ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  :
Παρασκευή  25 Νοεμβρίου  2011ΤΑ ΡΟΔΙΑ ΣΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ 2011
Οι πολιτικοί είναι σαν τις αλεπούδες , ενώ οι στρατιωτικοί είναι σαν τα τσακάλια .-
** Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη , Των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά !!!

~ Φέρτε πίσω τα κλεμμένα € Μπουρνέλης Λεονάρδος

* http://youtu.be/qnSrMDSe-X0 ,
Όσο θα κυβερνούν τη χώρα μου προδότες,

το μήνυμα του ύμνου στην Ελευθερία θα είναι επίκαιρο.

η ΚΑΚΤΟΣ  στο ΑΡΦΑΡΑ 2011
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ  ΜΗ ΣΑΣ ΒΡΕΙ Η  ΣΥΜΦΟΡΑ !!!  

~ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΚΙΖΟΓΛΟΥ.wmv :

* http://youtu.be/xhv4J8CUPqs ,
** "Πώς να Ξεχωρίσω; Πριν από τρία περίπου χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα ο κ. Νικόλαος Χάγεκ, ιδιοκτήτης της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών Swatch, ένας από τους εκατό πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Έδωσε μία συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα (ΒΗΜΑ, 30-6-2002), όπου μεταξύ άλλων είπε τα εξής:Τι να κάνεις, αν ξεχωρίζεις και δεν σε εκτιμά κανένας; Ουδείς ευτύχησε, έχοντας ένα τεράστιο τραπεζικό λογαριασμό. Άλλωστε, οι πραγματικές ανάγκες για να ζήσουμε (βιολογικά), είναι ελάχιστες, αξίας δυόμισι χιλιάδων θερμίδων »

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ..
~* Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 :  
Το παλιό Αγροτικό Ιατρείο Αρφαρών , σήμερα Βοήθεια στο Σπίτι !!
Το  Περιφερειακό Ιατρείο Αρφαρών -Κ.Υ.Μελιγαλα -Γ.Ν. Νοσοκομείου Καλαμάτας με δυό γιατρούς και μιά Νοσοκόμα σήμερα 2011 Κάτω από τον φίνικα φαίνεται η πρωτομη του αήμνηστου γιατρού Γιώργου Μουτεβελή (γιατρού- φαρμακοπειού ) του περασμένου αιώνα . Για χρόνια ο γιατρός Μουτεβελής τα δύσκολα εκείνα χρόνια γιάτρευε χωρίς αμοιβή όλους τους κατοίκους της περιοχής του πρώην Δήμου  Αρφαρών και παλαιότερα Αμφείας ...!!  
Φωτοβολταϊκά σε στέγη σπιτιού στο Αρφρά Καλαμάτας 2011

~*  ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ :
*  Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

 * Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Κατόπιν διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της και μαρτύρησε για την αγάπη του Δεσπότου Χριστού.

~*** Στο αγιάζι της Ενημέρωσης :
~** Νέα διαδικτυακή υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών

* Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώνει τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) «Βασικά Στοιχεία Φορολογουμένου (για Μη Φυσικό Πρόσωπο)».
 * Η υπηρεσία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξυπηρέτηση και την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη μέσω όλων των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και προσφέρει τη δυνατότητα για άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση για τα βασικά στοιχεία ενός Μη Φυσικού Προσώπου.
 * Στη διαδικτυακή υπηρεσία «Βασικά Στοιχεία Φορολογουμένου (για Μη Φυσικό Πρόσωπο)» αρκεί η εισαγωγή του ΑΦΜ ενός μη φυσικού προσώπου για να εμφανισθεί η σχετική πληροφόρηση.
* Οδηγίες για υλοποίηση εφαρμογής πελάτη (client) για τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας, όπως και παραδείγματα καλής χρήσης της υπηρεσίας είναι διαθέσιμα στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr/wsnp/wsnp.html .-


~** Πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες μέσω internet
* To να αποκτήσει κανείς πια ένα καινούριο πλαστό διαβατήριο, ή μια άδεια οδήγησης, ακόμα και ταυτότητα, και να γίνει ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, είναι εύκολο αρκεί να επικοινωνήσει με τους σωστούς «ντίλερ». Η zougla.gr, έπειτα από μια σειρά δημοσιογραφικών ερευνών φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα πλαστών εγγράφων που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο και στέλνει και στην Ελλάδα.


~** Το  πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας "Θάρρος" Καλαμάτας σήμερα :

** Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,
ραγιάδες έχεις, μάννα γή, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.
                  ****
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,
Και Μαμμωνάδες βάρβαροι, και χαύνοι λεβαντίνοι•
Λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
Κι οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!”
                    **** Κωστής Παλαμάς


~** Αστυνομική έρευνα- μαμούθ «στη σκιά» ροζ κυκλώματος
* Σε 12 συλλήψεις έχουν προχωρήσει αστυνομικοί εντός και εκτός Αθηνών, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας.
 * Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα έκλειναν ερωτικά ραντεβού και εκμεταλλεύονταν δεκάδες γυναίκες.
 * Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται ένας οδηγός ταξί, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου κι άλλοι ιδιώτες.

~** Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου με τραπεζίτες για το PSI
* Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με κεντρικό θέμα συζήτησης το τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ζημιών που θα καταγραφούν. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν.

~** Τρίμηνη παράταση στο... κούρεμα!
* Oι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι καταφέρνουν κι εξασφαλίζουν μια μικρή παράταση και ως προς τις επιπτώσεις του «κουρέματος» στα ομόλογα του δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
 * Πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ειδικά για την περίπτωση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα υπάρχει πρόβλεψη που θα προβλέπει ότι ο αντίκτυπος από τη μείωση του 50% θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της 12μηνης χρήσης του 2011 και όχι σε αυτά της 9μηνης, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΣΤΟ  ΑΓΙΑΖΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΤΟΠΙΚΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :
~** STOP στη διακοπή ρεύματος σε βιομηχανικές μονάδες

~ Αν και ο εναλλακτικός προμηθευτής έχει συμφωνήσει με το λάθος που έγινε, δεν το διόρθωσε
 * Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), με δύο νέες προσωρινές διαταγές του, απαγόρευσε σε εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης σε δύο βιομηχανικές μονάδες, στην περιοχή της Καλαμάτας, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων στις 28 Φεβρουαρίου 2012. Κι αυτό, επειδή είχε συμπεριληφθεί, όλως αδικαιολογήτως και αυθαιρέτως, ο υπολογισμός του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών στο λογαριασμό του εναλλακτικού προμηθευτή.
 * Η νομοθεσία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί το συγκεκριμένο τέλος σε βιομηχανική επιχείρηση, αλλά την επιβολή του στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες των ακινήτων, εξαιρουμένων αυτών που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.
* Αν και ο εναλλακτικός προμηθευτής έχει συμφωνήσει με το λάθος που έγινε, δεν το διόρθωσε. Με αυτό το δεδομένο η πρώτη μονάδα θα έπρεπε να καταβάλει περί τα 1.048 ευρώ και η δεύτερη περί τα 1.557 ευρώ.- Πηγή ενημέρωσης εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2011 .-

~**  Εύσημα Παναγιώτη Νίκα προς Αντώνη Σαμαρά για την επιστολή στην τρόϊκα : 

* Ούτε κοινή κωλοτούμπα, ούτε πολιτική οπισθοχώρηση, ούτε τίποτε άλλο ήταν, για το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, η προχθεσινή επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προς το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Απεναντίας, μόνο εύσημα μοίρασε στην κίνηση του Μεσσήνιου πολιτικού.  * Δήλωσε λοιπόν: «Θεωρώ θετική, ευφυή και έξοχη την κίνηση Σαμαρά. Δεν μπαίνω σε πολιτικά ζητήματα, αλλά είχα μια πολύ μεγάλη αγωνία για την έκτη δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνδέεται και με τους βραχυκυκλωμένους πόρους των ΟΤΑ. Έτσι, από χθες (σ.σ. προχθές) είμαι χαρούμενος γι’ αυτό το οποίο έγινε, και ήταν και το σωστό.
* Χαίρομαι που υπέγραψε ο κ. Σαμαράς και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται μια συνέπεια, ώστε να μένουν κάποια παράθυρα ανοικτά για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων θεμάτων. Γιατί, λυπούμαι που όλα έγιναν όπως έγιναν, η εργασιακή εφεδρεία και το χαράτσι της ΔΕΗ. Και ερχόμαστε τώρα και παίρνουμε κάποια πράγματα πίσω.
* Ήταν μια πράξη θετική για την πατρίδα και για τον ίδιο, γιατί το βραχυκύκλωμα θα ήταν τεράστιο. Και βεβαίως, περιμένουμε και εμείς, ως Αυτοδιοίκηση, τα χρήματα που συνδέονται με την έκτη δόση».

~**Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης

~ Χάσμα μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου  * Έχοντας ως φόντο το ημιτελές κτίσμα και τα καλάμια που βρίσκονται στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Ελένη Τσέλιου και Γ. Αθανασόπουλος μίλησαν χθες για την παραχώρηση του οικοπέδου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το 1982 στην αρχή και το 2006 στη συνέχεια, για να λειτουργήσουν πανεπιστημιακή σχολή ή τμήματα και να ολοκληρωθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις.
 * Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, «η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η τοπική κοινωνία απαιτούν ομόφωνα να σταματήσει η αναμονή του να γίνουν κάποτε τμήματα ή σχολές του Πανεπιστημίου στο χώρο του Φιλοσοφικού Κέντρου».
 * Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αντίρρηση να λειτουργήσουν τμήματα ή σχολές του Πανεπιστημίου και πρόσθεσε: «Τις περιμέναμε, αλλά δεν έγιναν. Η απαίτηση όσων προανέφερα είναι να έρθει το κτήριο στο Δήμο, να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει ούτε ένα ευρώ, επειδή δεν είναι ιδιοκτησία του και να παραχωρήσουμε, στη συνέχεια, για χρήση στο Πανεπιστήμιο όλους τους χώρους που απαιτούνται για να γίνουν όλα αυτά τα τμήματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η ιστορία. Στις 15 Δεκεμβρίου το κτήριο επανέρχεται στο Δήμο. Δηλώνω απερίφραστα, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραχωρήσουμε όσους χώρους απαιτούνται για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα, που επιζητεί η τοπική κοινωνία και ο Δήμος της Μεσσήνης, εδώ και πολλά χρόνια. Μας ξενίζει δε το γεγονός των προσχηματικών εγκαινίων, που μάλλον άλλον στόχο έχουν και όχι αυτή καθαυτή τη λειτουργία τμημάτων ή σχολών στην πόλη της Μεσσήνης»
 ~ «Διαχρονική απραξία»
 * Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως δε θα παραστεί ούτε ο ίδιος ούτε και κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου στα εγκαίνια της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι «είναι και βεβιασμένα και προσχηματικά».
 * Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης, απάντησε: «Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης και συνύπαρξης και υλοποίησης όσων σκέπτεται να κάνει το Πανεπιστήμιο. Εκείνο που δεν μπορεί να κάνει το Πανεπιστήμιο, είναι να συνεχίσει αυτή τη διαχρονική απραξία με τη μη ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων. Η είσοδος είναι πράγματι όμορφη, έχουν φτιαχτεί κάποιες αίθουσες, το αναγνωρίζουμε και το χαιρόμαστε και κάποια πράγματα δικαιούται το Πανεπιστήμιο. Ούτως ή άλλως, θέλουμε να συνεργαστούμε».
 * Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως δεν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς που χωρίζει τις δύο πλευρές, αλλά το καθεστώς απραξίας και πρόσθεσε: «Κατηγορείται ο Δήμος ότι δεν κάνει τίποτε, ενώ στην ουσία δεν μπορεί να κάνει έξοδα ούτε ενός ευρώ».
 * Από την πλευρά της, η κα Τσέλιου αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και στην παραχώρηση, της 15ης Δεκεμβρίου 2006, της κυριότητας του χώρου, με τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις και να μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό πανεπιστημιακές σχολές ή τμήματα. «Εφόσον δεν έχουν πληρωθεί οι όροι της σύμβασης, η σύμβαση λύεται και αυτοδίκαια επανέρχεται στην κυριότητα του Δήμου το εν λόγω ακίνητο. Αφού υπάρχει προοπτική να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα από πλευράς Πανεπιστημίου, ο Δήμος δεσμεύεται με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα προβεί σε παραχώρηση χρήσης των απαιτούμενων αιθουσών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να διευθετηθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν αντιδικούμε και καλούμε το Πανεπιστήμιο να συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή για τα ζητήματα περί παραχώρησης της χρήσης».
 * Τέλος, ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος παρατήρησε ότι η συνεχόμενη παραχώρηση του χώρου στην πανεπιστημιακή κοινότητα για 30 χρόνια και χωρίς την αξιοποίησή του, δεν μπορεί να συνεχιστεί, «διότι προσβάλλει και το περί δικαίου αίσθημα και τη νοημοσύνη των δημοτών, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα χώρο πολιτιστικό και πολυθεματικό. Εμείς ζητάμε τη συνύπαρξη και σε καμία περίπτωση δεν αντιδικούμε».
 ~ Η κα Ξανθάκη
 * Στο χώρο βρισκόταν συμπτωματικά και η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου. Αφού ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο ανακατασκευασθέν αμφιθέατρο και σε μία αίθουσα διδασκαλίας, ανέφερε ότι έχουν ετοιμαστεί τρεις αίθουσες. Πρόσθεσε ότι τα έργα έγιναν με χρήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με χορηγίες και δαπάνες ακόμη και των μελών ΔΕΠ.
 * Στόχος, όπως είπε, ήταν να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο με έναν ακόμη χώρο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Θα ήταν ευχής έργον να είχε το Πανεπιστήμιο τις πολλές χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν όλοι χώροι. Όμως και αυτό που έχει ανακαινιστεί, μέσα στην οικονομική δυσπραγία, μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει, όχι μόνο το ένα μεταπτυχιακό που είναι έτοιμο, αλλά και το δεύτερο, που θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2012 για την “Ειδική αγωγή” και το επόμενο, της Φιλολογίας. Μέσα σε αυτό το χώρο, το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, θα περιφέρονται περισσότεροι από 200 σπουδαστές και 30 καθηγητές. Θα υπάρχει μια ζωντανή κυψέλη πνευματικής και πολιτιστικής εργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων, πάνω από όλα, ευνοεί την τοπική κοινωνία της Μεσσήνης και στόχος της διοίκησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, είναι ένας: η καλή συνεργασία με όλους. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αυτό το χώρο ως χώρο πνευματικής ανάτασης, πολιτιστικής αναβάθμισης, ιδιαίτερα στους δημότες της Μεσσήνης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι τελικά θα αντιληφθούν αυτό το όραμα και όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε να ολοκληρωθεί το κτήριο. Ήδη έχουμε κάνει πρόταση στο Δήμο Μεσσήνης να το συλλειτουργήσουμε. Το αίτημα που διατυπώνεται για παραχώρηση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, καθώς το Πανεπιστήμιο έχει ήδη διαθέσει 70.000 ευρώ, χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. […] Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και όλα θα προχωρήσουν καλά. Η βούληση η δική μας είναι ένας κλάδος ελιάς προς όλους ανεξαιρέτως», τόνισε.
 * Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως «οι εργασίες ξεκίνησαν το 2008, με τις όποιες οικονομικές δυνατότητες είχε το Πανεπιστήμιο. Δεν είναι μία ανακαίνιση που χρονολογείται τον τελευταίο μήνα ή τον τελευταίο χρόνο. Είναι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, με τις όποιες οικονομικές δυνατότητες είχε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κι όλοι μας που βοηθήσαμε για να ολοκληρωθεί αυτός ο χώρος».

~** Περιμετρική οδός Καλαμάτας  
~ Προχωρεί η κατασκευή της Περιμετρικής στην πόλη της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
* Απολλοτριώσεις δίνοντε , κτήματα αποψηλώνοντε ο δρόμος προχωράει ... 
 * Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που αφορά στην κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας.
 * Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υποδομών: «Σας αποστέλλουμε το 2ον εγκεκριμένο διορθωτικό κτηματολόγιο του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Καλαμάτα στο τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας από χ.θ 29+100 στη Γ.Ε. 29Ν».
 * Ο κτηματολογικός χάρτης έχει αποσταλεί για δημοσιοποίηση-ανάρτηση στο Δικαστικό Γραφείο και στην Κτηματική Υπηρεσία Καλαμάτας.

~** Στρατόπεδο & Ολυμπία στην ατζέντα Νίκα με υπουργούς

* Σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα έχει το προσεχές διάστημα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. * Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προγραμματίζεται κατ’ αρχάς συνάντηση με το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλο για το θέμα του στρατοπέδου: «Για τη Δημοτική Αρχή το θέμα του στρατοπέδου δεν έχει κλείσει. Ευτυχώς δεν έχει κλείσει και τυπικά, αφού ακόμα φρουρείται. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι φίλος της Καλαμάτας, είναι ο υπουργός που μας παραχώρησε τα κτήρια του πρώην Νοσοκομείου Καλαμάτας και για 99 χρόνια αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Αυτό δεν το ξεχνάμε.
 * Πέρα από τα συναισθήματα, αυτή η αστήρικτη απόφαση Μπεγλίτη πρέπει να λάβει ένα τέλος. Προσωπικά, η πόλη, αλλά και η Μεσσηνία προσδοκούμε από το νέο υπουργό το αυτονόητο».
* Συνάντηση θα έχει ο κ. Νίκας και με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην τύχη της Ολυμπίας Οδού: «Για εμάς είναι μείζον ζήτημα, όπως και του περιμετρικού της Καλαμάτας, αλλά θεωρώ ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
* Παράλληλα θα συναντηθώ με τον υφυπουργό του υπουργείου Υγείας για θέματα που αφορούν στην παραχώρηση ποδηλάτων στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και την ένταξη της πόλης σε πρόγραμμα για τις κακοποιημένες γυναίκες».

~** Συνάντηση Πέτρου Τατούλη με το Δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου για έργα του ΕΣΠΑ

 * Η πορεία ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων, ώστε να υπάρξει απόλυτη μελετητική ωριμότητα στον άξονα «Μεσσήνη – Εύα – Βαλύρα» (έως και γέφυρα Μαυροζούμενας) και «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη» (έως Αρκαδική Πύλη), που αφορούν τμήματα της 7ης , 22ης και 24ης επαρχιακής οδού, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την προχθεσινή συνάντηση του δημάρχου Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
 * Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι σε 10 ημέρες θα ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα «Μεσσήνη – Εύα» και όπως είπε χθες στους δημοσιογράφους, παρακολουθούμε στενά την ολοκλήρωση των μελετών της 7ης , 22ης και 24ης επαρχιακής οδού που εκπονούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και όπου απαιτείται, ο Δήμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει.
 * Ο δήμαρχος Μεσσήνης συζήτησε με τον κ. Τατούλη και για την πορεία υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4, 244 εκ. ευρώ, όπως η «Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Μηλιωτίου», με προϋπολογισμό 544.000 ευρώ, για το οποίο έχει επιλεγεί ανάδοχος και εντός της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.
 * Το επόμενο έργο είναι η «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου, προς τοπικές κοινότητες και δημοτική κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, Α΄ Φάση», προϋπολογισμού 3, 7 εκατ. ευρώ, που θα δημοπρατηθεί στις 6 Δεκεμβρίου για το ποσό των 2,375 εκατομμυρίων με φορέα υλοποίησης και δικαιούχο το Δήμο και στις 13 Δεκεμβρίου για το ποσό των 1.275.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Δήμο και δικαιούχο τη ΔΕΥΑΜ.
 * Επίσης, έγινε αναφορά ότι ελήφθη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο έργο «Βελτίωση οδού Βελίκα – Νεοχώρι», δημόσιας δαπάνης 955.000 ευρώ, του οποίου η δημοπράτηση αναμένεται το Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται η λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για κήρυξη της απαλλοτρίωσης στο έργο «Οδικό δίκτυο Δροσιά – Κουρτάκι – Βλάση – Άγιοι Απόστολοι», προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ.

~** Κοίτη Νέδοντα ποταμού Καλαμάτας  

~ Διερεύνηση για πιθανή καταπάτησή της  * Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Όπως είπε χθες ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, η Περιφερειακή Ενότητα παραχώρησε μηχάνημα στο Δήμο, ο οποίος διέθεσε δικό του χειριστή και κάλυψε τις δαπάνες των καυσίμων.
* Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του ποταμού Βελίκα και χθες σειρά είχε ο ποταμός Καρυά. Και στα δύο σημεία παραβρέθηκε ο κ. Αναστασόπουλος, προκειμένου να επιβλέψει την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών.
 * Το επόμενο βήμα, όπως είπε, θα είναι ο καθαρισμός του ποταμού Τζάννε και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ρέματα και ποτάμια του Δήμου που χρήζουν επέμβασης.
* Ο δήμαρχος Μεσσήνης πρόσθεσε ότι συνεχίζεται και η προσπάθεια συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το επόμενο δεκαήμερο θα έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες τόσο των τοπικών κοινοτήτων όσο και της δημοτικής κοινότητας Μεσσήνης.
* Το αγροτικό δίκτυο συντηρείται με μηχανήματα του Δήμου αλλά και με μισθωμένα μηχανήματα από δική του εργολαβία.

~ ** Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ

~ «Ο Δράκος» του Ευγένιου Σβαρτς
 * Ο Αλέκος Κολλιόπουλος έκανε τη διασκευή. Ο Περικλής Αλμπάνης ανέλαβε την απαιτητική σκηνοθεσία. Και την Κυριακή θα κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή ένα παραμύθι αλλιώτικο από τα άλλα. Στο «Δράκο» του Ευγένιου Σβαρτς τα ζώα μιλούν, τα χαλιά είναι ιπτάμενα, ο ιππότης Λανσελότος έρχεται να σώσει τη χώρα από τον κακό Δράκο, με τα τρία κεφάλια και τις δεκάδες μορφές. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την αιχμηρή ευθύτητα, ο αγνός έρωτας αντιτίθεται στη φαυλότητα της εξουσίας, το παραμύθι συναντά τη συχνά σκληρή πραγματικότητα, σε μια αλληγορία άκρως πολιτική. Ένα πολιτικό παραμύθι για παιδιά; Μάλλον, ένα διαχρονικό, βαθύ και διόλου σοβαροφανές έργο για όλη την οικογένεια.
 * Χωρίς τα κοστούμια τους, αλλά… στο πετσί του ρόλου, παρακολουθήσαμε τους ηθοποιούς της παράστασης στις τελικές πρόβες.
 * Ο Γιώργος Τσαπόγας είναι ο γενναίος Λανσελότος. «Ο Λανσελότος είναι η θετική πλευρά, το αντίπαλο δέος του Δράκου», μας είπε για το ρόλο του. «Είναι ένας ήρωας που έχει ως κίνητρο της δράσης του την κόντρα προς ένα άδικο σύστημα. Αν ο Δράκος είναι το σύστημα, ο Λανσελότος είναι ο ήρωας που δε δέχεται παραμορφωμένες συνειδήσεις. Είναι μια ελεύθερη ψυχή, που εναντιώνεται στο έγκλημα και στην αδικία. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ελεύθεροι, πιστεύοντας στον εαυτό τους, χωρίς να βλάπτει ο ένας τον άλλο. Μέσα στο έργο έρχεται και ο έρωτας. Είναι ο μοχλός που του δίνει δύναμη».
 * Ο έρωτας έρχεται στο πρόσωπο της Έλσας, που την υποδύεται η Εύη Γιαννακοπούλου. «Όταν ξεκινά το έργο είναι υποταγμένη σε αυτό που θεωρεί μοίρα της, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην επιβολή της εξουσίας του Δράκου, και έχει συμφιλιωθεί με αυτό», λέει η ηθοποιός. «Έρχεται όμως ο Λανσελότος και της ξαναξυπνά τις αξίες και τα ιδανικά της. Το μήνυμά του είναι αυτό: Να προσπαθεί ο καθένας με όσα και όποια μέσα διαθέτει να βλέπει την αλήθεια και να παλεύει για τις αξίες, τα ιδανικά του, για αυτά που πιστεύει ότι είναι σωστά».
 * Στο πλευρό της είναι ο πατέρας της Καρλομάγνος. Η «κοινή λογική», ο λαός που διστάζει να αντισταθεί στους δυνάστες του. Τον υποδύεται ο Κώστας Λαός. Σύντροφός τους, ο Γάτος, με τη μορφή της Μαριέτας Αντιβάση. Με ανθρώπινη φωνή, ο Γάτος γίνεται σύντροφος του Λανσελότου, για να κατατροπώσει το Δράκο.
 * «Το παιδικό κοινό το χαρακτηρίζει η αλήθεια», λέει η Μαριέτα Αντιβάση. «Το παιδί, αν δει κάτι που δεν του αρέσει, θα το φωνάξει, θα το πει. Δεν έχεις περιθώριο. Ο μεγάλος έχει και τη συστολή να μην προσβάλλει τον ηθοποιό. Πάνω απ’ όλα, το έργο είναι ένα παραμύθι, γι’ αυτό νομίζω και θα αγαπηθεί από τα παιδιά. Υπάρχει ο αγνός έρωτας, υπάρχουν ήρωες που αγωνίζονται για τα ιδανικά τους, υπάρχουν μαγικά στοιχεία. Παράλληλα, έχει κι ένα πολιτικό μήνυμα πολύ έντονο. Θα μιλήσει και στους μεγάλους».
 * Ο δήμαρχος (Αλέκος Κολλιόπουλος), αρχικά τραγελαφικός ακόλουθος του ισχυρού Δράκου, όταν τον βλέπει να κατατροπώνεται, σπεύδει να πάρει τη θέση στο «θρόνο» του. Δίπλα του, ο γιος του Χένρι, άβουλο φερέφωνο του πατέρα του, εκτοξεύει τις χιουμοριστικές πτυχές του έργου, μέσω της ερμηνείας του Τάσου Πολιτόπουλου.
 * «Γενναία επιλογή. Ένα πολιτικό έργο που απευθύνεται σε παιδιά…», λέω στον Αλέκο Κολλιόπουλο. «Είναι ανάγκη η πολιτική, αλλά μια πολιτική τόσο ουσιαστική όσο την παρουσιάζει ο Ευγένιος Σβαρτς», απαντά. «Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο ανήκει στη χρυσή εποχή της ρωσικής δραματουργίας, της σοβιετικής λογοτεχνίας. Ο Σβαρτς έγραφε και έργα για παιδιά, αλλά αυτή είναι μια αλληγορία, που ίσως πέρασε και μέσα από το πετσί του. Μην ξεχνάμε ότι το έργο είχε απαγορευτεί επί Στάλιν. Πάντως, είναι ένα διαχρονικό έργο, βαθιά πολιτικό, και ασχολείται με τους υποδοχείς που έχουμε μέσα μας, οι οποίοι αναπαράγουν την εξουσία. Αν δεν καυτηριάσουμε το μικρό δικτατορίσκο που κρύβουμε εντός μας, το μικρό εξουσιαστή, το μικρό μωροφιλόδοξο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική. Πρέπει να γίνει πολιτική σε βάθος. Είναι ο τρόπος που η ταξική κοινωνία μπαίνει στη συνείδηση των ανθρώπων», λέει.
 ~ «Κι όμως, επιλέξατε να διασκευάσετε το συγκεκριμένο έργο σε παιδική παράσταση», αντιτείνω.
 * «Θέλαμε ένα έργο που να το βλέπουν από μωρά μέχρι μεγάλοι. Ο μεγάλος θα πάρει το μήνυμα το πολιτικό, ο μικρός θα δει τους δράκους, τους γάτους, τα ζώα που μιλούν και πιστεύω ότι υποσυνείδητα θα μπει μέσα στην κατάσταση».
 ~ Είναι το πρώτο παιδικό έργο που ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή ως διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ.
 * «Κάθε φορά ορίζουμε το χώρο βάσει των έργων. Τίποτα δεν αποκλείει του χρόνου να πάμε στη Φιλαρμονική, να κάνουμε ένα πιο μικρό, πιο εσωτερικών διαθέσεων έργο», λέει.
 * Μια που αναφέρθηκε στο άμεσο μέλλον, βρίσκω την ευκαιρία εμβόλιμα να τον ρωτήσω: Θα επιδιώξει να είναι διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ και μετά το πέρας της τρέχουσας θητείας του; «Εγώ εδώ είμαι. Και θα είμαι εδώ μέχρι το Δεκέμβρη που λήγουν οι συμβάσεις του υπουργείου», απαντά. «Θα ξανακάνω αίτηση. Από εκεί και πέρα, αν θα με κρατήσουν ή όχι, είναι άλλη ιστορία».
 * Στο ρόλο του αμείλικτου Δράκου, βρίσκουμε τον Περικλή Αλμπάνη. Είναι η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα στη θεατρική καριέρα του. Κρίνοντας από τη δουλειά που είδα στις πρόβες, κερδίζει πράγματι τις εντυπώσεις, ο ίδιος και οι ηθοποιοί του.
 * «Βάδισα πιστά πάνω στο έργο του Σβαρτς», λέει ο Περικλής Αλμπάνης. «Είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο, που μέσα από το χιούμορ, το σαρκασμό, το παραμύθι, την αλληγορία, στηλιτεύει την αλαζονεία της εξουσίας. Πολλές φορές το θύμα, όταν του δοθεί η ευκαιρία, γίνεται θύτης. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ιστορίας. Είναι ένα έργο διασκευασμένο και ανεβασμένο για παιδιά, ουσιαστικά για όλη την οικογένεια. Για μένα τα παιδιά είναι ισότιμοι θεατές. Μπορούν να αντιληφθούν πολλά, δε μασάνε τα λόγια και τις κρίσεις τους. Προσπάθησα να μην τα υποτιμήσω ως κοινό και νομίζω αυτό θα γίνει αντιληπτό στο αποτέλεσμα».
 * «Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια μεγάλη πρόκληση», συνεχίζει. «Αφενός απευθύνεται σε ένα ευρύ ηλικιακά κοινό, αφετέρου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σκηνοθετικά. Το ιπτάμενο χαλί, ο Δράκος που αλλάζει μορφές, η μάχη του με το Λανσελότο στον ουρανό, για παράδειγμα. Εδώ μας βοήθησε η τεχνολογία. Υπάρχουν εφέ και οι σκηνές της μάχης προβάλλονται σε animation. Παράλληλα, το έργο συνδυάζει πολλά στοιχεία: Κάποτε είναι σκληρό, δυνατό, μπορεί να σου προκαλέσει έντονα συναισθήματα και από την άλλη έρχεται να σε μαλακώσει με χιούμορ, με μαγικά στοιχεία, με αλήθεια και αθωότητα. Εκεί προσπάθησα να δώσω σημασία, στην εναλλαγή αυτών των στοιχείων, στο ζεστό-κρύο που έχει το έργο, στις ανάσες του. Ενώ ασχολείται με ένα βαρύ θέμα, την εξουσία, οι ανάσες του είναι η δύναμή του, δεν το διακρίνει σοβαροφάνεια».
 * *«Ο Δράκος» του Ευγένιου Σβαρτς, σε σκηνοθεσία του Περικλή Αλμπάνη και διασκευή του Αλέκου Κολλιόπουλου, κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 27/11, στις 12.00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ.
 * Τρίτη έως Παρασκευή θα δίνονται παραστάσεις για σχολεία και τις Κυριακές για το κοινό. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (ενήλικες), 4 ευρώ (παιδιά), ισχύουν μειωμένα οικογενειακά, για ανέργους και πολυτέκνους.
 * Παίζουν: Γιώργος Τσαπόγας, Περικλής Αλμπάνης, Εύη Γιαννακοπούλου, Αλέκος Κολλιόπουλος, Τάσος Πολιτόπουλος, Κώστας Λαός, Μαριέτα Αντιβάση.
 * Σκηνικά: Χρήστος Λαδάς. Μουσική: Ηρακλής Τριανταφυλλίδης. Φωτισμοί – video animation: Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

~**  Κυπαρισσία 


~  Με το δήμαρχο και το μητροπολίτη συναντήθηκε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος
 * Με το δήμαρχο Τριφυλίας και το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας συναντήθηκε χθες το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Μεσσηνίας», Δημήτρης Αδαμόπουλος, με συνεργάτες του - υποψηφίους από την Τριφυλία.
 * Στο δημοτικό μέγαρο Κυπαρισσίας ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας υποδέχθηκε θερμά τον κ. Αδαμόπουλο και είχαν μακρά και γόνιμη συζήτηση για θέματα της περιοχής.
* Ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος είναι και Τριφύλιος, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της Τριφυλίας, και σημείωσε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας των τοπικών Αρχών με τον κόσμο της αγοράς και το Επιμελητήριο, για την ανάληψη, από κοινού, πρωτοβουλιών με αναπτυξιακή προοπτική.
 * Σε δηλώσεις του, αφού σημείωσε πως ως Τριφύλιος δε θα μπορούσε να μην επισκεφθεί το δήμαρχο, με τον οποίο γνωρίζονται και συνδέονται από το 1987, τόνισε: «Συζητήσαμε την πορεία των εργασιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και τις δυνατότητες να εξυπηρετήσει τον τουρισμό του yachting. Μιλήσαμε για τα έργα υποδομών στην Τριφυλία και του έθεσα το θέμα της μείωσης, αν είναι δυνατόν, των δημοτικών τελών, ώστε να ανακουφιστούν λίγο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Μιλήσαμε ακόμη για την ανάπτυξη του τουρισμού».
* Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας εξέφρασε τη χαρά του για τη συζήτηση που είχαν με τον κ. Αδαμόπουλο, με τον οποίο τους συνδέουν μακρόχρονοι δεσμοί, σημειώνοντας: «Μας ανέπτυξε τις σκέψεις του για την ανάπτυξη στην Τριφυλία, και οι σκέψεις του συμπίπτουν με τις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής».
* Αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα είναι χαρά μας, επειδή είναι και Τριφύλιος στην καταγωγή, κάποια στιγμή να έχουμε κι εμείς, στα κέντρα που διαδραματίζουν ένα ρόλο, συμπολίτες μας!».
* Στη συνέχεια ο κ. Αδαμόπουλος επισκέφθηκε το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

~** Ο Δ. Κουσελάς για τον προϋπολογισμό του 2012

~ Στη διεξοδική παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, του σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2012, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ανέφερε μεταξύ άλλων: * «Ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά, συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων του Κοινοβουλίου, των κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο, που δείχνει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα επιτέλους επιδεικνύει ωριμότητα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις του.
 * Από εδώ και πέρα, βέβαια, αρχίζουν οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες. Βασικός εξωγενής διαταρακτικός παράγων, είναι το εξαιρετικά αβέβαιο και ρευστό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, για το οποίο τεράστιες ευθύνες έχει το “Διευθυντήριο” Μέρκελ και Σαρκοζί.
* Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστερημένα ανακλαστικά και εμμονές σε στείρα δημοσιονομική πειθαρχία. Τα χρήματα που απαιτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καλύψουν χαμένες αξίες, δεν μπορούν να βρεθούν εκ των ενόντων. Η Ευρωζώνη πρέπει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της και όχι να επιμείνει σε μια περιστασιακή παροχή ρευστότητας. Και γι’ αυτό ένας και μόνο τρόπος υπάρχει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει, επιτέλους, να αφεθεί να παίξει το ρόλο της ως κεντρική τράπεζα, όπως είναι η Fed στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πρέπει το “Διευθυντήριο” να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη διαγραφή του χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας. Άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας είναι η τήρηση και η ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και το ίδιο το PSI, από την εφαρμογή του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά. Είναι θετικό ότι δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως οι συνεπείς φορολογούμενοι, που ήδη σηκώνουν υπέρμετρα φορολογικά βάρη, δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση. Αντίθετα, για να αποκατασταθεί η επί χρόνια απούσα δικαιοσύνη στο φορολογικό μας σύστημα, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση, κι αυτό πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία του νέου φορολογικού νόμου».

~** Γιαννίτσης σε Γιαννακοπούλου

~ «Προωθείται λύση για την καθυστέρηση στον οδικό άξονα Γαργαλιάνοι - Ρωμανού»  * Απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, για τις καθυστερήσεις στον οδικό άξονα Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης.
* Όπως αναφέρει: «Προωθείται λύση του ζητήματος των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού Μεσσηνίας, με δημοπράτηση νέου έργου για την αποπεράτωση των απαιτούμενων έργων και την απόδοση του εν λόγω τμήματος σε χρήση, στο συντομότερο δυνατό χρόνο».
 * Συγκεκριμένα, η κα Γιαννακοπούλου στην ερώτησή της εξέφραζε την ανησυχία της για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων του παραπάνω οδικού άξονα, στον οποίο τρία χρόνια μετά την αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης δεν έχει τελειώσει η υπόθεση των απαλλοτριώσεων, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει τις εργασίες ο ανάδοχος.
* Ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει την κα Γιαννακοπούλου σχετικά με την πορεία της διαδικασίας καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, η εκδίκαση των οποίων αναβλήθηκε κατ’ αρχάς δύο φορές κατόπιν αιτήματος των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτητών και άλλες δύο φορές λόγω αποχής των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.
* Επίσης, αναφέρει ότι η υπόθεση τελικά συζητήθηκε στις 4/05/11, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση ορισμού τιμής μονάδας, ζήτημα για το οποίο αναμένεται να απαντήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς το οποίο επίσης απευθύνεται το ερώτημα της Μεσσήνιας βουλευτή.
* Κατά προσέγγιση, σύμφωνα με τον υπουργό, η προβλεπόμενη αποζημίωση θα είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ και θα βαρύνει τις Δημόσιες Επενδύσεις (Εθνικοί Πόροι), ενώ καταλήγει λέγοντας ότι, λόγω κυρίως αυτών των καθυστερήσεων, ο ανάδοχος έχει ζητήσει διάλυση της εργολαβίας.

~** "Νέο Επιμελητήριο"

~Παρουσίαση συνδυασμού αύριο το απόγευμα
 * Παρουσίαση του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο», με επικεφαλής τον Γιώργο Γκούμα, όπως και των υποψήφιων συμβούλων του, θα γίνει αύριο Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33).

~** Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ
~ Πρώτη η ΔΑΚΕ στις εκλογές
 * Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις 2 Νοεμβρίου στο Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αρκαδίας – Λακωνίας – Μεσσηνίας και Νήσου Κυθήρων, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΚΕ Εφοριακών, τόσο για το Διοικητικό Σύμβούλιο όσο και για τον αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΠΟΕ – ΔΟΥ.
 *~ Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής
* Για το Διοικητικό Συμβούλιο
• ΔΑΚΕ (4 σύμβουλοι): Κοσμόπουλος Απόστολος, Φαρλέκας Παναγιώτης, Μπένου Αικατερίνη, Ασημακοπούλου Κωνσταντίνα
• ΠΑΣΚΕ (3 σύμβουλοι): Κούβελα Ευγενία, Πετρόπουλος Πέτρος, Δούβας Ευάγγελος
• ΑΣΚΙ (1 σύμβουλος): Καλαμάρα Ελένη
• ΔΑΣ (1 σύμβουλος): Γόντικας Νικόλαος

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕ – ΔΟΥ
• ΔΑΚΕ (4 σύνεδροι): Κοσμόπουλος Απόστολος, Φαρλέκας Παναγιώτης, Στασινόπουλος Στυλιανός, Μπένου Αικατερίνη
• ΠΑΣΚΕ (3 σύνεδροι): Κούβελα Ευγενία, Νικολακάκος Βασίλειος, Εγκλέζος Κωνσταντίνος
• ΔΑΣ (2 σύνεδροι): Γόντικας Νικόλαος, Μιχαλάκη Βασιλική
• ΑΣΚΙ (1 σύνεδρος): Πράττης Δημήτριος

Στις 21 του μήνα, μάλιστα, συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου και έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Κοσμόπουλος Απόστολος – ΔΑΚΕ

Αντιπρόεδρος: Κούβελα Ευγενία – ΠΑΣΚΕ

Γενική Γραμματέας: Μπένου Αικατερίνη – ΔΑΚΕ

Ταμίας: Ασημακοπούλου Κωνσταντίνα – ΔΑΚΕ

Οργανωτικός Γραμματέας: Φαρλέκας Παναγιώτης – ΔΑΚΕ.

~** Προωθούνται τα έργα στον τομέα υγείας

* Ικανοποιητικά προχωρά το έργο «Βελτιώσεις κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών εγκαταστάσεων του Κ.Υ. Πύλου». Συγκεκριμένα, στάλθηκε για δημοσίευση στο ΦΕΚ η περιληπτική διακήρυξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 234.700 ευρώ, ενώ ως ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού έχει οριστεί η 13η Δεκεμβρίου.
* Ταυτόχρονα, στο τελικό στάδιο, υποβολής των φακέλων για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, βρίσκονται τα έργα κατασκευής των τεσσάρων (4) νέων Περιφερειακών Ιατρείων των δ.δ. Βλαχόπουλου, Πεταλιδίου, Μεθώνης, και Άριος.
* Τέλος, όσον αφορά στο Κ.Υ. Αίπειας, ύστερα από την υπουργική απόφαση σκοπιμότητας που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την προηγούμενη εβδομάδα, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία έχει οριστεί ως φορέας υλοποίησης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει πλήρη φάκελο στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, με στόχο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να έχει αναδειχθεί ο μειοδότης ανάδοχος μέχρι το Μάρτιο του 2012.

~** Εκδήλωση για γερμανικές αποζημιώσεις

~ Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα
 * Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές επανορθώσεις είναι το θέμα εκδήλωσης που οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο στην Καλαμάτα, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
 * Ομιλητές θα είναι ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Μπρεδήμας και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.

~** Από τον Θανάση Πετρόπουλο

~ Στο Δ.Σ. Τριφυλίας η επιστολή των εργαζομένων!
 * Την επιστολή της επταμελούς επιτροπής των εργαζομένων του Δήμου Τριφυλίας έθεσε προ ημερήσιας διάταξης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θανάσης Πετρόπουλος.
 * Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι αναφέρονται σε πολύ σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα του Δήμου και του εργασιακού τους μέλλοντος, ζητώντας από το Σώμα να πάρει άμεσα θέση και αποφάσεις, όπως και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης.
 * Ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό το έγγραφο των εργαζομένων, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, που ουσιαστικά είναι η κινητήρια δύναμη του Δήμου Τριφυλίας, δείχνουν μεγάλη σοβαρότητα και μεγάλο προβληματισμό για το πού πάει αυτός ο Δήμος».
 * Παράλληλα, ζήτησε συγκεκριμένη δέσμευση για το πότε θα συζητηθεί στο Σώμα ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών (την οποία ανέλαβε ο δήμαρχος λέγοντας πως θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση), ενώ για την οικονομική κατάσταση του Δήμου είπε: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πολιτική αρχή του Δήμου, ότι μέχρι στιγμής δεν έχετε προβεί στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Συγκεκριμένα, δεν έχουμε φροντίσει να συλλέξουμε κρίσιμους δημοτικούς πόρους και δεν έχουμε οργανώσει τις υπηρεσίες μας, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν έσοδα και την επιβάρυνση των πολιτών».
 * Για την αναφορά των εργαζομένων περί ιδιωτικοποιήσεων, σχολίασε: «Εμάς κάτι τέτοιο μας βρίσκει απολύτως αντίθετους», ζητώντας να τοποθετηθεί ο δήμαρχος ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ ή κατά, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί διεξοδικά η επιστολή και να ληφθούν αποφάσεις.
 * Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το κείμενο των εργαζομένων είναι πολύ σοβαρό. Εκφράζει την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Δήμου». Επίσης ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί ο ΟΕΥ.
 * Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κατσαργύρης υποστήριξε: «Η επιστολή δείχνει την υπευθυνότητα των εργαζομένων, οι οποίοι, για τα προβλήματα που δεν έχουμε λύσει, έρχονται να μας κρούσουν τον κώδωνα. Γι' αυτό θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη και σε επόμενο συμβούλιο να τα βάλουμε, όσα μας αναφέρουν, ένα - ένα ως θέματα».-

 ~ Απαντώντας ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας τόνισε αρχικά: «Εκείνος που ενίσχυε και ενισχύει την πρωτοβουλία των εργαζομένων είναι ο υποτιθέμενος εργοδότης, ο δήμαρχος».
 * Για τον ΟΕΥ, δήλωσε: «Θα τον είχαμε φέρει σε αυτό το συμβούλιο, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι καινούργιες εγκύκλιοι».
 * Για τις κενές οργανικές θέσεις: «Δε φταίει ετούτη η Δημοτική Αρχή. Ουσιαστικά δε φταίνε και οι προηγούμενες τα τελευταία χρόνια, γιατί ισχύει εδώ και χρόνια το "πέντε φεύγουν, ένας μπαίνει", το πέντε έγινε “δέκα φεύγουν ένας μπαίνει”, και όπως ξέρετε, διαδικασία πρόσληψης μονίμων υπαλλήλων δεν υπήρξε».
 ~ Για τηn οργάνωση: «Εγώ δε συμμερίζομαι ότι ο Δήμος είναι ανοργάνωτος».
 * Για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Είναι καθαρά θέμα ιδεολογικής προσέγγισης των πραγμάτων. Το θέμα, όσον αφορά τουλάχιστον στους Δήμους, ξεκίνησε από την προχθεσινή δήλωση - απόφαση - πρόθεση του υφυπουργού Εσωτερικών του κ. Κουκουλόπουλου, που μίλησε για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, κυρίως στην περιφέρεια της Αττικής. Δεν έχει εξαπλωθεί παρακάτω. Η ιδέα, όμως, αναπτύσσεται και καλλιεργείται. Αυτό θα το συζητήσουμε όταν έρθει η στιγμή να το συζητήσουμε. Τώρα, να σας πω εκ των προτέρων ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε λειτουργία του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, προσωπικά δε θα σας το 'λεγα! Για κάποιες λειτουργίες, θεωρώ ότι μπορεί να τις κάνει ο ιδιωτικός τομέας! Ωστόσο, θα αντιδράσουμε σφόδρα αν πάνε να κάνουν στους Δήμους ιδιωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς των πολιτών ή ιδιωτικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς».
 ~ Η επιστολή των εργαζομένων
 * «Σε συνέχεια των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του Δήμου Τριφυλίας, της συνεργασίας της Επιτροπής των Εργαζομένων με τον κύριο δήμαρχο και του σχετικού υπομνήματος που του καταθέσαμε, αλλά και των ζητημάτων που αναδείξαμε συμμετέχοντας στην πανεργατική 2ήμερη απεργία, στην οποία διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στο βάρβαρο πολυνομοσχέδιο και στον εργασιακό Μεσαίωνα, λαμβάνοντας υπόψη και τις νεώτερες εξελίξεις, ζητάμε από εσάς: να λάβετε γνώση και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, για μια σειρά από θέματα της εργασιακής, υπηρεσιακής μας ζωής και το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, τα θέματα που θέλουμε να σας θέσουμε υπόψη σας είναι τα ακόλουθα:
 1. - Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Τριφυλίας: Θεωρούμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση ψήφισης και εφαρμογής του ΟΕΥ, αφού έχετε στα χέρια σας το σχέδιο της Ομάδας Εργασίας. Έχουμε θέσει υπόψη του κ. δημάρχου αλλά και της Δημοτικής Αρχής ότι είναι αναγκαία και πρώτης προτεραιότητας για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους:
 -η ψήφιση και εφαρμογή του ΟΕΥ θα λύσει την εκκρεμότητα και την ανασφάλεια των εργαζομένων, αφού σήμερα είμαστε σε προσωποπαγείς αντί για οργανικές θέσεις
 -θα οδηγήσει στην ορθολογική και αναγκαία οργάνωση και λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιακών του Δομών με σύστημα ανάθεσης και ανάληψης και απόδοσης ευθύνης, και στη συγκρότηση των νέων Υπηρεσιών που έχει ανάγκη ένας σύγχρονος Δήμος.
 ~ Η καθυστέρηση ψήφισης του ΟΕΥ οδηγεί σε περιπέτειες το Δήμο, αφού μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση. Σας ζητάμε, λοιπόν, να αποφασίσετε άμεσα για την ψήφιση του ΟΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.
 2. Οικονομική κατάσταση του Δήμου: Είναι γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας έχει χαρακτηρισθεί προβληματική, τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Για την άσχημη οικονομική κατάσταση την καθοριστική ευθύνη έχει η Πολιτεία (μείωση πόρων, μη καταβολή παρακρατηθέντων πόρων, μη χρηματοδότηση ΘΗΣΕΑ κ.λπ.) αλλά και η πολιτική διαχείρισης όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, όπως κι εσείς κατ’ επανάληψη έχετε παραδεχθεί. Όμως, θεωρούμε ότι και η σημερινή Δημοτική Αρχή δε λαμβάνει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Δήμου και συγκεκριμένα δε φροντίζει να συλλέξει κρίσιμους δημοτικούς πόρους και δεν οργανώνει τις υπηρεσίες του, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο και τη διαχείριση των δαπανών και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του Δήμου κατά τρόπο αποτελεσματικό και ορθολογικό. Επειδή η όλη ατμόσφαιρα για την οικονομική κατάσταση προσθέτει ανασφάλεια στους εργαζόμενους του Δήμου, ζητάμε άμεσα να διασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων, όπως έχουμε ζητήσει και έχει δεσμευθεί ο κύριος δήμαρχος (δε φταίνε οι εργαζόμενοι αν γίνονται κατασχέσεις για οφειλές των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών), να παρθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Δήμου και δε θα οδηγήσουν το Δήμο σε Επιτήρηση (σύμφωνα με το καταστρεπτικό, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, νέο θεσμικό πλαίσιο), αλλά και σε απολύσεις, μετατάξεις προσωπικού, ιδιωτικοποίηση τμημάτων και υπηρεσιών του Δήμου και σε ξεπούλημα Δημοτικής Περιουσίας.
 3. Νέες εργασιακές ρυθμίσεις και οργάνωση του Δημοσίου: με αγωνία παρακολουθούμε τις σχεδιαζόμενες πολιτικές της πολιτικής ηγεσίας και για τούτο ζητάμε από εσάς, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με οργάνωση αντίδρασης στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Δ., Κ.Ε.Δ.Ε.), να αντιδράσετε στα σχέδια που θα οδηγήσουν στην καταρράκωση του ρόλου της Τ.Α. και σε βάρβαρες και αντικοινωνικές πολιτικές. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε:
 α. στην κατεύθυνση ντε φάκτο ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών, με αιχμή την καθαριότητα, με τις επιχειρούμενες Επιχειρησιακές Συμβάσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε απολύσεις, ιδιωτικοποίηση και σε μισθούς πείνας τους εργαζόμενους και τους πολίτες σε εξοντωτικούς φόρους. Εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και κοινωνικό ρόλο των Υπηρεσιών και βεβαίως είμαστε υπέρ της οργάνωσης και λειτουργίας με τρόπο ορθολογικό και αποτελεσματικό. Αν σήμερα η καθαριότητα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, δε φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης και οργάνωσης των Υπηρεσιών και η μείωση του προσωπικού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη δεν υπάρχει, από το Δήμο, πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν έχει καν οργανωθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας. Ζητάμε από εσάς να λάβετε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην εφαρμοστούν αυτές οι βάρβαρες πολιτικές, που δυστυχώς τυγχάνουν αποδοχής από αρκετές Δημοτικές Αρχές!
 β. Ζητάμε να αντισταθείτε για να μην υλοποιηθούν οι πολιτικές για την ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, όπως “προστάζεται” να εφαρμόσει η Πολιτική Ηγεσία, μειώνοντας το Δημόσιο Τομέα κατά 50%, παραχωρώντας μεγάλα τμήματα σε ιδιώτες (μισθοδοσία, προμήθειες, πρωτόκολλο, διοικητική στήριξη κλπ.). Αν ισχύσουν και αυτά, τότε θα αναγκαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος μας να διαλύσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες και να απολύσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Από εσάς ζητάμε να λάβετε μια ξεκάθαρη απόφαση έγκαιρα.
 4. Όχι στα νέα αντικοινωνικά και εξοντωτικά χαράτσια και ιδιαίτερα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων: Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιταχθεί σε αυτή τη βάρβαρη και αντικοινωνική πολιτική, ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να εξαντλήσει κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο για να προασπίσει τη στοιχειώδη διαβίωση των συμπολιτών του Δήμου μας».

~** Νίκας για διαχείριση απορριμμάτων

~ Ένα βήμα μπροστά ο διεθνής διαγωνισμός
 * Ως ικανοποιητική και με ουσιώδη αποτελέσματα έκρινε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας την προχθεσινή του συνάντηση με τον αιρετό περιφερειάρχη Π. Τατούλη. Σημείωσε πως ο καθορισμός της ημερομηνίας του διεθνούς διαγωνισμού είναι μια θετική εξέλιξη και έψεξε, για άλλη μια φορά, όσους τον κατηγορούν για ανεπάρκεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέλος, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον θα είναι ποιος θα κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων, από τη στιγμή που ο Δήμος Καλαμάτας αποψιλώνεται από προσωπικό και ο νόμος απαγορεύει την ανανέωσή του.
 * Αναλυτικά ο κ. Νίκας υποστήριξε: «Η σύσκεψη στην Περιφέρεια, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση του προεδρείου της ΠΕΔ Πελοποννήσου με τον αιρετό περιφερειάρχη Π. Τατούλη, είχε σημαντικό χαρακτήρα. Όπως είναι γνωστό πλέον, ανακοινώθηκε ότι στις 23 Δεκεμβρίου ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Με τον κ. Τατούλη θα συναντηθούμε και πάλι για να δούμε την προκήρυξη, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου γίνεται μια μεγάλη ημερίδα στην Τρίπολη για το θέμα των απορριμμάτων. Όπως φαίνεται, προχωράμε προς την ολική διαχείριση του προβλήματος.
* Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν μιλάμε για διαχείριση των απορριμμάτων, μιλάμε για τα εξής επίπεδα: μάζεμα, μεταφορά και διαχείριση στη μονάδα. Υπάρχει και η ανακύκλωση που έχει δοθεί στην Εταιρεία Ανακύκλωσης.
* Δεν ξέρω από ποιους θα γίνεται στην Καλαμάτα αυτή η διαδικασία, γιατί αν συνεχιστεί η κατάσταση να φεύγει το προσωπικό, να μην μπορούμε να προσλάβουμε 8μηνίτες, καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχουν προβλήματα στο μάζεμα. Η πληρωμή του ιδιώτη θα γίνεται κεντρικά. Το κράτος, δηλαδή, θα είναι υπόλογο απέναντί του, κατακρατώντας από τους Δήμους τους ΚΑΠ ή άλλους φόρους.
* Το οξύτατο πρόβλημα, όμως, είναι με το προσωπικό. Έχουμε πάρει αποφάσεις και στην ΠΕΔ να ζητήσουμε την εξαίρεση από την εργασιακή εφεδρεία υπαλλήλων στην καθαριότητα, ιδιαίτερα εκεί που έχουμε ανταποδοτικά τέλη.
* Μέσα σ’ αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται, γίνεται αντιληπτό και στους πλέον κακόπιστους δημοσιογράφους και πολίτες - εγώ θεωρώ ότι σκοπιμότητες εξυπηρετούνται -, ότι ένας Δήμος μόνος του, αφού δεν έχει τα λεφτά, ούτε από το ΠΕΣΔΑ τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν μπορεί να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Κι αν το κάνει, θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Την έναρξη λειτουργίας της διαχείρισης από το διεθνή διαγωνισμό. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Περιφέρεια έχει από το νόμο τη διαχείριση του θέματος των απορριμμάτων».

~** Τμήμα Ποιοτικού-Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

~ Οδηγίες προς πατατοκαλλιεργητές
 * Οδηγίες προς τους πατατοκαλλιεργητές δίνει τo Τμήμα Ποιοτικού – Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, εν όψει έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου της ανοιξιάτικης πατάτας:
* «Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του πατατόσπορου και τούτο, γιατί ο πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως:

-μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι

-μειώνει τη στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας

-δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της ποικιλίας.

 * Η πρακτική να χρησιμοποιούνται μικροί κόνδυλοι διαλογής από τη διαδικασία συσκευασίας ως πατατόσπορος είναι λανθασμένη και απαγορεύεται. Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται πιστοποιημένος πατατόσπορος, που προέρχεται από νόμιμους προμηθευτές.
* Η προμήθεια του πατατόσπορου γίνεται 15 ημέρες τουλάχιστον πριν από τη σπορά και τοποθετείται σε τελάρα, αφού απομακρυνθεί κάθε πληγωμένος και σάπιος κόνδυλος. Ο τεμαχισμός των κονδύλων πρέπει να αποφεύγεται, προτιμώντας κονδύλους μικρού μεγέθους. Το κόψιμο, αν είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνεται 3-5 ημέρες πριν από το φύτεμα (για να γίνει η επούλωση), με μαχαίρια που εμβαπτίζονται σε διάλυμα χλωρίνης ή φορμόλης ή άλλου απολυμαντικού. Το σάπισμα των κονδύλων μπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά, αν στους κομμένους κονδύλους γίνει εφαρμογή κατάλληλου μυκητοκτόνου.
* Μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να φυλάσσεται η μπλε ετικέτα πιστοποίησης, που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε σάκο με πιστοποιημένο σπόρο, γιατί σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων, μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας ανιχνεύεται η προέλευση του πατατόσπορου (χώρα, ποικιλία, σπορομερίδα, παραγωγός).

~** Πριν 94 χρόνια

- Ο δριμύτατος εις ψυχρότητα βοριάς και η εμφάνισις της χιόνος εις τα γύρω βουνά ήτο μία από τας σπανιωτάτας εκδηλώσεις του θερμού κλίματος των Καλαμών. Η χθεσινή ημέρα όμως με την εξαισία λιακάδα της και με τον ζωογόνον ήλιον της μας απεζημίωσεν αρκετά.
 -ΤΟ κρέας ήρχισε να εξαφανίζεται τελείως από την αγοράν μας. Και αν παρουσιάζεται κανέν σφάγιον οι απαιτηταί είναι τόσον πολλοί… Σταφίδες και σύκα άρχισαν να κάνουν παντού την φιγούρα τους. Τα καρύδια σπάνια, επήραν και αυτά ακράτητα τον ανήφορο. Τρεις και πενήντα και άνω η οκά.
 -Ο Σταύρος Τρυφωνόπουλος εκ του χωρίου Ράχεων της Σκυλλούντος και Παν. Κασκαντάκης εξ Αλητσελεπή μετ’ άλλων δύο αγνώστων απήγαγον προχθές εκ του χωρίου Ράχεων την Χρυσούλαν θυγατέρα Ευσταθίου Καγκούρα, λαβόντες άγνωστον διεύθυνσιν. Ανακρίσεων επελήφθη ο αστυνομικός σταθμάρχης Σκυλλούντος.
 -ΕΠΕΚΗΡΥΧΘΗ ληστής κατηγορούμενος επί διαφόροις ληστείαις ο φυγόδικος Κωνστ. Παν. Κουκουζέλης προσδιορισθείσης χρηματικής αμοιβής επί μεν τη αποτελεσματική καταδείξει του κρυσφηγέτου του εκ δραχμών 1000, επί δε τη συλλήψει ή τω φόνω αυτού εκ δρχ. 2000.

 ***        ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ... ~ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 :
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/31-10-1-2-2011.html  , Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011 , Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/11/3-2011.html  , Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011 , Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/4-2011.html  , Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011,Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο καθημερινό αγιάζι της ενημέρωσης.-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/5-6-2011.html  , Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 , Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/blog-post.html  , Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Αγιος Πέτρος Κυνουρίας .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/arfara-kalamatas-messinias.html  , Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011 , ARFARA KALAMATAS - MESSINIAS σε εικόνες και Βίντεο .-
~ ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/blog-post_08.html  .Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/11/19-20-2011_20.html  , Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου 2011 για όλους μας .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/11/21-11-2011.html  , Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011, Όλα μαζεμένα ...όλα λυμένα ... όλα μπερδεμένα 21-11-2011 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/11/22-2011.html  , Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 . Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/11/23-2011.html  , Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 , ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/23-11-2011.html  , Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 , ΟΛΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ …ΟΛΛΑ ΜΑΖΟΜΕΝΑ
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/11/24-2011.html  , ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/11/25-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/25-2011.html  ., Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 .-
~**
Νέα συνάντηση Βενιζέλου – Λοβέρδου

~ Mέσα σε διάστημα λίγων ημερών οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν και νέα συνάντηση. Επισήμως, συζήτησαν για τον προϋπολογισμό του 2012 ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. -
Κρίσιμη η συνεδρίαση του Eurogroup

* Στο δραματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, μετά και την υποβάθμιση του Βελγίου, αλλά και τα επίπεδα ρεκόρ στα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας, θα γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση της έκτης δόσης. - * Η Αθήνα εκτιμά ότι η επιστολή Σαμαρά έχει θετικό αντίκτυπο, γεγονός που θα οδηγήσει στο «πράσινο φως» για την 6η δόση. Τη δική του επιστολή, ανοικτή προς το λαό, θα δημοσιεύσει το Σάββατο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στην κομματική του εφημερίδα,η οποία θα περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε «να μην υπάρχει άλλοθι για μη εκταμίευση της έκτης δόσης».


  *** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ ποδοσφαιρική περιόδου 2011 -2012 :
*~*** Για το Κύπελλο Μεσσηνίας :

26/8/2011 : Αστέρας Αρφαρών - Ακρίτας Κορώνης 6-0.- ^

3-9-2011 : Χαροκοπιό-Αστέρας Αρφαρών 1-4 .- ^

7/9/2011 : Πάμισος Μεσσήνης - Αστέρας Αραρών 1-0.-^

10-9-2011 : Αστέρας Αρφαρών -Πάμισος Μεσσήνης 1-1 .-^

~** Στην Α΄ ΤΟΠΙΚΗ στο Μεσσηνιακό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο .

~~ ** (1η Αγωνιστική ) 17 και 18 -9-2011) , Αποτελέσματα :
~ Αστέρας Αρφαρών - Α.Ε. Αβίας 1-0 .-
Το γκόλ στο 16΄ο Γιώργος Κάρτωνας .-^
Ο Αστέρας Αρφαρών αγωνίστικε με τους : Ματθαίος-Λίβας Παναγιώτης , Φέστας Κώστας , Ματθαίος Αριστοτέλης , Χριστόπουλος Κώστας , Καπόγλης Ηλίας , Χαραλαμπόπουλος Παναγιώτης (65΄ Φωτεινάκης Βασίλης ) , Γιανακούντζος Γεώργος , Φέστας Σταμάτης , Κάρτσωνας Γιώργος , (70΄ Κεράνης Φραγκίσκος ) , Γιανακόπουλος Γιώργος , Μπούρας Γιώργος ( 85΄ Μπαράϊ Ανέστης ).-

** Στον πάγκο επίσης κάθησαν : Λυμπερόπουλος Κυριάκος , Τσιλίκος Γρηγόριος , Σακκάς Ευγένιος ,  Σταθόπουλος Γιάννης , Σταθόπουλος Ευγένειος .-

** Προπονητής : Παναγιώτης Βούτσας

* Πρόεδρος : Γιώργος Χρ. Μπούρας

** Στο ρόστερ του Αστέρα Αρφαρών επίσης είναι οι ποδοσφαιριστές : Κουρετζής Παναγιώτης (Τ) ,Κουρνέτας Αλέξιος (Α), Μωραγιάννης Σταύρος (Α), Βανικιώτης Νικήτας (Μ), Πουλόπουλος Παναγιώτης (Μ) ,Μωραγιάννης Ξέρξης (Μ) , Αντωναίος Διονύσης (Ε), Κοτταρίδης Ηλίας (Ε) ,Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος (Ε) , Πολυχρόνης Βασίλης (Ε) , Σακκάς Κώστας (Ε) και Βανικιώτης Γιώργος (Ε) .-

** Η Ομάδα του Αστέρα Αρφαρών μετά από 6 χρόνια , από Δ΄εθνική (περιφερειακό 5 χρόνια ) , Γ΄ τοπική , Β΄ τοπική εθνική (4 χρόνια ) , επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Α΄ τοπικής κατηγορίας .-

** Στην 2η αγωνιστική Κυριακή , 25 Σεπτεμβρίου , 2011 :
~ Ηρακλής Καλαμάτας - Αστέρας Αρφαρών 1-2 .-
* Τα γκόλ : 10΄ Ηλίας Ν. Καπόγλης , 44΄ Γιώργος Ιω. Μπούρας και 49΄ Παναγιώτης Σπαντιδέας .-

** 3η αγωνιστική , Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
 ~ Aστέρας Αρφαρών - Ολυμπιακός Καλαμάτας 3-0 .-^
Τα γκόλ: 35΄Φραγκίσκος Κεράνης , 37΄Γιώργος Ι. Μπούρας και στο 78΄ Γιώργος Α. Γιαννακούτζος .- ^

** Το Σαββατο-κύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου 2011 για την Α΄τοπική στην , 4η αγωνιστική
~  Ακρίτας Κορώνης -Αστέρας Αρφαρών 1-3 .-^
** Tα γκόλ : Γιώργος Ι. Μπούρας , Φραγκίσκος Κεράνης Βασίλης Φωτεινάκης , Μουτζούρης .-

* * ** Την 5η αγωνιστική στην Α΄Τοπική Μεσσηνίας : 8 και 9 /10/2011
~ Αστέρας Αρφαρών – Α.Ο. Σπερχογείας 0-3 .- ^

** Κυριακή 6η αγωνιστική , Α΄ Τοπική 15 και 16 /10 /2011 :
~ Αστέρας Αρφαρών – Τέλος Άγρας 1-0 .- ^
Το γκόλ : 20΄ Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος .- ^

** Στην 7η αγωνιστική : Α΄ Τοπική της Μεσσηνίας : 23 και 24 /10/2011 :
* Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Αστέρας Αρφαρών 4-4 .- ^
~ Tα γκόλ : 15΄ Γιώργος Κάρτσωνας , 20΄ Παντελόπουλος , 40 ΄ Καναλουπίτης , 47΄ Εμμανουήλ , 54΄ Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος , 77΄πεν. Φραγκ. Κεράνης , 86΄ Γιώργος Γιαννακόπουλος , 88΄ Σόκαλης .-

** Στην 8η αγωνιστική , στην Α΄τοπική του Ν. Μεσσηνίας :
~ Σαββατο και Κυριακή 30/10 και 31-10-2011 :
~ Αστέρας Αρφαρών -Εθνικός Μελιγαλά 1-1 .-^
~ Tα γκόλ : 3΄ Ηλίας Ν.Καπόγλης , 31΄ Τσώνης .-

**Στην 9η αγωνιστική , 5 και 6 Νοεμβρίου 2011 :
 * Μεσσηνιακός Γ. Σ. - Αστέρας Αρφαρών 1-3 .-^
Τα γκόλ : Φραγκίσκος Κεράνης Δύο(2) , Γιώργος Κάρτσωνας ,...

* Για την 10η αγωνιστική , στην Α΄τοπική κατηγορία Κυριακή 13-11-2011
~ Α.Π.Σ. Αστέρας Αρφαρά – Α.Ο. Κυπαρισσίας 2-1 .- ^
~ Τα γκόλ : 1΄ Μήτροφ , 40΄ Γ. Γιαννακούτζος , 65΄ Φραγκίσκος Κεράνης .-^

** Για το τοπικό παιδικό στο ποδόσφαιρο Σάββατο 5 /11/2011 ,
~ 1η αγωνιστική , Σάββατο 5/11/2011 : Στο 2ο Όμιλο :
~ Α.Ο. Σπερχογεία - Αστέρας Αρφαρών 2-4 .- ^

** Για το παιδικό , 2η αγωνιστική στο Μεσσηνιακό ερασιτεχνικό ποδόισφαιρο Σαββατο 12-11-2011 :
* Αστέρας Αρφαρών - Δωριεύς Δωρίου 4-1 .- ^

** Την   11η αγωνιστική , Σάββατο 20-11-2011 :
~ Α.Ο. Φαραί Καλαμάτας - Αστέρας Αρφαρών 2-2 . -^
Τα γκόλ : δύο (2) Ψωρομύτης 7΄ και πεν. 78΄ , και 58΄Φρ. Κεράνης , 70΄Γιώργος Γιανακούτζος .- ^
~ ** Α.Π.Σ. Αστέρας Αρφαρών : Παιδικό
~  Εθνικός Μελιγαλά -vs Αστέρας Αρφαρών
Σαββάτο 26-11_11:00  , ***Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών

~** Κυριακή 27/11/2011 , 12η αγωνιστική :
* A.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών –A.O. Ασπρόχωμα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: