ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης 01 Οκτωβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015 :
~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  γιά όλους μας !
Γεμάτος Υγεία , Ευτυχία , Αγάπη , Ανθρωπιά , Εργατικότητα , Συμμετοχικό ήτα ,Δημιουργικότητα και Χριστιανικότητα !! 
 ~  

~  Φώτο-άλμπουμ Σταματάκος Δεσποινούλα  2010- 2015: https://youtu.be/5_YLay1pbow  .-

 

 
1 Οκτωβρίου
Η εορτή της αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Σύναξις Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου» (Ι. Μ. Ιβήρων). Ρωμανού του Μελωδού (1) († ς΄αι.). Αγίου Ανανίου, επισκόπου Δαμασκού. Οσιομάρτυρος Μιχαήλ, του αγίου Μάρτυρος Δομνίνου, του εκ Θεσσαλονίκης. Οσίων Ιωάννου πρωτοψάλτου του Κουκουζέλη, Γρηγορίου δομεστίκου, του μελωδού και Σάβα του Ρώσου.
(1) Οι πληροφορίες για τον βίο του οσίου Ρωμανού δυστυχώς είναι λίγες. Έζησε τον 6ο αιώνα επί βασιλείας Αναστασίου του Α`. Αρχικά είχε χρηματίσει διάκονος στην εκκλησία της Βηρυτού. Κατόπιν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στα κελιά τού Ναού της Θεοτόκου. Ο Ρωμανός είχε μέτρια παιδεία και το ποιητικό ταλέντο του ήταν ακόμα άγνωστο. Διεκατέχετο όμως από μία βαθιά πίστη στην σεπτή μνήμη της Παναγίας της Παρθένου και τακτικά παρακολουθούσε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών τις κατανυκτικές ολονυκτίες. Σε μία τέτοια, στην γιορτή των Χριστουγέννων, η ψυχή του γέμισε με κατάνυξη, έτσι που όταν γύρισε στο κελί του είδε όνειρο την Παναγία να του προσφέρει ένα βιβλίο. Ο Ρωμανός από τήν επίδραση τού ονείρου συνέθεσε για την γέννηση του Χριστού το τροπάριο «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει». Από την στιγμή εκείνη η ποιητική επιφοίτηση του οσίου Ρωμανού έμεινε άσβεστη και αναδείχτηκε ο εξωχότερος και μεγαλύτερος μελωδός της Εκκλησίας μας.
01/10  Απολυτίκιο Αγ. Ρωμανού του Μελωδού - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/yMJOdWvHYjY?list=PL8B79C6FF1DA9FFD5 ,


***  Γνωστά και άγνωστα ναυάγια της Μεσσηνίας «αναδύουν» τα μυστικά τους         
     
Στον πυθμένα της Μεθώνης και της Νήσου Σαπιέντζας
 Εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα που καθιστούν τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης μία από τις πιο σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις της χώρας έφεραν στο φως οι ενάλιες γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον όρμο της Μεθώνης και στο βόρειο τμήμα της νήσου Σαπιέντζας από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (ΕΘΑΓΕΦΩ) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Επιπλέον, δύο γνωστά ναυάγια στις βόρειες ακτές της νήσου Σαπιέντζας αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά λεπτομερώς, ενώ γεωαρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στον καταβυθισμένο οικισμό της Μέσης Εποχής του Χαλκού, που έχει εντοπισθεί στον όρμο της Μεθώνης.
Συγκεκριμένα, δύο ναυάγια που βρίσκονται στην επιφάνεια του πυθμένα στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης εντόπισαν οι θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες, ενώ στις βόρειες ακτές της Σαπιέντζας αποτυπώθηκαν τα ναυάγια των λίθινων σαρκοφάγων και των κιόνων από ερυθρωπό γρανίτη. «Ο σκοπός των ερευνών ήταν διττός», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. «Αφενός, ο εντοπισμός αρχαίων και ιστορικών ναυαγίων, που αναπαύονται στον πυθμένα ή είναι θαμμένα στα ιζήματά του, και αφετέρου η παλαιογεωγραφική ανάπλαση του όρμου της Μεθώνης τα τελευταία 10.000 χρόνια. Για να επιτευχθεί αυτός ο διπλός σκοπός χρησιμοποιήθηκαν θαλάσσια γεωφυσικά συστήματα νέας τεχνολογίας και συγκεκριμένα, τομογράφος υποδομής πυθμένα υψηλής ανάλυσης (subbottom profiler), ο οποίος εντοπίζει στόχους θαμμένους αρκετά μέτρα κάτω από τον πυθμένα, ηχοβολιστής πλευρικής σάρωσης (side scan sonar) για τον εντοπισμό επιφανειακών στόχων, θαλάσσιο μαγνητόμετρο για τον εντοπισμό μεταλλικών και μαγνητικών στόχων (ακόμη και αμφορέων) στην επιφάνεια του πυθμένα, αλλά και θαμμένων κάτω από αυτόν, ενώ επιπλέον χρησιμοποιήθηκε πολυδεσμικό βυθόμετρο (multibeam echosounder) για την ακριβή αποτύπωση της βυθομετρίας της περιοχής, στοιχείο σημαντικό για την παλαιογεωγραφική ανάπλασή της και την τρισδιάστατη απεικόνιση φυσικών και ανθρωπογενών σχηματισμών της επιφάνειας του πυθμένα».
Οι λεπτομερείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης χρησιμοποίησαν τον τομογράφο και το μαγνητόμετρο στη θέση των ναυαγίων, ώστε να διαπιστωθεί η παρουσία μεταλλικών και μαγνητικών στοιχείων που σχετίζονται με αυτά, ενώ επιπλέον εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τμήματά τους που βρίσκονται θαμμένα στον πυθμένα. «Στο ένα ναυάγιο, το μαγνητόμετρο έδειξε θαμμένους μεταλλικούς στόχους, που πιθανώς σχετίζονται με τα κανόνια του. Μεγάλος αριθμός μεταλλικών και μαγνητικών στόχων ανιχνεύθηκαν στον όρμο της Μεθώνης, οι οποίοι σε επόμενη φάση θα επιβεβαιωθούν οπτικά», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για μία περιοχή που «μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό φυσικό εργαστήριο για τη δοκιμή και εξέλιξη νέων μεθοδολογιών και τεχνολογιών στην ενάλια γεωαρχαιολογία και στη διαχείριση ενάλιων αρχαιολογικών θέσεων».
Όσο για τη Σαπιέντζα, «τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας αυτών των δύο ναυαγίων αναμένεται να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την ευρύτερη θέση ναυάγησής τους» σύμφωνα με το υπουργείο.
Επιπλέον, οι γεωαρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν και στον καταβυθισμένο οικισμό της Μέσης Εποχής του Χαλκού που έχει εντοπισθεί στον όρμο της Μεθώνης. «Οι έρευνες έριξαν νέο φως στην πολύ σημαντική αυτή αρχαιολογική θέση, καθώς έγινε δυνατός ο εντοπισμός ολόκληρης της έκτασης του οικισμού, σημαντικό τμήμα του οποίου φαίνεται να είναι θαμμένο κάτω από τα ιζήματα του πυθμένα και, επομένως, παραμένει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο. Επιπροσθέτως, ο τομογράφος εντόπισε το γεωλογικό σχηματισμό πάνω στον οποίο είχε οικοδομηθεί ο προϊστορικός οικισμός και έδειξε το γεωλογικό αίτιο της καταβύθισής του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σύνθεση όλων των γεωφυσικών δεδομένων που συλλέχθηκαν, θα οδηγήσει στη λεπτομερή παλαιογεωγραφική ανάπλαση της περιοχής κατά τους προϊστορικούς χρόνους», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Τη διεύθυνση των ερευνών έχουν η προϊσταμένη της ΕΕΑ, δρ. Α. Σίμωσι και ο διευθυντής του ΕΘΑΓΕΦΩ, καθηγητής Γ. Παπαθεοδώρου. Η Μ. Γεραγά, επίκουρη καθηγήτρια, θα λάβει μέρος στην ανάπλαση της παλαιογεωγραφίας του όρμου της Μεθώνης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ  

***  Ελεγχόμενη στάθμευση από το Σάββατο στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Το προσεχές Σάββατο 3 Οκτωβρίου ξεκινά στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας η εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή, στο χώρο ανατολικά της, σε όλο το μήκος του κτηρίου και μέχρι τη συμβολή της οδού Σπάρτης με την εθνική οδό προς Σπάρτη. Το κόστος θα είναι 0,50 ευρώ την ώρα και ελεγχόμενη στάθμευση θα υφίσταται μόνο κάθε Σάββατο από τις 8.00 μέχρι τις 13.00. Κάρτες μπορούν οι οδηγοί να προμηθεύονται από το περίπτερο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αγοράς (περίπου στο μέσον της) και από καταστήματα της ΚΑΚ, τα οποία φέρουν ειδικό σήμα πώλησης καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης τέτοιων καρτών στην Καλαμάτα. Τα χρήματα τα οποία θα εισπράττονται θα χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση της Αγοράς. Α.Π. -

***  Ταξιτζήδες στη Μεσσηνία δεν μπορούν να πληρωθούν, γιατί τους ανέθεσαν «μη σύννομα» δρομολόγια         
      
Δεν είναι, επίσης δυνατό να πάρουν πίσω τις εγγυητικές τους επιστολές 
Τη δυσλειτουργία και, προφανώς, την απροσεξία υπηρεσιών καλούνται να «πληρώσουν» περισσότεροι από 20 ιδιοκτήτες ταξί στη Μεσσηνία στους οποίους πέρυσι ανατέθηκαν δεκάδες δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, αλλά δεν εγκρίνεται η πληρωμή τους, διότι αυτά έγιναν κατά παράβαση ισχύουσας ρύθμισης.
Ιδιοκτήτης ταξί από περιοχή του Δήμου Μεσσήνης επισήμανε, μιλώντας στο «Θάρρος», ότι τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς επιπλέον δεν μπορούν να πάρουν πίσω τις εγγυητικές επιστολές που έχουν καταθέσει για την εκτέλεση του έργου, παρότι έχουν λάβει από τους διευθυντές των σχολείων επιστολές καλής εκτέλεσης.
Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος και τόνισε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να βρεθεί λύση με νομοθετική ρύθμιση.
Δεν μπορούν να πληρωθούν
Όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης ταξί (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), πέρυσι από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανέλαβε να εκτελεί 4 διαφορετικά δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην επαρχία του νομού. Αυτά εκτελούνταν καθόλη τη σχολική χρονιά, ενώ για να αναλάβει το έργο κατέθεσε εγγυητική επιστολή.
Με την ολοκλήρωση του μεταφορικού έργου και τη λήξη της σχολικής χρονιάς, έλαβε επιστολές καλής εκτέλεσης από τους διευθυντές των σχολείων, έκοψε τιμολόγιο, ετοίμασε το σχετικό φάκελο και τον κατέθεσε για να πληρωθεί.
Όταν, όμως, ο φάκελος έφτασε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου που εγκρίνει τις πληρωμές, τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να πληρωθεί, διότι τα δρομολόγια ήταν «μη σύννομα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ειδικότερα, η υπόθεση «κόλλησε» σε διάταξη που προβλέπει ότι η μεταφορά των μαθητών ΕΠΑΛ, Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών, πραγματοποιείται εφόσον η απόσταση από τη σχολική μονάδα μέχρι την κατοικία τους δεν υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα. Και τα συγκεκριμένα δρομολόγια αφορούσαν απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων.
Ο ιδιοκτήτης ταξί τόνισε πως έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στην Αντιπεριφέρεια, αλλά λύση δεν έχει βρεθεί και καθώς τα έξοδα είναι μεγάλα, ζήτησε πίσω την εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει, διότι έχει βεβαιωθεί η καλή εκτέλεση του έργου. Με έκπληξη πληροφορήθηκε, όμως, όπως και οι συνάδελφοί του, ότι όσοι έχουν το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα δρομολόγια, δεν μπορούν να πάρουν πίσω τις εγγυητικές επιστολές.
Τον παρέπεμψαν, μάλιστα, στο αρμόδιο υπουργείο, από το οποίο τον πληροφόρησαν, όπως μας μετέφερε, ότι για φέτος (καθώς τα συγκεκριμένα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών παραμένουν) το ζήτημα θα ρυθμισθεί νομοθετικά, αλλά είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έχει αναδρομική ισχύ για την περσινή χρονιά, προκειμένου να πληρωθούν.
Αναρωτήθηκε, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν η Αντιπεριφέρεια να αναθέτει δρομολόγια κατά παράβαση όσων νομοθετικά προβλέπονται με θύματα ιδιώτες.
Η περσινή χρονιά για την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας ήταν δύσκολη σε ό,τι αφορά το έργο μεταφοράς μαθητών, καθώς λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς «έσκασε» το θέμα με την υπάλληλο που είχε πλαστό απολυτήριο και η οποία το χειριζόταν κατά αποκλειστικότητα.
Με την ξαφνική εξαφάνιση της αρμόδιας υπαλλήλου το έργο ανέλαβαν άλλοι υπάλληλοι που δεν είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο και παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλαν, οι πιθανότητες διάπραξης λάθους είναι αυξημένες. Ωστόσο, θεωρητικά η δημόσια διοίκηση οφείλει να έχει ασφαλιστικές δικλείδες (προϊσταμένους, διευθυντές, κ.λπ.) που διαφυλάττουν την τήρηση της νομοθεσίας και εκμηδενίζουν την πιθανότητα λάθους, που κοστίζει και στο Δημόσιο και σε ιδιώτες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.  της Βίκυς Βετουλάκη

***  Σκυλί ανασύρθηκε από πηγάδι στη Μεσσήνη

Σκυλί από πηγάδι ανέσυραν χθες το πρωί από τη Μεσσήνη πυροσβέστες. Και πλέον τίθεται ζήτημα αν το σκυλί έπεσε μόνο του ή αν το έριξε ο ιδιοκτήτης. Αν ισχύει το πρώτο, τότε οι ιδιοκτήτες του σκύλου θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Αν, όμως, ισχύει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να επιβληθούν τα νόμιμα στον «ιδιοκτήτη»… Χ.Χ. - 

***  Ο καιρός σήμερα  01/10/2015  στην Καλαμάτα

 Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 1/10/2015 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές έως τις πρώτες βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν και πάλι σε ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ. Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/ -

***  Η Κατερίνα Περιστέρη έλυσε το μυστήριο της Αμφίπολης 

Ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη, προκειμένου να τιμήσει τον αδελφικό του φίλο - Λεφαντζής: Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο είναι της ελληνιστικής εποχής. Μία πολύ σημαντική ημέρα για την αρχαιολογία ήταν η σημερινή, καθώς η Αμφίπολη «άνοιξε τις πύλες» της και αποκάλυψε τα μυστικά της, σε μια εκδήλωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, έπειτα από πολύ καιρό «σιγής» για την ιστορική αυτή ανακάλυψη στον Τύμβο Καστά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρουσιαστεί η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα που έχουν διαπιστευθεί στον πολυσυζητημένο λόφο Καστά. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη. Όπως αποδεικνύεται, δε, από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν, μάλιστα, σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα. Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης. Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε σε έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα. Κατά τον κ. Λεφαντζή, όπως και την κυρία Περιστέρη, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι της ελληνιστικής εποχής. www.protothema.gr . - 

*** Θανατηφόρο τροχαίο στην Ε.Ο. Τσακώνα- Καλό Νερό 

Νεκρός ανασύρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ένας 39χρονος από την Αμαλιάδα και τραυματισμένος ένας 36χρονος πατέρας με το 7χρονο αγοράκι του, μετά από σφοδρή μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης. Το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα συνέβη το απόγευμα στο 9ο χιλιόμετρο Τσακώνας – Καλού Νερού. Ο 39χρονος από την Αμαλιάδα, οδηγός του ενός οχήματος, τραυματίστηκε θανάσιμα από την σύγκρουση. Από το δεύτερο όχημα τραυματισμένοι ανασύρθηκαν ο πατέρας με το 7χρονο αγοράκι και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου και νοσηλεύονται. - 

***  Καθορισμός λειτουργίας διανυκτερευόντων πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων για τη Μεσσηνία 

Τη λειτουργία των εκ περιτροπής διανυκτερευόντων πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων Ν. Μεσσηνίας για τις καθημερινές, Κυριακές και αργίες, καθώς και των πρατηρίων που θα λειτουργούν ημερησίως εκ περιτροπής κατά τις Κυριακές και αργίες, για τη χειμερινή περίοδο από 1/10/2015 έως 30/4/2016, καθόρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ειδικότερα: -Η εκ περιτροπής διανυκτέρευση πρατηρίων υγρών καυσίμων κατά τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις Κυριακές και αργίες θα διαρκεί κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Οκτωβρίου έως και 30 Απριλίου) από ώρα 9.00 μ.μ. έως και 6.00 π.μ. της επομένης, και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο (2) ωρών. Τα ανωτέρω πρατήρια θα καλύπτουν ποσοστό 10% του συνόλου των πρατηρίων του Ν. Μεσσηνίας. -Η εκ περιτροπής ημερήσια λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων κατά τις Κυριακές και αργίες θα διαρκεί κατά τη χειμερινή περίοδο από 6.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. Τα ανωτέρω πρατήρια θα καλύπτουν ποσοστό 25% του συνόλου των πρατηρίων του Ν. Μεσσηνίας. -Στον αριθμό των εκ περιτροπής διανυκτερευόντων πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων Ν. Μεσσηνίας για τις καθημερινές, Κυριακές και αργίες, καθώς και στον αριθμό των πρατηρίων που θα λειτουργούν ημερησίως εκ περιτροπής κατά τις Κυριακές και αργίες, περιλαμβάνονται υποχρεωτικά όσα έχουν εγκατεστημένους αυτόματους πωλητές. -Όσα πρατήρια έχουν ορισθεί να διανυκτερεύουν κατά τις εργάσιμες ημέρες, Κυριακές και αργίες ή κατά το ωράριο ημερήσιας λειτουργίας τις Κυριακές και αργίες, λειτουργούν υποχρεωτικά, αλλιώς τιμωρούνται. -Οι πρατηριούχοι υποχρεούνται να αναρτήσουν, με δική τους ευθύνη, τις καταστάσεις διανυκτερεύσεων και ημερήσιας λειτουργίας. Το δε ωράριο λειτουργίας όλων των πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων, μεικτών και αμιγών, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών καυσίμων εντός των σταθμών αυτοκινήτων, είναι ελεύθερο. - 

***  Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για το ειδικό εποχικό βοήθημα -Οι δικαιούχοι 

 Ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου 2015 στις 15:00, για όσους υποβάλουν αίτηση μέσω των ΚΠΑ 2 και στις 23:59 για όσους υποβάλουν αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ η παραλαβή των δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα (1/12/2015). Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. Πληροφορίες σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν από τον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού, oaed.gr. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ -

***   Αγανάκτηση γονέα          
     
Αγανακτισμένος ήταν ο γονέας μαθήτριας η οποία φοιτά στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας, προσκομίζοντας ταυτόχρονα κείμενο που υπογράφει η Ριζοσπαστική Κίνηση Μαθητών Καλαμάτας.
Το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο  διανεμήθηκε ως πλαίσιο αιτημάτων των μαθητών του υπό κατάληψη σχολείου στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γονέα, ο οποίος σκοπεύει, όπως μας είπε, να ζητήσει εξηγήσεις…   Χ.Χ.     

***  «Πινόκιο» το Σάββατο στο Πνευματικό

Το παιδικό θεατρικό έργο «Πινόκιο», ένα παραμύθι που έχει μεγαλώσει αλλά και μεγαλώνει γενιές και γενιές, θα παρουσιάσει η Παιδική Σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου το προσεχές Σάββατο, στις 5.00 και τις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Προπώληση 8 ευρώ και στο ταμείο 10 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Καίτη Φίνου (Νεράιδα), Σπύρος Ιωάννου (Γάτος), Ζάνο Ντανιάς (Φαγοφωτιάς), Στέφανος Αθανασόπουλος (Τζεπέτο), Έλενα Αθανασοπούλου (Αλεπού) και Ηλίας Παπακωνσταντίνου (Πινόκιο) Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιωάννου. -

***  2ο Antifa League την Κυριακή         
     
Να συμμετάσχουν στο 2ο Antifa League, στο πλαίσιο του 4ου Αντιφασιστικού - Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, καλούνται όλοι οι αντιφασίστες και αντιρατσιστές.
Το Antifa League περιλαμβάνει τουρνουά  ποδοσφαίρου 5x5, μπάσκετ 3x3 και πινγκ πονγκ και θα διεξαχθεί την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, στις 5.00 το απόγευμα, στο Πάρκο του ΟΣΕ
Δηλώσεις συμμετοχής στο: 6977256432.
 
***  Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ προειδοποιεί για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού

Δεκατρία άτομα απαιτούνται για την 24ωρη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και το δήμαρχο Καλαμάτας, ενώ κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Σωματείο προτείνει για τη λειτουργία της μονάδας πέντε άτομα ως τεχνικό προσωπικό ειδικοτήτων, που προβλέπονται από τις νέες απαιτήσεις, και πέντε άτομα βοηθητικό ανάλογο προσωπικό, ενώ για τη συντήρηση τρία άτομα, έναν τεχνίτη και δύο βοηθούς. Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται ότι η έλλειψη προσωπικού έχει μετατρέψει τη ΔΕΥΑΚ σε διαχειριστή των εργολάβων, τονίζεται πως «η 24ωρη λειτουργία του Βιολογικού (καθαρισμού) κινδυνεύει. Δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού. Ο Βιολογικός, αν δεν εξοπλιστεί με το απαραίτητο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την αναβάθμιση του Βιολογικού, τον παραδίδει στο τέλος του μήνα. Παρ’ όλες τις παροτρύνσεις μας, Διοίκηση και Διεύθυνση κωφεύουν. Δε φρόντισαν εγκαίρως να στελεχώσουν το βιολογικό με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να εκμεταλλευτούν τους 6 μήνες και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσει η μονάδα». Τέλος, σημειώνεται πως το Σωματείο δηλώνει καθαρά, προς κάθε κατεύθυνση, να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας του Βιολογικού και καλεί τον πρόεδρο και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να τηρήσουν τη συμβατική τους υποχρέωση με το Σωματείο. Δηλώνει, δε, πως θα υπερασπιστεί την περιουσία του καλαματιανού λαού «με οποιοδήποτε κόστος». Χ.Χ. -

***  Παραβίασαν ξανά την εκκλησία της Βλαχέρνας, συνεχείς οι βανδαλισμοί στο πάρκο (φωτογραφίες)         
      
 
Στόχος θρασύτατων ιερόσυλων κακοποιών έπεσε για μια ακόμη φορά, πολλοστή τα τελευταία χρόνια και δεύτερη μέσα σε πέντε μόλις μήνες, το γραφικό και ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας στο ομώνυμο πάρκο των Φιλιατρών! Οι δράστες, πιθανότατα διαφορετικοί κάθε φορά, χωρίς ιερό και όσιο, «μπουκάρισαν» στο εκκλησάκι, προφανώς, ψάχνοντας για χρήματα μιας και είχαν ανοίξει και ψάξει μόνο το παγκάρι των κεριών, ενώ δεν αφαίρεσαν εικόνες, ιερά σκεύη, έπιπλα ή άλλα αντικείμενα. Χρήματα, ωστόσο, στο παγκάρι της εκκλησία δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, καθώς η εκκλησία ούτε λειτουργεί ούτε και την επισκέπτεται καθημερινά κόσμος, εκτός από ημέρες και εορτές που προγραμματισμένα τελούνται ιερές ακολουθίες. Πρέπει, δε, να επισημανθεί  πως οι βανδαλισμοί στο πάρκο της Βλαχέρνας είναι συνεχείς και φθορές και ζημιές που προκαλούνται είναι μεγάλες, όπως στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του πάρκου, το οποίο έχει καταστραφεί και για την αποκατάστασή του απαιτείται μεγάλο χρηματικό ποσό. Χαρακτηριστικά, για το συμβάν της νέας αυτής παραβίασης της εκκλησίας, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών (σ.σ. ο Σύλλογος έχει τη μέριμνα και φροντίδα για την εκκλησία και το πάρκο) Βιβή Παντελάκη, σημείωσε πως, «Για άλλη μια φορά άγνωστοι διέρρηξαν την εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας στο Πάρκο. Το επεισόδιο έγινε αντιληπτό από επισκέπτες του Πάρκου την Κυριακή το απόγευμα. Οι ληστές προφανώς έψαχναν για χρήματα γι αυτό είχαν ανακατέψει μόνο το παγκάρι χωρίς να πάρουν τίποτα αφού η εκκλησία ούτε λειτουργεί ούτε την επισκέπτεται κόσμος. Ευτυχώς δεν κατέστρεψαν και δεν έκλεψαν άλλα έπιπλα ή αντικείμενα. Κλήθηκε η αστυνομία και έγινε καταγγελία. Επίσης, θύμα βανδαλισμών πέφτει συχνά τις νύχτες το πάρκο όπου οι άγνωστοι προσπαθούν να αποσπάσουν μεταλλικά αντικείμενα από τα διάφορα μέρη. Ανάμεσα στις ζημιές που έχουν συμβεί έχουν αποσπάσει πολλά μέτρα καλώδιο κι έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος από το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της μάντρας. Η ζημιά αυτή πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί λόγω οικονομικής κρίσης».

*** Ο τραυματισμός εργαζόμενης στην καθαριότητα της Καλαμάτας έφερε στο προσκήνιο το μειωμένο προσωπικό 

Με διαφορετικό τρόπο προσέγγισαν το θέμα της παροχής νομικής κάλυψης σε εργαζόμενο του Δήμου τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση, ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου κατηγορείται για τραυματισμό από αμέλεια εργαζόμενης με δίμηνη σύμβαση, κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, επειδή δεν την ενημέρωσε και δεν έλαβε τη σωστή εκπαίδευση. Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν τα μέλη της μειοψηφίας όχι ως προς τη νομική κάλυψη του τεχνικού ασφαλείας, αλλά ως προς την κάλυψη του τραυματία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Μπεχράκης, «κι αυτός υπάλληλος είναι». Σχολιάζοντας την πρόταση, ο πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για «παγκόσμια πρωτοτυπία αν βοηθήσει ο Δήμος την υπάλληλο να κάνει αγωγή εναντίον του». Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο Μιχ. Αντωνόπουλος, μιλώντας για αμφίπλευρη νομική υποστήριξη, ενώ πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει ευθύνες, καθώς πρόκειται για εργατικό ατύχημα. Ταυτόσημη ήταν και η άποψη του Δημ. Φαββατά, ο οποίος επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, πως οι δύο εργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα, ανέφερε από την πλευρά του ο Αθαν. Ηλιόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για ελαφρύ τραυματισμό, ενώ η παθούσα μπορεί να μην έχει καν άλλες απαιτήσεις, καθώς αν υπήρχαν, θα είχε καταθέσει αγωγή. Η συζήτηση του θέματος έφερε ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη προσωπικού στο χώρο της καθαριότητας, με τον Δημ. Φαββατά να προτείνει να μην υπάρχουν στα απορριμματοφόρα δύο άτομα με δίμηνη σύμβαση, αλλά ένας μόνιμος κι ένας έκτακτος. Δίνοντας περισσότερα στοιχεία ο αντιδήμαρχος Αθαν. Ηλιόπουλος, μίλησε για τη τεράστια μείωση του προσωπικού, ειδικά στην καθαριότητα, και σχολίασε ότι προσλαμβάνονται διμηνίτες για να καλύψουν τα κενά των οκταμηνιτών. Να αναδειχθεί το θέμα στην τοπική κοινωνία, για τους κινδύνους και τις φθορές που προξενεί το εποχικό προσωπικό, μίλησε ο κ. Μπεχράκης, σημειώνοντας ότι «πρέπει η Αυτοδιοίκηση με στεντόρεια φωνή να διεκδικήσουμε να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως θα πρέπει να αυξηθεί η εκπαίδευση των διμηνιτών, αν πρόκειται να ασχοληθούν με επικίνδυνη εργασία. του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - 

***  ΚΤΕΟ: Παράταση στο "και δέκα"

Το υπουργείο Υποδομών στηρίχθηκε, μάλλον, στην αυξημένη προσαρμοστικότητα που έχουν αναπτύξει οι πολίτες ως προς την πολύωρη αναμονή σε ουρές. Πρώτα, το "περίμενε" στα ΑΤΜ’s λόγω capital controls, ύστερα η σειρά για μία φθηνή συνδρομή σε γυμναστήριο και πολύ πρόσφατα το μποτιλιάρισμα στα ΚΤΕΟ. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί το Υποδομών ανακοίνωσε, χθες περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, ότι η πρώτη καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου (30/09/2015), που αφορά την πλειονότητα των ανέλεγκτων οχημάτων, παρατείνεται έως τις 20 Οκτωβρίου. Και επέτρεψε να δημιουργηθεί το απέραντο χάος, για αρκετές ημέρες, στα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ όλης της χώρας, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτήθηκε να επέμβει η Τροχαία. Εξάλλου, ότι θα επικρατούσε το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΟ ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο, δεδομένου ότι μόλις 3 στα 10 εκπρόθεσμα αυτοκίνητα είχαν ελεγχθεί μέχρι χθες, γεγονός που σημαίνει ότι κυκλοφορούν περίπου 2-2,5 εκατ. οχήματα ανέλεγκτα για τον έλεγχο των οποίων δεν αρκούν ούτε οι δύο εναπομείναντες μήνες. Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αρκέστηκε να σημειώσει ότι... "δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση" επειδή οι εν λόγω ημερομηνίες εμπίπτουν στις δεσμεύσεις της χώρας και η εφαρμογή τους αποτελεί υποχρέωση της χώρας. Καμία, δηλαδή, εξήγηση δεν υπήρξε γιατί και αυτή τη φορά η πολιτεία επιλέγει να "επιβραβεύει" τους ασυνεπείς έναντι όσων έσπευσαν -ακόμη και τελευταία στιγμή- να γίνουν σύννομοι. Προθεσμίες Στο δια ταύτα, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. οχημάτων τα οποία έπρεπε να ελεγχθούν έως και έξι μήνες μετά από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου της 30ης Ιουνίου 2014, μπορούν να τα προσκομίσουν για έλεγχο έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Αυτό τους επιτρέπει να πληρώσουν το μισό του τέλους καθυστέρησης, δηλαδή 33 ευρώ έναντι 65 ευρώ (για επιβατικά Ι.Χ.). Συνολικά, δηλαδή θα πληρώσουν 83 ευρώ (50 ευρώ είναι το κόστος του τεχνικού ελέγχου), ενώ απαλλάσσονται από το πρόστιμο των 150 ευρώ που βεβαιώνεται στην Εφορία. Τι θα γίνει εάν χάσουν και την προθεσμία αυτή, δηλαδή περάσουν από ΚΤΕΟ το όχημά τους την 21η Οκτωβρίου; Τότε θα πληρώσουν ολόκληρο το τέλος καθυστέρησης (65 ευρώ για επιβατικά Ι.Χ.), ενώ θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται από το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ακόμη, μειωμένο τέλος καθυστέρησης (33 ευρώ) προβλέπεται και για όσους προσκομίσουν το όχημά τους για έλεγχο: - έως τις 31/10/2015 (για οχήματα που έπρεπε να ελεγχθούν από 1/7/2014 έως τις 31/12/2014) και - έως τις 30/11/2015 (για οχήματα για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/1/2015 έως και την 14/9/2015) Να σημειωθεί ότι και οι τρεις κατηγορίες οχημάτων (που θα πρέπει να ελεγχθούν μέχρι τις 20/10, 31/10 και 30/11) απαλλάσσονται από το πρόστιμο των 150 ευρώ ακόμη και εάν εκπρόθεσμα υποβληθούν για έλεγχο. Προϋπόθεση όμως, είναι αυτό να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Εάν, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες/οδηγοί περάσουν το όχημά τους για έλεγχο, για παράδειγμα στις 3 Ιανουαρίου, τότε θα πληρώσουν 50 ευρώ που αντιστοιχεί στο κόστος τεχνικού ελέγχου, 65 ευρώ για το τέλος καθυστέρησης και 150 ευρώ πρόστιμο, δηλαδή συνολικά 265 ευρώ. - 

***  Περισσότεροι από 700 ιατροί στην Καλαμάτα για το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας          
     
Από 8 έως 11 Οκτωβρίου
 Στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Elite City Resort θα πραγματοποιηθεί το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας από 8 έως 11 Οκτωβρίου.
Εκατοντάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν για να σχολιάσουν τις σύγχρονες γνώσεις και απόψεις, να εκπαιδευθούν και να παρουσιάσουν το ερευνητικό και κλινικό τους έργο σε όλους τους τομείς της Γαστρεντερολογίας. Η κορυφαία αυτή ετήσια συνάντηση για τη Γαστρεντερολογία στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του απαιτούμενου υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Ελλήνων γαστρεντερολόγων και συναφών ειδικοτήτων, αφού οι γνώσεις στον τομέα αυτό εξελίσσονται ταχύτατα.
Παρά δε τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, αρκετές ομάδες Ελλήνων γαστρεντερολόγων εξακολουθούν να έχουν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην παραγωγή νέας γνώσης σε διεθνές επίπεδο.
Πέρα από το αμιγές επιστημονικό πρόγραμμα, η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνει μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με τους τοπικούς γαστρεντερολόγους. Η ενημέρωση του κοινού αφορά, κυρίως, στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως και άλλα συνήθη γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Ειδικότερα, ως προς την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ένα ευμέγεθες μπαλόνι ομοίωμα παχέος εντέρου το Σάββατο και την Κυριακή 10-11/10, εντός του οποίου θα μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να περπατήσουν και να εξοικειωθούν με τα νοσήματα του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα θα μπορούν να παραλάβουν ενημερωτικά φυλλάδια.
Επιπλέον, την Κυριακή, 11/10, από 11.15 έως 13.15, θα οργανωθεί ενημερωτική συνάντηση στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Εlite, που θα είναι ανοικτή για το κοινό και όπου θα συζητηθούν συνηθισμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα. Όσοι προσέλθουν, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κάποιες βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης των παραπάνω νοσημάτων, αλλά και να υποβάλουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες γιατρούς.
Τέλος, πέρα από την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί μία προσφορά αρχικά στον ίδιο τον εξεταζόμενο και τελικά στην κοινωνία, το συνέδριο θα προσπαθήσει να στηρίξει και να διαδώσει ευρύτερα το μήνυμα της δωρεάς οργάνων. Γι’ αυτό στην τελετή έναρξης, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης 8/10 στο Μέγαρο Χορού, το οποίο ευγενικά παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, θα γίνουν δύο βραχείες, όσο το δυνατόν εκλαϊκευμένες, ομιλίες για τη δωρεά οργάνων, από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον καθηγητή και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέα Καραμπίνη, και θα αφορούν στη θέση της Εκκλησίας και της Πολιτείας αντίστοιχα. 

***  Επιπλέον παιδικά εμβόλια στέλνει το υπουργείο και στη Μεσσηνία
     
Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα με τα παιδικά – κυρίως- εμβόλια που είναι σε έλλειψη από τα φαρμακεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως έχει μεγάλο απόθεμα, διότι πρόσφατα ζήτησε από τις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών να το ενημερώσουν για τις ποσότητες που χρειάζονται, ώστε να γίνουν εμβολιασμοί σε ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά τσιγγάνων και μεταναστών.
  Τα φαρμακεία δεν έχουν
Όπως ανακοινώθηκε χθες, έπειτα από συνεργασία του υπουργείου με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), έγινε η απαραίτητη συνεννόηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το προσωρινό πρόβλημα παραγωγής -στο οποίο οφείλεται η έλλειψη των σκευασμάτων στη χώρα μας- αντιμετωπίζεται και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός του επόμενου 10ημέρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε έλλειψη βρίσκονται τα εμβόλια: Pentavac, Tetravac, Infanrix, Infarix – tetra, Boostrix – polio, Meningitec, Priorix, Priorix terra, Havrix και Varilrix.
  Το υπουργείο έχει απόθεμα
Ωστόσο, πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε τις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών ότι υπάρχουν προς διάθεση όλα τα σκευάσματα για το βασικό εμβολιασμό παιδιών.
Η δε Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας έχει ήδη στείλει επιστολή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, προκειμένου να την ενημερώσει για σχολεία και αριθμό μαθητών που χρήζουν εμβολιασμού. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά τσιγγάνων και μεταναστών που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Με τη σειρά της η Διεύθυνση Υγείας θα στείλει τα στοιχεία στην υπερκείμενη αρχή στην Περιφέρεια, ώστε να ενημερωθεί στη συνέχεια μέχρι τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο Υγείας και να αποστείλει τα απαιτούμενα εμβόλια. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Προχωρά η ασφαλτόστρωση στη Βασιλέως Γεωργίου 

Συνεργείο του ανάδοχου εργολάβου προχώρησε χθες σε ασφαλτόστρωση στο νότιο κλάδο της Βασιλέως Γεωργίου, από την Αριστομένους μέχρι τη Φαρών. Προηγήθηκε αποξήλωση του παλιού τάπητα, με φρεζάρισμα, την προηγούμενη ημέρα. Οι εργασίες αυτές εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση δρόμων Καλαμάτας (τμήματα οδών Βασιλέως Γεωργίου, Ακρίτα, Αρτέμιδος)». Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα θα δοθεί σε κυκλοφορία σήμερα. Επίσης, συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας, ενισχυμένο με υπαλλήλους πεντάμηνης θητείας, προέβη σε τσιμεντόστρωση της παρόδου Μακεδονίας, κοντά στη συμβολή Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους. Προηγήθηκε αποξήλωση του παλιού τσιμεντόδρομου, ο οποίος ήταν κατεστραμμένος. Ακόμη, κατασκευάσθηκε επενδεδυμένη τάφρος στη συμβολή Βασιλέως Γεωργίου και Κλυταιμνήστρας, για την παροχέτευση των ομβρίων και την ομαλή επικοινωνία της οδού Κλυταιμνήστρας με τη Βασιλέως Γεωργίου. - 

*** Skyfall ή, αλλέως, πώς «είδαμε τον ουρανό σφοντύλι»
Πιάνω το νήμα από την τελευταία παράγραφο στο προεκλογικό μου σχόλιο: «Υπάρχει ένας όρος της πολιτικής στα αγγλικά που λέγεται "τσακισμένη ασπίδα". Είναι καλύτερα να έχεις μια τσακισμένη ασπίδα να σε προστατεύει παρά να μην έχεις καθόλου ασπίδα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, αν αυτή η ασπίδα μπορεί να δουλέψει για το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ψευδαισθήσεις. Και προσωπικά να μη φτάσω να προσυπογράψω και με τα δύο χέρια τη φράση του βραβευμένου με Νόμπελ και επί χρόνια μέλους του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας του, Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, ότι “η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει”»… Την περασμένη Κυριακή έμεινα με την ασπίδα στο χέρι. Από τη Δευτέρα είναι μιαν άλλη ημέρα. Διάβασα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. «Μα και ο Δ. Καμμένος;», ρώτησα, πιο πολύ σε απόγνωση παρά οργισμένος. «Μα ο Καμμένος;» μου αντιγύρισε την ερώτηση, σχεδόν απορημένος, ο άλλος μου εαυτός. Και με αποστόμωσε. Ή όχι; Γιατί η ερώτηση αυτή, αν και διατυπώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τον ίδιο τονισμό, έχει δύο διαφορετικά νοήματα, με μόνο σημείο σύμπτωσης την αρνητική, προφανώς, άποψη για το αναφερόμενο πρόσωπο: «Μα ο Καμμένος στην κυβέρνηση;» είναι η αρχική διατύπωση, που εκφράζει δυσφορία, απελπισία, αγανάκτηση κ.τ.λ. «Μα ο Καμμένος σε μάρανε;» είναι η δεύτερη, απάντηση ουσιαστικά στην πρώτη, που εννοεί, πολύ απλά: «Απ’ όλα όσα συμβαίνουν, ο Καμμένος σε πείραξε πιο πολύ;» Όπως και να το μεταφράσει κανείς, υπάρχει η αποδοχή της ήττας. Γιατί καλά να την παραδεχτείς την ήττα, μάλλον: οφείλεις να την παραδεχτείς την ήττα, αν είναι να πας παρακάτω. Όχι όμως να την αποδεχτείς! Είναι πράγματα που οφείλει να τα γράψει κανείς, όχι για να πει τίποτα πρωτότυπο και σοφό, μα για να μη φανεί ότι τα κάνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, γαργάρα. Γιατί βρεθήκαμε στα δυο στενά, και είναι η ώρα που αναγκαστικά ξανακοιτάει κανείς προς τα πίσω και ξανασκέφτεται τα ως εδώ, και τότε άλλος δικαιότατα αγανακτεί και θεμιτότατα αναθεωρεί, άλλος αγανακτεί χωρίς να αναθεωρεί, και εξακολουθεί να στηρίζει, χωρίς ωστόσο ενθουσιασμό, μάλλον περίλυπος, έως θανάτου. Στη δεύτερη κατηγορία θα έβαζα και τον εαυτό μου. Ό,τι με κόπο, σίγουρα, και διά της λογικής αλλά με γενναίο τίμημα συναισθηματικά αποδέχτηκα εξαρχής, εξακολουθώ να το βλέπω αναπόφευκτο, άρα, από μιαν άποψη, προφανώς της πολιτικής σκοπιμότητας, καλά καμωμένο. Όμως, δε φτάνει η λογική, και κάποια στιγμή το άθροισμα σε πνίγει –και τότε ο λογαριασμός πάει… στον Δ. Καμμένο. Στον πόλεμο νικάς ή νικιέσαι, πεθαίνεις κιόλας. Και νικηθήκαμε. Χρειαζόταν και η ατίμωση αποπάνω; Με Δ. Καμμένο; Και όχι τόσο επειδή έχει καταχωρηθεί, σίγουρα με δικές του, άοκνες προσπάθειες, σαν γραφικός φασίστας, λες και μας έλειψαν ποτέ. Αλλά επειδή έφτασε να φαντάζει κι ο Δ. Καμμένος αναπόφευκτος, καθώς είναι πασιφανείς οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή. Και συμβολίζει έτσι, όσο πιο παραστατικά γίνεται, την ήττα. Την αποδοχή, όπως είπα, της ήττας. Κάνοντάς την να δείχνει ακόμα πιο βαριά, ασήκωτη, συντριπτική. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***   Σκέψεις μπροστά στη δύσκολη μετεκλογική περίοδο         
    Το μετεκλογικό τοπίο είναι το ίδιο με το προεκλογικό! Απεικονίζει εμάς, τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι βουλευτές που εκλέξαμε αποτελούν την «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» έκφραση της κοινωνίας μας. Ας μην περιμένομε να παρακολουθήσομε τις ενέργειές τους. Είναι από τα πριν δεδομένο ότι θα ενεργούν όπως θα ενεργούσε ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας: προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την ωφέλεια και να ελαχιστοποιήσει το κόστος. Εκείνο που θα χρειαστεί να παρακολουθήσομε στις επόμενες χρονικές περιόδους αναφοράς είναι σε ποιες κοινωνικές ομάδες θα αναφέρονται και θα αντανακλώνται τα οφέλη και τα κόστη. Στα ίδια τα άτομα που θα παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, στα κόμματα ή τις συντεχνίες που τα προώθησαν στην πολιτική, ή στο σύνολο της κοινωνίας;
Μελετώνοντας με αντικειμενική διάθεση την πολιτική ιστορία της χώρας μας, από τη σύσταση του κράτους μας μέχρι τις ημέρες μας, διαπιστώνομε ότι είναι πολύ λιγότερες οι περίοδοι που η ατομικότητα, με τις ανάγκες και τα συμφέροντα που προσδιορίζει, υποχώρησε υπέρ της κοινωνικότητας αλλά και του εθνικού συμφέροντος. Όλοι μας υπερηφανευόμαστε γι’ αυτές τις εξάρσεις, αλλά δυστυχώς τείνομε να αποσιωπούμε τα γεγονότα που επακολουθούσαν.
Θεωρώ κατάλληλη αυτή τη χρονική συγκυρία, την ώρα του προγραμματισμού μιας δύσκολης τετραετίας, να αναφέρω τρεις χαρακτηριστικές ιστορικές αναφορές:
1) την έξαρση της εθνεγερσίας του 1821 ακολούθησε ο εθνικός διχασμός του 1824 –25, με σωτηρία από την καταστροφή που θα επέφερε, την «απρόβλεπτη» συγκυρία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου
2) την έξαρση των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 –13 ακολούθησε ο Εθνικός Διχασμός που οδήγησε στην Καταστροφή του 1822
3) το ηρωικό Έπος του Αλβανικού Πολέμου 1940-41 και της καθολικής Εθνικής Αντίστασης 1941-44 ακολούθησε ο Εμφύλιος αλληλοσπαραγμός 1946-50.
Συμφέροντα και σκοπιμότητες ατόμων, φατριών και κομματικών εκφράσεων αποτελούν τα αίτια των καταστροφών σ’ αυτές τις περιπτώσεις που προανέφερα, αλλά και όσες άλλες αντίστοιχου χαρακτήρα θα μπορούσαν να αναφερθούν. Δηλαδή, με λίγες κουβέντες, γενικά τα συμφέροντα προσώπων και ομάδων μπαίνουν σε προτεραιότητα από τα συμφέροντα της συνολικής κοινωνίας και του έθνους.
Επειδή είναι γενικά αποδεκτό ότι το Έθνος μας ομονοεί προ των κινδύνων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Η χώρα μας κινδυνεύει να ξαναγυρίσει στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν, κράτος και πολίτες, πριν από 3-4 δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθέναν μας και την καθημερινότητά του. Αν αυτό γίνει κατανοητό, θα μπορέσομε να ξεπεράσομε τους κινδύνους, αλλιώς, δίκαιοι και άδικοι, θα βυθιστούμε στην οπισθοδρόμηση και στην ανέχεια. Η πρώτη παραδοχή που θα πρέπει να γίνει από όλους είναι το ότι το κράτος χρωστάει πολλά χρήματα. Παραδοχή που να συνοδεύεται από το γεγονός ότι τα δανεικά δε χαρίζονται, επιστρέφονται. Επιστρέφονται λίγα λίγα, επιστρέφονται με ευκολίες, επιστρέφονται με μικρή επιβάρυνση τόκων, αλλά τελικά επιστρέφονται. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι από τον υπερδανεισμό του κράτους δεν επωφελήθηκαν όλοι οι πολίτες στον ίδιο βαθμό, αλλά και ούτε ο βαθμός ευθύνης είναι ο ίδιος μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Η ευθύνη του μέσου πολίτη σχετίζεται με την ψήφο του, ενώ η ευθύνη των πολιτικών σχετίζεται με τις αποφάσεις τους, δηλαδή τις αποφάσεις που πήραν για λογαριασμό των εντολέων - ψηφοφόρων τους, που τελικά αποδείχτηκαν άστοχες και καταστροφικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον.
Αν, όμως, αυτή την ώρα που η ανάγκη είναι απόλυτη αρχίσομε να καταλογίζομε ευθύνες και να ζητάμε εκδίκηση για τα περασμένα, θα χάσομε και αυτή τη μάχη. Αυτή η ώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα διάθεσης για κοινωνική προσφορά. Ώρα για παραγωγή έργου, με τη συνειδητή σύμπραξη όλων, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στην εξισορρόπηση της αβέβαιης οικονομικής πορείας της χώρας. Ας αρκεστούμε να εκτιμήσομε και να επανεκτιμήσομε τη στάση των πολιτικών μας, τωρινών και επομένων, με βάση τη διάθεσή τους για ανάληψη των ευθυνών τους κατά το παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο. Και κυρίως, με βάση τις ενέργειές τους κατά την παρούσα περίοδο και τις διαθέσεις τους, με αφετηρία την αυτοκριτική τους, για τη χάραξη πορείας σύμφωνα με τα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας και του έθνους μας.
  Του Νικολάου Μαραμπέα  -Το κείμενο γράφτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, παραμονή των εκλογών

***    Το έχουμε ανάγκη…          
        Τυχαία συνάντησα τον κυρ-Σταύρο, βιοπαλαιστή και μεροκαματιάρη, που διατηρεί μια πολύ πολύ μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Είχα καιρό να τον δω και να μιλήσουμε. Μετά τα καθιερωμένα «τι κάνεις», «πώς είσαι» και όλα αυτά τα σχετικά, έκανα τη λάθος ερώτηση: «Πώς πάει;» και άρχισε ο ταλαίπωρος να μου εξιστορεί όσα τον περιμένουν.
«Θέλουν να τους προπληρώσω το φόρο για την ερχόμενη χρονιά. Δε με ρώτησαν, όμως, αν θα είμαι σε θέση να συνεχίσω να λειτουργώ το μαγαζί. Θέλουν ΦΠΑ, έρχεται ΕΝΦΙΑ, εκκαθαριστικά της εφορίας, δόσεις, δάνεια, νερά, τηλέφωνα, λογαριασμοί, λογαριασμοί, λογαριασμοί… Πώς θα μπορέσω να ανταποκριθώ σε όλα αυτά; Ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει, φροντίζει μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, τα καθημερινά. Δεν έχω ανάγκες, να φάω, να ντυθώ; Και όσο για διασκέδαση, δεν τίθεται συζήτηση», είπε, χαιρέτησε και έφυγε.
Ο άνθρωπος ήταν χείμαρρος, μιλήσαμε κάποια λίγα λεπτά και μονοπώλησε στην ουσία τη συζήτηση. Η ταχύτητα εκφοράς του λόγου του, νομίζω, μοναδική. Οι λέξεις έφευγαν από το στόμα του χωρίς σκέψη, ένδειξη έντονης απασχόλησης και τριβής με το αντικείμενο. Τα όσα έλεγε περιέγραφαν με απόλυτη σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες.
Δυσκολίες, παντού δυσκολίες και όσο περνά ο καιρός, αντί να βελτιώνονται τα πράγματα, χειροτερεύουν. Η αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί σημαντικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, μιας και οι λίγοι που απομένουν ούτε κατάλαβαν ούτε θα καταλάβουν την κρίση. Κι όχι μόνο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν υπεροπτικά, αν τύχει και συνυπάρξουν, τα θύματά της.
Εννοείται πως κάτι πρέπει να γίνει. Τι; Δεν είμαι γνώστης της οικονομικής επιστήμης. Θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες που αφορούν στην αύξηση του εισοδήματος των περισσότερων Ελλήνων, εκείνων που ζουν μέσα στην ανέχεια και τη στέρηση, κάτω από τα όρια φτώχειας. Εκείνων που απολύθηκαν από τις εργασίες τους ή τους μειώθηκε βάρβαρα ο μισθός, στους μη έχοντες, για να θυμηθούμε μια παλιά πολιτική ορολογία. Αν αυξηθούν οι μισθοί ή οι συντάξεις (τον τρόπο που θα γίνει αυτό θα τον αποφασίσουν οι κρατούντες), θα αρχίσει να ξανατσουλάει η αγορά και το βεβιασμένο υπομειδίαμα που υπάρχει στα χείλη όλων μας, θα μετατραπεί σε χαμόγελο. Το έχουμε ανάγκη…   harhar@tharrosnews.gr

***   Φτωχοί, μικρομεσαίοι, εκατομμυριούχοι…
«Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή». Σ’ αυτή τη σκέψη, βέβαια, είχε καταλήξει ο Κομφούκιος, ο Κινέζος φιλόσοφος, προ Χριστού. Κάποιες αλήθειες, όμως, είναι διαχρονικές, αναπροσαρμοζόμενες ανά εποχή και στηριζόμενες στην πραγματικότητα που δημιουργείται από τις εκάστοτε συνθήκες. Για τα εφιαλτικά σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας ως προς τις συντάξεις διάβαζα χθες, τα οποία αναφέρονταν σε ορατό κίνδυνο για «ψαλίδι» από 7-12% κατά μέσο όρο, με τις αλλαγές να ισχύουν – πάντα σύμφωνα με το σενάριο – για όσους έκαναν αίτηση μετά τις 30 Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, διάβασα επίσης για το σοκ που θα υποστούν πολίτες και επιχειρήσεις με τις αυξήσεις σε φόρους, συντελεστές και κλίμακες. Το βάρος των φόρων, διάβασα, ίσως χρειαστεί να πέσει και σε εισοδήματα χαμηλότερα των 25.000 ευρώ, με το δεδομένο ότι οι μισθοί το 2015 διαρκώς μειώνονται. Ποιο είναι το πασιφανές συμπέρασμα των παραπάνω ενδεχόμενων; Το κράτος χρειάζεται χρήματα. Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί, φαίνεται, άπιαστο όνειρο! Επομένως, εντελώς μπακαλίστικα, τι εφαρμόζεται; Θεωρούνται μικρομεσαία τα εισοδήματα των 20.000 έως 25.000 ευρώ και, επομένως, εκατομμυριούχοι των 50.000 ευρώ; Και μέσα σ’ αυτή την οικονομική δυστυχία, κάποιοι ευημερούν γελώντας πίσω από την πλάτη μας! Αν αυτό λέγεται Κράτος Δικαίου, τότε εγώ είμαι Κινέζα και, ούτως ή άλλως, ο Κομφούκιος με εκφράζει απόλυτα, πιο σύγχρονος από τους σύγχρονους οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς και λοιπές δυνάμεις που ορίζουν τη μοίρα μας. Όπως έγραψε και ο Γιώργος Σεφέρης: «Ευνουχισμένοι διανοούμενοι, μικροί ανίκανοι και τυφλοί κυβερνήτες». Άντα Αποστολάκη -
 
***   Η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω
      Έχουν περάσει περί τις δύο εβδομάδες από τότε που δημοσιεύθηκε η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, πως «Ευρώπη δεν είναι να βουλιάζουμε τις βάρκες των προσφύγων. Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες από το υστέρημά του. Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω». Δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και ενδεχομένως ήταν μια ευκαιρία να επανακαθοριστούν κάποια πράγματα στο χώρο που «θεωρητικά» ανήκει και η χώρα μας.
Δε θέλω να επιχειρήσω μάθημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά να παρουσιάσω την Ευρώπη που θα ήθελα να ζω εγώ και στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω με τον κ. Γιουνκέρ.
Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη των λαών που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κάτι να χωρίσουν μεταξύ τους.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη της ισότητας των ανθρώπων και όχι στην Ευρώπη του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη της αδελφοσύνης και της αλληλοβοήθειας και όχι στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης, λόγω της ισχυρής οικονομικής θέσης που μπορεί να έχει κάποιο κράτος.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη όπου υπάρχει κατανόηση στις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, στην Ευρώπη όπου κοιτώντας ο καθένας το διπλανό του δε θα αισθάνεται μειονεκτικά ή υπεροπτικά, αλλά ίσα.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη που μοιράζεται τα βάρη που φέρνουν οι νέες συνθήκες και όχι στην Ευρώπη που αδιαφορεί ακόμη και για τα νότια σύνορά της και αφήνει τις χώρες   έκθετες, να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα με τις δικές τους, φτωχές δυνάμεις…
Έτσι, ας πούμε, δεν μπορώ να κατανοήσω τη στάση της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που διαφώνησαν με το σχέδιο Γιουνκέρ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου στο έδαφός τους.
Σίγουρα υπάρχουν σκοπιμότητες ή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ή ακόμη και ζητήματα άσκησης πιέσεων, ώστε να προκύψουν κάποια θετικά αποτελέσματα.
Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό. Μπορεί, λοιπόν, στη θεωρία να είμαστε Ενωμένη Ευρώπη, αλλά στην ουσία είμαστε ό,τι άλλο εκτός από αυτό και σίγουρα ό,τι είμαστε, πόρρω απέχει από τα σχέδια που είχαν στο μυαλό τους οι Σούμαν, Αντενάουερ και οι άλλοι οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης…             Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου   harhar@tharrosnews.gr  

***   Βόμβα! Η ΕΕ κατέστρεψε 12.500 ελληνικά σκάφη...(ΒΙΝΤΕΟ)
skafh ellhnika1
-  Αγανάκτηση και θλίψη προκαλεί ένα μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζει την αλιεία, καθώς αυτό στάθηκε αφορμή για να καταστραφούν στην Ελλάδα 12.500 παραδοσιακά ξύλινα σκάφη, μόλις τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Ο Νίκος Καβαλλιέρος , πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών σκαφών, τονίζει τη συρρίκνωση των επαγγελμάτων της παραδοσιακής ναυπηγικής.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:  @SBCTV ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΜΕ 12.500 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΑΦΗ , https://youtu.be/AOJXzB60le0   .-

*** Σοκ! Έρχεται υπερπαλίρροια
pali
-  Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό, η υπερ-πανσέληνος, να προκαλέσει τώρα υπερ-παλίρροια!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, υπάρχει μια σύμπτωση φυσικών φαινομένων:
Η στάθμη της θάλασσας διέπεται από τη βαρυτική έλξη της σελήνης και του ήλιου, με τις δυνάμεις τους να "ενώνονται" στη διάρκεια της έκλειψης.
Αυτό ενισχύεται από τη φθινοπωρινή ισημερία και την ευθυγράμμιση της γης, του φεγγαριού και του ήλιου σε ένα κύκλο που συμβαίνει μια φορά κάθε 18,6 χρόνια.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω συμπτώσεων είναι τα κύματα να είναι υψηλότερα από το κανονικά.
Μάλιστα, υπάρχουν ήδη δύο προειδοποιήσεις για πλημμύρες σήμερα το απόγευμα στο Swansea και στο Σόμερσετ από τις βρετανικές υπηρεσίες, ενώ 25 σήματα συναγερμού για πλημμύρες εκδόθηκαν σε άλλες παράκτιες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

***  Εύρημα- σοκ στην Αμφίπολη "δείχνει" Μ. Αλέξανδρο…
nomisma
-  Ένα νέο εύρημα των αρχαιολόγων αποκαλύπτει ποιος ή ποιοι βρίσκονται θαμμένοι μέσα στον υπέρλαμπρο τύμβο της Αμφίπολης…
Πρόκειται για το νόμισμα της Αμφίπολης, που χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ. και απεικονίζει Λέοντα, αλλά και το περίφημο Μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Στην μία όψη φέρει την ονομασία "ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ", πράγμα που αποδεικνύει ότι πρόκειται για αυθεντικό νόμισμα της Αμφίπολης, απεικονίζει το λιοντάρι και το ρόπαλο του Ηρακλή.
Το νόμισμα κοσμεί το "Α", το "μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου", που συνοδεύεται από βασιλικό σκήπτρο!
Στην άλλη όψη, φέρει τον Ηρακλή, με την μορφή όμως του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως συνηθιζόταν τότε, φορώντας τη λεοντή!
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα του νομίσματος με "Ηρακλή" και λιοντάρι, είναι διαρκές στη Μακεδονία, πριν και μετά τον Αλέξανδρο.
Συμβολίζει ξεκάθαρα τη Βασιλική Δυναστεία των Αργεαδών - Τημενιδών, τη νόμιμη και αρχέγονη δηλαδή Δυναστεία του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου που καταγόταν από τον Ηρακλή και που διακόπηκε ξαφνικά μετά από αιώνες, με τη δηλητηρίαση του αξεπέραστου Στρατηλάτη - Εκπολιτιστή και την δολοφονία έπειτα του νομίμου γιου του και διαδόχου Αλεξάνδρου Δ΄ στην Αμφίπολη, με διαταγή Κασσάνδρου!
Είναι πολύ πιθανό να συμβολιστεί με τη λεοντή ο Αλέξανδρος, καθώς θεωρούνταν απόγονος του Ηρακλή....

***  Συναγερμός: Πόλεμος ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών!
turk f 16
-  Η έναρξη της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης στον Ελλαδικό Χώρο «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015″ συνδυάστηκε με... πλιάτσικο των Τούρκων στο Αιγαίο, με τουρκικά αεροσκάφη να προβαίνουν σε 11 Παραβάσεις και 25 Παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τούρκικος σχηματισμός 6 μαχητικών εισέβαλε στο Βόρειο Αιγαίο με δύο από τα μαχητικά του να είναι Οπλισμένα.
Άμεσα απογειώθηκαν μαχητικά F-16 απο την Λήμνο και τέθηκαν και άλλα αεροδρόμια σε Συναγερμό. Συνολικά είχαμε 15 Τούρκικα και 5 Ελληνικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο. Τα τέσσερα από τα Τούρκικα και τα πέντε ελληνικά ήταν οπλισμένα, κάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

***  ΣΟΚ! Απίστευτη ανακάλυψη σε αρχαίο τάφο αλλάζει τα δεδομένα
tafow
-  Νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως σχετικά με ένα από τα γνωστότερα αρχαιολογικά ευρήματα της παγκόσμιας ιστορίας, τα οποία έχουν τραβήξει τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα, ύστερα από μια νέα εξέταση του τάφου οι επιστήμονες, προς μεγάλη τους έκπληξη, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη στοιχείων τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη δυο επιπλέον χώρων.
touta
 Τον άνωθεν ισχυρισμό φαίνεται πως επιβεβαιώνει και ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντούχ Ελνταμάτι, ο οποίος σε δήλωση του αναφέρει ότι: «Αυτό δείχνει ότι οι δυτικοί και βόρειοι τοίχοι του τάφου του Τουταγχαμόν είναι πιθανό να κρύβουν δύο ταφικούς θαλάμους».
Η αφορμή για την επανεξέταση δόθηκε από ένα έγγραφο του αρχαιολόγου, Νίκολα Ριβς, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν δύο βαμμένες πόρτες που ήταν σφραγισμένες.
toutd
 Σύμφωνα με τον Ριβς, οι δυο πόρτες σε συνδυασμό με μια διακριτή γραμμή στην οροφή, δίνουν μια εντελώς νέα προοπτική στον χώρο, αναφέροντας πως: «Στην πραγματικότητα η αίθουσα ήταν ένας διάδρομος».
Επιπλέον η αρχαιολογική ομάδα πρόσεξε την ύπαρξη μιας έντονης αντίθεσης στα υλικά που καλύπτουν τα διαφορετικά μέρη του ίδιου τοίχου. «Οι Αιγύπτιοι συνάδελφοί μου ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά στην επιφάνεια του περιβόλου και στο κεντρικό τμήμα που καλύπτει την πόρτα» επεσήμανε ο Ριβς. «Ο περίβολος έχει ηπιότερο σοβάτισμα. Στο σημείο όπου υποπτεύομαι ότι υπάρχει μια πόρτα, είναι πιο βαριά χτισμένο». Αξίζει να σημειωθεί πως  αυτή η τεχνοτροπία θυμίζει σε μεγάλο βαθμό μια άλλη σφραγισμένη πόρτα που άνοιξε ο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.
Τα νέα ευρήματα έχουν οδηγήσει τον Νίκολα Ριβς, στο συμπέρασμα ότι ο τάφος δεν χτίστηκε όπως όλοι πιστεύουν για τον Τουταγχαμόν, αλλά για τη Νεφερτίτη, την κύρια σύζυγο του Ακενατών, η οποία πιθανόν να βρίσκεται κάπου πίσω από τις σφραγισμένες πόρτες.
«Τα τελευταία χρόνια, κοιτάζω τα κτερίσματα του Τουταγχαμόν και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 80% τους είχαν γίνει για κάποιον άλλο, για μια γυναίκα» αναφέρει ο Ριβς.
toutb
 Τέλος, ο Ριβς προτείνει να συνεχιστεί η εξέταση του χώρου κάνοντας χρήση ραντάρ και θερμικής απεικόνισης, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μια πρώτη ιδέα σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τις αναφερόμενες πόρτες, αφού μια απευθείας επέμβαση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι πόρτες είναι καλυμμένες από ανεκτίμητες τοιχογραφίες.
Το επόμενα βήμα, σύμφωνα με τον Ριβς, μάλλον θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις αιγυπτιακές αρχές, που μέχρι σήμερα ήταν πολύ υποστηρικτικές στην έρευνα του Ριβς, ενώ πρέπει και το Υπουργείο Αρχαιοτήτων να δώσει σχετική άδεια για το τι θα κάνουν αν βρουν περαιτέρω απόδειξη ότι υπάρχουν κρυφά δωμάτια. toute

***  Έφτασε η ώρα του αρμαγεδώνα! Παγκόσμιος τρόμος…
armagedwnas
-  Οι δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και Κίνα αποφάσισαν να "ξεμπερδεύουν" μία και καλή με το Ισλαμικό Κράτος.
Ενισχύουν λοιπόν διαρκώς τις δυνάμεις τους στη Συρία, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται και το Ιράν, που θεωρεί πώς απειλείται από την προσπάθεια κυρίως των ΗΠΑ και της Τουρκίας, να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ..
Το Κρεμλίνο διαμηνύει πως "χωρίς τον Άσαντ δεν υπάρχει λύση".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δύο ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Saratov που μεταφέρει 300 πεζοναύτες και τουλάχιστον 15 άρματα μάχης και συνοδεύεται από το καταδρομικό του ρωσικού ναυτικού Moskva.
Δεν θα γίνουν ακόμη χερσαίες επιχειρήσεις από πλευράς Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας, επισήμανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
Ωστόσο, η λέξη "ακόμη" στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου μαρτυρά ότι γίνονται οι ετοιμασίες για ένα άγριο σφυροκόπημα κατά των τζιχαντιστών.

***  Κάλεσμα Τσίπρα σε ομογενείς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα
ts yorkh7
-  Κάλεσμα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στους ομογενείς επιχειρηματίες να στηρίξουν την Ελλάδα, εάν την αγαπούν, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Intiative), που πραγματοποιήθηκε στο Word Trade Center του νοτίου Μανχάταν.
Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, του ζεύγους Αγγελοπούλου, αλλά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ελληνοαμερικανικούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα γιατί τώρα τους έχει ανάγκη, ενώ διαβεβαίωσε πως η πολιτική αστάθεια έληξε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη και τώρα είναι η εποχή για επενδύσεις.
«Δεν έχει σημασία αν είμαστε αριστεροί ή δεξιοί αλλά το να κάνουμε τα πάντα για να δούμε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους ελληνοαμερικανικούς επιχειρηματίες αν αγαπούν την Ελλάδα να επενδύσουν σε αυτή. «Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο κ .Τσίπρας και πρόσθεσε «πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά.

***  Την Παρασκευή θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Μεϊμαράκης
meimarakhs dhlwseis
-  Νεότερες πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να εξετάζει τον χρόνο ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος.
Από το στενό περιβάλλον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, είχε διαρρεύσει πως σκοπεύει να αναγγείλει την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, ωστόσο δεν αποκλείεται να το κάνει και την τελευταία στιγμή την Παρασκευή.
Όσον αφορά το έντονο παρασκήνιο στη Συγγρού, υπάρχει διαφωνία για τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογής.
Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ , επισημαίνουν πως για τον χρόνο διεξαγωγής θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι «όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε είκοσι ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες» και προσέθεταν ότι «θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ».

***  «Γράμμα προς αυτόν που είναι Ποτάμι» έγραψε ο επικεφαλής του κόμματος
theo
-  Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ανοιχτή επιστολή που απευθύνει και επιγράφεται «γράμμα προς αυτόν που είναι το Ποτάμι» υπογραμμίζει λάθη και παραλείψεις τόσο του κόμματος όσο και του ιδίου, ωστόσο τονίζει ότι «έχουμε ζωή μόνο 19 μηνών και προλάβαμε και κάναμε όσα οι άλλοι δεν έχουν κάνει για δεκαετίες».
«Έχουμε πολλή δουλειά αυτό τον χειμώνα» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης και επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου να επιφέρει νέες ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία και την κοινωνία.
«Στόχος μας είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και στόχος μας είναι να καταλάβουν οι εκατοντάδες χιλιάδες της αποχής ότι οι κακοί πρωθυπουργοί βγαίνουν από αυτούς που δεν ψηφίζουν».
«Από την αρχή είχαμε πει: Οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορίες. Και η δική μας παρέα είναι μεγάλη. Είμαστε όλοι εμείς που ιδρύσαμε και μπήκαμε στο Ποτάμι. Η ιστορία μας, όμως, προορισμό της έχει την νίκη. Ένα δυνατό Ποτάμι που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.
- Η κόντρα μας θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα με τους κομματικούς μηχανισμούς που ζουν από το μέλι της εξουσίας και τα 'συμφέροντα' που έχουν σημαδέψει τους όρους του παιγνιδιού και βγαίνουν πάντα κερδισμένα.
- Ο οχετός προς το Ποτάμι θα συνεχιστεί. Τον δημιούργησαν, αμέσως μόλις εμφανιστήκαμε, κάποια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με κάποιους ακροδεξιούς, αλλά κατά καιρούς στον χορό μπήκαν και άλλοι. Ακόμη και η κ. Γεννηματά μιλούσε συχνά προεκλογικά για το θολό Ποτάμι με τις 'άγνωστες πηγές'. Τα ίδια αναμασούσαν και ορισμένα στελέχη της ΝΔ. Ασυναρτησίες που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα συζητούσε.
- Στην Ελλάδα όμως της κρίσης βρήκαν έδαφος. Και το λάθος μας - το λάθος μου - ήταν ότι δεν αντιδράσαμε όσο σκληρά και όσο έγκαιρα έπρεπε. Γιατί, είναι αλήθεια, το πρώτο καιρό γελάγαμε με τα ψέματά τους. Οι άνθρωποι που στην πολιτική ήταν πάντα υπηρέτες κάποιων 'συμφερόντων' - πότε μικρών, πότε μεγάλων - να συκοφαντούν το Ποτάμι. Αστείο δεν είναι;
- [...] Το Ποτάμι έχασε από Γενάρη σε Σεπτέμβρη 151.758 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ 320.074 ψήφους. Η ΝΔ 192.489 ψήφους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ 130.456 ψήφους.
- Αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν οι 'δικοί μας' που έφυγαν. Και όλοι οι άλλοι οι 'δικοί μας' που τελικά δεν ήρθαν. Όλοι αυτοί που πρέπει επιτέλους να πάψουν να βλέπουν με ανασφάλεια το νέο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αυτά με τα οποία έχουν βολευτεί. Τους δημιουργούν φόβο και αναστάτωση οι αλλαγές. Για αυτό, το νέο είναι πάντα υπόθεση των πρωτοπόρων και τολμηρών και αυτοί είστε εσείς.
-Το συνέδριό μας θα είναι μια αφορμή για να δείξουμε πώς εννοούμε εμείς τα ανοικτά κόμματα, πώς εννοούμε εμείς τις συνεργασίες. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν και κυρίως στους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στο συνέδριό μας. Θα βρούμε τον τρόπο και σας το υπόσχομαι θα είμαστε για άλλη μια φορά περήφανοι και πρωτοπόροι. Όπως όταν δημιουργήσαμε την Επιτροπή Διαλόγου κάνοντας πράξη την συνεργασία με τόσους σημαντικούς Έλληνες. Όπως όταν παρουσιάσαμε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
- Όπως όταν εντάξαμε στους Τομείς Πολιτικής επαΐοντες που δεν ήταν μέλη μας, αλλά είχαμε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αγωνίες. Γιατί το χρέος ενός σύγχρονου Κινήματος δεν είναι να χτίσει γραφεία και να περιχαρακώνεται. Το χρέος του είναι να μεσολαβεί έτσι ώστε κάθε φορά οι άνθρωποι και οι λύσεις να έρχονται από την κοινωνία και όχι από τις κομματικές καταψύξεις.
-Αλλά όλα αυτά θα τα πούμε στις προσυνεδριακές μας συναντήσεις. Θα εκπλαγείτε, αλλά μετά την Κυριακή των εκλογών, αυτοί που πείσμωσαν, αυτοί που μετάνιωσαν ίσως, έρχονται με μεγαλύτερη δύναμη προς εμάς. Θα προχωρήσουμε μαζί τους.
- Όλοι μαζί: προοδευτικοί φιλελεύθεροι, αριστεροί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, σοσιαλιστές, κεντρώοι, ρεαλιστές. Οι νέοι που τα παλιά κόμματα τους πετούν την ρετσινιά του «απολίτικου» γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πολιτική δεν ζει πια σε αραχνιασμένα γραφεία. Αυτή τη φορά όμως θα προχωρήσουμε πιο οργανωμένα και πιο μεθοδικά.
- Δεν θα απογοητεύσουμε αυτούς που αναθάρρησαν όταν εμφανίστηκε το Ποτάμι. Θα κάνουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε.
Καλή δουλειά σε όλους»

***    37χρονος εξαπατούσε ανυποψίαστους στην Καλαμάτα           
     
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο υποθέσεις απάτης σε βάρος ημεδαπών, οι οποίες είχαν γίνει την 24.4.2015 και την 27.4.2015, αντίστοιχα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, καθώς και μία  υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος ημεδαπού, η οποία είχε γίνει την 2.5.2015 , στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός  37χρονου ημεδαπού, για απάτη.

***  Δημοπρατείται στις 7 Οκτωβρίου η συντήρηση στο Καλαμάτα - Σπάρτη         
     
Στις 7 Οκτωβρίου θα επαναδημοπρατηθεί το έργο «Βελτίωση – συντήρηση 82ης εθνικής οδού (τμήμα Σπάρτη- -Καλαμάτα)», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.
Ο πρώτος διαγωνισμός είχε χαρακτηρισθεί άγονος, ενώ είχε δοθεί και αναβολή λόγω των ειδικών συνθηκών τραπεζικής λειτουργίας με τα capital controls.
Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι μπορούν να παραλαμβάνουν τεύχη δημοπράτησης έως αύριο 2 Οκτωβρίου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Με παρεμβάσεις θα επιχειρηθεί να λυθεί το πρόβλημα με καταπτώσεις στο δρόμο μετά το Τουριστικό και συγκεκριμένα στη χ.θ. 39+600 θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια σε ύψος 2 μέτρων περίπου. 

***  Μείωση γεννήσεων και αύξηση των θανάτων και το 2014         
      
Μείωση γεννήσεων και αύξηση των θανάτων αποτυπώθηκε στα δημογραφικά μεγέθη της χώρας και το 2014, με αποτέλεσμα ο φυσικός πληθυσμός να μειωθεί κατά 21.592 άτομα.
Παράλληλα, λόγω και των περικοπών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς, ενώ τεράστια αύξηση σημείωσαν τα σύμφωνα συμβίωσης.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία όλων των Δήμων στα οποία δηλώνονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης, προκύπτουν τα εξής:
Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού το 2014 (δηλαδή η μεταβολή που οφείλεται μόνον στη διαφορά των θανάτων από τις γεννήσεις ζώντων, χωρίς συνυπολογισμό της μετανάστευσης) παρουσίασε αρνητική εξέλιξη, με φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 21.592 άτομα.
Γεννήσεις
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 92.148 άτομα (47.383 αγόρια και 44.765 κορίτσια), παρουσιάζοντας μείωση 2,1% σε σχέση με το 2013, που είχαν ανέλθει σε 94.134 άτομα (48.430 αγόρια και 45.704 κορίτσια). Στις γεννήσεις δε συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 353, μειωμένες κατά 6,1%.
Σχετικά με την υπηκοότητα της μητέρας, καταγράφηκαν 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86%) από Ελληνίδες μητέρες και 13.194 (ποσοστό 14%) από αλλοδαπές.
Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31 έτη, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2013, που η αντίστοιχη μέση ηλικία ήταν 30,9 έτη. Οι γεννήσεις εκτός γάμου, σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου των γεννήσεων) που ήταν το 2013.
Θάνατοι
Οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση 1,7% και ανήλθαν σε 113.740, (58.132 άντρες και 55.608 γυναίκες) έναντι 111.794 (57.627 άντρες και 54.167 γυναίκες) που ήταν το 2013. Η μέση ηλικία κατά το θάνατο ανήλθε στα 75,5 έτη για τους άνδρες και στα 81,2 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2013 (για τους άνδρες ήταν 75,2 έτη και για τις γυναίκες ήταν 80,8 έτη).
Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,69 το 2013, αυξήθηκε στο 3,75 το 2014. Ο δείκτης νεογνικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης των 28 ημερών ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) παρέμεινε στο 2,63, όσο ακριβώς ήταν το 2013 και ο δείκτης περιγεννητικής θνησιμότητας (γεννήσεις νεκρών και θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης της μιας εβδομάδας ανά 1.000 γεννήσεις) μειώθηκε στο 5,66 από 5,79 το 2013. Σε σύνολο 346 θανάτων βρεφών, τα 77 είχαν ηλικία μικρότερη της 1 ημέρας και τα 242 μικρότερη του 1 μηνός.
Γάμοι- Σύμφωνα Συμβίωσης
Οι γάμοι ανήλθαν σε 53.105 έναντι 51.373 το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%. Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915.
Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο ήταν 30,2 έτη, ενώ το 2013 ήταν 29,9 έτη. Η αντίστοιχη μέση ηλικία των ανδρών για το 2014 ήταν 32,9 έτη, ενώ το 2013 ήταν 32,7 έτη. Στο σύνολο των 53.105 γάμων, οι γυναίκες που τέλεσαν πρώτο γάμο ήταν 46.860, ενώ οι άντρες ήταν 46.337.
Τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν κατά 170,7% σε σχέση με το 2014. Για τη χρονική περίοδο από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως το 2014, τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν κατ' έτος σε 161, 180, 185, 314, 581 και 1.573 αντίστοιχα, δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 2.994 σύμφωνα συμβίωσης στο σύνολο της χώρας.  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ 
 
***  Η ΚΑΣΤΑΤ ξεκινά τα συμπληρωματικά αντιδιαβρωτικά έργα στη Μ. Μαντίνεια
Υπογράφτηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η σύμβαση κατασκευής του συμπληρωματικού έργου που αφορά στην προστασία των ακτών Μικρής Μαντίνειας – Β΄ φάση, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ, η οποία μειοδότησε στη δημοπρασία που έγινε τον Ιούνιο. Η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ κέρδισε τη δημοπρασία με μέση έκπτωση 38,00%. Σύμφωνα με τη σύμβαση, πρέπει να το παραδώσει περαιωμένο σε 3 μήνες και συγκεκριμένα στις 28/11/2015. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την πράξη «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από ανωτέρα βία στη Μεσσηνία (2014-2017)». Με τη μελέτη που έχει συνταχθεί θα γίνει η συμπλήρωση της τεχνητής αναπλήρωσης κατάντη του προβόλου που έχει κατασκευαστεί, η οποία εκτείνεται σε συνολικό μήκος ακτογραμμής περίπου 295 μ. Η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται αμέσως μετά και βόρεια των αντιδιαβρωτικών έργων που εκτελέστηκαν από το Δήμο Καλαμάτας. Β.Β. - 
 
***  Μεσσηνιακό… χέρι στις ανακοινώσεις για τον πλανήτη Άρη         
     
Ο Μεσσήνιος αστροφυσικός, Περικλής Παπαδόπουλος, είχε την τιμητική του, προχθές, στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού εξηγούσε όλα αυτά που ανακοινώθηκαν για τον πλανήτη Άρη.
Ως γνωστόν, ο ίδιος εργάστηκε στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια και δούλεψε για περισσότερα από 10 χρόνια στο πρόγραμμα προσεδάφισης του Curiosity στον πλανήτη Άρη, όντας υπεύθυνος για το θερμικό προστατευτικό σύστημα.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, θα λάβει μέρος και στο επόμενο σχεδιαστικό εγχείρημα, για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών του πλανήτη Άρη…  Α.Π.  

***  Προβλήματα στη στέγη του Γυμνασίου – Λυκείου Καρδαμύλης

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα οικονομικής, πνευματικής, πολιτικής και, πρωτίστως, κοινωνικής κρίσης. Βασικός πυλώνας εξόδου από αυτή την κρίση είναι να «επενδύσουμε» στην παιδεία και στο μέλλον των παιδιών μας. Όμως, για ποια επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να «μιλάμε», όταν τα παιδιά προσπαθούν να μορφωθούν μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον που, αντί να τα βοηθά, μάλλον τα δυσκολεύει σ’ αυτή τους την προσπάθεια. Σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον, από πλευράς υποδομών, ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά οι νέες και οι νέοι του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης. Η Δημοτική Αρχή της Δυτικής Μάνης διαχρονικά, αντί να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια της μαθητικής κοινότητας, επιδεικνύει μιαν ανεξήγητη αδιαφορία σε σοβαρά θέματα, όπως π.χ.: 1. Η επιδιόρθωση, συντήρηση και επισκευή της στέγης του κεντρικού κτηρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης. Αν δεν επιδιορθωθεί άμεσα, συντρέχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. 2. Η μη ύπαρξη σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή της Καρδαμύλης ή της Στούπας - ίσως είμαστε ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λόγω ολιγωρίας χάσαμε μέσω ΕΣΠΑ αυτή τη μοναδική ευκαιρία κ.λπ. Το τραγικότερο είναι πως ο πρώην δήμαρχος, αλλά και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Δυτικής Μάνης, αδιαφορούν για τα ζητήματα της σχολικής κοινότητας του Δήμου μας, αν και οι ίδιοι προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης. Πρέπει, λοιπόν, πρώτον τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Δυτικής Μάνης να προβούν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση των επισκευών και των άλλων παρεμβάσεων που απαιτούνται για την ασφαλή και χωρίς κινδύνους παρακολούθηση των μαθημάτων στο κτήριο του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης και, δεύτερον, δημόσια οφείλουν να ενημερώσουν για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του Δήμου. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για νέα λάθη, νέες παραλείψεις και υπεκφυγές. ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΟΥΝΔΡΕΑΣ Υ.Γ. Υπενθυμίζω πως πρόεδρος της Δ.Ε.Π. (Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι ο ίδιος ο δήμαρχος... Τα συμπεράσματα δικά σας... - 

***  Νέος χρηστικός οδηγός για τα Capital Controls         
      
Αναθεωρημένες απαντήσεις, με βάση ό,τι ισχύει σήμερα σχετικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.
2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.
3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.
5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;
ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.
6. Τι προβλέπεται για τις επιταγές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από 20/7 μέχρι 31/8 2015;
Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.
7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και εφόσον τα καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;
ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών: μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες σας χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας: μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα:
Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games.
Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Αγορές οικιακού εξοπλισμού.
Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού.
Αγορές καλλυντικών.
9. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;
ΟΧΙ, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,
η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),
η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου2015, νομικών προσώπων, καθώς και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας/επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015,
η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,
το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, εφόσον η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης, το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας. Για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας ή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών, το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από την τράπεζα στην οποία ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλη τράπεζα, και κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
10. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.
11. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;
Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο: με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό, ή στην περίπτωση αποπληρωμής μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου.
12. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;
ΟΧΙ, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση: οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα, πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα, πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια ή άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα, Επίσης, επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης:
για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ' ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα, και για αγορά ακινήτου έως κατ' ανώτατο όριο του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και στα σχετικά παραστατικά, πλέον των συμβολαιογραφικών και άλλων εξόδων, και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή-δικαιούχου του λογαριασμού α) ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως αυτού και β) ότι ο αγοραστής - δικαιούχος του λογαριασμού θα προσκομίσει στην τράπεζα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα αναγκαία για την κατάρτισή του έξοδα, το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της δυνατότητας αυτής δύναται να καθορίζει με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
13. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;
ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση τη νέα αυτή σύμβαση.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.
14. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.
15. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.
16. Οι πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.
17. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.
18. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;
Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.
19. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση αριθμ. 768/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2118) και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει. Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:
η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ ανά καταθέτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, το οποίο έχει οριστεί και κατανεμηθεί ανά τράπεζα με την Απόφαση αριθμ. 770/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2119) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα, συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.
Οι ως άνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.
20. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για την ισχύουσα, από 30 Σεπτεμβρίου 2015, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων βλέπε αναλυτικά την Απόφαση υπ' αριθμ. 768/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄2118) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
21. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;
Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.
22. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;
Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.
23. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 10% συνολικά, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα -μεγαλύτερο του γενικά ισχύοντος - και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης.
Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.
Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον:
ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή
ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, για λογαριασμό του δικαιούχου,
έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα.
24. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;
ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.
25. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;
ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.
26. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;
ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.
27. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;
ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.
28. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;
ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
29. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;
ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).
30. Ανάληψη μετρητών από πρεσβείες επιτρέπονται;
Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό στις πρεσβείες και στα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα με την επίδειξη σχετικής έγγραφης βεβαίωσης από την οικεία πρεσβεία ή του διπλωματικού διαβατηρίου.

***  Σοβαρό τροχαίο σε έκθεση αυτοκινήτων στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 

 
 
 
Λίγα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι ένα σοβαρό τροχαίο συνέβη στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, πιο συγκεκριμένα στο ρεύμα εισόδου κάτω από άγνωστες συνθήκες αυτοκίνητο βρέθηκε εκτός του δρόμου και συγκρούστηκε με αρκετά οχήματα που ήταν παρκαρισμένα μπροστά σε έκθεση αυτοκινήτων που υπάρχει στο σημείο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός του οχήματος που έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. - 

***  Η καλαματιανή Μ. Κρασοπούλου και ο Π. Θαλασσινός τραγουδούν για τα παιδιά με καρκίνο (βίντεο)         
      
Ένα καινούριο τραγούδι ερμηνεύουν ο Παντελής Θαλασσινός & η Μαρία Κρασοπούλου, σε μουσική Γρηγόρη Πολύζου και στίχους Πόλυ Κυριάκου. Λέγεται «Γιατί μ' αρέσει η ζωή» και θα συνοδεύει το βιβλίο «Ο Αντώνης που έφερε τον ήλιο» της Μαρίας Δελλατόλα, σε εικονογράφηση Λένας Σπάνια. Το βιβλίο είναι αφιέρωμα στα παιδιά - ήρωες που δίνουν τη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο.
-  Ο Αντώνης, ο πρωταγωνιστής του διηγήματος, είναι κάθε νοσηλευόμενο παιδί, που ενώνει τη δύναμή του με τη δύναμη της  συλλογικής προσπάθειας και δράσης όλων όσοι αγωνίζονται να νικήσουν τον καρκίνο και να φέρουν πάλι τον Ήλιο της Χαράς στα πρόσωπά των παιδιών, στις οικογένειές τους, σε όλους εμάς!
-   Οι ζωγραφιές που ντύνουν το βίντεο είναι του μικρού Προκόπη - Δημήτρη Φράγκου. Ο Προκόπης δεν είναι πια μαζί μας. Ωστόσο, μας συντροφεύει με το μήνυμα της αγάπης του και της αξίας της προσφοράς και της δωρεάς και αφιερώνει τις ζωγραφιές σε όλα τα παιδάκια με νεοπλασία του συλλόγου «Πίστη».
-  Όλοι οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας εργάστηκαν αφιλοκερδώς και η προσπάθεια αυτή στηρίζει το Σύλλογο «Πίστη» - Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις (Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία). Μπορείτε να βοηθήσετε και να στηρίξετε κι εσείς το έργο της «Πίστης», τηλεφωνόντας στο 19818 από όλα τα δίκτυα (2,46€ ανά κλήση).
~ Οι συντελεστές
 Μουσική: Γρηγόρης Πολύζος
Στίχοι: Πόλυς Κυριάκου
Ερμηνεία: Παντελής Θαλασσινός - Μαρία Κρασοπούλου
Ενορχήστρωση: Γρηγόρης Πολύζος
Επιμέλεια παραγωγής - Συντονισμός: Μαρία Δελλατόλα
~  Παίζουν οι:
Πιάνο - Προγραμματισμός: Γρηγόρης Πολύζος
Κιθάρα: Άρης Χατζησταύρου
Βιολί: Θάνος Γκιουλετζής
Τρομπέτα: Σωτήρης Πέπελας
Τρομπόνι: Άγγελος Τζαμαριάς
Ντραμς: Άλεξ Δράκος Κτιστάκης
~   Ηχογράφηση φωνών: Home studio Παντελή Θαλασσινού
Ηχογράφηση οργάνων: Studio Odeon, Ηλίας Λάκκας και Νιόβη Παναγιωτάτου
Μίξη: Ηλίας Λάκκας, Studio Odeon
Δημιουργία Video: Αθανασία Γιασουμή -
1.- Παντελής Θαλασσινός - Μαρία Κρασοπούλου / Γιατί μ' αρέσει η ζωή (Official)   https://youtu.be/k1AJf-Ssakg  .-
2 .- Μαρία Κρασοπούλου  ,  https://youtu.be/D1TamBdJ_h4 .-
Πηγή: www.Ogdoo.gr  - Δείτε πιο κάτω συνέντευξη που είχε δώσει η Μαρία . Κρασοπούλου στο   

***
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

   *** 2ης αγωνιστικής του Champions League.
 ΑΡΣΕΝΑΛ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     2-3  , (0-0) .-
  Ώρα : ( 21:45, OTE Sport 2)
Live Αρσεναλ - Ολυμπιακός (21:45) με την «ταμπέλα» του... αουτσάιντερ
Οι ενδεκάδες:
Άρσεναλ: Οσπίνα, Μπεγερίν, Κοσιελνί, Γκάμπριελ, Γκιμπς, Καθόρλα, Κοκλέν, Τσάμπερλεϊν, Εζίλ, Αλέξις, Γουόλκοτ
Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σιόβας, Μποτία, Σαλίνο, Ελαμπντελαουί, Καμπιάσο, Κασάμι, Φορτούνης, Πάρντο, Σεμπά, Ιντέγε
Τα  γκολ  : Τα γκολ των Πάρντο (33'), Φορτούνη (40') και Φινμπόγκασον (66') ήταν υπεραρκετά για να γράψουν το επικό 2-3 στο «Έμιρεϊτς» και να βάλουν «φωτιά» στον 6ο όμιλο του Champions League. Στο 33’ ο Γουόλκοτ και στο 65' ο Σάντσες είχαν ισοφαρίσει σε 1-1 και 2-2 αντίστοιχα, αλλά στο τέλος οι «κανονιέρηδες» του Βενγκέρ, υποκλίθηκαν στους Πειραιώτες.
Η «μάχη» του Ολυμπιακού στο Λονδίνο (21:45)
Διαιτητής: Μπας Νιχάους (Ολλανδία)
Κίτρινες κάρτες: Αλέξις Σάντσες (44`), Γκάμπριελ (45`), Εζίλ (78`) - Ρομπέρτο (64`), Φινμπόγκασον (75`), Καμπιάσο (76`), Φορτούνης (77`)
ΑΡΣΕΝΑΛ (Βενγκέρ): Οσπίνα, Γκάμπριελ, Κοσιενλί (56` Μερτεσάκερ), Γκιμπς, Μπεγιερίν (86` Κάμπελ), Καθόρλα, Κοκλέν (60` Ράμσεϊ), Εζίλ, Τσάμπερλεϊν, Σάντσες, Γουόλκοτ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία, Σιόβας, Ελαμπνταλαουί, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Φορτούνης (86` Βούρος), Σεμπά (73` Ερνάνι), Πάρντο, Ιντέγε (46` Φινμπόγκασον).
Ο Ολυμπιακός έριξε τριπλή… κανονιά στο Λονδίνο
VIDEO  από αγώνα Άσρεναλ -Ολυμπιακός Πειραιώς  2-3  .-
~ ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3 1ο γκολ ΟΣΦΠ  20-9-2015 :
https://youtu.be/fGi4cp-8gbs ,
~ ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΣΦΠ 2-3  2ο γκολ ΟΣΦΠ  29/09/2015 : https://youtu.be/FvyrJtUt5F4 ,
~ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΣΦΠ 2-3  3ο γκολ ΟΣΦΠ  29/09/2015 : https://youtu.be/o_Fby_VxJ3U ,
~ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΣΦΠ 2-3  γκολ ισοφαρ  Αρσεναλ   29/09/2015 : https://youtu.be/ba2WvAjRs-4 ,
~ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΣΦΠ 2-3  Φάσεις   29/09/2015 : https://youtu.be/orD3cAA1E8E ,
~ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΣΦΠ 2-3  Φάσεις   29/09/2015 : https://youtu.be/orD3cAA1E8E ,
~ ΑΡΣΕΝΑΛ-ΟΣΦΠ 2-3 φάσεις γκολ 29/09/2015 : https://youtu.be/sEAtXFBM2_g .-

***  Μετά τη νίκη επί της Άρσεναλ  , Στην 21η θέση της UEFA ο Ολυμπιακός, πάνω από τη ΜίλανΣτην 21η θέση της UEFA ο Ολυμπιακός, πάνω από τη Μίλαν
-  Η νίκη του Ολυμπιακού στο «Emirates» επί της Άρσεναλ ήταν σπουδαία. Βαθμολογικά του έδωσε δικαίωμα να «ονειρεύεται» τη 2η θέση του 6ου ομίλου και την πρόκριση στους «16» του Champions League.
Όμως είχε ακόμα μια βαθμολογική ωφέλεια για την ομάδα του Πειραιά, αφού την ανέβασε στην 21η θέση της UEFA προσπερνώντας τη Μίλαν.
Συγκεκριμένα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 66.420 βαθμούς με την ιταλική ομάδα να είναι στους 65.
Φυσικά δεν είναι μόνο η νίκη επί της Άρσεναλ που έδωσε αυτή τη θέση, άλλα η γενική πορεία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Μάλιστα η αξία του επιτεύγματος αυτού γίνεται κατανοητή, από τις ομάδες που βρίσκονται χαμηλότερα, όπως η Σαχτάρ, η Τότεναμ, η Λιόν, η Ίντερ, η Μπιλμπάο, άλλα και οι κάποτε πρωταγωνιστές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, Λίβερπουλ και Άγιαξ.
Ενώ μόλις μια θέση πάνω, στην 20η θέση βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αρκετή διαφορά βέβαια.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης με 147.285 ενώ ακολουθούν η Μπάγερν Μονάχου με 139.635 και η Μπαρτσελόνα με 136.285. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Τσέλσι (122.131) και Ατλέτικο Μαδρίτης (118.285).
Η σειρά των ελληνικών ομάδων:
21. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 66.420
56. ΠΑΑΟΚ 31.920
111. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 14.420
119. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 13.420
141. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 10.920
192. ΑΕΚ 7.420
216. ΞΑΝΘΗ 6.420
217. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 6.420

Δείτε τις πρώτες 40:

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

******Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 2ης αγωνιστικής Champions League :
1ος ΟΜΙΛΟΣ

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Παρί Σ.Ζ. 0-3
(6΄ Οριέ, 23΄ Νταβίντ Λουϊς, 90΄ Ιμπραϊμοβιτς)
Μάλμε - Ρεάλ Μαδρίτης 0-2
(29΄,90΄ Ρονάλντο)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 2 0 0 6-0 6
Παρί Σ.Ζ. 2 0 0 5-0 6
Μάλμε 0 0 2 0-4 0
Σαχτάρ Ντόνετσκ 0 0 2 0-7 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Μάντσεστερ Γ. - Βόλφσμπουργκ 2-1
(34΄πεν. Μάτα, 53΄ Σμόλινγκ - 4΄ Καλιτζιούρι)
ΤΣΣΚΑ Σόφιας - Αϊντχόφεν 3-2
(7΄ Μούσα, 21΄,36΄πεν. Ντουμπιά - 60΄,68΄ Λεστιέν)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αϊντχόφεν 1 0 1 4-4 3
Βόλφσμπουργκ 1 0 1 2-2 3
Μάντσεστερ Γ. 1 0 1 3-3 3
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1 0 1 3-3 3

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Αστάνα - Γαλατασαράι 2-2
(77΄αυτ. Μπαλτά, 89΄ Κάνιας - 31΄ Κίσα, 77΄αυτ. Ερίκ)
Ατλέτικο Μαδρ. - Μπενφίκα 1-2
(23΄ Κορέα - 36΄ Γκαϊτάν, 51΄ Γκουέδες)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ατλέτικο Μαδρ. 1 0 1 3-2 3
Μπενφίκα 2 0 0 4-1 6
Αστάνα 0 1 1 2-4 1
Γαλατασαράι 0 1 1 2-4 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Γκλάντμπαχ - Μάντσεστερ Σίτι 1-2
(54΄ Στιντλ - 65΄αυτ. Κρίστενσεν, 90΄πεν. Αγουέρο)
Γιουβέντους - Σεβίλη 2-0
(41΄ Μοράτα, 87΄ Τζάτζα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Γιουβέντους 2 0 0 4-1 6
Σεβίλη 1 0 1 3-2 3
Μάντσεστερ Σίτι 1 0 1 3-3 3
Γκλάντμπαχ 0 0 2 1-5 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπαρτσελόνα - Λεβερκούζεν 2-1
(80΄ Σέρχι Ρομπέρτο, 82΄ Σουάρες - 22΄ Παπαδόπουλος)
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Ρόμα 3-2
(8΄ Στάσεβιτς, 12΄,30΄ Μλαντένοβιτς - 66΄ Ζερβίνιο, 82΄ Τοροσίδης)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπαρτσελόνα 1 1 0 3-2 4
Λεβερκούζεν 1 0 1 5-3 3
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1 0 1 4-6 3
Ρόμα 0 1 1 3-4 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπάγερν - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 5-0
(13΄ Ντάγκλας Κόστα, 21΄,28΄,55΄ Λεβαντόφσκι, 25΄ Γκέτσε)
Αρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3
(35΄ Γουόλκοτ, 65΄ Σάντσες - 33΄ Πάρντο, 40΄αυτ. Οσπίνα, 66΄ Φινμπόγκασον)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπάγερν 2 0 0 8-0 6
Ολυμπιακός 1 0 1 3-5 3
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1 0 1 2-6 3
Αρσεναλ 0 0 2 3-5 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Μακάμπι Τ.Αβίβ - Ντ.Κιέβου 0-2
(4΄ Γιαρμολένκο, 50΄ Μοράες)
Πόρτο - Τσέλσι 2-1
(39΄ Αντρέ, 52΄ Μαϊκόν - 45+2΄ Γουϊλιαν)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ντιναμό Κιέβου 1 1 0 4-2 4
Πόρτο 1 1 0 4-3 4
Τσέλσι 1 0 1 5-2 3
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0 0 2 0-6 0

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Λιόν - Βαλένθια 0-1
(42΄ Φεγκούλι)
Ζενίτ Αγ.Πετρ. - Γάνδη 2-1
(35΄ Τζιούμπα, 67΄ Σατόφ - 56΄ Μάτον)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ζενίτ Αγ.Πετρ. 2 0 0 5-3 6
Βαλένθια 1 0 1 3-3 3
Γάνδη 0 1 1 2-3 1
Λιόν 0 1 1 1-2 1

***  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 2ης αγωνιστικής  Europa League :
  1ος ΟΜΙΛΟΣ
Σέλτικ-Φενέρμπαχτσε 2-2
(28΄ Γκρίφιθς, 32΄ Κόμονς - 43΄,48΄ Φερναντάο)
Μόλντε-Αγιαξ 1-1
(8΄ Χέσταντ - 19΄ Φίσερ)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μόλντε 1 1 0 4-2 4
Σέλτικ 0 2 0 4-4 2
Αγιαξ 0 2 0 3-3 2
Φενέρμπαχτσε 0 1 1 3-5 1

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Ρούμπιν Καζάν-Μπορντό 0-0
Λίβερπουλ-Σιόν 1-1
(4΄ Λαλάνα - 18΄ Ασίφουα)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σιόν 1 1 0 3-2 4
Λίβερπουλ 0 2 0 2-2 2
Μπορντό 0 2 0 1-1 2
Ρούμπιν Καζάν 0 1 1 1-2 1

3ος ΟΜΙΛΟΣ

FC Κράσνονταρ-Καμπάλα 2-1
(8΄ Βάντερσον, 84΄ Σμόλοφ - 51΄ Ντοντό)
ΠΑΟΚ-Ντόρτμουντ 1-1
(34΄ Μακ - 72΄ Κάστρο)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.

Ντόρτμουντ 1 1 0 3-2 4
FC Κράσνονταρ 1 0 1 3-3 3
ΠΑΟΚ 0 2 0 1-1 2
Καμπάλα 0 1 1 1-2 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπριζ-Μίντιλαντ 1-3
(79΄ Μοϊνιέρ - 51΄ Σίστο, 67΄ Ονουάτσου, 74΄ Νόβακ)
Λέγκια Βαρσοβίας-Νάπολι 0-2
(53΄ Μέρτενς, 84΄ Ιγκουαϊν)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Νάπολι 2 0 0 7-0 6
Μίντιλαντ 2 0 0 4-1 6
Λέγκια Βαρσοβίας 0 0 2 0-3 0
Μπριζ 0 0 2 1-8 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Ντιναμό Μινσκ-Ραπίντ Βιένης 0-1
(54΄ Χόφμαν)
Βιγιαρεάλ-Βικτόρια Πλζεν 1-0
(54΄ Μπαπτιστάο)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ραπίντ Βιένης 2 0 0 3-1 6
Βικτόρια Πλζεν 1 0 1 2-1 3
Βιγιαρεάλ 1 0 1 2-2 3
Ντιναμό Μινσκ 0 0 2 0-3 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Μαρσέιγ-Σλόβαν Λίμπερετς 0-1
(84΄ Κούφαλ)
Μπράγκα-Γκρόνινγκεν 1-0
(5΄ Χασάν)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μπράγκα 2 0 0 2-0 6
Μαρσέιγ 1 0 1 3-1 3
Σλόβαν Λίμπερετς 1 0 1 1-1 3
Γκρόνινγκεν 0 0 2 0-4 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Ρόζενμποργκ-Ντνίπρο 0-1
(89΄ Σελέζνιοφ)
Λάτσιο-Σεντ Ετιέν 3-2
(22΄ Ονάζι, 48΄ Χουντ, 80΄ Μπίλια - 6΄ Σαλ, 84΄ Μονέ Πακέ)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Λάτσιο 1 1 0 4-3 4
Ντνίπρο 1 1 0 2-1 4
Ρόζενμποργκ 0 1 1 2-3 1
Σεντ Ετιέν 0 1 1 4-5 1

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπεσίκτας-Σπόρτινγκ Λισ. 1-1
(61΄ Τόρε - 17΄ Μπράιαν Ρουϊς)
Λοκομοτίβ Μόσχας-Σκεντέρμπεου 2-0
(35΄ Νιάσε, 73΄ Σαμέντοφ)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Λοκομοτίβ Μόσχας 2 0 0 5-1 6
Μπεσίκτας 1 1 0 2-1 4
Σπόρτινγκ Λισ. 0 1 1 2-4 1
Σκεντέρμπεου 0 0 2 0-3 0

9ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπελενένσες-Φιορεντίνα 0-4
(18΄ Μπερναρντέσκι, 45΄ Μπαμπακάρ, 83΄αυτ. Τονέλ, 90΄ Ρόσι)
Βασιλεία-Λεχ Πόζναν 2-0
(55΄ Μπιάρνασον, 90΄ Εμπολό)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Βασιλεία 2 0 0 4-1 6
Φιορεντίνα 1 0 1 4-2 3
Λεχ Πόζναν 0 1 1 0-2 1
Μπελενένσες 0 1 1 0-4 1

10ος ΟΜΙΛΟΣ

Καραμπάχ-Άντερλεχτ 1-0
(36΄ Αλμέιδα)
Μονακό-Τότεναμ 1-1
(81΄ Ελ Σααράουι - 35΄ Λαμέλα)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Τότεναμ 1 1 0 4-2 4
Καραμπάχ 1 1 0 2-3 3
Μονακό 0 2 0 2-2 2
Άντερλεχτ 0 1 1 1-2 1

11ος ΟΜΙΛΟΣ
Σπάρτα Πράγας-ΑΠΟΕΛ 2-0
(24΄ Φατάι, 60΄ Μπράμπεκ)
Σάλκε-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 4-0
(28΄,37΄,44΄πεν. Ντι Σάντο, 84΄ Χούντελααρ)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σάλκε 2 0 0 7-0 6
Σπάρτα Πράγας 1 1 0 3-1 4
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 0 1 1 1-5 1
ΑΠΟΕΛ 0 0 2 0-5 0

12ος ΟΜΙΛΟΣ
Άουγκσμπουργκ-Παρτιζάν Βελ. 1-3
(58΄ Μπομπαντίγια - 31΄,62΄ Ζίβκοβιτς, 54΄ Φαμπρίτσιο)
Άλκμααρ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1
(55΄ Χενρίκσεν, 65΄ Χαπς - 75΄ Αντουρίθ)
Βαθμολογία Ν Ι Η Τερμ. Β.
Παρτιζάν Βελ. 2 0 0 6-3 6
Άλκμααρ 1 0 1 4-4 4
Αθλέτικ Μπιλμπάο 1 0 1 4-2 3
Άουγκσμπουργκ 0 0 2 2-6 0


***  Σημαντικά φιλικά στην Αθήνα έδωσαν Μεσσηνιακός και Ακρίτας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Νίκησε τον Πορφύρα, έχασε από την Ευρυάλη Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού έδωσε το βράδυ του Σαββάτου τον πρώτο φιλικό αγώνα προετοιμασίας της με αντίπαλό την ομάδα του Πορφύρα στον Πειραιά. Μετά από έναν πολύ ενδιαφέροντα αγώνα, στον οποίον οι δύο προπονητές χρησιμοποίησαν όλες τις παίκτριές τους και δοκίμασαν διάφορα σχήματα, νικήτρια αναδείχθηκε η καλαματιανή ομάδα με 2-3 (22-25, 25-19, 18-25, 25-17, 11-15). Στο 2ο τεστ που ακολούθησε την επομένη στη Γλυφάδα, οι «πράσινες» ηττήθηκαν με 3-0 σετ (25-18, 25-22, 25-21) από την Ευράλη, με την παίκτρια-προπονήτρια, Γωγώ Σουρή, να παρακολουθεί το παιχνίδι από τον πάγκο. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι βρέθηκαν στο γήπεδο αρκετοί Καλαματιανοί και συγγενείς των αθλητριών και ανάμεσά τους η Νίκη Βυθούλκα, οι Δήμητρα Γεωργακοπούλου και Νάστα Σιρίνινα, οι πρώην αθλήτριες του Μεσσηνιακού που αγωνίζονται σε ομάδες της Α1 Κατηγορίας-Αστέρα Αγ. Δημητρίου και Μαρκόπουλο αντίστοιχα. ΑΚΡΙΤΑΣ Δύο ήττες, μια νίκη και καλή παρουσία στα φιλικά της Αθήνας Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα παρουσίασε η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ακρίτα στα τρία φιλικά παιχνίδια που έδωσε το περασμένο τριήμερο στην Αθήνα. Το καλαματιανό συγκρότημα ηττήθηκε με 4-0 στο τεστ της Παρασκευής από τον ισχυρό Πανιώνιο, ενώ στο πλαίσιο του τουρνουά «Παναγιώτα Τζίφα» της ΑΕ Ρέντη κέρδισε με 3-1 τις Αμαζόνες και πήρε την πρόκριση για τον τελικό, όπου ηττήθηκε με το αντίστοιχο σκορ από την Αγία Παρασκευή (22-25, 25-15, 19-25, 19-25). Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με απονομές συμμετοχής και όχι κατάταξης. Ο προπονητής του Ακρίτα, Μπάμπης Μυτσκίδης είχε την ευκαιρία να στηριχθεί στις εξής παίκτριες: Πανταζοπούλου, Χάσκου, Καραχάλιου, Μαντούδη, Κουκούτση, Δεδούση, Νικολακοπούλου, Νιάρχου, Ορφανέα, Παυλέα, Κατσαρού και Ιωσηφίδου. - 

*** Για το Europa League  2η  αγωνιστική  01/10/2015   :

Τούχελ: «Ομάδα με πολύ ενέργεια και πάθος ο ΠΑΟΚ»Τούντορ και Τζαβέλλας για το... όνειρο κόντρα στη Ντόρτμουντ
~ ΠΑΟΚ - Μπορούσια Ντόρτμουντ    1-1 .- ^
Τα  γκολ :  Ο Ρόμπερτ Μακ έδωσε το προβάδισμα στον «Δικέφαλο του Βορρά» στο 34΄, ενώ ο Κάστρο ισοφάρισε στο 72΄ για τη Μπορούσια.
Διαιτητής ο Βρετανός Αντονυ Τέϊλορ.
Κίτρινες κάρτες: Μακ, Τζαβέλλας, Βάϊγκλ, Μικιταριάν
ΠΑΟΚ: Όλσεν, Βίτορ, Κόστα, Τζαβέλλας, Κωνσταντινίδης, Ροντρίγκες, Τζιόλης, Κάτσε (85' Χαρίσης), Σάμπο, Μακ (73΄ Ζάϊρο), Μπερμπάτοφ (89΄Πέλκας)
Ντόρτμουντ: Βάιντενφέλερ, Παρκ, Σούμποτιτς, Πίστσεκ, Βάιγκλ (65΄Σμέτζερ), Μπέντερ, Χόφμαν, Γιανουνζάι (84΄ Λάϊτνερ), Μικιταριάν (65' Ράμος), Ρόις και Κάστρο.
Μα«Χ»ητής ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Ντόρτμουντ
Video  από τον αγώνα:
~ ΠΑΟΚ- ΝΤΟΡΤΜΟΥΤ  1-1  γκολ ΠΑΟΚ   01/10/2015: https://youtu.be/NrxpRlwifn8   ,
~ ΠΑΟΚ-Ντόρτμουντ  1-1  γκολ ισοφάρ   01/10/2015 : https://youtu.be/gbEKwNDpl9c  ,

Μπράιτενραιτερ: «Ο Αστέρας έχει επικίνδυνους παίκτες»Βεργέτης: «Η Σάλκε μπορεί εύκολα να σε σκοτώσει»
~ ΣΑΛΚΕ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης   4-0 .- ^
Σάλκε (Αντρέ Μπράιτενραϊτερ): Φέρμαν, Χέβεντες, Κολάσινατς, Ρίτερ, Ματίπ, Γκάις, Γκορέτσκα, Σανέ, Χέιμπιεργκ, Ντι Σάντο (63’ Τσούπο-Μοτίνγκ), Χούντελααρ.
Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Σανκαρέ, Γιαννούλης, Λουί, Γκοϊάν (70’ Φούντας), Ζησόπουλος, Χαμντανί, Ιγκλέσιας, Έντερσον (79’ Κουρμπέλης), Μάσα (59’ Τσοκάνης), Γιάννου.
Ο Αστέρας δεν άντεξε στη Γερμανία, ήττα 4-0 από τη Σάλκε
Σκόρερ: 28, 37, 44 (πεν.) Ντι Σάντο, 84’ Χούντελααρ
 Κίτρινη κάρτα: / Εντερ
 Διαιτητής: Φαν Μπόεκελ (Ολλανδός)

~ Με το μυαλό στο πρωτάθλημα και τον Ηρακλή Ψαχνών πλέον η Μαύρη Θύελλα 

Την ακρίβεια της προχθεσινής ανακοίνωσης «υπερασπίζεται» ο πρόεδρος της Καλαμάτας, Γιώργος Ράλλης, μεταφέροντας ότι έχει διαβεβαιώσεις από τους Ντάβαρη-Παπαγεωργίου για οικονομική στήριξη, χωρίς όμως την άμεση εμπλοκή τους στην «διαχείριση» της ομάδας, τουλάχιστον προς το παρόν. «Αν δεν είχα σκοπό για συνεργασία γιατί να τους έφερνα;» ανταπαντά ο κ. Ράλλης σε όσους αμφισβητούν τη διάθεσή του να δώσει χώρο για τη «διακυβέρνηση» της ομάδας, σε νέα πρόσωπα, με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να την οδηγήσουν ψηλότερα. Εκείνο που αναμένεται τις επόμενες ημέρες είναι η περαιτέρω μετεγγραφική ενίσχυση της τοπικής μας ομάδας με παίκτες για τη μεσαία γραμμή. Το κομμάτι που ενδιαφέρει πάντως περισσότερο για την ώρα είναι το αγωνιστικό, έστω κι αν το παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής που θ’ ακολουθήσει την Κυριακή στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τον Ηρακλή Ψαχνών θεωρείται «εύκολο». Η προετοιμασία συνεχίστηκε χθες με προπόνηση στο Στάδιο, υπό τις οδηγίες του Κώστα Κλάδη, ενώ ο έμπειρος τεχνικός που συνεχίζει οριστικά στον πάγκο της Μαύρης Θύελλας, έχει προγραμματίσει για σήμερα προπόνηση στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Ο Λέγκια που εξέτισε την ποινή του είναι μια ακόμη επιλογή που έχει στα χέρια. Αντίθετα, περίπου μια εβδομάδα θα παραμείνει εκτός ο Βούλγαρος Κραστότσεφ, ενώ ένα μήνα θα χρειαστεί ο Χαλκιαδάκης, ο οποίος τραυματίστηκε στα πλευρά κατά τη διάρκεια του αγώνα της πρεμιέρας με τη Μανωλάδα. Συλλυπητήρια στον Μάριο Αγγελόπουλο Τέλος, ο ΠΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τον Μάριο Αγγελοπουλο και την οικογένειά του για την απώλεια του αγαπημένου του παππού και εύχεται καλή δύναμη και κουράγιο. Χ.Ε. -  Πηγή : http://www.tharrosnews.gr/news .-  


***
 ~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
 ~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .
-~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.-
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι στην Ενημέρωση  Κυριακή 27  Σεπτεμβρίου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-27-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα  28  Σεπτεμβρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-28-2015.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  26  , 27  και  28  Σεπτεμβρίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/26-27-28-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη  29  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-29-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  29  Σεπτεμβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/29-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  ο  αγιάζι στην ενημέρωση  Τετάρτη  30 Σεπτεμβρίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-30-2015.html .-
~
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-01-2015.html .-
~
***  
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
 *** 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4564 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 529  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.317   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   520 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  465. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     

***
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
*** 
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4379 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                               
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2588 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2590 video. -                 

 https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9543   βίντεο   .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: