ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2014

 Η  Εφημερίδα  μας   Δευτέρα  06  Οκτωβρίου  2014   :


***  Ο Κουβέλης ξανά πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ          
           
Ο Φώτης Κουβέλης επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πριν από λίγα λεπτά, με ποσοστό 68,34%, όπως ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή.
Ο επικεφαλής του κόμματος επαναβεβαίωσε τη θέση του καθώς έλαβε 503 ψήφους επί συνόλου ψηφισάντων 745. Ο έτερος υποψήφιος Δημήτρης Λουκάς έλαβε 155 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 21,01%, ενώ 79 σύνεδροι ή 10,71% των ψηφισάντων, ψήφισαν λευκό.
Ο κ. Κουβέλης μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ επανέρχεται ολικά στην πολιτική ζωή και θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά με τους ανθρώπους όρθιους.
«Είναι δύναμη ευθύνης για αλλαγή» είπε «και θα διεκδικήσει σταθερά, με τις θέσεις και τις ιδέες της, λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Προχωράμε ενωμένοι και με συλλογικότητα και με σαφήνεια πολιτικών θέσεων».
Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε τα μέλη και τους συνέδρους του κόμματος για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη νέα ηγεσία.
Ο κ. Δ. Λουκάς τόνισε ότι με συνέπεια, ευθύνη και χωρίς αμφισημίες η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με έντονη παρουσία της Αριστεράς. Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης για τη νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το βράδυ.
Με την ψηφοφορία ολοκληρώνεται το 3ο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, με μεγάλη πλειοψηφία και 30 λευκά, αποφασίστηκε αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, αποκλείοντας τη ΝΔ.
Προηγουμένως, ο Φώτης Κουβέλης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση, τόνισε: «Εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί, αν και δύσκολα, αλλά με αγώνα μπορεί να εξασφαλίσει την ολική της επαναφορά. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια».
Ο κ. Κουβέλης, παραδέχθηκε αδυναμίες και ελλείψεις για χειρισμούς που έγιναν, ωστόσο απέδωσε την κατάσταση της ΔΗΜΑΡ, πέραν των αδυναμιών της, στις επιθέσεις που δέχθηκε γιατί αποχώρησε από την κυβέρνηση.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που έθεσε και χειρίστηκε το ζήτημα της παραίτησής του, έπειτα από το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επισήμανε: «Δήλωσα εκείνες τις πρώτες δραματικές ώρες ότι είναι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος (σσ: η παραίτησή του) για να μη υπάρξουν, από το βαρύ κλίμα του αποτελέσματος, φυγόκεντρες τάσεις. Θα είμαι υποψήφιος ξανά και θα αποφασίσει το συνέδριο».
Επανέλαβε τις τοποθετήσεις του σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας με έμφαση ότι δεν είναι διαδικαστικό θέμα και συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές. «Δεν ενδιαφέρομαι. Θα με κολάκευε -ποιον άλλωστε όχι- αλλά υπήρχε η σπουδή συντρόφων ότι δεν θα ψηφίσουμε ακόμη κι αν ήταν ο Κουβέλης υποψήφιος» www.ethnos.gr  

***  Τα πηγάδια που ύδρευαν την παλιά Καλαμάτα ...(φωτογραφίες) 

 
 Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό… Συνεχίζει την ξενάγηση ο φωτογραφικός μας φακός στην παλιά Καλαμάτα, παρουσιάζοντας πάντοτε εικόνες από τοποθεσίες, πρόσωπα και γεγονότα που έγραψαν και από μία ιστορία στο βιβλίο της σημερινής πόλης. Οι παλιοί αναγνώστες ξαναθυμούνται την παλιά εποχή και οι νεώτεροι μαθαίνουν τα απίστευτα σχεδόν γεγονότα που ζούσαν τα παλιά χρόνια οι συνδημότες μας. Σήμερα, ο φωτογραφικός φακός έχει σταθεί στις φωτογραφίες μιας ιστορικής σελίδας της Καλαμάτας, από την εποχή που οι συμπατριώτες μας υδρεύονταν από τα πηγάδια και έλεγαν το νερό… νεράκι! Αναφερόμαστε στην προ του 1936 εποχή, πριν έρθει αυτό το θείο δώρο στα… σπίτια μας. Πηγάδια υπήρχαν πολλά, αλλά ο φακός στάθηκε στα κυριότερα κεντρικά, από τα οποία υδρευόταν (δωρεάν) ο κοσμάκης, τα οποία είναι και τα πιο εντυπωσιακά. Το πηγάδι που βρισκόταν επί της οδού Υπαπαντής, κοντά στον πλάτανο καφενείου Ταβουλαρέα, σκεπάστηκε όταν πέρασαν οι γραμμές του «τραμ». Το άλλο πηγάδι (φωτό 1930) βρισκόταν λίγο πιο δυτικά (στα Παπλωματάδικα) κι αυτό μεγάλο. Τα ξύλινα βαρελάκια που εικονίζονται πίσω από τις γυναίκες, ήταν τα νεροβάρελα που τα φορτώνονταν στις πλάτες τους με δύο σκοινιά. Σήμερα εκεί είναι κομμάτι του Ιστορικού μας Κέντρου και ο Δήμος έχει φτιάξει μικρό σιντριβάνι. Το τρίτο (φωτό κι αυτό του 1920) βρισκόταν ακόμη πιο δυτικά, σχεδόν μπροστά στους ιστορικούς Αγιαποστόλους. Δεξιά εικονίζονται τα αφοδευτήρια που είχαν γίνει επί Τουρκοκρατίας. Όμως, ο φωτογραφικός φακός, που ξεναγεί τους αγαπητούς μας αναγνώστες, δε σταματά εδώ. Έχει σταθεί και σε μια άλλη πλευρά, της δύσκολης εκείνης εποχής, που το πολύτιμο νερό ήταν… μετρημένο. Πρόκειται για τα μαγγανοπήγαδα, που για τους παλιούς αποτελούν μακρινή ανάμνηση και για τους νέους μας… απίστευτη πραγματικότητα. Είναι ευνόητο ότι τα περιβόλια γύρω από την Καλαμάτα, που καλλιεργούσαν κηπευτικά, είχαν ανάγκη από άφθονο νερό. Έτσι, το έξυπνο ελληνικό μυαλό επινόησε την εφεύρεση αυτή, για να λυθεί το πρόβλημα. Το μαγγανοπήγαδο ήταν μια σιδερένια τροχαλία που είχε αλυσιδωτούς μακρόστενους τενεκέδες γύρω της. Τοποθετούνταν στο κέντρο του πηγαδιού και με ένα μοχλό γύριζε ανεβοκατεβάζοντας τους τενεκέδες, οι οποίοι γέμιζαν νερό και εν συνεχεία άδειαζαν το περιεχόμενό τους σε μια μικρή πλαϊνή δεξαμενή, για να διοχετευθεί στ’ αυλάκια του κήπου και να ποτιστεί η διψασμένη γη. Για κινητήρια δύναμη στο μοχλό, έβαζαν ένα γαϊδουράκι (βλέπε φωτό), το οποίο γύριζε συνεχώς γύρω από το πηγάδι, τραβώντας το μοχλό. Για να μη ζαλίζεται, του έβαζαν μπροστά από τα μάτια μια προσωπίδα. Αυτό ήταν το μαγκανοπήγαδο, το οποίο βέβαια συνεχίστηκε και μετέπειτα για πολλά χρόνια, αφού το νερό ήταν δωρεάν.Βασ. Μανιάτης - 

*** Η ιστορία της Οδού Αριστομένους στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
     
 
 
  Για την ιστορία της πόλης:     Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Συνεχίζει την ξενάγηση στην παλιά Καλαμάτα ο φωτογραφικός μας φακός, πιστός στην ενημερωτική αποστολή του προς τους φίλους αναγνώστες, θιασώτες της παλιάς Καλαμάτας.
Σήμερα θα μας ξεναγήσει με ιστορικές φωτογραφίες στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, που ονομάστηκε πριν από 106 χρόνια (1908) από το δήμαρχο Παν. Εμμ. Μπενάκη οδός Αριστομένους.
Αλλά ποιος ήταν ο Αριστομένης που προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του στον καλύτερο δρόμο μας, που ένωνε σε ευθεία γραμμή το κέντρο με το λιμάνι;
Ο Αριστομένης ήταν αρχηγός των Μεσσηνίων στους πολέμους εναντίον των Λακεδαιμονίων. Είναι ο 7ος π.Χ. αιώνας και οι επαναστατημένοι Μεσσήνιοι έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικό πόλεμο με τους Λακεδαιμόνιους. Είναι ο δεύτερος Μεσσηνιακός Πόλεμος.
Οι Μεσσήνιοι νικημένοι καταφεύγουν στο βουνό Είρα, μεταξύ Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Εκεί, χτίζουν μεγάλο και ισχυρό φρούριο, το οποίο πολιορκούν οι Λακεδαιμόνιοι για αρκετό καιρό.
Επικεφαλής των Μεσσηνίων ήταν ο θαυμαστός για τα ηρωικά του κατορθώματα Αριστομένης. Ήταν γιος του Πύρρου και της Νικοτέλειας, γεννημένος στην Ανδανία. Από χρόνια πριν είχε ξεσηκώσει το μεσσηνιακό λαό εναντίον του σπαρτιατικού ζυγού. Ήταν ξακουστός πολεμιστής, αλλά και πανούργος στρατηγός, κερδίζοντας αρκετές μάχες με τους Σπαρτιάτες.
Χρησιμοποιεί το οχυρό της Είρας ως ορμητήριο, κάνει εξορμήσεις με τον επίλεκτο στρατό του και κυριεύει κοντινές πόλεις της Σπάρτης, τις λεηλατεί και τις καταστρέφει.
Τη συνέχεια αυτής της ηρωικής ιστορίας θα αφήσουμε να μας τη διηγηθεί ο μεγάλος περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας, όπως ακριβώς διατυπώνεται στο έργο του «Μεσσηνιακά».
Βέβαια, ο Παυσανίας έζησε 8 αιώνες αργότερα (τον 15ο αιώνα), όμως οι ιστορικές του έρευνες θεωρούνται οι πιο αξιόπιστες της εποχής εκείνης, παρότι οι αφηγήσεις του βρίσκονται μεταξύ πραγματικότητας και μύθου.
Ο Αριστομένης, μαζί με τους 300 επίλεκτους στρατιώτες του, συνεχίζει να κάνει κι άλλες επιδρομές, ώσπου κάποτε έπεσε πάνω σε μεγάλο τμήμα Λακεδαιμονίων, οι οποίοι ήταν υπερδιπλάσιοι. Ο στρατός του αποδεκατίστηκε και αιχμαλωτίστηκαν περίπου πενήντα.
Ο ίδιος, παρότι είχε δύο τραύματα στο σώμα, εμάχετο σαν υπεράνθρωπος.
Και τότε ένα χτύπημα στο κεφάλι με πέτρα, του έφερε σκοτοδίνη στα μάτια. Μόλις έπεσε, όρμισαν ένα τσούρμο Λακεδαιμόνιοι πάνω του και τον αιχμαλώτισαν.
Τα χρόνια εκείνα οι Λακεδαιμόνιοι τους αιχμαλώτους και αυτούς που ήθελαν να τιμωρήσουν, τους έριχναν ζωντανούς στο βάραθρο της «Τρύπης», τον «Καιάδα» και οι άνθρωποι πέφτοντας διαμελίζονταν. Αυτή την τύχη είχαν και οι πενήντα αιχμάλωτοι Μεσσήνιοι. Τελευταίος ρίχτηκε ο Αριστομένης.
Η αφήγηση του Παυσανία συνεχίζεται και μοιάζει λίγο με μυθολογία.
Όταν ο Αριστομένης πετάχτηκε στον Καιάδα, ένας μεγαλόσωμος αετός όρμισε και τον κράτησε στα γερά του νύχια. Μετά, σιγά σιγά, τον κατέβασε στο έδαφος, χωρίς να έχει σπάσει κανένα απ’ τα μέλη του σώματός του, και ο αετός πέταξε μακριά.
Ο αφηγητής αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιο θεϊκό χέρι τον είχε σώσει, και η συνέχεια, της διάσωσής του, μοιάζει κι αυτή θεϊκή.
Ο Αριστομένης, εκεί στα κατάβαθα του βαράθρου, περίμενε καρτερικά να έρθει ο θάνατος. Χωρίς τροφή, νερό, με δύο τραύματα στο σώμα του, ανάμεσα στα τσακισμένα σώματα των συντρόφων του στρατιωτών. Και να! Για δεύτερη φορά ο από μηχανής Θεός. Διέκρινε σε απόσταση μια αλεπού, η οποία έψαχνε για τροφή. Σε λίγο την ακολούθησε και αυτή τον οδήγησε στην ελευθερία!
Κατευθύνθηκε στο βουνό Είρα.
Ο Αριστομένης συνέχισε τον αγώνα ακόμα και όταν οι Λακεδαιμόνιοι κατέλαβαν το βουνό Είρα και εκπάτρισαν τους Μεσσήνιους.
Αναζήτησε συμμάχους εναντίον των Σπαρτιατών και έφτασε μέχρι τους Δελφούς, όπου συναντήθηκε με το βασιλιά της Ρόδου Δαμάγητο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, του έδωσε την κόρη του.
Έτσι, ο Μεσσήνιος στρατηγός ακολούθησε τη σύζυγό του, η οποία βασίλευσε στο νησί και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του εκεί.
Αυτή ήταν η ζωή του αρχηγού των Μεσσηνίων, ο οποίος τους ξεσήκωσε τον 7ο π.Χ. αιώνα για να αποτάξουν το σπαρτιατικό ζυγό.
Δίκαια, λοιπόν, ο δήμαρχος Μπενάκης και το Δημοτικό του Συμβούλιο τίμησαν τ’ όνομα του μεγάλου αγωνιστή της Μεσσηνίας.

***  24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: «Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίσοι» 

        -Δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θεσπίστηκε από το υπουργείο Παιδείας η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, η οποία συνδέεται κάθε σχολική χρονιά με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού/συμπεριφορικού πεδίου, που όμως υλοποιείται βιωματικά μέσα από το σχολικό αθλητισμό. Ο θεματικός άξονας του σχολικού έτους 2014-2015 είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, Όλοι Διαφορετικοί- Όλοι Ίσοι». Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εορτασμού αυτής της ημέρας, το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας διοργανώνει αθλητικές δράσεις, όπου όλα τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε αθλήματα και παιχνίδια, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, hand-ball, παραδοσιακά παιχνίδια, σκάκι, πινγκ- πονγκ κ.λπ. Επίσης, σε εικαστικές δράσεις, όπως ζωγραφική, θεατροπαιχνίδια, μουσικοκινητικά παιχνίδια, με αντικείμενα σχετικά με τη θεματολογία της ημέρας. Παράλληλα, στην αίθουσα Πληροφορικής θα προβληθούν βίντεο και ταινίες μικρού μήκους. Σκοπός των δράσεων είναι τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, να γίνουν παραλήπτες του μηνύματος: «Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίσοι». - 

*** Ισχυρή σύγκρουση αυτοκινήτων στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
   
 
 
 Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τις 7 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Παλαιολόγου & Νικηταρά.
Το ατύχημα συνέβη όταν αυτοκίνητο ΙΧ πέρασε το "Stop" της οδού Νικηταρά και έπεσε με δύναμη στην πόρτα οχήματος που διερχόταν από την Παλαιολόγου.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά οι δυο οδηγοί , οι οποίοι και διακομίστηκαν για προλήπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

*** Εμποδίζει την απρόσκοπτη κίνηση

Παρακολουθούσαμε χθες τη συγκεκριμένη ταμπέλα που βρίσκεται έξω από το κτήριο που στεγάζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Καλαμάτα, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας. Από τη στιγμή που εμποδίζει την ελεύθερη διάβαση των πεζών στο πεζοδρόμιο, δεν ενέχει είδους αυθαιρεσία; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση της νομιμότητας; Α.Π. - 

*** Σύλληψη τριών νεαρών για κλοπή 

Τρεις νεαρούς τσιγγάνους συνέλαβαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καλαμάτας. Οι τρεις συλληφθέντες είχαν μπει νωρίτερα σε προαύλιο καταστήματος και αφαίρεσαν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, που στη συνέχεια φόρτωσαν σε φορτηγό όχημα. Τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη. Επιπλέον, στην κατοχή του 18χρονου βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Το φορτηγό που χρησιμοποίησαν κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας. -

*** Ο καιρός  σήμερα στην Καλαμάτα         
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 6/10/2014 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα υπάρξουν και κάποια ανοίγματα του καιρού και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Κατά διαστήματα αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων υπάρχει τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3μποφόρ.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

***  Τα... αλλεργικά του κ. Νίκα         
           
Το συνηθίζει ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Σε κάθε συνεδρίαση, σχεδόν, του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μόλις βλέπει τις κάμερες των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών να κατεβάζουν τα... φώτα, λέει το... περίφημο: «Ορίστε, ούτε οι δημοσιογράφοι δε μας παρακολουθούν πλέον». Το ίδιο έκανε και στη συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Πέμπτη. Μόνο που την ίδια στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν τρεις δημοσιογράφοι.
Και καλά με εμάς, παθαίνει κάτι σαν... αλλεργικό σοκ, τους άλλους δύο δεν τους είδε; Οι δημοσιογράφοι για το δήμαρχο είναι μόνο τα παιδιά που χειρίζονται τις τηλεοπτικές κάμερες; Α.Π.   

***  Σειρά σημαντικών εκδηλώσεων από 10 Οκτωβρίου 

Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, από Παρασκευή 10 έως 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική έκθεση και παρουσίαση του έργου της Ελληνικής Εταιρείας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η έκθεση θα ανοίξει στις 10 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα. Ταυτόχρονα, θα εκτίθενται πινακίδες με το αναστηλωτικό έργο της 26ης ΕΒΑ. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Τα άνθη του σεισμού» για τη διάσωση του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας. Σκηνοθεσία: Λυδία Καρρά, αφήγηση: Λευτέρης Βογιατζής, μουσική σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης, παραγωγή: ΕΡΤ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Το Σάββατο 11 του μήνα, στις 9.30 το πρωί, θα ξεκινήσει ημερίδα που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία, την 26η ΕΒΑ και το ΤΕΕ- Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, με θέμα: «Προστασία παραδοσιακών οικισμών και σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός», στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός κύκλου έξι αντίστοιχων ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Σίφνος, Ιωάννινα, Βόλος, Χανιά, Ύδρα) και είχαν ως στόχο τη διερεύνηση των τρόπων προστασίας των παραδοσιακών οικισμών στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων. Τέλος, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Πέτρου στην Καστάνια της Μάνης. Η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου του 12ου αιώνα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τον πλούσιο γλυπτό και ζωγραφικό διάκοσμο, έγινε με την ευγενική χορηγία των Θανάση & Μαρίνας Μαρτίνου, με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας και υπό την επίβλεψη της 26ης ΕΒΑ. - 

***  Ποιοι γλιτώνουν το «μαχαίρι» που έρχεται στις συντάξεις
Από την 1η Ιανουαρίου 2015
Ποιοι γλιτώνουν το «μαχαίρι» που έρχεται στις συντάξεις
Οι αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου θα αφορούν όλα τα Ταμεία  
~ Χαμηλότερες συντάξεις θα καταβάλλουν τα Ταμεία στους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2015 σε σχέση με ό,τι θα έπαιρναν αν έβγαιναν στη σύνταξη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ή είχαν έως τότε θεμελιώσει τις προύποθέσεις εξόδου από την εργασία.
Κατά συνέπεια, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, γλιτώνουν εκείνοι που είτε έχουν θεμελιώσει είτε θεμελιώνουν το δικαίωμα έως το τέλος του έτους, αφού δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης.
Οι αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου θα αφορούν όλα τα Ταμεία και δεν έχουν σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (Νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και μικρότερες οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που αποχωρούν με 35 έτη ασφάλισης.    Newsroom ΔΟΛ
***   Μοναδικά ευρήματα αποκαλύπτονται στο βυθό των Αντικυθήρων
Σε εξέλιξη η έρευνα
Μοναδικά ευρήματα αποκαλύπτονται στο βυθό των Αντικυθήρων
Φωτογραφία από τις υποβρύχιες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων  
~ Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων είναι τα μέχρι τώρα γνωστά ευρήματα από τη νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
 Τα ευρήματα επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις.
 Σύμφωνα με το Βήμα, το δόρυ που εντοπίστηκε φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς και εκτεθειμένους θησαυρούς του ναυαγίου που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάτι που σημαίνει ότι το δόρυ ανήκει σε κάποιο άλλο άγαλμα ή κάποιο άλλο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα που αναζητείται στον βυθό από τους καταδυόμενους αρχαιολόγους.
  Σε ό,τι αφορά στη συστάδα των αμφορέων που εντοπίστηκε σε απόσταση 200 και πλέον μέτρων από τον χώρο του κυρίως ναυαγίου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προέρχεται από ένα δεύτερο πλοίο που συνταξίδευε με το πρώτο (υπόθεση την οποία προκρίνει η αμερικανική πλευρά των ερευνητών) ή αν αποτελεί τμήμα του κυρίως ναυαγίου (υπόθεση που προκρίνει αντιστοίχως η ελληνική πλευρά).
 Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «μπορεί να βρούμε και ανάλογης σημασίας ευρήματα», όπως ο περίφημος«Έφηβος των Αντικυθήρων».
 Η κ. Σίμωσι άφησε, δε, να εννοηθεί ότι επίκειται η αποκάλυψη σημαντικότατων ευρημάτων τα οποία συνιστούν ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερης σημασίας ευρήματα, ανάλογα των θησαυρών που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχονται από το ίδιο ναυάγιο.
 «Τα ευρήματα είναι ορατά από την χαρτογράφηση του ναυαγίου. Άλλα είναι καλυμμένα από άμμο, άλλα είναι καλυμμένα από επίπαγο (σ.σ. κάτι σαν πετρωμένη κρούστα) και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν πρόκειται για ολόκληρα αγάλματα ή αντικείμενα χάλκινα. Έχουμε πάντως ανασύρει ένα μεταλλικό αντικείμενο το οποίο θα μεταφέρουμε στην Αθήνα, ούτως ώστε να το καθαρίσουμε και ακολούθως να διαπιστώσουμε αν πράγματι πρόκειται για το τμήμα κάποιας κλίνης» δήλωσε η κ. Σίμωσι.  Newsroom ΔΟΛ
ΒΙΝΤΕΟ   ,  .   Υπολογιστής 2000 Ετών - Ντοκιμαντέρ 
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
 Το 1901, μια ομάδα δυτών που έκανε ανασκαφές στο αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, ανοικτά των νότιων ακτών της Ελλάδας, βρήκε ένα μυστηριώδες αντικείμενο - ένα κομμάτι απο ασβεστοποιημένη πέτρα που περιέχει αρκετά γρανάζια κολλημένα όλλα μαζί, και αυτό μετά από αρκετά χρόνια κάτω από τη θάλασσα.
http://youtu.be/5Nzo2QEbk90  , 



*** H… οδύσσεια μιας ασφαλισμένης στην Καλαμάτα

          Η περίπτωση Φραντς Κάφκα έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για τη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα, αφού η ιδιομορφία της υπήρξε -και εξακολουθεί να είναι- μοναδική και ανεπανάληπτη, εξερευνώντας τα μέχρι τότε ανεξακρίβωτα όρια του παραλόγου.
Ειδικότερα στον «Πύργο» ο Κάφκα προχωρά σε μία ανατομία των σχέσεων ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία. Η ιστορία της άφιξης του Κ. στον οικισμό που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του Πύργου, η απομόνωσή του και η αμηχανία του, η έντονη επιθυμία του να έχει την αποδοχή και η αποξένωση και το άγχος που κυριαρχούν νομοτελειακά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία αριστουργηματική ιστορία.
Εδώ τα παράλογα γεγονότα διαδέχονται ασταμάτητα το ένα το άλλο, ο φόβος και η ανησυχία διαρκώς αυξάνονται και η ανάγκη για κάποιας μορφής λύτρωση ξεπερνά κάθε όριο. Όλα τα παραπάνω, εν είδει εισαγωγής της ιστορίας που συμβαίνει αυτές τις ημέρες σε κάτοικο της πόλης.
Ο σύζυγός της, όσο ζούσε, έπαιρνε σύνταξη από το ΙΚΑ. Στο ποσό περιλαμβάνονταν και 20-30 ευρώ, επειδή η ίδια ήταν άνεργη. Όλα τα χρόνια δεν έφτασε κανένα χαρτί από τον οργανισμό ασφάλισης που να υπενθυμίζει στο συνταξιούχο με αναλυτική κατάσταση τα χρήματα που παίρνει, ούτε κάποιο ερώτημα αν έχουν αλλάξει στοιχεία του.
Στο μεσοδιάστημα, η γυναίκα του βρήκε δουλειά σε κάποιο κυλικείο σχολείου και ασφαλίστηκε στον ΟΑΕΕ. Και πάλι δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μεταξύ των δύο ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά ούτε και το ΙΚΑ άλλαξε... συνήθειες. Εξακολουθούσε να στέλνει το ποσό της σύνταξης, χωρίς να περιγράφει το περιεχόμενό της.
Πριν από κάποιους μήνες ο σύζυγος απεβίωσε και η γυναίκα έφτιαξε τα χαρτιά της, προκειμένου να πάρει τη σύνταξη χηρείας. Εκεί ανακάλυψε ότι, για να συμβεί αυτό, οφείλει να καταβάλει 6.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ εφάπαξ και 2.000 ευρώ αργότερα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πάρει μόνο το 30% του ποσού που δικαιούται. Βέβαια, υπάρχει και η σύνταξη από τον ΟΑΕΕ στη χαμηλότερη κλίμακα. Το ποσό που συμπληρώνεται μη θεωρήσει κάποιος ότι ξεπερνά τα 650 ευρώ το μήνα συνολικά.
Ένα πρωί η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας αποφάσισε να ρωτήσει το «πώς» και το «γιατί» στα γραφεία του ΙΚΑ. Η αντιμετώπιση που είχε, σύμφωνα με την ίδια, ήταν από απαξιωτική έως ειρωνική. Όταν, δε, έκανε το λάθος να ρωτήσει γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των δύο οργανισμών, η απάντηση... έσπασε κόκαλα.  «Τι ψάχνετε, κυρία μου; Αυτό που ρωτάτε είναι ψιλά γράμματα. Αλίμονο, αν ασχολούμεθα με τα στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου»!
Η γυναίκα έφυγε θυμωμένη και απογοητευμένη. Στο δρόμο σκεφτόταν ότι σε κάθε σοβαρό κράτος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ενώ άρχισε να κάνει και τους πρώτους υπολογισμούς των υποχρεώσεων που έχει και των χρημάτων που θα λαμβάνει. Το... ταμείο είναι μείον, αλλά ποιος γραφειοκράτης νοιάζεται γι' αυτό;  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Μάγεψε τους Σουηδούς το τοπίο της Καλλιρόης ενώ διαφωνούν με τη μονάδα απορριμμάτων (φωτογραφίες)            
   
 
 
Τους μάγεψε το τοπίο και η δυνατότητα να ζήσουν στη φύση, να ασχοληθούν με τις ελιές, να καλλιεργήσουν τον κήπο τους, κι αφού έπειτα από προσπάθεια κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους και να κατασκευάσουν τις κατοικίες τους, βλέπουν από τώρα να πλανιέται στην ατμόσφαιρα η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, με τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων και του χώρου ταφής των υπολειμμάτων στην Καλλιρρόη.
Ο λόγος για μια ομάδα Σουηδών, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει κατοικίες στην παλιά Καλλιρρόη και αποκαλούν την κοινότητά τους «Ελαιώνα» (Olivlunden).
Ομολογώ πως δε γνώριζα την ιστορία της συγκεκριμένης κοινότητας, αλλά όταν μου ανέφερε την ύπαρξή της το μέλος της επιτροπής των κατοίκων που αντιτάσσονται στη λειτουργία του «καρκινοεργοστασίου», όπως το αποκαλούν, Δημ. Καπόπουλος, θέλησα να μάθω περισσότερα.
Ο κ. Καπόπουλος ήταν αυτός που έκανε την αρχική επαφή και από εκεί και μετά όλα ακολούθησαν το δρόμο τους. Με ενδιέφερε περισσότερο να μάθω τις απόψεις τους, δεδομένου ότι στις σκανδιναβικές χώρες η οικολογική συνείδηση είναι πολύ ανεπτυγμένη, όπως και η κουλτούρα τους για το περιβάλλον.
Τα όσα αναφέρει εκ μέρους της κοινότητας στο «Θ» η κα Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, η οποία είναι και μεταφράστρια έργων της σουηδικής λογοτεχνίας στα ελληνικά, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Δείχνουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, που απέχει παρασάγγας από το δικό μας, καθώς στη χώρα τους έχουν μάθει πως αποτελούν κομμάτι του περιβάλλοντος, ενώ στην Ελλάδα αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι έννοιες άνθρωπος και περιβάλλον είναι εντελώς ασύνδετες.
  Τα κριτήρια επιλογής
Όπως μας είπε η κα Μέλμπεργκ, στην παλιά Καλλιρρόη έχουν κατοικία τέσσερις οικογένειες. Υπάρχει και άλλη μία που έχει αγοράσει γη, αλλά δεν έχτισε ακόμα το σπίτι της. Οι κάτοικοι της κοινότητας έχουν ηλικία από 2 έως 80 ετών. Οι ενήλικοι είναι όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίων και σε αυτούς περιλαμβάνονται συνταξιούχοι γιατροί, φιλόλογοι, συγγραφείς, μεταφραστές, αρχιτέκτονες, καθηγητές, οικονομολόγοι και καλλιτέχνες.
Στο ερώτημα, πώς προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου και ποια ήταν τα κριτήρια, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Μας μάγεψε το τοπίο! Η δυνατότητα να ζήσουμε στη φύση, να ασχοληθούμε με τις ελιές, να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας. Χάρη σε Μεσσήνιους φίλους ανακαλύψαμε τον τόπο όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας. Εδώ πρέπει να αναφέρω πρώτα πρώτα το Μεσσήνιο φίλο Νίκο Αθανασόπουλο, που στη δεκαετία του 1980 φιλοξένησε την οικογένειά μου στο σπίτι του στο χωριό Μίλα. Ο Νίκος και η γυναίκα του Κάριν, που εδώ και χρόνια ζουν μόνιμα στο χωριό τους, είναι οι κυριότεροι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να ριζώσουμε στην Καλλιρρόη.
Μεγάλη θέση στην καρδιά μας κατέχει και ο φίλος μας Θανάσης Ψαρούλης, που κατάγεται από τη Βασιλάδα. Έχει ελληνο- σουηδική οικογένεια, ζει στη Στοκχόλμη και στο χωριό. Με τα ποικίλα ενδιαφέροντά του στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, μας ενέπνευσε να συμπορευτούμε. Μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλά πρακτικά προβλήματα και μας έφερε σε επαφή με αξιόλογους επιστήμονες-πρεσβευτές του μεσσηνιακού πολιτισμού, όπως τον Πέτρο Θέμελη, την Ξένη Αραπογιάννη, μέλη του Μεσσηνιακού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, του “Δρόμου της Ελιάς”, ερευνητές στην Costa Navarino κ.ά..»
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο χώρο δεν υπήρχε παλιότερος οικισμός και όλα τα σπίτια κατασκευάστηκαν από την αρχή. Σύμφωνα με την κα Μέλμπεργκ, «ο συγκεκριμένος ελαιώνας ήταν εγκαταλελειμμένος και δύσβατος. Τον αγοράσαμε και ξεκινήσαμε από την αρχή. Το 2005 ζητήσαμε άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία. Περιμέναμε δύο ολόκληρα χρόνια για να εκδοθεί! Ο λόγος; Το συμβούλιο δεν είχε ποτέ “απαρτία” και μας πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή, ώσπου έδιωξαν το διευθυντή. Το 2007, με την πολυπόθητη άδεια στα χέρια, αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τις προγραμματισμένες κατοικίες που ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του 2009».
  «Το αποφασίσαμε πολύ γρήγορα»
Δε χρειάστηκε, όμως, και μεγάλη σκέψη για να κατοικήσουν στην περιοχή: «Το αποφασίσαμε πολύ γρήγορα. Η ομορφιά του τοπίου, το κάστρο, η Μάλθη με τις αρχαιότητες που έφερε στην επιφάνεια ο Σουηδός αρχαιολόγος Νάταν Βαλμίν, η Αρχαία Μεσσήνη που χάρη στον Πέτρο Θέμελη και την ομάδα του αποκτούσε όλο και μεγαλύτερο κύρος, συντέλεσαν στο να πάρουμε αμέσως την απόφασή μας. Ενώ χτίζονταν τα σπίτια, ο Νίκος και η Κάριν μας φιλοξενούσαν εκ περιτροπής. Ξεκινήσαμε μαζί, και παράλληλα ιδρύσαμε το σύλλογό μας “Οι φίλοι του ελαιώνα”».
Έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια ο οικισμός κατοικείται για περίπου τρεις μήνες το χρόνο, όμως, κάποιοι από αυτούς κάθε δύο μήνες πηγαίνουν να μείνουν εκεί.
Η κα Μέλμπεργκ ανέφερε, επίσης, πως «στη δεκαετία του 1970 ήταν διαδεδομένη η συγκεκριμένη μορφή διαβίωσης, γνωστή με την ονομασία “Grona Vagen” (πράσινη τάση). Πολλοί άφηναν την πόλη για να ζήσουν κοντά στη φύση. Στο νησί Gotland, στο Osterlen στη νότια Σουηδία, στον απομακρυσμένο βορρά. Άνθρωποι της γενιάς μας αγόραζαν παλιές αγροικίες, κτήματα, βοσκοτόπια, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ο γνωστός οίκος μόδας Marimekko κάπως έτσι ξεκίνησε, έκανε τα χαρακτηριστικά υφάσματά του με δικές του πρώτες ύλες».
  Δύο χιλιόμετρα μακριά
Υποθέτω πως αν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι στον τόπο που επέλεξαν οι ίδιοι για να ζήσουν θα κατασκευαζόταν η συγκεκριμένη μονάδα, ίσως και να μην το έκαναν. Η μονάδα απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό, σε ευθεία γραμμή και έχουν οπτική επαφή με αυτή, αλλά με ένα παλιό κάστρο, που δεσπόζει στο απέναντι βουνό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ταράτσα του σπιτιού της οικογένειας φαίνεται ακριβώς η θέση που έχει επιλεγεί για το εργοστάσιο, ενώ το πανέμορφο παλιό κάστρο θα «σβήσει» με την κατασκευή της μονάδας, όπως σημείωσε.
  «Οικολογική καταστροφή»
Θέλησα να μάθω τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η πεποίθηση πως η κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου θα επηρεάσει τη ζωή τους στην περιοχή.
Η απάντηση ήρθε σε δέκα λέξεις: «Μα οι λόγοι είναι φανεροί. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή!». Η συνομιλήτριά μας συνέχισε λέγοντας πως «η μονάδα που προτείνει η ΤΕΡΝΑ θα απορριφθεί στην Ε.Ε. Εκτός από την ακαταλληλότητα του χώρου –που αποδεικνύεται από τις μελέτες που έχουν γίνει–, δεν υπάρχει τοπική υποστήριξη. Ούτε καν διάλογος με την κοινωνία, η οποία θίγεται. Πώς είναι δυνατόν να ξεκινά ένα τεράστιο έργο χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση και προγραμματισμό; Στο τέλος –επειδή οι δρόμοι εξυπηρετούν–, θα καταλήγουν σε εμάς και τα σκουπίδια της Κέρκυρας και, γιατί όχι, της Ιταλίας… Ας μας το πουν από τώρα! Στη δε Ιταλία ποιος είναι αυτός που διαχειρίζεται τα σκουπίδια;».
  Η κοινότητα αντιδρά
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως η συνομιλήτριά μας έχει ήδη αντιδράσει στην πιθανότητα δημιουργίας της μονάδας, με επιστολές της στον τέως δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη και τον νυν Αριστ. Σταθόπουλο, εκ μέρους της σουηδικής κοινότητας και συμπαραστέκεται στα αιτήματα των κατοίκων.
Όταν τη ρωτήσαμε για τις εκτιμήσεις της ως προς την κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, απάντησε πως «ήδη βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ιστορίας. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η κοινότητά μας έτυχε σημαντικής προβολής στο σουηδικό Τύπο. Πολλοί Σουηδοί που αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον και είχαν την πρόθεση να κατέβουν προκειμένου να σταθμίσουν την προοπτική μιας επένδυσης στην Καλλιρόη, έκαναν πίσω. Γιατί; Μα δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε αυτό που επίκειται να συμβεί...».
Η ίδια εκτιμά ότι η προσπάθεια της κοινότητας δεν είναι αρκετή και προσθέτει ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση. «Κινητοποιηθήκαμε χάρη στους εκπροσώπους του συλλόγου “Ο Άγιος Κωνσταντίνος”, που συναντήσαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, ελπίζω να προλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα επιστρατεύσουμε και άλλες δυνάμεις. Θα προχωρήσουμε μαζί με τους κατοίκους. Έχουμε ακόμα ελπίδα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότερες από 60 οικογένειες Σουηδών έχουν χτίσει σπίτια στη Μεσσηνία για παραθερισμό και αναψυχή. Αποτελούν και αυτοί ένα δυναμικό. Πρόκειται για φιλέλληνες που σίγουρα θα μας συμπαρασταθούν».
  «Ο εχθρός του λαού»
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η κα Μέλμπεργκ είχε αποστείλει επιστολή στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, προτείνοντας να ανέβει το έργο του Ίψεν «Ένας εχθρός του λαού», που αναφέρεται στο ζήτημα των απορριμμάτων, προσφέροντας τη μετάφραση χωρίς αμοιβή. Θελήσαμε να μάθουμε αν δόθηκε απάντηση σε αυτή την πρόταση κι αν υπάρχει ή όχι πεδίο συνεννόησης με το ΔΗΠΕΘΕ.
Όπως μας είπε, «δεν μπορώ να ξέρω, αφού δε γνωρίζω κανέναν εκεί. Η πρόταση ήταν αυθόρμητη. Εννοώ πως μόλις συνειδητοποίησα ότι το έργο μάς αφορά και πως θα μπορούσε να βοηθήσει την υπόθεσή μας, έγραψα αμέσως την επιστολή. Ο θεατρικός λόγος έχει μεγάλη απήχηση. Μια παράσταση μπορεί να πετύχει αυτό που δεν πετυχαίνουν ούτε οι συγκεντρώσεις ούτε οι φωνές διαμαρτυρίας».  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη
Υγεία , Συμπτώματα που φανερώνουν δυσανεξία στη γλουτένη
Το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, το πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζουν και να μην το μάθουν ποτέ. Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.
Σύμφωνα με το onmed.gr, τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη:
1. Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας διακρίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.
2. Θυλακική Υπερκεράτωση , γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου», στην πίσω πλευρά των μπράτσων. Αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και από ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επειδή η γλουτένη δημιουργεί δυσαπορρόφηση στο λίπος, όταν καταστραφεί το έντερο.
3. Κόπωση, μειωμένη αντίληψη ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.
4. Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση.
5. Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη ή αίσθημα ότι είστε εκτός ισορροπίας.
6. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.
7. Ημικρανίες
8. Χρόνια κόπωση και ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.
9. Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις, όπως στα δάχτυλα, στα γόνατα ή στους γοφούς.
10. Κακή διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης σας.

*** Οι τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί

051014 TourkiaΤο γεγονός ότι η πατρίδα μας περιβάλλεται από χώρες και λαούς εχθρικούς προς αυτήν είναι γνωστό. Γνωστό επίσης είναι ότι οι χώρες αυτές εξακολουθούν να κατέχουν παρανόμως Ελληνικές περιοχές όπως την Β. Ήπειρο, την Μακεδονία του Πιρίν, την Αν. Ρωμυλία, την Αν. Θράκη, κλπ. Και το χειρότερο είναι ότι οι χώρες αυτές εξακολουθούν να έχουν βλέψεις σε Ελληνικά εδάφη όπως η Θεσπρωτία, η Ανατολική Μακεδονία, η περιοχή της Καβάλας (Βουλγαρία), Δυτική Θράκη, Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι από τις χώρες της ΕΕ δύο μόνον εξακολουθούν να έχουν εδάφη υπό κατοχή, η Ελλάς και η Κύπρος. Η πλέον επιθετική από τις όμορες χώρες είναι η Τουρκία.
Με δηλώσεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της αλλά και με συνεχείς παραβιάσεις των εναερίων και θαλασσίων συνόρων μας προσπαθούν να επιβάλλουν τετελεσμένα γεγονότα στις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών. Προσπαθούν με κάθε μέσο να δημιουργήσουν στο Αιγαίο αλλά και την Θράκη αμφισβητούμενες περιοχές για τις οποίες μελλοντικά θέλει να έχει λόγο η Τουρκία. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο που οι επεμβάσεις των τούρκων τελικά κατέληξαν στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και οδήγησαν στην διχοτόμηση της νήσου. Σήμερα είναι υπό κατοχή το 38% του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα και φυσικά έχει εκλείψει κάθε ελπίδα για επανένωσης.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος είναι δεδομένη. Προσπαθεί και το έχει κατορθώσει κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης να αποτελούν πλέον τουρκική μειονότητα. Το ίδιο επιδιώκει και για τους λίγους προς το παρόν Έλληνες Μουσουλμάνους που κατοικούν στα Δωδεκάνησα. Το σημαντικό φυσικά δεν είναι οι μειονότητες, αλλά τα εδάφη που θα θελήσει να διεκδικήσει μέσω αυτών των τουρκικών μειονοτήτων. Αυτό επιδιώκουν οι τουρκομογγόλοι και να μη ξεχνάμε τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου ο οποίος σε επίσκεψη στην Ροδόπη είπε ότι: « Η Θράκη είναι το κομμένο χέρι της Τουρκίας». Και συνέχιζε να προβαίνει σε ανθελληνικές δηλώσεις που αμφισβητούν την κυριότητα της . Συγκεκριμένα στην Ροδόπη, που ήταν και η τελευταία στάση του «Καραβανιού της Αφθονίας», το οποίο επί 9 χρόνια τώρα οργανώνει ο δήμος Μπαϊράμπασά (περιοχή της Κωνσταντινούπολης), ο τούρκος υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια του γεύματος “ιφτάρ” είπε προς τους παρευρισκόμενους Έλληνες μουσουλμάνους «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε τούρκοι και μουσουλμάνοι».
Στο χωριό Ραγάδα της Ροδόπης μιλώντας στους κατοίκους είπε μεταξύ άλλων: «Μεγαλώσαμε σε αυτά τα χώματα. Η παιδική μας ηλικία σε αυτά τα χώματα πέρασε. Αναμνήσεις και βάσανα σε αυτά τα χώματα τα βιώσαμε. Αλλά η μητέρα πατρίδα ήταν κάτι το διαφορετικό για εμάς. Το μεγάλο τουρκικό έθνος ήταν κάτι το ξεχωριστό για εμάς. Πάντοτε εκεί βρεθήκαμε για να στήσουμε τα όνειρα μας και να θρέψουμε τις ελπίδες μας.. Όσο κι αν εδώ έχουμε ένα χέρι, ένα σκέλος κομμένο, την οδύνη αυτού του σκέλους την κλείνουμε στην καρδιά μας. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ μαζί σας. Μην ανησυχείτε καθόλου, χτες ήμασταν εδώ, σήμερα είμαστε εδώ και αύριο θα είμαστε πάλι μαζί σας. Όπου αυτό το έθνος έχει κάποια παρουσία, όπου έχει ένα ιστορικό παρελθόν, θα βρισκόμαστε και εμείς εκεί. Πρώτον είμαστε μέλη του τουρκικού έθνους. Δεύτερον είμαστε μουσουλμάνοι και μέλη της Ισλαμικής Κοινότητας. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια που είμαστε τούρκοι και μουσουλμάνοι». Και για όλα αυτά που ακούστηκαν στην Ελληνική Θράκη το υπουργείο Εξωτερικών έπαθε γλωσσοδέτη, το δε Ελλαδιστάν της συγκυβέρνησης δεν ανησύχησε για αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκομογγόλου Μεχμέτ Μουεζίνογλου.
Θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε Θράκη – Αιγαίο
Οι τούρκοι έχουν μετατρέψει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου σε σουρωτήρι με τις καθημερινές παραβιάσεις. Προσπαθούν να δημιουργήσουν αίσθημα υπεροχής, με τις προκλήσεις της πολεμικής αεροπορίας τους. Καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από τα Ελληνικά νησιά και τα φωτογραφίζουν. Σκάφη του τουρκικού στόλου με το πρόσχημα των αβλαβών διελεύσεων φτάνουν μέχρι τα παράλια της Αττικής, ενώ τα Ελληνικά πολεμικά μόνο καφεδάκι δεν τους έχουν προσφέρει. Με όλες αυτές τις ενέργειες η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι άλλος κάνει κουμάντο στο Αρχιπέλαγος . Αυτή την εικόνα προσπαθεί να παγιώσει διεθνώς. Η Άγκυρα καθημερινά σκληραίνει στην στάση της έναντι της Ελλάδος και αυτό φαίνεται από την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της στην Θράκη και το Αιγαίο. Όσο οι τούρκοι δεν βρίσκουν αντίσταση τόσο αποθρασύνονται. Όταν δε αισθανθούν απόλυτα σίγουροι τότε θα θέσουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που αφορούν Θράκη και Αιγαίο. Πρέπει λοιπόν όσο είναι νωρίς να τους κοπεί ο βήχας και να καταλάβουν ότι το 2014 δεν είναι το 1974. Βέβαια η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο να καταλάβουν οι τούρκοι ότι, οι Ένοπλες Ελληνικές Δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε εφ’ όπλου λόγχη και είναι σε θέση να δώσουν δυναμική απάντηση σε κάθε εχθρική επιβουλή.  Νίκος Παπαγεωργίου


***  Αμφίπολη: Το μνημείο καλύπτει ένα δεύτερο μνημείο στο εσωτερικό του; [εικόνες]

Τα ευρήματα στον τρίτο θάλαμο αναπτέρωσαν το ηθικό των αρχαιολόγων μετά τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν όταν κατάφεραν να μπουν στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες καθώς τους έδωσαν επιπλέον επιχειρήματα για να στηρίξουν την άποψή τους ότι προκειται για ταφικό μνημειό που χρονολογείται  στον 4ο π.Χ. αιώνα και μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου». 
 Μετά τα μαρμάρινα σπασμένα θυρόφυλλα και τα καρφιά που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο τώρα η ομάδα της κυρίας Περιστέρη ελπίζει να αποκαλύψει περισσότερα ευρήματα προκειμένου να ικανοποιήσει ακόμα περισσότερο την επιστημονική «δίψα» και την αγωνία  που περιβάλει την κοινή γνώμη που αναμένει συνεχώς νέα από την σπουδαία αυτή ανασκαφή.
 Το αγωνιώδες ερώτημα στο οποίο ακόμα δεν μπορούν να απαντήσουν με ασφάλεια οι αρχαιολόγοι που δίνουν καθημερινή μάχη στον τύμβο Καστά είναι αν, σε ποιο βαθμό και πότε συλλήθηκε ο τάφος αυτός με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δίνουν μια συγκεχυμένη εικόνα που σε πρώτη φάση τουλάχιστον ενισχύει την εκτίμηση ότι η σύλληση έχει γίνει στα αρχαία χρόνια.
 Ακτινογραφώντας μια μοναδική μνημειακή κατασκευή
 Ο Λάζαρος Πολυμενάκος, γεωλόγος μελετητής - Δρ. Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, ειδικός στην εφαρμογή γεωφυσικών μεθόδων και ειδικότερα της μεθόδου της σεισμικής τομογραφίας στη μελέτη σύνθετων τεχνικογεωλογικών και γεωαρχαιολογικών προβλημάτων, έχει εκπονήσει σχετική έρευνα στο Λόφο Καστά κατά το παρελθόν, με τη συνεργασία των Α. Λιόση (γεωλόγο), Σ. Παπαμαρινόπουλο (πρώην καθηγητή Γεωφυσικής στο πανεπιστήμιο Πάτρας) και την κυρία Χ. Κουκούλη (πρώην έφορο αρχαιοτήτων Καβάλας) και αναφέρει σχετικά: 
 «Καλοκαίρι του 1998. Στη ζέστη του Ιουλίου και με ελάχιστα χρήματα στη διάθεσή μας (ευγενική προσφορά ενός των… παρευρισκομένων συνεργατών), αντικρίζουμε με δέος το λόφο, την Τούμπα Καστά. Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε πώς ακριβώς θα κάνουμε πράξη σχέδια στο χαρτί για τη «σεισμική τομογραφία» του λόφου, μια έννοια γνωστή τότε μόνο στην ιατρική πρακτική.
 Η μέρα προχωράει και το σφυρί χτυπά σε διαφορετικές θέσεις γύρω από τη βάση του λόφου (Εικόνα 1), δημιουργώντας κύματα που ευελπιστώ να ταξιδέψουν από τη μια άκρη του λόφου στην άλλη και να μας δώσουν μια «εικόνα» των διαφορετικών εδαφικών υλικών που τον δομούν. 


"Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της τοπογραφίας του λόφου Καστά κατά το έτος 1998"

 Αντικείμενο διερεύνησης η βάση του λόφου και μια ζώνη που εκτείνεται λίγο ψηλότερα και λίγο χαμηλότερα από αυτήν. Η κούραση και η περιέργεια μεγάλη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μετρήσεις, διαδικασία που κράτησε τρεις ημέρες στο πεδίο. Τελικά, έχω μπροστά μου μια εικόνα των «γρήγορων» και «αργών» διαδρομών στο εσωτερικό του λόφου η οποία «απηχεί» τις διαφοροποιήσεις των υλικών που τον συνθέτουν. Η τομογραφική απεικόνιση του εσωτερικού του λόφου Καστά, στο επίπεδο της βάσης του, είναι γεγονός. Μια σειρά συγκυριών καθυστερεί τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η οποία τελικά γίνεται το 2004. Άλλες συγκυρίες αφήνουν στην άκρη τόσο τη συνέχιση των ερευνών στο λόφο, τόσο των γεωφυσικών όσο και των ανασκαφικών.

 2012-2014. Η έναρξη της ανασκαφής κινεί εκ νέου το ενδιαφέρον για μια σχεδόν λησμονημένη υπόθεση. Μετά από πολλά στάδια και σκαμπανεβάσματα, και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αποφασίζω να συσχετίσω την τότε έρευνα με τη σημερινή μορφή του λόφου και τα μέχρι στιγμής σημαντικότερα ευρήματα: Τον περίβολο και την είσοδο της σήραγγας.

 Στη δημοσίευση του 2004 είχαν ήδη επισημανθεί οι σημαντικότερες γεωφυσικές «ανωμαλίες» και η σχέση τους κυρίως με πιθανές ανθρωπογενείς δομές στο εσωτερικό του λόφου. Ωστόσο, η συσσωρευμένη εμπειρία στην εφαρμογή της σεισμικής τομογραφίας (αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία) παρέχει τη δυνατότητα να δω την εικόνα «με άλλο μάτι».

 Και πέρα από πιθανούς τάφους, να αντιληφθώ στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δομή και την ευστάθεια του λόφου, στοιχεία κρίσιμα για την πολύ δύσκολη ανασκαφική προσέγγιση του εσωτερικού του. Συνθέτοντας εκ νέου τα παλαιά στοιχεία, και τις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις, διαμορφώνω μια νέα ολοκληρωμένη ερμηνεία.

 Σε πιο απλοποιημένη μορφή, διαμορφώνεται η παρακείμενη τρισδιάστατη εκτιμώμενη εικόνα του εσωτερικού του λόφου (Εικόνα 2), αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και κριτικής συνθετικής σκέψης. 


"Τρισδιάστατη απόδοση της εκτιμώμενης επιφάνειας του φυσικού εδάφους (γεωλογικού υποβάθρου) και άλλων δομών στο εσωτερικό του λόφου Καστά, όπως προκύπτει από την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της σεισμικής τομογραφικής έρευνας. Η θέση του περιβόλου και της εισόδου της σήραγγας προέρχονται από δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες που έχουν εμφανιστεί στον Τύπο κατά το διάστημα 2012-2014"

 Η εικόνα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του φυσικού εδάφους από τους κατασκευαστές του μνημείου, ώστε να μπορεί αυτό να δεχθεί τις κατασκευές που έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν εκεί και να τις «προστατεύει».

 Διαμορφώνουν (όχι πολύ βαθιά) ορύγματα τα οποία σε κάποια σημεία τους θα φιλοξενήσουν ταφικές ή άλλες κατασκευές και μετά θα αποτελέσουν «δρόμους» προσπέλασης από και προς αυτές. Οι δρόμοι αυτοί επιλέγονται να προσπελάζουν το εσωτερικό ο ένας από το νότο, ο άλλος από τα βορειοδυτικά. Ο λόγος για τους προσανατολισμούς αυτούς θα πρέπει να είναι σημαντικός τόσο από την άποψη του συμβολισμού, όσο και της λειτουργικότητας και της κατασκευαστικής αρτιότητας.

 Οι κατασκευές στο εσωτερικό ολοκληρώνονται και στη συνέχεια καλύπτονται από ένα επίχωμα με διαστάσεις και όγκο ανάλογο της έκτασης που καταλαμβάνουν οι κατασκευές στη βάση του λόφου. Αλλά φυσικά και για να δημιουργηθεί ένα μνημείο που θα συμβολίζει τη σημασία του περιεχομένου του. Και, βεβαίως, το όλο συγκρότημα να είναι «ευσταθές» και ανθεκτικό σε εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις και επιβαρυντικούς παράγοντες στο πέρασμα του χρόνου.

 Η τοποθεσία του μνημείου, αν και επιφανής, ωστόσο έχει στοιχεία που μπορεί να επιβαρύνουν την κατασκευή, λόγω και των πρωτοφανών διαστάσεών της. Ως ένα μέτρο ενίσχυσης, δημιουργείται πρόσθετο υλικό επίχωσης στη νοτιοδυτική πλευρά που εμφανίζει σημαντική ταπείνωση σε σχέση με τις υπόλοιπες πλευρές και αναγκάζει εκ των πραγμάτων τους κατασκευαστές να διαμορφώσουν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο επιχώματος σε αυτή την περιοχή καθώς και σε όλον το νοτιοδυτικό τομέα του λόφου όπου το πάχος του επιχώματος είναι το μεγαλύτερο.
 Με την πάροδο του χρόνου, η κατασκευή, όπως και κάθε άλλη όμοιά της, επιβαρύνεται κυρίως από εσωτερικές δυνάμεις, αλλά και ενδεχόμενες επεμβάσεις στην επιφάνειά της (όπως κατοίκηση, ταφές, ακόμη και χρήση μέρους του εδαφικού υλικού για ποικίλους λόγους).
 Η επιβάρυνση εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη στο χώρο που περιέχει τις υποκείμενες, περιεχόμενες, κατασκευές, όπως για παράδειγμα η σήραγγα που εισχωρεί στο εσωτερικό του λόφου από τη νότια πλευρά. Και σε σχέση με τη γεωμετρία του χώρου έδρασης καθώς και την ανάπτυξη του ίδιου του επιχώματος εμφανίζει προτιμητέες κατευθύνσεις εκδήλωσης πιθανών αστοχιών, δηλαδή ολισθήσεων του εδαφικού υλικού.
 Η παραπάνω σύνθεση των αποτελεσμάτων της τομογραφικής διερεύνησης του Λόφου Καστά μάς αποκαλύπτει ένα μοναδικό, και από τεχνική άποψη, μνημείο, και μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα την κατασκευή και τα ενδεχόμενα δομικά προβλήματά του. Και στην ανασκαφική ομάδα, πολύτιμο υλικό για το σχεδιασμό του δύσκολου και συναρπαστικού έργου της. 
 Παράλληλα, είναι προφανής η δυνατότητα που έχει η σεισμική τομογραφία (ανάμεσα σε άλλες ερευνητικές μεθόδους) να συμβάλλει στη μελέτη και την ανάδειξη παρόμοιου τύπου μνημειακών κατασκευών που βρίσκονται στον ελλαδικό και ευρύτερο βαλκανικό χώρο.
 Επιστρέφοντας για λίγο στο 1998, αντικρίζω πλέον με δέος όχι τις δύσβατες και απόκρημνες πλαγιές του λόφου Καστά, αλλά το εσωτερικό του. Και ευχαριστώ από καρδίας όσους βοήθησαν ώστε να γίνει εφικτή η υλοποίηση αυτής της μοναδικής έρευνας.

***  Κάνουν ΕΔΕ για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που δεν απέτρεψαν την ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Επιστολή αναγνώστη
Κάνουν ΕΔΕ για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που δεν απέτρεψαν την ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Επιστολή αναγνώστη                     Από αναγνώστη μας, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή- καταγγελία...
" Όχι μόνο δεν τους  ενισχύουν ηθικά για τη δύσκολη προσπάθεια που κάνουν, αλλά θέλουν και να τους τιμωρήσουν! Η απίστευτη στάση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ προς τους αξιωματικούς στα Δωδεκάνησα αποτελεί το θέμα συζήτησης σε
όλους τους κόλπους της τοπικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, η ηγεσία του Σώματος ακολουθώντας μια παράλογη τακτική, αυτή της πειθαρχικής έρευνας χωρίς λόγο, διέταξε την έρευνα αυτή κατά των διοικητών αξιωματικών της Β Διεύθυνσης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και τους εγκαλεί με το σκεπτικό ότι δεν απέτρεψαν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή συναδέλφους τους αστυνομικούς, οι οποίοι διαδήλωσαν για τις άθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστων και τις επίσης άθλιες συνθηκες εργασιας αστυνομικών εκει οπου κρατουνται λαθρομεταναστες στην Κω.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δηλαδή αντί να δει πως θα βελτιώσει τις συνθήκες αυτές, τόσο εργασίας των αστυνομικών, όσο και παραμονής των λαθρομεταναστών, "δείχνει τα δόντια της" σε αυτούς που έθιξαν το θέμα, βάζει κάτω από το χαλί το πρόβλημα, αντί να το θέσει επί τάπητος και προσπαθεί να τιμωρήσει αξιωματικούς οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα.
ΕΛ.ΑΣ το μεγαλείο σου! "    bloko.gr.

***  Καλαμάτα: Ανήλικοι «κυνηγοί» μετάλλων άδειασαν κατάστημα
Tρεις νεαροί τσιγγάνοι «κυνηγοί» μετάλλων ηλικίας 16, 17 και 18 χρόνων
Σαν κύριοι μπήκαν μέρα- μεσημέρι στο προαύλιο ενός καταστήματος σε χωριό του Δήμου Καλαμάτας τρεις νεαροί τσιγγάνοι «κυνηγοί» μετάλλων, από τους οποίους δυο ανήλικοι, άρπαξαν ό,τι μεταλλικό βρήκαν και το φόρτωσαν στο φορτηγό που είχαν μαζί τους.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αντιλήφθηκε την λεηλασία όταν πια οι δράστες απομακρύνονταν με το φορτηγό τους, αλλά συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας και ενημέρωσε αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. οι οποίοι κατάφεραν να εντοπίσουν το όχημα, να το εγκλωβίσουν και να περάσουν χειροπέδες στους επιβάτες ηλικίας 16, 17 και 18 χρόνων.
Τα μεταλλικά αντικείμενα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους, ενώ στην κατοχή του 18χρονου βρέθηκε ένα κινητό για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στην Ασφάλεια Καλαμάτας. Οι τρεις νεαροί παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας κατηγορούμενοι για κλοπή, ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης αδικήματος  Πηγή:trelokouneli.gr

***  Με πέτρες «μπούκαραν» και έκλεψαν κομμωτήριο στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 

Μια δύσκολη νύχτα ήταν η αποψινή για τους κατοίκους της Μπουλούκου, αφού άγνωστοι με πέτρες κατάφεραν να σπάσουν την γυάλινη πόρτα κομμωτηρίου με στόχο όπως όλα δείχνουν την κλοπή. Οι δράστες αναστάτωσαν όλο το χώρο ενώ ακόμα είναι άγνωστο τι κατάφεραν να πάρουν μαζί τους. - 
 
***  Μια κατσαρόλα κινητοποίησε την Πυροσβεστική          

           
Μια κατσαρόλα ήταν τελικά η αιτία που αναστάτωσε τους κατοίκους της οδού Ύδρας.
Τα οχήματα της Πυροσβεστικής έφθασαν άμεσα στο σημείο, όπου αντίκρισαν μια ξεχασμένη κατσαρόλα να έχει αναστατώσει τη γειτονιά. 

***  Οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και έτρεχε με 120 χλμ στην Εθνική Καλαμάτας- Τρίπολης         

           
Πανικό σκόρπισε ένα αυτοκίνητο που διέσχιζε ανάποδα την Εθνική οδό Καλαμάτας- Τρίπολης σύμφωνα με το Arcadia Portal, πιο συγκεκριμένα η ενημερωτική ιστοσελίδα της Τρίπολής αναφέρει τα εξής:
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο και περίεργο αλλά όσοι οδηγοί το έζησαν από κοντά καρδιοχτύπησαν στην κυριολεξία! Συγκεκριμένα αναγνώστης του Arcadia Portal ήρθε σε ... στενή επαφή στην Εθνική Οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, στη μεγάλη ανηφόρα βγαίνοντας από Μεγαλόπολη λίγο πριν τα διόδια, με αυτοκίνητο που πήγαινε ανάποδα.
Φαίνεται πως ο οδηγός είχε κάνει λάθος στον κόμβο του Αθήναιον και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής. Βέβαια, αυτό δεν τον πτόησε καθόλου αφού σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα πήγαινε με 120 χλμ! Άκρως επικίνδυνο και έσπειρε στην κυριολεξία τον πανικό και τον τρόμο στους οδηγούς που διέρχονταν στην Εθνική Οδό αφού περνούσε ακριβώς δίπλα τους.
Ο αναγνώστης μας σταμάτησε στα διόδια και ενημέρωσε τι συμβαίνει και οι υπεύθυνοι τον ενημέρωσαν ότι το έχουν πληροφορηθεί από τις κάμερες και τον ψάχνουν.
Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η περιπέτεια δε θα φέρει άσχημα αποτελέσματα. 

***  Το Χάρβαρντ «μίλησε» ελληνικά...          

    

Συνολικά 250 φοιτητές και επισκέπτες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επισκέφθηκαν το αμφιθέατρο του Harvard School of Public Health, προκειμένου αρχικά να παρακολουθήσουν την ομιλία του σκηνοθέτη και παραγωγού της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Cooking Odyssey», Γιώργου Στάμου και στη συνέχεια να γευτούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.
Η διημερίδα, που οργάνωσε το επιφανές εκπαιδευτικό ίδρυμα, ήταν αφιερωμένη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Kαθημερινή», για πρώτη φορά στη μεσογειακή διατροφή, εστιάζοντας, μάλιστα, αποκλειστικά στην ελληνική.
Αποζημιωμένοι, πάντως, έφυγαν και οι φοιτητές του Χάρβαρντ, έχοντας υπό μάλης ένα καλαθάκι με ελληνικό λάδι, αλάτι, μαρμελάδες και φακές...   Α.Π. 
 
*** 
Παράταση των αιτήσεων και για το Μεταπτυχιακό της Ηθικής Φιλοσοφίας         

    
Ανακοίνωση εξέδωσε η γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας ότι παρατείνετε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το Μεταπτυχιακό Ηθικής Φιλοσοφίας
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Σας ενημερώνουμε ότι το Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία», που λειτουργεί στην Καλαμάτα σε συνεργασία των Τμημάτων Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρατείνει την περίοδο υποβολής αιτήσεων υποψηφίων φοιτητών έως και την 17η Οκτωβρίου 2014. Πληροφορίες μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος: Από την Γραμματεία
***  Νέοι άνθρωποι που αγαπούν την πόλη τους μιλούν για αυτή!          
   
Τα Φιλιατρά, ως γνωστόν, είναι η πόλη της παραγωγής και του πολιτισμού! Μια πόλη με εργατικούς ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη και σύγχρονες καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και, παράλληλα, με ανθρώπους που αγαπούν την πρόοδο, τις τέχνες, τον πολιτισμό!
Πόλη με πλούσια ιστορία και μνημεία, από τη Λίθινη ακόμη Εποχή, την αρχαία Εράνα, τα ύστερα χρόνια, ενώ μετά τον καταστροφικό σεισμό που υπέστη το 1886 έγινε ανοικοδόμηση στην περιοχή.
Τα Φιλιατρά είναι η γενέθλια γη σημαντικών ανθρώπων που διέπρεψαν ανά τον κόσμο και οι οποίοι, ο καθένας με τις δυνάμεις και με τη διάθεσή του, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη της πόλης.
Τα Φιλιατρά έχουν δυνατότητες για ανάπτυξη, κι ας πέρασαν και χάθηκαν ευκαιρίες για δημιουργία υποδομών, για τις οποίες έχουν ευθύνες, κυρίως και πρωτίστως, τοπικοί της άρχοντες. Στις μέρες μας, ωστόσο, δεν είναι η πόλη που αξίζει η ιστορία της και ο πολιτισμός της. Τα Φιλιατρά δεν είναι η πόλη που αξίζουν οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί της. Ιδίως τα τελευταία χρόνια η πόλη φθίνει, με συνέπεια οι νέοι άνθρωποι να την εγκαταλείπουν, αφού δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτή όπως θα ήθελαν. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν, αφού μια σειρά από προβλήματα και ελλείψεις στην πόλη καθιστούν, ως ένα βαθμό, σχεδόν «απαγορευτική» κάθε νέα και σύγχρονη δραστηριότητα.
Εμείς μιλήσαμε με νέες και νέους από τα Φιλιατρά για τα σημαντικότερα – κατ’ αυτούς – προβλήματα της πόλης, προβλήματα που πρέπει άμεσα ν’ αντιμετωπιστούν από τη νέα Δημοτική Αρχή, καθώς και για το τι πρέπει να κάνει αυτή για να βελτιώσει τη ζωή στα Φιλιατρά.
Σήμερα στο «Θ» παρουσιάζουμε τι είπαν:
  Μπάμπης Γριβοκωστόπουλος
«Μέσα στον τριφυλιακό κάμπο ξεπροβάλλουν τα όμορφα Φιλιατρά. Μία αγροτική περιοχή, με φυσικό πλούτο και ιστορική παράδοση. Ωστόσο, μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αδυνατούν να εκμεταλλευτούν και μετέπειτα να εξελίξουν τη φυσική τους ομορφιά και την αγροτική τους παραγωγή.
Ως νέος διαπιστώνω ότι τα Φιλιατρά διαθέτουν αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να κρατήσουν τους νέους στην αγκαλιά τους. Όμως, η στενή σκέψη και ο καρεκλοερωτισμός μερικών δεν το επιτρέπουν!
Καθημερινά προβλήματα μαραζώνουν συνεχώς τoν κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στα Φιλιατρά. Το βιοτικό επίπεδο είναι μηδενικό. Μία σειρά προβλήματα, όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τα απορρίμματα, η κατάρρευση του αγροτικού ιστού, η μειωμένη παραγωγή και η μη παροχή κινήτρων στους νέους αγρότες, οι δρόμοι, πρόβλημα δεκαετιών και αδιόρθωτο καθώς κάνουν μόνο πρόχειρα μπαλώματα, το πανέμορφο σιντριβάνι που μας σαπίζει, η βρομιά και η εγκατάλειψη στην πόλη που προκαλεί εντύπωση, οι συνεχείς διακοπές νερού και πολλά άλλα.
Απουσιάζει ο σχεδιασμός. Με συνεννόηση, σύμπνοια, ενότητα και στοχευμένες παρεμβάσεις θα πάμε μπροστά ως Φιλιατρά και μετέπειτα ως Δήμος. Η συναίνεση, η σύνθεση των απόψεων, η συνεργασία είναι έννοιες που θα πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή κατά τη θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής. Με την πολιτική και με την πρέπουσα ανθρώπινη στάση και συμπεριφορά της, η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές, να διδάξει ήθος, ευπρέπεια και αξιοσύνη, ώστε να έρθουν κοντά στο Δήμο μας και να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στις δημόσιες υποθέσεις.
Έτσι και τα Φιλιατρά μας θα αναστηθούν ξανά!».
  Ράνια και Μπάμπης Χριστοδούλου, αδέλφια
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα αγαπημένα μας Φιλιατρά. Παρότι δε μένουμε μόνιμα στην πόλη, ενημερωνόμαστε για τα νέα του τόπου μας και πηγαίνουμε συχνά, ειδικά σε περίοδο διακοπών ή για δουλειές και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία.
Πάντοτε, όποτε πηγαίνουμε, συναντάμε τα ίδια προβλήματα, ενώ με τον καιρό αυξάνονται. Λυπόμαστε πολύ που υπάρχει, δυστυχώς, αυτή η κατάσταση και δε διορθώνεται. Εμείς θα σας αναφέρουμε κάποια προβλήματα που συναντάμε, βλέπουμε, αλλά και ακούμε από τους ίδιους ανθρώπους που μένουν στα Φιλιατρά μόνιμα.
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η υγεία, δηλαδή η ιατρική περίθαλψη. Το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο με προσωπικό και υλικά και το πιο βασικό, να μείνει στον τόπο μας, διότι θα προκαλέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που δε θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην Κυπαρισσία.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών! Θα πρέπει να υπάρχει Αστυνομία, να κάνει συχνά περιπολία και παράλληλα να σταματούν τα μικρά παιδιά που οδηγούν μηχανάκια, διότι έχουν χαθεί πολλές ζωές.
Το τρίτο πρόβλημα, που επίσης είναι πολύ σημαντικό, είναι οι δρόμοι. Υπάρχουν τεράστιες βαθιές λακκούβες, που μπορούν να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά ατυχήματα. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν πιο πολλά φωτά στην πόλη και ιδίως στο δρόμο Αγρίλης- Φιλιατρών.
Ευελπιστούμε η νέα Δημοτική Αρχή να επιλύσει τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν για την καλύτερη συνύπαρξη και ποιότητα ζωής στον τόπο μας».
  Έλενα Ξενόγιαννη
«Η ζωή στα Φιλιατρά κυλά με τους δικούς της ρυθμούς και ενώ οι παλιοί έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό ζωής, οι νέοι αντιτίθενται στα προβλήματα που υπάρχουν. Αδιαφορία, υποσχέσεις για προγράμματα που δεν υλοποιούνται, καθημερινή μάχη με αδιάφορους εκπαιδευτικούς δημοσίων σχολείων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας ως ένα επιπλέον πρόβλημα...
Παρ’ όλα αυτά, έχω την εντύπωση πως στην επαρχία το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον οι επιλογές μας είναι περιορισμένες.
Όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι ένα θέμα γενικό, αλλά όσον αφορά στα κοινωνικά προβλήματα, ποια μέτρα πρέπει και μπορεί να λάβει ο Δήμος και η κοινωνία ώστε να αισθανθούν οι νέοι ότι ζουν σ’ ένα μέρος όπως το θέλουν;
Καταρχάς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας. Αναλυτικότερα, οι νέοι θα πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά για την κοινωνία στην οποία θέλουν να ζήσουν. Επιπλέον, η κοινωνία και ο Δήμος, αφού ακούσουν και κατανοήσουν τα προβλήματα, θα πρέπει να ψάξουν λύσεις, όπως ενίσχυση ενδιαφερόντων των παιδιών, δημιουργία ενός διαφορετικού τρόπου και χώρου διασκέδασης που θα μαγνητίσει τους νέους, νέες μεθόδους εκπαίδευσης. Θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τα προγράμματά τους σχετικά με εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη στα οποία οι νέοι δε θα είχαν άλλη πρόσβαση. Επίσης, θα πρέπει, μέσα σ’ όλα αυτά, να ενταχθεί το θέμα της καθαριότητας από το Δήμο. Ακόμα, θα πρέπει να δοθεί βάση στην αληθινή αιτία όλων αυτών.
Τέλος, το βασικό είναι να κατανοηθούν οι δυσκολίες και να βρεθούν σωστοί τρόποι αντιμετώπισης».
  Σύλβια-Μαρία Ντόντα
«Κατά τη γνώμη μου, η νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, για να μπορέσει να κρατήσει τους νέους στα Φιλιατρά, θα πρέπει να τους δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα, βελτιώνοντας τη ζωή τους, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά. Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να γίνονται κάθε τόσο κάποια σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων, π.χ. πρώτες βοήθειες, σεμινάρια μαγειρικής, πληροφορικής κ.ά. για επιμόρφωση και κατάρτιση. Ένα άλλο που θα ήταν εξίσου καλό, είναι να υπάρχουν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες το χειμώνα. Έτσι, ο νέος έχει επιλογές εξόδου από τις οποίες θα ψυχαγωγηθεί, θα διασκεδάσει και θα μορφωθεί». Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Χάνεται η ομορφιά του Ιστορικού Κέντρου (φωτογραφίες)
           
   
Από φθαρτούς τω χρονω τοπικούς άρχοντες και επαγγελματίες της «αρπαχτής» 
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Τις προηγούμενες ημέρες, όπως συνηθίζεται εδώ και κάποια χρόνια, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε με όλα τα απαραίτητα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα κάποιες παρεμβάσεις στην... ταλαιπωρημένη από τα λόγια και τις υποσχέσεις πλατεία Όθωνος.
Η παρέμβαση που θα γίνει έχει τα χαρακτηριστικά επανειλημμένων αποτυχημένων έργων, αφού, παρά τα χρήματα που έχουν διατεθεί, κανένα δεν έχει αποκαταστήσει τα προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Η νέα υποσχεσιολογία, όμως, του δημάρχου Παν. Νίκα μάς έδωσε την αφορμή να κάνουμε χθες μια βόλτα στην περιοχή και να μιλήσουμε με ορισμένους νέους, κυρίως, επαγγελματίες. Θέλαμε μια πιο φρέσκια ματιά γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας.
Η πρώτη τους αντίδραση στο ερώτημά μας ήταν ότι γι’ αυτά τα πράγματα υπάρχουν δεκάδες ρεπορτάζ στον τοπικό Τύπο, έχουν ειπωθεί δημόσια από κάποιους ενδιαφερόμενους για την περιοχή, αλλά κανένας τοπικός άρχοντας, μέχρι σήμερα, δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και τους τρόπους με τους οποίους το Ιστορικό Κέντρο θα γίνει το «τοπόσημο» της Καλαμάτας.
Βέβαια, η ανάγκη ανάδειξης της περιοχής γεννήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, όταν ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο μικροαστισμός και στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι που ζούσαν στην περιοχή να μετακινηθούν νοτιότερα. Πριν από την εξέλιξη αυτή, αν άκουγαν το όρο «ιστορικό κέντρο», θα κοιτούσαν μάλλον με απορία.
Όπως και να έχει το θέμα, από τη στιγμή που οι περισσότερες πόλεις θέλησαν να εκμεταλλευτούν για τουριστικούς λόγους τον όρο «ιστορικό κέντρο», θα πρέπει να αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης ανάδειξής του. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να το ονομάσουμε έτσι, πρέπει να βρούμε και τρόπους για να αναδείξουμε τη μοναδικότητά του.
Έτσι, η περιοχή θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από όλους μας. Από τους εκάστοτε φθαρτούς τω χρόνω τοπικούς άρχοντες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή και, βεβαίως, τους επισκέπτες του, ντόπιους και ξένους.
Η κατάσταση που δημιουργούν οι «μπαχαλάκηδες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, μετατρέποντας τους περισσότερους δρόμους σε δημόσια ουρητήρια, είναι, σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτη. Αυτό που αναπτύσσεται, συνεχώς, είναι η βιομηχανία της νυκτερινής διασκέδασης με την εγκατάσταση πλήθους κέντρων που επιβαρύνουν το αστικό τοπίο, αποδυναμώνουν την κλίμακα της γειτονιάς και καταλαμβάνουν λόγω παρελκόμενων δραστηριοτήτων τους πολύτιμα τμήματα του δημόσιου χώρου (λ.χ. πεζοδρόμια).
Έπειτα, κυρίως, οι αιρετοί μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η περιοχή δεν είναι μόνο οι πέριξ δρόμοι από το ναό των Αγίων Αποστόλων, αλλά φτάνει μέχρι τις παρυφές του κάστρου της πόλης.
Οι όποιες παρεμβάσεις, όμως, έγιναν δεν είχαν κάποια ριζικά μέτρα ως περιεχόμενο, αλλά περιορίστηκαν σε φτιασιδώματα. Δεν εξετάστηκε, για παράδειγμα, το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, καθώς με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα τα ατυχήματα είναι θέμα της στιγμής.
Παράλληλα, για κάποιον που έρχεται στην Καλαμάτα δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για το πώς μπορεί να προσεγγίσει το Ιστορικό Κέντρο.
Θέμα σημαντικό είναι και ο κακός φωτισμός της περιοχής.
Βέβαια, οι ευθύνες διαχέονται και σε όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όπως μας τόνισαν ενδεικτικά, «πρέπει να μάθουμε ότι η λογική της αρπαχτής έχει τελειώσει. Κάποια χρήματα θα πρέπει να τα διαθέσουμε και για την αναβάθμιση των κτηρίων μας, που μας ανήκουν ή τα έχουμε νοικιάσει. Η αισθητική μας πρέπει να βελτιωθεί. Κι αν δεν μπορούμε από μόνοι μας, υπάρχουν και ειδικοί επί του θέματος».
Η κουβέντα κράτησε αρκετά. Όσο περνούσε, όμως, ο χρόνος, τόσο περισσότερο διαμορφωνόταν στο μυαλό μου η άποψη ότι οι νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν περιμένουν πλέον τίποτα και από κανέναν. Είναι αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να αναλάβουν  κάποιες εκ του σύνεγγυς πρωτοβουλίες, γιατί πολύ απλά έχουν βαρεθεί τις υποσχέσεις και τις πομφόλυγες των αιρετών. Μακάρι να τα καταφέρουν! Δεν είναι και λίγο να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα και να τα καταφέρνεις στο τέλος.
  

*** Οι τελευταίες εξελίξεις στον καρκίνο του θυρεοειδούς παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στην Costa Navarino          

   
  Οι τελευταίες αγγλικές και αμερικανικές οδηγίες
 Παρουσιάστηκαν στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων στην Costa Navarino
  Οι νέες αγγλικές και αμερικανικές οδηγίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς παρουσιάστηκαν στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, οι οποίες και διαφέρουν από τις παλαιότερες.
Κύριος σκοπός είναι η ασφάλεια του ασθενούς και η προστασία του από εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή τη μετεγχειρητική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου χωρίς συγκεκριμένες ενδείξεις.
Συγκεκριμένα, για τον καρκίνο του θυρεοειδούς μεγέθους μικρότερου από 2cm δεν απαιτείται πλέον ούτε προφυλακτική αφαίρεση των κεντρικών λεμφαδένων, ούτε η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, εκτός αν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για υποτροπή ή μετάσταση.
Στους κινδύνους αυτούς περιλαμβάνεται η ηλικία πάνω από 45 ετών, η διήθηση της κάψας τους θυρεοειδούς από το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς κ.λπ.
  Τα παραπάνω δήλωσαν οι καθηγητές Quan Duh από το San Francisco, Barney Harrison από την Αγγλία και Geoff Thompson από τη Mayo Clinic, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, μιλώντας στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων που πραγματοποιήθηκε στην Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Πάνω από 200 χειρουργοί και ενδοκρινολόγοι από 31 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων από την Κίνα) παρακολούθησαν το συνέδριο που οργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (IAES) και ακολουθεί το αντίστοιχο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στην Κίνα με μεγάλη επιτυχία.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής Δημήτρης Λινός, έδωσε έμφαση στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού Κινέζων καθηγητών Χειρουργικής, που έρχονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι η Κίνα, εκτός από υπερδύναμη στο χώρο της Οικονομίας, σύντομα θα αναδειχθεί και κορυφαία δύναμη στο χώρο της Υγείας. Είναι μεγάλη επιτυχία, η έγκριση του υπουργείου Υγείας της Κίνας να επιτρέψει σε τόσους καθηγητές, από διάφορα Πανεπιστήμια της Κίνας, να παρευρεθούν στο συνέδριό μας στην Ελλάδα. Αποτελεί και για μας μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε σε βάθος την ελληνο- κινεζική φιλία και συνεργασία και στο χώρο της Ιατρικής».
Σημειώνεται ότι ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς, που είναι ο πιο συχνός σε ποσοστό 80% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς, έχει άριστη πρόγνωση. Αν και οι περισσότεροι χειρουργοί και ενδοκρινολόγοι προτιμούν την ολική θυρεοειδεκτομή, ή αφαίρεση μόνο του ενός λοβού με θηλώδες καρκίνωμα διαμέτρου, οι νέες διεθνείς οδηγίες τονίζουν ότι, για δύσκολες περιπτώσεις στο θυρεοειδή, ιδίως όταν πρόκειται για καρκίνο, οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους χειρουργούς ενδοκρινών αδένων, που γνωρίζουν και την έκταση της εγχείρησης και, κυρίως, την προστασία του ασθενούς από τις γνωστές επιπλοκές της λεπτής αυτής επέμβασης.
Ο Ιάπωνας καθηγητής, Akira Miyauchi, παρουσίασε μία μεγάλη σειρά ασθενών στην Ιαπωνία με μικρό σε μέγεθος καρκίνο του θυρεοειδούς, αποδεδειγμένο με κυτταρολογική βιοψία, οι οποίοι δε χειρουργήθηκαν, αλλά παρακολουθούνται με υπερηχογράφημα διαχρονικά. Μόνο όταν το υπερηχογράφημα έδειξε αύξηση του μεγέθους του καρκίνου, τότε λίγοι σχετικά ασθενείς υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή.
Ο καθηγητής Jan Zedenius από το Karolinska της Σουηδίας αναφέρθηκε στα διαγνωστικά προβλήματα ασθενών με παθήσεις στους παραθυρεοειδείς αδένες.
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπερπαραγωγή ασβεστίου που δημιουργεί λίθους στα νεφρά, οστεοπόρωση, αλλά και πολλά άλλα ψυχολογικά προβλήματα, πρέπει να διαγιγνώσκονται έγκαιρα, πριν παρουσιασθούν οι σοβαρές επιπλοκές ενός καλοήθους κατά τα άλλα νεοπλάσματος. Έμφαση δόθηκε και σε περιπτώσεις που τα επίπεδα του ασβεστίου είναι σχεδόν φυσιολογικά, αλλά η αυξημένη παραθορμόνη και άλλες εξετάσεις δείχνουν την παρουσία της νόσου.
Ο καθηγητής Goran Akerstrom από την Uppsala της Σουηδίας αναφέρθηκε εκτεταμένα στη διάγνωση, αλλά κυρίως στη θεραπεία των ενδοκρινικών όγκων του γαστρεντερικού συστήματος του παγκρέατος. Οι περισσότεροι εισηγητές τόνισαν τη δυνατότητα για «επιθετική» αντιμετώπιση του καρκίνου της ενδοκρινικής μοίρας του παγκρέατος, ακόμα και όταν υπάρχουν μεταστάσεις στο ήπαρ. Στους νευροενδοκρινείς αυτούς όγκους υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που βοηθάει αρκετούς ασθενείς από τα συμπτώματα της νόσου.
Η καθηγήτρια Σοφία Τσελένη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε στους σύνεδρους όλες τις σύγχρονες απόψεις για τη σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, σύμφωνα με την προεγχειρητική βιοψία με λεπτή βελόνα.
Η προεγχειρητική γνώση για την πιθανότητα ενός όζου του θυρεοειδούς να είναι κακοήθης είναι απαραίτητη, ώστε να περιορισθεί η χειρουργική αντιμετώπιση μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει κυτταρολογική βιοψία υποψίας για νεόπλασμα του θυρεοειδούς.
Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες καθηγητές, Γεώργιος Χρούσος και Στυλιανός Τσαγκαράκης, αναφέρθηκαν λεπτομερώς στη διάγνωση των παθήσεων των επινεφριδίων, ιδίως εκείνων που παράγουν μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ασθενή, αλλά και εκείνων που παράγουν μικροποσότητες κορτιζόνης, στο πλαίσιο των τυχαία ανευρισκόμενων όγκων των επινεφριδίων.
Η αντιμετώπιση των όγκων αυτών αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης Ιατρικής, μιας και 5% των Αξονικών Τομογραφιών, που γίνονται για οποιονδήποτε λόγο, εμφανίζουν έναν όγκο στα επινεφρίδια.
Τέλος, ο καθηγητής της Χειρουργικής, Δημήτρη Λινός, μίλησε για τη χειρουργική θεραπεία των όγκων του επινεφριδίου.
Αναφέρθηκε στη λαπαροσκοπική αφαίρεση των όγκων, αλλά και στην πιο σύγχρονη τεχνική της περοτοναϊκής αφαίρεσης, χωρίς τα μηχανήματα της Ενδοσκοπικής ή Ρομποτικής Χειρουργικής να εισέλθουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Σήμερα, η κλασική «ανοιχτή» χειρουργική αντιμετώπιση των όγκων των επινεφριδίων περιορίζεται στους πολύ μεγάλους όγκους, πιθανόν κακοήθεις.
Πηγή: iatronet.gr
 ***  Ευχάριστα νέα για τα τραυματισμένα αδέρφια από την Κορώνη         
 
Διέφυγαν τον κίνδυνο  ο Βασίλης και ο Νικοστέλιος Τομαροπανάγος, τα δύο αδέλφια που το βράδυ του Σαββάτου τραυματίστηκαν σοβαρά στο Βασιλίτσι (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).
Από εμάς ευχές για γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα γήπεδα 


***  Χιλιάδες άγνωστα έως τώρα βουνά και ηφαίστεια στους βυθούς της Γης

Επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν, με τη βοήθεια των δορυφόρων, χιλιάδες άγνωστα έως τώρα υποθαλάσσια βουνά και ηφαίστεια ύψους τουλάχιστον ενάμισι χιλιομέτρου, τα οποία είναι διάσπαρτα στους βυθούς των ωκεανών του πλανήτη. Η χαρτογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί και στην πορεία αναμένεται να αποκαλύψει χιλιάδες ακόμη βυθισμένα βουνά και ηφαίστεια, πολλά από τα οποία δεν είναι ορατά, επειδή καλύπτονται από διαδοχικά στρώματα ιζημάτων. Μέχρι σήμερα περίπου το 90% των βυθών παραμένει αχαρτογράφητο. Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σάντγουελ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το "Nature", ανέφεραν ότι μέχρι τώρα τα δορυφορικά ραντάρ δεν μπορούσαν να «πιάσουν» μέσα στη θάλασσα βουνά χαμηλότερα των δύο χιλιομέτρων - και έτσι είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα περίπου 5.000 τέτοιες κορυφές. Όμως, χάρη στη βελτίωση της δορυφορικής τεχνολογίας, είναι δυνατός πλέον ο εντοπισμός και χαμηλότερων βουνών, ύψους τουλάχιστον ενάμισι χιλιομέτρου, πράγμα που αναμένεται να επιτρέψει την ανίχνευση άλλων20.000 έως 25.000 υποθαλάσσιων βουνών. Η καλύτερη γνώση σχετικά με το πού υπάρχουν υποθαλάσσια βουνά, βοηθά τόσο στην καλύτερη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όσο και στην πιο αποτελεσματική αλιεία. Επίσης, συμβάλλει στη βελτιωμένη κατανόηση των θαλάσσιων ρευμάτων και συνεπώς των κλιματικών μεταβολών, καθώς και στην παροχή νέων χρήσιμων γεωφυσικών στοιχείων σχετικά με τις περιοχές του βυθού, όπου οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται μεταξύ τους. Οι στρατιωτικές και γεωλογικές εφαρμογές (καλύτερη αναζήτηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου) είναι δύο τομείς, όπου οι νέοι τοπογραφικοί χάρτες θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Καθώς το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από θάλασσες, η γνώση των βυθών παραμένει ελλιπής, κάτι που φάνηκε και κατά την αποτυχία εύρεσης του χαμένου αεροπλάνου ΜΗ370 της Malaysia Airlines. Το θαλασσινό αλμυρό νερό είναι αδιαφανές και στην περίπτωση των ωκεανών δεν είναι αποτελεσματικές οι δοκιμασμένες τεχνικές χαρτογράφησης, που είναι αποτελεσματικές στην ξηρά. Η καταγραφή της μορφολογίας του βυθού με την τεχνική ηχοεντοπισμού (σόναρ) από πλοία επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών υψηλής ανάλυσης, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν έχει καλυφθεί ούτε το 10% των ωκεανών της Γης, καθώς μένουν αχαρτογράφητες τεράστιες«τρύπες» των βυθών έκτασης εκατοντάδων χιλιομέτρων. «Ξέρουμε πολύ περισσότερα για την τοπογραφία του Άρη από ό,τι για το βυθό της Γης», δήλωσε ο γεωφυσικός Ντίτμαρ Μίλερ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Η ευκολότερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση είναι η χαρτογράφηση από αέρα μέσω δορυφόρων με τα κατάλληλα ραντάρ, που μετρούν τις διακυμάνσεις του γήινου βαρυτικού πεδίου. Αυτό έγινε σε ένα βαθμό στις δεκαετίες του '80 και του '90 από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (με τον δορυφόρο Geosat, τα στοιχεία του οποίου έπαψαν το 1995 να θεωρούνται στρατιωτικό μυστικό) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 1997 οι επιστήμονες, με επικεφαλής και τότε τον Σάντγουελ, είχαν δημιουργήσει τον πρώτο δορυφορικό τοπογραφικό χάρτη της Γης. Ο νέος χάρτης είναι τουλάχιστον δύο φορές καλύτερος, επειδή συμπεριλαμβάνει στοιχεία και από άλλους δορυφόρους, τον γερασμένο αμερικανικό "Jason 1" (πρόσφατα τέθηκε εκτός λειτουργίας) και τον πολύ νεότερο ευρωπαϊκό Cryosat-2 (που τέθηκε σε τροχιά το 2010 και συνεχίζει να χαρτογραφεί), οι οποίοι έχουν καλύτερη τεχνολογία ραντάρ. Όμως, όπως είπαν οι ερευνητές, ακόμα και με αυτές τις νέες δυνατότητες, δε θεωρείται ακόμη τεχνικά εφικτό να εντοπιστεί κάπου στο βυθό το άτυχο μαλαισιανό «τζάμπο». ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ - 

***  Η πιο δημοφιλής δημοσιογράφος του Σαν Φρανσίσκο είναι... Ελληνίδα και δεν ξεχνά την Καλαμάτα           

           
Μια από τις πιο δημοφιλείς δημοσιογράφους και ανκοργούμεν στο Σαν Φρανσίσκο έχει ελληνικό αίμα.  Ο λόγος για την βραβευμένη Βίκυ Λιβιάκη, η οποία είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του τηλεοπτικού δικτύου KRON 4, έχοντας στο ενεργητικό της επιτυχημένες εκπομπές αλλά και δυνατά ρεπορτάζ.
Η καριέρα της είναι αξιοπρόσεκτη και περιλαμβάνει μεγάλες διακρίσεις: Δυο ΕΜΜΥ για τηλεοπτικές παραγωγές, έξι βραβευμένα ρεπορτάζ από το Associated Press και βραβεία Καλύτερου Ντοκυμαντέρ και Μίνι Σειράς.  Εκτός από την ελκυστική εξωτερική της εμφάνιση, ξεχωρίζει για την επικοινωνιακή της δυνατότητα και την άνεση στο φακό.  Ο λόγος για την Βίκυ Λιβιάκη, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου KRON 4 του Σαν Φρανσίσκο, η οποία μεγάλωσε σε ελληνικό περιβάλλον, λόγω των γονέων της.
   "Δεν θέλησα ποτέ να αλλάξω το ελληνικό μου επώνυμο.  Μου αρέσει πάντα να εξηγώ σε όσους με ρωτάνε για τις ρίζες του, που προέρχονται από το νησί της Κρήτης", δηλώνει η Λιβιάκη, ο πατέρας της οποίας μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Κρήτη.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Σακραμέντο και με καταγωγή από Κρήτη, Καλαμάτα και Κόρινθο, η Λιβιάκη ήταν πάντα κοντά στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.  Πώς θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο, την στιγμή που οι γονείς της είχαν ενεργό ρόλο στην Κοινότητα: Ο πατέρας της διετέλεσε πρόεδρος της οικείας ενορίας και η μητέρα της επικεφαλής της Φιλοπτώχου, ενώ ο παππούς της έμενε στο σπίτι τους για αρκετά χρόνια.
"Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο παππούς μου ζούσε μαζί μας.  Θυμάμαι ότι του άρεσε πολύ να πίνει το κρασί του", θυμάται η Βίκυ Λιβιάκη για τον παππού της, ο οποίος, όπως και για κάθε Ελληνόπουλο της διασποράς, αποτελεί ένα σεβαστό πρόσωπο που εκφράζει το δέσιμο με τις ελληνικές παραδόσεις.
  Πώς όμως προέκυψε η τηλεόραση;  Κατ' αρχήν, υπήρχαν επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον, αφού ο πατέρας της εργαζόταν ως τεχνικός τηλεόρασης.  Στην αντίπερα όχθη, η οικογένεια της μητέρας της είχε... καλλιτεχνική φλέβα, με παρουσία ακόμη και στο Broadway!  Όπως εξηγεί, η ίδια είχε το ταλέντο, αλλά... όχι την φωνή για να τραγουδήσει.  Έτσι, σε μικρότερη ηλικία, φάνηκε ότι είχε κλίση στην αφήγηση.  Κάπου εκεί ήρθαν οι σπουδές στην δημοσιογραφία και η περιπέτεια ξεκίνησε: Αρχικά ως freelance ρεπόρτερ με πολύ δυναμικές δουλειές, και αργότερα με μόνιμη παρουσία στο στούντιο, όπου ξεχώρισε και έγινε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο Σαν Φρανσίσκο, με εκπομπές οι οποίες ήταν και είναι πολύ δημοφιλείς.
"Είμαι δημοσιογράφος, είμαι μάρτυρας μιας αληθινής ιστορίας και αφηγητής της.  Αυτό που κατάλαβα εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι ένα γεγονός είναι πιο παράξενο ακόμη και από την ίδια την φαντασία, αλλά και ότι η αλήθεια είναι το πιο δυνατό εργαλείο για να διηγηθείς μια συναρπαστική ιστορία.", αναφέρει η Λιβιάκη, η οποία, όταν κάνει διάλειμμα από αυτό που αγαπάει, δεν παραλείπει να επισκέπτεται την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα είναι το μέρος που μπορείς να αναζωογονήσεις το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου.  Μου αρέσουν, κυρίως, η Κρήτη, η Ύδρα και η Σαντορίνη".
newgreektv.com
 
***  30% αύξηση στο κόστος κατασκευής 
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις ανακοινώσεις του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αύριο ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου. Όπως ανακοίνωσε ήδη το υπουργείο Υποδομών, ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης του ημιτελούς έργου ανέρχεται πλέον στα 443 εκατ. ευρώ, έναντι 340 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στις 4 Μαΐου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μόλις πέντε μήνες νωρίτερα (και αρκετές φορές μέχρι τότε) το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι το έργο θα κοστίσει 340 εκατ. ευρώ, δηλαδή 103 εκατ. ευρώ λιγότερα. Μάλιστα, θα διατεθούν 32 εκατ. ευρώ πλέον των 443 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες. Με δεδομένο ότι στον άξονα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες ύψους 100 εκατ. ευρώ, συνεπάγεται ότι κάθε χιλιόμετρο δρόμου θα κοστίσει 7,2 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογιστούν οι απαλλοτριώσεις) και, μάλιστα, σε ένα δρόμο που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε πεδινή περιοχή. Αλλά όταν ζεις στην Ελλάδα, όλα έχουν την εξήγησή τους... Α.Π. - 

 ***
 
 ***  Αθλητική  εφημερίδα  :
***  Φιλική νίκης της Καλαμάτας '80 με 3-2 επί της Ολυμπιάδας Πατρών (φωτογραφίες) 

 
 
  Αν είναι έτσι τα φιλικά, περιμένουμε σούπερ Α2! Με περίπου μια ώρα καθυστέρηση άρχισε χθες το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας η φιλική αναμέτρηση της Καλαμάτας ’80, με την Ολυμπιάδα, καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η αποστολή της αχαϊκής ομάδας υπέστη μηχανική βλάβη στον Πύργο. Ακόμα κι έτσι οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στο Κλειστό της Παραλίας και μάλιστα …ορεξάτοι, παίρνοντας από την αρχή προβάδισμα στο σκορ. Όταν όμως η τοπική μας ομάδα κατόρθωσε να μειώσει τα λάθη της, ισορρόπησε το παιχνίδι και κάλυψε τη διαφορά, σε ένα συγκλονιστικό 1ο σετ, που κρίθηκε τελικά υπέρ του ΑΟΚ, με το 33-31! Ήταν ένας προάγγελος για μια πολύ ενδιαφέρουσα βολεϊμπολιστική χρονιά στο πρωτάθλημα της Α2, στο οποίο η τοπική μας ομάδα, επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και παρά τα -δικαιολογημένα τη δεδομένη περίοδο προετοιμασίας- σκαμπανεβάσματα στην απόδοση, το συγκρότημα που προπονεί ο Χρήστος Δημητρακόπουλος, δείχνει ότι έχει πραγματικά τις δυνατότητες να το καταφέρει. Για την ακρίβεια όλο το χθεσινό παιχνίδι είχε συνεχείς εναλλαγές και εξελίχθηκε σε μαραθώνιο, αφού χρειάστηκε να εξαντληθεί και το τάι μπρέικ για ν’ αναδειχθεί ο νικητής! Η Ολυμπιάδα πήρε πολύ εύκολα 16-25 το 2ο σετ, ισοφαρίζοντας προσωρινά, ενώ την …πλήρωσε με το …ίδιο νόμισμα ο ΑΟΚ, κάνοντας το 2-1 με 25-14. Πιο δυνατό το 4ο σετ, το κέρδισαν οι Πατρινοί 21-25. Έτσι, το παιχνίδι οδηγήθηκε στο 5ο σετ, όπου οι παίκτες της τοπικής μας ομάδας είχαν τις αντοχές, τη θέληση, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για την άτυπη αυτή τη νίκη, την οποία και κατέκτησαν με 15-11 στο τάι μπρέικ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80: Μπουσούνης, Βραχνάς, Κακαλέτρης, Κοτσάκης, Π. Ντάκουρης, Β. Ντάκουρης, Μάνα, Καρράς, Μανιατέας, Αποστολόπουλος, Περπινάκης, Δ. Σκαρτσίλης, Γ. Σκαρτσίλης. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ: Φιλίππου, Ντόντης, Διονυσόπουλος, Αυγέρης, Ζαφειρόπουλος, Ράπτης, Μαμάσης, Θεοδωράκης, Γεωργάτος, Πόζης. - 

***  Στην Καλαμάτα η πρωταθλήτρια ομάδα Πάλης του Παναθηναϊκού (φωτογραφίες)         
    
«Τραπέζωμα» στην ομάδα πάλης του των “πρασίνων” από τον προέδρο του  Παναθηναϊκού Καλαμάτας Δ. Μπούχαλη
 
~  Η πρωταθλήτρια ομάδα πάλης του Παναθηναϊκού βρέθηκε για 10 ημέρες στην Καλαμάτα, προκειμένου να κάνει μέρος της προετοιμασίας της εν όψει των διοργανώσεων του 2015.
Προπονήτρια της ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης των «πρασίνων» είναι η κα Λία Νικολάου (είναι μεσσηνιακής καταγωγής, καθώς μεγάλωσε στη συνοικία Φυτειά), ενώ την ομάδα στελεχώνουν οι ακόλουθοι αθλητές: Βλαδίμηρος Ματίας (66 κιλά), Χάρης Κουτσουρίδης (75 κ.), Κωνσταντίνος Δήμος (85 κ.), Χρηστάκης Πολλιανίδης, Αλέξανδρος Ποικιλίδης (98 κ.), Νικόλαος Λέων, Κωνσταντίνος Μπόμπορας (130 κ.) και Ευγένιος Πέντορετς (75 κ.), ο οποίος δεν ακολούθησε την αποστολή στην Καλαμάτα.
Μάλιστα, την Παρασκευή το βράδυ ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος του Παναθηναϊκού Καλαμάτας, Δημήτρης Μπούχαλης, παρέθεσε δείπνο στο κατάστημα «Κεντρικό» στην πρωταθλήτρια ομάδα πάλης των «πρασίνων». Παραβρέθηκαν ακόμη η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Παναθηναϊκού Καλαμάτας Άντζελα Σκλήκα, εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. στο Νομό Μεσσηνίας και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φιλάθλων Παναθηναϊκού στην Καλαμάτα.
Ο κ. Μπούχαλης, αφού καλωσόρισε την ομάδα, τη συνεχάρη για την ανάδειξή της ως πρωταθλήτρια Ελλάδος, ενώ ευχήθηκε επιτυχίες κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.
~  Δηλώσεις Λίας Νικολάου στο «Θ»
Από την πλευρά της, η προπονήτρια της ομάδας της ελληνορωμαϊκής πάλης του Παναθηναϊκού (έχει δε πολύχρονη παρουσία στην εθνική ομάδα), Λία Νικολάου, δήλωσε στο «Θ»: «Έχω έρθει στην Καλαμάτα με την εθνική ομάδα πάλης για προετοιμασία αρκετές φορές. Η πρώτη φορά ήταν το 1998, ενώ ακολούθησε η προετοιμασία της Εθνικής Γυναικών το 2001 και της Εθνικής Ανδρών το 2008 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήρθαμε με την ομάδα πάλης του Παναθηναϊκού στην Καλαμάτα για να κάνουμε μέρος της προετοιμασίας πολύ νωρίτερα από άλλες φορές (συνήθως η προετοιμασία αρχίζει το Δεκέμβριο), διότι εδώ υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία, όπως πολύ καλό κλίμα, υπέροχοι φυσικοί χώροι για την προετοιμασία στον τομέα της φυσικής κατάστασης και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι που μας βοηθούν (ξενοδοχεία, γυμναστήρια κ.ά.). Τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Καλαμάτα δεν μπορείς να τις συναντήσεις σ’ άλλα μέρη. Η ομάδα πάλης του Παναθηναϊκού πρώτη φορά έρχεται εδώ. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος και δουλεύει με διεθνείς προδιαγραφές. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συμμετείχαμε με 9 αθλητές, κατακτώντας 8 μετάλλια και μία 5η θέση.
Η ομάδα μας ενισχύθηκε με 3 μεταγραφές (ήρθαν αθλητές με επιτυχίες, που από μόνοι τους ζήτησαν να ενταχθούν στην ομάδα, καθώς είδαν ότι γίνεται σοβαρή δουλειά). Προετοιμαζόμαστε για τις διοργανώσεις του 2015, και ο μεγάλος στόχος είναι η Ολυμπιάδα του 2016. Οι αθλητές μας είναι ηλικίας 22-25 ετών και αποτελούν τον κορμό της εθνικής.
Όσο για τη στήριξη της Πολιτείας λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, είναι πολύ μικρή.
Στον Παναθηναϊκό είναι σημαντική η βοήθεια που προσφέρει ο Σύνδεσμος.
Να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιούνιο οι αθλητές μας Βλαδίμηρος Ματίας και Ευγένιος Πέντορετς έλαβαν μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ στις 26 Οκτωβρίου επίσης οι Βλαδίμηρος Ματίας (66 κ.), Ευγένιος Πέντορετς (75 κ.) και Νικόλαος Λέων (130 κ.) θα λάβουν μέρος στο τουρνουά στην Εσθονία».
 
***  Συντριβή με απουσίες για τον Παναθηναϊκό από την ΤΣΣΚΑ
Έχασε με 75-46
Συντριβή με απουσίες για τον Παναθηναϊκό από την ΤΣΣΚΑ
 
Τη δεύτερη θέση του διεθνούς τουρνουά «Gomelsky Cup», που διεξήχθη στη Μόσχα, κατέλαβε ο Παναθηναϊκός, καθώς στον τελικό ηττήθηκε εύκολα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 75-46.
Οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες, καθώς ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν είχε στη διάθεσή του τους Μαυροκεφαλίδη, Νέλσον και Μποχωρίδη (έμειναν στην Αθήνα), τον Φώτση που δεν έπαιξε καθόλου στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά και τον Γκιστ, ο οποίος αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις και έμεινε προληπτικά εκτός.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν μπόρεσαν να προβάλλουν αντίσταση στην ΤΣΣΚΑ, η οποία επέβαλε από την αρχή την ανωτερότητά της και έφτασε άνετα στη νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 22-12, 41-29, 52-40, 75-46
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Αστάπκοβιτς 8, Τεόντοσιτς 8, Φριτζόν 8, Νίκολς 6, Τζάκσον 7, Μαρκοϊσβίλι 10, Κορόμπκοφ 8, Ζοζούλιν, Στρέμπκοφ 3, Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 9, Χάινς 6
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 4, Σλότερ 5, Γιάνκοβιτς 11, Μπλουμς 3, Παππάς 11, Διαμαντίδης 5, Μπατίστα 3, Κόνιαρης, Διαμαντάκος 4.
Την τρίτη θέση του τουρνουά πήρε η Νίζνι Νόβγκοροντ, που επικράτησε 82-66 της Λιέτουβος Ρίτας.
Ικανοποιημένος από τον άμυνα, όχι από την επίθεση ο Ιβάνοβιτς
«Συγχαρητήρια στην ΤΣΣΚΑ. Είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Απέδειξε πως είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Εμείς, από την πλευρά μας, κάναμε κάποια πράγματα καλά ειδικά στην άμυνα, εκτός από το τέταρτο δεκάλεπτο που δεν τα καταφέραμε.
»Είχαμε πολλές σημαντικές απουσίες παικτών λόγω τραυματισμών. Πρόκειται για παίκτες που μας βοηθούν σημαντικά στο σκοράρισμα και ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθουμε. Πάντως, δεν είναι δικαιολογία οι τραυματισμοί, όσοι είναι μαζί μας πρέπει να παίζουν καλύτερα», είπε σχετικά ο Μαυροβούνιος κόουτς.
Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς τόνισε από την πλευρά του: «Ήρθαμε να παίξουμε σε ένα ανταγωνιστικό τουρνουά. Είχαμε αρκετές απουσίες και δεν ήταν δυνατό να είμαστε στο 100%. Σταθήκαμε καλά για 30 λεπτά αλλά στην τέταρτη περίοδο κάναμε λάθη σε άμυνα και επίθεση και δεν καταφέραμε να μείνουμε κοντά στο σκορ ως το τέλος. Εύχομαι να έχουμε μια καλή σεζόν».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 *** Εκτός ομάδας έθεσε εαυτόν ο Κωνσταντακόπουλος
          
Το τελευταίο διάστημα η ατμόσφαιρα εντός και γύρω από την ομάδα της Καλαμάτας φάνταζε ιδανική, με τα πρώτα αποτελέσματα να στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς τον κόσμο της Μαύρης Θύελλας, που ήταν μουδιασμένος από τα φιλικά, ωστόσο αυτή ήρθε να μετριαστεί από την αποχώρηση του Τάσου Κωνσταντακόπουλου. Ο 22χρονος Καλαματιανός πορτιέρο δεν ακολουθεί εδώ και αρκετές ημέρες, περισσότερο από μία εβδομάδα, τις υποχρεώσεις της ομάδας και οι πληροφορίες θέλουν να ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο πολλά υποσχόμενος τερματοφύλακας ήταν απογοητευμένος από την «έλλειψη εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπό του, βλέποντας μία ακόμη χρονιά να πηγαίνει χαμένη κι αυτό φαίνεται πως τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει. Με βάση τα πρώτα επίσημα παιχνίδια, ο Κωνσταντακόπουλος ήταν εκτός πλάνων, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη δυάδα τερματοφυλάκων και διακρίνοντας ότι δύσκολα θα πάρει χρόνο συμμετοχής αποχώρησε από τις υποχρεώσεις της ομάδας.
 
*** Ο Λαζαρίδης στον Άγιον Όρος 
Μοναδικές στιγμές είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτές τις μέρες ο Καλαματιανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος επισκέφτηκε το Άγιο Όρος. Μαζί του οι γνωστοί συμπατριώτες μας φωτογράφοι Νικήτας Κότσιαρης και Κώστας Κορομηλάς, αλλά και ο επιχειρηματίας Μπάμπης Μανέτας. Κι εδώ ο Γιώργος απέδειξε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια αν θέλεις κάτι και σίγουρα κι ο ίδιος κέρδισε πολλά σε έναν τόπο που μοιάζει να βρίσκεται σε άλλη διάσταση, σε άλλο χρόνο, σε άλλο πνευματικό επίπεδο. - 
 
Φοινικούντα  Ν. Μεσσηνίας
  ***
~ Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~ Αρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Σεπτεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.- 
~  Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27  και  28  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.- 
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου  2014   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html  
~ Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  30  Σεπτεμβρίου  2014    :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
                                                                                                 
 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2014  :
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Το  αγοάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Οκτωβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ,   Παρασκευή 03  Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~   Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  05  Οκτωβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Κυριακή  05  Οκτωβρίου   2014  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .- 
  ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
  Η  Εφημερίδα  μας   Δευτέρα  06  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
  ~

Δεν υπάρχουν σχόλια: