ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015  : 
 ~  9 Νοεμβρίου
Νεκταρίου μητροπολίτου Πενταπόλεως (1), του εν Αιγίνη, του θαυματουργού (†1920). Μαρτύρων Ονησιφόρου († γ΄-δ΄αι.) και Πορφυρίου. Αντωνίου οσίου, Ναρσή και Αρτεμίωνος. Χριστοφόρου και Μαύρας. Οσίων Θεοκτίστης της Λεσβίας († 889), της εν τη «Εκατονταπυλιανή» Πάρου ασκησάσης, Ματρώνης της εκ Πέργης, Ελλαδίου, Ιωάννου του «βραχύσωμου», Συμεώνος του «μεταφράστου». Ευθυμίου, Νεοφύτου και Νικηφόρου. Ευστολίας και Σωπάτρας (2).
(1)Ο άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Θράκη από θεοφιλή οικογένεια. Αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάσθηκε σκληρά έξι χρόνια. Αργότερα, χειροτονήθηκε διάκονος και ονομάσθηκε Νεκτάριος. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία, και ακολούθως μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Εκεί χειροτονήθηκε Μητροπολίτης και απέκτησε μεγάλη φήμη για το ήθος του και τα κηρύγματά του. Συκοφαντήθηκε και αναγκάσθηκε να έρθει στην Ελλάδα, όπου εργάσθηκε ως ιεροκήρυκας και διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή. Ίδρυσε τη γνωστή Μονή στην Αίγινα και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Παρέδωσε το πνεύμα του εν ειρήνη στις 8 Νοεμβρίου του 1920.
(2) Οι άγιες Ευστολία και Σωπάτρα έζησαν τον 5ο αιώνα, κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαυρίκιου. Η Ευστολία καταγόταν από τη Ρώμη. Οι γονείς της ήταν χριστιανοί και ιδιαίτερα εύποροι. Έτσι μετά το θάνατό τους απέκτησε αρκετή περιουσία, την οποία διέθεσε σε φιλανθρωπικά έργα. Αφού υπηρέτησε στην Ρώμη τις κόρες που χρειαζόντουσαν βοήθεια διότι είχαν υποπέσει σε παραπτώματα, μετέβηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έγινε γνωστή για τις ευεργεσίες της και την πνευματική της μόρφωση. Γι` αυτό πολλές νέες την επισκέπτονταν στη Μονή, που τη φιλοξενούσε. Μία από τις νέες αυτές ήταν και η κόρη του Μαυρίκιου, η Σωπάτρα. Η Σωπάτρα, προτίμησε το μοναχικό βίο από τα πλούτη των ανακτόρων και έτσι μόνασε δίπλα στην Ευστολία. Πρώτη απήλθε προς τον Κύριο η Ευστολία, το έργο της οποίας συνέχισε άξια η Σωπάτρα μέχρι το τέλος της ζωής της.   ~ 
Σήμερα 09/11/2015 εορτάζουν:
Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου, Άγιοι Ονησιφόρος και Πορφύριος, Οσία Ματρώνα, Οσία Θεοκτίστη η Λέσβια

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέ....
 
Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
 ~   09/11/  Απολυτίκιο Αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως - 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/qea9ReFFl7M?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC ,

***  Εύα Κοντογιαννοπούλου, μια Καλαματιανή στη Νορβηγία          
       
Το «Θάρρος» συνεχίζει το ταξίδι του σε όλο τον κόσμο, μιλώντας με Καλαματιανούς του εξωτερικού. Σήμερα συναντούμε την Εύα Κοντογιαννοπούλου, που ζει μόνιμα στη Νορβηγία. Η Εύα μεγάλωσε στην πόλη μας, όπου και τελείωσε το σχολείο το 2007, ενώ ήταν μαθήτρια στο 1ο Λύκειο.
Στη συνέχεια έφυγε από την Καλαμάτα για να σπουδάσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό σε Λογισμικό και Οπτικοποίηση Δεδομένων στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής το 2014.
Από το 2014 μέχρι σήμερα εργάζεται στην PGS ως μηχανικός Λογισμικού με ειδίκευση στην οπτικοποίηση σεισμικών δεδομένων.
  -Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Εργάζομαι στη Νορβηγία περίπου 1.5 χρόνο. Η απόφαση να φύγω ήταν αρκετά εύκολη, μιας και ήταν κάτι που ήθελα αρκετό καιρό πριν.
  -Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Όχι ιδιαίτερα, έψαχνα περίπου δύο μήνες.
  -Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Από προσωπική εμπειρία η αντιμετώπιση είναι ίδια, είτε είσαι Έλληνας είτε Νορβηγός είτε οτιδήποτε.
  -Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Θα ήθελα να μεταφέρω τη γενικότερη συμπεριφορά των Νορβηγών προς άλλους (ευγένεια), κάτι βέβαια που σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο, το οποίο κατά μέσο όρο είναι αρκετά υψηλό.
  -Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι. 
Το Όσλο είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που αλλάζει εμφάνιση ανάλογα με την εποχή, αλλά τρία αξιοθέατα που θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτεί κανείς είναι: το κέντρο άλματος σκι στο Holmenkollen (holmenkollbakken), το πάρκο Frognerparken, όπου το ίδιο το πάρκο είναι μια συλλογή γλυπτών του Gustav Vigeland, και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Astrup Fearnley.
  -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Προφανώς η θάλασσα.
  -Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Όχι, δε θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα γενικότερα, μιας και ο τρόπος ζωής εδώ, πιστεύω, μου ταιριάζει περισσότερο. Για εμένα η καθημερινότητα είναι πιο άνετη εδώ.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - Κώστα Γαζούλη
 
***  Με λαμπρότητα ο εορτασμός των προστατών της Αεροπορίας στην 120 Π.Ε.Α. Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με κάθε επισημότητα εόρτασε σήμερα, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, η 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος Καλαμάτας την εορτή των προστατών της, Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Τη Δοξολογία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, παρουσία των τοπικών αρχών και του προσωπικού της Πτέρυγας, στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στη Μεσσήνη.
Την ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέγνωσε ο Διοικητής της 120 Π.Ε.Α., Ταξίαρχος Θ. Λάγιος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν η βουλευτής Μεσσηνίας Π. Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος κι εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας , της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας  
 
***  Λαμπρός ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
       

 
 
 
 
 
 Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Καλαμάτα η σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ταξιαρχών, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, στο κήρυγμά του, στα μηνύματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής κι ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση που διανύουμε, την οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δημιούργησαν λίγοι και την επωμίζονται όλοι.
Ορμώμενος από την παρουσία του υποψηφίου προέδρου της Ν.Δ. κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του ευχήθηκε καλή δύναμη κι επιτυχία στην υποψηφιότητά του για το καλό της πατρίδας.
Στον εορτασμό παρέστησαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Π. Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς κι εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
Λαμπρός ήταν και ο εορτασμός στο ιερό παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών,στην πλατεία Μαυρομιχάλη. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα υγεία και οι Ταξιάρχες να σκεπάζουν τη ζωή του κάθε πιστού.  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας & Γιώργος Τσερεφός
 
 ***  Η Καλαματιανή συγγραφέας Ράνια Λυμπεροπούλου παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο “Η ζωή δεν σταματά στο χθες…”
 
Μια αληθινή ιστορία που θα συγκλονίσει όλους τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Ράνιας Λυμπεροπούλου, μετά από χρόνια έρευνας και καταγραφής γεγονότων, είναι πλέον γεγονός και έχει τίτλο, "Η ζωή δεν σταματά στο χθες". Μάλιστα, απευθύνει και ανοικτή πρόσκληση στον κόσμο της πόλης, να μάθει περισσότερα για το βιβλίο στην παρουσίαση που θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 7.00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Οι σελίδες του έχουν ως βασική πρωταγωνίστρια την Νάνσυ, μια μαθήτρια της Γ' Λυκείου, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του '70 γνωρίζει τον πρώτο της έρωτα που έμελε να είναι τρικυμιώδης και να καθορίσει βαθιά το πλαίσιο της ζωής της για τα επόμενα χρόνια. Κάθε της βήμα την έφερνε μπροστά σε ένα νέο δίλημμα και μία δύσκολη απόφαση για το μέλλον της, για την ίδια της τη ζωή. Ειδικά, από τη στιγμή που ένας άλλος έρωτας γεννήθηκε, παράλληλα με το παιδί της, καρπός της πρώτης σχέσης. Θα έχει τη δύναμη της ψυχής, για να βγει από τα αδιέξοδα; Θα έχει το καθαρό μυαλό, για να ξεκαθαρίσει τον συναισθηματικό της κόσμο; Η Ράνια Λυμπεροπούλου με το πρώτο της βιβλίο διερωτάται, σαν το παιχνίδι που παίζαμε παλιά "θάρρος ή αλήθεια", στον αγώνα συναισθήματος και λογικής, ποιο έχει τον πρώτο λόγο, πως επιλέγουμε το ένα από τα δύο. Τα ερωτήματα δεν είναι εύκολα να απαντηθούν. Ένας μεγάλος στοχαστής του 20ού αιώνα, ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ, στο πλούσιο έργο του βασίζεται κυρίως στη «μιμητική επιθυμία» της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι επιθυμίες δεν είναι δικές μας, έγραφε. Θέλουμε αυτό που μας επιβάλλουν οι άλλοι. Αυτό οφείλεται σε μια παράξενη και ανεξήγητη ροπή προς τη μίμηση. Οι διπλές αυτές επιθυμίες οδηγούν σε αντιπαλότητα και βία. Υποστήριξε πως η ανθρώπινη σύγκρουση δεν προκαλείται από τις διαφορές μας, αλλά μάλλον από την ομοιότητά μας. Ένα βιβλίο, ένα κείμενο δέχεται πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες, οπότε ο καθένας που θα διαβάσει το "Η ζωή δεν σταματά στο "χθες", θα υποχρεωθεί να δώσει τη δική του απάντηση. Είναι πολλά πράγματα που μας σταματούν στο χθες για πάντα, αρκετά τα ξεπερνάμε, αλλά αυτό είναι ένα "παιχνίδι", όπου ο καθένας το παίζει μόνος του. Με την Καλαματιανή συγγραφέα συναντηθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες και μιλήσαμε για το βιβλίο της και τα μελλοντικά σχέδια. Σύμφωνα με όσα ακούσαμε, αυτή η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, είναι προϊόν αγάπης ατέλειωτων χρόνων με τη λογοτεχνία. Αυτό που θυμάται ακόμα και από την παιδική της ηλικία, είναι ένα σημειωτάριο όπου εκεί κατέγραφε τα πάντα. Σκέψεις, γεγονότα, ημερομηνίες- σταθμούς στη ζωή της. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η σιωπή της γραφής, της γυναίκας, αποκτά πλέον φωνή, αφού το βιβλίο της είναι κι ένα άνοιγμα του κόσμου της προς το κοινό. Βέβαια, νιώθει αμήχανα όταν την αποκαλώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης συγγραφέα, αλλά, όπως μας είπε ήδη έχει έτοιμο και το δεύτερο βιβλίο της, ενώ, υπάρχει κι ένας σκελετός, ακόμα και για το τρίτο! Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Παντές, δημοσιογράφος, ο Θεόδωρος Ταβουλάρης, Λογοτέχνης-Ποιητής, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Ν. Μεσσηνίας, ο Αθανάσιος Καραμπίνης, εκπαιδευτικός και η συγγραφέας Ράνια Λυμπεροπούλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Ν. Μεσσηνίας, Βάσω Παπαδοπούλου-Μπουλούκου. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

 ***  Παρατεταμένο καλοκαίρι στην Καλαμάτα         
      
Ο καιρός στην Καλαμάτα…  Με το… παρατεταμένο καλοκαίρι πλέον οι Καλαματιανοί συνήθισαν στην ιδέα να συνεχίζουν τα μπάνια τους στη θάλασσα μέχρις ότου τους το επιτρέπει ο καλός καιρός, άσχετα αν το ημερολόγιο δείχνει μήνα Νοέμβριο. Η φωτογραφία χθεσινή…  Ω.
 
***  Ο καιρός  σήμερα στην Καλαμάτα
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 9/11/2015 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος, με λίγες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-70%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 
 
***  Ο Δήμος Τριφυλίας θα πληρώσει μελέτη αντικατάστασης δικτύου άλλου Δήμου          
     
Για ακόμα μία φορά η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από Παλαιό Λουτρό (Αλικοντούζι) απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας στην τελευταία συνεδρίασή του.
Από το Παλαιό Λουτρό υδρεύονται περιοχές τριών Καλλικράτειων Δήμων, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας. Παλαιότερα, οι Δήμοι που υδρεύονταν από τις πηγές του Παλαιού Λουτρού, είχαν συγκροτήσει το Σύνδεσμο Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας», ο οποίος έχει ακόμη και σήμερα την ευθύνη και αρμοδιότητα στο δίκτυο ύδρευσης από το Παλαιό Λουτρό μέχρι και τους Γαργαλιάνους.
 Όπως είναι γνωστό, προ 15ετίας περίπου, ο πρώην Δήμος Παπαφλέσσα είχε αναθέσει σε ιδιώτη την εκπόνηση μελέτης για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που σήμερα είναι από αμιαντοσωλήνες, από το Αλικοντούζι έως Τουλούπα Χάνι, έξω από τα όρια του Δήμου Τριφυλίας, για λογαριασμό του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας». Μελέτη, την οποία όμως, θα πληρώσει ο Δήμος Τριφυλίας μετά από συνεννόηση του Δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα με το Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη. Ο Δήμος Τριφυλίας θα πληρώσει επίσης και την περιβαλλοντική μελέτη που χρειάζεται και τη μελέτη για αντικατάσταση του δικτύου από Τουλούπα Χάνι μέχρι Γαργαλιάνους, το τμήμα του δικτύου αυτού που αφορά τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων και το Δήμο Τριφυλίας, καθώς η μελέτη που ήδη έχει γίνει και θα πληρωθεί από το Δήμο Τριφυλίας, αφορά τμήμα του δικτύου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.
  Ο Δήμαρχος
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας είπε ότι: «Σε πολύ στενή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, ήρθαμε σε επαφή με τους μελετητές του έργου αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης από Παλαιό Λουτρό μέχρι του Τουλούπα τα Χάνια που ήταν ημιτελής. Η μελέτη η οποία ήδη έχει αρχίσει, είναι συμβατή με τη συνέχιση όλου του έργου. Εξασφαλίσαμε, ως γνωστόν -ο μελετητής δεν έχει εξωφληθεί- και περιβαλλοντική μελέτη. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία ώστε να εξασφαλίσουμε έκπτωση που αφορά τη δημιουργία και τη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης για όλο το έργο, όπως και να προχωρήσουμε στην εκπόνηση του υπόλοιπου, ώστε αυτό το έργο να μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συμπληρωματικά στην ύδρευση μελετάται και αγωγός για το Μάραθο, την Τραγάνα και τη Φλόκα. Το θέμα το διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος «Τέλλος Άγρας» μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Τους ευχαριστώ για την αγαστή και εξαιρετική συνεργασία που έχουμε».
  Ερώτηση
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ρώτησε σχετικά τον κ. Κατσίβελα, λέγοντας: «Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις μόνο… Η πρώτη ερώτηση είναι προς το Δήμαρχο. Πόση ήταν η οφειλή της μελέτης για τον αγωγό ύδρευσης και από ποιόν ήταν αυτή η οφειλή και δεύτερον, πόσα χρωστάει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στο Σύνδεσμο «Τέλλου Άγρα», από τα οποία έπρεπε να δίνει κάθε χρόνο;».
Απαντώντας, ο κ. Κατσίβελας σημείωσε πως: «Όσον αφορά τον αγωγό, το χρέος της προηγούμενης οφειλής ανέρχεται στα 34.000 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Αυτή ήταν μια μελέτη την οποία είχε κάνει ο παλιός Δήμος Παπαφλέσσα με την ΤΥΔΚΥ και νομίζω τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Αυτή, κατά ένα μεγάλο μέρος έχει πληρωθεί. Ή κάνεις μια επιλογή και πετάς τα λεφτά στο βρόντο, ή σέβεσαι τον εαυτό σου και συνεχίζεις. Απ’ ό,τι καλά γνωρίζετε, ο αγωγός  ύδρευσης δεν αφορά το Δήμο Τριφυλίας μόνο. Αφορά όλους τους Δήμους. Το Δήμο Μεσσήνης, με τρεις – τέσσερις Κοινότητες, το Δήμο Πύλου – Νέστορος με σημαντικό αριθμό Κοινοτήτων και τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων. Εάν ήμασταν μόνοι μας θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε “δε βαριέσαι, τέλος. Άλλος χρωστάει”… […] Τώρα, όσον αφορά  το έργο, αυτό το διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος «Τέλλος Άγρας», έχοντας την τεχνική υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας και θα ολοκληρώσουμε τη μελέτη με την ελπίδα να την έχουμε εγκεκριμένη την Άνοιξη του 2016 προκειμένου  να κυνηγήσουμε  χρηματοδότηση…».
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ανδρινόπουλος επανέλαβε το ερώτημά του για την οφειλή του Δήμου Πύλου – Νέστορος στο Σύνδεσμο Ύδρευσης. Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας είπε ότι: «Ακριβώς να σας την πω, μπορεί να σας τη δώσει ο πρόεδρος (σ.σ. του Συνδέσμου, Αναστάσιος Αδρακτάς), αλλά καλό είναι να δούμε και τί χρωστάει ο Δήμος Τριφυλίας», με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου να παρεμβαίνει και απαντώντας στο Δήμαρχο για το τι χρωστάει ο Δήμος Τριφυλίας στο Σύνδεσμο, να λέει με δυνατή φωνή «τίποτα, έχει εξοφλήσει» και το Δήμαρχο με απορία να την ρωτά «πότε εξοφλήθηκε;», η δε κα Πανουσιοπούλου να κουνά το κεφάλι και τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Αναστάσιο Αδρακτά, να ενημερώνει λέγοντας «πρόσφατα» ο δε Δήμαρχος να λέει, «να απαιτήσουμε και απ’ τους άλλους Δήμους, αλλά είναι θέμα διαχείρισης του Συνδέσμου».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας», Αναστάσιος Αδρακτάς, τόνισε ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει ετήσια συνδρομή προς το Σύνδεσμο, περίπου 72.000 ευρώ, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος έχει 20.950 ευρώ και ο Δήμος Μεσσήνης 2.180 ευρώ, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Τριφυλίας δε χρωστάει καθόλου στο Σύνδεσμο, από το Δήμο Πύλου – Νέστορος εκκρεμούν οι δύο προηγούμενες χρονιές, περίπου γύρω στις 58.000 ευρώ και ο Δήμος Μεσσήνης -εκκρεμούν δύο χρονιές- με 2.180 ευρώ η χρονιά…».
Σημειώνεται πως, όπως κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ως καθολικός διάδοχος του Δήμου Παπαφλέσσα, όφειλε να αναλάβει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τη μελέτη, κάτι που εκτός από προφορικά και επίσημα με έγγραφό του είχε ζητήσει από το 2013, ο προηγούμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, αφού ούτε ο Σύνδεσμος, ούτε ο Δήμος Τριφυλίας έπρεπε να χρεωθούν και να πληρώσουν υποχρεώσεις άλλων, πρώην Δήμων, που «σέρνονταν» χρόνια, καθώς η μελέτη ανατέθηκε προ δεκαπενταετίας – όχι για όλο το δίκτυο, αλλά για συγκεκριμένο τμήμα άλλου Δήμου – έχει συγκεκριμένο εντολέα, άλλον πρώην Δήμο, που δεν ανήκει στην Τριφυλία.
Όμως, η δημοτική Αρχή Κατσίβελα, ανέλαβε να πληρώσει αυτή τη μελέτη και την περιβαλλοντική μελέτη, που εσχάτως “αποφασίστηκε” ότι χρειάζεται και, βεβαίως, ακόμα μία μελέτη η οποία  απαιτείται για την αντικατάσταση του αγωγού του δικτύου από Τουλούπα Χάνι μέχρι Γαργαλιάνους, τμήμα του οποίου είναι εντός των ορίων του Δήμου Τριφυλίας, για να φτάσει το νερό στους Γαργαλιάνους με καινούργιο δίκτυο.
 
***  Ο Στέφαν Τσβάιχ και «Ο φόβος»          
      
Συνεχίζοντας και στο σημερινό μας φύλλο το αφιέρωμα στο έργο του Στέφαν Τσβάιχ «Ο φόβος», που αποτελεί τη φετινή κεντρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα, επιχειρούμε μια μικρή προσέγγιση στον συγγραφέα και το συγκεκριμένο έργο του.
Μέσα από κείμενα που αντλήσαμε από το crashonline.gr και τον «Ριζοσπάστη», μαθαίνουμε ότι ο συγγραφέας με τεράστιο αριθμό πωλήσεων (γνωστός σε ολόκληρη την υδρόγειο μέσω των μεταφράσεών του σε δεκάδες γλώσσες), έχει μια κοινή θεματική βάση στις ιστορίες του: το ζήτημα της αυτοκτονίας με την οποία έκλεισε κι ο ίδιος τον μάλλον σύντομο κύκλο του βίου του.
Το γιατί αυτοκτόνησε ο Τσβάιχ το ξέρουμε από επιστολές που έγραψε σε φίλους του μερικούς μήνες προτού συμβεί το γεγονός. Έχοντας εξοριστεί από την πατρίδα του, λόγω της επιβολής του ναζιστικού καθεστώτος, και νιώθοντας εξόριστος και από τη γλώσσα του, εξαιτίας τού ότι ήταν η γλώσσα που είχε εκ των πραγμάτων ταυτιστεί με τη χιτλερική εξουσία, ο Τσβάιχ έδωσε σίγουρα με την αυτοχειρία διέξοδο και σε ένα μονιμότερο πρόβλημά του: στη βαριά κατάθλιψη η οποία τον καταδίωκε από τα νεανικά του χρόνια. Οι νουβέλες που έχουν ήδη μελετηθεί εις βάθος από τους ειδικούς, δείχνουν πως το θέμα της αυτοκτονίας όχι μόνο τον απασχόλησε επί δεκαετίες, αλλά και πήρε ποικίλες μορφές στα βιβλία του.
Τα έργα του, είτε λογοτεχνικά είτε βιογραφικά, αποτυπώνουν το Μεσοπόλεμο με τον καλύτερο και πιο ψυχαναλυτικό τρόπο κατά πολλούς. Περιγράφει με την ίδια ευκολία την κομψή «belle epoque» από τη μια πλευρά και από την άλλη προσπαθεί να αναλύσει τις αιτίες πίσω από την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Και παρ ’όλο που μέχρι τη δεκαετία του ’50 τουλάχιστον, ο Τσβάιχ θεωρούνταν ένας από τους διασημότερους συγγραφείς παγκοσμίως, στις επόμενες δεκαετίες το όνομά του έπεσε στη λήθη, για να ανασυρθεί και πάλι τα τελευταία χρόνια.
Στις περισσότερες από τις νουβέλες του, το πρόσωπο το οποίο μετατρέπεται σε κέντρο της αφήγησης καταλήγει αργά ή γρήγορα στην αυτοκτονία προκειμένου να απαλλαγεί από τα δεινά που το βασανίζουν επί της γης. Αν, όμως, πολλοί έσπευσαν να μεμφθούν τον Τσβάιχ για τη δική του αυτοκτονία (μεταξύ αυτών και ο Τόμας Μαν), μια αυτοκτονία κόντρα στη συγγραφική του επιτυχία και σχεδόν ακατανόητη αν συνυπολογίσουμε το κοινωνικό κύρος και την οικονομική του ευμάρεια, οι ήρωες στις νουβέλες τού έχουν όντως φτάσει από εκατό δρόμους στο όριο (όπως θα έλεγε ο δικός μας Καρυωτάκης) της σιωπής.
Ποιοι ακριβώς, ωστόσο, είναι αυτοί οι ήρωες; Άντρες απεγνωσμένα ερωτευμένοι και την ίδια ώρα τυραννισμένοι από ένα βαθύ αίσθημα ενοχής, που δεν επιτρέπει το παραμικρό περιθώριο για ελπίδα και απαντοχή. Υπηρέτριες από την επαρχία και στρατιώτες τραυματισμένοι στον πόλεμο, υπάρξεις με άλλα λόγια ταπεινές και καταφρονεμένες, που μετά βίας καταλαβαίνουν τι συμβαίνει τριγύρω τους και οι οποίες όταν παραβιαστεί η καθιερωμένη τάξη ξέρουν μόνο πως δεν μπορούν να συνεχίσουν. Κι επίσης, άνθρωποι που αδίκησαν κάποτε κατάφωρα τους συντρόφους τους για να αδικηθούν αργότερα χειρότερα από αυτούς και να μη βρουν ποτέ ούτε μια στιγμή ψυχικής ανάπαυσης.
  «Ο φόβος»
«Ο Φόβος» είναι μια από τις καλύτερες και πιο καλογραμμένες νουβέλες του. Είναι ο φόβος μιας παντρεμένης, που απίστησε από περιέργεια και ανία, όχι από έρωτα, είναι ο φόβος της αποκάλυψης που την παραλύει κυριολεκτικά. Δεν είναι ο έρωτας, δεν είναι ο φόβος του θεού, των παιδιών, της αμαρτίας, είναι ο φόβος της μεγαλοαστής που για τίποτε στον κόσμο δε θέλει να θυσιάσει τα αγαθά της, τα κεκτημένα της. Κι αυτό συμβαίνει είτε επειδή η κυρία Ιρένε είναι Αυστριακή και δεν έχει το πάθος της Ρωσίδας ομολόγου της, της Άννα Καρένινα, ούτε διαθέτει την τραγική αφέλεια της Γερμανίδας Εφη Μπριστ και φυσικά δεν τη χαρακτηρίζει το πείσμα και η ελαφρότητα - για να μη χρησιμοποιήσουμε βαρύτερο χαρακτηρισμό - της περιβόητης Μαντάμ Μποβαρί, είτε γιατί ο Στέφαν Τσβάιχ υπήρξε πολύ ευγενικός και ως άνθρωπος και ως συγγραφέας.
Η κυρία Ιρένε, σύζυγος μεγαλοδικηγόρου, είναι τριάντα χρονών. Είναι όμορφη, πολύ όμορφη. Είναι καλλιεργημένη, ως Αυστριακή έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη μουσική και όταν αποφασίζει να διαπράξει τη μοιχεία, διαλέγει ένα νεαρό πιανίστα. Για ένα μικρό διάστημα αφήνεται στο ερωτικό πάθος, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι δε νιώθει και πολλά γι' αυτόν τον φλογερό καλλιτέχνη. Και κάθε φορά που κατεβαίνει τα σκαλοπάτια του σπιτιού της, λέει μέσα της ότι δε θα τα ξανανέβει. Πως είναι η τελευταία φορά. Δε θέλει να διακινδυνεύσει τίποτε από όσα έχει. Την πολυτελή και ανέμελη ζωή της, το πανέμορφο και ασφαλές σπίτι της, τα δυο της παιδιά που μάλλον τα συμπαθεί παρά τα αγαπά, ούτε να χάσει το σύζυγό της, που της είναι αφοσιωμένος και της έχει χαρίσει στιγμές πάθους, αλλά και απέραντης τρυφερότητας. Με λίγα λόγια, η κυρία Ιρένε είναι μια καλοβολεμένη μεγαλοαστή, που τα θέλει όλα, με την προϋπόθεση όμως εκείνη να μη δώσει κάτι από τον εαυτό της και να μη στερηθεί το παραμικρό. Την τελευταία φορά που κατεβαίνει «τα ερωτικά σκαλοπάτια» του εραστή της, στην εξώπορτα θα συναντήσει μια γυναίκα, μια γυναίκα του λαού, μια προλετάρια, όπως με αηδία την αποκαλεί. Και εκείνη θα αρχίσει να την... εκβιάζει. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένας εφιαλτικός έως και παραληρηματικός φόβος, που δε θα την οδηγήσει στην ομολογία, αλλά σε μια απόπειρα αυτοκτονίας... Ο  Τσβάιχ με χειρουργική ακρίβεια τέμνει της ψυχή της μεγαλοαστής, για να περιγράψει και να αναλύσει με δραματική ένταση τις μύχιες σκέψεις μιας γυναίκας της τάξης της.
  Επιμέλεια:  Χάρης Χαραλαμπόπουλος
 
***  Βρήκα νερό στο κρασί μου…         
       "Ψυχή μου με ρωτάς για ποιον ακόμα φωνάζω, για ποιον γελάω δυνατά και ποιον τρομάζω. Για ποιον λαό, για ποιον θεό, για ποιούς αγώνες, για ποια αδέλφια, ποιους χειμώνες, ποιες εικόνες.
Μα εγώ δε βγάζω μιλιά ρίχνω χαστούκια στο χρόνο για να τρέξει πιο πολύ για μένα μόνο να τελειώνω, δε θέλω από κανένα γιατρειά, θέλω να φύγω μακριά. Δεν αντέχω της βολής τη σιγή.
Βρήκα νερό στο κρασί μου, γι’ αυτό δεν πίνω γουλιά, είναι κρυφή η πληγή μου, γι’ αυτό δεν βγάζω μιλιά, βρήκα στην αλήθεια μου ψέματα, γι’ αυτό την παίρνω αγκαλιά και πριν μου γίνει συνήθεια, θα `χω φύγει μακριά.
Γιατί δεν έβαλα ποτέ στο κρασί μου νερό και ευτυχώς δεν ξεχνάω με τον καιρό, λέω πριν φύγω την πιο κρυφή πληγή μου, να την γειάνω να μην την σέρνω έτσι μαζί μου.
Υστερόγραφο: δε πιστεύω στη τύχη. Όταν οι αλήθειες… πεθαίνουν, πετάνε για πάντα αυτούς που τις λένε μες στους πανέρημους τόπους".
  Το σημερινό σχόλιο είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Η αφορμή για να γραφεί ήταν η ανακοίνωση ότι το συγκρότημα Active Member ανήκει πια στο παρελθόν. Γράφω γι' αυτούς, γιατί με συντρόφευσαν αρκετές νύχτες μέχρι σήμερα. Βέβαια, τα τραγούδια τους είναι εδώ. Αλλά ένας χωρισμός δεν είναι πάντα ό,τι το καλύτερο.
Όμως δεν γράφω μόνο για το συγκρότημα. Είναι και τα δικά μου που με βασανίζουν. Όλα κουβάρι, μια αλοιφή, μια λάσπη στο κεφάλι μου: Ο Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, οι Πόντιοι, οι Τούρκοι, οι πρόσφυγες, η Μυτιλήνη, οι δουλέμποροι, ο Έβρος, το τείχος, τα συρματοπλέγματα, η φυλακή, το Αιγαίο, τα βρέφη, η Γερμανία, οι πόλεμοι, το κρασί, η Παιδεία, οι εθνικές αφηγήσεις, η αριστερά, ο φανατισμός, η αγάπη, ο έρωτας, οι εξαρτήσεις, το πάθος, τα πάθη, τα τραγούδια, η μουσική, η επικοινωνία, τα Δημόσια σχολεία, η λογοτεχνία, οι συντάξεις, η πείνα, η μοναξιά, η λιτότητα, τα δημόσια έργα, ο λιτός βίος, η ζήλεια, ο διπλανός, το μίσος, ο φόνος, οι δοσίλογοι, η μοίρα, ο θάνατος, η Ανάσταση, ο Ιανός, ο Ρουβίκωνας, η Χρυσή Αυγή, το δημοψήφισμα, το Δουβλίνο, το Σέγκεν, η ξενοφοβία, το Καστελόριζο, η μεταπολίτευση, το κολύμπι, ο πνιγμός, η ηλιοφάνεια, ο νεοφιλελευθερισμός, η ελπίδα, η επιχειρηματικότητα, οι τράπεζες, τα δάνεια, τα ταξίδια, ο ξεριζωμός, η μνήμη, το Άγιον Όρος, το χρήμα, οι κομπίνες, τα λεφτά, οι εκβιασμοί, τα ΜΜΕ, η ζεστασιά, οι άστεγοι, τα μαύρα λεφτά, ο Γιούνκερ, το Λουξεμβούργο, ο διαφωτισμός, το παντεσπάνι, το ψωμί, το παξιμάδι, η ελιά, η Μεσόγειος, η λατέρνα, το φιλότιμο, τα capital controls, η ηλιοθεραπεία, η μαστεκτομή, τα χειρουργεία, οι νεκροί, τα πνεύματα, οι άγγελοι, οι άγιοι, ο Αϊλάν, ο καθετήρας, η Χίος, η αρμύρα, ο αγιασμός, τα χάπια, το οινόπνευμα, η νύχτα, η προστασία, οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι διαπλεκόμενοι, η ήπια ανάπτυξη, οι φοβισμένοι, οι ακροβολιστές, τα φρούρια, οι απόψεις, οι ιδεοληψίες, τα πιστεύω, οι ασπίδες, τα φίδια, οι κληρονόμοι, η Προεδρία, ο Παυλόπουλος, τα όνειρα, η φθινοπωρινή ισημερία, η μητέρα, ο πατέρας, ο θυμός, το ιώδιο….
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** 
 Σε έναν από τους ειδησιογραφικούς ιστότοπους διάβασα ένα αρκετά πετυχημένο σχόλιο κάποιου αναγνώστη με αφορμή την σημερινή εθνική επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» του 1940: «Φανταστείτε την έκπληξη των Ιταλών αν αντί για τον Μεταξά, το ΟΧΙ το είχε πει ο Τσίπρας».
Αρχικά μου προξένησε γέλιο αλλά όταν συνειδητοποίησα την πικρή αλήθεια που κρυβόταν πίσω από αυτή την φράση, η εύθυμη διάθεση χάθηκε και την θέση της πήρε η βαθύτατη απογοήτευση για την σημερινή μας κατάσταση ως έθνος. Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Πατέρες μας, με τους ήρωες που έχασαν την ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να ζούμε τελικά μια ζωή αδιέξοδη και προβληματική.
Ο Μεταξάς για πολλούς νεοέλληνες θεωρείται δικτάτορας, όμως δεν πρέπει να σταθούμε στον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε στην εξουσία, αλλά στο τι έκανε για την Ελλάδα σαν κυβερνήτης της πατρίδος μας. Την κρίσιμη ώρα απέναντι στην πανίσχυρη Ιταλία, χωρίς συμμάχους, χωρίς βοήθεια, γονάτισε μπροστά στον Σταυρό του Χριστού και ζήτησε την βοήθειά Του για την απόφαση που θα έπαιρνε. Αυτό είναι μαρτυρία της ίδιας του της κόρης και φανερώνει το ποιο ήταν το στήριγμα και η ελπίδα αυτού που σήμερα οι ανιστόρητοι εμπαθείς φιλοευρωπαίοι νεοέλληνες αποκαλούν δικτάτορα.
Αντίθετα, στην σημερινή εποχή, όπου οι νερόβραστοι πια νεοέλληνες εκλέγουμε -τάχα- "δημοκρατικά" μέσω των μονίμως νοθευμένων και αδιαφανών δημοκρατικών διαδικασιών εκλογών των εκβιαστικών διλημμάτων, είπαμε ένα ΟΧΙ στους Ευρωπαίους και επειδή δεν έχουμε ούτε ψήγμα από την πίστη των προγόνων μας το πήραμε αμέσως πίσω ψηφίζοντας και πάλι στην εξουσία αυτούς που κοροϊδεύουν τον Θεό και τους ανθρώπους και διαλύουν την πατρίδα.
Οι πρόγονοί μας ήσαν ανδρείοι και ατρόμητοι γιατί πρωτίστως πίστευαν στον Θεό και όχι στους δυτικούς ή στις δυνάμεις τους. Εμείς είμαστε δειλοί και ανόητοι γιατί στηρίζουμε τις ελπίδες μας στους τεχνοκράτες και τους φαιδρούς απογόνους των βάρβαρων Φράγκων. Δεν είμαστε άξιοι ούτε την μνήμη των προγόνων μας να εορτάσουμε γιατί έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ πια από την νοοτροπία τους που δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος της θυσίας τους.
Η σημερινή "δημοκρατία" που διέπει τους δυτικούς και χαρακτηρίζει την Ε.Ε., που τόσο πιστά ακολουθεί το σάπιο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ακυρώσει την λογική του σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάζεται να του επιβληθεί δικτατορία με όπλα. Έτσι, με προπαγανδιστικές δημοσκοπήσεις, με νοθευμένες εκλογές και με "θεσμικά" όργανα που κανείς δεν εκλέγει, έχει επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη -και όχι μόνο- μια ιδιότυπη δικτατορία όπου όλοι είναι χαρούμενοι γιατί έχουν την ψευδαίσθηση πως επηρεάζουν και συμμετέχουν σε αυτήν.
Ο φετινός εορτασμός του ιστορικού ΟΧΙ του τότε πρωθυπουργού Ιωάννου Π. Μεταξά πρέπει να γίνει αφορμή προβληματισμού για όλους μας έτσι ώστε να στρέψουμε το ταχύτερο την ελπίδα μας στην μόνη σωτηρία του έθνους: Στον Θεό των Πατέρων μας και την Παναγία Μητέρα Του που πάντοτε σκέπαζε το έθνος μας γιατί Της το ζητούσαμε.

***  Η κατάρρευση όμως είναι εδώ αρκεί να προσέξει κάποιος τι συμβαίνει γύρω μας .
Η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει αυτή η χώρα τα χειρότερα ήταν κατά τη χρεοκοπία του 2010. Τότε η σύσταση μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας η οποία με σαρωτικές αλλαγές, θα μείωνε και θα εξορθολόγιζε το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε αλλάξει ενδεχομένως τα δεδομένα.
 Αντ’ αυτού πρυτάνευσε ο λαϊκισμός του λεφτά υπάρχουν, των Ζαππείων και της κατάργησης των μνημονίων με ένα άρθρο και ένα νόμο. Μοιραία η χώρα κινείται με μαθηματική ακρίβεια προς μια ολοσχερή κατάρρευση που θα μοιάζει με εκείνη των βαλκανικών σοβιετικών καθεστώτων.
 Προχθές ένας φίλος της στήλης ο Constantine69 δημοσίευσε στο διάλογο το παρακάτω σχόλιο που αποτελεί αφορμή για το σημερινό άρθρο.
 "K. Στούπα είστε ο μόνος αρθρογράφος που διαβάζω καθημερινώς. Όχι απαραίτητα γιατί συμφωνώ πάντα μαζί σας. Ένα χαρακτηριστικό των άρθρων σας είναι η (σχεδόν) διαρκής και έντονη απαισιοδοξία.
 Σύμφωνα με αυτά, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό. Φτάσαμε πολύ κοντά τους τελευταίους μήνες, αλλά παρά ταύτα αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.
 Όπως γράψατε, επίκειται φοροκαταιγίδα.
 Μένει να φανεί η επίδρασή της. Όπως και η επίδραση του κρατικού "δεν πληρώνω" εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος. Η πορεία εσόδων από το φθινόπωρο του παρόντος έτους μέχρι και τις αρχές του επομένου θα κρίνει αν πράγματι στο ελληνικό κράτος θα επέλθει η κατάρρευση που τόσα χρόνια προβλέπετε καθότι το παρόν μνημόνιο είναι εξόχως εμπροσθοβαρές.
 Αν πιάσουμε καλοκαίρι, είναι σαφές πως η καταστροφή θα έχει αποφευχθεί. Υποθέτω πως τότε η απαισιοδοξία θα πρέπει να πέσει αρκετούς τόνους...".
 Ποιος είπε πως την περίοδο της κατάρρευσης των σοβιετικών καθεστώτων ή της χρεοκοπίας της Αργεντινής το σύνολο της κοινωνίας υπέστη τα ίδια δεινά; Απλά στην δημοσιογραφική καταγραφή μιας κρίσης είθισται να προβάλλονται οι ακραίες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο.
 Σε γενικές γραμμές οι απόψεις μου κλίνουν προς την επικράτηση των αισιόδοξων σεναρίων. Οι παλιότεροι αναγνώστες των άρθρων το γνωρίζουν αυτό. Οι προσδοκίες θα αρχίσουν να βελτιώνονται όταν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει το σκληρό πυρήνα των αιτιών της ελληνικής χρεοκοπίας, αρχίσει η αποδρομή της κυρίαρχης κατά τη μεταπολίτευση αριστερής, παρασιτικής, πελατειακής κα κρατικοδίαιτης ιδεολογίας. Πότε θα συμβεί αυτό; Πιθανότατα προσεχώς εντός του 2016 όταν οι συνθήκες της εν εξελίξει κατάρρευσης εντείνουν το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης.
 Ενίσταται ο φίλος αναγνώστης γιατί κατάρρευση ακούει και κατάρρευση δεν βλέπει.
 Ύφεση έχουμε όταν χάνει ο γείτονας τη δουλειά του και κατάρρευση (κραχ) όταν την χάνουμε εμείς, έλεγε ένας Αμερικάνος πρόεδρος.
 Η κατάρρευση όμως είναι εδώ αρκεί να προσέξει κάποιος τι συμβαίνει γύρω μας και πως όλα αυτά αντί να αποκλιμακώνονται σε ένταση επιδεινώνονται.
 Λαμβάνουν χώρα σταδιακά μέσω ενός μιθριδατισμού με μικρές δόσεις οι οποίες εθίζουν την κοινωνία στην εικόνα της χρεοκοπίας, και για αυτό οι διαφορές δεν προκαλούν εντυπώσεις ανάλογες.
 Ας ορίσουμε κατά αρχήν τι σημαίνει κατάρρευση μιας οικονομίας και ενός κράτους.
 α) Η οικονομία…
 Κατάρρευση της οικονομίας σημαίνει πολυετής ύφεση που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και συνεχόμενη μείωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου. Οι χώρες δεν είναι εταιρείες όταν χρεοκοπούν να εξαφανίζονται. Συνεχίζουν να υπάρχουν προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα.
 Κατάρρευση του κράτους σημαίνει η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες. Οι βασικές από αυτές είναι εθνική ασφάλεια, εσωτερική τάξη, παιδεία, υγεία και συντάξεις.
 Κατάρρευση της οικονομίας
 Η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση για 7 χρόνια εκτός μιας μικρής αναλαμπής τα τελευταία τρίμηνα του 2014. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν να συνεχίσει και το 2016 με ύφεση. Η εκτίμηση της στήλης είναι πως αν δεν αλλάξει η γραμμή πλεύσης της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου.
 Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη με αυξητικές τάσεις και όχι το αντίθετο. Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις δεν βλέπουν πως η ανεργία θα μπορέσει να μειωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα πριν περάσουν 10-20 χρόνια. Όσο χρειάστηκαν δηλαδή οι πρώην σοβιετικές οικονομίες που πήγαν καλά στη συνέχεια όπως π.χ. η Πολωνία, η Τσεχία κλπ.
 Περί τις 200 με 300 χιλιάδες Έλληνες με καλές επιστημονικές και επαγγελματικές ειδικεύσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αν το εργατικό δυναμικό είναι 5 εκατ., οι 300 χιλιάδες αντιπροσωπεύουν 6% του εργατικού δυναμικού, το 20% των ανέργων αν αυτοί είναι 1,5 εκατ.
 Μην νομίζετε πως όλοι οι πολίτες των σοβιετικών χωρών τις εγκατέλειψαν μετά την κατάρρευση. Με την επιδείνωση της κατάστασης τους ειδικευμένους θα ακολουθήσουν οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, αλλά εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος από τις εξωευρωπαϊκές μεταναστευτικές ροές. Ο ανταγωνισμός για τις ίδιες ανειδίκευτες θέσεις εργασίας με τριτοκοσμικούς παρίες σε ξένες χώρες δεν απέχει πολύ αν δεν λαμβάνει ήδη χώρα. Η κατάσταση έχει αλλάξει από την εποχή που οι ανατολικοευρωπαίοι ανειδίκευτοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στη Δύση.
 Από το καλοκαίρι έχουμε capital controls που έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες στην οικονομία και αυτό τώρα αρχίζει να φαίνεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
 Οι Έλληνες έχουν αποσύρει περί τα 120 δισ. ευρώ καταθέσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προτίθενται να τις επαναφέρουν.
 Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται για τέταρτη φορά μέσα σε 7 χρόνια και πάνω από 60 δισ. ευρώ φαίνεται πως έχουν πέσει σε "μαύρη τρύπα".
 Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τις βασικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και είναι έτοιμες να μεταφέρουν όλες τις δραστηριότητες σε ημέρες.
 Η ελληνική οικονομία ουσιαστικά έχει καταρρεύσει. Η εκτίναξη της ανεργίας από το 1,5 στα 2 εκατ. ποσοτικά μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση
 Το ερώτημα δεν είναι αν θα καταρρεύσει αλλά πόσο θα παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση;
 β) Το κράτος...
 Τα κρατικά έσοδα στο 9μηνο είναι εκτός στόχων κατά 4,5 δισ. ευρώ και πάνω από 2 δισ. σε σχέση με τους προσφάτως αναπροσαρμοσμένους στόχους.
 Το κράτος το 2015 ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας τις δαπάνες του μόνο στην καταβολή μισθών και συντάξεων εν μέσω μειώσεων προκειμένου να αντεπεξέλθει.
 Τι σημαίνει αυτό;
 Ένα καλό παράδειγμα είναι η υγεία. Αν έχετε πάει σε ελληνικό νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό θα έχει διαπιστώσει πως πλέον σε αρκετά δεν υπάρχουν σεντόνια και φάρμακα καθώς το κράτος δεν πληρώνει τις φαρμακοβιομηχανίες και τους άλλους προμηθευτές.
 Στην παιδεία, την αστυνομία κλπ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
 Το κράτος έχει στραγγίξει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου και ελπίζει πως με την καταβολή κάποιας δόσης θα καταφέρει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις ως έχουν για μερικούς μήνες ακόμη.
 Τους τελευταίους μήνες για να πληρώσει συντάξεις έχει βάλει χέρι στο Ταμείο Αλληλεγγύης γενεών.
 Όταν από το 2010 και μετά από τη στήλη αυτή κάναμε λόγω για συντάξεις Βουλγαρίας του επιπέδου των 300 ευρώ, κατηγορούμασταν για τρομολαγνεία. Τώρα η ίδια η πλέον αντιμνημονιακή κυβέρνηση έχει αρχίσει να μιλά για συντάξεις των 380 ευρώ. Καθώς οι αριθμοί είναι άτεγκτοι είναι θέμα χρόνου να μιλήσουν και για συντάξεις κάτω των 300 ευρώ.
 Ουσιαστικά δηλαδή η κατάρρευση είναι παρούσα και σε μεγάλο βαθμό έχει συντελεστεί. Σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει ένα πρωί που το κράτος δεν θα καταβάλει ολοσχερώς μισθούς και συντάξεις καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία όχι ολοσχερή εξαφάνιση.
 Η εικόνα της κατάρρευσης...
 Αν η παρακάτω εικόνα, ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες δεν περιγράφει συνθήκες κατάρρευσης τότε τι περιγράφει;
 "ΠΟΕΔΗΝ: Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι εμφανείς. "Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών. Δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κ.λπ.. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών".
 Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ΠΟΙΕΔΗΝ, συνθέτουν μια "εφιαλτική εικόνα" για τα νοσοκομεία, τα οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους έλαβαν το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, από το 1,350 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015...".

***
 Το πρωί την ώρα που η Αθήνα ήταν χαμένη στον νιρβάνα του μαραθώνιου, στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάζονταν 5.630 (!) μετανάστες, λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ενώ αναμένεται η άφιξη άλλων 1.834.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ειδησιογραφία, από την Μυτιλήνη προς τον Πειραιά μετακινήθηκαν με το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" 2.496 άτομα, με το πλοίο "Tera Jet" 1.739 και με το πλοίο «Blue Star Πάτμος» 1.395, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά και το πλοίο «Αριάδνη» που μεταφέρει 1.834 μετανάστες, λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από τους οποίους οι 1.219 επιβιβάστηκαν στην Μυτιλήνη και οι 615 στην Χίο.
Το δράμα της πατρίδος συνεχίζεται σε ότι αφορά στα δύο μεγάλα ζητήματα της χώρας, της οικονομίας και του μεταναστευτικού, αλλά οι Έλληνες δείχνουν να μην καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Το να παριστάνουμε πως όλα είναι μια χαρά και πως παρά τις κρίσεις οι Έλληνες έχουμε τον τρόπο να ξεφεύγουμε δεν είναι σε καμία περίπτωση ενδεδειγμένη λύση. Απεναντίας, οπλίζει τους αμοραλιστές πολιτικάντηδες με ακόμα περισσότερο θράσος προκειμένου να επιτελέσουν τον ανίερο και ανθελληνικό σκοπό τους.
Η αντίσταση όλων πρέπει να κορυφωθεί και κυρίως πρέπει να καταστεί σαφές στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας πως δεν μπορούν να δρουν χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες. Η φαινομενική ανοχή που δείχνει σήμερα ο Ελληνικός λαός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αδιαφορία την οποία σύντομα θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά.

*** Ο τάφος του πολεμιστή κρύβει δεσμούς φιλίας         
      
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, δέκα ημέρες μετά την πρώτη τομή στο έδαφος, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ δέχτηκε στο κινητό της ένα αναπάντεχο μήνυμα: «Χτυπήσαμε χαλκό». Τα μέλη της ερευνητικής της ομάδας στον Άνω Εγκλιανό της Χώρας είχαν μόλις βρει ένα χάλκινο αντικείμενο σε ασύλητο λακκοειδή τάφο. Ήταν η πρώτη ένδειξη ότι κάτι σπουδαίο κρυβόταν σε αυτόν τον ελαιώνα.
Ακολούθησαν μήνες ανασκαφών σε άκρα μυστικότητα και ολονύχτιες βάρδιες φυλάκων για να κρατηθούν μακριά κάμερες και τυμβωρύχοι, ώσπου πριν από λίγες ημέρες τα κτερίσματα είδαν το φως της δημοσιότητας. Ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, σφραγιστικά δαχτυλίδια, ένας καθρέπτης και μια χρυσή αλυσίδα ήταν μερικά από τα αντικείμενα που συνόδευαν τον σκελετό πολεμιστή του 1.500 π.Χ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε πλούτο προϊστορικά ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει εντοπιστεί τα τελευταία 65 χρόνια.
«Είναι μοναδικό» λέει στην «Κ» η κ. Στόκερ, καθώς ξετυλίγει τρία φύλλα μουσαμά που προστατεύουν τον τάφο από τα βρόχινα νερά. Μπροστά μας αποκαλύπτεται ένας στενός λάκκος.
«Όταν το είδα για πρώτη φορά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα περνούσα πέντε μήνες εκεί μέσα», λέει ο συντηρητής Αλέξανδρος Ζώκος, βασικό στέλεχος της πολυμελούς ομάδας που εργάστηκε στην ανασκαφή. «Ήταν κουραστικό γιατί έπρεπε να κάτσεις σε μικρό χώρο και να δουλέψεις με εύθραυστα υλικά».
Η κ. Στόκερ μαζί με τον σύζυγό της Τζακ Ντέιβις, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, διευθύνουν τη διεθνή αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που ερευνά στην περιοχή, με τη συμμετοχή Ελλήνων συντηρητών και αρχαιολόγων. Το ανασκαφικό πρόγραμμα διεξάγεται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Οι έρευνες στην περιοχή του τάφου ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Τη διεθνή ερευνητική ομάδα διευθύνουν οι αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ (δεξιά). (Φωτογραφίες: Department of Classics University of Cincinnati/ Υπουργείο Πολιτισμού και Robert McCabe). «Είμαστε προνομιούχοι που η κοινωνία μας αγκάλιασε και διευκόλυνε τη δουλειά μας» αναφέρει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος. «Χωρίς και τη δική τους βοήθεια δεν θα τα καταφέρναμε».
Το καλοκαίρι, εξαιτίας των capital controls δυσκολευόταν να εξοφλήσει εγκαίρως τα έξοδα της πολυμελούς αποστολής. Ωστόσο, η τοπική αγορά τους έδωσε πίστωση χρόνου. Τους έδεναν άλλωστε δεσμοί εμπιστοσύνης και βαθιάς πολυετούς φιλίας που ισχυροποιήθηκαν από γενιά σε γενιά, από τότε που οι παππούδες κατοίκων της περιοχής εργάζονταν και πάλι με Αμερικανούς αρχαιολόγους στην ίδια γη.
  Δουλειά στα «έργα» του ’50
Ο τάφος του πολεμιστή βρίσκεται σε μια έκταση σπαρμένη με ελαιόδεντρα και αρχαία. Απέχει τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα και λίγα βήματα από το ανάκτορο του Νέστορος που ανακαλύφθηκε το 1939. Πλάι του ορθώνεται ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός θολωτός τάφος της περιοχής που ερευνήθηκε το 1953. Ο Καρλ Μπλέγκεν, καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Σινσινάτι, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή πριν και μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κοινότητα του είχε παραχωρήσει ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα του Ερυθρού Σταυρού. Εκεί, μαζί με τη σύζυγό του, προσέφερε στους ντόπιους απογευματινό τσάι και καλούσε τα παιδιά τους για να τους διηγηθεί σε αρχαία ελληνικά ιστορίες από τα ομηρικά έπη. Πέρα από γνώσεις, στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια ο Αμερικανός αρχαιολόγος προσέφερε και δουλειά στους νέους.
«Οι κάτοικοι δεν έλεγαν πάμε στις ανασκαφές, αλλά "πάμε στα έργα"» θυμάται η 78χρονη Χαρίκλεια Ανδρουτσάκη. Καθόμαστε στο σαλονάκι του σπιτιού της και μας κερνάει κουραμπιέ και λικέρ κουμ κουάτ. Σε αυτό το σπίτι, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το αρχαιολογικό μουσείο Χώρας, φιλοξενούσε σχεδόν κάθε καλοκαίρι αρχαιολογικές αποστολές.
Ο σύζυγός της, Διονύσης (ή Νιόνιος όπως τον έλεγαν στο χωριό), ήταν παιδί ακόμα και ορφανός από πατέρα όταν γνώρισε τον Μπλέγκεν. Είχε ανακαλύψει σε ένα χωράφι της οικογένειας αρχαία σκεύη και τα παρέδωσε.
 Συνήθως οι ντόπιοι τότε τα κατέστρεφαν γιατί πίστευαν ότι μέσα έκρυβαν χρυσό. Ο Μπλέγκεν εντυπωσιάστηκε από την κίνηση του αγοριού, ζήτησε να τον γνωρίσει και του έδωσε δουλειά. Αρχικά ο Διονύσης Ανδρουτσάκης κουβαλούσε νερό με ένα γαϊδουράκι στους εργάτες και όταν μεγάλωσε ανέλαβε ρόλο επιστάτη. Αργότερα ξεναγούσε και πρεσβευτές άλλων κρατών στον αρχαιολογικό χώρο. «Έγινε το δεξί χέρι του Μπλέγκεν. Και εκείνος τον υπεραγαπούσε. Στις επιστολές του τον αποκαλούσε παιδί του», λέει η κ. Ανδρουτσάκη.
«Όταν έφευγε ο Μπλέγκεν  ό,τι λεφτά ελληνικά του είχαν μείνει τα άφηνε στον άντρα μου, δώρο. Και εκείνος τον θεωρούσε πατέρα». Όπως θυμάται η ίδια, ο Μπλέγκεν είχε υπερασπιστεί το σύζυγό της στις τοπικές αρχές όταν τον είχαν κατηγορήσει ότι «προσλαμβάνει κομμουνιστές εργάτες».
Το ζευγάρι των Ελλήνων ανταπέδωσε την αγάπη, βαφτίζοντας την κόρη τους Καρολίνα, προς τιμήν του Αμερικανού καθηγητή. Η Καρολίνα Ανδρουτσάκη συνέχισε την οικογενειακή παράδοση και εργάστηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
  Φίλοι της Ελλάδας 
Το φθινόπωρο του 1975 ως φοιτητής τότε ο Τζακ Ντέιβις γνώρισε πρώτη φορά το ζεύγος Ανδρουτσάκη. «Τότε είδα τον Νιόνιο και την Χαρίκλεια. Μας άνοιξαν το σπίτι τους», λέει στην «Κ». «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φιλοξενία τους». Όταν επέστρεψε στις αρχές του ’90 για να ξεκινήσει τη δική του έρευνα θυμάται και πάλι την εγκάρδια υποδοχή των ντόπιων, ειδικά των δασκάλων. Υπήρχαν περίοδοι που η ομάδα χρειαζόταν την υποστήριξή τους. Στα πρώτα χρόνια, όταν οι ερευνητές δεν είχαν αρκετά χρήματα για να νοικιάσουν διαμερίσματα, οι Χωραΐτες τους στέγασαν σε μια αίθουσα του σχολείου και προσέλαβαν μάγειρα για τα γεύματά τους. Η προσφορά ήταν αμφίδρομη. Στη δεκαετία του ’90 ο κ. Ντέιβις έδινε διαλέξεις σε ανέργους και αρκετοί νέοι απασχολούνταν στις ανασκαφές.
«Το 1992, όταν εξερευνούσαμε έναν δασώδη λόφο κοντά στη Χώρα, παραλίγο να μας συλλάβει η αστυνομία. Θεώρησαν ότι ήμασταν εμπρηστές» αναφέρει. «Τελικά μας "έσωσε" ένας νεαρός εθελοντής που είπε στους αστυνομικούς: "Δεν είναι εμπρηστές, αλλά φίλοι της Ελλάδας!"».
Δύο δεκαετίες αργότερα, το ζευγάρι των Αμερικανών αρχαιολόγων μετακόμισε στην Πύλο, όπου περνά πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. «Οι δυο τους έχουν ξυπνήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την κληρονομιά του τόπου. Αρκετοί ήμασταν σαν τους Αθηναίους που δεν έχουν πάει στην Ακρόπολη» λέει ο Γιάννης Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη γειτονική Γιάλοβα, ο οποίος υποδέχεται στο μαγαζί του τις αποστολές των Αμερικανών αρχαιολόγων από το 2003. «Αν και εμείς απέχουμε 20 χιλιόμετρα από το ανάκτορο το είχα επισκεφτεί μόνο μία φορά με το Δημοτικό σχολείο. Τώρα βρήκα χρόνο ξανά και πήγα για να δω τι έρευνες κάνουν» προσθέτει.
Το 2011 ο κ. Ντέιβις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας τίμησαν 48 οικογένειες τα μέλη των οποίων είχαν εργαστεί στις ανασκαφές μαζί με τον Καρλ Μπλέγκεν. Υποβασταζόμενοι παρέλαβαν τους αναμνηστικούς επαίνους και κάποιοι ηλικιωμένοι εργάτες.
«Βούρκωσα από την εκδήλωση αγάπης των ντόπιων», θυμάται ο Αμερικανός αρχαιολόγος. «Έχουν ευεργετήσει το κοινωνικό σύνολο» λέει για το πολυετές ανασκαφικό έργο των Αμερικανών η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας, Ευγενία Κοκκέβη, η οποία είχε ζήσει ως παιδί τον Μπλέγκεν και οργάνωσε αργότερα τη βράβευση των εργατών του. «Πρέπει τώρα να κρατήσουμε αυτή την κληρονομιά και να την αναδείξουμε», προσθέτει η ίδια.
Γιάννης Παπαδόπουλος, Καθημερινή

***  ΠΟΠ Καλαμάτα: Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί         
      
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει η βούληση των εμπλεκόμενων φορέων για επιτυχία του εγχειρήματος
Η προχθεσινή ημερίδα, που εξελίχτηκε σε εσπερίδα, εξαιτίας των ενδιαφερόντων θεμάτων που παρουσιάστηκαν είχε και άλλες παρουσιάσεις. Ο Δημήτρης Μπιλάλης, αναπληρωτής καθηγητής εργαστηρίου γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και στις δυνατότητες προώθησής τους. Μάλιστα, τόνισε, επιπλέον,  ότι αν υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη το αγροτικού τομέα, η ανεργία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 300.000 άτομα, τουλάχιστον.
Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Γιάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, μίλησαν για τις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, ένα θέμα που καίει αυτή την περίοδο την περιοχή μας.
Ο συντονιστής της επιστημονικής ημερίδας και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια των εργασιών της αναφέρθηκε «για την απαισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης», μια διάσημη φράση του Ιταλού μαρξιστή φιλόσοφου, Αντόνιο Γκράμσι.
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το συμπέρασμα των δύο παραπάνω ομιλιών. Μπορεί ο διακαής πόθος της Μεσσηνίας να ήταν η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το Νομό, αλλά οι πρώτες διαπιστώσεις δείχνουν ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Το στοίχημα και οι προϋποθέσεις για το ελαιόλαδο που παράγεται στη Μεσσηνία να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, είναι απαιτητικό. Αυτό είναι η απαισιοδοξία της γνώσης.
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, κυρίως, στάθηκε στην αισιοδοξία της βούλησης. Ο δρόμος για το ΠΟΠ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά οι φορείς του είναι αποφασισμένοι να μην πετάξουν την ευκαιρία. Είπε ότι η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει με σταθερά βήματα, προσοχή, επιφύλαξη και συνεργασία όλων. Κάτι σαν τη φράση "αφού μπήκαμε στον χορό, πρέπει να χορέψουμε".
Μιλώντας για το ελαιόλαδο, που ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή του στην περιοχή της Τριφυλίας, τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού η οξύτητά του είναι κάτω από 0,3, αλλά και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά είναι παρά πολύ καλά. 

***  Καταδίωξη θρίλερ στον Ισθμό με εμπόρους ηρωίνης!         
      
«Σημαντική επιτυχία από τους αστυνομικούς της ασφάλειας Κορίνθου καθώς κατάφεραν
να κατασχέσουν  ένα κιλό ηρωίνη και να συλλάβουν δύο δράστες,οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιογραφικές   πληροφορίες της Πρώτης news είναι ρομά και  είναι κάτοικοι Αθηνών!»
Ποιο συγκεκριμένα έπειτα σκληρή καταδίωξη που θα ζήλευαν οι καλύτεροι κινηματογραφιστές ,χθες το απόγευμα  συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους ν΄ απαλλαγούν από το παράνομο φορτίο  που κουβαλούσαν , μόλις αντιλήφθηκαν ότι παρακολουθούνται.Όλα αυτά διαδραματίστηκαν στη Νέα Εθνική Οδό  Αθηνών-Πατρών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένα νεαρό ζευγάρι 27 χρονος άνδρας και μία 25χρονη γυναίκα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει ακόμη πέντε ημεδαπούς, δύο άνδρες ηλικίας 28 και 37 ετών, αντίστοιχα και τρεις γυναίκες ηλικίας 21, 38 και 51 ετών.
Δείτε τι κατασχέθηκε
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στον Ισθμό Κορινθίας, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων,  αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, εντόπισαν το όχημα το οποίο οδηγούσε ο 27χρονος και στο οποίο επέβαινε η 26χρονη και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο, πλην όμως ο 27χρονος αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα και απέρριψε στο έδαφος ποσότητα ηρωίνης σε δύο συσκευασίες, συνολικού βάρους -971,7- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, εντόπισαν το όχημα και το ακινητοποίησαν στο 87ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών, όπου και συνελήφθησαν ο 27χρονος και η 26χρονη, ενώ το ανωτέρω όχημα, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο, κατασχέθηκαν ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Όπως προέκυψε, την ανωτέρω ποσότητα ηρωίνης, θα την προμηθευόταν ο 28χρονος, ο οποίος μαζί με τους 21χρονη, 37χρονο, 38χρονη και την 51χρονη, θα την πουλούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου».
moriasnews.gr
 
***  20 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος έγραφε στο ημερολόγιό του: «Σκεφτείτε κι αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε και ας δώσουμε ό,τι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο». Ήταν τα λόγια αυτά που οδήγησαν στην ίδρυση του «Χαμόγελου του Παιδιού». Από τότε μέχρι σήμερα το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει υποστηρίξει περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, τα χρόνια αυτά ήταν γεμάτα και με πολλές δυσκολίες, που αρκετές φορές απείλησαν την ύπαρξη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. «Δυστυχώς στηρίζουμε τους θεσμούς του κράτους, αλλά το κράτος δεν βλέπει τους φορείς που προσφέρουν έργο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ -  

***  Τρόμος από την απόπειρα απαγωγής παιδιού σε Σούπερ Μάρκετ

Απόπειρα απαγωγής μικρού παιδιού έγινε σε σούπερ μάρκετ στη Βάρη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού" Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", με την ευκαιρία συμπλήρωσης είκοσι ετών από την ίδρυση του συλλόγου. Όπως είπε κ. Γιαννόπουλος, αλλά και η συνεργάτης στο "Χαμόγελο του Παιδιού" κ. Κονταξή, η απόπειρα απαγωγής έγινε το Σάββατο και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης. Χωρίς να αναφέρουν, αν οι δράστες ήταν ένας ή περισσότερα άτομα και αν η αστυνομία τους εντόπισε, είπαν ότι το παιδί σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς αντέδρασε και το γεγονός έγινε αντιληπτό από υπαλλήλους και πελάτες που βρισκόταν μέσα στο σούπερ - μάρκετ. "Ευτυχώς το παιδί έκανε έντονη φασαρία, οπότε ο κόσμος κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε και τελικά κατάφεραν να μην προχωρήσουν" είπε η κ. Κονταξή. Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από το "Χαμόγελο του Παιδιού" και από τις αστυνομικές αρχές.Πηγή: iefimerida.gr - 

***  Συνεχίζεται ο «ανοιξιάτικος» καιρός και με άνοδο της θερμοκρασίας

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 10/11/2015 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Βεβήλωσαν τον τάφο του Α. Παπανδρέου 

  Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Το γεγονός έρχεται λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του βιβλίου της πρώτης του συζύγου του, Μαργαρίτας Παπανδρέου, στο οποίο μιλάει για τη ζωή της με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, αναστατωμένη είναι η οικογένεια του πρώην Πρωθυπουργού που ενημερώθηκε για το δυσάρεστο περιστατικό. "Η βεβήλωση της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο σκοτάδι. Όσο και αν προσπαθούν οι γνωστοί άγνωστοι, το έργο του Ανδρέα θα παραμένει ανεξίτηλο στη σκέψη και στην καρδιά εκατομμυρίων Ελλήνων. Όσες άνανδρες πράξεις και αν επιχειρήσουν, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έχει την θέση που του αρμόζει στην ελληνική ιστορία", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σχετικά με το περιστατικό. news247.gr - 

***  Στον «πεζόδρομο» της Αριστομένους 

Ευγενώς μας προσφέρθηκε από αναγνώστη μας, η φωτογραφία που βλέπετε στον «πεζόδρομο» της Αριστομένους. Όπως αναφερόταν σε σχετικό σημείωμα, είναι ακατανόητη τόσο η παρουσία αυτοκινήτου χρηματαποστολής στον πεζόδρομο, όσο και εκείνη του επιβατικού αυτοκινήτου. Χ.Χ. - 

***  Αναβολή στη δίκη της δολοφονίας Σγούρου - Κομμάτη ύστερα από αίτημα Κούγια         
     
Αναβολή έδωσε το δικαστήριο, στη δίκη της Δολοφονίας των Σγούρου - Κομμάτη που θα ξεκινούσε σήμερα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου. Η αναβολή δόθηκε ύστερα από αίτημα του δικηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου Μήτσου, Αλέξη Κούγια. Αναμένεται να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τη δίκη μέσα στο τρέχον έτος. 

*** Μια καμινάδα αναστάτωσε την Ηρώων (φωτογραφίες)

 
Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε όταν λίγα λεπτά πριν τις 18:00 δέχθηκε κλήση για φωτιά σε σπίτι στην αρχή της οδού Ηρώων. Στο σημείο έφθασε άμεσα και έσβησε φωτιά που είχε ξεσπάσει σε καμινάδα μονοκατοικίας. - 

*** Μοναδικές φωτογραφίες και σπάνια βίντεο από τα "Ανθεστήρια" στην Καλαμάτα!          
      
163 μοναδικές φωτογραφίες τεκμηριωμένες, 67 άρθρα τοπικών εφημερίδων και 2 κινηματογραφικά σπάνια "Eπίκαιρα" του 1963 και 1966 ζωντανεύουν τα "Ανθεστήρια" ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό δρώμενο της Καλαμάτα, κατά τη δεκαετία του 1960. Όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητα με την καταπληκτική δουλεία των ΓΑΚ Ν. Μεσσηνίας και τη νέα τους ιστοσελίδα.
Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες καθώς και τα βίντεο πατώντας εδώ! 

***  Βλάβη σε πτήση της British Airways με προορισμό την Αθήνα         
     
Στο αεροδρόμιο του Χίθροου επιστρέφει ένα αεροσκάφος της British Airways, λόγω βλάβης. Το αεροσκάφος είχε προορισμό της Αθήνα.
Το περιστατικό αναφέρθηκε πριν περίπου μισή ώρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν Έλληνες επιβάτες στην πτήση.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με AirLive.net έχει διαρροή καυσίμων κι επιστρέφει στο αεροδρόμιο με σβηστή τη μία μηχανή. www.lifo.gr

***  Από τα ισχυρότερα χαρτιά του ΤΕΙ Πελοποννήσου το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου         
      
Για ορισμένα αθηναϊκά, κυρίως, μέσα, τα ΤΕΙ της επαρχίας είναι κάτι σαν….αποθήκη μισθοσυντήρητων καθηγητών και υπαλλήλων, οι οποίοι το έργο που παράγουν είναι μηδαμινό.
Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, όμως, έχει αρκετές λαμπρές εξαιρέσεις, επιστήμονες και υπαλληλικό προσωπικό, οι οποίοι δικαιώνουν την απαίτηση όλων μας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παράγεται παιδεία. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας- ΤΕΙ Πελοποννήσου. Μάλιστα, εκτός από επιστημονικό και υπαλληλικό δυναμικό έχει και ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας και εθελοντικά συμβάλουν στην υπεράσπιση του προϊόντος.
 Η σύνθεση της ομάδας αυτής είναι: Βελούδω Βελισσάρη, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Αφροδίτη Κλείδωνα, Ιωάννα Μηλιώνη, Πάνος Παγάνης, Διονύσης Παπαδάτος, Μαρία Περδικάρη, Ελισάβετ Τσιαβτάρη, Κώστας Τσορώνης, Αλέξανδρος Δραγώνας, Αντώνης Καργαδούρης, Γεώργιος Κουτέλας, Χρήστος Μουρούτογλου, Κώστας Μπουλουλής. Όλοι οι παραπάνω αφήνουν την καθημερινότητά τους στην άκρη και συχνά- πυκνά δοκιμάζουν ελαιόλαδα.
Επιστέγασμα της προσπάθειας είναι οι διαπιστεύσεις, τόσο από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και από τις ΗΠΑ. Τελευταίο "βραβείο", που ανακοίνωσε στην ημερίδα ο κ. Βελισσαρίου είναι η αναγνώρισή του από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC). Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι το μοναδικό εργαστήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτή τη διάκριση, αλλά και μέσα στα 60 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο!
Ο επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, παρουσίασε όλους αυτούς τους αθόρυβους εργάτες και μίλησε για το Εργαστήριο, το οποίο επί της ουσίας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, με ιδιωτικά κεφάλαια, αφού κεντρική εξουσία, δεύτερος και πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης του έχουν γυρίσει την πλάτη. Και το ιλαρό της ιστορίας είναι ότι όταν όλοι αυτοί οι "μικροί" και "μεγάλοι" πολιτικοί μιλούν για το ελαιόλαδο, το περιγράφουν ως το μεγάλο όπλο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας γενικότερα!
Το Εργαστήριο για να φτάσει στο βαθμό που βρίσκεται "κρατήθηκε" από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλους ιδιώτες χορηγούς.  Έτσι διοργανώθηκαν διεθνή συνέδρια γνώσης, απαντήθηκαν ερωτήσεις για το ελαιόλαδο, την ποιότητά του, την ανάμιξή του, εκπαιδεύτηκαν καθηγητές και μαθητές της Μεσσηνίας, περίπου 150, γύρω από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Επόμενο άμεσο στοίχημα η χαρτογράφηση της κορωνέϊκης ποικιλίας στη Μεσσηνία, αλλά και μια προσπάθεια που θα γίνει με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη και Πύλο να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, να σερβίρουν ελαιόλαδο ποιότητας, αλλά και τα τοπικά μας προϊόντα. Τα παραπάνω, δράσεις και προγράμματα, παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου, Ιωάννα Μηλιώνη. 

***  Το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη γέφυρα ανάπτυξης της Μεσσηνίας         
      
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη διοργάνωσε, προχθές, ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015», στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.
Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη παρουσίασε αποτελέσματα των δράσεών του, καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα στην αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Κι αυτό δεν το κάνει για πρώτη φορά, ενώ, παράλληλα, αποτελεί πραγματικό αρωγό σε κάθε προσπάθεια, ιδιωτική ή δημόσια που προβάλλει τον τόπο μας. Κι αυτό δεν είναι λόγια, αλλά, όπως καταδείχτηκε και στην ημερίδα, πράξεις και υλοποιημένες δράσεις.
Συντονιστής της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνεργάζεται στενά με το ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.
Την ημερίδα άνοιξε ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, Προϊστάμενος Τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «ΚΑΠ», στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αλλαγές που φέρνει στον πρωτογενή τομέα.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται συνεχώς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
 Η πιο πρόσφατη μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο του γενικότερου επανασχεδιασμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΓΠ), ολοκληρώθηκε ουσιαστικά τον Δεκέμβριο του 2013 με την έγκριση των βασικών νομοθετικών πράξεων για την περίοδο 2014-2020.
Σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τους γενικότερους στόχους της ΚΓΠ, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 έχει τρεις μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους: βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της κλιματικής αλλαγής, και ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών και κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας.
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ
Πρ. Μαγιάτης: Τα αποτελέσματα εφαλτήριο περαιτέρω ανάπτυξης
Η ελαιασίνη που πικρίζει και η ελαιοκανθάλη που «καίει» στο λαιμό ανευρίσκονται και οι δύο σε υψηλές συγκεντρώσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία κορωναίϊκη και σε ακόμη μεγαλύτερες σ’ εκείνο που παράγεται από κορωναίϊκη στη Μεσσηνία. Ο λόγος ή μάλλον η πληθώρα των παραγόντων που επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα δεν έχουν προσδιορισθεί.
Το σίγουρο είναι ότι οι ουσίες αυτές, που ανήκουν στην κατηγορία των πολικών φαινολών, έχουν σημαντική θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Ναι, το ελαιόλαδό μας είναι φάρμακο και αυτό αποδεικνύεται άλλη μια φορά. Σχετική κλινική μελέτη για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, έγινε επί αμερικανικού εδάφους. Κι έδειξε ότι το ελαιόλαδό μας, το ΠΟΠ Καλαμάτα, είναι φάρμακο, με κλινικές αποδείξεις πλέον.
Σημειώνεται πως η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εννέα υγιείς άνδρες, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας στην Καλιφόρνια, ενώ χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη».
Τις ουσίες ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, καθώς και τα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας που τις περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις, έχει αναδείξει ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, μαζί με τη συνεργάτιδα και σύζυγό του δρα Ελένη Μέλλιου.
Ο κ. Μαγιάτης παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου, το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άνθρωποι που ήπιαν τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ιδιαίτερα πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, σε ανάλυση του αίματός τους που έγινε μετά δύο ώρες είχαν μειωμένα επίπεδα αιμοπεταλίων.
Αυτό αποδεικνύει ότι το αίμα μέσα στον οργανισμό δεν πήζει και έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρομβώσεων που προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα ελαιόλαδα που ήπιαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν από τη Μεσσηνία και ειδικότερα από τις περιοχές του Ακριτοχωρίου, της Λευκοχώρας και της Λάμπαινας, από τις ΗΠΑ και από ένα πολυκατάστημα με την ένδειξη "εξαιρετικό παρθένο". Μάλιστα, ο κ. Μαγιάτης σημείωσε ότι οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες αυτού του ελαιολάδου είναι σχεδόν ανταγωνιστικές με το φάρμακο ιβουπροφένη.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής έρευνας, τόνισε ο καθηγητής, δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιοκανθάλη. Τόνισε, δηλαδή, ότι η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη παγκοσμίως στο υγιεινό ελαιόλαδο, αρκεί να στηριχθεί ο ισχυρισμός υγείας και να συνδεθεί με την Καλαμάτα.
Σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί ένας παραγωγός να μάθει εάν το ελαιόλαδό του είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, ο κ. Μαγιάτης σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τις κλασικές εργαστηριακές αναλύσεις αλλά και με την απλή και ταχύτατη μέθοδο που φέρει το όνομα «Αριστόλεο».
Πάντως, ο καθηγητής επεσήμανε ακόμη ότι από τα εννέα άτομα που χρησιμοποιήθηκαν για την κλινική έρευνα στις ΗΠΑ, τα μισά είχαν μικρότερη απόκριση στις ιδιότητες της ελαιοκανθάλης, γι’ αυτό και η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί.
Επίσης, ο κ. Μαγιάτης ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοκανθάλης, που έχει την έδρα της στην Ισπανία, διοργανώνει διαγωνισμό για τη βράβευση του ελαιολάδου που θα βρεθεί με τους υψηλότερους δείκτες ελαιοκανθάλης. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας αυτής και επιθυμεί η απονομή του βραβείου να γίνει στη Μεσσηνία στο 2016, ενώ σημείωσε ακόμη ότι θα γίνει και αγορά 1.000 κιλών ελαιολάδου, προς 15 ευρώ το κιλό.
ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Δαιτροφής
Τέλος, ο Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Υπεύθυνος Έργου Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής και η Μαρία Μαυρογένη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Λογαριασμών/Πελατών – MOZAIK, μίλησαν για το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής.
Σκοπός του Μουσείου είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και η διάδοσή της. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής και την ένταξή της παράδοσης στο σύγχρονο τρόπο ζωής με στόχο την ευζωία και τη μακροζωία.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται τα Μεσσηνιακά προϊόντα όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Η επιλογή των τροφίμων βασίζεται σε διατροφικά και ιστορικά κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσσηνιακής Διατροφής και των παραδοσιακών συνταγών, ενώ αρκετά συναντώνται αυτούσια ή σε διάφορες ποικιλίες και σε άλλα σημεία της Μεσογείου.
Οι παραδοσιακές συνταγές που παρουσιάζονται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, έχουν καταγραφεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής παράδοσης. Σημαντική παρουσία στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής έχουν τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής.
Ο μουσειολογικός σχεδιασμός προβλέπει την παρουσίαση επιλεγμένων παραδοσιακών στοιχείων και τη στοιχειοθέτηση μίας πλήρους σύγχρονης διατροφής με βάση τα μεσσηνιακά υλικά. Ο αέναος εμπλουτισμός της μόνιμης ψηφιακής έκθεσης του Μουσείου με συνταγές, παραδοσιακά και διατροφικά στοιχεία, καθώς και η δημιουργική διάδραση με τους επισκέπτες, συμβάλλουν στη διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής και λαογραφικής μνήμης και στην παγκόσμια προώθηση των ωφελειών της Μεσσηνιακής Διατροφής.
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2011, προς τιμήν του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Η μέχρι σήμερα πορεία του τιμά σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγάπη του αείμνηστου για τη Μεσσηνία.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

   ***  Αθλητική  ενημέρωση  :
Φωτογραφία  από τα  παλιά  ! Ο  αξέχαστος (αείμνηστος) Άνθρωπος και Αθλητής Λάκης (Βασίλης) Ιωαν.  Παπανικολάου ! Το  αδιαπέραστο σέντερ μπάκ του Αστέρα Αρφαρών την περίοδο  1955-60 .

 
***Συνοπτικά το πρόγραμμα της 10ης ημέρας με τα  αποτελέσματα του πρωταθλήματος έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ  07/11/2015
Πανιώνιος - Πλατανιάς 2-1
(8' Καραμάνος, 81' Ανσαριφάρντ - 51' Ιτούα)
Καλλονή - Ξάνθη 2-2
(38', 90+3' πεν. Μανούσος - 6' Σολτάνι, 85' Ερέα)
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 1-2
(52' Ναπολεόνι - 72' Καρέλης, 84' Μπεργκ)
ΚΥΡΙΑΚΗ  08/11/2015
Ολυμπιακός - Ηρακλής 2-0
(20' Μιλιβόγεβιτς, 62' Ιντέγε)
Λεβαδειακός - Βέροια 1-1
(75'-αυτ. Ναζλίδης - 28' Μερεμπασβίλι)
ΠΑΟΚ - Πανθρακικός 3-3
(14', 47' Ροντρίγκες, 61' Αθανασιάδης - 25' Παπαγεωργίου, 42', 77' Μπαϊκαρά)
ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 0-1
(89' Δ. Παπαδόπουλος)
ΔΕΥΤΕΡΑ  09/11/2015
  Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα    2-1  .- ^
 (43΄αυτ. Τσουκαλάς, 56΄ Μαρκόφσκι - 90΄ Ηλιάδης)
Διαιτητής: Αν. Παπαπέτρου
Κίτρινες: Μάρτιν - Καρανίκας, Ναδάλες, Μιχαήλ
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γ.Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μάρτιν, Ρουσκουγιέδα (71΄ Ρουμπουλάκου), Κάπελ (76΄ Κόρσενς), Παπάζογλου, Μάκος, Μαρκόφσκι, Πάουλο, Μύγας, Παπουτσογιαννόπουλος (87΄ Κωνσταντινόπουλος), Ουαρντά
 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ.Πετράκης): Βελλίδης, Μιχαήλ, Γιάκος, Ίλιτς, Τσάβες, Ακόστα (76΄ Ηλιάδης), Ναδάλες, Καρανίκας, Τσουκαλάς (55΄ Μανιάς), Κοζορώνης, Σκόνδρας
** Video  από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Σ/Κ  :
~ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  71-68   06/11/2015: https://youtu.be/vUFTH-IMbt8 .-
~ ΚΑΛΟΝΗ- ΞΑΝΘΗ  Α΄ ημίχρ   1-1 τα γκόλ  10η  αγωνιστική   07/11/2015 : https://youtu.be/8u395Wx90iA .-
~  Καλλονή-Ξάνθη  γκόλ ισοφαρ  στο 1-1 10/11/2015 : https://youtu.be/KPy_urVy_Bc .-
~ΚΑΛΟΝΗ-ΞΑΝΘΗ 2-2 10η  αγων 07/10/2015 : https://youtu.be/BADWvOnMQJA .-
 ~ Καλλονή-Ξάνθη 2-2  2ο γκολ Ξάνθης 07/10/2015 : https://youtu.be/yo00eHSOWCY .-
~Καλλονή-Ξάνθη 2-2  γκολ ισοφ,  07/10/2015: https://youtu.be/PEZEytQOtV8 .-
~ Ατρόμητος- Παναθηναϊκός Α΄ ημίχρ   0-0  10η  αγων   07/11/2015: https://youtu.be/znrrjnHRJYQ .-
~ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-2  δηλώσεις γκολ  10η  αγων   07/11/2015: https://youtu.be/91Psal42I5k .-
~Ατρόμητος-Παναθηαϊκός 1-2  2ο γκολ Μπεργκ 07/10/2015: https://youtu.be/FNmKANFaBKk .-
~Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-2  γκόλ ισοφ  Ν  Καρέλλη  07/10/2015: https://youtu.be/JorIhr5l3sE .-
~ Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-2  γκολ Ατρομήτου  07/10/2015: https://youtu.be/pScQclk96G0 .-
~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΟ 1-2  τα  γκόλ 10η  αγων   07/11/2015:
 https://youtu.be/8Bc-YilZrhQ .-
~ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 2-1  τα  γκόλ 10η  αγων   07/11/2015 : https://youtu.be/BiASujIqo7g.  .-
~ΚΑΛΛΟΝΗ- ΞΑΝΘΗ  2-2  τα  γκόλ 10η  αγων   07/11/2015: https://youtu.be/ZAo8shjcunU .-
~ ΠΑΟΚ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ Α΄ ημίχρ   1-2  τα γκολ 10η  αγων   08/11/2015: https://youtu.be/2ylQlXJRDQ8 .-
~ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 1ο γκολ Παοκ  08/11/2015 : https://youtu.be/234vIqK4H_M .-
~ΠΑΟΚ-Πανθρακικός το 2ο γκολ Πανθρακικού  08/11/2015: https://youtu.be/TkO1DWiVm-Y .-
~ ΠΑΟΚ-Πανθρακικός  3-3 3ο γκολ ΠΑΟΚ  08/11/2015: https://youtu.be/yeZKxxM0AFk .-
~ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 3-3  3ο  γκολ Πανθρακικού 08/11/2015: https://youtu.be/6W3ylbW4OZg .-
~   ΠΑΟΚ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 3-3   10η  αγων   08/11/2015  : https://youtu.be/K4VazBfeLJc .-
~Λεβαδειακός-Βέροια 1ο γκολ Βέροια  08/11/2015 : https://youtu.be/5uwjeIiYT1s .-
~ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ  Α ήμίχρ   0-1  το γκόλ  10η  αγων   08/10/2015: https://youtu.be/-1jhYFraSjM ,.-
~ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ  1-1  10η  αγων   08/11/2015: https://youtu.be/I6spX6vk29A .-
~ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τριπ   0-1  δηλώσεις  γκόλ  10η  αγων   08/11/2015 :
 https://youtu.be/sREEHz-E0LE .-
~  ΑΕΚ-ΤΡΙΠΟΛΗ  0-1  γκολ Αστέρας  08/11/2015 :  https://youtu.be/PxE4DTYrKkA .-
~ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τριπ  Α΄ ημίχρ  0-0  10η  αγων   08/11/2015 : https://youtu.be/p_JzcoPBTak .-
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 2-0   τα  γκόλ  10η  αγων   08/11/2015: https://youtu.be/xpDs3J_KNT4 .-
 ***  O Στραματσιόνι στην Αθήνα για οριστική συμφωνία με Παναθηναϊκό  Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕO Στραματσιόνι στην Αθήνα για οριστική συμφωνία με Παναθηναϊκό
- Ο Αντρέα Στραματσιόνι, θα είναι όπως όλα δείχνουν, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με πληροφορίες από Ιταλία, ο Στραματσιόνι προτιμήθηκε τελικά από τον Βέλικο Παούνοβιτς, στη θέση που άνοιξε μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο των «πρασίνων».  - Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από τη γείτονα χώρα, ο Στραματσιόνι αναμένεται να έρθει στην Αθήνα σήμερα η αύριο για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.  - Ο Στραματσιόνι τη σεζόν 2012-13 βρισκόταν στον πάγκο της Ιντερ, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην Ουντινέζε.
***  Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου: Γνωρίζετε τον καινούργιο μας προπονητή τον κύριο Στραματσιόνι. Η επιλογή του έγινε με βάση το πλάνο μας που έχει ξεκινήσει από το 2013, ενώ ταιριάζει απολύτως με τη φιλοσοφία μας. Αυτή είναι να εξελλίσουμε νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές και όχι μόνο, να εκμεταλλευόμαστε έμπειρους παίκτες που φέρνουμε στην Ελλάδα λόγω του μεγάλου ονόματος της ομάδας.
Ο κύριος Στραματσιόνι έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με εμάς έχει δουλέψει σε μεγάλες ακαδημίες όπως της Ρόμα και της Ίντερ ενώ παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει παραστάσεις από μεγάλες ομάδες στο δύσκολο πρωτάθλημα της Ιταλίας.
Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας με τον κύριο Στραματσιόνι. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Γιάννη Αναστασίου. Θεωρώ απολύτως επιτυχημένο το έργο του, φυσικά και έγιναν λάθη αλλά είναι μέσα στη ζωή.
Πλέον γυρίζουμε σελίδα και μπαίνουμε στη νέα μας εποχή.
ε τις συνθήκες που διεξάγεται στην Ελλάδα το πρωτάθλημα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε στο γήπεδο. Υπάρχει συστηματική αλλοίωση που δεν πρόκειται να αλλάξει. αλλοίωση συστηματική η οποία δεν θα αλλάξει. Από την πρώτη στιγμή στόχος μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, και η πολιτεία να πάρει τα μέτρα της. Τότε ο Παναθηναϊκός όπως και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα μπορούν να κερδίσουν το πρωτάθλημα».
***   Β΄ Εθνική  Π/ Κ 06 . 08 /11/2015 7η  αγωνιστική  :
Κίσσαμος ΑΕ. Λάρισα  2-2  .- Παρασκευή   06/11/2015
Ζάκυνθος -Κασσιόπη (Κέρκυρα)   1-1  .- ^ Σάββατο  07/11/2015
 Πανσερραϊκός -Αναγέννηση Καρδίτσας  2-0  .- ^  Σάββατο
Α.Ο,. Χανιά -Παναχαϊκή   2-0 .-  Σάββατο  
Κυριακή  08/11/2015 :
 Αγροτικός Αστέρας -Λαμία   0-0 .- ^
Πανελευσινιακός -Α.Ο. Τρίκαλα  0-1  .- ^
Απόλλων Αθ. -Εργοτέλης  3-0 .- ^
Αχαρναϊκός Καλλιθέα   1-1 .- ^
Ολυμπιακός Βόλου -Παναιγιάλειος   2-1  .- ^   Δευτέρα 11/11/2015
Επόμενη
8η Αγωνιστική
15/11/2015ΛαμίαΚαλλιθέα
15/11/2015ΠαναχαϊκήΑχαρναϊκός
15/11/2015ΠαναιγιάλειοςΚισσαμικός
15/11/2015Αναγέννηση ΚαρδίτσαςΖάκυνθος
15/11/2015ΕργοτέληςΟλυμπιακός Βόλου
15/11/2015ΤρίκαλαΠανσερραϊκος
15/11/2015Απόλλων ΣμύρνηςΠανελευσινιακός
15/11/2015ΚασσιόπηXανιά
15/11/2015ΛάρισαΑγροτικός Αστέρας
*** Η  αγωνιστική  την  (8/11/15, 15:00)  Γ΄ Εθνικής 3ος  όμιλος  :
Καλαμάτα-Αιολικός  1-1  .- ^
Παναργειακός-Ηρακλής Ψαχνών  1-0 .- ^
Χαλκίδα-Σπάρτη  4-0  .- ^
Λουτράκι-Ερμιονίδα  0-0 .- ^
Λεβάντε-ΠΑΟ Βάρδας  0-3 .- ^
Παναρκαδικός-Βύζας Μεγάρων  4-0 .- ^
Δόξα Ν. Μανωλάδας-Κανάρης Χίου  3-1  .- ^
Η ΠΡΟΣΕΧΗΣ 7η αγωνιστική 
Ηρακλής Ψαχνών-Σπάρτη
Ένωση Ερμιονίδας-Παναργειακός
ΠΑΟ Βάρδας-ΑΟ Χαλκίδας
Αιολικός-ΑΟ Λουτράκι
Βύζας Μεγάρων-ΑΟ Λεβάντε
Κανάρης Νενήτων-ΠΣ Η Καλαμάτα
Δόξα Ν. Μανωλάδας-Παναρκαδικός
 *** Πρωταθλήματα  ποδοσφαίρου  ΕΠΣΜεσσηνίας Σ/Κ 07 και 08/11/2015 :
~* Α΄  Τοπικό ΕΠΣΜ ~ 9η αγωνιστική 07/11/2015
Σπερχογεία – Ανδρούσα   2-3 .- Σάββατο 
Κυπαρισσία – ΑΟ Φαραί    (0-0).-΄Σάββατο  {
Πάμισος Μ. – Μεσσηνιακός  4-0 .-  Σάββατο  
Τ. Άγρας – Διαβολίτσι  2-0 .- ^  35΄Μπινιχάκης  Σώκαλης )
Αρφαρά – Θουρία  1-0 .- ^  (70΄ Καπόγλης).-
Απόλλων Κ. – Ολυμπιακός Κ.  1-0 .- ^ (35΄Πουλάκος)
Πύλος – Εθνικός Μ.  1-0 .- ^  (40΄Μπίζος)
Δώριο – Μιλτιάδης  0-1 .- ^   (90+ ΄ Μπαρτσελό )
 ~* Α1  ΤΟΠΙΚΌ ΕΠΣΜ    7η αγωνιστική
Χώρα – Νέος Άρις  4-0 .- ^
Πεταλίδι – Χανδριναϊκός  2-1 .- ^
Αίαντας Κ. – ΑΕ Αβίας  1-1 .-   Σάββατο ,
Μεθώνη – Κορώνη  0-3 .- Σάββατο 
Αναγέννηση Π. – Ηρακλής Κ.  3-2  Σάββατο  
Εράνη Φ. – Ασπρόχωμα  4-1 .- ^
Κεραυνός Κ. – Ομόνοια  0-1  .- ^  
~*  Β΄ Τοπικό  ΕΠΣΜ 5η αγωνιστική
1ος  όμιλος
Κοπανάκι – ΑΟ Πατίστα  1-1 .- Σάββατο
 Πλατύ – ΑΟ Φυτειάς  3-2  .- ^
 Πανιώνιος – Θύελλα Μερ.  1-1  .- ^
Καλό Νερό – Ηρακλής Κυπ.  2-1  .- ^
Αστέρας Μ. – ΑΕ Γαργαλιάνων  5-1  .- ^
ΑΕ Αιθαίας – Άμφεια  0-3 .- ^
2ος  όμιλος  5η αγωνιστική
 ΑΕΚ Καλ -Βλαχόπουλο 2-2 .-  Δευτέρα 02/11/2015
Βλαχόπουλο – ΑΕ Μάνης  2-1  .- ^
Πράσινα Π. – ΑΕΚ Κ.  1-1  .- ^
Καλλιθέα – Ατρόμητος Κ.    0-0 .- ^
Ανάληψη – Ακαδ. Παμίσου  3-0 .- ^
Θύελλα Χαρ. – ΑΟ Στενωσιάς  1-0 .- ^
Παναθηναϊκός Κ. – Δόξα Κ.  0-1 .- ^
Γ΄ Τοπικό  ΕΠΣΜ  5η αγωνιστική
1ος  όμιλος
Θύελλα Χαρ. – ΑΟ Στενωσιάς   1-0 .-   Σάββατο   07/11/2015
Παναθηναϊκός Κ. – Δόξα Κ.  0-1 .-   Σάββατο
Πράσινα Π. – ΑΕΚ Κ.   1-1  .- Σάββατο
 Βλαχόπουλο – ΑΕ Μάνης
Καλλιθέα – Ατρόμητος Κ.
Ανάληψη – Ακαδ. Παμίσου
2ος  όμιλος
Ίκαρος -Αστέρας Βαλύρας  0-2 .-  Τετάρτη 04/11/2015
ΠΑΟΚ-Α.Ο Βέργας  0-2 .- 3η  αγωνιστικής Σάββατο  07/11
Α.Σ. Φυτειάς -Α.Ε. Λογγάς  4-1 .- Δευτέρα  02/11
3η αγωνιστική
Α.Ε. Λεΐκων- Αστέρας Βαλύρας  1-1  .- ^
ΑΕ Λογγάς – ΑΟ Χατζή  3-2  .- ^
Πανευαϊκός -Ικαρος   2-0 .- ^
Ερμής  Καλ. -Θύελλα Παραλίας  4-0  .-^
Θησέας Κ. – ΑΣ Φυτειάς  0-4 .- ^
Δαναός – Νέστωρ Πύλου 7-0 .- ^
ΑΟ Νέδουσα – Άρις Κ.  4-0 .- ^
*** ΠΑΙΔΙΚΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας  Σάββατο  07/11/2015  :
ΑΚΑΔΗΜΙΑΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  Γ.Σ.  14-0 .- ^
 ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών -Α.Ο ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ  1-5 .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ-Μελιγαλά-Α.Ο.ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 0-5 .- ^
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Σ. ΔΑΝΑΟΣ-ΘΗΣΕΑΣ Καλαμάτας  -  Αναβλήθηκε .-
ΑΌ.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών 0-3  .- ^
Α.Ο.ΜΙΣΤΙΑΔΗΣ-ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  2-1 .- ^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου -Α.Ο./ ΜΕΘΩΝΗΣ  2-1  .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ  5-1  .- ^
 ΜΙΚΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  0-1  .- ^
ΜΙΚΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ -ΜΙΚΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  1-4  .- ^
*** Στην  Α1  του Ελληνικού μπάσκετ  στην 5η  αγωνιστική :
Σάββατο  07/11/2015 :
~ ΑΡΗΣ -ΤΡΙΚΑΛΑ  84-79  .- ^ Τα δεκάλεπτα: 21-20, 40-41, 60-56, 84-79
 ~ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου -ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ  83-70 .- ^  Τα δεκάλεπτα: 23-7, 44-27, 67-47, 83-70 .-
~  ΚΗΦΙΣΙΑ-ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας 60-61 .- ^ Τα δεκάλεπτα: 16-13, 24-26, 42-47, 60-61 .-
~ ΑΓΟΡ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ-ΠΑΟΚ  63-74.- ^  Τα δεκάλεπτα: 20-25, 37-46, 49-60, 63-74 .-
~ ΑΕΚ -ΚΑΒΑΛΑ  80-72.-^   Τα δεκάλεπτα: 28-21, 45-42, 64-56, 80-72 .-

~ Ολυμπιακός Λαύριο 108-39  (Κυριακή  08/11/2015)
Ο ΠΑΟ πέρασε από την Πάτρα, 90-80 τον μαχητικό Απόλλωνα
~ Απόλλων Πατρών -Παναθηναϊκός  80-90  .- ^  (Δευτέρα  09/11/2015
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Θεωνάς, Μάλαμας.
Τα δεκάλεπτα: 20-26, 44-49, 67-70, 80-90.
Απόλλων Πάτρας (Μέξας): Αργυρόπουλος, Βεργίνης 24 (5), Αθανασούλας, Πάλμπλαντ 7 (1), Ντάνκαν 3 (1), Πελεκούδας, Κουζέλογλου 18 (4), Μάιερ 8 (2), Πέρι 12 (2), Γουντς 8
Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 8 (2), Χαραλαμπόπουλος 4, Γιάνκοβιτς 7, Φώτσης 9 (2), Ραντούλιτσα 14, Φελντέιν 12 (2), Διαμαντίδης 6 (2), Καλάθης 12 (1), Παπαδάκης, Παπαγιάννης, Λούντζης, Κούζμιτς 18

** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)Παναθηναϊκός 10
ΑΕΚ 10
Αρης 9
Ολυμπιακός 9
Κηφισιά 8
Κόροιβος Αμ. 8
Κολοσσός Ρ. 8
Τρίκαλα 7
ΠΑΟΚ 6
Ρέθυμνο 6
Καβάλα 6
Αρκαδικός 6
Λαύριο 6
Απόλλων Πατρών 6
***  Το πρόγραμμα- αποτελέσματα Α1 βόλεϊ ανδρών  3η  αγωνιστική :
   Παρασκευή  06/11/2015 Α.Ο. Κηφισιάς-Παναθηναϊκός 3-1 (25-10, 25-23, 22-25, 25-23)
Σάββατο  07/11/2015
Ορεστιάδα-Παναχαϊκή 2-3 (19-25, 25-15, 25-23, 22-25, 14-16)
Ηρακλής-Ολυμπιακός 0-3 (18-25, 18-25, 21-25)
Λαμία-Εθν. Αλεξανδρούπολης 1-3 (25-18, 19-25, 15-25, 18-25)
Κυριακή  08/11/2015
Φοίνικας Σύρου-Παμβοχαϊκός 3-1 (28-26, 18-25, 31-29, 25-21)
ΠΑΟΚ-Άρης (25-14, 25-20, 25-17)

***  Σε αγώνες για την 4η ημέρα του πρωταθλήματος βόλεϊ Α1 γυναικών, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:
Παναθηναϊκός-Πανναξιακός 3-1 (25-20, 25-16, 23-25, 25-19)
Μαρκόπουλο-Φιλαθλητικός/Λαρισαϊκός 3-2 (25-20, 23-25, 25-27, 25-23, 15-13)
Αίας Ευόσμου-Α.Ο. Θήρας 0-3 (10-25, 9-25, 14-25)
Ρέθυμνο-ΑΕΚ 3-2 (25-14, 25-22, 17-25, 10-25, 15-12)
Πορφύρας-Άρης 1-3 (25-23, 9-25, 23-25, 17-25)
Ηλιούπολη-Ολυμπιακός 0-3 (14-25, 18-25, 12-25)
 
***  Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής Στην Α1 πόλο ανδρών :
Χίος - Γλυφάδα 8-6
ΠΑΟΚ - Βουλιαγμένη 7-9
ΝΕ Πατρών - Εθνικός 4-9
Ηλιούπολη - Παναθηναϊκός 3-15
Ολυμπιακός - Καλαμάκι 19-2
Υδραϊκός - Παλαιό Φάληρο 11-5
 
***  Άθλος από τον Γιώργο Λαζαρίδη - Τερμάτισε στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας! (φωτογραφίες)         
       
 
 
Το ότι στη ζωή όλα είναι δυνατά, απέδειξε για ακόμα μια φορά ο Καλαματιανός Παραολυμπιονίκης και Πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, που με το απίστευτο πάθος και τη θέληση του κατάφερε να γράψει ιστορία σήμερα, τερματίζοντας στα 42,195 χιλιόμετρα του Κλασικού- Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων του είχε  τρέξει  21 χλμ. και σήμερα κατάφερε να τερματίσει σε ολόκληρη τη διαδρομή σε 4 ώρες και 43 λεπτά μέσα σε αποθέωση από το κοινό στο Καλλιμάρμαρο. Επίσης, να σημειωθεί ότι δεν χρησιμοποίησε αγωνιστικό αμαξίδιο.
Ο ίδιος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δήλωσε, πολύ ευχαριστημένος που κατάφερε να πραγματοποιήσει και αυτό το όνειρό του και πιο εύκολα μάλιστα απ' ότι και ίδιος περίμενε. Με το ίδιο πάθος και θέληση θα συνεχίσει και στους επόμενους στόχους του.
Δίπλα του σε όλη την προσπάθεια από τις προπονήσεις μέχρι και την σημερινή διαδρομή ήταν ο Διονύσης Μάλαμας.  

~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-30-2015.html .-                                                                                                               
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 
-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-  
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                                              
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                        
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-          
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-   
 ~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .-    
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-  
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .-                                                                                                             
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-                         
 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .-
~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .-

 





~~*~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  :  
~  Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-    ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-  .-(Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-(Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-(2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-(3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .-(5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-   ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .-(9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara Dentist .-(10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .-(11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-(12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST
~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 .
Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011  
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας 04 Νοεμβρίου 2015 ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 11 Σεπτεμβρίου 2015     ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015     
Υγεία γιά όλους μας -Θέματα Υγείας Τετάρτη 10 Απριλίου 2013    
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Κυριακή 07 Ιουνίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015   
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαϊου 2015    
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 29 Μαϊου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 04 Μαϊου 2015   ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015      
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαϊου 2015  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015     
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015   
ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 18 Ιουλίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 20 Ιουνίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 05 Αυγούστου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015  
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 27 Μαΐου 2015  
 ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 09 Ιουνίου 2015    
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 26 Μαϊου 2015      
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ Παρασκευή 15 Μαϊου 2015  
22.-  Υγεία για όλους Φεβρουάριος   .-
---------------
 
 
 
1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    
 15 ~
ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
 18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-
23.- 
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
 
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
26.-
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- 27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-

29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
 31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-                                                                      ~33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
  35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .
                                                                                                       
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4620 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.436   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
~STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4438  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2656 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2642   video. -                 

https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9729  βίντεο   .-
*** 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: