ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008 ...
~
 


~ 28 Δεκεμβρίου
ων αγίων δισμυρίων (20.000 ) μαρτύρων, των εν Νικομήδεια καέντων και των συν αυτοίς, Δημοσθένους, Δημοκλέους και Δημοκρίτου (†302). Μαρτύρων Γλυκερίου πρεσβυτέρου, Γοργονίου, Δόμνης, Δωροθέου του πρεποσίτου, Ζήνωνος του στρατηγού, Θεοφίλου διακόνου, Ίνδη, Μαρδονίου, Μυγδονίου, Πέτρου, Πλουτοδώρου, Σεκούνδου (1). Οσίων Βαβύλα, Σίμωνος του μυροβλύτου, κτίτορος της εν Άθω ιεράς μονής «Σιμωνόπετρας» και Στεφάνου, του θαυματουργού.
(1) Ο άγιος Σεκούνδος έζησε τον 1ο αιώνα. Κατά την παράδοση στάλθηκε από τους αποστόλους στην Ισπανία για να διάδοσει το Λόγο του Κυρίου. Αρχικά μετέβηκε στην πόλη της Ισπανίας η οποία ονομάζεται σήμερα Κάδιξ. Εκεί λόγω της αρετής του και του θεάρεστου λόγου του, πολλοί ειδωλολάτρες προσχώρησαν στους κόλπους της Εκκλησίας μας. Στη συνέχεια ο Σεκούνδιος μετέβη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας και κήρυξε το Θείο Ευαγγέλιο, κατά το παράδειγμα των Αποστόλων. Τους τελευταίους κόπους και αγώνες του, τους στεφάνωσε μαρτυρικός θάνατος.
~ Παρέμβαση Οικουμενικού Πατριάρχη για τους πλειστηριασμούς και το δικαίωμα στη στέγη
~ Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους ανθρώπους του περιοδικού «σχεδία» και να συνομιλήσει μαζί τους για τον Χριστό, ο οποίος ήταν ο «πρώτος άστεγος Θεός», το αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης και τους πλειστηριασμούς για τα οποία «πονά η ψυχή μας», τον διαθρησκειακό διάλογο, τη θρησκευτική τρομοκρατία, το προσφυγικό, τη Συμφωνία του Παρισιού και την ανάγκη «να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη» και, βεβαίως, για την αγάπη, η οποία, όπως υπενθυμίζει, «προϋποθέτει τον άλλον, τον πλησίον».
 * Η αποκλειστική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στη «Σχεδία» δημοσιεύεται στο τεύχος της «σχεδίας» (τεύχος #55, Ιανουάριος 2018), το οποίο κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.
Για τον Νίκο, τον πωλητή της «σχεδίας» μας, το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήταν εξαρχής ένα ταξίδι ζωής. Η προοπτική ότι θα συναντούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο τού προκαλούσε συγκίνηση, αλλά και άγχος. Προσπαθούσε να σκεφτεί τις λέξεις και να ελέγξει τα συναισθήματα. Η συνάντηση, τελικώς, δεν ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία μόνο για εκείνον, αλλά για όλους όσοι ήμασταν εκεί και μπορούμε να μαρτυρήσουμε ότι η συγκίνηση ήταν αμοιβαία και ότι μπορεί η αγάπη να κάνει δυνατά τα αδύνατα. Μαζί με τον Νίκο, αποκλειστικά για αυτή τη συνάντηση-συνέντευξη, ταξίδεψαν στο Φανάρι η δημοσιογράφος Ελεωνόρα Ορφανίδου και ο φωτογράφος Γιάννης Ζινδριλής.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε με προθυμία σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν, άλλοτε για ζητήματα βαθιά θρησκευτικά και πνευματικά και άλλοτε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ελληνική κοινωνία, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα.
 ~ Χαρακτηριστικά, κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Για την έλλειψη στέγης και το προσφυγικό: «Ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός” -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεώς Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο».
Για το δικαίωμα στη στέγη και τους πλειστηριασμούς: «Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας».
Για τον διαθρησκειακό διάλογο: «Με τον διαθρησκειακό διάλογο δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αρνηθεί την πίστη του, αλλά να αλλάξει τη σκέψη ή τη στάση του έναντι του άλλου. Οι προκαταλήψεις και η επιθετικότητα προέρχονται από την παρερμηνεία της θρησκείας».
Για τη θρησκευτική τρομοκρατία: «Επανειλημμένως έχουμε καταδικάσει κάθε μορφή βίας και κάθε πόλεμο που γίνονται εν ονόματι της πίστεως. Κάθε πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος ενάντια στην ίδια τη θρησκεία».
Για τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό: «Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο φονταμενταλισμός απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό. Εάν, μάλιστα, ανεχτούμε κι εμείς οι ορθόδοξοι τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων στις ενορίες και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, τότε να ξέρετε ότι τα παιδιά μας στο μέλλον δεν θα μπορούν να βρουν και να συναντήσουν βιωματικά τον Θεό της ειρήνης».
Για το περιβάλλον και τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσυρθούν, όπως έχει δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: «Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, για να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη, που είναι ο οίκος μας, το σπίτι μας».
Το τεύχος Ιανουαρίου 2018 του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με την αποκλειστική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.

*** Τι άλλαξε την νύχτα των Χριστουγέννων
 
~ Χριστούγεννα:  Από εκείνη τη νύχτα και έπειτα, να θυμάσαι ότι όλα έγιναν δυνατά. Από τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός, όλα έγιναν φωτεινά. Αυτό να το θυμάσαι…Κάθε φορά που τα εμπόδια θα σε λυγίζουν, κάθε φορά που το σκοτάδι της θλίψης θα σε πνίγει, να θυμάσαι εκείνη τη νύχτα την ξεχωριστή.
* Εκεί να καταφεύγει η σκέψη σου όταν είναι φοβισμένη, εκεί να βρίσκει ζεστασιά η καρδιά σου όταν είναι πονεμένη.
~ Ακόμα κ σε δύσκολα σκοτάδια της ζωής σου, να θυμάσαι πως πριν από 2017 χρόνια, μια νύχτα σαν κι αυτή γεννήθηκε η αγάπη. Γεννήθηκε η ελπίδα. Γεννήθηκε για σένα, για όλο τον κόσμο…

***  Τα Χριστούγεννα στην Καλαμάτα με την κεντρική πλατεία να γνωρίζει δόξες 
Πολύς κόσμος βρέθηκε στην Καλαμάτα για τα Χριστούγεννα, είτε από την Αθήνα και άλλες πόλεις για τη γιορτινή περίοδο είτε από κοντινές περιοχές για μια βόλτα. Πόλος έλξης των επισκεπτών ήταν η κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, με τα καφέ και τα εμπορικά της καταστήματα, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις δραστηριότητες σωματείων στα παραμυθόσπιτα και επισκέφθηκε τα δεντρόσπιτα για να θαυμάσει και να αγοράσει χειροτεχνήματα.
Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας έσπευσαν πολλοί Καλαματιανοί και επισκέπτες, για να προμηθευθούν τα αναγκαία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το Σάββατο, μάλιστα, προσφέρθηκε μακαρονάδα σε όσους προτίμησαν την ΚΑΚ για τα ψώνια τους. Τη γιορτινή νότα έδωσε ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας με τα καλλιτεχνικά του τμήματα.
Το πρωί της Κυριακής, 24 του μήνα, τα παιδιά βγήκαν για να πουν τα κάλαντα και στο δήμαρχο τα είπαν παρέες και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τους καθηγητές τους.
Ανήμερα την εορτή, οι Ιεροί Ναοί ήταν κατάμεστοι και το κέντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής. Ακολούθησε το γιορτινό τραπέζι και οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας συνεχίζονται στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου μέχρι την Πρωτοχρονιά.

*** Οικ.Πατριάρχης: «Οι τέσσερις Εκκλησίες που απουσίασαν από την Αγία Σύνοδο δε σεβάστηκαν την υπογραφή τους»
~ Ο Οικουμεικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της Γεωργίας κάλεσε τις τέσσερις Εκκλησίες που απουσίασαν από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης να δεχθούν τα κείμενα που υπογράφηκαν στην Κρήτη. Παράλληλα, υποστήριξε πως οι απόντες «δε σεβάστηκαν τις υπογραφές τους» από τις προπαρασκευαστικές συνόδους.
* Προσέθεσε μάλιστα πως η απουσία τους είναι αδικαιολόγητη και έκανε λόγο για σκοπιμότητες.
~ Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Imedi TV
~*  https://www.facebook.com/kreba2016/videos/1351522878310706/ .-

*** Φόβοι για την υγεία του Β. Βαρελά από την οικογένειά του 
Δε σταματά την απεργία πείνας ο βαρυποινίτης Βασίλης Βαρελάς, την οποία ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου και έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.
Ο Β. Βαρελάς αποφάσισε αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, αφού, σύμφωνα με κείμενο που υπογράφει και ανέβηκε σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου, θεωρεί άδικη την κράτησή του, καθώς έχει αποφυλακισθεί βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου με ποσοστό αναπηρίας 85%.
Σύμφωνα με το δικηγόρο του Γ. Ράλλη, πλέον πέραν της τροφής δε δέχεται να πιει και νερό, ενώ η οικογένειά του εκφράζει φόβους για τη ζωή του 54χρονου βαρυποινίτη. Π.Μπ.

*** 29χρονος Βούλγαρος έκλεβε συστηματικά τη ΔΕΔΔΗΕ Φιλιατρών 
Στη φάκα της Αστυνομίας έπεσε ένας 29χρονος Βούλγαρος, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2014 έως το Μάρτιο του 2015 έκλεβε από το υποκατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ Φιλιατρών.
Ειδικότερα, ο Βούλγαρος αφαίρεσε πετρέλαιο, καθώς και χαλκό τέσσερις φορές. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Π.Μπ.

*** Στερνό αντίο στον πρώην πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων, Κωστή Αβδίκο 
Στερνό αντίο είπαν το μεσημέρι της Τρίτης οικείοι, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί στον πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, Κωστή Αβδίκο. Ο μεταστάς «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 81 ετών.
Το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του σκόρπισε θλίψη στους Γαργαλιάνους. Ο Κωστής Αβδίκος διακρίθηκε για τη σύνεση, τη νηφαλιότητα, τη μετριοπάθεια, καθώς και την αγάπη του για τον τόπο του, στον οποίο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες. Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων. Άνθρωπος που πίστευε στις δυνάμεις και τις δυνατότητες των συμπατριωτών του και του τόπου του. Την Τρίτη το μεσημέρι οικείοι, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τον αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια στον Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου στην πλατεία Γαργαλιάνων, δίπλα από το Δημοτικό Κατάστημα της πόλης, όπου την προηγούμενη δημοτική περίοδο άφησε το δικό του θετικό αποτύπωμα.
Από το γράφοντα και το «Θ» θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και τους συνεργάτες και φίλους του. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** «Αναβάθμιση» της Παναγοπούλου στη Μεσσήνη – Αποχώρησε εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης ο Νίκος Ξαρχάκος 
Τσώνης: «Στην αυτοδιοίκηση σημασία έχει ο προορισμός… Να προσέξουμε στο μέλλον ανατρεπτικές περιπέτειες που περάσαμε» 
 Ο Νίκος Χονδρός στη θέση του Χρήστου Χριστόπουλου
 Τις αλλαγές στους αντιδημάρχους που είχε δηλώσει ότι θα κάνει πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο Γιώργος Τσώνης. Αυτές δεν ήταν, τελικά, τόσο «σαρωτικές», όπως αναμενόταν από όσα έλεγε ο ίδιος ο δήμαρχος, αλλά επικεντρώθηκαν στην αντικατάσταση δύο ουσιαστικά προσώπων. Ο λόγος για ένα «διαζύγιο», όπως όλα δείχνουν…, με τον Χρήστο Χριστόπουλο, τις αρμοδιότητες του οποίου αναλαμβάνει πλέον ο Νίκος Χονδρός και την οικειοθελή «ξαφνική» αποχώρηση του Νίκου Ξαρχάκου από αντιδήμαρχος, με τα θέματα αρμοδιότητάς του καθώς και την αναπλήρωση του δημάρχου να περνούν στη Γεωργία Παναγοπούλου, που «αναβαθμίζεται».
Εκτός των δύο αντικαταστάσεων, στην «ηγετική» ομάδα των αντιδημάρχων επανέρχεται και ο Νίκος Ξενόγιαννης, σε θέματα περιβάλλοντος, καθημερινότητας και καθαριότητας.
Πριν ανακοινώσει τις αλλαγές ο Γιώργος Τσώνης σημείωσε ότι οι μάχες στην αυτοδιοίκηση είναι καθημερινές και δίνονται τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην κοινωνία, καθώς και ότι όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους. Σημείωσε, δε, ότι στόχος της πορείας της Δημοτικής του Αρχής, που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια με ανατρεπτικές περιπέτειες, τις οποίες πρέπει να αποφύγουν στο μέλλον, είναι ο προορισμός, που στη δική τους περίπτωση είναι η «Μεσσήνη», καθώς στην αυτοδιοίκηση δεν έχει σημασία τόσο η διαδρομή…
Λίγο πριν ανακοινώσει τους νέους αντιδημάρχους, ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες που πορεύτηκαν μαζί με μοναδικό γνώμονα την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, ενώ ιδιαιτέρως στάθηκε στον Νίκο Ξαρχάκο, χαρακτηρίζοντάς το συμπορευτή του σ’ αυτή την προσπάθεια, προσθέτοντας ότι, αν και οφείλει να σεβαστεί την προσωπική του αυτή απόφαση, ωστόσο θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει, καθώς θεωρεί την παρουσία του απαραίτητη.
Αναφορικά με τους ειδικούς συνεργάτες και το γραμματέα του Δήμου Μεσσήνης, ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις πολύ σύντομα με κριτήριο την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, προσθέτοντας ότι θα προέρχονται από πολυτεχνικές σχολές.
Οι νέοι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης και οι αρμοδιότητες που τους μεταβίβασε ο Γιώργος Τσώνης είναι:
IMG_3799.jpg
1. Στον αντιδήμαρχο Ξενόγιαννη Νικόλαο του Βασιλείου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα τις αρμοδιότητες του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων και Μηχανημάτων
•τις αρμοδιότητες σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & διά βίου μάθησης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων
2. Στον αντιδήμαρχο Νικολόπουλο Αντώνιο του Κωνσταντίνου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•της Διεύθυνσης των Οικονομικών Υπηρεσιών, εκτός των αρμοδιοτήτων της ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, του Τμήματος Εσόδων Περιουσίας, Αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων
3. Στον αντιδήμαρχο Γεωργακόπουλο Κωνσταντίνο του Γεωργίου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•της Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών.
•της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα τις αρμοδιότητες του Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών, και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας
4. Στον αντιδήμαρχο Χονδρό Νικόλαο του Σταύρου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•του Τμήματος Διοίκησης Παιδικών Σταθμών, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων
•τις αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας & διά βίου μάθησης, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & διά βίου μάθησης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων
•τις αρμοδιότητες σε θέματα Αθλητισμού και νέας Γενιάς και Απασχόλησης, του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και νέας Γενιάς και Απασχόλησης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων,
5. Στην αντιδήμαρχο Παναγοπούλου - Μπρακουμάτσου Γεωργία του Κωνσταντίνου, στην οποία παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, εκτός του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και Άμεσης Επέμβασης.
•του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Διαφάνειας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) & Τουρισμού
•τις αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Απασχόλησης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
6. Στον αντιδήμαρχο Τράκα Ανδρέα του Νικολάου, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και άμεσης επέμβασης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
7. Στον αντιδήμαρχο Καρύδη Χρήστο του Δημητρίου, στον οποίο δεν παρέχεται αντιμισθία, λόγω επιλογής από τον ίδιο των αποδοχών της οργανικής του θέσης, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες:
•του Γραφείου ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, της προστασίας του καταναλωτή και της χορήγησης αδειών εμπορικών και γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, του Τμήματος Εσόδων Περιουσίας, Αδειοδοτήσεων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών
•του Αυτοτελές Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας
 ΝΙΚΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
IMG_3791.jpg
«Έκλεισε ο κύκλος μου… Η αυτοδιοίκηση δε χρειάζεται επαγγελματίες, αλλά νέους ανθρώπους με όρεξη για προσφορά»
 Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, όπως είχε κάνει γνωστό και σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» πριν από λίγες ημέρες, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά το πέρας της 4ετίας από την αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, αποχώρησε νωρίτερα με δική του πρωτοβουλία, όπως τόνισε, και από τη θέση του αντιδημάρχου.
Ο ίδιος βρισκόταν χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης και είχε μάλιστα ένθερμο εναγκαλισμό, εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης, με το δήμαρχο Μεσσήνης.
Σε σύντομες δηλώσεις του ο κ. Ξαρχάκος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσώνη για τα καλά του λόγια, τόνισε ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία προς το πρόσωπό του, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι λόγοι αποχώρησής του δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με ζήτημα συνεργασίας.
Αναφορικά με την απόφασή του, υπογράμμισε ότι ο κύκλος του στην αυτοδιοίκηση ύστερα από 3 θητείες έκλεισε, καθώς πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από «επαγγελματίες», αλλά από νέους ανθρώπους με όρεξη για προσφορά.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα βρίσκεται στο πλευρό του δημάρχου Γιώργου Τσώνη και της δημοτικής ομάδας.
  Του Κώστα Γαζούλη

*** Διακίνηση Αλλοδαπών: Στο λιμάνι Κυπαρισσίας ρυμουλκήθηκε προχθές ιστιοφόρο που «κόλλησε» στην ακτή του Αγιαννάκη 
Στο λιμάνι Κυπαρισσίας ρυμουλκήθηκε προχθές το πρωί, από τον «Πανορμίτη» του Νικολάου Ξένου, ιστιοφόρο, με αμερικάνικη σημαία, το οποίο εντοπίστηκε το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων να έχει «κολλήσει» στην ακτή του Αγιαννάκη Τριφυλίας.
Άμεσα την Κυριακή το πρωί σήμανε συναγερμός στο Α’ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας και το Λιμεναρχείο Πύλου, καθώς και στο Α.Τ. Τριφυλίας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Στο ιστιοφόρο δε βρέθηκαν  επιβαίνοντες και υπάρχουν υποψίες για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών. Εικάζεται ότι το ιστιοφόρο προσέγγισε την ακτή, ώστε να επιβιβαστούν σε αυτό αλλοδαποί για να φύγουν από τη χώρα με προφανή προορισμό την Ιταλία.
Το συμβάν έχει προκαλέσει συνειρμούς συσχετιζόμενο με το σκάφος, με ουκρανικά στοιχεία, που είχε «κολλήσει» στην παραλία της Ελαίας πριν από ένα χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, με πλήρωμα 3 Ουκρανούς, οι οποίοι και συνελήφθησαν, και περί τους 45 αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στο δάσος της Ελαίας αλλά εντοπίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Οι εν λόγω επρόκειτο να φύγουν εκτός Ελλάδας με προορισμό την Ιταλία με το σκάφος, το οποίο κατασχέθηκε από τις Αρχές και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Κυπαρισσίας.
Για το ιστιοφόρο που εντοπίστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων να έχει «κολλήσει» στην παραλία του Αγιαννάκη έγιναν την ίδια μέρα προσπάθειες ρυμούλκησής του στο λιμάνι Κυπαρισσίας, χωρίς ωστόσο λόγω της θαλασσοταραχής να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ενώ προανάκριση διενεργεί το Α’ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.
Σε σχετική ενημέρωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, αναφέρεται: «Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κυπαρισσίας, πρωινές ώρες σήμερα, για την ύπαρξη ενός προσαραγμένου σκάφους στην παραλία Αϊ-Γιαννάκη του Δήμου Τριφυλίας. Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ότι το Ι/Φ VETKA σημαίας Η.Π.Α. βρισκόταν προσαραγμένο χωρίς επιβαίνοντες, περίπου ένα μέτρο από την αμμώδη ακτή, ενώ από το περιστατικό δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας του Λιμεναρχείου Πύλου». Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Απόδραση στα χιόνια 
Εκατοντάδες ήταν και οι Μεσσήνιοι που εκμεταλλεύτηκαν την αργία της 26ης Δεκεμβρίου και σε συνδυασμό με τον καλό καιρό επισκέφτηκαν το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου.
Σε απόσταση λιγότερη από 1 ώρα και 30 λεπτά από το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν σ’ ένα μέρος που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από τα χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής Ευρώπης, καθώς οι καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δημιούργησαν τις απαραίτητες συνθήκες για να λειτουργήσει κανονικά το χιονοδρομικό κέντρο.
Όλες οι πίστες ήταν ανοιχτές και αρκετοί δοκίμασαν τις «επιδόσεις» τους στα χειμερινά σπορ, όπως το σκι και το σνόουμπορντ, ενώ οι λιγότερο τολμηροί αρκέστηκαν στο χιονοπόλεμο και στην κατασκευή χιονάνθρωπων.
Η γειτονική Αρκαδία, πάντως, συνεχίζει, όχι άδικα, να πρωταγωνιστεί στους χειμερινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, την ώρα που η Μεσσηνία αφήνει αναξιοποίητους τους πανέμορφους χειμερινούς οικισμούς της, τόσο στον Ταΰγετο όσο και στην Άνω Μεσσηνία, στις περιοχές των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας… Κ. Γαζ.

*** Διεθνής διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια 
Στην προκήρυξη  διεθνούς διαγωνισμού  για την "Εγκατάσταση Πλήρους Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση" σε όλους τους αυτοκινητόδοόμους της χώρας, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη δημοσίευση της περίληψης της Διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε αυτοκινητόδρομο της ελληνικής επικράτειας πλεονεκτεί σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρέωσης καθόσον εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός την προσαρμογή προς την ισχύουσα σχετική κοινοτική νομοθεσία και αφετέρου τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή της.
  Η αναλογική χρέωση
Σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ. περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης, και μόνο με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διόδιου τέλους. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών, ήτοι:
1. Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),
2. Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR).
Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση. Ειδικότερα, η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης μεταφορών.
Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο (είσοδος – έξοδος) ενώ μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους, τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Από το 2008, οπότε υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης των βασικών οδικών αξόνων της χώρας, ο χάρτης των διοδίων άρχισε σταδιακά να μεταβάλλεται, καθώς τα έσοδα από τα διόδια συνυπολογίστηκαν ως πηγή χρηματοδότησης των έργων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα κόστιζε το 2005 11,20 ευρώ (σήμερα η ίδια διαδρομή κοστίζει 61,30 ευρώ), ενώ η διαδρομή Αθήνα - Πάτρα - Αθήνα 6,4 ευρώ (σήμερα 22,80 ευρώ).
Φυσικά, οι αυτοκινητόδρομοι εκείνης της εποχής δεν έχουν σχέση με τους σημερινούς από πλευράς ταχύτητας και κυρίως ασφάλειας, ωστόσο τα διόδια είναι πλέον ένας ανασταλτικός παράγοντας για τα μακρινά ταξίδια.
  Κόστος διαδρομής
Σε σχέση με την εικόνα που επικρατούσε πριν από μια δεκαετία, ο χάρτης των διοδίων είναι σήμερα σαφώς πιο πολύπλοκος, καθώς περιλαμβάνει δεκάδες μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς διοδίων.
Ας δούμε ποιο είναι το κόστος της διαδρομής Αθήνα - Καλαμάτα.
Ο οδηγός θα διέλθει από τα διόδια δύο εταιρειών (τρία αν χρησιμοποιήσει την Αττική Οδό). Μέχρι την Κόρινθο θα διέλθει από τους σταθμούς διοδίων Ελευσίνας και Ισθμού της «Ολυμπίας Οδού» (συνολικά 3,90 ευρώ) και κατόπιν από τους πέντε σταθμούς του τμήματος Κορίνθου - Καλαμάτας, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Μορέας (Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Γέφυρας Μάναρη, Βελιγοστής και Καλαμάτας). Η συνολική χρέωση του τμήματος αυτού είναι 9,75 ευρώ. Επομένως, η συνολική χρέωση της διαδρομής είναι 13,65 ευρώ (ή 16,45 ευρώ αν ο οδηγός χρησιμοποιήσει και την Αττική Οδό).

*** Τι προβλέπει η απόφαση για τις 120 δόσεις στα ταμεία 
Οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα αφορά η διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με χρέη έως 50.000 ευρώ.
Η δε σχετική υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, θα δημοσιευθεί εντός των ημερών, ενώ οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος και με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έως 50.000 ευρώ οφείλουν 1.062.626 άτομα. Οι οφειλές τους -μαζί με τα πρόσθετα τέλη- ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.
  Κριτήρια υπαγωγής
Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.
  Ορισμός εισοδήματος
Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης.
  Αριθμός δόσεων
1. Για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 120. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 36. Εφόσον το 33% του εισοδήματος του οφειλέτη επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από το μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων αναπροσαρμόζεται αναλόγως.
2. Ρύθμιση για οφειλές 3.000 – 50.000. Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Μέγιστος αριθμός δόσεων 120. Διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Ρύθμιση για οφειλές έως 3.000. Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Μέγιστος αριθμός δόσεων 36. Καμία διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Όπως προβλέπεται στην ίδια απόφαση, η ρύθμιση χάνεται και κατά συνέπεια το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο καθίσταται εκ νέου απαιτητό, μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:
α. μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις
β. παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
γ. παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

*** Τέσσερα λεπτά η πλαστική σακούλα από τη νέα χρονιά 
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές που θα αγοράζουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων θα καλούνται να πληρώσουν τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24%.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο με τις προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος όσο και ο ΦΠΑ 24%. Συνολικά θα προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα.
Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να εμφανίζεται διακριτά ως πρόσθετο είδος, που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει δημοσιευθεί από τον περασμένο Αύγουστο (ΦΕΚ 2812 Β') και προβλέπει ότι επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Στη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζεται η υποχρέωση αναγραφής της αξίας του περιβαλλοντικού τέλους με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης.
Η εγκύκλιος Πιτσιλή ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης) στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, πέραν των στοιχείων του υποχρεωτικού περιεχομένου κατά περίπτωση, αναγράφεται επιπλέον η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους προ του ΦΠΑ, με κάθε πρόσφορο αλλά σε κάθε περίπτωση διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

*** Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιδείνωση του καιρού 
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα, με βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και το βράδυ στη Δυτική Στερεά. Με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε σε μια σειρά οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολίτες.
Επιδείνωση του καιρού
 Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΜΥ από τη νύχτα οι βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα ενταθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά και θα ακολουθήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας σε υψόμετρο άνω των 1.200 μ.
Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις και σταδιακή ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι στα δυτικά με την θερμοκρασία να μην σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.
Ωστόσο η ορατότητα θα είναι περιορισμένη τις πρωινές και βράδυνες ώρες. Οι άνεμοι, νοτιοδυτικής κατεύθυνσης, από 3-5 μποφόρ, σταδιακά θα ενισχυθούν στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου στα 6 μποφόρ και στα 7 στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-16 βαθμούς, με 3-5 βαθμούς χαμηλότερη στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και γενικώς στα ορεινά.
Στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με ασθενείς ανέμους 3-4 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστούν λίγες νεφώσεις με τοπικά περιορισμένη ορατότητα το βράδυ και θερμοκρασία από 2-13 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης πύκνωση των νεφώσεων και τοπικές καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ στην Αν. Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια στο ΝΑ Αιγαίο και την Κρήτη.
Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, από αύριο Τετάρτη, από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύουΗ
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.grΠηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** H 2η έκθεση βιωσιμότητας της ΤΕΜΕΣ υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη 
Τη δεύτερη Έκθεση  Βιωσιμότητας σύμφωνα με  τα νέα πρότυπα του GRI - Global Reporting Initiative (Βασική επιλογή) και του AA1000 AccountAbility Principles Standard,  για την περίοδο 1/1/2016-31/12/2016, εξέδωσε η ΤΕΜΕΣ, φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino.
Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του 2016 αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της ΤΕΜΕΣ σε μία μακρόχρονη στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και την πρόοδο στους επιμέρους τομείς της δραστηριότητάς της.
Με όραμα την ανάδειξη της Μεσσηνίας και της Costa Navarino ως έναν από τους πλέον ποιοτικούς και βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, η ΤΕΜΕΣ παρουσιάζει στην έκθεση για το 2016 αποτελέσματα σύμφωνα με το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, ενισχύει την τοπική οικονομία και κοινωνία και προβάλλει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στη συνεργασία με όλους τους εταίρους, για τη συνολική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, και παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά σημαντική πρόοδο και στους τέσσερις τομείς: τους εργαζομένους, το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, τους επισκέπτες και πελάτες.
Στην έκθεση του 2016 η εταιρεία υιοθετεί πλέον ως πλαίσιο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs) του ΟΗΕ. Οι 17 Στόχοι παρέχουν για πρώτη φορά μια κοινή γλώσσα και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, που διασφαλίζει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών με καθορισμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Μιλώντας σχετικά, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε  τη δεύτερη Έκθεση Βιωσιμότητας της εταιρείας μας. Πιστοί στη δέσμευσή μας στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, αυτήν τη χρονιά κάναμε ένα ακόμη βήμα, συνδέοντας πλέον τους εταιρικούς μας στόχους με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του OHE». 

*** Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως κεντρική έννοια για τον 21ο αιώνα 
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως  κεντρική έννοια για τον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί τόσο από τους επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος όσο και από κάθε πολίτη ο ποίος προβληματίζεται για την κατάσταση στο σύγχρονο κόσμο. Οι αρχαίοι μεγάλοι πολιτισμοί (Ινδικός, Κινεζικός , Ελληνικός) δεν είχαν αποσυνδέσει τη γνώση από το σεβασμό και την ιερότητα της φύσης και λειτουργούσαν με βιώσιμες αξίες. Η βιωσιμότητα δεν είναι επομένως νέα ούτε ως ιδέα ούτε ως πρακτική.
Στην αναφορά της με τίτλο «Το Κοινό μας Μέλλον», την οποία η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland παρουσίασε ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1987, η βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται ως «η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων γενεών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των επόμενων να ικανοποιήσουν τις δικές τους».
Οι συνθήκες του Maastricht το 1992, του Amsterdam το 1997 και η Διεθνής Συνδιάσκεψη του Johannesburg το 2002 επιβεβαίωσαν και καθιέρωσαν νομικά την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας, ενσωματώνοντάς την στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι η βιωσιμότητα είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία στηρίζεται αφ’ ενός στα ανθρώπινα συστήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και αφ’ ετέρου στο σύστημα του περιβάλλοντος το οποίο είναι ιεραρχικά ανώτερο των άλλων. Δεδομένου μάλιστα ότι τα συστήματα αυτά μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της αρμονικής συνεξέλιξής τους.
Σύμφωνα με τον Μ. Δεκλερή ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, όταν και διαμορφώθηκε η πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ίδρυσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, «Η βιωσιμότητα εκφράζεται επιγραμματικά αλλά περιεκτικά από τις αιώνιες Ελληνικές αξίες της Δικαιοσύνης, της Τάξης, της Λιτότητας και του Μέτρου, αξίες που αντικαταστάθηκαν από αυτές του ατομοκρατικού νεωτερισμού του Δυτικού πολιτισμού όπως η ΔύναμηΤύχη και το Κέρδος». Επομένως η βιωσιμότητα είναι λιγότερο τεχνοκρατικό θέμα και περισσότερο θέμα αξιών.
Το Σεπτέμβριο του 2015, στην ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη η «Ατζέντα 2030» η οποία περιέχει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους 169 επί μέρους στόχους τους  που καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες).
Για την προώθηση μερικών από αυτούς τους στόχους , όπως ο Στόχος 11 και ο Στόχος 12,  δύναται ο Δήμος να υιοθετήσει διάφορες δράσεις χωρίς να περιμένει την κρατική παρέμβαση.
Ο κεντρικός Στόχος 11 αναφέρεται στις Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινοι οικισμοί χωρίς αποκλεισμούς. Ανάμεσα στους επί μέρους στόχους του διακρίνουμε τον 11.1 και τον 11.2 οι οποίοι επιτάσσουν μέχρι το 2030 :
Α) Τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή , προσιτή στέγαση και βασικές υπηρεσίες και αναβάθμιση των φτωχογειτονιών και
Β) Την παροχή ασφαλών, προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς για όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.
            Οφείλει επομένως η Δημοτική Αρχή να εστιάσει την προσοχή της εκτός από το κέντρο της πόλης και στις υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου όπου ζουν οι ασθενέστεροι οικονομικά συνδημότες μας, να επανασχεδιάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες και να μεριμνήσει για την προσβασιμότητα των πιο ευάλωτων συνδημοτών μας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για την τελευταία δράση πρέπει να αξιοποιηθούν  τα συμπεράσματα από την ημερίδα που έγινε στις 9/12/2017 για τη Βελτίωση της Προσβασιμότητας στην Καλαμάτα  και η διαδικτυακή πλατφόρμα Kalamatamove.
            Ο κεντρικός Στόχος 12 αφορά την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και στους επί μέρους στόχους του 12.4 και 12.5 αναφέρει ότι μέχρι το 2030 απαιτούνται:
Α) Η επίτευξη της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης όλων των αποβλήτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και σημαντική μείωση των εκπομπών τους στον αέρα, το νερό και το έδαφος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και
Β) Η ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης ,της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
            Απαιτείται ομοίως η άμεση έναρξη από το Δήμο  μίας νέας καμπάνιας και η λήψη μέτρων για την αύξηση της συλλογής των προς ανακύκλωση απορριμμάτων καθώς μετά το ιδιαίτερο ενθαρρυντικό ξεκίνημα το ποσοστό της συλλογής παραμένει στάσιμο και σαφώς υποδεέστερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη συλλογή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων τα οποία αυξάνονται διαρκώς καθώς η χώρα μας το 2016 παρήγαγε απόβλητα βάρους 189.000 τόνων που αντιστοιχούν σε 17,50 κιλά ανά κάτοικο και συνέλεξε  προς ανακύκλωση το 21% από αυτά όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35%  και αυτός των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορά 50%.
Σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα οι Δήμοι καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς αυτή απαιτεί αλλαγή βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων για τον άνθρωπο και τον κόσμο , οι οποίες μετατρέπονται σε πλήθος καθημερινών επιλογών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

***  ΒΟΜΒΑ! Ρωσία και Κίνα ξεκίνησαν ΠΟΛΕΜΟ με ΗΠΑ;... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Στις Ηνωμένες Πολιτείες η προπαγάνδα του βαθύ κράτους έχει πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν στόχο τη συνεργασία και την στρατιωτική επίθεση κατά των ΗΠΑ.
Φυσικά όποιος παρακολουθεί τα τεκτενώμενα αντιλαμβάνεται ότι ισχύει το αντίθετο, κι ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεχώς κάνουν εκκλήσεις στους Αμερικανούς για συνεργασία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχώς κάνουν επιθέσεις στις δύο χώρες είτε με κυρώσεις είτε ρητορικά.
Δείτε το παρακάτω βίντεο ενός ακροδεξιού Αμερικανικού καναλιού στο youtube, το οποίο προβλέπει ότι οι Ρωσία-Κίνα θα είναι η αιτία του 3ου παγκοσμίου πολέμου και του μεγάλου πυρηνικού πολέμου:

***  ΕΚΤΑΚΤΟ!  Τουρκικό πολεμικό πλοίο ανάμεσα σε Εύβοια-Άνδρο...

~ Η κορβέτα «Μπάφρα» έκανε αβλαβή διέλευση από το στενό του Καφηρέα - Τώρα πλέει ανατολικά των Κυθήρων - Δυτικά από τα Κύθηρα κινείται το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II»
Σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό προέβη η Άγκυρα. Η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έττασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κάβο Ντόρο και έκανε αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνέχισε με νότια πορεία και λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης έπλεε ανατολικά των Κυθήρων.
 Σχετικά κοντά στο τουρκικό πολεμικό πλοίο κινείται το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» που έχουν νοικιάσει οι Τούρκοι. Το πρωί της Πέμπτης το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν δυτικά των Κυθήρων, χωρίς να είναι γνωστό αν η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» πλέει κοντά του για να το συνοδεύσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 31 Δεκεμβρίου, ή αν ο πλους του τουρκικού πολεμικού στο κεντρικό Αιγαίο είναι ανεξάρτητος από την έλευση του «Deep Sea Metro II».
 Η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει το κυπριακό γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τις αρχές του 2018, θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων. protothema

*** Για ΟΣΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ το Σχέδιο του ΣΟΡΟΣ... ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ... (από τα χείλη του ιδίου)

~ Έχουμε δεχτεί, κατά καιρούς, μηνύματα από αναγνώστες στα οποία μας εκφράζουν απορία (ή δυσφορία) για τα άρθρα μας πάνω στον Τζωρτζ Σόρος.
Κάποιοι αναρωτιούνται αν υπερβάλουμε, κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως όντως υπερβάλουμε. Η κριτική εστιάζεται στα θέματα των Ανοικτών Συνόρων και του μεταναστευτικού.
Εμείς θα σας παραθέσουμε 6 προτάσεις που είχε κάνει ο κος Σόρος (η πηγή είναι το αμερικανικό CNBC, ΕΔΩ ) και σας τις παραθέτουμε.
 1. Η ΕΕ πρέπει να δέχεται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο ετησίως για το προβλέψιμο μέλλον. Και, για να γίνει αυτό, το βάρος θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια. Η επαρκής χρηματοδότηση είναι κρίσιμη. Η ΕΕ πρέπει να παράσχει €15.000 ανά αιτούντα άσυλο για καθένα από τα πρώτα δύο χρόνια για να βοηθήσει στη στέγαση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στο κόστος - και να κάνει την αποδοχή των προσφύγων πιο ελκυστική για τα κράτη-μέλη. Μπορεί να βρει αυτά τα κεφάλαια με την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες δανεισμού της λόγω της κατηγορίας ΑΑΑ στην οποία την κατατάσσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Είναι εξίσου σημαντικό να επιτραπεί τόσο στα κράτη όσο και στους αιτούντες άσυλο να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερο εξαναγκασμό. Η κατάληξη των προσφύγων όπου θέλουν να πάνε - και όπου τους θέλουν - είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία.
 2. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την παροχή επαρκούς χρηματοδότησης για τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία για να στηρίξουν τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σήμερα στις χώρες αυτές. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα κλάσμα της χρηματοδότησης που απαιτείται ακόμη και για τη βασική φροντίδα έχει δοθεί. Αν συμπεριληφθούν η εκπαίδευση, η κατάρτιση, και άλλες βασικές ανάγκες, το ετήσιο κόστος είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά πρόσφυγα ή 20 δισ. ευρώ. Η βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία, αν και διπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθεί να ανέρχεται σε μόλις 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με το καθεστώς προτιμησιακού εμπορίου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας και του Μαρόκου, για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους πρόσφυγες.
 3. Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει αμέσως τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, και τελικά ενός ενιαίου ευρωπαϊκού Σώματος Συνοριοφυλάκων. Το σημερινό συνονθύλευμα από 28 διαφορετικά συστήματα ασύλου δεν λειτουργεί: είναι ακριβό, αναποτελεσματικό και παράγει άγρια αντιφατικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό τού ποιος είναι επιλέξιμος για άσυλο.
 4. Πρέπει να καθοριστούν ασφαλείς δίοδοι για τους αιτούντες άσυλο, αρχίζοντας από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες προορισμού τους. Αυτό είναι πολύ επείγον, προκειμένου να ηρεμήσει τον πανικό.
 5.  Οι επιχειρησιακές και οικονομικές συμφωνίες που έχει αναπτύξει η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη θέσπιση παγκόσμιων προτύπων για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
 6. Τέλος, για να απορροφήσει και να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και μετανάστες τον χρόνο, η ΕΕ πρέπει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα - ΜΚΟ, εκκλησιαστικές ομάδες και επιχειρήσεις - να ενεργήσουν ως χορηγοί.
Οι προτάσεις είναι του ιδίου του κου Σόρος που είχαν δημοσιευτεί σε άρθρο του, που έκανε το γύρο του κόσμου.

*** ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ την ΕΝΕΡΓΕΙΑ στους... ημέτερους ( ; ) κι αυτοί ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ;..

~ Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, όσο αφορά τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος,  κατέγραψε η Ελλάδα την εξαετία  2008-2013, με μια συνολική επιβάρυνση των πολιτών της τάξης του 60%! Οι αυξήσεις αυτές μα και όσες έγιναν από το 2013 και μετά  συνοδεύουν τη πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση, (μαζί με την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων της)  καθιστώντας ακόμα πιο σαφές ότι, μία από τις βασικές παραμέτρους της ιδιωτικοποίησης είναι και η σημαντική αύξηση των οικιακών τιμολογίων ώστε οι ιδιώτες πάροχοι να έχουν περιθώριο κερδοφορίας.
 Υπενθυμίζεται ότι ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα δημόσιο αγαθό που προϋποθέτει υποδομές που να εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλάει, ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμές κάτω του κόστους στους ιδιώτες προμηθευτές με τελικό στόχο τον περιορισμό του μεριδίου της στην αγορά ρεύματος.  Η ΔΕΗ θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχει μειώσει το μερίδιο της κάτω του 50% σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.
 Ένας από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιεί τις δημόσιες υποδομές για να το διανείμει είναι ο Βαγγέλης Μυτιληναίος με την εταιρεία Protergia.
 Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2008, δόθηκε με κυβερνητική απόφαση η άδεια  στον Όμιλο Μυτιληναίου να εισέλθει στο χώρο της ενέργειας, τροποποιώντας την άδεια του ενός εργοστασίου του. Επρόκειτο για μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία κατασκευάστηκε με επιδοτήσεις-δημόσιο χρήμα δηλαδή- εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που απαιτούσαν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου. Του προσφέρθηκε δηλαδή δημόσιο χρήμα, 16 εκατ. Ευρώ, με σκοπό την άδεια αυτοπαραγωγού ενέργειας ώστε να μην πληρώνει την ΔΕΗ.
 Με τη συγκεκριμένη όμως κυβερνητική απόφαση του 2008 εφεξής ο  Μυτιληναίος θα είχε τη δυνατότητα να εμπορεύεται ελεύθερα το παραγόμενο ρεύμα της προαναφερθείσας μονάδας όχι πια για ιδία χρήση, αλλά για να το διαθέτει προς πώληση σε τρίτους. Οπερ σημαίνει, να το διαθέτει προς πώληση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ακριβές τιμές της αγοράς, ενώ η ΔΕΗ, διατηρώντας την υποχρέωση του «τελευταίου καταφυγίου» (δηλαδή να τροφοδοτεί με ρεύμα όποιον της το ζητά), να πουλάει την ενέργεια σε φθηνότερες ρυθμιζόμενες τιμές.(Διάβασε και εφημερίδα Ελευθεροτυπία:  Πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά ρεύμα από τη ΔΕΗ  Κυριακή 9 Μαρτίου 2014)
 Υπάρχει όμως και μια  σύμβαση ανάμεσα  στον «Όμιλο Μυτιληναίου» και τη ΔΕΗ ΑΕ (στην οποία προεδρεύει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  Εμμανουήλ Παναγιωτάκης) επταετούς διάρκειας (2014 – 2020) η οποία  προσπαθεί φιλότιμα να  εξυπηρετήσει τις ενεργειακές  αξιώσεις του βιομήχανου. Έτσι προβλέπει πως η χρέωση του ρεύματος στον Μυτιληναίο θα αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση που ενδεχομένως υπάρξει στην τιμή του αλουμινίου στις χρηματιστηριακές τιμές του στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Επίσης προβλέπονται στην σύμβαση εκπτώσεις που μπορεί υπό κάποιους όρους να φτάσουν ακόμη και στο 48% επί της χρέωσης ηλεκτρισμού στην Υψηλή Τάση.
 Την ίδια ώρα ο Μυτιληναίος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση, απαίτησε μείωση μισθών έως 15% από του εργαζόμενος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ ξεκινούσε το πρόγραμμα κατασκευής ενός ενεργειακού εργοστασίου στην Γκάνα.  Το έργο αυτό σύμφωνα με τον Μυτιληναίο «αποτελεί μέρος του επείγοντος σχεδίου της Κυβέρνησης της Γκάνα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων ηλεκτροδότησης στη χώρα και είναι το πρώτο έργο της ΜΕΤΚΑ στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής».
 Όμως αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το 2012 ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε διενέργεια  προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τα χρέη του Ομίλου Μυτιληναίου που ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Η έρευνα θα εξέταζε και εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στελεχών της ΔΕΗ για τη μη είσπραξη των οφειλομένων. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υποστήριξε πως δεν πληρώνει τη ΔΕΗ γιατί του χρωστάει το δημόσιο από επιστροφή ΦΠΑ! (Καθημερινή 08.03.2012  Εισαγγελική έρευνα για τα χρέη του Ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ)
 Πλουσιοπάροχες κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις αποικιοκρατικές συμβάσεις, φωτογραφικοί νόμοι και χαριστικές ρυθμίσεις έστρωσαν το έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα κέρδη των βιομηχάνων. Σαν να μη φτάνουν αυτές οι ποικιλόμορφες συμμαχίες του κεφαλαίου με το πολιτικό αστικό  προσωπικό, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια διαχείρισης της αδικίας με όπλο καθρεφτάκια,  ανακοίνωσε ότι δεν θα  κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν έως 1.000 ευρώ  και  πάγωμα οφειλών μέχρι 500 ευρώ στην ΔΕΗ για ένα χρόνο. Αυτά σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός της διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.111.300 άτομα ή σε 18,7% του πληθυσμού! (Καθημερινή 23.06.2016 ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 21,4 % των Ελλήνων).
 Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά τα χαρωπά η ΔΕΗ δια στόματος του Εμ. Παναγιωτάκη ανακοίνωσε πως θα αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες και funds  τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την προσυπογραφή της κυβέρνησης. Στην συνέχεια με γνήσια φιλελεύθερη επιδεξιότητα ο Παναγιωτάκης  περίγραψε την παράκρουση, που με απόφαση του, πλησιάζει: «επίσης, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε αυτό που λέγεται securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση. Υπάρχουν μεγάλα διεθνή Fands, τράπεζες και η Bank of Amerika και η Deutsche Bank και η HSBC, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα. Αρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό».
 Όμως  η απανθρωποποίηση, η αλαζονεία και η ανηθικότητα τους βρήκαν  έκφραση  στο χαμογελάκι του Σταθάκη το οποίο ζωγραφίστηκε στην μάσκα που έχει για προσωπίδα (στα 20 δευτερόλεπτα του Video) την ώρα που ο βουλευτής του ΚΚΕ  Νίκος Καραθανασόπουλος διατυπώνει την ερώτηση του για το θέμα της τιτλοποίησης των χρεών στη ΔΕΗ των λαϊκών νοικοκυριών.
~ Ίσως έφτασε ο καιρός να σκεφτούν τα θύματα ετούτου του συστήματος τη δυνατότητα που έχουν να στείλουν τον καπιταλισμό και τους εκφραστές του στον αγύριστο…
 ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ (ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ) όπως δημοσιεύτηκε στις 09/03/2017 στον imerodromo

*** Οι «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» και ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα μιλήσουν για ΟΛΑ και για ΟΛΟΥΣ...

~ Στην εκπομπή "Αταίριαστοι" θα εμφανιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 4/1/2018, ο Κ .Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα σχολιάσει την τρέχουσα επικαιρότητα και θα αναφερθεί σε θέματα που πρέπει κάθε Έλληνας να γνωρίζει, σε μια συζήτηση εφ'όλης της ύλης.
Συντονιστείτε στο κανάλι ΣΚΑΙ, την Πέμπτη 4/1.

*** Ελληνική ψήφος ενάντια στο Ισραήλ! H πιο εσφαλμένη απόφαση τα τελευταία 100 χρόνια;...(άρθρο γνώμης)

~ Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα (άρα και της αναγνώρισης της πρωτεύουσας) ξεκίνησε μία τεράστια συζήτηση γύρω από το τι πρέπει να πράξει η ελληνική πολιτεία. Πλήθος άρθρων έχουν γραφτεί και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όλες τις απόψεις, όταν φυσικά έχουν επιχειρήματα. Ένα τέτοιο άρθρο-γνώμης δημοσιεύτηκε στη huffington post και το παρουσιάζουμε.
Παραθέτουμε:
Πριν από λίγες ημέρες προτάθηκε το σενάριο να είναι η Ελλάδα η δεύτερη χώρα η οποία θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ. Δυστυχώς, ως χώρα, χάσαμε μία μοναδική στρατηγική ευκαιρία. Για τους μόνιμους θιασώτες του φόβου θα ήθελα να θυμίσω πως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διασκέψεως έχει δεχθεί και αναγνωρίσει, το ψευδοκράτος του Ντεκτάς και των Κατεχομένων ως «Κράτος Παρατηρητή» από το 1979. Επίσης να θυμίσω πως ο αλήστου μνήμης Καντάφι είχε εκδώσει χάρτες προς πώληση σε πετρελαϊκές εταιρείες στους οποίους εμπεριέχονταν η νήσος Γαύδος ως κομμάτι της Λιβυκής επικράτειας. Ο Καντάφι μάλιστα τότε παραχωρούσε σχετικές άδειες ερευνών! Επίσης μη ξεχνούμε τον ανθελληνικό ρόλο του Καντάφι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Σήμερα ο νεο-Κεμάλ αμφισβητεί ακόμη και το Γαϊδουρονήσι και μυρίζει έντονα το φόβο των Ελλήνων πολιτικών.
 Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης όσον αφορά την από-εδώ-και-πέρα-στάση της Τουρκίας: η μία σχολή σκέψης, θεωρεί πως αυτά που συμβαίνουν την παρούσα περίοδο στην Τουρκία (π.χ. οι δηλώσεις Ερντογάν περί Συνθήκης Λωζάνης) γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Προσωπικά δεν ανήκω σε αυτή σχολή σκέψης. Τη θεωρώ μάλιστα αφελή. Εκτιμώ πως ο κ. Ερντογάν κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου-στρατηγικής και συγκεκριμένου στόχου: τον στόχο του νεο-οθωμανισμού. Η Τουρκία για να αντέξει ως ενιαία χώρα, συγκροτημένη σε κράτος, πρέπει να αποκτήσει οπωσδήποτε πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους. Ειδάλλως δεν θα μπορέσει να ταΐσει και να ζεστάνει τα 100 περίπου εκατομμύρια πληθυσμού της, το έτος 2050. Αν δεν αποκτήσει πρόσβαση σε ενέργεια, η Τουρκία θα καταρρεύσει. Θα διαλυθεί. Πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το 2016 ο Βεϊσέλ Έρογλου, υπουργός Δασών και Υδάτινων Υποθέσεων της Τουρκίας φέρεται πως έθεσε την ημερομηνία στόχο για την ολοκλήρωση της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Αυτή είναι το έτος 2053.
 Η απόφαση της Ελλάδας να κρυφτεί πίσω από την ΕΕ στο ψήφισμα του ΟΗΕ κρίνεται παντελώς εσφαλμένη. Τέτοια γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά λάθη γίνονται μια φορά στα 100 χρόνια.
 - Από ποιούς περιμένει η Ελλάδα στήριξη στα θέματα Εθνικής Ασφάλειας; Από τους Δανούς; Από τους Βέλγους; Από τους Ούγγρους; Από τους Αυστριακούς;
 - Πόσοι έχουν αναλογισθεί το γεγονός ότι ίσως οι Παλαιστινιακοί υδρογονάνθρακες ήταν, είναι και θα είναι πιθανώς ανταγωνιστικοί των Ελληνικών; (Αντιλαμβάνεστε τη δύναμη και τις προεκτάσεις της προηγούμενης φράσης;) Όταν το 1999 η Παλαιστινιακή Αρχή έψαχνε για υδρογονάνθρακες (οι αναγνώστες ας διαβάσουν προσεκτικά αυτήν την αναφορά) εμείς εδώ στην Ελλάδα σταματούσαμε τις έρευνες. Γιατί άραγε και με εντολές ΠΟΙΩΝ;
 - Η μη-στήριξη του Ισραήλ από την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο για τη Μεσόγειο κατέστησε το σχέδιο της αναθεωρητικής Τουρκίας εφαρμόσιμο: η Τουρκία αναδεικνύεται ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στον ΟΗΕ ο Δερβέν-αγάς της Μεσογείου.
 - Η Τουρκία αναδεικνύεται ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στον ΟΗΕ ηγέτιδα δύναμη παντών των Ισλαμιστών.
 - Δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι στην Αθήνα ότι τα πάντα, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, άλλαξαν στη Μεσόγειο από τη στιγμή που μπήκε στο παίγνιο ως game changer η ύπαρξη υδρογονανθράκων; Δεν έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα των υδρογονανθράκων;
 Από τη στιγμή που μπήκε στο παιγνίδι η παρουσία υδρογονανθράκων, αυτομάτως επέστρεψε η γεωπολιτική ως ζόμπι και κάποιοι κοιμούνται τον ύπνο της ιδεοληψίας τους κολλημένοι στο παρελθόν. Από το 2014 προσπαθούμε να τους ξυπνήσουμε. Τη συγκεκριμένη υπόθεση περί επιστροφής στη γεωπολιτική επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες με δήλωσή του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Στρατηγός ΜακΜάστερ: «Η γεωπολιτική επέστρεψε, και επέστρεψε εκδικητικά μετά από διακοπές που κάναμε από την ιστορία, στην αποκαλούμενη μεταψυχροπολεμική περίοδο». Ζούμε τη μετά-μετά-ψυχροπολεμική περίοδο: την περίοδο της νεο-γεωπολιτικής.
 Μια φορά στα 100 χρόνια συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με τον πιο αποτυχημένο τρόπο.
 Η πλέον αποτυχημένη και στρατηγικά εσφαλμένη απόφαση της Ελλάδας τα τελευταία 100 χρόνια!
 Χειρότερα ΔΕΝ γίνεται.
 Η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάζει μπροστά. Πολύ μπροστά. Τουλάχιστον 30-50 χρόνια μπροστά. Η περίοδος που ζούμε περιλαμβάνει γεωπολιτικές αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν ίσως μία φορά στα εκατό χρόνια (resource wars/conflicts).
 Ας συμπεριφερθούμε ως εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων και ας ελπίσουμε, να υπάρξει τρόπος διόρθωσης αυτής της εθνικά εσφαλμένης απόφασης ΑΜΕΣΑ...
 Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος (PhD., M.Eng., PE)

*** Δείτε τι κάνουν οι σοβαρές χώρες για τα ΣΥΝΟΡΑ τους... (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

~ Το Ισραήλ  στα μέσα του 2016 πήρε την απόφαση και έκλεισε τα κενά στο αμφισβητούμενο τοίχος που έστησε στη Δυτική Όχθη.
Συγκεκριμένα, κατασκευάζει περιφράξεις υψηλής τεχνολογίας γύρω από τα σύνορά του. Έτσι πράττουν τα κράτη που βλέπουν το πρόβλημα της λαθρομεταναστεύσεως (και της τρομοκρατίας) σοβαρά και σέβονται τον εαυτό τους.
Δείτε το ρεπορτάζ των Financial Times, οι οποίες δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση αυτή:

*** Τσε Γκεβάρα την έχει δει η Κωνσταντοπούλου! "ΕΛΑΤΕ να με ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ"...

~ Ακόμη μία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συμμετείχε χθες στις κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς.
«Προκαλώ τον κύριο Τσίπρα να έρθει να με συλλάβει» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πρόβατα» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την τροπολογία που προβλέπει αυτόφωρο για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.  parapolitika.gr

*** 340.000 ευρώ έχει η ΚΟΥΝΕΒΑ σε καταθέσεις...

~ Μεγάλο όγκο τραπεζικών καταθέσεων, που προκαλούν εντύπωση, διαθέτει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Η πρώην καθαρίστρια με έντονη συνδικαλιστική δράση, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν υπέστη επίθεση από αγνώστους με οξύ, έχει καταθέσεις σε τράπεζες του Βελγίου, της Γαλλίας αλλά και της Βουλγαρίας που ξεπερνούν τα 340.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναγράψει στη δήλωση περιουσιακής της κατάστασης για το 2014, ο μεγαλύτερος όγκος χρημάτων προέρχεται από δωρεές.
Η κυρία Κούνεβα έχει δηλώσει και άλλα 48.083 ευρώ που προέρχονται από την αποζημίωση που λαμβάνει ως ευρωβουλευτής.
Το πόθεν έσχες της Κωνσταντίνας Κούνεβα  iefimerida.gr

***  ΒΟΜΒΑ από ΗΠΑ! Ετοιμάζουν ασκήσεις με πιθανό ΣΤΟΧΟ την Ευρώπη;...

~ Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να προσλάβει ιδιωτικούς πιλότους για να επεξεργαστούν προσομοιωμένες αεροπορικές μάχες με πιθανό αντίπαλο... στην Ευρώπη, αναφέρει σχετικό αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσλάβει ιδιωτικές εταιρείες για να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τις "απειλές των εχθρών" στην ήπειρο.
Τονίζεται ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάρτισης όχι μόνο στις τρεις χώρες προτεραιότητας - τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο - αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που θεωρούνται επικίνδυνες.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν οι ασκήσεις έχουν στόχο “ξένες” δυνάμεις που μπορεί να επιτεθούν στην περιοχή ή... οι ίδιες οι χώρες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά ίσως οι ΗΠΑ να έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πολέμου των δύο σημερινών συμμάχων.
Μόνο το μέλλον θα δείξει εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό. Εάν, πάντως, συνεχιστεί το σχέδιο περί Ευρωπαϊκού Στρατού τότε το σενάριο δεν θα απέχει και πολύ από την πραγματικότητα...

*** Ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον Ρωσικό Στρατό: "Έχει ΑΛΛΑΞΕΙ ριζικά και είναι ΕΤΟΙΜΟΣ"...

~ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Κρεμλίνο ότι ο Ρωσικός στρατός άλλαξε ριζικά κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του πολέμου στη Συρία.
“Καταλαβαίνεις ότι σε αυτά τα 2,5 χρόνια ο στρατός έχει αλλάξει ριζικά. Κι αυτό έγινε γιατί οι άνθρωποι κατάλαβαν τη σοβαρότητα της καταστάσεως και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Οι στρατιωτικοί μας αντιλήφθηκαν πως λειτουργεί ο εξοπλισμός μας, το πώς δουλεύουν οι υπηρεσίες διοίκησης και ελέγχου μας, και ο κόσμος είδε πόσο σύγχρονες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους εχθρούς της Ρωσίας ότι πλέον ο Ρωσικός στρατός έχει την εμπειρία και την ικανότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από όπου κι αν προέλθει... Με πληροφορίες από RT

*** Έτσι το ευρώ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ την Ελλάδα... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία κυριαρχεί στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Ποιοι είναι οι λόγοι και ποιος ο ρόλος του ευρωπαϊκού νομίσματος στην εξέλιξη αυτή για την Ελληνική οικονομία;
Δείτε το παρακάτω βίντεο του Matt Yglesias της Vox, ο οποίος εξηγεί τις πραγματικές ρίζες της κρίσεως αυτής:

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Τουρκικό πολεμικό πλοίο ανάμεσα σε Εύβοια-Άνδρο...

~  Η κορβέτα «Μπάφρα» έκανε αβλαβή διέλευση από το στενό του Καφηρέα - Τώρα πλέει ανατολικά των Κυθήρων - Δυτικά από τα Κύθηρα κινείται το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II»
Σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό προέβη η Άγκυρα. Η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έττασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κάβο Ντόρο και έκανε αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνέχισε με νότια πορεία και λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης έπλεε ανατολικά των Κυθήρων.
Σχετικά κοντά στο τουρκικό πολεμικό πλοίο κινείται το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» που έχουν νοικιάσει οι Τούρκοι. Το πρωί της Πέμπτης το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν δυτικά των Κυθήρων, χωρίς να είναι γνωστό αν η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» πλέει κοντά του για να το συνοδεύσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 31 Δεκεμβρίου, ή αν ο πλους του τουρκικού πολεμικού στο κεντρικό Αιγαίο είναι ανεξάρτητος από την έλευση του «Deep Sea Metro II».
 Η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει το κυπριακό γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τις αρχές του 2018, θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων. protothema

***  Οι ΗΠΑ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ στον ΤΡΑΜΠ! 143 εκατ. Αμερικανοί θα πληρώσουν χαμηλότερους φόρους...

~  Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,
υπέγραψε φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει, πρωτόγνωρες και ωφέλιμες για την αμερικανική οικονομία, μειώσεις φόρων σε εταιρείες και νοικοκυριά.
Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο εντός της εβδομάδας, θα τεθεί σε ισχύ το 2018.
Τα νέα για τους Αμερικανούς είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα!
Αυτό είναι το συμπέρασμα, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στους αριθμούς του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής.
Τα καλά νέα που προκύπτουν από τους αριθμούς είναι πως 143.000.000 Αμερικανοί θα πληρώσουν χαμηλότερους φόρους σε αντιδιαστολή με μόλις 8.5 εκατομμύρια που θα πληρώσουν υψηλότερους, κατάλοιπο της φορολογικής πολιτικής του «καλού» Ομπάμα.

 unpolitical

***  Πάνω από 10 ΝΕΚΡΟΙ Κούρδοι από επιχείρηση του Τουρκικού Στρατού...

~ Τουλάχιστον 11 Κούρδους αντάρτες σκότωσαν οι Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις σε επιχείρηση στο βόρειο του Ιράκ στην περιοχή Αβασίν-Μπασιάν και στα περίχωρα της υποδιοίκησης Ρεφάχιε στο Ερζίντζαν.
Οι επιχειρήσεις σε Κουρδικές περιοχές είναι καθημερινές από τους Τούρκους, και οι Τουρκικές ιστοσελίδες τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες αναφέρουν τις οργανωμένες επιχειρήσεις κατά στόχων του ΡΚΚ.

*** Το ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ο Πούτιν!  Έγινε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στην Αγία Πετρούπολη...

~ Αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας ήταν η έκρηξη στο σούπερ μάρκετ που έλαβε χώρα χθες στην Αγία Πετρούπολη, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους.
Ο Πούτιν κάλεσε τους αστυνομικούς να ασκήσουν αποφασιστική δράση και να «μην παίρνουν κρατούμενους» σε περίπτωση που οι ύποπτοι τρομοκράτες αντιστέκονται και απειλείται η ζωή ενός αστυνομικού.
«Γνωρίζετε πως χθες πραγματοποιήθηκε μία τρομοκρατική ενέργεια στην Αγία Πετρούπολη και πως πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας απέτρεψε άλλη μία επίθεση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η κατάσταση στην Ρωσία θα ήταν πολύ χειρότερη, «εάν σε χιλιάδες Ρώσους πολίτες που είχαν πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δινόταν η άδεια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους». newsbomb.gr

*** Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ! ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ την Ελληνική ιθαγένεια για... "ανθρωπιστικούς λόγους"...

~ Είναι εξοργιστικό, όμως αυτές τις ειδήσεις μας τις κρατούν εντέχνως κρυφές.
Όπως αποκαλύπτεται υπάρχει σχέδιο της κυβερνήσεως για μαζικές πολιτογραφήσεις, δηλαδή αποδόσεις Ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς για... ανθρωπιστικούς λόγους.
Αυτό μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι ο αιτών έχει άδεια παραμονής “για ανθρωπιστικούς λόγους”, και δηλώνεται ρητά σε εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Φυσικά αυτή η απόφαση αποσιωπήθηκε επίτηδες, και γράφτηκε μόνο σε ιστοσελίδες για μειονότητες στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος υπ αριθμόν 34, αναφέρει:
 ΘΕΜΑ: «Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στη διαδικασία πολιτογράφησης».
 Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 περ. ε του ΚΕΙ (Ν. 3284/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και σε συνέχεια της αριθ. 8 και με αριθ. πρωτ. Φ. 130181/29365/28-5-2010 εγκυκλίου της υπηρεσίας μας, μεταξύ των οριστικών τίτλων νόμιμης διαμονής που θα πρέπει να κατέχουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση πολιτογράφησης, αποτελεί και το δελτίο αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιου δελτίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999 (ΦΕΚ 63 Α΄), καθώς και των προεδρικών διαταγμάτων 90/2008 (ΦΕΚ 138 Α΄), 96/2008 (ΦΕΚ 152 Α΄), 167/2008 (ΦΕΚ 223 Α΄) και 81/2009 (ΦΕΚ 99 Α΄), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
Στο σημείο αυτό και όσον αφορά στην άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διευκρινίζεται ότι βάσει νεώτερων εφαρμοστέων διατάξεων (άρθ. 19Α του Ν. 4251/2014, όπως προστέθηκε με την παρ. 25 του άρθ. 8 του Ν. 4332/2015 και άρθ. 67 του Ν. 4375/2016) στην περίπτωση που η αίτηση διεθνούς προστασίας αλλοδαπού (αναγνώρισης δηλ. στο πρόσωπό του της ιδιότητας του πρόσφυγα ή χορήγησης καθεστώτος επικουρικής προστασίας) έχει απορριφθεί τελεσίδικα και οι αρμόδιες Αρχές πιθανολογούν ότι στο πρόσωπό του συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, παραπέμπουν την υπόθεση στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 19Α (στ) του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α΄) όπως ισχύει, οι οποίες αποφασίζουν σχετικά με τη χορήγηση της εν λόγω άδειας. Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η σχετική άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών σε πολίτες τρίτων χωρών των οποίων η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περίπτωση ιθ` του Π.Δ. 113/2013 (Α` 146) και τις Επιτροπές Προσφυγών των άρθρων 26 και 32 του Π.Δ. 114/2010 (Α` 195), όπως ισχύει.
Συνεπεία των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι οριστικοί τίτλοι νόμιμης διαμονής που γίνονται αποδεκτοί στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας πολιτογράφησης αλλοδαπών αποτελούν και οι χορηγούμενοι για ανθρωπιστικούς λόγους, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της περ. στ της παρ. 1 του άρθρου 19Α του Ν. 4251/2014. Διευκρινίζεται σχετικά ότι οι τύποι αδειών διαμονής για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως που απαριθμούνται στις λοιπές (πλην της παρ. στ) περιπτώσεις της παρ. 1 του παραπάνω άρθρου δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και κατά συνέπεια μπορούν, συντρεχουσών και των λοιπών απαιτούμενων προϋποθέσεων, να θεμελιώνουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος πολιτογράφησης μόνο με βάση τη μεταβατική ρύθμιση του άρθρου 25 του ΚΕΙ, όπου γίνεται δεκτός κάθε έγκυρος τίτλος διαμονής πλην των προσωρινών.
Η υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση. Ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Λάμπρος Μπαλτσιώτης

*** ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!  Πώς στήνεται το «παιχνίδι» με την ονομασία των Σκοπίων...

~ Η κυβέρνηση καλλιεργεί αισιοδοξία για λύση αλλά η αντιπολίτευση την κατηγορεί για έλλειψη ενημέρωσης - Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «αν χρειαστεί» ζητά ο Καμμένος - Επίθεση «φιλίας» από τους Σκοπιανούς, ενώ ο Μπουτάρης προσκάλεσε τον Ζάεφ για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη
Ενώ τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική για παντελή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά «το Σκοπιανό», κατά τη διάρκεια του απολογισμού της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε ξανά στο επίμαχο αυτό ζήτημα.
 Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει υπέρ της χρήσης τους όρου «Μακεδονία», ενώ δεν απέκλεισε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. «
Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.
 «Το ζήτημα θα κριθεί από το κατά πόσον θα υπάρχει πλειοψηφία είτε σε επίπεδο Βουλής, είτε σε επίπεδο Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει εγκωμιαστικά για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τις διαπραγματευτικές ικανότητές του.
 Δεν δίστασε, όμως, να καταφερθεί εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, αποδίδοντάς της εμμονή για το θέμα της σύνθετης ονομασίας. «Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κυρία Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για σύνθετη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δική της θέση», σχολίασε, συνεχίζοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε εμμέσως σχολιάζοντας πως «μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
 Αντιθέτως, υπέρ συμβιβαστικής λύσης με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός». Επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Παρ’ όλα αυτά δεν πρότεινε κάποια ονομασία για την ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση, δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».
 Την πρότασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ επανέλαβε μέσω Twitter και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ως επίθετο ο γεωγραφικός προσδιορισμός αντιστοιχεί στα πράγματα. Δεν θίγει κανέναν και μπορούμε σιγά, σιγά να τον ξεχνάμε ονομάζοντάς τους Δημοκρατία των Σκοπίων στην καθημερινή πρακτική. Ξεχνάμε ότι αν ΑΥΤΟΙ δεν έχουν σχέση με τη Μακεδονία, τότε είναι Βούλγαροι», κατέληξε.
 Την ίδια στιγμή η ΠΓΔΜ καλλιεργεί αισιοδοξία ως προς την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος εντός του χρονοδιαγράμματος. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοβ με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να καθησυχάσει τους πολίτες που αγωνιούν για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, αλλά και μα εγκλωβίζει την Ελλάδα, δυσχεραίνοντας μία πιθανή απόρριψη λύσης. «Οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν ακόμη ουσία, αλλά πάντως υπάρχει η δέσμευση για επίλυση του θέματος της ονομασίας» είπε ο προσθέτοντας ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για την επίλυση είναι το πρώτο μισό του 2018. Στην αναγκαιότητα επίλυσης φαίνεται να συμφωνεί και η ελληνική πλευρά, επίσης χαρακτηρίζοντας καθοριστικό το πρώτο εξάμηνο του 2018.
 Ο Μπουτάρης κάλεσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, θα κάνει ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
 Απαντώντας, την Τετάρτη, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλ Μπόσνγιακοβσκι, επιβεβαίωσε την πληροφορία, πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ, θα βρεθεί incognito, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, για ρεβεγιόν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
 Τον περασμένο Νοέμβριο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον οποίον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
 Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός των Σκοπίων, επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα για... διακοπές. Ο προκάτοχός του, Νίκολα Γκροέυφσκι, επέλεγε πάντοτε επιδεικτικά προορισμούς σε άλλες χώρες, συνήθως στην Τουρκία, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να μην επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και όχι μόνο.
PROTOTHEMA

*** Fit ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ! Κατέλαβαν γυμναστήριο και καλούν σε μαθήματα πυγμαχίας...

~ Καταλήψεις πολλές έχουμε δει από αντιεξουσιαστές. Αλλά και κατάληψη σε γυμναστήριο είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.
Σε αφίσα που έχει αναρτηθεί στο indymedia οι αντιεξουσιαστές ενημερώνουν ότι κατέλαβαν γυμναστήριο στην περιοχή των Εξαρχείων προκειμένου να αρχίσουν προπονήσεις στην πυγμαχία.
Πρώτη προπόνηση σήμερα από τις 7 έως τις 9 το βράδυ με μαθήματα ενδυνάμωσης και πυγμαχίας. Στις 30 του μηνός τις ίδιες ώρες, μόνο πυγμαχία.
Το κατειλημμένο γυμναστήριο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ειρήνης Αθηναίας και Πουλχερίας.

*** Ο καιρός αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Παρασκευή 29/12/2017 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και αρκετά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε μάντρα στο λιμάνι της Καλαμάτας 
Λίγο πριν τις 6 το πρωί ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μάντρα, που υπάρχει στο λιμάνι της Καλαμάτας, στη διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Τσαμαδού. Πέρα από τις υλικές ζημιές στο όχημα και στη μάντρα ο οδηγός του οχήματος, δεν τραυματίστηκε.


*** Παραμονή Πρωτοχρονιάς το Santa Fun της Καλαμάτας
Μπορεί ο καιρός να μην επέτρεψε την πραγματοποίηση του Santa Fun της Καλαμάτας την προπαραμονή των Χριστουγέννων, όμως διοργανωτές και συμμετέχοντες δεν απογοητεύτηκαν, ορίζοντας νέο ραντεβού για τις 31 Δεκεμβρίου.
Στις 12 το μεσημέρι της τελευταίας μέρας του έτους το τμήμα στίβου του Ακρίτα Καλαμάτας, ο Δήμος και η Φάρις, σε συνεργασία με μια σειρά από επιχειρηματίες και αθλητικούς, χορευτικούς συλλόγους μας προσκαλούν όλους με την κόκκινη στολή του Άι Βασίλη και κυρίως την εορταστική μας διάθεση, στην κεντρική πλατεία της πόλης, για μια αξέχαστη βόλτα… 

*** Ετοιμόρροπο κτήριο προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
Η συνεχή βροχόπτωση στην πόλη της Καλαμάτας, είχε ως συνέπεια λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, να καταρρεύσει μέρος ετοιμόρροπου κτηρίου επί της οδού Αριστοδήμου και να προκαλέσει σημαντικές φθορές σε ΙΧ αυτοκίνητο που βρισκόταν παρκαρισμένο κάτω απ' αυτό. Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή δεν περνούσε κάποιος περαστικός από το σημείο. 

***  Απλήρωτοι μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ στο Δήμο Καλαμάτας 
Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ 
 Ο θεσμός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) άρχισε με τους καλύτερους εκπαιδευτικούς οιωνούς στο Δήμο Καλαμάτας. Σύμφωνα δε με τις διακηρύξεις, 11 σχολεία απογευματινά του Δήμου ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές Οκτωβρίου, με σκοπό να βοηθήσουν παιδιά τα οποία είναι οικονομικώς αδύνατα ή από απομακρυσμένες περιοχές της πόλης.
Εκτός, όμως, από τις διακηρύξεις, υπάρχει και η πραγματικότητα. Κι αυτή δείχνει ότι το προσωπικό που εργάζεται στο συγκεκριμένο θεσμό είναι απλήρωτο μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το πρόβλημα υπάρχει το ενδεχόμενο να εξομαλυνθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2018, οπότε θα δημοσιευτεί και η σχετική απόφαση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), αν και από τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Δ. Πολίτη στο "Θ", καταβάλλονται προσπάθειες να επισπευτούν οι διαδικασίες.
  Τι είναι τα ΚΔΑΠ
Στα παραπάνω 11 σχολεία φοιτούν περί τα 400 παιδιά, ενώ το προσωπικό που θα απασχοληθεί συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Καλαμάτας, ανέρχεται σε 70 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ και οι πρώτοι υπολογισμοί έδειχναν ότι στην Καλαμάτα θα έφταναν 500.000 ευρώ ως μισθοδοσία του προσωπικού.
Το προσωπικό, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις,  επιλέχθηκε με πλήρως αδιάβλητες διαδικασίες από μία επιτροπή, που αποτελούσαν οι τρεις διευθυντές του Δήμου με τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό που θα υποστηρίζει τη λειτουργία των ΚΔΑΠ ανέρχεται, συνολικά, σε 68 άτομα, εκ των οποίων 35 εκπαιδευτικοί και 11 άτομα βοηθητικό προσωπικό για τα συμβατικά ΚΔΑΠ, ενώ 22 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων θα απασχοληθούν στο ΚΔΑΠ/ΜεΑ.
Από διοικητικής πλευράς, επικεφαλής των ΚΔΑΠ είναι η Διεύθυνση Διοικητικού / Τμήμα Παιδείας του Δήμου Καλαμάτας. Συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι ο Αθανάσιος Τσιγαρίδης, δάσκαλος. Τα ΚΔΑΠ έχουν δύο εκπαιδευτικούς συμβούλους, τη Μαρία Καράμπελα, σχολική σύμβουλο και το Θεόδωρο Μακρή, δάσκαλο.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 στα κάτωθι Δημοτικά Σχολεία:
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
• Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων
• Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος
• Δημοτικό Σχολείο Θουρίας
• Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών.
Στα ανωτέρω Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, πέραν του παιχνιδιού, παρέχεται δομημένο πρόγραμμα στα κάτωθι εργαστήρια: Πληροφορικής και Ρομποτικής, Περιβάλλοντος (Πειράματα, Διάστημα, Ανακύκλωση κ.λπ.), Φιλαναγνωσίας (Αγγλικά, Γνωρίζω τον τόπο μου, Παραμύθια κ.λπ.), Αθλητισμού και Υγείας (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ κ.λπ.) και Εικαστικών (Θέατρο, Μουσική, Ζωγραφική κ.λπ.).
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Τα Χριστούγεννα στην Καλαμάτα με την κεντρική πλατεία να γνωρίζει δόξες 
Πολύς κόσμος βρέθηκε στην Καλαμάτα για τα Χριστούγεννα, είτε από την Αθήνα και άλλες πόλεις για τη γιορτινή περίοδο είτε από κοντινές περιοχές για μια βόλτα. Πόλος έλξης των επισκεπτών ήταν η κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, με τα καφέ και τα εμπορικά της καταστήματα, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις δραστηριότητες σωματείων στα παραμυθόσπιτα και επισκέφθηκε τα δεντρόσπιτα για να θαυμάσει και να αγοράσει χειροτεχνήματα.
Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας έσπευσαν πολλοί Καλαματιανοί και επισκέπτες, για να προμηθευθούν τα αναγκαία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το Σάββατο, μάλιστα, προσφέρθηκε μακαρονάδα σε όσους προτίμησαν την ΚΑΚ για τα ψώνια τους. Τη γιορτινή νότα έδωσε ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας με τα καλλιτεχνικά του τμήματα.
Το πρωί της Κυριακής, 24 του μήνα, τα παιδιά βγήκαν για να πουν τα κάλαντα και στο δήμαρχο τα είπαν παρέες και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τους καθηγητές τους.
Ανήμερα την εορτή, οι Ιεροί Ναοί ήταν κατάμεστοι και το κέντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής. Ακολούθησε το γιορτινό τραπέζι και οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας συνεχίζονται στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου μέχρι την Πρωτοχρονιά.

*** Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής» στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας
Την περασμένη Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου, τα μέλη του πεζοπορικού τμήματος και οι φίλοι του Ευκλή επισκέφθηκαν τον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, προσκαλεσμένοι από τον προπονητή του, Νικόλαο Δρούγα, για μια γνωριμία με την ιππασία και τις εγκαταστάσεις του ΙΠΠΟΚ.
Τους φυσιολάτρες του Ευκλή υποδέχθηκαν με χαρά και τους ενημέρωσαν για τις δράσεις του Ομίλου ο αντιπρόεδρος Αντώνιος Αντωνόπουλος και η παιδοψυχίατρος και υπεύθυνη του προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας, Στεφανία Σπυροπούλου-Ξηρογιάννη.
Με ξεναγό τον προπονητή Νικόλαο Δρούγα περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, γνώρισαν τα όμορφα και περήφανα άλογα, τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν ιππασία και, τέλος, να απολαύσουν κρασομεζέδες σε εορταστικό, φιλικό και οικογενειακό κλίμα.
Μάλιστα, το ραντεβού ανανεώθηκε για την άνοιξη του 2018…

*** Στην κυκλοφορία το βιβλίο της Ξένης Αραπογιάννη: «Αρχαία Θουρία – Το Ασκληπιείο» 
Ένα ακόμη ενδιαφέρον βιβλίο εξέδωσαν οι εκδόσεις "Αρχείο". Πρόκειται για το βιβλίο της αρχαιολόγου Ξένης Αραπογιάννη, με τίτλο «Αρχαία Θουρία. Το Ασκληπιείο», στο οποίο παρουσιάζονται η ιστορία της ανασκαφής, ο χώρος αλλά και τα ευρήματα.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: "Κάτω από έναν ελαιώνα που απαλλοτριώθηκε με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη του, κρυβόταν το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ένα εκπληκτικό μνημείο της ΝΔ Πελοποννήσου με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς.
Η Ξένη Αραπογιάννη, που πραγματοποίησε τις εξαιρετικές αυτές ανασκαφές, αφηγείται την ιστορία της απαλλοτρίωσης και της ανακάλυψης, επίσης περιγράφει το χώρο, το μνημείο και τα ευρήματα σε ένα κείμενο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κατανοητό για τους μη ειδικούς, όσο και χρήσιμο στους αρχαιολόγους".
  Αρχαία Θουρία – Το Ασκληπιείο: Προδημοσίευση
«H πρώτη μου επίσκεψη στην αρχαία Θουρία ήταν το 1990. Την εποχή εκείνη, ως πρωτοδιορισμένη προϊσταμένη της τότε Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας με εποπτεία στους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου, πραγματοποιούσα συχνότατες αυτοψίες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της αρμοδιότητάς μου, προκειμένου να τους γνωρίσω όσο το δυνατόν καλύτερα.
Από τότε αυτός ο τόσο ελκυστικός χώρος κατέλαβε μια ξεχωριστή θέση στις αρχαιολογικές μου αναζητήσεις και ήταν πάντοτε στις προτεραιότητες των ανασκαφικών μου προοπτικών.
Ο συνδυασμός του θαυμάσιου φυσικού περιβάλλοντος με τον εκπληκτικό πλούτο των ορατών, διάσπαρτων παντού, αρχαιολογικών καταλοίπων, με είχε καταπλήξει από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να με συναρπάζει έως σήμερα, αφού δεν υπάρχει ημέρα που να μην ανακαλύπτω και νέα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα σε όλη την έκταση της αρχαίας πόλης.
Ενδείξεις προϊστορικής κατοίκησης, εντυπωσιακό μυκηναϊκό νεκροταφείο και ηγεμονικός θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ορατό μεγάλο τμήμα των τειχών της ακρόπολης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μεγάλη δεξαμενή ύδατος, λουτρικό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων, βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και κατάλοιπα κατοίκησης έως και την τουρκοκρατία ήταν τα ήδη γνωστά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, που μαρτυρούσαν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του τόπου, συνεχιζόμενο αδιάλειπτα από την απώτατη αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
[…]
  Σε μια από τις πολλές αυτοψίες μου στο χώρο, την άνοιξη του 2007, συνοδευόμενη από τον τότε αρχαιοφύλακα και στενό έως και σήμερα συνεργάτη μου Αντώνη Τσαγκλή, ο οποίος είναι “γέννημα θρέμμα” της περιοχής, καταγόμενος από το γειτονικό χωριό Γαρδίκι (σημ. Κάτω Άμφεια), επισκεφθήκαμε τη θέση “Παναγίτσα” στην περιοχή της Αίπειας. Εκεί, αφού με δυσκολία διασχίσαμε την πυκνή οργιώδη βλάστηση από πουρνάρια και καλαμιές, που κάλυπτε το χώρο, αντικρίσαμε μπροστά μας, ύστερα από υπόδειξη του Α. Τσαγκλή, έναν υψηλό, επιβλητικό τοίχο αντιστήριξης, κατασκευασμένο από τεράστιους κροκαλοπαγείς ημικατεργασμένους λίθους.
Η εντύπωση ήταν τόσο ισχυρή που με συγκλόνισε! Ένας τόσο ισχυρός τοίχος δε θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει σημαντικά αρχαία μνημεία!!
Η ανυπομονησία μου για την εξερεύνηση της θέσης ήταν ασυγκράτητη. Την επομένη ημέρα έστειλα στο χώρο συνεργείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό της περιοχής από τη βλάστηση, ενώ άρχισα παράλληλα τις διαδικασίες για τη διενέργεια της πρώτης ανασκαφικής έρευνας στο περιβάλλον του αναλημματικού τοίχου! Σε δυο μήνες οργανώθηκε το ανασκαφικό συνεργείο και αρχές Ιουνίου ξεκινήσαμε με τις πρώτες ανασκαφικές δοκιμαστικές τομές στο πρανές, ακριβώς πάνω από τον τοίχο. Αρχικά η έρευνα δεν έδωσε ενθαρρυντικά στοιχεία παρά μόνο διάσπαρτα τοιχάρια μεταγενέστερων χρόνων, στα οποία είχε χρησιμοποιηθεί αρχαίο οικοδομικό υλικό. Η συνέχιση όμως της προσπάθειας, μας αντάμειψε.
Έπειτα από έντονη ανασκαφική δραστηριότητα στο χώρο, που διήρκεσε από το 2007 έως το 2013, σε αντίστοιχες ανασκαφικές περιόδους, φέραμε στο φως μεγάλο μέρος ενός σημαντικού, παντελώς άγνωστου αρχαίου Ιερού: του Ασκληπιείου της αρχαίας Θουρίας!
Η ανασκαφή αυτή μας επεφύλασσε κάθε χρόνο χαρά, συγκίνηση, ενθουσιασμό και απρόσμενες συνταρακτικές ανακαλύψεις, που φώτιζαν όλο και περισσότερο το άγνωστο παρελθόν της αρχαίας πόλης και της ζωής των κατοίκων της.
Ωστόσο, μας χάρισε και μια ακόμη χαρά, αφού είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος, μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα αρχαία μνημεία.
Ο κ. Πέτρος Γραμπάς δεν έμοιαζε σε τίποτα με τους άλλους ιδιοκτήτες, που συνήθως αισθάνονται ιδιαίτερα άτυχοι όταν εντοπίζονται αρχαία μέσα στις περιουσίες τους. Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την ύπαρξη των αρχαιοτήτων στο κτήμα του, συγκινήθηκε και ενθουσιάστηκε. Δεν έφερε κανένα κώλυμα στις εργασίες μας, αντίθετα μας ενθάρρυνε, μας στήριζε και μας εμψύχωνε!
[…]
Για εκείνον δεν υπήρχε πλέον στη σκέψη του η έννοια της “ιδιοκτησίας” αλλά μόνο η σημασία των αρχαίων μνημείων, που είχαν έλθει στο φως εκεί.
Στον κ. Πέτρο Γραμπά οφείλεται αποκλειστικά η έκδοση του παρόντος βιβλίου. Χάρη στις συνεχείς παροτρύνσεις του, στον πηγαίο ενθουσιασμό του και κυρίως στην οικονομική του προσφορά, έγινε πραγματικότητα το όραμά του για την προβολή των αρχαίων του τόπου του.
Το μόνο αντάλλαγμα που ζήτησε για την ανεκτίμητη προσφορά του ήταν να αφιερωθεί το βιβλίο στη μνήμη της αγαπημένης του μητέρας. Και αυτό αποτελεί για μας ελάχιστη υποχρέωση και μεγάλη τιμή.
(από τον πρόλογο του βιβλίου) Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Έτσι ΚΛΕΒΕΙ η Γερμανία κάθε χρόνο 84 δις με το ευρώ...

~ Αν υπάρχει μία χώρα η οποία έχει κυριολεκτικά κατακλέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, και το κάθε κράτος χωριστά, αυτή έχει όνομα. Λέγεται Γερμανία!  Στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έκλεβε τις χώρες με υποχρεωτική κατάσχεση της παραγωγής τους και παραγωγικών μονάδων, από αγροτικά προϊόντα ως επίταξη βιομηχανιών στην υπηρεσία του Χίτλερ. Ομως στην σύγχρονη Ευρώπη, η δουλειά γίνεται με τον πιο αθόρυβο, τον πιο ύπουλο τρόπο. Μέσω του σκληρού νομίσματος, του ΕΥΡΩ, και του Τραπεζικού συστήματος!
 Πως κλέβει η Γερμανία τις άλλες χώρες
Το Target 2 καταγράφει τις χρηματικές  υποχρεώσεις των τραπεζών της μιάς χώρας στην άλλη. Σημειώνουμε οτι πρόκειται για υποχρεώσεις που δεν σχετίζονται με το δημόσιο χρεος της κάθε χωρας. Αν μια χωρα εχει δημόσιο χρεος 200 δις πχ, και χρωσταει αλλα 100 δις μεσω του Διατραπεζικού συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών TARGET2, ισως ειναι σε θεση καπως να γλιτωσει απο το δημόσιο χρεος των 200 δις, οχι ομως απο το διατραπεζικό χρεος 100 δις που εχει να κανει με εκκαθαριση των συναλλαγων!Η Γερμανία, κατάφερε μέσω ενός ακριβού , για τις χωρες της Νότιας Ευρώπης, νομίσματος, να τσακίσει σε κόστος τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Γαλλίας , της Ιταλίας και Ισπανίας, καθιστώντας τες ακριβές χωρες. Παράλληλα ομως, με την ανταλλακτική ανισσοροπία στην Ευρωπαική Ενωση, χρωστάνε αυτές στη Γερμανία αμύθητα ποσά, μεσω του Ευρωπαικού συστήματος εκκαθάρισης των συναλλαγών TARGET 2!
 Τι έχει να λαμβάνει η Γερμανία
Συγκεκριμένα, η Γερμανία είχε ήδη να λαμβάνει 91 δις ΕΥΡΩ κατά τα πρώτα χρόνια του ΕΥΡΩσυστηματος ως το 2008 (το τοτε TARGET). Ομως μετά την κρίση του 2008 κλέβει πλέον κάθε χρόνο 84 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες! Αυτή τη στιγμή όλοι, για να κάνουν την ‘χάρη’ να συμμετέχουν στο ΕΥΡΩ και να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές, χρωστάνε  στη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία λίγο παραπάνω από 800 δις ! Για την ακρίβεια,  αν σημερα διαλυονταν η Ευρωπαική Ενωση, και γινονταν εκκαθαριση υποχρεωσεων, η Γερμανία έχει να λαμβάνει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία Οκτωβρίου 2017 (τα τελευταία διαθέσιμα) ακριβώς 848,4 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ ! Μετρητά!
 Πόσα θα πάρει απο κάθε χώρα
Χρωστάνε, μεταξύ άλλων, η Ελλάς, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, είναι χρεωμένη 61,5 δις, δηλαδή το 40% του ΑΕΠ της περίπου, ή αν προτιμάτε, μόλις…6 ακόμη μνημόνια! Η Πορτογαλία χρωστάει 82 δις, δηλαδή το…50% του ΑΕΠ της! Ενώ η Ιταλία χρωστάει 412 δις, δηλαδή μόλις το… 27% του ΑΕΠ της και η Ισπανία, του ‘Αυτοκράτορα Ραχόι’ χρωσταει άλλα… 362 δις, δηλαδή το 35% του ΑΕΠ της! Τόσο είναι ουσιαστικά το ‘κόστος του ΕΥΡΩ’, πέραν του ότι ολες αυτές οι χώρες, ως γνωστόν, εχουν βγει με κατεστραμμένο επιχειρηματικό και κοινωνικό ιστό από πολυετείς κρίσεις  και μνημόνια. Περαν όμως αυτών , στην Γερμανία χρωστάει και άλλος ενας οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Τα στοιχεία φαίνονται αναλυτικά, κατ έτος, στον παρακάτω πίνακα.
 Ολλανδία και Λουξεμβούργο, συνεταίροι
Για να διασώσει τις Γερμανικές κυρίως τράπεζες, θα θυμάστε ότι η ΕΚΤ (Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) του κυρίου Ντράγκι μπήκε σε κολοσσιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλάμβανε  ΕΤΗΣΙΕΣ αγορές χρεογράφων 250 δις από Γερμανικές τράπεζες. Ε, όχι μονο εξαγόρασε τις χρηματοοικονομικές σαβούρες των ουσιαστικά φαλιρισμένων γερμανικών τραπεζών, αλλά πλέον…χρωστάει και 224 δις στη Γερμανία! Για την ακρίβεια, οι χωρες που προαναφέραμε (Ελλάς, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) και η ΕΚΤ τα χρωστάνε αυτά όχι μόνο στην Γερμανία (848,4 δις) αλλά και στις δύο χώρες που ξεπλένουν τα χρήματα των Γερμανικών κλπ πολυεθνικών στην Ευρώπη. Στο Λουξεμβούργο (183 δις ) και την Ολλανδία (109 δις).
Η συμμετοχή Ολλανδίας και Λουξεμβούργου στο φαγοπότι μας λύνει την απορία γιατί ο κύριος Ντάισελμπλουμ (Ολλανδία) και ο κυριος Γιούγκερ (Λουξεμβούργο) είναι εκείνοι που υλοποίησαν, τόσο λυσσαλέα, για λογαριασμό της Γερμανίας, τα προγράμματα λιτότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον όλων μας. Η εκμετάλλευση στο ‘Νταχάου της ΕΥΡΩζώνης’ έχει οχι μόνο θύματα αλλά και επώνυμους θύτες!
 Του Κωνσταντίνου Βέργου, Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία odosdrachmis.gr

*** ΒΟΜΒΑ Αρχιεπισκόπου: Μας στέλνουν "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" για να ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ το Έθνος...

~ Πυρ και μανία έγιναν από χθες οι οπαδοί της παγκοσμιοποιήσεως και του πολυπολιτισμού σε όλη τη χώρα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
Μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως:
«…Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και η απειλή της αλλοίωσης της εθνικής φυσιογνωμίας των ελευθέρων περιοχών λόγω της προώθησης εκ μέρους της Τουρκίας μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων, λεγόμενων μεταναστών. Όλοι αυτοί οι «μετανάστες» δεν έρχονται εδώ μόνο για τα παχυλά επιδόματα, που απλόχερα τους προσφέρουμε. Έρχονται ή μάλλον αποστέλλονται, για να αλλοιώσουν την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα, με ορατό κίνδυνο εκείνον που περιγράφεται στο βιβλίο της Εξόδου «…ήνικα αν ημίν συμβή πόλεμος, προστεθήσονται και ούτοι προς τους υπεναντίους».

Με όλα αυτά, πως να μην τον πολεμούν; Διαβάστε ολόκληρη της εγκύκλιο παρακάτω:
~ Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουρκικές προκλήσεις στον απόηχο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη στη χώρα μας.
 Μετά τους κεμαλιστές σειρά πήρε η επικεφαλής του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος, η οποία ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο να πάρει πίσω από την Ελλάδα 18 νησιά.
 Συγκεκριμένα, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, η Μεράλ Ακσενέρ, είπε χαρακτηριστικά: «Βγήκε ένας υπουργός Άμυνας με το όνομα Καμμένος και είπε στους δικούς μας «Μολών Λαβέ». Ούτε άχνα. Δεν βγάλατε ούτε κιχ. Διότι αν πείτε κάτι πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει. Έχουμε ένα ήρωα των Ιμίων, τον Τούρκσεν, ο οποίος δήλωσε: ''Καμμένε λίγο έμεινε, εμείς ερχόμαστε. Να είσαι έτοιμος''».
 Δείτε το βίντεο από τον Alpha: enikos

*** ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ διαλύουν την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Λες και δεν έχουν συμφωνήσει ήδη...

~ Στο υπουργικό συμβούλιο τις πρώτες ημέρες του 2018 φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, μετά την επανάκαμψη των εκλογικών σεναρίων, από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση με χρήση του όρου «Μακεδονία» για τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.
 Εφόσον υπάρξει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων που επιδεικνύει πιο διαλλακτική στάση από την προηγούμενη (έχει όμως και αυτή προβλήματα στο εσωτερικό της) ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα αποδοχής της, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί ενώπιον των Αμερικανών και του διεθνoύς παράγοντα που πιέζουν για άμεση επίλυση του ζητήματος, ως η πλευρά που στέκεται εμπόδιο.
 Ο ίδιος θα συγκαλέσει και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό θέμα το Σκοπιανό και το ίδιο αναμένεται να ζητήσει και από τον κ. Καμμένο, αυξάνοντας την πίεση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αλλά και τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ.
 Στο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό κυβερνητικό ζήτημα και ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση για το Σκοπιανό, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Αντιλαμβάνονται την πολιτική του στάση ως προσπάθεια να δείξει στους ψηφοφόρους του κόμματός του ότι διατηρεί ιδεολογικές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει ευαίσθητος στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, στη μάχη που δίνει για την πολιτική του επιβίωση.
 Παράλληλα, όμως, διαπιστώνουν ότι η σκλήρυνση της στάσης της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος, δεν αποτελεί τακτικό ελιγμό και το αρχικό σχέδιο για υπερψήφιση μίας πρότασης με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια από τα άλλα κόμματα δεν προχωρά εύκολα.
 Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου δεν είδαν με καλό μάτι την αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας περί σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Δεν το απορρίπτουν ως τελικό μέσο, αλλά δεν το επιθυμούν. Ο λόγος είναι ότι με μία τέτοια κίνηση ακυρώνεται το επιχείρημα που σήμερα προβάλλουν ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να λύνει εθνικά ζητήματα και μάλιστα ζητήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις δικές της δυνάμεις. Για τον ίδιο λόγο απορρίπτουν – τουλάχιστον προς το παρόν – και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, που κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ προτείνουν δημοσίως, προφανώς για να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ίδιοι και το κόμμα τους.
 Οσο για το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ έχει διαλλακτική στάση και μπορεί να φτάσει και σε λύση που θα είναι μέσα στο πλαίσιο που θέτει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει λύση του θέματος του ονόματος ώστε να πάψει το ελληνικό βέτο για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να μπορεί να τη στηρίξει και στο εσωτερικό της χώρας της.
 Προσώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα το κάνει όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες, επιμένοντας να μην αποκαλύπτει τη θέση της.
 Σε αυτή τη γραμμή, απαντώντας στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση αν δεν έχει τη στήριξη του υπουργού κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, το Μαξίμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα», σημείωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».
 Γιάννης Καμπουράκης Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  Νέα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας! ΟΡΓΗ του Κρεμλίνου με Ερντογάν...

~ Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο δείχνει ότι στην πραγματικότητα η “συμμαχία” Ρωσίας-Τουρκίας είναι κάτι που δεν μπορεί να σταθεί μακροπρόθεσμα, δημοσίευσε η ιστοσελίδα echedoros-a.gr.
Φαίνεται ότι η Ρωσία ενοχλείται πολύ από την στάση της Τουρκίας απέναντι στον Μπαράρ Αλ Άσαντ, καθώς η Άγκυρα αποκάλεσε τον Σύριο ηγέτη “τρομοκράτη”.
Διαβάστε το άρθρο:
 Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, είναι τρομοκράτης, είπε ότι  αυτές δεν έχουν νομική βάση.
Η Ζαχάροβα απαντώντας  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Μόσχα για το θέμα δήλωσε:  Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ ότι είναι τρομοκράτης, όταν η συριακή κυβέρνησή του αντιπροσωπεύεται  στα Ηνωμένα Έθνη και εκπροσωπείται η συριακή κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό μόνο αρκεί για να πούμε ότι οι δηλώσεις (του Τούρκου προέδρου) δεν έχουν καμία λογική βάση», είπε.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία χαρακτήρισε τον Άσαντ ως τρομοκράτη που διοικεί ένα κράτος τρομοκρατίας λέγοντας «πως μπορεί να υπόσχεται για το μέλλον της Συρίας, ενώ είναι υπεύθυνος για το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, θα ήθελαν οι Σύριοι να έχουν μια τέτοια κυβέρνηση;», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

*** EKTAKTO!  Eίναι ΟΡΙΣΤΙΚΟ!Αυτό είναι το όνομα των ΣΚΟΠΙΩΝ... (χάρτης)

~ H κινητικότητα στο Σκοπιανό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Έλληνες, καθώς βλέπουν πως το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει συμφωνήσει σύνθετη ονομασία των ΨευτοΜακεδόνων. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας εμφανίζονται να ‘παίζουν’ στο όριο της Εθνικής Μειοδοσίας και σίγουρα κόντρα στο περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού.
Για να καταλάβει κανείς το παιγνίδι που παίζεται εις βάτος του ελληνικού λαού, αξίζει να τονιστεί πως θέμα Ονομασίας τέθηκε από το πουθενά. Ξαφνικά μία μέρα άρχισαν όλοι να μιλούν για την ονομασία των Σκοπίων. Μάλιστα άρχισε να εμφανίζεται με ‘ύποπτη’ συχνότητα το όνομα "Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων".
Εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως ρωτήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διστακτικά (σχεδόν ψιθυριστά) δήλωσε θετικός σε μία τέτοιου τύπου ονομασία.  Θυμηθήκαμε επίσης ότι μια παρόμοια αν όχι ίδια ακριβώς ονομασία είχε προτείνει την κρίσιμη για το Σκοπιανό δεκαετία του 1990, ένας πολιτικός διανοούμενος του "κεντροαριστερού" χώρου με γνωστή πατριωτική συνείδηση, που αν δεν τον αδικούσε το σύστημα, θα ήταν ο άξιος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε εφαρμόσει το ‘δυναμικό’ εμπάργκο στα Σκόπια.
Την πρόσφατη δραστηριότητα αυτή έχουν πυροδοτήσει οι Αμερικανοί, κάτι που επιβεβαιώνει και το ρωσικό Sputnik. Οι δε Ρώσοι στην αρθρογραφία τους αποκαλύπτουν το σχέδιο των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, μέσω των Σκοπίων. Το παραθέτουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσει πως η ονομασία "Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων" είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
 Πίσω από την Ονομασία "Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων" ή "Κεντροβαλκανική Δημοκρατία" κρύβεται η δημιουργία Ομόσπονδου Σκοπιανικού Κράτους, που θα αποτελείται από δύο μικρότερες Δημοκρατίες - Ομόσπονδα Κρατίδια:
  1. Την Αλβανική Δημοκρατία της Ιλλυρίδας στα δυτικά και
  2. Την προκλητική "Μακεδονική" Δημοκρατία της "Μακεδονίας" στα ανατολικά!

  Πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας θα παραμείνουν τα Σκόπια, που θα είναι μια μικτή περιοχή, με Αλβανούς και δήθεν "Μακεδόνες"...
Μάλιστα όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο "η Δύση σχεδιάζει το "Βέλγιο" των Βαλκανίων, με ένα όνομα έκπληξη για όλους"! Και το όνομα αυτό σχεδιάζεται να είναι το "Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων".
Η παγίδα όμως είναι στα κρατίδια - συνιστώσες, που το ένα θα λέγεται "Ιλλυρίδα", ενώ το άλλο "Μακεδονία"! Διατηρώντας άθικτο το ελληνικό όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και χρησιμοποιώντας την ψευδή εθνότητα "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" για κάθε χρήση.
 Διότι το μεν κράτος θα αναφέρεται παντού σαν "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ" ή "ΚΕΝΤΡΟΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", αλλά στα συστατικά του θα έχει εθνότητα "Μακεδόνων" και κρατίδιο "Μακεδονία".
Με τον τρόπο δημιουργείται η εξής παγίδα. Απαλείφεται το όνομα Μακεδονία άρα, σύμφωνα με τους ξένους, ουδεμία αντίσταση μπορεί η Ελλάδα να φέρει και πιθανόν το καλοκαίρι του 2018 να έχουμε είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Σκοπός των Αμερικανών είναι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας (είτε de facto είτε de jure) ώστε να αποτελέσει ανάχωμα στη Σερβία που θεωρείται πάτημα της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
Αξίζει να θυμίσουμε πως το σχέδιο αυτό είχε πρωτο-αποκαλύψει ο Κυριάκος Βελόπουλος στο βιβλίο του Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ πίσω στο 1997. Είναι πραγματικά κρίμα που η Ελλάδα έχει χάσει 20 χρόνια, κρίσιμα για ένα τόσο βασικό, ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…

***  Αλλαγές στα εισαγόμενα αυτοκίνητα!  Σε ποια μειώνεται και σε ποια αυξάνεται η τιμή το 2018...

~  Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 andris@enikonomia.gr
 Αλλάζει ριζικά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το καθεστώς εκτελωνισμού των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών τρεις ημέρες πριν από την έλευση του 2018 δημοσίευσε την απόφασή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στην οποία ορίζονται οι νέοι συντελεστές απομείωσης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ ανάλογα με το τύπο αμαξώματός τους.
 Μάλιστα η έναρξη ισχύς των νέων ποσοστών ορίζεται δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή η 8η Ιανουαρίου 2018.
 Συγκεκριμένα, στις 28 Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος τρόπος υπολογισμού των ποσοστών απομείωσης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο αμαξώματος ο οποίος θα ισχύει 10 ημέρες μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή από τις 8 Ιανουαρίου 2018!
 Να υπενθυμίσουμε πως οι συντελεστές απομείωσης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν αλλάξει την 1η Ιουνίου 2016.
 Αν συγκρίνει κανείς τους νέους συντελεστές απομείωσης που θα ισχύσουν το 2018 με τους παλαιούς, θα αντιληφθεί ότι στα αυτοκίνητα με ηλικία έως και 12 μήνες οι συντελεστές απομείωσης αυξάνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο απαξώματος.
 Αντίθετα, στα οχήματα με ηλικία κυρίως από 1,5 έτος έως και 4 έτη οι συντελεστές απομείωσης μειώνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο αμαξώματος με αποτέλεσμα το κόστος εκτελωνισμού να αυξάνεται ανάλογα!
 Πάντως στα οχήματα πάνω από 15 έτη το κόστος εκτελωνισμού παραμένει το ίδιο καθώς οι συντελεστές απομείωσης παραμένουν στα ίδια ποσοστά, δηλαδή στο 95%.
 Οι συντελεστές απομείωσης
 Οι συντελεστές απομείωσης των τιμών σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν σήμερα και διαχωρίζονται σε πέντε κατηγορίες που περιλαμβάνουν 4Χ4, Hatchback (5θυρα-3θυρα), Σεντάν (4θυρα), Κάμπριο, Κουπέ-Ρόουντστερ και Οχήματα Πολλαπλών Χρήσεων (MPV). Η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικούς συντελεστές μείωσης, ωστόσο τα σεντάν αυτοκίνητα λαμβάνουν τις υψηλότερες εκπτώσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
 Ειδικότερα για το 1ο έτος κυκλοφορίας η μείωση της αξίας λόγω παλαιότητας σε ένα σεντάν από 25% αυξάνεται σε 30%.
 Αντίστοιχα ένα σεντάν που έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος - μέλος πριν από 5 χρόνια ο συντελεστής απομείωσης φθάνει στο 72% από 68% ενώ αν το εισαγόμενο σεντάν όχημα έχει κυκλοφορήσει πριν από 7 έτη τότε ο συντελεστής απομείωσης ανέρχεται σε 80% από 77%.
 Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απομείωση λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων με συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει σήμερα.
 Πάντως η απομείωση βάσει διανυθέντων χιλιομέτρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της αξίας ενώ η συνολική απομείωση (παλαιότητα και διανυθέντα χιλιόμετρα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 95%.
 Επίσης το οικονομικό επιτελείο για να βάλει ένα τέλος στο γύρισμα των χιλιομέτρων πέραν της αναγραφής των διανυθέντων χιλιομέτρων στην Άδεια Κυκλοφορίας με τα οποία εκτελωνίστηκε το εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο εξετάζει να υπάρχει και όλο το ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ του οχήματος με την αναγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων ανά έλεγχο.
 Οι νέοι συντελεστές απομείωσης λόγω ηλικίας, αμαξώματος και διανυθέντων χιλιομέτρων που θα ισχύσουν από το 2018:

Οι συντελεστές απομείωσης λόγω ηλικίας, αμαξώματος και διανυθέντων χιλιομέτρων που καταργούνται:

Στον παραπάνω πίνακα θα πρέπει να αναφέρουμε πως η μέγιστη έκπτωση λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων θα μειωθεί από το 30% στο 10%.
 Οι νέοι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης στα εισαγόμενα ΙΧ Euro6:
 - 4% για ΙΧ με Αξία Λιανικής έως 14.000 ευρώ
- 8% για αυτοκίνητα με αξία από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
 -16% για ΙΧ με Αξία Λιανικής από 17.001 έως 20.000 ευρώ
 - 24% για αυτοκίνητα με Αξίες από 20.001 έως 25.000 ευρώ
 - 32% για ΙΧ με Αξία Λιανικής άνω των 25.001 ευρώ.
 Οι νέοι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης στα εισαγόμενα ΙΧ Euro5:
 - 6% για ΙΧ με Αξία Λιανικής έως 14.000 ευρώ
- 12% για αυτοκίνητα με αξία από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
 -24% για ΙΧ με Αξία Λιανικής από 17.001 έως 20.000 ευρώ
 - 36% για αυτοκίνητα με Αξίες από 20.001 έως 25.000 ευρώ
 - 48% για ΙΧ με Αξία Λιανικής άνω των 25.001 ευρώ.
 Οι νέοι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης στα εισαγόμενα ΙΧ Euro4:
 - 8% για ΙΧ με Αξία Λιανικής έως 14.000 ευρώ
- 16% για αυτοκίνητα με αξία από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
 - 32% για ΙΧ με Αξία Λιανικής από 17.001 έως 20.000 ευρώ
 - 48% για αυτοκίνητα με Αξίες από 20.001 έως 25.000 ευρώ
 - 64% για ΙΧ με Αξία Λιανικής άνω των 25.001 ευρώ.
 Οι νέοι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης στα εισαγόμενα ΙΧ χωρίς Euro:
 - 20% για ΙΧ με Αξία Λιανικής έως 14.000 ευρώ
- 40% για αυτοκίνητα με αξία από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
 - 80% για ΙΧ με Αξία Λιανικής από 17.001 έως 20.000 ευρώ
 - 120% για αυτοκίνητα με Αξίες από 20.001 έως 25.000 ευρώ
 - 160% για ΙΧ με Αξία Λιανικής άνω των 25.001 ευρώ.
 Οι νέοι συντελεστές αύξηση ή μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης λόγω εκπομπών ρύπων:
- Για ΙΧ με εκπομπές CO2 έως 100 γρ. προβλέπεται μείωση 5%.
- Για ΙΧ με εκπομπές CO2 από 101 έως 120 γρ. δεν υπάρχει καμία μεταβολή.
 - Για ΙΧ με εκπομπές από 121 έως 140 γρ. προβλέπεται αύξηση 10%.
 - Για ΙΧ με εκπομπές από 141 έως 160 γρ. προβλέπεται αύξηση 20%.
 - Για ΙΧ με εκπομπές από 161έως 180 γρ. προβλέπεται αύξηση 30%.
 - Για ΙΧ με εκπομπές από 181 έως 200 γρ. προβλέπεται αύξηση 40%.
 - Για ΙΧ με εκπομπές από 201 έως 250 γρ. προβλέπεται αύξηση 60%.
 Πηγή: enikonomia.gr

***  ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ! ΝΕΟΣ ΕΝΦΙΑ! Όλες οι αλλαγές...

~ Ερρίφθη ο κύβος για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά και την δημοσίευση στην Διαύγεια της προκήρυξης για την πρόσληψη των εκτιμητών που θα αλλάξουν τις αντικειμενικές έως στο τέλος Μαρτίου.
 Το προανήγγειλε την Πέμπτη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.
 Τι αποκάλυψε η κ. Παπανάτσιου στον Realfm 97,8
 Αποκαλυπτική ήταν η κ. Παπανάτσιου για τις αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ.
 Όπως σημείωσε, ίσως και εντός της ημέρας προκηρύσσονται οι θέσεις εκτιμητών, που θα προχωρήσουν άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τιμές οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των τραπεζών. Το σχέδιο για την δημιουργία επιτροπών παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης χρόνου. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.
 Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018, όπως είπε, θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.
 Εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές
 Την προκήρυξη για την πρόσληψη των πιστοποιημένων εκτιμητών που, ειδικά για φέτος, θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
 Οι εκτιμητές που θα προσληφθούν, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην προκήρυξη, θα λάβουν αμοιβή 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης και έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για όλες τις περιφέρειες της χώρας.
 Οι εκτιμητές θα πρέπει εντός 20 ημερών από την επιλογή τους να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης χωρίς, όμως, αυτές να είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ.
 Υπενθυμίζεται ότι, βάσει μνημονιακής υποχρέωσης, οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν καθοριστεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018.
 Πηγή: Real.gr

*** ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ! Η χρέωση στο κινητό τηλέφωνο επιβεβαίωσε τους φόβους του...

~ Ο συνδρομητής άνοιξε το λογαριασμό και έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Χρεωνόταν με διάφορα χρηματικά ποσά...
στους μηνιαίους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας για μηνύματα και κλήσεις που δεν έκανε ποτέ δεκτά. Βολιώτης ηλικίας 56 ετών, συνδρομητής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, κατήγγειλε την απάτη που στήνεται με μηνύματα και κλήσεις από πενταψήφιους αριθμούς.
 Οι χρεώσεις και η απάντηση της εταιρείας
Ο 56χρονος ζημιώθηκε για το χρονικό διάστημα από τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2017 με το ποσό των 20,17 ευρώ, για κλήσεις και μηνύματα που δεν είχε κάνει ο ίδιος. Ο καταναλωτής απευθύνθηκε σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ζήτησε εξηγήσεις γι’ αυτό. Η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι οι χρεώσεις αφορούσαν σε πενταψήφιο αριθμό που ανήκει σε εταιρεία.
 «Υπήρχε όμως μηδενικός χρόνος ομιλίας στις επίμαχες κλήσεις, ενώ τα μηνύματα δεν τα είχα κάνει δεκτά», είπε ο 56χρονος, ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος με την απάτη που στήνεται και τα ποσά που χρεώνονται καταναλωτές χωρίς να λαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες τις οποίες καλούνται να πληρώσουν.
 Ο 56χρονος προχώρησε έτσι σε φραγή κλήσεων από την επίμαχη εταιρεία, ώστε να μη δέχεται ούτε τηλεφωνήματα ούτε και μηνύματα. Παρόλα αυτά, στον επόμενο λογαριασμό χρεώθηκε με άλλες έξι κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να γίνει η φραγή και τον χρέωσαν με ποσό της τάξης των 12 ευρώ.
 «Με άφησαν απροστάτευτο»
«Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας φαίνεται ότι δεν με προστάτεψε από την επίμαχη εταιρεία που χρεώνει καταναλωτές με διάφορα χρηματικά ποσά. Είτε δεν με προστάτεψε είτε έχει συνεργασία μαζί της», κατήγγειλε ο συνδρομητής, ο οποίος περιμένει να δει τον επόμενο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα υπάρχει και καινούργια ζημία.
 «Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με τις κλήσεις και τα μηνύματα που δέχονται. Να μην ανταποκρίνονται σε πενταψήφια νούμερα. Πίσω από τις κλήσεις και τα μηνύματα κρύβονται καλοστημένες απάτες», προειδοποιεί ο 56χρονος, ο οποίος προτίθεται να ερευνήσει και περαιτέρω το θέμα προκειμένου να διαπιστώσει τα πλήρη στοιχεία της επίμαχης εταιρείας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δρα.
 Να επισημανθεί ότι οι αναφορές-καταγγελίες που έγιναν στον Συνήγορο του Καταναλωτή με ανάλογο περιεχόμενο το πρώτο εννεάμηνο του 2017 πανελλαδικά, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν αυξημένες κατακόρυφα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» ανήλθαν στις 2.181, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 55,6%.
 Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr


*** Αθλητική ενημέρωση :

 
*** Σήμερα Πέμπτη 28-12-2017  Στο  Ευρωμπάσκετ :
 ~ Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης  77-79 ,(36-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-10 , 19-27 , 25-25 , 16-17 .- ^
 ~ Ζάλγκιρις - Ολυμπιακός  74-68 ,(36-38) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 14-19 , 12-15 , 26-15  .- ^
 ~ Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ουνικάχα Μάλαγα  78-89 ,(47-39) .-^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 25-20 , 11-22 , 20-28 , .- ^
 ~ Βαλένθια - Παναθηναϊκός  67-63 ,(32-32) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 12-17 , 20-15 , 16-16 , 19-15  .- ^

*** Αύριο  Παρασκευή 29-12-2017 :
~ ΚΙΜΚΙ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Τα δεκάλεπτα :
~ ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -ΜΠΑΡΜΠΕΡΓΚ
Τα δεκάλεπτα :
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ -ΤΣΣΚΑ Μ
Τα δεκάλεπτα :
~ ΜΙΛΑΝΟ -ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Τα δεκάλεπτα :
 ***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε  14-15  αγωνιστικές       
ΤΣΣΚΑ Μόσχας      11-3  
Ολυμπιακός        11-4 *
  Παναθηναϊκός       10-5 *
Ζαλγκίρις Κάουνας   10-5 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Φενέρμπαχτσε      9-6  *
Ρεάλ Μαδρίτης     9-6  *   
Κίμκι             8-6                
Μακάμπι Τελ Αβίβ  8-7  * 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Μπάμπεργκ         6-8        
Μπασκόνια         7-7         
Ερυθρός Αστέρας   5-9       
Ουνικάχα  Μάλαγα  7-8  *  
~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπαρτσελόνα       4-10      
Αρμάνι Μιλάνο     4-10         
Βαλένθια          3-12 *                 
Αναντολού Εφές    3-11      

***    Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ      εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ      εντός
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** Οι  επόμενες τέσσερες αγωνιστικές στο Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 15

28.12. 19:45ΦενερμπαχτσέΡεάλ Μαδρίτης
 

28.12. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΟλυμπιακός
 

28.12. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΟυνικάχα
 

28.12. 22:00ΒαλένθιαΠαναθηναϊκός
 

29.12. 19:00ΚίμκιΜπαρτσελόνα
 

29.12. 19:30Αναντολού ΕφέςΜπάμπεργκ
 

29.12. 21:30ΜπασκόνιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

29.12. 21:45ΜιλάνοΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 16

04.01. 21:15ΠαναθηναϊκόςΑναντολού Εφές
 

04.01. 21:45ΟυνικάχαΒαλένθια
 

04.01. 22:00ΜπαρτσελόναΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
05.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπασκόνια
 
05.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΖαλγκίρις Κάουνας
 
05.01. 21:00ΜπάμπεργκΚίμκι
 
05.01. 21:00ΟλυμπιακόςΜιλάνο
 
05.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
Αγωνιστική ημέρα: 17
11.01. 21:00ΠαναθηναϊκόςΜπαρτσελόνα
 
11.01. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπάμπεργκ
 
11.01. 21:45ΒαλένθιαΦενερμπαχτσέ
 
11.01. 21:45ΜιλάνοΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
12.01. 19:00ΚίμκιΡεάλ Μαδρίτης
 
12.01. 19:30Αναντολού ΕφέςΕρυθρός Αστέρας
 
12.01. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΟυνικάχα
 
12.01. 21:30ΜπασκόνιαΟλυμπιακός
 
Αγωνιστική ημέρα: 18
16.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΚίμκι
 
16.01. 21:00ΜπάμπεργκΖαλγκίρις Κάουνας
 
16.01. 21:00ΟλυμπιακόςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
16.01. 21:30ΒαλένθιαΜπαρτσελόνα
 
17.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΑναντολού Εφές
 
17.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΠαναθηναϊκός
 
17.01. 21:45ΜιλάνοΟυνικάχα
 
17.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπασκόνια

*** Στην Ισπανία ο Παναθηναϊκός για το ΤΕΛΕΙΟ κλείσιμο της χρονιάς...

~ Το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς βρίσκει τον ΠΑΟ στην Βαλένθια για να αντιμετωπίσει τους Ισπανούς για την 15η αγωνιστική της Euroleague.
Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ καλείται να βρει λύσεις για ακόμα ένα παιχνίδι χωρίς τον ηγέτη της στο παρκέ, τον Νικ Καλάθη, με τους υπόλοιπους να βγαίνουν και πάλι μπροστά και να φροντίσουν να διατηρηθεί το καλό σερί που... τρέχουν.
Η βαθμολογική θέση της Βαλένθια δεν ξεγελά τους «πράσινους» και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να παρασυρθούν. Χρειάζονται μια ακόμα νίκη για να εδραιώσουν την θέση τους στην 4άδα και οι Ισπανοί είναι το μοναδικό εμπόδιο γιαυτό.
Από την πλευρά της η ομάδα του Βιδορέτα δεν έχει άλλα περιθώρια. Μετρά 10 συνεχόμενες ήττες, είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και πλέον τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο άσχημα για εκείνους.
Ο Βίβες δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο παιχνίδι και οι τραυματισμοί κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Βαλένθια.
Ο προπονητής των «Ταρόνχα» μίλησε για την δύσκολη θέση που βρίσκεται η ομάδα του, οι οπαδοί και άπαντες στον οργανισμό,  ψάχνουν μια νίκη που θα αλλάξει τα αρνητικά δεδομένα και θα τους δώσει ώθηση για το νέο έτος.
Πάντως το έργο τους δεν θα είναι καθόλου εύκολα κόντρα στον ανεβασμένο Παναθηναϊκό, που δεν θα αφήσει την ευκαιρία για ακόμα μια νίκη να πάει χαμένη.  gazzetta.gr

***  Όλα ανοιχτά στον ΠΑΟΚ! Πότε ξεκαθαρίζει η υπόθεση Μακ...

~ Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η υπόθεση Μακ. Για την επόμενη ημέρα του Σλοβάκου μεσοεπιθετικού τα πράγματα είναι ρευστά. Στον ΠΑΟΚ δεν έχουν λάβει καμία απόφαση για να κρατήσουν τον παίκτη και μετά το τέλος της σεζόν.
Πριν τις οριστικές αποφάσεις στην Τούμπα, οι Θεσσαλονικείς θα περιμένουν να δουν την αγωνιστική συμπεριφορά του Μακ στα κρισιμα παιχνίδια. Κι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το εάν τελικά ο ΠΑΟΚ διαπραγματευτεί μαζί του την παραμονή του και του χρόνου.
Όποιες συζητήσεις γίνουν θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη με τον Μακ να κρίνεται πλέον.  onsports.gr

*** Ο Σταύρος Κανελλόπουλος στον Παναθηναϊκό
Ο Καλαματιανός ποδηλάτης Σταύρος Κανελλόπουλος πρωταγωνιστεί σταθερά πανελληνίως εδώ και αρκετά χρόνια στην ποδηλασία δρόμου και η μετεγγραφή του στην ομάδα του Παναθηναϊκού αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της κλάσης του. Μάλιστα η ένταξή του στην «πράσινη» ομάδα ήρθε με καθυστέρηση, καθώς και στο παρελθόν ο αθηναϊκός σύλλογος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.
Το σχετικό ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού αναφέρει τα εξής:
«Η μεταγραφική περίοδος έληξε την Τετάρτη 20/12/2017 για τα σωματεία της ελληνικής ποδηλασίας και οι "πράσινοι" κατέθεσαν προς έγκριση στην ομοσπονδία τον φάκελο των μεταγραφών τους. Σε αυτόν εσωκλείονται ονόματα ηχηρά αλλά και πολλά υποσχόμενα για μια αγωνιστική περίοδο εφάμιλλη με την προηγούμενη! Έντεκα συνολικά είναι μεταγραφές στις οποίες προχώρησε το τριφύλλι».
Όσον αφορά στον Σταύρο Κανελλόπουλο, το συνοδευτικό κείμενο αναφέρει τα εξής:
«Για τους γνώστες του αθλήματος ο 33χρονος Καλαματιανός ποδηλάτης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του στην κατηγορία ανδρών και με πολλές διακρίσεις, ο Σταύρος έρχεται στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό για να στηρίξει την προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρσι. Με μια θέση στη δεκάδα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αντοχής το ’15 και με την 5η θέση στη Γενική βαθμολογία του δρόμου την ίδια χρονιά, δυο φορές νικητής του ετάπ αντοχής του κλασικού Γύρου Ρόδου και με θητεία σε Κρόνο, Θράκα Ιππέα και Ευκλή ο Κανελλόπουλος θα αποτελέσει ίσως το πιο καλό βέλος στη φαρέτρα του προπονητή Κώστα Πανταζή»!
  Στα σκαριά ο ΠΟ Καλαμάτας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταύρος Κανελλόπουλος, μαζί με τον έτερο κορυφαίο Καλαματιανό ποδηλάτη, τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο, έχουν αναλάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και ανάδειξη του αθλήματος στην περιοχή μας, ιδρύοντας τον Ποδηλατικό Όμιλο Καλαμάτας. Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δεν επέτρεψαν την έγκαιρη έγκρισή του από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και δεν υπήρχε δυνατότητα μετεγγραφών.
Ο Σταύρος θα συνεχίσει να στηρίζει το εγχείρημα, έχοντας κατά νου να επιστρέψει με την πρώτη ευκαιρία, αλλά για την ώρα η …καρδιά του ανήκει στον Παναθηναϊκό που του έδωσε την ιδανική εναλλακτική επιλογή στο φινάλε της μετεγγραφικής περιόδου. Ο ίδιος λέει:
«Φυσικά ήταν αδύνατο να αρνηθώ. Είναι τιμή που θα τρέχω για αυτή την τόσο βαριά φανέλα. Το …φλερτ με τον Παναθηναϊκό υπήρχε από πέρυσι, οπότε η ομάδα είχε έρθει για προπονητικό καμπ στη Μάνη.
Ο στόχος είναι να φέρω όσο πιο καλά αποτελέσματα μπορώ στους περισσότερους αγώνες και στο τέλος της χρονιάς να είμαι στην 10αδα της γενικής κατάταξης αθλητών ποδηλασίας δρόμου ανδρών. Θέλω να δικαιώσω τους ανθρώπους που έτρεξαν ώστε να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή μου την τελευταία στιγμή, όπως και τον προπονητή της ομάδας που πιστεύει πολύ σε εμένα».
Ο Σταύρος Κανελλόπουλος συνεχίζει τις καθημερινές προπονήσεις, έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο, ενώ στα τέλη Γενάρη θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη νέα του ομάδα, συμμετέχοντας στο προπονητικό καμπ των «πρασίνων» στο Λουτράκι.

~*  Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας...
11:15 Eurosport 1 Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο Lienz, Austria
12:30 Eurosport 1 Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο Bormio, Italy
 14:15 Eurosport 1 Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο Lienz, Austria
 14:30 FOX Sports Παγκόσμιο πρωτάθλημα
 15:00 COSMOTE SPORT 6 HD Τουρνουά Μουμπαντάλα Προημιτελικά
 19:00 COSMOTE SPORT 1 HD Globe Soccer Awards Ντουμπάι
 19:15 Eurosport 1 Δίαθλο: World Team Challenge Gelsenkirchen, Germany
 19:45 Novasports 1HD Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης Turkish Airlines EuroLeague
 20:00 Novasports 2HD Ζάλγκιρις - Ολυμπιακός Turkish Airlines EuroLeague
 21:00 FOX Sports Παγκόσμιο πρωτάθλημα
 21:05 Novasports 3HD Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ουνικάχα Turkish Airlines EuroLeague
 22:00 Novasports 1HD Βαλένθια - Παναθηναϊκός Turkish Airlines EuroLeague
 22:00 COSMOTE SPORT 1 HD Κρίσταλ Πάλας - Άρσεναλ Premier League
 01:30 FOX Sports Seton Hall - Creighton NCAA
 03:00 COSMOTE SPORT 4 HD Μπόστον Σέλτικς - Χιούστον Ρόκετς ΝΒΑ
 04:00 FOX Sports Holiday Bowl NCAA


~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~* 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  :  Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~***  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-28-2017.html .-
~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/news-29-2017.html .- 
 ~*

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: