ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-
~


ARFARA  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Πέμπτη 01-Αυγούστου 2019  , Από Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών οι  πρώτοι ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ στην ΠΑΝΑΓΙΑ μας :
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
1 ~  Από 1η Παράκληση
στην Παναγία μας στο Αρφαρα 01-08-2019: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921122314417/  .-                                           2~Αγιοι
ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ από πρώτη Παράκληση στην Παναγία μας Πέμπτη 01-08-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921192996184/ . 3~ Πρώτη Παράκληση στην Παναγία
μας 01-08-2019 Άγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ Πέμπτη..:                                 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921317439295/
.- 4~ Το Ι. Ευαγγέλιον από Παπα-Μιχάλη 1η Παράκληση
στο Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 01-08-2019:
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921369600599/  .-                                  5~ Πέμπτη
Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 01-08-2019 Άγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ  1η Παράκληση  στην Παναγία μας.:
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921491163638/  .-     

~**   2 Αυγούστου – Γιορτή σήμερα – Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Στεφάνου
~   Την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου τιμά σήμερα, 2 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Το γεγονός αυτό συνέβη στα χρόνια που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτωρ ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.  

Τότε, ο Άγιος Στέφανος φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα ιερέα, το Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το λείψανο του. Αυτός αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός, και το λείψανο του Αγίου πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν αγγελικές φωνές, που έλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Δηλαδή, δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκεια Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι άγγελοι περίτρανα ότι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού. Αργότερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθησαν στον – επ’ ονόματι αυτού – ανεγερθέντα Ναό υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Βασίλειον διάδημα, εστέφθη ση κορυφή, εξ άθλων ων υπέμεινας, υπέρ Χριστού του Θεού, μαρτύρων Πρωτόαθλε, συ γαρ την Ιουδαίων απελέγξας μανίαν, είδές σου τον Σωτήρα, του Πατρός δεξιόθεν. Αυτόν ούν εκδυσώπει αεί, υπέρ των ψυχών ημών.

~**  Ο πόθος για την Θεία Κοινωνία

~   : Πεινασμένοι, παγωμένοι, ρακένδυτοι, περίτρομοι οι κρατούμενοι από το Πιτέστι μοιάζαμε με κάποια φαντάσματα. Τελείως απομονωμένοι από τον κόσμο, συνωστισμένοι σε μικρά κρατητήρια.  

Όταν όλοι κοιμήθηκαν, εγώ παρέμεινα άγρυπνος στην άκρη του κρεβατιού, με τα βλέφαρα κλειστά, με σηκωμένο το κεφάλι, προσευχόμενος με τους παλμούς της καρδιάς μου.  Προσπαθούσα να ανακαλύψω τον Ιησού και Τον καλούσα με τη νοερά προσευχή. Είχα ξεχάσει την πείνα, την παγωνιά, την τρομάρα. Ο χρόνος διαστελλόταν, γινόταν αργός, αμέτρητος και ήρεμος.  Η ψυχή μου δραπέτευε από τη φυλακή. Προσπαθούσα να εγκαταλείψω όλα και να παραμένω μόνο με τον Θεό. Πλημμύρισα από βαθειά χαρά και οι ουρανοί ανοίγονταν θαυμάσια.  Αργότερα αποφάσισα να μεταλάβω. Είχαν ήδη ειπωθεί από τον ιερέα και οι ευχές για τη Θεία Μετάληψη. Έψαξα σε μια πτυχή του σακακιού μου κι έβγαλα από ένα μικρό σακουλάκι ένα μικρό μαργαρίτη του Σώματος του Χριστού, που τον φύλαγα σαν τον πιο πολύτιμο θησαυρό. Τα Άγια Δώρα είχαν μπει στη φυλακή με επικίνδυνους τρόπους, μέσω ενός μονάχου, που είχε συλληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια και τα είχε εμπιστευτεί στους κρατουμένους που ήθελαν να μεταλάβουν.  Θέλοντας, λοιπόν, να πάρω το ψίχουλο της Θείας Κοινωνίας, δεν ξέρω πως έγινε και μου έπεσε κάτω. Άρχισα να το ψάχνω με αγωνία, αλλά δεν το βρήκα. Τότε αποφάσισα να γλείψω με τη γλώσσα ένα κομμάτι πατώματος όπου θεωρούσα ότι είχε πέσει, όμως δεν το αισθάνθηκα. Ωστόσο πίστεψα ότι η Θεία Μετάληψη είχε γίνει. Ηρέμησα και γύρισα προσευχόμενος στην άκρη του κρεβατιού.  Χριστούγεννα στη φυλακή  Πηγή: Από την αυτοβιογραφία του συγγραφέα Ιωάννη Ιανολίδε
***   Δεκαπενταύγουστος στην Θεολογική σχολή της Χάλκης

~    : Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐν τῇ Ἱερᾷ ταύτῃ περιόδῳ τοῦ δεκαπενταυγούστου καὶ τῆς νηστείας πρὸς τιμὴν τῆς Παναγίας μας, ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τῆς καθ᾿ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μονῆς & Σχολῆς, τελεσθήσεται καθ᾿ ἑκάστην πρωΐαν & περὶ ὥραν ὀγδόην πρωϊνήν ἡ ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου & ἡ Θεία Λειτουργία.  

Καθ᾿ ἑκάστην ἑσπέραν & περί ὥραν ἕκτην ἀπογευματινήν ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ καὶ ἐναλλάξ ὁ Μικρός καὶ ὁ Μέγας Παρακλητικός Κανών τῆς Θεοτόκου. Καθ᾿ ἑκάστην Πέμπτην πρωΐαν, κατὰ τὸ εἰωθός, ἐν τῇ Ἱερᾷ Σκήτη τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Σπυρίδωνος τελεσθήσεται ἡ ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου & ἡ Θεία Λειτουργία περί ὥραν ἐνάτην πρωϊνήν. Ἂπαντα δὲ τὰ Σάββατα τῆς περιόδου τελεσθήσεται ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῆ ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ. Τὴν 5ην & 6ην Αὐγούστου, ἑορτή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτήρος Χριστοῦ, τελεσθήσεται ἡ ἐτήσιος πανήγυρις εἰς τὴν Σκήτην τοῦ Χριστοῦ Χάλκης.  Τὴν 5ην τοῦ μηνὸς καὶ περί ὥραν ἕκτην ἀπογευματινὴν τελεσθήσεται ὁ Μέγας Ἑσπερινός τῆς ἑορτῆς χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἡμῶν κ. κ. Βαρθολομαίου.  Τὴν δὲ ἐπομένην 6ην τοῦ μηνός, ἡμέραν Τρίτη, περί ὥραν ἐνάτην πρωϊνήν εἰς τὴν ἐν λόγῳ Σκήτην τελεσθήσεται ἡ ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου & ἡ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, ἡγουμένου αὐτῆς.
***  Ο Άγιος που θα ‘ρθεί από την θάλασσα


Η Τιμητική δια θαλάσσης μεταφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου Αιμιλιανού από τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Χίου, θα γίνει και φέτος από το λιμάνι του Αγίου Ιωάννου Καλλιμασιάς ως τον μόλο του Αγίου Αιμιλιανού.  

Δείτε βίντεο από την εντυπωσιακή θαλάσσια πομπή περασμένων ετών


Ο Άγιος Αιμιλιανός ήταν επίσκοπος Κυζίκου μετά το Νικόλαο, στα χρόνια 787 – 815 μ.Χ. Αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη που του παρείχε ο Θεός για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε’. Αθλητής της Ορθοδοξίας, μιλούσε θερμότατα γι’ αυτή και ενίσχυε τους πιστούς να υπομένουν καρτερικά τους ασεβείς διωγμούς. Υπέφερε πολλές κακοπάθειες και θλίψεις και πέθανε τελικά εξόριστος, σαν γνήσιος Ομολογητής της ορθής πίστης. Η επίσημη ανακοίνωση   Την προσεχή Πέμπτη 8 Αὐγούστου 2019 πανηγυρίζει μέ ἐκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια καί λαμπρότητα ὁ Ἱερός Ναός Ἁγίου Αἰμιλιανοῦ Καλλιμασιᾶς κατά τό ἀκόλουθο πρόγραμμα:  Τετάρτη 7 Αὐγούστου 2019  7.00 μ.μ. Τιμητική διά θαλάσσης μεταφορά τῆς ἱερᾶς εἰκόνας τοῦ Ἁγίου καί ἀπόδοση τιμῶν ἀπό τόν Ὅμιλο Σκαφῶν Χίου, ἀπό τό λιμάνι τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου ὡς τό Μῶλο τοῦ Ἁγίου Αἰμιλιανοῦ. Ὑποδοχή ἀπό τίς Ἀρχές καί τόν Λαό. Λιτάνευση ὡς τόν Ἱερό Ναό.  7.30 μ.μ. Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου.  Πέμπτη 8 Αὐγούστου 2019  7.30 π.μ. Πανηγυρικός Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία (Ιερατικό Συλλείτουργο)  Παρασκευή καί προσφορά σέ ὅλους τοῦ παραδοσιακοῦ χταποδοπίλαφου σύμφωνα μέ τό ἔθιμο.  7.00 μ.μ. Μεθεόρτιος Ἑσπερινός καί Παράκληση.
~**  Πατινάζ γύρω από το νότιο σιντριβάνι

Προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι περπατούν τις τελευταίες μέρες γύρω από το νότιο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας, διότι όταν φυσά τα νερά πέφτουν στις πλάκες.   Πέραν μιας ευχάριστης νότας δροσιάς, αυτό μπορεί να αποτελέσει και αιτία πτώσης, καθώς οι πλάκες γλιστρούν!   Π.Μπ. 

~**  Ως ξενοδοχείο θα λειτουργήσει το κτήριο «Μαυροειδή» στην παραλία

Μακροχρόνια μίσθωση πέτυχε η Μητρόπολη για το κληροδότημα
  Η λειτουργία ενός καινούργιου ξενοδοχείου στην Καλαμάτα, και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού, βρίσκεται στα σκαριά, μετά τη μακροχρόνια μίσθωση του τριώροφου κτηρίου στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου, Ακρίτα και Σανταρόζα που πέτυχε η Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Το κτήριο, το οποίο βρίσκεται από την απέναντι πλευρά του κτηρίου που στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα στην παραλία (από την πλευρά που είναι η πιάτσα των ταξί), ανήκει στο Μαυροείδειον Κληροδότημα (Κληροδότημα Ηλίας και Βούλα Μαυροειδή).
 Ποτέ δεν ήταν για γηροκομείο
Μετά το ρεπορτάζ στο φύλλο της Κυριακής για την έλλειψη θέσεων σχετικά με τα αυξανόμενα αιτήματα ηλικιωμένων να μπουν σε γηροκομείο, υπήρξε η πληροφόρηση από άτομο του περιβάλλοντος του αείμνηστου Ηλία Μαυροειδή ότι επιθυμία του διαθέτη προς την εκκλησία ήταν το συγκεκριμένο ακίνητο να λειτουργήσει ως γηροκομείο.
Ωστόσο, σε επικοινωνία μας με τη νομική εκπρόσωπο της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κωνσταντίνα Ντίντα, μας διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς δεν υπάρχει τέτοιος όρος στη διαθήκη.
Η κα Ντίντα σημείωσε ότι το κληροδότημα έχει σκοπό την προίκιση άπορων κορασίδων και το συγκεκριμένο ακίνητο στην οδό  Ναυαρίνου έχει αξιοποιηθεί πλέον με τον καλύτερο τρόπο.
 Ξενοδοχείο
Η κα Ντίντα εξήγησε ότι για το ακίνητο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για μακροχρόνια μίσθωση και θα λειτουργήσει πλέον ως ξενοδοχείο. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι επενδυτές βρίσκονται στο στάδιο εκδόσεων των αδειών που απαιτούνται.
Ο γνωστός «μπαρμπα-Λιας» Μαυροειδής του «Πανελληνίου» πέθανε τον Οκτώβριο του 1987. Μετά το θάνατο και της συζύγου του, όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία πέρασαν στη Μητρόπολη Μεσσηνίας και δημιουργήθηκε το Μαυροείδειο Κληροδότημα.
Το συγκεκριμένο κτήριο για πολλά χρόνια παρέμεινε ανεκμετάλλευτο.  Της Βίκυς Βετουλάκη
  


~

***  Ανησυχητικό περιστατικό

Πολύ περίεργο και ανησυχητικό είναι το περιστατικό που καταγγέλθηκε προχθές το βράδυ στην Πύλο, ότι δύο άνδρες με ένα βαν προσπάθησαν να παραπλανήσουν 10χρονο και να τον πάρουν μαζί τους. Δόλωμα ότι η μαμά του είναι στο νοσοκομείο και πρέπει να τον πάνε κοντά της. Ευτυχώς το παιδί δεν πείσθηκε, καθώς η μαμά του ήταν κοντά και μπόρεσε να πάει να τη βρει.  Β.Β. 

~**  Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων: Κάτι φαίνεται να αλλάζει, αλλά…

~ Χρειάζεται σαρωτική παρέμβαση για να φτάσει στο επίπεδο που του αξίζει
Το μεγαλύτερο χώρο πρασίνου στο κέντρο της Καλαμάτας αποτελεί το Πάρκο του ΟΣΕ, το οποίο θα ζήλευε κάθε πρωτεύουσα της Ευρώπης, αφού πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και είναι γνωστό σε όλους τους φίλους των σιδηροδρόμων ανά τον κόσμο.
Όμως, η κατάσταση που συναντά ένας επισκέπτης σε αυτό μόνο τη μοναδικότητά του δεν αναδεικνύει, διότι τα σημάδια εγκατάλειψης το «έχουν στοιχειώσει» εδώ και χρόνια.
Το αισιόδοξο είναι ότι τελευταίες μέρες είδαμε να γίνονται σημαντικές εργασίες βελτίωσης και ειδικότερα στο ζήτημα του φωτισμού, καθώς μέχρι σήμερα το σκοτάδι κυριαρχούσε και έτσι ελάχιστοι το διέσχιζαν όταν έπεφτε το φως του ήλιου.
Πέραν του φωτισμού, όμως, πρέπει να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις, αν θέλουμε το Πάρκο να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει. Ειδικότερα, πρέπει να εκπονηθεί μια πλήρης και από το μηδέν μελέτη για το πράσινο. Το να φυτεύονται αποσπασματικά δέντρα σε διάφορα σημεία μόνο λύση δεν είναι, ενώ πολλά από τα υπάρχοντα δέντρα είναι γερασμένα και συχνά έχουμε πτώσεις.
Επίσης, πρέπει να γίνει μια «γενναία» συντήρηση στα τρένα, που άλλωστε είναι το βασικό στοιχείο του πάρκου. Τέλος, βάρος πρέπει να δοθεί και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις παιδικές χαρές.
Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, βέβαια, χρειάζονται χρόνος και κυρίως χρήματα, αλλά θα πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή να φροντίσει για την αναδιαμόρφωσή του.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, οι εργασίες φωτισμού να σημαίνουν απλά την έναρξη εργασιών για να γυρίσει το πάρκο σελίδα και να αποκτήσει την αίγλη που είχε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε παραδόθηκε στο κοινό.


Οι παρεμβάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Πάρκο
Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής παρεμβάσεις:
-προμήθεια νέων φωτιστικών σωμάτων LED κορυφής, κατάλληλων για την τοποθέτηση στους υπάρχοντες 5μετρους ιστούς
-προμήθεια νέων φωτιστικών σωμάτων LED αναρτώμενων – κατάλληλων για την τοποθέτηση στους υπάρχοντες ασημί 3μετρους ιστούς που βρίσκονται περιμετρικά της περιοχής του κτηρίου του σταθμού
-προμήθεια νέων φωτιστικών σωμάτων LED αναρτώμενων – κατάλληλων για την ανάρτηση από βραχίονα στους υπάρχοντες 5μετρους ιστούς παραπλεύρως του ποδηλατόδρομου
-αντικατάσταση υπόγειου δικτύου σε μικρά τμήματα του δικτύου φωτισμού που έχουν καταστραφεί
-θα τοποθετηθούν νέοι γενικοί ηλεκτρολογικοί πίνακες και υποπίνακες διανομής, όπως και υποπίνακες πριζών – λήψεων για την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης των εκδηλώσεων
-θα τοποθετηθούν ιστοί φωτισμού στην ανατολική πλευρά του Πάρκου.


Το Πάρκο του ΟΣΕ και η ιστορία του
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας είναι το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και είναι γνωστό σε όλους τους φίλους των σιδηροδρόμων ανά τον κόσμο. «Ιδρύθηκε» το Σεπτέμβριο του 1986, αλλά λόγω του καταστρεπτικού σεισμού που έπληξε την πόλη το ίδιο διάστημα η ολοκλήρωσή του έγινε το 1990.
Ο χώρος που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί το ανοιχτό αυτό μουσείο – εκθετήριο ήταν ο παλαιός σταθμός «Καλαμάτα - Λιμήν», καθώς και η γειτονική έκταση του ΟΣΕ Α.Ε., που την εποχή του ατμού ήταν χώρος με καρβουναποθήκες.
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Τα 24,6 στρέμματα παραχωρήθηκαν από τον ΟΣΕ Α.Ε., τα οποία περιελάμβαναν το διώροφο κτήριο του παλιού σταθμού «Καλαμάτα - Λιμήν», καθώς και έναν υδατόπυργο. Επίσης, 28 στρέμματα παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας και 1,4 στρέμματα από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ο σταθμός και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου, o υδατόπυργος, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες).
Εκτίθενται επτά ατμάμαξες και μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός (1890), δύο δραιζίνες (ποδήλατη και χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α' θέσης, πέντε Α'-Β' θέσης (1885), οκτώ φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων (1885-1947).
Όλο το τροχαίο υλικό προέρχεται από τον ΟΣΕ Α.Ε. (από το δίκτυο της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας), εκτός από το συρμό του ΗΣΑΠ, και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας με καθεστώς χρησιδανείου. Βρίσκεται σε μια απόσταση μόλις 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς λιμάνι.
Η έκταση του πάρκου οριοθετείται από την οδό Μακεδονίας μέχρι την οδό Κρήτης κοντά στο λιμάνι και από τις δύο κάθετες οδούς Αριστομένους και Ψαρών. Το πάρκο, πέραν των σιδηροδρομικών εκθεμάτων που περιλαμβάνει, διαθέτει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών.
Επίσης, στο σημείο στεγάζονται και διάφοροι σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας (ΣΦΣΜ), είτε στα σιδηροδρομικά οχήματα του πάρκου είτε στα κτήρια αυτού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό κτήριο του πάρκου είναι ο ανακαινισμένος σταθμός «Καλαμάτα - Λιμήν», που σήμερα εκτελεί χρέη αναψυκτήριου στο ισόγειο.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  



~**
*** 45 μετανάστες έφτασαν στην Καλαμάτα

~  Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα σκάφος με 45 μετανάστες έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το ιστιοπλοϊκό που επέβαιναν μεταξύ των 45 ατόμων και παιδιά ήρθε στην Καλαμάτα συνοδευόμενο με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Αυτή τη στιγμή οι μετανάστες έχουν στεγαστεί στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου και γίνεται προανάκριση για τον εντοπισμό των διακινητών αλλά και το «δρομολόγιο» του ιστιοπλοϊκού. Φώτο αρχείου 

***  Επιχείρηση εντοπισμού δύο ατόμων στο Μεσσηνιακό κόλπο

~  Από τα ξημερώματα συναγερμός έχει σημάνει στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έπειτα από πληροφορία ότι δύο άτομα έπεσαν στο Μεσσηνιακό κόλπο.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για τους δύο διακινητές που μετάφεραν τους 45 μετανάστες και από την πρώτη στιγμή έχει στηθεί επιχείρηση εντοπισμού των δύο αυτών ατόμων.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν και εναέρια μέσα.

***  Αντωνία Μπούζα για το 5G: Ανάγκη τεκμηριωμένων απαντήσεων για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών

Με συνοπτικές διαδικασίες από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και χωρίς την άποψη ειδικών επιστημόνων που θα ενημερώνουν υπεύθυνα για τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την ακτινοβολία των δικτύων 5G, δόθηκε το πράσινο φως και προχώρησε η πιλοτική εφαρμογή του πρώτου δικτύου της WIND στην πόλη της Καλαμάτας.
Επειδή πληθώρα δημοσιευμάτων, για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, έχουν ανησυχήσει την κοινωνία και έχει παρατηρηθεί πως μέχρι σήμερα κανένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο της χώρας δεν έχει αποδεχθεί αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, πλην της Καλαμάτας, απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες, μιας και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη ευρέως η τεχνολογία αυτή και δεν υπάρχουν αξιόπιστα δείγματα περί της ασφάλειας ή όχι.
Στη χρήση αυτής της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται δίκτυα μεγαλύτερης ταχύτητας από τα δίκτυα 4G και ειδικότερα πολύ υψηλές συχνότητες εκπομπής μέχρι 30 GHz, που επηρεάζονται από φυσικά εμπόδια, κάτι που πιθανόν αυξήσει σημαντικά και τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Στο διαδίκτυο από το οποίο αντλούνται πληροφορίες, υπάρχει ασάφεια μεν σχετικά με την πιθανή επικινδυνότητά του, αλλά και εκκλήσεις επιστημόνων και γιατρών, που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Πριν από την αποδοχή της χρήσης αυτής της τεχνολογίας στην πόλη της Καλαμάτας έπρεπε να έχει γίνει εκτενής ενημέρωση και να μην εμφανίζεται ως πρωτοπόρο κάτι που οι λοιποί αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποφεύγουν.
Δε νοείται ως υγιής πρακτική κυρίως αιρετών που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο εκπροσώπησης των πολιτών, η αποδοχή τυφλά κάθε πρωτοβουλίας, επειδή ψευδεπίγραφα εμφανίζεται ως πρωτοπόρα και εκπορεύεται ίσως από άτομα ανήκοντα σε ταυτόσημο ιδεολογικό χώρο. Αυτό συνιστά παθογένεια και πρέπει να σταματήσει.
Η επιστημονική ενημέρωση εν προκειμένω καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να σταματήσει η ανησυχία και η πιθανή δαιμονοποίηση αυτής της τεχνολογίας.
Άλλωστε, είναι γνωστό πως μόνο η ενημερωμένη κοινωνία αντιδρά σωστά και πολιτισμένα.
Αντωνία Μπούζα
Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και Θεμάτων Μεσσηνίας

***  Πολεμικό κάλεσμα από Τούρκο στρατηγό: «60.000 Αμερικανοί ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία – Να μπούμε πρώτοι»…

~  Με διαφορά λίγων ωρών από την ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ για ετοιμασίες πολέμου από την Ουάσινγκτον στον Περσικό Κόλπο, έρχεται ένας απόστρατος Τούρκος στρατηγός για να ισχυριστεί πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κάτι μεγάλο στη Μέση Ανάτολη. 
Οι ΗΠΑ πρόκειται να αναπτύξουν τουλάχιστον 60.000 στρατιώτες στη Συρία από τις βάσεις τους στη Ντόχα, τη Μεσόγειο και τη Βασόρα, σύμφωνα με απόστρατο Τούρκο στρατηγό.  
Μιλώντας στη Yeni Şafak, ο απόστρατος Διοικητής Ειδικών Δυνάμεων στρατηγός Abdullah Kılıçarslan είπε ότι 25.000 φορτηγά και εκατοντάδες planeloads με όπλα και των οχήματα αποστέλλονται στη Συρία από την Ουάσινγκτον και προορίζονται για τους 60.000 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικά ως μέρος των ΗΠΑ για το σχέδιο κατοχής της Συρίας.  Ο Kılıçarslan ανέφερε ότι οι προετοιμασίες των ΗΠΑ αρχίζουν να μοιάζουν με εκείνες που προηγήθηκαν της εισβολής στο Ιράκ το 2003, τονίζοντας ότι οι απειλές και οι κίνδυνοι αυξάνονται κάθε μέρα.  
Τα θεμέλια τοποθετήθηκαν σταδιακά  «Αυτός ο εξοπλισμός και τα όπλα περιμένουν επί του παρόντος στρατιώτες των ΗΠΑ που θα αποσταλούν στη Συρία από τη βάση της Ντόχα, τη Μεσόγειο και τον κόλπο της Βασσράς», σύμφωνα με τον Kılıçarslan.  «Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα διάδρομο κατοχής που να καλύπτει τη νοτιοανατολική πλευρά. Σταδιακά θέτουν τα θεμέλια αυτού του σχεδίου τα τελευταία 30 χρόνια «, συνέχισε ο Kılıçarslan.  Ο Kılıçarslan επεσήμανε ότι η ίδια ενέργεια που διεξήχθη από τις Η.Π.Α. στο Ιράκ πριν από 30 χρόνια συνεχίζεται.  «Η ίδια παγίδα προσπαθεί και πάλι στη Συρία. Δεν είναι αξιόπιστες οι Η.Π.Α. Χάνουμε χρόνο όταν μιλάμε. Η Τουρκία πρέπει να επέμβει επειγόντως στην περιοχή και να δημιουργήσει τη δικής της ζώνη ασφαλείας, καθώς και να καταστρέψει τα τρομοκρατικά στοιχεία (σ.σ. Κούρδους) που αποτελούν ανοικτή απειλή », σύμφωνα με τον Kılıçarslan.  Η πρώτη παγίδα δημιουργήθηκε το 1991  Η πρώτη από τις ΗΠΑ τέθηκε κατά της Τουρκίας το 1991, σύμφωνα με τον Kılıçarslan.  «Η τότε αμερικανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά μας πριν από την εισβολή στο Ιράκ προκειμένου να ανοίξει το πεδίο για το PKK»
***   «Υπήρξε τεράστιος…»: Όταν ο Μητσοτάκης κατάργησε τη «λογική» και υποκλίθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου … (BINTEO)

Τον Σεπτέμβριο του 1984, η Νέα Δημοκρατία είχε να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση ενόψει των εκλογών του 1985 που απείχαν λιγότερο από ένα χρόνο. Έπρεπε να εκλέξει για αρχηγό της ένα πολιτικό πρόσωπο που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον απόλυτο ηγεμόνα της τότε πολιτικής σκηνής, τον Ανδρέα Παπανδρέου. 
Ο Παπανδρέου ήταν ένα αληθινό φαινόμενο για το κεντρικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Δεν ήταν απλά ένας ακόμα πρωθυπουργός αλλά κάτι πολύ παραπάνω: στο πρόσωπό του συγκεντρωνόταν όλο εκείνο το φαινόμενο των 80s που μέχρι και σήμερα πολλά δεξιά πολιτικά στελέχη ονομάζουν «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» (ακόμα και αν σύσσωμες οι αριστερές δυνάμεις αμφισβητούν το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ υπήρξε όντως ποτέ αριστερό).
Η Νέα Δημοκρατία χρειαζόταν στο τιμόνι της κάποιον που να μπορούσε να σηκώσει σε ιδεολογικό επίπεδο την κόντρα με τον Παπανδρέου. Κυρίως, να ζωντανέψει την φιλελεύθερη τάση της κοινωνίας που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να έχει καλυφθεί πλήρως από τους υπερασπιστές του σοσιαλισμού. Η εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια μάλλον σοφή κίνηση.  Όσοι έζησαν εκείνη την κολασμένη προεκλογική περίοδο του 1985 έχουν να λένε για το πόσο κολασμένη υπήρξε σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήταν η πρώτη φορά άλλωστε που οι δυο ηγέτες που έμελλε να αφήσουν για πάντα το πολιτικό τους στίγμα στα δυο κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού, αναμετρήθηκαν μεταξύ τους: η σοσιαλδημοκρατική αντίληψη των πραγμάτων του Παπανδρέου -που είχε γοητεύσει τις κρίσιμες μάζες των 80s- κόντρα στην νεοφιλελεύθερη δυτική τάση της εποχής της Θάτσερ, του Ρίγκαν και του επίδοξου εκφραστή των πολιτικών τους και εν ελλάδι, του Μητσοτάκη.  Η κόντρα των δυο ιστορικών πολιτικών είχε πολύ μακρά ιστορία, κρατούσε από την δεκαετία του ’60 όταν οι δυο τους ήταν συνοδοιπόροι στην Ένωση Κέντρου. Τότε που ο Μητσοτάκης αντιλαμβανόταν το εν λόγω κόμμα ως μετριοπαθές μεν αλλά ξεκάθαρα δεξιό και αυτονόητα αντικομμουνιστικό ενώ ο Παπανδρέου, διαβλέποντας την καταπιεσμένη αριστερή συνείδηση που βρισκόταν σε φάση καταδίωξης μετά την εμφυλιοπολεμική ήττα, ήταν εκείνος που μιλούσε για αριστερό άνοιγμα του Κέντρου. Το 1985, η παραδοσιακή αυτή σύγκρουση πήρε πιο ξεκάθαρα, πιο αδιάλλακτα χαρακτηριστικά, εκφράστηκε μέσα από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία.  Το Μητσοτάκης-Παπανδρέου κράτησε ως κεντρικό δίπολο μέχρι και το 1993 οπότε και ο πρώτος αποσύρθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε το απαύγασμα της σύγκρουσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά παρ’ όλα αυτά, ανάμεσά τους επικρατούσε ένα πολιτικός πολιτισμός που σήμερα μοιάζει με μακρινή πολυτέλεια. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι η αντιπαράθεσή τους δεν υπήρξε λιγότερο πολωμένη σε σχέση με τις σημερινές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το αντίθετο: Παπανδρέου και Μητσοτάκης υπήρξαν δυο πολιτικοί με εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις αλλά και με ένα συμβολικό βάρος στα πολιτικά τους προφίλ που δεν επέτρεπε την παραμικρή σύγκληση. Ακόμα και σε ζητήματα που θα περίμενε κανείς πολιτική συμφωνία -όπως για παράδειγμα το μακεδονικό- η κόντρα ήταν αμείλικτη. Ίσως ωστόσο εξαιτίας αυτής της θαυμαστής ισοτιμίας σε επίπεδο πολιτικής σκέψης που τους διακατείχε, να ήταν αδύνατο να κρυφτεί ο εκατέρωθεν σεβασμός. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Μητσοτάκης όταν ο Παπανδρέου πέθανε. Τότε, ο Μητσοτάκης όχι απλά τόνισε πως ο Παπανδρέου θα λείψει από την πολιτική σκηνή του τόπου αλλά εκθείασε και τον τρόπο που ήξερε να διαχειρίζεται ένα μαζικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. 
Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη συγκεκριμένη εποχή, ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει πως η αλλαγή χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ που συντελέστηκε κατά την εποχή Σημίτη ήταν αναπόφευκτη και -κατά τον ίδιο- σωστή αλλά ταυτόχρονα, εκτιμάει πως μόνο η οξυδέρκεια του Παπανδρέου μπορούσε να την κάνει και ομαλή. Και αν τα λόγια αυτά του Μητσοτάκη εκτός από απεριόριστο σεβασμό στον Παπανδρέου απορρέουν και έναν ελιτισμό (είναι ξεκάθαρη η υποτίμηση του Μητσοτάκη στην -τότε- νέα γενιά πολιτικών παρά το γεγονός ότι εκφράζεται με μια διακριτικότητα), δεν αναιρείται η χαωτική απόσταση πολιτικού πολιτισμού που διαχωρίζει το τότε με το σήμερα: αν μη τι άλλο, ανάμεσα στις σημερινές, γηπεδικού τύπου αντιπαραθέσεις και τον λαϊκισμό να έχει εδραιωθεί ως μεθοδολογία διαφωνίας, υπάρχει η μέρα με τη νύχτα…  menshouse
***  Γιατί ο Μητσοτάκης απέκτησε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας – Η νέα δομή της ΕΥΠ …

~  Άλλο ένα βήμα προς τη μετατροπή του Μαξίμου σε… Λευκό Οίκο συνιστά ο ορισμός του αντιναυάρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού. Η θέση βασίζεται στα αμερικανικά και βρετανικά πρότυπα και δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά το σύνδεσμο του πρωθυπουργικού γραφείου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η θέση εξομοιώνεται με αυτές του διπλωματικού, του οικονομικού και του νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Διακόπουλος, ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, θα ασκεί καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ, το οποίο διατηρεί το ρόλο του ως κυβερνητικό όργανο για την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα.
Την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε και η νέα διοικητική πυραμίδα της ΕΥΠ, με καινοτομία τον ορισμό τριών υποδιοικητών. Ο λόγος είναι ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας και η ικανότητά της να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους και απειλές, όπως ο κυβερνοπόλεμοςκαι η διασύνδεση της τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο ΠαναγιώτηςΚοντολέων και υποδιοικητές οι ΒασίλειοςΓκρίζηςΔιονύσης Μελιτσιώτης και ΑναστάσιοςΜητσιάλης. Κοινό σημείο στα βιογραφικά τους αποτελεί πως και οι τέσσερις διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο, με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ ειδικότερα να έχει μακρά εμπειρία και θητεία σε ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας. ewsit
***  ΧΑΜΟΣ στο πάνελ του Open με τον Κ. Βελόπουλο: «Το πολιτικό σύστημα ΕΛΕΓΧΕΙ τη δικαιοσύνη»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα το μεσημέρι στο κανάλι Open ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος. 
Ο κ. Βελόπουλος ρωτήθηκε και πήρε θέση για πλήθος θεμάτων. Στην αρχή μίλησε για το θέμα του Ελληνικού και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για πραγματική επένδυση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αντικαπνιστικό νόμο και υποστήριξε ότι οι επαγγελματίες στην εστίαση θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην επιλογή αν θα είναι τα μαγαζιά τους σε καπνιστές και μη καπνιστές.  Τέλος, μια μικρή ένταση είχε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με την δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη.  
Δείτε τα όσα ειπώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο παρακάτω βίντεο:

***  «Ηχηρό μήνυμα» Ρωσίας στο NATO με μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα … (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

~  Η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια όπου βρίσκει την ευκαιρία να προβάλλει την ισχύ της και τα οπλικά της συστήματα στην ξηρά στην θάλασσα και στον αέρα.  
Μετά την ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού, που συνοδεύτηκε με φαντασμαγορική «παρέλαση» πολεμικών πλοίων, η Ρωσία στέλνει μήνυμα στο NATO, με ασκήσεις στην Βαλτική Θάλασσα, ως «απάντηση» στην πρόσφατη νατοϊκή άσκηση «BALTOPS-2019» που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.
Περίπου 70 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης αλλά και 58 αεροσκάφη του ρωσικού ναυτικού και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Ocean Shield 2019» στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε χθες το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ, οι ασκήσεις θα γίνουν υπό την επίβλεψη και διεύθυνση του Αρχηγού του ρωσικού Ναυτικού, Ναυάρχου Γεβμένοφ ενώ συμμετέχουν πιο συγκεκριμένα 49 πολεμικά πλοία, 20 πλοία υποστήριξης, 58 αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας και περίπου 10.634 προσωπικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι ασκήσεις έχουν στόχο την ορθή ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων μεταξύ των στόλων, καθώς επίσης και ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αξιόμαχου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ρωσία
Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο της «Ocean Shield» στη πέρυσι στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έλαβαν χώρα την περίοδο 1-8 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετείχαν 26 πολεμικά πλοία, δύο υποβρύχια, 34 αεροσκάφη του ρωσικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας.  Πηγή: TASS / Φωτογραφίες αρχείου Reuters  onalert
***   Γιατί ο Μητσοτάκης απέκτησε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας – Η νέα δομή της ΕΥΠ …

Άλλο ένα βήμα προς τη μετατροπή του Μαξίμου σε… Λευκό Οίκο συνιστά ο ορισμός του αντιναυάρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού. Η θέση βασίζεται στα αμερικανικά και βρετανικά πρότυπα και δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά το σύνδεσμο του πρωθυπουργικού γραφείου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η θέση εξομοιώνεται με αυτές του διπλωματικού, του οικονομικού και του νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Διακόπουλος, ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, θα ασκεί καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ, το οποίο διατηρεί το ρόλο του ως κυβερνητικό όργανο για την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα.
Την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε και η νέα διοικητική πυραμίδα της ΕΥΠ, με καινοτομία τον ορισμό τριών υποδιοικητών. Ο λόγος είναι ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας και η ικανότητά της να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους και απειλές, όπως ο κυβερνοπόλεμοςκαι η διασύνδεση της τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.  Νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο ΠαναγιώτηςΚοντολέων και υποδιοικητές οι ΒασίλειοςΓκρίζηςΔιονύσης Μελιτσιώτης και ΑναστάσιοςΜητσιάλης. Κοινό σημείο στα βιογραφικά τους αποτελεί πως και οι τέσσερις διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο, με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ ειδικότερα να έχει μακρά εμπειρία και θητεία σε ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας. ewsit
***  Μενδώνη: Σε πρώτο πλάνο η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου…

Στις προθέσεις του υπ. Πολιτισμού για την Επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.  
Όσον αφορά την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) προς το Ακροπόλ και τη σύνδεσή του με το Πολυτεχνείο, η κ. Μενδώνη επιμένει στο όραμα της δημιουργίας ενός υπερτοπικού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού πόλου. «Δεν στοχεύουμε μόνο στην εξυγίανση της περιοχής αλλά στη δημιουργία ενός διεθνούς πόλου ενδιαφέροντος που θα ξεπερνά την Αθήνα και την Ελλάδα», δήλωσε.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου εν υπογείω, κάτω δηλαδή από τον χώρο του προκηπίου, το οποίο και θα μεγαλώσει το μουσείο κατά δύο ή ακόμα και τρεις φορές. «Στόχος μας είναι να δώσουμε την απαιτούμενη ανάσα στο ΕΑΜ, να εκθέσει σωστά τις συλλογές του διευρύνοντας το εμβαδόν του» τόνισε η υπουργός. Αυτήν τη στιγμή το ΕΑΜ καλύπτει περίπου 16.500 τ.μ. στα οποία εκτίθενται μόνο μέρος των αρχαιοτήτων του που ξεπερνούν τις 100.000. «Με τη δημιουργία δύο επιπέδων υπογείως, κάθε ένα από τα οποία θα έχει έκταση 15.000 τ.μ. θα είναι ουσιαστικά σαν να έχουμε τρία μουσεία» είπε η υπουργός και ενημέρωσε πως με την ήδη εξασφαλισμένη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ξεκινήσουν προσεχώς οι μελέτες σκοπιμότητας, «που δεν έχουν προηγηθεί για κανένα ελληνικό μουσείο, παρότι θεωρούνται αυτονόητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η μελέτη θα υποδείξει και το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου.  Η επέκταση του ΕΑΜ θα έχει ως απόληξη το Ακροπόλ, το οποίο σχεδιάζεται να φιλοξενήσει, στο ισόγειο το μεγάλο πωλητήριο του Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και στον τελευταίο όροφο ένα εστιατόριο με θέα την πόλη. Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, το Πολυτεχνείο θα κρατήσει την αυτοτέλειά του και η Αρχιτεκτονική Σχολή δεν πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία της.  «Ο πολιτισμός είναι οικονομικό εργαλείο» «Ο πολιτισμός είναι οικονομικό εργαλείο. Προωθεί την τοπική και την εθνική μας οικονομία» τόνισε. Πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της, τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου και τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους του ΥΠΠΟΑ, ενώ έδωσε λεπτομέρειες, μεταξύ άλλων για το Ελληνικό, για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου και για την τοποθέτηση διευθυντών στους εποπτευόμενους οργανισμούς σύγχρονου πολιτισμού.  «Όλες οι μελέτες και η διεθνής βιβλιογραφία, δείχνουν τι σημαίνουν για μία τοπική και εθνική οικονομία, τα έσοδα από τον πολιτισμό. Προφανώς μας ενδιαφέρουν τα έσοδα, διότι θέλουμε τα χρήματα αυτά να ανακυκλώνονται. Ο πολιτισμός χωρίς λεφτά δεν γίνεται. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι ο πολιτισμός να μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ως οικονομικού εργαλείου, ώστε να έχουμε επάρκεια πόρων για τον ίδιο τον πολιτισμό. Για να έχουμε χρήματα για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, για τις δράσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, για επιστημονική έρευνα την οποία πρέπει και οφείλει να κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία, για έρευνες που πρέπει να κάνουν οι εποπτευόμενοι φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, για να πραγματοποιήσουμε επιστημονικές και εκλαϊκευτικές εκδόσεις δήλωσε η κ. Μενδώνη. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ είναι η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου. «Θέλουμε να δώσουμε τη μάχη για περισσότερους πόρους. Και όπου μιλάμε για πόρους δεν εννοούμε μόνο το ΕΣΠΑ – εκεί όπου, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Θα αναζητήσουμε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη». Άλλωστε, όπως είπε η υπουργός, ο πολιτισμός εξασφαλίζει σε όλο τον κόσμο θέσεις εργασίας, για ανθρώπους υψηλών προσόντων, για γυναίκες και νέους. «Αυτό θέλουμε να το αναδείξουμε στο έπακρον. Μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας είτε μέσω των έργων σε μουσεία και σε μνημεία, είτε μέσα από την ενίσχυση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών- ένας τομέας που το ΥΠΠΟΑ έχει ελάχιστα ακουμπήσει διαχρονικά, είτε δημιουργώντας σε συνεργασία με τις τράπεζες δυνατότητα υποστήριξης νέων δημιουργών μέσω χαμηλότοκων δανείων με προνομιακούς όρους», σημείωσε.  Αναφερόμενη στους άμεσους στόχους του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδάκι και ότι χρειάζεται χρόνος για τα σημαντικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως δεν την αφορά μόνο η διαχείριση καταστάσεων αλλά και η σύσταση ενός οράματος.«Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να λύσουμε ό,τι μπορούμε σε πρώτη φάση και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία σε όποια υπηρεσία ή οργανισμό του υπουργείου που δεν υπάρχει. Θέλουμε να μπορέσουμε σε σύντομο σχετικά διάστημα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να προσφέρουμε μέσω του ΤΑΠΑ κάποιες υπηρεσίες στους επισκέπτες των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Να γίνει μία προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποια αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και να ενισχυθούν τα πωλητήρια στον βαθμό που μπορούν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα πωλητέα υλικά στις αποθήκες του ΤΑΠΑ. Αυτό πρέπει να γίνει χθες. Οι υπάλληλοι όπως και οι διευθύνσεις των μουσείων αντιμετωπίζουν παράπονα τα οποία δεν τους αναλογούν» υπογράμμισε. 
Σχετικά με το θέμα του Ελληνικού, η υπουργός έκανε λόγο για μία εμβληματική επένδυση η οποία πρέπει να προχωρήσει. «Ως υπουργείο δεν θα αποποιηθούμε τον ρόλο μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά δεν θα επιτρέψουμε και την εργαλειοποίηση της από κάποιους» τόνισε. Όπως ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα τροποποιηθεί και για τον λόγο αυτό θα επανεισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά όμως θα συζητηθεί και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφού αυτό είναι το αρμόδιο για κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού. Αλλαγή καθεστώτος στα μουσεία και πρόσληψη αρχαιοφυλάκων  Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην αλλαγή του καθεστώτος των μουσείων που δεν συνδέονται απευθείας με κάποια εφορεία αρχαιοτήτων και καταγράφονται στο οργανόγραμμα του υπουργείου ως ξεχωριστές δημόσιες υπηρεσίες. Δήλωσε ότι αυτά είναι περίπου οκτώ (ανάμεσα τους βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο) και ότι η αλλαγή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης, θα γίνει σε βάθος χρόνου.  «Θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα νομικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει κρατικά μουσεία, τα οποία θα έχουν την αυτοτέλεια τους αλλά θα ακολουθούν τη μουσειακή πολιτική την οποία θα χαράσσει το ΥΠΠΟΑ. Μέχρι το τέλος του 2019 θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα πρώτο κείμενο σε διαβούλευση» είπε η υπουργός τονίζοντας ότι η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα τους επιτρέψει να διαχειρίζονται καλύτερα τα του οίκου τους και να συνεργάζονται με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες προκειμένου να προβάλλονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συλλογές τους. Ακόμη, ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων με το ΥΠΠΟΑ. Όπως ενημέρωσε η κ. Μενδώνη, σήμερα είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ που της ανακοίνωσε ότι αναρτώνται οι προσωρινοί πίνακες για την πρόσληψη 200 αρχαιοφυλάκων, ως μονίμων υπαλλήλων. Πρόκειται για την εξαγγελία που είχε κάνει από τη Νίσυρο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2016. Εποπτευόμενοι οργανισμοί και επιχορηγήσεις Σχετικά με τους ακέφαλους οργανισμούς (το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το ΕΜΣΤ και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι το διοικητικό δυναμικό θα αντικατασταθεί με νέο, με εξαίρεση κάποια μέλη ΔΣ εποπτευόμενων φορέων των οποίων η θητεία κρίθηκε επιτυχημένη. Όπως δήλωσε η υπουργός, οι διαγωνισμοί που είχε προκηρύξει για τις θέσεις η προηγούμενη πολιτική ηγεσία έχουν ανασταλεί και το υπουργείο «θα πάρει την ευθύνη της επιλογής των προσώπων που θα αναλάβουν επικεφαλής». Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που έρχεται προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται κατάργηση των 13 πρώτων άρθρων του νόμου 4369/2016 που προέβλεπε προκηρύξεις και για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Η υπουργός είπε ότι μαζί με τους συνεργάτες της ήδη συζητούν πώς θα γίνει στο μέλλον η κατάρτιση προκηρύξεων προκειμένου να μην στερείται η δυνατότητα σε προσωπικότητες με εμπειρία και έργο να υποβάλουν αίτηση εξαιτίας κάποιων κριτηρίων. «Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να υπάγεται σε γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες» υπογράμμισε. Σχετικά με τις επιχορηγήσεις στις παραστατικές τέχνες, η υπουργός τόνισε πως ο θεσμός στήριξης της σύγχρονης δημιουργίας στο θέατρο και στον χορό θα συνεχίσει κανονικά κι απρόσκοπτα.  Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εθνική Πινακοθήκη και Μετρό Θεσσαλονίκης Οι εξαγγελίες των προκατόχων της για τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ το προσεχές φθινόπωρο βρίσκουν συγκρατημένη την υπουργό Πολιτισμού που θέτει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του διοικητικού καθεστώτος του οργανισμού (διορισμό διευθυντή και ΔΣ). «Ακόμα κι αν το μουσείο ανοίξει τον Οκτώβριο μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει σωστά, αφού ένα μουσείο συνδέεται πάντα με το όραμα του διευθυντή του», είπε. Ενώ σχετικά με την Εθνική Πινακοθήκη, η κ. Μενδώνη εξέφρασε τη βεβαιότητα της πως δεν θα παραδοθεί σε λειτουργία το 2020 τονίζοντας πως το στοίχημα θα είναι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ν’ ανοίξει το 2021.  Αναφορικά με τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης, η υπουργός δεν προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με την πορεία των εργασιών σε σχέση με τις αρχαιότητες . Είπε μόνο πως ζήτησε να της σταλεί η επιστημονική έρευνα του αρμόδιου εφόρου Αρχαιοτήτων της Πόλης Θεσσαλονίκης για τα ευρήματα στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Μετεγκατάσταση του ΥΠΠΟΑ  Το ζήτημα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπουργείου στους κατάλληλους χώρους, επανέφερε η κ. Μενδώνη. Η υπουργός δήλωσε πως έχει γίνει συμφωνία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου Ματζέστικ το οποίο ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κόστος αποκατάστασης του κτιρίου (από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία) ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο η τωρινή ηγεσία αξιολογεί ως εξαιρετικά υψηλό, γι’ αυτό και θα γίνει έλεγχος της κατατεθειμένης μελέτης. Τέλος, η υπουργός πρόσθεσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες αλλαγής της όψης που έχει η είσοδος του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας από την Υπηρεσία Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων.  newsit.gr
***  Πατούλης: Αυξάνονται οι επιτροπές των εξετάσεων οδήγησης για να μπει τέλος στο αδιέξοδο…

Για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τις εξετάσεις οδήγησης, αλλά και να μπουν οι βάσεις για ένα νέο, σύγχρονο, βιώσιμο και αξιόπιστο σύστημα, δεσμεύθηκε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.  
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, θα αυξηθούν οι Επιτροπές προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δοθεί διέξοδος για τους περίπου 100.000 πολίτες – ανάμεσά τους και πολλοί επαγγελματίες- που θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα.
Δεσμεύθηκε ακόμη για μία σοβαρή διαβούλευση με τους φορείς εκπροσώπησης του κλάδου, εξαίροντας τον ρόλο των εκπαιδευτών οδήγησης, ως λειτουργών-δασκάλων. Με αυτό τον τρόπο, όπως ανέφερε, θα μπορέσει η Περιφέρεια αλλά και τα Σωματεία να συμβάλουν σε έναν γόνιμο διάλογο με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου τόσο για την εκμάθηση και τις εξετάσεις οδήγησης όσο και για την προώθηση και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.   
«Η Περιφέρεια Αττικής θα αλλάξει άρδην. Θα είναι μία Περιφέρεια του πολίτη […] Το 2019 βάζουμε τις βάσεις και τα επόμενα θα είναι τα χρόνια της ανάπτυξης, της δημιουργίας», τόνισε ο κ. Πατούλης.  «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία»  Καλωσορίζοντας τον κ. Πατούλη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και ζήτησε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό λύση στο μείζον, για τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και την κοινωνία, ζήτημα των εξετάσεων οδήγησης. Παράλληλα, κατά την ομιλία του στη Γ.Σ., ο κ. Χατζηθεοδοσίου παρουσίασε τις δράσεις του Επιμελητηρίου και εστιάζοντας στους εκπαιδευτές αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην υλοποίηση μελέτης για το σήμερα και το αύριο του κλάδου, σεμιναρίων ψηφιακής εκπαίδευσης κ.ά. Από την πλευρά του, ο Α’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής, Νίκος Γρέντζελος, ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από τον περασμένο Οκτώβριο ο κλάδος, ζητώντας τη συμβολή της Περιφέρειας – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- για την ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς και για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.  newsit.gr
***

~

** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :

~**  Γιώργος Πρασσάς: Μεγάλη τιμή και ευθύνη η ευκαιρία να αναλάβω τα ηνία της Μαύρης Θύελλας για να την πάμε ψηλά

~  «Δεν μου αρέσουν τα λόγια, μου αρέσουν τα έργα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην «πρωτολογία» του κατά την πολυαναμενόμενη πρώτη κοινή συνέντευξη προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Horizon Blu, ο νέος ισχυρός άνδρας της ομάδας της Καλαμάτας, Γιώργος Πρασσάς. Και η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες κινήσεις της διοίκησής του –τεχνικό τιμ, μετεγγραφές, προετοιμασία στο Πήλιο, ιδιόκτητα νέα γραφεία και πούλμαν, επενδύσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις- είναι ιδιαίτερα θετικές, αν όχι εντυπωσιακές –όπως κέρδισε τις εντυπώσεις, χωρίς να έχει να ζηλέψει συλλόγους επαγγελματικών κατηγοριών και η προχθεσινή συνέντευξη, με συντονιστή τον υπεύθυνο Τύπου της ομάδας, Γιώργο Μαρκόπουλο.
Τα πρώτα μηνύματα είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Παρά την λογική πικρία από τις απογοητεύσεις του παρελθόντος πρόσφατου ή απώτερου η νέα αυτή κίνηση αξίζει να πάρει την ευκαιρία της και την πίστωση χρόνου που δικαιούται. Φυσικά όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και ευχόμαστε αυτή τη φορά όλα να πάνε καλά.
Η προχθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο με στιγμές θριάμβου της Μαύρης Θύελλας και εντυπωσιακές εκδηλώσεις λατρείας του φίλαθλου κόσμου.
Ο πρόεδρος Γιώργος Πρασσάς είχε στο πλευρό του στο πάνελ τον αντιπρόεδρο Χρήστο Παπαδημητρίου και τον νομικό του σύμβουλο Λάμπρο Αδάμου, ενώ στην αίθουσα βρίσκονταν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ Γιώργος Ράλλης, Θεόδωρος Παπαθεοδωρίδης, Γιάννης Νταόπουλος, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Σπανός.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο μεσσηνιακής καταγωγής Ελληνοαμερικανός πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας που ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Σικάγο, ανέφερε τα παρακάτω:
«Για τη δική μου επιστροφή εδώ, στον τόπο που κατάγομαι και μεγάλωσα μέχρι 17 χρονών, είμαι χαρούμενος και συγκινημένος. Επίσης νοιώθω μεγάλη τιμή και ευθύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία, μαζί με τους συνεργάτες μου, να αναλάβουμε τα ηνία της Μαύρης Θύελλας. Στόχος είναι ένας: Η ομάδα να γυρίσει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και να οργανωθεί σε επαγγελματικό επίπεδο. Πιστεύω ότι αν μπουν σωστές βάσεις τα αποτελέσματα θα έρθουν ευκολότερα και αργότερα σίγουρα.
Επίσης,
Ειπώθηκαν κάποια πράγματα και θέλω να απαντήσω, για μια ενδεχόμενη ταύτιση της ομάδας, το οποίο σας εγγυώμαι ότι είναι λανθασμένο! Εγώ ζω στην Αμερική 30 χρόνια, δεν γνωρίζω κανέναν, δεν έχω επαφή με κανέναν. Στο εγγύς μέλλον σαν Καλαμάτα, σαν Μαύρη Θύελλα μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε, είμαστε ανοικτοί με όλους αλλά πάντοτε για το συμφέρον της Μαύρης Θύελλας.
Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κ. Νίκα και τον Δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο για τις βοήθειες που μας παρέχουν στην ομάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ομάδα τρέχουν ασταμάτητα. Όπως όλοι ξέρετε ξεκινήσαμε από το μηδέν και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, καθημερινώς και σε οργανωτικό και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Τώρα ξεκινήσαμε, πήραμε τον προπονητή, παίκτες, ξεκινάει η προετοιμασία και βλέποντας πάντοτε για το καλύτερο. Όσο για το φίλαθλο κόσμο, τον στηρίζουμε τον θέλουμε κοντά μας, θα ’μαστε πάντα μαζί τους γιατί χωρίς τους φιλάθλους δεν υπάρχει ταξίδι. Δεν θέλω να πω πολλά, δεν μου αρέσουν τα λόγια, μου αρέσουν τα έργα».
 -Σε ερώτηση για τα σενάρια να ξεκινήσει η Καλαμάτα από την Football League αντί για την Γ’ Εθνική, απάντησε ο αντιπρόεδρος Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι: «Θέλουμε να μπουν κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό θα ζητήσουμε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Πάνω στους κανόνες αυτούς η Καλαμάτα ζητάει μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα να μπορούν οι ομάδες να δηλώσουν συμμετοχές. Θα εξαντλήσουμε ό,τι πιθανότητες υπάρχουν –και πάντα υπάρχουν ελπίδες- η ομάδα να πάει στην επόμενη κατηγορία. Δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία αγοράς ΑΦΜ, μακριά από εμάς αυτά, καμία διαδικασία για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».
 -Για το πλάνο ανόδου και τις ακαδημίες:
-«Είμαστε 4η Εθνική και η ομάδα πάει για πρωτάθλημα αμέσως. Ήδη έχουμε ανθρώπους για τις Ακαδημίες,  αυτό είναι πολύ σπουδαίο για το μέλλον της ομάδας να μπορεί να σταθεί μελλοντικά και με βάθος. Απ’ ό,τι βλέπετε σε ένα μήνα έχουμε ξεκινήσει νομίζω δυνατά και θα συνεχίσουμε».
-Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον προηγούμενο χορηγό της ομάδας, Αγαθοκλή Χριστόπουλο και το πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον να αναλάβει την Καλαμάτα, ο κ. Πρασσάς απάντησε:
«Με τον κ. Χριστόπουλο δεν έχουμε γνωριστεί προσωπικά. Ο κ. Παπαδημητρίου με έφερε σε επαφη μαζί του κατά τα μέσα της περασμένης σαιζόν για ένα σπόνσορσιπ (χορηγία), για να βοηθήσουμε την ομάδα. Και σε περίπτωση ανόδου, στο μπαράζ με τον Διαγόρα, πρόσφερα ένα πριμ που θα μοιραζόταν στην ομάδα.
Όταν παραιτήθηκε ο κ. Χριστόπουλος ανέθεσα στον νομικό μου σύμβουλο, τον κ. Αδάμο, να αναλάβουμε την ομάδα. Ήταν η σωστή στιγμή να αναλάβουμε τη Μαύρη Θύελλα και να την οδηγήσουμε εκεί όπου της αξίζει».
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδημητρίου συμπλήρωσε:
«Το Γενάρη έγινε μια επαφή-προσέγγιση με τον κ. Χριστόπουλο, τον οποίο δεν γνώριζα, μέσω ενός κοινού φιλού Καλαματιανού, για να βοηθηθεί τότε η Καλαμάτα από τον Γιώργο. Έγινε μια χορηγία από τον Γιώργο για τη φανέλα, για το μισό της σαιζόν, 10.632 χιλιάδες ευρώ. Και πριν το παιχνίδι με τον Διαγόρα ο Γιώργος μου έστειλε 20 χιλιάδες ευρώ πριμ, δεν κερδίσαμε, επιστραφήκανε στον Γιώργο.
Η σχέση με τον κ. Χριστόπουλο είχε μείνει εκεί. Μας είχε κάνει πρόταση αν ανέβει η ομάδα ο Γιώργος να συνεργαστούν. Από εκεί και πέρα τίποτε άλλο. Δεν έχουμε καμία εξάρτηση, δεν είναι στην ομάδα μας, δεν συμμετέχει οικονομικά. Στο μέλλον, όταν η ομάδα ανέβει ψηλά, όταν γίνει ΠΑΕ, μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε να πάρει μετοχές».
-Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Καλαμάτας, τόνισε:
-«Για μένα η σωστή στιγμή να αναλάβω την Καλαμάτα είναι τώρα. Έφυγα νωρίς από εδώ, πήγα στο εξωτερικό, έπαιξα και ο ίδιος ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό-κολλεγιακό επίπεδο. Έχω μάθει να είμαι νικητής, να κάνω τα πράγματα σωστά, με οργάνωση. Και στην ομάδα θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει: οργάνωση, μεταγραφές, τεχνικό τιμ, πούλμαν, αποδυτήρια στο Στάδιο της Παραλίας.
Προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό από την αρχή και όπως λέει και η παροιμία, όπως έστρωσε θα κοιμηθείς
Καυστικός ο Χρήστος Παπαδημητρίου, συμπλήρωσε: «Το τι έγινε πέρυσι και δεν βγήκε κατηγορία η ομάδα είναι για βιβλίο Γκίνες. …Μιλήσανε μουγγοί στην Καλαμάτα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Μην μας συγκρίνετε με το τι έγινε πέρυσι.
Ο Γιώργος ενημερώθηκε το Δεκέμβριο, από εμένα και έναν κοινό Μεσσήνιο φίλο μας, ο οποίος έκανε προσπάθεια να τον εντάξει στην ομάδα.
Η αισιοδοξία μας ότι θα πάμε ψηλά πηγάζει στο ότι γνωρίζουμε και το προσκήνιο και το παρασκήνιο. Όποιος διανοηθεί να πειράξει την ομάδα θα έχει το αντίστοιχο πρόβλημα από εμάς. Δημιουργώντας ομάδα όμως που να κερδίζει στους αγωνιστικούς χώρους. Αυτό εννοώ για να μην παρεξηγηθούμε».
 -Για τα σενάρια εξάρτησης από άλλες ομάδες, ο κ. Πρασσάς είπε:
«Λείπω 30 χρόνια, δεν έχω ταύτιση με καμία ομάδα, μόνο Μαύρη Θύελλα! Στο μέλλον είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με όλες τις ομάδες και πάντα βέβαια για τα συμφέροντα της Μαύρης Θύελλας.
Ο Χρήστος είναι φίλος μου χρόνια. Το τι έχει με την ΑΕΚ αυτό είναι προσωπικό, δεν έχει να κάνει με τη Μαύρη Θύελλα».
Σε πιο έντονο τόνο και απαντώντας «επί προσωπικού» ο αντιπρόεδρος της Καλαμάτας, πρόσθεσε:
«Καταρχήν είμαι στην ΑΕΚ γιατί είμαι φίλος του Μελισσανίδη και είμαι εκεί αμισθί και προσφέρω για να γίνει το γήπεδο. Η Μαύρη Θύελλα, ο Γιώργος Πρασσάς κι εγώ δεν έχουμε καμία εξάρτηση από κανέναν». Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ομάδα έχει πάρει δύο δανεικούς παίκτες από την ΑΕΚ, αλλά επίσης άλλους δύο από τον Ολυμπιακό, απ’ όπου προέρχεται και ο προπονητής, Βασίλης Βούζας.
Και ο κ. Παπαδημητρίου κατέληξε αστειευόμενος «Θα πάρουμε από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ για να ‘ρθουμε στα ίσα μας».
-«Ό,τι χρειαστεί η ομάδα θα το προσφέρουμε» σχολίασε ο κ. Πρασσάς για τα επόμενα σχέδια σχετικά με την ομάδα, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα στατικότητας που προέκυψαν με το γήπεδο του Μεσσηνιακού, αναγκάζοντας την «μετακόμιση» στο Στάδιο.
-Σε ερώτηση για τα μετεγγραφικά απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέροντας ότι «Θα κάνουμε υπομονή μέχρι τις 10 Αυγούστου για να δούμε σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται η ομάδα και θα έρθουν 4-5 ακόμα μετεγγραφές», ενώ πρόσθεσε και τα παρακάτω:
«Όσον αφορά στις υποδομές, τα αυτονόητα κάνουμε για την ομάδα. Αυτά είναι αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε μια ομάδα σε σωστά πρότυπα. Όπως είπε και ο πρόεδρος αν δεν έχεις υποδομή και βάσεις πού θα πας;».
-Για το ενδεχόμενο μόνιμης γηπεδικής λύσης για την ομάδα ο Γιώργος Πρασσάς, ανέφερε:
«Στο εγγύς μέλλον, αν όλα πάνε καλά και μιλήσουμε και με τις αρχές, είναι μέσα στο πρόγραμμα νέο γήπεδο. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Η ομάδα θα ανεβαίνει κι εμείς θα προχωράμε. Είναι στη σκέψη μας, το έχουμε συζητήσει αλλά αυτό είναι για το άμεσο μέλλον γιατί δεν εξαρτάται μόνο από μας.»
-Για τα τωρινά δεδομένα ο κ. Παπαδημητρίου συμπλήρωσε:
«Ως προς το θέμα του γηπέδου, είχαμε ένα ατυχές γεγονός με το Μεσσηνιακό, κάτι που εμείς δεν γνωρίζαμε, κάποιοι άλλοι το γνώριζαν! Το γήπεδο Μεσσηνιακού έχει πρόβλημα. Έχουμε αναθέσει σε μία εταιρεία να κάνει μία στατική μελέτη γιατί δεν νομίζω να θέλει κάποιος να βάλει τα παιδιά του εκεί μέσα! Με την βοήθεια του δημάρχου αυριανού περιφερειάρχη και του μελλοντικού δημάρχου μας παραχωρήθηκε το δημοτικό στάδιο. Προσωρινά θα είμαστε εκεί όσο χρειαστεί.»
-Οπλισμένος με πάρα πολλή υπομονή διαβεβαίωσε ότι είναι ο κ. Πρασσάς, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να παλέψει για τον τόπο του και να οδηγήσει τη Μαύρη Θύελλα εκεί όπου της αξίζει. Καλώντας όμως και τον κόσμο σε αυτό το «ταξίδι», γιατί χωρίς τους φιλάθλους καμία ομάδα δεν έχει δύναμη και «τους θέλουμε κοντά μας».
Υπερθεματίζοντας ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε:
«Η Καλαμάτα δεν μπορεί να έχει υπομονή. Υπομονή στα νεκροταφεία μόνο! Εμείς έχουμε επιμονή και υπομονή. Πάμε γρήγορα, για την άνοδο της κατηγορίας».
-Για τις ακαδημίες ο Χρήστος Παπαδημητρίου είπε:
-«Βρήκαμε 45 παιδιά, απαράδεκτο για την Καλαμάτα. Ξεκινήσαμε από το 0, έχουμε δημιουργήσει τμήμα ακαδημιών με υπεύθυνο τον Σταθόπουλο και προχωράμε. Προείχε όμως η πρώτη ομάδα, δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα. Αν δεν έχεις πρώτη ομάδα τι να τις κάνεις τις ακαδημίες. Σε λίγο καιρό θα δείτε τα αποτελέσματα και στις ακαδημίες. Πάμε να βάλουμε τα πράγματα κι εκεί σε επαγγελματικά πλαίσια». Ο ίδιος επανελαβε τη δέσμευση ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις υπόλοιπες δράσεις της ομάδας θα ενισχύουν τις ακαδημίες, καθώς η διοίκηση θα καλύπτει τις υποχρεώσεις της ανδρικής ομάδας.
-Για τα κίνητρα που τον έφεραν να εμπλακεί με τα διοικητικά της Μαύρης Θύελλας ο Γιώργος Πρασσάς απάντησε σε ερώτηση του «Θ»:
«Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουνε πάει σε όλα τα κράτη του κόσμου και η αγάπη που έχουν για την πατρίδα είναι τεράστια! Στην Αμερική είμαι 30 χρόνια, αποφάσισα να επενδύσω στον τόπο μου και στην ομάδα του τόπου μου, με τη Μαύρη Θύελλα. Γενικά στη ζωή άμα κάνεις τα πράγματα σωστά και τα οργανώσεις όλα γίνονται βιώσιμα. Υπάρχουν ομάδες που έχουν πέσει και χαθεί και ομάδες που πάνε πάρα πολύ καλά άσχετα αν λένε ότι δεν πάνε καλά! Πιστεύω ότι αν όλα τα πράγματα γίνουν σωστά και με τις σωστές βάσεις θα πάμε πάρα πολύ καλά.»
Την διατήρηση της «καθαρής» εικόνας της ομάδας υπερασπίστηκε εξ αφορμής ο κ. Παπαδημητρίου,
«Όποιος ποδοσφαιριστής συλληφθεί να παίζει στοίχημα –δεν μιλάω για συνεργάτες αυτό είναι αυτονόητο – θα φύγει γρήγορα. Εδώ δεν ήρθαμε ούτε να βγάλουμε χρήματα μέσα από στοιχηματισμό, ούτε τίποτα. Μπορεί η ομάδα να γίνει βιώσιμη και να είναι οικονομικά ανεξάρτητη αρκεί να μπουν οι βάσεις. Γιατί στον υπόλοιπο κόσμο δηλαδή οι ομάδες είναι βιώσιμες και δεν έχουν ανάγκη τους προέδρους και τους αντιπροέδρους τους και οποιονδήποτε;
Επειδή έχουν τον κόσμο. Η Καλαμάτα έχει κόσμο, έχει έσοδα. Θέλει σωστή διαχείριση, οικονομικές ενισχύεις από εμάς και στο μέλλον πιστεύουμε ότι θα είναι αυτοδύναμη η ομάδα.»
-Κρίσιμη η ερώτηση για την παρουσία του κόσμου και η απάντηση από τον αντιπρόεδρο κ. Παπαδημητρίου:
«Ο κόσμος θα γυρίσει όταν δει αποτελέσματα. Όταν δει σωστή δουλειά από τη διοίκηση. Είναι απογοητευμένος τώρα αλλά ο κόσμος θα γυρίσει. Εγώ, όμως, βλέπω ότι ο κόσμος ακόμα και τώρα, μετά την απογοήτευση αυτή, αγαπάει την ομάδα πολύ. Άρα πρέπει εμείς να κάνουμε όλες τις ενέργειες, μεταγραφές και αποτελέσματα για να έρθει ο κόσμος πίσω στην ομάδα!».
Στο Πήλιο με μελανόλευκο πούλμαν και Σάμσον!
Όχι με 21, αλλά με 22 ποδοσφαιριστές θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί για το αθλητικό κέντρο στα Χάνια Πηλίου, η ομάδα της Καλαμάτας. Κι αυτό γιατί στο ρόστερ προστέθηκε χθες ο 20χρονος μεσοεπιθετικός Μπένζαμιν Σάμπσον. Κι αν το όνομα θυμίζει κάτι στους φίλους της Καλαμάτας, έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς πρόκειται για γιο του παλιού άσου της ομάδας Τσαρλς Σάμσον!
Η αποστολή της ομάδας θα ταξιδέψει με το γκρι πούλμαν που φέρει τα διακριτικά της Μαύρης Θύελλας και το λογότυπο «Το ταξίδι ξεκίνησε», που έκανε την εμφάνισή του χθες στην πόλη. Αν και δεν πρόκειται για το ιδιόκτητο πούλμαν που θα παραληφθεί τέλη Αυγούστου, η εταιρεία που θα το προμηθεύσει στην ομάδα φρόντισε να προβάλλει την ομάδα και την πόλη από την αρχή αυτής της προσπάθειας και μάλιστα εκτός Μεσσηνίας.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη 



~**
***  Οι υποψήφιοι αντίπαλοι ΑΕΚ και Άρη στα playoffs
Αν περάσουν Κραϊόβα και Μόλντε, τι θα βρουν ΑΕΚ και Άρης μπροστά τους; ΑΕΚ και Άρης θα είναι στο γκρουπ των αδυνάτων (ενώ ο Ατρόμητος αν περάσει τη Λέγκια Βαρσοβίας και θα «προαχθεί» στους ισχυρούς) στα playoffs του Europa League. Εφόσον περάσουν στον τρίτο προκριματικό γύρο την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα και τη Μόλντε, τότε θα παίξουν με το νικητή ενός από τα ακόλουθα 11 ζευγάρια:
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)
Γάνδη (Βέλγιο)-ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος)
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)-Αντβέρπ (Βέλγιο)
Μπράγκα (Πορτογαλία)-Μπρόντμπι (Δανία)
Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)-Βαντούζ (Λίχτενσταϊν)
Φέγενορντ (Ολλανδία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)
Εσπανιόλ (Ισπανία)-Λουκέρνη (Ελβετία)
Mάλμε (Σουηδία)-Ζρίνσκι (Βοσνία)
Παρτιζάν (Σερβία)-Μαλάτιασπορ (Τουρκία)
Γουλβς (Αγγλία)-Πιούνικ (Αρμενία)
*Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Μλάντα (Τσεχία)
**Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Χάουγκεσουντ (Νορβηγία)
*Η ΑΕΚ δεν μπορεί να παίξει με το νικητή του Στεάουα-Μλάντα, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να αναμετρηθούν στα playoffs ομάδες από την ίδια χώρα (Κραϊόβα και Στεάουα)
**Ο Άρης δεν μπορεί να παίξει με το νικητή του Αϊντχόφεν-Χάουγκεσουντ, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να αναμετρηθούν στα playoffs ομάδες από την ίδια χώρα (Μόλντε και Χάουγκεσουντ)
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει διαχωρισμός των ομάδων από την UEFA σε τρία υπο-γκρουπ εκ των οποίων τα δύο θα είναι με οχτώ ομάδες (άρα με τέσσερις υποψήφιους αντιπάλους) και το ένα με δέκα (με πέντε υποψήφιους αντιπάλους).


***  Νίκες που δίνουν ελπίδα στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους
Άρης και Ατρόμητος πρόσφεραν ελπίδα για τη.. 15η θέση στην Ελλάδα.
  Στόχος της Ελλάδας είναι να τερματίσει αρχικά στη 15η θέση, προκειμένου από τη σεζόν 2021/22 να διατηρήσει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια (δύο στα προκριματικά του Champions League, ένα στα προκριματικά του Europa League 1 και δύο στα προκριματικά του Europa League 2 που θα εισαχθεί εκείνη τη σεζόν).
Αντίθετα, αν η Ελλάδα μείνει στη 16η θέση ή υποχωρήσει κι άλλο, χάνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (θα εκπροσωπηθεί από μία ομάδα στα προκριματικά του Champions League, καμία σε αυτά του Europa League 1 και τρεις σε αυτά του Europa League 2).
Αναλυτικά η κατάταξη μετά τους αγώνες της Πέμπτης: 

inner


~***   Οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων των «3» του Europa League
Τότε θα παίξουν ΑΕΚ, Άρης και Ατρόμητος στις αναμετρήσεις με Κραϊόβα,  Μόλντε  και  Λέγκια  Βαρσοβίας. Γνωστές έγιναν επισήμως οι ώρες, στις οποίες θα αγωνιστούν εκτός (αρχικά) και εντός έδρας ΑΕΚ, Άρης και Ατρόμητος για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. ~* Η Ένωση (όπως είχε γίνει γνωστό και από χθες άλλωστε) θα παίξει την ερχόμενη Πέμπτη στις 19:15 κόντρα στην Κραϊόβα στη Ρουμανία και η ρεβάνς θα είναι στις 21:00 στο ΟΑΚΑ μια εβδομάδα μετά.  ~* Οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν στις 20:00 τη Μόλντε στη Νορβηγία, ενώ η ρεβάνς θα είναι στις 21:30. Οι Περιστεριώτες φιλοξενούνται στις 08/08 στις 22:00 από τη Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ η ρεβάνς είναι την Τετάρτη (14/08) στις 19:00.

~*****  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 :
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :  
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- 
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .- 
2.-   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .-                                                            
 

3.-

~** Από τις τελευταίες αναρτήσεις μας  ΙΟΥΛΙΟΣ  2019 :
~33.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Σάββατο 27-07-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 

https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/07/arfara-news_26.html  .- 
34.- Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019  ΘΕΜΑΤΑ  υγείας  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :   https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/27-2019.html .- 
35.- : Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Κυριακή  28  Ιουλίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης 

https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .-
 36.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Δευτέρα 29 -07-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .- 
37.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ….. Δευτέρα 29- ΙΟΥΛΙΟΥ  2019 .
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος :

https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post_29.html  .- 
38.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη  30  Ιουλίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :           

 https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .- 
39.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας .
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/07/blog-post_30.html .- 
40.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  Από το Α- Ω .  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας .-
Τετάρτη 31 Ιουλίου  2019   :

https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post_31.html  .- 

 
*** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. -
Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-

*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 

*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        

  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ

  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas

  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: