ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας   :
Πεμπτη  19 Ιανουαρίου  2012  .
Το   μικρό  μας ποντικάκι  και πάλι  για σήμερα στο αγιάζι της ....
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ :
*** Προφυλάκιση 44χρονης για την υπόθεση Μεσάι

~ Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις δολοφονίες και τις εκβιάσεις  * Παραδόθηκε χθες το πρωί στην Ανακρίτρια Καλαμάτας και εν συνεχεία προφυλακίσθηκε η 44χρονη γυναίκα για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον Εισαγγελέα Καλαμάτας, κατηγορούμενη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε τέλη Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα και κατηγορείται για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι, εκβιασμό καταστηματαρχών και διακίνηση ναρκωτικών.
 * Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα επτά έχουν προφυλακισθεί. Μαζί με αυτή την κατηγορούμενη ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους εννιά και, σύμφωνα με τις αρχές, απομένουν να συλληφθούν άλλοι έξι.
 ~* Προφυλάκιση
 * Μετά τη σύλληψη των πρώτων οκτώ μελών της οργάνωσης, από την Εισαγγελία Καλαμάτας είχαν εκδοθεί άλλα δύο εντάλματα σύλληψης, εις βάρος ενός ζευγαριού και συγκεκριμένα του δίδυμου αδελφού του κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Βασίλη Βαρελά και της γυναίκας που χθες παραδόθηκε.
 * Το πρωί χθες η γυναίκα, συνοδεία δικηγόρου, πέρασε την πόρτα της Ανακρίτριας και παραδόθηκε, δηλώνοντας πως από την αρχή είχε πρόθεση να το κάνει και δεν έχει καμία ανάμειξη με την όλη υπόθεση.
 * Στη συνέχεια απολογήθηκε και στον Εισαγγελέα Καλαμάτας και αποφασίσθηκε η προφυλάκισή της. Δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στη μεγάλη αυτή υπόθεση.
 ~* Συμπληρωματικές απολογίες
 * Στο μεταξύ, δεν έχει ορισθεί ακόμα η ημερομηνία κατά την οποία θα δοθούν οι συμπληρωματικές απολογίες των κατηγορουμένων Βασίλη Βαρελά και του Αλβανού, ο οποίος κατηγορείται ως πληρωμένος δολοφόνος και εκτελεστής του διπλού εγκλήματος.
 * Μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Θ» ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλβανού κ. Αλέξανδρος Πηνιαλίδης, ο ορισμός της ημερομηνίας αυτής καθυστερεί λόγω νομικών εκκρεμοτήτων. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει ως υπεράσπισή του να μπορέσει να λάβει τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί, καθώς και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Παράλληλα, η διαδικασία καθυστερεί και από την προσφυγή που έχει καταθέσει ένας εκ των κατηγορούμενων κατά της προσωρινής κράτησης.
Πηγή ενημέρωσης  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας .-

*** Κόβεται ο καφές;

~ Δεν είναι trend, αλλά πολύχρονη συνήθεια
 * Σε δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, σε ιστοσελίδες και σε μπλογκς, διαβάζουμε την τελευταία διετία, πολυάριθμα, αλλά όχι και τόσο ποικίλα, σχόλια για τους Έλληνες που, παρά την κρίση, γεμίζουν καφενεία και καφέ. Όλοι οι Ευρωπαίοι επισκέπτες της Μεσσηνίας, με τους οποίους έχει τύχει να συνομιλήσω πρόσφατα, παρατήρησαν ακριβώς αυτό: Πώς γίνεται να έχετε κρίση και να είναι γεμάτες οι καφετέριες; Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δε θέλετε να συμμορφωθείτε, λένε ή υπονοούν.
 * Οι κρίσεις στο παρελθόν δεν έλειψαν. Ακόμη και στην Κατοχή, δεν είναι λίγες οι αναφορές ότι στα πενιχρά αγαθά που μετά βίας έφταναν στο ελληνικό σπίτι ήταν ο καφές, έστω από… λούπινα. Το καφενείο είχε πάντα για τον Έλληνα την έννοια και της Αγοράς, ώσπου ήρθε η κατανάλωση και άλωσε εν γένει, μαζί και τον καφέ. Ο ελληνικός καφές μπορεί να συναγωνίζεται με τον εσπρέσο, αλλά δεν έπαψε να είναι (οικονομικά προσιτή) αγαπημένη συνήθεια. Ο καφές δεν εμπίπτει έτσι και αλλιώς στο «επιμένων ελληνικά», είναι προϊόν εισαγωγής. Αλλά είναι και μέρος της κουλτούρας μας.
 ~  Κόβεται ο καφές; ρώτησα πολίτες, καφεκόπτες (sic) και baristas.
 * «Είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται ο καφές», απάντησε η Δανάη Καραφλόγκα, του καφεκοπτείου Μελία. «Σαφέστατα έχει επηρεάσει η κρίση και το κομμάτι του καφέ. Έχουν μειώσει λίγο την ποσότητα που έπαιρναν για το σπίτι. Στις καφετέριες έχει παρατηρηθεί ότι δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα η κρίση. Βλέπουμε να ανοίγουν νέες καφετέριες στην Καλαμάτα. Αν και, οι ίδιοι και καταστηματάρχες μέσω της χονδρικής που δουλεύουμε μας λένε ότι δεν πάει τόσο καλά όσο στο παρελθόν, γιατί μπορεί ένας πελάτης με έναν καφέ να κάτσει στο μαγαζί τέσσερις ώρες».
 * «Η συνήθεια του καφέ στην Ελλάδα διαφέρει πολύ από ό,τι ισχύει στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και τους φαίνεται περίεργο. Εμείς έχουμε την επιθυμία να συναντηθούμε με την παρέα μας, να κάτσουμε, να γελάσουμε, να τα πούμε, πίνοντας τον καφέ μας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν το έχουν καθόλου», λέει η Δανάη Καραφλόγκα.
 * «Η συνήθεια του καφέ είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα του Έλληνα. Το καφεδάκι είναι η αφορμή για να συναντηθεί με φίλους και να συζητήσουν. Τα καφενεία ήταν ανέκαθεν τα σημεία κοινωνικής συναναστροφής των Ελλήνων. Σε όλες τις κρίσεις του παρελθόντος, ο καφές δε σταμάτησε ως συνήθεια. Είναι όμως και ένας τρόπος να ξεφύγουν λίγο. Σου λένε: Εντάξει, είναι όλο αυτό με την κρίση, δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα, έχουν κόψει πολλές από τις παλαιότερες συνήθειες, αλλά τον καφέ, σου λέει, δε θα τον σταματήσω. Είναι μια φθηνή πολυτέλεια. Δεν είναι όπως τα ρούχα, τα παπούτσια ή οι νυχτερινές έξοδοι, όπου ακουμπάει πολύ η κρίση. Βλέποντας και εγώ τις καφετέριες κάθε μέρα γεμάτες και τον κόσμο ψιλοχαρούμενο στην καφετέρια, θεωρώ ότι μάλλον το κάνουν για να ξεφύγουν και λίγο».
 * Ο ελληνικός καφές, παρατηρεί, είναι σταθερή αξία. «Θα πάρουν και εσπρέσο, αλλά δε θα σταματήσουν παράλληλα να παίρνουν και ελληνικό».
 * Ο εσπρέσο είναι η τελευταία τάση –αφού οι Μεσσήνιοι γνώρισαν και αγάπησαν τον καφέ φίλτρου, με γεύσεις βανίλια, φουντούκι, διάφορες αρώματα.
 * «Τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν πάρα πολύ και τα μπαχαρικά. Έχει μπει στην καθημερινότητα των Μεσσηνίων ο ελληνικός καφές με κάρδαμο, με τζίντζερ, με κανέλα, με μοσχοκάρυδο. Στην αρχή το βλέπουν λίγο περίεργα, αλλά όταν το δοκιμάσουν, συνήθως τους αρέσει. Έδαφος έχει αρχίσει να κερδίζει και το τσάι τελευταία», λέει η Δανάη Καραφλόγκα.
 * «Ο καφές είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται», λέει ο Θανάσης Δρογγίτης, barista στο Reload. «Ο Έλληνας θα βρίσκει πάντα τα 3 ευρώ για να πιει έναν καφέ. Ειδικά ο Καλαματιανός. Είναι μια ευκαιρία να ξεσκάσει, μια προσιτή, ας την πούμε, πολυτέλεια της καθημερινότητας».
 * Δεν είναι ακριβά να πληρώνεις 3,5 και 4 ευρώ για έναν καπουτσίνο; του λέω. «Αυτές οι τιμές δεν υφίστανται στην Καλαμάτα», απαντά. «Εμείς, τον εσπρέσο τον έχουμε 1,30. Είναι μια λογική τιμή, δεδομένων και των εξόδων που έχει ένα μαγαζί. Στην Καλαμάτα, οι τιμές του καφέ έχουν προσαρμοστεί στο τοπίο της κρίσης. Σε άλλες πόλεις, πράγματι, είναι ακριβότερος».
 * «Η κρίση έχει φανεί στην κατανάλωση», παρατηρεί. «Ένα 40% έχει πέσει. Οι Μεσσήνιοι εξακολουθούν να πίνουν καφέ, αλλά πιο περιορισμένα, μπορεί να περάσουν και τρεις ώρες με έναν καφέ, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, για παράδειγμα, που πίνουν τον εσπρέσο στο πόδι μέσα σε τρία λεπτά. Οι Έλληνες δίνουν χρόνο για να πιούν τον καφέ τους. Αλλά, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Από το να κάτσουν στο σπίτι και να απελπίζονται, βγαίνουν για έναν καφέ. Είναι βέβαια πολύ πιο φθηνό από ένα ποτό. Οι νεότεροι προτιμούν τον εσπρέσο, οι μεγαλύτεροι παραγγέλνουν ελληνικό, όλο και πιο σπάνια φραπέ».
 * «Από την άλλη», σημειώνει, «οι Μεσσήνιοι μπορούν να αναγνωρίσουν την ποιότητα και να την εκτιμήσουν. Εμείς εδώ έχουμε καλύτερο καφέ, απ’ ό,τι σε άλλες και δη μεγαλύτερες πόλεις. Είμαστε λίγος ο κόσμος, έχουμε συγκεκριμένους πελάτες, και δίνουμε βάση στην ποιότητα».
 * «Ακούμε από διάφορες πλευρές στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες ξημεροβραδιάζονται στις καφετέριες. Είναι όμως η πιο φθηνή λύση ο καφές. Περνάνε κάποιες ώρες, συναντιούνται με φίλους, βγαίνουν από το σπίτι, με 3 ευρώ», λέει ο Θανάσης Δρογγίτης.
 * «Είναι μια καθημερινή συνήθεια, για δέκα λεπτά να πιούμε τον καφέ μας και να ξεφύγουμε, αυτό δε λέει κάτι», μου είπε ο Αντώνης Βλαχόγιαννης, άνεργος. Τον συνάντησα σε κεντρικό καφενείο. «Τι άλλο να κάνουμε; Είναι μια συνήθεια, πολλές φορές για να περάσει η ώρα και άλλες για να συναντήσεις φίλους κάπου εκτός σπιτιού με το λιγότερο κόστος. Έτσι έχουμε μάθει. Αλλά, πλέον, άλλες φορές γίνεται και άλλες όχι».
 * «Θα την κόψουμε κι αυτή τη συνήθεια», λέει ο Κώστας Συκαλιάς, συνταξιούχος ΟΓΑ. «Όσο κι αν τον θέλει ο Έλληνας τον καφέ, φοβάμαι ότι θα κοπεί και αυτή η τελευταία μας συνήθεια. Εγώ καφέ πίνω καθημερινά. Είτε στο σπίτι είτε σε καφενείο. Ελληνικό καφέ πίνω, σήμερα είναι εξαίρεση που πίνω φραπέ. Πάντα, ακόμα και στις κρίσεις, ο Έλληνας τον έπινε τον καφέ του, δεν τον έκοβε. Είναι η συνήθεια, είναι που συναντιέσαι με τους γνωστούς, καφεδάκι θα πιούμε, τα άλλα άσ’ τα, τι να πας να πάρεις;».
 * Ο Νίκος Ζάρτουλας, συνταξιούχος κομμωτής, έχει άλλη άποψη: «Είμαστε τεμπέληδες και τίποτα άλλο δε μας απασχολεί, παρά ο καφές και να λέμε μαλακίες. Αυτό να γράψετε. Οι Έλληνες είναι του καφενείου και τεμπέληδες, και ειδικά η Καλαμάτα. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σώσουν και εμείς τον καφέ μας. Αυτό μόνο έχω να πω και τίποτε άλλο».
 * Στα καφέ της νέας γενιάς, στην Ιατροπούλου, η Αναστασία Κουκούτση πίνει τον καφέ της μαζί με το φίλο της. «Για μένα ο καφές δεν είναι συνήθεια», λέει ο άντρας. «Είναι μια ανάσα. Ήρθαμε εδώ να πιούμε έναν καφέ μέχρι να πάμε για δουλειά. Είναι το διάλειμμά μας».
 * «Οι ξένοι έτσι έχουν μάθει, να πίνουν, αν πίνουν, τον καφέ τους μέσα σε πέντε λεπτά», λέει η Αναστασία Κουκούτση. «Οι Έλληνες δεν είμαστε έτσι. Τους φαίνεται περίεργο. Να καθόμαστε για καφέ τρεις ώρες, στο ίδιο μαγαζί. Έχει να κάνει, όμως, με τον τρόπο που λειτουργούμε καλύτερα».
 * «Βασικά, δεν είναι εύκολο να το βιώσουν αυτό το πράγμα οι ξένοι», μου είπε ο Διονύσης, 30 ετών, ναυτικός. «Δεν είναι Έλληνες. Δεν μπορούν να καταλάβουν το νόημα του καφέ. Ότι δεν έχει τόσο πολύ σχέση με το αν δουλεύεις ή όχι, ότι δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η ιεροτελεστία του καφέ είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα. Απόδειξη είναι τα πάρα πολλά μαγαζιά που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, από το πιο βόρειο άκρο της μέχρι το νότο. Εμείς προτιμούμε το καφεδάκι». Σε σύγκριση με άλλα…   Γ.Ο.

*** ** Η επενδυτική τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο

* Είναι πανίσχυρη και απόλυτος κυρίαρχος των αγορών. O λόγος βέβαια για την Goldman Sachs, η οποία βρίσκεται παντού και, σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους, πρόκειται για έναν πολιτικό οργανισμό, μασκαρεμένο σε επενδυτική τράπεζα, οι άνθρωποι του οποίου πλαισιώνουν περισσότερα από 60 χρόνια τον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό. Το περιοδικό "Rolling Stone" την έχει χαρακτηρίσει ως "ένα τεράστιο χταπόδι το οποίο είναι τυλιγμένο στο πρόσωπο της ανθρωπότητας", ενώ η Wall Street μιλά συχνά για την "τράπεζα-τεφλόν", αφού η ιστορία της Goldman Sachs έχει δείξει δείξει ότι καμιά κατηγορία δεν "κολλά" πάνω της για καιρό. Εδώ και χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι η τράπεζα επιδίδεται σε παράνομο front running (δηλαδή επωφελείται από τις μεγάλες εντολές που διενεργεί για λογαριασμό των πελατών της "παίζοντας" με τα δικά της χρήματα).-
** Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. "In God we Trust" γράφει κάθε δολάριο, «In Goldman Sachs we Trust», παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του "κρατισμού" που ακολούθησαν, η Goldman Sachs έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την "μακροπρόθεσμη απληστία". Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και "φυτεύοντας" τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. 'Ώσπου, οι σταδιακές "απελευθερώσεις" της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το "μεγάλο παιχνίδι" της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας "Αυτοκρατορίας του Χρήματος. Η Goldman Sachs εκμεταλλεύθηκε τις "απελευθερώσεις" και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα "τοξικά δάνεια" με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεοκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες (αγορές).
~ Προνομιακός συνομιλητής
* Ομως, η Goldman Sachs έχει καταφέρει να βγαίνει αλώβητη από κάθε κρίση, επιβεβαιώνοντας πάντα ότι αποτελεί τον νούμερο 1 παίκτη των αγορών και έναν προνομιακό συνομιλητή του Λευκού Οίκου. Το πόσο ισχυρή αποδεικνύεται και από το ότι έχει καταφέρει να έχει πρώην στελέχη της στο οικονομικό επιτελείο και στις 4 τελευταίες κυβερνήσεις, των Κλίντον και Μπους. Ενα από τα πρώην στελέχη της, ο Χένρι Πόλσον, ήταν ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αρχιτέκτονας τους πακέτου διάσωσης των τραπεζών ύψους 700 δισ. δολαρίων. Μάλιστα λόγω του συγκεκριμένου πακέτου οι άλλες τράπεζες της Wall Street τής έβγαλαν το παραστούκλι "Government (κυβέρνηση) Sachs".
~ Μέτοχος στη Fed
* Η Goldman Sachs όμως είναι και από τους μεγαλύτερους μετόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς κατέχει ποσοστό περί το 22%. Οπότε γίνεται αντιληπτό πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισχυρότερη κεντρική τράπεζα.
 * Oμως, ο αμερικανικός οίκος διαδραματίζει από το Νοέμβριο σημαντικό ρόλο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό γιατί στο τιμόνι της ευρωτράπεζας ένα "δικό της παιδί", ο Mario Draghi, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη μεταξύ 2001 και 2005, έχοντας αναλάβει τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Είναι σαφές λοιπόν πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα απλώνει τα δίχτυα της και στις διοικητικές τράπεζες. Το γεγονός ότι ένας πρώην ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs, η οποία έχει κατά καιρούς επιστρατεύσει και άλλα μεγάλα ονόματα για την προώθηση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, όπως ο πρώην επίτροπος Πίτερ Σάδερλαντ, το "γεράκι" της Μπούντεσμπανκ Οτμαρ Ισινγκ και ο επίσης πρώην επίτροπος Ιταλός Μάριο Μόντι, ανέλαβε επικεφαλής της ΕΚΤ, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Μέχρι τώρα η Goldman ανέβαζε και κατέβαζε τα χρηματιστήρια. Τώρα, όμως, περνά τη γραμμή της και στις δυο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές η Goldman Sachs θα βρει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία, μέσω του δικού της ανθρώπου, του Draghi, να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλει. Αυτές τις πρακτικές τις γνωρίζει καλά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, που λύνει και δένει στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, συναλλάγματος, εμπορευμάτων και ομολόγων.

~ "Οι ληστές της Broad Street"
* Πάντως η Wall Street δεν μπορεί να αποφασίσει εάν θαυμάζει ή εάν μισεί την Goldman Sachs. Το 2009, όταν οι άλλες αμερικανικές τράπεζες μάζευαν τα κομμάτια τους μετά το καταστροφικό πέρασμα της κρίσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, στον αριθμό 85 της Broad Street πανηγύριζαν. Τα κέρδη της Goldman για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 είχαν εκτοξευτεί σε επίπεδα-ρεκόρ, κάνοντας τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ογδόντα ετών να φαντάζει σαν αμελητέο εμπόδιο στην πορεία της τράπεζας προς τον αδιάκοπο πλουτισμό. Το μυστικό της επιτυχίας της Goldman προκαλεί ερωτήματα και δημιουργεί σενάρια συνωμοσίας. Στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας "ανδρώθηκαν" πολλά μετέπειτα κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα οι στενοί δεσμοί της Goldman με την Ουάσιγκτον να πυροδοτούν κάθε είδους φήμες. Στη Wall Street οι traders και οι τραπεζίτες της Goldman Sachs είναι γνωστοί και ως "οι ληστές της Broad Street".
* Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη της τράπεζας από την κρίση ήταν εντυπωσιακή. Λίγο μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, αναγκάστηκε να τη μετατρέψει από επενδυτική σε εμπορική τράπεζα και να δεχτεί κρατική ενίσχυση 10 δισ. δολαρίων, την οποία επέστρεψε το 2009.-

~ Aχαλίνωτη κερδοσκοπία
* Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. "In God we Trust" γράφει κάθε δολάριο, ΅In Goldman Sachs we Trust", παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του "κρατισμού" που ακολούθησαν, η Γκόλντμαν έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την "μακροπρόθεσμη απληστία". Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και "φυτεύοντας" τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. 'Ώσπου, οι σταδιακές "απελευθερώσεις" της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το "μεγάλο παιχνίδι" της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας "Αυτοκρατορίας του Χρήματος"
* Η Goldman Sachs εκμεταλλεύθηκε τις "απελευθερώσεις" και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
* Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα "τοξικά δάνεια" με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεοκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες (αγορές). Τρεις τράπεζες ελέγχουν το 75% της αγοράς, της Goldman Sachs, J.P. Morgan και Deutsche Bank.
 ~ Παίζει χωρίς αντίπαλο
* Χωρίς να είναι πια αναγκασμένη να δίνει λογαριασμό στην Ουάσιγκτον, η Goldman Sachs δεν άργησε να επιστρέψει στα γνωστά της κόλπα. Οι traders της τράπεζας κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: Αναλαμβάνουν τεράστια επενδυτικά ρίσκα, παίζοντας κυρίως με δανεικά χρήματα. Το μοντέλο αυτό λειτουργίας θεωρείται υπεύθυνο για την παραλίγο κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη χειρότερη κρίση από το 1929. Πλην όμως, στα γραφεία της Goldman Sachs το νέο σύνθημα είναι "business as usual". Εξάλλου, οι βασικοί της ανταγωνιστές, απρόθυμοι πλέον να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα, αφήνουν το έδαφος ελεύθερο. Και η Goldman τα παίζει όλα για όλα. Οι ανοιχτές της θέσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά έως και 245 εκατ. δολαρίων κάθε ημέρα.
~ Η Goldman και το «μαγείρεμα» του ελληνικού χρέους
* To 1998 η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως κύρια επιδίωξη την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα νούμερα δεν έβγαινα κι έτσι η Αθήνα επέλεξε το μασκάρεμα του χρέους. Για να το κάνει απευθύνθηκε, σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, στη διαβόητη Goldman Sachs. Με τη μέθοδο αυτή, η Αθήνα χρησιμοποίησε διάφορα δομημένα προϊόντα για να κρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκπληρώσει τεχνικά, όχι όμως και ουσιαστικά, τα κριτήρια του Μάαστριχτ, πρακτική που άρχισε το 1998 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2009. Η Goldman Sachs και η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν ένα "νεφέλωμα" διεθνών εταιρειών που ειδικεύτηκαν στην αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων μετασχηματισμένων σε ιδιόμορφα, δομημένα προϊόντα.¨Όλα ήταν νόμιμα, υποστηρίζεται σήμερα. Και τα δάνεια στους άστεγους που ανατίναξαν το τραπεζικό σύστημα νόμιμα ήταν, δεν ήταν όμως προς το δημόσιο συμφέρον. - sofokleous10  , Αναρτήθηκε από JOURNALIST:ITHOMI NEWS & N/P VALIRA

***Παλαιό Νοσοκομείο Καλαμάτας

~ Στο ΣΧΟΠ Μεσσηνίας αίτηση εξαίρεσης για
κατεδάφισή του
 * Μπορεί ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή των κτηρίων του παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και ο δήμαρχος Παν. Νίκας να έχει εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «ανοικτά» πολεοδομικά ζητήματα.
 * Όπως έγινε γνωστό, σήμερα συζητείται στο ΣΧΟΠ Μεσσηνίας η εξαίρεση από κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Άσχετα με την απόφαση που θα παρθεί, η συγκεκριμένη διαδικασία δείχνει: είτε το κτήριο δεν έχει οικοδομική άδεια είτε υπάρχει κάποια αυθαίρετη υπέρβαση. Αυτό σημαίνει ότι αν δε δώσει το «πράσινο φως» το ΣΧΟΠ για εξαίρεση από κατεδάφιση, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί.
* Επίσης ένα θέμα που- απ’ ό,τι φαίνεται- παραμένει ανοικτό, είναι αν έχουν καθοριστεί επακριβώς οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή, αν έχει υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης του σχεδίου του 1987, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος υγείας. -  Α.Π. "Θάρρος" .-

*** Οι φορείς της Μεσσηνίας

~ Καταθέτουν αύριο εξώδικο στη ΔΕΗ για το χαράτσι
 * Εξώδικο προς τη ΔΕΗ θα καταθέσουν αύριο οι φορείς της Μεσσηνίας, με την προειδοποίηση να μην προβεί σε καμία διακοπή ρεύματος πολιτών που έχουν πληρώσει την αξία του ρεύματος, αλλά όχι το χαράτσι, όπως ανακοινώθηκε σε συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι φορέων, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 450 εξώδικα πολιτών προς τη ΔΕΗ. Αυτοί έχουν πληρώσει την αξία του ρεύματος, αλλά όχι το χαράτσι. Τα εξώδικα έχουν κοινοποιηθεί και στον Εισαγγελέα Καλαμάτας, σε περίπτωση που η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή ρεύματος πολίτη και δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικογενειακή ή προσωπική του ζωή και την υγεία.
 ~ Επίθεση Κ. Μαργέλη
* Ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε ανήθικη, παράλογη και εκβιαστική την ενέργεια της Πολιτείας να αξιώνει την καταβολή του χαρατσιού για το 2012, όταν επίκειται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι νόμιμη η επιβολή του χαρατσιού ή όχι: «Οι υπεύθυνοι της Πολιτείας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος δεν πληρώνει γιατί δεν έχει να πληρώσει. Η χώρα μας έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές. Κανείς κατακτητής δεν επέβαλε, όμως φόρους, με τους οποίους να τιμωρεί την οικογένεια του υπόχρεου φορολογούμενου, καταδικάζοντάς τον ακόμα και σε θάνατο. Είναι λυπηρό για την Ελλάδα του Αριστοτέλη, του Σεφέρη, του Ρίτσου και τόσων άλλων, να έχει ως πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη, που δεν είναι εκλεγμένος και θα δώσει εντολές διακοπής ρεύματος. Ο τραπεζίτης αυτός που κάνει τον πρωθυπουργό και έχει συνηθίσει σε παχυλούς μισθούς, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν άνεργοι άνθρωποι και φτωχοί που δεν μπορούν να πληρώσουν».
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, σημείωσε ότι γνώμονάς του είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων και αναφέρθηκε σε απουσίες εκπροσώπων φορέων από τη συνάντηση. Πρότεινε δε όλοι οι φορείς να στείλουν κοινό εξώδικο στη ΔΕΗ για να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος.
~ Αντιδράσεις
* Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Αδαμόπουλος, επανέλαβε ότι αυτοί που πλήττονται, εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δήλωσε δε, ότι διακοπή ρεύματος σε μια επιχείρηση σημαίνει αυτομάτως και διακοπή λειτουργίας της και πρότεινε να διεκδικηθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ να αποσχιστεί το χαράτσι από το λογαριασμό της ΔΕΗ.
* Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Σπύρος Λαγωνικάκος, τόνισε ότι είναι άδικο αυτό που έχει γίνει με την επιβολή φόρων στα ξενοδοχεία και τη μη εξαίρεσή τους από την καταβολή του χαρατσιού και ζήτησε την πλήρη κατάργησή του.
* Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου, ο ιατρός Μιχαήλ Μιχαήλ δήλωσε πως η επιβολή του τέλους είναι παράνομη και ψυχοφθόρα για τον κόσμο και μπορεί να κινδυνέψουν ζωές, αν, για παράδειγμα, γίνει διακοπή ρεύματος σε ένα σπίτι που υπάρχει ασθενής με συσκευές οξυγόνου κ.ά. ιατρικά μηχανήματα.
* Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Πετράκος, παρατήρησε πως, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να κόψει το ρεύμα εξαιτίας της μη καταβολής του χαρατσιού, διότι πρόκειται για βασικό κοινωνικό αγαθό. Παρουσίασε δε αυτοκόλλητο που μπορούν να κολλούν στα ρολόγια της ΔΕΗ όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, με το οποίο να ενημερώνουν τα συνεργεία διακοπής ρεύματος ότι το τέλος είναι παράνομο και να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη. Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην πανελλήνια πρωτοβουλία την 1η Φεβρουαρίου: να σβήσουμε όλοι τα φώτα για μισή ώρα, στις 8.00 το βράδυ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
* Άδικο για άλλη μια φορά χαρακτήρισε το χαράτσι και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Θεόδωρος Μπρεδήμας, ζητώντας να εκφρασθεί δυναμικά η αντίθεση όλων των φορέων, ώστε η ΔΕΗ να μην τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε ανθρώπους του μόχθου και συνταξιούχους.
* Τα ίδια επισήμαναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Μπαζίγος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη.-  Β.Β. "Θάρρος" .-

*** "Μεσόγειος SOS"

~ Έρευνα για το πόσιμο νερό στην Καλαμάτα
 * Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, διενεργείται έρευνα για το πόσιμο νερό από τη γνωστή οικολογική οργάνωση «Μεσόγειος SOS», ταυτόχρονα, σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα και Ρόδο.
* Στόχος της έρευνας είναι να καταγράψει τη σχέση των νοικοκυριών με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο και να προωθήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία τα απαιτούμενα βήματα για την ορθολογική χρήση και τη βιώσιμη διαχείρισή του.
* Ακόμη να σκιαγραφήσει τη σχέση μας με το νερό: πώς να το αντιλαμβανόμαστε, πόσο το γνωρίζουμε, τι σημαίνει για μας, κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να το αποτιμήσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαχείρισή του, πριν να είναι αργά.
* Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όσοι από τους δημότες επιθυμούν να βοηθήσουν στην έρευνα αυτή παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο υπάρχει στην παρακάτω διεύθυνση του διαδικτύου: http://surveys.medsos.gr/ index.php?sid=53247 ή μπορούν να το προμηθευτούν σε έντυπη μορφή από το Δήμο Καλαμάτας, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Αμαξοστασίου, Περρωτού και Μαντίκλου, τηλέφωνα 27213 60851-2-3 και 60858.
* Η αποστολή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

*** ** Τα hedge funds θα σύρουν την

Ελλάδα στο δικαστήριο :

~ Οργισμένη αντίδραση των hedge funds στο ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της Ελλάδας.
* Με μήνυση απειλούν την Ελλάδα τα hedge funds μετά τη γνωστοποίηση του ενδεχόμενου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαναγκάζει τους πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες.
* Το σχέδιο που επεξεργάζονται προκειμένου να γλιτώσουν τις απώλειες είναι να σύρουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των κατόχων ομολόγων.
* Μία τέτοια διαμάχη, όπως σημειώνουν οι New York Times, θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα χρωστούμενα.
* Δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τα hedge funds για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μία τέτοια ενέργεια δεν θα προκαλέσει τη συμπάθεια.
* Νομικοί υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές πιθανότατα μπορούν να στηρίξουν την υπόθεση σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγή όρων των ομολόγων της με απώλειες για τους πρώτους, καθώς αυτό μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση των δικαιωμάτων κτήσεως, τα οποία στην Ευρώπη θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.
* Η αναδιάρθρωση των ομολόγων αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την Ελλάδα προκειμένου να της χορηγηθεί το τελευταίο πακέτο διάσωσης από τη διεθνή κοινότητα.
~ "Αυτή η ώρα είναι κρίσιμη για εμάς. Ο χρόνος για καλοσύνες έχει λήξει. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχτούν τα πάντα", αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας πως θα παρουσιαστεί μια προσφορά προς τους πιστωτές εντός της εβδομάδας.
~ Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσε να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία και να τη θέσει εκτός Ευρωζώνης.
* "Ο ιδιωτικός τομέας έχει διανύσει πολύ δρόμο. Ελπίζουμε ότι τα άλλα μέρη συμφωνούν πως είναι πιο εποικοδομητικό να καταλήξουν σε εθελοντική συμφωνία παρά σε εναλλακτική λύση", σημειώνει ο Hans Humes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greylock Capital που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
* Η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής από την Ελλάδα έναντι των πιστωτών της, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των New York Times, φαίνεται πως απορρέει από τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χρέος της.
* "Δεν μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να αποφασίζει ποιος θα υποστεί απώλειες. Αυτό που η Ευρώπη ξεχνά είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των συμβολαίων", ανέφερε επενδυτής που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: Τα hedge funds θα σύρουν την Ελλάδα στο δικαστήριο http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/01/hedge-funds.html#ixzz1jucS229n  .- 


*** Όχι από παντού για το

λιγνιτωρυχείο

* Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος κατά τη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου, αναφορικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων έκτασης 477,005 στρεμμάτων εντός της 30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας» που κατατέθηκε από την εταιρεία με την επωνυμία “COUVRA HOLDINGS LIMITED”. Ορισμένες από τις αντιρρήσεις που προβάλλονται έχουν ως εξής: * «•Η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη είναι αντίθετη με τη τουριστική φυσιογνωμία του Δήμου. Η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη, τουριστικά, περιοχή και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
* Σε απόσταση αναπνοής από το σημείο επέμβασης για εξόρυξη λιγνίτη έχει πλέον λειτουργήσει η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
* •Οι υδροφόροι ορίζοντες θα καταστραφούν ή θα απειλούνται με καταστροφή λόγω της εξόρυξης λιγνίτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης (όπου ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες Χωματερού και Φαλάνθης) όλες οι πηγές που ευρίσκονται στο όριο του λιγνίτη με τον ασβεστόλιθο, από τις οποίες υδρεύονται όλοι οι οικισμοί από Λογγά (όμορος Δήμος Μεσσήνης – τέως Δήμος Αίπειας) μέχρι Κορώνη, θα χαθούν. Επίσης, πλησίον του χώρου επέμβασης διέρχονται σημαντικά ρέματα τα οποία θα μολυνθούν ή θα στερέψουν.
* •Η εξόρυξη λιγνίτη θα προκαλέσει σημαντικές γεωμορφολογικές διαταράξεις σε εκατοντάδες στρέμματα γης που θα δεσμευτούν με αναγκαστική απαλλοτρίωση και θα συνοδεύονται από μετεγκαταστάσεις οικισμών και χωριών.
* •Με μια πρώτη ματιά η μελέτη φαίνεται πρόχειρη, όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συνταγμένη όχι με τις σύγχρονες μεθόδους. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά αλλά και χαρτογραφική απεικόνιση των αποστάσεων των δύο σχεδιαζόμενων ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη από οικίες, εθνικούς, επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους - δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ηλεκτροδότησης, πηγές και ρέματα.
* •Η υποβληθείσα μελέτη αντιτίθεται ευθέως στο εγκεκριμένο Πλαίσιο Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου (αριθμ. 25294/03 [ΦΕΚ 1485 β/10 – 10 – 2003), όπου προτείνεται ο περιορισμός της λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης για τη μείωση της ρύπανσης, η σταδιακή αύξηση παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υδροηλεκτρικά έργα και βεβαίως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.
* •Δεν έχει ληφθεί υπόψη από την εν λόγω μελέτη το υπό έγκριση Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της Δ.Ε. Κορώνης, εντός του οποίου αναφέρεται η περιοχή ως «Αγροτική Ενδοχώρα» και συνορεύει σε μικρή απόσταση με περιοχή «Τουρισμού Αναψυχής».
* •Δεν αναφέρεται στη μελέτη ο αναλυτικός τρόπος μεταφοράς των προϊόντων εξόρυξης του λιγνίτη, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι υποβαθμισμένο και με ήδη μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.
* •Αναπόφευκτα θα προκληθεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος με μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα αιωρούμενα σωματίδια.
* •Εντός του Δήμου υφίσταται περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία “Νήσοι Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήριο Ακρίτας”. Το Δίκτυο Natura αποβλέπει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των τύπων των φυσικών οικότοπων και των οικότοπων των οικείων ειδών στην περιοχή της φυσικής κατανομής τους, δηλαδή ιδίως εξυπηρετούνται οι στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος.
* •Η εξόρυξη λιγνίτη θα σημάνει τον εκμηδενισμό του ντόπιου εισοδήματος δεδομένου ότι η έκταση της εξόρυξης γειτνιάζει με ακίνητα που στο σύνολό τους καλύπτονται από ελαιόδενδρα και μικρότερες εκτάσεις σταφίδας, αμπελιών και κηπευτικών. Άλλωστε η Κορώνη, αποτελεί πλέον μία από τις τέσσερις εμβληματικές κοινότητες για τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO.
* •Η Τοπική Κοινότητα Κορώνης (ΦΕΚ 527/Β/29) έχει χαρακτηρισθεί ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ο οικισμός του Μυστρακίου (ΦΕΚ 127/Δ/00) είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός.
* •Δε θα πρέπει να αγνοηθούν οι παγκόσμιες εξελίξεις στο ζήτημα της ενέργειας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες υπαγορεύουν την κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ενέχονται για την παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση.
* •Η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των δύο λιγνιτωρυχείων κοντά στους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού ακόμα και στο σκέλος της αποκατάστασης παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις. Δε γίνεται αναλυτική αναφορά στα υλικά αποκατάστασης που θα χρειαστούν πέραν των στείρων υλικών του ορυχείου. Δε γίνεται αναλυτική περιγραφή των θέσεων απόθεσης των στείρων υλικών. Τα φυτά που προτείνονται για την αποκατάσταση του ορυχείου δεν ενδείκνυνται για την περιοχή διότι δεν είναι ενδημικά και θα διαταράξουν το φυσικό περιβάλλον».
 ~* ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ:
~  Όχι στα ορυχεία λιγνίτη στην Πυλία
 * Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης για το θέμα εξόρυξης λιγνίτη στην Πυλία αναφέρει:
* «Η επανάληψη της προσπάθειας για εξόρυξη λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κορώνης και Μεθώνης αποτελεί κακόγουστο σήριαλ. Το μόνο που έχει αλλάξει στον κύκλο των νέων επεισοδίων είναι ότι ο σκηνοθέτης αφαίρεσε τα φουγάρα, αλλά έβαλε τα φορτηγά να διασχίζουν όλη την Μεσσηνία για να φτάνουν φορτωμένα με λιγνίτη στη Μεγαλόπολη! Η αλήθεια είναι ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα εξασφαλίζαμε έντονες “συγκινήσεις” στο οδικό δίκτυο της περιοχής, μέσα σε ένα διαρκές σύννεφο λιγνιτικής σκόνης που θα ακολουθεί τα μεγάλα φορτηγά.
* Είναι προφανές ότι επενδυτικά σχέδια αυτής της μορφής και αυτών των αποτελεσμάτων δε θα τύχουν καμίας αποδοχής. Είναι απαράδεκτο ακόμα και να συζητείται η μετατροπή μια περιοχής με τεράστιες τουριστικές δυνατότητες, αλλά και με αξιόλογη γεωργική παραγωγή, σε κρανίου τόπο. Είναι αυτονόητο ότι θα στρατευθούμε όλοι στον αγώνα αποτροπής της περιβαλλοντικής και οικονομικής υποβάθμισης της περιοχής».
 ~* ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΟΙ Δ. ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ
 ~ Συζήτηση στο Περιφερειακό  της Δευτέρας για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό
 * Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ως επείγουσα η πρόταση που έχει κατατεθεί από εταιρεία για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ζητούν με επιστολή τους οι επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών «Δυνατή Πελοπόννησος», Δημήτρης Δράκος και «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος.
* Στην επιστολή αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και γι’ αυτό πρέπει να προταχθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Επίσης, σημειώνουν ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει, διότι έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Μεσσηνίας για να δημιουργηθούν δύο ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη, στο Χωματερό και τη Φαλάνθη, από την εταιρεία «Couvra Holdings Limited», αλλά και διότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Στις 24 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και ανάμεσα στα θέματα είναι και αυτό, παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση ΜΠΕ.
~ Αρνητική απόφαση
* Οι κ.κ. Δράκος και Πετράκος υπενθυμίζουν ότι ήδη υπάρχουν ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, ενώ είναι μεγάλη η αναστάτωση στους πολίτες του τέως Δήμου Κορώνης, οι οποίοι βλέπουν για τρίτη φορά να γίνεται απόπειρα από τα ιδιωτικά συμφέροντα να καταστραφεί η περιοχή. «Προτείνουμε», σημειώνουν, «να ληφθεί ομόφωνα αρνητική απόφαση του Π.Σ., έτσι ώστε με κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουμε πως δε θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Να ζητήσουμε από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απορρίψει τη ΜΠΕ και να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων, η οποία, σε συνεργασία και συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και το δήμαρχο Μεσσήνης, θα ζητήσει συνάντηση και με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, ώστε να τονίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη αντίθεσή μας στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης».

*** Συναντήθηκαν χθες

~  Δε θέλουν κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί
 * Την πρόθεσή τους να είναι σωστός, δίκαιος και ικανός ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για να «επιζήσει», κατέγραψαν και χθες στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της τρίτης τους συνάντησης, οι εργαστηριακοί γιατροί της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης, μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος Κων. Μπεντεβής.
* Ο κ. Μπεντεβής παρατήρησε: «Επειδή δεν υπάρχουν κανόνες και μηχανισμοί, αλλά μια άτακτη φιλοσοφία, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει σε λίγους μήνες να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μείνουν 9,5 εκατ. πολίτες χωρίς ασφάλεια κι εμείς να χάσουμε το ψωμί μας, χωρίς αυτό να είναι και το σημαντικό».
 * Όπως είπε, «τα έξοδα κάθε Ταμείου είναι περιορισμένα. Αν ταμπουρωθούμε πίσω από τη λειτουργία μας, είναι δεδομένο ότι σε λίγους μήνες θα καταναλώσουμε όλα τα ποσά που έχει ο ΕΟΠΥΥ στη διάθεσή του και από κάποια στιγμή και μετά θα επανέλθουμε στο σημερινό καθεστώς, όπου μας οφείλουν τα Ταμεία 16-20 μήνες δουλειάς. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μεταφέρει το πρόβλημα να είμαστε απλήρωτοι στον ασθενή. Οι ασθενείς μας έως τις 31 Δεκεμβρίου έρχονταν κανονικά στα ιατρεία μας κι εμείς κρατούσαμε τα παραπεμπτικά. Τώρα, που ξεκινά κάτι καινούργιο, δε θέλουμε επανάληψη της ίδιας κατάστασης, αφενός, για τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας και, αφετέρου, για τους πολίτες. Αν καταρρεύσει κι αυτό το σύστημα, οι πολίτες δε θα έχουν ασφάλιση».
* Πρόσθεσε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν μείωση του έργου τους και κανόνες μέσα από τους οποίους ο πλουσιότερος θα πληρώσει περισσότερα και ο φτωχός λιγότερα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την ισοπεδωτική φιλοσοφία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Μια φιλοσοφία που είναι άδικη και δεν έχει ελπίδα για το αύριο. Θέλουμε να το αποφύγουμε στον κλάδο μας. Θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση. Μας προτείνεται μια ισοπεδωτική φιλοσοφία που αρνούμαστε κι αντιπροτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, κανόνες και μηχανισμούς που κόβουν το “μαύρο χρήμα” από το παιχνίδι κι οι έχοντες να δώσουν περισσότερα στο Ταμείο».
* Τέλος, παρατήρησε ότι οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, δεν έχουν τακτοποιηθεί, σημειώνοντας: «Αυτό που προέχει στην περίοδο της κρίσης, είναι να μην ξεκινήσει ένα δημόσιο σύστημα λάθος, καθώς θα έχουμε άλλη μία χρεοκοπημένη δημόσια υπηρεσία. Λέμε όχι σε αυτή τη χρεοκοπημένη δημόσια υπηρεσία και θέλουμε κάτι σύγχρονο, ευρωπαϊκό και δίκαιο». - Χ.Χ.  εφημερίδα "Θάρρος " .-

***Μεθώνη

~ Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τα αντιδιαβρωτικά έργα
 * Την παραλιακή περιοχή της Μεθώνης, η οποία επλήγη πριν από λίγες ημέρες από την κακοκαιρία, επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς με τη λιμενολόγο – πολιτικό μηχανικό Μαριλένα Φράγκου και το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, Παναγιώτη Γιαννακέα.
 * Όπως σημείωσε η κα Φράγκου, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΥΠΕΚΑ.
 * Κατά την κα Φράγκου, η μελέτη της αντιδιαβρωτικής προστασίας εκπονείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Προβλέπει δε την κατασκευή σειράς κυματοθραυστών, εκ των οποίων οι μισοί θα είναι ύφαλοι και οι υπόλοιποι έξαλοι (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας). Η ακτίνα του έργου ξεκινάει από την περιοχή του λιμανιού της Μεθώνης μέχρι το ακρωτήριο Μαραθιά και έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων.
 * Οι κυματοθραύστες θα κατασκευασθούν στη ζώνη θραύσης του κύματος, περίπου σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή.
 ~ Ανθρώπινες παρεμβάσεις
 * Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς σημείωσε ότι από τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ακραία, στην περιοχή της Μεθώνης σημειώθηκαν προβλήματα και αναδείχθηκε η αδυναμία που υπάρχει στην παράκτια περιοχή: «Αυτό που συμβαίνει οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη παρέμβαση προς τη θάλασσα. Γι’ αυτό κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα στην περιοχή. Επισκεπτόμαστε την περιοχή με τους τεχνικούς, διαπιστώσαμε το ύψος της ζημιάς και αν χρειασθεί, η ειδική τεχνικός, κα Φράγκου, θα προσαρμόσει και την οριστική μελέτη στα νέα δεδομένα που μπορεί να έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. Η κακοκαιρία ανέδειξε δύο ευαίσθητα σημεία, στο Μάραθο και στη Μεθώνη. Και στα δύο αυτά σημεία θα κάνουμε επέμβαση. Στο Μάραθο, τόσα χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να γίνει τοποθέτηση βράχων, ώστε να ανοιχθεί η δίαυλος εισόδου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και στη Μεθώνη, η ανθρώπινη παρέμβαση στη θάλασσα δημιουργούσε προβλήματα ακόμα και με μικρή κακοκαιρία». Β.Β.

*** ΚΟΜΑΤΑ ή ΑΠΟΚΟΜΑΤΑ ή ΚΟΜΑΤΑΚΙΑ;
** Ένα ΠΑΣΟΚ που παραπαίει ανάμεσα στο ένδοξο "σοσιαλιστικό" του παρελθόν ..   και το ...νεοφιλελεύθερο παρόν του.

Μια ΝΔ που μαστίζεται από το αντι-Παπανδρεϊκό και ...αντι-Ντορικό της σύνδρομο.

Ένα ΚΚΕ που κυριαρχείται από τις αναχρονιστικές ...κραυγές της Αλέκας.

Ένας ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ...Αλαβάνικες υπερβολές.

Ένα ΛΑΟΣ που ...φτύνει σε κάθε κατεύθυνση, κρύβοντας με επιμέλεια τις ολοκληρωτικές του προτιμήσεις.

Τα ...υπόλοιπα της αριστεράς, που επιβιώνουν όσο και οι κρυφές φιλοδοξίες ...των αρχηγών τους.

Οι ...χρυσαυγίτες και διάφορα άλλα "φρούτα" που υποσκάπτουν την Δημοκρατία.

Οι κάθε λογής δημοσιογράφοι που ...εκτονώνουν τα συμπλέγματα τους, σπέρνοντας τρόμο και ανασφάλεια στις μάζες
Αυτή είναι η σύγχρονη πολιτική τραγωδία του τόπου μας, χωρίς πουθενά να φαίνεται ο ...από μηχανής θεός.

Και από εκεί και πέρα, ο Ελληνικός λαός, που μπερδεμένος και ανήσυχος, είναι έτοιμος να τους αλλάξει ...τον αδόξαστο ...
Με  άλλα λογάκια ......
Τα κόμματα  να τα κάνει  Αποκόματα  ή και κομματάκια !! .- Σ.Σ.

*** Φιλιατρά


Τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο!
 * Με λαμπρότητα, προχθές και χθες, τα Φιλιατρά τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο! Ο Άγιος Αθανάσιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας, υπήρξε «ο ηρωικότερος των Αγίων και αγιότερος των ηρώων, αλλά και ο πατέρας της Ορθοδοξίας». Είναι πατέρας της Ορθοδοξίας, γιατί αυτός γέννησε με το μυαλό του, το φωτισμένο από το Θεό, όλα εκείνα, τους όρους και τα διδάγματα, που ξεκαθαρίσανε το έδαφος της πίστεως από τις διάφορες αιρετικές διδασκαλίες. Είναι αυτός που αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για να διαφυλάξει την Ορθοδοξία άσπιλη και αμόλυντη! Πήρε τον τίτλο Μέγας για τους αγώνες του, μα και για την πρακτική ζωή του, για την Αγιότητά του. Δεν είναι το αξίωμά Του μονάχα που του έδωσε τον τίτλο του Μεγάλου, είναι και η αρετή του!
 * Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα της Τρίτης, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο βίο και τη δράση του Αγίου Αθανασίου, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, την αγάπη για το ποίμνιό του, τα βάσανα και τις συκοφαντίες που υπέστη, τους αγώνες του για την Ορθοδοξία και την αρετή του.
* Ο υμνωδός της Εκκλησίας μας γράφει: «Αθανάσιον, και θανόντα, ζην λέγω. Οι γαρ δίκαιοι ζώσι και τεθνηκότες», δηλαδή: «Τον Αθανάσιο, αν και πέθανε, τον θεωρώ ζωντανόν, διότι οι δίκαιοι ζουν και μετά το θάνατο»!
* Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Περχανίδη, μετά του ιερού κλήρου των Φιλιατρών. Πλήθος πιστών της ενορίας και της περιοχής των Φιλιατρών συμμετείχε ευλαβικά στις θρησκευτικές τελετές, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης.

***Αιμοδοσία χθες στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

~ Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησε χθες από το πρωί έως το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, στην αίθουσα των δικηγόρων στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.
~ Αρκετοί δικηγόροι προσήλθαν για να δώσουν αίμα, όμως εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων, τελικά, έδωσαν μόνο 16 άτομα.
~ Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει, ως γνωστόν, δημιουργήσει δική του τράπεζα αίματος και πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες περίπου ανά 8 μήνες.

*** Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Τριφυλίας

* Με δεκαεννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6.30, στην Κυπαρισσία, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
* Μεταξύ των θεμάτων είναι: η εκλογή δύο (2) δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, στις περιπτώσεις που αυτή επιλαμβάνεται ως συλλογικό πειθαρχικό όργανο, καθώς και στη διαδικασία απόσπασης υπαλλήλων, η ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) Δήμου Τριφυλίας, η κατανομή 4ης δόσης ΣΑΤΑ, έτους 2011, η λειτουργία εμποροπανήγυρης «Αγίου Χαραλάμπους», Δ.Κ. Φιλιατρών, έτους 2012, η έγκριση δαπάνης εορτασμού «Αγ. Χαραλάμπους», Δ.Κ. Φιλιατρών, η διάθεση χώρου του πρώην κοινοτικού γραφείου στον Προοδευτικό Σύλλογο «Ο Αετός Τριφυλίας» (έγκριση της αρ. 11/2011 απόφασης Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Αετού), η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Φιλιατρών Μεσσηνίας (νυν Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών) και εγκρίσεις προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων.

***Δήμος Μεσσήνης

~ Θα προσλάβει εποχικό προσωπικό
 *  Στην απόφαση να προσληφθεί προσωπικό με οκτάμηνη και δίμηνη απασχόληση κατέληξε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
* Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται να προσληφθούν 26 άτομα με σύμβαση εργασίας οκτώ μηνών για τις υπηρεσίες με ανταποδοτικό περιεχόμενο (ύδρευση και καθαριότητα), εκ των οποίων οι 9 θα είναι για την ύδρευση (3 υδραυλικοί, 3 χειριστές μηχανημάτων έργων και 3 εργάτες) και 17 άτομα για την καθαριότητα (2 οδηγοί, 10 εργάτες, 4 χειριστές μηχανημάτων και 1 ηλεκτρολόγος). Επίσης, θα προσληφθούν και 8 συνολικά άτομα με δίμηνη απασχόληση, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διοργάνωσης του καρναβαλιού και τα προβλήματα που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία σε υποχωρήσεις πρανών. Από αυτά, τα τρία θα ασχοληθούν με τη διοργάνωση του καρναβαλιού και τα υπόλοιπα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
* Και με τις δύο περιπτώσεις προσλήψεων διαφοροποιήθηκε ο τέως δήμαρχος Κων. Σπυρόπουλος.

*** Εφαρμογή δράσης «Βιολογική Γεωργία» για νέα πενταετία

~ Σε εφαρμογή τέθηκε η δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» για νέα πενταετία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας.
* Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται από 16 Ιανουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου 2012 στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας στο Διοικητήριο ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 ~ Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
*  στη Δ/νση Αγροτικής Οικ/μίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας στο Διοικητήριο, Γραφείο 208 , τηλ. 27213-61208.
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr, όπου βρίσκονται οι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργικές αποφάσεις.
• σε ΑΔΑ:ΒΟΝ5Β-ΘΡΛ.-

 *** Πριν 94 χρόνια


- ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ επί αισχροκερδεία υπό του ενταύθα Πλημμελειοδικείου οι Αθαν. Κωνστ. Μούλιας εκ του χωρίου Βουζούνη εις 1 μηνός φυλάκισιν και 1.000 δραχμών χρηματικήν ποινήν, Δημ. Βρεττέας εκ του χωρίου Μαντίνειαι εις 7 ημερών φυλάκισιν και Ν.Ι. Ηλιόπουλος ή Σοϊλές εκ Καλαμών εις 15 ημερών φυλάκισιν.
- ΟΙ χωροφύλακες του Αστυνομικού Σταθμού Αριστομένους Νικ. Λούτζης και Ιω. Παγίτσας συνέλαβον τον φυγόποινον Γεώργιον Μπάκαν κάτοικον Μακρίνης. Ο συλληφθείς κατόρθωσε να διαφύγη αντισταθείς και βοηθούμενος υπό των συχωρίων του Αθ. Αποστολοπούλου και Ιω. Κοσμοπούλου.
- ΕΙΣ την οδόν Μεσσήνης και έναντι της αποθήκης του Καστάνου ανευρέθη υπό των αστυνομικών οργάνων έκθετον άρρεν βρέφος άνω των 2 μηνών.
- ΕΞΕΤΑΣΘΕΙΣ χθες ενώπιον του ενταύθα Στρατοδικείου αφέθη ελεύθερος ο Παναγιώτης Πατριαρχέας ή Κυριακέας κατηγορούμενος επί εξυβρίσει της Κυβερνήσεως.
- Ο Νομογεωπόνος εζήτησε παρά του Υπουργείου της Γεωργίας, όπως επιτρέψη το κλάδευμα των δενδροστοιχιών της πόλεώς μας προς νέαν καλυτέραν αυτών ανάπτυξιν.

*** ΑΓΑΠΗ ΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ..... :
"Ἡ ἀγάπη πρὸς τὸν ἀδελφὸ σὲ προετοιμάζει νὰ ἀγαπήσεις περισσότερο τὸν Θεό. Τὸ μυστικό, λοιπόν, τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Θεὸ εἶναι ἡ ἀγάπη πρὸς τὸν ἀδελφό. Γιατί, ἂν δὲν ἀγαπᾷς τὸν ἀδελφό σου ποῦ τὸν βλέπεις, πῶς εἶναι δυνατόν ν᾿ ἀγαπᾷς τὸν Θεὸ ποὺ δὲν Τὸν βλέπεις; «Ὁ γὰρ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸ αὐτοῦ, ὃν ἐώρακε, τὸν Θεόν, ὃν οὐχ ἑώρακε, πῶς δύναται ἀγαπᾶν;» Γράφει: Συμεὼν ὁ Νέος Θεολόγος - Τὸ μυστικὸ τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Θεόν(μεταφρασμένο καὶ ἐμπλουτισμένο ἀπὸ τὸν Γέροντα Πορφύριο)" .-

*** ** https://www.facebook.com/profile.php?id=100000979453590  , Μας  γράφουν :

ΛΕΜΟΝΙΑ ΓΚΙΜΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ : 15 Ιανουάριος 11:05 π.μ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ Κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ Β. ΝΟΣΙΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 19.2 ΣΥΝ ΤΟ Η/Υ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ?ΠΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΠΟΥΔΙΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΛΙΝΗΚΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ ΕΦΥΓΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ .......
~*** Είμαστε  Έλληνες  ,,,,η αλληλεγκύη είναι στο αίμα μας  !!

*** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=84362865917461347080  = AΓΙΑ ΖΩΝΗ .- Οδηγός εξομολογήσεως .


http://www.agiazoni.gr/article.php?id=32397949861816917175  , = ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ , Η ταυτότητα του Αγίου .-

** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=16518003392258266686&PHPSESSID=92b5ef4a0b1d40e5997b8ccc75515c1d  , Η Αγία Ζώνη = Το παιδί του διαζυγίου .-

http://www.agiazoni.gr/article.php?id=80399382657704083654&PHPSESSID=d0a77f054558736079d7ed9dc3f287e7  , Αγία Ζώνη = Τι να κάνω για να αποκτήσω αιώνια Ζωή ;!

~** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
** Για το κύπελλο Ελλάδας  από τους 16 στους 8  :
~ Παναιτωλικός - ΟΦΗ  Ηρακλείου  1-3 , (1-1).- ^
Τα  γκόλ : 35΄Αντρέ Ρόκα , 42΄Μίρνες Σίσιτς , 58΄ Χρήστος Μπούμπος , 90΄ Βαγγέλης Μάντζιος .- Κάρτες κόκκινες : Βάντο , και Ρικάρντο Φερνάντες .- ^

** Για την Ευρωλίγκα στο  Μπασκετ :
8ος  όμιλος : Ζαγκλίρις - Μακαμπί Τέλ Αβίβ   76-84  .- ^
5ος όμιλος : Εφέ Πίλσεν Ανατολού -  Γαλατασαράϊ   68-62 .- ^
6ος  όμιλος : Μάλαγα - Ρεάλ Μανδρίτης  (20-15), 39-37, 57-59, 80-81 .- ^ 7ος όμιλος : Μιλάνο -Παναθηναϊκός(10-24), 23-43,   33-58 , 57-78   .- ^
8ος όμιλος : Μπαρτσελόνα - Καντου      (19 -18), 28-30,  49-49,  65-60  .- ^

** Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Γουότερ πόλο :
Α΄  Όμιλος :
Ελλάδα - Τουρκία  20-2 .- ^
Ουγγαρία - ΠΓΔΜ 14-9 .- ^
Ιταλία - Ολλανδία  14-6 .- ^
Β΄ Όμιλος :
Γερμανία - Ισπανία  16-10 .- ^
Κροατία - Σερβία 12-15 .- ^
Ρουμανία -Μαυροβούνιο  8-11 .- ^  
 
~**** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
* * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  ,  Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-

**


Δεν υπάρχουν σχόλια: