Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος παρουσίασε καρκίνο του φάρυγγα λόγω των κονδυλωμάτων που είχε η σεξουαλική του σύντροφος. Η ελληνική κοινωνία έπαθε σοκ και, εύλογα, δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το αν πράγματι η στοματική επαφή του άνδρα με τα γεννητικά όργανα της συντρόφου του εγκυμονεί τέτοιους κινδύνους. Πού είναι η αλήθεια;
Τα κονδυλώματα είναι μια ασθένεια που μολύνει και τα δύο φύλα μέσω της σεξουαλικής επαφής, με την είσοδο του ιού του HPV στο αίμα και με την εμφάνιση μικρών οζιδίων στα γεννητικά όργανα, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά, εκεί που δεν είναι αντιληπτά με γυμνό μάτι. Τα κονδυλώματα μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο εύκολα και γρήγορα και τα μικρά οζίδια εξαπλώνονται στα γεννητικά μας όργανα, μέχρι και στον πρωκτό. Από την αρχική στιγμή της μόλυνσης, όμως, χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 6 μηνών για να εμφανιστεί η νόσος και το κακό είναι ότι ενώ πολλές φορές θεραπεύεται, επανεμφανίζεται ή επιμολύνεται, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς που είχαν ξεμπλέξει με τα κονδυλώματα, να τα ξαναβλέπουν στα γεννητικά τους όργανα ξανά και ξανά.
Αυτός ο περίφημος ιός HPV έχει πάρα πολλούς τύπους που, αντίστοιχα, έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη επικινδυνότητα εξάπλωσης της νόσου, ενώ είναι πολλές φορές αρκετά «κακός» με τη γυναίκα, αφού μπορεί πραγματικά να της απειλήσει τη ζωή, προκαλώντας ακόμη και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας –ουσιαστικά, οι τύποι 16 και 18 του ιού από τους 200 περίπου που υπάρχουν είναι οι πιο επικίνδυνοι και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινογόνους. Για τον άνδρα, από την άλλη, τα πράγματα είναι πιο απλά, αν και τα κονδυλώματα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται και μπορούν γρήγορα να εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή των γεννητικών του οργάνων! Η λύση, φυσικά, είναι μία: η γρήγορη επίσκεψη στο γιατρό και η θεραπευτική αντιμετώπιση εδώ και τώρα.
Τι γίνεται, όμως, με το στοματικό σεξ; Υπάρχει πράγματι κίνδυνος και μπορεί ένας άνδρας να μολυνθεί στοματικά από τη σύντροφό του, αν εκείνη «φιλοξενεί» κονδυλώματα στην περιοχή του αιδοίου της; Και αν ναι, πρέπει να μπει τέλος στο στοματικό σεξ; Βρέθηκε, δηλαδή, μία ακόμη απαγορευτική παράμετρος, που «κλειδώνει» το σεξουαλικό παιγνίδι και την απόλαυση των δύο συντρόφων; Κάπως έτσι, οι άνθρωποι όλο και περισσότερο θα εγκλωβίζονται μέσα στο φόβο και στην πιθανή απειλή του «εάν σε αγγίξω, σε φιλήσω, παίξω με το σώμα σου και με τα γεννητικά σου όργανα, κινδυνεύω να μολυνθώ, να αρρωστήσω, ακόμη και να πάθω καρκίνο ή να πεθάνω...».
Το στοματικό σεξ... κανει κακο; © Παρέχεται από: myself.gr Το στοματικό σεξ... κανει κακο;
Όλα τα παραπάνω, μεταξύ της δεδομένης υπερβολής και της αλήθειας που κρύβουν, γεννούν ένα σημαντικό σκεπτικισμό και διάφορα ερωτήματα:
Υπάρχει καρκίνος του στοματοφάρυγγα και για τα δύο φύλα ύστερα από στοματική επαφή των γεννητικών οργάνων;
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο, ο άνδρας ή η γυναίκα;
Στην όλη κατάσταση, βέβαια, όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες: τοκάπνισμα, τοαλκοόλ και η χαμηλή αντίσταση του ανοσοποιητικούσυστήματος, για παράδειγμα, σηματοδοτούν μια κακή πρόγνωση. Γιατί, λοιπόν, έρχονται όλοι αυτοί να «πυροβολήσουν» το σεξ και να ομολογήσουν ότι είναι θύματα της φιληδονίας τους και της άκρατης σεξουαλικής τους αναζήτησης;
Στα ερωτήματα αυτά απαντούν τα δύο εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας και απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό ηλικίας 12-26 ετών· τα εμβόλια αυτά προστατεύουν από τους επικίνδυνους τύπους των κονδυλωμάτων που γεννούν τον καρκίνο, τόσο στον τράχηλο της γυναικείας μήτρας όσο και στο λαιμό του άνδρα.
Dr. Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας