ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  22  Οκτωβρίου  2014  :

 ΠΑΤΡΑ Γέφυρα Ρίο
ΠΑΛΕΡΜΟ Σικελία

*** Μια διαφορετική βόλτα στην Καλαμάτα με τους φοιτητές από την πανεπιστημιακή σχολή          
            
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ενεργός πολίτης στην πόλη των σπουδών μου και στον τόπο μου», σε συνεργασία με τους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σήμερα από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ, στην Καλαμάτα και σε επιλεγμένα σημεία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ
Η ημερίδα στοχεύει στην ανακάλυψη, με μια διαφορετική ματιά, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, οικονομικού, …) στην πόλη της Καλαμάτας, μιας σύγχρονης αστικής πόλης, που ενώ η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία.
Η ημερίδα περιλαμβάνει περιήγηση στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, που παραμένει ζωντανό στα σύγχρονα χρόνια και εργασίες πεδίου όπου θα γίνουν παρατηρήσεις, θα αναδειχθούν προβλήματα και θα γίνουν προτάσεις για μια φιλόξενη, «αειφόρο» πόλη για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η πόλη της Καλαμάτας θα λειτουργήσει ως παράδειγμα πρακτικών προς μίμηση ή προς αποφυγή για τον τόπο καταγωγής των συμμετεχόντων.
Η προσέγγιση γίνεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους UNESCO 2014 «Ενεργός Πολίτης», όπου η διευρυμένη έννοια του Περιβάλλοντος έχει και τη διάσταση του κοινωνικού-οικονομικού «αποθέματος» με βάση και τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης.
  ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (οι οποίοι θα ενημερωθούν από το Σύλλογο Φοιτητών) στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.
  ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Παρουσίαση θεωρητικού πλαισίου, μελέτη και έρευνα πεδίου, συζήτηση και διατύπωση προτάσεων.
  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η απόκτηση νέων γνώσεων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του. Η υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον της πόλης. Η αλλαγή στάσεων με στόχο την ενεργή συμμετοχή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη.
Ο συντονισμός της ημερίδας έγινε από τους: Γ. Παναγόπουλο, υπεύθυνο ΚΠΕ Καλαμάτας, Α. Ζόμπολα, αναπληρωτή υπεύθυνο ΚΠΕ Καλαμάτας, Γ. Αργυροηλιόπουλο, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Καλαμάτας, Ι. Ραβάνη, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Καλαμάτας.

*** Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου         
           
Τέσσερις λέξεις, Αγώνας-Αντίσταση-Αξιοπρέπεια-Προσφορά, ορίζουν τη διαδρομή του
 Το τελευταίο αντίο είπαν χθες στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο φίλοι, συγγενείς, συναγωνιστές, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι των περασμένων ετών, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό στην εξόδιο ακολουθία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνική Άμυνας στο κοιμητήριο του Ζωγράφου, έπειτα από απόφαση του κ. Αβραμόπουλου.
  Βενιζέλος: «Ένας γνήσιος άρχοντας της Δημοκρατίας»
Ο πατριωτισμός του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου δεν ήταν ρητορικός, αλλά έμπρακτος, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, αποχαιρετώντας τον πρώην υπουργό.
«Η Ελληνική Δημοκρατία σύσσωμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου που μετέχουν σε αυτή, η κυβέρνηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποχαιρετούν σήμερα ένα δημόσιο άνδρα που τίμησε όσο λίγοι το έθνος και τη Δημοκρατία. Τον ευθυτενή, υπερήφανο και άψογο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο. Ένα γνήσιο άρχοντα της δημοκρατίας που απέκτησε τον τίτλο του στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Έχει, συνεπώς, ιδιαίτερο λίγο να σεμνύνεται ο πολιτικός του χώρος, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα η Δημοκρατική Παράταξη, γιατί περιέλαβε στους κόλπους της μια πολιτική προσωπικότητα αυτής της ηθικής και ιστορικής αξίας και στήριξε επάνω της σημαντικούς σταθμούς της δικής της συλλογικής διαδρομή.
Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο που τίμησε την παράταξη, που ταυτίστηκε μαζί της, που της προσέφερε με ανιδιοτέλεια τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής. Αποχαιρετά ένα ιστορικό, ηγετικό του στέλεχος που δίκαια προσέλαβε εμβληματικές διαστάσεις, καθώς γεφύρωσε την Αντίσταση κατά των κατακτητών με τον Ανένδοτο, την Αντίσταση κατά της δικτατορίας με τη Μεταπολίτευση, τη Μεταπολίτευση με την Αλλαγή.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήταν πάντα ο “ιδανικός στρατιώτης”, κατά κυριολεξία και μεταφορικά. Η μακρά και ευδόκιμη πολιτική του διαδρομή δεν αλλοίωσε ποτέ τα χαρακτηριστικά του Έλληνα αξιωματικού που ήταν αφενός μεν επιστημονικά συγκροτημένος και βαθύς γνωστής της στρατιωτικής τέχνης, αφετέρου δε δοκιμασμένος στο πεδίο της μάχης, υψηλόφρων πατριώτης με ελεύθερο φρόνημα, έτοιμος όμως να πειθαρχήσει στις ανάγκες του εθνικού συμφέροντος.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πριν ζητήσει τη νομιμοποίησή του στην ψήφο του ελληνικού λαού, την κατέκτησε, από τη νεότητά του, στα βουνά της Αλβανίας και στη Μέση Ανατολή. Ο πατριωτισμός του δεν ήταν ρητορικός αλλά έμπρακτος.
Συνέχισε με την ίδια καθαρότητα τη διαδρομή του μέσα στο δύσκολο περιβάλλον του μεταπολεμικού και μετεμφυλιακού κράτους, όπου τίποτα σχετιζόμενο με τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν ήταν δεδομένο, αυτονόητο ή εύκολο.
Στάθηκε στο πλευρό του γέρου της Δημοκρατίας στην ατελέσφορη, δυστυχώς, προσπάθεια να προστατευθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία, η υπόσταση της δημοκρατικής παράταξης και η μοίρα του τόπου στη δεκαετία του ’60. Να καρποφορήσει η ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας που ζητούσε με πάθος τη χαμένη, μετά τον πόλεμο και την κατοχή, ευκαιρία για μια πορεία κανονική και ανεμπόδιστη, όπως αυτή που βίωσαν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, σταθερά και σθεναρά, με χαρακτηριστική αξιοπρέπεια, από την αρχή μέχρι το τέλος, οικοδομώντας την ελπίδα της Κεντροαριστεράς, το μαχητικό πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό ριζοσπαστισμό, την προσδοκία, αρχικά της αντιδικτατορικής αντίστασης και στη συνέχεια της Αλλαγής.
Οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι εξορίες ήταν το τίμημα που κατέβαλε ο άνθρωπος που αγωνίστηκε στους κόλπους του Εθνικού Κινήματος Δημοκρατικής Αντίστασης και ηγήθηκε στη συνέχεια του ΠΑΚ εσωτερικού.
Δεσμώτης της χούντας βρέθηκε συγκρατούμενος με το γιο του. Είδε να βασανίζουν το παιδί του μπροστά στα μάτια του. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας.
Όμως, η ιστορία ανταμείβει και γι’ αυτό η εικόνα που έμεινε στη μνήμη του Έθνους είναι αυτή της ηρωικής επιστροφής του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου από την εξορία, όταν οι πολίτες τον σηκώνουν δαφνοστεφή στους ώμους τους, γιορτάζοντας με το δικό τους αυθεντικό τρόπο τη Μεταπολίτευση. Μια Μεταπολίτευση που, δυστυχώς, αμαυρώνεται και αδικείται τώρα στη συλλογική συνείδηση μιας κοινωνίας ταλαιπωρημένης από την κρίση, που εκκολάφθηκε δεκαετίες, με τις επιπτώσεις της μόνον να ξεσπούν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στις 3 του Σεπτέμβρη 1974 ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος βρίσκεται και πάλι στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ως συνιδρυτής και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Λάμπρυνε τις πολιτικές μάχες της περιόδου μέχρι το 1981 ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και το έκανε με υποδειγματικό κοινοβουλευτικό ήθος.
Λειτούργησε ως πυλώνας πολιτικής σοβαρότητας και εθνικής συνέχειας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, από τις άκρως υπεύθυνες θέσεις του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Στάσεις ζωής όπως αυτή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, σπάνια δικαιώνονται πλήρως στο επίπεδο των τυπικών αξιωμάτων. Δικαιώνονται όμως στην καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του λαού, των φίλων, αλλά και των πολιτικών αντιπάλων.
Τέσσερις λέξεις: Αγώνας, Αντίσταση, Αξιοπρέπεια, Προσφορά, ορίζουν τη διαδρομή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου από τη Σχολή των Ευελπίδων έως τα υψηλά και υπεύθυνα κυβερνητικά αξιώματα.
Ακόμη και με το θάνατό του, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος προσέφερε υπηρεσία εθνική και δημοκρατική. Ένωσε τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου στην κοινή βάση της ανυπόκριτης εκτίμησης και αναγνώρισής του και θύμισε ότι η ενασχόληση με την πολιτική μπορεί να είναι μια επιλογή εθνικής προσφοράς.
Στην οικογένειά του περιττεύει να πούμε λόγια αγάπης και συμπαράστασης. Δικαιούνται να είναι και είναι υπερήφανοι για τον πατέρα τους, που τον αποχαιρετούμε με τον απόλυτο σεβασμό και τις θερμές ευχαριστίες, όχι μόνο φίλων και συντρόφων, αλλά όλου του έθνους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον επικήδειο λόγο του.

*** Δημιουργείται Σύλλογος για το Ιστορικό Κέντρο με πρωτοβουλία κατοίκων και επαγγελματιών          
           
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Ιστορικό Κέντρο αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία συλλόγου, με σκοπό, όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, τον προγραμματισμό και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της περιοχής. Για το σκοπό αυτό προχωρούν και σε εκλογές, στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να εκλέξουν Διοικητικό Συμβούλιο. 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «με πρωτοβουλία 20 κατοίκων και επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας ιδρύσαμε πριν από τέσσερις μήνες ομώνυμο σύλλογο, που, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο την ιεράρχηση, αξιολόγηση, μελέτη, προώθηση και υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της πόλης για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας και την προαγωγή γενικότερων τοπικών θεμάτων, καθώς και την ενασχόληση με θέματα προστασίας και διατήρησης της αρχιτεκτονικής αισθητικής της περιοχής.
Μέλος του συλλόγου μπορεί να γίνει όποιος κατοικεί ή διαμένει ή έχει σχέση με την περιοχή (δραστηριοποιείται εμπορικά) ή είναι φίλος του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας κατόπιν αιτήσεώς του στο Δ.Σ. του Σωματείου.
Επειδή πρέπει να γίνουν εκλογές για το πρώτο Δ.Σ., σας καλούμε να γίνετε μέλη, ή να θέσετε υποψηφιότητα στις εκλογές που θα γίνουν τη Δευτέρα 10 Νoεμβρίου στις 18.00, στο κτήριο του παλιού Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Αριστομένους & Χρήστου Κουμάντου, 1ος όροφος.
Μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλη ή να δηλώσετε υποψηφιότητα μέχρι το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο κατάστημα νυφικών «Καλύβας» ή στο κατάστημα εστίασης "De ja vu", πλατεία 23ης Μαρτίου.
Ο Σύλλογός μας μπορεί να επιτύχει στο έργο του, αρκεί να έχει τη δική σας καθολική και ουσιαστική συμμετοχή. Σας θέλουμε όλους κοντά μας, για να ακούμε τη γνώμη, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς σας. Σας προσκαλούμε να γίνετε ενεργά μέλη. Εγγραφείτε μέλη του συλλόγου μας. Ενημερώστε γνωστούς και φίλους σας και προτρέψτε τους να εγγραφούν στο σύλλογο». Α.Π.

*** Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να ενημερωθούν για τον καρκίνο του μαστού      
    
Ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η εβδομάδα ενημέρωσης που διοργανώνει το Ιατρείο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με τη βοήθεια του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Μεσσηνία, του Κοινωνικού Ιατρείου και του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχί– ΖΩ». Στόχος η ενημέρωση, η πρόληψη, αλλά και η διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η εκδήλωση αφορά όλες τις γυναίκες, ενώ ανασφάλιστες και άπορες μπορούν να μεταβούν στο νοσοκομείο της πόλης και να εξεταστούν δωρεάν.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησαν χθες εκπρόσωποι των φορέων, με κεντρικό μήνυμα να μη αγνοούν αυτό το σημαντικό θέμα οι γυναίκες.
Στην αρχή μίλησε ο ιατρός και αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση «μήνυμα χαράς, αισιοδοξίας και ζωής προς όλες τις γυναίκες της περιοχής. Μια πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το οποίο, για να αξιοποιήσει το μήνα Οκτώβριο που είναι μήνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, διοργανώνει μια υπέροχη εκδήλωση για αυτή την εβδομάδα, όπως και μαστογραφίες σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες».
Όπως διαπίστωσε τις δύο μέρες, οι γυναίκες των κατηγοριών αυτών δεν έχουν καμία επαφή με την πρόληψη, ενώ δεν είχαν κάνει καμία επίσκεψη σε γιατρό. Η πρόληψη, τόνισε, είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού, που όταν διαγνωστεί σωστά και πρόωρα, είναι ιάσιμος.
Η διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου, Γεωργία Λιακέα, ανάφερε με τη σειρά της ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο διοικητή του Ιδρύματος και τους γιατρούς. Κάλεσε δε, όλες τις γυναίκες να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για μαστογραφία.
Η εθελόντρια του Κοινωνικού Ιατρείου, Φένια Εξακουστίδου, ευχαρίστησε το νοσοκομείο για την πρόσκληση να συμμετέχουν στην εκδήλωση, μια πρόσκληση που δε θα μπορούσαν να αρνηθούν, αφού άλλωστε ανασφάλιστες γυναίκες εξυπηρετεί το Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ η συνεργασία με το νοσοκομείο είναι πάντα καλή.
Ο Αντώνης Μαδούρος από το Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας δήλωσε ότι συμμετέχουν στην εκδήλωση αγκαλιάζοντάς τη μέσω των εθελοντριών του, που ενημερώνουν τις γυναίκες που φτάνουν στο περίπτερο, ενώ με το αυτοκίνητο που διαθέτει ο Ερυθρός Σταυρός θα διευκολύνει τη μετακίνηση των εξεταζόμενων γυναικών.
Τέλος, η Ιωάννα Κοντομηνά, πρόεδρος του Συλλόγου «Ξαναρχί-ζω», δήλωσε ότι με μεγάλη χαρά δέχθηκαν την πρόταση του νοσοκομείου να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση, «μια εκστρατεία ζωής», όπως τη χαρακτήρισε. Ως σύλλογος δε, προτείνουν σε όλες τις γυναίκες την ημέρα των γενεθλίων τους να κάνουν μια μαστογραφία, έναν υπέρηχο, μια κλινική εξέταση και ένα τεστ Παπανικολάου, ώστε να προσφέρουν ένα δώρο ζωής στον εαυτό τους.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση   
 
***    Συνέλαβαν την «τσιλιαδόρο» έξω από το σπίτι που έκλεβαν         
           
Την «τσιλιαδόρο» έκανε μια 58χρονη τσιγγάνα, ενώ ο συνεργός της έκλεβε σπίτι στο Καλαμίτσι της Καρδαμύλης.
Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα το πρωί. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού είδε την τσιγγάνα απέξω και ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο και συνέλαβαν την 58χρονη, όμως διέφυγε ο συνεργός της, ο οποίος είχε μπει στο σπίτι και είχε αρπάξει 450 ευρώ.
Οι έρευνες του Αστυνομικού Τμήματος Καρδαμύλης συνεχίζονται για τον εντοπισμό και του δεύτερου ατόμου. 

***  Βρέθηκε κεφάλι σφίγγας στην Αμφίπολη
 
  Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν (φωτο 1,2). Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15. Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. (φωτο 3) Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής (φωτο 4). Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών. Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου. -

*** Αποκατέστησαν τις πλάκες…
Ανά τρίμηνο σχεδόν, όπως και την Κυριακή, αποκατέστησαν μερικές σπασμένες πλάκες στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Μήπως, τελικά, το θέμα είναι πως αυτές οι πλάκες δεν αντέχουν το βάρος των διερχόμενων οχημάτων; Ω. - 

***  «Τέχνη στην πόλη μου» στον πεζόδρομο της Αριστομένους         
            
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης «Φάρις», η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των Σχολών Καλλιτεχνικής Παιδείας, υλοποιεί συγκεκριμένες δραστηριότητες για τη στήριξη και διάδοση του πολιτισμού, ειδικά ανάμεσα στα παιδιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Δημοτικό Ωδείο και η Δημοτική Σχολή Χορού συμμετέχουν σε μια γιορτή της Τέχνης που ονομάζεται «Τέχνη στην πόλη μου», την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, από τις 18.00 έως τις 22.00, στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους.
Οι σπουδαστές των Σχολών θα απασχοληθούν σε εργαστήρια εικαστικών, θα παίξουν μουσική όλων των ειδών σε σύνολα ή σόλο και θα χορέψουν, εξωτερικεύοντας την πρωτογενή ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και προσκαλώντας όλους τους συνομηλίκους τους (και όχι μόνον) να πάρουν κι αυτοί μέρος στην αυτοσχέδια εκδήλωση, με χαμόγελα συνεργασίας και χαρά δημιουργίας.
Για την εν λόγω εκδήλωση, σήμερα στη 1.00 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριστομένους 28, Δημαρχείο), θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η διασκέδαση θα συνεχισθεί στη στοά Βαρβουτσή, όπου επαγγελματίες του πεζόδρομου της Αριστομένους θα οργανώσουν συναυλία με τους Quantic and Band.
Ο Will Holland (aka Quantic) έρχεται στην Καλαμάτα με το νέο του δίσκο «Magnetica» και παρέα με την μπάντα του θα ερμηνεύσει κομμάτια από το σύνολο της πορείας του και, φυσικά, από το νέο του και πιο ώριμο, μέχρι σήμερα, δίσκο «Magnetica».
Η μουσική του Quantic κινείται στο χώρο της  ηλεκτρονικής, folk, reggae, soul, highlife και cumbia μουσικής, διαμορφώνοντας έναν ξεχωριστό, προσωπικό ήχο, που - μεταξύ άλλων - φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αιθιοπία, την Τζαμάικα, τη Βραζιλία και την Αγκόλα κοντά.
Στο «Magnetica» πραγματοποιείται μία συνάντηση διαφορετικών κόσμων, οι οποίοι αποκαλύπτονται μέσω της χρήσης των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και των δυνατοτήτων που αυτά προσφέρουν για καινοτομία, σε συνδυασμό με στοιχεία της αυθεντικής, αναλογικής, live tropical soul μουσικής.

***  Σειρά απαγορεύσεων στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών 
Σειρά απαγορεύσεων στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, κατόπιν συνεννοήσεως με το εκεί Αστυνομικό Τμήμα. Ειδικότερα, απαγορεύεται: -η επιβίβαση και η αποβίβαση εργατών σε αγροτικά κλειστά ή ανοικτά αυτοκίνητα -η διέλευση των τρακτέρ -η πώληση και η εν γένει εμπορία διαφόρων ειδών από πλανόδιους μικροπωλητές. «Η διαρκής και επισταμένη τήρηση των παραπάνω κανόνων γίνεται προκειμένου να αλλάξει η όψη της πλατείας και σταδιακά η εικόνα της πόλης. Η εφαρμογή των παραπάνω κανόνων δεν εξαρτάται μόνο από το Δήμο και την Αστυνομία. Επαφίεται στους καταστηματάρχες, αλλά και στους απλούς πολίτες, να ελέγχουν και να υποδεικνύουν κάθε άσχημο ή παραβατικό. Η φιλική και διαρκής υπενθύμιση προς τους αλλοδαπούς εργάτες να είναι ευπρεπείς, να μην πίνουν αλκοόλ στα παγκάκια, και εν γένει να προσέχουν την καθαριότητα του χώρου, είναι υποχρέωση όλων μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. - 

***  31χρόνος είχε «ταράξει» καταστήματα και αυτοκίνητα στην Καλαμάτα         
           
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εννέα περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών σε οχήματα και καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας Μεσσηνίας.
  Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορείται ένας 31χρονος αλλοδαπός υπήκοος Μαρόκου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
  Στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης προέκυψε ότι, ο 31χρονος, είχε διαπράξει τις παρακάτω περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας Μεσσηνίας:
  ·         Κατά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της 11.2.2012, έως το πρωί της 12.2.2012, διέρρηξε όχημα εταιρείας και αφαίρεσε μία ηλεκτρονική συσκευή.
·         Βραδινές ώρες της 17/18.2.2012, διέρρηξε όχημα ημεδαπού και αφαίρεσε ένα κυνηγετικό όπλο και διάφορα αντικείμενα.
·         Κατά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της 26.2.2012, έως το μεσημέρι της 27.2.2012, διέρρηξε όχημα ημεδαπού και αφαίρεσε μηχανήματα και εργαλεία.
·         Βραδινές ώρες της 4/5.3.2012, διέρρηξε κατάστημα ημεδαπού και αφαίρεσε χρήματα, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και φιάλες ποτών.
·         Βραδινές ώρες της 11/12.3.2012, διέρρηξε όχημα ημεδαπής και αφαίρεσε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
·         Κατά το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 4.3.2012 έως το πρωί της 5.3.2012, διέρρηξε γραφείο εταιρείας και αφαίρεσε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
·         Την 18.3.2012 το μεσημέρι, διέρρηξε όχημα ημεδαπού και αφαίρεσε διάφορα έγγραφα.
·         Την 24.3.2012 το πρωί, διέρρηξε όχημα ημεδαπού και αφαίρεσε χρήματα, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα.
·         Την 29.3.2012 το απόγευμα, διέρρηξε όχημα αλλοδαπής και αφαίρεσε χρήματα, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα.
  Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
  Την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή του και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

***  Κυριακάτικη «σκούπα» στη Μεσσηνία μάζεψε 13 άτομα         
           
Αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας αλλά και της Λακωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έγιναν έλεγχοι και στους δύο νομούς σε 336 άτομα, εκ των οποίων 212 ήταν ημεδαποί και 124 αλλοδαποί, καθώς και σε 213 οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν 90 άτομα, από τα οποία 38 ήταν ημεδαποί και 52 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 34 άτομα.
Ειδικότερα, στη Μεσσηνία συνελήφθησαν:
-2 τσιγγάνοι για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
-2 ημεδαποί για παράβαση της Νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας
-2 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού
-4 τσιγγάνοι για παράνομο υπαίθριο εμπόριο
-3 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν και στους δύο νομούς 74 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μία παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο εισαγγελείς.

Καραμπόλα νταλίκας με 11 ΙΧ αυτοκίνητα στην κάθοδο του Κηφισού
Καραμπόλα νταλίκας με 11 ΙΧ αυτοκίνητα σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην κάθοδο Κηφισού, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από το τροχαίο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην περιοχή.
~*  Παραλίγο νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νταλίκα στην Εθνική έπεσε σε τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα! (φωτογραφίες)         
     
  
Στο ύψος της Μεταμόρφωσης, στο ρεύμα προς Αθήνα η καραμπόλα - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το ατύχημα τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα - «Σώθηκα για ένα μέτρο. Είδα ένα "βουνό" να έρχεται πάνω μου» είπε ένας από τους οδηγούς του οποίου του αυτοκίνητο χτυπήθηκε
Μετά την τραγωδία στην Εγνατία Οδό όταν ο Βούλγαρος οδηγός της μοιραίας νταλίκας έσπειρε το θάνατο αφήνοντας πίσω του πέντε νεκρούς, παραλίγο σήμερα να θρηνούσαμε και άλλα θύματα στην άσφαλτο.
 Εδώ και λίγη ώρα επικρατεί ο απόλυτος πανικός στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς νταλίκα έπεσε σε τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Κάτω από άγνωστες συνθήκες η νταλίκα, που μετέφερε σακιά με αλεύρι, έχασε τον έλεγχο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το ατύχημα τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα. Από την καραμπόλα έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο σκηνικό στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, που έχει γεμίσει με αλεύρι.
Η νταλίκα είναι ανεβασμένη στο δεξί κράσπεδο του δρόμου και η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις που εξετάζουν τις συνθήκες του τροχαίου.
Μαρτυρίες
«Σώθηκα για ένα μέτρο. Είδα ένα "βουνό" να έρχεται πάνω μου» είπε ένας από τους οδηγούς του οποίου του αυτοκίνητο χτυπήθηκε.
Σύμφωνα με άλλο οδηγό, το τροχαίο προκλήθηκε διότι τα σακιά με το αλεύρι δεν ήταν καλά στηριγμένα.   protothema.gr
 
*** Εξπρές εφάπαξ για 10.000 άτομα (λίστα)  
Με διαδικασίες εξπρές, μετά κα την εξτρά χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, περισσότερα από 10.000 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, παρατηρείται επιτάχυνση των διαδικασιών και προώθηση των αιτημάτων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο μέσος όρος των χρημάτων διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ ανά εφάπαξ, με το σύνολο των ενσήμων και την εκπαίδευση να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες διαφοροποίησης του τελικού ποσού, που θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Τα εφάπαξ, ο αριθμός των οποίων -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 12.000, θα καταβληθούν με τον παλαιό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση. Να σημειωθεί ότι το εφάπαξ για όσους δημοσίους υπαλλήλους συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσία ξεκινά από τα 29.603 ευρώ στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (ΥΕ) και φθάνει τα 39.926 ευρώ για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ). Τα ποσά αυτά είναι μειωμένα κατά 38% λόγω σειράς περικοπών τα προηγούμενα χρόνια (μέχρι το 2010 ήταν 44.000 ευρώ). Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο Πρόνοιας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και αφορούν σε ασφαλισμένους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν από τον Αύγουστο του 2013. Όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Το καινούριο σύστημα αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, όταν και θα αρχίζουν να καταβάλλονται τα εξάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έκαναν αίτηση το φθινόπωρο του 2013. Περίπου 34.000 αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος από τον φορέα του Δημοσίου παραμένουν σε εκκρεμότηταΕκτιμάται πως ένας στους τρεις δικαιούχους εφάπαξ που βρίσκεται στην αναμονή, θα έχει πάρει τα χρήματά του μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου 34.000 αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος από τον φορέα του Δημοσίου παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει ακόμα και τους 15 μήνες. Με βάση τον σχεδιασμό, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα εξεταστούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2014, από ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2013. Επομένως και αυτοί δεν θα δουν καμία νέα μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι φορείς πρόνοιας θα πάρουν 420 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στη χρονιά θα έχουν συνολικά εκδοθεί 31.450 εφάπαξ. Έτη/Κατηγορία Ύψος εφάπαξ 35 έτη ΠΕ 39.926,38 ευρώ 35 έτη ΤΕ 38.214,00 ευρώ 35 έτη ΔΕ 34.220,62 ευρώ 35 έτη ΥΕ 29.603,42 ευρώ 25 έτη ΠΕ 25.184,75 ευρώ 25 έτη ΤΕ 24.188,93 ευρώ 25 έτη ΔΕ 21.603,49 ευρώ makedonias.gr -

***  Χάσαμε έναν αληθινό φίλο

Μόνο θλίψη μάς προκάλεσε χθες το άκουσμα ότι μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της Αυστραλίας και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γκοφ Ουίτλαμ, αναχώρησε από τη ζωή αυτή, πλήρης ημερών. Για τους ομογενείς που ζουν στη χώρα, αλλά και για όσους ζουν πλέον στην Ελλάδα, η είδηση του θανάτου του ήταν μια μικρή... μαχαιριά. Ο πολιτικός αυτός ήταν που έβγαλε τους μετανάστες από τα γκέτο, τους έδωσε φωνή, υπόσταση. Εξαιτίας του, η πλειοψηφία των Ελλήνων πρώτης γενιάς στήριζε πάντα το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας. Ο Γκοφ Ουίτλαμ κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά έμεινε στην εξουσία μόλις τρία χρόνια, αφού η κυβέρνησή του παύτηκε πραξικοπηματικά από τον τότε εκπρόσωπο της βασίλισσας, γενικό κυβερνήτη Τζον Κερ. Εντούτοις, θεωρείται η πλέον μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Αυστραλίας. Επί κυβερνήσεων Ουίτλαμ (1972-1975) καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εφαρμόστηκε η δωρεάν παιδεία και η δωρεάν ιατρική κάλυψη, υιοθετήθηκε ο πολυπολιτισμός, παραχωρήθηκαν σημαντικά δικαιώματα στους Αβορίγινες και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Γκοφ Ουίτλαμ σπούδασε αρχαία ελληνικά και γνώριζε την αρχαία και σύγχρονη ελληνική ιστορία όσο λίγοι. Αγωνίστηκε με θέρμη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ήταν εκείνος που μύησε το δικηγόρο Τζέφρι Ρόμπερτσον (επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα μαζί με την Αμάλ Κλούνεϊ) να ασχοληθεί με το θέμα. Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα και έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και την Ακαδημία Αθηνών. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός (τον Απρίλιο του 1974), τον δέχθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στην Καμπέρα, παρά τις αντιδράσεις του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας Η ομογένεια αλλά και η Ελλάδα έχασαν έναν από τους πιο αφοσιωμένους φίλους τους. Προσωπικά, στα χρόνια που ζούσα στο Σίδνεϊ, είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να μιλήσω για αρκετή ώρα μαζί του. Και γι’ αυτό αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος... Α.Π. - 

***  4.000 αιτήσεις για σουβλατζίδικα και καντίνες στην Αμφίπολη 

Περίπου 4.000 αιτήσεις για δημιουργία σουβλατζίδικων και καντινών έχουν υποβληθεί στο Δήμο Αμφίπολης εν όψει της ολοκλήρωσης των ανασκαφών του τύμβου Καστά. Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ο νεοεκλεγέν δήμαρχος, Κ. Μελίτος, δέχθηκε αυτόν τον αριθμό αιτήσεων για να στηθούν «βρώμικα» γύρω από το ταφικό μνημείο, όμως δεν υπήρξε το ίδιο ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες, υποδομές στο λιμάνι ή καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. - 

*** Διεθνές βραβείο στο “Διαύγεια” με καλαματιανή... συνταγή          
 Διάκριση για τον Καλαματιανό Γιώργο Καραμανώλη Του Αντώνη Πετρόγιαννη Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασαν τρεις ελληνικές υποψηφιότητες στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014), το οποίο διοργανώθηκε στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού από τον World Information Technology and Services Alliance - WITSA. Ανάμεσα σε αυτές βραβεύονται για πρώτη φορά, από το 2006 που η χώρα μας συμμετέχει στα WITSA Global ICT Excellence Awards, τα έργα δύο δημόσιων φορέων, το πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) και η πρωτοβουλία «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση - Women and Girls Go Digital» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Υπενθυμίζουμε ότι σε ρεπορτάζ του «Θάρρους» το προηγούμενο διάστημα είχαμε αναφέρει ότι ένας από τους πρωταγωνιστές του προγράμματος «Διαύγεια» ήταν και ο Καλαματιανός Γιώργος Καραμανώλης.Καλύτερα οργανωμένες πληροφορίες Το πρόγραμμα «Διαύγεια» του ΥΔΜΗΔ απέσπασε τιμητική διάκριση στην κατηγορία «Public Sector ICT Excellence Award». Η ανανεωμένη «Διαύγεια» έχει αναβαθμιστεί πρακτικά και τεχνολογικά, αποτελώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, ένα ευρωπαϊκό και διεθνές success story ως προς το μέγεθος του έργου και τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη «Διαύγεια» είναι καλύτερα οργανωμένες με χρήση απλής γλώσσας, κατανοητής στον πολίτη και τις επιχειρήσεις και με περισσότερα κριτήρια αναζήτησης. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα χρήσης σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εξατομικευμένης αναζήτησης. Στο επίπεδο της τεχνολογικής αναβάθμισης, όλα τα έγγραφα φέρουν ψηφιακή υπογραφή, για την εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους, ενώ όλα τα δεδομένα έχουν επεξεργάσιμη μορφή, για επαναχρησιμοποίησή τους από άλλα συστήματα. «Το πρόγραμμα "Διαύγεια" είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας. Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεχίζει να το ενισχύει όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά. Το βραβείο αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την ενίσχυση του προγράμματος, που αποτελεί έναν κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες» σχολίασε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο WITSA, που αποτελεί τον κορυφαίο Σύνδεσμο Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής διεθνώς, είναι μια κοινοπραξία 84 συνδέσμων τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και έχει θεσμοθετήσει τα WITSA Global ICT Excellence Awards, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες επιχειρήσεις και οι καλύτεροι χρήστες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι παγκοσμίως ξεχωρίζουν για τα επιτεύγματά τους σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές ΤΠΕ. Για τις επιτυχίες των ελληνικών υποψηφιοτήτων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας: «Για ακόμα μία χρονιά, οι ελληνικές υποψηφιότητες απέσπασαν τρεις σημαντικές διακρίσεις στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του WITSA, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστική θέση που διεκδικεί διεθνώς ο κλάδος ΤΠΕ της χώρας. Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας στο ΣΕΠΕ να αναδείξουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο χώρο των ΤΠΕ στη χώρα μας. Έργα και δράσεις που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και κύρους».Ποιος είναι O Γιώργος Καραμανώλης τελείωσε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Αν και μόλις 30 χρόνων, είναι ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά γνωστών δράσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ζει στην Αθήνα, όπου ακολούθησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος Πληροφορικής και Καινοτομίας. Έχει συμμετάσχει στο συντονισμό ομάδων διοίκησης έργου και ως εμπειρογνώμονας σε έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Νέων Τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, καθώς και ως σύμβουλος ανάπτυξης εφαρμογών και επιχειρησιακών συστημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον οργανωτικό και τεχνικό σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, όπως το πρόγραμμα Δι@ύγεια. Από το 2012 είναι συντονιστής Καινοτομίας και Τεχνολογίας της εταιρείας Crowdpolicy.com.Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διαύγεια» Ο Γιώργος Καραμανώλης αποτέλεσε από τους βασικούς σχεδιαστές του προγράμματος Δι@ύγεια. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Έτσι, ο Γιώργος Καραμανώλης το 2010 σχεδίασε ένα μοντέλο λειτουργίας και ένα σύστημα στο οποίο από τον Οκτώβριο 2010 αναρτώνται όλες οι αποφάσεις πράξεων των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Σήμερα στο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι ενταγμένοι 3.660 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Παράλληλα, την περίοδο 2009 - 2012 συντόνισε τεχνικά και συμμετείχε και σε άλλες δράσεις, όπως διαγωνισμοί καινοτομίας για το δημόσιο τομέα, labs.Opengov, ο Νόμος 3979 για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.ά. -

***  Άθλιες συνθήκες σε σπίτια αστικών περιοχών της Μεσσηνίας

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥΣυνάνθρωποί μας σε άθλιες συνθήκες διαβίωσηςΤης Βίκυς Βετουλάκη Σε άθλιες συνθήκες ζουν συνάνθρωποί μας, με τα κρούσματα στα οποία ζητείται η παρέμβαση του Υγειονομικού να έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά. Τα μάτια των εποπτών Υγείας στη Μεσσηνία έχουν αντικρίσει απίστευτα περιστατικά διαβίωσης, ακόμα και με ανήλικα παιδιά να κατοικούν σε σπίτια εντελώς ακατάλληλα από άποψη συνθηκών υγείας και καθαριότητας. Κι αν νομίζετε ότι αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, θα διαψευσθείτε. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και η οικονομική κατάσταση είναι καλή και το μορφωτικό επίπεδο υψηλό. Πρόσφατα, δε, δύο τέτοια περιστατικά παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Οι συνθήκες μέσα στις κατοικίες ήταν τόσο άθλιες, που τέθηκε θέμα δημόσιας υγείας.Πρόβατο σε κρεβατοκάμαρα Έπειτα από καταγγελίες, συνήθως περιοίκων, οι επόπτες έχουν βρεθεί σε σπίτια όπου η έλλειψη καθαριότητας αγγίζει τα όρια του απίστευτου, με βουνά σκουπιδιών μέσα σε δωμάτια και τους ενοίκους να τα θεωρούν απόλυτα φυσιολογικά. «Όλα αυτά που για τον οποιονδήποτε θεωρούνται σκουπίδια, οι άνθρωποι αυτοί τα θεωρούν χρηστικά αντικείμενα και παρουσιάζουν ισχυρά συμπτώματα εξάρτησης από αυτά», θα μας πουν ελεγκτές. Ένα άλλο πολύ συχνό φαινόμενο είναι η διατήρηση οικόσιτων ζώων στο σπίτι, τα οποία και έχουν αναγάγει σε κατοικίδια. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η καταγγελία για πολύ έντονη δυσοσμία. Έκπληκτοι οι ελεγκτές διαπίστωσαν στην κρεβατοκάμαρα του ιδιοκτήτη ένα… πρόβατο! Συναισθηματικά δεμένος και εξαρτημένος από αυτό, ο ιδιοκτήτης τούς είπε πως έμεινε ορφανό και δεν μπορούσε να το εγκαταλείψει. Το είχε μόνιμα μαζί του στην κρεβατοκάμαρα, με το ζώο πλέον να έχει μεγαλώσει και να έχει πάρει ρόλο κατοικιδίου.Μικρότερες ηλικίες και οικογένειες Τέτοια περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί μόνο σε χωριά. Πολλά συμβαίνουν και στην Καλαμάτα. Είδαν και έπαθαν οι υπάλληλοι του Υγειονομικού να πείσουν επιστήμονα ότι το κοτοπουλάκι που είχε αγοράσει το Πάσχα στο παιδί της είναι πλέον κόκορας και δεν μπορεί να ζει στο διαμέρισμα. Η οικονομική κατάσταση, όπως προαναφέραμε, δεν αποτελεί κύρια αιτία για αυτά τα φαινόμενα, με την εμπειρία των ελεγκτών να τα αποδίδει στην κοινωνική αποξένωση που «μαστίζει» την εποχή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, διαπιστώνονται και ψυχολογικά προβλήματα. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αιτία είναι η ανέχεια. Ενώ παλαιότερα τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνταν μόνο σε ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, πλέον εντοπίζονται και σε πολύ μικρότερες ηλικίες. «Συνήθως τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοια εικόνα δεν έχουν επαφές με πολύ κόσμο. Έχουν κόψει τις κοινωνικές επαφές και κλείνονται στον εαυτό τους», σημειώνουν οι ελεγκτές. Χαρακτηριστική σε οικογένειες που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες είναι η αποξένωση και των παιδιών, καθώς οι συνομήλικοί τους αποφεύγουν πλέον να τα επισκεφθούν στο χώρο τους, με συνέπεια να απομονώνονται κοινωνικά και να περιθωριοποιούνται. 

*** Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του Καλαματιανού Παναγιώτη Βούρου          
             
Πριν από μερικές ημέρες μπήκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το πόνημα του Καλαματιανού δικηγόρου, Παναγιώτη Βούρου, με τίτλο «Πλείστοι Άνθρωποι Κακοί;», που αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Κοράλλι».
Ο Παναγιώτης Βούρος μεγάλωσε στην Καλαμάτα, ενώ δικηγορεί στην Αθήνα και συστήνεται για πρώτη φορά ως συγγραφέας στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, πολλά άρθρα, διηγήματα και ποιήματά του.
  Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τα ανθρώπινα ελατήρια παραμένουν ταπεινά σε κάθε υφής ερέθισμα; Στην αφετηρία του ατομικού δράματος, ατολμία, εκδίκηση και συμφέρον σημαδεύουν τη θεραπεία της ίδιας πληγής; Τιμωρία και λύτρωση χορεύουν στο κουφάρι του αυτού υποκειμένου; Οι πρωταγωνιστές θριαμβεύουν επειδή γεννήθηκαν κομπάρσοι; Η τελεία προαποφασίζεται ή επισφραγίζει; Οι σελίδες που πέρασαν αρκούν για να καταργηθούν τα ερωτηματικά, είτε της έκφρασης είτε της σκέψης; Αν ο Βίας ο Πριηνεύς είχε δίκιο, τότε «Οι πλείστοι άνθρωποι κακοί». Αν πάλι όχι...   Π.Μπ.

***  Συνεχίζεται και φέτος ο «Μυστικός Σαίξπηρ» με τον Καλαματιανό Νεκτάριο Παπαλεξίου  

 Ο ανανεωμένος «Μυστικός Σαίξπηρ» στο Rabbithole επιστέφει για να φέρει και φέτος την άνοιξη, όπως και πέρσι. Το έργο, που ο τίτλος του συνεχίζει να παραμένει κρυφός, προτείνει μια αυθόρμητη συνάντηση καλλιτεχνών και κοινού. Οι θεατές απελευθερωμένοι, χωρίς ταμπέλες, προσδοκίες και προκαταλήψεις, ανακαλύπτουν μέσα από νέες διόδους και μεθόδους ό,τι σταδιακά τους αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια και εξέλιξη της παράστασης. Η ομάδα «Νοσταλγία», στο πλαίσιο της εξερεύνησης διαφορετικών τρόπων αφήγησης του έργου, προσεγγίζει τη σχέση θιάσου-κοινού με εντελώς διαφορετική τεχνική και αποκαλύπτει νέους τρόπους θέασης, που ανανεώνουν πλήρως τις επερχόμενες παραστάσεις του φθινοπώρου και εκπλήσσουν ευχάριστα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Η «διαφορετική» αυτή εξερεύνηση συνεχίζεται και τον Νοέμβρη, καθώς δύο ελάφια δραπετεύουν από το «Μυστικό Σαίξπηρ» και περπατούν στους δρόμους της πόλης, χαρίζοντας ποίηση στους περαστικούς. ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Θάνος Αλεξίου, Μελαχρινός Βελέντζας, Χριστίνα Γαρμπή, Παναγιώτης Λογοθέτης, Φρέντυ Μαγιάτζα, Νάντια Μαργαρίτη, Γιώργος Μποτώνης, Νίκη Νίκα, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Μιράντα Παύλου, Αντώνης Τανισκίδης, Θωμάς Χαβιανίδης ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τώνια Ράλλη ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ερρίκος Μπελιές ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μελαχρινός Βελέντζας, Παναγιώτης Λογοθέτης, Στάθης Νταφαλιάς ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Σίμωνας ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Παναγιώτης Λαμπής. ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Θάλεια Τσίγκου ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ίριδα Μπούρη, Μάριος Μαραγκουδάκης, Δημήτρης Τσάλτας. ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ομάδα Νοσταλγία. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00, από 31 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου, RABBITHOLE, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο 210 5249903. Τιμές εισιτηρίων (με κρασί): 15, 10 (φοιτητικό), 5 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες). -  

***   Παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία η μουσική παράσταση του Μάνου Αβαράκη          
           
Με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση του Μάνου Αβαράκη «Εικόνες μουσικής σε ηχοχρωμάτων τόπους», την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.
Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με τη σύζυγό του, Σία Μηλίτση, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικονομάκου, οι σκηνοθέτες Κώστας Χαλκιάς και Όλγα Αλεξανδροπούλου, εκπρόσωποι πολιτιστικών και θεατρικών συλλόγων και πολλοί φίλοι της έντεχνης και ποιοτικής μουσικής.
Η βραδιά, που ήταν ξεχωριστή, δικαίωσε απόλυτα τους διοργανωτές, ενώ όσοι παρευρέθησαν έφυγαν ενθουσιασμένοι, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους καλλιτέχνες.
Ο δε Μάνος Αβαράκης πρόσφερε μοναδικές μουσικές στιγμές δεξιοτεχνίας, παίζοντας φυσαρμόνικα, πιάνο, καλίμπα και, βέβαια, όλες του τις φλογέρες, εισπράττοντας το δυνατό χειροκρότημα όλων. Επίσης, παρουσίασε τις μοναδικές του μουσικές συνθέσεις πάνω σε ποιήματα Ελλήνων ποιητών, τις οποίες τραγούδησε η εξαίρετη τραγουδίστρια Άννη Ονουφρίου, με τη μελωδική φωνή της.
Στο πιάνο ήταν η συνθέτις Σοφία Καμαγιάννη, που γέμισε την αίθουσα μελωδικές στιγμές, έπαιξε μαντολίνο και τραγούδησε.
Μαζί με τους τρεις καλλιτέχνες ήταν και ο πολυτάλαντος περφόρμερ, Κωνσταντίνος Θεμελής, που απήγγειλε ποίηση, τραγούδησε και παρουσίασε με ένα μοναδικό τρόπο όλη αυτή τη μουσικοθεατρική παράσταση.
Το δε Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραματικής Σκηνής «νιώθει πολύ ικανοποιημένο και δικαιωμένο με την απόφαση να προσφέρει στο φιλόμουσο κοινό της Καλαμάτας μια ξεχωριστή σε ποιότητα και αισθητική μουσικοθεατρική παράσταση υψηλού επιπέδου, σαν αποκλειστικός χορηγός. Επιθυμία μας ήταν να αποδείξουμε ότι η τέχνη γίνεται παιδαγωγός των πολιτών, όταν η ίδια είναι αποτέλεσμα πνευματικού πολιτισμού.
Επειδή πιστεύουμε βαθιά στον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, θα προσπαθήσουμε να αντιπαραθέσουμε, στην υποκουλτούρα της μουσικής με την οποία βομβαρδιζόμαστε από όλα τα μέσα, την οργάνωση εκδηλώσεων και παραστάσεων ξεχωριστών, που προβάλλουν ιδιαίτερη ποιότητα και αισθητική. Αυτές, άλλωστε, αποτελούν οάσεις και ανάσες αισιοδοξίας στους δύσβατους δρόμους που διανύουμε.
Ευχαριστούμε θερμά τον Μάνο Αβαράκη και τους συνεργάτες του που μας πρόσφεραν αυτή την υπέροχη βραδιά, όλους τους φίλους που παρευρέθησαν και να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους ασχολούνται με τη μουσική και το θέατρο ή σε όσους υποδύονται ότι αγαπούν τον πολιτισμό και έλαμψαν δια της απουσίας τους, ότι έχασαν μια μοναδική και ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία».
 
***  Προκήρυξη βραβείου ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή 

Βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μ. Πολυδούρη», εις μνήμη της ποιήτριας Μ. Πολυδούρη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, προκήρυξαν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο και για φέτος θα δοθεί στα Ζ΄ Πολυδούρεια. Η αίτηση συμμετοχής για το βραβείο πρέπει να συνοδεύεται από την ποιητική συλλογή, η οποία έχει εκδοθεί την προηγούμενη χρονιά της βράβευσης (για φέτος έκδοση μέχρι 31/12/2014), και κατατίθεται στη Γραμματεία της Κ.Ε. «Φάρις» (τηλ. 27210-95611-13) μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015, σε πέντε αντίτυπα, με την ένδειξη «Για το Βραβείο Ποίησης Μ. Πολυδούρη». Η Επιτροπή, που θα κρίνει τα ποιήματα αυτά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (αν τα υποβληθέντα δεν την ικανοποιούν) είναι πενταμελής και συγκροτήθηκε με βάση τον Κανονισμό Θέσπισης Βραβείου Ποίησης «Μ. Πολυδούρη». - 

*** Η κακοκαιρία έφθασε στην Καλαμάτα, η πρόγνωση για αύριο          
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 23/10/2014 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Οι μπόρες ενδέχεται να δίνουν κατά διαστήματα υψηλές ραγδαιότητες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.Τις απογευματινές και βραδινές ώρες αναμένονται μεγάλα ανοίγματα, ενώ θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Προς το τέλος της ημέρας οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και πάλι και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας ή καταιγίδας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΝΔ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ, και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Ν, με ένταση 3-4 μποφόρ.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

***

***  Το  αγιάζι  στην αθλητική  ενημέρωση :

*** Ο Ακρίτας ήταν Θρίαμβος… (φωτογραφίες)
 
 
 

Νικηφόρο ξεκίνημα στην Α'2 βόλεϊ γυναικών , με 3-1 το Χαϊδάρι στο κλειστό της παραλίαςΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και …ανακούφιση, επικρατεί στο στρατόπεδο του Ακρίτα για το νικηφόρο ξεκίνημα της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ των γυναικών, την Κυριακή στο Κλειστό της Παραλίας, με 3-1 σετ κόντρα στο Θρίαμβο Χαϊδαρίου. Το άγχος ήταν μεγάλο για τα κορίτσια του Δημήτρη Καθάρειου, με το ψυχολογικό κέρδος να είναι εξίσου, ενδεχομένως και περισσότερο σημαντικό από το βαθμολογικό… Ο έμπειρος τεχνικός μιλώντας στο «Θ» τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήταν μια σημαντική επιτυχία απέναντι σε μια καλή ομάδα της Αττικής και ήδη έχουμε τους τρεις πρώτους μας βαθμούς. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε και την πίεση που υπήρχε, πραγματοποιώντας και καλή εμφάνιση και παίρνοντας με έξυπνο τρόπο το αποτέλεσμα. Είναι η πρώτη φορά που έπαιξε όλη η ομάδα μαζί, κάτι που δυστυχώς δεν είχαμε καταφέρει να πετύχουμε στα πέντε φιλικά που δώσαμε. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της φετινής ομάδας, που έχει καλό υλικό» τονίζει ο Δημήτρης Καθάρειος. Ο προχθεσινός αγώνας διεξήχθη μπροστά από πολυάριθμους φίλους του Ακρίτα και του βόλεϊ που έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι από το θέαμα και το τελικό αποτέλεσμα. Η καλαματιανή ομάδα πήρε τον …αέρα του παιχνιδιού από το ξεκίνημα κερδίζοντας το 1ο σετ με 25-17, ενώ άντεξε στην πίεση του αντιπάλου και στο 2ο, κάνοντας το 2-0 με 25-21. Οι φιλοξενούμενες που έχουν στις τάξεις τους τη Μεσσήνια Αθηνά Ζαχαρέα, προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν κερδίζοντας το 3ο σετ με 21-25, όμως οι παίκτριες του Ακρίτα ήταν αποφασισμένες για τη νίκη και την κατέκτησαν με 25-21 στο 4ο σετ. ΑΚΡΙΤΑΣ (Καθάρειος): Πανταζοπούλου, Χάσκου, Μποτσάκη, Νικολακοπούλου, Δεδούση, Καρακύκλα, Μαντούδη λ., Αθανασοπούλου λ., Ιωσηφίδη, Κουκούτση. Απουσίαζε η Ορφανέα. ΘΡΙΑΜΒΟΣ (Σάκκουλα): Εικοσπεντίδου, Γκότση, Μουτζουρίδου, Δρούγκα, Ζαχαρέα, Στρατίκη, Μαθιουδάκη –λ / Βλάχου –λ, Σταμάτη, Μιχαήλ, Πεδουλάκη.Αναχώρηση από το Σάββατο Δύσκολο ταξίδι και δύσκολος αγώνας περιμένει κατά τη 2η αγωνιστική τον Ακρίτα. Η καλαματιανή αποστολή θα αναχωρήσει από το Σάββατο για τη Θεσσαλία, όπου την Κυριακή θ’ αντιμετωπίσει τον ισχυρό Λαρισαϊκό. Οι προπονήσεις θ’ αρχίσουν από σήμερα και απομένει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες οι παίκτριες που θα συμπεριληφθούν στην αποστολή.Α2 Βόλεϊ Γυναικών-Β’ όμιλος Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής ΕΑΛ - Ίωνες 3-0 (25-14, 25-17, 25-09) ΓΣ Χαλανδρίου - ΓΣ Μεσσηνιακός 3-0 (25-14, 25-22, 26-24) ΦΓΣ Πρέβεζας - ΓΣ Ένωση Ελλασώνας 0-3 (23-25, 13-25, 09-25) ΓΣ Πετρούπολης – Φιλαθλητικός Λαρισαϊκός 0-3 (19-25, 22-25, 15-25) ΑΟ Ακρίτας - ΑΟ Θρίαμβος 3-1 (25-17, 25-21, 21-25, 25-21) ΑΟΦ Πορφύρας – ΑΣΠ Απόλλων 3-0 (25-06, 25-15, 25-17) Η επόμενη αγωνιστική (25-26/10) ΦΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΕΑ ΛΑΡΙΣΗΣ ΑΣΠ ΙΩΝΕΣ - ΓΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΑΟΦ ΠΟΡΦΥΡΑΣ ΑΣΠ ΑΠΟΛΛΩΝ - ΓΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΦΙΛΑΘΛΗΤ.ΛΑΡΙΣΑΙΚΟΣ - ΑΟ ΑΚΡΙΤΑΣ ΓΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΣΩΝΑΣ - ΑΟ ΘΡΙΑΜΒΟΣΑρχή με εύκολη νίκη και για τις νεάνιδες του Ακρίτα Το βράδυ του Σαββάτου στο Κλειστό της Παραλίας οι νεάνιδες του Ακρίτα κέρδισαν εύκολα με 3-0 σετ τον ΑΟ Ναυπλίου, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Β’ Ομίλου της ΕΣΠΕΠ. Ο προπονητής Δημήτρης Καθάρειος είχε στη διάθεσή του τις εξής παίκτριες: Αγγελική Σπηλιωτοπούλου, Μελίνα Κατσόγιαννη, Μαρία και Λευκοθέα Κουτίβα, Αλεξάνδρα Κυβέλου, Σοφία Καρακύκλα, Θεόνη Μπούνα, Δήμητρα Παυλέα, Σύνθια Σταθουλοπούλου, Αφροδίτη Βέλμαχου. Η επόμενη αγωνιστική περιλαμβάνει το ντέρμπι με την ισχυρή ομάδα του Ναυπλίου (ΓΕΝ), στην Αργολίδα, που θα διεξαχθεί όμως σε διαφορετική ημερομηνία, αντί της Κυριακής 26/10, καθώς ο καλαματιανός σύλλογος θα ζητήσει αναβολή, λόγω των υποχρεώσεων της γυναικείας ομάδας στη Λάρισα. - 

***   Αθλητικές μεταδόσεις στη TVΑθλητικές μεταδόσεις στη TV
Τετάρτη 22/10
ΠΑΟΚ – Ζιελόνα Γκόρα, μπάσκετ (Eurocup), 19.00, Novasports3
Λοκομοτίβ Κουμπάν - Βέντσπιλς, μπάσκετ (Eurocup), 19.00, Eurosport 2
Ολυμπιακός - Γιουβέντους, ποδόσφαιρο (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.45, ΝΕΡΙΤ
 Ατλέτικο Μαδρίτης - Μάλμε, ποδόσφαιρο (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.45, Novasports1
Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης, ποδόσφαιρο (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.45, Novasports2
Αντερλεχτ - Αρσεναλ, ποδόσφαιρο (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.45, Novasports3
Γαλατάσαραϊ - Ντόρτμουντ, ποδόσφαιρο (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.45, Novasports6
Μονακό - Μπενφίκα, ποδόσφαιρο (Τσάμπιονς Λιγκ), 21.45, Novasports7
Ρίβερ Πλέιτ - Λιμπερτάδ, ποδόσφαιρο (Κόπα Σουδαμερικάνα), 03.30, OTE sport4
Πέμπτη 23/10
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μακάμπι Τελ Αβίβ, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 19.00, Novasports3
ΠΑΟΚ - Φιορεντίνα, ποδόσφαιρο (Γιουρόπα Λιγκ), 20.00, Novasports2
Λιλ - Εβερτον, ποδόσφαιρο (Γιουρόπα Λιγκ), 20.00, Novasports1
Σταντάρ Λιέγης - Σεβίλλη, ποδόσφαιρο (Γιουρόπα Λιγκ), 20.00, Novasports6
Γαλατάσαραϊ - Βαλένθια, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 20.00, Novasports7
Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.45, ΝΕΡΙΤ
Αρμάνι Μιλάνο – Μπαρτσελόνα, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 22.00, Novasports3
Τουρόφ – Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 22.00, Novasports7
Γκλάντμπαχ – Απόλλων Λεμεσού, ποδόσφαιρο (Γιουρόπα Λιγκ), 22.00, Novasports1
Αϊντχόφεν - Παναθηναϊκός, ποδόσφαιρο (Γιουρόπα Λιγκ), 22.00, Novasports2
Ιντερ – Σεντ Ετιέν, ποδόσφαιρο (Γιουρόπα Λιγκ), 22.00, Novasports6
Καπιάτα – Μπόκα Τζούνιορς, ποδόσφαιρο (Κόπα Σουδαμερικάνα), 03.15, OTE sport4
Παρασκευή 24/10
Ολυμπιακός Βόλου – Απόλλων Καλαμαριάς, ποδόσφαιρο (Β’ Εθνική), 16.00, OTE sport4
Χανιά - ΑΕΚ, ποδόσφαιρο (Β’ Εθνική), 18.00, OTE sport1
Ούνιξ Καζάν – Ρεάλ Μαδρίτης, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 18.00, Novasports1
Ζαλγκίρις Κάουνας – Νίζνι, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 19.45, Novasports3
Λιμόζ - Τσεντεβίτα, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.00, Novasports4
Ολυμπιακός – Λαμποράλ Κούτσα, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.30, Novasports2
Βέρντερ Βρέμης – Κολονία, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 21.30, OTE sport1
Ουνικάχα Μάλαγα – Αλμπα Βερολίνου, μπάσκετ (Ευρωλίγκα), 21.45, Novasports3
Θέλτα - Λεβάντε, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 22.00, OTE sport5
Σάββατο 25/10
 MotoGP Μαλαισίας, μοτοσικλέτα (κατατακτήριες δοκιμές), 09.05, OTE sport1
Καϊζερσλάουτερν – Φορτούνα Ντίσελντορφ, ποδόσφαιρο (Β’ Γερμανίας), 14.00, OTE sport2
Γουέστ Χαμ – Μάντσεστερ Σίτι, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 14.45, OTE sport1
ΠΑΣ Γιάννινα – Καλλονή, ποδόσφαιρο (Α’ Εθνική), 15.00, Novasports 4
Ντόρτμουντ - Ανόβερο, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 16.30, OTE sport4
ΚΑΟΔ – ΠΑΟΚ, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 17.00, Novasports 2 (λεπτό προς λεπτό)
Αρης – Απόλλων Πατρών, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 17.00, Novasports 2 (λεπτό προς λεπτό)
Κόροιβος Αμαλιάδας - Ρέθυμνο, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 17.00, Novasports 2 (λεπτό προς λεπτό)
Πανιώνιος - Τρίκαλα, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 17.00, Novasports 2 (λεπτό προς λεπτό)
Πανελευσινιακός – Νέα Κηφισιά, μπάσκετ (Α1 ανδρών), 17.00, Novasports 2 (λεπτό προς λεπτό)
Λίβερπουλ – Χαλ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 17.00, OTE sport1
Λεβαδειακός - Πανιώνιος, ποδόσφαιρο (Α’ Εθνική), 17.15, Novasports 1
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 19.00, OTE sport2
Πάρμα - Σασουόλο, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ιταλίας), 19.00, OTE sport5
Ατρόμητος - Εργοτέλης, ποδόσφαιρο (Α’ Εθνική), 19.30, Novasports 2
Λεβερκούζεν - Σάλκε, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 19.30, OTE sport1
Σουόνσι - Λέστερ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 19.30, OTE sport4
Βαλένθια - Ελτσε, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 21.00, OTE sport3
Χέρτα - Αμβούργο, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Γερμανίας), 21.00, OTE sport5 Μ
Σάντερλαντ - Αρσεναλ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 21.30, OTE sport4 Μ
Σαμπντόρια - Ρόμα, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ιταλίας), 21.45, OTE sport1
Κόρδοβα – Ρεάλ Σοσιεδάδ, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 23.00, OTE sport3
Εϊμπάρ - Γρανάδα, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Ισπανίας), 23.00, OTE sport5
Σαουθάμπρτον – Στόουκ Σίτι, ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα Αγγλίας), 23.30, OTE sport4 M
Newsroom Δ
 
*** Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 3ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ  στο Champions League
 5ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
 ~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) - Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 2-2
Σκόρερ: 9΄ Αγουέρο, 38΄ Μίλνερ - 65΄ Ντουμπιά
Διαιτητής: Ιστβάν Βαντ (Ουγγαρία)
Κίτρινες: Φερνάντο
 ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Ιγκνάσεβιτς, Αλ. Μπερεζούτσκι (46΄ Ντουμπιά, 90΄ Κάουνα), Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ, Τόσιτς (69΄ Τόσιτς), Μιλάνοφ, Ερεμένκο, Νάτχο, Μούσα.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Χαρτ, Κομπανί, Ζαμπαλέτα, Κολάροφ, Μανγκαλά, Φερνάντο (86΄ Γιόβετιτς), Μίλνερ, Σίλβα (78΄ Φερναντίνιο), Γιάγια Τουρέ, Τζέκο (72΄ Χεσούς Νάβας), Αγουέρο.
Βίντεο  από τον αγώνα  :
~**ΤΣΣΚΑ-ΜΑΤΖΕΣΤΕΡ Γ.  2-2  21/10/2014 : http://youtu.be/e1mOmN0OXHQ ,

~ Ρόμα (Ιταλία) -­ Μπάγερν (Γερμανία) 1-7
Σκόρερ: 66΄ Ζερβίνιο - 9΄,30΄ Ρόμπεν, 23΄ Γκέτσε, 25΄ Λεβαντόφσκι, 36΄πεν. Μίλερ, 78΄ Ριμπερί, 80΄ Σακίρι
Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Ιτούρμπε, Τοροσίδης - Μπερνάτ
 ΡΟΜΑ (Ρούντι Γκαρσία): Ντε Σάνκτις, Γιανγκά-Μπιβά, Κόουλ (46΄ Χολέμπας), Τοροσίδης, Μανωλάς, Νάινγκολαν, Πιάνιτς (79΄ Λιάγιτς), Ντε Ρόσι, Τότι (46΄ Φλορέντσι), Ιτούρμπε, Ζερβίνιο.
ΜΠΑΓΕΡΝ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Μπενάτια, Μπόατενγκ, Μπερνάτ, Λαμ, Αλάμπα, Τσάμπι Αλόνσο, Γκέτσε (79΄ Σακίρι), Λεβαντόφσκι (68΄ Ριμπερί), Ρόμπεν, Μίλερ (60΄ Ραφίνια).
Βίντεο από τον αγώνα :
~**ΡΟΜΑ-ΜΠΑΓΕΡΝ Μ.  1-7  21/10/2014 :  http://youtu.be/eTMQF-vppYk ,

6ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
 ~ ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) - Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 0-1
Σκόρερ: 87΄ Καβάνι
Διαιτητής: Οβίντιου Χατσεγκάν (Ρουμανία)
Κίτρινες: -
ΑΠΟΕΛ (Γιώργος Δώνης): Πάρντο, Γκιγιέρμε, Καρλάο, Αντωνιάδης (41΄ Ρίισε), Μάριο Σέρζιο, Εφραίμ, Τιάγκο Γκόμες, Βινίσιους, Μαντούκα, Νούνο Μοράις (80΄ Ντε Βινσέντι), Σέρινταν (67΄ Τζεμπούρ).
ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Λοράν Μπλαν): Σιρίγκου, Τιάγκο Σίλβα, Μάξουελ, Φαν ντερ Βιλ, Νταβίντ Λουίς, Λούκας (89΄ Σαντόμ), Μότα, Ματουϊντί, Βεράτι (70΄ Καμπάιγ), Παστόρε (70΄ Μπαεμπέκ), Καβάνι.

~ Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Άγιαξ (Ολλανδία) 3-1
Σκόρερ: 7΄ Νεϊμάρ, 24΄ Μέσι, 90+4΄ Ραμίρες - 88΄ Ελ Γκαζί
Διαιτητής: Γουϊλιαμ Κόλουμ (Σκοτία)
Κίτρινες: Φέλτμαν, Φαν Ράιν
 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Μασεράνο, Μπαρτρά, Ζόρντι Άλμπα, Ντάνι Άλβες, Ράκιτιτς, Ινιέστα, Πέδρο, Μέσι (67΄ Μουνίρ), Νεϊμάρ (62΄ Ραμίρες).
ΑΓΙΑΞ (Φρανκ ντε Μπουρ): Σίλεσεν, Φαν Ράιν, Φέλτμαν, Μοϊσάντερ, Φιέργκεβερ, Κλάασεν, Σένε, Ζίμλινγκ (56΄ Ρίντεβαλντ), Σίγκτορσον (73΄ Ελ Γκαζί), Άντερσεν, Κίσνα (46΄ Μίλικ).

7ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
 ~ Τσέλσι (Αγγλία) - Μάριμπορ (Σλοβενία) 6-0
Σκόρερ: 13΄ Ρεμί, 23΄πεν. Ντρογκμπά, 31΄ Τέρι, 54΄αυτ. Βίλερ, 77΄πεν, 90΄ Αζάρ)
Διαιτητής: Ντάνι Μακέλιε (Ολλανδία)
Κίτρινες: -
ΤΣΕΛΣΙ (Ζοζέ Μουρίνιο): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Φελίπε Λουίς, Ζουμά, Τέρι, Φάμπρεγας (60΄ Ακε), Όσκαρ (73΄ Σολάνκε), Μάτιτς, Αζάρ, Γουίλιαν, Ρεμί (16΄ Ντρογκμπά).
ΜΑΡΙΜΠΟΡ (Αντε Σίμουντζα): Χαντάνοβιτς, Σούλερ, Μέγιατς, Ραϊτσέβιτς, Βίλερ (57΄ Βρσιτς), Φιλίποβιτς, Ιμπραΐμι (68΄ Ζάχοβιτς), Στογιάνοβιτς, Μποχάρ, Μέρτελς, Ταβάρες (72΄ Μεντί).

~ Σάλκε (Γερμανία) - Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) 4-3
Σκόρερ: 34΄ Ομπάσι, 51΄ Χούντελααρ, 60΄ Χέβεντες, 90΄πεν Τσούπο-Μότινγκ - 16΄ Νάνι, 64΄πεν, 78΄ Αντριέν Σίλβα
Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)
Κίτρινες: Μαουρίσιο, Σέντρικ, Νάνι
Κόκκινες: 33΄ Μαουρίσιο (δεύτερη κίτρινη)
ΣΑΛΚΕ (Γενς Κέλερ): Φάρμαν, Αόγκο, Χέβεντες, Ουσίντα, Μπόατενγκ (46΄ Τσούπο-Μότινγκ), Ντράξλερ (82΄ Σαμ), Χέγκερ, Αϊχάν, Νοϊστάντερ, Ομπάσι (65΄ Μέιερ), Χούντελααρ.
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Μάρκο Σίλβα): Ρούι Πατρίσιο, Μαουρίσιο, Πάουλο Ολιβέιρα, Σίλβα, Σέντρικ, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο (38΄ Σαρ), Αντριέν Σίλβα, Σλιμανί (25΄ Μοντέρο), Νάνι, Καρίγιο.

  8ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
 ~ Πόρτο (Πορτογαλία) - Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1
Σκόρερ: 45΄ Ερέρα, 75΄ Κουαρέσμα - 58΄ Φερνάντες
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Κίτρινες: Μαϊκον, Ντανίλο - Σαν Χοσέ, Θουσαέτα, Ρίκο, Γκουρπέγκι
 ΠΟΡΤΟ (Χουλέν Λοπετέγκι): Φαμπιάνο, Ντανίλο, Μάρτινς Ίντι, Μαϊκον, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο (71΄ Κουαρέσμα), Μπραχίμι, Ερέρα, Μαρτίνες, Κουϊντέρο (64΄ Ρούμπεν Νέβες), Τέγιο (82΄ Όλιβερ Τόρες).
ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Λαπόρτ, Σαν Χοσέ (46΄ Μουνιαΐν), Ετσειτα, Μπαλενθιάγα, Ιτουράσπε, Ντε Μάρκος, Θουσαέτα, Ρίκο (73΄ Γκουρπέγκι), Αντούριθ (46΄ Μπενιάτ), Φερνάντες.

~ ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) - Σαχτάρ Ντόνετσκ 0-7
Σκόρερ: 11΄ Τεϊσέιρα, 28΄πεν, 36΄,40΄,44΄,82΄πεν Λουίς Αντριάνο, 35΄ Ντάγκλας Κόστα
Διαιτητής: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία)
Κίτρινες: Τσέρνικ, Μλαντένοβιτς - Λουίς Αντριάνο
 ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Αλεξάντρ Γερμακόβιτς): Τσέρνικ, Χάγκους, Μλαντένοβιτς, Πολιάκοβ, Τούμπιτς (46΄ Γκαϊντούτσικ), Λικτάροβιτς (46΄ Αλεξίεβιτς), Γιαμπλόνσκι, Καρνίτσκι, Μ. Βολόντκο, Γκορνέιτσουκ, Σίγκνιεβιτς (75΄ Μπαγκα).
ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Πιάτοφ, Κούτσερ, Σέβτσουκ, Σρνα, Ρακίτσκι, Φερνάντο (46΄ Φρεντ), Στεπανένκο, Ντάγκλας Κόστα (46΄ Μάρλος), Τεϊσέιρα, Τάισον (46΄ Μπερνάρ), Λουίς Αντριάνο.
***  Η καταιγίδα των γκολ είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα, όπου ΤΣΣΚΑ και Μάντσεστερ Σίτι έφεραν τη μοναδική ισοπαλία στο πρόγραμμα με 2-2.

Ο Λουίς Αντριάνο «έπιασε» τον Μέσι Ο Λουίς Αντριάνο έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του Champions League που πετυχαίνει πέντε γκολ σε έναν αγώνα, σπάζοντας το... μονοπώλιο του Λιονέλ Μέσι. Ο Βραζιλιάνος άσος της Σαχτάρ Ντόνετσκ βαρέθηκε να... πανηγυρίζει, καθώς σημείωσε τα πέντε από τα επτά τέρματα της ομάδας του στο εκπληκτικό 7-0 επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, στη Λευκορωσία.

~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ:
5 γκολ:
Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα - Λεβερκούζεν 7-1, 07/03/2012)
Λουίς Αντριάνο (ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Σαχτάρ Ντόνετσκ 0-7, 21/10/2014)

4 γκολ:
Μάρκο Φαν Μπάστεν (Μίλαν - Γκέτεμποργκ 4-0, 25/11/1992)
Σιμόνε Ιντζάγκι (Λάτσιο - Μαρσέιγ 5-1, 14/03/2000)
Ντάντο Πρσο (Μονακό - Λα Κορούνια 8-3, 05/11/2003)
Ρούουντ Φαν Νίστελρόι (Μάντσεστερ Γ. - Σπάρτα Πράγας 4-1, 03/11/2004)
Αντρι Σεβτσένκο (Φενέρμπαχτσε - Μίλαν 0-4, 23/11/2005)
Μπαφετίμπι Γκομίς (Ντ.Ζάγκρεμπ - Λιόν 1-7, 07/12/2011)
Μάριο Γκόμεζ (Μπάγερν - Βασιλεία 7-0, 13/03/2012)
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μ. 4-1, 24/04/2013)

~*** Ρεκόρ τα 6 γκολ της Σαχτάρ σε ένα ημίχρονο

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ κατέρριψε το ρεκόρ σκοραρίσματος στο πρώτο ημίχρονο, στην Ιστορία της διοργάνωσης. Ποτέ άλλοτε δεν είχε κατορθώσει κάποια ομάδα να πετύχει έξι γκολ στο πρώτο 45λεπτο, όπως έκανε απόψε η Σαχτάρ επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Επίσης, έξι φορές εκτός έδρας σε ένα ημίχρονο (στο β΄) είχε σκοράρει μόνο η Λιόν στο 7-0 επό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πίνακα με τα ρεκόρ μπαίνει από σήμερα, εκτός από τη Σαχτάρ, και η Μπάγερν Μονάχου που προηγείται στο ημίχρονο 5-0 της Ρόμα μέσα στη Ρώμη.

Αναλυτικά οι ομάδες που έχουν σημειώσει τα περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο:

6 γκολ:
Σαχτάρ Ντόνετσκ-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (0-6 στο 45΄) - 21/10/2012

5 γκολ:
Μπάγερν - Λιλ (5-0 στο 45΄, 6-1 τελικό) - 07/11/2012
Μονακό - Λα Κορούνια (5-2 στο 45΄, 8-3 τελικό) - 05/11/2003
Ρόμα - Μπάγερν (0-5 στο 45΄)

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE
8-0: Λίβερπουλ-Μπεσίκτας 06/11/2007
7-0: Γιουβέντους-Ολυμπιακός 10/12/2003
7-0: Αρσεναλ-Σλάβια Πράγας 23/10/2007
0-7: Ζίλινα-Μαρσέιγ 03/11/2010
7-0: Βαλένθια-Γκένκ 23/11/2011
7-0: Μπάγερν-Βασιλεία 13/03/2012
0-7: Σαχτάρ Ντόνετσκ-ΜΠ.Μπορίσοφ 21/10/2014
7-1: Μάντσεστερ Γιουν.-Ρόμα 10/04/2007
7-1: Μπάγερν-Σπόρτινγκ Λισ. 10/03/2009
1-7: Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Λιόν 07/12/2011
7-1: Μπαρτσελόνα-Λεβερκούζεν 07/03/2012
1-7: Ρόμα-Μπάγερν 21/10/2014

TA ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΟΡ
8-3: Μονακό-Λα Κορούνια 05/11/2003
7-2: Παρί Σ.Ζ.-Ρόζενμποργκ 24/10/2000
7-2: Λιόν-Βέρντερ Βρέμης 08/03/2005
6-3: Βιγιαρεάλ-Ααλμποργκ 21/10/2008
*** Την Τετάρτη  22/10/2014  θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις:
LIVE: Champions League
1ος όμιλος
~ Ατλέτικο Μαδρίτης - Μάλμε  4-0 , (0-0) .- ^
Τα  γκολ : 48΄ Κόκε ,

~ Ολυμπιακός - Γιουβέντους  1-0 , (1-0).- ^
Τα  γκολ : 35 ΄ Κασάμι ,
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία).
Βοηθοί: Ρίστιτς, Τζούρτζεβιτς (Σερβία)
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο - Ελαμπντελαουί, Μποτία, Αμπιντάλ, Μασουακού - Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς - Μανιάτης, Κασάμι, Ντομίνγκεζ - Μήτρογλου.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Κιελίνι, Μπονούτσι, Ογκμπόνα, Λιχτστάινερ,Πογκμπά, Πίρλο, Ασαμόα, Βιδάλ, Τέβες, Μοράτα.
Οι πάγκοι:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγιερι, Γιαννούλης, Αυλωνίτης, Αφελάι, Ντουρμάζ, Φουστέρ, Διαμαντάκος.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Στοράρι, Εβρά, Μαρκίζιο, Περέιρα, Κόμαν, Τζοβίνκο, Γιορέντε

Video από αγώνα :
~** ΟΣΦΠ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-0  φάσεις γκολ   22/10/2014 : http://youtu.be/sMad8Xvvr1g ,


2ος όμιλος
~Λουντόγκορετς - Βασιλεία  1-0 , (0-0) .- ^
Τα  γκολ  :΅90΄ Μίνεφ ,
Λουντογκόρετς (Γκ. Ντερμεντίεφ): Στογιάνοφ, Μίνεφ, Μότσι, Τερζίεφ, Καϊσάρα, Αλεξάντροφ, Φάμπιο Εσπίνιο, Ντάνι Αμπάλο, Ντιάκοφ, Μαρσελίνιο, Μπέζιακ
Βασιλεία (Π. Σόουζα): Βάτσλικ, Σχαρ, Σούτσι, Αλίζι, Ντιέ, Φράι, Ελνενί, Χάκα, Κάλα, Γκονζάλεζ, Εμπολό

Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης  0-3 , (0-3) .- ^
Τα  γκολ : 23 ΄Ρονάλντο , 30΄, 41΄ Μπενζεμά (2) ,
Λίβερπουλ (Μπ. Ρότζερς): Μινιολέτ, Γκλεν Τζόνσον, Λόβρεν, Μορένο, Σκρτελ, Τζέραρντ, Κοουτίνιο, Χέντερσον, Άλεν, Στέλινγκ, Μπαλοτέλι
Ρεάλ Μαδρίτης (Κ. Αντσελότι): Κασίγιας, Βαράν, Πέπε, Μαρσέλο, Αρμπελόα, Κρόος, Χάμες Ροντρίγκεζ, Μόντριτς, Ίσκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά

 3ος όμιλος
Λεβερκούζεν - Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης   2-0  , (0-0) .- ^
 Τα γκολ :  58΄ Ντονάτι , 63΄Κυρ. Παπαδόπουλος ,
Μπάγερ Λεβερκούζεν (Ρ. Σμιτ): Λένο, Σπάχιτς, Γουέντελ, Ομέρ Τοπράκ, Ντονάτι, Ράιναρτζ, Μπέντερ, Τσαλχάνογλου, Μπελαραμπί, Σον, Κίσλινγκ
Ζενίτ (Α. Βίλας Μπόας): Λοντίγκιν, Ανιούκοφ, Κρισίτο, Λόμπαρτς, Γκαράϊ, Φαϊζούλιν, Χάβι Γκαρθία, Βίτσελ, Ντάνι, Χουλκ, Ρονδόν

Μονακό - Μπενφίκα 0-0  , (0-0) .-
Μονακό (Λ. Ζαρντίμ): Σούμπασιτς, Φαμπίνιο, Κουρζάβα, Καρβάλιο, Ράγκι, Ντιράρ, Ζοάο Μουτίνιο, Κοντόγκμπια, Τουλαλάν, Μπερμπάτοφ, Οκάμπος
Μπενφίκα (Ζ. Ζέσους): Αρτούρ, Λισάντρο Λόπεζ, Λουιζάο, Μάξι Περέιρα, Ελισέου, Αντρέ Αλμέιντα, Γκαϊτάν, Σάλβιο, Πέρεζ, Λίμα, Ταλίσκα

 4ος όμιλος
Άντερλεχτ - Αρσεναλ  1-2 , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 71 ΄ Ναγιάρ , 89΄Γκίμπς , 90΄ Ποντόλσκι ,
Άντερλεχτ (Μπ. Χάσι): Πρότο, Ντεσάχτ, Μπεμπά, Βάντεν Μπόρε, Πρετ, Ντεφούρ, Τίλμανς, Ναγιάρ, Κίριατς, Ασεαμπόνγκ, Κοντέ
Άρσεναλ (Α. Βενγκέρ): Μαρτίνεζ, Γκιμπς, Μερτεσάκερ, Μονρεάλ, Τσέιμπερς, Γουίλσιρ, Ράμσεϊ, Καθόρλα, Φλαμινί, Αλέξις Σάντσεζ, Γουέλμπεκ

Γαλατάσαραϊ - Ντόρτμουντ  0-4 , (0-3) .-  ^
Τα  γκόλ : 6΄ , 18΄ Ομπαμεγιάνγκ , 41΄Ρόις , 83΄Ρόμος ,
Γαλατασαράϊ (Τ. Πραντέλι): Μουσλέρα, Τέγιες, Σεϊντού, Σεμίχ Καγιά, Ταρίκ Τσαμντάλ, Φελίπε Μέλο, Χαμίτ Άλτιντοπ, Σελτσούκ Ινάν, Σνάιντερ, Μπουράκ Γιλμάζ, Πάντεφ
Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γ. Κλοπ): Βαιντενφέλερ, Σούμποτιτς, Χούμελς, Παπασταθόπουλος, Πίστσεκ, Κελ, Μπέντερ, Καγκάβα, Ρόις, Μχιταριάν, Ομπαμεγιάνγκ
 
***  Κανένας εφησυχασμός στην Καλαμάτα και ας είναι Κύπελλο

Μπορεί το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής να κάνει στάση αυτό το Σαββατοκύριακο δίνοντας χώρο στο θεσμό του Κυπέλλου, με την Καλαμάτα να ταξιδεύει και πάλι στο Κιβέρι προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τον Ερμή, ωστόσο δεν υπάρχει καν το ενδεχόμενο σκέψης εφησυχασμού και χαλάρωσης για τη Μαύρη Θύελλα. Από τη μια πλευρά υπάρχει η επιθυμία διάκρισης στο θεσμό του Κυπέλλου, και από την άλλη η διατήρηση της ομάδας σε ρυθμούς πρωταθλήματος, κάτι που θα γίνει βεβαίως μέσω της προετοιμασίας για την αναμέτρηση στην Αργολίδα. Παράλληλα, λόγω της απώλειας βαθμών στην πρόσφατη αναμέτρηση του πρωταθλήματος, υπάρχει και η λογική επιθυμία της άτυπης ρεβάνς, με τη νίκη δηλαδή στο γήπεδο της Λέρνας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό τοπίο, που σε συνδυασμό με τον πληγωμένο εγωισμό, μπορούν να καθορίσουν τις αγωνιστικές εξελίξεις. Ο Νίκος Κουρμπανάς ξεκινά από σήμερα την προετοιμασία για το εκτός έδρας ματς της Κυριακής, έχοντας στο βάθος του μυαλού του και το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναργειακό. Προφανώς ο Κορίνθιος τεχνικός θα προβεί σε κάποιες αλλαγές, θέλοντας ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί το ματς, δίνοντας περισσότερο χώρο σε ποδοσφαιριστές που άφησαν πίσω τα προβλήματα τραυματισμών τους, όπως είναι οι Δημητριάδης και Σκάρος. Το σημερινό ραντεβού έχει προγραμματιστεί για νωρίς το πρωί στο γήπεδο του Ασπροχώματος, εκεί όπου θα γίνονται οι προπονήσεις το προσεχές τριήμερο. Εκτός μάχης έχει τεθεί ο τιμωρημένος Νιφορόπουλος, και οι Αργυρόπουλος, Πολυχρόνης, με τον τελευταίο να μπαίνει πάντως σε φουλ ρυθμούς, δείχνοντας έτοιμος να τεθεί και πάλι στη διάθεση του προπονητή του.Μετά το Άργος αλλαγές και στο τεχνικό τιμ του Πανελευσινιακού…Ξαφνική παραίτηση Μίχου Εκτός από την Καλαμάτα τρεις ακόμη ομάδες του ομίλου της θεωρούνται ικανές να διεκδικήσουν τον πρωταθλητισμό και την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Πρόκειται για τον Παναργειακό, τον Πανελευσινιακό και τον Αιολικό, ομάδες με πολύ καλό ρόστερ, ιστορία , ειδικό βάρος και κόσμο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα, όμως καθοριστικό ρόλο θα παίξει η διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας. Το λέμε αυτό γιατί ο Παναργειακός προχώρησε πριν από λίγο καιρό σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, και χθες σειρά πήρε ο Πανελευσινιακός, καθώς ο Πέτρος Μίχος υπέβαλλε την παραίτησή του στη διοίκηση του Συλλόγου, που ψάχνει πλέον για τον αντικαταστάτη του. Ν. Μπ. - 

***




  






Φωτογραφία :
Στο  Ελληνόφωνο χωριό ΚΑΛΗΜΕΡΑ της Απουλίας Νότια Ιταλίας 17-10-2014


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,            3693   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,        2129     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =          2130   video.- 
Σύνολον                                                        7962   βίντεο   .-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2606  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    673.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   234 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/
Φωτογραφία : Καθεδρικός Ναός στο ΛΕΤΣΕ  Ιταλίας 18-10-2014

*** ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2014  :
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Το  αγiάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Οκτωβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ,   Παρασκευή 03  Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~   Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  05  Οκτωβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Κυριακή  05  Οκτωβρίου   2014  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .- 
10 ~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   Δευτέρα  06  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html .-
~ Επιλογές αναρτήσεων  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html , .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη 08  ΟΠκτωβρίου  2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .-
~  Άρωμα Ενημέρωσης   Τετάρτη  08  Οκτωβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html 
17~ Επιλογές  αναρτήσεων ενδιαφέροντων θεμάτων  Τετάρτη 08  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   09  Οκτωβρίου  2014    : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-
~ Επιλογές αναρτήσεων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-
~   Η Ενημέρωσή  μας  Παρασκευή  10 Οκτωβρίου  2014  :   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html , .-
~  Επιλογές  Αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  10  Οκτωβρίου  2014     :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ Επιλογές  αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014   Σάββατο 18 Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-18-2014.html .-
~  Ενημέρωση της Κυριακής  19  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/19-2014.html ,.-                     
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  18  και  19  Οκτωβρίου  2014: :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/18-19-2014.html .-
~ Άρωμα ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-           
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-
~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο ! :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-21-2014.html ,.-
  ~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  22  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/22-2014.html .-
 

 ΚΑΤΑΝΙΑ








 ΛΕΤΣΕ








ΟΡΤΥΓΙΑ  ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ





~ Εάν παλιώσεις σήμερα από την αμαρτία , αύριο κάνε καινούργιο τον  εαυτό σου με την μετάνοια . { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-

  ~  Όταν  συνέβη πτώση , εκεί προηγουμένως  κατασκήνωσε η υπερηφάνεια . Διότι το δεύτερο είναι προμήνυσα του πρώτου .- { Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης } .-

~*** ΑΠΟ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑ  11/10  -  18/10/2014 :
1~**   ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ στο   Σύλλογος γραφεία - μουσείο 17/10/2014 {Ελληνόφωνο  χωριό Ν. Ιταλίας} : http://youtu.be/WERaTXuK9k8 ,                                                
 ~**  Αλμπερομπέλλο  αφήγηση  17/10/2014 : http://youtu.be/OneyIS3TSyM ,
~** ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ  17/10/2014 Ν . Ιταλίας : http://youtu.be/uOGO1NRDvkg ,
~**  Αλμπερομπέλλο  Ν  Ιταλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/-cmifOhZR-k ,
5~** Στερνατία Ν  Ιταλίας  γραφεία  συλλόγου  17/10/2014 : http://youtu.be/_DdrQl5Xr9U ,
40~**Ελληνόφωνα χωριά Απουλίας  Ν  Ιταλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/fNpxqaougYc ,
~** ΑΙΤΝΑ ανεβαίνοντας στους κρατήρες  15/10/2014 : http://youtu.be/PfJnXB7oQtE ,
~** ΑΙΤΝΑ Σικελίας  ανεβαίνοντας από Κατάνια 15/10/2014 : http://youtu.be/QlACkwxTa1Q ,
~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ   Απουλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/5RgbuKWwrr4 ,
~** Ταορμίνα  Σικελίας  15/10/2014 : http://youtu.be/sWokMX473ZA ,
~**Κεφαλού Παλέρμο Σικελίας 14/10/2014 : http://youtu.be/ADh2QNv041A ,
~**Ρέτζιο  μπαίνοντας 12/10/2014 : http://youtu.be/3pKHejBeuPg ,
~**Καθεδρικός ναός στο Παλέρμο  13/10/2014 : http://youtu.be/bPVDsKeT86Y ,
~**ΡΕΝΤΖΙΟ Ν  ΙΤΑΛΙΑΣ  13/10/2014 : http://youtu.be/4r4P_SUyeeg ,
~** ΠΑΛΕΡΜΟ ΣΙΚΕΛΙΑΣ 13/10/2014 : http://youtu.be/XN0J0wJVcwo ,
~**Καλαβρία  Ν. Ιταλίας  διαδρομή 12/10/2014 : http://youtu.be/k2n6yq_l9lQ ,
~**ΣΙΚΕΛΙΑ  13/10/2014 Αλκάνταρας ποταμός : http://youtu.be/5K-xYtm_rck ,
~**ΠΑΛΕΡΜΟ καθεδρικό ναός  15/10/2014 : http://youtu.be/n25I3l-Aloo ,
~**Καταπιάγκο προς Ταορμίνα  Σικελίας 15/10/2014 : http://youtu.be/C5fcI96PYJk ,
49 ~**Ν. Ιταλία φαγητό στη  διαδρομή  για Ρέτζιο 12/10/2014 : http://youtu.be/3Uq3eeMduaM ,
50~** ΚΑΤΑΝΙΑ  καθεδρικό Ναός 2014 : http://youtu.be/lOFe-jJlmf8 ,
~**Ελληνόφωνα χωριά Απουλίας  Ν  Ιταλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/fNpxqaougYc ,
~** ΑΙΤΝΑ ανεβαίνοντας στους κρατήρες  15/10/2014 : http://youtu.be/PfJnXB7oQtE ,
~** ΑΙΤΝΑ Σικελίας  ανεβαίνοντας από Κατάνια 15/10/2014 : http://youtu.be/QlACkwxTa1Q ,
~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ   Απουλίας 17/10/2014 : http://youtu.be/5RgbuKWwrr4 ,
~** Ταορμίνα  Σικελίας  15/10/2014 : http://youtu.be/sWokMX473ZA ,
~**Κεφαλού Παλέρμο Σικελίας 14/10/2014 : http://youtu.be/ADh2QNv041A ,
~**Ρέτζιο  μπαίνοντας 12/10/2014 : http://youtu.be/3pKHejBeuPg ,
~**Καθεδρικός ναός στο Παλέρμο  13/10/2014 : http://youtu.be/bPVDsKeT86Y ,
~**ΡΕΝΤΖΙΟ Ν  ΙΤΑΛΙΑΣ  13/10/2014 : http://youtu.be/4r4P_SUyeeg ,
60~** ΠΑΛΕΡΜΟ ΣΙΚΕΛΙΑΣ 13/10/2014 : http://youtu.be/XN0J0wJVcwo ,
~**Καλαβρία  Ν. Ιταλίας  διαδρομή 12/10/2014 : http://youtu.be/k2n6yq_l9lQ ,
~**ΣΙΚΕΛΙΑ  13/10/2014 Αλκάνταρας ποταμός : http://youtu.be/5K-xYtm_rck ,
~**ΠΑΛΕΡΜΟ καθεδρικό ναός  15/10/2014 : http://youtu.be/n25I3l-Aloo ,
~**Καταπιάγκο προς Ταορμίνα  Σικελίας 15/10/2014 : http://youtu.be/C5fcI96PYJk ,
65~**Ν. Ιταλία φαγητό στη  διαδρομή  για Ρέτζιο 12/10/2014 : http://youtu.be/3Uq3eeMduaM
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: