ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης

Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου  2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης :
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!
~** ΝΑΙ  ή  ΟΧΙ .... στο Δημοψήφισμα του Γιώργου  Παπανδρέου ?
* Θα....  Είναι  το  8ο  Δημοψήφισμα  για την Ελλάδα  μας, αν τελικά πραγματοποιηθεί στα τέλη του Γεννάρη του 2012 , σύμφωνα πάντα με την εξαγγελία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ . !!
* ΝΑΙ ή  ΟΧΙ στην Δανιακή σύμβαση της 26ης Σεπτεμβρίου  2011 μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και  ΔΝΤ ; :  ?
* ΝΑΙ ή  ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση , στην Ευρωπαϊκή μας συμμετοχή και πορεία  ; ?
* ΝΑΙ  στο ΕΥΡΩ ή επιστροφή στη ΔΡΑΧΜΗ ; ?
~ Αυτά θα είναι τα τρία ερωτήματα ...αν τελικά γίνει το Δημοψήφισμα !!!!

** Υπέρ της απόφασης για Δημοψήφισμα το υπουργικό Συμβούλειο

* Επιμένει στην απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.


** Το ψέμα  περιφρόνησε  , Μα την αλήθεια ποτέ ! , Γιατί ότι δεν είναι Αληθινό γκρεμίζεται , αργά ή γρήγορα  , σε τούτη την προσωρινή  ζωή .-
** Το ψέμα  ,είναι  εύκολο  , Είναι  όμως απατιλό !  γιατί   το μη αληθινό  , πέφτει στο γκρεμό ,  και  εξαφανίζεται κι΄ αυτό !!
* Φροντίζω σε τούτη τη ζωή , να λέω πάντα την Αλήθεια και ας με λέν ηλήθεια (ο) ! πάντα με του Χριστού μας τη βοήθεια .-
** Γιατί το ψέμα στην αρχή ,..χωρίς καμιά αλήθεια  , γίνεται  μια μόνιμη συνήθεια  , και γίνεσαι και ΄σύ  ρεντίκουλο στ΄αλήθεια ... Σαν το ψέμα  μπροστά στην Αλήθεια !!
** Σφοδρή επίθεση Αντώνη Σαμαρά στον πρωθυπουργό

* Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «έβαλε την χώρα στο επίκεντρο μία παγκόσμιας καταιγίδας για το προσωπικό του συμφέρον». «Ο αγώνας μας θα είναι ανένδοτος και ενωτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση της Κ.Ο. * Σκληρή προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντάς του μάλιστα το ερώτημα «επιτέλους τι στόχο έχετε κ. Παπανδρέου να διαλύσετε την Ελλάδα;».
* Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «όσο η δανειακή συμφωνία βρίσκεται υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος δεν θα κλείσει και όσο δεν κλείνει δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα» και πρόσθεσε ότι για το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει αναστάτωση στις αγορές και στην Ευρώπη.
 * «Η κυβέρνηση εκβιάζει τον λαό να αποδεχθεί τη δανειακή σύμβαση και την λάθος πολιτική ταυτόχρονα και διακινδυνεύει να απορρίψει ο λαός την λάθος πολιτική και μαζί να απορρίψει και την δανειακή σύμβαση», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από την πολιτική που την συνοδεύει και προσπαθεί να αλλάξει πολιτική».

**Ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

* Βαθιές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. * Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:
 Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετείται ο έως σήμερα Διοικητής Γ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος στη θέση του Πτεράρχου Ιωάννη Γιάγκου,
 -Νέος Αρχηγός ΓΕΣ τοποθετείται ο έως σήμερα Διοικητής Δ΄ Σώματος Στρατού Κωνσταντίνος Ζιαζιάς στη θέση του Αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου,
 -Νέος Αρχηγός ΓΕΑ τοποθετείται ο έως σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης στη θέση του Αντιπτεράρχου Βασιλείου Κλόκοζα,
 -Νέος Αρχηγός ΓΕΝ τοποθετείται ο έως σήμερα Αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Αντιναυάρχου, στη θέση του Αντιναυάρχου Δημητρίου Ελευσινιώτη.-

** Στα 7 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης
* Τέσσερα βρέφη από τρεις χώρες διεκδικούν τον τίτλο για το ποιο βρέφος «σπάει το ρεκόρ» των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Ο ΟΗΕ, πάντως, αυτή τη φορά δεν θα ανακηρύξει «νικητή» του συμβολικού αυτού τίτλου.

** Αθλητική Ενημέρωση Χθές και σήμερα :

~* Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 για το Τσάμπιον Λίνγκ στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στους ομίλους :
* 5ος  Όμιλος :
~ Γκένκ - Τσέλσι  1-1 , (0-1).- ^
~ Βαλένθια - Λεβερκούζεν  1-0 , (1-0).- ^
* 6ος Όμιλος :
~ Άρσεναλ - Μαρσέϊγ  0-0 .- ^
~ Ντόρτμουντ -Ολυμπιακός Πειραιώς  1-0 (1-0).- ^
* 7ος Όμιλος :
~ Ζενίτ - Σαχτάρ Ντόνετσκ  1-0 , (1-0).- ^
~ ΑΠΟΕΛ  Κύπρου - Πόρτο  2-1 , (1-0 ).- ^
* 8ος Όμιλος :
~ Μπάτε Μπορίσοφ - Μίλαν  1-1 , (0-1).- ^
~ Βικτώρια Πλζεν -Μπαρτσελόνα  0-4 , (0-2).- ^
~** Σήμερα  2/11/2011 για το  Τσάμπιον Λίγκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο :
4oς ~ Άγιαξ - Δυναμό Ζάγκρεπ  4-0  , (2-0).- ^
1ος ~ Μπάγερν Μονάχου - Νάπολι  3-2 , (3-1).- ^
2ος ~ Ίντερ Μιλάνου - Λίλ  2-1 , (1-0 ).- ^
3ος ~ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Οτετού Γαλατί  2-0 , (1-0).- ^
3ος ~ Μπενφίκα - Βασιλεία  1-1 , (1-0).-  ^
4ος ~ Λιόν - Ρεάλ Μανδρίτης  0-2  , (0-1).-  ^
1ος ~ Βιγιαρεάλ - Μάντσεστερ Σίτι  0-3 , (0-2).-  ^
2ος ~ Τράμποσπόρ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  0-0 , (0-0).-  ^
**  Για το Κυπριακό πρωτάθλημα στο ποπδόσφαιρο , 2/11/2011 :
~ Ομόνοια Λευκωσίας - ΑΕΛ  1-0 (0-0).- ^

** Στο Γυναικείο ποδόσφαιρο , Τσάμπιονς Λίγκ στην Ευρώπη  2/11/2011  :
~ Τουρμπάϊν Πότσνταμ - Γκλασκόβι  10-0  ,(3-0).-
~ Φρανφούρτη - Παρί Σέν Ζερμέν  3-0 , (1-0).- ^
~ Μπρόντμπι - Τόρες  Κάλτσιο 2-1 , (1-1).- ^
~ Νεουλένμπαχ - ΛΔΒ Μαλμε  1-3 , (0-2).-^
~ Φορτούνα Χζόρινγκ - Λάντβετερ  0-1 , (0-1).- ^
** ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ  για την Ευρωλίγκα  :
1ος * Κάχα Λαμποράλε  - Ολυμπιακός Πειραιώς  81-79 .- ^
4ος * Ουνιόν Ολύμπια Λουμπλιάνας - Ασέκο Πρόκομ 70-62 .- ^
2ος * ΚΚΖάγκρεπ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας   47-89 .- ^
4ος * Μοντεμπάσκι Σιένα - Γαλατασαράϊ  103-77 .- ^
Αύριο Πέμπτη  3/11/2011 :
* Ούνικς Κάζάν - Μπαρτσελόνα
* Φερνέρμπαχτσέ Ούλκερ - Νανσί
* Μακαμπί Τέλ Αβίβ -Ρεάλ Μανδρίτης
* Αρμάνι Μιλάνο -  Εφές Ανατολού
* Καντού - Μπιλμπάο
* Παρτιζάν Βελιγραδίου -  Σαρλερουά
* Μπρός Μπάσκετς - Ουνικάχα Μάλαγα
* Παναθηναϊκός - Ζαγκλίρις - Κάουνας

** ΕUROPA LEAGUA Ευρωλίγκα στο ποδόσφαιρο , Πε 3/11/2011 :
* Ρουμπίν Καζάν -  Τότεναμ
* Βασλούι - Σπόρτιγκ Λισσαβώνας
* Ρέντ Μπούλ Σάλτσμπουργκ -Ατλέντικο Μπιλμπάο
* Λάτσιο - Ζυρίχη
* Σάμροκ Ρόβερς - ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης
* ΑΕΚ Αθηνών - Λοκομοτίβ Μόσχας
* Ατλέντικο Μανδρίτης -Ουντινέζε 

** Πρώτα δημοψήφισμα, μετά δόση

* Το ενδεχόμενο η έκτη δόση προς την Ελλάδα να δοθεί μετά από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος άφησαν ανοιχτό πηγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.
** Έκκληση Barroso για πολιτική ενότητα στην Ελλάδα

*  Έκκληση για "εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα" έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso προσερχόμενος στη σύνοδο της G-20 στις Κάννες.
 * "Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε συμφωνήσει επί μίας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για την υποστήριξη της Ελλάδας. Αλλά για να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα", δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
 * Υπογράμμισε παράλληλα ότι χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, "οι συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες θα γίνουν πολύ πιο επώδυνες, ιδίως για τους πιο ευάλωτους. Οι συνέπειες είναι αδύνατο να προβλεφθούν".
 * "Γι αυτό καλώ την κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για την εθνική πολιτική ενότητα και για την επίτευξη της ευρείας υποστήριξης που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος".
 * "Η Κομισιόν έχει ζητήσει από το ξέσπασμα της κρίσης αυτό το είδος της στήριξης, πρόσθεσε. "Αν ήταν σημαντική χθες, είναι ζωτικής σημασίας σήμερα".

** Dallara: Πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015

* Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει λιγότερες "δυσκολίες" υπό το νέο σχέδιο διάσωσης που επεξεργάσθηκαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υποστήριξε σήμερα ο διευθυντής του τραπεζικού λόμπι Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (International Institute of Finance, IIF), Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν όψει της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες και ενώ η πρόταση για την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δημιουργεί αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος.
 * "Παραμένει ακόμα ένας δύσκολος δρόμος, αλλά κατά την άποψή μου είναι πιο ρεαλιστικός δρόμος, από αυτόν που ακολουθούσαμε τους τελευταίους 18 μήνες", είπε ο Νταλάρα στην Ουάσινγκτον.
 * Το IIF αντιπροσώπευσε τράπεζες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμφώνησε σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές κατά 50%, κίνηση που θα οδηγήσει σε μια "αξιοσημείωτη" μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως είπε ο Νταλάρα.
 * Η συμφωνία επίσης προβλέπει λιγότερο "επώδυνα" μέτρα λιτότητας, εκτίμησε ο Νταλάρα, προβλέποντας ότι θα δώσει ένα "δρόμο που θα δείξει το φως στην άκρη του τούνελ για τον ελληνικό λαό".
 * Ο Νταλάρα εξ άλλου δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2015, εάν εκπληρώσει τους όρους των πιστωτών της, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2021.
 * Σύμφωνα με το IIF, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ "θα συμβάλει στην προσέλκυση νέου κεφαλαίου και θα ξεμπλοκάρει την πρόσβαση στις αγορές".-
Πηγή: http://www.athina984.gr/

** Λ. Οίκος: Το δημοψήφισμα υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή ανάγκη για ενότητα

* Το κάλεσμα του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη της Ευρώπης να ενωθεί κάτω από τις προσπάθειες να περιορίσει την κρίση χρέους, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.  * "Στόχος μας είναι να επιτευχθεί ομοφωνία ως προς το στόχο μας στη Σύνοδο της G20", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jay Carney, μερικές ώρες προτού ο πρόεδρος Barack Obama αναχωρήσει για τη Γαλλία όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδο των ηγετών των χωρών της G20.
 * Σύμφωνα με τον Carney το δημοψήφισμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της G20. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να χειριστεί την κρίση χρέους, ενώ ο κόσμος περιμένει "καθοριστική δράση" για την επίλυσή της.


*** ΤΟΠΙΚΗ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
** Οδ. Βουδούρης

~* «Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω» στο δημοψήφισμα
 * Με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συνέδεσε την ψήφο του στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.
* «Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος. Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πώς επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».

** Δικηγορικός  Σύλλογος Μεσσηνίας :

* "Να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι στη ΔΕΗ"  * Για εκβιαστικό χαράτσι έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης και ανακοίνωσε την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).
 * Ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε αυτό που κάνει η κυβέρνηση ως μια μορφή ψυχολογικής βίας, απειλώντας τον κόσμο ότι θα του κόψει το ρεύμα, αν δεν πληρώσει το χαράτσι.
 * Κάλεσε δε την Παρασκευή το πρωί στις 11.00 στο εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου στο Δικαστικό Μέγαρο εκπροσώπους του Δήμου Καλαμάτας, του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου και όλων των φορέων και των συλλόγων της πόλης, με πρόταση να συναποφασίσουν τη στήριξη των πολιτών και κανείς Καλαματιανός να μην πληρώσει το χαράτσι.
 ~ «Να μην πληρώσει κανείς»
 * Εξ αρχής ο κ. Μαργέλης διευκρίνισε, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι θιασώτης των κινημάτων «Δεν πληρώνω», επισημαίνοντας ότι πάντα προσπαθούν με νόμιμους και δικαστικούς τρόπους να διεκδικήσουν το δίκαιο των απόψεών τους για μια σειρά αντισυνταγματικών και παράνομων εισπρακτικών μέτρων. Και συνέχισε: «Τώρα με την επιβολή του χαρατσιού της ΔΕΗ συμβαίνει κάτι πρωτοφανές και επικίνδυνο. Προβλέπεται ως επιπρόσθετη κύρωση για την περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν πληρώσει, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Απειλείται, δηλαδή, η διακοπή της παροχής ενός κοινωνικού αγαθού, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαναγκασμός του πολίτη. Πρόκειται για μια μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται σε άτομα οικονομικά εξαθλιωμένα ή που αντιμετωπίζουν άλλους λόγους αδυναμίας καταβολής. Έτσι, με τον εκβιασμό και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος προσβάλλεται βάναυσα η αξία του ανθρώπου, καθώς τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωσή του, και να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η υγεία του, αλλά και η επιβίωσή του. Φανταστείτε ότι αν αυτό παγιωθεί, θα περιμένουμε το επόμενο χαράτσι να επιβληθεί στο νερό ή στα τηλέφωνα. Καλώ τη Δημοτική Αρχή και όλους τους φορείς, να έρθουν την Παρασκευή με σκοπό να συναποφασίσουμε να σταθούμε στο πλευρό όλων των πολιτών που υφίστανται αυτή την ψυχολογική βία. Να τους ενθαρρύνουμε και να τους πούμε να μη φοβούνται. Η πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου θα είναι να μην πληρώσει κανείς το εκβιαστικό χαράτσι. Πιστεύει κανείς ότι η Πολιτεία ή η ΔΕΗ θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε όλη την Καλαμάτα;».
 ~ Ακύρωση
 * Παράλληλα, ο κ. Μαργέλης ανακοίνωσε και την κατάθεση αίτησης ακυρώσεως στο ΣτΕ, εκτιμώντας ότι αυτή η προσφυγή θα θεωρηθεί ως «εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας» και θα εισαχθεί ταχύτατα για συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου.
 * Σε ό,τι αφορά τους λόγους ακυρώσεως, ανέφερε πως ένας εξ αυτών είναι ότι τα έσοδα από το χαράτσι προορίζονται για την εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων, μη άμεσα συναρτώμενων με την παροχή κάποιας ειδικής ωφελείας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με συνέπεια να αποτελεί πλέον φόρο επί της περιουσίας και όχι «τέλος». Επίσης, επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους τους ιδιοκτήτες «δομημένων επιφανειών», χωρίς να συνεκτιμώνται περαιτέρω ουσιώδεις παράγοντες που προσδιορίζουν την αληθινή φοροδοτική τους ικανότητα.
 *  Καταλήγοντας, ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι με την αίτησή ακυρώσεως ζητείται να κηρυχθεί η επιβολή του χαρατσιού της ΔΕΗ ως παράνομη και αντισυνταγματική.

** Μειώθηκε οφειλή από 220.000 σε 53.800 ευρώ
* Το Ειρηνοδικείο εξαιρεί την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό  ~ «Οδηγούς» χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τις τέσσερις πρώτες θετικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
 ~ Σε περίπτωση άνεργης με οφειλή σε τράπεζες ύψους 30.000 ευρώ, το Ειρηνοδικείο αποφάσισε την ολική διαγραφή του χρέους. Σε άλλη περίπτωση, που το σύνολο των οφειλών ανερχόταν στις 220.000 ευρώ, μείωσε την οφειλή σε κάτι παραπάνω από 50.000 ευρώ.
 ~ Σημαντικό είναι ότι με τις αποφάσεις του το Ειρηνοδικείο εξαιρεί από τη διαδικασία πλειστηριασμού την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
 ~ O κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή που το δικαστήριο απέρριψε το σύνολο των ενστάσεων και αιτιάσεων των αντίδικων τραπεζών και με μια «μνημειώδη και ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε...
 * Ολική διαγραφή
 ~ Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή που το δικαστήριο απέρριψε το σύνολο των ενστάσεων και αιτιάσεων των αντίδικων τραπεζών και με μια «μνημειώδη και ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση ενέταξε την αιτούσα δανειολήπτρια στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, απαλλάσσοντάς την εντελώς από την υποχρέωση καταβολής στις τράπεζες ενός σημαντικού ποσού για τις δανειακές της υποχρεώσεις.
 ~ «Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας καθίστανται “αποφάσεις – οδηγοί” για την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου και επιλύουν σημαντικά ερμηνευτικά ζητήματα του νόμου, όπως είναι η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη από την υπό ρευστοποίηση περιουσία του. Οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης, αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στη γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
 * Μείωση οφειλών
 ~ Στην πρώτη περίπτωση, συνταξιούχος με σύνταξη 1.600 ευρώ, και ιδιοκτήτρια ενός αυτοκινήτου και μιας διώροφης οικίας αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, είχε οφειλή 148.000 ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 72.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια. Σύνολο οφειλής 220.000 ευρώ.
 ~ Με την απόφασή του το Ειρηνοδικείο εξαιρεί από την εκποίηση την πρώτη κατοικία της συνταξιούχου και καθορίζει για τα καταναλωτικά δάνεια να πληρωθεί σε δόσεις το συνολικό ποσό 16.800 ευρώ και για τα στεγαστικά δάνεια το ποσό των 37.000 ευρώ.
 ~ Στη δεύτερη περίπτωση, η αιτούσα συνταξιούχος είχε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια ύψους 37.000 ευρώ. Λαμβάνει σύνταξη 560 ευρώ και ο σύζυγός της λαμβάνει σύνταξη 500 ευρώ. Η οφειλή μειώθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου σε 7.200 ευρώ και θα εξοφληθεί σε 72 μήνες.
 ~ Στην τρίτη περίπτωση, οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια ανέρχονταν σε 40.800 ευρώ. Η αιτούσα λαμβάνει σύνταξη 680 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε τη μείωση της οφειλής σε 10.800 ευρώ σε 48 μηνιαίες δόσεις.
 ~ «Αυτές οι αποφάσεις – οδηγοί του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας δίνουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας δανειολήπτες να ελπίζουν ότι τελικά ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δε θα αποτελέσει κενό γράμμα, αλλά θα αντιμετωπίσει το πραγματικό, ιδιαίτερα μεγάλο και οξυμμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου. Τέλος, οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μια “απάντηση” στις τράπεζες, καθότι μέχρι σήμερα ενεργούσαν σαν να μην υπάρχει ο νόμος, αρνούμενες να απαντήσουν ουσιαστικά στις αιτήσεις των δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό και αρνούμενες να κάνουν ρυθμίσεις επωφελείς για τους δανειολήπτες, πιέζοντας και εκβιάζοντας καθημερινά τους εκατοντάδες δανειολήπτες, απειλώντας τους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς», κατέληξε ο κ. Μαργέλης. - Πηγή : Εφημερίδα Θάρρος Καλαμάτας .-

** Διαβητολογικό ιατρείο
* Ν. Γκιούλος: Αυξάνονται συνεχώς οι διαβητικοί ~  Σχεδόν ένα εξάμηνο συμπληρώνει το Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το οποίο μέχρι τώρα έχουν επισκεφθεί περίπου 130 άνθρωποι. Η μία ημέρα την εβδομάδα που λειτουργεί, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να υπάρξει και δεύτερη, όπως σημειώνει στο «Θ» ο διαβητολόγος Νίκος Γκιούλος, ο ένας από τους τρεις γιατρούς που βρίσκονται κάθε Τρίτη στο Διαβητολογικό Ιατρείο του νοσοκομείου (οι άλλοι δύο συνάδελφοί του είναι οι Νικολέττα Ξυδιά και Τάσος Μακρής).
 Τι παρέχει το ιατρείο;
 ~ Είναι εξωτερικό ιατρείο μόνο. Δηλαδή, βλέπουμε τακτικά ραντεβού, ασθενείς που έχουν πρόβλημα με διαβήτη, καινούργιους ή παλιούς, τους οποίους προσπαθούμε να βάλουμε σε ένα πρόγραμμα ρύθμισης. Σκοπός να ρυθμίσουμε το σάκχαρό τους με οδηγίες, με φαρμακευτική αγωγή και σε συνεργασία με το διαιτολογικό τμήμα. Τους βλέπουμε κατά μέσο όρο μία φορά το τρίμηνο ή και ενδιάμεσα εάν χρειαστεί. Ο συνάδελφος κ. Μακρής ασχολείται και με το «διαβητικό πόδι», οπότε παρακολουθούμε και τέτοια περιστατικά. Ευελπιστούμε σύντομα να μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα και με τους οφθαλμιάτρους, με χειρουργικά τμήματα και άλλες ειδικότητες του νοσοκομείου. Είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί στη Μεσσηνία διαβητολογικό ιατρείο, άρα, όπως και να το κάνουμε, έχει τις δυσκολίες του στο να οργανωθεί.
 Η Μεσσηνία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το διαβήτη;
 ~ Μεγάλο. Είναι πάρα πολλά τα άτομα. Δεν έχω στατιστικά, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα το ποσοστό των διαβητικών «τύπου 2» είναι περίπου 8 - 10%. Και υπάρχει αυξητική τάση. Ο τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η έλλειψη κίνησης - άσκησης, φαίνεται ότι, όσον αφορά στους διαβητικούς «τύπου 2» (ενήλικες), προκαλούν έκρηξη του φαινομένου. Έχουμε εμφάνιση πολλών νέων περιστατικών, ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες, σε σχέση με παλιά.
 Υπάρχει προοπτική να λειτουργήσετε περισσότερες μέρες;
 ~ Το προσπαθούμε. Πιστεύουμε να το καταφέρουμε, για μία ημέρα ακόμη την εβδομάδα τουλάχιστον. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τα διαδικαστικά, εξοπλισμό, οτιδήποτε χρειάζεται ένα διαβητολογικό ιατρείο. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουμε δει περίπου 130 άτομα. Δε θα μπορούσαμε περισσότερα, αφού λειτουργούμε μόνο μία μέρα την εβδομάδα. Και, δυστυχώς, ένα άτομο με διαβήτη χρειάζεται αρκετή ώρα για να εξεταστεί. Μπορεί να διαθέσεις και μία ώρα για έναν άνθρωπο. Βλέπουμε περίπου 15 άτομα κάθε φορά, ενώ η αναμονή στα ραντεβού είναι σχεδόν ένα μήνα. Ευελπιστούμε σιγά σιγά να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα, ώστε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. -

** Μείωση ενοικίου σε καταστήματα λόγω κρίσης
* Ισχυρό μήνυμα σε ιδιοκτήτες που επιμένουν να κρατούν τα ενοίκια ψηλά, παραβλέποντας την οικονομική συγκυρία, στέλνουν δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πρόσφατα, οι οποίες μείωσαν τα μισθώματα σε επαγγελματικές στέγες κατά 15- 20% και προχώρησαν σε αναπροσαρμογή τους σε βάθος χρόνου, δημιουργώντας προηγούμενο για τους επαγγελματίες που επιδιώκουν δικαστικώς τη μείωση του ενοικίου τους.
 * Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι στην Καλαμάτα έχουν ήδη κατατεθεί δύο τέτοιες αγωγές.
 ** Για να αντέξουν
 * Όπως διευκρίνισε, το ενδιαφέρον αυτών των αποφάσεων εστιάζεται στο γεγονός ότι τα δικαστήρια έλαβαν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς, τη μείωση της αγοραστικής κίνησης και την ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα, κρίνοντας ότι τα συμφωνηθέντα πριν από μερικά χρόνια για τα ενοίκια έχουν μεταβληθεί δραματικά.
 * Στο σκεπτικό τους τα δικαστήρια δε στηρίχθηκαν στην αδυναμία των εμπόρων να καταβάλουν τα ενοίκια, ούτε στο ενδεχόμενο να «βάλουν λουκέτο». Κινήθηκαν στη λογική ότι πριν φθάσουν, ο έμπορος και ο επαγγελματίας, να αντιμετωπίσουν οικονομική ασφυξία, οφείλει η Δικαιοσύνη να τους προστατεύσει, ακριβώς για να μπορέσουν να διατηρηθούν στην επαγγελματική ζωή και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
 ** Μειώσεις
 * «Οι συνθήκες», αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, «της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας έχουν υποστεί τόσο ουσιώδεις μεταβολές, ώστε πλέον υπάρχει πλήρης κατάλυση της ισορροπίας μεταξύ παροχής και αντιπαροχής και, μάλιστα, σε τέτοια κατάσταση, ώστε ο μεν έμπορος, εκτελώντας τη σύμβαση, να υφίσταται ουσιώδη και υπερμεγέθη ζημία, ο δε ιδιοκτήτης να ωφελείται υπέρμετρα από την περιουσία του άλλου».
 * «Τα δικαστήρια αξιολόγησαν τα οικονομικά δεδομένα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία, μετά και την εφαρμογή των μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, που έχουν οδηγήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και μείωση της ρευστότητας που χορηγούν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις, ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν και καθόριζαν σε υψηλά επίπεδα τα ενοίκια σε επαγγελματικές στέγες, έχουν πλέον ξεπεραστεί από τα γεγονότα.
 * Και έκριναν ότι η αναπροσαρμογή τους με βάση τις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαία και σύμφωνη με τους κανόνες που διέπουν την καλή πίστη ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου οι σχέσεις των δύο, ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, να κινούνται στη γραμμή της ισορροπίας και του κοινού συμφέροντος. Να κερδίζουν, δηλαδή, και οι δύο», πρόσθεσε ο κ. Μαργέλης.
 * Σημαντικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση των ενοικίων που έλαβαν υπόψη τα δικαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν ότι το θέμα είναι γενικό και αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
 * Για παράδειγμα, σε δικαστική απόφαση αναφέρεται πως από τα στοιχεία των ενώσεων και των συλλόγων εμπόρων και επαγγελματιών, έχει επέλθει μείωση των ενοικίων, π.χ., στην Κέρκυρα της τάξεως του 25%, στην Αττική σε ποσοστά από 7-15%, ενώ ανάλογες μειώσεις έχουν σημειωθεί και σε άλλες πόλεις ανά την επικράτεια.
 * Η μείωση των ενοικίων κατά 15-20%, που αποφασίστηκε στην κατεύθυνση της αναπροσαρμογής τους με βάση την οικονομική συγκυρία, έλαβε υπόψη, επίσης, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, την απώλεια εργασίας για σημαντικό αριθμό εργαζομένων, την οικονομική συγκυρία που καθιστά επιφυλακτικούς τους πολίτες να ξοδέψουν ακόμα και για τα καθημερινά, όπως και την αστάθεια και την ασάφεια που αποτελούν επακόλουθο της δημοσιονομικής συγκυρίας.
 * Καταλήγοντας ο κ. Μαργέλης κάλεσε εμπόρους και επαγγελματίες να διεκδικήσουν τη μείωση του ενοικίου τους.

**Χριστόφορος Λαμπρινέας
 * Αντάρτης στο ΕΑΜ ανασύρει μνήμες του εθνικού διχασμού
 ~ Πριν από κάποιους μήνες, σε ένα χωριό της Μέσα Μάνης, προβλήθηκε η ταινία του Χρίστου Σιοπαχά, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού, «Η Κάθοδος των Εννιά». Ανάμεσα στους θεατές, ήταν και ο Χριστόφορος Λαμπρινέας. «Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα», τον άκουσα να ψιθυρίζει.
 ~ Το καλοκαίρι του 1949, στα τέλη του εμφυλίου πολέμου, ο στρατός εκτελεί πλέον εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Εννιά αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, ξεκομμένοι στον Ταΰγετο, αποφασίζουν να κατέβουν το βουνό και να φτάσουν στη θάλασσα. Η ομάδα θα καταλήξει να εξοντωθεί από τον Εθνικό Στρατό και τους οπλισμένους χωρικούς. Από τους εννιά, μόνο το νεότερο μέλος της ομάδας, ένας δεκαοχτάχρονος νέος, θα επιζήσει. Αυτή την ιστορία μάς αφηγείται η νουβέλα.
 ~ Στην πραγματική ιστορία, επτά ήταν οι αντάρτες που κατέβηκαν, λέει ο Χριστόφορος Λαμπρινέας. Δεν εκτελέστηκαν, παραδόθηκαν το Νοέμβρη του ’49 και αμνηστεύθηκαν.
 ~ Πέρα από τη μυθιστορηματική εξέλιξη του βιβλίου, οι λεπτομέρειες της πλοκής παραμένουν συγκλονιστικά κοινές με την πραγματική ιστορία. Η εκτέλεση του ανήμπορου αντάρτη από τους συντρόφους του, η σκηνή των νεκρών κάτω από τα έλατα, ολόκληρα επεισόδια από την περιπέτεια των επτά υπάρχουν ατόφια στη νουβέλα. «Μίλησα σε πολλούς όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο Χριστόφορος Λαμπρινέας, 87 ετών, και δεν ψάχνει να εξηγήσει την ομοιότητα.
 ~ Στο σπίτι του στο Εξωχώρι Μάνης, μου μίλησε με ευθύτητα και ανθρωπιά για το μαύρο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ένα απόσπασμα είναι η αφήγηση που ακολουθεί, σε πρώτο πρόσωπο.
 ~ «Είχαν σκοτωθεί οι πάντες από το Δημοκρατικό Στρατό, δεν υπήρχε τίποτα. Μια ομάδα είχαμε απομείνει στο λημέρι στο Βιλάγκαδο. Εγώ, ένας. Ο Καλαμπάκος Σταύρος, που ζει ακόμα, είναι ενενήντα πέντε χρονών. Ο Μήτσος ο Καστάνης. Ο αδελφός του ο Περικλής. Ο Χρονόπουλος ο Μήτσος από την Ηλεία. Ο Δημακέας ο Κώστας από την Καστάνια και ένα παιδί από την Ηλεία, δεκαοχτώ χρονών, που δε θυμάμαι το όνομά του. Ήμασταν σύνολο επτά.
 ~ Εμένα με ευνόησε η τύχη και έζησα. Το ‘40 ήμουν 16 χρονών. Παιδιά σαν εμένα, 15 χρονών και 16, πήρανε τα όπλα και πήγανε στο ΕΑΜ. Και να ξέρεις ένα πράγμα, στο λέω υπεύθυνα, το ΕΑΜ ήταν καθολική αντίσταση. Υπήρχαν και τα παρακλάδια της προπαγάνδας των Άγγλων. Εκεί πέσαμε στην παγίδα.
 ~ Σχολαρχείο στην Καρδαμύλη πήγαινα. Το ’40 τελείωσα. Ήτανε τότε ο Μεταξάς, μας τάιζε με συσσίτια. Ας λέμε τα σωστά, ο Μεταξάς έκανε και κάτι καλά. Κατά γενικό κανόνα ήταν, όμως, μεγάλος φασίστας και αντιδραστικός. Ήρθε ο πόλεμος. Ήρθε η Κατοχή. Με πήρανε στο στρατό. Έφυγα λιποτάκτης. Ανέβηκα στο βουνό.
 ~ Εγώ είχα την επιμελητεία απόκρυψης στη Βιλάγκαδο. Υπήρχε ένα συνεργείο, το οποίο συγκέντρωνε τρόφιμα. Είχαμε συγκεντρώσει 15.000 οκάδες λάδι και 27.000 οκάδες σιτάρι. Ξέρανε, λοιπόν, ότι η επιμελητεία εδώ έχει φαΐ, και όταν αποκεφαλιστήκανε τα πάντα, μπουκάρανε στο Βιλάγκαδο, τους σκοτώνανε και ούτε συζήτηση γινόταν καμία. Εντολή της Φρειδερίκης ήταν αιχμάλωτος ουδείς. Διαλύθηκε το αντάρτικο της Πελοποννήσου τελείως. Όπου πήγαινες στα βουνά, κουφάρια. Μέσα σε αυτή τη χαράδρα, ξέρω εγώ εκατό σκοτωμένους, χωριστά τους άγνωστους. Εμείς, όμως, οι επτά περάσαμε την πρώτη καταιγίδα και μείναμε εκεί πάνω.
 ~ Από το Φεβρουάριο, εννιά μήνες από κορυφή σε κορυφή του Ταϋγέτου πηγαίναμε. Χωρίς να το θεωρήσεις υπερβολή, λογαριάζω ότι περί τις πενήντα φορές έχω έρθει στα πρόθυρα του θανάτου. Στο ένα μέτρο να είναι το τουφέκι. Και χελώνες φάγαμε και μουλάρια φάγαμε, καλά τα χορτάρια. Πόσοι και πόσοι πεθάνανε από την ασιτία. Όπου παρουσιαζόμαστε είχε ντουφέκι. Δεν είχε ελέησον.
 ~ Οκτώ ήμαστε στην αρχή. Φτάσαμε στο σημείο να σκοτώσουμε το σύντροφό μας διότι δεν μπορούσαμε να τον συντηρήσουμε. Να είσαι στην κορυφή στον Ταΰγετο, να μην έχεις να φας τίποτα, να ρίχνει χιόνι. Αρρώστησε. Τι να τον κάνεις; Πού να τον πας και τι να του δώσεις; Ξέρεις πόσοι πεθάνανε από την πείνα που δε θέλανε να παρουσιαστούνε; Ήταν ένας λοχαγός, Μοράκος του Δημοκρατικού Στρατού. Μια μέρα που ήμασταν σε ένα δάσος, επάνω στον Άγιο Δημήτρη, ακούμε μια περπατησιά, λέμε “μας κυκλώσανε”. Κοιτάζουμε, ήταν ένας άνθρωπος. Ο Καστάνης τον γνώριζε, εγώ δεν τον ήξερα.
 ~ Περπατούσαμε στον Ταΰγετο. Πού να τον πας και πού να τον αφήσεις. Τον σκότωσε χωρίς να το πει σε κανέναν. Εμένα μου κακοφάνηκε. Του λέω γιατί τον σκότωσες; Θα τον έπαιρνα εγώ, θα τον ζάλωνα να τον κατεβάσω στο λημέρι. Πήρε πρωτοβουλία και τον σκότωσε. Δε σου λέω ονόματα γιατί δεν κάνει. Μείναμε επτά.
 ~ Ο αδελφός του Καστάνη, ο Χρήστος, είχε κατεβεί κι είχε παραδοθεί. Τα δυο του αδέλφια, ο Μήτσος και ο Περικλής, ήτανε μαζί μας. Του έδωσε άδεια ο Λασπιάς ο ταξίαρχος της Σπάρτης να έρθει να μας βρει. Ήξερε αυτός τα λημέρια. Ήταν τσακάλι. Ήρθε απάνω στον Ταΰγετο. Να παραδοθούμε. Κατεβαίνει κάτω, ορίζει συνάντηση με τον ταξίαρχο πού θα συναντηθούμε. Πάνω από την Παλιοπαναγιά σε μια λάκα γυμνή. Ήρθε ο ταξίαρχος. Άοπλος. Να τον συλλάβουμε ήταν μπαμπεσιά. Κάτσαμε σε μια πεζούλα, πανσέληνος ήταν. Εγώ του λέω, πού έχω λιποταξία; Θα σου φέρω τα χαρτιά σου, μου λέει, θα σε απολύσω από τη Σπάρτη. Όμως με γέλασε.
 ~ Πάμε στη Σπάρτη. Φτάνουμε στο διοικητήριο. Κάτσαμε εκεί. Μας έφεραν φαγιά. Μας φέρανε ψειρόσκονη. Ο λαός είναι ο ίδιος να ξέρεις, δεν αλλάζει. Τον αλλάζουν ΑΥΤΟΙ, ο λαός από μόνος του δεν αλλάζει. Ερχόντουσαν κάτι γυναίκες αξιωματικών και μας κοιτάζανε περίεργα. Τι περιμένατε να δείτε, τους λέω, τα θεριά; Πάντως, επιζήσαμε. Ήταν οι συνθήκες τέτοιες. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο στρατηγός. Ήταν εθελούσια παράδοση και ήταν και η αμνηστία.
 ~ Ένας ένας ξεκαθάριζε την κατάστασή του και τους άφηναν. Αμνηστευτήκανε. Ήρθε και η σειρά μου. Μου λέει ο στρατηγός, δε μου στέλνουν τα χαρτιά σου. Με έστειλε πίσω στο Γράμμο, εκεί που έγιναν οι μεγαλύτερες μάχες, στο Τσάρνο, αν έχεις ακουστά. Είναι ένα δίδυμο ύψωμα σα σέλα. Από τη μια είχαν οχυρά οι αντάρτες, με δώδεκα σειρές ξύλα και χαρακώματα σκεπαστά. Εγώ ντύθηκα πίσω λοχίας και βρήκα τον παλιό βοηθό μου. Ήταν έτσι χαμαϊδό και κλειστό παιδί και το λυπόμουνα και το είχα βοηθό μου. Πού ήσουνα, ρε Λαμπρινίδη; με ρωτάει. Είχα αλλάξει το όνομά μου, γιατί μας είχαν επισημάνει παντού. Έλα να σου πω, μου λέει. Εδώ μπροστά, όλο το πλάτωμα ήταν ναρκοπέδιο. Ρίξανε –τώρα, ψέματα μου είπε;- ρίξανε μια διλοχία Μακρονησιώτες, στους τρεις οι δύο σκοτωθήκανε για να καταλάβουν το ύψωμα. Οι δε αντάρτες που ήταν μέσα, τα πτώματα, μου λέει, ήτανε λιάστρα. Δεν τα λένε όλα. Κι από πίσω, οι αντάρτες για να γλιτώσουμε πηδούσανε στον γκρεμό κι ήτανε σωρός εκεί κάτω, στοίβα τα πτώματα.
 ~ Έρχονται τα χαρτιά μου, ήξερα κάτι γραμματάκια, να πάω στην 61 ταξιαρχία σε γραφείο. Δυο ήταν, από εδώ τα μέρη μας, ένας αξιωματικός και ο άλλος στη χωροφυλακή, αυτοί με καρφώσανε. Και την άλλη μέρα το πρωί, με στείλανε σε ανεξάρτητο τάγμα, ανεξάρτητο λόχο. Εκεί πέρασα τα επίκαιρα της κακίας μου. Μας φορτώνανε απάνω στα τζέημς, ούτε ναρκαλιευτικό, ούτε τίποτα μπροστά. Γεμάτο στρατιώτες το τζέημς και να πέφτει σε νάρκη και να δεις το σκοτωμό που γίνεται. Να βλέπεις τους ανθρώπους ξεκοιλιασμένους και διαμελισμένους. Από θαύμα έζησα.
 ~ Θα σου πω για τον Μοράκο ιδιαίτερα, διότι μου έχει βυθιστεί μες στον ψυχικό μου κόσμο ο θάνατός του. Ήταν ένας φοβερός άνθρωπος. Δεν το λέω από πολιτική πλευρά. Για να γεννηθούν τέτοιοι άνθρωποι, θα περάσουν εκατοντάδες χρόνια. Τόνε βρήκαμε μέσα στο δάσος. Έπνεε τα λοίσθια. Τι να του δώσουμε; Τι να τον ταΐσουμε; Τον αφήσαμε σε μια σπηλιά και πάμε στο λημέρι, από Προσήλιο μεριά. Είχαμε κάτι πατάτες κρύψει, κάτι αλεύρι, τα δώσαμε να πάνε να τον βρούνε. Φύγαμε οι τέσσερις για τον Ευρώτα. Ξαναγυρίζουμε, πάμε σε ένα δασάκι, κοιτάζω και ο ένας καθότανε στη ρίζα ενός ελάτου και ο άλλος στην άλλη. Λέω, αυτοί κοιμούνται. Τους κουντώ, πεθαμένοι. Τα τρόφιμα δεν υπήρχαν. Δεν πήγανε για δαύτονε. Από την πείνα δεν πεθάνανε. Φάγανε κάτι δηλητηριασμένο. Μην ξεχνάς, ότι αφήνανε στο βουνό κονσέρβες δηλητηριασμένες, από εκείνες τις τετράλιτρες, κορνεμπίφ. Γυρίζουμε για τον Μοράκο, τον είχανε φάει τα αγρίμια.
 ~ Η ουσία είναι μία. Τελείωσε το πανηγύρι. Ή ο ένας θα επικρατήσει ή ο άλλος. Αν η κοινωνία δε μάθει να δουλεύει όλη για τον έναν και ο ένας για όλους, μην περιμένεις καλοσύνη. Το παν είναι να μη μας ξαναδιχάσουνε. Κι αυτά που λένε τώρα για τη δημοσκόπηση, εκεί μας πάνε. Στο διχασμό. Από εσάς, τη νέα γενιά θα εξαρτηθεί εάν θα αλλάξει η Ελλάδα. Όχι από αυτούς, να το ξέρεις».

** Μεσσήνη

~* Σύλληψη δίδυμων για κατοχή χασίς
 * Για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθησαν χθες το πρωί δίδυμα αδέλφια, 39 ετών, στη Μεσσήνη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
 * Μετά από πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στα σπίτια τους.
 * Κατά την έρευνα στο σπίτι του πρώτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες με αποξηραμένη κάνναβη, συνολικού βάρους 416,1 γραμμαρίων.
 * Από την έρευνα στο σπίτι του δεύτερου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φυτά ινδικής κάνναβης και μια συσκευασία με 15 γραμμάρια χασίς.
 * Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

**Καλαμάτα

* Δημοπρατήθηκε η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας
 ~ Πραγματοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Από τις 49 εταιρείες που είχαν δείξει συνολικά ενδιαφέρον και είχαν πάρει τεύχη δημοπράτησης, προσήλθαν τελικά 21, οι οποίες και κατέθεσαν προσφορά. Προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε, τελικά, η εταιρεία «Ολύμπιος» με ποσοστό έκπτωσης 47,59%.
~ Όπως είπε ο δήμαρχος, αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις ενστάσεις, η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει να έρθει το συντομότερο δυνατό σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο παρέμβασης. Αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρά, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, κυρίως με τους επαγγελματίες της περιοχής.
 ~ Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη υπάρξει σοβαρός προβληματισμός μεταξύ των κατοίκων, των επιχειρηματιών στην κεντρική πλατεία, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Καλαμάτας. Το σημείο σύγκλισης των περισσοτέρων είναι ότι πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία έχει να προσφέρει μη ουσιαστικά πράματα στην εικόνα της πόλης, αφού παρά τα μικροπροβλήματα που υπάρχουν, ο χώρος είναι ακόμη και σήμερα άκρως λειτουργικός. Τουναντίον, με τα χρήματα που θα διατεθούν, θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές της Καλαμάτας με σημαντικότερο αναπτυξιακό ενδιαφέρον.
~ Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 14 μήνες και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013, ενώ δε θα χορηγηθεί προκαταβολή.
~* Χαρακτηριστικά της μελέτης
~ Η διαμόρφωση της πλατείας βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις πιο κάτω βασικές αρχές: Πεζοδρόμηση τμήματος οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού (από Γιατράκου έως οδό Κροντήρη). Στο προτεινόμενο για πεζοδρόμηση τμήμα θα επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών ανεφοδιασμού των καταστημάτων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όσο και η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων και πάσης φύσεως οχήματος άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης. Προς τούτο, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνητων βυθιζόμενων μπαρών, στο ύψος της Σιδηροδρομικού Σταθμού με τη Γιατράκου.
~ Για την οδό Αριστομένους, προτείνεται η διατήρηση της κατά μήκος ευθύγραμμης πορείας, με περιορισμό της λωρίδας διέλευσης αυτοκινήτων σε 3,75 μέτρα από 4,60 μέτρα που είναι σήμερα, ώστε να εξυπηρετεί μία μόνο σειρά κίνησης ήπιας κυκλοφορίας, από την οποία θα διέρχεται και το αστικό λεωφορείο. Συγχρόνως, η ζώνη στάθμευσης οχημάτων στο ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού παραμένει χωρίς καμία αλλαγή. Στην ίδια λωρίδα θα μπορούν να κινούνται, εκτός των άλλων, οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων, τα οποία θα μπορούν να σταθμεύουν σε συγκεκριμένες θέσεις, μία κυρίως ανά οικοδομικό τετράγωνο, απορριμματοφόρα του Δήμου και οχήματα έκτακτης ανάγκης.
~ Σύμφωνα με την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης, οι περιοχές ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων διευθετούνται ανάλογα. Αναλυτικά, προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης πλάτους 2 μέτρων από την οικοδομική γραμμή των καταστημάτων, η οποία θα δίνεται ως χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Στη συνέχεια, θα υπάρχει μια δεύτερη ζώνη κυμαινόμενου πλάτους από 1,40 μέτρα (βόρεια) έως 2,80 μέτρα (νότια) για την ελεύθερη κίνηση πεζών. Κατόπιν σε συνεχόμενο τμήμα πλάτους 7,20 μέτρων παραχωρείται χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

** Στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας

~ Λουκέτο και με τη «βούλα»
 * Λουκέτο και με τη «βούλα» μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας, μετά και την απόφαση που υπέγραψε και εξέδωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νικόλαος Κλάδης.
* Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 5376 απόφασή του της 10ης Οκτωβρίου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 21 Οκτωβρίου, αναφέρεται πως ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, «έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 5, του άρθρου 3, και της παρ. 6, του άρθρου 4, του Ν. 1566/85 “Δομή και λειτουργία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης” (ΦΕΚ 167/30-9-85 τ.Α΄) όπως τροποποιήθηκαν με τις Φ.3/897/97652/Γ1/25-09-2006 και Φ.3/898/97657/Γ1/25-09-2006 Κ.Υ.Α.
2. Την εισήγηση του αναπληρωτή προϊσταμένου του 1ου Γραφείου Π.Ε. Μεσσηνίας σχετικά με τη δυνατότητα αναστολής λειτουργίας σχολικής μονάδας της περιφέρειάς του.
3. Τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, του νομού μας, σε διδακτικό προσωπικό.
4. Την αριθμ. 33/10-10-2011 πράξη του ΠΥΣΠΕ Ν. Μεσσηνίας», αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνας για το διδακτικό έτος 2011 - 2012, «λόγω έλλειψης μαθητών» από 10-10-2011!
* Επειδή θεωρώ πως η εισήγηση του αναπληρωτή προϊσταμένου του 1ου Γραφείου Π.Ε. Μεσσηνίας δεν είναι κανένα απόρρητο έγγραφο που έχει να κάνει με «εθνικό συμφέρον», επειδή θεωρώ πως όλοι δικαιούμαστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες των σχολικών μονάδων της Μεσσηνίας σε διδακτικό προσωπικό και επειδή θεωρώ πως η υπ’ αριθμ. 33/10-10-2011 πράξη του ΠΥΣΠΕ Ν. Μεσσηνίας είναι μια «συνήθης» διοικητική πράξη, καλό και χρήσιμο θα είναι, για να μην υπάρχει σύγχυση για το «λουκέτο» στο Δημοτικό Σχολείο, στην κοινή γνώμη της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος και της Τριφυλίας γενικότερα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσει στη δημοσιότητα τα προαναφερθέντα έγγραφα και στοιχεία.

** ΚΕΚ: Ξεκινούν τα νέα προγράμματα κατάρτισης

 * Εκδήλωση για την έναρξη των προγραμμάτων κατάρτισης 2011-2012 διοργανώνει αύριο στις 6.00 το απόγευμα το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (τέως ΝΕΛΕ), στα γραφεία του, Νέδοντος 135-137. Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Κέντρου Θεόδωρος Σταυριανόπουλος και ο συντονιστής κατάρτισης Χρήστος Λάβδας, παρουσίασαν τα φετινά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:
 ~* Καλαμάτα
 * Αργυροχρυσοχοΐα (2), Κατασκευή Κοσμημάτων (3), Αγιογραφία (3), Ζωγραφική (3), Μαγειρική (2), Βιβλιοδεσία (1), Τεχνικός Βιολογικής και Οικολογικής Γεωργίας (2), Οινολογία - Οινογνωσία (1), Στέλεχος Διοίκησης Τουριστικής Επιχείρησης (1), Αγροτουρισμός (1), Εκμάθηση Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων (1).
 ~* Κυπαρισσία
 * Παραδοσιακοί χοροί (1), Τεχνικός Βιολογικής και Οικολογικής Γεωργίας (1), Κοπτική - Ραπτική (1), Κέντημα (1), Μαγειρική (1).
 ~* Προγράμματα για ΑμεΑ
 * Μουσικοθεραπεία (1), Βιβλιοδεσία (1), Ζωγραφική - Κεραμική (1), Πρόγραμμα Άθλησης (1).
 * Πάνω από 600 αιτήσεις
 * Κάθε τμήμα αποτελείται από 25 καταρτιζόμενους, έχει διδακτική διάρκεια 100 ωρών και η παρακολούθησή του είναι δωρεάν (οι καταρτιζόμενοι πληρώνουν μόνο τις πρώτες ύλες). Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΕΚ κ. Σταυριανόπουλος, «οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τη δυνατότητα ικανοποίησης όλων των αιτημάτων και για το λόγο αυτό θα δημιουργούνται στην πορεία καινούργια τμήματα. Ξεκινάμε με 19 τμήματα στην Καλαμάτα, 6 στην Κυπαρισσία και 4 στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία άλλων 6-7 τμημάτων».
 * Από τις 600 και πλέον αιτήσεις που έγιναν στο ΚΕΚ, έχουν ικανοποιηθεί έως σήμερα περισσότερες από 350. Ο συντονιστής κ. Λάβδας πρόσθεσε ότι φέτος δόθηκε έμφαση στη λειτουργία τμημάτων που τα αντικείμενά τους συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με τη δεξιοτεχνία, με σκοπό την κατάρτιση για μεγαλύτερη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

** Κλειστή σήμερα βράδυ η σήραγγα Ραψομμάτη

~ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν σήμερα το βράδυ στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας, για την ασφαλή διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας εντός της σήραγγας Ραψομμάτη, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
 ~ Συγκεκριμένα, θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας και στους δύο κλάδους της σήραγγας στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από σήμερα το βράδυ και ώρα 23.00 έως το πρωί της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου και ώρα 6.00.
 ~ Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Τρίπολη προς Μεγαλόπολη και Καλαμάτα θα εξέρχεται του αυτοκινητόδρομου στον ανισόπεδο κόμβο Αθηναίου και θα εκτρέπεται μέσω του κυκλικού κόμβου προς Αθήναιο-Παλαιόχουνη στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.
 ~ Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Καλαμάτα - Μεγαλόπολη προς Τρίπολη και Αθήνα θα εξυπηρετείται από την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης και θα εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κυκλικού κόμβου προς Αθήνα - Τρίπολη στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου.
 ~ Η είσοδος του ανισόπεδου κόμβου Αθήναιου προς Καλαμάτα θα είναι κλειστή, όπως κλειστή θα είναι και η είσοδος του ανισόπεδου κόμβου Παραδεισίων προς Αθήνα. Επίσης, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Αθήναιου και Παραδεισίων θα είναι εκτός κυκλοφορίας, ενώ αν η άσκηση ολοκληρωθεί νωρίτερα, ο αυτοκινητόδρομος θα δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.

** Ζήτησε ο Θ. Μπρεδήμας

~ Συσσίτια και ενίσχυση Δημοτικού Παντοπωλείου
 * Προηγούμενη πρόταση της παράταξής του, για καθιέρωση παροχής συσσιτίων σε απόρους και μετανάστες, έφερε και πάλι στην επιφάνεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, στην παρέμβασή του ζήτησε ένταση της κοινωνικής παρέμβασης του Δήμου Καλαμάτας, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης του Δημοτικού Παντοπωλείου.
 * Παράλληλα, πρότεινε η ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου να προκύψει μέσα από την Επιτροπεία του Δημοτικού Κοιμητηρίου: «Από τα χρήματα που υπάρχουν να δοθεί ένα ποσό 10 με 15.000 ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί το παντοπωλείο, αλλά και να προχωρήσει η ιδέα της καθιέρωσης πλέον συσσιτίων σε απόρους και μετανάστες.
 * Αυτή η πρακτική λειτουργεί ήδη με ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλούς Δήμους. Θα πρέπει αυτή η υπόθεση να προχωρήσει σε και στο Δήμο Καλαμάτας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και έχουμε υποχρέωση, ως Δήμος Καλαμάτας, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους δημότες μας».
 * Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης σημείωσε ότι βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου: «Για το σκοπό αυτό υπάρχει η πρόταση να καταργηθεί το γεύμα που δινόταν την εορτή της Υπαπαντής και τα χρήματα, περίπου 10.000 ευρώ, να διατεθούν στο Παντοπωλείο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνικές δράσεις του Δήμου Καλαμάτας και να δούμε πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η πρόταση για ενίσχυση μέσω της Κοσμητείας του Δημοτικού Κοιμητηρίου», σημείωσε.

** Βάλια Κάλντα

~* Στα ίχνη της αρκούδας
 ~ Τον τελευταίο χρόνο συγγενείς και φίλοι μού είχαν διηγηθεί τις εμπειρίες τους και είχα δει αρκετές φωτογραφίες από τις εξορμήσεις τους με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας. Αρκετό καιρό ήθελα να τους ακολουθήσω σε μια ορειβασία και… επιτέλους τα κατάφερα!
~ Το προηγούμενο τριήμερο, 28-30 Οκτωβρίου, επισκεφθήκαμε τη «Βάλια Κάλντα». Είναι βλάχικη λέξη και σημαίνει ζεστή κοιλάδα. Βρίσκεται στα όρια του Ν. Ιωαννίνων με το Ν. Γρεβενών. Είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας μας και ανήκει στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Έχει πλούσιο και άγριο φυσικό περιβάλλον, φιλοξενεί 17 είδη μεγάλων θηλαστικών, όπως καφέ αρκούδες, ζαρκάδια κ.ά. Στα μεγάλα ρέματα του δρυμού ζουν πέστροφες και στα υγρά μέρη του δάσους φυτρώνουν πολλά είδη μανιταριών.
 ~ Την Πέμπτη 27/10 ξεκινήσαμε κατά τις 16.00 από τα γραφεία του ΕΟΣ 18 άτομα πλήρως εξοπλισμένα με σκηνές, υπνόσακους, μπατόν… και πολύ ενθουσιασμό φυσικά. Το ταξίδι μας, παρ’ όλο που ήταν πολύωρο, πέρασε πολύ ευχάριστα συζητώντας και λέγοντας ανέκδοτα. Η παρέα έδεσε αμέσως. Πριν από τα Ιωάννινα σταματήσαμε για φαγητό και μετά περνώντας από τα μαρτυρικά χωριά Τρίστενο, Γρεβενίτη, Φλαμπουράρι, φτάσαμε κατά τη 1.30 στο καταφύγιο, 3 χλμ. έξω από τη Βωβούσα, όπου μας περίμενε ζεστό και φιλόξενο.
 ~ 1η μέρα - Παρασκευή 28/10: Η ανατολή του ηλίου μάς αποκάλυψε την ομορφιά της περιοχής. Αφού κάναμε ένα καλό πρωινό, με αφετηρία τη Βωβούσα ήμασταν έτοιμοι να ανέβουμε την υψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος της Βάλια Κάλντα, το Αυγό (2177 μ.). Η ανάβαση από τη Βωβούσα είναι η πιο μεγάλη σε υψομετρική διαφορά που μπορείτε να κάνατε. Η διαδρομή έχει εξαιρετικά τοπία και καταλήγει σε μία κορυφή με ατελείωτη θέα. Με εντυπωσίασε πραγματικά πολύ η γρήγορη εναλλαγή του τοπίου και η ποικιλία της βλάστησης. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από το παραδοσιακό χωριό Βωβούσα και αφού περάσαμε όλα τα σπίτια, ανηφορίσαμε μέσα από τα παλιά χωράφια, όπου συναντήσαμε ένα κοπάδι με αγελάδες και το πιο εντυπωσιακό… ίχνη αρκούδας! Σε μία μικρή ανηφόρα είδαμε τα νύχια της καρφωμένα στο χώμα και τα περιττώματά της. Μέχρι εκεί όλα ήταν σκεπασμένα με πάχνη και πάγο λόγω της θερμοκρασίας. Το τοπίο έμοιαζε λες και ήταν χιονισμένο.
~ Αμέσως μετά το σηματοδοτημένο μονοπάτι μάς έβγαλε σε πυκνά δάση οξιάς και μαυρόπευκου. Ολόκληρη η παλέτα των χρωμάτων απλωνόταν μπροστά μας από τα ξερά φθινοπωρινά φύλλα. Ψηλότερα συναντήσαμε ρόμπολα, τα πιο ψυχρόβια δέντρα των ελληνικών βουνών. Στα τελευταία μέτρα πριν από την κορυφή το τοπίο άλλαζε πάλι, η πλαγιά ήταν γυμνή με σκούρο καφέ πέτρωμα και αραιά δέντρα καμένα από τους κεραυνούς, που έμοιαζαν με γλυπτά αφηρημένης τέχνης. Σιγά σιγά ξεπρόβαλε η κορυφή, η οποία μπορώ να πω πως με «ξεγέλασε». Εκεί που έλεγα πως λίγα ακόμα απότομα ανηφορικά μέτρα μένουν για να την κατακτήσω, αυτή μου έδινε την αίσθηση πως κρατούσε την απόσταση σταθερή. Μετά από 5 ώρες ανάβασης, φτάνοντας στην κορυφή ξεχνάς την κούραση και τον πόνο στα πόδια, αισθάνεσαι ελεύθερος, απολαμβάνοντας τη θέα που σου κόβει την ανάσα. Ο καιρός ήταν σύμμαχός μας, δε μας κούρασε κατά τη διάρκεια της διαδρομής και είχαμε καλή ορατότητα έτσι ώστε να δούμε ΒΔ τον Σμόλικα, δυτικά την Καμήλα, κορυφή της Τύμφης και ανατολικά το μάτι μας έφτανε μέχρι και τις κορυφές του Ολύμπου! Αναζωογονημένοι από τη θέα, αρχίσαμε την κατάβαση, η οποία ήταν αρκετά επίπονη για τα γόνατά μου.
~ Μετά από 9 ώρες συνολικά πορείας, με αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και ξεκούραση, φτάσαμε στο καταφύγιο όπου οι μισοί στήσαμε τις σκηνές μας για να κοιμηθούμε έξω τα δύο βράδια. Αφού απολαύσαμε ένα χορταστικό δείπνο στο χωριό, προγραμματίσαμε την επόμενη μέρα.
 ~ 2η μέρα –Σάββατο 29/10: Το πρόγραμμα είχε κορυφή Φλέγγας (2157 μ.), λίμνες Φλέγγας και διάσχιση αρκουδορέματος μέχρι το καταφύγιο. Μία πορεία με λιγότερη ανάβαση, αλλά πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Ξεκινήσαμε από την τεχνητή λίμνη του Αώου και ανηφορήσαμε σε ένα τοπίο αρχικά με χαμηλή βλάστηση. Όσο ανεβαίναμε η βλάστηση πύκνωνε, συναντήσαμε και πάλι τα υπεραιωνόβια μισοκαμένα από τους κεραυνούς ρόμπολα, το καθένα ξεχωριστό μνημείο φύσης. Σε αυτή την απότομη ανηφόρα ένοιωσα σαν «αγριοκάτσικο» πατώντας γρήγορα από πέτρα σε πέτρα για να φτάσω στην κορυφή. Σε 2 ώρες περίπου είχαμε κιόλας φτάσει. Δυτικά μας η τεχνητή λίμνη του Αώου απλωνόταν μπροστά μας σαν πίνακας ζωγραφικής και ανατολικά μας οι δίδυμες δρακόλιμνες της Φλέγγας και στο βάθος το Αυγό (η χθεσινή κορυφή). Μετά από αρκετές φωτογραφίες κατευθυνθήκαμε προς τις λίμνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 και 1940 μ. Οι λίμνες αυτές αποτελούν το σύμβολο της περιοχής και συνδέονται με πολλούς θρύλους. Ανεφοδιαστήκαμε με καθαρό κρύο νερό από τις πηγές και κατηφορίσαμε προς το Αρκουδόρεμα. Αμέσως το τοπίο άλλαξε, από το λιβάδι μπήκαμε σε πυκνό δάσος από οξιές, όπου επικρατούσε κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα παντού. Το μονοπάτι ήταν στρωμένο με πολύχρωμα φύλλα και ο ουρανός καλυπτόταν από τα πυκνά κλαδιά. Εκεί αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στον παράδεισο! Είχε τόσο χρώμα και τόση ηρεμία, που είχα ξεχάσει τον πόνο στο γόνατο και ότι περπατούσαμε ήδη 6 ώρες, κάνοντας ελάχιστες στάσεις λίγων λεπτών. Σιγά σιγά οι οξιές έδωσαν τη θέση τους στα μαυρόπευκα. Τώρα το «κάδρο» μας πρασινίζει και εμπλουτίζεται με ήχους από νερό. Το ζωηρό ρέμα μάς έδινε ενέργεια, κάνοντας ζικ-ζακ μέσα στο δάσος το διασχίσαμε 3 φορές. Όταν άρχισε να σουρουπώνει, βαδίζαμε γρήγορα για να περάσουμε το δύσκολο κομμάτι του μονοπατιού, που περιλάμβανε και απότομες σάρες. Την τελευταία ώρα περίπου, κάναμε νυχτερινή πορεία με τους φακούς μας, ευτυχώς σε βατό και εύκολο μονοπάτι. Άπειρα αστέρια στόλιζαν το μαύρο ουρανό. Πραγματικά ήταν μια δύσκολη πολύωρη πορεία, που περιελάμβανε τα πάντα.
~ Πεινασμένοι και κουρασμένοι μετά από 10 ώρες περπάτημα φτάσαμε στο καταφύγιο. Το κέφι μας δεν έπεσε ποτέ, μετά το φαγητό άναψε το γλέντι με τσίπουρα και παραδοσιακούς χορούς.
 ~ Τελευταία μέρα- Κυριακή 30/10: Αφού μαζέψαμε τις σκηνές μας, κάναμε εκδρομή στα ιστορικά χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες, στολίδια των Τζουμέρκων. Βρίσκονται έξω από τα Ιωάννινα, σε υψόμετρο 1200 μ. Γραφικά χωριά χτισμένα με πέτρα, καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και με πλούσια ιστορία. Από το Συρράκο ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι μιας ώρας που καταλήγει στους Καλαρρύτες. Αφού φάγαμε και επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο, κατά τις 17.00 άρχισε το ταξίδι της επιστροφής.
 ~ Πραγματικά αυτές τις μέρες απόλαυσα το βουνό με όλες μου τις αισθήσεις! Την όραση: μαγικές πολύχρωμες εικόνες και θέα που σου κόβει την ανάσα! Την ακοή: το θρόισμα των φύλλων που σε ηρεμούσε, το ζωηρό ρυάκι που σου έδινε ενέργεια και πού και πού το κελάηδισμα των μελωδικών πτηνών της περιοχής. Την όσφρηση: εισπνεύσαμε τον πιο καθαρό αέρα και ανάλογα με τη βλάστηση, τη μια μύριζαν τα βότανα και την άλλη το μαυρόπευκο! Τη γεύση: γευτήκαμε τα κρυστάλλινα δροσερά νερά των πηγών και τέλος την αφή: αγγίξαμε τα δέντρα, τα φύλλα και τις πέτρες ενός από τους σπουδαιότερους Εθνικούς Δρυμούς μας!
~ Ήταν πραγματικά μία εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις!

** Μαθητικά συμβούλια στο Γυμνάσιο Παραλίας

 ~ Εκλογές για την ανάδειξη 5μελών μαθητικών συμβουλίων, καθώς και 15μελούς, πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
 5μελή
* Α1
~ Πρόεδρος Αλευρά Μυρτώ, γραμματέας Γεωργούντζος Νικ., ταμίας Γραμμένου Παν., μέλη Βουδούρη Ευστ., Δάλλα Ευτ.
 * Α2
~ Πρόεδρος Μουτζούρη Γεωργ., γραμματέας Κυριοπούλου Νικ, ταμίας Παρθενιού Μαρία, μέλη Λαδά Αικατ., Φάσσου Βασιλ.
 * Α3
~ Πρόεδρος Γκούζος Νίκος, γραμματέας Κωτσάκης Φρ., ταμίας Γούλας Αντρέας, μέλη Κωστάκης Μαρ., Μποντιώτης Γεωργ.
 * Α4
~ Πρόεδρος Μάλαμα Δημ., γραμματέας Μαυροειδής Ιωάν., ταμίας Λαγωνίκος Ιωάν., μέλη Καμαρινού Ιφιγ., Μιχόπουλος Γεωργ.
 * Α5
~ Πρόεδρος Πετρόπουλος Χρίστος, γραμματέας Ριζάς Δημ., ταμίας Σπύρου Χριστίνα, μέλη Πουλής Ιωάν., Σωτηριάδης Νικ.
 * Β1
~ Πρόεδρος Γιαννακόπουλος Νικ., γραμματέας Γκότση Αγγελ., ταμίας Κωνσταντοπούλου Α., μέλη Βαλαβάνη Κων., Καραμήτσου Αναργ.
 * Β2
~ Πρόεδρος Ζουζούνης Θεοδ., γραμματέας Κωνσταντακοπούλου Ολ,, ταμίας Καλογερόπουλος Αρ., μέλη Καλιλέκα Ευγ., Φρέσκος Φωτ.
 * Β3
~ Πρόεδρος Σταυροπούλου Ιω., γραμματέας Πλατάρος Δημ., ταμίας Κοντογόνη Αναστ., μέλη Πλατάρος Παν., Ρέββας Μαρ.
 * Β4
~ Πρόεδρος Στρατέα Χριστ., γραμματέας Χειλάς Δημ., ταμίας Χελάς Ευαγγ., μέλη Λευκιμμιάτης Νικ., Τσοκάνου Σταυρ.
 * Γ1
~ Πρόεδρος Γιαννακόπουλος Νικ., γραμματέας Δημητρόπουλος Νικ., ταμίας Αργυρόπουλος Θαν., μέλη Αναγνωσταρά Χρ., Αλεξόπουλος Πελ.
 * Γ2
~ Γιαννακόπουλος Κων., γραμματέας Κλείδωνα Αφροδ., ταμίας Δούση Ευγενία, μέλη Καούσκα Ντάρια, Κόντης Παν.
 * Γ3
~ Πρόεδρος Παπαδημητρίου Γεωργ., γραμματέας Νικολακοπούλου Ευφρ., ταμίας Παναγιωτακόπουλος Π., μέλη Λώλος Παν., Σγάντζος Γεωργ.
* Γ4
~ Πρόεδρος Σκιά Γεωργία, γραμματέας Πολίτης Γεωργ., ταμίας Ροβολή Ευαγγ., μέλη Ρούσσος Ηλίας, Πανταζόπουλος Κ.
 * Γ5
~ Πρόεδρος Δημητρακόπουλος Ν., γραμματέας Μπούνας Κανάρης, ταμίας Τριανταφυλλόπουλος Γ., μέλη Βακαλοπούλου Κρ., Τριανταφυλλόπουλος Κ.
 ~ 15μελές
~ Πρόεδρος Λώλος Παναγιώτης, αντιπρόεδρος Μουτζούρης Περικλής, γραμματέας Αργυρόπουλος Αθανάσιος, μέλη Βουδούρης Γεώργιος, Γερακάρης Νικόλαος, Γιαννόπουλος Κων., Δημητρόπουλος Νικόλαος, Κλείδωνα Αφροδίτη, Μανωλέα Μαρία, Μπούνας Κανάρης, Νικολακοπούλου Ευφρ., Πλατάρος Δημήτριος, Ριζάς Δημήτριος, Σγάντζος Γεώργιος, Χειλάς Δημήτριος.

** Τριφυλία

~ Ο Κόλλιας για τη συζήτηση με τον Τατούλη
 * «Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την προχθεσινή συζήτηση που είχε ο δήμαρχος Τριφυλίας με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στην Καλαμάτα, σημειώνοντας πως «συμμεριστήκαμε την αισιοδοξία του, αλλά και θα παλέψουμε».
 * Μιλώντας χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, ο κ. Κόλλιας ανέφερε πως στη συζήτηση με τον περιφερειάρχη, εκτός από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που παρουσιάζουν κινητικότητα, από το Δήμο τέθηκε η αναγκαιότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα των εξής έργων: Βιολογικός Καθαρισμός Γαργαλιάνων (έργο το οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο», ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ), η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου Κοπανακίου, η ολοκλήρωση της ύδρευσης των Φιλιατρών, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και, βεβαίως, τα πέντε έργα που προτείνονται για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 * Στη συζήτηση μπήκαν κι άλλα ζητήματα που αφορούν έργα πνοής για την Τριφυλία, όπως είναι η 3η φάση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας, για την οποία ο κ. Κόλλιας υπενθύμισε ότι υπάρχει συμφωνία για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας - Δήμου και Λιμενικού Ταμείου για το Master Plan και ήδη ο Δήμος έχει λάβει σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να το εντάξει η Περιφέρεια και στο δικό της τεχνικό πρόγραμμα για να προχωρήσει. Επίσης, αναδείχθηκε γι’ άλλη μια φορά το θέμα του τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο και τέθηκε το ζήτημα του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, για το οποίο, όπως είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας, «από την Περιφέρεια λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα στο συγκεκριμένο μέτρο και κάνουν μία πρόταση για να μετατραπεί σε λιμάνι τουριστικής υποδοχής με αλλαγή της μελέτης. Υπήρξε μια επιφύλαξη, γιατί για να ξεμπλοκάρει το θέμα πέρασε πάνω από δεκαετία και υπάρχει φόβος από την πλευρά των ανθρώπων του Μαράθου και του Δήμου συνολικότερα, μη τυχόν και ξαναεμπλακεί και περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια. Το θέμα θα το εξετάσουμε και με την τεχνική μας υπηρεσία και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στο Δημοτικό Συμβούλιο».
 * Ακόμη, τέθηκε ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που έχει σταματήσει και όπως είπε ο κ. Κόλλιας, «ο περιφερειάρχης φάνηκε αισιόδοξος ότι θα γίνει μια συμπληρωματική, καινούργια δημοπρασία για να ολοκληρωθεί το κομμάτι.
 * […] Ήταν (σ.σ. ο περιφερειάρχης) αισιόδοξος και για το μεγάλο θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, που όμως ακόμη δεν είναι σε ώριμη φάση απ’ ό,τι διεφάνη».
 * Στο τραπέζι «έπεσε» και ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα, ο οποίος εκκρεμεί, ενώ συζητήθηκε και το έργο στο ιστορικό εκκλησάκι της Ανάληψης, το οποίο «φαίνεται πως έχει ενταχθεί».
 8 «Εμείς συμμεριστήκαμε την αισιοδοξία του κ. περιφερειάρχη, αλλά είπαμε ότι δεν αρκεί μόνο να είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει και να παλεύουμε γι’ αυτά τα πράγματα. Εμείς θα παλέψουμε γι’ αυτά τα πράγματα και θα τα παλέψουμε, γιατί ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιο έργο στο Δήμο Τριφυλίας δεν είναι άλλος, παρά μονάχα η ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα».
 * Για το γεφύρι στο Λαγκούβαρδο, ο κ. Κόλλιας είπε πως ζητήθηκε να γίνουν επαφές με τους παρόδιους προκειμένου να διαθέσουν μερικά τετραγωνικά μέτρα γης, έγιναν οι επαφές και οι τρεις δέχθηκαν να δώσουν την απαιτούμενη έκταση, ώστε το γεφύρι να μη μείνει ως «S», αλλά να έχει μόνο μία καμπύλη.
 * Επίσης, τέθηκε το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, καθώς, όπως είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας, «ο Δήμος δεν έχει επαρκή μέσα», ζητώντας η Π.Ε. Μεσσηνίας να στείλει ένα μηχάνημα με το χειριστή για να μπορέσουν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
 * Ο κ. Κόλλιας ζήτησε να συμβάλει η Περιφέρεια με ιδέες και προτάσεις για να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα με τα πλαστικά των αγροτών, για το οποίο σημείωσε πως έχουν γίνει τρεις συσκέψεις με τους συλλόγους: «Δεν μπορεί να μην υπάρξει λύση. Ανέλαβα, χωρίς να έχω υποχρέωση, να βρω έστω ένα χώρο για την προσωρινή τους εναπόθεση», ενώ έκανε έκκληση στους αγρότες «μην πάνε και κάψουνε τα πλαστικά».

** Διαβούλευση για μεσσηνιακή πατάτα ΠΓΕ

 * Πιστοποίηση με το σήμα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ετοιμάζεται να διεκδικήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας για την πατάτα που παράγεται σε περιοχές της Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό, χθες βράδυ διοργάνωσε συνάντηση στο ξενοδοχείο «Rex», όπου είχε προσκαλέσει εμπλεκόμενους με το θέμα, όπως παραγωγούς, συνεταιριστές, τυποποιητές και γεωπόνους, να εκφράσουν τις απόψεις τους.
 * Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η εταιρεία συμβούλων η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχετικού φακέλου που πρόκειται να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, ενώ ακολούθησε συζήτηση.
 ~ Περισσότερα από τη συνάντηση στο αυριανό φύλλο του «Θ».

**

    ** ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΝΕ !!!!       .....   ....
*** ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 :
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-
 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-
 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-
 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-
~** http://www.atlantide.gr/  , ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ -=Σύμβουλοι Αναπτυξης Ατομικών Επιχειρήσεων
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-γ
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html  , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/21-2011.html  , Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/22-23-2011.html#!/2011/10/22-23-2011.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης22και 23 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/23-2011.html  , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 Ενημέρωση και πολλά ενδιαφέροντα .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/24-2011.html  , Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/t-25-201.html  , Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , Tετάρτη , 26 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ! Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 ,.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/27-2011.html  ,. Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση , Το αγιάζι του σήμερα 27/10/2011 ,.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/28-2011.html  , Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση ., 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 !!!.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/29-2011.html  , Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html  , Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Καστάνιτσα Αρκαδίας γιορτή κάστανου .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/30-2011.html  , Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση .-

~ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ , Το κορίτσι απόψε θέλει ,…. http://youtu.be/qO1PskaLJzo   ,




~ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ , Ελευθερία Αρβανιτάκη :@ http://youtu.be/XcCqF1hdtU8  ,



**** KASTANITSA ARKADIAS : http://www.youtube.com/watch?v=2I8vkbrnt8E  ,



** Γιορτή κάστανου Καστάνιτσα Αρκαδίας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Tpr9ZgyLvwg  ,



** ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (ώρα φαγητού ) : http://www.youtube.com/watch?v=3KDmaxjjIEU  ,



** Από Καστάνιτσα για Άγιο Πέτρο Αρκαδίας : http://www.youtube.com/watch?v=4L1_Hmv1BdA  ,



** Άγιος Πέτρος Κυνουρίας Αρκαδίας :: http://www.youtube.com/watch?v=qc-dTxR3gTY  ,



** Ι. Μονή Παναγίας Μαλεβή Αρκαδίας : http://www.youtube.com/watch?v=kpi4Zr7hftA  ,



** Ι.Μ. Μαλεβής Αρκαδίας : http://www.youtube.com/watch?v=iKayO4LjSgA  ,



** Ι.Μ. Μαλεβής Αρκαδίας : http://www.youtube.com/watch?v=rqyW0GWkbjE  ,



** Μονή Μαλεβής Κυνουρίας : http://www.youtube.com/watch?v=9ThDJdm290o  ,



** Ι.Μ. Μαλεβής Αρκαδίας : http://www.youtube.com/watch?v=eS2lk_wNNYE  ,



**

Δεν υπάρχουν σχόλια: