ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαϊου 2014

Το  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  07  Μαϊου  2014  :


*** Μεσσηνιακά  και  άλλα :

***  Δύο κρουαζιερόπλοια με εκατοντάδες τουρίστες έδεσαν χθες στην Καλαμάτα           
             
Κατέπλευσαν χθες στο λιμένα Καλαμάτας δύο κρουαζιερόπλοια, τα οποία αποβίβασαν εκατοντάδες τουρίστες που περιηγήθηκαν την Καλαμάτα και την περιοχή της, ενώ ορισμένοι προτίμησαν εκδρομές με αφετηρία τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, στις 7.30 το πρωί κατέπλευσε το σκάφος “Berlin”, γερμανικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, που προερχόταν από Τσανάκαλε Τουρκίας (οι επιβάτες επισκέφθηκαν την Τροία) και αναχώρησε το απόγευμα για Σαλέρνο Ιταλίας. Το κρουαζιερόπλοιο αυτό μετέφερε 367 επιβάτες και διαθέτει πλήρωμα 184 ατόμων.
Από το σκάφος αποβιβάσθηκαν, στο πλαίσιο εκδρομής που διοργάνωσε η Βαυαρική Ραδιοφωνία με πρωτοβουλία του διευθυντή της Θωμά Γαϊτανίδη, ο οποίος πάντοτε προβάλλει την Ελλάδα, 280 ποδηλάτες, που πραγματοποιούν εκδρομή στη διαδρομή Καλαμάτα - Βέργα – Αβία – Ακρογιάλι – Σάνταβα με επιστροφή.
Το κρουαζιερόπλοιο αυτό έχει έλθει στην Καλαμάτα και στο παρελθόν και όσοι μετείχαν σε εκδρομές της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, επισκέφθηκαν την Αρχαία Μεσσήνη την πρώτη φορά και την επόμενη το Πεταλίδι. Η εκδρομή που από τώρα σχεδιάζουν για τη συνέχεια είναι στον Ταΰγετο, πάντοτε με ποδήλατα. Δύο λεωφορεία με επιβάτες του “Berlin” προτίμησαν να εκδράμουν στον Μυστρά.
Λίγο αργότερα κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας το σκάφος “MSEuropa”, με σημαία Μπαχάμας, που αναχώρησε το μεσημέρι. Το σκάφος ήλθε από το Ηράκλειο και επόμενος σταθμός του θα είναι η Κέρκυρα, μετέφερε δε 354 επιβάτες και έχει πλήρωμα 290 ατόμων. Οι επιβάτες του “MSEuropa” επέλεξαν εκδρομές στην Αρχαία Μεσσήνη, την Πύλο και τη Μεθώνη, καθώς και στο Μυστρά, ενώ ορισμένοι περιηγήθηκαν την Καλαμάτα.
Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνεργασία εθελοντών και επαγγελματιών της περιοχής, φρόντισε για την υποδοχή των επισκεπτών στο χώρο του λιμένα, για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και τη διανομή έντυπου υλικού. Επίσης, προσφέρθηκαν σε όλους τους επισκέπτες παραδοσιακά κεράσματα.
Α.Π.
 
***  Πρώτη προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο          
           
Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και αυτών του ευρωκοινοβουλίου
Την πρώτη του προεκλογική ομιλία θα κάνει το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αρχή θα γίνει από την Τρίπολη, όπου πιθανότατα θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, και σε αυτή την πολιτική αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Εξάλλου, αυτό που τονίζουν και δημοσκόποι είναι ότι το πιο θελκτικό στοιχείο της Ν.Δ. είναι ο ίδιος ο αρχηγός της, η δημοτικότητα του οποίου παραμένει ψηλά. Γι' αυτό «ζουμάρουν» στον κ. Σαμαρά για την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ.
Ωστόσο, το ζήτημα σε ένα κόμμα με δεκάδες μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με 125 βουλευτές και ένα μεγάλο υπουργικό συμβούλιο, είναι να μη θεωρεί η κοινή γνώμη ότι ο πρωθυπουργός μοιάζει σαν άλογο που τρέχει μόνο σε μια κούρσα στην οποία όλοι οι άλλοι απλώς ακολουθούν χωρίς πάθος.
Το δεδομένο, όπως μεταδίδουν από την κεντρική διοίκηση του κόμματος, είναι ότι «από εδώ και πέρα οι μηχανές φουλάρουν» και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει καταρτίσει πρόγραμμα περιοδειών, εμφανίσεων και ομιλιών των υπουργών και των βουλευτών, αλλά και των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

*** Ηλιέλαιο για ελαιόλαδο με διακριτικά Καλαμάτας εντόπισε ο ΕΦΕΤ

 Στην ανάκληση νοθευμένων – μη κανονικών και μη ασφαλών ελαιολάδων, τα οποία μάλιστα είχαν βγει στην αγορά ως έξτρα παρθένα, αλλά ήταν ηλιέλαια τεχνητά κεχρωσμένα, προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Μάλιστα, δύο από αυτά έφεραν στοιχεία προέλευσης από Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντων με την ένδειξη «Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο», ενώ από την εξέτασή τους προέκυψε ότι είναι ηλιέλαια τεχνητά κεχρωσμένα. Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι: -Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΓΡΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ». -Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΦΡΥΝΗ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ». -Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΗΡΑ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΦΑΡΩΝ 84 – ΚΑΛΑΜΑΤΑ». -Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΔΑΦΝΗ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΓΡΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ». Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα ανωτέρω νοθευμένα – μη κανονικά και μη ασφαλή προϊόντα από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία. Καλούνται, δε, οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά να μην τα καταναλώσουν. - 

***  Κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Καλαμάτα         
           
Σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου  στις 8:00μμ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει στην συγκέντρωση του κόμματος στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

***  Σοβαρός τραυματισμός 50χρονου σε τροχαίο
 
Σοβαρά τραυματίστηκε απόψε το βράδυ 50χρονος οδηγός ενός αυτοκινήτου, σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη στο 1ο χλμ. του δρόμου Μεθώνης - Πύλου. Το ατύχημα συνέβη, όταν φορτηγό που μετέφερε ερπυστριοφόρο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 50χρονος. Ο 50χρονος διακομίσθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. - 

*** Οι φοιτητές αφήνουν τα έδρανα και πάνε στις κάλπες

 Τετάρτη 7 Μαΐου 2014… η μέρα που οι φοιτητές ψηφίζουν την παράταξη που θεωρούν ότι θα λύσει τα προβλήματα των σχολών τους και θα υπερασπιστεί τα αιτήματά τους. Μέχρι τώρα το κλίμα ήταν πολύ ήρεμο. Στόχος των παρατάξεων αρχικά ήταν να πείσουν τους φοιτητές να φθάσουν στην κάλπη, αφού τα τελευταία χρόνια η αποχή είναι εκείνη που κερδίζει. Στην Καλαμάτα, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί, με την εκλογική διαδικασία να σταματά στις 7.00 το απόγευμα, οπότε ξεκινά η καταμέτρηση. Οι παρατάξεις που διεκδικούν τις έδρες είναι η Δ.Α.Π., η Π.Α.Σ.Π και η Π.Κ.Σ στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας- Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ενώ στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, μαζί με τις τρεις παραπάνω παρατάξεις, υπάρχει και η συμμετοχή της Α.Ρ.Ε.Ν. Μισή ώρα αργότερα θα ανοίξουν οι κάλπες στη Πανεπιστημιακή Σχολή της πόλης. Στο Τμήμα της Φιλολογίας υπάρχουν δύο παρατάξεις, η Α.Ρ.Κ.Α.Σ και η Π.Α.Σ.Π., ενώ στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας την ψήφο των φοιτητών διεκδικούν Α.Ρ.Κ.ΑΣ, Δ.Α.Π. , Π.Α.Σ.Π. και Π.Κ.Σ. - 

***  Απειλείται το «μεσογειακό μονοπώλιο»          
   
«Οπουδήποτε μπορεί να παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο και οπουδήποτε κάκιστης ποιότητας ελαιόλαδο». Τη δήλωση αυτή έκανε στο Bloomberg Businessweek ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Ντέιβις (UC-Davis Olive Center), Dan Flynn, που παρευρέθη στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου (International Olive Oil Competition) στη Νέα Υόρκη.
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα απέσπασαν πολλά σημαντικά βραβεία, το ίδιο συνέβη, όμως, και με παραγωγούς απο τη Χιλή, το Περού, τη Σλοβενία και την Αυστραλία, που προκαλούν πια σοβαρά το μέχρι τώρα «μεσογειακό μονοπώλιο» στο ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τον Dan Flynn, το πώς παράγεται ένα ελαιόλαδο είναι πιο σημαντικό από το πού: «Τα ποιοτικώς καλύτερα ελαιόλαδα προέρχονται από τα πρώτα μέχρι τα μέσα στάδια της σοδειάς, όπου οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο και εκθλίβονται μέσα σε λίγες ώρες. Η φρεσκάδα είναι σημαντική για την ποιότητα».
Η παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε στο olivenews.gr και δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Α.Π.
 
***  Αντίστροφη μέτρηση για το 1ο Night Run της Καλαμάτας
  Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το 1o Night Run της Καλαμάτας που θα διοργανώσει ο Μεσσηνιακός το προσεχές Σάββατο, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία. Οι υπεύθυνοι της πρωτοποριακής αυτής μη ανταγωνιστικής συνάντησης νυχτερινού τρεξίματος, με φακούς κεφαλής, έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου αύριο στις 12.30 μετά το μεσημέρι στο «Ελίτ». Στο μεταξύ όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη μοναδική αυτή εμπειρία μπορούν να προμηθεύονται το φακό τους και τον αριθμό συμμετοχής (με την καταβολή 5 ευρώ) είτε από τους υπεύθυνους του τμήματος στίβου του Μεσσηνιακού, στο Στάδιο της Παραλίας, 4-7 μ.μ., είτε από τα καταστήματα Cosmos Center που στηρίζουν την εκδήλωση, με τους διοργανωτές να παρακαλούν τους συμμετέχοντες για έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. -Τόπος & Ώρα: η έναρξη των δραστηριοτήτων θα λάβει χώρα στη Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας στις 20:30. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο στις 20:00 προκειμένου να λάβουν τις τελικές οδηγίες και να συμμετέχουν στην διαδικασία της ομαδικής προθέρμανσης. -Ηλικιακές Κατηγορίες: δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στους συμμετέχοντες -Διαδρομές: υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές. Αυτή που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους, των 2 χιλιομέτρων, αλλά και εκείνη που αφορά πιο προχωρημένους και είναι 5 χιλιομέτρων. -Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής/ παραλαβής του πακέτου εξοπλισμού (Δήλωση, φακός, αριθμός) μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, ώρα 20:00, στο χώρο εκκίνησης του νυχτερινού αγώνα (γραμματεία). - 
 
 ***  Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός για μαστροπεία          
           
Προήγαγε στην πορνεία 38χρονη αλλοδαπή, έναντι χρηματικού ποσού
 Συνελήφθη, χθες (6.5.2014) το βράδυ, στο Τολό Αργολίδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, ένας (1) 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος κατηγορείται για μαστροπεία και σωματικές βλάβες.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, κατά την οποία οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 32χρονο, ο όποιος προήγαγε στην πορνεία με σκοπό το κέρδος, έναντι χρηματικού ποσού, 38χρονη υπήκοο Βουλγαρίας.
Ο 32χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ σε βάρος της 38χρονης σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας «Περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων».
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργήθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου. 

***  Τα νέα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα         
           
Την αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότερα νοικοκυριά προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπογράφηκε τη Δευτέρα, καθώς παραμένουν αδιάθετα πάνω από τα μισά κονδύλια που έχουν ανακοινωθεί για να διατεθούν σε οικονομικά αδύνατους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ από τα 525 εκατ. του κοινωνικού μερίσματος καθώς μια στις τρεις αιτήσεις που υποβάλλονται απορρίπτονται από το σύστημα καθώς δεν πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι να ισχύσει αυτό που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των ενστόλων. Δηλαδή, όσοι έχασαν το επίδομα για «λίγα ευρώ» εισοδήματα παραπάνω από τα όρια να λάβουν το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα, αλλά με παράλληλη μείωση του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση προβλέπει την αύξηση του βασικού εισοδηματικού κριτηρίου στα 6.500 από 6.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 8.667 ευρώ από 8.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 10.833 για μια τετραμελή οικογένεια από 10.000 ευρώ. Ωστόσο η εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση που θα χορηγηθεί στους νέους δικαιούχους θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημά τους.
Ειδικότερα, το κοινωνικό μέρισμα θα δικαιούνται πλέον και οι:
- Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) το 2012 από 6.000,01 έως 6.500 ευρώ. Κάθε φορολογούμενος με το συγκεκριμένο εισόδημα θα λάβει από 8 έως και 500 ευρώ, το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με το κατά πόσο το εισόδημα του 2012 είναι κοντά στα 6.000 ευρώ ή στα 6.500 ευρώ. Δηλαδή, το βασικό επίδομα των 500 ευρώ θα μειώνεται κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν το εισόδημα του έτους 2012 ήταν 6.200 ευρώ, τότε το επίδομα θα ανέλθει στα 300 ευρώ, δηλαδή θα προσδιορίζεται με αφαίρεση του ποσού των 200 ευρώ (κατά το οποίο το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ) από το ποσό του κανονικού επιδόματος των 500 ευρώ.
- Έγγαμοι χωρίς παιδιά, με ετήσιο εισόδημα άνω των 8.000 και έως 8.667 ευρώ. Για τους έγγαμους, το επίδομα των 667 ευρώ θα μειώνεται κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 8.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν το εισόδημα του έτους 2012 ήταν 8.100 ευρώ, τότε το επίδομα θα καθορίζεται στα 567 ευρώ.
- Έγγαμοι με ένα παιδί και με εισόδημα από 9.000,01 έως 9.750 ευρώ. Οι έγγαμοι με ένα παιδί θα λάβουν από 8 έως και 750 ευρώ, το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με το κατά πόσο το εισόδημα του 2012 είναι κοντά στα 9.000 ευρώ ή στα 9.750 ευρώ.
- Έγγαμοι με 2 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα το 2012 από 10.000,01 έως 10.833 ευρώ. Για την τετραμελή οικογένεια το βασικό ποσό του επιδόματος των 833 ευρώ θα είναι μειωμένο κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 10.000 ευρώ.
- Έγγαμοι με 3 παιδιά και εισόδημα από 11.000,01 έως 11.917 ευρώ. Για κάθε έγγαμο φορολογούμενο με 3 παιδιά που βρίσκεται στην εισοδηματική κλίμακα των 11.000-11.917 ευρώ το βασικό ποσό του επιδόματος των 917 ευρώ θα είναι μειωμένο κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 11.000 ευρώ.
- Έγγαμοι με 4 παιδιά και με εισόδημα το 2012 από 12.000,01 έως 13.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για 12.500 ευρώ, στην περίπτωση αυτή η οικογένεια θα λάβει επίδομα 500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για το μέρισμα που εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού έως τις 10 Μαΐου.
zougla.gr
 
***  Περιοδείες Πετράκου-Πατσαρίνου-Τσουλάκου         
           
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, η υποψήφια ευρωβουλευτής Άλκηστη Τσουλάκου και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Νίκος Πατσαρίνος, συνοδευόμενοι από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», θα επισκεφθούν σήμερα το πρωί τα Δικαστήρια, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, το Δημαρχείο Καλαμάτας και άλλες υπηρεσίες της Καλαμάτας.
Θα καλέσουν, δε, τους πολίτες της Καλαμάτας να πάρουν μέρος στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση-ομιλία που θα γίνει στις 8.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 

***  Γιώργος Δέδες: Συγκέντρωση ετεροδημοτών στην Αθήνα          
           
Ομιλία στους ετεροδημότες της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει αύριο βράδυ, στις 8.30, στο ξενοδοχείο «Αμαλία», Λεωφόρος Αμαλίας 10 (Σύνταγμα), στην Αθήνα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης», Γιώργος Δέδες.
Μαζί με τον κ. Δέδε θα είναι και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες: Αργολίδας - Ανδρέας Πουλάς, Αρκαδίας - Δημήτρης Μπερτζελέτος, Κορινθίας - Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, Λακωνίας - Γιώργος Πουλοκέφαλος και Μεσσηνίας - Παναγιώτης Αλευράς. 
 
***  Συνάντηση Κουβέλη - Δέδε στην Τρίπολη         
            
Το εκλογικό κέντρο της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας - Πράξη ανάπτυξης» στην Τρίπολη επισκέφτηκε ο πρόεδρος της «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία», Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αρκαδία για τις ευρωεκλογές και την περιφερειακή έκθεση «Αρκαδικό Πανόραμα».
Τον κ. Κουβέλη, που συνοδευόταν από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, πρώην υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και στελέχη του κόμματος, υποδέχτηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργος Δέδες, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Μπερτζελέτος, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας Μπάμπης Βακαλόπουλος και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Δέδες αντάλλαξαν απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως η «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτικήή Συνεργασία» υποστηρίζει εκείνες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις οι οποίες δεν ποδηγετούνται από τα κόμματα και την κυβερνητική εξουσία. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις ανατροπές που πρέπει να συμβούν τόσο στο αυτοδιοικητικό όσο και στο πολιτικό σύστημα.
Από τη μεριά του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή και χαρά -για τον ίδιο και τους συνεργάτες του- η συνάντηση με τον πρόεδρο της «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία». Υποστήριξε ακόμη πως η παρουσία του Φώτη Κουβέλη στο εκλογικό κέντρο της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας» και τα θερμά του λόγια ταυτίζονται με την αντίληψη και τις απόψεις του ιδίου για το ρόλο της αυτοδιοίκησης.
«Η συναντίληψή μας με τον κ. Κουβέλη», δήλωσε ο Γιώργος Δέδες, «μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία, ώστε να ενισχύσουμε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας", που έχει ήδη καταθέσει το ιδιαίτερο στίγμα της και καταγράφει καθημερινά μέσα στην κοινωνία την ξεχωριστή της προοπτική. Με τελικό στόχο την ανατροπή την 25η Μαΐου και το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών».   
 
*** Εκδήλωση στην πλατεία των Αρφαρών από την Ανταρσία στο Μωριά
        Εκδήλωση στην πλατεία των Αρφαρών πραγματοποίησε προχθές κλιμάκιο της «Ανταρσίας στο Μωριά- Συμπόρευση για την ανατροπή». Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του σχήματος, εν όψει των περιφερειακών εκλογών, και ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους σχετικά με τα ζητήματα της Περιφέρειας, αγροτικά ζητήματα, αλλά και το ζήτημα των σκουπιδιών και της ιδιωτικοποίησης νερού και αιγιαλού, όπως, επίσης, το μέλλον και η προοπτική των αγώνων, «ο άλλος δρόμος για τη χώρα, χωρίς μνημόνια, χρέος και ευρώ». - 
 
***   Επισκέψεις Ε. Αλειφέρη         
            
Το σημερινό πρόγραμμα επισκέψεων της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, έχει ως εξής: 6.00 μ.μ. Βαλύρα-Ανδρούσα-Μεσσήνη.
Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το απόγευμα (6.30) την Καρδαμύλη και τη Στούπα. 
 
***  Συναντήσεις με κατοίκους στις γειτονιές της πόλης είχε ο Θόδωρος Μπρεδήμας
 Στις γειτονιές και συνοικίες της Καλαμάτας περιόδευσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας», υποψήφιος δήμαρχος Θόδωρος Μπρεδήμας, συνοδευόμενος από υποψήφιους συμβούλους. Εκεί συναντήθηκε με κατοίκους και αγρότες, με τους οποίους συζήτησε για τις θέσεις του συνδυασμού του και την κοινωνική πολιτική του, που στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενέστερων συνδημοτών. Στην Αγία Τριάδα έντονες ήταν οι ανησυχίες των κατοίκων από την αυξανόμενη μικροεγκληματικότητα και την προκλητική δημόσια χρήση ναρκωτικών. Στη συνέχεια ο Θόδωρος Μπρεδήμας συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, Αδαμάντιο Μητρόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν το φλέγον πρόβλημα της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Του μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και ο αστυνομικός διευθυντής υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. - 
 
***  Περιοδεία Π. Γεωργακοπούλου         
            
Στις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας θα περιοδεύσει σήμερα η υποψήφια δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, μαζί με υποψηφίους του συνδυασμού της «Δημοτική Ένωση Οιχαλίας», προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις των κατοίκων της περιοχής.
Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει την περιοδεία από το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στο Διαβολίτσι, που θα παρευρίσκεται από τις 4.30 το απόγευμα. Το ακόλουθο πρόγραμμα έχει ως εξής: 4.45 Τοπική Κοινότητα Αγριλόβουνου, 5.00 Τοπική Κοινότητα Κάτω Μέλπειας, 5.45 Τοπική Κοινότητα Μάνδρας, 6.20 Τοπική Κοινότητα Ηλέκτρας, 7.00 Τοπική Κοινότητα Κωνσταντίνων, 7.40 Τοπική Κοινότητα Πολίχνης, 8.00 Τοπική Κοινότητα Μαντζαρίου, 8.30 Τοπική Κοινότητα Κεντρικού και 9.00 Τοπική Κοινότητα Διαβολιτσίου.
Να σημειωθεί πως την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκαν Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μελιγαλά και συγκεκριμένα τα Τσουκαλαίικα, τη Σκάλα, το Ζευγολατιό και την Καλλιρρόη.
 
***   Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Γ. Γεωργακοπούλου          
           
Τις προγραμματικές θέσεις και τις προτάσεις του συνδυασμού «Δημοτική Ένωση Οιχαλίας» παρουσίασε κατά τα προχθεσινά εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στο Μελιγαλά η υποψήφια δήμαρχος Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της, με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για το Δήμο Οιχαλίας», έχουν ως εξής:
Συγκρότηση ομάδας στελεχών, που θα είναι υπεύθυνες σε κάθε δημοτική ενότητα για τα καθημερινά προβλήματα. Πέραν των δημοτικών συμβούλων, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Με ομαδικό τρόπο θα εκφράζουν τα όποια ζητήματα κι αυτά θα καταγράφονται και ηλεκτρονικά. Έτσι, η ευθύνη θα είναι συγκεκριμένη και το λόγο πάντα θα έχουν οι πολίτες.
Καθιερώνεται η ώρα του δημότη. Έτσι, «γινόμαστε ο Δήμος που ανήκει στους πολίτες του».
Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν οι υποψήφιοι του συνδυασμού και πλήθος κόσμου και υποστηρικτών της κυρίας Γεωργακοπούλου. 
 
***  Περιοδεία Δ. Καφαντάρη

 Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας», Δημήτρης Καφαντάρης, θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα τις εξής περιοχές: 6.00 Αμπελόκηποι, 6.30 Εξοχικό, 7.00 Ζιζάνι, 7.30 Καπλάνι, 8.00 Χωματερό, 8.30 Φαλάνθη και 9.00 Βουνάρια-Κόμποι. 

***  Επισκέψεις Δ. Σαμπαζιώτη

 Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, θα περιοδεύσει σήμερα το απόγευμα στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: 6.45 Αριστοδήμειο, 7.15 Βουρνάζι, 7.30 Λάμπαινα και 8.30 Βαλύρα. - 

*** Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Γιώργου Τσώνη στη Μεσσήνη

 Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Δήμου Μεσσήνης», σήμερα στις 11.00 το πρωί θα εγκαινιάσει το εκλογικό του κέντρο στη Μεσσήνη, που βρίσκεται στην οδό Πολυτεχνείου. - 

***   Προεκλογική συγκέντρωση Κανάκη στην Πύλο         
            
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Οικονομίδη στην Πύλο τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου  της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Πύλου-Νέστορος «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ» και η παρουσίαση των μελών του συνδυασμού.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Κανάκης απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους και έθεσε τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις με τις οποίες ο συνδυασμός του κατέρχεται στον εκλογικό αγώνα.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του συνδυασμού για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, το σταμάτημα της φυγής των νέων προς τα αστικά κέντρα, τις προτάσεις του για τις συνέργειες ανάπτυξης μεταξύ πολιτισμού, τουρισμού και παραγωγής.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός Δικτύου Πολυϊατρείων και στη διασφάλιση της επικοινωνίας των  πλέον  απομακρυσμένων περιοχών με αυτό, μέσω της δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η άνετη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη όλων των κατοίκων  και  ιδιαιτέρα  της τρίτης ηλικίας.
 
*** Θόδωρος Μπρεδήμας: Περιοδεία στις υπηρεσίες του ΠΕΔΥ
 Στις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) περιόδευσε, χθες, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας» και υποψήφιος δήμαρχος, Θόδωρος Μπρεδήμας, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με το διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών, κ. Καραγλάνη και τη διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών, κα Αγαδάκου-Λιοντήρη. Αμφότεροι του εξέθεσαν το πρόβλημα της υποβάθμισης της Υγείας, εξαιτίας της αργοπορίας λειτουργίας του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία προσωπικού και ασφαλισμένων. Επίσης, στάθηκαν στις περικοπές μισθών που έχουν ανατρέψει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, καθώς οι μισοί γιατροί δεν υπέγραψαν τις υπεύθυνες δηλώσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως απαιτεί το υπουργείο. Μεγαλύτερα ήταν τα παράπονα των ασφαλισμένων για την αργοπορία των ραντεβού, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι, μετά τις περικοπές στις συντάξεις τους, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. - 
 
*** Σύσκεψη υποψήφιων συμβούλων και φίλων του συνδυασμού του Νίκου Καραμπάτσου
Σύσκεψη των υποψήφιων συμβούλων και φίλων του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Νίκου Καραμπάτσου, παρουσία του, πραγματοποιήθηκε προχθές στην Κορώνη. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής και η οργάνωση της προεκλογικής δουλειάς. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα εξής οξυμμένα προβλήματα: -Στελέχωση και αναβάθμιση των αγροτικών ιατρείων -Αναγκαία διάθεση ασθενοφόρου για την περιοχή -Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και σύνδεση όπου δεν υπάρχει -Βιολογικός καθαρισμός στον οποίο να συνδεθούν όλα τα χωριά της περιοχής -Προστασία του κάστρου της Κορώνης -Κατασκευή λιμενοβραχίονα για την προστασία του λιμανιού -Κατασκευή του οδικού άξονα Ριζόμυλος-Κορώνη και βελτίωση του αγροτικού δικτύου. - 
 
***  Περιοδεία Δ. Σαμπαζιώτη
 
 Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, θα περιοδεύσει σήμερα το απόγευμα στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: 7.00 Ρευματιά, 7.15 Κεφαλληνού, 7.30 Ζερμπίσια, 8.00 Πετράλωνα, 8.30 Αρσινόη και 9.00 Μαυρομάτι. - 
 
***  Μήνυμα για νίκη από την 1η Κυριακή έστειλε ο Τατούλης από την Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
       
   
  
Π. Τατούλης: «Θα δώσουμε την Πελοπόννησο λάφυρο;»
Της Βίκυς Βετουλάκη
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Νίκη από την πρώτη Κυριακή ζήτησε ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας χθες βράδυ.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η νίκη της «Νέας Πελοποννήσου» από την πρώτη Κυριακή είναι μια νίκη που στέλνει μήνυμα σε όλη τη χώρα «ότι μπορούμε, όταν θέλουμε, να πετύχουμε και ότι ο τόπος αφήνει πίσω τη μιζέρια και την παθογένεια του παρελθόντος».
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων, παρουσιάσθηκαν η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και οι 21 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
«Να αφήσουμε τις κουβέντες του καφενείου»
Κατά την ομιλία του ο κ. Τατούλης επισήμανε ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι η Ελλάδα των Περιφερειών: «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, επιτέλους, πολιτικά και να αφήσουμε στην άκρη την κουβέντα του καφενείου που θέλει να βρει χαραμάδα για να ξαναφέρει στη ζωή μας τη θλίψη και τη σκοτεινιά της μιζέριας και του λαϊκισμού. Η Πελοπόννησος δεν είναι λάφυρο του ενός και του άλλου, τη βραδιά των εκλογών η Πελοπόννησος θα έχει τα δικά της χρώματα, αυτά που εμείς της δώσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, απελευθερωμένη από τα δεσμά του στείρου κομματισμού, από το βαθύ κράτος: Αυτά του άδολου, του ακομμάτιστου πατριωτισμού. Η Πελοπόννησος θα συνεχίσει στο δρόμο της Ευρώπης και αυτό εγγυάται η δική μας παρουσία. Η Πελοπόννησος έχει πια μπει οριστικά στο δρόμο των συνθέσεων και του κοινού οράματος, με μόνο στόχο το μέλλον του τόπου».
Κάλεσε τον κόσμο για ενεργή συστράτευση, πλατύτερη από κάθε άλλη φορά, και τόνισε ότι σε 15 ημέρες διεξάγεται μια μάχη: «Όχι ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιους άλλους. Αλλά ανάμεσα στο μέλλον που ήδη έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε και το παρελθόν που επιχειρεί να βρει χαραμάδα να εισχωρήσει. Μια μάχη ανάμεσα στην ειλικρίνεια, την ισότιμη σχέση, την εργατικότητα και το ρεαλιστικό όραμα και το γνωστό παλαιοκομματισμό που επιδιώκει να δημιουργήσει με παλιά φθαρμένα υλικά, κάτι δήθεν καινούριο. Μια μάχη ανάμεσα στο λαϊκισμό του τίποτα και τη δημιουργικότητα του συγκροτημένου σχεδίου. Αυτήν τη μάχη, ο τόπος, οι πολίτες, εσείς, εμείς, όλοι εμείς μαζί πρέπει να την κερδίσουμε. Να την κερδίσουμε μαχητικά. Και ηχηρά. Προκειμένου το μήνυμα που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα από την Πελοπόννησο να διαμηνύσει ότι οι παλιές εποχές έχουν πια οριστικά τελειώσει. Η νίκη μας στις 18 Μαΐου θα είναι νίκη πρώτα για την Πελοπόννησο και μετά για τη χώρα, γιατί θα επισφραγίσει το νέο μοντέλο που εμείς φέραμε πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό το μοντέλο που άφησε πίσω του τα κομματικά χαρακώματα και απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει στόχους ακόμη και μέσα στη βαθύτερη κρίση. Γιατί εμείς μπορούμε στα δύσκολα. Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα».
«Θα δώσουμε λάφυρο την Πελοπόννησο;»
Ο κ. Τατούλης ακολούθως υπογράμμισε ότι οι εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν το κρισιμότερο σημείο καμπής για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας: «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω; Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες; Προσφέρουμε την Πελοπόννησο λάφυρο σε κάποιους που θέλουν να κομίσουν δώρα σε νέους αρχηγούς ή άλλους πολιτικά αγνώμονες και ιδεολογικά ασύντακτους που θέλουν μεγαλώνοντας να γίνουν συνιστώσα ή κρατάμε την Πελοπόννησο χρωματισμένη με τα δικά της μοναδικά της χρώματα; Τα χρώματα του δικού μας τριπτύχου: του άδολου, του ακομμάτιστου πατριωτισμού όλων των Πελοποννησίων, δεξιών, αριστερών, κεντρώων.
Το 2010 σας είπα ότι πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Σήμερα το λέμε πιο δυνατά. Μπορούμε, γιατί ήδη ξεκινήσαμε. Τα έργα υποδομής που γίνονται στην Πελοπόννησο, η τουριστική μας εκτόξευση, η άνοδος των εξαγωγών, η επίλυση δύσκολων προβλημάτων που διαχρονικά μας ντρόπιαζαν, ακολούθησαν για πρώτη φορά ένα συνεκτικό σχεδιασμό και έφεραν απτά αποτελέσματα. Ούτε ένα ευρώ δε χάθηκε. Ούτε ένα έργο δεν έμεινε σταματημένο. Ο τουρισμός συγκράτησε την ανεργία. Οι εξαγωγές θεαματικά αυξήθηκαν. Η Πελοπόννησος έχει μπει οριστικά πια στο χάρτη των σύγχρονων ευρωπαϊκών περιφερειών, με λόγο ισότιμο και υπερήφανο.
Ο άδολος, ακομμάτιστος πατριωτισμός, είναι ακόμα επίκαιρος τόσο στη Νέα Πελοπόννησο όσο και στη Νέα Ελλάδα των Περιφερειών. Γιατί σήμερα πλέον η περιφερειακή διακυβέρνηση σηματοδοτεί τη μετάβαση από την εποχή της αντιπαλότητας και των αντιφάσεων στον πολιτικό πολιτισμό της διαφάνειας, της εντιμότητας και των συνθέσεων».
Υποψήφιοι
 Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
ΑΛΕΙΦΕΡΗ –ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης
1. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου
2. ΒΛΑΣΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χρήστου
3. ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΗΛΙΑΣ του Ευστρατίου
4. ΓΚΟΥΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Σπυρίδωνος
5. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου
6. ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Παναγιώτη
7. ΚΟΚΚΕΒΗ ΕΥΓΕΝΙΑ του Ιωάννη
8. ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΛΑΚΗΣ) του Σπυρίδωνος
9. ΜΑΝΤΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Παντελή
10. ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
11. ΜΠΑΡΜΠΕΤΣΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικολάου
12. ΜΠΟΥΖΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ του Αργυρίου
13. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) του Δημητρίου
14. ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Κωνσταντίνου
15. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Παναγιώτη
16. ΡΕΚΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του Αλεξάνδρου
17. ΣΑΛΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Νικολάου
18. ΣΠΑΝΟΥ ΑΘΗΝΑ του Ηλία
19. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Χαραλάμπους
20. ΤΣΑΤΟΥΜΑΣ ΛΟΥΗΣ του Θεοδώρου
21. ΧΡΟΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Γεωργίου - ΙΑΤΡΟΣ 
 
***  Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της αξιολόγησης         
           
ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ή ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Κείμενο διαμαρτυρίας για τον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων υπογράφουν αυτές τις ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το οποίο θα κατατεθεί μέσω της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αν και η αξιολόγηση των υπαλλήλων μετατέθηκε για μετά τις εκλογές, παραμένει πονοκέφαλος, μιας και οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι θα πρέπει στην ουσία να διακρίνουν επίσημα τους υπαλλήλους τους σε καλούς, μέτριους και κακούς. Αν πάλι αρνηθούν και δεν το κάνουν, θα έχουν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα και το Δημόσιο μπορεί να τους δείξει ακόμα και την έξοδο.
  «Προσχηματική αξιολόγηση»
Μέχρι στιγμής κανένας προϊστάμενος ή διευθυντής στη Μεσσηνία δεν έχει προχωρήσει σε εισηγήσεις ή εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων τους.
Αντίθετα, ήδη έχει κυκλοφορήσει ένα κείμενο που υπογράφουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτό, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Νικολίνα Λέκκα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προσχηματική «αξιολόγηση»: «Θεωρούμε ότι, έπειτα από την κατασκευή χιλιάδων “επίορκων υπαλλήλων”, καθώς και “πλεονάζοντος προσωπικού”, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα με εργαλείο τη συγκριτική “αξιολόγηση” να δημιουργήσει από όλους εμάς μια νέα, μόνιμη πλέον, δεξαμενή διαθεσίμων και υπό απόλυση συναδέλφων. Μάλιστα, δεν αρκείται σε ένα αυταρχικό “σύστημα αξιολόγησης”, αλλά καθορίζει εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες “αξιολόγησης”, για να διασφαλίσει την επιτυχία του στόχου της.
Η αυθαιρεσία, στον καθορισμό των ποσοστών και στον τρόπο που αυτά θα κατανεμηθούν σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων και Τμημάτων, αποκαλύπτει ότι βασικός στόχος δεν είναι η βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά η κατάργηση Υπηρεσιών, η απόλυση δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας και η μισθολογική καθήλωση ή/και υποβάθμιση των μη αρεστών. Επί της ουσίας, επιχειρείται η χειραγώγησή μας από την κυβέρνηση και η αναπαραγωγή των υφιστάμενων σχέσεων εξουσίας εντός των Δημοσίων Υπηρεσιών».
  Συγκέντρωση υπογραφών
Επίσης, στο κείμενο που υπογράφουν οι υπάλληλοι αναφέρεται: «Εργαλείο για τους σκοπούς αυτούς συνιστά, αφενός, η επιβολή υποχρεωτικής ποσόστωσης (25% άριστοι, 60% μέτριοι και 15% ανεπαρκείς) στις “αξιολογήσεις” μας και, αφετέρου, η χρησιμοποίηση των προϊσταμένων, για να “αξιολογήσουν” τους υφισταμένους τους.
Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μας εξαναγκάσει μέσω της τρομοκρατίας και του φόβου της απόλυσης να υποταχθούμε πλήρως στους σχεδιασμούς της ασκούμενης πολιτικής.
Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι το κλίμα που θα δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας θα επηρεάσει αρνητικά την εξυπηρέτηση των πολιτών και την παροχή των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, διευκολύνοντας την παραπέρα συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Υπηρεσιών.
Διεκδικούμε την κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4250/2014 που αφορούν στην “αξιολόγηση”.  Δηλώνουμε την απόφασή μας να μη συνεργήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο να τεθούν σε ομηρία και στον προθάλαμο της απόλυσης συνάδελφοί μας. Καλούμε τέλος, όλους, τους εμπλεκόμενους, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτή τη διαδικασία της προκατασκευασμένης “αξιολόγησης” να ταχθούν απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς». 
 
*** Ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και στήριξη των δημιουργών με το βραβείο Πολυδούρη          
           
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της γλώσσας μας, η οποία χειμάζεται περισσότερο από ποτέ και να υποστηρίξουμε τους πνευματικούς ανθρώπους».
Τη διπλή αυτή στόχευση υπέδειξε ο δήμαρχος Παν. Νίκας ως βάθρο και αίτιο των δύο βραβείων λόγου, του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» και του βραβείου κοινωνικο-πολιτικού δοκιμίου στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, που αθλοθετεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Προχθές, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, επιδόθηκαν οι έπαινοι και οι επιταγές στη Δήμητρα Αγγέλου και την Ελένη Κοφτερού, στις οποίες απονεμήθηκε ομοφώνως το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, έτους 2014.
Η Ελένη Κοφτερού βραβεύθηκε για την ποιητική της συλλογή «Γράμμα σε γενέθλια πόλη» και η Δήμητρα Αγγέλου για τη συλλογή ποιημάτων «Στάζουν μεσάνυχτα», σε μια τελετή που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Μάτση Χατζηλαζάρου, την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια.
  ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Ο δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως ο Δήμος είναι υπερήφανος, διότι υποστηρίζει δύο πανελλήνια βραβεία λόγου, το βραβείο Πολυδούρη σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων και το βραβείο Φωτέα. Το βραβείο Πολυδούρη εντάσσεται στα Πολυδούρεια, εκδήλωση στη μνήμη της Καλαματιανής ποιήτριας που ξεκίνησε από μιαν ιδέα του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιώργου Τσαγκάρη.
«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και ένα πανελλήνιο βραβείο μουσικής εις μνήμην Γιώργου Τσαγκάρη», γνωστοποίησε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας πως «εδώ και χιλιάδες χρόνια το χαρακτηριστικό της φυλής μας είναι οι άνθρωποι της γλώσσας, του πνεύματος, της τέχνης».
Η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, εξέφρασε ευχαριστίες προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποστήριξη του βραβείου Πολυδούρη (ο Δήμος χορηγεί ποσόν 2.000 ευρώ για το βραβείο). Επίσης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την ανακοίνωση του δημάρχου σχετικά με τη θεσμοθέτηση βραβείου μουσικής στη μνήμη του Γιώργου Τσαγκάρη.
Ακολούθησε η βράβευση των κυριών Αγγέλου και Κοφτερού από το δήμαρχο και οι βραβευθείσες διάβασαν ποιήματά τους.
 
*** Σε ρόλο – κλειδί ο Δημήτρης Πτωχός          
           
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Μεσσήνιο Δημήτρη Πτωχό είχε προχθές η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της, είναι το νεότερο μέλος του πρωθυπουργικού επιτελείου, κερδίζοντας την προαγωγή με το σπαθί και την εργατικότητά του.
Όπως όλα δείχνουν, ο 38χρονος μηχανικός από τη Μεσσήνη λαμβάνει τη σκυτάλη από τον Σταύρο Παπασταύρου στον ειδικό και κρίσιμο ρόλο του συνδέσμου τρόικας – Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου.
Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Πτωχός διαθέτει γνώση της αγοράς από πρώτο χέρι, εξοικείωση με την τεχνολογία, ευστροφία, ενώ παραμένει low profile, στοιχεία που ήταν ικανά να πείσουν τον κ. Σαμαρά να τον εντάξει στο στενό επιτελείο του.
 
***  Λυγμοί Μπούκουρα στη Βουλή: Δεν είμαι φασίστας, ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή (βίντεο)
 http://www.dailymotion.com/video/x1tf0ck_%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1_news
 Το ξέσπασμα του Μπούκουρα από fon1972

 http://www.dailymotion.com/video/x1tf0ck_%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1_news&start=217
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ήταν η ομιλία του προφυλακισμένου ανεξάρτητου βουλευτή (πρώην Χρυσή Αυγή) Στάθη Μπούκουρα στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας του. "Δεν έκανα έγκλημα, εκλέχτηκα βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι φασίστας", είπε, κλαίγοντας. "Κάποιοι γελάνε και με χλευάζουν", είπε, αναφέροντας ότι είναι περήφανος που εκπροσωπεί τον λαό στο κοινοβούλιο. "Είμαι ένα λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 χρονών, κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής και είμαι περήφανος γι΄ αυτό". "Δεν έχω απάντηση στα παιδιά μου γιατί είμαι φυλακή", προσέθεσε και όντας σε φόρτιση φώναζε: "Ποιο είναι το έγκλημα; Τι έχω κάνει πείτε μου; Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα!. Με λεξοτανίλ και με λαντόζ". "Έτυχε και έγινα βουλευτής της ΧΑ, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Ήμουν ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή", σημείωσε. news247.gr - 

***  Απασχόληση 20 ατόμων με 5 μεροκάματα στο Δήμο Μεσσήνης

 Είκοσι άτομα θα απασχοληθούν στο Δήμο Μεσσήνης για το Μάιο, έως πέντε μεροκάματα, για να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας. Οι 19 από αυτούς είναι εργάτες καθαριότητας και ο ένας χειριστής μηχανήματος. Όλοι τους θα αμείβονται με πλήρες ωράριο εργασίας και θα αποχωρούν αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση του αριθμού των ημερομισθίων που δικαιούνται να εργαστούν. - 

*** Επίσκεψη στην πόλη Siauliai της Λιθουανίας πραγματοποίησε το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας         
           
Τη δεύτερη προπαρασκευαστική επίσκεψη στην πόλη Siauliai της Λιθουανίας πραγματοποίησε το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος δια Βίου Μάθησης«Comenius» – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις.
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Λιθουανία και η Ελλάδα, ενώ διαρκεί 2 χρόνια και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015. Τίτλος του είναι «Youngsters European Society», (YES), «Κοινωνία Ευρωπαίων Εφήβων – Μαθητών».
Κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των 4 χωρών, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, έγινε εκτενής συζήτηση και παρουσίαση των εργασιών σχετικά με τους θεσμούς και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την προετοιμασία των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, ώστε να γίνει δυνατή η επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των σχολικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διεύρυνση της γνώσης των συμμετασχόντων, όσον αφορά στην ιστορία της Ε.Ε., καθώς και στην εκμάθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών. 

***   Παναγιώτης Ψωμιάδης: Οι… αυλικοί και οι βαρώνοι «έφαγαν» τον Σαμαρά         
           
Μίλησε για καταστροφική πολιτική, η οποία θα πρέπει να ανατραπεί
Μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση για την οικονομία και, κατ' επέκταση, την κοινωνία, παρουσίασε χθες από την Καλαμάτα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Πατριωτικού Δικτύου Αφύπνισης (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.), Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Σε συνέντευξη Τύπου από την παλαιά αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στο Δημαρχείο, ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική συντελείται ένα είδος «γενοκτονίας» του ελληνικού λαού, ενώ όσοι καταφέρνουν και επιζούν, παίρνουν και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς. Υποστήριξε ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν, κι αυτό θα γίνει μόνο όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας βρουν κοινή γλώσσα συνεννόησης.
Σε ερώτηση του «Θ» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προέβλεψε συντριβή της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το ποσοστό της δε θα ξεπεράσει το 15%, κι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αιτία και την αφορμή να ενωθεί και πάλι ο κεντροδεξιός χώρος, που σήμερα έχει «σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην κεντροαριστερά, μετά την ετυμηγορία της κάλπης.
Αναφερόμενος στην ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., είπε ότι το κόμμα του δεν προβάλλεται από «τα μέσα του κράτους των Αθηνών», όπως προβάλλεται το «Ποτάμι», κάτι που σημείωσε ότι αποκαλύπτει και το ρόλο που καλείται να παίξει αυτό το νέο κόμμα.
Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε ότι τον «Τσίπρα τον πάω», πρόσθεσε όμως ότι πίσω από αυτόν υπάρχει ένα χάος με επικίνδυνες θέσεις, ακόμη και για εθνικά θέματα, όπως τα ζητήματα της Θράκης και του Πόντου.
Ακόμη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε ότι η ηγεσία της Ν.Δ. τον εγκατέλειψε, παρότι ο ίδιος έχει προσφέρει στο κόμμα και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά χωρίς να έχει πάρει τίποτα.
Επιπλέον, χαρακτήρισε «οικονομικό δολοφόνο» τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και διερωτήθηκε πώς τον αφήνει η δικαιοσύνη να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος, ενώ για τη «Χρυσή Αυγή» είπε ότι χρησιμοποιείται ως εξιλαστήριο θύμα για τα πάντα, και πρόσθεσε ότι στη δημοκρατία οι ιδέες δε φυλακίζονται, σημειώνοντας ακόμη ότι καταδικάζει τις ακραίες πράξεις.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***   Στο επίκεντρο του αγροτουρισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη η Πελοπόννησος          
           
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού που διοργανώθηκε παράλληλα με τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού – Υπαίθρου EuroGites, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Πελοπόννησο, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Σύνδεσμο Αγροτουρισμού Ελλάδος, στο πλαίσιο του 8ου Αρκαδικού Πανοράματος στην Τρίπολη.
«Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και η διασύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα, ώστε και μεγαλύτερες συνέργειες να πετύχουμε και υπεραξία να προσδώσουμε στο τελικό προϊόν, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο», σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη.
Η διοργάνωση αποτελούσε προϊόν συντονισμένων ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής και της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη για τον τομέα του τουρισμού, Κωνσταντίνας Νικολάκου, σε συναντήσεις με μέλη του Δ.Σ. του EuroGites στη διεθνή έκθεση ITB στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης στην Πελοπόννησο με συμμετέχοντες τα μέλη του Δ.Σ του EuroGites, tour operators, καθώς και τουριστικούς συντάκτες του εξωτερικού εξειδικευμένους στον αγροτουρισμό.
Οι τουριστικοί επαγγελματίες και συντάκτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες της Πελοποννήσου όσον αφορά στον τομέα του αγροτουρισμού και να έρθουν σε επαφή με Πελοποννήσιους επιχειρηματίες για τη σύναψη επαγγελματικών συνεργασιών και ανταλλαγή απόψεων.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Σάββατο 3 Μαΐου, συμμετείχαν σε δραστηριότητες τουρισμού υπαίθρου, καθώς και σε σεμινάρια γευσιγνωσίας. Την επομένη ξεκίνησε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Klaus Ehrlich, γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου – EuroGites, ο Hans Embacher, αντιπρόεδρος EuroGites & διευθυντής της Αυστριακής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού, ο Linas Zabaliunas, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου Λιθουανίας, tour operators και τουριστικοί συντάκτες από το εξωτερικό, όπως ο Michael Cullen (Αγγλία), συνιδρυτής και αρχιεκδότης του ιστοτόπου www.iescape.com.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή από μέλη του Συνδέσμου Αγροτουρισμού Ελλάδος οι οποίοι βρέθηκαν στη Πελοπόννησο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναπτύχθηκαν σύγχρονοι προβληματισμοί για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού διεθνώς, καθώς και ζητήματα όπως η δημιουργία προϊόντος (Branding) και η συνεργασία στον αγροτουρισμό, ζητήματα προώθησης και διαδικτυακής πώλησης για μικρούς αγροτουριστικούς ξενώνες, διαφοροποίηση και δικτύωση προϊόντων - υπηρεσιών στον Αγροτουρισμό μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κ.ά.
Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις διεργασίες του με στρογγυλά τραπέζια εργασίας, ενώ προχθές τα μέλη του Δ.Σ. του Eurocities και οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν σε πρότυπες αγροτουριστικές μονάδες της Πελοποννήσου.
Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε στην προσήλωση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την ανάδειξη του αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο, μιας και αποτελεί τη δραστηριότητα εκείνη που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, τα δύο κυριότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. 

***  Οι εργολάβοι πήγαν, αλλά δεν κατέθεσαν προσφορά για τα αντιδιαβρωτικά έργα

  Άγονος ήταν, τελικά, χθες ο διαγωνισμός για τη συνέχιση των έργων προστασίας και ανάπλασης ακτών μέχρι τις Κιτριές, προϋπολογισμού 4.920.000 ευρώ. Όπως γράφαμε και χθες, 41 εκπρόσωποι εργοληπτικών εταιρειών είχαν παραλάβει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, που αφορά στην αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Αβίας και Κιτριές. Χθες το πρωί, κατά την ώρα της δημοπρασίας, αρκετοί εργολήπτες βρίσκονταν έξω από τα γραφεία στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου, όμως τελικά κανείς δεν κατέθεσε προσφορά. Έτσι, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και εκτάκτως το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην Τρίπολη την Παρασκευή, προκειμένου να ορισθεί νέα ημερομηνία δημοπράτησης του έργου, με πιθανότερη την 20ή Μαΐου.Β.Β. - 

***  Ημερίδα για τη γεωργία που αντέχει στην κρίση

 Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή, 9 Μαΐου, στις 9.00 το πρωί, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας). Θέμα της είναι «Η ανθεκτικότητα της γεωργίας κατά την περίοδο της κρίσης: καινοτομία, επιχειρηματικότητα, αναδιαρθρώσεις». Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο.) και το Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου. 

***  Σε αργία ο ταμίας του νοσοκομείου Καλαμάτας για υπεξαίρεση 56.000 ευρώ         
           
Σε αργία με τις βαριές κατηγορίες της υπεξαιρέσεως 56.000 ευρώ, της  παράβασης καθήκοντος και της απιστίας στην υπηρεσία, τέθηκε με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γ. Μπέζου, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο ταμίας του νοσοκομείου.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, ενεργώντας άμεσα, αμέσως μόλις παρέλαβε από την προϊσταμένη του Τμήματος Οικονομικού της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου που είχε διαταχθεί για το συγκεκριμένο υπάλληλο, τον έθεσε σε αργία έως ότου αποφανθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο.
Όπως αναφέρεται, στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια, την ίδια ημέρα ο εν λόγω υπάλληλος κλήθηκε σε απολογία για τα πειθαρχικά και τα ποινικά παραπτώματα που έχει υποπέσει.
Οι πράξεις που του καταλογίζονται φέρεται να τελέσθηκαν από αυτόν κατά το χρονικό διάστημα από 14.12.2009 έως και 15.11.2011 στην Καλαμάτα και στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Μάλιστα, ο κ. Μπέζος στην απόφασή του αναφέρει ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για κατεπείγουσα αναστολή καθηκόντων του υπαλλήλου, καθότι από τη συνέχιση της άσκησης των υπηρεσιακών του καθηκόντων διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», η υπεξαίρεση αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε στο Λογιστήριο του νοσοκομείου, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιες ακριβώς είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το Ίδρυμα. Κατά τον έλεγχο ανακαλύφθηκε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είχε εισπράξει από το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας το ποσό των 56.000 ευρώ, το οποίο όμως ποτέ δεν είχε μπει στο ταμείο του.
Διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας, η οποία και επιβεβαίωσε το πόρισμα του ελέγχου. Άμεσα από τη διοίκηση του νοσοκομείου ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία, ενώ δόθηκε εντολή για σύσταση ειδικής επιτροπής για λογιστικό επανέλεγχο. Παράλληλα, θα προχωρήσει η ποινική διαδικασία, καθώς σχετικός φάκελος θα κατατεθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.   Β.Β.

***  Ποδόπληκτροι κάδοι…          
    
Ξεκίνησε η εγκατάσταση νέων ιστών φωτισμού στο δυτικό και στο ανατολικό πεζοδρόμιο στην οδό Φαρών, μας ενημερώνει η Δημοτική Αρχή. Και συνεχίζει: «Τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν λαμπτήρες χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης και μεγαλύτερης φωτεινότητας.
Ο νέος φωτισμός θα εγκατασταθεί στη Φαρών, από την Πλάτωνος μέχρι τη Ναυαρίνου και στην Πλάτωνος, από τη Φαρών μέχρι την Αριστομένους.
Οι καλαίσθητοι νέοι ιστοί πλαισιώνονται από νέα είδη αστικού εξοπλισμού, όπως κομψά παγκάκια, καλαθάκια και κάδους απορριμμάτων με ποδόπληκτρο, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης». Αυτοί οι περίφημοι ποδόπληκτροι κάδοι γιατί δεν τοποθετήθηκαν και στην κεντρική πλατεία ή στον πεζόδρομο της Αριστομένους;   Α.Π. 
 
***  Σχιζοφρένεια του 45χρονου διέγνωσε ψυχίατρος που κατέθεσε στο δικαστήριο          
           
«Είχε εμμονές ότι θέλουν να του κάνουν κακό και ότι τον ζηλεύουν»
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Με την απολογία του 45χρονου κατηγορουμένου ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα για μια θέση στάθμευσης τον 65χρονο θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέλφια του, θα συνεχισθεί την Τρίτη 13 Μαΐου η δίκη  στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.
Χθες κατέθεσαν η μητέρα του, η αδελφή του, αλλά και ψυχίατρος που έχει γνωματεύσει ότι ο 45χρονος πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοειδούς τύπου.
  Τέσσερις πυροβολισμοί
Κατά την παράθεση των εγγράφων της δίκης επισημάνθηκε ότι η μητέρα του κατηγορουμένου, που για κάποιο χρονικό διάστημα έμενε μαζί του, ενώ ήταν παρούσα και στο φονικό στις 13 Απριλίου 2013, πάσχει από ψυχωσική συνδρομή, ενώ η διάγνωση για το 45χρονο είναι πως πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοειδούς τύπου, με κύριο σύμπτωμα τις παραλυτικές ιδέες.
Μάλιστα, ο δικηγόρος υπεράσπισης, Σπύρος Ρομποτής, μίλησε για διατάραξη πνευματικών λειτουργιών του κατηγορουμένου που δεν του επιτρέπουν να αντιληφθεί το άδικο και γι’ αυτό ζητά να του αναγνωρισθεί μειωμένος καταλογισμός.
Επίσης, σημείωσε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα κάνει λόγο για έξι πυροβολισμούς, οι μάρτυρες για τρεις με πέντε, ενώ η έκθεση αυτοψίας αναφέρει την εύρεση τεσσάρων καλύκων. Άρα, οι πυροβολισμοί είναι τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας στον αέρα, όπως αναφέρουν όλοι οι μάρτυρες, και οι άλλοι τρεις στο θύμα. Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο κ. Ρομποτής, δεν υπάρχουν άλλοι πυροβολισμοί προς τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και δε στέκει η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή.
  Σχιζοφρένεια
Η αδελφή του κατηγορουμένου κατέθεσε πως από μικρός ήταν ιδιόρρυθμος, ενώ άλλαξε περισσότερο μετά το θάνατο του πατέρα τους. Επίσης, παρατήρησε ότι είχε εμμονές πως όλοι θέλουν να του κάνουν κακό και να τον μειώσουν και πως μόνο με τα παιδιά αισθανόταν καλά. Εκτίμησε ότι την ώρα του φονικού το μυαλό του δεν πρέπει «να δούλευε σωστά». Τέλος, είπε πως πάντα «όταν τον πήγαινες με το καλό δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», ενώ αν του πήγαινες κόντρα, αντιδρούσε έντονα.
Ακολούθως κατέθεσε ο ψυχίατρος που έχει κάνει τις γνωματεύσεις. Χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο άρρωστο άνθρωπο, ο οποίος ακόμα και τώρα πιστεύει πως για ό,τι έγινε φταίνε τα θύματά του. Στις συναντήσεις που είχε μαζί του, και κατά τις περιγραφές για το μοιραίο βράδυ, του έχει αναφέρει ότι τα ξαδέλφια του τον χτυπούσαν και ο θείος του προσπάθησε να περάσει στο χώρο του για να του κάνει κακό. Όμως, ακόμα και τώρα ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που πήρε την καραμπίνα δε θυμάται τίποτα.
Τέλος, κατέθεσε στο δικαστήριο την εκτίμησή του ότι τις παραλυτικές ιδέες (ότι όλοι θέλουν να του κάνουν κακό, ότι τον ζηλεύουν) τις είχε ακόμα και ένα χρόνο πριν από το περιστατικό, βάσει των ειδικών ερωτηματολογίων που τον έβαλε να απαντήσει.
Η δίκη διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί την προσεχή Τρίτη.
 
***  Παρεμβάσεις για την οργάνωση της στάθμευσης σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας 
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας συζητήθηκε η κατάρτιση όρων και η σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Οργάνωση στάθμευσης επί οδών και βελτίωση λειτουργικότητας υφιστάμενων χώρων στάθμευσης», προϋπολογισμού 87.152 ευρώ με το ΦΠΑ. Στόχοι του έργου, που πρότεινε προς υλοποίηση ο Δήμος Καλαμάτας και ενέκρινε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου για υπαγωγή σε χρηματοδότηση, είναι: η ενίσχυση της ελκυστικότητας του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, η βελτίωση της προσπελασιμότητας του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου από τον πεζό, η βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και κυκλοφοριακής ασφάλειας των πεζών. Με σκοπό την οργάνωση των θέσεων στάθμευσης επί των οδών και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης, και με δεδομένο ότι, αφενός, η συντήρηση προκαλεί προβλήματα και δεν είναι δυνατόν να υλοποιείται τακτικά και, αφετέρου, υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης μέτρων με πιο μόνιμο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα προεξοχές πεζοδρομίων, πινακίδες σήμανσης με μεμβράνες anti-graffiti, οριζόντια σήμανση με θερμοπλαστικό υλικό και όχι απλό χρώμα διαγράμμισης, εγκρίθηκε η πρόταση για υλοποίηση των παρακάτω παρεμβάσεων: α. Κεντρικός χώρος στάθμευσης (πίσω από τον ΟΤΕ): οριζόντια σήμανση 348 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση, β. Νότιος χώρος στάθμευσης: οριζόντια σήμανση 59 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση, γ. Βόρειος χώρος στάθμευσης: οριζόντια σήμανση 127 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση, δ. Χώρος στάθμευσης Μεγάρου Χορού: οριζόντια σήμανση 85 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση, ε. Οδός Ακρίτα: οριζόντια σήμανση 370 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση, προεξοχές πεζοδρομίων (12 γωνίες πεζοδρομίων), στ. Οδός Ναυαρίνου: οριζόντια σήμανση 82 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση, ζ. Ελεγχόμενη στάθμευση: οριζόντια σήμανση 180 θέσεων, κατακόρυφη σήμανση (αναφέρεται στις οδούς Υπαπαντής, Σταδίου, 23ης Μαρτίου, Νέδοντος και Αριστομένους), η. Θέσεις μοτοσυκλετών: οριζόντια σήμανση 760 θέσεων (και στάμπες ΜΟΤΟ), κατακόρυφη σήμανση 28 χώρων στάθμευσης μοτοσυκλετών συνολικού μήκους 765 μέτρων (αναφέρεται στο Κέντρο και στην Παραλία). Ο συνολικός αριθμός των θέσεων στάθμευσης που θα σημανθούν ανέρχεται σε 2.011. Επισημαίνεται ότι για την κατασκευή των προεξοχών πεζοδρομίων θα γίνουν εργασίες αποξήλωσης, εκσκαφής, κρασπέδωσης, κατασκευής υπόβασης, διάστρωσης με σκυρόδεμα και πλακόστρωσης. Α.Π. - 
 
***   Πιο αφισορύπανση πεθαίνεις (φωτογραφίες)         
     
Ένα από τα κακά που συνοδεύουν τις συναυλίες, αλλά και τις εκλογές, είναι ο τεράστιος αριθμών αφισών.
Όμως, ποιος ο λόγος να βάλει κάποιος αφίσες σε όλες τις κολώνες και, το χειρότερο, δύο αφίσες σε κάθε κολώνα;
Ελπίζω να μην υπάρξουν μιμητές και μετά την εκδήλωση οι υπεύθυνοι της έπαρσης… να κάνουν και υποστολή των αφισών.   Π.Μπ. 
 
 
 
 
***  Συνελήφθησαν επτά άτομα για "ζάρια" και κοκαΐνη!          
   
Επιπλέον, κατηγορούνται για παράνομη κατοχή ναρκωτικών, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κοκαΐνης, ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, χρήματα και ζάρια 
 Συνελήφθησαν, σήμερα (7.5.2014) πρώτες πρωινές ώρες, στη Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, επτά (7) ημεδαποί, ηλικίας από 30 έως 75 ετών, για διενέργεια παράνομου τυχερού παιχνιδιού και παράβαση της Νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
  Ειδικότερα, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε οικία ιδιοκτησίας 44χρονου ημεδαπού, όπου διαπιστώθηκε να έχει οργανώσει και να επιτρέπει τη διενέργεια του παράνομου τυχερού παιχνιδιού «ζάρια», σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, στους υπόλοιπους.
  Κατά την αστυνομική επιχείρηση, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

·         Ποσότητα κοκαΐνης, βάρους -2,8- γραμμαρίων.
·         Ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι.
·         Έντεκα (11) ζάρια.
·         Το χρηματικό ποσό των -1.170- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια παράνομων παιχνιδιών.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης.
  Την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση, διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.

***
 
 
***Αθλητική  ενημέρωση :
 
***  Κρέμασε τα παπούτσια του ο Νικόλας Παπανικολόπουλος         
 
           
O Νίκος Παπανικολόπουλος, μετά από 16 χρόνια καριέρας σε 16 ομάδες(!), ανακοίνωσε, μέσω του Sentra 103,3, πως σταματά το μπάσκετ.
Ο 35άχρονος άσος, που ήταν στα... πιτς τους τελευταίους μήνες λόγω σοβαρού τραυματισμού, μίλησε στην εκπομπή «Βάλ'το αγόρι μου» με τον Θανάση Ασπρούλια και αναφέρθηκε στην απόφασή του, αλλά και στη σεζόν στον Ίκαρο Χαλκίδας.
Τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεών του...
Για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε:
«Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν απέτυχε ο Ίκαρος, είναι 50%-50% η χρονιά. Αγωνιστικά απέτυχε η ομάδα καθώς υποβιβάστηκε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αγκάλιασε ο κόσμος της Χαλκίδας την ομάδα, την καθιστά ως την πιο επιτυχημένη συγχώνευση».
Για τον υποβιβασμό του Ίκαρου:
 «Δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα απέτυχε. Ήταν μεταβλητή η κατάσταση στη διοίκηση και έγιναν αρκετές αλλαγές προπονητών. Θα τον βρει τον δρόμο η ομάδα. Μπορεί καμιά φορά να χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω για να κάνεις τρία μπροστά. Θέλει διοικητική σταθερότητα και να συνεχίσει ο κόσμος να αγαπά την ομάδα».
Για το πόσο ακόμα θα παίζει:
 «Το έχω αποφασίσει εδώ και καιρό και δεν έχει να κάνει με τον τραυματισμό. Από την αρχή της χρονιάς είχα ανακοινώσει την απόφασή μου στους οικείους μου, λέγοντας πως θα ήταν η τελευταία μου χρονιά στα γήπεδα ως παίκτης. Φτάσαμε στο τέλος! Σκεφτόμουν το πρώτο μου καλάθι που ήταν σε ένα ματς με τον Πανιώνιο το 1998, ένα τρίποντο απέναντι στον φίλο μου Κικίλια και το τελευταίο μου καλάθι ήταν επίσης απέναντι στον Πανιώνιο».
Για τον τραυματισμό του:
«Όταν χτύπησα κατάλαβα πως ήταν σοβαρός ο τραυματισμός (σ.σ. Αχίλλειος τένοντας) και πως ήμουν στο παρκέ για τα τελευταία δευτερόλεπτα της καριέρας μου. Με ενόχλησε που σταματάω με έναν τραυματισμό, όχι για έναν τραυματισμό, αλλά και γιατί δεν ήμουν μαζί με την ομάδα στις δύσκολες στιγμές που πάλευε για την παραμονή, γιατί εμένα με φτιάχνουν ως άνθρωπο οι δύσκολες στιγμές».
Για τις 16 ομάδες της καριέρας του: 
«Ο εγωισμός μου, ίσως από τα λάθη που έκαναν, δεν με άφηνε να χαρώ το παιχνίδι όταν δεν έπαιζα. Ήθελα να παίζω και να πρωταγωνιστώ για αυτό αποφάσισα να κάνω μονοετή συμβόλαια και να μένω όπου απολάμβανα να παίζω».  Πηγή:sentragoal.gr
 
***   Καλαμάτα: Σήμερα στις 5 μ.μ. το φιλικό με την Εθνική Ενόπλων

Μετά τη χθεσινή απραξία η σημερινή ημέρα έχει αυξημένο αγωνιστικό ενδιαφέρον για την Καλαμάτα, καθώς στις 5 μ.μ. στο Στάδιο της Παραλίας θα ξεκινήσει ο φιλικός αγώνας με την Εθνική Ενόπλων. Μια ξεχωριστή συνάντηση, που μπορεί να μετριάσει σε κάποιο βαθμό το συννεφιασμένο τοπίο στο στρατόπεδο της Μαύρης Θύελλας, από την απώλεια του στόχου της ανόδου στη Β’ Εθνική. Το σημερινό παιχνίδι θα δώσει μεταξύ άλλων την ευκαιρία να δοκιμαστούν κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές, όπως είναι ο Νίκος Κόλλιας της Εράνης, ο Διονύσης Γεωργιόπουλος του Δωριέα και ο Παντελής Πανταζής του ΑΟ Φαραί (αναμένεται κι ένας τερματοφύλακας εκτός Μεσσηνίας). Για τους ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας θα είναι ένα ματς προετοιμασίας εν όψει της 28ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής που περιλαμβάνει την Κυριακή, δοκιμασία στο Μεσολόγγι. Ο προπονητής Μίλτος Γκόφας δεν θα έχει στη διάθεσή του γι’ αυτό το παιχνίδι τον Σκαρλάτο, ο οποίος αποβλήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση με τη Μανωλάδα, τον Ι. Καλογερόπουλο, που έχει τιμωρηθεί από τη διοίκηση για πειθαρχικό παράπτωμα και τον τραυματία Τσόπελα, ενώ αντίθετα επανέρχεται ο Λιόλιος που εξέτισε την ποινή του - 
 
***  Εικόνες εγκατάλειψης στους χώρους μαζικού αθλητισμού         
            
Μια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή των... λαμπρών εγκαινίων του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Ασπρόχωμα, κόστους 300.000 περίπου ευρώ, συναντήσαμε την ίδια μέρα των πανηγυρισμών της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου, ύστερα από πρόσκληση κατοίκων της περιοχής.
Σοκάρει μια βόλτα στους περιβάλλοντες χώρους. Πλήρης εγκατάλειψη.
Όπως μας έλεγαν, στο Ανατολικό Πάρκο υπήρχε ένα συγκρότημα γηπέδων μπάσκετ, όπου κάθε απόγευμα μαζεύονταν τα παιδιά της περιοχής, αλλά και μεγαλύτεροι, σύνολο περίπου 50 με 60 άτομα, και ασκούνταν ή εκτονώνονταν από την καθημερινότητα.
Τα γήπεδα, όμως, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, οι μπασκέτες «φαγώθηκαν» από το χρόνο και τη χρήση, κι έτσι τα παιδιά, αν θέλουν να παίξουν μπάσκετ, πρέπει, πλέον, να βρουν άλλους χώρους, πολύ μακριά από τη γειτονιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μάλιστα, κάποιος φορέας του Δήμου στον οποίο ανήκει ο χώρος, πήρε τις κατασκευές και τις μετέφερε σε γειτονικό γήπεδο τένις, καταστρέφοντας έτσι άλλον ένα δημόσιο αθλητικό χώρο, τον οποίο και περιέφραξε, ποιος ξέρει για ποιο λόγο.
Τα ερωτήματα που μας απηύθυναν οι δημότες και αποτέλεσαν την αφορμή για το ρεπορτάζ, είναι πόσα χρήματα μπορεί να κοστίζει η συντήρηση κάποιων αθλητικών ελεύθερων χώρων, τα οποία δεν μπορεί να... σηκώσει  το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας.
Έπειτα, ο αθλητισμός είναι πολύ σοβαρό θέμα. Αφορά όλη την κοινωνία. Είναι ζήτημα υγείας, μακροβιότητας και ευεξίας. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας (σωματικής και ψυχικής), καλλιεργεί αξίες και τα ιδανικά της άμιλλας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Αν η Δημοτική Αρχή μείωνε τις υπερβολές και τις σπατάλες που γίνονταν για πολιτικούς, κυρίως, λόγους και υποστήριζε το ουσιαστικό περιεχόμενο του μαζικού αθλητισμού, δε θα βοηθούσε περισσότερο κόσμο; Ο μαζικός αθλητισμός δεν είναι εργαλείο πελατειακών σχέσεων, αλλά κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο.
Σήμερα, βέβαια, θα ισχυριστεί κάποιος, είναι από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με τη δραματική μείωση των κρατικών χρηματοδοτικών πόρων και τη στοχευμένη και συστηματική διάλυση των δημοσίων δομών άθλησης, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα προ της οριστικής απαξίωσης και κατάρρευσης.
Παρά ταύτα, αν δεν υπήρχαν οι υπερβολές, τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλύτερα για τους δημότες, μικρούς και μεγάλους.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ο Καλαματιανός του Κόροιβου

 Τεράστια συμβολή στην άνοδο του Κόροιβου Αμαλιάδας στην Α1 εθνική κατηγορία, είχε ένας Καλαματιανός αθλητής. Ο λόγος για τον 27χρονο πλέον φόργουορντ Πέτρο Νοέα, που αποτέλεσε βασικό άξονα της επιτυχίας του Συλλόγου της Ηλείας στην πορεία του για αναρρίχηση στα κορυφαία μονοπάτια του ελληνικού μπάσκετ. Και σίγουρα δεν συγκαταλέγεται τυχαία στους πλέον ικανούς αθλητές της Α2. - 

*** ΠΛΕΙ ΟΦ - ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ,
Στα πλέι οφ της Α1 Ανδρών
Τρίτη  6  Μαΐου 2014 ,
 Έκαναν το 1-0 ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Πατρών   88-61 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Παπαπέτρου, Ταβουλαρέας, Πουρσανίδης Κ.
Τα δεκάλεπτα: 32-15, 43-28, 74-35, 88-61
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φραγκίσκος Αλβέρτης): Μπράμος 7 (1), Κάρι 9 (3), Ούκιτς 8 (2), Λάσμε 8, Μαυροκεφαλίδης 9, Διαμαντίδης 7 (1), Γκιστ 6, Παππάς 3 (1), Γιάνκοβιτς 10 (1), Διαμαντάκος 9, Ματσιούλις 8, Ράιτ 4.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Νίκος Βετούλας): Ρος 3, Ντάνιελ 14, Ουίλσον 9 (1), Λιανός 16 (3), Οικονομόπουλος, Πέτροβιτς 3 (1), Μολφέτας, Νιφορας 4 (1), Μιλουτίνοβτς 3, Χοτ 9 (1).-

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης    77-44 . -^
Ο Ολυμπιακός έκανε στο... ρελαντί το 1-0 με αντίπαλο τον ΑρηΤα δεκάλεπτα: 20-14, 33-27, 63-35, 77-44
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Γκούμας, Μητσόπουλος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3 (1), Ντάνστον 7, Σπανούλης 18 (3), Περπέρογλου, Παπαπέτρου 8, Σλούκας 4, Κόλινς 13 (2), Σίμονς, Λοτζέσκι, Πρίντεζης 16 (2), Μάντζαρης 8 (2), Καββαδάς.
ΑΡΗΣ (Μίλαν Μίνιτς): Μποχωρίδης 8, Πελεκάνος 12 (2), Γκίκας, Τσακαλέρης, Ασημακόπουλος, Χαρίσης 4, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ 12 (2), Σαρικόπουλος 6, Μούρτος 2.

ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Νέα Κηφισιά   70-66 .- ^
Ο Πανιώνιος έκανε δύσκολα το 1-0 επί της Ν.ΚηφισιάςΔιαιτητές: Πηλοΐδης, Γκούμας, Μητσόπουλος
 Τα δεκάλεπτα: 17-15, 44-32, 54-47, 70-66
ΠΑΟΚ: Πέιν 10, Κούπερ 20 (3), Χαραλαμπίδης 15 (3), Τσόχλας 5 (1), Τσαϊρέλης 8, Δέδας , Μαργαρίτης 10 (1), Μπόγρης, Κασελάκης 2
ΑΕΝΚ: Βασίλιεβιτς, Λιακόπουλος 14 (2), Ρις 3 (1), Κομποδιέτας, Ψαθάς 6, Πίτερσον, Πετροδημόπουλος, Γουντς 4, Τσαλδάρης 12 (2), Αντεγκμπόγιε 10 (2), Κακιούζης 2, Μπάρλος 15 .-

~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  - ΚΑΟΔ  Δράμας  83-73 .- ^
Με το δεξί στα πλέι οφ ο Πανιώνιος, έκανε το 1-0 επί του ΚΑΟΔΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης, Καλδίρης, Διαμαντής
 Τα δεκάλεπτα: 23-19, 45-39, 60-57, 83-73
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΜακΚόλουμ 25 (1), Ντούβνιακ 10 (2), Κάρτερ 7 (2), Μίλμπουρν 11 (2), Αθανασούλας, Μπατής 11 (2), Σκορδίλης 4, Λάνγκφορντ 9 (1), Μίτσελ, Σίμτσακ, Σαλούστρος 6 (2).
ΚΑΟΔ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Σλαφτσάκης, Τζόουνς 12 (1), Στίγκερς, Μπράουν 15, Βον 4, Μάρκοβιτς 10 , Σπυριδωνίδης, Μπάβτσιτς 29 (3), Ζάρας 3.

***  Ποινική δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ , ...Για όσα έγιναν στη Λεωφόρο :
Ποινική δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ
~ Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ για τα επεισόδια της Λεωφόρου. Χαρακτηριζοντάς τα εκτεταμένα και οι δύο ομάδες κινδυνεύουν άμεσα με αφαίρεση βαθμών και τιμωρία της έδρας τους.
Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» μπορεί να τιμωρηθούν με -3 βαθμούς. Παράλληλα δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ποινή κεκλεισμένων των θυρών στη Λεωφόρο.
Στον ΠΑΟΚ αναμένεται να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή καθώς είναι υπόπτροπος. Αν τιμωρηθεί, θα πάει στο -5, καθώς έχει προηγηθεί το -3 από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Ελλάδας.
Η εκδίκαση των δυο υποθέσεων είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη, 8 Μαΐου.
~**  Συγνώμη από τον κόσμο, την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ζητάει ο Γιάννης Αλαφούζος, με γραπτή του δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» τονίζει ότι η εκτίμησή του για κοινή συνύπαρξη οπαδών αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη, ύστερα τα επεισόδια που έγιναν στη Λεωφόρο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά η δήλωσή του
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους οπαδούς, τη τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Η εκτίμησή μου για το επόμενο βήμα, που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μαζί, αποδείχτηκε υπεραισιόδοξη. Η καλή και σωστή πρωτοβουλία του Παναθηναϊκού, να προσκληθούν στο γήπεδό του οπαδοί των αντιπάλων, στο χθεσινό παιχνίδι, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Είναι προφανές πως δεν θα επανέλθω μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι οι συνθήκες συνύπαρξης στη μεγάλη γιορτή, που είναι το ποδόσφαιρο, έχουν οριστικά βελτιωθεί».
Και επίσκεψη στο Απήλειον
 Στη συνέχεια επισκέφθηκε και το «Απήλειον». Μιλώντας στους παίκτες και το προπονητικό τιμ αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη» για τα όσα έγιναν και να αναλάβει τις ευθύνες του για το γεγονός ότι πίστεψε πως έχει φτάσει η στιγμή για κοινή παρουσία οπαδών, διαφορετικών ομάδων μέσα στο ίδιο γήπεδο.-

***  ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών  3-0 , (2-0) .-^
Live: ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (2-0) και Αστέρας - ΠΑΟ (20:30)
~ Η αφαίρεση τριών βαθμών από τον ΠΑΟΚ έχει αλλάξει το σκηνικό των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα, με την τρίτη αγωνιστική να αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.
- Η  βαθμολογία των πλέι οφ, πριν την έναρξη της τρίτης αγωνιστικής:
1. Παναθηναϊκός 4,
2. Αστέρας Τρίπολης 4,
3. Ατρόμητος 3,
4. ΠΑΟΚ 1.
* Προσμετράται η τιμωρία -3 βαθμών του ΠΑΟΚ.-
Τα  γκολ : 40΄ πεν. Νάτχο , 45΄Στόχ  , 86΄Βούκιτς .-
 Διαιτητής του αγώνα είναι ο Μιχαήλ Κουκουλάκης (Ηρακλείου).-
Βοηθοί του είναι οι κ.κ. Τάτσης (Ηπείρου) και Ποντίκης (Πρέβεζας).-
Κάρτες :  Κάτσε , Λαζαρίδης , .-
  Οι  ενδεκάδες:
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Κίτσιου, Τζαβέλλας, Βίτορ, Λίνο (Πόζογλου), Λάζαρ, Κάτσε, Νάτχο, Σαλπιγγίδης (Σπυρόπουλος ) , Στοχ (Βούκιτς), Αθανασιάδης.-
Ο πάγκος του Γιώργου Γεωργιάδη: Γιακουμής, Σπυρόπουλος, Βούκιτς, Πόζογλου, Κατσικάς, Κουλουρής, Σκόνδρας .-
Ατρόμητος: Τσενάμο, Φυτανίδης, Γιαννούλης, Ταβλαρίδης, Λαζαρίδης, Μπάλλας, Δημούτσος, Γεωργίου (Ναπολεόνι) , Γκαρσία (Φωτάκης), Καραμάνος, Παπαδόπουλος.-
Ο πάγκος του Γιώργου Παράσχου: Σηφάκης, Ούμπιδες (Μπάλας), Ναπολεόνι, Φωτάκης, Κιβρακίδης, Φάμπιο, Μπρίτο.-
Βίντεο γκολ και δηλώσεις από αγώνα :
ΠΑΟΚ- ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 3-0 πλει οφ 7/5/2014 δηλώσεις  γκολ : http://youtu.be/7GgGMdJwA6M ,


~ ΑΣΤΕΡΑΣ  Τρίπολης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   1-3 , (0-1) .-

 Τα  γκολ : 29΄ Κλωναρίδης , 57΄ Αμπέιντ , 62΄ Ουσέρο , 76΄Λαγός ,
Διαιτητές : Καλογερόπουλος  ,  Δημητριάδης  , Κούλα  ,
Κάρτες :Κορμπέλης , Χενάρντες , Λούι , Τριανταφυλλόπουλος ,Λαγός , Ουσέρο ,Καράσκο  ,
Οι  συνθέσεις :
Τρίπολη(Βεργέτης :Ερνάντες, Κοντοές(Τσαμπούρης),(Χουάνμα), Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Λούι, Κουρμπέλης, Ουσέρο, Μουνάφο(Ναβάρο), Ντε Μπλάσις, Βάλντο(Καράσκο), Μπαράλες οι 11 του Αστέρα
~ Στον πάγκο του Αστέρα: Μπαντής, Σέτι, Ναβάρο, Γκόιαν, Ντελγκάδο, Κοντοές, Καράσκο.-
ΠΑΟ (Αναστασιάδης): Καπίνο, Σίλντενφελντ, Μέντες, Τριανταφυλλόπουλος, Χουχούμης(Κουτρουμπής), Λαγός, Ζέκα, Πράνιτς, Αμπέντ(Σπυρόπουλος), Πέτριτς(Κλωναρίδης), Μπεργκ οι 11 του Παναθηναϊκού.-
~ Στον πάγκο του Παναθηναϊκού: Κοτσόλης, Σπυρόπουλος, Κουτρουμπής, Ντίνας, Κλωναρίδης, Ατζαγκούν, Δώνης .-
Μόνος πρώτος ο Παναθηναϊκός, νίκη... ελπίδας για τον ΠΑΟΚ
Βίντεο γκολ από αγώνα :
 Αστέρας Τριπ-ΠΑΟ 1ο γκολ 29΄Κλωναρίδης πλει οφ 7/5/2014: http://youtu.be/cJh_IHdJ2Ms , 
Αστέρας-ΠΑΟ  2ο  γκολ Αμπέιντ πλει οφ 7/5/2014 : http://youtu.be/rcyejk9WtFo ,
   
   
Αστέρας-ΠΑΟ μείωση  σκορ πλει οφ 7/5 2014 : http://youtu.be/KPfn2ZNTV3A ,
 
 ΑΣΤΕΡΑΣ-ΠΑΟ  1-3  3ο  γκολ Λαγός πλει οφ 7/5/2014 : http://youtu.be/2ulUj9vWuqc ,

~ Στην τελευταία  30η αγωνιστική της  Α ΄Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας :
Στο  γήπεδο  Βαλύρας ,
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών - ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  1-1 .-
Με  γκολ του Γ. Γιαννακούτζου ,
Συνθέσεις :

 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-  
 
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                              
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                        ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαϊου 2014 .-                                                            ~ ~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014  ,.-
~   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαϊου 2014  .-

  . ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =32494   Video.-^
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1767  video.-^
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1768   video.- ^
                                                     Σύνολο  :  6829  βίντεο ανηρτημένα .- ^

 ~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home, 2495   . -   Φίλοι. -        
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 269   φίλοι .-    

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013 . –     566.-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , Σύλλογος Αθηναίων Αρφαραίων 135.-

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: