ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013

  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Σάββατο  08 Ιουνίου  2013 :
Περιφερειακό (Αγροτικό ) Ιατρείο Αρφαρών
Παλιότερα Αγροτικό Ιατρείο σήμερα κτήριο  προς  Βοήθεια  στο σπίτι
"Γ.Αρμένιο" Γυμνάσιο - Λύκειο  Αρφαρών Καλαμάτας


***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :


*** Σταθμός κρουαζιέρας το λιμάνι της Καλαμάτας
         Δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τίθεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο χαρακτηρίζει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως περιοχή αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, για τη Νότια Πελοπόννησο σχεδιάζονται και ζώνες για ναυσιπλοΐα αναψυχής.
Στο Ειδικό Πλαίσιο τονίζεται η ανάδειξη των σταθμών κρουαζιέρας που μπορούν να συνδεθούν με πολυθεματικούς προορισμούς, όπως θρησκευτικούς τόπους, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Επίσης, στόχος είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών σε λειτουργική συνοχή ανά Ζώνη, με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται, μαρινών, αγκυροβολίων, καταφυγίων κ.λπ. Οι δε λιμενικές εγκαταστάσεις πρέπει να συνδέονται και με τις ανάγκες της γειτονικής ενδοχώρας.
Το νέο πλαίσιο αναθεωρεί επί το αυστηρότερο το υφιστάμενο εδώ και τέσσερα χρόνια χωροταξικό πλαίσιο, με την κατάργηση ρυθμίσεων σχετικά με την ανάπτυξη μαζικού τουρισμού, με τον περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης των τουριστικών εγκαταστάσεων, με την αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου στα 20 στρέμματα για τις ευαίσθητες αναπτυσσόμενες περιοχές, με την εξαίρεση από την τουριστική ανάπτυξη των βραχονησίδων, των νησιών με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, των απομονωμένων νησιών, των ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης και απλής προστασίας της φύσης και των εθνικών πάρκων.
Προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων (μέσω του επενδυτικού νόμου) για την ίδρυση, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων, όπως επίσης για την απόσυρση παλαιών και απαξιωμένων τουριστικών καταλυμάτων.
Θέσπιση κινήτρων, επίσης, για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων, όπως και για επενδύσεις σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (εκτός των τμημάτων της παραθεριστικής κατοικίας).
Βασική κατεύθυνση του ΕΠ, τόνιζαν από το ΥΠΕΚΑ, είναι η μετάβαση από ένα μαζικό, χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό, που θα αξιοποιεί τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους της χώρας.
«Στοχεύουμε στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.
Γενικότερα, ο ελληνικός χώρος χωρίζεται σε 4 βασικές κατηγορίες και 11 υποκατηγορίες, ανάλογα με την ένταση και το είδος της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την ευαισθησία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Για πρώτη φορά καθιερώνεται κατηγορία περιοχών ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, στην οποία υπάγεται μεγάλος αριθμός νησιών και ορεινών περιοχών, όπως και κατηγορία ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, στην οποία ανήκουν τα χιονοδρομικά κέντρα με τους γύρω οικισμούς και οι λουτροπόλεις.

*** Αγία Μαρίνα: Ανοίγει και πάλι με 4 παραθεριστικές περιόδους
           Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής – Κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας ανακοινώνει ότι στο Νομό Μεσσηνίας και στη θέση Σουμπρόλακα Ταϋγέτου θα λειτουργήσει φέτος παιδική εξοχή αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Για φέτος το πρόγραμμα του καλοκαιρινού παραθερισμού προβλέπει τέσσερις περιόδους:
α) 12 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου, για παιδιά
β) 22 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου, για παιδιά
γ) 1η Αυγούστου έως 11 Αυγούστου, για ηλικιωμένους
δ) 11 Αυγούστου έως 21 Αυγούστου, για άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες).
Στην παιδική εξοχή γίνονται δεκτά παιδιά που έχουν ανάγκη παραθερισμού και είναι ηλικίας από 6 μέχρι 16 ετών, κυρίως από οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο οικονομικά (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ανασφάλιστοι κ.λπ.).
Οι κατηγορίες των κατασκηνωτών θα καταβάλουν ποσό συμμετοχής 30 ευρώ, με εξαίρεση τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και τα άτομα με αναπηρίες. Οι εγγραφές των παιδιών γίνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Κατά την εγγραφή απαιτείται η προσκόμιση: βιβλιαρίου ασθενείας (των ενταχθέντων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ), βιβλιαρίου εμβολίων (για τα παιδιά), φωτοαντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση.
Οι εγγραφές των ΑμεΑ γίνονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 236 – Ηλιούπολη, τηλέφωνο 2105236501).
Οι εγγραφές των ηλικιωμένων ατόμων θα γίνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και στα ΚΑΠΗ, εφόσον προσκομίσουν φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση.
Η καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των ενδιαφερομένων είναι η 21η Ιουνίου.

*** Η Στέφη Πουλοπούλου μιλά για την πορεία της μέχρι σήμερα, αλλά και την παράσταση «10cm UP» (Β
 Μαθήτρια ακόμη βρέθηκε στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Μια φίλη τής είπε ότι περνάνε ωραία και πήγε. Αυτό ήταν. Κόλλησε για τα καλά το «μικρόβιο» της υποκριτικής. Ακολούθησαν σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, δουλειές στο θέατρο και την τηλεόραση (από τις πιο γνωστές οι Singles και το LAPD) και πρόσφατα μια μεγάλη περιοδεία σε αρκετές χώρες με το θίασο του Λάκη Λαζόπουλου. Ο λόγος για την Καλαματιανή ηθοποιό Στέφη Πουλοπούλου, που από σήμερα έως και τη Δευτέρα θα εμφανίζεται με την ομάδα Patari Project στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
 -Στην Καλαμάτα με το «10cm up». Τι θα δούμε στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής;
Αυτή η παράσταση είναι μια παραγωγή των Patari Project, μιας καινούργιας ομάδας, που δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στην Αθήνα. Είμαστε 10 συμμαθητές από ένα μεταπτυχιακό σεμιναριακό πρόγραμμα σωματικού θεάτρου που έγινε πριν από μερικά χρόνια. Κάποιοι κολλήσαμε και συνεχίσαμε φτιάχνοντας αυτή την ομάδα. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, που είναι στην ουσία το στοιχείο που μας δένει, είναι η τεχνική της πλατφόρμας. Μια τεχνική σωματικού θεάτρου, σε πολύ μικρά πατάρια ύψους 10 εκατοστών – εξ ου και το όνομα της παράστασης -, όπου τα πάντα γίνονται σωματικά. Είμαστε όλοι πάνω σε ένα πατάρι και η αφηγηματικότητα πηγάζει αρχικά από το σώμα και στη συνέχεια από το λόγο. Δεν υπάρχουν σκηνικά, δεν υπάρχουν φώτα, ούτε εξωτερική μουσική ή κοστούμια. Φοράμε απλά βασικά ρούχα και κάνουμε τα πάντα με το σώμα. Τους ρόλους, τους χώρους, τους ήχους, το φωτισμό. Όσον αφορά στο θέμα, πρόκειται για τρεις διαφορετικές ιστορίες σε τρεις διαφορετικές πλατφόρμες, με τρεις κεντρικούς ήρωες άντρες, σε τρεις περιόδους της Ελλάδας: τη δεκαετία του ’30, λίγο πριν από τη δικτατορία του Μεταξά, την περίοδο του ’60, λίγο πριν από τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, και το σήμερα, τη δικτατορία που ζούμε, εμφανώς ή όχι.
 -Το έργο έχει γραφτεί από εσάς;
Ναι, το κείμενο έχει βγει εξ ολοκλήρου από τη διαδικασία της πρόβας. Δεν υπάρχει κάποιο πρωτότυπο κείμενο πάνω στο οποίο να στηριχτήκαμε.
 -Οι καταστάσεις που ζούμε σήμερα έδωσαν την αφορμή;
Η αρχική ιδέα ήταν της Σοφίας Πάσχου, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας και σκηνοθέτις. Σκέφτηκε πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα και να αφηγηθούμε με διαφορετικούς τρόπους τις παράλληλες ιστορίες που ζούμε στον τόπο αυτό, αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Δηλαδή, μέσα από την έρευνά μας συνειδητοποιήσαμε κι εμείς ότι το ’30 λίγο πολύ ήταν ίδιο σε πολλές χώρες, το ’60 το ίδιο, το σήμερα λίγο πολύ ίδιο σε πολλές χώρες είναι. Ναι μεν οι ήρωες και οι ιστορίες διαδραματίζονται στην Αθήνα της κάθε εποχής, αλλά επί της ουσίας δε διαφέρουν πάρα πολύ από το ό,τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη τις αντίστοιχες περιόδους. Έχουμε τρία πατάρια και το κάθε ένα κινείται σε μια άλλη δεκαετία. Δείχνουμε πώς μοιάζουν αυτές οι ιστορίες, προσπαθώντας να είμαστε διακριτικοί ως προς το τι θέση παίρνουμε. Δηλαδή, η πολιτική μας φωνή μέσα από αυτό εκτιμώ ότι είναι πολύ διακριτική και αυτό θέλαμε. Δεν παίρνουμε καθαρές θέσεις για το τι είναι καλό, τι κακό, πού έκαναν λάθος τότε, πού κάνουμε λάθος σήμερα. Ωστόσο, δε γίνεται να μη σε αγγίζει πολιτικά αυτό που συμβαίνει. Και ο απόηχος που έχουμε από το κοινό της Αθήνας ένα χρόνο τώρα, όπου η παράσταση πήγε πολύ καλά, ήταν ότι άνοιγαν σκέψεις. Δε δίνονταν απαντήσεις, αλλά άνοιγαν ερωτήματα στο μυαλό του κόσμου. Και αυτό είναι ένας από τους στόχους της παράστασης.
 -Έχουμε συνηθίσει να σε βλέπουμε συχνά σε «παρέες», είτε αυτές είναι τηλεοπτικές (Singles) είτε θεατρικές, όπως τώρα. Τυχαίνει;
Δεν ξέρω, κάτι γίνεται. Πολύ συχνά, όπου μπαίνω, γινόμαστε παρέα. Το έχω σκεφτεί κι εγώ. Αυτό που έχουμε τώρα, όμως, είναι ιδανικό, γιατί όταν ξεκινάει από παρέα κάτι, έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από το να μπαίνεις κάπου και συγκυριακά να ταιριάζεις και να περνάς καλά.
 -Σε μια εποχή απομόνωσης, το να υπάρχουν παρέες είναι αισιόδοξο μήνυμα;
Κυρίως στη δουλειά, να υπάρχουν μυαλά που μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δηλαδή, το προσωπικό, όσο περνούν τα χρόνια, οι συνθήκες κ.λπ., γίνεται όλο και δυσκολότερο. Το να καταφέρεις να συνεργαστείς καλά και να ανταλλάξεις ουσιαστικά πράγματα που παράγουν έργο, δημιουργία που έχει να δώσει κάτι, νομίζω ότι επιτελεί και κοινωνικό ρόλο. Είναι πολύ σπουδαίο το να καταφέρεις να συνυπάρχεις μέσα από τη δουλειά σου, όποια και αν είναι αυτή, με ανθρώπους που ανταλλάσσεις ουσιαστικά πράγματα, διανοητικά, πνευματικά και παράγεις κάτι.
Της Μαρίας Νίκα
Θεατρική παράσταση «10cm up» Το πείραμα πέτυχε, το κοινό ενθουσιάστηκε και η παράσταση “10cm up” συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και εκτός Αθηνών!
Ξεκινώντας στην Αθήνα την άνοιξη του 2012 σε Baumstrasse και Βios (Βοb Theatre Festival) και συνεχίζοντας έως το Μάρτιο του 2013 στη σκηνή του Rabbithole, η ομάδα Patari Project παρουσιάζει και στην Καλαμάτα την παράσταση, που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνική “Platform”, σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 8, 9 και 10 Ιουνίου, στις 21.00, στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής. Μάλιστα, σχετικά δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Οκτώ ηθοποιοί σε τρεις εξέδρες δημιουργούν το σκηνικό, αναλαμβάνουν τη μουσική επένδυση, τους ήχους και τα οπτικά «εφέ» της παράστασης, με μοναδικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους. Τρεις άντρες, τρεις εποχές, τρεις διαφορετικές και ταυτόχρονα ίδιες ιστορίες… Το ’30, το ’60 και το σήμερα ζωντανεύουν μέσα από ένα συναρπαστικό είδος θεάτρου. Κι όλα αυτά 10cm up… από το έδαφος.   Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου.
Ηθοποιοί: Μαριάννα Βαρβιάνη, Γιάννης Διαμαντής, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Αγγελική Μαχαίρα, Στέφη Πουλοπούλου, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου, Υβόννη Τζάθα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Γιαννούλης
ατασκευή σκηνικών: Άγγελος Καρύδης
Φωτογραφία, σχεδιασμός – εκτέλεση αφίσας: Κική Παπαδοπούλου
Προπώληση Εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
 ~ http://www.facebook.com/patariproject.   Video:

 
*** Οι Έλληνες «Ντάλτον»…με γιάφκα στην Καλαμάτα
         Τέσσερα αδέλφια από την περιοχή της Αμαλιάδας που εμπλέκονται την τελευταία εικοσαετία σε μία πρωτοφανή παράνομη δραστηριότητα είναι οι επικίνδυνοι «αδελφοί Ντάλτον» του ελληνικού εγκλήματος.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τους συνδέουν (εστιάζουν την προσοχή τους, κυρίως, σε δύο από αυτούς) με τουλάχιστον δύο δολοφονίες, τρεις βομβιστικές επιθέσεις, περίπου 40 ληστείες, τρεις επιθέσεις κατά αστυνομικών και σωρεία άλλων εγκληματικών ενεργειών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, ένα από τα αδέλφια, ο 43χρονος Χρήστος, που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στον Άγιο Ανδρέα, συμμετείχε σε συμμορία, η οποία το 2011 έχει διαπράξει περίπου το 30% των ληστειών τραπεζών και χρηματαποστολών που είχαν καταγραφεί εκείνη τη χρονιά σε όλη την επικράτεια.
Οι «αδελφοί Λ» θεωρούνται από τις Αρχές ως πιο επικίνδυνη «οικογενειακή» ομάδα που έδρασε ποτέ στη χώρα μας, είτε από κοινού είτε ξεχωριστά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αστυνομικοί, «απ’ όλη την οικογένεια μόνο ο ένας από τους πέντε αδελφούς δεν έχει εμπλακεί σε ποινική δραστηριότητα».
Αρχικά, δύο από τα αδέλφια, ο Κώστας (39 ετών σήμερα) και ο Χρήστος, είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών. Η σταδιοδρομία του Κώστα άρχισε το 1997 με διαρρήξεις σε σπίτια και ακολούθησε ληστεία σε γνωστό κοσμηματοπωλείο. Ιδια πορεία είχε ξεκινήσει και ο αδελφός του Χρήστος. Καθοριστική για την πορεία τους στάθηκε η οικογενειακή σχέση που είχαν - από την περιοχή της Ηλείας - με την οικογένεια των αδελφών Νικ και Θεόδωρου Γρηγοράκου, που ενεπλάκησαν στον αιματηρό πόλεμο της «μαφίας της Ηλιούπολης». Έτσι τα αδέλφια συμμάχησαν με την «ομάδα Γρηγοράκου» σε έναν ανελέητο πόλεμο των συμμοριών των νοτίων προαστίων. Παράλληλα, τα δύο αδέλφια από την Αμαλιάδα είχαν επαφή και με τον Ελληνοαμερικανό εκτελεστή Πίτερ Σέντομ, που απέδρασε από τις Φυλακές Κορυδαλλού και βρέθηκε νεκρός λίγους μήνες αργότερα στη Νότια Αμερική.
Τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκε από λάθος ο επιχειρηματίας Θεοφάνης Σιδηρόπουλος, στην Ηλιούπολη, ο οποίος είχε την ατυχία να διαμένει σε διπλανό σπίτι από τον πραγματικό στόχο της «βεντέτας».
Ως ύποπτα για την ενέργεια θεωρήθηκαν τα αδέλφια Γρηγοράκου, αλλά και ο Χρήστος Λ. Το Δεκέμβριο του 1999 τραυματίζεται σοβαρά σε δολοφονική ενέδρα στον Άλιμο ο αδελφός του Κώστας, στον οποίο η αντίπαλη συμμορία απέδιδε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετήσει βόμβα μεγάλης ισχύος στην κατοικία ενός εκ των εμπλεκομένων στον «πόλεμο της Ηλιούπολης», στην οδό Λαγκαδίων στον Άγιο Δημήτριο. Μάλιστα, τότε είχαν υπάρξει μαρτυρίες που ανέφεραν ότι ο Κώστας Λ. (25 ετών τότε) μετέφερε ο ίδιος τα εκρηκτικά, εκείνος ωστόσο στην απολογία του υποστήριξε ότι «κουβαλούσε το δυναμίτη στον... Άγιο Δημήτριο για να βρει χρυσό».
Τα τελευταία χρόνια ο Χρήστος Λ. εμφανίζεται - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - ως ένας από τους κύριους οργανωτές 15μελούς συμμορίας κακοποιών, πολλοί από τους οποίους ήταν από χωριά της Ηλείας. Ως μέλος αυτής της συμμορίας, με μικρότερο όμως ρόλο, κατηγορήθηκε από την ΕΛΑΣ και ένας άλλος αδελφός του, ο Αντώνης, ο οποίος ως τότε δεν είχε κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήματα. Τα μέλη αυτής της συμμορίας προχώρησαν την τελευταία τετραετία σε 23 ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών - όπου και είχαν κυρίως... ειδικευτεί-, χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ και βαριοπούλες. Η λεία τους υπερέβαινε τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν εντυπωσιαστεί από τον τρόπο δράσης της συμμορίας, καθώς έμοιαζε με τη «17 Νοέμβρη». Τα μέλη νοίκιαζαν γιάφκες σε διάφορες πόλεις, όπως στην Αθήνα, στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, και προχωρούσαν σε «μαζικές» ληστείες. Οι ίδιοι αστυνομικοί υπενθυμίζουν την εντυπωσιακή επίθεση από τουλάχιστον έξι άτομα εναντίον χρηματαποστολής στην Κυλλήνη, τον Αύγουστο του 2012. Οι δράστες επιτέθηκαν στο όχημα με λοστούς, αφού είχαν κλατάρει τα ελαστικά σπάζοντας τις βαλβίδες.
 
*** Σαν σήμερα ...στις 8 Ιουνίου           
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
Ο ανάδοχος της Εταιρείας των Ηλεκτρικών Τροχιοδρόμων Απέργης εξεκάλεσεν ενώπιον του Υπουργείου της Συγκοινωνίας την Νομαρχιακήν απόφασιν δια της οποίας ετιμωρήθη δι’ εκατονταδράχμου προστίμου, διότι επετρέπετο η μεταφορά δεμάτων δια των οχημάτων παρά το σχετικόν Β. Διάταγμα.
 -ΔΙ’ ημερησίας διαταγής του Φρουραρχείου απηγορεύθη εις τους στρατιώτας να συχνάζωσιν εις τα παραπήγματα, όπου διαμένωσιν οι πρόσφυγες, διετάχθη δε και η ενέργεια ανακρίσεων δια τους ριφθέντας εκεί προ ημερών πυροβολισμούς.
 -Η τραυματίσασα προχθές τον στρατιώτην Ν. Αθανασόπουλον ή Τσούσην, Μαριγώ Μουρούφα, συνελήφθη υπό της Αστυνομίας και κρατείται εις τας ενταύθα Γυναικείας Φυλακάς.
 -ΕΝΑΣ μικρός άγγελος, η μονάκριβη Κική του οδοντιάτρου Πολυδούρη, επέταξε προώρως χθες από την στοργικήν αγκάλην των βαρυπενθούντων γονέων της. Και μαζί της επέταξε και η χαρά του σπιτιού, εις το οποίον ζωγραφίζεται τώρα το πένθος. Η θεία αντίληψις, ευχόμεθα, να χύση βάλσαμον παρηγορίας εις τους βαρυπενθούντας γονείς της.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1637
: Ο Καρτέσιος εκδίδει το βιβλίο του Λόγος περί μεθόδου για την ορθή καθοδήγηση του Λογισμού και την αναζήτηση της αλήθειας δια μέσου των επιστημών, που θεωρείται ένα από σπουδαιότερα έργα των μαθηματικών και γενικότερα της επιστήμης.
1777: Ολοκληρώνεται η τείχιση της Αθήνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Αυτό το τείχος έμεινε στην ιστορία ως το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή, από το όνομα του Οθωμανού διοικητή της πόλης, που έδωσε την εντολή για την κατασκευή του, προκειμένου να προστατέψει την Αθήνα από τις επιδρομές ληστών.
1821: 150 Τούρκοι και 50 Tσιγγάνες βγαίνουν από την Ακρόπολη για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπάρχουν κοντά. Οι Αθηναίοι ορμούν αμέσως εναντίον τους και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην Ακρόπολη. Στη μάχη σκοτώνονται 15 τούρκοι και 20 τσιγγάνες, ενώ πολλοί τραυματίζονται. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν οκτώ ομήρους και ρίχνουν τα κεφάλια τους από το βόρειο τείχος.
1928: Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Πρεγκέ, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει το γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 μέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.
1939: Ιδρύονται στην Ελλάδα εξατάξια Γυμνάσια, στη θέση των οκτατάξιων που καταργούνται.
1967: Οι Procol Harum ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι A Whiter Shade Of Pale.
Γεννήσεις
1867: Φρανκ Λόιντ Ράιτ, αμερικανός αρχιτέκτονας, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. Έργο του, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. (Θαν. 9/4/1959) [Αποφθέγματα]
1916: Φράνσις Κρικ, βρετανός βιολόγος. Μαζί με τον αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953. (Θαν. 28/7/2004)
1954: Μάριος Τόκας, κύπριος μουσικοσυνθέτης. (Θαν. 27/4/2008)
Θάνατοι
632: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Γεν. 20/4/570) [Αποφθέγματα]
1962: Στέλιος Σπεράντζας, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης. (Γεν. 1888)
2007: Ρίτσαρντ Ρόρτι, αμερικανός φιλόσοφος. (Γεν. 4/10/1931) 
πηγή: www.sansimera.gr
 
*** Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας: Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί αυτή η "φιέστα" ολοκληρωτισμού
           Κάλεσμα στον κόσμο της Καλαμάτας απευθύνει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, ώστε να παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής τον Αύγουστο στην Καλαμάτα.
Ακολουθεί το κείμενο της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας
 4η Αυγούστου 2013 .
77 χρόνια συμπληρώνονται από την εγκαθίδρυση του δικτατορικού καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά. Με αφορμή την επέτειο της κατάλυσης της δημοκρατίας, το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής επιθυμεί να διοργανώσει πανελλήνιο φεστιβάλ στην πόλη της Καλαμάτας.
Όσο για την επιλογή των συγκεκριμένων ημερομηνιών (3-4 Αυγούστου) για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, μόνο τυχαία δεν είναι. Τα φιλοδικτατορικά αισθήματά τους δημόσια τα διατυμπανίζουν. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την κοινοβουλευτική του παρουσία, αναζητά χώρο να διαδώσει τις μισανθρωπικές του ιδέες, το φασιστικό του λόγο και να υμνήσει τους ιδεολογικούς του "πατέρες" (Μεταξά, Χίτλερ, Παπαδόπουλο.).
Μπροστά σε αυτή τη πρόκληση, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας καταδικάζει την παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης από το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί αυτή η "φιέστα" ολοκληρωτισμού.
 Καλούμε σωματεία , συλλόγους, επαγγελματικές ενώσεις , επιστημονικούς – πολιτιστικούς φορείς, συλλογικότητες της πόλης και του νομού να εκδηλώσουν δημόσια την αντίθεση τους στη μετατροπή της Καλαμάτας σε κέντρο προπαγάνδισης και εφαρμογής ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων.
 Φασιστικά φεστιβάλ δεν έχουν θέση πουθενά.
 Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει αντίστοιχη απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση του .
 Καλούμε το λιμενικό ταμείο να μην παραχωρήσει το χώρο.
 Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός της Καλαμάτας διαθέτει κρίση και μνήμη και με τη δράση του θα ακυρώσει την φασιστική πρόκληση.
 Όλοι την Τετάρτη 12/6, μέρα κατά την οποία συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο , στις 19.30 μπροστά από το αμφιθέατρο της νομαρχίας .
  Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας

*** Υποβολή αιτήσεων για τη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας
         Να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Γραφείο του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας (αριθ. 90Α) του ΤΕΙ Καλαμάτας καλούνται οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες που επιθυμούν να διαμείνουν στη Σπουδαστική Εστία (Λακωνικής και Σφακιανάκη) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Η υποβολή των δικαιολογητικών αρχίζει τη Δευτέρα 10 και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, μέχρι 13.00.
Πληροφορίες παρέχονται τόσο από τη Σπουδαστική Εστία (κ. Γαλιώτο, τηλ. 2721080978) όσο και από τη Σπουδαστική Λέσχη (κα Παλαιογιάννη, τηλ. 2721045290).

*** Διάρρηξη μαζί με την 14χρονη κόρη της έκανε μία 37χρονη στην Κατερίνη
  Διάρρηξη μαζί με τη 14χρονη κόρη της πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Κατερίνη μια 37χρονη ημεδαπή, αφαιρώντας κοσμήματα αξίας 6.000 ευρώ από το σπίτι 36χρονης. Το κορίτσι, καθώς και ο 39χρονος πατέρας της, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης.
Η 14χρονη αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή, ενώ ο πατέρας της για παράνομη οπλοκατοχή και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Η μητέρα αναζητείται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν αστυνομικής έρευνας στην κατοικία όπου διαμένει η οικογένεια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο σπαθί μήκους 90 εκατοστών, που κατείχε ο 39χρονος σε ειδικό χώρο, και το χρηματικό ποσόν των 360 ευρώ.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.
 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :
~** Τέλος... καριέρας για Καλαντζή (video)          
    Ο Αστέρας Τρίπολης ήταν ο τελευταίος σταθμός στην καριέρα του Χρήστου Καλαντζή, ο οποίος αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του.
Ο 31χρονος επιθετικός ενημερώθηκε πως δεν θα του ανανεωθεί η συνεργασία με τους Αρκάδες κι εκείνος αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε μια πολύ σημαντική καριέρα, γεμάτη επιτυχίες. «Τέλος εποχής! Πλέον παλαίμαχος!», έγραψε στη σελίδα του στο facebook ο Καλαντζής, ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ενώ κατακλύστηκε από μηνύματα συμπαικτών και οπαδών των ομάδων που έχει αγωνιστεί.
Και πράγματι, η καριέρα του είναι γεμάτη επιτυχίες, ενώ τίμησε κάθε φανέλα που φόρεσε. Ο Καλαντζής γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1982 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1999 στην Καλαμάτα. Τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας» φόρεσε το 2005 αγωνιζόμενος 2 σεζόν στην Α’ Εθνική και 4 στην Β’ Εθνική και πετυχαίνοντας συνολικά 26 γκολ (2 από αυτά σε επίπεδο Α’ Εθνικής) σε 127 συμμετοχές (23 συμμετοχές στην Α' Εθνική).
 Το καλοκαίρι του 2005 μεταγράφηκε στην νεοφώτιστη τότε στην Α’ Εθνική, Λάρισα στην οποία έμεινε τρία χρόνια. Τις δυο πρώτες ήταν βασικό στέλεχος της ενδεκάδας της ομάδας, ενώ την τελευταία χρονιά αγωνιζόταν συνήθως ως αλλαγή. Στους «βυσσινί» έζησε μεγάλες στιγμές, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2007, ενώ αγωνίστηκε και στο Κύπελλο UEFA.
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Ατρόμητος, στον οποίο έμεινε δύο χρόνια, σημειώνοντας εννέα γκολ. Το 2010 μετακόμισε στην Κέρκυρα, στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια, ενώ φέτος αγωνίστηκε στον Αστέρα Τρίπολης. Αν και στους Αρκάδες δεν ήταν η βασική επιθετική επιλογή, σημείωσε τέσσερα γκολ στο Κύπελλο, που συνέβαλαν στην πορεία τους ως τον τελικό.  onsports.gr   ,  Video:

 
***  Στις 12 Ιουνίου στην Καλαμάτα ο τελικός 120 ΠΕΑ – 114 ΠΜ
 Την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου «Fair Play” (Νέα Είσοδος Καλαμάτας), θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου «5Χ5» Πολεμικής Αεροπορίας μεταξύ των ομάδων τη 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ) και της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΠΕΑ).
Η ομάδα της 120 ΠΕΑ στην ημιτελική φάση απέκλεισε την ομάδα της 115 ΠΜ, ενώ η ομάδα της 114 ΠΜ απέκλεισε την ομάδα της 113 ΠΜ.
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και στον περυσινό τελικό, με την ομάδα της 114 ΠΜ να κατακτά το Κύπελλο.
Το μεγάλο τελικό θα παρακολουθήσουν στελέχη του ΓΕΑ καθώς επίσης αξιωματικοί των 2 μονάδων.
Μετά τη λήξη του τελικού, θα γίνει η απονομή του Κυπέλλου στη νικήτρια ομάδα και των μεταλλίων στους ποδοσφαιριστές, όπως και στη φιναλίστ.

****


Κτήμα Τατοϊου ξενάγηση  2013
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2538  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =        964  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =             977   video.-
                                                         Σύνολο  :  4479    βίντεο ανηρτημένα
Κτήριο αυτοκινήτου  στο  Τατόϊ  2013
***

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 .-
~http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/25-2013.html ,Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Μαΐου 2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 26 Μαΐου2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/27-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 27Μαΐου 2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/28-2013.html ,Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 28 Μαΐου 2013 ,.-
 ~
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/30-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 .-                    ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 .-

~
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ  2013 :









 

~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
 ~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακη 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013 .-~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 07Ιουνίου 2013.-
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-
~
*** ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από   φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-

ARFARA  Πλατεία  20913
 

 Στ΄ Αρφαρά το 2013 {Η.Β.Λ.} ~* ΑΓΙΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ  ένας  Ναός της  οικογένειας των Πολυχροναίων στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών , πού ο  δυναμικός και δημιουργικός Παπά-Μιχάλης Ε.  Μπούρας με  δικές του προσπάθειες  ξαναδημιουργείται  από το μηδέν ….  
~ * Ι.Ν. Agios Konstantinos ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΉ  εκκλησάκι  ARFARON 2013: http://youtu.be/iEP0aKlkQhQ ,
*** Video  - παραουσιάσεις  γιά  σήμερα :
***  892 Τάϊσμα  στις  κατσίκες  2013:   http://youtu.be/iOgNQqWeK5Y ,

** Άρμεγμα προβάτων 2013: http://youtu.be/ahN1oAre8Hs ,
 
*** Φωτογραφίες από  το   δικό μας άλμπουμ :
 εργάτες του "Μορέα " στον κόμβο 
Αγίου  Κωνσταντίνου  Αρφαρών στην διασταύρωση πρός Πλατύ  Αρφαρών  Καλαμάτας 2012.
Στην κεντρική  πλατεία  των  Αρφαρών
Κυριακή  του  2012 .-
Πλυνθόκτιστο αγροτόσπιτο - συκόσπιτο
στον Άγιο Κωνσταντίνο  Αρφαρών , που  ο νέος  εθνικός  δρόμος το κατάπιε ..2011
 Ιστορική  γέφυρα σιδηρογραμών από  Κοπανάκι  πρός  Καλό Νερό - Κυπαρισσία  2011 . αναμνήσεις στο παρελθόν .
 έργα " Μορέα" στον κόμβο  Αρφαρών γιά την  νέα Ε.Ο. το  2011 . Για  μιά θύμιση - ανάμνηση ...  
  Η  νέα  εθνική οδός  Καλαμάτα  - Τρίπολης - Κορίνθου - Αθηνών από  τον κόμβο  των  Αρφαρών  2011 .

 ***

ΑΡΦΑΡΑ

ΑΡΦΑΡΑ
Η Ιστορία ενός χωριού ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
~ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΣ
~ ` ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ~ Σλίγες  γραμμές ........ :
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
~ ~ ΑΡΦΑΡΑ - ΑΜΦΕΙΑΣ - Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
Στο υπ’ άριθμ. 70 Φύλλο της Εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .» ,
-Εφημερίδα που πρώτο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1964 , όταν πριν λίγους μήνες στις 19-Απριλίου του 1964 , σε ένα πατάρι καφενείου , στην οδό Ακαδημίας 76 , στην Αθήνα , συγκεντρώθηκαν μια ομάδα Αρφαραίων και δημιούργησαν τον Προοδευτικό Σύλλογο -Σωματείο των καταγόμενων από το Αρφαρά Μεσσηνίας « ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ.», - γράφει μια πραγματεία ο Πέτρος Ηλίου Μουτεβελής ( Παπα-Μουτεβελής ), γιος του ιερέα Ηλία Παναγ. Μουτεβελή - Σακελλάριου άρθρο με τίτλο : «Η Ιστορία των Αρφαρών και των οικογενειών Γιαννιλαίων- Μανιτσαίων και όλων των άλλων οικογενειών » τα εξής : { ο Πέτρος Μουτεβελής , απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών , στις 25-12-1945.- } .-Περί το 1600 με 1650 μ.Χ. ήρθαν στο Αρφαρά δύο οικογένειες , η οικογένεια ΓΙΑΝΝΙΛΟΥ , και η οικογένεια ΜΑΝΙΤΣΟΥ , και κατοίκησαν στην τοποθεσία Κουτρουλιάνικα των Άνω Αρφαρών .- Εκεί έκτισαν τα πρώτα τους σπίτια . Η τοποθεσία αυτή , βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα -μέρος του κάμπου της Πολιανής και προς το μεσημβρινό του Άνω Αρφαρά.- Οι Πολιανίτες αμέσως ανέφεραν στην αστυνομία των Τούρκων κατακτητών , ότι αυτή που εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή , είναι κλέφτες , και τότε η Τούρκικη αστυνομία τους εξεδίωξε από την περιοχή των Κουτρουλιάνικων .- Τότε οι οικογένειες εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους και πήγαν και έκτισαν νέα στην τοποθεσία Παλιάμπελα , όπου εκεί έμειναν για δύο χρόνια και μετά πήγαν κι΄ έκτισαν πάλι νέα σπίτια στην τοποθεσία Ριζόβραχο των Άνω Αρφαρών.- Εκεί παρέμειναν μαζί με τα μικρά και μεγάλα ζώα τους , για μερικά χρόνια .- Εκεί , μια μέρα παρατήρησαν , ότι ένας τράγος έφευγε συνέχεια από το κοπάδι , και έμπαινε μέσα στο δάσος και μετά έβγαινε με τα γένια του γεμάτα νερό .- Αφού τον παρακολούθησαν βρήκαν την βρύση , που ήταν κοντά στο σημερινό μεγάλο πηγάδι , στο Άνω Αρφαρά , και στο σημερινό προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής , και έτσι έφυγαν από τον Ριζόβραχο και πήγαν εκεί που ήταν το νερό και έκτισαν καινούργια σπίτια , Στο σημερινό ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ.- Από πού ήρθαν αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι ,είναι άγνωστο .- Οι παραδώσεις αναφέρουν ότι ήρθαν από το ΑΡΦΑΡΑ της Αιγείρας του Νομού Αχαΐας , ή από κάποιο νησί του Αιγαίου την ΣΥΜΗ ή την ΡΟΔΟ ή από το χωριό ΜΠΟΥΡΑ της Αρκαδίας ( όπου και σήμερα υπάρχει οικογένεια Μπούρα) ή από την Ηπειρο από τους Τουρκαλβανούς κτλ.-
~ Ο οδοντίατρος Γιάννης Θ. Μπούρας ,στο αρ. φύλλο 223 /2008 , αναφέρει ότι γνώρισε πρόσφατα το 2008 τον καθηγητή του Πανεπιστημίου HILDESHEN του Ανοβέρου Γερμανίας κύριο Μιχάλη Αρφαρά και του ανέφερε ότι κατάγεται από την ΣΥΜΗ και πως ο προ-πάππος του , από τους προγόνους του είχε ξεκινήσει πριν από 250 περίπου χρόνια , από το χωρίο ΑΡΦΑΡΑ Μεσσηνίας .- Πάντα σύμφωνα με μαρτυρίες του πατέρα του και του παππού του… και αναγνωρίζοντας πάντοτε την καταγωγή του .- Στην Γερμανία ο Μιχάλης Αρφαράς βρέθηκε πριν 40 περίπου χρόνια.- Ο Γιάννης Παναγόπουλος (Παναγογιανάκης) , ο οποίος πέθανε το 1930 σε ηλικία 100 χρόνων είχε πει στον Πέτρο Μουτεβελή , που γράφει , ότι του είχε αναφέρει κατ΄ επανάληψη ο Παπα-γιαννάκης Παπαϊωάννου ( ( Παπαγιαννάκι-Μουτεβελή ) , από την οικογένεια ΓΙΑΝΝΙΛΟΥ , ότι είχε έρθει από το Αρφαρά Αιγείρας , πρίν από το 1830 μ. χ., αλλά δεν του είχε πει , αν και οι άλλες οικογένειες ήρθαν από το ίδιο μέρος .- Εγώ νομίζω , αναφέρει , ο αρθρογράφων , ότι αρχικά θα ήρθαν στο Επάνω Αρφαρά οι οικογένειες Γιαννίλου και Μανίτσου , και κατόπιν συγκεντρώθηκαν - ήρθαν και άλλες οικογένειες ,ίσως καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους .- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του γράφει για την οικογένεια του , ότι πλησίον του χωριού Τουρκολαίϊκα ήταν ένα χωριό το ΡΟΥΠΑΚΙ , όταν οι Τούρκοι εδώ και 350 χρόνια κατέστρεψαν το Πουπάκι , ένας ονόματι Τσεργίνης ήρθε και εγκαταστάθηκε στο
~ ΛΙΜΠΟΒΙΤΣΙ , ΚΑΙ πως από αυτό το χωριό κατάγονται όλοι οι Κολοκοτρωναίοι , και πως άλλες οικογένειες από το ίδιο χωριό , έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη των γύροθεν περιοχών.- Ο Παπα-Μουτεβελής πίστευε ότι οι οικογένειες Γιαννίλου και Μανίτσου ξεκίνησαν και ήρθαν στο Άνω Αρφαρά , από το χωριό Ρουπάκι , που διηγείται ο Θ ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΑ Κουτρουλιάνικα και το Ριζόβραχο , εγκαταστάθηκαν πρώτα στο Άνω Αρφαρά και μετά ξεχύθηκαν στο σημερινό ΑΡΦΑΡΑ.- Ενδεχομένως άλλες οικογένειες , του ιδίου χωριού Ρουπάκι , να ήρθαν και στην ΓΚΛΟΓΓΟΒΑ , διότι και εκεί κατοίκησαν κάποιοι μετανάστες ,για να φύγουν αργότερα από εκεί και να έρθουν στο Άνω Αρφαρά. Που ήταν προσηλιακό και με νερό , διότι στην Γκλόγγοβα ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς .- Οικογένεια Γιαννίλου είναι εγκατεστημένη -βρίσκεται και στην Τεγέα Αρκαδίας .- Οι παλαιότεροι κάτοικοι διηγιόντουσαν τα εξής :
- Με την εγκατάσταση του Γιαννίλου και των συντρόφων του σε μια περιοχή- τοποθεσία στο Άνω Αρφαρά , τότε , μερικές Τούρκικες οικογένειες περνούσαν νύχτα με τα ζώα τους φορτωμένα διάφορα ήδη οικιακής χρήσης .- Ο Γιαννίλος με τους συντρόφους του έστησαν ενέδρα και συνέλαβαν όλους του Τούρκους .- Παρά τις έρευνες που έκαναν στους Τούρκους , δεν βρήκαν τίποτε το αξιόλογο .- Τότε ο Γιαννίλος ρώτησε ένα μικρό Τουρκάκι που έχουν κρυμμένα τα χρήματά τους και τότε αφελέστατα το μικρό παιδάκι τους αποκάλυψε ότι τα χρήματα τα είχαν κρυμμένα στην στρώση του σαμαριού , σέλλας της άσπρης φοράδας.- Ο Γιαννίλος αφού έμαθε το μυστικό για τα χρήματα , κρυφά σκότωσε το μικρό Τουρκάκι , και κατά την μοιρασιά των λαφύρων από τους αιχμαλώτους , ζήτησε και πήρε μόνο την σέλα της άσπρης φοράδας , από τους συντρόφους τους , για να κοιμηθεί δήθεν η σκύλα του καθώς είπε , κι έτσι πήρε την σέλα.- Τους Τούρκους τους κράτησαν για μερικές μέρες , και μετά όλους μαζί με τα ζώα τους και τα υπάρχοντα τους έριξαν μέσα σε μια χαράδρα για να πεθάνουν φρικτά όλοι τους .- Επειδή το έγκλημα στο μικρό τουρκάκι του Γιαννίλου ήταν βαρύτατο , βγήκε η κακιά φήμη , ότι οι Γιαννίλοι θα προκόψουν , μόνον όταν μαζέψουν και καταστρέψουν-θάψουν , όλα όσα είχαν ρίξει μέσα στην χαράδρα, το βάραθρο της εκεί περιοχής.- Περνούσε ο χρόνος και η διάλυση όλων δεν ήταν δυνατόν να πραγματωθεί , διότι τα μεταλλικά αντικείμενα και με την παρέλευση δύο και τριών γενναίων δεν γινότανε όπως γράφει και αναφέρει ο Παπα -Μουτεβελή.- Τελευταία λέγεται ότι έλειωσαν τα πάντα κι έτσι έφυγε η κατάρα από την οικογένεια Γιαννίλου.- Στο Άνω Αρφαρά από την οικογένεια Γιαννίλου , προήλθαν οι οικογένειες Μουτεβελή , Σταθάκη , Καρμίρη και Τσάλτα .- Από την οικογένεια Μουτεβελή , προήλθαν , έγιναν οι οικογένειες , Παναγοπούλου ,Νιάρχου, Παπαϊωάννου και ίσως η οικογένεια Σκούλικα .- Από την οικογένεια Σταθάκη , έγιναν οι οικογένειες Σαμπαζιώτιδων οι οποίες κατοικούσαν στο Καρακασίλη και η οικογένεια Σταθακάκη που κατοικεί στο Πλατύ (Μπάστα ).- Από την οικογένεια Καρμίρη , έγινε η οικογένεια Καμαρινού .- Από την οικογένεια Μανίτσου , έγιναν οι οικογένειες Βασιλόπουλου , Κάρτσωνα ,Λαφαζάνου ,και Σουλιμά .-
~ Από την οικογένεια Βασιλοπούλου , έγιναν οι οικογένειες Γιαννακοπούλου , Πολυχρόνη, Πουλοπούλου , Βαλασόπουλου,,.- Όλες οι οικογένειες που προαναφέρθηκαν , κατάγονται από τους Γιαννιλαίους και τους Μανιτσαίους .- Μετά από αυτές τις οικογένειες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Άνω Αρφαρά και οι άλλες οικογένειες , Παπαδόπουλου , από την οποία έγιναν οι οικογένειες Θεοφιλόπουλου , Γεωργούντζου , , Γιαννακούντζου, Θεόκα , κ. α. - Από την οικογένεια Θεόκα , έγιναν οι οικογένειες Θεοφάνη , Νταραχάνη , από την τελευταία προήλθε και η οικογένεια Αλεξανδρόπουλου .- Επίσης ήρθε και η οικογένεια Λαγόγιαννη , από την οποία προέκυψε η οικογένεια Κρέπη και Αγγελή .- Ήρθε και η οικογένεια Καπράλου , από την οποία προέκυψε και η οικογένεια Καράγιαννη .- Οι οικογένειες Παπανηκολού ,Μωρογιώργα , Μωρογιάννη, και Κότσιαρης ήταν μια οικογένεια , της οποίας ο πατέρας είναι άγνωστος.- Οι οικογένειες Μαυρέα, Σκούλικα , και Γιαννιά , κατάγονται από την οικογένεια Μπουζαλά από το Μπουρνάζι.- Επίσης ήρθαν οι οικογένειες Φέστα, Αργυράκη , Αρμένη , και Σούμπαση, της οποίας τελευταίως άγαμος κληρονόμος ήταν ο Νικόλαος , που δεν άφησε κανένα άρρεν παιδί .- Επίσης ήρθαν και οι οικογένειες Ηλιόπουλου , Μαγκλάρα , Πετρόπουλου , από την οποία έγιναν οι οικογένειες Ματθαίου και μετέπειτα Λίβα.- Όλες οι οικογένειες ήρθαν και κατοίκησαν στο Άνω Αρφαρά , άγνωστο από που , σύμφωνα πάντα με τον αρθρογραφούντα Μουτεβελή.- Αργότερα και σταδιακά οι οικογένειες αυτές μετανάστευσαν κατεβαίνοντας στο Πελεκητό, Σταματινού , και στο κάτω σημερινό ΑΡΦΑΡΑ , στις περιοχές Σκόμαρα , Τραγόραχη , Άγιο Βασίλειο , Σγουρόβραχο , Παλιόσπιτι , Καραγιωργαίϊκα, Σερβία , Λαφαζαναίϊκα , Μπουραίϊκα , κτ.λπ. μέχρι και τον σημερινό Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών.-
~ Αναφέρεται , ότι από την περιοχή του Άγιο-Βασίλη και Τραγόραχη , μετά το 1850 μ. χ. κατέβηκαν στην θέση Νεάπολη των κάτω Αρφαρών.- Λέγεται επίσης , πως κατεβαίνοντας στο σημερινό Αρφαρά , σ΄όλη την τότε περιοχή , δεν βρήκαν καμιά καλλιέργεια και πως όλα ήταν άγρια και δασώδη , .- Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι αληθές , διότι στην περιοχή βρέθηκαν ελαιόδενδρα , τα οποία πρέπει ηλικιακά να είχαν φυτευτεί πρίν από το 1800.- Επίσης η κεντρική θέση της Νεαπόλεως του σημερινού Κάτω Αρφαρά , ήταν γύρο από το ονομαζόμενο « Κατάστημα» , που ήταν το Δημοτικό Σχολείο και τα Μουτεβελαίϊκα σπίτια , του γέρο Οικονόμου , του Παπαϊωάννου .- Αναφέρεται εδώ , ότι κατά την εκσκαφή για τη θεμελίωση του σπιτιού του Ιωάννου Πανάγου Μουτεβελή, βρέθηκαν Αρχαίοι τάφη κτισμένη με αρχαίες πλάκες .- Ίσως μια σωστή και προγραμματισμένη εκσκαφή από αρχαιολόγους να φέρει στο φως αρκετά νέα στοιχεία για το ΑΡΦΑΡΑ , και την καταγωγή μας .- Λέγεται επίσης ότι εκεί υπάρχει θαμμένη μικρά εκκλησία με ο όνομα Αγία Κυριακή .- Ο Αρχαιολόγος του μέλλοντος έχει το δικό του λόγο .-{ Sns .Arfara 2008} .-
~ Ο Κωνσταντίνος Γ. Λαγόγιαννης , κατά το 1965 , αναφέρει γράφοντας για την Ιστορία των Αρφαρών Μεσσηνίας την δική του άποψη : « Κατά τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ. κατεβήκανε οι Σλάβοι και Αρβανίτες στην Ελλάδα φθάνοντας μέχρι και την Πελοπόννησο , ερημώνοντας στο πέρασμά τους τα πάντα . Αφού παρέμειναν σαν κυρίαρχοι , έδωσαν σε ορισμένες περιοχές Σλαβικές ονομασίες , όπως Γκλόγκοβα , Άκοβα , Αναστάσοβα , Σίτσοβα κ. α. Η Γκλόγκοβα , υπήρξε κατά το παρελθόν , πόλη με αρκετές χιλιάδες κατοίκους , με κατοίκους που ερχόντουσαν από τα βόρεια μέρη.- Η Αρκαδία , όπως είναι ιστορικά γνωστό , είχε πολλές πολεμικές περιπέτειες.- Η Γκλόγκοβα όμως , λόγο της θέσης της δεν γνώρισε πολέμους , και ίσως γι ΄αυτό και κατοικήθηκε από Σλάβους μετανάστες.- Στην συνέχεια ο Λαγόγιαννης εναφέται στην προέλευση του ονόματος Αρφαρά και γράφει ότι ο Αρφαράς , ήταν υπαρκτό πρόσωπο οικογένειας από την Αρκαδία και επειδή τότε υπήρχαν πολλοί αποικιστές λόγω των πολέμων στην Αρκαδία , δυο αδέλφια , η Άννα και ο Αρφαράς , ξεκίνησαν μαζί από την Αρκαδία σαν τυχοδιώκτες πλέον και φτάσανε στην Γκλόγκοβα.- Εκεί φαίνεται πως δεν βρήκαν ανεκμετάλλευτο μέρος και συνέχισαν την πορεία τους προς τον κάμπο της Πολιανής (Πολιάνα).-
~ Στην αρχή έφτασαν στους πρόποδες του βουνού Περδίκι.- Εκεί υπήρχε ένας μικρός υδρόμυλος ο οποίος κινιόταν με τα νερά ενός ξεροπόταμου που προερχότανε από την Παπουτσού της Γκλόγκοβας.- Όλα αυτά αναφέρει ο γράφων , ότι υπάρχουν μέχρι και σήμερα, όπως το αυλάκι προς τον υδρόμυλο.- Αφού περίμεναν ,παραμένοντες εκεί για λίγο , ανιχνεύοντας και εξερευνώντας την όλη περιοχή μέχρι του κάμπου της Πολιάνας , αποφάσισαν για μόνιμη εγκατάσταση , και βρίσκοντας έφορα εδάφη εγκαθίστανται για να έρθουν κι άλλοι μέτοικοι , κάτοικοι με τα κοπάδια των ζώων , αρχίζοντας να γίνεται στην αρχή ένα μεγάλο χωριό και αργότερα πόλης .- Αυτό αποδεικνύεται και από τις 72 εκκλησίες που υπήρχαν σε αυτή την περιοχή , τα ερείπια των όποίων βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε όλη την περιοχή της Γκλόγκοβας .- Την νέα αυτή περιοχή πόλη η Άννα την ονόμασε Πολιάνα , δηλαδή η πόλη της Άννας.- Η Άννα φαίνεται ότι ήταν πολύ δυναμική και σατανική γυναίκα , κι αποφασίζει να διώξει τον αδελφό της Αρφαρά για να γίνει αυτή κυρίαρχος όλης της περιοχής την σημερινής Πολιανής .- Του κάνει πρόταση να του δώσει 100 αιγοπρόβατα και να έγαταλείψη την περιοχή και την περιουσία του .-
~ Τελικά τον πείθει κι έτσι ο Αρφαράς παίρνοντας το ποίμνιό του και όλα τα υπάρχοντά του και πορεύεται προς το Δυτικό τμήμα της Πολιανής για να βρει νέο τόπο κατοικίας και χειμαδιό για το ποίμνιό του .- Παίρνοντας μια λαγκαδιά από την άκρη και στο δυτικό μέρος της Πολιανής , περνά από του Κάμπανη, τα Κουτρουλιάνικα , το Πρασιναίϊκο , την Σπασόγουβα , το Πιτουρά , τα Παλιάμπελα , και την Μπούκα , για να φτάσει στα Ριζόβραχα , όπου εκεί υπήρχε μικρή σπηλιά , ένα κι ένα για το ποίμνιό του.- Οι προαναφερθέντες ονομασίες είναι και σημερινές.- Αφού εγκαταστάθηκε στη σπηλιά μιας τσούμπας μετονομάσθηκε σε οβορό του Θανάση, ήτοι δηλαδή ποιμνιοστάσιο του Θανάση , όπου και μέχρι σήμερα σώζονται η κατοικία και το ποιμνιοστάσιο .- Εδώ όμως ο Αρφαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με την λειψυδρία , δηλ. δεν υπήρχε νερό ούτε για τον ίδιο , ούτε και για τα ζώα του .- Όλα τα υπάρχοντα νερά ήταν επιφανειακά και λιγοστά.- Με τον ερχομό της άνοιξης εγκαταλείπει τον Ριζόβραχο και φτάνει στην τοποθεσία του σημερινού Παν Αρφαρά ή Άνω Αρφαρά ή Πάνω Αρφαρά., και ανοίγει μικρό πηγάδι στη θέση την λάκκα του Παπά , που μέχρι και σήμερα σώζεται , αλλά κι εδώ το νερό ήταν λιγοστό.- Γνώριζε όμως ότι την εποχή εκείνη μόνο η Γκλόγκοβα είχε αρκετό νερό , και αποφάσισε να εγκατασταθεί πλέον εκεί - Αλλά εδώ γίνεται ένα θαυμαστό γεγονός που του άλλαξε τα σχέδια της αγκατάληψης αυτής της τοποθεσίας .- Παρέμεινε λοιπόν εκεί απέκτησε οικογένεια , από την οποία σήμερα έχουμε την καταγωγή μας οι περισσότεροι κάτοικοι των Αρφαρών , πάντα σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τον Κωνσταντ. Λαγόγιαννη.- Μια μέρα λοιπόν κατά την οποία ετοιμαζότανε για την Γκλόγκοβα , σταμάτησε για ξεκούραση στο δασώδες εκεί μέρος του σημερινού Άνω Αρφαρά , .- Τότε είδε έναν τράγο να βγαίνει από τα βάτα με την γενειάδα του βρεγμένη , και κατάλαβε ότι κάπου εκεί υπάρχει νερό , ‘όπου πράγματι εξερευνώντας την πορεία του τράγου μετά από παρακολούθηση , βρίσκει το μέρος που έτρεχε το νερό , και αποφασίζει την εκεί παραμονή του , κι έτσι γίνεται ο πρώτος οικισμός του Παν΄Αρφαρά.- Στην πορεία του όμως προς την Γκλόγκοβα , συνάντησε έναν Νικολαρόπουλο και του διηγήθηκε το περιστατικό με τον τράγο , για να έρθουν μαζί και να ανοίξουν ένα πηγάδι που είχε αρκετό νερό .- Όπως αφηγούνται οι παππούδες μας και οι λοιποί ηλικιωμένοι , γέροντες , ο Νικολαρόπουλος εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπιτάκι , που τότε βρισκόταν πίσω από την Αγία Παρασκευή και πως βοηθούσε στις διάφορες εργασίες τον Αρφαρά.- Όσον αφορά την κτίση και δημιουργία των απογόνων του Αρφαρά δεν γνωρίζουμε την πορεία του.- Θα αναφέρει ο γράφων μια απόγονο του Αρφαρά την Σταματίνα , την οποία εγκατέστησε ανατολικά και απέναντι από σημερινό χωριό , διότι εκεί βρήκε βρύση με τρεχούμενο νερό .- Αργότερα γίνεται κι αυτό χωριό και το ονόμασε Σταματινού.- Αυτά αναφέρει ο κ. Λαγόγιαννης , ας τα έχουμε κι αυτά σαν παράδοση κατά νου .-
~ Στην συνέχεια ο Κ. Γ. Λαγόγιαννης αναφέρεται στα ονόματα οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στο Άνω Αρφαρά , στο Σταματινού και το σημερινό κάτω Αρφαρά .- Στο Α. Αρφαρά αναφέρει τον Αρφαρά , Νικολαρόπουλο , Τσώνη ή Καρτσώνη, ή Κάρτσωνα , ο Λίβας , ο Θεοφιλόπουλος , ο Μπούρας Γεώργιος , ο Νταραχάνης , ο Μαγκλάρας , ή Κιουσιούλας , ο Αργυράκης , ο Μπαλάσης , ο Ματθαίος , ο Κρέπης , ο Καράγιαννης , ο Καρμίρης , ο Μωραγιάννης , μάλλον ήταν στην Κλόγκοβα ο Καπράλος κ. α. - Στο Σταματινού Μπούρας Γεώργιος του Ιωαν. , ο οποίος απέκτησε πέντε (5) παιδιά , τον Δημήτριον ή Λαφαζάνον , τον Ιωάννην , τον Βασίλειον τον Παναγιώτην , και τον Αθανάσιον .- Οι Μωραγιαναίοι , οι Κρεπαίοι , και οι Λαγογιαναίοι , προέρχονται από την Κλόγκοβα.- Επίσης και οι Κοτσαραίοι και Μαυρικαίοι κ.α. .- Στο Κάτω Αρφαρά και μάλιστα στον Άγιο Βασίλειο , ο Κάρτσωνας , ο Λίβας , ο Αρμένης , οι Μπουραίοι , ο Δημήτριος ή Λαφαζάνος ,ο Μουτσοκλούκας ή Μουτεβελής , και οι δυο αδελφοί του , , ο οποίος Μητσοκλούκας καθότανε απέναντι από τον Άγιο Βασίλειο μαζί με τους Χιώτες ή Μπουρέους , .- Ο Μουτσοκλούκας ήταν δυναμικός και πολύ παλικαράς .- Στην κυριολεξία Μουτεβελής σημαίνει άριστος εκκλησιαστικός ταμίας .- Κατόπιν είναι οι Νιαρχαίοι , οι Σταθακαίοι , οι Παναγόπουλοι , οι Καρμιραίοι , και οι Καμαριναίοι .- Ο Σταυρόπουλος , από την οποία οικογένεια Σταυρόπουλου κατάγονται οι Σκουλικαίοι , ο Γιαννιάς , ο Μαυρέας , ο Κατσίρης , ο Γάτσος , ο Θεοδωρόπουλος , ο Αρμένης , ο Τσάλτας , ο Πουλόπουλος , οι Πολυχροναίοι , οι Γιαννακοπουλαίοι , οι Βασιλοπουλαίοι , οι Βαλασαίοι , είναι μια οικογένεια .- Οι Σκουλικαίοι κατοίκησαν στην Τραγόραχη , καθώς και οι Παπανηκολαίοι , Βαλασσαίοι , Ζαλαχώρης ή Μπούρας στο Πλαϊνού , ο Καπράλος στο Σγουρόβραχο , ο Λαγός ή Λαγόγιαννης στην Τραγόραχη , ο Αργυράκης στο Χελωνιά , Ο Καράγιαννης και Μωρογιώργας στην Σκόμαρα .-
~ Επίσης αναφέρεται στον πρώτο παπά , τον Παπαθεοφίλη που πρώτο-λειτούργησε στην Αγία Παρασκευή στο Πάνα ΑΡΦΑΡΆ και μετώκησε στο κάτω Αρφαρά , είχε όμως και το Άνω Αρφαρά .-
~ Αναφέρει επίσης και το ανέκδοτο του Παπά -Θεοφίλη , που επρόκειτο να στεφανώσει μια κοπέλα από το Άνω Αρφαρά και έστειλαν έναν χωριάτη τους να ειδοποιήσει τον Παπά Θεοφίλη να κάνει το μυστήριο , στο Κάτω Αρφαρά , στον Άγιο Βασίλη .- Ο Συγχωριανός τους αφού έφτασε στο μισό-σκαλο φώναξε τον Σταματέλο Σκούλικα στην Τραγόραχη , και του είπε : « Σταματέλο να πεις στον Παπαθεοφίλη να πάρει τα ίγγλια του τα πανοϊγγλια του , τα πέρα δώθε και τα πάνω , και τα κάτω και τον μπελά του κεφαλιού του , και να έρθει επάνω , γιατί παντρεύτηκε η Τρισεύγενη , δηλαδή , να πάρει τα ιερά άμφιά του το θυμιατό του και το καλυμαύχη του, .- Οι οικογένειες τέλος , Καραχάλιος , Σακκάς, Κρέπης, Μουτσούλας , Τσιγγαρίδης , ήταν Αιγύπτιοι.- Αναφέρει δε , ότι όλα τα γραφόμενά του τα έχει ακούσει από τους παπούδες του , και πως δεν είναι δική του θέση , γνώμη ή άποψη. Για την πορεία του Αρφαρά , αναφέρει , ότι ο ίδιος την έκανε από την Πολιανή μέχρι τον Ριζόβραχο (Τσούμπα).- Κλείνοντας τα γραφόμενά του προσκαλεί τους γνωρίζοντας κάτι το διαφορετικό συγχωριανούς του να τον διορθώσουν ή να γράφουν κι αυτοί κάτι που γνωρίζουν από την παράδοση των γονιών του .- Αυτά αναφέρει υπογράφοντας ο Κωνσταντίνος Γεωργ. Λαγόγιαννης .-{ Αριθμός Φύλλου 11 και 12 , μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 1965 της εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ,».- - sns -2008 .-
~ Σε απαντητική επιστολή ο τότε Δικηγόρος Θεόδωρος Δημ. Λαφαζάνος στο υπ ΄αριθμ. 17-18 φύλλο της «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ» γράφει τα εξής : Τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Κων. Γ. Λαγόγιαννης είναι αρκετά διαφωτιστικά ,αν και κατ ΄ανάγκην ατελή , λόγω της έλλειψης γραπτών ιστορικών πηγών.- …… Θέλω να ανακατασκευάσω - διορθώσω για τα όσα γράφει στα εξής : Είναι αλήθεια ότι η οικογένεια των Λαφαζαναίων προέρχεται από τους Μπουραίους αλλά η πραγματικότητα είναι ότι , ο πρώτος μετονομασθείς Λαφαζάνος , είναι ο Κώστας Μπούρας , γιος του Δημήτρη Μπούρα και εγγονός του Μπουρόγιωργα.- Ο Μπουρόγιωργας , μαζί με τον αδερφό του Μπουρόκωστα , ήταν οι πρώτοι γνωστοί γενάρχες της οικογένειας των Μπουραίων.- Ο Κωσταντής , ο οποίος προ της επανάστασης του ΄21 , είχε μεταβεί με τον πατέρα του στην Σμύρνη της Μ. Ασίας , για να εργασθεί , επέστρεψε με το παρατσούκλι ¨< Λαφαζάνος> το οποίο στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει «πολυλογάς,» ,και το οποίο λόγω μιας παρεξηγήσεως και οικονομικής διαφοράς με τους συγγενείς του Μπουραίους διατήρησε οριστικά το επίθετο Λαφαζάνος .- Το επώνυμο αυτό διατήρησαν και τα παιδιά του Ιωάννης, Δημήτριος , Αριστείδης και Σπύρος καθώς και οι μετέπειτα απόγονοί των .- Θεωρεί αναληθή την διαμονή των Λαφαζαναίων στο Σταματινού .- Ο Κωσταντής Λαφαζάνος ή Μπούρας όταν επέστρεψαν από τη Σμύρνη κατέβηκε από το Πάνω Αρφαρά και έκτισε μια « χαμοκέλα,» στο Νοτιοδυτικό σημείο - περιοχή του Κάτω Αρφαρά , το οποίο από τότε και μετέπειτα πήρε το όνομα «Λαφαζαναίϊκα,» .- Η Χαμοκέλα αυτή , η οποία επισκευάσθηκε σώζεται μέχρι και προ ετών , και πως ήταν , αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Δημ. Λαφαζάνος (πρόεδρος Αρείου Πάγου ) , η πρώτη οικία , το πρώτο σπίτι του σημερινού χωριού- κωμοπόλεως των ΑΡΦΑΡΩΝ.- Στην ίδια τοποθεσία κτίσθηκαν κι άλλες κατοικίες των απογόνων του Κωσταντή Λαφαζάνου , οι οποίοι και σε κανένα άλλο σημείο - περιοχή -τοποθεσία των Αρφαρών δεν έκτισαν σπίτια ΄- Κατά την άποψή μου θεωρείται μια σωστή θέση η εξιστόρηση του κ. Θ. Δ. Λ. ο οποίος και στο υπ ΄αριθμ. 5 φύλλο της ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ,αναφέρεται αρθρογραφώντας , με τίτλο « ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ,» για τον Ηπειρώτη πρώτο κάτοικο του Άνω Αρφαρά , με το όνομα ΑΡΦΑΡΑΣ , ο οποίος ήταν
~ Τούρκος Αγάς μαζί με τους αγάδες Τσεφερεμίνη, Διαβολίτσι , Ντελίμεμη αγά κ.α., που έδωσε και το ‘όνομα στο χωριό Αρφαρά.- Επίσης αναφέρεται και για την δημιουργία του πρώτου πηγαδιού και για τα τρία παιδιά κατά την παράδοση , που είχε ο Άρφαράς , τον Γιαννήλο , τον Μανίτσο και τον Παπαδαίο , από τα παιδιά αυτά προέρχονται και οι μετέπειτα οικογένειες , αναφερόμενος και σε αυτές , κατά τα γνωστά αναφερθέντα και από τον Κ.Γ.Λαγόγιαννη.- Ο κ. Λαφαζάνος Θεόδωρος γράφει επίσης στο 88 φύλλο της ιδίας τοπικής εφημερίδας με τίτλο « ΑΡΦΑΡΑ : ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ,» , στο υπ΄ αριθμ. 80 /1981 φύλλο « Οι Αρφαραίϊκες οικογένειες και το γενεαλογικό τους δένδρο ,», στο αρ. φύλλο 91/1982 « Τα΄ΑΡΦΑΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Της ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ », στο υπ΄ αριθμ. 92/1982 φύλλο , για< την ΙΣΤΟΡΙΑ ενός Καφενείου > ,και στη συνέχεια στα επόμενα 2-3 φύλλα ο κ. Θ. Δ. Λαφαζάνος , αναφέρεται γράφοντας για τα Επαγγέλματα και τους Επαγγελματίες των Αρφαρών , κατά το πέρασμα των χρόνων , και για όλα αυτά και για πολλά άλλα , θα ξανά επανέλθουμε στην συνέχειά μας .- Σ Ν Σ Arfara -2008-
** ΟΝΟΜΑΣΙΑ της οικογένειας ΜΠΟΥΡΑ .-Από πού προήλθε το όνομα της οικογένειας Μπούρα? Ο απλός άνθρωπος , που τα περασμένα χρόνια γνωρίζει τα του τόπου του και του Έθνους του από πάππον προς πάππον , με τις προφορικές παραδόσεις , κι ΄ αυτές έχει για «ιστορία» του τόπου του και δεν ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες κι΄ ακρίβειες.- Αφήνει την ασχολία αυτή στους περισσότερο « διαβασμένους » .- Μια είναι η ουσία , που τον απασχολεί και τον βάνει σε σκέψη και του διεγείρει συναισθήματα : Το επίθετο ΜΠΟΥΡΑΣ , συγκρατεί πρώτα απ΄ όλα στην μνήμη του και το παραδίνει στους επιγόνους του , και απογόνους του , γιατί αυτό αποτελεί την μόνη και πλήρη αλήθειας της οικογένειας των Μπουραίων ανά την Ελλάδα.- Κοντά στο Λιοντάρι της Αρκαδίας της επαρχίας Φαλαισίας , υπάρχει χωριό με το όνομα Μπούρα.-
* Πέντε χιλιόμετρα πιο ψηλά υπάρχει και το γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας της Μεγαλομάτας , του ΜΠΟΥΡΑ (Ι. Μ. ΜΠΟΥΡΑ- Αρκαδίας) , που η ιστορία του ξεκινά σίγουρα πρίν από το 1700μ. χ. με καταγραφέντα ιστορικά στοιχεία .- Η μεγαλύτερη εκδοχή είναι , η ιστορία του χωριού Μπούρα και της ομώνυμης Ιεράς Μονής , να ξεκινά το 1143 μ .χ - 1180 μ. χ. , επί της εποχής του Μανουήλ του Κομνηνού.- Μπορούμε λοιπόν να πούμε και πως η παρουσία του μοναστηριού της κοίμησης της Θεοτόκου , Μπουρα , ότι ξεκινάει τον 11ον και 12ον μ . χ. αιώνα.- Η ονομασία του χωριού Μπούρα και της οικογένειας Μπούρα , προέρχονται από την Τούρκικη λέξη ¨μπούρα ¨΄ , που σημαίνει στα τούρκικα { « γενναίο » , παλικάρι, ανδρείο, λεβέντης} .- Τούτο το βλέπουμε και στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων , που όταν ήθελε να επαινέσει την ανδρεία του Οδυσσέα Ανδρούτσου , του Θανάση Βάγια και άλλων , τους φώναζε « ορέ μπούρα Οδυσσέα » , « ορέ Θανάση Βάγια μπούρα » κ.τ.λ. .- Δεν αποκλείεται όμως η ονομασία «Μπούρα»να προέρχεται από το όνομα κάποιου τιμαρίου , που ο τιμαριούχος του , να λεγότανε Μπούρας , και να έβαλε και στο χωριό της Αρκαδίας , αλλά και στην οικογένεια , το επίθετο ΜΠΟΥΡΑ .-
~ Στην εποχή των Κομνηνών , πολλές Βυζαντινές οικογένειες , έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο Αρκαδία , Κλόγκοβα , ίσως και γιατί όχι και στο Άνω Αρφαρά , καθώς και σε άλλα μέρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας .- Σε αυτές τις οικογένειες , δόθηκαν Τιμάρια , « πρόνοιες » , δηλαδή εκτάσεις γης για καλλιέργεια και εκμετάλλευση.- όσοι είχαν πάρει αυτά τα τιμάρια, έδωσαν και τα ονόματά τους σε χωριά και περιοχές .-Όπως τιμάριο του Μελιγαλά , του Βουτσαρά, του Λεοντάρη ,του Γεωργίτση, του Μπούρα , του Γκλόγκοβα , του Αρφαρά κ . π. α. .-
~ Η οικογένεια Μπούρα , ίσως να μετοίκησε στην Γκλόγκοβα και στην συνέχεια στο Άνω Αρφαρά , κοντά στον γενάρχη Αρφαρά , που είχε προηγηθεί του ερχομού σε αυτή την περιοχή , από το χωριό Μπούρα της Φαλαισίας -Αρκαδίας , περί το 1700μ. χ. σαν βοσκός , κτηνοτρόφος , για τα κοπάδια τους , ή ίσως αναγκασθείς να μετοικήσει εκδιωκόμενος από κάποιο διαδραματισθέν επεισόδιο .- Καθόλου όμως απίθανο , η ονομασία Μπούρα να είναι Αρβανίτικη και να οφείλεται σε κάποιο διάσιμο αμαρτωλό της Αρκαδίας Πέτρο Μπούα , εγγονό του ομώνυμου φυλάρχου-αρχηγού Μπούα του Χωλού , που αναφέρεται και Μπούρας , από τους πρώτους Αρβανίτες που ήρθαν περί το 1348 μ. χ. στην Πελοπόννησο και χρησιμοποιήθηκαν από τον Δεσπότη του Μυστρά , Μανουήλ Κατακουζινού για να δημιουργήσουν - αποτελέσουν τη φρουρά των συνόρων της υπαίθρου.- Η μετάκληση αυτή , αναφέρει ιστορικά , ο Μανουήλ Παλαιολόγος , έγινε χωρίς εγγυήσεις , αλλά με μια υπόσχεση λόγου .- Αυτοί βέβαια οι Αρβανίτες , δεν έχουν καμιά σχέση με τους σημερινούς Αλβανούς ( Αρναούτες , Τελχίνες ) , που κατέστρεψαν την Πελοπόννησο το 1770 μ. χ .- Sns Arfara - Messinias, 2008.-
** ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ { από τα κείμενα επιμέλεια του Θεόδωρου Δημ. Λαφαζάνου , επίτ. Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου , στο πόνημα ,βιβλίο -λεύκωμα ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 130 ΧΡΟΝΙΑ ( 1879-2009) } : Γράφει ,Το Αρφαρά (ή Αρφαρά ) , στο οποίο έχει ανεγερθεί ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων , βρίσκεται στο βορειοανατολικό σημείο της επαρχίας Καλαμάτας .- Σήμερα είναι έδρα του Καποδηστριακού Δήμου Αρφαρών και παλαιότερα του τέως Δήμου Αμφείας .- Δημιουργήθηκε πριν (400) περίπου χρόνια στην ορεινή περιοχή των Σαμπάζικων του όρους Μακρυπλάγι από μετανάστες ηπειρώτες και αρκάδες , κτηνοτρόφους .- Πρώτος οικιστής , κατά παράδοση , είναι ο ΑΡΦΑΡΑΣ , του οποίου το ποιμνιοστάσιο "γρέκι" κατά μία ορολογία έδωσε το πρώτο όνομα στον οικισμό " Γρέκι του Αρφαρά" .- Οι απόγονοί του βρίσκονται στα Δωδεκάνησα ( Σύμη , Ρόδος ) , όπου μετανάστευσε με το επώνυμο Αρφαράς και διασώζουν την παράδοση ότι πρόγονός του πήγε εκεί από ένα χωριό της Μεσσηνίας .-Η παράδοση για τον ηπειρώτη οικιστή Αρφαρά διασώθηκε στην οικογένειά μας από παππού σε εγγονό .- Υποστηρίζω αυτή την άποψη , διότι και στα σύνορα της Ηπείρου υπάρχουν επώνυμα σαν τα δικά μας ( Μαγκλάρας , Φέστας ,) αλλά και το επώνυμο Μπούρας , που σημαίνει στην αλβανική γλώσσα τον ανδρειωμένο , μόνο ηπειρωτική καταγωγή μπορεί να έχει .-Ο Ιστορικός Σπύρος Λάμπρος υποστηρίζει ότι ο Αρφαράς ήταν βυζαντινός άρχοντας που έζησε ή έδρασε στην περιοχή και της έδωσε το όνομά του .-Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας φιλόλογος Παναγιώτης Κων. Γεωργούτζος στο βιβλίο του " Η Ιστορία του Αρφαρά Αμφείας " αμφισβητεί την ύπαρξη του Αρφαρά ως πρώτου οικιστή και υποστηρίζει ότι ο Αρφαράς ήταν ένας από τους μισθοφόρους των ενετών που τον έστειλαν στην Πελοπόννησο μαζ'ι με άλλους στρατιώτες για την παρενόχληση των Τούρκων και δόθηκε το όνομά του στην τοποθεσία αυτή , πριν φθάσουν εκεί οι πρώτοι κάτοικοι από τις γύρω περιοχές .-0 Δαμιανός Γεωργίου Λαφαζάνος στο βιβλίο του " Περί της καταγωγής μας των Αρφαραίων του Νομού Μεσσηνίας " υιοθετεί έναν παλιό θρύλο και υποστηρίζει ότι οι πρώτοι κάτοικοι προήλθον από το φρούριο Γαρδίκι , από το οποίο έφυγαν εξαιτίας ενός λιμού , πρίν αυτό καταληφθεί από το Μωάμεθ το 1460 μ.χ. .- Το Γαρδίκι αυτό τοποθετείται από τους ιστορικούς στο βορειοδυτικό σημείο του όρους Μακρυπλάγι , ανάμεσα στην Τσακώνα και τα Τουρκολαίϊκα .- Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι εκεί ήταν και η αρχαία Άμφεια .-Ο Αλέξανδρος Ιωαν. Λαφαζάνος στο βιβλίο του "Αρφαρά Αιγείρας και Αρφαρά Μεσσηνίας,από τον μύθο στην Ιστορία" , υποστηρίζει ότι το δκό μας Αρφαρά Μεσσηνίας , προέρχεται από το χωριό Αρφαρά του τέως Δήμου Αιγείρας του νομού Αχαϊας το οποίο σήμερα ονομάζεται Αμπελόκηποι .- Οι κάτοικοι του χωριού αυτού , το οποίο συνδέθηκε πολιτιστικά με το δικό μας Αρφαρά Μεσσηνίας , υποστηρίζουν ότι κατάγονται από ηπειρώτες μετανάστες .- Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και ο Στρατηγός Νικήτας Γεωργίου Ζαλαχώρης σε άρθρο του στο περιοδικό "ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ" ,(Φύλλο 26 , σελ. 33) .-Ο συνδιασμός των απόψεων αυτών , που έχουν κοινά στοιχεία , καθώς και μία λεπτομερής επιστημονική έρευνα ίσως δώσουν στο μέλλον την πραγματική αλήθεια για το όνομα του χωριού μας , το χρόνο ιδρύσεως του και την προέλευση των πρώτων οικιστών .-** Οι πιο γνωστές ιστορικές χρονολογίες που αφορούν το ΑΡΦΑΡΑ είναι οι εξής :~ 1659 .- Οι Αρφαραίοι απάντησαν με επιστολή θετικά στον Ενετό Μοροζίνι , που τους ζήτησε να συμπολεμήσουν τους Τούρκους .- Ο πασάς της Καλαμάτας το έμαθε και έστειλε επιστολή στους "Αρφαριώτες" να εμποδίσουν τους Ενετούς .- Το σχετικό έγγραφο βρέθηκε στη Βενετία της Ιταλίας το 1970 .-~ 1686.- Σε βιβλίο που εξέδωσε στη Βενετία ο περιηγητής ιερέας Δον Πιέρ Αντώνιο Πατσίφικο , περιγράφει το χωριό μας ως " γρέκι του Αρφαρά" γεγονός που σημαίνει ότι κρατούσε ακόμα η παράδοση ότι κάποιος Αρφαράς έστησε εκεί το γρέκι του .-~ 1691 .- Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου βρέθηκε ένα Ευαγγέλιο , με τη σημείωση ότι είχε βιβλιοδετήσει ο " Γεώργιος ιερέας από ένα χωριό ονόματι Αρφαρά , που βρίσκεται στα χωριά Σάμπαζη " .- Τη σημείωση αυτή είχε καταγράψει ο καθηγητής Νικόλαος Βέης πρίν καεί το Ευαγγέλιο από κάποια πυρκαϊά .-~ 1741 .- Με τη χρονολογία αυτή βρέθηκε ένα πωλητήριο έγγραφο του " Δημήτρη Γιαννήλου από το Αρφαρά " .-~ 1830 .- α) Η υπογραφή της Γαλλικής Επιστημονικής Επιτροπής , η οποία συνόδευε τον στρατηγο Μαιζών , βρήκε στο Αρφαρά 465 κατοίκους .-( ίσως η πρώτη απογραφή;).- β) 72 εβδομήκοντα δύο Αρφαραίοι υπογράφουν επιστολή προς τον Έκτακτο Επίτροπο Πελοποννήσου , με την οποία αναλαμβάνουν τη φύλαξη της περιοχής από ληστές και κλέφτες .-Μέχρι τότε οι περισσότεροι κάτοικοι έμεναν στην αρχική θέση του χωριού ( Άνω ή Πάνω Αρφαρά ) και στη δεύτερη κατά σειρά θέση του στο Σγουρόβραχο , γύρω από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου , όπου υπήρχε και το νεκροταγείο .- Στο Άνω Αρφαρά το νεκροταφείο βρισκότανε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου , όπου και μέχρι σήμερα μπορούμε να δούμε .- Από το 1840 δημιουργήθηκε σταδιακά το Αρφαρά στη σημερινή του θέση με το κέντρο ( Νεάπολη στην περιοχή Μουτεβελαίϊκα ή "κατάστημα ") και τις συνοικίες Σκόμαρα , Καραγιωργέϊκα , Σερβία και Λαφαζαναίϊκα .-
** Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ :Το 1855 μέχρι το 1873 έγινε έδρα του Δημου Αμφείας προσωρινά και οριστικά το 1875 .-Το 1871 ανέδειξε τοιν πρώτο Αρφαραίο βουλευτή , τον μέχρι τότε Δήμαρχο Αμφείας , Δημήτριο Ιωάννου Κάρτσιωνα και απέκτησε Ειρηνοδικείο , ενώ αργότερα απέκτησε Αγρονομείο , Συμβολαιογραφείο και Αστυνομικό Σταθμό ( Χωροφυλακή) .-Το 1860 απέκτησε Δημοτικό Σχολείο αρρένων , το 1893 Σχολαρχείο , το 1902 Δημοτικό Σχολείο Θηλέων , Το 1928 ( μέχρι τα χρόνια της κατοχής ) Ημιγυμνάσιο , το 1954 και πάλι ημιγυμνάσιο και το 1958 πλήρες ( εξατάξιο) Γυμνάσιο , το Αρμένειο Γυμνάσιο -Λύκειο Αρφαρών , που συνεχίζει την λειτουργία του και μέχρι σήμερα .-Το 1700 το Αρφαρά Μεσσηνίας , είχε 132 κατοίκους με σημαντική αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια , το 1830 είχε 465 κατοίκους , στην απογραφή του 1911 εναφέρονται - καταγράφονται 1584 κάτοικοι , ενώ το πρώτο Δηματολόγιο του 1916 καταγράφει 2.142 κατοίκους .- Υπήρξαν και αναφορές καταγραφής 3. 356 κατοικών .- Η τελευταία επίσημη απογραφή- καταγραφή κατοίκων (μόνημων ) του 2001 έδειξε 1247 κατοίκους .-Το έτος 1879 εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων , ο οποίος , κατάλληλα συντηριμένος , φαντάζει και σήμερα και είναι το κέντρο λατρείας ζωής των κατοίκων , σε χαρούμενες αλλά και σε στενάχωρες εκδηλώσεις της ζωής των κατοίκων .-Κοντά του έχει αναγερθεί πρόσφατα 2000-2002 , ο ιδιωτικός ( αλλά και σε κοινή χρήση ) ναός της Παναγίας της Γερόντισσας από τον πρώην βουλευτή Ν.Δ , και χειρουργό γιατρό Λευτέρη Ιωάννου (ιερέως) Παπανικολάου , και κυκλικά γύρω από το χωριό μας Αρφαρά υπάρχουν τα εξωκκλήσια του Αγίου Βασιλείου , Αγίου Νικολάου , Προφήτη Ηλία και Αγίου Νεκταρίου , Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου , Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης , Αγίου Γεωργίου , Αγίου Δημητρίου και τέλος πρόσφατα 2002 -2004 , στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών -Καλαμάτας (16ο χιλιόμετρο επί της Ε.Ο. Καλαμάτας -Τρίπολης ) ανεγερθείς Ιερός Βυζαντινού Ρυθμού , ιδιωτικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού του Σωτήρος μας , από τον καθηγητή Φιλοσσοφίας και Θεολογίας του Καποδηστριακού Πανεπιστημείου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου (ιερέα) Νιάρχος .-
** ΤΟ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ , παραμένει σήμερα ως κύρια κατοικία λίγων Αρφαραίων και ως τόπος παραθερισμού , με την κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τα πέριξ των ανω Αρφαρών εξωκκλήσια του Αγίου Νικολάου (μετο παλαιό νεκροταφείο των προγόνων μας ..που κατέβηκαν διαχρονικά στο σημερινό Αρφαρά ) , ο Άγιος Αθανάσιος και ψηλά στην κορυφή το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία .-
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΚΟΥΛΙΚΑ :
Μιά άποψη είναι ότι προερχεται από το χωριό του Καραϊσκάκη Σκουλικαριά ....
Στην περιοχή Άρτας , Θεσπρωτίας και Γιάννινα υπάρχουν αρκετά χωριά με κατοίκους , με το επίθετο Σκούλικας ....
Οι πρώτοι κάτοικοι στο Άνω Αρφαρά Σκουλικαίων , ήταν τα αδέρφια Γιάννης, Θοδωρής , Νικολός καί Γιώργαρος ....από περιοχή Σουλίου Άρτας .... περί το 1740.... ώς βοσκοί καί μαστοράδες .... πληροφορίες που πήρα από κατοίκους χωριών Σουλίου , όταν το 2007-08 βρέθηκα σ ΄αυτά τα χωριά ...από το Γλυκί μέχρι το ηρωϊκό Κούγκι του Σουλίου .-
**(υπάρχει  και  συνέχεια σύντωμα ).......
  ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Αρφαρά  με  το  φεγγάρι 2012 .
 Φωτογραφία από  Μετέωρα γυναικία Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου 2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: