ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016 :
~ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για Ιερό Προσκύνημα  Σάββατο 06/08/2016 :
***  Από Ημερήσια εκδρομή -Ιερό προσκύνημα - παρακολούθηση Θείας Λειτουργία στην Μονή Σωτήρας της Λουκούς Άστρου Κυνουρίας από Αρφαρά -Μελιγαλά-Τρίπολη -Τεγέα- Κάτω Δολιανά-Άστρος- Ι.Μ. Σωτήρα Λουκού {ώρα  αναχώρησης 06,30 π .μ. , φτάνοντας στην Μονή ώρα 08.00} μετά Θ. Λειτουργία βόλτα -διαδρομή εκδρομή Ναύπλιο (καφές) -Τολό (για μπάνιο και φαγητό) και επιστροφή από Ναύπλιο -Άργος -Τρίπολη -Καλαμάτα (το πρόγραμμα ) ώρα 20.00 μ.μ.

~** Θεία Λειτουργία Μονή Σωτήρος Λουκούς Σα 06/08/2016:

~ Προσκύνημα και παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας στην Ι.Μ. Σωτήρος Λουκούς ΑΣΤΡΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Ν. Αρκαδίας Σάββατο  06 Αυγούστου 2016  , Φωτογραφίες και Βίντεο :




~**Ιερά Μονή Λουκού  του Σωτήρος ΑΣΤΡΟ  Κυνουρίας Σα  06/08/2016: https://youtu.be/1eHqnAaAo9U .-
 

 
 
 
 
 
 

~**Ι. Μ.  ΛΟΥΚΟΥ του  Σωτήρα Άστρο Κυνουρίας Σάββατο  06/08/2016:


 
 

~** Ι. Μ. Σωτήρος Λουκούς Άστρου Κυνουρίας 06/08/2016 :

 
 

~  Μ. Σωτήρος Λουκούς Άστρου Κυνουρίας 06/08/2016  :

  Ι.Μ. Σωτήρα Λουκούς Κυνουρίας 6/8/2016
 
~**Μονή Λουκού Σωτήρος Άστρο Κυνουρίας  Θ.Λ. -  Αρτοκλασία Σα 06/08/2016: https://youtu.be/gnciatcZmHw  .-
~** Θεία Λειτουργία Μονή Σωτήρος Λουκούς Σα 06/08/2016:
https://youtu.be/7LB7lO1MDg4 -.
~** Ασίνη Ναυπλίου διαδρομή για Τολό 06/08/2016 :
https://youtu.be/uWlx2dcnm5g  .-
~* ΝΑΥΠΛΙΟ από Ν  Κίο  μπαίνοντας  Σα
06/08/2016 : https://youtu.be/BtsloRQ8ocM .-

~* ΤΟΛΟ Αργολίδος φαγητό και θαλασσινό μπάνιο  06/08/2016: https://youtu.be/vyo4oRHIU6k .-  
~* ΤΟΛΟ Αργολίδος φαγητό και θαλασσινό μπάνιο  06/08/2016: https://youtu.be/oan_CU0UE08  .-
Εκκλησάκι του Σωτήρος ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ Αρφαρών παραμονή Παρασκευή 05 Αυγούστου 2016

Ο άνθρωπος από μικρός αμαρτάνει. με λόγον, με βλέμμα, με την διάνοιαν, με συγκατάθεσιν, με την πράξιν. Και δι' ενός φόβου εξαφνικού, ενός δυστυχήματος, μιας μεγάλης ζημίας, συγχωρούνται όλα εκείνα και γίνεται διαμάντι, από γυαλί όπου ήτον τό πρότερον.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 Σταματινού μαγαζάκι κ. Αθ. Μωραγιάννη 5/8/2016

~*ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ Ι. Ν.  Σωτήρας  Εσπερινός  αρτοκλασία 05/08/2016 : https://youtu.be/-BkeW4Eanag .-


~*Ι. Ν.  ΣΩΤΗΡΑ  Σταματινού Αρφαρών Εσπερινός 05/08/2016 :
https://youtu.be/w3Mtt4_0klc .-

~*Εσπερινός στο εκκλησάκι Σωτήρος ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ 05/08/2016:

~*Εκκλησάκι του Σωτήρος στο Σταματινού Αρφαρών 05/08/2016:

~ 6 Αυγούστου
Μεταμόρφωσις του Κυρίου (1) και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
(1) Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει την ανάμνηση της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας. Η αφορμή για την θέσπιση της εορτής έχει ως εξής: Ο Κύριος είχε προειπεί στους μαθητές του για τούς κινδύνους, για τα πάθη Του και την θανάτωση Του, καθώς επίσης και επίσης και τι θα υφίσταντο στο μέλλον από τούς ειδωλολάτρες και τους εχθρούς του Ευαγγελίου, λέγοντας τους πώς αυτά ανήκουν στην παρούσα ζωή. Εκείνο όμως που έχει ουσιαστική σημασία είναι η αιώνια ζωή. Έτσι λοιπόν ο Χριστός θέλοντας να δείξει στους μαθητές του μία πρόγευση της αιώνιας ζωής, παρέλαβε τρεις από τούς μαθητές τους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και τους ανέβασε στο όρος Θαβώρ. Εκεί μεταμορφώθηκε και έλαμψε το πρόσωπό Του σαν το φως. Και τότε εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας οι οποίοι συνομίλησαν μαζί με τον Ιησού. Ο Κύριος πήρε μόνο αυτούς τούς μαθητές, διότι είχαν κάποια υπεροχή έναντι των άλλων. Συγκεκριμένα ο Πέτρος γιατί πίστευε πολύ τον Χριστό, ο Ιωάννης γιατί Τον αγαπούσε πολύ και ο Ιάκωβος επειδή είχε την δύναμη να πιει το ποτήρι που ήπιε ο Χριστός. Τους Μωϋσή και Ηλία τους έφερε για να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν μέχρι τότε για το ποίος ήταν, αν ήταν δηλαδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή κάποιος μεγάλος προφήτης. ~ 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
~ Ἦχος βαρύς.
~  Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.
~*  Απολυτίκιο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/zACjymsaV9Y .-

~
Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή

Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Άγιος Καλλίνικος

Άγιος Καλλίνικος
 
Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου

Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου
 
Άγιος Ακάκιος

Άγιος Ακάκιος
 
Άγιος Ευστάθιος που μαρτύρησε στην Άγκυρα

Άγιος Ευστάθιος που μαρτύρησε στην Άγκυρα
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Οσία Μακρίνα αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου

Οσία Μακρίνα αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου
 
Όσιος Δίος

Όσιος Δίος
 
~ Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός  Αγία Νόννα  Άγιος Χρήστος από την Πρέβεζα  Άγιος Ευσίγνιος Άγιος Oswald Προεόρτια της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Άγιος Ευσίγνιος, Αγία Νόννα, Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός

***  Έγιναν χθες τα Θυρανοίξια του «Ανδρομονάστηρου» (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
Τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο», που βρίσκεται στα Πετράλωνα   τελέστηκαν χθες  στις  7 το απόγευμα από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. Παράλληλα, το μνημείο, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα αποδόθηκε  στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Μεσσηνίας δια της προϊσταμένης Ευαγγελίας Μηλίτση - Κεχαγιά, ενώ   χαιρετισμούς απηύθυναν   ο  περιφερειάρχης   Πέτρος Τατούλης και ο  δήμαρχο Μεσσήνης, Γεώργιος Τσώνης. Η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών  έγινε  από τον προϊστάμενο του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας της ΕΦΑ Μεσσηνίας, Μιχάλη Κάππα.
Στα νοτιοανατολικά του οικισμού των Πετραλώνων, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την αρχαία Μεσσήνη, εντός κατάφυτης ρεματιάς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο». Είναι το εντυπωσιακότερο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσσηνιακής υπαίθρου κι ένα από τα ωραιότερα της Πελοποννήσου, τα κτηριακά κατάλοιπα του οποίου μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε κατά τη μακραίωνη ιστορία του, από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Το συγκρότημα, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, παρέμεινε αναλλοίωτο από αυθαίρετες νεωτερικές επεμβάσεις, διατηρώντας πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της εξέλιξης της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
*Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του "Θάρρους" στο Ανδρομονάστηρο το καλοκαίρι του 2014
  Σήμερα τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της  Πύλου
 Στο μεταξύ  σήμερα 6 Αυγούστου, στις 10 το πρωί  θα τελεστούν τα θυρανοίξια του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος καταλαμβάνει κεντρική θέση στο εσωτερικό του φρουρίου Νιόκαστρου της Πύλου. Το κτήριο με τον περίβολό του εντάσσονταν στον οικοδομικό ιστό του ερειπωμένου οικισμού την εποχή της Τουρκοκρατίας και κατά μήκος της νότιας πλευράς του βρισκόταν μία από τις κεντρικές λιθόστρωτες οδούς της πόλης. Με την ίδρυση του κάστρου να χρονολογείται γύρω στα 1573, ο σημερινός ναός αρχικά είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος επί των ημερών του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1573 - 1595).
Στο διάστημα 1686 - 1715, οι Ενετοί υπό τον Μοροζίνι, κατέλαβαν το φρούριο της Πύλου και το οθωμανικό τέμενος μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία που αφιερώθηκε στον Άγιο Βίτο, καθώς το φρούριο καταλήφθηκε την ημέρα της εορτής του. Το Νιόκαστρο τέθηκε και πάλι υπό οθωμανική κυριαρχία το 1715 και πιθανολογείται ότι το κτήριο μετατράπηκε και πάλι σε χώρο ισλαμικής λατρείας. Τον Απρίλιο του 1770 το Νιόκαστρο καταλήφθηκε από τις κοινές δυνάμεις Ρώσων και Μανιατών, υπό τους αδελφούς Ορλώφ και το τέμενος μετατράπηκε σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Κατά την παραμονή του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Maison στο Νιόκαστρο (1828-1830), αλλά και μετά την αποχώρησή των γαλλικών δυνάμεων, το κτήριο του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικού υλικού, τουλάχιστον έως το 1842. Είναι πιθανόν τότε ή λίγο αργότερα να μεταβιβάστηκε το οικοδόμημα στην ορθόδοξη λατρεία.
Τα θυρανοίξια του ναού θα πραγματοποιηθούν από το μητροπολίτη Χρυσόστομο και η απόδοση του μνημείου στο κοινό από την κ. Μηλίτση - Κεχαγιά. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ενώ η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών θα γίνει από την Ευγενία Γερούση, πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν διευθύντρια της ειδικής υπηρεσίας προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
***  Ανδρομονάστηρο: “Ένας βυζαντινός «θησαυρός» αποκαλύπτεται στη Μεσσηνία”

 
 
 
 
 
   
“Όλοι οι χώροι προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία για τον τρόπο διαβίωσης των μοναχών κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της μονής”
 Του Κώστα Γαζούλη
 Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (5 χλμ. ΝΑ), σε μια απομονωμένη κατάφυτη ρεματιά και δίπλα στον οικισμό των Πετραλώνων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως «Ανδρομονάστηρο».
Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το σπουδαιότερο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, το οποίο εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί, άλλωστε, κι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μοναστηριακά συγκροτήματα στον ελλαδικό χώρο.
Από το 2011 βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης της Ιεράς Μονής από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.
Με το «Θάρρος» επισκεφθήκαμε πριν από λίγες μέρες το «Ανδρομονάστηρο», όπου και συναντήσαμε τις δύο αρχαιολόγους του έργου, Λαμπρινή Μπούζα και Ελένη Μπαμπαρίτσα, καθώς και την πολιτικό μηχανικό, Αναστασία Ρουμελιώτη (απουσίαζε η άλλη μηχανικός του έργου, Κωνσταντίνα Μελιγαλιώτη), οι οποίες μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στο Μοναστήρι, δίνοντάς μας πληροφορίες τόσο για ιστορία του όσο και για την πορεία της αναστήλωσης...
  Η ιστορία
Η κατασκευή του ναού χρονολογείται στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε η ονομασία Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο ή Ανδριομονάστηρο για να ξεχωρίζει από τη γειτονική γυναικεία μονή της Σαμαρίνας, στην Ελληνοεκκλησιά. Κατά μία άλλη τοπική παράδοση, η μονή είναι κτίσμα του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν επιβεβαιώνεται από τους αρχαιολόγους, καθώς θεωρούν πιθανό να είναι παλαιότερο και ίσως ο Ανδρόνικος Β' να συνδέθηκε με το μοναστήρι με μια χορηγία... Σίγουρα, όμως, όπως μας επισήμαναν και οι αρχαιολόγοι, η πορεία των εργασιών θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση της Ιεράς Μονής.
Ως το 1780 το μοναστήρι ανήκε στην Επισκοπή της Ανδρούσας, ενώ από το 1780 έως και το 1929 αποτέλεσε Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά. Από το 1929 ο ναός αφιερώθηκε στη γειτονική Ιερά Μονή Βουλκάνου, στην οποία και ανήκει μέχρι σήμερα.
  Το κτηριακό συγκρότημα
Το συγκρότημα της μονής παρουσιάζει φρουριακό χαρακτήρα και αποτελείται από το τριώροφο κτήριο της Τράπεζας (που εφάπτεται με πύργο ο οποίος κατασκευάστηκε μεταγενέστερα), το Καθολικό (μια διώροφη πτέρυγα στην οποία βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών και στάβλοι), ακόμα ένα διώροφο κτήριο, όπου έχει διαμορφωθεί το Διαβατικό με την κύρια είσοδο στο μοναστήρι, καθώς και άλλα βοηθητικά κτήρια. Αποτελεί ένα εξαιρετικό σύνολο με σημαντική ιστορία και αρχιτεκτονική.
  Η Τράπεζα
Το δυσκολότερο κομμάτι των έργων αναστήλωσης ήταν αναμφίβολα το τριώροφο κτήριο της Τράπεζας. Όπως μας εξήγησε η κα Ρουμελιώτη, από το συγκεκριμένο κτήριο έλειπε ένας ολόκληρος τοίχος, καθώς και η στέγη του (όπως μπορούμε να δούμε και στις φωτογραφίες), ενώ αντιμετώπιζε και σοβαρά στατικά προβλήματα.
Η κατασκευή του κτηρίου της Τράπεζας ιστορικά διακρίνεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη το 12ο με 13ο αιώνα, οπότε κατασκευάστηκε το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, ο οποίος στεγαζόταν με δίρριχτη στέγη και βυζαντινού τύπου μεγάλες κεραμίδες. Κατά το 14ο-15ο αιώνα καταργήθηκε η στέγη, οι τοίχοι υψώθηκαν και σχημάτισαν επάλξεις για αμυντικούς λόγους, ενώ δημιουργήθηκε δώμα που είχε διαμορφωμένες απορροές υδάτων. Το 17ο με 18ο αιώνα οι τοίχοι υψώθηκαν ξανά και σχημάτισαν 2ο όροφο πλέον, στεγασμένο. Μεταγενέστερα κτίστηκε ο εφαπτόμενος με την Τράπεζα βόρειος πύργος, ο οποίος έχει τρεις ορόφους και κατήργησε το δυτικό τοίχο του 2ου ορόφου, με αποτέλεσμα το κτήριο να λειτουργεί πλέον ως σύνολο, δίνοντάς του τη σημερινή μορφή.
Το τριώροφο ενιαίο κτήριο της Τράπεζας έχει ήδη αναστηλωθεί και, μπαίνοντας σε αυτό με ξεναγούς τις αρχαιολόγους, είχαμε την τύχη να μεταφερθούμε, έστω και νοερά, σε μιαν άλλη εποχή... Στο ισόγειο βρισκόταν η αποθήκη σιτηρών και τροφίμων, ενώ εκεί γινόταν και η προετοιμασία του φαγητού. Στον πρώτο όροφο υπήρχε μια μεγάλη τραπεζαρία, όπου οι μοναχοί πήγαιναν και έφευγαν, με συγκεκριμένο τυπικό, για να γευματίσουν, αμέσως μετά την τέλεση του Εσπερινού στο Καθολικό. Στο 2ο όροφο του πύργου υπήρχε τζάκι, ενώ ο τρίτος όροφος, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κτήριο που είχε λίθινα δάπεδα, διαμορφώνεται με ξύλινο δάπεδο.
Τέλος, το κτήριο περικλείεται από δύο καταχύστρες, από τις οποίες οι μοναχοί έριχναν καυτά υγρά και πέτρες για να αποκρούσουν τυχόν εχθρικές επιθέσεις, καθώς τα μοναστηριακά συγκροτήματα λειτουργούσαν και ως οχυρωματικοί χώροι.
  Το Καθολικό
Σπουδαιότερο από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσμα θεωρείται το Καθολικό. Όπως μαρτυρούν τα γλυπτά του αρχικού μαρμάρινου τέμπλου, που σώζονται, κτίστηκε σε πρώτη φάση στα τέλη του 12ου αιώνα πάνω σε ένα αγίασμα, δηλαδή, μια πηγή με πόσιμο νερό, ακολουθώντας έτσι μια αρχαία παράδοση. Η πηγή που αναβλύζει ακόμα και σήμερα σε υπόγειο θολοσκεπή χώρο, ύδρευε για αιώνες τη γειτονική Πολίχνη της Ανδρούσας.
Το εσωτερικό του ναού ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου της παραλλαγής των ημισύνθετων τετρακιόνιων.
Η δεύτερη φάση ανέγερσης έγινε το 17ο αιώνα, όπως αναφέρεται και σε σιγίλιο του 1612 του Πατριάρχη Νεόφυτου Β΄, το οποίο και σώζεται. Αυτό αναφέρεται σε εργασίες ανέγερσης από το μοναχό Άνθιμο.
Στα μέσα του 17ου αιώνα προστέθηκαν στο ναό το βόρειο παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, καθώς το νότιο. Από μια αγιογραφία, δε, που έχει αποκαλυφθεί, θεωρείται ότι είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία.
Όπως μας τόνισε η αρχαιολόγος Ελένη Μπαμπαρίτσα, πρόκειται για ένα ναό με ιδιαίτερο πλούτο για την εποχή του... Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε τόσο από το μέγεθός του και το μαρμαροθετημένο δάπεδο που σώζεται, όσο και από τις τοιχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί και διαφέρουν τεχνικά και ποιοτικά από ανάλογες σε μοναστήρια της Μεσσηνίας της ίδιας εποχής. Μάλιστα, εικάζεται ότι είχαν έρθει ειδικά συνεργεία από άλλες περιοχές.
  Οι τοιχογραφίες και η συντήρησή τους
Το Καθολικό της Μονής δεν αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης της στέγης. Χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα υλικά για την προστασία και τη διαπνοή των τοιχογραφιών, η συντήρηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού ήταν αγιογραφημένο σε δύο διακριτές φάσεις.
Οι παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούνται στα μέσα του 13ου αιώνα και σώζονται ψηλά στις καμάρες του Καθολικού, όπου θα συναντήσουμε παραστάσεις της «Βαϊφόρου», της «Ανάληψης» και της «Πεντηκοστής»...
Στον τρούλο απεικονίζεται ο «Παντοκράτορας», ενώ στα φουρνικά σώζονται στηθάρια Αγίων.
Οι νεότερες ανήκουν στο 17ο-18ο αιώνα και βρίσκονται στην κάτω περιμετρική ζώνη του ναού με παραστάσεις, όπως η «Άκρα ταπείνωση» και «Ο Χριστός εντός του ποτηρίου».
Η συντήρηση των τοιχογραφιών βασίζεται στην ανάδειξη και διατήρηση του αυθεντικού διακόσμου και στην ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανθρώπινη παρέμβαση που είχε υποστεί το μνημείο, ελάχιστα μέρη από τις τοιχογραφίες είχαν παραμείνει ακάλυπτα, καθώς το Καθολικό ήταν στο σύνολό του επιχρισμένο με παχύ στρώμα ασβεστοκονιάματος και επιστρώματα ασβέστη.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις τοιχογραφίες αντιμετωπίζει η πενταμελής ομάδα συντηρητών, που αποτελείται από τις Ουρανία Θεοδωροπούλου, Βασιλική Μπάκα, Μαργαρίτα Αλεξάνδρου, Μαρία Κουτσοδημητροπούλου και Βικτωρία – Μαρίνα Ρίζου.
Αυτή τη στιγμή γίνεται καθαίρεση των ασβεστοκονιαμάτων και των επιχρισμάτων, στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας και καθαρισμός αυτής από τα άλατα και τις επικαθίσεις.
Η τελική εικόνα των τοιχογραφιών θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη νέου κονιάματος με συγγενή με το αυθεντικό υλικά, σε ουδέτερο τόνο. Εφαρμόζεται στα όρια των τοιχογραφιών και στις απώλειες, για ένα αδιάλειπτο αισθητικό αποτέλεσμα.
  Η νοτιοδυτική πτέρυγα
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αναστήλωσης στο νοτιοδυτικό τμήμα του μοναστηριού. Εκεί βρίσκονται το διώροφο κτήριο με το Διαβατικό, ο νοτιοδυτικός πύργος, όπου στεγαζόταν το «Ηγουμενείο» και συνολικά επτά κελιά μοναχών, στο ισόγειο των οποίων βρίσκονται στάβλοι και αποθηκευτικοί χώροι.
Η κατάσταση των κτηρίων είναι αρκετά καλή, όπως μας είπε η μηχανικός. Προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζονται, παρουσιάζει η στατικότητα του «Ηγουμενείου», καθώς έχει υποστεί ρηγματώσεις στο πέρασμα των χρόνων...
  Υλικά
Συνολικά στις εργασίες αναστήλωσης εργάζονται τριάντα άτομα όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι καθώς και συμβασιούχοι. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως μας εξήγησε η μηχανικός Αναστασία Ρουμελιώτη, επιλέγονται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κτήριο και αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίζουν να αγοραστούν όμοια με τα προϋπάρχοντα.
Όσο για τα κονιάματα, χρησιμοποιούν υλικά από την αρχαιότητα, όπως θηραϊκή γη, υδραυλική άσβεστο, ενώ γίνεται περισυλλογή χαλικιού από το παρακείμενο ποτάμι, όπως συνήθιζαν και παλαιότερα.
Η μεγαλύτερη δυσκολία ενός μηχανικού σ’ ένα έργο αναστήλωσης έγκειται στο ότι προκύπτουν συνεχώς αρχαιολογικά στοιχεία, τα οποία και πρέπει να κρατήσει.
  Πόλος έλξης
Η πολυετής εγκατάλειψη του Ανδρομονάστηρου διασώζει πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της εξέλιξης της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, κάτι που μετατρέπει την κάθε μέρα σε μια καινούργια πρόκληση, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι αρχαιολόγοι Ελένη Μπαμπαρίτσα και Λαμπρινή Μπούζα.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, την εποπτεία του οποίου έχουν ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κάπας και ο μηχανικός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Εκτός από την ιστορική και την καλλιτεχνική σπουδαιότητα του ίδιου του μοναστηριού, πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ήπιες καλλιέργειες απλωμένες στους γύρω λόφους συγκροτούν ένα οικοσύστημα μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Αυτό είναι, άλλωστε, και το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η τουριστική, και όχι μόνο, αξιοποίηση όλων των σπουδαίων έργων που εκτελούνται στη Μεσσηνία μετά την αποπεράτωσή τους...
  Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Μια πρώτη μικρή γεύση του έργου που συντελείται στο Ανδρομονάστηρο μπορούν να πάρουν οι επισκέπτες και προσκυνητές την προσεχή Τετάρτη 6 Αυγούστου, οπότε το μοναστήρι εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κεντρικός ναός.
  *Ευχαριστούμε πολύ την 26η ΕΒΑ για την άμεση απάντηση στο αίτημά μας για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και όλους τους εργαζομένους για τη θερμή φιλοξενία τους...
   *Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013», στον άξονα προτεραιότητας 08 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου»)

***  Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου (φωτογραφίες) 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, τα Θυρανοίξια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο της Πύλου, ανήμερα της εορτής του. Παράλληλα, έγινε και η απόδοση του μνημείου στο κοινό, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία  Μηλίτση – Κεχαγιά.  Η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών έγινε από την Ευγενία Γερούση, πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν διευθύντρια της ειδικής υπηρεσίας προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
σαμ3.jpg
  Το παρών στην τελετή έδωσε, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος  τιμήθηκε με το «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας» από τον Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο για την προσφορά του. Ανάλογη τιμή αποδόθηκε και στην πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη.
Επίσης, το παρών στην τελετή έδωσαν και η πρώην Υπουργός κα Χριστοφιλοπούλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία κ. Χρυσομάλλης, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων και πιστών.
νιοκαστρο.jpg

 \
 
  
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος καταλαμβάνει κεντρική θέση στο εσωτερικό του φρουρίου Νιόκαστρου της Πύλου. Το κτήριο με τον περίβολό του εντάσσονταν στον οικοδομικό ιστό του ερειπωμένου οικισμού την εποχή της Τουρκοκρατίας και κατά μήκος της νότιας πλευράς του βρισκόταν μία από τις κεντρικές λιθόστρωτες οδούς της πόλης. Με την ίδρυση του κάστρου να χρονολογείται γύρω στα 1573, ο σημερινός ναός αρχικά είχε οικοδομηθεί ως οθωμανικό τέμενος επί των ημερών του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1573 - 1595).
Στο διάστημα 1686 - 1715, οι Ενετοί υπό τον Μοροζίνι, κατέλαβαν το φρούριο της Πύλου και το οθωμανικό τέμενος μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία που αφιερώθηκε στον Άγιο Βίτο, καθώς το φρούριο καταλήφθηκε την ημέρα της εορτής του. Το Νιόκαστρο τέθηκε και πάλι υπό οθωμανική κυριαρχία το 1715 και πιθανολογείται ότι το κτήριο μετατράπηκε και πάλι σε χώρο ισλαμικής λατρείας. Τον Απρίλιο του 1770 το Νιόκαστρο καταλήφθηκε από τις κοινές δυνάμεις Ρώσων και Μανιατών, υπό τους αδελφούς Ορλώφ και το τέμενος μετατράπηκε σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία. Κατά την παραμονή του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Maison στο Νιόκαστρο (1828-1830), αλλά και μετά την αποχώρησή των γαλλικών δυνάμεων, το κτήριο του τζαμιού χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικού υλικού, τουλάχιστον έως το 1842. Είναι πιθανόν τότε ή λίγο αργότερα να μεταβιβάστηκε το οικοδόμημα στην ορθόδοξη λατρεία.  Κ. Γαζ. φωτογραφίες: Κώστας Καραλής

***  Σφαγείο η νέα είσοδος της Καλαμάτας
Αν δεν είναι ήδη, τείνει να γίνει ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Μεσσηνίας με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Ο λόγος για τη νέα είσοδο της  Καλαμάτας, ένα δρόμος με μεγάλη κυκλοφορία, όπου παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες των 50 χλμ. για ανώτατο όριο ταχύτητας, κυριαρχούν – δυστυχώς- τα «πολλά γκάζια».
Ανεπίσημα, στην ανθρώπινη οδηγική συμπεριφορά, αποδίδει τη συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων και η Τροχαία, αλλά επίσημα, δε στάθηκε δυνατό να ερευνηθούν και πιθανά άλλα αίτια, καθώς δε δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από την προϊσταμένη Αρχή για να συμπεριληφθούν στο εν λόγω ρεπορτάζ οι απόψεις της τοπικής Τροχαίας για το θέμα.
Πολλοί  μιλούν για δρόμο με κακοτεχνίες και άλλοι για επικίνδυνη στροφή κοντά στη γέφυρα του ΟΣΕ. Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κυρίαρχος και είναι αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις.
Και καθώς από τη φύση του, ο άνθρωπος συνηθίζει να είναι «ατίθασος», όσο κι αν θέτει τη σωματική του ακεραιότητα σε κίνδυνο, η επιβολή αυστηρών μέτρων και ελέγχων, δείχνει να είναι μονόδρομος.
  Π. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: «Ταχύτητα και ασφάλεια δε συνυπάρχουν»
Το "Θάρρος" μίλησε με τον  Παναγιώτη Παπαντωνίου που είναι Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Παράλληλα, είναι και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην οδική ασφάλεια και έτσι μας είπε τη δική του άποψη για το φαινόμενο «Νέα Είσοδος Καλαμάτας».
«Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά κι ειδικά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης 2008-2014, η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των νεκρών σε οδικά ατυχήματα κατά 49%, ενώ τα οδικά ατυχήματα μειώθηκαν κατά 21%.
 Αυτή η εντυπωσιακή μείωση μπορεί να αποδοθεί στην συνδυαστική επίδραση: α) των πιο συστηματικών πρωτοβουλιών από πλευράς των Αρχών (εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, κατασκευή και αναβάθμιση 2.500 χλμ αυτοκινητόδρομων, σχέδια αστικής κινητικότητας) και
β) της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που έφερε νέα κυκλοφοριακά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, η τάση αυτή φαίνεται να ανακόπτεται το 2015, καθώς για πρώτη φορά από το 2004 παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νεκρών σε οδικά ατυχήματα.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, οι Έλληνες οδηγοί  εξακολουθούν να μην έχουν αντιληφθεί ότι μέσα στην πολυπλοκότητα της κυκλοφορίας, ταχύτητα και ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων οδηγεί επιθετικά και με ταχύτητα ακατάλληλη για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, αψηφώντας τον κίνδυνο.
Η είσοδος της Καλαμάτας αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα όπου οι επικρατούσες ταχύτητες των οχημάτων δεν είναι δυνατό να συνυπάρξουν με το οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά ατυχήματα και να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Πρέπει άμεσα:
- να επισημανθούν οι επικίνδυνες θέσεις στο τμήμα αυτό της εισόδου της πόλης στις οποίες γίνονται επανειλημμένα ατυχήματα
- να ληφθούν άμεσα μέτρα στις συγκεκριμένες θέσεις που θα βελτιώσουν την οδική υποδομή
- να εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση από την Τροχαία με έμφαση στις περισσότερο επικίνδυνες παραβάσεις συμπεριφοράς, όπως η ταχύτητα, η χρήση της ζώνης και του κράνους και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή με χρήση κινητού τηλεφώνου
- να πραγματοποιηθούν δράσεις με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της οδικής ασφάλειας  και
- να συστρατευθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς με ένα κοινό και δυνατό επικοινωνιακό μήνυμα για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα ατυχήματα αφορούν όλους και ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή συμπεριφοράς.
  Παρεμβάσεις από την Περιφέρεια
Αν και η νέα είσοδος της  Καλαμάτας, ανήκει σε ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με ένα τμήμα της να ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας και ένα τμήμα της στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, επισήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές και ξεπερνά τα όρια των αρμοδιοτήτων σε όποιον και αν ανήκουν.
Όπως τόνισε, ήδη το θέμα απασχολεί την Περιφέρεια και δόθηκε εντολή στις Τεχνικές της Υπηρεσίες, να εξετασθούν λύσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Η κα Νικολάκου, σημείωσε ότι οι Υπηρεσίες θα προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και πρόθεση της Περιφέρειας είναι να τις εντάξει στην εργολαβία των 600.000 ευρώ που υπάρχει για συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο, ώστε αυτές να γίνουν άμεσα.
Για παράδειγμα, μία από τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, είναι η κατασκευή αντιολισθητικού τάπητα, τουλάχιστον στο τμήμα από τη Διασπορά έως τον κόμβο του «Ζαφείρη».
Παράλληλα, εντός του Αυγούστου, θα εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει εργασίες ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα έργο που αφορά αντιπλημμυρικά έργα στη νέα είσοδο, ώστε να μη συγκεντρώνονται στην άσφαλτο νερά το χειμώνα από τις βροχοπτώσεις.
Των Βίκυς Βετουλάκη
Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Το παραεμπόριο πλήττει και τη Μεσσηνία
Τον αυστηρό έλεγχο του παραεμπορίου και την πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο στεγασμένο εμπόριο ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Νοτίου Ελλάδος.
Στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί αναφέρεται πως «οργιάζει η παραοικονομία σε υπαίθριο εμπόριο – εμποροπανηγύρεις – λαϊκές αγορές και οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα διά μέσου οffshore εταιρειών και τριγωνικών πωλήσεων φοροαποφεύγουν και φοροδιαφεύγουν με αποτέλεσμα να ασκούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς το νόμιμο, το υγιές και το στεγασμένο εμπόριο που εκπροσωπούμε…
Για τις μεγάλες υποθέσεις οι έλεγχοι παραμένουν υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι και το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησαν σε παράταση των ελέγχων των υποθέσεων αυτών έως τις 32/12/2019, διότι στις 31/12/2016 έληγε η προθεσμία ελέγχου».
Ειδικότερα αναφέρεται ότι: "Το παρεμπόριο ανέκαθεν αποτελούσε πρόβλημα για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Με την διοχέτευση στην αγορά δεκάδων χιλιάδων παράνομων προϊόντων, αφενός δεν αποδίδεται φόρος στο Κράτος με αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων και αφετέρου η αμφίβολης ποιότητας απομιμήσεις προϊόντων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Με τις νέες διατάξεις, κάθε είδους εμπορεύματα που διακινούνται στην αγορά με οποιονδήποτε τρόπο, είτε συνιστούν απομιμήσεις, είτε αυτός που τα διακινεί δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια, είναι υποχρεωτικό να καταστρέφονται με ευθύνη της Τοπικής Δημοτικής Αρχής.
Η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων, θα γίνεται από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και της Δημοτικής Αστυνομίας με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου χρειάζεται.
Η κατάσχεση των εμπορευμάτων μπορεί να γίνει και ακόμα και σε κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους περιλαμβανομένων και αυτοκινούμενων μέσων. Η καταστροφή των εμπορευμάτων γίνεται άμεσα και επιτόπου με κάθε πρόσφορο μέσο. Τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών καθώς και η Δημοτική Αστυνομία, αποκτούν αρμοδιότητες Σ.Δ.Ο.Ε.
 Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, είναι επιβεβλημένο να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή του νόμου άμεσα. Η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και η εφαρμογή των νέων μεθόδων, θα βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινομένου του παρεμπορίου, το οποίο ταλαιπωρεί επί σειρά ετών επιχειρήσεις, καταναλωτές και το Κράτος.
Οι νέες διατάξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποστήριξης της αδυναμίας  πάταξης του παρεμπορίου από πλευράς των Αρχών. Είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης".

***  Φωνές εκτός ορίων & τσακωμοί, χωρίς αποφάσεις , για Προσφυγικό, Καλαμάτα – Ριζόμυλο και σκουπίδια στη Μεσσήνη 
Συζήτηση «Καφενείο» στο δημοτικό συμβούλιο Μεσσήνης
 Αν στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσήνης, συνηθίζαμε να γράφουμε για «εκρηκτικές» συνεδριάσεις,  η προχθεσινή ξεπέρασε μάλλον κάθε όριο… Από νωρίς πάντως κάποιοι με «διαρροές» …είχαν φροντίσει να «καλλιεργήσουν» ένα κλίμα έντασης, που προμήνυε ότι συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης θα είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη.  Τελικά, όντως έτσι ήταν,  αφού οι αντιπαραθέσεις και οι φωνές ξεπέρασαν όσα είχαμε δει μέχρι τώρα, ενώ αρκετές φορές ακούστηκαν στην αίθουσα και εκφράσεις στα όρια του χυδαίου… που σίγουρα δεν τιμούν  το Σώμα, αλλά ούτε και  εκφράζουν τους πολίτες της Μεσσήνης. Μέσα σ΄αυτό το  σκηνικό , «μπήκαν» στο τραπέζι φλέγοντα θέματα της περιοχής, όπως το Προσφυγικό, ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς όμως να καταλήξουν πουθενά, σε μια συζήτηση άνω των 2 ωρών και πριν καν μπουν τα θέματα ημερησίας διάταξης…
 Πρόεδρος «αντάρτης» ο Χριστόπουλος
IMG_9748.jpg
 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την  τοποθέτηση του προέδρου του Σώματος Χρήστου Χριστόπουλου, σχετικά με όλα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο Δ.Σ. και την «επίθεση» που δέχθηκε από το δήμαρχο Γιώργο Τσώνη. Ο κ. Χριστόπουλος επανέλαβε στο Σώμα τους λόγους που διαφώνησε με την πρόταση του δημάρχου για το Προσφυγικό και το χώρο της «Μακαρίας» , λέγοντας ότι είναι ακατάλληλος για ανθρώπους αλλά και επίσης για το λόγω ότι η Μεσσήνη καλείται να αναλάβει δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Πρόσθεσε δε, ότι την εβδομάδα που πέρασε και ύστερα από αυτή την συνεδρίαση έγιναν σοβαρές συζητήσεις μέσα στην παράταξη της πλειοψηφίας, με στόχο να πέσουν οι τόνοι, και όλοι μαζί να προχωρήσουν ενωμένοι σε μια νέα αρχή προς όφελος της πόλης… Ο δήμαρχος όμως επέμεινε στην παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου του Σώματος.  Ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε ανεξήγητη και λυπηρή τη  στάση αυτή του δημάρχου, παρ’ όλα αυτά τόνισε πως  «δεν εγκαταλείπει τη μάχη» και τη θέση που έλαβε με την τιμητική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος με γνώμονα του πάντα το καλύτερο για την πόλη της Μεσσήνης και τους δημότες της. Να σημειωθεί, ότι η τοποθέτηση του Χρήστου Χριστόπουλου έγινε κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση και τελειώνοντας ο ίδιος παρακάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να μη σχολιαστεί αυτή του η απόφαση… Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης αρκέστηκε απλά στο να σχολιάσει, ότι «ελπίζω η λειτουργία του Σώματος να είναι καλύτερη από εδώ και στο εξής».
  Λίγο αργότερα, κατά την τοποθέτηση του, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος, σχολίασε «έμμεσα» την τοποθέτηση του προέδρου, ρίχνοντας τα «βέλη» του προς το δήμαρχο,  λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από τη μια το παίζει υπέρμαχος της Δημοκρατίας μέσα στο Σώμα, και από την άλλη ζητά τον αποκεφαλισμό του εκλεγμένου προέδρου από τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος, επειδή διαφωνεί μαζί του» .
  Οργή Τσώνη για την προσωπική «λάσπη»  
IMG_9746.jpg
  Ξεκινώντας την τοποθέτηση του στο Σώμα, ο δήμαρχος Μεσσήνης, αναφέρθηκε σε δυο περιστατικά, ένα πρόσφατο και ένα στο παρελθόν, και στα οποία «στοχοποιήθηκε» στο Facebook, από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας,   οι οποίο εκτόξευσαν «λάσπη» σχετικά με τη χρήση του αυτοκινήτου του δημάρχου. Ο κ. Τσώνης αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάρτηση την προηγούμενη Κυριακή του κ. Γαλιώτσου, ο οποίος «ανέβασε» μια φωτογραφία στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης με το αυτοκίνητο του δημάρχου στο Πεταλίδι, 9 το πρωί και ερωτούσε «αν δήμαρχος δουλεύει και Κυριακή ή έχει ξεχαστεί από το βράδυ» . Επίσης, υπενθύμισε ανάλογη ανάρτηση το Δεκέμβριο του 2015 από αντιδήμαρχο της παράταξης του κ. Αναστασόπουλου, Γιάννη Τσούση. Αφού είπε ότι και τις δυο φορές ήταν για δουλειές του Δήμου, και όντως δουλεύει τα Σαββατοκύριακα, πράγμα άγνωστο για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ρώτησε τον κ. Αναστασόπουλο αν συμφωνεί με αυτού του είδους τη «λάσπη». Στη συνέχεια,  υπενθύμισε ότι ο ίδιος δεν είχε κάνει   τέτοιου είδους σχόλιο, όταν ο πρώην δήμαρχος είχε τροχαίο ατύχημα ξημερώματα με το αυτοκίνητο του δημάρχου… Να σημειωθεί ότι, καθώς ο δήμαρχος μιλούσε, ακούστηκε μια χυδαία φράση εναντίον του, από μια πρόεδρο τοπικής κοινότητας που παρακολουθούσε τη συζήτηση, με τον Χρήστο Χριστόπουλο να διακόπτει και να προειδοποιεί ότι δε θα ανεχτεί ξανά κάτι  ανάλογο.  Κλείνοντας  το θέμα ο δήμαρχος, πρόσθεσε ότι δεν έχει ανάγκη το αυτοκίνητο του δημάρχου για να μετακινείται  και το χρησιμοποιεί μόνο για δουλειές, ενώ πρόσθεσε ότι το έχει παραχωρήσει και στους ιατρούς του Κέντρου Υγείας για να μπορούν να πηγαίνουν άμεσα στις κοινότητες του Δήμου όταν χρειάζεται. Ενέργεια που μέχρι τώρα δεν ήθελε να τη μάθει κανείς, αλλά εξαναγκάζεται να την κάνει γνωστή λόγω της λάσπης που δέχεται όπως είπε. Από την πλευρά του ο Στάθης Αναστασόπουλος αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι « ο λαϊκισμός έχει και όρια. Αν ο δήμαρχος έχει λεφτά και 60 αυτοκίνητα δεν ενδιαφέρει του πολίτες της Μεσσήνης, που τον απασχολούν σοβαρότερα προβλήματα» .
  Εύσημα Βίτσα σε Τσώνη για τη στάση του στο προσφυγικό 
 Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. δήμαρχος, αναφέρθηκε σε νέα επιστολή που είχε, ως απάντηση σε αυτή που έστειλε, από τον κ. Βίτσα, σχετικά με το Προσφυγικό. Όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ , ο κ. Βίτσας στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Τσώνη, του απένειμε τα εύσημα για τη στάση ευθύνης που τήρησε στο Προσφυγικό, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, ενώ κλείνοντας, άφησε ως δεδομένο την εύρεση νέου χώρου στην περιοχή για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, που δε θα ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης. Ο κ. Τσώνης επανέλαβε άλλη μια φορά το χρονικό της ιστορίας του «Προσφυγικού» στο Δήμο Μεσσήνης , και τόνισε ότι «σύρθηκε»  προκειμένου  να αποσύρει την πρόταση του για τη «Μακαρία». Ξεκαθάρισε δε, ότι μέλημα του ήταν να μην πάνε πρόσφυγες στη περιοχή της Βελίκας, στην οποία ξεκινά μια μεγάλη τουριστική επένδυση. Τέλος, άφησε «αιχμές» ξανά και προς συμβούλους της δικής του παράταξης, λέγοντας για διάφορες «φήμες» που κυκλοφορούν, ότι ιδιωτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την άρνηση για τη «Μακαρία» , ξεκαθαρίζοντας ότι ελπίζει να μην είναι αλήθεια.
«Θα φύγουμε με εισαγγελέα από εδώ» είπε ο Τσώνης στον Αναστασόπουλο
 Για το ίδιο θέμα ο Στάθης Αναστασόπουλος, ζήτησε , το «προσφυγικό» να έρθει άμεσα ως μοναδικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, και εκεί να αποφασιστεί τι μπορεί να αναλάβει ο Δήμος,  αλλά και πως θα αντιδράσει σε «αυθαίρετες» αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Επανέλαβε την άποψη του ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης στην ουσία «προσκάλεσε» τους πρόσφυγες στην περιοχή με τη στάση του, προθέτοντας ότι ο κ. Τσώνης έχει συμφωνήσει να φέρει μετανάστες στη Μεσσήνη. Η τελευταία αυτή φράση του Στάθη Αναστασόπουλου, έφερε την οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος τον κάλεσε να πει δημόσια με ποιον έχει συμφωνήσει. Ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την διαχείριση που έχει κάνει ο κ. Τσώνης μέχρι σήμερα, με το δήμαρχο όμως να μη δέχεται τη διευκρίνιση και να ζητά μέχρι και εισαγγελέα να έρθει στην αίθουσα για να ακούσουν το ηχητικό από τη συνεδρίαση, και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αναστασόπουλος σχετικά με αυτό που είπε.
Για το Προσφυγικό τοποθετήθηκαν επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφία κ. Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τον θλίβει η «ρατσιστική εικόνα» που βγάζει προς τα έξω το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι όλος ο χειρισμός του ζητήματος από το δήμαρχο είναι εξαρχής λάθος και ότι συμβεί θα έχει την δική του «ταμπέλα». Ο Τάσος Παπαγεωργίου από την πλευρά του σχολίασε ότι είναι διφορούμενα αυτά που ισχυρίζεται ο δήμαρχος σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία, που μπορεί να φέρει προ εκπλήξεως το Δήμο, καθώς όπως φαίνεται από την επιστολή του κ. Βίτσα, το ΥΠΕΘΑ είναι αυτό που θα αποφασίσει και για τους ιδιωτικούς χώρους.
Τέλος, ο κ. Φύκιρης από την μείζονα μειοψηφία, ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει μόνο την προσωπική του γνώμη, τόνισε ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε κανένα σημείο του Δήμου Μεσσήνης.
  Σφοδρή επίθεση Τσώνη σε Αναστασόπουλο για τη «νέα χάραξη»
 Απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή στις εφημερίδες του κ. Αναστασόπουλου, που ζητούσε να έρθει προς συζήτηση το θέμα του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Τσώνης εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση τόσο προς τον Στάθη Αναστασόπουλο αλλά και προς τον Γιώργο Αθανασόπουλο. Ο Δήμαρχος τόνισε, ότι περίμενε 2-3 χρόνια για να δει που θα φτάσει η γελοιότητα του κ. Αναστασόπουλου, κατηγορώντας τον αυτόν όσο και τον Γιώργο Αθανασόπουλο, ότι σκόπιμα υπέκρυψαν από τους πολίτες της Μεσσήνης, το κόστος του δρόμου 4,5 χμ της διασύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου του «Μορέα» με  τη «νέα χάραξη» , καλώντας τους παράλληλα σε έντονο ύφος να απολογηθούν στον κόσμο της Μεσσήνης που τον κοροϊδεψαν. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Στάθης Αναστασόπουλος μιλούσε για κόστος 30εκ. ευρώ  για τη «νέα χάραξη»  ενώ αυτό τελικά φτάνει τα 180εκ! όπως τα υπολόγισε με τους μελετητές του «Μορέα» !
  Αναστασόπουλος: «Σόου Τσώνη που θα ζήλευαν σατυρικές εκπομπές»
 IMG_9749.jpg
  Απαντώντας συνολικά στο ύφος της τοποθέτησης του Δημάρχου για όλα τα ζητήματα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος, επιτέθηκε στον Γιώργο Τσώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπεκφεύγει σε  σόου και ρεσιτάλ λαϊκισμού, που θα ζήλευσαν και οι σατυρικές εκπομπές, μόνο και μόνο, για να αποφύγει να συζητήσει τα θέματα που «καίνε» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Έτσι,  ζήτησε από το Σώμα να έρθουν κατά προτεραιότητα, τις αμέσως επόμενες ημέρες τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών. Πρώτα το Προσφυγικό,  ώστε όλοι να συζητήσουν εξ αρχής και επί της ουσίας στο πως ο Δήμος θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση… Ύστερα το ζήτημα των «Σκουπιδιών» και ο Δήμαρχος να ενημερώσει το Σώμα για τα όσα «ασαφή» αποφάσισε ο ΦΟΣΔΑ… και τέλος ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, επαναλαμβάνοντας ότι η παράταξη του ζητά τη «νέα χάραξη» καθώς πρόκειται για ένα άκρως αναπτυξιακό έργο. Απαντώντας στην επίθεση του κ. Τσώνη, είπε ότι κανείς δεν είπε ποτέ ότι το κόστος είναι 30εκ. ευρώ ,προθέτοντας ότι όλοι γνωρίζουν τι έχει γίνει πάνω στη μελέτη της «νέας χάραξης» καθώς η συζήτηση έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ανοιχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ναό της Δημοκρατίας, εν αντιθέσει με το νυν Δήμαρχο που αρέσκεται να παίρνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, καλώντας τον ξανά να φέρει ο θέμα προς συζήτηση στο Σώμα πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.
Αντιπαράθεση εκτός ορίων, Τσώνη με Αθανασόπουλο 
 Τη στάση και τις φωνές του δημάρχου «καυτηρίασε» και ο  Γιώργος Αθανασόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με αυτή του τη συμπεριφορά ο  δήμαρχος μίκρυνε το πολιτικό του ανάστημα και ότι η «λάσπη» που έριξε δεν είναι ικανή να καλύψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσσήνη… Σ’ αυτό το σημείο ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ του \δημάρχου και του κ. Αθανασόπουλου, σχετικά με όσα έγιναν στα «Λιμενικά» με τον εργολάβο, με τον Γιώργο Τσώνη, να ξεφεύγει από τα όρια και να λέει στο δημοτικό σύμβουλο «Άντε πνίξου ρε»… Αυτή η φράση του δημάρχου έφερε νέα «θύελλα» αντιδράσεων , με τους συμβούλους της μειοψηφίας να ζητούν από τον πρόεδρο του Σώματος να τους προστατεύσει από τις «βρισιές» του δημάρχου ενώ απείλησαν μέχρι και με αποχώρηση. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος κράτησε την ψυχραιμία του, απαντώντας στο δήμαρχο πως, «δυστυχώς με επιβεβαιώνεται ως προς το πολιτικό σας ανάστημα».
  Σύντομα θετικά νέα για τα «σκουπίδια» υποσχέθηκε ο δήμαρχος
IMG_9750.jpg

Το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων , έβαλε στη συζήτηση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος. Επίσης, ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε και τη δική του δυσφορία που σημαντικά ζητήματα δεν έρχονται προς συζήτηση στο Συμβούλιο ενώ πρόσθεσε ότι για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση συζητάει το Σώμα, για ώρες θέματα εκτός της ημερήσιας διάταξης. Απαντώντας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμαρχος υποσχέθηκε σύντομα ευχάριστες ειδήσεις πάνω σε αυτό το θέμα ενώ επισήμανε , ότι το Σάββατο που μας πέρασε τον πήραν σχεδόν λιπόθυμο από το βουνό, όπου βρισκόταν, ψάχνοντας για τον κατάλληλο χώρο για την  προσωρινή διαχείριση    Του Κώστα Γαζούλη 

***  Ασφαλτόστρωση στον κόμβο Καρέλια 
Ασφαλτόστρωση διενεργείται από την Μορέας ΑΕ στο σημείο όπου συναντώνται, πλησίον της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, ο συνδετήριος με τον περιμετρικό δρόμος, η οδός Αθηνών και η οδός Κωστοπούλου.
Αύριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή ισόπεδου κυκλοτερούς κόμβου στο σημείο αυτό. Επίσης, θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση κατακόρυφης σήμανσης, ενώ η οριζόντια σήμανση θα πραγματοποιηθεί με διαγράμμιση κίτρινου χρώματος, μέχρι τη διάστρωση του τελικού αντιολισθηρού τάπητα, ο οποίος προβλέπεται να κατασκευασθεί πριν την ολοκληρωμένη παράδοση του εν λόγω κόμβου, εντός των επομένων εβδομάδων.
 Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της κυκλοφορίας οχημάτων προς και από τον αυτοκινητόδρομο μέχρι τον ισόπεδο κόμβο στην οδό Αθηνών δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.
Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της κατασκευής του περιμετρικού Καλαμάτας, ο οποίος αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.
Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Καλαμάτας αναφέρει ότι παρακαλούνται οι οδηγοί να ελαττώνουν ταχύτητα προσεγγίζοντας το χώρο των εργασιών, να σέβονται τη σήμανση και να υπακούουν στις υποδείξεις του συνεργείου, για την αποφυγή ατυχήματος.

*** Ξεχωριστό το Παζάρι Αντικών στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες) 
 
 
 
Ξεχωριστό, ιδιαίτερο και εντυπωσιακό είναι και φέτος το Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που από χθες ξεκίνησε τη λειτουργία του και ήδη ο κόσμος που συρρέει ξεπερνά κάθε προσδοκία, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να «βουλιάξει» το Μεγάλο Καλντερίμι. Το Παζάρι διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», που είναι και ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, με διαρκή στόχο και προσπάθεια να αναδείξει την αξία της Παλιάς Πόλης και να σωθεί ο κηρυγμένος διατηρητέος οικισμός, που είναι η Παλιά Πόλη, για την ιστορική του σημασία, για τη μοναδικότητα και για την  αρχιτεκτονική του κληρονομιά, και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας δεδομένου ότι το παζάρι αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας και είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία πανελλαδικής προβολής της Κυπαρισσίας σε ένα κοινό ιδιαίτερα καλλιεργημένο και απαιτητικό. Είναι το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην  Ιταλία. Οργανωμένο σε 26 μεγάλα περίπτερα, πάνω στο υπέροχο πλακόστρωτο, το παζάρι είναι ανοιχτό όλη μέρα με συμμετοχή εμπόρων από το Μοναστηράκι και αλλού. Για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων, στα περίπτερα του παζαριού  υπάρχουν παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα. Παράλληλα, πλάι στο παζάρι, σε ένα καταπράσινο δημοτικό κήπο, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εκθέτουν την ετήσια παραγωγή του τμήματος υφαντικής  και ινδικού τελάρου (4,5,6 και 7 Αυγούστου). Παράλληλα με τα εκθέματα-φτιαγμένα όλα με ανακυκλωμένα υλικά- οι επισκέπτες  θα έχουν την ευκαιρία να δουν υφαντά τέχνης, αλλά και την διαδικασία της υφαντικής από την αρχή, δηλαδή και την δημιουργία του νήματος (ξάσιμο-γνέσιμο) και την παραδοσιακή υφαντική σε τελάρο.
Πληροφορίες για το παζάρι: Από χθες έως και την Τρίτη 9 Αυγούστου και ώρες λειτουργίας 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ. Πληροφορίες Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936-056130.3

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 6/8/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές έως τις πρώτες βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-70%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.5 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

***   Δώστε τρόφιμα στους φτωχούς, για να γλιτώσετε φόρους
Την ώρα που η κρίση μαστίζει την Ευρώπη κι όχι μόνο, τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε μία προσπάθεια να μην πηγαίνει τόσο φαγητό στον κάλαθο των αχρήστων, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πεινάνε, η ιταλική κυβέρνηση με όπλο της έναν νέο νόμο προσπαθεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο.
Ο νέος νόμος που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το ιταλικό κοινοβούλιο, είναι ανταποδοτικός. Όσο περισσότερα τρόφιμα δωρίζουν επιχειρήσεις και ιδιώτες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τόσο λιγότερο φόρο «κατασπατάλησης» θα πληρώνουν.
Έτσι μεγάλα καταστήματα όπως σουπερμάρκετς θα μπορούν να διαθέτουν τα απούλητα προΐόντα τους στους φτωχούς και παράλληλα να έχουν φορολογικά οφέλη.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες θα μπορούν να δίνουν τα απούλητα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικούς φορείς, χωρίς να επωμίζονται το κόστος.
Κανονικά, κάποιος άλλος θα έπρεπε να φροντίζει για τους Αγιάννηδες της Ιταλίας, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…  Α.Π.

***  Η Ελλάδα που (ξεχάσαμε να) αγαπάμε… 
   "Στην Ελλάδα επιθυμείς να κολυμπήσεις στον ουρανό. Θέλεις να πετάξεις τα ρούχα σου, να πηδήξεις τρέχοντας και να βουτήξεις στο γαλάζιο. Θέλεις να αιωρηθείς στον αέρα σαν άγγελος, να ξαπλώσεις στο χορτάρι και να χαρείς με αυτό τον καταπληκτικό τρόπο την έκσταση. Πέτρα και ουρανός εδώ παντρεύονται. Είναι η αέναη αυγή της αφύπνισης του ανθρώπου", γράφει ο Χένρι Μίλερ στα απομνημονεύματά του από την Ελλάδα που αποκτούν το χαρακτηριστικό της πιο γλυκιάς εξομολόγησης που έχει γραφτεί για μια χώρα που πεινούσε και πάσχιζε να ξεπεράσει τον Εμφύλιο στη ματωμένη αυγή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας έφτασε στη χώρα μας το 1939 καλεσμένος του Λόρενς Ντάρελ, αλλά πολύ σύντομα βρέθηκε στην καρδιά της Αθήνας αποφασισμένος να αφεθεί στη ροή μιας χώρας που του μίλησε όσο καμιά: γνώρισε και αγάπησε βαθιά τον Γιώργο Κατσίμπαλη, ενθουσιάστηκε με τον Γιώργο Σεφέρη (τον οποίο αποκαλεί με θαυμασμό Σεφεριάδη), εξύμνησε τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.
 Κυρίως όμως "διάβασε" και βίωσε βαθιά την Ελλάδα ως αρχέγονη εμπειρία πετώντας μακριά τα προνομιακά-όπως φαινόταν τότε-ρούχα του Αμερικανού ή το βλέμμα του τουρίστα. Πήγε σε μέρη ενδεχομένως αντιδημοφιλή, αλλά κυρίως δόξασε κάθε οδυνηρή ατέλεια και απεχθή συνθήκη της χώρας μας.
Δεν ξέρω άλλον να έχει αγαπήσει πραγματικά την Ελλάδα με τον ωμό, αγνό και συγκινητικό τρόπο του Χένρι Μίλερ, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις μαγικές σελίδες του "Ο Κολοσσός του Μαρουσιού-Και πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε Πρόλογο Αλέξανδρου Αργυρίου και μετάφραση Ιωάννας Καρατζαφέρη. Α.Π.

***   Πλούσιος ο… μπαξές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου τον Ιούλιο
Στον απολογισμό δεσπόζει το… δάσος από δενδρύλλια κάνναβης
 Ο προηγούμενος μήνας ήταν από τους καλύτερους σε απόδοση για την Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου. Κατέσχεσε ένα…δάσος από δενδρύλλια κάναβης, συνέλαβε εκατοντάδες άτομα για σοβαρά αδικήματα, ενώ, εξιχνίασε και μια σειρά σημαντικών υποθέσεων. Ειδικότερα, ο απολογισμός των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου κατά το μήνα Ιούλη έχει ως εξής:
Συνελήφθησαν συνολικά 713 άτομα και ειδικότερα: Πέντε για ανθρωποκτονία. Οκτώ για ληστεία. 84 για κλοπή (και απόπειρες). 87  για παράβαση Ν. Περί Ναρκωτικών. 110 για παράβαση Ν. Περί Αλλοδαπών. Έξι για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών. 15 για παράβαση Ν. Περί Όπλων. Ένα για παράβαση της Ν. Περί Εκρηκτικών και Βεγγαλικών. Πέντε για απάτη. Ένα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ένα για παράβαση της Ν. Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τρία για πλαστογραφία. Έξι για Κυκλοφορία Παραχαραγμένων Νομισμάτων. 15 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Επτά για λαθρεμπόριο. 21 για Γ.Ο.Κ. 115 για Κ.Ο.Κ. 13 για Ενδοοικογενειακή Βία. 53 για Καταδιωκτικά Έγγραφα. 157 για διάφορα Αδικήματα (Κατ’ έγκληση διωκόμενα, Υγειονομικού Κανονισμού κ.λ.π.).
Εξιχνιάσθηκαν: Τέσσερις υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Επτά υποθέσεις ληστείας. 138 υποθέσεις Κλοπών – Διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων κ.λ.π, (και απόπειρες). 62 υποθέσεις για παράβαση του Ν. Περί Ναρκωτικών. 25 υποθέσεις για παράβαση του Ν. Περί Όπλων. Τρείς υποθέσεις πλαστογραφίας. 26 υποθέσεις απάτης. Μία υπόθεση εμπρησμού. Τρεις υποθέσεις λαθρεμπορίου. Εννέα υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
Εξαρθρώθηκαν : Μία εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας ενέχονται σε διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης στην Αργολίδα. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε άτομα, όλα τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ένα άτομο, στο οποίο αποδίδονται κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και το οποίο επίσης συνελήφθη.
Μία εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εξοχικές οικίες στη Μεσσηνία. Συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ εξιχνιάστηκαν 33 περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες κλοπών.
Κατασχέθηκαν συνολικά: Κοκαΐνη 3,3 γραμμάρια. Ηρωίνη 119,57 γραμμάρια. Κάνναβη  8878,95 γραμμάρια. Μεθαδόνη 686,81 γραμμάρια. Δενδρύλλια κάνναβης 3979. Πλήθος σπόρων κάνναβης. Ναρκωτικά χάπια  252. Τσιγαριλίκια κάνναβης 11. Τρίφτες κάνναβης 1. Πιστόλια - περίστροφα 3. Κυνηγετικά όπλα  9. Όπλα κρότου, αεροβόλα κ.λ.π. 1. Φυσίγγια  διαφόρων τύπων, κάλυκες, βολίδες κ.λ.π.  311. Ξίφη, ξιφολόγχες, μαχαίρια, σπάθες, σουγιάδες κ.λ.π. 19. Λοιπά Όπλα (Σιδερογροθιές, Συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας, ράβδοι, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης κ.λ.π.)  5. Γεμιστήρες πιστολιού 1. Βεγγαλικά-κροτίδες-παιδικά αθύρματα κ.α.  8. Χρηματικό ποσό 16.449,9- ευρώ,-8 δολάρια Η.Π.Α., 195-λίρες Τουρκίας, 5 LEU Ρουμανίας, -15- δολάρια Νέας Ζηλανδίας, 10κούνα Κροατίας, 1Riyal Κατάρ, 10ρούπια Ινδίας. Πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων  29. Πακέτα με λαθραία τσιγάρα  2317. Ποσότητα λαθραίου καπνού σε γραμμάρια 2359,9. Ζυγαριές ακριβείας 7. Ζεύγη κιάλια 3. Οχήματα  6. Κινητά τηλέφωνα 22. Διαρρηκτικά εργαλεία. Αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια κάνναβης. Διάφορα προϊόντα παραεμπορίου. Κλαπέντα Οχήματα: 73. Ανευρεθέντα Οχήματα: 25. Α.Π.

***  Το κόστος του αυτοκινητόδρομου 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με τη διαπραγμάτευση που έγινε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, μόνο για τον αυτοκινητόδρομο του ΜΟΡΕΑ, το τελικό όφελος για τον Έλληνα πολίτη ανήλθε σε 225.000.000 ευρώ.
Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο για να αμφιβάλουμε για την αλήθεια των παραπάνω. Εκείνο, όμως, που θα θέλαμε είναι  να δοθεί κάποια φορά στη δημοσιότητα ο πλήρης φάκελος του έργου. Αρχικός προϋπολογισμός, αναθεωρημένη σύμβαση, τελικό ποσό. Τότε η ανακοίνωση του υπουργείου θεωρούμε ότι θα είχε ακόμα μεγαλύτερη ουσία…  Α.Π.

***  Επιδιορθώθηκε το πρόβλημα στον αγωγό της Ύδρευσης- Θέμα χρόνου η ομαλή λειτουργία του δικτύου
 
Έντονες διαμαρτυρίες έχουν φθάσει και στο "Θάρρος" για τη διακοπή του νερού που έχει συμβεί από το πρωί του Σαββάτου σε όλη την πόλη της Καλαμάτας αφού η βλάβη είναι στον κεντρικό αγωγό.
Όπως μας ενημέρωσαν από τη ΔΕΥΑΚ η βλάβη έχει αποκατασταθεί και είναι θέμα χρόνου η λειτουργία να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα σε όλη την πόλη. 

*** Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «επιλέξει» την Πολιτιστική Πρωτεύουσα σύμφωνα με τον Έκτορα Τσατσούλη
Ομολόγησε το προβάδισμα της Ελευσίνας, μοίρασε… χαρτοπόλεμο δικαιολογιών για κυβερνητική συνομωσία κατά της Καλαμάτας! 
  Περσινά ξινά σταφύλια για την πολιτιστική πρωτεύουσα
   Η αυτονομία της σκέψης, στην Ελλάδα, χάθηκε όταν εισήλθαμε στο νεοελληνικό κράτος, καθόσον αυτό λειτούργησε ως το όχημα για την ιδεολογική, πολιτική, οικονομική, πνευματική και κάθε είδους άλλη εξάρτηση από την ηγεμονεύουσα απολυταρχία.
Η δημοκρατική συλλογικότητα καταργήθηκε, η οικουμενική αστική τάξη διαλύθηκε κι έτσι έμειναν οι θεράποντες της κομματοκρατίας να κυβερνούν μόνοι, νεμόμενοι το κράτος και διαλεγόμενοι σε πολιτική βάση με τους καθέκαστον πολίτες, όχι με το σύνολο της κοινωνίας.
 Το πελατειακό κράτος είναι αποκλειστικό δημιούργημα της μετεπαναστατικής εποχής. Διαπραγματευόμενοι την ψήφο μας, χάσαμε την αυτονομία της σκέψης μας. Αυτά σαν εισαγωγή, σε μια πραγματικότητα που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να στρουθοκαμηλίζουμε για να κρύψουμε τυχόν αδυναμίες μας, υπάρχει κάποια απόσταση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της "Φάρις", μετά από παρέμβαση και κριτική του δημοτικού συμβούλου, Μιχάλη Αντωνόπουλου, για τη…μαλθακότητα και την έλλειψη δυναμικής, που υπάρχει στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021, ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτορας Τσατσούλης, απάντησε με… άρρητα ρήματα. Ευτυχώς, δεν ισχυρίστηκε ότι για τον καύσωνα, που πλήττει την Καλαμάτα, φταίει η κυβέρνηση…
Ευθαρσώς, όμως, υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα της Ελευσίνας φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς, διότι έχει δήμαρχο που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειάρχη που ανήκει στο ίδιο κόμμα, και. επομένως, η κυβέρνηση θα της δώσει το χρίσμα.
Αλήθεια, αυτή είναι που θα αποφασίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο; Αν, όμως, το παιχνίδι είναι ήδη "σικέ" και… μιλημένο, τότε γιατί η Καλαμάτα μαζεύει χορηγίες, αλλά και ξοδεύει ο δήμος  κάποιες χιλιάδες ευρώ, για να διεκδικήσει το χρίσμα; Γιατί δεν καταγγέλλουμε το σύστημα και δεν αποχωρούμε με ψηλά το κεφάλι;
Αφού, πρώτα βρήκε τη δικαιολογία που θεραπεύει "πάσα νόσο και…", ο εκτελεστικός διευθυντής μίλησε για "σύγκρουση γιγάντων" μεταξύ Καλαμάτας και Ελευσίνας, ενώ, έθεσε ήδη νοκ άουτ την υποψηφιότητα της Ρόδου.
Ο Έκτορας Τσατσούλης, συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ενώ, το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί από την επιτροπή το όνομα της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021. Άραγε η ομάδα, που θα αποφασίσει, θα είναι μέλη κομματικής κυβρνητικής κουστωδίας;
Κατά τα' άλλα, στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποδέχθηκε δωρεά 5.000 ευρώ, από τη Μαρία Μαντζή, για την τελική φάση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας. Με τη χορηγία αυτή το συνολικό ποσό των χορηγιών έχει φτάσει τα 185.000 ευρώ, ξεπερνώντας το πλαφόν που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή. Κι αυτό ήταν μια ευχάριστη είδηση… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Βουλιάζει η Καλαμάτα από κόσμο το Δεκαπενταύγουστο 
Με τον Αύγουστο να έχει μόλις μπει, οι διακοπές των περισσότερων πλησιάζουν όλο και περισσότερο, αλλά και όσοι δεν έχουν οργανώσει κάτι ακόμη, μπορούν να επωφεληθούν από το τριήμερο που σχηματίζεται στις 15 Αυγούστου. Για ποιους, όμως, προορισμούς δείχνουν φέτος προτίμηση οι Έλληνες;
 Η trivago.gr πραγματοποίησε έρευνα και παρουσίασε τους προορισμούς τους οποίους οι Έλληνες φαίνεται να προτιμούν να περάσουν το φετινό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Μεγάλες διαφορές συγκριτικά με πέρυσι φαίνεται να έχει η κατάταξη των προορισμών βάσει των προτιμήσεων. Στην πρώτη δεκαπεντάδα βρίσκεται και η πόλη της Καλαμάτας.

Η περσινή πρωτιά της Χαλκιδικής ανήκει φέτος στα Χανιά, ενώ η Πάργα που πέρυσι ήταν στη δέκατη θέση, αυτή τη χρονιά σκαρφάλωσε στη δεύτερη. Αρκετά υψηλότερα συγκριτικά με την περσινή χρονιά φαίνεται να είναι και η Νάξος, η οποία ανέβηκε από τη 15η θέση στην τρίτη. Σύβοτα και Σκιάθος καταλαμβάνουν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Σκόπελος, η Ρόδος και το Ναύπλιο ακολουθούν.
Το Τολό έκανε την εμφάνισή του στην φετινή δεκάδα, από την οποία έλειπε πέρυσι, με το Ρέθυμνο να ακολουθεί στη δέκατη θέση. Η Αμμουλιανή είναι ο ενδέκατος σε προτίμηση προορισμός φέτος, με την Καλαμάτα και το Πόρτο Χέλι να εμφανίζονται στις 12η και 13η θέση, ενώ η Αιδηψός και η Κέρκυρα ολοκληρώνουν τη δεκαπεντάδα. Αισθητή θα έλεγε κανείς ότι είναι η απουσία της Μυκόνου και της Σαντορίνης, τόσο από την περσινή, όσο και από την φετινή κατάταξη.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Μεγάλη φωτιά δίπλα σε επιχειρήσεις στο Ασπρόχωμα- Ρίψεις και από αέρος για την κατάσβεση (φωτογραφίες και βίντεο)
 
 
 
 
 
 
 
 
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Ασπροχώματος ειδικότερα ξεκίνησε σε καλάμια αλλά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Τελικά η φωτιά κατάφερε να εισχωρήσει σε μάντρα αυτοκινήτων και να κάψει πάνω από 50 αυτοκίνητα που ήταν για ανταλλακτικά.
Ακόμα κινδύνεψαν ένα πολυκατάστημα καθώς και μια μεταφορική εταιρία, ενώ ήταν τόσο μεγάλη που ενώ ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής έδινε μάχη, χρειάστηκε πυροσβεστικά αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις νερού.
Video: Φωτιά Καλαμάτα 6/8/2016 ,  https://youtu.be/JxMXU1KA6JU .-

***  H τελετή λήξης του θερινού σχολείου 
Την τελετή λήξης του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας, για νέους Ομογενείς, συνδιοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – ΠΕ Μεσσηνίας και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, την Τετάρτη 1 Αυγούστου  στις 20.30 στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» στην Καλαμάτα.
Ομιλία με θέμα: «Η Ελληνική γλώσσα και μνήμη» θα δώσει η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, κα Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας.
Η τελετή περιλαμβάνει παρουσίαση ποιημάτων και τραγουδιών από τα παιδιά, απονομή πιστοποίησης παρακολούθησης του Προγράμματος του Θερινού Σχολείου και βράβευση σε αγωνίσματα στην Αρχαία Ολυμπία.

***  Ο καιρός αύριο Κυριακή στην Καλαμάτα
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 7/8/2016 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.5 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

***

***  Αθλητική ενημέρωση  :

 


***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΡΙΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  2016 

Πρεμιέρα με ποδόσφαιρο , Ανδρών 04-08-2016 :
~ Ν. ΦΙΝΤΖΙ -ΚΟΡΕΑ  0-8 .-  4/8
~ ΜΕΞΙΚΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-2 .- 4/8
~ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  2-0 .-  4/8
~ ΟΝΔΟΥΡΑ-ΑΛΓΕΡΙΑ 3-2 .-   4/8
~ΒΡΑΖΙΛΙΑ-Ν.ΑΦΡΙΚΗ 0-0 .- Α΄ Όμιλος 4/8
~ΙΡΑΚ-ΔΑΝΙΑ 0-0 .-  Α΄  Όμιλος 4/8
~ΝΙΓΗΡΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ 5-4 .- 4/8
~ΣΟΥΗΔΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ 2-2 .-  4/8

*** ΡΙΟ  Ολυμπιακοί  2016  , Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας του Ολυμπιακού τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου έχουν ως εξής: Πρεμιέρα με ποδόσφαιρο Γυναικών,
Ε΄ Όμιλος
Σουηδία-Νότια Αφρική 1-0
Βραζιλία-Κίνα 3-0
 ΣΤ΄ Όμιλος
Καναδάς-Αυστραλία 2-0
Ζιμπάμπουε-Γερμανία 1-6
 Ζ΄ Όμιλος
ΗΠΑ-Νέα Ζηλανδία 2-0
Γαλλία-Κολομβία 4-0



*** ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΘΛΗΤΩΝ σε αγωνίσματα στο ΡΙΟ  2016 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ :
~ Από 97 αθλητές αποτελείται η ελληνική αποστολή, η οποία βρίσκεται ήδη στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αναλυτικά η ελληνική αποστολή
Στίβος (26)
Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ)
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)
Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)
Λυκούργος Τσάκωνας (200μ.)
Μαρία Μπελιμπασάκη (200μ.)
Αντώνης Μάστορας (ύψος) (είναι τραυματίας)
Κώστας Μπανιώτης (ύψος)
Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια)
Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ (50χλμ. και 20χλμ. βάδην)
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην)
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δίσκος)
Σοφία Ρήγα (μαραθώνιος)
Ράνια Ρεμπούλη (μαραθώνιος)
Χριστόφορος Μερούσης (μαραθώνιος)
Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν)
Nίκος Σκαρβέλης (σφαίρα)
Αλεξία Πάππας (10.000)
Παναγιώτα Τσινοπούλου (20χλμ. βάδην)
Παναγιώτα Βλαχάκη (Μαραθώνιος)
Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)
Λίλη Αλεξούλη (μήκος)
Mιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία)
Mιχάλης Καλομοίρης (μαραθώνιος)
Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 εμπόδια)
Ειρήνη Βασιλείου (400μ.)
Σοφία Υφαντού (έπταθλο)
Κολύμβηση (15)
Κριστιάν Γκολομέεφ (50μ. και 100μ. ελεύθερο)
Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα)
Οδυσσέας Μελαδίνης (50μ. ελεύθερο)
Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μικτή ατομική)
Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ. πρόσθιο)
Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο)
Σπύρος Γιανιώτης (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)
Κέλυ Αραούζου (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)
Αννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα)
Απόστολος Χρήστου (100 ύπτιο)
Δημήτρης Κουλούρης (200μ. πρόσθιο)
Χρήστος Κατραντζής (4Χ100 ελεύθερο)
Θοδώρα Γιαρένη (50μ. ελεύθερο)
Κριστέλ Βουρνά (100μ. πεταλούδα)
Δημήτρης Δημητρίου (400μ. ελεύθερο)
Συγχρονισμένη Κολύμβηση (2)
Ντουέτο
Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου
Υδατοσφαίριση (13)
Εθνική ομάδα των ανδρών
Ιστιοπλοΐα (7)
Βύρωνας Κοκκαλάνης (RS:Χ)
Τζέλη Σκαρλάτου (RS:Χ)
Παύλος Καγιαλής,
Παναγιώτης Μάντης (470)
Γιάννης Μιτάκης (Φιν)
Σοφία Μπεκατώρου - Μιχάλης Πατενιώτης (Νacra 17)
Σκοποβολή (2)
Άννα Κορακάκη (αεροβόλο πιστόλι)
Ευθύμης Μίττας (σκητ)
Κωπηλασία (10)
Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη (διπλό σκιφ γυναικών)
Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης (τετράκωπος ανδρών)
Μαγδανής Παναγιώτης, Ντούσκος Στέφανος, Γιάνναρος Σπύρος, Πέτρου Γιάννης (τετράκωπος άνευ ελαφρών βαρών) και αναπληρωματικοί: Λευτέρης Κόνσολας και Θωμάς Καραμήτρος.
Γυμναστική (9)
Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη)
Bλάσης Μάρας (ενόργανη)
Βαρβάρα Φίλιου (ρυθμική)
Βάσω Μιλλούση (ενόργανη)
Εθνική ομάδα ανσάμπλ (Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη)
Ποδηλασία (3)
Γιάννης Ταμουρίδης (ποδηλασία δρόμου)
Xρήστος Βολικάκης (ποδηλασία πίστας)
Δημήτρης Αντωνιάδης (ορεινή ποδηλασία)
Ξιφασκία (2)
Βάσω Βουγιούκα
Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου
Επιτραπέζια Αντισφαίριση (1)
Παναγιώτης Γκιώνης
Πάλη (1)
Μαρία Περβολαράκη
Tζούντο (2)
Ηλίας Ηλιάδης
Ρομάν Μουστόπουλος
Αρση Βαρών (1)
Θόδωρος Ιακωβίδης 85κ.
Tοξοβολία (1)
Ευαγγελία Ψάρρα

***  Ρίο: Θετικό δείγμα ντόπινγκ Ελληνίδας αθλήτριας 
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο δείχνει να ξεκινάει η περιπέτεια των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, καθώς, το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε γνωστό πως υπάρχει κρούσμα ντόπινγκ σε ελληνίδα κολυμβήτρια, αλλά και έναν αθλητή που έχει πιάσει το όριο για τους παραολυμπιακούς.
Η δυσάρεστη είδηση ήρθε από το ΕΣΚΑΝ που έκανε στην Αθήνα τους ελέγχους των δειγμάτων και αμέσως μετά ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Ισίδωρος Κούβελος, ενημέρωσε την αθλήτρια πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να μαζέψει τα πράγματα της και να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα, χάνοντας φυσικά τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λίγες μόλις ώρες πριν από την Τελετής Έναρξης και η ελληνική συμμετοχή μετράει ένα πρώτο «χτύπημα» της μάστιγας του πρωταθλητισμού, αφού ας μην ξεχνάμε πως λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ παραλίγο να αποκλειστεί ολόκληρος ο αθλητισμός της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αθλήτρια έχει ήδη αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό και προσωρινά βρίσκεται σε ξενοδοχείο της πόλης, περιμένοντας νεότερες οδηγίες.
Η ΕΟΕ επιβεβαιώνει 
Στο μεταξύ, περίπου στις 10 το βράδυ, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η ύπαρξη του θετικού δείγματος, καθώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε:
«To αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, ανακοινώνει την ύπαρξη θετικού πρώτου δείγματος σε μέλος της αποστολής, κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα. Η ΕΟΕ είχε ζητήσει τον έλεγχο όλων των Ελλήνων αθλητών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το συγκεκριμένο μέλος έχει αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό».
Παράλληλα, θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας φέρεται να έχει βρεθεί και αθλητής που επρόκειτο να λάβει μέρος στου Παρολυμπιακούς.
  Από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), έγινε η ακόλουθη δήλωση στο πρακτορείο Sport:
«Θα πράξουμε τα δέοντα, όταν έχουμε τον φάκελο στα χέρια μας με όλα τα στοιχεία. Τότε θα προβούμε σε ανακοινώσεις. Και τα 54 μέλη της Παραολυμπιακής ομάδας που θ' αναχωρήσει τέλη του μήνα για το Ρίο, έχουν περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ με πρωτοβουλία της ΕΠΕ. Θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε καθαρούς αθλητές και καθαρούς Αγώνες. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας κι αυτό θα κάνουμε. Θα είμαστε αυστηροί απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να μπει στον πειρασμό να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ***   ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ :
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΠΕΜΠΤΗ, 4/8/2016
19:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Ιράκ - Δανία» - (Απευθείας μετάδοση)
21:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Ονδούρα - Αλγερία» - (Απευθείας μετάδοση)
22:00 (ΕΡΤ-1): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Βραζιλία - Νότιος Αφρική» - (Απευθείας μετάδοση)
23:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Μεξικό - Γερμανία» - (Απευθείας μετάδοση)
24:00 (ΕΡΤ-1): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Πορτογαλία - Αργεντινή» - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-3): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Σουηδία - Κολομβία» - (Απευθείας μετάδοση)
02:00 (ΕΡΤ-1): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Φίτζι - Νότιος Κορέα» - (Απευθείας μετάδοση)
02:00 (ΕΡΤ-3): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Νιγηρία - Ιαπωνία» - (Απευθείας μετάδοση)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5/8/2016
22:20 (ΕΡΤ-1): Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - (Εκπομπή)
00:45 (ΕΡΤ-1): ΟΛΥΜΠΙΑ - ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ - (Εκπομπή)
01:55 (ΕΡΤ-1, ΕΡΤ-2): ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - (Απευθείας μετάδοση)
03:30 (ΕΡΤ-1, ΕΡΤ-2): ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - (Απευθείας μετάδοση)
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6/8/2016
11:00 (ΕΡΤ-2): ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
13:00 (ΕΡΤ-2): ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
14:25 (ΕΡΤ-3): ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
15:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Σερβία - Ουγγαρία» - (Απευθείας μετάδοση)
16:25 (ΕΡΤ-2): ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά Ανδρών - (Απευθείας μετάδοση)
19:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Ελλάδα - Ιαπωνία» - (Απευθείας μετάδοση)
19:00 (ΕΡΤ-1): ΚOΛΥΜΒΗΣΗ - Προκριματικά (Απευθείας μετάδοση)
19:15 (ΕΡΤ-3): ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ - Προκριματικά Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
20:15 (ΕΡΤ-3): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Αυστραλία - Γαλλία» (Απευθείας μετάδοση)
20:25 (ΕΡΤ-2): ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά Ανδρών - (Απευθείας μετάδοση)
21:30 (ΕΡΤ-1): BEACH VOLLEY - Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
22:00 (ΕΡΤ-3): ΤΖΟΥΝΤΟ - 48kgr (Γ) & 60 kgr (Α) - (Απευθείας μετάδοση)
23:10 (ΕΡΤ-2): ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (Α) - Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
00:10 (ΕΡΤ-3): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ
00:25 (EΡT-2): ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά Ανδρών - (Απευθείας μετάδοση)
00:30 (ΕΡΤ-3): ΤΕΝΙΣ - Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-1): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Κίνα – ΗΠΑ» (Απευθείας μετάδοση)
02:50 (ΕΡΤ-1):  ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (Α) και (Γ) Προκριματικά (Απευθείας μετάδοση)
03:00 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Βραζιλία - Αυστραλία» - (Απευθείας μετάδοση)
04:00 (ΕΡΤ-1):  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - Ημιτελικοί / Τελικοί (Απευθείας μετάδοση)
04:30 (ΕΡΤ-2): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Βενεζουέλα - Σερβία» - (Απευθείας μετάδοση)
05:10 (ΕΡΤ-3): ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ - Highlights - (Απευθείας μετάδοση)
06:00 (ΕΡΤ-1):  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α
07:00 (ΕΡΤ-1):  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Β
ΚΥΡΙΑΚΗ, 7/8/2016
06:20 (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α) - «Σερβία - Ουγγαρία) - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
07:30 (ΕΡΤ-2): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) - «Κίνα - ΗΠΑ» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
09:35: (ΕΡΤ-2): ΠΟΛΟ (Α): «Ελλάδα - Ιαπωνία» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
10:45 (ΕΡΤ-2):  ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Βενεζουέλα - Σερβία» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
12:30 (ΕΡΤ-2): ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - Ημιτελικοί / Τελικοί  - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
14:30 (ΕΡΤ-2): BEACH VOLLEY – Προκριματικά - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
14:30 (ΕΡΤ-3): ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - (Απευθείας μετάδοση)
15:40 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
14:25-20:15 (ΕΡΤ-2): LIVE ZAPPING
16:55 – 18:00 (ΕΡΤ-2): ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ – Αεροβόλο Πιστόλι (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
18:30 (ΕΡΤ-3): BEACH VOLLEY – Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
19:00 (ΕΡΤ-1): ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
19:15 (ΕΡΤ-2):  ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ (Α) – 2ος ΓΥΡΟΣ - (Απευθείας μετάδοση)
19:50 (ΕΡΤ-3): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ
20:15 (ΕΡΤ-3): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) - «Βραζιλία – Λιθουανία» - (Απευθείας μετάδοση)
20:25 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
21:30 (ΕΡΤ-1): ΤΖΟΥΝΤΟ - Τελικοί 52 kg (Γ) 66 kg (A) - (Απευθείας μετάδοση)
22:00 (ΕΡΤ-2): ΧΑΝΤΜΠΟΛ (Α): «Σουηδία - Γερμανία» - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
22:05 (ΕΡΤ-3): BEACH VOLLEY – Προκριματικά - (Απευθείας μετάδοση)
23:30 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
24:00 (ΕΡΤ-1): ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ 3μ Συγχρονισμένες Ανδρών - (Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-2) - ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ - 2ος-3ος Γύρος (Α & Γ) - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-3): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (Α) - «Σουηδία - Νιγηρία» - (Απευθείας μετάδοση)
01:00 (ΕΡΤ-1): ΜΠΑΣΚΕΤ (Α) «Ισπανία – Κροατία» - (Απευθείας μετάδοση)
01:15 (ΕΡΤ-2): ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ - 2ος Γύρος (Α) - (Απευθείας μετάδοση)
02:25 (ΕΡΤ-2): ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – Προκριματικά (Γ) - (Απευθείας μετάδοση) 
02:50 (ΕΡΤ-3): ΒΟΛΕΪ (Α) - «Ρωσία - Κούβα» - (Απευθείας μετάδοση)
02:50 (ΕΡΤ-1): ΤΕΝΙΣ - (Απευθείας μετάδοση)
04:00 (ΕΡΤ-1): ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ – Ημιτελικοί / Τελικοί (Απευθείας μετάδοση)
04:30 (ΕΡΤ-2): ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ - «Νιγηρία - Αργεντινή» - (Απευθείας μετάδοση)
04:35 (ΕΡΤ-3): ΒΟΛΕΪ (Α) - «Αργεντινή - Ιράν» - (Απευθείας μετάδοση)
06:10 (ΕΡΤ-1): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α
07:00 (ΕΡΤ-1): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016- ΠΕΡΙΛΗΨΗ Β

***

~~~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ μήνα ΙΟΥΛΙΟ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara  News στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Ιουλίου  2016   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                                                               
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01  Ιουλίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-                
 ~Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Ιουλίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-                                                          
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html   .-     
 ~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιουλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2   στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28  Ιουλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-28-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29  Ιουλίου 2016: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-29-2016.html .-

~  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουλίου 2016   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-30-2016.html . -
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Ιουλίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-31-2016.html .-  
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30  και  31  Ιουλίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/30-31-2016.html  .-  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/  .- 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html  .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .-  
  ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4866 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3032 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3045  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 943   βίντεο   .- *** ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 679 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1132 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.615   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-


https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-  
595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139 .       

  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: