ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017


   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  ...
~

 
 
 
~ 14 Δεκεμβρίου
Μαρτύρων Απολλωνίου του κληρικού, Αρριανού του ηγεμόνος και των συν αυτοίς μαρτύρων (†286-287). Θύρσου, Καλλινίκου, Λευκίου (1), Φιλήμονος του αυλητού και Υπατίου.
(1) Οι άγιοι Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος έζησαν τον 3ο αιώνα. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισάρεια. Ήταν γόνοι επιφανών οικογενειών και διήγαν ευσεβή και ταπεινό βίο. Μαρτύρησαν, όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος κήρυξε σκληρό διωγμό κατά των χριστιανών. Χωρίς να φοβηθεί τις απειλές των ειδωλολατρών, ο Λεύκιος παρουσιάστηκε οικειοθελώς στον έπαρχο Κουμβρίκιο, στον οποίο και ομολόγησε την πίστη του. Δεν δίστασε να ελέγξει τον έπαρχο, που προσπαθούσε με κάθε μέσο, να περιορίσει την διάδοση του χριστιανισμού. Εξοργισθείς ο Κουμβρίκιος διέταξε το βασανισμό του αγίου. Αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ο Λεύκιος πέθανε με αποκεφαλισμό. Η γενναία στάση του αγίου οδήγησε μπροστά στον ηγεμόνα και τον Θύρσο, ο οποίος ομολόγησε με θάρρος ότι Κύριος και Θεός του είναι ο Ιησούς Χριστός. Για την ομολογία του αυτή υπέστη φοβερά βασανιστήρια, γεγονός που οδήγησε στη χριστιανική πίστη τον ειδωλολάτρη ιερέα Καλλίνικο. Οι δύο άνδρες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ο Καλλίνικος αποκεφαλίστηκε, ενώ ο Θύρσος θανατώθηκε με πριόνια από τους δήμιους.

~** Χριστούγεννα: Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του γεγονότος της Γεννήσεως του Χριστού
~ Του Γεωργίου Β. Μαυρομάτη
Το βαθύτερο νόημα της μας το διατυπώνουν, ποιοι άλλοι παρά οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι Πνευματοφόροι, τα πάγχρυσα στόματα του Λόγου. Και το διατυπώνουν, όχι σαν μια θεωρία ή σαν μια διδασκαλία, αλλά επειδή έζησαν το γεγονός αυτό, όπως και όλα τα σωτηριολογικά γεγονότα.
*  Ο μικρός χώρος του βιβλίου, δεν μας επιτρέπει να παραθέσουμε, όλες αυτές τις θαυμάσιες διατυπώσεις των Πατέρων μας που ευφραίνουν την καρδιά του πιστού. Θα περιοριστούμε μόνο σε αποσπάσματα τεσσάρων από τους μεγάλους Πατέρες. Του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά:
Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει πως ο Χριστός ενδύεται με την ανθρώπινη σάρκα για να την κάνει αθάνατη και άφθαρτη: «Και αφού τιμωρήθηκε (ο άνθρωπος) προηγουμένως για τα πολλά αμαρτήματα (από τα οποία φύτρωσε η ρίζα της κακίας) από διάφορες αιτίες και κατά διάφορους τρόπους, με τον λόγο, τον νόμο, τους προφήτες, τις ευεργεσίες, τις απειλές, τις τιμωρίες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους πολέμους, τις νίκες, τις ήττες, τα σημεία από τον ουρανό, τα σημεία από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα, με τις ανέλπιστες μεταβολές ανθρώπων, πόλεων και λαών, πράγματα τα όποια είχαν σκοπό στο να εξαφανιστεί· η κακία, έχει ανάγκη τελικά από κάποιο πιο ισχυρό φάρμακο για τις φοβερότερες ασθένειες. Δηλαδή, τις αδελφοκτονίες, τις μοιχείες, τις επιορκίες, τις ανώμαλες επιθυμίες, και το χειρότερο και μεγαλύτερο από όλα τα κακά, την ειδωλολατρεία και την μετατόπιση της προσκυνήσεως από τον δημιουργό στα δημιουργήματα. Και επειδή είχε ανάγκη από μεγαλύτερη βοήθεια, του δίδεται και τέτοια βοήθεια. Και η βοήθεια αυτή ήταν ο ίδιος ο Λόγος του Θεού, ο προαιώνιος, ο αόρατος, αυτός που δεν μπορεί να περιοριστεί, ο ασώματος, η αρχή που προέρχεται από την αρχή, το φως που προέρχεται από το φως, η πηγή της αθανασίας και της ζωής, το αντίγραφο του πρωτοτύπου κάλλους, η αναλλοίωτη σφραγίδα, η απαράλλακτη εικόνα, ο όρος και ο Λόγος του Πατέρα. Αυτός έρχεται στην ίδια την εικόνα Του (τον άνθρωπο), ντύνεται με σάρκα για χάρη της σάρκας και με πνευματική ψυχή για χάρη της ψυχής μου, καθαρίζοντας έτσι το όμοιο με το όμοιό του και γίνεται σε όλα τέλειος άνθρωπος, εκτός από την αμαρτία (Έβρ. δ’ 15). Γεννήθηκε μεν από την Παρθένο, της οποίας το σώμα και η ψυχή είχε καθαριστεί από πριν από το Πνεύμα (διότι έπρεπε μεν και να τιμηθεί η γέννηση, αλλά και να προτιμηθεί η παρθενία), παρέμεινε όμως Θεός και αφού προσέλαβε την ανθρώπινη φύση. Και έγινε ένα, από τα δυό αντίθετα. Από τη σάρκα δηλαδή και από το Πνεύμα, από τα οποία το ένα μεν έκανε το άλλο Θεό, ενώ το άλλο έγινε Θεός. Πόσο αξιοθαύμαστη, αλήθεια, είναι η νέα ένωση! Πόσο παράδοξη είναι η σύνθεση! Αυτός που πάντα υπάρχει (ο Ων), δημιουργείται, πλάθεται ο αδημιούργητος, περιορίζεται ο απεριόριστος δια μέσου της πνευματικής ψυχής, η οποία μεσιτεύει στη θεότητα και δια μέσου της υλικής φύσεως της σάρκας.
Εκείνος που δίνει τον πλούτο, γίνεται φτωχός. Διότι γίνεται φτωχός καθότι παίρνει τη σάρκα μου, για να γίνω εγώ πλούσιος με τη θεότητα τον. Εκείνος που είναι πλήρης αδειάζει. Διότι αδειάζει από τη δόξα του για λίγο καιρό, για να γευθώ εγώ την πληρότητα του. Ποιος είναι ο πλούτος της αγαθότητας; Ποιο είναι το μυστήριο που με περιβάλλει; Πήρα τη θεία εικόνα και δεν τη φύλαξα. Παίρνει τη σάρκα μου, γι,να διατηρήσει την εικόνα, αλλά και για να κρίνει αθάνατη τη σάρκα. Έρχεται σε δεύτερη επικοινωνία πολύ πιο παράδοξη από την πρώτη, καθόσον τότε μεν έδωσε το καλύτερο (= το «κατ’ εικόνα») και τώρα παίρνει το χειρότερο (= τη σάρκα). Αυτό είναι ακόμη πιο ταιριαστό στο Θεό, αυτό είναι, για όσους διαθέτουν κρίση, ακόμη πιο υψηλό» (1). Για το θέμα, πιο αναλυτικά, μας μιλά και ο άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, τονίζοντας πως αν ο άνθρωπος έπεφτε μόνο στην αμαρτία, θα ήταν αρκετή η μετάνοια του, όμως επειδή μεσολάβησε και η φθορά του ανθρώπου, πήρε την ανθρώπινη σάρκα ο Χριστός για να τη βγάλει από τη φθορά. Λέει συγκεκριμένα ο άγιος Αθανάσιος: «Είναι ανάγκη, εφόσον μιλάμε για την εμφάνιση τον Σωτήρα σ’ εμάς, να μιλήσουμε και για την αρχή των ανθρώπων, για να γνωρίζεις, ότι η δική μας αιτία έγινε σ’ Εκείνον αφορμή για να κατεβεί, και η δική μας παράβαση κάλεσε σε βοήθεια τη φιλανθρωπία του Λόγου, ώστε να έλθει κοντά μας και να εμφανιστεί ο Κύριος στους ανθρώπους. Για δική μας υπόθεση Εκείνος σαρκώθηκε και για τη σωτηρία μας από αγάπη προς τους ανθρώπους καταδέχτηκε να εμφανιστεί με ανθρώπινο σώμα.
Έτσι λοιπόν έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο και θέλησε να παραμείνει στην αφθαρσία. Οι άνθρωποι όμως από αμέλεια απομακρύνθηκαν από την ορθή αντίληψη για τον Θεό, σκέφτηκαν και επινόησαν για τους εαυτούς τους την κακία, καταδικάστηκαν σε θάνατο σύμφωνα με την απειλή που αναγγέλθηκε από πριν, και στο έξης δεν παρέμειναν όπως πλάστηκαν. Οι λογισμοί τους τούς διέφθειραν, και ο θάνατος βασίλεψε σ’ αυτούς. Μάλιστα η παράβαση της εντολής τους επανέφερε στο φυσικό, ώστε, όπως από την ανυπαρξία ήρθαν στη ζωή, έτσι είναι φυσικό με τον χρόνο η ύπαρξή τους να φθείρεται…
Μετά από αυτό το γεγονός, οι μεν άνθρωποι πέθαιναν, η δε φθορά στο εξής αυξανόταν σε βάρος τους και υπερίσχυε από τη φυσική κατάσταση όλου του ανθρωπίνου γένους, καθόσον είχε από την αρχή σύμμαχο εναντίον των ανθρώπων την απειλή του Θεού για την παράβαση της εντολής. Διότι και στα αμαρτήματα οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν μέχρι ορισμένα όρια, αλλά λίγο λίγο απλώθηκαν και έφτασαν στη συνέχεια στο έπακρο. Στην αρχή έγιναν εφευρέτες της κακίας και προκάλεσαν στον εαυτό τους τον θάνατο και τη φθορά. Αργότερα παρασύρθηκαν σε αδικία και πέρασαν κάθε παρανομία. Δεν σταμάτησαν στο ένα κακό, αλλά στα νέα επινοούσαν αλλά νεότερα και δεν χόρταιναν να αμαρτάνουν. Παντού γινόταν μοιχείες και κλοπές, και ολόκληρη η γη ήταν γεμάτη από φόνους και αρπαγές. Και κανένας νόμος δεν φρόντιζε για την αντιμετώπιση της φθοράς και της αδικίας. Όλα τα κακά, ξεχωριστά το καθένα, και όλα μαζί διαπράττονταν από όλους. Πόλεις πολεμούσαν εναντίον πόλεων και έθνη ξεσηκώνονταν εναντίον εθνών. Όλη η οικουμένη ήταν διηρημένη από επανάσταση και μάχες και ο καθένας συναγωνιζόταν στην παρανομία…
Επειδή λοιπόν κυριάρχησε ο θάνατος περισσότερο, και η φθορά έκανε κατοχή στους ανθρώπους, το ανθρώπινο γένος καταστρεφόταν και ο λογικός άνθρωπος, που πλάστηκε σύμφωνα με την εικόνα του Θεού χανόταν, και το έργο του Θεού διαλυόταν. Διότι και ο θάνατος, όπως είπα προηγουμένως, με την παράβαση μας εξουσίαζε με νόμο. Και δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει κανείς τον νόμο, διότι αυτός θεσπίστηκε από τον Θεό, λόγω της παραβάσεως. Και θα ήταν πραγματικά αταξία και συγχρόνως απρέπεια αυτό που θα γινόταν. Διότι θα ήταν ασφαλώς αταξία, πρώτα να πει ο Θεός κάτι, και μετά να αποδειχτεί ότι λέει γεμάτα. Δηλαδή, ενώ νομοθέτησε, σε περίπτωση που ο άνθρωπος θα παραβεί την εντολή, να πεθαίνει, μετά την παράβαση να μην πεθαίνει ο άνθρωπος, αλλά να καταλύεται ο λόγος του Θεού. Δεν θα ήταν βέβαια αληθής ο Θεός, εάν ο άνθρωπος δεν πέθαινε, ενώ αυτός είπε να πεθαίνουμε. Αλλά και πάλι θα ήταν απρεπές να εξαφανιστούν και να επιστρέψουν πάλι στην ανυπαρξία με τη φθορά, αυτοί που μια φορά πλάστηκαν λογικοί και μετείχαν στον Λόγο. Διότι δεν θα ήταν άξιο της αγαθότητας του Θεού να καταστρέφονται τα πλάσματα Του, επειδή ο διάβολος εξαπάτησε τους ανθρώπους. Έξαλλου θα ήταν πάρα πολύ απρεπές να εξαφανίζεται η τέχνη του Θεού που φαίνεται στους ανθρώπους, είτε εξ αιτίας της αμελείας τους, είτε εξ αιτίας της απάτης των δαιμόνων… Έπρεπε, λοιπόν, να μην αφήσει τους ανθρώπους να οδηγούνται προς τη φθορά, διότι αυτό θα ήταν ανάρμοστο και ανάξιο της αγαθότητας του Θεού.
~ Αλλά όπως έπρεπε να συμβεί αυτό, έτσι και έρχεται σε αντίθεση από την άλλη μεριά το δίκαιο του Θεού, για να φανεί αληθής ο Θεός στην περί θανάτου νομοθεσία του. Διότι θα ήταν παράλογο, χάρη της δικής μας ωφέλειας και αφθαρσίας να φανεί ψεύτης ο Πατέρας της αλήθειας, ο Θεός. Τι λοιπόν έπρεπε να γίνει ή να κάνει ο Θεός γι’ αυτό; Να ζητήσει από τους ανθρώπους να μετανοήσουν για την παράβαση; Αυτό θα ισχυριζόταν κανείς ότι είναι άξιο του Θεού, λέγοντας, ότι, όπως η παράβαση οδήγησε στη φθορά, έτσι η μετάνοια οδηγεί πάλι στην αφθαρσία . Αλλά η επάνοδος στην αφθαρσία με μετάνοια, θα προϋπόθετε πάλι τον Θεό εκτεθειμένον από πλευράς του. Διότι θα αποδεικνυόταν πάλι ανειλικρινής, εφόσον οι άνθρωποι δεν θα βρισκόταν κάτω από την εξουσία του θανάτου, (όπως νομοθέτησε ο Θεός). ’λλωστε η μετάνοια δεν επαναφέρει από την φυσική κατάσταση, αλλά δίνει μόνο άφεση των αμαρτημάτων. Εάν λοιπόν ήταν μόνο αμαρτήματα και δεν επακολουθούσε η φθορά, θα ήταν ωφέλιμη η μετάνοια. Εφόσον όμως με την πρώτη παράβαση οι άνθρωποι κυριαρχούνταν από τη φυσική φθορά, και τους αφαιρέθηκε το χάρισμα του «κατ’ εικόνα». Τι άλλο έπρεπε να γίνει; ή ποιόν θα χρειαζόταν για να τους επαναφέρει στο χάρισμα αυτό παρά τον Λόγο του Θεού, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα από το μηδέν από την αρχή; Αυτός και πάλι έχει την εξουσία να οδηγήσει το φθαρτό στην αφθαρσία και περισώσει απέναντι σε όλους το κύρος του Πατέρα του. Επειδή λοιπόν είναι Λόγος του Πατέρα και βρίσκεται υπεράνω όλων, επομένως μόνον αυτός μπορεί και να ξαναχτίσει τα πάντα και να πάθει για χάρη όλων και να μεσιτεύσει προς τον Πατέρα υπέρ όλων.
Γι’ αυτό λοιπόν ο ασώματος και άφθαρτος και άϋλος Λόγος του Πατέρα έρχεται στη δική μας χώρα, χωρίς βέβαια και προηγουμένως να βρίσκεται μακρυά, διότι από κανένα σημείο της κτίσεως δεν απουσιάζει, αλλά γεμίζει εξ ολοκλήρου τα σύμπαντα υπάρχοντας μαζί με τον Πατέρα του. Και έρχεται να εμφανιστεί, κατά συγκατάβαση, από φιλανθρωπία προς εμάς. Και επειδή είδε να χάνεται το λογικό γένος και να βασιλεύει ο θάνατος επάνω τους δια της φθοράς. Βλέποντας ότι η απειλή εναντίον της παραβάσεως ενίσχυε τη φθορά σε βάρος μας και ότι ήταν αβάσιμο να καταργηθεί ο νόμος προτού να εκπληρωθεί. Βλέποντας το ανάρμοστο σ’ αυτά που συνέβησαν, ότι καταστρέφονταν αυτά τα οποία δημιούργησε ο ίδιος. Βλέποντας ακόμη και την υπερβολική κακία των ανθρώπων και ότι λίγο λίγο την αύξησαν επάνω τους αβάστακτα. Βλέποντας επίσης ότι όλοι οι άνθρωποι ήσαν υπεύθυνοι για τον θάνατο, σπλαγχνίστηκε το γένος μας και συμπάθησε την αδυναμία μας και συγκατέβη στη φθορά και μη υποφέροντας την κυριαρχία του θανάτου, για να μη χαθεί το πλάσμα του και αποβεί μάταιο το έργο του Πατέρα του στους ανθρώπους, λαμβάνει σώμα για τον εαυτό του και μάλιστα όχι διαφορετικό από το δικό μας» (2).
Ο ιερός Δαμασκηνός στο επόμενο απόσπασμα, το μυστικό νόημα του γεγονότος της Γεννήσεως του Χριστού, το βλέπει στην ανανέωση του ανθρώπου που συντελείται μ’ αυτήν: «Επειδή, εξαιτίας της επιθέσεως του αρχέκακου δαίμονα εξαπατήθηκε ο άνθρωπος και δεν φύλαξε την εντολή του Δημιουργού και γυμνώθηκε από τη χάρη και έβγαλε από πάνω του σαν ρούχο την παρρησία προς το Θεό και σκέπασε τη γύμνια του με τη σκληρότητα της αθλίας ζωής – διότι αυτό είναι τα φύλλα της συκιάς (Γεν. γ 7)- και τύλιξε τον εαυτό του με τη νέκρωση, δηλαδή με τη θνητότητα και την υλοφροσύνη της σάρκας (Γεν. γ 21) – διότι αυτό είναι το ρούχο των δερμάτων – και σύμφωνα με τη δικαία κρίση του Θεού εξορίστηκε από τον Παράδεισο (Γεν. γ 24), και καταδικάστηκε σε θάνατο και εξουσιάστηκε από τη φθορά (Γεν. γ 19), δεν έμεινε αδιάφορος ο σπλαγχνικός Θεός, που μας έδωσε την ύπαρξη και μας χάρισε την καλή ύπαρξη, αλλά αφού προηγουμένως με πολλούς τρόπους μας καθοδήγησε, σαν παιδιά, και μας κάλεσε να επιστρέψουμε, με στεναγμούς δηλαδή και τρόμους (Γεν. δ’ 12), με τον κατακλυσμό (Γεν. στ 17) και την παρολίγο εξολόθρευση όλου του ανθρωπίνου γένους, με το ανακάτωμα και τον χωρισμό των γλωσσών (Γεν. ια’ 7), με τις εμφανίσεις των αγγέλων (Γεν. ιθ’ 1 εξ.), με τον εμπρησμό των πόλεων (Γεν. ιθ’ 24), με τις εικονικές εμφανίσεις του Θεού (Εξ. γ 4 εξ.), με τους πολέμους (Εξ. ιζ’ 8), με τις νίκες (Εξ. ιζ’ 11), με τις ήττες (Εξ. ιζ’ 11), με τα «σημάδια» και τα καταπληκτικά έργα (Δευτ. δ’ 34), με τα διάφορα θαύματα, με τον νόμο («Εξ. κδ’ 12), με τους προφήτες, που το κήρυγμα τους είχε σκοπό την κατάργηση της αμαρτίας, που με πολλές διακλαδώσεις απλώθηκε και υποδούλωσε τον άνθρωπο και σώριασε πάνω στη ζωή του όλα τα είδη της κακίας, και την επιστροφή του ανθρώπου στο καλό (Ησ. α 16 εξ.). Επειδή δηλαδή ο θάνατος εισήλθε στον κόσμο εξαιτίας της αμαρτίας (Ρωμ. ε 12) σαν κάποιο άγριο και ανήμερο θηρίο, και αφάνισε την ανθρώπινη ζωή, έπρεπε αυτός που επρόκειτο να την λυτρώσει να είναι αναμάρτητος (Β’ Κορ. ε 21) και να μην είναι εξαιτίας της αμαρτίας υπόλογος στον θάνατο, και ακόμη έπρεπε να ενισχυθεί και να ανανεωθεί η φύση (Εφεσ. β’ 15, δ’ 24), και να καθοδηγηθεί και να διδαχθεί με έργα τον δρόμο της αρετής (Α’ Πετρ. β’ 21 εξ.), ο οποίος οδηγεί μακριά από τη φθορά και κατευθύνει στην αιώνια ζωή. Τέλος φανερώνει γι’ αυτόν τον άνθρωπο το μέγα πέλαγος της φιλανθρωπίας του. Διότι ο ίδιος ο Δημιουργός και Κύριος παίρνει επάνω του τον αγώνα για χάρη του πλάσματός του, και γίνεται με τη ζωή του διδάσκαλος. Και επειδή ο εχθρός παραπλάνησε τον άνθρωπο με δόλωμα την ελπίδα ότι θα γίνει Θεός (Γεν. γ 5), παραπλανάται κι’ αυτός με το προκάλυμμα της σάρκας, και εκδηλώνεται συγχρόνως η αγαθότητα και η σοφία, η δικαιοσύνη και η δύναμη του Θεού. Εκδηλώνεται η αγαθότητα, διότι δεν περιφρόνησε το αδύνατο πλάσμα του, αλλά το σπλαγχνίστηκε, όταν έπεσε, και του άπλωσε το χέρι.
Η δικαιοσύνη πάλι, διότι, όταν νικήθηκε ο άνθρωπος, δεν κινεί άλλον να νικήσει τον τύραννο, ούτε αποσπά με τη βία τον άνθρωπο από τον θάνατο, αλλά αυτόν που ο θάνατος τον υποδούλωσε κατά τον παλαιό καιρό εξ αιτίας των αμαρτιών, αυτόν ο αγαθός και δίκαιος Θεός τον έκανε πάλι νικητή, και ξανααπόκτησε τον άνθρωπο με τον όμοιό του, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο. Η σοφία πάλι εκδηλώνεται, διότι βρήκε για τη μεγάλη δυσκολία μεγαλοπρεπέστατη λύση. Διότι με την ευαρέσκεια (Ματθ. γ’ 17) του Θεού και Πατέρα, ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός, που είναι στον κόλπο του Θεού και Πατέρα (Ίωάν. α’ 18), ο ομοούσιος με τον Πατέρα και με το ’γιο Πνεύμα, ο προαιώνιος, ο άναρχος, που ήταν στην αρχή (Ίωάν. α’ 1) και που ήταν με τον Θεό και Πατέρα, και που ήταν Θεός (Ίωάν. α’ 1), ο οποίος είχε θεϊκή μορφή (Φιλιπ. β’ 6), αφού έγειρε τους ουρανούς έρχεται κάτω στη γη (Ψαλμ. ιζ’ 10), δηλαδή αφού ταπείνωσε το ύψος του που δεν ταπεινώνεται, χωρίς να χάσει τη δόξα του, εκδηλώνει στους δούλους του επιείκεια και ανέκφραστη μακροθυμία και ακατάληπτη – διότι αυτό σημαίνει η λέξη κατάβαση – και ενώ είναι τέλειος Θεός, γίνεται τέλειος άνθρωπος, και πραγματοποιεί το πρωτάκουστο από όλα τα νέα, τη μοναδική καινοτομία κάτω από τον ήλιο (Έκκλ. α’ 9) με την οποία φανερώνεται η άπειρη δύναμη του Θεού. Διότι τι μεγαλύτερο υπάρχει από το να γίνει ο Θεός άνθρωπος;
Και ο Λόγος σαρκώθηκε (Ιωάν. α’ 14). Χωρίς να μεταβληθεί η θεία φύση του, από το ’γιο Πνεύμα και από τη Μαρία την Αγία και Αειπάρθενο και Θεοτόκο (Ματθ. α 18, Λουκ. α 35), και ο μόνος φιλάνθρωπος γίνεται μεσίτης (Α’ Τιμ. β’ 5) μεταξύ Θεού και ανθρώπων, χωρίς να συλληφθεί στην άσπιλη μήτρα της Παρθένου από θέλημα άντρα (Ιωάν. α’ 13) ή επιθυμία ή επαφή με άντρα ή από γέννηση που ήταν καρπός ηδονής, αλλά από το ’γιο Πνεύμα, και με τον τρόπο της αρχικής δημιουργίας του Αδάμ. Και κάνει υπακοή στον Πατέρα (Φιλ. β’ 8) θεραπεύοντας τη δική μας παράβαση με το ανθρώπινο σώμα που πήρε από εμάς, και με το να γίνει σε μας τύπος υπακοής, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να απολαύσουμε τη σωτηρία». (3)
Για ανάπλαση του ανθρώπου μας λέει και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, η οποία ανάπλαση πραγματοποιείται με τη σάρκωση του Λόγου του Θεού: «Ψάλλει κάπου προς τον Θεό ο Δαβίδ, που εξαιτίας εκείνου (του Χριστού) που τώρα γεννήθηκε από την Πατριά του είναι Θεοπάτωρ, «τα χέρια σου με έκαναν και με έπλασαν, συνέτισε με και θα μάθω τις εντολές σου» (Ψαλμ. ριη’ 73). Γιατί το λέει αυτό; Διότι μόνο στα χέρια του πλάστη βρίσκεται το να δίνει την πραγματική κατανόηση. Όποιος συνετίσθηκε και κατανόησε την τιμή που έλαβε η φύση μας από τον Θεό με το να πλασθεί από τα χέρια του κατά την εικόνα, αφού αντιληφθεί τη φιλανθρωπία του, θα προστρέξει σ’ αυτόν, θα ακούσει και θα μάθει τις εντολές του. Πόσο περισσότερο, αν κατανοήσει κατά το δυνατόν το μέγα αυτό μυστήριο της αναπλάσεως και ανακλήσεως μας; Όταν έπλασε με το χέρι του τη φύση μας από τη γη και εμφύσησε ο ίδιος ζωή, αυτός που όλα τα άλλα τα δημιούργησε μόνο με τον λόγο, την άφησε να κατευθύνεται από τους δικούς της λογισμούς, εφόσον ήταν κτισμένη λογική και κυρία της γνώμης της. Αυτή τότε, απομονωμένη, εξαπατήθηκε από τη συμβουλή του πονηρού και μη μπορώντας να αντέξει την επιβουλή δεν φύλαξε το φυσικό, αλλά γλύστρησε προς το αφύσικο. Γι’ αυτό τώρα όχι μόνο την αναπλάθει με το χέρι κατά παράδοξο τρόπο, αλλά και την κρατά κοντά του, αφού όχι μόνο την πήρε και τη σήκωσε από την πτώση, αλλά και την ντύθηκε υπερφυσικά και συνδέθηκε μ’ αυτήν αδιαιρέτως και γεννήθηκε Θεός μαζί και άνθρωπος από γυναίκα, για να αναλάβει την ίδια εκείνη φύση που έπλασε στους προπάτορες, μάλιστα από παρθένο γυναίκα, για να κάνει νέο τον άνθρωπο.
Πραγματικά, αν ήταν από (ανθρώπινο) σπέρμα, δεν θα ήταν νέος άνθρωπος, ούτε, αφού θα ήταν της παλιάς μερίδας και κληρονόμος εκείνον τον πταίσματος θα μπορούσε να δεχτεί μέσα τον το πλήρωμα της άφθαρτης θεότητας και να γίνει ανεξάντλητη πηγή τον αγιασμού. Και έτσι όχι μόνον εκείνων των προπατόρων, δεν θα μπορούσε να αποπλύνει με περίσσια δύναμη τον μολυσμό της αμαρτίας, αλλά ούτε στους απογόνους τους δεν θα επαρκούσε για αγιασμό. Όπως, δηλαδή, δεν πρόκειται να αρκέσει σε μια πόλη νερό που βρίσκεται σε σκεύος για να πίνει διαρκώς, αλλά χρειάζεται να φέρει πηγή, οπότε ποτέ δεν θα παραδοθεί στους εχθρούς από δίψα, έτσι δεν μπορούσε να αρκέσει για συνεχή αγιασμό σε όλους, ούτε άνθρωπος , ούτε άγγελος που έχει αποκτήσει από μετοχή την ιδιότητα τον να αγιάζει, αλλά η κτίση χρειαζόταν μια κρήνη που να έχει μέσα της την πηγή και με τον τρόπο αυτό όσοι την πλησιάζουν και χορταίνουν από αυτήν να μένουν ανίκητοι από αυτούς που επιτίθενται εναντίον των εμφύτων ασθενειών και στερήσεων της. Γι’ αυτό δεν ήλθε άγγελος ούτε άνθρωπος, αλλά ήλθε ο ίδιος ο Κύριος και μας έσωσε, αφού έγινε για μας κατά τον τρόπο μας άνθρωπος και έμεινε αναλλοίωτος Θεός. Οικοδομώντας τώρα τη νέα Ιερουσαλήμ και ανεγείροντας για τον εαυτό τον ναό με ζωντανούς λίθους και συνάγοντάς μας ως ιερά και παγκόσμια Εκκλησία, εγ­καθιστά στο θεμέλιο Της, που είναι ο Χριστός (Έφεσ. β’ 20) την ακένωτη πηγή της χάρης. Διότι η πλήρης ζωή και δεσποτική και αίδιος, η πάνσοφη και παντοδύναμη φύση ενώνεται μ’ εκείνη τη φύση που από αβουλία απατήθηκε και από ασθένεια υποδουλώθηκε στον πονηρό και από στέρηση θείας ζωής είναι πεταμένη στους μυχούς του άδη, για να εισφέρει σ’ αυτήν σοφία και δύναμη και ελευθερία και αδιάπτωτη ζωή» (4).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
(1) Γρηγορίου του Θεολόγου, Λόγος ΛΗ΄, Εἰς τά Θεοφάνεια εἴγουν γενέθλια τοῦ Σωτῆρος , 13, ΕΠΕ 5, σελ. 57-61.
(2) Μεγάλου Αθανασίου, Περί ἐνανθρωπήσεως 4-8, ΕΠΕ 1, σελ. 237-245 (αποσπάσματα ).
(3) Ιωάννου Δαμασκηνού, Έκδοσις ἀκριβής τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως Γ΄ 1, ΕΠΕ 1, σελ. 279-283.
(4) Γρηγορίου Παλαμά, Ὁμιλία ΝΗ΄ 8-9, ΕΠΕ 11, σελ. 465-469.

***  Άγιος Γέροντας Παΐσιος: «Πώς θα ζήσουμε πνευματικά τα Χριστούγεννα»
----------------------
~* Ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης (ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης) o Έλληνας μοναχός που με το βίο του και το έργο του ενέπνευσε τον ελληνισμό, τα λόγια του οποίου παραμένουν διαχρονικά και αποτελούν βάλσαμο σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχει μιλήσει και για τα Χριστούγεννα.
* Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο πλούσια εδέσματα και πολύχρωμα λαμπιόνα αλλά μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και πνευματικότητα.
Να λοιπόν τι έλεγε ο Άγιος για τα Χριστούγεννα:
«Ο Χριστός με τη μεγάλη Του αγάπη και με την μεγάλη Του αγαλλίαση που σκορπάει στις ψυχές των πιστών με όλες τις άγιες γιορτές Του, μας ανασταίνει αληθινά αφού μας ανεβάζει ψηλά πνευματικά. Αρκεί να συμμετέχουμε και να έχουμε όρεξη πνευματική να τις πανηγυρίζουμε πνευματικά. τότε τις γλεντάμε πνευματικά και μεθάμε πνευματικά από το παραδεισένιο κρασί που μας φέρνουν οι Άγιοι και μας κερνούν.
* Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτόμαστε τα γεγονότα της κάθε αγίας ημέρας και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολύ ευλάβεια κάθε γιορτή.
* Να μελετάει και να ζει τα θεία γεγονότα συνέχεια. Όταν κανείς μελετάει τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθεί και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθεί. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψέλνονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζει τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.
-Γέροντα, μετά την Αγρυπνία των Χριστουγέννων δεν κοιμόμαστε;
-Χριστούγεννα και να κοιμηθούμε! Η μητέρα μου έλεγε: «Απόψε μόνον οι Εβραίοι κοιμούνται». Βλέπεις, την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός οι άρχοντες κοιμόνταν βαθιά, και οι ποιμένες «αγραυλούσαν». Φύλαγαν τα πρόβατα την νύχτα παίζοντας την φλογέρα. Κατάλαβες; Οι ποιμένες πού αγρυπνούσαν είδαν τον Χριστό.
-Πώς ήταν Γέροντα, το σπήλαιο;
~** -Ήταν μία σπηλιά μέσα σε έναν βράχο και είχε μία φάτνη, τίποτε άλλο δεν είχε. Εκεί πήγαινε κανένας φτωχός και άφηνε τα ζώα του. Η Παναγία με τον Ιωσήφ, επειδή όλα τα χάνια ήταν γεμάτα και δεν είχαν πού να μείνουν, κατέληξαν σε αυτό το σπήλαιο. Εκεί ήταν το γαϊδουράκι και το βοϊδάκι, που με τα χνώτα τους ζέσταναν τον Χριστό! «Ἔγνω βοῦς τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του κυρίου αὐτοῦ», δεν λέει ο Προφήτης Ησαΐας;
-Σε ένα τροπάριο, Γέροντα, λέει ότι η Υπεραγία Θεοτόκος βλέποντας τον νεογέννητο Χριστό, «χαίρουσα ὁμοῦ καὶ δακρύουσα» ἀναρωτιόταν:… «Ἐπιδώσω σοι μαζόν, τῷ τὰ σύμπαντα τρέφοντι, ἢ υμνήσω σε, ὡς Υἱὸν καὶ Θεόν μου; ποίαν εὕρω ἐπὶ σοί προσηγορίαν;»
~* -Αυτά είναι τα μυστήρια του Θεού, η πολύ μεγάλη συγκατάβαση του Θεού, την οποία δεν μπορούμε εμείς να συλλάβουμε!
-Γέροντα, πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε το γεγονός της Γεννήσεως, ότι δηλαδή ο Χριστός «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου»;
-Για να ζήσουμε αυτά τα θεία γεγονότα, πρέπει ο νους να είναι στα θεία νοήματα. Τότε αλλοιώνεται ὁ άνθρωπος. «Μέγα και παράδοξον θαύμα τετέλεσται σήμερον», ψάλλουμε. Άμα ο νους μας είναι εκεί, στο «παράδοξον», τότε θα ζήσουμε και το μεγάλο μυστήριο της Γεννήσεως του Χριστού.
~* Εγώ θα εύχομαι η καρδιά σας να γίνη Αγία Φάτνη και το Πανάγιο Βρέφος της Βηθλεέμ να σας δώση όλες τις ευλογίες Του.

 ~ Το Άγιον Όρος και η Παιδεία του Γένους μας (Ομιλία Μοναχού Νεόφυτου Γρηγοριάτη)
~ Η πνευματική δίψα του Ελληνικού λαού για να μάθει και να ζήσει την εν Χριστώ ζωή, το Ευαγγέλιο και την Ελληνορθόδοξο Παράδοση και η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται από ξένους και εντόπιους (μερικούς) για να επιβληθεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό και Απωανατολικό πρότυπο ζωής, σκέψεως και παιδείας απασχόλησε τα τελευταία 15 – 20 χρόνια το Άγιον Όρος.
* Καρπός ανησυχίας και εν Χριστώ αγωνίας των Αγιορειτών για την κατάσταση αυτή είναι το ιεροκοινοτικό κείμενο περί παιδείας που έχει τίτλο «Το Άγιον Όρος και η Παιδεία του Γένους μας», που δημοσιεύτηκε το 1984 και είχε βαθειά απήχηση στον Ελληνικό λαό. Επειδή τα ίδια και χειρότερα προβλήματα υπάρχουν στο χώρο της Παιδείας της Ελλάδος και Κύπρου, θα ήθελα να ξαναδιαβάσουμε  περιληπτικά τις κυριότερες θέσεις του κειμένου αυτού για να θυμηθούμε και να αξιολογήσουμε σωστά ποιοι είμαστε, τί πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να ζήσουμε από τώρα και στο εξής, τί θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αν θέλουμε να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι και γιατί να επιμείνουμε σε αυτά τα δύο πνευματικά μεγέθη.
Ευχαριστώ πρώτα τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Χρύσανθο και τον ιερέα της ενορίας σας, που έδωσαν την ευλογία τους να γίνει αυτή η ταπεινή διάλεξη.
Στον πρόλογο του κειμένου της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους περί παιδείας διαβάζουμε τα εξής(σελ. 5): «Το Άγιον Όρος, συνήθως, ομιλεί με την σιωπή του. Υπάρχουν, όμως, περιστάσεις που η σιωπή του Όρους γίνεται λόγος. Αυτό συμβαίνει  όταν η Αλήθεια της Πίστεως και της Ζωής ,ας νοθεύεται… Δεν θέλουμε να μιλήσουμε εμείς ούτε να προβάλωμε ατομικές απόψεις. Θέλουμε και προσευχόμαστε να μιλήσει το Άγιον Όρος, η Ορθοδοξία. Να μιλήσουν αυστηρά και συγχρόνως φιλάνθρωπα. Όχι, για να καταδικάσουν αλλά, για να ανορθώσουν, να παραμυθήσουν.
Η σιωπή του Αγίου Όρους, που γίνεται λόγος, είναι η επίσημη γλώσσα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ήταν η γλώσσα του Παραδείσου, των αγγέλων και των Αγίων. Αυτή την γλώσσα μιλά το Άγιον Όρος πάντοτε συνεχίζοντας την παράδοση. Και όταν χρειασθεί την κάνει λόγο. Όμως δεν παύει από του να είναι η σιωπή χρυσός και η γλώσσα του μέλλοντος αιώνος (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος).
Ας δούμε, λοιπόν, τί η σιωπή λέει (σελ. 7):
«Μήπως όλο αυτό που ονομάζουμε νεοελληνικό πολιτισμό (ήθη, έθιμα, παιδεία, αγωγή…) ήταν κάτι καλό, είχε πράγματι αξία, αλήθεια και ενότητα αλλά, ήταν για μία εποχή που πέρασε;… Ο τεχνικός πολιτισμός, η βιομηχανική ανάπτυξη, τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα μέσα ενημερώσεως(τηλεόραση, τύπος), ο τουρισμός,… δεν δημιουργούν νέες συνθήκες ζωής σε κλίμακα παγκόσμια; Και απαντά:
(Σελ. 8) «Ο πολιτισμός μας… ανέτειλε εκ του «τάφου». Γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα σε δυσκολίες. Πολλές δοκιμασίες καταλυτικές, ποικίλων μορφών και ειδών πέρασαν από πάνω του, όμως δεν ξεριζώνεται εύκολα αλλά, θεριεύει. Πολλές φορές, όχι μία ξενιτευτήκαμε οι Έλληνες και δεν χάσαμε την πίστη μας και τον χαρακτήρα μας αλλά, τότε συχνά τα είδαμε καλύτερα και ζήσαμε πιο δυνατά.».
Και επανέρχεται στα κοντά ερωτήματα: (Σελ. 9) «Γιατί στο θέμα της παιδείας να τα έχουμε χαμένα στον τόπο που γεννήθηκε η παιδεία; Γιατί μετά το 1821 ακόμη παραπαίουμε;».
Αντί άλλης αναλύσεως ή απαντήσεως το κείμενο αναφέρεται στο τί είναι το Άγιον Όρος. Μας ανάγει σε μια άλλη σφαίρα οπτικής γωνίας της αιωνιότητος.
(Σελ. 10) Στο Άγιον Όρος κάθε Μοναστήρι ένα άλλο μέγεθος, χαρακτήρας, τόπος, άλλη έκφραση της ίδιας πραγματικότητος, του ίδιου πνεύματος… Η λειτουργική κοινότης δέχεται τον καθένα. Ο κάθε άνθρωπος, χώρα βρίσκει τη θέση του.
Ισότης δεν είναι ισοπέδωση – αυτό είναι καταστροφή, φυσική ενέργεια για όλους. Ισότης μέσα στην Εκκλησία είναι το να βρει καθένας τον ρυθμό του. Να χαίρεται την ζωή του. Να βρει την δόξα στην ταπείνωση, τον πλούτο στην εκούσια φτώχεια, τον αληθινό, ολόσωμο γάμο με την χάρι του Θεού δια της εν Αγνότητι ζωής…
(Σελ. 11) Υπάρχουν οι Σκήτες σαν μοναχικά χωριά… Υπάρχουν τα Κελλιά… Υπάρχουν τα Ησυχαστήρια… Κάθε Σκήτη, Κελλί, Ησυχαστήριο εξαρτάται από μία Μονή. Κάθε Μονή είναι αυτοδιοίκητη. Όμως υπάρχουν στις Καρυές οι είκοσι αντιπρόσωποι των είκοσι Μονών για τα γενικοτέρας φύσεως προβλήματα…
(Σελ. 12) Όλοι είναι αδελφωμένοι και όλοι ελεύθεροι. Όλοι βρίσκουν τον ρυθμό της ζωής τους, δοξολογούν τον Θεό με όλη την ύπαρξή τους… Όλοι οι άνθρωποι είναι αναπαυμένοι. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν βρει τη θέση τους. Όλοι οι λαοί είναι αδελφωμένοι: Έλληνες, Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι είναι αγιορείτες, παιδιά της Παναγίας, αληθινοί αδελφοί εν τω υπερώω Τόπω της Θείας Λειτουργίας, στο Περιβόλι της Παναγίας.
(Σελ. 13) Στο Άγιον Όρος σού κάνει εντύπωση η στοργή και η αυστηρότης. (Σελ. 14) Βρίσκεσαι σ’ ένα ελεύθερο και αληθινό πανεπιστήμιο· πανεπιστήμιο της ερήμου.
Δεν καλλιεργείς μία ικανότητά σου, ένα τάλαντό σου, μια ορισμένη ώρα της ζωής σου. Αξιοποιείς όλον τον εαυτό σου σ’ όλο τον χρόνο σου. Εξαγιασμός όλων των δυνατοτήτων που έχει ο άνθρωπος. Χριστοποίησις και λογίωσις όλων των αισθήσεων του ανθρώπου. Να γίνει όλος μια αίσθηση… (Σελ. 15) Νοιώθεις κάτι νέο, ασύλληπτο, απερίγραπτο να σκηνώνει μέσα σου. Αντανακλά γύρω σου. Είναι γεμάτη η ύλη με Θεία Χάρη…
Σου μαθαίνει να ευγνωμονείς, να αγαπάς τους αδελφούς σου, που είναι κοντά σου. Να βλέπεις τις αρετές τους. Και στο τέλος να ευχαριστείς, να είσαι υπόχρεος πιο πολύ για τις αδυναμίες, που πιθανώς ως άνθρωποι έχουν. Να μη βρίσκεις λόγους να τους ευχαριστήσεις, αν κάποτε σε πληγώσουν… (Σελ. 16) Το ίδιο πνεύμα κυκλοφορεί και φανερώνεται παντού. Στην όλη αρχιτεκτονική του Όρους… Στην διοργάνωση του προγράμματος. Στην έκφραση των εικόνων. Στην ποίηση. Στο μέλος. Στην αρχιτεκτονική του λόγου και της ζωής.
Τί αρχιτέκτονες του λόγου είναι αυτοί οι Πατέρες! Τί ζωντανοί άνθρωποι! Πώς παίρνουν όλο τον πόνο, τον καρπό, την έκφραση των αρχαίων Ελλήνων και την αξιοποιούν, ευλογούν, μεταμορφώνουν!
Πώς μέσα από τις ακολουθίες, στους κανόνες, στα κείμενα των Πατέρων βρίσκουμε όλη την αναζήτηση της ανθρωπότητος δικαιωμένη!…
(Σελ. 18) Και δια των Αγίων Πατέρων είναι όλοι παρόντες. Ακούς την γλώσσα του Ομήρου στους ιαμβικούς κανόνες. Την αττική και την «κοινή» στην υμνολογία και την πατερική θεολογία. Την βυζαντινή σε μεταγενέστερους συγγραφείς. Τη νεότερη στον Συναξαριστή του Αγίου Νικοδήμου που μιλά ελεύθερα και δεν διστάζει να πει το άρμα του Προφήτη Ηλία «καρότζα», να μεταφράσει την επί πίνακι μεταφορά της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου ως μεταφορά μέσα σε «τζανάκι». Και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί δοτικές και απαρέμφατα… (Σελ. 19) Νοιώθεις να λάμπει το ένδυμα του λόγου τους με την ίδια χάρι που λάμπει η ψυχή τους.
Ύστερα αναφέρεται στις σχέσεις πρωτοτύπου κειμένου και μεταφράσεως που έκαναν Αγιορείτες. Λέει: (Σελ. 20) «Υπάρχουν μερικές μεταφράσεις που σε βάζουν σε δίλημμα· τί να προτιμήσεις, την μετάφραση ή το κείμενο… Και όλο αυτό, γιατί ο μεταφραστής δεν δουλεύει μηχανικά πάνω σε λέξεις με λεξικά αλλά, πιο πολύ ζει τις ίδιες εκπλήξεις με τον πρώτο δημιουργό, είναι σύγχρονός του αν και τους χωρίζουν αιώνες, τρέφεται από την ίδια πηγή… Ζητά την «άγνωστον γνώσιν» και κάνει να ακουστούν τα ανήκουστα…
(Σελ. 21) Η ζωή στο Όρος είναι συντροφιά με τους Αγίους, αστείρευτη πηγή εκπλήξεων…
(Σελ. 22) Στο Άγιον Όρος «όλα είναι δωρεά της σαρκώσεως του Λόγου, της θεώσεως του προσλήμματος, της Αναστάσεως του Χριστού, της νίκης κατά του θανάτου, της επαναστάσεως δια της αναστάσεως του Χριστού, ολόκληρου του σύμπαντος.
Επλήρωσε τα σύμπαντα ευωδίας. Τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός, γη και τα καταχθόνια. Και δια την υπερέχουσαν φανότητά του αυτό το φως φαίνεται και λέγεται γνόφος, παρά φως. Όσοι όμως πνευματικής ευμοιρήσωσιν χάριτος, όσοι αξιωθούν ενεργείας, μπορούν με τον νου και τις αισθήσεις να βλέπουν τα υπέρ πάντα νουν και αίσθησιν μυστήρια…
(Σελ. 24) Στην θεολογία, πίστη και ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Θεός γνωρίζεται αγνώστως, ορατά αοράτως. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η θυσία του Θεού είναι απρόσιτη, αόρατη, αμέθεκτη ολωσδιόλου από τον άνθρωπο και τις δυνατότητες που αυτός διαθέτει, όμως οι άκτιστες ενέργειες του Θεού προΐενται, προχέονται και φθάνουν μέχρις ημών ως κάλλος εράσμιον, φως άπλετο, δόξα απόρρητος.
(Σελ. 27) Αυτό το ίδιο φως το άκτιστο, η ευλογία και η χάρις νοιώθεις να προχωρεί σ’ όλο το Άγιον Όρος, σ’ όλο τον λαό μας, τον χώρο της ζωής του και το ήθος του.
Τα ήθη και τα έθιμά μας είναι λειτουργικά. Και η αγωγή, το ήθος, η παιδεία μας είναι της Εκκλησίας.
Μέσα στην Εκκλησία όλα αγιάζονται και ευλογούνται και αποκτούν ένα προσωπικό χαρακτήρα.
(Σελ. 28) Όλα έχουν ένα προσωπικό χαρακτήρα. Δημιουργήθηκαν από πρόσωπο. Σέβονται τον άνθρωπο. Δημιουργούν πρόσωπα.
Ανασταίνουν το ανθρώπινο πρόσωπο. Παίρνει όνομα ο άνθρωπος μέσα στην Εκκλησία… Και από τα υλικά δημιουργήματα προχέεται χάρις προσωπική, ανταύγεια άκτιστη, ανάπαυση και ευλογία που θεώνει τον άνθρωπο.
Αφού είδαμε τι είναι η ζωή του Αγίου Όρους, τώρα θα δούμε τι είναι για μας τους Έλληνες και γενικά τους Ορθοδόξους η Αγια-Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι.
(Σελ. 28) Κέντρο της ζωής μας ο Χριστός. Κέντρο κάθε κοινότητος ο ναός. Κέντρο του Γένους μας ολόκληρου η Αγια-Σοφιά, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία… (σελ. 29).
Μπορεί να έπεσε η Πόλις, να ξεσκίστηκαν τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας, να ατιμάστηκαν τα αγιάσματα, να έγινε τζαμί, μουσείο η Μεγάλη Εκκλησία. Κάτι, όμως δεν μπέφτει, δεν ξεριζώνεται, δεν ατιμάζεται. Η Αγια-Σοφιά λειτουργεί. Η Εκκλησία ζει. Κάθε ξωκλήσι, κάθε Λειτουργία, κάθε πιστός είναι Αγια-Σοφιά…
Μπαίνοντας στην Αγια-Σοφιά, νοιώθεις σ’ όλη σου την ύπαρξη τι σημαίνει «καινή κτίσις», μένεις ακίνητος… Βλέπεις πως το τεράστιο, το βαρύ, το ασήκωτο μπορεί να υψωθεί, να αναληφθεί και να γίνει ουρανός, μένοντας ταυτόχρονα γη. Μια ουράνια οπτασία με υλική υπόσταση φωτίζει το «είναι» σου.
(Σελ. 30) Καταλαβαίνεις γιατί οι αντιπρόσωποι του Βλαδίμηρου της Ρωσίας, όταν μπήκαν μέσα εδώ, έμειναν ενεοί. Δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν άλλη χώρα για άλλη θρησκεία, δε χωρούσε καμμιά συζήτηση. Εδώ, είπαν, βρίσκεται ο ουρανός πάνω στη γη.
(Σελ. 31) Ο Λόγος εσαρκώθη. Το δόγμα της Χαλκηδόνος διετυπώθη. Η Αγια-Σοφιά εκτίσθη. Η Λειτουργία της σωτηρίας του σύμπαντος κόσμου ιερουργείται. Αυτός είναι ο άξονας της ιστορίας μας.
Η «κόκκινη Μηλιά» δεν είναι ένας γεωγραφικός τόπος. Η Μεγάλη Ιδέα – σήμερα μπορεί να την ονομάζουμε Κοινή Αγορά – δεν είναι η κατάληψη ενός χώρου αλλά, η άνοδος σε ένα πνευματικό επίπεδο, το να αναχθούμε στο ύψος του ήθους της Αγια-Σοφιάς, στο ύψος της ορθοδόξου Θείας Λειτουργίας…
(Σελ. 32) Κάθε κοινότης με την Θεία Λειτουργία αποκτά το καθολικό της χαρακτήρα.
Και όλο το Γένος μας είχε και έχει μια οικουμενική αποστολή, να μεταφέρει το μήνυμα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου, της αναστάσεως του κάθε ανθρώπου.
Μέσα από τους πειρασμούς αναδύεται άνεση πνευματική στην προσωπική ζωή. «Έπαρον τους περιασμούς και ουδείς ο σωζόμενος.».
(Σελ. 34) Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως. Και το φως αυτό το ανέσπερο, η χαρά η άληκτη που γεννάται εκ του τάφου, συγκρατεί, συνέχει και καλλύνει τα πάντα μέσα στην Εκκλησία.
(Σελ. 35) Η θεολογία και η ευσέβεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακεφαλαιώνονται στον χαρακτηρισμό του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ: « Χαρά μου, Χριστός Ανέστη.».
Μετά από αυτά ερχόμαστε στην ενσάρκωση της αγωγής και της χάριτος του Αναστημένου Χριστού που διακρίνεται στα πρόσωπα όλων των Αγίων. (Σελ. 36) Μπορούμε, όμως, να τα δούμε χαρακτηριστικά και χειροπιαστά στη μορφή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που γεννιέται πνευματικά στο Άγιον Όρος, παίρνει ευλογία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Σωφρόνιο και βγαίνει στο κήρυγμα… Έζησε στο Όρος 17 χρόνια. Ασκήθηκε. Έγινε Αγιορείτης αληθινός. Έμαθε να είναι ταπεινός. Αγιάστηκε. Ήταν καλή φύση ο ίδιος. Και ανέτειλε από μέσα του αυτό το θαύμα, ο ήλιος, που εφώτισε την υπ’ ουρανόν… Δεν τον εδίδαξε κανείς επί μέρους πράγματα· πως να μιλά, πως να γράφει στον κάθε πασά, πως να διοργανώσει την παιδεία…  (Σελ. 37) Μέσα στην Εκκλησία δεν παίρνεις εξωτερικές μηχανικές εντολές, που σε κάνουν ετεροκίνητο, ούτε αυτοσχεδιάζεις, μεταβάλλοντας σε πειραματόζωα τους ανθρώπους που ποιμαίνεις. Αλλά είσαι ελεύθερος, κινείσαι αυθόρμητα και υπακούεις στην μίαν Αλήθειαν και ζωή.
Ο Άγιος Κοσμάς με όλη του την ζωή λέει στους Χριστιανούς: (Σελ. 38) Μη φοβάστε καθόλου. Είμαι μαζί σας. Είμαι ελάχιστος και αδύνατος. Δεν είμαι ικανός, όχι να σας διδάξω αλλά, ούτε να φιλήσω τα ποδάρια σας. Είστε βαπτισμένοι, μυρωμένοι και ο καθένας σας είναι μεγαλύτερος απ’ όλο τον κόσμο.
Και εγώ σας ομιλώ σαν αδελφός, όχι σαν δάσκαλος. Η δουλειά η εδική μου είναι η εδική σας, είναι της πόστεώς μας, του γένους μας. Δεν ζητώ χρήματα, σκούμπουρο, κουρνιαχτό και αράχνη. Με λέγει ο Χριστός, να ζητήσεις ένα πράγμα όταν είναι τιμιώτερον από όλον τον κόσμον: να ζητήσεις τους αδελφούς σου και τες αδελφές σου να δεθείτε με την αγάπην, να σας βάλω εις τον Παράδεισον, να χαίρεσθε πάντοτε… Μη φοβάστε κανένα. Δώστε ό,τι σας ζητούν. Δώστε χαράτσια, χρήματα, πράγματα. Και το κορμί σας ας το καύσουν, ας το τηγανίσουν. Δε θα δώσετε μόνο την ψυχή σας και τον Χριστό. Απ’ εκεί θα βγουν όλα. Και ανοίξτε σχολεία Ελληνικά. Να βάλετε όλοι σας, για να σπουδάζουν όλα τα παιδιά, χωρίς να πληρώνουν. Να μάθουν τα παιδιά την Ελληνική γλώσσα, για να ξεσκεπάσουν όλα μυστήρια της ζωής και της Εκκλησίας μας που είναι εκεί κρυμμένα… Το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες, το σχολείον ανοίγει τα μοναστήρια…
(Σελ. 40) Ο Άγιος Κοσμάς «είναι αληθινός επαναστάτης, ανανεωτ΄ξης των πάντων. Κρίνει τον πλούσιο που δε δίνει στον φτωχό. Διοργανώνει δωρεάν παιδεία. Σέβεται την γυναίκα. Βλέπει ότι την καταπιέζουν. Φανερώνεται πραγματικός υπερασπιστής της. Ρίχνει όλους στο φιλότιμο. Είναι ρήτορας, παιδαγωγός, ιεροκήρυκας, γλωσσοπλάστης, ησυχαστής. Είναι θεός κατά χάριν.
(Σελ. 41) Γι’ αυτό και όταν έφτασε η ώρα να τον κρεμάσουν, δεν αντιστάθηκε καθόλου. Ζήτησε ήρεμα να μη του δέσουν τα χέρια… Ο θάνατός του ο μαρτυρικός ήταν μέσα στην πορεία της ζωής του, ήταν ένα κομμάτι του κηρύγματός του, μια επιβεβαίωση ότι ο θάνατος καταργήθηκε…»
(Σελ. 42) Στη συνέχεια το κείμενο της Ι. Κοινότητος αναφέρεται στον Στρατηγό Μακρυγιάννη. Του πήρε σωστή αγωγή από τη «ματοκυλισμένη πατρίδα» του και την θρησκεία του Μιλά στον «Αϊ Γιάννη» σαν τον καλύτερό του φίλο. Και ο Αϊ-Γιάννης τον βοηθά και προχωρεί στη ζωή του. Και αγωνίζεται και νικά…
(Σελ. 43) Μέσα από τα Απομνημονεύματά του φαίνεται ένας γνήσιος πιστός με ξεκάθαρα ορθόδοξα φρονήματα που ξέρει τί πιστεύει και ζητά από τον βασιλέα να βοηθήσει τον λαό τούτον να δοξάσει τον Θεό του ορθοδόξως και Ανατολικώς…
(Σελ. 44) Στα «οράματα και θαύματα» λέει τα εξής ο Μακρυγιάννης για την Ορθοδοξία: «Το φως της Ορθοδοξίας αρκετά φέγγει συγκολλημένο εις τον σταυρόν, καρφωμένο, ματοκυλισμένο· όστις έχει πίστη, από τον γκρεμνόν σώζει· όστις πίστη δεν έχει, τσακίζεται και συντρίβεται δια πάντα.».
Τώρα το ιεροκοινοτικό κείμενο αφού αναφέρθηκε στο Άγιος Όρος , στην Αγια-Σοφιά, στον Αγ. Κοσμά τον Αιτωλό, στον Στρατηγό Μακρυγιάννη  και στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία που εκπροσωπούν, έρχεται στη σύγχρονη πραγματικότητα:
(Σελ. 44) Τί σχέση έχουν όλα αυτά με εκείνα που μας μαθαίνουν στο σχολείο «αρχή και τέλος»; Τί σχέση έχουν οι διοργανωτές της Παιδείας μας με τους γενάρχες του Νέου Ελληνισμού;
Θαυμάζουμε τον πατρο-Κοσμά και λογοκρίνουμε την διδασκαλία του· δεν τον αφήνουμε να πει στα παιδιά την αλήθεια.
Επαινούμε τον Μακρυγιάννη και περιφρονούμε την καρδιά της ζωής του, βγάζοντάς τον τρελλό και θρησκόληπτο.
Τί σχέση έχει ο ανδρισμός και η χάρη των Αγίων και των παλικαριών της παραδόσεώς μας με το ήθος αυτών που κάνουν διακηρύξεις για νέα ζωή στα παιδιά;
Και ερωτά το κείμενο τους αναγνώστες: (Σελ. 46) Γιατί να μην ανάψουμε τη λαμπάδα της ζωής του παιδιού απ’ εδώ; Να δώσουμε σ’ όλα τα παιδιά τη δυνατότητα, πλησιάζοντας τους πορφυρούς και θεοφόρους τούτους ανθρώπους, τους Αγίους μας, να γίνουν κι αυτά άνθρωποι ζωντανοί, αυθόρμητοι, φοβεροί τοις υπεναντίοις, ατρόμητοι σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε απειλή· φοβεροί στον ίδιο τον θάνατο;
Τί θα έκανε ο Άγιος Κοσμάς ο θεμελιωτής της Νεοελληνικής Παιδείας αν ζούσε σήμερα; Το κείμενο λέει:
(Σελ. 48) Είναι σαφέστατη η τοποθέτηση του Αγίου Κοσμά. Αν ζούσε εν σαρκί σήμερα, ήρεμα και ασυζήτητα, χωρίς να χαρίζεται σε κανένα, ούτε να χρονοτριβεί, θα έκλεινε τα υπάρχοντα σχολεία. Θα άνοιγε άλλα. Είναι ειδωλοκλάστης αναντιμετώπιστος. Και φίλος του ανθρώπου. Ανασταίνει την εικόνα του Θεού στον άνθρωπο, στο λαό…
(Σελ. 49) Μετά απ’ όλα αυτά μας ρωτούν: Είστε υπέρ της δημοτικής ή υπέρ της καθαρευούσης;
Δεν είμαστε ούτε υπέρ της καθαρευούσης, ούτε υπέρ της δημοτικής. Είμαστε κατά του ψέμματος και του εμπαιγμού… Έπρεπε μόλις η δημοτική έγινε επίσημη γλώσσα του κράτους, να αυξηθεί η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών για να βρεθεί μια ισορροπία.
(Σελ. 50) Αλλά φέρεται ως επιχείρημα ότι η απλοποίηση γίνεται για να μη κουράζονται τα παιδιά. Γι’ αυτό καταργείται η διδασκαλία της γλώσσας των πατέρων μας. Γι’ αυτό καταργούνται οι τόνοι.
Και ποιος μας είπε ότι δεν θέλει ή δεν πρέπει το παιδί να κουράζεται;
Πρέπει αυτός που δίδει την αγωγή και προσφέρει παιδεία να ξέρει ποιος κόπος θα ξεκουράσει τον μαθητή και ποια ξεκούραση θα τον φέρει σε αδιέξοδο και ναυτία… Ποιος μας έδωσε το δικαίωμα, από πού το πήραμε, να καταδικάζουμε δια μιας σ’ αυτή τη ζοφερή αμάθεια όλα τα παιδιά της Ελλάδος; …
(Σελ. 52) Ποιος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μείνουν «αγράμματα» σαν τον Μακρυγιάννη,  να μάθουν, να πάρουν τη χάρη του λαού του Θεού και τότε να γίνουν, οι αγράμματοι, οι καλύτεροι πεζογράφοι μας;
(Σελ. 53) Αλλά εμείς ούτε με την απλή καθαρεύουσα, ούτε με τη δημοτική, φαίνεται οδηγήσαμε τα παιδιά σ’ αυτήν την πηγή, σ’ αυτήν την αίσθηση που χάρισε και χαρίζει πάντοτε η Ορθόδοξη Εκκλησία, που μιλά από την ημέρα της Πεντηκοστής όλες τις γλώσσες και μετά δίδει το ένα Πνεύμα.
Καταδικάζουμε τον νέο άνθρωπο στη φυλακή. Και του δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει διαβήματα συνδικαλισμούς του κλειστού χώρου και δεν πετυχαίνει στους στόχους του, τόσο πιο πολύ βυθίζεται σε αδιέξοδο.
(Σελ. 54) Θέλουμε την ελευθερία που αρμόζει στη φύση μας. Σεβασμό σ’ αυτό που είμαστε ως άνθρωποι. Και μετά όλα τα άλλα… Η λογική τούτου του κόσμου μόνη της είναι φέρετρο. Τί να την κάνω την επιτυχία που δε νικά τον θάνατο; Ας έλθουν όλες οι αποτυχίες αρκεί να νικηθεί ο θάνατος και να πλημμυρίσει αιωνιότητα από τώρα η ζωή μου η αποτυχημένη.
~  (Σελ. 58) Ακούμε να μιλάνε σήμερα για κουλτούρα, επαναστατικά κινήματα, διανόηση και προοδευτικότητα… Μέσα από την ορθόδοξη ησυχία και τη ζύμωση του νέου κρασιού που σχίζει τα παλιά ασκιά, όλα αυτά φαίνονται φοβερά για την τόλμη τους αλλά, ανεπαρκή για την ευτέλειά τους… Ο άνθρωπος δε χωρά εδώ. Όλη η κτίση, η ιστορία, ο κόσμος, η κουλτούρα, η πρόοδος, η επανάσταση – αν θέλετε και η θεολογία και η αρετή – όταν ξεκινούν και τελειώνουν εδώ, είναι φενάκη και όπιο για τον άνθρωπο και το λαό του Θεού… Μέσα στην Εκκλησία όμως, συμβαίνουν τα εξής:
(Σελ. 59) Με την πράξη και την ενέργεια φτάνουμε εκεί όπου όλα γίνονται μόνα τους, ακόπως, «αυτομάτως».
Και αφαιρείται το αυτεξούσιον από τον άνθρωπον. Και οδηγείται ο άνθρωπος από το μήτε αρξάμενον μήτε παυσόμενον πνεύμα. Και γίνεται κατά χάριν άναρχος και ατελεύτητος. Έγινε ένα με τον Θεό. Και είναι πάντα όσα ο Θεός χωρίς της κατ’ ουσίαν ταυτότητος – χωρίς να είναι κατά την ουσία Θεός – (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής).
(Σελ. 65) Η Εκκλησία ούτε αφήνει τον άνθρωπο άθικτο κολακεύοντας τα πάθη του, ούτε τον εκνευρίζει άσκοπα με στείρες εντολές που αποβλέπουν σε εφήμερες επιτυχίες και καταστρέφουν τη φύση του. Γνωρίζει τις αδυναμίες και την αρρώστια του ανθρώπου. Ξέρει ότι ο άρρωστος έχει ανάγκη φροντιδός και όχι επιτιμίσει. Επεμβαίνει διακριτικά και σωτήρια, ακόμη και όταν η επέμβαση είναι φοβερά επώδυνη…
(Σελ. 66) Δεν είναι η Εκκλησία αυτή που νομίζουμε. Δεν είναι αυτή που χτυπάμε, αυτή που βαλθήκαμε να καταστρέψουμε. Δεν έχει σχέση η Ορθοδοξία με «μεσαιωνισμούς», «μυστικισμούς», «κληρικαλισμούς», «σχολαστικισμούς» που ακούμε. Τόσοι δυτικοθρεμμένοι νομίζουν ότι σε Δύση και Ανατολή όλοι οι όροι έχουν το ίδιο  περιεχόμενο. Και προσπαθούν να μας ελευθερώσουν από αρρώστιες που δεν περάσαμε. Και μας αρρωσταίνουν με τις θεραπείες τους. Και μας περιπλέκουν με τις λύσεις τους.
(Σελ. 68) Γνωρίζοντας την Ορθοδοξία, αυτή που είναι, ισορροπούμε… Το να γίνουμε ορθόδοξοι, δε σημαίνει κάπου να κλειστούμε αλλά, κάπου να αναχθούμε: Να βγούμε στο ύψος του σταυρού της αγάπης…
Αν αυτοί που προηγήθηκαν ημών και έζησαν και τάφηκαν σε τούτα τα χώματα, αυτοσχεδίαζαν κάνοντας το κέφι τους, τότε θα μπορούσαμε και εμείς να συνεχίσουμε αυτοσχεδιάζοντας…
(Σελ. 69) Τώρα δεν είναι έτσι. Τώρα βρισκόμαστε εν τόπω και χρόνω αγίω. Δεν μπορούμε να είμαστε επιπόλαιοι. Δεν ανήκουμε στον εαυτό μας. Ανήκουμε σ’ αυτούς που μας γέννησαν και σ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε χρεωμένοι με πνευματική κληρονομιά. Δε μας σώζει καμμία δικαιολογία. Και όλα να τα πετάξουμε από το σχολείο, τα αρχαία, τα νέα, τα ιερά και τα όσια, δεν μπορούμε να δικαιολογηθούμε σε κανέναν, να απαλλαγούμε, ούτε να ξεχάσουμε το χρέος μας…
Θέλουμε μεταρρύθμιση των πάντων. (Σελ. 72) Και αυτή η μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει με το να μη κάνουμε καμμιά μεταρρύθμιση αλλά, να ζήσουμε αυτό που έχουμε. Να γίνουμε αυτό που είμαστε (που πρέπει να είμαστε). Να συνειδητοποιήσουμε αυτό που μας κληροδοτήθηκε και υπάρχει μέσα μας…
Ποιά είναι η σημασία της Ελληνορθοδόξου Παιδείας για την εποχή μας; Το ιεροκοινοτικό κείμενο σημειώνει: (Σελ. 73) Προχώρησε η Δύση στη φιλοσοφία της. Προχώρησε στη γραμμή: η γνώση για τη γνώση. Έφτιαξε τον τεχνικό πολιτισμό, την πιο πεποικολμένη φυλακή για τον άνθρωπο.
Και επαναστατεί σήμερα η νέα γενιά. Αντιδρά ο πιο ζωντανός κόσμος στη Δύση. Λέει όχι στον πολιτισμό του. Ζητούν κάτι άλλο, πιο σημαντικό, πιο μυστηριακό, που να αφορά και να σέβεται τον όλο άνθρωπο. Πάνε πέρα – δώθε.
Φτάνουν μέχρι την Άπω Ανατολή ζητώντας ψυχοσωματική ισορροπία. Πέφτουν οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι θύματα στα χέρια των μάγων της Ανατολής, που τους εκμεταλλεύονται και τους υπόσχονται παραδείσους. Και είναι όλα αυτά τα συστήματα και οι θεωρίες, από ψυχολογικές υποβολές, μέχρι αγυρτιές και δαιμονισμοί και έρχονται οι γκουρού και δάσκαλοι των συστημάτων στη Δύση. Κερδίζουν έδαφος στις ψυχές των νέων…
Τί συμβαίνει σ’ αυτούς; (Σελ. 74) Μπορώ να αναπνέω, αν θέλω, από το περιεχόμενο μιας φιάλης υγραερίου. Δεν μπορώ όμως, να επιζήσω αναπνέοντας αυτό το αέριο. Τα σπλάχνα μου είναι πλασμένα για τον ατμοσφαιρικό αέρα. Δεν μπορώ να αλλάξω τη φύση τους. Και τα σπλάχνα του όλου ανθρώπου είναι φτιαγμένα για να αναπνέουν, μέσα στο χώρο, το κλίμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μπορεί ο άνθρωπος να πραγματοποιήσει τον εαυτό του. Να φτάσει στη Θέωση.
Για το πιο μεγάλο πρόβλημα, για το πιο τελευταίο, επείγον και σε παγκόσμια κλίμακα απλωμένο, το θέμα της ανησυχίας της νέας γενιάς, η ικανή να βοηθήσει δωρεάν όλον τον κόσμο αποτελεσματικά, και βέβαια, είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία.
Η ιστορία, η εξέλιξη οδηγεί στην Ορθοδοξία.
Και αν έρχονται σήμερα στο Όρος νέοι άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα και αν καταφθάνουν απ’ όλο τον κόσμο, είτε για να ζήσουν μοναχοί είτε για να βαπτισθούν στο φως της χάριτος, δεν το κάνουν επειδή κάποιος εξωτερικά τους ωθεί αλλά, επειδή μια προσωπική δίψα τους έλκει. «Από την Ευρώπη γυρίσαμε πεινασμένοι», έγραφε ο Σεφέρης. Πάλι τα παιδιά της Ευρώπης και όλου του κόσμου μένουν πεινασμένα. Και δικαιολογημένα αντιδρούν και θα αντιδρούν ενόσω πάνε να τα ταΐσουν με ψευδαισθήσεις και όπια τεχνητών παραδείσων.
Και δικαιώνεται η ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία;
Και τελειώνει το ιεροκοινοτικό κείμενο με τα εξής: (Σελ. 76) Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Όντας έξω από τον κόσμο, βρισκόμαστε κάπως στην καρδιά του κόσμου. Όντας μακρυά από τον κόσμο, που έρχονται να ανοίξουν την καρδιά τους, το άγνωστο βάθος τους, σε κάποιον που ζει στην έρημο και προσπαθεί να ανήκει μόνο στον Θεό και σε όλους τους αγνώστους αδελφούς του…
Στο Άγιον Όρος με ένα ιδιαίτερο τρόπο ζουν οι παλιοί Άγιοι και ακούγεται ο πόνος και ο κλαυθμός της ανθρωπότητος…
Σαν Αγιορείτες πιστεύουμε ότι «δεν εξορκίζεται ο δαιμονισμός με δαιμονισμό. Η βία αντιμετωπίζεται με γαλήνη. Οι πάντες θα παλέψουν με το ασθενές, με το Αρνίον «το εστώς ως εσφαγμένον από καταβολής κόσμου» και θα τους νικήσει το Αρνίον» (Σελ. 78)…
Η Ορθόδοξη Εκκλησία και αγωγή έδωσε τη δύναμη στον Άγιο Κοσμά και βλάστησε από τον τάφο του, το σκαμνί του αυτό το πολύκλωνο δέντρο που τρέφει το λαό. Η ίδια Ορθόδοξη Εκκλησία έμαθε στον Μακρυγιάννη να προσεύχεται όπως προσευχόταν, να απαντά και να αντιμετωπίζει τον Ντερνύ και τον Μπραΐμη, όπως τους αντιμετώπισε με τον λόγο του, τη χάρη του και τη ζωή του…
Ας τα αφήσουμε να ανάψουν την λαμπάδα τού είναι τους προσωπικά από το φως της Αναστάσεως τού Κυρίου. Αν αυτό συμβεί, τότε καμμία απειλή δε θα μπορεί να σβήσει το φως και την φλόγα τής ζωής αυτής. Κάθε θύελλα, δοκιμασία θα κάνει το φως αυτό να λάμπει τηλαυγέστερα και να φωτίζει την υπ’ ουρανόν.
Θα μπορούν έτσι όλα τα παιδιά να ζήσουν, να χαρούν τη ζωή τους εν Χριστώ Ιησού, εν παντί καιρώ και τόπω. Και ο δικός μας ο καιρός. Ο δύσκολος και ζοφερός· και ο δικός μας τόπος, ο μικρός και καθαγιασμένος, θα αναδειχθεί πάλι πηγή ζωής και φάους για τους πολλούς.
«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών».
~
*** Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 26χρονος Χρήστος Μάλαμας 
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης υπέκυψε στα βαριά τραύματα του, ο 26χρονος Καλαματιανός Χρήστος Μάλαμας, που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου και για 7 ημέρες έδινε «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. 

***Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Πέμπτη 14/12/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πέσουν κάποιες λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ενδιαφέρον από το ΥΠΠΟΑ για τα βενετσιάνικα σιντριβάνια των Φιλιατρών 
Σε διενέργεια αυτοψίας στα δύο βενετσιάνικα σιντριβάνια στα Φιλιατρά για τη συλλογή στοιχείων προς εκπόνηση τεχνικής έκθεσης, προχώρησαν προχθές στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, στα Φιλιατρά βρέθηκαν η Κωνσταντίνα Στεφάνου και η Ιωάννα Παπαϊωάννου, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. - Τμήμα Μελετών Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, οι οποίες είναι συντηρήτριες Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, η πρώτη με ειδικότητα στη συντήρηση μετάλλων και η δεύτερη στη συντήρηση πέτρας και μαρμάρου. Μαζί με τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Κατσούλας, τοπικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του δημάρχου και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Τα δύο σιντριβάνια αποτελούν εμβληματικά τοπόσημα των Φιλιατρών, για την αρχιτεκτονική τους, και λαμπρά δείγματα της ακμής του πολιτισμού και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης κατά τα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα!
Το ένα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, την πλατεία Καποδιστρίου, και το δεύτερο στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα Φιλιατρών.
Πριν από ένα χρόνο, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού για την αναγκαιότητα συντήρησης των σιντριβανιών.
Στην επιστολή ανέφερε: «Στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών βρίσκεται βενετσιάνικο σιντριβάνι, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Παραγγέλθηκε στα 1871 στη Φλωρεντία και από τότε κοσμεί την πόλη, μαρτυρώντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής από το εξαγωγικό εμπόριο της σταφίδας. Από την ακόλουθη περιγραφή της αρχιτέκτονος – μηχανικού Βεατρίκης Γάττου γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα έργο τέχνης. “Η βάση του αποτελείται από τη μεγάλη, στρογγυλής κάτοψης, μαρμάρινη λεκάνη στη στάθμη της πλατείας. Η ροή του νερού, ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο πάνω από το κεφάλι της φιγούρας, πέφτει σε μικρή, σιδερένια λεκάνη στα πόδια της, ύστερα σε μεγαλύτερη λεκάνη και, τέλος, καταλήγει στη μεγάλη μαρμάρινη. Πρόσθετα, βγαίνει νερό και από διάφορα σημεία στη βάση. Στο σημείο αυτό τέσσερις μορφές μικρών γυμνών παιδιών ("PUTTI"), που ως μορφές συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο, την ευτυχία, κάθονται συμμετρικά γύρω από τον κεντρικό κορμό του σιντριβανιού, λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι φιγούρες αυτές, οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους, καβαλάνε διάφορα ζώα και κρατούν διάφορα αντικείμενα, που συμβολίζουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: φωτιά, γη, νερό και αέρας. Οι βάσεις των "Putti" συνδέονται με την οκτάγωνη υψηλόκορμη βάση του σιντριβανιού με σπείρες ("voluten").  Μεταξύ των φιγούρων, ανάγλυφα κεφάλια τεράτων "φτύνουν" νερό. Όλο το σκηνικό στεγάζεται από μεγάλη, χυτοσίδερη λεκάνη, στην άκρη της οποίας επαναλαμβάνονται ανάγλυφα κεφάλια ως στόμια υπερχείλισης. Στη μικρότερη λεκάνη, στην οποία στέκεται η ανθρώπινη μορφή, τα στόμια υπερχείλισης είναι σε μορφή άνθους.
Όμοια στόμια στολίζουν και το καλάθι που κρατάει η κεντρική φιγούρα με τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι της”.
Ένα ίδιας τεχνοτροπίας και εποχής σιντριβάνι, επίσης κατασκευασμένο από Φλωρεντιανούς τεχνίτες, βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στα Φιλιατρά. Είναι απαραίτητη η συντήρηση των σιντριβανιών αυτών, λόγω της παλαιότητάς τους και της επελθούσης φθοράς του χρόνου, με προτεραιότητα αυτό της κεντρικής πλατείας, από εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας σας. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκτελέσει εργασίες συντήρησης στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει τις δαπάνες φιλοξενίας των συντηρητών, καθώς και τη δαπάνη της προμήθειας των υλικών συντήρησης. Η συντήρηση των μνημείων αυτών δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά σεβασμού στον πολιτισμό και την ιστορία μας…».
Μετά την προχθεσινή αυτοψία, τα δύο στελέχη του ΥΠΠΟΑ θα συντάξουν μελέτη – τεχνική έκθεση για τις εργασίες που χρειάζονται για τη συντήρηση των σιντριβανιών, τις ειδικότητες του προσωπικού που απαιτείται να εργαστεί, τα ειδικά υλικά που απαιτούνται και το χρόνο αποκατάστασης.
Ακολούθως, το ΥΠΠΟΑ θα κρίνει εάν έχει τη δυνατότητα να προβεί με δικούς του υπαλλήλους στην αποκατάσταση των μνημείων ή εάν θα υποβάλει στο Δήμο Τριφυλίας ειδική μελέτη, την υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ο Δήμος με την επίβλεψη του ΥΠΠΟΑ.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ημέρα χαράς και δικαίωσης για 101 πτυχιούχους της ΣΔΟ -Συνέχεια σήμερα με τη ΣΤΕΓ 
Το πτυχίο τους έλαβαν χθες 101 απόφοιτοι της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Η πρώτη ορκωμοσία ήταν για αυτούς του Τμήματος Λογιστικής, όπου ορκίστηκαν 55 άτομα, παρουσία του αντιπρύτανη του Ιδρύματος Ε. Γεωργόπουλου, του προέδρου του Τμήματος Οδ. Σπηλιόπουλου και του αναπληρωτή καθηγητή Ηλία Μακρή.
Ο πρώτος ανέφερε στους απόφοιτους ότι αυτό το πτυχίο αποτελεί μια πόρτα για το μέλλον τους, αφού κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Καλαμάτα έμαθαν τα βασικά, όμως το πού θέλουν αυτοί να φτάσουν, εξαρτάται από τους ίδιους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος είπε στους πτυχιούχους ότι μια πόρτα κλείνει, αλλά τώρα ανοίγει μια νέα, πιο δύσκολη.
Τέλος, ο Ηλίας Μακρής παρότρυνε τους αποφοίτους να συνεχίσουν τις σπουδές τους και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα Μεταπτυχιακά που λειτουργούν στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης.
Αργότερα ακολούθησε ορκωμοσία για τους αποφοίτους του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΔΜΥΠ &ΤΑ), όπου το πτυχίο τους έλαβαν 46 άτομα.
Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρύτανης Ε. Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Τμήματος, Δ. Σωτηρόπουλος.
Ο αντιπρύτανης θέλησε να διαβεβαιώσει τους αποφοίτους ότι το πτυχίο που έλαβαν χθες είναι ισότιμο με αυτό ενός πανεπιστημίου και τους κάλεσε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αν το επιθυμούν, αφού η μέρα της ορκωμοσίας δε σηματοδοτεί το τέλος των σπουδών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος ανέφερε ότι η χθεσινή ημέρα είναι σημαντική για όλους, ενώ ζήτησε από τους πτυχιούχους να μην αισθάνονται κόμπλεξ και υποτιμητικά που το πτυχίο τους είναι από ΤΕΙ, καθώς είναι ισότιμο με ένα πανεπιστημιακό.
Οι παραπάνω ορκωμοσίες έγιναν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, ενώ θα ακολουθήσει σήμερα ορκωμοσία για τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, καθώς και την  Παρασκευή για τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (Λογοθεραπεία).
Τα πτυχία τους λάβουν σήμερα οι: 
     ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Αλεβίζος Δημήτριος
Γεωργίτση Κωνσταντίνα
Γιαννοπούλου Αικατερίνη
Γκάτζος Δημήτριος
Γυφτέας Βασίλειος
Ηλιόπουλος Γεώργιος
Ηλιοπούλου Ιωάννα
Κεχαγιάς Βασίλειος
Κοσμίδης Σταύρος
Κούκου Ευαγγελία
Κρατημένου Ευφροσύνη
Λουλουδάκης Ιωάννης
Μαστιγόπουλος Βασίλειος
Μιχοπούλου Βασιλική
Μπακανδρίτσου Καλομοίρα
Μπαστάς Αλέξανδρος-Ιάσων
Νικολακόπουλος Γεώργιος
Ντάσκας Ευάγγελος
Παπαδημητρίου Δημήτριος
Παπαδοπούλου Άννα
Σαμιώτη Αναστασία
Σιάννη Μαρία
Σκιαδάς Κωνσταντίνος
Σκλάβος Αθανάσιος
Σκουλάτος Γεώργιος
Τσαχανσαχής Παναγιώτης
Χονδρονικόλας Κωνσταντίνος
   ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αλεβίζος Γεώργιος
Αλεξόπουλος Θεόδωρος
Βαρθαλάμης Γεώργιος
Βερούτης Δημήτριος
Γκιόκα Φιλοθέη
Δόξα Μαργαρίτα
Καλιμούκου Ροδανθή
Κατσαγάνη Ελένη
Κεντίκη Μαρία-Μαγδαληνή
Κοκκώση Παυλίνα
Κονσολάς Αλέξανδρος
Κορρέ Νίκη
Κοτσώνη Αικατερίνη
Κουκουνάκη Μαρία
Μάλαμα Ανδρονίκη
Νούλας Ιωάννης
Οικονόμου Νικόλαος
Παναγιωτίνου Παρασκευή
Παπαγεωργίου Μαρία
Πετρινώλη Πετρούλα
Σένη Ιωάννα
Σερέτη Ελένη
Σινάι Φλόεργκες
Σιούλα Μαρία
Σπάχιου Έριον
Τζιλήρη Ελένη
Τηλέμαχος Κωνσταντίνος
Τσάμη Μαρία
ΤΕΙ Πελοποννήσου: Ορκωμοσίες για 101 πτυχιούχους της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (φωτογραφίες και βίντεο)
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Με 2 χρόνια φυλάκισης πλήρωσε 36χρονος την κλοπή ελιών, ενώ με 21 μήνες η 56χρονη φίλη του 
Στο Αυτόφωρο δικάσθηκαν χθες το μεσημέρι ο 36χρονος και η 56χρονη, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας για κλοπή σακιών με ελιές, τα οποία μετά πήγαιναν σε ελαιοτριβείο στα Λέικα και παρήγαγαν ελαιόλαδο.
Ο 36χρονος παραδέχθηκε τις πράξεις του, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου που παραστάθηκε στη χθεσινή διαδικασία, ενώ η 56χρονη αρνήθηκε και πως ήταν σύντροφοι με τον 36χρονο και πως γνώριζε για τις κλοπές.
Ωστόσο, το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και στον μεν 36χρονο για τις κλοπές επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών, τη δε 56χρονη καταδίκασε ως ηθική αυτουργό των κλοπών, αλλά και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και της επέβαλε συνολική ποινή φυλακίσεως 21 μηνών. Για τους δύο δόθηκε 3ετής αναστολή.
  Από τα ελαιοτριβεία
Από τις αρχές Δεκεμβρίου ορισμένα ελαιοτριβεία διαπίστωσαν ότι είχαν αρχίσει να λείπουν σακιά με ελιές από το χώρο τους. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάσθηκαν πέντε περιπτώσεις κλοπών ελαιοκάρπου από ελαιοτριβεία σε Μεσσήνη και Καλαμάτα.
Το απόγευμα της Κυριακής οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Καλαμάτα και έξω από το σπίτι όπου διέμεναν ο 36χρονος με την 56χρονη αυτοκίνητο τύπου «κλούβα», το οποίο είχε καταγραφεί ως ύποπτο για την κλοπή από τα ελαιοτριβεία. Σε έλεγχο που έκαναν στο φορτηγάκι βρήκαν 12 σακιά με ελαιόκαρπο, τα οποία είχαν κλαπεί το βράδυ του Σαββάτου από δύο ελαιοτριβεία του Δήμου Μεσσήνης, από την περιοχή της Πελεκανάδας και την περιοχή της  Δροσιάς.
Ο αστυνομικός που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο είπε ότι ο 36χρονος παραδέχθηκε αμέσως την πράξη του και τους δήλωσε ότι η γυναίκα δε γνωρίζει τίποτα. Επίσης, ζήτησε συγγνώμη και τους αποκάλυψε μία από τις κλοπές, την οποία ακόμα δεν είχαν διαπιστώσει.
Επίσης, ο αστυνομικός είπε ότι το φορτηγό που χρησιμοποιούσε είχε δοκιμαστικές πινακίδες και το είχε νοικιάσει από μάντρα αυτοκινήτων.
Τις ελιές που έκλεβε τις πήγαινε σε ελαιοτριβείο στα Λέικα. Πλην των δύο περιπτώσεων σε Πελεκανάδα και Δροσιά που τα τσουβάλια βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, στις 4 προς 5 του μήνα από ελαιοτριβείο στα Περιβολάκια αφαίρεσε 56 σακιά με ελιές. Το βράδυ 8 προς 9 του μήνα, από το ίδιο ελαιοτριβείο στην Πελεκανάδα, είχε αφαιρέσει άλλα 14 σακιά με ελιές και από το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού στη Δροσιά 9 σακιά με ελιές
Στο ελαιοτριβείο στα Λέικα οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 307 κιλά ελαιολάδου, προερχόμενο από τη σύνθλιψη του ελαιοκάρπου που είχε κλαπεί από το ελαιοτριβείο στα Περιβολάκια, ενώ εκεί βρήκαν και τα υπόλοιπα σακιά με ελιές που είχε κλέψει ο 36χρονος.
  Απολογία
Στο δικαστήριο χθες κατέθεσαν και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που είχαν κλαπεί οι ελιές τους και ελαιοπαραγωγοί, ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού στου Δάρα είπε ότι από το σύστημα παρακολούθησης που υπάρχει στο ελαιοτριβείο είδαν ξημερώματα το φορτηγό στο χώρο του εργοστασίου και έτσι αναγνωρίσθηκε από τους  αστυνομικούς.
Η δικηγόρος του 36χρονου Δέσποινα Τσιλιβαράκη ανέφερε πως ό,τι έκανε ήταν για οικονομικούς λόγους, ενώ δεν έχει καμία άλλη παραβατική συμπεριφορά και ήδη το έχει μετανιώσει.
Στην απολογία της η 56χρονη ισχυρίσθηκε ότι τις τελευταίες μόνο μέρες φιλοξενούσε στο σπίτι της τον 36χρονο και πως είναι φίλοι τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι ζευγάρι.
Είπε πως τον φιλοξενούσε, γιατί αυτός είχε κάποια προβλήματα με την οικογένειά του και πως της είχε πει ότι οι ελιές είναι από δικά του κτήματα.
Υποστήριξε ότι δεν ήξερε τι έκανε αυτός, γιατί αυτή δούλευε μέρα και νύχτα και πως στα χαρτιά στο ελαιοτριβείο υπάρχει το όνομά της, γιατί όταν είχαν πάει, της ζήτησε να δώσει τα δικά της στοιχεία, γιατί αυτός δεν είχε ταυτότητα.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της, οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν πιστευτοί και ο  εισαγγελέας Χαρίλαος Ράπης ζήτησε την ενοχή αμφοτέρων, με την πρότασή του να γίνεται δεκτή από την έδρα του δικαστηρίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό των δραστών ληστείας σε βάρος 48χρονου, που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία στην περιοχή των  Φιλιατρών.
Το απόγευμα της Τρίτης ο 48χρονος κατήγγειλε ότι στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του, του επιτέθηκαν τρία άτομα. Αφού τον χτύπησαν, του πήραν 230 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο 48χρονος πήγε, μάλιστα, στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας. Β.Β.

*** Ιδιώτης θα… ανάβει και θα σβήνει τα φώτα της Καλαμάτας 
Ημέρα για… πανηγύρια η χθεσινή στο Δημαρχείο Καλαμάτας, αφού η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε μετά… βαΐων και κλάδων την ανάθεση του οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας σε ιδιωτική εταιρεία για 10 συν 5 χρόνια μπόνους, αν υπάρξει καλή συνεργασία.
Βέβαια, στα χρόνια των επαναλαμβανόμενων μνημονίων και των πακέτων “διάσωσης” της ελληνικής οικονομίας, βασική στόχευση της κυρίαρχης πολιτικής ήταν και παραμένει η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Η ανάθεση σε ιδιώτη του έργου του εκσυγχρονισμού του Δικτύου Δημοτικού Οδοφωτισμού (ΔΔΟ), με στόχο την αναβάθμισή του για καλύτερη ποιότητα φωτισμού των δημόσιων χώρων, αυξημένη ασφάλεια των πολιτών, μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι το… τυράκι.
Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, ο Δήμος παραχωρεί μεγάλο μέρος από την όποια εξοικονόμηση χρημάτων γίνει χάρη στη μικρότερη κατανάλωση των νέων υποδομών ως μέρος της σύμβασης για την απόσβεση και το κέρδος του ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο. Το επιχείρημα, άλλωστε, ότι «δε θα πληρώσει τίποτα άμεσα ο Δήμος» καταρρίπτεται από το γεγονός ότι εγγυάται πως ο ιδιώτης μακροπρόθεσμα θα αποπληρωθεί με το -πολύ- παραπάνω.
Δεύτερον, ο Δήμος παραχωρεί ένα βασικό του καθήκον, αυτό της δημόσιας ασφάλειας και ανάδειξης των κοινόχρηστων χώρων. Μια λειτουργία που μέχρι τώρα είχε (ή έστω όφειλε να έχει) ως κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, θα συντελείται πλέον με ανοιχτό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση και τη διάρκεια του φωτισμού.
Αν προηγούμενα οι δημότες μπορούσαν να παρέμβουν στη Δημοτική Αρχή για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τώρα θα βρίσκουν μπροστά τους την «κλειστή πόρτα» μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα επικαλείται τη «σύμβαση».
Στο χθεσινό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής διαβάζουμε:
  Με LED στο δημοτικό φωτισμό μεγάλη οικονομία και άλλα οφέλη
Ο δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Πρωτεύς» ΑΤΕΕ υπέγραψαν χθες σύμβαση, που αντιστοιχεί σε ποσό 5.798.710 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την πραγματοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μείωση κόστους λειτουργίας».
Ο κ. Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε τα εξής: «Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εισάγει καθολικά την τεχνολογία των LED. Σε λίγους μήνες, όλα τα φωτιστικά σώματα του Δήμου, περί τα 15.000, θα έχουν αντικατασταθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Η εταιρεία είναι ο “Πρωτεύς”, που πρώτη ξεκινά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει ολόκληρη η Ελλάδα. Γίνονται προσπάθειες από πολλές πόλεις.
Η εταιρεία έχει αναλάβει για δέκα χρόνια τη συντήρηση. Τα προβλήματα, οι διαμαρτυρίες και οι ζημιές, όλα αυτά τα οποία υπήρχαν και ταλαιπωρούσαν το κοινό και γέμιζαν ευθύνες και στενοχώρια το Δήμο, σταματούν. Η νέα τεχνολογία θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα».
Ο Π. Νίκας επισήμανε, ακόμη, πως «είναι σοβαρή η πιθανότητα μείωσης των τελών».
Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και αν. γενικός διευθυντής του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Θεοφύλακτο Κουφοσωτήρη και Γιώργο Ξηρόγιαννη ανέλαβε την ευθύνη πριν από δυόμισι περίπου χρόνια να οργανώσει, να διακηρύξει και να φέρει εις πέρας ένα διαγωνισμό πρωτόγνωρο, εκτίμησε δε ότι είναι πρωτοπόρος και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ο κ. Τζαμουράνης χαρακτήρισε τη διαδικασία περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι είχε αίσιο τέλος, υπογράμμισε δε το γεγονός ότι εγκρίθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς καμία παρατήρηση. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι υπήρξε συμμετοχή πολλών εταιρειών και ο διαγωνισμός τελεσφόρησε παρά τις πολλές ενστάσεις που είχαν κατατεθεί.
Ο Δήμος Καλαμάτας προσδοκά ότι, μετά την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων σε όλη σχεδόν την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε πάνω από 70% της καταναλισκόμενης σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάδοχος εταιρεία θα έχει καθολικά την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του όλου έργου επί δεκαετία και ο Δήμος θα γλυτώσει από τις δαπάνες για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.
Στη σύμβαση υπάρχει προαίρεση, η οποία αναφέρει ότι εφόσον ο Δήμος μείνει ικανοποιημένος, μπορεί μονομερώς να παρατείνει για 5 ακόμη έτη τη σύμβαση για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού, όπως τόνισε ο κ. Τζαμουράνης.
«Ο Δήμος πληρώνει το μισό από όσο εξοικονομεί, κάνοντας συγχρόνως το έργο», επισήμανε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πρωτεύς» ΑΤΕΕ.
Ο Θωμάς Ρίζος, συνεργάτης του κ. Σωτηροπούλου, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν και δύο συστήματα πληροφορικής, τα οποία θα δημιουργήσουν μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται εξ αποστάσεως εάν έχει καεί μία λάμπα σε κάποιο σημείο.
Αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τηλεδιοίκηση και τηλεπαρακολούθηση πολλών σημείων δημοτικού ενδιαφέροντος, όπως πάρκινγκ, διαχείριση απορριμμάτων, πληροφοριακές πινακίδες σε όλη την πόλη. Σημείωσε δε ότι «η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη ελληνική έξυπνη πόλη».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Όλγα Κεφαλογιάννη: «Να προτάξουμε ένα νέο πατριωτισμό ως ασπίδα στα ρεύματα λαϊκισμού» 
«Άρωμα» γυναίκας στην εκδήλωση της Ν.Δ.  - Πλήθος κόσμου και … «ηχηρές» απουσίες
  Παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και με … «ηχηρές» απουσίες πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η πολιτική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας με βασική ομιλήτρια την πρώην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην εκδήλωση δεν παρέστη, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω της σοβαρής περιπέτειας της υγείας του αδερφού του Αλέξανδρου. Ωστόσο, παρούσα ήταν η σύζυγός του, Γεωργία, η οποία συνόδεψε την Όλγα Κεφαλογιάννη στην επίσκεψη τόσο στο μητροπολίτη Μεσσηνίας όσο και στο Μουσείο Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας που προηγήθηκαν της εκδήλωσης. Απών από την εκδήλωση ήταν και ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος (το «παρών» έδωσε ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Κουρής), ενώ η απουσία που σχολιάστηκε περισσότερο από τους παρευρισκομένους ήταν αυτή του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
  Νατάσα Κυριακοπούλου: «Από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη περάσαμε στο ξύλο από τα ματ σε κάθε ιδιοκτήτη»
 Την πρώην υπουργό Τουρισμού προσφώνησε στο βήμα η Νατάσα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας. Αφού εξήρε το έργο της στο υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι απέδειξε περίτρανα ότι οι «γυναίκες και ξέρουν και μπορούν να τα καταφέρουν», άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού.
Αρχικά η κα Κυριακοπούλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τους πλειστηριασμούς, σχολιάζοντας καυστικά πως από το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» βρεθήκαμε στο «Ξύλο από τα ΜΑΤ σε κάθε ιδιοκτήτη». Στη συνέχεια άσκησε κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία κατηγορώντας τους για απραξία, σημειώνοντας τα έργα που έχουν «βαλτώσει» όπως τα Καλαμάτα – Ριζόμυλος και Καλό Νερό – Τσακώνα, ενώ πρόσθεσε ότι όσα έργα κατάφεραν και παρέδωσαν επί ημερών τους, αυτά είχαν ολοκληρωθεί σε βαθμό 95% από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Περιμετρικό της Καλαμάτας και το Φράγμα των Φιλιατρών.
Κλείνοντας, και πριν καλέσει την Όλγα Κεφαλογιάννη στο βήμα, η κα Κυριακοπούλου αναφέρθηκε και στα σπουδαία έργα που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά στο θέμα του πολιτισμού, δίνοντας «πάσα» και στο θέμα της εκδήλωσης που ήταν «Ο Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας»
 Όλγα Κεφαλογιάννη: «Τιμή μου η συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά – Πολιτική αλλαγή τώρα για το μέλλον των παιδιών μας»
 Σημειώνοντας τη χαρά της που βρίσκεται στη Μεσσηνία, περιοχή που βρίσκεται πάντα στην «πρώτη γραμμή» των αγώνων της παράταξης, ξεκίνησε την ομιλία της η πρώην υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι διπλή η χαρά της, καθώς η Μεσσηνία αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την ίδια η εμπιστοσύνη που της έδειξε και η συνεργασία που είχαν στην κυβέρνηση υπό την καθοδήγησή του, καταφέρνοντας να φέρουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση, παρά τις «λυσσαλέες» αντιδράσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Πρόσθεσε δε, ότι όλοι οι Μεσσήνιοι, και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για την προσπάθεια που κατέβαλε για τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράς.
Στη συνέχεια η κα Κεφαλογιάννη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι έφερε ένα 3ο αχρείαστο μνημόνιο της αριστεράς και της αυταπάτης, χρεώνοντας τη χώρα με 100 δισ. επιπλέον. Κριτική άσκησε και για ζητήματα πολιτισμού, θέμα που αφορούσε στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 3 χρόνια έχει αλλάξει 3 υπουργούς Πολιτισμού, δείγμα του πόσο τον υπολογίζει… Η κα Κεφαλογιάννη έκανε αναφορά και στα σημαντικά έργα ανάπτυξης στη Μεσσηνία, στον τομέα του Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά σημειώνοντας ότι δόθηκαν συνολικά 31 εκ. ευρώ που διαχειρίστηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού.
Κλείνοντας την ομιλία της και εν όψει του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας το προσεχές Σαββατοκύριακο, έστειλε μήνυμα πολιτικής αλλαγής, καθώς τόνισε ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία υπονομεύεται το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς. Ζήτησε, δε, «συστράτευση» όλων δίπλα στον αγώνα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανατροπή αυτής της πορείας προς την καταστροφή που μας οδηγεί η κυβέρνηση. Τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο πατριωτισμό, ο οποίος θα αποτελέσει ασπίδα στα ρεύματα λαϊκισμού που σαρώνουν όλη την Ευρώπη.
Το «παρών» στη γεμάτη από εκατοντάδες μέλη της Νέας Δημοκρατίας αίθουσα του ξενοδοχείου “Elite” έδωσαν, εκτός των άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, οι δήμαρχοι Τριφυλίας και Πύλου, Παναγιώτης Κατσίβελας και Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής  Μίλτος Χρυσομάλλης, οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο στις προηγούμενες εκλογές Μαρία Οικονομάκου και Αντωνία Μπούζα, οι πιθανοί υποψήφιοι στο επόμενο, Πάνος Χαλβατσιώτης και Πιπίνα Κουμάντου, καθώς και πλήθος αντιδημάρχων και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων.
  Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** Λάθος στην κατανομή των εδρών στο Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου σύμφωνα με τον Θ. Μπαζίγο 
Κατά την άποψή μου και τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία, η εκλογική επιτροπή του Επιμελητηρίου έκανε λάθος ως προς την κατανομή των 6 εδρών στο Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου. Έδωσε 4 έδρες στο συνδυασμό του κ. Ξυγκώρου και 2 έδρες στο συνδυασμό του κ. Γκούμα, όπως διάβασα στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στον τοπικό μας Τύπο.
Ενώ το σωστό είναι ότι και οι 2 συνδυασμοί παίρνουν από 3 έδρες!
Και εξηγούμαι:
Ο κ. Ξυγκώρος πήρε στο Εμπορικό Τμήμα 265 ψήφους και ο κ. Γκούμας 199, σύνολο ψήφων 464. Το εκλογικό μέτρο στις 6 έδρες του τμήματος αυτού είναι: 464: 6= 77,33. Από την πρώτη κατανομή ο κ. Ξυγκώρος δικαιούται 3 έδρες 3 Χ 77,33= 231,99 ψήφους, που στρογγυλοποιούνται στις 232 από τις 265 που είχε πάρει και μένουν αδιάθετες 265-232 = 33 ψήφοι.
Ο κ. Γκούμας από την πρώτη κατανομή δικαιούται 2 έδρες 2 Χ 77,33 = 154,66 ψήφοι, από τις 199 που είχε πάρει και μένουν αδιάθετες 199 - 15 = 44 ψήφοι. Η αδιάθετη 6 έδρα πηγαίνει να διατεθεί στη δεύτερη κατανομή.
Βάσει, λοιπόν, της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας, 4484/ 1-8-2017, άρθρον 6, παραγ. δ΄ και ε΄, ο συνδυασμός που έχει τα περισσότερα υπόλοιπα σε ψήφους παίρνει την έδρα της 2 κατανομής. Όπως ακριβώς έγινε και με τα τμήματα: α) στη μεταποίηση (βιοτεχνικό) και β) της παροχής υπηρεσιών (επαγγελματικό), όπου την τρίτη (3) αδιάθετη έδρα την πήρε ο συνδυασμός του κ. Ξυγκώρου με τη δεύτερη κατανομή!
Έτσι, λοιπόν, διαμορφώνονται οι έδρες σε 11 στον κ. Ξυγκώρο, που εκλέγεται πρόεδρος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και στις 10 στον κ. Γκούμα, για να μην έχει παράπονο για τον αγώνα που έκανε!
Και αυτά τα έγραψα για τη λανθασμένη κατανομή της έδρας, που ίσως τη δικαιούται κάποιος άλλος και να μην αδικηθεί για τον αγώνα που και αυτός κατέβαλε, όπως όλοι οι υποψήφιοι!
Κι αυτά τα γράφω εντελώς αδιάφορα και ελεύθερα, χωρίς να παίρνω το μέρος κανενός συνδυασμού, μόνο για την αποκατάσταση της αληθείας.
Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα λίγο, όσο μου επέτρεπε ο χρόνος μου, και στήριξα ορισμένους ανθρώπους και των 2 συνδυασμών που νόμιζα ότι έχουν την καλή διάθεση να προσφέρουν στο Επιμελητήριο τις υπηρεσίες τους, λέγοντας τον καλό μου λόγο για όποιον γνώριζα σε όποιον συνδυασμό ψήφιζε.
Και απόδειξη της μη ενεργούς συμμετοχής μου στις εκλογές αυτές είναι ότι όλο αυτό το διάστημα και προεκλογικώς δε δημοσίευσα ορισμένα ανεπίτρεπτα που έκανε η απερχόμενη Διοικητική Επιτροπή επί το πλείστον, αρκετές φορές εν αγνοία του Δ.Σ., πρωτοφανές για τα χρονικά του επιμελητηριακού θεσμού και της συνδικαλιστικής ιδεολογίας πανελλαδικά (μηνύσεις άνευ ορθού λογισμού κατά μελών του Δ.Σ. που αθωώθηκαν δικαστικώς, έγγραφες απειλές εκδίωξης της Ομοσπονδίας και των Σωματείων της από τη στέγαση τους στο παλιό Επιμελητήριο. Από ιδρύσεώς της προ 70 ετών στεγαζόταν μαζί με το Επιμελητήριο που ήταν εξ ημισείας με την Γ.Σ.Ε.Β.Ε. Ελλάδος και την εκπροσωπούσε η τοπική Ομοσπονδία κ.λπ.).
Και δεν έκανα τις δημοσιεύσεις αυτές των εγγράφων για να μην οξυνθούν τα πράγματα και, κυρίως, για να προστατέψω το κύρος του επιμελητηριακού θεσμού, διότι ήμουν το αρχαιότερο μέλος του Επιμελητηρίου επί 57 ολόκληρα χρόνια! Και το υπηρέτησα πλέον της 35ετίας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επί μία 12ετία ως γενικός γραμματέας αυτού, επί προεδρίας των αειμνήστων, Γεωργίου Κοιλάκου, Επιμελητήριο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό και Παναγιώτη Πετρόπουλου, στο ενιαίο ενωμένο πλέον Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
  Γράφει ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.ΒΕ.Σ. Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας, Θεόδωρος Μπαζίγος

*** Απαράδεκτη η κατάσταση με τις πινακίδες σήμανσης στους δρόμους της Καλαμάτας 
«Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με μερικές  πινακίδες σήμανσης σε δρόμους της Καλαμάτας, που έχουν καλυφθεί είτε από αφίσες είτε από παρακείμενα δένδρα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα λόγω της μη ορατότητας από τους οδηγούς πάσης φύσεως οχημάτων», επισήμανε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας», Θόδωρος Μπρεδήμας.
Επίσης, ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αθέατες οι πινακίδες από κλαδιά δένδρων και, ως εκ τούτου, είναι σχεδόν αδύνατον να τις βλέπουν οι οδηγοί των πάσης φύσεως οχημάτων και ιδιαίτερα οι ξένοι επισκέπτες, όπως πρόσφατα συνέβη στη σιδηροδρομική γραμμή της συμβολής της οδού Νέδοντος, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης.
Απαντώντας ο δήμαρχος Π. Νίκας ανέφερε ότι θα επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την αποκάλυψη των σκεπασμένων πινακίδων είτε από αφίσες ή από κλαδιά δένδρων, είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία, για να μην προκαλούνται πάσης φύσεως ατυχήματα. 

*** Αθώοι πρώην αντιδήμαρχοι Οιχαλίας για τις παράνομες ΧΑΔΑ 
Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας οι πρώην αντιδήμαρχοι Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς και Λεωνίδας Φίλος για τις φωτιές που είχαν εκδηλωθεί στο ΧΑΔΑ Μελιγαλά το 2011 και το 2014. Αμφότεροι είχαν κριθεί ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξαιτίας μη λήψης μέτρων στις παράνομες ΧΑΔΑ.
Ο κ. Ηλίας Ντονάς ήταν αντιδήμαρχος Οιχαλίας το 2011 και ο κ. Λεωνίδας Φίλος το 2014 και βρέθηκαν κατηγορούμενοι έπειτα από μήνυση που είχαν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής για προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας πυρκαγιών στη χωματερή.
Μάλιστα, είχε επιβληθεί φυλάκιση 6 μηνών στον κ. Ντονά και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ και φυλάκιση 1 έτους στον κ. Φίλο, με τριετή αναστολή και για τους δύο.
Χθες, όμως, κατά την εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό τους πως εκείνη την περίοδο υπήρχε έκτακτη ανάγκη.
  Δεν υπήρχε άλλη λύση
Ο κ. Ντονάς, που ανέλαβε αντιδήμαρχος το 2011, εξήγησε ότι με τη μετατροπή των Δήμων από καποδιστριακούς σε καλλικράτειους, αυξήθηκε πάρα πολύ η περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς συνενώθηκαν 52 κοινότητες και πολλοί οικισμοί. Έτσι, αυξήθηκε και ο όγκος των σκουπιδιών και οι μόνες τους επιλογές ως Δημοτική Αρχή ήταν είτε να τα αφήσουν στους δρόμους, δίπλα σε σπίτια και σχολεία, είτε να τα μεταφέρουν στο σκουπιδότοπο του Μελιγαλά.
Με τη συνένωση του «Καλλικράτη» ο νέος Δήμος απέκτησε τρεις ΧΑΔΑ, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Ντονάς, συνενώθηκαν και περιοχές που δεν είχαν ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών να είναι μεγάλος. Παράλληλα, το Γραφείο Περιβάλλοντος έκλεισε τους άλλους δύο ΧΑΔΑ και, τελικά, έμεινε μόνο αυτός του Μελιγαλά.
Εξήγησε ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ενώ όταν επιχείρησαν να ανοίξουν μεγάλους λάκκους για να θάβουν τα σκουπίδια, έβρισκαν απορρίμματα των προηγούμενων δεκαετιών, αφού ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ λειτουργεί από το 1979. Γι’ αυτό επέλεξαν να μεταφέρουν χώμα και να τα θάβουν. Τόνισε δε, ότι από το 2011 έως το 2014 το Γραφείο Περιβάλλοντος δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στο Μελιγαλά.
  Έκτακτη ανάγκη
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλος ανέλαβε αντιδήμαρχος τον Ιανουάριο του 2013 και υπηρέτησε μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2014. Σημείωσε ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο με τα σκουπίδια, εκτάκτως λειτουργούσε κάποιες φορές και ο ΧΑΔΑ στο Διαβολίτσι, ενώ προσπαθούσε να μοιράσει τον όγκο των σκουπιδιών για να μην επιφορτίζεται ο ένας ΧΑΔΑ.
Επίσης, τόνισε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να διαχειρισθεί καλύτερα την κατάσταση, για τις δε φωτιές είπε πως προέρχονταν από αυτανάφλεξη.
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Παπαδάς, κατά την αγόρευσή του, ζήτησε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, με την έδρα του Τριμελούς Εφετείου να κάνει δεκτή την πρότασή του και να αθωώνει τους δύο πρώην αντιδημάρχους. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ο δρόμος του μεταξιού φθάνει στην Καλαμάτα 
Οι αντιδήμαρχοι Παύλος Mπουζιάνης και Δημήτρης Δημόπουλος εκπροσώπησαν το Δήμο Καλαμάτας στο 2017 China (Xi' An) - Greece Investment and Financing Trade Forum, δηλαδή στο φόρουμ για τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση του εμπορίου μεταξύ Ελλάδος και Κίνας, που διεξήχθη στην αδελφή της Καλαμάτας πόλη της Σι' Αν, με πληθυσμό 10.000.000.
Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε προχθές, με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές, εντάσσεται δε στην πρωτοβουλία της Κίνας "One belt, one road", που έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως «Δρόμος του μεταξιού».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Belt And Road Associates με την China Association for International Economic Cooperation (CAFIEC), έναν οργανισμό του υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και με την κυβέρνηση της Xi'an. Εκεί, παρουσιάσθηκε η Ελλάδα ως τόπος επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώπιον 250 εκπροσώπων επιχειρήσεων της Κίνας και εταιρειών που επενδύουν συστηματικά στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες αναφορικά με την Ελλάδα ως τόπο επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς και σειρά παρουσιάσεων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν ειδικό ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές.
Επισημαίνεται ότι η πόλη Σι' Αν, πρωτεύουσα της Επαρχίας Σαανσί, το Μάρτιο του 2015 ονομάστηκε επισήμως το εναρκτήριο σημείο του «Δρόμου του μεταξιού». Η Σι' Αν είναι η κοιτίδα του κινεζικού πολιτισμού, με 3.100 χρόνια ιστορίας και πρωτεύουσα 13 δυναστειών για 1.100 χρόνια. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις αρχαίες πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου και το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας την έχει αναγνωρίσει ως την «τρίτη διεθνή μητρόπολη» μετά το Πεκίνο και τη Σανγκάη.
  Θέλουν εμβάθυνση της συνεργασίας
Σε επικοινωνία του με το Δήμο Καλαμάτας από τη Σι' Αν, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις και στη μία εξ αυτών συμμετείχε ο δήμαρχος της Σι' Αν, η προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Καλαμάτας. Ο δήμαρχος της Σι' Αν μίλησε ιδιαίτερα θερμά και για πολλή ώρα για την Καλαμάτα και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων, το 2009 και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που είχε υπογραφεί τότε.
  Χώρος για την προβολή προϊόντων της Καλαμάτας
Ο δήμαρχος της κινεζικής μεγαλούπολης ζήτησε από την αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας να του υποβάλει προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πόλεων και πρότεινε να παραχωρήσει χώρο σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο για την προβολή των προϊόντων της Καλαμάτας
Ο κ. Μπουζιάνης περιέγραψε το κλίμα από πλευράς Κινέζων ως πολύ θερμό, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος της Σι' Αν υπερέβη το πρωτόκολλο και μίλησε πολύ περισσότερη ώρα από την καθορισμένη, με έμφαση στην Καλαμάτα και το σύνδεσμο μεταξύ των δύο πόλεων.
Οι κ.κ. Μπουζιάνης και Δημόπουλος συναντήθηκαν και με αντιδήμαρχο της Σι' Αν, με τον οποίον συνομίλησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις, ενώ τους παρετέθη δείπνο.

*** «Απόψε στολίζονται οι ψυχές» την Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, με τίτλο «Απόψε στολίζονται οι ψυχές», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00, στο χώρο πώλησης βιολογικών προϊόντων της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.
Η μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους συνδιοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας ΑΕ, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Πράματα και Θάματα» και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Στη διαδραστική εκδήλωση θα περιλαμβάνονται και θεατροπαιχνίδια, καραόκε και ζωγραφική προσώπου. Συμμετέχουν οι επαγγελματίες ηθοποιοί και μουσικοί: Γιώργος Τσαπόγας, Εύη Γιαννακοπούλου, Πάνος Ταντής και Ελένη Χρηστίδου. 

***  «Ο Αϊ-Βασίλης με ουρά» την Παρασκευή στο «Bookstore Κονταργύρη» 
Σε εκδήλωση μας καλούν το βιβλιοπωλείο «Bookstore Κονταργύρη» και οι Εκδόσεις Σαββάλας την προσεχή Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στον 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου (πλατεία 23ης Μαρτίου 8, Καλαμάτα, τηλ. 27210 22375).
Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη κι ένας παράξενος Αϊ-Βασίλης, ο «Αϊ-Βασίλης με ουρά», μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια, θα αναδείξουν με τη βοήθεια των παιδιών πόσο σπουδαίο είναι και το πιο μικρό δώρο, όταν το δίνει κανείς την κατάλληλη ώρα.

*** Έρχεται ο πιο κρύος χειμώνας 
Για τα καλά θα δείξει τα δόντια του ο χειμώνας στην Ευρώπη, καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, που μόλις άρχισε, θα είναι ασυνήθιστα κρύο. Μετεωρολόγοι που μίλησαν στο Bloomberg επισημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες σε μεγάλο τμήμα της ηπείρου θα πέσουν αρκετά, πριν επιστρέψουμε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Το κύμα ψύχους οφείλεται στις χαμηλές πιέσεις στην Ισλανδία και στη βορειοδυτική Ρωσία, οι οποίες φέρνουν τον παγωμένο αέρα της Αρκτικής προς τα νότια.
Οι προβλέψεις που δίνει το Bloomberg λένε ότι οι ψυχρότερες συνθήκες θα καταγραφούν κατά το πρώτο 15μερο του μήνα στη Νορβηγία και τη νοτιοδυτική Ευρώπη.  Α.Π.

***  Επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη αύξηση των ισχυρών σεισμών μέσα στο 2018 
Αμερικανοί γεωεπιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι το 2018, αλλά ίσως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των ισχυρών σεισμών ανά τον κόσμο. Η πρόβλεψή τους βασίζεται στην περιοδική μικρή επιβράδυνση της ταχύτητας περιστροφής της Γης περί τον άξονά της, κάτι που μειώνει ανεπαίσθητα τη διάρκεια της μέρας.
Ο Ρότζερ Μπίλχαμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και η Ρεμπέκα Μπέντικ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής, υποστηρίζουν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας και στην παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα.
«Η συσχέτιση αυτή είναι έντονη και δείχνει ότι πρόκειται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των μεγάλων σεισμών τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Μπίλχαμ.
Οι ερευνητές, που έχουν κάνει και σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το «Science», ανέλυσαν τους σεισμούς άνω των επτά βαθμών που έχουν συμβεί στη Γη μετά το 1990. Όπως λένε, βρήκαν μερικές χρονικές περιόδους (κατά προσέγγιση ανά 30ετία) με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, περίπου 25 έως 30 ετησίως, έναντι περίπου 15 σεισμών κατά μέσο όρο το χρόνο που συμβαίνουν τις άλλες περιόδους.
Αναζητώντας να βρουν φαινόμενα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σεισμική περιοδικότητα, ανακάλυψαν ότι όταν η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται ελαφρά κατά διαστήματα, τότε ακριβώς ακολουθούν περίοδοι με περισσότερους ισχυρούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, μέσα στον περασμένο ενάμιση αιώνα υπήρξαν ορισμένες περίοδοι περίπου πενταετούς διάρκειας η κάθε μία, στη διάρκεια των οποίων η περιστροφή της Γης ήταν πιο αργή κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου τη μέρα. Στη συνέχεια, μετά από αυτή την πενταετία της μικρής επιβράδυνσης της Γης, ακολούθησαν οι περίοδοι με τους αυξημένους ισχυρούς σεισμούς.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Στου καιρού το ρέμα
 Ντιρεκτίβες σε τροχιά…  
Αυτή κι αν ήταν είδηση! Η Κομισιόν σκέφτεται να επιβάλει την κατάργηση του γύρου στις ελληνικές ψησταριές, επειδή –λέει- το προϊόν ως κατεψυγμένο δεν μπορεί να ελεγχθεί από την αρμόδιες επιτροπές υγιεινής κ.λπ. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα σχόλια και οι ειρωνείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν τόσο έντονα, που «το έργο κατέβηκε» πριν ανέβει στη σκηνή. Θα μου πείτε, και να ισχύσει η ντιρεκτίβα από τις Βρυξέλλες για το ντονέρ στην Ελλάδα, η εφαρμογή της θα παραπαίει έως ότου  μείνει «στα χαρτιά» (υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο με το ελληνικό κοκορέτσι που είχε βάλει στο μάτι ο επίτροπος, αλλά ο μεζές ζει και βασιλεύει).
Όμως, απαιτείται από εδώ και στο εξής μεγάλη προσοχή και περιφρούρηση του προϊόντος, διότι έτσι και η απαγόρευση περάσει, ποιος μου λέει μετά ότι θα αφήσουν ήσυχη τη γουρνοπούλα;
Έλα, όμως, που οι υποψήφιες απαγορεύσεις δε σταματούν εδώ. Μια δεύτερη είδηση που, αν εφαρμοστεί, θα φέρει γερά πρόστιμα στις έτσι κι αλλιώς χειμαζόμενες τσέπες μας, είναι η υποχρεωτική κατάργηση της μούντζας! Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, εκτός και αν μπουκάρει κάποιος αρμόδιος στο γραφείο μου και προσέξει την αφίσα που έχω κρεμάσει με τον Ανδρέα Μαυρογυαλούρο και τους χωριανούς να μουντζώνουν ενορχηστρωμένα τον υπουργό! Μιλάμε για την εικόνα της περίφημης σκηνής από το φιλμ του Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο». Τη βλέπω κάθε τόσο και μου φτιάχνει το κέφι, καθότι… εξαιρετικά επίκαιρη! Θα ήταν πλήγμα να μου την κατασχέσουν…
Θα έχει γούστο με την εφαρμογή του μέτρου κατάργησης της μούντζας να προκύψει λογοκρισία και να αφαιρεθούν οι αντίστοιχες σκηνές του ελληνικού σινεμά. Θυμίζω ότι ο μέγας Σακελλάριος γύρισε μπόλικες σκηνές με την ελληνικότατη χειρονομία, με διασημότερη αυτή του Κωνσταντάρα – υπουργού και αρκετά δημοφιλή την μούντζα της Μάρως Κοντού στον Παπαγιαννόπουλο – δικαστή, από το φιλμ «Η σωφερίνα».
Έχω, όμως, μιαν απορία: πώς και γιατί το να μουντζώνεις θεωρείται έργω-εξύβρισις όπως θα  αναφέρει ο κώδικας καλής συμπεριφοράς; Ποιον ενοχλεί αυτή η χαριτωμένη κίνηση πέντε δακτύλων (ή και δέκα από τους κουβαρντάδες…); Του λόγου μου δεν έχω πρόβλημα. Μάλιστα, την τελευταία φορά που έκανα προσπέραση από δεξιά και δέχτηκα τη μούντζα από το άλλο αυτοκίνητο, σε καλό μου βγήκε, διότι εξαφανίστηκε ένα βαρβάτο «κριθαράκι» που είχε στο μάτι…
Ως ήρεμος άνθρωπος, θα έλεγα ότι περισσότερο της μούντζας με ενοχλούν οι υπερβολικές κινήσεις χεριών (κυρίως από εκπροσώπους του ωραίου φύλου), όταν μιλάνε! Το συζήτησα με φιλικό μου πρόσωπο και μου είπε ότι το να κουνάς τα χέρια όταν μιλάς, είναι η «γλώσσα του σώματος». Η εν λόγω φίλη το συνηθίζει, αν και δουλεύει γερά και τη «γλώσσα του στόματος».
Γενικά, θα έλεγα πως έχουμε μπλέξει. Σχεδόν μας τα έχουν πάρει όλα, και πλέον δεν απομένει παρά να μας θυμίζουν σε τι καταφεύγει ο διάβολος όταν δεν έχει δουλειά να κάνει! Προσοχή, λοιπόν, και τοίχο τοίχο!
Του Γιώργου Αρκουλή

*** Πλειστηριασμοί: Όταν η προπαγάνδα σκοτώνει την αλήθεια
 Με γενικεύσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, με παραπλανητικές πληροφορίες και σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας, επιχειρούν κάποιοι να αποκρύψουν το δίχτυ προστασίας που έχει δημιουργήσει η παρούσα κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η οριζόντια προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έληξε το Δεκέμβριο 2014, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δε μερίμνησε να ανανεώσει τις σχετικές ρυθμίσεις. Στο νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), με προσφυγή στο Δικαστήριο  μπορούσαν να υπαχθούν μόνο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ρυθμιστεί ή και να "κουρευτεί", μόνο το τραπεζικό χρέος, ώστε να διασωθεί η πρώτη κατοικία.
Με το νόμο 4336/2015 ( νόμος Σταθάκη) τροποποιήθηκε ο νόμος 3869/2010. Η ισχύς του παρατάθηκε μέχρι τις 31-12-2018, ενώ έγινε διεύρυνση ως προς τους δικαιούχους προσφυγής στο νόμο συμπεριλαμβάνοντας και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ως προς τις οφειλές που μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και αυτές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νόμο 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε το 2015, οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο μέσω δικηγόρου αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία. Για τα χαμηλά εισοδήματα παρέχεται δωρεάν δικηγόρος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας. Με την κατάθεση της αίτησης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη προστατεύονται από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, γιατί αυτόματα αναστέλλονται τα συγκεκριμένα αναγκαστικά μέτρα. Στις προστατευτικές για την πρώτη κατοικία διατάξεις εντάσσονται δανειολήπτες που διαθέτουν ακίνητο αξίας από 180.000 έως 280.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα από 13.906 έως 40.801 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη.
Για τους αδύναμους δανειολήπτες προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις της ρύθμισης.
Ο δανειολήπτης που δεν επιθυμεί να υπαχθεί στις παραπάνω προστατευτικές διατάξεις, μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα την αναδιάρθρωση του δανείου του, σύμφωνα με το νέο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, με βάση την πραγματική δυνατότητα του νοικοκυριού, αφού οι υπόχρεοι για την τήρηση του Κώδικα (τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης), οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και αναλόγως να προτείνουν ρύθμιση του δανείου.
Επιπλέον, των παραπάνω προστατευτικών διατάξεων, με το νόμο 4469/2017 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θεσπίσθηκε ένα πλαίσιο προστασίας και για τους εμπόρους, οι οποίοι στο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέσουν στη διαπραγμάτευση, μπορούν να εντάξουν και την προσωπική τους περιουσία. Εάν το σχέδιο γίνει δεκτό, προστατεύεται η κύρια κατοικία τους –και όχι μόνο.
Εντελώς συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, η συμφωνία της κυβέρνησης με τις συστημικές τράπεζες αναφέρει ρητά ότι δε θα εκπλειστηριαστούν ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ και ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Το προστατευτικό δίχτυ για την πρώτη κατοικία λειτουργεί και ήδη οι πλειστηριασμοί που έγιναν στις 29 Νοεμβρίου, μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, κατέδειξαν ότι αφορούσαν σε εταιρικά ακίνητα ή κατοικίες με υψηλά εισοδήματα.
Το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προφανές ότι επιδιώκει να προστατεύσει εκείνον το δανειολήπτη που πήρε ένα δάνειο το οποίο, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνάμεις και τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει και που λόγω της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής του. Σε καμία περίπτωση, όμως ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να προστατεύει εκείνον το δανειολήπτη που δανείζεται συμπεριφερόμενος δόλια, έχοντας από την αρχή σκοπό να μην πληρώσει το δάνειό του ή έχοντας τη δυνατότητα  να το αποπληρώσει, δεν το κάνει.  Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό η πολιτεία να προστατεύσει αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών, γιατί, εκτός των άλλων, λειτουργεί σε βάρος όλων των πολιτών, αφού με  δάνειο που αποπληρώνεται από τους ίδιους και όχι μόνο από την παρούσα γενεά, ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Ενδεχόμενη, δε, νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω της αλλαγής του σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, θα γίνει από τα κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών. Εκτός αυτού, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιδιώτες (όχι τράπεζες) πλειστηριάζουν ακίνητα ιδιωτών για μεταξύ τους χρέη.
Οι σκηνές βίας στους χώρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί και σε συμβολαιογραφικά γραφεία δεν τιμούν κανέναν και προκαλούν ερωτηματικά. Εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συμβολαιογράφων, που ασκούν το νόμιμο θεσμικό τους ρόλο.
Είναι εξηγήσιμη η κατάφωρη διαστρέβλωση της αλήθειας από συγκεκριμένα ΜΜΕ που κάνουν αντικυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό της Ν.Δ. Είναι, όμως, ακατανόητο, αριστερές συλλογικότητες να παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς ακριβών ακινήτων ιδιοκτησίας γόνων βιομηχάνων ή ανωνύμων εταιρειών σε ακριβές περιοχές. Που, μάλιστα, από το εκπλειστηρίασμα διεκδικούν να πληρωθούν εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι καμία πρώτη κατοικία, ιδίως λαϊκή, δεν έχει βγει στον πλειστηριασμό. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.-  Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη Δικηγόρου  - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ 

***  Συναίνεση και όχι σύγκρουση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα
 Κάθε Κυριακή με Θάρρος
 Η ζωή εμπεριέχει τη συναίνεση και τη σύγκρουση. Βέβαια, η Αριστερά, ακολουθώντας την ιδεολογία του Μαρξισμού/Λενινισμού, καλλιεργεί και εφαρμόζει τη σύγκρουση με στόχο να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα. Κι αν κάποιες φορές συναινεί σε «κάτι» αυτό το κάνει, όπως ομολογεί η ίδια, για λόγους τακτικής. Με άλλα λόγια, δεν πιστεύει στη συναίνεση, κι αν κάποιες φορές τη δέχεται, αυτό γίνεται αναγκαστικά, για να επιτύχει το στόχο της, δηλαδή την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.
Η σύγκρουση, λοιπόν, είναι στοιχείο της ιδεολογίας της Αριστεράς και έχει στόχο την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως, αντί για κατάρρευση, υπάρχει ισχυροποίησή του. Η ιστορία και η εμπειρία αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες. Επιπλέον, αν εξαιρέσει κανείς τις κομμουνιστικές επαναστάσεις, που αποδείχτηκαν τυραννικές, δεν υπήρξε πουθενά ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και στη συνέχεια μια καλύτερη κατάσταση.
Επιπλέον, αντί η Αριστερά να κάνει ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής (καταλήψεις, καταστροφή πινακίδων οδικής κυκλοφορίας κ.τ.λ.), θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο: περισσότερη εργασία και σταυροφορία για τον καθαρισμό των συνθημάτων από τους τοίχους και τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας. Αυτό αποτελεί επαναστατική πράξη. Η καθαριότητα και όχι η βρωμιά βοηθάει το λαό.
Αλλά, αυτό το αυτονόητο, όπως και πολλά άλλα αυτονόητα, δεν τα αντέχει το σκουριασμένο μυαλό αυτών που δε γνωρίζουν από συναίνεση. Αυτών που, αν και νέοι στην ηλικία, σέρνονται σαν τα γερόντια. Αυτών που είναι ανίκανοι να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν στις εξελίξεις. Να θυμίσουμε ότι η προσαρμογή είναι ένδειξη εξυπνάδας.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989, τα περί κομμουνισμού και σύγκρουσης έχουν κριθεί ως οπισθοδρομικά και αντιδραστικά. Γι’ αυτό και απορεί κανείς, γιατί διάφορα κομματίδια της Αριστεράς ακολουθούν ξεπερασμένες, αναχρονιστικές και αντιδραστικές ιδεολογίες.
Βέβαια, η Ανανεωτική Αριστερά δεν ακολουθεί αυτή την πορεία, αφού έχει αποδεχθεί το δημοκρατικό δρόμο προς το Σοσιαλισμό. Όμως, και στην Ανανεωτική Αριστερά πλεονάζει η διάθεση για σύγκρουση παρά για συναίνεση. Φαίνεται πως δεν μπορεί να ξεχάσει τον παλιό κακό εαυτό της. Φαίνεται πως η ιδεολογία, ιδίως αν εξελιχθεί σε ιδεοληψία, κάνει πολύ κακό, πρωτίστως στους κομματικούς και στους φανατικούς.
Αλλά, και στην άλλη όχθη, στη Δεξιά, φαίνεται πως υπάρχει ιδεολογικό πρόβλημα. Όπως παλιότερα αντέγραψε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει την εξουσία, έτσι και τώρα αντιγράφει τη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι για παράδειγμα:
α) Κάθε λίγο ζητάει εκλογές. Ζητάει εκλογές με το επιχείρημα –σόφισμα πως όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο κακό κάνει! Μπα; Δηλαδή, θα πρέπει να φύγουν οι κακοί για να έρθουν οι καλοί; Ή μήπως, αντιγράφοντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, βιάζονται για την κουτάλα της εξουσίας; Όλα τα κόμματα θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
β) Η αντίδραση για λίγες τηλεοπτικές άδειες. Όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, η Ελλάδα με τις υπάρχουσες πληθυσμιακές, οικονομικές και λοιπές συνθήκες χωράει μόνο 2 ή 3 κανάλια. Γιατί τόσα λίγα; Διότι η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού κοστίζει ακριβά. Απαιτεί   εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο για μικρομεσαίους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν τέτοιες επιχειρήσεις. Εκτός αν υπάρχουν σχέσεις διαπλοκής ή άδηλοι σκοποί.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ορθώς- ήθελε να χορηγήσει  τέσσερις έως έξι άδειες, αλλά σύσσωμη η αντιπολίτευση «ανέβηκε στα κεραμίδια». Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ τα θαλάσσωσε, αλλά όλη η αντιπολίτευση έπρεπε να στηρίξει τη λογική των λίγων αδειών.
Γενικά, όσον αφορά στην πολιτική στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, η κυβέρνηση παραπαίει. Είναι οξύμωρο να προσπαθεί να βάλει τάξη στην ιδιωτική τηλεόραση και την ίδια στιγμή να αδιαφορεί για την κρατική τηλεόραση. Το πλήθος των υπαλλήλων, οι πελατειακές σχέσεις, οι αργομισθίες, η χαμηλή τηλεθέαση, η αναποτελεσματική λειτουργία, το δυσθεώρητο ύψος λειτουργίας κ.τ.λ. είναι μερικά προβλήματα της πρόσφατα ανανεωμένης και νέας ΕΡΤ.
Η χώρα βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια στη χρεοκοπία και οι πολιτικές δυνάμεις είναι ανίκανες να συνεργαστούν. Και είναι βέβαιο ότι, αν συνεργάζονταν, θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα (μείωση του πληθυσμού, μεταναστευτικό, μεγάλη ανεργία, φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εθνικά θέματα). Και οι ανίκανες πολιτικές δυνάμεις προτάσσουν το κομματικό όφελος, έναντι του οφέλους της κοινωνίας, γι’ αυτό και αρνούνται να συνεργαστούν.
Κι όμως, τα μεγάλα προβλήματα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δε λύνονται με την πάλη των τάξεων αλλά με τη συναίνεση των τάξεων. Η συναίνεση οδηγεί στην ανέλιξη του πολίτη και στην πρόοδο της πολιτείας. *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.
marantosp@gmail.com


***  Ανιχνεύοντας δαιδαλώδεις διαδρομές της τρέχουσας πολιτικής...
 Προσπαθώ να παρακολουθήσω τις δαιδαλώδεις διαδρομές της τρέχουσας πολιτικής. Δύσκολο άθλημα, δεδομένου ότι για ασφαλή αποτύπωση των εμφανών ενεργειών χρειάζεται να ανευρεθούν τα πολλά, και καλά αποκρυπτόμενα, υπόβαθρά τους. Η πρώτη, και γενικά αναγνωριζόμενη, διαπίστωση, που πάνω της οικοδομείται το σύνολο των ενεργειών τους, είναι η διατήρηση της εξουσίας και το επακόλουθο, η νομή της. Η επιδίωξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θεμιτή, αν συνυπήρχε με το δημόσιο συμφέρον, όπως το κατανοεί ο μέσος πολίτης. Δυστυχώς, αυτές οι δύο προϋποθέσεις κατά την άσκηση της τρέχουσας πολιτικής δε συνυπάρχουν...
Η κυριότερη προϋπόθεση για τη σύμπτωση του δημοσίου συμφέροντος και της ασκούμενης πολιτικής είναι η ύπαρξη, και η εφαρμογή στην πράξη, ιδεολογικού υποβάθρου. Σ’ αυτή την περίπτωση οι κυβερνώντες υφίστανται μόνιμη εσωτερική ώθηση ελέγχου των ενεργειών τους, πριν καν σχηματοποιηθούν. Απ’ ό,τι έχει δείξει η πράξη, οι όποιες ιδεολογίες εμφανίστηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα δημιούργησαν «φρούδες» ελπίδες στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που τις ασπάστηκαν. Οι λεγόμενες σοσιαλιστικές ιδεολογίες, όπου εφαρμόστηκαν στην πράξη, ανέδειξαν εξουσιαστικές ομάδες με δικά τους συμφέροντα, με τελικό αποτέλεσμα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν να καταρρεύσουν λόγω της αποστασιοποίησής τους από τις ανάγκες των πολιτών. Οι πολιτικές, εξάλλου, που ασκήθηκαν από τα συστήματα της ελεύθερης αγοράς μπορεί να δημιούργησαν νέο πλούτο με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικότητας, αλλά δεν μπόρεσαν να παρέμβουν στην κατανομή του, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση των οικονομιών και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν.
Ο προβληματισμός και οι διαπιστώσεις που προηγήθηκαν είχαν ως αφετηρία το σύμπλοκο σύστημα: κόκκινα δάνεια – πλειστηριασμοί, για το οποίο θα επιχειρήσω να διατυπώσω, με συστηματικό τρόπο, κάποιες σκέψεις μου στη συνέχεια.
1) Αφετηριακή αιτία της δημιουργίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το φθηνό και άκοπο χρήμα που κυκλοφορούσε στην οικονομία κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τα υψηλά μπόνους των τραπεζικών στελεχών που χορηγούσαν τα δάνεια, αλλά και τη νεοπλουτίστικη διάθεση που είχε δημιουργηθεί σε σημαντική κατηγορία συμπολιτών μας, δημιούργησε τον υψηλό δανεισμό και στον ιδιωτικό τομέα.
2) Κατά τα επόμενα χρόνια, η σταδιακά κλιμακούμενη οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της οδηγούσαν τους δανεισμένους πολίτες σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι οι τράπεζες, λόγω των μέτρων που πρόβλεπαν τα διαδοχικά «μνημόνια», έχασαν και τα δικά τους κεφάλαια ακόμα.
3) Σ’ αυτή την κατάσταση έπεσε το σύνθημα: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που κυριάρχησε στην πολιτική αντιπαράθεση του 2012. Ο «πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία. Αυτή ήταν μία από τις αφετηρίες των μεγάλων μετατοπίσεων των ψηφοφόρων σ’ αυτές τις εκλογές και σ’ εκείνες που ακολούθησαν, και της δημιουργίας της νέας εξουσιαστικής ελίτ.
4) Όμως, οι καταστάσεις στην οικονομία δεν υπακούουν στις επιδιώξεις μικροπολιτικού χαρακτήρα, έχουν συστημικό χαρακτήρα. Έτσι φθάσαμε στο αδιέξοδο αυτών των ημερών: ή οι, με ποικίλους τρόπους, αναβαλλόμενοι πλειστηριασμοί, θα πραγματοποιούνται ή οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν για τέταρτη, και τελική, φορά.
5) Αν αυτό το τελευταίο, δηλαδή η χρεοκοπία των τραπεζών, υλοποιηθεί θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απώλεια της εξουσίας από τους κυβερνώντες. Γι’ αυτό η διατήρηση της εξουσίας οδηγεί στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν και στους δανειστές μας.
6) Αυτό μπορεί να οδηγεί τελικά σε απώλειες της εκλογικής πελατείας που προσελκύστηκε από τα προεκλογικά συνθήματα, αλλά κρίνεται ωφελιμότερο σε σχέση με την άμεση απώλειά της, που νομοτελειακά θα οδηγούσε μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Από την αναλυτική παράθεση των πιο πάνω σκέψεων προκύπτουν ανάγλυφα τα αδιέξοδα που προκύπτουν από την έλλειψη ιδεολογικού πλαισίου κατά την πολιτική διαχείριση των κοινών υποθέσεων. Οι καταστάσεις γίνονται ακόμα χειρότερες, γιατί εκτός από την έλλειψη ιδεολογικών πλαισίων βρίσκεται σε ανεπάρκεια και το ηθικό υπόβαθρο: αυτό που θα οδηγούσε τουλάχιστον στη συγκράτηση από υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Για να μπορεί έτσι και ο μέσος πολίτης να μην οδηγείται από διάψευση σε διάψευση των προσδοκιών του από τις υποσχέσεις των πολιτικών... Του Νίκου Ευστρ. Μαραμπέα 

***  Η τιμή, τιμή δεν έχει. Το ίδιο και η ζωή
   Αφού στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας της περασμένης Πέμπτης ο δήμαρχος κ. Νίκας αποφάνθηκε ως «ειδικός» ότι η κατασκευή πεζογέφυρας στο ύψος του ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, όπου έχουν γίνει αναρίθμητα, από το 1989, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, θα κοστίσει 300.000 ευρώ, κάτι που την καθιστά απαγορευτική για το ταμείο του Δήμου, θέτοντας και την παράμετρο κόστους – οφέλους (…), πρότεινε την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών.
Χθες, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, αναρτήθηκε ότι, αν και η κατασκευή έργων στο εν λόγω σημείο είναι αρμοδιότητα που ανήκει στο υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια, ο Δήμος θα προχωρήσει στην τοποθέτηση φαναριών, σημειώνοντας ότι η κατασκευή γέφυρας αποκλείεται για λόγους, κυρίως - νέο φρούτο -πολεοδομικούς (;) και, δευτερευόντως, οικονομικούς. «Γαργάρα» και ανακατωμένος ο ερχόμενος (δε βρίσκεις άκρη, μ’ άλλα λόγια) σε σχέση με αυτά που ο κ. δήμαρχος είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ζήτημα, εν προκειμένω, δεν έχει να κάνει με τη «Βαβέλ» που επικρατεί στο κεφάλι του κ. Νίκα, αλλά με το γεγονός ότι απέναντι στην ανθρώπινη ζωή αντιπαρέβαλε τη σχέση κόστους – οφέλους. Μ’ άλλα λόγια, αξίζει μια ανθρώπινη ζωή ή ένας σοβαρός τραυματισμός, που μπορεί να αφήσει τον οιονδήποτε εξ ημών ανάπηρο, 300.000 ή πέφτουν πολλά;
Την ίδια, ωστόσο, στιγμή δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για αναπλάσεις, αγάλματα και εκδηλώσεις (χαίρε, βασιλεύ καρνάβαλε) στην πόλη, με τις οποίες ο κ. Νίκας επιδιώκει την υστεροφημία του (ανεγέρθη, κατασκευάσθη επί δημαρχοντίας κ. Νίκα), όταν κάποιοι συμπολίτες μας θα επισκέπτονται νεκροταφεία και νοσοκομεία για τους ανθρώπους που έχασαν ή έμειναν ανάπηροι.
Την εμμονή του κ. Νίκα για έργα βιτρίνας την πλήρωσε η πόλη με τις περυσινές πλημμύρες, όταν χάθηκαν τρεις άνθρωποι και καταστράφηκαν εκατοντάδες περιουσίες. Από εκεί και μετά, πήρε μπρος, αναζήτησε και βρήκε κονδύλια για αντιπλημμυρικές μελέτες και στη συνέχεια έργα που θα γίνουν και θα θωρακίσουν την πόλη. Πρέπει πρώτα να συμβεί το κακό και μετά να αντιμετωπιστεί… Άλλωστε, ποιος θα θυμάται τους νεκρούς έπειτα από μερικά χρόνια, ενώ οι κιτσοαναπλάσεις με το στένεμα οδών - αρτηριών και η πλατεία – έρημος με τις κινέζικες πλάκες από πυρίτιο που το καλοκαίρι τη μετατρέπουν σε «Σαχάρα», με τον ερχομό και της αφρικανικής - κάποιες μέρες - σκόνης, θα είναι κτήμα εσαεί. Αλί, αλί και τρισαλί…
Όλα τούτα αναδεικνύουν την αβάσταχτη ελαφρότητα, όχι του είναι του κ. Νίκα, γιατί κάθε άλλο παρά αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί, ως προς τις προτεραιότητες που θέτει για να μείνει το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στη λίστα των δημαρχιών της πόλης.
Εν κατακλείδι, για να μην πλατειάζουμε, μαζί με τη χθεσινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου για το επίμαχο θέμα, θα περιμέναμε και μία δήλωση του κ. Νίκα που να λέει «mea culpa», για τη σχέση κόστους-οφέλους της πεζογέφυρας με την ανθρώπινη ζωή. Αλλά φευ…  Του Δημήτρη Γιατράκου

***  Η πτώση που μας πλήγωσε...
 Ούτε που θυμάμαι πόσα πρωινά καλοκαιριού στάθηκα κάτω από τη δροσιά του να απολαύσω καφεδάκι που στην παραγγελία ζητούσα «τούρκικο», με αποτέλεσμα η νεαρή σερβιτόρα να με κοιτάζει περίεργα. Η παρέα μου συνήθως ζητούσε τη φημισμένη τυρόπιτα του μαγαζιού, την οποία έβλεπες στο ταψί και νόμιζες πως ήταν κανταΐφι…
Στα διπλανά τραπέζια, συνήθως γέροντες, συζητούσαν για πολιτική ή για τους «άχρηστους» της «Μαύρης Θύελλας», που κατάφεραν πάλι να μείνουν στην ισοπαλία… Γύρω στις εννιά κάτω από τη σκιά του δεν εύρισκες κενή πολυθρόνα, αφού είχαν καταφθάσει οι «σεσημασμένοι πελάτες» του φρέσκου ψαριού, έγκυρα ενημερωμένοι για την άφιξη της σκούνας του Ρεσβάνη με την καινούργια καλάδα… Είχε τη γοητεία της αυτή η συνήθεια και διέθετε φανατικούς θιασώτες, κυρίως λόγω της υπέροχης σκιάς που χάριζε το μεγάλο πεύκο, μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού.
Εδώ και λίγο καιρό το «Πανελλήνιο» έχει γίνει «Θέα», ο τούρκικος καφές και το γλυκό του κουταλιού έγιναν fredo και tiramisssu ή panacota και η πελατεία της τρίτης ηλικίας παρέδωσε τα καθίσματα στους νεολαίους. Άραγε αυτό σήμαινε εξέλιξη; Προφανώς.
Ωστόσο, στη θέση του παρέμενε το δέντρο, λίγο «μπανταρισμένο» από τα χρόνια, αλλά επίμονο και έτοιμο να αναχαιτίσει την όποια «ρωγμή του χρόνου», να δροσίζει μόνιμα την πελατεία του καταστήματος, όταν γύρω στο μεσημέρι ο καυτός ήλιος έφτανε πάνω από την παραλία έτοιμος να ρίξει κάθετα τα βέλη του.
Βλέποντας χθες στο portal του «Θάρρους» το αγαπημένο δέντρο πεσμένο κομμένο από τη ρίζα στην άκρη του μόλου, ένοιωσα να με κυριεύει μια περίεργη λύπη που άφηνε για υστερόγραφο τη νοσταλγία. Στο κείμενο, εντάξει, σημειωνόταν πως το μεγάλο πεύκο – σήμα κατατεθέν του ιστορικού αναψυκτηρίου - κάποια στιγμή θα υπέκυπτε στο μοιραίο, καθότι υπεραιωνόβιο και ίσως άρρωστο σε κάποια κλαριά του. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα ήταν φανερό, αλλά οι υπεύθυνοι (Δήμος ή Λιμενικό άραγε;) αποδείχτηκε ότι δε σκαμπάζουν από «προληπτική ιατρική», αν και στις υπηρεσίες του Δήμου ασφαλώς και υπάρχουν στελέχη αρμόδια για το πράσινο της πόλης.
Αλλά να ήταν μόνο ο «ξαφνικός θάνατος» του ιστορικού πεύκου που μας πλήγωσε αυτές τις μέρες; Φυσικά όχι. Φρόντισαν πριν από αυτό κάποιες ειδήσεις, που –δυστυχώς- θα ξεχαστούν γρήγορα, αφού θα τις παρασύρει του «του καιρού το ρέμα». Ιδού μια συνοπτική καταγραφή:
Η προσπάθεια των πληγέντων από την πλημμύρα στη Μάνδρα να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους μέσα στη λάσπη και στην ανέχεια.
Ο απίστευτος πλουτισμός (ακίνητα, καταθέσεις σκάφη και πισίνες) των πολιτικών μας στελεχών, κυρίως των αστικών κομμάτων (που θα ’λεγε κι ο Κουτσούμπας), με βάση τη δημοσίευση των πόθεν έσχες…
Η αλαζονεία του σουλτάνου εξ ανατολών, που θέλησε να κάνει τον μάγκα, κυρίως στον πρόεδρο Παυλόπουλο…
Τα προσβλητικά σχόλια Τατσόπουλου - Μπογδάνου σε βάρος της Νατάσσας Μποφίλιου, για τοποθέτησή της σε συνέντευξη. Γεγονός που –δίκαια- ξεσήκωσε θύελλα αγανάκτησης και αντίδρασης εναντίον τους.
Κρίμα! Πάντως, πάλι καλά που βρήκε η «Μ.Θ.» το δρόμο προς τη νίκη!
Γιώργος Αρκουλής

***  Θεσσαλονίκη–Γερμανία με πλοίο!Mεγαλεπήβολα σχέδια για την κατασκευή...

~  Στα σχέδια για την κατασκευή πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που θα συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.
Η εφημερίδα Welt κάνει λόγο για «εντυπωσιακό έργο», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Σερβία θέλουν να κατασκευάσουν ένα κανάλι, το οποίο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων»». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «αναζητούνται επενδυτές για την κάλυψη του υψηλού κόστους» του πλωτού διαδρόμου με στόχο τη σύνδεση του Δούναβη μέσω του Μοράβα με τον Αξιό, ο οποίος εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, «δυτικά της Θεσσαλονίκης στο Αιγαίο», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
 Στα μεγαλεπήβολα σχέδια για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου αναφέρεται και το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv με εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του. Εκεί γίνεται λόγος για «το όνειρο ενός καναλιού» και επισημαίνεται ότι «ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό εγχείρημα συναρπάζει πολιτικούς στα Βαλκάνια: Έλληνες, Σκοπιανοί και Σέρβοι θέλουν να διανοίξουν ένα κανάλι ναυσιπλοΐας, το οποίο πρόκειται να συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο. Το οραματικό σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα ολόκληρη την περιοχή». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα «ιστορικών διαστάσεων» με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Όπως παρατηρεί το n-tv επικαλούμενο αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης, «θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη».
 Ενδείξεις προσέγγισης Ελλάδας-ΠΓΔΜ
 Για έργο «ιστορικών διαστάσεων» κάνει λόγο το n-tv σχολιάζοντας τις βλέψεις κατασκευής του καναλιού
 Το γερμανικό δίκτυο αναφέρεται σε πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στα Σκόπια, η οποία συνιστά όπως γράφει, «σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές ένδειξη προσέγγισης. Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα κοινό κατασκευαστικό εγχείρημα των διαστάσεων ενός καναλιού Αιγαίου-Δούναβη θα έφερνε πράγματι πιο κοντά τα κράτη της περιοχής. Το σχέδιο βρίσκει υποστηρικτές από τα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής πολιτικής», σχολιάζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις σχετικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού.
 Ωστόσο, όπως τονίζει το n-tv, «είναι ακόμη ασαφές πως ακριβώς πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το έργο-μαμούθ. Από κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα ελέχθη το τελευταίο διάστημα ότι η υλοποίηση των γιγάντιων σχεδίων κατασκευής του καναλιού μπορεί να στοιχίσει σύμφωνα με υπολογισμούς περί τα 17 δις ευρώ. Εφόσον βρεθούν επενδυτές, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η υλοποίηση του έργου θα ήταν εφικτή εντός έξι ετών», γράφει το γερμανικό δίκτυο, αναφερόμενο στο ενδιαφέρον που λέγεται ότι έχουν δείξει ήδη κινεζικές εταιρείες. Τέλος, το δημοσίευμα εστιάζει και στον εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι «είναι ακόμη ασαφές πόσο ρεαλιστικό είναι»  Πηγή: deutsche welle

*** Η άγνωστη ΜΟΝΗ του Αγ. Όρους! Έχει μέρος των Τίμιων Δώρων των Μάγων στο νεογέννητο Χριστό...

~  Βρίσκεται σε υψόμετρο 140 μέτρων από την θάλασσα και είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού (2 Φεβρουαρίου). Ιδρύθηκε στα τέλη του 9ου με αρχές του 10ου αι., από τον Παύλο Ξεροποταμηνό ή Ξεροποταμίτη επάνω στα ερείπια ενός μικρού κελλιού των Εισοδίων της Θεοτόκου, το οποίο είχε ιδρυθεί το 377.

Η Μονή καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορες αιτίες, γι' αυτό και τα κτίριά της χτίστηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Το Καθολικό άρχισε να κτίζεται το 1839 και τελείωσε το 1844(την ημέρα του Αγ. Γεωργίου). Μετά τις επιδρομές των Καταλανών υποβιβάζεται σε κελλί για να ξαναγίνει οριστικά Μονή στο γ' τέταρτο του 14ου αι.
Τον 15ο αι. ενισχύεται οικονομικά από Σέρβους ηγεμόνες και στα Μεταβυζαντινά χρόνια από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Στην Μονή φυλάσσονται φορητές εικόνες, κειμήλια, ιερά λείψανα και ιερά σκεύη. Η βιβλιοθήκη περιέχει 494 χειρόγραφα και περίπου 12.500 έντυπα βιβλία. Ανάμεσα στα κειμήλια ξεχωρίζουν μέρος των Τίμιων Δώρων των Μάγων στο νεογέννητο Χριστό.
Σήμερα διαθέτει δώδεκα παρεκκλήσια, με πιο αξιόλογο εκείνο του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες Κρητικής τέχνης (1555). Στη Μονή υπάγονται δυο Σκήτες: η Νέα Σκήτη και του Αγίου Δημητρίου του Λάκκου. Είναι κοινόβια από το 1840 και υπάρχει εγκατεστημένη αδελφότητα 30 μοναχών.
mountathosinfo

*** Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ 'ΑΡΝΗΘΗΚΕ' το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ!Αυτούς ψηφίζουμε... (βίντεο)

~  To ‘παρών’ δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης στα Καλάβρυτα χθες 13/12/193 στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες Έλληνες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στο τέλος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ.Αμβρόσιος πήρε στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο που εκείνη την ημέρα βγήκε αλώβητο από την Εκκλησία των Καλαβρύτων που καιγόταν και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει κοντά και να το δει.
* ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΣΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ: ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΣΠΑΣΤΗΤΕ;; https://youtu.be/kTuCq7tKbIE .-
~ Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων αφού το έδειξε και εξιστόρησε το γεγονός, προέτρεψε τον Υπουργό να το ασπαστεί. Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης αρνήθηκε με το χέρι του και ο Μητροπολίτης… πάγωσε, συνεχίζοντας την ομιλία του.
Προφανώς και είναι δικαίωμά του να μην το ασπάζεται. Προφανώς και είναι δικαίωμα των Ελλήνων, που διαφωνούν, να το εκφράζουν.
οι πληροφορίες και το βίντεο είναι από το kalavrytanews

*** ΒΟΜΒΑ κατα του Ταγίπ από ΗΠΑ! «Τουρκία και Κατάρ σπόνσορες της τρομοκρατίας»...

~ Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας και τον δικό του προσωπικά στον απόλυτο σπόνσορα του ισλαμικού κόσμου, ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Τραμπ McMaster σε ομιλία του στο think tank «Policy Exchange» ανέφερε πως η Τουρκία και το Κατάρ συγκαταλέγονται στις χώρες που είναι σπόνσορες ριζοσπαστικών ιδεολογιών και της τρομοκρατίας εννοώντας σαφέστατα την ισλαμική τρομοκρατία. Παράλληλα χαρακτήρισε το κόμμα του Ερντογάν AKP ως πολιτικό σχηματισμό που είναι ταυτισμένος με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
 Ο κ. McMaster τη Δευτέρα που μας έρχεται αναμένεται κατά τους σχεδιασμούς να παρουσιάσει στονπρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τις νέες προτεραιότητες, τον προγραμματισμό και τον γενικότερο σχεδιασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως προς τα βασικά θέματα ασφαλείας που απασχολούν την Ουάσινγκτον. Όπως ήταν φυσικό, η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην Άγκυρα αλλά και στα σαλόνια όπου διεξάγεται η ισλαμική διάσκεψη κορυφής στην Κωνσταντινούπολη. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κυριαρχεί η απόλυτη πολιτική αμηχανία λέγοντας «είναι να απορεί κανείς με τέτοιες θέσεις και αθεμελίωτα συμπεράσματα».
 Οι δηλώσεις του κ. McMaster οι οποίες προφανώς και απηχούν τον βασικό πυρήνα της προσέγγισης του τρόπου με τον οποίο η διακυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα στρατηγικής και ασφαλείας στον πλανήτη έρχονται μερικά μόλις 24ωρα πριν την ελάχιστα διαφημισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα του αρχηγού του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η επίσκεψη αυτή είχε ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις συνομιλίες Ερντογάν - Πούτιν στην Άγκυρα οι οποίες ως γνωστών διεξήχθησαν πριν από λίγα 24ωρα και πάντως μετά την περιοδεία-αστραπή του προέδρου της Ρωσίας στη Συρία και την Αίγυπτο.
 Μία περιοδεία η οποία επιβεβαίωσε την προσήλωση της Μόσχας στη διατήρηση στρατηγικών συμμάχων και σημείων αναφοράς στην ανατολική Μεσόγειο. Ως προς την Συρία για την στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και ως προς την Αίγυπτο για την υπογραφή της συμφωνίας παροχής τεχνολογίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα του Νείλου. Οι δύο αυτές κινήσεις, σε διαφορετικά επίπεδα, καταδεικνύουν το πως η Ρωσία του Πούτιν, αργά αλλά σταθερά και μετά το Ιράν, κατάφερε να πλησιάσει παραδοσιακούς συμμάχους της στην περιοχή όπως είναι η Συρία και η Αίγυπτος.
 Η κίνηση των ΗΠΑ να υποβιβάσουν την Τουρκία στην κατηγορία των χωρών που υποθάλπουν ή, ακόμη χειρότερα, βοηθούν την διεθνή ισλαμική τρομοκρατία και μάλιστα με τον όρο «σπόνσορας» οδηγεί αναπόφευκτα σε μία σοβαρή ανατροπή των δεδομένων στην ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ και την Ελλάδα ειδικότερα.
 Το Μαξίμου αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αθήνα γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό μέσα από διπλωματικά κανάλια πως η Ουάσινγκτον τόσο επί διακυβέρνησης Ομπάμα όσο και επί διακυβέρνησης Τραμπ έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή όχι διότι η Αθήνα έκανε κάτι το διαφορετικό ή προχώρησε σε διαφορετικές επιλογές αλλά διότι οι αντικειμενικές συνθήκες επικρατούν, από μόνες τους οδηγούν σε αυτή την αναβάθμιση.
 Σε αυτά τα πλαίσια το αμερικανικό αίτημα αναβάθμισης της βάσης της Σούδας σε συνάρτηση με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι αλλά και το αίτημα παραχώρησης και άλλων στρατιωτικών «διευκολύνσεων» προς τις αμερικανικές δυνάμεις στη δυτική και νοτιοδυτική Ελλάδα εκφράζουν ένα μόνο μέρος του τρόπου με τον τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον ελληνικό γεωγραφικό χώρο στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Θα πρέπει κανείς να ανατρέξει και σε ορισμένες στρατιωτικού περιεχομένου εκδηλώσεις υπό τύπον ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου και που αφορούν την χρήση οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών του ΝΑΤΟ οι οποίες χρονικά συνδέονται με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία.
 Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι και η εκφρασμένη πρόθεση των ΗΠΑ να δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη ικανού διαμετρήματος τερματικός σταθμός φόρτωσης υγροποιημένου αερίου που θα διοχετευθεί στο σύστημα των ευρωπαϊκών αγωγών αλλά και η πρόβλεψη της σχεδιαζόμενης μεταφοράς του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας αλλά και μέσω Αλεξανδρούπολης όσον αφορά τις παρτίδες σε υγροποιημένη μορφή.
 Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να προστεθεί η εμφανής διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ να επιλυθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα γεωπολιτικού χαρακτήρα διμερείς εκκρεμότητες στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμοτήτων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Επίσης έχει καταστεί σαφές στην ελληνική πλευρά πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συγκρότηση ενός άτυπου μετώπου τύπου Βίζεγκραντ στα Βαλκάνια στο οποίο συντονιστικό ρόλο αλλά με διακριτικό τρόπο θα διαδραματίζει η Αθήνα.
 Εν αναμονή των εξελίξεων και κυρίως εν αναμονή των τουρκικών αντιδράσεων στις εμφανείς πλέον προθέσεις των ΗΠΑ, διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα συνιστούν «υπομονή και επιμονή» υπενθυμίζοντας πως η εκδηλωμένη πια αποσταθεροποίηση στον ευρύτερο χώρο μεταξύ Εγγύς και Μέσης Ανατολής οδηγεί αναπόφευκτα σε ανακατανομή των ρόλων που θα διαδραματίσουν την επόμενη περίοδο οι σύμμαχοι-εταίροι των ΗΠΑ στον γεωγραφικό χώρο αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος.  zougla

***  ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ!Για μονομερή διαγραφή χρέους έπρεπε να υπάρξουν Σοβιέτ! ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ...

~  Παρά το γεγονός ότι ένα από τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους ή η μονομερής διαγραφή του, σήμερα ο Θοδωρής Δρίτσας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτό το σύνθημα ήταν έωλο και ανεδαφικό.
 Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η αναφορά του στην ομιλία του κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι «Για να γινόταν μονομερής διαγραφή του χρέους θα έπρεπε να υπάρξουν Σοβιέτ δεν γίνεται έτσι επειδή το θέλει απλά μια κυβέρνηση. Πιο εύκολο ήταν το 2015 να ανατρέψεις τον παγκόσμιο καπιταλισμό, παρά να ανοίξεις τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους ή πολύ  περισσότερο για μονομερή διαγραφή του».
 Ωστόσο ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτή η συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. iefimerida

*** 'ΣΙΩΠΗ' ζήτησε ο Τσίπρας; «Δεν είστε και στον ΣΚΑΪ εσείς, στην ΕΡΤ3 είστε...

~ Τα "καρφιά" για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έλειψαν από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ3.
Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «είμαι αυτός που έχει δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από τη μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ, από κάθε άλλο πρωθυπουργό. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα ροζ συννεφάκι. Εγώ αντιθέτως ούτε το επεδίωξα, ούτε θέλω να βρίσκομαι έξω από την κριτική… Δεν έχω ανάγκη να είμαι σε πλαίσιο προστασίας…».
Και συνέχισε: «Δεν χρειάζομαι καλλωπισμό, δεν χρειάζομαι να έχω απέναντί μου τον κ. Γιαννούλη, να του στέλνω σημειώματα για το τι ερωτήσεις να μου κάνει…».
Ο δημοσιογράφος τον διέκοψε λέγοντας πως «το σημείωμα αυτό είναι προσωπικό μου…».
Για να απαντήσει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είστε και στον ΣΚΑΪ εσείς, στην ΕΡΤ3 είστε από όσο γνωρίζω».
Δείτε το βίντεο ~ : Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εγώ δεν έχω ανάγκη να δίνω χαρτάκια"  ,  https://youtu.be/6NgmnKnlkCI  .-
~ «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν», απάντησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας».

*** Στο νοσοκομείο ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ο Γερουσιαστής Μακέιν! Τον λυγίζει ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ;...

~ Ο συντηρητικός γερουσιαστής John McCain από την Arizona νοσηλεύτηκε την Τετάρτη στο ιατρικό κέντρο Walter Reed στην Ουάσιγκτον, λόγω παρενεργειών από την υποβολή σε θεραπεία κατά του καρκίνου του εγκεφάλου, στον οποίο διαγνώστηκε τον Ιούλιο.
«Όπως πάντα, παραμένει ευγνώμων στους γιατρούς του για την εξαιρετική τους φροντίδα και τους φίλους και υποστηρικτές του για την ενθάρρυνση και τις καλές τους ευχές. Ο γερουσιαστής McCain αναμένει να επιστρέψει στη δουλειά το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει σε δήλωσή του το γραφείο του McCain.
Ο McCain έχει υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία αφού διαγνώσθηκε με ένα επιθετικό καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο που ονομάζεται πρωτογενές γλοιοβλάστωμα.
Πριν μάθει για τον καρκίνο, ο γερουσιαστής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου του αίματος στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
Τα αποτελέσματα από την επέμβαση αυτή αποκάλυψαν ότι ο θρόμβος του αίματος σχετιζόταν με τον καρκίνο του εγκεφάλου...

*** 13 Δεκεμβρίου 1943: Η Ναζιστική σφαγή στα Καλάβρυτα

~ 13 Δεκεμβρίου 1943: Η Ναζιστική σφαγή στα Καλάβρυτα
 Θ. Μαλκίδης:
Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων,  υλοποιώντας ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το τελευταίο έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί  οι φρικαλεότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Τότε τέθηκε σε εφαρμογή  η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta»), με  στόχο την περικύκλωση των ανταρτών  και την εξόντωσή τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών, που έδρευε στην Πελοπόννησο και είχε επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ (1898-1954).
Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Για να τους πείσουν ακόμη περισσότερο προχώρησαν στην πυρπόληση σπιτιών, που ανήκαν σε αντάρτες, και αναζήτησαν την τύχη των Γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.
Έξαφνα, όμως, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.
Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων. Όσον αφορά την τύχη των γυναικόπαιδων, αυτά σώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό ενός Αυστριακού στρατιώτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξή τους. Αυτός άφησε ελεύθερη την είσοδο του σχολείου και διευκόλυνε την απομάκρυνσή τους. Όμως, το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.
Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη.


*** Αστική ή Κομματική Παρασιτία;

  ~ Αστική  ή Κομματική Παρασιτία ;
Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Καινοφανείς, καινότροπες  απόψεις/θέσεις  διατυπώθηκαν  από
τον κο Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε: "Η πλειονότητα της αστικής τάξης είναι παρασιτική"(!!!...).
Αναντίρρητα  δεν χρήζει σχολιασμού η πρωτάκουστη αυτή θεωρία.
Οφείλουμε όμως να μην την απορρίψουμε αλλά να την κρατήσουμε, επειδή εξηγεί το γιατί η ραχοκοκαλιά αυτή της κοινωνίας βρίσκεται υπό απηνή, ανηλεή διωγμό για πρώτη φορά (Σ.Σ λόγω της "πρώτης φοράς- και με φόρα - Αριστεράς").
Σε ελεύθερη μετάφραση /αποτίμηση αυτό σημαίνει (τεκμαίρεται) ότι οι νυν πρωτοφανέρωτοι κυβερνώντες μας ευεργέτησαν, αφού μας γλύτωσαν από τα παράσιτα της αστικής τάξης (!...).
Αγνοώ ποιά άλλη τάξη έχει σειρά για εξόντωση. Είναι δυσπρόσιτες και δυσερμήνευτες - ακόμη και για ειδικούς - οι προθέσεις  των κρατούντων.
Ευτυχώς όμως ότι η πρεμούρα των ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΩΝ αλλαγών, αλλά και ο φόβος ότι ενδέχεται να μην υπάρξει και "δεύτερη φορά", οδηγεί σε αποκαλυπτικές τοποθετήσεις.
Ασφαλώς και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τις προτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ  λόγω προέλευσης, καταβολών, ιδεοληψιών, κ.ο.κ.
Κατανοητό. Όμως οι συγκυβερνώντες  ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΟΙ / Δεξιοί ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αντιδράσουν;  Συμφωνούν άραγε με αυτές τις κοινωνικά ανατρεπτικές απόψεις/στοχεύσεις;
Είναι δεδομένο και ηλίου φαεινότερο πως είναι αναρίθμητα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, πολιτείας, Κράτους.
Όπως επίσης κραυγαλέα, ασυγκάλυπτη η παραδοσιακή ανικανότητα των "πολιτικών" μας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει -ούτε είναι επιτρεπτό- να επιλέγονται λύσεις τύπου: "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι".
Αν συνεπώς ορισμένοι αστοί παρανομούν, εκμεταλλεύονται κ. α θα πρέπει να παταχθούν και όχι να εξωπεταχτεί ο "ξενιστής" τους /η αστική -μεσαία τάξη.
Η διαχρονική επιλογή των διαφόρων ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ να προβαίνουν σε διαπιστώσεις, και στηλιτεύσεις, δεν εξυπηρετεί κανένα και πλήττει καίρια την σοβαρότητα που οφείλουν να έχουν καθώς και την συναίσθηση της ... παρασιτοκτόνου αποστολής τους. Το ΚΣ = Κομματικό Σύστημα μας πρέπει κάποτε να αντιληφθεί ότι ο ρόλος του είναι η επίλυση των προβλημάτων, η διόρθωση των κακώς κειμένων, η απαλλαγή από τα κοινωνικά παράσιτα. (Δεν είναι η αναφορά ή η καταγραφή τους , ούτε η αντικατάσταση / αναπλήρωση με ημέτερα ....ΝΕΟΠΑΡΑΣΙΤΑ!).
 ΥΓ Αν οι εκάστοτε εξουσιαστές μας δεν κάνουν πράξη την εξόντωση /αφανισμό των διαφόρων παρασίτων, τότε θα δημιουργηθεί μια εκτεταμένη εθνοβόρος παρασίτωση (με βασικό επιβλαβές παράσιτο τον Κ ο μ μ α τ ι σ μ ό ).

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Γεμίζουν την ΕΛΛΑΔΑ με "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ"...

~ Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Όπως αναφέρουν από χθες διάφορα δημοσιεύματα, σε τρία ξενοδοχεία των ορεινών Γρεβενών έχουν μεταφερθεί 156 λαθροπρόσφυγες από τη Χίο.
Οι πρόσφυγες-λαθρομετανάστες είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ και ως εκ τούτου θα τους παρέχουν στέγη, τροφή και χρήματα.
Πρόκειται για 71 ανθρώπους από τη Συρία, 26 από το Ιράκ, 12 από το Αφγανιστάν, 20 από την Παλαιστίνη, 3 από το Ιράν, 9 από το Κουβέιτ, 2 από τη Σομαλία, 1 από το Σουδάν και 1 από τη Γουινέα.
Ήδη κατά την άφιξή τους οι λαθροπρόσφυγες αρνήθηκαν να πάνε στο ξενοδοχείο και απαίτησαν να πάνε στην πόλη των Γρεβενών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένταση η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα σύντομα στον τοπικό πληθυσμό.
Μην ξεχνάμε ότι τα Γρεβενά είναι κοντά στην Εγνατία Οδό και δεν αποκλείεται επίσης να κλείσουν το δρόμο εάν με κάτι είναι δυσαρεστημένοι. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι «αλληλέγγυοι» να τους οδηγήσουν άλλωστε...

*** Αθήνα, Χριστούγεννα 1944

~  Αθήνα, Χριστούγεννα 1944
«Ἡ Δημοκρατία δὲν εἶναι μία πόρνη, ποὺ τὴν μαζεύει ἀπὸ τὸν δρόμο κάποιος ποὺ κραδαίνει πολυβόλο». Ἀπό ἀγόρευση τοῦ Οὐίνστων Τσῶρτσιλ στὴν ἀγγλική βουλή τὴν 8η Δεκ 1944, ἀναφερόμενος στὴ μάχη τῶν Ἀθηνῶν.
Την 25η Δεκ. 1944 η Αθήνα εόρταζε τα πρώτα ελεύθερα Χριστούγεννα, μετά από την τριετή σκληρή γερμανική κατοχή με τον χειρότερο τρόπο. Η πόλις είχε μετατραπεί σε ένα πεδίο μιας ανελέητης μάχης, με τρόπαιο την κατάκτηση της εξουσίας. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ (Α΄ Σώμα Στρατού, ΙΙ και ΧΙΙ Μεραρχίες, 18.000 άνδρες) υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Γεωργίου Σιάντου, από το στρατηγείο του στην Φιλοθέη, προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την Αθήνα. Οι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος δυνάμεις (12.000 άνδρες), μαζί με τα βρετανικά στρατεύματα (6.000 άνδρες), πολεμούσαν για να εμποδίσουν την διά της βίας κατάκτηση της εξουσίας από το ΚΚΕ. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γεώργιος Παπανδρέου με τον βρετανό στρατιωτικό διοικητή Στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπυ, διηύθυναν τον αγώνα από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» στο Σύνταγμα.

Ο Γ. Παπανδρέου με τον στρατηγό Σκόμπυ.
Ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα
Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ, από την 5η Δεκ, όταν πλέον είχε αρχίσει η αιματηρή αναμέτρηση, απέστειλε στον στρατηγό Σκόμπυ την εξής διαταγή: «Πρέπει νὰ κρα-τήσουμε τὴν Ἀθήνα, μὴ διστάσετε νὰ ἐνεργήσετε σάν νὰ εὑρίσκεσθε σὲ κάποια κατεχόμενη πόλη, εἰς τὴν ὁποῖα λαμβάνει χῶρα μία ἀνταρσία». Από την 8η Οκτωβρί-ου1944 ο Στάλιν είχε συμφωνήσει με τον Τσώρτσιλ ότι η Ελλάδα ανήκε στην βρετανική σφαίρα επιρροής. Τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν σταματήσει στην Βουλγαρία. Ο Τσώρτσιλ προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα ενίσχυσε τις δυνάμεις του Σκόμπυ με δύο ακόμα Μεραρχίες (1).  Ενίσχυσε επίσης το επιτελείο του με τους εμπειροπόλεμους Τζων Χώκσγουερθ (John Hawkesworth) υποστράτηγο και τον ταξίαρχο Χιού Μάνεριγκ (Hugh Mainwaring). Η συμμετοχή των βρετανικών στρατευμάτων στην σύγκρουση έτυχε δριμείας κριτικής τόσο από τον βρετανικό, όσο και από τον αμερικανικό τύπο, θεωρούμενη ως ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδος. Οι ρωσικές εφημερίδες Πράβδα και Ισβέστια τήρησαν «σιγήν ἰχθύος». Την παραμονή των Χριστουγέννων ο βρετανός πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών Ήντεν, τον Μακ Μίλαν και τον στρατάρχη Αλεξάντερ, αφίχθησαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Τότε αποφάσισε ο Τσώρτσιλ να αναθέσει τα καθήκοντα του αντιβασιλέως στον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Την 26η Δεκ. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο εξωτερικών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, με σκοπό τον τερματισμό των εχθρο-πραξιών. Στην σύσκεψη παρίστατο τόσο ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής της Ελλάδος συνταγματάρχης Ποππώφ, όσο και ο Αμερικανός πρεσβευτής Μακ Βη. Ο Γεωργ. Σιάντος, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έθεσε όρους οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, έδειχνε να μην είχε ενημέρωση, να μην είχε αντίληψη της καταστάσεως, να μην είχε λάβει ακόμη το περίφημο σήμα από τον Γκεόργκι Δημητρώφ, τον Γενικό Γραμματέα Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν), που τον πληροφορούσε να μην περιμένει καμία βοήθεια από το εξωτερικό. Ο Σιάντος σίγουρα δεν ενήργησε από δική του πρωτοβουλία, εκτελούσε διαταγές της Μόσχας. Ο στόχος του Στάλιν ήταν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ήθελε να δείξει όμως, ότι όπως αυτός δεν βοηθούσε τους Έλληνες κομμουνιστές σεβόμενος την συμφωνηθείσα διανομή των χωρών, ανέμενε το ίδιο από τους συμμάχους του για τις χώρες της σφαίρας επιρροής της ΕΣΣΔ. Στις 11 Ιανουαρίου του 1944 ο Σιάντος ζήτησε ανακωχή, η οποία κατέληξε στην υπογραφή της συνθήκης της Βάρκιζας την 12η Φεβρ. 1945. Εάν η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ενεργού-σε σύμφωνα με τις εντολές της Μόσχας θα τιμωρείτο, τόσο για το κίνημα, όσο και για την συμφωνία της Βάρκιζας, γεγονός το οποίο δεν συνέβη ποτέ.
Ο Θλιβερός Απολογισμός
Το ΚΚΕ δεν ήθελε να διεκδικήσει την εξουσία μέσω των εκλογών, ο αφοπλι-σμός του ΕΛΑΣ για τον οποίον είχε συμφωνήσει, τού στερούσε μεγάλο μέρος από την στρατιωτική του ισχύ, την οποία χρειαζόταν, για να καταστεί ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η έγκριση για ένοπλη δράση από την Μόσχα δεν σήμαινε όμως και την κατάληψη της εξουσίας. Το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννης Ιωαννίδης στις «Ἀναμνήσεις του» γράφει:«δέν μποροῦσαν νὰ μᾶς τό ποῦν; δέν μποροῦσαν νὰ μᾶς τό ποῦν;» Οι 12.000 νεκροί της φοβερής αυτής συγκρούσεως, οι μισοί εκ των ο-ποίων ήσαν άμαχοι, έπεσαν στο βωμό ενός πάθους, καθαρά ελληνικού. Το πάθος αυτό μάς θολώνει την κρίση και μάς στερεί την λογική σκέψη. Ο Τσώρτσιλ το περι-γράφει με επιτυχία, στην ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου: «Ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὸ πόσο ἄθλιες εἶναι οἵ συνθῆκες τῆς ζωῆς τους, ἀπὸ τὸ πόσο κινδυνεύει ἡ χῶρα τους, αὐτοὶ εἶναι πάντα χωρισμένοι σὲ πολλὰ κόμματα, μὲ πολλούς αρχηγούς, οἵ ὁποῖοι μάχονται μεταξύ τους μ’ ἕνα ἀπεγνωσμένο πάθος». Τουλάχιστον σ’αυτόν τον τομέα δείχνουμε θαυμαστή συνέχεια και συνέπεια συνεχίζοντας ακάθεκτοι μέχρι τις ημέρες μας.

Αθήνα Δεκέμβριος 1944, Βρετανοί στρατιώτες.
(1)Από την 12 έως 16 Δεκ 1944, ο Τσώρτσιλ απέστειλε  επιπλέον δυνάμεις στην Αθήνα ( 5η Ινδική Τα-ξιαρχία Πεζικού και 4η Βρετανική Μεραρχία Πεζικού)   ντγος ε.α Ιωάννης Κρασσάς

***  Η Ναυμαχία της Έλλης...

~ Η Ναυμαχία της Έλλης
 «Ἡ πατρὶς ἀξιοῖ ἀπὸ ὑμᾶς, ὄχι ἀπλῶς νὰ ἀποθάνητε ὑπέρ αὐτῆς. Ἀξι-οῖ νὰ νικήσετε». Ὁ Πρωθυπουργός και Ὑπουργός Στρατιωτικῶν Ελευθέριος Βενιζέλος, τὴν 5η Οκτ. 1912, ἀπευθυνόμενος πρὸς τὸ πλήρωμα τοῦ θωρηκτοῦ Ἀβέρωφ, πρὶν από τὴν ἔξοδο τοῦ στόλου στὸ Αἰγαῖο.
Την 3η Δεκεμβρίου (παλ. ημερ.) του 1912, στην θαλάσσια περιοχή δυτικά του ακρωτηρίου Έλλη, στην έξοδο του Ελλησπόντου, διεξήχθη η ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού στόλου του Αιγαίου και του οθωμανικού. Ο υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ηγείτο του ελληνικού στόλου (4 θωρηκτά και 4 αντιτορπιλικά, με ναυαρχίδα το θωρηκτό Αβέρωφ), ενώ ο πλοίαρχος Ραμίζ Μπέης του τουρκικού(5 θωρηκτά και 7 αντιτορπιλικά με ναυαρχίδα το Χαϊδερίν Βαρβαρόσας).

Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης
Η Δράση του Πολεμικού Ναυτικού
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, εκπλήρωσε πλήρως την αποστολή του κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου. Απελευθέρωσε όλα τα ελληνικά νησιά υπό τουρκική κατοχή(Λήμνος, Θάσος, Ίμβρος, Σαμοθράκη, Τένεδος, Ικαρία, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Λέσβος, Αγ. Ευστράτιος) και κυριάρχησε στο Αιγαίο απαγορεύοντας την έξοδο του τουρκικού στόλου και την αποστολή ενισχύσεων μέσω θαλάσσης. Ο oθωμανικός στόλος παρέμενε στην ασφάλεια των στενών και δεν «ξεμυτούσε». Ο Κουντουριώτης μετά την απελευθέρωση της Λήμνου (8 Οκτ. 1912), κάνοντας χρήση του Τουρκικού τηλεγραφικού καλωδίου, απέστειλε προς τον ομόλογο του το εξής σήμα: «Σᾶς ἀναμένομεν».
Η Ναυμαχία
Την 20η Νοεμ. 1912, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο υπέγραψαν ανακωχή με την Τουρκία. Η Ελλάς δεν το έπραξε, γιατί δεν είχε απελευθερώσει α-κόμα τα Ιωάννινα. Από την 30η Νοεμ. υπήρχαν πληροφορίες, σχετικά με την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Ο Κουντουριώτης περιπολούσε επιδεικτικά από την 1η Δεκ. έμπροσθεν της εξόδου των στενών. Την 08:40 επιτέλους, ο τουρκικός στόλος φάνηκε να κινείται προς βορρά. Ο ελληνικός στόλος που έπλεε στην αντίθετη κατεύθυνση, ανέστρεψε πορεία και τέθηκε παράλληλα του τουρκικού. Ο Κουντουριώτης εξέπεμψε προς όλα τα πλοία το ιστορικό σήμα: «Μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ καὶ τὰς εὐχάς τοῦ Βασιλέως μας, πλέω μεθ’ὁρμῆς ἀκαθέκτου καὶ μὲ τὴν πεποίθησιν εἰς τὴν Νίκην, κατὰ τῶν ἐχθρῶν τοῦ Γένους». Την 09:15 από τα 14.000 μέτρα ο «Βαρβαρόσας» άνοιξε πυρ. Την 09:25 από την απόσταση των 12.000 μέτρων ο Αβέρωφ ανταπέδωσε. Η χαμηλή ταχύτητα των 3 παλαιών θ-ρηκτών ( Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά), ώθησαν τον τολμηρό Κουντουριώτη, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα της ναυαρχίδας του [20 κόμβοι (37 χλμ/ώρα)], να αποσπασθεί από την γραμμή πλεύσεως και να κινηθεί ανεξάρτητα ελισσόμενος. «Ὁ Ἀβέρωφ μοῦ ἔκαμνε τὴν ἐντύπωση μανδροσκύλου, γαυγίζοντος διαρκῶς καὶ τρέχοντος πότε μὲν πρὸς τὰ ἐδῶ πότε δὲ πρὸς τὰ ἐκεὶ», γράφει στο ημερολόγιο του ο κυβερνήτης του, πλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης. Η απόσταση του Αβέρωφ από τον Βαρβαρόσα μειώθηκε στα 2.850 μέτρα, αλλά τα πυροβόλα του σίγησαν λόγω υπερθερμάνσεως ή και κακής ρυθμίσεως (έβαλε 127 βλήματα, ενώ θα μπορούσε να βάλει 500, σύμφωνα με την μαρτυρία του Υποναύαρχου Αλεξανδρή Κων.). Τα πυροβόλα του Αβέρωφ δοκιμάσθηκαν για πρώτη φορά στην ναυμαχία της Έλλης. Ο Ραμίζ Μπέης αιφνιδιάσθηκε από την κίνηση του Αβέρωφ και διέταξε την εσπευσμένη επιστροφή του στόλου στα στενά, ενέργεια που ισοδυναμούσε με ήττα. Την 10:25 η ναυμαχία είχε τερματισθεί. Ένα μήνα μετά την ναυμαχία ο Ραμίζ προσήχθη σε δίκη για τον τρόπο που ενήργησε. Οι απώλειές μας ανήλθαν σε 4 νεκρούς, ενώ οι τουρκικές ήσαν πολλαπλάσιες.
Τα Συμπεράσματα
Η ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου την 5η Ιαν. 1913, απέδειξαν την ναυτική υπεροχή μας και εκτόξευσαν το ηθικό μας στα ύψη. Η παράτολμη ενέργεια του Κουντουριώτη, ο οποίος έθεσε την ισχυρότερη μονάδα του στόλου μας σε κίνδυνο, τόσο από τα επάκτια πυροβόλα αλλά και από τα πυροβόλα και τις τορπίλες των ε-χθρικών πλοίων έτυχε έντονης κριτικής. Είναι πολύ πιθανό ο γενναίος ναύαρχος να κατάλαβε ότι μόνο κατά τύχη θα τον πετύχαιναν οι Τούρκοι πυροβολητές. Από την πλευρά μας, θα έπρεπε να είχαμε εξοικειωθεί, πριν την ναυμαχία, με την χρήση των πυροβόλων του Αβέρωφ. Η ιστορία έχει δείξει όμως, ότι οι νίκες κερδίζονται, όταν οι διοικητές έχουν το θάρρος την κρίσιμη στιγμή της μάχης να ριψοκινδυνεύσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τελικά κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Αντγος ε.α Ιωάννης Κρασσάς


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  67-65,(32-40) .-^
Τα δεκάλεπτα : 15-14, 17-26 , 18-18, 17-7 .- ^

~Αναλυτικά:
27/10/2010: Μπάμπεργκ-Ολυμπιακός 73-61
02/12/2010: Ολυμπιακός-Μπάμπεργκ 86-69
15/01/2016: Ολυμπιακός-Μπάμπεργκ 72-77
10/03/2016: Μπάμπεργκ-Ολυμπιακός 72-71
22/12/2016: Μπάμπεργκ-Ολυμπιακός 82-68
27/01/2017: Ολυμπιακός-Μπάμπεργκ 83-77

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΖΑΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ   89-90 , (42-41) .-^
Τα δεκάλεπτα : 24-16 , 18-25 ,22-22, 25-27 .- ^
ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ-ΚΙΜΚΙ ΜΟΣΧΑΣ   93-84 ,(47-48) .-
Τα δεκάλεπτα :27-26 , 20-22, 20-18 , 26-18 .-
ΡΕΑΛ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   87-75 ,(40-38) .-
Τα δεκάλεπτα : 15-15 ,25-23 ,28-14 ,

*** Πανέτοιμος ο Πρίντεζης για τον αγώνα με την Μπάμπεργκ
Εκτός Μιλουτίνοφ, Αγραβάνης
~ Με τον Γιώργο Πρίντεζη να «βγάζει» χωρίς ενοχλήσεις την τελευταία προπόνηση επί γερμανικού εδάφους και να θέτει εαυτόν στη διάθεση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού, εν όψει της αυριανής (14/12, 21:00) «μάχης» με την Μπάμπεργκ, για την 12η αγωνιστική της Euroleague.
Ο Έλληνας φόργουορντ, ο οποίος είχε αισθανθεί ένα σφίξιμο στη μέση κατά τη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος με την ΑΕΚ, ήταν αμφίβολος, καθώς μόλις την Τρίτη είχε μπει στην προπόνηση, συμμετέχοντας σε μέρος αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Σφαιρόπουλος υπολογίζει κανονικά τον Ιωάννη Παπαπέτρου, τη στιγμή που οι Νίκολα Μιλουτίνοβ και Δημήτρης Αγραβάνης έμειναν στην Αθήνα. in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Στο  Ευρωμπάσκετ
αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ      εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.    εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ    εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ       εκτός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    εκτός
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ    εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ   εκτός
  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** ~** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε   11- / 12   αγωνιστικές       
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 9-2   
Ολυμπιακός 9-3         *
 Φενέρμπαχτσε 8-4   *
Παναθηναϊκός 7-4   
--------------------
Μακάμπι Τελ Αβίβ 7-4     
Κίμκι             7-5                 *   
Ζαλγκίρις Κάουνας 7-5      *
Μπάμπεργκ   6-6             * 
 ---------------------
Ρεάλ Μαδρίτης 6-6          *  
Μπασκόνια     5-6         
Μπαρτσελόνα 4-8              *
Ερυθρός Αστέρας 4-7    
~~~~~~~~~~~
Μάλαγα    4-8                   * 
Βαλένθια   3-8                
Αναντολού Εφές 3-8   
Αρμάνι Μιλάνο   3-8      


***  Έτσι θα πάει στο Φάιναλ Φορ ο ΠΑΟ! «Τέρας» για το «5» κοιτάζει ο Πασκουάλ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει πολύ καλά σε γενικές γραμμές τον τελευταίο καιρό. Το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις αποτελεί παραφωνία, αλλά και οι ήττες μέσα στο πρόγραμμα είναι. Ειδικά στην Ευρωλίγκα.
Παράλληλα, όμως, όλοι βλέπουν ότι το υλικό του «τριφυλλιού» θέλει βελτίωση, προκειμένου στην Ευρωλίγκα να γίνει η υπέρβαση και κατ' αρχάς να καταστεί εφικτή η επιστροφή στο φάιναλ-φορ.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση, αλλά ήδη οι νταμπλούχοι ρίχνουν ματιές στην αγορά για ψηλό. Ο Ιαν Βουγιούκας την δουλειά που είναι να κάνει, την κάνει, ο Ζακ Ογκαστ δεν είναι ακόμη έτοιμος για Ευρωλίγκα και έτσι ο Τσάβι Πασκουάλ ψάχνει και ψάχνεται να βρει λύση, ώστε όταν αποφασιστεί να γίνει κίνηση, να είναι έτοιμος.
Ανάμεσα στους παίκτες που βλέπει είναι ο Τζέρεμι Εβανς, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός στον κόσμο από τον διαγωνισμό καρφωμάτων, που κέρδισε στο ΝΒΑ το 2012. Για χρόνια ολόκληρα έπαιξε στους Τζαζ, λιγότερο στους Μάβερικς και πέρυσι στη Χίμκι, ώσπου τραυματίστηκε.
Πλέον, είναι έτοιμος και δείχνει τα πλούσια προσόντα του στο θυγατρικό πρωτάθλημα του ΝΒΑ με τους Μπέιχοκς. Εχοντας εκεί 12.5 πόντους και 8.9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Ο Εβανς είναι σύγχρονος ψηλός και ταιριάζει σε αυτό που ψάχνει ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν αποτελεί παρά μόνο μία λύση από τις αρκετές που κοιτάζει ο Πασκουάλ.
1 ~Jeremy Evans Top-10 Dunks Of His Career : https://youtu.be/QZsgKchVTik .-
2~ Jeremy Evans welcome to Khimki : https://youtu.be/46QQJfDNnZE
sportdog.gr

***

~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: