ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018 ,
~   Όταν το κακό έρχεται από μακριά, δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Η μεγάλη τέχνη είναι, όμως να το περιφρονήσετε. Με την χάρι του Θεού ενώ θα το βλέπετε, δεν θα σάς επηρεάζει, διότι θα είστε πλήρεις χάριτος.
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός

 Λίμνες Πλίτβιτσε  Κροατίας το 2011 
 
*** Βρίσκομαι στην σοβαρή - απόφαση ... , σκέψη , τέλη Φεβρουαρίου 2018 ,  να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις δραστηριότητες  ,  σε όλα τα ιστολόγιά μου ?;  STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
   
 
~'Οσιος Μάξιμος ο Ομολογητής Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής
Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών. Γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο και τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώνεται και τέλος του κόβουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις) το 662 μ.Χ. Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών. Από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.
Σημείωση: Η Ανακομιδή και μετάθεση του Λειψάνου του Οσίου Μάξιμου του Ομολογητή εορτάζεται στις 13 Αυγούστου, ενώ η μνήμη του επαναλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τη επομβρία, ρείθρα έβλυσας, τη Εκκλησία, υπερκοσμίων δογμάτων πανεύφημε, θεολόγων δε του Λόγου την κένωσιν, ομολογίας αγώσι διέλαμψας. Πάτερ Μάξιμε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθσι ημίν το μέγα έλεος.
 
~ 21 Ιανουαρίου
Πάντων των αγίων Μαρτύρων, «οίτινες εμαρτύρησαν από του χρόνου του Στεφάνου μέχρι της παρούσης ημέρας». Μαξίμου του ομολογητού (1) (†662), αναμορφωτού της εκκλησίας Ρωσίας. Μαξίμου του Γραικού. Ακύλα, Ευγενίου, Κανδίδου και Ουαλλεριανού. Αγνής(2) και Νεοφύτου (†303-305). Πατρόκλου. Ζωσίμου επισκόπου Συρακούσης και Νεοφύτου του προσμοναρίου, του εν Βατοπεδίω.
(1)Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσελήφθη αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπιστεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών. Εκάρη μοναχός και άρχισε σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο. Τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώθηκε και του έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια άφησε τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του το 662.
(2) Γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Ως σκοπό της ζωής της έθεσε να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Καταγγέλθηκε όμως σε κάποιον άρχοντα, ο οποίος την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πανούργος άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να την κάμψει την έριξε σε κάποιο πορνείο. Όμως η αγία Αγνή, προσευχόμενη προκάλεσε σεισμό και οι γυναίκες του πορνείου την έβγαλαν έξω από αυτό. Για να ικανοποιήσει την μανία του ο άρχοντας την έριξε στη φωτιά και έτσι παρέδωσε τη ψυχή της με μαρτυρικό τρόπο.
~ Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή~ Τι είναι αγάπη;
Αγάπη είναι να μην κουράζεσαι. Να μην κουράζεσαι να κάνεις, να μην κουράζεσαι να λες.
* Αγάπη είναι να μην ακούς, να μη σκέφτεσαι, να μην αξιολογείς.
Αγάπη είναι να συνεχίζεις να βλέπεις την ίδια αγαπημένη σου εικόνα, ακόμα και όταν όλα γύρω σου καταρρέουν. Να βλέπεις το φως πίσω από τα σύννεφα.
Αγάπη είναι να ξετρυπώνεις την πιο απίστευτη λεπτομέρεια και την αγκαλιάζεις. Και να μην την αφήνεις, να την κάνεις ένα με το είναι σου – τόσο πολύ ώστε στο τέλος να μη θυμάσαι καν τη στιγμή που την πρόσεξες. Να είναι σα να υπήρχε από την αρχή του κόσμου.
Η αγάπη δεν είναι βαριά κουβέντα. Δεν υπάρχει ο σωστός χρόνος να την πεις, δεν υπάρχει ο λάθος. Δεν υπάρχει το νωρίς, δεν υπάρχει το αργά. Έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα – εσύ μόνο υποκλίνεσαι στο συναίσθημα που σε κατακλύζει και το ακολουθείς.
Μπορείς να αγαπάς τα πάντα. Η αγάπη δεν ξεχωρίζει, δεν έχει προορισμό.
Αγαπάς κόντρα στους άλλους, κόντρα στη λογική που σου επιβάλλεται.
Μη το μπερδεύεις – δε μιλάω μόνο για σχέσεις.
Μπορεί να αγαπήσεις μια στιγμή. Μία μόνο στιγμή, ένα δευτερόλεπτο που εύχεσαι να κρατούσε για πάντα. Εκείνο το δευτερόλεπτο που έρχεται και σε αρπάζει και σε πάει ψηλά, σε ένα ζεστό μέρος. Το αισθάνεσαι στο σώμα σου, σε ποτίζει.
Μπορεί να αγαπήσεις μια μουσική. Μια μόνο μουσική, εκείνη που θα σε ταξιδέψει, θα σου θυμίσει, θα σε πάει κάπου αλλού και την ύστατη στιγμή, θα σε σώσει. Είναι δική σου μουσική, την ακούς όλη τη μέρα σε επαναλήψεις πέρα από κάθε λογική. Είναι το δικό σου soundtrack, η επένδυση των κινηματογραφικών σου στιγμών. Εκείνων που παρακολουθείς έξω από το σώμα σου, μασουλώντας ζεστό σπιτικό popcorn.
Μπορεί να αγαπήσεις μια δουλειά. Εκείνη τη δουλειά που όλοι σου λένε ότι είναι λάθος, ότι θα σε χαντακώσει, ότι δε σου αξίζει, ότι δε σε πληρώνει. Εκείνη τη δουλειά που σε εξουθενώνει, σε αδειάζει από πάνω μέχρι κάτω αλλά αισθάνεσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο που την κάνεις. Να της αφιερώσεις μια ολόκληρη ζωή και να μη μετανιώσεις ούτε για μια στιγμή. Να μη σκεφτείς όλα τα υπόλοιπα που είχες τη δυνατότητα να κάνεις.
Μπορεί να αγαπήσεις ένα σκύλο. Εκείνον που έκανες κομμάτι της ζωής σου, εκείνον που του σήκωσες την κουβέρτα του κρεβατιού το χειμώνα για να κοιμηθεί μαζί σου, εκείνον που αγκάλιασες και έκλαψες και σε κατάλαβε και σου έδειξε ότι μερικές φορές τα πράγματα είναι απλά. Εκείνον που αρνήθηκες να πιστέψεις ότι έφυγε, εκείνον που έκανες τα πάντα για να σώσεις, εκείνον που θρηνείς ακόμα. Και λείπει από κάθε στιγμή, κάθε μικρή και ασήμαντη στιγμή.
Μπορεί να αγαπήσεις μια εικόνα – εκείνη την εικόνα που όταν την έζησες έκλεισες και άνοιξες τα μάτια γρήγορα, το εσωτερικό σου κλείστρο, για να την αποθηκεύσεις για πάντα. Την εικόνα που φυλάς προσεκτικά, την εικόνα στην οποία ανατρέχεις όταν νιώθεις μόνος.
Μπορείς να αγαπήσεις μια φωτογραφία: Εκείνη που κοιτάς ξανά και ξανά και ποτέ ο χρόνος δε τη φθείρει. Και θυμάσαι κάθε λεπτομέρεια που συνδέεται με αυτή: Πότε, πώς, τι ένιωσες, πώς ευθυγραμμίστηκε όλο το σύμπαν πάνω σε ένα και μοναδικό «κλικ».
~  Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο. Και ας τον γνώρισες για λίγο. Και ας μην πρόλαβες να του πεις ότι ήθελες να έμενε δίπλα σου για πάντα. Ότι σε μια στιγμή αποφάσισες έτσι, παράλογα και επιπόλαια ίσως, ότι θέλεις να του κρατήσεις το χέρι και να μη το αφήσεις ποτέ ξανά. Και να καταλάβει γρήγορα και να γίνουν όλα μια αγκαλιά και να τελειώσει εκεί.
Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο. Και ας έχει όλα τα κακά του κόσμου. Και ας είναι χιλιόμετρα μακριά, χαμένος. Και ας σου σπάει τα νεύρα. Και ας σου λένε όλοι ότι απλά δεν είναι ο σωστός. Να κλείνεις τα αυτιά σου στο σύμπαν και να τραγουδάς παράφωνα μέσα στη δική σου σιωπή.
Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο. Και ας είναι μακριά και ας σου λείπει κάθε στιγμή που πέρασες μαζί του αλλά πλέον δεν μπορείς να του το πεις. Συνεχίζεις να τον αγαπάς. Τον συγχωρείς και τον λυπάσαι που δεν προσπάθησε όσο εσύ. Και περιμένεις να τον ξανασυναντήσεις σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μια άλλη ζωή και να επαναλαμβάνετε τον κύκλο στο άπειρο. Μαζί.
Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο. Κι ας μην τον έχεις γνωρίσει ποτέ από κοντά. Τον αγαπάς γιατί σου άνοιξε την ψυχή του χωρίς να το σκεφτεί, χωρίς να φοβηθεί, χωρίς να περιμένει κάτι – απλά γιατί ξέρει ότι είσαι στην άλλη πλευρά της γραμμής και ότι καταλαβαίνεις.
Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο. Γιατί είναι «αλλού», γιατί σε ταξιδεύει, γιατί σε ξενυχτάει, γιατί μπορείτε να χτίζετε μαζί όνειρα με πρώτη ύλη τις ανεξήγητα κοινές σας σκέψεις.
Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο. Και αυτός να μην το καταλάβει ποτέ. Να μη νιώσει ποτέ όπως εσύ, να γύρισε την πλάτη του και να χάθηκε μέσα στο πλήθος, να μη γύρισε ποτέ να κοιτάξει πίσω για να δει ότι είσαι ακόμη εκεί.
Η αγάπη δεν είναι απαραίτητα αμφίδρομη. Δε σε ρωτάει, έρχεται, σου δείχνει, φεύγει.
Και κάπου εκεί μένεις με ένα χαζό χαμόγελο.
Σηκώνεις τα μάτια στον ουρανό – αγαπάς, είσαι ακόμη ζωντανός.

*** Video ....ΔΕΙΤΕ ΤΟ  !!!
~*Τέλος Άγρας Μακεδονομάχοι 2018 :
 https://youtu.be/rq4By3yaFX0 .-

Πόσο κόσμο είχε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης : https://youtu.be/JG1yIcrn6nM  .-
   Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο Συλλαλητήριο - προβληματισμός στο Μαξίμου (ΣΚΑΪ, 21/1/18)  :   https://youtu.be/Tu6E3r_lZhc  .-
ΑΓΡΙΟ ΚΡΆΞΙΜΟ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ : https://youtu.be/o70MMeeBhSI  .-
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : https://youtu.be/7ZtP9k3hzBU .-
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό : https://youtu.be/pNPARzX4EcI .- { Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη , για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα, «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».AΠΕ-ΜΠΕ/Γ.ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ } .-
 

~ Η  Θεσσαλονίκη βούλιαξε ! 
Περισσότερες από 650.000 χιλ Ελλήνων , από όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν  στην  συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να μη υπάρξει   όρος Μακεδονία στο όνομα του μικρού κρατιδίου των Σκοπίων ή Βαρντάσκα .-
Ο λαός έστειλε το μήνυμα σε όλους κυβερνώντες και μη , ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αντιπολίτευση  όλων των κομμάτων !  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ  ! Το  ορθότερο , ασφαλέστερο , ωφελιμότερο και Ελληνικότατο ! Όποιος δεν το εννοεί πολύ σύντομα θα πάρει την απάντηση και ανάλογα θα πληρωθεί , παίρνοντας την ανάλογη αμοιβή του !
Όλα εδώ πληρώνοντε κύριοι Βολευτές ="βουλευτές" .-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : https://youtu.be/uagl9qHUFmY .- {ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ} .-

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο «Μακεδονία»21/1/2018'📊✨kendavros59🇬🇷gr  : https://youtu.be/EnzzfNPuaE8 .- { ΖΗΤΩ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ! ΖΗΤΩ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ! «ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ»! } .-
''Θεόδωρος Κολοκοτρώνης''

~** Αυτοί είναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ που έδωσαν το ΠΑΡΟΝ σήμερα στο συλλαλητήριο...

~  «Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τη… μη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τα Σκόπια δόθηκε με το συλλαλητήριο του λαού» σημείωσαν σήμερα οι διοργανωτές του.
Παρόντες ήταν τελικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.
Επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.
Ακόμη οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Tο παρών μαζί με τους Μητροπολίτες που ήταν στη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης Μητροπολίτης  Άνθιμος και  Συγκεκριμένα ήταν οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων, Βεροίας Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Φιλίππων Στέφανος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Σερρών Θεολόγος, Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος, Ζιχνών Ιερόθεος, και Βρυούλων Παντελεήμων.

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος είχε χαρακτηρίσει κατάπτυστο το συλλαλητήριο τόσων χιλιάδων πολιτών και δημοτών.
Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου τονίζεται ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει…
 karfitsa.gr
~**  Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ παρέστη στο συλλαλητήριο για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας... (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

~ Το παρόν στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Μαζί του ήταν και πολλά άλλα στελέχη του κόμματος, τα οποία μόνο με Ελληνικές σημαίες και τα σύμβολα της Μακεδονίας, συμμετείχαν στον πανελλαδικό ξεσηκωμό για το ξεπούλημα που ετοιμάζεται κατά των Μακεδόνων και όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Βελόπουλος μαζί με όλο τον Ελληνικό λαό τραγούδησε με υπερηφάνεια τον Εθνικό μας ύμνο, τον οποίο κάποιοι επιμένουν να θεωρούν... ακραίο.  Δείτε το βίντεο ΕΔΩ  =
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  
ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΤΏΡΑ Η "Ελληνική Λύση" στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο Συλλαλητήριο. Χωρίς κομματικές σημαίες. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους ΈΛΛΗΝΕΣ, με μπροστάρη τον Κυριάκο Βελόπουλο ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΉ ΜΑΣ

~ Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, επίθεση από αγνώστους δέχτηκε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις.
Ο τέως υφυπουργός παιδείας κατέβηκε στην πορεία για την ελληνικότητα της Μακεδονία μας, και κάποιοι από τους συγκεντρωμένους τον έβρισαν και τον κυνήγησαν για περίπου 150 μέτρα. Ο κ. Ζουράρις φυγαδεύτηκε και αφού τον έβαλαν σε ένα αμάξι τον πήγαν μακριά από το οργισμένο πλήθος.
 Δείτε ΕΔΩ το σοκαριστικό βίντεο  =  https://www.facebook.com/atlastv.gr/videos/769961539873737    {
Κυνηγημένος έφυγε από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Κώστας Ζουράρις. Οργισμένη ομάδα διαδηλωτών τον αποδοκίμασε και επιχείρησε να τον λιντσάρει.. Περίπου 150 μέτρα χρειάστηκε να τρέξει ο κ.Ζουράρις για να γλυτώσει το λιντσάρισμα.Την τελευταία στιγμή, άνδρες της προσωπικής του φρουράς τον έβαλαν σε όχημα της αστυνομίας και έτσι φυγαδεύτηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Περισσότερα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του AtlasTV, στις 21.00} .-
~** Δείτε εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σημερινό συλλαλητήριο για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία μας.
Ο κόσμος που μαζεύτηκε ήταν πάνω από 500.000 οι οποίοι προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, κι σίγουρα θα θορύβησαν τα πολιτικά κόμματα που πάνε να ξεπουλήσουν την ιστορία μας.
Υπό τη σκιά του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Μακεδόνες αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες βροντοφώναξαν ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα, ενώ γιούχαραν πολλάκις και τον δήμαρχο της πόλεως που αρνήθηκε να στηρίξει το πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Δυστυχώς δεν έληξαν και τα έκτροπα, τα οποία κυρίως προκάλεσαν τα ακραία στοιχεία. Ιδίως αναρχικές ομάδες έκαναν πογκρόμ κατά Ελλήνων που πήγαιναν στο Λευκό Πύργο, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε κορίτσια 15 χρονών για να τους πάρουν τις σημαίες που στη συνέχεια έκαψαν.  Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρο το συλλαλητήριο:  Συλλαλητήριο για την Μακεδονία 2018 ,  https://youtu.be/AI7a01o74V0  ,  https://youtu.be/8Y3IgfMDZ4w  .-
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή για τη Μακεδονία - (ΣΚΑΪ 21.1.2018)  : https://youtu.be/F0h4fC8W40A .-
~** Εθνοβόρος κίνδυνος...

~ Εθνοβόρος   κίνδυνος
Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Δυσχεραίνουν την επίλυση του "Σκοπιανού" όχι μόνον οι εμμονές και ο παραλογισμός των Σκοπιανών, αλλά και η δυσπερίγραπτη συμπεριφορά των δικών μας εξουσιαστών, οι οποίοι επιλέγουν να:
1.Υποδαυλίζουν τις εσωτερικές , ενδοκομματικές έριδες αλλήλων, ευελπιστώντας ότι θα τους  διασπάσουν (;).
2. Αλληλοκατηγορούνται για "εθνική μειοδοσία" και "προδοσία".
3. Αποφεύγουν να πράξουν τα αυτονόητα, δηλαδή να συνεργαστούν, να συνεννοηθούν ώστε από κοινού να επιλύσουν το πρόβλημα.
4. Εξοργίζονται και επιτίθενται με σφοδρότητα και βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον όλων εκείνων που διατυπώνουν διαφορετική πρόταση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρωτόγνωρη επίθεση στην Ιεραρχία, την οποία κατηγόρησαν οι κυβερνώντες ως ... χουντική, αφού συμπλέει /ταυτίζεται με την Χ.Α, ως προς τη μη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονοματοδοσία.
Φυσικό ήταν να προκληθεί σάλος. Ο ίδιος ο κος Πρωθυπουργός προσπάθησε να επανορθώσει  ...."προσβλέποντας σε συνεργασία" (!).
(Εξυπακούεται πως αν έβλεπε και προέβλεπε που θα οδηγούσε η προηγηθείσα επίθεση στην Εκκλησία, δεν θα υπήρχε λόγος να προσβλέψει σε αγαστή συνεργασία κατόπιν ονειδισμού !...
Φαίνεται πως η Εκκλησία δεν (θα πρέπει να ) έχει λόγο σε μεγάλα εθνικής σημασίας ζητήματα. Κάτι για το οποίο διατυπώνουν "υπεύθυνη και έγκυρη" γνώμη ο κάθε διασκεδαστής ή παλιάτσος στη χώρα μας.
Κατηγορήθηκαν οι Ιεράρχες για ... πολιτική παρέμβαση. (Σ.Σ Όταν συμφωνούσαν με την Συγκυβέρνηση σε άλλα ζητήματα, τους  επαινούσαν , προδήλως αναγνωρίζοντας ως επιτρεπόμενη (ή και επιβεβλημένη;) την ... "πολιτική ευνοϊκή της παρέμβαση". Ενώ τώρα ... συμπορεύονται με τη Χ.Α. Θου Κύριε ... . Αλήθεια εγώ - και μερικά εκατομμύρια Ελλήνων, που δεν θέλουμε, πουθενά την χρήση του "Μακεδονία" σημαίνει πως είμαστε οπαδοί της Χ.Α; Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν έγινε Κυβέρνηση , με τόσους οπαδούς;
Είναι διαχρονικός, ύπουλος, αντιαισθητικός ο αηδιαστικός τρόπος των πολιτικάντηδων οι οποίοι αντιμετωπίζουν όσους και ό, τι δεν τους είναι αρεστό ή το φοβούνται.  Προηγείται η στοχοποίηση μέσω ΤΑΜΠΕΛΟΚΟΛΛΗΣΗΣ -ρετσινιάς. Αφού λοιπόν κολλήσουν την μομφή /ταμπέλα, αναγορεύσουν σε μορμολύκειο /μπαμπούλα , μισητό ή αποτρόπαιο κάποιο άτομο, ιδεολογία, τάξη, θεσμό, κ.ο.κ , νομίζουν (οι καθυστερημένοι  νοήμονες) ότι αρκεί να αποκαλέσουν κάποιον ως ... τάδε, τον  τελειώνουν (!).
Υποθέτω πως αν ... τρομοκρατηθεί (λέτε;) η Εκκλησία και συμφωνήσει  μαζί τους, τι θα πρέπει να σκεφθεί κανείς:
- Πως έγιναν ... Άθεοι οι Ένθεοι  Ιεράρχες (δεδομένου ότι θα συμφωνούν και θα συμπορεύονται με Άθεους - κατά δήλωση μερικών - βουλευτές της Κυβέρνησης);
- Ή πως πρέπει να γίνει - ιερή; - επανάσταση, κομμουνιστικών προδιαγραφών και απαγορεύσεων ώστε να μην εκκλησιάζονται οι πιστοί, αφού οι ιερουργούντες ιερείς συνοδοιπορούν με άθεους εξουσιαστές; .
5. Παραθεωρούν το ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για εμάς.
6. Ασχολούνται σήμερα με την αχρείαστη παρελθοντολογία (1992,2008...)
7. Αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα το όνομα, τον αλυτρωτισμό, την "Μακεδονική Εθνότητα" των γειτόνων.
Θεωρώ πως οι γείτονες θα δείξουν κατανόηση, καλή θέληση μόνον σε επουσιώδη, όπως: η μετονομασία του Αεροδρομίου, η αφαίρεση κάποιων αγαλμάτων κλπ.
Όμως δεν θα υποχωρήσουν σε ζητήματα όπως: "Μακεδονική Μειονότητα", "Μακεδονική Γλώσσα", "Μακεδονικό Έθνος - Εθνότητα" ή αλλαγή του συνταγματικού τους ονόματος. Μέγιστο κίνδυνο αποτελεί ο αλυτρωτισμός, ο οποίος θα επιτευχθεί με την χρήση του όρου "Μακεδονία" ως οχήματος.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν συμφωνώ.
Θλίβομαι για το κατάντημα των "πολιτικών" εκείνων, οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας ενός εθνικού θέματος προκειμένου να πλήξουν /εξοντώσουν τους κομματικούς τους αντιπάλους, αδιαφορώντας για τις διχαστικές, εθνοκτόνες  συνέπειες.
Ανησυχώ βαθύτατα για τον ανακύπτοντα διαχωρισμό των Ελλήνων βάσει τόπου /περιοχής διαμονής τους: Βόρειοι και Νοτιότεροι με ... "διαφορετικές ευαισθησίες, έννομα συμφέροντα, συγγένειες ιστορικές - ή μήπως, απλώς, ΗΛΙΘΙΟΛΟΥΣΤΕΣ - αντιλήψεις καθυστερημένων καιροσκόπων που θέλουν, να μας κατατάξουν σε περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφερόμενους ή ελληνοπρεπείς;
Το ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΑΣΤΙΚΟ (=προξενεί κλαυσίγελω) είναι η προσπάθεια κάποιων ανεγκέφαλων να δημιουργήσουν κόμματα στη Μακεδονία ... περισσότερο πατριωτικά (Ας πούμε: Κάτι σαν δική μας λίγκα του βορρά με αποσχιστικές τάσεις)!.
Τελικά θα ήταν τραγική ειρωνεία για τον ελληνισμό ο Μ. Αλέξανδρος (ο οποίος τότε είχε ενώσει τους Έλληνες) να ενώσει τους Σκοπιανούς,  διχάζοντας  τους Έλληνες  και  να οδηγηθούμε σε  διαμελισμό  της Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο πραγματικά εθνοκτόνος κίνδυνος!
 ΥΓ Η θέαση των εθνικών θεμάτων δεν νοείται χωρίς ελληνοπρέπεια και ελληνοκεντρισμό.
Η εθνωφελής έκβαση τους όμως προϋποθέτει ομοψυχία, ομοφροσύνη και απάρνηση του άκρατου εθνοβόρου κομματισμού και ιδεοληψίας.

***  Ο καιρός σήμερα  Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 21/1/2018 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσουν και κάποιες λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικές του Κόσμου» 
Στο πλαίσιο της συνέχειας του κύκλου «Μουσικές του Κόσμου», αύριο Κυριακή στις 20.30, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, θα φιλοξενηθεί το ντουέτο "small connection duet" που αποτελείται από τον Μιχάλη Κατσαρό στο organ και Βαγγέλη Κοτζάμπαση στην drums. Το ντουέτο θα παρουσιάσει original συνθέσεις και covers με funk επιρροές. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και δυναμική βραδιά για έναρξη του χρόνου!
Τη συναυλία διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Μαθητών - αλλά και φίλων - των Σχολών της «Φάρις»).   Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

*** «Σκαρφαλώνει» η μετοχή της Costamare 
Η Ναυτιλία επανέρχεται σιγά σιγά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η στροφή των επενδυτών αποτυπώνεται στα χρηματιστήρια, με τις εισηγμένες ναυτιλιακές να σημειώνουν άνοδο το 2018, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές. Ανάμεσά τους είναι και ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες.
Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων ξεχωρίζει η Capital Product, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, για την απόδοση που έχει η μετοχή της τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2018 με αύξηση 6,3%.
Η εταιρεία με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου του Γιώργου Προκοπίου, η Dynagas Partners, είχε απόδοση 11,3% από τις αρχές του 2018. Διαθέτει στόλο από έξι LNG carriers, μεταφορικής ικανότητας 914.000 κυβικών μέτρων.
Στον κλάδο των φορτηγών πλοίων με απόδοση 11,5%, η Safe Bulkers του Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου.
Στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου είδε τη μετοχή της να έχει απόδοση 10,2% τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2018.

***  Π. Τατούλης: «Μεγάλη απειλή για την Ελλάδα το δημογραφικό πρόβλημα» 
«Χωρίς ανθρώπινους πόρους καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει στη χώρα» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, προσκεκλημένος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το δημογραφικό πρόβλημα θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα και ότι απαιτείται πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να συμφωνηθεί και να καταρτιστεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πολιτικής που θα αποφέρει διαρκώς μακροχρόνια αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο, ωστόσο, θα πρέπει κάθε κυβέρνηση να το υιοθετεί και να το εφαρμόζει, καθώς δε χωρούν ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Αφού αναφέρθηκε στις σωστές προβλέψεις του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό του 1993, μέλος της οποίας υπήρξε και ο ίδιος, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. «Η γερασμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα στην Ελλάδα, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία εν μέσω κρίσης».
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμα ότι η χώρα έχει ένα μεγάλο κενό, γιατί ποτέ δεν αναλήφθηκαν πολιτικές πρωτοβουλίες που να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. «Ο Εθνικός Οργανισμός για το δημογραφικό, υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχαμε προβλέψει το 1993, δε συστάθηκε ποτέ. Αυτός θα έπρεπε να παρακολουθεί την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος και να προτείνει με την εμπειρία και τις γνώσεις του προτάσεις αντιμετώπισής του» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Τη δημιουργία Ινστιτούτου Δημογραφικής Εξέλιξης πρότεινε ακολούθως ο περιφερειάρχης, το οποίο θα προσφέρει τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα, στη βάση των οποίων κάθε πολιτικό κόμμα και ο κάθε πολιτικός θα διαμορφώνει συγκροτημένα και ρεαλιστικά την πολιτική του άποψη.
Η τρίτη πρόταση του κ. Τατούλη αφορούσε στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό, η οποία θα έπρεπε να είναι διαρκής και να λειτουργεί συνεχώς, ώστε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, φανερώνοντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Οι προβλέψεις είναι δυσμενείς και η οποιαδήποτε προσπάθεια για τη βελτίωση των δημοσιονομικών, που θα τραβήξει σε χρόνο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν γρήγορα και άμεσα μέτρα ανακούφισης της υπαίθρου, πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν κίνητρα να επανέλθουν οι πολίτες στις επαρχίες και στην περιφέρεια» δήλωσε ακόμη και σημείωσε ότι «η χώρα δε διασώθηκε ποτέ από την «ελίτ» της. Διασώθηκε πάντοτε από τους απλούς, ταπεινούς πολίτες, κυρίως της υπαίθρου».
Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα του μεταναστευτικού σε σχέση με το δημογραφικό, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει με καθαρή οπτική να εξεταστούν τα νέα αυτά δεδομένα και οι συνεπακόλουθοι ευρωπαϊκοί προβληματισμοί. «Το μεταναστευτικό είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είναι μια πηγή πλέον που θα ενδυναμώσει, όχι τον Ελληνικό πληθυσμό, αλλά τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Το γεγονός αυτό θα πρέπει ωστόσο να το στοιχειοθετήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και να προσανατολιστούμε σε πληθυσμούς που έχουμε σχεδόν το ίδιο πολιτισμικό υπόβαθρο».
Θα πρέπει η Επιτροπή να εμπιστευτεί πάρα πολύ τις εμπειρίες των Περιφερειών, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, που έχουν μια γενικότερη αντίληψη των ζητημάτων αυτών και οι οποίες μπορούν να επιτύχουν καλύτερο συναινετικό πεδίο μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Οι επιδοματικές πολιτικές από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, δήλωσε τέλος, ούτε να το προσεγγίσουν συνολικά, όπως αποδείχθηκε από την απόδοσή τους μέχρι σήμερα. «Εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι να δούμε ποιοι είναι οι προβληματισμοί στην Ευρώπη και από πού μπορούμε να αντλήσουμε τεχνογνωσία και λύσεις για το πρόβλημα, ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι». 

*** Έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση o φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία 
Τροπολογία για το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Στην τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, το διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό με την έκδοση σχετικού παραστατικού.
Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, 1-2 αστέρων, ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

*** Όλο και λιγοστεύει το χαμόγελο…
 Στου καιρού το ρέμα…
Αναρωτιέμαι όποτε πλησιάζουν οι μέρες της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα υπέρ των θεσμών (και σε βάρος του φουκαρά του λαού), πόση προπαγάνδα θα παιχτεί μέσω των καναλιών, πόσα ψέματα θα ξεφουρνίζουν οι δήθεν λυπημένοι για τα μέτρα που θα πάρουν υπουργοί, αλλά και για το πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν προκειμένου οι φοροκλέφτες και οι πονηροί με τα λεφτά στο εξωτερικό να μείνουν ατιμώρητοι από το σύστημα. Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης αρνήθηκαν, όπως πληροφορηθήκατε, να διατηρήσουν στη ζωή το «Μέγκα Τσάνελ», οπότε μοιραία κάπου 450 οικογένειες μπαίνουν στο λούκι της ανεργίας. Την ίδια ώρα, ο έτερος μεγαλομέτοχος του καναλιού Ψυχάρης ούτε φωνή ούτε ακρόαση, την ώρα που ο παλιός του φίλος Κουρής ζητάει με πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα του «να ανοίξει ο τραπεζικός λογαριασμός του Ψυχάρη και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».
Διάβασα στο τουίτερ σχόλιο κάποιου πολιτικού σχετικά με αυτό το δημοσίευμα Κουρή. Έγραψε: «Αυτά είναι λαϊκισμός. Σε μια δημοκρατία όλα μπαίνουν σε μια σειρά προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες» κ.λπ. Σωστό! Μόνο που –με βάση τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος - όποιος «ψιλικατζής» συλληφθεί να μη δίνει απόδειξη, θα τιμωρείται με έως ένα εκατομμύριο πρόστιμο και θα του αφαιρείται ο ΑΦΜ! Προφανώς για να μάθει να σέβεται το φορολογικό χάρτη αυτού του τόπου! Δηλαδή, το χάρτη που γράφουν στα παλιά τους υποδήματα (παλιά, που λέει ο λόγος) οι χιλιάδες νεοέλληνες με τις οφ σορ και γενικά τις
επενδύσεις –μέσω ξεπλύματος- σε χώρες φορολογικούς παραδείσους.
Πάμε παρακάτω: εικόνες από σκηνικό φρίκης προβλήθηκαν το Σαββατόβραδο από το δελτίο ειδήσεων, με αφορμή το γεγονός της σοβαρής έλλειψης τροφίμων στη Βενεζουέλα. Κάποιοι πολίτες, σε μεγάλη απόγνωση, επιτέθηκαν με πέτρες και σκότωσαν μια αγελάδα, την πετσόκοψαν και αποχώρησαν κρατώντας από ένα μεγάλο κομμάτι κρέας. Με την ευκαιρία αυτής της φρίκης, θυμήθηκα δύο μηνύματα που μου έχουν περάσει εδώ και χρόνια κάποιοι σοφιστές. Πρώτον: την αγελάδα δεν τη σκοτώνεις για να φας το κρέας της, διότι την επόμενη μέρα θα ξαναπεινάσεις και δε θα έχεις τίποτα. Οφείλεις να την αγαπάς και να τη διατηρείς στην ζωή, να την αρμέγεις ώστε να έχεις τροφή καθημερινά.
Δεύτερον: Η πιο σκληρή μορφή βίας που μπορεί να υπάρξει, οφείλεται ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. Ε, λοιπόν, αυτήν ακριβώς την εικόνα της ζήσαμε μέσω της τηλεόρασης από την ύπαιθρο της χειμαζόμενης –οικονομικά και πολιτικά- Βενεζουέλας. Κρίμα!
Να μη ξεχάσω τις δύο σημαντικές απώλειες, που προέκυψαν με διαφορά λίγων ωρών: Ο Τάκης Λουκανίδης, στα 81 του, παρέμενε ωραίος και τζέντλεμαν. Και με τον τίτλο του πληρέστερου ποδοσφαιριστή που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα. Αλήθεια ήταν. Επίσης δε θα ξαναζήσουμε σε πάλκο το χιούμορ, το ταλέντο και την τόλμη του Τζίμη Πανούση. Μας άφησε μόλις 63 ετών από  καρδιακό νόσημα. Ήταν ο μοναδικός Τζιμάκος που ενόχλησε ελάχιστους με την τέχνη του, αλλά διασκέδασε απίστευτα πολλούς. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού, που έχει ανάγκη να χαμογελάσει. Πολύ μεγάλη θα έλεγα.
Καλό ταξίδι και στους δύο καλλιτέχνες!    Του Γιώργου Αρκουλή

*** Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ένα στριπτίζ 10 εβδομάδων!
 Δυόμισι χρόνια, από τότε που εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ρητορική του Α. Τσίπρα και της παρέας του κυμαίνονταν από το «γενναίο κούρεμα οφειλών» ως στη «σεισάχθεια» - διαγραφή τους!
Σε αναμονή υλοποίησης αυτών των υποσχέσεων, λοιπόν, οι οφειλέτες δεν επωφελήθηκαν του «Νόμου Δένδια», δε ρύθμισαν τις οφειλές τους, σύμφωνα με την ευέλικτη διαδικασία που προέβλεπε αυτός ή, όσοι τις είχαν ρυθμίσει, έπαψαν να τις εξυπηρετούν .
Ώσπου τον Αύγουστο του 2017 ενεργοποιήθηκε ο Ν. 4469/2017 με τον ψευδεπίγραφο και, ως εκ τούτου, παραπλανητικό τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», που θα ισχύσει ως 31-12-2018. Ψευδεπίγραφος γιατί ούτε «εξωδικαστικός» είναι, ούτε «μηχανισμός», ούτε σε «ρύθμιση» οδηγεί, ούτε περιλαμβάνει την πλειοψηφία των επιχειρηματικών «οφειλών».
Και εξηγούμαι:
Το επίθετο «εξωδικαστικός» σημαίνει ότι κάτι γίνεται εκτός δικαστηρίων, από τον οποιονδήποτε ο οποίος δε χρειάζεται να έχει γνώσεις νομικού για να κατανοήσει το τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Εξομολογούμαι ειλικρινά πώς έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια μάχιμης δικηγορίας, χρειάστηκε να διαβάσω και να ξαναδιαβάσω πάρα πολλές φορές το Ν. 4469 για να τον κατανοήσω απλώς. Με δεδομένο ότι η συμμετοχή δικηγόρου στη διαδικασία είναι προαιρετική και επίσης προαιρετική η επικύρωση από δικαστήριο της όποιας συμφωνίας προκύψει, εκτιμώ ότι όποιος αποφασίσει να μπει στη διαδικασία, χωρίς να απευθυνθεί σε δικηγόρο, «είναι χαμένος από χέρι».
«Μηχανισμός» σημαίνει μια αυτοματοποιημένη, γρήγορη (70 ημέρες διατείνεται ο νομοθέτης, ήτοι 10 εβδομάδες) και εύκολη διαδικασία (αυτό που στη γλώσσα των μνημονίων αποκαλείται «διαδικασία φαστ τρακ»). Πόσο γρήγορη και εύκολη μπορεί να είναι, όμως, μια διαδικασία που προβλέπει αίτηση σε μια διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα (δεν έχω πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, απλώς θυμίζω ότι οι Έλληνες είμαστε στις τελευταίες θέσεις των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ε.Ε…), η οποία συνοδεύεται από είκοσι οκτώ (28!!) διαφορετικά πιστοποιητικά και διεκπεραιώνεται σε δέκα εννέα (19!!) στάδια διεργασίας, με την απαραίτητη συνδρομή, εμπειρογνωμόνων, εκτιμητών, διαμεσολαβητών, χρηματοοικονομικών συμβούλων βιωσιμότητας; Πόσο γρήγορος είναι ο μηχανισμός στον οποίο, για είναι πλήρως εξασφαλισμένος ο οφειλέτης ή ο πιστωτής, πρέπει τελικά να απευθυνθεί στο δικαστήριο για να του επικυρώσει και να καλύψει θεσμικά την όποια συμφωνία;
Ανάγκη «ρύθμισης» οφειλών έχουν οι επιχειρήσεις που χρωστούν στις τράπεζες, στα ταμεία, στο Δημόσιο. Προφανώς για να έχεις οφειλές, δεν έχεις επιχειρηματικά κέρδη, αφού, ως γνωστόν, τα κέρδη προκύπτουν αφού αφαιρέσουμε από τον τζίρο μιας επιχείρησης όλες τις ανωτέρω υποχρεώσεις της. Δικαίωμα, όμως, ένταξης στο Ν. 4469 έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία σε μια τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις τους. Αναρωτιέμαι πόσες τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν στη χώρα, που είχαν κερδοφορία το 2015 ή 2016, αλλά δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, ούτε φρόντισαν να τις ρυθμίσουν, γιατί αν φρόντισαν να τις ρυθμίσουν, πριν από τον Ιούλιο του 2016, τότε αποκλείονται από τη ρύθμιση του Ν. 4469, ακόμα και αν στο μεταξύ «κοκκίνισαν»!
Σύμφωνα με έρευνα, τον Ιανουάριο του 2017 «κοκκίνισαν» δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το 80% εξ αυτών ήταν ρυθμισμένα και έγιναν «κόκκινα» λόγω της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Όλα αυτά τα δάνεια αποκλείονται από τις ρυθμίσεις του Ν.4469! Επίσης αποκλείονται όσες επιχειρήσεις είχαν σπεύσει να ρυθμίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις οφειλές τους πριν από τον Ιούλιο του 2016 καθώς και όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, υπό το βάρος των οφειλών και όσες έκλεισαν μέσα στην κρίση!
Συνεπώς αναρωτιέται κανείς ποια η στόχευση αυτού του νόμου; Τι είχαν στο μυαλό τους οι κυβερνητικοί; Συστήνω στον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να σκεφτεί πολύ καλά και σίγουρα να προσλάβει δικηγόρο, πριν επιδοθεί σε αυτό το «οικονομικό ξεγύμνωμα» ενώπιον της κυβέρνησης, με αβέβαιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε επίπεδο ρύθμισης οφειλών…  Της Πιπίνας Κουμάντου

*** Ο Πούτιν "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" (πάλι) τον Ερντογάν!  Ραγδαίες εξελίξεις...

~ Η Ρωσία πριν από λίγες ώρες ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από την Συρία (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).
Λίγες ώρες μετά ένας Ρώσος, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, ξεκαθάρισε μιλώντας στα Ρωσικά ΜΜΕ ότι εάν η Τουρκία δεν αποχωρήσει από τη Συριακή επικράτεια και δεν σταματήσει τις επιχειρήσεις η Μόσχα θα προσφύγει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Φραντς Κλίντσεβιτς.
 Με πληροφορίες από RIA Novosti

***  ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ: ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ 8 Τουρκικά F-16 ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ στους Κούρδους στο Afrin...

~ Τα Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν Κουρδικούς στόχους στο Afrin της Συρίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκινήσει εναέριες επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Binali Yildirim σε συνέδριο κόμματος σήμερα. Ο Yildirim δήλωσε ότι οκτώ αεροσκάφη F-16 συμμετείχαν στην εναέρια αγωνία.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εν τω μεταξύ κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποίησαν τον διασυνοριακό βομβαρδισμό ως ψευδές πρόσχημα για να ξεκινήσουν μια επίθεση στη Συρία.
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν ανακοίνωσε την εισβολή στη Συρία (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα) ενώ το Αμερικανικό Πεντάγωνο «άδειασε» του Κούρδους λέγοντας ότι η εισβολή δεν το αφορά (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).
 Δείτε ΕΔΩ το σοκαριστικό βίντεο που δημοσίευσαν οι Τούρκοι από την ΕΠΙΘΕΣΗ στο Afrin
 Με πληροφορίες από Anadolu, Hurriyet, Reuters & RT

*** Καραμανλής-Σαμαράς ΠΡΟΔΩΣΑΝ τη Μακεδονία! Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ πριν το κατεβάσουν...

~ Ο Αντώνης Σαμαράς πάντοτε εμφανιζόταν ως υπερασπιστής της Μακεδονίας μας, και με αυτό ως λάβαρο κατέβαινε σε κάθε εκλογές ζητώντας την ψήφο των πατριωτών Ελλήνων.
Όμως τι έλεγε όταν έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και είδε την εξουσία να έρχεται;
Φυσικά, όπως όλοι άρχισε να μασάει τα λόγια του, και σταμάτησε να λέει όσα έλεγε πριν λίγο καιρό περί μη αποδοχής της σύνθετης ονομασίας.
Μην ξεχνάμε ότι την σύνθετη ονομασία είχε αποδεχτεί ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άσκησε βέτο το 2008 κατά των Σκοπίων λόγω του προθέματος, κι όχι λόγω του «Μακεδονία».
Δείτε το παρακάτω βίντεο για τους «συμβιβασμούς» τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Κώστα Καραμανλή:
~ Επίσης, δείτε πως σιώπησε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»:
~
*** ΒΟΜΒΑ Τσίπρα! «Δεν είναι παράλογο το "Μακεδονία" σε σύνθετη ονομασία»...

~ «Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας καθαρή τη θέση του στο θέμα που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Και συνεχίζει: «Ωστόσο, αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.
Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘'Μακεδονία'’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘‘ακεδονία’’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναγνωρίζει πως «ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».
Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».  newsbeast.gr

***  Ένα ΒΙΝΤΕΟ ΚΟΛΑΦΟΣ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...

~ Τι κι αν ξεπουλάνε την πατρίδα και την ιστορία μας;
Τι κι αν φτωχοποιούν τους νέους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους;
Τι κι αν πολιτικές τους έχουν προκαλέσει το θάνατο σε εκατοντάδες Έλληνες; Τι κι αν η ελληνική κοινωνία τους αποδοκιμάζει;
Οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν χάνουν το χαμόγελό τους, δείχνοντας ότι δεν έχουν ιδέα του τι συμβαίνει γύρω τους. Παραμένουν σταθερά στον δικό τους αριστερό κόσμο.  Δείτε το εξοργιστικό βίντεο ΕΔΩ

***  Αυτόν έχουμε για.. διαμεσολαβητή! Νίμιτς στους Σκοπιανούς: «ΑΣΦΑΛΗΣ η ταυτότητά σας»...

~  Την εκτίμηση ότι στην ΠΓΔΜ με την πρόταση του για το θέμα της ονομασίας ,διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της δίνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Citel TV.
Η ΠΓΔΜ και η νυν κυβέρνηση έχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» στην διαπραγμάτευση την διασφάλιση της «μακεδονικής ταυτότητας», κάτι όμως που αποτελεί ακριβώς την βάση και τον πυρήνα της ίδιας της διαφοράς για το όνομα ,καθώς η σύνδεση του ονόματος της χώρας με «έθνος» αποτελεί την ουσία του Αλυτρωτισμού .
Στην συνέντευξή του ο κ. Νίμιτς αναφέρει ότι έθιξε τα μεγαλύτερα εκ των σημαντικών θεμάτων και διαμόρφωσε την πρόταση του με τρόπο ώστε να είναι «αποδεκτή και από τις δυο πλευρές» ,θέλοντας με την αναφορά αυτή να εξηγήσει ότι το πακέτο προτάσεων έχει θετικά αλλά και αρνητικά για την κάθε πλευρά.
«Η άποψη μου είναι ότι η πρόταση δεν παρεμβαίνει στην ταυτότητα αλλά αντιθέτως ενισχύει την δύναμη της ταυτότητας της χωράς και του λαού . Από τις επαφές μου με τον λαό της χώρας σας ,πιστεύω ότι έχει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα που διήρκεσε πολλά χρόνια. Έχετε την Ανεξαρτησία σας για 25 χρόνια ,αλλά είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας ,είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» είπε ο κ. Νίμιτς σε μία ιστορική αναδρομή των περιόδων που σηματοδότησαν την εμφάνιση του Μακεδονισμού και της «Μακεδονικής ταυτότητας».
 dikaiologitika.gr

*** Μπλόκο στήνουν αγρότες την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου
~ Μπλόκο στήνουν οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με την οποία αγρότες από όλη την Ελλάδα ξεκινούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα.
Σημειώνεται πως ήδη έχει πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, ενώ νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή και στον Τύρναβο. Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας τονίζει πως τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και επισημαίνει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης, παλιά και νέα μέτρα, μειώνει συνεχώς το εισόδημα μας, οδηγεί μαζικά στην φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους».
Σχετικά με αιτήματά τους, οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ επικεντρώνονται στις φορολογικές επιβαρύνσεις, στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, στο κόστος παραγωγής, στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι αγρότες τονίζουν στην ανακοίνωση τους πως ψηφίστηκε «αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ», ενώ σχετικά με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει πως «η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Τέλος, στην ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως για όλα τα παραπάνω «μονόδρομος είναι ο αγώνας» και ανακοινώνουν πως προχωρούν σε στήσιμο μπλόκου στη Λάρισα την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ξεκίνησε το πατρινό καρναβάλι με μία φαντασμαγορική τελετή στην πλατεία Γεωργίου
~  Με μία φαντασμαγορική τελετή στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Γεωργίου ξεκίνησε απόψε το πατρινό καρναβάλι.
Την έναρξη του καρναβαλιού κήρυξε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τόνισε: «θέλουμε το πατρινό καρναβάλι να συνεχίσει την ιστορική διαδρομή του, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα, να παραμείνει στα χέρια του λαού και της νεολαίας της Πάτρας».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, συνεχίζουμε αναπτύσσουμε και ανανεώνουμε το καρναβάλι μας, το οποίο και φέτος θα στείλει τα δικά του μηνύματα».
Ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τις νέες, λέγοντας ότι «τα νιάτα της πόλης δεν το βάζουν κάτω, αλλά με ανατρεπτική διάθεση και μεγάλη συμμετοχή βάζουν τη σφραγίδα τους». Γι' αυτό, όπως πρόσθεσε, «το πατρινό καρναβάλι κάνει και πάλι τη διαφορά με τις άρτιες καλλιτεχνικές δημιουργίες, την επικαιρότητά του, την πλατιά συμμετοχή, τη ζωντάνια και το κέφι, συστατικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μεγάλη λαϊκή γιορτή της πόλης».
Όσον αφορά στο κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού, ο Κώστας Πελετίδης εξήγησε ότι «επιλέξαμε φέτος σαν κεντρικό θέμα την ανεργία, γιατί έχει φωλιάσει στην πλειοψηφία των σπιτιών μας, γιατί εμποδίζει τη νεολαία μας να ανοίξει τα φτερά της και να γευτεί τη χαρά της ζωής».
Μάλιστα, ο δήμαρχος Πατρέων επικαλέστηκε σε αυτό σημείο στίχους του Κωστή Παλαμά από το ποίημά του «Εμείς οι Εργάτες», λέγοντας: «έχουμε χρέος να υψώσουμε φωνή αλληλεγγύης "σε αυτούς που με τον ιδρώτα τους ζυμώνουν του κόσμου το ψωμί"».
Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης επισήμανε ότι «σήμερα διασκεδάζουμε και παίρνουμε δύναμη, αύριο αγωνιζόμαστε και ζητάμε αυτά που μας ανήκουν, για να μην είναι μαύρη η ζωή, για να έλθει η μέρα που πέρα ως πέρα θα ναι χαρά, χαρά ζωής».
Η τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή, ξεκίνησε με φοιτητές της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, οι οποίοι χαιρέτησαν τον κόσμο με καρναβαλικά τραγούδια.
Μετά το δρώμενο ακολούθησε ρίψη πυροτεχνημάτων και συναυλία με το συγκρότημα «Los Cubaneros».
Στη συνέχεια οι «σοκαλοτορίχτες» τήρησαν το έθιμο του καρναβαλιού και έριξαν σοκολάτες προς τον κόσμο που παρακολουθούσε την τελετή.
Κατόπιν ξεκίνησε υπαίθριο πάρτι που θα διαρκέσει μέχρι αργά τη νύχτα, με τους ντι τζέι να έχουν αναλάβει τη διασκέδαση στην πλατεία Γεωργίου, δίνοντας καρναβαλικό χρώμα στην πρώτη νύχτα του πατρινού καρναβαλιού.  ΑΠΕ-ΜΠΕ  (Φωτογραφία: patrasevents.gr)

*** Βαρθολομαίος: "H επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι η αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας"
~  Ένα νέο κληρικό απέκτησε η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος χειροτόνησε σε διάκονο τον μοναχό Ιωάννη Γρηγοριάδη, κατόπιν ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος και επέλεξε να του δώσει το όνομα Ιωαννίκιος προς τιμήν του προκατόχου του, Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωαννικίου Γ' (1761-1763).
Πριν από τη χειροτονία, ο μητροπολίτης Προύσης, ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος, όπου και η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, απηύθυνε προς τον υποψήφιο κληρικό πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών για τη νέα του πορεία.
«Ήλθες στην Ιερά αυτή Μονή προ τριετίας περίπου, για να δοκιμασθείς στον μοναστικό βίο. Μαθήτευσες σε μια σιωπούσα Σχολή, δροσιζόμενος υπό την σκιάν των μεγάλων μορφών της Μητρός Εκκλησίας, οι οποίες αν και κατοικούν τα ουράνια, περιϊπτανται όμως αι ψυχαί των εις τας αίθουσας, εις τον Ναόν και στους διαδρόμους του ιερού αυτού χώρου. Ακολούθησες την στενήν και τραχείαν οδόν της αγαμίας και της τελειωτικής αφιερώσεως στο Θεό και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Ετράφης από το μάννα του πνεύματος του Φαναρίου, επαρηγορήθης υπό την σκέπην της Παναγίας της Παυσολύπης. Ήλθε, λοιπόν και δια σε η ώρα διά το μεγάλο βήμα, διότι ο Παναγιώτατος Αυθέντης και Δεσπότης μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν του δούλου του Θεού, και ως ο όντως και αληθής Ηγούμενος του Σταυροπηγίου του τούτου, απεφάσισε την τέλεσιν της εις διάκονον χειροτονίας σου», είπε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Προύσης και συμβούλευσε τον υποψήφιο κληρικό και πνευματικό του τέκνο: «Να φροντίζεις πάντοτε να παραμένεις πιστός στην αναδείξασά σε Μητέρα Εκκλησία, στο πολύπαθο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και ασφαλώς πλήρως αφοσιωμένος στον σεπτό Προκαθήμενό του, ο οποίος δεν εφείσθη κόπων, ούτε εδίστασε προ της θαλασσοταραχής, αλλ' αναλαβών το δύσκολο ταξίδι σε ετίμησε με την υψηλή αυτοπρόσωπο παρουσία του. Να θέσεις και εσύ στην υπηρεσία της Εκκλησίας τα πολλά τάλαντα με τα οποία σε προίκισε ο Θεός και με αυτοθυσία και αυταπάρνηση να διακονήσεις το λαό του Θεού και τα Ιερά συμφέροντα του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα.
Στη δεξίωση που ακολούθησε στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής ο χειροτονήσας αρχιερέας παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον νεοχειροτονηθέντα διάκονο Ιωαννίκιο, ο οποίος απηύθυνε λόγους ευχαριστίας προς τον Παναγιώτατο και τον Γέροντά του.
«Ανεβαίνοντας τον Λόφο της Ελπίδας, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, αναρωτιόμουν τι θα έβρισκα στην κορυφή του. Θα έβρισκα μια αδελφότητα απλώς αναπολούντων νωχελικά τους χρόνους της μεγάλης ακμής του Μοναχισμού στα Πριγκηπόννησα; Θα έβρισκα το ‘'Τείχος των Δακρύων'' του Ναού της ακαδημαϊκής θεολογίας; Θα έβρισκα, επιτέλους, την Γη της Επαγγελίας;», διερωτήθηκε ο διάκονος Ιωαννίκιος, σπεύδοντας να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ο Κύριός μας, όμως, είναι ο Θεός των εκπλήξεων. Και έτσι, αυτό που συνάντησα στον Λόφο της Ελπίδος δεν ήταν απλώς οι απαντήσεις στις απορίες μου, αλλά ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος διά των ευλογιών του Παναγιωτάτου Δεσπότη και Αυθέντου μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, με πήρε μυστικά από το χέρι και με καθοδήγησε έως την σημερινή ευλογημένη και πανευφρόσυνο ημέρα».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, εξήρε το έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης Προύσης στη Μονή της Αγίας Τριάδος όπου «συγκέντρωσε γύρω του εκλεκτούς νέους, από διάφορα μέρη, και σχημάτισε αυτή την Αδελφότητα η οποία ήδη έδωσε στην Εκκλησία μας επτά κληρικούς και ελπίζουμε ότι με τον ζήλο και με το ενδιαφέρον που διακρίνουν τον 'Αγιο Προύσης θα βρει και άλλους νέους, θα τους μυήσει εις το μυστήριον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, θα τους χειροτονήσει και θα στους προσφέρει απλόχερα εις την Εκκλησία». Αναφερόμενος στον νέο διάκονο μίλησε για την εξαιρετική μόρφωσή του, τη σεμνότητα, την ταπεινοφροσύνη και την προθυμία του για διακονία. Τον προέτρεψε, μάλιστα, να παραμείνει για πάντα διάκονος από οποιαδήποτε βαθμίδα υπηρετήσει στην Εκκλησία. «Να είσαι φορεύς του πνεύματος διακονίας από το οποίο εμφορείται η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Είναι η Πρωτόθρονος και Πρωτεύθυνος εν τη Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά είναι διάκονος της πανορθοδόξου ενότητος. Είναι διάκονος του πληρώματος της Εκκλησίας. Είναι διάκονος εις την υπηρεσίαν της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και άλλως και διά των διαχριστιανικών, διαθρησκειακών και διαπολιτισμικών διαλόγων που διεξάγει με ιδικήν της πρωτοβουλίαν. Σε αυτό το πνεύμα της διακονίας να ενταχθείς ψυχή τε και καρδία και να παραμείνεις διάκονος εις την υπηρεσίαν της Εκκλησίας και του λαού του Θεού». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχηθεί να μην αργήσει η ημέρα της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της οποίας η αναστολή λειτουργίας, το 1971, όπως είπε, αποτελεί μια μεγάλη αδικία. «Πρέπει να γίνει, να έλθει η ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας, διότι αυτό είναι το δίκαιον, το πρέπον, θα είναι η αποκατάσταση μιας γενομένης μεγάλης αδικίας εις βάρος του Γένους μας, της Πίστεώς μας και του πανανθρωπίνου πολιτισμού, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί για το καλό όλων μας, και αυτής της χώρας εις την οποίαν εδρεύει το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ευρίσκεται η Μονή και η Σχολή της Χάλκης».
Στη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής και αργότερα στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, o π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, αναπλ. καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, η ομότιμη καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και πρώην αντιπρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου, Δέσπω Λιάλιου, η μητέρα του νέου διακόνου, Ιωάννα Τριανταφύλλου, και πιστοί από τα Πριγκηπόννησα, την Πόλη και την Ελλάδα.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Διακοπή ρεύματος σε ΒΙΠΕ Μελιγαλά και Ανθούσα
~  Διακοπή ρεύματος θα γίνει στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και την Ανθούσα, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες.
Η διακοπή θα γίνει τη Δευτέρα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.
Αν οι εργασίες ολοκληρωθούν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών πριν από την καθορισμένη ώρα.

*** Ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου στην Κυπαρισσία: «Η αναισθησία στο οδοντιατρείο για μικρούς και μεγάλους ασθενείς»
~  Ημερίδα με θέμα «Η αναισθησία στο οδοντιατρείο για μικρούς και μεγάλους ασθενείς» διοργανώνουν αύριο Κυριακή στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας και Ηλείας.
Οι εργασίες ξεκινούν στις 9.30 το πρωί με διδάσκοντες τους Νικόλα Νταμπαράκη, αναπληρωτή καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και Κωσνταντίνου Αραποστάθη, επίκουρο καθηγητή Παιδοδοντιατρικής ΑΠΘ.
Σε κοινό μήνυμά τους οι πρόεδροι των δύο συλλόγων, Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου και Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος, αναφέρουν ότι η συνεργασία τους σηματοδοτεί μία προσπάθεια αποκέντρωσης και ενίσχυσης και άλλων πόλεων και όχι μόνο τις πρωτεύουσες των νομών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα από τις 9 έως τις 9.30 το πρωί θα γίνονται οι εγγραφές και οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν το έντυπο υλικό.
Τα θέματα τα οποία θα αναπτύξουν οι διδάσκοντες καθηγητές είναι τα εξής: α) Διαμόρφωση συνεργασίας παιδιού για την χορήγηση τοπικής αναισθησίας. β) Η τοπική αναισθησία στα παιδιά (σκευάσματα, τεχνικές, ενδείξεις, δοσολογία, συμβάματα). γ) Τοξικές και ανεπιθύμητες δράσεις των τοπικών αναισθητικών. δ) Ειδικοί ασθενείς και τοπική αναισθησία.
Θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

*** Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ υπόσχεται ο Τατούλης
~  “Ολοκληρώνουμε το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αποκαθιστώντας αυτούς που δεν είχαν καταγραφεί με ευθύνη των δημοτικών αρχών”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, κατά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου.
Ομως, αποφεύγει να πει το παραμικρό για το πού πάνε τα σκουπίδια, αφού οι χωματερές κλείνουν και αποκαθίστανται και η οριστική διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφέρεια, με τη συμπληρωματική αυτή σύμβαση δίνεται λύση στο πρόβλημα των δεμάτων που είχαν τοποθετηθεί στους ΧΑΔΑ Σταυρός στο Κρανίδι και Αγιος Νικόλαος στην Πύλο. Για τα χιλιάδες δέματα στον Αγιο Νικόλαο, που εξαφανίστηκαν με τις πρώτες εργασίες, ενημέρωση και εξηγήσεις δεν υπάρχουν.
Μεταξύ των υπόλοιπων ΧΑΔΑ που θα αποκατασταθούν, είναι στις θέσεις Προφήτης Ηλίας στο Δήμο Οιχαλίας, Αλιμάκι - Λυκόχωρος στο Δήμο Τριφυλίας και Λιμενικά στο Δήμο Μεσσήνης.

***  Τσίπρας: «Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε»
~  «Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε»: την καθαρή αυτή θέση όσον αφορά την ονομασία του βόρειου γείτονά μας παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει: «Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος 'Μακεδονία', χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ?Μακεδονία? σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως «ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».
Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (?) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (?) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».   ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  Ολοκληρώνεται η παγκόσμια διαδικτυακή καμπάνια για το πατρικό της Μαρίας Κάλλας 
Λήγει αύριο ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο Δήμος Οιχαλίας για την υλοποίηση διαδικτυακής καμπάνιας μικροχρηματοδότησης (Crowdfunding) για την αναστύλωση και αποκατάσταση της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα συγκέντρωσης χρημάτων για την αποκατάσταση του πατρικού σπιτιού της Κάλλας, και στόχος είναι η συγκέντρωση του ποσού των 200.000 ευρώ που απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασης.
Αν ο στόχος επιτευχθεί και γίνει η αναστύλωση, ο Δήμος έχει σκοπό να λειτουργήσει το χώρο ως πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για την περιοχή και δεδομένου ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Μεσσήνη η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι μεγάλη.
  Crowdfunding
Η πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας (Μαρία – Άννα - Σοφία Καικιλία -
Καλογεροπούλου) βρίσκεται στο Νιοχώρι της Ιθώμης, εντός των ορίων του Δήμου Οιχαλίας και ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου.
Ο Δήμος Οιχαλίας, έχει την πρόθεση να αναστυλώσει και να αποκαταστήσει το οίκημα, όμως το ποσό που απαιτείται είναι σημαντικό για να μπορέσει να το καλύψει.
Έτσι, έχει αποφασισθεί η διοργάνωση μιας Διαδικτυακής Καμπάνιας Μικρο-χρηματοδότησης (Crowdfunding), για την συγκέντρωση των χρημάτων.
Το είδος αυτό της χρηματοδότησης είναι μια σύγχρονη, εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης τόσο επιχειρηματικών, όσο και κοινωνικών (εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κ.λπ.) έργων και σχεδίων.
Η λογική της μεθόδου βασίζεται στη συνεισφορά ενός μικρού ποσού από πάρα πολλούς συνεισφέροντες, ώστε να συγκεντρωθεί τελικώς το απαιτούμενο ποσό.
  Διαγωνισμός
Οι καμπάνιες crowdfunding διεξάγονται μέσω ειδικών ψηφιακών πλατφορμών και για τη διενέργειά της απαιτούνται αρκετοί μήνες, καθώς και εξειδικευμένη τεχνογνωσία και υποστήριξη. Η επιτυχία της καμπάνιας είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, στο οποίο εμπλέκονται από διαδικτυακές τεχνολογίες και κοινωνικά δίκτυα μέχρι παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης του κοινού.
Γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας αποφάσισε ότι η καμπάνια θα πρέπει να ανατεθεί σε εταιρεία, η οποία να μπορεί να την υποστηρίξει επαρκώς, ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού, η προθεσμία του οποίου για κατάθεση προσφορών λήγει αύριο το μεσημέρι. Η αμοιβή της εταιρίας θα προκύψει ως ποσοστό επί του συνολικού ποσού που θα συγκεντρωθεί με τη λήξη της καμπάνιας και το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 3%, πλέον των άμεσων ή έμμεσων δαπανών στις οποίες αποδεδειγμένα θα έχει προβεί ο ανάδοχος για τις ανάγκες προώθησης της καμπάνιας, μέχρι του ύψους των 10.000 €. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των 200.000 € ο Δήμος δεν θα έχει καμία οικονομική υποχρέωση προς τον ανάδοχο, ούτε για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για την προώθηση της καμπάνιας.
Η καμπάνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ρουλέτα 
Σε λίγο δεν θα ξέρουμε από τι να προφυλαχθούμε. Από τη μία η επιδημία της ιλαράς, που άντε να θυμάσαι ή να βρεις στοιχεία αν έχεις κάνει το εμβόλιο ή έχεις περάσει την ασθένεια  όταν ήσουν  παιδί τη δεκαετία του ’70.
Από την άλλη έχουμε τη γρίπη που ήδη ξεκίνησε να κάνει την εμφάνισή της. Τώρα λέει έρχεται και η «Αυστραλιανή γρίπη» που είναι μετάλλαξη του βασικού ιού Η1Ν1.
Θα πείτε κάποιοι «έχω κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, δεν έχω πρόβλημα». Λάθος και πάλι. Γιατί σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας η τυπική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης είναι 40-60%, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε 100 άτομα που εμβολιάζονται θα προστατευθούν περίπου οι 40 με 60 από αυτούς.  Β.Β. 

***  Επικίνδυνα παρκαρίσματα 
Σε σημεία που κρύβουν την ορατότητα σε διερχόμενους οδηγούς , με  αποτέλεσμα να ελλοχεύει  κίνδυνος σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων,  παρκάρουν πολλοί τα αυτοκίνητα τους, όπως φαίνεται και  στη φωτογραφία που έχει ληφθεί στη συμβολή των οδών Αναγνωσταρά και Παναγιώτη Καίσαρη στο κέντρο της Καλαμάτας.
Η Δημοτική Αστυνομία που βρίσκεται ;

***  Διαγωνισμός από το Δήμο Καλαμάτας για την εκμίσθωση χώρου για τη λειτουργία ψυχαγωγικών παιγνίων στην παραλία 
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας προκηρύσσει δημόσιο φανερό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση 1.300 τ.μ., χερσαίου χώρου λιμένα Καλμάτας: ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για εγκατάσταση και λειτουργία ψυχαγωγικών παιγνίων. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Καλαμάτα και στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου (οδός Μιαούλη 30) ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής την 07η Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00 (περας κατάθεσης δικαιολογητικών).
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα γραφεία του Λιμενιού Ταμείου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

***  58χρονος έβαζε φωτιές σε κάδους της Μεσσήνης 
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, 58χρονος γιατί όπως προέκυψε λίγη ώρα νωρίτερα αφαίρεσε από όχημα ημεδαπής, τσάντα που περιείχε δύο κινητά τηλέφωνα, καθώς και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια τους.
Επιπλέον, όπως προέκυψε, ο 58χρονος σε τρείς ξεχωριστές περιπτώσεις, την 10, 19 και 20.1.2018, αντίστοιχα, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, προκάλεσε εμπρησμό σε πέντε συνολικά κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους.   Φώτο αρχείου 

*** Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 22/1/2018 προβλέπεται αρχικά άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια των ισχυρών ανέμων θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
Προσοχή, μην παρκάρετε τα αυτοκίνητα σας κάτω από ψηλά δέντρα και ασταθείς κατασκευές. Επίσης προσοχή στα ιπτάμενα αντικείμενα.  Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινηθούν στη δυτική Μεσσηνία γιατί εκεί οι ριπές ανέμου θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Η τούρτα δώρο στον πρώην πρωθυπουργό… 
Αρκετός ήταν ο κόσμος, όπως διαβάσαμε, που συγκεντρώθηκε, την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή.
Ανάμεσα στα δώρα που δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν και μια τούρτα που απεικόνιζε τον ίδιο να κάθεται στο γραφείο του πάνω στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάνω στην τούρτα ήταν γραμμένο και το γνωστό πλέον hashtag«samaras_tha_lete_kai_tha_klaite».
Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο σκλόγκαν είχε κάνει θραύση τον Μάϊο του 2016 όταν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είχαν ετοιμάσει πάρτυ έκπληξη για τα γενέθλιά του και η τούρτα πάνω είχε το συγκεκριμένο hashtag.  Α.Π. 

***  TΡΟΜΟΣ στη ΣΟΥΗΔΙΑ! Καλείται ο ΣΤΡΑΤΟΣ για επαναφορά της τάξης; O ρόλος των μεταναστών...

~  Σαράντα τρία άτομα σκοτώθηκαν στη Σουηδία το 2017 και το νέο έτος δεν έδειξε πολλά σημάδια βελτίωσης. Απαντώντας στην μεγάλη βία και τις δολοφονίες από τα εγκληματικά στοιχεία στο Μάλμο, το Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη, ο αρχηγός της σουηδικής εθνικής αστυνομίας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον αριθμό αστυνομικών, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει σύντομα ανάγκη να συνδράμει ακόμη και ο στρατός.
"Είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι δολοφονίες εντελώς, αλλά πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τα επίπεδα", δήλωσε ο Dan Eliasson.
Η αστυνομική δύναμη του Eliasson έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε επίθεση με έναν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από αστυνομικό τμήμα στην περιοχή του Rosengård του Malmö σε αυτό που η αστυνομία αποκαλούσε «απάντηση από εγκληματίες».
Όχι πολύ καιρό πριν, ένα αστυνομικό αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Malmö υπέστη ζημιά από μια άλλη έκρηξη.
Εν τω μεταξύ, δύο νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν πρόσφατα στο προάστιο της Στοκχόλμης Rinkeby και υπήρξαν επίσης πρόσφατοι δολοφονίες στο Helsingborg, στο Sundbyberg και στο Malmö.
Μεγάλο ρόλο σε αυτές τις δολοφονίες έχει παίξει το πείραμα του πολυπολιτισμού στη χώρα, και η αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα.
Για το σημαντικό αυτό πρόβλημα έχουν έχουν δημοσιευτεί δεκάδες άρθρα στην Σουηδία, ενώ και οι New York Times σήμερα δημοσίευσαν ένα άρθρο με τον σοκαριστικό τίτλο “Οι νέοι περιπλανιούνται στους δρόμους με τουφέκια, καθώς η Σουηδία κατακλύζεται από το έγκλημα” ο οποίος δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα.
 Με πληροφορίες από The Local Sweden & New York Times

*** Προφητεία ΒΟΜΒΑ του Αγίου Πορφυρίου: "Αυτός θα ΣΩΣΕΙ την Ελλάδα"... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Στο παρακάτω βίντεο παρατίθενται αποσπάσματα από το βιβλίο: «Ο Όσιος Πορφύριος ο Προφήτης – Μαρτυρίες».
Στο εν λόγω βιβλίο αναφέρεται μια μαρτυρία για τον Άγιο Πορφύριο, ο οποίος σύμφωνα με προσκυνητή είχε αποκαλύψει ποιος θα είναι αυτός που θα σώσει την Ελλάδα, ενώ τα έβαλε και με τους πολιτικούς. Εάν η μαρτυρία είναι πραγματική, τότε θα πρόκειται για μια συγκλονιστική αποκάλυψη.
Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο και θα ανατριχιάσετε:

***   ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΥΡΑΥΛΟΙ από την Συρία ΕΠΛΗΞΑΝ πόλη στην Τουρκία! Υπάρχει ΝΕΚΡΟΣ...

~   Η Τουρκική συνοριακή πόλη Reyhanli έχει πληγεί από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Bekir Bozdag. Ο δήμαρχος της πόλης υποστήριξε ότι υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι τραυματίες και τουλάχιστον ένας νεκρός.
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Hussein Sanverdi είπε: "Ένας Σύριος έχασε τη ζωή του. Έχουμε 32 τραυματισμούς. Δύο τραυματίστηκαν σοβαρά". Με πληροφορίες από Hurriyet & RT

***  ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ! Νεκροταφεία Ελλήνων Ηρώων στο Έπος του 1940...

~ Ξεκινούν σε λίγες ώρες, οι εργασίες για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Έπος. Ήδη από την Πέμπτη, η Ελληνική Αποστολή, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή Ντραγκότ της Περιφέρειας Αργυροκάστρου με τη δημιουργία της απαραίτητης, για τα έργα, υποδομής.
 Όπως παραδεχόταν στο OnAlert στέλεχος που παρακολουθεί στενά την πορεία των συνομιλιών της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Αλβανίας, η ημέρα μετάβασης του ελληνικού κλιμακίου ήταν αρκετά "ζόρικη". Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν, έστω και μεμονωμένες, ενέργειες που επηρέαζαν αρνητικά το κλίμα, συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί, μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τα Τίρανα με την οποία επανεκκινήθηκε η διαδικασία για την τιμητική ταφή 7000 και πλέον ελλήνων ηρώων.
 "Το μεγάλο άγχος αφορούσε στη μετάβαση των ελληνικών πραγμάτων από τα σύνορα." λέει χαρακτηριστικά στο OnAlert η ίδια πηγή ενημέρωσης. Τόνισε όμως εμφατικά: "Η Αλβανία κάνει πιο λογικά βήματα γιατί από ότι φαίνεται έχει δώσει οδηγίες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν το όλο εγχείρημα". Στο Ντραγκότ, στο Ελμπασάν, έχουν ήδη μεταφερθεί τρία λυόμενα σπίτια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια καθώς επίσης για την πρώτη αποθήκευση των λειψάνων που θα εντοπίζονται.
 Η αλβανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση της, 20ης Δεκεμβρίου 2017, είχε ανάψει το πράσινο φως, για το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-41, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης. Στην απόφαση αυτή είχε καταλήξει η μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Αλβανίας, η οποία είχε συνέλθει στην Αθήνα, με σκοπό την υλοποίηση της σχετικής διμερούς συμφωνίας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και της αλβανικής, ο αναπληρωτής αρχηγός του Στρατού Ξηράς, ταξίαρχος Ντέντε Πρένγκα.
 Γ. Σούρλας: Δικαιώθηκε ο αγώνας για τους άταφους ήρωες
 Ένα τηλεφώνημα στάθηκε η αφορμή, πριν από 14 χρόνια, για να ξεκινήσει ο πολυετής αγώνας για τους άταφους ήρωες του 1940. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής Βορειοηπειρώτης, ο οποίος θέλησε να πει ότι μάτωνε η καρδιά του και δεν άντεχε πλέον, οργώνοντας το χωράφι του στην Αλβανία, να θρυμματίζει… κόκαλα και κρανία Ελλήνων πολεμιστών που απέμειναν άταφοι και στοιβαγμένοι σε ομαδικούς τάφους.
 Την αμήχανη τότε σιωπή του τ. υπουργού Υγείας και τ. Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, διαδέχθηκε άμεσα η απόφαση για δράση και μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να κλείσει αυτή η ύψιστη εκκρεμότητα έναντι των ηρώων μας, που δεν ετάφησαν ποτέ με τις δέουσες θρησκευτικές τιμές, αλλά και έναντι των οικογενειών τους που κλαίνε τους πολεμιστές τους χωρίς να μπορέσουν ποτέ να ανάψουν το καντηλάκι τους.
 Ένα εθνικό χρέος απέναντι στους Έλληνες μας παρέμενε ανεκπλήρωτο. Μία μεγάλη εθνική εκκρεμότητα που έπρεπε να αποκατασταθεί, δημιουργούσε πόνο, οργή, θυμό στους απογόνους των 7.976 πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου (εκ των οποίων 316 από τη Μαγνησία), τα ηρωικά οστά των οποίων παρέμειναν ξεχασμένα και διάσπαρτα εκεί.
 Η τεράστια αυτή υποχρέωση επιτέλους σήμερα αρχίζει να αποκαθίσταται. Ακολούθησαν πολλά, πάρα πολλά, από εκείνο το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Γ. Σούρλας, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής μιας μαραθώνιας πρωτοβουλίας. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και περί τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, υπεγράφη.
 Ο πρώην υπουργός Υγείας και Επίτιμος Πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 θα βρεθεί στην περιοχή των εργασιών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "Ταχυδρόμο" λίγο πριν την αναχώρησή του έκανε λόγο για δικαίωση.
 Διαβάστε εδώ όλη την συνέντευξή του κ. Σούρλα
 – Κύριε Σούρλα, προ ημερών ανακοινώσατε ότι είναι ιστορικής σημασίας η Συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας για τους άταφους ήρωες του Έπους του 1940. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;
Πρόκειται για μια Συμφωνία που υπεγράφη προ μηνός μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των 7.976 πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, που σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι 77 ολόκληρα χρόνια. Αύριο, μικρό συνεργείο Ελλήνων και Αλβανών με στρατιωτικούς τεχνικούς, ειδικούς επιστήμονες αρχίζει τη διαδικασία της εκταφής.
 – Πού βρίσκονται τα οστά των πεσόντων αυτά τα χρόνια;
Βρίσκονται διάσπαρτα, σπασμένα κρανία στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου σε ομαδικούς τάφους. Στην Πρεμετή υπάρχει ομαδικός τάφος με 1.600 μαχητές, που σε ένα μέρος μάλιστα ο Χότζας επί των ημερών του έκτισε αθλητικό κέντρο. Στην Κλεισούρα, ομαδικός τάφος με 620 μαχητές, από όπου θα αρχίσει η εκταφή αύριο για τον κανονικό ενταφιασμό αργότερα στο παρακείμενο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Μονής του Αγίου Νικολάου.
 – Γνωρίζουμε ότι ασχοληθήκατε με το θέμα αυτό πολλά χρόνια. Γράψατε μάλιστα και δύο βιβλία, εκ των οποίων το ένα έλαβε έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Πριν από αυτά, να μας πείτε ποιο ήταν το ερέθισμα γι’ αυτό τον αγώνα;
Το έναυσμα ήταν ένα τηλεφώνημα το 2004, από έναν Βορειοηπειρώτη που μου είπε: «Οργώνω το χωράφι μου, και το αλέτρι του τρακτέρ βγάζει οστά των μαχητών του ‘40, θρυμματίζει κρανία και διερωτώμαι εσείς εκεί στην Ελλάδα πού είστε; Γιατί τους εγκαταλείψατε στα βουνά και στα λαγκάδια; Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε γι’ αυτούς που έγραψαν την πιο λαμπρή ιστορία;» Η απάντηση ήταν σιωπή, από αμηχανία, γι’ αυτό που δυστυχώς δεν γνώριζα και από ενοχές γι’ αυτό που δεν κάναμε. Σιώπησα, αλλά ταυτόχρονα αποφάσισα να προχωρήσω στη διερεύνηση και στην αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εκκρεμότητας.
 – Και στη συνέχεια;
Στη συνέχεια άμεσα ξεκίνησε ένα «οδοιπορικό» στη Βόρειο Ήπειρο, εκεί που δόθηκαν νικηφόρες μάχες από τους ήρωές μας. Προσωπικές διαπιστώσεις για διάσπαρτα οστά, ομαδικούς τάφους. Ελάχιστα σε οστεοφυλάκια. Ενημέρωση από τους Βορειοηπειρώτες, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου. Συγκέντρωση στοιχείων από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, από αφηγήσεις επιζώντων μαχητών, από παιδιά πεσόντων. Όλα αυτά συγκρότησαν ένα βιβλίο με τίτλο «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», με το οποίο άρχισα πριν από δεκατρία χρόνια ένα οδοιπορικό ενημέρωσης των πολιτών, ευαισθητοποίησης και παρεμβάσεων προς κάθε αρχή. Εκδηλώσεις σε εβδομήντα και πλέον περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Βουλιαρατών, παρουσία εκπροσώπου της αλβανικής κυβέρνησης
 – Ποιες ήταν οι διαπιστώσεις σας από την εκστρατεία αυτή;
Παντελής άγνοια, ότι υπάρχουν άταφοι από το 1940. Εμφανής επιφυλακτικότητα ότι αυτό ήταν πραγματικότητα. Ιερή αγανάκτηση των παιδιών των πεσόντων για την αδιαφορία της πολιτείας, για την εγκατάλειψη. Και πάντα ένα δραματικό ερώτημα «γιατί;». Πώς γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε κάθε επέτειο, και εκείνοι ξεχασμένοι, ξεσκέπαστοι στα πεδία των μαχών.
 – Εσείς ξεκινήσατε τον αγώνα σας στις αρχές του 2000. Μέχρι τότε τι είχε γίνει;
Τα πρώτα πενήντα χρόνια απόλυτη σιωπή. Από άγνοια, αδιαφορία, για τους άταφους πεσόντες στη Βόρεια Ήπειρο. Το εξοργιστικό είναι ότι το 1979, έγγραφο του ΓΕΣ σε ερώτημα Πανηπειρωτικού Συνδέσμου για το τι έγινε με τους άταφους ήρωες, απάντησαν ότι: «είναι πρακτικώς αδύνατο σήμερα να ευρίσκονται άταφοι». Τη δεκαετία του ‘90 υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον. Μετά από προφορική συμφωνία με την αλβανική πλευρά και με τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, κτίστηκαν δύο κοιμητήρια στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα. Έκτοτε, σιωπή και επίμονη άρνηση της Αλβανίας για τον ενταφιασμό των πεσόντων.
 – Ποια ήταν η ανταπόκριση στην εκστρατεία ενημέρωσης και παρεμβάσεων από την ελληνική και αλβανική πλευρά;
Η αλβανική πλευρά, παρά τις προσωπικές μου επαφές με την εκάστοτε ηγεσία της, πολιτική και πολιτειακή, ήταν αρνητική. Δεν ανταποκρινόταν στην πρόταση για διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας. Δυστυχώς και από την ελληνική πλευρά, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν υπήρξε ενδιαφέρον και συμπαράσταση. Μάλιστα, ορισμένοι παράγοντες έδειχναν ενοχλημένοι από την επιμονή μου.
 – Μπροστά σε αυτές τις συμπεριφορές εσείς πώς αντιδράσατε;
Ενέτεινα τις προσπάθειες, πύκνωσα τις εκδηλώσεις και τις παρεμβάσεις και όταν είδα ότι η Αλβανία συνέχιζε να είναι αδιάφορη, ως Αντιπρόεδρος της Βουλής μετά από συνεργασία με βουλευτές, διεμήνυσα προς την αλβανική κυβέρνηση σε εκδήλωση στο Καλπάκι ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων, για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από υβριστικές επιθέσεις από τα Τίρανα, δεν χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα, για να υπογραφεί το 2009 Συμφωνία για τον τιμητικό ενταφιασμό των πεσόντων και να κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια.
 – Πέρασαν όμως οκτώ χρόνια από τότε μέχρι σήμερα, που αρχίζει η υλοποίηση της Συμφωνίας;
Ναι, δυστυχώς η αλβανική πλευρά συνέχισε την κωλυσιεργία με διάφορα προσχήματα Συνεδριάσεις Διακρατικής Επιτροπής, με αποφάσεις χωρίς να εκτελούνται και συνεδριάσεις χωρίς αποφάσεις.
 – Πώς καταλήξατε στην οριστική απόφαση;
Για ακόμη μια φορά βρέθηκαν, όχι απλώς μπροστά στην απειλή, αλλά στην οριστική απόφαση της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων που έχω την τιμή να είμαι επίτιμος Πρόεδρος, ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν συναινέσουν και δεν υλοποιήσουν την απόφαση για τους άταφους μαχητές.
 – Θα πάτε στην έναρξη των εργασιών εκταφής και περισυλλογής των οστών που αρχίζει αύριο;
Βέβαια, αυτή είναι μια μέρα που την περίμενα δώδεκα χρόνια, και τα παιδιά των πεσόντων εβδομήντα επτά χρόνια.
 – Ποια ήταν τα συναισθήματά σας στη μεγάλη αυτή πορεία για την αποκατάσταση της εκκρεμότητας;
Περηφάνια και ενοχές. Αισθάνεσαι περηφάνια γιατί οι μαχητές εκείνοι, έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, δίδαξαν πως η ελευθερία δεν είναι μόνο υπόθεση ενός έθνους ή ενός κράτους αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τους διακατείχε το συναίσθημα του Ομήρου με το «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις».
Αισθάνεσαι ενοχές για την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Το ενδιαφέρον με καθυστέρηση απλώς αμβλύνει την ενοχή. Από κει και πέρα όμως προκύπτουν άλλα ερωτήματα. Άραγε κάναμε το καθήκον για την πατρίδα; Ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες τους και πώς μπορούμε να το πούμε αυτό, όταν με τραγικά λάθη και παραλείψεις την οδηγήσαμε στη φτώχεια και την εθνική ταπείνωση;
 – Ποιες ήταν οι πιο συγκινητικές στιγμές στη μεγάλη αυτή διαδρομή;
Τι να ξεχωρίσω και τι να πρωτοπώ; Πώς να εκφράσω τη συγκίνηση, με όσα βλέπεις, ακούς και διαισθάνεσαι. Ακόμη βουίζει στα αυτιά μου η παράκληση γιου πεσόντος όταν επισκεφθήκαμε τον ομαδικό τάφο, δακρυσμένος να μας λέει: «παρακαλώ, μην πατάτε, κάπου εδώ είναι θαμμένος ο πατέρας μου». Έντονα προβάλλει η φυσιογνωμία της γερόντισσας Ερμιόνης Μπρίγκου, της κυράς της Χειμάρρας, της «Μάνας των Πεσόντων», όπως της αποδώσαμε τον τίτλο, όταν την επισκεφθήκαμε να μας λέει στην αυλή της που είναι θαμμένα έξι παιδιά, τα οποία γνώρισε στον πόλεμο, «εδώ έχω φυτέψει δυο μυρτιές για να έχουν ίσκιο τα παιδιά».
 – Είπατε ότι οι πεσόντες στη Βόρεια Ήπειρο είναι 7.976. Από τη Μαγνησία πόσοι είναι;
Οι πεσόντες από τη Μαγνησία ανέρχονται σε 316, οι οποίοι στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι.  onalert

***  ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟΣ Ερντογάν κατά Κούρδων: "Θα τρέχετε να σωθείτε και θα σας κυνηγάμε"...

~  Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα προκαλούν τα λόγια του Ρ. Τ. Ερντογάν εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Βόρεια Συρία, τη στιγμή που συνεχίζει να τους βομβαρδίζει.
Ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του στο συνέδριο του τομέα γυναικών του ΑΚΡ, είπε μεταξύ άλλων:
«Βλέπω τους τρομοκράτες να το βάζουν στα πόδια. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK το βάζει στα πόδια και φεύγει από το Αφρίν. Αυτοί θα το βάζουν στα πόδια εμείς θα τους κυνηγάμε. [...] Δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με την Τουρκία λέγοντας πως έχετε τις ΗΠΑ να σας υποστηρίζουν».
Μάλιστα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το Afrin τελεί υπό κατοχή των Κούρδων κι ότι στόχος της επιχειρήσεως είναι να επιστραφεί στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του.
Τώρα πως το εννοεί ο “σουλτάνος” κανείς δεν γνωρίζει. Γιατί η περιοχή μπορεί να ανήκει στη Συρία κανονικά, όμως ο Ερντογάν έχει μιλήσει πολλές φορές για τα “σύνορα της καρδιάς” του... Με πληροφορίες από TRT

***  ΕΥΓΕ! Οι ΕΛΛΗΝΕΣ του Λονδίνου και του Μάντσεστερ έκαναν ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για τη Μακεδονία...

~ Συλλαλητήρια κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.
Στο Λονδίνο το συλλαλητήριο διεξήχθη από απλούς πολίτες. Συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα με σημαίες, απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο και τραγούδησαν τραγούδια για τη Μακεδονία, είπαν συνθήματα και αποχώρησαν ειρηνικά, υπό βροχή.
Η συγκέντρωση στο Λονδίνο διοργανώθηκε από τον Μιχάλη Αράπη, Νομικό και Αντιπρόεδρο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου και την Πρόεδρο του Δρα. Κική Σονίδου.
Στο Μάντσεστερ οργανώθηκε από μια ανεξάρτητη κίνηση μελών της ελληνικής κοινότητας. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών φορέων.
«Σκοπός των συγκεντρώσεων είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας ώστε απο το Ηνωμένο Βασίλειο να ακουστεί σε ολη την Οικουμένη ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα και μόνο Ελληνική! Η ιστορία και το όνομα της Μακεδονίας δεν παραχωρούνται ούτε είναι διαπραγματεύσιμα!» δήλωσαν οι διοργανωτές. iefimerida.gr

*** ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ο Άσαντ :  "Η Τουρκία συνεχίζει να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ τους ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ"...

~ Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η επίθεση του Τουρκικού στρατού στο Συριακό Afrin σχετίζεται με την πολιτική της Τουρκίας από την αρχή της κρίσης στη Συρία, η οποία, κατά τη γνώμη του, συνίσταται στην «υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων».
"Η Τουρκική επιθετικότητα στο Συριακό Afrin δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική που ακολουθεί το τουρκικό καθεστώς από την πρώτη ημέρα της κρίσης στη Συρία και η οποία βασίζεται κυρίως στην υποστήριξη τρομοκρατικών και τρομοκρατικών ομάδων με διαφορετικά ονόματα", είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την αντιπροσωπεία του Ιρανικού Συμβουλίου για τις Στρατηγικές Εξωτερικές Σχέσεις.
 Με πληροφορίες από SANA

***  Και η Γερμανία κατά της Τουρκικής ΕΙΣΒΟΛΗΣ! "Ανάγκη για ΕΙΡΗΝΗ στην περιοχή"...

~ Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Συρίας σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Το Υπ.Εξ. σημείωσε ότι οι στρατιωτικές αντιπαραθέσεις είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Δαμασκός.
“Παρακολουθούμε με αγωνία τα γεγονότα στα βόρεια της Συρίας. Η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων φέρει κινδύνους [...] Μετά την επιτυχία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους η Συρία χρειάζεται να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της ειρήνης, κι όχι περαιτέρω στρατιωτική αντιπαράθεση”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel.
Πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη προόδου σε πολιτικό επίπεδο.
Προηγουμένως, η Γαλλία ζήτησε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Συρία μετά τα γεγονότα στο Afrin (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα), ενώ να φύγουν οι Τουρκικές δυνάμεις από τη Συρία ζήτησε και το Ιράν (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).  Με πληροφορίες από RT

***  ΦΩΤΙΑ ξέσπασε σε κτήριο στη Θεσσαλονίκη ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συλλαλητήριο...

~  Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία μας ένα διατηρητέο κτήριο στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και λεωφόρου Στρατού τυλίχθηκε στις φλόγες.
Στο σημείο έχουν ήδη σπεύσει 4 οχήματα με 10 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.   Με πληροφορίες από ΕΡΤ

*** Άφευκτη η Ίδρυση Έδρας ΧΥΔΑΙΟΓΛΩΣΣΙΑΣ;...

~ Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Αναρωτιέμαι:
Πως θα ευδοκιμήσει τούτος ο Τόπος με τέτοιους ταγ(γ) ούς ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΥΣ του Κ.Σ (=Κομματικού  Συστήματος, πρώην Π.Σ= Πολιτικού  Συστήματος);
Με άτομα τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι έχουν υποστεί λιπώδη εκφύλιση του εγκεφάλου τους/εγκεφαλική στεατοπυγία;
-Γιατί οι Κυβερνήτες επιλέγουν σε υπουργικούς θώκους του παραταξιακού υποσυστήματος όσους προσομοιάζουν με διανοητικά ΣΤΕΑΤΟΒΡΙΘΕΙΣ τύπους και μάλιστα τους αναθέτουν το  πολύπαθο Υπουργείο Παιδείας;
Μήπως για να διδάξουν ήθος στους νέους; Ή για ασφαλέστερη διάλυση της Παιδείας;
-Αγνοούν οι εξουσιαστές μας ότι μεγαλύτερη σημασία από την εκπαίδευση και εξειδίκευση έχει η καλλιέργεια;
Δασκάλους να διδάξουν έχουμε. Παιδαγωγοί μας λείπουν. Όταν όμως οι δάσκαλοι δρουν αντιπαιδαγωγικά και αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, τότε θα πρέπει να μην βρίσκονται ούτε σε Κυβερνήσεις /Συγκυβερνήσεις, ούτε  στα  Πανεπιστήμια. (Σ.Σ Εναλλακτικά  μπορούν να εργαστούν στον Ιδιωτικό Τομέα ανοίγοντας π.χ εστιατόριο/ταβέρνα :
" ΤΟ ΜΕΖΕ(Δ)ΑΔΙΚΟ".
Θεωρώ πως το μαγαζί θα γνωρίσει μεγάλες πιένες λόγω του κυρίου πιάτου-σπεσιαλιτέ του: "μ έ ζ ε α  κ α π α μ ά". Προτείνονται επίσης τα:                  " λ ι α σ τ ά  α χ α μ ν ά" με έντονο  άρτυμα  ε λ ε ε ι ν ό τ η τ α ς (!).
- Τι συμβαίνει με τους - κατά τεκμήριο ή κατ' εκλογή/ επιλογή  ή βάσει του συστήματος προβολής, προώθησης και ανάδειξης τους - ευφυείς ηγέτες μας;
Είναι δυνατόν παρά την ευφυΐα τους, η οποία ρέει από τους κροτάφους τους, να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν την ακαταλληλότητα αυτών των ατόμων;
(Σ.Σ Δεν καταλαβαίνουν πως ο λαός θα τους χρεώσει την χρησιμοποίηση αχρείαστων αχρήστων και κοινωνικά επιζήμιων ανθρώπων, ωσάν ανομολόγητες  ενδοκομματικές  ισορροπίες και σκοπιμότητες).
- Υπάρχει έλλειμμα ικανών, σοβαρών, αξιοπρεπών, ισορροπημένων, σεμνών προσώπων ή κάποια κατάρα που ρυθμίζει την τοποθέτηση από τους - εκάστοτε - "πολιτικούς" προϊστάμενους, ανεπαρκών και ασύμβατων με την αποστολή του σημαντικότερου (κατά την προσωπική μου αξιολόγηση) Υπουργείου;
Είναι η βάσκανος μοίρα του, η ασχετοσύνη των πολιτικάντηδων, ή μήπως κάτι πολύ χειρότερο: συγκεκριμένο  σχέδιο διάλυσής του (εξαιτίας ιδεοληψιών, απωθημένων, ισοπεδωτικών στοχεύσεων);
- Μέχρι ποίου σημείου επιτρέπεται - κοινωνικά, παιδαγωγικά, αισθητικά - να εξικνείται  η ανοχή μας, ώστε να παραθεωρούμε (κυρίως οι ηγεσίες, τα κόμματα τους) την αναγκαιότητα της αποβολής τους από την Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο;  (Σ.Σ Εκτός και αν στο μεταξύ  έχουν καταφέρει να ιδρυθεί έδρα εκχυδαϊσμού /ΧΥΔΑΙΟΓΛΩΣΣΙΑΣ, οπότε θα την καταλάβουν δικαιωματικά)!
Η αξιοθρήνητη  συμπεριφορά  χυδαιόγλωσσων  Υπουργών - σε μόδα εξελίσσεται όπως φαίνεται - προσβάλλει και εξοργίζει:
 τους φιλάθλους, τους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, τους  πολίτες, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία.
 ΥΓ   Είμαστε άραγε τόσο  εξευγενισμένοι  ώστε να τους απορρίψουμε  ως ξένα σώματα;. Ή  μήπως θα συνεχίσουμε (ιδίως οι ομοϊδεάτες σύντροφοί τους) να τους θαυμάζουμε, να τους χειροκροτούμε και να τους επανεκλέγουμε;

*** ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ- Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΙΣΟΣ.

~  ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ- Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ  ΜΙΣΟΣ.
 Γράφει ο  Ιωάννης Μπαλτζώης*
 «Η Γεωπολιτική επέστρεψε και επέστρεψε με εκδικητική διάθεση, μετά από διακοπές που πήραμε από την Ιστορία, στην αποκαλούμενη μεταψυχροπολεμική περίοδο». Αντιστράτηγος H. R. McMaster, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ
Γεωπολιτική κατά  τον  καθηγητή  Μάζη, «είναι  εκείνη  η  γεωγραφική, αναλυτική  μέθοδος  που  ασχολείται  με  τη  μελέτη  και  την  καταγραφή  της  κατανομής ισχύος και του ελέγχου των σφαιρών επιρροής στον πλανήτη »
Άρα, όλα όσα παρακολουθούμε στις σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι Γεωπολιτική και προβολή ισχύος!!
Η σχέση των δύο χωρών Τουρκίας και Ισραήλ δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει βάθος αιώνων  και είναι ισχυρή και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.  Θα εξηγήσω παρακάτω τους ισχυρούς δεσμούς των δύο λαών.
Θα αναφερθούμε με χρονολογική σειρά στις σχέσεις των δύο κρατών:
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ
1949 :28 Μαρτίου Επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ από την Τουρκία, η οποία  ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ!
Η Ελλάδα αποφασίζει να προβεί σε de facto αναγνώριση το 1949, αλλά επιβραδύνει για 42 ολόκληρα χρόνια την πολυπόθητη de jure αναγνώριση, το 1990!
1950: 4 Ιουλίου Το πρώτο πολιτικό βήμα μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας.
1951:5 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία “αεροπορικών...μεταφορών”
1958 :28 Αυγούστου Ο πρωθυπουργός Ben Gurion μαζί με την Υπεξ Golda Meir τον υφυπουργό εξωτερικών Simon Perez και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Zvi Zur πέταξαν προς την Άγκυρα για να συναντηθούν με τον Menderes. H Toυρκία για να δικαιολογήσει αυτή την επίσκεψη στις Ισλαμικές χώρες δήλωσε ότι το αεροσκάφος της EL-AL προσγειώθηκε στην Άγκυρα λόγω μηχανικής βλάβη
1960: 18 Μαρτίου Υπογράφηκε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
1967 :Έναρξη αραβοϊσραηλινού πολέμου όπου η Τουρκία πήρε το μέρος των αραβικών χωρών και δεν επέτρεψε την χρήση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην Τουρκία από τους Αμερικανούς για να μην παράσχουν μέσω αυτών βοήθεια προς το Ισραήλ
1975:10 Νοεμβρίου. Η Τουρκία ψήφισε μαζί με τις υπόλοιπες Ισλαμικές χώρες υπέρ του υπομνήματος που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, το οποίο ανέφερε ότι ο σιωνισμός είναι ένα είδος ρατσισμού (φυλετισμού).
1980:30 Ιουλίου Η βουλή του Ισραήλ υπερψήφισε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ανακήρυξε ως παντοτινή πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία αποδοκίμασε αυτό το νομοσχέδιο και ζήτησε την ακύρωση του.
26 Νοεμβρίου Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έφτασαν στο κατώτερο επίπεδο που υπάρχει δηλαδή στο επίπεδο 2ου γραμματέα πρεσβείας.
1985: 27 Μαρτίου Κατά την διάρκεια επίσκεψης του Turgut Ozal στην Αμερική μαζί με τον τότε Υπεξ Vahit Halefoglu συναντήθηκε μυστικά με το εβραϊκό λόμπι.
1992:Άρχισαν οι συνομιλίες του Όσλο, όπου η Τουρκία, αναβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις σε επίπεδο πρέσβη ταυτόχρονα με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
1994: 24 Ιανουαρίου Ο Ezer Weizman ήταν ο πρώτος Ισραηλινός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Τουρκία ο οποίος υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών που αφορούσαν την αγορά νερού και την συνεργασία στον στρατιωτικό και τουριστικό τομέα.
31 Μαρτίου Υπογράφηκε συμφωνία ασφάλειας και διαβάθμισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
3 Νοεμβρίου Η Tansu Ciller μαζί με μια αντιπροσωπία 56 ατόμων επισκέφθηκε το Ισραήλ.
1996 : 23 Φεβρουαρίου Υπογράφηκε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
1999. 25 Νοεμβρίου Ο Ehud Barak ήταν ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία ύστερα από 41 χρόνια.
1999. Η αρχή της ρήξης.  Η επίθεση του πρωθυπουργού Ερντογάν κατά του προέδρου Σιμόν Πέρες στο Νταβός.
2010. Στολίσκος Ελευθερίας και το πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ. Η πλήρης κατάρρευση των σχέσεων.
2013. Η συγγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν.
2013-Σήμερα. Ψυχρές έως ανύπαρκτες.
Η σχέση των δύο κρατών χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
Α Περίοδος: 1948- 1996. Χαρακτηρίζεται ως περίοδος ομαλότητας, καλών γενικά σχέσεων, σταδιακή ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.
Β’ Περίοδος: 1996-2009. Η περίοδος του μεγάλου έρωτα, της στρατηγικής συμμαχίας, στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας και της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων και των μεγάλων αγορών .
Γ’ Περίοδος. 2009-Σήμερα.  Η Μεγάλη Ρήξη και της άκρατης επιθετικότητας της Τουρκίας κατά του Ισραήλ.
Η ΡΗΞΗ
Όλα τα παραπάνω έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ αλλά και στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες έχουν βαθιές ρίζες και μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές, τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.
Να υπογραμμίσουμε ότι η αλλαγή αυτή, κομβικά σημεία της οποίας ήταν το “one minute” του Νταβός (2009) και το όλο ζήτημα του πλοίου Μαβί Μαρμαρά (2010), παρά την αποδοχή από την κυβέρνηση Ερντογάν του ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδα στο Κιουρετζίκ της Μαλάτειας, το οποίο ενισχύει και την προστασία του Ισραήλ απέναντι σε μουσουλμανικούς πυραύλους, έχει επηρεάσει και τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
2009. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΤΑΒΟΣ- Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Ο Ερντογάν, μετέχοντας σε πάνελ, εκνευρίστηκε, καθώς δεν θεώρησε ότι δεν του δόθηκε χρόνος για να απαντήσει σε παρέμβαση του Ισραηλινού προέδρου για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα. “Σκοτώνετε ανθρώπους” φώναξε αποχωρώντας από την αίθουσα. “Θα κάνατε το ίδιο αν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη”, απάντησε ο Πέρες.
2010-ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ- Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ
Η υπόθεση του στολίσκου  ελευθερίας (FREEDOM FLOTILLA) συνέβη το 2010 και  είχε τραγικά αποτελέσματα. Τότε υπό την αιγίδα, υποστήριξη και σχεδιασμό της Τουρκίας, με «όχημα» την «ανθρωπιστική» οργάνωση ΙΗΙ, που εκμεταλλεύτηκε αγνούς ακτιβιστές από διάφορες χώρες και με τις προσωπικές εντολές του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, που ήθελε να επιδείξει την ηγεμονική πολιτική του και το (δήθεν) ενδιαφέρον του για το Παλαιστινιακό ζήτημα, ο πρώτος στολίσκος ελευθερίας, με 6  πλοία και με επικεφαλής το τουρκικό πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ απέπλευσε προς την Γάζα, για να άρει, με το έτσι θέλω, τον ναυτικό αποκλεισμό, που είχε επιβάλει το Ισραήλ.   Τότε αγνοώντας τις υποδείξεις του Ισραηλινού ναυτικού να σταματήσουν και να μην προχωρήσουν, αρνήθηκαν να αλλάξουν πορεία, οπότε  δέχθηκαν επίθεση Ισραηλινών κομάντος, (της περίφημης μονάδας  SAYERET 13), οι οποίοι  κατέλαβαν το πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ με τραγικό απολογισμό 9 τούρκους πολίτες νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η κατάληψη δεν ήταν εύκολη, καθόσον όταν οι Ισραηλινοί κομάντος με Ε/Π κατέβηκαν στο κατάστρωμα του ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ, δέχθηκαν επίθεση από τους επιβαίνοντες στο πλοίο, με σιδηρολοστούς, μαχαίρια , ξύλα κλπ, αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να ανοίξουν πυρ, με τραγικά αποτελέσματα.

Το πλοίο ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ.
Το περιστατικό αυτό κατέστρεψε ολοσχερώς τις Ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις και έκτοτε παραμένουν έτσι, ανύπαρκτες έως εχθρικές. Το 2011 έγινε προσπάθεια ξανά με νέο στολίσκο, η οποία είχε άδοξο τέλος όταν τα ελλιμενισμένα πλοία του στολίσκου σε Ελληνικό λιμάνι, υπέστησαν δολιοφθορά και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, δόθηκε στον ΟΗΕ, η έκθεση της επιτροπής Πάλμερ (πρόεδρος της επιτροπής ο Σουηδός διπλωμάτης Πάλμερ),  που δημιουργήθηκε  με εντολή του ΟΗΕ, με σκοπό να εξετάσει την ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου ελευθερίας. Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης Πάλμερ, έκρινε ότι  το Ισραήλ δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με την Συνθήκη του Σαν Ρέμο (1920) , πλην όμως έκανε χρήση υπερβολικής βίας.
ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
Ενδεικτικά σταχυολογούμε ορισμένα χαρακτηριστικά:
Ο Ερντογάν τον Μάρτιο 2013,  θεώρησε τον σιωνισμό εφάμιλλο του ρατσισμού και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βιέννη.
Δημοσίευμα της Washington Post (2013), που αφορούσε  την κατάδοση Ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας στο Ιράν. Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να προέβη, κατά τους πρώτους μήνες του 2012 στην αποκάλυψη στις Ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, της ταυτότητας δέκα (10) Ιρανών υπηκόων που είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις με πράκτορες της Μοσάντ, εντός της Τουρκικής επικράτειας και φυσικά είχαν καταγραφεί από την ΜΙΤ. Με την κίνηση αυτή της Άγκυρας, που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση του Ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας στο Ιράν, περιγράφεται από «καλά πληροφορημένες» πηγές, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ignatius, ως μια πολύ σημαντική απώλεια πληροφοριών για το Ισραήλ και ως μια ακόμη «προσπάθεια πλήγματος του Ισραήλ» από την Τουρκία.
Παρεμβάσεις συνεχώς του Ερντογάν, κατηγορώντας το Ισραήλ για κάθε γεγονός που συμβαίνει και αφορά το Ισραήλ. Ενδεικτικά, τελευταία το 2017, για τα γεγονότα στο Όρος του Ναού, (Χαράμ αλ Σαρίφ)  και πρόσφατα μετά την απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπου συγκάλεσε στην Κων-λη Παν-Ισλαμική Σύνοδο και αυτό-χρίσθηκε  Σημαιοφόρος των Μουσουλμανικών κρατών για την αλλαγή της απόφασης, καθώς και η πρωτοβουλία του να φέρει το θέμα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πραγματικά κατήγαγε μοναδική νίκη κατά των ΗΠΑ, αφού 135 κράτη υπερψήφισαν την πρόταση της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα!!!Κατά την άποψή μας ήταν μέγα διπλωματικό λάθος, θα μπορούσαμε κάλλιστα να απέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον Σουλτάνο στα επικίνδυνα διπλωματικά του παίγνια. Και από την άλλη να στραφούμε κατά φίλων και στενών συμμάχων, όπως είναι σήμερα για την Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ (2013)

Toν  Μάρτιο 2013, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιέσθηκε αφόρητα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και απολογήθηκε τελικά τηλεφωνικώς, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Η συγγνώμη Νετανιάχου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ, ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο Ισραήλ, με πρώτο επικριτή τον σημαντικό εταίρο τον Αβιγνορ Λίμπερμαν ( τότε ΥΠΕΞ και νυν ΥΠΕΘΑ ), με το επιχείρημα ότι είναι εκτός του πνεύματος της  «Ορθής  Οδού», του Γιτζάκ Ράμπιν, που αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους Ισραηλινούς.
Η ΟΡΘΗ ΟΔΟΣ
Το 1967, μετά τον νικηφόρο Πόλεμο των Έξι Ημερών, ο Γιτζάκ Ράμπιν εκφώνησε μία ομιλία,  που έμεινε γνωστή στην ιστορία,  ως «Η ορθή οδός». Στην ομιλία του αυτή ο Ράμπιν,   απότισε φόρο τιμής στην ηθική διαγωγή των IDF [Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων] κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης σύρραξης, η οποία «ξεκινά με το πνεύμα και τελειώνει με την πνεύμα».
Σύμφωνα λοιπόν  με τον Ράμπιν, οι θυσίες και η αδελφοσύνη των Ισραηλινών στρατιωτών δεν ήταν το αποτέλεσμα της μαχητικότητάς τους,  αλλά προέκυψαν από την επίγνωση του γεγονότος ότι ο αγώνας τους ήταν δίκαιος και από τη συνειδητοποίηση του ρόλου τους και του καθήκοντός τους , που ήταν η  «διασφάλιση της ύπαρξης του Ισραηλινού έθνους στην πατρίδα του, στο πατρογονικό Yeretz Israel». Η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η νίκη, είτε σε πολιτικό είτε σε στρατιωτικό επίπεδο, επιτυγχάνεται από εκείνους που πιστεύουν εντονότερα στην ορθότητα του αγώνα τους  και που διατηρούν  βαθιά πίστη και πεποίθηση ότι πράττουν το ορθό και δίκαιο.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
Από τότε μέχρι σήμερα η  περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, με ακυρώσεις συμβολαίων αγοράς ισραηλινού πολεμικού υλικού, αιχμηρές δηλώσεις του Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων κατά του Ισραήλ και καυστικές απαντήσεις των Ισραηλινών ηγετών. Οι δύο από τους τρεις όρους που είχε θέσει η Τουρκική πλευρά για την εξομάλυνση των σχέσεων και σχετίζονται με τα γεγονότα του 2010 ( δηλαδή έκφραση επίσημης συγνώμη από το Ισραήλ και καταβολή αποζημίωσης προς τα θύματα), είχαν ήδη γίνει αποδεκτοί και έχουν υλοποιηθεί, όπως και ο βασικός όρος της Ισραηλινής πλευράς (περιορισμός των δραστηριοτήτων της Χαμάς και απομάκρυνση ηγετικών στελεχών της από το έδαφος της Τουρκίας).  Όμως ο τρίτος όρος της Τουρκίας, που αφορά την άρση  του αποκλεισμού των Παλαιστινίων της Γάζας, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή από το Ισραήλ, εκτιμάται ότι σχετίζεται ευθέως με την φιλοδοξία της Τουρκίας για απόκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου στα ισλαμικά κράτη, μέσα από την «επίσημη» αναγνώρισή της ως προστάτη των Παλαιστινίων.
ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τι είναι αυτό που συνδέει ιδιαίτερα και στενά το Εβραικό έθνος με την Τουρκία και έχει δεσμούς αιώνων. Ας το δούμε αναλυτικότερα.  Οι Οθωμανοί, έβλεπαν στο πρόσωπο των Εβραίων έναν σύμμαχο, που τους καλύπτει  το τεράστιο οικονομικό και πνευματικό έλλειμμα που είχαν έναντι των χριστιανών, οπότε είδαν με καλό μάτι την εγκατάσταση στις οθωμανικές κτήσεις των διωκόμενων Εβραίων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής στάσης της Υψηλής Πύλης, ήταν η μεγάλη βοήθεια που παρείχε το 1492 μ.Χ. ο σουλτάνος Μπαγιαζίτ στους Εβραίους της Ισπανίας, οι οποίοι διωγμένοι από την Ιερά Εξέταση, ώστε αυτοί οι «Σεφαραδίτες» διωκόμενοι  Εβραίοι να μεταφερθούν δια θαλάσσης και να εγκατασταθούν στις οθωμανοκρατούμενες πλέον πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Μαγνησία, Προύσσα, Καλλίπολη, Αμάσεια, Πάτρα, Λάρισσα, Μοναστήρι και αλλού.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η φράση του Μπαγιαζίντ, ο οποίος, αναφερόμενος στο διάταγμα του βασιλιά της Ισπανίας με το οποίο οι Εβραίοι ήταν υποχρεωμένοι ή να ασπαστούν τον Ρωμαιοκαθολικισμό ή να φύγουν από την Ισπανία, φέρεται να είπε: «Αυτόν τον Βασιλιά πώς μπορείτε να τον αποκαλείτε έξυπνο και λογικό Φερδινάρδο, όταν κάνει φτωχή τη δική του χώρα και τη δική μας πλούσια;» Η σχέση αυτή έχει όνομα μερικούς αιώνες αργότερα  και ονομάζεται Ντονμέδες.
ΟΙ ΝΤΟΝΜΕΔΕΣ
Οι ρίζες τους πάνε πίσω στο 1680.
Τότε ο Σαμπατάϊ Ζεβί (Sabbatai Zvi) ανακηρύσσει τον εαυτό του εβραϊκό Μεσσία στη Θεσσαλονίκη. Ηγείται χιλιάδων Εβραίων οπαδών του σε μια έξοδο προς στην Παλαιστίνη. Στο δρόμο ο Ζεβί γίνεται μουσουλμάνος, για να γλυτώσει την ποινή του θανάτου από το Σουλτάνο. Το 1716 μια ομάδα που ονομάζεται “Donmeh” σχηματίζεται στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον διάδοχο του Σαμπατάϊ Ζεβί τον  Baruchya Russo. Έτσι λοιπόν από τότε οι κρυπτοεβραίοι ονομάζονται στην Τουρκία  Ντονμέδες (“Donmeh”)

Sabbatai Zvi
Οι  Ντονμέδες απετέλεσαν την αφρόκρεμα του νέου τουρκικού κοσμικού εθνικού κράτους, που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ, καθώς κράτησαν τα σκήπτρα στον χώρο της οικονομίας, των ΜΜΕ, της πολιτικής, του στρατού, αλλά και της διανόησης. Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πολλοί Τούρκοι ερευνητές, διαμορφώνουν, συχνά παρασκηνιακά, την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.  Για τον ίδιο τον «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ, έχει υποστηριχτεί πολλές φορές στην ίδια την χώρα του, κυρίως από Τούρκους Ισλαμιστές, ότι ήταν Ντονμές. Η κυριότερη σύντροφος του Κεμάλ και η εμψυχωτής του τουρκικού εθνικισμού που θα σημαδέψει την καριέρα του Τούρκου ηγέτη, η δυναμική και δραστήρια γυναίκα, η Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ, που λατρεύεται σαν μεγάλη ηρωίδα στην σημερινή Τουρκία, ήταν Ντονμέ. Τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχουν δει το φως της δημοσιότητας ορισμένα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία,  το εβραϊκό στοιχείο και η γνωστή ομάδα των Ντονμέδων ή Σαμπεταϊστών, είχαν κυριαρχήσει μετά τον πόλεμο  του 1921-22. Σήμερα οι κρυπτοεβραίοι στην Τουρκία, δηλαδή οι Ντονμέδες υπολογίζονται σύμφωνα με τουρκικά στοιχεία, περίπου στο ενάμιση εκατομμύριο και φυσικά αποτελούν και ανήκουν στην οικονομική, πνευματική και πολιτική ελίτ της Τουρκίας.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.
Το Ισραήλ για την ασφάλειά του και την στρατηγική αποτροπή, από καιρό αναζητούσε το στρατηγικό του βάθος που του έλειπε, λόγω της γεωγραφίας και προσπάθησε κατ’ αρχήν να συμπτύξει στρατηγική συμφωνία με την Ελλάδα, το 1993, πλην όμως η προσπάθειά του δεν ευοδώθηκε, λόγω της επιφυλακτικής έως εχθρικής στάσης που διατηρούσε η Ελλάδα, η οποία ήταν προσανατολισμένη προς τον Αραβικό κόσμο. Ο χώρος δυτικά του Ισραήλ, η Ανατολική Μεσόγειος μέχρι τα Ελληνικά νησιά (Δωδεκάνησος και Κρήτη) ήταν ο απολύτως απαραίτητος για την αμυντική του θωράκιση και την στρατηγική του αποτροπή. Το μόνο που πέτυχε ήταν μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, έναν πρώτο βήμα αλλά πολύ σημαντικό για την εξάλειψη της αμφιβολίας και της επιφυλακτικότητας.  Έτσι  το Ισραήλ, με την προτροπή του φιλοτουρκικού λόμπι που υπάρχει και είναι λίαν ισχυρό στο Ισραήλ, αλλά και την ουσιαστική βοήθεια των Ντονμέδων, στράφηκε προς την Τουρκία και υπέγραψε μια σημαντικότατη μυστική  στρατηγική συμφωνία το 1996, η οποία δεν είναι πλήρως γνωστή. Ο ομιλών, ως ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, κατόρθωσε το 2002 να πληροφορηθεί μόνο δύο σημαντικά άρθρα της εν λόγω συμφωνίας: Το ένα αφορούσε την δυνατότητα του ενός κράτους να κάνει χρήση όλων των υποδομών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων του άλλου κράτους σε περίπτωση πολέμου. Το άλλο αφορούσε την μεταστάθμευση από τον καιρό της ειρήνης 7 Ισραηλινών Α/Φ F-15Ι σε κάποια αεροπορική βάση της ΝΑ Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, έμφορτα βομβών, έτοιμα να εκτελέσουν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών  εγκαταστάσεων του Ιράν, όταν αποφασιστεί και ιδιαίτερα αν το Ιράν πλησίαζε στην ολοκλήρωση κατασκευής ατομικής βόμβας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ- ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Όλα αυτά μέχρι το 2009. Μετά η ρήξη έγινε οριστική και οι σχέσεις καταστράφηκαν πλήρως. Παρ’ όλα αυτά και παρά  την φοβερή επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών αυτά τα χρόνια, οι αξιότιμοι προεδρικοί φίλοι του προέδρου της Τουρκίας συνεχίζουν το εμπόριο με το Ισραήλ και ο ίδιος ο Ερντογάν και η οικογένειά του έχουν οικονομικά οφέλη. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι άνθισε το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ και ακόμα και σήμερα, οι Τουρκικές Αερογραμμές εκτελούν έως και 10 πτήσεις την ημέρα από και προς Ισραήλ, ακόμα και τον χειμώνα, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες πάνε και έρχονται!

Κατά την εκτίμησή μου, ο Ερντογάν απέτυχε στον σχεδιασμό του να θεωρηθεί ηγέτης του Αραβικού κόσμου, καθόσον οι Άραβες τον θεωρούσαν περισσότερο φίλο του Εβραϊκού Κράτους παρά δικό τους.  Πλέον αυτοπαρουσιάζεται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ και έχει κάνει περισσότερες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον των Εβραίων απ’ ότι όλοι οι Άραβες μαζί. Θεωρεί πλέον ότι η εχθρότητά του εναντίον του Ισραήλ του προσθέτει πόντους στον αγώνα του, για να αναδειχθεί τώρα σε Πανισλαμικό ηγέτη, αφού απέτυχε να αναδειχθεί Παναραβικός ηγέτης. Έτσι τώρα το Ισραήλ είναι το όχημα για να επιτύχει τα σχέδιά του, αλλά και πάλι θα αποτύχει. Το Εβραϊκό Κράτος είναι ο κατάλληλος στόχος για όλους όσους ονειρεύονται να ηγηθούν του Μουσουλμανικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι με λίγα λόγια, ο «σάκος του μποξ, για την επίτευξη του στόχου, αλλά με το Ισραήλ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.
Απ’ εκεί και πέρα  άλλοι λόγοι θα μπορούσαν να αναζητηθούν στην ψυχοπαθητική προσωπικότητά του Ερντογάν. Αλλάζει τόσο εύκολα και γρήγορα θέσεις και απόψεις, που προκαλεί τρόμο. Όσοι τον παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και αναλύουν αυτή τη ψυχοπαθητική προσωπικότητά του, δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευσή του, η οποία κυριαρχήθηκε από το φανατικό Ισλάμ και από ένα άρρωστο αντισημιτισμό, αφού ο πρώτος μέντοράς του στα αρχικά του στάδια, ήταν ο Γκιουλέν, που μισεί το Εβραϊκό έθνος, ασχέτως τώρα αν ο Ερντογάν τον έχει ανακηρύξει, ως  τον μεγαλύτερο εχθρό του.
Σε ότι αφορά τώρα το Ισραήλ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ και καιρό το Ισραήλ σχεδιάζει το μέλλον έχοντας έξω από το ραντάρ του την Τουρκία, αν και οι εμπορικές, καθόσον  και οι οικονομικές σχέσεις, δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου. Το Ισραήλ  παίζει το δικό του παιγνίδι, έχει υπομονή -όπως μας έχει συνηθίσει- και θα κτυπήσει την κατάλληλη στιγμή. Έχει επιλέξει τους συμμάχους του στην περιοχή, με πιο βασικούς  τους Κούρδους, με τους οποίους διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις.  Έχει δημιουργήσει ακόμη μια ισχυρή συμμαχία με την ηγέτιδα δύναμη του Σουνιτικού κόσμου, την Σαουδική Αραβία, μαζί με την Αίγυπτο και τα  ΗΑΕ,  που εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα τους συνδέει και η αντι - Ιρανική πολιτική τους. Πλέον αυτών, έχει αποκτήσει πλέον  και το στρατηγικό βάθος (και όχι μόνο) που αναζητούσε από την αρχή,  με την (μυστική, ναι μυστική) στρατηγική συμφωνία Ελλάδος – Ισραήλ, που υπογράφηκε  το 2011 !
Ακόμη με την δημιουργία του ισχυρού (οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικού) πλέον άξονα Ιερουσαλήμ-Λευκωσία-Αθήνα, την  Τριμερή όπως ονομάζεται, που στην πραγματικότητα είναι Τετραμερής (με την προσθήκη της Αιγύπτου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον άξονα Αθήνα, Λευκωσία, Κάϊρο)  και που  θα γίνει μελλοντικά και Πενταμερής (με την προσθήκη της Ιορδανίας), έχει εξασφαλίσει στρατηγικές και οικονομικές συμμαχίες ισχυρότατες με μελλοντική προοπτική. Θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο,  η δημιουργία του  αγωγού  Υ/Δ East Med, ο οποίος  θα αποτελέσει τελικά τον  αγωγό της Φιλίας και της  Συνεργασίας και των Ισχυρών Δεσμών και εδώ το καταπληκτικό,  μεταξύ των τριών αρχαιοτέρων λαών της Ανατολικής Μεσογείου, των Ελλήνων, των Αιγυπτίων και των Εβραίων.

East Med
Θα πρέπει ακόμη να  συνυπολογίσουμε, την νέα Αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως ήδη διαμορφώνεται,  όπου καθιστά πλέον  το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, τους νέους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή,  όπου σε συνδυασμό δε με τις  καταστραμμένες πλέον σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ , καθόσον με τις περίεργες και ανίερες συμμαχίες της Τουρκίας με Ρωσία  και  Ιράν, καθώς  και την αγορά «απαγορευμένου» Ρωσικού οπλισμού , το αποτέλεσμα φαίνεται προδιαγεγραμμένο για την σημερινή Τουρκία.
Μια Τουρκία που ο ηγέτης  της και νυν Σουλτάνος απέτυχε να την οδηγήσει στο Νεοοθωμανικό όνειρο που σχεδίαζε, με το Νταβουτόγλειο  στρατηγικό βάθος των μηδενικών προβλημάτων, που τελικά κατέληξε σε μηδενικούς φίλους σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα περικυκλωμένη από κατακτημένους λαούς και κράτη, στα οποία χρωστάει εδάφη και αίμα, αντιμετωπίζει την ρομφαία της ιστορικής δικαιοσύνης. Η  ψευδαίσθηση, ιδίως της πολιτικής Ομπάμα,  ότι  η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει έναν μεταρρυθμιστικό ρόλο στην Μέση Ανατολή, διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας. Έδωσε τελικά μια άλλη εικόνα, αυτή ενός κράτους-συνωμότη που ανακατεύεται όλο και περισσότερο στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων του και  συγκρούεται με την αμερικανική στρατηγική , που συvεργάζεται και ενισχύει Ισλαμιστές τρομοκράτες   και για αυτό τελικά  θα τιμωρηθεί.
Τελειώνοντας εκτιμώ και με βάση τα ανωτέρω, ότι ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, σίγουρα δεν κοιμάται ήσυχα τα βράδια… Γνωρίζει ότι οι αυταρχικοί ηγέτες αργά η γρήγορα  έχουν πάντα ένα βίαιο τέλος…
Στο ερώτημα αν θα ξαναφτιάξουν οι σχέσεις των δύο χωρών, Τουρκίας και Ισραήλ; Εκτιμώ ναι, αλλά  στην  μετά τον Ερντογάν εποχή. Μέχρι τότε θα πρέπει εμείς ως Ελλάδα, να ενδυναμώσουμε την συμμαχία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο, για την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά και το κυριότερο για την ζητούμενη στρατηγική αποτροπή, που σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητη για την πατρίδα   από ποτέ!.
* O    Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της  ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.
Σημείωση: Η παραπάνω διάλεξη δόθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την 12 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ημερίδος, που διοργανώθηκε με θέμα: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ».

***  Ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1973 (Α΄ Μέρος)

~  Ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1973 {1} (Α΄ Μέρος)
«Το μυστικό όπλο του Ισραήλ στους πολέμους κατά των Αράβων, είναι το ότι δεν έχουμε που να καταφύγουμε σε περίπτωση ήττας». Γκόλντα Μεΐρ (Η Πρωθυπουργός του Ισραήλ 1969-1974)
Το χρονικό διάστημα από 6 έως 25 Οκτ. 1973, το Ισραήλ πολέμησε εναντίον της Αιγύπτου και της Συρίας, τις οποίες ενίσχυσαν με στρατιωτικές δυνάμεις: η Ιορδανία, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, η Λιβύη, η Τυνησία και η Κούβα. Το Ισραήλ υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, ενώ οι Αραβικές χώρες από την ΕΣΣΔ. Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν κυρίως στην περιοχή της διώρυγος του Σουέζ στην χερσόνησο του Σινά και στα υψώματα του Γκολάν στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ. Οι Ισραηλινές δυνάμεις αριθμούσαν 400.000 άνδρες, υποστηριζόμενες από 1.700 άρματα μάχης, 940 πυροβόλα και 440 αεροσκάφη{ 2}. Οι Αραβικές χώρες διέθεταν 1 εκατ. άνδρες, 3.500 άρματα μάχης, 1.700 πυροβόλα, 452 αεροσκάφη και 150 πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών πυραύλων. Οι Αραβικές χώρες επετέθησαν αιφνιδιαστικώς εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο 6 Οκτ. 1973,  κατά την ημέρα του Γιομ Κιπούρ (Ημέρα Εξιλεώσεως) {3}, τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ιουδαίων.
Ο Πόλεμος της Εξιλεώσεως

Η Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μεΐρ.

 
 
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ.
Ο πόλεμος του 1973 υπήρξε η απάντηση των Αραβικών κρατών  για την ήττα που υπέστησαν στον πόλεμο των 6 ημερών (5 Ιουν. 1967 ), κατά τον οποίο το Ισραήλ συνέτριψε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου στην Χερσόνησο του Σινά, της Ιορδανίας στην δυτική όχθη του Ιορδανού ποταμού και της Συρίας στα υψώματα του Γκολάν. Η αεροπορία του Ισραήλ διέλυσε εντός της πρώτης ημέρας τις εχθρικές αεροπορίες. Το 1967 τα αραβικά κράτη ήθελαν να «εξαφανίσουν» το Ισραήλ. Το 1973 η Αίγυπτος και η Συρία επεδίωξαν να ανακαταλάβουν απολεσθέντα εδάφη, ενώ η Ιορδανία επέλεξε να ενισχύσει στρατιωτικά την Συρία και να μην επιτεθεί κατά του Ισραήλ. Η ΕΣΣΔ εφοδίασε την Αίγυπτο και την Συρία με πολεμικό υλικό και τις εκπαίδευσε στο σοβιετικό δόγμα πολέμου.
Η Αιγυπτιακή Επίθεση

Χάρτης της διαβάσεως της διώρυγας του Σουέζ από τις αιγυπτιακές δυνάμεις.
Στις 14:00, της 6η Οκτ. 1973, 240 αιγυπτιακά αεροσκάφη και 1.700 πυροβόλα, έριψαν κατά των Ισραηλινών δυνάμεων της ανατολικής όχθης, πάνω από 3.000 τόνους βλημάτων σε διάστημα μίας ώρας. Το αιγυπτιακό μηχανικό έστησε 10 πλωτές γέφυρες για την διεκπεραίωση των αρμάτων και των οχημάτων. Το αιγυπτιακό σχέδιο επιχειρήσεων προέβλεπε την βίαια διάβαση της διώρυγος του Σουέζ με 2 στρατιές. Η 2α Στρατιά επιτέθηκε με 3 μεραρχίες πεζικού σε πρώτο κύμα, με τομέα ενεργείας το τμήμα της διώρυγος βορείως της Μεγάλης Πικρής Λίμνης έως το Πόρτ Σάιντ, ενώ η 3η στρατιά με 2 μεραρχίες πεζικού, νοτίως της Μεγάλης  Πικρής Λίμνης μέχρι το Σουέζ. Οι αιγυπτιακές μονάδες πεζικού ήσαν εφοδιασμένες με πλήθος αντιαρματικών όπλων τελευταίας γενεάς. Οι συμμετέχουσες στην επιχείρηση δυνάμεις υπερέβησαν τους 200.000 άνδρες και τα 1.200 άρματα μάχης. 50 πυροβολαρχίες πυραύλων εδάφους αέρος αλλά και  πλήθος τετράδυμων αντιαεροπορικών πολυβόλων, προστάτευαν τις χερσαίες δυνάμεις από την εξαιρετικά αποτελεσματική Ισραηλινή αεροπορία {4}. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ πίστευε ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα εξιλεώνονταν για την ήττα του 1967 και θα ανάγκαζε το Ισραήλ αποδώσει στην Αίγυπτο την χερσόνησο του Σινά. Οι Ισραηλινοί απέτυχαν να αναχαιτίσουν τους Αιγυπτίους και υπεχώρησαν αναμένοντες την άφιξη στο μέτωπο των μονάδων που επιστρατευόντουσαν. Κατά την έναρξη του πολέμου οι Ισραηλινοί διέθεταν για την άμυνα του Σινά, μία τεθωρακισμένη μεραρχία και 16 οχυρά που είχαν κατασκευάσει κατά μήκος της διώρυγος.
Η Ισραηλινή Αντίδραση

Αιγυπτιακά άρματα και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.
Μετά την ολοκλήρωση της επιστρατεύσεως, οι Ισραηλινοί αντελήφθησαν ότι δεν μπορούσαν να απωθήσουν τις Αιγυπτιακές δυνάμεις στην δυτική όχθη και θα έπρεπε να διασχίσουν την διώρυγα προκειμένου να τις υπερφαλαγγίσουν. Στην δυτική όχθη οι Αιγύπτιοι διατηρούσαν 2 τεθωρακισμένες μεραρχίες και 3 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες (συνολικά 900 άρματα μάχης) ως εφεδρείες των δύο στρατιών. Ο αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Σάαντ ελ Ντιν Αζλί ήθελε οι δυνάμεις αυτές να παραμείνουν στην Δυτική Όχθη και να χρησιμοποιηθούν αναλόγως της εξελίξεως των επιχειρήσεων. Ο Υπουργός Αμύνης της Αιγύπτου Στρατηγός Άχμεντ Ισμαΐλ Αλί, απαιτούσε να περάσουν στο Σινά και να συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς καταστροφή του εχθρού και διεύρυνση του προγεφυρώματος. Ο Σαντάτ πιεζόταν από τον Σύριο πρόεδρο Άσαντ να ασκήσει πίεση στους Ισραηλινούς προκειμένου να ανακουφίσει τον σκληρά δοκιμαζόμενο συριακό στρατό στα υψώματα του Γκολάν. Ο Ισμαΐλ Αλί, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του Σαντάτ, διέταξε απευθείας τις τεθωρακισμένες δυνάμεις να μετακινηθούν στην ανατολική όχθη, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον Αζλί  αυτό υπήρ-ξε το ολέθριο σφάλμα της Αιγύπτου κατά την διάρκεια του πολέμου. Την 14η Οκτ. 1973 ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες αρματομαχίας της παγκοσμίου ιστορίας (εξαιρουμένης της μάχης του Κουρσκ κατά τον Β΄ΠΠ), στην οποία συμμετείχαν πλέον των 2.000 αρμάτων μάχης. Οι Αιγύπτιοι πολέμησαν γενναία αλλά ηττήθηκαν, στερούμενοι της προστασίας της πυραυλικής αντιαεροπορικής ομπρέλας. Επιπλέον διέσπειραν τις δυνάμεις τους επιτιθέμενοι επί ευρέως μετώπου. Οι Αιγύπτιοι έχασαν 270 άρματα, ενώ οι Ισραηλινοί μόνο 10. Η μάχη αυτή υπήρξε το σημείο καμπής στο πόλεμο του Σινά.
Η Διάβαση των Ισραηλινών

Χάρτης της Ισραηλινής διαβάσεως του Σουέζ.
Την 01:35 της 16ης Οκτ., δέκα ημέρες μετά την Αιγυπτιακή επίθεση το πρώτο κύμα ισραηλινών στρατευμάτων διέσχισε την διώρυγα, βορείως της Μεγάλης Πικρής Λίμνης, αιφνιδιάζοντας πλήρως του Αιγύπτιους. Οι ισραηλινοί επεδίωξαν να αποκόψουν την 3η αιγυπτιακή στρατιά και να καταστρέψουν τις πυροβολαρχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων. Η τεθωρακισμένη μεραρχία του Υποστρατήγου Αριέλ Σαρόν ηγήθηκε της αποστολής. Όταν οι Αιγύπτιοι διεπίστωσαν το μέγεθος της απειλής, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταστρέψουν τις 3 Ισραηλινές μεραρχίες που είχαν περάσει στην Δυτική όχθη. Οι μάχες που διεξήχθησαν ήταν ανώτερες κάθε περιγραφής, με τους αντιμαχόμενους να πολεμούν μετά μανίας και ηρωισμού. Την 24η Οκτ. η κατάσταση για τους Αιγυπτίους ήταν πλέον απελπιστική, οι Ισραηλινοί γεφύρωσαν την διώρυγα σε 3 σημεία, περικύκλωσαν πλήρως την 3η  Στρατιά  και ελέγχαν μία περιοχή εκτάσεως 2.600 χλμ2  στην Δυτική όχθη. Ο Σαντάτ ζήτησε εσπευσμένως την βοήθεια της ΕΣΣΔ για την κήρυξη ανακωχής διαμηνύοντας στον Σύριο Πρόεδρο Χαφέζ Άσαντ : «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της ιστορίας, για την καταστροφή των ενόπλων μας δυνάμεων για δεύτερη φορά, μέσα σε 7 χρόνια». Οι απώλειες των Ισραηλινών ανήλθαν σε 3.225 νεκρούς και τραυματίες 250 άρματα μάχης και 104 αεροσκάφη, ενώ των Αιγυπτίων σε 15.000 νεκρούς και τραυματίες, 9.000 αιχμαλώτους, 1.100 άρματα μάχης και 310 αεροσκάφη.
Μαθήματα Πολέμου
Η Ισραηλινή διοίκηση δεν υπέπεσε στο ανεπανόρθωτο λάθος. Έφερε σε πέρας την αποστολή της, επιτυγχάνοντας σε πρώτη φάση να αναχαιτίσει την Αιγυπτιακή επίθεση και στην συνέχεια με μία παράτολμη επιχείρηση να απειλήσει  με αιχμαλωσία την 3η Αιγυπτιακή Στρατιά.  Οι Αιγύπτιοι εφάρμοσαν ένα περίτεχνο σχέδιο παραπλανήσεως και αιφνιδίασαν τους Ισραηλινούς. Η διάβαση της διώρυγας του Σουέζ  υπήρξε αποτέλεσμα εξαντλητικής εκπαιδεύσεως και ατέλειωτων δοκιμών. Η αιγυπτιακή αντιαεροπορική προστασία λειτούργησε αποτελεσματικά κατά την πρώτη φάση του πολέμου. Το αιγυπτιακό επιτελείο δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί την αρχική επιτυχία. Η επιλογή χρησιμοποιήσεως της εφεδρείας των τεθωρακισμένων σε έξι και όχι σε μία ή δύο κατευθύνσεις, χωρίς την υποστήριξη των μονάδων πεζικού και δίχως αντιαεροπορική προστασία υπήρξε το πρώτο μοιραίο σφάλμα. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της διεισδύσεως των ισραηλινών στην δυτική όχθη το δεύτερο. Μακάρι σαν λαός να μπορούσαμε να διδαχθούμε από τους Αραβοϊσραηλινούς πολέμους.
 Παπάγου 16 Ιαν. 2017
Αντγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς
 Βιβλιογραφία
1.          Chaim Herzog, Οι Αραβοϊσραηλινοί Πόλεμοι, Εκδόσεις ΛΙΝΑΙΟΣ, Αθήνα 2011.
2. Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE BRITTANICA, Εκδοτικός οίκος ΠΑΠΥΡΟΣ, Αθήνα 2007.
 {1} Είναι επίσης γνωστός ως πόλεμος του Γιομ Κιπούρ ή Πόλεμος του Οκτωβρίου
{2} Οι δυνάμεις που επετέθησαν εναντίον του Ισραήλ , αντιστοιχούσαν με τις συνολικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
{3} Είναι η εορτή της Εξιλεώσεως, της προσευχής και της νηστείας, κατά την οποία οι Εβραίοι ζητούν συγχώρεση από τον Θεό.
{4} Το 50% από τα 104 καταρριφθέντα ισραηλινά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τα τετράδυμα αντιαεροπορικά πολυβόλα.

*** Αθλητική  Ενημέρωση :

***Για την  Super League , το Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Για  την 18η  αγωνιστική  
Σάββατο   20  Ιανουαρίου  2018  ::
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  1-0 , (0-0) .- ^
Το  γκολ : 79  ΄Φρανσίσκο , .-
Κάρτες : Μπόκα , Μαρκόφσκι , Δημούτσος , Φρασίνσκο , .-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑ  4-0 , (2-0) .- ^
Τα γκολ : 16΄ Χρ. Δώνης , 33΄ Μ. Γιόχανσον , 70΄ Ρ . Λούντ , 90΄Άλτμαν.-
Κάρτες : Σιώντης , Ντιόγκο  , .-
~  ΑΕΛ  ΛΑΡΙΣΣΑ - ΑΕΚ Αθηνών  0-0 ,(0-0) .- ^
Τα γκολ : -
Κάρτες : Γκόλιας , Λαγός , Χριστοδουλόπουλος , Αραούχο , Φατιόν , Ρέντζας  , Λιβάγια , Μασούρας , Χούμπχεβ , Μπόζοβιτς .- ^

Κυριακή  21  Ιανουαρίου 2018  :
~  ΠΑΟΚ Θεσσαλον. -ΑΠΟΛΛΩΝ  Σμύρνης    3-0  .- ^
Τα γκολ : 27΄ Ρ. Μακ  , 54+1΄  αυτογκόλ Ε. Κονέ ,  90+2΄  Πρίγιοβιτς .- ^
Κάρτες : Ναντάλες , Κοντός , Λιμνιός , κόκκινη : Ναντάλες .- ^
~  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-1 ,(1-0) .- ^
Τα γκολ : 25 ΄ Μοράρ , 81΄Λάμπρου ,.- ^
Κάρτες  : Σαββίδης , Σιώπης , Ρόσα ,
~  ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών  2-2 , (0-0) .- ^
Τα γκολ :71΄ Ντούντα , 87΄Κόντε , 89΄Μπέτρα , 90+1 ΄ Καρασαλίδης .-
Κάρτες  : Βιντάλ , Σάκιτς , Λίλα , Χατζηισαϊας , Γιάκος , Μπέτρα .-^
~  ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  1-0  ,(0-0) .-^
Τα γκολ : 73΄Καραγιάννης , .-^
Κάρτες  : Μπέρτος , Καραγιάννης , Μπούντνικ .- ^
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ  3-0 (1-0) .- ^
Τα γκολ : 26΄ , 57' Ανσαριφάρντ , 69΄Φορτούνης ,
Κάρτες  : Φιγκουέϊρας , Τριάδης , Πάρντο , Κασάντο , Σύλλα ,  κόκκινη : Κασάντο ,

*** Για την U20 στην Super League
Κυριακή 21-01-2018 :
Παναθηναϊκός - Α.Ο. Κέρκυρας  3-0 .- ^
ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος Αθην. 2-1 .- ^
Ολυμπιακός - Ξάνθη 3-0 .- ^
Παναιτωλικός -Πανιώνιος  1-1 .- ^

***  Για την  Football League στο Ελληνικό  ποδόσφαιρο  Β΄ Εθνική  για την 12η  αγωνιστική
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 :
~ ΑΡΙΣ  Θεσσαλονίκης - ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ   0-0  .- ^
 Κυριακή  21 Ιανουαρίου 2018 :
~  ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ 1963    1-1  .- ^
~  ΟΦΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ     3-1 .- ^
~  ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  0-3  α.α.  .-^
~  ΒΕΡΟΙΑ -  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  0-2 .- ^
~  ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισας  2-2 .- ^
~  ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ   1-0 .- ^
~  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας - ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ   2-0 .- ^
~  ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ    0-4 .- ^

*** Για την Γ΄ Εθνική  3rd  League  στους Ομίλους
5ος Όμιλος :  Για την 13η αγωνιστική ,
.*  Λεωνίδιον -Παλληξουριακός  1-1 .- ^
.*  Τσικλητήρας Πύλου - Διαγόρας Βραχναίϊκων   0-2 .- ^
.*  Αχαϊκή -Ζάκυνθος   3-1 .- ^
.*  Καλαμάτα - Πανηλειακός  0-0 .- ^
.*  ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτη - ΠΑΟ Βάρδας  4-0 .- ^
.* Αστέρας Αμαλιάδας - Παναρκαδικός   2-2 .- ^

*** Μεσσηνιακό  ποδόσφαιρο :
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ 15η αγωνιστική
Σάββατο 20-01-2018 :
ΘΟΥΡΙΑ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ   6-0 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.  0-1 .- ^
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ – ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΟΜΟΝΟΙΑ
Κυριακή  21-01-2018 :
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΣ  3-2  .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ   0-1 .- ^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας  1-1 .- ^

A1 KATHΓΟΡΙΑ 15η αγωνιστική
Σάββατο 20-01-2018 :
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΧΩΡΑ  1-1 .- ^
ΑΕ ΜΑΝΗΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ
ΚΟΡΩΝΗ – ΠΕΤΑΛΙΔΙ
Κυριακή 21-01-2018 :
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ   1-2 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ -ΦΥΤΕΙΑ   4-1 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας - Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ  1-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ   1-1 .- ^

Β΄ΤΟΠΙΚΗ  14η αγωνιστική
Σάββατο 20-01-2018 :
Ατρόμητος Πλατέος – Νέος Άρις   0-1 .- ^
Διαγόρας Κοπανακίου – Ηρακλής Κυπαρισσίας  1-2 .-^
ΠΑΟ Καλού Νερού – Μεσσηνιακός  3-1 .- ^
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Θύελλα Χαρακοπιού  2-3 .- ^
Κυριακή 21-01-2018 :
ΑΠΣ ΑΡΙΣ -ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών - Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ  7-1 .- ^
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας -ΑΕΚ Καλαμάτας
-----
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ -Α.Σ. ΦΥΤΕΙΑΣ  4-0 .- ^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμ. -ΔΟΞΑ Καλαμ.  1-0 .- ^
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ -ΝΕΔΑΣ ΑΛΑΓΩΝΙΑΣ (Δευτέρα 22-01-2018)

Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ  9η αγωνιστική
ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας -ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού  1-2 .- (Δευτέρα 15/01/2018) .-
Εθνικός Καλαμάτας -Α.Ο.. Ερμής Καλαμάτας  3-1 .-^Σα 20/1/2018).
Κυριακή 21-01-2018 :
Α.Ο ΛΕΪΚΑ -ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ  4-4 .- ^
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -ΠΑΟΚ Καλαμάτας  2-1 .- ^
ΑΠΟ  ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΧΑΤΖΗ
ΑΠΣ ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης - ΝΕΣΤΩΡ Πύλου  3-0 .- ^

***Για την Α1 στο Ελληνικό  Μπάσκετ Ανδρών :
Σάββατο  20-01-2018 :
~* Άρις Θεσσαλ. - Κολοσσός Ρόδου   72-86 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 21-27 , 13-21 , 19-20 , 19-18 .- ^
~*  Γυμναστικός Λάρισας /Φάρος - ΠΑΟΚ Θεσσαλ.   101-89  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 27-26 , 22-23 , 24-26 , 28-14 .-^
~* Κύμη -ΑΕΚ Αθηνών   77-79  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 24-18 , 18-22 , 18-16 , 17-23 .-^
~* Πανιώνιος -Ρέθυμνο   96-64  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 28-15 , 25-19 , 23-14 , 20-16 .- ^
~*  Τρίκαλα - Κόροιβος Αμαλιάδας   71-59  .- ^
Τα δεκάλεπτα20-8 , 21-12 ,  15-23 ,  15-16 .- ^
Κυριακή 21-01-2018 :
~*  ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πατρών -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . 73-87  , (36-45) .-^
Τα δεκάλεπτα : 17-26 , 19-19 , 19-18 , 19-24 .- ^
~ Δευτέρα  22-01-2018 :
 ~*  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ
Τα δεκάλεπτα :

*** Για την Α1 Γυναικών στο Ελληνικό μπάσκετ :
Σάββατο 20-01-2018 :
Ολυμπιακός Πειραιώς - Παναθηναϊκός  102-29 .- ^
Κυριακή 21 -01-2018  :
Ολυμπιακός Βόλου - Παναθλητικός Συκεών    76-73 .- ^
Εσπερίδες Καλλιθέας -Νίκη Λευκάδας   56-69 .- ^
ΠΑΟΚ Θεσσαλ. - ΑΕΟ  Πρωτέας Βούλας   70-65 .- ^
Α.Ο. Δάφνης Αγίου Δημητρίου Γ.Σ. Πανιώνιος
Φάρος  Κερατσινίου - Αθηναϊκός

***  Παραδόθηκε η σκυτάλη της Καλαμάτας σε Σταματογιαννόπουλο -Αγαθοκλή 
Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδουρος» του Διοικητηρίου η πολυαναμενόμενη Γενική Συνέλευση της Καλαμάτας, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η μετά Σταύρου Παπαδόπουλου διοίκηση. Ο ίδιος είχε παραιτηθεί από τις 20 Δεκεμβρίου για λόγους υγείας, έχοντας προλάβει να δώσει νέα πνοή στην ομάδα, ενώ χθες απαλλάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ (Δημήτρης Τσάκωνας, Τάκης Βασιλόπουλος, Άκης Δάλλας, Παύλος Κρανιώτης, Δημήτρης Ηλιόπουλος και Ιγνάτιος Κάτσιος) μέσα από την έγκριση του διοικητικο-οικονομικού απολογισμού. Να διευκρινιστεί εδώ ότι ο απολογισμός αφορούσε την περίοδο καλοκαίρι 2016-2017, καθώς δεν έχει κλείσει το οικονομικό έτος.
Αναλυτικά αυτός έχει ως εξής:
Έσοδα: 170.033,44
8.345 από έκδοση/διάθεση εισιτηρίων, 12.000 από εισιτήρια διαρκείας, 3.176 από πωλήσεις/εκδηλώσεις, 146.512,44 λαχνοί, συνδρομές, χορηγίες, διευκολύνσεις κτλ., 148.827,69 για ξενοδοχεία, μετακινήσεις, έξοδα εκδηλώσεων, αθλητικά είδη, 26.400 πληρωμές στο Δημόσιο κτλ.
Έξοδα: 170.033,44
3.805,75 δαπάνες εντός έδρας αγώνων (διαιτητική αποζημείωση, παρατηρητής, ΕΠΟ, υπηρεσία γηπέδου, γιατρός κτλ., 125.000 μισθοδοσία, οδοιπορικά, αποζημείωση απώλειας εισοδήματος ποδοσφαιριστών και προπονητή, βελτιωμένη διατροφή κτλ.
Ο κ. Δάλλας διαβεβαίωσε ότι ο Σταύρος Παπαδόπουλος –και το όνομά του αποτελεί εγγύηση- έχει καλύψει όλες τις εκκρεμότητες που του αναλογούσαν χρονικά, ενώ μοναδικό χρέος αποτελούν περίπου 100.000 ευρώ προς το ΙΚΑ που βαρύνουν την ομάδα από προηγούμενα χρόνια (ο κ. Παπαδόπουλος πλήρωνε και τις δόσεις του διακανονισμού).
Εντάσεις
Η ΓΣ ξεκίνησε με εντάσεις, καθώς υπήρχαν ενστάσεις επί διαδικαστικών θεμάτων, αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την παράδοση της ηγεσίας της ομάδας στον Αγαθοκλή Χριστόπουλο, ο οποίος θα είναι ο βασικός χρηματοδότης, χωρίς όμως να συμμετέχει στο ΔΣ (δεν παραβρέθηκε καθώς ήταν στην Αθήνα).
Ο κ. Δάλλας τόνισε ότι ήταν η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή, αξιοπρεπή, αλλά και με σχεδιασμό.
Η πυροσβεστική και ενωτική παρέμβαση του δημοτικου συμβούλου Γιώργου Φάββα, οδήγησε τις εργασίες στο επόμενο στάδιο, αυτό της ψηφοφορίας… Ποιοι εκλέγονται
Παρουσία δικαστικής αντιπροσώπου ψήφισαν 70 ταμειακώς εντάξει μέλη (βρέθηκαν 9 λευκά), με πρώτο σε ψήφους τον Παύλο Κρανιώτη, που συνεχίζει στη διοίκηση, και πήρε 44 ψήφους. Ακολούθησε με 41 ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, ενώ ο Γιάννης Σταματογιαννόπουλος που προορίζεται για πρόεδρος συγκέντρωσε 39 ψηφους. Το 7μελές ΔΣ θα συμπληρώσουν οι Παναγιώτης Λασκαρης (36), Απόστολος Κουκούτσης (33), Στέλιος Παπαδόπουλος (29), Στέλιος Κουτίβας (23). Υποψήφιοι ήταν ακόμη οι Παναγιώτης Πουλημένος, Ανάργυρος Μπαρούνης και Νίκος Ρουσσόπουλος. Τρεις ήταν οι υποψήφιοι για την ελεγκτική επιτροπή (Χρήστος Καραμπάτος, Παναγιωτης Μπίτσικας και Κώστας Σωρανίδης), οι οποίοι και εκλέγονται. Το νέο ΔΣ θα συγκροτηθεί σε Σώμα τις επόμενες ημέρες. Χ.Ε.
*** Λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι Καλαμάτα-Πανηλειακός, έχασε η Πύλος Όπως συνέβη στο ματς του α’ γύρου στον Πύργο έτσι και σήμερα το παραδοσιακό πελοποννησιακό ντέρμπι Καλαμάτα-Πανηλειακός τελείωσε ισόπαλο χωρίς γκολ.

Η αναμέτρηση που ήταν για την 13η αγωνιστική του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής ξεκίνησε με 23 λεπτά καθυστέρηση, καθώς το λεωφορείο με την ηλειακή αποστολή ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης και χρειάστηκε να περιμένουν άλλο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Το αποτέλεσμα αδικεί σε κάποιο βαθμό την τοπική μας ομάδα, η οποία βασιζόμενη σε σύνθεση ανάγκης, κατόρθωσε στο β’ μέρος να δημιουργήσει κάποιες απειλητικές φάσεις, ανάμεσα στις οποίες ένα δοκάρι (κάθετο) σε συρτό σουτ του Ρονκάτο από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής (65’).
Η ισοπαλία δεν άφησε ικανοποιημένη καμία από τις δύο ομάδες που απομακρύνθηκαν από την κορυφή και τον ακάθεκτο Αστέρα Βλαχιώτη 8 βαθμούς, ενώ αμετάβλητη έμεινε η διαφορά από τον 2ο Αστέρα Αμαλιάδας, που παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στον Παναρκαδικό.
Η άλλη ομάδα του νομού μας, ο Τσικλητήρας Πύλου, γνώρισε τη 2η συνεχόμενη ήττα του, αυτή τη φορά εντός έδρας, με τον Διαγόρα Βραχνέικων να φεύγει νικητής με 0-2, σκοράροντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο. Γ΄ Εθνική -5ος όμιλος
 Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής
Καλαμάτα- Πανηλειακός 0-0
Τσικλητήρας Πύλου- Διαγόρας Βραχνέϊκων 0-2
Αστέρας Αμαλιάδας- Παναρκαδικός 2-2
Αστέρας Βλαχιώτη – ΠΑΟ Βάρδας 4-0
Αχαϊκή- Ζάκυνθος 3-1
Λεωνίδιο- Παλληξουριακός 1-1
Η βαθμολογία
1 Αστέρας Βλαχιώτη 31 25-8
2 Αστέρας Αμαλιάδας 27 27-11
3 Πανηλειακός 23 17-7
4 Καλαμάτα 23 12-3
5 Παναρκαδικός 20 15-11
6 Διαγόρας Βραχνέϊκων 18 18-18
7 ΠΑΟ Βάρδας 17 8-13
8 Τσικλητήρας Πύλου 16 10-10
9 Αχαϊκή 16 12-13
10 Ζάκυνθος 15 16-16
11 Παλληξουριακός 8 8-29
12 Λεωνίδιο 1 4-33
Επόμενη αγωνιστική ( 4/2/2018, 15:00)
Αστέρας Βλαχιώτη- Τσικλητήρας
ΠΑΟ Βάρδας- Καλαμάτα
Πανηλειακός- Ζάκυνθος
Διαγόρας Βραχνέικων- Αστέρας Αμαλιάδας
Παναρκαδικός- Λεωνίδιο
Παλληξουριακός- Αχαϊκή

 Σε δύσκολη συγκυρία θα έχει την ευκαιρία ο Πανηλειακός να επισκεφτεί σήμερα την Καλαμάτα για το παραδοσιακό πελοποννησιακό ντέρμπι της Γ’ Εθνικής με την Μαύρη Θύελλα που έχει άμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον στο κυνήγι της πρωτιάς στον 5ο Όμιλο. Η Μαύρη Θύελλα είναι αποδυναμωμένη από παίκτης, έχοντας γυρίσει μόλις χθες διοικητική σελίδα. Αυτό όμως δεν αλλάζει τον στόχο της νίκης και της κατάκτησης του 3πόντου, σε συνέπεια με την ιστορία της ομάδας και τη «βαριά» φανέλα και σε διατήρηση των πρωταγωνιστικών στόχων.
Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και οι φίλαθλοι από την πλευρά τους αναμενεται να κάνουν το δικό τους «χρέος» δίνοντας δυναμικό «παρών» και ενισχύοντας την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών που θα αγωνιστούν.
Εκτός από τους παικτες που έχουν αποχωρήσει, οι προπονητές Ελβιο Μάνα-Τάκης Δρούγας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον τιμωρημένο Καμινιώτη, ενώ από ίωση ταλαιπωρήθηκαν οι Μερκούρης, Ντενικόλο. Επίσης, οι δύο νεοφερμένοι Αργεντίνοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, όμως εκδόθηκε κανονικά το δελτίο του νεαρού επιθετικού Χρήστου Γκασούκα που προέρχεται από τους νέους του Παναιτωλικού.
  Πάθος για το 3ποντο στον Τσικλητήρα που υποδέχεται τα Βραχνέικα
Τον Διαγόρα Βραχνέικων υποδέχεται σήμερα στις 3 μ.μ. στην Πύλο ο Τσικλητήρας στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής και 1ης για τον β’ γύρο της Γ’ Εθνικής. Ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης δεν υπολογίζει στα πλάνα του δύο τιμωρημένους τους Σεντεμέντε και Αμπραχαμιάν, ενώ επιστρέφουν Κόκκαλης και Πήλιος.
Μετά την οριακή ήττα της περασμένης εβδομάδας στη Βάρδα στο στρατόπεδο του μεσσηνιακού συγκροτήματος, υπάρχει αποφασιστικότητα για τη νίκη, που θα διατηρήσει την ομάδα σε τροχιά παραμονής.
  Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής
Σήμερα 3 μ.μ.
Τσικλητήρας Πύλου-Διαγόρας Βραχνέικων
Καλαμάτα-Πανηλειακός
Αστέρας Αμαλιάδας-Παναρκαδικός
Αστέρας Βλαχιώτη-ΠΑΟ Βάρδας
Αχαϊκη-Ζάκυνθος
Λεωνίδιο-Παλληξουριακός 12 μ.

***


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5970   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3821   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3821  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 632   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: