ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΄Δευτέρα 21  Αυγούστου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  ....
~
Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής

Πορταριά
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΜακάριος εκείνος, του οποίου η πραγματεία δεν πνίγηκε στην θάλασσαν του ματαίου τούτου κόσμου.
ΑΜΑΡΙΑΠΟΛΗ Μαγνησίας

Μεταξοχώρι Αγιάς Λάρισσας
~
~*Θεία Λειτουργία  και Τρισάγιο εις Άγιον Κων/νο Αρφαρών 19/08/2017: https://youtu.be/kw2BXDWVhFc  .-
~*Ε. Ο Διόδια Πήδημα Αρφαρών  19/08/2017:
 https://youtu.be/ciizkMZMw4o  .-
~* Ε. Ο   είσοδος στην Καλαμάτα 19/08/ 2017:
 https://youtu.be/izcB4MUE8_0 .-
~* Βίντεο από βάφτιση 29-07-2017 στο Αρφαρά :
~*Βάπτισης πράξη 1 ΑΡΦΑΡΑ 29/07/2017:
https://youtu.be/21zRBWk2jKI  ,-
~*Βάπτιση πράξη 2 Αρφαρά 29/07/2017:
 https://youtu.be/lYA98BWl0Jw .-
~*Βάπτιση πράξη 3 Αρφαρά 29/07/2017:
https://youtu.be/fxea0KKcmik   .-
~*Βάπτιση πράξη 4  Αρφαρά  29/07/2017: :
  https://youtu.be/MqB_55dTgOc .-
~* Βάπτιση πράξη 5 Αρφαρά 29/07/2017 :
https://youtu.be/YraTKt852D4  .-
Φωτο-βίντεο βάπτισης 29-07-2017 :
 ~* Βάπτιση Νο7  φωτογραφίες  29/07/2017:
 https://youtu.be/o4CX3wYRYWw .-
~*Βάπτιση Νο 6 φωτογραφίες  29/07/2017:
https://youtu.be/z1THPkCv008   .-
~*Βάπτιση Νο5  φωτογραφίες  29/07/2017: :
 https://youtu.be/tKje-P10SUY   .-
~*Βάπτιση Νο4  φωτογραφίες  29/07/2017:
 https://youtu.be/04bap4cxT2c  .-   
~*Βάπτιση Νο3  φωτογραφίες  29/07/2017:
 https://youtu.be/NdZsVVcUcxg  .-

~Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/017  part  1 001:
 https://youtu.be/5WZiYio_4Mg .-
~Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/2017  part  2:
https://youtu.be/bbSAWnMxCtQ .-
~*Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/2017  part  3:
https://youtu.be/4-nCxa9BPIw .-
~*Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/2017  part  4:
 https://youtu.be/7ZYKZNynJ-M .- 
~*Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/2017  part  5  :
 https://youtu.be/Me5zM5Pes50 .-
~*Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/2017  part  6:
 https://youtu.be/lDz4WSE2ggA .-
~* Βάφτιση  Φωτεινή 29/07/2017  part  7 :
https://youtu.be/trU0bZ97GSQ .- 

 ~  21 Αυγούστου
Αποστόλου Θαδδαίου.Μαρτύρων Βάσσης (1) καί των τέκνων αυτής Αγαπίου, Θεογνίου καί Πιστού († γ΄αι.), Αλεξάνδρου του εν Ικονίω.
(1) Η αγία Βάσσα, έζησε στα χρόνια του μεγάλου διώκτη των χριστιανών, Διοκλητιανού. Είχε παντρευτεί ένα ειδωλολάτρη ιερέα, τον Βαλέριο και είχε τρία παιδιά μαζί του, τον Αγάπιο, τον Θεόγνιο και τον Πιστό. Αργότερα η Βάσσα ασπάστηκε τον χριστιανισμό μαζί με τα παιδιά της. Όταν το έμαθε ο άντρας της, εξοργίστηκε και προσπάθησε να τους μεταπείσει να επιστρέψουν στην ειδωλολατρία. Αυτοί αρνήθηκαν και μάλιστα προσπάθησαν να τον μεταστρέψουν κι αυτόν στον χριστιανισμό. Αυτός εξοργίστηκε τόσο που αποφάσισε να τους καταδώσει στον ανθύπατο Βικάριο, ο οποίος διέταξε την σύλληψή τους. Ο πρωτότοκος Θεόγνιος μάλιστα, μαρτύρησε με πολλά φρικτά βασανιστήρια πρώτος, ομολογώντας για τον Χριστό. Οι υπόλοιποι ρίχτηκαν στην φυλακή. Αλλά επειδή δεν έπεσε το φρόνημα τους, τον μεν Αγάπιο τον σκότωσαν γδέρνοντας του το δέρμα. Το μαρτύριο ήταν φρικτό αλλά ο νέος δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να δοξολογεί το Θεό. Τον άλλο γιο, τον αποκεφάλισαν. Την αγία την άφησαν ελεύθερη. Συνελήφθη όμως αργότερα από τον έπαρχο της Κυζίκου, ο οποίος αφού την υπέβαλε σε πολλά βασανιστήρια στο τέλος την αποκεφάλισε.~
Σήμερα 21/08/2017 εορτάζουν:
Άγιος Θαδδαίος ο Απόστολος, Αγία Βάσσα και τα παιδιά της Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός

 ~Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Θεοῦ τοῦ ἐν σώματι, ἐπιφανέντος ἠμίν, αὐτόπτης γενόμενος, καὶ ἱερὸς μαθητής, Θαδδαῖε Ἀπόστολε, ἔλαμψας τοὶς ἐν σκότει, τὴν σωτήριον χάριν ὤφθης τῶν ἐν Ἐδέσσῃ, ἰατὴρ λαμπαδοῦχος, διὸ τοὺς προσιόντας σοί, σκέπε ἑκάστοτε
~ Απολυτίκιο Αποστόλου Θαδδαίου - 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   : https://youtu.be/IgzytvCRjWM .-

~
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 

***  Πότε ο Θεός λέει όχι στον άνθρωπο;
~  Η φράσις ή το άκουσμα ακόμη ΟΧΙ από τον , είναι μια πρόκλησης όχι μόνο για τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και για όλους τους ανθρώπους.Και η πρόκλησης αυτή μεταβάλλεται σε σκάνδαλο μετά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του Θεού για την εκπλήρωση και χορήγηση κάθε αιτήματος εκείνου, που προσεύχεται. Ποια έννοια θα είχε η καθαρή δήλωση του Κυρίου «Πάντα όσα αν αιτήσητε εν τω ονόματί μου λήψεσθε» «ότι θα ζητήσετε στο όνομα μου θα το λάβετε», ή το «αιτείται και δοθήσεται, κρούετε και ανοιγήσεται…», αν υπήρχε πιθανότητα έστω κάποιας αρνητικής απαντήσεως εκ μέρους του Θεού στον αγωνιόντα και προσευχόμενο άνθρωπο;Δηλαδή «αν, αυτός που ζητεί, λαμβάνει σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου, αυτός που δεν λαμβάνει δεν ζητεί, μολονότι φαίνεται ότι ζητεί, και αυτός που δεν ευρίσκει κάτι, δε ζήτησε κάτι το χρήσιμο, και εκείνος που χτυπούσε την πόρτα, δεν την χτυπούσε, αν και φαινόταν ότι καθόταν έξω από την πόρτα και δίπλα στους τοίχους και χτυπούσε για να του ανοίξουν».Το επιχείρημα βασίζεται στην υπόσχεση και την αξιοπιστία του Θεού. Εφ’ όσον ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα εκπληρώσει τα αιτήματα του προσευχομένου και εφ’ όσον ο Θεός είναι κατά πάντα αξιόπιστος, αυτό σημαίνει ότι, αν αυτός που προσευχήθηκε δεν έλαβε την απάντηση, στην πραγματικότητα δεν ζήτησε. Απλώς είχε την αυταπάτη ότι ζητεί ή κρούει την θύρα του ελέους, αλλά στην πραγματικότητα «ελογομάχει μωρώς επ’ ουδενί χρήσιμον».Κατά τον Ωριγένη λοιπόν η αναπάντητη προσευχή δεν είναι καν προσευχή. Διότι κανένας από εκείνους που δεν έλαβαν, δεν προσευχήθηκε, μολονότι φαίνεται, ότι προσευχήθηκε. Διότι δεν είναι σωστό να ισχυρισθούμε, ότι ψεύδεται εκείνος που λέει «πας ο αιτών λαμβάνει». Δεν υπάρχει λοιπόν απάντηση στις προσευχές, που δεν είναι προσευχές, μολονότι φαίνεται, ότι είναι προσευχές.
«Το Όχι και το Ναι του Θεού στην Προσευχή», Άγιον Όρος
Και πως θα μπορούσε να ερμηνευθούν αυτές οι κατηγορηματικές υποσχέσεις του Κυρίου, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν είναι μοναδική η διαβεβαίωσις του Κυρίου για το θέμα αυτό;
Ακόμη και οι ίδιοι οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας αντιμετώπισαν το θέμα αυτό, το ΟΧΙ δηλαδή του Θεού ή το θέμα των αναπάντητων προσευχών.
Το πρώτο πρόβλημα, το οποίο προκύπτει, είναι αν πραγματικά ο Θεός απαντά ή όχι στις προσευχές μας. Αν υπάρχουν αναπάντητες προσευχές ή προσευχές με αρνητική απάντηση εκ μέρους του Θεού. Αν δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που χριστιανοί ζήτησαν διάφορα πράγματα στην προσευχή τους από τον Θεό και δεν έλαβαν καμία απάντηση ή συνέβη το εντελώς αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Δηλαδή η απάντησις του Θεού ήταν αρνητική.
Ο Μ. Βασίλειος διατυπώνει της εξής ερώτηση: «Γνωρίζει ο Θεός την καρδιά εκείνων που προσεύχονται. Ποιά ανάγκη έχει ο Θεός της διατυπώσεως των αιτημάτων από τους πιστούς, αφού γνωρίζει εκείνα που έχουμε ανάγκη και μας χορηγεί πλούσια αυτά που είναι απαραίτητα για την συντήρησή μας;» Και απαντά ο ίδιος: «Ναι γνωρίζει ο Θεός τις ανάγκες των ανθρώπων και «πάντα τα σωματικά πλουσίως παρέχει ημίν, οίον την βροχήν επί δικαίους και αδίκους», αλλά συμπληρώνει «την πίστιν και τα κατορθώματα της αρετής και την βασιλείαν των ουρανών, εάν μη αιτήσης μετά καμάτου και παραμονής πολλής ου λαμβάνεις», «αν δεν τα ζητήσεις με κόπο και επιμονή, δεν τα παίρνεις». (Ασκητικαί διατάξεις).
Εδώ έχουμε μια πιθανή αναπάντητη προσευχή, επειδή δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Διότι λέγει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Άγιος: «Αεί γάρ πρότερον ποθήσαι, ποθήσοντα δε ζητήσαι εξ αληθείας εν πίστει και υπομονή τα παρ’ εαυτού εισφέροντα, εν μηδενί κρινόμενος υπό του ιδίου συνειδότος ως αμελώς ή ραθύμως αιτούντος, και τότε λαβείν, ότε θέλει ο Κύριος…». «Πρέπει δηλαδή πρώτα να επιθυμήση κανείς κάτι, κατόπιν να το ζητήσει πραγματικά με πίστη και υπομονή κάνοντας και ο ίδιος ότι μπορεί, χωρίς να κατακρίνεται για τίποτε από την συνείδηση του ότι προσεύχεται με αμέλεια ή με ραθυμία, και τότε θα πάρει αυτό που ζήτησε, όταν θέλει ο Κύριος…».
Υπάρχει αίτησης και αίτησης. Υπάρχει αίτησης θεοφιλής και αίτησης που δεν εγκρίνεται από τον Θεό. Έτσι λέει και ο Ιερός Χρυσόστομος.
Πολλές φορές οι προσευχές που αναφέρονται στα υλικά παραμένουν αναπάντητες, ενώ εισακούονται όλες οι προσευχές που αναφέρονται στα πνευματικά θέματα. «Επί μεν των βιοτικών πολλάκις ζητήσαντες ουχ εύρομεν επί δε των πνευματικών ούκ ένι τι τοιούτον, αλλά ανάγκη πάσα τον ζητούντα ευρείν…».
Πάντως όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ομολογούν ότι όντως υφίσταται το πρόβλημα των αναπάντητων προσευχών ή της αρνητικής απαντήσεως στην προσευχή εκ μέρους του Θεού.
Για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακας το ότι «ο Θεός ου παρέχει τοις αιτούσι τας χάριτας», δεν εκπληρώνει δηλαδή τα αιτήματα εκείνων που ζητούν κάτι, είναι καθαρά θέμα οικονομίας του Θεού. ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ στους αιτούντας να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και για τον λόγο αυτό ο Θεός δεν το ικανοποιεί.
Υπάρχει όμως και άλλη εξήγησης στο θέμα μας: Τονίζει ο σοφός Ωριγένης: «Ει δε ο αιτών λαμβάνει» και τα εξής, ο μη λαμβάνων ουκ αιτεί ει και δοκεί τι αιτείν, και ο μη ευρίσκων ουκ εζήτησεν τω μη ορθώς, μωρώς δε ζητείν και λογομαχείν επ’ ουδενί χρήσιμον, ω τε ουκ ανοίγεται, ου κρούει καν τοίχους ή τα έξω της θύρας κρούη».
~ Δηλαδή «αν, αυτός που ζητεί, λαμβάνει σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου, αυτός που δεν λαμβάνει δεν ζητεί, μολονότι φαίνεται ότι ζητεί, και αυτός που δεν ευρίσκει κάτι, δε ζήτησε κάτι το χρήσιμο, και εκείνος που χτυπούσε την πόρτα, δεν την χτυπούσε, αν και φαινόταν ότι καθόταν έξω από την πόρτα και δίπλα στους τοίχους και χτυπούσε για να του ανοίξουν».
Το επιχείρημα βασίζεται στην υπόσχεση και την αξιοπιστία του Θεού. Εφ’ όσον ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα εκπληρώσει τα αιτήματα του προσευχομένου και εφ’ όσον ο Θεός είναι κατά πάντα αξιόπιστος, αυτό σημαίνει ότι, αν αυτός που προσευχήθηκε δεν έλαβε την απάντηση, στην πραγματικότητα δεν ζήτησε. Απλώς είχε την αυταπάτη ότι ζητεί ή κρούει την θύρα του ελέους, αλλά στην πραγματικότητα «ελογομάχει μωρώς επ’ ουδενί χρήσιμον».
Κατά τον Ωριγένη λοιπόν η αναπάντητη προσευχή δεν είναι καν προσευχή. Διότι κανένας από εκείνους που δεν έλαβαν, δεν προσευχήθηκε, μολονότι φαίνεται, ότι προσευχήθηκε. Διότι δεν είναι σωστό να ισχυρισθούμε, ότι ψεύδεται εκείνος που λέει «πας ο αιτών λαμβάνει». Δεν υπάρχει λοιπόν απάντηση στις προσευχές, που δεν είναι προσευχές, μολονότι φαίνεται, ότι είναι προσευχές.
«Το Όχι και το Ναι του Θεού στην Προσευχή», Άγιον Όρος

*** Με συγκίνηση και όλες τις τιμές η μετακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα στην Πύλο (φωτογραφίες) 
Παρουσία του τέως Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά 
 Σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση με αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα η μετακομιδή των οστών του θρύλου του αθλητισμού, Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, στην γενέτειρά του την Πύλο.
  Τα οστά ταξίδεψαν από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών με τη συνοδεία του Πρόεδρου της Δ.Κ. Πύλου Ηλία Γουρνά και του Ναυάρχου Λ.Σ. Ε.Α. Πελοπίδα Αγγελόπουλου, και έφτασαν στην είσοδο της Πύλου, όπου με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον αθλητή Γιάννη Δημητρόπουλο, μεταφέρθηκαν στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προκειμένου να τελεσθεί το τρισάγιο εις μνήμη του Έλληνα Ολυμπιονίκη.
  Στη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε από την εκκλησία έως την οικία του Κωστή Τσικλητήρα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πύλου και Μεθώνης, ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Πύλου, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Πύλου, ο Αθλητικός Όμιλος Τσικλητήρα και η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος συνόδεψαν τα οστά του Ολυμπιονίκη, καταλήγοντας στον αύλιο χώρο της οικίας του, όπου και τοποθετήθηκαν μπροστά από το άγαλμά του με όλες τις τιμές.
  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι εις μνήμη του Ολυμπιονίκη.
  Στεφάνια επίσης κατέθεσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Πύλου Ηλίας Γουρνάς και η συγγενής του Ολυμπιονίκη Καλλιόπη Τσικλητήρα. Στη συνέχεια εκφωνήθηκαν ομιλίες και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του παραγωγού Jens Lind, με συλλεκτικές σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα με αποσπάσματα από τη συμμετοχή του  Έλληνα Ολυμπιονίκη.
Δηλώσεις:Δημήτρης Καφαντάρης: Σήμερα υλοποιείται ένα όνειρό μας, να φέρουμε τα οστά του Τσικλητήρα πίσω στον τόπο που γεννήθηκε. Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, διότι από του χρόνου, εδώ, στο Δημοτικό μας στάδιο θα αναβιώσουμε τους αγώνες, ώστε κάθε χρόνο να γιορτάζουμε στην Πύλο τον Ολυμπιονίκη μας.
  • Ελένη Αλειφέρη: Η σημερινή τελετή είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και παιδαγωγικού χαρακτήρα. Η τοπική κοινωνία της Πύλου τιμά και αναδεικνύει τα πρότυπα όπως ο Κωστής Τσικλητήρας, γεγονός που αναμφισβήτητα δίνει ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.
  • Βούλα Κοζομπόλη: Ο Τσικλητήρας μας εμπνέει και μας δείχνει το δρόμο να μπορούμε να παλεύουμε και να κερδίζουμε. Με τα κατορθώματα του μας δίδαξε τόσο τις Ολυμπιακές αξίες και το ευ αγωνίζεσθε, όσο και την τόλμη και την ανδρεία.
  • Νάυαρχος Λ.Σ. Ε.Α., Πελοπίδας Αγγελόπουλος: Ήταν ένα όνειρο όλων των κατοίκων της Πύλου, να μεταφερθούν τα οστά του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη στη γενέτειρά του και έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Πατρέων Κωσταντίνο Πελετίδη που μας επέτρεψε να γίνει η ανακομιδή των οστών από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών. Συγχαίρουμε το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας και την πραγματοποίησαν.
  • Συγγενής Ολυμπιονίκη, Καλλιόπη Τσικλητήρα: Η σημερινή εκδήλωση ήταν χρόνια επιθυμία της οικογένειάς μας. Είναι γνωστό ότι το ήθος και οι αγωνιστικές επιδόσεις του Τσικλητήρα φώτισαν την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή χαρίζοντάς της περηφάνια και κύρος. Αν κάθε ένας από εμάς, στις συνθήκες που ζούμε, δείξει στον τομέα του το ίδιο πείσμα και την ίδια αποτελεσματικότητα θα πάμε καλύτερα.
    Στην εκδήλωση το παρών επίσης έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Άγγελος Χρονάς και Αντωνία Μπούζα, οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Πύλου-Νέστορος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Αγγελική Σίμωσι, οι πρώην Δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος, εκπρόσωποι της 120 Π.Ε.Α., του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου, του Λιμεναρχείου Πύλου και του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, καθώς και οι πολιτευτές Λεωνίδας Φιλιππόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης.
      Πλέον ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Ελλάδος στο εξωτερικό και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Κωστής Τσικλητήρας θα αναπαύεται στην πατρίδα του, την αγαπημένη Πύλο. Κωστή Τσικλητήρα ας είναι αιωνία η μνήμη σου και παράδειγμα αρχών και αξιών για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

***  “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” με το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης 
“Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” θα φωτίσουν και φέτος την Τριφυλία με τη διεξαγωγή του λαμπερού Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, από τις 24 έως και τις 29 Αυγούστου. Για έξι μέρες σμίγουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η κουλτούρα, τα ήθη κι έθιμα κάνοντας μαγικές τις νύχτες στην Τριφυλία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης τελεί υπό την αιγίδα του CIOFF και του International Dance Council και συνδιοργανώνεται από το δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), από τον οποίο και ξεκίνησε πριν από χρόνια η διεξαγωγή του στην Κυπαρισσία και ο οποίος είναι μέλος και εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών (CIOFF), επίσημου εταίρου της UNESCO.  Φέτος, συμμετέχουν συγκροτήματα από την Αρμενία, την Εσθονία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, το Ανατολικό Τιμόρ ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν, εκτός από το ΜΕΣΚ, συγκρότημα από την Αλεξανδρούπολη και τοπικοί σύλλογοι ως οικοδεσπότες στις αντίστοιχες πόλεις της Τριφυλίας όπου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και παραστάσεις, καθώς και Φιλαρμονικές της Τριφυλίας. Η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί την Πέμπτη 24 Αυγούστου στην Κυπαρισσία. Στην Κυπαρισσία θα διεξαχθεί και η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ το Σάββατο 26 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 25 Αυγούστου στους Γαργαλιάνους, την Κυριακή 27 Αυγούστου στο Κοπανάκι, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στα Φιλιατρά όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης, ενώ την Τρίτη 29 Αυγούστου στην παραλία Κυπαρισσίας είναι μέρα γιορτής για το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης όπου όλες οι αποστολές θα χορέψουν, θα μαγειρέψουν και θα παίξουν μαζί. Για έξι μέρες το θέαμα των χορευτικών συγκροτημάτων αναμένεται – και φέτος – φαντασμαγορικό, ενώ μουσικές, χρώματα, συναισθήματα θα πλημμυρίσουν την Τριφυλία. Δικαίως, λοιπόν, για ακόμη μια χρονιά, αξίζει συγχαρητηρίων και κάθε έμπρακτης στήριξης η πρωτοβουλία που από χρόνια ανέλαβε ο δραστήριος Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης έχει αναδειχθεί και καταστεί ως «το» Κορυφαίο Πολιτιστικό και Πολυπολιτισμικό Γεγονός της Τριφυλίας και ευρύτερα ολόκληρης της Πελοποννήσου.  Όπως, δε, έχει τονισθεί, σε μια εποχή δύσκολη, με πολλά προβλήματα και αντιξοότητες, οι άνθρωποι του ΜΕΣΚ, αποδεικνύουν ότι, με θέληση και συλλογικότητα, μπορεί να υπάρξει προοπτική και το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης, που ξεκίνησε από την Κυπαρισσία και έχει βαθιές ρίζες ποτισμένες με την αγάπη των Κυπαρισσίων που στηρίζουν εμπράκτως και οικονομικά το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, αποτελεί τις φωτεινές ηλιαχτίδες της ελπίδας και της αισιοδοξίας από τον πολιτισμό και την ιστορία, την κουλτούρα και την παράδοση, τη φιλία και συνεργασία των λαών και φωτο δείχνει το δρόμο: “Μαζί μπροστά”.   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** 35 εκατ. Ευρώ ζητούν για έργα ο Παναγιώτης Νίκας και ο Γιώργος Τσώνης 
  Έργα και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 35.000.000 ευρώ θα ζητήσουν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης σε συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο Παν. Νίκας και ο Γ. Τσώνης θα υποβάλλουν τις προτάσεις του δήμου Καλαμάτας και του δήμου Μεσσήνης αντίστοιχα για τα έργα που ζητούν να ενταχθούν στη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Τα έργα που αφορούν το δήμο Καλαμάτας έχουν προϋπολογισμό 22.050.000 ευρώ και τα έργα που ζητά ο δήμος Μεσσήνης 10.400.000 ευρώ.
  Δήμος Καλαμάτας
 Στα 22.050.000 ευρώ, με προοπτική να φτάσουν τα 22.550.000 ευρώ, ανέρχεται η πρόταση του δήμου Καλαμάτας για έργα σχολικής στέγης και για έργα αναβάθμισης και κατασκευής νέων αθλητικών χώρων στην Καλαμάτα.
 Τα έργα αυτά θα κατατεθούν στο υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ, το οποίο «ανοίγει» το ερχόμενο φθινόπωρο. Στα προτεινόμενα έργα μελετητική ωριμότητα έχει μόνο αυτό της αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου της Καλαμάτας που έχει προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν ώριμες μελέτες κάτι που σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει η σχετική ωριμότητα.
 Σημειώνεται ότι στις προτάσεις του δήμου Καλαμάτας θα προστεθούν και οι προτάσεις του δήμου Μεσσήνης, καθώς η πρόταση θα έχει διαδημοτικό χαρακτήρα. Προκειμένου να ενταχθούν τα έργα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 20.000.000 ευρώ. Η κατασκευή, των έργων που θα επιλεχθούν, θα γίνει από ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποπληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε βάθος χρόνου.
  Δήμος Μεσσήνης
 Έξι έργα εμπεριέχονται στον κατάλογο που προτείνει ο δήμος Μεσσήνης για να ενταχθούν στο ΣΔΙΤ. Το κόστος των συγκεκριμένων έργων φτάνει τα 10.400.000 ευρώ (2.800.000 για σχολεία και 7.600.000 για αθλητικούς χώρους). Οι προτάσεις του δήμου Μεσσήνης θα αποτελέσουν, μαζί με τις αντίστοιχες προτάσεις του δήμου Καλαμάτας, τον κατάλογο των έργων που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ενταχθούν στον σχεδιασμό για την κατασκευή τους μέσω ΣΔΙΤ. Σημειώνεται ότι η πρόταση και των δύο δήμων ανέρχεται ξεπερνά τα 32.000.000 ευρώ.
  Τα έργα
 Σύμφωνα με το δήμο Μεσσήνης τα έργα που προτείνονται είναι τα εξής: Κατασκευή νηπιαγωγείου στη Βαλύρα (250.000 ευρώ). Κατασκευή παιδικού σταθμού στο Πεταλίδι (550.000 ευρώ). Κατασκευή ΕΠΑΛ στη Μεσσήνη (2.000.000 ευρώ). Κατασκευή κολυμβητηρίου στη Μεσσήνη (3.700.000 ευρώ). Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στη Μεσσήνη (2.400.000 ευρώ). Αναβάθμιση δημοτικού σταδίου Μεσσήνης (επισκευή κερκίδων, τοποθέτηση ταρτάν, ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου) κόστους 1.500.000 ευρώ.

*** Σαπούνια…έργα τέχνης από την καλαματιανή εταιρία VOL 
Την προηγούμενη Κυριακή το "Θάρρος" κυκλοφόρησε με κύριο θέμα τη Μεσσηνία που παράγει και αντιστέκεται στην κρίση, χάρις στο μεράκι και τη διάθεση ανθρώπων και επιχειρήσεων. Μια πρακτική που, ασφαλώς, πάει αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα αντιλήψεων.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια προσπάθεια που "γεννήθηκε" στην καρδιά της κρίσης (2013), αλλά, δεν την πήρε το… κύμα της καταστροφής. Με προσεκτικές κινήσεις και υπομονή σήμερα…ταξιδεύει με τα προϊόντα της σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Η συνταγή της και συνάμα η φιλοσοφία των ανθρώπων που την πλαισιώνουν, είναι "όχι εκπτώσεις στην ποιότητα".
 Με όπλο το μότο αυτό, αλλά και πολύ δουλειά, έχοντας απέναντί της το τέρας της γραφειοκρατίας του δημοσίου, οι άνθρωποί της με πολύ ενθουσιασμό μας παρουσίασαν τα προϊόντα που παράγουν, όταν τους επισκεφτήκαμε. Ο λόγος για την εταιρεία παρασκευής σαπουνιών VOL (VIS OLIVAE).
   Ποια είναι η εταιρεία
VOL είναι το αρκτικόλεκτο του ονόματος της εταιρείας μας, VIS OLIVAE . Η λατινική λέξη Vis σημαίνει ισχύς, δύναμη, ρώμη. Την βρίσκουμε στον φιλοσοφικό όρο vis vitalis που σημαίνει ζωτική δύναμη. Η λέξη olivae, είναι η γενική ενικού της λατινικής oliva που είναι η ελιά.
Οι δυο λέξεις μαζί σημαίνουν “Η Δύναμη της Ελιάς”, του ευλογημένου δέντρου της Μεσογείου, που με τους καρπούς του και το λάδι του αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του Ελληνικού και ευρύτερα του Μεσογειακού πολιτισμού  με όρους ενεργειακούς, άρα οικονομικούς, αλλά και διατροφικούς.
Χωρίς αμφιβολία, αποτέλεσε τη “ζωτική δύναμη”, την “ουσία” που διέτρεχε εσωτερικά, εξελικτικά αλλά και συνδετικά τον πολιτισμού της Μεσογείου ανά τους αιώνες.
Χρησιμοποιήθηκε ως τροφή, πηγή φωτισμού, μέσο καλλωπισμού και περιποίησης του σώματος και λατρευτικό μέσο. Πολύ συχνά, σχεδόν πάντα, χρησιμοποιήθηκε και στην Ιατρική ως διαλύτης ή εκχυλιστής φαρμάκων και βοτάνων αλλά και ως αυθύπαρκτο φάρμακο, με συγκεκριμένες δικές του ενδείξεις .
Το VOL, στέκει και αυθύπαρκτα. Παραπέμπει στη ρίζα λατινικών λέξεων όπως Volo, Volu, Volare, Volatus, Voluntas, Voluptas, στα μοντέρνα Αγγλικά Volume, Volcano, στα Γαλλικά Volonte, volupte, voltiger, voler, volcan, στα Ελληνικά βούληση, βούλομαι. Στην ουσία της η ρίζα συνθέτει λέξεις που αναφέρονται στην θέληση, ευχαρίστηση, ηδονή, πτήση, ποσότητα ως όγκο και ένταση, εκρηκτικότητα.
Η βαθύτερη ουσία του προϊόντος εκφράζεται απολύτως από την γλωσσική ρίζα - αρκτικόλεκτο VOL. Λες και διέτρεξε στους αιώνες την γλώσσα και τον ανθρώπινο νου, για να σημάνει απόλυτα ένα προϊόν που είναι επιθυμητό, το ζητάει κανείς με επιμονή και ένταση, προσφέρει έντονη ευχαρίστηση στην χρήση του, απογειώνει αισθησιακά και γεμίζει ευεξία και ενέργεια.
Για μας, το σήμα μας σηματοδοτεί όλα τα παραπάνω. Είμαστε βέβαιοι, στηριζόμενοι στη γνώση, στην παράδοση, στην ποιότητα και στην συνέπεια μας απέναντί σας ότι σύντομα θα σημαίνει το ίδιο και για σας. (από την ιστοσελίδα της εταιρείας visolivae.com)
   Υλικά 
Ο παραδοσιακός του χαρακτήρας προσδιορίζεται από την χρήση παραδοσιακών και δοκιμασμένων υλικών που ο χρόνος, η εμπειρία αλλά και οι επιστημονικές αναλύσεις έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και για την καθαριότητα αλλά και για την περιποίηση του δέρματος.
Η θεμελιώδης διαφορά μας με τον ανταγωνισμό είναι ότι χρησιμοποιούμε ως βάση τα αγνότερα και ποιοτικότερα υλικά της περιοχής της Μεσσηνίας χωρίς να σκεφτόμαστε το επιπλέον κόστος παραγωγής.Για μας, η ποιότητα και η προβολή των προϊόντων του τόπου μας και η γνωριμία τους με τον πλανητικό καταναλωτή είναι σοβαρή πρόκληση και πηγή ευχαρίστησης.
Το λάδι μας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, δεν χρειάζεται να συστηθεί ιδιαίτερα. Είναι εδώ χιλιάδες χρόνια, συλλέγεται με τον παραδοσιακό τρόπο όπως και πριν 20 αιώνες, και δεν έχει ανάγκη να τονιστεί η ωφέλειά του στην ανάπτυξη και την κίνηση του Μεσογειακού Πολιτισμού.
Για την αισθητική ολοκλήρωση και την επίταση της ευχαρίστησης που προσφέρει - και τελετουργικά - ένα θερμό λουτρό, αλλά και για την ιδιαίτερη συμβολή τους στην περιποίηση του σώματος, χρησιμοποιούμε και άλλα φυσικά προϊόντα, εξ ίσου υψηλής ποιότητας. Προτιμάμε αυτά που παράγονται στην περιοχή μας, τα οποία προσθέτουμε στο σαπούνι μας, δίδοντάς του μοναδικό χαρακτήρα, χρωματικά και καλλυντικά.
Χρησιμοποιούμε μέλι, κερί, γάλα κατσικίσιο, βρώμη, αφράλατο Μάνης και άλλα. Χρησιμοποιούμε αφεψήματα αρωματικών φυτών από την μοναδική χλωρίδα του Ταϋγέτου, όπως φασκόμηλο, τσάι, δίκταμο, βαλσαμόχορτο και φρέσκους χυμούς άριστης ποιότητας από Μεσσηνιακά φρούτα, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, ρόδι, σταφύλι.
Φυσικά χρώματα και αιθέρια έλαια προστίθενται στις αρτιστικές σειρές του σαπουνιού μας. Χρησιμοποιούμε τα καλλίτερα τέτοιου είδους υλικά, υποαλλεργικά και εγκεκριμένα από τους αντίστοιχους οργανισμούς των χωρών που παράγονται. Προτιμούνται τα ελληνικά, για την συνέπεια με την προέλευση των πρώτων υλών (πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εταιρείας)
   Ο λόγος στους ανθρώπους της 
Απέναντί μας έχουμε την Νάνσυ Ρόκα και τον Τάσο Πουλόπουλο, τους ανθρώπους που ξεκίνησαν το τόλμημα. Η ιδέα ήταν του Τάσου, ο οποίος κράτησε σαν…ευλογία τα μυστικά παρασκευής σαπουνιού, που έβλεπε μικρό παιδί από τη μητέρα του, τη γιαγιά του. Την προσπάθεια "όργωσε" στη συνέχεια η Νάνσυ.
Παρά τις δυσκολίες (1,5 χρόνο αναμονής για να πάρουν άδεια πιστοποίησης από τον ΕΟΦ), χωρίς κανένα…ΕΣΠΑ για βοήθεια, προχώρησαν στην παραγωγή σαπουνιού με αποκλειστική φυσική επεξεργασία και με εξαιρετική πρώτη ύλη, αρχίζοντας από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν.
Μάλιστα, όταν ήρθαν κάποιοι ειδικοί από διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, μεταξύ αυτών και ένας Ιταλός, αναρωτήθηκε γιατί δεν τρώνε το λάδι που χρησιμοποιούν, ενώ το χρησιμοποιούν στα σαπούνια!
Το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής πηγαίνει στο εξωτερικό. Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Σκωτία, Κίνα, Νότιο Κορέα, Σαουδική Αραβία, αλλά μπορεί να το βρει κάποιος ακόμα και σε επιλεγμένα καταστήματα της Καλαμάτας. Και οι προτάσεις για συνεργασία συνεχίζονται.
Στη διεθνή έκθεση εικαστική διοργάνωση documenta 14 που ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα και θα φτάσει μέχρι τη Γερμανία, η εικαστικός Otobong Nkanga, θα χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων για τη σύνθεση του έργου της, σαπούνια της καλαματιανής εταιρείας, μετά από ειδική παραγγελία!  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Έκλειψη Ηλίου σήμερα- Τι την κάνει ξεχωριστή; 
Ο αστροφυσικός του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Αναστάσιος Δαπέργολας μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή "Ταχείας Κυκλοφορίας" με το Σπύρο Σεραφείμ για την αυριανή ολική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Το 2088 η επόμενη ορατή έκλειψη ηλίου
«Οι εκλείψεις είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόκειται να διασχίσει τις ΗΠΑ από την μία ακτή στην άλλη και αυτό το γεγονός δε συμβαίνει συχνά» μας εξήγησε ο κ. Δαπέργολας. «Εκλείψεις γίνονται κάθε χρόνο, αλλά δεν γίνονται ορατά από το ίδιο σημείο. Στη χώρα μας τελευταία φορά που έγινε ορατή μία έκλειψη ηλίου ήταν το 2006, ενώ η επόμενη θα είναι το 2088».
Η ευθυγράμμιση Ήλιου, Σελήνης και Γης θα πραγματοποιηθεί αύριο και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη στις 21.25 ώρα Ελλάδας. Η πλήρης κάλυψη θα διαρκέσει δύο λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα.
Και μπορεί στη χώρα μας να μην είναι ορατή, μπορούμε όμως να την παρακολουθήσουμε με Live streaming μέσω της ιστοσελίδας της NASA.

***  Η "Καθημερινή" προωθεί τη Μεσσηνία 
Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Η εφημερίδα "Καθημερινή" λατρεύει τη Μεσσηνία. Με κάθε ευκαιρία δεν σταματά να διαφημίζει τον τόπο μας με όποια οφέλη μπορούν να προκύψουν από αυτό για τον τουρισμό στην περιοχή. Στο περιοδικό "Ταξίδια" έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στη Δυτική Μεσσηνία με τίτλο "Αναζητήστε στην άμμο τα χνάρια της Caretta caretta, εξερευνήστε τις θαλάσσιες σπηλιές της Μεθώνης, μάθετε από πρώτο χέρι γιατί η σφέλα λέγεται 'φέτα της φωτιάς'. Εδώ οι διακοπές δεν είναι μόνο βουτιές".  Α.Π.

*** Τα δικαιώματα ενός πεζοδρόμου… 
Περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους -και όχι μόνο-της Καλαμάτας αναγκάζομαι πολύ συχνά να κατέβω στο οδόστρωμα για να προσπεράσω ένα εμπόδιο, όπως ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή που παρκάρουν πάνω στο ήδη στενό πεζοδρόμιο, ή ένα ψυγείο περίπτερου, ή μια λακκούβα, ή καμιά σχάρα που πήραν πρόωρα για ανακύκλωση.
Στο μεταξύ όμως και λόγω κρίσης οι οδηγοί εξακολουθούσαν να ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, μη έχοντας αρκετά χρήματα για πάρκινγκ -ούτε για τις δόσεις του τζιπ- και τελικά λόγω υπερφορολόγησης, ούτε για τις κλήσεις του δήμου.
Μερικά περίπτερα έκλεισαν, άλλα ξηλώθηκαν, μόνο με την αποκατάσταση των λακκουβών δεν συμβαίνει τίποτα.  Ανοήτως θεωρώ ότι στο Σύνταγμα της χώρας κάποτε θα προβλέπεται ότι η ύπαρξη λακκουβών είναι αντισυνταγματική. Υπάρχει βέβαια στο άρθρο 21 -περί ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων- παράγραφος για την προστασία ατόμων με αναπηρίες, αλλά δεν βλέπω γιατί πρέπει πρώτα να σακατευτώ, για να μεριμνήσει το κράτος για μένα, αντί να κλείσει ο δήμος τις λακκούβες του.
Στην παράγραφο 3 "το κράτος μεριμνά -λέει- για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για προστασία της νεότητας και του γήρατος, της αναπηρίας"...  Αναρωτιέμαι, πρέπει να πατήσω τα 80 για να με προστατεύσει; Δεν φθάνει να είσαι άνεργος και φορολογούμενος συνταξιούχος;
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, μερικά παραδείγματα που μου χαλάνε τη διάθεση και την καθημερινότητά μου..
 Καλάμια στην οδό Σαλαμίνος, επί μήνες σπασμένες πλάκες στην οδό Φραντζή, οι φοίνικες στη Νέα Είσοδο εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των αυτοκινήτων, στην οδό Γιαννιτσών η σκουριασμένη λαμαρίνα κείτεται επί χρόνια στο πεζοδρόμιο, στην οδό Ρουμελιώτη το πεζοδρόμιο είναι αδιάβατο… Α.Π
 
 *** Καλαμάτα ή Καλομάτα; 
Ο Γάλλος μεγάλος πολιτικός ηγέτης Κλεμανσώ, όταν αντίκρισε το μεσσηνιακό κάμπο, σε μία περιοδεία του, είπε: «Αληθινά εδώ θα μπορούσαν να κατοικήσουν θεοί».
Ο Ποκεβίλ, Γάλλος γιατρός και ιστορικός, χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ως έναν επίγειο παράδεισο.
Πρώτη μνεία της ονομασίας Καλαμάτας έχουμε στο βίο του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε. Αναφέρεται εκεί ότι ο Νίκων, ο οποίος πέθανε το 998, είχε επισκεφθεί και την Καλαμάτα.
Πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας η Καλαμάτα ορίσθηκε το 1833 δια διατάγματος, διότι μέχρι τότε ήταν η Κυπαρισσία.
Η πόλις μας αναφέρεται και τον 5ο μ.Χ. αιώνα σαν ένα πολύ μικρό χωριό, που βρίσκεται ακριβώς στη θέση των παλαιών Φαρών. Τα όρια άρχιζαν από τον ποταμό Δαφνώνα (Νέδοντα) κοντά στον Άγιο Ιωάννη, εκτείνονταν δε μέχρι την τοποθεσία Καλαμίτσι του Δήμου Καρδαμύλης, όπως μαρτυρούν τα σημεία που βρέθηκαν με τις ανασκαφές. Σε όλη αυτή, δε, την έκταση φαίνεται ότι προϋπήρξε θάλασσα προ αμνημονεύτων χρόνων. Αυτό μαρτυρούν τα διάφορα όστρακα τα οποία βρίσκονταν σε αρκετό βάθος του εδάφους της, και μέχρι σήμερα.
Η Καλαμάτα, επίσης, αναφέρεται επί της Φράγκικης Εποχής σαν μια μικρή πόλις του 11ου αιώνα. Εθεωρείτο, δε, μία από τις πιο οχυρές πόλεις της Πελοποννήσου, λόγω του φρουρίου της. Θαυμαζόταν για την εύφορη και ωραία περιοχή της, γι’ αυτό και περιγράφεται στα χρονικά με τους εξής δημώδεις στίχους:
«και εφ’ ότου εκερδίσασι την Καλαμάτα
οι Φράγκοι
και είδον τόπον εμπνευστόν απλούν
χαριτωμένον
τους κάμπους γαρ και τα νερά, το πλήθος
των λιβάδων…».
Ανατρέχοντας στα διάφορα χρονικά, παρατηρούμε ότι το έτος 1208 ο Δεσπότης της Καλαμάτας, Γουλιέλμος Σαμπλίτης, δώρισε την Καλαμάτα στον Γοδεφρίγο το Βιλαρδουίνο. Αυτός κατοίκησε στο φρούριο της, όπου και γεννήθηκε ο Γουλιέλμος, που επονομάσθηκε «Καλαμάτας».
Αυτά, εν ολίγοις, είναι όσα αφορούν τη Φράγκικη Εποχή.
Την εποχή της Φραγκοκρατίας διαδέχθηκε η γνωστή περίοδος των Βενετών και μετά η Τουρκοκρατία, με πολλά γνωστά ιστορικά γεγονότα, τα οποία βρίσκονται γραμμένα σε διάφορα χρονικά από τους διάφορους ιστοριοδίφες.
Το παρόν δημοσίευμα θ’ ασχοληθεί με τη σύγχρονη περίοδο και ειδικότερα με την κοινωνική της ζωή.
Για την προέλευση της ονομασίας «Καλαμάτα», δυστυχώς, δεν έχει περισωθεί κανένα τεκμήριο. Πολλά έχουν γραφεί στο παρελθόν και υπήρξαν πολλοί διαξιφισμοί των ιστορικών με το συμπολίτη λαογράφο μας Νικόλαο Πολίτη, ο οποίος υποστήριζε ότι η ονομασία προήλθε από εικόνα της «Παναγίας της Καλομάτας».
Αυτή η θεωρία δεν επικράτησε, γιατί ουδέποτε βρέθηκε τέτοια εικόνα της Παναγίας.
Ακολούθησαν κι άλλες θεωρίες κατά καιρούς, αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Το πιθανότερο είναι το ότι το όνομα αυτό προήλθε από τους πολλούς καλαμιώνες της. Και τούτο, γιατί είναι γνωστό την εποχή εκείνη, εκτός της μικρής πόλης κοντά στο φρούριο – για ασφαλέστερη περιοχή –, όλη η άλλη περιοχή, που δέσποζε του Μεσσηνιακού κόλπου, ήταν λίμνες και τέλματα, με απέραντους καλαμιώνες.
Οι λίμνες και τα τέλματα είχαν σχηματιστεί από όμβρια νερά, καθώς και από διάφορες εκβολές του ποταμού Νέδοντα, ο οποίος περνούσε μπροστά από τους Αγιαποστόλους με κατεύθυνση μεσημβρινή. Η περιοχή εκείνη είχε ονομαστεί «ποταμιά».
Τέτοιες λίμνες ήταν κι άλλες, όπως λ.χ. της «Φραγκόλιμνας» ή της «Λίμνης Λινάρδου Στραβοσκιάδη» στην παραλία, δίπλα στο «Πανελλήνιον» και τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ μέχρι ψηλά τη σημερινή οδό Κρήτης.
Η δε πλατεία του σημερινού «Τριανόν» μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό ήταν απέραντος καλαμιώνας και ελαιπερίβολα και εκεί οι κυνηγοί έβρισκαν άφθονο κυνήγι.
Αργότερα, το 1882, έγινε μεταβολή της κοίτης του ποταμού Νέδοντα, από τη λιμενική επιτροπή που αποτελούσαν ο Σπύρος Εφέσιος, ο Κων. Σαράβας και Π. Στρατηγόπουλος.
Το όνομα, λοιπόν, «Καλαμάτα» ασφαλώς προέρχεται από τους απέραντους καλαμιώνες που υπήρχαν σε όλη εκείνη την έκταση, με ακρότατο σημείο την τοποθεσία «Καλαμίτσι», μετέπειτα πλατεία Συντάγματος.
Ακόμα αποδεικνύεται ότι η παλαιά Καλαμάτα ονομαζόταν «Καλάμι». Σήμερα το χωριό «Καλάμι» βρίσκεται στο σημείο που υπήρχαν «αι παλαιαί Φαραί».
Εκεί κοντά υπάρχει και άλλο χωριό με το όνομα «Αντικάλαμος».
Για την αφθονία των καλαμιώνων που υπήρχαν μιλάει και το ποίημα που έγραψε ο ποιητής Δημήτρης Τζάνες, για το θάνατο της αγαπημένης του αδελφής, Θεώνης Τζάνε:
«Κοιμάσαι και του ρύακος τα ρείθρα
κλαυθμηρίζουν
εκεί παρθένοι ερωτούν τας όχθας του
Δαφνώνος (Νέδοντα)
πού είσαι, Θεώνη;
Ω φευ, η μνήμη των πετά, τα χείλη
ψιθυρίζουν
και θλιβερά φωνή περνά σιμά του
καλαμιώνος
απέθανε η Θεώνη»
Η υπόθεση αυτής της ονομασίας της Καλαμάτας είναι παρεμφερής με την ονομασία του Μωριά, η οποία μάλλον προήλθε από την ονομασία του δέντρου Μωρέα, που καλλιεργούνταν σ’ όλη την Πελοπόννησο…
 Ιστορικά στοιχεία από:
1)  Δημ Δουκάκη – καθηγητή Ιστορίας
2) Ορέστη Χρυσομάλλη – ερασιτέχνη ιστορικό
3) Γιάννη Αναπλιώτη  - ιστορικό – δημοσιογράφο
4) Δικαίο Βαγιακάκο – καθηγητή Πανεπιστημίου
5) Γιάννη Ταβουλαρέα – ερασιτέχνη ιστορικό
6) Σωκράτη Κουγέα – καθηγητή Πανεπιστημίου
Για την ιστορία της παλιάς Καλαμάτας: Βασίλης Ι. Μανιάτης

*** Έρευνες από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών 
Μια ακόμα ολονύκτια μάχη κλήθηκαν να δώσουν οι πυροσβέστες, στην Εύβοια αυτήν τη φορά, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δάσος, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ συνολικά το 24ωρο που πέρασε, από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 56 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αλλά η πυρκαγιά στην Εύβοια προβλημάτισε αρκετά τις πυροσβεστικές δυνάμεις και είναι σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πεύκα και πουρνάρια, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφυών- Μεσσαπίων, βόρεια της Χαλκίδας και ήταν κοντά στον οικισμό, αλλά την πρόλαβαν.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν μέχρι το πρωί να ανακόψουν την πορεία της, καθώς δεν φυσούσε ισχυρός άνεμος και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτήν τη στιγμή είναι περιμετρικά οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα.
Μία ακόμα πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, χτες στις 19.00 στην παλαιά χωματερή Μάκρης Αλεξανδρούπολης, είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, περιμετρικά οριοθετημένη και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Σε εξέλιξη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι περισσότερες δεν έχουν ενεργό μέτωπο και έχουν οριοθετηθεί, δίνονται ακόμα από την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές στην Κεφαλονιά, (Αλειματά, Καραβάδο, Λουρδάτα- Σιμωτάτα), οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν με προσωπικό και μέσα, από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Έκαναν εγκλήματα οι κομμουνιστές; ΕΧΟΥΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ... 

~ Η πρόσφατη συζήτηση για το αν έχουν γίνει εγκλήματα από τους κομμουνιστές είναι πραγματικά κάτι που μας ξεπερνά. Μας ξεπερνά διότι η επιστημονική έρευνα, των ιστορικών, έχει αποδείξει πως υπήρξαν εκατμμύρια νεκροί από τον κομμουνισμό. Μόνο οι κκ Μάο και Στάλιν έχουν σκοτώσει 100 εκατ περίπου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.
Σας παραθέτουμε πίνακα με τους νεκρούς (σε χιλιάδες) ανά χώρα και την περίοδο στην οποία συνέβησαν τα εγκλήματα.

Ο πίνακας είναι από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη

***  BOMBA! Πρόωρες ΕΚΛΟΓΕΣ τους επόμενους ΜΗΝΕΣ...

~  Συνέντευξη έδωσε στον Σκάι ο Βασίλης Λεβέντης ο οποίος δήλωσε πως μετά τη ΔΕΘ δεν αποκλείονται εκλογές, εντός του έτους.
Ο κ. Λεβέντης ανέφερε  ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ψηφοθηρία στη Θεσσαλονίκη υποσχόμενος ενίσχυση των φτωχών και ανεβάζοντας στην ημερήσια ατζέντα θέματα αριστερής πολιτικής, όπως η μη συμμετοχή στην Εσθονία, η κλήρωση για τη σημαία κ.ά.
Παράλληλα εξήγησε πως η εκτίμησή του για πρόωρες εκλογές βασίζεται στο ότι δεν θα έλθουν επενδύσεις και η χώρα δεν θα επανέλθει στην κανονικότητα. Έτσι, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κόψει πάλι μισθούς και συντάξεις, υποστήριξε ο κ. Λεβέντης και γι' αυτό δεν απέκλεισε τις εκλογές εντός του 2017.
Τέλος ανέφερε ότι πλέον δεν έχει συχνή επαφή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως δήλωσε, έκοψε τις πρωινές επικοινωνίες μαζί του λόγω των πολιτικών τους διαφωνιών. «Εγώ ήθελα να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει να κάνει κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ αλλά δεν το έκανε γιατί είναι αρνητικός, όπως μου είπε ο πρωθυπυργός, ο Μητσοτάκης» είπε ο κ. Λεβέντης, εκτιμώντας ότι, εάν ήταν θετικός ο Κυρ. Μητσοτάκης, τότε ο κ. Τσίπρας θα προχωρούσε.
Αξίζει βέβαια να τονιστεί πως ο Βασίλης Λεβέντης έχει εξελιχθεί σε Νοστράδαμο της πολιτικής, με ‘προφητείες’ για εκλογές κάθε μήνα. Ακόμα κι ένα σταματημένο ρολόι δύο φορές τη μέρα, σωστά λέει την ώρα.
Καλό είναι ο κος Λεβέντης να πάψει τις ‘προφητείες’ και να ασκήσει το κοινοβουλευτικό του καθήκον σωστά. Αυτό επιτάσσει η θέση του στη Βουλή των Ελλήνων.

*** MONO 4 KANANTEΡ πετούν!Στάχτες και αποκαϊδια! Το ΦΕΚ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ...

~ Η γύμνια του συστήματος αεροπυρόσβεσης αποκαλύφθηκε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, όταν η Ελλάδα καιγόταν επί τρεις ημέρες στην ανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο και την Ηλεία, αλλά δεν υπήρχαν επαρκή πτητικά μέσα για να σβήσουν οι πυρκαγιές. Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου ήταν διαθέσιμα μόνο έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και το χειρότερο είναι ότι την επομένη ο αριθμός των διαθέσιμων Καναντέρ μειώθηκε στα πέντε, προκαλώντας τρόμο για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι άνεμοι δεν κόπαζαν και οι φωτιές συνέχιζαν να μαίνονται ανεξέλεγκτες και τα επόμενα 24ωρα...
 Κι όμως, οι πλέον αρμόδιοι αξιωματικοί, επιφορτισμένοι να χειρίζονται και να φροντίζουν ώστε να είναι επιχειρησιακά έτοιμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, αποκαλύπτουν με παράπονο ότι μόλις με 15 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να είναι ετοιμοπόλεμα και τα 18 Καναντέρ που τυπικώς διαθέτει σήμερα στον στόλο της η Πολεμική Αεροπορία. 
 Η επιμέρους εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Από την Κυριακή 13 Αυγούστου, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη ήταν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Εάν τα Καναντέρ ήταν σε θέση να απογειωθούν και να πετάξουν πάνω από τη φωτιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτωπο στην Ηλεία θα είχε τεθεί υπό έλεγχο σχεδόν αμέσως. Λόγω της ακινητοποίησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών από βλάβες και έλλειψη ανταλλακτικών, η φωτιά στα καμένα της Ηλείας -10 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στις οποίες απανθρακώθηκαν 37 άνθρωποι- έκαιγε ανεξέλεγκτη για μέρες, μέχρι να οριοθετηθεί με πολύ κόπο την Τετάρτη 16 Αυγούστου...
 Στο μέτωπο της ανατολικής Αττικής τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα εάν η κατεύθυνση του ανέμου έσπρωχνε τις φλόγες προς την περιοχή του Βαρνάβα και της Πεντέλης ή αν η πυρκαγιά περνούσε από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Η φωτιά στον Κάλαμο ξέσπασε την προηγούμενη Κυριακή 13 Αυγούστου. Τις πρώτες δυο-τρεις ώρες επεκτεινόταν προς κάθε κατεύθυνση εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων. Δευτέρα και Τρίτη, στη μάχη με τις φλόγες έπεσαν τα εναέρια μέσα, Καναντέρ και ελικόπτερα, όμως ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών που επιχειρούσαν στην ανατολική Αττική δεν υπερέβη ποτέ τα τέσσερα αεροσκάφη... Για ποιον λόγο; Απλούστατα δεν υπήρχαν διαθέσιμα περισσότερα Καναντέρ λόγω αιφνιδιαστικών ή παλαιότερων βλαβών, εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και υλικών που χρειάζονταν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και επειδή τα άλλα δύο ετοιμοπόλεμα CL-215 επιχειρούσαν σε Ζάκυνθο και Ηλεία... «Ευτυχώς που Δευτέρα και Τρίτη στη φωτιά στον Κάλαμο πετούσε το ζευγάρι των CL-415», εξομολογείται αξιωματικός από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και προσθέτει: «Στο διήμερο, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη έβγαλαν μαζί πάνω από 20 ώρες πυρόσβεσης... Πετούσαν “ασάλιωτα” από το πρώτο φως της μέρας μέχρι το βράδυ και μαζί τους πετούσαν ένα ή δύο CL-215».
 Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά την υποχώρηση των πύρινων μετώπων επιχειρήθηκε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και ένας σχεδιασμός των κινήσεων που πρέπει να γίνουν -ως συνήθως εκ των υστέρων- για να βελτιωθεί η κατάσταση όσο γίνεται μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.
 «Με 15, το πολύ 20 εκατ. ευρώ μπορεί να αποκτηθούν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται και να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να γίνουν και τα 18 Καναντέρ πλήρως επιχειρησιακά», είπε, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τέτοιο διαθέσιμο κονδύλι δεν υπήρχε στον Προϋπολογισμό. Αντιθέτως όμως, όπως παρατήρησε ένας από τους μετέχοντες στη συζήτηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δαπάνησε 7 εκατ. ευρώ για την ενοικίαση δέκα πυροσβεστικών ελικοπτέρων τα οποία έχουν ενταχθεί στη δύναμη αεροπυρόσβεσης για δύο μήνες. Στο ερώτημα εάν τα 26.900 στρέμματα που κάηκαν μόνο σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι (πολύ περισσότερο εάν συνυπολογιστούν τα δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους σε Κύθηρα, Ζάκυνθο, Λακωνία, Ηλεία, Κεφαλονιά) αποτιμώνται κοντά στα 15 εκατ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσαν να είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμα τα Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη...
 Μήπως έχει βάση η άποψη που διατυπώνουν ορισμένοι, σύμφωνα με την οποία τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία είναι λίγα;
 Συνολικά, ο στόλος της Ελλάδας αποτελείται από επτά CL-415, έντεκα παλαιότερα CL-215 και 21 μικρά αεροσκάφη PZL, από τα οποία επιχειρησιακά είναι τα 18. Εξι από τα CL-215 αποκτήθηκαν την περίοδο 1974-1979, το διάστημα 1986-1990 αγοράστηκαν άλλα τέσσερα CL-215 και το 1997 εντάχθηκαν ακόμη τέσσερα CL-215 από τη Γιουγκοσλαβία. Λόγω ατυχημάτων, αντί για 14 στον στόλο σήμερα υπάρχουν 11 αεροσκάφη CL-215. Σε ό,τι αφορά τα CL-415, αγοράστηκαν από το 1999 μέχρι το 2004 οπότε παραλήφθηκε το δέκατο και πιο σύγχρονο πυροσβεστικό αεροσκάφος που έχει η Πολεμική Αεροπορία. Από τα 10 CL-415, σήμερα υπάρχουν μόνο επτά εξαιτίας τριών ατυχημάτων. 
 Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα έχει σχεδόν ίδιο αριθμό πυροσβεστικών αεροσκαφών με τη Γαλλία, που έχει να καλύψει μια επικράτεια πέντε φορές μεγαλύτερη από την ελληνική και με πολύ περισσότερα δάση. Εάν θέλετε να κάνετε τις συγκρίσεις, σημειώστε ότι η Γαλλία έχει για αεροπυρόσβεση: 12 CL-415, δύο Dash 8 και εννέα Conairturbo... 
Αρα ο στόλος των συνολικά 18 Καναντέρ (11 CL-215 και 7 CL-415), μαζί με τα 18 διαθέσιμα μικρά PZL θα έπρεπε να θεωρείται πολύ καλός, αρκεί βεβαίως τα ελληνικά Καναντέρ να ήταν λειτουργικά...
 Στο ερώτημα γιατί αυτή τη χρονική στιγμή είναι επιχειρησιακά έτοιμα έξι Καναντέρ, περίπου το 1/3 της τυπικής δύναμης δηλαδή, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων μεταξύ των οποίων: τα τελευταία δύο χρόνια ο προϋπολογισμός για την αεροπυρόσβεση μειώνεται και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία καθυστερεί να ολοκληρώσει τη συντήρηση των Καναντέρ. 
 Τώρα θέλουν να αγοράσουν τέσσερα CL-215 από τον Καναδά
 Πώς ξεμείναμε από Καναντέρ; Από την αρχή της κρίσης, κυρίως όμως τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι δαπάνες για συντήρηση μειώθηκαν και συρρικνώθηκε ο όγκος των υλικών που χρειάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών, εν μέρει και επειδή το 2015 και το 2016 ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν περιορισμένος και θεωρήθηκε ότι τα κονδύλια για την πυρόσβεση μπορούν να λιγοστέψουν. Επιπλέον, δεν ακολουθούνται διαδικασίες «follow on support» για την προμήθεια ανταλλακτικών σε μακροχρόνιο ορίζοντα και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, κάτι που τελικά κοστίζει ακριβότερα και οδηγεί στα αποτελέσματα που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα...
 Αφού τα κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν ότι οι διαθεσιμότητες των πυροσβεστικών αεροσκαφών βρίσκονται στο ναδίρ, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για αγορά τεσσάρων CL-215 -μαζί με υλικά και ανταλλακτικά- από την κυβέρνηση του Καναδά, έναντι εκτιμώμενου κόστους 15 εκατ. ευρώ. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις προηγούμενες ημέρες προώθησε προς υπογραφή τη μελέτη αναγκαιότητας-σκοπιμότητας για την απόκτηση των τεσσάρων μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών. 
 Αποθήκη κινητήρων για Καναντέρ έχει γίνει η ΕΑΒ!
 Ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση θα είναι τα γερασμένα Καναντέρ, τι είδους εκσυγχρονισμό θα χρειάζονται και πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία επανένταξής τους σε ενεργό υπηρεσία... Σημειώνεται ότι το αίτημα για αναβάθμιση των παλαιών πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου CL-215 καρκινοβατεί από το 2004, αν και τα παλαιότερα από τα συγκεκριμένα Καναντέρ επιχειρούν από το 1974, δηλαδή είναι 43 ετών...
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώνεται σχετικά με την εργοστασιακή συντήρηση των Καναντέρ, η οποία εκτελείται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αφορά τους 30 κινητήρες των αεροσκαφών CL-215 και CL-415, οι οποίοι βρίσκονται στην ΕΑΒ και δεν έχουν αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία! Ο παλαιότερος από τους κινητήρες τους βρίσκεται στην ΕΑΒ από το 2008! Σημειώνεται ότι ο κύριος λόγος για την καθήλωση των αεροσκαφών είναι οι βλάβες που συμβαίνουν στους κινητήρες τους. Αυτή την περίοδο, αντί για τον «by the book» αριθμό των 18 αεροσκαφών, η Πολεμική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της 16 CL-215 και CL-415, αφού δύο Καναντέρ είναι καθηλωμένα στην ΕΑΒ για να περάσουν από μεγάλη περιοδική επιθεώρηση και ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμα τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη...
Οι συνεχείς βλάβες και η έλλειψη ανταλλακτικών είναι ο λόγος που, αντί για 16, αυτή την περίοδο οι πιλότοι έχουν στη διάθεσή πέντε-έξι Καναντέρ. Και αυτό, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας να επισκευάσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Πετάνε 15 εκατ. € σε συμβούλους, αλλά δεν βρίσκουν για τα αεροπλάνα
Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσληφθούν σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες στα υπουργεία και ότι τα αντίστοιχα κονδύλια θα διατεθούν για άλλες κοινωνικές δαπάνες. Σύμφωνα με τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, μόνο για υπερωρίες και πρόσθετες παροχές σε συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες στα υπουργεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού το Δημόσιο θα δαπανήσει πάνω από 14 εκατ. ευρώ! Οσα απαιτούνται δηλαδή για την εγκατάσταση νέων κινητήρων που κάνουν και πάλι αξιόμαχα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι καθηλωμένα στο έδαφος.
 Η κυβέρνηση, δηλαδή, προτιμά να δαπανά κάθε χρόνο το ποσό αυτό για υπερωρίες συγγενών, κολλητών και φίλων στα υπουργεία, παρά να τα παγώσει έστω για μία χρονιά και να διαθέσει τις πιστώσεις για την επισκευή των Καναντέρ.
 Και αυτή δεν είναι η μόνη σπατάλη που καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση για την επισκευή των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στις 27 Απριλίου 2017, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται αμοιβή 7,01 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές εταιρείες και ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει στις αγορές. Υπάρχει μάλιστα ειδική ρήτρα, ότι αν ο στόχος επιτευχθεί εντός του 2018, τότε θα υπάρξει πρόσθετη αμοιβή-bonus 2,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχουν 15 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση δαπανά το ίδιο ποσό για την αμοιβή ειδικών συμβούλων του υπουργού Οικονομικών, που θα εισπράξουν 15 εκατ. σε μια διετία, ακόμη κι αν οι συμβουλές τους δεν βελτιώνουν καθόλου την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 
 protothema

 *** Kάτι ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! Μεγάλη ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του ΣΤΡΑΤΟΥ στα σύνορα...

~   Εδώ και εννιά εβδομάδες μαίνεται η ‘ψυχρή’ σύγκρουση Ινδικών και Κινεζικών δυνάμεων στο Doklam και η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στο σύνορο με την Ινδί και το Μπουτάν. Η απάντηση της Ινδίας είναι η κινητοποίηση 33 Σωμάτων Στρατού.
Οι Κινέζοι συνεχώς μεταφέρουν στρατό αλλά και αντιαεροπορικά όπλα στα σύνορα έτοιμοι για ολομέτωπη σύγκρουση.
Την ίδια στιγμή η Indian Express καθησυχάζει τους Ινδούς πολίτες λέγοντάς τους πως οι Κινέζοι στρατιώτες είναι περίπου 800 (ελάχιστος αριθμός) σίγουρα όμως είναι πολλοί περισσότεροι από τους 350 αντίστοιχους Ινδούς στρατιώτες.
Η περιοχή αυτή ανήκει στο Μπουτάν από το 1961 ωστόσο αμφισβητείται από την Κίνα ενώ η Ινδία έχει δηλώσει πως το Μπουτάν είναι υπό την προστασία του. Τον Ιούνιο του 2017 η Κίνα θέλησε να επεκτείνει δρόμο της ο οποίος θα έμπαινε σε έδαφος του Μπουτάν κάτι που οδήγησε σε ένταση μεταξύ των τριών χωρών. Το θέμα δεν έχει λήξει καθώς η Κίνα δεν υποχωρεί ενώ η Ινδία κάνει λόγο για προβοκάτσια και προσπάθεια βίαιης προσάρτησης της περιοχής.

***  Τέτοιοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ θέλετε να σας ΣΩΣΟΥΝ... τέτοιους θα ΕΧΕΤΕ...

~  Τις διακοπές του κάνει ο Πρώην Πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής στη Σαμοθράκη, συνοδευόμενος από τα δύο του παιδιά, τη σύζυγό του Νατάσα και των πρώην Υπουργό της Ν.Δ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η οικογένεια έφτασε στο νησί με τη θαλαμηγό που βλέπετε παρακάτω (ευχαριστούμε το evros-news για το φωτογραφικό υλικό) η οποία άραξε λίγο έξω από το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Επισκέφθηκαν το Κάστρο της χώρας και ήπιαν το καφέ τους…. Ήταν πολύ απλοί και χαμογελαστοί τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός όσο και η σύζυγος του, ενώ ο γιος του ρώτησε αν υπάρχει στην Σαμοθράκη Γυμνάσιο και Λύκειο…, αναφέρει το evros-news.gr.
Τίθενται τα εξής ζητήματα με την είδηση αυτή. Αφενός μεν ενώ η Ελλάδα έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και παράλληλα οι πυρκαγιές λεηλατούν τα πάντα, είναι προκλητικό για το μέσο πολίτη να βλέπει πολιτικούς με θαλαμηγούς. Ο πλούτος φυσικά δεν είναι κακός, η επίδειξη όμως αυτού είναι άλλο ζήτημα.
Αφετέρου δε ο κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήταν από τους μεγάλους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς ξαφνικά πάει διακοπές με τον Κ. Καραμανλή. Υπάρχει αλλαγή ‘στρατοπέδου’ ή κάνει τον μεσάζοντα για να επιλύσει τις εσωκομματικές διαφορές τους;


***  EKTAKTO! Θα ΧΤΥΠΗΣΕΙ την ΕΛΛΑΔΑ σε λίγες ΩΡΕΣ...
ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται έντονα φαινόμενα - Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες
~ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ
(22-08-2017) ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ
ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΠΟ
ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ:
 Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ), Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
(ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ), ΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, Η ΕΥΒΟΙΑ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ
ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr
 ΑΝΤ. ΛΑΛΟΣ   ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ

*** Νεκροί σε τροχαίο γνωστός καρδιοχειρουργός και η σύζυγός του!
~ Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της Ιατρικής. Ο γνωστός καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας έχασε την ζωή του μαζί με την σύζυγό του Κλώντια σε τροχαίο που έγινε το απόγευμα της 20ης Αυγούστου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 80χρονος γνωστός καρδιοχειρουργός στις 5 το απόγευμα βγήκε με το αυτοκίνητό του στο ύψος του 36ου χιλιομέτρου Αθηνών – Σουνίου από ανώνυμη οδό  και συγκρούστηκε σφοδρά με αυτοκίνητο που ήταν επι της Αθηνών – Σουνίου. Επι τόπου έσπευσε ασθενοφόρο και μετέφερε τον καρδιοχειρουργό και την σύζυγό του στο Ασκληπιείο Βούλας. Οι γιατροί έκαναν επι 6 ώρες υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους κρατήσουν στην ζωή αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Ο Χρήστος Λόλας γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου και εξειδικεύθηκε στη γενική χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε επί μια πενταετία στην καρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Oregon των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Associate Professor. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και του ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός εγκαινιάζοντας το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Είχε γράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων εταιρειών και συμμετείχε σε ιατρικές αποστολές σε βαλκανικές χώρες και στην Κίνα όπου διενήργησε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Από τις πιο σημαντικές εξωιατρικές δραστηριότητές του ήταν ο αθλητισμός. Παλαιός παίκτης μπάσκετ του Άρη Θεσσαλονίκης, αλλά και ερασιτέχνης golfer, διετέλεσε Πρόεδρος του Ομίλου Golf Γλυφάδας. Συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τόσο στο Τόκυο για τη Χρυσή Ολυμπιάδα όσο και στην επιτυχή προσπάθεια της Λωζάνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διατελέσας Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Athoc 2004.

***  Ρωσικά μαχητικά κάνουν «σκόνη» τζιχαντιστές στη Συρία
~ Απίστευτο βίντεο το οποίο καταγράφει τη στιγμή της εξολόθρευσης τζιχαντιστών κάνει το γύρο του διαδικτύου.            
Είναι αρκετά σοκαριστικό γιατί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου γίνονται όλα… σκόνη!
~Ρωσικά μαχητικά έκαναν "σκόνη" τζιχαντιστές κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ σήμερα ενώ, παράλληλα ένα απίστευτο βίντεο με εξολόθρευση τζιχαντιστών που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα κάνει το γύρο του διαδικτύου. Η ρωσική πολεμική Αεροπορία  σήμερα εξολόθρευσε μια αυτικινητοπομπή του "Iσλαμικού Κράτους" το οποίο κατευθυνόταν προς τη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, αναφέρει το sputniknews.com.
Το Υπουργείο  Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι τα ρωσικά μαχητικά εξολόθρευσαν πάνω από 200 τζιχαντιστές και κατέστρεψαν πάνω από 20 οχήματα τα οποία μετέφεραν όπλα αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα όπως τανκς. Το βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2017 ουσιαστικά καταγράφει την εξολόθρευση επίσης αυτοκινητοπομπής τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Ακερμπάτ της Συρίας. Είναι αρκετά σοκαριστικό διότι μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου γίνονται όλα....σκόνη.
Το βίντεο: Russian Airborne Forces Destroy Daesh’s Military Vehicles   , https://youtu.be/vQkPLKN5HP0  .-

***  ΝΤΡΟΠΗ! Με το ΖΟΡΙ να διδάξουν τα ΠΑΙΔΙΑ μας περί των GAY ζευγαριών... (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~ Ένα βιβλίο που προπαγανδίζει την νέα αντίληψη για την οικογένεια ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά.
Πρόκειται για το βιβλίο «Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις Οικογένειες» το οποίο έχει εμταφραστεί στα Ελληνικά και εμφανίζει την “σύγχρονη” αντίληψη περί οικογενείας, δηλαδή ότι ένα παιδί μπορεί να έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες.
Το βιβλίο αυτό έχει βραβευτεί, προφανώς για το “θάρρος” του να προπαγανδίζει τέτοιες ιδέες.
Δείτε το επίμαχο σημείο:

Και ααφού θέλουνε με το ζόρι να μας υποχρεώσουνε να δείχνουμε τέτοιες εικόνες στα παιδιά μας, ας τους λέμε ότι στις εικόνες είναι η μητέρα με τη θεία και ο πατέρας με τον θείο.
Τρέλα αυτοί; Τρέλα κι εμείς...

***  ΣΕΙΣΜΟΣ στις ΗΠΑ! ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ θεωρούνται οι Antifa... (ΒΙΝΤΕΟ)

~   Όσο και να προσπαθούν ορισμένοι να εμφανίσουν τα αγαπημένα παιδιά των καθεστωτικών μέσων ως αγίους, οι κοινωνίες έχουν μάτια και βλέπουν τι πραγματικά εστί Antifa.
Έτσι, στις ΗΠΑ ξεκίνησε ένας αγώνας να αναδειχθεί το εξτρεμιστικό πρόσωπο της οργανώσεως αυτής.
Θέμα στο Αμερικανικό Fox News έγινε η προσπάθεια να μαζευτούν υπογραφές για να χαρακτηριστεί η οργάνωση των Antifa ως τρομοκρατική, η οποία έχει μαζέψει 146.000 υπογραφές σε μόλις λίγες ημέρες από την έναρξή της.
Όσο, λοιπόν, και να προσπαθούν τα μέσα να μας πείσουν ότι οι ακρο-αριστεροί είναι καλά παιδιά που απλώς έχουν χάσει το δρόμο τους, η κοινωνία τους απορρίπτει και τους μισεί.
 Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του Fox News για το θέμα

***  Απίστευτες ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ για το ποδόσφαιρο...

~  Σήμερα το βράδυ (21/8) ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, θα βρεθεί τα μεσάνυχτα (12 π.μ.) στην εκπομπή “Η Δίκη στον ΣΚΑΪ” με τον Κυριάκο Θωμαϊδη.
Μην χάσετε τις αποκαλύψεις του κυρίου Βελόπουλου για τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια εκπομπή που ερευνά τα άδυτα της διαιτησίας και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.


***  Νέος ΦΑΣΙΣΜΟΣ από τους δήθεν αντι-ρατσιστές! ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ πάλι διαδηλώσεις που διαφωνούν... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η φασιστική λογική των δήθεν αντι-ρατσιστών είναι ίδια σε όλο τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα δήθεν αντι-ρατσιστών συγκρούστηκε με την αστυνομία στον Καναδά, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να εμποδίσουν μια διαδήλωση δεξιών οργανώσεων που τάσσονται κατά της λαθρομεταναστεύσεως στην πόλη του Κεμπέκ.
Αυτοί που χαρακτηρίζουν όλους τους άλλους φασίστες και ρατσιστές, είναι οι ίδιοι που πολεμάνε την ελευθερία του λόγου και την αντίθετη άποψη.
Δείτε το βίντεο από τα επεισόδια: Canada Clashes: Left-wing activists brawl with police during anti-immigrant demo in Quebec   , https://youtu.be/f4xYw_a8xrE  .-

***  ΤΩΡΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ των Τούρκων στο Καστελόριζο! Κινητοποίηση στρατού...

~  Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι Τούρκοι επιστρέφουν φορτσάτοι στις προκλήσεις στο Αιγαίο, με Navtex, με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περίπου 31 χιλιόμετρα νότια του Καστελορίζου.
Η Άγκυρα ενημέρωσε ότι έχει σκοπό να δεσμεύσει την περιοχή αύριο (22/8) για ασκήσεις με πυρά(!)., ενώ χθες είχε επιχειρήσει να δεσμεύσει πάλι την περιοχή για μια άλλη παρόμοια άσκηση (βλ. Φωτογρραφίες παρακάτω):

Η Αθήνα και στις δύο περιπτώσεις έχει απαντήσει με αντί-navtex με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να χάσουν τη δικαιοδοσία που προσπάθησαν να λάβουν. Όμως, παρόλα αυτά η Άγκυρα εξέδωσε νέα navtex με την οποία αμφισβητεί την Ελληνική αντι-navtex.
Καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία διεξάγει έναν πόλεμο νεύρων στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, και δεν έχει σκοπό να το σταματήσει σύντομα. Όσο θα βλέπει σε όλα τα μέτωπα να βγαίνει χαμένη τόσο θα στρέφεται στο Αιγαίο...

***  ΣΟΚ! Το 22% των ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ για βαριά ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ είναι ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ...

~ Σοκ και δέος προκαλούν τα νέα στοιχεία της κυβερνήσεως του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ένα εκπληκτικό 22% των κρατουμένων των ομοσπονδιακών φυλακών είναι λαθρομετανάστες που έχουν ήδη θεωρηθεί ότι βρίσκονται στη χώρα παράνομα ή που η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε διαδικασία απελάσεως, δήλωσε η κυβέρνηση.
Το 22% είναι πολύ υψηλότερο (σε μέσο όρο) από τον πληθυσμό των ξένων που έχουν γεννηθεί στις Η.Π.Α., οι οποίοι στο σύνολό τους είναι περίπου 13,5%.
Όπως είπε, η κυβέρνηση μέτρησε περισσότερους από 42.000 αλλοδαπούς στις ομοσπονδιακές φυλακές μέχρι τις 24 Ιουνίου 2017.
Πάντως, εάν σκεφτούμε ότι οι λαθρομετανάστες στις ΗΠΑ είναι περίπου το 10% του πληθυσμού, τότε οι εγκληματίες λαθρομετανάστες στις ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 2,5% του πληθυσμού που ζει στη χώρα, αριθμός που είναι αρκετά μεγάλος...

***  ΕΚΤΑΚΤΟ: ΦΩΤΙΑ στην Κόρινθο! Κοντά σε σπίτια η εστία...

~  Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά λεπτά στην περιοχή Άνω Αλμυρή της Κορινθίας.
Η φωτιά είναι αρκετά κοντά σε κατοικίες και η πυροσβεστική έχει σπεύσει στο σημείο με 10 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα...
 (η φωτογραφία είναι αρχείου)

*** Η απάντηση στους ΨΕΥΤΕΣ της ΝΔ και των λοιπών ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΩΝ...

~  Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύει επιχορηγήσεις ιδιωτικών εταιριών από τα κράτη για λόγους ανταγωνισμού, μπορεί η Γερμανία να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για την κρατική βοήθεια σε εταιρίες, όμως οι “φίλοι” μας οι Γερμανοί είναι πρωταθλητές σε αυτές τις πρακτικές.
Σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο μας για την κρατική βοήθεια που είχε πάρει η αεροπορική εταιρία Air Berlin, η οποία πήγαινε για πτώχευση (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα). Η εταιρία αυτή όχι μόνο δεν κατάφερε να επιβιώσει, αλλά τώρα εξαγοράζεται από μια άλλγ Γερμανική αεροπορική εταιρία, την Lufthansa.
Επειδή όμως η εν λόγω εταιρία δεν έχει την οικνομική άνεση για την εξαγορά αυτή, έλαβε κρατική βοήθεια, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μάλιστα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για την κρατική βοήθεια ότι «Η Lufthansa είναι ήδη πρωταθλήτρια εταιρεία στις αερομεταφορές και η θέση της μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω».
Αυτοί είναι, λοιπόν, οι Γερμανοί που μας κουνάνε κάθε μέρα το δάχτυλο...

***  ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ από τη Ρωσία για Ελλάδα...

~   Η Μόσχα επέλεξε τον Anatoly Antonov, διπλωμάτη που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ως επόμενο πρέσβη στην Ουάσινγκτον.
Ο Αντόνοφ αντικαθιστά τον Σεργκέι Κισγιάκ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από εκείνους που έχουν βάλει στόχο την κυβέρνηση του Τραμπ.

"Σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου, ο Ανατόλι Αντόνοφ διορίζεται Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο μόνιμος παρατηρητής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσινγκτον", αναφέρει η δήλωση του ρωσικού προεδρικού ιστότοπου.
Ο Αντόνοφ είναι επί του παρόντος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ο Αντόνοφ είναι, επίσης, έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης και ξεκίνησε την καριέρα του το 1978 λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι αυτή η επιλογή είναι εξαιρετική εξέλιξη και για την Ελλάδα, καθώς ο Αντόνοφ είναι γνωστός φιλέλληνας και ίσως στο μέλλον αυτό να μας φανεί χρήσιμο...

*** ΟΡΓΗ από Μέρκελ! Ανακοίνωσε ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ πολιτική έναντι της Άγκυρας...

~   Βράζει το Γερμανικό πολιτικό σύστημα με τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση η Άγκελα Μέρκελ να ανακοινώσει ότι η ανοχή στις προσβολές του Ερντογάν θα λάβει τέλος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι η Τουρκία καταχράται τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με αφορμή τις δεκάδες συλλήψεις Γερμανών από την Άγκυρα με την δικαιολογία της τρομοκρατίας.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της Γερμανίας έναντι του “Σουλτάνου” έχει και θα αλλάξει άρδην, με τελευταία σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι.
Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν ένα από τα τρία αυτά κόμματα» κι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.
Φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν σκοπό να στείλουν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα το επόμενο διάστημα στην Άγκυρα, καθώς είνααι γνωστό ότι οι δηλώσεις τους είναι πάντοτε μετρημένες και πολύ στοχευμένες...

***  Αυτός είναι ο ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΣ από τα Μέγαρα που ΑΣΕΛΓΟΥΣΕ σε ανηλίκους... (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

~  Ανακοίνωση εξέδωσε  η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών του 62χρονου ημεδαπού ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου.
Διαβάστε την ανακοίνωση και δείτε τις φωτογραφίες του κατηγορουμένου:
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 62χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 14-8-2017 σε περιοχή της Δυτικής Αττικής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για αποπλάνηση ανηλίκου (σχετικό το από 17-8-2017 Δελτίο Τύπου).
Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα δώδεκα έτη καθώς και για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον:
ΓΚΟΣΔΗ Αντώνιο του Παναγιώτη και της Πολυξένης, γεννηθέντα στις 4-9-1955 στα Μέγαρα Αττικής


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τον ανωτέρω καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτού και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς και 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

***  ΠΟΛΕΜΟΣ στο ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ! Τίποτα ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ το ίδιο...

~  Η πρώτη συνέντευξη του Στίβ Μπάνον μετά την αποχώρηση-εκδίωξη από τον Λευκό Οίκο ήταν ένα κατηγορώ προς του Ρεπομπλικάνους. «Είμαι έτοιμος και φορτωμένος. Έχω τα χέρια μου πάλι πίσω στα όπλα. Τώρα που επιστρέφω στο Breitbart και γνωρίζοντας όσα γνωρίζω θα βάλω γκάζια σε αυτό το μηχανισμό» δήλωσε στο Weekly Standard.
Σύμφωνα με αναλυτές στο στόχαστρο του Μπάνον θα μπουν όλοι όσοι εκείνος θεωρεί ότι είναι ένοχοι για τον «θάνατο» της προεδρίας Τραμπ «για την οποία πολεμήσαμε και νικήσαμε». Αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν η Ιβάνκα Τραμπ, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Γκάρι Κον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλαις Χ. Ρ. ΜακΜάστερ και ο Πολ Ράιαν.
Βλέπουμε πως ο Μπάνον κάνει διάκριση μεταξύ του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων. Θεωρεί τον Πρόεδρο κάτι διαφορετικό από το υπόλοιπο κόμμα.
Το Μπράιτμπαρτ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Στιβ Μπάνον ανέλαβε και πάλι καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου του, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «ήρωα». Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας ήταν παρών σε μια πρώτη σύσκεψη της συντακτικής ομάδας του ιστότοπου.
Ο Μπάνον θεωρεί εαυτόν πραγματικό υπερασπιστή της δεξιάς και των συντηρητικών ιδεών, όπως και τον Τραμπ φυσικά, ενάντια στην επέλαση της αριστεράς του Ομπάμα και της παράλογης Ισλαμολαγνείας του.
Ο πόλεμος στις ΗΠΑ έχει ανάψει για τα καλά και βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι για τον Τραμπ να αντιπαρατεθεί με το μηντιακό κατεστημένο.

***  ΤΡΕΜΟΥΝ οι σύγχρονοι Νέρωνες...

~  Μόνο τυχαία δεν είναι αυτά που είπε ο Βούτσης (πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής !) για την Πατρίδα, την Οικογένεια και ιδίως για την Ορθοδοξία!
Είναι γνωστό ότι στην εποχή που ζούμε συμβαδίζουν πιασμένοι χέρι-χέρι ο μαρξιστικός διεθνισμός με τον καπιταλιστικό διεθνισμό, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν την λεγόμενη Νέα Παγκόσμια Τάξη, όπου οι εθνικές ταυτότητες και συνειδήσεις πρέπει να πολτοποιηθούν, έτσι ώστε να επιβληθεί μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Τα εγχώρια παιδάκια του Στάλιν και του Λένιν πλημμυρίζουν από χαρά γιατί η απέναντι πρώην μισητή πλευρά είναι τώρα μαζί τους και έτσι μπορούν να κάνουν πράξη το όνειρό τους. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, στην Ελλάδα μια κοινωνία που θα έχει μόνο δυο τάξεις, εκείνη που θα πασχίζει καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί και την δική τους κυβερνητική και οικονομική ελίτ! Σύμπασα η αντιπολίτευση συναινεί σιωπώντας ή με δειλούς βρυχηθμούς μυών! Έτσι, η αλαζονεία τους ξεπέρασε πλέον τα όρια της ύβρεως!
Σημειώνεται ότι για την λείανση της οδού που οδηγεί στην Νέα Παγκόσμια Τάξη, εκτός των άλλων, γράφτηκαν δύο βιβλία από δύο ''δεξαμενές σκέψεις'' της παγκόσμιας υπερεθνικής ελίτ: Το πρώτο από έναν Μπρεζίνσκι με τίτλο ''Η μεγάλη σκακιέρα'', το οποίο διαπραγματεύεται το πως η παγκόσμια αμερικανική ηγεμονία του 20ου αιώνα, θα μετεξελιχθεί κατά τον 21ο αιώνα σε παγκόσμια συλλογική ηγεσία. Το δεύτερο από κάποιον Χάντιγκτον με τίτλο ''Η σύγκρουση των πολιτισμών'', στο οποίο αναφέρεται ότι στο εξής οι πόλεμοι δεν θα γίνονται για ιδεολογικούς αλλά για θρησκευτικούς λόγους.
Ο ''πολύς'' Χάντιγκτον σε κάποιο τμήμα του βιβλίου του επιτίθεται με σφοδρότητα κατά την Ορθοδοξίας, η οποία φαίνεται ότι είναι ''μεγάλο αγκάθι'' στα σχέδιά τους, τσουβαλιάζοντάς την με το Ισλάμ, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι αναφέρει πως η Ορθοδοξία προσδίδει στον Έλληνα ''πολεμική ταυτότητα''!
Αυτό είναι λοιπόν που φοβούνται! Η Ορθοδοξία ενδυναμώνει την πολεμική αρετή των Ελλήνων και όλοι αυτοί οι εχθροί της Ελλάδας, που έχουν βάλλει ως στόχο την διάλυσή της, φοβούνται μήπως οι Έλληνες, εμπνεόμενοι και ενδυναμωμένοι από την πίστη τους, αντιδράσουν και πολεμήσουν!
Τρέμουν οι αντίχριστοι και ανθέλληνες! Γιατί ξέρουν πως εδώ, στη χώρα αυτή, που οι ρίζες μας βυθίζονται βαθιά σε χώματα ποτισμένα από αρχαία και πρόσφατα αίματα προγόνων, οι Έλληνες μάχονταν, μάχονται και θα μάχονται ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!
Τρέμουν οι σύγχρονοι Νέρωνες! Αλλά, η φωτιά που έβαλαν και κατακαίει τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη δεν μας αγγίζει!
Σε λίγο θα τρέχουν τ' ασήμαντά τους σώματα να κρύψουν! Το ξόανα κι οι Λάρητες, οι ψεύτικοι μικροθεοί τους δεν μπορούν να τους γλυτώσουν!
Γιατί έρχεται η Νέμεση! Όχι μόνο από τις Ερινύες, οι οποίες σε αλαζονεία και έγκλημα φυτεύουν θεία μαχαιριά!
Η Πολεμική Αρετή των Ελλήνων και ο Δίκαιος Κριτής θα τους κατατροπώσουν!
 Αντιστράτηγος (ε.α) Νικόλαος Ταμουρίδης
Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Μέλος Διοικούσας
Επιτροπής Ελεύθερης Πατρίδας

***  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ...

~  Τα κόμματα εξουσίας, και όχι μόνο αυτά, για να δώσουν βαρύτητα στις θέσεις των, επικαλούνται ως κίνητρα των προσπαθειών των την υπηρεσία των έναντι του Ελληνικού Λαού εκείνου που τους ψήφισε μόνο, χωρίς να σκεφθούν ότι, όταν η χώρα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, πρέπει να πρυτανεύει η συνισταμένη αίτηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού και τίποτα άλλο.
Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε εργοστάσια, στα οποία εργάζοντο χιλιάδες άνθρωποι, έκαμαν εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ελληνικής κατασκευής, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές (Πίτσος, Izola κ.λπ.). Υπ’ όψιν και το ΝΑΤΟ ακόμη κάποτε έδιδε παραγγελίες πυρομαχικών στα Ελληνικά Πυριτιδοποιεία, πού είναι λοιπόν αυτά; Ποιοι λοιπόν τα διέλυσαν και έχασαν τις δουλειές των οι εργαζόμενοι; Δεν τους ξέρετε; Κοιταχτείτε μεταξύ σας, θα τους βρείτε. Όλα τα κόμματα λίγο ή πολύ συνέβαλλαν,  στην μη πρόοδο της χώρας και την τελικά Καταστροφή αυτής. Διότι! από ό,τι ξέρουμε, μετά την μεταπολίτευση, η Ελλάδα δεν είχε εξωτερικό χρέος, γιατί και πώς έγινε αυτό το τεράστιο εξωτερικό χρέος; Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Πώς κατάντησε η χώρα μας να έχει πολλούς, πάρα πολλούς πάμπλουτους και από την άλλη πλευρά αυτή να είναι ένα πάμπτωχο και καταχρεωμένο κράτος, χάνοντας ακόμη  την αξιοπιστία του και την επικυριαρχία του.
Φαίνεται η προσπάθεια και το πάθος ν’ ανέλθουν οι Πολιτικοί μας στην εξουσία ή να γίνουν Βουλευτές, και Βολευτές (ουκ ολίγοι) δεν άφηναν περιθώρια σ’ αυτούς για τέτοιες ευαισθησίες για να εκτιμήσουν με εθνική Ελληνική λογική την πραγματικότητα (υπάρχουν βέβαια φωτοφόρες εξαιρέσεις,.).
 Ο Ελληνικός Λαός από αγανάκτηση, έφθασε στο σημείο να φέρει στην εξουσία ένα κόμμα που εκυμαίνετο στο 3% με ιδεοληψίες κόντρα στις από αιώνων αρχές και αξίες του Ελληνικού Λαού, με την ελπίδα μήπως και αλλάξει τίποτε στην επικρατούσα καταστροφική κομματική νοοτροπία. Δυστυχώς, όχι μόνο διαψεύσθηκε, αλλά απεδείχθη το κόμμα αυτό, πολύ χειρότερο και πολύ επικίνδυνο, χωρίς καμία ελπίδα πολιτικής αναβάθμισης της χώρας μας.
 Σήμερα υπάρχουν πολύ αξιόλογοι και ικανοί Έλληνες πολίτες, με αίσθημα προσφοράς και με αρχές και αξίες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον τόπο τους. Όμως! Δεν ασχολούνται με την πολιτική. Διότι ! εάν μπουν σ’ αυτό Το σαθρό πολιτικό σύστημα ή θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτό, άλλως επειδή θα διαφωνήσουν με το κόμμα θα τους
αποβάλλει αυτό ή θα φύγουν μόνοι των.
    -Το Σαθρό αυτό πολιτικό σύστημα της χώρας μας έχει πλέον καταρρεύσει και δεν παράγει. Θα πρέπει ν’ αλλάξουν το γρηγορότερο, τρόπο σκέπτεσθαι οι πολιτικοί μας, προτού να είναι αργά για την χώρα μας. Θα πρέπει να αναβαθμισθεί το πνευματικό, ηγετικό, πατριωτικό και ουσιαστικών αρχών και αξιών πολιτικό επίπεδο, να υπάρχουν πρότυπα, που θα πρέπει να προβάλλονται πολιτικών, επιστημόνων και λοιπών εξουσιών προσωπικότητες, με τα οποία πρέπει η νεολαία μας να μεγαλώνει και να «διδάσκεται». Και! όχι με αγώνες αντιπαράθεσης με τα όργανα επιβολής των νόμων της Δημοκρατίας μας. Η Πατρίδα μας κύριοι κινδυνεύει να μην έχει πλέον μέλλον.
Έσπειραν τα κόμματα μηδενισμό και αμοραλισμό, χωρίς περίσκεψη, χωρίς λύπη, χωρίς ντροπή και τώρα δυστυχώς θερίζει τις συνέπειες ο μη προνομιούχος Ελληνικός λαός.
- Στον πολιτικό μας τοπίο, σε μία Δημοκρατική Χώρα καμία αντιπολίτευση της χώρας, ουδέποτε συνεχάρη δημοσίως την όποια Κυβέρνηση, έστω βρε αδελφέ για ένα θέμα, ακόμη και όταν αυτό ήταν πρόταση αντιπολίτευσης· ενώ βλέπουμε σε άλλη χώρα να βγαίνει ο πρόεδρος κόμματος που έχασε τις εκλογές· αφού συγχαίρει τον πολιτικά αντίπαλο και απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του λέει: «… από σήμερα Πρόεδρος της χώρας είναι ο τάδε, εμείς οφείλουμε να τον βοηθήσουμε στο έργο του». Έφτασε η ώρα, αυτή η νοοτροπία κάποτε να εφαρμοσθεί και στον τόπο μας που γέννησε την Δημοκρατία. Φθάνει πλέον ο διχασμός, αυτός μέχρι σήμερα μας αφάνιζε, μας κατάστρεψε και τώρα κινδυνεύουμε να μας τεμαχίσει την Χώρα, να μας διαλύσει, να διώξει τους Έλληνες από την πατρίδα των και να εγκαταστήσει σ’ αυτήν κάθε είδος αλλόφρονα, αλλόθρησκο, ανθέλληνα και εγκληματία.
 Τι να περιμένει πλέον, ο Σκεπτόμενος Έλληνας Πολίτης από μία τέτοια συνεχιζόμενη, δυστυχώς, πολιτική νοοτροπία, η οποία έχει φθάσει την Ιστορική αυτή χώρα, από πάσης πλευράς στο ναδίρ,Τίποτε. Μια χώρα με χαρισματικό πλούτο από τον θεό (Ήλιο, φως, θάλασσα, αέρα, υπέδαφος, νησιά, ακρογιαλιές, άξιους Έλληνες), δεν είναι κρίμα να την καταντήσουμε έτσι; Δεν νοιώθετε, αγαπητοί μου Έλληνες πολιτικοί, το μέγεθος της ευθύνης σας;
-Ο πολιτικός χώρος της Πατρίδος χρειάζεται νέους Πολιτικούς με αρχές και αξίες, με αγάπη και πάθος στην Δημιουργία, στα Εθνικά ιδεώδη, στην αγάπη προς την Πατρίδα και τον λαό μας.    Επειδή η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία ας ευχηθούμε με πίστη και Ελπίδα, στα δύσκολα αυτά χρόνια ιδεολογικής, κοινωνικής, πνευματικής και οικονομικής δοκιμασίας της χώρας μας, να έλθει κάποτε η γενιά εκείνη των καταξιωμένων Ελλήνων πολιτικών με Αρχές και Αξίες που θα απαλλάξει τους Έλληνες από την κατάρα της διχόνοιας, θα δογματίσει τα πολλά ΕΓΩ σε ΕΜΕΙΣ και θα κάμει το δένδρο της Πατρίδος μας να παραμείνει παντοτινά Αειθαλές και Ζείδωρο.
 Ασλανίδης Ιωάννης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.

***  ΤΣΑΧΠΙΝΙΑ ΚΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ...

~  ΤΣΑΧΠΙΝΙΑ ΚΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 "Τα θρησκευτικά  δεν νοούνται χωρίς ισχυρή δόση ... τσαχπινιάς,
που προσφέρει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός ... κατιμάς.
Κύριε ελέησον και σώσον ημάς,
αν βέβαια συνεχίζεις να ενδιαφέρεσαι για  εμάς".
 Υπάρχουν αναντίλεκτα πολύ τρόποι διδασκαλίας ενός μαθήματος: Η απλή διδασκαλία, το πείραμα, το παράδειγμα, η αναζήτηση πηγών ενημέρωσης κ.ο.κ.
Εμείς εδώ το προχωράμε παραπέρα. Στο ... μη παρέκει.
Επειδή -προφανώς- κάθε επαφή με την κοινή λογική παρέλκει.
(Απουσιάζει η Εκκλησιαστική μουσική) θα εισαχθούν: χέβι μέταλ,  ελαφρο λαϊκά, τσιφτετέλια, αμανέδες, ροκ κ.α είδη προς τέρψη των μαθητών, αλλά - βασικά- υποβοήθηση της κατανόησης βαθύτερων εννοιών της Χριστιανοσύνης (;).
Ο εκσυγχρονισμός, ο εκμοντερνισμός, ο φανατισμός, ο ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ / Ισχυρογνωμοσύνη σε συνδυασμό με την ιδεοληψία και την τάση εκθεμελίωσης, δίνουν χαρμόσυνο μήνυμα εκπαιδευτικής, αλλά και θρησκειολογικής ευφροσύνης.
Ανίδεοι, απαίδευτοι, ακαλλιέργητοι, αχθοφόροι ιδεολογικοπολιτικομματικών αποθημένων, ξεθεμελιωτές, περιστασιακοί ΘΩΚΟΥΧΟΙ (=κάτοχοι θώκων) προχωρούν στο θεάρεστο έργο της κατεδάφισης.
Σκαρφίζονται, επιχειρούν διαφόρους τρόπους επίτευξης  των ανομολόγητων, ύπουλων στοχεύσεων τους.
Κυριολεκτικά αξιοθρήνητοι,  θέλουν να παραγάγουν έργο, αδιαφορώντας αν θα είναι θετικό ή αρνητικό.
Να  "δοξαστούν" αντί παντός. Να δουν το όνομά τους συνδεδεμένο με "μεταρρύθμιση". Εν ανάγκη με ... απορρύθμιση.
Τούτη η πολύπαθη Παιδεία φαίνεται πως θα παρηγορηθεί με τον διωγμό της Ορθοδοξίας με μοχλό την υποβάθμιση - μέχρις εξευτελισμού - του μαθήματος των θρησκευτικών. Προστίθεται οπτικό και ηχητικό  υλικό (;) προκειμένου να γίνει το μάθημα περισσότερο ελκυστικό και κατανοητό.
Την τιμητική τους έχουν ο (κάθε) "Μπαγάσας" και μπαγλαμάς ώστε να παραχθεί αυτός ο αηδής εκπαιδευτικός αχταρμάς.
Παρενθετικά: Το Ιερατείο γιατί έχει πρόβλημα ... ειδικά με την "Συννεφούλα"; Εναντιώνεται μήπως επειδή θα προτιμούσε το ... "Συννεφιές, όταν δεν σε βλέπω έχω ακεφιές;". Προσωπικά θα επέλεγα το: "Συννεφιές, συννεφιές  με αυτά που βλέπω έχω ακεφιές".
Αλήθεια με ποιά λογική, ηθική, δημοκρατικότητα, σεβασμό στις παραδόσεις και στα (από αιώνων) κείμενα;
Ποιόν, ποιούς ρώτησαν; (εκτός από τον λαό, που επειδή τους ψηφίζει, επιδεικτικά τον αγνοούν).
Γιατί δεν ρωτούν με  Δ η μ ο ψ ή φ ι σ μ α  τι θέλουν οι Έλληνες; Θέλουν Ορθοδοξία; Διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, Δωδεκάθεο, Μωαμεθανισμό, Ανεξιθρησκεία; Τι ;
 ΥΓ Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουν είναι τον ευτελισμό των πάντων, καθώς και τα πολιτικάντικα καραγκιοζιλίκια.
      Ας εκμεταλλευτούμε την αρχή της Δημοκρατίας (Σ.Σ  Στην οποία - κατά δήλωσή τους, ή εκ παραδρομής; - οι αρμόδιοι εξουσιαστές διατείνονται ότι πιστεύουν) και ας αποφασίσουμε όλοι /ο λαός κατά πλειοψηφία τι θέλουμε!
      Τόσο απλό. Και -κυρίως- άχραντο, αμόλυντο, ακομμάτιστο!...

***  Πολιτικά αποκαΐδια...

~  Του Νίκου Ιγγλέση
 Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τσακώνονται πάνω στις στάχτες  της Ελλάδας ποιος μπορεί να κάνει καλύτερη πρόβλεψη των πυρκαγιών ή ποιος μπορεί να επιτύχει καλύτερα συντονισμό πυρόσβεσης. Για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή για τα πυροσβεστικά μέσα, ιδιαίτερα τα εναέρια, κανένας δε λέει κουβέντα.
Η χώρα μας διαθέτει, τυπικά, 18 αεροσκάφη Canadair, από αυτά τα 11 είναι CL-215 ηλικίας περίπου 40 ετών και τα 7 είναι CL-415 νεότερης ηλικίας περίπου 15 ετών. Από το σύνολο αυτό στις τελευταίες πυρκαγιές, του Αυγούστου, μπορούσαν  να επιχειρήσουν μόνο 6 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα βρίσκονταν σε συντήρηση ή μακροχρόνια επισκευή.
Γιατί κανείς από τους πολιτικούς που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια δε σκέφτηκε να αγοράσουμε π.χ. 40 έως 50 Canadair, ώστε να «βομβαρδίζουμε»  ανελέητα και συνεχώς  κάθε μέτωπο πυρκαγιάς; Σημειώνουμε ότι κάθε ρίψη ενός Canadair είναι 6 τόνοι νερού.
Εναλλακτικά και συμπληρωματικά θα μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει και μια δεκάδα του μεγαλύτερου αμφίβιου πυροσβεστικού, του ρωσικού Be-200 που ρίχνει διπλάσια ποσότητα νερού από ένα Canadair, δηλαδή, 12 τόνους νερού.
Επίσης απαραίτητη θα ήταν η προμήθεια και 2 έως 3 από τα θηριώδη ρωσικά  Ιλιούσιν-76  που δεν είναι αμφίβια (εφοδιάζονται σε αεροδρόμιο)  αλλά σε κάθε έξοδό τους ρίχνουν 40 τόνους νερού και μπορούν να επιχειρούν ανεξάρτητα της έντασης των ανέμων και κατά τη διάρκεια της νύκτας, οπότε αναζωπυρώνονται οι μεγάλες πυρκαγιές. Το θηριώδες αυτό αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί σε ύψος μόλις 50 μέτρων από το έδαφος.
Τέλος, ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης θα έπρεπε να ενισχυθεί με π.χ. 20 ελικόπτερα  EricssonS-64E  κάθε ένα από τα οποία μεταφέρει 10 τόνους νερό και είναι πολύ χρήσιμα σε στοχευμένες ρίψεις.
Είναι βέβαιο ότι μ’ ένα τέτοιο ή παραπλήσιο δυναμικό καμιά πυρκαγιά σε βλάστηση – δάσος ή καλλιέργειες – δε θα διαρκούσε περισσότερο από μια ώρα. Η οικονομική και οικολογική καταστροφή θα είχε αποφευχθεί.
Ακούω ήδη τους πολιτικούς δωσίλογους να κραυγάζουν γεμάτοι αγανάκτηση:
«Χρειάζονται πολλά λεφτά για τόσα αεροπλάνα, πού θα τα βρούμε;»
και
«Όλα αυτά τα αεροσκάφη και οι πιλότοι τους θα «κάθονται» 8 μήνες το χρόνο και θα δουλεύουν μόνο 4;»
Ναι, χρειάζονται λεφτά που τα έχουμε (πρωτογενές πλεόνασμα) αλλά τα δίνουμε στον κύριο Μάριο Ντράγκι, στον κύριο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο τους πληρώσαμε περίπου 7 δις. ευρώ. Με τα λεφτά αυτά θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε όλα τα εναέρια μέσα που περιγράψαμε προηγουμένως. Όμως οι δωσίλογοι πολιτικοί προτιμούν να γίνει η Ελλάδα «στάχτη και μπούλμπερη» παρά να δυσαρεστήσουν τους δανειστές.
Ναι, όλο αυτό το δυναμικό θα «κάθεται» τους χειμερινούς μήνες για να σώζει κάθε καλοκαίρι τη χώρα. Όπως ακριβώς διατηρούμε στρατό, κανόνια, τάνκς, πυραύλους κλπ. μήπως απαιτηθεί σε δέκα, είκοσι ή πενήντα χρόνια να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Για τον ίδιο λόγο που χρηματοδοτούμε τις  ένοπλες δυνάμεις πρέπει να χρηματοδοτούμε τα διαθέσιμα μέσα. πυρόσβεσης
Ας σταματήσει επιτέλους η απάτη και η σπέκουλα των δωσιλόγων πάνω στις στάχτες της Ελλάδας!    greekattack.wordpress.com

***  ΚΟΜΜΑΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ...

~ ΚΟΜΜΑΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ
 Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Όπως αποδεικνύεται τα πάντα - συμπεριλαμβάνονται λοιμοί, λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, εμπρησμοί, στάχτη,  μπούρμπερη και αποκαΐδια- προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις (;).
Τελευταίο (;) αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα η πυρκαγιά στα Κύθηρα που αποτέφρωσε το 1/4 του δάσους του νησιού.
Τα Κόμματα βρήκαν άλλη μια - χρυσή; - ευκαιρία να αλληλοκατηγορηθούν ενώ η πυρκαγιά συνεχιζόταν !...
Η ευθύνη δεν αναζητήθηκε στους εμπρηστές, αλλά αλλού: Στον κο Δήμαρχο ο οποίος έτυχε να είναι ... Νεοδημοκράτης.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έστειλε επανειλημμένα επιστολές στους αρμοδίους και την Πυροσβεστική για περισσότερο από 2 χρόνια, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση (!).
Το σφάλμα του όμως είναι ότι δεν ανήκει στην Συμπολίτευση. Όταν λοιπόν η Αντιπολίτευση έψεξε την Κυβέρνηση για ολιγωρία, ανεπάρκεια, καθυστερημένη αντίδραση, και ο ίδιος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε ελλείψεις, παραλείψεις και ανεπάρκειες των αρμοδίων, δόθηκε η ευκαιρία ταύτισης του με το Κόμμα στο οποίο πρόσκειται.
Θα μου πείτε που βρίσκεται το περίεργο ή εντυπωσιακό. Μα, στο ότι δεν σκέφτηκε ότι θα τον πρόδιδε το ... "Κομματικό Δακτυλικό του Αποτύπωμα" (!).
Στο ότι - ευκαιρίας δοθείσης - ο αποπροσανατολισμός συνακολούθησε.
Η Κυβέρνηση, με σημαιοφόρο τον αρμόδιο κο Υπουργό της, επιτέθηκε με ασυνήθιστη σφοδρότητα στον τοπικό  Άρχοντα -ένοχο(;). Προσωπικά - και καλοπροαίρετα - θα δεχτώ ότι έχει, τυχόν , και ο ίδιος ευθύνες.  Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι ... φταίει η κομματική του ταυτότητα  επειδή διαμαρτύρεται;
Τι θα έκανε ο καθένας- ανεξάρτητα από κομματική ένταξη - στην θέση του; Θα καλούσε παραθεριστές να φορέσουν το μαγιό τους, να πάρουν τα κουβαδάκια τους τα παιδάκια και να τρέξουν να σβήσουν τις φωτιές, απολαυάνοντας το φλεγόμενο τοπίο;
Και, επιτέλους, πόσο θα συνεχιστεί η άφρονη, αηδιαστική, εμετική κομματικοποίηση κάθε γεγονότος;
Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που καίγονται τα σπίτια μας, ή ο Τόπος να ψάχνουμε τις κομματικές εντάξεις /ταμπέλες/προσκολλήσεις ημών και αλλήλων.
Αν εξαιρέσουμε τους: διανοητικά καθυστερημένους, τους ηθικά ακρωτηριασμένους, τους ιδεοληπτικούς, τους ΚΟΜΜΑΤΟΠΛΗΓΙΚΟΥΣ , τους επαγγελματίες ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, δεν νομίζω πως ένας σώφρων άνθρωπος συγκινείται ή υιοθετεί τέτοιες αλλοπαρμένες συμπεριφορές/προσεγγίσεις .
 ΥΓ Τα Κύθηρα σκεπάστηκαν από στάχτη και αποκαΐδια που δεν οφείλονται μόνον στις πυρκαγιές, αλλά και στους καμένους /αποτεφρωμένους εγκεφάλους, όλων των εμπλεκόμενων -και φυσικά ευθυνόμενων για παντελή έλλειψη πρόληψης και πυροπροστασίας.
      Αντί να σημαίνουν (μεταφορικά) : "Τον ιδεατό τόπο βουκολικής και ερωτικής  ατμόσφαιρας", θα είναι: καμένη  γή/χωματερή στάχτης και κουφαριών αλληλοεξοντωμένων κομματανθρώπων.

***  Λάμπρος Λιάβας: «Η παράδοση του Μοριά είναι εξαιρετικά πλούσια και πολύμορφη…» 
Ο εθνομουσικολόγος μιλά με αφορμή τη γιορτή λήξης του Φεστιβάλ Επιδαύρου
 Έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική του επιμέλεια, ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας μάς μιλά γι’ αυτό το εγχείρημα και για τη σημασία της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης στους δύσκολους καιρούς μας.
Φέτος, στη γιορτή λήξης του, το Φεστιβάλ Επιδαύρου τίμησε τη μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά, μέσα από τη μουσική παράσταση «Εδώ είν’ αλώνι για χορό!», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 300 λαϊκών μουσικών και χορευτών, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, χθες το βράδυ.
Έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική του επιμέλεια, ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας μάς μιλά γι’ αυτό το εγχείρημα και για τη σημασία της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης στους δύσκολους καιρούς μας.
  * Τι περιελάμβανε αυτή η μεγάλη γιορτή λήξης του Φεστιβάλ Επιδαύρου;
«Ήταν μια σκέψη του διευθυντή του Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο φετινός κύκλος παραστάσεων να κλείσει με ένα μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά, ως γενέθλιου τόπου του Φεστιβάλ. Στόχος μας ήταν να προβληθεί αυτή η παράδοση ως διαχρονική κιβωτός της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης. Σημείο αναφοράς η “πανήγυρις”, στοιχείο  που χαρακτηρίζει την περιοχή της Επιδαύρου από την αρχαιότητα, καθώς, στον ιερό αυτόν χώρο, συνέρρεαν πλήθη προσκυνητών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλη τη Μεσόγειο. Υπάρχουν, μάλιστα, αρχαίες επιγραφές, που αναφέρουν ότι, σε αυτές τις πανηγύρεις, λάμβανε χώρα “η των συρτών πάτριος όρχησις”, ο πατροπαράδοτος χορός των συρτών!
Είναι γνωστό ότι η λαϊκή παράδοση διασώζει στις μέρες μας πάμπολλα στοιχεία από την αρχαία κληρονομιά: στη γλώσσα, τη μουσική, την κίνηση, τα δρώμενα και τις τελετουργίες. Έτσι, από την τραγωδία, θα περάσουμε στον άμεσο κληρονόμο της: το τραγούδι και τον χορό! Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος συνάδει απολύτως με το πνεύμα και το ήθος αυτού του ρεπερτορίου. Η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου θα γίνει το μεγάλο Αλώνι - Χοροστάσι του Χρόνου, με μόνο σκηνικό το Δέντρο της Ζωής - την ελιά, ένα παραδοσιακό πατάρι για τους οργανοπαίκτες και μια μεγάλη τάβλα για τους συμποσιαστές.
Τα επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια και χοροί κινήθηκαν σε τρεις ενότητες: Ιστορική Μνήμη, Κύκλος της Ζωής και Κύκλος του Χρόνου, με σημείο αναφοράς τα καλοκαιρινά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.
Το αφιέρωμα κορυφώθηκε με όλες τις ομάδες (συνολικά 300 λαϊκοί μουσικοί και χορευτές από όλη την Πελοπόννησο) σε έναν εντυπωσιακό τελετουργικό “τσακώνικο” χορό (στην τσακώνικη διάλεκτο, που διασώζει τον αρχαίο “παιωνικό” ρυθμό). Και έκλεισε με έναν πάνδημο συρτό - καλαματιανό, που τον αποκαλούμε “στα βήματα του Τρυγαίου”.
Πράγματι, ο Τρυγαίος, στην πάροδο της “Ειρήνης” του Αριστοφάνη, έκανε την είσοδό του με το “Δάτιδος μέλος” (ένα λαϊκό τραγούδι της εποχής) και ο ρυθμός που χόρευε, ο αρχαίος “επίτριτος”, συμπίπτει απολύτως με τον εθνικό ρυθμό των 7/8 του συρτού - καλαματιανού: “Ως ή-δο-μαι και χαί-ρο-μαι και βού-λο-μαι χορεύ-σαι!”. “Ελληνική Πανήγυρις” λοιπόν, από το χθες στο σήμερα, στο αύριο, στους αιώνες. Στην ευλογημένη χώρα του Μοριά και στο μεγάλο αλώνι του Χρόνου, την Επίδαυρο!».
  * Πείτε μας λίγα λόγια για τη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά «Η παράδοση του Μοριά είναι εξαιρετικά πλούσια και πολύμορφη, με πολλά τοπικά ιδιώματα που διακρίνουν τις περιοχές μεταξύ τους. Στην παράσταση, κάνουμε προσπάθεια να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά είδη και ύφη: τραγούδια ιστορικά, παιδικά, του γάμου, της ξενιτιάς, χορούς συρτούς, καλαματιανούς, τσάμικους.
Επίσης, οι ομάδες παρουσίασαν και ορισμένους πολύ ιδιαίτερους τοπικούς χορούς, όπως τον διπλό, τον ανασηκωτό, τον τσακώνικο, την τράτα, κάποιους μιμικούς σατιρικούς χορούς, καθώς και  τον τελετουργικό χορό του Άι - Γιώργη από τη Νεστάνη.
Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι πολλές και διαφορετικές ενδυμασίες, που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό τον πολύ μεγάλο πλούτο και την ποικιλία, που χαρακτηρίζουν τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις της Πελοποννήσου».
  * Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε στην Ελλάδα, πόσο σημαντική είναι για το παρόν και το μέλλον μας η παράδοση και η ιστορική μνήμη; «Σε χρόνια δύσκολα και μεταβατικά, όπου μας κόβουν τα φτερά και τα κλαδιά μας, το τραγούδι, η μουσική και ο χορός εξακολουθούν να διδάσκουν στους Νεοέλληνες αρετή και τόλμη, δηλαδή ελευθερία! Αποτελούν πολύτιμα σημεία αναφοράς για τη μνήμη και την ταυτότητα, σε μιαν εποχή αμνησίας, ισοπέδωσης και “παγκοσμιοποίησης”.
Γι’ αυτό και σήμερα, η επανασύνδεση με τον κορμό και τις ρίζες της παράδοσής μας, του πολιτισμού μας είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ. Είναι μια πρόσκληση και πρόκληση μαζί να ανακαλύψουμε τη δύναμη και τη γοητεία της λαϊκής γιορτής, που αρνείται να ξεπέσει σε “φολκλόρ” και σε απλή “διασκέδαση”! Να μην παραμένουμε παθητικοί δέκτες - καταναλωτές της μουσικής και του χορού, αλλά να πιαστούμε κι εμείς στον κύκλο και να συν - κινηθούμε!
Για να γίνει όμως αυτό, οφείλουμε να προβάλλουμε τα στοιχεία εκείνα της παράδοσής μας, που αφορούν στους νέους ανθρώπους, στις σημερινές τους ανάγκες για ταυτότητα, έκφραση και επικοινωνία. Η μουσική μας παράδοση πρέπει να παρουσιαστεί όχι σαν ένα μουσειακό - δασκαλίστικο φολκλόρ και θεατρική αναπαράσταση, αλλά ως ένα σύγχρονο βίωμα και στάση ζωής. Το στοίχημα είναι να πείσουμε τη νέα γενιά ότι η μουσική μας κληρονομιά εκπροσωπεί τη σύγχρονη “μουσική οικολογία” και αποτελεί “το ροκ του μέλλοντός μας”!». Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

***  Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 22/8/2017 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις απογευματινές ώρες και βραδινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Ερασιτεχνισμοί διαρκείας… στον τουρισμό της Μεσσηνίας 

Προσθήκη λεζάντας
  • Ανάγκη να αναδειχθεί ο υψηλού βαλαντίου «κλαδικός» ποιοτικός τουρισμός (φυσιολατρικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, ιαματικός, συνεδριακός κλπ), ώστε να καταστεί σταθερός προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 
 Η θερινή τουριστική σεζόν στη Μεσσηνία (στην οποία ο χειμώνας έρχεται αργότερα από άλλες περιοχές) μετρά πλέον αντίστροφα για την ολοκλήρωσή της και ήδη οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν τον πρώτο τους απολογισμό. Κοινή συνισταμένη η διαπίστωση της αύξησης των επισκεπτών που όμως δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, καθώς όσοι επισκέπτονται τα παράλια ξοδεύουν όλο και λιγότερα στη διάρκεια  της εκεί παραμονής τους.
Η τάση αυτή είναι πολυπαραγοντική.  Οι Έλληνες δεν έχουν πλέον την ίδια οικονομική άνεση των προηγούμενων χρόνων και περιορίζουν τα έξοδα και στις διακοπές τους. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τις «μαζικές» εκδρομές για θαλάσσια μπάνια που οργανώνουν είτε τα ΚΑΠΗ, είτε τα Εργατικά Κέντρα, που ασφαλώς δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να συνεισφέρουν στο τουριστικό εισόδημα. Η μόνη διέξοδος είναι οι αλλοδαποί επισκέπτες, οι οποίοι, όμως, δεν φτάνουν για να τονώσουν οικονομικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
  «Στροφή» στα υψηλά βαλάντια…
Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, δημιουργούν προβληματισμό στον τουριστικό κλάδο, αναδιαμορφώνει σχέδια και καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή των προγραμμάτων τουριστικής προβολής.
Βασική επιδίωξη πλέον είναι η στροφή  στους τουρίστες με «υψηλά βαλάντια», στόχευση που για να επιτευχθεί θα πρέπει να αναδειχθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για θεματικό – εναλλακτικό τουρισμό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η τουριστική προβολή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της Περιφέρειας. Υπό τη «σκέπη» της και σύμφωνα με τις κεντρικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού  πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθείται ενιαία γραμμή προβολής από όλους τους φορείς του τουρισμού, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους υποψήφιους τουρίστες, από την «εκπομπή» αλληλοαναιρούμενων- πολλές φορές-  μηνυμάτων.
Πέραν αυτής  όμως,  δήμοι, Επιμελητήριο, συνδικαλιστικές οργανώσεις του τουριστικού κλάδου κλπ, πρέπει  να εστιάσουν τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές τους σε τοπικό επίπεδο, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι υποδομές, να κινητοποιούνται σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς κ.α. ώστε να οργανώνουν εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ, που θα φέρνουν κόσμο στην περιοχή.
  Ο εναλλακτικός τουρισμός
Η Μεσσηνία και η Καλαμάτα ειδικότερα,  έχουν μεγάλες δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορούν να αναπτυχθούν ο συνεδριακός τουρισμός για τον οποίο υπάρχουν πλέον κάποιες υποδομές, ο φυσιολατρικός, ο θρησκευτικός με τα εκατοντάδες ιστορικά μοναστήρια και ιερούς ναούς, ο πολιτιστικός με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα και τα μουσεία, ο αθλητικός, ο ιατρικός με τη συμβολή του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
  Τουρισμός δώδεκα μηνών
Με την παράλληλη αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η Μεσσηνία μπορεί να καταστεί σταθερό σημείο αναφοράς Ελλήνων και ξένων και κυρίως να έχει συνεχή ροή  επισκεπτών και στους δώδεκα μήνες του χρόνου, οπότε θα απομένει στους επιχειρηματίες του κλάδου και τους φορείς τους να πετύχουν τη διάχυσή τους προς κάθε περιοχή και γωνιά του Νομού.
 Η στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα των τουριστών, είναι ζήτημα που απασχολεί ήδη τους επιχειρηματίες του κλάδου και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τακτική που θα πρέπει μάλιστα να τεθεί σε άμεση εφαρμογή.
  Πλήγμα οι φόροι…
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στην «καρδιά» του καλοκαιριού,  ο τουριστικός κλάδος και ειδικά οι οργανωμένες επιχειρήσεις ήδη κινούνται για τη σύναψη συμφωνιών για τη νέα θερινή περίοδο.
 Τα πρώτα «σύννεφα» έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου θέτει σε εφαρμογή το τέλους διαμονής, που θα επιβαρύνει τον πελάτη κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο, γεγονός που κατά τους ξενοδόχους θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως προορισμού διακοπών, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται ότι πέραν της Τουρκίας, να ανοίγει ξανά και η τουριστική αγορά της Αιγύπτου, που λειτουργούν ανταγωνιστικά με τη χώρα μας. Ας τα λάβουν υπόψη στην κυβέρνηση και ας πράξουν ανάλογα.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

 ***

 *** Αθλητική ενημέρωση  :
 
 
 
 
***
*** Super League  : 1η  αγωνιστική  Σάββατο 19-08-2017 :
Ξάνθη - Λαμία (1η  αγωνιστική)  0-0 .-
Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα (1η  αγωνιστική) 1-2 .-
Ολυμπιακός - ΑΕΛ (1η  αγωνιστική) 4-1 .-

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 : ~ Κέρκυρα-Πανιώνιος (7.15 μ.μ.)  0-1  , (0-0) .- ^ Τα  γκολ : 38΄ πεν. Τουράμ αποκρούει ο  τερματοφύλακας , 42΄ πεν . Μασούτ  η μπάλλα στο δοκάρι , 53΄ Ντουρμισάι ,
  ~ Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ (7.15 μ.μ.) 0-0  , (0-0) .- ^
Τα γκολ : -
~ Πλατανιάς-Παναθηναϊκός (9.30 μ.μ.)   1-1 , (0-0) .- ^
  Τα  γκολ : 72΄ Τσάβες , 79΄ Κοροβέσης ,
~ ΑΕΚ-Παναιτωλικός (7.15 μ.μ.)  2-0 , (1-0) , .- ^
Τα  γκολ : 14΄ πεν. Αλμέιδα , 74΄ Γιόχανσον,

~**  Παναθηναϊκός: Εξάρθρωση αγκώνα ο Μολέδο! Ενα μήνα εκτός
~  Με βάση τις εξετάσεις ο Μολέδο υπέστη εξάρθρωση αγκώνα, με συνέπεια να απουσιάσει τουλάχιστον ένα μήνα από τις υποχρεώσεις των «πρασίνων».           
Ο αμυντικός των «πρασίνων» φαίνεται να έχει γλιτώσει τα χειρότερα, αφού υπήρξαν φόβοι ακόμα και για πολύ πιο σοβαρό τραυματισμό (σπάσιμο) του Ροντρίγκο Μολέδο.
Λίγα λεπτά πριν το φινάλε ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός των «πρασίνων» χτύπησε στο χέρι προσπαθώντας να εμποδίσει αντίπαλό του να μπει στην φάση και μετά τον αγώνα διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε  σε περαιτέρω εξετάσεις.

*** Δευτέρα 21-08-2017  :
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Περιστερίου -ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης   1-0  , (0-0) .-
Τα  γκολ : 47΄ Κιβρακίδης ,
Κίτρινες κάρτες : Μανούσο και Ούμπιδες ,Σιατραβάνη ,Γιαννούλη, Ντάσιο ,
Διαιτητής είναι ο Σκουλάς (Θεσσαλίας), με βοηθούς τους Γκάγκα (Λάρισα), Σίπκα (Σάμου) και τέταρτος είναι ο Τσαμούρης (Πειραιά).
 Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους είναι οι Ζαρόπουλος, Μπαμπιάρζ, Μάατσεν, Κύργιας, Ελμπάζ, Αλμπάνης, Μενδρινός.
 Απόλλων Σμύρνης (Άκης Μάντζιος, 4-4-1-1): Τσόβιτς - Ντάσιος, Παπάζογλου, Μπαρτολίνι, Κούρος - Κοντοές, Κονέ, Σιατραβάνης(Μάατσεν ), Μάατσι(Αλμπάνης)  - Ανιέτε - Καστιγιέχος.
 Στον πάγκο για τους γηπεδούχους βρίσκονται οι Θεοδωράκης, Ζησόπουλος, Βασιλείου, Κυριακίδης, Μπαστακός, Νάτσος, Μένσα.
 Ατρόμητος (Νταμίρ Κάναντι, 4-3-3): Μίρκοβιτς - Χατζηϊσαΐας, Καρσαλίδης, Κιβρακίδης, Γιαννούλης - Μάντσον, Ούμπιδες(Κυριακίδης) , Βασιλακάκης - Ντιγκινί, Ντάουντα, Μανούσος.

*** Ηττήθηκε με 0-1 η Καλαμάτα στο φιλικό με τον Παναρκαδικό
 
Πολλή δουλειά και ενίσχυση φάνηκε ότι θέλει η Καλαμάτα στο σημερινό φιλικό που διεξήχθη στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και βρήκε νικητή τον Παναρκαδικό με 0-1, σε μια πρόβα Γ’ Εθνικής και για τις δύο ομάδες.
Ήταν ένα παιχνίδι με λίγες εκατέρωθεν φάσεις, με λίγους φιλάθλους στις κερκίδες και αρκετή ζέστη και υγρασία.
Το μοναδικό γκολ της συνάντησης πέτυχε στην εκπνοή του α’ ημιχρόνου, μετά από ωραίο συνδυασμό που ξεκίνησε με σέντρα του Καδά, προσπάθεια του Λυμπερόπουλου στο 2ο δοκάρι και τέλος εύστοχο πλασέ του Τζορτζ από το ύψος της μικρής περιοχής.
Με τα χρώματα της Καλαμάτας αγωνίστηκε ο νεαποκτηθείς Καμινιώτης που πρόσθεσε ποιότητα και δύναμη στην μεσοεπιθετική γραμμή της τοπική μας ομάδα, καθώς και ο νεαρός Κυριαλάμης που ανήκει στον ΠΑΟΚ, έδειξε κάποια θετικά στοιχεία και ο προπονητής Νίκος Ζαλίκας θα αποφασίσει αν θα προστεθεί στο ρόστερ.
Επίσης στις κερκίδες βρέθηκε ο Κενυάτης Πωλ Γουερέν (26χρονος αριστερός μέσος που έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Καλλονή και Αχαρναϊκό), ο οποίος επίσης αποκτήθηκε από την ομάδα της Καλαμάτας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γκόμεζ (46’ Κυριακόπουλος), Καλογερόπουλος (80’ Γεωργιόπουλος), Καντούτσης (46’ Χελάς), Ορ. Νικολόπουλος, Λιόλιος, Σαραντόπουλος (74’ Δημητρίου), Καμινιώτης (62’ Ν. Νικολόπουλος), Τσουλάκος (66’ Κουντάνης), Βασιλόπουλος, Κυριαλάμης (46’ Μερκούρης), Ζαχαρόπουλος (60’ Μουστάκας).
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ: Χότσικ, Ασέν, Μπινιώρης, Νάτσης, Προβάλντι, Κυριακόπουλος, Τζορτζ, Στρέμπας, Συρεγγέλας, Καδάς, Ν. Λυμπερόπουλος (Σατούλο, Νάνος, Τσέκας, Αρδάμης, Απειρανθίτης, Τσιώλης, Γιουκούδης, Έλντιν, Αλέμης, Μπουλούγαρης, Πάντι). Χ.Ε.

***  Πρεμιέρα με… Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός! στην Α1 στο  Ελληνικό μπάσκετ :
~ Ντέρμπι αιωνίων έβγαλε η κληρωτίδα της ΕΟΚ, στο πρωτάθλημα Α1 γυναικών, καθώς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος.  
Το πρωτάθλημα της Α1 αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου. Τότε, ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της σεζόν 2017/18:

1η Αγωνιστική – 15/10/2017
Νίκη Λευκάδας – Εσπερίδες Καλλιθέας
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Παναθλητικός – Ολυμπιακός Βόλου
Πρωτέας Βούλας – ΠΑΟΚ
Αθηναϊκός – Φαρός Κερατσινίου
Πανιώνιος – Δάφνη Αγ.Δημητρίου

2η Αγωνιστική – 22/10/2017
Ολυμπιακός – Νίκη Λευκάδας
Ολυμπιακός Βόλου – Παναθηναϊκός
ΠΑΟΚ – Παναθλητικός
Φαρός Κερατσινίου – Πρωτέας Βούλας
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Αθηναϊκός
Εσπερίδες Καλλιθέας – Πανιώνιος

3η Αγωνιστική – 29/10/2017
Νίκη Λευκάδας – Ολυμπιακός Βόλου
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ
Παναθλητικός – Φαρός Κερατσινίου
Πρωτέας Βούλας – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Αθηναϊκός – Πανιώνιος
Εσπερίδες Καλλιθέας – Ολυμπιακός

4η Αγωνιστική – 5/11/2017
ΠΑΟΚ – Νίκη Λευκάδας
Φαρός Κερατσινίου – Παναθηναϊκός
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Παναθλητικός
Πανιώνιος – Πρωτέας Βούλας
Αθηναϊκός – Εσπερίδες Καλλιθέας
Ολυμπιακός Βόλου – Ολυμπιακός

5η Αγωνιστική – 19/11/2017
Νίκη Λευκάδας – Φαρός Κερατσινίου
Παναθηναϊκός – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Παναθλητικός – Πανιώνιος
Πρωτέας Βούλας – Αθηναϊκός
Εσπερίδες Καλλιθέας – Ολυμπιακός Βόλου
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

6η Αγωνιστική – 26/11/2017
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Νίκη Λευκάδας
Πανιώνιος – Παναθηναϊκός
Αθηναϊκός – Παναθλητικός
Πρωτέας Βούλας – Εσπερίδες Καλλιθέας
Φαρός Κερατσινίου – Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός Βόλου

7η Αγωνιστική – 3/12/2017
Νίκη Λευκάδας – Πανιώνιος
Παναθηναϊκός – Αθηναϊκός
Παναθλητικός – Πρωτέας Βούλας
Εσπερίδες Καλλιθέας – ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Ολυμπιακός Βόλου – Φαρός Κερατσινίου

8η Αγωνιστική – 10/12/2017
Αθηναϊκός – Νίκη Λευκάδας
Πρωτέας Βούλας – Παναθηναϊκός
Παναθλητικός – Εσπερίδες Καλλιθέας
Πανιώνιος – Ολυμπιακός
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Ολυμπιακός Βόλου
Φαρός Κερατσινίου – ΠΑΟΚ

9η Αγωνιστική – 17/12/2017
Νίκη Λευκάδας – Πρωτέας Βούλας
Παναθηναϊκός – Παναθλητικός
Εσπερίδες Καλλιθέας – Φαρός Κερατσινίου
Ολυμπιακός – Αθηναϊκός
Ολυμπιακός Βόλου – Πανιώνιος
ΠΑΟΚ – Δάφνη Αγ.Δημητρίου

10η Αγωνιστική – 7/1/2018
Παναθλητικός – Νίκη Λευκάδας
Παναθηναϊκός – Εσπερίδες Καλλιθέας
Πρωτέας Βούλας – Ολυμπιακός
Αθηναϊκός – Ολυμπιακός Βόλου
Πανιώνιος – ΠΑΟΚ
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Φαρός Κερατσινίου

11η Αγωνιστική – 14/1/2018
Νίκη Λευκάδας – Παναθηναϊκός
Εσπερίδες Καλλιθέας – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Ολυμπιακός – Παναθλητικός
Ολυμπιακός Βόλου – Πρωτέας Βούλας
ΠΑΟΚ – Αθηναϊκός
Φαρός Κερατσινίου – Πανιώνιος

12η Αγωνιστική – 21/1/2018
Εσπερίδες Καλλιθέας – Νίκη Λευκάδας
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
Ολυμπιακός Βόλου – Παναθλητικός
ΠΑΟΚ – Πρωτέας Βούλας
Φαρός Κερατσινίου – Αθηναϊκός
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Πανιώνιος

13η Αγωνιστική – 28/1/2018
Νίκη Λευκάδας – Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός Βόλου
Παναθλητικός – ΠΑΟΚ
Πρωτέας Βούλας – Φαρός Κερατσινίου
Αθηναϊκός – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Πανιώνιος – Εσπερίδες Καλλιθέας

14η Αγωνιστική – 4/2/2018
Ολυμπιακός Βόλου – Νίκη Λευκάδας
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός
Φαρός Κερατσινίου – Παναθλητικός
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Πρωτέας Βούλας
Πανιώνιος – Αθηναϊκός
Ολυμπιακός – Εσπερίδες Καλλιθέας

15η Αγωνιστική – 17/2/2018
Νίκη Λευκάδας – ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός – Φαρός Κερατσινίου
Παναθλητικός – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Πρωτέας Βούλας – Πανιώνιος
Εσπερίδες Καλλιθέας – Αθηναϊκός
Ολυμπιακός – Ολυμπιακός Βόλου

16η Αγωνιστική – 25/2/2018
Φαρός Κερατσινίου – Νίκη Λευκάδας
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Παναθηναϊκός
Πανιώνιος – Παναθλητικός
Αθηναϊκός – Πρωτέας Βούλας
Ολυμπιακός Βόλου – Εσπερίδες Καλλιθέας
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

17η Αγωνιστική – 4/3/2018
Νίκη Λευκάδας – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
Παναθηναϊκός – Πανιώνιος
Παναθλητικός – Αθηναϊκός
Εσπερίδες Καλλιθέας – Πρωτέας Βούλας
Ολυμπιακός – Φαρός Κερατσινίου
Ολυμπιακός Βόλου – ΠΑΟΚ

18η Αγωνιστική – 11/3/2018
Πανιώνιος – Νίκη Λευκάδας
Αθηναϊκός – Παναθηναϊκός
Πρωτέας Βούλας – Παναθλητικός
ΠΑΟΚ – Εσπερίδες Καλλιθέας
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Ολυμπιακός
Φαρός Κερατσινίου – Ολυμπιακός Βόλου

19η Αγωνιστική – 18/3/2018
Νίκη Λευκάδας – Αθηναϊκός
Παναθηναϊκός – Πρωτέας Βούλας
Εσπερίδες Καλλιθέας – Παναθλητικός
Ολυμπιακός – Πανιώνιος
Ολυμπιακός Βόλου – Δάφνη Αγ.Δημητρίου
ΠΑΟΚ – Φαρός Κερατσινίου

20η Αγωνιστική – 1/4/2018
Πρωτέας Βούλας – Νίκη Λευκάδας
Παναθλητικός – Παναθηναϊκός
Φαρός Κερατσινίου – Εσπερίδες Καλλιθέας
Αθηναϊκός – Ολυμπιακός
Πανιώνιος – Ολυμπιακός Βόλου
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – ΠΑΟΚ

21η Αγωνιστική – 22/4/2018
Νίκη Λευκάδας – Παναθλητικός
Εσπερίδες Καλλιθέας – Παναθηναϊκός
Ολυμπιακός – Πρωτέας Βούλας
Ολυμπιακός Βόλου – Αθηναϊκός
ΠΑΟΚ – Πανιώνιος
Φαρός Κερατσινίου – Δάφνη Αγ.Δημητρίου

22η Αγωνιστική – 29/4/2018
Παναθηναϊκός – Νίκη Λευκάδας
Δάφνη Αγ.Δημητρίου – Εσπερίδες Καλλιθέας
Παναθλητικός – Ολυμπιακός
Πρωτέας Βούλας – Ολυμπιακός Βόλου
Αθηναϊκός – ΠΑΟΚ
Πανιώνιος – Φαρός Κερατσινίου

***  Τζανδάρης: «Έχω επανέλθει πλήρως από τον τραυματισμό μου, ξέρω τι θέλει ο προπονητής»
Οριστικά πίσω του έχει αφήσει το πρόβλημα τραυματισμού ο Φάνης Τζανδάρης όπως δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη ως παίκτης του Παναθηναϊκού, στο επίσημο κανάλι της ομάδας στο YouTube
Αναλυτικά όσα δήλωσε το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «τριφυλλιού»:
Για τη μεταγραφή του στους «πράσινους»: «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την επιλογή μου. Το περίμενα εδώ και ένα μήνα από τη στιγμή που με προσέγγισε η ομάδα. Τώρα έχει σημασία να δουλέψουμε, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε αυτό το σκέλος. Σημασία έχει να μπούμε στο γήπεδο και να δουλέψουμε».
Για τον τραυματισμό του: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι πολύ καιρό εκτός. Την περσινή σεζόν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο ήμουν σε μια ομάδα από τη Σλοβενία και εκεί πήρα κάποια λεπτά συμμετοχής και αγώνες. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να δεθείς με την ομάδα και τους παίκτες. Εγώ είμαι έτοιμος και πρόθυμος να δουλέψω σκληρά και να μπω όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο κλίμα της ομάδας».
Για τη συνεργασία του με τον Ουζουνίδη: «Με τον προπονητή είχα μια πρώτη προσέγγιση. Αγωνιστικά ξέρει ποιος είμαι, αφού έχουμε δουλέψει μαζί στον Πανιώνιο. Σίγουρα θα θέλει να βάλω δυο-τρία πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού μου. Είμαι πρόθυμος να μάθω αυτά που θέλει ο προπονητής μου, αφού είμαι ακόμα νέος».
Για το αν έχει επιστρέψει πλήρως: «Όλα είναι στο πρόγραμμα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και οι τραυματισμοί. Εγώ στάθηκα άτυχος, αφού είχα σοβαρό πρόβλημα. Το έχω αφήσει πίσω μου και έχω επανέλθει πλήρως. Έχω κάνει όλα τα απαραίτητα τεστ και έχω δείξει ότι είμαι υγιής. Από εκεί και πέρα στο μέλλον αυτό που θέλω να μείνω υγιής, όπως και οι συμπαίκτες μου».
Για το δικό του προφίλ: «Είμαι πολύ μαχητικός στον αγωνιστικό χώρο, πιστεύω πολύ στον εαυτό και όταν μπαίνω σε έναν αγώνα πιστεύω ότι θα κερδίσω. Έχω πίστη στον εαυτό μου».
 
***  Παναθηναϊκό ο Ινσούα! (audio)Όπως μετέδωσε ο Τάσος Νικολογιάννης στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Παναθηναϊκός τα έχει βρει με την Ουντινέζε και τον Ινσούα! Απομένουν κάποιες εκκρεμότητες ανάμεσα στην ιταλική ομάδα και τον παίκτη.           
Τη φανέλα του Παναθηναϊκού προβάρει ο Ινσούα. Όπως μετέδωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Τάσος Νικολογιάννης οι πράσινοι έχουν συμφωνήσει τόσο με την Ουντινέζε όσο και με τον παίκτη σε όλα. 
Ωστόσο απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να κλείσει η μεταγραφή του Αργεντινού. Αυτές αφορούν τον ποδοσφαιριστή και την ιταλική ομάδα και κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν ανάμεσά τους. Αναμένεται σύντομα θετική εξέλιξη και σε αυτά τα ζητήματα με τον παίκτη, τότε, άμεσα να ταξιδεύει για την Αθήνα για να υπογράψει στους πράσινους. 
Πρόκειται για μια εξέλιξη για την οποία σας είχε προϊδεάσει το sportfm.gr από το πρωί. Ο Ινσούα θα αποτελέσει άλλη μια λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας και με τον Χουλτ θα παλεύει για τη θέση του βασικού.


***  «Ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για Μουνιέ»! (pics/video)


Το έντονο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για την απόκτηση του Αντονί Μουνιέ από την Μπολόνια αποκαλύπτει η «Corriere dello Sport»! Πόσο τον κοστολογούν οι «ροσομπλού», τι συμβόλαιο έχει ο Γάλλος εξτρέμ.              
Την πόρτα της Μπολόνια για τον Αντονί Μουνιέ φέρεται να έχει «χτυπήσει» ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με την «Corriere dello Sport»!
Παρότι η μεταγραφή μεσοεπιθετικού δεν αποτελεί προτεραιότητα, οι Ιταλοί γράφουν πως το «τριφύλλι» θέλει να κάνει δικό του τον 29χρονο, αποκαλύπτοντας, δε και οικονομικές λεπτομέρειες.
Αναφέρουν, λοιπόν, πως οι «ροσομπλού» θέλουν 200.000 ευρώ για την πώληση του Γάλλου αριστερού εξτρέμ (μπορεί να αγωνιστεί και στη δεξιά πλευρά), ενώ, παράλληλα, σημειώνουν ότι ο ποδοσφαιριστής λαμβάνει, ετησίως, 600.000 ευρώ.
Την περασμένη σεζόν, ο Μουνιέ αγωνίστηκε 13 φορές σε Serie A και ιταλικό Κύπελλο με τις φανέλες, τόσο της Μπολόνια όσο και της Αταλάντα (ως δανεικός), σημειώνοντας 2 γκολ. 
Το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι του 2018, με την Μπολόνια να μην τον υπολογίζει -και να ψάχνει ομάδα για να τον παραχωρήσει.

inner

inner

***

***  Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/08/2017)...
~ 21:15 OTESPORT 2 Λεβάντε - Βιγιαρεάλ Ποδόσφαιρο
21:30 OTESPORT 8 Αρμίνια Μπίλεφελντ - Μπόχουμ Ποδόσφαιρο
21:30 NOVASPORTS 1 Ατρόμητος - Απόλλων Σμύρνης Super League
21:45 OTESPORT 2 Ριέκα - Ολυμπιακός Ποδόσφαιρο
21:45 OTESPORT 3 Νις - Νάπολι Ποδόσφαιρο
21:45 OTESPORT 7 Σεβίλη - Μπασακσεχίρ Ποδόσφαιρο
21:45 OTESPORT 8 Μάριμπορ - Χάποελ Μπερ Σεβά Ποδόσφαιρο
22:00 OTESPORT 1 Μάντσεστερ Σίτι - Έβερτον Ποδόσφαιρο
23:00 OTESPORT 7 Μάλαγα - Έιμπαρ Ποδόσφαιρο

~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 05  έως και 13 Αυγούστου 2017  :Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ..Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/05-13-2017-14-2017.html .-  
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 15 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/news-15-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   Arfara News  2  Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωση  ...από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-18-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 19  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2006 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-19-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 20 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-20-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΄Δευτέρα 21  Αυγούστου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2017/08/arfara-news-21-2017.html .-
~*
 


~**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5782   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3679   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3678  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.129   βίντεο   .-  


The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  
  
    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: