ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ......................
~


Στήν πραγματικότητα, ἡ χριστιανική θρησκεία μεταβάλλει τόν ἄνθρωπο καί τόν θεραπεύει. Ἡ κυριότερη, ὅμως, προϋπόθεση, γιά νά ἀντιληφθεῖ καί νά διακρίνει ὁ ἄνθρωπος τήν ἀλήθεια, εἶναι ἡ ταπείνωση. Ὁ ἐγωισμός σκοτίζει τό νοῦ τοῦ ἀνθρώπου, τόν μπερδεύει, τόν ὁδηγεῖ στήν πλάνη, στήν αἵρεση. Εἶναι σπουδαῖο νά κατανοήσει ὁ ἄνθρωπος τήν ἀλήθεια. Στίς αἱρέσεις πᾶνε ὅλοι οἱ μπερδεμένοι. Μπερδεμένα παιδιά μπερδεμένων γονέων.
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός
~ 21 Φεβρουαρίου
Ευσταθίου(1) αρχιεπισκόπου Αντιοχείας (†360), Ζαχαρίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Γ` πατριάρχου Κων/πόλεως (2) (†577), του από Σχολαστικών, Γεωργίου επισκόπου Αμάστριος. Τιμοθέου, του εν Συμβόλοις († θ΄αι.). Ανατολίου του εκ Ραϊθούς και Ανδρέου του εκ Μυτιλήνης, των Ιεροσολυμιτών.
(1) O άγιος Ευστάθιος, γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του 3ου αιώνα. Διακρίθηκε για την μαχητικότητά του και την εμμονή του στη ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ως επίσκοπος Βέροιας στη Συρία, έλαβε μέρος στη Α` Οικουμενική Σύνοδο Νικαίας. Εν συνεχεία εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Το 330 όμως, οι κακόδοξου Αρειανοί, συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβέλλιου. Δωροδόκησαν μάλιστα κάποια γυναίκα ελευθέριων ηθών, η οποία παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο και κατήγγειλε ότι είχε σχέση μαζί του και από τη σχέση αυτή απέκτησε και παιδί. Τελικά οι συκοφάντες κατόρθωσαν να επιτύχουν την εξορία του αγίου στην Τραϊανούπολη της Θράκης όπου και εκοιμήθη οσιακά. Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Ευστάθιος ανακηρύχθηκε άγιος της Eκκλησίας μας. Θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο για τον άγιο Ευστάθιο εξεφώνισε ο Ι. Χρυσόστομος.
(2) Ο άγιος Ιωάννης ο Γ` πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο από Σχολαστικών, καταγόταν από το χωριό Σερίμιο της Αντιόχειας. Σπούδασε νομικά στην Αντιόχεια και εν συνεχεία εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εγκατέλειψε όμως τα πάντα, για να γίνει μοναχός και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ως αποκρισάριος του Πατριάρχη Αντιοχείας. Και ενώ ευρίσκετο εκεί, εκλέχθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 565. Πατριάρχευσε επί δωδεκαετία και εκοιμήθη ειρηνικά το 577.  ~
Σήμερα 21/02/2017 εορτάζουν:
Όσιος Τιμόθεος ὁ ἐν Συμβόλοις, Άγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της Μεγάλης
~  Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~  Θείας ἔμπλεως σοφίας πέλων, ὁμοούσιον Πατρὶ τὸν Λόγον ἐν τῇ συνόδῳ τῇ πρώτῃ ἐκήρυξας, καὶ διωγμοῖς ὁμιλήσας καὶ θλίψεσιν δόξης ἀρρήτου μετέσχες, Εὐστάθιε. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ευσταθίου - 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/2H63y0ZhOAs  .-

~
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος....
 
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
***  «Βασιλικόν»: Το ιστορικό ξενοδοχείο αποκτά και πάλι… ζωή 
Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας ανοικτή δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία, με φανερή προφορική διαδικασία προσφορών, για την εκμίσθωση του δημοτικού κτηρίου – πρώην ξενοδοχείου «Βασιλικόν», ως ξενοδοχείου παραδοσιακού τύπου, με χρονική διάρκεια μισθώσεως 25 έτη.
Προσωρινός πλειοδότης για την εκμίσθωση και αξιοποίηση αυτού του δημοτικού ακινήτου, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αριστομένους, Πολυβίου και Σφακτηρίας, αναδείχθηκε η Φρόσω Παπανικολάου, που προσέφερε μηνιαίο μίσθωμα 1.200 ευρώ. Σημειώνεται ότι προσήλθαν πέντε ενδιαφερόμενοι και κρίθηκαν ως πληρούντες τα κριτήρια συμμετοχής στη δημοπρασία τρεις.
Το «Βασιλικόν» αποτελεί τμήμα διωρόφου διατηρητέου κτηρίου, με εμβαδόν (μεικτή επιφάνεια εισόδου α' ορόφου, μεσοπατώματος, α' ορόφου και δώματος) 413,96 τ.μ. εντός οικοπέδου επιφάνειας 292,80τ.μ. Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (τιμή εκκίνησης) είχε ορισθεί το ποσό των 680 ευρώ/μήνα.
Η κα Παπανικολάου ήταν εκπρόσωπος εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο «Plaza» στην Παραλία της Καλαμάτας και κατασκευάζει σχετικά πολυτελές τουριστικό κατάλυμα σε ανακατασκευασμένο κτήριο της οδού Σφακτηρίας (και Αναπλιώτη).
Πρόκειται για τον όροφο του παλιού ξενοδοχείου «Βασιλικόν», ο οποίος αγοράστηκε από το Δήμο Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986. Ο συνολικός αριθμός δωματίων είναι εννέα (9), ενώ η προκήρυξη ορίζει ότι πρέπει να λειτουργήσει ξενοδοχείο παραδοσιακού τύπου.
Η πλειοδοτική διαδικασία έγινε μεταξύ της Φρόσως Παπανικολάου, της Βασιλικής Ηλιοπούλου και του εκπροσώπου της εταιρίας Κοτταράς Α.-Στέργιος Ι. Ο.Ε. Οι δύο ενδιαφερόμενοι που απορρίφθηκαν για τυπικούς κυρίως λόγους είναι οι Γιώργος Σαρρής και Ηλίας Κόκκαλης. Α.Π.

***  Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στην Costa Navarino 
Ανοδικές τάσεις εμφανίζονται στις πρώτες κρατήσεις
 Έναρξη λειτουργίας για τη φετινή σεζόν έκανε ήδη η Costa Navarino. Έτσι, διατηρεί την παράδοση που έχει καθιερώσει την τελευταία τριετία, να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες εντός του Φεβρουαρίου. Φέτος πετυχαίνει μάλιστα –έστω και για μία ημέρα– να ανοίξει ακόμη νωρίτερα τις πόρτες στους πελάτες της, στο πλαίσιο του στόχου για επιμήκυνση της σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το ξενοδοχείο Τhe Westin Resort Costa Navarino είχε ανοίξει στις 22 Φεβρουαρίου, το 2015 στις 20 Φεβρουαρίου και το 2016 στις 21 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια λειτουργίας του συγκροτήματος, οι καλύτερες σεζόν τα τελευταία χρόνια ήταν το 2014 για το Westin, με τελευταία ημέρα λειτουργίας του τις 5 Δεκεμβρίου, και το 2016, με τελευταία ημέρα λειτουργίας του στις 27 Νοεμβρίου.
Το συγκρότημα θα ανοίξει φέτος με υψηλές πληρότητες χάρη στη διοργάνωση του 1ου Μessinia Pro Am από σήμερα έως τις 24 Φεβρουαρίου. Το τουρνουά φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο θεσμός που θα φιλοξενεί στις τάξεις του την ελίτ των γκόλφερς απ’ όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του γκολφικού τουρισμού και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά συνολικότερα το τουριστικό κύμα που αναμένεται, σημαντικότερες αγορές για την Costa Navarino είναι η βρετανική, η γερμανική, η αυστριακή, η ρωσική, η ελβετική, αλλά και η ελληνική.
Επίσης, ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι κρατήσεις από τη γαλλική αγορά. Γενικότερα, οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν, με βάση και την αύξηση των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προδιαγράφονται θετικές για το τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας.

*** Ξανά στο Μηχανογραφικό η Λογοθεραπεία της Καλαμάτας- Τα 9 Τμήματα που δεν κλείνουν
Τα εννέα τμήματα ΤΕΙ που μπαίνουν στο μηχανογραφικό
 Σε πνεύμα συναίνεσης, ως αποτέλεσμα ενός πραγματικά δημοκρατικού διαλόγου, μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Προέδρων των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε απόψε ότι δέχθηκε την εισήγηση της Συνόδου, σύμφωνα με την οποία 9 Τμήματα των ΤΕΙ, από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων.
Πρόκειται για τα Τμήματα:
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
 Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
ΤΕΙ Αθήνας
 Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
 Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)
ΤΕΙ Πελοποννήσου
 Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
ΤΕΙ Θεσσαλίας
 Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
 Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:
«Από το σχέδιο «Αθηνά» είχαν καταργηθεί 20 Τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση. Εμείς ζητήσαμε από την Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επί πλέον  προσωπικό.
Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί  υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα.»
Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου τόνισε:
«Κι εγώ εκ μέρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπροσωπώντας τη Σύνοδο των Προέδρων, θα ήθελα  να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούριες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε.
Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε  τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει.»
alfavita.gr

*** Πλούσια χρονιά το 2016 με ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ και 1ο Τουρνουά «Αρχαία Μεσσήνη» για τον Γιώργο Λαζαρίδη (φωτογραφίες) 
 
 
 
Και συνεχίζουμε μαζί το 2017...
«Εφαλτήριο και γούρι» για τη νέα σεζόν -που αν κρίνουμε από την περσινή προβλέπεται ιδιαίτερα γόνιμη και πλούσια, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο- χαρακτήρισε ο Γιώργος Λαζαρίδης την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ευρύ και εκλεκτό κοινό χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Ελίτ. Και ήταν εκεί οι περισσότεροι φίλοι του και πολλοί από τους χορηγούς του, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων, ενώ ξεχώρισε η παρουσία του γνωστού δημοσιογράφου Σπύρου Χαριτάτου, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών, καλώντας Φορείς και χορηγούς να στηρίξουν και να «αξιοποιήσουν» τον Γιώργο Λαζαρίδη και ρίχνοντας την πρόταση στο …τραπέζι για τη διοργάνωση ενός διεθνούς τένις με αμαξίδιο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας...
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε και φέτος ο Θανάσης Παντές, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί του εκπροσώπου του Μητροπολίτη, του Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρίας Οικονομάκου, του προέδρου του Αθλητικού Φορέα του Δ. Καλαμάτας, Νίκου Μπασακίδη.
STM_4488.jpg
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι η πόλη χρωστάει στο Γιώργο, ο οποίος προβάλλει διεθνώς την περιοχή μας και δίνει παράδειγμα ζωής προς όλους μας, ενώ ενημέρωσε ότι έχουν εγκριθεί παρεμβάσεις (ύψους 120.000 ευρώ) για τη βελτίωση της κίνησης και της προσβασιμότητας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην πόλη, καθώς και για παρεμβάσεις στο γήπεδο τένις για ΑμεΑ στο τέρμα του Νέδοντα. Η κα Οικονομάκου, μίλησε περισσότερο ως φίλη του Λαζαρίδη, χαρακτηρισμό που για την ίδια αποτελεί «υπερηφάνεια και τιμή» και διαβεβαίωσε για τη διαρκή στήριξή της. Ο κ. Μπασακίδης μακριά από την πεπατημένη των πολιτικών, ζήτησε συγνώμη γιατί οι γηρασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν είναι όσο θα έπρεπε κατάλληλες για την άθληση ΑμΕΑ.
Στη συνέχεια η Πωλίνα Φωτοπούλου παρουσίασε εν συντομία τον απολογισμό δραστηριοτήτων του Καλαματιανού παγκόσμιου πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο κατά τη χρονιά που πέρασε. Αναφέρθηκε στα πολυάριθμα ταξίδια που έκανε ο Γιώργος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για συμμετοχή σε τουρνουά και τη συμμετοχή σε 13 τελικούς (4 στο μονό και 9 στο διπλό). Κορυφαία διάκριση, με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, η πρωτιά στα προκριματικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος και η εκπροσώπηση της χώρας μας στα τελικά του Τόκιο. Εξίσου αν όχι περισσότερο σπουδαία είναι η κοινωνική προσφορά του Λαζαρίδη, μεταξύ άλλων ως πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά, γι’ αυτό και δίνει ιδιαίτερη βάση σε επισκέψεις και επαφές με σχολεία. Ήταν επίσης ενθουσιώδης συμμετέχων στη μαραθώνια ποδηλατική δράση Wheeling For Help στην Τρίπολη και την Καλαμάτα.
Τα πλέον όμως σπουδαία γεγονότα του 2016 ήταν το ξεκίνημα και η διαρκής εδραίωση του αθλητικού συλλόγου για ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, ως εμπνευστής-ιδρυτής και πρόεδρος, ενώ διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη διεθνή απήχηση το 1o τουρνουά τένις με αμαξίδιο στη Μεσσηνία, με την επωνυμία 1o Ancient Messene Open (στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Buca Beach).
Για τον ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ μίλησε ο αντιπρόεδρος, Άρις Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο σύλλογος κέρδισε το 1ο του κύπελλο, που ήταν η 2η θέση του Γιώργου Λαζαρίδη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ ανάλογες βλέψεις έχει ο Μανώλης Χαλούλος στις 25/3 στην αντίστοιχη διοργάνωση του πινγκ πονγκ. Ο σύλλογος έχει 7 ενεργούς αθλητές –επίσης στο στίβο και την τοξοβολία- και άλλους που ετοιμάζονται για να βγάλουν αθλητικά δελτία. «Στόχος για το 2017 είναι να κάνουμε την Καλαμάτα πρωτεύουσα προσβασιμότητας» ανάφερε ο κ. Νικολόπουλος, επικροτώντας τις ανακοινώσεις του δημάρχου.
STM_4458.jpg
Με τη σειρά του ο Άρις Κορομηλάς έκανε έναν μικρό απολογισμό του 1ου Ancient Messene Open, ενώ κατέγραψε μια σειρά από «στατιστικά», που ήταν μεταξύ άλλων, η παρουσία 40 αθλητών και συνοδών από 10 χώρες, 18 εθελοντών, αγώνες σε 5 γήπεδα, ξενάγηση 10 ατόμων στην Αρχαία Μεσσήνη, 21.000 ευρώ προϋπολογισμό και ανυπολόγιστα πολυεπίπεδα οφέλη… Επίσης, μέτρησε ότι μας χωρίζουν (χθες) 254 μέρες από τη 2η διοργάνωση που έχει ανεβάσει κι άλλο τον πήχη, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την προσέλκυση 60 φιλοξενούμενων, και θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου 2017.
Ο ίδιος ο Γιώργος Λαζαρίδης έκλεισε την εκδήλωσή του, ευχαριστώντας την «τεχνική» του ομάδα που αποτελείται από τον προπονητή του Ανδρέα Νίκα, τη γυμνάστρια Χριστίν Πανταζοπούλου, τον ψυχολόγο, κουμπάρο και συναθλητή του, Άρι Νικολόπουλο και την διατροφολόγο Αριστέα Γαζούλη, και επίσης τους φίλους και τους υποστηρικτές του και ονομαστικά τους χορηγούς του. Εξέφρασε μια μικρή πικρία για την απώλεια του στόχου της συμμετοχής στην Παραολυμπιάδα του Ρίο, αλλά ικανοποίηση από την αγωνιστική του παρουσία στα υπόλοιπα τουρνουά. Τόνισε ότι το 2ο τουρνουά Αρχαίας Μεσσήνης θα είναι και φέτος κεντρικός στόχος. Μίλησε για τη σημασία που έχουν και για τον ίδιο οι επισκέψεις στα σχολεία, καθώς του δίνουν δύναμη να συνεχίζει και έκλεισε με το σύνθημα Συνεχίζουμε μαζί και το 2017!
-Η νέα χρονιά για τον Γιώργο Λαζαρίδης θα ανοίξει αγωνιστικά 16-19 Μάρτη στην Πορτογαλία, όπου θ’ ακολουθήσει εκεί 21-25/3 το παγκόσμιο.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Αύριο τελικά απολογείται ο 32χρονος για την αρπαγή και το βιασμό νεαρής 
Νέα προθεσμία για αύριο ζήτησε και πήρε χθες ο 32χρονος που κατηγορείται για βιασμό κοπέλας, με την οποία παλιότερα διατηρούσε σχέση.
Η κοπέλα έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του. Όπως έχει καταγγείλει, ενώ είχαν χωρίσει την είχε οδηγήσει με τη βία στο διαμέρισμά του, την είχε κλειδώσει και δέσει, την είχε χτυπήσει και την εξανάγκασε σε συνουσία.
Μετά την κατάθεση της μήνυσης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Τις κατηγορίες αρνείται ο 32χρονος και αύριο θα δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή Καλαμάτας, όπου θα απολογηθεί.

*** Τρελό κέφι και χαρά σκόρπισαν οι Μπαρμπούτες την Κυριακή στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)
 
 
 
 
 
 
Τρελό κέφι και χαρά σκόρπισαν το απόγευμα της Κυριακής οι Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά, καθώς ξεχύθηκαν στην πλατεία, τους δρόμους, τις γειτονιές, και μετά την ξέφρενη πορεία τους το γλέντησαν στο αποκριάτικο πάρτυ τους στο αίθριο του δημοτικού καταστήματος.
Η αναβίωση του παραδοσιακού αποκριάτικου εθίμου έγινε, για μια ακόμη χρονιά, από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού, με τη στήριξη του Δήμου Τριφυλίας και της Κοινωφελούς του Επιχείρησης, καθώς και επιχειρήσεων – επαγγελματιών των Φιλιατρών και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μασκαρεμένων, κάθε ηλικίας!
Όλοι τους επιστράτευσαν το κέφι και τη διάθεσή τους για πείραγμα, φόρεσαν ό,τι βρήκαν, εξοπλίστηκαν με οτιδήποτε κάνει φασαρία, ξέχασαν τα προβλήματα, κλείδωσαν την κρίση στο σπίτι και συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία των Φιλιατρών, όπου παρουσιάστηκαν χοροί από το πρόγραμμα άθλησης για όλους (ΠΑγΟ) του Δήμου Τριφυλίας. Από εκεί «σήκωσαν στον αέρα» της τρελής Αποκριάς την πόλη, με τους κατοίκους να χαίρονται και απολαμβάνουν την αναβίωση του εθίμου. Ακολούθησε ξεφάντωμα, για μικρούς και μεγάλους, στο αίθριο του δημοτικού καταστήματος Φιλιατρών!
«“Κορίτσια, μπείτε στο χορό, τώρα που έχετε καιρό, γιατί αύριο παντρευόσαστε, με άντρες μπερδευόσαστε. Χορέψετε, χορέψετε, του χρόνου ποιος το ξέρει, για θα πεθάνω, για θα ζω, για θα ’μαι σ’ άλλα μέρη. Γλέντα, καμένε άνθρωπε, γιατί θε να γεράσεις, τα νιάτα δεν πουλιούνται πια να τα ξαναγοράσεις”, παραδοσιακό τραγούδι Αποκριάς», αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από την αναβίωση του εθίμου με τις Μπαρμπούτες.
Παράλληλα, ευχαριστεί τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων για το γιορτινό ρυθμό, τη χορευτική ομάδα για τους αποκριάτικους χορούς, τους ευγενικούς χορηγούς και το δήμαρχο Τριφυλίας για την παρουσία του.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Για σκι στο Μαίναλο ο Αμερικάνος πρέσβης 
Με  την ευκαιρία της αργίας της Μέρας του Προέδρου στην Αμερική, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και η Αρκαδία απέκτησε ακόμα έναν φανατικό θαυμαστή.
Ο κ. Πάιατ, λάτρης της χιονοδρομίας και δεινός σκιέρ, έχει απολαύσει και τις χιονοδρομικές πίστες των Καλαβρύτων και του Καϊμακτσαλάν τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά δήλωσε κατενθουσιασμένος με το μαγευτικό Μαίναλο και τις πίστες του Χιονοδρομικού, αλλά και με την εξυπηρέτηση και τη φιλικότητα του προσωπικού και των ανθρώπων που τον πλαισίωσαν.
Στη σύντομη συνέντευξη που είχαμε, ο κ. Πάιατ μάς είπε ότι ήθελε καιρό να επισκεφθεί την Αρκαδία και ότι απόλαυσε τον υπέροχο καιρό και τις πίστες του Χιονοδρομικού, καθώς δεν έκανε κρύο και η ποιότητα του χιονιού είναι εξαιρετική. Αν και αποπειραθήκαμε να τον ρωτήσουμε σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. πρεσβευτής ευγενικά αρνήθηκε να απαντήσει, καθώς για τον ίδιο η σημερινή ήταν μια ημέρα αναψυχής.
Το βουνό είναι υπέροχο, τα δέντρα μοναδικά. Η Αρκαδία είναι μαγευτική.
Ο κ. Πάιατ, μάλιστα, κέρασε τη συνοδεία του και το προσωπικό του Χιονοδρομικού σοκολατάκια διά χειρός της συζύγου του και ήταν πολύ χαμογελαστός και ευδιάθετος. Δέχθηκε πολύ ευγενικά να τον φωτογραφίσουμε με τον εξοπλισμό του σκι, και με φόντο το βουνό που τόσο θαύμασε, λίγο προτού ανέβει για τη δεύτερη κατάβασή του στη μεγάλη πίστα. «Το καλοκαίρι πρέπει να είναι πανέμορφα εδώ», παρατήρησε, και εμείς τον προσκαλέσαμε να έρθει όποτε του το επιτρέψει το πρόγραμμά του για να γευθεί ακόμα περισσότερο την ομορφιά του τόπου μας. Γαλανιάδη Εύα

*** Κυκλοφορούσε με το τσεκούρι στην πλατεία της Κυπαρισσίας 
Έναν άντρα να κινείται το βράδυ του Σαββάτου επί της πλατείας Απόδημου Ελληνισμού στην Κυπαρισσία και να κρατά τσεκούρι εντόπισαν κατά την περιπολία τους αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας.
Αυτό το περίεργο περιστατικό τούς κίνησε την υποψία και αμέσως τον σταμάτησαν, παίρνοντάς του το τσεκούρι.
Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αφορμή για την ενέργεια του 57χρονου Ρουμάνου, ο οποίος ζει στην Κυπαρισσία, ήταν ένας τσακωμός με το γιο του.
Ο άντρας συνελήφθη, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας.

*** Υπέβαλε πρόταση για Κέντρο Κοινότητας ο Δήμος Καλαμάτας 
Ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε χθες αίτηση χρηματοδότησης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Η αίτηση υπεβλήθη μέσω της Πράξης με τίτλο «Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας».
Η πρωτοβουλία αυτή αφορά στη λειτουργία ενός διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας, ως υπηρεσίας μιας στάσης για την εξυπηρέτηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Νομού Μεσσηνίας. Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι Δυτικής Μάνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, Μεσσήνης θα υποστηρίζονται μέσω Κινητής Μονάδας, η οποία θ' αποτελεί βραχίονα του Κέντρου Κοινότητας.
Σκοπός των Κέντρων Κοινότητας είναι η υποστήριξη των ΟΤΑ Α' Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας, στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του Κέντρου Κοινότητας, καθώς και στην κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση των ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού.
Για τη στελέχωση του Κέντρου Κοινότητας και της Κινητής Μονάδας θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, δύο ψυχολόγοι και ένας οδηγός.

*** ΒΟΜΒΑ στα ΘΕΜΕΛΙΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ! Θα ΦΥΓΟΥΝ με ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΝΥΧΤΑ...

Θυμάστε τα δάνεια τα άτοκα που παίρνουν οι βουλευτές μας; Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Σας αποκαλύπτουμε.
Τον Απρίλιο του 2016 η Βουλή αποφάσισε να τροποποιήσει το καθεστώς λειτουργίας του λεγόμενου «Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών» που υπάρχει από το 1990. Το επιχείρημα που προβλήθηκε ήταν η δήθεν ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού του πλαισίου χορήγησης και είσπραξης των δανείων που χορηγεί.
Με υπογραφή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο μέχρι 15.000 ευρώ. Δηλαδή για τους 300 συν τους 21 της Ευρωβουλής υπάρχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή 4.815.000 ευρώ, σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ για τους πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές επιτρέπεται να πάρουν μέχρι 7.500 ευρώ ο καθένας.
Θυμίζουμε παράλληλα πως υπάρχει και Σωματείο των τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών της Ελλάδος με έδρα την Αθήνα και επωνυμία «ΕΝΩΣΙΣ τέως ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ» και πρόεδρο τον άνθρωπο του Μητσοτάκη, τον Κώστα Πυλαρινό. Αν επομένως μόνο για τους 321, είναι πέντε τα εκατομμύρια, το σύνολο θα φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη… 


~   Το σκάνδαλο του Αιώνα ετοιμάζεται να έλθει στην Ελληνική Βουλή. Το σκάνδαλο αυτό είναι η επικείμενη ψήφιση κουρέματος των κομματικών Δανείων, κάτι που μέχρι τώρα η Τρόικα ηρνείτο πεισματικά.
Η Κυβερνητική μελέτη που έγινε (και φυσικά η Αντιπολίτευση υποστηρίζει) δείχνει ότι τα δάνεια των κομμάτων, με τα δάνεια των καναλιών και όλων των ομάδων μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ ξεπερνάνε τα 30 δις ευρώ γεγονός που βοηθάει πολύ την κυβέρνηση αλλά και τις τράπεζες για να μπορεί να έχει διαπραγματευτικό χαρτί στο κούρεμα αλλά και στο γενικό χρέος των δανειστών ως απαίτηση από την χώρα μας.
Αν συνυπολογίσει κανείς πως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ερευνούσε τα δάνεια των κομμάτων τους βρήκε όλους αθώους καταλαβαίνουμε τι ετοιμάζεται να παιχτεί σε βάρος των πολιτών.

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Συμβαίνει ΤΩΡΑ!Αύξηση της Επιθετικότητας! Περικύκλωσαν τα νησιά οι Τούρκοι...

~   Στο στόχαστρό τους  έχουν βάλει οι Τούρκοι την Καλόλιμνο και τη νήσο Πίττα. Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση Τουρκικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στην περιοχή.
Οι Τούρκοι παρακολουθούν ασφυκτικά τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και φαίνεται πως περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κινηθούν.
Θα σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις…

***  ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ του ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ προς ΗΠΑ! «Ξεχάστε αυτά που ξέρετε»...

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και μάλιστα τόνισε πως το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί με χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
«Σχετικά με την επιστροφή της Κριμαίας, το θέμα δεν θα συζητηθεί καθώς δεν μπορεί να συζητηθεί. Η Ρωσία δεν συζητά εδαφικά ζητήματα με ξένους εταίρους» δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως περιμένει από την Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία.
Παράλληλα ο κος Πέσκοφ δήλωσε πως το θέμα δεν συζητήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιανουαρίου.

***  O EΡΝΤΟΓΑΝ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ τη ΣΤΡΑΤΙΑ του ΑΙΓΑΙΟΥ! Έτοιμος να εισβάλλει;..

~   «Περίπου 10.000 τυφέκια MPT-76 κατασκευάζονται ήδη  από την εταιρεία Sarsılmaz Silah Sanayi στο πλαίσιο του έργου προμήθειας εθνικού τυφεκίου»,τονίζει το τουρκικό υπουργείο άμυνας  και απδεικνύεται πως έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο πλήρης εξοπλισμός του τουρκικού στρατού τόσο με συστήματα,όσο και με 10.000 αυτόματα τυφέκια MPT-76.
Αναφέρεται δε πως με αυτά τα τυφέκια θα εξοπλιστούν,οι στρατιές του Αιγαίου που στοχεύουν στα 17 νησιά,που σύμφωνα με τα λεγόμενα των Τουρκικών ΜΜΕ και του Τούρκου βουλευτή,μας ‘’χάρισε’’ η Τουρκία.
«Κατά τη διάρκεια της  περιόδου παραγωγής, ο πρωταρχικός στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην μεθόριο, καθώς και το σύνολο των συμμάχων της Τουρκίας», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πως το  MPT-76 είναι το  τουρκικό ακρωνύμιο για το «εθνικό  τυφέκιο πεζικού », και όπως αναφέρουν οι Τούρκοι είναι:«εξίσου αποτελεσματικό με το G-3, αξιόπιστο όπως το AK-47 και πρακτικό όπως το M-16».
Μένει τελικά να δούμε αν και πως  θα κλιμακωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο.Πάντως η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη για όλα...

*** ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΕ τον ΚΥΚΛΟ ο Ν.ΠΑΠΠΑΣ! Να τους πούμε και ευχαριστώ στο ΜΑΞΙΜΟΥ...

«Εμείς ξεκινάμε με τη θέση οι παρεμβάσεις να είναι ελάχιστες, διαψεύστηκε η εκτίμηση ότι θα λαμβάνονταν μέτρα λιτότητας. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει, θα έχει μηδενικό συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου το εάν η ελληνική Κυβέρνηση λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν, θα υπάρξει ταυτόχρονη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «ο κόσμος μπορεί να το σκεφθεί ως έναν καθρέφτη: αν έχουμε την λήψη ενός μέτρου που επιβαρύνει, αντιστοίχως θα υπάρχει ένα μέτρο που ελαφρύνει, πχ. αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να δούμε να μειώσουμε αντιστοίχως πχ. τον ΕΝΦΙΑ».
Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στην μεταστροφή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι εμπιστεύεται τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Βάσει αυτών που είπε, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Παππάς είπε ότι αν δεν αποφασιστεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου, θα πρέπει να αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, τον Απρίλιο.

***  Ο Σόιμπλε μίλησε! Αυτές είναι οι δυο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ του...

~   O Γερμανός υπουργός Οικονομικών κινεί τα νήματα στην Ευρωζώνη και έχει στρέψει τα βέλη του προς την Ελλάδα.
Στην ουσία, αυτό που επιθυμεί είναι το ελληνικό ζήτημα να έχει τελειώσει μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, γι’αυτό και έχει δύο βασικές απαιτήσεις.
Πρώτον, να παραμείνει το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα αλλά χωρίς να γίνει ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει καταστήσει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θέλει να γίνει μια γενναία μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, αφού σε δηλώσεις του απροκάλυπτα είχε τονίσει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις, αλλιώς θα πληγεί ο ασφαλιστικός τομέας.

***  ΒΟΜΒΑ από τους ΕΛΛΗΝΕΣ για ΠΟΥΤΙΝ! Αυτόν επιλέγουν, αυτόν ΘΕΛΟΥΝ...

To NATO φαίνεται πως έχει ήδη χάσει στην προτίμηση των συμμάχων του και όπως όλα δείχνουν θα χάσει ακόμα περισσότερους.Πιο συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε έρευνα τέσσερις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ,προτιμούν να συμμαχήσουν με τη Ρωσία σε ενδεχόμενη επίθεση.
Για την ακρίβεια,Έλληνες,Βούλγαροι,Σλοβένοι και Τούρκοι επιλέγουν ως σύμμαχο τους τη Ρωσία παρά το ΝΑΤΟ καθώς όπως έχει αποδειχθεί δεν μπορούν να υπολογίζουν στην προστασία της συμμαχίας.
Να σημειωθεί πως τη Ρωσία επιλέγουν και οι Κινέζοι,ενώ και οι Ρώσοι θα στρέφονταν προς την Κίνα.
Φαίνεται λοιπόν πως η Ρωσία είναι ένας επιθυμητός σύμμαχος αλλά κυρίως ένας σύμμαχος στον οποίο οι χώρες γνωρίζουν πως μπορούν να ποντάρουν και να βασιστούν.


***  Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ σε ΚΙΝΔΥΝΟ! Ο Ερντογάν ΑΠΕΙΛΕΙ...

~  Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας πλήττουν την Ορθοδοξία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που ελπίζουμε πως δεν θα επιβεβαιωθούν, η Τουρκία θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην ελληνική πλευρά ώστε να μην ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Παράλληλα πιέζεται το Πατριαρχείο με απειλές για δήμευση περιουσίας 40 στρεμμάτων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη ούτως ή άλλως να προχωρήσει σε λύση για τη Θεολογική Σχολή, μιας και πολλάκις ο ίδιος ο Ερντογάν είχε συνδέσει το θέμα με το τζαμί στην Αθήνα ή με την κατάσταση στη Θράκη.
Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται πια σα  Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που απλά αποφασίζει και διατάζει.

*** Η Χρεωκοπία ως Μεταλλαξιογόνο...

~   Η Χρεωκοπία ως  Μεταλλαξιογόνο
Κώστα Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)
 Η χρεωκοπία /πτώχευση της Χώρας είναι πολύ χειρότερη από όσο φαίνεται, ή νομίζουμε ότι είναι.
Οι Κυβερνώντες,  πανικόβλητοι, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα όπως και όπου μπορούν (Σ.Σ εξαιρείται η "Ιερή Αγελάδα του Δημοσίου Τομέα"). Ακόμη και διακινδυνεύοντας τη ζωή βαρέως πασχόντων συνανθρώπων μας.
Προκειμένου να εγκριθεί μια ηλεκτρονική συνταγή χορήγησης φαρμάκου («Φ») θα πρέπει να αναγράφεται και το προσδόκιμο επιβίωσης !!!
Αν ο γιατρός δεν (έτυχε να) διαθέτει μαντικές ικανότητες –λόγω έλλειψης κληρονομικού χαρίσματος ή εξειδίκευσης στην ειδικότητα της: Μελλοντολογίας /Αστρολογίας/ Χαρτοριξίας/ Προγνωσιολογίας – η συνταγή δεν θα εκτελεστεί.
Ο ασθενής θα ζήσει μόνον αν μπορεί να αγοράσει με δικά του χρήματα το «Φ». Διαφορετικά θα «πέσει υπέρ πατριωτικού καθήκοντος εξυπηρέτησης χρέους»!
Προδήλως η χρεωκοπία λειτουργεί και ως Μεταλλαξιογόνο : Από την «Κοινωνία Ανθρώπων» στην «Κοινωνία Υπανθρώπων/ Ανθρωποειδών».
Θα δολοφονούνται εν ψυχρώ άνθρωποι – μη έχοντες- για να εξοικονομηθούν κάποια ευρώ!....
Σκέφτηκαν άραγε οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι πως θα αισθανθεί ο ασθενής και οι οικείοι του όταν πάρουν το χαρτί της επίσημης αναγγελίας ημερομηνίας θανάτου;
Απορίες:
1. Το …. «κ η δ ε ι ό σ η μ ο» θα συνοδεύεται και από (πρώιμη) αναγγελία σε εφημερίδες και αναρτήσεις σε κολώνες καθώς και έξω από την πόρτα του σπιτιού του;
2. Θα προσλάβει άραγε ο ΕΟΠΥΥ ειδικές μοιρολογίστρες που θα μοιρολογούν δωρεάν για την (άδικη και αναπάντεχη;) απώλεια;
3. Θα επακολουθήσει η νομοθέτηση της ευθανασίας ως το επόμενο, αναγκαίο (οικονομικά) μέτρο; Ελπίζω πως οι μετριόφρονες , σεμνοί εξουσιαστές μας να μην παραλείψουν να το διαφημίσουν ωσάν …. «ανώδυνη λύση», σε αντίθεση με την "επώδυνη –λόγω νοσήματος – παράταση ζωής" με ακριβά «Φ».
4. Θα καταργήσουν έγκαιρα τις αχρείαστες και κοστοβόρες ΜΕΘ=  Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; (αφού, οι περισσότεροι μάλλον θα αποδημήσουν εις Κύριον).
5. Τι φταίνε οι γιατροί να πληρώσουν τόσο βαρύ τίμημα, και σε πολλούς, σε περίπτωση που πέσουν έξω στην ημερομηνία θανάτου;
Θα βρεθούν αντιμέτωποι με:
-Τους ιατρικούς Συλλόγους ως «ΙΑΤΡΟΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΩΣ» ανεπαρκείς. Θα τιμωρηθούν με αναστολή αδείας άσκησης επαγγέλματος ή και αφαίρεση διπλώματος;
- Την πολιτεία, η οποία θα απαιτήσει να αποζημιωθεί χρηματικά. Άραγε θα φροντίσει να δημευτεί όλη η περιουσία τους; Θα φυλακιστούν : ένας χρόνος για κάθε μήνα που παρατάθηκε η ζωή του ασθενούς από αντιεπιστημονική λάθος εκτίμησή τους, ακούγεται λογικό και δίκαιο;
- Αξιώσεις που θα εγείρουν – για ψυχική οδύνη – δύο κατηγορίες συγγενών του ασθενή /μεταστάντος:
α. Οι δικοί του οι οποίοι τον αγαπούσαν πραγματικά και κατέρρευσαν ψυχικά από την αβεβαιότητα του χρόνου θανάτου
β.Εκείνοι που ενδιαφέρονταν μόνον να τον κληρονομήσουν και … καθυστέρησαν να πάρουν την περιουσία (από λάθος εκτίμηση /διάγνωση ).
- Αναγκαία, χρονοβόρο επιμήκυνση των ετών σπουδών τους στις νέες υποειδικότητες προγνώσεων
 ΥΓ Quiz (Για – εν ανεπαρκεία-  … υγιείς λύτες).
Ποιοι τελικά κρατούν τις τύχες του Τόπου στα χέρια τους;
Οι «Χρήσιμοι Ηλίθιοι», οι «Αχρηστοι και Επικίνδυνοι Βλάκες», οι υπόλοιποι «Ηθικά και Διανοητικά Ακρωτηριασμένοι» οι οποίοι τους ανέχονται, τους στηρίζουν και τους ψηφίζουν ώστε να μας μεταλλάξουν σε αποκρουστική κοινωνία  Α ν θ ρ ω π ο ε ι δ ώ ν;

*** Το ευαγγέλιο της Κυριακής: «Τα καλόβολα κορόιδα και οι άπληστοι απατεώνες»...

~ Το ευαγγέλιο της Κυριακής: «Τα καλόβολα κορόιδα και οι άπληστοι απατεώνες»
 Του Αθανάσιου Καρανάσιου
Πολιτικού Μηχανικού
 Κι ενώ εμείς αυτοβαυκαλιζόμαστε και ετεροπαραμυθιάζουμε (για να διατηρούμε τη ψυχολογία μας), ενώ μοιράζουμε τυπική αλληλεγγύη, πλασματική εκτόνωση και ψεύτικη χειραφέτηση στους συμπατριώτες μας, τα τρωκτικά της ντόπιας και ξένης λεηλατικής ολιγαρχίας κατατρώνε τσίκι - τσίκι οτιδήποτε από τα υπάρχοντά μας και τα δικαιώματά μας.
Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (μπορεί να είναι και μειωμένα –για όλα να υπάρχουν υποψίες), συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 774.321 κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων για «χρέη στο Δημόσιο» (βαπτίζοντας το κρέας ψάρι), ενώ συνολικά κινδυνεύουν με κατάσχεση πάνω από 1.541.900 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία -των οποίων τα αποθεματικά έχουν καταληστευθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τους νταβατζήδες κράτος - διαπλεγμένους, συνδικαλιστές κ.λπ- έχουν πραγματοποιηθεί κατασχέσεις σε 14.793 οφειλέτες για να εισπραχθούν μόλις 16,3 εκατ. ευρώ.
Στην εφορία, τα ταμεία να προστεθούν παρακαλώ και οι εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσες τράπεζες, που έχουν καταφάει το σύμπαν σε ρευστά, ακίνητα κ.λπ σε βάρος των ανύποπτων συναλλασσομένων…
Και γνωρίζουμε, πως δημιουργούνται αυτές οι οφειλές: Κυρίως με στυγνούς και εξοντωτικούς φορομπηχτικούς νόμους, ανύπαρκτες αντιπαροχές και αεριτζίδικο δανεισμό, ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπινότητας, που ψηφίζει ένα βολεμένο και ανάλγητο πολιτικό προσωπικό, για να προσδώσει νομιμοφάνεια στη βάρβαρη αρπαγή - απάτη.
Παράλληλα, για τις δεκάδες λίστες (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Μπαχάμας, Λουξεμβούργου και τόσων άλλων) των πραγματικών δισεκατομμυρίων, που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό από γνωστούς με ονοματεπώνυμο οικονομικούς καταχραστές και τα παντοειδούς τύπου λαμόγια (πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εργολάβοι, προμηθευτές, μεσάζοντες, ιερατείο, διοικητικοί υπάλληλοι, εξαπτέρυγα της νομεκλατούρας κ.λπ.), που έχουν ονοματεπώνυμο και λυμαίνονταν διαχρονικά τον παραγόμενο πλούτο και το υστέρημα του κασμάκη και εξακολουθούν ανθρωποκτονικά να πράττουν και σήμερα … για όλους αυτούς λοιπόν τους κολάσιμους καταστροφείς της χώρας και την εξαθλίωση της μάζας εκατομμυρίων Ελλήνων… σιγή ιχθύος… ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Όμως για το Θεό μας, δεν πρέπει να συνεχίσει έτσι το αφήγημα. Κάποτε η πλειονότητα των κατατρεγμένων και καθημαγμένων θυμάτων θα πρέπει να αφυπνιστεί, να αποβάλλει τον ατομικοκεντρισμό της, και να συλλογικοποιηθεί, για να πάρει πίσω τα κλεμμένα (άστε τι λένε τα αργυρώνητα παπαγαλάκια, ότι δήθεν χάθηκαν) και να στείλει τους συνωμότες στα κάτεργα και στο διάολο με εξοστρακισμό.

***  Grexit 3+1 σενάρια...

~  Του Νίκου Ιγγλέση
            Το ελληνικό δράμα κορυφώνεται. Μετά επτά χρόνια «μεταρρυθμίσεων»,  το σχέδιο των επικυρίαρχων δανειστών έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Το ελληνικό «πειραμοατόζωο» πνέει τα λοίσθια και οι θεράποντες ειδικοί – Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – διαφωνούν για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο.
Το 2010 η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί, μ’ ένα βιώσιμο επιτόκιο, από τις «αγορές» για να πληρώνει τα τοκοχρεωλύσια του Δημόσιου Χρέους της και ουσιαστικά χρεοκόπησε μέσα στο ευρώ. Για να μην καταρρεύσει το ενιαίο νόμισμα και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, Ευρωζώνη και ΔΝΤ άρχισαν να δανείζουν τη χώρα μας προκειμένου αυτή να αποπληρώνει τα ομόλογα που κατείχαν οι «αγορές». Οι επίσημοι δανειστές λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ της χώρας μας και των «αγορών». Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζεται από τις «αγορές» με ομόλογα (μερικά από τα οποία έχουν διάρκεια σαράντα ετών) και με τα χρήματα που παίρνει δανείζει στη συνέχεια την Ελλάδα. Τα λεφτά που παίρνει η χώρα μας δεν είναι από τους ευρωπαίους φορολογούμενους αλλά από τις χρηματαγορές.
Το ελληνικό Δημόσιο Χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» (εξυπηρετήσιμο) υποστηρίζει το ΔΝΤ γι’ αυτό απαιτείται να «κουρευτεί», ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (πριν την πληρωμή των τόκων) πρέπει να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ, για να έχει η χώρα μια ελπίδα ανάπτυξης. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι χωρίς «κούρεμα», το χρέος θα φτάσει στο 275% του ΑΕΠ το 2060, από 185% σήμερα.  Αντίθετα ο «Γενικός Επιτελάρχης» της Ευρωζώνης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θεωρεί ότι το χρέος είναι, για την ώρα, βιώσιμο άρα δε χρειάζεται «κούρεμα» και η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Τελικά οι δανειστές κατέληξαν σ’ ένα συμβιβασμό σε βάρος της Ελλάδας – όχι δε θα τα εύρισκαν τα συνεταιράκια -, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση: όχι «κούρεμα» του χρέους, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και πρόσθετα μέτρα 3,6 δις. ή 2% του ΑΕΠ για να θεωρηθεί – από το ΔΝΤ – το χρέος βιώσιμο. Από τα πρόσθετα μέτρα τα μισά θα εφαρμοσθούν άμεσα και τα υπόλοιπα θα θεσμοθετηθούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018. Όλα αυτά για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι την έκτη!
Όσα μέτρα κι’ αν πάρουμε, όσο κι’ αν καταστρέψουμε την οικονομία μας, όσο κι’ αν διαλύσουμε την κοινωνία μας, σωτηρία δεν μπορεί να υπάρξει. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2002 που η Ελλάδα μετέτρεψε το σύνολο του χρέους της στο ενιαίο νόμισμα, δηλαδή σε συνάλλαγμα, αφού η χώρα δεν μπορεί να εκδίδει ευρώ. Θυμίζουμε ότι το 2001 το 75% του χρέους ήταν σε δραχμές (εσωτερικό χρέος) και μόνο το 25% σε συνάλλαγμα. Άρα το 75% των τοκοχρεολυσίων πληρώνονταν σε δραχμές που μπορούσε να εκδίδει η Ελλάδα. Έτσι μεταξύ του 2002, που η χώρα εισήλθε στο ευρώ,  και του 2016 το Δημόσιο Χρέος αυξήθηκε κατά 109% (από 156 σε 324 δις.) ενώ το ΑΕΠ μόνο κατά 34% (από 131 σε 175 δις.). Το ξένο νόμισμα, το ευρώ, υπερδιπλασίασε το χρέος.
Το εγχώριο μνημονιακό πολιτικό σύστημα αλλά και οι δανειστές γνωρίζουν  ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θ’ αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη. Προς το παρόν  θέλουν ν’ αποφύγουν ένα Grexit πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και ενώ θα υλοποπoιείται το Brexit. Η συζήτηση έχει ανοίξει στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και οι διάφορες πλευρές δίνουν στο Grexit τη μορφή και το περιεχόμενο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να καταγράψουμε τέσσερα πιθανά σενάρια:
1ο Σενάριο (παράλληλο νόμισμα)
Μπροστά στην αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας του κράτους και τεράστιου πολιτικού κόστους η μνημονιακή κυβέρνηση αποφασίζει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος «ΙΟU» (I Owe You = σου χρωστάω) το οποίο θα κυκλοφορεί μαζί με το ευρώ.
Τα «IOUs» θα είναι, με νόμο, υποχρεωτικώς αποδεκτά στις συναλλαγές με το Δημόσιο.  Έτσι το κράτος θα μπορεί να πληρώνει το σύνολο ή μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων αλλά και τους προμηθευτές του, όπως και να επιδοτεί τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα νοσοκομεία εκδίδοντας «νέο νόμισμα» χωρίς να χρειαστεί να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Παράλληλα τα ευρώ που θα συγκεντρώνονται από τη φορολογία, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τη ναυτιλία θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων του Δημόσιου Χρέους εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των δανειστών.
Το «ΙΟU» θα εισαχθεί σε ηλεκτρονική μορφή και με αρχική ισοτιμία ένα προς ένα σε σχέση με το ευρώ (ένα «ΙΟU» προς ένα ευρώ). Στην αγορά το «ΙΟU» θα αρχίσει από τις πρώτες μέρες να υποτιμάται μειώνοντας την αγοραστική αξία μισθών και συντάξεων. Θα δημιουργηθεί μια ερμαφρόδιτη νομισματική κατάσταση, αφού κανείς δεν θα εμπιστεύεται το παράλληλο νόμισμα και θα προτιμά το ευρώ. Οι εισαγωγές, ο τουρισμός και οι πωλήσεις μεγάλης αξίας θα γίνονται σε ευρώ δημιουργώντας μια παράλληλη οικονομία. Στην αγορά η τιμή ενός προϊόντος θα καθορίζεται ανάλογα με το αν ο πελάτης πληρώνει σε «ΙΟU» ή σε ευρώ.
Το παράλληλο νόμισμα αποτελεί ένα ημίμετρο προκειμένου η χώρα να μην αποδεσμευτεί από το ευρώ και να παραμείνει μια ελεγχόμενη οικονομική ζώνη. Είναι αυτό που εμφανίστηκε ως «σχέδιο Βαρουφάκη» μετά την αποχώρησή  του από το υπουργείο Οικονομικών.  Θυμίζουμε επίσης ότι, αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδας το 1941, οι Γερμανοί έθεσαν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή τα λεγόμενα «κατοχικά μάρκα». Το «ΙΟU» αποτελεί παγίδα που θα εξαθλιώσει περαιτέρω τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που θα συναλλάσσεται με ένα νόμισμα που συνεχώς θα υποτιμάται. Είναι λυπηρό ότι και κάποιοι από τους υποστηρικτές της εξόδου από την Ευρωζώνη επιλέγουν την λύση του παράλληλου νομίσματος ως ενδιάμεσο στάδιο.
2ο Σενάριο (η γερμανική δραχμή)
Οι δανειστές είναι απρόθυμοι να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το πολιτικό κόστος της λήψης, συνεχώς, νέων επώδυνων μέτρων. Συμφωνείται έτσι η προσωρινή έξοδος («time out») από το ευρώ για μια περίοδο π.χ. πέντε ετών.
Η προσωρινή έξοδος θα προβλέπει την παραμονή της χώρας ως άτυπου μέλους της Ευρωζώνης που, αφού υποτιμήσει το εθνικό νόμισμά της, τη δραχμή, και αφού κάνει όλες τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» θα μπορεί να ζητήσει την επανένταξή της στο ενιαίο νόμισμα. Η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής θα καθοριστεί με τη βοήθεια της ΕΚΤ ενώ η χώρα μας κατά τη διάρκεια του «time out» θα εποπτεύεται από μια θυγατρική του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τον ESM-2.
Το σενάριο αυτό είχε παρουσιάσει το 2011 ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το είχε υποστηρίξει δημοσίως ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο Σόϊμπλε είχε επαναφέρει την ιδέα αυτή με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που παραδώθηκε στον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, στις 11 Ιουλίου 2015, μια μέρα πριν συμφωνηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής (12-7-15) η υπογραφή της τρίτης Δανειακής Σύμβασης – Μνημονίου.
Η γερμανική πρόταση δεν περιλαμβάνει καμιά αναφορά στο χρέος, που θεωρείται ότι πρέπει να αποπληρώνεται κανονικά σε ευρώ. Βέβαια ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, κατά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε προτείνει τη χορήγηση στην Ελλάδα 50 δις. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για δωρεάν βοήθεια ή δάνειο. Μάλλον το ποσόν αυτό θα χρησιμοποιούνταν, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του χρέους, το πρώτο χρονικό διάστημα.
Ασφαλώς η «φιλική» αυτή έξοδος από το ευρώ αποσκοπεί στην «εξυγείανση» της ελληνικής αποικίας με τις δικές της δυνάμεις, με το δικό της κόστος, για να επανέλθει στη συνέχεια προς εκμετάλλευση, μέσω του ευρώ, στη δικαιοδοσία του γερμανικού imperium. Είναι ένα σενάριο για την έξοδο από το ευρω-μάρκο και την εισαγωγή της γερμανικής δραχμής.
3ο Σενάριο (η δραχμή της χρεοκοπίας)
Η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της τυπικής χρεοκοπίας. Οι δανειστές, που μετά το πλήγμα του Brexit βλέπουν τη ραγδαία άνοδο «αντι-ευρώ» πολιτικών δυνάμεων, σε πολλές σημαντικές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας,  αρνούνται να εκταμιεύσουν νέα ποσά για την ανακύκλωση του χρέους και οι «αγορές» είναι κλειστές για την Ελλάδα. Η ετεροπροσδιορισμένη κυβέρνηση σε κατάσταση πανικού αναγκάζεται να αποφασίσει, σε συνεργασία με τους πιστωτές, την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η δραχμή εισάγεται με ισοτιμία ένα προς ένα σε σχέση με το ευρώ ή γίνεται μια προκαταβολική υποτίμηση, π.χ. 1 ευρώ προς 1,2 ή 1,5 ή 2 δραχμές κ.ο.κ. και στη συνέχεια, κατ’ απαίτηση των δανειστών, αφήνεται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Το νέο νόμισμα δέχεται θηριώδη υποτίμηση της αξίας του, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αυξάνονται δραματικά ενώ τα ομοειδή εγχώρια αγαθά διαμορφώνουν  παραπλήσιες τιμές. Ένας αχαλίνωτος πληθωρισμός διαλύει ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία και εξαθλιώνει περαιτέρω μισθωτούς, συνταξιούχους και όλα τα μεσαία στρώματα.
Το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί  το χρέος και συνεχίζει την αποπληρωμή του «στραγγίζοντας» την οικονομία από τα ευρώ και επιβάλλοντας ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα. Θα πρόκειται για την «τέλεια καταιγίδα». Ήδη στο γερμανικό τύπο έχουν εμφανιστεί άρθρα και δηλώσεις πολιτικών που ζητούν τη δημιουργία μηχανισμού για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας ενός κράτους εντός της Ευρωζώνης.
Το σενάριο αυτό οι γραικύλοι ευρωφετιχιστές παρουσιάζουν ως το μοναδικό δρόμο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα με στόχο να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό ούτως ώστε να πειστεί ότι δεν υπάρχει ζωή έξω από το ευρώ. Παράλληλα παρουσιάζεται το τραγικό φαινόμενο κάποιοι οπαδοί του Grexit να υποστηρίζουν την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής και να θεωρούν ότι η υποτίμησή της θα είναι υπέρ των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καταναλώνουν κυρίως εγχώρια προϊόντα! Οι υποστηρικτές αυτοί του εθνικού νομίσματος παρουσιάζουν τα ίδια επιχειρήματα με τους οπαδούς του ευρω-μονόδρομου και καλλιεργούν τη σύγχιση και το φόβο στους πολίτες.
4ο Σενάριο (εθνική επιλογή)
Μια νέα πατριωτική κυβέρνηση αναλαμβάνει τις τύχες της Ελλάδας με τη θέληση να απαλλάξει τη χώρα από την ευρω-κατοχή και να επαναφέρει την εθνική κυριαρχία. Έχοντας εκ των προτέρων καταρτίσει ένα,  καλά μελετημένο σ’ όλες τις λεπτρομέρειές του, στρατηγικό σχέδιο αποφασίζει την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Το νέο εθνικό νόμισμα εισάγεται με ισοτιμία ένα προς ένα, δηλαδή, μια Νέα Δραχμή προς ένα ευρώ. Όλα, μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα, οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, τα δάνεια και όλες οι άλλες αξίες θα μετατραπούν, από την πρώτη στιγμή, στο νέο εθνικό νόμισμα μ’ αυτήν την ισοτιμία.  Αμέσως μετά η ισοτιμία αυτή θα «κλειδώσει». Η Νέα Δραχμή δε θα είναι διαπραγματεύσιμη στα χρηματιστήρια συναλλάγματος και δε θα μπορεί να δεχτεί κερδοσκοπικές – υποτιμητικές επιθέσεις. Έτσι η μετάβαση θα γίνει ομαλά, και το κυριότερο, δε θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών και άρα δε θα υπάρξει πληθωρισμός.
Το «κλείδωμα» της ισοτιμίας ενός νομίσματος είναι εθνική επιλογή μιας χώρας και δεν εξαρτάται από ξένα κέντρα όπως κυβερνήσεις, χρηματιστήρια κλπ. Ουσιαστικά το «κλείδωμα» καθορίζει την ισοτιμία που οι εγχώριες τράπεζες θα πωλούν συνάλλαγμα, έναντι δραχμών, στους ενδιαφερόμενους π.χ. εισαγωγικές εταιρείες. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα για 20 χρόνια είχει «κλειδώσει» τη ισοτιμία της δραχμής με το δολάριο (ένα δολάριο προς 30 δραχμές). Πρόσφατα η Ελβετία, από το 2011 μέχρι το 2015,  «κλείδωσε» την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ. Η Βουλγαρία έχει «κλειδωμένη» την ισοτιμία του λέβα με το ευρώ.
Οι υπάρχουσες καταθέσεις θα έχουν ρήτρα ευρώ ώστε να μην υπάρχει κανένας φόβος στους πολίτες για τυχόν υποτίμηση της Νέας Δραχμής. Επειδή από την πρώτη στιγμή όλες οι συναλλαγές στο εσωτερικό θα γίνονται στο νέο εθνικό νόμισμα, όταν εκταμιεύονται οι καταθέσεις στην εσωτερική αγορά θα μετατρέπονται σε δραχμές, πάντα με ισοτιμία ένα προς ένα, ενώ όταν εκταμιεύονται για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, για εξωτερικό τουρισμό, για σπουδές στην αλλοδαπή και για λόγους υγείας σε ευρώ.
Παράλληλα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διατηρηθεί ισοσκελισμένο το Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών που επιτρέπει στη χώρα μας να πληρώνει σε συνάλλαγμα όλες τις εισαγωγές που κάνει σήμερα από τις εισπράξεις των εξαγωγών, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Το ισοσκελισμένο Ισοζύγιο μας εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρξουν ελλείψεις αγαθών στην εσωτερική αγορά και ούτε δελτίο χρειάζεται να επιβληθεί σε βασικά προϊόντα (καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά).
Με όπλο το εθνικό νόμισμα και τη δυνατότητα αύξησης της κυκλοφορίας του, η κυβέρνηση θα αρχίσει να χρηματοδοτεί ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων για την ανάπτυξη (όχι μεγέθυνση) της ελληνικής οικονομίας και βελτίωση της παραγωγικότητάς της. Οι επενδύσεις προοδευτικά θα αυξάνουν τον πλούτο της χώρας, θα βελτιώνουν τα εισοδήματα και θα μειώνουν την ανεργία. Τέλος, όποιο τμήμα του Δημόσιου Χρέους αναγνωρίσει η Ελλάδα, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, αυτό θα αποπληρωθεί σε δραχμές, αφού το σημερινό χρέος δεν είναι σε συνάλλαγμα αλλά στο σημερινό «εθνικό» νόμισμα της χώρας.
Απ’ όλα τα ανωτέρω είναι φανερό ότι το Grexit θα είναι σωτήριο μόνο αν είναι ελληνική επιλογή και όχι επιλογή των δανειστών.   

~** Ι.  Ναός Αγίου Στεφάνου  ΑΡΝΑΙΑΣ  Χαλκιδικής :
Κάτι μοναδικό συμβαίνει στην Αρναία και έχει σχέση με τον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για τον μοναδικό αυτή τη στιγμή ναό στην Ελλάδα που ενώ λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πιστών, ταυτόχρονα είναι κτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ορατές. Εκτός, δηλαδή, από τόπο θρησκευτικής λατρείας αποτελεί κι έναν επισκέψιμο χώρο ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο μητροπολιτικός ναός της Αρναίας, όπως προκύπτει από μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη στην πρόσοψή του, κτίστηκε το 1812 και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου, αφού στην περιοχή υπήρχε μετόχι της μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Ορους, της οποίας το Καθολικό είναι επίσης αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με διαστάσεις 41x19,5 μέτρα. Κατά την επανάσταση του 1821 κάηκε εκ θεμελίων, όπως και όλο το χωριό, οι κάτοικοι του οποίου το εγκατέλειψαν και διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή. Αργότερα επέστρεψαν, ξαναέκτισαν το χωριό και την εκκλησία, στην οποία τοποθέτησαν ξύλινο τέμπλο και περίτεχνο δεσποτικό θρόνο, από τους λίγους ξυλόγλυπτους στην περιοχή. Το μοναδικής τεχνικής τέμπλο ήταν δωρεά της μονής Κωνσταμονίτου και περιελάμβανε 70 μικρότερες ξύλινες εικόνες και 14 μεγάλες επενδεδυμένες με ασήμι.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2005 μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο εσωτερικό του ναού και τον κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Η αιτία της παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα και άφησε πίσω της άθικτη μόνο την πετρόκτιστη τοιχοποιία. Η στέγη κατέρρευσε. Οτιδήποτε βρισκόταν εντός του ναού -οι εικόνες, τα βιβλία, κειμήλια και αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, το μοναδικής τεχνοτροπίας επαργυρωμένο και επιχρυσωμένο ξύλινο τέμπλο, ο περίτεχνος ξυλόγλυπτος δεσποτικός θρόνος-, μετατράπηκαν σε στάχτες.
Αμέσως, το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην δικαιοδοσία της οποίας εμπίπτει ο ναός, με τη συνεργασία των εκκλησιαστικών αρχών και των τοπικών φορέων, αλλά και με την πλήρη συμπαράσταση των πολιτών της Αρναίας και της ευρύτερης περιοχής, ξεκίνησε το ηράκλειο έργο της αποκατάστασης.
ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής και ανακαίνισης, στο εσωτερικό του ναού διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών παλαιότερων κτιρίων: μίας μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που χρονολογείται γύρω στο 400, ενός μικρού μονόχωρου βυζαντινού ναού του 10ου -11ου αιώνα κι ενός μεγάλου ορθογώνιου μεταβυζαντινού οικοδομήματος χωρίς κόγχη του 16ου -17ου αιώνα. Συγχρόνως, ήρθαν στο φως πολυάριθμα ευρήματα από την παλαιοχριστιανική εποχή έως και την περίοδο της τουρκοκρατίας: πήλινα, μαρμάρινα, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα, κονιάματα και τοιχογραφίες.
Aνακαλύφθηκαν, επίσης, δεκαπέντε ταφές, κάποιες από τις οποίες ανάγονται στην παλαιοχριστιανική εποχή και άλλες στον 16ο αιώνα μ.Χ. Ετσι, λόγω των εργασιών ανακατασκευής του καμένου κτιρίου και χάρη στις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ,ανακαλύφθηκε μία σημαντικότατη πτυχή της ιστορίας της περιοχής: Η αδιάλειπτη, δηλαδή, ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην Αρναία, και ειδικότερα στη θέση όπου σήμερα υψώνεται ο ναός του Αγίου Στεφάνου.
Μετά το πέρας των αναστηλωτικών εργασιών και της ανασκαφικής έρευνας σειρά είχε η προστασία και η συντήρηση των ευρημάτων. Παράλληλα, ο αρχαιολογικός χώρος διαμορφώθηκε ώστε να αναδειχθεί η θαμμένη ιστορία του τόπου. Στο ανακαινισμένο δάπεδο του ναού τοποθετήθηκαν ειδικά διαφανή «πάνελ», πάνω στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή να εκκλησιαστούν, παρατηρώντας συγχρόνως φωτισμένο και ειδικά διαμορφωμένο τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κάτω από το ναό.
Info
-Η μοναδικότητα του μνημείου και η ανάδειξη των ευρημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη συρροή επισκεπτών κάθε ηλικίας και εθνικότητας στο ναό, σε καθημερινή βάση από τις αρχές του 2009 που ολοκληρώθηκε το έργο της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι επισκέπτες έρχονται κατά μόνας ή σε οργανωμένες ομάδες, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη της Αρναίας και της ευρύτερης περιοχής.
-Ο ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα, από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες.

***  Σόιμπλε: Αν όχι τώρα, αργότερα η μεταρρύθμιση στις συντάξεις     Δηλώσεις στο περιθώριο του Ecofin   
    «Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.
Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Reuters: Επτά χρόνια διάσωσης και οι Έλληνες βουλιάζουν πιο βαθιά στη φτώχεια               Άλλη μια θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ
Συσσίτιο του Δήμου Αθηναιών για τους άπορους και άστεγους της πόλης της Αθήνας
~  Μετά από επτά χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, με δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν εισρεύσει στην χώρα, τα ποσοστά φτώχειας στην Ελλάδα όχι απλώς δεν βελτιώνονται, αλλά επιδεινώνονται με ρυθμό που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε, αναφέρει το Reuters, σε εκτενές άρθρο του για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, παραθέτοντας συγκεκριμένες μαρτυρίες πολιτών.
Η Δήμητρα, συνταξιούχος, λέει ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έφτανε στο σημείο να ζει από τις διανομές τροφίμων: λίγο ρύζι, δύο πακέτα μακαρόνια, ένα πακέτο ρεβίθια, λίγους χουρμάδες και ένα κουτί γάλα για ένα μήνα.
Όπως σχολιάζει το Reuters, στα 73 της χρόνια, η Δήμητρα, που κάποτε βοηθούσε η ίδια τους άπορους μέσω του Ερυθρού Σταυρού, είναι μία ακόμη περίπτωση ανάμεσα στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
«Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου», λέει η Δήμητρα, που αρνήθηκε να δημοσιευθεί το επίθετό της λόγω του «στίγματος» που συνοδεύει τους ανθρώπους που ζουν από τα συσσίτια. «Ζούσα λιτά. Ποτέ δεν πήγα διακοπές. Τίποτα, τίποτα, τίποτα».
Τώρα πια περισσότερα από τα μισά χρήματα από τα 332 ευρώ που κερδίζει τον μήνα πηγαίνουν στο ενοίκιο για ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα πάνε στους λογαριασμούς.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ανάγκασε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης να στραφούν προς διεθνείς δανειστές. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και ανέκαμψαν, οι οικονομίες τους αναπτύσσονται ξανά. Όμως στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, χρειάστηκαν τρία μνημόνια.
Τα πακέτα διάσωσης των δανειστών (της ΕΕ και του ΔΝΤ) έσωσαν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, ωστόσο, οι πολιτικές λιτότητας και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές την υιοθέτηση των οποίων έθεσαν ως όρους οι δανειστές προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα συνέβαλαν στο βάθεμα της ύφεσης και την μετατροπή της σε κατάθλιψη, τονίζει το Reuters. Όπως προσθέτει, πολλά από τα τεράστια χρηματοδοτικά ποσά κατευθύνθηκαν με τη μορφή νέου χρέους για την αποπληρωμή παλαιών δανείων,
O έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση υστερεί πλέον στις δημοσκοπήσεις, έχει προσπαθήσει να αναδείξει τα δεινά των Ελλήνων και ως ύστατο όπλο στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων απέναντι στο μπλόκο των δανειστών για την εκταμίευση νέας δόσης βοήθειας. «Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί προς μια χώρα που έχει λεηλατηθεί και ανθρώπους που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν, τόσες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», ανέφερε αυτόν τον μήνα.
Ανεξαρτήτως ποιος ευθύνεται, συνεχίζει το Reuters, για την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, τα στοιχεία της φτώχειας από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ είναι συγκλονιστικά.
Αν και η Ελλάδα δεν είναι το φτωχότερο μέλος της Ε.Ε, τα ποσοστά φτώχειας είναι υψηλότερα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με την Ελλάδα να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 22,2% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών το 2015, ο ρυθμός αύξηση είναι ανησυχητικός, σημειώνει το Reuters.
Ενώ τα ποσοστά φτώχειας των πρώην κομμουνιστικών βαλκανικών κρατών έχουν μειωθεί σημαντικά -κατά σχεδόν ένα τρίτο στην περίπτωση της Ρουμανίας- το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008. Συνολικά στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 8,5% στο 8,1% την ίδια περίοδο.

Τεράστιες οι ανάγκεςΑπτή απόδειξη των παραπάνω στατιστικών στοιχείων η κατάσταση που επικρατεί στα κοινωνικά παντοπωλεία. Δεκάδες Έλληνες περιμένουν υπομονετικά με το κουπόνι στο χέρι να πάρουν το μερίδιο τους, ανήκοντας στις λίστες όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ήτοι με περίπου 370 ευρώ το μήνα.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες» τονίζει η Ελένη Κατσούλη, υπεύθυνη του εν λόγω προγράμματος και συμπληρώνει:
«Περίπου 11.000 οικογένειες -26.000 άτομα- είναι εγγεγραμμένες, ενώ το 2012 ήταν 2.500 και το 2014 ήταν 6.000. Περίπου 5.000 εγγεγραμμένοι είναι παιδιά».
Πολλά ράφια και ψυγεία στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας παραμένουν άδεια. Οι διανομές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δωρεές πολιτών και επιχειρηματιών.
«Ανησυχούμε γιατί δεν γνωρίζουμε αν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των ατόμων», λέει η κ. Κατσούλη και συμπληρώνει: «Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν έχουν καν γάλα».
«Απλώς υπάρχουμε»
Διεθνείς Οργανισμοί, περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, κρούουν κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.
Αν και η ανεργία έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, το ποσοστό αυτό παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. Από την αρχή της κρίσης το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.
Υπάρχουν ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι συρρικνώθηκε και πάλι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάκαμψης, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.
Η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης δείχνει πιο μακριά από ποτέ: Πάνω από 75% των νοικοκυριών είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την μελέτη των ΓΣΕΒΕΕ και MARC. Το ένα τρίτο των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα μέλος άνεργο και το 40% δήλωσε ότι έχει περιορίσει τα έξοδα για φαγητό.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των πολιτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Σε φτωχή γειτονιά της Αθήνας, κοινωνική κουζίνα που λειτουργεί με την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος, σερβίρονται 400 γεύματα καθημερινά σε διάστημα 2 ωρών.
«Όλοι περνάμε δύσκολα, όλη η Ελλάδα περνά δύσκολα» λέει η Εύα Αγκισαλάκη, 61 ετών, πρώην εκπαιδευτικός που εργάζεται εκεί ως εθελόντρια.
Η κυρία Αγκισαλάκη δεν έχει καταφέρει να πάρει σύνταξη καθώς η σύμβασή της έληξε όταν το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 67 έτη και δεν κατάφερε να βρει άλλη δουλειά. Από τη σύνταξη του συζύγου της που έχει μειωθεί στα 600 από 980 ευρώ βοηθά και τις οικογένειες των παιδιών της.
Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρει εθελοντικά, η κυρία Αγκισαλάκη λαμβάνει τρόφιμα για εκείνη και την οικογένειά της. «Φυτοζωούμε», λέει καθώς καθαρίζει ένα τραπέζι. «Απλώς υπάρχουμε. Οι περισσότεροι Έλληνες απλώς υπάρχουν», συμπληρώνει.
Η υπεύθυνη του εστιατορίου, Ευαγγελία Κώνστα, λέει ότι ο αριθμός των πολιτών που τρώνε εκεί έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και η εκκλησία συχνά καλύπτει και τα έξοδα του ρεύματος και του νερού ορισμένων οικογενειών.
«Τα πράγματα χειροτερεύουν, δεν βελτιώνονται και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων», λέει η κυρία Κώνστα και σημειώνει ότι «υπάρχουν άτομα που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ».
Τα λόγια της έρχονται να επιβεβαιώσουν οι εικόνες με τους αστέγους στους δρόμους της Αθήνας.
«Βλέπεις τα ίδια πρόσωπα, αλλά και νέα», λέει ο Φάνης Τσόνας συνιδρυτής της «Ιθάκης», υπηρεσίας κινητού πλυντηρίου για αστέγους.
Ελάχιστοι δε ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, τονίζει το Reuters.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να μην φοβάται το μέλλον» λέει η κύρια Δήμητρα, ενώ σφίγγει στα χέρια της τη σακούλα με τα τρόφιμα που μόλις παρέλαβε.  Newsroom ΔΟΛ

*** Αφγανοί προσπάθησαν να πετάξουν παράνομα από την Καλαμάτα για Γερμανία 
Παράνομα για Γερμανία, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας, επιχείρησαν να ταξιδέψουν το πρωί του Σαββάτου τρεις Αφγανοί.
Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων τριών Αφγανών, δύο ανδρών ηλικίας 20 και 23 ετών και μίας ανήλικης 16 ετών, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας διαπίστωσαν ότι εκείνα του 20χρονου και του 23χρονου ήταν πλαστά, ενώ της ανήλικης ανήκε σε άλλο πρόσωπο.
Οι τρεις είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Γερμανίας, ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Γερμανίας, καθώς και ένα δελτίο ταυτότητας ελληνικών Αρχών.
Συνελήφθησαν για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Στα δικαστήρια η υπόθεση πλαστογράφησης και απάτης με εγγυητικές επιστολές ταξιτζήδων  
Από την τότε υπάλληλο της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας
 Η πρώτη δίκη για τις εγγυητικές επιστολές ιδιοκτητών ταξί οι οποίες αφορούσαν στο έργο της μεταφοράς μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έχει ορισθεί για σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας. Κατηγορούμενη για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση είναι 58χρονη πρώην υπάλληλος του Τμήματος Προμηθειών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η σημερινή υπόθεση αφορά 8 εγγυητικές επιστολές που αγγίζουν τα 10.000 ευρώ, ενώ συνολικά η Δικαιοσύνη εξετάζει 26 περιπτώσεις τέτοιων εγγυητικών επιστολών.
Η 58χρονη κατηγορείται ότι με πλαστογραφημένες εξουσιοδοτήσεις εισέπραττε εγγυητικές επιστολές, ενώ η υπόθεση άρχισε «να ξετυλίγεται», όταν διαπιστώθηκε ότι είχε προσληφθεί με πλαστό απολυτήριο. Βρίσκεται δε σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος της.
  Πλαστό απολυτήριο
Η ιστορία ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου του 2014, όταν διαπιστώθηκε ότι το απολυτήριο Λυκείου από το ΕΠΑΛ Βόλου που είχε προσκομίσει στον υπηρεσιακό της φάκελο η 58χρονη ήταν πλαστό. Από την ημέρα εκείνη, μάλιστα, χάθηκαν τα ίχνη της, ενώ κάποια στιγμή δηλώθηκε και η εξαφάνισή της. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι είχε διαρρηχθεί το γραφείο στη γραμματεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπου και βρέθηκε να έχει αφεθεί έγγραφη παραίτηση της υπαλλήλου.
Αυτό, όμως, δεν ήταν το σύνολο της ιστορίας, καθώς μόλις έγιναν γνωστά τα περί πλαστότητας του απολυτηρίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας άρχισαν να καταφτάνουν ιδιοκτήτες ταξί. Η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν υπεύθυνη για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Τμήμα Προμηθειών, διενεργώντας μεγάλους διαγωνισμούς, όπως η μεταφορά μαθητών, αλλά και διάφορες προμήθειες για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Οι ιδιοκτήτες ταξί κατήγγειλαν ότι οι εγγυητικές επιστολές που είχαν προσκομίσει για τη μεταφορά μαθητών στη συγκεκριμένη υπάλληλο είχαν εξαργυρωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  Έρευνα
Από τότε η 58χρονη δεν παρουσιάσθηκε για να δώσει καμία εξήγηση, ενώ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.
Και σε διοικητικό, όμως, επίπεδο συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ διενεργήθηκαν και δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις. Η πρώτη αφορούσε στη διάρρηξη στο γραφείο της προϊσταμένης της γραμματείας και η δεύτερη την υπαλληλική της δράση στο Τμήμα Προμηθειών, όπου εργαζόταν, και τις καταγγελίες για την είσπραξη των εγγυητικών επιστολών.
Σήμερα είναι η πρώτη δίκη που αφορά στην υπόθεση, και αν γίνει, πιθανότατα θα δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα για το τι συνέβαινε τότε στο Τμήμα Προμηθειών.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Περάσανε δυόμισι χρόνια κιόλας… 
Με τούτα και με τα άλλα, περάσανε κιόλας δυόμισι χρόνια θητείας Κατσίβελα στο Δήμο Τριφυλίας. Τώρα, στο μέσο της δημοτικής περιόδου, στο πλέον καθοριστικό σημείο, ορόσημο για πολλούς, ο δήμαρχος Τριφυλίας καλείται να επιλέξει και να αποφασίσει για το σχήμα διοίκησης του Δήμου και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας για τα επόμενα δυόμισι χρόνια μέχρι το τέλος της δημαρχοντίας του…

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα
Όσο οι μέρες περνούν και φθάνει η 28η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η θητεία των σημερινών αντιδημάρχων Τριφυλίας, όλο και γίνεται πιο εμφανές το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που επικρατεί στη δημοτική παράταξη Κατσίβελα.
Βεβαίως, κανείς για την ώρα δεν «ξανοίγεται», μιας και όλοι ή σχεδόν όλοι αναμένουν τις επιλογές και αποφάσεις του δημάρχου για τους αντιδημάρχους, καθώς και την πρότασή του για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για την εκλογή του οποίου θα γίνουν δημαιρεσίες την Κυριακή 5 Μαρτίου.
Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι «με το δάκτυλο στη σκανδάλη» και από τις επιλογές και αποφάσεις του κ. Κατσίβελα εξαρτάται εάν θα αρχίσουν τις βολές κατά ριπάς ή όχι…

«Στο ίδιο έργο θεατές;»…
Πολλοί στην Τριφυλία προεξοφλούν ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας θα προχωρήσει – τελικά – σε σαρωτικές αλλαγές στους αντιδημάρχους, αλλάζοντας όλους τους σημερινούς και ορίζοντας νέα πρόσωπα.
Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι δεν έχει το πολιτικό σθένος και δεν πρόκειται να τολμήσει να τους αλλάξει όλους και «στοιχηματίζουν» για έναν ή και δύο από τους σημερινούς αντιδημάρχους ότι θα παραμείνουν ακλόνητοι και θα αναβαθμιστούν κιόλας, έχοντας και με τη «βούλα» το απόλυτο κουμάντο!
Υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται πως ελλείψει «πάγκου» θα αφήσει τους ίδιους αντιδημάρχους και δε θα κάνει μεγάλες αλλαγές, εκτός από μία ή δύο περιπτώσεις.
Σαφώς η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα είναι πρώτη φορά στη διοίκηση του Δήμου. Όμως, Δήμοι υπήρχαν και προϋπήρχαν στην περιοχή, και επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας να συμβαίνουν λίγο πριν και λίγο μετά τον ορισμό αντιδημάρχων και την πρόταση για πρόεδρο σε Δημοτικό Συμβούλιο, το ερώτημα είναι αν θα ζήσουμε πάλι στην Τριφυλία εποχές παλιές, λιγότερο ή περισσότερο, κι αν θα είμαστε ξανά «στο ίδιο έργο θεατές» με τους αξιωματούχους που από τη μια στιγμή στην άλλη «τη γύριζαν την κλάρα» και φουλ επίθεση…   Η.Γ.

*** Καλοκαίρια και χειμώνες, μονίμως… βομβαρδισμένη η Αναγνωσταρά στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
Όλοι μας, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι, γνωρίζουμε την επιτυχία του Δημήτρη Μητροπάνου σε στίχους Τάσου Οικονόμου και μουσική Σπύρου Παπαβασιλείου, «Καλοκαίρια και χειμώνες περιμένω να φανείς, δάκρυα καυτά σταγόνες θα με καίνε ώσπου να ’ρθεις…».
Η ερώτηση έρχεται φυσιολογικά: Γιατί η επίκληση του συγκεκριμένου τραγουδιού; Αυτό μου ήρθε στο μυαλό γράφοντας δεκάδες σχόλια για την κατάσταση στην οδό Αναγνωσταρά, αλλά και προσπαθώντας να απαντήσω σε άλλα τόσα τηλεφωνήματα αγανακτισμένων πολιτών με την εικόνα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος δρόμος. Αν προσθέσετε, μάλιστα, κάπου στο… κουπλέ και τη λέξη «άσφαλτος», θεωρούμε ότι έχουμε μια πλήρη περιγραφή της κατάστασης.
21ANAGNOSTARA-2.JPG
Ο λόγος, λοιπόν, για ένα δρόμο ο οποίος είναι παράλληλος της Αριστομένους, δηλαδή στο κέντρο της πόλης. Περπατώντας χθες το πρωί κατά μήκος του, επιβεβαιώθηκαν όσα γνωρίζαμε. Δρόμος σε άθλια μορφή, με λακκούβες, «νεροφαγιές», διάφορες κλίσεις, επικίνδυνος για όποιον τον διαβαίνει εποχούμενος. Βέβαια, δε μιλάμε για τους πεζούς και τα υποτυπώδη πεζοδρόμια, κι αυτά σε άθλια μορφή.
Σε κάποιες από τις παρεμβάσεις του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, είχε περιγράψει την οδό ως «εγκαταλελειμμένη αυλή» της Αριστομένους. Προφανώς και δεν έχει άδικο στο χαρακτηρισμό του.
Επιστρέφοντας από το ρεπορτάζ στην εφημερίδα, διάβασα με ικανοποίηση τον τίτλο ενός από τα θέματα της αυριανής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας: «Έγκριση μελέτης του έργου “Ασφαλτοστρώσεις οδών Δ.Ε. Καλαμάτας”».
Σκέφθηκα ότι, έπειτα από τα σχόλια χρόνων, θα υπήρχε και μία πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη οδό. Προϋπολογισμός έργου 400.000 ευρώ, αλλά προς απογοήτευση των πολιτών και των δεκάδων καταστηματαρχών, δεν έχει εγγραφεί ούτε ένα ευρώ για την Αναγνωσταρά!
21ANAGNOSTARA-1.JPG
Από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι ότι είναι δύσκολο για τη Δημοτική Αρχή να μη γνωρίζει την κατάσταση του δρόμου, που έχει τα χάλια του τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι γιατί δεν προγραμματίζει μια συνολική παρέμβαση. Και ψηφοθηρικά να το δει κάποιος, είναι τόσα πολλά τα μαγαζιά, που αν οι επιχειρηματίες διαπιστώσουν ότι γίνεται μια προσπάθεια να διορθωθεί η κατάσταση, μόνο θετικά λόγια θα έχουν να πουν.
Τελικά, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι… άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!   Του Αντώνη Πετρογιάννη  Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

***  Ανοιξιάτικος ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 22/2/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Τρεις Μεσσήνιοι στην 1η Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ 
Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η πρώτη ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με αντικείμενο την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι 200 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, που αποτελούν τη «Βουλή των Μηχανικών». Ανάμεσά τους οι τρεις «δικοί μας» εκπρόσωποι του νομού, Η. Αθηναίος, Ν. Νίκας και Π. Παπαντωνίου.   Κ. Γαζ. 

***  Αεροπορικός κόμβος το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Συνδέεται με 23 πόλεις διεθνώς 
Κατά την τουριστική περίοδο 2017, που ήδη ξεκίνησε με πτήση της Aegean από Μόναχο προχθές, η Καλαμάτα θα συνδέεται αεροπορικώς με 23 πόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπως προκύπτει από το σχετικό προγραμματισμό τον οποίο κοινοποίησε ο Δημήτρης Μανδηλάρης, αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
Ταυτόχρονα, θα πυκνώσουν τα δρομολόγια με συγκεκριμένες πόλεις του εξωτερικού, με τις οποίες υπήρχε σύνδεση, καθώς εντάσσουν την Καλαμάτα στον προγραμματισμό τους και άλλες αεροπορικές εταιρείες. Σημειώνεται, δε, ότι ίσως υπάρξει περαιτέρω αύξηση στις συνδέσεις με το εξωτερικό, διότι δεν έχουν οριστικοποιήσει όλες οι εταιρείες το πρόγραμμα των πτήσεών τους.
Η Καλαμάτα, με τα έως τώρα δεδομένα, θα συνδεθεί αεροπορικώς με τις εξής πόλεις του εξωτερικού: Λάρνακα Κύπρου (νέα σύνδεση), Λιλ Γαλλίας (νέα σύνδεση), Κοπεγχάγη, Μπρατισλάβα Σλοβακίας, Άμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Πράγα, Μπίλουντ Δανίας, Λυών Γαλλίας, Τελ Αβίβ, Λονδίνο, Παρίσι, Κατοβίτσε Πολωνίας, Βιέννη, Μόναχο, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Ντίσελντορφ, Ναντ Γαλλίας, Μιλάνο, Μόσχα, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ.
Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των πτήσεων εσωτερικού, καθώς θα πυκνώσουν τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρξει σύνδεση και με την Αθήνα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αύξηση των πτήσεων για φέτος στο αεροδρόμιο κυμαίνεται σε ποσοστό 18%. Ειδικότερα, περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρείες θα επιχειρήσουν στην Καλαμάτα για το 2017 συνδέοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με δεκάδες προορισμούς. Μεταξύ των εταιρειών που θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα της Καλαμάτας με διεθνείς προορισμούς είναι η Aegean, η British Airways, η Αir Berlin, η Εasy Jet, η Austrian Airlines, η SAS, η Τhomas Cook και η Transavia.
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της επαναφοράς της πτήσης Καλαμάτα - Αθήνα από την Αegean. Θα πραγματοποιούνται συνολικά 12 πτήσεις την εβδομάδα, μειώνοντας την πρόσβαση στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε μόλις 50 λεπτά. Η Aegean θα προσθέσει νέες απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα και η TUIFly Belgium από τη Λιλ της Γαλλίας. Παράλληλα, αυξάνονται οι συχνότητες των δρομολογίων της Aegean από τη Μόσχα σε δύο πτήσεις την εβδομάδα και της Condor από Μόναχο σε δύο πτήσεις, επίσης, την εβδομάδα.
Επιπλέον, η British Airways αποφάσισε να επεκτείνει την επιχειρησιακή περίοδο των πτήσεων από το Χίθροου στο Λονδίνο έως το τέλος Οκτωβρίου.
Σημειώνεται βάσει των τελευταίων συγκεντρωτικών στοιχείων ότι κατά την περυσινή σεζόν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκαν κατά 24,6% σε σχέση με το 2015.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 *Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη στο "Θάρρος" της Κυριακής 

***  Οι Γαλλογερμανοί διώχνουν τους ''ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ''! Θα τους στείλουν Ελλάδα;..

~   Να χαλαρώσουν τα κριτήρια για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,ζητάει η Γερμανία και η Γαλλία από την Ε.Ε,έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα,να απελαύνουν,μετανάστες πριν ακόμα εξετάσουν την αίτηση τους για άσυλο.
Όπως αναφέρεται κάτι τέτοιο θα ισχύει,σε περίοδο μεγάλης εισροής  μεταναστών,ενώ να σημειωθεί πως πλέον η ΕΕ δυσκολεύει την έλευση και την παραμονή των μεταναστών στην Ε.Ε
Η επιλογή αυτή θα ισχύει μόνο σε περιόδους «μαζικής εισροής» ανθρώπων στην Ένωση και έρχεται καθώς η ΕΕ καθιστά όλο και πιο δύσκολη την έλευση και τη παραμονή μεταναστών και προσφύγων.
Βέβαια πρέπει να τονιστεί πως ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκη Ένωση μία χώρα μπορεί να διώχνει τους οικονομικούς μετανάστες,ο νόμος προβλέπει πως η χώρα στην οποία θα τους στείλει πρέπει να πληρούν κάποιες προυποθέσεις.
 «Πρέπει να σχεδιαστεί με έναν ευέλικτο τρόπο και πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε ενδεχόμενο»,αναφέρει η Γερμανία και η Γαλλία αναφερόμενες στο σύστημα ασύλου της Ε.Ε.
«Δεν πρόκειται για την οικοδόμηση του «φρουρίου Ευρώπη». Πρόκειται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει κοστίσει ήδη τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, και για την αντικατάστασή της από ένα ρυθμισμένο σύστημα νόμιμων εισόδων, σε συνδυασμό με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που θα διασφαλίζονται από την ΕΕ σε τρίτες χώρες»,τονίζουν.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο Κ.Βελόπουλος έχει επανειλημμένως επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχουμε να μας στείλουν κι άλλους μετανάστες από την Ευρώπη. Βίντεο :

 ***  Έτοιμη η 80 ΑΔΤΕ στην Κω και το Π.Ν!Κανείς δε θα κοιμηθεί σήμερα...

~  Η εντολή δόθηκε και τα ελληνικά φυλάκια βρίσκονται σε επιφυλακή,σε Ψέριμο , Καλόλιμνο, Φαρμακονήσι.
Όπως φαίνεται ένα νέο επεισόδιο με την κίνηση του σκάφους του τούρκικου λιμενικού πολύ κοντά στις βραχονησίδες έδωσε αφορμή ώστε να κλιμακωθούν οι εντάσεις και να τεθούν σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις.
Σε επιφυλακή είναι και η Ταξιαρχία της Κω 80 ΑΔΤΕ η οποία έχει και το γενικό πρόσταγμα την περιοχή. Αν λοιπόν υπάρξει κίνηση από την Τουρκική πλευρά οι Έλληνες καταδρομείς που είναι ήδη στην Κω θα αναλάβουν δράση ενώ έχει δοθεί εντολή για πυρ.
Το ελληνικό πολεμικό πλοίο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή και περιπολεί μαζί με ένα υποβρύχιο είναι έτοιμο να επέμβει αν κριθεί αναγκαίο.

***  Σχίσμα στη ΝΔ ! Βγήκαν τα μαχαίρια...

~  Άνω-κάτω έχει γίνει στο εσωτερικό της η ΝΔ, λόγω της έντονης πολιτικής που ασκεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόσο μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter, όσο και από το βήμα της Βουλής ή μέσω εμφανίσεων του.
Επιπλέον, ακόλουθοι του κ. Γεωργιάδη επιτίθονται σε βουλευτές της ΝΔ που εκφράζουν αντίθετη άποψη, προκαλώντας τριγμούς εντός του κόμματος και την απαίτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει να επαναφέρει την τάξη, με όποιο κόστος.
Είτε είναι αρεστές ή όχι οι απόψεις του αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, είναι φανερό ότι είναι ο μόνος που κάνει κριτική και αντιπολιτευτική ρητορική, συχνά «παραμερίζοντας» τον κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να γίνεται στόχος των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση Μέσων Ενημέρωσης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από συγκεκριμένα ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη και στράφηκε κατά του κ. Γεωργιάδη, ζητώντας από τον πρόεδρο του «γαλάζιου» κόμματος να συγκρατήσει τον αντιπρόεδρο, προειδοποιώντας τον ότι επιθέσεις σε στελέχη του κόμματος που έχουν διαφορετική άποψη από τον κ. Γεωργιάδη, δεν θα είναι ανεκτές.

***  Το ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΤΕ ! Χάσατε κύριοι! ΩΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΤΕ...

~  «Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς και οι συμβιβασμοί έχουν και θετικές και αρνητικές πλευρές»δήλωσε για το Eurogroup της Δευτέρας,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας .
«Εμείς ξεκινήσαμε διαφορετικά, ότι δεν θα υποταχθούμε στο Μνημόνιο. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη, τη μάχη αυτή τη χάσαμε, δεν την κερδίσαμε. Στην ιστορία συμβαίνουν αυτά, δίνεις μάχες, τις κερδίζεις. Το θέμα είναι να μη χάσουμε τον πόλεμο. Στρατηγική ήττα να μην υποστούμε. Υπεστήκαμε μια τακτική ήττα»,πρόσθεσε.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύει το λαό και αποδεικνύει πόσο καρεκλοκένταυροι είναι.Ο,τι υποσχέθηκαν στο λαό όχι μόνο δεν το τήρησαν αλλα τελικά χάνουν κι όλες τις μάχες που είπαν πως θα δωσουν για να προστατεύσουν την Ελλάδα..Και χάνουν γιαί φοβούνται να χάσουν τη θεσούλα.Πρώτη κατρακύλα φυσικά ήταν το δημοψήφισμα που τελικά τους γύρισε μπουμερανγκ.
Βλάψατε το λαό κύριοι,δεν κάνατε καλό,και έτσι δεν χάσατε μία μάχη μόνο,αλλά τον πόλεμο.

*** ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ το ΠΑΣΟΚ ! Παραίτηση ΣΕΙΣΜΟΣ...

~  “Δεν έχω τίποτα να προσφέρω στο ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε μένα”,τονίζει στην επιστολή με την οποία γνωστοποίησε την παραίτηση του από το ΠΑΣΟΚ,ο Θανάσης Χειμωνάς, στην Πρόεδρο του Κόμματος, Φώφη Γεννηματά.
“Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να εξελιχθεί σε τίποτα. Έχει καταλήξει ένας είδος ΚΚΕ χωρίς όμως το πάθος της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ και χωρίς την διαχρονική ιδεολογία που ασπάζεται το κόμμα του Περισσού. Το ΠΑΣΟΚ έχει βαλτώσει. Αποτελεί ένα είδος «tribute band» στο ΠΑΣΟΚ του «βρόμικου» 89. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι καν Κεντροαριστερά. Είναι ένα light εθνολαϊκιστικό κόμμα. Ένας diet ΣΥΡΙΖΑ. Light και diet προς το παρόν γιατί θεωρώ πως στην πορεία θα δούμε ακόμα πιο hardcore καταστάσεις”, αναφέρει.
Ενώ συνεχίζει τη μακροσκελή του επιστολή λέγοντας: Άπαντες κινούνται στη γραμμή: «Εμπρός του ΠΑΣΟΚ παλικάρια να γίνουμε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ». «Κινηθείτε, ω φίλοι, να φέρουμε πίσω τους συριζαίους». Ποιους δηλαδή; Αυτούς που μας αποκαλούσαν «γερμανοτσολιάδες; Που πήγανε στον Τσίπρα για να τη χωθούν στο Δημόσιο; Αυτούς που πετούσαν φωτοβολίδες μέσα στον κόσμο στην Αργυρούπολη; Αλήθεια, γιατί ο Κουρουμπλής και η Τζάκρη είναι «προδότες» και αυτοί που τους ψήφισαν «παραπλανημένοι»;
Πρόκειται φυσικά για μια ανήθικη τακτική. Και κοντόφθαλμη αφού δεν θα φέρει το παραμικρό αποτέλεσμα. Ας μη γελιόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν έχει κανένα μέλλον. Ακόμα και αν «τσιμπήσει» μια-δυο μονάδες στις επόμενες εκλογές από κάποιους ανανήψαντες συριζαίους, αργά ή γρήγορα θα εξαϋλωθεί τόσο λόγω της μεγάλης πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία όσο και λόγω της φυσιολογικής βιολογικής φθοράς των υπέργηρων ψηφοφόρων του...”.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι επίκειται η εξαφάνιση του κόμματος, και εξηγεί τους λόγους:
“Το ΠΑΣΟΚ όμως θα εξαφανιστεί κυρίως επειδή πλέον δεν αφορά κανέναν. Δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδεολογία, δεν έχει να προτείνει κάτι καινοτόμο. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ετεροκαθορίζεται σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία. Αγωνιά να δείξει πως δεν είναι δεξΧιο αλλά και να πείσει τους νυν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα. Στην τελική, αποτελεί αυτοσκοπό η (όποια) αύξηση του ποσοστού; (...) Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι φλατ. Ένα άδειο κέλυφος. Δεν μπορείς καν να το τοποθετήσεις στην πολιτική σκακιέρα.
Και εδώ φτάνουμε στον βασικό λόγο που αποχωρώ. Δεν μπορώ πλέον να υπερασπιστώ το κόμμα αυτό όπως έχει μεταλλαχθεί. Είναι σαν να πρέπει να υποστηρίξω τον Παναθηναϊκό σε ένα ευρωπαϊκό ματς. Απλώς, δεν μπορώ να το κάνω. Δεν εγκρίνω τις απόψεις του, τις θέσεις του- δεν είμαι καν σίγουρος ποιες ακριβώς είναι οι απόψεις και οι θέσεις του. Δεν βρίσκω να έχω κοινά μαζί του, να με εκφράζει. Από τη στιγμή λοιπόν που δε συμφωνώ με ένα κόμμα γιατί να μένω; Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πανηγυρίζω επειδή το ΠΑΣΟΚ πήγε από το 5,5% στο 6,7% σε κάποια δημοσκόπηση ή να παραμυθιάζω τον κόσμο για «δεύτερες θέσεις» επειδή ο ξάδερφος του μπατζανάκη της θείας της πρώην μου άκουσε πως το γνωστό ιστορικό στέλεχος Φρόσω Κολοϊωάννου, ετών 97, είπε σε συντρόφους πως επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με την Πολιτική ήταν για να βοηθήσω να αλλάξουν κάποια πράγματα. Να κομίσω κάτι νέο. Όχι για να συμμετάσχω σε ένα κόμμα- reunion της δεκαετίας του ’80 όπου για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι yes-man”.

*** Παρέμβαση ΗΠΑ! «Έτσι θα σώσετε την ΕΛΛΑΔΑ»…

~   Η εφημερίδα New York Times, με άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Σώστε την Ελλάδα σώζοντας την οικονομία της πρώτα», αναφέρεται στον τρόπο για να επιζήσει η Ελλάδα από την κρίση.
«Με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από μετρητά στα τέλη Ιουλίου, οι κύριοι Ευρωπαίοι πιστωτές της συνεχίζουν να απαιτούν γενναίες περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά μετά από μια δεκαετία κατά την οποία απέτυχαν να σώσουν την Ελλάδα, η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με το ΔΝΤ, ίσως πρέπει να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα θέτει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όσο αφορά τις λύσεις που προτείνει: «Οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και οι Έλληνες αξιωματούχοι πρέπει να βρουν τρόπους να αναβιώσουν την ελληνική οικονομία, να μειώσουν την ανεργία -που ήταν στο 23% τον Νοέμβριο- και να ενδυναμώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα - σχεδόν οι μισοί δανειολήπτες δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους. Η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να επενδύσουν στη βελτίωση των προβληματικών δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών. Τα λεωφορεία στην Αθήνα έχουν φθαρμένα ελαστικά και συνχά κινούνται με μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για ανταλλακτικά. Και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσλάβουν γιατρούς ή να αγοράσουν φάρμακα και σύριγγες».
Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει αυτά τα χρέη, αν οι πιστωτές της δέχονταν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια για έργα που βελτιώνουν την οικονομία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα διασφαλίζοντας πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν υπόκειται σε πολιτικές πέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν δεσμευτεί για αυτό, αλλά οι ειδικοί λένε πως οι παρεμβάσεις δεν έχουν σταματήσει. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα έσοδα χωρίς να πλήξει την οικονομία -πάνω από τα μισά νοικοκυριά δεν πληρώνουν φόρους. Και η χώρα θέλει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αναδιάρθρωσης των δανείων και των επιχειρηματικών χρεών, για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι».
«Οι πιστωτές της Ελλάδας εμφανίζονται θετικοί στο να δώσουν νέα δάνεια στη χώρα για την αποπληρωμή των φετινών χρεών της, μόνο αν αυτή δεσμευτεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πριν από τις σημαντικές πληρωμές του 2018. Το ΔΝΤ, όντας πιο ευαίσθητο, έχει αποδεχθεί πλεόνασμα 1,5%. Λέει, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεσμευτούν σε μείωση χρέους της χώρας, που είναι τόσο μεγάλο που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της. Αυτή η ελάφρυνση θα μπορούσε να έρθει με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με επιμήκυνση της αποπληρωμής».
«Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Το να απαιτείς από μια χώρα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα την ώρα που η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό μόλις 0,4% ετησίως, είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό», συνεχίζουν οι New York Times. «Με βάση τα τωρινά δεδομένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί σε περισσότερο από 250% του ΑΕΠ της τις επόμενες δεκαετίες. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι, αλλά η αισιοδοξία τους στηρίζεται στην αμφίβολη υπόθεση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εμφανίζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τις ερχόμενες δεκαετίες», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο.

*** Ένα ΧΑΟΣ η Τουρκία! Ετοιμάζονται να ΡΙΞΟΥΝ τον Ερντογάν;..

~   Για όλα τα ενδεχόμενα ετοιμάζεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου και αναμένεται να του δώσει όλες τις εκτελεστικές εξουσίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας. Όπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, από το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει τη δημιουργία παράλληλου στρατού ώστε να είναι σε θέση να βγει στους δρόμους για να επαναφέρει την…ειρήνη, αν ξεσπάσει ξανά απόπειρα για πραξικόπημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο στρατός αυτός είναι εξοπλισμένος με όπλα τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και drones.
Συντονιστής είναι ο Οσχάν Ουζούνερ, ο μπατζανάκης του Ερντογάν, που όπως σημειώνει το δημοσίευμα, από τις 15 Ιουλίου έχει συγκεντρώσει χιλιάδες άτομα και τους οργανώνει με μηνύματα μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων What’app.
Βίντεο : 

***  AΙΣΧΟΣ! Οι Αλβανοί ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ! Μήνυμα ΜΙΣΟΥΣ

~  «Ακτιβιστές του Κινήματος της Ενωμένης Αλβανίας, προέβησαν χθες (20/2) σε μια συμβολική δράση στην Πρίστινα, όπου στόχος ήταν η ελληνική σημαία που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του εστιατορίου ‘El Greco’», σημειώνει δημοσίευμα αλβανικού μέσου ενημέρωσης στο  νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων.
Αλβανοί, προχώρησαν σε καταστροφή της σημαίας και στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «όταν οι Αλβανοί στην Ελλάδα τιμωρούνται με φυλάκιση και απέλαση, όταν σχηματίζουν το σύμβολο του αετού με τα χέρια τους, το Κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας, θεωρεί ότι η προβολή της ελληνικής σημαίας σε ανοικτό χώρο, όπως η σημαία στην Πρίστινα, είναι μια σοβαρή πρόκληση. Ενώ η αλβανική σημαία έχει απαγορευθεί στην «τσαμουριά»- Θεσπρωτία, η οποία έχει καταληφθεί από την Ελλάδα, η ελληνική σημαία είναι ανεπιθύμητη σε όλα τα εδάφη της Αλβανίας, ειδικά όταν έχουμε στο μυαλό μας ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμη αποσύρει την εμπόλεμη κατάσταση με τη Δημοκρατία της Αλβανίας».

Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ.
«Η ελληνική σημαία της γενοκτονίας, είναι ανεπιθύμητη στα εδάφη μας. Το Κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας, δεν θα επιτρέψει ποτέ την σημαία του εχθρικού ελληνικού κράτους στη χώρα μας, εκτός από το έδαφος της πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αλβανίας», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τους οι Αλβανοί του «Κινήματος Ενωμένης Αλβανίας».

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΔΕΥΤΕΡΑ  20-02-2017

       ΑΕΛ-Λεβαδειακός  2-1 .- ^
(22΄ Αγκάνοβιτς, 71΄ Ρέντζας - 61΄ Καλτσάς)
Διαιτητής: Δημήτρης Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)
Κίτρινες: Άντονι, Ντέλετιτς, Γκουλουζάντε, Ξενοδόχοβ, Αβραάμ - Νοασέ, Γιουσούφ, Καλτσάς, Μιλιάζες, Τριποτσέρης
 Κόκκινη: 62΄ Ντέλετιτς (δεύτερη κίτρινη) - 65΄ Γιουσούφ (δεύτερη κίτρινη)
ΑΕΛ (Σάκης Τσιώλης): Ξενοδόχοβ, Ρέντζας (88΄ Γιοβάνοβιτς), Άντονι, Φάρκας, Αβραάμ, Μασαλέσα, Ντέλετιτς, Αγκάνοβιτς (77΄ Βαρέλα), Ρέγες (54΄ Γκουλουζάντε), Ναζλίδης, Ικάουνιεκς.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γιάννης Χριστόπουλος): Ναμάσκο, Βούρος (77΄ Μιλιάζες), Μεντί, Ουόν (34΄ Τριποτσέρης), Νιασέ, Καλτσάς, Ζεζίνιο, Σίλβα (87΄ Βασιλείου), Καραμπουέ, Γιουσούφ, Γιακουμάκης.
VIDEO:
 ~*ΛΑΡΙΣΣΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-1  21η αγωνιστική 20/02/2017:

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα των Β΄ αγώνων των πλέι οφ του FIBA Champions League:

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου

Καρσίγιακα (Τουρκία)-Σκαϊλάινερς (Γερμανία) (80-90)

ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Γιουβέντους (Λιθουανία) 19:30 (78-77)  2ος 75-54 .-
Τα δεκάλεπτα: 25-9, 37-27, 55-38, 75-54
ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 3 (1), ΜακΓκράθ 8 (1), Ελονού 14, Σάκοτα 10 (2), Βασιλειάδης 9 (3), Χαριτόπουλος 11 (1), Ντίξον 14 (2), Λαρεντζάκης 2, Νιούλεϊ, Μαυροειδής 2, Σκουλίδας, Τσαλμπούρης 2.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Σιρέικα): Ντιγκς 10, Πάρκερ, Μπιτσκάουσκις 3, Σιρουταβίτσιους 7 (1), Μπεστ 4, Τσεπουκάιτις 9, Σαλένγκα 3 (1), Βασίλιους 3, Γκάλντικας 11, Σούλσκις 4.

Νίμπουρκ (Τσεχία)-Σάσαρι (Ιταλία) (72-94)

Όλντενμπουργκ (Γερμανία)-Αβτοντόρ (Ρωσία) (84-87)

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου

Παρτιζάν (Σερβία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:30 (76-74)

Λούντβιγκσμπουργκ (Γερμανία)-Μακάμπι Ρισόν (Ισραήλ) (83-66)

Στρασμπούρ (Γαλλία)-Άρης (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30 (52-71)

Βενέτσια (Ιταλία)-Βέντσπιλς (Λετονία) (67-74)

*** Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα

***  Στη φάση των «16»  στο Champions League  :


Αναλυτικά τα παιχνίδια το επόμενο διήμερο έχουν ως εξής (με ώρα έναρξης στις 21:45):

ΤΡΙΤΗ  21/02/2017

Λεβερκούζεν(Γερμανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 2-4 .-ημιχρ. (0-2).

Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Μονακό (Γαλλία)   5-3 .- ημίχρ. (1-2) .     

ΤΕΤΑΡΤΗ  22/02/2017

Πόρτο (Πορτογαλία)-Γιουβέντους (Ιταλία)

Σεβίλλη (Ισπανία)-Λέστερ (Αγγλία)

Έχουν γίνει τα ματς:

Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Ντόρτμουντ(Γερμανία) 1-0

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 4-0

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Αρσεναλ (Αγγλία) 5-1

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Νάπολι (Ιταλία) 3-1

*Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 7,8,14 και 15 Μαρτίου.

*** Αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από το CEV Cup με δύο ήττες από την Τουρ
Εικόνα ΑθλητισμόςΟ ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη συνέχεια του CEV Cup με δύο ήττες από την Τουρ. Μετά το 2-3 στην Πυλαία, ο «Δικέφαλος» έχασε απόψε και στη Γαλλία, με 1-3 αυτή τη φορά κι έμεινε εκτός διοργάνωσης. Ο πρωταθλητής Ελλάδας δημιούργησε προσδοκίες όταν ισοφάρισε σε 1-1 σετ, αλλά δεν κατόρθωσε να δώσει ανάλογη συνέχεια.

***

*** ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  :
***  Εγκεφαλικό επεισόδιο*
Τι είναι η νόσος
Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν.
 Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.
 Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
 Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:
 • Η υπέρταση
 • Κολπική μαρμαρυγή
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Αυξημένη χολιστερίνη
 • Κάπνισμα
~* Επιδημιολογικά στοιχεία
Τα εγκεφαλικά επεισόδια ταξινομούνται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά. Το 80% είναι ισχαιμικά και το 15% είναι αιμορραγικά.
 Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:
 • Άτομα προχωρημένης ηλικίας
 • Άνδρες
 • Διαβητικοί
 • Άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
~*  Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
* Αδυναμία, μουδιάσματα, παράλυση σε ένα μέρος του σώματος (πρόσωπο, χέρια, πόδια) 
* Δυσκολίες ομιλίας, κατανόησης, σύγχυση 
* Δυσκολίες όρασης (απώλεια ή μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια)
* Ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολίες βαδίσματος, απώλεια συντονισμού των κινήσεων
* Έντονος επίπονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτία
 • Σπασμούς - Πυρετός
 • Ημιπληγία (οταν παραλύει η μια μερια το σώματος)
 • Δυσκολία στην κίνηση της γλώσσας
 • Έντονη όσφρηση καμένου
~*  Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Οι εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι
 • Εξετάσεις αίματος
 • Νευρολογική εξέταση
 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Οσφυονωτιαία  παρακέντηση
 • Ηχοκαρδιογράφημα
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
~* Ποιες είναι οι επιπλοκές
 *  Υποξία
 • Πνευμονία
 • Ουρολοιμώξεις
 • Yπεργλυκαιμία
 • Διαταραχή στα Υγρά και τους ηλεκτρολύτες
 • Aρρυθμίες
 • Ισχαιμία του μυοκαρδίου
 • Φλεβοθρόμβωση
 • Πνευμονική εμβολή
 • Νευρολογικές επιπλοκές
  • Eπιληπτικές κρίσεις
  • Εγκεφαλικό οίδημα
~*  Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
* Αντιπηκτική αγωγή
 • Θρομβολυτική θεραπεία
 • Νευροπροστασία
~* Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ως εκ τούτου είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας. Η πρόληψη του εγκεφαλικού επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του.

Οι παράγοντες που δεν τροποποιούνται είναι :
 • Η ηλικία. Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών.
 • Το φύλο. Συχνότερα στους άνδρες.
 • Η φυλή. Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους μαύρους και Ασιάτες
 Υπάρχουν όμως παράγοντες οι οποίοι τροποποιούνται και σε αυτούς πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη σημασία. Αυτοί είναι :
 • Υπέρταση
 • Kάπνισμα
 • Υψηλές τιμές λιπιδίων (χοληστερόλη/τριγλυκερίδια)
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Καρδιοπάθεια όπως κολπική μαρμαρυγή (συχνό είδος αρρυθμίας), στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, στεφανιαία νόσος  κ.α
 • Καθιστική ζωή, όχι φυσική άσκηση
 • Υπερβολικό βάρος σώματος, κυρίως κεντρικού τύπου παχυσαρκία (συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή)
 • Αντισυλληπτικά με υψηλή δόση σε οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες άνω των 35 ετών, καπνίστριες, υπερτασικές. Χαμηλή δόση σε οιστρογόνα δε συνιστά παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 Για να  προφυλαχτείτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να :
 • Παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή πίεση αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν μπορεί να μη δώσει κανένα σύμπτωμα όπως πχ κεφαλαλγία. Συνεχείς τιμές άνω των 150/90mmHg ανεξάρτητα ηλικίας ή φύλου χρειάζονται ρύθμιση. Πολύ σημαντική η τακτική σωματική άσκηση γύρω στα 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας καθώς και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.
 • Διακόψετε το κάπνισμα
 • Τρώτε υγιεινά π.χ. χωρίς αλάτι και λιπαρά
 • Οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.
 • Υπάρχει συχνός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής η οποία ευθύνεται για το σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη εγκεφαλικών αρτηριών και εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι εμφανίζεται κάποιο από τα  συμπτώματα, όπως ξαφνική αδυναμία σε κάποιο άκρο ή σε μια πλευρά σώματος, αιφνίδια απώλεια όρασης ή ζάλη ή κεφαλαλγία θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας οδηγήσουν στο ιατρό σας.
 Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.
Κατσαρός Ευάγγελος, Νευρολόγος
* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

***  Εγκεφαλικό: 5 συμπτώματα που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε
Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την μη κανονική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εξαιτίας κάποιου θρόμβου ή κλειστής αρτηρίας.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο χρόνος. Όσο πιο έγκαιρα διαπιστώσετε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και όσο πιο γρήγορα λάβετε την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε, να μην έχετε μόνιμη βλάβη μετά το επεισόδιο ή τουλάχιστον οι επιπτώσεις να είναι πολύ μικρές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνοδεύεται με μούδιασμα στην μία πλευρά του προσώπου. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα.
Δείτε 5 ακόμα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να σημάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Δυσκολία στην όραση ή θολή όραση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι. Σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, μόλις το 44% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το πρόβλημα στην όραση μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δυσκολία στην ομιλία ή/και σύγχυση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να εκφραστείτε ή να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις. Ένα απλό τεστ είναι να επαναλάβετε κάποια γνωστή φράση, όπως κάποια παροιμία. Εάν μπερδεύετε τις λέξεις, χρησιμοποιείτε λάθος λέξεις ή δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου, υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 72% να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αδυναμία στο χέρι ή/και το πόδι
Όταν σας συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι συχνό φαινόμενο για το ένα χέρι ή το πόδι (ή και τα δύο) να είναι ξαφνικά αδύναμα, μουδιασμένα, ή να παραλύουν. Συχνά το προσβεβλημένο άκρο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από όπου συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο στον εγκέφαλο. Προεκτείνετε τα δύο σας χέρια για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, που σημαίνει αδυναμία των μυών, αυτό είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας
Εάν αισθανθείτε ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα, τότε είναι πιθανό να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου με άλλες παθήσεις, όπως η βαριά ίσωση.
Πόνος στο σώμα και πονοκέφαλος
Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά αν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι, το ένα πόδι ή/και την μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους σας, τότε μπορεί να σας συμβαίνει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι το 62% των γυναικών που παθαίνουν εγκεφαλικό, εκδηλώνουν συμπτώματα που δεν εκδηλώνονται τυπικά σε άντρες. Επίσης, ο ξαφνικός και πολύ οξύς πονοκέφαλος (σαν να μην έχετε ξανανιώσει έτσι ποτέ στο παρελθόν) μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οξύ πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους άντρες.

*** Ισχαιμικό εγκεφαλικό  :

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 30 έως 35 χιλιάδες πρωτοεμφανιζόμενα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία ξεπερνά τις 40 χιλιάδες ετησίως.
Προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά, που είναι πιο συχνά και αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών και σε αιμορραγικά (15%).
Τι είναι ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΙΑΕΕ);

Η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης μέσω της κυκλοφορία του αίματος. Ένα ΙΑΕΕ, συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν. H ροή του αίματος μπορεί να διακοπεί κυρίως με δύο μηχανισμούς: τη θρόμβωση και την εμβολή.
~**  Θρόμβωση    
 Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των αρτηριών, η οποία προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Η πλάκα προκαλεί στένωση του αυλού της αρτηρίας και μικρορήξεις στο τοίχωμα αυτής, που ευνοούν τη δημιουργία θρόμβου με αποτέλεσμα να αποφραχθεί.


~*  Εμβολή    
 Όταν ένας θρόμβος αίματος ή ένα κομμάτι αθηρωματικής πλάκας ταξιδέψει μέσω του αίματος και αποφράξει μία αρτηρία του εγκεφάλου αναφέρεται ως εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για παράδειγμα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί αρχικά να σχηματιστεί στη καρδιά, ως αποτέλεσμα μιας καρδιακής αρρυθμίας , όπως συμβαίνει σε κολπική μαρμαρυγή . Συνήθως, αυτοί οι θρόμβοι παραμένουν στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς, αλλά περιστασιακά μπορεί να αποκολληθούν και ταξιδεύοντας με τη ροή του αίματος να αποφράξουν μια αρτηρία του εγκεφάλου. Έμβολο μπορεί επίσης να προέρχεται από μια μεγάλη αρτηρία (για παράδειγμα, τη καρωτίδα αρτηρία, μια σημαντική αρτηρία στο λαιμό που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο).


~*  Αίτια    
 Άτομα προχωρημένης ηλικίας, οι άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες και άτομα με κληρονομικό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να τροποποιηθούν είναι:
 * Υπέρταση
 Ο σπουδαιότερος παράγοντας στην πρόληψη των εγκεφαλικών είναι η ορθή θεραπεία την αρτηριακής υπέρτασης. Είναι ο ισχυρότερος ανεξάρτητος παράγοντας για την πρόκληση τόσο των ισχαιµικών όσο και των αιµορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένας άνθρωπος 50 ετών µε υπέρταση έχει τετραπλάσιο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό τα επόµενα χρόνια από αυτόν που δεν έχει. Έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία της υπέρτασης µειώνει τα εγκεφαλικά κατά 38% τουλάχιστον. Η αντιυπερτασική θεραπεία θα πρέπει να συνιστάται µόνο από ειδικό γιατρό που θα κρίνει ποιό φάρµακο και σε ποιά δόση είναι κατάλληλο για τον συγκεκριµένο ασθενή.
 * Καρδιακή και αγγειακή νόσος
Η συχνότερη καρδιακή πάθηση που προκαλεί ισχαιµικά εγκεφαλικά είναι µια αρρυθµία που λέγεται κολπική µαρµαρυγή. Είναι ο δεύτερος στη σειρά παράγων κινδύνου εγκεφαλικών µετά την υπέρταση. Περίπου 0.4% του γενικού πληθυσµού έχει κολπική µαρµαρυγή, η συχνότητά της αυξάνεται µε την ηλικία. Τα µισά θροµβοεµβολικά εγκεφαλικά οφείλονται στην αρρυθµία αυτή. Επίσης η στένωση της καρωτίδας αρτηρίας, αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς συνιστάται επέμβαση αποκατάστασης της. Άλλες καρδιακές παθήσεις όπως έµφραγµα µυοκαρδίου, παθήσεις των βαλβίδων, η διατατική µυοκαρδιοπάθεια κλπ, αποτελούν επίσης σηµαντικούς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικών. Η συµβολή του καρδιολόγου είναι απαραίτητη στην θεραπεία αυτών των παθήσεων.
 * Ιστορικό παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ονομάζεται η προσωρινή διακοπή της αιματικής ροής σε ένα σημείο του εγκεφάλου. Μπορεί να έχει διάρκεια μερικών δευτερολέπτων ή μερικών ωρών, συνήθως όμως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημείο ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Είναι ένδειξη ότι η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο είναι διαταραγμένη και πρέπει να αξιολογούνται με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο
 * Ο Διαβήτης
 Η ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει το σχετικό κίνδυνο ισχαιµικού εγκεφαλικού μέχρι και 6 φορές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν ο διαβήτης συνυπάρχει µε υπέρταση.
 * Χοληστερίνη
Η αύξηση της χοληστερίνης είναι σηµαντικός παράγων κινδύνου στεφανιαίας νόσου αλλά αµφισβητούµενος µέχρι πρόσφατα για την εκδήλωση γενικά εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε ασθενείς µε ισχαιµική καρδιοπάθεια που έχουν και αυξημένη χοληστερίνη, η χορήγηση αντιχοληστερινικών φαρµάκων (στατινών) µειώνει τα εγκεφαλικά κατά µέσο όρο 23%.
 * Κάπνισμα
Το κάπνισµα θεωρείται σηµαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού, καθ’ όσον διπλασιάζει τη πιθανότητα της πάθησης.
~**  Ποια είναι τα συμπτώματα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου;    
 Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα στερούνται οξυγόνου, παύουν να εκτελούν τα συνήθη καθήκοντά τους. Τα συμπτώματα που ακολουθούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί και την έκταση της βλάβης.

 1. Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος.
 2. Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση
 3. Ξαφνική δυσκολία στην όραση σε ένα ή και τα δύο μάτια
 4. Ξαφνικό πρόβλημα ζάλης, απώλεια της ισορροπίας ή συντονισμού των κινήσεων
~** Τι πρέπει να γίνει, αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;    
 Εάν κάποιο από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν εμφανίζονται ξαφνικά, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.
Δυστυχώς από τη στιγμή έναρξης των συμπτωμάτων,υπάρχει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά θεραπεία . Σε περίπτωση καθυστερήσεων, η δυνατότητα παρέμβασης έχει χαθεί.
~**  Τι είναι με δύο λόγια το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (stroke) συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (hemorrhagic stroke) ή όπως αλλιώς λέγεται εγκεφαλική αιμορραγία (cerebral hemorrhage). Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό (ischemic stroke).
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχετικά συχνή και σοβαρή νόσος, με συνέπειες για την ποιότητα της ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή. Η αντιμετώπιση του καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητα για απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία), μονάδα εντατικής θεραπείας, νευροχειρουργό κ.ο.κ.
Αν ελέγξει κανείς τους παράγοντες κινδύνου όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα και υψηλή χοληστερόλη, ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στην παρούσα ενότητα θα μελετηθεί το ισχαιμικό επεισόδιο που είναι και το πιο συχνό, ενώ για την εγκεφαλική αιμορραγία υπάρχει ειδική ενότητα.
~** Με ποιο μηχανισμό προκαλείται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; 
Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι είτε θρομβωτικό (thrombotic), είτε εμβολικό (embolic).
Στο θρομβωτικό επεισόδιο, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος (blood clot) μέσα σε μια αρτηρία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς γίνεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με τις αρτηρίες της καρδιάς. Ο θρόμβος σχηματίζεται συνήθως σε μια περιοχή του αγγείου με πλάκες αθηροσκλήρωσης (atherosclerosis plaques) που σχηματίζονται από εναποθέσεις λίπους.
Στο εμβολικό επεισόδιο, ο θρόμβος αίματος «ταξιδεύει» με την κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει να αποφράσσει (σαν έμβολο) τον αυλό του αγγείου. Η προέλευση είναι συνήθως από την καρδιά πχ σε κολπική μαρμαρυγή.
Είτε πρόκειται για θρομβωτικό, είτε για εμβολικό επεισόδιο, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο : ο εγκέφαλος στερείται από το αίμα, άρα από το οξυγόνο και τις άλλες θρεπτικές ουσίες. Αυτό προκαλεί νέκρωση της περιοχής εκείνης του εγκεφάλου που αντιστοιχεί στο αποφραγμένο αγγείο. Η περιοχή αυτή δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το ανάλογο νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, δυσκολία στην ομιλία, ελάττωση της όρασης κλπ. Αν η περιοχή του εγκεφάλου είναι μεγάλη, τότε το οίδημα πιέζει όλο τον εγκέφαλο και ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του (πέφτει σε κώμα) με σαφή κίνδυνο για τη ζωή του.
~** Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να υποστεί κάποιος ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι :
1. η ύπαρξη ενός παρόμοιου επεισοδίου στο παρελθόν, είτε για τον ίδιο τον ασθενή, είτε για έναν από τους γονείς του
2. η ύπαρξη παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου (transient ischemic attack)
3. ή ύπαρξη εμφράγματος του μυοκαρδίου (σημαίνει ότι όλο το αγγειακό σύστημα πάσχει)
4. η ηλικία. Αν είναι κανείς πάνω από 55 ετών αυξάνονται σαφώς οι πιθανότητες να προσβληθεί, αν και εγκεφαλικό επεισόδιο περιγράφεται σε κάθε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά
5. η αρτηριακή υπέρταση
6. η στένωση των καρωτίδων από αθηροσκλήρωση
7. το κάπνισμα
8. η υψηλή χοληστερόλη αίματος
9. ο σακχαρώδης διαβήτης
10. η παχυσαρκία
11. η καθιστική ζωή
12. άλλα νοσήματα της καρδιάς πχ καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή (atrial fibrillation) κλπ
13. η θεραπεία με οιστρογόνα / αντισυλληπτικά
14. ο αλκοολισμός
15. παθήσεις που σχετίζονται με την πήξη του αίματος πχ θρομβοφιλία
16. η χρήση ευφοριογόνων ουσιών πχ κοκαΐνη, αμφεταμίνες
17. τέλος, οι άνθρωποι της μαύρης φυλής, προσβάλλονται συχνότερα από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
~** Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την εμφάνισή ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; 
Για να προλάβετε την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει (σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης), να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή :

• να διατηρείτε κανονικό σωματικό βάρος

• να διακόψετε το κάπνισμα

• να ελαττώσετε τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά πλαίσια

• να ελέγχετε αυστηρά το σάκχαρο αίματος αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη

• να ασκείτε τακτικά πχ με περπάτημα μισής ώρας κάθε ημέρα

• να αντιμετωπίζετε κάθε καρδιολογικό ή πρόβλημα πήξης του αίματος, σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

* όλα αυτά τα μέτρα ονομάζονται μαζί πρωτογενής πρόληψη (primary prevention) ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
~** Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ;

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται με απότομη έναρξη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων :

1. αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
2. μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
3. δυσκολία στην ομιλία
4. δυσκολία στο περπάτημα (αστάθεια βάδισης)
5. ίλιγγος και ζάλη
6. ελάττωση της όρασης ή διπλωπία
7. πονοκέφαλος και εμετός
8. τέλος, σε μεγάλα εγκεφαλικά επεισόδια, ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα.

* κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλα νευρολογικά νοσήματα. Η απότομη έναρξη είναι εκείνη που «δείχνει» προς ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. 
το εμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Εικόνα 1 : το εμβολικό (ισχαιμικό) εγκεφαλικό επεισόδιο    
~*** Ποια μορφή παίρνει συνήθως η αδυναμία (παράλυση) σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ; 
Συνήθως υπάρχει αδυναμία στη μια πλευρά του σώματος, που ονομάζεται ημιπάρεση (αν η παράλυση είναι μερική) και ημιπληγία (αν η παράλυση είναι πλήρης). Επίσης, συχνά προσβάλλεται και το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της γωνίας του στόματος.
  * μια ιδιαιτερότητα που έχει το νευρικό σύστημα είναι ο χιασμός των συμπτωμάτων. Έτσι, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, προκαλεί σχεδόν πάντα δεξιά ημιπληγία. 
~**  Τι είναι το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ; 
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ, transient ischemic attack) λέγεται το επεισόδιο που διαρκεί κάτω από 24 ώρες – μετά το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως εγκατεστημένο ή μόνιμο (permanent). Ωστόσο στο 70% των περιπτώσεων, το παροδικό επεισόδιο διαρκεί λίγα λεπτά.
Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο έχει λοιπόν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με το «κλασικό» εγκεφαλικό επεισόδιο, απλά τα συμπτώματα παρέρχονται. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και σαν απειλή, αλλά και σαν ευκαιρία.
Απειλή διότι, το 1/3 των ασθενών με παροδικό επεισόδιο, θα εμφανίσει τελικά το μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευκαιρία, διότι αν εφαρμοστεί η σωστή προληπτική αγωγή, ελαττώνεται η πιθανότητα νόσησης. 
~** Πως μπαίνει η διάγνωση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; 
Η διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου γίνεται με :

1. το ιστορικό
2. τη νευρολογική εξέταση
3. την αξονική τομογραφία εγκεφάλου
4. άλλες απεικονιστικές εξετάσεις πχ μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία κλπ
5. άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να βρεθεί το αίτιο της απόφραξης πχ triplex καρωτίδων, triplex καρδιάς, αιματολογικές εξετάσεις κ.ο.κ.
~**  Δεν είναι πάντα σαφές το ιστορικό σε ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ; δηλ απότομη έναρξη ενός νευρολογικού συμπτώματος πχ αδυναμίας στο χέρι ή το πόδι ;
Όχι. Πολλές φορές μεταφέρονται στα Επείγοντα ασθενείς σε ληθαργική ή κωματώδη κατάσταση, που βρέθηκαν πεσμένοι μέσα στο σπίτι τους και δεν υπήρχε άνθρωπος μπροστά για να διαπιστώσει τι έγινε. Συχνά υπάρχει και ένα τραύμα στο μέτωπο και δεν είναι σαφές τι συνέβη (αν υπάρχει κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο αίτιο απώλειας των αισθήσεων πχ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διαβητικό κώμα κ.ο.κ.
~** Ποιος είναι ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας στη διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ;
Η αξονική τομογραφία είναι εξέταση κλειδί στην διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μας δίνει γρήγορα απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα : αν το επεισόδιο είναι αιμορραγικό ή ισχαιμικό. Ο διαχωρισμός αυτός είναι μεγάλης σημασίας γιατί η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.
Πιο ειδικά, αν το επεισόδιο είναι ισχαιμικό, δίνεται εκτός των άλλων αντιπηκτική αγωγή, ενώ αν είναι αιμορραγικό, απαγορεύονται αυστηρά τα αντιπηκτικά διότι επεκτείνουν την αιμορραγία.
Συμπέρασμα : κάθε ασθενής με αιφνίδιας έναρξης νευρολογικά συμπτώματα, πρέπει να εξετάζεται με αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

η δεξιά ημιπληγία
Εικόνα 2 : δεξιά ημιπληγία                                             
~**  Υπάρχει περίπτωση να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου σε ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και να μην δείξει τίποτα ;
Αν πρόκειται για εγκεφαλική αιμορραγία, η αξονική τομογραφία πάντα αναδεικνύει το πρόβλημα και μάλιστα από τα πρώτα λεπτά.
Αντίθετα, στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί η αξονική τομογραφία να μην δείξει κάτι ή να υπάρχουν μόνο ενδείξεις. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής εισάγεται στο Νοσοκομείο και επαναλαμβάνεται η αξονική τομογραφία μετά από πχ 6 ώρες ή (αν υπάρχει δυνατότητα) γίνεται μαγνητική τομογραφία.
~** Μήπως πρέπει να γίνεται πάντα μαγνητική τομογραφία σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υποψία για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Όχι. Η μαγνητική τομογραφία είναι εξέταση χρονοβόρος (διαρκεί περίπου 30 λεπτά στην πλήρη της μορφή) και συχνά δεν είναι δυνατόν ένας ασθενής με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα να αντέξει την παραμονή μέσα στο μαγνητικό τομογράφο.
~** Ένας ασθενής εμφανίζει αιφνιδίως παράλυση στο δεξί χέρι και πόδι. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ;
Όχι. Η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σπάνια αίτια ημιπληγίας :
• ένας όγκος εγκεφάλου, είτε κακοήθης πχ πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είτε καλοήθης πχ μηνιγγίωμα
• ένα εγκεφαλικό απόστημα
αυχενική μυελοπάθεια, οποιασδήποτε αιτιολογίας πχ από όγκο της σπονδυλικής στήλης ή αυχενική σπονδύλωση
• πολύ σπάνια, η υπογλυκαιμία προκαλεί παράλυση που μιμείται αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι εντυπωσιακό πως η διόρθωση του σακχάρου αίματος, αναστρέφει αμέσως τα συμπτώματα .
~** Ποιες είναι οι επιπλοκές ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ; 
1. η αδυναμία στα χέρια ή και τα πόδια προκαλεί δυσκολία στο περπάτημα και στις καθημερινές κινήσεις (όπως το κράτημα ενός κουταλιού ή ενός ποτηριού, το γράψιμο κ.ο.κ.). Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία

2. η δυσκολία στην ομιλία, μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα παράλυσης των μυών που εμπλέκονται στην παραγωγή των φθόγγων (δυσαρθρία), είτε να προέρχεται από βλάβη στην περιοχή παραγωγής ή αντίληψης του λόγου (αφασία). Εδώ έχει σημασία ο ρόλος του λογοθεραπευτή

3. η δυσκολία στην κατάποση, είτε για τα στερεά είτε για τα υγρά, μπορεί να προκαλέσει είσοδο των τροφών στην αναπνευστική οδό και άρα πνευμονία από εισρόφηση (aspiration pneumonia)

4. διαταραχές στις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως μνήμη, κρίση κλπ

5. πόνο, οφειλόμενο σε χρόνια παράλυση είτε στα (σχετικά σπάνια) θαλαμικά σύνδρομα

6. επιληπτικές κρίσεις

7. λήθαργο ή κώμα, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς. Αυτό οφείλεται συνήθως στο οίδημα που δημιουργείται γύρω από την περιοχή του εγκεφαλικού επεισοδίου και αντιμετωπίζεται με αποιδηματικά φάρμακα και σε ακραίες περιπτώσεις με την νευροχειρουργική επέμβαση της αποσυμπιεστικής κρανιεκτομίας
~** Ποια είναι η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου ;
• η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου καλό είναι να γίνεται σε οργανωμένο Νοσοκομείο, με δυνατότητες για διάγνωση αλλά και θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Η ομάδα περιλαμβάνει Νευρολόγο ή και Νευροχειρουργό, Φυσίατρο και φυσικοθεραπευτή

• άν το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι εκτεταμένο και απειλεί τη ζωή του ασθενούς (δηλ ο ασθενής είναι σε λήθαργο ή κώμα), υποστηρίζονται οι βασικές λειτουργίες πχ με διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό

• ο ασθενής μεταφέρεται αν είναι εφικτό σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή ακόμα καλύτερα σε ειδική μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

• η φαρμακευτική θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνει παράγοντες που «αραιώνουν» το αίμα, βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς τις γειτονικές προς την πάσχουσα περιοχές, ελαττώνουν το εγκεφαλικό οίδημα και αντιμετωπίζουν τις ενδεχόμενες επιληπτικές κρίσεις

• σε περιπτώσεις όπου το εγκεφαλικό οίδημα είναι εκτεταμένο και δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με φαρμακευτικά μέσα, μπορεί να δοκιμαστεί ως ύστατη λύση, για να σωθεί η ζωή και ειδικά σε νέους ανθρώπους η αποσυμπιεστική κρανιεκτομία
η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Εικόνα 3 : η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.  
 ***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :

      ΑΡΦΑΡΑ 8/2/2017 .......   Δύση Ηλίου    
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31  Ιανουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .....    :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/01/news-31-2017.html .-
~ ARFARA NEWS  2 Η Εφημερίδα μας Τρίτη  31 Ιανουαρίου 2017   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-2-31-2017.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017:
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 01  Φεβρουαρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !......  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/news-01-2017.html .-  
~**  ARFARA NEWS 2  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη  01  Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-2-01-2017.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 02-02-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-02-02-2017.html .- 
~ **Η  Εφημερίδα μας  Αrfara news Παρασκευή 03  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/rfara-news-03-2017.html .- 

~**Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο  04  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-04-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 05  Φεβρουαρίου  2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......
 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-05-2017.html .-  

**ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ   5  και  6  Φεβρουαρίου 2017  :
Ενημέρωση και για την εβδομάδα που μας άφησε .....

:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/5-6-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 06  Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  ~ Από Αθήνα Κερατσίνι Νοσοκομείο Ερυθρός ...6-2-2017 ......
: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-06-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/news-07-2017.html .-  
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2 , Τρίτη  07  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/news-2-2017.html .-

~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας ......    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-08-2017.html .-
~***  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-10-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Φεβρουαρίου  2017  : Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσής μας ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/news-11-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 12  Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .......   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-12-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 11  και 12  Φεβρουαρίου  2017 : ~*  Όλοι η αθλητική δραστηριότητα της εβδομάδας που πέρασε ....  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/11-12-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 13  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-13-2017.html  .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 14  Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-14-2017.html .-
~ * Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/02/news-15-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  16 Φεβρουαρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   ......   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-16-2017.html .-
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .- 

~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 18 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-18-2017.html .-
~ *  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  19  Φεβρουάριος  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .......  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-19-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 18  και 19  Φεβρουαρίου  2017
:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/18-19-2017-18022017-17.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ......  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/news-20-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/02/news-21-2017.html .-

***   BINTEO  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5204   video.  -    Σταματης Σκουλικας  2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3452   video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3451  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.147  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-  ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: