ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .......
~
 
Ουδέν άλλο δύναται τόσον να βοηθήση και κατευνάση τον θυμόν και όλα τα πάθη, όσον η αγάπη προς τον Θεόν και πάντα συνάνθρωπον. Με την αγάπην ευκόλως νικάς παρά με τους άλλους αγώνας.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 ~  Μ.  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ..:
Σταύρωση. 17ος αιώνας. Από τη Messina - Αθήνα, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Σταύρωση - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής) Σταύρωση - τέλος 13ου - αρχές 14ου αι. μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος Η Σταύρωση του Xριστού και η Aποκαθήλωση - β' μισό 12ου αι. μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος Kάλυμμα Eυαγγελίου (έκδοση Bενετίας 1793) - 1800 μ.Χ. (Μικροτεχνία Mπακαλάκης Mεσσολογγίτης) - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος
Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο• και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.
Άκρα ταπείνωση - Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων» Άκρα ταπείνωση - 1664 μ.Χ. - Σκήτη Aγίας Άννης, Σκευοφυλάκιο Kυριακού, Άγιον Όρος (Zωγραφισμένο σε λινό ύφασμα) Ο Επιτάφιος του Βυζαντινού Μουσείου της Θεσσαλονίκης (περ. 1300) Άκρα ταπείνωση - 1717 μ.Χ., Mονή Σταυρονικήτα, Σκευοφυλάκιο, Άγιον Όρος (Zωγραφισμένο σε λινό ύφασμα) - Tο κείμενο της επιγραφής έχει ως εξής: ΘYΣIAΣTH'PION ΘEI~ON KA'IEPO'N, TOY~ TEΛEI~ΣΘA(I) ΔI' AYTOY~ TA'Σ ΘEI'(AΣ)// IEPOYPΓI'AΣ, KAΘIEPΩΘE'N K(AI') AΓIAΣΘE'N, ΠA//PA' TOY~ ΘEOΦIΛEΣTA'TOY AΓI'OY KAΛΛIOYΠOΛEΩΣ KYPIOY IEPEMI'OY// EN E'TI AΠO' X(PIΣTO)Y~, 1717 * IOYNI'OY * ΣT * XEI'P K(ΩN)ΣT(A)NT(I'NOY) Επιτάφιος
Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.
Επιτάφιος - 17ος αι. μ.Χ. - Mονή Ξηροποτάμου, Άγιον Όρος - Στην κάτω πλευρά της ζώνης: ΔEHCIC TOY ΔOYΛOY TOY ΘEOY ΠAΓΩNH KAI TΩN ΓONEΩN Επιτάφιος - έτος 7103 (1595 μ.Χ.) - Mονή Διονυσίου, Άγιον Όρος Aήρ-Eπιτάφιος - 14ος αι. μ.Χ. - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος Επιτάφιος - 1682 μ.Χ. Επιτάφιος (Aντιμήνσιο - ζωγραφισμένο σε λινό ύφασμα) - 1775 μ.Χ. - Kελί Μεγάλης Παναγίας, (Mονή Kουτλουμουσίου) Άγιον Όρος - Στο επάνω οριζόντιο τμήμά της δημιουργείται ένα ημικύκλιο, όπου η επιγραφή: ο Eπιτάφιος Θρήνος, ενώ το κάτω τμήμα καταλαμβάνει η επιγραφή καθιέρωσης: ΘYΣIAΣTH'PION ΘEI~ON KAI' IEPOYPΓHΘE'N, TOY~ TEΛEI~ΣΘAI ΔI' AYTOY~ // TA'Σ ΘEI'AΣ IEPOYPΓIAΣ. KAΘIEPΩΘE'N ΠAPA TOY~ ΘEOΦEΛEΣTA'TOY// EΠIΣKO'ΠOY IEPHΣOY~ KAI' AΓIOY ΌPOΣ KYPOY~ IAKO'BOY:-// εν έτει, 1775
Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Aντιμήνσιο - Στο μέσον κυριαρχεί ο σταυρός με τα όργανα του πάθους (λόγχη, κάλαμος, σπόγγος, ακάνθινος στέφανος) και το αποτροπαϊκό σύμπλεγμα IΣ XΣ NI KA, (αρχαϊκή απεικόνιση). Στη βάση του σταυρού ιστορείται το λαρνακοειδές «κενόν μνημείον» του Xριστού με τον «αποκυλισθέντα λίθον εκ του μνημείου»  - 1763 μ.Χ. - Kελί Eυαγγελισμού της Θεοτόκου (Mονή Σίμωνος Πέτρας), Άγιον Όρος Επιτάφιος - 1649 μ.Χ. - Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής, Μόλυβος, Λέσβος Επιτάφιος - 1651/2 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος (δωρεά του βοεβόδα Bασιλείου Λούπου) Επιτάφιος - 14ος και 15ος αι. μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος - Στο μέσο εικονίζεται ο Xριστός (IC. XC O ENTAΦIACMΩC) επάνω στη σινδόνα Επιτάφιος - 1616 μ.Χ. - Mονή Aγίου Παύλου, Άγιον Όρος
~ 14 Απριλίου
Αποστόλων (Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος. Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας (1) (Τριφυλίας) και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803).
(1) Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στο χωριό Λιγούδιστα Αρκαδίας και σε μικρή ηλικία ήλθε με τον αδελφό του στη Τρίπολη, όπου εργαζόταν ως κτίστης. Επειδή όμως βασανιζόταν από το αφεντικό έφυγε από τη δουλειά και πήγε στο σπίτι ενός τούρκου κουρέα, οποίος κατόρθωσε να τον εξισλαμίσει ονομάζοντάς τον Μεχμέτ. Αργότερα όμως ο Δημήτριος μετανόησε για την πράξη του αυτή και ήλθε στο Άργος και από εκεί για μεγαλύτερη ασφάλεια πήγε στη Σμύρνη για να καταλήξει στις Κυδωνιές στη Μονή του Προδρόμου, όπου βρήκε ευσεβή πνευματικό και αφού εξομολογήθηκε ζήτησε την συμβουλή του. Με τη προτροπή του πνευματικού του ο Δημήτριος έφθασε στη Χίο κοντά σε κάποιο άλλο φημισμένο πνευματικό με τη βοήθεια του οποίου προετοιμάσθηκε για το μαρτύριο. Για το λόγο αυτό επέστρεψε στο Άργος, όπου παρέμεινε κρυμμένος και χειραγωγούμενος από τον ευσεβή ιερέα Αντώνιο Σακελλάριο. Εν συνεχεία πήγε στη Τρίπολη, όπου παρουσιάσθηκε στο τούρκο διοικητή και με παρρησία δήλωσε ότι πιστεύει στο Χριστό τον μόνο αληθινό Θεό και είναι πρόθυμος να μαρτυρήσει γι` Αυτόν. Ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια αλλά ο Δημήτριος παρέμεινε αμετακίνητος. Αφού κάθε προσπάθεια να τον μεταπείσουν απέτυχε, τον αποκεφάλισαν στις 14 Απριλίου 1803 στη Τρίπολη. Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το σεπτό λείψανό του και το έθαψαν με τις τιμές που του άξιζε. Σήμερα βρίσκεται στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών.  ~
Σήμερα 14/04/2017 εορτάζουν:
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου, Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος Απόστολοι από τους εβδομήντα, Αγία Θωμαΐς
 ~  Ἦχος πλ. δ'.
~   Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.
~*  Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί - Όρθρος Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής - Θρασύβουλος Στανίτσας  , https://youtu.be/SpyqHYlVA4Y  .-


Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
 
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
 
Ανάσταση του Λαζάρου

Ανάσταση του Λαζάρου
 
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων
 
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της
~** Μ. Παρασκευή στο Αρφαρά Καλαμάτας - Επιτάφιος 14-04-2017 :
 
 
  Βίντεο :
~** Επιτάφιος Αρφαρά επιστοφή από περιφορά 14/04/2017 :
~**ΑΡΦΑΡΑ Περιφορά επιταφίου 14/04/2017 :

*** Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα


~ Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη,προχριστιανικό συμβόλο της ζωής, ενισχυμένο με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού και  αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο.Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!
elc-easter12.png
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.
chickline.gif
Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.
Η Παναγία πίσω απο το έθιμο των "κόκκινων αυγών"
Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Τα κόκκινα αυγά και η Μαγδαληνή
Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Η δύσπιστη γυναίκα
Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!
chickline.gif
Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.
Είναι παράλληλα όμως και χρώμα αποτρεπτικό. Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη στην Καστοριά οι γυναίκες για το καλό.
Κόκκινο πανί έβαφαν μαζί με τα αυγά τους στη Μεσημβρία και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, για να μην τους πιάνει το μάτι.
images.jpg
Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.
Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας.
Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι.
Τα κόκκινα σαν αίμα αυγά, για να τιμήσουν το αίμα του Ιησού Χριστού, ανταλλάσσονται στην Ελλάδα.Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δενβάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σε αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού.
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. avga_tsougrisma.jpg
Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικήτης! Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε».
Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη την χρονιά! Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.Επίσης το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών έχει τις ρίζεςτου στο Βυζάντιο και συμβολίζει πάλι την Ανάσταση.Όπως το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει στο φως της ζωής, έτσι -αυτός ήταν ο συμβολισμός- κομματιάζονται του θανάτου τα δεσμά και από του τάφου τα βάθη ξανάρχεται η ζωή.Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη, με επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Οι καλεσμένοι τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα τα αυγά και στη συνέχεια ακολουθούσε γεύμα στο πασχαλινό τραπέζι.
 2081125gtk7ajuxr0.gif
 ~***   Ήθη και έθιμα του Πάσχα από όλη την Ελλάδα
~ Από τον ρουκετοπόλεμο της Χίου μέχρι την κατάνυξη του Αγίου Όρους

Το Πάσχα μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην εορταστική αυτή περίοδο. Το «κάψιμο του Ιούδα», οι Αλογοδρομίες, οι Αυγομαχίες, η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η Ανάσταση σε νεκροταφεία είναι ορισμένες μόνο από τις παραδόσεις που συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά.
Πάσχα στην Κεντρική Μακεδονία
Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται λίγο μετά τις 9 το βράδυ στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.
Στις Σέρρες, τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια» Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη.
Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «Αδώνιδος Κήπους». Οι «Αδώνιδος Κήποι» σύμφωνα με τη λαογραφική μας παράδοση, συμβολίζουν τη νιότη που χάνεται γρήγορα και άδικα, όπως και ο Άδωνις που πέθανε από δάγκωμα κάπρου. Στην αρχαιότητα, κατά την πρώτη μέρα του εθίμου γινόταν η αναπαράσταση της κηδείας του και τη δεύτερη μέρα η γιορτή για την ανάστασή του. Σήμερα, οι νοικοκυρές τοποθετούν τα όσπρια και το κριθάρι για να έχουν ευημερία, πλούσιες σοδειές και γεμάτο οικογενειακό τραπέζι.
Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει στην Καστανούσα Κερκίνης του διευρυμένου δήμου Ηράκλειας, το ποντιακό πασχαλινό έθιμο «αυγομαχίες». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας.
Στην Πέλλα, στο χωριό Μαργαρίτα, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, πραγματοποιείται το τοπικό έθιμο Σπάσιμο των Αυγών και προσφέρονται στους επισκέπτες τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Στην παραλία της Συκιάς, στη Χαλκιδική, διοργανώνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα Αλογοδρομίες στο δημοτικό κάμπινγκ «μύλοι». Οι Αλογοδρομίες είναι ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και αναβιώνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Μετά την καθιερωμένη λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παραδίδεται η εικόνα μαζί με ευχές από τον ιερέα στους ιππείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα είδος λιτανείας, μεταφέροντας την εικόνα από το παρεκκλήσι στο χώρο διεξαγωγής των Αλογοδρομιών. 
Πάσχα στο Άγιον Όρος
Ο ήχος από το τάλαντο στην Αθωνική Πολιτεία, το Άγιο Όρος, καλεί μοναχούς και προσκυνητές στο Καθολικό για τις ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας. Κάτω από το φως των κεριών, που δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χοροί των ψαλτών και το τελετουργικό, που παραμένει αμετάβλητο αιώνες τώρα, ωθούν τον προσκυνητή να έρθει σε κοινωνία με τον Κύριο, να μετάσχει στο Θείο Δράμα, να έρθει κοντά στο μυστήριο του θανάτου, της Ανάστασης, της αιώνιας ζωής.
Το Πάσχα στο Άγιο Όρος δεν έχει βεγγαλικά, ψητό στη σούβλα και χορούς. Είναι ένα Πάσχα βαθιά μυστηριακό. Εδώ η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.
Μετά τη κορύφωση των Παθών με τη Σταύρωση και το θανατο του Θεανθρώπου αρχίζουν οι ακολουθίες με τους μεγαλύτερους συμβολισμούς.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές γονατίζουν μπροστά στον Εσταυρωμένο. Κατεβάζουν τον νεκρό σώμα του Ιησού από το σταυρό. Το πορφυρό πανί με το σώμα του μεταφέρεται από τους μοναχούς στο τραπέζι, που συμβολίζει τον Άγιο Τάφο. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, καθώς το σκοτάδι μέσα στο Καθολικό σπάει μόνο από το λιγοστό φως των κεριών.
Ο Επιτάφιος εδώ δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνους που συναντά κανείς στις περιφορές της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι απλός. Ένα χρυσοκέντητο πορφυρό πανί.
Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί στολίζουν με λουλούδια Επιτάφιο. Σαν τους μαθητές του Χριστού.
Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιστρέφουν στο Καθολικό και ψέλνουν τα εγκώμια της μέρα γύρω από το νεκρό σώμα του Χριστού. Ένας ένας προσκυνούν αυτόν που κατέβηκε στον Άδη για να φέρει τη νέα ζωή.
Έξι μοναχοί παίρνουν στα χέρια τους τον Επιτάφιο, το χρυσοκέντητο, δηλαδή, πορφυρό πανί. Βγαίνουν από το Καθολικό για την περιφορά γύρω από τον ναό. Πριν ο Επιτάφιος επιστρέψει στο ναό οι μοναχοί τον κρατούν πάνω από την κύρια είσοδο. Ένας ένας οι μοναχοί και οι προσκυνητές περνούν από κάτω σαν να κατεβαίνουν μαζί με τον Ιησού στον Άδη. Ο θρήνος, όμως, κρατά λίγες ώρες.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως έρχεται το πρωί το Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς φορούν ήδη λευκά άμφια, καθώς ο λίθος από τον τάφο του Ιησού έχει κυλιστεί. Η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως είναι χαρμόσυνη και ο ναός γεμίζει με βάγια και δάφνες που πετά ο ηγούμενος σε μοναχούς και προσκυνητές.
Η μέρα κυλά ήσυχα, ώσπου το σκότος να γίνει φως από το Αναστάσιμο φως που έρχεται και στο Όρος από τον Πανάγιο Τάφο.
Ο ηγούμενος μοιράζει σε όλους το φως μόλις ακούγεται το δεύτε λάβετε φως.
Το Χριστός Ανέστη ψέλνεται έξω από το Καθολικό υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα.
Επιστρέφουν στο Καθολικό για να ολοκληρωθεί η λειτουργία. Το φιλί της αγάπης, που ανταλλάσουν φιλώντας ο καθένας έναν σταυρό και μια εικόνα στα χέρια του άλλου, δίνει τον νόημα της ενότητας της εκκλησίας.
Μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως μοναχοί και προσκυνητές μετακινούνται την τράπεζα της μονής για το πρώτο μη νηστίσιμο γευμα μετά από νηστεία 40 ημερών.
Ψάρι χόρτα κρασί και κόκκινα αυγά βρίσκονται ήδη στα τραπέζια. Αμέσως μετά το πασχαλινό γεύμα οι μοναχοί και οι προσκυνητές επιστρέφουν στον ναό.
Στο τέλος της πρωινής Λειτουργίας πέρνουν από τα χερια του ηγούμενου ευλογία, ένα γλυκό και ένα κόκκινο αυγό.
Όμως,οι τελετουργίες του Πάσχα δεν τελειώνουν εδώ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά από το Πρωτάτο, τον τρίκλιτο βασιλικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, μια πολύωρη Πασχαλινή λιτανεία. Με τις εικόνες στα χέρια οι μοναχοί από το Πρωτάτα μετεκινούνται από κελί σε κελί, από σκήτη σε σκήτη και στις κοντινές Ιερές Μονές, όπου πραγματοποιούν σύντομες στάσεις.
Αν πάρει κανείς αυτές τις ημέρες το καραβάκι από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη, θα ζήσει ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό. Το Περιβόλι της Παναγίας δεν έχει φολκλόρ, αλλά προσευχή σιωπή για τη σωτηρία του ανθρώπου. Γι αυτή τη σωτηρία που έγινε η Ανάσταση. 
Έθιμα σε Ανατολική και Δυτική Μακεδονία
Τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, στη δημοτική κοινότητα Νέας Ηρακλίτσας του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας, στην τοποθεσία «Νησάκι».
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη Νέα Πέραμο, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: καίνε από ένα ομοίωμα του Ιούδα τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους.
Την τρίτη μέρα του Πάσχα, στην τοπική κοινότητα Ελευθερών Καβάλας αναβιώνουν τα παραδοσιακά «Μαζίδια». Οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Στη συνέχεια, στην πλατεία του παλιού παραδοσιακού οικισμού στήνεται ένα μεγάλο γλέντι.
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη δημοτική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας αναβιώνουν οι «αυγομαχίες». Μικροί και μεγάλοι, με ιδιαίτερη φροντίδα, παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα λιγότερα σπασμένα αυγά.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πομπική περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως γύρω από το αγροτικό χωριό της Καλής Βρύσης την Πέμπτη της Διακαινησίμου, για προστασία του χωριού από κάθε κακό.
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτάζεται σε πολλές τοπικές κοινότητες η Ζωοδόχος Πηγή, όπου ο θρησκευτικός εορτασμός συνδυάζεται με αξιόλογες τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τέλος, το δικό της χαρακτήρα έχει η Δευτέρα του Θωμά στους Σιταγρούς, όπου οι εκεί εγκατεστημένοι Πόντιοι συνεχίζουν πανάρχαια έθιμα των κοιτίδων τους, όπως επισκέψεις στα μνήματα, με διανομή κόκκινων αβγών και γλυκισμάτων και με τραγούδια.
Στη Δυτική Μακεδονία, τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, στα Δώδεκα Ευαγγέλια, οι γυναίκες φέρνουν κουλουράκια για τους ζωντανούς και μετά την εκκλησία τα μοιράζουν στον κόσμο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή ξεχωρίζει η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου, που γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, στο λόγο του «Γολγοθά» στο Δρυόβουνο της Κοζάνης.
Οι κάτοικοι της Κοζάνης κάνουν Ανάσταση στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου. Συγκεντρώνονται γύρω από το μνήμα του νεκρού τους και με αναμμένη τη λαμπάδα περιμένουν το «Χριστός Ανέστη», ενώ δεν ξεχνούν να αφήσουν ένα κόκκινο αυγό στο μνήμα για να «χορτάσει» το χαμένο μέλος της οικογένειας. 
Η Λαμπρή στη Θεσσαλία
Η Λαμπρή είναι η γιορτή της ζωής για τους ανθρώπους του κάμπου, τους Καραγκούνηδες. Γι' αυτό αποτελούσε ξεχωριστή χαρά για εκείνον, που θα χτυπούσε πρώτος αναστάσιμα την καμπάνα, τα χαράματα.
Όπως αναφέρει σε σχετική, βραβευμένη με Α’ έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, εργασία του ο εκπαιδευτικός Ζήσης Τζιαμούρτας, το χτύπημα της καμπάνας λαμπριάτικα θα έφερνε γούρι για το σπίτι, τα ζώα, τα σπαρτά. Γύρω στις τρεις τα χαράματα, όλος ο κόσμος έτρεχε στην εκκλησία. Με το «δεύτε λάβετε φως» του παπά στην Ωραία Πύλη, έτρεχαν οι άνδρες για να πάρουν πρώτοι το φως, κάτι που θεωρούσαν καλό για την οικογένειά τους, καθώς θα είχαν πάντα την ευλογία του Αναστάντος Χριστού.
Έκαιγαν δε με το ίδιο φως την ουρά των ζώων, για να μη τα πιάνει οίστρος. Στη συνέχεια άρχιζαν οι ετοιμασίες για το ψήσιμο των αρνιών. Έβαζαν τα δεμάτια από κληματόβεργες στοίβα και τις άναβαν. Συνήθως δυο - τρία σπίτια έψηναν μαζί τ' αρνιά ρίχνοντας ντουφεκιές.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξαναπήγαιναν πάλι στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αγάπης. Μετά το τέλος της, όλοι πήγαιναν στο σεργιάνι, όπου παρακολουθούσαν τους πασχαλιάτικους χορούς, που χόρευαν οι Καραγκούνες, χαρωπά.
Όλα τα παραπάνω έθιμα ευνοούν την ευημερία της οικογένειας, όπως το αυγό ως πηγή της ζωής. 
Πάσχα στις Κυκλάδες
Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα έχουν οι ημέρες του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, στο γραφικότερο - για αρκετούς - νησιωτικό σύμπλεγμα των ελληνικών θαλασσών. Εκεί, όπου συνδυάζονται ο μπαρουτοπόλεμος της Μήλου με το βύθισμα του Επιταφίου στη θάλασσα, στην Τήνο, το κάψιμο του Ιούδα στη Μύκονο με την αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο και τα χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό.
Τα αμέτρητα, παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα μετατρέπουν τις Κυκλάδες σε ιδανικό προορισμό. Άλλωστε, οι γιορτές του Πάσχα αποτελούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα νησιά αρχίζουν να υποδέχονται τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, τους οποίους θέλουν να “καλοπιάσουν” όχι μόνο με τα γαλανά νερά των θαλασσών αλλά με τα ήθη, τα έθιμα και τις ντόπιες γεύσεις.
Στην Ίο, τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις “μπάλες”, ένα παιχνίδι με μικρές, σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού τα εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.
Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Ιητών διοργανώνει γλέντι με αρνιά και κρασί, όπου όλοι - ντόπιοι κι επισκέπτες - είναι καλοδεχούμενοι, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίου (Η Φοινίκη) αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας. Νεαρά κορίτσια του νησιού, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, στήνουν κούνιες στο κέντρο της Χώρας και τα παλικάρια τις κουνούν, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια αγάπης.
Στη Φολέγανδρο, το Μεγάλο Σάββατο όλα τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για να δεχτούν την ευλογία της Παναγίας, της οποίας η περιφορά διαρκεί τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται στη Χώρα και τα στενά του Κάστρου, με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η εικόνα ευλογεί και τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και αργά το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα. 
Πάσχα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα
Με τον δικό της μοναδικό τρόπο γιορτάζει η περιοχή της Καλαμπάκας το Πάσχα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων διαδραματίζουν ξεχωριστό τόνο, αναδεικνύοντας την πνευματική διάσταση της Ανάστασης του Κυρίου. Παράλληλα, έθιμα και γιορτές στη ευρύτερη περιοχή συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό γι' αυτές τις ημέρες.
Και δεν είναι μόνο τα μοναστήρια των Μετεώρων. Είναι και τα υπόλοιπα (Σταγιάδων, Χρυσίνου, Σιαμάδων, Αγ. Θεοδώρων, Βυτουμά) που δίνουν πνευματική αίγλη σε ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο επισκέπτης της περιοχής έχει τη μοναδική ευκαιρία να "μεταλάβει" αυτής της πνευματικότητας που καταυγάζει αυτές τις άγιες μέρες τα Μετέωρα και τα άλλα μοναστήρια της περιοχής, αλλά και να νιώσει την τοπική φιλοξενία σ’ ένα φυσικό περιβάλλον των χρωμάτων και των αρωμάτων. 
Πάσχα στην Πελοπόννησο
Μοναδικός είναι ο εορτασμός του Πάσχα στην Τσακωνιά, με το φαντασμαγορικό έθιμο να εκτοξεύονται, με το αναστάσιμο φως, εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα από τον Τυρό και το Λεωνίδιο και να ταξιδεύουν πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, φτάνοντας, όταν ο καιρός το επιτρέπει, ως την Ύδρα και τις Σπέτσες .
Στο Λεωνίδιο, η νύκτα της Αναστάσεως είναι η νύκτα των αεροστάτων. Με το «Χριστός Ανέστη» παίρνουν φωτιά οι «κολλημάρες» και τα αερόστατα απογειώνονται. Ανεβαίνουν ψηλά και, για 30 με 40 λεπτά, κεντούν τον ουρανό της ανοιξιάτικης αναστάσιμης νύκτας.
Το θέαμα είναι μοναδικό όταν καίγεται κάποιο αερόστατο από υπερβολικά μεγάλη «κολλημάρα» ή από πολύ πετρέλαιο, η αγωνία κορυφώνεται γιατί οι ανταγωνιστές από τις άλλες ενορίες κρατούν λογαριασμό αποτυχιών, για να πυροδοτήσουν τα πειράγματα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
Την Κυριακή του Πάσχα οι παραδοσιακές σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια παίρνουν θέση στον κήπο του δημαρχείου, όπου γλεντούν μαζί, ντόπιοι κι επισκέπτες. Η ακολουθία της Αγάπης τελείται το απόγευμα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου και το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ αμέσως μετά χορεύουν τον μοναδικό τσακώνικο χορό.
Στον Τυρό, τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά των δύο επιτάφιων γίνεται στην παραλία, με τη συνοδεία των ψαροκάικων. Την Ανάσταση, σε όλες τις ενορίες του χωριού οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα και αερόστατα.
Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο λιμάνι, θα γίνει το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα από τους Τσάκωνες πυρπολητές, ενώ στην ενορία της Αγίας Μαρίνας θα γίνει το κάψιμο του αφανού.
Την Κυριακή του Πάσχα η τελετή της Αγάπης τελείται στην πλατεία του χωριού και η ανάγνωση του Ευαγγελίου γίνεται και εδώ στην τσακώνικη διάλεκτο. Αμέσως μετά, ξεκινά παραδοσιακό τσακώνικο γλέντι με σούβλες, ντόπιο κρασί και βέβαια χορεύουν τον ιστορικό τσακώνικο χορό.
Την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει στην Καλαμάτα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου.
Πρόκειται για ένα λαοφιλές ξεχωριστό τοπικό έθιμο, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.
Οι συμμετέχοντες -αρκετοί από αυτούς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές- οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και "ξεσηκώνουν" το πλήθος που παρακολουθεί.
Τα ‘'μπουλούκια'' -όπως ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων- αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, αποδεικνύοντας ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.   Πάσχα στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου»
Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μπορεί να κάνει κάποιος τη "δεύτερη Ανάσταση", ακούγοντας το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά; Στην ίδια περιοχή, όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες σ' ένα ξωκλήσι, χτισμένο στη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης!
Ο λόγος για την Πάτμο, το νησί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Τα έθιμα που δίνουν στο Πάσχα της Πάτμου τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα του αρχίζουν να κορυφώνονται από σήμερα, Μ.Πέμπτη, με την τελετή του Νιπτήρα: πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.
Τη Μ. Παρασκευή, στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και, από τη βράδυ της ίδιας ημέρας, οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες. Στα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού περιλαμβάνεται και η δεύτερη ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται στις γλώσσες που προαναφέρθηκαν.
Πάσχα στην Χίο
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Χίο έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος. Το ετοιμοπόλεμο χωριό εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του νησιού με ένα έθιμο παλιό όσο και η ναυτική παράδοση του νησιού. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου. Οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Στόχος είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη. Η προετοιμασία κρατάει μήνες ολόκληρους με τους νεότερους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι. Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών». Ακολουθεί προσωρινή «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες. Το μοναδικό αυτό θέαμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, καθώς είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.
Πάσχα στη Σάμο
Στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, την Κυριακή του Πάσχα, εδώ και κοντά 100 χρόνια διατηρείται το έθιμο των "Τουφεκιών". Κάποιοι μάλιστα το συνδέουν και με την επανάσταση του 1821. Στις μέρες μας, οι κάτοικοι προσπαθούν κάθε χρονιά να προσφέρουν και εντυπωσιακότερο θέαμα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Για το έθιμο αυτό ο κόσμος προετοιμάζεται μήνες πριν. Συγκεντρώνουν τα υλικά τους και σιγά - σιγά κατασκευάζουν απίστευτο αριθμό "εκτοξευτήρων - Τουφεκιών". Κάθε ενορία έχει στην συλλογή της 1600 - 2000 "Τουφέκια". Τα τοποθετούν στο χώμα με προσανατολισμό τα απέναντι βουνά - για λόγους ασφαλείας - και η κάθε ενορία παρουσιάζει το δικό της θέαμα. Την Κυριακή του Πάσχα μετά την μεσημεριανή περιφορά των Αναστάσεων, όλες οι ενορίες συναντιούνται σε προκαθορισμένο σημείο και η κάθε μια στην σειρά της ξεκινά τις "Τουφεκιές". Στόχος είναι να παρουσιάσουν το πλέον πολύβουο και καπνογόνο θέαμα. Έτσι ανακηρύσσεται και ο νικητής. Όταν τελειώσει η διαδικασία όλοι μαζί γιορτάζουν με αυγά, κουλούρια και παραδοσιακό Σαμιώτικο κρασί.
Πάσχα στην Κέρκυρα
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής ατμόσφαιρας, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο την ώρα που σκάνε στα πλακόστρωτα καντούνια οι γεμάτοι μπότηδες ενώ ηχεί η μουσική που ξεχύνεται από τα πνευστά των 18 Φιλαρμονικών της πόλης αλλά και τα χειροκροτήματα και τις κραυγές χαράς των παρευρισκομένων, γηγενών αλλά και εκατοντάδων τουριστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται και ξανάρχονται, πιστοί στο ραντεβού τους το Μεγάλο Σάββατο στα καντούνια της παλιάς πόλης. Η “θορυβώδης” Ανάσταση δε σταματά εδώ. Με το σπάσιμο των σταμνών ξεκινούν οι καμπάνες της πόλης να μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Η μία μετά την άλλη, οι καμπάνες, σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα, φέρνουν το μήνυμα και στο μικρότερο χωριό. 
~ 10. Πάσχα στην Κέρκυρα – Το έθιμο Μπότηδες
Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στην καρδιά της όμορφης πόλης. Η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα, με τις ευωδιές των λουλουδιών, και η πόλη να ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός.
Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα στην Κέρκυρα είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων. 
Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα
Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση.
Στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το παράδοξο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Η περιφορά του επιταφίου το Μ. Σάββατο καθιερώθηκε ουσιαστικά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη.
Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά – ίσως έχετε ακούσει ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις πιο καλά οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές και πραγματικά η μουσική τους είναι υπέροχη. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο: τη Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven, το Calde Lacrime του Michelli.
πασχα κερκυρα φιλαρμονικη ορχηστρα
Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος δίνει τη θέση του στη… φασαρία, καθώς κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα και στο Λιστόν – και όπου μπορεί – για να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους μπότηδες. 
Οι Μπότηδες
μποτηδες κανατια πασχα κερκυρα
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες ςίναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.
corfu-easter-pot-smashΚάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.
Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Κάποιοι θα σας πουν σίγουρα στην Κέρκυρα ότι όποια και να είναι η αλήθεια, οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.
Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των Μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι θα σας φέρει καλή τύχη.
Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική αυτή τη φορά – το εμβατήριο “Μη φοβάστε Γραικοί” κυριαρχεί στον αέρα.
Έθιμα του Πάσχα το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα
Μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, η Κέρκυρα είναι πλημμυρισμένη από κόσμο που συνήθως παρακολουθεί τις λειτουργίες ή τα μικρά γεγονότα και έθιμα που λαμβάνουν χώρα παντού στην πόλη.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και αστεία έθιμα, είναι το έθιμο της Μαστέλας, που αναβιώνει στο εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα – για το καλό. Στο τέλος της μέρας, όταν οι καμπάνες της Ανάστασης ηχήσουν κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.
Τι απογίνονται τα νομίσματα αυτά δεν ξέρουμε σίγουρα, πάντως οι κάτοικοι λένε ότι πάνε στο δήμο. Παλιά πριν μερικούς αιώνες όταν ξεκίνησε το έθιμο, οι κάτοικοι έπιαναν κάποιον περαστικό, ο οποίος περπατούσε ανίδεα στην πόλη και τον πέταγαν μέσα στο βαρέλι αναγκαστικά, για να μαζέψει τα νομίσματα.
Προτάσεις για να δείτε τους Μπότηδες
Αν θέλετε να απολαύσετε το όμορφο Πάσχα στην Κέρκυρα και να δείτε την αναβίωση των εθίμων, το Σάββατο το πρωί πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς και να πιάσετε θέση στην πλατεία Σπιανάδα, η οποία μετά τις 10 κατακλύζεται από κόσμο.
Επίσης αν ξέρετε τους δρόμους της πόλης, μπορείτε να σταθείτε στην διασταύρωση των οδών Θεοτόκη και Παλαιολόγου, και στην οδό Guilford, για να βγάλετε και καλές φωτογραφίες.   ,
Πασχαλινά έθιμα, χτες και σήμερα
Για τους περισσότερους χριστιανούς είναι η σημαντικότερη γιορτή, για την εκκλησία ο θεμέλιος λίθος της πίστης στην αιώνια ζωή, για τους ερευνητές η βάση γύρω από την οποία πλέκονται όλες οι γιορτές του χρόνου. Γεγονός πάντως είναι ότι το Πάσχα, η Λαμπρή κατά το ελληνικότερο, είναι η πιο ελπιδοφόρα ημέρα του χρόνου. Ίσως γι' αυτό και φέτος, που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τη χώρα, να αποκτά και περισσότερο νόημα ο εορτασμός του.
 Γύρω από αυτό το εορτολόγιο πλέκονται τα έθιμα και οι πρακτικές, πολλές από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους σε προχριστιανικά έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Πρόκειται για έθιμα με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό αλλά και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή. Τέτοια είναι τα λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου και ανάστασης, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι Κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου, οι Κούνιες κ.α.
Λαζαρίτικα και Κήποι του Άδωνη
Πλησιάζοντας χρονικά το Πάσχα έχουμε το τριήμερο του Λαζάρου και των Βαΐων, που προετοιμάζει για το Πάθος του Χριστού, την Κάθοδο στον Άδη αλλά και την εκ νεκρών Ανάσταση. Παιδιά με στολισμένα καλαθάκια γυρνάνε στα σπίτια και τραγουδάνε τα λαζαρίτικα άσματα.
Ο Άδωνης ήταν ο όμορφος νέος που αγάπησε η Αφροδίτη και η Περσεφόνη. Τον διεκδίκησαν και οι δύο, αλλά τον κέρδισε η Αφροδίτη κατά το περισσότερο, αφού η Περσεφόνη τον απέκτησε μόνο για το ένα τρίτο του χρόνου. Τα Αδώνια ήταν γιορτή αφιερωμένη στον Άδωνη, που γινόταν κάθε άνοιξη ή καλοκαίρι. Κατά τη διάρκειά της, γυναίκες πενθηφορεμένες, τοποθετούσαν πάνω σε νεκρικό κρεβάτι ομοιώματα του θεού, περιβαλλόμενα από άνθη, κλαδιά, καρπούς, λιβάνια και θυμιάματα. Την ίδια στιγμή φύτευαν μέσα σε γλάστρες σπόρους από φυτά που αναπτύσσονταν και μαραίνονταν γρήγορα, όπως οι φακές.
Μόλις έβγαιναν τα φυτά τα ανέβαζαν στις στέγες των σπιτιών, φτιάχνοντας τους Κήπους του Άδωνη. Στη συνέχεια, μοιρολογώντας, περιέφεραν τα ομοιώματα στους δρόμους, τα οποία έριχναν, μαζί με τους Κήπους, σε πηγές ή ποτάμια. Την επόμενη μέρα γιόρταζαν την ανάσταση του θεού.

***  Ο καιρός  σήμερα  Μεγάλη Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Μ. Παρασκευή 14/4/2017 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Διαδικτυακός πασχαλινός φωτο-διαγωνισμός διαφήμισης της Καλαμάτας 
Πολύ μεγάλη κίνηση έχει και φέτος η Καλαμάτα τις ημέρες του Πάσχα, με τα ξενοδοχεία να είναι σχεδόν πλήρη και πολυάριθμους ακόμη επισκέπτες να φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, μιλώντας χθες στα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε τα οφέλη που συνεπάγονται για την τοπική οικονομία και ευχαρίστησε εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας όλο τον κόσμο για την επιλογή της περιοχής μας, όπου το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά με ιδιαίτερη κατάνυξη και πολλά τοπικά έθιμα.
Στην προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή η τάση και να αναδειχθεί η Καλαμάτα κορυφαίος τουριστικός προορισμός, ο Δήμος προσκαλεί τον κόσμο να… πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες που θα απαθανατίζουν τις ευχάριστες στιγμές από τις πασχαλινές διακοπές στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας σε ένα διαγωνισμό που θα επιφυλάσσει για το νικητή έναν ξεχωριστό έπαινο.
Η ανάρτηση θα πρέπει να είναι δημόσια (public) με hashtag: #PasxaKalamata.  Χ.Ε.

***  Τριήμερο πασχαλινών εκδηλώσεων στο Δήμο Καλαμάτας 
Η περιφορά του Επιταφίου δεσπόζει απόψε και στους δρόμους του Δήμου της Καλαμάτας, ενώ τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού θα συνοδεύσει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στο Δήμο θα είναι τριήμερες και τις παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου
Κάψιμο Ιούδα, Σαΐτες
•ώρα 21.30, Ράχη – Αβραμόγιαννης, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Kοινότητας Καλαμάτας
•ώρα 21.30, Πλατεία Φυτειάς
 Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου
Σαϊτοπόλεμος
ώρα 20.00, Βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα και Πλατεία Όθωνος
Ρίψη σαϊτών, παρέλαση, κεράσματα και παραδοσιακή μουσική
Συμμετέχουν: Σύλλογος Σαΐτολόγων Δήμου Καλαμάτας, Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας
 Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου
Κάψιμο Ιούδα και Σαΐτες
•ώρα 19.00, Αιθαία - κεντρική πλατεία
Τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι
•ώρα: 13.00, Καρβέλι - κεντρική πλατεία
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Καρβελαίων

***  ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ! Πρώτα η Διάγνωση, μετά η Θεραπεία...
 
~ Στη φωτογραφία που ακολουθεί θα δείτε, όχι μόνο, κάποια στοιχεία που είναι ενδεικτικά της καταστροφής που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία, αλλά και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως παρατηρεί κανείς δεν είναι μόνο ο βασικός μισθός που είναι ο χαμηλότερος όλων, αλλά και η ακρίβεια των βασικών αγαθών που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία και δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Ψωμί, γάλα, αυγά, λαχανικά, όλα προϊόντα που η ελληνική γη μπορεί να παράγει είναι απλησίαστα για το μέσο Έλληνα. Ο βασικός λόγος είναι ένας.
Η έλλειψη παραγωγής.
Όταν το σύνολο των βασικών αγαθών είναι εισαγόμενα, τότε καμία οικονομία δεν έχει δυνατότητα αυτάρκειας για την τροφή των πολιτών. Θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν έχουμε πρωτογενή τομέα, αλλά έχουμε τουλάχιστον τριτογενή.
Όλοι όμως γνωρίζουμε την πικρή αλήθεια.
Χώρα χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα, πρωτογενή τομέα και έστω ένα σχέδιο ανοικοδόμησης είναι καταδικασμένη σε έναν αέναο κύκλο μιζέριας.
Ωστόσο θέλουμε να κλείσουμε με κάτι ελπιδοφόρο. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πια. Είτε από τη δημοσιογραφική ενημέρωση, είτε από την Ελληνική Λύση ο κόσμος γνωρίζει την ασθένεια και αναζητά τη θεραπεία.
Η σωστή διάγνωση και διαπίστωση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα. Καιρός να γίνει και το δεύτερο, η Λύση του προβλήματος.

*** Το μυθιστόρημα της Μαρίας Καραγιάννη ταξιδεύει στην Κίνα
Το ιστορικό μυθιστόρημα και best seller βιβλίο των Εκδόσεων «Πηγή» επί 2 συνεχή έτη, «Στη Σκιά της Σιωπής», της Μαρίας Καραγιάννη, συνεχίζει το δρόμο της επιτυχίας του εκτός ελληνικών συνόρων. Έτσι, μετά την περσινή κυκλοφορία για όλο το αγγλόφωνο παγκόσμιο κοινό - με τον τίτλο Silent Shadows - και ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλο εκδοτικό οίκο της Ινδίας, «σπάει» ουσιαστικά και το φράγμα της γλώσσας, για να κατακτήσει τη μακρινή Κίνα!
Πριν από λίγο καιρό ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Κίνας, ο Shanghai People's Publishing House, αγόρασε τα δικαιώματα για την κινεζική αγορά, αποδεικνύοντας πως τα βιβλία είναι φορέας εξωστρέφειας και σημείο συνάντησης των λαών. H νεότερη ελληνική ιστορία και ειδικότερα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι υψηλές ιδέες που διατρέχουν το βιβλίο, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας, με πρώτα την περηφάνια και τη γενναιότητα, κατάφεραν να συγκινήσουν ένα λαό με τόσο διαφορετική κουλτούρα! Μάλιστα, πρόσφατα η συγγραφέας ταξίδεψε στη Σαγκάη, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά τους εκδότες. Μια μεγάλη επιτυχία για τη Μαρία Καραγιάννη, αλλά και τη χώρα μας, καθώς ελάχιστα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα στην κινεζική γλώσσα. Και βεβαίως, μεγάλη τιμή για τη συγγραφέα αλλά και για την πόλη της Κυπαρισσίας, καθώς η ιστορία της αναζήτησης του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος για την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειάς του εξελίσσεται σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα φρικτές δολοφονίες, καταραμένους έρωτες και φαντάσματα της μνήμης που σεργιανίζουν σαν σκιές στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας!
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα, Μαρία Καραγιάννη, για την αποτίμηση της πορείας του έργου της, που κλείνει δυο χρόνια κυκλοφορίας, τη μετάφρασή του στα κινέζικα, καθώς και τη συνέχεια του συγγραφικού της ταξιδιού!
«Στις 27 Απριλίου του 2015 εξαργύρωσα το εισιτήριο για το ωραιότερο ταξίδι της ζωής μου. Ένα ταξίδι με πολλούς σταθμούς, αμέτρητες συγκινήσεις και συνταξιδιώτες όλους εκείνους τους ανθρώπους που με τα καθημερινά μηνύματα, τις ευχές, τις προσδοκίες τους, με τροφοδοτούν με δύναμη και αισιοδοξία. Κάθε βιβλίο κουβαλάει στις σελίδες του την ψυχή εκείνου που το έγραψε, αλλά κι όλων εκείνων που το διάβασαν και ονειρεύτηκαν μαζί του. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όσα σπουδαία συναισθήματα μοιραστήκαμε», επισήμανε η Μαρία Καραγιάννη.
Για τη μετάφραση του έργου στα κινέζικα, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι σύμβολο και δε γνωρίζει από σύνορα. Το “Στη σκιά της σιωπής” στην πραγματικότητα είναι μια ωδή στο ελληνικό πνεύμα, στις ύψιστες αξίες και ιδανικά, σε όλα εκείνα που αξίζουν να ζούμε και να δίνουμε μάχες. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που ένα τόσο ελληνικό βιβλίο κέντρισε το ενδιαφέρον ενός λαού με τόσο διαφορετική κουλτούρα και με κάνει να πιστεύω πως ο βαθύτερος λόγος που βρέθηκα στην όμορφη Τριφυλία χρόνια πριν, ως διοικητής του Α.Τ. Κοπανακίου, ήταν για να καταγράψω τη μνήμη και την ιστορία αυτού του τόπου! Οι σελίδες των βιβλίων αποτελούν αναμφισβήτητα τόπο συνάντησης των λαών κι εγώ δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως νιώθω ευτυχής που κατοικώ σε αυτόν τον κόσμο τον φτιαγμένο από λέξεις, εικόνες και αναμνήσεις. Ανυπομονώ να πάρω στα χέρια μου και την κινεζική έκδοση, η οποία θα είναι έτοιμη τους επόμενους μήνες».
«Πώς έγινε;», η αμέσως επόμενη σχετική ερώτηση, με τη Μαρία Καραγιάννη να απαντά: «Η αγγλική μετάφραση του έργου πέρυσι το καλοκαίρι τού έδωσε φτερά να πετάξει, αποδεικνύοντας πως η εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων για υψηλές ιδέες είναι μάχιμη και καραδοκεί στις ψυχές τους. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε συμμετείχα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, στο περίπτερο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, με την αγγλική έκδοση του βιβλίου μου, Silent Shadows. Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με εκδότες από όλον τον κόσμο, καθόσον υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για το ελληνικό στοιχείο. Έτσι λίγους μήνες αργότερα, όταν το διάβασαν και το αξιολόγησαν, ήρθαν κι οι πρώτες προτάσεις και βρέθηκα να ταξιδέψω κι εγώ μαζί τους μέχρι τη μακρινή Κίνα και Ινδία, σαν μια περήφανη Ελληνίδα που από τη δική της θέση μπόρεσε να μεταλαμπαδεύσει την αξία και την ιστορία της πατρίδας της!».
Βεβαίως, δε θα μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε εάν ετοιμάζει κάτι καινούργιο και εάν μπορεί να μας αποκαλύψει το θέμα. «Το ταξίδι συνεχίζεται! Επόμενος σταθμός “Το σπίτι των γλάρων”, που θα κυκλοφορήσει το Μάιο από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα πολυεπίπεδο, επίσης, έργο που πραγματεύεται την κατάχρηση εξουσίας και πώς αυτή επηρεάζει δραματικά τη ζωή και τη μοίρα των ανθρώπων. Στο εγγύς μέλλον θα πούμε περισσότερα…», ήταν η απάντηση της συγγραφέως και με ανυπομονησία περιμένουμε τη συνέχεια του ταξιδιού της!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ! Αποκαλύπτει ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ...  
~   Όλα θα τα ξεπουλήσει η Νέα Δημοκρατία (αν προλάβει να βρει κάτι και δεν το έχουν κάνει οι ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ πρώτα).
Ακόμη και τα νησιά μας ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η Νέα Δημοκρατία όταν γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με την απίστευτη τοποθέτηση – εξαγγελία του Αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την συζήτησή του με τον Καθηγητή Διονύση Χιόνη, στην εκπομπή του Αιμ. Λιάτσου, στο Kontra Channel.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα διαπιστώσετε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει με έμφαση πως «πρέπει να πουλήσουμε παραλίες, νησιά, λιμάνια, τρένα, τα πάντα».
Βίντεο :"Ευρώ ή Δραχμή;": Debate Άδωνι Γεωργιάδη - Διονύση Χιόνη στον Αιμίλιο Λιάτσο (13/4/17) [2/3] , https://youtu.be/-EdPrjUCjKE .-
Αξίζει να δείτε την απίστευτη και θλιβερή αυτή δήλωση, στο 17:00 έως 17:55 λεπτό του βίντεο.

***  Εξελίσσεται σε ένα περιβαλλοντικό εγκληματικό λάθος, η ανάπλαση του Άρι 
Η ανάπλαση της ανατολικής όχθης του ποταμού Άριος, που πραγματοποιείται από τις εκβολές στη Δυτική Παραλία έως και τον αρχαιολογικό χώρο των Πρωτοελλαδικών Μεγάρων, δυστυχώς, εξελίσσεται σε ένα περιβαλλοντικό, εγκληματικό λάθος.
Είναι, τουλάχιστον, αφέλεια από τη Δημοτική Αρχή να προχωρεί σε αναπλάσεις με εκατοντάδες κυβικά μπετόν, αλλοιώνοντας τη φυσική εικόνα μιας περιοχής, όπου όποιες παρεμβάσεις είναι επιτρεπτές όταν εφαρμόζονται με χειρουργικό χειρισμό, με την πρέπουσα προσοχή και το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ιστορία των Ακοβίτικων.
Σαφώς και πρόκειται για πρακτικές που κινούνται αντίθετα με τη φιλοσοφία της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που επιτάσσει όχι απλώς τη διατήρηση, αλλά και τον εμπλουτισμό του πρασίνου. Παραδόξως, εκριζώθηκε και ο καλαμιώνας στη δυτική όχθη του ποταμού, όπου δε συντελείται κάποιο έργο.
Πράγματι, υπάρχει ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα ήπιων παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της και η ανάλογη επισκεψιμότητα. Επιπροσθέτως, η πόλη μας θα προσέθετε στη φαρέτρα της ακόμα μια πρόταση εναλλακτικής αναψυχής και τουρισμού, ούτως ώστε να μην περιορίζεται στα ασφυκτικά όρια της τσιμεντένιας και θορυβώδους παραλίας της Ναυαρίνου.
Προφανώς και η Δημοτική Αρχή θυσιάζει ένα αξιόλογο οικοσύστημα στο βωμό του τσιμέντου, πιθανώς λόγω σοβαρής έλλειψης οικολογικής ευαισθησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποταμός Άρις φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ποικιλία άγρια ζωής. Στις εκβολές του έχουν παρατηρηθεί προστατευόμενα είδη, όπως ο βουβόκυκνος (Cygnus olor), οι ερωδιοί Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) και Αργυροτσικνιάς (egretta alba) και διάφορα άλλα υδρόβια πτηνά, καθώς και τα ποταμίσια ψάρια κέφαλοι (Mugil cephalus) και τα γνωστά μας χέλια (Anguilliformes).
Όλα τα ανωτέρω, αναπόφευκτα θα εξαφανιστούν από την άπλετη φωταψία που τους επιφυλάσσεται. Το ενδεχόμενο του αφανισμού επιτείνεται και με τη διεξαγωγή κωπηλατικών αγώνων, αφού απαιτείται η ξερίζωση συστάδων καταμεσής του ποταμού που χρησιμεύουν ως φωλιές. Ενώ η περιοχή της γέφυρας του Ασπροχώματος, πλησίον του νέου γηπέδου του «Απόλλωνα», είναι το πιο κατάλληλο σημείο για αθλητικές δραστηριότητες σε υγρό στοιχείο. Ωστόσο, η κοντόφθαλμη τακτική της Δημοτικής Αρχής, που αποσκοπεί αποκλειστικά σε συλλογή ψήφων, τελικώς θα επιφέρει βαρύ τίμημα στις μελλοντικές γενιές των Καλαματιανών.
Τέλος, σκόπιμο είναι στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, και ειδικότερα σε εκείνους που εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή ως αυτόκλητοι σωτήρες, να υπενθυμίσουμε ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», είναι αυτή που έχει προτείνει ολοκληρωμένη μελέτη και περιβαλλοντικό πάρκο στον ποταμό Άρι.
Επίσης, χρήσιμο είναι να συνειδητοποιήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας ότι οι κάτοικοι των Ακοβίτικων και Δυτικής παραλίας εκπροσωπούνται νομίμως από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, καθώς και από το εκλεγμένο από αυτούς Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος, Ακοβίτικων και Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών».
Νίκος Χριστόπουλος
Τοπικός σύμβουλος, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ με ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ !  'Συνεργασία' ΧΙΛΑΡΙ με Αλ Κάιντα... 
~ Το νέο email αποκάλυψη των WikiLeaks αποτελεί πλήγμα στο προσωπείο της Χίλαρι και των Δημοκρατικών γενικότερα. Όπως θα διαβάσετε σε αυτό, το email αποστέλλεται από τη Χίλαρι σε στενό της συνεργάτη σύμφωνα με το οποίο η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Al Qaeda που έριξε τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, θεωρείται σύμμαχος τους!
Η αποκάλυψη αυτή έχει εξαιρετική σημασία, διότι αποδομεί την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ, φαινόται να κάνει στροφή προς την επιθετική  πολιτική της Κλίντον παρά τις αντίθετες προεκλογικές του δεσμεύσεις. Το e-mail ακόμα δεν έχει σχολιαστεί από το Λευκό Οίκο.

Hillary Clinton Email Archive
Back to the Search
 View email
View original PDF
Share document
SPOT REPORT 02/12/II
 From: Jake Sullivan To: Hillary Clinton Date: 2012-02-12 09:01 Subject: SPOT REPORT 02/12/II
 UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05789138 Date: 10/30/2015 RELEASE IN FULL From: Sullivan, JacobJ <SullivanJJ@state.gov > Sent: Sunday, February 12, 2012 4:01 PM To: Subject: Fw:SPOTREPORT02/12/11(SBU) See last item – AQ is on our side in Syria. Otherwise, things have basically turned out as expected. From: OpsAlert Sent: Sunday, February 12, 2012 03:31 PM Subject: SPOT REPORT 02/12/11 (SBU) SENSITIVE BUT UNCLASSIFIED EXECUTIVE SECRETARIAT Operations Center SPOT REPORT Syria Update Sunday, February 12, 2012 1530 EST ARAB LEAGUE RESOLUTION ON SYRIA • (U) Syria rejected a resolution issued by Arab League (AL) foreign ministers, which requested the UNSC create a joint UN-AL peacekeeping mission for Syria and demanded an immediate cease-fire. The resolution further called for the AL to end its current observer mission, tighten economic sanctions, halt diplomatic cooperation with the Syrian government, and provide political and material support to the Syrian opposition. (Reuters) • (SBU) Embassy Cairo comments AL SYG al-Araby said he received a letter from Russian Foreign Minister Lavrov indicating Russia supports a cease-fire and would support sending monitors under UN-AL auspices, provided Syria approved the countries contributing monitors.ps/Embassy Cairo e -mail) • (U) Tunisian Foreign Minister Abdel Salam announced Tunisia would host a February 24 «Friends of Syria» meeting. Qatari Prime Minister al-Thani welcomed Tunisia’s announcement and said it would be a good opportunity to create clear international direction to help the Syrian people emerge from the crisis.s) • (SBU) Embassy Cairo comments Saudi Foreign Minister al-Faisal called on the AL to open communications with the Syrian oppoSition and provide assistance to the Syrian people.s/Embassy Cairo e -mail) GCC ASKS AL -ARABY TO RECOGNIZE SNC (SBU) Embassy Cairo comments the AL SYG reiterated during the Gulf Cooperation Council (GCC) meeting his longstanding position Syrian National Council (SNC) recognition rests with individual Arab states.(Ops/Embassy Cairo e-mail) ATTACKS RESUME IN HOMS (U) Sporadic rocket and gunfire killed at least four people in the Baba Amr neighborhood of Horns, following a partial day’s lull in violence. Syrian security forces permitted some families in mainly Sunni Muslim opposition areas to leave.Reuters) UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05789138 Date: 10/30/2015 AL-ZAWAHIRI URGES MUSLIM SUPPORT FOR OPPOSITION (U) Al-Qaida leader al-Zawahiri called on Muslims in Turkey and the Middle East to aid rebel forces in their fight against supporters of Syrian President Asad in an interne video recording. Al-Zawahiri also urged the Syrian people not to rely on the AL, Turkey, or the United States for assistance.euters) Please see our classified website atttp://ses.state.sgov.gov Drafted: AMSlack Approved: ABStorsve Dist: State (all bureaus), NSS, OSD, NMCC, JCS, CIA, OSC, NCTC, DHS, DNI SENSITIVE BUT UNCLASSIFIED

*** Το Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας 
«Είναι μια παράσταση που ετοιμάζουμε πάρα πολύ καιρό, με πάρα πολλή δουλειά και ατελείωτες ώρες -μια παράσταση που ευελπιστούμε ότι θα αρέσει στον κόσμο, γιατί είναι ένα καταπληκτικό έργο βραβευμένο, της Ξένιας Καλογεροπούλου, “Το Σκλαβί”»…
Με αυτά τα λόγια και πλαισιωμένη από τους δύο σκηνοθέτες και πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Λέττα Πετρουλάκη, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο τις λεπτομέρειες του βραβευμένου θεατρικού έργου, που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε τέσσερις απογευματινές και δύο πρωινές παραστάσεις την εβδομάδα μετά το Πάσχα, ενώ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για την Τετάρτη 19 Απριλίου, θα συνεχιστεί εκεί έως τις 22/4, πάντα 7.30 μ.μ., ενώ θα δοθούν και δύο πρωινές παραστάσεις, το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου, με ώρα έναρξης τις 11.30. Μάλιστα, είναι πιθανόν να παραβρεθούν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Νίκος Κυπουργός, που έχει γράψει τη μουσική, και τους οποίους ευχαρίστησε ιδιαίτερα η κα Πετρουλάκη.
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση, μετέφερε ότι παίρνει μέρος πολυπληθής ομάδα με 31 παιδιά, έφηβους, μαθητές και φοιτητές, που επιπλέον θα τραγουδήσουν ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Πετρουλάκη και εντός σκηνής, η οποία θα παίξει φλάουτο και κρουστά.
Επίσης, τόνισε ότι οι παραστάσεις έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς το ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο θα διατεθεί στην Κιβωτό του Κόσμου.
«Είναι ένα έργο καταπληκτικό, πολύ τρυφερό, βασισμένο σε ένα παραδοσιακό παραμύθι της Σύμης, το οποίο διασκεύασε η Ξένια Καλογεροπούλου με το ταλέντο που τη διακρίνει και το οποίο βραβεύθηκε όταν ανέβηκε.
Πίσω από κάθε λέξη κρύβονται πολλά μυστικά που θα έπρεπε να τα ανοίξουν, να τα ερμηνεύσουν και να τα καταλάβουν όλα τα παιδιά της θεατρικής ομάδας» κατέληξε η Λέττα Πετρουλάκη.
Από την πλευρά της, η σκηνοθέτις της παράστασης, Δέσποινα Δρεπανιά, πρόσθεσε: «Ήρθε στη ζωή μας “Το Σκλαβί”, όπως είχαν έρθει πριν από πολλά χρόνια οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, οπότε ήμασταν και πάλι μαζί. Τότε ο Κωνσταντίνος (σ.σ. ο έτερος σκηνοθέτης Κ. Μαραβέλιας) ήταν μέσα στην ομάδα, από τα παιδιά που έπαιζαν και τα φέρνει η συγκυρία να μας ξανακαλέσει η Λέττα να ζήσουμε μαζί, σε έναν άλλο χρόνο, σε μια άλλη διάσταση, με ένα έργο που δεν είναι και τόσο εύκολο, ας μοιάζει παραμύθι. Να ζήσουμε μια περιπέτεια… Και νομίζω ότι λίγο-πολύ όλοι είμαστε σκλαβιά, κουβαλάμε το χρέος, αλλά κυρίως την αγάπη, που αυτό μπορεί να έχει χώρο για τον άλλον απίστευτο…».
«Είμαι κι εγώ πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συγκυρία της ζωής, που έπειτα από 15 χρόνια, από μια άλλη θέση, βρίσκομαι πάλι στην Πειραματική» τόνισε ο νεαρός σκηνοθέτης Κώστας Μαραβέλιας, συμφωνώντας με τη σειρά του ότι « “Το Σκλαβί” είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο. Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι παραμύθι. Δεν είναι αμιγώς παιδικό έργο, αλλά κρύβει πάρα πολλά μυστικά. Υπάρχει μια καθαρή ιστορία, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά νοήματα από πίσω και ουσιαστικά είναι η πορεία των ηρώων προς την ωρίμανση».
Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, που παίζει το «Σκλαβί» της πρώτης σκηνής, τόνισε ότι το έργο «υμνεί την αξία της ενότητας και της θέλησης δύο αδελφών να γυρίσουν τον κόσμο, προκειμένου να βρουν αυτό που πάντα ποθούσαν και πάντα ο ένας βοηθάει τον άλλον και σε κάθε συγκυρία και εποχή χρειάζεται μια βοήθεια για να καταφέρουμε κάτι. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα του έργου, αυτό χρειάζεται και στις μέρες μας και ελπίζουμε να φανεί και στην παράσταση».
Η βασίλισσα του έργου Αναστασία Πετροπούλου αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της παράστασης, ενώ ο βασιλιάς Γιώργος Χρονόπουλος επισήμανε με μεγάλη ωριμότητα: «Το έργο φαίνεται σαν παραμύθι, αλλά κατά βάθος είναι δύσκολο και θέλει και δεύτερη ματιά για να το κατανοήσουμε. Τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε λέξη τις έχουμε ζήσει πάνω στο σανίδι, με κάθε σκηνή που κάνουμε. Είναι μια καινούργια εμπειρία που δε θα μπορούσαμε να τη ζήσουμε έξω από το θέατρο. Είναι μια ξεχωριστή παράσταση και θα ήταν πολύ καλό να έρθει κάποιος να την παρακολουθήσει, καθώς προσφέρει πολλά και ψυχικά και περαιτέρω γνώσεις για τη ζωή»...
  ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ της Ξένιας Καλογεροπούλου
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική : Νίκος Κυπουργός
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνοθεσία – Αυτοσχεδιασμοί:  Δέσποινα Δρεπανιά-Κωνσταντίνος Μαραβέλιας
Μουσική διδασκαλία, Φλάουτο, Κρουστά: Κατερίνα Πετρουλάκη
Σκηνικά: Κατερίνα Μηλιαρέση
Επιμέλεια κουστουμιών: Κατερίνα Μηλιαρέση, Λέττα Πετρουλάκη
Φωτισμοί: Γιάννης Τσιούπας
Επιμέλεια προγράμματος, κειμένων: Λέττα Πετρουλάκη
Αφίσα: Τζένη Ντεκελέ
Φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας
Ηχητικές- Φωτιστικές εγκαταστάσεις: Χρήστος Συκάς
 Ο θίασος
Αγγουρά Ρουμπίνη, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος, Ανδριώτη Φρόσω, Βασιλάκης Λουκάς, Βασιλειάδη Γιώτα, Βασιλοπούλου Νικολέττα, Βέβε Μαρία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακοπούλου Σέβη, Δημητριάδης Κανέλλος, Δίσκος Γιάννης, Καλογεροπούλου Γωγώ, Καπέλλα Χριστίνα, Κινινή Ιωάννα, Κινινής Δημήτρης, Κοκκορόγιαννη Ιωάννα, Κωνσταντακόπουλος Κωνσταντίνος, Μιτακίδη Γιολάντα, Μπάκα Γωγώ, Μπαχαρακάκης Ηλίας-Ορέστης, Ξυνού Ηρώ, Παναγιωτόπουλος Χάρης, Παπαμικρούλη Κάλλια, Παχτίτης Νικόλας, Πετροπούλου Αναστασία, Σουπουρτζή Στεφανία, Σταματέλος Αντώνης, Σταυροπούλου Κωνσταντίνα, Φουντέα Στέλλα, Χρονόπουλος Γιώργος.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Τσιγγάνες «γδύνουν» ηλικιωμένους στη Μεσσήνη 
Το ποσό των 500 ευρώ και μια τραπεζική κάρτα ανάληψης χρημάτων κατάφεραν να αφαιρέσουν τρεις τσιγγάνες από 77χρονο στη Μεσσήνη τη Μεγάλη Τρίτη.
Κατά τις μεσημεριανές ώρες οι τρεις τσιγγάνες πλησίασαν τον 77χρονο και τον έκλεψαν. Ύστερα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, όμως, αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μια 21χρονη και μια 33χρονη. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την αποκάλυψη της ταυτότητας και της τρίτης.
   Άλλη μια νεαρή τσιγγάνα αφαίρεσε χρήματα από 82χρονο στη Μεσσήνη προχθές το απόγευμα.
Η 21χρονη συνελήφθη χθες το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Μεσσήνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
Η 21χρονη αφαίρεσε από τον ηλικιωμένο 35 ευρώ.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.

*** Μονοδρόμηση στην οδό Ναυρίνου προτείνει ο Π. Νίκας 
Αν και αναμένεται να γίνουν συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επαγγελματίες, καθώς και η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης, η άποψη του κ. Νίκα για την οδό Ναυαρίνου είναι η μονοδρόμησή της, με αποκλεισμό της στάθμευσης μέχρι την Ακρίτα και περιορισμό της μέχρι τη Βουλγαροκτόνου.
Η παραλιακή ζώνη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ως ένα από τα δύο σημεία παρέμβασης στην Καλαμάτα (το άλλο είναι το Ιστορικό Κέντρο) και στο σχεδιασμό της αναβάθμισης εντάσσονται η οδός Πλαστήρα, η Ψαρών, η Μιαούλη, η Τσαμαδού, η Ναυαρίνου, καθώς και η διάνοιξη της οδού Βουλγαροκτόνου μέχρι την Κρήτης
Τέλος, για το πάρκινγκ στο Μέγαρο Χορού, που έκλεισε για το κοινό ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό έγινε εξαιτίας κάποιων ζημιών που προκάλεσαν αυτοκίνητα. Ούτως ή άλλως προορίζεται για τις ανάγκες της σχολής χορού που αναμένεται να στεγαστεί εκεί, αλλά ένα μέρος του προγραμματίζεται να διατεθεί και πάλι για τον κόσμο. Χ.Ε.

***  Στα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα ο δήμαρχος Μεσσήνης 
Στα εγκαίνια της παράδοσης του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα παρευρέθη έπειτα από πρόσκληση και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης.
Μετά δε την τελετή των εγκαινίων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς της κυβέρνησης που παρέστησαν, τους γενικούς γραμματείς, αλλά και συναδέλφους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Μεσσήνης έλαβε για ακόμη μία φορά τη διαβεβαίωση από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και την εκτέλεση των έργων στο Δήμο.
Με την αφορμή των εγκαινίων, μάλιστα, αντάλλαξαν ευχές, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ευχάριστο κλίμα στις συναντήσεις του δημάρχου και για το πρόσωπό του, αλλά κύρια για το Δήμο Μεσσήνης και τους πολίτες του. 

***  Συλλήψεις και εξιχνιάσεις κλοπών σε επιχείρηση στη Μεσσηνία 
Σε 21 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μεσσηνία, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ εξιχνιάσθηκαν και δύο κλοπές.
Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και στους 5 νομούς της Περιφέρειας και κατά τη διάρκειά τους έγιναν έλεγχοι σε 1.080 άτομα, εκ των οποίων 868 ήταν ημεδαποί και 212 αλλοδαποί, καθώς και σε 756 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 119 άτομα, από τα οποία 83 ήταν ημεδαποί και 36 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 68 άτομα.
Επίσης, βεβαιώθηκαν 383 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο παραβάσεις για στέρηση αδείας εργασίας, οκτώ παραβάσεις για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, δύο παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και μία παράβαση για στέρηση αδείας μουσικών οργάνων.
  Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία αναλυτικά συνελήφθησαν:
-Πέντε ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
-Ένας 31χρονος, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης βάρους 0,6 γραμμ. και 5 ναρκωτικά χάπια
-Ένας ημεδαπός για καταδικαστικό έγγραφο
-Τέσσερις ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
-Επτά αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
Από δε το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας Καλαμάτας εξιχνιάσθηκε μία περίπτωση κλοπής που είχε γίνει σε βάρος ηλικιωμένου την περασμένη Κυριακή στα Αρφαρά. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μίας 28χρονης τσιγγάνας για κλοπή. Η νεαρή τσιγγάνα είχε πλησιάσει τον 82χρονο, παίρνοντάς του το πορτοφόλι με 740 ευρώ.
Επίσης, από το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης εξιχνιάσθηκε περίπτωση κλοπής οχήματος στις 19 Ιανουαρίου 2013, στη Μηλίτσα του Δήμου Μεσσήνης. Το αυτοκίνητο, το οποίο η ιδιοκτήτρια είχε ακινητοποιημένο, βρέθηκε την επόμενη ημέρα στο Μάνεση. Από τη συλλογή στοιχείων από το όχημα και την έρευνα προέκυψε ότι δράστης της κλοπής είναι ένας 26χρονος Αλβανός.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο εισαγγελείς.

***  «Γεύμα Αγάπης» σε 53 οικογένειες από την Κοινωφελή Επιχείρηση Τριφυλίας 
Τρόφιμα για «Γεύμα Αγάπης» σε 53 οικογένειες της Τριφυλίας που έχουν ανάγκη στήριξης κατά τις άγιες μέρες του Πάσχα διένειμε χθες η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας! Η διανομή έγινε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, που ελήφθη σε συνεδρίαση στις 7 Απριλίου.
Ο πρόεδρός της, Ανδρέας Μπουγάς, στην εισήγησή του πρότεινε «τη διανομή γευμάτων αγάπης σε (53) οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης τις ημέρες του Πάσχα. Η Κοινωφελής Επιχείρηση, σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσής της, στο πλαίσιο του Τμήματος Αλληλεγγύης, δύναται να εκτελεί δράσεις αλληλεγγύης και γι’ αυτό το λόγο έχει προβλέψει και κωδικό αριθμό στον προϋπολογισμό της, συνολικού ποσού 5.000 ευρώ. Προτείνεται το γεύμα αγάπης να περιλαμβάνει αρνί, πατάτες, φέτα, αυγά, τσουρέκι και σαλατικά».
Η δαπάνη προϋπολογίστηκε στα 3.600 ευρώ, ενώ αναζητήθηκαν και βρέθηκαν χορηγίες κηπευτικών και κρασιού για το γιορτινό τραπέζι.
Ο κ. Μπουγάς προχώρησε σε απευθείας ανάθεση προμήθειας κρέατος (αρνιού), αυγών, πατατών, τυριού φέτας και τσουρεκιών, ενώ χθες το πρωί έγινε η διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους. Βεβαίως, πρέπει να τονισθεί πως δεν καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες οικογενειών και ατόμων, καθώς στο Δήμο Τριφυλίας οι δικαιούχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) αγγίζουν τις 392 οικογένειες και από αυτές επελέγησαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας 53.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Οι κλέφτες κρατούσαν την πόρτα… για να μην μπει στο σπίτι η ιδιοκτήτρια 
Τρομακτικές στιγμές έζησε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ιδιοκτήτρια οικίας στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών, όταν επέστρεψε σε από την εκκλησία, λίγο μετά τις 9.00.
Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet.gr, στην προσπάθειά της να μπει στην οικία της, που βρίσκεται στον 1ο όροφο, αντιλήφθηκε κάποιον από μέσα να κρατάει την πόρτα και να μην της επιτρέπει να την ανοίξει. Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και απομακρύνθηκε καλώντας σε βοήθεια.
Οι «νυχτερινοί επισκέπτες», που αιφνιδιάστηκαν από την επιστροφή της ιδιοκτήτριας, εξαφανίστηκαν από την πίσω πλευρά και χάθηκαν στο σκοτάδι. Εκμεταλλευόμενοι, δε, την απουσία των ιδιοκτητών του σπιτιού, από τις 7.00 έως τις 9.00, «χτύπησαν» τις κατοικίες σε ισόγειο και 1ο όροφο, αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή. Τα σχέδιά τους χάλασε η απρόσμενη επιστροφή της ιδιοκτήτριας, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έζησε.
Τα περιστατικά, πάντως, διαρρήξεων και κλοπών στην περιοχή των Φιλιατρών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, που φοβούνται ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, μετά και την απόφαση να μπει λουκέτο στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

***  Άναρχη στάθμευση… 
Στην οδό Ταξιαρχών, βόρεια του ναού, τα αυτοκίνητα κλείνουν το πέρασμα προς την πλατεία, το δε οδόστρωμα, όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία, έχει το κακό του το χάλι!   Ω. 

***  Διαγωνισμός για ένα βιβλίο μέσω του «Θάρρους» από το Bookmark 
Το βιβλιοπωλείο Bookmark σε συνεργασία με το "Θάρρος", χαρίζει σε έναν τυχερό το νέο βιβλίο του Jo Nesbo: Η Δίψα
Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό που λήγει την Τρίτη γράψτε κάτω από αυτό το άρθρο ένα σχόλιο με το ονοματεπώνυμο σας.

*** Δεν πέφτει "καρφίτσα" στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Γεμάτη κόσμο είναι η πόλη της Καλαμάτας από σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, επισκέπτες αλλά και Καλαματιανοί κυκλοφορούν στους δρόμους του κέντρου αλλά και στην παραλία της πόλης.
Η άφιξη όλων των επισκεπτών θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ μέχρι τώρα ο καιρός έχει σταθεί σύμμαχος.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος – Στην Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς 
 
Στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ως είθισται κάθε χρόνο βρίσκονται για τις άγιες  ημέρες του Πάσχα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται απόψε το βράδυ στην Καλαμάτα, όπου θα ακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου από το ναό της Υπαπαντής ενώ αύριο θα ακολουθήσει την Αναστάσιμη Λειτουργία επίσης στον Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμάτας. Στην Πύλο, βρίσκεται  ήδη ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην Πρωθυπουργός χθες το βράδυ παρακολούθησε, την λειτουργία των Αγίων & Αχράντων Παθών στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ απόψε αναμένεται να ακολουθήσει και την περιφορά του Επιταφίου, στους δρόμους της Πύλου. Αύριο , Μ. Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς θα αναχωρήσει για το Ναύπλιο, τόπο καταγωγής της συζύγου του. 

***  ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΥΣ από τον ΤΡΑΜΠ ! Ο Πούτιν έχει τον "Πατέρα όλων των βομβών"...

~  Η (πικρή) αλήθεια είναι πως όταν οι βασικοί πρωταγωνιστές στο "παιχνίδι" της παγκόσμιας κυριαρχίας είναι οι Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονκ Ουν, τότε μοιάζει απόλυτα λογικό να ανησυχεί κανείς για το πότε θα έρθει αυτή η "σπίθα" που πραγματικά μοιάζει ικανή να ανάψει τη "φωτιά" μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.
 Ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην τρίτη πολεμική του "εντολή" μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και χθες, Μεγάλη Πέμπτη, βομβάρδισε "θύλακα" των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, κάνοντας παράλληλα και επίδειξη ισχύος, αφού ο βομβαρδισμός έγινε με ένα πραγματικά τρομακτικό όπλο.
 Αεροσκάφος MC-130 της αμερικανικής αεροπορίας πραγματοποίησε την ρίψη μιας βόμβας που έχει επικρατήσει με την ονομασία "Μητέρα όλων των βομβών" κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για την πιο ισχυρή μη πυρηνική βόμβα, η οποία μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ, από την οποία έχασαν την ζωή τους 36 τζιχαντιστές, πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της υπερβόμβας. Διαβάστε αναλυτικά τα έξι βασικά.

Η επίσημη ονομασία της βόμβας είναι η εξής: Massive Ordnance Air Blast, με το ακρωνύμιο όμως MOAB να "μεταφράζεται" περισσότερο ως "Mother Of All Bombs". Η ονομασία αυτή θεωρείται ότι συνδέεται με τον πάλαι ποτέ πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν και την απειλή του κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, το 1991, σχετικά με την "μητέρα όλων των μαχών".
Ο "πρόγονος" του συγκεκριμένου όπλου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Μάριο του 2003, ακριβώς πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και είναι "απόγονος" της "BLU-82B Daisy Cutter". Μια βόμβα της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, που ζύγιζε 6.800 κιλά και χρησιμοποιούνταν για να "καθαρίζονται" ζούγκλες και ναρκοπέδια της ερήμου.

Χρησιμοποιήθηκε με καταστροφικές συνέπειες εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων το 1991, ενώ οι τελευταίες από τις 225 βόμβες BLU-82B αποσύρθηκαν το 2008 και αντικαταστάθηκαν από την MOAB.
Η βόμβα GBU-43/B είναι το "θηρίο του αμερικανικού πυροβολικού" έγραψε το 2003 ο Gary Brecher, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως "σπασίκλας του πολέμου". Η MOAB ζυγίζει περισσότερους από 10 τόνους (!) και αποτελεί το πλέον ισχυρό μη πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο.
Έχει πάνω της εκρηκτικά H6 και η ισχύς ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους εκρηκτικών ΤΝΤ! Έχει μήκος που ξεπερνά τα 10 μέτρα, διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου και η ρίψη της μπορεί να γίνει μόνο από ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη C-130.
Αυτό που κάνει η MOAB είναι αυτό που λέμε "σοκ και δέος". Είναι ένα εκρηκτικό όπλο που δημιουργεί πίεση με σκοπό να διαλυθούν τούνελ ή αποθήκες αλλά και να εξαλείψει οποιοδήποτε μέλος του εχθρού που θα έχει την... ατυχία να βρίσκεται στην ακτίνα έκρηξης.
Η MOAB κατασκευάστηκε από την εταιρεία Dynetics, που έχει την έδρα της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο της ανέθεσε να κατασκευάσει 20 βόμβες, με την καθεμία να κοστίζει 16 εκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό κόστος, λοιπόν, έφτασε τα 320 εκατομμύρια δολάρια!
Μετά τις δοκιμές της MOAB το 2003, η Ρωσία ανακοίνωσε πως δημιούργησε το δικό της θερμοβαρικό όπλο, με το -προφανώς αναμενόμενο- παρατσούκλι "Πατέρας όλων των βομβών". Δοκιμάστηκε το 2007 και... κάπου εκεί τελειώνει η πληροφόρηση που έχουμε από την ρωσική κυβέρνηση για το δικό της υπερόπλο
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι αυτό που έχει ανακοινώσει ο ρωσικός στρατός: Ότι δηλαδή έχει τετραπλάσια ισχύ από την MOAB, αλλά και διπλάσια ακτίνα έκρηξης συγκριτικά με αυτή της αμερικανικής μεγα-βόμβας.  Πηγή: rt.com,newsit

***   ΒΟΜΒΑ για τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ! Το ΕΚΡΥΨΑΝ ΟΛΟΙ...

~  Πέρασε στα ψιλά η δήλωση (ή την έθαψαν τα Συστημικά ΜΜΕ). Ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου δήλωσε αρχικά τα κλισέ, που όλοι περιμέναμε να ακούσουμε για τη Fraport.
«Με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Creece, η Ελλάδα βγήκε, στην ουσία, στις χρηματαγορές, δεδομένου ότι η επένδυσή μας χρηματοδοτείται από διεθνείς τράπεζες. Ανοίγουμε πόρτα για να έρθουν χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, θα αποτελέσει το εφαλτήριο επανεκκίνησης της οικονομίας».
Στη συνέχεια όμως είπε πως από το 2004  σε συνεργασία με τη Fraport, είχαν καταθέσει ( ο όμιλος Κοπελούζου) στην τότε ελληνική κυβέρνηση πρόταση για παραχώρηση / αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι δύο συνέταιροι προετοιμάζονταν για χρόνια και γι' αυτό το λόγο ήταν οι πιο διαβασμένοι όταν έγινε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ. Ήξεραν από πρώτο χέρι τις προοπτικές, είχαν κάνει τις πράξεις και προσέφεραν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους άλλους υποψηφίους.
Μήπως τελικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ κινείται σε δρόμους που χάραξαν άλλοι; Μήπως τελικά σύσσωμο το παλιοκομματικό σύστημα ακολουθεί την ίδια πολιτική και απλά αλλάζουν τα πρόσωπα;

o κος Κοπελούζος στα δεξιά.

*** ΑΡΘΡΟ ΦΩΤΙΑ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ! Οι άγνωστες προφητείες του Κοσµά του Αιτωλού δείχνουν τη λύση για την Ελλάδα...

~  του Κυριάκου Βελόπουλου*
 Λόγω του Πάσχα αποφασίσαµε να µιλήσουµε για ένα θέµα που όλοι οι Ορθόδοξοι γνωρίζουν, αλλά καλό είναι πάντα να επαναλαµβάνουµε.
Εµείς οι Έλληνες, Ορθόδοξοι έχουµε τον Άγιο Κοσµά τον Αιτωλό σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά µας. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τις προφητείες του, οι οποίες για κάποιους, αποτελούν γραφικές προβλέψεις. Αυτή είναι η άποψή τους. Για εµάς όµως τους πιστούς είναι ένας οδηγός για να είµαστε σε εγρήγορση αλλά και να παίρνουµε ελπίδα και δύναµη. Είναι επιλογή µας να τις πιστεύουµε. Ας δούµε, όµως, τι είναι αυτό που λέει ο Άγιος µας.
Από το βιβλίο «Κοσµάς ο Αιτωλός» του Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγ. Καντιώτη, εκδ. Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Ο Σταυρός», παραθέτουµε τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές.
«Θα σας επιβάλουν µεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά δεν θα προφθάσουν».
«Θα σας ρίξουν παρά πολύ• θα σας ζητήσουν να τον πάρουν πίσω, αλλά δεν θα µπορέσουν».
«Θα βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα».
Παράθυρα εννοεί τα σπίτια και τα ακίνητα.
Είναι προφανής η σύνδεση µε το παρόν και το βραχνά του Χρέους και της υπερφορολόγησης.
«Θα ζητήσουν να σας πάρουν και στρατιώτες. Δεν θα προφθάσουν όµως».
Η κατάσταση µε την Τουρκία, η απίστευτη προκλητικότητα των γειτόνων και η επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάµεών µας οδηγούν µαθηµατικά σε επιστράτευση.
Υπάρχει, λοιπόν,  Έλληνας που ζει στην χώρα µας το 2017 και δε βλέπει να υπάρχει αλήθεια στα λόγια του Αγίου;
«Οι άνθρωποι θα µείνουν πτωχοί, γιατί θα γίνουν τεµπέληδες».
Aν σκεφτούµε την έλλειψη παραγωγής στην Ελλάδα και τη µαλθακότητα της νέας γενιάς τότε µάλλον ο Άγιος προέβλεψε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.
Οι προρρήσεις  όµως του Πατροκοσµά που αφορούν τον πόλεµο στον Πλανήτη είναι που προκαλούν ανησυχία.
«Όταν ακούσετε ότι ο πόλεµος πιάστηκε από κάτω, τότε κοντά θα είναι».
Ο λόγος για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή; Αν κρίνουµε από τα γεγονότα, µάλλον ναι.
«Αν ο πόλεµος πιαστεί από κάτω, λίγα θα πάθετε• αν πιαστεί από πάνω, θα καταστραφείτε».
Ως από πάνω πιστεύουµε πως εννοεί ο Άγιος την Ουκρανία και την ένταση Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
«Εσείς θα σώσετε άλλους και οι άλλοι εσάς».
Είναι προφανές το κάλεσµα για αλληλεγγύη και ενότητα του ελληνικού λαού. Αλήθεια πόσο ανάγκη έχουµε και τις δύο.
«Πολλά θα συµβούν. Οι πολιτείες θα καταντήσουν σαν µπαράγκες».
Ήδη βλέπουµε στις εµπόλεµες ζώνες, που προαναφέραµε πως η πείνα, η φτώχεια και η καταστροφή έχουν γίνει πραγµατικότητα ή ακόµα καλύτερα καθηµερινότητα.
«Θάρθη καιρός που οι χριστιανοί θα ξεσηκωθούν ο ένας κατά του άλλου».
Μήπως δε ζούµε το διχασµό της Δύσης; Tην έλλειψη ενότητας και αλληλοκατανόησης;
«Δεν θα φθάσει ο στρατός στην Πόλι• στη µέση του δρόµου θάρθη το µαντάτο, ότι έφθασε το ποθούµενο».
Ίσως η πιο σηµαντική από όλες τις προφητείες. Αυτή που δίνει τη δύναµη και την ελπίδα στον Έλληνα να µην τα παρατήσει.
Ας σκεφτούµε όλοι τη γεωστρατηγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Μήπως λοιπόν ζούµε τα προγραφθέντα ; Μήπως η κατάσταση στη Συρία είναι η απαρχή των έσχατων καταστάσεων που σύντοµα θα ζήσουµε, αν δεν τα ζούµε ήδη.
Τέλος αξίζει να αναφέρουµε και δύο από τις προβλέψεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ολοκληρωτικά.
«Θαρθή καιρός που οι άνθρωποι θα οµιλούν από ένα µακρινό µέρος σε άλλο, σαν νάνε σε πλαγινά δωµάτια, π.χ. από την Πόλι στη Ρωσία».
Αν σκεφτεί κανείς το τηλέφωνο, το internet τότε ο Άγιος έχει επιβεβαιωθεί εδώ και δεκαετίες.
«Θα δείτε να πετάνε άνθρωποι στον ουρανό σαν µαυροπούλια και να ρίχνουν φωτιά στον κόσµο. Όσοι θα ζουν τότε θα τρέξουν στα µνήµατα και θα φωνάξουν: Εβγάτε σεις οι πεθαµένοι να µπούµε εµείς οι ζωντανοί».
Δυστυχώς κι εδώ επιβεβαιώθηκε ο Άγιος. Τα πολεµικά αεροπλάνα και η καταστρεπτική δύναµη των όπλων είναι ο σύγχρονος Τρόµος. Από την ατοµική βόµβα και µετά βλέπουµε πως ένα βλήµα εξοντώνει εκατοντάδες χιλιάδες.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Έλληνες, όµως, δεν τρέµουµε το µέλλον διότι έχουµε το Χριστό να µας προστατεύει. Οφείλουµε παρόλα αυτά να είµαστε σε εγρήγορση και να είµαστε προετοιµασµένοι. Οφείλουµε να γνωρίζουµε τον οδηγό που η Θεία Χάρις, µέσω του Κοσµά του Αιτωλού, µας έδωσε. Με τον Χριστό στην καρδιά δε φοβόµαστε τίποτα.
 *Ο κ. Βελόπουλος είναι πρόεδρος του κόµµατος «Ελληνική Λύση»

***  Ο 'ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΗΣ' Π.Καμμένος ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΑ με ΑΥΤΟΥΣ !  Συμφωνεί στην επίθεση προς την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;..

~ Μετά την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, πως το «Άγιο Φως αποτελεί παγανιστικό κατάλοιπο», η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη τόνισε ότι κατά τον Αδαμάντιο Κοραή το Άγιο Φως αποτελεί «ψευδοθαύμα».

Η κ. Βάκη, σε συνέντευξη της στην Ημερησία τόνισε πως: «Όσοι λοιδορούν τον Μπαλαούρα διότι απεκάλεσε παγανιστικό το έθιμο του Αγίου Φωτός, ας ανατρέξουν στον Κοραή, ο οποίος στα Άτακτα, το αποκαλεί "ψευδοθαύμα" που πιστεύουν "ολίγοι ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι' αισχροκέρδειαν"».
Η ίδια είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή τον Μάιο του 2015 από κοινού με τον κ. Μπαλαούρα.
«Η ερώτηση εντάσσεται στον γενικότερο προβληματισμό ως προς το θέμα των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος. Στην κοινοβουλευτική ερώτηση εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα, ενώ ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί και ως προς τις οικονομικές διαστάσεις της συμμετοχής του κράτους σε αυτή τη διαδικασία» τονίζει. enikos

***  Πρέπει να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ η Κυβέρνηση ΤΩΡΑ ! Αποκάλυψη ΣΟΚ, με Υπογραφές...

~ Το αποκλειστικό ρεπορτάζ από το documentonews (το οποίο εκφράζεται με συμπάθεια προς την κυβέρνηση) είναι αποκαλυπτικό για το μέγεθος του 'σκανδάλου', που προκύπτει από το νέο δασοκτόνο νόμο που ψηφίστηκε.
Γράφει λοιπόν η συνάδελφος Βάλια Μπαζού: " Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου, «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Και δεν το περιμέναμε, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν, μέχρι πρότινος, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης σε κάθε προσπάθεια νομοθετικής ανατροπής του πλαισίου προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά μόλις τρία χρόνια από την εποχή που χαρακτήριζε τον νόμο 4280/2014 της κυβέρνησης Σαμαρά ως δασοκτόνο.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες που έχουμε, ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρνήθηκε να το υπογράψει, πράγμα που έπραξε, τελικά, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, εκ των Οικολόγων Πράσινων προερχόμενος. (φωτό από τις υπουργικές υπογραφές στο σχέδιο νόμου).
Δύο είναι κατά τη γνώμη μου και σε πρώτη ανάγνωση τα βασικά προβλήματα που πρόκειται να δημιουργήσουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εάν, τελικά, περάσουν όπως κατατέθηκαν, από τη Βουλή και συγκεκριμένα:

Δώρο δημόσιες δασικές εκτάσεις
Και λέμε δώρο γιατί σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση ο κίνδυνος να δικαιωθούν καταπατητές δημόσιας δασικής έκτασης που δεν είναι καν καλλιεργητές είναι περισσότερο από ορατός.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την τροποποίηση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με μια ένορκη βεβαίωση (!), μπορούν να περάσουν σε ιδιώτες χιλιάδες στρέμματα δημόσια δασικής γης μέσα από την εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων για γεωργική χρήση. Για να το κάνουμε λιανά, ένας ιδιώτης εάν πει «αυτά τα 20 στρέμματα είναι δικά μου», θα γίνουν δικά του…
Την πρωτοφανή αυτή διάταξη δεν είχε τολμήσει κανείς στο παρελθόν να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Έτσι μέχρι και σήμερα οι ένορκες βεβαιώσεις αποκλείονταν ρητά στην παράγραφο 7 του άρθρου 47 του v.998/79, όπως τροποποιήθηκε με τον v.4280/2014, για να αποφευχθούν διεκδικήσεις από αυτούς που δεν ήταν καλλιεργητές, για να αποφευχθούν διεκδικήσεις από «μαϊμού» καλλιεργητές.
Και αυτό γιατί, ένας πραγματικός καλλιεργητής θα είχε τα εξής:
-Ή τίτλο από κληρονομιά
-Ή άδεια της δασικής υπηρεσίας
-Ή ιδιωτικό συμφωνητικό βεβαιωμένης χρονολογίας που θα το αποδείκνυαν
Αντίθετα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, θα μπορεί ο καθένας με σημερινή ημερομηνία να ισχυρίζεται ότι καλλιεργούσε την έκταση σε παρελθόντα χρόνο δηλαδή και προ του 1975!
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες του έτους 1975. Άρα, όταν κάποιος προσκομίσει την ένορκη βεβαίωση, με ποια στοιχεία θα γίνει η πιστοποίηση;
Υδατοκαλλιέργειες σε δασικές εκτάσεις
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση, θα χωροθετούνται υδατοκαλλιέργειες (χερσαίες εγκαταστάσεις) επί εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, χωρίς να υπάρχει, όμως, το κατώτατο όριο απόστασης των 3 χιλιομέτρων από εκτάσεις τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Για να το κάνουμε λιανά, με την κατάργηση των ορίων αποστάσεων από τουριστική εγκατάσταση ,αρχαιολογικούς χώρους, θα μπορεί να χωροθετηθεί εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο και τουριστική μονάδα.
Η ρύθμιση αυτή, μοιάζει να έχει αλλοπρόσαλλη αναπτυξιακή λογική αφού δεν μπορεί να λες σε όλα ναι και στην ίδια περιοχή. Και αρχαιολογικός χώρος και τουριστική μονάδα και εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας; Όλα δίπλα δίπλα στον ντορβά;"

*** ΕΚΤΑΚΤΟ ! Το ΒΙΝΤΕΟ της 'ΜΗΤΕΡΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ'!Επίσημο πριν λίγο...

~
Οι θέσεις του ISIS που επλήγησαν από την συγκεκριμένη βόμβα, είναι στην περιοχή Achin της επαρχίας Nangarhar. Ένα αραιοκατοικημένο σημείο, όπου 600 έως 800 τζιχαντιστές θεωρείται πως είχαν βρει καταφύγιο και οργάνωναν τις "επιχειρήσεις" τους, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, κάτοικοι κοντινών περιοχών δήλωσαν στο CNN πως περισσότερες από 3.000 οικογένειες εγκατέλειψαν την συγκεκριμένη περιοχή τον τελευταίο χρόνο, αφότου δηλαδή οι τζιχαντιστές αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο σημείο. Ένας άνδρας που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, φοβούμενος όπως είναι λογικό για πιθανά αντίποινα των τζιχαντιστών, δήλωσε πως πλέον δεν υπάρχουν πολίτες στην περιοχή, η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από τους μαχητές του ISIS. Η περιοχή που αποτέλεσε τον στόχο της πανίσχυρης βόμβας βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και πρόκειται για ένα βραχώδες τοπίο γεμάτο σπηλιές και "αμυντικά" τούνελ, κάτι που κάνει εύκολο το να αμυνθείς, αλλά δύσκολο το να επιτεθείς, σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του CNN, Nic Robertson, ο οποίος έχει μεταφέρει ρεπορτάζ στο παρελθόν από το Αφγανιστάν.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.
Δείτε στον παρακάτω χάρτη το σημείο


***  Τουρκικό δημοψήφισμα! Γιατί το ΟΧΙ έχει ελάχιστες ελπίδες να επικρατήσει...

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης* 
«Τι θα ψηφίσεις στο δημοψήφισμα; Ναι ή Όχι;» 
 «Ααα… Υπάρχει και άλλη δυνατότητα εκτός από το ΝΑΙ;»
(Τουρκικό σατυρικό περιοδικό PENGUEN, 30/3/2017)
  Το δημοψήφισμα που προκήρυξε στην Τουρκία ο «Πρόεδρος» ή δικτάτορας της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει σαν αποτέλεσμα ένα ΟΧΙ στην συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία πρόκειται να «νομιμοποιήσει» την απόλυτη εξουσία που έχει ήδη επιβάλλει στην Τουρκία. Η εξήγηση είναι απλή.
 Σε μια χώρα στην οποία:
•         Από τον Ιούλιο του 2016 ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ορισμένες μάλιστα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και απαγόρευση κυκλοφορίας (περιοδικά, αλλά εκτεταμένα) των πολιτών στους δρόμους. 
•         Έχουν φυλακιστεί ή απολυθεί από την δουλειά τους εκατοντάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι – όλοι ανεξαιρέτως, υπέρμαχοι του «ΟΧΙ».
•         Έχουν κλείσει υποχρεωτικά, προκειμένου να «φιμωθούν», 158 συνολικά ΜΜΕ (εφημερίδες, διαδικτυακές πύλες, τηλεοπτικοί / ραδιοφωνικοί σταθμοί) – όλα ανεξαιρέτως, υποστήριζαν το «ΟΧΙ».
•         Η εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 ασκείται από το ίδιο το Τουρκικό κράτος (φυσικά, με χρήματα του Τουρκικού δημοσίου) με επικεφαλής τον ίδιο τον «Πρόεδρο» της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό («αγωνίζεται» να καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το νέο σύνταγμα) και όλων των υπουργών.
•         Η εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ, σύμφωνα με το Τουρκικό σατυρικό περιοδικό PENGUEN, ενώ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν διαθέσει συνολικά 485 ώρες τηλεοπτικών μεταδόσεων υπέρ του ΝΑΙ και 45 ώρες υπέρ του ΟΧΙ. 
•         Οι δύο συμπρόεδροι του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του τέταρτου κόμματος του Τουρκικού Κοινοβουλίου) βρίσκονται στην φυλακή, όπως και πολλοί βουλευτές του κόμματος – όλοι ανεξαιρέτως, υπέρμαχοι του ΟΧΙ.
•         Έχουν φυλακιστεί χιλιάδες Δικαστικών, Πανεπιστημιακών, Στρατιωτικών, Δημοσίων Υπαλλήλων – όλοι «αντιφρονούντες», υπέρμαχοι του ΟΧΙ.
•         Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο πεδίο εκφοβισμού των ψηφοφόρων προκειμένου να ψηφίσουν ΝΑΙ με βίαια επεισόδια, έντονη προπαγάνδα και μονομερή «κάλυψη» από όλα τα «φιλικά» ΜΜΕ της κυβερνητικής εξουσίας ενώ οι συγκεντρώσεις ή οι εκδηλώσεις υπέρ του ΟΧΙ αποτελούν σπάνιο είδος στην σημερινή Τουρκία.
•         Η ψήφος των απόδημων Τούρκων (εγγεγραμμένοι 2,9 εκατ.) που «κατατέθηκε» σε 120 εκλογικά τμήματα 59 χωρών μέσα στα Τουρκικά Προξενεία, είναι αδύνατο να ελεγχθεί από οποιαδήποτε ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών, όπως άλλωστε και οι υπαρκτοί φόβοι νοθείας του αποτελέσματος.
 Συμπέρασμα: Κάτω από τις παραπάνω προϋποθέσεις, όπως και άλλες που είναι αδύνατο να αναλυθούν στα περιορισμένα πλαίσια ενός άρθρου, η επικράτηση του ΟΧΙ στο Τουρκικό δημοψήφισμα, σίγουρα θα αποτελέσει μια απίθανη εξέλιξη. 
 Ο δικτάτορας της Τουρκίας θα «νομιμοποιήσει» την απόλυτη εξουσία του:  
(α) χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά ένα μέρος του Τουρκικού λαού εναντίον ενός άλλου μέρους, 
(β) εκτοξεύοντας κορώνες εναντίον των «ξένων που μηχανορραφούν εναντίον της Τουρκίας», 
(γ) καλλιεργώντας συστηματικά, με τις γνωστές νέο – οθωμανικές φαντασιώσεις, το έμφυτο ένστικτο «πλιάτσικου» των αμόρφωτων πληθυσμών της Ανατολής και 
(δ) έχοντας σαν μοναδικό κοινοβουλευτικό «σύμμαχο» το διχασμένο Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για τον οποίο βουίζει ο τόπος πως προκειμένου να υποστηρίξει το ΝΑΙ «εξασφάλισε» την θέση Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 Οι εξουσίες που θα αποκτήσει ο Τούρκος δικτάτορας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029 (παρ΄ όλο που κυβερνάει από το 2003), να ορίζει ένα ή δύο αντιπροέδρους καθώς και τους υπουργούς της κυβέρνησης (η θέση του πρωθυπουργού καταργείται), να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο είναι αρμόδιο να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς, να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό». Αν ο πρόεδρος ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις με το κόμμα του, κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας μόνο με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων. 
 Συνεπώς, ενδεχόμενη επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία την 16η Απριλίου 2017 θα αποτελέσει την μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων δεκαετιών αλλά θα αποδείξει περίτρανα μια ανέλπιστη ωριμότητα και δύναμη της Τουρκικής κοινωνίας να αντισταθεί αποφασιστικά στην δικτατορία που επιχειρεί να νομιμοποιήσει ο Ρ. Τ. Ερντογάν.
 Όποιο πάντως και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «Η Τουρκία στις φλόγες» θα παραμείνει μια αδυσώπητη πραγματικότητα… 
 * Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 – 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997) και «Η Τουρκία στις φλόγες» που κυκλοφόρησε το 2017 από την πλατφόρμα του Amazon. Τον Δεκέμβριο του 1996 κυκλοφόρησε τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».

*** ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (αφού διαγράψετε «θα» και «όνειρα»! )...

~ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (αφού διαγράψετε «θα» και «όνειρα»!)
«Εύχεται» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
     Είδε όνειρο ο φίλος μου ο Τάκης ότι ζούσαμε μέρες λαμπρές με το Κύπελλο στο EURO…
      Και ο φίλος μου ο Γιάννης είδε όνειρο με φετινές νύχτες στους Ολυμπιακούς της Αθήνας…
     Και ο φίλος μας ο Δημήτρης είδε έναν εφιάλτη με κίνδυνο χρεοκοπίας κάπου στο Καστελόριζο…
     Και με την σειρά μου διηγήθηκα στην παρέα, χρονιάρες μέρες Μεγάλης Εβδομάδας του 2017, ένα  όνειρο που δεν λέει να φύγει από το μυαλό μου και ας πέρασαν  ώρες  από την προηγούμενη νύχτα που το είδα…
     Βρέθηκα στα καλά καθούμενα  σε μια χώρα όπου η λέξη «ευλογία» ήταν πενιχρή στην προσπάθεια περιγραφής της φυσικής καλλονής που την χαρακτήριζε…
     Ατέλειωτες ακρογιαλιές, αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, να λούζονται στον ήλιο καθώς η θάλασσα τα χαϊδεύει ασταμάτητα… 
      Ψηλά και πολύ ψηλά βουνά στολισμένα με καταπράσινα δάση, πεδιάδες και μαζί οροπέδια για να μεγαλώνουν ευλογημένα φρούτα, λαχανικά, εσπεριδοειδή, στάρια και πολλά άλλα δημητριακά…
      Νύχτες μαγικές κάτω από τον έναστρο ουρανό, χειμώνας χωρίς πολλές παγωνιές, άνοιξη χαρά θεού.
      Και σε αυτό «το περιβόλι του Θεού» είδα να κατοικεί ένας Λαός «περιούσιος» περήφανος για το παρελθόν του που χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας, περήφανος για τους προγόνους, περήφανος για την διαχρονική προσήλωσή στη Λευτεριά και στη Δικαιοσύνη…
 --- Λαός που τραγουδούσε ότι «ο τράχηλός του ζυγό δεν υποφέρει» 
---  που πολέμησε επίδοξους κατακτητές από τα βάθη της Ιστορίας μέχρι προχτές,
---  που αντιστάθηκε στην καταπίεση και την υποβολή, 
----που τσάκισε τον φασισμό εκεί στα ψηλά βουνά με τα καταπράσινα δάση…
---- που με τραγούδι κατόρθωνε να μειώνει τον πόνο, αυξάνοντας τη χαρά,
---- που γέννησε τον φτερωτό θεό του έρωτα
---- που όργωσε θάλασσες, διάβηκε πεδιάδες, σκαρφάλωσε σε χιονισμένα βουνά δίνοντας φως και γνώση και Τέχνες εκεί που έλειπαν, βελτιώνοντάς τα εκεί που ήδη υπήρχαν…
     Είδα αυτό το περιβόλι να μαραζώνει, τον περήφανο Λαό να κλαίει τη μοίρα του καθισμένος στα καφενεία, στις καφετέριες και στους σπιτικούς καναπέδες, να ψάχνει την ΕΛΠΙΔΑ εισπράττοντας «Θα, Θα, Θα…» να γονατίζει εξουθενωμένος από την απογοήτευση, το ψέμα, τη λαμογιά…
    Είδα αυτόν τον «περιούσιο» Λαό κομμένο στα τρία:
---- με ένα τρίτο όπου τις κεφαλές κοσμούν άσπρα μαλλιά και Τραπεζικοί  λογαριασμοί σχεδόν μηδενισμένοι…
--- με ένα τρίτο να «νομίζει ότι εργάζεται και ότι αμείβεται» παραδεχόμενο ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα που είναι χειρότερο από το χτες…
--- και το «τρίτο» τρίτο να οδηγεί πανάκριβα αυτοκίνητα, να χαίρεται ακρογιαλιές και νυχτερινά μαγαζιά, να ζει αποδεικνύοντας «πέραν κάθε αμφιβολίας» ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΑΑΛΛΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ… 
     Μετά ξύπνησα και εδώ και πολλές ώρες σκέφτομαι «τι χαζό όνειρο είδα…»
     Σκέφτομαι ότι τέτοια χώρα και τέτοιος Λαός που είδα στο όνειρό μου μάλλον ΔΕΝ υπάρχουν…
     Αλλά καθώς είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα που φέτος, 16 Απρίλη του 2017, το Άγιο Πάσχα συμπίπτει για ΟΛΗ τη Χριστιανοσύνη στην οποία ανήκουν και οι… «ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ» μας,..
      Σας εύχομαι Συν-Έλληνες, από βάθος καρδιάς ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ…
      Αυτά που είπα για χώρα «περιβόλι του Θεού» και  «περιούσιο Λαό»…
       Ήταν … ΟΝΕΙΡΟ!...

*** Φως απο ΔΕΗ;..

~  Φως απο ΔΕΗ;
Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Μακάρι να μας φωτίσει /δώσει φώτιση το περιστατικό της ΔΕΗ.
Το ζήτημα δεν είναι τωρινό. Χρονολογείται από τότε δυστυχώς που το "Π.Σ" = Πολιτικό Σύστημα και ο Κοινοβουλευτισμός εκφυλίστηκαν, υποχώρησαν και παραχώρησαν την θέση τους στο "Κ.Σ"= Κομματικό Σύστημα και τον Κομματισμό. Έκτοτε το ύψιστο χρέος /καθήκον του κάθε βουλευτή /ΕΘΝΟΓΟΝΕΑ είναι απαρέγκλιτα προς το κόμμα του. Όχι προς τον λαό, την Πατρίδα (!).
Αυτή η παρακμιακή εξέλιξη έγινε αποδεκτή -λόγω μιθριδατισμού - από τους ιθαγενείς. Πρώτα το Κόμμα! Έχω κατ' επανάληψη ασχοληθεί επισημαίνοντας  τους - προφανείς άλλωστε - κινδύνους.
Επανέρχομαι -και θα το συνεχίσω όσο δεν διορθώνεται - στο θέμα εξ' αφορμής πρόσφατου περιστατικού εν ενεργεία Υπουργού. Εισαγωγικά σημειώνω πως η στόχευση του άρθρου δεν είναι πολιτική (αφού δεν κάνω πολιτική ως οπαδός ...ουδενός κόμματος), αλλά επειδή θεωρώ ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή, από τους περισσότερους - κόσμο, ΜΜΕ, φορείς, "Πολιτικούς", η σοβαρότητα της κατάστασης. Το απαράδεκτο φαινόμενο της κομματικής πειθαρχίας /αφοσίωσης. Με βαρείς χαρακτηρισμούς, υπονοούμενα, κ.ο.κ ο κος Υπουργός καταφέρεται εναντίον της ύποπτης, εθνικά επιζήμιας κυοφορούμενης, από την ίδια την κυβέρνησή του, πώληση  της ΔΕΗ. Παρά ταύτα (ύψιστο κομματικό καθήκον γαρ) θα το ψηφίσει (;)....
Η υπόθεση προσφέρεται για πανεύκολο σχολιασμό, επιθεώρηση, ηθικολογία, πολιτικολογία, οικτιρμό.
Φρονώ όμως πως δεν θα βοηθήσει -πλην διασκέδασης, εκτόνωσης ή ψηφοθηρίας - ουσιαστικά. Αυτό που πρέπει να γίνει επιτέλους κάποτε είναι αλλαγή νοοτροπίας!
Αν προσπαθήσουμε - ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΟΜΜΑΤΟΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ, ΚΟΜΜΑΤΟΠΛΗΓΙΚΟΙ, ΜΜΕ, οι πάντες - να προτάξουμε το γενικό κοινωνικό, κρατικό, εθνικό συμφέρον, του κομματικού , τότε (και μόνον τότε !) υπάρχει ελπίδα.
Αν δεν χαρακτηρίζεται "προδότης" ο κάθε βουλευτής όταν διαφωνεί με το κόμμα του, ψηφίζει κατά συνείδηση και έχει συνέπεια λόγων και έργων του,  αν δεν πέφτουν οι Κυβερνήσεις επειδή κάποιο νομοσχέδιο τους /απόφαση καταψηφίστηκαν, τότε πολλά θα αλλάξουν.
 ΥΓ1 Ποιό λοιπόν το νόημα να τα βάλει κανείς με τον συγκεκριμένο;
      Είναι απλώς ένα τυπικό, αξιοθρήνητο παράδειγμα θύματος ενός ελεεινού "Κ.Σ" το οποίο έτσι λειτουργεί. Εξευτελίζει: τους ίδιους τους ανθρώπους του, τους μεταχειρίζεται, τους αναγκάζει να μετατρέπονται σε άβουλα όντα (αν βέβαια επιλέξουν -ελεύθερα; -  να βολεύονται και όχι να βουλεύονται). Τον λαό των ιθαγενών τον εκμαυλίζει, τον εξαχρειώνει, τον εξαπατά.  Εκεί στην ουσία, στην αιτία πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Η συνηθιζόμενη ενασχόληση με (υπουργικό ή βουλευτικό) αιτιατό είναι άσχετη, άτοπη, αποπροσανατολιστική, αδιέξοδη!
 YΓ2 Καλό Πάσχα  και καλή φώτιση σε όλους μας

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Αναλυτικά τα παιχνίδια των ημιτελικών:

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/04/2017 :

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0 (1-0) .- ^
ΠΕΜΠΤΗ  13/04/2017 :

 Ολυμπιακός-ΑΕΚ  1-2 , ( 1-1 ) .-^
Τα γκολ : Οι Αραούχο στο 6' και Πατίτο στο 64' τα γκολ των «κιτρινόμαυρων», ο Φιγκέιρας στο 13' ισοφάρισε προσωρινά για τους «ερυθρόλευκους».
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαπέτρου
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μάριν, Ρομαό - Σιμόες, Μάνταλος, Βράνιες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Μποτία, Ρομαό, Ανδρούτσος (46' Καμπιάσο), Μάριν (79' Μάρτινς), Ελιουνούσι, Σεμπά,Φορτούνης, Καρντόσο (61' Ανσαριφάρντ).
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (81' Αραβίδης), Πατίτο (74' Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (88' Μπακασέτας), Αραούχο.

*Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν 26 (ΑΕΚ-Ολυμπιακός) και 27 Απριλίου (ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός).
  *** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών:
Τελευταίο τζάμπολ στην κανονική περίοδο πριν τα πλέι οφ

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13/4)
Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

  Απόλλων Πάτρας-Λαύριο  72-61 .-^     
Μάνος-Σώμος-Θεονάς (Πίγκας)
Τα δεκάλεπτα: 13-9, 35-23, 50-41, 72-61
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χίκεϊ 8 (2), Μπαρτ Τζούνιορ 27 (4), Διαμαντάκος 8, Κουζέλογλου 10 (2), Καλινόσκι 2, Στόκτον 3, Βεργίνης, Σλαφτσάκης 3, Ρέινς 11.
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερέλης): Χάμιλτον 12 (1), Έβανς 8, Γκρέι 10 (3), Στεφανίδης 5 (1), Μπολντς 10, Σάμλερ, Αθανασούλας 6 (1), Περράκης, Γιαννακόπουλος, Κακλαμανάκης 8, Νίξον 2.

  Άρης-ΑΕΚ    81-77 .- ^
Καρακατσούνης-Πουρσανίδης Γ.-Συμεωνίδης (Γκούμας)
Τα δεκάλεπτα: 15-24, 37-47, 54-57, 81-77
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Τζάκσον, Ξανθόπουλος 12 (1) , Φλιώνης, Τσαϊρέλης 8, Κάμινγκς 24 (2), Ζάρας 12 (1), Μούρτος 9, Σίμτσακ 4, Γιάνκοβιτς 10, Καββαδάς 2, Ντραγκίσεβιτς
 ΑΕΚ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Ούκιτς 10, ΜακΓκράθ 17 (5), Ελονού 5, Σάκοτα 15 (2), Βασιλειάδης, Ντίξον 6, Λαρεντζάκης 8 (1) , Νιούλεϊ 8 (2), Μαυροειδής 6, Μαυροκεφαλίδης 2

  Κολοσσός Ρόδου-Τρίκαλα   73-53   
Παναγιώτου-Μαγκλογιάννης-Παπαθανασίου (Βιτζηλαίος)
Τα δεκάλεπτα: 20-19, 45-26, 60-38, 73-53
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Ρέντικ 13, Σαλούστρος 15 (3), Άχονεν 10 (2), Βασιλόπουλος 4, Χολ 8, Λιάπης, Τσούκου 6 (2), Ρέλεφορντ 2, Αγγελάκος, Παππαδάκης 5 (1), Γουάτσον 7, Γεωργαλής 3 (1).
ΤΡΙΚΑΛΑ (Γιάννης Καστρίτης): Λίποβι 5 (1), Εζιούκου 2, Μπάρλοου 13 (1), Χότον 2, Τσαγκαράκης 11 (2), Μανωλόπουλος 2, Πουλιανίτης 9 (1), Καλλές 2, Καλογιαννίδης, Βαρυτιμιάδης 7 (2), Πασκάλ.
 Δόξα Λευκάδας-Ρέθυμνο   67-80
Καλδίρης-Αναστόπουλος Αντ.-Ζαχαρής (Τζιμογιάννης)
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 28-45, 44-58, 67-80
ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Φώτης Τακιανός): Σκοτ 8, Ντόμπλας 7, Τσαλδάρης 5 (1), Χάρις 8, Μάρας 16 (1), Πεταλωτής 3 (1), Άμποτ 11 (1), Δεμερτζής 2, Γεωργάκης 5, Ταπούτος, Ντόουελ 2.
ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Κώττας 2, Άρνολντ 15 (2), Φιτζπάτρικ 8 (2), Τάλτον 19 (5/7 τρίποντα), Λέμον 5, Ραζής 1, Χριστοδούλου 6 (1), Σάφτενααρ 5 (1), Καμπερίδης 2, Παναρετάκης, Θεοδωρίδης, Γιαννόπουλος 17 (3).
  Κόροιβος-Προμηθέας Πατρών   67-80
Σχινάς-Αναστόπουλος Π.-Ψαριανός (Πολιτόπουλος)
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 28-45, 44-58, 67-80
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Ντίνος Καλαμπάκος): Γκότσερ 8 (2), Σταρκς 14 (1), ΜακΚλελαν 11 (1), Σαχπατζίδης 6, Πόλαρντ 8, Μιχάλογλου 5 (1), Σέιν 1, Σπυριδωνίδης 13 (3), Μπεκρής.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Βαγγέλης Αγγέλου): Γκίκας 10 (2), Πέτας, Φαγιέ 9 (1), Ντίκερσον, Μουρ 12 (1), Παπαντωνίου 3, Τζάξεν 5 (1), Γερομιχαλός, Τζόουνς 16 (2), Τόντιτς, Σαρικόπουλος 7.
  Ολυμπιακός-Κύμη   93-45          
Σταματόπουλος-Τσώνος-Τζίμα (Ορφανός)
Τα δεκάλεπτα: 29-6, 50-19, 65-32, 93-45
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Αγραβάνης 11 (1), Μιλουτίνοφ 10, Παπανικολάου 12 (1), Μάντζαρης, Σπανούλης 14 (2), Γκριν 6 (1), Γιανγκ 16, Τολιόπουλος 5, Παπαπέτρου 13 (1), Ουότερς 6
ΚΥΜΗ (Βασίλης Μπρατσιάκος): Καντί 7 (1), Κατράνας 6 (2), Κοστόφ 6, Τουτζιαράκης 11, Ντίξον 8, Σιγκούνας, Τζόλος 4, Κουκουλάς 2, Κωνσταντακόπουλος, Πάλμπλαντ 1
  Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ   102-58        
Ανδρικόπουλος-Παντελίδης-Φακίτσας (Βιδάλης)
Τα δεκάλεπτα: 26-10, 54-26, 75-44, 102-58
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Φελντέιν 11 (1), Γκιστ 5, Χαραλαμπόπουλος 2, Σίνγκλετον 17 (1), Καλάθης, Ρίβερς 14 (3), Τζέιμς 20 (3), Μποχωρίδης 2, Φώτσης 9 (2), Παππάς 7, Γκάμπριελ 4, Μπουρούσης 11.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Σόμπεϊ 6, Κόνιαρης 12 (2), Πέινερς 9 (1), Κλάντον 8, Μαργαρίτης 2, Χρυσικόπουλος 8, Τσόχλας, ΜακΦάντεν 5 (1), Γλυνιαδάκης, Καραμανώλης 2, Παπαδόπουλος, Άσκα 6.

 ~** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών:

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13/4)
Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 
Απόλλων Πάτρας-Λαύριο 72-61
Άρης-ΑΕΚ   81-77 .- ^
Κολοσσός Ρόδου-Τρίκαλα 73-53
Δόξα Λευκάδας-Ρέθυμνο 67-80
Κόροιβος-Προμηθέας Πατρών 66-62
Ολυμπιακός-Κύμη 93-45
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 102-58

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 51
2. Παναθηναϊκός 51
3. ΑΕΚ 45
4. Άρης 41
5. ΠΑΟΚ 40
. Ρέθυμνο 39
7. Κολοσσός Ρόδου 38
8. Λαύριο 37
----------------------------
9. Προμηθέας Πατρών 36
. Τρίκαλα 36
11. Κύμη 34
. Κόροιβος Αμαλιάδας 34
---------------------------
13. Απόλλων Πατρών 33 --ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
14. Δόξα Λευκάδας 30

ΠΛΕΙ ΟΦ
- Τα ζευγάρια της Α' φάσης των πλέι οφ (ενδεικτικές ημερομηνίες: 19-26/4)


ΠΑΟΚ (5) - Λαύριο (8)
Ρέθυμνο (6) - Κολοσσός (7)

- Το πρόγραμμα της Β' φάσης των πλέι οφ (ενδεικτικές ημερομηνίες: 29/4-7/5)

ΑΕΚ (3) - Νικητής του ζευγαριού Ρέθυμνο-Κολοσσός
Αρης (4) - Νικητής του ζευγαριού ΠΑΟΚ-Λαύριο

- Το πρόγραμμα της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ (ενδεικτικές ημερομηνίες: 10/5-1/6)

Ολυμπιακός - Αρης ή ΠΑΟΚ ή Λαύριο
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ ή Ρέθυμνο ή Κολοσσός

- Στην τελική φάση των πλέι οφ οι αναμετρήσεις για τις θέσεις 1-2 θα διεξαχθούν 4-18/6, ενώ αυτές για τις θέσεις 3-4 θα πραγματοποιηθούν 3-17/6.

*Οι σειρές της Α' και της Β' φάσης κρίνονται στις δύο νίκες, ενώ της ημιτελικής και της τελικής στις τρεις.
 *** Μ. Πέμπτη  13/04/2017 , για το Europe League :
Θέλτα - Γκενκ  3-2 .- ^
Άγιαξ - Σάλκε  1-0 .- ^
Λιόν - Μπεσίκτας  2-1 .- ^
Άντερλεχτ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  1-1 .- ^
~

*
 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
 ~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5463  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3543  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.542  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   








~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: