ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Οδοιπορικό στην όμορφη Κεφαλονιά το Σ/Κ 28 , 29 Μαϊου 2016

Οδοιπορικό στην όμορφη Κεφαλονιά το Σ/Κ 28 , 29 Μαϊου  2016  :

~*Κεφαλονιά  διήμερη εκδρομή 28 ,29/05/2016:

 ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-                                            
 Σπήλαιο Μελισσάνης Κεφαλονιά
  ΑΣΣΟΣ  Κεφαλονιάς
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  διήμερης εκδρομής Γύρος  Κεφαλονιάς 50  εκδρομέων από  Μελιγαλά  Μεσσηνίας μέσα από φωτογραφίες και Βίντεο :
Το  πρόγραμμα : ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Πύργος -ΚΥΛΗΝΗ -φέρι μποτ - ΠΟΡΟΣ (Σκάλα)  Κεφαλονιάς - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ -προσκύνημα στην Παναγία Φιδούσα ή Παναγία Λαγκουβάρδα - ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ- Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου στον Αίνο -παρακολούθηση Εσπερινού και Ιερό Προσκύνημα Ιερών λειψάνων Αγίου -Αργοστόλι -ΛΙΞΟΥΡΙ -Καταβόθρες Αργοστολίου - διανυκτέρευση .... ΦΙΣΚΑΡΔΟ - ΑΓΙΑ ΕΥΦΥΜΙΑ - ΛΗΜΝΟΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ  -ΣΑΜΗ -Σπήλαιο Δραγκαράτης - ΠΟΡΟΣ -Σκάλα -Κυλλήνη - επιστροφή  ..Μελιγαλά -Αρφαρά Μεσσηνία......
~Video fotografies Kefalonia  βόλτα  διαδρομές  εκδρομή  28 , 29/05/2016: https://youtu.be/Dlv42TLuuO8 .-

***  Κεφαλονιά
 Ένα πραγματικά κατάφυτο νησί που περιτριγυρίζεται από τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου Πελάγους, η Κεφαλονιά είναι το νησί του μυστηρίου και των παράξενων φαινομένων. Εδώ το νερό της θάλασσας εξαφανίζεται κάτω από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού, στις αποκαλούμενες Καταβόθρες, και καταλήγει στο ατμοσφαιρικό σπήλαιο της Μελισσάνης όπου το νερό της λίμνης δημιουργεί τιρκουάζ αντανακλάσεις στα τοιχώματα του σπηλαίου. Ο μύθος λέει ότι κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο ακίνδυνα φιδάκια πηγαίνουν στην εκκλησία της Παναγίας στο Μαρκόπουλο και ότι ο Άγιος Γεράσιμος, ο προστάτης του νησιού, έχει μερικές φορές φύκια στα πόδια του επειδή επισκέπτεται τα γειτονικά νησιά. Είναι αλήθεια όμως ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν κατσίκες με χρυσά δόντια, χελώνες καρέτα- καρέτα που χαιρετούν τους τουρίστες στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου στο Αργοστόλι και το βουνό Αίνος είναι μαύρο αντί για πράσινο!
Η ύπαρξη αυτών των φαινομενικά παράξενων γεγονότων είναι ουσιαστικά απόδειξη του φυσικού πλούτου της Κεφαλονιάς! Το έδαφος είναι πλούσιο σε μέταλλα, γι' αυτό και οι κατσίκες έχουν δόντια σε χρυσαφί απόχρωση. Οι σπάνιες χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν πολλές από τις παραλίες στο νησί για να γεννήσουν τα αυγά τους, οπότε είναι αρκετά σύνηθες να δείτε προστατευμένες φωλιές σε κάποιες από αυτές. Στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, υπάρχει συγκεκριμένα μια χελώνα που είναι πολύ εξοικειωμένη με τους ανθρώπους και μερικές φορές βγάζει το κεφάλι της έξω από το νερό ενώ βρίσκονται άνθρωποι τριγύρω. Η ξεχωριστή μαύρη ελάτη που είναι αυτόχθονο φυτό της Κεφαλονιάς φυτρώνει στον Αίνο και δίνει το μαύρο χρώμα στην κορυφή του. Άγρια άλογα ζουν στις πλαγιές του και σπάνιες φώκιες μονάχους- μονάχους στις θαλάσσιες σπηλιές του νησιού. Πόσα ακόμα χρειάζεστε για να σας ενθουσιάσει η Κεφαλονιά και να επιστρέφετε σε αυτήν για τις διακοπές σας κάθε χρόνο;
Το νησί έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από την προϊστορική εποχή. Γνώρισε την ακμή στην κλασική εποχή ενώ δοκιμάστηκε από πολλούς κατακτητές λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ερείπια των ισχυρών αρχαίων πόλεων έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές στο νησί, εντυπωσιακοί μυκηναϊκοί τάφοι ενισχύουν τη θεωρία που θέλει τον περιβόητο βασιλιά της Ιθάκης, Οδυσσέα, να έχει θαφτεί στην Κεφαλονιά και πολλοί αρχαίοι θησαυροί εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου. Κάστρα και μοναστήρια με υπέροχη θέα, όπως το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και η μονή των Κηπουραίων είναι τα απομεινάρια της βυζαντινής και ενετικής περιόδου. Η Κοργιαλλένειος Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι, με τις σπάνιες συλλογές τους, όπως και οι φιλαρμονικές ορχήστρες των δύο πόλεων, είναι απόδειξη της κλίσης που έχουν οι ντόπιοι προς τον πολιτισμό, τη μουσική και τις τέχνες. Θρησκεία και πολιτισμός συνδυάζονται στα περισσότερα δρώμενα και φεστιβάλ που οργανώνονται στο νησί, ειδικότερα σε αυτά που γίνονται για τη γιορτή του Άγιου Γεράσιμου και στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αν και ο καταστροφικός σεισμός του 1953 που έπληξε το νησί, το κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά, η Κεφαλονιά κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες τις και να γίνει πόλος έλξης τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλον τον κόσμο, χωρίς να χάσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Οι περισσότερες παραλίες είναι άθικτες και προσφέρουν μαγευτικά τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι η παραλία του Μύρτου, όμως υπάρχουν και άλλες παραλίες που ξεχωρίζουν, όπως η Αντίσαμος στη Σάμη, όπου γυρίστηκε το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, η παραλία Ξι στο Ληξούρι, όπου η κοκκινωπή άμμος λειτουργεί σαν ένα φυσικό σπα με άργιλο και οι πολυσύχναστες παραλίες στη Σκάλα και στον Πλατύ Γιαλό- Μακρύ Γιαλό, για εσάς που προτιμάτε τις ξαπλώστρες και άλλες υπηρεσίες.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η διαμονή δε θα αποτελέσει πρόβλημα στην Κεφαλονιά, αφού υπάρχουν διάφορα ξενοδοχεία, βίλες, studio και δωμάτια είτε στην πρωτεύουσα του νησιού και τα τουριστικά θέρετρα στη Λάσση και στη Σκάλα είτε στις γραφικές πόλεις, όπως η Σάμη και το Ληξούρι.
Η νυχτερινή ζωή μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένη ως ανύπαρκτη σε κάποιες περιοχές, όμως το Αργοστόλι, όπου η διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είναι εγγυημένη, έχει πολύ εύκολη πρόσβαση από τα περισσότερα σημεία του νησιού. Ωστόσο, η Κεφαλονιά είναι το νησί όπου μπορείτε να δραπετεύσετε από τη σύγχρονη ζωή στην πόλη και να κάνετε εκπληκτικές διακοπές στη φύση και δίπλα στη θάλασσα. Κατά συνέπεια, το μόνο που χρειάζεστε για τη διασκέδασή σας είναι ένα γευστικό γεύμα σε κάποιο ταβερνάκι, που συνήθως θα βρείτε στην προκυμαία, και ένα ποτό σε κάποιο από τα μπαρ του νησιού. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη κεφαλονίτικη γεύση στην εμπειρία σας, δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα, όπως οι κεφαλονίτικες κρεατόπιτες, η αλιάδα και η παστιτσάδα.
Η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο το νησί με τα παράξενα φαινόμενα! Είναι ένα μέρος όπου ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνδυάζεται αρμονικά με τις παραδόσεις και τις χαλαρές μεσογειακές συνήθειες. Όποιος επισκέπτεται την Κεφαλονιά, εύχεται να μπορούσε να μείνει για πάντα! Αυτό εξηγεί το λόγο που σε πολλές δημοσκοπήσεις ο κόσμος ψηφίζει την Κεφαλονιά ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα και που μερικές φορές καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη Σαντορίνη συναγωνιζόμενη την Κρήτη, την Πάρο, την Ίο, τη Σκιάθο, τη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο, τη Λευκάδα, τη Νάξο και άλλα όμορφα ελληνικά νησιά.
Επισκεφτείτε τον κεφαλονίτικο παράδεισο και επιβεβαιώστε αν αξίζει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Θα την έχει σίγουρα στην καρδιά σας!

Φωτογραφίες :
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

  Αποβίβαση από πλοίο

 ΣΑΜΗ  από το πλοίο

  Σάμη  Κεφαλονιάς

 Μαρκόπουλο   καμπαναριό  Παναγίας Φιδούσας όπου από 6-15  Αυγούστου  τα βράδια εμφανίζοντε τα φιδάκια

Έκεί στα βράχια...  κοντά στο καμπαναριό εμφανίζοντε τα φιδάκια της Παναγίας Λαγκουβάρδας

 Η  εκκλησία της Παναγίας από το  δρόμο στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς Η  Εκκλησία της Παναγίας στο Μαρκόπουλο

Η  Είσοδος στην εκκλησία

 Εκκλησία και χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς

  Στην είσοδο του Ι. Ναού στο Μαρκόπουλο

Χωριό ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ  ..

 Μακρής Γυαλός Κεφαλονιάς

Σάμη λιμάνι στην Κεφαλονιά

  ΣΑΜΗ

  Σάμη Κεφαλονιάς

 ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ  Κεφαλονιάς Αργοστολίου


Καταβόθρες

 Καταβόθρες

 Το πλοίο  στο λιμάνι Σκάλα στη Σάμη


Στην πλατεία Αργοστολίου με φόντο το Δημαρχείο

Στην πλατεία στο Αργοστόλι

 Πλατεία ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Στις Καταβόθρες Κεφαλονιάς


 Είσοδος στην Μονή Αγίου Γερασίμου

~*** Παναγία Φιδούσα ή Παναγία Λαγκουβάρδα στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς :
 
 
Βρίσκεται στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς και είναι επίσης γνωστή ως Παναγία Λαγκουβάρδα.
Η Παναγία η Φιδούσα της Κεφαλονιάς είναι από τους πιο διάσημους ναούς του νησιού καθώς δέχεται κάθε χρόνο, εκτός από χιλιάδες προσκυνητές, και κάποιους άλλους, πιο…  ‘‘περίεργους’’ επισκέπτες! Πρόκειται για φιδάκια μικρού μεγέθους, ακίνδυνα, που φέρουν στο κεφάλι τέσσερις μαύρες μικρές κοκκίδες σε σχήμα σταυρού! Εμφανίζονται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου στα βράχια πίσω από το φράγκικο καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας Φιδούσας και έρπουν άφοβα ανάμεσα στον κόσμο και μέσα στην εκκλησία.
Ο θρύλος της Παναγίας λέει πως όλα ξεκίνησαν από έναν σχίνο (θάμνο) που είδαν κάποιοι να καίγεται μέσα στο λόγγο. Πλησιάζοντας για να σβήσουν την φωτιά, είδαν πως είχε καεί ένα και μόνο δέντρο και πως στην ρίζα του υπήρχε η εικόνα της Παναγίας. Την μετέφεραν στην εκκλησία του χωριού τους, όμως την επόμενη μέρα η εικόνα έλειπε! Την βρήκαν και πάλι στο ίδιο σημείο, κι αφού αυτό συνέβη κάμποσες ακόμα φορές, αντελήφθησαν πως επρόκειτο για θεϊκό σημάδι και αποφάσισαν να χτίσουν την Παναγία που την ονόμασαν Λαγκουβάρδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, στο βάθος της ρεματιάς. Με τα χρόνια εκεί δημιουργήθηκε γυναικείο μοναστήρι, αφιερωμένο στην Παναγία.
Σύμφωνα πάντα με το θρύλο, κάποτε πειρατές απείλησαν την μονή. Μετά τις προσευχές των μοναχών, φίδια κύκλωσαν το μοναστήρι, απομακρύνοντας τον κίνδυνο! Αυτή ήταν η αρχή των θαυμάτων της Παναγίας Φιδούσας. Το θαύμα επαναλαμβάνεται από τότε κάθε χρόνο και είναι η εξήγηση που δίνει η λαϊκή παράδοση στην εμφάνιση των φιδιών. Θεωρείται μάλιστα κακό σημάδι να μην εμφανιστούν τα φιδάκια κάποια χρονιά, κάτι που, σύμφωνα πάντα με τον θρύλο, δεν συνέβη το 1940 και το 1953, την χρονιά των καταστροφικών σεισμών για την Κεφαλονιά. Η λαϊκή μουσική παράδοση της Κεφαλονιάς έχει μάλιστα ένα πασίγνωστο δίστιχο για την Παναγία Φιδούσα:
Τα φίδια από το Μαρκόπουλο καλαίνω να με φάνε
Μα κείνα είναι της Παναγιάς και με χαϊδολογάνε .-


***   Video :
~INKEFALONIA.GR : Παναγία η Φιδούσσα στο Μαρκόπουλο 2015 : https://youtu.be/41nv43RynZA .-

~ Ιερά Μονή & Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά :   
Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου είναι το πιο ιερό του νησιού. Είναι χτισμένo στο χωριό Ομαλά, στην κορυφή μιας καταπράσινης κοιλάδας με 40 πηγάδια, κοντά στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα.
Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης της Κεφαλονιάς και το λείψανο του φυλάσσεται στο μοναστήρι, σε μια ασημένια λάρνακα.
Ο 'Αγιος Γεράσιμος ήταν ένας μοναχός από τα Τρίκαλα της Κορινθίας και ίδρυσε το μοναστήρι τον 16ο αιώνα, ανακαινίζοντας ένα παλαιότερο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία. Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε το 1597 και αγίασε το 1622.
Έγινε διάσημος για τις θαυματουργές του ικανότητες σε άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό, με ένα παρεκκλήσι και μια καινούργια εκκλησία με πολύ πλούσιο διάκοσμο.
Κάτω από το μοναστήρι (στην αρχή, το μοναστήρι ήταν μπροστά) υπάρχει μια σπηλιά, που χτίστηκε από τον Άγιο Γεράσιμο, όπου εκεί προσευχήθηκε και είχε το κελί του. Προσκυνητές από όλη την Ελλάδα έρχονται να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον Άγιο.
Ο λαός της Κεφαλονιάς τιμά το θάνατο του Αγίου Γερασίμου στις 16 Αυγούστου και την επιστροφή των ιερών λειψάνων του στις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνες τις ημέρες, μια πομπή του Αγίου λαμβάνει χώρα. Το φέρετρο μεταφέρεται κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Άγιος Γεράσιμος. Η τελετή ακολουθείται από μια μεγάλη γιορτή με μουσική, χορό, φαγητό και κρασί.
Ώρες λειτουργίας:   Δευτέρα - Κυριακή, 7π.μ - 2 μ.μ. και 3μ.μ. - 9μ.μ. Τηλ.  Ι .Μονής :2671086205 .
~
***  ΤΟ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  της Κεφαλονιάς με 9.522  κατοίκους(το 2001):
 Το Αργοστόλι είναι πόλη της Κεφαλονιάς και πρωτεύουσα του Νομού Κεφαλληνίας. Αποτελεί την πρωτεύουσα και το κέντρο δραστηριοτήτων του νησιού από το 1757, οπότε υπήρξε σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο, με σκοπό την εκμετάλλευση των εμπορικών δυνατοτήτων του κόλπου της περιοχής. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 9.748 κατοίκους.
Είναι επίσης πρωτεύουσα της επαρχίας Κραναίας που περιλαμβάνει το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Επίσης είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και συνδέεται με ferry με το Ληξούρι που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Ο κόλπος του Αργοστολίου που το περιβάλει είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου. Η πόλη διαθέτει και μία πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη, την Κοργιαλένειο.
Από το 1600 περίπου φαίνεται πως άρχισε να οικίζεται η περιοχή κοντά στον Κούταβο και ιδιαίτερα από τη μεριά που σήμερα είναι η περιοχή της Γέφυρας και η Σισιώτισσα. Η λύση για μια νέα πόλη που να έχει όσο δυνατό καλύτερες προδιαγραφές με πρώτη αυτή του ασφαλή λιμένα θα προκύψει αργότερα, όταν το 1757 θα αποφασιστεί να μεταφερθεί η πρωτεύουσα από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου εκεί κοντά στον Κούταβο, όπου υπήρχε ένας οικισμός επί το πλείστον από ψαράδες, ένα επίνειο του Κάστρου που ονομαζόταν Tener della Scala di Cefalonia. Παλαιότερα το λιμάνι του νησιού υπήρχε εκεί στον Κούταβο, το Porto de la Zephalonia ή Porto de l’ Arsenal, στον μυχό. Από το 1757 και μετά το Αργοστόλι άρχισε να μεγαλώνει σταδιακά. Όταν τα Επτάνησα πέρασαν στους Άγγλους, περίπου το 1810, η Κεφαλλονιά όπως και τα άλλα Επτάνησα είχε το δικό της Άγγλο κυβερνήτη. Ένας από αυτούς ήταν ο De Bosset, ο οποίος έκανε πολλά έργα στο Αργοστόλι και ήταν ο δημιουργός της γέφυρας του Αργοστολίου. Η γέφυρα αυτή μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου συνέδεε το Αργοστόλι με την απέναντι πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου. Η παλαιά πόλη του Αργοστολίου ήταν κατά πολύ γραφικότερη από τη σημερινή αφού περιείχε πολλά μεγάλα κτίρια με Ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική τους. Η προσεισμική πόλη χαρακτηριζόταν από πολλά επιβλητικά αρχοντικά και μέγαρα, με ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική των σπιτιών του με αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία. Το Αργοστόλι, επίσης ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε. Ένα από τα «μυστήρια» του Αργοστολίου είναι οι Καταβόθρες, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.

*** ΛΗΞΟΥΡΙ  Κεφαλονιάς  :

Δεν μπορείτε να αποχαιρετήσετε τη ζωή στην πόλη ακόμα και όταν είστε διακοπές, θέλετε όμως να αποφύγετε την κίνηση και τη φασαρία των μεγάλων πόλεων; Τότε το Ληξούρι είναι το μέρος για ονειρεμένες διακοπές στην Κεφαλονιά. Είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις του νησιού, ενώ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παρέχει οτιδήποτε βρίσκετε σε μια πόλη. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Αργοστόλι και η μεγαλύτερη στη χερσόνησο της Παλικής. Ωστόσο, είναι μια όμορφη και ήσυχη σύγχρονη πόλη με σειρές από δέντρα κατά μήκος των καλοφτιαγμένων δρόμων της, με όμορφα διακοσμημένες πλατείες και σπίτια με κήπους γεμάτους από λουλούδια. Έχει πλούσια ιστορία αφού η αρχαία πόλη Πάλη, που ανήκε στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της κεφαλληνιακής τετράπολης, βρίσκεται λίγο βορειότερα, στην περιοχή του Παλιόκαστρου. Η αρχαία πόλη πήρε το όνομά της από το βασιλιά Πηλέα και ήταν τόσο ισχυρή που έβγαζε δικό της νόμισμα. Το σύγχρονο όνομα της πόλης αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του έτους 1534, το οποίο αποδεικνύει την ιστορική της παρουσία και τη γρήγορη ανάπτυξη. Το Ληξούρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένωση με την ηπειρωτική Ελλάδα που ακολούθησε τη βρετανική κατοχή. Το 1848, 200 ντόπιοι πολέμησαν με το βρετανικό στρατό προκειμένου να πάρουν πίσω την πόλη τους, αλλά απέτυχαν. Η πόλη άλλαξε δραματικά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν χτίστηκαν δρόμοι, εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Δυστυχώς, το Ληξούρι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από το σεισμό του 1953. Η πόλη ξαναχτίστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νησιού. Ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν από το σεισμό είναι το αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Ληξούρι.

Η βιβλιοθήκη έχει πλούσια συλλογή από 25000 βιβλία και πολλές σπάνιες εκδόσεις καθώς και άλλους λογοτεχνικούς θησαυρούς. Στο προαύλιο του αρχοντικού οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι κάτοικοι του Ληξουριού φημίζονται για την κλίση τους στη μουσική και για το μουσικό τους υπόβαθρο, γι' αυτό και η πόλη είναι η πατρίδα της δεύτερης παλαιότερης φιλαρμονικής ορχήστρας στην Ελλάδα. Η ορχήστρα δίνει εκπληκτικές συναυλίες και παίρνει μέρος σε δημόσιες παρελάσεις στο Ληξούρι.
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι η αρχαία πόλη Πάλη, η οποία ήταν πιθανότατα κορινθιακή αποικία, η εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου - του προστάτη της πόλης - και το άγαλμα του σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου. Το άγαλμα έχει την πλάτη του γυρισμένη στο Αργοστόλι, δίνοντας μια χιουμοριστική νότα στην παλιά έχθρα μεταξύ των δύο πόλεων.
Σήμερα, το Ληξούρι χωρίζεται σε δύο τμήματα λόγω ενός ρέματος που διασχίζει την πόλη. Για να πάτε από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη, θα πρέπει να περάσετε ένα από τα γεφυράκια που βρίσκονται πάνω από το χείμαρρο. Είναι μια ζωντανή πόλη με όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως τράπεζες, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και νοσοκομείο. Αν επιλέξετε το Ληξούρι για τη διαμονή σας στο υπέροχο νησί της Κεφαλονιάς, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τα καταλύματα!
Υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων και studio που εξυπηρετούν ταξιδιώτες όλων των ειδών καθώς και όλες τις προτιμήσεις και γούστα. Οι ντόπιοι θα σας καλωσορίσουν θερμά και θα σας προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες ώστε να περάσετε τις πιο υπέροχες διακοπές στην Κεφαλονιά!
Φυσικά, διακοπές σημαίνει και καλό φαγητό και στο Ληξούρι, θα βρείτε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια τα οποία σερβίρουν ελληνικά αλλά και διεθνή πιάτα. Εκτός από την ελληνική κουζίνα, η ιταλική συνιστάται ανεπιφύλακτα, αφού το νησί είναι πολύ κοντά στην Ιταλία και η βενετσιάνικη επιρροή του παρελθόντος είναι ακόμη εμφανής σε πολλές πλευρές της κουλτούρας των Ιονίων Νήσων. Για γλυκά και άλλες λιχουδιές, κατευθυνθείτε προς την κεντρική πλατεία του Ληξουρίου και απολαύστε τα ενώ κάνετε ρομαντικές βόλτες στη γραφική του παραλία.   Αν θέλετε να βγείτε το βράδυ, υπάρχουν μερικά κλαμπ έξω από την πόλη, αλλά για πραγματική διασκέδαση, το Αργοστόλι είναι το κατάλληλο μέρος! Απέχει 35 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο αλλά σίγουρα αξίζει τη διαδρομή, αν θέλετε να διασκεδάσετε μέχρι νωρίς το πρωί. Δεν πειράζει όμως αν η νυχτερινή ζωή στο Ληξούρι δεν είναι τόσο έντονη όσο στο Αργοστόλι αφού οι επιβλητικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής θα σας ανταμείψουν με εκπληκτικά τοπία, φυσικά σπα με κοκκινωπή άμμο και σμαραγδένια νερά. Εδώ βρίσκεται η φημισμένη παραλία Ξι, η οποία είναι ακριβώς αυτό: Ένα φυσικό σπα! Η άμμος είναι πλούσια σε άργυλο που κάνει καλό στο δέρμα. Η παραλία Λέπεδα με τους εντυπωσιακούς βράχους είναι κατάλληλη για υποβρύχιες εξορμήσεις , ενώ στην παραλία της Κουνόπετρας θα δείτε ένα από τα ορόσημα του νησιού, τον κινούμενο βράχο! Ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται σε αυτήν την παραλία παλαιότερα κινούνταν ρυθμικά, αλλά κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει το λόγο αυτού του παράξενου φαινομένου. Δύο από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στην περιοχή του Ληξουρίου είναι οι παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Άμμου. Και οι δύο είναι σχετικά άθικτες και κατά συνέπεια είναι ιδανικές για ζευγάρια και φυσιολάτρες ή απλώς για όσους ψάχνουν για λίγη ηρεμία και χαλάρωση. Οι Πετανοί έχουν κερδίσει τη γαλάζια σημαία και θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν σε ομορφιά τον Μύρτο. Η Πλατιά Άμμος είχε πρόσβαση μόνο με σκάφος, αλλά σήμερα μπορείτε να την επισκεφτείτε κατεβαίνοντας περισσότερα από 200 σκαλιά! Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μόλις φτάσετε εκεί, θα εντυπωσιαστείτε από τα πεντακάθαρα νερά και τα λευκά βοτσαλάκια της παραλίας. Άλλες παραλίες στην περιοχή είναι ο Αθέρας, η Αγία Ελένη, τα Λαγκαδάκια, ο κόλπος του Βάτσα, το Βραχινάρι και ο Μέγας Λάκκος (ή αλλιώς Mia Lako).
Παρόλο που το Ληξούρι έχασε την υποψηφιότητα για πρωτεύουσα του νησιού, πιθανότατα θα το βρείτε ισάξιο και ίσως πολύ πιο όμορφο από το Αργοστόλι. Επισκεφθείτε και τις δύο πόλεις και ανακαλύψτε ποια από τις δύο θα έπρεπε να είναι ο νικητής της αναμέτρησης!

*** Οι καταβόθρες στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς
 Oι καταβόθρες του Αργοστολίου έχουν θεωρηθεί ένα ακόμη «μυστήριο» από τα πολλά της Κεφαλονιάς. Στην άκρη της Χερσονήσου του Αργοστολίου η θάλασσα εισχωρεί στη στεριά και ρέει σε καταβόθρες. Το φαινόμενο προβλημάτιζε επί μακρόν τους επιστήμονες. Το 1963 οι γεωλόγοι Βίκτορ Μάουριν (Viktor Maurin) και Γιόζεφ Τσέτλ (Josef Zötl) από το Πολυτεχνείο του Γκρατς, έριξαν 160 κιλά βαφής σε μία από τις καταβόθρες. Δύο εβδομάδες αργότερα ίχνη χρώματος βρέθηκαν σε πηγές στην άλλη πλευρά του νησιού, 14 χλμ. μακριά, όπως επίσης και στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη.
Ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Νίκο Λυμπέρη, η περίπτωση της Κεφαλονιάς μπορεί να παραβληθεί με τα λεγόμενα καρστικά γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και πήραν το όνομά τους από το οροπέδιο Καρστ της βορειοδυτικής Γιουγκοσλαβίας. Τα νερά της βροχής που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα – το έχουν προσλάβει από τον αέρα κατά την πτώση τους – διαλύουν το ανθρακικό ασβέστιο (CaC03) από το οποίο αποτελούνται οι ασβεστόλιθοι. Με αυτό τον τρόπο, σιγά σιγά, οι ρωγμές και τα ανοίγματα που υπάρχουν στους συμπαγείς ασβεστόλιθους διευρύνονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται υπόγειοι αγωγοί, σήραγγες, σπήλαια και, γενικότερα, χάσματα κάθε είδους. Εάν αυτή η διάβρωση πάρει μεγάλες διαστάσεις, τότε προκαλούνται καθιζήσεις, που στο έδαφος αντιστοιχούν σε επίπεδες επιφάνειες οι οποίες συχνά καλλιεργούνται και είναι γνωστές ως πόλγες και δολίνες, με διάμετρο χιλιάδες ή μερικές εκατοντάδες μέτρα αντίστοιχα. Οι γεωλογικοί όροι καρστ, πόλγη και δολίνη προέρχονται από αντίστοιχες σερβικές λέξεις της περιοχής του Καρστ. Οι καταβόθρες δεν είναι τίποτε άλλο από καρστικά χάσματα μέσω των οποίων αποχετεύονται τα νερά των ποταμών που διαρρέουν τις πόλγες. Το περίεργο είναι ότι οι καταβόθρες του Αργοστολίου είναι ένα σύστημα σχισμών που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την επιφάνεια της θάλασσας και δέχονται συνεχώς τα νερά της με ορμή, ένα είδος παράλιου βαράθρου με συνεχή εισροή θαλασσινού νερού.

*** ΤΟ  ΛΗΜΝΟΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ Κεφαλονιάς  :
Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στο νησί της Κεφαλλονιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμης, μόλις 2 χιλ.                              
Το σπήλαιο διαθέτει δύο εισόδους. Η μία αποτελεί τη φυσική είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι κατακόρυφη με διαστάσεις 40 x 50 μ., και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής, επιτρέποντας στο φως να εισέρχεται και να δημιουργεί όμορφους χρωματισμούς στα νερά.
Η δεύτερη είναι μία τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύ υπόγειο διάδρομο που καθιστά δυνατή την επίσκεψη στο σπήλαιο.                                
Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και συγκεκριμένα στα 20 μ., βρίσκεται η λίμνη, τα νερά της οποίας κυμαίνονται από 10 μ. έως 30 μ. βάθος. Το στολίδι του σπηλαίου αποτελούν οι σταλακτίτες που σχηματίζονται με ιδιαίτερο τρόπο στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Η μεγάλη αξία του έγκειται στον τρόπο δημιουργίας του, μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση. Σύμφωνα με αυτή, το νερό εισέρχεται στα ασβεστωλιθικά πετρώματα με φυσική απόρροια τη διάβρωση τους.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες όλο το καρστικό δίκτυο του νησιού επικοινωνεί με το σπήλαιο. Στην περιοχή Καταβόθρες, λίγο έξω από το Αργοστόλι, το νερό εισχωρεί στο έδαφος και με την «ένωσή» του με το νερό της βροχής καταλήγει υφάλμυρο, μέσω μιας υπόγειας διαδρομής στον Καραβόμυλο - κοντά στη περιοχή του σπηλαίου.
Προέλευσητου ονόματος
Εικάζεται πως το όνομα του σπηλαίου προέρχεται είτε από τη Νύμφη Μελισσάνη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αυτοκτόνησε σε αυτό διότι ο θεός Παν δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της είτε από τη βοσκοπούλα Μελισσάνη που σκόνταψε και έπεσε στη λίμνη, στη προσπάθεια της να βρει ένα πρόβατό της.
Το 1951, ο σπηλαιολόγο Γιάννης Πετρόχειλος ανακάλυψε το μέχρι τότε άγνωστο για αιώνες σπήλαιο.
"Εκμεταλλεύοντας" τη φυσική του ομορφιά...
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως βόλτες με βάρκα οργανώνονται στη λίμνη.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη διαδρομή με τις αναλυτικές περιγραφές των βαρκάρηδων, που αφορούν τις ονομασίες των σταλακτιτών που έχουν δώσει οι ντόπιοι.
Στις 12 το μεσημέρι, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην επιφάνεια του νερού, σχηματίζεται ένα μαγευτικό και ανεπανάληπτο θέαμα που κανείς δε πρέπει να χάσει.
Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε τη Μελισσάνη και να απολαύσετε ένα από τα «θαύματα» της φύσης. Η διαδρομή με τη βάρκα διαρκεί περίπου 10 λεπτά της ώρας και το κόστος ανέρχεται στα 7€.

***  ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΑΡΙΤΗ στην Κεφαλονιά  :
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι από τα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σας στο νησί.
Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια, όταν κατέπεσε ένα τμήμα του λόγω ισχυρού σεισμού και έτσι δημιουργήθηκε η τωρινή είσοδος. Αρχικά, το σπήλαιο αξιοποιήθηκε από την κοινότητα Χαλιωτάτων, υπό την επίβλεψη της σπηλαιολόγου κας Άννας Πετρόχειλου και από το 1963 είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο.
Το Σπήλαιο Δρογκαράτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σάμη και σε υψόμετρο 120 μέτρων, το βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι 18ο κελσίου. Θεωρείται από τα καλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα (διαστάσεις 65x45 και ύψος 20 μέτρα περίπου) και από τα καταλληλότερα για σπηλαιοθεραπεία.
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ζωντανό, καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του. Σταγόνες πέφτουν από τους σταλαγμίτες και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πειράξετε σταγόνες που είναι έτοιμες να πέσουν διότι καταστρέφετε έτσι το σπήλαιο το οποίο χρονολογείται άνω των 100 εκατομμυρίων χρόνων! Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει περίπου κατά ένα εκατοστό κάθε εκατό χρόνια.
Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη με ειδική εξέδρα για συναυλίες. Τα δύο σημαντικότερα και μεγαλύτερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.
Για να επισκεφτείτε το σπήλαιο θα κατεβείτε από ειδικά διαμορφωμένα σκαλοπάτια, που λόγω της αυξημένης υγρασίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ώρες λειτουργίας   Δευτέρα - Κυριακή, 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

 ***  ΤΟ  ΦΙΣΚΑΡΔΟ  Κεφαλονιάς  :
Φισκάρδο, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΧΩΡΙΟ, ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΦΙΣΚΑΡΔΟ, Κεφαλονιά Χωριό - Το Φισκάρδο είναι από τα πιό όμορφα παραδοσιακά χωριά στη Κεφαλονιά. Βρίσκετε στο βόρειο τμήμα του νησιού, υπάγεται διοικητικά στο δήμο Ερίσου και κατά την απογραφή του 2001 είχε 205 κατοίκους. Αν και βρίσκετε στη πιό ''φτωχή'' περιοχή στη Κεφαλονιά, είναι από τα χωριά της Ελλάδος που ειναι γνωστά σε όλον τον κόσμο. Γεμάτο με παλιές διώροφες κατοικίες, έντονο γαλάζιο χρώμα και καταπράσινες πλαγιές μοιάζει σα μικρή ζωγραφιά. 
Η ιστορία μας λέει πως το Φισκαρδο πήρε το όνομά του από τον Νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυισκάρδο, κύριο της Καλαβρίας και της Απουλίας στη Κάτω Ιταλία, που αν και νίκησε τους ενωμένους στόλους Ενετών και Βυζαντινών δε κατάφερε να καταλάβει το νησί. Πέθανε ξαφνικά το 1085 πάνω στο καράβι του που ήταν ανοικτά στο κόλπο του χωριού ( Πάνορμος λεγόταν παλιά το Φισκαρδο) και άφησε ως ανάμνηση στο χωριό το όνομά του (φυσικά με μιά μικρή παραφθορά> Γυισκάρδος - Πισκάρδο - Φισκάρδο). Την εποχή των Βενετών το λιμάνι παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη - τότε χτίστηκαν και τα πρώτα επιβλητικά αρχοντικά, που σώζονται μέχρι σήμερα. Κεφαλονιά Χωριό, ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΣτο Φισκάρδο νομίζεις ότι ο χρόνος έπαψε να κυλά και βρίσκεσαι χρόνια πίσω, ακόμα πιό πίσω από τους σεισμούς του 1953, τότε που όλη η Κεφαλονιά ήταν χτισμένη με παραδοσιακά κτίρια. Όλη εκείνη η περιοχή βλέπετε έμεινε σχεδόν ανέπαφη από τους σεισμούς. Όμορφα αρχοντικά με κόκκινα κεραμύδια, μικρά μπαλκόνια με χρωματιστά σιδερένια κάγκελα, συνθέτουν την ομορφιά της εποχής εκείνης. Το χωριό έχει γίνει παγκόσμια γνωστότερο από τις επισκέψεις διασημοτήτων του Χόλλυγουντ (ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.α), όπου στο μικρό λιμάνι έχουν έρθει με τα πολυτελή σκάφη τους. Από το όμορφο αυτό χωριό κατάγεται και ο γνωστός ποιητής Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας. Φισκάρδο Φωτογραφίες, Φισκάρδο Βασιλική, Κεφαλλονιά Χωριό  Στο χωριό θα βρείτε πολλές γραφικές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, πολλούς παραδοσιακούς μεζέδες και θα απολαύσετε το γεύμα σας έχοντας συντροφιά τα δεκάδες γιωτ και σκάφη σε απόσταση αναπνοής. Μοναδική μας παρατήρηση η απουσία σουβλαντζίδικου... και οι σχετικά ακριβές τιμές στα εστιατόρια της περιοχής. Εδώ η ''Διασημότητα'' έχει και το ανάλογο κόστος. Στα θετικά είναι και η τακτική σύνδεση της περιοχής με τη Λευκάδα (Νυδρί - Βασιλική), την Ιθάκη, αλλά και τον Αστακό. Για τη διαμονή σας θα βρείτε και εδώ ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Ταχυδρομείο και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και μηχανήματα ανάληψης μετρητών της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.Βίντεο  :
1 ~* ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ διαδρομή 28/05/2016 :
 https://youtu.be/e8k4ZW7kG4o .-
~* Τραγουδάει ο Χρίστος Α.  Δαβίλλας εκδρομή Κεφαλονιά 29/05/2016:
~*ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Τραγουδάει η μικρή μας Λύδια 29/05/2016:
~*Κεφαλονιά  28/05/2016  τραγουδάει η μικρή μας Λίδια:
5 ~*Ανέκδοτο 1  Κεφαλονιά Χ. Α. Δαβίλλα  28/05/2015
https://youtu.be/EykT0_mcx9c  .
~*Αργοστόλι  γέφυρα  ΝΤΕΜΠΟΣΈΤΟΥ  αφήγηση Σίσης  Σα 28/05/2016: https://youtu.be/HdvjYCjDjLM .-
~*Μελιγαλά Μεσσηνίας   Το παζάρι του Σαββάτου 28/05/2016:
~*Κυλλίνη διαδρομή στο πορθμείο  28/05/2016:
 https://youtu.be/x0vwW8pJZpQ .-
~*ΚΥΛΛΙΝΗ στο λιμάνι για Κεφαλονιά 28/05/2016:
https://youtu.be/RbwC7j2cfBU  .-
10 ~* Κυλλήνη από πλοίο γραμμής Κεφαλονιά 28/05/2016:
~*Κεφαλονιά  διήμερη εκδρομή 28 ,29/05/2016:
 https://youtu.be/fqDYAppH9ic .-
~*Κεφαλονιά Πόρος Σκάλα  από πλοίο φτάνοντας 28/05/2016:
~ Πόρος Αργοστόλι διαδρομή  ενημέρωση 28/05/2016:
 https://youtu.be/9o0Tp-lspLI .-
 ~ Κεφαλονιά Πόρος στίχοι ποιήμα  28/05/2016:
https://youtu.be/sVgWHfUh5DQ .-
15 ~ΠΟΡΟΣ  Κεφαλονιάς  φτάνοντας με το πλοίο  28/05/2016:
~ Κεφαλονιά διαδρομή για Μαρκόπουλο ενημέρωση από κ. Σύση  28/05/2016: https://youtu.be/dAeCUYK9KJU .-
~Κεφαλονιά  διαδρομή από Πόρο  αφήγηση  ενημέρωση  29/05/2016 : https://youtu.be/1EZudjxCG1Q  .-
~Εσπερινός στον Ι Μ  Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά  28/05/2016: https://youtu.be/s9Hb2Uj6i14 .-
~Ι Μ  Αγίου Ανδρέα Κεφαλονιά αφήγηση ενημέρωση 28/05/2016:
 https://youtu.be/06XVAOH-xcI .-
20  ~*ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  διαδρομή ενημέρωση αφήγηση  ανέκδοτα  28/05/2016 : https://youtu.be/qjWZ3toihbM .-

Αναψυκτήριο στο Σπήλαιο Δρογκαράτης  Στο Σπήλαιο Δρογκαράτης Σάμης Κεφαλονιάς 
Όμορφο Κεφαλονίτικο χωριό

Η  Αγία Ευφυμία Κεφαλονιάς

Το  χωριό Αγίας Ευφημίας

 Παραλία Μύρτος Κεφαλονιάς

 Μύρτος παραλία κοντό στο χωριό Άσσος της Κεφαλονιάς

 παραλία ΜΥΡΤΟΣ

  ΑΣΣΟΣ  χωριό Κεφαλονιάς

  Στην πλατεία στο Ληξούρι Κεφαλονιάς
  Κεφαλονιά

 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  Κεφαλονιάς πλατεία

 πλατεία Αργοστολίου Κεφαλονιάς

 Αφήνοντας το  καραβάκι για  Κεφαλονιά

Το  πλοίο  της  γραμμής

Περιοχή  Καταβόθρες  Κεφαλονιάς από το πλοίο Ληξούρι-Αργοστόλι

 Από τους τελευταίους σεισμούς στην Κεφαλονιά το καμπαναριό στην εκκλησία Παναγίας  γέρνει

 Από το δρόμο προς Ληξούρι το καμπαναριό της Παναγίας μετά τους σεισμούς 

 Λίγο έξω από το Αργοστόλι 

 Καταβόθρες Αργοστολίου

Στη  μονή Αγίου Γερασίμου στο οροπέδιο του χωριού Ομαλού  στα Φραγγκάτα και Βαλσαμάτα του όρους Αίνου Κεφαλονιάς

Ο πλάτανος του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς στο μοναστήρι

 Επιγραφή στον πλάτανο του Αγίου

Η  νέα  οδηγός  μας

Η  είσοδος στην Ι.Μ.  Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς
 ~ Video :
21 ~*Κεφαλονιά διαδρομή Αργοστόλι  28/05/2016 :
 https://youtu.be/fF-w9UBhnl8 .-
~*Κεφαλονιά ενημέρωση για Σπήλαιο Μελισσάνης και καταβόθρες 28/05/2016: https://youtu.be/kMOZcITVzsY .-
~Κουρκουμελάτα Καλιγάτα   διαδρομή χωριά Κεφαλονιάς  αφήγηση  28/05/2016: https://youtu.be/1oLyDpLQGV4 .-
~ Μαρκόπουλο Κεφαλονιά αφήγηση Παναγία Φιδούσα  28/05/2016: https://youtu.be/6A1k6HODV0U  .-
25 ~Μαρκόπουλο Παναγία Λαγκουβάρδας ή Φιδιώτισσα Φιδούσα 28/05/2016: https://youtu.be/SFBbbxOsEfQ .-
~Παναγία Λαγκουβάρδας στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς 28/05/2016: https://youtu.be/3G82_nJN5Jk  .-
~ Παράκληση στη Παναγία Φιδούσα στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς  28/05/2016: https://youtu.be/IhypK6MbGfo .-
28 ~Κεφαλονιά περιοχή Λάσση 28/05/2016 :
https://youtu.be/9RqiA7rRK3w .-
~* Κεφαλονιά Λιβάτα Βλαχάτα χωριά  29/05/2016 :
 https://youtu.be/TuAztJ5aUEU .-

30 ~*Κεφαλονιά Λάκκος Ιταλικής Μεραρχίας  28/05/2016 :
https://youtu.be/SyWojrZmNzs  .-
~*Κεφαλονιά Αργοστόλι Ληξούρι 28/05/2016:
 https://youtu.be/BlrmSVLpKkQ  .-
~*Κεφαλονιά Αργοστόλι διαδρομή  29/05/2016 :
https://youtu.be/xcLDbNiVOTU  .-
33 ~*ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  διαδρομές  28/05/2016:
 https://youtu.be/18XsGn8pn0U .-
~*Κεφαλονιά  Ανέκδοτα  28/05/2016:
https://youtu.be/d7CMKcVGPVo .-
35 ~*Αγία Ευφυμία Κεφαλονιά  29/05/2016:
https://youtu.be/aoUHz98CSig .-
~*Μονή Άγιος Γεράσιμος  ενημέρωση  28/05/2016:
https://youtu.be/mSGl4yKi4p8 .-
37 ~*Ληξούρι από το καραβάκι  2016:
https://youtu.be/QxWcwAFnIvQ .- 
~* Κεφαλονιά  ανέκδοτο Χρ . Α.   Δαβίλλα  2016 :
https://youtu.be/K9kq2fWz-Qw .-
~*Άγιος Γεράσιμος μοναστήρι διαδρομή  28/05/2016:
https://youtu.be/LdKc126tlUQ .-
40 ~*ΑΙΝΟΣ  Κεφαλονιά βόλτα ενημέρωση  28/05/2016:
https://youtu.be/FAwixtdmNy4 .-

Η  Ανάρτηση video.... είναι σε εξέλιξη ...

***    Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΥΜΙΑ  Κεφαλονιάς :

Η Αγία Ευφημία είναι χωριό της Κεφαλονιάς. Αποτελεί έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Πυλαρέων, του δήμου Κεφαλονιάς, της περιφερειακής ενότητας Κεφαλληνίας, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Βικιπαίδεια
Κεφαλονιά Χωριά, Αγία Ευφημία Κεφαλονιά
Κεφαλονιά Χωριά, ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΧΩΡΙΑ - Η Αγία Ευφημία στη Κεφαλονιά είναι ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωρια. Απέχει 9 χλμ. από τη Σάμη, 34 χλμ. από τη πρωτεύουσα του νησιού το Αργοστόλι, 33 χλμ από το Ληξούρι και είναι η έδρα του Δήμου Πυλαρέων.
Η Αγια Ευφημια είναι επίσης και το ωραιότερο χωριό της περιοχής. Η Πύλαρος είχε και έχει μεγάλη σημασία για το νησί καθώς από την αρχαία εποχή συνιστούσε το πέρασμα ή την πύλη για τη βόρεια Κεφαλονιά. Το όνομά της βγαίνει από τη λέξη ''πυλωρός'' που σημαίνει ''φρουρός της πύλης''. Η Αγία Ευφημία βρίσκεται στην ανατολική μεριά του νησιού, ενώ ακριβώς στην αντίθετη - προς τη δυτική, θα συναντήσετε τη πασίγνωστη παραλία του Μύρτου. Η περιοχή της Πυλάρου είναι και η γενέτειρα του Μαρίνου Αντύπα αγωνιστή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων των αγροτών κατά την εξέγερσή τους στο Θεσσαλικό κάμπο.  
Στη διαδρομή από Σάμη για Αγία Ευφημία, στα αριστερά σας έχετε βραχώδη μικρά βουνά και λόφους, ενώ στα δεξιά σας απολαμβάνεται το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα της θάλασσας στους αμέτρητους μικρούς κολπίσκους. Εκεί σε κάποιο μικρό άνοιγμα του δρόμου (ιδίως σε στροφές και πάντα με προσοχή), μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας και να απολαύσετε το μπάνιο σας. Βότσαλα, άσπρες πλάκες και βράχια ως την άκρη της θάλασσας δημιουργούν κάτι σα μικρές ατομικές παραλίες, μαγευτικές και πανέμορφες, με καθαρά νερά και με το μπλέ χρώμα να υπάρχει σε όλες του τις αποχρώσεις. Η Αγία Ευφημία έχει σχετικά καλή ρυμοτομία, ήσυχους δρόμους και πλούσια βλάστηση - όλες σχεδον οι αυλές των σπιτιών είναι γεμάτες από λουλούδια και χρώματα. Το μικρό λιμάνι αποτελεί αγκυροβόλιο ιδιωτικών σκαφών όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά και από όλο το κόσμο παρέχοντάς τους αρκετές διευκολύνσεις (Πληροφορίες για το Αγκυροβόλιο, στο κάτω μέρος της σελίδας). ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΠΥΛΑΡΟΣ
 Στην Αγία Ευφημία θα βρείτε τα πάντα που θα κάνουν τη διαμονή ή το πέρασμά σας πιό ευχάριστο. Από σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία με φρέσκα ντόπια κρέατα, φαρμακείο, καταστήματα δώρων - σουβενίρ, φούρνους με παραδοσιακό ψωμί, γραφείο του Δήμου Πυλαρέων για τουριστικές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και αρκετές ταβέρνες - ψαροταβέρνες (εδώ να επισημάνουμε τις απόλυτα λογικές τιμές που βρήκαμε, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς στο νησί). Μία από τις καλύτερες ταβέρνες στο χωριό είναι το Εστιατόριο ''ΣΠΥΡΟΣ'', το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του site μας ΕΚΠΤΩΣΗ 10% σ, απλά λέγοντας κατά την παραγγελίας σας τις λέξεις: Kefalonia View
Για καφέ και ποτό υπάρχουν καφετέριες και μπαρ με θέα τα δεκάδες αγκυροβολημένα σκάφη, που το βράδυ με το φωτισμό τους δίνουν μιά γιορτινή ατμόσφαιρα στο μικρό λιμάνι. Επίσης θα βρείτε και γραφείο για καταδύσεις για όσους από εσάς θέλουν να έχουν μιά άλλη εικόνα του νησιού. Να αναφέρουμε πως ο Δήμος Πυλαρέων με το πρόγραμμα Natura 2000, έχει δημιουργήσει 3 πεζοπορικές διαδρομές - μονοπάτια, για να γνωρίσετε καλύτερα τις ομορφιές των χωριών της περιοχής, αλλά και τη φύση του νησιού γενικότερα. Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι για τη διαμονή σας, θα βρείτε πολλά ενοιαζόμενα δωμάτια σε τιμές για όλα τα βαλάντια, καθώς και ξενοδοχεία.
Να είστε σίγουροι πως η επίσκεψη στην Αγία Ευφημία θα σας μείνει αξέχαστη.
 Φωτογραφίες για το χωριό καθώς και των υπέροχων παραλιών του, θα βρείτε στο κεντρικό μενού ''Κεφαλλονιά Φωτογραφίες'', στην ενότητα Αγία Ευφημία.

*** ΣΑΜΗ Κεφαλονιάς  :
Η φύση έχει υπάρξει ιδιαίτερα γενναιόδωρη με την περιοχή της Σάμης, αφού περιβάλλεται από έντονη βλάστηση, υπόγεια σπήλαια και όμορφες λίμνες. Στη Σάμη το πράσινο των δέντρων αγγίζει το λευκό της άμμου και το μπλε της θάλασσας, προσφέροντας απίστευτα τοπία, σαν κι αυτά της ταινίας το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, η οποία γυρίστηκε στην πόλη της Σάμης και στις γειτονικές παραλίες. Η πόλη ήταν κι αυτή μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις που αποτελούσαν την κεφαλληνιακή τετράπολη στα αρχαία χρόνια. Κατοικείται από την προϊστορική εποχή, ενώ στις μέρες μας αποτελεί ασφαλές λιμάνι για πλοία του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Η Σάμη συνδυάζει την πλούσια ιστορία με την όμορφη φύση και επομένως είναι ένας πρώτης τάξης προορισμός για όλων των ειδών τους ταξιδιώτες. Στην κορυφή του λόφου, τα αρχαία μνημεία δείχνουν ότι η Σάμη ήταν μια καλά οργανωμένη και ακμάζουσα πόλη. Ήταν η μοναδική πόλη στην Κεφαλονιά που αντιστάθηκε στους Ρωμαίους που ήθελαν να την καταλάβουν λόγω της στρατηγικής της θέσης. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου κάστρου (Παλαιόκαστρο) καθώς και η ακρόπολη, Κυάτη. Η μονή των Αγίων Φανέντων βρίσκεται επίσης στη Σάμη και αξίζει να την επισκεφθείτε, αν θέλετε να θαυμάσετε τους θησαυρούς της. Μια ακόμη μονή στην κορυφή του λόφου είναι η μονή Αγριλιών, που ονομάστηκε έτσι από τα ομώνυμα δέντρα που την περιβάλλουν. Από εδώ, μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα του κόλπου της Σάμης και της Ιθάκης.
Το σπήλαιο της Μελισσάνης και το σπήλαιο Δρογαράτη - τα δύο πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού- βρίσκονται στη Σάμη, αλλά αυτά που είναι ξεχωριστό στην περιοχή είναι οι 17 καταγεγραμμένες τοποθεσίες σπηλαίων και υπόγειων λιμνών. Αυτό την καθιστά το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα με τόσο έντονη γεωμορφολογία. Για παράδειγμα, η λίμνη Άβυθος, η οποία θεωρείται ότι δεν έχει βυθό, βρίσκεται κοντά στη Σάμη, στο δρόμο για Πόρο. Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα κάνουν το τοπίο απίστευτα όμορφο! Μια ακόμη λίμνη που βρίσκεται εδώ είναι ο Καραβόμυλος στην πόλη της Σάμης, όπου το νερό περνά μέσα από το νερόμυλο πριν καταλήξει στη θάλασσα.
Η Σάμη είναι μια ζωντανή πόλη που παρέχει όλες τις υποδομές. Αν αποφασίσετε να μείνετε στη Σάμη, δε χρειάζεται να πηγαίνετε στο Αργοστόλι ή σε άλλες περιοχές για τις καθημερινές σας ανάγκες ή για επείγοντα περιστατικά. Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε, από φαρμακεία και ιατρικό κέντρο μέχρι ΑΤΜ, ταχυδρομείο, αστυνομία, ακτοφυλακή και πυροσβεστικό σταθμό. Υπάρχουν επίσης πολλά μαγαζιά για να αγοράσετε σουβενίρ και κοσμήματα, σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία.
Όσον αφορά τη διαμονή, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως ξενοδοχεία, studio και ενοικιαζόμενα δωμάτια. παρόλου που η Σάμη δεν είναι το μέρος των πάρτι και της διασκέδασης μέχρι πρωίας, υπάρχουν πολλές ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ κατά μήκος της προκυμαίας, έτοιμα να σας προσφέρουν νόστιμα γεύματα και δροσερά ποτά! Αν σας αρέσουν οι διακοπές στην παραλία, τότε η Σάμη θα σας ανταμείψει με εκπληκτικές παραλίες με λευκή άμμο και σμαραγδένια νερά. Εκτός από τον Καραβόμυλο που είναι η κύρια παραλία της Σάμης, μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη βρίσκεται η διάσημη παραλία Αντίσαμος. Αυτή είναι μια από τις βασικές παραλίες στις οποίες γυρίστηκε η ταινία το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι και το τοπίο μοιάζει σαν να βγήκε από καρτ ποστάλ!
Παρόλο που υπάρχει ένα beach bar με ξαπλώστρες, η παραλία δε γεμίζει με υπερβολικό κόσμο και μπορείτε να βρείτε ανεκμετάλλευτα και πιο απομονωμένα σημεία. Από τον Καραβόμυλο, στο δρόμο για Αγία Ευφημία, υπάρχουν πολλοί μικροί όρμοι, με μεγαλύτερο αυτόν της Αγίας Παρασκευής. Όλοι είναι εύκολα προσβάσιμοι από τον παραλιακό δρόμο και προσφέρουν μαγευτική θέα της Ιθάκης και του Πατραϊκού κόλπου.
Αν θέλετε να ζήσετε το μυστήριο που περιβάλλει τα ιδιαίτερα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς και την απαράμιλλη ομορφιά του νησιού, τότε η Σάμη είναι ο κατάλληλος προορισμός για τις διακοπές σας!

***  ΠΟΡΟΣ  Κεφαλονιάς 
Ο Πόρος είναι ένα χωριό με πλούσια βλάστηση στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού που περιβάλλεται από τα βουνά Ατρός και Πάχνη. ήταν από τα πρώτα χωριά της Κεφαλονιάς που υποδέχθηκε οργανωμένο τουρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 80, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι και σήμερα το θέρετρο της Σκάλας έχει μετατραπεί στον κυριότερο πόλο έλξης τουριστών στην περιοχή. Ωστόσο, ο Πόρος παραμένει ένα δραστήριο λιμάνι που συνδέει την Κεφαλονιά με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γειτονικά νησιά. Ο Πόρος είναι το καταλληλότερο μέρος στην Κεφαλονιά, αν θέλετε να αποφύγετε τα μεγάλα και οργανωμένα γκρουπ τουριστών. Η τοποθεσία είναι ιδανική για να πάτε από νησί σε νησί, για περπάτημα και πεζοπορία καθώς επίσης και για πιο χαλαρές διακοπές σε προσιτές τιμές.
Το χωριό χωρίζεται σε τρεις κόλπους. Ο κεντρικός κόλπος βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία με την κεντρική πλατεία και το λιμάνι του Πόρου. Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια βρίσκεται η προέκταση του λιμανιού, η οποία κατασκευάστηκε σχετικά πιο πρόσφατα προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στο λιμάνι να υποδέχεται δύο πλοία συγχρόνως. Επιπλέον το λιμάνι του Πόρου το προτιμούν πολλά γιοτ που επισκέπτονται το νησί και των οποίων οι ιδιοκτήτες αναζητούν διακριτικότητα και ένα ασφαλές λιμάνι να προσαράξουν.
Μπορείτε να πάτε σε όλες τις απομονωμένες παραλίες της περιοχής οι οποίες έχουν πρόσβαση μόνο με σκάφος, όπως για παράδειγμα η παραλία Κουτσουπιά, από τον Πόρο, είτε με ιδιωτικό είτε με νοικιασμένο σκάφος και με οργανωμένες εκδρομές.
Η Ιθάκη και η Ζάκυνθος είναι επίσης σε κοντινή απόσταση και επομένως, αν σας αρέσει να αλλάζετε νησιά, ο Πόρος μπορεί να γίνει η αφετηρία σας. Από την άλλη, αν προτιμάτε να μείνετε στον Πόρο, μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της Ιθάκης καθώς γευματίζετε σε κάποια από τις ταβέρνες που θα βρείτε τόσο στο παλιό όσο και στο καινούργιο λιμάνι.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορείτε να κάνετε όλες τις δουλειές σας στα μαγαζιά του Πόρου, ενώ το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσιστικό κοκτέιλ στα τοπικά μπαράκια. Η έντονη νυχτερινή ζωή με τα κλαμπ που παίζουν δυνατή μουσική είναι κάτι που δε θα βρείτε στον Πόρο, αφού το μέρος έχει διαφορετικά πράγματα να προσφέρει, όπως γαλήνια τοπία και ειρηνική ατμόσφαιρα. τα πολυσύχναστα κλαμπ του Αργοστολίου είναι περίπου 40 χιλιόμετρα, ενώ το δημοφιλές θέρετρο της Σκάλας είναι πολύ κοντά, αν επιλέξετε να διασκεδάσετε σε πιο έντονους ρυθμούς.
Οι παραλίες του Πόρου είναι αμμουδερές και έχουν μικρά χρωματιστά βότσαλα. Υπάρχουν οι βασικές υποδομές, όπως μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά είναι σχετικά ήσυχες και ανεκμετάλλευτες. Τι καλύτερο για ζευγάρια όλων των ηλικιών από μια ήρεμη παραλία δίπλα σε ένα γραφικό χωριό με όλων των ειδών τα καταλύματα! Η όμορφη παραλία της Αραγιάς ή Ραγιάς, η οποία έχει κερδίσει τη γαλάζια σημαία αρκετές φορές, βρίσκεται κοντά στον Πόρο, ενώ ολόκληρη η ακτογραμμή από τη Σκάλα προς τον Πόρο και από τον Πόρο μέχρι το Φισκάρδο είναι γεμάτη από θαλάσσιες σπηλιές που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον για τις σπάνιες φώκιες μονάχους - μονάχους . Αν αυτά τα ζώα επιλέγουν τις παραλίες αυτές για να γεννήσουν τα μικρά τους, δε χρειάζεται να αμφιβάλλετε ούτε στιγμή για το πόσο καθαρές είναι!

***  ΙΘΑΚΗ  
  Το «μυθικό» νησί του Ιονίου
Μέχρι και σήμερα, η Ιθάκη της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, το νησί σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα, ταξιδεύει μέσα από την Οδύσσεια τον «μύθο» της στα πέρατα του κόσμου!
Ο βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας αναγκάζεται να αποχωριστεί την λατρευτή σύζυγό του Πηνελόπη για να ακολουθήσει τους συντρόφους του Αχαιούς στον Τρωικό Πόλεμο. Για χρόνια πολλά μετά το τέλος του πολέμου, περιπλανιέται σε τόπους εξωτικούς∙ αντιστέκεται στα θέλγητρα της μάγισσας Κίρκης και στο τραγούδι των Σειρήνων∙ αντιμετωπίζει τα στοιχειά της φύσης και την «μήνιν» των θεών. Τη σκέψη του όμως γεμίζει το όνειρο της επιστροφής στο βασίλειο της καρδιάς του, την Ιθάκη και στην αφοσιωμένη σύζυγό του Πηνελόπη που τον περιμένει καρτερικά αψηφώντας τον χρόνο, την απόσταση και την πολιορκία των επίδοξων μνηστήρων.
Vathy
Ο τόπος πέρα από τον μύθο…
Οι έντονες εναλλαγές του τοπίου, στολισμένου με τις ανυπέρβλητες ομορφιές της άγριας και ήρεμης φύσης, συνθέτουν ένα προκλητικά ιδιαίτερο ανάγλυφο. Παραδοσιακοί οικισμοί∙ βαθυγάλανα νερά που παιχνιδίζουν σε λευκές βοτσαλωτές ακρογιαλιές∙ απόκρημνα γυμνά τοπία∙ απόκρυφες σπηλιές∙ απάνεμοι κατάφυτοι κόλποι∙ ανεμοδαρμένα ακρωτήρια αλλά και αρχαιολογικοί θησαυροί ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος που μαγεύουν τον επισκέπτη.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του «περιώνυμου» νησιού, το Βαθύ. Χτισμένο αμφιθεατρικά στον μυχό καταπράσινου φυσικού κόλπου, ο όμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός με την έντονη βενετσιάνικη επιρροή, θα σας γοητεύσει με τα όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα γραφικά πέτρινα καντούνια. Καταμεσής, στη βαθιά του αγκαλιά, το νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα (από την ομώνυμη εκκλησία του 1668).
Οι ιστορικές ρίζες της Ιθάκης σάς αποκαλύπτονται στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ κειμήλια της ναυτοσύνης και της λαογραφίας σάς περιμένουν στο Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο. Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης με σπάνια βιβλία (αναζητείστε ανάμεσά τους, το libro d’oro των Ιθακίσιων ευγενών) καθώς και τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το παλιό κωδωνοστάσιο. Μην φύγετε από το Βαθύ αν δεν δείτε το βαραθρώδες Σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά. Επιλέξτε την πύλη των θνητών ή εκείνη των θεών για να θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Εδώ, σύμφωνα με τον μύθο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
Στον δρόμο για τα χωριά…
Το Βαθύ αποτελεί ιδανική αφετηρία για να γνωρίσετε όλα τα αξιοθέατα του νησιού. Μόλις 3 χλμ. νοτιότερα, το γραφικό Περαχώρι με τη μαγευτική θέα και το εντυπωσιακό δάσος Αφεντικός Λόγκος. Ψηλότερα, τα μεσαιωνικά ερείπια της Παλαιοχώρας και σε κοντινή απόσταση το οροπέδιο του Μαραθιά με την Αρέθουσα Κρήνη και την ομηρική θέση Κόρακος Πέτρα.
Στον μικρό παραλιακό οικισμό του Αετού θα σταματήσετε για να δείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Αλαλκομενές» (περίπου, 800 π.χ.) ή κάστρο του Οδυσσέα και ίχνη από Κυκλώπεια Τείχη στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.
Συνεχίζοντας προς τα βόρεια τον δρόμο του βουνού, σταθείτε στο ιστορικό Μοναστήρι των Καθαρών – το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού – απ’ όπου η θέα προς το νότιο τμήμα και το Βαθύ είναι συγκλονιστική!
Επόμενος σταθμός, ο ορεινός οικισμός της Ανωγής, τον οποίο κοσμεί ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από θεόρατους σκόρπιους μονόλιθους (μενίρ), με υψηλότερο των 8μετρο Αράκλη.
Η εμπορική κίνηση του νησιού συγκεντρώνεται στον Σταυρό. Στον όρμο της Πόλης – επίνειο του Σταυρού – κρύβεται βυθισμένος αρχαίος οικισμός, ενώ στη βόρεια πλευρά του υπήνεμου λιμανιού βρίσκεται η ομηρική Σπηλιά του Λοίζου.
Από τους παλαιότερους οικισμούς στα ΒΔ είναι η Εξωγή με όμορφα επτανησιακά σπίτια και θέα στον Πλατρειθιά με την άγρια φύση και τις Φρίκες – το ομηρικό λιμάνι Ρείθρο κατά πολλούς ερευνητές.
Το προσφιλέστερο παραθεριστικό κέντρο της Ιθάκης είναι το κοσμοπολίτικο Κιόνι με αμφιθεατρική δόμηση στο βάθος ενός φιλόξενου όρμου όπου δεσπόζουν τρεις μισοερειπωμένοι ανεμόμυλοι.
Στα μονοπάτια της Πηνελόπης και του Οδυσσέα…
Τα μεσόγεια χωριά της Ιθάκης με τις «ψηλές σκοπιές» προσφέρονται για να θαυμάσετε ολόκληρη την παλέτα της φύσης, τις καμπύλες της στεριάς και των βουνών και τους δαντελωτούς κόλπους του νησιού. Μονοπάτια αρωματισμένα από σχίνους, κέδρους, θάμνους και κυπαρίσσια που οδηγούν από το Βαθύ προς την σπηλιά του Ευμαίου και την πηγή της Αρεθούσας ή προς τον λόφο του Αετού∙ από το Περαχώρι προς την Παλαιοχώρα και το σπήλαιο Νυμφών∙ από την Ανωγή προς την κορυφή του όρους Νήριτο ή προς το Κιόνι θα σας χαρίσουν διαδρομές απίστευτης ομορφιάς.
Kioni
Λευκά βότσαλα σε γαλαζοπράσινα νερά…
Μικρές βοτσαλωτές παραλίες - η άμμος σπανίζει στην Ιθάκη - διάφανα νερά σ’ όλους τους τόνους του μπλε, δέντρα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα… Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως και άλλες τόσες - μερικές από τις ομορφότερες του Ιονίου - που προσεγγίζονται δια θαλάσσης ή από μονοπάτια. Λούτσα, Δεξά και Σκίνος για τις πρώτες σας βουτιές. Σειρά έχουν το ειδυλλιακό Σαρακήνικο, το κοσμοπολίτικο Φιλιατρό, το ξακουστό Γιδάκι, η πεντακάθαρη αμμουδιά του Άσπρου Γιαλού, η Πόλη με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες και τις πανύψηλες λεύκες, οι Αφάλες με την πυκνή βλάστηση και τις βραχώδεις ακτές, τα Κορβούλια με τα δροσερά νερά…
Αν είστε από τους τυχερούς και διαθέτετε δικό σας σκάφος αγκυροβολείστε στην παραλία Πλατύς Άμμος, στο Κάθισμα, στη Συκιά, στο Βουκέντι, στα Τρία Μούδια, στο Βαθύ Αμμούδι ή στον κόλπο του Αντρί που θυμίζει φιόρδ!
Βουτήξτε στα βαθιά…
Το υπέροχο αγκάλιασμα βουνού και θάλασσας και οι απότομοι βράχοι που διαπερνούν σχεδόν κάθετα τον υδάτινο καθρέφτη της δημιουργούν υποθαλάσσια τοπία ανυπέρβλητης ομορφιάς. Πανέμορφα λιβάδια Ποσειδωνίας∙ υποβρύχια σπήλαια∙ βαθιές υποθαλάσσιες λεκάνες και ύφαλοι φιλοξενούν εκατοντάδες είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, προσφέροντας στα μάτια του ελεύθερου δύτη εικόνες ανεπανάληπτες.
Για τους «εραστές» του πνεύματος αλλά και του καλού φαγητού…
Η Ιθάκη συνδυάζει όλα τα είδη της τέχνης του «ψυχαγωγείν». Αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ δίνουν ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στο νησί τα βράδια του καλοκαιριού. Πολυάριθμα τοπικά πανηγύρια με εξαιρετικής ποιότητας θιακό κρασί και ντόπιες σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε οπωσδήποτε τσερέπα, σαβόρο και γλυκό ροβανί) γίνονται αφορμή για ανόθευτη διασκέδαση.
«Στον πηγαιμό για την Ιθάκη»….
• Ακτοπλοϊκώς: Πλοία της γραμμής συνδέουν την Ιθάκη με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα, τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και την Κυλλήνη.
• Οδικώς: Φτάνετε στην Πάτρα με το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς το οποίο έχει ανταπόκριση με το πλοίο της γραμμής. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε με το ΚΤΕΛ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας κι από κει με το πλοίο στην Ιθάκη.
• Αεροπορικώς: Η Ιθάκη δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Εξυπηρετείται από αυτό της Κεφαλονιάς. Στην περιοχή όμως Ανωγή της Ιθάκης υπάρχει ελικοδρόμιο για ιδιωτικά ή ναυλωμένα ελικόπτερα .-  Γράφει  ο  Vlasis Skoulikas    .-
 Κι΄ άλλες  φωτογραφίες :
 Στον Άγιο Γεράσιμο Κεφαλονιάς

Στο πλοίο Κεφαλονιά-Κυλλήνης

Αργοστόλι από καραβάκι

 ΛηξούριΟ  Φάρος Αργοστολίου από καραβάκι

 Καταβόθρες

 Αναψυκτήριο στις καταβόθρες 

Στο  καραβάκι Αργοστόλι -Ληξούρι

Από Ληξούρι στο Αργοστόλι με το καραβάκι

Αφήνοντας το κατάστρωμα του πλοίου

Αργοστόλι καταβόθρες


41-  ~*Αίνος Κεφαλονιά ανεβαίνοντας για Ι  Μονή  28/05/2016:
 https://youtu.be/D-jE3G2R7n0 .-
~*Αργοστόλι ενημέρωση βόλτα 29/05/2016: https://youtu.be/6prBgoFXbIc .-
~*ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Κεφαλονιάς από πλοίο   28/05/2016: https://youtu.be/jk0qPojGoY0 .
~*ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Κεφαλονιάς διαδρομή 29/05/2016: https://youtu.be/In7OFb26XQE 
45 ~*Αργοστόλι στη διαδρομή μας στην Κεφαλονιά με ενημέρωση  29/05/2016:
https://youtu.be/YjzxSkyst1k .-
~*Αφήνοντας το Ληξούρι από το πλοίο29-05-2016: https://youtu.be/2Unf6Z_c_FE  .-
~*Ι Ν  Αγίου Σπυρίδωνα Αργοστολίου 29/05/2016 Θ  Λειτουργία:
 https://youtu.be/dysPxMTXcLA  .-
~*Κεφαλονιά  ανέκδοτο  2016: https://youtu.be/dF9WwAuZBCE .-
~*Κεφαλονιά διαδρομή  ενημέρωση  29/05/2016: https://youtu.be/ToUXJZIGQ6E .-
50~ Κεφαλονιά διαδρομή ενημέρωση ανέκδοτα  29/05/2016:
https://youtu.be/w7lc9CN8Zl8 .-
~*Ληξούρι  Αργοστόλι  με το πλοίο  28/05/2016: https://youtu.be/yBWV5lJY2pI .-
~*ΛΗΞΟΥΡΙ  διαδρομή  29/05/2016: https://youtu.be/oMdQtBDrEjc  .-
~*Ληξούρι  λιμνοθάλασσα  χελώνες Καρέτα   2016:
https://youtu.be/64QzAu2iPrI .-
~*Ληξούρι διασκέδαση 28/05/2016: https://youtu.be/9SgbtIruQwE .-
55 ~*Κεφαλονιά  Πόρος Φέρυ μπώτ  φτάνοντας στο λιμάνι 29/05/2016:
 https://youtu.be/Pb1BabP5IPs .-
~* ΠΟΡΟΣ από ΣΑΜΗ ερχόμενοι Ι Ν  Αγίας Ευπραξίας 29/05/2016:
https://youtu.be/_CCjniVRFQE  .-
~*Πόρος Κεφαλονιάς από πλοίο  29/05/2016: https://youtu.be/2R6ft7Cvpp0  .-
58 ~*Σάμη επιστροφή με τραγούδι  29/05/2016: https://youtu.be/F18nDqf1GLo .-
 ~*Σάμη επιστροφή με τραγούδι  29/05/2016:  https://youtu.be/rcD0whPJmP8 .-
60 ~*Σάμη  Πόρος   διαδρομή  29/05/2016: https://youtu.be/hI3kOrSr0og .- 
~*Σάμη  Πόρος  με τραγούδια Χ Α Δαβίλλας 29/05/2016:
https://youtu.be/tD2qV2qmoN8 .-
~*Argostoli αρχαία Κράνη  Αργοστόλι  γέφυρα Ντεμποσέτου 28/05/2016:  
 https://youtu.be/GAQUQ9ShVuE .-
~*Αργοστόλι φεύγοντας  διαδρομή 29/05/2016:
https://youtu.be/SxGhGaO9y44 .-
~*Αργοστόλι  Άγ  Κωνσταντίνος  διαδρομή γιά Σάμη  ενημέρωση 29/05/2016:
 https://youtu.be/cc64Xp8T808 .-
65~*  Μύρτος για χωριά Καρουσάτα  Ραυτοπουλάτα για Φισκάρδο Κεφαλονιάς  29/05/2016: https://youtu.be/nhFQGg7QfQA .-
   Αγία Ευφημία  από ψηλά στη διαδρομή μας για Φισκάρδο 29/05/ 2016  παλιός δρόμος: https://youtu.be/48BLopn1PkM .-
~ΑΣΣΟΣ  Κεφαλονιάς και παραλία ΜΥΡΤΟΥ 29/05/2016 :
 https://youtu.be/2ZGjwiMqKKs .- 
~ Ποταμιονάτα  Κεφαλονιάς διαδρομή χωριού ανέκδοτο 29/05/2016:
 https://youtu.be/0yUk7ENs6Ts .-
~Κεφαλονιά διαδρομή χωριά  Ανέκδοτο  29/05/2016 :
 https://youtu.be/weOVVnBSEvY .-
70 ~ Φισκάρδο διαδρομή Άσσος  αγναντεύοντας Ιθάκη Ενημέρωση για Όμηρο κ α   29/05/2016: https://youtu.be/e3PhD9jKRhQ .-
71 ~ Αργοστόλι  Άσσος  Φισκάρδο  διαδρομή 29/05/2016 :
https://youtu.be/HbAXrTw5K8w .-
~ Φισκάρδο διαδρομή Άσσος  αγναντεύοντας Ιθάκη Ενημέρωση για Όμηρο κ α   29/05/2016: https://youtu.be/to7fN64njJU .-
~*Αγία Ευφημία Σάμη Σπήλαιο Μελισσάνης  29/05/2016:
https://youtu.be/Alq3VPMKh64 .-
~*Φισκάρδο Σάμη Πόρος  διαδρομή  ανέκδοτα  29/05/2016:
 https://youtu.be/odc-oqLqvTI  .-
75 ~*  Κεφαλονιά διαδρομή τραγουδάει ο μικρός Βασίλης 29/05/2016:
https://youtu.be/FN65fHBMzpg  .-
~*Διαδρομή Κεφαλονιά τραγούδι μικρός Βασίλης 29/05/2016:
https://youtu.be/OKIcrBMY3Qs .-
~*Κεφαλονιά Τουλιάτα Μαρκουλάτα Βιγλί διαδρομές με τραγούδι Βασιλάκη  29/05/2016:
 https://youtu.be/ji5jxJz-5Qo .-
~*ΦΙΣΚΑΡΔΟ Κεφαλονιάς  29/05/2016 :
 https://youtu.be/Xtz9cu7uhAE  .-
~*Κονιδαράτα Κεφαλονιάς ανέκδοτα  29/05/2016 :
 https://youtu.be/n8FLIbQLntA .-
80~*Άσσος   κάστρο  Κεφαλονιά ενημέρωση αφήγηση διαδρομή  29/05/2016:
 https://youtu.be/7zCH9uEb9SE  .-
81 ~*Άσσος  διαδρομή ενημέρωση 29/05/2016  ανέκδοτα Μύρτος:
https://youtu.be/ma_txxuabuo .-
~*Κεφαλονιά  ανέκδοτο  και διαδρομή  29/05/2016 :
https://youtu.be/TZ-H6tW3eqo  .-
~*Κεφαλονιά  διαδρομές με όμορφα ανέκδοτα  28/05/2016:
https://youtu.be/fJlfETEDE7g  .-
~*Κεφαλονιά  διαδρομή από τα χωριά  28/05/2016:
 https://youtu.be/urmQqL95plE .-
85 ~*Κεφαλονιά  ενημέρωση  διαδρομές  29/05/2016:
 https://youtu.be/ShJF3N_DNnw .-
~*Κεφαλονιά  τραγουδάει ο Βασιλάκης  μας 29/05/2016:
~*Κεφαλονιά διαδρομή και τραγούδι μικρός Βασιλάκης  29/05/2016: https://youtu.be/v-cFLIq2Be8  .-
~*Κεφαλονιά όμορφες διαδρομές ενημέρωση ιστορία για Οδυσσέα 28/05/2016: https://youtu.be/dcj7yUehels .-
90 ~*Κουρουκλάτα  διαδρομή ανέκδοτα  και  καμπαναριά μετά-σεισμικό Παναγίας  29/05/2016: https://youtu.be/mTWV_0PwR-g .-

***
 ~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 
 
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4731 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2989 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2982  video. -                 
 https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 702   βίντεο  
.-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /  -         https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts    Σταμάτιος Σκούλικας  .- https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                
  
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~
 
  ***  ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΜΑΪΟΥ  2016  : 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  23 Μαϊου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-23-2016.html .               
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  arfara news  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24 Μαϊου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                    
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Μαϊου 2016   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-                                                                                                                                             
~Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-              
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Μαϊου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-26-2016.html .-          
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  27 Μαϊου  2016    :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-27-2016.html  .-                  
 ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαϊου 2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-                                   
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  28  Μαϊου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-28-2016.html .-                                                                                                   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  30  Μαϊου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-30-2016.html .-             
 ~  Οδοιπορικό στην όμορφη Κεφαλονιά το Σ/Κ 28 , 29 Μαϊου 2016: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: