν πρέπει να σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο με τα Σκόπια, όταν η απειλή στην Ελλάδα είναι από τα ανατολικά, μην διευκολύνουμε την Τουρκία στην διείσδυση στα Σκόπια», επισήμανε καταλήγοντας στην συνέντευξή του στον Σκάι. protothema.gr

*** Μίλησε ο Ιερώνυμος! Νέα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το Σκοπιανό

~ Στο Σκοπιανό αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην αντιφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας λόγο για εποχή με έκδηλα τα στοιχεία της «πνευματικής και υλικής κρίσης» τόνισε ότι η Εκκλησία θα είναι σε επαγρύπνηση «για να αντιμετωπιστούν αλυτρωτικές και φονταμενταλιστικές διαθέσεις και πρακτικές».
«Η εκκλησιαστική διάσταση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων» επιβάλει «την επαγρύπνηση με ήρεμο θάρρος για να αντιμετωπίσουν αλυτρωτικές και φονταμεναλιστικές διαθέσεις και πρακτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής της εκκλησίας της Ελλάδος.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω την αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου:
«Ἐξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,
Ἐκ προσώπου τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν οἱ ὁποῖοι ἐφέτος συναπαρτίζουν τήν Διαρκῆ Ἱερά Σύνο­δο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ Μετριότης μου ἐκ­φράζει τή χαρά ὅλων μας γιά τήν παροῦσα συνάντηση στούς φιλόξενους χώρους τοῦ Προεδρικοῦ Μεγάρου. Καί τοῦτο διότι, ὄχι μόνον εἶναι πρόδηλο τό οὐσιῶδες τῆς μεταξύ μας ἐπικοινωνίας, ἀλλά συνάμα διαπιστώ­νεται καί ὁ ἀμοιβαῖος σεβασμός καί ἡ ἀγαστή συμπό­ρευση δύο κορυφαίων θεσμῶν τοῦ τόπου καί τοῦ λαοῦ μας. Πράγματι στήν παροῦσα τράπεζα, τήν ὁποία ἡ Ἐξοχότητά Σας ὄχι μόνον κατά τούς καθιερωμένους τύπους ἀλλά καί κατά εἰλικρινῆ φιλοτιμία παραθέτει, βιώνουμε τή συνέχεια τῆς Εὐχαριστιακῆς Ἁγίας Τραπέ­ζης, ἡ ὁποία προηγήθηκε στό Μητροπολιτικό μας Ναό καί ὑπάρχει γιά νά ἐκπορεύει καί νά καλλιεργεῖ τό μή­νυμα τῆς ἀγαπητικῆς ἑνότητας καί τοῦ σεβασμοῦ πρός τόν ἄλλον, ὅποιος καί ἄν εἶναι αὐτός.
Καί αὐτό τό μήνυμα ξεκινᾶ ἀπό τήν Ἀρχιερατική προσευχή τοῦ Χριστοῦ μας ὡς αἴτημα «ἵνα πάντες ἕν ὦ­σιν» (Ἰω. ιζ΄, 21) καί ἐπεκτείνεται στήν ἱστορία καί τόν κόσμο ὡς ἀποστολή, ἤ καλύτερα ἱεραποστολή τῆς Ἐκ­κλησίας «ἄχρις οὗ καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τήν ἑνό­τητα τῆς πίστεως» (Ἐφ. δ’, 13). Αὐτήν τήν ἑνότητα ἡ Ὀρ­θόδοξη Ἐκκλησία μας ἔχει ἀναλάβει νά κηρύττει καί νά ὑποστασιοποιεῖ ὄχι μόνο σέ συνθῆκες ἀνέσεως, ἀλλά καί δυσχερεῖς καί ἀντίξοες. «Θλῖψις ἤ στενοχωρία ἤ δι­ωγμός ἤ λιμός ἤ γυμνότης ἤ κίνδυνος ἤ μάχαιρα» (Ρωμ. η΄, 35) πάντοτε ὑφίσταντο γιά νά κάμψουν τό φρόνημα καί νά καταπαύσουν τόν ἀγώνα μας. Δόξα τῷ Θεῷ, δέν τά κατάφεραν ποτέ, ὅπως ἡ σημερινή Ἑορτή τῆς Ὀρθο­δοξίας πανηγυρικά διατρανώνει.
~  Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ὑπάρχει γιά νά «τηρεῖ τήν ἑνότητα τοῦ πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης» (Ἐφ. δ΄, 3). Στήν ἐποχή μας, ἐποχή μέ ἔκδηλα τά σημεῖα τῆς πνευματικῆς καί ὑλικῆς κρίσεως, μᾶς κτυποῦν τήν πόρτα πολλοί, ἄνθρωποι κάθε φυλῆς, χρώματος καί θρησκείας. Ἀπό τό φτωχό ὑστέρημά μας πού τό πλούσι­ο φιλότιμο τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ ἐνισχύει, προσπαθοῦμε νά ἀνακουφίσουμε, νά συμπαρασταθοῦμε καί νά μήν ἐπιτρέψουμε στήν ἀπελπισία νά κυριαρχήσει στίς καρ­διές καί τά μάτια. Συνάμα, ζητήματα τῆς ἐπικαιρότη­τας διεκδικοῦν τήν ἄρθρωση ἐκκλησιαστικοῦ λόγου ἀ­ληθείας καί συνέσεως. Ἡ ἐκκλησιαστική διάσταση στό ζήτημα τῆς ὀνομασίας τοῦ γειτονικοῦ Κράτους τῶν Σκοπίων λόγω τῆς ἐκεῖ σχισματικῆς ἐκκλησίας, ἀλλά καί ἡ μέριμνα καί ἡ φροντίδα γιά τούς πληττόμενους ἀ­πό τόν πόλεμο πληθυσμούς, χριστιανικούς καί μή, τῆς Μέσης Ἀνατολῆς, σέ συνδυασμό μέ μία ἐπιχειρούμενη ἀπομείωση τῶν ἐκεῖ ἀρχαίων χριστιανικῶν κοιτίδων, ἐπιβάλλουν τήν ἐπαγρύπνηση μέ ἥρεμο θάρρος γιά νά ἀντιμετωπιστοῦν ἀλυτρωτικές καί φονταμενταλιστικές διαθέσεις καί πρακτικές. Συνάμα ἡ εὐρωπαϊκή μας πα­τρίδα δείχνει διχασμένη καθώς μοιάζει νά ξέχασε τίς ἱδρυτικές της ἀρχές καί ἀξίες καί στενάζει ὑπό τά πλήγματα τῶν ἀδικιῶν, τῶν ἀποκλεισμῶν καί τῶν δια­κρίσεων, τά ὁποῖα ἀντί νά καταστοῦν ἀντικείμενο θε­ραπείας καί αὐτοκριτικῆς, ἀποτελοῦν τήν ἀφορμή σέ ἕνα συνεχῶς διογκούμενο ρεῦμα εὐρωσκεπτικισμοῦ μέ πολλές ἐσωτερικές ἀποκλίσεις, ἀλλά πάντως διαιρετι­κό καί ὑπονομευτικό τῆς κοινῆς μας πορείας.
Ἐξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε.
Στήν πληθῶρα τῶν προβλημάτων ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκ­κλησία τῆς Ἑλλάδος προτάσσει τό πνεῦμα ἑνότητας καί καταλλαγῆς πού τήν διακρίνει. Χαιρόμαστε δέ, διότι ἐκφραστής τοῦ αὐτοῦ πνεύματος εἶστε καί Ἐσεῖς, ὅπως μαρτυροῦν ἡ πληθώρα τῶν δηλώσεών Σας, ἀλλά κυρί­ως ὁ δεξιοτεχνικός τρόπος, μέ τόν ὁποῖον ἐπιτελεῖτε τά ὑψηλά Σας καθήκοντα. Ἡ ἐπιστημοσύνη Σας, τά πλού­σια χαρίσματά Σας, ἡ μετριοπάθειά Σας, στρατευμένα στήν ὑπόθεση τῆς διακονίας τῶν ἐθνικῶν μας δικαίων, εὐλόγως καί ἐπαξίως Σᾶς ἀναδεικνύουν ὄχι ἁπλῶς τόν Πρῶτο Πολίτη αὐτῆς τῆς Χώρας, ὄχι ἁπλῶς τόν Ἀνώτα­το Ἄρχοντα τοῦ Κράτους μας, ἀλλά Σύμβολο Ἑνότητας, τό ὁποῖο μπορεῖ καί προσωποποιεῖ τήν εἰρηνική πολυ­συλλεκτικότητα καί τό ἁρμονικό πολυδιάστατο τοῦ Ἑλ­ληνισμοῦ. Γιά αὐτό καί ἡ Σύνοδός μας ἀποφάσισε καί ἀπένειμε στήν Ἐξοχότητά Σας τήν Ἀνώτατη καί Ὕψι­στη Τιμητική Διάκριση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Ἔ­τη πολλά καί εὐλογημένα, πολύκαρπα καί καλλίκαρπα ἐπ’ ἀγαθῷ τοῦ τόπου καί τοῦ λαοῦ μας». protothema.gr

*** Αναβάθμιση F-16: Αρχίζει το «μεγάλο παζάρι» στη ΓΔΑΕΕ…

~ Μετά το σκληρό πόκερ, αρχίζει το μεγάλο παζάρι, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην υπερσύγχρονη έκδοση Viper. Το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), θα περάσει σήμερα το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο των ΗΠΑ, με εν ενεργεία αξιωματικούς, οικονομικούς συμβούλους, αλλά και στελέχη του ODC, δηλαδή του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής.
Τα στελέχη του Ελληνικού Πενταγώνου και δη οι διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, προετοιμάζονται για ένα τριήμερο έντονων διαβουλεύσεων στην αιχμή των οποίων, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα των τελευταίων επαφών, θα βρεθεί το διπλό “αγκάθι” του οικονομικού. Τόσο εκείνο για το συνολικό κόστος όσο και εκείνο για το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών.
~ Ερωτηθείσα από το OnAlert, για τις ελληνικές επιδιώξεις, υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ, διατηρούσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών: “Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για πολλά πράγματα. Για κάποια πράγματα μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσες. Για κάποια άλλα θα πρέπει να γυρίσουν πίσω να τα συζητήσουν με τους διάφορους φορείς. Σε ότι αφορά στο συνολικό κόστος αλλά και για τον τρόπο αποπληρωμής δεν νομίζω ότι θα έχουν τέτοιες εξουσιοδοτήσεις.” και πρόσθετε εμφατικά: “Οι διαφοροποιήσεις τις οποίες επιδιώκουμε απαιτούν άλλου είδους αποφάσεις οι οποίες δεν είναι στο χέρι τους. Έχουν και αυτοί διαδικασίες που είναι τυποποιημένες και αυστηρές.” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την LOA, που εντελώς απρόσμενα είχε αποστείλει την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η αμερικανική πλευρά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος μειωνόταν κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο. Επιπλέον η αμερικανική πλευρά διατήρησε τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος, κρατώντας σε υψηλά επίπεδα με τις χρηματοροές που αφορούν στην αποπληρωμή να είναι της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ εντός της πρώτης τριετίας.  onalert

***  TI ENNOEI O AMEΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ στην ΑΘΗΝΑ; ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ αυτό που το ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙ;..

~ Λίγες ώρες πριν την ελληνοαμερικανική συνάντηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με μήνυμά του στο twitter, κάνει λόγο για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας” Ελλάδας-ΗΠΑ. Το μήνυμά του δεν αποτελεί μόνο προεξόφληση συμφωνίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών της ΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν μόνο ένα συμβόλαιο για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές τους βιομηχανίες, αλλά πολύ περισσότερα.


Οι πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν πως οι διερευνητικές επισκέψεις Αμερικανών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έχουν ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις για την χρησιμοποίηση κάποιων απ΄ αυτές έχουν ληφθεί. Δεν θα πρόκειται για “περιστασιακή χρήση”, αλλά για μεταστάθμευση “συγκεκριμένων δυνάμεων και οπλικών συστημάτων” που σήμερα “φιλοξενούνται” σε άλλες χώρες. Μην πάει το μυαλό σας στην Τουρκία…
Αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας αναμένεται στη Σούδα σ΄ ότι έχει να κάνει με ναυτικές δυνάμεις. Αλλά η αμερικανική αναβαθμισμένη παρουσία δεν θα γίνει αισθητή μόνο στη Σούδα. Συνεπώς ο Αμερικανός πρέσβης που φυσικά κάτι παραπάνω γνωρίζει, δεν γράφει τυχαία για “εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».
Μπορεί αυτή η “εμβάθυνση” να θεωρηθεί και “ασπίδα προστασίας” έναντι της τουρκικής επιθετικότητας; Η εμφάνιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού Ross στον Καφηρέα , ανάμεσα σε μία ελληνική και τουρκική φρεγάτα,πριν μερικές μέρες ήταν ένα τέτοιο σημάδι. Θα επιμείνουμε να υποστηρίζουμε πως καλό θα ΄ναι να μην επαναπαυόμαστε σε καμία “ασπίδα” από το εξωτερικό και να φροντίζουμε πάντα να ΄χουμε τη δική μας ασπίδα έτοιμη. Πολύ θετικό το γεγονός να ΄χουμε καλές σχέσεις με την αμερικανική υπερδύναμη , αλλά όχι με την απλοϊκή λογική ότι αυτή “θα μας σώσει” αν κάτι πάει στραβά. Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει. Μόνοι μας θα κληθούμε να το κάνουμε…
Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου
Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πάιατ γράφει: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».
militaire.gr

*** Επιστρέφουν …αλλά στα φέρετρα οι Τούρκοι Στρατιωτικοί από το Αφρίν

~ Την 37η ημέρα της Τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν , ήρθαν μαύρα τα νέα: Ένας λοχίας Σέχιτ των Ειδικών Δυνάμεων Την 37η ημέρα της Επιχείρησης που διενήργησαν οι δυνάμεις TSK και ÖSO στο Αφρίν ,αλλά και ένας ειδικευμένος λοχίας έπεσαν νεκροί την 25 Φεβρουαρίου 2018 την Κυριακή 02:56
Ο έμπειρος Λοχίας Καταδρομέας έπεσε νεκρός κατά την διάρκεια των μαχών που εκτελούνται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον ελεύθερο Συριακό στρατό στο Αφρίν
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) και ο ελεύθερος Συριακός στρατός (ÖSO) έλαβαν και νέα πικρά νέα από την επιχείρηση κατά των οργανώσεων του PKK / YPG / PYD.
~ Ένας ειδικευμένος λοχίας σκοτώθηκε σε σύγκρουση στα Τουρκοσυριακά σύνορα. Ο λοχίας Kırıkhan κατέληξε κατά την μεταφορά του στο Κρατικό Νοσοκομείο.
Η Είδηση του θανάτου του Λοχία έφτασε στην πόλη Ermenek του Καραμάν, όπου και το σπίτι του ειδικευμένου λοχία Şükrü Ünlü (30 ετών), ο οποίος ήταν ο νεκρός της επίθεσης των Κούρδων στο Αφριν τη πόλη της Συρίας.
 ~* Turkey was dead on in Afrin- Today News : https://youtu.be/ZxDIzIEV_FU .-

 ***  ΣΟΚ!ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ με ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ;..

~ Για τη δημιουργία μία ‘ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ’ έκανε λόγο…
O Σκοπιανός καθηγητής και πολιτικός Jove Kekenovski. O κ. Κekenovski ανήκει στο «Μέτωπο για τη Δημοκρατική «Μακεδονία»» (FRODE»M») και τις δηλώσεις του τις έκανε στη ‘Φωνή της Αμερικής’.
Το εξωκοινοβουλευτικό αυτό κόμμα, που δημιουργήθηκε το 2015 από πρώην στελέχη του V»M»RO, θεωρεί απαράδεκτες τυχόν παραχωρήσεις σε ταυτότητα και Σύνταγμα προς την Ελλάδα και προτείνει να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μια Συνομοσπονδία μεταξύ Σκοπίων και Τουρκίας, ώστε να διατηρήσουν, όπως λέει, ακέραιο το όνομα και την «εθνική» τους ταυτότητα και αξιοπρέπεια!
Ο σκοπιανός καθηγητής ξεκινά κάνοντας επίθεση στην Ελλάδα και συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας ως μια σίγουρη φίλη της «Μακεδονίας», κατά τον δικαιότερο τρόπο σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ταυτότητα, το όνομα, τη σημαία, το Σύνταγμα και τη γλώσσα της «Μακεδονίας»».
Σε άλλο σημείο, ο Κεκενόβσκι αναλύει το πώς φαντάζεται αυτή την Συνομοσπονδία:
«Δεσμευόμαστε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για μια Συνομοσπονδία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας, στην οποία θα αναφέρονται σαφώς οι στόχοι και τα συμφέροντά μας. Συνομοσπονδία είναι μια ένωση κυρίαρχων κρατών και η συμφωνία θα αναφέρεται στα βασικά ζητήματα για την επιβίωση της «Μακεδονίας»:
 ~ Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και το αδιαίρετο της Μακεδονίας, την αύξηση και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Μακεδονία και να εγγυηθεί τη μοναδικότητα του μακεδονικού έθνος και όλες τις άλλες εθνοτικές κοινότητες στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας».
Eντύπωση προκαλεί η έκταση που δίνει η «Φωνή της Αμερικής» στο θέμα, όταν τα ίδια τα μέσα των Σκοπίων το αγνοούν επιδεικτικά. Ίσως η έκταση αυτή να δόθηκε καθώς το ίδιο αυτό κόμμα, τον προηγούμενο μήνα, υμνούσε την Ρωσία και υποστήριζε «την απόσυρση των αιτήσεων για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την ένταξη του κρατιδίου στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία».
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ κινήθηκαν ταχύτατα για να μη δημιουργηθεί θέμα με τη Ρωσία.
Πώς θα δημιουργηθεί μία τέτοια συνομοσπονδία;
Την απάντηση δίνει Επιθετικός Χάρτης της Μεγάλης Τουρκίας, που δημοσιεύθηκε το 2007 σε πρωτοσέλιδα σε φιλοϊσλαμική τουρκική εφημερίδα και τον είχε αποκαλύψει το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ (εδώ). Σύμφωνα με αυτόν, η Τουρκία «θα φτάσει» ως την Κρήτη και την Άνδρο, την Θράκη και την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία! Ως την ίδια τη Θεσσαλονίκη! Αποκτώντας «κοινά σύνορα» με τα Σκόπια…


***  «Ελλάς-Ελλάς Μακεδονία» φώναξαν χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας στη Μελβούρνη! ΚΑΙ Η ΕΡΤ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ… (ΒΙΝΤΕΟ)

«Παλεύουμε για τη δικαιοσύνη και την ιστορία» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Μπιλ ΠαπαστεργιάδηςΧιλιάδες Ελλήνων διαδήλωσαν την Κυριακή μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης φωνάζοντας «Ελλάς-Ελλάς Μακεδονία» ενώ στα χέρια τους κρατούσαν ελληνικές σημαίες.
Τη συγκέντρωση πραγματοποποίησε η Παμμακεδονική Ένωση της Μελβούρνης και της Βικτώρια με τη στήριξη της ελληνορθόδοξης κοινότητας.
~ «Παλεύουμε για τη δικαιοσύνη και την ιστορία» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Μπιλ Παπαστεργιάδης.
«Απαιτούμε σεβασμό. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα Ελληνική» πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή της ελληνικής διασποράς.
«Η Μακεδονία είναι τόσο ελληνική όσο η Ακρόπολη. Κανείς δεν μπορεί να κλέψει την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό» είπε από την πλευρά του άλλος ομιλητής.
Ας δούμε και τον… ‘σχολιασμό’ της ΕΡΤ.
~ Στην Μελβούρνη κάνουν αγώνα για τη Μακεδονία και στην ΕΡΤ κοροιδεύουν   : https://youtu.be/v9aODCKRb-Y  .-

*** ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝOVARTIS! Οι πολιτικές και νομικές παρενέργειες της υπόθεσης…

~ Παρότι η κυβέρνηση είδε το αδιέξοδο και έριξε τους τόνους, το αφήγημα «παλιό vs νέου» παραμένει στην ατζέντα του Μαξίμου – Σκληρή μάχη στο παρασκήνιο για τον ορισμό εφέτη-ανακριτή – Την Τρίτη ξεκινά η συγκρότηση της προανακριτικήςΣπυράκη και Τζανακόπουλος ψάχνουν να βρουν τον… Ναπολέοντα. «Βατερλό για την κυβέρνηση η Novartis», αποφαίνεται η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. «Το Βατερλό είναι της αντιπολίτευσης», αντιτείνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κανείς εκ των δύο δεν σκέφτηκε ότι στο Βατερλό εκτός από τον μεγάλο ηττημένο υπήρχαν και οι νικητές: ο λόρδος Ουέλινγκτον και ο στρατάρχης Μπλίχερ. Και από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis νικητές εξήλθαν, κατά παραδοχή των περισσοτέρων, δύο πρώην: ο πρωθυπουργός, την περίοδο 2012-2014, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος.
1 Eνότητα αντί για διάσπαση: Υποτίθεται ότι η συμπερίληψη των ονομάτων των δύο ανδρών στη δικογραφία της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη θα έκανε άνω κάτω τη Ν.Δ. και τη ΔΗ.ΣΥ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της συμπολίτευσης: να διχάσει τα δύο κόμματα, να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά και να τεθούν στο περιθώριο Σαμαράς και Βενιζέλος. Ομως Κυριάκος και Φώφη κάλυψαν πλήρως τους δύο προκατόχους τους, με αποτέλεσμα αυτοί, με τις ομιλίες τους στη Βουλή, να εμφανιστούν όχι ως πρώην, αλλά ως οι πραγματικοί αρχηγοί των κομμάτων της Δεξιάς και της Κεντροαριστεράς.
Οπως χαρακτηριστικά έλεγε την επομένη στο καφενείο της Βουλής παλαιός κοινοβουλευτικός, «όλο το χαρτί το μάζεψαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Ο Μητσοτάκης και η Φώφη ήταν καλοί, αλλά το χειροκρότημα το πήραν οι πρώην. Αν ο Τσίπρας ήθελε να προκαλέσει ρήγμα στη συνοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, απέτυχε. Ηλπιζε ότι οι ηγεσίες θα άδραχναν την ευκαιρία και θα έπαιρναν αποστάσεις από τους δύο κατηγορούμενους βαρόνους των κομμάτων τους. Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη δεν τσίμπησαν.
Αντί να τους αποκηρύξουν, τους παρείχαν προστασία. Αντί να διασπαστούν, ενώθηκαν. Σαμαράς και Βενιζέλος ηθικά και πολιτικά είναι υποχρεωμένοι σε Μητσοτάκη και Γεννηματά. Κι αυτό είναι κέρδος και για τη Δεξιά και για την Κεντροαριστερά. Εφεξής, οι όποιες ηγετικές διαφορές μπαίνουν στην άκρη και εφόσον στην πορεία της προανάκρισης και της δικαστικής έρευνας δεν υπάρξουν στοιχεία που θα ανατρέψουν την εικόνα που σχηματίστηκε στη Βουλή, Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ. έχουν εξασφαλισμένη την ενότητα, που είναι η βασική προϋπόθεση για ευδοκίμηση των πολιτικών τους στόχων και των εκλογικών τους σχεδίων».
2 Πολιτική αστάθεια: Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η παρενέργεια από την υπερδοσολογία της Novartis στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η αιφνίδια όξυνση της κομματικής αντιπαράθεσης, μέσω και της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για 10 επίλεκτα πολιτικά στελέχη, δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας και εκτροπής από την κανονικότητα, που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία και να εξέλθει η χώρα τον Αύγουστο από την ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία. Η κυβέρνηση μάλλον κατάλαβε αργά αυτό τον κίνδυνο και γι’ αυτό προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Ο μείζων στρατηγικός στόχος της παραμένει η έξοδος από τα μνημόνια προκειμένου Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να λένε στις εκλογές «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς σας βγάλαμε».
3 Ενας χλιαρός Τσίπρας: Από «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» η Novartis έγινε «διεθνές σκάνδαλο για το οποίο στα καθ’ ημάς θα πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες». Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, που συνήθως δεν αφήνει να πέσει τίποτε κάτω χωρίς να το απαντήσει, δεν σήκωσε το γάντι που του έριξαν οι κατηγορούμενοι αντίπαλοί του και περιορίστηκε σε μια πολιτική, χωρίς αναφορές σε ποινικές ευθύνες, ομιλία. Ενώ όταν διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή, όλοι περίμεναν ότι η σύγκρουση στη Βουλή θα ήταν μια αποθέωση για τον Αλέξη Τσίπρα, η ομιλία του πρωθυπουργού κατεγράφη ως η πλέον αδιάφορη για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν η ομιλία με τα λιγότερα χειροκροτήματα από εμφανίσεώς του στο Κοινοβούλιο.
4 Ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά παρουσίασε ρήγματα στο εσωτερικό της. Είναι πολλοί οι βουλευτές οι οποίοι δεν είχαν, και δεν έχουν, πειστεί για την ορθότητα της δικογραφίας. Κάποιοι ακόμη και δημοσίως υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι αδύναμες για να στηρίξουν ποινικές κατηγορίες σε βάρος πολιτικών. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν προσωποποιήθηκαν οι κατηγορίες και απλώς ζητείται από την Προανακριτική να αποφανθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο αντί για Προανακριτική να είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή ή στην ήδη υπάρχουσα Εξεταστική για την υγεία να προστεθεί και η έρευνα για τη Novartis. Ο διχασμός δεν είναι μόνο σε επίπεδο βουλευτών, αλλά και κορυφαίων υπουργών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταγράφονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ αυτών που έχουν τη γνώμη ότι «σηκώθηκε πολλή σκόνη που δεν χρειαζόταν» και «η δικογραφία παρουσιάζει προβλήματα προκειμένου να στηριχθούν κατηγορίες κατά πολιτικών, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κοινοτικός επίτροπος και ο κεντρικός τραπεζίτης».
5 Υπονομεύουν την έξοδο: Οι αποστάσεις σημαντικών στελεχών από το «κορυφαίο σκάνδαλο» της Novartis δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια άποψη. Αλλοι δεν έχουν πειστεί για το επαρκές των στοιχείων και των αποδείξεων που τόσο είχαν από κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες διαφημιστεί. Αλλοι θέλουν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι επειδή προκαλείται ζημία στην οικονομία, μπαίνουν εμπόδια στην έξοδο στις αγορές και ενδεχομένως θα απαιτηθούν και νέα μέτρα αν οι εταίροι-δανειστές θεωρήσουν ότι η πολιτική οξύτητα θα οδηγήσει σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια που θα υπονομεύσει την τουλάχιστον «καθαρή» έξοδο από την επιτροπεία.
Κάποιοι άλλοι -και κυρίως όσοι έχουν σχέσεις και συναλλάσσονται, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, με επιχειρηματίες- επειδή φοβούνται πως μετά από κυβερνητική αλλαγή θα βρεθούν οι ίδιοι σε ρόλο κατηγορουμένου. Κάτι που άλλωστε το είπαν ευθέως και σε υψηλούς τόνους τα περισσότερα από τα κατηγορούμενα πολιτικά πρόσωπα (Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεωργιάδης, Λοβέρδος κ.ά.). Και άλλοι επειδή θεωρούν ότι η γραμμή «εμείς είμαστε οι καθαροί και οι προηγούμενοι οι βρώμικοι» δεν είναι πολιτικά ορθή, αφού τα υπάρχοντα στοιχεία δεν είναι συγκλονιστικά, και μόνο πρόσκαιρα οφέλη μπορεί να αποδώσει.
6 Στο κενό η κόντρα «παλιού – νέου»: Οι ένοικοι του Μαξίμου θεωρούν ότι η αντίθεση «καθαροί – βρώμικοι (διεφθαρμένοι)» είναι συμπληρωματική του διλήμματος που καλλιεργείται κατά κόρον από τα κυβερνητικά στελέχη και το οποίο θα είναι από τα βασικά στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν: «Από τη μία υπάρχει το νέο και η εξυγίανση και από την άλλη το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία». Σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, που είναι και στη λίστα των 10 κατηγορουμένων, μας λέει όμως, και με χαρακτηρισμούς οξύτατους είναι η αλήθεια, ότι «το σύνθημα αυτό πνίγηκε στη λάσπη που έφτιαξαν με τα σκευάσματα της Novartis. Κανείς δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είναι το νέο. Είναι η χειρότερη εκδοχή του παλιού.
Συνωμότες και άθλιοι που στήνουν σκευωρίες και δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτε προκειμένου να πλήξουν τον αντίπαλο και να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία». Η απάντηση από κυβερνητικό παράγοντα που θεωρείται γενικά μετριοπαθής είναι ότι «αφ’ ης στιγμής η Δικαιοσύνη έστειλε στη Βουλή τη δικογραφία, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε διαφορετικό. Μάλιστα και ο Τσίπρας με την ομιλία του και σχεδόν όλοι με τη συμπεριφορά μας αυτές τις δύσκολες μέρες δείξαμε ότι δεν θέλουμε να στήσουμε δικαστήρια. Ο Σαμαράς είναι αυτός που μας απειλεί με ειδικά δικαστήρια, ενώ ο Βενιζέλος μας κατηγορεί και για πράξεις εσχάτης προδοσίας. Δεν ντρέπονται λίγο. Επί των ημερών τους έγιναν τα σκάνδαλα, και θέλουν να τα πληρώσουμε εμείς. Ας σοβαρευτούν επιτέλους! Και ας περιμένουμε όλοι τη δικαστική έρευνα για να δούμε τι ακριβώς συνέβη με τη Novartis, αλλά και τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόθεση του Μαξίμου είναι στις επόμενες εκλογές να συγκρουστούν δύο κόσμοι: «Η πρόοδος και η συντήρηση», «το παλιό και το νέο», «η Αριστερά και η Δεξιά». Η στρατηγική των δύο κόσμων θα είναι και η απάντηση της αντιπολίτευσης, όπως την περιέγραψαν στις ομιλίες τους και οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.
7 Εκλογολογία: Το ερώτημα είναι αν μπορεί η αιφνίδια επιδείνωση του πολιτικού κλίματος να επηρεάσει και υπέρ ποίου τις εξελίξεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να φέρει πιο κοντά τις εκλογές; Οι του Μαξίμου δεν θέλουν να ακούν αυτό το σενάριο. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επαναλαμβάνουν μονότονα, ενώ ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις θεωρούν πιο πιθανό «οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019». Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν στο επόμενο τρίμηνο. «Μέχρι και τον Μάιο δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες», μας λέει κυβερνητικό στέλεχος και συμπληρώνει: «Το αποκλείω να γίνει επειδή απ’ ό,τι ξέρω δεν υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού στους υπευθύνους να προετοιμαστούν. Και η προετοιμασία για να στηθούν κάλπες χρειάζεται χρόνο».
Μετά τον Ιούνιο, ενδεχομένως τον Ιούλιο, και αφού θα έχουν τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα μπορούσαν, όπως παραδέχεται σημαντικός υπουργός, να γίνουν εκλογές με αντικείμενο την έξοδο από το μνημόνιο. Τον Ιούλιο, μην ξεχνάμε, είναι και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου, εάν έχει επέλθει συμφωνία με τα Σκόπια, μπορούν αυτά να ενταχθούν με το νέο τους όνομα. Το αργότερο τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τέταρτη αξιολόγηση και να έχουν ψηφιστεί όσα θα ζητήσουν οι εταίροι-δανειστές για την έξοδο από την επιτροπεία. Θα έχουν πουληθεί οι μονάδες της ΔΕΗ; Θα γίνονται ομαλά οι πλειστηριασμοί; Θα έρθει νωρίτερα, το 2019, το αφορολόγητο μαζί με τις συντάξεις;
Θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή; «Αυτά είναι ερωτήματα που χρειάζονται καθαρές απαντήσεις οι οποίες θα μπορούσαν μαζί με το Μακεδονικό και την πάταξη της διαφθοράς να συγκροτήσουν εκλογική ατζέντα για τον Ιούλιο», παραδέχεται πρώην υπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι μετά τον Αύγουστο ούτως ή άλλως μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, αφού η κυβέρνηση εισέρχεται στο τέταρτο έτος της θητείας της. Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλείσουμε και την περίπτωση οι εκλογές να επιβληθούν εκ των πραγμάτων εφόσον, εκτός από το Μακεδονικό, έχουμε όξυνση στα Ελληνοτουρκικά και στο εσωτερικό της χώρας επικρατήσει ένταση όχι μόνο λόγω Novartis, αλλά και επειδή θα υπάρξουν, όπως λέγεται στο παρασκήνιο, σοβαρές δικαστικές εξελίξεις στο τρίγωνο τράπεζες – κόμματα – media.
8 Το άδειασμα Καραμανλή: Μια άλλη παρενέργεια από την πολιτική υπερδοσολογία στο σκάνδαλο Novartis είναι το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο ο Κώστας Καραμανλής και η καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. Μετά τη διαγραφή του Αντώναρου για δηλώσεις κατά του Αδωνη Γεωργιάδη, ήρθε η ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά στον (καραμανλικό) Παπαγγελόπουλο και η διαπίστωση Βενιζέλου περί «τρίτης συνιστώσας στον ΣΥΡΙΖΑ», υπονοώντας τον Καραμανλή. Μάλιστα, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού, «όταν ο Τσίπρας ζητά ανάληψη ευθυνών για το σκάνδαλο Novartis γιατί απευθύνεται στον Μητσοτάκη και όχι στον Καραμανλή, αφού στην πενταετία της δικής του διακυβέρνησης (2004-2009) υπερδιπλασιάστηκαν οι δαπάνες στην υγεία και από τα 2,4 δισ. έφτασαν στα 5,6 δισ. ευρώ;». Το πιθανότερο, πάντως, είναι να μην επωφεληθεί τελικά ο Τσίπρας από τα πυρά στον Καραμανλή. «Οι οπαδοί του στο κόμμα και την Κ.Ο. μπορεί να μειωθούν δραματικά αν ο Κώστας δεν συνταχθεί ανοιχτά με τον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. καταγγέλλοντας τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για βρώμικο πόλεμο κατά στελεχών της παράταξης», μας εξηγεί πρώην υπουργός της Ν.Δ., ο οποίος μάλιστα θεωρείται φίλα προσκείμενος στον πρώην πρωθυπουργό.
~  9 Εκτός πλάνου η συναίνεση: Η πιο σοβαρή παρενέργεια πάντως από τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis είναι ότι χάθηκε και η τελευταία ελπίδα που υπήρχε για συναίνεση. Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης βαδίζουν σε δρόμους που δεν συναντώνται. Ο Τσίπρας κατέστησε σαφές (και στην εσωκομματική του αντιπολίτευση) ότι θα πάει μέχρι τέλους με τους ΑΝ.ΕΛ. και τον Πάνο Καμμένο. Η όξυνση, και μάλιστα κλιμακούμενη, θα είναι το νέο δομικό στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε μια στιγμή όπου, λόγω εξόδου από το μνημόνιο, Μακεδονικού, Ελληνοτουρκικών, κυπριακής ΑΟΖ και διευρυνόμενης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, χρειάζεται εθνική ηρεμία και συνεννόηση, η κομματική αντιπαράθεση παροξύνεται με συνέπειες στην οικονομική ηρεμία και την κοινωνική συνοχή.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές τις μέρες έχουμε τα stress tests των τραπεζών, ενώ αύριο έρχονται και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να ξεκινήσουν τα προκαταρκτικά της τέταρτης αξιολόγησης. Κάνουν λάθος στην κυβέρνηση πάντως αν θεωρούν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να τους βοηθήσουν στα πάντα. Ενδεχομένως η απόφαση της Moody’s -αν θεωρηθεί ως απάντηση των Αμερικανών στις ενστάσεις του Μάριο Ντράγκι για τη δυνατότητα της Ελλάδος να έχει «καθαρή» έξοδο- δείχνει τη στήριξη που παρέχουν οι ξένοι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν είναι αρκετή -πολλές φορές είναι και εμπόδιο- για να έχει ομαλή διακυβέρνηση και να κερδίσει τις εκλογές.
10 Νικητής το «Survivor»: Το στοιχείο πάντως που πρέπει να προβληματίσει κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι ο κόσμος είναι αλλού. Οπως έδειξαν οι μετρήσεις, η συζήτηση στη Βουλή είχε μόνον 2,5% τηλεθέαση, ενώ το «Survivor» είχε 45%. Το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική βαίνει συνεχώς μειούμενο. Η απαξίωση των πολιτικών, λόγω και των σκανδάλων όπως αυτό της Novartis, συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό οπωσδήποτε αποτελεί μειονέκτημα για την αντιπολίτευση και τους 10 πολιτικούς που περίμεναν να αποδείξουν, μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης, την εις βάρος τους «σκευωρία», όπως χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο που περιέχεται στη δικογραφία.
Μειονέκτημα είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υποτίθεται ότι η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι υπέρ των κομμάτων της Αριστεράς. Είναι όμως πλεονέκτημα για τους μηχανισμούς, και, δυστυχώς για την αντιπολίτευση, αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. που ελέγχουν τους μηχανισμούς του κράτους. Το δυστύχημα είναι ότι επιχειρείται να εμπλακεί, και εμπλέκεται, στην πολιτική αντιπαράθεση και η Δικαιοσύνη. Η εν τοις πράγμασι κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, οι θεσμικοί προπηλακισμοί και η κατάργηση της ανεξαρτησίας των βάθρων του δημοκρατικού πολιτεύματος μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Κακό που δεν μπορεί να γιατρέψουν τα σκευάσματα της Novartis και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, ο ρόλος των οποίων επίσης θα πρέπει να ερευνηθεί και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους για το μεγάλο φαγοπότι στον χώρο της Υγείας και της περίθαλψης στη χώρα μας…
Ταραχή από τις δηλώσεις Πιτσιόρλα
Πανικός δημιουργήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ύστερα από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος φερόταν να έχει πει ότι «δεν έπρεπε να φτάσει ο φάκελος Novartis στη Βουλή». Ο κ. Πιτσιόρλας με νεότερη δήλωσή του τόνισε ότι έγινε «πρωτοφανής παραποίηση των δηλώσεών μου» και διευκρίνισε ότι είχε αναφερθεί «αναλυτικά στις αρνητικές παρενέργειες του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια».
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο είχε μεταδώσει την αρχική δήλωση, έστειλε «ορθή επανάληψη» με νεότερο τηλεγράφημα όπου δεν υπήρχε η επίμαχη φράση και στο οποίο η αναφορά είχε ως εξής: «Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα […] Εχουμε έναν κακό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτός υποχρεώνει να πάει στη Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση», υπογράμμισε. «Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα».
Σκληρή μάχη στο παρασκήνιο για τον ορισμό εφέτη-ανακριτή
Από αύριο αρχίζει η συγκρότηση της επιτροπής της Βουλής που θα εξετάσει την υπόθεση – Ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί ο φάκελος από την κυρία Τουλουπάκη και να συνεχιστεί η έρευνα από ειδικό εφέτη-ανακριτή, σύμφωνα με την έως τώρα παγιωμένη διαδικασία για υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας. Η πιθανότητα αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.
Ανοιχτό παραμένει στο Εφετείο της Αθήνας το ζήτημα του ορισμού εφέτη-ανακριτή στην υπόθεση της Novartis, μετά την απόφαση της Βουλής να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της απιστίας από δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η Ολομέλεια Εφετών είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες με θέμα τον ορισμό εφέτη-ανακριτή που θα χειριστεί τη δικογραφία της Novartis, διαδικασία που ακολουθήθηκε στο παρελθόν σε πλείστες άλλες σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή του Βατοπεδίου, της Χρυσής Αυγής, των ομολόγων, της Siemens, των «Πυρήνων της Φωτιάς» κ.ά.
Αν τελικά οριστεί εφέτης-ανακριτής η υπόθεση θα φύγει από τα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη και θα ανατεθεί προς διερεύνηση σε δικαστή ανώτερου βαθμού, εφέτη ή πρόεδρο Εφετών που θα επιλέξει η Ολομέλεια Εφετών.
Ωστόσο, παρά την έως τώρα προβλεπόμενη και παγιωμένη διαδικασία ορισμού εφέτη-ανακριτή σε υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας, αυτή τη φορά το ενδεχόμενο φαίνεται να αποτελεί κόκκινο πανί για την κυβέρνηση. Και αυτό ενώ «η υπόθεση της Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως έχει σπεύσει να προεξοφλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος!
Το Μέγαρο Μαξίμου διά της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, μόλις έγινε γνωστό ότι είναι σχεδόν ώριμες οι συνθήκες για τη σύγκληση της Ολομέλειας, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, δηλαδή τον ορισμό εφέτη-ανακριτή, «παράνομη».
Και είναι «παράνομη» μια τέτοια απόφαση διότι, σύμφωνα με την κυρία Θάνου, «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011», ενώ το «άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη- ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς».
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι, ωστόσο, η άποψη δικαστών και εισαγγελέων όπως διατυπώθηκε σε αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωσή τους (ΕΔΕ) απαντώντας στην κυρία Θάνου.
Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τα μέλη της ΕΔΕ, αφού τονίζουν ότι η λήψη της απόφασης για ορισμό εφέτη-ανακριτή ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των δικαστών του Εφετείου της Αθήνας, κάνουν λόγο για «ανεπίτρεπτη παρέμβαση» της κυρίας Θάνου στο έργο της Δικαιοσύνης και χαρακτηρίζουν την άποψή της «νομικά εσφαλμένη».
Οι δικαστές και εισαγγελείς θυμίζουν μάλιστα στην προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην συνάδελφό τους ότι και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής η ανάκριση αρχικά διενεργήθηκε από ανακριτή κατά της διαφθοράς, αλλά στη συνέχεια η δικογραφία ανατέθηκε σε εφέτη-ανακριτή.
Γιατί (δεν) θέλουν εφέτη-ανακριτή
Η ανάθεση της έρευνας για την υπόθεση της Novartis σε εφέτη-ανακριτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία από ολοένα περισσότερους δικαστές και εισαγγελείς λόγω μείζονος σπουδαιότητας και ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε πολλές ανάλογης βαρύτητας υποθέσεις, με το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων σε αυτές να οδηγούνται στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου. Σήμερα, στο Εφετείο της Αθήνας υπηρετούν περίπου 350 πρόεδροι εφετών και εφέτες με εμπειρία από 25 έως 35 χρόνια ο καθένας. Και όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι μιλώντας στο «Θέμα», η μακρά αυτή θητεία τους στο δικαστικό σώμα αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την ορθή διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων. «Αλλωστε για τον λόγο αυτό προβλέπεται η δυνατότητα ορισμού εφέτη-ανακριτή για τον χειρισμό κρίσιμων δικογραφιών».
Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς, που τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση με απόφαση του 11μελούς Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου επί προεδρίας Θάνου στον Αρειο Πάγο, φέρει τον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών. Παράλληλα, χωρίς να κρίνουν την ουσία και την πληρότητα της έρευνάς της για την υπόθεση της Novartis, υπενθυμίζουν ότι η κυρία Τουλουπάκη έχει μηνυθεί από τα πολιτικά πρόσωπα που θα ερευνηθούν από τη Βουλή.
Πώς συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών
Τρεις είναι οι δρόμοι για να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει εφέτη-ανακριτή, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και του Ποινικού Κώδικα. Ο πρώτος τρόπος είναι τη σύγκληση της Ολομέλειας να ζητήσει ο διευθύνων το Εφετείο Αθηνών Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ο οποίος φέρει βαθμό αρεοπαγίτη.
Ο δεύτερος τρόπος είναι τη σύγκληση της Ολομέλειας να αιτηθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνης Λιόγας, ο οποίος φέρει τον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τέλος, από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων προβλέπεται ότι η Ολομέλεια συνέρχεται υποχρεωτικά, εφόσον έχουν συγκεντρωθεί 20 υπογραφές προέδρων Εφετών και Εφετών οι οποίοι θα ζητούν σύγκλησή της. Μέχρι στιγμής στο Εφετείο της Αθήνας έχουν συγκεντρωθεί 16 υπογραφές δικαστών (προέδρων Εφετών και εφετών) με αίτημα τη σύγκληση της Ολομέλειας – απομένουν δηλαδή άλλες τέσσερις για να κινηθεί διαδικασία. Κατά πληροφορίες, οι υπογράφοντες ζητούν σύγκληση για ορισμό εφέτη -ανακριτή λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης της Novartis, αλλά και για να προστατευθεί το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Εφόσον συγκληθεί η Ολομέλεια και αποφασιστεί ότι η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή, τότε ακολουθεί ακόμη και στην ίδια συνεδρίαση ο ορισμός του δικαστή και των δύο (ή ενός) συναδέλφων του που θα τον συνδράμουν στην έρευνά του. Η ψηφοφορία για την επιλογή του εφέτη-ανακριτή είναι φανερή και γίνεται διά βοής, χωρίς δηλαδή να στηθούν κάλπες.
FBI: Η Novartis συνέχιζε τα ίδια και το 2017
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη Novartis, αποδεικνύεται από έγγραφο του FBI ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός συνέχιζε τις αθέμιτες πρακτικές του ακόμα και το 2017, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη στάση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis, καθώς διαφαίνεται ότι το Μαξίμου κινήθηκε τουλάχιστον επιλεκτικά, αν όχι σκόπιμα με πολιτική ιδιοτέλεια. Το πρώτο έγγραφο που είναι από την έκθεση του FBI αφορά στις συνεχιζόμενες έως και το 2017 αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας με επηρεασμό γιατρών, παρά τον έλεγχο που γινόταν σε βάρος της.
Η αποκάλυψη αφήνει πολιτικά εκτεθειμένη την κυβέρνηση, η οποία διατείνεται ότι έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Το δεύτερο είναι η ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στις 30 Μαρτίου του 2017 στην τότε εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και στην οποία αναφέρονται ρητώς οι ευθύνες του κ. Κουρουμπλή για την πολιτική του φαρμάκου όταν ήταν υπουργός Υγείας το α’ εξάμηνο του 2015. Αρα, έπρεπε, λένε από την αντιπολίτευση, να παραπεμφθεί και ο κ. Κουρουμπλής στην Προανακριτική και κακώς εξαιρέθηκε.
Το τρίτο έγγραφο είναι από το ημερολόγιο του κ. Κώστα Φρουζή, που φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έκανε τις παράνομες πληρωμές της Novartis. Σύμφωνα με αυτό, αποκαλύπτεται συνάντησή του με τον κ. Κουρουμπλή ως υπουργό Υγείας, στις 30 Μαρτίου του 2015, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Νίκος Φελέκης, Βασιλική Κόκκαλη, Παναγιώτης Τσιμπούκης για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τους οποίους κι ευχαριστούμε

*** ENOXH’ ΣΙΩΠΗ για το επίδομα ενοικίου σε Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου! ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ

~ Το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης παίρνει €12.000 τον χρόνο κρατική επιδότηση για να νοικιάζει διαμέρισμα στο Κολωνάκι , ενώ το 2015 είχε €450.000 εισόδημα, καταθέσεις που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, επενδύσεις που ξεπερνούν τα $3 εκατ. και διαθέτει πολυτελή βίλα στη Σύρο, διαμέρισμα στη Γλυφάδα και τις ΗΠΑ
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», λέει το λαϊκό γνωμικό που μοιάζει να ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Η είσπραξη επιδόματος 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως για τη διαμονή της, απόφαση που υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο και η ίδια προΐσταται (!) έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων.
Η δυσφορία είναι τεράστια και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ως «ηθικό ατόπημα» χαρακτηρίζουν ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης το χρυσό ενοίκιο που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα. «Τη στιγμή που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τους πλειστηριασμούς, το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση που δεν καταπίνεται εύκολα», σχολίασε συμπολιτευόμενος βουλευτής, ο οποίος, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση, δέχτηκε καταιγισμό παραπόνων, πολλά από αυτά οργισμένα. Όχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η κ. Αντωνοπούλου λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και το υπουργείο της για τον ίδιο λόγο (βοήθημα για την αποπληρωμή του ενοικίου) παρέχει 80 ευρώ στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μάλιστα, στην οποία ανήκει και η ίδια δεν διστάζει να προβάλει διαρκώς το φιλολαϊκό της πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι ασκεί κοινωνική πολιτική που βοηθά τους οικονομικά αδύναμους.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, στην όλη ιστορία προκαλεί το γεγονός ότι η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Με τη διάταξη του ν. 4336/15 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Η νεοσύστατη κυβέρνηση δηλαδή άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Tη δεδομένη στιγμή, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα, πίσω από το οποίο οχυρώνεται η κυβέρνηση.

Η έγκριση δαπάνης ύψους 12.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/9/2015 έως 31/8/2016


Η έγκριση δαπάνης ύψους 3.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/10/2016 έως 31/12/2016

Η έγκριση δαπάνης ύψους 4.000 ευρώ για τη διαμονή της κυρίας Αντωνοπούλου από 1/8/2017 έως 30/11/2017
Παρά το ντόρο, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επίσημη απάντηση. Σύμφωνα, όμως, με αποκλειστικές πληροφορίες, η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να υπάρξει μία κοινή γραμμή πλεύσης. Το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, ενώ ενδεικτικό της αμηχανίας που κυριαρχεί είναι το σχόλιο που αποσπάσαμε από κυβερνητικό παράγοντα. «Είμαι εξίσου σοκαρισμένος με τους υπόλοιπους για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπουργός μπήκε σε διαδικασία να διεκδικήσει το συγκεκριμένο επίδομα, αν αναλογιστεί κανείς το εισόδημά της». Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «Αυτό δεν έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού αν και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κ. Αντωνοπούλου ότι δεν τήρησε το γράμμα του νόμου. Έτσι έκρινε, έτσι έκανε».
Έντονη ήταν και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να «τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός». «Αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων», σχολίασε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την επίμαχη αποκάλυψη.
Όπως είναι φυσικό, το γεγονός κυριάρχησε και στα σόσιαλ μίντια, με πολλούς χρήστες να επιστρατεύουν το χιούμορ τους για να το καυτηριάσουν. «Βοηθήστε και εσείς τη Ράνια να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού της. Ό,τι μπορεί ο καθένας μας», γράφει ένας. «Άτιμη πενία, άτιμη κοινωνία, να σε ρίχνει στην ανάγκα να ζητάς από το κράτος για να βγαίνει το ενοίκιο του μήνα», σχολιάζει δεικτικά άλλος ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στο ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ περικόπτονται συντάξεις και επιδόματα και ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας.

protothema

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***Για την 23η  αγωνιστική στο ποδόσφαιρο  Super League :
Σάββατο 24-02-2018 :
~ΠΑΣ  Γιάννινα - Λεβαδειακός   0-0 ,(0-0) .-^
Τα γκολ : -  ^
Κάρτες : Μαρκόφσκι , Ομπιορα , Ζαραντούκας ,Γαρουφαλιάς , Μπέριος ,Καραχάλιος , Σωτηρίου .- ^
~ Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης  0-0 , (0-0) .-^
Τα γκολ : -  .-^
Κάρτες :Μουνάφο, Τσιλλιανίδης , Γουάσιγκτον .-^
~ Παναθηναϊκός - ΠΑΣ  Λαμία 2-0 ,(0-0) .- ^
Τα γκολ : 48΄ Μουνιέρ , 64΄ Ινσουά , .-^
Κάρτες :Παντελιάδης , Κουτρουμάνος .- ^
Κυριακή  25-02-2018  :
~* Ξάνθη -Απόλλων Σμύρνης  2-0 ,(0-0) .-^
Τα γκολ : 55΄Λισγάρας , 78΄  Αλμπάνης ,.-^
Κάρτες : Στοκες, Ντουρίκοβιτς , Καμαρά , Μπαξεβανίδης , Μενδρινός , Λισγάρας , .-^
~*Παναιτωλικός - ΑΟΚ  Κέρκυρα   1-0  , (1-0) .-
Τα γκολ :45+1 ΄ Γουίλιαν ,
Κάρτες :Πάουλο , Κρητικός , Μιχάη ,
~*Λάρισσα -Πλατανιάς    1-0  , (0-0) .-
Τα γκολ :69 ΄ Ντελέτικ ,
Κάρτες : Ζίζιτς , Κρίσμαν , Διμούτσος ,
~* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Ολυμπιακός {Ακυρώθηκε  δεν άρχισε}.-
Τα γκολ :
Κάρτες :
Δευτέρα 26-02-2018 :
~** Ατρόμητος Αθηνών -ΑΕΚ Αθηνών
Τα γκολ :
Κάρτες :

*** Για την 23η αγωνιστική στο ποδόσφαιρο U20 της  Super League :
Σάββατο  24-02-2018 :
* Ατρόμητος Αθηνών ΑΕΚ  Αθηνών   1-0 .- ^
*Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης  1-0 .- ^
Κυριακή 25-02-2018 :
* Λάρισσα - Πλατανιάς  0-0 .- ^
* Ξάνθη - Απόλλων Σμύρνης   6-0 .-^
* ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός  2-0 .-^
* Παναθηναϊκός -Λαμία 1964  3-0 .-^
* Παναιτωλικός - ΑΟΚ Κέρκυρα   8-2 .-^

*** Για την Football League  στο ποδόσφαιρο 18η αγωνιστική :
Σάββατο 24-02-2018 :
Τρίκαλα -Παναχαϊκή  0-1 .- ^
Κυριακή 25-02-2018 :
ΟΦΗ - Πανσερραϊκός   2-0 .- ^
Παναιγιάλειος - ΑΕ Σπάρτης   1-0 .- ^
Αιγινιακός - Άρης Θεσσαλονίκης  1-4 .- ^
Αναγέννηση Καρδίτσας - Δόξα Δράμας  0-1 .- ^
Απόλλων Πόντου - Βέροια  3-0 .- ^α.α.
Απόλλων Λάρισσας - Αχαρναϊκός  3-0 .- ^α.α.
Δευτέρα 26-02-2018 :
ΑΕ Καραϊσκάκης - Χανιά/Κισσαμικός
Καλλιθέα - Εργοτέλης

*** Στη Γ΄ Εθνική στο ποδόσφαιρο :
Για διπλό στη Ζάκυνθο η Καλαμάτα 
Επιστροφή στις νίκες θα ψάξει η Καλαμάτα σήμερα στη Ζάκυνθο, όπου δοκιμάζεται στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής. Οι μελανόλευκοι βρίσκονται από χθες στο νησί και στις 3 μ.μ. θα αντιμετωπίσουν την τοπική ομάδα που είναι στα μέτρα τους. Παρά την μέτρια εμφάνιση και λευκή ισοπαλία της περασμένης εβδομάδας στο ντέρμπι του νομού με την Πύλο το μεσσηνιακό συγκρότημα διανύει πολύ καλή περίοδο, έχοντας προηγουμένως πετύχει σπουδαία νίκη επί του πρωτοπόρου του 5ου Ομίλου, Αστέρα Βλαχιώτη και φυσικά μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Μεσσηνίας την περασμένη Τετάρτη.
Η κούραση θα είναι ίσως ένας παράγοντας ανασταλτικός στην προσπάθεια των ποδοσφαιριστών για το θετικό αποτέλεσμα, όπως είναι και οι σημαντικές απουσίες του τιμωρημένου Ρονκάτο και του τραυματία Λιόλιου.    Νέα ημερομηνία για το χορό της ομάδας
Όπως ανακοίνωση χθες η Καλαμάτα ο χορός της ομάδας που αναβλήθηκε λόγω του θανάτου του Λυκούργου Γαϊτανάρου θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 24 Μαρτίου σε αίθουσα που θα ανακοινωθεί, ενώ ισχύουν οι ίδιες προσκλήσεις για όσους τις έχουν ήδη προμηθευτεί.
Κυριακή 18-02-2018 : Παναργιακό-Αιολικός  0-2 .- ^
Σάββατο 24-02-2018 :
Ορφέας  Ξάνθης - Άρις Αβάτου  1-0 .-^ {1ος όμιλος , 18η αγωνιστική} .-
ΑΟ. Ζευγολατιού -Διαγόρας  0-3 .-^ {6ος όμιλος , 17η αγωνιστική}.-
Κυριακή 25-02-2018 :
Ζάκυνθος -Καλαμάτα  1-1 .-   { 5ος όμιλος , 17η αγωνιστική} .-
Παλληξουριακός - ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτη  1-5 .- ^ {5ος όμιλος, 17η αγων,} .-
Τηλικράτης 2014 - ΑΕ.Λευκίμης 4-0 .-^ { 3ος όμιλος ,21η αγωνιστική}.-
Ρόδος - Πέλοπας Κιάτου 6-1 .- ^ { 6ος όμιλος , 17η αγωνιστική} .-
Στον 5ο  όμιλο , 17η αγωνιστική Κυριακή :
Τσικλητήρας Πύλου- Λεωνίδιον  1-0 .- ^
Αχαϊκή - Αστέρας Αμαλιάδας   1-3 .- ^
Πανηλειακός - Διαγόρας Βραχνέϊκων  3-0 .- ^
Παναρκαδικός - ΠΑΟ Βάρδας   1-1 .- ^
1ος  Όμιλος , 18η αγωνιστική :
Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου -Νέστος Χρυσούπολης   0-2 .- ^
ΑΣ.Ελπίς Σκουτάρεως -Δόξα Προσκυνητών  0-0 .- ^
ΑΟ. Καβάλας - Αετός Ορφανού   1-2 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου - ΑΕ. Διδιμοτοίχου   1-2 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Καρπερής - Απόλλων Παραλιμνίου  0-2 .- ^
2ος  Όμιλος ,  25η αγωνιστική :
Ηρακλής 1908 - Νάουσα    2-1 .- ^
Αλμωπός Αριδέας - Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων  5-1 .- ^
Κιλκισιακός - Εδεσαϊκός   1-1 .- ^
Πιερικός - Αγροτικός Αστέρας   1-0 .- ^
ΑΕ. Αλεξανδρίας - Α.Ο. Καρδιάς   0-3 .- ^
Λαγκαδάς - Μακεδονικός    1-1 .- ^
Άρης Πλαιοχωρίου - Καμπανιακός  3-0 .- ^
3ος  Όμιλος , 21η αγωνιστική :
ΑΕΠ Καραραγιαννίον -Θεσπρωτός  2-2 .- ^
Σκουφάς Κομποτίου - Καστοριά  3-0 .- ^
Αστέρας Παραποτάμου - Εθνικός Φιλιππιάδας  0-2 .- ^
Ερμής Αμυνταίου - Μακεδονικός Φούφα  2-1 .- ^
Νεός Αμφίλοχος -Δόξα Κρανούλας  2-0 .- ^
4ος Όμιλος ,21η αγωνιστική :
Α.Ο. Σελανόν -ΑΠΟΚ Βελούχι   2-0 .- ^
Α.Ο. Αχιλλέας Φαρσάλων -Αλμυρός  1-0 .- ^
Ρήγας Φεραίος - Διγενής Νεοχωρίου   1-0 .- ^
Οπούντιος Μαρτίνου - Αστέρας Ιτέας  1-1 .- ^
Ολυμπιακός Βόλου 1937 - Νίκη Βόλου  1-3 .- ^
Αμβρυσσέας Διστόμου - Βόλος ΝΠΣ   0-0 .- ^
6ος  Όμιλος , 17η αγωνιστική :
Ιάλυσος - Ένωση Πανασπροπυργιακού /Δόξα  5-1 .- ^
Προοδευτική - ΑΠΟ  Κερατσίνι  2-0 .- ^
ΑΟ. Λουτράκι - Εθνικός Πειραιώς   2-2 .-^
28-02-2018: Διαγόρας - Πέλοπας Κιάτου (για την 14η αγωνιστική)
 7ος  Όμιλος , 17η αγωνιστική :
Τρίγκλια Ραφήνας Α.Ο. - Παναργειακός  2-0 .- ^
Χαλκίς Α.Ο. - Πανθηραϊκός   2-1 .- ^
Αήττιτος Σπάτων - Αιολικός Μυτιλήνης  2-0 .- ^
Ερμιωνίδα ΑΕ. - Ταμυναϊκός Αλιβερίου   4-1 .- ^
Ερμής Κιβερίου - Θύελλα  Ραφήνας  1-0 .- ^
8ος  Όμιλος , 17η αγωνιστική :
Φωστήρας - Παλαιοχώρα   3-2 .- ^
ΑΕ. Μυλοποτάμου - Ηλισιακός  1-0 .- ^
Κηφισιά ΑΕ. - Ερμής Ζονανιών   4-1 .-^
Ατσαλένιος - Άγιος Ιερόθεος  2-1 .- ^
Ηρόδοτος -Αιγάλεω Α.   2-0 .- ^

*** Στις Κατηγορίες ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μεσσηνίας
Α΄ Κατηγορία , 19η αγωνιστική :
Σάββατο 24-02-2018 :
Απόλλων Καλαμάτας -Εράνη Φιλιατρών  1-3 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά -Α.Σ. Ανδρούσης 0-2 .- ^
Α.Ο. Φαραί - Α.Ο. Διαβολιτσίου  1-1 .- ^
Κυριακή 25-02-2018 :
Τέλος Άγρας -Αναγέννηση Παραλίας  3-1 .-^
Κυπαρισσία - Πανθουριακός  1-1 .- ^
Σπερχογεία - Ολυμπιακός Καλαμάτας 1-0 .- ^
Πάμισος Μεσσήνης - ασπρόχωμα 6-0 .- ^
Ομόνοια -Μιλτιάδης
Α1 Κατηγορία ΕΠΣΜ , 19η  αγωνιστική  : Σάββατο 24/02/2018 :
Α.Ε. Γαργαλίννων -Α.Ο. Μεθώνης 1-0 .- ^
Αίαντας Καλαμάτας -Ηρακλής Καλαμάτας 0-1 .- ^
Κυριακή 25-02-2018 :
Φυτειά -Ολυμπιακός Ανάληψης   3-0 .-^
Παπαφλέσσας ΄Χώρας - Απόλλων Πεταλιδίου 2-1 .-^
Α.Ε. Αβίας -Α.Ε. Μάνης  2-2 .- ^
Α.Ο. Δωρίου -Αστέρας Μικρομάνης  2-1 .- ^
Ακρίτας Κορώνης -Χανδριναϊκός  5-0 .- ^
Β΄ Κατηγορία  ΕΠΣΜ , 18η  αγωνιστική , 1ος Όμιλος  :Σάββατο :
Διαγόρας Κοπανακίου -ΑΠΣ Άρις  3-0 .- ^
Ατρόμητος Πλατύ -ΠΑΟ Καλού Νερού 2-5 .-^
 Παπαφλέσσας Άμφειας -Αστέρας Αρφαρών  1-1 .- ^
ΑΕ. Κυπαρισσίας ./Ηρακλής -Πανευαϊκός  6-1 .- ^
Κυριακή 25-02-2018 :
ΑΕΚ Καλαμάτας -ΝΕΟΣ Άρις  0-0 .-^
Αστέρας Βαλύρας -Μεσσηνιακός 2-5 .- ^
Β΄ Κατηγορία ΕΠΣΜ , 18η αγωνιστική , 2ος Όμιλος : Σάββατο :
ΠΑΟ Καλλιθέας - Α.Ο. Πατίστας  3-1 .-^
Κυριακή 25-02-2018 :
Παναθηναϊκός Καλαμάτας - Δήμος Παπαφλέσσας 0-2 .- ^
Φυτειά -Θύελλα Χαροκοπιού  1-2 .- ^
Λογγάς -Νέδουσα   2-1 .- ^
Δόξα Καλαμάτας -Δαναός 6-0 .- ^
Γ΄ Κατηγορία ΕΠΣΜ , για την 13η αγωνιστική :
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης - ΑΟ. Ερμής Καλαμάτας 3-0 .- ^ Σάββατο :
Κυριακή 25-02-2018 :
Ίκαρος -Θύελλα Παραλίας 1-0 .- ^
ΠΑΟΚ Καλαμάτας -Λαίϊκα  0-2 .- ^
Εθνικός Καλαμάτας -Νέστωρ Πύλου  0-0 .- ^
~** Για το Κύπελλο Μεσσηνίας Τετάρτη 21-02-2018 : ΤΕΛΙΚΟΣ   ΠΑΜΙΣΟΣ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-2 .-^
{Καλαμάτα κυπελλούχος για 2η συνεχή χρονιά}
***  Για την Super League στο γυναικείο ποδόσφαιρο για την 13η αγωνιστική :
Σάββατο 24-02-2018 :
Ελπίδες Καρδίτσας 94 - Ατρόμητος Α.
Κυριακή 25-02-2018 :
Οδυσσέας Γλυφάδας - Άρης Θεσσαλονίκης
Αμαζόνες Δράμας - Μεσολόγγι
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης- ΑΕ. Λάρισα
Τρίκαλα 2011 - ΟΦΗ
Βόλος 2004 - Φαίδων Άργους

*** Για  την Α1  στο Βόλεϊ Ανδρών
Σάββατο 24-02-2018  :
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Φοίνικας Σύρου 2-3 σετ .- ^
Ολυμπιακός Πειραιώς - Χαλκίδα   3-2 σετ .- ^
Παμβοχαϊκός - Εθνικός Αλεξανδρούπολης  3-1 σετ .- ^
Παναχαϊκή - Νίκη Αιγινίου 1-3  σετ .- ^
Α.Ο. Κηφισιάς - Ηρακλής Θεσσαλονίκης  3-1 σετ .- ^
26/02/2018 : Εθνικός Πειραιώς -Παναθηναϊκός 
*** Για την Α1 στο Βόλεϊ  γυναικών  :
Ηρακλής Κηφισιάς - Ηλιούπολη Γ.Σ.  0-3  σετ .- ^
Α.Ο. Μαρκόπουλου - Άρης Θεσσαλονίκης  1-3 σετ .- ^
ΑΟΝ Παναχιακός - Μακεδονικός Αξιού  3-2  σετ .- ^
Αίας Ευόσμου -ΑΣΠ Κόρινθος  3-1σετ .- ^
07-03-2018: Ολυμπιακός Π - ΑΟΦ  Πορφύρας
*** Για την 17η αγωνιστική στο Χάντμπολ
Σάββατο 24-02-2018 :
ΠΑΟΚ  Θεσσαλ. - Φίλιππος Βέροιας 31-21 .- ^
Αεροπόρος Έδεσσας - Γ.Σ. Δράμας 86  36-24 .- ^
Ξάνθη - ΓΑΣ Καματερού   21-24 .- ^
Πανελλήνιος - ΠΑΣ Φοίβος Συκεών  24-29 .- ^
Ολυμπιακός Π. -Διομίδης Άργους  24-19 .- ^
Κυριακή 25-02-2018 :
ΑΣΕ Δούκας - ΑΕΚ Αθηνών
Τετάρτη 28-02-2018 :
Ξάνθη - ΠΑΣ Φοίβος Συκεών

*** Για την Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ
Σάββατο 24-02-2018 :
ΑΕ. Λάρισα -Α.Σ. Καρδίτσας  65-75 .-^
Αρκαδικός - Γ.Σ. Ερμής Αγιάς  62-61 .-^
Δόξα Λευκάδας- Ψυχικό  82-77 .-^
Χολαργός -Α.Σ. Καστοριάς  106-75 .-^
Ηρακλής Θεσσαλονίκης - Απόλλων Πάτρας  84-91 .- ^
Μαρούσι -Α.Σ. Παπάγου   74-75  .-^
Περιστέρι - Εθνικός Πειραιώς  94-67 .- ^

*** Για Α1  στο μπάσκετ γυναικών στην 16η  αγωνιστική :
Κυριακή 25-02-2018 :
Ολυμπιακός Βόλου -Εσπερίδες Καλλιθέας
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης- Ολυμπιακός Πειραιώς
Πανιώνιος - Παναθλητικός Συκεών
Φάρος Κερατσινίου - Νίκη Λευκάδας
Αθηναϊκός - ΑΕΟ Πρωτέας  Βούλας
ΑΟ. Δάφνης Αγίου Δημητρίου -Παναθηναϊκό Α.

*** Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το ελληνικό ανσάμπλ στα 5 στεφάνια (φωτογραφίες) 
 
 
26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-5ο ELEGANT CUP
Πλούσιο θέαμα επεφύλασσε η χθεσινή πρώτη μέρα του 26ου Διεθνούς Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής που φιλοξενείται στην Τέντα, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε το διασυλλογικό 5o Elegant Cup που είχε ανοίξει την Παρασκευή την αυλαία της εντυπωσιακής από κάθε άποψη αθλητικής γιορτής που διοργανώνει ο ΦΟΚ.
Οι πολυάριθμοι θεατές που βρέθηκαν στην Τέντα κατά τη διάρκειας της χθεσινής ημέρας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνες νεανίδων στην μπάλα και το στεφάνι, ενώ σήμερα η κατηγορία θα κλείσει με το πρόγραμμα της κορδέλας.
Το βράδυ αγωνίστηκε η ελληνική μας ομάδα του ανσάμπλ, με την ξεχωριστή παρουσία της Καλαματιανης πρωταθλήτριας του ΦΟΚ Μυρτώς Αθανασουλάκη στην βασική 5άδα. Αν και δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη η εμφάνιση στα 5 στεφάνια ήταν θετική και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη της εμφάνιση με το νέο της πρόγραμμα εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει το καλοκαίρι. Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 12.800, ενώ τη 2η θέση στο ανσάμπλ γυναικών πήρε η Αυστραλία με 10,750.
Μαζί με τη Μυρτώ αγωνίστηκαν οι Μαριάννα Μανδέλλου, Ζωή Ντίτσιου, Ιωάννα Τζιατζιά και Διώνη Διώχνου, ενώ με την Κατερίνα Ποζίδου αντί της τελευταίας στη σύνθεση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνιστεί σήμερα στις 5.40 μ.μ. στα σχοινάκια- μπάλες. Η δράση θα αρχίσει και σήμερα από τις 9.30 το πρωί, περιλαμβάνοντας και την κατηγορία των γυναικών (ατομικό) και στα 4 όργανα, ενώ η αυλαία της κολοσσιαίας φετινής διοργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 400 αθλήτριες από 12 χώρες και δεκάδες συλλόγους θα πέσει στις 6.30 μ.μ. με τις απονομές στις νικήτριες.  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***
~
~ VIDEO από πρώτους  Χαιρετισμούς στην Παναγία μας στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Παρασκευή 24-02-2018 , παρουσία Περιφερειάρχη  κ. Πέτρου Τατούλη :  
1~Χαιρετισμοί Α΄ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 23/02/2018:
https://youtu.be/i_5iFsnkS3E  .-
2~*Εκφώνηση Ι. Ευαγγελίου Α΄ Χαιρετισμοί Αρφαρά 23/02/2018:
https://youtu.be/_423U9jIAaM  .-
3~*Ομιλία 1ων Χαιρετισμών Αρφαρά 23/02/2018:
https://youtu.be/5mpCww56m6E .-
4~* Οι 1οι  Χαιρετισμοί Αρφαρά 23/02/2018:
 https://youtu.be/dvt7AgiQQ3g .-
5~* Οι 1οι  Χαιρετισμοί Αρφαρά 23/02/2018:
https://youtu.be/_TmogYQ4xkM  .-
6~*Από 1ους  Χαιρετισμούς στο Αρφαρά 23/02/2018: https://youtu.be/4Mi7rfBLexU   .-
7~*Πρώτοι Χαιρετισμοί ΑΡΦΑΡΑ 23/02/2018:
https://youtu.be/7Mq_2xvT8aE  .-


~ Βίντεο από εορτασμό Θ.Λ. στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Καλαμάτα  Ν.  Μεσσηνίας Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
1~ Ακρόαση Ιερού  Ευαγγελίου..., Μητροπολίτης Γαβριήλ  εορτασμό Αγίων Θεοδώρων στο ΑΡΦΑΡΑ Σάββατο 24/02/2018:
https://youtu.be/FJ8ScQZ_T5E  .-
2~ Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά Μεσσηνίας Σάββατο 24/02/2018: https://youtu.be/M9CiNyKGerk .-
3~ Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων ΑΡΦΑΡΑ 24/02/2018:
https://youtu.be/o3fp1j-n0Zg .-

4.- Ομιλία Μητροπολίτη  Γαβριήλ στο Αρφαρά Αγ  Θεοδώρων 24/02/2018: https://youtu.be/CXtlyc5rvic  .-

 ~* VIDEO  από ομιλία στο Αρφαρά του  ΩΡΛ γιατρού μας Αθανασίου Ανασ. Κορομηλά το Σάββατο 24-02-2018 και ώρα 18.00  μ.μ. , παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου , με Θέμα : Ροχαλητό και Άπνοια : { Μια πολύ κατανοητή και με πληρότητα ομιλία ,..με απλότητα κατανόησης  του ακροατηρίου , που ένθερμα χειροκρότησε στο πέρας της ομιλίας και των ερωτο-απαντήσεων που έγιναν...}
1.- ~** Ομιλία Α. Α. Κορομηλά γιατρού ΩΡΛ για  Ροχαλητό  Άπνοια 24/02/2018  Προσφώνηση από χειρουργό -βουλευτή Ν.Δ. κ. Λευτέρη  Ιωαν. Παπανικολάου    :
https://youtu.be/1AtcD5PTMxo   .-
2.- ~**Ομιλία 1  Α. Α. Κορομηλά γιατρού ΩΡΛ για  Ροχαλητό  Άπνοια 24/02/2018: https://youtu.be/3Jknq8ZY67c .-
3.- ~**Ομιλία 2  Α. Α. Κορομηλά γιατρού ΩΡΛ για  Ροχαλητό  Άπνοια 24/02/2018: https://youtu.be/TiwxGy9oQDQ .-
4.- ~**Ομιλία  3  Α. Α. Κορομηλά γιατρού ΩΡΛ για  Ροχαλητό  Άπνοια 24/02/2018: https://youtu.be/ZJkzsu0EBxU .-
5.- ~* Ομιλία  4 Α. Α. Κορομηλά γιατρού ΩΡΛ για  Ροχαλητό  Άπνοια 24/02/2018: https://youtu.be/yHoW2n91ifM .-

 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~**
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-

~ **  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/news-24-2018.html .- ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-25-2018.html .- 
~**
 
 


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6106   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3911   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3912  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 929   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-   
   
   .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: