ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  ....
~
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
~** Video :  για σήμερα Κυριακή 6/8/2017   .....
~Καρτσωναίϊκο  λόφος δεξαμενής από εκκλησία 06/08/2017:
~ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ του Σωτήρος το  Ιερό  Ευαγγέλιον  Κυριακή 06/08/2017https://youtu.be/KqRQ6G6kv14 ,-
~Χαιρετισμοί 5οι στο Αρφαρά Ι .Ευαγγέλιον 6-8-2017:

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Είδες άνθρωπον με δίχως υπομονήν; Είναι λύχνος με χωρίς έλαιον, όπου συντόμως θα σβήση το φως του... Η νίκη είναι υπομονή, η νίκη είναι ταπείνωσις, η νίκη είναι υπακοή.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού


** Κεφαλονιά: Βγήκαν δύο φιδάκια της Παναγίας (ΦΩΤΟ)

~ Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ανήμερα της εορτής του Σωτήρος εμφανίζονται στη Κεφαλονιά τα φιδάκια της Παναγίας. Συγκεκριμένα, στο ναό της Κοιμήσεως στο Μαρκόπουλο χθες το απόγευμα εμφανίστηκαν τα πρώτα δύο φιδάκια (πέρυσι είχε εμφανιστεί μόνο ένα). Αμέσως οι καμπάνες του χωριού σήμαναν χαρμόσυνα.
~  Πριν πολλά χρόνια στο χωριό Μαρκόπουλο ξεκίνησε το θαύμα που σχετίζεται με την εικόνα της Παναγίας. Φαίνεται πως ένα δέντρο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο δάσος.
Όταν όμως έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν το θαυμαστό γεγονός. Ενώ το δέντρο είχε κατακαεί ως τη ρίζα του, πάνω του ήταν ακουμπισμένη η εικόνα της Παναγίας, που η φωτιά δεν είχε καν αγγίξει.
Οι κάτοικοι γεμάτοι συγκίνηση, αφού προσκύνησαν την εικόνα, τη μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού, όπου και οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν. papa_petros
Το επόμενο πρωί όμως και ενώ οι επισκέπτες πλήθαιναν, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα έλειπε. Τελικά, μετά την κινητοποίηση των πιστών η εικόνα βρέθηκε στην αρχική της θέση. Ήταν και πάλι τοποθετημένη στη ρίζα του καμένου δέντρου.
Η εικόνα της Παναγίας επανήλθε στην εκκλησία, όπου και κλειδώθηκε. Το ίδιο όμως συνέβη τρις φορές ακόμη. Η εικόνα εξαφανιζόταν και βρισκόταν και πάλι στο καμένο δέντρο. Αυτό το γεγονός έκανε τους κατοίκους να πιστέψουν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να βρίσκεται εκεί και γι’ αυτό έκτισαν εκκλησία στο σημείο και τοποθέτησαν εκεί την εικόνα Της.
~  Αργότερα στη περιοχή κτίστηκε γυναικεία Μονή, οι μοναχές της οποίας φρόντιζαν την εικόνα. Κάποια μέρα καθώς πλησίαζαν πειρατικά πλοία και οι πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.
Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.
Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας (κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια), τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου.
Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια προμηνύεται κάτι κακό για το νησί, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς.
Κανείς από τους ειδικούς που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορεί να τα κατατάξει σε κάποιο από τα γνωστά είδη. Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.
Όπως είναι ευρύτερα γνωστό τα φιδάκια θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο. Άλλωστε αποτελούν και έναν από τους κυριότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται το Δεκαπενταύγουστο το νησί.

~*  Αύριο Δευτέρα 07-08-2017 στο Άγιον Όρος και στην Ι.Σκήτη της Αγίας Άννας στο Κυριακό γίνεται πανήγυρις με αγρυπνία από την  παραμονή 6/8/2017 για τον πανηγυρικό εορτασμό της ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ  μητέρα της Παναγίας μας θαυματουργός για τις άτεκνες μητέρες (γυναίκες) ....!
*** Η Προσευχή της Αγίας Άννης για τεκνοποίηση και ευτεκνία
~ Η ελπίδα των ατέκνων και των μη δυναμένων τεκνοποιείν είναι η Αγία Άννα. Και Αυτή μαζί με τον σύζυγο της τον Άγιο Ιωακείμ με θερμές προσευχές, δάκρυα, συνεχείς παρακλήσεις ικέτευαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Τέλος, ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές τους και στα 69 χρόνια της αξιώθηκε να γίνει η μητέρα της μητρός του Θεανθρώπου μας Ιησού Χριστού.
~ Προς τούτο θεώρησα σκόπιμο να φέρω εις γνώσιν σας την προσευχή της Αγίας Άννης για τεκνοποιία και ευτεκνία άτεκνα ζευγάρια.
Προσευχή της Αγίας Άννης
«Κύριε Παντοκράτορα, καί Μεγαλοδύναμε, πού μόνο μέ τό λόγο ἔκανες τόν οὐρανό καί τή γῆ καί ὅσα φαίνονται καί εἶναι γύρω μας, πού λύτρωσες, τούς πατέρες μας ἀπό τά χέρια τοῦ Φαραώ, πού μέ τό πρόσταγμά Σου σχίσθηκε ἡ θάλασσα καί πέσανε μέσα οἱ Αἰγύπτιοι. Ἐσύ Θεέ, πού τούς ἔτρεφες σαράντα χρόνια στήν ἔρημο. Ἐσύ, πού εὐλόγησες τή Σάρρα, τή γυναίκα τοῦ Ἀβραάμ καί γέννησε τόν Ἰσαάκ στά γεράματά της. Ἐσύ πού χαρίτωσες ἐκείνη τήν Ἄννα τήν ὁμοία μου καί γέννησε τό Σαμουήλ τόν προφήτη. Ἐσύ δῶσε καί σέ μένα τήν ταπεινή Σου δούλη παιδί, καί μή μέ ἀφήσης νά εἶμαι ντροπιασμένη καί ταπεινωμένη ἀπό ὅλο μου τό γένος. Κύριε, ὁ Θεός μου, τάχα καί σάν ἕνα ἀπό τά θηρία δέν εἶμαι καί ἐγώ; Διατί μέ ὠργίστηκες τόσο καί εἶμαι στείρα; Ἐσύ, πού εὐλόγησες τά ποιήματά σου καί εἶπες: Αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε, δῶσε καί σέ μένα σπέρμα καί καρπό κοιλίας, καί ἄν γεννήσω εἴτε ἀρσενικό εἴτε θηλυκό, νά Σού τό χαρίσω μέ ὅλη μου τή χαρά καί νά τό φέρω στό Ναό Σου νά τό ἀφιερώσω».
~ 6 Αυγούστου
Μεταμόρφωσις του Κυρίου (1) και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
(1) Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει την ανάμνηση της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας. Η αφορμή για την θέσπιση της εορτής έχει ως εξής: Ο Κύριος είχε προειπεί στους μαθητές του για τούς κινδύνους, για τα πάθη Του και την θανάτωση Του, καθώς επίσης και επίσης και τι θα υφίσταντο στο μέλλον από τούς ειδωλολάτρες και τους εχθρούς του Ευαγγελίου, λέγοντας τους πώς αυτά ανήκουν στην παρούσα ζωή. Εκείνο όμως που έχει ουσιαστική σημασία είναι η αιώνια ζωή. Έτσι λοιπόν ο Χριστός θέλοντας να δείξει στους μαθητές του μία πρόγευση της αιώνιας ζωής, παρέλαβε τρεις από τούς μαθητές τους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και τους ανέβασε στο όρος Θαβώρ. Εκεί μεταμορφώθηκε και έλαμψε το πρόσωπό Του σαν το φως. Και τότε εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας οι οποίοι συνομίλησαν μαζί με τον Ιησού. Ο Κύριος πήρε μόνο αυτούς τούς μαθητές, διότι είχαν κάποια υπεροχή έναντι των άλλων. Συγκεκριμένα ο Πέτρος γιατί πίστευε πολύ τον Χριστό, ο Ιωάννης γιατί Τον αγαπούσε πολύ και ο Ιάκωβος επειδή είχε την δύναμη να πιει το ποτήρι που ήπιε ο Χριστός. Τους Μωϋσή και Ηλία τους έφερε για να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν μέχρι τότε για το ποίος ήταν, αν ήταν δηλαδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή κάποιος μεγάλος προφήτης.
ΒΙΝΤΕΟ :
ΒΙΝΤΕΟ :
~Σιμωνόπετρα Άγιον Όρος Παρακλητικός  κανών  -1-   2016-2017: https://youtu.be/kbiHx4VZOcY .-
~Ι . Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ παράκληση  -2-  στην Παναγία μας   2016-2017: https://youtu.be/7OR4pvUCLM0 .-
~Παρακλητικός κανών  -3-  στην Σιμωνόπετρα 2016- 2017 003:
https://youtu.be/Ifb0kct_5BQ .-
~ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ παράκληση   -4-  στην Παναγία μας   2016- 2017: https://youtu.be/JnahqcCGQbo .-
~
Σήμερα 06/08/2017 εορτάζουν:
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
~
 Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού - δεύτερο μισό 15ου αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον ΌροςΜεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού - ανάμεσα στα 1535-1545 μ.Χ. (Kρητική σχολή, αποδίδεται στον Θεοφάνη) - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού - Julia Hayes© (www.ikonographics.net) 
 Ἦχος βαρύς.
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.
 Απολυτίκιο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   : https://youtu.be/zACjymsaV9Y .-

~
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π....
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού - Θεοφάνη του Κρητός, Ι.Μ. Σταυρονικήτα, 1546 μ.Χ. Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr) Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού - Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων»

***  Εορτασμός στην Ιερά Μονή Ανδρομονάστηρου
Κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη και ανάμεσα στα χωριά Μαυρομάτι Ιθώμης και Πετράλωνα υπάρχει παλαιά βυζαντινή Μονή, κτίσμα του τέλους του 12ου μ.Χ. αιώνος, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.
Η Ιερά Μονή, που ήταν από την ίδρυσή της ανδρικό μοναστήρι, είναι χωρίς μοναχούς από αιώνων και αποτελεί σήμερα Μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.
Κατά τα τελευταία χρόνια έγινε πλήρης αναστήλωσή της από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καλαμάτας.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ
Σάββατον, 5 Αυγούστου 2017
7.00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κυρίου Γαβριήλ
 Κυριακή, 6 Αυγούστου 2016
7.00 π.μ. Όρθρος της Εορτής και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
  Εκ της Ιεράς Μονής

***  Ξηλώνουν την εθνική συνείδηση-Τέλος ο Εθνικός ύμνος και η έπαρση σημαίας στα δημοτικά

~  Ένα νέο χτύπημα έρχεται να προστεθεί σε αυτό που πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της εθνικής συνείδησης, αφού, μετά την επιλογή σημαιοφόρου με… κλήρωση, στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας μπαίνει ακόμα και ο Εθνικός ύμνος αλλά και η έπαρση της σημαίας.
~  Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, πλέον, θα τηρείται το τελετουργικό που υπάρχει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τις λοιπές προβλέψεις που υπήρχαν ως σήμερα.
Με λίγα λόγια οι μικροί μαθητές δεν θα λένε το πρωί τον εθνικό ύμνο, ούτε έπαρση της σημαίας θα γίνεται καθώς αυτή θα μένει μόνιμα αναρτημένη στον ιστό, όπως σε όλα τα δημόσια κτήρια.
Η σημαία θα κατεβαίνει μόνο με απόφαση των διδασκόντων, κοινώς εάν υπάρχει κάποια φθορά.
~ Ως τώρα προβλεπόταν να μένει η σημαία αναρτημένη όπως στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και επίσημη έπαρση της σημαίας με ωδή του εθνικού ύμνου κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, αλλά και στις εθνικές και τοπικές εορτές.
Με το Π.Δ. του κ. Γαβρόγλου ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 7 μόνο ότι “η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες”.
Ως προς την προσευχή… η μετωπική αποφεύχθηκε καθώς δεν… κόπηκε από το πρόγραμμα, αλλά ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 18 ότι “πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν”.

***  «Τα θρησκευτικά στα σχολεία»

~ Όλα τα προβλήματα της πατρίδας μας είναι λυμένα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αφού δεν είχαν να κάνουν κάτι πιο σημαντικό ασχολήθηκαν με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν έπρεπε να γίνει μια ανανέωση στα βιβλία, αλλά η ανανέωση έπρεπε να ήταν ουσιαστική, σοβαρή, ακριβής και πολύ-πολύ προσεκτική.
~   Με τις αλλαγές που γίνονται λόγω εκμοντερνισμού, «αλλάζουν την πίστη» και προσπαθούν με ύπουλο τρόπο να οδηγήσουν πάση θυσία τα Ελληνόπουλα στην παγκοσμιοποίηση. Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά μέρος σχεδίου διότι οι πατέρες της Εκκλησίας από πολλά χρόνια πριν μας ειδοποίησαν ότι όταν νομιμοποιηθεί η ανωμαλία, όταν διαλυθεί η οικογένεια, και όταν κάποιοι εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλοιωθούν, έρχονται τα έσχατα χρόνια.
Τι κάνουν λοιπόν οι νέο μοντερνιστές «Θεολόγοι» που έχουν συγγράψει τα βιβλία; Αντί να βοηθήσουν την νεολαία να ξεκαθαρίσει την πίστη με απλά επιχειρήματα και να τους διώξει την κατάσταση αμφισβήτησης που έχουν όλοι τους, αυτοί τους οδηγούν σε σύγχυση και μεγάλη αμφισβήτηση στα πάντα.
Το δεύτερο πράγμα που θέλουν να πετύχουν (επειδή προφανώς είναι αυτοί άθεοι) είναι να περάσουν και στις νέες γενιές την ίδια γραμμή, και το πετυχαίνουν αυτό αφού δεν αναφέρουν τίποτα για την έννοια της οικογένειας, της Χριστιανικής ηθικής, της πολυτεκνίας, της πατρίδος. Σκοπός τους πάντα είναι η εκρίζωση της θρησκευτικής παράδοσης. Πάντως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι επιχειρείται να επιβάλουν στα Ελληνόπουλα τον θρησκειολογικό χαρακτήρα του μαθήματος προωθώντας την παγκοσμιοποίηση. Αναφέρουν μέσα στα βιβλία για το κοράνι, τον αθεϊσμό, το βουδισμό, και μάλιστα προβάλουν τα θετικά και δυνατά σημεία κυρίως. Τι πετυχαίνουν με αυτό τον τρόπο, να κάνουν την νεολαία να έχει σύγχυση αφού δεν έχει ακόμα καλά-καλά καταλάβει την έννοια της ορθόδοξης παράδοσης.
~ Οι κυβερνώντες κατ΄ εντολή σκοτεινών δυνάμεων……. προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να ικανοποιήσουν τους μετανάστες από διάφορες θρησκείες και πολιτισμούς, και θέλουν να κάνουν το μάθημα να είναι αρεστό σ΄ αυτούς. Αλλά γεννιέται το ερώτημα: θα προσαρμόζεται η κοινωνία που φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους στα δικά τους πιστεύω; Οι άλλες χώρες που φιλοξενούν μετανάστες είτε στη Ευρώπη, είτε στην Ανατολή, προσαρμόζουν για παράδειγμα το περιεχόμενο των βιβλίων τους και την θρησκεία τους σύμφωνα με το μεταναστευτικό ρεύμα; Η επίσημη εκκλησία δεν στέκεται αυτή την στιγμή στο ύψος των περιστάσεων και θα συνεχίσει να μην στέκεται αν δεν πάρει δραστικά μέτρα απαγορεύοντας επιτέλους να γίνονται «εκπτώσεις» που θα στοιχίσουν στην κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους αντίδραση διαφορετικά δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και «καίει». Οι αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο είναι τέτοιες που θέλουν να αλλοιώσουν την κοινωνία από την μια μεριά, να προκαλέσουν σύγχυση στην νεολαία, αλλά και πολλές από τις αλλαγές κρίνονται λίαν επιεικώς ως επικίνδυνες. Το να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα δεν λέει τίποτα ούτε δίνεται κάποια λύση, δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αν δεν υπάρξει αντίδραση. Η μοναδική λοιπόν λύση είναι, η ιεραρχία ομόφωνα να απορρίψει εντελώς τα νέα προγράμματα σπουδών και δηλώνουμε όλοι αρωγοί και στεκόμαστε δίπλα της στο δύσκολο αυτό αγώνα. Ευχόμενοι φώτιση από τον Άγιο Τριαδικό Θεό ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν το καθήκον τους με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ήθος. Οψόμεθα.
Του Ιωάννη Κομόπουλου, Πολύτεκνου Εκπαιδευτικού -Ελευθερία -Λάρισας 19/07/2017

*** Συνεχίζεται η ζέστη στην Καλαμάτα - Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Κυριακή 6/8/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
 Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 20-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Πέτρος Θέμελης: «Τίποτα δε γίνεται χωρίς πάθος»! 
Σπουδαία ήταν η εκδήλωση που διεξήχθη από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας την Κυριακή στον Παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας, στους Μύλους, για την Αρχαία Μεσσήνη και την αξία των μνημείων, με ομιλητή τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες σήμερα στην Ελλάδα, εγνωσμένου κύρους και τεράστιας προσφοράς στον πολιτισμό και την πατρίδα! Η βραδιά, με τίτλο «Αρχαία Μεσσήνη, παρόν και μέλλον», περιλάμβανε την προβολή ταινίας 50’ και ο Πέτρος Θέμελης καθήλωσε το πολυπληθές κοινό, μιλώντας για την αξία των μνημείων.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό έργο των ανασκαφών και αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη, η διεύθυνση των οποίων ανατέθηκε στον ίδιο το 1986. Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή, συνεχίζονται από το 1987 έως σήμερα με ταχείς προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν έρθει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Aντωνίνου του Σεβαστού (155-160 μ.X.). «Ήρθε η ώρα να της δώσουμε τη μορφή που ο Επαμεινώνδας αρχικά της έδωσε ή μια μορφή, έστω, που είδε ο Παυσανίας», επισήμανε σημειώνοντας τις προσπάθειες ετών και ανθρώπων, επιστημόνων, ειδικών, αλλά και χορηγών και χρηματοδοτήσεων, για «να δώσουμε σ’ αυτή την πόλη τη μορφή που έχασε μέσα στη διάρκεια των αιώνων που πέρασαν. Τη μορφή που είδε ο Παυσανίας και αυτή έχουμε καταφέρει, εν μέρει, μέχρι στιγμής να δώσουμε. Στα επόμενα χρόνια θα δείτε στην Αρχαία Μεσσήνη μια νέα μορφή, μια νέα κοπέλα – δεν είναι τόσο παλιά όσο η Αρχαία Ολυμπία –, αλλά μια καινούργια, νεαρή κοπέλα που λέγεται Αρχαία Μεσσήνη, μια νέα πόλη. Όπου περπατάτε, θα βλέπετε τα μνημεία αριστερά και δεξιά σας…».
Από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, ο Νίκος Ιμιρζιάδης σημείωσε: «Η παρουσία του Πέτρου του Θέμελη εδώ, μας τιμά και φέρνει στην επιφάνεια αυτή την αξία των μνημείων που πρέπει να διατηρούμε. Αν δεν τη διατηρήσουμε, θα χρειαστούμε πολλούς “Θεμέληδες” στην εξέλιξη για να βγάλουμε στην επιφάνεια αυτά τα πράγματα, που έχουμε σήμερα δίπλα μας και τα ζούμε. Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήσασταν σήμερα εδώ γι’ αυτή την εκδήλωση, ευχαριστούμε τον κ. Θέμελη για την παρουσία του, αλλά κυρίως τον ευχαριστούμε για το έργο που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει, αλλά και αυτό που έχει τη διάθεση να προσφέρει και στη συνέχεια».
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Γιόρτασαν και δόξασαν το λάδι στους Γαργαλιάνους! (φωτογραφίες)
Με τον Μπάμπη Τσέρτο να «ξεσηκώνει» με τη μουσική και τις ερμηνείες του την πλατεία των Γαργαλιάνων χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων με το θεματικό τίτλο «Στα μονοπάτια της ελιάς». Ο Δήμος Τριφυλίας με την Κοινωφελή του Επιχείρηση και το Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων, προχθές και χθες, με εκδηλώσεις και δράσεις στο πάρκο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης, γιόρτασαν και δόξασαν το ευλογημένο προϊόν του τόπου μας, το λάδι!
Το απόγευμα της Πέμπτης διεξήχθη εικαστικό εργαστήρι με θέμα την ελιά από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Τριφυλίας. Στη συνέχεια δόθηκε ομιλία για τα οφέλη του αγνού ελαιόλαδου από τον κ. Δημήτριο Γρηγοράκη, διαιτολόγο – διατροφολόγο PhD, πτυχιούχο και διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Παράλληλα, στο πάρκο λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής, ενώ οι γυναίκες του Μορφωτικού Συλλόγου είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα με βασικό συστατικό το λάδι, που προσέφεραν ως κέρασμα στον κόσμο.
Η εκδήλωση – ομιλία άνοιξε με την πρόεδρο του ΜΣΓΓ, Βάσω Καλκαβούρα και σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Γιάννης Κατσούλας και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τριφυλίας, Ανδρέας Μπουγάς.
Χθες το απόγευμα στο πάρκο παρουσιάστηκε έκθεση έργων της εικαστικής δραστηριότητας με θέμα την ελιά από το εργαστήρι που διεξήχθη προχθές και δόθηκαν συμβουλές για τις «ορθές πρακτικές από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του σπιτιού μας» από τον πιστοποιημένο Pro Olive Oil Expert, Γιάννη Καρβέλα, ενώ υπήρχε μπουφές γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου στην πλατεία Γαργαλιάνων.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Προφυλακίσθηκε ο τσιγγάνος που λήστεψε ομόφυλό του 
Το βεβαρημένο παρελθόν του δεν άφηνε πολλά περιθώρια και έτσι ο 36χρονος τσιγγάνος που συνελήφθη προχθές στον Άγιο Κωνσταντίνο, έπειτα από ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ομοφύλου του, πήρε το δρόμο για τις φυλακές.
Καθώς έχει χαρακτηρισθεί ως καθ’ έξιν υπότροπος, λόγω των πολλών καταδικών για κλοπές και ναρκωτικά, ο 36χρονος τσιγγάνος χθες το πρωί μετά την απολογία του στον ανακριτή, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος για την πράξη του.
Την Τρίτη το πρωί ένας 79χρονος τσιγγάνος, ο οποίος είναι και μακρινός συγγενής του δράστη, περπατούσε επί της εθνικής οδού Καλαμάτας – Τριπόλεως, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών. Ο 36χρονος ομόφυλός του τον πλησίασε, τον πέταξε στο έδαφος και άρχισε να τον γρονθοκοπεί. Από την τσέπη του παντελονιού του άρπαξε τα 320 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει ναρκωτικά, όπως είπε, και τράπηκε σε φυγή.
Η Αστυνομία λίγη ώρα αργότερα τον συνέλαβε και πάνω του βρέθηκαν 115 ευρώ, που επεστράφησαν στον 79χρονο.  Β.Β.

*** Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης και όπερα σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή… 
Η συναυλία του αυστριακού μουσικού συνόλου ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση της φιλοξενίας κάθε καλοκαίρι στην Αρχαία Μεσσήνης ενός έργου όπερας, από το ετήσιο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο. Σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο φεστιβάλ για την δημιουργία του οποίου βρίσκονται σε επαφή οι Τσώνης-Θεοδωρόπουλος «θα αξιοποιηθεί ο χώρος και θα αποκτήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τελευταίος ή όπως σχολίασε ο κ. Θέμελης, «η Λυρική Σκηνή θα αποκτήσει μια δεύτερη έδρα στην Αρχαία Μεσσήνη».
  ΜΕ ΤΟΥΣ YOUNG MASTER ORCHESTRA ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΙΕΝΝΗΣ
 Πανσέληνος τη Δευτέρα στην Αρχαία Μεσσήνη με συναυλία κλασικής μουσικής

Arxaia Messini Klassiki Mousikoi Austriakoi.JPG
 Ένα ακόμα βήμα εξωστρέφειας που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας αποτελεί για την Αρχαία Μεσσήνη η φιλοξενία την Δευτέρα 7 Αυγούστου (9 μ.μ.) του 15μελούς νεανικού αυστριακού συνόλου Young Masters Orchestra της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, σε μια μοναδική συναυλία κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί με την πρόσθετη «μαγεία» της πανσελήνου. Η εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα Piccinni, Vivaldi, Mozart, Σκαλκώτα κ.α. από επαγγελματίες μουσικούς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη», την Πρεσβεία της Αυστρίας και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Αρχαίας Μεσσήνης για τη φιλοξενία της Young Master Orchestra, ως έναν από τους ελληνικούς σταθμούς της περιοδείας της, έγινε με τη μεσολάβηση του «Νησιώτη» προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την πρέσβειρα της Αυστρίας, Andrea Ikić-Böhm, με τη συμβολή του προέδρου των «Φίλων Κατσουλίδη», Δημήτρη Δημητρόπουλου.
Οι δυό τους παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, τον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταμάτη Φριτζήλα, τον χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη και τον Διευθυντή Ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρο Θέμελη.
Κοινός τόπος των ομιλιών τους τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημαντικής εκδήλωσης της Δευτέρας και το κάλεσμα σε ντόπιους και επισκέπτες να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά.
  Τσώνης: Ελληνοαυστριακή φιλία και μουσικοί μέγιστης ακτινοβολίας
 Ανοίγοντας την ενημερωτική συνάντηση ο κ. Τσώνης τόνισε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευχαρίστηση που έχω την ευκαιρία να αναφερθώ σε μια ακόμα εκδήλωση του Δήμου Μεσσήνης, κοινής προσπάθειας προσώπων και Φορέων. Αυτό που παρουσιάζεται φέτος με μεγάλη επιτυχία στον ιερό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ένα απίθανο και εκπληκτικό φαινόμενο με δρώμενα πολιτισμού και τέχνης υψηλής ποιότητας.
Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί ένα μουσικό σύνολο μέγιστης ακτινοβολίας. Οφείλω να σταθώ στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι φίλοι μας από την Αυστρία και ο Αυστριακός λαός προς την Ελλάδα. Εμείς προσφέρουμε την φιλοξενία μας, αλλά και τον πολιτισμό μας γιατί τελικά η Ευρώπη είναι ένας κοινός τόπος που μας ενώνει. Σας προσκαλώ τη Δευτέρα να απολαύσουμε την μουσική ποιότητα της βιεννέζικης ορχήστρας, αλλά και να επιβεβαιώσουμε τη φιλία μας προς έναν λαό που έχει μόνο αγαπητούς φίλους». κατέληξε ο Δήμαρχος Μεσσήνης.
  Δημήτρης Δημητρόπουλος: Συνάντηση τέχνης, φύσης, αρχαιολογικού χώρου
 «Είναι η πρώτη φορά που ξένη ορχήστρα θα παίξει στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα σε μια βραδιά με την ευτυχή συγκυρία της πανσελήνου», σχολίασε ο κ. Δημητρόπουλος, παραθέτοντας στη συνέχεια στοιχεία της εκδήλωσης:
«Αυτά τα παιδιά είναι νέοι μουσικοί, αλλά είναι επαγγελματίες. Είναι ένα σύνολο 15 εγχόρδων, βιολί και βιολοντσέλο, αλλά υπάρχει κι ένα σαξόφωνο και μια άρπα και έχει σημαντικά κομμάτια, αποσπάσματα από σπουδαία έργα. Εννιά συνολικά έργα, μεταξύ άλλων, Piccinni, Vivaldi, Boccherini, Mozart, Bela Bartok και φινάλε με τον «δικό μας» Νίκο Σκαλκώτα.
Είναι 67 λεπτά η μουσική διάρκεια και θα είναι μεγάλη τύχη για όσους έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη συνάντηση της τέχνης, με την φύση και τον αρχαιολογικό χώρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη», ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι ανάμεσα στους σκοπούς του Φορέα που εκπροσωπεί είναι εδώ και δύο χρόνια η σύνδεση της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη –κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την εκδήλωση της Δευτέρας.
  Σάκης Θεοδωρόπουλος: Αξιοποίηση ενός μαγευτικού χώρου
 Με τη σειρά το ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκης Θεοδωρόπουλος, εξήγησε ότι το  ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι που «εγκαινιάστηκε» πέρυσι, έδωσε την ιδέα γι’ αυτό τον νέο δίαυλο για την αξιοποίηση του μαγευτικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνη με παραστάσεις, με καλλιτέχνες από την Αυστρία, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας.
«Συστήνοντας» τους Young Master Players ανέφερε ότι «Είναι επαγγελματίες μουσικοί, προέρχονται από την Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου της Βιέννης και είμαστε ευτυχείς που ο καθηγητής που θα τους συνοδεύσει είναι ο Χρήστος Μάραντος, διαπρεπής μουσικός», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε συνδυασμό με την πανσέληνο η εκδήλωση της Δευτέρας θα έχει μεγάλη επιτυχία.
  Σταμάτης Φριτζήλας: Αρχαία μνημεία υπό το ιδανικό φως της πανσελήνου…
 Εκπροσωπώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο Σταμάτης Φριτζήλας υπογράμμισε:
«Θα χαρούμε ιδιαίτερα να βιώνουμε μουσικά δρώμενα στον κορυφαίο αυτό χώρο, με παγκόσμια εμβέλεια. Στόχος είναι οι νέοι μουσικοί να εμπνεύσουν με την τέχνη τους συνομήλικούς τους και να ψυχαγωγήσουν το κοινό. Η συμμετοχή των Αυστριακών νέων πιστεύω ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τους χώρους όπου γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», ενώ συμπλήρωσε ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος, η καλύτερη φάση της σελήνης είναι η καταλληλότερη στιγμή να δει κάποιος τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Γι’ αυτό άλλωστε «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληνορονομιάς σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα Μουσεία, Δήμους, Συλλογους και Φορείς σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν και φέτος πολυάριθμες εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνουν μουσικά δρώμενα, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης. Συνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό».
Εκτός από το κονσέρτο κλασικής μουσικής της Αρχαίας Μεσσήνης, εκδηλώσεις στη Μεσσηνία με αφορμή την πανσέληνο θα γίνουν επίσης από το Δήμο Πύλου Νέστορος, σε συνεργασία με τη δημοτική φιλαρμονική ορχήστρα και αύριο (6/8) στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς (Δήμος Τριφυλίας).
  Τάκης Κατσουλίδης: Να έρθει ο κόσμος να ακούσει κλασική μουσική από νέους ανθρώπους
 
Ο σπουδαίος «Νησιώτης» χαράκτης, Τάκης Κατσουλίδης, που έχει δημιουργήσει στη Μεσσήνη μια σημαντική εστία πολιτισμού  βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τα μέλη και το σύλλογο «Φίλων» του μουσείου του για το ενδιαφέρον και την στήριξή τους, ενώ κάλεσε την αντιδήμαρχο πολιτιστικών του Δ. Μεσσήνης κα Παναγοπούλου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο το Μουσείο Κατσουλίδη και  την κα Καρέλια να συνεχίσει να στηρίζει τον πολιτισμό και εκτός Καλαμάτας.
«Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει την Δευτέρα το βράδυ στην Αρχαία Μεσσήνη, να ακούσει κλασική μουσική από νέους ανθρώπους» κατέληξε ο κ. Κατσουλίδης.
 Πέτρος Θέμελης: Τα μνημεία στην καθημερινή μας ζωή…
 Κλείνοντας τη χθεσινή συνέντευξη ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης επανέλαβε την πάγια, ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη θέση του για την αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων:
«Το ζητούμενο πάντα είναι να μπουν τα μνημεία στην καθημερινότητά μας και με αυτή την εκδήλωση της Δευτέρας επιτυγχάνεται όχι μόνο αυτός ο στόχος, αλλά και πολλοί άλλοι, όπως είναι η ενοποίηση της πρωτεύουσας του Δήμου, με την Αρχαία Μεσσήνη, όχι μονό οδικά, αλλά συμβολικά και πνευματικά.
Να μην παραμένουν κλειστά κελύφη οι αρχαιολογικοί χώροι, αφήνοντας τον άνθρωπο απ’ έξω. Ευτυχώς αυτή η νοοτροπία που υπάρχει και σε άλλα κράτη εκλείπει σιγά-σιγά και αυτή είναι και η κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όταν λέμε χρήση δεν αφορά μόνο θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά έργα τέχνης, αλλά και παιδεία και δημιουργία νέου πολιτισμού και έμπνευσης και επιπλέον οικονομική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες. Κάτι που σημαίνει βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής
και ταυτόχρονα ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας, καθώς όλοι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό» ήταν το μήνυμα του κ. Θέμελη.  
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
*** Δημοπρατείται ο κόμβος στη «Φωτεινή» - Στα αζήτητα ο υπόλοιπος δρόμος ως τις Κιτριές 
Τη δημοπράτηση της κατασκευής ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της 1ης επαρχιακής οδού με την οδό Ναυαρίνου στο Δήμο Καλαμάτας (σημείο «Φωτεινή») και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος προαύλιου χώρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σώστη στο Δήμο Οιχαλίας υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου (κόμβος Φωτεινή) έχει προϋπολογισμό 245.000 ευρώ και κατά τον προγραμματισμό η δημοπράτησή του θα γίνει 15-20 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το υπόλοιπο έργο βελτίωσης του δρόμου μέχρι τις Κιτριές πρέπει να θεωρείται πλέον χαμένο για τη Μεσσηνία.
  Κατασκευή κόμβου
Η κατασκευή του κόμβου στη «Φωτεινή» είναι έργο μεγάλης ανάγκης, καθώς το σημείο «υποφέρει» από κυκλοφοριακό φόρτο όλη την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ είναι και πολύ επικίνδυνο για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Η δημιουργία του κόμβου προβλεπόταν σε ένα μεγαλύτερο έργο, το οποίο αφορούσε συνολικά στο δρόμο Καλαμάτα – Κιτριές.
Και πράγματι είναι επιτακτικό έργο η βελτίωση όλου του εν λόγω οδικού άξονα, ο οποίος δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ η κατάστασή του σε πολλά σημεία είναι άθλια.
  Το ξεχνάμε
Ακριβώς πριν από 20 χρόνια η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ξεκίνησε μια προσπάθεια σύνταξης μελέτης του δρόμου Καλαμάτα – Κιτριές, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ώστε να φτάσει στο στάδιο των οριστικών μελετών.
Από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες που δεν προχώρησε είναι η μη έγκριση ακόμα των πολεοδομικών μελετών Βέργας και Μικρής Μαντίνειας.
Καθώς πλέον και τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των μελετών είναι πολλά, το έργο πρέπει να θεωρείται χαμένο για τη Μεσσηνία, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Για την ιστορία σημειώνεται ότι η μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Κιτριές ανατέθηκε τον Ιανουάριο του 1997 με απόφαση της τότε Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών, σε συμπράττοντα γραφεία μελετών, με αμοιβή 15.000.000 εκατ. δραχμές.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Η 7η επαρχιακή οδός ξεχασμένη από την Περιφέρεια 
Σωστή ήταν η παρατήρηση του αντιδημάρχου Μεσσήνης Κώστα Γεωργακόπουλου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., σχετικά με την προτεραιότητα που θα έπρεπε να δώσει η Περιφέρεια στη βελτίωση του επαρχιακού δικτύου.
Όπως αναφέρθηκε, σύντομα ξεκινούν έργα βελτίωσης της επαρχιακής οδού που συνδέει την Αρχαία Μεσσήνη με το Μελιγαλά. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ο οδικός άξονας που χρησιμοποιούν στην πλειονότητα τους οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, και ειδικά όσοι έρχονται από Καλαμάτα, είναι η 7η επαρχιακή οδός, δηλαδή Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη.
Σήμερα ο συγκεκριμένος δρόμος είναι άκρως επικίνδυνος, ενώ το χειμώνα που μας πέρασε δεν ήταν λίγα τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν…
Κ.Γαζ. 

***  Κίνηση συμπαράστασης από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη 
Κίνηση συμπαράστασης προς τους μετανάστες που κρατούνται εβδομάδες τώρα στο κτήριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, έκανε τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη – Filmhouse. Διοργάνωσε προβολή του Τσάρλι Τσάπλιν στο προαύλιο του χώρου όπου κρατούνται, κάνοντας αυτούς τους ανθρώπους να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι.
Η Λέσχη σε σχετική ανάρτησή της σημειώνει για την πρωτοβουλία: «Αγκαλιά με δύο μικρού μήκους του Charlie Chaplin, τη βοήθεια της σπουδαίας Δήμητρας Ψαρούλη και την κατανόηση της Αστυνομίας, βρεθήκαμε ως Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας κοντά στο σπουδαίο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών.
Για μια ώρα μετανάστες, αστυνομικοί και εθελοντές ενωθήκαμε μπροστά στην ίδια οθόνη, μιλώντας την κοινή παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα. Ας έχουμε όλοι καλό κατευόδιο και καλή τύχη». Μπράβο τους, τουλάχιστον…   Α.Π. 

*** Δείτε το βρώμικο ΠΟΛΕΜΟ Των Δυτικών Μ.Μ.Ε. εναντίον του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ...

~  Μια έρευνα που στοχεύει ξεκάθαρα την Χριστιανική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, η οποία εξετάζει την αποδοχή της κοινότητας των LGBTQ (λεσβίες, γκέι, μπάι, τρανσέξουαλ) από διαφορετικές θρησκείες και δόγματα παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον στα αποτελέσματά του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μουσουλμάνοι αποδέχονται περισσότερο την ομοφυλοφιλία από τους λευκούς Ευαγγελικούς Προτεστάντες στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο ρυθμός αποδοχής τους αυξάνεται ταχύτερα από εκείνους των Προτεσταντών.
Η έρευνα εξέτασε τις στάσεις και σε διάφορα άλλα θέματα στα οποία και πάλι οι μουσουλμάνοι παρουσιάζονται ως τα καλύτερα παιδιά σε σχέση με τους Χριστιανούς.
Συγκεκριμένα "Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μετανάστες ενισχύουν τις ΗΠΑ λόγω της σκληρής δουλειάς τους και των ταλέντων τους. Και τα δύο τρίτα λένε ότι προτιμούν να έχουν μια μεγαλύτερη κυβέρνηση που θα παρέχει περισσότερες υπηρεσίες από μια μικρότερη κυβέρνηση που θα παρέχει λιγότερες υπηρεσίες», αναφέρει η έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια να εμφανιστούν οι Χριστιανοί ως υπεύθυνοι για τον ρατσισμό, ενώ από την άλλη οι μουσουλμάνοι εμφανίζονται ως πιο ανεκτικοί. Βέβαια, η έρευνα ξέχασε να σημειώσει ότι οι μουσουλμάνοι που δεν την αποδέχονται στις χώρες τους θα σκότωναν τους ομοφυλόφιλους, κάτι που οι Χριστιανοί τουλάχιστον δεν θα το έκαναν σήμερα...

*** ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΟ στη ΒΟΥΛΗ! Παντρεμένοι με παιδιά...

~ Ένα ροζ σκάνδαλο έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον πολιτικό κόσμο, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του label news δύο γνωστοί Έλληνες πολιτικοί έχουν... δεσμό.
Ναι, πρόκειται για δύο άνδρες πολιτικούς οι οποίοι δεν προσπαθούν και πολύ να κρύψουν τη σχέση τους, καθώς δεν διστάζουν να κυκλοφορούν χέρι χέρι στην Αθήνα.
Το σκανδαλώδες, όμως, της υποθέσεως είναι ότι οι δύο άνδρες είναι παντρεμένοι με παιδιά, και παρότι φροντίζουν να πηγαίνουν σε περιοχές με λίγο κόσμο, υπάρχουν μάρτυρες που τους έχουν δει...

***  Κι άλλο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! ΚΛΕΒΟΥΝ τον Ελληνικό ΧΑΛΚΟ - Μας ΡΗΜΑΖΟΥΝ...

~ Ένα απίστευτο σκάνδαλο λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα σε βάρος της περιουσίας των Ελλήνων από τους Γερμανούς.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του ΟΤΕ, οι παλιές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ σε διάφορες περιοχές είναι πλούσιες σε χαλκό, τον οποίο η Γερμανική Deutshe Telekom τον αφαιρεί και τον... εξάγει για εκμετάλλευση στο εξωτερικό.
Όπως πολύ σωστά καταγγέλλουν εργαζόμενοι, δεν είναι δυνατόν περιουσία η οποία έχει πληρωθεί στο παρελθόν από τον Ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και φορολογίας να φορτώνεται σε φορτηγά και να στέλνεται εκτός χώρας για να αξιοποιείται. Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο που συντελείται.
Ο χαλκός έχει τεράστια αξία και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να αναπτυχθούν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στη χώρα μας. Το έγκλημα αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά οι Γερμανοί κάνουν κι άλλα παρόμοια εγκλήματα και σε άλλες χώρες.
Αλλά μη ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί είναι... φίλοι μας...

***  ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΕΔΕΣΑΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ!Ποιος Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ αναγνώρισε τα ΧΡΕΗ το 1964

~ Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, με άρθρο του στο Periodista, ο Δημήτρης Μπεκιάρης έκανε ένα «ταξίδι» στο έτος 1964, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο αναγνώρισε όλα τα προπολεμικά χρέη της Ελλάδας από το 1881, αλλά και με ποσά διπλάσια από την αξία τους.
Στις συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας μας που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010.

Διαβάστε:
 Αν ο επίτιμος και η συν αυτώ νεοφιλελεύθερη κλίκα, αντιμετώπιζαν με ψυχραιμία και σοβαρή επιστημονική προσέγγιση το ζητούμενο του «ποιος ευθύνεται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», τότε θα εντόπιζαν πολλές από τις αιτίες της σημερινής οικονομικής κατάστασης στο μακρινό έτος 1964.
 Εκείνη τη χρονιά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.
 Στο οικονομικό επιτελείο εκείνης της κυβέρνησης μπορεί να εντοπίσει κανείς τη ρίζα του κακού της σημερινής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα αποστάτης, χειρίστηκε τη ρύθμιση των προπολεμικών χρεών της χώρας. Πως;
 Εκείνη την εποχή και ενώ πάγια θέση της Αριστεράς (από την εποχή του ΕΑΜ) ήταν η διαγραφή των προπολεμικών χρεών, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τα βρετανικά και αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία πρότειναν επαναδιαπραγμάτευση των χρεών με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα από προτεκτοράτο σε κανονική αποικία, ενέδωσε τελικά στις αξιώσεις των «συμμάχων».
 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τη θέση, τότε, του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε τέτοιες συμβάσεις διακανονισμού των χρεών της χώρας, ώστε ορίστηκε η αποπληρωμή για 42 με 45 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009, μέχρι δηλαδή να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010.
 Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το 1994 ο ίδιος, από το βήμα της βουλής, είχε εκφράσει τους έντονους προβληματισμού του για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα ως ικέτιδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 1964 υποθήκευσε το μέλλον της χώρας μας, ένα μέλλον το οποίο είναι πια εφιαλτικό παρόν.
 Πως το υποθήκευσε; Αναγνωρίζοντας, μέσω των συμβάσεων, ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε τα δάνειά της από το 1881 με ποσά διπλάσια από την αξία τους.
 Οπότε αν θέλει κανείς να αναζητήσει τις αιτίες για το τερατώδες χρέος, το οποίο καταπίνει ήδη την Ελλάδα, θα ανατρέξει στη θητεία του K. Μητσοτάκη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά και στις εφημερίδες της εποχής.
 Έγραφε στις 16 Ιουλίου 1964, η προσκείμενη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εφημερίδα «Ελευθερία» τα εξής:
 «Η ονομαστική αξία των χορηγηθεισών νέων ομολόγων εις τους κομιστάς προπολεμικών εσωτερικών δανείων διαπλασιάζεται, ο τόκος αυξάνεται και θεσπίζεται λαχείον. Εν συγκρίσει προς την ρύθμισιν υπό της κυβερνήσεως της ΕΡΕ, δίνονται ήδη 160% επί πλέον».
 Τα υπόλοιπα….η ιστορία…    makeleio

***  ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ! Λογικό να καταργούν την ΑΡΙΣΤΕΙΑ...

~  «Δεν υπηρέτησα τον ελληνικό στρατό καθαρά για θέμα ιδεολογίας. Δεν είχα βρει κανέναν απολύτως λόγος να το κάνω. Κι άλλωστε τι να υπηρετήσω; Έναν στρατό που υπηρετεί μονάχα τους κυρίαρχους; Έναν στρατό χωρίς ιδανικά; Να προστατεύσω τι; Αν ζούσα σε μια χώρα που πίστευε σε υψηλά ιδανικά, σε μια πολιτεία οργανωμένη με σωστή και γερή παιδεία και υγεία, που δεν περιόριζε τα δημόσια αγαθά, τότε ναι θα υπηρετούσα ευχαρίστως».
Αυτά τα λόγια είναι του Νίκου Καρανίκα, ενός ανθρώπου τον οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να έχει δίπλα του ως σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Αυτά για να γνωρίζουμε ποιοι μας κυβερνάνε και να μην εκπλησόμεθα που καταργούνται όλες οι αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας. Τέτοιοι άνθρωποι μας κυβερνάνε, τέτοιες αποφάσεις θα παίρνονται...

***  Οι ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ "ΚΡΑΖΟΥΝ" τον Γάβρογλου για τις ΓΕΛΟΙΕΣ του αποφάσεις...

~ Φόρα τη μάσκα του “αριστερού”, βάλε λίγη λούμπεν διάθεση, μπόλικα μαθησιακά απωθημένα, καμία αξία, ελάχιστα ιδανικά, ανακάτεψε με την άμμο που άφησε πίσω η ανέγερση των πολιτικών “παλατιών” που θα έχτιζες στην “παραλία” της παιδείας και φτιάξε ένα προεδρικό διάταγμα ή αλλιώς μια τρύπα στο νερό. Και μετά ξέρεις... Πέτα μέσα τα δικά μας παιδιά. Η συνταγή είναι εύκολη όπως κάθε τι που έγκειται στη διάλυση και όχι στην οικοδόμηση, στην ισοπέδωση και όχι στη δημιουργία, στο τσουβάλιασμα και όχι στην υπεροχή. Κι εσύ την γνωρίζεις καλά. Αν δεν την γνώριζες, δεν θα τολμούσες άλλωστε ποτέ να ορίζεις τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες βάσει...  κληρωτίδας!
Κοντή. Έτσι με φώναζαν στο σχολείο. Στην τελευταία σειρά. Εκεί θα με τοποθετούσαν στις παρελάσεις, τελευταία και καταϊδρωμένη πίσω από ένα μπλε-λευκό φίδι με αμέτρητα κεφάλια να “υπερέχουν” του δικού μου. Η μοναδική μου ευκαιρία ώστε να μην αποτελέσω την ουρά του “φιδιού” ήταν να διαβάσω. Κι ύστερα από τόσα χρόνια, κοιτάζοντας πίσω, είμαι βέβαιη ότι η μετάλλαξή μου από μικρό παιδάκι σε μεγάλη βδέλλα που ρουφούσε μετά μανίας τις σελίδες των σχολικών αναγνωσμάτων δεν έγκειτο τόσο στη γονεϊκή παραίνεση “διάβαζε παιδάκι μου για να έχεις αύριο μεθαύριο μια καλή δουλειά” αλλά στην ρετσινιά της... κοντής. Στο συμπυκνωμένο κόμπλεξ που έγινε σκόνη και αέρας όταν ο κύριος Σβίγκος, ο δάσκαλος του 14ου δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, με τοποθέτησε στην πρώτη σειρά της παρέλασης μετά της φράσης “Ξύδα, έλα μπροστά”. Κάπως έτσι, με κίνητρο μια σημαία, αγάπησα το διάβασμα και κάπως έτσι, στην τρυφερή εκείνη ηλικία, συνειδητοποίησα ότι το τελευταίο, εκτός από το να σου δώσει... μπόι, μπορεί σε “ταξιδέψει” παντού και να σου χαρίσει τα πάντα, ό,τι κι αν είσαι, όπως κι αν είσαι. Τότε, στα άγουρα χρόνια του δημοτικού, έμαθα ακόμα ότι στη ζωή αυτή οι προσπάθειες ανταμείβονται, οι καλύτεροι ξεχωρίζουν και οι πρωτιές _ οι κάθε είδους πρωτιές _ είναι στο χέρι μας να κατακτηθούν. Διδάχθηκα επίσης τι σημαίνει κίνητρο, προσπάθεια, πείσμα, επιμονή, υπομονή, αναγνώριση, παραδοχή, “ανταμοιβή” και πείστηκα ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.
Σήμερα, για τα δικά μου παιδιά, δεν μπορώ να φανταστώ το ίδιο ή ένα ανάλογο σενάριο. Δεν είναι ότι με ενδιαφέρει να γίνουν σώνει και ντε σημαιοφόροι και παραστάτες, μία δε δίνω γι' αυτό. Αυτό που με ενοχλεί είναι πως η παρούσα κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να ισοπεδώσει εντελώς τις αξίες που ωθούν τα παιδιά μας στο να γίνουν καλύτερα γιατί απλά τρέμει τους καλύτερους επιχειρώντας να τους εξομοιώσει με τους μέτριους, κι ακόμη περισσότερο, με τους χειρότερους. Για να τους ελέγχει, για να τους κατευθύνει, για να τους κοντρολάρει, για να τους δαμάζει, για να τους κρατά υπόδουλους των δικών της αποφάσεων και χειρισμών.  
Όχι. Δεν έχουν όλοι οι μαθητές το δικαίωμα να κρατούν τη σημαία όπως ακριβώς δεν έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες. Φτιάξτε πρώτα τις ευκαιρίες, οικοδομήστε τις βάσεις ενός άρτιου εκπαιδευτικού συστήματος, λύστε το θέμα της ολοήμερης λειτουργίας των σχολείων, εξαλείψτε _ ως... βέροι αριστεροί _ τα κρούσματα της ενδοσχολικής βίας, δώστε στα παιδιά κίνητρα ώστε να καλλιεργήσουν τις ατομικές τους δεξιότητες, κάντε μια βόλτα σε σχολεία-κοντέϊνερ όπου οι δάσκαλοι κρατούν παραμάσχαλα το αερόθερμο του σπιτιού τους για να ζεστάνουν την τάξη, ρυθμίστε το θέμα των παιδικών σταθμών και μετά μιλήστε για ίσες ευκαιρίες και ίδια δικαιώματα. Διαφορετικά, αλλάξτε επάγγελμα...
Η γελοιότητα του πράγματος
Ήταν το φθινόπωρο του 2014 όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης βροντοφώναζε ότι μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις στρατιωτικές παρελάσεις ενώ η κυρία Φωτίου, επίσης βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε οι εν λόγω παρελάσεις να αντικατασταθούν από παρελάσεις πολιτών. Είναι μόλις τρία χρόνια μετά όταν ο “επαναστάτης” ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε τις μαθητικές παρελάσεις, καταργεί χάριν ψηφοθηρίας μία ακόμη υπόσχεση του και ασχολείται με τον τρόπο που τα... παιδάκια του δημοτικού θα κρατούν την σημαία. Και είναι μία ακόμη φορά που η παρούσα κυβέρνηση αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου ωθώντας ταυτόχρονα έναν ολόκληρο λαό να “πλακώνεται” στα social media για ένα θέμα που προσομοιάζει του περιβόητου και παραφρασμένου για την περίσταση “Λόλα, να ένα μήλο – αλλά χάσαμε το δάσος”. Ενδεχομένως, θα καταλαβαίναμε μία απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου που θα καταργούσε τις παρελάσεις των μαθητών κι ακόμη κι αν δεν την αποδεχόμασταν θα δεχόμασταν ότι είναι τουλάχιστον συνεπής στις θέσεις της αριστερής κυβέρνησης στην οποία ανήκει. Το να περνούν όμως μια διάταξη που εξομοιώνει ένα παιδί που προσπαθεί με ένα παιδί που αδιαφορεί και το να γίνεται ο άριστος ένα με τον τελευταίο, είναι κάτι αδιανόητο. Όχι για όλους. Για εμάς, που δεν διαθέτουμε το μυαλό εκείνων που επιμένουν να μας δουλεύουν με “ψιλικατζίδικες” αλλαγές.
Όπως επισημαίνει μία εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: “Η παρούσα κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να μας κοροϊδεύει με τερτίπια λαϊκισμού. Αντί να ασχοληθεί με σοβαρά ζητήματα που πλήττουν καθημερινά το χώρο της παιδείας ασχολείται με το αν πρέπει να κάνει “ντριν” το κουδούνι στο διάλειμμα και ποιο παιδάκι θα κρατήσει τη σημαία. Αν ο κύριος υπουργός ενδιαφερόταν λίγο παραπάνω, θα γνώριζε καλά ότι στα περισσότερα δημοτικά σχολεία ο σημαιοφόρος προκύπτει ήδη ύστερα από κλήρωση κάτω από την πίεση των γονέων. Η πιο προσφιλής φράση για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι: “Στο δικό μου παιδί θα βάλεις εννέα; θα σε πάω στο σχολικό σύμβουλο!” Όχι. Δεν θέλω να περάσω από κανένα σχολικό σύμβουλο, ούτε και ν' απολογηθώ για την κρίση μου. Δέκα θέλουν οι γονείς; Δέκα βάζουμε οι περισσότεροι δάσκαλοι στα παιδιά με αποτέλεσμα ο σημαιοφόρος να προκύπτει, χρόνια τώρα, ύστερα από κλήρωση. Η κυβέρνηση δημιούργησε ακόμη έναν άσκοπο ντόρο, μια τρύπα στο νερό. Αν οι ιθύνοντες δεν ενδιαφερθούν σοβαρά για τα ζητήματα της παιδείας κι αν οι γονείς δεν αλλάξουν νοοτροπία, δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τα μυαλά και τα παιδιά του αύριο...”
 Η άποψη των ειδικών στο χώρο του παιδιού
Με την “λοταρία της σημαίας” δηλώνουν αντίθετα πολλά πρόσωπα που ασχολούνται με το σύμπαν του παιδιού επισημαίνοντας ότι το εθνικό μας σύμβολο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας κομήτης που “σκάει” στα χέρια του τυχερού αλλά ως μία επιβράβευση στο παιδί εκείνο που προσπαθεί για το καλύτερο. Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Μαργαρίτα Ζωγράφου η οποία ασχολείται στενά με την ψυχολογία του παιδιού: “Το σχολείο πρέπει να είναι ο χώρος όπου θα δίνεται στον μαθητή η δυνατότητα για εξέλιξη και θα παρέχεται αντιστάθμιση κάθε κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Όλα τα παιδιά να προσπαθούν έχοντας κίνητρα επίτευξης, όπου σταδιακά και μεγαλώνοντας θα τα οδηγήσουν στην εσωτερική παρώθηση για επέκταση και δημιουργία. Ο μαθητής να προσπαθεί με κίνητρο το να ξεπερνά λίγο-λίγο τον εαυτό του, όχι απλά για μια «στεγνή» ανταμοιβή κάποιων υψηλών βαθμών, αλλά για ανώτερη προσωπική διάκριση. Και η σημαία αποτελεί μια τέτοιου είδους ενίσχυση για αυτόν που κοπιάζει ιδιαίτερα και θέτει το ψυχολογικό όριο πως αυτός που πάσχισε περισσότερο δικαιούται να τη φέρει. Όχι σαν μια ανταλλαγή της μορφής «πέτυχα υψηλή βαθμολογία, κρατώ σημαία», αλλά ως μία ανταμοιβή για το παιδί που μαθαίνει να προσπαθεί, να θέτει στόχους και να να ξεπερνά σταδιακά τον εαυτό του απογειώνοντας τις δυνατότητές του.”
Ανάλογη άποψη εκφράζει και η ψυχολόγος Χριστίνα Γρηγορέα σημειώνοντας ότι αν η πολιτεία ήθελε να εξαλείψει κάθε ανισότητα μέσα στο σχολικό περιβάλλον τότε θα έπρεπε να “παραδίδει” τη σημαία στον καλύτερο μικρό “αγωνιστή” : “Σε κάθε απόφαση που αφορά στο παιδί θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πόσο σημαντική είναι η αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας για ένα παιδί.  Σίγουρα αυτό-αποτελεσματικό δεν αισθάνεται μόνο το παιδί που παίρνει άριστα αλλά και το παιδί που παρότι παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της χρονιάς έκανε μεγάλη πρόοδο με πολύ κόπο και διάβασμα. Επίσης το παιδί που βοηθά πάντα όποιον συμμαθητή τον έχει ανάγκη αλλά και το παιδί που έχει στόχους και αποδίδει καλά στα μαθήματα όχι επειδή κυνηγά τυφλά έναν βαθμό, αλλά επειδή προσπαθεί, τα καταφέρνει, είναι πειθαρχημένο και κινητοποιημένο. Οι δάσκαλοι λοιπόν θα μπορούσαν ανά σχολικό έτος να επιλέγουν ένα «τέτοιο» παιδί, έναν πραγματικό «αγωνιστή». Το παιδί που σύμφωνα με την κρίση τους «σήκωσε την προσωπική του σημαία». Μπορεί η σημαία μας να έχει δυο χρώματα αλλά στην ζωή το δίπολο άσπρο-μαύρο δεν φέρνει ισορροπία. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε συνδυαστικά λαμβάνοντας υπόψη «πολλές αποχρώσεις». Σ' ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να προάγονται η προσπάθεια και ο κόπος και όχι η τύχη ενός παιδιού”.
Την αντίδρασή του στον ορισμό του σημαιοφόρου βάσει κλήρωσης και όχι βάσει βαθμολογίας εκφράζει και ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ο οποίος ασχολείται πολύ στενά με το θέμα “παιδί”: "Το ζήτημα της Παιδείας δεν επικεντρώνεται στο ποιος μαθητής θα κρατάει τη σημαία στις εθνικές εορτές. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό να κρατούμε μέσω της παιδείας, ψηλά την σημαία των αξιών. Δυστυχώς είμαστε προ των πυλών της παύσης της επιβράβευσης όλων εκείνων που προσπαθούν να ξεχωρίσουν μέσω της ευγενούς άμιλλας στο πεδίο της γνώσης. Η πιθανότητα να καταρριφθούν οι κανόνες και σε αυτό τον στίβο είναι πλέον γεγονός μιας και η τύχη είναι ικανή να χαμογελάσει και σε εκείνον τον μαθητή που φρόντιζε όλη την χρονιά να ξεχωρίζει μέσω της φασαρίας ή μέσω της μη συμμετοχής του στην γνώση και στον θεσμό της εκπαίδευσης η ακόμη και μέσω του τσαμπουκά. Σαφώς και τα παιδιά αυτά δεν είναι μιας άλλης κατηγορίας μήτε μπορεί κανείς να τα κατατάξει στο περιθώριο. Πολύ πιθανόν να είναι και πιο έξυπνα από τους μαθητές εκείνους που μοχθούν. Στις αίθουσες της διδασκαλίας όμως θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό πως υπάρχουν κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και η δική τους μοναδική υποχρέωση είναι να κοπιάζουν μέσω της γνώσης ως άριστοι μαθητές και αυριανοί πολίτες. Να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη διότι καλώς η κακώς την τύχη μας τις περισσότερες φορές την καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι. Όπως έλεγε και ο μεγάλος  Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης: «Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου. Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά και έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες".protothema.gr
\
***  Καλοκαίρι 2017: Συναυλίες και θεατρικά στην Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία 
Όσο περνά ο καιρός όλο πιο πολλές εκδηλώσεις συμπληρώνουν το πάζλ των εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού για την Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία.
Σε επίπεδο συναυλιών ακόμα η λίστα είναι μικρή, κάτι που δε συμβαίνει το ίδιο με θέατρο αφού ήδη έχουν ανακοινωθεί πολλά θεατρικά που θα επισκεφθούν και φέτος την περιοχή μας.
Μέχρι σήμερα έχουμε τα εξής:
Ιούνιος

23: Γιώργος Χατζηνάσιος- Γαργαλιάνοι
Ιούλιος
3: Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
6-9: Λωξάντρα από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
10: Σαββέρια Μαργιολά- Καλαμάτα
10-11 : "Το ψέμα" του Florian Zeller- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
13: Νίκος Πορτοκάλογλου- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
19: Αλκίνοος Ιωαννίδης- Αγρόκτημα Μαρίνη
21: Φωτεινή Βελεσιώτου- Καλαμάτα
23: Russian Ballet Theater: "Η Ωραία Κοιμωμένη"
27:  Σταύρος Ξαρχάκος &  Άλκηστις Πρωτοψάλτη- Αρχαία Μεσσήνη
31: "Το πρώτο μας πάρτυ" του Μάκη Δελαπόρτα- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Αύγουστος
1: «Μπαμπά… Μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή»- Καλαμάτα
2: Ο Μαγικός Αυλός | Κάρμεν Ρουγγέρη- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
3: Ο Μαγικός Αυλός | Κάρμεν Ρουγγέρη- Κυπαρισσία
4: Γιάννης Αγγελάκας & 100º C-  Κυπαρισσία
5: Γλυκερία- Χανδρινού
7: Μουσική βραδιά με την Ορχήστρα Νέων της Βιέννης «Young Master Players» σε συνδιοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ελεύθερη είσοδος. Αρχαία Μεσσήνη
8: Γουρούνι στο σακί- ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης- Καλαμάτα
9-10: Πάνος Μουζουράκης- Καλαμάτα
11: Ένα εξοχικό παρακαλώ- Καλαμάτα
12-13: Αλέξης Ζορμπας- Καλαμάτα
12-13: Το Σωματείο Διάζωμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Μορφωτικό & Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζουν στο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης τη θεατρική παράσταση του δεύτερου μέρους της τετραλογίας “Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου 2” και με τίτλο “Πολέμου Ειρωνίες: Τα εν Πύλω και εν Ιθώμη Δράματα”. Αρχαία Μεσσήνη
16: Η ωραία κοιμωμένη- Καλαμάτα
16: Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη- Καλαμάτα
18: Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη και Γλυκερία- Αρχαία Μεσσήνη
18: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων | Μαγικές Σβούρες |  Καλαμάτα
21-22: Μάνα θα πάω στο Hollywood- Καλαμάτα
23: "Πέτρες στις τσέπες του" της Μαρί Τζόουνς- Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
28-29: «Για όνομα...» των Matthieu Delaporte & Alexandre de la Patellière - Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
30: Γιάννης Κότσιρας
31: Αντιγόνη- Καλαμάτα
Σεπτέμβριος  
9: Δράση «Ημέρες Ευεξίας», στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Μεσσήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας- Αρχαία Μεσσήνη
16 :Συναυλία-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Οιχαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας- Αρχαία Μεσσήνη   Η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς

***  Σύλληψη για παράνομη θήρα αγριόχοιρου 
Ένα άτομο να θηρεύει παράνομα (είχε τοποθετήσει βρόγχους /θηλιές για αγριόχοιρους) συνέλαβε την περασμένη Δευτέρα, στις 6.00 το πρωί, θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, συνοδευόμενος από δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, εκτελώντας προγραμματισμένη υπηρεσία στην Τ.Κ. Αντικαλάμου του Δήμου Καλαμάτας.
Κατασχέθηκαν, δε, τα μέσα παράνομης θήρας και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά.

***  Ηχορύπανση…
Έχουμε μπει για τα καλά στην τουριστική περίοδο και η Βέργα άρχισε ήδη να υποφέρει από την ηχορύπανση. Όπως μας έλεγε κάτοικος της περιοχής, προχθές, το βράδυ η κατάσταση ήταν τραγική από το θόρυβο της μουσικής (;) σε παραλιακό μαγαζί.
Ο άνθρωπος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να δίνουν άδειες σε μέρη που υπάρχουν τουρίστες, αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους αρμόδιους.  Α.Π. 

***  Γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σε Αρχαία Μεσσήνη, Ανάκτορο Νέστορα και Περιστεριά η Εφορεία Αρχαιοτήτων 
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό αυτό με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
  1. 6 Αυγούστου 2017: Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς με τίτλο «Τραγούδια του Φεγγαριού», με τους λυρικούς καλλιτέχνες Μπάμπη Βελισσάριο και Μόρφω Τσαϊρέλη, υπό τους ήχους σαξοφώνου, πιάνου, κιθάρας και μαντολίνου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Τριφυλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ελεύθερη είσοδος.
  2. 7 Αυγούστου 2017: Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος στον προαύλειο χώρο του ανακτόρου Νέστορος, με έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (ιταλικό τραγούδι). Συμμετέχει η υψίφωνος Ευτυχία Δημητρακοπούλου και διευθύνει ο αρχιμουσικός Ιωάννης Σταθόπουλος. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός και θα ανοίξει μόνο μετά το πέρας της συναυλίας, επισκέψιμος έως τις 00.30. Ελεύθερη είσοδος.
  3. 7 Αυγούστου 2017:  Κονσέρτο εγχόρδων από τη Βιεννέζικη ορχήστρα "Young Masters Orchestra" στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μεσσήνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη». Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μόνο από την είσοδο έως το αρχαίο θέατρο.
Επιπλέον στις 7 Αυγούστου 2017 ο αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Καλαμάτας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

***  Πίσσα στο δρόμο του Αϊ-Λαγούδη 
  Την Παρασκευή έγιναν, επιτέλους, έπεσε πίσσα κι έγιναν εργασίες ασφαλτόστρωσης στο «ξηλωμένο» και σκαμμένο τμήμα του παραλιακού δρόμου του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας, μπροστά στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο. Εργασίες οι οποίες προβλέπονταν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων παραλιακής Κυπαρισσίας». Το έργο αφορούσε στην ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων της παραλιακής της Κυπαρισσίας και σύμφωνα με τη μελέτη του, επρόκειτο να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο με κυβόλιθους στο ανατολικό μέρους της παραλιακής, να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες LED, να τοποθετηθούν νέα πίλλαρ οδοφωτισμού και να αποξηλωθεί το παλιό και να αποξηλωθεί τμήμα πεζοδρομίου που θα ρυμοτομούνταν, μπροστά ακριβώς από το Τουριστικό Περίπτερο και το τμήμα αυτό επρόκειτο να ασφαλτοστρωθεί. Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 50.000 ευρώ εκ των οποίων προβλέπονταν και προϋπολογίζονταν για Δαπάνη Εργασιών 29.424 ευρώ. Στις 26 Ιουλίου 2016 διενεργήθηκε ο πρόχειρος µειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Παραλιακής Κυπαρισσίας». Κατά την διαδικασία του διαγωνισµού προσήλθαν και κατέθεσαν, ενώπιον της Επιτροπής, φάκελο δικαιολογητικών συμμετοχής και φάκελο οικονοµικής προσφοράς, οκτώ (8) ενδιαφερόμενοι και ο ανάδοχος του έργου ανεδείχθη µε συνολική τιµή προσφοράς 29.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και µε µέσο ποσοστό έκπτωσης 42% επί του προϋπολογισμού της µελέτης . Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 υπεγράφη, μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας και εκπροσώπου της αναδόχου Κοινοπραξίας, η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ολική προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών να ορίζεται στους τρεις (3) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και, συνεπώς, το έργο πρέπει να έχει περατωθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2016. Η υλοποίηση του έργου καθυστέρησε επί μήνες και από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας λένε ότι το έργο της ασφαλτόστρωσης «βγήκε» από αυτό το έργο και αυτή την εργολαβία και «μπήκε» στο έργο «Δημοτική οδοποιία Κυπαρισσίας». Η επαναληπτική δημοπρασία (χρειάστηκαν δύο δημοπρασίες) του έργου της «Δημοτικής οδοποιίας Κυπαρισσίας» διεξήχθη στις 23 Αυγούστου και ο ανάδοχος κατασκευής του έργου ανεδείχθη με μέση έκπτωση 58,85%. Η σύμβαση κατασκευής του έργου, μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 και η ολική προθεσμία εκτελέσεως των εργασιών καθοριζόταν σε δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και συνεπώς το έργο της δημοτικής οδοποιίας – στο οποίο από τη δημοτική Αρχή λένε ότι «μπήκε» και η ασφαλτόστρωση τμήματος του παραλιακού δρόμου στο σκαμμένο κομμάτι μπροστά στο Τουριστικό – έπρεπε να περατωθεί στις 12 Νοεμβρίου 2016. Από τις 12 Νοεμβρίου 2016, αλλά και τις 14 Δεκεμβρίου 2016, παρήλθαν 9 ολόκληροι μήνες και 8 ολόκληροι μήνες αντίστοιχα, μέχρις ότου μόλις προχθές να πέσει πίσσα στο σκαμμένο παραλιακό δρόμου του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας μπροστά στο Τουριστικό και, φυσικά, προηγήθηκαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο – και στο «Θ» - και έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, επισκεπτών και δημοτικών και τοπικών συμβούλων της Κυπαρισσίας. Το έργο, ωστόσο, έγινε, έστω και μετά από πολύμηνη (και εξωσυμβατική) καθυστέρηση. Έγινε, όμως, όπως έπρεπε να γίνει και όπως πρέπει να υλοποιούνται έργα ασφαλτοστρώσεως ή, μήπως, με τις βροχές θα αρχίσει να «ξηλώνεται» η πίσσα στο σημείο εκείνο;
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Παρέμβαση στις Εργατικές Κατοικίες 
Το ρεπορτάζ του “Θάρρους” για την κατάσταση που επικρατεί στις Εργατικές Ασύλου με τις σύριγγες ηρωίνης “καρφωμένες”, εκτός από τις φλέβες των χρηστών, ακόμα και δέντρα, προκάλεσε αρκετή συζήτηση στην τοπική κοινωνία.
Κάποιοι ψίθυροι φαίνεται ότι έφτασαν και στα…αφτιά του Δημαρχείου Καλαμάτας, οπότε η αρμόδια υπηρεσία ανέλαβε την ανάλογη δράση και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο. Κι όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο υπήρξε αρκετά σοβαρή προσπάθεια…  Α.Π.  

***  Δημοπρατείται ο κόμβος στη «Φωτεινή» - Στα αζήτητα ο υπόλοιπος δρόμος ως τις Κιτριές 
Τη δημοπράτηση της κατασκευής ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της 1ης επαρχιακής οδού με την οδό Ναυαρίνου στο Δήμο Καλαμάτας (σημείο «Φωτεινή») και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος προαύλιου χώρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σώστη στο Δήμο Οιχαλίας υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου (κόμβος Φωτεινή) έχει προϋπολογισμό 245.000 ευρώ και κατά τον προγραμματισμό η δημοπράτησή του θα γίνει 15-20 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το υπόλοιπο έργο βελτίωσης του δρόμου μέχρι τις Κιτριές πρέπει να θεωρείται πλέον χαμένο για τη Μεσσηνία.
   Κατασκευή κόμβου
Η κατασκευή του κόμβου στη «Φωτεινή» είναι έργο μεγάλης ανάγκης, καθώς το σημείο «υποφέρει» από κυκλοφοριακό φόρτο όλη την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ είναι και πολύ επικίνδυνο για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Η δημιουργία του κόμβου προβλεπόταν σε ένα μεγαλύτερο έργο, το οποίο αφορούσε συνολικά στο δρόμο Καλαμάτα – Κιτριές.
Και πράγματι είναι επιτακτικό έργο η βελτίωση όλου του εν λόγω οδικού άξονα, ο οποίος δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ η κατάστασή του σε πολλά σημεία είναι άθλια.
   Το ξεχνάμε
Ακριβώς πριν από 20 χρόνια η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ξεκίνησε μια προσπάθεια σύνταξης μελέτης του δρόμου Καλαμάτα – Κιτριές, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ώστε να φτάσει στο στάδιο των οριστικών μελετών.
Από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες που δεν προχώρησε είναι η μη έγκριση ακόμα των πολεοδομικών μελετών Βέργας και Μικρής Μαντίνειας.
Καθώς πλέον και τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των μελετών είναι πολλά, το έργο πρέπει να θεωρείται χαμένο για τη Μεσσηνία, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Για την ιστορία σημειώνεται ότι η μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Κιτριές ανατέθηκε τον Ιανουάριο του 1997 με απόφαση της τότε Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών, σε συμπράττοντα γραφεία μελετών, με αμοιβή 15.000.000 εκατ. δραχμές.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Κίνηση συμπαράστασης από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη 
Κίνηση συμπαράστασης προς τους μετανάστες που κρατούνται εβδομάδες τώρα στο κτήριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, έκανε τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη – Filmhouse. Διοργάνωσε προβολή του Τσάρλι Τσάπλιν στο προαύλιο του χώρου όπου κρατούνται, κάνοντας αυτούς τους ανθρώπους να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι.
Η Λέσχη σε σχετική ανάρτησή της σημειώνει για την πρωτοβουλία: «Αγκαλιά με δύο μικρού μήκους του Charlie Chaplin, τη βοήθεια της σπουδαίας Δήμητρας Ψαρούλη και την κατανόηση της Αστυνομίας, βρεθήκαμε ως Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας κοντά στο σπουδαίο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών.
Για μια ώρα μετανάστες, αστυνομικοί και εθελοντές ενωθήκαμε μπροστά στην ίδια οθόνη, μιλώντας την κοινή παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα. Ας έχουμε όλοι καλό κατευόδιο και καλή τύχη». Μπράβο τους, τουλάχιστον…  Α.Π. 

*** «Ελευθέρας» σε νέες άδειες μπαρ αποφάσισε προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας 
Οι Δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα να αναστέλλουν την έκδοση νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με προσωρινή απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως σημειώνει η Τάνια Γεωργιοπούλου σε χθεσινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Οριστικά για το θέμα θα αποφασίσει το ίδιο τμήμα με διευρυμένη σύνθεση σε επόμενη συνεδρίαση.
Η απόφαση είναι απάντηση σε προσφυγή που κατέθεσε εταιρεία ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου στο Φάρο Ψυχικού, η οποία ζητούσε την ακύρωση αποφάσεων του Δήμου που απαγόρευαν να ανοίξουν νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ) στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης - Ψυχικού με αποφάσεις του από το 2011 σταματούσε την έκδοση νέων αδειών για την περιοχή του Φάρου Ψυχικού και της Λεωφόρου Κηφισίας, αλλά και της Λεωφόρου Μεσογείων και των οδών 25ης Μαρτίου και Τζαβέλλα, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζονταν «κορεσμένες περιοχές λόγω διαπιστωθείσας υπερσυγκέντρωσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που τις καθιστά ιδιαίτερα επιβαρυμένες και μη επιδεχόμενες περαιτέρω επιβάρυνση».
Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ, καθώς οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εμποδίζουν νέες επιχειρήσεις να έρθουν στην περιοχή, την ίδια στιγμή που πολλά παλαιά καταστήματα έχουν κλείσει ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 70% των καταστημάτων ιδιοκτησίας της εταιρείας εντός του εμπορικού κέντρου, παραμένουν ξενοίκιαστα εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει υποστεί σοβαρή οικονομική βλάβη.
  Ακύρωση
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πενταμελής σύνθεση) έκρινε ότι οι Δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα, με βάση των κώδικα λειτουργίας των Δήμων, αλλά και γενικά την κείμενη νομοθεσία, να αποφασίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή τους.
Συνεπώς, δεν μπορούν να αναστέλλουν την έκδοση νέων αδειών για τέτοιου είδους καταστήματα, έστω και αν αυτή η απαγόρευση υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε περιοχές της πόλης στις οποίες λειτουργούν πολλά παρόμοια καταστήματα.
Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις αναστολής του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης - Ψυχικού, σύμφωνα με την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς δε στηρίζονται στη νομοθεσία.
Ωστόσο, καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό –πολλές περιοχές στην πρωτεύουσα έχουν χαρακτηριστεί υπερκορεσμένες όσον αφορά στη λειτουργία εστιατορίων και μπαρ, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η έκδοση νέων αδειών από επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον–, αναμένεται να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του τμήματος υπό διευρυμένη σύνθεση 7μελής, οπότε και θα εκδοθεί οριστική απόφαση.

*** Το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα ανάγκασε πολλούς να δηλώνουν κλοπή οχήματος
Δεκαπλασιάσθηκαν τον Ιούλιο στη περιφέρεια Πελοποννήσου οι αναφορές για κλοπές!
  Δεκαπλασιάσθηκαν τον Ιούλιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι δηλώσεις πολιτών για κλοπή οχημάτων. Όχι όμως γιατί σημειώθηκαν πολλές κλοπές, αλλά λόγω του ότι η επιβολή προστίμων σε ανασφάλιστα οχήματα ανάγκασε πολλούς να θυμηθούν ότι δεν έχουν διεκπεραιώσει εκκρεμότητες που αφορούν παλιά οχήματα που κάποτε κατείχαν. Έτσι, για να γλιτώσουν τα πρόστιμα του υπουργείου δήλωσαν κλοπές σωρηδόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώθηκε η κλοπή 223 οχημάτων, όταν όλους τους προηγούμενους μήνες ο αριθμός αυτός κυμαινόταν γύρω στο 25. Πάντως, οι υπηρεσίες της Αστυνομίας τον Ιούλιο κατάφεραν να εντοπίσουν 26 κλεμμένα οχήματα.
  Συλλήψεις
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αστυνομική δραστηριότητα τον Ιούλιο στην περιφέρεια, συνελήφθησαν συνολικά 827 άτομα και ειδικότερα: 3 για ληστεία, 79 για κλοπή (και απόπειρες), 65 για ναρκωτικά, 22 για όπλα, 1 για απάτη, 1 για παράβαση της νομοθεσίας Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 251 για παράβαση Ν. Περί Αλλοδαπών, 12 για πλαστογραφία, 4 για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, 1 για παραμέληση εποπτείας ανήλικου, 18 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, 3 για λαθρεμπόριο, 28 για ΓΟΚ, 179 για ΚΟΚ, 14 για ενδοοικογενειακή βία, 46 για καταδιωκτικά έγγραφα και άλλα 100 για διάφορα αδικήματα (κατ’ έγκληση διωκόμενα, Υγειονομικού Κανονισμού κ.λπ.).
Εξιχνιάσθηκαν 3 υποθέσεις ληστείας, 114 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων κ.λπ. (και απόπειρες), 51 υποθέσεις για ναρκωτικά, 19 υποθέσεις για όπλα, 20 υποθέσεις για πλαστογραφία, 20 υποθέσεις απάτης, 2 υποθέσεις για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και 1 υπόθεση λαθρεμπορίου.
Επίσης, εξαρθρώθηκε μία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές στη Μεσσηνία. Εξιχνιάστηκαν 15 περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπής, ενώ κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα, όλα τους μέλη της εγκληματικής ομάδας, από τα οποία συνελήφθησαν τα τρία. Κατασχέθηκαν πιστόλι, περίστροφο και κλοπιμαία.
  Κατασχεθέντα
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα κατασχέθηκαν συνολικά 28 γραμμάρια ηρωίνης, 2,31 γραμμάρια κοκαΐνης, 2.961,61 γραμμάρια χασίς, 26 ναρκωτικά χάπια, 1009 δενδρύλλια κάνναβης, 142,4 γραμμάρια μεθαδόνης, 4 τσιγαριλίκια κάνναβης, 2 πιστόλια-περίστροφα, 1 γεμιστήρας πιστολιού, 12 κυνηγετικά όπλα , 17 φυσίγγια  διαφόρων τύπων, κάλυκες, βολίδες κ.λπ., 7 ξίφη, ξιφολόγχες, μαχαίρια, σπάθες, σουγιάδες κ.λπ., το χρηματικό ποσό των 468 ευρώ, 71 πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων, μισό κιλό λαθραίου καπνού, 450 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 326 κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι, 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής, 3 οχήματα, 13 κινητά τηλέφωνα, αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια και τη συσκευασία ναρκωτικών ουσιών, εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας, διαρρηκτικά εργαλεία και προϊόντα παραεμπορίου.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Χαρίτσης: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ΕΣΥ 
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του συστήματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αφού επισήμανε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης των νέων παρεμβάσεων και ως προς τη χρηματοδότησή τους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες που εξασφαλίζουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό «χώρο» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα της. Την ίδια στιγμή, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις άλλες βαθμίδες Υγείας με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα επανεπενδυθούν στο ΕΣΥ, διευρύνοντας τις δυνατότητες και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του.
Ο αρμόδιος υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ξεκίνημα του εγχειρήματος με 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί, για μία τετραετία, 75 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, στην αρχή η χρηματοδότηση θα γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τον πρώτο χρόνο, από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τον επόμενο) και σταδιακά θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους μέχρι την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2020. Όπως πρόσθεσε, για το ξεκίνημα αυτής της μεταρρύθμισης έχουν δεσμευτεί 126 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μέρος του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ, από τον οποίο χρηματοδοτείται μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, που ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους.
Επιπλέον, τόνισε ότι τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτείται ένα πλήθος δράσεων στον τομέα της Υγείας που περιλαμβάνουν από την ανέγερση νέων νοσοκομείων, όπως αυτό της Χαλκίδας, μέχρι την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και του απαραίτητου εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Συνολικά -ανέφερε χαρακτηριστικά- στα πρώτα δύο χρόνια του νέου ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα υποδομών στο χώρο της Υγείας που ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 31/12/2016 το υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει δαπάνες που ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ.
Επίσης, με ειδικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Ταμείο Υποδομών, προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας και όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, πρόκειται για το πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και θα μειώσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, με ευεργετικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον.

***  Νέο κύμα καύσωνα από αύριο στη χώρα! 
Μικρή σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στη χώρα σύμφωνα με το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Πιο αναλυτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει κατά τόπους:
1.Σήμερα Παρασκευή (04-08-2017)
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 βαθμούς Κελσίου
Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου
Στα νησιά του Ιονίου τους 36 βαθμούς Κελσίου
2. Το Σαββατοκύριακο (05-08-2017 και 06-08-2017)
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
Στα νησιά του Ιονίου τους 37 βαθμούς Κελσίου
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας.
Πηγή: iefimerida.gr

***  Βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο αστικής παραλιακής ζώνης 
Α. Η παραλιακή ζώνη ως περιοχή ανάπτυξης και συγκέντρωσης δραστηριοτήτων
Η παραλιακή ζώνη αποτελεί από την αρχαιότητα σημαντικό τόπο ανάπτυξης και συγκέντρωσης δραστηριοτήτων. Ο πατέρας των οικονομικών Άνταμ Σμιθ είχε τονίσει στο έργο του «ο Πλούτος των Εθνών» τη μεγάλη σημασία των παραθαλάσσιων και παραποτάμιων περιοχών ως κέντρα ανάπτυξης λόγω της δυνατότητας εμπορικών δραστηριοτήτων διαμέσου του υγρού στοιχείου. Ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο Θάλασσα ανέφερε ότι τα έθνη αναπτύχθηκαν γύρω από αυτήν, γιατί η Μεσόγειος Θάλασσα προσφερόταν ιδιαίτερα λόγω των καλών γεωγραφικών και καιρικών συνθηκών ως ένα εξαιρετικό μέσο για την εξερεύνηση του κόσμου και τη δημιουργία εμπορικών σχέσεων.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά λιμάνια σε διάφορες πόλεις του κόσμου εγκαταλείφθηκαν, μετατρέποντας ένα σημαντικό μέρος τους σε ζώνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης και οικονομικού μαρασμού. Έκτοτε έχουν αναληφθεί από τους αντίστοιχους Δήμους σημαντικές πρωτοβουλίες αναζωογόνησης των περιοχών αυτών με βάση τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τη μόχλευση της δημιουργικής βιομηχανίας. Λαμπρά παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων αναμορφώσεων είναι στη Βαρκελώνη (που θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω), στο Λονδίνο, στο Ρόττερνταμ, στο Κέιπ Τάουν, στη Νέα Υόρκη, στη Γιοκοχάμα, τη Σιγκαπούρη και το Ελσίνκι.
Στην Ελλάδα η παραλιακή ζώνη των πόλεων, λόγω της οικονομικής σπουδαιότητας που παρουσιάζει, έχει αποτελέσει περιοχή σύγκρουσης συμφερόντων, με συνέπεια να παρατηρείται έντονος χωρικός κατακερματισμός και αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οι αστικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν αυτές τις περιοχές χρησιμοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Υπάρχουν και στην Ελλάδα επιτυχημένα παραδείγματα ανάπλασης παραλιακής ζώνης, όπως στην περίπτωση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο βραβευμένο project των αρχιτεκτόνων Νικηφορίδη και Cuomo ολοκληρώθηκε το 2013, δημιουργώντας ένα νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο για το παραλιακό μέτωπο, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας.
  Β. Ο βιώσιμος τουρισμός ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης των ακτών της Μεσογείου Θάλασσας
Η οικονομία στις ακτές της Μεσογείου θάλασσας εξαρτάται κατά σημαντικό μέρος από την τουριστική ανάπτυξη. Η περιοχή της Μεσογείου υποδέχεται πάνω από 255 εκατομμύρια τουριστών το χρόνο ή το 30% των τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως και απολαμβάνει το 25% του εισοδήματος που απορρέει από τον παγκόσμιο τουρισμό. Όμως έχουν διαπιστωθεί σημαντικοί περιβαλλοντικοί και οικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τη μαζική αστικοποίηση των παράκτιων περιοχών και την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι από τα 46.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Μεσογείου έχουν οικοδομηθεί τα 25.000 χιλιόμετρα. Παράλληλα, έχουν εμφανιστεί και άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων, των μετακινήσεων και των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές. Σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό ορισμένων χωρών της Μεσογείου (πχ Τουρκία, Αίγυπτος, Γαλλία) αποτέλεσαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα και η πολιτική αστάθεια. Συνολικά για να υπάρξει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Μεσόγειο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαχρονική προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου στις τοπικές κοινωνίες και η εξασφάλιση ασφάλειας και σταθερότητας..
  Γ. Βασικές αρχές βιώσιμης αστικής ανάπλασης παραλιακών περιοχών
Σύμφωνα με τις βασικές αρχές ανασχεδιασμού των παραλιακών αστικών περιοχών, πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:
1. Σχεδιάζουμε καταρχάς το δημόσιο χώρο. Για το σχεδιασμό του παράκτιου δημόσιου χώρου πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλώς συνδεόμενων, πολυχρηστικών δημόσιων χώρων. Με την αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου επιτελείται το πρώτο βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων.
2. Θέτουμε ως πρωταρχική προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και στόχους που το εξυπηρετούν.
Η ανάπτυξη ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων πρέπει να υποτάσσονται και να προσαρμόζονται στο δημόσιο συμφέρον.
3. Χτίζουμε πάνω στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
Λαμβάνουμε υπόψη βασικές υποδομές που υπάρχουν και είναι ανεκμετάλλευτες όπως βιομηχανικά κτίρια.
4. Δημιουργούμε ένα όραμα κοινότητας που πρέπει να εμπνεύσει το σύνολο των ενδιαφερόμενων μερών.
5. Συνδέουμε προορισμούς κατά μήκος του παράκτιου μετώπου δημιουργώντας μια ελκυστική διαδρομή.
6. Ενδυναμώνουμε τις δυνατότητες πρόσβασης ιδιαίτερα με δημόσια μέσα μεταφοράς.
7. Ισορροπούμε ανάμεσα στα περιβαλλοντικά οφέλη και τις ανθρώπινες ανάγκες.
  Δ. Καλές πρακτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε επίπεδο παραλιακών πόλεων. Η περίπτωση της Βαρκελώνης
Η Βαρκελώνη είναι από τις πόλεις πρωτοπόρους στην εφαρμογή στρατηγικών σχεδίων ανάπλασης, καθώς έχει σχετική εμπειρία από το 1990. Το σχετικό σχέδιο, συνδεόμενο με την είσοδο της Ισπανίας στην Ε.Ε. και με την ανάληψη από την πόλη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι γνωστό ως «μοντέλο Βαρκελώνης» ("TheBarcelonamodel").
Το «μοντέλο Βαρκελώνης» σηματοδότησε το πέρασμα από το μοντέλο των μικρού μεγέθους παρεμβάσεων και αναπλάσεων στο μοντέλο των μεγάλου μεγέθους επενδύσεων, όχι μόνο από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Έχουμε, λοιπόν, συγχρηματοδοτήσεις και συνεργασίες δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων, γεγονός που συνεπάγεται ότι η λήψη αποφάσεων γίνεται πλέον με συνεργασία του κράτους και των ιδιωτικών φορέων, ενώ η διαχείριση της διαδικασίας γίνεται από ανεξάρτητες αρχές. Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου είναι:
α. η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού
β. η εισαγωγή της έννοιας του πολιτισμού ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης
γ. η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή στα έργα
Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται επιτυχημένο. Μάλιστα, οι υποστηρικτές προτάσσουν ως κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν περιήλθαν σε αχρησία μετά το τέλος των Ολυμπιακών, αντίθετα με ό,τι συνήθως συμβαίνει.
Οι Ολυμπιακοί, λοιπόν, ήταν για τη Βαρκελώνη μόνο η αφορμή. Οι στόχοι ήταν από την αρχή μακροπρόθεσμοι. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Βαρκελώνη έχει ομοιότητες με την Καλαμάτα. Εκτός από τα προφανή κοινά στοιχεία, εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η προκυμαία της χωρίζεται από την πόλη από το αυτοκινητόδρομο Β-10, όπως επίσης ότι το λιμάνι δε χρησιμοποιείται και ήταν μια εγκαταλελειμμένη περιοχή με κενές αποθήκες, εργοστασιακά κτήρια και σιδηροδρομικές γραμμές.
Στην ανάπλαση που έγινε η προκυμαία ήταν το κλειδί και η ενοποίηση του λιμανιού και της θάλασσας με την πόλη ήταν ο στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε. Το σχέδιο ήταν να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πορεία από την πόλη προς τη θάλασσα και το αντίστροφο. Έτσι, έγιναν μια σειρά από επιτυχημένες παρεμβάσεις:
1. Ο αυτοκινητόδρομος Β-10 έγινε υπόγειος στο τμήμα που διανύει το λιμάνι
2. Η οδός LaRambla, πεζόδρομος πια, ενώνει τη θάλασσα με την πόλη
3. Μεταξύ των λιμανιών αναπτύχθηκαν νέες ακτές, γειτονιές και πάρκα
4. Η γέφυρα RambladeΜar ενώνει τη στεριά με τις αποβάθρες
5. Στο λιμάνι δημιουργήθηκε ένα εμπορικό κέντρο, ένα θέατρο και ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων.
Το πετυχημένο μοντέλο της Βαρκελώνης συνεχίζεται και το 2000, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μετατροπή της εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής ζώνης Poblenou σε πόλο έλξης για νέες δραστηριότητες. Το “22@Barcelona”, όπως ονομάζεται αυτό το νέο μεγαλόπνοο σχέδιο, δημιούργησε μια νέα συμπαγή πόλη, όπου οι πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις, τα κέντρα έρευνας, κατάρτισης και μεταφοράς τεχνολογίας σε εγκαταστάσεις έκτασης 145.000 m2, συνυπάρχουν με περιοχές κατοικίας (4.000 νέες επιδοτούμενες κατοικίες) και χώρους πρασίνου (114.000 m2). Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η βιομηχανική κληρονομιά, η οποία αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου πόλης όπου συνυπάρχουν αρμονικά μεικτές δραστηριότητες.
Ακόμα και σήμερα η πόλη αποτελεί πρότυπο στρατηγικού σχεδιασμού. Το 2010 διαμορφώνεται το σχέδιο "Vision Βarcelona 2020", καθώς στις νέες οικονομικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί παγκοσμίως διαπιστώθηκε η ανάγκη ενός νέου στρατηγικού σχεδίου με κύριο στόχο να γίνει η πόλη ηγέτιδα στην παγκόσμια οικονομία, ελκύοντας κορυφαίες επιχειρήσεις και επενδύοντας στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και σε παράγοντες αληθινής οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό οι πυλώνες για τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας είναι:
1. σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης
2. αξιόπιστο και ευέλικτο σύστημα διοίκησης με προσανατολισμό στην ανάπτυξη
3. προτεραιότητα στην κοινωνία των πολιτών
4. συνδιαχείριση των projects από ιδιώτες και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα
5. διαμόρφωση συστήματος αξιών μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών αντιλήψεων και παραδόσεων σε συνδυασμό με τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, έτσι ώστε να εκφραστεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης. 6. αξιοποίηση του brandname της πόλης έτσι ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης των αρίστων σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.
Η Βαρκελώνη μιλάει τη γλώσσα του μέλλοντος και θα μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της έξυπνης πόλης: παντού υπάρχει wifi και η ενημερωτική ηλεκτρονική πύλη www.apps4bcn.cat παρέχει τις καλύτερες εφαρμογές πληροφόρησης για την πόλη, όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους κατοίκους.
Η Βαρκελώνη αποτελεί θετικό παράδειγμα για τις ελληνικές πόλεις που θα πρέπει να θέσουν το στρατηγικό σχεδιασμό ως βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, πρέπει να θέσουμε ως στόχους την αειφορία σε επίπεδο κοινωνικο-οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό, τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης που να συνδυάζει την παράδοση τόσο με την καινοτομία όσο και με τη γνώση και την αριστεία.
  Του Μανώλη Μάκαρη
Ιατρού Καρδιολόγου, MSc Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας
 
*** Πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Κύθηρα
Πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Κύθηρα
~ «Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης».
Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγη ώρα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα στο νησί.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε λίγη ώρα αναμένεται και νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Κύθηρα με 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.
Β. Αποστόλου: Όλος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης στη μάχη με τη φωτιά στα Κύθηρα
«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.
«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

***  Μεσσηνία: Αυτοκίνητο κάηκε εν κινήσει κοντά στο Μοναστήρι Αετού
Μεσσηνία: Αυτοκίνητο κάηκε εν κινήσει κοντά στο Μοναστήρι Αετού
~ Εν κινήσει πήρε φωτιά ένα φορτηγάκι κοντά στο Μοναστήρι της Δημοτικής Ενότητας Αετού στην Τριφυλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες επέβαινε μόνο ο οδηγός, ο οποίος αντιλήφθηκε άμεσα το πρόβλημα και κατάφερε να αποβιβαστεί εγκαίρως. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα, ενώ επεκτάθηκε και σε μικρή έκταση παραπλεύρως του δρόμου, αλλά η έγκαιρη επέμβαση δύο οχημάτων της Πυροσβεστικής από Κυπαρισσία και Μελιγαλά με 5 πυροσβέστες απέτρεψε τα χειρότερα.

***  Βενεζουέλα: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Βενεζουέλα: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
~  Σε κατ'οίκον περιορισμό τέθηκε εκ νέου στη Βενεζουέλα ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.
Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ'οίκον περιορισμό.
«Αιχμαλωσία» των θεσμών καταγγέλλει η αντιπολίτευση έπειτα από την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίσα Ορτέγα
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την «αιχμαλωσία» των θεσμών έπειτα από την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίσα Ορτέγα από την νέα Συντακτική Συνέλευση.
«Αυτό που συμβαίνει στην Βενεζουέλα είναι μια ολοκληρωτική αιχμαλωσία όλων των θεσμών από ένα στρατόπεδο, από ένα μοναδικό πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.
Η γενική εισαγγελία ζήτησε την Παρασκευή την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής και η Ορτέγα ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιωνόταν στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της από τη Συντακτική Συνέλευση.
«Δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις αυτές...διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και τον νόμο», δήλωσε ο Λουίσα Ορτέγα, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

***  Συρία: "Έπεσε" το τελευταίο προπύργιο του ISIS στην επαρχία Χομς
Συρία: "Έπεσε" το τελευταίο προπύργιο του ISIS στην επαρχία Χομς
~ Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και με τους συμμάχους της κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χομς, ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ο στρατός προελαύνει ενάντια στα προπύργια των τζιχαντιστών στα ανατολικά τμήματα της χώρας.
Η πόλη αλ Σούκνα που βρίσκεται περίπου 70 χλμ βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης Παλμύρας, είναι η τελευταία πόλη στο δρόμο προς την Ντέιρ Εζόρ, την οποία έχουν καταλάβει φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από τον Ιανουάριο του 2015.
Ένα μέσο ενημέρωσης της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει σημαντική πρόοδο εντός της αλ Σούκνα, ενώ το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι ο στρατός προελαύνει εντός της πόλης από τρεις κατευθύνσεις.
Από τον Μάιο, ο συριακός στρατός διεξάγει μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση με την στήριξη αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτοφυλακών του Ιράν για την ανακατάληψη μιας τεράστιας έκτασης ερήμου που βρίσκεται μεταξύ της πρωτεύουσας Δαμασκού και της Ντέιρ Εζόρ και άλλων πόλεων στην κοιλάδα του Ευφράτη.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Παραλίγο τραγωδία: Αλμυρίκι έσπασε σε πολυσύχναστη παραλία της Καλαμάτας
Παραλίγο τραγωδία: Αλμυρίκι έσπασε σε πολυσύχναστη παραλία της Καλαμάτας
~   Από θαύμα φαίνεται ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όταν το βράδυ του Σαββάτου έσπασε ένα αλμυρίκι στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας.
Εσπασε ένα μεγάλο τμήμα από το δένδρο και έπεσε πάνω σε ομπρέλα καφετέριας της περιοχής. Η ομπρέλα προστάτευσε τα άτομα που κάθονταν εκείνη την ώρα από κάτω. Στην περιοχή, όπως είναι λογικό επικράτησε αναστάτωση. Μέχρι το πρωί έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και η καφετέρια λειτούργησε κανονικά.

*** 44χρονος ανθυπασπιστής αυτοκτόνησε στην Χίο
44χρονος ανθυπασπιστής αυτοκτόνησε στην Χίο
Κρεμασμένος από το κορδόνι της αρβύλας του, βρέθηκε 44χρονος Ανθυπασπιστής, που υπηρετούσε στην Αρμόλια Χίου.
Κρεμασμένος από το κορδόνι της αρβύλας του, βρέθηκε 44χρονος Ανθυπασπιστής, που υπηρετούσε στην Αρμόλια Χίου.
Τον άτυχο 44χρονο εντόπισε κρεμασμένο από την πόρτα της κουζίνας του σπιτιού του ο 15χρονος γιος του, ο οποίος κάλεσε άμεσα σε βοήθεια, σύμφωνα με το politischios.
Παρά την κινητοποίηση για τον 44χρονο ήταν αργά αφού ο γιατρός που έφθασε λίγη ώρα αργότερα στο σημείο απλά διαπίστωσε τον θάνατό του. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο 44χρονος είχε στείλει μήνυμα στη γυναίκα του στο οποίο της έγραφε: «Κάνω το τελευταίο μου τσιγάρο, να προσέχεις τα παιδιά».
Ο αυτόχειρας πατέρας τριών παιδιών 15, 11 και 8 ετών δεν φαίνεται ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ενώ η ημέρα που επέλεξε δεν ήταν τυχαία αφού σύμφωνα με την αστυνομία είχε τα γενέθλιά του.
ΠΗΓΗ: politischios.gr

***  Ινδία: 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όταν παρασύρθηκαν από τρένο
Ινδία: 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όταν παρασύρθηκαν από τρένο
~ Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν παρασύρθηκαν σήμερα από τρένο που είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα στην ομόσπονδη πολιτεία του Ρατζαστάν, στα βορειοδυτικά της Ινδίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.
Το δυστύχημα συνέβη σε σιδηροδρομικό σταθμό (Sawi Madhopur) που βρίσκεται σε απόσταση 161 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Τζαϊπούρ, που είναι η πρωτεύουσα της αναφερόμενης πολιτείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες ταξίδευαν στην οροφή του τρένου, εξαιτίας της βιασύνης τους, να φτάσουν στον προορισμό τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Xinhua
 
***  Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κλοπές από σπίτια στα βόρεια προάστια
 Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κλοπές από σπίτια στα βόρεια προάστια
~   Δύο αλλοδαποί, ένας 37χρονος Ρώσος και ένας συνομήλικός του Γεωργιανός, συνελήφθησαν, στον Χολαργό, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, για κλοπές, από σπίτια στα βόρεια προάστια.
Ειδικότερα, οι δράστες συνελήφθησαν μέσα σε διαμέρισμα 4ου ορόφου πολυκατοικίας στον Χολαργό, στο οποίο κατέφυγαν παραβιάζοντας ένα παράθυρο, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.
Νωρίτερα, είχαν διαρρήξει το διπλανό διαμέρισμα, από το οποίο αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή, αλλά τους αντιλήφθηκε η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, η οποία ειδοποίησε το Κέντρο της 'Αμεσης Δράσης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες το τελευταίο τρίμηνο, διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οικίες, από τις οποίες αφαιρούσαν κοσμήματα και τιμαλφή.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις κλοπών από οικίες στις περιοχές του Παπάγου, του Χολαργού και της Αγίας Παρασκευής, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, συνεχίζεται.
Οι δύο αλλοδαποί, που είχαν συλληφθεί και παλαιότερα για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΝΔ: «Οι πάντες γνωρίζουν τον θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο»
ΝΔ: «Οι πάντες γνωρίζουν τον θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο»
«Μήνες μετά τις αποκαλύψεις των μυστικών ταξιδιών του κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα και σε εξωτικούς παραδείσους με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές, τον Αύγουστο του 2013, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση για τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού τους», σημειώνει η ΝΔ.
Η Πειραιώς αναφέρει ότι σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει ότι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή τους, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβάτες προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρέμεινε για μια ημέρα.
 «Τα ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν άμεσες απαντήσεις από τους κ. Τσίπρα και Παππά, είναι αμείλικτα: Ποιοι επέβαιναν στην συγκεκριμένη πτήση;
Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής τους που κρατήθηκε μυστική;
Συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες γνωρίζουν το θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο».
Και καταλήγει η ΝΔ: «Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πόσο στενή είναι η σχέση του με τον κ. Μαδούρο και τι είναι αυτό που τον υποχρεώνει να μην καταδικάζει τις ενέργειές του σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***  Αναστάσιος: Ο Αρχιεπίσκοπος που κέρδισε την μετακουμμουνιστική Αλβανία-25 έτη στο τιμόνι
 -«Στην Αλβανία, το πρώτο που ένοιωσα ήταν ένας μεγάλος πόνος και μια αίσθηση οδύνης για τα όσα είχαν συμβεί, τα οποία εμείς από το εξωτερικό είχαμε παρακολουθήσει απλώς ως θεατές».
Με μία αποκαλυπτική μαρτυρία, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας κ.κ Αναστάσιος καταθέτει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τον προσωπικό του διαρκή αγώνα, την προσδοκία, την προσπάθεια, την αγωνία για να «αναστηλώσει» την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία, από τον Ιούνιο του 1992, τότε που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, έως σήμερα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συνάντησε στη Λάρισα, όπου ο δήμος τον τίμησε για το συνολικό πνευματικό και κοινωνικό έργο του, για τις γέφυρες αγάπης και αλληλεγγύης που έστησε.
Ο Ιεράρχης, κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, είχε προοπτική, όπως επισημαίνει, να εργαστεί στη χώρα μας και στην Αφρική. Τον Ιανουάριο του 1991 -ενώ ήταν Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως στην Ανατολική Αφρική- δέχεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τηλεφώνημα ότι επελέγη Πατριαρχικός Έξαρχος εν Αλβανία, για να εξετάσει τί είχε απομείνει από την Ορθοδοξία σε μια χώρα, η οποία επί 23 χρόνια ήταν κάτω από τον πιο σκληρό αθεϊστικό διωγμό και είχε ολοκληρωτικά διαλυθεί.
«Ποτέ δεν είχα σκεφθεί κάτι τέτοιο. Υπακούοντας, όμως, στο αίτημα του Οικουμενικού Θρόνου, αποδέχθηκα την πρωτόγνωρη αυτή αποστολή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει πως χρειάστηκαν έξι μήνες, για να του χορηγήσουν οι αλβανικές Αρχές θεώρηση του διαβατηρίου του. Ένα χρόνο αργότερα, από τη θέση πλέον του Προκαθημένου, βρίσκεται σ΄ ένα δύσκολο περιβάλλον.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ξεδιπλώνει την κατάσταση που κλήθηκε, τότε, να αντιμετωπίσει και τη ζοφερή πραγματικότητα στην Αλβανία του 1992.
«Είχαμε και άλλοτε διωγμούς της θρησκείας, αλλά αυτό που συνέβη στην Αλβανία ήταν κάτι το μοναδικό. Η Εκκλησία διαλύθηκε εντελώς. Ανάλογα φαινόμενα δεν έχουμε στην ιστορία. Δεν υπάρχει άλλο Κράτος που ανακηρύχθηκε με το Σύνταγμά του αθεϊστικό. Ο Ενβέρ Χότζα ήθελε να πρωτοτυπήσει. Οι περισσότεροι ναοί γκρεμίστηκαν ή μετατράπηκαν σε στάβλους, αχυρώνες, μηχανουργεία, κινηματογράφους κ.ά.
Όλοι οι κληρικοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το έργο τους. Το χειρότερο δεν ήταν πως οι ναοί κατεδαφίστηκαν, αλλά ότι οι διώκτες προσπάθησαν να ξεριζώσουν από τις καρδιές των ανθρώπων τη δυνατότητα να πιστεύουν. Από τα παιδικά έως τα πανεπιστημιακά χρόνια, η εκπαίδευση ήταν συστηματικά αθεϊστική. Ο ανελέητος διωγμός οδήγησε τη χώρα σε πνευματική κατάρρευση. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ντοστογιέφσκι, αν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται».
Η ελπίδα αναστήθηκε
Με τη μεγάλη προσδοκία ότι θα ριζώσει και πάλι η ελπίδα, ο Μακαριώτατος έφτασε στην Αλβανία σε ηλικία 62 ετών, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα. «Στη χώρα αυτή είχαν σταυρώσει και είχαν θάψει τον Χριστό για 23 χρόνια. Τελικά όμως ο Χριστός Ανέστη» επισημαίνει και συνεχίζει λέγοντας ότι οι πρώτες λέξεις που έμαθε ήταν αυτός ο χαιρετισμός στα Αλβανικά.
«Όταν φτάσαμε στον ερειπωμένο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε μετατραπεί σε γυμναστήριο, ρώτησα πώς λέγεται το “Χριστός Ανέστη” στα αλβανικά. Πρόσθεσα, πάρετε ο καθένας ένα κερί. Όταν το άναψαν, αναφώνησα “Krishti u Ngiall”! (Χριστός Ανέστη!). Με πολλή συγκίνηση και δάκρυα, οι λιγοστοί παριστάμενοι αντιφώνησαν “Vertet u Ngjall”! (Αληθώς Ανέστη!). Η ελπίδα αναστήθηκε. Δημιουργήθηκε νέα προοπτική για το μέλλον. Η προσπάθεια αυτά τα χρόνια συντελέστηκε μέσα σε σύννεφα, καταιγίδες και πολλαπλές δυσκολίες. Το «Χριστός Ανέστη» καθόρισε τον ρυθμό της όλης πορείας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μωσαϊκό μιας Βαλκανικής πραγματικότητας
Η πραγματικότητα στην Αλβανία καθορίζει και την ιδιοτυπία της Εκκλησίας, την οποία ο Ποιμενάρχης πρέπει να διαχειριστεί, ώστε να κτίσει γέφυρες αγάπης, αλληλεγγύης και προοπτικής. Πέραν του γεγονότος ότι επρόκειτο για μια «εντελώς διαλυμένη Εκκλησία, αποτελούσε συγχρόνως ένα μωσαϊκό, αν θέλετε, της Βαλκανικής πραγματικότητος», λέει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και παραθέτει τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο έδωσε αγώνα για να μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου.
«Μία ιδιοτυπία αυτής της Εκκλησίας είναι ότι δεν έχει ομοιογένεια εθνικής καταγωγής. Είναι κάτι που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Τα μέλη της είναι Αλβανοί, Έλληνες, Σλάβοι, Βλάχοι (άλλοι συνδεόμενοι με την Ελλάδα, άλλοι με τη Ρουμάνια, άλλοι απορροφημένοι από την τοπική κοινωνία) κ.ά. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να είμαστε όλοι μαζί. Συμβολικά τόνιζα: Όλα τα δένδρα στο δάσος είναι ελεύθερα να αναπτυχθούν κάτω από τον Ήλιο της Δικαιοσύνης. Επίσης δεχθήκαμε όσους ήθελαν να ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο. Είμαστε ένα μωσαϊκό της Βαλκανικής πραγματικότητος».
Ο ρόλος στην κοινωνία
Με τη βασική αρχή ότι «κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι Εικόνα του Θεού, άρα πρόσωπο σεβαστό», ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σέβεται όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και απλώνει χέρι συνεργασίας και σεβασμού στις θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας.
Όπως εξηγεί, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας δεν αποτελεί την πλειοψηφία της χώρας, όπως σε άλλες Βαλκανικές περιοχές, αλλά ούτε μια μικρή περιορισμένη μειοψηφία, όπως στα κέντρα των παλαιφάτων Πατριαρχείων και τονίζει:
«Είμαστε περίπου 20-22% του πληθυσμού της χώρας. Έχουμε σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Συγχρόνως υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι ανησυχούν για αυτό τον ρόλο. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να καλλιεργήσουμε αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό. Το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο είναι για μάς σεβαστό. Όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα του Θεού. Οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι δική τους επιλογή και δική τους ελευθερία. Εμείς τους σεβόμαστε, τους αγαπούμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους».
Διάλογος ζωής με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες
Ο Ιεράρχης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η λέξη ανοχή έχει κάτι το υπεροπτικό», ενώ με ήρεμη και γαλήνια εκφορά του λόγου του τονίζει: «Επιδιώκουμε σχέσεις αρμονικές κατανοήσεως και συνυπάρξεως. Ο άλλος μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι αντίπαλος ή εχθρός. Διατηρούμε αγαθές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Σουνιτική κοινότητα, την κοινότητα των Μπεκτασί, τη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική. Βρισκόμαστε σε “διάλογο ζωής”. Προφανώς, δεν κάνουμε καμιά έκπτωση στις ιδέες, στις πεποιθήσεις μας. Είμαστε αυτό που είμαστε, αλλά όχι σε σχέση συγκρουσιακή».
Ένα παράθυρο ανοιχτό στην κοινωνία και τον πολιτισμό
Το συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού, που είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Χριστού και δεσπόζει στο κέντρο των Τιράνων, σηματοδοτεί την αναγέννηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ παράλληλα αποτελεί κύτταρο πολιτισμού, ένα «παράθυρο ανοικτό στην κοινωνία», όπως σημειώνει ο Ιεράρχης. Στον χώρο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό, δημιουργήθηκε ένα Πολιτιστικό Κέντρο, που έχει ανοικτές τις πόρτες για ποικίλες εκδηλώσεις. «Δεν είμαστε μια κλειστή κοινότητα, που φοβόμαστε και ανησυχούμε. Ακτινοβολούμε την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα. Αντικρίζουμε τους ανθρώπους με σεβασμό, χωρίς φοβία ή ανησυχία».
Η αγωνιώδης πορεία για την ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στην Αλβανία μέσα από τα ερείπια αποτυπώνεται στον δυτικό τοίχο του παρεκκλησίου του Καθεδρικού Ναού, που είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού. Ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, συνοδοιπόρος του Ιεράρχη επί 18 χρόνια, εκτός από την αγιογραφία, τολμά να αποτυπώσει μέσα από εικόνες και παραστάσεις τον δρόμο για την αναγέννηση της Εκκλησίας, στα χωριά και τις πόλεις της Αλβανίας τα 25 αυτά χρόνια.
Ο Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων Βλαντίμιρ Μυρτεζάυ, σε κριτικό σημείωμά του, αναφέρεται στην εκκωφαντική σιωπή της δημιουργίας στο παρεκκλήσι, όπου ο καλλιτέχνης με δεξιοτεχνία στις ισορροπίες του χώρου και δια μέσου της χιλιοστομετρικής γραφής, συνθέτει ένα μοναδικό έργο. Το παρεκκλήσι της Γέννησης αποτελεί αποτύπωμα και παρακαταθήκη πολιτισμού, που ο Αρχιεπίσκοπος «κληροδοτεί» στον λαό της Αλβανίας.
Τα προβλήματα στη Διακονία
Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου η Ορθοδοξία είχε υποστεί πλήρη καθίζηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αξιοποιώντας τη θεολογική σκέψη και ιεραποστολική εμπειρία αιώνων, κινήθηκε σε τρία επίπεδα: α) Χρήση της μητρικής γλώσσας στη λατρεία, την κατήχηση και το κήρυγμα. β) Δημιουργία γηγενούς κλήρου. γ) Εξασφάλιση οικονομικής αυτοδυναμίας. Ειδικότερα αναφέρει: «Οι λατρευτικές εκδηλώσεις γίνονται στην αλβανική γλώσσα. Στα ελληνικά χωριά προφανώς στην ελληνική, σε σλαβικές ενορίες στην σλαβονική κ.λ.π». Παράλληλα, μέσα στην 25ετη διακονία του, κυκλοφόρησαν στα αλβανικά, μηνιαία εφημερίδα, περιοδικά, βιβλία (160), που πλούτισαν την Ορθόδοξη Γραμματεία.
Σχετικά με τη δημιουργία γηγενούς κλήρου: Αρχικά ιερείς από την Ελλάδα και την Αμερική στάθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, βοηθώντας τον κατά την πρώτη περίοδο του έργου του. Οργανώθηκαν Σεμινάρια που εξελίχθηκαν σε μια Θεολογική Ακαδημία. «Δεν δέχτηκα κανέναν υποψήφιο για ιεροσύνη, αν δεν είχε τελειώσει τη Μέση Εκπαίδευση και που δεν θα ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει σπουδές», επισημαίνει ο Ιεράρχης και προσθέτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί και χειροτονηθεί περίπου 160 κληρικοί (εκ των οποίων άνω των δέκα έχουν αποβιώσει). Επίσης έχουν χειροτονηθεί επίσκοποι αλβανικής καταγωγής, με άρτιες θεολογικές σπουδές.
Η οικονομική αυτοδυναμία της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας υπήρξε το πιο δύσκολο έργο στην όλη προσπάθεια. «Έπρεπε να εξασφαλίσουμε κάτι σταθερό από τοπικούς πόρους. Στην αρχή στραφήκαμε στις τραπεζικές καταθέσεις. Κατόπιν σε αγορές ακινήτων. Τελικά με τη βοήθεια του Θεού, με διάφορες δωρεές και με ένα τραπεζικό δάνειο, πραγματοποιήσαμε την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου. Αυτό θα εξασφαλίσει την αντιμετώπιση των βασικών λειτουργικών αναγκών της Εκκλησίας και τη συνέχιση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού της έργου. Δεν είναι μόνο οι κληρικοί με τις οικογένειές τους, αλλά και περίπου 800 εργαζόμενοι στα 30 σχολεία όλων των βαθμίδων, στα κέντρα υγείας και στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες».
Το έργο αγάπης για την κοινωνία
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μιλάει γενικότερα για τη μεγάλη δοκιμασία και προσπάθεια στην αναζήτηση οικονομικών πόρων, ώστε να προσφέρει ένα έργο αγάπης στην αδύναμη κοινωνία της Αλβανίας. «Το οικονομικό πρόβλημα ήταν δύσκολο. Η Εκκλησία είναι πάμπτωχη. Είχαν δημεύσει όλη την περιουσία της. Πάρα ταύτα σε αυτό το διάστημα ανεγείραμε 150 νέους ναούς, επισκευάσαμε άλλους 160 και αναστηλώσαμε 60 πολιτιστικά μνημεία. Χρειάστηκε, πολλές φορές, να κάνουμε δρόμους, υδραγωγεία, οικοτροφεία, κλινικές, σχολεία όλων των βαθμίδων. Όλα αυτά τα έργα αποτελούν έκφραση αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο. Δόξα τω Θεώ πολλοί ανταποκρίθηκαν στις παρακλήσεις μας για οικονομική βοήθεια, από την Ελλάδα, από τις διάφορες χώρες της Ευρώπης, από την Αμερική, από την Αυστραλία. Μερικές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα συγκινητικές». Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συνοψίζοντας καταλήγει: «Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας όχι μόνο ανασυγκροτήθηκε πλήρως με όλες τις εκκλησιαστικές δομές, αλλά συγχρόνως συνέβαλε ουσιαστικά στην γενικότερη ανορθωτική εξέλιξη καθώς και στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της Αλβανίας».


 
*** Αθλητική ενημέρωση :
***  «Χρυσή» η Στεφανίδη και στο Παγκόσμιο  Εκανε το τρεμπλ«Χρυσή» η Στεφανίδη και στο Παγκόσμιο
Η Κατερίνα Στεφανίδη συνεπής τα τελεταία χρόνια στο ραντεβού της με τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις στιβου, έφθασε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου.
Ήταν άλλωστε το μοναδικό που έλειπε από τη συλλογή της Ελληνίδας άλτριας του επί κοντώ, το οποίο κέρδισε με άλμα στα 4.91μ για να γράψει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό της και φυσικά να σημειώσει νέο Πανελλήνιο ρεκόρ (το προηγούμενο -απόλυτο-δικό της με 4.90μ από τις 10/2/2016 και ανοικτού επίσης δικό της με 4.86μ από τις 8/6/2016 στη Φιλοθέη).
Η Στεφανίδη τοποθέτησε στη συνέχεια τον πήχη στα 5.02μ για να καταρριψει το ρεκόρ αγώνων της Γελένα Ισινμπάγεβα (5.01μ) από το 2005 στο Ελσίνκι, αλλά δεν τα κατάφερε.
Δεύτερη ήταν η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις με 4.75μ σε μια επανάληψη του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.
Το χάλκινο μετάλιο πήραν δύο αθλήτριες με 4.65μ, η Ρομπέιλις Πεϊνάδο (Βενεζουέλα) που σημείωσε εθνικό ρεκόρ και η Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα), κάτοχος του τίτλου (Πεκίνο 2015). Ο δύο αθλήτριες είχαν τις ίδιες προσπάθειες και μοιράστηκαν το χάλκινο.
Η κατάταξη στον τελικό:
1.Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα) 4.91μ
2.Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.75μ 
3.Ρομπέιλις Πεϊνάδο (Βενεζουέλα) 4.65μ  
3.Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα) 4.65μ
5.Λίζα Ρίζιχ (Γερμανία) 4.65μ
6.Χόλι Μπράντσοου (Βρετανία) 4.65μ
7.Αλίσα Νιούμαν (Καναδάς) 4.65μ
8.Όλγκα Μουλίνα (Ρωσία, ανεξάρτητη) 4.55μ
9.Ελίζα Μακάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.55μ
10.Αντζέλικα Μπένγκτσον (Σουηδία) 4.55μ
11.Νικόλ Μπίχλερ (Ελβετία) 4.45μ
12.Ανίκα Νιούελ (Καναδάς) 4.45μ
Newsroom ΔΟΛ
 

*** Παναθηναϊκός-Ατλέτικο Μπιλμπάο, ΠΑΟΚ-Έστερσουντ και Μπριζ-ΑΕΚ      Στα δύσκολα...
Παναθηναϊκός-Ατλέτικο Μπιλμπάο, ΠΑΟΚ-Έστερσουντ και Μπριζ-ΑΕΚ
~ Την δυσκολότερη δυνατή αντίπαλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ του Europa League, καθώς η κλήρωση έφερε στον δρόμο του την Ατλέτικο Μπιλμπάο.
Ο ΠΑΟΚ που εξ αρχής είχε τοποθετηθεί στους ισχυρούς έχει σαφώς ευκολότερο έργο καθώς θα αγωνισθεί κόντρα τη σουηδική Έστερσουντ, ενώ η ΑΕΚ θα παίξει με αντίπαλο την βελγική Μπριζ.
Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ξεκινούν από Λεωφόρο και Τούμπα, αντίστοιχα στις 17 Αυγούστου, ενώ η ΑΕΚ παίζει πρώτο ματς στο Βέλγιο στις 24/08.
Αναλυτικά τα ζευγάρια:
Παναθηναϊκός – Μπιλμπάο
 Απόλλων Λεμεσού – Μίντιλαντ
 Σκεντίγια – Μίλαν
 Όσιγιεκ – Αούστρια Βιέννης
 Ερυθρός Αστέρας – Κράσνονταρ
 Μπριζ – ΑΕΚ
 Χαφναρφιόρντουρ – Μπράγκα
 Έβερτον – Χάιντουκ Σπλιτ
 Βιτορούλ – Σάλτσμπουργκ
 Μαρίτιμο – Ντιναμό Κιέβου
 Βάρνταρ - Φενέρμπαχτσε
 Άγιαξ – Ρόσενμποργκ
 Ντομζάλε – Μαρσέιγ
 Άλταχ – Μακάμπι
 Ουτρέχτη – Ζενίτ
 Παρτιζάν – Βιντεότον
 Μπάτε Μπορίσοφ – Ολεκσάντρια
 Άγιαξ – Ρόσενμποργκ
 Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Σκεντέρμπεου
 Λέγκια Βαρσοβίας – Σερίφ Τιρασπόλ
 Βικτόρια Πλζεν – ΑΕΚ Λάρνακας
 ΠΑΟΚ – Έστερσουντ
 Λουντογκόρετς - Σούντουβα
Newsroom ΔΟΛ

***  Με χάλκινο μετάλλιο αποχαιρέτησε ο σπουδαίος Μπολτ    «Χρυσός» ο ΓκάτλινΜε χάλκινο μετάλλιο αποχαιρέτησε ο σπουδαίος ΜπολτΗ υπόκλιση του Γκάτλιν στον Μπολτ
 ~ Την ήττα για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μεγάλη διοργάνωση γνώρισε ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ ηττήθηκε στον τελικό των 100μ του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Λονδίνο από τον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος τερμάτισε σε 9.92 έναντι 9.95 του Μπολτ που τερμάτισε τρίτος. Δεύτερος ήταν το νέο μεγάλο αστέρι των ΗΠΑ στα σπρντ, ο Κρίστιαν Κόλμαν με 9.94.
Έτσι, ο Μπολτ δεν κατάφερε να κάνει τέσσερα τα χρυσά μετάλλια στην απόσταση στα παγκόσμια πρωταθλήματα, στην τελευταία χρονιά της σπουδαίας καριέρας του, αλλά στο σύνολο έφθασε τα 14 μετάλλια (11 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) τα περισσότερα από κάθε άλλον αθλητή και αθλήτρια.
Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί επέστρεψαν στην κορυφή των σπρντ, τουλάχιστον στα 100μ, μετά από 12 χρόνια και το παγκόσμιο του 2007 στην Οζάκα όπου είχαν κυριαρχήσει με τον Τάισον Γκέι. Ο Γκάτλιν που αποδοκιμάστηκε σε όλες τις κούρσες του από τους Βρετανούς φιλάθλους στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδινου, λόγω του παρελθόντος του σε παραβάσεις ντόπινγκ, έφθασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγωνες της Αθήνας το 2004.
Ο Αμερικανός πανηγύρισε τη νίκη του, αλλά δεν παρέλειψε να υποκλιθεί μπροστά στον Μπολτ, όταν χαιρετήθηκαν μετά τον αγώνα.
Τελικός μήκους ανδρών: Το χρυσό ο Νοτιοαφρικανός Μανιόνγκα 
Ο Νοτιοαφρικανός Λούβο Μανιόνγκα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος κατά την 2η ημέρα των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Λονδίνο, με άλμα στα 8.48μ. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Αμερικανός Τζάριον Λόουσον με 8.44μ και το χάλκινο ο επίσης Νοτοφρικανός Ρούσβαλ Σαμαάι με 8.32μ.
Τελικός 10.000μ γυναικών: Το χρυσό η Αγιάνα 
Η Αλμάζ Αγιάνα μετέτρεψε σε... περίπατο τον τελικό των 10.000 γυναικών κατά την 2η ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Λονδίνο. Η αθλήτρια από την Αθιοπία νίκησε εύκολα τις αντίπαλές της και τερμάτισε σε 30:16.32, που είναι και η κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Δεύτερη τερμάτισε η συμπατριώτισσά της Τιρουνές Ντιμπάμπα με 31:02.69 και τρίτη μία ακόμη αθλήτρια από την Αφρική, η Άγκνες Τζέμπετ Τίροπ (Κένυα) με 31:03.50.
Το χρυσό ο Λιθουανός Γκούντζιους, ο Παρέλλης στην 10η θέση 
Ο Λιθουανός Άντριους Γκούντζιους κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία ανδρών κατά την 2η ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Λονδίνο. Ο Γκούντζιους, έφθασε στην πρώτη μεγάλη διάκριση της καριέρας του χάρη σε βολή στα 69.21μ που είναι νέο ατομικό ρεκόρ. Δεύτερος και σε απόσταση μόλις δύο εκατοστων ήταν ο Σουηδός Ντάνιελ Στολ με 69.19μ, ενώ το χάλκινο μετάλιο πήρε ο Αμερικανός Μέισον Φίνλεϊ με 68.03μ.
Ο κάτοχος του τίτλου Πιότρ Μαλαχόφσκι (Πολωνία) κατετάγη 5ος με 65.24μ, ενώ ο Κύπριος Απόστολος Παρέλλης πήρε την 10η θέση με 63.17μ, ολοκληρώνοντας μια πολύ καλή προσπάθεια στον τελίκό του αγωνίσματος, κόντρα σε μεγάλα ονόματα. Χαρακτηριστικό ειναι ότι στην 12η θέση κατετάγη ο Εσθονός παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής, Γκερντ Κάντερ (Εσθονία) με 60.00μ. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Φιλικό ξεμούδιασμα με 4 γκολ κόντρα στον Απόλλωνα για την Καλαμάτα 
Το πρώτο της φιλικό έδωσε χθες το απόγευμα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού η ομάδα της Καλαμάτα, υποδεχόμενη τον Απόλλωνα. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ιδιαίτερα στο α’ μέρος ήταν εκείνο το διάστημα που η Μαύρη Θύελλα πέτυχε και τα τέσσερα γκολ, με τα οποία «σφραγίστηκε» το ματς. Εκτός από τους νεοφερμένους Γκόμεζ, Ορ. Νικολόπουλο, Ζαχαρόπουλο, Χελά, αγωνίστηκαν με τη φανέλα της Καλαμάτας οι υπό δοκιμήν νεαροί Τάσος Μπουγιούκος (στόπερ από Σούρμενα) και Σταύρος Παπαδόπουλος (δεξί μπακ χαφ από Καραβά). Αντίθετα, λόγω μικροπροβλημάτων τραυματισμού προφυλάχθηκαν οι Μουστάκας, Δημητριου.
Το σκορ άνοιξε στο 20’ ο Τσουλάκος με πλασέ, αξιοποιώντας την κάθετη πάσα του Κουντάνη. Στο 27’ από φάουλ του Τσουλάκου ο Μπουγιούκος με κεφαλιά διπλασίασε τα γκολ της Καλαμάτας. Το …καρέ συμπλήρωσε ο Βασιλόπουλος με δύο γκολ που πέτυχε στο 30’ με ατομική προσπάθεια και στο 35’ (40λεπτα ημίχρονα) μετά από κάθετη μπαλιά του Καλογερόπουλου.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γκόμεζ (Κυριακόπουλος, Μπεσσής), Καλογερόπουλος, Νικολόπουλος, Μπουγιούκος, Λιόλιος, Ορ. Νικολόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Κουντάνης, Βασιλόπουλος, Παπαδόπουλος, Τσουλάκος (Κουκούτσης, Γεωργιόπουλος, Σαραντόπουλος, Μερκούρης, Χελάς, Καντούτσης, Μπαστακός, Σταματελόπουλος.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Αντωνόπουλος (Μπαχράμης, Τσιγάρος), Μανωλόπουλος, Περιβολάρης, Παυλάκος, Τζ. Παπαδέας, Στραβάκος, Αντεμάι, Πανταζής, Δ. Τσουλάκος, Γκελγκέρια, Αλεξανδρόπουλος (Λαγωνικάκος, Διονυσόπουλος, Τρικουράκης, Παπαβασιλόπουλος, Κουλουμπός, Ζαφείρης).
  Ζαλίκας: Πολλή δουλειά  και υπομονή…
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του φιλικού παιχνιδιού ο νέος προπονητής της Μαύρης Θύελλας, Νίκος Ζαλίκας, εξήγησε ότι ήταν μια πρώτη επαφή με το γήπεδο και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα, αφού η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία της για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, μόλις τη Δευτέρα και χωρίς να έχει ολοκληρώσει το ρόστερ του. Χρειάζεται πολλή υπομονή και δουλειά, σχολίασε ακόμη ο έμπειρος τεχνικός, περιμένοντας παράλληλα σύντομα τους επόμενους καρπούς των μετεγγραφικών κινήσεων.
Η προετοιμασία της Καλαμάτας θα συνεχιστεί σήμερα με πρωινή προπόνηση, ενώ οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη ανάσα το απόγευμα.
Αύριο έχουν προγραμματιστεί τα εργομετρικά τεστ των ποδοσφαιριστών, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν οι αιματολογικές εξετάσεις.
Όσο για το επόμενο φιλικό τεστ, προγραμματίζεται για το προσεχές Σάββατο, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο αντίπαλος, καθώς το τεστ με τον Πανθουριακό είναι τελικά για μια εβδομάδα αργότερα.

***

~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .-  
~*
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-29-2017.html .- 
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Ιουλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....από το  2008 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-30-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 31 Ιουλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ... από το .....2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-31-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ Διαδρομές -2- Ιουλίου  2017 : Δευτέρα 31 /07 /2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2-2017-31-07-2017.html .- 
~*
~  http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                        
 www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                          
 Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5773   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3669   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3669  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.101  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 ~ https://www.youtube.com/user/stamos01  .-
~ https://www.youtube.com/user/stamatios01  .-
~ https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~***  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  
~** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-   
~** https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
~***   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~**  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~  











 
 






 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: