ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαρτίου  2012  :
Το ποντικακι στην ενημέρωση :

Μεγάλη Τετάρτη κλείνει η Βουλή, 6 Μαΐου η  βουλευτικές εκλογές του2012

  * Η 6η Μαΐου φαίνεται πως είναι η τελική ημερομηνία των εκλογών, καθώς επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα έχει ολοκληρώσει ως τη Μ. Τετάρτη τις νομοθετικές της εκκρεμότητες.
 * "Ό,τι έχουμε πει ισχύει για τις εκλογές, η Μ. Τετάρτη είναι μια καλή πρόβλεψη για το κλείσιμο της Βουλής", είπε ο κ. Καψής, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας.
 * Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ταξί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά κράτησε αποστάσεις από τον υπουργό Μεταφορών, Μ. Βορίδη, τονίζοντας ότι "σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα γίνουν τρεις αλλαγές". Οι αλλαγές αφορούν στον αριθμό των αδειών (σ.σ.: ώστε να δοθούν άδειες και σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη), στο καθεστώς των εννιαθέσιων ταξί και μια τεχνικού περιεχομένου αλλαγή, που αφορά τις επιτροπές αδειοδότησης.
 * Ωστόσο, κάλυψε τον κ. Βορίδη στο ζήτημα της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ, λέγοντας πώς "ισχύει ό,τι είπε ο υπουργός Μεταφορών". Δικαιολόγησε την ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., λέγοντας ότι "καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές θα υπάρχουν τριβές", αλλά έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες: "Κρινόμαστε όλοι από το έργο μας", είπε.
 * Για το έργο της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι "αποσκοπούμε σε προεκλογική περίοδο εργασίας, ώστε να παραδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στην επόμενη κυβέρνηση".
 * Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, θα κλείσει τον κύκλο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο, καθώς θα δει τον Φ. Κουβέλη.
 ~** Σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ
 * Ο κ. Καψής παρουσίασε επίσης το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, το οποίο κατατέθηκε ήδη προς διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
 * Το νομοσχέδιο στηρίζεται στα συμπεράσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει ο πρώην υπουργός Επικράτειας, Ηλ. Μόσιαλος και στόχο έχει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την απεμπλοκή της ΕΡΤ από τον κυβερνητικό έλεγχο με τη δημιουργία ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα διορίζει και θα ελέγχει τη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και Άλλα :
*** Ο νέος  Εθνικός Δρόμος  Αθήνα - Κόρινθο - Τρίπολη - Καλαμάτα ... Στην… τελική ευθεία μπήκε ο νέος δρόμος

~ Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσηνία, καθώς πρέπει να παραδοθεί στα τέλη Μαΐου το τμήμα από την Τσακώνα έως το “Πράκτικερ“. Στην ευθεία της Ανθειας, στον υφιστάμενο δρόμο, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έχει παραδοθεί το ρεύμα προς την Αθήνα και προχωρούν οι εργασίες, ώστε την άλλη εβδομάδα να επιστρέψει πλήρως η κυκλοφορία στην ευθεία, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο σημείο. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραλλαγή του δρόμου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα.

~ Στο βάλτο του Αγίου Φλώρου, στο πιο δύσκολο κομμάτι του έργου, ξεκίνησαν οι εργασίες για την οριστική διαμόρφωση του νέου δρόμου.  ~ Στο “Πράκτικερ“, στα όρια Θουρίας - Σπερχογείας, έχει αρχίσει η ασφαλτόστρωση και συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου.
 ~ Στο δρόμο Θουρίας - Μικρομάνης προχωράει η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου και αύριο αναμένεται να πέσει η πλάκα του καταστρώματος.
 ~ Οσον αφορά τον περιφερειακό, έχει “φαγωθεί“ η γωνία του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Αντικάλαμο και από κει τα έργα προχωρούν προς το Ασπρόχωμα και την Καλαμάτα. Τα συνεργεία του “Μορέα“ συνεχίζουν τώρα τη διάνοιξη και στο τμήμα από τον κόμβο Καρέλια προς τα Λέικα.

*** Τεστ παπ στο Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου

~ Στο πλαίσιο της συνεχούς κοινωνικής προσφοράς στους δημότες του, ο Δήμος Δυτικής Μάνης πραγματοποιεί Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (Τέστ ΠΑΠ), την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, από τις 09.00 το πρωί, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου.
~ Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι γυναίκες έως 65 ετών.
Από το Δήμο Δυτ. Μάνης

***  Συγκέντρωση του Συλλόγου Τεχνολόγων Γεωπόνων Μεσσηνίας

~ Την Κυριακή 18-03-2012 στο ξενοδοχείο REX στο κέντρο της Καλαμάτας και ώρα 19:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μελών, συγκέντρωση του Συλλόγου Τεχνολόγων Γεωπόνων Μεσσηνίας. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου όπως η ανεργία που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τρόποι αντιμετώπισης της καθώς μέλη του Συλλόγου είναι άνεργα ενώ αρκετά απασχολούνται σε άσχετες με το αντικείμενο σπουδών τους εργασία. Επίσης η μετεκπαίδευση – επιμόρφωση των μελών απασχόλησε την συνέλευση, θέμα για το οποίο έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον τα μέλη καθώς επίσης τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και εθελοντικές δράσεις. Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας και οργανώθηκε ένα σχέδιο δράσεων οι οποίες όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Δήμητρα Λυμπεροπούλου, έχουν σαν στόχο «ο Σύλλογος πέρα από τον επιστημονικό ρόλο που έχει να επιτελέσει, να αναδείξει το κοινωνικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό του πρόσωπο διότι πρέπει και μπορεί να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας». Τέλος συμφωνήθηκε οι συναντήσεις αυτές να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


*** Συνάντηση για τη διαθήκη Αλεμάγκου
~ Συνάντηση είχε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος με τον εφημέριο του Πεταλιδίου Δημήτρη Κουρκουλή και τη διευθύντρια του Λυκείου Πεταλιδίου Ειρήνη Βιδάκη. Οι προαναφερόμενοι είναι εκτελεστές της ιδιόγραφης διαθήκης του Χρυσόστομου Αλεμάγκου, η οποία δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Η συνάντηση αφορούσε τη συνεννόηση μεταξύ τους για την αυριανή διαδικασία αποδοχής της κληρονομιάς στο Πρωτοδικείο, όπως προβλέπεται από το νόμο. Επίσης συζήτησαν για το κοινωφελές ίδρυμα που θα συσταθεί και σκοπό θα έχει τη διαχείριση των χρημάτων που άφησε ο διαθέτης. Να σημειωθεί ότι το κληροδότημα αφορά ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, για το οποίο θα τηρηθεί προθεσμιακός λογαριασμός σε τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Οι ετήσιοι τόκοι του θα διατίθενται κάθε χρόνο για την βράβευση του καλύτερου μαθητή και μαθήτριας που θα αποφοιτούν από την Γ‘ τάξη του Λυκείου Πεταλιδίου.

***  Εκδήλωση για το δάσος στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας   
~ Δάσος είναι……..
* Για δυο ώρες σήμερα 26-3-2012 οι μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημέρωση στο χώρο του σχολείου από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Καλαμάτας κο Γεώργιο Παναγόπουλο με θέμα «δάσος και άνθρωπος».
* Με μια μυθολογική, ιστορική, περιβαλλοντική προσέγγιση του θέματος ο κ. Παναγόπουλος κατάφερε να καθηλώσει μαθητές και καθηγητές και με τη δεινότητα του λόγου του να τους μαγέψει.
~ Τον ευχαριστούμε θερμά
~ Μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας

*** Το  πρωτοσέλιδο της "Ελευθερίας" Καλαμάτας  Τρίτη 27/03/2012 :
***Κούρεψαν και τα αποθεματικά νοσοκομείου και ΤΕΙ
* Στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες και τη σίτιση των σπουδαστών θα βρεθεί το ΤΕΙ Καλαμάτας.  * Κι αυτό, μετά το «κούρεμα» κατά 70% των αποθεματικών του, τα οποία βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό που «κουρεύτηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Κανάκη, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ!
 * Από το «κούρεμα», όμως, δε γλίτωσε και το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διοικητής του, Γιώργος Μπέζος, το ποσό που «κουρεύτηκε» από τα αποθεματικά του φτάνει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
 * «Είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια. Ωστόσο, η λειτουργία του νοσοκομείου προχωράει κανονικά, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα».
  ~ Ανδρέας Κανάκης:
 * «Από Σεπτέμβρη θα έχουμε πρόβλημα»
 ~ «Θα προβούμε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος, γιατί με παράνομο τρόπο μετέτρεψε τα αποθεματικά μας σε ομόλογα και με τα ομόλογα έχει “κουρευτεί” το ταμειακό υπόλοιπο μέχρι και 70%» μας είπε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης.
 ~ «Είναι πολλά τα χρήματα που μας πήραν, μιλάμε για πάνω από 4 εκατομμύρια. Τα ιδρύματα είμαστε αυτοδιοίκητα και έπρεπε να ρωτηθούμε αν θέλουμε ομόλογα ή όχι. Χωρίς να μας ρωτήσουν έκαναν τα χρήματα ομόλογα. Στις 9 του μηνός τα έκαναν ομόλογα και στις 10 έγινε η περικοπή. Αυτό ήταν σκόπιμη ενέργεια, για να μας μειώσουν πάρα πολύ, γύρω στο 70% τα αποθεματικά του ΤΕΙ. Και εμείς μόνο με αυτά μπορούσαμε να καλύψουμε λειτουργικές δαπάνες. Με τον προϋπολογισμό που μας έστειλε το υπουργείο δε γίνεται να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες, ούτε τη σίτιση των σπουδαστών.
 ~ Το ανήθικο, κατά την άποψή μας, είναι το εξής: Δεν μπορεί στις 9 του μηνός, όταν έχουμε αποθεματικά σε χρήμα, να τα κάνεις ομόλογα, ώστε την επόμενη μέρα να έχεις μείωση των αποθεματικών κατά 70%. Στο κάτω κάτω, εμείς αυτά τα χρήματα δεν τα είχαμε στην τσέπη μας. Αυτά ήταν για τα ιδρύματα, με αυτά τα χρήματα λειτουργούσαν. Δεν ήταν προσωπική μας υπόθεση. Ασφαλώς από το Σεπτέμβρη και μετά θα έχουμε τεράστια προβλήματα, δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».
 ~* «Κούρεμα» 2 εκ. ευρώ  και στο νοσοκομείο!
~ Από το «κούρεμα», όμως, δε γλίτωσε και το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διοικητής του, Γιώργος Μπέζος, το ποσό που «κουρεύτηκε» από τα αποθεματικά του φτάνει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
 ~ «Είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, μας έχει έρθει χαρτί από το υπουργείο, προκειμένου να τους ενημερώσουμε, ώστε τα χρήματα να αναπληρωθούν με άλλη επιχορήγηση. Πάντως, πρόκειται για λεφτά που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο, η λειτουργία του νοσοκομείου προχωράει κανονικά, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα».
 ~* Πανεπιστήμιο
 ~ Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρύτανη Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, μας ενημέρωσε ότι το ίδρυμα δε διέθετε αποθεματικό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Της Μαρίας Νίκα

*** Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε στη Βλασάδα
~ Απανθρακωμένο πτώμα ανδρός, που βρέθηκε τη νύχτα στο Σαββάτου στην παραλία της Βλασάδας Τριφυλίας, σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές υπηρεσίες και αρχές. * Μπροστά στο μακάβριο θέαμα βρέθηκε άνδρας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυπαρισσίας, όταν στις 11.00 περίπου τη νύχτα του Σαββάτου ειδοποιήθηκε από κάτοικο του Αγιαννάκη για φωτιά στην παραλία της Βλασάδας. Όχημα της Πυροσβεστικής έσπευσε στο σημείο για την κατάσβεση. Ωστόσο, παρά τις ρίψεις νερού η φωτιά δεν έσβησε και κάποια στιγμή αναζωπυρώθηκε. Ο πυροσβέστης πλησίασε πιο κοντά στο σημείο και τότε αντίκρισε το μακάβριο θέαμα του απανθρακωμένου πτώματος και αμέσως ειδοποίησε το Α.Τ. Κυπαρισσίας, άνδρες του οποίου έσπευσαν, καθώς και ο διοικητής του και ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης.
 * Αφού απέκλεισαν την περιοχή, άνδρες της Σήμανσης, με το πρώτο φως της ημέρας, ήλεγξαν εξονυχιστικά το χώρο για ευρήματα που, αφενός, θα οδηγήσουν στην ταυτότητα του πτώματος και, αφετέρου, θα ρίξουν φως στην υπόθεση.
* Το μεσημέρι της Κυριακής μετέβη στο σημείο η ιατροδικαστής Πατρών, Αγγελική Τζιόλα, η οποία, μετά τη μακροσκοπική εξέταση που έκανε, συνέλεξε στοιχεία, ώστε μαζί με τη νεκροψία – νεκροτομή να συντάξει την έκθεσή της για το συμβάν.
* Στο σημείο βρέθηκαν, επίσης, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Βασίλης Γεωργακόπουλος και ο διοικητής της Ασφάλειας Καλαμάτας, Παναγιώτης Πούπουζας, καθώς και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος. Όπως είπε χθες στο «Θ» η ιατροδικαστής Αγγελική Τζιόλα, «ο άνθρωπος βρέθηκε στο χώρο της φωτιάς ζωντανός. Διερευνώνται και αναζητούνται περαιτέρω παθολογικά αίτια για τα οποία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Δε βρέθηκαν κακώσεις, εκτός από αυτές που δικαιολογούνται από την επίδραση της φωτιάς».
* Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα από γυαλιά, τα οποία εξετάζεται αν είναι αυτά που φορούσε 62χρονος κάτοικος της περιοχής που έχει εξαφανιστεί.
~* Εξαφάνιση 62χρονου  κατοίκου της περιοχής
* Χωρίς να έχει γίνει, ακόμη, ταυτοποίηση του απανθρακωμένου πτώματος, όλες οι ενδείξεις αλλά και πρώτα στοιχεία συγκλίνουν πως ίσως πρόκειται για πτώμα 62χρονου, κατοίκου εν ζωή της περιοχής, ο οποίος έχει εξαφανιστεί και τον οποίο από το πρωί της Κυριακής αναζητούν συγγενικά του πρόσωπα με τα οποία διέμενε. Σύμφωνα με συγγενικά το πρόσωπα, το βράδυ του Σαββάτου η πεθερά του ήταν στο δωμάτιό της στο ισόγειο του σπιτιού και κοιτούσε τηλεόραση, ενώ η κόρη της ήταν στο δικό της δωμάτιο και έγραφε στον υπολογιστή. Δεν αντιλήφθηκαν ότι ο 62χρονος κατέβηκε από το οροφοδιαμέρισμα και βγήκε έξω, ούτε άκουσαν κάποιον θόρυβο, ενώ δεν ακούστηκαν να γαβγίζουν τα σκυλιά του σπιτιού που είναι δεμένα στην αυλή.
* Το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, οι δύο γυναίκες τού φώναξαν να κατέβει για να πάνε στην εκκλησία, αλλά απάντηση δεν πήραν. Είδαν έξω, στο δρόμο και την παραλία, αυτοκίνητα και περιπολικά και πήγαν προς τα εκεί. Συζητώντας με τους αστυνομικούς ανέφεραν και την εξαφάνιση του 62χρονου. Τα πράγματά του, τα προσωπικά του είδη και αντικείμενα ήταν στο δωμάτιό του, ενώ το κινητό του ήταν στο φορτιστή. Ο 62χρονος το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν στην Κυπαρισσία με συγγενικό του πρόσωπο και συζητούσαν για τις καλλιέργειες που θα έκανε στο χωράφι του (είχε πατάτα κομμένη, έτοιμη να τη φυτεύσει, ενώ ετοίμαζε σχέδια για φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα). Μάλιστα, ο ίδιος προσέφερε γλυκά το Σάββατο για την εορτή του, την επομένη, σε φίλους του.
* Τίποτα δεν έδειχνε πως επρόκειτο να προβεί ο ίδιος σε απονενοημένο διάβημα, κάτι που φέρεται να απομακρύνεται και ως ενδεχόμενο, όπως και η πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας, με ανοιχτό και υπό διερεύνηση το ενδεχόμενο ατυχήματος…  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** «Φαρ Ουέστ» η Τριφυλία
~ Τρεις δράστες «σήκωσαν» δύο σπίτια το πρωί της 25ης Μαρτίου...  * Το πρωί της 25ης Μαρτίου τρεις άγνωστοι δράστες «χτύπησαν» διαδοχικά δύο διπλανές οικίες, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κυπαρισσίας, επί του επαρχιακού δρόμου Κυπαρισσίας - Ραφτόπουλου, και «σήκωσαν» χρήματα και ό,τι θεώρησαν πολύτιμο και αξίας!
* Μάλιστα, στο δεύτερο σπίτι, καθώς έφευγαν έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τους ακολούθησε, αλλά οι δράστες βγήκαν στο δρόμο και εξαφανίστηκαν, πιθανώς μεταβαίνοντας σε όχημα, με ή χωρίς συνεργό.
 * Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Κυριακής, ο 76χρονος ιδιοκτήτης του δεύτερου σπιτιού που «χτύπησαν» οι δράστες, Νικόλαος Ψαριώτης, καθόταν στην αυλή του. Κάποια στιγμή πήγε στα ζωντανά που έχει σε παρακείμενο χωράφι, για να τους ρίξει τροφή και επέστρεψε. Δεν έκανε, δε, περισσότερο από πέντε λεπτά.
* Όταν επέστρεψε, άκουσε θόρυβο από περπάτημα στο μπαλκόνι του σπιτιού, πάνω, όπου είναι και η είσοδος για την κυρίως κατοικία. Φώναξε μήπως είναι η σύζυγος ή ο γιος του, αλλά, γυρνώντας το κεφάλι του προς τα εκεί, είδε τρεις αγνώστους να φεύγουν τρέχοντας. Έτρεξε προς το μέρος τους φωνάζοντας και τότε βγήκε από το κάτω σπίτι – δωμάτιο η 75χρονη γυναίκα του, Κωστούλα. Οι δράστες βγήκαν στον επαρχιακό δρόμο και ετράπησαν σε φυγή.
* Όπως αφηγήθηκε το περιστατικό στο «Θ» ο Νικόλαος Ψαριώτης: «Γύρω στις 11.00 καθόμουν εδώ και λέω να πάω να ρίξω τροφή στα ζωντανά, αποκάτω στο χωράφι. Πήγα και σε πέντε λεπτά, το πολύ, ήρθα και κάθισα εδώ, όπως τώρα. Ακούω περπάτημα, γυρνάω το κεφάλι και βλέπω τρεις έξω στο μπαλκόνι. Δύο μπροστά και ένας άλλος να βγαίνουν από το σπίτι και να φεύγουν γρήγορα. Σηκώθηκα και φώναξα και με το που φώναξα, έτρεξαν. Ανεβαίνω, βγαίνω από πάνω, πάω στο δρόμο, μέχρι τη στροφή, αλλά δεν τους είδα…».
* Η σύζυγός του, Κωστούλα, ανέφερε με τη σειρά της: «Εγώ είδα που σηκώθηκε ο Νίκος και φώναξε και βγήκα έξω. Βγήκαμε στο δρόμο, αλλά είχαν χαθεί. Ήταν ένα αμάξι, στη στροφή, μας είπε ένας γείτονας που το είδε».
* «Ένα λευκό Opel Kadett, το είδε ο γείτονας αραγμένο στη στροφή. Μ’ αυτό πρέπει να ήταν», συμπλήρωσε ο 76χρονος.
* Γυρνώντας στο σπίτι, διαπίστωσαν πως τους είχαν αφαιρέσει χρήματα που φυλούσαν για ώρα ανάγκης από τις συντάξεις τους, ενώ δεν είδαν να λείπει κάτι άλλο.
* Νωρίτερα, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, οι τρεις δράστες είχαν παραβιάσει το διπλανό σπίτι, κληρονόμων Νικολάου Παναγιωτόπουλου, στο οποίο μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη δε διαμένει μόνιμα κάποιος. Είχαν παραβιάσει το παράθυρο και είχαν μπει, κάνοντας τα πάντα άνω – κάτω για να βρουν τη λεία τους, ντουλάπες, πράγματα, ρούχα, μια βέρα, δύο δαχτυλίδια και άλλα μικροαντικείμενα, όπως τους είπε η κόρη του ιδιοκτήτη.
* Όταν η 75χρονη άκουσε για τα δαχτυλίδια, θυμήθηκε τα δικά της και πήγε αμέσως και κοίταξε. «Όπως είχα τη σακούλα μέσα στη σερβάντα, τα πήραν όλα, με τη σακούλα όπως ήταν. Κολιέ, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, σταυρό μεγάλο, μενταγιόν, τρεις σειρές βραχιόλια, δαχτυλίδια του άντρα μου, παλιά χαρτονομίσματα της Κατοχής και κέρματα, που είχαμε σε μια σακουλίτσα πλεχτή, από τότε. Την ανοίξανε τη σερβάντα με κατσαβίδι, το οποίο πήρανε από το πρώτο σπίτι. Το γνώρισαν οι συγγενείς του ιδιοκτήτη του διπλανού σπιτιού…» μας είπε με τρεμάμενη φωνή.

*** Προσαγωγές και σύλληψη στην Καλαμάτα για την παρέλαση
* Τέσσερις προληπτικές προσαγωγές πριν από την έναρξη της παρέλασης και σύλληψη ενός 28χρονου για απείθεια έκανε η Αστυνομία την Κυριακή στο πλαίσιο των μέτρων που είχε λάβει για τη μη πρόκληση επεισοδίων. Η περιοχή στην οποία είχε προσδιορισθεί πως θα στέκονταν όποιοι επίσημοι παρουσιάζονταν, φυλασσόταν από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ τελικά την Κυριακή το πρωί δε στήθηκε εξέδρα, απλώς τοποθετήθηκαν μερικές καρέκλες.
 * Από νωρίς το πρωί η περιοχή ήταν αστυνομοκρατούμενη, ενώ μια ώρα πριν από την έναρξη της παρέλασης κανένας δεν μπορούσε να διασχίσει την περιοχή στα «Ψαράκια», όπου και τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα.
* Την κυβέρνηση στην παρέλαση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κανελλόπουλος, ενώ παρευρέθη και ο πρέσβης της Σλοβακίας, Γιάν Βοντεράνσκι. Αντίθετα, δεν παρευρέθη κανένας βουλευτής.
* Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πάντως, η πλειοψηφία των μαθητών που παρέλασαν, περνώντας μπροστά από τους επισήμους, είχε στραμμένο το πρόσωπο στην αντίθετη πλευρά.
* Ένταση δημιουργήθηκε κάποια στιγμή, στο ύψος της οδού Πολυχάρους, όταν μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Χρυσής Αυγής, κατά κάποιους, είχαν μια μικρή ένταση μεταξύ τους, ενώ κατά άλλους προσπάθησαν να μπουν στην παρέλαση.
* Στο σημείο επενέβησαν άμεσα άνδρες των ΜΑΤ, ενώ συνελήφθη ένας 28χρονος για απείθεια και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Λίγη ώρα αργότερα, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος.
* Επίσης, αστυνομικοί επενέβησαν και με την ολοκλήρωση της παρέλασης, όταν μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης, κρατώντας πανό, θέλησαν να κατέβουν την Αριστομένους. Και πάλι υπήρξε μικρεπεισόδιο, αφού η εντολή των αστυνομικών ήταν να τελειώσει πρώτα η παρέλαση.
* Με την ολοκλήρωση της παρέλασης και την απομάκρυνση των επισήμων, επιτράπηκε στους διαμαρτυρόμενους να κάνουν πορεία.  Β.Β. εφ. "Θ'αρρος".

*** Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
~ Σύσταση τριών κέντρων λαθρομεταναστών  * Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την κατασκευή τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας, θα προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες.
 * Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συνάντηση παρευρέθησαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
 ~* Διαβούλευση
 * Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους. Ο ίδιος χαρακτήρισε το θέμα εθνικό, δηλώνοντας ότι θα λυθεί σε κάθε περίπτωση.
 * Η κα Νικολάκου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και η αντιμετώπισή του έχει καθυστερήσει με ευθύνη της Πολιτείας, διότι ποτέ δεν υπήρξε ολοκληρωμένη πολιτική.
 * Παρατήρησε, επίσης, ότι η προθεσμία της μίας εβδομάδας δεν επιτρέπει στην Περιφέρεια να προχωρήσει σε οποιαδήποτε λήψη απόφασης, χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και έχει να ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
 * Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα λειτουργίας των κέντρων σε εγκαταστάσεις στρατοπέδων που είναι ανενεργά και έχουν υποδομές, ενώ θα υπάρχουν και κίνητρα, όπως ίδρυση νέου αστυνομικού τμήματος με 150 νέους αστυνομικούς, εργαζομένοι από την περιοχή κ.λπ.
 ~* Συναίνεση
 * Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας τόνισε στην παρέμβασή του ότι δεν ευθύνονται οι τοπικές κοινωνίες για τη διόγκωση του προβλήματος, αλλά η απουσία πολιτικής για πολλά χρόνια και ο νόμος για τη λαθρομετανάστευση. Επίσης, ότι τα Κέντρα πρέπει να γίνουν σε περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα και να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους από την Αττική, διότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η Πελοπόννησος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και ότι, σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών πρέπει να έχει τη συναίνεση των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων.

*** Για το αποθεματικό
~ Διαμαρτυρία δικηγόρων έξω από την «Ελλάδος»  * Διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα θα πραγματοποιήσουν σήμερα δικηγόροι της Καλαμάτας, από τις 11.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι, για το «κούρεμα» του αποθεματικού του σωματείου τους που είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καλούν δε κάθε άλλον σύλλογο, φορέα ή σωματείο που έχει υποστεί την ίδια αντιμετώπιση από την Τράπεζα της Ελλάδος να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
 * Υπενθυμίζεται ότι ξαφνικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, την Παρασκευή το μεσημέρι, διαπίστωσε να απουσιάζει από το λογαριασμό του ταμείου τους (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Καλαμάτας) το 70% των καταθέσεων.
* Αυτό έχει συμβεί και με άλλους φορείς, όπως, για παράδειγμα, το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Αδαμόπουλος, μιλώντας στο «Θ», σημείωσε ότι θα έρθει σε συνεννόηση σχετικά με τα άλλα Επιμελητήρια της χώρας.
* Οι αντιδράσεις, πάντως, των δικηγόρων της Καλαμάτας αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν ακόμα και σε κατάληψη της τράπεζας, μιας και θεωρούν παράνομο ό,τι έγινε, με δεδομένο ότι πρόκειται για σωματείο και όχι για ΝΠΔΔ.
* Το μεσημέρι δε της Πέμπτης θα διεξαχθεί έκτακτη γενική συνέλευση του ΛΕΑΔΚ για το όλο θέμα, παρουσία και του προέδρου της Ένωσης ΛΕΑΔ Ελλάδος.
 ~* ΛΕΑΔΚ
* Μιλώντας για το θέμα η ταμίας του ΛΕΑΔΚ Χριστίνα Τσάκωνα σημείωσε ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σωματειακής μορφής, μέλη του οποίου είναι αποκλειστικά τα εν ενεργεία μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και δυνητικά, εφόσον ζητηθεί, οι υπάλληλοι του Δικηγορικού Συλλόγου.
* «Πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι η περιουσία του σωματείου μας προέρχεται από εισφορές αποκλειστικά και μόνο των μελών μας και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ως έσοδα εργοδοτικές εισφορές και κοινωνικούς πόρους. Δεν υπαγόμαστε στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είναι σαφές ότι το ΛΕΑΔΚ αποτελεί φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή ασφαλιστικό ταμείο από εκείνα που υπάγονται στη σχετική νομοθεσία. Η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς νόμιμο δικαίωμα, όλως αδικαιολογήτως και καταχρηστικώς, παρά το νόμο και, το σημαντικότερο, εν αγνοία μας, επένδυσε τα ιδιωτικά κεφάλαιά μας σε ομόλογα και υπέβαλε στα ιδιωτικά κεφάλαιά μας μείωση του ύψους τους (κούρεμα) κατά τους όρους του ν. 4046/2012», εξήγησε.
* Επιπρόσθετα, η κα Τσάκωνα διευκρίνισε ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο για την αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του ΛΕΑΔΚ, ενώ δε γνωρίζουν πότε αποφασίστηκαν οι επενδύσεις αυτές, με ποια κριτήρια και, κυρίως, για ποιον λόγο δεν έλαβαν γνώση.
* Και συμπλήρωσε: «Ουδέποτε επιλέξαμε ως ΛΕΑΔΚ να επενδύσουμε τα διαθέσιμα κεφάλαιά μας σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν μεγάλη η έκπληξη και η αγανάκτησή μας, όταν στις 23 Μαρτίου 2012, πηγαίνοντας να κάνουμε ανάληψη χρηματικού ποσού, ενημερωθήκαμε ότι το υπόλοιπο του αποθεματικού μας ανερχόταν στο ποσό των 58.690,25 ευρώ! Ενώ λίγες μόλις ημέρες πριν, στις 12/3/2012, από σχετικό αποδεικτικό κινήσεως του λογαριασμού που μας είχε χορηγήσει η τράπεζα, προέκυπτε ότι το υπόλοιπο ήταν 191.919,59 ευρώ.
* Είναι πρωτοφανής και επιεικώς απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση προς το Δ.Σ. του ΛΕΑΔΚ, μετέτρεψε τα αποθεματικά του σωματείου μας σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία υποβλήθηκαν σε “κούρεμα”, με αποτέλεσμα να χαθούν οικονομίες των δικηγόρων της Καλαμάτας».
 ~* «Να επιστραφούν»
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και μέλος του ΛΕΑΔΚ, Κώστας Μαργέλης, κάνει λόγο για παράνομες κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι υποχρεωμένη άμεσα να επιστρέψει τα αποθεματικά του σωματείου των δικηγόρων της Καλαμάτας.
* Εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει με τα αποθεματικά των ΝΠΔΔ που πρέπει να έχουν κατατεθειμένα στην ΤτΕ, παρατήρησε ότι επιμελώς έχει αποκρυφτεί ότι «κούρεμα» δε θα υποστούν μόνο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν τα ταμεία στο χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος. «Απίστευτο κι, όμως, αληθινό. Το κούρεμα δεν αφορά μόνο στα ταμεία εκείνα που οι διοικήσεις τους επέλεξαν να επενδύσουν μέρος των διαθεσίμων τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά όλα τα ταμεία, ακόμα και αυτά που ουδέποτε οι διοικήσεις τους αποφάσισαν να επενδύσουν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η μεγάλη αυτή κλοπή αφορά όλους τους Έλληνες, γιατί όλοι οι Έλληνες είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο ταμείο που έχει τα ταμειακά διαθέσιμά του στην Τράπεζα Ελλάδος. Η κίνηση αυτή θα σημάνει κυριολεκτικά πανωλεθρία για τα ταμεία. Θέλω να δω πώς θα είναι σε θέση μετά το κούρεμα να πληρώνουν συντάξεις ή να καλύπτουν περίθαλψη των ασφαλισμένων τους;», υπογράμμισε ο κ. Μαργέλης.
* Συγκεκριμένα για το ΛΕΑΔΚ, επισήμανε ότι με μια πρωτοφανή μεθόδευση, έξω από τα όρια της νομιμότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς καμία έγκριση και καμία ενημέρωση, μετέτρεψε τα αποθεματικά του σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αυτά εντάχθηκαν στο PSI, με αποτέλεσμα να χαθούν οικονομίες των δικηγόρων της Καλαμάτας. «Δε νομιμοποιείται μία τέτοια απόφαση, από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε στο ΛΕΑΔΚ τις όποιες αποδόσεις είχαν τα ομόλογά τους, ενώ τώρα, με ελαφρά τη καρδία, τα “κουρεύει”, αποστερώντας του πολύτιμους πόρους», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Πασχαλινές διακοπές στο "The Westin Resort, Costa Navarino"
~ Τοπικές παραδόσεις, γαστρονομία και πλήθος δραστηριοτήτων  * Τα έθιμα της Μεσσηνίας και οι παραδοσιακές συνταγές θα αναβιώσουν και φέτος στην Costa Navarino τις ημέρες του Πάσχα, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες αλλά και πολλές δραστηριότητες στους επισκέπτες.
 * Με συνταγές και έθιμα που κρατούν ζωντανή την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής, οι επισκέπτες του “The Westin Resort” θα νιώσουν μέσα στο πασχαλινό κλίμα της Μεσσηνίας, τόσο στο Navarino Dunes όσο και στα κοντινά χωριά, όπου κάθε χρόνο γιορτάζονται με ευλάβεια και έθιμα αιώνων οι Άγιες Ημέρες.
 * Η δε Agora του Navarino Dunes θα αποτελέσει το επίκεντρο για τους εορτασμούς των ημερών, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την πλήρη σειρά signature θεραπειών εμπνευσμένων από την αρχαία Ελλάδα στο Anazoe Spa, να εξασκηθούν στο γκολφ στα δύο signature γήπεδα της Costa Navarino και να συμμετέχουν σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα ρακέτας, θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, αλλά και εξορμήσεις στη φύση για πεζοπορία και ποδήλατο μέσα από το πρόγραμμα του Navarino Outdoors.
* Την αυθεντική εμπειρία της φιλοξενίας αυτών των ιδιαίτερων ημερών για γονείς και παιδιά στο “The Westin Resort, Costa Navarino”, με θέα στο Ιόνιο Pέλαγος και τη μεσσηνιακή φύση, συμπληρώνουν δραστηριότητες, όπως οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι, τη Δευτέρα του Πάσχα.
* Στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σαμψών, όλοι μπορούν να συμμετέχουν στο στολισμό του Επιταφίου. Εκεί θα τελεστεί η Ακολουθία και Περιφορά του, αλλά και η Αναστάσιμη Λειτουργία του Μ. Σαββάτου.
* Το πρωί του Μ. Σαββάτου, γυναίκες της περιοχής θα προετοιμάζουν και θα ψήνουν παραδοσιακά ψωμιά και «κεντημένες πίτες». To απόγευμα του Μ. Σαββάτου, τα παιδιά μπορούν να βάψουν αυγά, να φτιάξουν τα δικά τους φαναράκια για το βράδυ της Ανάστασης και να απασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες, μαθαίνοντας τα ήθη και έθιμα της Λαμπρής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, τα παιδιά συμμετέχουν σε πλήθος ψυχαγωγικών δράσεων για να γνωρίσουν την περιοχή και τις παραδόσεις. Το Αναστάσιμο Δείπνο θα περιλαμβάνει την καθιερωμένη μαγειρίτσα μαζί με τα υπόλοιπα πιάτα αυτής της ιδιαίτερης γιορτής.
* Την Κυριακή του Πάσχα θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του ψησίματος του Κλέφτικου, μία παράδοση από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που απαιτεί μία ξεχωριστή προετοιμασία, στην οποία καλούνται όλοι να συμμετέχουν. Πλήθος εδεσμάτων, ειδικά για την ημέρα, πλαισιώνουν το Κλέφτικο, μαζί με παραδοσιακούς χορούς και σκοπούς της Μεσσηνίας.

*** Βουνάκι Καλού Νερού
~ Χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρων στην παραλία
 * Χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρων εντόπισαν στην παραλία «Βουνάκι» Καλού Νερού Τριφυλίας το μεσημέρι του Σαββάτου άνδρες του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας. Την πληροφορία για τα τσιγάρα έδωσε κάτοικος της γύρω περιοχής. Κάνοντας τη βόλτα του στην παραλία, έκπληκτος είδε λίγο πιο πέρα από εκεί που έφτανε ο κυματισμός να είναι στοιβαγμένα χαρτόκουτα.
 * Προσωπικό του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. της Λιμενικής Αρχής Κυπαρισσίας μετέβη στην αμμώδη παραλία, όπου και εντόπισαν εγκαταλελειμμένα τριάντα οκτώ χιλιάδες (38.000) πακέτα λαθραία τσιγάρων σε εβδομήντα έξι (76) χαρτοκιβώτια. Από έρευνα που διενεργήθηκε στο χώρο βρέθηκε χρησιμοποιημένο ένα ζευγάρι γάντια, το οποίο εστάλη για δακτυλοσκόπηση στην αρμόδια Υπηρεσία. Από το Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.  Η.Γ.

*** Ληξιπρόθεσμες οφειλές
~ Λήγει στις 30 Μαρτίου η ρύθμιση
 * Έως 30 Μαρτίου έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΟΥ Καλαμάτας. Όσοι, δε, επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση, πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγκαίρως.
 * Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία, μέχρι 10.000 ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και μέχρι 75.000 ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
 * Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2012.
 * Το αίτημα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 24 δόσεων εξετάζεται κατά περίπτωση από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ και το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

*** Αριοχώρι
~* Τσιγγάνοι με ξύλα επιτέθηκαν σε κατοίκους, τραυματίζοντας τρεις
 * Τρία άτομα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από ξυλοδαρμό έστειλε ομάδα τσιγγάνων την Κυριακή το απόγευμα στο Αριοχώρι, μετά από σύρραξη.
* Το περιστατικό συνέβη, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τσιγγανάκι μπήκε σε αρτοποιείο στο Αριοχώρι, προκειμένου να πάρει κάποια καραμέλα ή τσίχλα. Ο δε ιδιοκτήτης το έδιωξε, αφού αρκετές φορές τσιγγάνοι προσπαθούν από τέτοια καταστήματα να κλέψουν πράγματα.
 * Το τσιγγανάκι έφυγε, όμως μετά από λίγη ώρα στο χωριό και συγκεκριμένα έξω από το αρτοποιείο, επέστρεψε μεγάλη ομάδα τσιγγάνων, κρατώντας ξύλα. Επιτέθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος και άλλα άτομα που βρίσκονταν εκεί και έγινε σύρραξη μέχρι να επέμβει η Αστυνομία.
* Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν τρία άτομα από το Αριοχώρι να τραυματιστούν και να διακομισθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ όλοι οι τσιγγάνοι τράπηκαν σε φυγή.
* Χθες το πρωί αστυνομικοί της ειδικής ομάδας καταπολέμησης της εγκληματικότητας από τσιγγάνους πραγματοποίησε εφόδους για τη σύλληψη των δραστών, όμως αυτό δε στάθηκε δυνατό.

*** Πριν 94 χρόνια
- ΣΥΝΗΛΘΟΝ χθες το απόγευμα εις συνεδρίασιν τα μέλη της επιτροπής των Τροφίμων, υπό την προεδρίαν του Νομάρχου, κατά την οποίαν συνεζήτησεν επί των γενικών ζητημάτων του επισιτισμού χωρίς να ληφθούν και αποφάσεις οριστικαί. Η επιτροπή εις την νέαν συνεδρίασίν της θα αποφασίση και επί της διανομής του αφιχθέντος βαγονίου ρεβιθίων. - ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή 200 δραμίων άρτου κατ’ άτομον προς 1,20 κατ’ οκάν και 280 δραμίων αλεύρων εξ ων τα 40 δράμια εξ αραβοσιταλεύρου προς 1,48 κατ’ οκάν.
 - ΕΙΣ το χωρίον Ζευγολατιό καθ’ αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητος εις την Νομαρχίαν, προσεβλήθη υπό μηνιγγίτιδος η Κυριακούλα Σκούρα. Απεστάλη αντιμηνιγγιτικός ορός.
 - ΑΦΙΧΘΗΣΑΝ εξ Αθηνών δύο βαγόνια αραβοσίτου εις παραλαβήν του Νομογεωπονικού Γραφείου προοριζόμενα δια την σποράν.
 - ΤΟ Υπουργείον της Γεωργίας απέστειλεν 40 κυτία κουκουλοσπόρων εις την Κεντρικήν Αγροτικήν Τράπεζαν, ίνα διατεθούν εις τους τέως Δήμους Αμφείας και Αλαγονίας.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ενημέρωση Τρίτη 27/03/2012 :

~** Για το Τσάμπιον Λίγκ των 8 ομάδων :
Μπενφίκα - Τσέλσι  0-1 , (0-0).- 75΄ Καλού .- ^ 
ΑΠΟΕΛ Κύπρου - Ρεάσλ Μανδρίτης   0-3 , (0-0).- 74' Μπενζεμά ,82΄ Κακά , 89΄Μπενζεμα .- ^



 
~** Για το Ευρωμπάσκετ για το Φάϊναλ Φόρ της Κωνσταντινούπολης για πρόκριση :
3ος αγώνας : Μακαμπί Τ.Α. - Παναθηναϊκός   65-62 , (41-28) ,(24-13).- ^
""    "" ΄"" :  Ούνικς Καζάν - Μπαρτσελόνα    56-67 .-  ^ 

*** «Ελάτε να βρούμε τον τρόπο»
* Θετικός είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στο αίτημα του συλλόγου παλαιμάχων του Παναθη ναϊκού για την μεταβίβαση των μετοχών, εφόσον δεν υπάρξει νομικό κώλυμα. Δόθηκε εντολή στους δικηγόρους για συνάντηση. * Οι παλαίμαχοι του Παναθη ναϊκού με χθεσινή ανακοίνωση τους ζητούν τις μετοχές και το πρωί έστειλαν επιστολή στο γραφείο του Γιάννη Βαρδινογιάννη με την οποία ζητούν να τους παραχωρηθεί με όποιον νομικό τρόπο γίνεται το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΠΑΕ.
 * Μάλιστα, η κίνηση τους δεν έπεσε στο κενό αφού δόθηκε εντολή στους δικηγόρους του Βαρδινογιάννη για να ορίσουν συνάντηση με τους δικηγόρους που έχει εξουσιοδοτήσει ο σύλλογος των παλαιμάχων για να δουν πως μπορεί να προχωρήσει νομικά το αίτημα αυτό.
 * Φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει κάτι αφού η απάντηση στο αίτημα είναι θετική εφόσον βρεθεί η νομική φόρμουλα για να μεταβιβαστούν οι μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη στους παλαιμάχους!

*** «Δεν μπορεί να πάει πιο κάτω»
* Ο Βασίλης Κωνσταντίνου θεωρεί πως για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει πιο κάτω και ελπίζει με την κίνηση των παλαιμάχων να βγει από το τέλμα. * την ανακοίνωση του συλλόγου παλαιμάχων με την οποία ζητούν τις μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη: Σήμερα θα ζητήσουμε από τον κ. Βαρδινογιάννη να μας παραχωρήσει τις μετοχές με επιστολή. Αν μας φωνάξει και πάμε και τα βρούμε νομικά, δεν έχουμε παρά να πάρουμε τις μετοχές και μετά να απευθυνθούμε στους άλλους μετόχους, ώστε να σχηματιστεί διοίκηση. Εμείς κάνουμε αυτή την κίνηση γιατί ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στο τέρμα και δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Ελπίζω με τη βοήθεια τη δική μας ο Παναθηναϊκός να βγει από το τέλμα. Πιστεύουμε πως μετά την κίνησή μας θα ευαισθητοποιηθούν οι μέτοχοι και θα βρουν λύση .
-τις προθέσεις των παλαιμάχων: Ξέρουμε ότι το πρόβλημα στους άλλους μετόχους είναι το 54,7% του κ. Βαρδινογιάννη. Ζητάμε αυτό το ποσοστό από τον κ. Βαρδινογιάννη και μετά θα απευθυνθούμε στους άλλους μετόχους για να διοικήσουν και να τρέξουν την ομάδα. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς θέλουμε να διοικηθεί ο Παναθηναϊκός δεν είναι από μας. Δεν έχουμε ούτε τις γνώσεις, ούτε την ικανότητα, ούτε τα διοικητικά να πάρουμε το 54,7% και να τρέξουμε την ΠΑΕ διοικητικά. Αν το πρόβλημα είναι ο κ. Βαρδινογιάννης και η ΓΗΠΕΛ, να πάρουμε εμείς τις μετοχές και μετά οι υπόλοιποι να βγάλουν ΔΣ γιατί η ομάδα έχει πρόβλημα λειτουργίας και πρέπει κάπως να προχωρήσει. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρόεδρος και ποιοι στο ΔΣ, αλλά ο Παναθηναϊκός. Το νομικό κομμάτι θα το βρούμε. Δεν είμαστε νομικοί, αλλά θα βάλουμε δικηγόρους για να είμαστε εξασφαλισμένοι ότι δεν θα μας πάνε στα δικαστήρια και δεν θα πάμε φυλακή. Δεν θέλουμε να διοικήσουμε, αλλά να ευαισθητοποιήσουμε τους μετόχους για να αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του .
-την εκτίμησή του για την απάντηση της πλευράς Βαρδινογιάννη: Δεν είπα ποτέ ότι πιστεύω ότι θα απαντήσει θετικά ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Εμείς κάναμε μία πρόταση για να ευαισθητοποιηθούν οι μέτοχοι και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, είτε οι ίδιοι, είτε οι δικηγόροι τους, για να βρεθεί μία λύση .
-την κατάσταση στον Παναθηναϊκό και τη διορία της UEFA: Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε ή όχι. Το σίγουρο είναι όμως ότι από χθες έπρεπε να είχαν ευαισθητοποιηθεί κάποιοι άνθρωποι. Ο κ. Βγενόπουλος έχει δεσμευτεί πως θα επαναφέρει το 1,7 εκατ. ευρώ μόλις σχηματιστεί νέο ΔΣ. Πιστεύω πως το ίδιο θα κάνει και ο κ. Πολέμης με το δικό του δάνειο, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι άλλοι όσοι είχαν πει πως θα το κάνουν. Αν μαζευτούν αυτά τα χρήματα, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει πρόβλημα. Ξέχωρα όμως από την αδειοδότηση για την Ευρώπη, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να πάρουν μισθούς και δώρο Πάσχα, που ζουν από αυτή τη δουλειά και πρέπει να πληρωθούν. Μέχρι να παραιτηθεί το ΔΣ υπήρχαν τα χρήματα για την αδειοδότηση .

***«Να δούμε ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται»
* Ο Βασίλης Κωνσταντίνου μίλησε για την ανακοίνωση των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που ζητούν τις μετοχές για να δουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το τριφύλλι * Κάναμε αυτή την κίνηση σαν σύνδεσμος παλαιμάχων, στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η ομάδα, για να δούμε ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται. Ο κ. Βαρδινογιάννης λέει χαρίζω τις μετοχές μου και οι υπόλοιποι μέτοχοι λένε ότι θέλουν να βάλουν χρήματα αν φύγει το εμπόδιο της ΓΗΠΕΛ. Εμείς λοιπόν θέλαμε από κάπου να ξεκινήσουμε. Πρώτα πρέπει βέβαια να δούμε αν μπορούμε να καλυφθούμε νομικά για να πάρουμε τις μετοχές .
 * Για το πλάνο που θα ακολουθήσουν οι παλαίμαχοι: Έχουμε ένα πλάνο, το οποίο όμως δεν είναι οριστικό. Πρώτα πρέπει να δούμε αν μπορούμε νομικά να πάρουμε τις μετοχές. Από εκεί και πέρα, θα κάτσουμε κάτω με όλους τους παλαιμάχους για να μπορέσουμε να οργανωθούμε. Είμαστε πρόθυμοι και θέλουμε να τονίσουμε στους μετόχους ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και να μην ενδιαφέρεται κανείς .
* Για την πρώτη κίνηση του συνδέσμου παλαιμάχων: Θα στείλουμε επιστολή στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη για να τον ενημερώσουμε ότι θέλουμε το ποσοστό του. Στη συνέχεια θα πάμε σε όλους τους υπόλοιπους μετόχους για να δούμε τις προθέσεις τους .
 * O πρόεδρος του συνδέσμου ανέλυσε και στην εφημερίδα Goal τις σκέψεις του και τη λογική της κίνησης των παλαιμάχων, ενώ αποκάλυψε πως σήμερα θα σταλεί σχετική επιστολή προς τον Τζίγγερ. Αναλυτικά:
 - Πότε αποφασίσατε να κάνετε τη συγκεκριμένη κίνηση;
 * Είχαμε πολλές συζητήσεις μετά τα όσα έγιναν στο ΔΣ της Παρασκευής. Για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μία λύση. Το βράδυ της Κυριακής συνεδρίασε το ΔΣ του συνδέσμου και αποφασίσαμε προχωρήσουμε στην κίνησή μας, γνωστοποιώντας τη μέσω ανακοίνωσης. Ηταν ένα ηλεκτροσόκ που έπρεπε να γίνει... .
 - Τι κλίμα εισπράξατε από την πλευρά του μεγαλομετόχου;
 * Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο μήνυμα. Αλλωστε θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε μαζί του. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα του στείλουμε επιστολή στην οποία θα ξεκαθαρίζουμε κι επισήμως τις προθέσεις μας, καλώντας τον να παραχωρήσει τις μετοχές του στον σύνδεσμό μας. Θα περιμένουμε για δέκα μέρες να μας καλέσει για να μιλήσουμε εκ του σύνεγγυς. Εάν δεν γίνει, καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να επιμείνουμε και θα αποσύρουμε την πρότασή μας... .
 -Εάν υποθέσουμε πως ο Βαρδινογιάννης σας δώσει τελικά τις μετοχές... ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;
 * Θα προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση νέου ΔΣ. Ο Παναθηναϊκός δεν νοείται να είναι ακέφαλος σ αυτές τις κρίσιμες ώρες. Από τα 20 μέλη τα 14 θα είναι παλιοί παίκτες της ομάδας όλων των εποχών και τα υπόλοιπα 6 δικηγόροι και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν να τρέξει και να οργανωθεί η ομάδα... .
 -Ζητήσατε στην ανακοίνωσή σας από τους υπόλοιπους μετόχους και όσους έχουν διάθεση να συμπορευτούν μαζί σας...
 * Θα ζητήσουμε απ όλους να σταθούν στο πλευρό μας. Κι από τον κ. Βγενόπουλο κι από τον κ. Πολέμη και απ όλους όσοι έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν. Εμείς δεν θέλουμε να διοικήσουμε κι ούτε έχουμε λεφτά. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει μία διοικητική ηρεμία. Εάν πάρουμε τις μετοχές η ομάδα θα απεγκλωβιστεί από τον Βαρδινογιάννη και πλέον ίσως έτσι είναι πιο εύκολο για τον οποιονδήποτε να βοηθήσει ενεργά. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ποιοι ενδιαφέρονται και ποιοι όχι για τον Παναθηναϊκό και μαζί τους να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα... .
 -Για τον κ. Βγενόπουλο πάντως παραμένει βασικό αγκάθι η ΓΗΠΕΛ...
 * Εφόσον θέλει ο κ. Βγενόπουλος και σ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση. Θα καλέσουμε τον ίδιο και τον κ. Λουμίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΗΠΕΛ. Αν γίνεται ακόμα και τον κ. Σαμαρά, για να καταθέσει όλες τις ερωτήσεις και τις αμφιβολίες που έχει, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή .

***  Ζήτησε... πλάτη ο Γόντικας!
* Ούτε μια απουσία δεν σημείωσε στη σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Παρών και ο Γόντικας που χαιρέτησε τους παίκτες και τους ζήτησε να υπογράψουν τους διακανονισμούς.
*Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ξεκίνησε την προετοιμασία το εντός έδρας (κεκλεισμένων των θυρών) αγώνα με τον Αρη και δεν είχε ούτε έναν παίκτη απών. Στη σημερινή προπόνηση, το πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού περιελάμβανε: ζέσταμα, ασκήσεις φυσικής κατάστασης, ασκήσεις κυκλοφορίας της μπάλας σε τέσσερα γκρούπ και δίτερμα με τέσσερις ομάδες εναλλάξ.
 * Στην Παιανία βρέθηκε και ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του Παναθηναϊκού Δημήτρης Γόντικας για να χαιρετήσεις τους παίκτες και να τους μιλήσει για τις διοικητικές εξελίξεις. Ο Γόντικας τους είπε να βάλουν πλάτη και να υπογράψουν τους διακανονισμούς, ώστε να μην έχει πρόβλημα το τριφύλλι με την ΟΥΕΦΑ στις 31 Μαρτίου.
 * Ο πρώην πρόεδρος είπε στους παίκτες του Παναθηναϊκού πως μετά τις εξελίξεις στο Δ.Σ δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν και θα υπάρξει στάση πληρωμών! Μάλιστα, χαρακτήρισε κομβικό σημείο τη Γενική Συνέλευση της 18ης Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι εκεί θα φανεί αν υπάρχει κάποιος να μπει στην ΠΑΕ και να βάλει χρήματα.
 * Ο Γόντικας ενημέρωσε τους πράσινους ότι θα συναντηθούν με άνθρωπο που θα τους προτείνει διακανονισμό, να λάβουν δηλαδή τα χρήματα που τους οφείλονται σε δύο δόσεις, μία στις 5 Ιουλίου και μία στις 5 Αυγούστου. Όπως ήταν φυσικό, οι παίκτες είχαν πολλές ερωτήσεις!
 * Πάντως, ακόμα και έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα για τους πράσινους αφού χρωστούν χρήματα για την δεύτερη δόση του Ζέκα στην Βιτόρια Σετούμπαλ. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο Παναθηναϊκός να μην παίξει του χρόνου στα Κύπελλα Ευρώπης και θα είναι μάταιη η συμμετοχή του στα πλέι οφ της SUPER LEAGUE.

*** Νίνης: «Είμαστε μόνο εμείς»
O Σωτήρης Νίνης μίλησε για τον τελευταίο στόχο του Παναθηναϊκού που καλείται να τον παλέψει μόνο με ποδοσφαιριστές και προπονητή, αφού έχουν απομείνει μόνο αυτοί. * Η επιστροφή μου στην αρχική ενδεκάδα συνδυάστηκε με ένα καλό αποτέλεσμα και μια πολύ καλή εμφάνιση για την ομάδα μου ύστερα από πολύ καιρό. Ήταν πολύ δύσκολος ο καιρός που έλειψα. Γύρω στους 6,5 μήνες. Χωρίς τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων δεν θα μπορούσα να ήμουν σήμερα ξανά καλά και πραγματικά τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Με έκαναν να επιστρέψω ακόμη πιο δυνατός. Νιώθω πολύ καλά εδώ και καιρό. Δεν φοβήθηκα ούτε μια στιγμή. Κόντρα στον ΟΦΗ δέχθηκα κάποια σκληρά μαρκαρίσματα. Όπως μου είπαν οι συμπαίκτες μου το ένα εξ αυτών θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν κόκκινη κάρτα. Αν δεν φορούσα την επικαλαμίδα μου ίσως και να μου είχε σπάσει το πόδι. Θέλω να πως στους διαιτητές ότι οφείλουν να προστατεύουν τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο τι γίνεται σε ένα αγώνα. Η υγεία είναι πάνω από όλα.
 * Η νίκη κόντρα στον ΟΦΗ ήταν πολύ σημαντική. Πρώτα από όλα για την ψυχολογία μας. Προερχόμασταν από τρεις πολύ κακούς αγώνες και από συνθήκες που ήταν δύσκολες για όλους μας. Από εδώ και πέρα κάθε παιχνίδι είναι καθοριστικό, για εμάς τους ίδιους αλλά και για την ομάδα. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στη συνέχεια. Να κατακτήσουμε τον τελευταίο στόχο που μας έχει μείνει. Πλέον είμαστε μόνο εμείς. Οι ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει κανένας άλλος. Μετά τα τελευταία γεγονότα έχουμε απομείνει μόνοι μας. Εμείς και ο προπονητής. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Πάμε για τη 2η θέση, να αγωνιστούμε στα play off και να κατακτήσουμε το εισιτήριο για τη συμμετοχή μας στο Champions League. Κάνουμε υπομονή από το ξεκίνημα της σεζόν και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να παίζουμε .

*** Ικανοποιημένος ο Τάσος Λαγός
* Ο Τάσος Λαγός αγωνίστηκε στην Κρήτη για πρώτην φορά με την φανέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και τόνισε ικανοποιημένος για την ευκαιρία που πήρε από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. *Η πρώτη σου επίσημη εμφάνιση στο Πρωτάθλημα με την εμφάνιση του Παναθηναϊκού συνδυάστηκε με νίκη της ομάδας στην έδρα του ΟΦΗ. Τα συναισθήματά σου;
* Νιώθω ευτυχισμένος. Πρωταρχικά για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στα θετικά αποτελέσματα. Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος και για τη συμμετοχή μου στην επαγγελματική ομάδα. Μου είχε δοθεί μια ευκαιρία στο Κύπελλο, αυτή τη φορά ήταν για το Πρωτάθλημα. Νιώθω ικανοποίηση που βοήθησα την ομάδα .
 ~* Η άποψη σου για το παιχνίδι;
* Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και στο φινάλε κατακτήσαμε τους τρεις βαθμούς. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει με μεγαλύτερο σκορ. Κοιτάμε μπροστά, παιχνίδι με παιχνίδι, να τα κερδίσουμε όλα .
 * Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στα θετικά αποτελέσματα θα βοηθήσει σε κάποιους τομείς την ομάδα;
* Χρειαζόμασταν μια νίκη. Μια καλή εμφάνιση. Καταφέραμε και τα συνδυάσαμε κόντρα στον ΟΦΗ. Πιστεύω ό,τι θα βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Κυρίως ψυχολογικά, αν αναλογιστεί κανείς τα τρία τελευταία αρνητικά αποτελέσματα στο ΟΑΚΑ. Μόνο το καλύτερο υπάρχει για τον Παναθηναϊκό από εδώ και πέρα .
 ~** Εσύ, ο Καπίνο, ο Μαυρίας, ο Φουρλάνος και ο Ταμπάκης εκπροσωπείτε τη νέα γενιά στα αποδυτήρια. Πως αισθάνεστε;
 * Περήφανοι. Ο προπονητής μας πιστεύει και τον ευχαριστώ για αυτό. Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύει ταλέντα από την ίδρυση του. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά .

***  Ο Τσάκας και η... Ανάσταση
* Ο Γιάννης Σερέτης... ανακάλυψε τον Βλάση Τσάκα και γράφει όσα του είπε στην ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους για το αραβικό fund, την κίνηση των παλαιμάχων, την ποινή από την UEFA και τους μετόχους. * Ρωτούν πολλοί πού είναι και τι κάνει αυτές τις ημέρες ο Βλάσης Τσάκας. Σκέφτηκα τώρα που τον έχουν εγκαταλείψει οι... φίλοι του, να του τηλεφωνήσω. Στην Καβάλα είναι λοιπόν. Και περιμένει. Τι περιμένει; Εσείς τι λέτε; Τους Αραβες! Σταχυολογώ, χωρίς σχόλια... *
 ~ Είναι έξαλλος από τα σημερινά... αυτοί δεν είναι Τσάκες . Διότι αντιλαμβάνεται ότι έχει γίνει συνώνυμο της αναξιοπιστίας και μου φάνηκε αρκούντως εγωιστής ώστε να το... πάει μέχρι τέλος. Ποιο θα είναι αυτό; Ελα ντε... *
 ~ Είναι έξαλλος με τους μετόχους που έχουν, αλλά δεν βάζουν. Βλέπει με θετικό μάτι την κίνηση των παλαιμάχων, αλλά δεν θεωρεί ότι μπορούν να προσφέρουν βιώσιμη λύση. *
 ~ Εχει αποφασίσει να μην μιλήσει δημοσίως για τίποτα μέχρι να τελειώσει οριστικά θετική ή αρνητικά το θέμα με το αραβικό fund. *
 ~ Εχει συνειδητοποιήσει ότι έχει δώσει αμέτρητες αφορμές (και με... μελλούμενα γεγονότα και με ημερομηνίες) ώστε να μην γίνεται πλέον πιστευτός σε τίποτα. *
 ~ Δεν ανησυχεί ΚΑΘΟΛΟΥ για την αδειοδότηση από την UEFA. H χαρακτηριστική ατάκα του είναι η εξής: Ακόμη κι αν αποκλειστούμε τώρα, στον επόμενο έλεγχο θα τα έχουμε τακτοποιήσει όλα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η UEFA δεν τρομοκρατεί, απλώς νουθετεί και αν αποδείξεις ότι δεν έχεις πρόβλημα και δεν χρωστάς, δεν έχει κανένα λόγο να σε αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις . *
 ~ Ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δουλεύει αθόρυβα πάνω στο project και ότι πλέον έχουν λυθεί τα προβλήματα με τις πρεσβείες και τα απαραίτητα έγγραφα. *
 ~ Λέει ότι το commitment υπάρχει στην Τράπεζα Πειραιώς και ότι το fund είναι έτοιμο. *
 ~ Δεν λέει, όμως, τα ονόματα των ανθρώπων που απαρτίζουν το fund, παρά μόνο ότι ο Νο 1 ανήκει σε.. ευρύτερη βασιλική οικογένεια. *
 ~ Τονίζει ότι το αρχικό ποσό που θα καταβληθεί είναι 9,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 54,7% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη και το υπόλοιπο θα δοθεί όταν λήξει το δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους. Σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βεβαίως, η οποία τυπικά ακόμη δεν έχει αρχίσει... *
 ~ Ελπίζει ότι όλα θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι τη μεθεπόμενη Κυριακή. Πολύ πριν, δηλαδή, από την κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί (ουδείς γνωρίζει αν θα γίνει...) για τις 18 Απριλίου. *
 ~ Με την ατάκα μακάρι την Κυριακή των Βαϊων να έρθει η Ανάσταση για τον Παναθηναϊκό έκλεισε το τηλέφωνο στην σύντομη συνομιλία μας και δεν είχε διάθεση για πολλές (περισσότερες) ερωτήσεις και απαντήσεις.
 ~ Αυτά...

***



  ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 , Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/10-03-2012.html  , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης ,10-03-2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/11-2012.html  , Σήμερα είναι Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Σχολιάζοντας Αδιακρίτως Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :Δευτέρα 12 /03/2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  ,
ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2012 : foto athos .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/13-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/14-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΤΑΫΓΕΤΟΣ Αναδημοσίευση Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/15-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/16-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/agion-oros-2012.html  ,
AGION OROS ΑΘΩΣ 2012 .- Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 ,.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/17-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/18032012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Κυριακή 18/03/2012 - Ειδήσεις -Σχόλια κ.α .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/19-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/19032012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 19/03/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/arfara-messhnis-greece.html  , ARFARA MESSHNIΑS GREECE Φωτογραφίσεις , 20/03/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/20032012.html  , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ,Φωτογραφίες 20/03/2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/20032012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα Τρίτη , 20/03/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/21-03-2012.html  , ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Περιοχή Σκήτης Αγίας Άννης 21-03-2012 , Φωτογραφίες κ.α..-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/21-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/03/22-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/24-2012.html  , Σάββατο στην ενημέρωση 24 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/25-2012.html  , Κυριακή στην ενημέρωση 25 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/26-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/26-2012.html
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/27-2012.html   , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαρτίου  2012 .-


 ~*** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ----ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ :


**** Στέβια: Όλη η γλύκα σε ένα φυτό
** Η ανάγκη χρήσης γλυκαντικών υλών, ως υποκατάστατων της ζάχαρης, δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε περιορισμένη. Αντίθετα, αποτελεί μια πραγματική επανάσταση της βιομηχανίας τροφίμων που, εδώ και πολλές δεκαετίες έχει επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση σε τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς, ωστόσο, να επιβαρύνονται με επιπλέον θερμίδες.
 * Σήμερα, η «επανάσταση» αυτή κάνει ένα ακόμη μεγάλο άλμα με τη στέβια (stevia rebaudiana), ένα μικρό φυτό από την Παραγουάη που παράγει μια νέα γλυκαντική ύλη, πραγματική καινοτομία στο είδος της.
* Σύμφωνα με έρευνες, η προτίμησή μας προς τις γλυκές γεύσεις είναι γενετική. Η γλυκύτητα είναι εκείνη που οδηγεί τα θηλαστικά προς ασφαλείς και θρεπτικές τροφές, γι’ αυτό και εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό κριτήριο επιλογής για το τι τρώμε.
 * Η στέβια είναι η γλυκαντική ύλη από το φυτό στέβια – ή αλλιώς γλυκοζίτες στεβιόλης, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της- είναι μια μη θερμιδική ουσία που προέρχεται από το φύλλο του ομώνυμου φυτού - ένα είδος μικρού θάμνου που ενδημεί στην Παραγουάη και είναι συγγενικό με το χαμομήλι, τη μαργαρίτα, τα χρυσάνθεμα κ.ά.
 * Στην Αμερική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά η χρήση της γλυκαντικής ύλης από το φυτό στέβια σε προϊόντα όπως ροφήματα, αναψυκτικά, γλυκά, σάλτσες, γιαούρτια κλπ., είναι ιδιαίτερα ελεγμένη και εγκεκριμένη εδώ και δεκαετίες.

~**** Ρίγανη: «Ασπίδα» προστασίας για τον οργανισμό
** Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. H ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
 * Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
 * Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
 * Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο!

~*** Τρώτε συχνά σοκολάτα για να αδυνατίσετε
** Nέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δώσει άλλοθι σε όσους τρώνε τακτικά σοκολάτα. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι καταναλώνουν συχνά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, σε σχέση με εκείνους που τρώνε πιο σπάνια.  * Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπεατρίς Γκολόμπ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν τη διατροφή περίπου 1.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 85 ετών και συσχέτισαν την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν με τον δείκτη σωματικής μάζας τους (την αναλογία του βάρους προς το τετράγωνο του ύψους τους).
 * Όσοι έτρωγαν πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 2,3 έως 3,2 κιλά μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα.
 * Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα κι αν η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες, περιέχει επίσης συστατικά που ευνοούν την απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι διευκολύνει την παραγωγή πρόσθετων λιπών και άρα το πάχος.
 * Έτσι, παρόλο που η συχνή κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη λήψη θερμίδων, τελικά συσχετίζεται με μικρότερο παρά με μεγαλύτερο βάρος ενός ατόμου. Μάλιστα, αυτή η σχέση ανάμεσα στη σοκολάτα και το βάρος παραμένει, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ακόμα κι αν ληφθούν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική άσκηση.
 * Παράλληλα, σημειώνεται ότι η έρευνα δεν διαπίστωσε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα σοκολάτας και το βάρος, αλλά βρήκε όντως σχέση ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσής της και το βάρος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία πιθανότητα στις 100 τα ευρήματά τους να οφείλονται στον παράγοντα της τύχης.
 * Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία. Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, δρα ευεργετικά στην πίεση του αίματος, στο επίπεδο της χοληστερόλης, της ινσουλίνης κ.α.. Η σοκολάτα έχει συσχετιστεί θετικά και με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος.
 * Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν αυτοσυγκράτηση, προτού τρέξει κανείς για να φάει σοκολάτα, μέχρι τουλάχιστον υπάρξει μία οριστική ετυμηγορία για την επωφελή δράση της, καθώς η πολλή κατανάλωση σοκολάτας έχει και την αρνητική πλευρά της. Μια μπάρα σοκολάτα δεν παύει να περιέχει πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, παρέχοντας πάνω από 200 θερμίδες.
 * Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν αφενός την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, αφετέρου τη μέτρια κατανάλωση, καθώς η υπερβολή βλάπτει.  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

~** Το γονίδιο της βαριάς γρίπης
** Μια γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ορισμένοι νοσούν πιο σοβαρά από τη γρίπη, συγκριτικά με άλλους που την «περνούν» ελαφριά, εντόπισαν οι επιστήμονες.
 * Σύμφωνα με έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature», μια παραλλαγή του γονιδίου IFITM3 απαντάται συχνότερα σε εκείνους που νοσηλεύονται με γρίπη βαριάς μορφής, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
 * Το συγκεκριμένο γονίδιο ελέγχει μια «κακοσχηματισμένη» πρωτεΐνη, που έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα του σώματος να γίνονται πιο ευπαθή στην εισβολή των ιών. O καθηγητής Paul Kellam από το Ινστιτούτο «Wellcome Trust Sanger», εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «καθώς μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τη γονιδιακή μας ευπάθεια στους ιούς, μπορούμε να παίρνουμε περισσότερα μέτρα πρόληψης, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός».
 * Αρχικά η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα. Στη συνέχεια οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από βάσεις γενετικών δεδομένων, όπου διαπίστωσαν ότι το ελαττωματικό γονίδιο παρουσιάζεται σε έναν στους 400 ανθρώπους. Ακολούθως, διεξήγαγαν εξετάσεις σε 53 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με γρίπη και διαπίστωσαν ότι οι τρεις έφεραν την παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου, δηλαδή ο ένας στους 20.
 * Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν μια σημαντική ψηφίδα του γενετικού παζλ της γρίπης, ωστόσο δηλώνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες, για να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους.

~** Καταπολεμήστε την αρτηριακή πίεση με φρούτα και λαχανικά
** Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στις Η.Π.Α., 9 στα 10 άτομα σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και σε βάθος χρόνου θα παρουσιαστούν επιπλοκές σχετιζόμενες με την καρδιακή λειτουργία.
 * Ωστόσο, οι ερευνητές που μελέτησαν τη σχέση διατροφής και αρτηριακής πίεσης κατέληξαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 * Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (με ταυτόχρονη μείωση των λιπαρών) μειώνει τη συστολική πίεση κατά 11 mm Hg και τη διαστολική κατά 6 mm Hg.
 * Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι οι μειώσεις αυτές είναι αντίστοιχες με τις μειώσεις που παρουσιάζονται από τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων!
 * Ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης σχετίζεται με τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε κάλιο αλλά και με το συνολικά πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής που συνεπάγεται η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών.

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: