ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου  2013  :

Φωτογραφίες από το  Αρφαρά  Καλαμάτας  2012
Το ποντικάκι  κοντά στην ενημέρωση ! :

*** ΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ  ΣΗΜΕΡΑ  07-02-2013
Βίντεο -καιρός και  τραγούδι !
http://www.youtube.com/watch?v=UYJrAewGx-k&feature=share&list=UUIX9lXDf9rfsOug7WebSe9w  , 


***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
***  Ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού με 780.000 ευρώ  :
  * Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Συνολικό προϋπολογισμό 780.000 ευρώ με ΦΠΑ έχει η μελέτη αστικής ανάπλασης της περιοχής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας που θα συζητηθεί αύριο το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας και το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνεται από πλευράς Δήμου Καλαμάτας να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ, στον άξονα «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», στην κατηγορία πράξεων «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας».
Σύμφωνα με την πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προβλέπονται: περίφραξη του αύλειου χώρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας, κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής - λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για τη διευκόλυνση της αποβίβασης - επιβίβασης του κοινού. Για τη σύνδεση του χώρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης, μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή - δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια και δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου, φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου θα γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής, ενώ φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.
Προβλέπεται, επίσης, υδάτινο στοιχείο με τη μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών, ενώ όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑμεΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου στο κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες. Διαμορφώνονται ακόμη διαβάσεις-ράμπες ΑμεΑ στη θέση της βόρειας υπάρχουσας διάβασης πεζών της Αρτέμιδος, όπου υπάρχει σχετική δυνατότητα, και στο νότιο άκρο του χώρου στάθμευσης που δημιουργείται στα δυτικά, ενώ δημιουργούνται ζώνες όδευσης τυφλών στο δυτικό και νότιο πεζοδρόμιο του οικοπέδου.
 Νοτιοανατολικός χώρος
Ο νοτιοανατολικός περιφραγμένος χώρος, η πλατεία, όπως αποκαλείται, θα είναι 2.250 τ.μ. Ο περιφραγμένος αυτός χώρος, εκτός από χώρος πρασίνου-αναψυχής, θα προσφέρεται για την οργάνωση υπαίθριων εκθέσεων-εκδηλώσεων. Αναλυτικά οι επεμβάσεις στο χώρο αυτό θα είναι οι εξής:
-Κατασκευάζεται, στο νοτιοανατολικό άκρο της «πλατείας», η κεντρική είσοδος που πλαισιώνεται από γυάλινο (με μεταλλικό φέροντα σκελετό) πανό. Η είσοδος κατασκευάζεται από μεταλλικό πλαίσιο και γυαλί που σύρεται κατά το άνοιγμά της μέσα σε μεταλλικό κέλυφος, στο οποίο θα αναρτηθεί και το λογότυπο του Μεγάρου.
-Στα νότια της περίφραξης κατασκευάζεται, επίσης, είσοδος για πρόσβαση στη μεγάλη αίθουσα δοκιμών (μικρή σκηνή) και στους υπόγειους χώρους δοκιμών.
-Κατασκευάζεται, επίσης, στο χώρο μεταλλική πέργκολα, με κάλυψη από μεταλλικές κινούμενες περσίδες Στο χώρο που ορίζει θα αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα που θα χρησιμοποιούνται από το κοινό ή τους χρήστες του εντός του μεγάρου Bar - εστιατορίου, ανάλογα με την λειτουργία του.
-Η διαμόρφωση των επιφανειών του χώρου είναι μια εναλλαγή επιφανειών πρασίνου με δαπεδοστρώσεις σε κάνναβο που ορίζεται από ζώνες «χτυπητού» μαρμάρου, που επιστρώνονται άλλοτε από γκρι κυβόλιθους κι άλλοτε με κόκκινο «χτυπητό» μάρμαρο.
-Σε μια περιοχή ορισμένη περιμετρικά από κρόσπεδα και καλυμμένη με βότσαλο, θα «αναπαύονται» τα δυο διατηρητέα κτίσματα (βιομηχανικής αρχιτεκτονικής) από οπτοπλινθοδομή, που βρίσκονται σχεδόν σε επαφή με το κτήριο του Μεγάρου.
-Περιοχές πρασίνου αγκαλιάζουν το ανατολικό διάφανο τμήμα του κτηρίου, προστατεύοντάς το από το θόρυβο των διερχόμενων αυτοκινήτων.
-Σε άμεση σχέση με τους χώρους πρασίνου διαμορφώνονται δύο καθιστικά και στο ανατολικό άκρο ένας χώρος πρασίνου με κυρίαρχο το υδάτινο στοιχείο. Τα καθιστικά και τα κτιστά στοιχεία του υδάτινου στοιχείου φέρουν επένδυση από μάρμαρο πρασινογκρί.
 Δυτικός και βόρειος περιβάλλων χώρος
Στον ελεύθερο χώρο στα δυτικά του κτηρίου διαμορφώνεται:
-Χώρος ελεγχόμενης πρόσβασης για στάθμευση δυναμικότητας 42 θέσεων (4 ΑμεΑ) με είσοδο από την παράλληλη στις σιδηροδρομικές γραμμές δημοτική οδό και έξοδο προς την οδό Κουμουνδούρου.
-Ράμπα και σκάλα πρόσβασης στη δυτική είσοδο του Μεγάρου.
-Βόρεια του χώρου στάθμευσης και στη συνέχειά του ορίζεται η περιοχή φορτοεκφόρτωσης σκηνικών.
-Όλοι οι χώροι κίνησης αυτοκινήτων είναι ασφαλτοστρωμένοι, και ζώνη πρασίνου και πυκνής δενδροφύτευσης απομονώνει σχετικό το χώρο από τις απέναντι πολυκατοικίες.
-Χώρος πρασίνου με χαμηλή φύτευση και χλοοτάπητα στο σε επαφή με το κτήριο χώρο, καθώς η σε επαφή «τυφλή» πλευρά του Μεγάρου Χορού προσφέρεται ως επιφάνεια προβολής ή ανάρτησης πανό.
-Το πεζοδρόμιο δαπεδοστρώνεται με γκρι κυβόλιθο που οριοθετείται από ζώνες μαρμάρου και τα κράσπεδα από σκυρόδεμα.
Στον ελεύθερο χώρο στα βόρεια του κτηρίου διαμορφώνεται επίσης:
-Στο χώρο που προκύπτει βορειοδυτικά του Μεγάρου Χορού δημιουργείται χώρος πρασίνου που «αναρριχάται» και στην «τυφλή» πλευρά του Μεγάρου. Ο χώρος αυτός οριοθετείται στο βόρειο άκρο του από τα πεζοδρόμια των οδών τα οποία δαπεδοστρώνονται με γκρι κυβόλιθο που οριοθετείται από ζώνες μαρμάρου και κράσπεδα.
-Ανατολικά του βρίσκεται το προς απαλλοτρίωση κτήριο, εμβαδού περίπου 175 τ.μ., που, σαν σε συνέχεια με την περίφραξη που κατασκευάζεται, διαχωρίζει το χώρο αυτό από τον σε επαφή με το Μέγαρο Χορού χώρο.
 Ανατολικός χώρος έναντι του Μεγάρου Χορού
Στο δημοτικό χώρο στάθμευσης καταργείται η είσοδος και η έξοδος από την οδό Κεφάλα και δημιουργείται νέα είσοδος και έξοδος στην οδό Νέδοντος, με τμηματική κατάργηση της υφιστάμενης νησίδας που τη χωρίζει από το χώρο στάθμευσης.
-Διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του δημοτικού χώρου στάθμευσης. Απομακρύνονται οι κατασκευές και απελευθερώνεται η εικόνα του από το κέντρο της πόλης.
-Δημιουργείται υδάτινο στοιχείο, επιφανειακής ροής νερού, ως σημείο αναφοράς και σηματοδότησής του ως χώρου πρώτης υποδοχής των επισκεπτών του χώρου (κυρίως αυτών που προσεγγίζουν το Μέγαρο Χορού από ανατολικά).
-Μια δενδροστοιχία ορίζει τη νότια διαδρομή και καθοδηγεί προς το χώρο του Μεγάρου.
-Οι υφιστάμενες διαβάσεις πεζών που συνδέουν το δημοτικό χώρο στάθμευσης με το οικόπεδο του Μεγάρου Χορού διαμορφώνονται με γκρι και λευκό κυβόλιθο.
-Οι δαπεδοστρώσεις του οριζόμενου χώρου γίνονται σε μοτίβο από ζώνες «χτυπητού» λευκού μαρμάρου, που επιστρώνονται κυρίως από γκρι κυβόλιθους και με κόκκινο “χτυπητό’ μάρμαρο στα νότια.
-Τα πεζοδρόμια των οδών διευρύνονται και δαπεδοστρώνονται με γκρι κυβόλιθο, που οριοθετείται από ζώνες μαρμάρου και κράσπεδα.-

***  Οριστική απόλυση αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΑΣ για τον Νίκο Σαρδέλη :
  *  Της Μαρίας Νίκα
Οριστική απόλυση αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Μεσσηνίας για τον διευθυντή του καταστήματος στη Μεσσήνη, Νίκο Σαρδέλη, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την άσκηση λάθος πιστωτικής πολιτικής που ζημίωσε την οργάνωση. Με την ίδια κατηγορία αποφασίστηκε να επιβληθούν ποινές, αλλά πολύ μικρότερες, και στους διευθυντές άλλων καταστημάτων της Ένωσης.
Συγκριμένα, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ που έγινε προχθές το βράδυ, αποφασίστηκαν επίσης οι εξής ποινές: Ένας μήνας στέρησης αποδοχών για τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο, διευθυντή στο κατάστημα του Μελιγαλά. Επίπληξη στον Γιώργο Καφαντάρη, διευθυντή του καταστήματος στην Πύλο και προθεσμία να εισπράξει χρήματα που οφείλουν πελάτες στην Ένωση. Προσωρινή απόλυση τριών μηνών στον Γρηγόρη Κίτσο, διευθυντή του καταστήματος στα Φιλιατρά.
Σε εκκρεμότητα είναι η υπόθεση του Ηλία Γαλάνη, διευθυντή του καταστήματος στην Κυπαρισσία. Για τον κ. Γαλάνη, όπως δήλωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κώστας Κατσούλης, δεν έχουν βρεθεί επιβαρυντικά στοιχεία, ωστόσο αναμένεται να απολογηθεί και ο γεωπόνος του καταστήματος, πράγμα το οποίο μάλλον θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Επίσης την άλλη εβδομάδα αναμένεται και η απολογία της προϊσταμένης του τμήματος εμπορίας στη Θουρία.
Οι διευθυντές της ΕΑΣ είχαν κληθεί σε απολογία, με βάση το πόρισμα ορκωτών ελεγκτών από πρόσφατο διαχειριστικό έλεγχο σε όλα τα καταστήματα. Η κατηγορία που τους απευθύνθηκε από το Δ.Σ. ήταν, όπως σημείωσε ο κ. Κατσούλης, ότι «με την πιστωτική πολιτική, όπως την εφάρμοσαν, ζημιώθηκε η οργάνωση και δεν κατοχύρωσαν τα συμφέροντα του συνεταιρισμού, οπότε από αυτή τη διαδικασία ο συνεταιρισμός έφτασε σε σημείο να μη μπορεί να εισπράξει οφειλές από πελάτες. Η οδηγία του Συμβουλίου ήταν να πιστώνονται όσοι πελάτες είχαν σχέση με το συνεταιρισμό, γιατί έχουν επιδοτήσεις, ΦΠΑ, προϊόντα τα οποία περνάνε μέσα από το συνεταιρισμό. Είναι ξεκάθαρη η οδηγία. Όλες οι μεγάλες εταιρείες που έχουν πιστωθεί, είναι εκτός αυτής της διαδικασίας. Είναι οφειλές για τις οποίες δεν είχαν παρθεί διασφαλίσεις».
Ο κ. Κατσούλης έκανε λόγο και για ποινικά αδικήματα, αναφέροντας: «Υπάρχουν και ποινικά αδικήματα, αυτά βέβαια δεν είναι δική μας δουλειά, το πόρισμα έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα, ας επιληφθεί η δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του ο Νίκος Σαρδέλης, διευθυντής στο κατάστημα της Μεσσήνης και προσφάτως παραιτηθείς από τη θέση του αν. γενικού διευθυντή της οργάνωσης, μας είπε χθες ότι η ίδια πιστωτική πολιτική εφαρμοζόταν εδώ και 15 χρόνια και πως το σύστημα ήταν online, οπότε όλα ήταν γνωστά. Σημείωσε ότι «ποτέ δεν μας είπαν ότι δεν κάναμε κάτι σωστά», ενώ παρατήρησε ότι υπήρχαν ισολογισμοί και γίνονταν έλεγχοι από ορκωτούς. Είπε ακόμη ότι τα ανοιχτά υπόλοιπα στην ΕΑΣ είναι 4 εκ. ευρώ, ενώ στο κατάστημα της Μεσσήνης είναι 190.000 ευρώ και κατέληξε: «Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

***  Βροχές και ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στη Μεσσηνία :
 *   Επιδείνωση του καιρού προβλέπει από αύριο η ΕΜΥ. Την περιοχή μας αναμένεται να πλήξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους της θαλάσσιας περιοχής του Μεσσηνιακού κόλπου να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους.
Συνιστάται, επίσης, να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε μικρού σκάφους μέχρι τη βελτίωση του καιρού.

***  Οι φοιτητές του Λογοθεραπείας βγαίνουν στο δρόμο :

*  Στους δρόμους θα βγουν από σήμερα οι φοιτητές του Λογοθεραπείας, για ενημέρωση αλλά και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Έτσι σήμερα στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί μικροφωνική ενημέρωση στον πεζόδρομο της Αριστομένους με θέμα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και τις επικείμενες μετακινήσεις των Τμημάτων, ενώ σε περίπτωση βροχής θα πραγματοποιηθεί μόνο διανομή φυλλαδίων στο κόσμο και στα μαγαζιά.
 Ενώ αύριο πορεία θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
Οι φοιτητές εναντιώνονται στη μεταφορά και απορρόφηση του τμήματός τους από το αντίστοιχο της Πάτρας, καθώς και στη γενικότερη εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 8.30 από την πλατεία 23ης, με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης.
Οι φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να τους υποστηρίξουν για συμμετοχή-παρουσία τους.   .   Π.Μπ.

***  «Τρύπα» 305 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο
  * Πτώση 7% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Σε σύγκριση, δε, με τον Ιανουάριο του 2012 σημείωσαν πτώση 16%.
Αν και τα τελικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο αναμένεται να δοθούν την προσεχή Δευτέρα στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως τα καθαρά έσοδα τον Ιανουάριο ήταν μειωμένα κατά 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί και διαμορφώθηκαν σε 4,052 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ).
Λόγω της αυξημένης παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις οι εισπράξεις από τους φόρους στα εισοδήματα ήταν αυξημένες, ωστόσο σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήταν 15% χαμηλότερες τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Η πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ οφείλεται κυρίως στην μειωμένη κατανάλωση καυσίμων κα ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στο ότι πολλοί επιτηδευματίες έχουν σταματήσει να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.-

***  Στην Καλαμάτα βρίσκεται συνεργείο του STAR  :
  *  Συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού STAR Channel βρίσκεται από προχθές στην Καλαμάτα, προκειμένου να πραγματοποιήσει τριήμερα γυρίσματα στην πόλη και σε δημοτικά διαμερίσματα, που θα προβληθούν στα δελτία ειδήσεων του αθηναϊκού καναλιού. Τα γυρίσματα θα περιλαμβάνουν εικόνες από την καθημερινότητα, τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες κ.λπ.
 Την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων, το συνεργείο περιηγήθηκε στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στο Ιστορικό Κέντρο, στην κεντρική πλατεία, στον Άγιο Φλώρο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στη συγκομιδή ελαιοκάρπου στη Μικρή Μαντίνεια και στο ελαιοτριβείο της Αβίας, όπου βιντεοσκόπησε τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.

***  Μία πυραμίδα τυλιγμένη από χιόνι στην κορυφή του Ταϋγέτου :
  *  Του Αντρέα Δηλέ 
 Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει ανεβαίνοντας και σταδιακά διασχίζοντας τον Ταΰγετο, εκτός από τη φυσική ομορφιά του και το ιδιόμορφο έδαφός του, είναι ότι δε θα μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του. Τα μάτια σου δε ξέρουν τι να πρωτοξεχωρίσουν από αυτόν τον ορεινό όγκο που χωρίζει τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Να ξεκινήσει κανείς να μιλάει για τις πέντε κορυφές του ή, αλλιώς, Πενταδάκτυλο; Τι να πρωτοαφηγηθεί κανείς...
Ήταν η δεύτερή μου εξόρμηση σε σειρά με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας. Αν και κάτοικος της πόλης τα τελευταία τρία χρόνια, παρά την επιθυμία μου να συμμετέχω στις εξορμήσεις του συλλόγου από το πρώτο έτος που ήμουν εδώ, κάτι με κρατούσε μακριά. Τελικά, δεν πρέπει να χάνει κανείς χρόνο και πρέπει να συμμετέχει όποτε μπορεί σε κάποιες από αυτές, γιατί αυτό που μπορεί να δώσει η φύση στον άνθρωπο είναι πολύ συγκλονιστικό.
Ξεκινήσαμε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου την ανάβασή μας για την κορυφή του Ταϋγέτου στα 2.407 μέτρα, τον Προφήτη Ηλία. Μαζευτήκαμε 31 άτομα στα γραφεία του συλλόγου και, μετά τις κατάλληλες προετοιμασίες, ξεκινήσαμε με προορισμό την πόλη της Σπάρτης και έπειτα τη πηγή του Μαγγανιάρη, όπου θα ήταν και η αφετηρία της πεζοπορίας μας για την κορυφή.
Κραμπόν, πιολέ, μπατόν, όλα σε παράταξη. Επιμελώς είχε φροντίσει ο σύλλογος για τη προμήθειά μας και την ασφαλή ανάβασή μας.
Προορισμός μας το καταφύγιο, όπου και διανυκτερεύσαμε, αφού μας είχε πιάσει βράδυ και ο φακός ήταν απαραίτητο αξεσουάρ πλέον.
Λίγο πριν από την άφιξή μας στο καταφύγιο, μια στάση στην πηγή της Βαρβάρας ήταν ό,τι πρέπει για να δροσιστούμε μετά από δύο ώρες πεζοπορίας.
Κατά την άφιξή μας στο καταφύγιο ήρθαν και άλλοι δύο φίλοι του συλλόγου και έτσι η παρέα μας έφτασε τα τριάντα τρία άτομα. Φυσικά, το βράδυ πέρασε με όλους παρέα, με καλό φαγητό και ζεστό τσάι που είχαν μαζέψει το καλοκαίρι από το βουνό, και νωρίς για ύπνο, διότι στις έξι το πρωί μάς περίμενε στρατιωτικό εγερτήριο. Μην ξεχάσω να πω πως τα πιο έμπειρα και θαρραλέα μέλη κοιμήθηκαν έξω σε σκηνές ή μόνο σε sleeping bag.
Ημέρα δεύτερη, στις έξι και μισή το πρωί όλοι στο πόδι και μετά από έναν ζεστό καφέ, έτοιμοι για την κορυφή. Αφού αντικρίσαμε πρώτα την ανατολή του ηλίου να φωτίζει τις κορυφές των λακωνικών λόφων μπροστά μας και το Λακωνικό κόλπο, που με δυσκολία διακρινόταν λόγω της συννεφιάς, ξεκινήσαμε για την κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 2.407 μέτρα (τελικά, φτάσαμε οι μισοί από εμάς λίγο μετά τις Πόρτες και λίγο πριν από την κορυφή γύρω στα 80 μέτρα).
Όπως καταλαβαίνετε, χωρίς σύμμαχο τον καιρό δεν πας πουθενά και δε ρισκάρεις την ασφάλεια κανενός για κανέναν λόγο. Το βουνό θέλει σεβασμό και δη, όταν αυτός είναι ο Ταΰγετος με την ποικιλομορφία του.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, όλοι μαζί, αλλά μετά από μισή ώρα περίπου πεζοπορίας η μισή ομάδα εγκατέλειψε, γυρνώντας στο καταφύγιο λόγω ισχυρών ανεμοθυελλών. Ο άνεμος ήταν τόσο ισχυρός που το χιόνι ερχόταν πάνω μας με σφοδρή ταχύτητα και αρκετές φορές χρειαζόταν να σταματάμε. Παρ’ όλα αυτά, οι πιο θαρραλέοι, παρέα και εγώ, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μέχρι την κορυφή. Στην πορεία, οι συνθήκες ήταν καλύτερες, αλλά όσο ανεβαίναμε τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο δύσκολα. Ειδικά προσεγγίζοντας την κορυφή, η ομίχλη, ο άνεμος και το ψύχος έκαναν την ανάβασή μας επικίνδυνη και μας ανάγκασαν να επιστρέψουμε ταχέως προς τα κάτω.
Εδώ ήταν και η απόλαυση της ημέρας. Υπό τη μορφή σκι με το σώμα μας απολαμβάναμε τις χιονισμένες πλαγιές του Ταϋγέτου (κρίμα να μην μπορούμε να έχουμε μια πίστα σκι στο βουνό!). Φυσικά, η κατάβαση δεν είχε καμία σχέση με την ανάβαση, που ήταν στο μισό χρόνο και ζεστοί πια γυρίσαμε στο καταφύγιο.
Μην ξεχάσω, φυσικά, το φίλο Σταύρο, φανατικό του ορειβατικού σκι, που ήρθε στην κορυφή με τα πέδιλά του. Σταύρο, ευχαριστώ για τη προσπάθεια να πιάσεις τα γυαλιά μου, αλλά ο άνεμος τα πήρε στα πέρατα του βουνού τελικά!
Μετά από λίγη ξεκούραση και αφού επέστρεψαν και οι υπόλοιποι που είχαν πάει στους Πέντε Αυλούς (είχε πολύ νερό), ξεκινήσαμε για την επιστροφή.
Τελικό συμπέρασμα: κάθε φορά η φύση είναι διαφορετική και έχει να σου διδάξει κάτι καινούργιο. Ο Ταΰγετος είναι ένα μαγικό βουνό και κρύβει πάρα πολλά στις κορυφογραμμές του, που μπορείς να ανακαλύψεις σταδιακά, μέσα από τις πολλές και συχνές εξορμήσεις του Ορειβατικού.

***  Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ ο Π. Τατούλης :
  *  Στη 19η International Mediterranean Tourism Market, που διεξήχθη το τελευταίο διήμερο, συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στόχος της Περιφέρειας ήταν να προσεγγίσει την αγορά του Ισραήλ, μια νέα δυναμική αγορά που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας το περίπτερο επισκέφθηκαν tour operators, θεσμικοί εκπρόσωποι των τουριστικών αρχών του Ισραήλ και πλήθος πολιτών, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά της Πελοποννήσου.
Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ, Noaz Bar Nir.
Σκοπός της συνάντησής τους ήταν η συμφωνία- πλαίσιο ανάμεσα σε Ισραήλ και Πελοπόννησο για τη δημιουργία μόνιμης συνεργασίας πάνω σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, η συνεργασία με τη μορφή εταιρικής σχέσης εν όψει των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Μεσογείου για την περίοδο 2014 - 2020.
Ο κ. Τατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, στον κ. Bar Nir ότι η Πελοπόννησος είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, με ξενοδοχειακές υποδομές υψηλού επιπέδου, με έμφαση στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών εστίασης και φιλοξενίας.
Χθες, η Περιφέρεια είχε προγραμματίσει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παρουσίαση σε ειδικό κοινό (tour operators, retailers, πελάτες) του τουριστικού προϊόντος, αλλά και των εμπειριών που θα αποκομίσει κάποιος επισκεπτόμενος την Πελοπόννησο.

***  Διακοπή νερού στους καταυλισμούς των αθίγγανων στην Αγία Τριάδα :
  *  Σε διακοπή των παροχών νερού και σφράγισμα των παράνομων συνδέσεων με το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή Αγίας Τριάδας προχώρησε σήμερα, ύστερα από εντολή του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, η ΔΕΥΑΚ.
 Σε σχετικό του έγγραφο προς τον κ. Νίκα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Ανδ. Καραγιάννης, αναφέρει- μεταξύ άλλων- πως η Επιχείρηση ακολούθησε τα προβλεπόμενα σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει στην αποξήλωση των παράνομων συνδέσεων με το δίκτυο ύδρευσης που έχουν κάνει οι αθίγγανοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, ενώ θα γίνει διακοπή της υδροδότησης σε όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν τη διακοπή σε ιδιοκτησίες τους στις οποίες διαμένουν αθίγγανοι.
 Έτσι, έγιναν οι ενέργειες βόρεια του Πολυκλαδικού Λυκείου (παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης) και στο παλιό δημοτικό γυμναστήριο (ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμάτας).
 Κατά λάθος διακόπηκε η παροχή νερού σε αθίγγανο της περιοχής (φωτό), ο οποίος όμως πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς του, και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

***  Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 της ΑΝΕΝ :
  *  Να ενταχθεί στο άρθρο 99 επιδιώκει η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου. Η γνωστή «ΑΝΕΝ», στην οποία τόσα και τόσα… όνειρα, στοχεύσεις και υποσχέσεις στηρίχθηκαν για να συνδέσει θαλάσσια τη Μεσσηνία με την Κρήτη και να ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης, βρίσκεται εδώ και λίγο διάστημα στον κατάλογο των εταιρειών του σχετικού πίνακα του Πρωτοδικείου Χανίων, υποβάλλοντας αίτημα υπαγωγής για να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η εταιρεία είναι δημιούργημα των εποχών «λαϊκής συμμετοχής», με πολλούς Μεσσήνιους και Κρήτες να συμβάλλουν στη δημιουργία της και να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, σε ένα απαιτητικό εγχείρημα, αυτό της σύνδεσης της Πελοποννήσου και των Κυθήρων με την Κρήτη.
Σήμερα το μόνο που έχει μείνει είναι η… απαξίωση αυτού του ονείρου, η προβληματική ΑΝΕΝ, η άγνωστη… τύχη του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα» και τα χρήματα που επένδυσαν- και- πολλοί Μεσσήνιοι να πηγαίνουν… στράφι.
Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα όσα έγιναν και, από ό,τι φαίνεται, κανείς δεν πρόκειται να το πράξει.

***   Σοβαρά ερωτήματα για τα προβλήματα των Παιδικών Σταθμών στη Τριφυλία... :
  *  Δεν έπεισαν οι απαντήσεις προέδρου Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και δημάρχου
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Σοβαρά ερωτήματα προς τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας, Γιάννη Κατσούλα και το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, έθεσαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο Σαράντος Κουκούμης και ο Θανάσης Πετρόπουλος.
Οι απαντήσεις, ωστόσο, που έδωσαν ο πρόεδρος και ο δήμαρχος δεν έπεισαν. Ο μεν πρώτος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρόβλημα σίτισης παρατηρείται μόνο σε δύο Παιδικούς Σταθμούς, στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, όπου δεν υπάρχουν μάγειρες. Ο δε δεύτερος επισήμανε πάνω από πέντε φορές ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι απλήρωτος!
Δεν έπεισαν, επειδή μάγειρες δεν έχουν 3 Παιδικοί Σταθμοί, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κοπανακίου, τεράστια προβλήματα σίτισης αντιμετωπίζουν όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί (δεν έχουν τρόφιμα αφού οι προμηθευτές σταμάτησαν και σταματούν την τροφοδοσία, καθώς είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι από το Δήμο), ενώ υπάρχουν για περισσότερο από δύο μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθέντες που δεν έχουν πάρει ακόμη το εφάπαξ!
Όσο, δε, για τη θέρμανση που ρωτήθηκαν, η απάντηση του κ. Κατσούλα ήταν ότι υπάρχουν καύσιμα, χωρίς να πει αν και σε ποιους Παιδικούς Σταθμούς έβαλαν οι γονείς. Στο, δε, Παιδικό της Κυπαρισσίας πετρέλαιο έβαλαν μετά το δημοσίευμα του «Θ» για τα τεράστια προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς την προηγούμενη εβδομάδα!
Θυμίζουμε πως στο φύλλο της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου αναδείξαμε την τραγική κατάσταση και τα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Τριφυλίας.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Σαράντος Κουκούμης, θέτοντας το θέμα ανέφερε: «Η αιτία είναι ότι δε χρηματοδοτείται ο Φορέας με τα χρήματα που έχει προϋπολογίσει ο Δήμος. […] Μένουν υποσιτιζόμενα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς». Από την πλευρά του, ο Θανάσης Πετρόπουλος ρώτησε το δήμαρχο τι μέτρα έχει λάβει για να επιλυθούν τα προβλήματα.
«Στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά, πράγματι, δεν έχουμε μάγειρα. Συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα, στο τέλος του περασμένου χρόνου, και από τους δύο Παιδικούς Σταθμούς», σημείωσε απαντώντας ο κ. Κατσούλας και πρόσθεσε: «Καύσιμα υπάρχουν σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, για όλο το χρόνο. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν καύσιμα».
Αλγεινή εντύπωση, αφήνοντας προς στιγμή άναυδο το Σώμα, προκάλεσε η αναφορά του στη σίτιση: «Κατ’ αρχήν, δεν είμαστε υποχρεωμένοι από κανέναν νόμο να σιτίζουμε στους παιδικούς σταθμούς! Στους παιδικούς σταθμούς πηγαίνουν τα παιδάκια για να τα περιποιούνται, να τα φροντίζουν και να έχουν και μία, έτσι, υποτυπώδη εκπαίδευση! Τώρα, αν σιτίζουμε στους παιδικούς σταθμούς, είναι κάτι που θέλουμε εμείς να κάνουμε, δε μας το επιβάλλει κανένας! Μέχρι κάποια στιγμή σιτίζονταν κανονικά τα παιδάκια.
Η χρηματοδότηση, όμως, δεν ήταν αυτή που θα ’πρεπε να είναι. Βέβαια και τα τροφεία, τα οποία έχουμε κρατήσει στο χαμηλότερο επίπεδο πανελλαδικά – είναι 1 ευρώ την ημέρα - δεν εισπράττονται, δηλαδή οι γονείς δεν τα πληρώνουν. Δεν τους βάζουμε εμείς το μαχαίρι στο λαιμό, όποιος έχει, όποιος δεν έχει, δεν πληρώνει. Όμως, αυτό είναι μία βοήθεια σήμερα με την οικονομική κατάσταση. Δεν την έχουμε κι αυτή τη βοήθεια…».
Για την πλήρωση των κενών θέσεων, σημείωσε: «Έχουμε μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω της ΕΕΤΑΑ, έχουν καταληφθεί οι θέσεις κατόπιν διαγωνισμού και μέσω ΑΣΕΠ, δεν τους έχουμε προσλάβει ακόμα και γιατί; Γιατί δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ, για να πάρουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ! Εάν, λοιπόν, δεν υπογραφεί η σύμβαση, εγώ φοβάμαι να το ρισκάρω. Να προσλάβω προσωπικό και μετά να μην έχω λεφτά να το πληρώσω; Θα περιμένουμε και αυτό το μήνα. Πιστεύω, μέσα στο μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση…».
Επιπρόσθετα, ο κ. Κατσούλας ανέφερε: «Τα χρήματα που θα λάβουμε μέσω του ΕΣΠΑ είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με τα περσινά. Για κάθε παιδάκι πέρυσι ήταν της τάξης των 3.300 ευρώ, φέτος είναι 2.500 ευρώ. Μας ήρθε και από εκεί ειδοποίηση, ας το πούμε, ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι, παρότι έχουμε μπει στο πρόγραμμα “ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ” – τα 3.300 ήταν για να σιτίζονται κιόλας τα παιδάκια –να σιτίζουμε, μόνο το πρωινό, το οποίο, βέβαια, δίνουμε»! Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει θέμα με το εφάπαξ των υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί (και από προηγούμενα έτη), καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ξεκίνησε λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι απλήρωτος», κάτι που ανέφερε στην τοποθέτησή του πάνω από πέντε φορές. Και συμπλήρωσε: «Τις κοινωνικές δομές τις κρατάμε με νύχια και δόντια».
Ενώ ανέφερε πως το νομικό πρόσωπο παίρνει χρήματα από το Δήμο, τόνισε επίσης ότι «τη σίτιση θα την κρατήσουμε με νύχια και με δόντια…».
Ωστόσο, ο Θανάσης Πετρόπουλος επισήμανε πως οι Παιδικοί Σταθμοί υποχρεούνται να παρέχουν σίτιση, όπως αναφέρεται, άλλωστε, στη συστατική πράξη του Φορέα και τον κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, ενώ αναπάντητο έμεινε το ερώτημά του, παρότι επέμεινε, αν ο Δήμος έχει επιχορηγήσει το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας για τους Παιδικούς Σταθμούς με τις πιστώσεις που τα δύο προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν στους προϋπολογισμούς του.

***  Επιστολή γονέων στο Νίκα «Παρεξηγήσατε τις προθέσεις μας και υποτιμήσατε το θέμα του υποσιτισμού» :
  *  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Επιστολή γονέων στο Νίκα «Παρεξηγήσατε τις προθέσεις μας και υποτιμήσατε το θέμα του υποσιτισμού»
 Κύριε δήμαρχε,
πρόσφατα παρατηρήθηκε το λυπηρό φαινόμενο, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε τηλεοπτικές σας συνεντεύξεις, να καταφέρεστε κατά της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα κατά του προέδρου της για το μείζον θέμα του υποσιτισμού των μαθητών σε σχολεία της πόλης.
Για το φαινόμενο του υποσιτισμού ακέραια η ευθύνη, σίγουρα, ανήκει στους εκάστοτε κυβερνώντες που μας έφεραν σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.
Μας εκπλήσσει και μας αφήνει πολλές απορίες η πρωτοφανής επίθεση εκ μέρους σας απέναντι σε ένα θεσμό όπως η Ένωση Γονέων, η οποία είναι καθ’ όλα νόμιμα εκλεγμένη και απόλυτα αποδεκτή, εκπροσωπώντας επάξια τα τελευταία χρόνια χιλιάδες γονείς και μαθητές της πόλης μας.
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρεξηγήσατε τις προθέσεις μας αλλά και υποτιμήσατε με τις μέχρι τώρα δηλώσεις σας το θέμα του υποσιτισμού των παιδιών μας, που δεν έχει σχέση με αριθμούς και εθνικότητες μαθητών, αλλά από μόνο του ως θέμα είναι υπαρκτό και βασανιστικό, ζητάμε τη συνεργασία με κάθε αρμόδια υπηρεσία για τη λύση του σημαντικού αυτού προβλήματος.
Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις από την πλευρά σας για τη δράση της Ένωσης δε βοηθούν στη λύση του προβλήματος που υπάρχει στα σχολεία μας, αλλά αποπροσανατολίζουν και υποβαθμίζουν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.
Είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και οποιουδήποτε φορέα για κοινή δράση και όχι για αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας και περιεχομένου, που μόνο κακό προκαλούν στην πόλη μας και στα παιδιά μας.
Μετά τιμής για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΙΔΕΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

***  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  γιά  σήμερα  :
**** Προβάδισμα πρόκρισης ο Μεσσηνιακός… :
ΕΡΑΝΗ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  0-1
  * Σαφές προβάδισμα για πρόκριση στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας απέκτησε ο Μεσσηνιακός, μετά τη σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Εράνης Φιλιατρών, στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης, που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Στάδιο Φιλιατρών (η «ρεβάνς» έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος».
Ο Μεσσηνιακός ξεκίνησε πολύ δυνατά τον αγώνα και έχασε πέναλτι με τον Βασίλη Αθανασόπουλο (3΄), ενώ άνοιξε το σκορ με ωραίο γκολ του Κώστα Αργυρόπουλου (10΄).
Στο α΄ημίχρονο, η καλαματιανή ομάδα είχε τον έλεγχο, ενώ η Εράνη Φιλιατρών δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά.
Στο β΄ ημίχρονο η φιλιατρινή ομάδα πίεσε για την ισοφάριση χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Μεσσηνιακός μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ «καθαρίζοντας» την υπόθεση πρόκριση, καθώς έχασε μια σημαντική ευκαιρία με τον νεοαποκτηθέντα (έκανε ντεμπούτο) Βασίλη Αθανασόπουλο (ο έτερος νεοαποκτηθείς Σωτήρης Κουκούτσης ήταν στον πάγκο).
 ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
3΄ο Γιάννης Καλογερόπουλος φάνηκε ν’ ανατρέπεται μέσα στην περιοχή από τον τερματοφύλακα Βασίλη Αθανασόπουλο, ο διαιτητής Κώστας Ψηλοπαναγιώτης έδωσε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Βασίλης Αθανασόπουλος, ο πορτιέρο της Εράνης Βασίλης Αθανασόπουλος απέκρουσε στη γωνία του.
10΄ ο Αντώνης Καλογερόπουλος γύρισμα, ο Κώστας Αργυρόπουλος με σουτ άνοιξε το σκορ.
58΄ ο Αντώνης Καλογερόπουλος ωραίο γύρισμα, ο Βασίλης Αθανασόπουλος δεν πρόλαβε να πλασάρει.
75΄ ο Σέρτζιο Καραπετιάν σέντρα, ο Κώστας Μανδραπήλιας σουτ, η μπάλα κτύπησε στο σώμα του Αντώνη Κωνσταντόπουλου.
89΄ ο Λυκούργος Ανδρώνης σέντρα – σουτ, ο Βαγγέλης Κουρεντζής κόντραρε την τελευταία στιγμή σε κόρνερ.
Τον ημιτελικό «σφύριξε» ο Κώστας Ψηλοπαναγιώτης (είχε καλή διαιτησία) με βοηθούς τη Σοφία Αθανασοπούλου και τον Χρήστο Γεωργαντά.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (Θεόδωρος Ανδριόπουλος): Β. Αθανασόπουλος, Κ. Καραχάλιος (46΄ Ζώης), Διαμαντόπουλος, Ανδρώνης, Διονυσόπουλος (73΄ Νικολόπουλος), Μιχαλακόπουλος, Καραπετιάν, Αλεβίζος, Κόλλιας (40΄ Μανδραπήλιας), Σπυρόπουλος, Παναγόπουλος.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Δημήτρης Τσάκωνας, Γιώργος Κατσούλης): Νιάρχος, Ι. Καλογερόπουλος, Αρβανίτης, Κουρεντζής, Δασκαλάκης, Κωνσταντόπουλος, Αργυρόπουλος, Αντ. Καλογερόπουλος (86΄ Σταματόπουλος), Χελάς (66΄ Μπεγέτης), Στ. Τσουλάκος, Β. Αθανασόπουλος (79΄ Δημόπουλος).
Παρατηρητής αγώνα ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣΜ Άγγελος Γεωργόπουλος.
Τον αγώνα παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 φίλαθλοι.

***   Γ. X.  Μπούρας - Α. S.  Σταθόπουλος κ α   "όλα  φόρα" :
http://www.youtube.com/watch?v=iEu2Ao-66sI&feature=share&list=UUIX9lXDf9rfsOug7WebSe9w  ,



*** ΣΕ  ΦΙΛΙΚΟ  ΧΘΕΣ  ΕΛΛΑΔΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ    0-0 .-
http://www.youtube.com/watch?v=00dhXiElzME&feature=share&list=UUIX9lXDf9rfsOug7WebSe9w ,



*** Στο  πρωτάθλημα  της Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ γιά  την 16η  αγωνιστική  :

~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΙΚΑΡΟΣ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ   85-63 .- ^

~ ΑΓΟΡ ΡΕΘΥΜΝΟ  - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  58-85 .- ^

~ ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ    60-68  .- ^

~ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  -  ΗΛΥΣΙΑΚΟΠΣ    64-62 .- ^

~ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ  - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ   86-76 .- ^

~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ    88-71 .- ^

~ ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -  ΚΑΟΔ  ΔΡΑΜΑΣ  77-66 .- ^

*** AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  αγώνων ΕΠΣΜεσσηνίας Δευτέρας 4/2/2013 :
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ  1-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ  0-3 .- ^ 
Α.Ο. ΔΙΟΔΟΩΝ - Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ  3-0  .- ^  α.α.
Α.Ο. ΕΡΜΗΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ 0-1.- ^
ΤΕΤΕΡΤΗ 5/2/2013  γιά το ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1ος αγώνας :
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  Γ.Σ.  0-1 .- ^

***  Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, Αλέξη... :
  * Αλέξη, είπαμε να χαϊδεύεις ή, ακόμα χειρότερο, να γλύφεις αφτιά για να γίνεις κυβέρνηση, αλλά όχι κι έτσι. Όχι με τέτοιον τρόπο και μέσα. Εξηγούμαι. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, επ’ ευκαιρία του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δικαιολόγησε ως εξής το φαινόμενο, γνωστό και ως... φακελάκι: «Γιατί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κάποιος ασθενής πρέπει να δώσει φάκελο με ένα ορισμένο ποσό;
Επειδή το κράτος δίνει χαμηλούς μισθούς στους γιατρούς, νομίζοντας ότι είναι απολύτως φυσικό να προσθέτουν σε αυτήν την αμοιβή, αποδεχόμενοι το φακελάκι».
Δηλαδή, Αλέξη, οι εφοριακοί γιατί λαδώνονται; Προφανώς, επειδή το κράτος τούς δίνει μικρούς μισθούς που πρέπει να συμπληρώσουν με μπαξίσια. Στις πολεοδομίες; Οι μικροί μισθοί φταίνε – δεν είναι πιο ανήθικοι οι υπάλληλοι των πολεοδομιών από τους εφοριακούς ή τους χειρουργούς.
Προφανώς, όσοι δε δωροδοκούνται, δεν είναι κανονικοί εργαζόμενοι. Οι δωροδοκούμενοι είναι φυσιολογικά άτομα που διεκδικούν τη δίκαιη αμοιβή για την εργασία τους – αν τους έδινε περισσότερα χρήματα το κράτος, θα έπαυαν να είναι διεφθαρμένοι, αυτό τους σπρώχνει στη διαφθορά, πιθανότατα επίτηδες.
Πρόκειται, όπως γράφει και ο Δ. Ψυχογιός, για σοκαριστικά πρωτόγονη ερμηνεία της διαφθοράς: δεν υπάρχουν σχέσεις εξουσίας μεταξύ ασθενούς-γιατρού ή γραφειοκράτη-πολίτη. Δεν υπάρχουν δομές, κρατικές και πολιτικές, που ωθούν στην αναποτελεσματικότητα και στη διαφθορά – οι χαμηλοί μισθοί το κάνουν. Δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη για όποιον απαιτεί ή δέχεται να δωροδοκηθεί, δεν υπάρχουν διεφθαρμένα άτομα που επωφελούνται από τη θέση τους ενώ άλλα όχι – στο κάτω κάτω, η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των εφοριακών δεν παίρνει φακελάκια ούτε εκβιάζει, ούτε καν όλοι οι χειρούργοι ή οι ελεγκτές δεν παίρνουν.
Και το ερώτημα που γεννιέται είναι: τα πιστεύει αυτά που λέει; Όλα τα δημαγωγικά συνθήματα που εκφωνούσαν χρόνια τώρα διάφοροι αγωνιστές συνδικαλιστές απαιτώντας αυξήσεις ενώ έκλειναν τα μάτια (όταν δε συμμετείχαν) στο διαγούμισμα του δημόσιου πλούτου και στη διαφθορά, έχουν γίνει τρόπος σκέψης, έχουν γίνει επιστημονικές θεωρίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οποιονδήποτε, έξω από τον κύκλο του, να ρωτούσε ο Αλέξης Τσίπρας, κανείς δε θα του έλεγε πως για τη διαφθορά φταίνε οι μικροί μισθοί. Για την ακρίβεια, οι μόνοι που θα του έλεγαν ότι «οι μίζες και τα φακελάκια συμπληρώνουν μικρούς μισθούς», είναι οι ίδιοι που παίρνουν τις μίζες και τα φακελάκια. Αλλά δε ρωτά – γιατί δε θέλει να μάθει. Να νικήσει θέλει...
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Πινελιές πολύχρωμες… "Στο μεταίχμιο…"   :
 

-Κι ότι είχα πιστέψει πως μου αφαίρεσαν το όνειρο, με είδα ως Άραβα κάπου κοντά στον Κυπαρισσιακό κόλπο να μετράω τα βαρέλια με το πετρέλαιο…
  -Μετά βρέθηκα, λέει, σ’ ένα σκάφος το οποίο ονόμαζαν Nordic Explorer. Δικό μου ήταν, ξένο ήταν, θα σας γελάσω…
    -Λουσμένη στον ιδρώτα με βρήκε ένας ατσαλάκωτος 40άρης, μέσα στο κασμιρένιο σκούρο κοστούμι του, έχοντάς μου κουρελιάσει την κελεμπία. Και η ταμπελίτσα του πανάκριβου κοστουμιού του έγραφε “golden boy”…
 -Μετά βρέθηκα να κολυμπάω σ’ ένα ποτάμι ειδυλλιακό. Το ρεύμα με παρέσυρε στις εκβολές του, όπου αναμείχθηκα με πολύχρωμες σακούλες σκουπιδιών…
 -Εξαντλημένη έψαχνα με το βλέμμα να βρω ένα στίγμα. Ευτυχώς, η ταμπέλα έγραφε Αλφειός και όχι Πάμισος.
 -Τη γλιτώσαμε, σκέφθηκα, μακριά από μας το κακό…
 -Κι όταν, επιτέλους, κατάφερα να βγω στην όχθη, πιάστηκα στις ξόβεργες που κάποιοι είχαν στήσει…
 -Βιάστηκα να τους αναθεματίσω. Φταίγανε, όμως, αυτοί που τις έστησαν ή εγώ που ήμουν έτοιμη να πιαστώ;
 -Απόγνωση…
 -Ακριβώς εκείνη τη στιγμή μια δυνατή μπόρα μούσκεψε τις θεωρίες.
 -Τώρα, τι κάνουμε, αναρωτήθηκα…
 -Η πάντα παρούσα πονηρή φωνούλα απάντησε, ως συνήθως, πως οφείλουμε να αγαπάμε με πάθος τη ζωή και ας πυροβολούν τη λαχτάρα μας…
 -Έξω από το παράθυρο το φως της ημέρας άρχισε δειλά να ξεπροβάλει μέσα από τα σύννεφα…  Α.

***  Η ώρα της επανάστασης των “καφέ”   :
*   Του Δημήτρη Γιατράκου
Τα χειρότερα απ’ όσα ειπώθηκαν από τους συνταξιούχους έξω από τις τράπεζες δεν γράφτηκαν στο χθεσινό ρεπορτάζ του “Θ”. Bλέπετε δεν έχουμε το μπιπ της τηλεόρασης. Αν αφήναμε ανοιχτό το “μικρόφωνο’” και άκουγαν οι πολιτικοί μας το μπινελίκι, έτσι ακριβώς, όπως το λέω, που ξεστόμισαν εναντίον τους οι απόμαχοι της ζωής, όσο γουρνόπετσοι κι αν είναι θα τους έπιανε κρύος ιδρώτας. Μιλάμε για βρισίδι Τρούμπας και βάλε, με θυμό και οργή από ανθρώπους που δεν τους πιάνει το μάτι σου ότι μπορεί να εκφραστούν έτσι. “Να μου τον φέρεις εδώ τον ...... να τον .......” . Κι αυτά είναι τα ελαφρά. Ακούστηκαν μιλάμε πολύ “δυνατά κομμάτια” και “στέρεο”. Αν, λέμε τώρα, περνούσε κάποιος πολιτικός από το απέναντι πεζοδρόμιο την ώρα που γινόταν το ρεπορτάζ, επειδή, κυριολεκτικά, τα είχαν πάρει κρανίο, εύκολα θα τον έκαναν τόπι στο ξύλο.
Η κοινωνία κοχλάζει αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τους συνταξιούχους. Από εκεί δεν υπάρχει ελπίδα. Το κακό είναι ότι οι νέοι, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα πράγματα, την ψάχνουν δυνατά για έξω- φίλος του γιού μου την έκανε για... Κίνα- ενώ από τους υπόλοιπους που μένουν πίσω οι περισσότεροι επειδή ποτέ στη ζωή τους δεν ασχολήθηκαν με χειρωνακτικές δουλειές, είναι βαριά η καλογερική να δουλέψουν τη γη. Η οποία θα μπορούσε μαζί με τον τουρισμό να αποτελέσoυν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Οι νεολαίοι προτιμούν τα όποια προγράμματα ή δουλειές των 600 ευρώ και γουστάρουν τσιγάρο με καφέ και facebook.
Πριν τις εκλογές του 2011 διάβαζα ότι, βάσει έρευνας του Oργανισμού “Δήμητρα”, 700.000 νέοι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο σύνολό τους, ήταν έτοιμοι να την κάνουν για επαρχία συνδυάζοντας καινοτόμες δουλειές με μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μετά από δυο χρόνια δεν είναι ορατή αυτή η μαζική έξοδος από τις δυο ελληνικές μεγαλουπόλεις. Σκόρπια, εδώ και εκεί, υπάρχουν κάποιοι που επιστρέφουν. Εκείνοι οι 700.000, ωστόσο, φαίνεται πως το ξανασκέφτηκαν γιατί κίνητρα από πλευράς πολιτείας δεν υπάρχουν ή η έρευνα ήταν στημένη.
Στο μεταξύ, οι όποιες επενδύσεις από το Κατάρ ή από οπουδήποτε αλλού δεν γίνονται εν ριπή οφθαλμού, ούτε, πρώτιστα, προς όφελός μας. Εδώ, λοιπόν, ταιριάζει η παροιμία, “αν έχεις νύχια να ξυστείς ξύσου”. Αν τα ελληνόπουλα δεν σηκωθούν από τα καφέ να πάνε στα χωράφια αποφασισμένα να δουλέψουν, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια τους, δύσκολα θα βγούμε από τη μαύρη τρύπα.

***  Σαν σήμερα 6  Φεβρουαρίου :
http://www.youtube.com/watch?v=xKUHt8suAg4&feature=share&list=UUIX9lXDf9rfsOug7WebSe9w




~**** From my video-box   2010-2012,  Stamatios  N. Skoulikas  .- :
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ …..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ … :  
 1 ~ http://www.youtube.com/stamos01 , =   2276 video. -      A.  snstam@gmail.com  .-  
  2 ~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =                        667 video.-   b. stamoskal@windowslive.com .-
  3 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal   , =                  688   video.-      c. vlasiskal@gmail.com .-   
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                              3631   αναρτήσεις  Βίντεο .-     
 Φωτογραφία εξωφύλλου
***  ΤΟ  ΠΛΑΤΥ  (ΜΠΑΣΤΑ)  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .......  ΑΡΦΑΡΩΝ  ....


*** "ΕΛΛΗΝΙΚΗ η αρχαία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

~* * "ΕΛΛΗΝΙΚΗ η αρχαία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ«Είμαι το ποτήρι του Ακεσάνδρου και όποιος μου το κλέψει θα χάσει τα μάτια του».Αυτό πιθανόν έγραφε ο ιδιοκτήτης του αγγείου από συμπόσιο, που βρέθηκε στις ανασκαφές της Μεθώνης Πιερίας, θέλοντας να αστειευτεί αλλά και να αποτρέψει. Το παραπάνω κείμενο, αν και δεν σώζεται ολόκληρο, είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί πολύ, όπως και οι υπόλοιπες επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα από τα 191 κεραμικά που εντοπίστηκαν στη Μεθώνη -την αρχαιότερη αποικία των Ερετριέων στον βορρά- και τα οποία θα δημοσιευτούν πολύ σύντομα σε τόμο με τίτλο: ΜΕΘΩΝΗ Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο» (Ματθαίος Μπέσιος, Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Αντώνης Κοτσώνας, επιμέλεια Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος).Τα περισσότερα από τα αγγεία αυτά χρονολογούνται μεταξύ 730 και 700 π. Χ., εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα παραδείγματα ελληνικής γραφής, πολύ περισσότερο στη Μακεδονία, όπου τα ενεπίγραφα ευρήματα είναι εξαιρετικά σπάνια.Ποιά όμως ήταν η αρχαία Μεθώνη Πιερίας; Σε τι γλώσσα μιλούσαν; Γιατί όλα τα παραπάνω είναι τόσο σημαντικά; Σ' αυτά τα θέματα, και κυρίως στο γλωσσικό, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της χτεσινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οργανωτής το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), το ίδρυμα που με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα εκδώσει τον τόμο, θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση στο Διαδίκτυο για την καταχώρηση του πολύπλευρου υλικού και θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου (τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη) και μιας ημερίδας (τον Οκτώβριο), ώστε να εμπλουτιστεί η διεθνής βιβλιογραφία και να προωθηθεί η επίλυση αμφιλεγόμενων γλωσσολογικών και ιστορικών ζητημάτων.Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γιάννης Τζιφόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής του ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανασκαφές που έγιναν στο λεγόμενο «Υπόγειο» της Μεθώνης, έναν χώρο διαστάσεων 3,60 Χ 4,20 μ. και βάθους 11,5 μ., που συνιστά «κλειστό εύρημα». Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να δηλώσουν δύο πράγματα: ότι η ανασκαφή του έχει περατωθεί και ότι η χρονολόγησή του μπορεί να προσδιοριστεί με σχετική ασφάλεια.Πάνω από 1.200 ενεπίγραφα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν από τις ανασκαφές στη βόρεια Πιερία, τα οποία θα καταγραφούν και θα μελετηθούν, προκειμένου να εκδοθούν το πιθανότερο σε ηλεκτρονική μορφή. Από αυτά, ο Γιάννης Τζιφόπουλος, ο ανασκαφέας της περιοχής Ματθαίος Μπέσιος και ο μελετητής Αντώνης Κοτσώνας, ξεχώρισαν 191 ενεπίγραφα αντικείμενα. Ένα μικρό σύνολο αγγείων, με επιγραφές, εμπορικά σύμβολα και χαράγματα, που δεν αντιπροσωπεύει ούτε την ποικιλία ούτε τον τεράστιο όγκο του υλικού από την ανασκαφή του Υπογείου.Τι μαρτυρούν όμως τα αντικείμενα αυτά και κυρίως οι επιγραφές που αναφέρουν ονόματα, αστεϊσμούς, ακόμα και λυρικά κείμενα, όπως το ιαμβικού ρυθμού ποίημα στον σκύφο του Ακεσάνδρου;Ο καθηγητής του ΑΠΘ δίνει την εξήγηση:«Η σημασία τους είναι τεράστια και αποδεικνύουν ότι η Μεθώνη και η ευρύτερη Μακεδονία αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του ενιαίου ελληνικού αιγαιακού χώρου κατά τις κρίσιμες περιόδους της Εποχής του Σιδήρου (1050 με 700 π.Χ.) και της αρχαϊκής εποχής, από το 700 ως το 480 π. Χ., περίοδοι που διαμόρφωσαν τη δυναμική εμφάνιση της Μακεδονίας στα κλασικά χρόνια. Η μαρτυρία των ενεπίγραφων αντικειμένων από τη Μεθώνη μας υποχρεώνει να τροποποιήσουμε αν όχι να ανατρέψουμε αρκετές παγιωμένες αντιλήψεις για την ελληνική γλώσσα, τους Έλληνες στη Μακεδονία, τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό, το εμπόριο της κεραμικής κυρίως των πρώιμων εμπορικών αμφορέων, την εμφάνιση του αλφάβητου στην Ελλάδα, τον αλφαβητισμό και την εγγραμματοσύνη, τις απαρχές της λογοτεχνίας, τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής».Το μεγαλύτερο μέρος της ενεπίγραφης κεραμικής που βρέθηκε στο «Υπόγειο» ανάγεται στα τέλη του 8ου και στις αρχές του 7ου αι. π. Χ. Χρονολογείται δηλαδή σε μια εποχή κατά την οποία οι ελληνικές επιγραφές είναι ακόμα λιγοστές. «Το ότι επιγραφές, ανάμεσά τους και μια έμμετρη, όπως και αλφαβητικά και μη χαράγματα και εμπορικά σύμβολα βρέθηκαν στην Μεθώνη, στην περιφέρεια του τότε αρχαίου ελληνικού κόσμου, ανοίγει νέους δρόμους για όσους ασχολούνται με τα πρώτα βήματα του ελληνικού αλφαβήτου. Τα ενεπίγραφα κείμενα από τη Μεθώνη φαίνεται να μην ανήκουν σε ένα και μόνο αλφάβητο και πιθανόν ενισχύουν την άποψη αυτών που πρεσβεύουν ότι το ελληνικό αλφάβητο θα πρέπει να γεννήθηκε σε μια παλιότερη από τη συνήθως προτεινόμενη εποχή», δήλωσε στη δική του ομιλία ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Για το επιστημονικό, ερευνητικό και συγγραφικό πρόγραμμα της Μεθώνης Πιερίας, που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, Δράσεις για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση», μίλησε αναλυτικότερα ο πρόεδρος του ΚΕΓ Ιωάννης Καζάζης, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου ΑΠΘ. «Ο χαρακτήρας της λαλιάς των αρχαίων Μακεδόνων και η σχέση της με την ελληνική γλώσσα αποτελούσε από τον προπερασμένο ήδη αιώνα αντικείμενο συζητήσεων, που διεξάγονταν συνήθως με δηλωμένη αφετηρία και με γνωστές επιστημονικές θέσεις ή προκαταλήψεις, συχνά με ανομολόγητες προθέσεις χωρίς σεβασμό προς την επιστημονική δεοντολογία και σε κλίμα έντονα φορτισμένο από τις ιστορικές αντιπαραθέσεις των λαών της περιοχής», δήλωσε ο κ. Καζάζης, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η προβληματική.Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε και η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς το ΚΕΓ και τους επιστήμονες που δούλεψαν για την έκδοση του τόμου, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του έργου και των ευρημάτων.Μετά την εκδήλωση η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε:«Από την έρευνα που διεξήχθη από αρχαιολόγους και γλωσσολόγους προκύπτει η πιστοποίηση της μακεδονικής γλώσσας ως αρχαίας ελληνικής διαλέκτου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση τεράστιας ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας αλλά και μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος. Σε μια περίοδο που στη χώρα μας ζούμε μια βαθιά κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά έχει πολλές και διαφορετικές συνιστώσες, θεωρώ ότι επιτεύγματα σαν κι αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Όταν έχουμε όλοι την αίσθηση ότι ένα γκρίζο σύννεφο είναι πάνω από τη χώρα, είναι πολύ σημαντικό να αντλήσουμε από τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα μας την αυτοπεποίθηση που όλοι χρειαζόμαστε.»Ο αναλυτικός πρώτος τόμος για τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, με έμφαση στις βορειοδυτικές και ακόμα ειδικότερα στην αρχαία μακεδονική διάλεκτο, θα έχει τίτλο «Αρχαία Μακεδονία, Ιστορία - Γλώσσα - Πολιτισμός». Αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Μάρτιο και θα είναι γραμμένος σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά)."

*
ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ     2013  :

 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/01/29.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/01/to-30-2013.html , To αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 : Μιά ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα μέσα στο χειμώνα (Αλκυονίδες μέρες ) .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html , Ανέκδοτα διδάγματα των Αρχαίων Ελλήνων Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 , Φιλοσοφια καί .... διάλογοι  .-
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/01/t-31-2013.html  , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 .-
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013  :
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/1-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2013 , ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γιά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !! Μαζί με την Καλημέρα μας ! .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/01-2013.html , Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας.- ~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-02-2013.html , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2013 , ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/02-03-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ/Κ 02 καί 03 Φεβρουαρίου 2013 :.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/03-2013.html , Κυριακάτικη ενημέρωση 03 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.- ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/05-2013.html  , Αθλητική δραστηριότητα και τα παράξενα Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/02/06-20123.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 ,Φεβρουαρίου 20123 .-
~**  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/07-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/02/08-2013.html  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Φεβρουαρίου  2013 ,-


Δεν υπάρχουν σχόλια: