ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008  ...
~
Από  την γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά ...2η χρονιά .. Σάββατο 30-09-2017 (φωτογραφίες  και βίντεο) .

 
 
 
 

Δεν πρέπει να αποφεύγουμε την αμαρτία για να μην πάμε στην κόλαση, αλλά από αγάπη και φιλότιμο για να μην λυπήσουμε τον ευεργέτη μας Χριστό.  
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

 
~ 4 Οκτωβρίου
Αγίου Ιεροθέου του Αρεοπαγίτου (1), πρώτου επισκόπου Αθηνών. Ιερομάρτυρος Πέτρου. Μαρτύρων: Αδαύκτου και Καλλισθένης. Δομνίνης και των θυγατέρων αυτής Βερίνης και Προσδόκης (2). Οσίων Αμμούν του Αιγυπτίου και Θεοδώρου του Ταμασού και Ιωάννου του λαμπαδιστού, των εν Κύπρω.
(1)Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και ένας από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου. Αφού δέχθηκε και διδάχθηκε την πίστη του Χριστού από τον Απόστολο Παύλο, χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Μαθητής του υπήρξε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο οποίος στα συγγράμματά του πλέκει εγκώμια για τον δάσκαλό του. Εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γεράματα, μετά από πολύχρονη ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος (Ι. Μ. Αγ. Παύλου) καθώς και στο παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέα (Αρχιεπισκοπή Αθηνών).
(2) Για την Αγία μάρτυρα Δομνίνη και τις θυγατέρες αυτής Βερίκη και Προσδόκη εγκωμιαστικούς λόγους καθώς και τον βίο τους έχει συγγράψει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Η άξια Δομνίνα ήταν από την Αντιόχεια και ασπάστηκε την χριστιανική πίστη μαζί με τις δύο θυγατέρες της, την Βερνίκη και την Προσδόκη. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός επί του Διοκλητιανού η μητέρα και οι δύο κόρες της αποφάσισαν νά παραμείνουν σταθερές εις την πίστη. Όμως ο σύζυγος της Δομνίνης ήταν ειδωλολάτρης και εκμεταλλευόμενος την σκληρότητα των διωγμών προσπαθούσε να τις πείσει να απαρνηθούν το Χριστό. Για το λόγο αυτό οι Αγίες αποφάσισαν να φύγουν. Κατέφυγαν στην Έδεσσα της βόρειας Μεσοποταμίας. Όμως ο ειδωλολάτρης σύζυγος έμαθε τον τόπο όπου κρύβονταν και πήγε μαζί με στρατιώτες να τις συλλάβουν. Στο δρόμο της επιστροφής έκαναν στάση γιατί έπεσε η νύκτα και οι μεν στρατιώτες κοιμήθηκαν ο δε πατέρας φύλαγε τη γυναίκα και τις κόρες του. Όμως σκεφτόμενος το γεγονός ότι οι στρατιώτες θα ατίμαζαν τις θυγατέρες του και την γυναίκα του, τους έθεσε τον όρο ότι για να τις αφήσει ελεύθερες θα έπρεπε να πέσουν στον ποταμό και να πνιγούν. Οι αγίες το δέχτηκαν και κάνοντας την προσευχή τους και ζητώντας συγχώρηση από τον Κύριο βάδισαν με βήμα σταθερό στον ποταμό και έθεσαν τέρμα στη ζωή τους   ~
Σήμερα 04/10/2017 εορτάζουν:
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών, Άγια μάρτυρας Δομνίνη και οι θυγατέρες αυτής Βερνίκης και Προσδόκης, Όσιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής
~ Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Τοῦ Παύλου ἠλίευσαι, ταὶς θεηγόροις πλοκαίς, καὶ ὅλος γεγένησαι, ἱερωμένος Θεῶ, σοφὲ Ἰερόθεε, σὺ γὰρ φιλοσοφίας, ταὶς ἀκτίσιν ἐκλάμπων, ὤφθης θεολογίας, ἀκριβοὺς ὑποφήτης, δι' ἧς μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τὰ κρείττονα.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ιεροθέου Α' Επισκόπου Αθηνών - 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/4t9nOmMfkNA .-
~
Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απ....
 
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
~

***  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VoiceNews! Διαχρονικές οι ΔΙΩΞΕΙΣ των Βορειοηπειρωτών από την ΑΛΒΑΝΙΑ... (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ)

~ Αυτή την περίοδο είμαστε μάρτυρες μεγάλων διώξεων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από τον Αλβανό εθνικιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος με ψευτο-νομικά τερτίπια προσπαθεί να ξεριζώσει τους Έλληνες από τις πατρογονικές του εστίες.
Οι διώξεις αυτές δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Από την εποχή που οι Αλβανοί δημιούργησαν το ανεξάρτητο κράτος τους ένας από τους βασικούς τους στόχους είναι να αφανίσουν το Ελληνικό στοιχείο από τη Βόρεια Ήπειρο. Οι διώξεις αυτές θα ενταθούν κατά την περίοδο της δικτατορίας του κομμουνιστή Ενβέρ Χότζα, ο οποίος στις 8 Νοεμβρίου 1941 θα καταλάβει την εξουσία στη χώρα.
Όπως θα δείτε σε Ελληνικές εφημερίδες της περιόδου του συμμοριτοπόλεμου, και συγκεκριμένα του Ιουνίου του 1945, υπήρχαν αρκετές αναφορές για τις καθημερινές σφαγές και διώξεις των Ελλήνων βορειοηπειρωτών από το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας.
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σφαγές και τρομοκρατία του καθεστώτος. Μάλιστα η εφημερίδα Ασύρματος γράφει για τον τουφεκισμό 14 Βορειοηπειρωτών από τον Χότζα και για συλλήψεις πάνω από 1.000 Ελλήνων σε μικρό χρονικό διάστημα.
Δείτε τα δημοσιεύματα:




Δεν έχει σημασία εάν η Αλβανία έχει κομμουνιστικό καθεστώς ή εθνικιστή πρωθυπουργό, ο στόχος της Αλβανίας ήταν διαχρονικά ο ίδιος: να αφανίσει το Ελληνικό στοιχείο.
Κι ο Ράμα σήμερα, πιστός σε αυτό τον στόχο, διώκει τους Έλληνες και προσπαθεί να τους υφαρπάξει τις περιουσίες δήθεν για να δημιουργήσει δρόμους...

*** 2174 ευρώ επίδομα το μήνα σε ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ! Δείτε το έγγραφο...

~ Στο παρακάτω έγγραφο θα δείτε πως ο αιτών, Αχμέντ… (παραλείπεται για προφανείς λόγους το επώνυμο) εισέπραξε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για το μήνα Ιούνιο του 2016, το ποσόν των 2,174 ευρώ.
Τι στιγμή που ο κόσμος πεινά, τα κατά κεφαλήν ποσά για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι τεράστια…

Είναι δεδομένο πως το ποσόν εκτοξεύεται λόγω των πολλών τέκνων, αλλά σίγουρα καταλαβαίνουμε όλοι πως η δαπάνη είναι τεράστια.

*** Οι Ρώσοι συνεχίζουν να "ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ" την Άγκυρα! Σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ ο Ερντογάν...

~  Τα πράγματα σχετικά με την Τουρκική αγορά των Ρωσικών αντι-πυραυλικών συστημάτων είναι ακόμη πολύ ρευστά και οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότι η απόφαση να προμηθευτούν από τους Ρώσους το σύστημα μάλλον δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα.
Οι Ρώσοι δεν δέχονται να δώσουν στην Άγκυρα το οπλικό σύστημα μαζί με την τεχνολογία, και το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους «πηγαίους κώδικες» των συστημάτων.
Οι Ρώσοι αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το hardware των ραντάρ, την πυραυλική τεχνολογία, τον βαλλιστικό προγραμματισμό, διάφορους τύπους παθητικών αισθητήρων και πάρα πολλά άλλα χωρίς τα οποία η Τουρκία δεν θα μπορεί να είναι πλήρως αυτόνομη.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε να το πιστεύουμε ότι η Ρωσο-Τουρκική συνεργασία εάν δεν είναι εξ αρχής χαμένη υπόθεση, θα αποδειχθεί σε λίγο ότι είναι υπερβολικά εύθραυστη...

*** ΤΙΜΕS για ΚΑΜΜΕΝΟ!Ο λογαριασμός του ξενοδοχείου στο Λονδίνο οδηγεί σε κρίση την Ελλάδα...

~ Υπό τον τίτλο: "Ο λογαριασμός του ξενοδοχείου στο Λονδίνο οδηγεί σε κρίση την Ελλάδα", οι Times φιλοξενούν άρθρο για την υπόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία του Λονδίνου είναι στο επίκεντρο σκανδάλου που απειλεί να "ρίξει" την ελληνική κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα τονίζει πως η αντιπολίτευση κάλεσε τον κ. Καμμένο να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι τα αντίγραφα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πλήρωσε με μετρητά, αλλά ανέφερε ως διεύθυνση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο ως "επικό ψεύτη", καθώς και του Σταύρου Θεοδωράκη που ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να παραιτηθεί.


 enikos     Πηγή πληροφοριών: thetimes.co.uk

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ!Από ΤΟΥΡΚΙΑ ψωνίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ για τη ΔΕΗ...

~  Σύμφωνα με τις πληροφορίες πίσω στο μακρινό Ιούλιο του 2016 η ΔΕΗ αγόρασε μεγάλο μετασχηματιστή από την εταιρεία ABB Elektrik Sanayi A.fi., συγκεκριμένα από το εργοστάσιο τους στο Kartal στο Esentepe Mh. Milangaz Cad. No:52 34870 Kartal της Κωνσταντινούπολης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της Σύρου. Το διεθνές site της εταιρείας ΕΔΩ ενώ υπάρχει κι ελληνικό παράρτημα ΕΔΩ.
Όπως διαβάζουμε στο επίσημο site του αμερικανικού FBI το 2010 η διεθνής ΑΒΒ και δύο θυγατρικές της είχαν κληθεί να πληρώσουν πρόστιμο 19 εκατ δολαρίων ως πρόστιμο για χρηματισμό αξιωματούχων. Η Αμερικανική Επιτροπή Επιτήρησης της Κεφαλαιαγοράς SEC υποστηρίζει επίσης ότι από το 2000 έως το 2004 η ABB συμμετείχε στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών πετρέλαιο για τρόφιμα ("Πρόγραμμα"). Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τον ιρακινό πληθυσμό, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο πλαίσιο διεθνών εμπορικών κυρώσεων μετά από την εισβολή στο Κουβέιτ από το Ιράκ το 1990. Σύμφωνα με την ABB Near East Trading Ltd., ( "ABB Ιορδανία"), ABB Automation, ABB Industria AC Μηχανήματα και ABB Solyvent-Ventec (μαζί αναφέρονται ως το "ABB Γαλλία"), ABB AG ( "ABB Αυστρία"), και η ABB Elektrik Sanayi AS ( "ABB Τουρκία"). Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε ότι αυτές οι θυγατρικές έχουν αναπτύξει διάφορα σχέδια για να επιστρέψουν στο Ιράκ, μέσω των θυγατρικών τους στην Ιορδανία. Θυγατρική της ΑΒΒ λειτούργησε ως αγωγός για άλλες θυγατρικές της ΑΒΒ, κάνοντας τις πληρωμές ΔΩΡΟΔΟΚΙΩΝ-ΜΙΖΕΣ για λογαριασμό τους. Ορισμένες από τις ΜΙΖΕΣ έγιναν και με τη μορφή τραπεζικών εγγυήσεων και πληρωμών σε μετρητά. Η ΑΒΒ κατέγραψε καταχρηστικά και παράνομα τις ΜΙΖΕΣ στα βιβλία της ως νόμιμες πληρωμές για υπηρεσίες για την πώληση, έξοδα διαβούλευσης και προμήθειες. Σύμφωνα με την καταγγελία, για τις ΜΙΖΕΣ για τις συμβάσεις των τροφίμων που λαμβάνονταν είχε ως αποτέλεσμα οι δωροδοκίες να δημιουργήσουν $ 13.5 εκατομμύρια σε έσοδα, και 3,8 εκατομμύρια $ σε καθαρά κέρδη, για την ΑΒΒ. Σε αυτές τις σχετικές ποινικές διαδικασίες, η ABB έφθασε σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την οποία η ABB συμφώνησε να καταβάλει 19 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο ποινικών κυρώσεων.
ΕΔΩ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES
Η μητρική εταιρεία είναι ελβετο-σουηδική με έδρα τη Ζυρίχη. Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιεί για τις μεταφορές της την μεταφορική F.H BERTLING LOGISTICS GmbH θυγατρική του διεθνούς ομίλου Bertling Group με έδρα το Αμβούργο. Όπως διαβάζουμε στους Financial Times η FH Bertling καταδικάστηκε για μίζες στην Ανγκόλα. Το άρθρο είναι της 26ης Σεπτεμβρίου 2017 .
Αξίζει να τονιστεί πως η μητρική ΑΒΒ αναγκάστηκε να δηλώσει δημοσίως πως σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα χωρίς ωστόσο να δύναται να τις ελέγξει απόλυτα!
Φυσικά δεν κατηγορούμε την ελληνική κυβέρνηση ή τη ΔΕΗ πως έλαβε μίζες. Θεωρούμε ωστόσο πως οφείλει μία κυβέρνηση να δίνει δουλειές σε εταιρείες είτε εγχώριες ή, αν μη τι άλλο, διεθνείς μεν με καθαρό μητρώο δε.
Εάν κάπου η κυβέρνηση διαφωνεί με την έρευνά μας, πολύ ευχαρίστως θα δημοσιεύσουμε τη διάψευση.



***  Δεν τους πιστεύουν ούτε οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Βγάζουν... ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ χωρίς ΕΣΟΔΑ...

~ «Άκρως τρελό κι απόρρητο» λεγόταν η σουρεαλιστική κωμωδία που έκανε θραύση στη δεκαετία του ’80.
Αν παραφράσει κανείς τον τίτλο σε «άκρως τρελό και υπερπλεονασματικό», θα ταιριάζει γάντι στα όσα ανατρεπτικά προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όχι για το 2018, αλλά για τη χρονιά που κλείνει.
Εδώ και μήνες, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κραύγαζαν ότι θα υπάρχει «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και το ερώτημα ήταν πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Από το πρώτο δίμηνο φαινόταν ότι κυρίως ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είχε μεγάλο πρόβλημα, για δύο λόγους:  Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

*** Αιμοδοσία την Κυριακή στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαραί Γιαννιτσανίκων 
Τη δεύτερη αιμοδοσία τους οργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Γιαννιτσανίκων, την προσεχή Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, στις 10.00 το πρωί, στα γραφεία του, Λακωνικής 288.

*** Οι κάτοικοι της Χρυσοκελλαριάς νίκησαν την κεραία κινητής τηλεφωνίας 
Την προσωρινή παύση λειτουργίας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είχε εγκαταστήσει η εταιρεία Cosmote εντός της Χρυσοκελλαριάς διέταξε με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, δικαιώνοντας 66 κατοίκους του χωριού που είχαν προσφύγει.
Το δικαστήριο ζήτησε την απομάκρυνση της κεραίας που είχε εγκατασταθεί σε μισθωμένο χώρο και, μάλιστα, ορίζει ότι για κάθε ημέρα που δε θα συμμορφώνεται η εταιρεία, θα έχει χρηματική ποινή ύψους 1.000 ευρώ.
  Προσφυγή κατοίκων
Οι 66 κάτοικοι που είχαν προσφύγει κατά τη λειτουργία της κεραίας, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Χάρη Μάραντο, πάλευαν δικαστικά εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του αναφέρει ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία σταθμού κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζεται από το νομοθέτη ως δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και γι’ αυτό επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας που εκδίδεται έπειτα από συγκεκριμένους ελέγχους, ενώ προβλέπεται και σύστημα περαιτέρω ελέγχου της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία, μετά την έκδοση της άδειας και την έναρξη λειτουργίας της.
Η συγκεκριμένη κεραία εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 2015 σε ταράτσα οικοδομής εντός κατοικημένης περιοχής και κοντά στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.
  Μια επιπλέον κεραία
Η εταιρεία, σύμφωνα με δήλωσή της, εγκατέστησε σταθμό εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης. Όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του δικαστηρίου, τα συγκεκριμένα κεραιοσυστήματα εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, εφόσον έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Οι κάτοικοι, όμως, κατέθεσαν αίτημα και διενεργήθηκε αυτοψία από τεχνικό κλιμάκιο του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και διαπιστώθηκε η εγκατάσταση μιας ορθογώνιας παραλληλεπίπεδης κατασκευής και ενός ιστού με αναρτημένες 3 κεραίες «panel». Το τεχνικό κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη κεραία τύπου «panel» δεν καλύπτεται από τη δήλωση που είχε καταθέσει η εταιρεία, καθώς σε αυτή αναφέρονταν δύο κεραίες. Επίσης, ότι η ακριβής θέση εγκατάστασης των κεραιών είναι διαφορετική από την αναφερθείσα στη δήλωση.
Η εταιρεία κατέθεσε έκθεση αποτελεσμάτων μετρήσεων έντασης ηλεκτρικού πεδίου και σε αυτά αναφέρεται ότι όλες οι καταγεγραμμένες τιμές της πυκνότητας ροής ισχύος είναι κάτω από τα όρια αναφοράς που έχουν καθορισθεί.
Το δικαστήριο, όμως, έκρινε ότι θα έπρεπε να υπάρξει καταμέτρηση της έντασης της ακτινοβολίας επί 24ώρου βάσεως, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα επίπεδα έντασης και να αποκλειστεί ο κίνδυνος υπέρβασης των ορίων ασφαλείας, ιδίως με δεδομένο ότι η εταιρεία είχε τοποθετήσει περισσότερες κεραίες και σε διαφορετική θέση από αυτή που είχε δηλώσει.
Εκτιμώντας το δικαστήριο όλα αυτά τα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν υφίσταται επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, καθώς δε συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για να διασφαλίζονται, στο μέτρο που κρίνεται επαρκές από το νομοθέτη, η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού.
Έτσι, αποφάσισε ότι μέχρι να εκδοθεί η γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. στην οποία να αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί νόμιμα και ο γενικός πληθυσμός δεν εκτίθεται σε επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας άνω των ασφαλών ορίων του νόμου, να απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία του σταθμού.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** «Κουφή» ισορροπία στην παράταξη Τατούλη 
Με δεύτερη επιστολή πρόλαβε τις αντιδράσεις των «διαφωνούντων» ο Π. Τατούλης
Τον Γιώργο Καμίνη υποδέχτηκε χθες στην Τρίπολη και στην έδρα της Περιφέρειας ο Πέτρος Τατούλης και το επώνυμο του δημάρχου Αθηναίων περιγράφει ακριβώς τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, με αφορμή το «τελεσίγραφο» του περιφερειάρχη προς τους 11 εκλεγμένους και διορισμένους αντιπεριφερειάρχες του να αποκαλύψουν τις… πολιτικές του προτιμήσεις και φιλοδοξίες.
Τα όσα έχουν συμβεί στο παρασκήνιο, όλο αυτό τον καιρό, θυμίζουν παρτίδα σκάκι, με τις δύο πλευρές να αναζητούν την κίνηση ματ, χωρίς όμως αυτή να έχει επιτευχθεί ακόμα. Αποκαλύπτουν μια εκρηκτική κατάσταση, με κάποιους συμβούλους της πλειοψηφίας να βρίσκονται «στα κάγκελα», αν και προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στον περιφερειάρχη ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διόρθωσης πολλών πραγμάτων που θα φέρουν ισορροπία στην παράταξη και σύμπνοια. Τα ζητήματα που θέτουν είναι ο τρόπος λειτουργίας της παράταξης και της Περιφερειακής Αρχής και, κυρίως, η συλλογικότητα.
Πάντως, αν και καιρό τώρα υπέβοσκε μια δυσαρέσκεια από κάποιους, φαίνεται ότι την εξωτερίκευσή της σηματοδότησε τον Απρίλιο η κίνηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς). Με ερώτηση που είχε έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και κριτικό πνεύμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη χαρακτήριζαν ουραγό στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ακολούθησε η διαφοροποίηση αντιπεριφερειαχών στο αν στις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρχουν χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ή όχι.
 Η δεύτερη επιστολή
Κι ενώ οι «διαφωνούντες» της παράταξης Τατούλη με τον τρόπο λειτουργίας του προσπαθούσαν να κρατήσουν χαμηλούς και κρυφούς τόνους της διαφωνίας τους, ήρθε στο τέλος του καλοκαιριού η επιστολή του περιφερειάρχη, ο οποίος ζητούσε από τους αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς, να του απαντήσουν εγγράφως έως τέλος Σεπτεμβρίου για το αν συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική του και αν θα τον ακολουθήσουν και στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, το «τελεσίγραφο» δεν άρεσε καθόλου στους περισσότερους, ακόμα και σε κάποιους που στηρίζουν τις επιλογές του, πολύ περισσότερο δε στους «διαφωνούντες».
Μάλιστα, άρχισε και μια άτυπη συνεννόηση ότι δε θα απαντήσουν στην επιστολή του αρχηγού τους.
Καθώς αυτό είχε αρχίσει να διαφαίνεται μέσα στο Σεπτέμβριο και να φτάνει στα αυτιά του περιφερειάρχη, αποφασίσθηκε  να στείλει δεύτερη επιστολή στους αρχικούς αποδέκτες, με την οποία ξεκαθάριζε ότι τη μη αποστολή έγγραφης απάντησης στην αρχική του επιστολή θα την εκλάβει ως θετική, υπολογίζοντας στη στήριξή τους και τη συμμετοχή τους στις επόμενες εκλογές.
 Διαφωνούν
Με την εκπνοή της προθεσμίας το Σάββατο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στα χέρια του περιφερειάρχη έφτασαν λίγες απαντητικές επιστολές, ίσως όχι περισσότερες από 3-4. Όλοι, όμως, οι αποδέκτες της επιστολής του φρόντισαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλία μαζί του.  Κάποιοι από αυτούς που δεν απάντησαν δε θεωρούν ότι η σιωπή τους μπορεί να εκληφθεί από κανέναν ως συμφωνία και τηρούν στάση αναμονής.
Τα ζητήματα που έθεσαν στον περιφερειάρχη είναι ο τρόπος λειτουργίας της πλειοψηφίας και η έλλειψη συλλογικότητας. Πολλώ δε μάλλον, όσοι ευελπιστούν και σε ένα πολιτικό μέλλον δεν επιθυμούν να βγαίνει προς τους ψηφοφόρους τους η εικόνα της «μαριονέτας», που απλώς εκτελεί τις εντολές που δίνει ο περιφερειάρχης ή η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, την οποία θεωρούν «δεξί» και «αριστερό» χέρι του κ. Τατούλη. Δηλώνουν, δε, πως τέτοια «πολιτικά βαρίδια» δε θα δεχτούν να τα αναλάβουν.
Όλα δείχνουν πως οι «διαφωνούντες» περιμένουν άμεσα να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της παράταξης, δηλώνοντας πως «χρόνος υπάρχει για να πετύχουμε όλοι μαζί». Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Οι δημοτικοί λαχανόκηποι την εποχή της κρίσης 
Το φθινόπωρο προχωρεί, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι δημοτικοί λαχανόκηποι μένουν ανενεργοί. Η θερινή περίοδος τελείωσε και με το πέρας της ολοκληρώνονται οι σοδειές των εύγευστων προϊόντων του καλοκαιριού. Ξεκινούν, όμως, και οι νέες καλλιέργειες, στο πλαίσιο του πετυχημένου πειράματος αστικής γεωργίας στην Καλαμάτα, το οποίο συνιστούν οι δημοτικοί λαχανόκηποι, που ξεκίνησαν το 2013 και αναπτύχθηκαν σε εφαρμογή σχετικής πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής.
Τα τεμάχια δημοτικών λαχανόκηπων ανέρχονται σε 101 και όλα είναι αξιοποιημένα από πολίτες, οι οποίοι σ’ αυτά παράγουν λαχανικά με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό, πολλοί συμπολίτες μας καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών τους σε λαχανικά, αλλά το κοινωνικό περιεχόμενο της προσπάθειας αυτής δεν εξαντλείται εκεί: οι καλλιεργητές έχουν την υποχρέωση να αποδίδουν - όπως και κάνουν - το 10% της εσοδείας στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου (Β΄ ΚΑΠΗ), για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.
Πολλοί ξεκίνησαν το 2013 και συνεχίζουν, καλλιεργώντας τεμάχια 50 τετραγωνικών μέτρων, που τους παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι νέοι καλλιεργητές, καθώς το ενδιαφέρον ιδιοπαραγωγής λαχανικών δεν παύει.
Τα τεμάχια που έχουν ήδη παραχωρηθεί είναι 14 στις Εργατικές Κατοικίες Ασύλου, 46 στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο (σε τρεις θέσεις) και 41 στο Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο (σε δύο θέσεις). Ο Δήμος Καλαμάτας προέβη σε εκσκαφές, διαμόρφωση του εδάφους και βελτίωση του κηποχώματος, περίφραξη χώρου, εγκατάσταση αρδευτικών δικτύων και χωροθέτηση των τεμαχίων γης. Επίσης, παρέχει το νερό για την άρδευση δωρεάν, ενώ οι γεωπόνοι του δίνουν συμβουλές στους καλλιεργητές. 

***  Κατσίβελας σε Κόλλια: «Επιβεβαιώσατε ότι υπάρξατε εις το Δήμο ως τυχαίως παρευρισκόμενος» 
«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει στην Τριφυλία μεταξύ του πρώην δημάρχου Κώστα Κόλλια και του σημερινού Παναγιώτη Κατσίβελα, για τα έργα και τις ημέρες εκάστου στο Δήμο.
Μετά τις αλλεπάλληλες απαξιωτικές αναφορές του κ. Κατσίβελα σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο κ. Κόλλιας απάντησε στον κ. Κατσίβελα σε σκληρό ύφος. Τη Δευτέρα ήρθε η σειρά του κ. Κατσίβελα να ανταπαντήσει στον κ. Κόλλια, παραθέτοντας έργα και εξαπολύοντας σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρώην δήμαρχο.
Σε κείμενό του, υπό τον τίτλο «Μια Οφειλόμενη Απάντηση», ο σημερινός δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρει: «Λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κυπαρισσίας και λίγες ημέρες μετά την έναρξη των έργων ανάπλασης της εισόδου των Φιλιατρών, κε Κόλλια, επιλέξατε να μου κάνετε και νέα επίθεση και είναι από όλους κατανοητό το κίνητρό σας. Αλλά “ώδινεν όρος και έτεκεν μυν” και ενυπογράφως επιβεβαιώσατε ότι υπήρξατε εις το Δήμο ως τυχαίως παρευρισκόμενος. Μας παρουσιάσατε ως έργα σας κρυπτόμενος πίσω από έργα που προετοίμασαν άλλοι και πέτυχαν τη χρηματοδότησή τους άλλοι, τα υλοποίησαν άλλοι, όπως το Λύκειο των Φιλιατρών, το Βιολογικό της Κυπαρισσίας, τη ζωαγορά του Κοπανακίου και το Βιολογικό του Κοπανακίου. Παρουσιάσατε ως δικό σας έργο και τον πεζόδρομο του Μαράθου, το οποίο, ενώ επί των ημερών σας δεν εντάχθηκε, εμείς πετύχαμε τη χρηματοδότησή του στις 4-12-2014 και το υλοποιήσαμε το 2015 επί των ημερών μας. Αυτό όμως είναι ντροπή! Όσον αφορά στη μελέτη για το Δημοτικό Κατάστημα Πύργου, εσείς δεν τη συντάξατε, δεν την καταθέσατε γιατί απλά τα κάναμε εμείς! και σωστά δεν πετύχαμε τη χρηματοδότηση παρότι στην αξιολόγηση επιλέχτηκε, λόγω ένστασης που κατέθεσε ο Δήμος Πύλου- Νέστορος, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα και για τους δύο Δήμους. (επισυνάπτονται έγγραφα).
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη για το Βιολογικό Καθαρισμό των Γαργαλιάνων, τον σπρώξατε σε άλλους και αν δεν το έχετε μάθει, τελειώνει, αλλά αυτό χρειάστηκε εκατοντάδες ώρες δουλειάς, ατελείωτα ταξίδια και 240.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου για να ολοκληρωθεί. Αναφερθήκατε στη μελέτη του δρόμου Γαργαλιάνων- Βάλτας, που βεβαίως συνεχίσατε, με τη διαφορά ότι οδηγηθήκατε σε ένα έργο που δεν πρόκειται ποτέ υπό τις παρούσες συνθήκες να χρηματοδοτηθεί, γι ’αυτό εμείς προσπαθούμε για μικρότερες λύσεις, που είναι εφικτές. Παραλείψατε, όμως, να πείτε ότι τον τοπογράφο που χρησιμοποιήσατε τον αφήσατε απλήρωτο και, μάλιστα, προχθές παρέλαβα την αγωγή για να πληρωθεί και, φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι ο μόνος. Είναι φυσικό να μη θυμάστε, αλλά μη σας εκθέτουν και οι φίλοι σας.
Για τις παιδικές χαρές των Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας δε νομίζω ότι θα θέλατε να ανοίξουμε κουβέντα, δε σας το συνιστώ. Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η πολιτική είναι μια σκυταλοδρομία ευθύνης. Όλοι εμείς που κατέχουμε θέση ευθύνης κάποια στιγμή παραλαμβάνουμε και σε κάποιο σημείο την παραδίδουμε όπως ορίζει η δημοκρατία μας. Ο καθένας μας κρίνεται για το διάστημα της ευθύνης του. Βεβαίως, κρατάω στο ακέραιο το δικαίωμα να αναφέρομαι στην κατάσταση, που παρέλαβα το Δήμο, η οποία είναι και η δική μου αφετηρία.
Και μιας και μιλάμε για αφετηρίες, μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω ότι στα Φιλιατρά, στην πόλη σας, αφήσατε το γήπεδο του σταδίου να ξεραθεί και να κυκλοφορούν μόνο οι κατσίκες, ενώ σήμερα η πόλη του Δήμου μας, τα Φιλιατρά, έχει δύο γήπεδα που σφύζουν από αθλητική δραστηριότητα, άρτια συντηρημένα, όπου η ιστορική ομάδα της Εράνης έχει κάνει δύο τουρνουά ποδοσφαίρου με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου και, βεβαίως, έδωσε αγώνα η ιστορική Εθνική Ομάδα του 2004 και η Εθνική Ενόπλων. Επίσης, όλοι οι πολίτες θυμούνται ότι οι λακκούβες στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης των Φιλιατρών έφταναν πάνω από τον αστράγαλο των περιπατητών και χρειάστηκε να γίνει άμεσο έργο αξίας 50.000 ευρώ για να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση.
Βεβαίως, δεν αφήσαμε τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου –ΕΕΕΚ-των Φιλιατρών να βρέχονται, όταν εσείς αδιαφορούσατε, γιατί ήσαστε απασχολημένος να δημιουργήσετε το «Δήμο που δεν υπήρχε», τη στιγμή που οι καθηγητές ικέτευαν εναγωνίως για βοήθεια.
Και να σας ενημερώσω, κε Κόλλια, κόστιζε μόνο 7.000 ευρώ. Τη φροντίδα στα σχολεία της πόλης των Φιλιατρών μπορείτε να τη διαπιστώσετε μόνος σας, αλλά μπορείτε να ενημερωθείτε από όλους τους εκπαιδευτικούς του Δήμου μας για τη δουλειά που γίνεται με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης.
Είναι περιττό να αναφερθώ στο μεγάλο έργο της ανάπλασης της εισόδου των Φιλιατρών, καθώς είναι ορατό από όλους τους πολίτες και φαντάζομαι και από εσάς. Θα έχετε δει το γήπεδο μπάσκετ και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στο γεφύρι του Χαλαζονίου, όπου έχουν χαθεί πολλές ζωές. Θα διαπιστώσατε τη φροντίδα στον αθλητικό χώρο στον Αγρίλη. Θα είδατε την προτομή του αείμνηστου Παπαχριστόπουλου. Το διάδρομο ΑμεΑ στην πλατεία θα τον είδατε, όπως θα δείτε και τη φροντίδα του χώρου του μνημείου στην πλατεία των Φιλιατρών τις επόμενες μέρες. Θα έχετε μάθει ότι έχουμε συμβασιοποιήσει την ανακατασκευή του αθλητικού χώρου του παλαιού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο των σχολείων Φιλιατρών. Θα έχετε ακούσει ότι ολοκληρώσαμε τη μελέτη για το παλαιό Λύκειο των Φιλιατρών, το οποίο, πρώτα ο Θεός, θα δημοπρατηθεί τη νέα χρονιά, για το οποίο δεν κάνατε τίποτα και το αφήσατε να καταρρέει. Σας συνιστώ να επισκεφτείτε τη δεξαμενή των Φιλιατρών, της πόλης σας, και να μας πείτε αν είναι όπως μου την παραδώσατε, και καλό είναι να το μάθουν και οι δημότες μας.
Γνωρίζετε ότι τελειώσαμε τη μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του βυζαντινού μνημείου του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους και την παραδίδουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τα χρήματα που υπήρχαν δεσμευμένα για το δρόμο που οδηγεί στο ναό ούτε που τα πήρατε χαμπάρι. Αναφερθήκατε και στην πόλη των Γαργαλιάνων, για την οποία οψίμως κόπτεσθε, και στη μελέτη αντικατάστασης του αγωγού του Αλικοντουζίου, στον οποίον αγωγό επενδύσατε, τι ακριβώς, ακόμα δεν έμαθα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τη μελέτη ούτε που την ακουμπήσατε και όχι μόνο αυτό, αλλά η μη ύπαρξη καμίας μελέτης ήταν η αιτία να χαθούν τα 200.000 που εγκρίθηκαν στο Σύνδεσμο το 2009 και έκαναν φτερά εξαιτίας της ολιγωρίας σας και αλήθεια είναι, όχι μόνο της δικής σας…».
Ακολούθως αναφέρεται σε θέματα και έργα των Γαργαλιάνων, αλλά και το Μάραθο, το Καλό Νερό, τον τεχνικό σύμβουλο κ.ά., στην Κυπαρισσία κ.τ.λ., προσθέτοντας: «Μιλήσατε για φιέστες για ψύλλου πήδημα. Δεν πιστεύω να εννοείτε την τελετή απόδοσης τιμών των χαμένων αεροπόρων με καταγωγή από τα Φιλιατρά, που δεν αξιωθήκατε να κάνετε γιατί υποπτεύομαι κάπου αλλού ήσαστε απασχολημένος ή τα αποκαλυπτήρια των προτομών των αειμνήστων Λυριτζή και Παπαχριστόπουλου ή τις εκδηλώσεις του Δήμου που οι πολίτες συμμετείχαν από εκατοντάδες έως χιλιάδες […] Αναφέρθηκα γενικώς ότι χάθηκε για το Δήμο μας η περίοδος της κυβέρνησης Σαμαρά και τώρα εξηγώ ότι αυτό έγινε, γιατί δεν υποβάλατε καμία μελέτη για τη δημιουργία βασικών υποδομών, που λείπουν από τον τόπο μας για χρηματοδότηση, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι οι περισσότεροι υπουργοί ήταν φίλοι σας και σας περίμεναν. Και εσείς θυμηθήκατε την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” σε μια περίοδο που δινόταν ο αγώνας για την επιβίωση της πατρίδας και της κοινωνίας. Μη βιαστείτε να βρείτε επιχείρημα, γιατί σήμερα η κατάσταση για την κοινωνία μας είναι πολύ χειρότερη από το 2014. Αλλά, αλήθεια, επήγατε στον κ. Σαμαρά και του ζητήσατε τη διάλυση του “Καλλικράτη”; Είναι ανέντιμο να φορτώνετε την αδιαφορία σας σε άλλους… Λυπάμαι πολύ που χρειάστηκε να σας υπενθυμίσω μερικά μόνο γεγονότα από τη θητεία σας, δεν είχα πρόθεση να το κάνω, αλλά δείξατε μικροψυχία σε κάθε αλλαγή που έρχεται στο Δήμο μας και συστρατεύεστε συνειδητά με όσους, λίγους ευτυχώς, δε θέλουν να γίνει τίποτα στον τόπο μας, υπηρετώντας προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλειες. Συγγνώμη που ξανακούστηκαν τα καλέμια και τα σφυριά στον τόπο μας, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει.
Τώρα, όσον αφορά στην επιστροφή μου στο ιατρείο μου, οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι όλη μου τη ζωή την έζησα από την εργασία και την επιστήμη μου, στην οποία αφιερώθηκα και δε λαθροβίωσα σε πολιτικούς διαδρόμους. Και σας αποκαλύπτω ότι επιθυμώ να με αξιώσει ο θεός να ολοκληρώσω την επαγγελματική μου δραστηριότητα σαν γιατρός, όταν εγώ ή οι συμπολίτες μας αποφασίσουν γι’ αυτό. Γιατί, κε Κόλλια, σε κάποιους ανθρώπους λείπω αναστέλλοντας την εκτέλεση του επαγγέλματός μου, πράγμα που εσείς ποτέ δεν καταφέρατε. Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσετε αν επιμένετε να προτιμάτε τον κ. Τσίπρα να κυβερνά τον τόπο μας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μας ανακοινώσατε στην οικία του προέδρου του Χαλαζονίου κ Τσούλου εις επήκοον όλων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη πατρίδα μας, τιμώντας την παράταξη που σας ανέδειξε και σας εμπιστεύτηκε».

***  Σχεδιασμός μακράς πνοής 
Για την κυβέρνηση οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι η πιο κρίσιμη περίοδος από το 2015. Θα αρχίζει να ξετυλίγεται, στην τελική του μορφή, το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο θα ξεπερνά τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι καλό να έχουμε όνειρα και θεωρίες, αλλά βασικός προσανατολισμός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, πέρα από την ευημερία των αριθμών. Πράγματι, σε επίπεδο απλής λογιστικής λογικής τα επιτεύγματα μόνο αδιάφορους δεν μπορούν να μας αφήνουν. Συγκεκριμένα:
-Η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου του 2017 ξεπερνά το 0,8% με πρόβλεψη πάνω από 2% έως το τέλος του έτους
-Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2012 (από 55,4% σε 43,3%)
-Η ανεργία υποχώρησε από το 26,7 του 2014 στο 21,2, με προοπτική να πέσει κάτω από το 20% αμέσως μετά το 2017
-Αυξήθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις κατά 1 δισ. το 2017 (αύξηση 25%)
-476.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης
-Εξασφαλίζεται η καθολική και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα
-Υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ύψους 760 εκ. για πάνω από 700.000 δικαιούχους
-Την περίοδο 2015-2017, 220.000 χιλιάδες άνεργοι υποστηρίχθηκαν από τον ΟΑΕΔ
-14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν internet υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση
-Επεκτείνεται ο Νόμος Κατσέλη και πέρα από το 2017 προστατεύοντας την πρώτη κατοικία
-Επιτυγχάνεται υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι των στόχων (2015: +0,2% έναντι στόχου -0,25% και 2016: +4,2% έναντι στόχου +0,5%)
-Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός, με πάνω από 120.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων να έχουν ζεστό γεύμα κάθε μέρα
-Στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, κατά το χρονικό διάστημα Γενάρη του 2015 με Αύγουστο του 2017, συστήθηκαν 80.745 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 79.596, διαγράφοντας θετικό ισοζύγιο κατά 1.149 νέων επιχειρήσεων, όταν την αντίστοιχη περίοδο 2011-2014 καταγραφόταν αρνητικό ισοζύγιο ύψους 64.113 επιχειρήσεων
-Για πρώτη φορά ο εισερχόμενος τουρισμός έσπασε το φράγμα των 30.000.000 τουριστών.
Ο βασικός στόχος μας είναι η έξοδος της Ελλάδος από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτροπεία, καθώς και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης. Η συμφωνία με τους δανειστές αποσαφηνίζει την προοπτική εξόδου. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εκφράζεται και από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σε 10 μήνες από τώρα θα μπορούμε να μιλάμε για τη νέα σελίδα της χώρας. Στον επίλογο των μνημονίων, θα πρέπει να επιδιωχθεί η ανάλυση όλων εκείνων των παραμέτρων, που αφορούν στη μετάβαση στη νέα εποχή. Θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για συγκεκριμένους τρόπους στήριξης της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Θέλουμε ένα κράτος που να υπάρχει και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και να ανακτήσουμε τη χαμένη σχέση κράτους-πολίτη. Πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, δομές αλληλεγγύης, σχήματα μικροπιστώσεων, ομάδες παραγωγών, πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, στόχο έχουν να καταστεί πρωταγωνιστής ο άνθρωπος και οι πραγματικές του ανάγκες. Η αναγκαία προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων πρέπει να επιδιώκεται σε ένα περιβάλλον στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.
Στα Αναπτυξιακά Συνέδρια απαιτείται σοβαρή μελέτη και εκπόνηση ενός σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ανά περιφέρεια, με κύριο συμμετέχοντα την ίδια την κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματικά σωματεία, επιμελητήρια, ομάδες συμφερόντων, πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες που διαθέτουν γνώση του εκάστοτε αντικειμένου), με σκοπό… όχι να βγάλουν τα μάτια τους, αλλά να συμβάλουν στη συγκρότηση του απαραίτητου υλικού βάσης, που θα αποτελεί την παρακαταθήκη για τη χαρτογράφηση των αναγκών και των προοπτικών της Ελλάδος. Η πρόσφατη ελληνική κρίση δεν είναι κυκλική, αλλά δομική. Επομένως, η αύξηση απλώς του ΑΕΠ και η ευημερία των στόχων, στο πλαίσιο του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης, δεν αρκούν. Απαιτείται η «φυγή προς τα εμπρός», με αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, τις εργασιακές σχέσεις και τη δημόσια διοίκηση.
Το βασικό εργαλείο που διαθέτει μια κυβέρνηση είναι αυτό των χρηματοδοτικών εργαλείων, η δυνατότητα δηλαδή να κατευθύνει πόρους προς συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, τόσο η διαχείριση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών πόρων όσο όμως και ο προσανατολισμός του Αναπτυξιακού Νόμου, δείχνουν την κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει να κινηθούμε, με γνώμονα την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μορφών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, χωρίς να είμαστε αποκλειστικά προσανατολισμένοι στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
Οι νέες πολιτικές πρέπει να ξεκινούν από τα κάτω, από κάθε γειτονιά, πόλη ή περιφέρεια και να ενώνονται στα μισά του δρόμου με τα σχέδια του κέντρου.   Του Πέτρου Ν. Κωνσταντινέα  Βουλευτή Μεσσηνίας-ΣΥΡΙΖΑ

***  Κατάφεραν να αποσπάσουν 78.000 ευρώ από 82χρονο στα Αλώνια 
Επί σχεδόν 1,5 χρόνο έπαιρνε χρήματα από έναν 82χρονο στα Αλώνια ένα ζευγάρι, αγγίζοντας το ποσό των 78.000 ευρώ!
Μία 44χρονη που κατοικούσε στο ίδιο χωριό και ένας 44χρονος από την Καλαμάτα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας για απάτη σε βάρος του 82χρονου. Σύμφωνα με  όσα εξιστόρησε ο ηλικιωμένος, από το Μάιο του 2016 τον προσέγγισε η 44χρονη και προφασιζόμενη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα φιλικού της προσώπου, άρχισε να του αποσπά τμηματικά χρήματα. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό της 44χρονης, αλλά και σε λογαριασμό που είχε σχέση ο 44χρονος.
Αυτό γινόταν μέχρι και τον Αύγουστο φέτος, οπότε ο 82χρονος άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και άρχισε να ζητά την επιστροφή των χρημάτων του.
Πριν περίπου από μια εβδομάδα τού τηλεφώνησαν και του είπαν ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα στις 2 Οκτωβρίου, αλλά για να το κάνουν χρειάζονται 400 ευρώ.
Τότε ο 82χρονος κατήγγειλε όσα συνέβησαν στην Αστυνομία. Έτσι, χθες το πρωί στη Θουρία, με τις οδηγίες των αστυνομικών, έκλεισε ραντεβού για να τους πάει τα χρήματα στα ΕΛΤΑ. Έξω από το ταχυδρομικό κατάστημα της Θουρίας εμφανίσθηκε ο 44χρονος, ο οποίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη και η 44χρονη στην Καλαμάτα. Οι δύο δράστες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ για να απολογηθούν στον ανακριτή πήραν προθεσμία μέχρι αύριο. Β.Β.

***  Λίντα Καπετανέα: «Στόχος το Φεστιβάλ Χορού να ανοιχτεί και στους κατοίκους της πόλης» 
Η επίσημη παρουσίαση της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντας Καπετανέα, έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Τη Λίντα Καπετανέα καλωσόρισε και παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι αισθάνεται πολύ χαρούμενος γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς η νέα διευθύντρια είναι μια καταξιωμένη χορεύτρια όσο και χορογράφος και πολύ καλή γνώστρια του χώρου. Υπογράμμισε, δε, ότι προέκυψε από τη διαδικασία διαγωνισμού και επικράτησε ανάμεσα σε έξι πολύ καλά βιογραφικά, έπειτα από εισήγηση που έκανε ειδική επιτροπή από ανθρώπους του χορού, η οποία αξιολόγησε όλες τις υποψηφιότητες.
Επίσης, σημείωσε τη χαρά του που είναι και «συμπατριώτισσά» μας, καθώς κατάγεται από τη Σαϊδόνα της Μάνης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην επιλογή της.
Ο κ. Νίκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Λίντα Καπετανέα θα πάει ακόμα πιο «μακριά» το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, προσθέτοντας ότι από πλευράς Δημοτικής Αρχής θα έχει αμέριστη βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι η χρηματοδότηση για το φεστιβάλ του 2018 θα είναι τουλάχιστον η ίδια με αυτή του 2017.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι άπαντες στο Δήμο περιμένουν πολλά από τη νέα διευθύντρια, η οποία θα κριθεί στο τέλος απ’ όλους. Τέλος, έκανε γνωστό ότι άμεσα οι Σχολές Χορού της «Φάρις», σε συνεννόηση και με τη Λίντα Καπετανέα, θα μεταφερθούν στο «φυσικό» τους χώρο… το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Από την πλευρά της, η Λίντα Καπετανέα ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά και την πρόεδρο της «Φάρις», για την υποδοχή της στην Καλαμάτα, τονίζοντας ότι ήδη αισθάνεται σαν να έχει έρθει σε μια μεγάλη οικογένεια. Αναφορικά με τα σχέδιά της για το φεστιβάλ, σημείωσε ότι θα εστιάσει τόσο στις παραστάσεις όσο και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, ενώ ανέφερε ότι στόχος της είναι να ανοίξει περισσότερο και στους κατοίκους της πόλης. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέλησή της για πραγματοποίηση σεμιναρίων με συμμετοχή καλλιτεχνών από το εξωτερικό όλο το χρόνο, με στόχο το φεστιβάλ να μην απασχολεί την τοπική κοινωνία μόνο δύο εβδομάδες το καλοκαίρι αλλά ολόκληρη τη χρονιά…
Σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του 2018, η Λίντα Καπετανέα έκανε γνωστό ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά, έχοντας επαφές με καλλιτεχνικές ομάδες από το εξωτερικό, ενώ τόνισε πως προτίθεται να παρακολουθήσει όσο δυνατόν περισσότερες παραστάσεις και στον ελληνικό χώρο.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν ο ένας χρόνος που έχει σύμβαση είναι ικανός για να δημιουργήσει όλα όσα έχει στο μυαλό της, η κα Καπετανέα απάντησε ότι θα αρχίσει τη δουλειά της με «όνειρο» να μείνει για χρόνια, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, όποιος έρθει να συνεχίσει, να βρει κατάλληλες βάσεις.
Την παρουσίαση της Λίντας Καπετανέα έκλεισε η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελόγιαννη. Όπως έκανε γνωστό, ήδη από χθες το πρωί «έπιασαν» δουλειά τόσο με τη Λίντα Καπετανέα όσο και με τη στενή συνεργάτιδά της Τζο (Ιωάννα) Νασσιοπούλου, με σκοπό την ενημέρωσή τους, αλλά και την όσο δυνατή καλύτερη προετοιμασία του επόμενου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτα.
Κλείνοντας η κα Μπελόγιαννη εξέφρασε τη σιγουριά της ότι η Λίντα Καπετανέα θα αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Του Κώστα Γαζούλη

*** Επιδημία απατεώνων 
Προσοχή, προσοχή, προσοχή! Μην πείθεστε από οποιονδήποτε άγνωστο χτυπάει την πόρτα σας και, κυρίως, μη βάζετε άγνωστα άτομα στο χώρο σας, ό,τι κι αν σας τάζουν, όσο γλυκομίλητα κι αν είναι. Όπως θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες, οι απατεώνες πλέον σκαρφίζονται τα πάντα.  Και μην έχετε την άποψη ότι την πατάνε μόνο ηλικιωμένοι, διότι κάνετε μεγάλο λάθος. Ενημερώστε, όμως, τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα όσους μένουν στα χωριά, να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.
Β.Β. 

***  Δύο συμμορίες είχαν γεμίσει ναρκωτικά Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Αχαΐα (φωτογραφίες)  
Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Αχαΐας
Σε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, συνελήφθησαν συνολικά -9- άτομα, μέλη των συμμοριών
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, ενώ ένας από τους συλληφθέντες κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή  αστυνομικού σκύλου
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -1- κιλό κάνναβης, περίστροφο, χρήματα και οχήματα
 Εξαρθρώθηκαν, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, δύο (2) συμμορίες, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διακίνηση και στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Αχαΐας.
Για την εξάρθρωση των συμμοριών, πραγματοποιήθηκαν χθες (3.10.2017) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Σπάρτης και Κορίνθου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας, ενώ συμμετείχε και αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, με το συνοδό του.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν εννέα (9) άτομα, έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας από 47 έως 58 ετών και τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 34 και 41 ετών, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη των συμμοριών.
Σε βάρος των εμπλεκόμενων, σχηματίστηκε δικογραφία, για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους, ενώ από τους παραπάνω συλληφθέντες, ένας 56χρονος ημεδαπός, κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη των συμμοριών, τουλάχιστον προ εξαμήνου, συγκρότησαν δύο (2) συμμορίες, με σκοπό την διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης, ηρωίνης και μεθαδόνης, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Αχαΐας.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Τα μέλη των συμμοριών, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, με την συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικού σκύλου, ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, στις οικίες των συλληφθέντων στην Αρκαδία, την Κορινθία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
• ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -1.302,4- γραμμαρίων,
• ποσότητα σπόρων κάνναβης, συνολικού βάρους -153- γραμμαρίων,
• τρία (3) οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
• το χρηματικό ποσό των -1.150- ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων,
• μία (1) ηλεκτρονική συσκευή tablet,
• δύο (2) ζυγαριές ακριβείας,
• δεκαεννέα (19) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
Επιπλέον, στην κατοχή του 56χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) περίστροφο και πέντε (5) φυσίγγια.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των συμμοριών, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

*** Κείμενο Ρούπα-Μαζιώτη για την αντιμετώπιση του παιδιού τους από τη Δικαιοσύνη- Ζητούν να παρευρεθούν στην εκδίκαση στην Καλαμάτα 
Σε κείμενο των Πόλα Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη που στάλθηκε προς τον Τύπο αναφέρονται τα εξής:
«Το τρίτο κατασταλτικό χτύπημα εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα στις 5/1/2017 σημαδεύτηκε ιστορικά από την πρωτοφανή αντιμετώπιση που είχε το 6χρονο παιδί μας από το κράτος και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Με στόχο την πολιτική επίθεση στην Ρούπα, την πρόκληση πλήγματος στον Επαναστατικό Αγώνα, το χτύπημα ευρύτερα στην ένοπλη επαναστατική δράση, το παιδί μας τέθηκε από το κράτος στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης, ενός πολέμου, που δεν το αφορούσε. Έγινε το ‘‘λάφυρο’’ του 3ου κατασταλτικού χτυπήματος εναντίον της οργάνωσής μας. Απήχθη, για ώρες δεν γνώριζε κανείς που βρισκόταν, κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ και στην ‘‘αντιτρομοκρατική’’, ανακρίθηκε, πέρασε από σήμανση, αντιμετωπίστηκε δηλαδή, ως ποινικός παραβάτης, ως ‘‘τρομοκράτης’’. Στην συνέχεια και με εντολή της εισαγγελέως ανηλίκων Νικολού Μαρία-Ελένη του επεβλήθη εγκλεισμός σε ψυχιατρείο υπό άκρα μυστικότητα, με 24ωρη αστυνομική φρούρηση και με απαγόρευση της επικοινωνίας του με οποιονδήποτε εκτός εισαγγελικής εντολής.
Η ενημέρωσή μας ότι βρίσκεται υπό αυτό το καθεστώς κράτησης έγινε από δημοσιογραφική διαρροή αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ η πρώτη του επικοινωνία με συγγενείς έγινε την επομένη κατόπιν πιέσεων της αδελφής και της μητέρας της Ρούπα, οι οποίες από τις πρώτες ώρες της σύλληψης ήταν έξω από την ΓΑΔΑ ζητώντας να πάρουν το παιδί. Η εισαγγελέας Νικολού αρνιόταν να πει οτιδήποτε για το που βρίσκεται το παιδί, ενώ η Εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωνε ότι η ‘‘διαδικασία θα είναι χρονοβόρα’’.
Ο δηλωμένος στόχος τους να προχωρήσουν σε μακρά ομηρία του παιδιού μας κρατώντας το έγκλειστο σε ψυχιατρείο αν μπορούσαν να τον υλοποιήσουν όπως ήθελαν, θα είχε ως αναμφισβήτητο αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων και πιθανότατα μη αναστρέψιμων. Δεν το γνώριζαν;
Δεν γνώριζαν ότι η βίαιη κράτηση ενός 6χρονου παιδιού σε ψυχιατρείο το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν η πρόκληση ψυχιατρικών διαταραχών;
Το γνώριζαν και αυτό ήταν που επεδίωκαν. Επεδίωκαν την αποδόμηση της προσωπικότητάς του, την πρόκληση ψυχιατρικής βλάβης στο παιδί ώστε να παρουσιάσουν ως υπεύθυνη γι’ αυτό την μητέρα του Ρούπα που το είχε μαζί της στην ‘‘παρανομία’’.
Και εννοείται πως η συνέχεια για το παιδί θα ήταν η ολική αφαίρεση της γονικής μέριμνας από εμάς τους γονείς του – πράγμα που είχε αρχικά διατάξει η εισαγγελέας Νικολού – η οριστική ρήξη του γονεϊκού δεσμού με κρατική εντολή, ο εγκλεισμός του παιδιού σε ίδρυμα και ο πολλαπλασιασμός των ψυχικών διαταραχών που θα είχε αποκτήσει λόγω του αγνώστου πλην όμως μακρού χρονικού διαστήματος που θα παρέμενε έγκλειστο στο ψυχιατρείο.
Το εγκληματικό, αδίστακτο και ανήθικο αυτό σχέδιο έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της καταστολής εναντίον ένοπλων αγωνιστών. Το 3ο κατασταλτικό χτύπημα εναντίον του Επαναστατικού Αγώνα ήταν το πιο βίαιο και επαίσχυντο πολιτικά και κοινωνικά χτύπημα.
Η προσχεδιασμένη, όπως οι ίδιοι οι διωκτικοί μηχανισμοί ομολόγησαν, κατασταλτική αυτή επιχείρηση που ξεκίνησε με τη συνειδητή επιλογή εισβολής των ΕΚΑΜ στις 6:00 το πρωί στο σπίτι όπου κοιμόταν το παιδί με την μητέρα του, η αρπαγή του στη ΓΑΔΑ η κράτησή του και όσα τη συνόδευσαν, ο εγκλεισμός με εισαγγελική εντολή στο ψυχιατρείο, η βία που του ασκήθηκε, σωματική και ψυχολογική, δεν ήταν ένα περιστατικό πρόσκαιρης παρεκτροπής κάποιων κρατικών παραγόντων. Ήταν ένα στρατηγικό σχέδιο καταστολής του πιο άγριου στην σύγχρονη ιστορία. Το σχέδιο ματαιώθηκε λόγω της κοινωνικής κατακραυγής και η τετραήμερη αιχμαλωσία του παιδιού προσδιορίστηκε χρονικά από την απεργία πείνας και δίψας.
Όλοι πίστεψαν πως η ιστορία της ομηρίας του παιδιού έληξε τότε. Στις 8/1 με την απελευθέρωσή του και την απόδοση της επιμέλειας προσωρινά στην γιαγιά του Ειρήνη Ρούπα έλαβε τέλος το σχέδιο εξόντωσης του παιδιού μέσω του ψυχιατρικού εγκλεισμού. Όμως η ομηρία του στην ουσία δεν σταμάτησε εκεί.
Με την εντολή της εισαγγελέως ανηλίκων επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι στην απόδοση της προσωρινής επιμέλειας.
Οι περιοριστικοί αυτοί όροι επέβαλαν την εποπτεία του παιδιού και του περιβάλλοντός του από κοινωνική υπηρεσία κάθε μήνα, την σύνταξη εκθέσεων για την συμπεριφορά του και την παρακολούθησή του από παιδοψυχίατρο.
Η επιτήρηση από κοινωνική υπηρεσία ανηλίκων αφορά σε περιπτώσεις ανηλίκων παραβατών και επικίνδυνου περιβάλλοντος, και ο όρος αυτός που επιβλήθηκε στο παιδί συνιστά την συνέχεια της αρχικής αντιμετώπισης που είχε ως ποινικός παραβάτης ή ορθότερα ως εν δυνάμει ‘‘τρομοκράτης’’. Ο δε όρος της διαρκούς ψυχιατρικής παρακολούθησης του παιδιού δεν αφορά μόνο την ανάγκη αξιολόγησης από μεριάς των μηχανισμών του ψυχιατρικού εγκλεισμού που έχει επιβληθεί στο παιδί, αλλά αφορά και στην άσκηση συνεχούς πίεσης και ελέγχου πάνω του από ψυχιάτρους, συνεπώς την εμπέδωση ότι το καθόλα υγιέστατο, πλήρως ισορροπημένο και ιδιαιτέρως συγκροτημένο για την ηλικία του παιδί μας, κατά την κρατική άποψη δεν είναι και τόσο….ψυχικά υγιές.
Είναι δεδομένο ότι πέρα από την διεκδίκηση της διάρρηξης, μέσω του νομικού πλαισίου και του δικαστηρίου, της σχέσης του με εμάς τους γονείς του, το κράτος επιδιώκει την επιβολή ενός μόνιμου καθεστώτος ομηρίας του παιδιού μέσω των περιοριστικών όρων. Συνεπώς η υπόθεση αυτή δεν έχει λήξει.
Απλώς έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο. Ο έλεγχος του παιδιού μας από κοινωνική υπηρεσία και παιδοψυχιάτρους, είναι βία. Είναι η βίαιη παρουσία και παρέμβαση του κράτους στη ζωή του.
Το παιδί μας πρέπει να αφεθεί ελεύθερο. Να σταματήσει κάθε κρατικός έλεγχος, να σταματήσει η ομηρία του. Και να σταματήσει το κράτος να επιχειρεί να διαρρήξει τις σχέσεις του με μας τους γονείς του.
Το δικαστήριο που θα διεξαχθεί για το ζήτημα της επιμέλειας του παιδιού και τους όρους ομηρίας που θέλει να επιβάλει η εισαγγελία πρωτοδικών Καλαμάτας πάνω του θα γίνει στις 15/11/17 στο μονομελές πρωτοδικείο Καλαμάτας (από αναβολή στις 4/10/17).
Εμείς θα απαιτήσουμε για μια ακόμα φορά να παραστούμε στο δικαστήριο για να σταθούμε στο πλάι του παιδιού μας, να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας μαζί του, να αντικρούσουμε τις απαιτήσεις της εισαγγελίας, να εμποδίσουμε την αφαίρεση της επιμέλειας από εμάς, να αγωνιστούμε ενάντια στην ομηρία του παιδιού, να μιλήσουμε για τον πόλεμο που βίωσε.
Θα διεκδικήσουμε να πάψει το παιδί μας να γίνεται στόχος ενός πολέμου που δεν το αφορά, θα αγωνιστούμε για την ελευθερία του.
Την Παρασκευή, 6/10 γίνεται Συναυλία Οικονομικής Στήριξης και Αλληλεγγύης για τον Βίκτωρα-Λάμπρο, στην ΑΣΣΟΕ.
Πόλα Ρούπα – Νίκος Μαζιώτης μέλη του Επαναστατικού Αγώνα»

***  Έναρξη εγγραφών τρίτου κύκλου σεμιναρίων στο ΚΑΕ Μεσσηνίας 
Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές για τον τρίτο κύκλο σεμιναρίων του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ). Τα δε σεμινάρια θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου και απευθύνονται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα του αγροδιατροφικού τομέα και σε όσους προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσω της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Η χρονική διάρκεια κάθε σεμιναρίου είναι 30 εκπαιδευτικές ώρες (δέκα 3ωρα μαθήματα) και περιλαμβάνουν θεωρητικά μαθήματα, πρακτική άσκηση σε εργαστήρια, εισηγήσεις από επισκέπτες ομιλητές και επισκέψεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις.
Όσο για τους τίτλους των σεμιναρίων που θα ξεκινήσουν το χειμερινό εξάμηνο του 2017, είναι οι εξής:
-Τυποποίηση, επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων
-Επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς
-Επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου
-Αξιοποίηση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών
-Τυροκομία
-Αγροτουρισμός
Η βιωματική εκπαιδευτική φύση των σεμιναρίων στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή, καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας.
Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Για εγγραφές και οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 27210 25700, κιν. 6985666456 και info@kaem.gr.
Επίσης, μπορούν να βρουν πληροφορίες στο www.kaem.gr
Γραφείο στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.
Εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 23 Οκτώβρη.
Να σημειωθεί πως το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας δημιουργήθηκε το 2016, έπειτα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Κολέγιο Περρωτής.
Σκοπός του είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εγχείρημα του ΚΑΕΜ στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων και στην αθροιστική εμπειρία της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα της Βιωματικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

***  Παραίτηση Τσακνή από την προεδρία της ΕΡΤ με αιχμές για κυβέρνηση και ΠΟΣΠΕΡΤ 
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το μεσημέρι, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της νέας διοίκηση της ΕΡΤ από τoν υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά. Ο κ. Τσακνής αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση και τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά συμπορεύονται με τον «εκπρόσωπο του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού», εννοώνοντας τον επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ Παν. Καλφαγιάννη.
Ο συνθέτης τελικά αποχωρεί από την εταιρεία μερικούς μήνες αφού είχε υποβάλλει ξανά την παραίτησή του. Η πρώτη φορά ήταν τον Αύγουστο του 2017, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή», εξαιτίας της διαφωνίας του για την τοποθέτηση του Βασίλη Κωστόπουλου στην ΕΡΤ, σε θέση διευθύνοντος συμβούλου. Οι δύο άνδρες είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στα δικαστήρια, με αφορμή την ΑΕΠΙ πριν από περίπου μια δεκαετία.
Ο συνθέτης, ως μέλος της ΑΕΠΙ είχε καταθέσει εναντίον του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Το ζήτημα της υπογραφής σύμβασης της ΕΡΤ με την ΑΕΠΙ είχε επανέλθει το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του ελέγχου από την οικονομική αστυνομία και ο νέος διευθύνων σύμβουλος είχε παγώσει τη διαδικασία.
Σε δήλωσή του, που κοινοποιήθηκε, ο κ. Τσακνής σημειώνει:
Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού».
Μάταια θα περίμενε κανείς, μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου.
Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί, και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρίας στα χέρια τους. Διονύσης Τσακνής   Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ
kathimerini.gr

*** “Open day” την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας 
Ημέρα γνωριμίας με τους νέους και τα παιδιά της Καλαμάτας πραγματοποιεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου το πρωί το Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το πρωί παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες αυτής της ιδέας.
Η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελόγιαννη, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αισθάνεται υπερήφανη για το Δημοτικό Ωδείο της πόλης και, κυρίως, για το έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Επίσης, εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση για το γεγονός ότι και οι φετινές εγγραφές κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα.
Κλείνοντας, χαρακτήρισε εξαιρετική την ιδέα για το “Open day” της Κυριακής, που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νέους και τα παιδιά της Καλαμάτα να έχουν μια πρώτη γνωριμία με το Δημοτικό Ωδείο και με τη μουσική γενικότερα.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, τόνισε ότι σκοπός του “Open day” της Κυριακής είναι η γνωριμία των νέων της πόλης με το Ωδείο, αλλά και τα μουσικά όργανα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τα μικρά παιδιά θα υπάρχει και ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν συναυλίες και να γνωρίσουν όλους τους καθηγητές των μουσικών οργάνων.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι οι το “Open Day” θα πραγματοποιηθεί σε δυο ενότητες, 10.00 π.μ.- 12.00 μ. και 12.30 μ.μ. – 2.30 μ.μ., με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των επισκεπτών και έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Ωδείου Καλαμάτας, Σταύρος Βόλαρης, κάλεσε όλους, μικρούς και μεγάλους, να βρεθούν την Κυριακή στο χώρο του ωδείου και να έχουν μια πρώτη γνωριμία με τα μουσικά όργανα.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Αντώνης Κουφουδάκης, καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου, που σημείωσε ότι η δράση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά και είναι βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, κάλεσε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Ωδείο, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλα τα μουσικά όργανα μαζί και να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει και τους ταιριάζει καλύτερα.   Του Κώστα Γαζούλη

***  Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στους Γαργαλιάνους 
Με λαμπρότητα τίμησαν χθες και προχθές στους Γαργαλιάνους τον πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη!
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων και μαθητών, στους κεντρικούς δρόμους, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου αναπέμφθηκαν δεήσεις. Μετά την Απόλυση, ο Δήμος Τριφυλίας και η Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων προσέφεραν γλυκά και αναψυκτικά στους επίσημους προσκεκλημένους στην ανακαινισθείσα «Μπρίσκειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Στις θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, διακρίναμε το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τον οικοδεσπότη δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, την περιφερειακή σύμβουλο και εντεταλμένη Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, τον επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», Παναγιώτη Αλευρά, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, τον πρώην δήμαρχο Κώστα Κόλλια, αντιδημάρχους, περιφερειακούς, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σε δηλώσεις του επισήμανε: «Μεγάλη μέρα για την πόλη των Γαργαλιάνων σήμερα. Μια γιορτή που έρχεται από τα βάθη του χρόνου με φοβερές μνήμες, αναμνήσεις, εμπειρίες, θρύλους. Σήμερα η πόλις των Γαργαλιάνων ξαναγιόρτασε τη γιορτή του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη της πόλης. Ο κόσμος συμμετέχει στις θρησκευτικές και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολη εποχή, όμως η προσμονή της καινούργιας σοδειάς του λαδιού φέρνει μια καινούργια ελπίδα στον κόσμο! Μια ελπίδα την οποία οφείλουμε και πρέπει να συντηρήσουμε και πρέπει να τη δημιουργήσουμε, γιατί τόσα χρόνια, σε τέτοια δύσκολη κατάσταση, δεν έχει έρθει ποτέ αυτή η γενιά των ανθρώπων. Γι’ αυτό, ας ελπίσουμε ότι θα γίνει μια απαρχή για μια καινούργια προοπτική και για μια καινούργια ζωή». Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, επεσήμανε ότι η μορφή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη είναι μια ιδιαίτερη μορφή για τη Χριστιανοσύνη και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει ιδιαίτερη σημασία σε κάθε γωνιά της περιφέρειάς της και σημειώνοντας ότι η Τριφυλία έχει πολλά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς, συνδυάζοντας τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, που η Περιφέρεια στηρίζει, ενώ αναφέρθηκε σε έργα προτεραιότητας όπως ο οδικός άξονας Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, Βάλτας – Γαργαλιάνων, η αντιπλημμύριση στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρών – Μαραθούπολης, το λιμάνι Κυπαρισσίας, η εξωστρέφεια της περιοχής, ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, ο Βιολογικός Καθαρισμός των Γαργαλιάνων. Συμπλήρωσε δε την τουριστική ανάπτυξη μέσω της Costa Navarino και την προοπτική που στηρίζει η Περιφέρεια.
Χθες ξεκίνησε και το πανηγύρι των Γαργαλιάνων, χωρίς όμως από την πρώτη μέρα λειτουργίας του να έχουν αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του παράγκες με πραμάτειες.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Νέο τραγούδι από την Καλαματιανή Μυρτώ Καμβυσίδη (βίντεο) 
Ένα βήμα παρακάτω προχώρησε η ερμηνεύτρια από την Καλαμάτα Μυρτώ Καμβυσίδη, αφού εδώ και μερικές ημέρες στο διαδίκτυο υπάρχει το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Τίποτα δεν απέμεινε».
Πρόκειται για ένα κομμάτι που ανήκει στους "Έτερονήμισυ", ένα σχήμα που η Μυρτώ Καμβυσίδη εδώ και λίγο καιρό έγινε μέλος του.
Όπως μας είπε το σχήμα κάνει συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τους Μανώλη Μητσιά, Σταύρο Σιόλα, Λευτέρη Ελευθερίου και πολλούς ακόμα. Να σημειωθεί τέλος ότι η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στο Σταυρό του Νότου, ενώ θα δοθούν κάποιες συναυλίες στη μουσική σκηνή "Σφίγγα"   Video: Τίποτα δεν απέμεινε - έτερονήμισυ : https://youtu.be/L0nagVZd1Go .-

***  Ξεκινά ο 3ος Κύκλος των Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων 
Τον 3ο Κύκλο Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το ΠΜΣ με κατεύθυνση «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας, από 13 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου, με γενικό θέμα «Διαδρομές στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία» στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» στην Καλαμάτα (ώρα 19.00).
Τα σεμινάρια είναι ανοικτά σε όλους και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή τους.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
  Παρασκευή 13 Οκτωβρίου
Χάρης Βλαβιανός, ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας
«Ποιον αφορά η ποίηση σήμερα;»
 Τετάρτη 18 Οκτωβρίου
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών
«Αλήθεια, γιατί χρειάζεται να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά;»
 Τετάρτη 8 Νοεμβρίου
Μυρτώ Δραγώνα- Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Η επικαιρότητα της Στωικής φιλοσοφίας στη σύγχρονη παγκόσμια ηθική και στη στάση του ανθρώπου απέναντι στις δοκιμασίες»
 Τετάρτη 22 Νοεμβρίου
Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πρώην υπουργός Παιδείας
«Η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας με αναφορά στο πρόσφατο έργο μου Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους»
 Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου
Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – Παπυρολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Οι επιδράσεις της αττικής ιστοριογραφίας στο κείμενο του Δέξιππου του Αθηναίου (3ου μ.Χ.), Νέο Παλίμψηστο, Εθν. Βιβλ. Ανόβερο»
 Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου
Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Αγώνας άγονος; Μεταφράζοντας το πρωτότυπο – αρχαία και νεώτερη λογοτεχνία».
Ομιλητές: Χάρης Βλαβιανός, Αθανάσιος Ευσταθίου, Ιωάννης Καζάζης, Γιώργος Κεντρωτής, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Κατερίνα Σχινά, Μαρία Τσαγκαράκη.

*** Φωτογραφίες από τις εορταστικές εκδηλώσεις μούστου , μουσταλευριάς και  πετιμεζιού τ6ο Σάββατο 30-09-2017  στο ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :
 
 
 
 
  


 
 
 
 
 
 

***  VIDEO εκδρομών –διαδρομών...ΣΠΟΡΑΔΑΣ, ΣΚΙΑΘΟΣ-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 29-02/10/2017:
1 ~** Αλόννησος -Νησιά  Αγίου Γεωργίου- Σκόπελος με πλοίο 2/10/2017: https://youtu.be/jWW6HtK3dgY .-
~**Αλόννησος-Γιάρος Β .Σποράδες 2-10-2017:
https://youtu.be/ApjHMHK-7HQ   .-
~**Αλόννησος φτάνοντας 2/10/2017:
https://youtu.be/tMEbUHruC24   .-
4 ~**  Αλόννησος-Σκόπελος με το πλοίο 2/10/2017: https://youtu.be/_MmBL6RDuHk  .-
~**ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ από Σκιάθο 2-10-2017:
https://youtu.be/-CiFTniI5mo   .-
~** Σκιάθος  Αλόννησος  Σκόπελος  με   κρουαζιερόπλοιο Άγιος Νικόλαος  2/10/2017: https://youtu.be/G3aGrh4k0lw  .-
~*ΣΚΙΑΘΟΣ  από το πλοίο  2/10/2017:
https://youtu.be/qA0C_EU58_E   .-
8 ~*Σκιάθος  διαδρομή για Ι. Μ. Ευαγγελίστρια  2/10/2017:
https://youtu.be/PAh6n2ocXyU  .-
~* ΒΙΝΤΕΟ από το κινητό μας :
9~* ΜΑΝΤΟΥΔΙ  2  2017:
https://youtu.be/TCnvWo_SCN8  .-
10~ Μαντούδι 4  30-09-2017 :
https://youtu.be/48yZEsCkx14 .-
11~Μαντούδι Εύβοια  2017:
https://youtu.be/i18Y8afqOss  .-
12~Σκιάθος  2017 :
https://youtu.be/A8bgfa9g7CY  .-
13~Σκιάθος 3  κουκουναριές 2017:
https://youtu.be/tA6h9ykRy_c   .-
14~Σκιάθος 4  2017:
https://youtu.be/vyRVBKv-l2o   .-
15 ~Μαντούδι  30-09-2017:
https://youtu.be/4YUiOgr_b50   .-
16~Σκιάθος 30-09-2017:
https://youtu.be/gFcVzAW2Sns  .-
17~Σκιάθος  2017:
https://youtu.be/wnvVpsUQykE  .-
18~Σκιάθος 2  2017:
https://youtu.be/_XGswBPvqYs  .-
19 ~Σκιάθος  κουκουναριές  2017:
https://youtu.be/Xk4B8T-JEw4   .-
20~Μαντούδι 2  -2017:
https://youtu.be/XvyFLfMA6io  .-
~ Και  άλλα  βίντεο  :
21~**Επιστροφή από Σκιάθο   Αμαλιάπολη 2/10/2017:
https://youtu.be/MLaTuKg2Yz4 .-
~**Παναγία ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΑ στην Σκιάθο 1-10-2017:
https://youtu.be/OiemWXhcT6A   .-
~**ΠΡΟΚΟΠΙ Ευβοίας Άγιος Ιωάννης 30/09/2017:
https://youtu.be/eQTSSr8yBPM   .-
~**ΣΚΙΑΘΟΣ 2/10/2017 διαδρομές:
https://youtu.be/ro9uloc7zm0  .-
25 ~**ΣΚΙΑΘΟΣ 5  2017 VID 2017:
https://youtu.be/0EVqYijyQpo  .-
~**Σκιάθος 6  2017 Μαντούδι 3 VID 2017:
https://youtu.be/A-hHb_fiF3M  .-
** Σκιάθος 2017:
https://youtu.be/9AtHtXfvRpk  .-
~** Σκιάθος διαδρομές με βροχή 2/10/2017:
https://youtu.be/ZqD2aStexDo  .-
~**Σκιάθος Ευαγγελίστρια  ενημέρωση από μοναχό 2/10/2017:
https://youtu.be/adRivfk3hew .-
30 ~**Σκιάθος Κουκουναριές  2017:
https://youtu.be/A2sUyFmK5Do  .-
~** ΣΚΙΑΘΟΣ με Δαβίλλα Τουρς διαδρομές 2-10-2017:
https://youtu.be/ho07DqSfNi4   .-
~*Σκιάθος Μονή Ευαγγελιστρίας  2/10/2017:
https://youtu.be/X8P8qnTHlUQ   .-  
~* Σκιάθος με τα νησάκια Μπούρτζι - Λαζαρέτο  {Δασκαλιό , Άσπρο , Τρυπητή , Άρκος  , Τσουγκριά και Μαραγκός}στη διαδρομή για Αλόννησο  Σκόπελο με πλοίο 2-10-2017: https://youtu.be/li2ZeAmM9pI .- ~*ΣΚΙΑΘΟΣ προσκύνημα στη Ευαγγελίστρια  1/10/2017: https://youtu.be/vnee7nnZiuA   .-  
 
***  Τα fake news «διαλύουν» τον ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ! Απίστευτη είδηση

~ Tα fakenews επανακάμπτουν και επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News, που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης, ο Ρεξ Τίλερσον είχε συνάντηση με τον  αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και σύμφωνα με το… ρεπορτάζ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλεσε  τον Ντόναλντ Τραμπ «ηλίθιο».
Επιπλέον, το NBC αναφέρει ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ, σκεφτόταν να παραιτηθεί αλλά δεν το έκανε μετά από πιέσεις άλλων αξιωματούχων.
Σήμερα (4/10), ο Ρεξ Τίλερσον αρνήθηκε τα όσα δημοσιεύονται και διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να υποβάλει την παραίτησή του, τονίζοντας ότι παραμένει σήμερα προσηλωμένος στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Βρίσκομαι εδώ για όσο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος θα νιώθει ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Λίγο έχουν σημασία τα όσα κάνω ή λέω, δεν θα γράψουν ούτε θα πουν ποτέ την αλήθεια. Τα ΜΜΕ των Fake News είναι ανεξέλεγκτα», έγραψε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται στο θέμα που πρόβαλε το NBC.

***  Xαροπαλεύει ο αρχηγός της al-Nosra! Η Ρωσία τον ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ

~ Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο αρχηγός της al-Nosra, Abou Mohammad Al-Joulani,μετά από επιχείρηση του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Όπως ανέφερε το εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπ. Άμυνας, Igor Konachenkov, «στις 3 Oκτώβρη οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας αποκάλυψαν την ώρα και τον τόπο όπου θα συγκεντρώνονταν η διοίκηση της al-Nosra, διιευθυνόμενη από τον επικεφαλή της τον Abou Mohammad Al-Joulani.Για να φτάσουν στο στόχο η πολεμική ρωσική αεροπορία που είναι στη Συρία έστειλε αεροσκάφη Su-34 και Su-35.
Κατά το χτύπημα ο αρχηγός της al-Nosra, ο Abou Mohammad Al-Joulani, υπέστη πολλαπλά τραύματα από μια οβίδα κι έχοντας χάσει ένα χέρι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με πολλές ανεξάρτητες πηγές».
Επιπλέον, όπως τόνισε, εξολοθρεύθηκαν δώδεκα επιχειρησιακοί διοικητές της al-Nosra.
~*  Les forces aérospatiales russes ont éliminé le commandement d'al-Nosra   : https://youtu.be/MIoPwQCNdsQ .-

***  Διογένης ο Κυνικός εκ Πόντου και Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών!

~   Διογένης ο Κυνικός εκ Πόντου και Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών!
 Γράφει η Δήμητρα Ρετσινά- Φωτεινίδου, Φιλόλογος- Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
 Τρεις ξεχωριστές μορφές της στρατηγικής, της φιλοσοφίας και της ρητορικής είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Διογένης ο Κυνικός και ο Δίων ο Χρυσόστομος! Πρόκειται για τέκνα της Μακεδονίας και της Ηπείρου, της Σινώπης του Πόντου και της Προύσας της Βιθυνίας του Πόντου, αντίστοιχα.
Ο συγγραφέας Δίων ο Προυσαεύς (1ος αι. μ.Χ.) έγραψε πολύ σημαντικά φιλοσοφικά και ρητορικά έργα στην ελληνική γλώσσα, την λεγόμενη  αλεξανδρινή κοινή ή lingua franca στην πολυπολιτισμική επικράτεια των Ρωμαίων. Για το λόγο αυτό τον τίμησαν με το προσωνύμιο «Χρυσόστομος». Τα ηθικά παραγγέλματα στο έργο του προέρχονται από τη διδασκαλία της Στωικής φιλοσοφίας, η οποία θεωρείται πρόδρομος της Χριστιανικής θρησκείας.
Στον Λόγο «Περί Βασιλείας Δ’» ο Πόντιος Δίων παρουσιάζει έναν διάλογο μεταξύ του Κυνικού Διογένη και του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, τον Μ. Αλέξανδρο. Γεμάτος περιέργεια για τον ξακουστό clochard της αρχαιότητας, ο Μ. Αλέξανδρος  επισκέφθηκε τον Διογένη στο άλσος Κράνειο της Κορίνθου.
Εκεί τον περίμενε μια έκπληξη: ο Διογένης τον αποκάλεσε «υποβολιμαίον», δηλαδή νόθο γιό! Έξαλλος ο Αλέξανδρος του ζήτησε τον λόγο για την μεγάλη προσβολή. Πολύ ήρεμα ο Διογένης του είπε: «εσύ δεν είσαι αυτός που δεν είναι του Φιλίππου γιος αλλά του Διός (Θεού)»;;
Ο Αλέξανδρος εμειδίασε (χαμογέλασε)! Πράγματι εγώ είμαι… του απάντησε!  Λοιπόν, του λέει ο Διογένης, «…Τώρα που μου συστήθηκες είναι ευκαιρία να σου πω δυό λόγια για το πώς πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του αληθινού βασιλιά. Γιατί το βασιλικό σημείον (σημάδι) δεν είναι η τιάρα ή  η πορφύρα αλλά η ψυχή! Αφού, λοιπόν, είσαι γιος του πάνσοφου Άμμωνος Δία πρέπει να έχεις και την ανάλογη θεϊκή σκέψη, μόρφωση και συμπεριφορά. Αλλιώς είσαι ένας κοινός θνητός».
Ο Αλέξανδρος απάντησε στον Διογένη, γιατί πραγματικά έκανε γούστο τον τρόπο που του μιλούσε, πως είναι ο κατακτητής της Ασίας και της Ευρώπης και της Λιβύης (Αφρικής) και έχει αποδείξει ότι είναι ικανός βασιλιάς. «Λάθος»! του αντέταξε ο Διογένης: Ο αληθινός ηγεμών είναι πρώτα από όλα ηγεμών στα πάθη και στις επιθυμίες του. Είναι με έναν λόγο, ανώτερος άνθρωπος! Φιλάνθρωπος, δίκαιος, ευεργέτης..
Επίσης πρέπει να έχει δαιμόνια παιδεία, δηλαδή η σκέψη του να πηγάζει εκ Θεού (δαίμων) και να μην επηρεάζεται πολύ από την ανθρώπινη – πολιτική εκπαίδευση του καιρού του. Γιατί η εκπαίδευση, οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί θεσμοί είναι ανθρώπινες συμβάσεις (Συμβατικό Δίκαιο), επομένως, μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση, ειδικά στην περίπτωση που συγκρούονται με το Φυσικό Δίκαιο.
Τα λόγια του Διογένη επί της ουσίας απηχούν τις Στωικές προοδευτικές αντιλήψεις της εποχής του, τις οποίες ασπάζεται και πρεσβεύει ο συγγραφέας του διαλόγου, Δίων Χρυσόστομος.  Ο Δίων ασκεί κριτική στους κατώτερους πολιτικούς και ρήτορες της εποχής του, οι οποίοι με την προπαγάνδα τους μπέρδευαν τον κόσμο. Τονίζει την ευθύνη των σοφιστών ή των διανοουμένων- ακαδημαϊκών, όπως θα λέγαμε στις μέρες μας…
Η ψυχή δεν χρειάζεται τίποτα να μάθει… Όλα τα γνωρίζει εκ Θεού – Φύσεως και στην παρούσα ζωή το μόνο που κάνουμε όλοι  είναι μια «υπόμνηση» της γνώσης. Πνεύμα και Ψυχή υπάρχουν ήδη στο σώμα μας και χρειάζεται μόνο να τα ανακαλύψουμε. Αυτή η εξαιρετική παραδοχή έχει γίνει από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τους Στωικούς και πέρασε αυτούσια στην Χριστιανική ιδεολογία που ξαναέδωσε στον Άνθρωπο την απωλεσθείσα αξία του!
Στην ερώτηση του Αλεξάνδρου σχετικά με το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός που πρέπει να νικήσει, ο Διογένης του είπε: «Ο μεγαλύτερος πολέμιος και πιο δυσκολονίκητος δεν είναι ούτε περσίζων ούτε λυδίζων αλλά μακεδονίζων και ελληνίζων»! Δηλαδή δεν μιλά την περσική ή λυδική γλώσσα αλλά την μακεδονική και ελληνική!
Πέρα από την σπουδαιότητα των λόγων αυτών για τους σημερινούς Έλληνες, που δεχόμαστε αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, υπάρχει και το άλλο νόημα, το ηθικό. Ότι, δηλαδή, ο εσωτερικός μας εχθρός –αλαζονεία, φιληδονία, φιλοχρηματία, υπέρμετρη φιλοδοξία, αχαριστία κ.ά.- είναι αυτός που πρέπει να πατάξουμε.

***  «ΦΩΤΙΑ» στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ! Οι εκβιασμοί της ΕΚΤ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ την ΕΥΡΩΖΩΝΗ...

~  Ο τρόπος χρησιμοποίησης της ΕΚΤ για τον στυγνό εκβιασμό των χωρών της Ευρωζώνης, όταν αυτές θέλουν να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας κατά το δημοψήφισμα του 2015, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά – ακόμη και σε αυτούς που είναι φανατικά υπέρ της νομισματικής ένωσης. Πόσο μάλλον όταν η ΕΚΤ αποθρασύνεται κάθε φορά ακόμη περισσότερο – κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις της σχετικά με την Καταλονία, σύμφωνα με τις οποίες στην περίπτωση που θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα διακόψει τη χρηματοδότηση της!
Περαιτέρω, το ότι η Καταλονία θέλει να αποσχισθεί από την Ισπανία δεν είναι κάτι που προξενεί έκπληξη – αφού η πολιτική και οικονομική ιστορία της Ισπανίας και της Καταλονίας, της Καστίλης δηλαδή και της Αραγονίας (χάρτης) είναι εντελώς διαφορετική, από πολλούς αιώνες τώρα.

Ειδικότερα, η άνοδος της Καταλονίας ως μία μεσογειακή δύναμη, ξεκίνησε στα τέλη ουσιαστικά του μεσαίωνα – όπου η Βαρκελώνη αναδείχθηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι, το οποίο ναι μεν δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτά της Γένοβας ή τη Βενετίας, αλλά είχε έναν κυρίαρχο ρόλο στα σύνορα της Μεσογείου με τον Ατλαντικό. Αντίθετα η Καστίλη ήταν μία τυπική χερσαία δύναμη, η οποία για πολλά χρόνια ήταν αποκομμένη από τη Μεσόγειο – διεξάγοντας εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη από την ξηρά, κατά μήκος της ατλαντικής ακτής (εξήγαγε μαλλί προβάτων στην Ολλανδία).
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης των μουσουλμανικών εδαφών της νοτίου Ισπανίας (Reconquista), το βασίλειο της Καστίλης απέκτησε πρόσβαση στη Μεσόγειο – ενώ όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση των μουσουλμανικών εδαφών το 1492 με την κατάληψη της Γρανάδα, ξεκίνησε η «ατλαντική εποχή», με τις πρώτες αποστολές του Κολόμβου. Το σημαντικότερο λιμάνι της Καστίλης ήταν η Σεβίλλη, το οποίο τότε συνδεόταν μέσω ενός ποταμού (Γουαδαλκιβίρ) με τον  Ατλαντικό – ενώ αργότερα το Cadiz ανέλαβε αυτή τη λειτουργία (χάρτης), αφού τα λιμάνια της Μεσογείου παρέμειναν ασήμαντα.

Την ίδια εποχή το βασίλειο της Αραγονίας αύξησε περαιτέρω την επιρροή του στο εμπόριο της Μεσογείου, «προσαρτώντας» το 14ο και 15ο αιώνα την Κορσική, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία. Η ένωση της Καστίλης με την Αραγονία ακολούθησε στα τέλη του 15ου αιώνα, ενώ ήταν ανέκαθεν εύθραυστη – οπότε δεν ήταν τυχαίο το ότι η Αραγονία, κατά τη διάρκεια του ισπανικού πολέμου διαδοχής (1701-1714), τάθηκε εναντίον του βασιλιά που τοποθέτησε η Γαλλία (Βουρβόνοι) στη Μαδρίτη.
Μετά το τέλος τώρα του πολέμου εφαρμόσθηκε ένα συγκεντρωτικό σύστημα, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας – το οποίο έθεσε οριστικά τέλος στην ειδική θέση της Αραγονίας, ουσιαστικά τιμωρώντας την για τη στάση της απέναντι στη βασιλική διαδοχή. Έκτοτε υπάρχει η επιθυμία της Καταλονίας για μεγαλύτερη αυτονομία – η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ.
Περαιτέρω, η Καταλονία (Αραγονία) αύξησε σημαντικά την οικονομική της δύναμη το 19ο αιώνα, κλιμακώνοντας τις ανισορροπίες με την υπόλοιπη Ισπανία – με κέντρο βάρους τη βιομηχανία ενδυμάτων, μέσω της οποίας ανέπτυξε σύντομα μία σύγχρονη οικονομία. Σε πλήρη αντίθεση, η περιοχή της Μαδρίτης έμεινε αρκετά πίσω – με εξαίρεση την περιοχή των Βάσκων (Navarre κλπ.), στην οποία υπήρχαν τα μεγάλα ορυχεία, με αποτέλεσμα να έχει μία ανάλογη εξέλιξη με την Καταλονία.
Ως εκ τούτου αφενός μεν η οικονομική υπεροχή της Καταλονίας, αφετέρου οι τραυματικές εμπειρίες της από το καθεστώς του Φράνκο, ενίσχυσαν την τάση της για αυτονομία – ενώ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει η παραμονή της στην Ισπανία μη ελκυστική. Εν τούτοις, σημαντικότερη αιτία είναι η ιστορικά εχθρική στάση της Βαρκελώνης με τη Μαδρίτη – κάτι που διαπιστώνεται επίσης στην Ιταλία, όπου ο βαθμός συγκέντρωσης των κυβερνητικών εξουσιών αποτελεί δηλητήριο, στη διατήρηση ενός σταθερού εθνικού κράτους.
Στα πλαίσια αυτά, τυχόν συνέχιση ή/και επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης, θα φέρει στην επιφάνεια πολλές τοπικές αντιπαραθέσεις – μεταξύ οικονομικά επιτυχημένων και μη περιοχών, εντός των εθνικών κρατών. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εκτός από την Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γερμανία – στην οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές, όσον αφορά την οικονομική επιτυχία των ομοσπονδιακών κρατιδίων της, ειδικά μεταξύ των Βαυαρών (Μόναχο) και των Πρώσων.
Οι επενδυτές πάντως αποσύρονται μαζικά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας (ομόλογα, μετοχές – πηγή), κυρίως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, καθώς επίσης μετά τη μεγάλη απεργία στη Βαρκελώνη – γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στον ευρωπαϊκό νότο, οπότε και στην Ελλάδα.
 Η Ιταλία
Συνεχίζοντας, οι πεπαλαιωμένες υποδομές, η τρομακτική γραφειοκρατία, καθώς επίσης η υψηλή φορολόγηση, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις ιταλικές επιχειρήσεις – πόσο μάλλον όταν πολλές από αυτές έχουν χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Εν τούτοις, η χώρα βοηθείται όσο καμία άλλη από την ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της προβλέπεται στο 1,5% για το 2017 (πηγή), η βιομηχανική της παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% τον Ιούλιο, ενώ φαίνεται πως οι επενδύσεις θα είναι ανοδικές (2,3%) – με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνεται σταθερά κατά 1,3% από το 2013. Η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι οι εξαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά 4,9% – με τις προβλέψεις για το 2018 να αναφέρουν ότι, θα ευρίσκονται 15% υψηλότερα από το προ κρίσης επίπεδο, αποτελώντας το 32,5% του ΑΕΠ της. Εκτός αυτού υποχωρούν τα κόκκινα δάνεια στη χώρα, υπολογιζόμενα επίσημα στα 173 δις € από 200 δις € προηγουμένως.
Σύμφωνα όμως με την Fitch, προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων για τις ιταλικές τράπεζες, εξαγορές, καθώς επίσης χρεοκοπίες, ενώ ο κλάδος έχει μεγάλα δομικά προβλήματα – κρίνοντας μεταξύ άλλων από το ότι, οι ιταλικές τράπεζες ήταν οι λιγότερο κερδοφόρες στην Ευρώπη (πηγή: EBA), με πολλά υποκαταστήματα, υπερβολικό προσωπικό, καθώς επίσης αναποτελεσματικές δομές. Όσον αφορά την ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,2%), ενώ οφείλεται κυρίως στη γενικότερη τάση, οπότε είναι εύθραυστη – σημειώνοντας πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 24,4% από το 2000, ενώ της Ιταλίας μόλις κατά 0,8%. Το κατά κεφαλήν δε πραγματικό ΑΕΠ της είναι κάτω από τα επίπεδα του 2000 – σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία (γράφημα).

Περαιτέρω, τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των Ιταλών που ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας σχεδόν διπλασιάσθηκε στα 4.700.000 – ενώ διπλασιάσθηκε επίσης η ανεργία. Τα δύο τελευταία χρόνια βέβαια η ανεργία μειώθηκε στο 11,2% λόγω των εργατικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν – αλλά μόνο επειδή δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις μερικής απασχόλησης, καθώς επίσης με χαμηλούς μισθούς. Η νεανική ανεργία παραμένει δραματική στο 35,5%, ενώ η μετανάστευση των καλά εκπαιδευμένων νέων αυξάνεται συνεχώς, κοστίζοντας στη χώρα περί το 1% του ΑΕΠ της ετήσια (πηγή).
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (πηγή), οι κίνδυνοι της Ιταλίας παραμένουν πολύ υψηλοί – ειδικά εάν η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), με αποτέλεσμα την επάνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε μία τέτοια περίπτωση, με δημόσιο χρέος στο 133% του ΑΕΠ της, η Ιταλία θα χρεοκοπούσε – πόσο μάλλον με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί η οποία, σε συνδυασμό με τους φόβους επιλογής της εξόδου της από την Ευρωζώνη, τρομοκρατεί τόσο τις εγχώριες επιχειρήσεις, όσο και τους ξένους επενδυτές.
 Επίλογος
Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη, θα οδηγήσει όλες τις χώρες σε πολύ άσχημες περιπέτειες – ειδικά αυτές με αποσχιστικά κινήματα, τα οποία βέβαια δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε τη δυνατότητα να κρίνουμε, αφού δεν είναι δικό μας θέμα. Εν προκειμένω δεν εννοούμε μόνο τις ελλειμματικές αλλά, επίσης, τις πλεονασματικές – όπως τη Γερμανία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει με τυχόν μεγάλα προβλήματα της Ισπανίας ή της Ιταλίας, τις οποίες θα ακολουθούσε αμέσως μετά η Γαλλία, οπότε και η ίδια.
Εκτός αυτού η Γερμανία έχει τα δικά της «αποσχιστικά κινήματα», ειδικά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών – όπου τόσο οι φιλελεύθεροι, όσο και οι εναλλακτικοί, καθώς επίσης οι Βαυαροί (CSU), με συνολική εκλογική δύναμη της τάξης του 30%, είναι φανατικά εναντίον της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (οι Βαυαροί δεν ανέχονται καν την αλληλεγγύη εντός της Ομοσπονδιακής Γερμανίας).
Επομένως, οι κίνδυνοι διάλυσης της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ θα φανούν στις αγορές ομολόγων – οι οποίες πιθανότατα θα επανεκτιμήσουν το ρίσκο της νομισματικής ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, η κυριαρχία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος είναι κ φύσεως μη αλληλέγγυος (ανάλυση), δεν πρόκειται να βοηθήσει τη συνοχή των χωρών του ευρώ – ενώ η πορεία κατάρρευσης δεν πρόκειται να εμποδιστεί από τους εκβιασμούς της ΕΚΤ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χρηματοπιστωτικής δικτατορίας που έχει επιβληθεί.  analyst.gr

*** "ΒΟΜΒΑ" από ΓΣΕΕ: Στο 28,7% η πραγματική ΑΝΕΡΓΙΑ! Ψευδαίσθηση η ανάπτυξη...

~  Πρακτική αδυναμία να στοιχειοθετήσει με οικονομικούς όρους, την αισιοδοξία που εκφράζεται περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) ΓΣΕΕ.
Οριοθετώντας μάλιστα την πραγματική ανεργία το β’ τρίμηνο του 2017, στο 28,7%, στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να οδηγούν στο συμπέρασμα για «σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη».
Πρόκειται για ένα ποσοστό που συνεκτιμά στους ανέργους, την υποαπασχόληση και τους απογοητευμένους ανέργους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία. Επιπλέον, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, στις αρχές της δεκαετίας του 2030…
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα, προκύπτει ότι όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν κινούνται με τέτοια δυναμική, ώστε να στηρίζουν το «αφήγημα» της ανάπτυξης.
Για το λόγο αυτό ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και καθηγητής πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Αργείτης, κάνει λόγο για «αυταπάτες, εκτιμήσεις ή ψευδαισθήσεις ότι η οικονομία ανακάμπτει». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ της χώρας το 2009 ήταν 239,1 δισ. ευρώ. Το 2013 υποχώρησε στα 184,2 δισ. ευρώ και τρία χρόνια μετά, το 2016 δεν ξεπέρασε τα 184,4 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει για το 2017 είναι ότι το ΑΕΠ θα βελτιωθεί κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, μόλις.
Άρα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% το 2017, που ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο ότι είναι εφικτό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Αργείτη, πρέπει το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ανάπτυξη να φτάσει στο 6%, αθροιστικά. «Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η απόκλιση που θα προκύψει θα μεταφραστεί σε μέτρα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, η ενδιάμεση έκθεση διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις σταθεροποιήθηκαν αλλά βρίσκονται 63% χαμηλότερες από τα επίπεδα που ήταν το 2008. Για να φτάσουν σε αυτά τα, προ κρίσης επίπεδα, πρέπει να συνεχιστεί ο μέσος ρυθμός των επενδύσεων του 2016, έως το 2033…
Η κατανάλωση επίσης έχει υποχωρήσει κατά 24% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2008. Για να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέγεθος, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα «σοκ στην απασχόληση ή στα εισοδήματα». Αντίθετα, έχουν θεσμοθετηθεί «δύο αρνητικά σοκ. Ένα το 2019 με τη μείωση των συντάξεων και άλλο ένα το 2020 με τη μείωση του αφορολογήτου», τονίζεται από τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ.
Ακόμα και στο επίπεδο των καθαρών εξαγωγών το στοιχείο ότι αποτελούν πια το 30% του ΑΕΠ δεν δείχνει την πραγματικότητα, ακριβώς επειδή το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σημαντικά. Σε απόλυτους αριθμούς, οι εξαγωγές από 47,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, έχουν ανέλθει στα 56 δισ. ευρώ το 2016, άρα αυξήθηκαν κατά 8,3 δισ. ευρώ περίπου. Αν συνυπολογιστεί ότι οι παραπάνω προγραμματισμένες μειώσεις, θα επιφέρουν απώλειες ύψους 5 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, γίνεται αντιληπτό πόσο περιορισμένη είναι η επίδραση των καθαρών εξαγωγών στην ελληνική οικονομία. Όσοι αξιοποιούν το επιχείρημα των καθαρών εξαγωγών διακατέχονται ή «από επικίνδυνη άγνοια ή από επικίνδυνη σκοπιμότητα», σχολιάζει ο κ. Αργείτης.
Στο σκέλος των νοικοκυριών η έκθεση δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατανάλωση, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα είναι αισθητά μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά ή δανείζονται ή «τρώνε από τα έτοιμα, δηλαδή από την αποταμίευση», όπως σημειώνει ο κ. Αργείτης. Γι’ αυτό και στην έκθεση προκύπτει ότι τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016, η αποταμίευση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ, αθροιστικά.
Για να συμβεί λοιπόν «σταθερή και διατηρήσιμη» ανάπτυξη, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει κάποιο «επενδυτικό σοκ» εκτιμά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Άρα η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις, μέγεθος που κρύβει μεγάλο ρίσκο.
Αναφορικά με την πορεία της αγοράς εργασίας, η έκθεση διαπιστώνει κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αφού οι νέες προσλήψεις έφτασαν στα επίπεδα του 60% το επτάμηνο του 2017 (μερική απασχόληση 47,86% και εκ περιτροπής εργασία 13,81%). Συνέπεια αυτής της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι ο μέσος μισθός να έχει υποχωρήσει στα 397,67 ευρώ, για απασχολούμενους με μερική απασχόληση. Αποτέλεσμα είναι ότι η έκθεση διαπιστώνει μέση μείωση μισθών 18,1% από το 2009 έως το 2016.
Συμμετέχοντας στην παρουσίαση της έκθεση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος εκτίμησε ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα βγει από τα μνημόνια, αλλά θα «παραμείνει υπό επιτροπεία για πολλές δεκαετίες». Έτσι θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό να προκύψει, ακόμα και πέμπτο μνημόνιο… protothema.gr

***  Τεράστιο ΠΛΗΓΜΑ! Αλλαγές στους ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ακινήτων...

~  Βαρύ πλήγμα θα επιφέρει μια νέα απόφαση σε όσους δανειολήπτες και οφειλέτες έχουν εμπλακεί στη δίνη των κατασχέσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι πλειστηριασμοί των ακινήτων πλέον θα γίνονται με βάση τις...  Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

***  Γροθιά στον στομάχι η επιστολή ΗΡΙΑΝΝΑΣ στον Τσίπρα

~  «'Ολα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να χειριστώ την (παράλογη στα μάτια μου) εμπλοκή μου σε καταστάσεις που απείχαν μίλια μακριά από τον κόσμο μου, τις επιλογές μου και την ιδιοσυγκρασία μου, με νηφαλιότητα και διακριτικότητα. Είχα όλη την καλή διάθεση να δείξω εμπιστοσύνη στους δικαστικούς θεσμούς, θεωρώντας πως όταν φτάσει η ώρα της δίκης μου, θα καταδειχθεί η σε βάρος μου σκευωρία και η όλη υπόθεση θα λήξει μια και καλή. Είχα, καλώς ή κακώς, την εντύπωση πως είμαι πολίτης ενός κράτους δικαίου».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων σε επιστολή της η Ηριάννα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσα από τις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών όπου βρίσκεται.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ…
Ονομάζομαι Β.-Λ. Ηριάννα. Τον Ιανουάριο του 2013, την ώρα που πήγαινα σε ένα ιδιαίτερο μάθημα στη Αγία Παρασκευή, με σταμάτησε ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας, με οδήγησαν στη ΓΑΔΑ και εκεί έμαθα ότι κατηγορούμαι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπως και για λήψη, κατοχή, μεταφορά κ.ο.κ. όπλων. Κρατήθηκα τέσσερις ημέρες σε κελί της Αντιτρομοκρατικής και την τέταρτη ημέρα αφέθηκα, μετά από κατάθεσή μου, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους από τον ειδικό εφέτη ανακριτή…» ξεκινά την επιστολή της, την οποία δημοσιεύει το Documento, η Ηριάννα προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«Τα χρόνια που ακολούθησαν παρά την ψυχολογική πίεση και τους πρακτικούς περιορισμούς κατάφερα – σε πείσμα των συνθηκών – να συνεχίσω τις σπουδές μου (ήμουν μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής από το 2012) και να κάνω τα πρώτα μου βήματα στον χώρο του πανεπιστημίου. ‘Ολα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να χειριστώ την (παράλογη στα μάτια μου) εμπλοκή μου σε καταστάσεις που απείχαν μίλια μακριά από τον κόσμο μου, τις επιλογές μου και την ιδιοσυγκρασία μου, με νηφαλιότητα και διακριτικότητα. Είχα όλη την καλή διάθεση να δείξω εμπιστοσύνη στους δικαστικούς θεσμούς, θεωρώντας πως όταν φτάσει η ώρα της δίκης μου, θα καταδειχθεί η σε βάρος μου σκευωρία και η όλη υπόθεση θα λήξει μια και καλή. Είχα, καλώς ή κακώς, την εντύπωση πως είμαι πολίτης ενός κράτους δικαίου».
«Σε ανταπόδοση της καλής μου προαίρεσης και της υπομονής μου, “εκπρόσωποι” των δικαστικών θεσμών προσέβαλαν τόσο εμένα όσο και τα οικεία μου πρόσωπα, υποτιμώντας καταφανώς τη νοημοσύνη μας. Προφανώς εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία που λόγω θέσης διαθέτουν και σε βάρος μου αγνόησαν επιδεικτικά νόμους τους οποίους φέρονται να υπηρετούν. Δεν με αφορούν οι λόγοι για τους οποίους το Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπαιξε ένα τέτοιο μιαρό παιχνίδι στην πλάτη μου. Ποσώς με ενδιαφέρει αν στα χέρια τους είχαν προειλημμένες αποφάσεις ή εάν απλώς φάνηκαν ευθυνόφοβα διεκπεραιωτικοί. Με ενδιαφέρει όμως το αποτέλεσμα: αθώα καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.
»Τον τελευταίο μήνα, μετά την αναπάντεχη έκβαση της δίκης μου, αποφάσισα να στραφώ στην κοινή γνώμη, (αυτούς για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε πως είναι επικίνδυνο να βρίσκομαι κοντά τους). Απ’ όσα φτάνουν στα αυτιά μου, μια σεβαστή σε αριθμό μερίδα των συμπολιτών μας (και όχι μόνο) έχει τη διαύγεια και τα θάρρος να αναγνωρίσει την αδικία που εδώ και έναν μήνα βιώνω (σ.σ.: η επιστολή φέρει ημερομηνία 5-7-2017)».
Στη συνέχεια η Ηριάννα αναφέρεται στο γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχε καθαρογραφεί και υπογραφεί από την πρόεδρο του δικαστηρίου η καταδικαστική απόφαση της 1ης Ιουνίου:
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι χωρίς αυτήν το αίτημα για αναστολή της ποινής μου (το οποίο έχει καταθέσει ήδη από τις 2 Ιουνίου ο συνήγορος μου, κ. Θεόδωρος Μαντάς) δύσκολα θα μπορέσει να εξεταστεί στις 17 (σ.σ.: όπως είχε προσδιοριστεί) από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών».
«Και αναρωτιέμαι: δεν αρκούν τρεις εβδομάδες για να υπογράψει η κ. πρόεδρος μια απόφαση που η ίδια δεν χρειάστηκε περισσότερο από μιάμιση ώρα για να πάρει, στερώντας μου την ελευθερία;».
Στην επιστολή επισυνάπτει ακόμη ένα κείμενο, το οποίο επίσης υπογράφει η ίδια. Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ στον «ζήλο που επέδειξε η εισαγγελέας της έδρας στο να αποκαλεί, με τρόπο καθ’ όλα αυθαίρετο, “επικίνδυνους εγκληματίες” παιδικούς μου φίλους οι οποίοι αποδεδειγμένα ουδεμία σχέση είχαν, έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν με οποιαδήποτε μορφή παράνομης ενέργειας.
»Παρά την, εκ μέρους μου και εκ μέρους του συνηγόρου μου, επανειλημμένη προσπάθεια για αποκατάσταση της σχετικής με τα φιλικά μου πρόσωπα αλήθειας, η κ. εισαγγελέας δεν δίστασε να συμπεριλάβει τα ονόματά τους στην πρόταση της ενοχής μου (Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα , των οποίων τα ονόματα για ευνόητους λόγους δεν θα ήθελα να αναφέρω είναι νέοι άνθρωποι που είτε εργάζονται στον κλάδο της εκπαίδευσης είτε υπηρετούν τη νομική επιστήμη)».
Αναφέρεται στη διαρκή προσπάθεια στοχοποίησης του συντρόφου της «στον οποίο η συγκεκριμένη έδρα αναφερόταν ως “ο κατηγορούμενος”, “το μέλος” , “ο καταζητούμενος». Ο οποίος κατηγορήθηκε ως μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και αθωώθηκε.
Επίσης γράφει για το γεγονός ότι αγνοήθηκε η απολύτως εμπεριστατωμένη έκθεση του ειδικού πραγματογνώμονα σύμφωνα με την οποία το περιβόητο δείγμα DNA (που η αστυνομία διατεινόταν ότι βρέθηκε πάνω σε γεμιστήρα όπλου) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με της Ηριάννας.
«Αν δεν δικαιούμαι εγώ αναγνώριση ελαφρυντικών, έχοντας στα 29 μου χρόνια πετύχει με κόπο και προσήλωση παρά τις αντιξοότητες να κατακτήσω μια αναμφισβήτητη θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο και την κοινωνική ζωή της χώρας, τότε ποιος δικαιούται; Τι άλλο θα έπρεπε να έχει κάνει ένας νέος άνθρωπος για να του αναγνωριστεί το δικαίωμα στην ελευθερία και την απερίσπαστη συνέχιση της σταδιοδρομίας του;» αναρωτιέται.
Απαντώντας στο δικαστήριο που απέρριψε την πρώτη αίτηση της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της αναφέρει:
«Η μη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεσή μου οδήγησε στο να μη μου ανατεθεί εκ νέου από την Επιτροπή Ερευνών του ΕΚΠΑ η διδασκαλία Νέων Ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες. Αναφορικά δε με την επαγγελματική μου απασχόληση ως ωρομίσθια καθηγήτρια στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, με το οποίο συνεργάζομαι, δυνάμει συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ήδη από το έτος 2015, σημειωτέα τα εξής: με την από 29-05-2017 ανακοίνωσή του το ως άνω Διδασκαλείο κάλεσε τους ενδιαφερόμενους για πρόσληψη στα ακαδημαϊκά προγράμματά του για το διδακτικό έτος 2017-2018 να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, προκειμένου να αξιολογηθούν. Σε αυτήν ορίζεται πως “οι προσλήψεις θα περιλαμβάνουν μέχρι και τον υποψήφιο του οποίου η μοριοδότηση θα συγκεντρώνει το 45% των μορίων του πρώτου σε σειρά κατάταξης υποψηφίου".
»Οπως δε προκύπτει από τον πίνακα μοριοδότησης για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ήμουν μεταξύ των υποψήφιων διδασκόντων που συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια γεγονός που –σε συνδυασμό με την πρόσθετη διδακτική μου εμπειρία κατά το διδακτικό έτος 2016-2017– καταδεικνύει ότι συγκαταλέγομαι στους προσληφθησόμενους και για το διδακτικό έτος 2017-2018.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συνέχιση της έκτισης της πρωτοδίκως επιβληθείσας ποινής μου επιφέρει την απώλεια για εμένα αυτής της επαγγελματικής δυνατότητας, η οποία μάλιστα δεν θα είναι πρόσκαιρη, αλλά συνεπάγεται τη μη πρόσθετη μοριοδότησή μου τουλάχιστον για ένα ακαδημαϊκό έτος, γεγονός ικανό να οδηγήσει στη χαμηλότερη κατάταξή μου στους μελλοντικούς πίνακες υποψηφίων που συντάσσονται κάθε έτος και στην –ένεκα αυτής– οριστική παύση της συνεργασίας μου με το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Η μη αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου θα επιφέρει και την αδυναμία μου να διδάξω από τον Οκτώβριο του έτους 2017 στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning). Η εύρεση στη θέση μου άλλου διδάσκοντος πρόκειται ουσιωδώς να σηματοδοτήσει τη μη συνέχιση της συνεργασίας μου με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων».
Στις 16 Οκτωβρίου, συζητείται η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας   protothema.gr

***  EKTAKTO! Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας...

~  Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό των δραστών που πυροβόλησαν έξω από τον υπό κατάληψη χώρο στην Ομόνοια στην οδό Σουρμελή 6 όπου βρίσκονται αρκετοί μετανάστες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πριν από λίγη ώρα άγνωστοι δράστες έφτασαν έξω από το σχολείο και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Στη συνέχεια πιθανόν τα ίδια άτομα συνεπλάκησαν με αλλοδαπούς που βρίσκονταν εντός του χώρου -όπου παλαιότερα στεγαζόταν σχολείο- με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα από αιχμηρό αντικείμενο.
Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν δύο κάλυκες από 45αρια και δύο ταυτότητες. Η αστυνομία αναζητά τους δράστες και θεωρεί πως το περιστατικό συνδέεται με κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.  enikos.gr

*** Το υπερ-πλοίο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ…
~  Οι δυνατότητες Υποστηρίξεως του πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το καθιστούν ικανό για δράση όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο.
Περιλαμβάνουν τον εν πλω ανεφοδιασμό των πλοίων του ΠΝ ή άλλων συμμαχικών πλοίων με πετρέλαιο DieselF-76, καύσιμο Ε/Π JP-5, πυρομαχικά, κατευθυνόμενα βλήματα, τορπίλες, κρίσιμα αμοιβά υλικά, λιπαντικά, νερό και τρόφιμα. Επίσης είναι δυνατή η χρήση του και ως Πλοίο Διοικήσεως, ενώ διαθέτει προστασία για εκτέλεση επιχειρήσεων σε ραδιοβιοχημικό περιβάλλον.
Παράλληλα, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ έχει δυνατότητα συνδρομής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πλημμύρες, σεισμοί, κλπ). Για το σκοπό αυτό διαθέτει επιπλέον ενδιαιτήσεις για παροχή καταλύματος στον πληθυσμό των πληγέντων περιοχών, δύναται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε καταυλισμούς προσφύγων και τέλος να τους εφοδιάσει με τρόφιμα, ρουχισμό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια (που μπορεί να μεταφέρει σε 1 containersτων 20 κπ).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πλήρης θεραπευτική μονάδα του πλοίου, που είναι εξοπλισμένη με χειρουργείο μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλοίο γενικής υποστήριξης τύπου Etna
Ναυπήγηση : Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ, Ελευσίνα.
Καθέλκυση : 19-02-2002
Ένταξη - Ύψωση Σημαίας : 08-07-2003
Διαστάσεις: 146,5/21/13.1 μέτρα
Εκτόπισμα: 13.400 τόνοι με πλήρη φόρτο (φορτίο 5.600 m3 ντίζελ, 1500 m3 καύσιμο JP-5 και 192 τόνοι νερό. Χώροι αποθήκευσης 20 τόνοι ανταλλακτικών, 30 τόνοι λιπαντικών σε βαρέλια, έως 12 εμπορευματοκιβώτια. Θεραπευτήριο. Συνεργεία επισκευών.)
Πρόωση: 2 ντίζελ Sultzer12 ZAV405 με ισχύ 22.400 ίππους. 2 έλικες μεταβλητού βήματος. Εγκάρσιος έλικας στην πλώρη.
Ταχύτητα: Μέγιστη 21.5 κόμβοι, κανονική 18 κόμβoι.
Οπλισμός : Πυροβόλα: 1 CIWSPhalanxMk15 Mod12 των 20 mm. 4 Rheinmetallτων 20 mm. Πολυβόλα 2 των 0.5 in(12.7 mm), 6 των 0.30 in(7.6 mm), 2 MG-3 των 7.62 mm.
Radarέρευνας επιφανείας: RaytheonSPS-10 Dστη συχνότητα G. Radarναυτιλίας: 2 BRIDGEMASTERE252/6.
Ελικόπτερο : ΑΒ-212 EW/ ASWή S-70B-6
Πλήρωμα : 140 άτομα περίπου.
Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από τον Προμηθέα, τον μυθικό ευεργέτη και προστάτη τον ανθρώπων που κατά παράβαση των εντολών του Δία, έδωσε στους ανθρώπους μεταξύ πολλών άλλων και τη φωτιά.
Το σημερινό ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ( Α-374) ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση τα σχέδια του πλοίου υποστηρίξεως ETNAτου Ιταλικού Ναυτικού. Η καθέλκυσή του έγινε στις 19-2-2002 και η ύψωση της Σημαίας στις 8-7-2003. Αποτελεί το τρίτο πλοίο με το όνομα αυτό στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα που υπήρξε ποτέ. onalert.gr

***  Έγινε η αρχή! Ακολουθούν τα αυτονομιστικά κινήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

~ Μπορεί η ανοιχτή σύγκρουσης μεταξύ της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας και της ισπανικής κυβέρνησης να βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση στην Ευρώπη…
Πολλές άλλες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλουν, σε διαφορετικές διαβαθμίσεις, αυτονομιστικές διεκδικήσεις, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
 Κορσική
Η Κορσική είναι η μοναδική γαλλική κοινότητα, εκτός των υπερπόντιων κτήσεων και εδαφών, που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος. Επειτα από δεκαετίες ένοπλης δράσης, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Κορσικής (FLNC) ανακοίνωσε το 2014 ότι καταθέτει τα όπλα.
Χάρη σε μία συμμαχία αυτονομιστών-μετριοπαθών, οι εθνικιστές έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015. Τον Ιούνιο, η Κορσική εξέλεξε τρεις εθνικιστές βουλευτές στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Το κοινοβούλιο της Κορσικής έχει ζητήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η αναγνώριση της κορσικανικής ως επίσημης γλώσσας μαζί με τη γαλλική και η θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.
Ομως, μόνο η μετατροπή της από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ενιαία εδαφική κοινότητα που θα διαθέτει τοπικό κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο έγινε δεκτή από το Παρίσι.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Κορσικής αναγνώρισε την «αναμφισβήτητη νομιμότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας».
 Σκωτία
Ημιαυτόνομη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1998, η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία με 55% των ψήφων κατά το δημοψήφισμα του 2014. Ομως το Brexit έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόγραμμα των εθνικιστών. Οι βαριές απώλειες που κατέγραψε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ανάγκασαν ωστόσο την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να αναβάλει την απόφαση για την εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο 2018.
Μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, η Νίκολα Στέρτζον κάλεσε την Ισπανία «να αλλάξει προσανατολισμό» και καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας.
 Φλάνδρα
Η Φλάνδρα, ολλανδόφωνη περιοχή του βορείου Βελγίου, έχει αναλάβει κατά τις τελευταίες δεκαετίες σειρά εξουσιών και κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή.
Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) ενσάρκωση του φλαμανδικού εθνικισμού, ενίσχυσε τη θέση της ως πρώτου κόμματος της χώρας κατά τις βουλευτικές εκλογές το 2014 και έγινε κύριος εταίρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του βαλόνου Σαρλ Μισέλ.
Υποστηρικτής της ίδρυσης μίας φλαμανδικής δημοκρατίας, η N-VA θα επανεκκινήσει την πορεία προς την αυτονομία το 2019.
Ο Γκεερτ Μπουρζουά, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Φλάνδρας, ζήτησε την Κυριακή από τη Μαδρίτη να σταματήσει τη βία και να προσέλθει σε διάλογο με «τους νόμιμους ηγέτες ενός ειρηνικού λαού».
 Φερόες Νήσοι
Οι Νήσοι Φερόες, στο αρχιπέλαγος της Δανίας στον Βόρειο Ατλαντικό, θα οργανώσουν τον Απρίλιο 2018 δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα που θα τους δίνει δικαίωμα αυτοδιάθεσης.
Οι Φερόες απέκτησαν καθεστώς αυτονομίας το 1948 διαθέτουν κοινοβούλιο και χωρικά ύδατα. Ομως η εξωτερική και η αμυντική πολιτική αποτελούν αρμοδιότητα της Δανίας.
 Χώρα των Βάσκων
Η αυτονομιστική ένταση αμβλύνθηκε στη Χώρα των Βάσκων, που μοιράζεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, από τότε που το κίνημα Batasuna, πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης ETA, ανακοίνωσε την διάλυσή του τον Ιανουάριο 2013.
Η αυτονομιστική οργάνωση, που θεωρείται υπεύθυνση για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ένοπλης βίας 40 ετών, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2011 τον τερματισμό της ένοπλης δράσης.
Ομως το αυτονομιστικό κίνημα δεν έχει εκλείψει. Η αριστερή, αυτονομιστική συμμαχία EH Bildu είναι η δεύτερη σε μέγεθος τοπική πολιτική δύναμη.
Η Χώρα των Βάσκων απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, ανάλογο αυτού που διεκδικούν οι Καταλανοί.
Την Κυριακή, 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο σε υποστήριξη του καταλανικού δημοψηφίσματος. Ο τοπικός πρόεδρος Ινίγκο Ουρκουλού (εθνικιστής και συντηρητικός) ζήτησε στις 24 Σεπτεμβρίου την αναγνώριση του καταλανικού και του βασκικού έθνους.
 Νέα Καληδονία
Η Νέα Καληδονία, στο γαλλικό αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού, θα οργανώσει το αργότερο τον Νοέμβριο 2018 δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, 20 χρόνια μετά τις συμφωνίες της Νουμεά, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή μία διαδικασία σταδιακής αποαποικιοποίησης.
Δεδομένου του εκλογικού χάρτη, νικητές της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι οι αντιαυτονομιστές.
 Λομβαρδία-Βένετο
Δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας για τις ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου. Όμως η ψηφοφορία δεν είναι αντίστοιχη με το καταλανικό δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της Λέγκας του Βορρά, τόνισε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο που τίθεται από την εθνική ενότητα» και ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας.
Η Λέγκα του Βορρά, η οποία αρχικά προέβαλλε ως διεκδίκηση την ανεξαρτησία της «Παδανίας», έχει πλέον επικεντρωθεί σε μία ρητορική κατά του ευρώ και των μεταναστών. protothema.gr

***  O κόσμος «πάγωσε»! Ο Πούτιν αποκάλυψε το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ για τη Β. Κορέα

~  Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε μετά την αποκάλυψη που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Β. Κορέα.
Μιλώντας συνέδριο «Russian Energy Week 2017» που πραγματοποιείται στην Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλβσε ότι ο εκλιπών ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ιλ, του είχε αποκαλύψει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πως η χώρα του διαθέτει ατομική βόμβα και πως οι κυρώσεις δεν τον επηρέασαν.
«Κοιτάξτε λοιπόν, το 2001, πηγαίνοντας στην Ιαπωνία, επισκέφθηκα την Βόρεια Κορέα όπου συναντήθηκα με τον πατέρα του σημερινού ηγέτη. Τότε ήταν που μου είπε ότι έχουν ατομική βόμβα.
Όπως και ότι μπορούσαν, χρησιμοποιώντας απλά συστήματα πυροβολικού, να την εκτοξεύσουν και να πλήξουν την Σεούλ. Αυτό συνέβη τότε. Το 2001! Σήμερα, το 2017, η χώρα ζει υπό συνθήκες διαρκών κυρώσεων και αντί ατομικής βόμβας διαθέτει βόμβα υδρογόνου», είπε χαρακτηριστικά.

***  Ιράν και Τουρκία σε νέο δρόμο! Αυξάνουν τους οικονομικούς δεσμούς

~ Το Ιράν θα αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Τουρκία ως μέρος των σχεδίων της Τεχεράνης να επεκτείνει τους οικονομικούς δεσμούς της με τον γείτονά της, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ. Ερντογάν, στην Τεχεράνη, τόνισε: «Κατά τη σημερινή μας συνάντηση συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς. Η Τουρκία θα εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από το Ιράν».

***  Τούρκος αξιωματικός ζήτησε ΑΣΥΛΟ στην Κύπρο! ΟΡΓΗ και ΑΜΗΧΑΝΙΑ στην Άγκυρα...

~ Σάλος έχει προκληθεί στα Τουρκικά ΜΜΕ μετά την αποκάλυψη ότι ένας Τούρκος μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων κατέφυγε στην Κύπρο για να ζητήσει άσυλο.
Ο Τούρκος που δεν έχει κατονομαστεί ήταν στη λίστα των αξιωματικών που θεωρούνταν ύποπτοι ως Γκιουλενιστές για το πραξικόπημα στη χώρα, κι έτσι έφυγε με μια βάρκα με την γυναίκα του για την Κύπρο.
Οι Κυπριακές αρχές αφού του έκαναν ανάκριση, τον προστατεύουν και τον κρατούν στη χώρα μέχρι να αποφασιστεί εάν θα του χορηγηθεί τελικώς το άσυλο που ζήτησε.
Ο ίδιος τους δήλωσε ότι εάν επιστρέψει στην Τουρκία, αυτός και η γυναίκα του θα θανατωθούν.
Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Τούρκοι είναι εξοργισμένοι καθώς βλέπουν Τούρκους στρατηγούς και στρατιώτες να καταφεύγουν σε Ελλάδα και Κύπρο, δηλαδή σε «εχθρικές χώρες» για να μην τους σκοτώσει το καθεστώς του Ερντογάν και φοβούνται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα δώσουν στους εχθρούς της Τουρκίας απόρρητες πληροφορίες για τον Τουρκικό στρατό...
 Με πληροφορίες από Hurriyet

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  O Πετρούνιας πέρασε πρώτος στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
Πανηγυρική πρόκριση
O Πετρούνιας πέρασε πρώτος στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
~ Πανηγυρική πρόκριση στον τελικό (7.10) των κρίκων για τον Λευτέρη Πετρούνια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης του Μόντρεαλ, αφού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (15.400 βαθμούς) στον προκριματικό του αγωνίσματος. 
Ο 27χρονος Ελληνας Ολυμπιονίκης διατήρησε την πρώτη θέση στους κρίκους μέχρι την ολοκλήρωση του προκριματικού, έχοντας μάλιστα τεράστια βαθμολογική διαφορά από τους περισσότερους ανταγωνιστές του, επιβεβαιώνοντας την τρίτη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος, έπειτα από το 2014 στη Νανίνγκ της Κίνας (6η θέση) και το 2015 στη Γλασκόβη (χρυσό μετάλλιο).
Μαζί με τον Πετρούνια, στην οκτάδα των φιναλίστ μπήκαν κατά σειρά πρόκρισης οι Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία, 15,533 β.), Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία, 15,033 β.), Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία, 14,966 β.), Λιου Γιανγκ (Κίνα, 14,800 β.), Κόρτνεϊ Τάλοχ (Βρετανία, 14,766 β.), Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία, 14,733 β.), Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία, 14,700 β.).
Ο δεύτερος Έλληνας πρωταθλητής των κρίκων, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, βρέθηκε στην 20ή θέση με 14,300 βαθμούς, στο ντεμπούτο του στον θεσμό.   ΑΠΕ

*** Στο  ποδόσφαιρο της ΕΠΣΜ Μεσσηνίας  :
Τα αποτελέσματα της 1ης  αγωνιστικής Σ/Κ 01 και 02 Οκτωβρίου 2017  :
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ  0-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΜΥΛΤΙΑΔΗΣ  2-1 .- ^
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-1 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας 5-0 .- ^
ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών 3-2 .- ^
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά 0-0 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ 1-0 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας -ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ   -

~** Α1  Κατηγορία ΕΠΣΜ :
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας-ΔΩΡΙΟ  3-1 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης -ΦΥΤΕΙΑ  1-1  .- ^
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ-Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 3-1 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης 0-0 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΙΚΟΣ-Α.Ε. ΑΒΙΑΣ  2-3 .- ^
ΗΑΡΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας  0-0 .- ^
ΑΠΌΛΛΩΝ Πεταλιδίου-Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  0-0 .-^

~** Β΄ Κατηγορία 1ος  Όμιλος  ΕΠΣΜ  :
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ 0-1 .- ^
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανάκι 2-2 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. -ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ 0-2  .- ^
ΑΕΚ Καλαμάτας-ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας   1-1 .- ^
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών 1-5 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας- ΑΠΣ ΑΡΙΣ 0-0 .- ^

~** Β΄ Κατηγορία  ΕΠΣΜ 2ος  Όμιλος :
Α.Ε.ΛΟΓΓΑΣ-Α.Ο ΠΑΤΙΣΤΑΣ  4-2 .- ^
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού-ΑΠΣ Δήμου ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ 0-1 .- ^
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ-ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  0-1 .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας  1-0 .- ^
ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας -ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ  1-3  .- ^

*** Προσεχείς  αγώνες της ΕΠΣ Μεσσηνίας :
2η  αγωνιστική Σ/Κ  07  και 08 Οκτωβρίου 2017 :
Α΄  Τοπική Κατηγορία πρόγραμμα αγώνων :
ΠΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
Α.Ο. ΜΥΛΡΙΑΔΗΣ -Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΠΑΜΙΣΣΟΣ  Μεσσήνης-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών- Α.Ο. ΦΑΡΑΙ
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ-Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά-Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας

~** Α1  Κατηγορία ΕΠΣΜ 2η αγωνιστική Σ/Κ :
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ-Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ -ΑΣΤ. Μικρομάνης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης-Α.Ε.ΜΑΝΗΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου-ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης
ΠΑΠΑΣΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑ -ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.

~** Β΄ Τοπική Κατηγορία 1ος όμιλος  Σ/Κ  ΕΠΣΜ :
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου-ΑΕΚ Καλαμάτας
ΑΠΣ ΑΡΙΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας-Α.Ε. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ-ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ

~** Β΄ Τοπική Κατηγορία 2ος   όμιλος Σ/Κ  ΕΠΣΜ :
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ-ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγωνίας
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας -ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΔΟΞΑ Καλαμάτας
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  Καλαμάτας -Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ

***  Απόφαση για μη μετακίνηση οργανωμένων φιλάθλων στον Πύργο 
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι εντάσεις του παρελθόντος και τα όσα έγιναν πέρυσι στον αγώνα για το κύπελλο ερασιτεχνών, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, ανάμεσα στην Καλαμάτα και τον Πανηλειακό και κατόπιν συνεννόησης και υπόδειξης της Αστυνομίας που πρότεινε εναλλακτικά αλλαγή ημέρας (την Κυριακή διεξάγεται ο αγώνας της Βάρδας, αλλά και της ομάδας μπάσκετ του Κόροιβου) η διοίκηση της ομάδας του Πύργου αποφάσισε να μην διαθέσει εισιτήρια και θύρα για μετακινούμενους οπαδούς της Μαύρης Θύελλας.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδοσε χθες αναφέρει τα εξής:
«Το Δ.Σ του Α.Ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ύστερα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2/10/2017 θέλοντας να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στον φίλαθλο κόσμο που θα παρακολουθήσει το προσεχές παιχνίδι με την Καλαμάτα αποφάσισε ομόφωνα να μην δώσει θύρα και εισιτήρια στους φιλάθλους της Καλαμάτας κάτι το οποίο θα ζητήσουμε να πράξει και η διοίκηση της Καλαμάτας στον δεύτερο γύρο. Αντιμετωπίζοντας το ποδόσφαιρο σαν γιορτή εισάγουμε νέα ήθη και εγκαινιάζουμε την μαθητική εξέδρα στις θύρες 8-9-10».

***  Το Σάββατο το ντέρμπι Πανηλειακός- Καλαμάτα 
Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου (αντί για την Κυριακή 8 του μήνα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) θα διεξαχθεί το Πελοποννησιακό ντέρμπι Πανηλειακού – Καλαμάτας, για την 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου του πρωταθλήματος της γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Κι αυτό διότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας ζήτησε τη μετάθεσης της ημέρας διεξαγωγής του αγώνα (για το Σάββατο ή τη Δευτέρα), καθώς την Κυριακή αγωνίζονται εντός έδρας τόσο  ο Κόροιβος Αμαλιάδας  κόντρα στον Άρη Θεσσαλονίκης (για την πρεμιέρα της Basket League), όσο και ο ΠΑΟ Βάρδας με τον Αστέρα Βλαχιώτη (για την 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου της Γ΄Εθνικής).
Η ΕΠΟ δέχθηκε το ντέρμπι να διεξαχθεί το Σάββατο. Βέβαια ο Πανηλειακός  υπέβαλλε αίτημα στην ΕΠΟ, να διεξαχθεί στις 7.00 μ.μ. και η απάντηση  της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην ομάδα του Πύργου αναφέρεται ως ώρα  έναρξης 6.00 μμ.

Πρεμιέρα για τους «αιώνιους» και... Άρης - ΠΑΟΚ

***  Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου ανδρών:Βενετόκλειο 16.00
Κολοσσός Ρόδου-Παναθηναϊκός  54-84 .- ^?
Τα δεκάλεπτα: 16-28 , 27-49 , 40-69 , 54-84 .-

 ΟΑΚΑ 17.00
ΑΕΚ-Ρέθυμνο  92-67 .-^
Τα δεκάλεπτα: 29-13 , 44-38 , 72-55, 92-67 .-

 Νεάπολης Λάρισας 17.00
ΓΣΛ Φάρος-Ολυμπιακός  67-97 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 25-28, 41-50, 54-69, 67-97

 Αλεξάνδρειο 19.00
 Άρης-ΠΑΟΚ (ΕΡΤ)  70-63 .- ^ 
 Τα δεκάλεπτα: 17-16 , 42-29 , 58-44 , 70-63 .-
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

~ ~ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αναρτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :   
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 :  Τριήμερη απόδραση -Διαδρομή -Εκδρομή στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ :ΣΚΙΑΘΟΣ- ΣΚΟΠΕΛΟΣ -ΑΛΟΝΗΣΟΣhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-39-2017.html .-
~**   
 
~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  03 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-03-2017.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008    : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-04-2017.html .-
~**
 ~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5825   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3725   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3721  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.271   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 


~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: