ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαϊου 2013

Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Τετάρτη  08  Μαϊου  2013  :

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου δρομολόγια για Καλαμάτα - Κρήτη :
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
Ξεκινούν για άλλη μια χρονιά τα καλοκαιρινά δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη, με το «Βιντζέτσος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ. Το πρώτο δρομολόγιο, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο ναυτιλιακός πράκτορας Βασίλης Σπ. Μανιάτης, θα γίνει στις 15 Ιουνίου και θα εκτελείται ένα κάθε εβδομάδα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η εταιρεία έχει κρατήσει και για φέτος αρκετά χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων, τόσο των επιβατών όσο και των αυτοκινήτων. Σε σχέση δε με αυτές που ισχύουν από Πειραιά, κάποιος μπορεί να ταξιδέψει από Καλαμάτα για Κρήτη με τα μισά λεφτά.
 Δρομολόγιο
Το πλοίο κάθε Σάββατο στις 14.30 θα αναχωρεί από τον Κίσσαμο και στις 18.20 θα φτάνει στα Κύθηρα. Είκοσι λεπτά αργότερα θα αναχωρεί και θα φτάνει στο λιμάνι της Καλαμάτας στις 23.50.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα ξεκινά και πάλι το ταξίδι του και στις 5.40 το πρωί θα φτάνει στα Κύθηρα. Στις 6.00 θα αναχωρεί από εκεί με προορισμό τον Κίσσαμο της Κρήτης, όπου και θα φτάνει στις 9.50 το πρωί της Κυριακής.
Όποιος δε θέλει να μείνει ολόκληρη την εβδομάδα στην Κρήτη, μπορεί να επιλέξει και το δρομολόγιο που θα γίνεται κάθε Πέμπτη από και προς το λιμάνι του Γυθείου.
 Συμφέρουσες τιμές
Οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και ενδεικτικά από Καλαμάτα για Κύθηρα θα είναι 17 ευρώ για επιβάτη και 46 ευρώ για αυτοκίνητο. Από Καλαμάτα για Κίσσαμο, η τιμή θα είναι για επιβάτη 25 ευρώ και για το αυτοκίνητο 56 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές από Καλαμάτα είναι ελαφρώς μειωμένες.
Σε σύγκριση με τον Πειραιά, το ταξίδι είναι πολύ πιο οικονομικό: για επιβάτη από Πειραιά για Χανιά η τιμή είναι 35 ευρώ και με επιστροφή 63 ευρώ, ενώ για το αυτοκίνητο είναι 83 ευρώ και με επιστροφή 150 ευρώ.
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ήδη ο κόσμος εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα δρομολόγια και ζητά πληροφορίες.

*** Παράταση για τις μηχανές που πρέπει να περάσουν ΚΤΕΟ :
 Μέχρι και την 25/5/2013 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για τεχνικό έλεγχο των Δικύκλων Μοτοσυκλετών από τα ΚΤΕΟ και τα Ι.ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ανακοινώνεται από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά την τροποποίηση της υπ’ αρ. 3432/8-4-2013 απόφασης για την παράταση στα προγράμματα πρόσκλησης Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων Μοτοσυκλετών.

*** Η Καλαμάτα επιστρέφει στο… βερεσέ :
 
 ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΩΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΚΕΤΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΙΕΣ… Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Το Θείο Δράμα κορυφώνεται με αίσιο τέλος, αλλά το δικό μας συνεχίζεται, μη ξέροντας πού θα μας βγάλει.
Ξεφύλλιζα τις εκδόσεις των τελευταίων ημερών του «Θάρρους». Μόνο τους πρώτους μήνες του 2013 οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν φτάσει τις εκατό (100). Χιλιάδες νοικοκυριά αφήνουν τους λογαριασμούς του νερού και της ΔΕΗ στα συρτάρια, αφού δεν έχουν να τους πληρώσουν, ή τους αφήνουν για αργότερα που θα βρουν χρήματα. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο δε πασχαλινός τζίρος στην τοπική αγορά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λ. Ψηλλάκη, είναι πεσμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τα εξής: Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η εκτίναξη της πραγματικής ανεργίας μέσα στο 2013 θα φτάσει στο 34% (κάτι που σημαίνει πολύ πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι).
Από την άλλη, φέρνω στο νου κουβέντες που έχω κάνει τους τελευταίους μήνες με διάφορους γνωστούς επαγγελματίες. Κοινή επωδός, ότι οι πληρωμές επί πιστώσει γενικεύονται, καθώς όλο και περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα χαράτσια και τους καθημερινούς λογαριασμούς. Ακούσαμε για γέννες με δόσεις, για βερεσέ στα φαρμακεία, τα ψιλικατζίδικα και τα φροντιστήρια, ακόμα και στα γραφεία τελετών!
 Ανθρώπινες ιστορίες
Όλο και περισσότερο, λοιπόν, η τοπική μαζί με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία βουλιάζουν στο βαθύ κράτος του... βερεσέ, συμπαρασύροντας μια ολόκληρη χώρα -με βάση τη θεωρία του ντόμινο- σε πληρωμές επί πιστώσει, με τις όποιες τραγικές συνέπειες.
Η έλλειψη ρευστού ξανάφερε στην καθημερινή μας ζωή το βερεσέ και τα τεφτέρια. Κάποιοι επαγγελματίες, υπό το βάρος των χρεών, χάνουν την υπομονή τους και κρεμούν ταμπέλες «πίστωση τέλος».
Στη γέννηση, στην ασθένεια, στις καθημερινές ανάγκες, στην εκπαίδευση, στις μετακινήσεις, στη στέγαση, αλλά και στο θάνατο ακόμη, ο βερεσές ή veresiye (είναι τούρκικη λέξη) υπόσχεται παράταση ζωής. Μιας ζωής που, όταν φτάνει στο ταμείο, συχνά πια λέει με σκυμμένο κεφάλι: «Γράψ’ τα» κι όταν δεν μπορεί να το κάνει ούτε αυτό, ενίοτε αυτοκτονεί!
Τον περασμένο Δεκέμβρη η 34χρονη Ε.Κ. γέννησε την τέταρτη κόρη της σε ιδιωτικό μαιευτήριο, αφού με αυτό συνεργαζόταν ο γυναικολόγος της. Έδωσε λίγα χρήματα μπροστά και τα υπόλοιπα τα εξοφλεί σταδιακά. «Αυτό το μήνα έχουμε να δώσουμε εφορία, τη ΔΕΗ, το δάνειο του σπιτιού, το γιατρό και... δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα μας έρθει», λέει, περίπου πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της. Με το σύζυγό της είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν δει το αρχικό εισόδημα, βάσει του οποίου έχτισαν το σπιτικό τους, να κάνει φτερά. Κάπως πρέπει να ζήσουν. «Μια μέρα πήγα στο γιατρό και τα τέσσερα κορίτσια. Του λέω: θα μας κάνεις καλύτερη τιμή, εντάξει;», περιγράφει.
Η αλήθεια είναι πως η φράση «μην τύχει κι αρρωστήσω» εμφανίζεται περισσότερο ρεαλιστική πρακτική από την παλαιόθεν πάγια εντολή-ευχή: «Την υγειά μας να ’χουμε»!
 Φάρμακα
«Ασθενής και φίλη μου, που λαμβάνει χρόνια την αντιδιαβητική αγωγή της από το φαρμακείο μου - μέχρι πρότινος δωρεάν -, τώρα πια αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη της κοντά στα... 50 ευρώ κάθε μήνα για τα ίδια φάρμακα! Όταν πρωτοέγινε αυτό, αιφνιδιάστηκε, πανικοβλήθηκε και ήταν έτοιμη να διακόψει τα φάρμακά επ’ αόριστον, και μόνο μετά από επιμονή συνέχισε, με βερεσέ φυσικά. Τώρα μου χρωστάει χρήματα και δυσκολεύεται να με αποπληρώσει. Εγώ φυσικά, όπως και οι συνάδελφοί μου, δεν έχουμε τα χρήματα, ως φαρμακεία, για να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για πάνω από λίγους ασθενείς, ούτε καν για ένα μικρό μέρος αυτών, αφού κι εμείς τα πληρώνουμε τα φάρμακα που δίνουμε. Κάποιοι συνάνθρωποί μας οδηγούνται στην εξαθλίωση», υποστηρίζει ο Χ.Π., φαρμακοποιός στο κέντρο της Καλαμάτας.
Η κατάσταση με τα τεφτέρια στα φαρμακεία επιδεινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε οι συμμετοχές των ασθενών αυξήθηκαν τρεις συνεχόμενες φορές.
«Το βερεσέ δεν είναι δυσάρεστο μόνον επειδή δείχνει τη δυσκολία του κόσμου να πληρώσει για φάρμακα. Είναι ανησυχητικό, γιατί οδηγεί πολλούς ασθενείς σε δυσκολία έναρξης ή συνέχισης της θεραπείας τους, με σοβαρές πολλές φορές συνέπειες για την υγεία τους. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας που καταντήσαμε έτσι», καταλήγει.
 Φροντιστήρια
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας από το 2010 έχει επιβάλει περικοπές άνω του 5% στην εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να λειτούργησε ως ενισχυτικό της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ωστόσο το ντόμινο του βερεσέ, εξαιτίας της ανεργίας και της φτωχοποίησης του πληθυσμού, δεν την άφησε ανέγγιχτη. Ναι μεν τα φροντιστήρια παραμένουν μία από τις βασικές προτεραιότητες των ελληνικών οικογενειών, ωστόσο παρατηρείται αδυναμία πληρωμής.
Η Α.Κ. είναι μητέρα δύο παιδιών που πηγαίνουν στο ίδιο φροντιστήριο. Η γυναίκα δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα χρέος ύψους 1.000 ευρώ που έχει συσσωρευτεί. Το δικό της «ντόμινο» ξεκίνησε, όταν ο σύζυγός της σταμάτησε να πληρώνεται για ενάμιση χρόνο από τη δουλειά του και στο τέλος βρέθηκε άνεργος. Και τα δυο της παιδιά είναι αριστούχοι. Το φροντιστήριο πιέζει και η επιβίωση το ίδιο.
Σε ορισμένα ιδιωτικά φροντιστήρια η αντιμετώπιση είναι ανθρώπινη. Σε κάποια άλλα, όμως, υπάρχουν και διαφορετικές πρακτικές. Στην αγορά, πάντως, καταγράφεται αδυναμία καταβολής διδάκτρων στα φροντιστήρια έως και τέσσερις μήνες.
 Ψιλικατζίδικα
«Η αγορά στέρεψε από ρευστό. Υπάρχουν πολίτες που αγοράζουν από περίπτερα ένα παγωτό, ένα πακέτο τσιγάρα ή κάτι άλλο μικρής αξίας, επικαλούνται τη στιγμιαία έλλειψη χρημάτων και εξαφανίζονται. Αυτό δείχνει την οικονομική κατάντια πολλών, που δεν έχουν να αγοράσουν κάτι ευτελούς αξίας, που όμως συσσωρεύει χρέη για τους περιπτερούχους», μας έλεγε μόλις προχθές ψιλικατζής σε δρόμο της πόλης, που βρίσκεται μάλιστα στο κέντρο.
Η λίστα του βερεσέ είναι μεγάλη: στα πρατήρια υγρών καυσίμων (για λίγα ευρώ αφήνουν ενέχυρο τη φωτοτυπία της ταυτότητάς τους), στους οδοντιάτρους, στους δικηγόρους, στα συνεργεία αυτοκινήτων, στα κομμωτήρια, ακόμη και στον πρωινό καφέ. Μια τζούρα να πάει κάτω και... «γράψ’ το μέχρι να πληρωθώ».
 Καταστήματα
Η ίδια κατάσταση και εδώ. Όπως μας έλεγε ιδιοκτήτρια καταστήματος, με αρκετά χρόνια στην αγορά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο το τεφτέρι απέκτησε και πάλι την παλιά του… αξία. «Ξέρεις τι είναι να βλέπεις μέχρι πρότινος ευυπόληπτους πολίτες να σου ζητούν σήμερα να πληρώσουν έναντι; Κάποτε, όταν προμήθευα ξενοδοχεία της πόλης με διάφορα είδη, δεν υπήρχε περίπτωση να μην πληρωθώ μέσα στο μήνα. Τώρα έχω χρωστούμενα και δύο χρόνων! Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας».
 Γραφείο Τελετών
Ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών πιστοποιεί την τραγικότητα στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνάνθρωποί μας, που ούτε την κηδεία του ανθρώπου τους μπορούν να πληρώσουν.
Επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν πως οι περισσότερες κηδείες -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- γίνονται με βερεσέ. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αφήνουν φέσι από ανάγκη. Χρησιμοποιούν το επίδομα των ασφαλιστικών ταμείων, όχι για την κηδεία, αλλά για να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης... Αν αυτή η εικόνα δε μοιάζει με «πόλεμο», τότε πώς μπορεί να περιγραφεί;

*** Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων φοίτησης για το Μουσικό Σχολείο :
 Την προσεχή Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη φοίτηση  των μαθητών της α’ γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας για το Σχολικό έτος 2013-2014 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου.
  Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Γραφείο του Μουσικού Σχολείου (Εθνικού Σταδίου 16) καθημερινά από τις 08.00 έως τις 15.00
  Η επιλογή των μαθητών θα γίνει κατόπιν εξετάσεων ( δοκιμαστικά τεστ) που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου.    Τηλ.  επικοινωνίας 27210 96966

*** Πρώτο «τεστ» για 206.000 δημοσίους υπαλλήλους :
 Ερωτηματολόγιο για το προφίλ της θέσης στην οποία υπηρετούν καλούνται να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες 206.000 υπάλληλοι υπουργείων, ένστολοι και εκπαιδευτικοί.
Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπουν τα προσόντα που έχουν κι αν αυτά ανταποκρίνονται στο περίγραμμα της θέσης στην οποία είναι τοποθετημένοι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, σε διαθεσιμότητα θα μπαίνουν οι υπάλληλοι που υπολείπονται σε προσόντα ή σε περίπτωση που υπάλληλος άλλης υπηρεσίας έχει καταλληλότερα προσόντα για τη θέση.
Από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο θα αντληθούν στοιχεία ώστε στη συνέχεια να γίνει ακριβής περιγραφή των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία κάθε οργανικής μονάδας.
Η διαδικασία της σύνταξης των περιγραμμάτων θέσεων θα συνδυαστεί με την καθιέρωση των νέων οργανογραμμάτων στους φορείς του δημοσίου, βάσει των οποίων προβλέπεται δραστική μείωση - κατά μέσο όρο 50%.
Μέσω της διαδικασίας αυτής θα καλυφθεί και η δέσμευση έναντι της τρόικας για υπαγωγή σε κινητικότητα και διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 12.500 πρέπει να βρεθούν έως το τέλος Ιουνίου.
Πάντως, την πόρτα της εξόδου θα δουν ορισμένοι από αυτούς μετά τη συμπλήρωση του 12μηνου που προβλέπει η διαθεσιμότητα και εφόσον δεν έχει βρεθεί άλλη θέση για να τοποθετηθούν.
Δείτε το ερωτηματολόγιο και περισσότερες πληροφορίες στα Νέα.  Newsroom ΔΟΛ

***  Επαγγελματικός Οδηγός για την Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία από το Tharrosnews  :
  Πλέον στην ιστοσελίδα του «Θάρρους» έχετε τη δυνατότητα να βρείτε έναν ενημερωμένο Οδηγό Επιχειρήσεων για την Καλαμάτα, αλλά και όλη τη Μεσσηνία.
Εκεί μπορείτε να βρείτε από καφετέριες και εμπορικά καταστήματα μέχρι λογιστές και ιατρούς.
  Στόχος του Οδηγού η εξυπηρέτησή σας με μερικά μόνο κλικ.
  Αν θέλετε να δείτε τον Οδηγό Επιχειρήσεων, πατήστε εδώ
 Για να καταχωρήσετε   και την δική σας επιχείρηση ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 27210 22355 ή στο odigos@tharrosnews.gr
 
*** Προκαταρκτική κατά της ΕΑΣ για το πρόγραμμα ελαιοκομικών φορέων το 2012 :
  Προκαταρκτική έρευνα για απάτη και πλαστογραφία κατά του Δημοσίου για ποσό που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, εις βάρος της διοίκησης της ΕΑΣ για το χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2012, σχετικά με το πρόγραμμα ελαιοκομικών φορέων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μετά τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ιδιαίτερα όσον αφορά στην καταβολή της α΄ δόσης της προκαταβολής του προγράμματος, ο εισαγγελέας διέταξε να γίνει έρευνα για το τι συνέβη με το ποσό αυτό, το οποίο αγγίζει τα 370.000 ευρώ.
Για την έγκριση της προκαταβολής, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, είχαν εκδοθεί εγγυητικές επιστολές χωρίς αντίκρισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά αντικείμενα της έρευνας είναι τα χρήματα αυτά, τα 370.000 ευρώ, αφού εκταμιεύθηκαν, αν εισπράχθηκαν, από ποιον και ποια ήταν η τύχη τους.
Η εκταμίευση των χρημάτων για το πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων είχε γίνει το Μάρτιο του 2012 και θα ερευνηθεί όλη εκείνη η χρονική περίοδος.
Τα αδικήματα που διέταξε ο εισαγγελέας να ερευνηθούν είναι σε βαθμό κακουργήματος.

***  Τα κεφάλια μέσα με αλλαγή του καιρού :
  Επιστροφή στην πραγματικότητα από σήμερα αφού οι αργίες τελείωσαν , αλλαγή όμως θα υπάρξει και στον καιρό, αφού θα παραμείνει η ζέστη αλλά θα κυριαρχήσει η συννεφιά, ενώ δεν θα λείψουν και οι βροχές.
Δείτε τι προβλέπει το meteo για την πόλη μας.
Με αρκετές νεφώσεις θα είναι ο καιρός στην Καλαμάτα σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους ως 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με συννεφιά, με την θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βορειοδυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Για αύριο Πέμπτη 9/5, προβλέπονται βροχή και τοπικές καταιγίδες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νότιους ανέμους ως 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με βροχή, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 19 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

***Σαν σήμερα ...στις 8 Μαίου                    
Γεγονότα
1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.
1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1838: Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι. «Έμεινα έκπληκτη για το πώς αυτό το μικρό πλάσμα επέδρασε πάνω μου… Εάν είχα ίχνος υπερηφάνειας θα ένοιωθα ταπεινωμένη, που άφησα να παρασυρθώ από το συναίσθημα» θα γράψει αργότερα η Σάνδη. Θα χωρίσουν το 1847.
1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
1936: Ο Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.
1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γεννήσεις
1828
: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. (Θαν. 30/10/1910)
1906: Ρομπέρτο Ροσελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη) (Θαν. 3/6/1977)
1937: Τόμας Πίντσον, αμερικανός συγγραφέας
Θάνατο
1880
: Γκιστάβ Φλομπέρ, γάλλος συγγραφέας, ο ανανεωτής του μυθιστορήματος. (Γεν. 12/12/1821)
1891: Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού. (Γεν. 31/7/1831)
1904: Έντουαρντ Μάιμπριτζ, άγγλος φωτογράφος με πρωτοποριακό έργο. Δύο σημαντικές στιγμές της ζωής του απαθανάτισε ο Φίλιπ Γκλας στην όπερα δωματίου The Photographer, που συνέθεσε το 1982. (Γεν. 9/4/1830)  πηγή: www.sansimera.gr

 

***  Ένα χρυσό και δύο ασημένια για το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο στο Biol International  :
 Σημαντικά βραβεία απέσπασαν δύο εταιρείες από τη Μεσσηνία στο 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου Biol International 2013, που έλαβε χώρα στην Άντρια της Ιταλίας.
Η Epikouros Organic Products LTD αναδείχθηκε Χρυσός Νικητής για το Epikouros Olive Oil Organic, ενώ πήρε και ασημένιο βραβείο για το Epikouros Demeter Olive Oil. Ασημένιο βραβείο απέσπασε και η εταιρεία Friedrich Blauel & Co LTD για το βιολογικό της ελαιόλαδο Mani Blauel.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗΩ, στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 360 διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου από συνολικά 15 χώρες, ενώ ειδικά από την Ελλάδα υπήρξαν συνολικά 20 διαφορετικές συμμετοχές.
Τη διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούσαν 29 πιστοποιημένοι γευσιγνώστες ελαιολάδου, καθώς και μία ομάδα παιδιών για την επιλογή ειδικού βραβείου ελαιολάδου (Biolkids). Στη διαδικασία συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Δρίτσας, πιστοποιημένος γευσιγνώστης και μέλος της κριτικής επιτροπής BIOL, ο οποίος  χαρακτηριστικά δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναδεικνύουν κάθε χρόνο την ισχυρή θέση που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά βιολογικού ελαιολάδου, καθώς και την ποιότητά του.  Μ.Ν.

*** Κόπηκε το πρώτο καρπούζι θερμοκηπίου στα Φιλιατρά :
 Ξεκίνησε προχθές η συγκομιδή του πρώτου καρπουζιού στα θερμοκήπια της Τριφυλίας, ενώ εκτιμάται ότι ο μεγάλος όγκος θα αρχίσει να κόβεται μετά τις 20 Μαΐου.
«Σπάνια έχουμε τόσο καλές συνθήκες. Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, βρισκόμαστε μετά την καρπόδεση» σημείωσε χθες στο «Θ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Στο στάδιο αυτό οι παραγωγοί πρέπει καθημερινά να επισκέπτονται τα καρπουζοχώραφα, να ελέγχουν τις φυτείες για τυχόν προσβολές από διάφορα παθογόνα, και αν διαπιστώνουν κάτι, σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους τους, άμεσα να κάνουν τοπικές επεμβάσεις εστιακά. Ταυτόχρονα, να προσέχουν ιδιαίτερα την άρδευση διότι είναι αυξημένες τώρα οι απαιτήσεις σε νερό. Επίσης, δεν πρέπει να έχουμε προβλήματα θρέψης. Η απομάκρυνση των ζιζανίων εντός και γύρω από την καλλιέργεια ενδείκνυται, όπως και ο έλεγχος για προσβολή από μελίγκρες».
Το καρπούζι που ξεκίνησε να κόβεται, αφορά μικρή έκταση από τα θερμοκήπια της περιοχής και προορίζεται για την εσωτερική αγορά. «Εκτιμάμε ότι μετά τις 20 - 25 Μαΐου θα αρχίσουμε τις πρώτες συγκομιδές και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Υπαίθρια καρπούζια θα έχουμε από τα μέσα καλοκαιριού».  Μ.Ν.
 
***  Υπέρ της ΜΟΛΑΚ, λέει «όχι» στο «Παλιοροβούνι» ο Κ. Δημητρακόπουλος :
 Στο χρονικό διάστημα από 13-20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος» η ενημερωτική ημερίδα του Δήμου Οιχαλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που διοργανώνεται από την επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε για να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» το μέλος της και δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Κων. Δημητρακόπουλος.
Ο κ. Δημητρακόπουλος παρουσιάζει στο «Θ» τις βασικές ενστάσεις που υπάρχουν για την επιλογή του «Παλιοροβουνίου» ως χώρου για την προσωρινή επεξεργασία των απορριμμάτων. Τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ, προειδοποιεί με προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ υποστηρίζει πως η απόφαση για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ήταν πολιτική.
Όσον αφορά στην ημερίδα, θα έχει ως ομιλητή τον Αλέξ. Οικονομόπουλο, τέως καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ θα παρουσιαστεί στο κοινό γιατί αντιδρά ο Δήμος Οιχαλίας στην κατασκευή της μονάδας στο «Παλιοροβούνι», με ταυτόχρονη επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση των ισχυρισμών αυτών.
  Εμπρηστικές δηλώσεις Αγγελάκα
Ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε εμπρηστικές τις δηλώσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκας, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Οιχαλίας, πως «η περιοχή δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο και τα σκουπίδια είναι η ευκαιρία», καθώς και το «πάρε, δήμαρχε, τα σκουπίδια και θα είσαι και πάλι δήμαρχος, θα σου βάλουν και πλακέτα».
Όπως μας είπε, ρώτησε τον κ. Αγγελάκα για το αναπτυξιακό μοντέλο και η απάντηση που του δόθηκε ήταν ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. «Αν αυτό είναι το σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου μας», σχολίασε, «πώς μπορεί στο πιο υψηλής παραγωγής αγροτικό κομμάτι της Μεσσηνίας (όπου παράγεται το ελαιόλαδο της Τσακώνας) να θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων;
Γιατί, αν ο τουρισμός είναι το άλλο κομμάτι της ανάπτυξης, δεν υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για την κατασκευή κόμβου στο Μελιγαλά, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη, στη μονή Βουλκάνου, στο Ανδρομονάστηρο, τη Σαμαρίνα και αλλού, αλλά και για τους τουρίστες που θα έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι δε γνωρίζουν πού μπορεί να αφιερώσουν ωφέλιμα το χρόνο τους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα όρια του Δήμου Οιχαλίας βρίσκεται και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Αλήθεια, ποιο είναι το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό το αρχαίο μνημείο με αρχιτεκτονικές καινοτομίες που ξεπερνούν ακόμη και τον Παρθενώνα;
Επίσης, δε θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Δήμος είναι παραποτάμιος της Νέδας. Υπάρχει μελέτη κατά την οποία χωριά των πρώην Δήμων Αυλώνα, Είρας και Δωρίου που γειτνιάζουν με το ποτάμι, θα αναπλαστούν, αλλά παραμένει αναξιοποίητη στα συρτάρια της Αναπτυξιακής.
Τέλος, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η περιοχή διαθέτει και ανθρώπινο δυναμικό που αγωνιά και είναι έτοιμο να δώσει κάτι παραπάνω για την ανάπτυξή της».
  Οι ενστάσεις
Οι ενστάσεις που εγείρονται σχετίζονται με το ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που αφορούσε στη Μεσσηνία και τις επαρχίες Μεγαλόπολης και Γόρτυνος.
Στο χώρο που προτείνεται να εγκατασταθεί η μονάδα, «θα γίνεται προσωρινή διαχείριση με μηχανική διαλογή, όπου ένα μικρό μέρος θα οδηγείται στην ανακύκλωση, το 40% στην μπαλοποίηση και το υπόλοιπο, όπως λένε, κομπόστ. Πώς θα γίνει κομπόστ σε μια περιοχή με κλίση από 10-25% και στην ύπαιθρο; Με τις βροχές πού θα πάνε αυτά; Οι μπάλες τι θα γίνουν», είναι τα ερωτήματα που διατυπώνει με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχίζει: «Καταρρίπτεται, επίσης, η κεντροβαρικότητα και τα επιστημονικής τεκμηρίωσης της περιοχής. Προκύπτει, τελικά, ότι η απόφαση ήταν με καθαρά πολιτικά κριτήρια και αποφάσεις, με βάση τις οποίες θα δαπανηθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα και με το κόστος να μεταφέρεται σε όλους τους πολίτες.
Σε λίγο διάστημα ο λογαριασμός των τελών των Δήμων θα είναι ίδιος με εκείνον της ΔΕΗ. Όσο για τα πρόστιμα με τα οποία απειλούμεθα, σε πόσο χρόνο θα γίνει η προσωρινή διαχείριση στο Παλιοροβούνι και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την οριστική διαχείριση; Μήπως μιλάμε για 3 και 6 χρόνια αντίστοιχα και τι θα γίνει σε αυτό το διάστημα; Θα τρώμε καθημερινά πρόστιμα;».
  Πολιτικές σκοπιμότητες
Εκτιμά πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση: «Όταν λένε ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία γιατί πρόκειται να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Δήμος, τι σημαίνει αυτό όταν δε δίνεται η ευκαιρία στους φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους; Αυτή είναι η διαφάνεια; Κι αν είναι τόσο μεγάλη ευκαιρία, γιατί δεν έτρεξαν κι οι άλλοι δήμαρχοι να τη δράξουν;
Δεν μπορεί να μιλά ο κ. Νίκας για την επιβάρυνση στο Ασπρόχωμα, όταν μιλά ταυτόχρονα για μη επιβάρυνση της περιοχής στο “Παλιοροβούνι”.
Αν, δε, εγκατασταθεί η μονάδα, ο Δήμος Οιχαλίας δε θα έχει τη λειτουργία της, αλλά ο ΦΟΔΣΑ. Εμείς θα είμαστε μόνο χώρος απόθεσης, χωρίς δυνατότητα ελέγχου τι θα γίνεται εκεί και αν θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Το μέλλον της περιοχής δεν μπορεί να υποθηκευτεί έτσι, με μια κίνηση. Γίνεται καθημερινά με την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτείας, αφού ένα ορόσημο για το λάδι της Μεσσηνίας, η Τσακώνα, είναι βέβαιο ότι καταστρέφεται».
  ΜΟΛΑΚ η ιδανική λύση
Η ιδανικότερη λύση, συνεχίζει, θα ήταν να μη δαπανηθούν τόσα χρήματα, αφού υπάρχει η ΜΟΛΑΚ και είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Αυτή συμπεριλαμβάνεται και στον περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στις όποιες άλλες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, κάτι που αποδεικνύει την αναγκαιότητα της λειτουργίας της. Αν πρόκειται να δαπανηθούν χρήματα, ας δοθούν για τη ΜΟΛΑΚ
Αν παρά το αποτέλεσμα της ημερίδας συνεχιστούν οι σχεδιασμοί, θα ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, όπως εκτιμά, τυχόν απουσία του Δήμου Καλαμάτας θα δηλώνει αδυναμία υποστήριξης των ισχυρισμών του και στήριξης των επιχειρημάτων του που θα αποδείκνυαν ότι η περιοχή επιλέχθηκε με επιστημονικά και όχι πολιτικά κριτήρια.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
~* Βασίλης Γεωργόπουλος «Λείπει από το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ένας ηγέτης με όραμα» :
 
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη
  Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΟ «Θ»
 «Λείπει από το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ένας ηγέτης με όραμα»
 -«ΤΑΛΕΝΤΑ 13-14 ΕΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ»
-«ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ή ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ»
 Ξεχωριστή τιμή για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο αποτελεί η σταθερή παρουσία του Βασίλη Γεωργόπουλου στο τεχνικό τιμ της εθνικής μας ομάδας των Νέων, μαζί με τον Θοδωρή Παχατουρίδη από φέτος. Και τα τρία χρόνια μάλιστα που βρίσκεται σε αυτό το πόστο έχουν συνδυαστεί με σπουδαίες επιτυχίες: πριν δύο χρόνια (με τον Λεωνίδα Βόκολο) 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό και πέρυσι (με τον Κώστα Τσάνα) στον τελικό, με 2η θέση στην Ευρώπη και πρόκριση στο παγκόσμιο. Η Ελλάδα Κ 19 ετών θα είναι παρούσα και φέτος στο Elite Round, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Πολωνία, όπου θα διεκδικήσει το «εισιτήριο» για τα τελικά με αντιπάλους στον όμιλο την «οικοδέσποινα», την Κροατία και την πρωταθλήτρια Ισπανία, στην οποία κάτι …χρωστάμε για το περυσινό 1-0 του τελικού.
 «Για μένα το ποδόσφαιρο δεν είναι επάγγελμα, ούτε όταν έπαιζα, ούτε τώρα, αν και από αυτό βγάζω τα προς το ζειν. Η μπάλα είναι η ζωή μου και είναι ευτύχημα ότι στην καθημερινή μου ζωή κάνω κάτι που αγαπώ πάρα πολύ» …αυτοσυστήνεται ο Βασίλης Γεωργόπουλος, που έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο του «σκάουτινγκ», με ελάχιστες «αστοχίες» στις προβλέψεις του.
«Έχω ιδιαίτερη αγάπη για τους νέους ποδοσφαιριστές και τους έχω πάντα στη σκέψη μου, γιατί κι εγώ ξεκίνησα το ποδόσφαιρο 15 χρονών και είχα την ευκαιρία να προχωρήσω.
Έτσι, όταν βλέπω κάποια παιδιά για τα οποία έχω τη διαίσθηση ότι μπορούν να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο, προσπαθώ να βοηθήσω κι αυτό με ικανοποιεί πάρα πολύ» μεταφέρει ο Καλαματιανός προπονητής της εθνικής Νέων.
-Σταθμό στην προπονητική του καριέρα ο Βασίλης Γεωργόπουλος θεωρεί την ενασχόλησή του με την Καλαμάτα. Με την ανδρική ομάδα και ως τεχνικό δίδυμο με τον Τάσο Σιούλα τη σεζόν 1999-2000 συνέβαλαν στο να φτάσει η Μαύρη Θύελλα στους «4» του κυπέλλου Ελλάδος, εξασφαλίζοντας την 9η θέση στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και την έξοδο στο Intertoto.
Είχαν προηγηθεί 6-7 χρόνια στις πρότυπες ακαδημίες της Καλαμάτας, όπου επίσης δούλευαν ο Γιαννιώτης τεχνικός και ο Γιώργος Μπένος.
«Είχε πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές η Καλαμάτα» θυμάται ο Βασίλης Γεωργόπουλος, όπως οι Κωστούλας, Μπελεβώνης, Δρούγας, Κουτσουρές (ο Λυμπερόπουλος είχε φύγει), οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ενταχθεί στη δεύτερη ομάδα σε ηλικία 17-18 ετών και 22-23 πια δημιούργησαν το μικρό αυτό θαύμα...
«Αισθάνομουν πολύ δυνατός σαν άνθρωπος με βάση αυτά που μας παρείχε. Τρία γήπεδα εδώ, προπονητικό κέντρο στο Δυρράχι. Δούλεψε σου έλεγε.
Αυτό που κάνουμε τώρα, που ψάχνουμε να δημιουργήσουμε υποδομές ο Σταύρος Παπαδόπουλος ήταν πρωτοπόρος τότε. Και μάλιστα, αφού έφυγε ο ίδιος, η ομάδα πήρε πολλά λεφτά από τις μετεγγραφές των παικτών που είχαν δημιουργηθεί στην Καλαμάτα. Πουλήθηκαν 10 παίκτες και εισπράχθηκαν 2,5-3 εκατομμύρια. 250 εκατομμύρια για Δρούγα και Κουτσουρέ, 600 δόθηκαν για τον Μπόατενγκ….».
 -Για το Μεσσηνιακό η ευχή του Βασίλη Γεωργόπουλου είναι ν’ ανέβει στη Γ’ Εθνική, γιατί έχει καλούς παίκτες και όλες τις υποδομές για να σταθεί σε υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που θεωρούν ότι ο Σταύρος Παπαδόπουλος πρέπει να ξαναπάρει τη Μαύρη Θύελλα.
«Με θλίβει κι εμένα αυτό που συμβαίνει στην Καλαμάτα. Πέρα από το ότι δεν κατάφερε να ανέβει στη Β’ Εθνική δεν είναι δυνατόν να τρέχει στα χωράφια για προπονήσεις. Ο Γιώργος Ράλλης είναι φίλος μου –και ξέρω ότι έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια παίρνοντας την ομάδα πριν δύο χρόνια στη Δ’ Εθνική. Τα πράγματα είναι όμως δύσκολα και πιστεύω ότι πρέπει να εκμεταλλευθεί τις στενές σχέσεις που έχει με τον Σταύρο Παπαδόπουλο, ο οποίος –πιστεύω- δεν έβγαλε ποτέ από την καρδιά του τη Μαύρη Θύελλα- και να κάνει μια προσέγγιση για να επαναδραστηριοποιηθεί στην ομάδα. Μαζί του η Καλαμάτα έζησε μεγάλες στιγμές κι αυτό το αναγνωρίζουν στον κ. Παπαδόπουλο και οι επικριτές του».
 -Σε διαφορετική περίπτωση, η …έμμεση συμβουλή στον Γιώργο Ράλλη από το Βασίλη Γεωργόπουλο είναι: «Αν ήμουν πρόεδρος της Καλαμάτας θα έπαιρνα όλους τους 15χρονους, όλους, 20 άτομα, θα προσελάμβανα δύο αξιόλογους προπονητές, θα κράταγα την ανδρική στη Γ’ Εθνική και μετά από 2-3 χρόνια που θα έβγαιναν δέκα πιτσιρίκια θα μπορούσε να έρθει και η άνοδος, αλλά και να εξασφαλιστούν χρήματα με τις μετεγγραφές παικτών που θα βοηθούσαν τη βιωσιμότητα της ομάδας».
 Γυναικείο ποδόσφαιρο
Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι για τον Βασίλη Γεωργόπουλο, αφού από το συγκεκριμένο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα του ως Ομοσπονδιακός προπονητής, πριν από 4 χρόνια. Με χαρά βλέπει κι ο ίδιος, κατόπιν και των σχετικών οδηγιών της ΟΥΕΦΑ, η ΕΠΟ να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό, ενώ θυμάται «Φοβερό κομμάτι, μεγάλη εμπειρία και φοβερές παίκτριες. Το μόνο που τους έλλειπε ήταν η φυσική κατάσταση. Εγώ μπορώ να πω ότι τους φέρθηκα πολύ σκληρά για να τους αλλάξω τη νοοτροπία».
 -Ένα ξεχωριστό κομμάτι της συνέντευξης ήταν η αναφορές σε πρόσωπα, που έγινε όχι προσχεδιασμένα, αλλά εν τη ρύμη του λόγου…
 Ο Στάθης Κάππος
 Ο Στάθης Κάππος, όπως και ο Κώστας Δασκαλάκης είναι δύο περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με τεράστιο ταλέντο, που όμως δεν είχαν την επιθυμητή εξέλιξη. Κι αν για τον δεύτερο ο Βασίλης Γεωργόπουλος έχει στο μυαλό του κάποια ελαφρυντικά –όπως το ότι βρέθηκε μόνος του στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 15 ετών- για τον πρώτο δεν μπορεί να το …χωνέψει με τίποτα και τον θεωρεί τη μεγαλύτερη αστοχία της σχεδόν αλάνθαστης ικανότητάς του να ανακαλύπτει παίκτες. Να πώς αρχίζει αυτή η ιστορία για τον νυν κόουτς της εθνικής Νέων:
«Όταν ανέλαβα τη δεύτερη ομάδα της Καλαμάτας, με παιδιά από 15 έως 19 ετών το πρώτο που έκανα ήταν ψάξω σε όλη τη Μεσσηνία για ταλέντα. Μεταξύ άλλων πήρα τον Μπεγέτη, Γαλανόπουλο, Θαν. Δρογγίτη.
Κάποια στιγμή ο Μπάμπης Κακούτης μου έστειλε από την Κυπαρισσία τον Στάθη Κάππο. Αυθεντικό ταλέντο, ένα ακατέργαστο διαμάντι, όπως είπα στον Παπαδόπουλο, με φοβερές δυνάμεις και έφεση στο σκοράρισμα. Σε τρεις μήνες έγινε επαγγελματίας, περίπου 17,5 ετών. Έπαιξε 2-3 χρόνια εδώ και μετά πήγε στην ΑΕΚ, όπου όμως κάτι δεν έκανε καλά κι ενώ εντυπωσίαζε όλους τους προπονητές, κάτι που έπρεπε ο ίδιος να διαχειριστεί διαφορετικά στο μυαλό του δεν πήγαινε τελικά καλά. Αντίθετα, παίκτες όπως οι Καλαντζής, Γαλανόπουλος, Γουνουλάκης παίζουν ακόμη. Ήταν πιο προσγειωμένοι, είχαν υπομονή και άντεξαν στον τομέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού που βέβαια δεν είναι εύκολος».
 Η Θένια Ζέρβα
Η Θένια Ζέρβα εκπροσωπεί το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο στην εθνική κορασίδων. Ο Βασίλης Γεωργόπουλος θυμάται την πρώτη γνωριμία πριν από λίγα χρόνια, στο αθλητικό κέντρο «Ολύμπικο» που διατηρεί ο πατέρας της, Πήτερ. Παρά τα μακριά μαλλιά, με βάση τις ποδοσφαιρικές ικανότητες, η αρχική εντύπωση ήταν ότι επρόκειτο για αγόρι…
Και φυσικά όταν μιλάμε για κορίτσι, το εύρημα είναι πολύ σπάνιο, με τη Θένια να βρισκει σιγά σιγά τη θέση της στην εθνική ομάδα…
«Πέρυσι και φέτος κάνει θυσία παίζοντας στην Ελευσίνα και τη Γλυφάδα. Το αγαπάει πολύ, προχωράει και πιστεύω θα γίνει από τις καλύτερες παίκτριες. Θα μπει στο Πανεπιστήμιο, μπορεί να πάει και εξωτερικό και μέσα από το ποδόσφαιρο θα έχει την ευκαιρία να φτιάξει τη ζωή της» αισιοδοξεί για το μέλλον της 16χρονης παίκτριας.
 Γιώργος Κατίδης
 Ο Γιώργος Κατίδης εκτός από το ταλέντο του εξέπληξε αρνητικά το πανελλήνιο πριν λίγους μήνες με την κίνησή του να πανηγυρίσει με φασιστικό χαιρετισμό το γκολ που πέτυχε στο ματς της ΑΕΚ με τη Βέροια.
«Για τον Κατίδη φταίμε ακόμη κι εμείς οι Ομοσπονδιακοί προπονητές. Έκανε διάφορα, ήταν γεμάτος τατουάζ, αν και καλός χαρακτήρας, ήταν πολύ δύσκολος. Αν η ομάδα του είχε έναν ψυχολόγο ίσως να διαχειριζόταν καλύτερα τη συμπεριφορά του. Για το χαιρετισμό πιστεύω πάντως ότι δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνει συνειδητά. Θεωρώ ότι πράγματι δεν ήξερε τον συμβολισμό».
 Καπίνος και Διούδης
Η συζήτηση για το ότι ένα ταλέντο χρειάζεται και τύχη για να εξελιχθεί έβαλε στη συζήτηση και τους τερματοφύλακες της εθνικής Νέων.
«Βασικός στα τελικά πέρυσι ήταν ο Καπίνος, αλλά τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα και τη θέση του πήρε ο Διούδης. Έπαιξε δύο παιχνίδια και έγινε ήρωας, κατά κάποιο τρόπο, πιάνοντας το πέναλτι με την Αγγλία και χαρίζοντας την πρόκριση για τον τελικό. Κι εκεί που δεν τον ήξερε κανένας έπαιξε στο β’ γύρο όλα τα παιχνίδια του Άρη. Αν δε γινόταν ποτέ μπορεί να μην έπαιζε ποτέ, αλλά είναι βέβαια και βασικό ότι άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε».
 Γιώργος Ανατολάκης
Ο Γιώργο Ανατολάκη ήταν από τις πρώτες «ανακαλύψεις» του Βασίλη Γεωργόπουλου, στα πρώτα του βήματα κι ο ίδιος ως προπονητής στον Εθνικό Πυλαίας (Α’ Θεσσαλονίκης). Ο βετεράνος άσσος του Ολυμπιακού και της εθνικής ήταν τότε 15 ετών και δούλεψε δύο χρόνια υπό τις οδηγίες του Καλαματιανού τεχνικού, ο οποίος τον πρότεινε στον ΠΑΟΚ, όπου οι πόρτες όμως δεν άνοιξαν, σε αντίθεση με εκείνες του Ηρακλή που έβγαλαν κερδισμένο τον «Γηραιό»….
 Κεφάλαιο: Ταλέντα…
 Στο ερώτημα γεννιέται ή γίνεται ο Βασίλης Γεωργόπουλος έχει κατασταλαγμένη άποψη: «Το ταλέντο έρχεται από μέσα, είναι έμφυτο. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά γεννιέται, αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με το πνεύμα αν το μυαλό για να ολοκληρωθεί και λάμψει», τονίζει και συνεχίζει: «Ο νέος αθλητής πρέπει να τα έχει όλα. Να είναι συγκροτημένος, να κάνει καλή διατροφή, η μόρφωση παίζει σπουδαίο ρόλο στον αθλητή, το περιβάλλον του, οικογένεια και φίλοι, ο μάνατζερ -αναγκαίο κακό πια- και φυσικά αφοσίωση και διάθεση για σκληρή δουλειά. Επίσης, πρέπει να είναι έξυπνος και να αντιλαμβάνεται τη στιγμή, ενώ και η τύχη παίζει το ρόλο της, μακριά από τραυματισμούς και να συναντηθείς με τα …άστρα την κατάλληλη στιγμή».
Έχοντας ένα σαφές μέτρο σύγκρισης, ο Βασίλης Γεωργόπουλος επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση ότι η Μεσσηνία είναι «ποδοσφαιρομάνα»:
«Ο νομός μας είναι ευλογημένος τόπος και πιστεύω ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι που κάνουν τη διαφορά, καθώς τα παιδιά μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο έξω όλο το χρόνο σχεδόν. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο, υπάρχουν πολλές ομάδες και παράγονες με μεράκι και ικανοί προπονητές.
Αυτό που μας λείπει είναι ένας ηγέτης με όραμα, να αναλάβει το ποδόσφαιρο με μια κεντρική ομάδα, όπου θα συγκεντρωθούν και θα δουλέψει τα ταλέντα, όπως πρέπει.
Παίκτες που ξεχωρίζουν πρέπει να ενσωματωθούν στα 13-14 χρόνια τους σε μια οργανωμένη ακαδημία και δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει στη Μεσσηνία. Στα 15-16 πρέπει ν’ ανοίξουν τα φτερά του. Στο εξωτερικό 17 ετών δεν διαθέτουν μόνο σωματοδομή, είναι διαβασμένα, τα ξέρουν όλα και είναι έτοιμα να αντεπεξέλθουν στην πίεση.
Στη Μεσσηνία είναι κάποιες ακαδημίες που δουλεύουν καλά, μέχρι όμως κάποιο όριο ηλικίας. Δυστυχώς έχω 20-30 10χρονα παιδιά να προπονούνται με 2-3 μπάλες. Η μπάλα είναι το ζητούμενο σε αυτές τις ηλικίες. Έχεις τριάντα παιδιά, χρειάζεσαι 40 μπάλες…».
 «Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα»
«Οι πατεράδες μακριά από τους παίκτες» είναι η απερίφραστη συμβολή του Βασίλη Γεωργόπουλου, όσον αφορά στην εξέλιξή τους:
«Το παιδί ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Σίγουρα το κοντρολάρουμε και του δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις, αλλά το αφήνουμε ελεύθερο να τραβήξει το δρόμο» εξηγεί και δίνει το παράδειγμα γνωστού μεγαλογιατρού της Καλαμάτας που νόμιζε ότι ο γιός του σπούδαζε ιατρική, όμως εκείνος έκανε το όνειρό του πραγματικότητα ακολουθώντας σπουδές στη μουσική…
 «Η δουλειά στις εθνικές ομάδες το μεγάλο κέρδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο»
 Το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας για τις εθνικές ομάδες θα είναι το μεγάλο κέρδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα επόμενα χρόνια.
Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει ικανότητα μεγάλη και από τον Ρεχάγκελ και εν συνεχεία τον Σάντος έχει πέσει μεγάλο βάρος στις υποδομές.
Έτσι, κατέβηκε το ηλικιακό όριο των εθνικών και δουλεύονται τα παιδιά ένα χρόνο νωρίτερα, στην ομάδα κάτω των 15 ετών, με τον κ. Ελευθεριάδη. Αλλά όλοι έχουμε τα μάτια ανοικτά και προτείνει ο καθένας μας από την περιοχή του τα ταλέντα κι έτσι κανένα δεν χάνεται. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων κι ακόμη κι εκείνα που δεν είναι σε πρώτη επιλογή τα ξαναβλέπουμε γιατί τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι ευμετάβλητα και στην εξέλιξη και στην σωματική τους ανάπτυξη».
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
«Σε τρία χρόνια και στην εθνική ανδρών»!
 «Μέλι» στάζει ο Βασίλης Γεωργόπουλος όταν αναφέρεται στον 15χρονο επιθετικό Αντώνη Σταθόπουλο, ο οποίος θα αφήσει αυτό το καλοκαίρι την Εράνη Φιλιατρών για την Ολλανδική Τβέντε.
«Τον είχα δει με τη μεικτή Μεσσηνίας πριν από δύο χρόνια και είχα πει στον Βόκολο ότι βρήκα έναν σούπερ παίκτη, αλλά στην εθνική πήγε 6-7 μήνες μετά. Δεν μπορούσε λοιπόν αυτό το διάστημα να πάει χαμένο. Συναντήθηκα, λοιπόν, με τον ίδιο και την οικογένειά του, μίλησα με τον πατέρα του και με τη βοήθεια του Νίκου Κακαλέτρη, ο οποίος ήταν γυμναστής σε σχολείο της περιοχής ετοιμάστηκε να παρουσιαστεί ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εθνικής.
Δύο φορές την εβδομάδα πήγαινε γυμναστήριο στις 6 το πρωί κι αυτό ήταν φυσικά μια μεγάλη θυσία, τόσο από το παιδί, όσο και από τον Κακαλέτρη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η δικαίωση, με το ταλέντο και τις ικανότητες να στηρίζονται και από τον ανάλογο σωματότυπο.
Σε συνδυασμό και με τις εμπειρίες που πήρε στη Δ’ κατηγορία με την Εράνη ήρθε σαν φυσική εξέλιξη η καθιέρωσή του ως βασικού επιθετικού της εθνικής -15 ετών, η μετεγγραφή του στη Τβέντε και μην σας κάνει εντύπωση αν σε τρία χρόνια βρει μια θέση στην εθνική ανδρών»!

*** Οταν έκλαψε ο Γκάλης: Συγκίνηση στη μεγάλη γιορτή του θρύλου του μπάσκετ :
GALIS«Εδώ είναι το σπίτι μου και όλοι εσείς είστε η οικογένειά μου. Εχω να νοιώσω τέτοια συγκίνηση από τότε που γεννήθηκε η μικρή μου». Λένε ότι οι άντρες δεν κλαίνε, αλλά πώς να κρατήσει ο Νίκος Γκάλης τα δάκρυά του μπροστά στους δικούς του ανθρώπους, που έστω και με καθυστέρηση 18 χρόνων, τον τίμησαν δεόντως…Αποθεώνοντάς τον μάλιστα με το κλασσικό τους σύνθημα: «Τι την έκανε τη μπάλα ο θεός».Η εκδήλωση βράβευσης του Νίκου Γκάλη από τον Αρη την Τρίτη , θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, η οποία τελείωσε τόσο άδοξα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από τη στιγμή που κρεμάει τη φανέλα του να τιμηθεί από την ομάδα του. Καλύτερα αργά παρά ποτέ» είπε με νόημα ο «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ που απογείωσε το άθλημα αλλά και την ίδια την Ελλάδα.Η στιγμή που μπήκε και πάλι στο Αλεξάνδρειο (που από χθες θα  έχει επιτέλους το όνομα του Νίκου Γκάλη και θα ονομάζεται «Nick Galis Hall»), το δεύτερο σπίτι του, ήταν συγκλονιστική με τον κόσμο να παραληρεί στις εξέδρες.
Ο ίδιος δεν ήθελε να παίξει, αν και είναι (και φαίνεται) σε άριστη φυσική κατάσταση. Ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος όπως έφυγε από τα γήπεδα.Αγκαλιά με την κόρη του Στέλλα και έχοντας δίπλα του την – εξίσου συγκινημένη- γυναίκα του Ελένη Παναγιώτου απολάμβανε την αποθέωση.Όλοι οι μεγάλοι του αντίπαλοι και φίλοι ήταν εκεί για να τον τιμήσουν και να μοιραστούν τη χαρά του.
«Κοιμήθηκα για πρώτη φορά καλά, πριν από αγώνα στο Αλεξάνδρειο, διότι συνειδητοποίησα πως αυτή τη φορά δεν θα τον αντιμετωπίσω» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο μεγάλος Ισραηλινός άσος Ντόρον Τζάμσι, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραδέχτηκε πως «Τότε απλά προσπαθούσαμε να παίξουμε άμυνα απέναντί του. Όμως μέναμε με την προσπάθεια» ενώ όταν ρωτήθηκε τόνισε ότι θα ήταν ευτυχής αν τον είχε σε κάποια από τις ομάδες του.
Από τις κορυφαίες στιγμές, όταν μπήκε στο παρκέ ο Παναγιώτης Γιαννάκης και βούρκωσε με τον κόσμο να ξυπνά μνήμες: «Και εσύ Γιαννάκη πάρτους τα μυαλά και εσύ Γκάλη πάρτους το κεφάλι».Όλη η ομάδα του Άρη, της εποχής της αυτοκρατορίας του και φυσικά ο Γιάννης Ιωαννίδης έδωσαν το παρών όπως και μεγάλοι αντίπαλοι από το εσωτερικό και το εξωτερικό με συγκλονιστικό το θερμό χειροκρότημα του κόσμου στην παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς, ενός από τους μεγαλύτερους αντιπάλους τους στις επικές μάχες με τον ΠΑΟΚ.
Ήταν εκεί επίσης ο Ντίνο Ράτζα, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Σάσα Βολκόφ, ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Οντι Νόρις, ο Ντόρον Τζάμσι και τόσοι άλλοι.Σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του από το έπος του 1987 με την εθνική ομάδα και πολλοί ακόμα. Τα βίντεο που έπαιζαν με εικόνες από θριάμβους της ομάδας και πανηγυρισμούς μέσα από τα αποδυτήρια δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση στον Νίκο Γκάλη.Ήταν η βραδιά του, που έστω και αν άργησε κοντά 20 χρόνια, άξιζε τον κόπο για τον κορυφαίο παίκτη που γνώρισε ποτέ το ελληνικό μπάσκετ και έναν από τους κορυφαίους της Ευρώπης.Η αποκάλυψη της επιγραφής με το νέο όνομα του γηπέδου («Nick Galis Hall»)  ήταν το κερασάκι στην τούρτα με τον πρόεδρο του Αρη Λευτέρη Αρβανίτη να δηλώνει συγκινημένος: «Ο Νίκος Γκάλης πήρε την θέση που του αξίζει στην ομάδα. Εμείς θέλαμε να αποκαταστήσουμε την ιστορία και ξεκινήσαμε από το Νίκο Γκάλη. Έπρεπε ένα λάθος που συνέβαινε από το 1995 όπου ο Νίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το μπάσκετ, να κλείσει. Την απάντηση την δίνουμε εμείς οι ίδιοι απόψε εδώ».Την ανακοίνωση της μετονομασίας του γηπέδου την έκανε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ η φανέλα με το Νο 6, επιτέλους αναρτήθηκε εκεί ψηλά στο γήπεδο, όπως του αρμόζει.   tanea.gr

*** Ο Άκης καλεί και πάλι Σημίτη, Γιώργο, Βενιζέλο και Πάγκαλο
dc842de4d64397e373c7992ef394ac28_XL

«Δεν είναι δυνατό να μην είναι εδώ τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να δώσουν εξηγήσεις», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης. – Διεκόπη η δίκη για αύριο το πρωί

Με στόχο να… πολιτικοποιήσει τη δίκη του ο Άκης Τσοχατζόπουλος επανέφερε σήμερα -δια των συνηγόρων υπεράσπισης του- το αίτημα να κληθούν και να εξεταστούν τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ που έβαλαν την υπογραφή τους στις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Είναι δυνατό να μην είναι εδώ ο τότε πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ ( σ.σ ο  Κώστας Σημίτης) να μας πει την άποψή του;» διερωτήθηκε ο συνήγορος του πρώην υπουργού Λ. Κοτσαλής απευθυνόμενος προς την έδρα για να απαντήσει λέγοντας: «Δεν είναι δυνατό να μην είναι εδώ τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να δώσουν εξηγήσεις.



Όχι σαν κατηγορούμενοι.

Αλλά να μας πουν τί έγινε.

Ελέχθη ότι η εμμονή σε αυτό το ζήτημα δείχνει διαφυγή του κ. Τσοχατζόπουλου.

Όχι.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κατηγορητήριο, σημείο προς σημείο.

Η αναζήτηση της αλήθειας μένει ο κυριότερος στόχος.

Όχι όμως της αλήθειας του ενός ενόχου.

Της κατακερματισμένης αλήθειας.

Γι’ αυτό επιμένουμε να έλθει το ΚΥΣΕΑ».

Με το αίτημα αυτό συντάχθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη Αλέξης Κούγιας, αφού όπως είπε κατά τον χρόνο που φέρεται ότι διέπραξε το αδίκημα της δωροδοκίας ο πρώην υπουργός, η κ. Σταμάτη ούτε καν τον γνώριζε. «Γι’ αυτό συναινούμε να έρθει πρώτα το ΚΥΣΕΑ. Εκ των κατηγορουμένων γνωρίζει μόνο τον σύζυγό της.», τόνισε ο κ. Κούγιας.

Νωρίτερα το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι οι κατηγορούμενοι, με τις πράξεις τους «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου που εμφανίζεται να μην μπορεί να διασφαλίζει την ασφάλεια των συναλλαγών του» νομιμοποίησε την παρουσία της πολιτικής αγωγής, την αποβολή της οποίας είχε ζητήσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Όπως είναι γνωστό  η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί το δημόσιο διεκδικεί ως αποζημίωση από τον καθένα από τους 19 κατηγορούμενους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα οι δικαστές ανέγνωσαν σκεπτικό απόφασης (505/10) σύμφωνα με την οποία δεν προαπαιτείται ο ακριβής καθορισμός της ζημίας για να παρασταθεί το δημόσιο. Το δικαστήριο θα κρίνει τη ζημία  στην πορεία.

Πάντως ο συνήγορος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας  αναφέρθηκε και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό αυτό το επικοινωνιακό τσουνάμι κατά του εντολέα του.

Ωστόσο όπως είπε «δεν φοβόμαστε τους Έλληνες δικαστές με κανένα τρόπο.

Έχουμε πίστη ότι θα έχουμε μία δίκαιη δίκη.

Δεν επιτρέπεται να αποδομήσουμε το κράτος δικαίου για άλλες σκοπιμότητες».

Διεκόπη η δίκη

Διεκόπη η δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στις 9:00.

Νωρίτερα η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε σωρεία ενστάσεων.

Η διαδικασία διακόπηκε για αύριο το πρωί, οπότε και θα τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Στο… παρασκήνιο

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη τα είπαν για λίγο. Εκείνη ντυμένη στα μαύρα και δείχνοντας συντετριμμένη του ψιθύρισε κάτι στο αυτί, ενώ ταυτόχρονα του ίσιωσε το πουκάμισο.

newsbomb.gr


*** Το παιδομάζωμα στην Τουρκοκρατία. Συγκλονιστικό βίντεο (συνέντευξη με τον Κώστα Ζουράρη) :
781e0de6a79Ένα συγκλονιστικό βίντεο που ξεμπροστιάζει τους ‘εξυγχρωνηστές’ και ‘προοδευτικούς’  στη χώρα μας. Ένα βίντεο-χαστούκι για την κ.α Δραγώνα, τον Τούρκο Πρόξενο της Θράκης, τον κ. Βερέμη και όλους αυτούς τους περίεργους που με όσα λένε και κάνουν, επιδιώκουν να θάψουν την αλήθεια.  Η αλήθεια αποτυπώνεται στο φοβερό βίντεο και σε όσα λέει ο καθηγητής κ. Ζουράρις για το παιδομάζωμα που γινόταν μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα Εξηγεί το πώς έπαιρναν τα 15χρονια αγόρια οι Τούρκοι, για τα οποία φρόντιζαν να είναι αρτιμελή και “καλλιεπή ώστε να τα πηδάνε” όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.  Τα δε κορίτσια, οι Ελληνίδες μάνες τα χαράκωναν στο πρόσωπο, ή τους έκοβαν δάχτυλα των ποδιών ή χεριών ώστε να μην πέσουν σε χέρια Τούρκων. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι έπαιρναν για το παιδομάζωμα μόνον αρτιμελή-υγιή παιδιά. 
Στην Ήπειρο δε, την πρώτη Κυριακή από την αρπαγή των παιδιών τους στο παιδομάζωμα έκαναν μνημόσυνο γιατί θεωρούσαν πια τα παιδιά τους, νεκρά!  Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια της συνεντεύξεως.Ένα ανατριχιαστικό βίντεο!     http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xJ3gI5U0YX8#t=0s  , 

antiparakmi.blogspot.com

***Μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα – Οι Κύπριοι το τόλμησαν  :
MERKELAPOPANO-630x945

mazidis_b_b_b_b_b_b_2012_3_9_12_0_49_b_b_b_b_b   του Στρατή Μαζίδη*Διχοτομημένοι, στη μέση του κυκλώνα, περιστοιχισμένοι από εχθρούς και “φίλους” και φυσικά …ξεχασμένοι από τη μαμά Ελλάδα, οι Κύπριοι δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.Έτσι λοιπόν πληροφορήθηκα σήμερα από υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς πως γερμανική αλυσίδα καταστημάτων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στην Κύπρο καθώς οι πωλήσεις των εκεί καταστημάτων της σημείωνουν κάμψη που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 70%.Την ίδια στιγμή, χαράς ευαγγέλια για την ελληνική εταιρεία “Μαρινόπουλος Α.Ε.” που καταγράφει αντίστοιχες αυξήσεις των πωλήσεων της τάξης του 60%.Αντίστοιχα πληροφορήθηκα πως στη γειτονική Ιταλία, η ίδια εταιρεία δε δραστηριοποιείται διότι όταν το επιχείρησε δειλά δειλά στον ιταλικό βορρά, δε βρήκε ανταπόκριση.Στην Ελλάδα όμως ο όρος μποϊκοτάζ είναι κάτι το ξεχασμένο.Το είχαμε εφαρμόσει επιτυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τα ολλανδικά και δανέζικα προϊόντα λόγω του σκοπιανού, λίγο αργότερα με το γνωστό αναψυκτικό που πάει με όλα λόγω της Ολυμπιάδας που χάθηκε και το ξεχάσαμε.Τρία χρόνια στο Μνημόνιο, τρία χρόνια στο κρεββάτι του Προκρούστη και ακόμη αντίδραση δεν υπάρχει.Η Κύπρος πάλι, πριν καν ψηφιστεί το Μνημόνιο, έστειλε στον πάτο της ανατολικής Μεσογείου τα γερμανικά σαλάμια, μπύρες και μπισκότα.
Εμείς ως λαός (για να μην αδικήσω κάποιους) ούτε αυτό δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε…*freepen.gr 


***  ΒΙΝΤΕΟ: Το πρώτο τουρκικό τυφέκιο πεζικού :

sar223-630x322Επιμέλεια :  Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ Το πρώτο (τουρκικό) τυφέκιο πεζικού SAR 223 κατασκεύασαν  η βιομηχανία όπλων Σαρσιλμάζ, μαζί με το Τουρκικό Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας ( Tubitak), το  Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής (ODTU) και το Πανεπιστήμιο Κοτζάελι .Στα σχέδια της εταιρείας βρίσκονται οι εξαγωγές ύψους 30 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος, 50 εκατ. δολαρίων για το δεύτερο και 100 εκατ. για  το τρίτο έτος και φιλοδοξία να αντικαταστήσουν στην αγορά τα ….Καλάσνικοφ. Ο ιδιοκτήτης και εκτελεστικός Πρόεδρος  της εταιρείας Sarsilmaz κ. Λ.Αλίς δήλωσε ότι: «για την εν λόγω παραγωγή θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους 55 εκατ. δολαρίων».Μαζί με τα τυφέκια πεζικού SAR 223, κατασκευάστηκε και το αυτόματο περίστροφο ΤΕ 54 για τα οποία ο κ. Αλίς τόνισε ότι: «τα όπλα αυτά είναι όπλα νέας γενιάς και τα πιο σύγχρονα τυφέκια πεζικού.Αυτή την στιγμή παράγουμε 2000 τεμάχια μηνιαίως. Βρισκόμαστε στη φάση υπογραφής συμφωνίας με τις ένοπλες δυνάμεις (της Τουρκίας)  και σύντομα θα αρχίσει η εξαγωγή». Το SAR 223 περιέχει πέντε πατέντες το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ο μηχανισμός σκανδάλης, λέει  ο .Αλίς . ”Το σύστημα ενεργοποίησης είναι το πιο σημαντικό μέρος του όπλου. Δουλέψαμε σκληρά για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Ιδρύσαμε πρώτα  κέντρο βαλλιστικών δοκιμών όπλων στην  Τουρκία.Επίσης, εργαζόμαστε την ανάπτυξη σχεδίων για ένα  όπλο  ελεύθερου σκοπευτή και ένα πολυβόλο στο εγγύς μέλλον.Ο κ Αλ΄ς φιλοδοξεί  το όπλο του μακροπρόθεσμα να πάρει τη θεση του   Καλάσνικοφ .sarsilmaz_logo κ. Αλίς αποκάλυψε επίσης ότι  Βιομηχανία Όπλων Sarsilmaz έχει υπογράψει μια συμφωνία με τις στρατιωτικές υπηρεσίες  μιας  χώρας για την πώληση του SAR 223 και δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν την εξαγωγή της τεχνολογίας αυτής στην εν λόγω χώρα, το όνομα της οποίας  είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να το αποκαλύψει. 18 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις Το συνολικό κόστος για το SAR 223 κατά το στάδιο της κατασκευής έχει φτάσει σε 18 εκατομμύρια λίρες, δήλωσε ο κ. Αλής, ο οποίος πρόσθεσε  ότι η συνολική επένδυση θα έρθει σε 27 εκατομμύρια λίρες.“Τα σχέδιά μας είναι πολύ πιο ανώτερα από εκείνους που ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά.Έχουμε παράγει τη νεότερη γενιά και το πιο προηγμένο τεχνολογικά τυφέκιο πεζικού που υπάρχει  στον κόσμο”. Αναφέροντας ότι σήμερα εξάγουν σε 72 διαφορετικές χώρες,   o κ. Alis δήλωσε: «Ξεκινήσαμε με  δυνατότητα  κατασκευής 2.000 όπλων σε ένα μήνα και θα είμαστε σύντομα αυξήσει αυτόν τον αριθμό.Ο κ Αλίς μιλώντας στην Σαμπάχ ε’ιπε ότι το SAR 223  παρέχει τη δυνατότητα της χρησιμοποίησης μια σειρά από αξεσουάρ, όπως λέιζερ εργαλεία νυχτερινής όρασης  κλπ διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να λειτουργεί υποβρύχια.Επιπλέον, ως το τυφέκιο πεζικού  μπορεί να είναι εφοδιασμένο με μια ποικιλία από αξεσουάρ μάχης συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών χειροβομβίδων.  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jrbD6RYY9N0#t=0s

onalert.gr


*** Τι σχεδιάζει η Τουρκία για τους S 300  :
Antey-2500_SAM_02-630x416Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ Η Τουρκία μελετά τη δυνατότητα αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας Antey-2500 , το οποίο και συμμετέχει στον σχετικό τουρκικό διαγωνισμό.Το ”Antey-2500″ ή S-300VM  ( ονομασία ΝΑΤΟ SA-23 Gladiator \ Giant) είναι μια πιο σύγχρονη/αναβαθμισμένη εκδοχή του   S-300PMU-1 που έχει εδώ και χρόνια η Ελλάδα. Σε περίπτωση νίκης του Antey στο διαγωνισμό, η συνεργασία της Ρωσίας και της Τουρκίας στον τομέα της αντιαεροπορικής και της αντιπυραυλικής άμυνας << μπορεί να γίνει πιο στενή>>,παρατήρησε  ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής αμυντιού υλικού  Ροσομπορονέξπορτ κ.Αλεξέι Βεντσελόφσκι με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF-2013  που λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη από σήμερα ως και τις 10 Μαΐου.Στο πλαίσιο του γενικότερου ρωσο-τουρκικού προγράμματος, που αποβλέπει στη συνεργασία στις από κοινού εργασίες κατασκευής συστημάτων Αεράμυνας, η Ροσομπορονέξπορτ προτείνει στους εταίρους της το μοναδικό στο είδος του αντιαεροπορικό αντιπυραυλικό σύστημα Antey-2500, ικανό να λύνει τα προβλήματα της αντιπυραυλικής άμυνας,σημειώνει η Φωνή της Ρωσίας.Σε περίπτωση υπογραφής σύμβασης για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Antey-2500 στην Τουρκία θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και αποδοτικό ρωσο-τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας,αναφέρει. Συναρμολόγηση στην Τουρκία και εξαγωγές;Η  ρωσική πλευρά έχει λόγους να αισιοδοξεί από την πλευρά κυρίως   επειδή τα προϊόντα της ρωσικής εταιρείας Αεράμυνας Almaz-Antey  έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.Πολύ περισσότερο, σημειώνει η Φωνή της Ρωσίας,που οι δύο χώρες έχουν εμπειρία συνεργασίας.Μάλιστα, προσθέτει, στο πλαίσιο της ρωσο-τουρκικής στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας<< μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο συναρμολόγησης στην Τουρκία του τελικού προϊόντος και μετέπειτα εξαγωγής του>>.

onalert.gr

***  «Ο Πάπας παρομοιάζει τους Τούρκους με τους ΝΑΖΙ»   :
40ff348468b73116a7077c246985e0bfpapas.jpg500«Ο Jorge Mario Bergoglio, ο οποίος επιλέχθηκε εκτάκτως Πάπας στο κράτος του Βατικανού,  σε βιβλίο του, το 2010, αναφέρεται για ‘Γενοκτονία’ από τους Τούρκους, όπως σημειώνει» – αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα του «Ντουνιά μπούλτενι» και συνεχίζει:«Αποσυρόμενος από τη θέση του, επικαλούμενος λόγους υγείας ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, επιλέχθηκε ο Φραγκίσκος ο οποίος πριν από τρία χρόνια σε βιβλίο παρομοιάζει τους Τούρκους με τους Γερμανούς Ναζί». »Σύμφωνα με  δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Σταρ’ πριν εκλεγεί Πάπας, ο Jorge Mario Bergoglio χρησιμοποιώντας το όνομα ως Καρδινάλιος της Αργεντινής, το 2010, μαζί με το ραβίνο Abraham Skorka, έγραψαν ένα βιβλίο που είχε τίτλο «Sobre el Cielo y la Tierra» [σημ.«Για τον Ουρανό και τη Γη»], που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και επανεκδόθηκε αμέσως.Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ραβίνος Skorka, στο βιβλίο τους αναφέρονται στον αθεϊσμό, στο θάνατο, την άμβλωση, τη θρησκεία, την ομοφυλοφιλία, τον καπιταλισμό και το Ολοκαύτωμα.
Στην ενότητα «Θρησκεία» – αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα- «…ορισμένοι λαοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους κατά τον 20ο αιώνα ως ‘ καταγόμενους από θεούς’ και ‘προφήτες’  και κατέστρεψαν πόλεις και ισοπέδωσαν κράτη. Οι Τούρκοι  κατέστρεψαν τους Αρμενίους, οι Ναζί τους Εβραίους. Χρησιμοποιούσαν δήθεν προφητικά λόγια για να σκοτώνουν ανθρώπους», γράφει το δημοσίευμα.
Το τούρκικο άρθρο αναφέρει ότι ο Πάπας είναι γνώστης της Γενοκτονίας της Αρμενίας και στις 24 Απριλίου του 2006 στο Μπουένος Άιρες ως Καρδινάλιος πρωτοστάτησε σε Λειτουργία υπέρ των θυμάτων Αρμενίων του 1915.
«Μάλιστα, ενστερνίσθηκε  κατά τη διάρκεια της τελετής τις καταγγελίες των Αρμενίων για Γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Τουρκία, ως ένα τρομερό έγκλημα εναντίον του αρμενικού λαού και της ανθρωπότητας στο σύνολό της και έτσι πρέπει να αναγνωρισθεί, όπως είχε ζητήσει» (σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα)
Πηγή: echedoros-a.gr
***   Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο…Πάντα οπλισμένοι !  :
αιγαιο-paraviaseisΠάντα με ένα ζεύγος ”τσαμπουκάδων οπλισμένων ”όπως το συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι  μπήκαν με 6 μαχητικά τα δύο οπλισμένα στο FIR Αθηνών  και πέταξαν χαμηλά από Βορρά προς το Κεντρικό Αιγαίο!Τα τούρκικα είχαν συνοδεία ψηλότερα όπως και αυτό συνηθίζεται τελευταία δυο μαχητικά οπλισμένα να καραδοκούν …Το σκηνικό συμπληρώθηκε από ένα (1) ΕΠ που πέταξε χαμηλά σε νησί του Βορείου Αιγαίου …Ψάχνοντας !Για την αναχαίτιση τους σηκώθηκαν τέσσερα Ελληνικά μαχητικά ενώ δόθηκε εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση σε Α/Α  Μονάδες !
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   :   1 (6 Α/Φ)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ :   1 (Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ     :    7

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ      :    2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ     :    2

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ    :    2

ΕΜΠΛΟΚΕΣ       : -

ΠΕΡΙΟΧΗ           :  ΒΟΡΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ    Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.www.veteranos.gr

***  “Ιδού ο στρατός σας πηδά από το παράθυρο”-Στρατιωτικοί αυτοκτονούν κανείς δεν ασχολείται  :
STEFANIA_VOULI-630x420

imgres Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.         Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.Μόνο που η ηγεσία τους το θυμάται επιλεκτικά.Και αυτό “πληγώνει” ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς. Όταν μιλάς με ανώτατους αξιωματικούς ή και με τους Αρχηγούς τους ίδιους για το ανησυχητικό φαινόμενο της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις, η δικαιολογία είναι έτοιμη: “μα και στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται ότι στην υπόλοιπη κοινωνία”, σου απαντούν .
Αυτό όμως ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα.Κυρίως για τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η απάνθρωπη “θεραπεία” της ελληνικής οικονομίας.Άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα σ΄ όλη τη χώρα, μη μπορώντας να διαχειριστουν την απόγνωση που τους έχουν προκαλέσει.Και αυτό το φαινόμενο δεν θα μπορούσε παρά να “περάσει” στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φθάσαμε λοιπόν αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού να αυτοκτονούν.Γιατί η περίπτωση του υπολοχαγού στη Χαλκίδα δεν ήταν η πρώτη. Και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία.Προβληματίζει κάποιον αυτή η κατάσταση; Ανησυχεί κάποιος για το κλίμα που διαμορφώνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις;Υπάρχει κάποια σκέψη για το πως μπορεί να μπει ένα φρένο στην επιχειρούμενη διάλυσή τους; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε καταφατική απάντηση!
Και δεν υπάρχει τίποτα κακοπροαίρετο σ΄ αυτή τη διαπίστωση:
•όταν ο ειδικός γραμματέας του ΥΕΘΑ έχει πει ότι αυτό που μετράει “είναι να πετύχει το πρόγραμμα” ,ανέξάρτητα από το ποιο θα είναι το κόστος…
•όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ σε πολλές από τις συσκέψεις που συμμετείχε στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκε “βασιλικότερος του βασιλέως”…
•όταν δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο ουσίας για να ανακουφιστεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων…
…πως μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι υπάρχει ίχνος ανησυχίας για τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή των στρατιωτικών μέσα στις μονάδες και μετά μέσα στο σπίτι τους.Ποιος άραγε νοιάζεται αν η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που θα έπρεπε για πολλούς λόγους να διαφυλαχτεί ,έχει γίνει κουρέλι; Κανείς! Μακάρι η ηγεσία του στρατεύματος να έδειχνε ότι ασχολείται με αυτά τα θέματα, έστω …στο μισό από την ενασχόλησή της με τα …τελετουργικά των αγημάτων, τις στολές και το …πόσο δυνατά θα βαρανε προσοχές οι στρατονόμοι στην πύλη ΓΕΕΘΑ!
Όταν υπολοχαγοί φθάνουν στο σημείο να πηδάνε στο κενό, αφήνοντας πίσω τους μικρά παιδιά ,επειδή δεν μπορούσαν να τα αντικρύσουν, κάτι έχει αρχίσει να μην πηγαίνει καθόλου καλά.Ελπίζουμε αλλά δυστυχώς δεν πιστεύουμε ότι έστω και τώρα αυτοί που πρέπει θα το καταλάβουν.    onalert.gr

*** ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΥΠΕΞ ΙΡΑΝ – Διακήρυξη πολέμου Συρίας & Ιράν κατά Ισραήλ  :
large«Ήλθε η στιγμή να αποτρέψουμε τον ισραηλινό κατακτητή να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ο  Αλί Ακμπάρ Σαλεχί,Σαλεχί, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Σύρο πρόεδρο όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Δαμασκού.   «Το Ιράν παραμένει στο πλευρό της Συρίας απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, των οποίων στόχος είναι να πληγεί η ασφάλεια στην περιοχή και να εξασθενίσει ο άξονας της αντίστασης», πρόσθεσε.   Από την πλευρά του ο Άσαντ επεσήμανε πως ο συριακός λαός και ο στρατός του «βρίσκονται στα πρόθυρα της επιτυχίας σημαντικών αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και των ομάδων των τακφίρι (εξτρεμιστών σουνιτών μουσουλμάνων) κι είναι έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές τυχοδιωκτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μία από τις μορφές τρομοκρατίας οι οποίες στοχεύουν τη Συρία».   «Η ισραηλινή επιθετικότητα καταδεικνύει εύγλωττα την εμπλοκή του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής και της Δύσης που το υποστηρίζουν στα γεγονότα που τεκταίνονται στη Συρία», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.   Στη δική του συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Ιρανού ομολόγου του, ο Σύρος ΥΠΕΞ Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε πως «Είναι δύο χρόνια πια που υφιστάμεθα έναν πόλεμο.   Δεν φοβόμαστε και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε απέναντι στην επίθεση».   Παράλληλα, από το Αμάν ο Σαλεχί επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης για έναν διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Δαμασκού και την «ειρηνική» αντιπολίτευση, με ορίζοντα τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε με τον Ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζαουντέχ.  Ο ίδιος διαβεβαίωσε την Ιορδανία πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να τη συνδράμει οικονομικά, «με τα πενιχρά της μέσα», για να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των προσφύγων από τη Συρία.  defencenet.gr

~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2522  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =        861  video.-
~  htp://www.youtube.com/vlasiskal , =            909    video.-
                                                         Σύνολο  :  4292     βίντεο ανηρτημένα .-

***



~ ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/24-2013.html  , Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 Το αγιάζι της εφημερίδας μας .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/26-2013.html  , ΑΘΩΝΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ - ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html  , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ : Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/3-27-2013.html , ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ 3 Σάββατο 27 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/27-2013.html , Σάββατο το αγιάζι της ενημέρωσης 27 Απριλίου 2013 ,-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/27-04-2013.html , ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ :
Σάββατο 27-04-2013 .-

~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων.
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html, Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~* http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζιθ της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ στο αγιάζι της ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ 2013.-
  ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη   07- Μαΐου   2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~

 ** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013

*** 
Ο ορισμός της σημερινής ευτυχίας. Από το πρωί πολλή ζέστη. Τώρα βρέχει και έχει δροσίσει ενώ ταυτόχρονα η φύση μυρίζει απίστευτα ωραία από την μπόρα. Είμαι στη βεράντα, και απολαμβάνω διαβάζοντας (υποτίθεται συγκεντρωμένη) ενώ οι μικροί μαφίες που ξύπνησαν στη μιάμιση το μεσημέρι είναι μαντρωμένοι και ήρεμοι διαβάζοντας επίσης. Όλα αυτά στο μοναδικό μαγευτικό Αρφαρά βίλατζ! Ν.Κ. Αρφαρά Μεσσηνίας  2013 .-

*** "Γιατρέ σε χαιρετώ! Η γενιά η δική μας γνώρισε ΄μια μεγάλη επίθεση από την επίσημη σχολική παιδεία! Για να εξαφανιστούν από το λεξιλόγιό μας εκατοντάδες λέξεις που είχαμε μάθει από τους παππόύδες μας και από τους γονείς μας. Λέξη και βαθμός: για κάθε ξένη λέξη μας αφαιρούσαν και ένα βαθμό στην έκθεση! Και μας έκαναν να θεωρούμε αμόρφωτους και ανάξιους τους ημιαγράμματους παππούδες μας επειδή μας έμαθαν εκατοντάδες βαλκανικές λέξεις! Έχω συγκεντρώσει άνω των 2.000 ενεργών βαλκανικών λέξεων που έχουν εξοριστεί από την σχολική παιδεία!! Προτείνω κοινή συνεργασία για τις διορθώσεις, τον εμπλουτισμό, τους χαρακτηρισμούς και τη διάσωσή τους..."  Α.Χ.Γ. Αρφαρά  Μεσσηνίας .-

***ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
Νομίζω ότι έχει γίνει τροχοπέδη και παραπλανά τη σκέψη μας η μεγαλοποίηση των δηλώσεων των διαφόρων επωνύμων διάσημων προσώπων όπως καθηγητών πανεπιστημίων κλπ. και η ταυτόχρονη υποβάθμιση της γνώμης των απλών ανθρώπων!! Κοιτάζουμε διαρκώς να συντασσόμαστε με τα λόγια τους και παραβλέπουμε τα κοινωνικά και προσωπικά τους έργα! Ξέρουμε την παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες..." αλλά τιμούμε αδιακρίτως τον κάθε δάσκαλο αρκεί να είναι δάσκαλος και να μην είναι αγρότης, και ξεχνάμε τα έργα του και το "...και λόγια δεν εκράτεις". Έτσι χωρίς δική μας γνώμη, χανόμαστε χειρότερα στο λαβύρινθο...  A.X.Γ.  Αρφαρά  Καλαμάτας .-


***To Μαυρομάτι τίμησε το γυιό της Καλογριάς …Τον Καραϊσκάκη του ! (video)  :

mavromati-karaiskakis-020  Τα απροσκύνητα βουνά Γεννούν Παλληκαράδες…Σταυραετούς της Ρούμελης να πολεμούν Αγάδες  ! (video)

 Οι εκδηλωσεις μνήμης άρχισαν το πρωι με την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

χοροσταντουντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιωτιδος και Φαναριοφερσαλων κ.κ Κυριλλου

.Στην δοξολογια την κυβερνηση εκπροσωπησε ο Υφυπουργος Εξωτερικων Κωστας Τσιαρας και τιμησαν με την παρουσια τους οι βουλευτες Παυλος Σιουφας,Ασημινα Σκονδρα,Σπυρος Ταλιαδουρος,ο αντιπεριφερειαρχης Καρδιτσας Βασιλης Τσιακος,η Θεματικη αντιπεριφερειαρχης Γεωργια Κοκκαλη Κουβελη.ο Δημαρχος Μουζακιου Γιωργος Κωτσος,Ο Δημαρχος Καρδιτσας Κωστας Παπαλος,Στρατιωτικες δικαστικες αρχες και εκπροωποι των σωματων ασφαλειας καθως και πολλοι πολιτιστικοι συλλογοι

Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγιου Γεωργίου οπου κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Μαυροματιου στον Ανδριάντα μνημείο του στρατάρχη Γεώργιο Καραΐσκάκη.Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση

και εκφωνηθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας απο το Στέφανο Κούτρα  διδακτωρ καθηγητη του πανεπιστιμιου  Ιωαννινων και συγγραφεα
Ιστορικη αναδρομη στο εργο του Γεωργιου Καραισκακη εκανε ο καθηγητης απο την γεννηση ως τον ηρωικό θάνατο του στρατάρχη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείου των πεσόντων από τον Δημαρχο Μουζακιου Γιωργο Κωτσο


Ανωτατο Διοικητη της Φρουρας Καρδιτσας,Υποδιοικητη Αστυνομικου τμ. Μουζακιου,Πυροσβεστικης Μουζακιου και εκπροσωπου  της τοπικης οργανωσης  Λαικος Συνδεσμος Χρυση Αυγη
Στεφανια επισης κατεθεσαν
ο προεδρος της Δημοτικης Κοινοτητας Μαυροματιου Ο Συλλογος των απανταχου Μαυροματιανων Αθηνων ” Ο Καραισκακης

Ο εκπολιτιστικος συλλογος Μαυροματιου ” ο Καραισκακης’

Ο Πολιτιστικος Συλλογος Σωτηρας Τρικαλων

Η Πανελληνια Ομοσπονδια Σαρακατσανων

Η ομοσπονδια Θεσσαλικων σωματειων Αττικης ” Η πανθεσσαλικη Στεγη’

Ο Συλλογος Θεσσαλων Χαιδαριου ” Η Θεσσαλικη Γη”

Οι εκδηλωσεις εληξαν με παραδοσιακους χορους απο τα τμηματα των πολτιστικων συλλογων

Γεώργιος Καραϊσκάκης, Το λιοντάρι της Ρούμελης 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oc9QL7EW4zQ#t=0s 

www.veteranos.gr .  .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: