ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  25   Μαρτίου  2015 :



*** 25 Μαρτίου 
Ο Ευαγγελισμός της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Πελαγίας και Θεοδοσίας. Οσίου Σεννουφίου του «σημειοφόρου».
~ 25/03 ~** Απολυτίκιο Ευαγγελισµού της Θεοτόκου - 25 ΜΑΡΤΙΟΥ: http://youtu.be/riFBNaf4Ecs ,


***  Την Παναγία Βουλκανιώτισσα θα υποδεχτεί η Καλαμάτα
     
Με την έγκριση και ευλογία του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου η Καλαμάτα θα υποδεχτεί  τη χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιωτίσσης, την Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα.
Η υποδοχή θα γίνει από τον κλήρο και τους πιστούς στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Αριστείδου και εν πομπή θα φτάσει στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης (νησάκι), όπου και θα εναποτεθεί για τριήμερο προσκύνημα.
Στη συνέχεια, στις 7.00 μ.μ., θα ψαλεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και περίπου στις 10.00 θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία προς βοήθεια και ενίσχυση των πιστών.
Η εικόνα θα παραμείνει στο ναό για προσκύνημα έως το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου κι έπειτα θα αναχωρήσει για το μόνιμο θρόνο της στην Ιερά Μονή Βουλκάνου.
Να σημειωθεί ότι έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας.

*** Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα
     
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην παρέλαση που θα γίνει στην Καλαμάτα σήμερα για την εθνική επέτειο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρακολουθήσει την παρέλαση στη μικρή εξέδρα των επισήμων, ανάμεσα στην αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, του βουλευτές του νομού και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων αρχών, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί. Θα προηγηθεί στις 10.30 δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής, όπου και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό, δρα Ιωάννη Σόλαρη, φιλόλογο στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.
Μετά τη δοξολογία θα γίνει κατάθεση στεφάνων, στο ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου.

***  Αγεφύρωτο πλέον το χάσμα μεταξύ Σαμαρά και Νίκα
      
 
 
 
Κλυδωνισμοί και στη δημοτική ομάδα
Επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. από την Καλαμάτα και στην κυβέρνηση
Η πρώτη έξοδος του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ηρώδου Αττικού και η κάθοδός του στην Καλαμάτα συνοδεύτηκε από την καθολική αποδοχή του τοπικού πολιτικού προσωπικού.
Σε αντίθεση, η πρώτη κάθοδος του Αντώνη Σαμαρά μετά τις εθνικές εκλογές στην Καλαμάτα ήταν επεισοδιακή, αποδεικνύοντας ότι σοβεί κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, στον τόπο που τον ανέδειξε στην πολιτική.
Η σοβαρή σύγκρουση ήταν με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Ο δεύτερος αρνήθηκε την πρόσκληση για συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο Elite, προφασιζόμενος κάποια δικαιολογία, παραβρέθηκε αργότερα στη συνάντηση στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, αλλά ήταν φανερό, από τις πιο απλές κινήσεις μέχρι τις ανεπίσημες δηλώσεις, ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα έδαφος συνεννόησης μεταξύ των δύο ανδρών. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας τη στάση του κ. Νίκα, του είπε ότι προκαλεί αρνητικά δημοσιεύματα, γεγονός που δεν κάνει καλό στο κόμμα.
Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι ότι, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέστη με τη σύζυγό του, Γεωργία, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, δεν πήγε στο Δημαρχείο στην εκδήλωση για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη της Καλαμάτας.
Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις του κ. Σαμαρά και με τους τέως βουλευτές Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, καθώς για ένα διήμερο δεν αντάλλαξαν... ματιά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος στο Δημαρχείο, τόσο για εθιμοτυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους, ενώ πλέον έχει περάσει στο στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν ότι το καλύτερο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή ηγεσίας.
Η κατάσταση που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου μεταξύ των δύο ανδρών έχει επιφέρει τριβές και τριγμούς στις σχέσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι δημόσια δε θέλουν να μιλήσουν, αλλά σε ιδιωτικές συζητήσεις παίρνουν καθαρή θέση. Μάλιστα, η όλη κατάσταση θα έχει αντανάκλαση και στις επιλογές που θα γίνουν, μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας. Σίγουρο είναι ότι η πρώτη που θα πληρώσει το... μάρμαρο είναι η Μαρία Οικονομάκου, η θέση της οποίας φαίνεται να έχει ήδη παραχωρηθεί στο δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του Σώματος, Παναγιώτη Καρατζέα.
Από την άλλη πλευρά, εκτός από τις «ενδοοικογενεικές τους κόντρες», το 48ωρο του κ. Σαμαρά στην Καλαμάτα περιλάμβανε και σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «γκρεμίζει» όσα «χτίστηκαν» τα τελευταία χρόνια και ότι «δεν είναι υπερήφανη διαπραγμάτευση το να κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες».
Σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ο πρωθυπουργός να την αντιμετωπίσει «πρακτικά και ρεαλιστικά έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας», σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν «λόγια για εσωτερική κατανάλωση».
Αναφερόμενος στην επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ και Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτήρισε «θέατρο της υπερήφανης διαπραγμάτευσης»  το να ενημερώνει τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις, όπως είπε.
«Υπερηφάνεια είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες. Ελπίζω και προτρέπω τον κ. Τσίπρα, πρακτικά, ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τη συνάντησή του με την καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Προχθές, ειδικότερα, από το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου βρέθηκε, ο επικεφαλής της Ν.Δ. επιτέθηκε, επίσης, στην κυβέρνηση για το «Ποτέ την Κυριακή», λέγοντας πως «τώρα που ήρθανε τα κρουαζιερόπλοια, κλείσανε τα μαγαζιά και δύο χιλιάδες κόσμος που θα μπορούσε να ψωνίσει εδώ στην Καλαμάτα, σε κάθε περιοχή της χώρας, δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος». Ευχήθηκε, δε, ο τουρισμός να παραμείνει στα «επίπεδα-ρεκόρ που είχε τα τελευταία χρόνια» - όπως είπε- καθώς «είναι η μόνη ελπίδα για ανάπτυξη στην οικονομία».
Επιπλέον, χθες το πρωί ο κ. Σαμαρά επισκέφθηκε το εργοτάξιο της περιμετρικής οδού Καλαμάτας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ενημέρωση που του έγινε, δήλωσε: «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Όλα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή».
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το υπουργείο Δημοσίων Έργων είναι «σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε» και επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα».
  Πετράκος: Η δημαγωγία έχει και όρια
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, τόνισε: «Καλωσορίζουμε τον κ. Σαμαρά ως βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Θέλουμε, όμως, να του υπενθυμίσουμε ότι έχει ασθενική μνήμη. Τα έργα του Περιφερειακού Δακτυλίου της Καλαμάτας έχουν σχεδόν σταματήσει για πάνω από 1 χρόνο, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός της χώρας και βουλευτής της Μεσσηνίας.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο εκκρεμεί η έγκριση της αναθεώρησης της σύμβασης, να επιταχύνει την έκδοση της απόφασης για να επανεκκινηθούν τα έργα.
Αν ο κ. Σαμαράς είχε ενδιαφερθεί για το Περιφερειακό Δακτύλιο της Καλαμάτας, όταν ήταν πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, είναι προφανές ότι το έργο θα είχε επανεκκινήσει. Αυτά γιατί η δημαγωγία έχει και όρια».   Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Η Καλαμάτα πρώτη σε διαδικτυακές αναζητήσεις στην Πελοπόννησο (φωτογραφίες)
       
  
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΧΘΕΣ ΤΟ “GROW GREEK TOURISM ONLINE” ΤΗΣ GOOGLE ΕΛΛΑΔΑΣ
Την πρόθεσή του να καταστεί η Πελοπόννησος μια «έξυπνη» Περιφέρεια, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ίντερνετ σε όλους, γνωστοποίησε χθες ο περιφερειάρχης, Π. Τατούλης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Elite City Resort Blue Centre", στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online” της Google Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία στόχευε στο να ενημερώσει τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό και να τις υποστηρίξει στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι δεκάδες παριστάμενοι ενημερώθηκαν για τις διαδικτυακές τάσεις αναζήτησης των βασικών διεθνών τουριστικών αγορών της Ελλάδας, αλλά και της Πελοποννήσου. Ενημερώθηκαν, επίσης, και θα υποστηριχθούν στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων μάρκετινγκ και πωλήσεων, που μπορούν να βελτιώσουν την παρουσία τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων και στους χάρτες της Google, καθώς και για τις δυνατότητες της διαδικτυακής διαφήμισης. Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να δουν παραδείγματα τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσω του διαδικτύου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, Google Ελλάδας, Διον. Κολοκοτσάς, ανέφερε πως ο τουρισμός προσφέρει στο ΑΕΠ και στην απασχόληση το 20%, καθιστώντας τον πολύ σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, που δεν εκμεταλλεύεται όσο πρέπει το διαδίκτυο. Μίλησε για τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονήθηκε για τη βελτίωση της οικονομίας με τη βελτίωση της διαδικτυακής παρουσίας και το συμπέρασμα είναι στο ότι, αν προσεγγιστεί ο μέσος όρος της Ευρώπης, θα αυξηθεί κατά 3,2% η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ και θα προκύψουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Γνωστοποίησε, επίσης, πως σήμερα θα γίνει η ανακοίνωση εμπλουτισμού του Street View με νέο περιεχόμενο που θα περιλαμβάνει αρκετά χωριά.
  Η Καλαμάτα 1η σε αναζητήσεις από την Πελοπόννησο
Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν από στελέχη της Google, σχετικά με τις τάσεις και ευκαιρίες στο διαδίκτυο για τον ελληνικό τουρισμό, τα διαδικτυακά εργαλεία προβολής μιας τουριστικής επιχείρησης, τη διαδικτυακή διαφήμιση και τις ιστορίες επιτυχίας ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία.
Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό πως ένα μεγάλο μέρος της αγοράς προβαίνει σε online συναλλαγές, με κόστος 500 δισεκ. δολάρια. Όσον αφορά στην επιλογή εντός τόπου για διακοπές, 2 στους 3 απευθύνονται στο διαδίκτυο για πληροφορίες, ενώ το 25% χρησιμοποιεί το κινητό του για το διαδίκτυο και το 18% το τάμπλετ του.
Για την Ελλάδα και την Πελοπόννησο ενδιαφέρονται πρωτίστως οι Άγγλοι και ακολουθούν οι Έλληνες, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι οι Ολλανδοί, οι Πολωνοί, οι Σουηδοί και άλλοι. Η Πελοπόννησος είναι 8η σε σειρά κατάταξης ως προορισμός, αφού προηγούνται η Αθήνα, η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και η Ζάκυνθος, ενώ στις αναζητήσεις μέσω διαδικτύου για την Πελοπόννησο, πρώτη έρχεται η Καλαμάτα και ακολουθούν Ναύπλιο, γενικές αναζητήσεις για την Πελοπόννησο, η Ελαφόνησος, η Πάτρα, το Λουτράκι και η Καρδαμύλη.
Συζήτηση με την Google
Από την πλευρά του, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δραστηριότητα της Google, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει 3 εφαρμογές για κινητά, 5 διαδικτυακές διαφημιστικές καμπάνιες, 1 παιχνίδι και ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα για πιο επαγγελματική προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Τέλος, ανέφερε πως βρίσκεται σε συζήτηση με την Google για επαγγελματική συνεργασία με την Περιφέρεια, που θα εξαρτηθεί από την οικονομική πρόταση που θα γίνει.     Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

*** Ωραία…εικόνα
      
Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το ρέμα που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Κιτριές. Και φυσικά, βλέπετε τα αποτελέσματα της κακής συνήθειας των ανθρώπων να πετούν εκεί τα σκουπίδια τους, χωρίς καν να σκεφτούν τη ζημιά που προκαλούν…
Δε θα μπω στον κόπο να αναφέρω ότι θα έπρεπε να γίνει καθαρισμός λόγω και της χθεσινής εκδήλωσης, που έπασχε και από επίπεδο οργάνωσης και από επίπεδο προσέλευσης κοινού. Τέλος πάντων, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα, αν αυτό ήταν, φυσικά, δυνατό.  Χ.Χ. 

*** Ζητείται αποζημίωση για ζημιές σε ΙΧ λόγω κατολισθήσεων στο Καλαμάτα – Σπάρτη
     
Να αποζημιωθεί για τις υλικές ζημιές που προκάλεσε στο αυτοκίνητό του κατολίσθηση βράχων στο 11ο χλμ. της εθνικής οδού Καλαμάτας -Σπάρτης, είναι το αίτημα που διατύπωσε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζημιωθείς πολίτης. Το περιστατικό έγινε προ μηνός περίπου και το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε σχετικώς μέσω της εισήγησης του Γραφείου Νομικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, που πρότεινε να οριστεί δικηγόρος, ο οποίος να αποφανθεί για το αν πρέπει να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος και με ποια διαδικασία (π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός, που προβλέπεται από τη νομοθεσία), ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων πρέπει να διαβιβάσει τις απόψεις της άμεσα, τόσο στην Οικονομική
Επιτροπή όσο και στο Γραφείο (αν υπήρξε κατολίσθηση και αν ο δρόμος υπάγεται στην εποπτεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας), προκειμένου να ενημερωθεί ο δικηγόρος.
Με την απόφαση που ελήφθη, καθώς ορίστηκαν δύο νομικοί, μειοψήφησε ο Νικ. Γόντικας. 

*** Ο καιρός  σήμερα   στην Καλαμάτα
     
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 25/3/2015 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος στο πρώτο μισό της ημέρας.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα αγγίζουν τα 5 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν ακόμα περισσότερο, στα 2-3 μποφόρ.
Στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου θα πνέουν Α-ΝΑ άνεμοι, με ριπές που θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ, δημιουργώντας ισχυρό κυματισμό στο Μεσσηνιακό Κόλπο και στα παράλια που θα δέχονται τον Α-ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

*** Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Μεσσήνης
     
Ολοκληρώνεται σήμερα στη Μεσσήνη το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τρισάγιο στους τάφους των Παπατσωναίων και εκδήλωση απόδοσης τιμής στους Ήρωες της Επανάστασης του 1821 στην Τ.Κ. Εύας και συνεχίστηκαν χθες στην Εύα με την τέλεση εσπερινού στο ναό της Ευαγγελιστρίας, στον οποίο μεταφέρθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Σήμερα, στη Μεσσήνη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 10.15 το πρωί, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη, θα τελεστεί δοξολογία, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής του 1ου Λυκείου Μεσσήνης, Στ. Κατσούλης. Στις 10.45, στην κεντρική πλατεία θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων και ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων.
Στις 11.00 θα ξεκινήσει η παρέλαση των μαθητών, των μαθητριών και των Συλλόγων της Δ.Κ. Μεσσήνης στην οδό Πολυτεχνείου και μισή ώρα αργότερα, επίσης στην κεντρική πλατεία, θα παρουσιαστούν εθνικοί χοροί από το  Χορευτικό Όμιλο Δήμου Μεσσήνης και τμήματα των Συλλόγων «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Σε αυτές στην Αίπεια, θα εκπροσωπήσει το Δήμο ο αντιδήμαρχος Ηλίας Πετροπουλος, στην Ανδρούσα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Νικ. Χονδρός, στην Εύα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Κων. Μπουρίκας, στον Αριστομένη ο  αντιδήμαρχος Μένης Αδαμόπουλος, στο Χατζή ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αναστ. Πουλόπουλος, στη Βαλύρα ο αντιδήμαρχος Κων. Γεωργακόπουλος, στο Πεταλίδι ο αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος και στο Τρίκορφο ο αντιδήμαρχος Αναστ. Τσερπές. 

*** Στο άγνωστο μέλλον το τμήμα Πάτρα- Πύργος
      
Επισήμως τέλος στη δημοπράτηση του δρόμου Πάτρα-Πύργος έβαλε για τις 31 Μαρτίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, στην τελευταία συνάντησή του με φορείς της Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε μεν ότι υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση για να γίνει το έργο, ωστόσο παρουσίασε νέα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά υπονομεύουν την υλοποίησή του, αφού τη μεταθέτουν σε αόριστο χρόνο και θέτουν εν αμφιβόλω τη χρηματοδότησή του.
Ο υπουργός ανέφερε ότι επανεξετάζει τα έργα που έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 και ζήτησε περιθώριο δύο μηνών για να δώσει σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, ακυρώνοντας ξεκάθαρα τις έως τώρα προγραμματισμένες διαδικασίες.
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν είναι εξασφαλισμένοι, κάτι που προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σφοδρή αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος επισήμανε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι εκ του πονηρού και προοιωνίζουν «ύποπτες» προθέσεις.
«Είναι καθήκον όλων των Ηλείων να μην επιτρέψουν σε κανέναν την ακύρωση ενός έργου, του πλέον κρίσιμου και αναγκαίου για την Ηλεία, για το οποίο αγωνιζόμαστε χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος υπενθύμισε στον υπουργό ότι η Κομισιόν έχει εγκρίνει το έργο από τις 24 Δεκεμβρίου του 2014.
Την ίδια επισήμανση έκανε και ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, θέτοντας το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν είναι διασφαλισμένα τα χρήματα όταν η ίδια η Κομισιόν τα έχει εγκρίνει;»…
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που αναλογούν στο 5% της εθνικής συμμετοχής.
Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κατασκευή του δρόμου δεν είναι προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, αφού –όπως τόνισε- υπάρχουν κι άλλα έργα οδοποιίας που εξετάζει προς ένταξη η κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η απένταξη του έργου δεν έχει αποκλειστεί.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει μεγάλα ποσά για υποδομές και μεταφορές, γεγονός που σημαίνει ότι η «πίτα» είναι μοιρασμένη, άρα για να ενταχθεί έργο, θα πρέπει κάποιο να βγει…
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δημοπράτησης, ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την άγνοιά του για τα σενάρια περί κατάτμησης της έργου.
www.patrisnews.com .-

***  Χωρίς μαθητές η παρέλαση φέτος στην Καλαμάτα
      
Οι προβλέψεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην πόλη μας ανάγκασαν τους διοργανωτές να αλλάξουν τη φετινή παρέλαση.
Έτσι μόνοι οι χορευτικοί σύλλογοι και τα στρατιωτικά τμήματα θα είναι στην παρέλαση.  Για όποια αλλαγή θα σας ενημερώσουμε 

*** Πώς βασάνιζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη: Mέχρι το κρεβάτι του έσπασαν -Τι γράφει το ποινολόγιο της σχολής [εικόνα]
Πώς βασάνιζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη: Mέχρι το κρεβάτι του έσπασαν -Τι γράφει το ποινολόγιο της σχολής [εικόνα]
Πώς βασάνιζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη: Mέχρι το κρεβάτι του έσπασαν -Τι γράφει το ποινολόγιο της σχολής [εικόνα]
Σοκάρει το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αφού στις σελίδες του παρουσιάζονται οι άγριες καταστάσεις που επικρατούσαν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Στο πόρισμα το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνονται σελίδες από το ποινολόγιο και το βιβλίο των συμβάντων της σχολής, καθώς και καταθέσεις φοιτητών.
Όπως φαίνεται από το βιβλίο συμβάντων έχουν καταγραφεί περιστατικά με θύμα τον Βαγγέλη, τα οποία στη συνέχεια δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες ποινές στους υπαίτιους. Μάλιστα σύμφωνα με καταθέσεις, η Διεύθυνση της Σχολής, γνώριζε τι συνέβαινε αλλά δεν παρενέβαινε στον βαθμό που θα έπρεπε.
Ενδεικτικό είναι απόσπασμα του φύλακα της σχολής, που γράφει στις 8 Μαρτίου 2014 στο βιβλίο ότι ενώ ο Βαγγέλης έλειπε στην Κρήτη για την Καθαρά Δευτέρα, συμφοιτητές του έσπασαν το κρεβάτι του. Για εκείνο το βράδυ ο φύλακας αναφέρει ότι «όταν πήγα για δεύτερη φορά στις 03.10 τα ξημερώματα να ελέγξω τι συμβαίνει είδα τον… (αναφέρει όνομα σπουδαστή) με κόκκινα χέρια και εμφανώς αναστατωμένο». Όταν ο Βαγγέλης γύρισε την επόμενη μέρα στα Γιάννενα έψαχνε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, να βρει τάβλες για να φτιάξει το κρεβάτι του και να μπορέσει να κοιμηθεί.
Σε κατάθεσή του φίλος του Βαγγέλη λέει ότι «ο αρχηγός της παρέας των Κρητικών εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος των πατριωτών του τα θέματα που προκύπτουν στη σχολή και σχετίζονται με το διευθυντή».
Ωστόσο από το πόρισμα προκύπτει ότι οι φοιτητές από την Κρήτη που τραμπούκιζαν σπουδαστές ήταν, μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία, ωστόσο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι θύματα bullying πήγαν να πέσουν και άλλα δύο παιδιά τα οποία αντιστάθηκαν και γλίτωσαν. Όπως καταγγέλλει ένας από τους φοιτητές: «Απείλησαν τον… (αναφέρεται όνομα σπουδαστή) ότι αν ξανακάνει παρατήρηση για φασαρία στο δωμάτιο θα τον κρεμάσει από το παράθυρο», λέει στην κατάθεσή του φοιτητής.

*** Άφησε το μωρό της στο αυτοκίνητο για να ψωνίσει. Μετά από λίγα λεπτά κατάλαβε το μοιραίο λάθος της!

Δεν ήταν κάτι που έγινε εκ προθέσεως. Ήταν απλώς άλλη μια πολυάσχολη μαμά, που προσπαθούσε να τα προλάβει όλα. Αυτό που δε συνειδητοποίησε όμως, ήταν πως μια – φαινομενικά – απλή επιλογή της, θα της κόστιζε πολλά περισσότερα απ” όσα φανταζόταν…
Ένα βίντεο που μας έκοψε την ανάσα, αλλά πρέπει να το παρακολουθήσετε μέχρι τέλους. Το μήνυμα όχι μόνο αξίζει, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να διαδοθεί. Βοηθήστε ώστε κανένα παιδί να μη βρεθεί σε αυτή τη θέση ξανά…

Video  σχετικό  : One Decision (Child Safety Film - Vehicular Heatstroke)  , https://youtu.be/XNDWN8KDVSM  ,


*** Στρατιώτες μοιράζουν πλαστικά σημαιάκια στο Σύνταγμα
Στρατιώτες μοιράζουν πλαστικά σημαιάκια στο Σύνταγμα
Με εντολή του Πάνου Καμμένου, τα Γενικά Επιτελεία έχουν προμηθευτεί και θα μοιράσουν περίπου 10.000 γαλανόλευκα σημαιάκια τα οποία και μοιράζουν δωρεάν στους πολίτες.

Οι στρατιώτες έχουν σταθεί έξω από το μετρό του Συντάγματος στην έξοδο προς την πλατεία και προσφέρουν τα πλαστικά σημαιάκια που κρατούν.       Δείτε τις φωτογραφίες






Πηγή: newsbeast.gr

***  Ιστορικές  αναδρομές στην Επανάσταση  των Ελλήνων  έναντι των Τούρκων  το 1821   Εις  ανάμνηση  της  194ης  Επαιτείου '
Θεόδωρος  Κολοκοτρώνης   Αλέξανδρος  Υψηλάντης  Ανδρέας  Λόντος

Μάχες  που δόθηκα  , μάχες που κερδίσθηκα ,..και μάχες  που χάθηκαν  !!
  • 26 - 29 Ιανουαρίου:
    • Στη διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο) οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχία του επαναστατικού εγχειρήματος, τις βασικές αρχές του οποίου ανέπτυξε ο Παπαφλέσσας.
    • Αρχίζει στο Λάιμπαχ η ομώνυμη συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων των μελών της Ιερής Συμμαχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • 24 Φεβρουαρίου: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
  • 9 Μαρτίου: Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ διατάσσεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να στείλει στην Πύλη οκτώ αρχιερείς ως ομήρους.
  • 10 Μαρτίου: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στο Φώξανι τον Ιερό Λόχο, ο οποίος αποτελείται κυρίως από Έλληνες σπουδαστές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Οδησσού.
  • 17 Μαρτίου: Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
  • 21 Μαρτίου: Ένοπλοι Τούρκοι της περιοχής του Ρίου εισβάλλουν στην Πάτρα και καταστρέφουν καταστήματα στην ενορία της Αγίας Τριάδας.
  • 22 Μαρτίου: Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.
  • 25 Μαρτίου: Διεξάγεται κοντά στο χωριό Βουνάρια της Πυλίας μάχη ανάμεσα σε επαναστάτες και Οθωμανούς Τούρκους. Σε αυτή επικρατούν οι επαναστάτες.
  • 26 Μαρτίου: Τούρκοι από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου αναζητούν προστασία στην Τριπολιτσά.
  • 26 Μαρτίου: Οι πρόκριτοι Γ. Πάνου και Π. Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες.
  • 27 Μαρτίου:
    • Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απελευθερώνει το Βουκουρέστι. Την ίδια περίοδο ανακοινώνονται η αποκήρυξή του από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ και η διαγραφή του από τους ρωσικούς στρατιωτικούς καταλόγους.
    • Με διαταγή της Πύλης αποκεφαλίζονται οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης Λεβίδης, Στεργιανάκης, Τουρπατσόγλου και αρκετοί άλλοι. Η ενέργεια αυτή αποτελεί τα πρώτα, μάλλον περιορισμένης έκτασης, αντίποινα των Τούρκων.
    • Ο Πανουργιάς υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στα Σάλωνα (Άμφισσα).
    • Νίκη των Ελλήνων υπό τον Κολοκοτρώνη στην Καρύταινα της Γορτυνίας.
  • 28 Μαρτίου:
    • Επαναστατικός αναβρασμός στην Ύδρα.
    • Συνεδριάζει για πρώτη φορά υπό την προεδρεία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη η Γερουσία στην Καλαμάτα.
    • Ο Δήμος Σκαλτσάς υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στο Λιδορίκι.
    • Οπλαρχηγοί της Λακωνίας πολιορκούν το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
    •  Αθανάσιος Διάκος
  • 31 Μαρτίου:
    • Σφαγές των χριστιανών στη Σμύρνη.
    • Ο Αντώνιος Κοντοσόπουλος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στην Αταλάντη της Λοκρίδας.
  • 1 Απριλίου: Ο οπλαρχηγός Μπούσγος έπειτα από προτροπή του Αθανάσιου Διάκου απελευθερώνει τη Θήβα.
  • 3 Απριλίου: Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς εκδιώκει τους επαναστάτες από την πόλη της Πάτρας.                                                                           
      Κωνσταντίνος Μουρούζης
  • 5 Απριλίου: Αποκεφαλίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι Π. Τσιγκρής, Δ. Σκαναβής και Μ. Χοτζερής. Ο Γ. Μαυροκορδάτος απαγχονίζεται στο παράθυρο του σπιτιού του.                            
    Γιάννης Ξύκης ή Δυοβουνιώτης
  • 10 Απριλίου:
    • Υψώνεται η σημαία της Επανάστασης στα Ψαρά.
    • Απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στην Κωνσταντινούπολη, του πρώην οικουμενικού πατριάρχη και πολλών προκρίτων.
    • Οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το φρούριο των Σαλώνων.
  • 11 Απριλίου:
    • Πρώτη ναυτική επιτυχία των Ελλήνων ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο - σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν δύο τουρκικά.
    • Πολεμικά πλοία από τα Ψαρά επιτίθενται κοντά στη Σμύρνη εναντίον πέντε τουρκικών πλοίων, έτοιμων να παραλάβουν δύναμη 3.000 ανδρών υπό τον Μπεκήρ πασά με προορισμό την Πελοπόννησο.
  • 15 Απριλίου: Ο Μουσταφάμπεης ανακαταλαμβάνει τη Βοστίτσα (Αίγιο).
  • 16 Απριλίου: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ που τον είχαν απαγχονίσει και στη συνέχεια το μεταφέρει στην Οδησσό.
  • 17 Απριλίου:
    • Επαναστατικές κινήσεις στη Σάμο υπό την καθοδήγηση του Κ. Λαχανά.
    • Πολλοί πρόκριτοι και αρχιερείς της Πελοποννήσου κλείνονται στις φυλακές της Τριπολιτσάς ως όμηροι των Τούρκων.
  • 18 Απριλίου: Σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων στο Πατρατσάκι της Φθιώτιδας (οπλαρχηγοί:
Ρούκης, Κοντογιάννης και Τράκας), στους Μύλους της Μαντινείας (οπλαρχηγός: Αντώνιος Κολοκοτρώνης), στη Σελίμνα της Μαντινείας (οπλαρχηγοί: Θ. Κολοκοτρώνης, Κ. Δηληγιάννης κ.ά.) και στη Μενδενίτσα της Λοκρίδας (οπλαρχηγός: Ιωάννης Δυοβουνιώτης).                    
Αθανάσιος Διάκος
  • 23-24 Απριλίου: Ο Αθανάσιος Διάκος ηττάται από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη στη γέφυρα της Αλαμάνας. Ακολουθεί ο μαρτυρικός θάνατός του.
  • 25 Απριλίου: Ήττα των Ελλήνων (οπλαρχηγοί: Α. Κρέστας, Δ. Τσόκρης, Γ. Μπότασης, Ν. Λάμπρου, Α. Αναστασόπουλος, Α. Ζέρβας κ.ά.) έξω από το Άργος. Σε αυτή τη μάχη σκοτώνεται ο γιος της Μπουμπουλίνας Ιωάννης Γιάννουζας.
  • 26 Απριλίου: Σημαντική επιτυχία Ψαριανών και Υδραίων καπεταναίων (Ι. Τομπάζης, Ν. Αποστόλης, Γ. Σαχτούρης, Α. Τσαμαδός κ.ά.) στα ανοιχτά της Χίου - βυθίζουν τουρκικό πλοίο και αιχμαλωτίζουν ένα άλλο.                                     
      Αθανάσιος Καρπενησιώτης
  • 30 Απριλίου: Με την άδεια του τσάρου σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση. Ήττα των Ελλήνων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Περκόφτσαλη. Ύστερα από δύο μέρες η πόλη του Γαλατσίου καταλαμβάνεται από τις τουρκικές δυνάμεις.
  • 1 Μαΐου: Ο Ιάκωβος Τομπάζης κατακαίει τουρκική γολέτα κοντά στη Χίο.
  • 3 Μαΐου: Οι Τούρκοι αποστέλλουν στην Κύπρο ισχυρά στρατεύματα για να εμποδίσουν την εξέγερση.
  • 4 Μαΐου: Αποκεφαλίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος και Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο πρώην μέγας διερμηνέας της Πύλης Γεώργιος Καλλιμάχης και δύο μέρες αργότερα ο Νικόλαος Μουρούζης.                                                
      Άνθιμος Γαζής
  • 7 Μαΐου: Ο Άνθιμος Γαζής και ο αρματολός Κυριάκος Μπασδέκης κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή του Πηλίου. Λίγες μέρες αργότερα αποτυγχάνουν να καταλάβουν το Βόλο.              
      Οδυσσέας Ανδρούτσος
  • 15 Μαΐου: Τουρκικός στρατός καταλαμβάνει το Βουκουρέστι.    
     Εμμανουήλ Παππάς
  • 18 Μαΐου:
    • Ο Εμμανουήλ Παππάς κηρύσσει την Επανάσταση στις Καρυές του Αγίου Όρους και στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής.
    • Σημαντικές νίκες των Ελλήνων στα Δολιανά της Κυνουρίας (οπλαρχηγός: Νικήτας Σταματελόπουλος) και στα Βέρβαινα της Κυνουρίας (οπλαρχηγοί: Θ. Κολοκοτρώνης και επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος).
  • 20 Μαΐου: Επαναστατικός αναβρασμός στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.
  • 24 Μαΐου: Νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Βλάσιο της Τριπολιτσάς (οπλαρχηγοί: Θ. Κολοκοτρώνης, αδελφοί Πλαπούτα).
  • 26 Μαΐου: «Πράξη των Καλτετζών». Ιδρύεται η Πελοποννησιακή Γερουσία με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Αμφιλεγόμενη εκτέλεση του Θεόδωρου Βλαδιμηρέσκου έπειτα από διαταγή του Αλέξανδρου Υψηλάντη (Τυργοβίτσι Μολδαβίας).             
 Δημήτριος Παπανικολής
  • 28 Μαΐου: Νίκη των Ελλήνων κοντά στο Αγρίνιο (οπλαρχηγοί: Α. Βλαχόπουλος, Δ. Μακρής, Θ. Γρίβας και Κ. Σαδήμας).
  • 30 Μαΐου: Η Πελοποννησιακή Γερουσία ιδρύει τοπικές «Γενικές Εφορείες».
  • Ιούνιος: Ο Δ. Υψηλάντης φτάνει στην Πελοπόννησο.
  • 1 Ιουνίου: Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Ιερισσό και απελευθερώνουν τα Μαντεμοχώρια και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.
Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τον Ψαριανό Ν. Αποστόλη φτάνει στα Μοσχονήσια. Οι Τούρκοι αντιδρούν τις επόμενες μέρες με βιαιοπραγίες κατά του χριστιανικού στοιχείου των Μοσχονησίων, των Κυδωνιών και της Σμύρνης.
  • 7 Ιουνίου: Ήττα του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες μέρες ο Υψηλάντης περνά τα αυστριακά σύνορα, συλλαμβάνεται από τους Αυστριακούς και φυλακίζεται.
  • 9 Ιουνίου: Οι Τούρκοι του Αγρινίου παραδίδονται στον Γ. Βαρνακιώτη.
  • 14 Ιουνίου:
    • Επανάσταση στην Κρήτη και νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στο Λούλο των Χανίων (οπλαρχηγοί: Γ. Δασκαλάκης, Ι. Χάλης, Σήφακας, Παπαπανδρέου, Α. Φασούλης και Μουστουγιαννάκης).
    • Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παραδίνεται στις αυστριακές Αρχές.
  • Μέσα Ιουνίου 1821: Ήττα των Ελλήνων στη Γαλατίστα, κοντά στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης. Πεθαίνει ο οπλαρχηγός Χάμψας.
  • 17 Ιουνίου:
    • Σημαντικές επιτυχίες των επαναστατών στην Κρήτη (Καλύβες Αποκορώνου, Ρούστικα Ρεθύμνου και στον Άγιο Ιωάννη Λάμπης).
    • Διεξάγεται μάχη κοντά στον ποταμό Σίζα της Μολδαβίας, ηττώνται οι επαναστάτες και σκοτώνεται ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης.
    • Νίκη των Ελλήνων στη θέση Παληοκούλια Ιωαννίνων (οπλαρχηγοί: Α. Ίσκιος, Γ. Μπακόλας).
23 Ιουνίου:
    • Οι Τούρκοι εκτελούν στο Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης τον αρχιεπίσκοπο Γεράσιμο και πολλούς αρχιερείς του νησιού.
    • Νίκη των επαναστατών σε μάχη κοντά στο φρούριο Μαλάξα της Κρήτης (οπλαρχηγοί: Γ. Δασκαλάκης, Α. Φασούλης, Β. Χάλης, Α. Παναγιώτου).                
       Ιωάννης Κωλέττης
  • 25 Ιουνίου: Ο Ιωάννης Κωλέττης κηρύσσει την Επανάσταση στο Συράκο και τους Καλλαρύτες της Ηπείρου.
  • 28 Ιουνίου: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης παραδίδει έπειτα από συμφωνία το φρούριο της Λιβαδειάς στον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ.
  • 3 Ιουλίου: Σημαντική νίκη του Μάρκου Μπότσαρη και των παλικαριών του στο Κομπότι της Άρτας.
  • 6 Ιουλίου: Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ, έπειτα από εντολή του υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας Καποδίστρια, επιδίδει στην Πύλη τελεσίγραφο με το οποίο απαιτεί σεβασμό των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά την απόρριψη του τελεσιγράφου από τους Τούρκους, αποφεύγεται η ρήξη ύστερα από παρέμβαση του Αυστριακού αρχικαγκελάριου Μέτερνιχ.
  • 8 Ιουλίου: Μοίρα του ελληνικού στόλου (πλοίαρχοι: Ι. Τομπάζης, Ν. Αποστόλης, Γ. Σαχτούρης, Α. Τσαμαδός, Ι. Βούλγαρης και Λ. Λελεχός) καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον Πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.
  • 15 Ιουλίου:
    • Ο Ομέρ Βρυώνης ηττάται στα Βρυσάκια της Εύβοιας από τις επαναστατικές δυνάμεις, επικεφαλής των οποίων είναι ο Αγγελής Νικόλαος ή Γωβγίνας και ο Α. Μπαλαλάς.
    • Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την επίδοση τελεσιγράφου στην Πύλη από τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ. Η ρήξη αποφεύγεται με παρέμβαση του Μέτερνιχ.
  • 20 Ιουλίου: Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Ομέρ μπέης καταλαμβάνουν την Αθήνα.
  • 23 Ιουλίου: Οι Τούρκοι παραδίδουν στις επαναστατικές δυνάμεις το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
  • 24 Ιουλίου: Επαναστατικές ομάδες υπό την αρχηγία του Χριστόφορου Περραιβού κυριεύουν την Πάργα, την οποία οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν έπειτα από δύο μέρες.
  • 7 Αυγούστου: Οι Τούρκοι παραδίδουν με συνθήκη το φρούριο του Νεόκαστρου.
  • 19 Αυγούστου: Σημαντική επιτυχία των επαναστατών στις Αλιάκες Θερίσου της Κρήτης (οπλαρχηγοί: Δασκαλάκης, Βουρδουμπής, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Σήφακας, Μανουσέλης, Μανουσογιαννάκης κ.ά.).
  • Αύγουστος: Οι Τούρκοι επιτίθενται στους επαναστάτες στα Σφακιά της Κρήτης.
  • 26 Αυγούστου: Νίκη των Ελλήνων υπό τους Γκούρα, Πανουργιά, Διοβουνιώτη, Κοντοσόπουλο κ.ά. επί των Τούρκων του Μπεϊράν πασά στα Βασιλικά Λοκρίδας. Σε αυτή τη μάχη σκοτώνεται ο Μπεϊράν πασάς.
  • 1 Σεπτεμβρίου: Τουρκικός στρατός αποβιβάζεται στη Σαμοθράκη και τις επόμενες μέρες προβαίνει σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού.     
    Ιωάννης Φαρμάκης και Γεωργάκης Ολύμπιος
  • 9 Σεπτεμβρίου: Αλλεπάλληλες ήττες των Ελλήνων στην περιοχή των Πατρών.
  • 15 Σεπτεμβρίου: Στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στην Τριπολιτσά αποβαίνουν άκαρπες οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική (Θ. Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Π. Π. Γερμανός και Αναγνωσταράς) και την τουρκική αντιπροσωπεία για την παράδοση της πρωτεύουσας του Μοριά στους επαναστάτες.
  • 20 Σεπτεμβρίου: Ο καπουδάν Νουαΐχ Ζααδέ Αλή (Καρα-Αλής) πυρπολεί το Γαλαξίδι.
  • Σεπτέμβριος (τέλη): Οι Τούρκοι εξουδετερώνουν τους επαναστάτες στο Σκουλένιο και στη Μονή Σέκου. Ο Φαρμάκης παραδίνεται και μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη όπου και αποκεφαλίζεται.
  • Οκτώβριος: Σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων στη Λοκρίδα και τη Βοιωτία υποχρεώνουν τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ να αποσυρθούν στη Λαμία.
  • 6 Οκτωβρίου: Προκήρυξη του Δ. Υψηλάντη για σύγκληση εθνοσυνέλευσης.
  • 30 Οκτωβρίου: Καταπνίγεται από τους Τούρκους η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
  • 13 Νοεμβρίου: Απελευθερώνεται η πόλη της Άρτας από τους Σουλιώτες οπλαρχηγούς Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, τους αδερφούς Τζαβέλα, τον Λ. Βέικο κ.ά.
  • 15 Νοεμβρίου: Συγκροτείται σε σώμα η Συνέλευση της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος υπό την προεδρία του Θεόδωρου Νέγρη (Σάλωνα). Έπειτα από δύο μέρες η συνέλευση εκλέγει τα μέλη του Αρείου Πάγου.
  • 22 Νοεμβρίου: Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς πυρπολεί την Πάτρα.
  • 7 Δεκεμβρίου: Ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέγεται στο Άργος πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας.
  • 3-4 Δεκεμβρίου: Οι επαναστάτες αποτυγχάνουν να καταλάβουν το φρούριο του Ναυπλίου.
  • 6 Δεκεμβρίου: Οι επαναστάτες ηττώνται από τα τουρκικά στρατεύματα κοντά στο χωριό Σταυρό της Κρήτης. Πεθαίνει ο οπλαρχηγός Γ. Δασκαλάκης ή Τσελεπής.
  • 20 Δεκεμβρίου: Έναρξη των εργασιών της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Πιάδα της Παλαιάς Επιδαύρου.
  • 24 Δεκεμβρίου: Σημαντική νίκη των Κρητικών έξω από τα Χανιά (οπλαρχηγοί: Σήφακας, Ρούσος Βουρδουμπής, Πρωτοπαπαδάκης, Μελιδόνης κ.ά.).
  • 31 Δεκεμβρίου: Νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στο Βαθύπετρο της Κρήτης (οπλαρχηγοί: Παναγιώτου, Ζερβουδάκης, Μαυροθαλασσίτης, Νικολαΐδης κ.ά.).

Το   1822

  • 1 Ιανουαρίου: Ψηφίζεται το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» στην Επίδαυρο.
  • 14 Ιανουαρίου: Οι Τούρκοι παραδίδουν με συνθήκη το κάστρο της Κορίνθου στον Δημήτριο Υψηλάντη.                                
     Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
  • 15 Ιανουαρίου: Διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.
  • 25 Ιανουαρίου: Ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων σκοτώνεται από τα τουρκικά στρατεύματα που τον πολιορκούν στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας. Οι Τούρκοι στρέφονται κατά του Σουλίου.
  • 26 Ιανουαρίου: Οι Έλληνες νικούν σε μάχη έξω από το χωριό Ακόνες του Ρεθύμνου.
  • Φεβρουάριος: Επανάσταση στον Όλυμπο και τη δυτική Μακεδονία.
  • 5 Φεβρουαρίου: Σημαντική επιτυχία των Κρητικών έξω από το φρούριο του Ρεθύμνου.
  • 10 Φεβρουαρίου: Νέα νίκη των Ελλήνων στον Φουρφουρά της Κρήτης.
  • 19 Φεβρουαρίου: Ο πρόκριτος της Νάουσας Ζαφειράκης κηρύσσει την Επανάσταση στην Πόλη.
  • 11 Μαρτίου: Κηρύσσεται η Επανάσταση στη Χίο. Ο Λυκούργος Λογοθέτης φτάνει στο νησί για να ενισχύσει την άμυνά του.
  • 29 Μαρτίου: Οι Τούρκοι νικούν σε μάχη κοντά στην Καστανιά του Ολύμπου.
  • 30 Μαρτίου:
    • Καταστροφή της Χίου από τα τουρκικά στρατεύματα υπό τον καπουδάν πασά Νουαΐχ Ζααδέ (Καρα-Αλής).
    • Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Βέροια.
  • 1 Απριλίου: Οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά νικούν σε μάχη κοντά στη Στυλίδα Φθιώτιδας.
  • 6 Απριλίου: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και πυρπολούν τη Νάουσα (οπλαρχηγοί: Καρατάσος, Ζαφειράκης, Γάτσος).
  • 8 Απριλίου: Νίκη των Κρητικών στο Κάστελο. Έπειτα από λίγες μέρες γίνεται νέα μάχη στην ίδια περιοχή και οι Έλληνες ηττώνται (14 Απριλίου του 1822).
  • 12 Απριλίου: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σφαγές των χριστιανών της Χίου.
  • 13 Απριλίου: Δεκατρία κορίτσια της Νάουσας για να αποφύγουν την ατίμωση ρίχνονται στον καταρράκτη της Αραπίτσας.
  • 28 Απριλίου: Ο υπό τον Ανδρέα Μιαούλη ελληνικός στόλος αδυνατεί να σταματήσει τις σφαγές στη Χίο.
  • 29(;)Απριλίου: Φτάνει στους Αρμένους της Κρήτης ο Πέτρος Σκυλίτσης Ομηρίδης ως εκπρόσωπος στη Μεγαλόνησο της επαναστατικής κυβέρνησης.
  • Μάιος: Ο Χουρσίτ πασάς αρχίζει να πολιορκεί το Σούλι.
  • 12 Μαΐου: Σημαντική νίκη των Ελλήνων σε μάχη έξω από τα Χανιά.
  • 15 Μαΐου: Τουρκικά στρατεύματα υπό τον Χουρσίτ πασά και τον Ομέρ Βρυώνη καταλαμβάνουν το Σούλι.
  • 19 Μαΐου: Αμφίρροπη ναυμαχία στα ανοιχτά της Χίου ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).
  • 23 Μαΐου: Ο πρόεδρος του Νομοτελεστικού Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος φτάνει στο Μεσολόγγι ως επικεφαλής στρατευμάτων.
  • 28 Μαΐου: Τουρκικές ενισχύσεις αποβιβάζονται στη Σούδα της Κρήτης από πλοία του αιγυπτιακού στόλου για να συμβάλουν στην καταστολή της Επανάστασης.
  • 6 ή 7 Ιουνίου: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα Μανσουρίγε στη Χίο, που καταστρέφεται ολοσχερώς. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο καπουδάν πασάς Καρα-Αλής, τον οποίο διαδέχεται ο Μουχτάρμπεης.
  • 7 Ιουνίου: Σφαγές χριστιανών στα Μαστιχοχώρια της Χίου.
  • 9 Ιουνίου: Οι Τούρκοι του φρουρίου της Ακρόπολης παραδίδονται στους πολιορκητές τους.
  • 10 Ιουνίου: Μάχη στο Κομπότι της Άρτας. Νίκη του εκστρατευτικού σώματος υπό το φιλέλληνα στρατηγό Νόρμαν και τον Μάρκο Μπότσαρη.
  • 29 Ιουνίου: Ο Μαχμούτ πασάς της Δράμας (Δράμαλης), ο πρώην αρχιβεζύρης Τοσάλ Αλή πασάς, ο Μαχμούτ Χασάν πασάς και ο Ερείπ Αχμέτ πασάς ως επικεφαλής ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στρατοπεδεύουν κοντά στη Λαμία. Αντικειμενικός σκοπός της εκστρατείας είναι η καταστολή της Επανάστασης.
  • 1 Ιουλίου: Ο Δράμαλης καταστρέφει την πόλη της Θήβας.
  • 6 Ιουλίου: Ο Δράμαλης καταλαμβάνει τον Ακροκόρινθο.
  • 12, 15, 16 Ιουλίου: Συνεχείς και αμφίρροπες αψιμαχίες κοντά στο Άργος.
  • 18 Ιουλίου: Σημαντική νίκη των Ελλήνων στον Κρουσώνα της περιοχής Μαλεβιζίου Κρήτης (οπλαρχηγοί: Δεληγιαννάκης, Πωλογεώργης και Ζερβουδάκης).
  • 21-25 Ιουλίου: Ο Δράμαλης πολιορκεί το Ναύπλιο.
  • 28 Ιουλίου:
    • Στο Αγιονόρι της Κορινθίας ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Νικηταράς και τα παλικάρια τους ολοκληρώνουν την καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη.
    • Στην οικία του Άγγλου προξένου στην Πρέβεζα υπογράφεται συνθήκη ανάμεσα στους Σουλιώτες και τους Τούρκους για την παράδοση της Κιάφας και του Ναυαρίκου στον Χουρσίτ πασά.
  • 8 Αυγούστου: Ήττα των υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη Ελλήνων στους Μύλους.
  • 10 Αυγούστου: Νίκη των Ελλήνων στον Αετό Ξηρομέρου (οπλαρχηγοί: Βαρνακιώτης, Γρίβας, Τσαούσης κ.ά.).
  • 14 Αυγούστου:
    • Μάχη έξω από το Ναύπλιο στη θέση Κούτσι. Νίκη των Ελλήνων υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
    • Ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Α΄ χορηγεί επ’ αόριστον άδεια στον Ιωάννη Καποδίστρια, επειδή δεν συμφώνησε με ένα άκρως φιλελληνικό υπόμνημα του υπουργού του.
  • 29, 31 Αυγούστου: Αμφίρροπες μάχες στο Μοναστήριο του Αυλοποτάμου και στο Σκλαβόκαμπο της Χαλέπας Κρήτης.
  • Σεπτέμβριος: Οι Σουλιώτες ύστερα από συμφωνία με τους Τούρκους εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Επτάνησα.
  • 8 Σεπτεμβρίου: Ναυμαχία στο Πόρτο Χέλι. Ο τουρκικός στόλος υποχωρεί.
  • 18 Σεπτεμβρίου: Ο Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος μεταφέρει επιστολές της ελληνικής κυβέρνησης για τους βασιλείς της Ευρώπης, αναχωρεί για την Αγκόνα.
  • 30 Σεπτεμβρίου: Οι Παλαιών Πατρών Γερμανός και Γ. Μαυρομιχάλης μεταφέρουν επιστολές της κυβέρνησης στον πάπα.
  • 28-29 Οκτωβρίου: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί στα ανοιχτά της Τενέδου την τουρκική υποναυαρχίδα.
  • Οκτώβριος-Δεκέμβριος: Συνέδριο της Βερόνας.
  • 8 Νοεμβρίου: Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τον Ανδρέα Μιαούλη λύνει την από θαλάσσης πολιορκία του Μεσολογγίου.
  • 26 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο Δράμαλης στον Ακροκόρινθο.
  • 30 Νοεμβρίου: Νίκη των Ελλήνων στο Ναύπλιο. Ο Στάικος Σταϊκόπουλος καταλαμβάνει το Παλαμήδι.
  • 30 Νοεμβρίου: Ο Χουρσίτ πασάς αυτοκτονεί στη Θεσσαλία, αφού στο μεταξύ τον έχει αποκηρύξει ο σουλτάνος.
  • 2 Δεκεμβρίου: Το Συνέδριο της Βερόνας αποκηρύσσει με τη διακήρυξή του την Ελληνική Επανάσταση.
  • 3 Δεκεμβρίου: Το Ναύπλιο παραδίνεται στους Έλληνες.
  • 25 Δεκεμβρίου: Αποτυγχάνει η τουρκική έφοδος στο Μεσολόγγι.
  • 31 Δεκεμβρίου: Λύεται η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Το  1823

  • 15 Ιανουαρίου: Πρώτη σημαντική επιτυχία του Γεώργιου Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση της Ευρυτανίας. Αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιτυχία ισχυρές τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ισμαήλ πασά.
  • 18 Ιανουαρίου: Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης.
  • 28 Ιανουαρίου: Νέα σημαντική επιτυχία του Καραϊσκάκη κοντά στον ποταμό Φίδαρι του Βάλτου.
  • 28 Φεβρουαρίου: Τα μέλη του Νομοτελεστικού εγκαθίστανται στα Αγιαννίτικα Καλύβια Κυνουρίας.
  • 13 Μαρτίου: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού των λιμανιών του Αιγαίου, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, και του Ιονίου.
  • Μάρτιος 1823: Η Αγγλία αναγνωρίζει τους Έλληνες ως εμπολέμους. Η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης αποτελεί de facto αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης.
  • 30 Μαρτίου: Αρχίζουν οι εργασίες της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος της Κυνουρίας.
  • 13 Απριλίου: Η Β΄ Εθνοσυνέλευση επικυρώνει το «Νόμο της Επιδαύρου», ο οποίος αποτελεί αναθεώρηση των μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που ψήφισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση.
  • 18 Απριλίου: Η Β΄ Εθνοσυνέλευση ολοκληρώνει τις εργασίες της.
  • 1 Μαΐου: Εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή πασά στα Λεχώνια του Βόλου.
  • 7 Μαΐου: Ιδρύεται στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νόρθ, κόμη του Γκίλφορδ.
  • Μάιος (τέλη): Ο Περκόφτσαλης και ο Σαλέχ, επικεφαλής ισχυρής στρατιωτικής δύναμης, εισβάλλουν στην Ανατολική Στερεά.
  • 22 Μαΐου: Ο διορισμένος από την κυβέρνηση αρμοστής της Κρήτης Μανώλης Τομπάζης φτάνει στην Κίσσαμο. Λίγες μέρες αργότερα οι Τούρκοι παραδίδουν στον αρμοστή το φρούριο Κισσάμου (25 Μαΐου του 1823).
  • 2 Ιουνίου: Οι Τούρκοι παραδίδουν το φρούριο της Κανδάνου στον αρμοστή Μανώλη Τομπάζη, ο οποίος έπειτα από τρεις μέρες απωθεί στο Σέλινο τις υπό τον Χασάν πασά τουρκικές δυνάμεις.
  • 7-11 Ιουνίου: Αλλεπάλληλες νίκες του Γιουσούφ πασά Περκόφτσαλη στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς.
  • 12 Ιουνίου: Ναυτικές επιδρομές ψαριανών πλοίων στα μικρασιατικά παράλια.
  • 10 Ιουλίου: Ο Μαυροκορδάτος εκλέγεται πρόεδρος του Βουλευτικού παρά τις αντιδράσεις του Κολοκοτρώνη. Την επομένη εξαναγκάζεται σε παραίτηση.       
      Λόρδος Μπάϊρον ή Βύρων  
  • 23 Ιουλίου: Αψιμαχίες ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες στο Μαντούδι της Εύβοιας.
  • 25 Ιουλίου: Μάχη στη θέση Εβλιγιάν κοντά στο Ρέθυμνο και σπουδαία νίκη των Κρητικών, αρχηγοί των οποίων ήταν ο Μανουσέλης, ο Μανουσογιαννάκης, ο Δεληγιαννάκης, ο Τσουδερός κ.ά.
  • 8-9 Αυγούστου: Μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη.
  • 12 Αυγούστου: Πάνδημη κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι.
  • 24 Αυγούστου: Η Βουλή επαναλαμβάνει τις εργασίες της στη Σαλαμίνα όπου έχει εγκατασταθεί και το Νομοτελεστικό.
  • 25 Αυγούστου: Σημαντική επιτυχία του Νικηταρά στην Κάντζα του Κορωπίου επί του Ομέρ μπέη της Καρύστου.
  • 28 Αυγούστου: Οι επαναστάτες ηττώνται από τις δυνάμεις του Μουσταή πασά της Σκόδρας στη θέση Καλιακούδα στο Καρπενήσι.
  • 25 Σεπτεμβρίου: Το Νομοτελεστικό επανέρχεται στο Ναύπλιο.
  • Φθινόπωρο 1823: Αρχίζει η διαμάχη ανάμεσα στους αγωνιστές.
  • 2 Οκτωβρίου: Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Μουσταής πολιορκούν το Αιτωλικό. Έπειτα από ένα μήνα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πολιορκία.
  • 11 και 12 Οκτωβρίου: Ναυτικές συγκρούσεις στο Αρτεμίσι του Βόλου και στους Ωρεούς της Ιστιαίας ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά πλοία με αμφίρροπο αποτέλεσμα.
  • 15 Οκτωβρίου: Τα μέλη του Βουλευτικού διακόπτουν τις εργασίες τους και μεταβαίνουν στο Άργος.
  • 7 Νοεμβρίου: Το φρούριο της Κορίνθου παραδίνεται στον Κολοκοτρώνη.
  • 24 και 25 Νοεμβρίου: Η Βουλή καθαιρεί τον υπουργό των Οικονομικών Περούκα και των υπουργό των Εσωτερικών Μεταξά τον οποίο αντικαθιστά με τον Ιωάννη Κωλέττη.
  • 26 Νοεμβρίου: Το Νομοτελεστικό στέλνει στο Άργος τον Νικηταρά, τον Τσόκρη και τον Π. Κολοκοτρώνη για να διαλύσουν βίαια τη Βουλή. Οι βουλευτές καταφεύγουν στο Κρανίδι.
  • 30 Νοεμβρίου: Ο Ορλάνδος και ο Λουριώτης αναχωρούν για την Αγγλία, προκειμένου να αναζητήσουν δανειοδότες.
  • 24 Δεκεμβρίου: Ο λόρδος Μπάιρον φτάνει στο Μεσολόγγι.

Το  1824

  • Ιανουάριος 1824: Ρωσικό Σχέδιο των Τριών Τμημάτων για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
  • 1 Ιανουαρίου: Ο Ελβετός φιλέλληνας γιατρός Μάγερ εκδίδει στο Μεσολόγγι την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά».
  • 6 Ιανουαρίου: Ο πρόεδρος του νομοτελεστικού σώματος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το μέλος Σ. Χαραλάμπης καθαιρούνται. Τη θέση του Μαυρομιχάλη καταλαμβάνει ο Γ. Κουντουριώτης.
  • 16-17 Ιανουαρίου: Οι πολιτικές αντιθέσεις εκφράζονται ήδη με την παρουσία δύο κυβερνήσεων: Η μία έχει την έδρα της στην Τρίπολη υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η άλλη στο Κρανίδι υπό τον Κουντουριώτη.
  • 9 Φεβρουαρίου: Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ορλάνδο και Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.
  • Μάρτιος 1824: Ο σουλτάνος ζητά τη βοήθεια του Μωχάμετ Άλη της Αιγύπτου για να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση.
  • 21 Μαρτίου: Οι οπαδοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Ακροκόρινθο.
  • 5 Απριλίου: Οι οπαδοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά.
  • 7 Απριλίου: Ο λόρδος Βύρων πεθαίνει στο Μεσολόγγι.
  • Μάιος 1824: Τελειώνει η πρώτη φάση της πολιτικής σύγκρουσης με την κατάληψη του Ναυπλίου από τους οπαδούς του Κουντουριώτη. Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.
  • 8-12 Μαΐου: Συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο Άργος και το Ναύπλιο.
  • Τέλη Μαΐου 1824: Ο Χουσεΐν καταστέλλει την επανάσταση στην Κρήτη.
  • 7 Ιουνίου: Αντικυβερνητικοί υπό τον Πάνο Κολοκοτρώνη παραδίδουν το φρούριο του Ναυπλίου στην κυβέρνηση.
  • 7-8 Ιουνίου: Καταστροφή της Κάσου από τους Τουρκοαιγυπτίους του Χουσεΐν.
  • 12 Ιουνίου: Η άφιξη των εκπροσώπων του νομοτελεστικού σώματος στο Ναύπλιο σηματοδοτεί την παύση του εμφύλιου πολέμου.
  • 2 Ιουλίου: Η κυβέρνηση δίνει αμνηστία στους αντικυβερνητικούς.
  • 3 Ιουλίου: Σημαντική επιτυχία του ελληνικού στόλου υπό τον Τσαμαδό, τον Μιαούλη και τον Σαχτούρη στα ανοιχτά των Ψαρών.
  • 7 Ιουλίου: Ο ελληνικός στόλος ναυλοχεί στα ανοιχτά της πόλης της Ρόδου.
  • 30-31 Ιουλίου: Ναυτικές συγκρούσεις με αμφίρροπο αποτέλεσμα ανάμεσα σε μοίρες του ελληνικού και του τουρκικού στόλου κοντά στη Σάμο και την Ικαρία.
  • 2 Αυγούστου: Γέννηση στη Λευκάδα του Αριστοτέλη, γιου του Ιωάννη Βαλαωρίτη και της Αναστασίας Τυπάλδου-Φορέστη. Ο ποιητής του «Φωτεινού» και ο επικός υμνητής του 1821 πέθανε στις 24 Ιουλίου 1879.
  • 5 Αυγούστου: Ναυτική νίκη των Ελλήνων στη Μυκάλη (Σαχτούρης, Κανάρης, Ραφαλιάς, Ματρώζος, Βατικιώτης κ.ά.).
  • 14 Αυγούστου: Ο υπό τον Ιμπραήμ αιγυπτιακός στόλος καταφτάνει στην Κω.
  • 29 Αυγούστου: Ναυμαχία του Γέροντα και πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας. Τα ελληνικά πλοία επιφέρουν σημαντικές ζημιές στον εχθρικό στόλο.
  • 7 Σεπτεμβρίου: Ναυμαχία ανάμεσα στη Χίο, τη Μυτιλήνη και το Καραμπουρνού. Η μοίρα του τουρκικού στόλου αναγκάζεται να υποχωρήσει με μικρές απώλειες.
  • 9 Οκτωβρίου: Ο Πανούτσος Νοταράς εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής, με αντιπρόεδρο τον Θεοδώρητο Βρεσθένη.
  • 22 Οκτωβρίου: Ο Παπαφλέσσας, υπουργός Εξωτερικών, εισβάλλει στην Αρκαδία για να πλήξει τους οπαδούς του Κολοκοτρώνη.
  • 12 Νοεμβρίου: Θάνατος του Πάνου Κολοκοτρώνη στη διάρκεια συμπλοκής με τους οπαδούς του Κουντουριώτη έξω από την Τριπολιτσά.
  • 2 Δεκεμβρίου: Οι κυβερνητικοί καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά.
  • 30 Δεκεμβρίου: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση.

Το  1825 

  • 12 Ιανουαρίου: Πεθαίνει στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης (γεν. Ψαρά, 1750). Ο Βαρβάκης είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία στο Αστραχάν της Ρωσίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διέθεσε για τον Αγώνα.
  • 26 Ιανουαρίου: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης (Ι. Ορλάνδος, Ι. Ζαΐμης, Α. Λουριώτης) και τον Όμιλο Άγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο, ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.
  • 6 Φεβρουαρίου: Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος εκλέγεται γενικός γραμματέας του εκτελεστικού. Την ίδια μέρα ο Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος και ο Νικόλαος Δεληγιάννης, ο Παναγιώτης και ο Ιωάννης Νοταράς, ο Θ. Γρίβας κ.ά. προφυλακίζονται από τους κυβερνητικούς στη Μονή του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα.
  • 12 Φεβρουαρίου: Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα υπό τον Ιμπραήμ αποβιβάζονται στη Μεθώνη.
  • 5 Μαρτίου: Νέες ενισχύσεις από την Αίγυπτο καταφτάνουν στη Μεθώνη.
  • 9 Μαρτίου: Η πρώτη σύγκρουση του Ιμπραήμ με επαναστατικές δυνάμεις στην περιοχή του Νεόκαστρου (Ιωάννης και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης) λήγει με απόλυτη επικράτηση των αιγυπτιακών δυνάμεων. Λίγες μέρες αργότερα σε νέα μάχη στην ίδια περιοχή τραυματίζεται θανάσιμα ο Ι. Μαυρομιχάλης (14.3.1825).
  • 14 Μαρτίου: Σε μερική αμνήστευση των πολιτικών της αντιπάλων προχωρά η κυβέρνηση Κουντουριώτη.
  • 15 Μαρτίου: Σε αψιμαχία στο χωριό Σχινόλακα κοντά στην Πύλο επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Καρατάσο τρέπουν σε φυγή στρατιωτικές δυνάμεις των Τουρκοαιγυπτίων.
  • 23 Μαρτίου: Ο Κιουταχής με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάζει το Μακρυνόρος και εισχωρεί στην περιοχή του Βάλτου και του Ξηρομέρου.
  • 15 Απριλίου: Αρχίζει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.
  • 23 Απριλίου: Ο Κιουταχής αποκλείει από ξηρά και θάλασσα το Μεσολόγγι.
  • 26 Απριλίου:
    • Οι υπό τον Ιμπραήμ τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Σφακτηρία.
    • Θάνατος του φιλέλληνα Σανταρόζα, του Αναγνωσταρά, του Α. Τσαμαδού, του Σαχίνη, του Δ. Σαχτούρη κ.ά. Το μπρίκι του Τσαμαδού «ΑΡΗΣ» διαφεύγει, ενώ βάλλεται με καταιγιστικά πυρά από τα αιγυπτιακά πλοία.
  • 28 Απριλίου: Επίθεση του Μιαούλη εναντίον αιγυπτιακής μοίρας στη Μεθώνη, στην οποία προκαλεί σημαντικές απώλειες.
  • 30 Απριλίου: Νίκη του Ιμπραήμ στο Παλαιόκαστρο.
  • 11 Μαΐου: Το Νεόκαστρο έπειτα από συμφωνία παραδίδεται στον Ιμπραήμ. Ο Π. Πατράκος και ο Γ. Μαυρομιχάλης κρατούνται ως αιχμάλωτοι.
  • 15 Μαΐου: Σημαντική νίκη του Γ. Καραϊσκάκη επί των Τούρκων στην περιοχή Μαυρολιθάρι της Παρνασσίδας.
  • 18 Μαΐου: Η κυβέρνηση χορηγεί αμνηστία στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος αναλαμβάνει την αρχηγία του αγώνα εναντίον του Ιμπραήμ.
  • 20 Μαΐου:
    • Μάχη στο Μανιάκι. Ηρωικός θάνατος του Παπαφλέσσα.
    • Σημαντική ναυτική νίκη των Ελλήνων κοντά στον Καφηρέα. Τρία τουλάχιστον πλοία του εχθρού καταστράφηκαν από τη δράση των πυρπολικών, μεταξύ των οποίων και το τουρκικό δίκροτο 62 πυροβόλων «Χαζέν Γκεμισί».
  • 27-28 Μαΐου: Ο Ιμπραήμ πασάς καταλαμβάνει όλη τη Μεσσηνία και φτάνει μέχρι την περιοχή του Οιτύλου.
  • 28 Μαΐου: Πρώτη αποτυχημένη έφοδος του Κιουταχή κατά του Μεσολογγίου.
  • 31 Μαΐου: Αμφίρροπη ναυμαχία έξω από τη Σούδα ανάμεσα σε ελληνικά και αιγυπτιακά πλοία.
  • 31(;) Μαΐου: Δολοφονείται στις Σπέτσες η Μπουμπουλίνα.
  • 2 Ιουνίου: Επιχείρηση του υπό τον Α. Μιαούλη ελληνικού στόλου στην περιοχή της Σούδας έχει ως αποτέλεσμα την ανατίναξη της κορβέτας «Ντζεϊλάν-Μπαϊρίν».
  • 5 Ιουνίου: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται στην Ακρόπολη των Αθηνών, όπου είχε φυλακιστεί.
  • 8 Ιουνίου: Νέα αποτυχημένη προσπάθεια του Κιουταχή εναντίον του Μεσολογγίου.
  • 10 Ιουνίου: Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει την Τριπολιτσά.
  • 14 Ιουνίου: Ο Ιμπραήμ κατακαίει το Άργος.
  • 20 Ιουνίου: Πετυχημένη επιθετική ενέργεια της φρουράς του Μεσολογγίου εναντίον των δυνάμεων του Κιουταχή.
  • 22 Ιουνίου: Ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος διορίζεται από την κυβέρνηση αρχηγός του τακτικού στρατού.
  • 23 Ιουνίου: Ήττα των υπό τον Κολοκοτρώνη ελληνικών δυνάμεων από τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ στα Τρίκορφα της Τριπολττσάς. Σημαντικές απώλειες των Ελλήνων.
  • 7 Ιουλίου: Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει την περιοχή του Θησείου στην Αθήνα.
  • 17 και 21 Ιουλίου: Αποτυχημένες επιθέσεις του Κιουταχή εναντίον του Μεσολογγίου. Οι υπερασπιστές του απορρίπτουν τις προτάσεις του Κιουταχή για υπογραφή συνθήκης.
  • 23 Ιουλίου: Ο τουρκικός στόλος τρέπεται ανεξήγητα σε φυγή μόλις γίνεται αντιληπτή η παρουσία του ελληνικού στόλου έξω από το Μεσολόγγι.
  • 24 Ιουλίου: Οι ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις με έγγραφο τους προς την αγγλική κυβέρνηση αναθέτουν την προστασία της Ελλάδας στην Αγγλία.
  • 29 Ιουλίου: Αποτυγχάνει εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
  • 2 Αυγούστου: Κρήτες επαναστάτες καταλαμβάνουν το φρούριο της Γραμβούσας και της Κισσάμου.
  • 7 Αυγούστου: Ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Κ. Φωτομάρας με τα παλικάρια τους ενισχύουν την άμυνα του Μεσολογγίου.
  • 13-14 Αυγούστου: Σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων εναντίον του Ιμπραήμ στα Τρίκορφα Τριπολιτσάς, στην Πιάνα και τη Ζαράκοβα Μαντινείας.
  • 23 Αυγούστου: Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει τη Μονεμβασιά.
  • 28 Σεπτεμβρίου: Ο Καραϊσκάκης καταστρέφει στον Κραβασαρά τουρκική στρατιωτική δύναμη.
  • 24 Οκτωβρίου: Σημαντικές ενισχύσεις καταφτάνουν στο Νεόκαστρο από την Αίγυπτο υπό τον Τοπάλ πασά και τον Μουχαράμπεη.
  • 1 Νοεμβρίου: Μάχη μεταξύ Λάσπης και Εριβίου Θηβών. Μεγάλη νίκη των Ελλήνων (Γ. Καραϊσκάκης).
  • 6 Νοεμβρίου: Ο αιγυπτιακός στόλος καταφτάνει έξω από το Μεσολόγγι.
  • 8-11 Νοεμβρίου: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην Ηλεία.
  • 20 και 23 Νοεμβρίου: Ο ελληνικός στόλος ανεφοδιάζει το Μεσολόγγι.
  • 25 Νοεμβρίου: Αμφίρροπη ναυμαχία έξω από τη Γλαρέτζα της Ηλείας.
  • 1 Δεκεμβρίου: Θάνατος του τσάρου Αλέξανδρου Α΄. Τον διαδέχεται ο αδελφός του Νικόλαος Α΄, γνωστός για τα φιλοπόλεμα αισθήματά του.
  • 18 Δεκεμβρίου: Ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μεσολόγγι για να ενισχύσει τους πολιορκητές.
  • 28 Δεκεμβρίου: Συνάντηση του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στράντφορντ Κάνιγκ με τους Μαυροκορδάτο και Ζωγράφο έξω από την Ύδρα. Αποδοχή από την ελληνική πλευρά των όρων συμβιβασμού με την Πύλη.

Το  1826

  • 1 Ιανουαρίου: Απορρίπτεται από τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου πρόταση του Ιμπραήμ για παράδοση της πόλης.
  • 9 Ιανουαρίου: Ο ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη καταπλέει στο Μεσολόγγι. Την επομένη, κάτω από την πίεση του εχθρικού στόλου, αναγκάζεται να υποχωρήσει. Οι ναυτικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα με αμφίρροπο αποτέλεσμα.
  • Φεβρουάριος: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το πολιορκημένο Μεσολόγγι.
  • 26 Φεβρουαρίου: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το νησάκι Βασιλάδι στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ενώ αποτυγχάνουν να κυριεύσουν την Κλείσοβα.
  • 28 Φεβρουαρίου: Προσπάθεια του Ιμπραήμ να καταλάβει το Μεσολόγγι με έφοδο αποτυγχάνει. Την ίδια μέρα οι πολιορκητές καταλαμβάνουν τη νησίδα Ντολμά.
  • 5 Μαρτίου: Αποτυγχάνει μεσολαβητική προσπάθεια του ύπατου αρμοστή Ιονίων Νήσων Φρειδερίκου Άνταμς για λήξη των εχθροπραξιών έξω από το Μεσολόγγι.
  • 5-27 Μαρτίου: Επιχειρήσεις που διεξάγει ο Κάρολος Φαβιέρος εναντίον των Τούρκων στην περιοχή της Καρύστου ολοκληρώνονται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες.
  • 25 Μαρτίου: Ο Κίτσος Τζαβέλας ανακαταλαμβάνει τη νησίδα Βασιλάδι.
  • 1 Απριλίου: Ο Μιαούλης αποτυγχάνει να ανεφοδιάσει το Μεσολόγγι.
  • 4 Απριλίου: Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Αγγλία το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Αποφασίζεται η μεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και την Πύλη για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους που θα είναι φόρου υποτελές στο σουλτάνο.
  • 6 Απριλίου: Συγκαλείται η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, στην οποία αποφασίζεται η αγγλική διαμεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους.
  • 16 Απριλίου: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση διακόπτει τις εργασίες της. Ιδρύεται η «Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος».
  • 18 Απριλίου: Η νέα κυβέρνηση υπό τον Α. Ζαΐμη εγκαθίσταται στο Ναύπλιο.
  • 15 Μαΐου: Οι διασωθέντες από τη φρουρά του Μεσολογγίου φτάνουν στο Ναύπλιο.
  • 3-5 Ιουνίου: Διάλυση του στρατιωτικού σώματος των γενιτσάρων στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.
  • 21-25 Ιουνίου: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης. Ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας-Διρού.
  • 7-12 Ιουλίου: Αψιμαχίες ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους στα Μεσόγεια της Αττικής και κοντά στην Αθήνα.
  • 16 Ιουλίου:
    • Ο Κιουταχής έρχεται στην Αθήνα και στρατοπεδεύει στην περιοχή Πατήσια. Κανονιοβολισμός της πόλης.
    • Αμφίρροπη ναυμαχία έξω από το Καρλόβασι της Σάμου. Ο Κανάρης διασώζεται μετά τη βύθιση του πυρπολικού του.
  • 3 Αυγούστου: Ο Γκούρας κλείνεται με τους άντρες του στην Ακρόπολη. Η πόλη παραδίδεται στον Κιουταχή.
  • 6 Αυγούστου: Νίκη του Γ. Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι.
  • 21-27 Αυγούστου: Νέα αποτυχημένη προσπάθεια του Ιμπραήμ να καταλάβει τη Μάνη. Ήττα στη θέση Πολυάραβος.
  • 3 Σεπτεμβρίου: Το ατμήλατο πλοίο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» φτάνει στο Ναύπλιο υπό τη διακυβέρνηση του φιλέλληνα Άμπνεϊ Άστιγκς.
  • 13 Σεπτεμβρίου: Σημαντική νίκη του Ιωάννη Μακρυγιάννη και των παλικαριών του στην Αθήνα σε βάρος του Κιουταχή.
  • 18-30 Σεπτεμβρίου: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην περιοχή των Καλαβρύτων.
  • 30 Σεπτεμβρίου: Φονεύεται μέσα στην Ακρόπολη ο Γιάννης Γκούρας.
  • 6-7 Οκτωβρίου: Αποτυχημένες προσπάθειες των Τούρκων να καταλάβουν την Ακρόπολη.
  • 11 Οκτωβρίου: Ενίσχυση των πολιορκούμενων της Ακρόπολης από τον Κριεζιώτη, τον Δεληγιώργη κ.ά.
  • 30 Οκτωβρίου: Ήττα των Ελλήνων στη Ζαγορά της Λιβαδειάς. Θάνατος του Γιαννάκη Ανδρούτσου, αδελφού του Οδυσσέα.
  • 2-4 Νοεμβρίου: Αμφίρροπες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καραϊσκάκη και τους Τούρκους στην περιοχή της Δόμβραινας Θηβών.
  • 11 Νοεμβρίου: Η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη μεταφέρει την έδρα της στην Αίγινα.
  • 12-23 Νοεμβρίου: Επιχειρήσεις του Καραϊσκάκη στην περιοχή της Αράχοβας και της Λιβαδειάς. Μεγάλη νίκη στις
24.11.1826 στην Αράχοβα και θάνατος του Μουστάμπεη.
  • 1 Δεκεμβρίου: Ο Φαβιέρος ενισχύει τους υπερασπιστές της Ακρόπολης.
  • 3 Δεκεμβρίου: Καταπλέει στην Αίγινα η φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Χάμιλτον.
  • 25 Δεκεμβρίου: Πρόταση του Κιουταχή προς τη φρουρά της Ακρόπολης να παραδοθεί απορρίπτεται.

Το  1827

  • 19 Ιανουαρίου: Οι υπό τον Νότη Μπότσαρη και τον Δράκο ελληνικές δυνάμεις καταβάλλουν στο Δίστομο ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.
  • 20 Ιανουαρίου: Ο Καραϊσκάκης διέρχεται με τους άντρες του μέσα από το στρατόπεδο του Ομέρ πασά της Καρύστου.
  • 24 Ιανουαρίου: Άφιξη του φιλέλληνα Άγγλου συνταγματάρχη Τόμας Γκόρντον με στρατεύματα στο Φάληρο.
  • 27 Ιανουαρίου:
    • Ήττα των Ελλήνων στο Καματερό Φυλής από τις δυνάμεις του Κιουταχή.
    • Θάνατος του Διονυσίου Βούρβαχη, συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού.
  • 31 Ιανουαρίου: Ο Καραϊσκάκης τραυματίζεται σε μάχη κοντά στο Δίστομο. Στην ίδια μάχη σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Γριβογιώργος.
  • 11 Φεβρουαρίου: Υπό την προεδρεία του Γ. Σισίνη αρχίζει τις συνεδριάσεις της στην Ερμιόνη η Γ΄ Εθνοσυνέλευση.
  • 26 Φεβρουαρίου: Φτάνει στο Πόρτο Χέλι, προερχόμενος από την Ιταλία, ο Άγγλος αξιωματικός Ρίτσαρντ Τσορτς.
  • 4 Μαρτίου: Μάχη στο Κερατσίνι και νίκη των Ελλήνων (αρχηγός ο Γ.Καραϊσκάκης).
  • 19 Μαρτίου: Β΄ περίοδος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα.
  • 22 Μαρτίου: Ήττα του Καραϊσκάκη κοντά στο Δαφνί.
  • 29 Μαρτίου: Ο Κόχραν ορκίζεται στόλαρχος ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
  • 30 Μαρτίου: Η Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια «Κυβερνήτη της Ελλάδος» με επταετή διάρκεια θητείας.
  • 3 Απριλίου:
    • Σύσταση αντικυβερνητικής επιτροπής υπό τους Γ. Μαυρομιχάλη, Γιαννούλη Νάκο και Μαρκή Μιλαέτη, η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια.
    • Την ίδια μέρα ο Ρίτσαρντ Τσορτς διορίζεται αρχιστράτηγος.
  • 8 Απριλίου: Μάχη στο Φάληρο και νίκη των Ελλήνων (αρχηγός ο Μακρυγιάννης).
  • 13 Απριλίου: Μάχη κοντά στη Μουνιχία και νίκη των Ελλήνων (Καραϊσκάκης και Γενναίος Κολοκοτρώνης).
  • 22-23 Απριλίου: Θανάσιμος τραυματισμός του Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου.
  • 1 Μαΐου: Η συνέλευση ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Τέσσερις μέρες αργότερα διακόπτει τις εργασίες της.
  • 4 Ιουνίου: Ο Κανάρης καίει, μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.
  • 6 Ιουλίου: Σύμβαση του Λονδίνου. Αποτελεί επανάληψη των όρων του Πρωτοκόλλου της Πετρούπολης, αλλά καθορίζει και τον τρόπο επιβολής τους.
  • 12 Ιουλίου: Ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α΄ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της αυτοκρατορίας.
  • 4 Αυγούστου: Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων ζητούν με έγγραφό τους προς την Πύλη τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Μοριά. Το αίτημά τους απορρίπτεται.
  • 17 Αυγούστου: Η κυβέρνηση και η βουλή εγκαθίστανται στην Αίγινα.
  • 26 Αυγούστου: Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό το ναύαρχο Μουχαρέμ καταπλέει στον κόλπο του Νεόκαστρου.
  • 10 Σεπτεμβρίου: Οι ναύαρχοι Κόδριγκτον της Αγγλίας και Δεριγνί της Γαλλίας ανακοινώνουν με έγγραφό τους στον Ιμπραήμ πασά ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου, απαγορεύεται κάθε κίνηση στρατευμάτων.
  • 18 Σεπτεμβρίου: Ναυμαχία της Σκάλας Σαλώνων. Ο Άστιγξ, κυβερνήτης του πλοίου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», καταστρέφει τουλάχιστον τρία τουρκικά πλοία και κυριεύει τρία αυστριακά.
  • 20 Σεπτεμβρίου: Συνεχίζεται η καταστροφή των καρποφόρων δέντρων της Μεσσηνίας από τον Ιμπραήμ.
  • 2 Οκτωβρίου: Θάνατος στο Λονδίνο του Φρειδερίκου Νορθ, κόμητος του Γκίλφορντ, ύπατου αρμοστή των Ιονίων Νήσων και θερμού φιλέλληνα.
  • 17 Οκτωβρίου: Ο Φαβιέρος αποβιβάζεται στη Χίο με σκοπό να εκδιώξει τους Τούρκους.
  • 21 Οκτωβρίου: Η ναυμαχία του Ναυαρίνου και το αποτέλεσμά της ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στην Κωνσταντινούπολη.
  • 5 Δεκεμβρίου: Ο Κανάρης αποτυγχάνει να καταστρέψει τουρκικά πλοία στον κόλπο του Τσεσμέ.
  • 8 Δεκεμβρίου: Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη.
  • 15 Δεκεμβρίου: Η τουρκική φρουρά της νησίδας Βασιλάδι παραδίδεται στον Άστιγξ.

Το  1828

  • 6 Ιανουαρίου: Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο, μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, η οποία τον εξέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Τρεις μέρες αργότερα φτάνει στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας.
  • 18 Ιανουαρίου: Ίδρυση της «Προσωρινής Διοικήσεως της Επικράτειας».
  • 20 Ιανουαρίου: Ορκωμοσία στον καθεδρικό ναό της Αίγινας του Ιωάννη Καποδίστρια. Την ίδια μέρα ιδρύεται το «Πανελλήνιον», ένα 27μελές γνωμοδοτικό σώμα.
  • 2 Φεβρουαρίου: Ίδρυση της «Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας» και καθιέρωση του φοίνικα ως εθνικού νομίσματος. Η τράπεζα θα εκδώσει 6.472 μετοχές ονομαστικής αξίας 83 και ½ ταλίρων η καθεμιά. Το εθνικό νομισματοκοπείο του Καποδίστρια κατά την περίοδο λειτουργίας του (1828-1832) έκοψε τα ακόλουθα νομίσματα: αργυρό φοίνικα, χάλκινο 20λεπτο, 10λεπτο, 5λεπτο και μονόλεπτο. Αυτά τα νομίσματα αποσύρθηκαν μετά την έλευση του Όθωνα. Ο αργυρός φοίνικας περιέχει άργυρο 900/000 και έχει βάρος 4,165 γραμμάρια.
  • 8 Φεβρουαρίου: Με διάταγμα του Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μια λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια και ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.
  • 5 Μαρτίου: Ο Φαβιέρος αναγκάζεται να εκκενώσει τη Χίο.
  • 14 Απριλίου: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • 8 Μαΐου: Νίκη των Κρητών κοντά στο Ρέθυμνο.
  • 25 Μαΐου: Νέα νίκη των Κρητών στην περιοχή Χαλαρά.
  • 7 Ιουλίου: Υπογράφεται πρωτόκολλο ανάμεσα στις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις. Αποφασίζεται η αποστολή στην Πελοπόννησο γαλλικού εκστρατευτικού σώματος υπό τον Μεζόν, με σκοπό να εκδιώξει τον Ιμπραήμ.
  • 20 Ιουλίου: Θάνατος του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Βιέννη.
  • 9 Αυγούστου: Υπογράφεται ανάμεσα στην Αγγλία και τον Μωχάμετ Άλη της Αιγύπτου η Σύμβαση της Αλεξάνδρειας, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εκκένωσης της Πελοποννήσου από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
  • 15 Αυγούστου: Νίκη των Κρητών στον Άγιο Ιωάννη της Γόρτυνας.
  • 17 Αυγούστου: Τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Μεζόν αποβιβάζονται στο Πεταλίδι της Πυλίας.
  • 29 Αυγούστου: Ιδρύονται ταχυδρομική υπηρεσία και τα πρώτα ταχυδρομικά γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη και στην Επίδαυρο.
  • 4 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο. Στις 27 του ίδιου μήνα αναχωρεί και ο Ιμπραήμ.
  • 23 Σεπτεμβρίου: Εμπιστευτικό υπόμνημα του Καποδίστρια προς τους αντιπρόσωπους των Τριών Συμμάχων Δυνάμεων, με το οποίο επισημαίνει ότι τα σύνορα του νέου κράτους είναι ασφυκτικά.
  • 16 Νοεμβρίου: Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Δυνάμεων, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νέου κράτους (Πελοπόννησος, Κυκλάδες).
  • 15 Δεκεμβρίου: Ιδρύονται από τον κυβερνήτη δικαστήρια διαφόρων βαθμίδων.

Το  1829

  • 5 Φεβρουαρίου: Ο Ν. Σπηλιάδης διορίζεται γραμματέας της Επικρατείας στη θέση του Σπ. Τρικούπη.
  • 22 Μαρτίου: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα παρακάτω:
  1. Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού.
  2. Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη.
  3. Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία.
  4. Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
  • 11 Ιουλίου: Αρχίζει στο Άργος η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 6 Αυγούστου.
  • 29 Ιουλίου: Η Εθνοσυνέλευση αποφασίζει κατάργηση του «Πανελληνίου» και ίδρυση Γερουσίας. Επίσης αποφασίζει τη διανομή 200.000 στρεμμάτων εθνικών γαιών σε ακτήμονες.   
  • 14 Σεπτεμβρίου: Η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν την Συνθήκη της Αδριανούπολης, η οποία τερματίζει το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο. Με τη συνθήκη αυτή η Πύλη αναγνωρίζει τα προηγούμενα πρωτόκολλα και τις συνθήκες που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
  • Οκτώβριος: Η αντιπολιτευτική κίνηση εναντίον του Καποδίστρια διογκώνεται κυρίως στη Μάνη και την Ύδρα.
  • Νοέμβριος: Λειτουργεί στην Αίγινα το «Κεντρικόν Σχολείον».
  • 27 Δεκεμβρίου: Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το  1830

  • 1 Μαρτίου: Με διάταγμα καθορίζονται οι ισοτιμίες του καποδιστριακού φοίνικα. Έτσι, μια λίρα στερλίνα αντιστοιχεί σε 29,20 φοίνικες και ένα νόμισμα 5 γαλλικών φράγκων σε 5,60 φοίνικες.
  • 21 Μαΐου: Ο Λεοπόλδος του Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα παραιτείται από τον ελληνικό θρόνο.
  • Ιούνιος: Αντικυβερνητικές εκδηλώσεις στη Μάνη.
  • Δεκέμβριος:
    • Στάση των Μαυρομιχαλαίων στη Μάνη εναντίον του Καποδίστρια.
    • Ο Αντώνιος Μάτεσις εκδίδει το «Βασιλικό».
    • Σχηματίζεται στη Σύρο ο πρώτος θίασος, ο οποίος δίνει παραστάσεις σε κατάστημα που διαμορφώθηκε σε θεατρική αίθουσα.

Το  1831

  • 23 Ιανουαρίου: Σύλληψη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ταραχές στη Μάνη.
  • 17 Φεβρουαρίου: Ο Καποδίστριας ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην έκδοση 3.000.000 φοινίκων σε χαρτονομίσματα.
  • Απρίλιος: Επιβάλλεται λογοκρισία στον Τύπο.
  • Μάιος: Ίδρυση Συνταγματικής Επιτροπής στην Ύδρα. Ανταρσία στη Σύρο και την Αίγινα.
  • 1 Μαΐου: Αποτυγχάνει στρατιωτικό πραξικόπημα του Τάσου Καρατάσου.
  • 14 Ιουλίου: Υδραίοι καταλαμβάνουν το ναύσταθμο στον Πόρο.
  • 1 Αυγούστου: Ο Μιαούλης πυρπολεί πλοία του εθνικού στόλου στον Πόρο.
  • Σεπτέμβριος: Στασιαστικά κινήματα σε πολλές επαρχίες της Πελοποννήσου.
  • 16 Σεπτεμβρίου: Πρωτόκολλο του Λονδίνου καθορίζει τα βόρεια σύνορα του ελληνικού κράτους στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού.
  • 27 Σεπτεμβρίου: Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Εκλέγεται Διοικητική Επιτροπή από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Ιωάννη Κωλέττη.
  • 9 Δεκεμβρίου: Συγκρούσεις στο Άργος μεταξύ κυβερνητικών και συνταγματικών.

Το  1832

  • 4 Ιανουαρίου: Με απόφαση της κυβέρνησης συνδέθηκε η αξία των μη μετατρέψιμων σε μεταλλικό νόμισμα τραπεζογραμματίων έκδοσης της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας (1831) με τις εθνικές γαίες κατά το γαλλικό πρότυπο των assignats.
  • 1-13 Μαρτίου: «Συνδιάσκεψις του Λονδίνου διά πρωτοκόλλου της έκρινεν αρίστην την εκλογήν του πρίγκηπος Όθωνος της Βαυαρίας ως ηγεμόνος της Ελλάδος».           
     Αυγουστίνος Καποδίστριας  αδελφός Ιωάννη Καποδίστρια
  • 7 Μαΐου: Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις και τον εκπρόσωπο της Βαυαρίας σύμβαση, η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι κράτος μοναρχικό με κληρονομικό της μονάρχη τον Όθωνα, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.
  • 21 Ιουλίου: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ομώνυμη σύμβαση, με την οποία καθορίζονται τα βόρεια σύνορα του νέου κράτους (Αμβρακικός-Παγασητικός).       
      Χαρίλαος Τρικούπης
  • 11-23 Ιουλίου: Γεννιέται στο Ναύπλιο ο Χαρίλαος Τρικούπης, γιος του Σπυρίδωνα Τρικούπη και της Αικατερίνης Μαυροκορδάτου, αδελφής του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.
  • 27 Ιουλίου: Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, που συνήλθε στην Πρόνοια, αναγνωρίζει και επικυρώνει την εκλογή του Όθωνα στον ελληνικό θρόνο.
  • 30 Αυγούστου: Πρωτόκολλο του Λονδίνου με το οποίο οριστικοποιούνται τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.      
    Ανδρέας Μιαούλης -Βώκος 
  •  
  •    Δημήτριος Πλαπούτας
  • 3-15 Οκτωβρίου: Φτάνουν στο Μόναχο ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Δημήτριος Πλαπούτας και ο Κώστας Μπότσαρης εξουσιοδοτημένοι από την Εθνοσυνέλευση να δηλώσουν την αφοσίωση του έθνους προς το βασιλιά του.
*** Παρά τον άστατο καιρό πλήθος κόσμου στην παρέλαση της Καλαμάτας (φωτογραφίες  )
      
Χωρίς τα Δημοτικά σχολεία τελικά πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στην Καλαμάτα.
Στην πόλη μας για αυτό το λόγο βρέθηκε αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να μην παρελάσουν καθόλου τα σχολεία της πόλης αλλά τελικά δεν παρέλασαν μόνο τα Δημοτικά και κάποιο χορευτικοί σύλλογοι της Καλαμάτας.
 
***  Μαθητές στην Καλαμάτα παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη (φωτογραφίες & βίντεο)
      
 
 
Μια κίνηση που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ήταν αυτή των μαθητών του 1ου Λυκείου Καλαμάτας να παρελάσουν με μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
 
Video : Σχολείο Καλαμάτα για Βαγγέλη  , https://youtu.be/iHM3lRTg2FU , .-
 
***  Αθλητική  εφημερίδα
  Γήπεδο Αρφαρών Καλαμάτας
***  Τεχνικό δίδυμο Ι. Σακελλαρόπουλος-Φρούσος στην Εράνη!         
     
Ιδανικότερη ίσως λύση δεν θα μπορούσαν να βρουν στην Εράνη Φιλιατρών, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Σταύρο Αντωνόπουλο, έπειτα από την εντός έδρας ήττα της περασμένης Κυριακής από τον Τσικλητήρα Πύλου που έφερε τους "πράσινους" κάτω από τη ζώνη υποβιβασμού της Α' Τοπικής. Η ιστορία του τριφυλιακού συλλόγου είναι τεράστια και ούτε για αστείο δεν σκέφτονται στα Φιλιατρά το ενδεχόμενο να παίζει η ομάδα του χρόνου στην Α1. Έτσι, η διοίκηση κατέληξε σε μια λύση που προκαλεί μεγάλη αίσθηση, αφού προσέγγισε και συμφώνησε να αναλάβει προπονητής ο Γιάννης Σακελλαρόπουλος και τεχνικός διευθυντής ο Νίκος Φρούσος! Οι δυό τους έπιασαν κιόλας δουλειά, στην προπόνηση της Τρίτης, με την οποία αρχίζει η προετοιμασία για το δύσκολο επικείμενο ματς στη Σπερχογεία.

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4108   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2415    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 407   video.- 
Σύνολον                                                     8932  βίντεο   .- 
 
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3610.-
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 375. -
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    913/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .- 
** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                    
 ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.- 
~ ps://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ    
   ***  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
   
 ~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/22-2015.html .-

~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/23-2015.html .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .-
~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
 ~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-

~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .- 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ  12  Μαρτίου  2015  :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Μαρτίου  2015  :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/13-2015.html .-  

~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Μαρτίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/14-2015.html .- 
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/…/14-15-2015.html  ,                                               
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Μαρτίου  2015  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/15-2015.html .-
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/16-2015.html .-

  ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Ειδήσεις Τρίτη  17  Μαρτίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/17-2015.html .-
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Μαρτίου  2015 :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/18-2015.html  .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  19  Μαρτίου   2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .- 


 ~ Η  Εφημερίδα μας  Παρασκευή  20  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/20-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  21  Μαρτίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/21-2015.html .-
~ Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο 21  και  22 Μαρτίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/21-22-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/22-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .- 
~Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας  ,  Τρίτη  24  Μαρτίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/24-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  25   Μαρτίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.ch/2015/03/25-2015.html .-
  

 

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes

«Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>
Général De Gaulle

Εάν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που ζουν στην φτώχεια, δεν μπορεί να σώσει τους λίγους που είναι πλούσιοι.- John F. Kennedy

* «Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του» .-