ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  ..
~
Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή. Αυτά αν τα εφαρμόσεις στη ζωή σου αδελφέ μου θα πετύχεις πολλά. Στη ζωή σου να είσαι απλός. Βλέπεις την καλύβη μου που είναι φτωχική. Σπίτι σου να έχεις μόνο τα αναγκαία. Τα πολλά πράγματα δεν βοηθούν την πνευματική ζωή.
 
 
 ~ 20 Σεπτεμβρίου
Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου (1) (†118) και της συνοδείας αυτού: (1)Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου. Μαρτύρων Αρτεμιδώρου και Θαλλού. Οσιομαρτύρων Ιωάννου του Αιγυπτίου και Ιλαρίωνος του Κρητός (†1804). Μαρτίνου πάπα Ρώμης, Υπατίου επισκόπου, Ανδρέου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Θεοδώρου, Ευπρεπίου καί Μαξίμου του σοφωτάτου. Οσίων Μελετίου επισκόπου Σίτης και Ιωάννου του εν Κρήτη. Ιλαρίωνος Κρητός († 1804).
(1)Ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Πλακίδας. Διετέλεσε αρχιστράτηγος στο ρωμαϊκό στρατό επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Όταν ο Χριστός παρουσιάσθηκε μπροστά του μια μέρα στο δάσος με τη μορφή ελαφιού, ο Ευστάθιος πίστεψε και βαπτίσθηκε μαζί με τη σύζυγό του Θεοπίστη και τα παιδιά τους Αγάπιο και Θεόπιστο. Μόλις πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε χριστιανός, τον απέμπεψε από το στρατό και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα, στο δρόμο για την εξορία τον χώρισαν από τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Τραϊανός χρειάσθηκε ξανά την πολύτιμη προσφορά του Ευσταθίου και τον ανακάλεσε στο στράτευμα του. Οι πολεμικές ικανότητες του Αγίου χάρισαν στον αυτοκράτορα μεγάλες νίκες. Μάλιστα ο Ευστάθιος σε μια από τις εκστρατείες του βρήκε ξανά την οικογένειά του, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε περάσει πολλές κακουχίες. Λίγο καιρό αργότερα ο Ανδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε και ο αυτοκράτορας διέταξε να τον θανατώσουν, κλείνοντάς τον σε πυρακτωμένο χάλκινο βόδι.
~*  Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~*  Ἀγρευθεῖς οὐρανόθεν πρὸς εὐσέβειαν ἔνδοξε, τὴ τοῦ σοὶ ὀφθέντος δυνάμει, δι’ ἐλάφου Εὐστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, καὶ ἤστραψας ἐν ἄθλοις ἱεροίς, σὺν τὴ θεία σου συμβίω καὶ τοὶς υἱοίς, φαιδρύνων τοὺς βοώντας σοι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ δείξαντι σὲ ἐν παντί, Ἰὼβ παμμάκαρ δεύτερον.
Στις 20/09/2017 εορτάζουν:
Άγιος Ευστάθιος και η συνοδεία του, Θεοπίστη η σύζυγος του, Αγάπιος και Θεόπιστος τα παιδιά του, Άγιος Ιλαρίων ο νέος οσιομάρτυρας, από την Κρήτη
 
 ~
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής,
~
*** Τί είναι αμαρτία;
~ Η αμαρτία διαπράττεται προπαντός στο μυστικό βάθος του ανθρωπίνου πνεύματος, αλλά το αντίτιμο αυτής πλήττει τον όλον άνθρωπον.
~  Όταν αυτή συντελεσθή, αντανακλάται στη ψυχική και φυσική κατάσταση του ανθρώπου, στην εξωτερική του εμφάνιση, στα πεπρωμένα του αμαρτήσαντος, εξέρχεται αναπόφευκτα πέραν των ορίων της ατομικής του ζωής και βαρύνει διά του κακού, την ζωή ολοκλήρου της ανθρωπότητος, και συνεπώς αντανακλάται και στα πεπρωμένα του σύμπαντος κόσμου.
Συνεπώς, κοσμικής σημασίας δεν είχε μόνον το αμάρτημα του Προπάτορος Αδάμ.
Κάθε αμάρτημα, φανερό ή αφανές, εκάστου ενός από εμάς, επηρεάζει τα πεπρωμένα όλου του κόσμου.
~ Ο σαρκικός, μην έχοντας ακόμη πείρα της αιωνίου ζωής του Πνεύματος, δεν αντιλαμβάνεται την αλλαγή της καταστάσεως του μετά τη διάπραξη της αμαρτίας, διότι παραμένει πάντοτε σε πνευματικό θάνατο.
Αντίθετα ο πνευματικός άνθρωπος, σε κάθε κλίση του θελήματος του προς την αμαρτία, βλέπει μέσα του την αλλαγή της καταστάσεως του, λόγω της υποστολής της χάριτος.

*** Μετανιωμένος ο 47χρονος Μεσσήνιος που εξαπατούσε φαρμακοποιούς και γιατρούς 
Έκλεβε κουπόνια φαρμάκων και εισέπραττε το αντίτιμο 
 «Βλακεία που δεν μπορεί να καταλάβει πώς την έκανε» αποκάλεσε ο 47χρονος Μεσσήνιος τα όσα έπραξε εξαπατώντας φαρμακοποιούς και γιατρούς, ώστε να κλέβει κουπόνια από φάρμακα και να εισπράττει το αντίτιμο.
Ο 47χρονος έκλεβε τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) από φάρμακα και με τη χρήση βιβλιαρίων υγείας που είχε αποσπάσει, εξαπατούσε γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Το πρώτο δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο για διακεκριμένη κλοπή, με τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων και ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη. Του είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ. Την ίδια ποινή του επέβαλε χθες και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
  Έξυπνο κόλπο
Ο 47χρονος πήγαινε για διάστημα περίπου 6-7 μηνών σε φαρμακεία της Μεσσηνίας και ζητούσε συγκεκριμένα φάρμακα που γνώριζε ότι είναι ακριβά. Η Αστυνομία τότε είχε καταγράψει 13 τέτοιες περιπτώσεις. Εκμεταλλευόμενος στιγμιαία την ενασχόληση του φαρμακοποιού  αποσπούσε τα κουπόνια τα οποία είναι επικολλημένα στις συσκευασίες των φαρμάκων. Στη συνέχεια πήγαινε σε νοσοκομείο, κυρίως της Αθήνας, και προσποιούμενος το νοσοκόμο ζητούσε και έπαιρνε τα βιβλιάρια υγείας από νοσηλευόμενους ασθενείς. Ακολούθως, πήγαινε σε γιατρούς, με ειδικότητα που θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα που αντιστοιχούσαν στα κουπόνια, και ζητούσε να του τα χορηγήσουν, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.
Στους γιατρούς παρουσίαζε τα κλεμμένα βιβλιάρια και  ισχυριζόταν ότι αυτά ανήκαν σε συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία ήταν κατάκοιτα. Ζητούσε να του γράψουν φάρμακα για τον άρρωστο συγγενή, και με την προοπτική ότι την επόμενη ημέρα θα πήγαιναν για κατ’ οίκον επίσκεψη. Ακολούθως, με το κουπόνι και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πήγαινε εκ νέου σε άλλα φαρμακεία και αφού ισχυριζόταν πως είχε αγοράσει τα φάρμακα λίγες μέρες πριν, τους έπειθε να του παραδώσουν το αντίτιμο αγοράς.
Βιβλιάρια είχε αφαιρέσει από τα νοσοκομεία της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης, ενώ είχε εξαπατήσει πέντε φαρμακοποιούς και τέσσερις γιατρούς σε Αχαΐα, Λακωνία, Μεσσηνία και Ηλεία.
  Μετανιωμένος
Φαρμακοποιός που κατέθεσε είπε πως όταν πήγε ο 44χρονος, διαπίστωσε από τη μηχανογράφηση ότι δεν του είχε πουλήσει ποτέ φάρμακο και άμεσα ενημέρωσε την Ασφάλεια. Καρδιολόγος κατέθεσε ότι ο 44χρονος παρουσιάσθηκε στο ιατρείο της και της είπε ότι ο θείος του είναι κατάκοιτος και θέλει την επόμενη ημέρα να τον επισκεφθεί στο σπίτι και να τον εξετάσει. Συμφώνησαν και ο 44χρονος ζήτησε τη συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων για τον κατάκοιτο. Η γιατρός τα έγραψε, αλλά την επόμενη ημέρα το τηλέφωνο που της είχε δώσει ήταν εκτός λειτουργίας. Το τι συνέβαινε, το διαπίστωσε όταν ειδοποιήθηκε από τον ελεγκτικό τους μηχανισμό ότι έχει συνταγογραφήσει φάρμακα σε κλεμμένο βιβλιάριο.
Ο 44χρονος στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη για όσα έχει κάνει και την ταλαιπωρία που υπέβαλε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ανέφερε ότι ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως έκανε τέτοια βλακεία, χαρακτηρίζοντας ευτύχημα που τον έπιασαν και μπόρεσε «να ξυπνήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Μετράμε αντίστροφα τις ημέρες! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ σε μια εμφάνιση που θα συζητηθεί...

~ Ο Κυριάκος Βελόπουλος μεταφέρει το μήνυμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης.
Τα μεσάνυχτα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 22 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενηθεί στον Αιμίλιο Λιάτσο στο Kontra Channel.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα μιλήσει για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα πει αλήθειες που ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει.   Συντονιστείτε ΟΛΟΙ…

*** Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ σε ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ!«Στα 4 σε Σόιμπλε-Μέρκελ»...

~ Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε όλη η Ελλάδα την εκπομπή του Σκάι η ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ με τον Κυριάκο Θωμαίδη.
Καλεσμένοι ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ο κος Πέτρος Κωνσταντινέας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,  ο κος Γ. Παναγόπουλος  Πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ, ο κος Βασίλης Αμανατίδης μάνατζερ FIFA, ο κος Γιώργος Φασόλης καθηγητής διαιτησίας και ο δημοσιογράφος κος Γιώργος Μπούζος.
Αρχικά υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του κου Κωνσταντινέα και του κου Βελόπουλου γύρω από τα επιχειρηματικά-μηντιακά συμφέροντα που στηρίζουν το κάθε κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ).
Η συζήτηση άναψε μέχρι ο Κυριάκος Βελόπουλος εξερράγη και …. Έγινε το έλα να δείς…
~*O K.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στη ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΙ 19/09/2017 : https://youtu.be/p4XFWoczjWU .-

***  Επίθεση Νίκα στο Υπουργείο Υποδομών για τον οδικό άξονα Τσακώνα – Καλό Νερό 
Το υπουργείο Υποδομών και την κυβέρνηση κατηγόρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για το ότι δεν έχει υλοποιηθεί ο οδικός άξονας Τσακώνα – Καλό Νερό. Κατά την υποδοχή του Σταύρου Θεοδωράκη στο Δημαρχείο, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι το έργο φαίνεται να οδηγείται στις καλένδες εξαιτίας της επιλογής του υπουργείου Υποδομών να γίνει τμηματικά η κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.
Από την άλλη πλευρά, το επόμενο διάστημα θα βγει στον αέρα η 8η και τελευταία εργολαβία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, της φυσικής συνέχειας της Ολυμπίας Οδού.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com, κλείδωσε το ποσό της εργολαβίας, που ανέρχεται σε 73 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και θα περιλαμβάνει μία προαίρεση με ποσό 1,4εκατ.ευρώ για εργασίες ανακατασκευής του οδοστρώματος του υφιστάμενου οδικού δικτύου από τον Α/Κ ΒΙΠΕ μέχρι την είσοδο στη ΒΙΠΕ Πάτρας, μήκους 3,3χλμ.
Η δημοπράτηση αφορά στο τμήμα Α/Κ ΒΙΠΕ Πάτρας-Α/Κ Μιντιλόγλι, που θα «κουμπώσει» με το δυτικό άκρο του Περιμετρικού της Πάτρας και είναι το τέλος της Ολυμπίας Οδού.
Να θυμίσουμε ότι γενικότερα για το έργο έχει ήδη κατατεθεί ο Φάκελος Μεγάλου Έργου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένοντας την έγκρισή του, που θα σημάνει το πράσινο φως για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και την ολοκλήρωση της προσυμβατικής περιόδου με την υπογραφή των συμβάσεων.
Όλες οι εργολαβίες έχουν συμβατικό χρόνο περαίωσης 42 μήνες, όπερ σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν (εφόσον υπογραφούν το πρώτο τρίμηνο του 2018) το νωρίτερο προς τα τέλη του 2021.
Οι ανάδοχοι μέχρι στιγμής είναι οι: Κ/Ξ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ στις 4 εργολαβίες από Α/Κ Πύργου μέχρι Βάρδα, Κ/Ξ Ξανθάκης-Ιντερκάτ για την εργολαβία Βάρδα-Σαγαίικα, η DG Infrastrutture για το τμήμα Σαγαίικα-Κάτω Αχαγιά και η Ιντερκάτ για το τμήμα Κάτω-Αχαγιά-ΒΙΠΕ Πάτρας.

 *** Ο Τραμπ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ! Οι ΗΠΑ δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια…

~ Βόρεια Κορέα, Ιράν και Βενεζουέλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο τα ης 72ης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν «περαιτέρω δράση εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνεχίζει να επιβάλλει την αυταρχική εξουσία της σε βάρος των πολιτών της».
Δεν μπορούμε να καθόμαστε στην άκρη και απλά να παρακολουθούμε», ήταν τα λόγια του Τραμπ, τα οποία σημάνουν μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

***  Μία παράλειψη του Δήμου Καλαμάτας από τους σεισμούς του 1986 
Λόγω των φοβερών καταστροφικών σεισμών της Καλαμάτας των 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ στις 13 και 15 Σεπτεμβρίου του 1986, ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει, και μπράβο του, κάθε χρόνο να αναπέμπει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων 23 συμπολιτών μας, αναγράφοντας τα ονόματά τους (που δε διαβάζονται εύκολα) σε μία λιτή «μαρμάρινη πλάκα» στο άνω μέρος της κεντρικής πλατείας. Όμως, δε διακρίνεται και περνά απαρατήρητη ακόμη και από τους Καλαματιανούς.
Σε αυτό το σημείο έχω μια ένσταση: θα έπρεπε σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών η μαρμάρινη αυτή πλάκα (μνημείο) να τοποθετηθεί σε κάποια γωνιά της πλατείας Υπαπαντής, με ευανάγνωστα τα ονόματα των κοιμηθέντων συνδημοτών μας. Η δε επιμνημόσυνη δέηση να αναπέμπεται μέσα στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού και στην Υπεραγία Παναγία μας, επιζητώντας προσευχόμενοι να έχουμε την ευλογία Της, για να προστατεύει την πόλη από κάθε είδους καταστροφές. Στο τέλος δε του μνημόσυνου οι Αρχές, οι οικείοι των νεκρών και ο κόσμος να βγαίνουν έξω στο μνημείο για να καταθέσουν τα στεφάνια τους.
Επίσης, να αναφερθώ σε μιαν παράλειψη όλων των δημάρχων που πέρασαν μετά τους σεισμούς, διότι ξέχασαν τους ευεργέτες της πόλης μας τη δύσκολη εκείνη εποχή. Ξεχάσαμε τη ρήση των προγόνων μας: «Ευγνώμων γίνου και ευεργέτας τίμα».
Ένας, λοιπόν, ευεργέτης της πόλης μας από τις πρώτες μέρες των σεισμών ήταν ο καπετάν Γιάννης Λάτσης, που έφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο «Μαριάννα» και φιλοξένησε επί έναν και πλέον χρόνο 1.000 περίπου άτομα, με δωρεάν στέγη, τροφή και λοιπές παροχές.
Θυμάμαι τα χρόνια εκείνα ότι μαζί με τον πρόεδρο τότε του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, εξαγωγέα, αείμνηστο Παναγιώτη Πετρόπουλο (εγώ ως γενικός γραμματέα, αλλά και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαμάτας) είχαμε προτείνει στον τότε δήμαρχο Καλαμάτας, Σταύρο Μπένο, να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης και να βάλει το όνομά του σε ένα δρόμο. Παρότι είχαν παρθεί δύο αποφάσεις στο Δ.Σ., η μία να ονομαστεί μπροστά από το Λιμεναρχείο «οδός ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ» και η άλλη στο σημείο που είχε δέσει το κρουαζιερόπλοιο «ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ», στάθηκε αδύνατο να υλοποιηθούν από τις διαμάχες των συμβούλων του δημάρχου που δεν ήθελαν να ακούσουν ένα τέτοιο πράγμα!
Το ίδιο συνέβη και το 2003 με το θάνατο του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και τις διαμάχες και αντιπαραθέσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2013 γι’ αυτό το θέμα, όπως και για το συλλυπητήριο ψήφισμα, αν έπρεπε δηλαδή να σταλεί. Τελικά, επικράτησε η λογική και στάλθηκε με την πρέπουσα ευγένεια.
Ας κοιτάξει ο κ. δήμαρχος τα πρακτικά της εποχής εκείνης των Δ.Σ. και ας κάνει, έστω και μετά 31 χρόνια, το καθήκον, για να ανταποδώσει το δίκαιο και να ονομάσει ένα δρόμο της πόλεώς μας.
Όχι πως είχε ανάγκη για τέτοιες τιμές ο καπετάν Γιάννης Λάτσης, ήταν ανώτερος άνθρωπος.
Παρακάτω παρατίθεται επιστολή που μου είχε αποστείλει, για να διαπιστώσουμε το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου αυτού:
«Αγαπητέ μου Θεόδωρε,
Πήρα το ευγενικό σας γράμμα και σας ευχαριστώ θερμότατα για τα καλά σας λόγια και τις καλές σας διαθέσεις.
Ειλικρινά λυπούμαι που θα σας απογοητεύσω για την πρότασή σας να μου γίνει ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση από το Δήμο Καλαμάτας
Η πίστις μου, που κατέστη και αρχή μου, είναι να μη δέχομαι καμία τιμή, κανέναν έπαινο και καμία ειδική μνεία, γιατί απλώς έκανα το στοιχειώδες καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου.
Έχασα τον ωραίο μου πατέρα στα 19 μου χρόνια, αφήνοντάς μου μία οικογένεια με 28 άτομα. Δούλεψα σαν εργάτης θαλάσσης εφτά ολόκληρα χρόνια κερδίζοντας 30 δραχμές την ημέρα. Χάρις στο Θεό και στην πίστη μου κατάφερα να τα βγάλω πέρα. Παρά τη σκληρότητα της ζωής κατά την περίοδο αυτή, εδιδάχθην πολλά από τους φτωχούς συναδέλφους μου εργάτες, τους οποίους αγάπησα και εξετίμησα μεγάλως και συνεχίζω να τους αγαπώ και να τους εκτιμώ και να μένω κοντά τους.
Από το μορφωμένο και οικονομικά ανεπτυγμένο τμήμα της κοινωνίας μας η μόνη ανάμνησις που έχω είναι η άρνησίς τους να σταματήσουν να με ακούσουν και να με συμβουλέψουν στο δράμα μου, φοβούμενοι μήπως τους γυρέψω υλική βοήθεια.
Κάθε φορά που αντιμετωπίζω ένα ανθρώπινο δράμα γυρίζω πίσω στο δικό μου και κάνω ό,τι μπορώ να γλυκάνω τον πόνο του πονεμένου.
Είναι ιερό καθήκον μου ενώπιον του θεού και των ανθρώπων και δε δικαιούμαι μνείας, διότι ήδη έχω την ικανοποίηση και διότι χάρις στο Θεό και στην αγάπη και εμπιστοσύνη των συνεργατών μου δύναμαι να βοηθάω τους συνανθρώπους μου.
Δεν πιστεύω ούτε σε σύνορα ούτε σε χρώματα λαών, ούτε σε συνήθειες, ούτε σε γλώσσες, ασχέτως πώς μας κατήντησαν τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά συμφέροντα.
Σαράντα επτά χρόνια που ταξιδεύω συνάντησα εκατομμύρια ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και όλων των χρωμάτων και θρησκειών. Δε συνάντησα ποτέ έναν κακόπιστο και ασυνεννόητο άνθρωπο, αντίθετα και οι τέτοιοι, αν δεν μπορούσαν τίποτα άλλο να προσφέρουν, έναντι της δικής μου προσηνούς συμπεριφοράς, προσέφεραν την καρδιά τους συνοδευομένη από ένα θεϊκό χαμόγελο. Τι άλλο μεγαλύτερο, ωραιότερο μπορούσε κανείς να ζητήσει από τη ζωή.
Αυτός είναι ο λόγος που δε μ’ αρέσουν οι τιμές, οι παράτες και τα θέατρα. Δεν πηγαίνουν στη φύση μου, και αντί να μ’ ευχαριστήσουν, όπως πολλοί θα πιστεύουν, με στενοχωρούν.
Εύχομαι σε όλους σας και στις οικογένειές σας Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά και κουράγιο, πιστεύοντας και ελπίζοντας στο Θεό, που είναι ο μόνος που δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σας εγκαταλείψει.
1η Δεκεμβρίου 1986
Με πολλή αγάπη και εκτίμηση,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ».

Του Θεόδωρου Μπαζίγου
Επίτιμου προέδρου της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ Νομού Μεσσηνίας 

***  Π. Τατούλης: «Κοντά σε συνεργασία με Wurth» 
«Κομβικός ο γεωστρατηγικός ρόλος της Πελοποννήσου για την προσέλκυση επενδύσεων»
   Τον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Πελοποννήσου και την κρίσιμη θέση της στη Μεσόγειο ανέδειξε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια ξενάγησης χθες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Wurth στο Kunzelsau της Γερμανίας, από το διευθυντή της και πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της περιοχής, δρ. Χάραλντ Ούνκελμπαχ.
Ο κ. Τατούλης απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στο διευθυντή της εταιρείας Wurth να επισκεφθεί την Πελοπόννησο, ώστε να εξεταστούν πιθανότητες συνεργασίας με πελοποννησιακές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τόσο τον πρότυπο επιχειρηματικό δρόμο που έχει ακολουθήσει ο όμιλος αυτός όσο και την κοινωνική εταιρική του ευθύνη, με τις δομές εκπαίδευσης, πολιτισμού και πρόνοιας που έχει δημιουργήσει. Κυρίως, όμως, ο κ. Τατούλης στάθηκε στη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης από την Wurth, τόσο στην έδρα της στη Γερμανία όσο και σε όλες τις άλλες χώρες που έχει δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες.
Από την πλευρά του, ο δρ. Ούνκελμπαχ παρουσίασε τόσο την επιχειρηματική ιστορία και ανάπτυξη της Wurth όσο και τις δομές που έχει ο όμιλος συστήσει, και αφού τόνισε ότι «ανάπτυξη χωρίς κέρδος δεν είναι βιώσιμη», εξέφρασε τη βούληση να επεκτείνει το πρόγραμμα της εταιρείας για χρηματοδότηση της αποκατάστασης μνημείων πολιτισμού και στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανάφερε την πρότασή του, από τη θητεία του ως υπουργός Πολιτισμού, να «υιοθετήσει» η Wurth ένα μνημείο παγκόσμιας τεχνολογικής, επιστημονικής  και ανθρωπολογικής αξίας, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

***  Η έναρξη χωρίς ρυθμίσεις κυκλοφορίας «σταμάτησε» το έργο οδοποιίας στα Φιλιατρά 
Η έναρξη εργασιών στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Δημοτική Οδοποιία Φιλιατρών», χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες και χωρίς να έχουν ληφθεί και εγκριθεί αρμοδίως αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, το «σταμάτησε», καθώς την Παρασκευή συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο επιστάτης – υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας.
Μετά την προσαγωγή του στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί τακτική δικάσιμος για παρακώλυση συγκοινωνίας.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας φέρεται (σύμφωνα με όσα συζητούνται ευρέως στα Φιλιατρά κυρίως)  να εξαπολύονται μύδροι σε βάρος του Α.Τ. Τριφυλίας και των αστυνομικών υπαλλήλων που επελήφθησαν του ζητήματος.
Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής και συγκεκριμένη και ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, ιδίως δε όταν υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος, αφού στο σημείο που εκτελούνται εργασίες – μπροστά στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Φιλιατρών – καθημερινά περνούν εκατοντάδες μαθητές. Ούτε καν δε, είχε ληφθεί μέριμνα για το πώς θα πηγαίνουν και πώς θα φεύγουν από τα σχολεία τους τα παιδιά.
Εκτός αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2503/1997 όπως ισχύει σήμερα, σε συνδυασμό με το άρθρο 75, παρ. Ι, εδαφ. γ4 του Ν. 3463/2006 και τις διατάξεις των άρθρων 9, 47, 48 και 52 του Ν. 2696/1999 (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) όπως ισχύει σήμερα, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου «Δημοτική Οδοποιία Φιλιατρών» να έχει προβεί στις εκ του νόμου απαιτούμενες διαδικασίες και να είχε λάβει σχετικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, να έχουν ληφθεί αποφάσεις περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας (προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας να έχει αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να έχει εγκριθεί από το γενικό γραμματέα της. Επίσης, ο ανάδοχος όφειλε πριν ξεκινήσει τις εργασίες να αποστείλει έγγραφο στο Δήμο Τριφυλίας με αίτημα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας στο πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω έργου. Επιπρόσθετα, έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί σχετικές πινακίδες σήμανσης.
Μετά όσα συνέβησαν από την Παρασκευή και αφού επί τέσσερις μέρες σταμάτησαν οι εργασίες, τη Δευτέρα εξεδόθη από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας απόφαση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και από χθες ξεκίνησαν ξανά, χωρίς και πάλι η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να έχει λάβει αποφάσεις στην Ε.Π.Ζ. και το Δ.Σ. κι αυτές να έχουν εγκριθεί από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται από 18 Σεπτεμβρίου  έως τις 29 Νοεμβρίου 2017, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία περάτωσης του έργου, και όλα τα οχήματα και δίκυκλα από Κυπαρισσία, με κατεύθυνση προς Μαραθόπολη και Γαργαλιάνους, θα διέρχονται υποχρεωτικά από την οδό Ι. Μεταξά (Δεκατεσσάρων). Στη συνέχεια θα ακολουθούν τις πινακίδες σήμανσης για την κατεύθυνση που έχουν. Αντίστροφη πορεία θα έχουν οχήματα και δίκυκλα από Μαραθόπολη και Γαργαλιάνους προς την Κυπαρισσία.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ! Ο Τραμπ κήρυξε ΠΟΛΕΜΟ

~ Στην 72η Συνόδου Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μιλάει αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ, αναλύοντας θέματα που αφορούν όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη Β. Κορέα τόνισε πως «οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να καταστρέψουν εντελώς τη Βόρεια Κορέα».
«Αν οι δίκαιοι πολλοί δεν αντιμετωπίσουν τους πονηρούς λίγους, τότε το κακό θα θριαμβεύσει», τόνισε και πρόσθεσε: «Ολόκληρος ο κόσμος απειλείται από την πυρηνική απειλή. Αν οι ΗΠΑ αναγκαστούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε εντελώς τη Βόρεια Κορέα».

***  Ένοχοι για απόπειρα κλοπής στα Λέικα τρεις νεαροί τσιγγάνοι 
Για απόπειρα κλοπής από κοινού καταδικάσθηκαν χθες σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τρεις νεαροί τσιγγάνοι που είχαν συλληφθεί στα Λέικα.
Ιδιοκτήτης σπιτιού είχε καταθέσει ότι ειδοποιήθηκε από γείτονά του ότι κάποιοι προσπαθούσαν να παραβιάσουν την πόρτα εισόδου, τους έβαλε τις φωνές και τράπηκαν σε φυγή. Όταν πήγε σπίτι του, διαπίστωσε πράγματι σημάδια παραβίασης στην πόρτα, αλλά χωρίς να έχουν καταφέρει οι δράστες να την ανοίξουν.
Οι τρεις κατηγορούμενοι τσιγγάνοι αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με την κλοπή. Ο 25χρονος τσιγγάνος κατέθεσε ότι είχε γνωρίσει μια τσιγγανοπούλα στα Λέικα και οι γονείς της ήταν πολύ αυστηροί. Ήθελε να τη δει, γι’ αυτό ζήτησε από τους άλλους δύο, τους οποίους συνάντησε στο Ασπρόχωμα να πίνουν καφέ, να πάνε μαζί του.
Πήγαν στην περιοχή και σημείωσε πως όταν τον έπιασε ο αστυνομικός, έκανε βόλτες για να περάσει η ώρα και να δει την κοπέλα. Μάλιστα, είπε πως όταν ο αστυνομικός τον έπιασε μέσα στα σκοτάδια και του είπε να μπει στο αυτοκίνητο, δεν έφερε αντίρρηση, γιατί δεν είχε κάνει τίποτα κακό.
Οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του είπαν, επίσης, ότι δεν έχουν καμία σχέση με την απόπειρα κλοπής, καθώς απλώς συνόδεψαν το φίλο τους.
Το δικαστήριο, όμως, δεν τους πίστεψε και τους έκρινε ενόχους. Β.Β.

***  Καταγγελία για προπηλακισμούς από Χρυσαυγίτες στο Μελιγαλά μετά το μνημόσυνο στην Πηγάδα
Το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα στην Πηγάδα του Μελιγαλά τελέστηκε το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συνέβη ένα μεμονωμένο περιστατικό αποδοκιμασίας προς το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, όταν αυτός κατέθεσε στεφάνι.
Το συμβάν έληξε σύντομα στο χώρο της Πηγάδας με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, αλλά και με τη «φυγάδευση» αυτού που επιτέθηκε λεκτικά στο βουλευτή από την Αστυνομία. Φαίνεται, όμως, ότι δόθηκε συνέχεια λίγη ώρα αργότερα στο κέντρο του Μελιγαλά. Εκεί, όπως καταθέτει επώνυμα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το πρώην μέλος της Χ.Α. και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας σε προηγούμενες εκλογές, Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, δύο μέλη της Χρυσής Αυγής από το «περιβάλλον» του Ηλία Κασιδιάρη μπήκαν σε καφετέρια όπου βρισκόταν με την παρέα του, όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο αμέσως μετά το μνημόσυνο, και ζήτησαν το λόγο για το περιστατικό, προπηλακίζοντας παρευρισκόμενους αλλά και βιντεοσκοπώντας το.
Σύμφωνα δε, και με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε και μικροσυμπλοκή μέχρι να αποχωρήσουν…
Αναλυτικά όσα έγραψε ο κ. Ανδρουτσόπουλος στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Ημέρα τιμής και μνήμης των Ελλήνων σφαγιασθέντων από τους αναρχοκομμουνιστές στην πηγάδα του Μελιγαλά σήμερα και οι εισβολείς... νεοπατριώτες (ψευτοεθνικιστές), οι δήθεν υπερασπιστές της τιμής και της πατρίδας εξ Αθηνών ορμώμενοι, αντί να προσέλθουν να τιμήσουν το αίμα, ήρθαν να χύσουν και άλλο αίμα Ελλήνων στο Μελιγαλά. Ως φιλοξενούμενοι δε, μας προσέφεραν τελικά λύπη, αηδία, αποτροπιασμό, απέχθεια και ντροπή ως δώρα από αυτούς που τους έστειλαν, ως τάγμα εκκαθάρισης κατά των Ελλήνων, επειδή κατάλαβαν το τι πρεσβεύουν και αποχώρησαν. Ντροπή σας που για άλλη μια φορά αμαυρώσατε την ιερή ημέρα του Ελληνισμού. Τι εντύπωση έχουν οι ανιστόρητοι και ανισσόροποι, ότι εκεί είμαστε οι εχθροί του έθνους και ήρθαν να κάνουν εκκαθάριση, οι απελευθερωτές - υμνητές του σατανά και των μασώνων; Αλήθεια γιατί δεν κάνουν πρώτα εκκαθάριση... από τις γειτονιές που διαμένουν και τους έχουν πάρει στο κυνήγι οι άπλυτοι; Αλλά ξέρω, εκεί θέλει άντρες με ψυχή. Ήθελα όμως να ήξερα με ποιο δικαίωμα προσέρχονται αυτές οι πλέμπες σε έναν τόσο ιερό χώρο!!! Έχουν άραγε νεκρούς εκεί όπως εμείς; Με ποιο δικαίωμα προπηλακίζουν οι λακέδες τους απογόνους των Ηρώων του Μελιγαλά; Ποιος, αλήθεια, τους δίνει τις εντολές; Αλλά και τι, χτυπούν παιδιά; Ντροπή σας, άνανδροι φουσκοντενεκέδες, ντροπή σας εθνικιστές της κατσαρόλας, ντροπή σας, υποτακτικοί του συστήματος. Λυπάμαι... αλλά ντροπή και σε εσένα, δήθεν αρχηγέ... που την ιδέα την έκανες συμφέρον, που τον αγώνα τον εξαργύρωσες με χρυσό, που τους συναγωνιστές!!! τους πέταξες στον κάλαθο των αχρήστων. Ντροπή και σε αυτούς που τους υποστηρίζουν, γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη τους Έλληνες, όχι τους δωσίλογους, τους ψευτοτσαμπουκάδες και τους φονιάδες. Λίγοι μείναμε, βρε ανθέλληνες. Λυπάμαι ειλικρινά για όλους εσάς που φοράτε τη μαύρη μπλούζα... γιατί η ψυχή σας είναι πιο μαύρη και από τις πράξεις σας. Χαίρομαι, όμως, που είστε καλοί χειριστές της τεχνολογίας και σας προτρέπω να τα προβάλλετε στους υποτακτικούς σας για να βλέπουν τα κατορθώματά σας, έτσι ώστε να σας μιμηθούν. Του χρόνου σας περιμένω με ανοιχτές τις αγκάλες. Άνανδροι και πισωπλατάδες και το λέω εγώ που την ιδέα την υπηρετώ χρόνια, όχι όπως εσείς πρόσκαιρα, νεοχρυσαυγιτάκια της λάσπης και του υποκόσμου... Η Ιδέα θέλει μυαλό και όχι μπράτσα. Νεκροθάφτες της Μεγάλης Ιδέας του Ε/Σ...».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της Χρυσής Αυγής δημιουργούν επεισόδια στο χώρο της Πηγάδας την ημέρα τιμής των θυμάτων, με αποκορύφωμα τους προπηλακισμούς ακόμα και κατά του δημάρχου Μελιγαλά, αλλά και συγγενών των θυμάτων το Σεπτέμβριο του 2013.
Πάντως, για ακόμα μια χρονιά έντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που προχώρησαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, ακόμα και σε αυτοκίνητα όσων «έμπαιναν» στο Μελιγαλά το πρωί της Κυριακής.
  Φώτο αρχείου 

***  Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Φοινικούντας 
Ερωτήματα ως προς την τύχη της μελέτης που προέβλεπε δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου, καθώς και τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου που συνδέει τον παραλιακό δρόμο και τα τρία κάμπινγκ στη Φοινικούντα, θέτουν σε επικοινωνία τους μαζί μας κάτοικοι καθώς και επαγγελματίες της Φοινικούντας. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθεί η μελέτη που ήδη υπάρχει και βρίσκεται, προφανώς, ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι εδώ και 6-7 χρόνια, καθώς είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα ατύχημα.
Επίσης, είναι απαράδεκτο μια περιοχή με περισσότερους από 1.500 τουρίστες να τους έχει «αφημένους» να περπατούν μέσα στο οδόστρωμα και το σκοτάδι.
Κλείνοντας, περιμένουν με αγωνία να μάθουν την «τύχη» αυτής της μελέτης από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να μη χαθεί και η επόμενη τουριστική περίοδος, σε μια περιοχή που «πρωταγωνιστεί» στον τουρισμό ολόκληρου του νομού για δεκαετίες…  Κ. Γαζ.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Επίθεση στο σπίτι του Κοντονή...

~ Περίπου 40 άτομα πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό.
Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρονται τα εξής:
«Σε ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις περισσότερες φυλακές της χώρας, που γίνονται σχετικά με το νέο νομοσχεδιο για τις φυλακές, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με πανό, τρικακια, συνθήματα έξω από το σπίτι του υπουργού δικαιοσύνης Κοντονή από αλληλεγγυους-ές. Η παρέμβαση συνεχίζεται με συγκέντρωση στο Σύνταγμα αυτή τη στιγμή.
Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων!  Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους!».  newsit.gr

***   Πόσο νερό χρειάζεται για να έχουν επάρκεια 5.000 κάτοικοι των Γαργαλιάνων; 
Το πρόβλημα υδροδότησης των Γαργαλιάνων είναι μεγάλο και φέτος το καλοκαίρι έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Κάτοικοι και επισκέπτες βίωσαν το μαρτύριο της σταγόνας από τις διακοπές νερού που σημειώνονταν καθημερινά, ενώ σωρεία προβλημάτων προκλήθηκε σε επιχειρήσεις και καταστήματα.
Για το όλο πρόβλημα πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά είναι τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Γιατί δεν έχουν νερό οι Γαργαλιάνοι; Γιατί στερούνται του πολυτιμότερου αυτού αγαθού κάτοικοι, επισκέπτες, επιχειρήσεις και καταστήματα; Στους Γαργαλιάνους και συγκεκριμένα στη δεξαμενή των Γαργαλιάνουν φτάνουν περί τα 2.000 κυβικά νερού την ημέρα, από το Αλικοντούζι και από γεωτρήσεις, σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, όπως λέγεται στην πόλη. 2.000 κυβικά νερού δε φτάνουν για 5.000 κατοίκους; Είναι όντως 2.000 τα κυβικά που φτάνουν και πέφτουν στη δεξαμενή; Τι γίνονται και πού πάνε 2.000 κυβικά νερού; Καλό θα είναι να γίνει κάποτε μια σοβαρή συζήτηση για το νερό των Γαργαλιάνων και να δοθούν σοβαρές απαντήσεις, με επίσημα στοιχεία. Η.Γ.

***  Βραβείο με… άρωμα Μεσσηνίας 
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Ελλάδα για το βίντεο του ΕΟΤ “Greece- Α 365-DayDestination”, που ψηφίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως το «καλύτερο βίντεο στην Ευρώπη» για το 2017.
Το βίντεο του ΕΟΤ επελέγη ως το κορυφαίο βίντεο τουριστικής προβολής ευρωπαϊκού προορισμού ανάμεσα σε 23 υποψήφιες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Η ανακοίνωση έγινε σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της 22ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στο Τσενγκντού της Κίνας.
Υπενθυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο βίντεο “πρωταγωνιστικό” ρόλο παίζει και η Μεσσηνία, μια και υπήρχαν εικόνες από περιοχές του νομού.
Α.Π. 

***  Δωρεά 30.000 ευρώ για ανακαίνιση Παιδιατρικής Κλινικής από «ΚΑΡΕΛΙΑ» εις μνήμην του Ιωάννη Μπουσούνη 
Σε δωρεά 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας προχώρησε χθες η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ, εις μνήμην του τεχνικού της διευθυντή, Ιωάννη Μπουσούνη.
Το έργο της ανακαίνισης μελετητικά είναι σχεδόν ώριμο από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, μιας και είχε ενταχθεί από καιρό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Διοίκησης. Το αμέσως επόμενο διάστημα δε, «θα τρέξουν» όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και εργασίες, με στόχο το αργότερο στα τέλη του έτους να παραδοθεί η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική.
Σχετικά ο διοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Γεώργιος Μπέζος, εκφράζει τις βαθιές του ευχαριστίες στην Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. και στην οικογένεια του αείμνηστου Ιωάννη Μπουσούνη.

***  ΕΙΔΗΣΗ τρόμος για τον εκλεκτό της Ν.Δ. Δένδια! Όλοι την ΚΡΥΒΟΥΝ...

~ Σε υπόθεση με ναρκωτικά φαίνεται να εμπλέκεται το πλήρωμα και η εταιρία του πλοίου Danaos Shipping στο Περού.
Ποιος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω εταιρίας, Γιάννης Κούστας, όμως;
Όπως βλέπουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην υπουργού προστασίας του πολίτη και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια,ο Γιάννης Κούστας έχει βραβευτεί από την Ελληνική Αστυνομία για την «προσφορά» του ιδρύματός του στην ΕΛ.ΑΣ.

Ορισμένες κακές γλώσσες λένε ότι μπορεί ο Κούστας να «λάδωνε» μέσω δωρεών τις Ελληνικές αρχές για να κάνει ανενόχλητος τη δουλειά του, ενώ και ο Νίκος Δένδιας αυτή τη στιγμή σίγουρα νιώθει πολύ αμήχανα.
Πάντως, αποδείξεις προς το παρόν δεν υπάρχουν για όλες αυτές τις κατηογορίες ενώ η εταιρία δικαιολόγησε τα όσα συνέβησαν στο Περού λέγοντας ότι η εταιρία δεν ενεπλάκη στην υπόθεση, κι ότι η ίδια μόλις ανακάλυψε τα ναρκωτικά ενημέρωσε η ίδια τις αρχές, οι οποίες τους επέτρεψαν πριν από λίγο να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι τους.
 Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:
 «ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ DANAOS SHIPPING ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ
ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
 Η DANAOS SHIPPING CO LTD, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της εταιρείας, διεξάγει
επιθεωρήσεις των πλοίων της, κυρίως όταν τα πλοία βρίσκονται σε λιμάνια ύποπτα για
διακίνηση ναρκωτικών. Μία τέτοια έρευνα έγινε στο πλοίο DIMITRIS C από το
πλήρωμα του, στο λιμάνι Ilo του Περού, στις 14 Σεπτεμβρίου.
 Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσότητα ναρκωτικών, η οποία ήταν προσεκτικά κρυμμένη σε δυσπρόσιτο χώρο, βρέθηκε από μέρος του πληρώματος. Αμέσως δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο να ενημερώσει τις αρχές, οι οποίες επιβιβάστηκαν στο πλοίο με μία μεγάλη ομάδα της αστυνομίας με εκπαιδευμένα σκυλιά.
Πλήρης έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις αρχές, συνοδευόμενες από την επιτροπή ασφαλείας του πληρώματος, εκπρόσωπο του γραφείου ο οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα και εκπροσώπους των τοπικών ασφαλιστών της εταιρείας (P&I). Δεν βρέθηκαν άλλες παράνομες ουσίες.
Επιπλέον, ο τοπικός εισαγγελέας ανέκρινε ορισμένα μέλη του πληρώματος. Η όλη διαδικασία άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο και το πλήρωμα βρέθηκαν αθώοι και αποδεσμεύτηκαν χωρίς καμία κατηγορία. Το πλοίο απέπλευσε στις 15:00 στις 17 Σεπτεμβρίου».

***    Επικρατέστερος για Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος 
Επικρατέστερος για νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων  είναι ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, ιερέας του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καλαμάτα, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ.
Η θέση έχει χηρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και εκοιμήθη ο μακαριστός μητροπολίτης  Σεραφείμ. Με τα θερμότερα λόγια γι’ αυτή την υποψηφιότητα εκφράστηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς μετά το πέρας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο romfea.gr, που ειδικεύεται σε εκκλησιαστικά ζητήματα, για το θέμα της πληρώσεως των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, δήλωσε τα ακόλουθα: «Τόσο ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όσο και ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως. Προσωπικά, οι υποψηφιότητές τους με βρίσκουν σύμφωνο».
Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Μακαριώτατος δημοσίως παίρνει θέση για υποψήφιους κληρικούς, βάζοντας τέλος στα σενάρια και την παραφιλολογία διαφόρων εκκλησιαστικών κύκλων.
Η εκλογή των μητροπολιτών των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων  καθώς και  Φιλίππων , Νεαπόλεως και Θάσου, θα γίνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, και η χειροτονία των νέων μητροπολιτών την επομένη, Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μητροπόλεως των Αθηνών.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Τετάρτη 20/9/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 6.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με τάση απομάκρυνσης από τις απογευματινές ώρες και μετά.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»; Επιμένει ακόμα;..

~ Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις της Ιωάννας Γαϊτάνη, βουλευτή του κόμματος.

Μιλώντας πριν από είκοσι ημέρες στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija», η κα Γαϊτάνη δήλωσε ότι «άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε δηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείτε εσείς: Μακεδονία». Μάλιστα , πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι κυρίως στην ονομασία: «Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν».
Τις δηλώσεις ακολούθησε μια καταιγίδα ανακοινώσεων από τη ΝΔ, που οδήγησαν την κα Γαϊτάνη να απαντήσει, ρίχνοντας όμως περισσότερο λάδι στη φωτιά: «Το ψέμα και η αντιστροφή της πραγματικότητας αποτελούν παράδοση για τα στελέχη της ακροδεξιάς και της δεξιάς. Η επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εμού από πλευράς Νέας Δημοκρατίας το επιβεβαιώνει. Το επιβεβαιώνει, η υποτιμητική εκ μέρους τους αναφορά στις διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών, όπου συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook. «Δεν δικαιούνται να μιλούν για ανευθυνότητα, όσοι συνεργάζονται ανοιχτά με τους τρομοκράτες της Χρυσής Αυγής μόνο και μόνο για να εκφοβίσουν την Αριστερά και το κοινωνικό κίνημα. Είμαστε συνηθισμένοι στις κατηγορίες. Οι πολιτικοί υπηρέτες των τραπεζιτών μάς έχουν κατηγορήσει συχνά επειδή απαιτούμε μειώσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Αυτοί που καρπώνονται κέρδη και μίζες δισεκατομμυρίων από τους εξοπλισμούς, τους οποίους δικαιολογούν ακριβώς με την καλλιέργεια εθνικισμών και ψεύτικων φόβων στο λαό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και η Κουμουνδούρου αντέδρασε έντονα, καθώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει μια σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια. Η Ιωάννα ΓαΪτάνη, όμως, με δηλώσεις της τον Alpha 9.89 υπογράμμισε ότι ακόμα κι ΣΥΡΙΖΑ βάζει μέσα στην ονομασία, το όνομα Μακεδονία: «Εξέφρασα προσωπική άποψη αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει άποψη για σύνθετη ονομασία, άρα με τον όρο Μακεδονία».

*** Επιτυχημένη η βραδιά λυρικού τραγουδιού με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου» 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης μια μοναδική βραδιά λυρικού τραγουδιού με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου», ακριβώς σαράντα χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας και στο πλαίσιο του «2017, Έτος Μαρίας Κάλλας».
Η εκδήλωση αυτή έκλεισε έναν κύκλο εκδηλώσεων που ξεκίνησε ο Δήμος Οιχαλίας εντός του 2017, ενώ για την αναστήλωση – αποκατάσταση της πατρικής οικίας της Μαρία Κάλλας στο Νεοχώριο Ιθώμης, θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για τις επόμενες ενέργειες του Δήμου Οιχαλίας.
Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο αρχαιολόγος κ. Θέμελης, η κα Πετρούνια εκ μέρους του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum και ο δήμαρχος Οιχαλίας κ. Σταθόπουλος, ο οποίος για μια ακόμη φορά τόνισε το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού τρίπτυχου μεταξύ της Αρχαίας Ιθώμης, της πατρικής οικίας Κάλλας – γεφύρι Μαυροζούμενας και του ναού Επικούριου Απόλλωνος – πηγές Νέδας.
Σε σχετική δε ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας απευθύνονται ευχαριστίες «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη στήριξή τους, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum για τη συνεργασία, το προσωπικό του Δήμου Οιχαλίας και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ιθώμης για την εθελοντική τους εργασία, καθώς και το Δήμο Μεσσήνης και τους εθελοντές Σαμαρείτες Καλαμάτας για τη βοήθεια που μας προσέφεραν.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του, όχι μόνο σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις».

***  Ένοχοι και οι 11 «συνεργάτες» της οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών 
Ένοχοι κρίθηκαν χθες και οι 11 που δικάζονταν από την προηγούμενη εβδομάδα ως «συνεργάτες» της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης κοκαΐνης και χασίς που εξαρθρώθηκε πέρυσι.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τούς καταδίκασε κατά περίπτωση για διακίνηση ναρκωτικών, καλλιέργεια, αποθήκευση, μεταφορά, πώληση, αγορά και προμήθεια. Στους περισσότερους κατηγορούμενους αναγνώρισε ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς ή μεταμέλειας, ενώ ένας καταδικάσθηκε ως υπότροπος. Για δύο από αυτούς το δικαστήριο δε δέχθηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και οδηγήθηκαν στις φυλακές, ενώ για τους υπόλοιπους 9 δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
  Ποινές
Αναλυτικά το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές:
-39χρονος από την Πύλο κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανής και δικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή
-45χρονος από την Τρίπολη κρίθηκε ένοχος για διακίνηση, αλλά όχι ως τοξικομανής, με αναγνώριση του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 6 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ
-58χρονος σιδεράς κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών, ως υπότροπος, και του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 8 ετών 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.500 ευρώ. Δεν του δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και επέστρεψε στις φυλακές, καθώς ήταν προφυλακισμένος
-43χρονος κρίθηκε ένοχος για διακίνηση και αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας. Δικάσθηκε σε κάθειρξη 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ
-Ο 48χρονος που κατηγορείται ότι είχε φέρει ένα κιλό χασίς από τη Μάνη, κρίθηκε ένοχος για διακίνηση και του δόθηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών και πρόστιμο 3.000 ευρώ
-Ο 35χρονος από την Πιλαλίστρα κρίθηκε ένοχος για καλλιέργεια χασίς και αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 9 ετών και χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ. Δεν δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και επέστρεψε στις φυλακές, καθώς ήταν προφυλακισμένος
-Ο 55χρονος από τη Μεσσήνη που συνελήφθησαν μαζί με το γιο του για καλλιέργεια χασίς, κρίθηκε ένοχος ως τοξικομανής και καταδικάσθηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Η ποινή του μπορεί να μετατραπεί προς 10 ευρώ ημερησίως
-Ο 33χρονος γιος του κρίθηκε κι αυτός ένοχος για καλλιέργεια και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ. Αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του
-54χρονος που κατηγορείται ως προπομπός για τη μεταφορά ναρκωτικών κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ
-Ο 79χρονος από τη Μεσσήνη κρίθηκε ένοχος για διακίνηση με το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ
- Τέλος, η 64χρονη γυναίκα που ήταν κατηγορούμενη ως «αποθηκάριος» κρίθηκε ένοχη με το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξη 6,5 ετών και χρηματική ποινή 3.500 ευρώ.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Πατάτα: «Καυτή», αλλά και σχεδόν μισή 
Στα ρεπορτάζ που αφορούν στην καλλιέργεια και την εμπορική πορεία ενός προϊόντος να έχουμε συνηθίσει να επικεντρωνόμαστε σε ζητήματα όπως η τρέχουσα παραγωγή, οι τιμές κ.λπ. Όμως, είναι πάντα εκεί η ουσία; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης της πορείας ενός προϊόντος αποτελεί η πατάτα, που – πέρα από τις εποχικές και γεωγραφικές διακυμάνσεις των τιμών και των αποδόσεών της– την τελευταία δεκαετία καταγράφει στρεμματική μείωση της τάξεως του 40%.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Χρήστου Διαμαντόπουλου, στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα".
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκτάσεων των καλλιεργειών, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τις Ετήσιες Γεωργικές Στατιστικές Έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τα έτη 2008 – 2014, η καλλιέργεια πατάτας στην Ελλάδα μειώθηκε από τα 455.500 στρέμματα το 2008 σε 261.000 στρέμματα το 2014.
Όπως αποτυπώνεται στον πίνακα που επεξεργάστηκε η «ΥΧ», η μεγάλη απώλεια των στρεμμάτων σημειώθηκε το 2014, όταν από τα 434.000 στρέμματα του 2013 η καλλιέργεια έπεσε στα 261.000 (μείωση κατά 173.000 στρ.). Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του και τα στοιχεία ΟΣΔΕ, η μείωση αυτή που ξεκίνησε τότε συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, γεγονός που σχετίζεται και με τον τρόπο που υπολογίζονται και ενεργοποιούνται τα δικαιώματα βάσει της νέας ΚΑΠ.
ΈτοςΣτρέμματα
2008455.000
2009456.200
2010448.000
2011448.000
2012441.400
2013434.000
2014261.000
  Παράγοντες μείωσης
Θα ήταν εύκολο να αποδώσει κανείς τη μεγάλη αυτή μείωση σε διάφορους παράγοντες, όπως το συνεχώς αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας ή την επιβολή της δυσβάσταχτης φορολογίας για τους αγρότες. Χωρίς να υποβιβάζουμε το ρόλο αυτών των δύο πολύ σημαντικών –σύμφωνα με τους περισσότερους παραγωγούς– παραγόντων, θα πρέπει να δούμε και πιο μακριά. Για παράδειγμα, η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής είναι ένα στοιχείο που οδήγησε την πατάτα, αλλά και άλλα σημαντικά αγροτικά προϊόντα, σε συρρίκνωση. Ειδικότερα, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική έρευνα τοποθέτησης των γεωργικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Μιλάμε για νέες καλλιέργειες και νέους αγρότες χωρίς, όμως, προσανατολισμό, χωρίς πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής, χωρίς παροχή εκλαϊκευμένης γνώσης, χωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις, μεταποιητική υποδομή και εξασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος. Μιλάμε για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών χωρίς μπούσουλα, επαφιέμενοι στις τυχαίες ατομικές έρευνες και πρωτοβουλίες, απουσία του υπεύθυνου εθνικού φορέα. Επιπλέον, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη σημερινή κατάσταση.
  Οι παραγωγοί
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δουρούμης, παραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, σημειώνει στην «ΥΧ» ότι «όταν πρέπει να καλλιεργώ ξοδεύοντας χρηματικά ποσά, όπως για παράδειγμα 1.000 ευρώ το στρέμμα, και από αυτά θα πάρω πίσω τα 50 ευρώ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον η καλλιέργεια έχει γίνει εξαιρετικά ασύμφορη. Εκτός, όμως, από το μεγάλο κόστος και την αύξηση της φορολογίας, ακόμα ένας παράγοντας είναι και η γιγάντωση των εισαγωγών.
Δεν είναι δυνατόν, όταν συγκομίζονται οι ελληνικές πατάτες να γίνονται μαζικές εισαγωγές από χώρες, όπως η Αίγυπτος, που έχουν πολύ χαμηλό κόστος (σ.σ. το 1/5 σε σχέση με την Ελλάδα) και οι δικές μας να μένουν απούλητες και, μάλιστα, να γίνονται και ελληνοποιήσεις. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν και να γίνονται σωστά».
Ωστόσο, θέσαμε στον κ. Δουρούμη το εξής εύλογο ερώτημα: Τις χρονιές 2008-2010, που η καλλιέργεια έφτανε τα 400.000 στρ. περίπου, δε γίνονταν αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις;
Σύμφωνα με τον κ. Δουρούμη, τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είχαν ατονήσει –όπως στις μέρες μας–, με αποτέλεσμα να είναι πιο αποτελεσματικοί. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Η e- ψηφοφορία αλήθεια που γίνεται… θηλιά 
Η Μεσσηνία πόλος έλξης των υποψηφίων του νέου φορέα στην κεντροαριστερά
 Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, ωστόσο το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Η Χαριλάου Τρικούπη επιζητεί την εκπλήρωση «βασικών εγγυήσεων» προκειμένου να διεξαχθεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, η οποία θα αναδείξει τον ηγέτη στο νέο ενιαίο φορέα. Όπως ανέφεραν πηγές από το ΠΑΣΟΚ, «κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση» για την e-ψηφοφορία αποτελεί «η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι’ αυτόν κωδικού (pin)».
Σε διαφορετική γραμμή κινείται το Ποτάμι. «Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία», δήλωσε ξεκάθαρα, προχθές, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσιόρδας, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης: «Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου, αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».
Πίσω από αυτά τα επιχειρήματα, όμως, διακρίνονται συγκεκριμένες πολιτικές αγωνίες και προθέσεις. Τόσο στο Ποτάμι όσο και στο επιτελείο Καμίνη θεωρείται ότι η ψήφος με υποχρεωτική φυσική παρουσία ευνοεί τους παγιωμένους κομματικούς μηχανισμούς. Ήτοι ευνοεί πρωτίστως τη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο- παρά την συρρίκνωσή του- εξακολουθεί να διαθέτει συμπαγείς μηχανισμούς σε επίπεδο συνδικαλιστών, τοπικής αυτοδιοίκησης και νομαρχιακών οργανώσεων σε όλη την επικράτεια.
«Βρέξει, χιονίσει ο επαγγελματίας κομματικός παράγοντας θα πάει να ψηφίσει», λένε χαρακτηριστικά στην Σεβαστουπόλεως (Ποτάμι). Αντίστοιχη εγγύηση προσέλευσης και κινητοποίησης, βεβαίως, δεν υπάρχει στις χαλαρές δομές των μελών και φίλων του Ποταμιού, ούτε βεβαίως στην εκλογική βάση του δημάρχου Αθηναίων.
Αντίστροφοι είναι οι προβληματισμοί και οι αγωνίες στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μια εντελώς ανοιχτή και ανεξέλεγκτη διαδικασία μπορεί να φέρει στις – ηλεκτρονικές – κάλπες ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που θα θελήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες και να πριμοδοτήσουν τον υποψήφιο που θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί περισσότερο.
   Μεσσηνία
Κι ενώ… μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων και προθέσεων στην κεντρική σκηνή, ένας ένας οι υποψήφιοι πρόεδροι κατεβαίνουν στη Μεσσηνία, προκειμένου να διαλαλήσουν την… πολιτική τους πραμάτεια, αλλά και να διεκδικήσουν την ψήφο όσων Μεσσήνιων συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου φορέα.
Η αρχή έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, προχθές και χθες βρέθηκε στην Καλαμάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αύριο θα βρίσκεται στο νομό ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Καμίνης.
Ο Γ. Καμίνης θα ξεκινήσει την επίσκεψή του από την Κυπαρισσία και το Δήμο Τριφυλίας στις 10.30 το πρωί, στη συνέχεια θα μεταβεί στις 11.45 στα Φιλιατρά, στις 13.00 στο Μάραθο, ενώ το απόγευμα στις 5.00 θα μεταβεί στη Μεσσήνη. Στις 6.15 θα επισκεφτεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις 8.00 με ανοικτή ομιλία στο ξενοδοχείο Rex.
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε και τους υπόλοιπους υποψηφίους, με τα φώτα του ενδιαφέροντος να πέφτουν στην επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά, λόγω της καταγωγής της, αλλά και του γεγονότος ότι η ηγείται του μεγαλύτερου πολιτικού φορέα από αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Θ», στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε αναφερθεί στα "στρατόπεδα" των Μεσσηνίων που υποστηρίζουν διάφορους υποψηφίους. Οι μόνοι που δε θα πρέπει να… αγχώνονται είναι οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΚΙΔΗΣΟ. Η κεντρική γραμμή είναι ο καθένας ψηφίζει όποιον θέλει, αν και η μεγάλη πλειοψηφία στο νομό θα κινηθεί μεταξύ Γιώργου Καμίνη και Φώφης Γεννηματά.

Σταύρος Θεοδωράκης
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συνοδευόταν από το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ολυμπία Αναστασοπούλου, πέρα από τη συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πολίτες της Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ξεκαθάρισε ότι η θέση του "Ποταμιού" είναι υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο προοδευτικό Κίνημα μακριά από λαϊκισμούς, αλλά και από συντηρητικές πολιτικές, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική κοινωνία για να βγούμε από την κρίση. Η παραγωγή, οι δουλειές, η παιδεία είναι στο επίκεντρο αυτής της νέας προσπάθειας. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα φύγει, όπως όλοι θέλουμε, από τη στάση του απλωμένου χεριού και θα γίνει μια δυνατή χώρα-πρωταγωνιστής στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε σε δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ.
Επίσης, σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα: «Αυτό που έχουμε συμφωνήσει όλοι στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, είναι ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο προοδευτικό Κίνημα, που θα αξιοποιήσει τις νέες δυνάμεις της κοινωνίας και θα συνεργαστεί με τις θετικές φωνές του παρελθόντος. Δεν παίρνουμε όλο το παρελθόν μαζί μας, αλλά έχουμε ανάγκη ένα τμήμα του παρελθόντος».
Ως προς το γεγονός ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα διαδικαστικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι απαραίτητη, ενώ υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων έχει καταλήξει σε αυτό που είχαμε προτείνει από την αρχή». Δηλαδή στο «να μπορούν να ψηφίζουν και μέλη και φίλοι, άρα να μπορεί να ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης. Δεύτερον, στο να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν στις κάλπες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά να μπορούν να ψηφίζουν και μέσω υπολογιστή, με έναν τρόπο αξιόπιστο και αδιάβλητο, για να μπορούν να εκφραστούν και οι νέοι που δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την κάλπη -ενώ από τον υπολογιστή θα μπορέσουν να εκφραστούν-, αλλά και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».


Γρηγόρης Ψαριανός
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός. Απαντώντας, με τη σειρά του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το νέο εγχείρημα και τις επ’ αυτού διαδικασίες, είπε μεταξύ άλλων: «Όλο το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Όταν αλλάξεις τον εαυτό σου και αλλάξεις και το κόμμα ή το σχηματισμό ή το φορέα στον οποίο συμμετέχεις, τότε έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχεις τη διαδικασία των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.
Για να γίνει αυτό πρέπει να συμμετάσχει ο κόσμος. Να ψηφίσουν όσο πιο πολλοί άνθρωποι γίνεται αυτόν το νέο φορέα, ο οποίος δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το νέο Ποτάμι, δεν είναι η Κεντροαριστερά, δεν είναι μία ευρωπαϊκή αριστεροδεξιά, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν μπορείς να το ορίσεις με τις παλιές λέξεις και με τα παλιά σχήματα. Πρέπει, όμως, ν’ αλλάξει όλο το πράγμα, όλος ο συσχετισμός και όλες οι διαδικασίες με τις οποίες συγκροτείς ένα φορέα.
Αυτός, λοιπόν, ο φορέας, όταν ψηφίσουν 400.000 ή 500.000 άνθρωποι, θα ανοίξει και θα λάμψει. Αν ψηφίσουν 50, 60, ή 80 χιλιάδες, θα είμαστε πάλι εμείς κι εμείς: οι παλιοί βουλευτές, οι παλιοί κομματάρχες, τα παλιά κόμματα, οι τοπικοί παράγοντες, όλοι αυτοί οι γνωστοί, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αυτό πρέπει ν’ ανοίξει: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με όλες τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Και κάποιοι από τα παλιά κόμματα και τα παλιά μετερίζια δεν το θέλουν αυτό και παίζουν άμυνα. Προσπαθούν να το αποφύγουν. Δε θέλουν ν’ ανοίξει στον κόσμο, αλλά να παραμείνει στους κομματικούς μηχανισμούς. Αν, όμως, παραμείνουμε στους κομματικούς μηχανισμούς, καλή σας νύχτα. Θα κάνουμε, δηλαδή, πάλι τα ίδια τα γνωστά: το ίδιο πελατειακό κράτος, τις ίδιες συντεχνίες, τα ίδια κόλπα, “εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι”».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Λεφτά πεταμένα σε κάδους… 
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα μπουν υπόγειοι κάδοι στα αναπλασθέντα πεζοδρόμια της Φαρών αλλά και της Πλάτωνος, οι αρμόδιοι στο Δήμο «καμάρωναν».
Μάλιστα, ο δήμαρχος φωτογραφιζόταν κάνοντας δοκιμές.
Οι κάδοι μπήκαν, αλλά ποτέ δε δούλεψαν.
Τι έχει γίνει με αυτό το ζήτημα;
Όταν τοποθετήθηκαν, δε σκέφτηκαν στο Δήμο ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδικό όχημα για να τους αδειάζει;
Ερωτήματα που μάλλον δύσκολα θα απαντηθούν…
Μέχρι τότε τα χρήματα των δημοτών θα είναι πεταμένα σε κάδους που ποτέ δε λειτούργησαν.  Π.Μπ.

*** Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τα σωματεία (Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, ΔΕΥΑΚ) που παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία γνωρίζουν πολύ καλά, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια για να μάθουν γράμματα τα παιδιά της, τα υπέρογκα ποσά που δίνει σε φροντιστήρια, αναλώσιμα κλπ. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε και έμπρακτα τα παιδιά στο μεγάλο αγώνα που δίνουν. Κάνουμε πράξη το σύνθημα “ένας για όλους και όλοι για έναν”.
Καλούμε όλους τους γονείς, είτε είναι μέλη των σωματείων αυτών είτε όχι, να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να εγγράψουν τα παιδιά τους στα μαθήματα. Καλούμε όλους τους άνεργους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές καθηγητικών σχολών, αλλά και τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να κάνουν το Λαϊκό Φροντιστήριο και δική τους υπόθεση”. Τηλέφωνο επικοινωνίας: Δήμητρα 6946561150.   Α.Π. 

*** Σουλτάνος εναντίον ΟΑΣΕ:Απέσυρε την Τουρκική αντιπροσωπεία με πρόσχημα τον … Γκιουλέν!

~ Σουλτάνος εναντίον ΟΑΣΕ: Απέσυρε την Τουρκική αντιπροσωπεία με πρόσχημα τον … Γκιουλέν!
 Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
 Ένα πρωτοφανές διπλωματικό γεγονός σημάδεψε την συνέλευση 11-22 Σεπτεμβρίου 2017 του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ / OSCE – Human Dimension Implementation Meeting 2017) που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2017 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ Rauf Engin Soysal κατέθεσε μια δήλωση διαμαρτυρίας και αποχώρησης της Τουρκικής αντιπροσωπείας κατηγορώντας τον ΟΑΣΕ –ούτε λίγο, ούτε πολύ- για … προδοσία! Η αφορμή της πρωτοφανούς αυτής ενέργειας ήταν (τι άλλο;) ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σύμφωνα με την δήλωση – αποχώρηση του Τούρκου πρέσβη, ο ΟΑΣΕ έκανε το  ασυγχώρητο «έγκλημα» να αποδεχτεί την παρέμβαση δύο ΜΚΟ (Jurnalists και Writer’s Foundation), οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Soysal, έχουν σαν επίτιμο Πρόεδρο τον Φετουλάχ Γκιουλέν! (Ολόκληρη η δήλωση του Τούρκου πρέσβη εδώ).
Όπως ήταν φυσικό η ενέργεια αυτή δημιούργησε ένα έντονα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας, αναδεικνύοντας πανηγυρικά τον στραγγαλισμό της ελευθερίας έκφρασης, την δίωξη δημοσιογράφων και την φίμωση των ΜΜΕ που ασκούν κριτική στον δικτάτορα της Τουρκίας!
Όλα αυτά την πρώτη ημέρα της συνέλευσης που ήταν αφιερωμένη (πρωί και απόγευμα) στην ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία μετάδοσης πληροφοριών.
Προφανώς, η βέβαιη άσκηση δριμείας κριτικής στο ανελεύθερο καθεστώς που έχει επιβληθεί στην Τουρκία και η αδυναμία στοιχειώδους υποστήριξης του απροκάλυπτου στραγγαλισμού κάθε αντίθετης φωνής, οδήγησε την Τουρκική αντιπροσωπεία σε αποχώρηση από την συνέλευση Σεπτεμβρίου 2017 του ΟΑΣΕ.
Η αποχώρηση δεν αφορούσε φυσικά την ΜΙΤ του Δρα Φιντάν Χακάν ούτε τις διάφορες οργανώσεις – σφραγίδες που δημιούργησε στην Ελληνική Θράκη, τα Δωδεκάνησα, την Αγγλία, την Σουηδία, την Γερμανία, την Αυστρία και αλλού. Σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της ΜΙΤ, κάτω από τον μανδύα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με βαρύγδουπα ονόματα, μοιράζουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ποταμούς από κροκοδείλια δάκρυα σε κάθε συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, για την δήθεν καταπίεση που ασκεί η Ελλάδα σε Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα, τους οποίους η Τουρκική προπαγάνδα αποκαλεί «Τουρκική μειονότητα»!
Η υπερβολή των «κατηγοριών» εναντίον της Ελλάδος είναι τόσο εξωφρενική που προκαλεί πλέον τη θυμηδία πολλών αντιπροσωπειών, αφού το συντριπτικό ποσοστό όσων μόνιμων αντιπροσώπων συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ γνωρίζουν απ΄ έξω και ανακατωτά την μέθοδο Γκαίμπελς «Ρίξε –ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει»!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, σε κάθε βήμα του ΟΑΣΕ από το πολυπληθές «συνεργείο» της Τουρκικής ΜΙΤ, προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα και πολύ γέλιο: Πρόκειται για την εξαιρετικά σοβαρή «καταγγελία» εναντίον της τοπικής πολεοδομίας  Θράκης η οποία «καταπιέζει» τους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα, επειδή δεν καταργεί τους πολεοδομικούς της κανονισμούς και δεν επιτρέπει την ανέγερση μιναρέ στο επιθυμητό ύψος!!!
Καλό θα ήταν οι υπάλληλοι του Φιντάν Χακάν που μιλάνε θαυμάσια Ελληνικά, να διαβάσουν προσεκτικά τα ερωτήματα προς τον Θρακιώτη Μεχμέτ Μουεζίνολγλου αν και δεν πρέπει να τους κατηγορούμε σε προσωπικό επίπεδο, αφού οι άνθρωποι αυτοί είναι απλοί εργαζόμενοι, πληρώνονται αδρά για να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στις συνεδριάσεις του ΟΑΣΕ, όπως ακριβώς οι πληρωμένοι ηθοποιοί όταν εργάζονται σε μια θεατρική παράσταση!
Στα πλαίσια της φετινής συνέλευσης του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης παρουσίασε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει με δύο παρεμβάσεις του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (έτος ίδρυσης 1928) και μία παρέμβαση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών αποτελεί συν-ιδρυτικό πυλώνα, από την ίδρυση της το 2006):
Η πρώτη παρέμβαση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών αφορούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με πλήρη τεκμηρίωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει:
(1)        Η Τουρκική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
(2)        Η Τουρκική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενός θρησκευτικού θεσμού με ιστορία δεκαεπτά αιώνων.
(3)        Από τον Ιανουάριο του 2013 απαγορεύτηκαν και πάλι οι εκλογές στα μειονοτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα 15 ακόμα ιδρύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αποτελέσουν την νέα «λεία» της Τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων.
(4)        Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή από το 1971, εμποδίζοντας την επιμόρφωση χριστιανών ορθόδοξων κληρικών, σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της ίδιας της Τουρκίας.
(5)        Η διαρκής απειλή μετατροπής του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας από μουσείο που είναι τα τελευταία 85 χρόνια σε τέμενος, προβληματίζει έντονα τον παγκόσμιο χριστιανισμό.
(6)        Οι χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες της Παναγίας Καφατιανής, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά καθώς και 72 ακίνητα που άρπαξε, με τις ευλογίες της ΜΙΤ, το ανύπαρκτο μόρφωμα του «Τουρκικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου», δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
(7)        Η Τουρκία επιμένει να απαιτεί πως μόνο Τούρκοι πολίτες μπορούν να αποτελούν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, παρεμβαίνοντας με τον τρόπο αυτό απροκάλυπτα στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Η εισήγηση αυτή, σε πλήρη ανάλυση, ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ στην Αγγλική γλώσσα.
Η δεύτερη παρέμβαση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία επίσης  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ στην Αγγλική γλώσσα, αφορούσε τις απάνθρωπες διώξεις του Τουρκικού κράτους κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση του χριστιανικού πληθυσμού από 120.000 που ήταν το 1923 μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, σε λίγες μόλις χιλιάδες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη Τουρκική πολιτική υπερβολικής «φροντίδας» των κατοίκων των νησιών  Ίμβρος και Τένεδος, συρρίκνωσαν τον Ελληνικό πληθυσμό από το 95% που ήταν το 1923 όταν τα νησιά παραδόθηκαν στην Τουρκία με την Συνθήκη της Λωζάνης, σε μόλις 1% σήμερα.
Η παρέμβαση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών  θα αναρτηθεί επίσης, στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ στην Αγγλική γλώσσα, σύντομα.
Εξ άλλου, αξίζει να σημειωθεί το πολύ λυπηρό γεγονός της παντελούς άγνοιας ορισμένων πολιτικών της χώρας μας γύρω από θέματα που αφορούν τον Πολίτικο Ελληνισμό αλλά και ευρύτερα, τα Ελληνοτουρκικά θέματα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος ο οποίος στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, σε εκδήλωση μνήμης της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για τα Σεπτεμβριανά του 1955, μίλησε «για τις θηριωδίες ελληνοκυπρίων κατά τουρκοκυπρίων σε δύο θύλακες στην Κύπρο» - δηλαδή μην μιλάμε και πολύ για αυτά που τραβήξαμε, κάναμε και εμείς θηριωδίες … δέκα ή είκοσι χρόνια μετά από τα Σεπτεμβριανά!!!
Ένας πολιτικός που πάει να μιλήσει σε εκδήλωση μνήμης Κωνσταντινουπολιτών και δεν μπαίνει ούτε καν στον κόπο να διαβάσει κάτι για τα Σεπτεμβριανά του 1955, για τα Δεκεμβριανά του 1942, τις απελάσεις του 1964, την Κύπρο, το Αιγαίο,  ή «τα σύνορα της καρδιάς» του Τούρκου δικτάτορα, εξισώνοντας ταχυδακτυλουργικά θύτες και θύματα, δεν προσβάλλει μόνο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, αποκαλύπτοντας σε όλο της το μεγαλείο την άγνοια και την ιστορική σύγχυση που έχει για πολύ σοβαρά εθνικά θέματα.
Συμπέρασμα: Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν τρομοκρατημένος από τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της δικτατορίας που έχει επιβάλει στον Τουρκικό λαό, βλέπει πλέον καθαρά πως  κινδυνεύει η εξουσία … και το κεφάλι του! Για τον λόγο αυτό κάνει αλλεπάλληλα λάθη - ένα από αυτά είναι η «προδοσία» του ΟΑΣΕ να εγγράψει στον κατάλογο ομιλητών δύο «ανεπιθύμητες» στο Τουρκικό καθεστώς Μ.Κ.Ο.
Αλήθεια, τι θα πρέπει να πούμε εμείς για την συνεχή και εξακολουθητική εγγραφή στους πίνακες ομιλητών, σχεδόν όλων των συνεδριάσεων, δεκάδων υπαλλήλων της ΜΙΤ που εμφανίζονται με τον φερετζέ διαφορετικών ΜΚΟ με βαρύγδουπα ονόματα και περιπλανώνται στις αίθουσες των συνεδρίων σκορπώντας παντού κροκοδείλια δάκρυα υποκρισίας για δήθεν «καταπίεση» Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων το θρήσκευμα;
Για τέτοια μάλιστα «καταπίεση» που τους επέτρεψε, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι σήμερα, να αυξήσουν τον πληθυσμό τους περισσότερο από 60%, την ίδια στιγμή που η «περιποίηση» του Ελληνισμού από το Τουρκικό κράτος οδήγησε στην εκδίωξη του από τις αλησμόνητες πατρίδες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%!
Αυτοί λοιπόν ψεύδονται ασύστολα και κάνουν απροκάλυπτη και ψευδή προπαγάνδα, χωρίς ούτε ένα «φύλο συκής». Οι ΜΚΟ Jurnalists και Writer’s Foundation όμως λένε την αλήθεια με πραγματικά γεγονότα που βασίζονται σε φυλακίσεις εκατοντάδων Τούρκων δημοσιογράφων, φίμωση δεκάδων ΜΜΕ και διώξεις δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων με αόριστες κατηγορίες «τρομοκρατίας». Θα μου πείτε βέβαια, εδώ η Σουλτανική ασυναρτησία βρίζει ή προσβάλλει συνεχώς και αδιακρίτως τους πάντες, ο ΟΑΣΕ θα την γλύτωνε;

***  Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1918...

~ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1918...
 Ομιλία του του δασκάλου Δημητρίου Νατσιού που εκφωνήθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Δοϊράνης
 Μία ακόμη ένδοξη σελίδα του Ελληνισμού που «γράφτηκε» σε τούτο τον ιερό τόπο.
Ο τροπαιούχος νομπελίστας μας Γ. Σεφέρης, κατά την
παραλαβή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας, το 1963, στην καθιερωμένη ομιλία, έδωσε έναν εξαίσιο ορισμό της πατρίδας μας.
«Ανήκω» έλεγε, «σε μια μικρή χώρα.
Ένα πέτρινο ακρωτήρι στην Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τους αγώνες του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου».
Προτάσσει στην έξοχη αυτή περιγραφή, όχι τυχαία, ο ποιητής τους αγώνες για την απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά ελευθερία μας.
”Τιμιώτερων εστί η Πατρίς” να το φυσικό λίπασμα του Ελληνισμού, ”Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις”, την Ρωμιοσύνη την ανάστησαν οι ανδρείοι ”που ο θάνατός τους θάνατος δεν λογιέται” όπως γράφει και το γνωστό επίγραμμα στο μνήμα του Γρηγορίου Αυξεντίου, του αητού της Κύπρου.

Πράγματι η ελληνική ιστορία έχει μια ιδιοτυπία, μοναδική ίσως στην Οικουμένη.
Είναι μια ιστορία αδιάλειπτων αγώνων για επιβίωση.
Τόσο το ελληνικό χώμα είναι ποτισμένο με δάκρυα κι αίμα, τόσο τα ελληνικά βουνά είδαν ανθρώπινον αγώνα, που ανατριχιάζεις λογαριάζοντας πως στα βουνά ετούτα και τα ακρογιάλια παίχτηκε η μοίρα του ανθρώπινου γένους, όπως το έγραψε αριστοτεχνικά ο μεγαλύτερος, μετά τον Παπαδιαμάντη, Νεοέλληνας λογοτέχνης, που έγραφε με την σπάθα του και όχι με το κοντύλι, ο στρατηγός Μακρυγιάννης:
”Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά.
Και οι ολίγοι αποφασίζουν ν! α πεθάνουν.
Και όταν κάνουν αυτήνη την απόφαση, λίγες φορές χάνουν και πολλές φορές κερδαίνουν”.
Η ντροπή και η δόξα Τον αιώνα που μόλις αφήνουμε, τον εικοστό, πολλά θερία πέσανε να μας φάνε. Ξεκίνησε με την γιγαντομαχία στην Μακεδονία.
Είναι η εποχή όπου η ”μικρά και έντιμος” Ελλάς, καταντροπιασμένη από το αίσχος του ’97, δέχεται καταιγισμούς επεμβάσεων, υπονομεύσεων και εξευτελισμών από τις λεγόμενες Προστάτιδες Δυνάμεις.

Αιχμάλωτη η δύστυχη πατρίδα μας στις ραδιουργίες των ξένων και στην μικρόνοια των τότε κυβερνώντων αδυνατεί να εκπληρώσει τα εθνικά της ιδανικά. Αφυπνίστηκε όμως αυτό που όλο και σπανιότερα ακούγεται σήμερα, το φιλότιμο του Έλληνα.
Νέοι αξιωματικοί, με πρωτοστάτη τον εθνομάρτυρα Π. Μελά, την σύμπραξη Μακεδόνων αγωνιστών σαν τον Κώττα, τον δυναμισμό λαμπρών ιεραρχών σαν τον Γερμανό Καραβαγγέλη, σώζουν την Μακεδονία, σώζουν και την Ελλάδα κατά την γνωστή ρήση του Ίωνα Δραγούμη.
Φτάνουμε στο 1909. 15 Αυγούστου.
Στο Γουδί, νέοι αξιωματικοί διαβλέποντας την διεθνή ανησυχία και βλέποντας τα χάλια της σπαρασσόμενης από την παλαιοκομματική συναλλαγή πατρίδα μας, επαναστατούν.
Τηλεγραφούν στον θρύλο του Θερίσου, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Από εκείνη την στιγμή η Ιστορία αλλάζει. ”Είς άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος άπαντα τον δήμο δύναται διορθώσαι”, λέει ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ένας άνθρωπος που πυρπολείται από ζήλο μπορεί να διορθώσει και να εμπνεύσει όλο τον δήμο, όλο τον λαό.
Μέσα σε μια τριετία η πολιτική της ”αψόγου στάσεως”, η πολιτική των υποκλίσεων, το κακοφορμισμένο απόστημα της εξάρτησης και της υποτέλειας σπάει.
Ο στρατός αναδιοργανώνεται, ο λαός εμπνέεται, η Επανάσταση του ’21, που έμεινε ημιτελής, είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί.
Είναι η εποχή της Μεγάλης Ιδέας.
Το όραμα του δικέφαλου αετού, της Πόλης των ονείρων μας.
6 Οκτωβρίου 1912, μια ημερομηνία, ισάξια της 25ης Μαρτίου του ’21:
Ξεκινούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. (Παρενθετικά αναφέρω ότι είναι λυπηρό να αγνοούμε την μεγάλη αυτή επέτειο.
Η 6η Οκτωβρίου του 1912 είναι το δεύτερο ’21 του Ελληνισμού).
Ο ελληνικός στρατός κατανικά στα πεδία των μαχών Τούρκους και Βουλγάρους.
Η Ελλάδα της Μελούνας πέτυχε σ’ έναν χρόνο ό,τι δεν είχε κατορθώσει σε ένα περίπου αιώνα.
Το έδαφος και ο πληθυσμός της διπλασιάζονται.
Τα σύνορα απλώθηκαν μέχρι τον Νέστο και την Πρέσπα.
Χάρις στην εθνική ομοψυχία- ”Έλληνας ομοφρονέοντας ….χαλεπούς είναι περιγίνεσθαι”– οι Έλληνες είναι ανίκητοι όταν ομοψυχούν έγραφε ο Ηρόδοτος, χάρη, λοιπόν, στο όραμα του Βενιζέλου και τον ενθουσιασμό του αρχιστρατήγου τότε και μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνου, η Ελλάδα γίνεται σεβαστή στους φίλους και τρομερή στους εχθρούς της.
Το κακορίζικο κρατίδιο μεταμορφώνεται σε ισχυρό έθνος.
Το βιβλίο όμως της Ιστορίας δεν κλείνει ποτέ. Το 1914 ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Λαοί που ορκίζονταν ”πόλεμο στον πόλεμο” επιδίδονται σε μιάν άνευ προηγουμένου αλληλοεξόντωση.
Η Γερμανία ακολουθώντας το γαλλοβρετανικό παράδειγμα της υπερπόντιας επέκτασης, προς αναζήτησιν φθηνών πρώτων υλών και εξάπλωση των αγορών της, αναζητεί ”μία θέση στον ήλιο”. Κυριαρχείται από το τόσο καταστρεπτικό δόγμα του ”ζωτικού χώρου”.
Ο Πλάτων επιβεβαιώνεται και πάλι: ”Δια την των χρημάτων κτήσιν άπαντες οι πόλεμοι γίνονται”.
Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Ο πόλεμος αποτελεί συνέχεια της πολιτικής, «με άλλα μέσα» έγραφε ο Φον Κλαούζεβιτς και οι πολιτικοί ρίχνουν τους λαούς τους στο φοβερό αυτό αιματοκύλισμα.
Η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο αντίμαχα στρατόπεδα. Από την μια η γαλλοβρετανική Εγκάρδιος Συνεννόηση, η γνωστή Αντάντ και από την άλλη η Γερμανία με την αυστρρουγγρική αυτοκρατορία, γνωστές ως Κεντρικές Δυνάμεις.
Τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη εξαναγκάζονται- η μοίρα των αδυνάτων- να προσκολληθούν σε ένα από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.
Αλυτρωτικές διαθέσεις, σωβινισμοί, μίση ξεχασμένα, αναβιώνουν.
Ο εθνικός διχασμός
Και η Ελλάδα;
Η Ελλάδα που είχε ανάγκη ειρήνης, τίθεται εμπρός σε οξύτατο πρόβλημα.
Εκδηλώθηκαν τότε δύο τάσεις εξωτερικής πολιτικής: Η πρώτη, για άμεση συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, υπαγορευμένη από την συμμαχική υποχρέωση προς την Σερβία αλλά και από την ασφαλή και οξυδερκή πεποίθηση του Βενιζέλου για νίκη της Αγγλίας και Γαλλίας και την θετική έτσι ελπίδα για εξασφάλιση των εθνικών δικαίων.
Η δεύτερη, για τήρηση ουδετερότητας, υπαγορευμένη από την εσφαλμένη, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη του βασιλιά για νίκη της Γερμανίας και από την επιθυμία για ειρηνική εργασία προς αξιοποίησιν των κεκτημένων από τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους. Είναι δυστυχώς η εποχή της εθνοκτόνου εσωτερικής έριδος, ο αποτρόπαιος Εθνικός Διχασμός.
(Η λέξη αποτρόπαιος εδώ κυριολεκτεί.
Ο διχασμός στέρησε την πατρίδα μας από -τρόπαια,! από δόξα και νίκες).
Δεν θα επιμείνω στην ανάλυση του θλιβερού και ολέθριου αυτού γεγονότος.
Δυστυχώς το λάθος της εμφύλιας διαμάχης το επαναλάβαμε και αργότερα με τραγικές και πάλι συνέπειες.
Η Ιστορία διδάσκει ότι κανείς …δεν διδάσκεται απ’ αυτήν.
Και ας επισημαίνει πριν από δυόμισυ χιλιάδες χρόνια ο ιστορικός Πολύβιος, ότι αποκλειστικός προορισμός της ιστορίας είναι ο φρονηματισμός αρχόντων και αρχομένων, κυβερνητών και λαού ”δια το μηδεμίαν ετοιμοτέραν είναι τοις ανθρώποις διόρθωσις της των προγεννημέ! ων πράξεων επιστήμης” τα σφάλματα των προγόνων, δηλαδή, πρέπει να διδάσκουν τους απογόνους.
Εν μέσω πολιτικών, ιδεολογικών και προσωπικών αντιθέσεων, εν μέσω αντισυνταγματικών βασιλικών πρωτοβουλιών, εν μέσω ιταμών και ωμών επεμβάσεων των ξένων, που εντείνουν τον διχασμό του λαού, καταντά το ελληνικό έθνος περίγελως της Οικουμένης.
Ταυτοχρόνως οι Βούλγαροι που εισήλθαν στον πόλεμο στις 14 Οκτωβρίου του 1915 τασσόμενοι στο πλευρό των Γερμανών, καταλαμβάνουν σχεδόν αμαχητί την Καβάλα.
Τον Μάιο του 1916 η Μακεδονία απαραδίδεται στα γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα.
Το Δ’ Σώμα Στρατού αιχμαλωτίζεται χωρίς να προβάλει αντίσταση, και μεταφέρεται ατιμωτικά στην Γερμανία.
Πριν από την μάχη δίνοντας τέλος σ’ αυτές τις αθλιότητες ο νόμιμος πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στις 26 Σεπτεμβρίου του 1916 προσωρινή κυβέρνηση, το γνωστό κίνημα Εθνικής Αμύνης, και στις 13 Ιουνίου του 1917 επανέρχεται στην Αθήνα προχωρώντας αμέσως στην πολεμική κινητοποίηση ολόκληρης της χώρας στο πλευρό των Συμμάχων. Πρώτο μέλημα του Βενιζέλου η συγκρότηση αξιόμαχου στρατού.
Ήδη από τη Θεσσαλονίκη είχαν σχηματισθεί οι Μεραρχίες Σερρών και Κρήτης που πρωταγωνίστησαν στην Μάχη της Δοϊράνης και η Μεραρχία Αρχιπελάγους (γνωστή από το περίφημο έργο του Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω»).
Τον Σεπτέμβριο του1918 έναντι συνόλου 29 Μεραρχιών, υπό τις διαταγές του Γάλλου αρχιστρατήγου Φρανσαί Ντ’ Εσπεραί, η Ελλάδα διέθετε δέκα μεραρχίες, η Γαλλία οκτώ, η Αγγλία τέσσερες, η Σερβία έξι και η Ιταλία μία.
Οι ελληνικές δυνάμεις αποτελούσαν το 34% του συνόλου των δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότατη συμβολή του ελληνικού στρατού στις επιχειρήσεις διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου.
Η λίμνη της Δοϊράνης, η κατά τους αρχαίους Πρασιάς ή Πρασιάδα, κατοικημένη από αρχαιοτάτων χρόνων από το ελληνικό φύλο των Παιόνων, λόγω της επίκαιρης στρατηγικής της θέσεως δέχθηκε αλλεπάλληλες επιδρομές βαρβάρων.
Η πόλη της Δοϊράνης από τον 17ο αι. είχε γίνει έδρα της επισκοπής Πολυανής και από τον 19ο αι. η περιοχή απετέλεσε ξεχωριστή υποδιοίκηση με την ονομασία ”Καζάς Δοϊράνης”.
Παρ’ όλες τις τουρκικές διώξεις ο Ελληνισμός της περιοχής ανθεί, καταφέρνοντας να δημιουργήσει γύρω στα 1900 οκτώ σχολεία.
Δύο στην Δοϊράνη και τα υπόλοιπα στα χωριά Δροσάτο, Φούρκα, Βλάντοβο, Ακίντζαλη (Μουριές σήμερα).
Η περιοχή ελευθερώθηκε στις 23 Ιουνίου του 1913 για να καταληφθεί πάλι από τους Βούλγαρους το 1915 και να ξανα υπομείνει ο πληθυσμός τα πάνδεινα.
Από το 1914 ήδη η Δοϊράνη υπήρξε θέρετρο επιχειρήσεων, με ισχυρή οχύρωση βάθους τριών χιλιομέτρων σε τρεις διαδοχικές γραμμές άμυνας.
Η εχθρική τοποθεσία στηριζόταν ανατολικά της λίμνης στα υψώματα του Μηλάνγκα Πάσινα και δυτικά της λίμνης τα υψώματα 603 και 669, επικληθέντα Γκραντ Κουρονέ και Ντούμπ (οι ονοματοδοσίες των υψωμάτων γίνονταν από τους Γάλλους, όπως το περίφημο Σκρα).
Οι βουλγαρικές θέσεις ήταν ισχυρότατες και υποστηριζόταν από πολυαριθμότερο πυροβολικό.
Τον Ιούνιο του 1918 αναλαμβάνει διοικητής της Συμμαχικής Στρατιάς Ανατολής ο Γάλλος Φρανσαί ντ’ Εσπεραί με την διαταγή να διασπάσει το μακεδονικό μέτωπο.
Τυχόν νίκη θα αποθάρρυνε τους Βουλγάρους, αφαιρώντας από τους Γερμανούς έναν σημαντικό σύμμαχο.
Ήδη η μεγαλειώδης νίκη στο Σκρα αποκατέστησε το γόητρο του ελληνικού στρατού, κάμπτοντας ταυτόχρονα αυτό του βουλγαρικού, που όδευε προς την συνθηκολόγηση.
Η επίθεση στην Δοϊράνη ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου του 1918.
Αντίπαλες δυνάμεις ήταν η 22η, 26η και η 28η αγγλικές μεραρχίες και οι ελληνικές μεραρχίες Σερρών με διοικητή τον υποστράτηγο Εμμ. Ζυμβρακάκη και Κρήτης με διοικητή τον υποστράτηγο Παν. Σπηλιάδη. Διοικητής Στρατιάς ορίστηκε ο Άγγλος στρατηγός Μιλν.
Απέναντι υπήρχε η επίλεκτη 9η βουλγαρική μεραρχία της Πλεύνας υπό τον ικανότατο στρατηγό Νεζερώφ και 11η ταξιαρχία της 1ης βουλγαρικής στρατιάς.
Η μάχη της Δοϊράνης
Στις 3 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου εξόρμησαν εν απολύτω σιγή τα τμήματα της μεραρχίας Κρήτης κατά της ανατολικά της λίμνης εχθρικής τοποθεσίας, έχοντας στην πρώτη γραμμή το 29ο σύνταγμα με διοικητή τον ταγματάρχη Βασίλειο Τυπάλδο και το 9ο σύνταγμα με διοικητή τον συνταγματάρχη Παναγιώτη Μίνη.
Στις 5.30 είχε καταληφθεί ολόκληρη! η προκεχωρημένη αμυντική τοποθεσία.
Η παραπέρα προώθηση όμως κατέστη αδύνατη, διότι οι απώλειες υπήρξαν τεράστιες, λόγω της αδυναμίας του συμμαχικού πυροβολικού να υποστηρίξει τις επιθέσεις του πεζικού.
Δυτικά της λίμνης επιτέθηκαν η μεραρχία Σερρών και η 22α και 26η αγγλικές μεραρχίες.
Στις 5 και 8 ακριβώς εξόρμησε πρώτο το 1ο σύνταγμα με διοικητή τον συνταγματάρχη Αθ. Μάρκου. Υπό τους ήχους των σαλπίγγων ”εμπρός προς έφοδον” και την γνωστή πολεμική ιαχή των Ελλήνων ”αέρα” πέτυχε να καταλάβει έως τις 6.30 ολόκληρη την πρώτη γραμμή χαρακωμάτων και τμήμα της δεύτερης.
Ομοίως εξόρμησε και το 2ο σύνταγμα με διοικητή τον συνταγματάρχη Θεόδωρο Μανωλάκη, η 22α αγγλική μεραρχία, το 3ο ελληνικό σύνταγμα υπό τον σχη Λιάσκο και η 26η αγγλική μεραρχία.
Το 2ο σύνταγμα ειδικά υπέστη βαρύτατες απώλειες και μεταξύ των νεκρών ήταν και ο ηρωικός συνταγματάρχης Θεόδωρος Μανωλάκης και ο διοικητής του 1ου τάγματος ταγματάρχης Δημήτριος Παπαλουκάς.
Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν αναλογικά τεράστιες.
Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι ο Έλληνας αρχιστράτηγος Παναγιώτης Δαγκλής, σε επιστολή του στον Βενιζέλο διαμαρτύρεται διότι, όπως γράφει ”τα ελληνικά τμήματα εγκαταλείφθησαν υπό των Βρεττανών υποστάντα βαρυτάτας απωλείας”.
Η μεραρχία Σερρών είχε 359 νεκρούς 1713 τραυματίες και 615 αγνοουμένους.
Η Μεραρχία Κρήτης είχε 144 νεκρούς και 573 τραυματίες.
Αιώνια η ευγνωμοσύνη που χρωστάμε εμείς οι Μακεδόνες στους ήρωες της Κρήτης, που πρωταγωνίστησαν σ’ όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.
Το σύνολο των ελληνικών απωλειών ανήλθε σε 3.! 404 άνδρες. Των βρεττανικών σε 3.115 άνδρες.
Ο σκοπός όμως επιτεύχθηκε.
Η επίθεση σταμάτησε την επόμενη μέρα, κατόρθωσε όμως να διασπάσει την βουλγαρική τοποθεσία, καθήλωσε όλες τις εχθρικές δυνάμεις της περιοχής Αξιού- Δοϊράνης, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει η γερμανική διοίκηση να μετακινήσει ενισχύσεις και να τις διαθέσει στον τομέα Δοβρόπολεως, όπου εφαρμοζόταν η κύρια συμμαχική επίθεση.
Αυτό οδήγησε στην βουλγαρική ήττα και συνθηκολόγηση της 30ης Σεπτεμβρίου, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στους Γερμανούς, οδηγώντας τους στην άνευ όρων συνθηκολόγηση της 11ης Νοεμβρίου του 1918, με την οποία λήγει ο φονικός πόλεμος.
Είμαστε στο εμείς
Συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα τελούμε το μνημόσυνο των ηρώων μαχητών της Μάχης της Δοϊράνης. Προσκυνούμε την ιερή τους μνήμη.
Προσκυνούμε τις ιερές σκιές τους που λάμπρυναν το εικονοστάσι του Γένους.
Πότισαν το δέντρο της λευτεριάς και αυτό ανθεί.
“Η Ρωμανία και αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο”, έψαλλε ο Ελληνισμός του Πόντου.
Σήμερα κυρίως είναι απαραίτητη η εθνική μας μνήμη.
Η Ελλάδα έζησε ανά τους αιώνες χάρι στους αγώνες των παιδιών της και τον πολιτισμό που συνεχώς ανέπτυσσε.
Ο στρατηγός Ντ’ Εσπεραί δήλωνε στον Βενιζέλο στις 3 Δεκεμβρίου του 1918.
”Η ανδρεία των ελληνικών στρατευμάτων επαξίως κατέκτησε πανταχού τους επαίνους των Συμμάχων. Τα τέκνα είναι αντάξια των προγόνων τους”.
Είμαστε κληρονόμοι μιας βαριάς κληρονομιάς, οι ήρωες της Δοϊράνης, οι νεκροί περιμένουν. «Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ‘ρθουν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί” διαλαλεί ο Παλαμάς.
Η ελευθερία είναι το χρέος μας, αυτή είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα του Ελληνισμού.
”Ελευθερία τε και Δημοκρατία, ταύτα γαρ μόνα τα άξια λόγου εν Έλλησι” έλεγε ένας από τους γονέους της ανθρωπότητας, ο Σωκράτης.
Η εύκολη απόκτηση χρήματος και το μανιώδες κυνήγι των πιο ευτελών απολαύσεων είναι οι ταφόπλακες ενός έθνους.
Το έθνος πρέπει να θεωρεί αληθινό, ότι είναι εθνικό, λέει ο Σολωμός.
Έχουμε τέτοια ακαταμάχητα εθνικά όπλα.
Είναι η γλώσσα μας, η ψυχή του λαού μας.
Είναι η πίστη μας.
Όπως έγραφε ο ποιητής μας Αρ. Βαλαωρίτης ”ο πέλεκυς της ξενοκρατίας ουδέποτε κατέστρεψε την ενότητα της ημετέρας φυλής, θαυμασίως διασωθείσης τη παντοδυνάμω συνάρσει της Ορθοδόξου ημών πίστεως”.
Είναι τα ήθη και τα έθιμά μας, το ομότροπον του Ηροδότου.
Όλα αυτά όμως απαιτούν ομοψυχία, ομόνοια, εθνική ενότητα. Βροντοφωνάζει ο Μακρυγιάννης, εθνικό κληροδότημα ο λόγος του:
«Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι.
Όσοι αγωνιστήκα! εν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ.
Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμε και όλοι μαζί, και να μην λέγει ούτε ο δυνατός εγώ, ούτε ο αδύνατος.
Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς εγώ;
Όταν αγωνισθεί μόνος του και φκειάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ.
Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε εμείς.
Είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ».
Σ’ αυτό το εμείς ήταν οι ήρωες της μάχης της Δοϊράνης.
Όπως έλεγε ο επιγραμματογράφος αρχαίος ποιητής Σιμωνίδης:
«Άσβεστον κλέος οίδε φίλη περί πατρίδι θέντες κυάνεον θανάτου αμφεβάλοντο νέφος.
Ουδέ τεθνάσι θανόντες, επεί σφ’ αρετή καθόπερθεν κυδαίνους ανάγει δώματος εξ’ Αίδεω».
Δηλαδή, αυτοί εδώ (οι ενταφιασμένοι νεκροί), αφού περιέβαλαν την αγαπημένη πατρίδα με άσβεστη δόξα, ντύθηκαν με το μαύρο σύννεφο του θανάτου.
Αλλά δεν έχουν πεθάνει, αν και σκοτώθηκαν, επειδή η ανδρεία τους, αφού πάνω απ’ όλα τους δόξασε, τους οδηγεί από τον Άδη πάνω στους ουρανούς.

***  ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ...

~ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
 Γράφει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
 Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στο Mainz της Γερμανίας σημείωσε σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης. Διαπίστωσε ότι γονίδια που ανήκουν σε μια διαδικασία (Εικ. 1) που ονομάζεται αυτοφαγία - μία από τις κυριότερες κυτταρικές διαδικασίες επιβίωσης - προάγουν την υγεία και την καταλληλότητα στα νεαρά σκουλήκια, αλλά οδηγούν στη διαδικασία της γήρανσης αργότερα στη ζωή. Η έρευνα (Thomas Wilhelm, και συν. Neuronal inhibition of the autophagy nucleation complex extends life span in post-reproductive C. elegans) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Genes & Development (τόμος 31, σελ. 1561, 15/9/2017)
παρέχει μερικές από τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για το πώς λειτουργεί η διαδικασία της γήρανσης (Εικ. 2). Αυτά τα ευρήματα μπορεί επίσης να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι η νόσος του Alzheimer, του Parkinson και της νόσου του Huntington όπου εμπλέκεται η αυτοφαγία (Εικ. 3). Οι ερευνητές απέδειξαν ότι υπάρχει βελτίωση της μακροζωίας μέσω της διακοπής της αυτοφαγίας σε ηλικιωμένα σκουλήκια, υπάρχει σημαντική βελτίωση στη νευρωνική και στη μετέπειτα υγεία ολόκληρου του σώματος. Σύμφωνα δηλ. με το δημοσίευμα: Η αναστολή της λειτουργίας του συμπλέγματος της αυτοφαγίας* επεκτείνει τη διάρκεια ζωής στο μετα-αναπαραγωγικό σκουλήκι. Με απλά λόγια, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα πρώτα γονίδια (pha-4 και bec-1), που μπορεί να επεκτείνουν τόσο τη διάρκεια ζωής όσο και την υγεία.
ΕΞΕΛΙΞΗ – ΓΗΡΑΝΣΗ. Σύμφωνα με την ανταγωνιστική θεωρία της πλειοτροπίας, η φυσική επιλογή εμπλουτίζει στους οργανισμούς με γονίδια που προάγουν την αναπαραγωγική επιτυχία αλλά, κατά συνέπεια, αγνοεί τις αρνητικές/επιβλαβείς επιπτώσεις τους στη μακροβιότητα. Είναι σημαντικό αυτό να ισχύει μόνο όταν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις εμφανίζονται μετά την έναρξη/περάτωση της αναπαραγωγής. Ουσιαστικά, εάν μια γονιδιακή μετάλλαξη έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους απογόνους, αλλά συντομεύει τη ζωή, αυτό είναι καλό από πλευράς εξέλιξης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι απόγονοι που μεταφέρουν τα γονίδια του γονέα σε μικρότερο χρόνο στους απογόνους για να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω γήρανσης/θανάτου.
*ΑΥΤΟΦΑΓΙΑ (Εικ. 1). Η αυτοφαγία είναι μια καταβολική διαδικασία, η οποία προκαλεί κυτταρική αποικοδόμηση κυτταροπλασματικών συστατικών και επομένως ρυθμίζει την κυτταρική ομοιόσταση. Η απενεργοποίηση της αυτοφαγίας έχει συνδεθεί με επιβλαβείς επιδράσεις στα κύτταρα και στους οργανισμούς. Όταν ένα κυτταρικό οργανίδιο πρόκειται να αυτοφαγωθεί, είτε για λόγους που σχετίζονται με την έλλειψη διαθέσιμης τροφής, είτε διότι έχει φθαρεί, περιβάλλεται από μια διπλή μεμβράνη και έτσι εγκλωβίζεται σε ένα κυστίδιο (χαρακτηρίζεται αυτοφαγόσωμα). Η σύντηξη του αυτοφαγοσώματος με ένα λυσόσωμα (αυτολυσόσωμα) θα προκαλέσει λύση των συστατικών του εγκλωβισμένου οργανιδίου, και έτσι θα απελευθερωθούν στο κυτταρόπλασμα μονομερή προκειμένου να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες ή να χρησιμοποιηθούν σε βιοσυνθέσεις.***  Εισαγγελέας υπάρχει για τους δημοσκόπους; ..
~ Γράφει ο Θόδωρος Μεχλιζόγλου (Πολιτικός Αναλυτής)
 Όλοι μας λίγο πολύ το έχουμε καταλάβει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αναξιόπιστες και φυσικά χειραγωγούμενες στην πλειονότητά τους!
 Γίνονται κατά παραγγελία, τις περισσότερες φορές και αναλόγως με αυτόν που έχει παραγγείλει και πληρώσει για την έρευνα, συνήθως προκύπτει και το αποτέλεσμα.
 Άλλωστε η αποτυχία τους στις προβλέψεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω! Πολλά είναι τα παραδείγματα και πιστεύω ότι θα πρέπει να κάτσω να γράφω πολύ ώρα για να τις απαριθμήσω!
 Κι εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα!Γίνονται πραγματικά όλες αυτές οι έρευνες; Έχουν αντιπροσωπευτικό δείγμα και τον αριθμό των ερωτώμενων που ανακοινώνουν; Και από ποιον γίνεται έλεγχος για όλα αυτά;
 Παρουσιάζονται νέα κόμματα όπως η Ελληνική Λύση , με τον ίδιο τον παρουσιαστή να αναφέρει ότι είναι από τα λίγα κόμματα που παρουσιάζει συνεχώς ανοδικές τάσεις, και στην επόμενη μέτρηση το κόμμα Ελληνική Λύση δεν υπάρχει πουθενά!
 Μόλις χθες παρουσιάστηκε έρευνα από την εταιρία kapa-research για λογαριασμό της εφημερίδας ΒΗΜΑ, η οποία κόντεψε πραγματικά να μας τρελάνει! Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ-ΚΛΠ) συγκεντρώνει ένα ποσοστό της ταξης του 6,9%, αλλά όταν γίνεται ερώτηση που αναφέρεται πάλι στον ίδιο χώρο με το όνομα «Νέος Κεντροαριστερός χώρος» υπό δημιουργία, λαμβάνει άνω του 10%.
 Η ίδια εταιρία πριν από μερικές ημέρες, είχε ξεκινήσει μεγάλη διαδυκτιακή έρευνα με ένα πολύ μεγάλο ερωτηματολόγιο η οποία ως δια μαγείας εξαφανίστηκε, χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα ευρήματα της έρευνας ! Εκεί βέβαια δεν υπάρχει κάποιο νομικό καθεστώς που να διέπει τις έρευνες!
 Για όλες τις άλλες όμως υπάρχει και στο άρθρο 3 αναφέρονται, όλα ρητά και κατηγορηματικά ξεκινώντας με την παράγραφο 1 που αναφέρει:  «Οι  φορείς  ή  οι  επιχειρήσεις  δημοσκοπήσεων  οφείλουν  να  διασφαλίζουν  την αμερόληπτη,  αξιόπιστη  και  χωρίς  επιρροές  διεξαγωγή  των  δημοσκοπήσεων  και εξαγωγή  των  αποτελεσμάτων  τους» (Μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε όλο το νομικό πλαίσιο εδώ: http://sedea.gr/κωδικεσ-δεοντολογιασ/νομικο-πλαισιο/ )
 Γι’ αυτό λοιπόν κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το «πανηγυράκι» με τις δήθεν μετρήσεις! Φτάνει να ασχοληθεί επιτέλους η δικαιοσύνη με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αρκεί σε αυτό τον τόπο ο κάθε ένας από εμάς, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν απέναντι στην κοινωνία!

*** «ΝΑΙ» στην πώληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων από τη συνέλευση 
«ΝΑΙ» στην πώληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, σύμφωνα με τη νέα πρόταση του επενδυτή, αποφάσισε, έπειτα από μυστική ψηφοφορία με κάλπη που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας, η πλειοψηφία των μελών της γενικής συνέλευσης.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ενώ διάχυτη ήταν η αγωνία των μελών του Α.Γ. Γαργαλιάνων για το τι τελικά θα γίνει, όπως βεβαίως για το μέλλον μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων και, φυσικά, για την καταβολή χρημάτων που δικαιούνται και περιμένουν πώς και πώς παραγωγοί – μέλη του.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων, Τάσος Προσηλιακός, εισαγωγικά επανέλαβε στο Σώμα τη νέα πρόταση του επενδυτή, όπως έχει κατατεθεί και σε προηγούμενη συνέλευση, σημειώνοντας πως επί αυτής έχουν να αποφασίσουν και να ψηφίσουν με «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ». Η πρόταση προβλέπει ότι όταν γίνουν τα συμβόλαια, μετά την έγκριση της συνέλευσης, θα καταθέσει 1.000.000 ευρώ ο επενδυτής και εντός έξι μηνών θα καταθέσει 769.000 ευρώ (σ.σ. έχει ήδη καταθέσει 231.000 ευρώ) μαζί με το τελικό ποσό για την τράπεζα.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων επισήμανε πως, σε περίπτωση που ο επενδυτής δεν καταβάλλει τα 769.000 ευρώ, τότε ο επενδυτής χάνει όλα τα λεφτά που έχει προκαταβάλει, τονίζοντας ότι ο Α.Σ. Γαργαλιάνων είναι νομικά κατοχυρωμένος.
Στην προχθεσινή συνέλευση, για πρώτη φορά, ειπώθηκε και το όνομα του επενδυτή, William Bigley, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ. Μέλη του Α.Σ. Γαργαλιάνων εξέφρασαν ενστάσεις σχετικά με την πώληση και τη διαδικασία και, μάλιστα, η Βούλα Πουλοπούλου αναφέρθηκε στην Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών του ΥΠΑΑΤ και σχετικό έγγραφο αυτής, ενώ ο Πάνος Παγάνης σημείωσε κάποια νομικά ζητήματα για τις διαδικασίες.
Ο κ. Προσηλιακός ανέγνωσε το έγγραφο της Εποπτικής Αρχής σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν κάποιες ελλείψεις, ενώ ανέγνωσε και τις προτάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου για το σχέδιο εξυγίανσης και τη λήψη μέτρων, προσθέτοντας πως, μιλώντας με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, της ανέφερε το λόγο για τον οποίο ο Συνεταιρισμός προχωρά στην πώληση των εγκαταστάσεων, εκείνη – είπε -  τα δέχτηκε όλα και απλά ζήτησε να έχει τα σχετικά έγγραφα.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε συμμετείχαν 95 από τα 100 μέλη του Α.Σ. Γαργαλιάνων, με τα πέντε να δηλώνουν «παρών», ενώ μετά την καταμέτρηση των αποτέλεσμα που εξήχθη ήταν 67 «ΝΑΙ», 25 «ΟΧΙ» και 3 Λευκά/Άκυρα. Πλέον, μετά την προχθεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης, το Δ.Σ. του Α.Σ. Γαργαλιάνων θα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβολαίων πώλησης – μεταβίβασης με τον επενδυτή.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Η λίστα με τους δικηγόρους 
Επίσημα ξεκίνησε χθες το δικαστικό έτος, μαζί και τα προβλήματα. Μάταια έψαχνε η Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας να βρει δικηγόρους από τη λίστα που έχει δώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος για διορισμό σε κατηγορουμένους που δεν έχουν συνήγορο. Σχεδόν κανείς απ’ όσους ήταν εγγεγραμμένοι δεν ήταν στην αίθουσα. Με κόπο έβρισκε το δικαστήριο συνηγόρους για να διορίσει.
Το θέμα είναι ότι μετά ορισμένοι δικηγόροι παραπονιούνται ότι διορίζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι.  Β.Β.  

***  «Κομμάτια και Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη από την ομάδα Re-Act στο Θέατρο Νηπιαγωγείο 
Τρία μονόπρακτα από τη συλλογή «Κομμάτια και Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη θα παρουσιάζει η ομάδα Re-Act στο Θέατρο Νηπιαγωγείο (Λεΐκων 24) κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30 το βράδυ.
Στην «Υστερία», τον «Άνεργο» και τα «Θρύψαλα»  σκιαγραφείται η σχέση τριών ζευγαριών σε κρίση. Ο Γιώργος Σκούρτης στην εν λόγω συλλογή μονοπράκτων αποτυπώνει τις κοινωνικές ασθένειες της εποχής του, ασθένειες που είναι τρομακτικά οικείες και σήμερα.
Σκηνοθεσία: Καλλιρρόη Βελέντζα
Παίζουν: Απόστολος Μεσσανάκης, Καλλιρρόη Βελέντζα
Ήχος/φώτα: Διονύσης Μαλαπάνης
Σκηνικά/κοστούμια: Re-Act
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Άνεργοι, φοιτητές, μαθητές: 8  ευρώ
Πληροφορίες-κρατήσεις: 6948930181.

***  Η Λίντα Καπετανέα θα… σύρει το χορό του Φεστιβάλ 
Από τη στιγμή που η Λίντα Καπετανέα κατέθεσε αίτηση για να αναλάβει καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η υποψηφιότητά της θεωρήθηκε ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να προκριθεί. Πρόκειται για έναν άνθρωπο του χορού με σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της "Φάρις" για την επιλογή του καταλληλότερου προσώπου μάθαμε ότι επικρατέστερη ήταν η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, αλλά δεν εκπλήρωνε ένα βασικό όρο του διαγωνισμού. Επομένως, η επιλογή- ούτως ή άλλως από την αρχή ισχυρή- ήταν και αυτονόητη.
Οι υποψήφιες-οι για τη θέση ήταν η Κατερίνα Βασιλειάδη, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, η Μαρία-Μαριλένα Γραφάκου, η Δανάη Ευαγγελίου, η Λίντα Καπετανέα και ο Κωνσταντίνος Μίχος.
Χθες το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση του θέματος, από εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία της αξιολόγησης. Υπήρξε, μάλιστα, αναφορά ότι η επιλογή είχε ήδη κριθεί από τη Δημοτική Αρχή πριν καν αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. της «Φάρις», υπογράμμισε ότι η διαδικασία για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και την επιλογή ήταν διαφορετική από αυτή που είχε αποφασίσει το Συμβούλιο. Συμπλήρωσε δε ότι η απουσία του αποφασίστηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, προκειμένου να μη νομιμοποιηθεί η αλλοίωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται σε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον του Φεστιβάλ Χορού, με το θεσμό να φθίνει, αλλά και σε μια περίοδο που το Μέγαρο Χορού είναι πλέον έτοιμο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει διάθεση στήριξης και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έχει αναγγείλει ότι θα εξασφαλιστεί η επιχορήγηση για την προσεχή τριετία.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ψήφισε υπέρ της επιλογής της Λίντας Καπετανέα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για σημαντική χορεύτρια και χορογράφο και κρίνοντας ότι έχει τις οργανωτικές δυνατότητες για να ανεβάσει ψηλά το θεσμό.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, από την πλευρά του διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η επιτροπή δεν κάλεσε αναπληρωτή του Τάσου Πολυχρονόπουλου από την αντιπολίτευση, ώστε η επιλογή της νέας καλλιτεχνικής συμβούλου να μη γίνει αποκλειστικά από τους δύο συμβούλους της πλειοψηφίας.
Υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της επιτροπής δεν είναι έγκυρο και επιπλέον τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που ήθελε και όχι αυτό που έπρεπε, ενώ ψήφισε κατά της απόφασης.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μίλτος Κουτίβας, ψήφισε λευκό σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία δεν έδωσε χρόνο στις παρατάξεις να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν άποψη.
Η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, όπως και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Νίκος Μπασακίδης και Δημήτρης Μπούχαλης, τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κατεύθυνση προς συγκεκριμένη υποψήφια για τη θέση της καλλιτεχνικής συμβούλου και υπογράμμισαν ότι η διαδικασία ήταν διάφανη και αντικειμενική. Πρόσθεσαν δε, ότι η επιτροπή που έλεγξε τα χαρτιά των υποψηφίων δεν έκανε καμίας μορφής αξιολόγηση.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ο Γιώργος Καμίνης στη Μεσσηνία 
Ο Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, στο πλαίσιο της υποψηφιότητά τους για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα περιοδεύσει σήμερα στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, θα ξεκινήσει από την Κυπαρισσία -με την οποία τον συνδέει ένας δεσμός, καθώς είχε αγοράσει σπίτι σε χωριό κοντά στην πόλη, στο οποίο όμως δεν είχε μείνει- και θα συνεχίσει στα Φιλιατρά, τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα.
Ο Γιώργος Καμίνης θα μιλήσει και σε φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, το βράδυ, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX»…
Αναλυτικά, στις 10.30 το πρωί ο Γιώργος Καμίνης θα επισκεφθεί στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα. Μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών.
Στις πέντε το απόγευμα θα επισκεφθεί το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη, στο Δημαρχείο. Στις 6.15 θα επισκεφθεί τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη και μέλη της διοίκησης.
Το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εφόσον έχει επιστρέψει από την άδειά του (τον αναπληρώνει η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα), θα επισκεφθεί στις 7 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στις 8.15 το βράδυ η ομιλία στο Rex.  Α.Π. 

***  Άκυρα τα παράβολα για ενστάσεις στους δασικούς χάρτες αποφάσισε το ΣτΕ 
Ανοίγει το δρόμο για να σταματήσουν να πληρώνουν οι αγρότες και οι υπόλοιποι πολίτες τα παράβολα των ενστάσεων επί του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακόμη υποβάλει ένσταση μπορούν να μην πληρώνουν το αντίστοιχο παράβολο, πηγαίνοντας απευθείας στο ΣτΕ.
Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταθέσει αντίρρηση να προχωρήσουν σε ανάκληση, με την οποία θα τους επιστραφούν τα χρήματα (σ.σ.: εφόσον η απόφαση του ΣτΕ βγει υπέρ τους).
Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε αίτηση που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2012 από ιδιοκτήτη, κρίνοντας- μεταξύ άλλων- πως «…Υπόκεινται, επομένως, σε αίτηση ακυρώσεως […] όχι μόνο οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 19 του ν. 3889/2010, δηλαδή μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν […] αλλά και οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται κατά το άρθρο 17 του ίδιου νόμου και αφορούν στο μέρος των αναρτηθέντων δασικών χαρτών που δεν έχει αμφισβητηθεί με την άσκηση αντιρρήσεων […].
Κατά συνέπεια, και παρότι στο άρθρο 17 του ν. 3889/2010 δεν περιλαμβάνεται διάταξη αντίστοιχη με αυτήν του άρθρου 19 παρ. 4 (ήδη 5) του ίδιου νόμου, προβλέπουσα και ρητώς την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως, η πράξη μερικής κύρωσης δασικού χάρτη του άρθρου 17 του ν. 3889/2010, η οποία συνεπάγεται την οριστικοποίηση του χάρτη κατά το μέρος αυτό και την πρόσδοση σε αυτόν πλήρους αποδεικτικής ισχύος, υπόκειται […] σε αίτηση ακυρώσεως, και μάλιστα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Μια τέτοια εξέλιξη - αν φυσικά προχωρήσει και από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος - τείνει να δώσει μια μεγάλη ανάσα σε όλους τους αγρότες, που θα αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από τα παράβολα.
Σημειωτέον πως, όταν θα κυρωθεί ο δασικός χάρτης μιας περιοχής, τότε η προθεσμία για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι 60 ημέρες.

***  Ένοχη Αλβανίδα για κλοπή κοσμημάτων και λιρών από ηλικιωμένη 
Σε φυλάκιση 10 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες και σε δεύτερο βαθμό, μειώνοντας κατά λίγους μήνες την ποινή της, μια Αλβανίδα, η οποία κρίθηκε ένοχη για κλοπή κοσμημάτων και λιρών αξίας 25.000 ευρώ, όπως και ενός κινητού τηλεφώνου από μια ηλικιωμένη.
Αστυνομικός που κατέθεσε είπε ότι ειδοποιήθηκαν για κλοπή από διαμέρισμα στην οδό Βύρωνος. Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια υπέδειξε ως δράστες μια ανηψιά της και μια Αλβανίδα, οι οποίες φρόντιζαν άτομο σε διπλανό διαμέρισμα. Στο μπαλκόνι, μέσα σε μια γλάστρα, όπως ο αστυνομικός είπε, βρήκαν ένα αποτύπωμα μικρού παπουτσιού. Φαινόταν ότι κάποιος είχε περάσει πράγματι από το διπλανό διαμέρισμα.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της Αλβανής βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο της 75χρονης, το οποίο αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια, καθώς και μία σιδερογροθιά, η οποία κατασχέθηκε. Επιπλέον, όπως προέκυψε, διέμενε παράνομα στη χώρα.
Στην δε κατοχή της ανηψιάς της ηλικιωμένης δε βρέθηκε κάτι.
Επίσης, στο πρώτο δικαστήριο η ανηψιά αθωώθηκε από τις κατηγορίες.
Όπως εξήγησε η εγγονή της ηλικιωμένης, δεν μπορούσε να πάει κάποιος άλλος να τα πάρει και αποδείχτηκε από το κινητό που βρέθηκε στην κατοχή της αλλοδαπής.
Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για κλοπή και της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Β.Β.

***   Ξεκίνησε το πανηγύρι της Μεσσήνης με την υποδοχή της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας» (φωτογραφίες) 
 
 
Έφθασε το πρωί της Τετάρτης η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Βουλκανιώτισσας» στην Αγία Παρασκευή της Μεσσήνης.
Έπειτα ακολούθησε λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, μέχρι το μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και εναποτέθηκε.
Σύμφωνα με την παράδοση, το ιερό κειμήλιο προστάτεψε τους κατοίκους της πόλης και των περιχώρων από λοιμό κατά το 17ο αιώνα.
Η εικόνα θα παραμείνει στο Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής για 8 ήμερο προσκύνημα, ενώ ο ερχομός της σηματοδοτεί και την έναρξη του φημισμένου «νησιώτικου» πανηγυριού, που θα διαρκέσει επίσης 8 ημέρες.

***  Άλλο αριστερά και άλλο ψευτο-αριστερά 
Κατά καιρούς αναφερόμαστε στην ψευτο-αριστερά. Θεωρώ ότι χρειάζονται εξηγήσεις, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, από τους αναγνώστες.
Από την αρχή δηλώνουμε, ρητά και κατηγορηματικά, ότι σεβόμαστε την αριστερά, όπως σεβόμαστε την δεξιά, το κέντρο και άλλους κομματικούς σχηματισμούς, που σέβονται και λειτουργούν στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επιπλέον, θεωρούμε, ότι τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά, ως πολιτικοί σχηματισμοί και ρεύματα σκέψης, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Ποια λοιπόν είναι η ψευτο-αριστερά; Μεταξύ άλλων, σχηματικά και όχι ιεραρχικά και εξαντλητικά, είναι:
Α) Οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες. Όλοι αυτοί, που σε κάθε πορεία, διαδήλωση κτλ. σπάνε, καίνε, πετάνε πέτρες και μολότωφ στους αστυνομικούς κτλ. Δηλαδή, τα κάνουν μπάχαλο για το κέφι τους, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν.
Β) Τα αναρχο-φασιστάκια των Εξαρχείων. Πολλοί μιλούν για κράτος ή για άβατο των Εξαρχείων. Μπορεί να είναι υπερβολές, αλλά έχουν κάποια δόση αλήθειας. Ασφαλώς, η δημοκρατία δέχεται και αυτούς που την πολεμούν, αλλά προστατεύεται από αυτούς που την βιάζουν. Αλλά, στη δημοκρατία καμιά ομαδούλα δεν έχει ιδιαίτερη μεταχείριση. Καμιά ομαδούλα δεν έχει άσυλο.
Γ) Οι καταληψίες πανεπιστημίων και σχολείων. Κάθε λογής ομαδούλα με αριστερή ταμπέλα και ολοκληρωτική νοοτροπία καταλαμβάνει κάποιες αίθουσες στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο. Εμποδίζει τη λειτουργία του πανεπιστημίου ή του σχολείου. Βρωμίζει και καταστρέφει δημόσια περιουσία. Και η πολιτεία είναι ανίκανη να πράξει τα αυτονόητα.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται διάφορες ομαδούλες που εμποδίζουν τους φοιτητές να ψηφίσουν, που αρπάζουν τις κάλπες, που αλλάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα, που αρνούνται να δεχτούν τα πραγματικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Τριάντα και πλέον χρόνια ο αριστερός φασισμός-ολοκληρωτισμός εμποδίζει την συλλογική έκφραση των φοιτητών, μέσω των εκλογών.
Δ) Τα φασιστάκια τύπου «Ρουβίκωνα». Κάποιοι παρασάνταλοι, αριστερής ταμπέλας, θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον νόμο και τη δικαιοσύνη. Έτσι, όταν κάποιος πολίτης ή κάποια επιχείρηση παρεκκλίνει από τις θεωρίες και τις αντιλήψεις τους, επεμβαίνουν με βαριοπούλες και τα κάνουν γυαλιά-καρφιά. Και εδώ η πολιτεία είναι ανίκανη να προστατέψει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις καταστροφές των καταστροφέων.
Ε) Οι βάνδαλοι των ακυρωτικών μηχανημάτων του μετρό. Αυτή η ομαδούλα καταστρέφει τα καινούργια μηχανήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο μετρό. Και αυτό, γιατί διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, γιατί θέλει δωρεάν μετακινήσεις στο μετρό. Μια πρακτική, που θυμίζει τους Λουδίτες, δηλαδή τους εργαζόμενους και τους λοιπούς, οι οποίοι, στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης,  αντιδρούσαν και κατέστρεφαν τις μηχανές, για να μην χάσουν τη δουλειά τους.
Στ) Οι κουκουλοφόροι και οι εγκληματίες-άπιαστοι μέχρι σήμερα- της τράπεζας Μαρφίν. Εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια έχουμε το φρούτο της κουκούλας. Βέβαια, η δημοκρατία δεν θέλει κουκούλες. Μόνο τα αναρχοφασιστάκιακαι οι κάθε λογής εγκληματίες θέλουν κουκούλες. Και να μην ξεχνάμε: η κυβέρνηση Σαμαρά με νόμο -ορθώς- ποινικοποίησε τις κουκούλες. Αλλά, ο κ. Τσίπρας κατάργησε αυτόν τον νόμο, ώστε οι κουκουλοφόροι να δρουν ανενόχλητοι.
Ζ) Οι ακτιβιστές κάθε λογής που παρανομούν. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται διάφορες ομαδούλες, με ποικίλες δραστηριότητες, άλλοτε εμφανείς και άλλοτε αφανείς. Αυτοί που εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, αυτοί που εμποδίζουν συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, κινήματα τύπου «Δεν πληρώνω» κτλ., ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Βέβαια, όταν δεν υπάρχει παρανομία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, όταν υπάρχει παρανομία, -και μάλιστα επαναλαμβανόμενη- υπάρχει πρόβλημα. Αν κάποιοι ακτιβιστές θέλουν να αλλάξει κάτι (π.χ. να καταργηθούν τα διόδια), πρέπει να πείσουν την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την βουλή, να αλλάξει ο νόμος που επιβάλλει διόδια. Στις δημοκρατίες, ο νόμος θεσπίζεται και καταργείται μόνο από τη βουλή. Ποτέ από το πεζοδρόμιο. Τόσο απλά.
Ασφαλώς, οι παραπάνω αναφερόμενες συμπεριφορές δεν αποτελούν αριστερή λογική και πρακτική. Όμως, επειδή, πολλές από αυτές τις ομαδούλες επικαλούνται την αριστερή ιδεολογία τους, γι’ αυτό γίνεται λόγος για ψευτο-αριστερά. Και όσοι αποδέχονται τα παραπάνω, ανήκουν στην ψευτο-αριστερά.
Τέλος, κάποιοι αυτοχριζόμενοι αριστεροί δηλώνουν δημόσια, ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί το μέσο για την ολοκληρωτική κατάκτηση της εξουσίας. Δηλαδή, έχουν στόχο να επιβάλλουν το κομμουνιστικό-μονοκομματικό-ολοκληρωτικό σύστημα. Αν αυτό θέλουν, αυτός ο εκφασισμός είναι κίνδυνος για την αριστερά και επικίνδυνος για τη δημοκρατία.  * Γράφει ο Παύλος Μάραντος
  * Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

***  Άλλο αριστερά και άλλο ψευτο-αριστερά [2] 
Συνεχίζουμε και αυτή την Κυριακή για την αριστερά και την ψευτο-αριστερά. Ποια η διαφορά τους;
Γενικά, η αριστερά πιστεύει ιδεολογικά στον κομμουνισμό/σοσιαλισμό. Δηλαδή, στη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (των μέσων που χρησιμοποιούνται για να παράγονται αγαθά και υπηρεσίες). Κι αυτά είναι το έδαφος, το κεφάλαιο και η εργασία. Επίσης, η αριστερά προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας έναντι του συμφέροντος του ατόμου. Και αυτά, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Μερικές πρακτικές που δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την αριστερά, αλλά μπορούν να χαρακτηρίζουν την ψευτο-αριστερά και οποιοδήποτε κακό συναπάντημα, είναι παραδειγματικά:
α) Το χάϊδεμα των τρομοκρατών και των ψευτο-αναρχικών. Υπάρχουν τρομοκράτες που σκοτώνουν, άλλοτε για λόγους ιδεολογικούς και άλλοτε για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους. Πρόκειται περί διεστραμμένων ή/και διαταραγμένων προσωπικοτήτων, που βρίσκονται σε αδιέξοδα. Επίσης, υπάρχουν ψευτο-αναρχικοί που καίνε και σπάνε για να πολεμήσουν το σύστημα. Σε αυτούς ανήκουν, συνήθως, καλο-κακο-μαθημένα παιδάκια, συνήθως, πλουσίων οικογενειών, και παιδάκια του λούμπεν προλεταριάτου. Όλα αυτά τα παιδάκια δεν έχουν κάνει τίποτα στη ζωή τους, γι’ αυτό και είναι ωσεί ανύπαρκτοι. Όμως, η ανυπαρξία δεν αντέχεται. Κάθε άνθρωπος έχει υπαρξιακή ανάγκη να βεβαιώσει την ύπαρξή του. Και τη βεβαιώνει μέσα από το επάγγελμά του, την τέχνη του, τις σχέσεις του κ.τ.λ. Ασφαλώς, την ίδια ανάγκη έχουν και αυτά τα παιδάκια (νοητικά), γιατί μπορεί να έχουν γίνει και παππούδες (ηλικιακά). Και την ανάγκη αυτή τη βεβαιώνουν με φωτιά και μπαλτά, καίγοντας και σπάζοντας.
Κάπου κάπου κάποια από αυτά τα «κοινωνικά αζήτητα» συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα δικαστήρια. Και εδώ συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στα «αποτυχημένα» κράτη. Δηλαδή, η δικαιοσύνη είναι ανίκανη να δικάσει και, ασφαλώς, να καταδικάσει πρόσωπα που έχουν διαπράξει αποδεδειγμένα κακουργήματα. Γιατί; Διότι, μεταξύ άλλων, το ξεφτιλισμένο και ανίκανο κομματικό/πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανωνυμία των μαρτύρων. Και δικαιολογημένα οι μάρτυρες φοβούνται να πάνε να καταθέσουν, γιατί φοβούνται μην τους σκοτώσουν οι κακούργοι.
Επίσης- και εν προκειμένω αυτό έχει σημασία- πολλά στελέχη της ψευτο-αριστεράς, πολλές φορές, τρέχουν στα δικαστήρια για να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης προσώπων, που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις ή ψευτο-αναρχικούς, που τα έχουν κάψει και τα έχουν σπάσει. Και τελικά, η δικαιοσύνη αθωώνει αυτούς που έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να διαπράττουν εγκλήματα, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων! Δηλαδή, και η δικαιοσύνη φοβάται να κάνει τη δουλειά της.
β) Η αλλοίωση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών. Οι μεγαλύτεροι έζησαν κάποιες λαμπρές στιγμές του φοιτητικού κινήματος με πρωτοπόρα την «Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας» (ΕΦΕΕ). Όμως, τα χρόνια πέρασαν και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έγινε πρώτη δύναμη σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές/ τμήματα. Έκτοτε, διαλύθηκε η ΕΦΕΕ. Γιατί; Διότι οι διάφορες ψευτο-αριστερές παρατάξεις, αφενός, νοθεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών, και αφετέρου αρνούνται το σχηματισμό της ΕΦΕΕ. Γιατί; Διότι, ακριβώς, δεν τους αρέσει, που η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτη δύναμη και, ως εκ τούτου, θα κυριαρχεί στην ΕΦΕΕ.
Και βέβαια, οι διάφορες ψευτο-αριστερές φοιτητικές ομαδούλες, μη μπορώντας να ξεχάσουν την κομμουνιστική/ολοκληρωτική ιδεολογία τους, συνεχίζουν και κάνουν κουμάντο στα πανεπιστήμια. Αν και πρόκειται για ασήμαντες μειοψηφίες, εν τούτοις, συνεχίζουν να βιάζουν τα πανεπιστήμια. Έτσι για παράδειγμα: καταλαμβάνουν κτήρια και αίθουσες διδασκαλίας, διαλύουν συνελεύσεις και μαθήματα φοιτητών, χτίζουν γραφεία καθηγητών, καταστρέφουν εξοπλισμούς των πανεπιστημίων. Λυμαίνονται τα πανεπιστήμια. Αυτά κάνουν στα πανεπιστήμια οι ψευτο-αριστερές/ ολοκληρωτικές ομαδούλες, το αναρχο/φασιστικό συναπάντημα. Και όλα αυτά ατιμωρητί.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα, συνήθως, ψευτο-αριστεροκρατείται και παραμένει θεατής των τεκταινομένων, είτε από ανικανότητα είτε από λόγους ιδεολογικής συγγένειας. Και η κατάρρευση του δημόσιου πανεπιστημίου συνεχίζεται με φυσικό και ηθικό αυτουργό το συνονθύλευμα της ψευτο-αριστεράς. Διότι αυτό που περιγράψαμε παραπάνω μόνο αριστερά δεν είναι. Αν υπάρχουν πραγματικοί αριστεροί που θεωρούν ότι τα παραπάνω εγκλήματα ταιριάζουν στην αριστερά, τότε είτε εμείς είτε αυτοί χρειαζόμαστε επειγόντως ψυχιατρείο. Όχι σαν και αυτά του άλλοτε υπαρκτού/ανύπαρκτου σοσιαλισμού, αλλά κανονικό ψυχιατρείο, όπου θεραπεύουν ψυχικές διαταραχές.
Επίσης- κι αυτό έχει σημασία- πολλά στελέχη της ψευτο-αριστεράς, πολλές φορές, υποστηρίζουν ή/και πρωτοστατούν στο βιασμό του πανεπιστημίου.
Από τα παραπάνω προκύπτει η διαφορά αριστεράς και ψευτο-αριστεράς. Σήμερα, δυστυχώς, σε όλο σχεδόν το δημόσιο χώρο (πολιτική, συνδικαλισμός, πανεπιστήμια, πολιτισμός κτλ.) κυριαρχεί η ψευτο-αριστερά. Μια ψευτο-αριστερά με αναρχο/φασιστική ιδεολογία, που έχει κάνει επάγγελμα το διαρκή βιασμό της κοινωνίας.
Γι’ αυτό και είναι ζητούμενο μια πραγματική αριστερά, που θα σέβεται τη δημοκρατία, που θα αγωνίζεται, με λόγο και πράξη, για την ανέλιξη του ατόμου και της κοινωνίας. Κάθε Κυριακή με Θάρρος
Γράφει ο Παύλος Μάραντος* 
  *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

***  ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ από τους ΑΛΙΕΙΣ!Τους ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ το ΚΡΑΤΟΣ! Τους καταστρέφει...

~  «Οι αλιείς μπορούν να ψαρεύουν όπου θέλουν. Δεν κάνει κανείς έλεγχο στα αλιεύματα που φθάνουν στην αγορά», δήλωσε ο Περικλής Κατσάμπας, πρόεδρος των αλιέων Γλυφάδας στο κεντρικό μαγκαζίνο του relfm με τον Νίκο Στραβελάκη.
Βέβαια διευκρίνισε πως  «εμείς ως υπεύθυνοι επαγγελματίες δεν ψαρεύουμε σε μολυσμένα νερά», ωστόσο συμπλήρωσε κανείς «επίσημος φορέας δεν έχει έρθει να μας ελέγξει, ούτε για να μας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες».
Να σημειωθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα ψάρια να έχουν μολυνθεί στην θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού και στην συνέχεια να έχουν αλιευτεί στα ανοικτά.
Ο κ. Κατσάμπας επεσήμανε την ανάγκη «κάποιος κρατικός φορέας να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους των ψαριών» στην αγορά, όπου τα αλιεύματα φτάνουν χωρίς κανέναν έλεγχο.
Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία των αλιέων που έχουν καταστραφεί επαγγελματικά. «Έχει πέσει 1000% κάτω η δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Βλέπουμε πως η κρατική έλλειψη οργάνωσης αποτρέπει τους αλιείς από το να μπορέσουν να διασώσουν ό,τι μπορούν από την εργασία τους.
Ο φόβος των καταναλωτών είναι μεγάλος και δεν τρώει κανείς ψάρια. Αν το κράτος, με τα εργαστήριά του, εγγυηθεί πως τα αλιεύματα είναι ασφαλή τότε η αγορά θα βρει σιγά-σιγά τους ρυθμούς της.
Πρέπει το κράτος… χθες να ξεκινήσει τους ελέγχους για να προστατέψει τον κλάδο. Μόνο έτσι θα μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η καταστροφή.
Αμέλησαν τον έλεγχο στο πλοίο-θάνατος. Αμέλησαν τον περιορισμό της ρύπανσης. Ας μην αμελήσουν τους ανθρώπους του μόχθου.

*** 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ...

~  Η συνταγή της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γνωστή. Όταν ετοιμάζονται να φέρουν τα χειρότερα μέτρα, λίγο πριν υπόσχονται τα πάντα.
Αυτή πρέπει να ήταν και η τακτική τους στη ΔΕΘ. όπου κλασικά ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα, μόνο που η πραγματικότητα είναι στην ακριβώς αντίθετη πλευρά.
Απ’ ότι φαίνεται όλα προχωρούν για την υλοποίηση του 4ου μνημονίου, το οποίο θα κατοχυρωθεί με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη βουλή.
Στον προϋπολογισμό θα μπουν τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, και κάπως έτσι η κυβέρνηση θα αποφύγει μια νέα συζήτηση περί των μέτρων. Θα πετύχει «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».
Αυτό, όμως, θα είναι και το κύκνειο άσμα της κυβερνήσεως. Μετά από όλα αυτά, μέχρι κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στα τάρταρα, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήδη έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη...

***  Σκέτη ΑΗΔΙΑ! Δείτε πώς φτιάχνεται μια αγαπημένη λιχουδιά και ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ την υγεία σας

~  Είναι απολαυστικά αλλά πόσο αθώα είναι;
Ο λόγος για τα hot dog που αποτελεί μια λιχουδιά για πολλές χώρες, ανάμεσα τους και την Ελλάδα. Όμως, η διαδικασία δημιουργίας τους σίγουρα δεν μας ανοίγει την ορέξη.
Παραδοσιακά, όπως αναφέρει το βίντεο, τα λουκάνικα φτιάχνονται από έναν συνδυασμό κρεάτων από μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο.
Το μείγμα αναμιγνύεται σε μηχανήματα, όπου προστίθονται μπαχαρικά, ανάλογα για το πού προορίζονται τα hot dogs, αφού συγκεκριμένες χώρες έχουν ιδιαίτερες γεύσεις.
Nερό και σιρόπι καλαμποκιού ανακατεύονται με το μείγμα και ακολουθεί η διαδικασία σχηματισμού, μαγειρέματος και συσκευασίας του προιόντος.
Σας φαίνεται κάτι άκακο;
Δείτε το παρακάτω βίντεο και σίγουρα θα το σκεφτείτε δεύτερη φορά να ξαναφάτε:
Δείτε πως φτιάχνονται τα HOT DOG για να μήν ξαναφάτε για το καλό της υγείας μας : https://youtu.be/UjImvQl3JnE  .-

***  Ξεφτίλα του Kασιδιάρη! ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ

~  Δεν σταματούν οι στιγμές ντροπής από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και η άνανδρη επίθεση του σε Έλληνα πολίτη.
Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου στην Πηγάδα του Μελιγαλά, όταν ένας ηλικιωμένος καταφέρθηκε κατά του Ηλία Κασιδιάρη:
«Όταν παίρνεις 7 χιλιάρικα το μήνα, Λιακάκο, καλά είναι» είπε ο πολίτης, με τον Κασιδιάρη λίνα μην αντιδρά αρχικά γιατί είχε μόλις καταθέσει στεφάνι και βρισκόταν σε στάση προσοχής.
Ωστόσο, δευτερόλεπτα αργότερα, ο βουλευτής αντέδρασε βρίζοντας και απειλώντας: «Ελα πάνω εσύ! Θα σε περιμένω, όχι εδώ στο χώρο, θα σε περιμένω εγώ, παλιοα@@δι», με τον πολίτη να του απαντά: «Ελα εσύ εδώ ρε, κοπριταρά».
Μετά το πέρας του μνημοσύνου, το κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής περίμενε τον ηλικιωμένο, με την ισχυρή αστυνομική παρουσία να μην επιτρέπει τον εκτροχιασμό της κατάστασης. Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών που φυγάδευσαν τον πολίτη από την πίσω πλευρά μέχρι το αυτοκίνητό του, για να μη συναντηθεί με τους χρυσαυγίτες.
Επεισόδιο με Κασιδιάρη στην Πηγάδα : https://youtu.be/LVD5MB6TpdM .-

***  Σκηνές ΝΤΡΟΠΗΣ στη Βουλή! Κολλημένος με την καρέκλα ο Κουρουμπλής...

~  Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου  Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό προκαλώντας τον εκνευρισμό του δεύτερου.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ακούγοντας  τους βουλευτές της κυβέρνησης «σκέφτηκα ότι είτε δεν έχουν συναίσθηση τη έκτασης της οικολογικής καταστροφής είτε  συνειδητά  την υποβαθμίζουν για να καλύψουν τις δικές τους αστοχίες και για το πως η πολιτεία χειρίστηκε αυτό που συνέβη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε να λάβει απαντήσεις για τις παρατάσεις που δόθηκαν στο εν λόγω πλοίο, τι έγινε τις κρίσιμες ώρες από την ώρα που έγινε το ναυάγιο, γιατί καθυστέρησε ο υπουργός  να γυρίσει από το Λονδίνο τρεις ημέρες, αλλά το σημαντικότερο, όπου προκάλεσε και την έκρηξη του κ. Κουρουμπλή είναι  πως ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας να απαντήσει γιατί  γιατί καθυστέρησε 4 ημέρες να ζητήσει βοήθεια του αρμόδιο ευρωπαϊκού οργανισμού EMSA.
«Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας. Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος. Στην αυτοψία που έκανα εγώ στην περιοχή είδα δημάρχους οργισμένους να λένε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κατεύθυνση».
Κυριάκος: Αυτές είναι οι ευθύνες σας! : https://youtu.be/zotxP9N7aNc .-
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε έντονους τόνους, όπως φαίνεται και από τη στιχομυθία που ακολούθησε:
Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA  να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο  EMSA λέει ψέματα ή εσείς!
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα
Κυριάκος: Ψεύδεστε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα
Κυριάκος: Μαζευτείτε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι.
Μητσοτάκης: Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στο Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί.
Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!
Απαντώντας για το Λονδίνο ο κ. Κουρουμπλής είπε την εξής ατάκα: «Δεν σας λέω για ποιο λόγο πήγα στο Λονδίνο γιατί είναι πολύ υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος!».
Την ώρα που ήταν στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης μία σύμβουλος του κ. Κουρουμπλή έκανε γκριμάτσες και γέλια, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την κάλεσε να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να σοβαρευτεί. Και ο κ. Αμυράς από το Ποτάμι είπε στο προεδρείο της Βουλής: «Την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες. Πού νομίζετε ότι είστε στο Μάπετ σόου;». Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του  ζήτησε την αποβολή της από την αίθουσα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι «κυριε Μητσοτακη εντάξει να έχετε προσωπικό μένος μαζί μου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό γιατί ξέρετε ότι την ευθύνη για αυτά δεν την έχει η πολιτική ηγεσία είναι το μόνο υπουργείο που δεν έχει. Μου φορτώνεται πράγματα που δεν είναι έτσι, αυτό δεν έχει  καμία ηθική».
Στη συνέχεια, προσπάθησε να απαντήσει για την καθυστέρηση να καταθέσει το αίτημα στον EMSA, λέγοντας ότι το πλοίο αυτό ήταν σε αποστολή την Τρίτη και το απόγευμα έφτασε στον Πειραιά να ξεφορτώσει.
«Αν σας λέω ψέματα να ζητήσω την παραιτήσή  μου. Δεν σας ενημέρωσαν σωστά», είπε ο υπουργός και συνέχισε «επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους του EMSA εδώ και μας είπαν ότι πλοίο ήταν σε αποστολή και μπορώ να σας το αποδείξω και όταν τελείωσε η αποστολή ζητήσαμε επίσημο αίτημα. Ετσι είναι η διαδικασία».
Κουρουμπλής: Ήμασταν αποτελεσματικοί
«Ήμασταν αποτελεσματικοί αλλά θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας» ήταν η γραμμή του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός δήλωσε, ενώπιον βουλευτών και του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «σε ένα  μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι».
Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση που καταγγέλλει καθυστερήσεις «να έρθει στο θάλαμο επιχειρήσεων να δει τις εντολές».
«Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας συνεχίζοντας ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες να τις συζητήσουμε και να δούμε το σχέδιο, που θα έχουμε, πιο ολοκληρωμένο». «Είμαι εδώ να ακούσω τους φορείς και βουλευτές  και θα απαντήσουμε και όλα τα ερωτήματα», τόνισε.
vouil kouroublis : https://youtu.be/Gr2ijaEPi4E  .-
~  Στην αρχή της ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε δυστυχώς ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με τη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα στη περιοχή της Σαλαμίνας. Ένα ατύχημα, που μας έχει συγκινήσει και ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει όλους σε προβληματισμό για το πως συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα».
Όσον αφορά την πορεία των ερευνών είπε ότι η δικαιοσύνη και οι αρχές βρίσκονται σε συνεργασία «για να δούμε τι έγινε και με τα βίντεο από τις καταδύσεις». «Σύντομα θα έχουμε μία πραγματική εικόνα», κατέληξε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος διαβεβαίωσε ότι είναι αντιστρέψιμες οι επιπτώσεις και υπογράμμισε ότι το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος θα κριθεί σε τρεις εβδομάδες από τώρα.
Γ. Μανιάτης: Kυβέρνηση πανηγύρι
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Μανιάτης είπε πως «γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα εικονικής πραγματικότητας. Οι τρεις υπουργοί, μας περιέγραψαν ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα έγιναν σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για μία συγγνώμη. Αυτό είναι ύβρις προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που βλέπουν να καταστρέφονται οι ακτές, οι πολίτες ζητούν καθαρές απαντήσεις».
«Αυτές τις μέρες ζούμε μια ακραία πράξη τυχοδιωκτισμού από την κυβέρνηση που έπρεπε ο πρωθυπουργός να παραιτήσει τον υπουργό του που δεν παραιτήθηκε από ευθιξία ο ίδιος» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει «για να αποσείσει πριν λίγο όλες τις ευθύνες του είπε δεν φταίει γιατί το Λιμενικό έχει ευθύνη για όλα, εμμέσως απέδωσε την ευθύνη στο λιμενικό για όλα. Πότε ειδοποιήσατε την EMSA; Εμείς έχουμε πληροφορίες ότι επί 3 μέρες το συζητούσατε διστάζατε και στο τέλος αναγκαστήκατε να το καλέσετε. Σήμερα πάλι διαβάζουμε με έκπληξη για σύλληψη πλοίου για λαθρεμπόριο καυσίμων. Γίνεται πανηγύρι μπροστά στα μάτια σας».
ΚΚΕ: Mας διαβεβαιώνατε ότι σε 2 ημέρες όλα θα έχουν διευθετηθεί
Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ ανέφερε προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας «Τα ίδια τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Μετά το ναυάγιο την Τρίτη μιλήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό. Είχαμε εικόνα από τα κλιμάκια του ΚΚΕ που έκαναν περιοδείες. Εσείς μας καθησυχάζατε ότι σε 2 ημέρες θα έχουν όλα διευθετηθεί».
«Στο σαπιοκάραβο είχε δοθεί παράταση άδειας ενώ θα έπρεπε να πάει στο διαλυτήριο. Τα μέτρα στεγανοποίησης είναι ελλιπή και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το αποτέλεσμα είναι αυτή την στιγμή ο Σαρωνικός να υφίσταται οικολογική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων» είπε η κυρία Μανωλάκου καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομική στήριξη των μικροεπαγγελματιών ψαράδων.
Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) αναρωτήθηκε «πόσες φορές πρέπει να συλλάβουν ένα πλοίο για λαθρεμπορία για να το σταματήσουν;» και να προσθέσει «Λείπει σήμερα από τη συζήτηση η αποτίμηση για την περιβαλλοντική καταστροφή». Ο βουλευτής του Ποταμιού απέδωσε ευθύνες για την έκταση της διαρροής που όπως είπε έφτασε εως την Σαρωνίδα και υπογράμμισε «να δούμε τι έγινε και με τις χρονικές καθυστερήσεις. Οι Δήμοι ενημερώθηκαν 3-4 ημέρες μετά. Γιατί; Καταθέτω τα σήματα του λιμεναρχείου προς τους Δήμους πχ σε δήμο Βούλας έφτασε 13 του μήνα». Σε εκείνο το σημείο δε ο κ. Κουρουμπλής απάντησε πως «δεν φαινόταν ότι πάει προς τα εκεί».
Π. Κουρουμπλής: Oλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουρουμπλής είπε «πράγματι όλα τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Στο χρονικό διάστημα που είπαμε θα γίνουν οι μετρήσεις και θα δούμε και το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχουμε κάνει».
Αναφορικά με το αν η ενημέρωση των Δημάρχων ήταν άμεση, ο υπουργός υποστήριξε πως «δημιουργείται  μία εντύπωση που δεν είναι πραγματική. Κοροϊδεύετε όταν λέτε δεν ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και όταν ξέρετε το σχέδιο από ποιον υλοποιείται. Η δουλειά του Λιμενικού είναι επικουρική που έχει την εποπτεία».
«Φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ»
«Ποιος ψήφισε το νόμο κ. Μανιάτη το 1998 να ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες η απορρύπανση και 20 χρόνια τι κάνατε για να έχουν προδιαγραφές αυτές οι εταιρίες κι έρχεστε με ύφος Καρδιναλίου να μας πείτε όσα είπατε. Οταν έρθει η ώρα των εκλογών θα κρίνει ο λαός κι εσάς κι εμάς» είπε ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ!
«Δεν σας λέω για το ταξίδι στο Λονδίνο. Αγγίζει όρια πολύ υψηλά για την χώρα»
Αναφορικά με την συνδρομή του EMSA είπε «το σκάφος είναι ναυλωμένο από ελληνική εταιρία απορρυπαντική και ήταν σε αποστολή πάρτε και ρωτήσετε πρώτα και μετά βγέστε και πείτε τα άρρητα ρήματα. Αυτή είναι η αλήθεια».
Ο υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για επιβολή ορίου ηλικίας στα εφοδιαστικά σκάφη καθώς και ρύθμιση για της προδιαγραφές των ιδιωτικών εταιρειών απορρύπανσης.
«Εμείς θα τολμήσουμε να φέρουμε διάταξη στη Βουλή για να έχουν όριο ηλικίας τα σκάφη αυτά. Ενώ εσείς δεν το κάνατε γιατί δεν θέλατε να συγκρουστείτε με υπόγεια συμφέροντα» είπε για να συμπληρώσει πως ρύθμιση θα έρθει για «τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν οι εταιρείες απορρύπανσης».
Αναφορικά με το ταξίδι στο Λονδίνο υποστήριξε «θα μιλήσω άλλη ώρα και θα δείτε πόσο σημαντικό ήταν για την ελληνική ναυτιλία αυτό το ταξίδι. Δεν θα μιλήσω σήμερα γιατί αγγίζει τα όρια πολύ ψηλά για τη χώρα».
Σ. Φάμελλος: Eπικοινωνιακό να μιλά κανείς για οικολογική καταστροφή
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως για τον ίδιο αυτό που συνέβη στον Σαρωνικό δεν είναι «οικολογική καταστροφή» αλλά «σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα με αναστρέψιμες συνέπειες»! «Είναι επικοινωνιακό το να ονομάζει κανείς καταστροφή αυτό που έγινε στο Σαρωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος για το Περιβάλλον αναπληρωτής υπουργός για να συμπληρώσει «Είναι σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα που έχει αναστρέψιμες επιπτώσεις. Μεγάλο περιβαλλοντικό ατύχημα. Ούτε το μείζον ούτε καταστροφή».
Μην πυροβολείτε τον Κουρουμπλή
Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εσωτερική ενημέρωση των βουλευτών έγινε παραδοχή των λαθών καθώς και ότι έχει προκληθεί ζημιά στην κυβέρνηση ενώ ζητήθηκε να πέσουν οι τόνοι. Ενδεικτική είναι η οδηγία απο το Μέγαρο Μαξίμου «μην πυροβολείτε τον Κουρουμπλή».
Σημειωτέον ότι την τελευταία στιγμή απετράπη μετωπική της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους δημάρχους, των οποίων οι περιοχές έχουν υποστεί ζημιές και παρά ταύτα δεν είχε προσκληθεί αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αφού υπήρξε κοινή δήλωση διαμαρτυρίας έξι δημάρχων, αλλά και πολιτική παρέμβαση από την αντιπολίτευση, οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προσκλήθηκαν τελικά στη διαδικασία.
 protothema.gr

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για το Κύπελλο Ελλάδας   :
Το πρόγραμμα
1ος όμιλος 
Ηρακλής-ΟΦΗ (Ματαιώθηκε)  0-3.- α.α. 
Πλατανιάς-Απόλλων Σμύρνης 1-0 .- 
Το γκολ : στο 68΄ ο Πατράλης .-
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Πριντέτα, Πατράλης, Αγγελόπουλος, Στόιτσεφ, Παπανικολάου (72΄ Στανισάβλιεβιτς), Ραχμάν, Γκρζέλτσακ, Δημούτσος (81΄ Ρενάτο Ζίκο), Πλιάτσικας, Στάθης (60΄ Βάντερσον).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Άκης Μάντζιος): Χουάντερσον, Κοντοές, Μάατσεν (85΄ Βαλλιάνος), Ελ Μπαζ (64΄ λ. τρ. Αλμπάνης), Μάατσι, Μενδρινός, Βαφέας, Κούρος, Χουάρες, Καλλέργης (73΄ Μπαμπιάρζ), Μπαρτολίνι.
Επόμενη αγωνιστική
ΟΦΗ-Πλατανιάς
Απόλλων Σμύρνης-Ηρακλής

2ος όμιλος
Αιγινιακός-Απόλλων Πόντου    0-1 .- ^
Το γκολ : ο Μπρίτο στο 84΄.
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ: (Κώστας Νικολαΐδης): Καραγκιόζης, Τοπαλίδης, Λιόλιος, Βλάχος (90΄ Σισέ), Γιαζιτζόγλου, Πολύζος, Ζούρκος (57΄ Αντωνιάδης), Παπαδόπουλος (73΄ Τσολακίδης), Γκατσολάρι, Σοφιάνης, Δωματάς.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ: (Δημήτρης Καλαϊτζίδης): Καλογεράκης, Αμαραντίδης (55΄ Μιλοσάβλιεφ), Καλί, Σαμαράς, Γεωργιάδης, Συμελίδης, Ν' Λουντουλού, Καλογέρης (88΄ Καλαϊτζίδης), Βεργώνης, Χασομέρης, Κυβελίδης (69΄ Μπρίτο).

ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός    2-1 .- ^
Τα γκολ : 39΄ ο Πέλκας χάνει πέναλτι ,40΄ Πέλκας , στο 46' Γιακουμάκη , στο 70΄ Σάκχοφ.
Διαιτητής: Αλέξανδρος Τσαμούρης (Παιραιά)
Κίτρινες κάρτες: Ζαμπράνο, Τσαμπούρης, Καλτσάς.
ΠΑΟΚ: Ρέι, Μάτος, Μαλεζάς, Ζαμπράνο, Δεληγιανίδης, Τσίμιροτ, Μαουρίτσιο (63' Σάκχοφ), Μπίσεσβαρ (71' Ελ Καντουρί), Πέλκας (63' Βιεϊρίνια), Λημνιός, Κουλούρης.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ναμάσκο, Τσαμπούρης, Αντιλεχού, Φρανσίσκο, Μεντί, Καλτσάς, Μητρόπουλος, Καραχάλιος (46' Ζαραδούκας), Καθάριος (68' Σίλβα), Γιακουμάκης, Μπελκαζουανί (77' Βασιλείου).
Επόμενη αγωνιστική
Απόλλων Πόντου-ΠΑΟΚ
Λεβαδειακός-Αιγινιακός

3ος όμιλος
ΑΕΚ-Λαμία (20/9, 20:30)  2-0  , (0-0) .- ^
 Τα γκολ : τα γκολ πέτυχαν οι Χριστοδουλόπουλος (49΄ πέναλτι) και Μάνταλος (80΄).
Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτ/νιας)
Κίτρινες: Λιβάγια, Βινίσιους, Τζανετόπουλος - Αναστασόπουλος, Παπαργυρίου, Φράγκος
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Τζανετόπουλος, Τσόσιτς (81΄ Γιαννούτσος), Βινίσιους, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (69΄Αραούχο), Τσίστασον, Χριστοδουλόπουλος (61΄ Μάνταλος), Λιβάγια.
ΛΑΜΙΑ (Μπάμπης Τεννές): Πίτκας, Κουτρομάνος, Κουκόλης, Παντελιάδης, Παπαργυρίου, Μπουλούλης, Αναστασόπουλος (65΄ Βασιλαντωνόπουλος), Φράγκος, Λινάρδος (57΄ Κρισάντους), Καραγιάννης, Βουό (63΄ Ντ'Ακόλ).
Καλλιθέα-Απόλλων Λάρισας (21/9, 18:15) 
Επόμενη αγωνιστική
Απόλλων Λάρισας-ΑΕΚ
Λαμία-Καλλιθέα

4ος όμιλος
Ατρόμητος-Κέρκυρα  1-0 .-^
Σπάρτη-Τρίκαλα (21/9, 16:00) 
Επόμενη αγωνιστική
Τρίκαλα-Ατρόμητος
Κέρκυρα-Σπάρτη

5ος όμιλος
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης   2-1 .-^
Τα γκολ :στο 71’  πεν. και στο 78’  ο Εμενίκε  ,  στο 84’ Τσουκαλά
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (Κορίνθου)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ταχτσίδης, Εμενίκε - Πασσαλίδης, Μουνάφο, Κυριακόπουλος, Γκοντό
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέσνικ Χάσι): Προτό, Ελαμπντελαουί (46’ Μάρτινς), Κούτρης, Σισέ, Νικολάου, Ταχτσίδης, Ζντιέλαρ, Ανδρούτσος (74’ λ.τ. Μίλιτς), Πάρντο (60’ Μπεν), Φορτούνης, Εμενίκε.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Αθανασιάδης, Κώτσιρας, Ζουμά (79’ Ιγκλέσιας), Πασαλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακόπουλος, Μουνάφο, Τσουκαλάς, Τσιλιανίδης (62’ Κουμαντέι), Στανισάβλιεβιτς (59’ Γκοντό), Δουβίκας.

Κισσαμικός-Νέος Αχαρναϊκός (21/9, 16:00) 
Επόμενη αγωνιστική
Αχαρναϊκός-Ολυμπιακός
Αστέρας Τρίπολης-Κισσαμικός

6ος όμιλος
Πανσερραϊκός-Εργοτέλης    2-0 .- ^
Τα  γκολ :οι Πόζογλου (38΄) και Γκούρτσας (48΄, πέναλτι).
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Περικλής Αμανατίδης): Ρίστιτς, Τσελεπίδης (66΄ λ. τρ. Σιάκκας), Βοσκόπουλος, Ιωαννίδης, Στέβιτς, Τσιμίκας, Τσαμούρης, Πόζογλου, Γκέκας (62΄ Παπουτσογιαννόπουλος), Ρούτσης (74΄ Τζιτζικαλάκης), Γκούρτσας.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Τάκης Γκώνιας): Λαδάς, Λαμπάκης, Σταμόπουλος, Πάτας, Μπούζας (67΄ Μαζουλουξής), Βογιατζής, Μπάτζιος, Μπουρσέλης (81΄ Ροβίθης), Μπουτσάκης (86΄ Ιατρούδης), Σταματάκος, Κάιπερς

Ξάνθη-Παναιτωλικός  
  2-0 .- ^
---------------------------
Επόμενη αγωνιστική
Εργοτέλης-Ξάνθη
Παναιτωλικός-Πανσερραϊκός

7ος όμιλος
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα (21/9, 16:00)
Παναιγιάλειος-Άρης (21/9, 20:30) 
Επόμενη αγωνιστική
Άρης-Πανιώνιος
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιγιάλειος

8ος όμιλος
Παναχαϊκή-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-0 ,.- ^
Το γκολ : ο Ελευθεριάδης με πέναλτι στο 79΄.
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Βρονταράς, Πολίμος, Μπουτζίκος, Μακρυδημήτρης, Μπιτσάκος, Φωτάκης, Γκίνο, Μουστακόπουλος (67΄ Μασούρας), Ελευθεριάδης, Αποστολόπουλος (57΄ Στεργίδης), Γκέσιος (84΄ Φουρλάνος).
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Γιώργος Βαζάκας): Γκέκας, Κωνσταντακόπουλος, Ποζατζίδης, Ρουσσάκης, Κισκαμπάνης, Καρίκι (57΄ Μασούρας), Σουντουρά, Μπιτέλης, Παπαευθυμίου, Πλαβούκος (80΄ Σταματάκης), Τζέκος (75΄ Χατζάρας).

Παναθηναϊκός-ΑΕΛ  2-0 , (1-0) .-^
Τα γκολ : 18΄ Τσάβες ,93 ΄ Μολίνς .-
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης
 Κίτρινες: Ινσούα - Κουρμπέλης, Λεοζίνιο, Φατιόν, Γιοβάνοβιτς, Κούσας, Κρητικός, Ρέντζας
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Διούδης, Ινσούα, Μολέδο, Κουρμπέλης, Γιόχανσον, Ρέις (72΄ Χίλιεμαρκ), Σιλά, Μουνιέ (62΄ Βιγιαφάνιες), Χατζηγιοβάνης, Λουτσιάνο (78΄ Μολίνς), Τσάβες.
ΑΕΛ (Τζάκι Ματάισεν): Μπόζοβιτς, Κούσας, Περόνε, Κρίζμαν (72΄ Ναζλίδης), Γουάλας, Ρέντζας, Φάρκας, Γιοβάνοβιτς, Άντονι, Δερμιτζάκης (60΄ Ναβάρο), Λεοζίνιο (62΄ Κρητικός).
Επόμενη αγωνιστική
Αναγέννηση-Παναθηναϊκός
ΑΕΛ-Παναχαϊκή
 
*** ΧΑΜΟΣ για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της ΕΠΟ στα συνθήματα για τη γενοκτονία! Στην αντεπίθεση οι ομάδες...

~   Μπορεί η ΕΠΟ να έχει τον τελευταίο λόγο στις επίσημες εμφανίσεις των ομάδων που αγωνίζονται σε όλα τα πρωταθλήματα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει καταφέρει να προκαλέσει ένα… αλαλούμ με τις φανέλες της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου (αγωνίζεται στο τοπικό Θράκης), και του Απόλλωνα Πόντου που αγωνίζεται στη Football League.
Και οι δύο ομάδες αποφάσισαν τη σεζόν 2017-2018 να προβάλλουν μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η ΠΑΕ Ποντίων παρουσίασε ήδη την εμφάνισή της, ενώ ο Απόλλων Πόντου δεν έχει κάνει ακόμα επίσημη παρουσίαση.
Ωστόσο, με ένα έγγραφο που διέρρευσε από το νομικό τμήμα της ΕΠΟ, και το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιηθεί στις ομάδες (που σημαίνει ότι επίσημη απόφαση δεν υπάρχει), η Ομοσπονδία φέρεται να μπλοκάρει και τις δύο εμφανίσεις επικαλούμενη τον κανονισμό της UEFA που απαγορεύει τα πολιτικά μηνύματα. Μάλιστα, η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου που επέλεξε να εμφανιστεί στο γήπεδο με την «απαγορευμένη» φανέλα στον αγώνα με τα Παγούρια για το Κύπελλο ΕΠΣ Θράκης τιμωρήθηκε, μιας και ο διαιτητής αποφάσισε να μην ξεκινήσει ποτέ η αναμέτρηση.
«Μας έγραψαν για παράβαση ζώνης αυτοκινήτου, ενώ ακόμα δεν είχαμε μπει στο αυτοκίνητο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλης Κακουλίδης, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση. Η ομάδα θα κάνει προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ, καθώς θεωρεί ότι η αναμέτρηση έπρεπε να γίνει κανονικά, ο διαιτητής όφειλε να σημειώσει την παράβαση στο φύλλο αγώνα, και από εκεί και πέρα το θέμα να παραπεμφθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή.
    «Δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την ιστορία των Ποντίων»
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Απόλλωνα Πόντου Γιώργος Γιακουμίδης, μιλώντας στον ρ/σ Αθλητικό Μετρόπολις 95,5, επιβεβαίωσε ότι έγγραφο της ΕΠΟ δεν έχει κοινοποιηθεί στην ομάδα και τόνισε ότι «κανονικά πρέπει να έχει έρθει απάντηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ που παίρνει αποφάσεις, γιατί είναι γνωμοδότηση».
Οι παράγοντες της ομάδας της Καλαμαριάς εδώ και καιρό αναζητούσαν έναν τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος της UEFA. Η φράση «Μνήμη 353.000 1914-1923» επελέγη διότι, κατά τον Γιώργο Γιακουμίδη, «αν δεν γνωρίζει κάποιος πρέπει να ψάξει να δει τι εννοούμε, ενώ αυτοί που την ξέρουν γνωρίζουν ότι είναι ο αριθμός των θυμάτων από εκείνη την ταραγμένη περίοδο».
Γιακουμίδης: Από τη στιγμή που δεν αναφερόμαστε στους θύτες, στα θύματα και δεν ζητούμε καμία τιμωρία, δεν νομίζω πως προσβάλουμε κανέναν.
Ο πρόεδρος της ομάδας, ωστόσο, τόνισε ότι η ΠΑΕ θα υπακούσει το νόμο, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, και θα αποδεχθεί την εντολή του ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή όχι. «Αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να προβάλλουμε τη Γενοκτονία, να υπερασπιζόμαστε την ιστορία των Ποντίων, και των Ελλήνων γενικότερα», κατέληξε.
 pontos-news.gr

***  Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Γ’ Εθνικής- Όλο το πρόγραμμα 
Πρεμιέρες «εντός» και ντέρμπι Τσικλητήρας Πύλου-Καλαμάτα στις 5 Νοέμβρη
 Πραγματοποιήθηκε χθες από την ΕΠΟ η κλήρωση των οκτώ ομίλων του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής που θα ξεκινήσει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου (4 μ.μ.). Η Μεσσηνία θα έχει διπλή εκπροσώπηση στον 5ο, με την Καλαμάτα που επέστρεψε από την εφιαλτική παρένθεση του Τοπικού να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και την άνοδο στην Football League και τον Τσικλητήρα Πύλου να κυνηγάει την παραμονή του, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι δύο ομάδες του νομού μας θα ξεκινήσουν με εντός έδρας υποχρεώσεις, με τον Ολυμπιονίκη να υποδέχεται την ηλειακή Βάρδα και τη Μαύρη Θύελλα να περιμένει την Αχαική, ενώ θα τεθούν αντιμέτωπες μεταξύ τους κατά την 5η αγωνιστική στην Πύλο, στις 5 Νοεμβρίου. Ο Όμιλος περιλαμβάνει μόλις 12 ομάδες που προέρχονται από τους γειτονικούς νομούς Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία, Αχαΐα και τα Ιόνια νησιά, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά.
Πρόκειται ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα, καθώς οι 5 τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν, ενώ η άνοδος δεν είναι εξασφαλισμένη για τον πρωταθλητή (η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται την 1η Απριλίου 2018) που θα πρέπει να συμμετάσχει σε ειδικό τουρνουά ανόδου. Ειδικότερα οι 8 πρωταθλητές θα συγκροτήσουν δύο γκρουπ Βορρά-Νότου των 4 ομάδων (ο 1ος του 5ου μαζί με των 6ου, 7ου και 8ου Ομίλων) και θα παίξουν μίνι πρωτάθλημα διπλών αγώνων εντός-εκτός έδρας προκειμένου να προβιβαστούν οι δύο πρώτες από το κάθε τουρνουά (συνολικά 4).
1η αγωνιστική, 1/10/2017-12η αγωνιστική, 14/1/2018      
Τσικλητήρας Πύλου               –          ΠΑΟ Βάρδας
Διαγόρας Βραχνέικων            –          Παναρκαδικός
Αστέρας Βλαχιώτης                –          Πανηλειακός
Αστέρας Αμαλιάδας                –          Παλληξουριακός
Καλαμάτα                              –          Αχαϊκή
Λεωνίδιο                               –          Ζάκυνθος
2η αγωνιστική, 8/11/2017-13η αγωνιστική, 21/1/2018                    
Διαγόρας Βραχνέικων            –          Τσικλητήρας Πύλου
ΠΑΟ Βάρδας                          –          Αστέρας Βλαχιώτης
Παναρκαδικός                       –          Αστέρας Αμαλιάδας
Πανηλειακός                         –          Καλαμάτα
Παλληξουριακός                    –          Λεωνίδιο
Ζάκυνθος                              –          Αχαϊκή
3η αγωνιστική, 15/10/2017-14η 4/2/2018            
Τσικλητήρας Πύλου               –          Αστέρας Βλαχιώτης
Αστέρας Αμαλιάδας                –          Διαγόρας Βραχνέικων
Καλαμάτα                              –          ΠΑΟ Βάρδας
Λεωνίδιο                               –          Παναρκαδικός
Ζάκυνθος                              –          Πανηλειακός
Αχαϊκή                                  –          Παλληξουριακός
4η αγωνιστική, 22/10/2017-15η αγωνιστική, 11/2/2018                  
Αστέρας Αμαλιάδας                –          Τσικλητήρας Πύλου
Αστέρας Βλαχιώτης                –          Καλαμάτα
Διαγόρας Βραχνέικων            –          Λεωνίδιο
ΠΑΟ Βάρδας                          –          Ζάκυνθος
Παναρκαδικός                       –          Αχαϊκή
Παλληξουριακός                    –          Πανηλειακός
5η αγωνιστική, 5/11/2017-16η αγωνιστική, 17/2/2018           Τσικλητήρας Πύλου               –          Καλαμάτα
Λεωνίδιο                               –          Αστέρας Αμαλιάδας
Ζάκυνθος                              –          Αστέρας Βλαχιώτης
Αχαϊκή                                  –          Διαγόρας Βραχνέικων
Παλληξουριακός                    –          ΠΑΟ Βάρδας
Πανηλειακός                         –          Παναρκαδικός
6η αγωνιστική, 12/11/2017-17η αγωνιστική, 25/2/2018                  
Λεωνίδιο                               –          Τσικλητήρας Πύλου
Καλαμάτα                              –          Ζάκυνθος
Αστέρας Αμαλιάδας                –          Αχαϊκή
Αστέρας Βλαχιώτης                –          Παλληξουριακός
Διαγόρας Βραχνέικων            –          Πανηλειακός
ΠΑΟ Βάρδας                          –          Παναρκαδικός
7η αγωνιστική, 19/11/2017-18η αγωνιστική, 4/3/2018           
Τσικλητήρας Πύλου               –          Ζάκυνθος
Αχαϊκή                                  –          Λεωνίδιο
Παλληξουριακός                    –          Καλαμάτα
Πανηλειακός                         –          Αστέρας Αμαλιάδας
Παναρκαδικός                       –          Αστέρας Βλαχιώτης
ΠΑΟ Βάρδας                          –          Διαγόρας Βραχνέικων
8η αγωνιστική, 3/12/2017-19η αγωνιστική, 11/3/2018           
Αχαϊκή                                  –          Τσικλητήρας Πύλου
Ζάκυνθος                              –          Παλληξουριακός
Λεωνίδιο                               –          Πανηλειακός
Καλαμάτα                              –          Παναρκαδικός
Αστέρας Αμαλιάδας                –          ΠΑΟ Βάρδας
Αστέρας Βλαχιώτης                –          Διαγόρας Βραχνέικων
9η αγωνιστική, 10/12/2017-20ή αγωνιστική 18/3/2018                  
Τσικλητήρας Πύλου               –          Παλληξουριακός
Πανηλειακός                         –          Αχαϊκή
Παναρκαδικός                       –          Ζάκυνθος
ΠΑΟ Βάρδας                          –          Λεωνίδιο
Διαγόρας Βραχνέικων            –          Καλαμάτα
Αστέρας Βλαχιώτης                –          Αστέρας Αμαλιάδας
10η αγωνιστική, 17/12/2017-21η αγωνιστική, 24/3/2018                
Πανηλειακός                         –          Τσικλητήρας Πύλου
Παλληξουριακός                    –          Παναρκαδικός
Αχαϊκή                                  –          ΠΑΟ Βάρδας
Ζάκυνθος                              –          Διαγόρας Βραχνέικων
Λεωνίδιο                               –          Αστέρας Βλαχιώτης
Καλαμάτα                              –          Αστέρας Αμαλιάδας
11η αγωνιστική, 7/1/2018-22η αγωνιστική, 1/4/2018             
Παναρκαδικός                       –          Τσικλητήρας Πύλου
ΠΑΟ Βάρδας                          –          Πανηλειακός
Διαγόρας Βραχνέικων            –          Παλληξουριακός
Αστέρας Βλαχιώτης                –          Αχαϊκή
Αστέρας Αμαλιάδας                –          Ζάκυνθος
Καλαμάτα                             –                Λεωνίδιο

***     Τουρνουά στη μνήμη του Σωτήρη Νικολακόπουλου 
Τουρνουά στη μνήμη του ποδοσφαιριστή του ΑΟ Βέργας (αγωνίστηκε και στις Μεικτές ομάδες της ΕΠΣ Μεσσηνίας), διοργάνωσαν την Κυριακή  17 Σεπτεμβρίου στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία.
Ο Σωτήρης Νικολακόπουλος έφυγε από τη ζωή πριν από ένα ακριβώς χρόνο σε ηλικία μόλις 14 ετών.
Στο τουρνουά  συμμετείχαν ο Αίαντας Καλαμάτας, οι Μεικτές ομάδες Παίδων και Νέων της ΕΠΣΜ, και οι ομάδες του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας και του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας.
Στο ξεκίνημα του τουρνουά, ο πατέρας του  αείμνηστου Σωτήρη Νικολακόπουλο και ο Α΄ αντιπρόεδρος της  ΕΠΣ Μεσσηνίας, Άγγελος Γεωργόπουλος, στις σύντομες ομιλίες τους, ανέφεραν ότι είναι σημαντικό οι νεαροί αθλητές να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, αλλά και να φροντίζουν να είναι υγιείς. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του  Αίαντα Καλαμάτας, Δημήτρης Κατσικέας, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να διεξαχθεί το τουρνουά  στη μνήμη του Σωτήρη Νικολακόπουλου.
Πριν την έναρξη των αγώνων οι 4 ομάδες και οι υπεύθυνοί τους, σχημάτισαν έναν κύκλο στο κέντρο του γηπέδου, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή.
Στο τέλος του τουρνουά, οι ποδοσφαιριστές των 4 ομάδων συγκεντρώθηκαν μπροστά  από τη φωτογραφία του αείμνηστου Σωτήρη Νικολακόπουλου και φώναξαν το όνομά του «Σωτήρης».
Στο πλαίσιο του τουρνουά στη μνήμη Σωτήρη Νικολακόπουλου, διεξήχθησαν 6 αγώνες και τ’ αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Μεικτή Παίδων Μεσσηνίας – 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 0-0
Αίαντας Καλαμάτας (προπαιδικό τμήμα) – Μεικτή Παίδων Μεσσηνίας 1-0 (το γκολ σημείωσε ο Φίλιππος Παπαθεοδωρίδης)
Αίαντας Καλαμάτας (προπαιδικό τμήμα) – 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 0-3 (τα γκολ σημείωσαν οι Άγγελος Δικαιουλάκος, Ανδρέας Ακριστινέι και Μιχάλης Στυλιανόπουλος)
Μεικτή Νέων Μεσσηνίας – 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας 0-0
Μεικτή Νέων Μεσσηνίας  - Αίαντας Καλαμάτας (παιδικό τμήμα) 0-0
Αίαντας Καλαμάτας – 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας 1-1 (το γκολ του Αίαντα Καλαμάτας πέτυχε ο Άκης Καραβίτης, ενώ για την ομάδα του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας σκόραρε ο Έλβιν Χαλίλι).
Τους αγώνες σφύριξαν οι Ευάγγελος Μπασιλάρης, Δημήτρης Ταβουλαρέας, Κωνσταντίνος Βοσνάκης, Παναγιώτης Κομπιλίρης.
Οι συνθέσεις των ομάδων που συμμετείχαν στο τουρνουά είναι οι εξής:
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ζαφειρίου, Νικολακόπουλος, Παυλέας, Κ. Παπαθεοδωρίδης, Μανεσιώτης, Παπαγιαννόπουλος, Καρύδης, Τσούκλερης, Κωστέας, Σάμιος, Καραβίτης, Ζαφείρης, Μπάκας, Κουλουμπός.
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Παιδικό τμήμα): Ζαφειρίου, Νικολακόπουλος, Παυλέας, Κ. Παπαθεοδωρίδης, Μανεσιώτης, Παπαγιαννόπουλος, Καρύδης, Τσούκλερης, Κωστέας, Σάμιος, Καραβίτης.
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (προπαιδικό τμήμα): Γ. και ΙΙ Παπανικολόπουλος, Σακκάς, Μούζος, Γκράσης, Β. Κοντογόνη, Κουρεντζής, Χιώτης, Φ. Παπαθεοδωρίδης, Ζαΐμης, Μηλίτσης.
ΜΕΙΚΤΗ ΠΑΙΔΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Λάππας, Ι. Μανώλης, Μανιάτης, Γουρνάς, Σάλλα, Σκοπέτος, Μπομπότσι, Δολαπτσής, Μουζάκης, Τσορόπουλος, Νάκης (αρχική ενδεκάδα), Αντωνόπουλος, Ι. Γιαννόπουλος, Δημητρίου, Ηλιόπουλος, Μανωλέας, Αθ. Μανώλης, Μπουρίκας, Κ. Παπαγεωργακόπουλος, Τσουμάνης, Κ. Μαστορέας.
  ΜΕΙΚΤΗ ΝΕΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Β. Αντωνόπουλος, Ψυχογιάννης, Μυστριώτης, Κολιτσιδάκης, Καλύβας, Παναγόπουλος, Ψυρρής, Κοσμόπουλος, Ρουμελιώτης, Σαρδέλης, Στασινόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Δημόπουλος, Βρυώνης, Καρανικόλας, Παυλέας, Παπαγεωργακόπουλος, Καυκής, Σκιαδάς,  Ν. και Δ. Σπυρόπουλος, Χρόνης.
  2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Θ. και Δ. Γεωργόπουλος, Αρβανίτης, Στυλιανόπουλος, Ακριστινέι, Δικαιουλάκος, Χαρμπούτ, Λιάπης, Καπότης, Βρεττέας, Ντούλι.
  2Ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Πονέ – Έντισον, Χαλίλι, Δριμής, Αβράμης, Κουκούτσης, Γεωργουλέας, Σερπάνος, Ρηγανάκος, Πανταζής, Μπαχράμης, Κλάιντι Πάπα (αρχική ενδεκάδα), Σταματελιάς, Σακκάς, Μπίτζας.
Χορηγοί του τουρνουά ήταν η Ποτοποιία Κωστέα, το Καφέ Μελισσάνθη, η Εταιρεία φρούτων Μπουρδέκα, η Παστελοποιία  «Το Καλαματιανό», η Υαλοτεχνική Βασιλόπουλος και η Εταιρεία Ψηφιακών εκτυπώσεων «Arxetipon”.
Στο τέλος του τουρνουά, οι διοργανωτές παρέδωσαν στους γονείς του αείμνηστου Σωτήρη Νικολακόπουλου, Παναγιώτη και Ευγενία, το κουτί με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τον απινιδωτή.
Τους αγώνες του τουρνουά παρακολούθησαν ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ Άγγελος Γωργόπουλος, ο τεχνικός διευθυντής της ΕΠΣΜ Άγγελος Σκαφιδάς, ο γνωστός επιχειρηματίας και επικεφαλής της Κίνησης Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Τάκης Βασιλόπουλος, ο παλιός ενωσιακός τεχνικός Αλέκος Τσατάς, ο προπονητής του Απόλλωνα Καλαμάτας, Τάκης Σακελλαρόπουλος, ο τεχνικός του Αίαντα Καλαμάτας Γιάννης Σακελλαρόπουλος, παράγοντες και προπονητές άλλων τοπικών ομάδων, συμμαθητές και συμμαθήτριες του Σωτήρη.

~  ** ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~* 
   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~**
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 : Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .-  
 ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 : Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-20-2017.html .-
~*

~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3706   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.216   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: