ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλίου 2013

Ότι  γράφεται και ότι βρήσκουμε  Κυριακή  07  Ιουλίου  2013  ¨:

***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias = facebook ΑΡΦΑΡΑ -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2013 .-      


 

*** SETI-ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΕΞΩΓΗΪΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ
                                       

 Βρετανοί αστρονόμοι  μπαίνουν ενεργά στην προσπάθεια για την ανίχνευση εξωγήινων πολιτισμών, ανακοινώνοντας πως σκοπεύουν να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο από ραδιοτηλεσκόπια που θα αφουγκράζεται τον ουρανό για εκπομπές από άλλους πλανήτες. Πρόκειται για το περίφημο πρόγραμμα SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence), όπου μετά τις ΗΠΑ, οι Βρετανοί ευελπιστούν να γίνουν η δεύτερη μεγάλη δύναμη που ψάχνει απαντήσεις στο ερώτημα του αν είμαστε μόνοι εκεί έξω.
Η ανακοίνωση έγινε σήμερα στα πλαίσια του βρετανικού ετήσιου συνεδρίου Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του St. Andrews. Στον οργανισμό έρευνας για εξωγήινη νοημοσύνη θα συμμετέχουν 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ προτείνεται για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθούν επτά μεγάλα τηλεσκόπια τα οποία θα καλύπτουν όλη τη χώρα, σε ένα δίκτυο που θα ονομάζεται eMerlin.
Τα τηλεσκόπια θα επικοινωνούν με οπτικές ίνες με το κεντρικό αστεροσκοπείο του Cheshire, όπου θα γίνεται η ανάλυση των δεδομένων. Στο ίδιο αστεροσκοπείο είχε λειτουργήσει κατά τη δεκαετία του ’90 το πρώτο τηλεσκόπιο στη Βρετανία αφιερωμένο σε αυτό το σκοπό, το οποίο επικεντρώθηκε στο να ακούει σήματα από 1000 γειτονικά άστρα.

Ένας προηγμένος πολιτισμός αφήνει σίγουρα ίχνη της παρουσίας του που αν φτάνουν μέχρι την περιοχή μας μπορεί και να τα ακούσουμε, αν έχουμε συντονίσει τα τηλεσκόπια μας κατάλληλα. Τουλάχιστον ο ανθρώπινος πολιτισμός, εκπέμπει κατά συρροή ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο διάστημα για παραπάνω από μισό αιώνα.
Θεωρείται πως η πρώτη φορά που εκπέμφθηκε σήμα από γήινο πομπό, με αρκετή ισχύ ώστε να ταξιδέψει στο Σύμπαν, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936. Έτσι, ανθρώπινα σήματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από άλλους πολιτισμούς σε μία νοητή σφαίρα γύρω από τον πλανήτη μας, ακτίνας 77 ετών φωτός.
Ο  Δρ. John Elliot του πανεπιστημίου του Leeds είναι ειδικός σε θέματα επικοινωνίας και υποστηρικτής του προγράμματος. Έχει αναλύσει περισσότερες από 60 ανθρώπινες γλώσσες, όπως επίσης και τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ζώων. Πιστεύει έτσι πως μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να αποκρυπτογραφήσουμε ένα μήνυμα που αλλιώς μπορεί να φάνταζε σκέτος θόρυβος.
«Ας υποθέσουμε πως το πρόγραμμα SETI πετυχαίνει και ανιχνεύσουμε ένα τεχνητό πομπό. Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές αποκρυπτογράφησης πολύ διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιεί σήμερα ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας. Για να το δούμε στο σωστό του πλαίσιο, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουμε γραφές από την αρχαιότητα», λέει χαρακτηριστικά.
Το έργο απαιτεί πολύ ευαίσθητο εξοπλισμό, καθώς η ισχύς των σημάτων που μπορεί να φθάνουν θα είναι ελάχιστη και αναμεμειγμένη με τον κοσμικό θόρυβο. Ωστόσο οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν κάποια στιγμή να ανιχνεύσουν κάποιο μοτίβο στα σήματα που λαμβάνουν, ή κάτι που δε θα μοιάζει με τυχαίο θόρυβο.
Σίγουρα πάντως η ολοένα και αυξανόμενη λίστα των εξωπλανητών που ανακαλύπτονται από τους αστρονόμους, και ειδικά αυτών που μπορούν θεωρητικά να επιτρέψουν την ανάπτυξη ζωής, μπορεί να βοηθήσει τους κυνηγούς εξωγήινων σημάτων να στρέψουν το βλέμμα τους σε περιοχές του Σύμπαντος που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ακούσουν κάτι.
«Εάν ρωτήσεις τους περισσότερους επιστήμονες εάν πιστεύουν πως υπάρχουν εξωγήινοι, οι περισσότεροι θα πουν ναι» υποστηρίζει ο Tim O’Brien, διευθυντής του αστεροσκοπείου του Cheshire. «Δε ξέρουμε τι είδους ζωής υπάρχει, ή αν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, αλλά αφού μαζεύουμε ούτως ή άλλως δεδομένα, θα ήταν αμέλεια να μην ψάχνουμε και για σήματα από άλλους πολιτισμούς», καταλήγει.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  ,  thecuriosityofcat 

*** Γιάννης Λαφαζάνος
Παρασκευή στις 2:00 μ.μ. ·
  • Tην επετειο των τριαντα τους χρονων την γιορτασαν στο σπιτι.Εκεινη σερβιρε σαμπανια σε ψηλα ποτηρια.Εκεινος εφτιαξε τη σπεσιαλιτε του σαλατα με σολομο.Εκαναν μια προποση για τα χρονια της κοινης τους ζωης και ανοιξαν τα δωρα τους.Της ειχε παρει ενα σι ντι με τραγουδια του νεου κυματος ,της εποχης που πρωτογνωριστηκαν .Του ειχε παρει μια δερματινη ζωνη απο το Ζαρα ,τα γνωστα μαγαζια που ξεφυτρωναν αν και ισπανικα ,σαν μανιταρια σε ολη την Ελλαδα.
    Γελασαν με την καρδια τους ,οχι ειρωνικα οπως θα περιμενε κανεις .Καταλαβαιναν οτι δεν υπηρχαν λογια για αυτο που τους ειχε συμβει.Οι περισσοτεροι ανθρωποι το βαφτιζαν οικονομικη κριση για να ξεμπερδευουν.
    Το αρχικο σχεδιο ηταν να ταξιδεψουν Βενετια . Ηθελαν πολυτελεια ,α θεση στο καραβι Πατρα-Βενετια και σουιτα στο Bauer που να βλεπει το μπαλκονι τους τη πλατεια του Αγιου Μαρκου.Εκεινη ονειρευοταν βολτα με τη γονδολα στα καναλια να χαζευει τον Αγιο Γεωργιο των Ελληνων .Εκεινος εβλεπε τον εαυτο του να καθεται και να πινει το καφε του στο bar του bauer με τη συνοδεια κλασσικης μουσικης.H κοινη τους φαντασιωση ηταν το Φλοριαν καφε.Εκεινη θα παραγγελνε σαμπανια γαλλικη και εκεινος ιταλικο κρασι με μηλα.Ομως οταν μετρησαν τα λεφτα τους η ιδεα της Βενετιας αρχισε να φανταζει παραλογη.Η σουιτα στο Bauer κοστιζε ενα καρο λεφτα 880 ευρω και η γαλλικη σαμπανια στο Φλοριαν καφε 72 ευρω το ποτηρι.Τελευταια τα ποτα για τους ελληνες θυμιζαν περισσοτερο το κωνειο του φιλοσοφου Σωκρατη .Αλλωστε σπουδαζαν δυο παιδια και ειχαν χασει προσφατα τις οικονομιες τους.Τις ειχαν επενδυσει σε ομολογα του Ελληνικου δημοσιου.Και αυτα τα τελευταια χρονια θυμιζαν παλαιες εφημεριδες που τις διαβαζεις στην τουαλετα μεχρι να ανακουφιστεις τελειως.Συμβιβαστηκαν με φαγητο στο river λιγο εξω απο το Καρπενησι ,ενα εστιατοριο με πολυ καλο φαγητο και design .Η πλατεια του αγιου Μαρκου μπορουσε να περιμενει μια αλλη φορα
    Το βραδυ στο κρεββατι ορμησαν ο ενας στον αλλο στα βουβα παροτι ζουσαν ξανα μονοι τους στο διαμερισμα και ειχαν μετατρεψει τα δωματια των παιδιων σε γραφειο και ξενωνα.
    Οι αγκαλιες τους και τα πνιχτα βογγητα τους ειχαν την υπαρξιακη απελπισια που προσλαμβανει το σεξ μετα τα πενηντα ,οταν καταλαβεις στο πετσι σου οτι αυτο που κανεις και ξανακανεις ειναι μια προβα αφανισμου.
    Την επετειο των εικοσι χρονων δεν την γιορτασαν ποτε.Ειχαν χωρισει για ενα διαστημα 6 μηνων γιατι εκεινη ειχε ερωτευτει με παθος ενα συναδελφο της απο το γραφειο.Το βραδυ της επετειου τους κοιτουσε εξω απο το παραθυρο ενος ξενοδοχειου της συμφορας στην εθνικη οδο Αθηνων -Λαμιας.Στο κομοδινο ξεραινοταν το φαγητο που ειχε παραγγειλει ο εραστης της .Ετοιμη σαλατα απο το χαμπουργκεραδικο της γωνιας ,κλαμπ σαντουιτς και κοκα κολα.Καλα για σαμπανια γαλλικη ουτε λογος .<<,δεν θελω του ειχε πει ,φατα εσυ>>.Ο φιλος της δεν μιλησε στενοχωρημενος οπως ηταν ,γιατι μολις ειχε μηνυμα απο το χρηματιστη του οτι ολες οι οικονομιες του ειχαν γινει χαρτι για εφημεριδα τοιχου.
    Την επετειο των δεκα τους χρονων την ειχαν γιορτασει στο Παρισι.Αφησαν τα μωρα στις γιαγιαδες στο Μεγαλο Χωριο ενα στη καθε μια και εμεναν σε ενα ξενοδοχειο πισω απο την Οπερα κοντα στη γκαλερυ Λαφαγιετ.Ηταν κουρασμενοι και ευχαριστηθηκαν το υπερδιπλο στρωμα.Επαιρναν πρωινο στο κρεββατι ,εκαναν ερωτα αργα και τεμπελικα και εβγαιναν εξω το απογευμα την ωρα που σκοτινιαζε.Δεν πατησαν το ποδι τους στον πυργο του Αιφελ, στο Λουβρο ,στο Σαν Ελυζε ,ουτε εκαναν κρουαζιερα με τα μπατον μους στον Σηκουανα.Αντιθετα καθησαν στο καφε ντε λα πε στην Οπερα ,στα καφενεια της Μονμαρτης και αυτη παραγγελνε παντα σαμπανια ενω αυτος κρασι με μηλα.Στο δρομο αγκαλιαζονταν σαν παλιοφιλοι που σερνουν το βημα τους στην εξοδο του μπαρ.Του παραπονιοταν συνεχεια για τα διδυμα που ειχαν το ποσο κουραζοταν μαζι τους .Εκεινος μουρμουριζε<,<καταλαβαινω αλλα κανε λιγακι υπομονη θα μεγαλωσουν>>.
    Στην επετειο των πεντε χρονων αποφασισαν να συζησουν και να παντρευτουν αργοτερα . Το γιορτασαν με ενα δειπνο αστραπη και σεξ .Καθησαν σε ενα εστιατοριο του Χαλανδριου.Ειχε γειρει στον ωμο του .Ζητησαν γαλλικη σαμπανια.<<Ναξερες τι μου θυμιζει η σαμπανια του ειπε>>.Ειχε ξανακουσει αυτη την ιστορια χιλιαδες φορες,απο μεσα του ομως σκεφτοταν <<ναι μου την εχει ξαναπει ,αλλα δεν θα την διακοψω της αρεσει να την λεει>>.Οταν τελειωσε την ιστορια της εβαλε τα γελια και τα βραχιολια της σειστηκαν[στην δεκαετια του 80 οι κοπελες φορουσαν χιλιαδες μπακιρενια κοσμηματα που σειονταν με το παραμικρο].Εκεινος σκεφτηκε προς στιγμη ποσο εκνευριστικος μπορει να γινει ο ηχος των βραχιολιων, αλλα οπως ηταν φυσικο δεν μιλησε.
    Οταν εκλεισαν ενα χρονο μαζι εβαλε ποτηρια σαμπανιας στο ψαθινο καλαθι της παραλιας και οργανωσε για χαρη του ενα αξεχαστο πικ-νικ στο Προυσσο , τοπο καταγωγης του Στεφανου.Ακομα το θυμαται με νοσταλγια.Η διαδρομη με το αυτοκινητο μετα τη Λαμια καταπληκτικη ιδιαιτερα στις Ραχες Τυμφρηστου , οπως και μετα το Καρπενησι.Ειχαν δικιο αυτοι που της ελεγαν οτι η Ευρυτανια ειναι η Ελβετια της Ελλαδος.Ετσι ειναι σκεφθηκε αν βγαλεις τις σοκολατες .Σταματησαν στην ακρη του δρομου και με θεα την Προυσιωτισσα εστρωσαν τη κουβερτα κατω και επανω το καλο λευκο τραπεζομαντηλο.Ηπιαν σαμπανια και κοκκινο κρασι,εφαγαν και οταν σκοτεινιασε επεσαν ο ενας επανω στον αλλο με την αισθηση του κατεπειγοντος που οσοι ξερουν λενε οτι κραταει απο εξι ως δωδεκα μηνες.Αστους να λενε εδω ερωτας ,ποθος, παθος και αγαπη εριξαν τα συνορα και εγιναν για μια στιγμη ενα ατελειωτο μαζι.Δεν θα ξεχασω ποτε τη πρωτη επετειο μας σκεφθηκε η Ελενα και αυτο συμβαινει σε ολες τις Ελενες του κοσμου.
    Γνωριστηκαν στο αεροδρομιο του Ελληνικου.Συνταξιδιωτες στην πτηση Παρισι-Αθηνα , περιμεναν και οι δυο τις βαλιτσες τους στον ιμαντα του Ελληνικου.Εκεινος σπουδαζε οικονομικα στο Λονδινο και ειχε κανει μια μικρη σταση στο Παρισι σε φιλους ,πριν επιστρεψει στην Ελλαδα για τις καλοκαιρινες διακοπες.Εκεινη ειχε επισκεφτει την ξαδελφη της Λαουρα που ηταν παντρεμενη με γαλλο.
    Τον ειχε προσεξει ηδη απο το Παρισι στην ουρα του τσεκ-ιν.Αυτο συμβαινει παντα οι γυναικες μας μαρκαρουν πρωτες να το θυμαστε.Φταιει αραγε η γρηγοροτερη κοινωνικοποιηση τους ,η ωριμανση τους οταν εμεις τις παιρνουμε ειδηση μας εχουν βαλει τιμη πωλησεως.
    Ο τυπος λοιπον μεγαλοδειχνε,ειχε αυστηρο σουλουπι και φορουσε ρολοι μαιμου, τα παπουτσια του μπλε timberland με ασπρα κορδονια.Της αρεσαν πολυ δεν μπορουσε να πει το ιδιο και για το ρολοι που στην αρχη απο την μεγαλη της επιθυμια για πολυτελεια και περιπετεια το πηρε για αληθινο.Υπεθεσε οτι ηταν Γαλλος που πηγαινε στην Αθηνα για δουλειες.
    Ο τυπος εμοιαζε συνεπαρμενος απο το αρθρο που διαβαζε.Ηταν ενας αφηρημενος ,πολυασχολος ανδρας σκεφθηκε ριχνωντας τα διχτυα της που υπο την επιρροη της θα αρχιζε να ενδιαφερεται για τις χαρες της ζωης τα καλα εστιατορια και τη γαλλικη σαμπανια.Τον πλευρισε στον ιμαντα των αποσκευων νουμερο7.Του επιασε τη κουβεντα οπως μονο ενα φιλοδοξο κοριτσι ξερει να κανει.Του μιλουσε για τον καιρο,τα ζωδια ηταν σκορπιος ,για την εισοδο του κρονου στον αιγοκερω ,τον αναδρομο ερμη ,τα αξιοθεατα του Παρισιου σαν να μιλουσε για την εξερευνηση μιας ερωτογενους ζωνης.Η μηπως για αυτη μιλουσε?.Εκεινος απολαμβανοντας το φλερτ διπλωσε την εφημεριδα παραμασχαλα και την ακουγε με προσοχη.Εμαθε λοιπον οτι ηταν μεταπτυχιακος φοιτητης, σπουδαζε στο Λονδινο με υποτροφια και οι γονεις του ζουσαν στο Μαρουσι.Ηταν αργα να κανει πισω.Τον ειχε ηδη ερωτευτει απο τον τροπο που εσμιγε τα φρυδια του -τοσο οσο χρειαζοταν για να δειξει οτι σκεφτεται ,οχι οτι υποφερει.
    Εφτα χρονια πριν την γνωριμια τους ,μαθητρια της γ γυμνασιου ειχε βγει με την εξαδελφη της και τον Γαλλο αρραβωνιαστικο της Πιερ σε ενα εστιατοριο στην Παρο ,στην Ναουσα που παραθεριζε με τους γονεις της.Ο Γαλλος παραηταν αβρος '' ειχε τραβηξει τις καρεκλες των κοριτσιων για να καθησουν και τους ειχε πει ιστοριες που τις φαινονταν πνευματωδεις αν και τα γαλλικα της ηταν ακομα επιπεδου δημοτικου.Μια ορχηστρα επαιζε στο βαθος το τανγκο νοτουρνο.Στο τραπεζι εφτασαν ζεστα ολοστρογγυλα ψωμακια και μεταλλικα μπωλ με γιρλαντες βουτυρου πανω σε παγακια.
    Δεν ειχε ξαναδει κατι παρομοιο.Με τους γονεις της δεν πηγαινε σε εστιατορια , δεν ηξερε καν οτι υπαρχουν εστιατορια οπου τρως με λινη πετσετα στα γονατα.Ο Γαλλος της εδειξε πως να βουτυρωσει το ψωμακι της -οχι ολοκληρο ,μονο τη μπουκια που σκοπευε να φαει.Πανω στην ωρα κατεφθασε και η γαλλικη σαμπανια σερβιρισμενη σε ψηλα ποτηρια.Ο Πιερ της μιλησε για αυτη ποσες λιγωτερες θερμιδες εχει απο το κρασι, πως η παρουσια της ειναι απαραιτητη σε καθε γιορτη και επετειο.Ειχε μεινει κοκκαλωμενη στη θεση της, μαγεμενη απο αυτα που εξηγουσε ο Γαλλος και απο τη πολυτελεια του χωρου .Θυμαται ειχε γυρισει να κοιταξει τη θαλασσα απο αμηχανια .Γρηγορα το μπλε του Αιγαιου και το ασπρο του κυκλαδιτικου νησιου σφραγισαν την στιγμη αυτη βαθεια στην μνημη της .
    Οταν μεγαλωσω σκεφτηκε θα βρω και εγω ενα αντρα σαν τον Γαλλο,θα τον αγαπησω πιο πολυ και απο την ιδια μου τη ζωη.Δεν θα τσακωνομαστε ποτε,θα μου τραβαει την καρεκλα να καθησω,θα μου ανοιγει την πορτα να περασω,θα μου δινει τον ωμο του να γειρω οταν ποναω,θα μου βουτυρωνει ζεστο ψωμι και μετα θα με σηκωνει απο το τραπεζι και θα με χορευει αναλαφρα τανγκο-αληθινο αργεντινικο τανγκο .Ολα θα στροβιλιζονται γυρω μας και δεν θα νοιωθω ταπεινωση ουτε υπεροψια, μονο αγαπη.Θα με πηγαινει συνεχεια εκει οπου υπαρχει αγαπη.
    Ναι πιστεψτε με θα τον βρω μια μερα και θα κανω τα παντα για αυτον.Θα του αγοραζω μανικετοκουμπα,θα του σιδερωνω τα πουκαμισα ,θα του δενω τη γραβατα, θα του φτιαχνω το αγαπημενο του φαγητο,θα του γυαλιζω τα παπουτσια και στην επετειο της γνωριμιας μας θα του σερβιρω παντα γαλλικη σαμπανια σε ψηλα ποτηρια.
    Μεχρι να τον βρω ομως αφηστε με να κοιμαμαι και να ονειρευομαι τον ερωτα και την αγαπη που θαρθει να με βρει.Λενε οτι τα πουλια που ειναι ερωτευμενα πετανε πολυ ψηλα.
    Εκει που δεν τα βρισκουν τα σκαγια της ρουτινας και της καθημερινοτητας
    ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ.
  • *** Πώς μας βλέπουν τα παιδιά 
    Σε μια έρευνα που έγινε σε σχολείο της Αμερικής ρωτήθηκαν τα παιδιά πώς βλέπουν τους γονείς τους. Να μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις:
    * Οι μεγάλοι δίνουν υποσχέσεις και έπειτα τις ξεχνούν ή λένε πως δεν επρόκειτο για πραγματική υπόσχεση, αλλά μόνο για ένα ίσως.
    * Οι μεγάλοι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ντύνονται όπως θέλουν, ενώ οι ίδιοι ντύνονται όπως τους αρέσει, ακόμα κι αν αυτό που αποφασίζουν να φορέσουν δεν ταιριάζει στην περίπτωση ή είναι βέβαιο ότι μ' αυτό θ' αρπάξουν καμιά πούντα.
    * Οι μεγάλοι δεν κάθονται ν' ακούσουν τι τους λένε τα παιδιά. Και παρ' όλα αυτά έχουν έτοιμη την απάντηση.
    * Οι μεγάλοι κάνουν λάθη μα ποτέ δεν τα παραδέχονται, ή το λάθος τους δεν είναι λάθος ή κάποιος άλλος φταίει για το λάθος που έκαναν.
    * Οι μεγάλοι διακόπτουν συνεχώς τα παιδιά όταν αυτά διηγούνται κάτι. Αν όμως ένα παιδί διακόψει ένα μεγάλο αρχίζουν αμέσως οι παρατηρήσεις.
    * Οι μεγάλοι δε μπορούν να καταλάβουν ότι ένα παιδί μπορεί να επιθυμεί ένα πράγμα για το χρώμα του, το σχήμα του, ή το μέγεθος του. Ακόμα και όταν το έχει αγοράσει με δικά του χρήματα. Αν δεν τους αρέσει, λένε: Δεν μπορώ να καταλάβω τι το ωραίο βρίσκεις σ' αυτή την αηδία.
    * Οι μεγάλοι κάνουν πάντοτε κουτσομπολιό. Αν όμως τα παιδιά κάνουν το ίδιο και πουν τα ίδια πράγματα για τα ίδια πρόσωπα, τότε τους λένε ότι είναι αναιδέστατα κι ότι τους λείπει ο σεβασμός. pigizois   ,To hamomilaki
     

    *** Την Α.Ε. Σπάρτης αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος         
             07/07/2013
     Την Α.Ε. Σπάρτης αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος με στόχο να την οδηγήσει στην Σούπερ Λίγκα σε τρία χρόνια!
    Οπως αναφέρει το flynews.gr ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος βρέθηκε στη Σπάρτη και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του επιχειρηματία και πρώην προέδρου της ΑΕ Σπάρτης Δ.Νικόλαρου, με ενέργειες του οποίου έγινε η συνάντηση με τον ισχυρό άντρα του μπασκετικού Παναθηναϊκού.
    Εκεί λοιπόν με τη παρουσία άλλων παραγόντων αλλά και του Δημάρχου Σπάρτης κυρίου Αργειτάκου συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάληψης της ιδιοκτησίας της ΑΕ Σπάρτης από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.Τελικά αφού τον ενημέρωσαν λεπτομερώς για όλα τα θέματα της ομάδας, η συμφωνία επετεύχθη και το μεγάλο deal για το λακωνικό ποδόσφαιρο είναι γεγονός.Στα πρώτα κιόλας λόγια του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε σαφές ότι η ΑΕ Σπάρτης από τη Δευτέρα γυρίζει σελίδα και στόχος του είναι τα επόμενα τρία χρόνια η ομάδα να βρίσκεται στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας από την ερασιτεχνική κατηγορία που αγωνίζεται τώρα.
    Σύμφωνα πάντα με αποκλειστικές πληροφορίες του FLY FM 89.7 και του flynews.gr ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε εντολή στο Δ.Νικόλαρο ο οποίος και θα είναι υπεύθυνος και το δεξί του χέρι στην ομάδα τουλάχιστον τη πρώτη χρονιά, να ξεκινήσει από αύριο κιόλας τη δουλειά και να μη χαθεί χρόνος.
    Οσον αφορά στο θέμα του προπονητή, ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Ρασιάς, είναι κοντά στο να αναλάβει.Μάλιστα οι συζητήσεις ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθεί και επίσημα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί το νέο Διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ Σπάρτης.
    Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εκτός από την ομάδα ζήτησε και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Σπάρτης για τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,τα πολιτιστικά δρώμενα,το Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο αλλά και για άλλες δραστηριότητες. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αμέσως μετά τη συνάντηση ο κύριος Γιαννακόπουλος κατευθύνθηκε προς τις θαλάσσιες περιοχές του Νομού και μάλιστα του πρότειναν και είδε συγκεκριμένα οικόπεδα καθώς ενδιαφέρεται να αποκτήσει εξοχική κατοικία στην περιοχή.
    gazzetta.gr

    *** Στόχος η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσσηνία

                Της Μαρίας Νίκα
     Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια γεωργία χαμηλού κόστους, μπορεί όμως να παίξει σημαντικό ρόλο με μια γεωργία ποιότητας, έστω και λίγο ακριβότερη. Αυτό τόνισε προχθές στην έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, στην Κορώνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
    «Η προσπάθεια αυτή ταιριάζει στον τόπο μας, έναν τόπο προικισμένο, με εξαιρετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, ταιριάζει στην παράδοση και τον πολιτισμό μας», παρατήρησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που στρέφεται σε τέτοιου είδους πρότυπα και παραγωγικές διαδικασίες, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος. «Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, τώρα που το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μιας τέτοιας ποιότητας, να το αξιοποιήσουμε προς όφελός μας».
      Ελληνικό πρωινό
    Ο κ. Τσαυτάρης μίλησε για γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως «προληπτική ιατρική», ενώ κάλεσε σε συστράτευση για να ξαναγίνει η γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Συνέδεσε την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, αναφέρθηκε στο «Ελληνικό πρωινό» που ξεκίνησε από 100 ξενοδοχεία και σήμερα έχει μπει σε 780 ξενοδοχεία της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η «Παλέτα ελληνικών τυριών» και οι «Ουζομεζέδες». Αναφέρθηκε στα σήματα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. μέχρι το καινούργιο σήμα για τα Παραδοσιακά Προϊόντα, ενώ για τη νέα ΚΑΠ είπε ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει το ίδιο σημαντικά κονδύλια όπως και στην προηγούμενη. Ζήτησε αξιοποίηση των χρημάτων με σύνεση, με στόχο την παραγωγή, γιατί μόνο μέσα από αυτή, όπως σημείωσε, θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 σημειώθηκε αύξηση 20% στις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.
    Για ένα γαστρονομικό τουρισμό, που θα βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας που προωθεί ο Δήμος του, και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας επίσης λόγο για προϊόντα με ταυτότητα και ιστορία.
      Εμφιαλωμένο λάδι στα εστιατόρια
    Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, πρότεινε να μπει η Μεσογειακή Διατροφή στο σχολείο και σε κάθε ελληνικό σπίτι απ’ όπου έχει εκτοπιστεί, ενώ ζήτησε να επανέλθει η διάταξη του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., η οποία ανακλήθηκε, για σφραγισμένη φιάλη ελαιολάδου μιας χρήσης στα καταστήματα εστίασης.
    Ζήτησε, επίσης, η εμφιάλωση να γίνεται από συνεταιρισμούς, ώστε η προστιθέμενη αξία να ενισχύει το εισόδημα του αγρότη και όχι τις εταιρείες. Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, είπε ότι οι αλλαγές σε αυτή μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές και για τη Μεσογειακή Διατροφή, διότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, αν δεν πάρει μέτρα το υπουργείο, θα επιφέρουν δραματική μείωση στο εισόδημα των παραγωγών ελαιολάδου και σταφίδας.
      Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
    Για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μίλησε ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου «Νηλέας», σημειώνοντας ότι πρόκειται για συμφωνία επαγγελματιών με κανόνες, από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων μέχρι τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, που αφορά στη διαχείριση προϊόντων και υπηρεσιών, π.χ. την οργάνωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας. Στόχος, όπως είπε, η ικανοποίηση του επισκέπτη, ο οποίος γυρνώντας στον τόπο του θα διαφημίσει το μέρος στο οποίο πέρασε τις διακοπές του. Η υπογραφή του σχετικού καταστατικού αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.
    Στην εκδήλωση της Παρασκευής, για τη Μεσογειακή Διατροφή και την αναγνώρισή της από την Unesco ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας (με εμβληματικές κοινότητες την Κορώνη, το Σεφσαουέν του Μαρόκου, τη Σορία της Ισπανίας και το Σιλέντο της Ιταλίας), καθώς και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό, μίλησαν αντίστοιχα η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου και ο διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης», Ξενοφών Κάππας.
    Τέλος, στο θέμα «Καλλιεργητικές τεχνικές, Πιστοποίηση και Μεσογειακή Διατροφή» αναφέρθηκε ο κ. Σταματάκης από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
    Η χθεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ περιλάμβανε ημερίδα με θέμα την ενίσχυση του ελαιολάδου μέσω του σήματος ΠΟΠ και βράβευση του νικητή στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
  •  

  • *** 3ος αγώνας Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Jet Ski (Φωτογραφίες)
       Σούπερ θέαμα για δεύτερη ημέρα στην Κυπαρισσία
     Ένα πραγματικά εντυπωσιακό υπερθέαμα απόλαυσαν χθες το απόγευμα εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι της Κυπαρισσίας, παραθεριστές και επισκέπτες από όλη τη
    χώρα, παρακολουθώντας από την παραλία του Άι-Λαγούδη τον 3ο αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ταχυπλοϊας 2013 Personal Watercraft (Jet Ski) που διεξάγεται στην πόλη! Κατά την πρώτη ημέρα διεξήχθησαν αγώνες στις κατηγορίες
    Limited (μηχανάκια βελτιωμένα), OPEN και Stock (εργοστασιακά μηχανάκια), ενώ έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον υπάρχει και σήμερα Κυριακή, από τις 9:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.
    Τον αγώνα συνδιοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και ο Αθλητικός Σύλλογος Τριφυλίας (Α.Σ.Τ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Ταχυπλόων. Δεκαεπτά είναι οι συμμετοχές στον αγώνα και συγκεκριμένα οι:
    Σχοινάς Τάσος, Φλώρος Νίκος, Μαρκεζίνης Ιάκωβος, Ζωγράφος Κώστας, Πούντος Παναγιώτης, Πολίτης Παντελής, Αλαμάνος Νίκος, Ψιλόπουλος Αλέξανδρος, Φούκας Νίκος, Φούκας Γιώργος, Λεμπέσης Γιάννης, Κρανιώτης Θανάσης, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Κουκουσας Αποστόλης, Χατζηιωαννίδης Νίκος και οι Καλαματιανοί Σταθουλόπουλος Χρήστος και Πουλής Ηλίας.


Ο πρόεδρος του Α.Σ.Τ. Γιώργος Μελλάς ευχαρίστησε τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ελληνική Λέσχη Ταχυπλόων για τη συνεργασία και τη διοργάνωση και τους συμμετέχοντες στον αγώνα για την παρουσία τους στην πόλη, ενώ τόνισε πως η διεξαγωγή του αγώνα ήταν μια ιδέα του μέλους του συλλόγου Νίκου Κωτσιόπουλου και του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρη Αβδάλα, ο οποίος χθες το πρωί «έχασε» τη σύζυγό του Μάρθα Φωτεινοπούλου, στη μνήμη της οποίας, με
συγκίνηση, ο κ. Μελλάς αφιέρωσε τον αγώνα. Ακόμη, ανέφερε την παρουσία και συμμετοχή του Συλλόγου «Φλόγα» και ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία και
την παρουσία τους.

***  Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-καινούργια στοιχεία
     
                                          
Εδώ και πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες αναζητούν τις απαρχές της οργανωμένης γεωργίας, κάτι που εκτιμάται ότι έγινε πριν από περίπου 10.000 χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφωνίες για το πού ακριβώς και πώς αυτό συνέβη. Μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που ανακάλυψε σαφείς ενδείξεις αγροτικής καλλιέργειας στους πρόποδες της οροσειράς του Ζάγρου στο δυτικό Ιράν, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η πρακτική της γεωργίας ξεκίνησε σε αρκετά μέρη της «εύφορης ημισελήνου» και όχι μόνο σε ένα σημείο, κοντά στη Μεσόγειο ή στην Μεσοποταμία μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη.
               Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και του Ιρανικού Αρχαιολογικού Κέντρου Ιρανικών Ερευνών της Τεχεράνης, με υπεύθυνη τη Σιμόν Ριλ, επικεφαλής του εργαστηρίου αρχαιοβοτανολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν πάνω από 30.000 υπολείμματα φυτών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών, την περίοδο 2009-2010, στην περιοχή Τσόγκα Γκολάν.
Τα ευρήματα καλύπτουν μια περίοδο περίπου 2.000 ετών (πριν από 9.800 έως 11.700 χρόνια) και δείχνουν ότι η πρώιμη καλλιέργεια των φυτών δεν έλαβε χώρα μόνο στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα, αλλά και στο ανατολικό τμήμα της «εύφορης ημισελήνου», μιας ευρύτερης περιοχής που, με επίκεντρο το σημερινό Ιράκ, ξεκινά από τις μεσογειακές ακτές στα δυτικά, περιλαμβάνοντας την Εγγύς και Μέση Ανατολή και φθάνοντας έως το Ιράν στα ανατολικά (μερικοί συμπεριλαμβάνουν προς τα δυτικά και το δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο).
Οι ανασκαφές στο Τσόγκα Γκολάν έφεραν στο φως μια πληθώρα κατασκευών, λίθινων και οστέινων εργαλείων, αναπαραστάσεων ανθρώπων και ζώων και -ίσως ακόμα πιο σημαντικό- τις πλουσιότερες εναποθέσεις καρβουνιασμένων φυτικών υπολειμμάτων που έχουν ποτέ βρεθεί στη νεολιθική Μέση Ανατολή. Η ανάλυση αυτών των υπολειμμάτων έδειξε ότι περιλάμβαναν κριθάρι, σιτάρι και φακές.
Οι αρχαιότερες ενδείξεις απόπειρας καλλιέργειας σπόρων φυτών από τους κυνηγούς-συλλέκτες ανάγονται πριν από 13.000 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, τα αρχαιότερα γνωστά μέρη όπου έχουν βρεθεί ίχνη οργανωμένης γεωργίας, ήσαν στην Παλαιστίνη, τη Συρία και την Ανατολική Τουρκία, που χρονολογούνται προ περίπου 10.500 ετών. Η ισλαμική επανάσταση του 1979 εμπόδισε τους δυτικούς αρχαιολόγους να μελετήσουν την εμφάνιση της γεωργίας στο ανατολικό άκρο της «εύφορης ημισελήνου» στο Ιράν και έτσι έως τώρα επικρατούσε η εντύπωση ότι η γεωργία εμφανίστηκε κατά βάση στο δυτικό άκρο αυτής της περιοχής.
Οι Ιρανοί αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει πριν από 15 χρόνια τον πρώιμο γεωργικό οικισμό του Τσόγκα Γκολάν, αλλά η ολοκληρωμένη ανασκαφή του έγινε μόνο πρόσφατα με τη συνδρομή των Γερμανών επιστημόνων. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να καλλιεργούν φυτά πριν από τουλάχιστον 11.500 χρόνια, ενώ οι πρώτες εξημερωμένες μορφές σιταριού εμφανίζονται πριν από 9.800 χρόνια, δηλαδή περίπου την ίδια εποχή που ανάλογες καλλιέργειες εμφανίζονται και στο δυτικό τμήμα της «εύφορης ημισελήνου».
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι, μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, η εμφάνιση της γεωργίας ακολούθησε μια παράλληλη εξέλιξη σε διάφορα μέρη και δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεωγραφικό «επεισόδιο». Το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί και με πρόσφατες γενετικές μελέτες DNA, οι οποίες επίσης υποστηρίζουν την πολλαπλή καταγωγή των εξημερωμένων ζώων και φυτών.
Οι επιστήμονες τείνουν πλέον να πιστέψουν ότι η γεωργία εμφανίστηκε σε πολλαπλά κέντρα, καθώς οι άνθρωποι άρχιζαν να πειραματίζονται με την καλλιέργεια των άγριων φυτών. Μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια, τα άγρια είδη των φυτών είχαν μεταλλαχτεί πια σε νέες εξημερωμένες ποικιλίες, που ήταν ευκολότερο να καλλιεργηθούν σε ευρεία έκταση.
Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα οικονομική βάση για την επιβίωση των πληθυσμών, με συνέπεια την εγκατάλειψη του τρόπου ζωής των κυνηγών-συλλεκτών, τη σταδιακή εμφάνιση χωριών, πόλεων και πιο εξελιγμένων πολιτισμών.Τα υπόλοιπα είναι η ιστορία που φθάνει έως τις μέρες μας.  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   ,  thecuriosityofcat 
 
*** Οι Αρχαίοι πολιτισμοί είχαν γνώσεις πέρα από το χρόνο                                

 
Ότι διαβάσετε στις παρακάτω παράγραφους έχει γραφτεί από τον άνθρωπο που δημοσίευσε το βίντεο. Έχει πολύ καλά σημεία. Ένα από τα καλύτερα είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει ιδέα για το τι τον συνδέει μαζί με το σύμπαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν γνώσεις πέρα από το χρόνο τους, η γνώση που ο σύγχρονος άνθρωπος δεν διαθέτει σήμερα..
Τότε είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάζουνε και να κατασκευάζουνε δομές πολύ πέρα από τις φυσικές τους ικανότητες ή τα εργαλεία που κατείχαν. Θα πρέπει να πιεστούμε σκληρά για να αναπαράγουμε τις αρχαίες πυραμίδες, και δεν έχουμε ιδέα για το πώς χτίστηκαν. Οι αρχαίοι πραγματικά κατείχαν πληροφορίες που εμείς δεν διαθέτουμε και είναι μόνο θέμα χρόνου πριν καταλάβουμε πώς τα κατάφεραν με τα αδύνατα κατορθώματα τους.
Τα μυστικά των αρχαίων κατασκευών
Το κάστρο Coral είναι ένα πέτρινο μνημείο που βρίσκεται στο Homestead της Φλόριντα. Ο οικοδόμος του Coral Castle Edward Leedskalnin ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τα μυστικά των αρχαίων κατασκευαστών και πως ο ίδιος τα απέδειξε στην οικοδόμηση του κοραλλιογενείς κάστρου.
Το μυστικό του είναι ο μαγνητισμός και η αντι-βαρύτητα. Υπήρχε μια μαγνητική συσκευή για να ακυρώσει ή να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το βάρος αυτών των τεράστιων όγκον από πέτρες, και έτσι μπορούσαν να τις βάλουν εύκολα στη θέση τους. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτές τις ίδιες ενδείξεις / στο συμβολισμό του Norman Hall (Μεγάλη Μασονική Στοά) στη Φιλαδέλφεια. Τα μυστικά του μαγνητισμού κωδικοποιούνται στα σχέδια της τέχνης. Οι Ελευθεροτέκτονες έχουν κρατήσει για πάντα αυτά τα μυστικά, αλλά οι χρόνοι του απορρήτου τώρα τα αποκαλύπτουν. Η παγκόσμια αφύπνιση έχει αρχίσει και πρέπει να ξαναγράψουμε τα βιβλία της ιστορίας μας. Δεν λένε την αλήθεια.

Οι αρχαίοι ήξεραν πολύ περισσότερο από ότι εμείς σχετικά με τη ζωή, το σύμπαν,την Αστρονομία, Ανώτερα Μαθηματικά, Μαγνητισμό, Θεραπεία, αόρατες δυνάμεις κλπ., και η κωδικοποιημένη γνώση τους είναι οι πληροφορίες που μεταφέρονται στα σύμβολα και στα σημεία που μπορούμε να τα βρούμε σε όλον τον κόσμο.
Όλες οι αρχαίες θεάσεις και γεωμετρικά μοτίβα (Ιερή Γεωμετρία) συμβολίζουν αόρατες δυνάμεις στο χώρο εργασίας. Δεν μας έχουν πει την αλήθεια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμα. Οι αρχαίοι δεν ήταν ηλίθιοι ή πρωτόγονοι. Εμείς απλά αποτύχαμε να μεταφέρουμε τον κώδικα και τη γνώση σε σημεία και σύμβολα, όπως στα αρχαία έργα τέχνης.
Το είδος των πληροφοριών που διατηρούνται κρύβεται από το κοινό. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν "τι κρατά το σύμπαν μαζί", και η απάντηση είναι υγιές και αόρατες δυνάμεις.
Η ύλη διέπεται από ηχητικές συχνότητες. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή από ότι μπορούμε να αντιληφθούμε με τις 5 αισθήσεις μας. Το ερώτημα είναι "ποιος ή τι διέπει αυτές τις αόρατες δυνάμεις;" Τι κρύβεται πίσω από τη συμμετρία στη φύση; (Χρυσή αναλογία, Φι, Fibonacci Ακολουθία κλπ.) Είναι απλά σύμπτωση, ή υπάρχει ένα ευφυές μυαλό / πίσω από όλα αυτά που τα κρατά όλα μαζί.


Αποκάλυψη   ,   thecuriosityofcat 
 
* *** Σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, σκοτεινός μαγνητισμός;
  ,    
             

Τελευταία υπάρχει μια νέα ύποπτη έννοια στην έρευνα για τη μυστηριώδη δύναμη που αναγκάζει ​​το σύμπαν να διαστέλλεται με ολοένα και μεγαλύτερη φρενίτιδα.
 Φαίνεται ότι θα νιώθουμε πολύ μόνοι τις τελευταίες μέρες του σύμπαντος. Η λαμπερή απεραντοσύνη του θα εξασθενίζει αργά-αργά καθώς αμέτρητοι γαλαξίες θα υποχωρούν πέρα ​​από τον ορατό ορίζοντα μας. Σε δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, θα μείνει μόνο ένα πυκνό πλήθος κοντινών γαλαξιών, απελπιστικά λίγοι στην απεραντοσύνη του ουρανού. 
Αυτό το ζοφερό μέλλον έρχεται επειδή ο χώρος επεκτείνεται όλο και πιο γρήγορα, επιτρέποντας τις μακρινές περιοχές να γλιστρούν πέρα ​​από το όριο εκείνο από το οποίο το φως μπορεί να μας φτάσει. Την αιτία αυτών των δεινών την ονομάζουμε σκοτεινή ενέργεια, αλλά δεν είμαστε κοντά στην ανακάλυψη της ταυτότητας της. Μπορεί ο ένοχος να είναι μια απωθητική δύναμη που να προκύπτει από την ενέργεια του κενού χώρου, ή ίσως μια τροποποίηση της βαρύτητας στις μεγαλύτερες κλίμακες; Κάθε επιλογή έχει τις χάρες της, αλλά και βαθιά προβλήματα.
Τι γίνεται όμως αν αυτή η μυστηριώδης δύναμη εξηγείται αλλιώς; Το φως (η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) όπως ξέρουμε είναι μια έκφραση της δύναμης του ηλεκτρομαγνητισμού. Έτσι,  τεράστια ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκη κύματος τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το παρατηρήσιμο σύμπαν – τα οποία απαγορεύονται από τη συμβατική φυσική-, θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ολέθρια παρουσία της σκοτεινής ενέργειας. Αυτή είναι η τολμηρή ιδέα δύο κοσμολόγων που πιστεύουν ότι τέτοια κύματα θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τα μυστηριώδη μαγνητικά πεδία που βλέπουμε παντού, ακόμα και στα αδειανά μέρη του σύμπαντος μας. Μικρότερα μήκη κύματος θα μπορούσαν να προέρχονται από τις μαύρες τρύπες μέσα στο γαλαξία μας.
Πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που συνειδητοποιήσαμε ότι ο Κόσμος ‘τρέχει μακριά από τον εαυτό του’. Η ανακάλυψη προήλθε από τις παρατηρήσεις μακρινών υπερκαινοφανών που ήταν πιο εξασθενημένοι και έτσι πιο μακριά, από ό,τι αναμενόταν, κάτι που απέφερε στους ερευνητές το βραβείο Νόμπελ στη φυσική το 2011.
Κύριος ύποπτος για την μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια είναι η κοσμολογική σταθερά, μια αμετάβλητη ενέργεια που ενδέχεται να προκύπτει από βραχύβια, εικονικά σωματίδια που, σύμφωνα με την κβαντική θεωρία αναδύονται συνεχώς στον κατά τα άλλα κενό χώρο.
Μεταλλαγμένη βαρύτητα
Για να προκαλέσει την κοσμική επιτάχυνση που βλέπουμε, η σκοτεινή ενέργεια θα πρέπει να έχει μια ενεργειακή πυκνότητα περίπου 0.5 Joule ανά κυβικό χιλιόμετρο διαστήματος. Όμως, όταν οι φυσικοί προσπαθούν να προσθέσουν την ενέργεια όλων των εικονικών σωματιδίων στο κενό χώρο, η απάντηση που έρχεται είναι ότι η ενέργεια του κενού είναι είτε ακριβώς μηδέν (το οποίο είναι πολύ κακό), ή κάτι τόσο τεράστιο που η ενέργεια αυτή του κενού θα είχε ήδη ξεσχίσει όλη την ύλη σε κομμάτια (που είναι κι αυτό πολύ κακό). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η απάντηση είναι συγκλονιστική: 120 τάξεις μεγέθους, καθιστώντας την σαν την πιο λιγότερο ακριβή πρόβλεψη σε όλη τη φυσική.
Αυτό το εμπόδιο έχει στείλει μερικούς ερευνητές σε ένα άλλο μονοπάτι. Υποστηρίζουν ότι η σκοτεινή ενέργεια που βλέπουμε είναι μια εντελώς νέα πλευρά της βαρύτητας. Σε αποστάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ετών φωτός, θα μπορούσε να μετατραπεί από ελκυστική σε μια απωστική δύναμη.
Αλλά είναι επικίνδυνο να είμαστε τόσο υπεροπτικοί με τη βαρύτητα. Η γενική θεωρία της σχετικότητας περιγράφει τη βαρύτητα σαν την κάμψη του χώρου και του χρόνου, και προβλέπει τις κινήσεις των πλανητών και των διαστημοπλοίων στο ηλιακό μας σύστημα με ακρίβεια χιλιοστού. Αν δοκιμάσετε να τροποποιήσετε τη θεωρία, ώστε να αντιστοιχεί με επιτάχυνση σε μια κοσμική κλίμακα, τότε αυτή συνήθως δεν ταιριάζει με αυτά που βλέπουμε κοντά μας.
Αυτό βεβαίως δεν έχει σταματήσει πολλούς φυσικούς να δείχνουν επιμονή προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι πρόσφατα, ανάμεσά τους ήταν οι Jose Beltrán και Antonio Maroto. Το 2008 στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης έπαιζαν με μία συγκεκριμένη έκδοση ενός μεταλλαγμένου μοντέλου βαρύτητας που ονομάζεται θεωρία διανυσματικού τανυστή, που είχαν βρει να μιμείται τη σκοτεινή ενέργεια. Στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι ενώ η νέα θεωρία υποτίθεται ότι περιγράφει μια περίεργη εκδοχή της βαρύτητας, οι εξισώσεις της είχαν μια παράξενη ομοιότητα με ορισμένα από τα μαθηματικά που διέπουν μια άλλη δύναμη. "Έμοιαζαν σαν αυτές του ηλεκτρομαγνητισμού”, λέει ο Beltrán, που τώρα είναι στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. "Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνδεση τους."
Έτσι αποφάσισαν να δουν τι θα συνέβαινε αν τα μαθηματικά τους περιέγραφαν όχι μάζες και χωροχρόνο, αλλά και μαγνήτες και ηλεκτρικά δυναμικά. Αυτό σήμαινε να αποκτήσουν μια φρέσκια ματιά στον ηλεκτρομαγνητισμό. Όπως και οι περισσότερες από τις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, ο ηλεκτρομαγνητισμός γίνεται καλύτερα κατανοητός ως ένα φαινόμενο το οποίο διαδίδεται με κβάντα. Στην περίπτωση αυτή, τα κβάντα είναι τα φωτόνια: άμαζα, και χωρίς φορτίο που μεταφέρουν διακυμάνσεις ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων που κινούνται κάθετα προς την κατεύθυνση της κίνησης τους.
Εξωκόσμια φωτόνια
Η περιγραφή αυτή, που ονομάζεται κβαντική ηλεκτροδυναμική ή QED, μπορεί να εξηγήσει μια μεγάλη γκάμα φαινομένων, από τη συμπεριφορά του φωτός έως τις δυνάμεις που δεσμεύουν μαζί τα μόρια. Η QED έχει αναμφισβήτητα ελεγχθεί με την μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιαδήποτε άλλη φυσική θεωρία, αλλά έχει ένα σκοτεινό μυστικό. Θέλει να εκπέμψει, όχι μόνο φωτόνια, αλλά και δύο άλλες, αλλότριες οντότητες.
Το πρώτο είδος είναι ένα διαμήκες κύμα στο οποίο το ηλεκτρικό του πεδίο δείχνει προς την κατεύθυνση της κίνησης, και όχι κάθετα όπως συμβαίνει με τα απλά φωτόνια. Αυτό το είδος κινείται μάλλον σαν ένα ηχητικό κύμα στον αέρα. Το δεύτερο είδος, που ονομάζεται κοσμικό είδος, δεν έχει μαγνητικό πεδίο. Αντί αυτού, είναι ένα κύμα αμιγώς με ηλεκτρικό δυναμικό, ή τάση. Όπως και όλες οι ποσότητες της κβαντομηχανικής, αυτά τα κύματα έρχονται σε πακέτα σωματιδίων, σχηματίζοντας δύο νέα είδη φωτονίων.
Επειδή ποτέ δεν έχουμε δει κανένα από αυτά τα εξωκόσμια φωτόνια στην πραγματικότητα, οι φυσικοί έχουν βρει έναν τρόπο για να τα κρύψουν. Χρησιμοποιούν μια μαθηματική λύση που ονομάζεται συνθήκη ή όρος Lorenz, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα χαρακτηριστικά τους είναι πάντα ίσα και αντίθετα, ακυρώνοντας ακριβώς το ένα το άλλο. "Βρίσκονται εκεί, αλλά δεν μπορείτε να τα δείτε", λέει ο Beltrán.
Η θεωρία των Beltrán και Maroto έμοιαζε με τον ηλεκτρομαγνητισμό, αλλά χωρίς την συνθήκη Lorenz. Έτσι, εργάστηκαν μέσω των εξισώσεων τους για να δουν τι κοσμολογικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει.
Τα παράξενα κύματα που κανονικά δεν ακολουθούν την συνθήκη Lorenz μπορεί να εμφανιστούν ως σύντομες κβαντικές διακυμάνσεις – εικονικά κύματα στο κενό – και στη συνέχεια εξαφανίζονται πάλι. Στις πρώτες στιγμές του σύμπαντος θεωρείται ότι υπήρχε ένα επεισόδιο από μια βίαιη επέκταση που ονομάζεται πληθωρισμός, και που καθοδηγήθηκε από μια πολύ ισχυρή απωστική βαρύτητα. Η απωστική δύναμη του πληθωρισμού συνέλαβε όλα τα είδη των κβαντικών διακυμάνσεων και τα ενίσχυσε σημαντικά. Για παράδειγμα, δημιούργησε διακυμάνσεις στην πυκνότητα της ύλης,  οι οποίες τελικά έσπειρε τους γαλαξίες και άλλες δομές στο σύμπαν.
Κυρίως, ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να έδωσε ώθηση στα νέα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Οι Beltrán και Maroto διαπίστωσαν ότι η διαδικασία αυτή θα έχει αφήσει πίσω της τεράστια κοσμικά κύματα (χωρίς μαγνητικό πεδίο): κύματα  ηλεκτρικού δυναμικού με μήκη κύματος πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα από ό,τι είναι το παρατηρήσιμο σύμπαν. Αυτά τα κύματα περιέχουν κάποια ενέργεια, αλλά επειδή είναι τόσο μεγάλα δεν τα αντιλαμβανόμαστε καθόλου ως κύματα. Έτσι, η ενέργειά τους μπορεί να είναι αόρατη, σκοτεινή και ίσως, η σκοτεινή ενέργεια.
Οι Beltrán και Maroto ονόμασαν την ιδέα τους σκοτεινό μαγνητισμό. Σε αντίθεση με την κοσμολογική σταθερά, μπορεί να είναι σε θέση να εξηγήσει την πραγματική ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο σύμπαν. Η ενέργεια σε αυτά τα κοσμικά είδη εξαρτάται από την ακριβή ώρα που ξεκίνησε ο πληθωρισμός. Μια εύλογη στιγμή είναι περίπου 10 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν το σύμπαν ψύχθηκε κάτω από μια κρίσιμη θερμοκρασία και διασπάστηκε ο ηλεκτρομαγνητισμός από την ασθενή πυρηνική δύναμη για να μείνουν μόνες. Η Φυσική θα είχε υποστεί ένα ξαφνικό σοκ, αρκετή ίσως να προβλέψει την ώθηση για να έρθει ο πληθωρισμός.
Εάν ο πληθωρισμός δεν συνέβη σε αυτή την "ηλεκτρασθενή μετάβαση", οι Beltrán και Maroto υπολογίζουν ότι θα έχουν παραχθεί κοσμικοί τρόποι με ενεργειακή πυκνότητα κοντά σε αυτή της σκοτεινής ενέργειας. Η συμφωνία τους είναι μία τάξη μεγέθους μόνο, αλλά  δεν μπορεί να θεωρείται καθόλου ότι ταυτίζονται. Σε σύγκριση με την κοσμολογική σταθερά, ωστόσο, είναι ελαφρώς θαυματουργή.
Η θεωρία θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει και το μυστήριο της ύπαρξης των κοσμικών μαγνητικών πεδίων μεγάλης κλίμακας. Μέσα σε γαλαξίες βλέπουμε ένα αλάνθαστο σημάδι των μαγνητικών πεδίων, επειδή αυτά στρέφουν το επίπεδο πόλωσης του φωτός. Αν και ο ταραχώδης σχηματισμός καθώς και η ανάπτυξη των γαλαξιών θα μπορούσε να προωθήσει ένα προϋπάρχον πεδίο, δεν είναι σαφές από πού προέρχονται τα πεδία.
Και το πιο περίεργα ακόμη είναι πως υπάρχουν μαγνητικά πεδία σε άδειες – ερημικές – περιοχές του σύμπαντος. Η επίδραση τους παρατηρήθηκε το 2010 από τους Andrii Neronov και Ievgen Vovk στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης. Κάποιοι μακρινοί γαλαξίες εκπέμπουν έντονες ακτίνες γάμμα με ενέργειες στην περιοχή των Tera eV. Αυτά τα εξαιρετικά ενεργητικά φωτόνια θα πρέπει να αφήνουν ίχνη στο φως των άστρων στην πορεία τους προς εμάς, δημιουργώντας ζεύγη ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν άλλα φωτόνια έως τις ενέργειες των γάμμα φωτονίων, περίπου, 100 GeV. Το πρόβλημα είναι ότι οι αστρονόμοι βλέπουν σχετικά ένα μικρό μέρος αυτής της δευτερογενούς ακτινοβολίας. Οι Neronov και Vovk προτείνουν ότι αυτό οφείλεται σε ένα διάχυτο μαγνητικό πεδίο που τυχαία κάμπτει την πορεία των ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων, καθιστώντας τις εκπομπές τους περισσότερο διάχυτες.
"Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τα κοσμικό μαγνητικά πεδία στις μεγαλύτερες κλίμακες με τους συμβατικούς μηχανισμούς”, λέει ο αστροφυσικός του Larry Widrow από το Πανεπιστήμιο στο Οντάριο. "Η ύπαρξή τους στα κενά διαστήματα μπορεί να σηματοδοτεί έναν εξωτικό μηχανισμό." Μια άποψη λέει ότι οι γιγαντιαίες ρωγμές στον χωροχρόνο, που ονομάζονται κοσμικές χορδές, τα ‘κτυπούν’.
Όμως, με τον σκοτεινό μαγνητισμό, μια τέτοια λύση (με την επίκληση των κοσμικών χορδών) θα ήταν περιττή. Όπως και με τους γιγάντιους κοσμικούς τρόπους, ο σκοτεινός μαγνητισμός θα πρέπει επίσης να οδηγεί σε μικρότερα διαμήκη κύματα να αναπηδούν γύρω από το σύμπαν. Αυτά τα κύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μαγνητισμό σε μεγαλύτερες κλίμακες και σε άδειους χώρους.
Κατ ‘αρχάς, οι Beltrán και Maroto είχε κάποιους ενδοιασμούς. "Είναι πάντα επικίνδυνο να τροποποιήσετε μια καθιερωμένη θεωρία”, λέει ο Beltrán. Ο κοσμολόγος Σον Κάρολ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας απηχεί αυτή την ανησυχία. "Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι με την άποψη ότι οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις είναι διαφορετικές από ό, τι βλέπουμε στην πραγματικότητα”.
Όμως, οι δύο φυσικοί σύντομα επιβεβαιώθηκαν. Παρόλο που αυτή η θεωρία σημαίνει ότι κοσμικά και διαμήκη μπορεί να γίνουν αισθητά, το μόνο πράγμα που μπορεί να δημιουργήσουν είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο, σαν το απωστικό πεδίο που ξεπήδησε την εποχή του πληθωρισμού. Έτσι, εντός του ατόμου, σε όλα τα πειράματα του εργαστηρίου μας, και εκεί έξω μεταξύ των πλανητών, ο ηλεκτρομαγνητισμός συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως προβλέπει η QED.
Ο Carroll πάντως δεν έχει πεισθεί. Αλλά κάποιοι άλλοι, όπως ο Gonzalo Olmo, ένας κοσμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ενώ ήταν αρχικά επιφυλακτικός τώρα είναι ενθουσιασμένος. «Η ιδέα τους είναι φανταστική. Αν κβαντίσουμε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε ένα διαστελλόμενο σύμπαν, το αποτέλεσμα ακολουθεί κατά φυσικό τρόπο».
Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να ξέρουμε αν η ιδέα τους είναι σωστή; Ο σκοτεινός μαγνητισμός δεν είναι τόσο εύκολο να ελεγχθεί. Είναι σχεδόν αμετάβλητος, και θα τεντώσει το διάστημα σχεδόν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως κάνει η κοσμολογική σταθερά. Έτσι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις δύο ιδέες, εκτός κι αν απλά παρακολουθήσουμε πώς έχει αλλάξει η κοσμική επιτάχυνση με την πάροδο του χρόνου.
Αρχαία σήμα
Αντίθετα, η θεωρία αυτή θα μπορούσε να αμφισβητηθεί εξερευνώντας το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, μια θάλασσα ακτινοβολίας που είχε εκλυθεί όταν το σύμπαν ήταν λιγότερο από 400.000 ετών. Σε αυτή την ακτινοβολία έχουν αποτυπωθεί τα αρχικά κύματα της πυκνότητας της ύλης που προκλήθηκαν από τον πληθωρισμό, και αυτό μπορεί να φέρει ένα άλλο αρχαίο σήμα. Η αναταραχή του πληθωρισμού θα πρέπει να είχε ενεργοποιήσει τα βαρυτικά κύματα, που είναι η διάδοση των στρεβλώσεων του χωροχρόνου, τα οποία εκτείνονται και συμπιέζονται καθώς κινούνται. Αυτά τα κύματα θα πρέπει να επηρεάζουν την πόλωση των κοσμικών μικροκυμάτων, με ένα διακριτικό τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να μας πει για τον χρόνο και την βία του πληθωρισμού. Το διαστημόπλοιο Πλανκ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας θα μπορούσε να εντοπίσει ακριβώς αυτή την υπογραφή. Αν το Planck ή μια μελλοντική αποστολή διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός συνέβη πριν από την ηλεκτρασθενή μετάβαση, σε υψηλότερη κλίμακα της ενέργειας, τότε το γεγονός αυτό θα αποκλείσει τον σκοτεινό μαγνητισμό στην τρέχουσα μορφή του.
Ο Olmo πιστεύει ότι η θεωρία μπορεί να χρειαστεί ούτως ή άλλως κάποιες αριθμητικές μικροαλλαγές, έτσι ώστε να μην μπορεί να αποβεί μοιραία, αν και θα ήταν πλήγμα να χαθεί η σχέση μεταξύ της ηλεκτρασθενούς μετάβαση και της σωστής ποσότητας της σκοτεινής ενέργειας.
Μια μέρα, θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να δούμε το συστραφέν φως του σκοτεινού μαγνητισμού. Στην παρούσα ενσάρκωση του με τον πληθωρισμό στην ηλεκτρασθενή κλίμακα, τα διαμήκη κύματα θα έχουν όλα τα μήκη κύματος μεγαλύτερα κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα, μεγαλύτερα και από την απόσταση της Γης έως τον ήλιο. Η ανίχνευση ενός τέτοιου κύματος σήμερα δεν είναι εφικτή, αλλά στο απώτερο μέλλον ίσως είναι δυνατόν να μετρήσουμε τέτοια κύματα χρησιμοποιώντας διαστημικά ραδιο-τηλεσκόπια που να συνδέονται ακόμα και πέρα από το ηλιακό σύστημα. Εάν ο πληθωρισμός έγινε νωρίτερα σε ακόμη υψηλότερες τιμές της ενέργειας, όπως προτείνεται από τον Olmo, τότε μερικά από αυτά τα διαμήκη κύματα θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερα. Έτσι, θα μπορούσαν να ανιχνευτούν με μία τεχνολογία βασισμένη πάνω στη Γη. Ο Beltrán δείχνει ότι μπορεί να ανιχνευθούν με το Square Kilometer Array – μια τεράστια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της επόμενης δεκαετίας.
Εάν αυτά τα σκοτεινά ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να δημιουργηθούν από ισχυρά βαρυτικά πεδία, τότε θα μπορούσαν επίσης να παραχθούν από τα ισχυρότερα πεδία στον Κόσμο σήμερα, αυτά που δημιουργούνται γύρω από τις μαύρες τρύπες. Ο Beltrán, δείχνει ότι τα κύματα αυτά μπορεί να εκπέμπονται από την γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Μπορεί να είναι αρκετά μικρά για να τα δούμε – αλλά θα μπορούσαν εύκολα να είναι μόλις αόρατα. Οι Beltrán και Maroto σκοπεύουν να κάνουν τους υπολογισμούς για να το μάθουμε.
Ένα πράγμα που έχουν υπολογίσει οι ερευνητές από τη θεωρία τους είναι η τάση (voltage) του σύμπαντος. Η αρχική τάση των τεράστιων κυμάτων πριν τον πληθωρισμό ήταν μηδέν, όταν δημιουργήθηκαν κατά τη στιγμή του πληθωρισμού, και επεκτάθηκε σταθερά. Σήμερα, έχει φθάσει σε μια τιμή περίπου 1027 βολτ, ή ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων gigavolts.
Αυτή όμως η τάση δεν μπορεί πουθενά να εκφορτιστεί. Εκτός, δηλαδή, κι αν κάποια άλλη παράξενη ιδιοτροπία της κοσμολογίας φέρει ένα παράλληλο σύμπαν γύρω από το δικό μας. Η συνάντηση τους πιθανώς να καταστρέψει το δικό μας σύμπαν όπως το γνωρίζουμε, αλλά τουλάχιστον στη συνέχεια το σκοτεινό και μοναχικό μέλλον μας θα τελειώσει με τη μητέρα όλων των κεραυνών, εκφορτίζοντας την κοσμική τάση των 1027 βολτ.
Πηγή: New Scientist   ,  physics4u     ,  thecuriosityofcat 

  *** Oak Ridge-Η Μυστική Πόλη
Το 1942, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε εντελώς αθόρυβα να κλείνει πάνω από 60.000 στρέμματα στο Ανατολικό Τενεσί για το "Σχέδιο Μανχάταν" -το μυστικό πρόγραμμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας. Η κυβέρνηση χρειαζόταν γη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνταν για την τελειοποίηση και ανάπτυξη των πυρηνικών υλικών για τα νέα όπλα, χωρίς να τραβήξει την προσοχή των κατασκόπων του εχθρού.
Το αποτέλεσμα ήταν μια μυστική πόλη που ονομάστηκε Oak Ridge που στέγασε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους μαζί με τις οικογένειες τους. Ολόκληρη η πόλη και οι εγκαταστάσεις ήταν περιφραγμένες, με ένοπλους φρουρούς σε όλες τις εισόδους. Οι εργαζόμενοι είχαν ορκιστεί μυστικότητα και ενημερώνονταν μόνο για τα ιδιαίτερα καθήκοντα που απαιτούνταν για την εργασία τους. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την ακριβή φύση του τελικού προϊόντος τους μέχρι που οι πυρηνικές βόμβες έπεσαν στην Ιαπωνία το 1945.
Ο φωτογράφος Ed Westcott (ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φωτογράφος στην πόλη) τράβηξε πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και έπειτα, αποθανατίζοντας την κατασκευή, τα επιστημονικά πειράματα, τα στρατιωτικά γυμνάσια και την καθημερινή ζωή στην πόλη.

Στο φόντο, μια από τις πρώτες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και μπροστά ένα από τα παλιά σπίτια του Oak Ridge το 1942.
Στρατονόμοι κάνουν έλεγχο στην Elza Gate στο Oak Ridge το 1945
Μια πινακίδα στο Oak Ridge στις 31 Δεκεμβρίου 1943. "Ότι βλέπεις εδώ, ότι κάνεις εδώ, ότι ακούς εδώ, όταν φεύγεις από εδώ, το αφήνεις εδώ", κάτι σαν το "Βλέπε, άκου, σώπα", δηλαδή που είχα δει κάποτε στον τοίχο που έβλεπε κανείς μπαίνοντας στο κτήριο Block 15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Julius Robert Oppenheimer) στο Oak Ridge, στις 14 Φεβρουαρίου 1946. Ο Οπενχάιμερ ονομάστηκε ο πατέρας της ατομικής βόμβας
Μια ακόμα πινακίδα στο Oak Ridge, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 21 Ιανουαρίου 1944. "Ποιανού ο γιος θα πεθάνει το τελευταίο λεπτό του πολέμου; Τα λεπτά μετρούν."
Αεροφωτογραφία του 1945 στην οποία φαίνεται το 44 στρεμμάτων K-25 στο Oak Ridge, όπου παρήχθηκε το ουράνιο για την πρώτη ατομική βόμβα
Δυο από τα 40.000 ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν για τα πειράματα στο Oak Ridge. Το ποντίκι στα δεξιά περιγράφεται από την Atomic Energy Commission (Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) ως «κληρονομικά μεταλλαγμένο», δηλαδή απόγονος ποντικών που είχαν εκτεθεί περιοδικά σε ακτίνες Χ. Αριστερά, ένα κανονικό ποντίκι.
πηγή: theatlantic.com
Στο καζίνο της Πάρνηθας

  *** Γιάννης Λαφαζάνος
Ξέρετε ποιά είναι η πλέον φημισμένη άρθρωση στην Ελλάδα?
Το γόνατο!
Γιατί?Ολα δεν γίνονται στο γόνατο?Με επιπολαιότητα,ψιλοαδιαφορία,ωχαδελφισμό,χωρίς λογική και μέτρο?
Θα σε σφάξω στο γόνατο σαν αρνί αν τον πάρεις , άκουγα παιδί στο χωριό μου να λένε οι πατεράδες στην <επαναστάτρια-ερωτευμένη > κόρη.
Με πονάνε τα <μαγκούφια τα γόνατα> έλεγε η γιαγιά μου για τα δικά της και εγώ αναρωτιόμουν τι είχαν αφού με τα μακρυά ρούχα που φορούσε δεν τα έβλεπα ποτέ.
... Αργότερα όταν άρχιζα να καταλαβαίνω τη δημόσια διοίκηση[μεταξύ μας ποτε δεν είχα σχέσεις αγάπης ούτε και αυτή με μένα] ενοιωθα ότι η άρθρωση του γόνατος είναι σημαντική για όλους αλλά ιδιαίτερα στη χώρα που ζώ.
Ακουγα για νομοσχέδια εξπρές, για υποσχέσεις που άλλαζαν τη Δευτέρα και έπιασα τον εαυτό μου να κάνει το ίδιο.Στην αρχή μου φάνηκε φυσικό αλλά στη συνέχεια ένα πρωί που σηκώθηκα δεν μου άρεσε η εικόνα που αντίκρυσα στο καθρέφτη.
Είπα τέρμα στην < greek machoulari company> εταιρεία που και εγώ είχα βοηθήσει να επικρατήσει και να γιγαντωθεί.Ως εδώ και μη παρέκει.Πάλεψα με τις ενοχές μου να μην γίνουν τύψεις και κατασκηνώσουν στο βυθό της ψυχής μου.
Κάθε πρωί τρομάζω με την ιδέα του καθρέφτη.Αυτό με κάνει να αγωνίζομαι όλη την υπόλοιπη μέρα να αλλάξω.Γιατί αλλάζοντας εγώ βοηθώ και μένα και τους άλλους.Οπλα μου η πίστη και το μέτρο.Το τελευταίο κληροδότημα του πατέρα μου ,του Αλέξανδρου.
<Μέτρο Γιάννη με μέτρο>.Μακάρι νάσουν εδώ πατέρα και εσύ και τόσοι αγαπημένοι που μας λείπουν τώρα που κοιτάζω το καθρέφτη.
Η Αθήνα από την Πάρνηθα
Καθισμένος στο δωματιό μου και κοιτάζοντας την λίμνη της Καστοριάς ,προετοιμάζοντας την βραδυνή μου ομιλία στο Δημαρχείο της πόλης στο νού μου έρχονται τα λόγια του Ελύτη.
Ρωτήθηκε στις 10/12/1979 στην απονομή του βραβείου που μετέδιδε απευθείας η ΕΡΤ τι αντιπροσωπεύει σε μια κοινωνία η ποίηση,η πεζογραφία,το βιβλίο?
Απάντησε: Το μόνο χώρο όπο...υ η δύναμη των αριθμών δεν έχει πέραση.Και ακριβώς η φετεινή σας απόφαση να τιμήσετε στο προσωπό μου τη ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με τη χριστική αντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατάντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.
Ηταν η εποχή που τα περιοδικά ή τα κανάλια κυνηγούσαν τον Σεφέρη ή τον Ελύτη να πούν κάτι και όχι τη Βούλα Σίλικον Τούμπα και εγώ καρφωνόμουνα τα βράδυα της Δευτέρας να δώ το θέατρο της Δευτέρας.
Τέχνη ο μεγάλος ισσοροπιστής.Ακόμα και όταν δεν την καταλαβαίνεις.
***
Το  Αρφαρά Καλαμάτας  νύχτα





 
 
*** Δημοτική Αστυνομία      
Του Γιώργου Κυριακόπουλου
 
 Παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης, π.χ. στην οδό Νέδοντος, τοποθετείς την κάρτα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και φεύγεις. Την επόμενη μέρα ξανασταθμεύεις το αυτοκίνητο στον ίδιο χώρο, αλλά δε βάζεις κάρτα, όταν επιστρέψεις θα βρεις την κλήση του δημοτικού αστυνόμου, 20 ευρώ. Όσες φορές σταθμεύσεις σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίς να τοποθετήσεις την ανάλογη κάρτα, θα πάρεις κλήση και σωστά.
Είσαι, όμως, «πονηρός» και δεν αφήνεις το αυτοκίνητό σου στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, το αφήνεις στη γωνία του δρόμου που ρητά ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας λέει ότι απαγορεύεται, το αφήνεις στη μέση της οδού Νέδοντος μπροστά από το πηγάδι των απορριμμάτων, το αφήνεις κάτω από την πινακίδα που σου λέει ότι απαγορεύεται η στάθμευση, καβαλάς το πεζοδρόμιο με το θηριώδες τετρακίνητο Audi εμποδίζοντας και τους πεζούς και τα διερχόμενα αυτοκίνητα, το αφήνεις γενικώς όπου σου γουστάρει, γνωρίζοντας ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν πρόκειται να σε γράψει ή να σου πάρει τις πινακίδες, όπως έχει υποχρέωση, θα προσπεράσει το παρανόμως παρκαρισμένο αυτοκίνητό σου σφυρίζοντας κλέφτικα.
Ρώτησα προ ημερών δημοτική αστυνόμο γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση, που σε τελευταία ανάλυση συνιστά παράβαση καθήκοντος. Οι δικαιολογίες που ψέλλισε με έκαναν να αισθανθώ άσχημα για λογαριασμό της.
Ρώτησα προχθές συνάδελφό της δημοτικό αστυνόμο, ο οποίος μου επανέλαβε τις ίδιες αφελείς δικαιολογίες, ότι, δηλαδή, η εντολή είναι να ελέγχουν μόνο τους χώρους του δημοτικού πάρκινγκ, τα υπόλοιπα δεν είναι δική τους δουλειά και με παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στην προϊσταμένη του. Η προϊσταμένη προσπάθησε και αυτή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και στο τέλος, εμμέσως πλην σαφώς, μου είπε ότι εκτελεί εντολές άνωθεν. Μου θύμισαν οι δημοτικοί αστυνόμοι την παροιμία: ο αφέντης το λέει στο σκύλο του και ο σκύλος στην ουρά του, αλλά από την ανάποδη, η ουρά με παρέπεμψε στο σκύλο, σκυλίτσα στην περίπτωσή μας, και η σκυλίτσα στον αφέντη της. Όταν τη ρώτησα, ποιος είναι ο αφέντης, κοίταξε το ταβάνι του ισογείου γραφείου και ο νοών νοείτω.
Η Δημοτική Αστυνομία κοστίζει στο Δήμο Καλαμάτας 300.000 ευρώ το χρόνο, τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση δεν ξεπερνούν τα 180.000 ευρώ. Οι Καλαματιανοί καλούνται να καλύπτουν τη διαφορά, επειδή η Δημοτική Αστυνομία αρνείται να λειτουργήσει σωστά. Δεν ενδιαφέρει αν υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις, η υποχρέωσή της είναι απέναντι στους νόμους του Ελληνικού Κράτους και όχι απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους
Η πόλη δεν έχει ουσιαστικό κυκλοφοριακό πρόβλημα, τα μικροπροβλήματα του κέντρου τις ώρες αιχμής μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, εάν η Δημοτική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης, καταργήστε την και τοποθετήστε τους υπαλλήλους της σε υπηρεσίες του Δήμου που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού. Οι υγιείς περίπατοι κάθε πρωί και απόγευμα στην Αριστομένους και το δημοτικό πάρκινγκ και η εξοργιστική ανοχή στους κακομαθημένους αυτοκινητιστές προκαλούν καθημερινά το μέσο Καλαματιανό πολίτη.
  Υ.Γ. Στους κακομαθημένους συμπεριλαμβάνω και τον προαναφερθέντα δημοτικό αστυνόμο, ο οποίος χθες το πρωί ανέβαινε με το υπηρεσιακό ποδήλατο την Αριστομένους ανάποδα, όταν έφθασε στα φανάρια της Β. Γεωργίου ανέβηκε στο ανατολικό πεζοδρόμιο χρησιμοποιώντας τη ράμπα ΑμεΑ και στο ύψος της Βαλαωρίτου, μέσω των διαβάσεων των πεζών, πέρασε απέναντι στην κεντρική πλατεία και αγέρωχος συνέχισε στο νέο ποδηλατόδρομο.
Κυριακή, Ιουλίου 07, 2013    
            
Ακόμα μια περίπτωση που δείχνει πως οι κολοσσιαίες εταιρίες τεχνολογίας συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες προς το συμφέρον των κυβερνήσεων.

Αναφέρεται πως ξεκίνησε ένα μυστικό πρόγραμμα για την διαδικτυακή επικοινωνία και κυρίως για το διαδικτυακό πρόγραμμα  Skype.  Το πρόγραμμα παρακολούθησης ονομάζετε Σκάκι (Project Chess ).
Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι το Skype  είναι ένα από τα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης  μέσω διαδικτύου από το PRISM, από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας  (N.S.A.) των Η.Π.Α. της οποίας η δράση της  είναι παγκόσμια..
H αποκάλυψη για το μυστικό πρόγραμμα Skype είναι πολύ ενδιαφέρουσα  καθώς προδίδονται οι όροι χρήσης του προγράμματος Skype και της  ασφάλειας  που προσφέρει στις συνομιλίες χρηστών μέσω του προγράμματος καθώς μπορεί να θέση όλες τις βίντεο-συνομιλίες και προσωπικά δεδομένα από την ιδιωτική ζωή του ατόμου στις κρατικές υπηρεσίες , σε ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρίες τεχνολογίας για πειραματικούς σκοπούς..  ..
Οι διαρροές μέσα από την N.S.A. άφησαν να εννοηθεί πως μια κολοσσιαία εταιρία όπως η Microsoft μπορεί να ψεύδεται και να μην τηρεί τους ίδιους όρους χρήσης που έχει θέσει η εταιρία στον πελάτη και να τον εξαπατήσει θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική του ζωή ακόμη και την εργασία του και κυρίως τις  ιδιωτικές εταιρίες, οργανισμούς κλπ.. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα των  New York Times  το ( Project Chess )  στοχεύει σε συγκεκριμένα άτομα μέσα στον πληθυσμό ανάλογα με τις ενημερώσεις και τις εντολές που του έχουν δοθεί..

Οι κλήσεις μέσω Skype είναι πάντα διαθέσιμες στις κρατικές υπηρεσίες για την άμεση πληροφόρηση τους..
Αναφέρετε επίσης η στενή σχέση μεταξύ των γιγάντων της διαδικτυακής ασφάλειας και της N.S.A. , ο πρώην αξιωματικός και αρχηγός ασφάλειας του Facebook , Max Kelly αποχώρησε από την εταιρία προκειμένου να ενταθεί στην N.S.A.
Οι εταιρίες στο Silicon Valley στις Η.Π.Α.  συνεργάζονται στενά με την N.S.A.  και είναι μια επωφελής σχέση.. Οι εταιρίες κολοσσοί του διαδικτύου που έχουν κάθε πληροφορία του  χρήστη που επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τον διαδικτυακό χώρο μέσω των εταιριών τους  π.χ.( ηλεκτρονικό ταχυδρομείο e-mail, προγράμματα περιήγησης στον διαδικτυακό χώρο web browsers , προγράμματα στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, κλπ….) όλα αυτά τα δεδομένα είναι διατεθειμένα στην N.S.A. με νέα εργαλεία ανάλυσης και τεχνολογίας . 

 Επίσης ξοδεύονται μεγάλα άγνωστα  χρηματικά ποσά γι’ αυτόν τον λόγο από τηνN.S.A.

Επίσης  ο διευθυντής της ομοσπονδίας απόρρητων προγραμμάτων Αμερικανών επιστημόνων της κυβέρνησης, StevenAftergood, δήλωσε στο CNN  «ότι πιστεύει πως περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται από την N.S.A. γι’ αυτούς τους σκοπούς»..

Ο Gordon Adams πρώην υπάλληλος στον λευκό οίκο δήλωσε πώς «να μην εκπλαγείτε όταν δείτε πως η N.S.A. ξοδεύει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης..
Το Project Chess (Σκάκι) φέρετε να ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα Skype αγοράστηκε από την  Microsoftγια 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια και η αγορά ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Ο λόγος της καθυστέρησης αυτής ήταν οι αμφιλεγόμενες συνομιλίες με την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για νομικά θέματα και για τον μυστικό τρόπο λειτουργίας του προγράμματος Project Chess.
Ενδιαφέρον είναι πως όταν το Skype ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο κάποιες νέες ανανεώσεις και κάποιες πρόσφατες αλλαγές … έγιναν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των Η.Π.Α. και όχι της Microsoft για να καταστεί ευκολότερη η κατασκοπεία ..

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα έγγραφα από το PRISM  που διέρρευσαν από τον Edward Snowden  έδειξε ότι το Skype εντάχθηκε στο πρόγραμμα πλήρης κατασκοπείας στις 6 Φεβρουαρίου 2011.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η Microsoft από εδώ και πέρα θα δηλώνει στους όρους το προγράμματος, πως οι κλήσεις μέσω Skype ενδέχεται να καταγράφονται…
Τον περασμένο Μάρτιο  εκπρόσωπος του προγράμματος Skype έκανε προσπάθειες να ανακουφίσει το κοινό από τις φήμες που έτρεχαν για το πρόγραμμα κατασκοπείας και δήλωσε πως δεν διατρέχει κανένας χρήστης κανέναν κίνδυνο και πως τα στοιχεία και οι επικοινωνίες των χρηστών δεν δίνονται σε κανέναν οργανισμό η κρατική υπηρεσία σε όλον τον κόσμο…
Οι γνωστοποιήσεις όμως σχετικά με το PRISM και  το  Project Chess   φαίνεται να δυσφημίζουν το Skypeκαι να υπάρχουν αρνητικές δηλώσεις για την Microsoft από μεγάλες εταιρίες που χρησιμοποιούν τα προγράμματα της, καθώς υπάρχουν φόβοι διάρρευσης επιχειρηματικών κινήσεων κολοσσιαίων εταιριών παγκοσμίως… 
Έτσι οι πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν πως πρέπει να σταθούν όλοι πολύ επιφυλακτικοί και θα είναι πολύ δύσκολο πλέον να μπορείς να εμπιστευτείς μεγάλες εταιρίες διαδικτυακές και τηλεπικοινωνιακές από όλων τον κόσμο και κυρίως από τις Η.Π.Α. όπου λανσάρονται στην αγορά τα περισσότερα νέα προγράμματα για το διαδίκτυο και την νέα τεχνολογία.. (υπολογιστές, τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες κλπ…)
Η N.S.A. τόνισε πως τα προγράμματα αυτά είναι για να μπορέσουν να αποσπάσουν πληροφορίες μέσα από την κοινότητα των χάκερς..

Ο διευθυντής και επικεφαλής της Cyber ​​Command  του Πενταγώνου στις Η.Π.Α. Keith Alexander θα δώσει μια εξήγηση για όλα αυτά σε μια  ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνετε από την BlackHat
Οι κρατικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τους χάκερς, μπλόκερς και ιστοσελίδες  που αποκαλύπτουν σχέδια της μεγάλης τάξης και των κυβερνήσεων..

H Jennifer Granick διευθυντής των ατομικών ελευθεριών από το κέντρο της νομικής σχολής στον Στάνφορντ μίλησε για το διαδίκτυο και την κοινωνία..
«Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεργαστούν και να έχουν μια καριέρα σε αυτές τις υπηρεσίες»..
Μπορούν επίσης να συνεργαστούν με ανθρώπους όπως τον KennethMinihan πρώην διευθυντής της  N.S.A.  ο οποίος σήμερα είναι  διευθύνων σύμβουλος της Paladin, CapitalGroup.
Η Paladin, Capital Group είναι μια εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ουάσιγκτον Η.Π.Α. και ειδικεύεται στην χρηματοδότηση νεοσύστατων επιχειρήσεων που προσφέρουν λύσεις και υψηλή τεχνολογία στην N.S.A.  και σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών…
Η Paladin, Capital Group  είναι μια από τα ιδιωτικές εταιρίες που συνεργάζονται πολύ στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών , ενώ άλλες όπως η  In-Q-Tel  χρηματοδοτείτε απευθείας από την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών για να επενδύουν και να εφαρμόζουν  νέες τεχνολογίες … όπως η τροποποίηση του καιρού και πολλά άλλα μυστικά προγράμματα  (Projects) που αποσκοπούν ακόμη και στην μείωση του πληθυσμού στον πλανήτη γη…
 Ο.Ε.Α.Φ. 
  
***  Η ζούγκλα φωλιάζει μέσα τους…       
  
Διαβάζοντας ότι ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής δήλωσε στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» ότι «και στο ζωολογικό κήπο, άμα δώσετε σε ένα χιμπατζή μια μπανάνα και μια σημαία, Έλληνας θα είναι», αισθάνθηκα ότι προσβάλλομαι ως άνθρωπος.
Πίστευα πάντοτε ότι το πού και πώς γεννήθηκες δεν είναι επίτευγμά σου, αλλά ένα τυχαίο γεγονός, στο οποίο εσύ δε συμμετείχες. Η στάση ζωής σου, όμως, σε προσδιορίζει, γιατί είναι δικό σου επίτευγμα. Και μόνο σ’ αυτή τη βάση δέχομαι την κριτική.
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο γεννήθηκε από μετανάστες γονείς στην Ελλάδα. Από τις δηλώσεις του φάνηκε πως δεν έπαψε να πατάει στη γη μετά την απρόσμενη γι’ αυτόν επιτυχία του στο μπάσκετ. Όταν ένα 16χρονο παιδί δηλώνει πως αυτό που ζει ακόμη πιστεύει πως είναι ένα όνειρο και προσπαθεί να το διαχειριστεί, δείχνει μια προσγείωση που θα έπρεπε πολλοί, πολύ μεγαλύτεροί του, να ζηλεύουν.
Όταν η Χρυσή Αυγή εμφανίζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά που εμφανίζει, αισθάνομαι ότι προσβάλλομαι ως Ελληνίδα. Γιατί οι ιδεολογίες των άκρων είναι πάντα επικίνδυνες. Γιατί δείχνουν πως οι Έλληνες αποφασίζουν χωρίς μνήμη. Γιατί οι συμπολίτες μου αποφασίζουν για την τύχη της χώρας μου χωρίς πολιτική σκέψη. Γιατί η απόφασή τους αυτή κρίνει και τη δική μας ζωή.
Και κάτι άλλο: η σημαία είναι σύμβολο. Η μπανάνα είναι φρούτο.
Το πού μετά από δέκα χρόνια θα έχει φθάσει ο Γιάννης, δε με απασχολεί. Γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός των όσων γράφω. Και σε ομάδα της Α2 να κατέληγε, αυτή τη στιγμή τα ίδια θα πίστευα.
Όπως και η Χρυσή Αυγή, και στο 0,5% να είχε φθάσει, τα ίδια θα έγραφα για την ιδεολογία της.
Γιατί τους νόμους της ζούγκλας στο φυσικό τους περιβάλλον τούς αντιμετωπίζεις. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, όμως, είναι διαφορετικά.
Κι αυτή είναι μια σοβαρή παράμετρος, την οποία οφείλουμε να προσμετράμε ως πολίτες.
Άντα Αποστολάκη
 
*** Το γιγάντιο πραγματάκι       
        

 Της Μαρίας Νίκα
 Πάντα μου άρεσε να διαβάζω βιβλία για παιδιά. Και όσο πιο πολύ μεγαλώνω, τόσο περισσότερο μου αρέσει. Έχω την αίσθηση ότι μέσα στην απλότητά τους λένε τις μεγαλύτερες σοφίες για τη ζωή. Εξαρτάται, βέβαια, και από το συγγραφέα, κατά πόσο δηλαδή σέβεται τα παιδιά και επιθυμεί να τους πει αλήθειες ή απλώς θέλει να τα κάνει να περάσουν ευχάριστα.
Εδώ και λίγο καιρό έχω ανακαλύψει τις εκδόσεις «Κόκκινο», που κάνουν εκπληκτική δουλειά και έχουν ως έδρα την Καλαμάτα! Ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε το 2010 από τη Γαλλίδα Νοεμί Σματζά, η οποία εγκαταστάθηκε με τον Καλαματιανό σύζυγό της και τα δυο παιδιά τους στην πόλη, μετά από χρόνια διαμονής στο Παρίσι. Από τότε έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, το καθένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα προσεγμένο, από την ιστορία και την εικονογράφηση μέχρι το χαρτί, την εκτύπωση, το «δέσιμο», την προβολή του.
Τελευταία διάβασα «Το γιγάντιο πραγματάκι». Ένα βιβλίο της Μπεατρίτσε Αλεμάνια, που μιλά για την ευτυχία. Την ευτυχία που, ενώ βρίσκεται δίπλα μας, εμείς επιμένουμε να μην τη βλέπουμε. Έτσι την προσπερνάμε και συνεχίζουμε να την αναζητούμε σε όλη μας τη ζωή.
«Για παιδιά από 4 ετών», έγραφαν οι οδηγίες στην ιστοσελίδα του «Κόκκινου». Ή, για μεγάλους που προσπαθούν να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν τον κόσμο σαν παιδιά, θα προσέθετα.
Να, λοιπόν, μια μικρή περίληψη για το πώς είδε η συγγραφέας και εικονογράφος, Μπεατρίτσε Αλεμάνια, την ευτυχία, αυτό το «γιγάντιο πραγματάκι»:
«Μια μέρα του καλοκαιριού πέρασε από ’δώ, ξυστά από τα πόδια του Παύλου.
Κάποιοι το βρίσκουν στις μυρωδιές, στα βλέμματα, στις αγκαλιές των άλλων.
Οι άνθρωποι το κυνηγούν χωρίς σταματημό.
Άλλοτε, πάλι, προσπαθούν να το αποκτήσουν με χρήματα ή να το κλείσουν σε ένα κουτί.
Όμως, αδύνατον να το κρατήσεις. Πάντα ξεγλιστρά.
Στριφογυρίζοντας σαν φυλλαράκι, στέκεται σ’ έναν ώμο.
Ύστερα πετά, εξαφανίζεται.
Ήταν εκεί, μπροστά στα μάτια μας. Για άλλη μια φορά, δεν το είδαμε.
Αυτό το αόρατο και όμως γιγάντιο πραγματάκι μια μέρα κάποιος τ’ ονόμασε ευτυχία». 

*** Πολίτες δεύτερης κατηγορίας…        
  
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Ανέκαθεν άκουγα τη συγκεκριμένη φράση, τουλάχιστον από όσο μπορώ να θυμηθώ. Στην πορεία στάθηκε δυνατόν να εξακριβώσω τι σημαίνει και, δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο συχνά τα περιστατικά. Θα ’λεγε κανείς πως υπάρχει από την αρχή του κόσμου.
Έτσι έχουμε πλούσιους και φτωχούς, έξυπνους και χαζούς, αρτιμελείς και μη, και όποια άλλη κατηγορία θέλετε. Με άλλα λόγια, υπάρχουν δύο πόλοι, όπως και στις μπαταρίες ή στη γη.
Τελευταία, υπήρξε ένα ακόμη σημείο, ασήμαντο στους πολλούς, σημαντικό για κάποιους που τους ενδιέφερε. Η διακοπή νερού, συνεπεία βλάβης στον κεντρικό αγωγό του συνδέσμου, ταλαιπώρησε πολύ όλους. Τυχεροί όσοι κατοικούν κοντά στις δεξαμενές και άτυχοι όσοι βρίσκονται πιο μακριά. Ενώ, για παράδειγμα, ένα μεγάλο τμήμα της Καλαμάτας υδροδοτήθηκε κατά τις 12.00 το μεσημέρι, στην περιοχή της Βέργας άρχισε το νερό να κυλά στους σωλήνες 8 ώρες αργότερα.
Δεν είναι ευθύνη κάποιου αυτό που συνέβη, αλλά ζήτημα συγκυρίας, καθώς θα πρέπει πρώτα να γεμίσει η δεξαμενή του Κάστρου, μετά αυτή στις Τούρλες και πάει λέγοντας.
Δε θα μακρηγορήσω. Σάματις το ίδιο δε συμβαίνει με το κέντρο της Καλαμάτας και τις περιοχές γύρω του;  Βλέπεις στο κέντρο της πόλης καθαριότητα, για παράδειγμα, φαρδιά πεζοδρόμια, καλά κράσπεδα και λες, δεν μπορεί, έτσι θα ’ναι παντού. Και σε απόσταση μόλις ενός τετραγώνου, η κατάσταση έρχεται να σε διαψεύσει. Χαλασμένα πεζοδρόμια, ελαττωματικά κράσπεδα, λες κι όσοι μένουν εκεί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Κι αν νιώθουν έτσι όσοι κατοικούν μεν στην πόλη, αλλά όχι στο κέντρο της, αναρωτηθείτε πώς μπορεί να νιώθει ένας κάτοικος σε μια από τις ορεινές περιοχές των Αρφαρών, για παράδειγμα.
Το ζήτημα είναι αν οι ταγοί μας, σε τοπικό επίπεδο, μπορούν να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την εικόνα που υπάρχει. Κι όχι μόνο αν μπορούν, αλλά κι αν θέλουν. Να ξεπεραστεί η χαοτική αυτή διαφορά και να έλθουν τα πράγματα σε μια ισορροπία, αν φυσικά μπορεί να υπάρξει τέτοια με τις σημερινές συνθήκες…   
harhar@tharrosnews.gr   
 
*** H σιωπή των αμνών                
Του Δημήτρη Γιατράκου
 Το «τριώδιο» άνοιξε νωρίς, όσον αφορά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Καλαμάτα. Ο κ. Μαργέλης, λοιπόν, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, που πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι θα κατέβει στο δημοτικό στίβο, ερωτηθείς και πάλι από το «Θ»,- όπως και τότε- για τις προθέσεις του, επιβεβαίωσε, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, την κάθοδό του. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μέσα στο μήνα θα ανακοινώσει το όνομα του συνδυασμού, αλλά και ονόματα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Χαράς ευαγγέλια, αφενός, η είδηση για τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους, καθότι μας τροφοδοτεί με ειδήσεις και σχολιασμούς. Αφετέρου, δημιουργεί μια κινητικότητα στο χώρο, καθώς, θέλοντας και μη, θα κινητοποιήσει, παρασκηνιακώς κυρίως, και τους υπόλοιπους συνδυασμούς ή θα βάλει στο παιχνίδι έτερες δυνάμεις που έχουν τις ίδιες βλέψεις με τον κ. Μαργέλη και τους συν αυτώ.
Όπως και να ’χει, μεσούντος του καλοκαιριού, όταν ο κ. Μαργέλης ανακοινώσει συνδυασμό και ονόματα, είναι πολύ νωρίς μέχρι τις επόμενες εκλογές, που δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνουν, αλλά και με ποιον τρόπο. Ωστόσο, για να προβαίνει σε αυτή την κίνηση, θα έχει τους λόγους του. Για να μην ενδυθούμε, λοιπόν, την μπλούζα του ψυχιάτρου, ας αφήσουμε τον καιρό να δείξει. Άλλωστε, το λέει και η παροιμία. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.
Εκείνο που έχω επί του παρόντος να παρατηρήσω είναι ότι άνθρωποι του τοπικού Τύπου, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις κινήσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ποιούν την νήσσαν και δεν ασχολούνται με το θέμα.
Εικάζω, ή, μάλλον, μιλώντας με σιγουριά, ότι θα έχουν τους λόγους τους. Κι αυτό, επειδή δε θέλουν να κάνουν για τρίτη φορά το ίδιο λάθος. Ότι μανατζάρουν - αβαντάρουν, όπως έκαναν δυο φορές άλλον υποψήφιο και έχασαν. Πιστεύουν πως με μιαν άλλη στρατηγική μπορούν αυτή τη φορά να πετύχουν τους στόχους τους...
«Τα λέμε», που λέει και η Ελεωνόρα...
  Εκείνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι άνθρωποι του τοπικού Τύπου, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις κινήσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ποιούν την νήσσαν .
 
*** ΙΩΝΙΑ: « ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ»

Ἡ κτηνωδία καὶ ἡ ἀχαλίνωτη ἀγριότητα τῶν στρατευμάτων τοῦ Κεμᾶλ.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΡΚΙΝΙΔΗΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΕΧΩ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ…
Το Νοέμβριο του 1922 ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρενέ Πυώ εκτύπωσε ένα 14σέλιδο φυλλάδιο με τίτλο: «LE GRANDE PITIE DES CHRETIENS D’ ORIENT» (Η μεγάλη ευσπλαχνία των χριστιανών της Ανατολής). Το φυλλάδιο πουλιόταν αντί 2 γαλλικών φράγκων και οι εισπράξεις αποστέλλονταν υπέρ των προσφύγων.
Ιδού, χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Μια τεράστια κραυγή απελπισίας υψούται από τη χριστιανική Ανατολή. Μια ολόκληρη ράτσα, αυτή των Μικρασιατικών Ελλήνων βλέπει ν’ απλώνεται πάνω της το νεκροσέντονο του θανάτου, και η αρμενική ράτσα συμμερίζεται αυτήν την αγωνία, θύμα της Κωνσταντινίκης τρέλας και της όχι λιγότερο τρελής Ευρωπαϊκής πολιτικής, περιπλανάται, ξεριζωμένη, εξαντλημένη, πεινασμένη και με σχισμένη καρδιά, ικετεύει μια βοήθεια, την οποία η Παλιά Ελλάδα, καταστρεμμένη, δεν μπορεί να τη δώσει.


Υπάρχουν, τώρα, στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Κρήτη, στην Ηπειρωτική Ελλάδα περισσότερο από ένα εκατομμύριο αναστατωμένοι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία γυναίκες, παιδιά, και γέροι, για τους οποίους η αυγή της μεθεπομένης θα είναι ίσως η αρχή της αγωνίας…

Δεν είναι δυνατό, ανθρωπιστικά, να διανοηθούμε ότι ένα τόσο απίθανο ολοκαύτωμα είναι επιταγή του πεπρωμένου, ενώπιον του οποίου θα πρέπει να υποκλιθούμε με μια περιφρονητική αδιαφορία.
Αν ο πολιτισμός μας έφτασε σε αυτόν τον τερατώδη εγωισμό, δεν έχουν άδικο αυτοί που διακηρύσσουν τη χρεοκοπία του.
Αν οι χριστιανικοί λαοί της Ευρώπης παραδέχονται ότι οι αδελφοί τους της Ανατολής μπορούν να εξαφανιστούν, χωρίς να επιχειρηθεί να γίνει το παν για να σωθούν, λοιπόν τότε, κλείστε τις πόρτες των εκκλησίων και των ναών, και οι άνθρωποι να παύσουν να λέγουν το “σύμβολο της πίστεως”, το οποίο είναι ένα ψέμα στο στόμα τους.
Ο καθένας ας κρατήσει τις ιδέες του για τα πολιτικά αίτια του δράματος, τα θύματα είναι ξένα γι’ αυτά. Οι χιλιάδες των γυναικών, των παιδιών, και των γέρων δε φταίνε σε τίποτε για ό,τι συνέβη. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι η απλή και καθαρή εξαφάνιση τους είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να διευθετηθεί το Ανατολικό ζήτημα! Αυτή ήταν η θέση του Ταλαάτ, αυτού του μεγάλου Τούρκου υπουργού, του οποίου ο θάνατος υπήρξε ένα εθνικό πένθος για την Τουρκία.
Ο Ταλαάτ, να το θυμηθούμε, τηλεγραφούσε, στις 15 Ιαν. 1915, στους νομάρχες του:
«Πληροφορούμεθα ότι μέσα σε ανοιχτά ορφανοτροφεία, σε ορισμένες πόλεις, δέχονται παιδιά ατόμων που γνωρίζετε (χριστιανών). Καθώς η κυβέρνηση θεωρεί επιζήμια την ύπαρξη τους, είναι σαν να ενεργούν εναντίον της επιθυμίας της κυβέρνησης, με το να τρέφουν και να παρατείνουν τη ζωή αυτών των παιδιών, σαν να έχουν ευσπλαχνία γι’ αυτά…».
Στις 9 Σεπτ. 1915, ο Ταλαάτ τηλεγραφούσε στο νομάρχη Χαλεπίου:
«Το δικαίωμα των Αρμενίων να ζήσουν και να εργαστούν στο έδαφος της Τουρκίας είναι απόλυτα καταργημένο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη επί του θέματος αυτού, διέταξε να μην μείνουν, ακόμη παιδιά στην κούνια».
Αυτοί, οι οποίοι ερωτούν γιατί οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και της Θράκης, ελληνικοί και αρμενικοί, έφυγαν εγκαταλείποντας το παν… θα καταλάβουν ίσως υπό το φως αυτών των δύο τηλεγραφημάτων ότι είναι αδύνατη, η ζωή σ ένα κράτος όπου, στον 20ο αιώνα, ένας υπουργός των Εσωτερικών μπορεί να συντάξει και να υπογράψει παρόμοια πράγματα…
…………
Ο κύριος Ντόναλντ Κλαρκ (Donald Clark) μεταδίδει από τη Θεσσαλονίκη στην Αγγλική Επιτροπή Βοήθειας, την ακόλουθη εκτίμηση:
«Δεν ενδιαφέρει να έχει κανείς μια γνώμη για την καταστροφή της Σμύρνης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι υπάρχουν εδώ χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν… Δύο ή τρία πλοία, γεμάτα από τους δυστυχείς αυτούς πρόσφυγας έφτασαν εδώ, όλες τις μέρες της τελευταίας εβδομάδας… Είναι κατά το πλείστον γυναίκες, παιδιά και γέροι, τους νέους άνδρες δεν τους επιτράπηκε ν’ αναχωρήσουν….
Ο πρόξενος της Αγγλίας, στα Χανιά τηλεγράφησε ότι, στις 7 Οκτωβρίου υπήρχαν ήδη 27.500 πρόσφυγες στην Κρήτη
Από ένα άλλο ιδιωτικό γράμμα γραμμένο από την κυρία Δέλτα (εννοεί Πηνελόπη Δέλτα, τη γνωστή κόρη του Ε. Μπενάκη) προς την κυρία Αντωνίου Μπενάκη, πήρα το ακόλουθο απόσπασμα:
‘’Ή εργασία εδώ με τους πρόσφυγες είναι δυσβάσταχτη. Σας τηλεγραφήσαμε ότι δεχθήκαμε το τηλεγράφημα του Αντωνίου μαζί με τις 500 λίρες στερλίνες και τη δική σας δεύτερη αποστολή των 100.000 δραχμών. Εγκατέστησα ένα εργαστήριο με τα χρήματα που διαθέτω. Δίνουμε εργασία στους πρόσφυγες οι οποίοι ψάχνουν να ράβουν. Και τα ραμμένα τα διανέμουμε στους πρόσφυγες. Είναι όλοι τους χωρίς ρούχα. Πολλοί μεταξύ αυτών σώθηκαν κολυμπώντας…Όποιο ποσό χρημάτων και να έχετε συγκεντρώσει, θα είναι μια σταγόνα νερού στη θάλασσα.
Αγόρασα ένα μεγάλο απόθεμα υφάσματος. Το μοίρασα μεταξύ των φίλων μας, που ράβουν χωρίς διακοπή…
…Μέσα σε πέντε ημέρες, εκτός των 25.000 προσφύγων που βρίσκονται στο Πειραιά, 200.000 άλλοι φθάνουν…’’».
Και ο Ρενέ Πυώ καταλήγει:
«Ο πολιτισμένος κόσμος δεν απειλείται μόνον από άποψη υλική, απειλείται μέσα στη ψυχή του.
Παριστάμεθα απαθείς σ’ ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της ιστορίας, και η αδιαφορία μας θα έχει κάποια θεία τιμωρία, δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά αναπόφευκτη.
Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα της ελληνικής κατοχής, ο ορθόδοξος μητροπολίτης Αδριανούπολης συγκέντρωσε στον καθεδρικό ναό, που η θεμελίωση του ανάγεται στον 11ο αιώνα, το ποίμνιο του, το οποίο επρόκειτο ν’ αναχωρήσει…
Ποτέ, ίσως, μια λειτουργία δε γιορτάστηκε μ’ ένα πιο τραγικό μεγαλείο. Υπό το Βυζαντινό τρούλο, με τα χρυσά, επικαλυμμένα από την καπνιά των κεριών, συνωστίστηκε ένα πλήθος τεράστιο, χωρικοί με λασπωμένες περικνημίδες, δυστυχείς μητέρες, σφίγγοντας στις αγκαλιές τους τα παιδιά τους. ολόκληρες ξεριζωμένες οικογένειες, αναχωρώντας για το άγνωστο. Επί του εικονοστασίου τα πρόσωπα των ιερών ηρώων της χριστιανικής εποποιίας, οι άγιοι και οι μάρτυρες, περιστοίχιζαν αυτά του Σωτήρα και της Παναγίας, φωτισμένα από μικρές λάμπες που δεν πρέπει να σβήσουν.
Ο μητροπολίτης, με άσπρα γένια και μαλλιά, παρακαλεί για ανάπαυση των ψυχών αυτών, που θα έμεναν υπό το χώμα, που αυτοί εγκατέλειπαν. Ζητεί την προστασία του Υψίστου γι’ αυτούς που επρόκειτο ν’ αναχωρήσουν χωρίς ελπίδα επιστροφής, και επί όλων, άπλωσε τα χέρια του για μια υπέρτατη ευλογία.
Τα φώτα έσβησαν, το πλήθος αποχωρεί βραδέως. Τα αντικείμενα λατρείας φορτώνονται επί των κάρων, ο καθεδρικός ναός κλείνει…
Μόνο ένα εκκλησάκι θα μείνει ανοιχτό, από έναν ιερέα, ονομαζόμενον Πυθαγόρα, διαμονή για πενήντα χριστιανούς, οι οποίοι προτίμησαν να μην φύγουν.
Στην Μικρά Ασία εδώ και μερικές εβδομάδες, οι χριστιανικές εκκλησίες είναι κλειστές. Οι πιστοί είναι νεκροί, αιχμάλωτοι ή διατελούν εν φυγή. Δε μένει παρά η παρωδία του Παπα-Ευθύμ.
Η πατρογονική κληρονομιά, η πλέον ακριβή της χριστιανοσύνης, οι Επτά Μητροπόλεις των αρχέγονων Εκκλησιών. Φιλαδέλφειας, θυατείρων, Σμύρνης, Εφέσου, Περγάμου, Λαοδικείας και Σάρδεων, στις οποίες ο απόστολος Ιωάννης απηύθυνε το μήνυμα της Αποκάλυψης, εκμηδενίστηκαν…
…Η εκκλησία του Χριστού υπέστη σήμερα μια από τις πιο φοβερές ήττες…
Στις κρίσιμες ώρες που περνά η Ευρώπη, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο, δε θα είναι ο εγωισμός που θα φέρει τη σωτηρία, θα είναι η βοήθεια των μέσων μας προς όλους όσοι υποφέρουν, με την οποία θα επαναφέρουμε την ειρήνη στη γη. Καμιά προσπάθεια όσο μικρή κι αν είναι, δεν είναι ευκαταφρόνητη. Είθε ο καθένας να δώσει κάτι λίγο απ’ ό,τι έχει, για εκείνους που δεν έχουν τίποτε…».
Παρά τη γενική καθοδήγηση της γαλλικής κυβέρνησης προς τους Γάλλους αξιωματικούς και δημοσιογράφους, ν’ αποκρύπτουν τα εγκλήματα των Τούρκων ή να τα παραποιούν, μερικοί έντιμοι Γάλλοι είπαν την αλήθεια.
Ένας από αυτούς, ο Γάλλος Ζουμπέρ (Joubert), υπεύθυνος του παραρτήματος της τράπεζας «Credit Foncier», στη Σμύρνη, όταν έφτασε στη Μασσαλία, μπροστά σε πολλούς ανθρώπους, είπε1:
«Το βράδυ της ημέρας που ξέσπασε η πυρκαγιά βγήκα από το σπίτι μου, το οποίο βρισκόταν σε μια κάθετο της οδού Χατζηστάμου. Πήγα στο δρόμο αυτό για να πληροφορηθώ για το τι συνέβαινε… Εκεί συνάντησα ένα τμήμα διακοσίων – τριακοσίων οπλισμένων Τούρκων. Αφού τους είπα ότι είμαι Γάλλος τους ρώτησα τι ψάχνουν. Μου απάντησαν ψύχραιμα ότι είχαν διαταγές να πυρπολήσουν τη συνοικία. Προσπάθησα να τους κάνω ν’ αλλάξουν γνώμη, αλλά αυτοί απάντησαν: ‘’Είναι ανώφελο, φύγετε εσείς, φύγετε’’. Πράγματι, λίγο χρόνο μετά που εγκατέλειψα το σπίτι μου, οι εμπρηστικές βόμβες άρχισαν να πέφτουν βροχηδόν πάνω του».
Στα ελληνικά αρχεία του υπουργείο Εξωτερικών εντοπίσαμε μια προσωπική έκθεση του Άγγλου ιερέα Τσαρλς Ντομπσον (Charles Dobson), την οποία συνέταξε, ενώ βρισκόταν στη Μάλτα καθ’ οδόν προς την Αγγλία. Ιδού, μερικά αποσπάσματα της:
«Ήμουν στη Σμύρνη όταν τα κεμαλικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη. Μερικές μέρες πριν την είσοδο τους υπήρξε αυξημένος φόβος μεταξύ των κατοίκων. Κλήθηκα από το μητροπολίτη Χρυσόστομο και βρήκα αυτόν, και τους άμεσα γύρω του, να φοβούνται για υπερβασίες, όταν θα έφταναν οι Τούρκοι.
Ο μητροπολίτης μου έδωσε ένα μήνυμα, υπογεγραμμένο από αυτόν και τους άλλους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Αρμενίου αρχιεπισκόπου, παρακαλώντας με να το στείλω με βιασύνη στον αρχιε- πίσκοπο του Καντέρπουρυ. Ήταν μια έκκληση προς εκείνον να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τον Κεμάλ έξω από την πόλη ή στο ενδεχόμενο μιας εισόδου, να εξασφαλιστεί η προστασία ή τουλάχιστον οι ζωές του λαού του.
Λυπούμαι που άφησα αυτό το μήνυμα κρυμμένο στο γραφείο μου. Θα ήταν κακό αν κατασχόταν σε αυτές τις τραγικές ημέρες. Η τελευταία φράση ήταν μια έκκληση: “Στο όνομα του Χριστού βιαστείτε, ενόψει της επικείμενης συμφοράς”.
Από κοινού με όλους τους Βρετανούς, τους οποίους συμβουλεύτηκα, δεν νομίσαμε ότι οι Τούρκοι θα συμπεριφέρονταν με τέτοιο τρόπο όπως δικαιολογούσαν οι φόβοι του μητροπολίτη.
Εντούτοις, έδωσα το μήνυμα στο σερ Άρμοντ ντε Μπωβουάρ Μπροκ (Armond de Bauvoir Brock) ανώτατο ναυτικό διοικητή…
…Με συμβούλευσε να χρησιμοποιήσω τη διακριτικότητα μου καλώντας τον αρχιεπίσκοπο του Καντέμπουρυ. Αλλά σε κάθε τηλεγράφημα που θα έστελνα να πρόσθετα ότι ο Βρετανός ναύαρχος είχε δει το μήνυμα. Στο ενδεχόμενο διατάραξης της τάξης, ήταν προετοιμασμένος να δώσει, με τη δύναμη του, προστασία σε όλα τα τμήματα της Κοινότητας…
…Ζήτησα από το ναύαρχο εξουσιοδότηση να δημοσιεύσω, στο όνομά του, ένα μήνυμα στον τύπο. Είπε ότι θα μπορούσα να πω τη γνώμη του, ότι οποιαδήποτε κατάληψη θα γίνει με τάξη και ότι συμβούλευε τον καθένα να κοιτάξει τους πρόσφυγες που έχουν επισωρευτεί στην πόλη και ν’ αποφύγει να δώσει οποιαδήποτε πρόκληση.
Πήγα το μήνυμα του ναύαρχου σε μια συνεδρίαση έξι μελών με επιρροή, στο Αρχηγείο της “Μικρασιατικής Άμυνας”… Έμαθα ότι υπήρχε ακόμη ελπίδα, ότι μια αξιόλογη μερίδα του υποχωρούντος στρατού, βοηθούμενη από εθελοντές πολίτες, θα ήταν ικανή να κρατήσει την πόλη και τα περίχωρα της, μέχρι το χρόνο που οι σύμμαχοι θα επενέβαιναν για να διευθετηθεί μια ανακωχή. Έγραψα το μήνυμα του ναυάρχου και το παράδωσα, μαζί με πέντε μελη του Συνδέσμου στον Τύπο. Ένα από αυτά με συνόδευσε να πάμε στο μητροπολίτη. Τα μέλη μου ζήτησαν να διευκολύνω να έχουν μια συνέντευξη με το ναύαρχο, καθώς είχαν πληροφορίες για τουρκική συνωμοσία στην πόλη…
…Βρήκα το μητροπολίτη γεμάτο από οδυνηρή ανησυχία σχετικά με το λαό του και μη καθησυχασμένο απόλυτα από την άποψη του ναυάρχου, καθώς ο ίδιος αισθανόταν ότι γνώριζε τους Τούρκους καλύτερα από τους Άγγλους αξιωματικούς.
Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδα το μητροπολίτη. Ήταν, αληθινά, ένας μάρτυρας, ο οποίος πέθανε παραμένοντας στο μέσο του λαού του…
…Η είσοδος του κεμαλικού ιππικού ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι οι περισσότεροι από μας αναμέναμε. Προσωπικά ενημερώθηκα για την παρουσία τους, καθώς, επιστρέφοντας από το προξενείο μέσα από ένα οπίσθιο δρόμο, απότομα υπήρξε ένας μεγάλος ήχος από κραυγές, και μια γυναίκα ρίχτηκε στη θάλασσα.
Την επόμενη στιγμή, περίπου μια ίλη ιππικού έστρεψε τη γωνία με καλπασμό… Σ’ ένα πλάγιο δρόμο μια φευγαλέα ματιά μου έπιασε ιππείς να περνούν κατά μήκος της προκυμαίας.
…Όταν έφτασα στο σπίτι, βρήκα τη μάζα των ανθρώπων στην αυλή γεμάτους φόβο.
Ήδη μερικοί Τούρκοι πολίτες άρχισαν τη ληστεία και τη κακομεταχείριση των Ελλήνων προσφύγων…
…Είχα μια αίσθηση ανακούφισης ότι κάποια κατάλληλη αρχή είχε έρθει για ν’ αναλάβει τη διοίκηση της πόλης…
…Έφεδροι Ιταλοί έφιπποι συνεργάζονταν με τις τουρκικές περιπόλους για την αστυνόμευση της πόλης. Μετέφερα έναν τραυματισμένο άνδρα μέσα στην εκκλησία μου• αυτός πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας…
…Την επόμενη μέρα, Κυριακή, πήγα στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία όπως όλες οι εκκλησίες ήταν γεμάτη από πρόσφυγες…
…Ήταν ιδιαίτερα σπαραχτικό το θέαμα μιας ομάδας από γυναίκες και παιδιά, και ένα νέο κορίτσι, πυροβολημένο στο στήθος, με ρούχα ματωμένα πάνω στους μηρούς και τα γεννητικά της όργανα…
…Γρήγορα χειροτέρεψε η πειθαρχία…
…Υπήρξαν ανεξέλεγκτοι πυροβολισμοί, λεηλασίες και βιασμοί παντού…
…Στον πίσω δρόμο, ακόμη και υπήκοοι των μεγάλων δυνάμεων ληστεύτηκαν…
…Οι άνδρες οδηγούνταν μακριά. Μια μέρα άκουσα πίσω από τα σπίτια μας, πολλές ζητωκραυγές, από τις οποίες αναγνώρισα την τουρκική λέξη “πατισάχ” (σουλτάνος, νομίζω). Κοιτάζοντας έξω είδα περίπου διακόσιους Έλληνες και Αρμενίους2 οδηγούμενους και φρουρούμενους από Τούρκους στρατιώτες. Έμαθα αργότερα, από απόλυτα αξιόπιστη πηγή, ότι αυτοί οι άνδρες ακολούθως κατακρεουργήθηκαν.
Μπορεί κανείς να δώσει μια πλειάδα μεμονωμένων συμβάντων, τα οποία αποδεικνύουν την απόλυτη αποχαλίνωση της λαγνείας και της κτηνωδίας στις τάξεις των κεμαλικών στρατευμάτων. Δε θ’ αναφέρω παρά μόνο ένα: Ένα αγοράκι μου έφερε ένα μήνυμα, από τους ιερείς μιας ορθόδοξης εκκλησίας. Λέγοντας μου ότι έπρεπε να πάω και να περάσω τη νύχτα με αυτούς, για να τους παρέξω προστασία, γιατί είχαν προειδοποιηθεί για μια μελετούμενη επίθεση κατά της εκκλησίας, ενώ αυτοί εγνώριζαν ότι το προηγούμενο βράδυ, Τούρκοι στρατιώτες έκαψαν μια άλλη εκκλησία κι εκεί ακρωτηριάσθηκαν άνδρες και βίασαν γυναίκες.
Η περίπτωση του συνταγματάρχη Μέρφυ3 (Murphy) απεικονίζει την αχαλίνωτη αγριότητα των κανονικών (στρατευμάτων) του Κεμάλ. Κτύπησαν στην πόρτα του, στον Μπουρνόβα, βίασαν τις υπηρέτριες του, και όταν αυτός επιχείρησε να τις προστατεύσει τον χλεύασαν στολίζοντας με οικιακά σκεύη. Οι κόρες του διέφυγαν τη μοίρα των υπηρετριών, παρακαλώντας τον επικεφαλής αξιωματικό, ο οποίος μη όντας ικανός να ελέγξει τους άνδρες του, μόνο τις συμβούλευε να κρυφτούν. Ο συνταγματάρχης Μέρφυ κτυπήθηκε και υβρίστηκε. Τελικά τον σήκωσαν και τον πυροβόλησαν. Η σύζυγος του, μια κυρία προχωρημένης ηλικίας, λιποθύμησε. Αφού παρέμεινε πληγωμένος επί αρκετή ώρα, ο συνταγματάρχης Μέρφυ διασώθηκε από τον σερ Χάρι Λαμπ (Harry Lamb). Προσωπικά μεταφέρθηκε στο σπίτι του Άγγλου… (δεν αναγράφεται τ’ όνομά3). Η γυναίκα και οι θυγατέρες του αναγκάστηκαν να τον αφήσουν με την έκρηξη της φωτιάς. Αυτός πέθανε τα μεσάνυκτα και το νοσοκομείο εκκενώθηκε…
…Ενώ συνομιλούσα με το λοχαγό Χολ (HOLE) την προηγούμενη της πυρκαγιάς, στον κήπο του προξενείου, ένας άνδρας έπεσε στον κήπο από την οροφή ενός συνεχόμενου σπιτιού…
…Σε μια άλλη ευκαιρία, ένας αιχμάλωτος, δεμένος με αριθμό άλλων αιχμαλώτων, έκοψε τα δεσμά του, γονάτισε και φίλησε τα πόδια μου. Σε αυτή την περίπτωση, καθώς και σε άλλες, ήμουν αδύναμος να κάνω οτιδήποτε.
Το πρωί της πυρκαγιάς, η κατάσταση έγινε τόσο κακή, ώστε υπήρξε μια γενική επιβίβαση των Ευρωπαίων…
…Στους πίσω δρόμους μεγάλος αριθμός τρομαγμένων ανθρώπων, κρατώντας παιδιά και κλινοσκεπάσματα’ μερικοί από αυτούς υβρίζονταν, ένας άνδρας είχε το πρόσωπο συνθλιμμένο και το στόμα του αιμορραγούσε. Υπήρχε συνεχής πυροβολισμός στους πίσω δρόμους…
Οι Τούρκοι λήστευαν παντού… Η γενική ατμόσφαιρα ήταν φοβερή…
…Ήμουν έκπληκτος, όταν στην Ιταλία και ακόμη στη Γαλλία βρήκα πόσο απρόθυμοι είναι μερικοί κύκλοι να πιστέψουν στην ενοχή των τουρκικών στρατευμάτων στην πυρπόληση της Σμύρνης…
…Κατά την, επί ένα μήνα, παραμονή μου στο Λαζαρέτο της Μάλτας. ως πρόσφυγας, εγώ και οι συνάδελφοί μου πρόσφυγες, συγκρίναμε τις εμπειρίες…
…Ήμασταν ο Χέρμπερτ (Herbert), ο Χουίταλ Σίνιορ (Whitall Sinior), ο Ρόμπερτ Χάντκινσον (Robert Hadkinson) με το γιο του, Επστέιν (Epstein), και τρεις ιερείς Βρετανοί, αντίστοιχα στη Σμύρνη, στον Μπουρνόβα και στο Μπουτζά…
…Κανείς από αυτούς δεν ήταν επηρεασμένος από οποιαδήποτε άλλη θεώρηση παρά μόνο από τη διαπίστωση της αλήθειας… Όλοι σχηματίζουν μια αληθινή κατηγορία κατά των Τούρκων, διότι είχαν τόσο πολύ παραλείψει να ενισχύουν την πειθαρχία, ώστε τα φανατικά τους στοιχεία σε μια έξαρση ξενοφοβίας, που συντηρήθηκε από την άδεια ληστειών τριών ημερών, έβαλαν φωτιά στην πόλη, με την ελπίδα να ξεριζώσουν τα μη μουσουλμανικά και μη εβραϊκά στοιχεία.
Είναι ενδεικτικό ότι η φωτιά ξέσπασε σε αρκετά μέρη με πολύ μικρά διαλείμματα χρόνου, σκοπώντας σε μια συστηματική πυρπόληση, τέτοια που μόνο ένα καλά οργανωμένο κίνημα μπορούσε να επιτελέσει. Επίσης ότι η πόλη πυρπολήθηκε αμέσως μόλις άλλαξε ο άνεμος, ο οποίος τις τρεις προηγούμενες ημέρες ήταν προς τη γενική κατεύθυνση της τουρκικής συνοικίας…
…Πρόσφατα συνάντησα μια νοσοκόμα, η οποία εγκατέλειψε την πόλη, δέκα ημέρες μετά την πυρκαγιά, και η οποία μου είπε ότι η εργασία της ήταν να βγάζει βολίδες από τραυματισμένα παιδιά και η οποία επίσης ήταν αυτόπτης μάρτυρας βιασμών Ελληνίδων γυναικών. Αναφέρω αυτό για να δείξω ότι η τουρκική μεταχείριση των χριστιανικών πληθυσμών δεν ήταν ένα ξαφνικό ξέσπασμα αλλά μια συνειδητή πολιτική.
Ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Ας (Robert Ashe) τώρα ιερέας στην Καρθαγένα (Ισπανία) μου είπε για την τύχη του Έλληνα ιερέα της Μπουτζά. Ο πληροφοριοδότης του ήταν ο αδελφός του Ρουμάνου προξένου. Σύμφωνα με αυτόν, ο ιερέας αυτός τυφλώθηκε κι έπειτα σταυρώθηκε πάνω στη θύρα του σπιτιού του ιερέα Γκόρντον στη συνοικία Μπουτζά.
Οι Τούρκοι στρατιώτες κάρφωσαν τα χέρια και τα πόδια του με πέταλα αλόγων.
Ήταν νεκρός όταν ο αδελφός του προξένου τον είδε• του φίλησε τα χέρια του και τον άφησε εκεί…».
Έτσι, μέσα σε φλόγες, σε δολοφονίες των Μικρασιατών ανδρών (από 14 έως 60 χρόνων), με βιασμούς και αρπαγές κοριτσιών και γυναικών και με συνεχείς ξεριζωμούς έκλεισε το 1922.
Στη Λωζάνη άνοιγαν οι συνομιλίες ειρήνης!
1. Rene Puaux: “Les Derniers Jours de Smyrne». Ομοίως στη Gibraltar Diocese Gazette αρ. 2. τόμος VI. Νοε. 1922.
2. Τους άνδρες που τους οδηγούσαν στη σφαγή ενώ τους ανάγκαζαν καθ’ οδό να φωνάζουν: Ζήτω ο Πατισάχ! Ζήτω ο Κεμάλ!
3. Ήταν απόστρατος του Αγγλοϊνδικού στρατιωτικού ιατρικού σώματος.
 e-istoria

lithosfotos 
thecuriosityofcat
 
***
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :


~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2565   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1031   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1031  video.-
                                                         Σύνολο  :  4627    βίντεο ανηρτημένα .-

***

ΠΑΜΙΣΟΣ ποταμός 2013
Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/28-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Μένουμε  Ζούμε Μαθαίνουμε γιά  την Ελλάδα μας  , Παρασκευή 28/6/2013
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/30-2013.html , ΕΛΛΑΔΑ  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  30  Ιουνίου  2013 .-

~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :

Μερική  άποψη των Αρφαρών

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 : ~
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Ενημέρωση από όσα γράφονται Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013 .-
Κάμπος-βάλτος Αγίου Φλώρου
 ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Το αγιάζι της ~  ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013.- 
Πάμισος ποταμός Αγίου Φλώρου

Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλ...
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Αυτά  που  γράφονται και  αυτά που μας γράφουν  Σάββατο 06  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/07-2014.html , Το αγιάζι τηςς ενημέρωσης Κυριακή 07 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/07-2013.html  , Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλίου 2013 .-

Στο πάμισο του Αγίου Φλώρου  2013
*** Στην  Μεθώνη  Μεσσηνίας Κυριακή  07-07-2013 : Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: