ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 ,
~~ 14 Φεβρουαρίου
Οσίων Αυξεντίου (1) (†470), Αβραάμ († ε΄αι.) Μάρωνος († δ΄ αι.). Ιερομαρτύρων Φιλήμονος και Φιλίππου επισκόπων Γάζης. Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου (Ψάρι †1554), Δαμιανού οσίου του νέου, κτίτορος της εν Δημητριάδι (Κισσάβω) ιεράς Μονής τιμίου Προδρόμου (1568±) και Γεωργίου ράπτου, του εκ Μυτιλήνης (Πασγιάνου, 1693).
(1) O όσιος Αυξέντιος έζησε στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου Β` του Μικρού και κατείχε το αξίωμα του Σχολαρίου. Διακρινόταν για την βαθιά του ευσέβεια, τη βιβλική του παρουσία, την ευπρέπεια του, τη σωματική του ρώμη και τον ηθικό του πλούτο. Η φιλήσυχη και φιλομόναχη διάθεσή του και η αγάπη του για τον ασκητικό βίο, τον οδήγησαν να γίνει μοναχός. Εγκατέλειψε λοιπόν τις τιμές και τα αξιώματα της Βασιλεύουσας και αποσύρθηκε σε κάποιο απομακρυσμένο βουνό όπου και ασκήτευσε. Παράλληλα ασχολήθηκε με την μελέτη και σπουδή της Αγίας Γραφής, τόση δεν ήταν η φήμη του για τις σπάνιες αρετές και την βαθιά θεολογική μόρφωσή του, ώστε προσεκλήθη ως απλός μοναχός στη Δ` Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη το 451 στη Χαλκηδόνα για να καταδικάσει τις κακοδοξίες του Ευτυχούς του Νεστόριου. Καθημερινά πολλοί ήταν εκείνοι πού επισκέπτονταν το ερημητήριό του, για να τους παρηγορήσει και να τούς θεραπεύσει με τα θαύματά του ή να εκδηλώσουν, το σεβασμό και την εκτίμησή τους, προσφέροντας του δώρα και τρόφιμα τα οποία ο άγιος μοίραζε στους φτωχούς. Εκοιμήθη οσιακά σε βαθιά γεράματα.
~**  Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το πένθος του Ρωσικού λαού είναι πένθος και του Οικ. Πατριαρχείου»
~  Τα θερμά συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τον τραγικό θάνατο των 71 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη στη Ρωσία, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του, που απέστειλε χθες, στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.
* «Το πένθος του Ρωσσικού λαού διά το τραγικόν αεροπορικόν δυστύχημα με τους 71 νεκρούς είναι πένθος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίον Σας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά αυτού και προσεύχεται διά την ανάπαυσιν των ψυχών των θυμάτων και διά την παραμυθίαν και την άνωθεν ενίσχυσιν των οικογενειών αυτών», γράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
~** Να εμπιστευτείς τον εαυτό σου στο Θεό!
~ Άγιος Ισαάκ ο Σύρος
Να εμπιστευτείς τον εαυτό σου στον Θεό, σημαίνει να μην κυριεύεσαι πλέον από καμιά αγωνία η φόβο, να μην βασανιστείς ξανά από κανέναν λογισμό, από καμιά σκέψη πώς δεν έχεις κανέναν για να σε φροντίσει.
~ Όταν ο νους εκπέσει από αυτήν την εμπιστοσύνη, ο άνθρωπος αρχίζει να πέφτει μέσω των λογισμών σε χιλιάδες πειρασμούς.
Όπως λέγει ο μακάριος ερμηνευτής (ενν. ο Θεόδωρος Μοψουεστίας) στο βιβλίο του για τον Ευαγγελιστή Ματθαίο,«όλη η μέριμνα του Σατανά είναι να πείσει τον άνθρωπο πώς ο Θεός δεν ενδιαφέρεται γι» αυτόν».
Γιατί ξέρει πώς. όσο έχουμε την ακριβή γνώση της Πρόνοιάς Του στερεωμένη μέσα μας, οι ψυχές μας θα κατοικούν στην απόλυτη ειρήνη. Κι επιπλέον θ” αποκτήσουμε την Αγάπη του Θεού και θα μεριμνάτε για καθετί πού Τον ευχαριστεί. Αυτόν τον λογισμό προσπαθεί να μας τον αποσπάσει ο σατανάς.
Η παντελής ανάθεση τον ανθρώπου στη θεία πρόνοια και η ανταπόκριση της θείας Χάρης.
Άμα ο άνθρωπος απορρίψει για τον εαυτό του κάθε αισθητή βοήθεια και κάθε ανθρώπινη ελπίδα, όπως συμβαίνει με τους ησυχαστές, και αφιερωθεί στο Θεό με εμπιστοσύνη και καθαρή καρδιά, αμέσως ακολουθεί ή θεία χάρη και του αποκαλύπτει τη δύναμη της βοηθώντας τον με πολλούς τρόπους.
Πρώτα, πρώτα στα φανερά σωματικά προβλήματα, όπου του δείχνει εμφανώς τη δύναμη της πρόνοιας του Θεού γι” αυτόν προσωπικά. Και καθώς βλέπει τη φανερή βοήθεια του Θεού, βεβαιώνεται και για τη μυστική βοήθεια του Θεού, όπως ταιριάζει στο ταπεινό και άκακο φρόνημα του και στη σεμνή διαγωγή του.
~ Καταλαβαίνει δηλ. πώς τακτοποιούνται οι σωματικές του ανάγκες χωρίς κόπο, αφού δε φροντίζει καθόλου γι” αυτές.
Και ή θεία χάρη τον απαλλάσσει από πολλά δυσάρεστα και επικίνδυνα πολλές φορές, πράγματα, χωρίς αυτός να τα καταλαβαίνει. Όλα αυτά τα αποδιώχνει άπ” αυτόν, ανεπαίσθητα, ή θεία χάρη, με θαυμαστό τρόπο, και τον σκεπάζει σαν την κλώσα, πού ανοίγει τα φτερά της και σκεπάζει τα κλωσσόπουλα, για να μην πάθουν κανένα κακό.
Έτσι, του δείχνει (ή Θεία Χάρη), στα μυστικά μάτια της ψυχής του, πώς πλησίαζε ή απώλεια του, και φυλάχτηκε αβλαβής. Έτσι, τον γυμνάζει στα πνευματικά και του φανερώνει τις ενέδρες και τις μηχανές των κακών και ακατάληπτων λογισμών.
Και τότε, εύκολα τους καταλαβαίνει, και παρακολουθεί πώς ό ένας διαδέχεται τον άλλο, και πώς παραπλανούν και εξαπατούν τον άνθρωπο, και σε ποιο λογισμό κολλάει ό νους, και πώς γεννιούνται ό ένας από τον άλλο, και εξολοθρεύουν την ψυχή.
Και κάνει (ή Θεία Χάρη) καταγέλαστη στα πνευματικά του μάτια κάθε ενέδρα και παγίδα των δαιμόνων, και αποκαλύπτει πώς εξαφανίζονται οι κακοί λογισμοί τους, και του δίνει σοφία και σύνεση, ώστε να καταλαβαίνει Τι μέλλει να συμβεί.
Ακόμη, ανατέλλει μέσα στην απλή καρδιά του ένα μυστικό φως, για να βλέπει τα πάντα, και τη δύναμη των λεπτών συλλογισμών, και του δείχνει φανερά Τι έμελλε να πάθει, αν δεν γνώριζε τις δαιμονικές πανουργίες.
Και τότε γεννιέται μέσα του ή βεβαιότητα ότι για κάθε πράγμα, μικρό και μεγάλο, πρέπει να ζητούμε στην προσευχή μας τη βοήθεια του Δημιουργού μας.

*** Η βιωτή του μοναχού στο κελλί (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Ο μοναχός π. Νικήτας, Γέροντας του Ιερού Κελλίου Παναγίας Πορταϊτισσας Καψάλας μιλάει στην Πεμπτουσία για τα πρώτα βήματα στη πνευματική ζωή και εν συνεχεία στην μοναχική βιωτή.
* Μιλάει επίσης για την κελλιώτικη ζωή του Αγίου Όρους, μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες των παλαιών μοναχών, οι οποίοι χάραξαν τη πορεία και την παράδοση του Άθωνα, ξεδιψώντας πνευματικά τους ανθρώπους.

*** Ψυχοσάββατο: Μια ιστορία για τις ψυχές…
~  Ψυχοσάββατο: Τη θυμάμαι ν’ ανάβει το κερί και το θυμιατό, να βράζει στάρι και να ξεφλουδίζει ρόδια κι αμύγδαλα. Έπειτα ετοίμαζε το πιάτο και το ακουμπούσε κεντρικά στο τραπέζι.
* «Είναι για τις ψυχές», μας έλεγε.
Τίποτε το μακάβριο σ’ όλα αυτά αλλά αόριστη μια γλύκα που έδενε με τον δριμύ αέρα της πιο ανυπόμονης άνοιξης και μ’ έναν ήλιο – βασιλιά που βασίλευε χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να βασιλεύει.
Ποιες ήταν οι ψυχές; Πού ήταν; Δεν ξέραμε. Απλώς τη χαζεύαμε που θυμιάτιζε τις κρεμασμένες φωτογραφίες στο σαλόνι. Είχαμε, βλέπεις, έτσι την ευκαιρία να τρυπώνουμε σ’ αυτό το διαρκώς κλειστό και κρύο δωμάτιο που το λειτουργούσαμε μόνο στις γιορτές. Εξ’ ου και το μεταφορικό του όνομα «Σιβηρία».
~ Έπειτα, σαν να γαλήνευε, καθόταν να μπαλώσει ένα ρούχο ή να σιδερώσει, ενώ το πρόσωπό της χαραζόταν από μια ακτίδα του ήλιου. Ο φεγγίτης ήταν ακριβώς από πάνω της. Κι εμείς χαζεύαμε τις άπειρες σκόνες που χόρευαν και στροβιλίζονταν μέσα στο πεδίο του φωτός.
Να ’ταν αυτές οι ψυχές; Και να ’ρχονταν έτσι πρόθυμα σαν αστραφτερά τίποτε, απλώς για να της στεφανώσουν το κεφάλι; Ο πατέρας της, η μητέρα της, τ’ αδέλφια της, οι φίλοι της που δεν ζούσαν, αλλά που υπήρχαν στην καθημερινή της ομιλία σαν παραμύθι, σαν παρηγορία.
Αβίαστα, λες και τους μιλούσε. Σαν να ήταν μόλις χθες η αναχώρησή τους…

***Το όνομα-σοκ που είχε προτείνει ο Σημίτης για τα Σκόπια
~  Στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σφυροκοπά τον Κώστα Σημίτη για το όνομα που είχε προτείνει στα Σκόπια και θυμήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
* «Ο,τι αποδέχεσαι στην διπλωματία δεσμεύει την χώρα σου και σε ακολουθεί«, γράφει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και συνεχίζει: «Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δεσμεύσει την χώρα με τις απαράδεκτες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι για τα ελληνοτουρκικά, όλες υπογραφείσες μετά την τραγωδία των Ίμίων.
»Στο Νταβός, όμως, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μας θύμισε ένα άκόμη έπος εκείνης της περιόδου. Έριξε στο τραπέζι το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια», με το επιχείρημα ότι το είχαν δεχθεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Δεν ομιλούσε γενικώς και αορίστως, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εννοούσε.
»Πράγματι, μεγάλο μέρος του παρασκηνίου της εποχής αποκαλύπτει στο βιβλίο του, «Άκρως απόρρητο, ειδικού χειρισμού» (Λιβάνης, 2008), ο πρέσβυς μας στον OHE και διαπραγματευτής με τα Σκόπια Χρήστος Ζαχαράκις. Θυμάται, μεταξύ άλλων, για τις συναντήσεις του με τον κ. Σημίτη τον Μάρτιο του 1996, τον Σεπτέμβριο του 1997 και τον Φεβρουάριο του 1998 τα εξής:
»Στο Μαξίμου:
«Του επεσήμανα ότι κατά σειρά προτιμησιακής προτεραιότητος προηγούνται τα ονόματα χωρίς τον όρο “Μακεδονία” η παράγωγο του, όπως Δημοκρατία του Βαρδάρη, Δημοκρατία των Σκοπίων
και Βαρδανία. Άκολουθούν τα σύνθετα ονόματα με χρήση του όρου “Μακεδονία”, βάσει του έθνοτικού κριτηρίου (Σλαβομακεδονία, Σλαβομακεδονική Δημοκρατία) η του γεωγραφικού κριτηρίου (Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονική Δημοκρατία του Βαρδάρη, Μακεδονία των Σκοπίων, Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων, Βόρειος η Άνω Μακεδονία) η, τέλος, του χρονικού κριτηρίου (Νέα Μακεδονία, Νεομακεδονία, Νεομακεδονική Δημοκρατία, Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας), ενώ θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αποκλεισθούν οι όροι “Δημοκρατία της Μακεδονίας/Σκόπια” η “Σκόπια”.
»Ο Πρωθυπουργός με άκουσε με ενα ελαφρώς σαστισμένο ϋφος και με άφησε να αντιληφθώ ότι, αν και θα ήθελε να “απαλλαγεί” άπό το όλο θέμα, εντούτοις αισθάνεται ανασφαλής, εν όψει της γνωστής αποφάσεως του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ύπό τον Κ. Καραμανλή, άλλά και των πιθανών αντιδράσεων στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
~  »Για το δεύτερο, δεν μου έπεφτε λόγος, άλλά για το πρώτο του υπέδειξα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί άρχηγοί έχουν είτε άποβιώσει είτε άποσυρθει άπό την ενεργό πολιτική σκηνή, πλην της κυρίας Παπαρήγα, η οποία και ήταν η μόνη άντίθετη προς τη σχετική άπόφαση!
»Ο Σημίτης δεν σχολίασε, άλλά συμφώνησε με τον Πάγκαλο να εκθέσω την κατάσταση στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αν και ο Θέμελης εξέφρασε φόβους για άκριτομυθίες άπό τα μέλη της, ενώ, γενικότερα, εισηγήθηκε να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση χωρίς, όμως, να φαίνεται ότι έλαβε άποφάσεις ο Πρωθυπουργός, σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής!
»Τέλος, ο Πρωθυπουργός, θέλοντας, προφανώς, να πιαστεί άπό κάπου, ζήτησε άπό τον Πάγκαλο να του φέρει τους υπηρεσιακούς φακέλους με τις παλαιότερες άπόψεις του Καρ. Παπούλια περί άποδοχής του σύνθετου ονόματος! […] »Ρητές οδηγίες:
»Ο Πάγκαλος επιβεβαίωσε, ενώπιον όλων των παρισταμένων, τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και, μετά τη λήξη της τηλεφωνικής συνομιλίας, μου έδωσε οδηγίες να άνακοινώσω στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται την προτασή του.
»Πιστός στην άρχή που έχω τηρήσει από χρόνια, απηύθυνα πάραυτα επίσημο επιβεβαιωτικό τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, το όποιο παρέλαβε ιδιοχείρως ο Β. Παπαιωάννου, ότι, σύμφωνα με τις σημερινές προφορικές οδηγίες του, κατόπιν και της σχετικής τηλεφωνικής συνεννοήσεώς του με τον Πρωθυπουργό, προτίθεμαι να άνακοινώσω, αύριο, στον Vance ότι η ελληνική κυβέρνηση άποδέχεται, κατ’ άρχήν, την πρότασή του προς το Σ.Α. περί “R.M./ Skopje”.!…].
«Ναί» στον Nimetz
«Ανακεφαλαιώνοντας, ο Σημίτης μου έδωσε οδηγίες να άπορρίψω την πρόταση Vance-Nimetz, να δηλώσω ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση του Vance περί ενός ονόματος με τον όρο R.M./ Skopje και, σε περίπτωση αδιεξόδου, να προτείνω άναστολή των διαπραγματεύσεων για ένα εξάμηνο».

*** Μίνι… ανασχηματισμός στην κορυφή της Δημοτικής Αρχής 
Μετά και την επίσημη δημοσιοποίηση της παραίτησης του αντιδημάρχου Υποδομών Καλαμάτας, Δημήτρη Δημόπουλου, ήταν ηλίου φαεινότερον το… ντόμινο των εξελίξεων στην ηγεσία της Δημοτικής Αρχής. Ο δήμαρχος, όμως, κατά την κλασική του συνήθεια, άφησε κάποιες μέρες να περάσουν και έπειτα προχώρησε σε επιβεβαίωση των ρεπορτάζ που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Έτσι χθες ανακοινώθηκε ότι "με απόφαση του δημάρχου (26/2018) αντικατεστάθη ο αντιδήμαρχος Υποδομών Δημήτρης Δημόπουλος πριν από τη λήξη της θητείας του, διότι υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς – επαγγελματικούς λόγους. Ο δήμαρχος όρισε αντιδήμαρχο Υποδομών στη θέση του αντικατασταθέντος, για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας, δηλαδή μέχρι 31.8.2019, το δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Καραγιάννη, μεταβιβάζοντας σε αυτόν τις ίδιες αρμοδιότητες. Ο κ. Καραγιάννης ορίσθηκε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο Α. Καραγιάννης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο θα επιλέξει νέο πρόεδρο αυτού του Νομικού Προσώπου στη συνεδρίασή του της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου 2018.
Πρόθεση του δημάρχου είναι να προτείνει για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας το δημοτικό σύμβουλο Σαράντο Μαρινάκη και ως νέο μέλος του Δ.Σ. και για τη θέση της αντιπροέδρου τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Οικονομάκου». Α.Π.

*** Γιατί να μη γιορτάζουμε τον Άγιο Υάκινθο; 
Καλή και εμπορική η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά να θυμόμαστε και το δικό μας άγιο, τον ορθόδοξο. Ο Άγιος Υάκινθος έχει προβληθεί ως ο άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας, ενώ γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.
Υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.
Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί 40 ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από ένα συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.
Αυτά αναφέρει η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Β.Β. 

*** 5 βραβεία για τη καλαματιανή νεοσύστατη θεατρική ομάδα «Fraction» 
Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα "Fraction" στο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ηρακλείου Κρήτης με την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του Αρκά!
Μάλιστα, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Φεστιβάλ και έγινε η απονομή των βραβείων, ενώ η βραδιά επιφύλασσε τις πιο όμορφες εκπλήξεις για τα μέλη της ομάδας, αφού η "Fraction" με την παράστασή της απέσπασε πέντε βραβεία. Συγκεκριμένα, η Γωγώ Μπελογιάννη απέσπασε το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ο Σπύρος Ρουμελιώτης το βραβείο Α΄Ανδρικού Ρόλου. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές διακρίσεις της ήταν ακόμη τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Μουσικής Επιμέλειας, τα οποία επίσης απονεμήθηκαν στη θεατρική μας ομάδα και στο σκηνοθέτη της, Σπύρο Ρουμελιώτη.
Η κορυφαία, ωστόσο, διάκριση της βραδιάς ήρθε στο τέλος, αφού η "Fraction" απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερης Παράστασης.
Να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ στελεχώθηκε από τον Κώστα Φέρρη (σκηνοθέτη της ταινίας Ρεμπέτικο- συγγραφέα), την Τζένη Καλλέργη (ηθοποιό- συγγραφέα, σύζυγο Λυκούργου Καλλέργη), τη Μαρία Χανιωτάκη (σκηνογράφο, εικαστικό), την Κάλλια Αναστασάκη (καθηγήτρια πιάνου- ιδιοκτήτρια Μινωικού Ωδείου Ηρακλείου) και την Παρδαλίδου Αγγελική (ηθοποιό).
Η απονομή του 1ου Βραβείου Καλύτερης Παράστασης έγινε από τον κ. Κώστα Φέρρη, ο οποίος, όχι μόνο έκανε τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια για την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του Αρκά, αλλά εξήρε και την επιλογή του συγκεκριμένου έργου.

***  Ανέλαβε υπηρεσία το προσωπικό του ΚΔΑΠ/ΜΕΑ Δήμου Καλαμάτας
Το κοινωνικό και υποστηρικτικό προσωπικό του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ανέλαβε υπηρεσία από χθες. Το ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, που θα στεγασθεί στο ΚΕΦΙΑΠ (Ανατολικό Κέντρο), στελεχώνεται από το ανωτέρω προσωπικό, το οποίο διαθέτει τις εξής ειδικότητες: Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Λογοθεραπευτών, Κοινωνικών Φροντιστών, Οδηγών, Βοηθητικού Προσωπικού. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΔΑΠ/ΜΕΑ θα αναλάβει υπηρεσία την επόμενη εβδομάδα. Το σύνολο του προσωπικού ανέρχεται σε 22 άτομα.
Ο δήμαρχος καλωσόρισε τους προσληφθέντες, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επιτέλεση των καθηκόντων τους και τους ζήτησε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι, μέσω του θεσμού των ΚΔΑΠ, ο Δήμος Καλαμάτας βοηθάει περί τα 500 παιδιά, φτωχά και ανάπηρα και πρώτος στόχος του προσωπικού είναι να κρατήσει τα παιδιά σε αυτές τις δομές, κάτι που αποτελεί το εχέγγυο για τη συνέχιση του προγράμματος, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επισήμανε ακόμη ότι ο Δήμος κατόρθωσε και πήρε αυτό το πρόγραμμα, που δίδει απασχόληση σε 120 άτομα, τονίζοντας ότι το προσωπικό που προσελήφθη, αξιολογήθηκε και δε χρωστά χάρη σε κανέναν για την επιλογή του.
Σχετικά με το ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου για την υποστήριξη των νεαρών Ατόμων με Αναπηρία. Ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να υποστηρίξει αυτά τα παιδιά, μέσα από το Πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, με έμφαση κυρίως στην επαγγελματική τους ένταξη, δεδομένου ότι προβλέπεται η δημιουργία ενός «στρατηγείου» για τα ΑμεΑ, στο Ανατολικό Κέντρο, σε δημοτικό κτήριο εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων. Υπολογίζεται πως το ΚΔΑΠ/ΜΕΑ θα λειτουργήσει περί τις 20 Φεβρουαρίου 2018.

*** «Το παιδί με καρκίνο στο σχολείο» 
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
«Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στον κόσμο 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί. Τα ίδια ποσοστά ίασης έχουμε και στη χώρα μας, όπου νοσούν 350 παιδιά περίπου κάθε χρόνο. Οι γονείς, για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και για το λόγο αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας», τονίζει το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.
Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου, σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, θα διεξαχθεί εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας με θέμα «Το παιδί με καρκίνο στο σχολείο».
Κατά την εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Μάρω Τριανταφύλλου, ιατρός, μητέρα παιδιού με καρκίνο, με θέμα «Η ματιά του γονιού», Ζωή Σπανού, ψυχολόγος, εθελόντρια της «Φλόγας», με θέμα «Η ματιά του εθελοντή» και Θεοφανεία Σιούτη, δασκάλα, σχολική σύμβουλος 6ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Μεσσηνίας, με θέμα «Η ματιά του δασκάλου». Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο ιατρός Χρήστος Σίνης, εκπρόσωπος της «Φλόγας» στην Κυπαρισσία.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η σχολική σύμβουλος 6ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Μεσσηνίας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.

*** Συζητούνται σήμερα στο ΠεΣυ τα νέα έργα από το ΠΔΕ 
Τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 10.677.000 ευρώ, θα αποδεχθεί στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, τα νέα έργα που εντάσσονται είναι προϋπολογισμού 1.567.000 ευρώ, ενώ χρηματοδοτούνται και συνεχιζόμενα.
Τα νέα έργα για τη Μεσσηνία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι τα εξής:
-«Βελτίωση 36ης Επ.Ο. Σωτηριάνικα – Αλτομυρά (Γ' Φάση)», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ
-«Κατασκευή λιθόστρωτης οδού τ.κ. Λαδά Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 132.000 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση δημοτικής οδοποιίας τ.κ. Βρωμόβρυσης του Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ
-«Βελτίωση δημοτικής οδού Πεύκου – Σταματινού και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Τ.Κ. Πεύκου Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ
-«Ανάπλαση μονοπατιών Νέδουσας Δήμου Καλαμάτας (Β' Φάση)», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ
-«Αποκατάσταση ζημιών – προστασία πρανών και βελτίωση βατότητας περιοχών Μεσσηνιακού Ταϋγέτου (Γ' Φάση)», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση της δημοτικής οδού Κόκλα – Βιδίσοβα του Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Αναπλάσεις πλατείας και κοινοχρήστων χώρων Τ.Κ. Σκάλας Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας Τ.Κ. Χρυσοκελλαριάς Δήμου Πύλου – Νέστορος», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Β.Β.

*** Διαμαρτυρία κατοίκων για τη δημιουργία τουαλετών στο πάρκινγκ του Νέδοντα 
 
Περίοικοι του κεντρικού πάρκινγκ του Νέδοντα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο σημείο που ο Δήμος Καλαμάτας έχει ορίσει για τη δημιουργία δημόσιων τουαλετών.
Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους η δομή αυτή θα δημιουργήσει εστία μόλυνσης για αυτούς.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει ήδη την ανέγερση των τουαλετών.
Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο «Θάρρος»

*** Προβολή της ταινίας «Ο Μάγος του Οζ» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη 
Την ταινία «Ο Μάγος του Οζ» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αύριο Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο (είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18).
Η Dorothy, ένα ορφανό κορίτσι που περνά μια μονότονη ζωή στη φάρμα των θείων της, θα ζήσει την απόλυτη περιπέτεια, όταν ένας δυνατός άνεμος θα τη μεταφέρει στη μαγική Γη του Οζ.
Η ταινία αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του μυθιστορήματος του L. Frank Baum, The Wonderful Wizard of Oz (1900). Οι χαρακτήρες αρχέτυπα παραπλανιούνται σε ένα σχεδόν ψυχεδελικό σύμπαν με κάστρα, μάγισσες και μαγικά γοβάκια συνθέτοντας μια από τις εξυπνότερες αλληγορίες για την ενηλικίωση. Η πρωτοποριακή για την εποχή της σκηνοθεσία, τα ειδικά της εφέ, τα εξωπραγματικά σκηνικά, και η χρήση του τεχνικόλορ από τη μία, και η θαυμάσια πλοκή της με την έξοχη μουσική επένδυση από την άλλη, υφαίνουν ένα από τα ομορφότερα παραμύθια που απεικονίστηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Αποτέλεσε δε έμπνευση για πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες του φανταστικού, όπως ο Guillermo del Toro και ο Peter Jackson.
Προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας 2 (Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το Over the Rainbow και Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης), ενώ έχασε αυτό της καλύτερης ταινίας από το Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το 1989 προστέθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική», ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε το Over the Rainbow ως το καλύτερο κινηματογραφικό τραγούδι όλων των εποχών.

***  Φυλάκιση 1 έτους και 5.000 ευρώ σε 83χρονο που κλώτσησε σκύλο στη Φαρών 
Σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ένας 83χρονος, γιατί είχε κλωτσήσει ένα δεσποζόμενο σκυλάκι.
Αν και ο ίδιος χθες αρνήθηκε στην απολογία του ότι χτύπησε το ζώο, το δικαστήριο δε δέχτηκε τους ισχυρισμούς του.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάσθηκαν χθες στο δικαστήριο, το περιστατικό διαδραματίσθηκε έξω από γραφείο στην οδό Φαρών.
Το σκυλάκι βρισκόταν απέξω, στο πεζοδρόμιο, το οποίο είχαν αφήσει εκεί τα αφεντικά του μέχρι να ολοκληρώσουν τη δουλειά που είχαν.
Ο ηλικιωμένος, βγαίνοντας από το γραφείο, βρέθηκε μπροστά στο μικρόσωμο σκύλο.
Κατά τη δική του εκδοχή μπερδεύτηκε με το σκύλο και απλώς με το πόδι του, για να μην πέσει, το έσπρωξε πιο πέρα.
Σύμφωνα, όμως, με τους ιδιοκτήτες του σκύλου και μηνυτές, ο ηλικιωμένος κλώτσησε το σκύλο.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για κακοποίηση ζώου. Β.Β.

***  Κουκουλοφόροι λήστεψαν υπάλληλο περίπτερου στην πλατεία Μαυρομιχάλη 
Την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή την ώρα που θα ετοιμαζόταν να κλείσει το περίπτερο, περίμεναν οι δύο δράστες της ληστείας σε βάρος 38χρονου υπαλλήλου το βράδυ της Δευτέρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη. Του επιτέθηκαν και χρησιμοποιώντας σωματική βία απέσπασαν το τσαντάκι όπου είχε τα χρήματα, το κινητό του τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οι δύο δράστες προσέγγισαν την πλατεία Μαυρομιχάλη λίγο πριν επιτεθούν στον υπάλληλο του περιπτέρου. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με ρούχα, κάθισαν στην πλατεία, σε μικρή απόσταση από το περίπτερο αλλά σε σημείο που δεν μπορούσε να τους δει ο υπάλληλος, και περίμεναν ώστε και οι τελευταίοι που βρίσκονταν στην περιοχή να κλείσουν τα καταστήματα τους και να φύγουν.
Πέντε λεπτά πριν από τις 11.30 και όταν ο υπάλληλος του περιπτέρου βγήκε για να αρχίσει να κλείνει, οι δύο ληστές τού επιτέθηκαν. Με τον έναν ο υπάλληλος πιάστηκε στα χέρια, ενώ ο άλλος μπήκε στο περίπτερο και άρπαξε το τσαντάκι του, το οποίο περιείχε 2.855 ευρώ. Αμέσως μετά τράπηκαν και οι δύο σε φυγή, με τα πόδια.
Την υπόθεση έχει αναλάβει και ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, συλλέγοντας στοιχεία και κάνοντας προσαγωγές. Β.Β.

*** ΧΑΣΑΜΕ’ τα ΙΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ! Δείτε ΧΑΡΤΕΣ του 1933 και πώς χάσαμε Εθνικό Έδαφος

~ Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.
* Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.
~ Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.
Παράλληλα, αμφισβητούσαν το Πρωτόκολλο του 1932 που είχε υπογραφεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, το οποίο χάραζε το θαλάσσιο όριο στο μέσο ακριβώς της απόστασης μεταξύ των βραχονησίδων Ίμια και της ακτής της Ανατολίας, με το αιτιολογικό ότι το πρωτόκολλο αυτό υπογράφτηκε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (εφτά χρόνια πριν ξεσπάσει!) και ότι δεν κατατέθηκε στην Κοινωνία των Εθνών για επικύρωση!
Αυτή υπογράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου 1932, και καθόριζε τα σύνορα των Δωδεκανήσων με την Τουρκία.
Την ημέρα που υπογραφόταν η συμφωνία, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ρουσδή Αράς, ένας από τους πλέον επιφανείς πολιτικούς της γείτονος, έγραφε στον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα:
«Η συνθήκη την οποία υπογράψαμε, έχοντας έτσι ρυθμίσει κατ’ ευχήν την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων των νήσων και νησίδων του Αιγαίου, των οποίων υπήρξε μέχρι σήμερα αντικείμενο αμφισβητήσεως μεταξύ μας και έχοντας αποδεχθεί το γεγονός ότι ολόκληρη η απομένουσα θαλάσσια ιταλοτουρκική μεθόριος δεν αποτελεί αντικείμενο καμίας διαφοράς οποιασδήποτε φύσεως μεταξύ των δύο μερών, έχω την τιμήν να απευθύνω την πρόταση να προχωρήσετε αμέσως στη διαγράμμιση αυτού του τμήματος των συνόρων…».
Η διαγράμμιση των συνόρων (που έχει τελικά η θάλασσα…) έγινε τους επόμενους μήνες, πάνω στους χάρτες του Βρετανικού Ναυαρχείου. Η υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου, έγινε στην Άγκυρα, στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Το Πρωτόκολλο υπόγραψαν εκ μέρους της Τουρκίας οι S.Saip, Ertugrul, M.Asim και Hayrettin και εκ μέρους της Ιταλίας, ο Roberto Soldati.
Το Πρωτόκολλο, επειδή θεωρήθηκε συμπλήρωμα της συμφωνίας, δεν χρειαζόταν να πρωτοκολληθεί στην ΚΤΕ (πρόδρομο του Ο.Η.Ε).
Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει σήμερα και η, τότε άμεσα εμπλεκόμενη, Ιταλία. (Κώστας Φ. Τσαλαχούρης, «ΙΜΙΑ, Το Χρονικό της Χάραξης των Συνόρων της Δωδεκανήσου (1932 – 1947)»)
Το Πρωτόκολλο, επισυνάφθηκε στη Συμφωνία, όπως έγινε και στις 9 Ιανουαρίου 1948, όπου τα κείμενα της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ενσωματωμένα μαζί με το κείμενο της Συνθήκης στη Διάσκεψη της Ειρήνης, έγιναν Νόμος του Ελληνικού Κράτους, με αριθμό 518.
Ειδικά, στην περιοχή των Ιμίων ή Λιμνιών, Μικρού και Μεγάλου ή Ίμιας ή Καρντάκ, όπως πέρασε στη συμφωνία του 1932 το σημείο 30 των συνόρων είναι ξεκάθαρο.
Διέρχεται από «το μέσον της γραμμής της ενούσης τας βραχονησίδας Καρντάκ με τη νησίδα Κάτο (Τουρκία)»(“A moitie distance entre Kardak(RKs) et Kato(Anatolie)”,σύμφωνα με το επίσημο κείμενο στα γαλλικά).
Το όνομα Καρντάκ, παρέμεινε γιατί έτσι αναφερόταν στον χάρτη 1056 του Βρετανικού Ναυαρχείου.
Οι χάρτες από το παρελθόν αποδεικνύουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει στην περιοχή.
Δείτε τον τουρκικό χάρτη του 1969 που αποδεικνύει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά.

Την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια αποδεικνύει και ιταλικός χάρτης του 1933

Το 1996 μπορεί να αποσοβήθηκε μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ωστόσο η άλλη πλευρά πέτυχε μέσα σε λίγες ώρες με την ανοχή των Αμερικανών να ανοίξει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο αν και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο.
Η περίφημη εντολή του Ρίτσαρντ Χόλπρουκ στον Πάγκαλο και στο Σημίτη «Νο ships, no troops, no flags» ήταν αρκετή για να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για τους Τούρκους.
Την εντολή αυτή (Όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες), όχι μόνο την αποδέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός, αλλά φρόντισε να ευχαριστήσει και τις ΗΠΑ!!!
Την ίδια εντολή η οποία έχει καταγραφεί στα αρχεία του State Department, την ακολουθούν πιστά και σιωπηρά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1996, αφήνοντας τους Τούρκους να παίζουν τα δικά τους επικοινωνιακά παιχνίδια.
Και μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα Εθνικής Κυριαρχίας στα Ίμια, διότι τότε θα ήταν πολύ εύκολο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να ανέβει σε κάποια από τις βραχονησίδες.
Κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια ροπάλου όπως είναι γνωστό.

~  Κανείς Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να προσεγγίσει τα Ίμια, δεν μπορεί δηλαδή να ανέβει σε ελληνικό έδαφος.
25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.
26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.
27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.
28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο Τούρκος πιλότος διασώζεται.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.
15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».
16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.
26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».
28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.
29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).
31 Ιανουαρίου 1996
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.
Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις.
Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.
Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00 Οι Αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.
Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες.
Τα γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης. newsbomb

*** ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ!  Είναι ο Τσίπρας ο Πρωθυπουργός της Δραχμής και του Διαμελισμού;..

~ Εφιάλτης στο ‘δρόμο με τις λεύκες’ έχει καταντήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ. Τα μέτωπα είναι δύο. Τα Εθνικά και τα οικονομικά.
* Αφενός μεν ο Ερντογάν αποφάσισε να εξαπολύσει ‘επίθεση’ στα Ίμια καθώς είδε πως η ανικανότητα της κυβέρνησης του δίνει, όχι απλά πάτημα, αλλά πεδίο δόξης λαμπρό για τις επεκτακτικές του βλέψεις.
Αποδεικνύεται επίσης πως Μέρκελ και Τραμπ ποσώς ενδιαφέρονται για τον Τσίπρα και την παρέα του, καθώς όταν χτυπήθηκε το ελληνικό σκάφος οι Σύμμαχοί μας ήταν… στα κρεβάτια τους.
~  Στο δε οικονομικό σκέλος και η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η ένταση στα Εθνικά δημιουργεί άνοδο των spreads. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως τα spreads του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκαν ήδη στο +3,66 από το +3,59 που ήταν έως μερικά 24ωρα πριν.
Η δε Κυβέρνηση μένει μόνη κι απομονωμένη καθώς το Σκάνδαλο ΝΟVARTIS δημιουργεί πολιτική μοναξιά στο Μαξίμου. Αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας έχει απέναντι του τον Σαμαρά, τον Σημίτη, τον Βενιζέλο, τον Γεωργιάδη, τον Λοβέρδο, τον Αβραμόπουλο, την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη. Ο Τσίπρας κατάφερε να διεμβολίσει την εθνική ομοψυχία, τόσο απαραίτητη όταν έχεις ανοικτά τα Εθνικά σου Θέματα.
Όπως λέγεται και το βιβλίο Ζητείται Ελπίς…
Του αρχισυντάκτη

***  EKTAKTO! AΠΟΚΑΛΥΨΗ από τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ! Βάση απέναντι από τα Ίμια κατασκευάζουν οι Τούρκοι

~ Η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν εργασίες για την κατασκευή στρατιωτικής βάσης μια ανάσα από τα Ίμια στην περιοχή Gumusluk.
* Η βάση δημιουργείται στην περιοχή της Αλικαρνασσού, μια ανάσα από τις βραχονησίδες Ίμια σε μια περίοδο όπου η Τουρκία ανεβάζει την ένταση κατακόρυφα.

Η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες που σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρούν δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κάνει λόγο όμως για εργασίες που γίνονται με γοργούς ρυθμούς και μάλιστα παρουσία ενός πολεμικού πλοίου το οποίο εποπτεύει διαρκώς της περιοχή.
newsit

***  ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ! Ο Σταύρος Θεοδωράκης ΣΤΗΡΙΖΕΙ Μπουτάρη

~ Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει έναν υπερβολικά περίεργο ρόλο στο θέμα του Σκοπιανού.
* Όπως σας έχουμε πει και στο παρελθόν έχει κάνει εκπομπές υπερασπιζόμενος τους ψευτο-«Μακεδόνες» (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα) ενώ έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή και υπέρ της σύνθετης ονομασίας, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι πρέπει να κλείσουμε το θέμα για να ασχοληθούμε με τον Τουρκικό κίνδυνο.
~ Σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού ξαναχτύπησε υποστηρίζοντας μέσω twitter τα όσα είπε χθες ο Γιάννης Μπουτάρης. Συγκεκριμένα έγραψε: «Κάποιοι συνεχίζουν να ασχολούνται με τις δηλώσεις Μπουτάρη – παραποιώντας τις κιόλας – ενώ στην άκρη του Αιγαίου και της Κύπρου οι Τούρκοι στήνουν παγίδες. Σαν τους στρουθοκάμηλους που αρνούνται να δουν τους πραγματικούς κινδύνους».
Stavros Theodorakis @St_Theodorakis
Κάποιοι συνεχίζουν να ασχολούνται με τις δηλώσεις Μπουτάρη - παραποιώντας τις κιόλας - ενώ στην άκρη του Αιγαίου και της Κύπρου οι Τούρκοι στήνουν παγίδες. Σαν τους στρουθοκάμηλους που αρνούνται να δουν τους πραγματικούς κινδύνους.
Το σύστημα έχει βρει το μακρύ του χέρι στο πρόσωπο του κ. Θεοδωράκη…

***  Ίμια–Καστελόριζο–Κύπρος!ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΙΕΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!’Τανάλια’ γύρω από την Ελλάδα

~ Ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο η Τουρκία ενώ μετράει φέρετρα στη Συρία – Σε “κλοιό” τουρκικών σκαφών τα Ίμια και άσκηση “τανάλια” στο Καστελόριζο – Τουρκικά πολεμικά στην Κύπρο, στέλνει φρεγάτα η Ιταλία στην περιοχή.
* Η επιχείρηση στην Αφρίν στη Συρία που θα διαρκούσε μερικές μόνο ημέρες μετατράπηκε σε εφιάλτη για την Τουρκία. Η τουρκική κοινή γνώμη αντιδρά. Δεκάδες είναι οι νεκροί Τούρκοι στο μέτωπο και περισσότερες από χίλιες οι συλλήψεις όσων αντιδρούν. Τα γεράκια της Άγκυρας μοιάζουν να αναζητούν… βαλβίδα αποσυμπίεσης στο Αιγαίο και την Κύπρο όπου επιζητούν μια φαινομενικά πιο εύκολη λύση, παίζοντας όμως με τη φωτιά. Ουσιαστικά έχει στηθεί ένα τριπλό “μέτωπο” σε Ίμια, Καστελόριζο και Κύπρο με τα πλοία των Τούρκων να προκαλούν.
«Εκρηκτικό» 24ωρο με Ίμια, τουρκική «μονταζιέρα» και «πληρωμένες» απαντήσεις της Ελλάδας!
Το σκηνικό που στήθηκε βράδυ Δευτέρας μια ανάσα από τα Ίμια δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Δεν επρόκειτο για έναν από τους γνωστούς “τσαμπουκάδες” της επιχείρησης “γκριζαρίσματος” της περιοχής. Το αντίθετο.
Από το πρωί οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα σκηνικό στο οποίο θα είχαν το επάνω χέρι με στόχο κάποιο ελληνικό πλοίο. Είχαν αρκετά σκάφη στην περιοχή, μικρά αλλά και μεγάλα, μεγέθους κορβέτας όπως το “Umut” το οποίο, όπως και άλλα τουλάχιστον δύο ακόμη διαθέτει πυροβόλο των 40mm.
Από ελληνικής πλευράς, όταν αργά το απόγευμα ελληνικό περιπολικό βρέθηκε σε έναν περίεργο “κλοιό” από τουρκικά σκάφη λήφθηκε η απόφαση να σπεύσει στην περιοχή το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης Γαύδος (ΛΣ090).
Τα τουρκικά σκάφη άμεσα άλλαξαν σχέδιο και ενώ στόχευαν το άλλο περιπολικό κινήθηκαν σε σχηματισμό εναντίον του ΛΣ090. Δύο μικρά περιπολικά της Άγκυρας μπήκαν μπροστά του, αναγκάζοντάς το να ανακόψει ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα το βαρύ σκάφος των 1.700 τόνων, το Umut έβαλε πλώρη για την αριστερά πλευρά του σκάφους με στόχο να το εμβολίσει.
Ήταν μια κίνηση που έγινε με στόχο να προκληθεί σοβαρό μεν, ελεγχόμενο δε (τουλάχιστον όπως φαίνεται να πίστευαν οι Τούρκοι) επεισόδιο.
Αυτό καθώς επρόκειτο για πλοία του Λιμενικού και όχι για σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας τα οποία διαθέτουν βαρύ οπλισμό και έχουν την ικανότητα σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας να απαντήσουν.
Επεισόδιο στα Ίμια: Ο Γιλντιρίμ επικοινώνησε με τον Τσίπρα
Ο στόχος μοιάζει να ήταν η βύθιση ή η σοβαρή ζημιά του σκάφους του Λιμενικού, την ώρα μάλιστα που επί της ουσίας η Ελλάδα δεν είχε τρόπο να απαντήσει.
Οι Τούρκοι έμοιαζαν να ήθελαν μια νίκη στα σημεία (έστω και εάν για την Ελλάδα αυτό ίσως σήμαινε τραυματίες ή νεκρούς) σε ένα επεισόδιο το οποίο και οι δύο πλευρές θα έσπευδαν στη συνέχεια να ελέγξουν…
Μια νίκη για τη νίκη που αργεί να έρθει στην Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας…
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι με την προχθεσινή ενέργεια του καπετάνιου του Umut κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πια θα είναι η επόμενη κίνηση, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα λέει δημοσίως ότι τον ανησυχεί η περίπτωση ενός “ατυχήματος”.
Άλλωστε εύκολα κάποιος θα μπορούσε να δει τη σύγκρουση των πλοίον ως ένα ατύχημα (υπήρξε κάτι ανάλογο με κανονιοφόρο του Π.Ν. και τουρκική ακταιωρό) στο πλαίσιο των καθημερινών “ελιγμών” των σκαφών στην περιοχή.
~  Η παραπάνω είναι μια ανάγνωση των γεγονότων που δείχνει ότι η Άγκυρα επιλέγει την τακτική του εκφοβισμού σε κατά το δυνατό “ελεγχόμενο” περιβάλλον για την ίδια, με στόχο σε διπλωματικό επίπεδο να επιτύχει τους στόχους της.
Ο Σουλτάνος έδειξε άλλωστε στην περίπτωση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού ότι δεν φοβάται να ακολουθήσει αυτή την τακτική απέναντι και σε υπέρτερες δυνάμεις.
Το ερώτημα είναι βέβαια έως που θεωρεί η Άγκυρα και οι στρατηγοί της ότι μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον της έντασης που οι ίδιοι δημιουργούν.
Στα Ίμια μιλούν για δικό τους έδαφος και παρά την άκρως επικίνδυνη ενέργεια του σκάφους τους διατηρούν στην περιοχή πέριξ των βραχονησίδων έντεκα σκάφη, τα επτά από αυτά σε απόσταση ως 4 με 5 μίλια (ανάμεσα σε αυτά τα TCSG 87 – TCSG 313 – SG-703 -TCSG 91 -TCSG 61, τα οποία είναι σκάφη οπλισμένα με πυροβόλα και πολυβόλα).
Το Καστελόριζο
Την ίδια ώρα υπάρχει δεύτερο “μέτωπο” το οποίο έχει στηθεί στην περιοχή της Μεγίστης με τους Τούρκους να δεσμεύουν για άσκηση την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου προγραμματισμένη για αύριο.
Ουσιαστικά οι Τούρκοι σε όλο το μήκος των θαλάσσιων συνόρων επιλέγουν τις πλέον ευαίσθητες για την Ελλάδα περιοχές, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πολυδιάσπασης των δυνάμεών της, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν την πρωτοβουλία. Η Αθήνα είναι αναγκασμένη να παρατηρεί τις κινήσεις τους.
Η Κύπρος
Στην Κύπρο εδώ και καιρό η Άγκυρα έχει επιλέξει την τακτική της διπλωματίας των… κανονιοφόρων. Έτσι και τώρα τουρκικά πολεμικά παρενοχλούν το ιταλικό σκάφος που είχε βάλει πλώρη για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για την ακρίβεια το ιταλικό σκάφος δεν κινείται εδώ και τέσσερις ημέρες. Τουρκικό πολεμικό έχει “αράξει” ένα μίλι μπροστά του εμποδίζοντάς το με την Άγκυρα να επικαλείται άσκηση και να μην επιτρέπει τη διέλευση πλοίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία διέταξε φρεγάτα της που βρισκόταν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να σπεύσει κοντά στο ιταλικό ερευνητικό πλοίο, αποφεύγοντας ωστόσο τη “στενή επαφή” με τα τουρκικά πολεμικά…
Και σε αυτή την περίπτωση ακόμη και το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος έχει σταματήσει η Άγκυρα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για “νίκη”…
Το ερώτημα είναι αν ο Σουλτάνος επιζητά αυτού του είδους τις νίκες ή κάτι περισσότερο… newsit

*** Πολιτική στον αστερισμό των Nova και Super Νova

~ Πολιτική στον αστερισμό των Nova και Super Νova.
Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη (*)
* Τα συλλαλητήρια άλλαξαν το τερέν των ενδιαφερόντων, την ατζέντα της θεματολογίας των ενασχολήσεων μας. Μετέφεραν το προβληματισμό μας στα ουσιαστικά, στα σημαντικά. Στο Έθνος.
Μια αναλαμπή ενασχόλησης με Εθνικά, με Αξίες, με ιδέες. Μία αναλαμπή όμως; Όχι, οπωσδήποτε όχι. Τα συλλαλητήρια ήταν η αρχή. Τώρα αρχίζουμε.
Και κρατήστε δυνάμεις και αντοχές για δύσκολα, στενάχωρα, παρατεταμένα. Με αντοχές, χωρίς απογοητεύσεις και ολιγοψυχίες. Με Εθνική ανάταση, επιμονή και καρτερία.
Αλλά η Κυβέρνηση τώρα με την Novartis, ξαναρίχνει τη μπάλα στα μικροπολιτικά.
Μια ιστορία που θα στρέψει το ενδιαφέρον του Έλληνα σε μια σαπίλα, στο διχασμό και στη μιζέρια.
Στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Όταν δεν υπάρχουν ιδεολογίες, ιδέες και αξίες, καταφεύγουν στον φανατισμό, στην στείρα αντιπαράθεση, στα κτυπήματα κάτω από την μέση. Φαινόμενα πολιτικής κατάπτωσης και ευτελισμού της δημόσιας ζωής.
Μπαίνουμε στην εποχή των Nova: Nova cinema, Nova Macedonia, Nova-rtis. Μπήκαμε στον αστερισμό του Supernova(1) ;
Μια ιστορία που θα ακολουθήσει μια διαδικασία, γνωστή, που την έχουμε δει κατ επανάληψη. Μεγάλος ντόρος, πολύ κουρνιαχτό, πολύ μπόχα, αμαύρωση του πολιτικού τοπίου, κατάπτωση της κοινωνικής ηθικής.
Το αναμάσημα τέτοιων θεμάτων, ενεργεί σαν επίμονος, αρνητική εξοικείωση και εθισμός της κοινωνίας στην υποβάθμιση των ηθών και της ηθικής.
Με ανάλογη έκπτωση της κοινωνικής ζωής στην καθημερινότητά της: Εύκολο κέρδος, αρπαχτή, χρηματισμός, μίζα, δωροδοκία, αυθάδεια, αυθαιρεσία, καμία λογοδοσία.
Μετά από μερικά χρόνια η υπόθεση θα κλείσει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Δεν θα καταλάβουμε τι έγινε και δεν θα τιμωρηθεί κανένας. Θα συγκαλυφθούν όλα, θα μας μείνει ο μικροπολιτικός διχασμός, τα απατηλά μικροπολιτικά ψευτοδιλήμματα και θα έχουμε χάσει τα ουσιαστικά για το Έθνος και τη κοινωνία. Θα μείνουν υποψίες και υπόνοιες και υπονοούμενα που θα μολύνουν τον δημόσιο βίο, αλλά δυστυχώς και τις εκφάνσεις της καθημερινής μας συμπεριφοράς.
Ας μην θαμπωθούμε λοιπόν από τα θορυβώδη και χάσουμε τα ουσιώδη.
Πρέπει να αξιολογούμε τα τρέχοντα και να μην ξεχνάμε τα σημαντικά. Και δυστυχώς πρέπει να τα χειριζόμαστε παραλλήλως. Ο προβληματισμός και η προσοχή μας πρέπει να μάθουμε να είναι πολυπαραγοντική και ταυτοχρόνως εύτακτος (2).
-Το Σκοπιανό, το Εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας.
-Τα συντελούμενα στην Κύπρο.
-Τα θέματα των μνημονίων και των αξιολογήσεων.
-Τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον περίγυρό μας.
-Και το Τουρκικό απρόβλεπτο. Κατάσταση εγρήγορσης.
Και να είμαστε έτοιμοι και για δυσκολίες και για αδικίες, κρατώντας το φρόνημά μας αλώβητο και την ορμή μας ακμαία.
~  Η Κυβέρνηση με το Σκοπιανό πέρασε την αξιολόγηση χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτε. Πλειστηριασμοί, εργασιακά, απεργίες, μειώσεις αποδοχών, αυξήσεις κόστους ζωής.
Με την Novartis σκέπασε τα συλλαλητήρια, σκέπασε το Σκοπιανό, σκέπασε και τα επιβληθέντα μέτρα της αξιολογήσεως.
Θα φτάσει στις εκλογές χωρίς αντίπαλο. Και με έτοιμα θέματα για επικοινωνιακή εκμετάλλευση στην κομματική αντιπαράθεση. Και σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι καλός, έχει ιδιαίτερη έφεση. Αλλά ανάδειξη τέτοιων επικοινωνιακών θεμάτων, σπίλωσης των αντιπάλων, σηματοδοτούν εγγύτητα με εκλογές.
Όπως με την δίκη της Χρυσής Αυγής να επικρέμεται, έχουν πετύχει την αφωνία της και την έβγαλαν εκτός δημοκρατικού τόξου, έτσι και με την απειλή των κατηγοριών, της Novartis, θα επιδιωχθεί η αφωνία του Κεντροδεξιού χώρου, και μήπως και τον εξοβελισμό τους από το δημοκρατικό τόξο της συνείδησης του κόσμου; Στην ανομία που συνήργησαν τη λούζονται. Για να εφαρμοστεί η παροιμία: «Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα».
Βέβαια να ξέρουμε ότι αυτή είναι και η μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ίδιο και μεγαλύτερο λάκκο θα πέσει.
Supernova, μια υπέρλαμπρη λάμψη λίγο πριν τον θάνατο του αστεριού.
Ή όπως λέει και η λαϊκή ρήση: «το μυρμήγκι πριν πεθάνει βγάζει φτερά».
Ο λαός αντιλαμβάνεται ότι συντελείται ένας γενικότερος ευτελισμός της δημόσιας ζωής. Αυτό δεν το εγκρίνει, δεν το επικροτεί, δεν το αποδέχεται. Και η ευθύνη βαρύνει όλο τον πολιτικό κόσμο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
Ίσως όμως και να είναι η μεγάλη ευκαιρία.
Τα συλλαλητήρια έδειξαν, ότι όχι μόνο ο δεξιός και μεσαίος χώρος δεν εκπροσωπείται, αλλά και ένας ευρύτερος κοινωνικός χώρος ίσως και πλειοψηφία, που έχει απεμπολήσει προ καιρού το αριστεροδέξια, προοδευτισμό, σοσιαλισμό και άλλες παρόμοιες εκφάνσεις του 20ου αιώνα.
Η κατακρήμνιση και η αποδοκιμασία των σημερινών κομμάτων, ίσως αναδείξει νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις.
Λέτε να είναι η ώρα, να ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου», να εμφανιστεί μια νέα πολιτική έκφραση στο πολιτικό στερέωμα. Ας το ευχηθούμε. Και να είναι ουσιαστική και με περιεχόμενο.
Ας μην φύγουμε από τα ουσιώδη, τα σημαντικά και αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Και να παραμείνουμε έτοιμοι και για δύσκολα και Εθνικές δοκιμασίες.
(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
________
(1) Supernova ή υπερκαινοφανείς αστέρες: είναι μεγαλειώδεις εκρήξεις, που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής ενός αστέρος, κατά τις οποίες παράγονται εξαιρετικής φωτεινότητας φαινόμενα, που στη συνέχεια εξασθενίζουν μέχρι της τελικής αφάνειας, μέσα σε λίγους μήνες. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε θερμοπυρηνικές εκρήξεις που εκτινάσσουν μεγάλη ποσότητα αστρικού υλικού με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, που υπερβαίνει τα 3.000 χλμ/sec (δλδ 10,8 εκατομμύρια χλμ/ώρα). Η λάμψη τέτοιων εκρήξεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρου του γαλαξία.
(2) Εύτακτος: τακτικός, τακτοποιημένος, πειθαρχικός, αυτός που βρίσκεται σε διάταξη, παράταξη μάχης.

***  ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ!  Τι λένε τα ΣΤΕΛΕΧΗ του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

~ Αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το χθεσινό συμβάν, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.
* Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
~  Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα.
Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων. KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

***    ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ του Μητροπολίτη Μόρφου: «Η Ελλάδα θα βγει ΕΚΟΥΣΙΑ απ’ το ευρώ»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα θα βγει από την Ευρώπη Εκούσια & θα κόψει δικό της νόμισμα, υποστήριξε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος ήταν καλεσμένος της Νατάσας Ιωάννου στην εκπομπή «Έχεις Μέσον» του Mega TV Κύπρου.
* Ο Μητροπολίτης αναφερόταν στα λεγόμενα ενός Άγιου Γέροντα, που βρίσκεται εν ζωή, ο οποίος και του αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρώπη εκούσια (με την θέλησή της) και πως θα κόψει την δική της δραχμή.
~  Αυτή η εξέλιξη, κατέληξε, δεν θα γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά από άλλους «πιο σοβαρούς ανθρώπους».
Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/dl4AjbqvD2c  .-

***  Νέες ΑΠΕΙΛΕΣ της Τουρκίας στις ΗΠΑ: «Μην στηρίζετε άλλο τη ΣΥΜΜΟΡΙΑ των Κούρδων»… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της “συμμορίας” των Κούρδων του YPG θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
* Η προειδοποίηση έγινε λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson. Ο Αμερικανός επισκέπτεται την Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή γι συζητήσεις, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Συρία.
~ Η Άγκυρα βλέπει την πολιτοφυλακή του YPG ως τρομοκρατική οργάνωση και επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Η Ουάσινγκτον υποστήριξε κι υποστηρίχθηκε από το YPG στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο Ερντογάν στη χθεσινή του ομιλία τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες κι ότι στην ουσία χτυπώντας οι ΗΠΑ την Τουρκία μέσω των Κούρδων χτυπούν και το ΝΑΤΟ.
Abdullah Bozkurt @abdbozkurt
goes ballistic on the US, says @NATO does not mean the US only, claims the US is violating NATO Treaty by siding with terror group YPG against Turkey.

***  Έτσι αντιμετωπίζουν οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ όσους διαφωνούν με το Ισλάμ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας άντρας με ο οποίος υποστηρίζει τους λαθροπρόσφυγες, επιτέθηκε στον 87χρονο Hendrik Keuleers και τον άφησε ημι-πεθαμένο πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Από τη στιγμή που ο ηλικιωμένος άρχισε να επικρίνει το Ισλάμ, δεν είναι πλέον ασφαλής στο σπίτι του.
* Ο Keuleers, ο οποίος ζει στη βελγική πόλη της Γάνδης, είναι γνωστός για τις αφίσες που έχει στο παράθυρό του που επικρίνουν τις ταυρομαχίες, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και το Ισλάμ.
~ Φυσικά κανείς δεν τον κυνηγάει για τις άλλες του απόψεις παρά μόνο για το ισλάμ. Έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις. Οι γλάστρες του καταστράφηκαν, τα παράθυρά του είχαν σπάσει και πέρυσι δέχθηκε επίθεση την ώρα που ήταν πάνω στο ποδήλατό του.
Αυτή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη για όσους αρνούνται να αποδεχθούν την ισλαμοποίηση της Δύσεως…

***  Το ΝΑΤΟ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» την Ουκρανία! Αποδέχεται την ΗΤΤΑ του από τον Πούτιν

~ Το ζήτημα της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εξεταστεί μετά την πραγματοποίηση της απαιτούμενης αμυντικής μεταρρύθμισης από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Jens Stoltenberg.
* «Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία και χαιρετίζω τη δήλωση της Ουκρανίας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μεταρρύθμιση αυτή. Το ζήτημα της ένταξης θα εξεταστεί ανάλογα με τις επιτυχίες που θα επιτύχει η Ουκρανία προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο ίδιος.
~ Ο Stoltenberg σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το Κίεβο. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Pyotr Poroshenko τόνισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ παραμένει ο στρατηγικός στόχος της χώρας.
Οι Ρώσοι ειδικοί θεωρούν ότι η Ουκρανία για να πετύχει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περιμένει 100-150 χρόνια.
Με πληροφορίες από RT

***  Νέα ΠΡΟΔΟΣΙΑ! Πάλι ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ έδαφος στους Αλβανούς;…

Πανηγυρίζουν οι Αλβανοί για τη συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα για άλλη μια φορά έγινε ο καρπαζοεισπράκτορας της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
* Σύμφωνα με τα Αλβανικά ΜΜΕ, τα οποία δεν θα πρέπει να τα πιστεύουμε και 100% καθώς κι αυτά την συστημική προπαγάνδα αναπαράγουν, υποστηρίζουν ότι μεταξύ άλλων η Ελλάδα στη συμφωνία που έγινε αποποιήθηκε του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, το οποίο κατοχύρωνε την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
~  Με λίγα λόγια όχι μόνο δίνουμε έδαφος δεχόμενοι μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά αποδεχόμαστε την παύση ενός πρωτοκόλλου το οποίο μας έδινα σημαντικό διπλωματικό όπλο σε κάθε μας διαπραγμάτευση και μάλιστα σε μια εποχή που οι Αλβανοί διεκδικούν όλο και περισσότερα.
Το τρομακτικότερο όλων είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι άλλες παραχωρήσεις έχει κάνει η Ελληνική πλευρά, κι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα δεινά…

***   Αυτό το ΒΙΝΤΕΟ «ΚΑΙΕΙ» τον Μπουτάρη ! Δείχνει ποιος είναι

~ Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι απλώς ένας επικίνδυνος πολιτικός για τα εθνικά μας θέματα και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά είναι ένας γλοιώδης τύπος.
* Δείτε στα παρακάτω βίντεο. Στο πρώτο ο κ. Μπουτάρης χορεύει με μια νεαρή κοπέλα και βγάζει τη γλώσσα του με ένα γλοιώδη τρόπο, ενώ στο δεύτερο το αφήνουμε απλώς ασχολίαστο.
~ΧΟΡΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ : https://youtu.be/iPg0dthywUg .-
~ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  : https://youtu.be/qYs7w5mK0JI .-

***  Η Ευρώπη γίνεται ΦΥΛΑΚΗ λόγω του ΙΣΛΑΜ! Η Αυστρία έβγαλε τις Ειδικές Δυνάμεις στους δρόμους

~ Μια ειδική μονάδα της αστυνομίας περιπολεί πλέον στους δρόμους της Αυστρίας. Οι λεγόμενες «ομάδες Cobra» βρίσκονται στους δρόμους σε κανονικά πολιτικά οχήματα για να παραμείνουν απαρατήρητες.
* Ο διευθυντής της Cobra, Bernhard Treibenreif, δήλωσε: «Η δοκιμή στα δυτικά της Αυστρίας είναι πολύ θετική. Αν συμβεί κάτι, δεν πρέπει να είμαστε πολύ αργά στο σημείο».
~ Η ομάδα περιπολεί στις αστικές περιοχές λόγω της υφιστάμενης τρομοκρατικής απειλής στη χώρα. Όπως και η βρετανική ειδική αεροπορική υπηρεσία (SAS), στόχος της είναι να εξουδετερώνει τους τρομοκράτες και να παρακολουθεί τις ευάλωτες περιοχές.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η ομάδα της Cobra έχει ακόμη άδεια να κινείται και κατά μήκος των συνόρων.
Με πληροφορίες από Kronen Zeitung

*** ΗΤΤΑ για τον JASON-ANTΙΓΟΝΗ! Δεν μπορεί να δηλώνει 3ο φύλο… (και μία νίκη)

~ Εκδόθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου όπου έγινε η πρώτη δίκη στην Ελλάδα για διαγραφή φύλου από ταυτότητα μετά την προσφυγή του Jason- Αντιγόνη Dane.
* Το δικαστήριο δικαιώνει τον φοιτητή, που έγινε γνωστός και από την παρουσία του στα έδρανα της Βουλής όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, καθώς μπορεί να προσθέσει στη ληξιαρχική πράξη γέννησης το όνομα «Αντιγόνη» ωστόσο δεν μπορεί να απαλείψει το φύλο, όπως είχε αιτηθεί. Και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει σε έφεση.
Σε ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών εκφράζεται η ικανοποίηση για την ιστορικής σημασίας, όπως αναφέρουν, απόφαση του Ειρηνοδικείου για τα δικαιώματα των μη δυαδικών προσώπων.
Τι αποδέχτηκε το δικαστήριο
Συγκεκριμένα μετά την από 30.6.2017 αίτηση μη δυαδικού προσώπου που αυτοπροσδιορίζεται με το κύριο όνομα Jason-Antigone, για τη μεταβολή της καταχώρησης του κυρίου ονόματος από Ιάσων σε Ιάσων-Αντιγόνη, καθώς και την μεταβολή της καταχώρησης του φύλου σε κενή και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 7.11.2017, το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, στην ιστορικής σημασίας απόφαση 67/2018 που ανέλαβε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, αποδέχτηκε ότι:
«Από την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο).

Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”.
Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά του, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες.
Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα».  Τι απέρριψε

***   Ξεκινάει η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ του Ιράκ! Κουβέιτ, ΗΠΑ και Γαλλία σπεύδουν να επωφεληθούν

~ Ο εμίρης του Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα δώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δάνειο και 1 δισεκατομμύριο δολάρια άμεσες επενδύσεις για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
* Η κίνηση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική και μεγάλη δωρεά, καθώς πριν από μερικά χρόνια ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εισβάλει στην πλούσια από πετρέλαιο χώρα.
~  Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ότι η αμερικανική τράπεζα Exim σκοπεύει να δώσει πίστωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ.
Το Ιράκ χρειάζεται πολύ περισσότερες δωρεές ή επενδύσεις. Συνολικά, η Βαγδάτη αναζητά τουλάχιστον 88,2 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Τέλος, θυμίζουμε ότι η Γαλλία μέσω του Μακρόν έχει ζητήσει επίσης να συμμετάσχει με επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της χώρας (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα). Με λίγα λόγια όλοι ψάχνουν την ευκαιρία να κερδίσουν από την καταστροφή των Ιρακινών…
Με πληροφορίες από Associated Press & Kuwait News Agency

***  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Σουλτς! ΦΕΥΓΕΙ από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

Ο αρχηγός του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Martin Schulz, παραιτήθηκε από τη θέση του σήμερα. Η παραίτησή του τέθηκε αμέσως σε ισχύ.
* Ο κ. Schulz πρότεινε τον επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κλάδου του SPD, Andrea Nahles, ως διάδοχό του, αλλά τώρα εναπόκειται στο συνέδριο του κόμματος να αποφασίσει για την ηγεσία του.
Η παραίτηση ήρθε λίγες μέρες αφότου το SPD πραγματοποίησε μια συμφωνία «μεγάλου συνασπισμού» με το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Η συμφωνία έχει ανοίξει το δρόμο για τη Γερμανία να διαμορφώσει τελικά μια κυβέρνηση μετά από μήνες πολιτικής αστάθειας, μετά τις αναποφάσιστες κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η παραίτηση του Schulz, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα και μπορεί να πάρει μια υπουργική θέση αν η κυβέρνηση σχηματιστεί.

***  Μεγάλο ΠΡΟΒΛΗΜΑ για τη Συρία οι ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ από ξένες χώρες

~ Το θέμα των αλλοδαπών μαχητών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία δεν μπόρεσε να διευθετηθεί στη διάρκεια μιας υπουργικής συνόδου του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
* Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, στη Ρώμη, με κάποιες χώρες να διστάζουν να δεχθούν στο έδαφός τους πρώην τζιχαντιστές.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία, κρατά «εκατοντάδες» από αυτούς τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μετά το πέρας στη συνόδου αυτής στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας 14 χωρών.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αυτοί οι κρατούμενοι να παραμείνουν στη Συρία, όπου η κατάσταση δεν είναι σταθερή και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τζιχαντιστές αυτοί δεν θα ξαναπάρουν τα όπλα ή ότι δεν θα γεμίσουν τα κέντρα κράτησης των SDF.
«Η βάση του προβλήματος είναι ότι δεν θέλουμε να βρεθούν ξανά στους δρόμους της Άγκυρας ή της Τύνιδας, δεν θέλουμε να επιστρέψουν στους δρόμους της Τύνιδας, του Παρισιού ή των Βρυξελλών, της Κουάλα Λουμπούρ ή του Νέου Δελχί», τόνισε ο Μάτις.
~  «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να διευθετηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους», πρόσθεσε.
Όμως πολλές χώρες αρνήθηκαν να πάρουν πίσω στο έδαφός τους κάποιους από τους τζιχαντιστές, κυρίως όσους έχουν πολλές υπηκοότητες, όπως ο Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ και ο αλ Σάφι αλ Σέιχ, δύο από τα μέλη της ομάδας εκτελεστών του ΙΚ με την ονομασία “The Beatles”.
Το Λονδίνο δεν επιθυμεί να επιστρέψουν σε βρετανικό έδαφος οι δύο κρατούμενοι αυτοί που κατηγορούνται ότι κράτησαν ομήρους και αποκεφάλισαν περίπου 20 άνδρες, κυρίως Δυτικούς, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, που αποκεφαλίστηκε το 2012.
Ο Κότεϊ, 34 ετών, έχει υπηκοότητα Βρετανίας, Κύπρου και Γκάνας.
«Το να μην κάνουμε τίποτε δεν αποτελεί επιλογή», επεσήμανε ο Μάτις. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, απέφυγε να απαντήσει.
Στη χθεσινή σύνοδο συμμετείχαν η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Γερμανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Ιράκ, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Βρετανία.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην ανατολική Συρία, από όπου έχει εκδιωχθεί το ΙΚ, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το ΙΚ θα επανεμφανιστεί στις περιοχές αυτές, αν οι κάτοικοι δεν επιστρέψουν γρήγορα στην κανονικότητα.
Οι SDF κρατούν αιχμαλώτους πολλούς τζιχαντιστές χάρη στις στρατιωτικές νίκες του συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες αλλοδαποί που αιχμαλωτίστηκαν ή παραδόθηκαν μετά την ανακατάληψη της Ράκα από το ΙΚ.
Πέρα από αυτό το ευαίσθητο θέμα, η χθεσινή σύνοδος αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην κοιλάδα του Ευφράτη, όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι τζιχαντιστές, αλλά και στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα τουρκοσυριακά σύνορα, στην περιοχή Αφρίν, εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Στους «16» του Champions League
~* Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τρίτη, 13/2/2018 (ρεβάνς 7/3/2018)
~* Γιουβέντους-Τότεναμ 2-2
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κίτρινες: Μπενάτια, Ιγκουαΐν, Μπεντανκούρ - Ντέιβις, Οριέ
 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Ντε Σίλιο, Κιελίνι, Μπενάτια, Πιάνιτς, Κεντίρα (66΄ Μπεντανκούρ), Ιγκουαΐν, Κόστα (90΄+2 Ασαμόα), Σάντρο, Μάντζουκιτς (76΄ Στουράρο), Μπερναρντέτσκι
 ΤΟΤΕΝΑΜ (Μαουρίσιο Ποσετίνο): Λιορίς, Βερντόνγκεν, Σάντσες, Κέιν, Λαμέλα (89΄ Λούκας Μόουρα), Ντάιερ, Ντεμπελέ, Ντέλε Αλι (83΄ Σον), Έρικσεν (90΄+2 Γουανιάμα), Οριέ, Ντέιβις.

~** Βασιλεία-Μάντσεστερ Σίτι 0-4Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Τσάκα, Ντιέ - Φερναντίνιο, Γκιντογκάν
 ΒΑΣΙΛΕΙΑ (Ράφαελ Γουίκι): Βάσλικ, Λακρουά, Λανγκ, Φράι, Στόκερ (71΄ Ατζέτι), Σουσι, Ομπερλίν, Ντιέ, Ελιουνούσι (85΄ Μπουα), Ριβέρος, Τσάκα
 ΜΑΝΣΤΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Κομπανί, Στέρλινγκ (57΄ Σέιν), Γκιντογκάν, Αγουέρο (86΄ Ντανίλο), Ντε Μπράιν (63΄ Νταβίντ Σίλβα), Ντελφ, Μπερνάρντο Σίλβα, Φερμαντίνιο, Οταμέντι .

Τετάρτη, 14/2/2018 (ρεβάνς 6/3/2018)
Ρεάλ Μαδρίτης-Παρί Σεν Ζερμέν
Πόρτο-Λίβερπουλ

Τρίτη, 20/2/2018 (ρεβάνς 14/3/2018)
Τσέλσι-Μπαρτσελόνα
Μπάγερν-Μπεσίκτας

Τετάρτη, 21/2/2018 (ρεβάνς 13/3/2018)
Σαχτάρ Ντόνετσκ-Ρόμα
Σεβίλη-Μάντσεστερ Γ.

***  Στο Europa League...
Στους πρώτους αγώνες των «32» του Europa League σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 0-0
ΠΕΜΠΤΗ 15/02:
Αστάνα (Καζακστάν)-Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία) 18:00
Νις (Γαλλία)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 20:00
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Αταλάντα (Ιταλία) 20:00
Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 20:00
 Νάπολι (Ιταλία)-Λειψία (Γερμανία) 22:05
Λιόν (Γαλλία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 22:05
Παρτιζάν Βελ. (Σερβία)-Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 22:05
Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-Λάτσιο (Ιταλία) 22:05
 Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) 20:00
Κοπεγχάγη (Δανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία 22:05
ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 22:05
Σέλτικ (Σκωτία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 22:05
 Εστερσουντ (Σουηδία)-Αρσεναλ (Αγγλία) 20:00
 Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)-Μίλαν (Ιταλία) 20:00
Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 20:00

*** Σήμερα το στερνό «αντίο» στον Λυκούργο Γαϊτανάρο 
Σήμερα και ώρα 2.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία για τον ιστορικό πρόεδρο της «Μαύρης Θύελλας», Λυκούργο Γαϊτανάρο, που απεβίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας σε ηλικία 91 ετών.
Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο των Κάτω Δολών, ιδιαίτερη πατρίδα του αποκαλούμενου «αρχιθύελλα» και «προέδρου των προέδρων».
Γνωρίζαμε πολλά χρόνια τον Λυκούργο Γαϊτανάρο και αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι πως η αγάπη του για την Καλαμάτα ήταν παθολογική.
Όσο για την προσφορά του στη Μαύρη Θύελλα, τεράστια.
Για το θάνατο του Λυκούργου εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις διάφοροι σύλλογοι.
Εμείς ζητήσαμε από ορισμένα πρόσωπα που έζησαν από κοντά τον Λυκούργο Γαϊτανάρο να μας μιλήσουν γι’ αυτόν…
 -Κώστας Ασημακόπουλος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Π.Σ. «Η Καλαμάτα»)
«Εκ μέρους των παλαιμάχων της Μαύρης Θύελλας έχω να πω ότι ο Λυκούργος Γαϊτανάρος ήταν πατέρας μας. Η θλίψη μας για το θάνατό του είναι πολύ μεγάλη. Με έχει παντρέψει και βάφτισε τη μεγάλη κόρη μου, Αγγελική. Ήταν αγαπητός σε όλο τον κόσμο. Η προσφορά του στην Καλαμάτα τεράστια, φροντίζοντας στην επαγγελματική αποκατάσταση πολλών ποδοσφαιριστών και όχι μόνο, χωρίς να εξετάζει πολιτικές προτιμήσεις. Ο κουμπάρος μου θα μου λείψει πάρα πολύ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
  -Δημήτρης (Μάκης) Μουτεβελής (παλιός πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων Καλαμάτας «Ο Λυκούργος»)
«Είναι μεγάλη  απώλεια για την Καλαμάτα και για τον αθλητισμό. Νιώθω ευτυχής που τον γνώρισα σε πολύ μικρή ηλικία και ήμουν κοντά του μέχρι το τέλος της ζωής του. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τον τίμησα εν ζωή, δίνοντας το όνομα Λυκούργος στο Σύνδεσμο Φιλάθλων Καλαμάτας που ιδρύσαμε ορισμένοι φίλοι. Θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
  -Γιώργος Μπιστικέας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Π.Σ. Η Καλαμάτα)
«Όλη η Ελλάδα πενθεί για το θάνατο του ιστορικού προέδρου της Μαύρης Θύελλας, Λυκούργου Γαϊτανάρου. Η προσφορά του τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην κοινωνία της Καλαμάτας, ήταν σημαντική. Τον αγαπούσαν όλοι. Εγώ έζησα μαζί του αξέχαστες στιγμές. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μανιάτικης γης που θα τον σκεπάσει».

***  Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ  16η  αγωνιστική :
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:Νίκες για Ολυμπιακό και ΑΕΚ πριν από τον τελικό Κυπέλλου
Α1 ΑΝΔΡΩΝ - 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13-15/2/2018)
Ρέθυμνο-ΑΕΚ 90-95
Διαιτητές: Σώμος-Μαγκλογιάννης-Παντελίδης
 Τα δεκάλεπτα: 29-22, 46-43, 69-65, 90-95.
ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Γκούντγουιν 19 (13 ριμπάουντ), Μούντι 25 (4), Λι 7, Γιαννόπουλος 15 (4), Αρμστεντ 8, Ντάνιελς 2, Κώττας, Χριστοδούλου 5 (1), Στεφανίδης 1, Μόρισον 8 (2)
ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Τζέιμς 7, Γκριν 10 (1 τρίποντο, 13 ασίστ), Χάρις 23 (2), Άτιτς, Χάντερ 13, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 8, Βασιλόπουλος 3, Μαυροειδής 18 (10 ριμπάουντ), Καββαδάς 3, Πάντερ 10 (1)

Τρίκαλα-Ολυμπιακός 73-98
Τα δεκάλεπτα: 19-24, 33-48, 57-74, 73-98
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Mπήτης-Γεωργιάδης-Ευφραιμίδης
 ΤΡΙΚΑΛΑ (Τακιανός): Λούντζης 7, Σλαφτσάκης 7 (1), Σκουλούδης 3, Τάταρης 6 (2), Φιλντς 17 (10 ριμπάουντ), Τέιμς 21 (1), Τζόουνς 12 (2 τρίποντα, 5 ασίστ).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ): Σπανούλης 3 (5 ασίστ), Μιλουτίνοφ 20 (9/10 δίποντα, 2/2 βολές, 18 ριμπάουντμ 2 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 τάπα), Πρίντεζης 15 (9 ριμπάουντ), Παπανικολάου 17 (1 τρίποντο, 4 ασίστ), Μάντζαρης 3 (1), ΜακΛίν 8, Παπαπέτρου 16 (1), Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς 5 (1), Μπόγρης, Ουίλτζερ, Τόμπσον 11 (1).
ΤΕΤΑΡΤΗ 14-02-2018 :
Παναθηναϊκός-ΓΛ Φάρος  103-70 .-^
Άρης-Λαύριο     80-69 .-^
Κολοσσός Ρ.-Κόροιβος    86-71 .- ^
Προμηθέας Π.-Πανιώνιος    69-58 .-^
ΠΕΜΠΤΗ 15-02-2018 :
Κύμη-ΠΑΟΚ 15/2, 18:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες)

Παναθηναϊκός 30
Ολυμπιακός 28 -16αγ.
ΑΕΚ 26 -16αγ.
Λαύριο 25
Προμηθέας Πατρών 24
Κολοσσός Ρόδου 23
ΠΑΟΚ 23
Ρέθυμνο 23 -16αγ.
Κόροιβος Αμαλιάδας 21
Κύμη 21
ΓΣΛ/Φάρος 20
Άρης 20
Τρίκαλα 19 -16αγ.
Πανιώνιος 18 

*** Στις  γυναίκες μπάσκετ :
ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  81-59 .-^

***  Έγινε η ΚΛΗΡΩΣΗ! Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο Basketball Champions League

Η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ έμαθαν τους αντιπάλους τους στη φάση των «16» του Basketball Champions League, καθώς και τα ζευγάρια των προημιτελικών. Στο χέρι των ελληνικών ομάδων η πρόκριση στους «8».
* Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την τσεχική Νίμπουρκ, η οποία βρισκόταν στον όμιλο του Άρη, τερματίζοντας δεύτερη με ρεκόρ 10-4. Πρόκειται για μία ομάδα στα μέτρα της Ένωσης, η οποία εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της θα αγωνιστεί στα προημιτελικά με τον νικητή του ζευγαριού Νεπτούνας Στρασμπούρ.
Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ θα συγκρουστεί με την τουρκική Καρσίγιακα, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου πίσω από την ισχυρή Μονακό. Στην ομάδα της Σμύρνης αγωνίζεται ο πρώην παίκτης των Κολοσσού, Άρη κι Ολυμπιακού, Ντομινίκ Ουότερς, όντας, μάλιστα, από τα πρώτα βιολιά της. Εάν ο ΠΑΟΚ προκριθεί στα προημιτελικά, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Μούρθια – Τενερίφη.
~  Οι δύο ελληνικές ομάδες θα αγωνιστούν εντός έδρας στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των 16 στις 6 ή 7 Μαρτίου και ο επαναληπτικός θα γίνει εκτός στις 13 ή 14 Μαρτίου. Οι αγώνες των προημιτελικών θα γίνουν 27-28/3 και 3-4/4.
Τα ζευγάρια των “16”
ΠΑΟΚ-Καρσίγιακα
ΑΕΚ-Νίμπουρκ
Ναντέρ-Μπάνβιτ
Όλντεμπουργκ-Λούντβιγκσμπουργκ
Ζιέλονα Γκόρα-Μονακό
Μπαϊρόιτ-Μπεσίκτας
Μούρθια-Τενερίφη
Νεπτούνας-Στρασμπούρ
Τα ζευγάρια των προημιτελικών
Νικητής Ναντέρ-Μπάνβιτ εναντίον Νικητή Ζιέλονα Γκόρα-Μονακό
Νικητής ΠΑΟΚ-Καρσίγιακα εναντίον Νικητή Μούρθια-Τενερίφη
Νικητής ΑΕΚ-Νίμπουρκ εναντίον Νικητή Νεπτούνας-Στρασμπούρ
Νικητής Όλντεμπουργκ-Λούντβιγκσμπουργκ εναντίον νικητή Μπαϊρόιτ-Μπεσίκτας   newsit.gr

***

~* Τα  βίντεο μας  για σήμερα  :

1~* Το  αερόστατο τσικνοπέμπτη  2018 Αρφαρά:
https://youtu.be/6QDNF2zeTB8  .-
2~ *ARFARA  KALAMATAS 13/02/2018:
https://youtu.be/p5uyxQ3srOs  .-
3~*Ουράνιο τόξο στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ  13/02/2018:
https://youtu.be/1mgbsuCCJbI  .-
4~*ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 13/02/2018:
https://youtu.be/jzG79MOqC9E  .-
5~*ΚΑΛΑΜΑΤΑ βράδι 13/02/2018 κεντρική πλατεία:
https://youtu.be/eGZdcFuelGk  .-
6~*Κομμωτήριο Γ.  ΜΠΛΕΚΟΥ Καλαμάτα 13/02/2018:
https://youtu.be/8DMQBXfll-E  .-
7~* Καλαμάτα  κομμωτήριο Γιώργου Μπλέκου 13/02/2018:
https://youtu.be/sssIK9n1y74  .-
8~* ARFARA 11/02/2018  Ποδηλατοδρομίες  2
https://youtu.be/1SGxG-GX7RY  .-
9~*ARFARA 11 02 2018  Ποδηλατοδρομίες  1:
https://youtu.be/WmKdY1Cah-E  .-
10~* ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ 2018 ΑΡΦΑΡΑ 11/02/018VID 2018:
https://youtu.be/SkP4trkerVE  .-
11~ Τα εγκονάκια μας στο κρεβάτι θείου ΒΛΑΣΗ Αρφαρά 12/02/2018: https://youtu.be/QpxYC_sXWS0 .-
12~Τα εγκονάκια μας στο κρεβάτι της γιαγιάς παπού  12/02/2018: https://youtu.be/560sSIEa1Ms .-
13~  KALAMATA  ΜΕΣΣΗΝΙΑ  27/01/2018 Πλατεία :
https://youtu.be/xMllH38SGv0   .-
14~ Η  Δεσποινούλα μας 06/02/2018 ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/nygRxbeSR04  .-
15~Ινδός κουρέας κουρεύει με τη φωτιά  4/2/2018:
https://youtu.be/x2fid856V6w   .-
16~Αρφαρά  Καλαμάτας Τσικνοπέμπτη και αερόστατο  08/02/2018:
https://youtu.be/QwUf5OU5EHc  .-
17~ΑΡΦΑΡΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 08/02/2018:
https://youtu.be/NZsCEQIUbds  .-
18~ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ  στο Αρφαρα 8/2/2018:
https://youtu.be/yIh20FofF_U  .- 
19~Απόκριες τσίκνισμα Σταματινού Αρφαρών 22/2/2014: https://youtu.be/dVwfvYK44wY .-
20~ *1 Απόκριες τσικνισμα Σταματινού Αρφαρών 22-2-2014:
https://youtu.be/_DtQEB3Jm8M  .-
21~* 4 Απόκριες Σταματινού Αρφαρών 22/2/2014:
https://youtu.be/Vd7hJY9Gd-A  .-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .- 
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~**

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6072   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3884   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3881  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 854    βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

  ΒΙΝΤΕΟ :
1~* ΑΜΑΛΙΑΔΑ  10/02/2018 διασκέδαση ταβέρνα :
https://youtu.be/icRuT9Qu-4U  .-
2~*ΑΜΑΛΙΑΔΑ  Τα μαγούλιανα  διασκέδαση χορός 10/02/2018:
3 ~*Αμαλιάδα  ταβέρνα  Τα  μαγούλιανα  10/02/2018  διασκέδαση: https://youtu.be/qy9VLgQJF4A .-
4~*Αμαλιάδα  ταβέρνα τα  μαγούλιανα  10/02/2018:
https://youtu.be/8R-IZ0zrweg   .-
5~*Αμαλιάδα  χορός διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/oyzVCjG8sTs  .-
6 ~*ΑΜΑΛΙΑΔΑ μαγούλιανα διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/-J-Lyxq74O4   .-
7~*ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ ταβέρνα διασκέδαση 10/02/2018:
8~*Αμαλιάδα Ν  Ηλείας ενημέρωση Αθανασίας 10/02/2018:
9~*Αμαλιάδα ταβέρνα  Τα  μαγούλιανα φαγητό 10/02/2018:
https://youtu.be/-lF_yO--CsY   .-
10~*Αμαλιάδα χορός  διασκέδαση 10/02/2018:
https://youtu.be/CNBS9oc5kwk  .-
11~*Στο  πούλμαν Πύργος Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/gWnV9Vp3Dkw  .- 
12~* Μπαίνοντας στην Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/OLUjOLkqK1E  .-
13~* Διαδρομή για Αμαλιάδα Ηλείας 10/02/2018:
https://youtu.be/YSVR4J4Lv9c  .-
14~ *Πόλη Αμαλιάδας 10/02/2018:
https://youtu.be/4Mlga1PJgQk   .-
15 ~*AMALIADA   για ταβέρνα τα μαγούλιανα 10//02/2018:
16~* ΚΑΤΑΚΟΛΟ 10/02/2018 :
https://youtu.be/0oIbD3tOqME  .-
17~*Γλέντι διασκέδαση 10/02/2018 στην Αμαλιάδα:
https://youtu.be/MFyHKtVjoO4  .- .-
18~*Ταβέρνα  τα μαγούλιανα  στην Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/5-Yy54wD5V8  .-
19~* Χορός διασκέδαση στην Αμαλιάδα 10/02/2018:
https://youtu.be/mZyPCY68Sp8  .-
20~*Ταβέρνα Αμαλιάδα " τα μαγούλιανα " 2018:
https://youtu.be/39ZpRef9YeY  .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: