ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Σεπτεμβρίου 2015

ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 :
~
 Ερυθρές

 Νησάκι Κίκυνθος στον Παγασητικό

 Στην Ι.Μ. Ξενιάς Ν. Μαγνησίας
~ 8 Σεπτεμβρίου
Γενέσιον της Θεοτόκου(1). Μαρτύρων Αρτεμιδώρου, Ρουφιανού, Ρούφου και Σεβήρου. Νεομάρτυρος Αθανασίου (2) του εν Θεσσαλονίκη (†1774). Οσίου Σωφρονίου(3), επισκόπου εν Ιβηρία.
(1)Η γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας. Οι ενάρετοι Ιωακείμ και Άννα προσεύχονταν καθημερινά με δάκρυα στα μάτια να αποκτήσουν ένα παιδί. Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές τους και έκανε πραγματικότητα το αίτημά τους: τους αξίωσε να φέρουν στον κόσμο την Υπεραγία Θεοτόκο τη γυναίκα που έμελλε να γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου.
(2)Ο Άγιος Αθανάσιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στην Κουλιακιά της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και φρόντισαν για τη εν Χριστώ παιδεία του γιου τους. Αφού φοίτησε σε ελληνικό σχολείο της Θεσσαλονίκης μετέβη στο Άγιον Όρος όπου σπούδασε στη σχολή Βατοπεδίου. Επέστρεψε στο χωριό του όπου δεχόταν πιέσεις να αρνηθεί το χριστιανισμό. Ο Αθανάσιος όμως έμεινε ακλόνητος στη χριστιανική πίστη και φυλακίστηκε. Ο μάρτυρας ομολόγησε τον Χριστό σαν αληθινό Θεό. Έτσι τον απαγχόνισαν στις 8 Σεπτεμβρίου 1774.
(3)Ο Άγιος Σωφρόνιος επίσκοπος Αχταλείας της Ιβηρίας, γεννήθηκε στον Πόντο από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Από νεαρή ηλικία έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα Θεία και ιδιαίτερα τη μοναχική ζωή. Το πρώτο όνομα του Σωφρονίου ήταν Συμεών. Στις Μονές διδάχτηκε τα ιερά γράμματα και τη μοναχική ζωή. Τότε εκάρη μοναχός με το όνομα Σωφρόνιος και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερέας. Μετά ο ηγούμενος τον έστειλε στο μεταλλείο στην Ιβηρία σ` ένα χωριό με την ονομασία Δαλβέρ. Εκεί γνώρισε το σεβασμό των κατοίκων που τον χειροτόνησαν επίσκοπο. Η περιοχή δέχτηκε μία βαρβαρική επιδρομή κατά την διάρκεια της οποίας καταστράφηκαν τα πάντα. Ο Σωφρόνιος πιάστηκε αιχμάλωτος και πουλήθηκε σε μία γυναίκα, η οποία τον απελευθέρωσε και τον έστειλε στην Τραπεζούντα. Άφησε την τελευταία του πνοή στο χωριό του. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε το 1824 στην Ιερά Μονή Βαζέλωνος.
~   Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.- 
~ 08/09Απολυτίκιο Γενέσεως της Θεοτόκου - 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:
 https://youtu.be/UX5CY-lkWKM ,


~
***  Τα προσωρινά αποτελέσματα και η διαδικασία για τις ενστάσεις των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ 2015 - 2016          
       
Τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
Ενστάσεις μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στην ιστοσελίδα της τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2015 – 2016, με τους γονείς να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις από αύριο έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00.
Μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων θα καταρτιστούν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης των δυνητικά ωφελουμένων και των απορριφθεισών ανά περιφέρεια και νομό.
Από τη σύζευξη του οριστικού πίνακα κατάταξης των δυνητικά ωφελουμένων με τον οριστικό πίνακα των υπαγχθεισών δομών και με τη βοήθεια μηχανογραφικού συστήματος θα προκύψουν οι πίνακες τοποθέτησης των τέκνων των ωφελουμένων ανά θέση φιλοξενίας στις δομές ανά περιφέρεια και νομό.
Οι συγκεκριμένοι πίνακες θα αναγράφουν τον κωδικό της μητέρας και του παιδιού όσο και τα στοιχεία της αντίστοιχης δομής (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).
Φέτος οι αιτούντες θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, αλλά για πρώτη φορά η εφαρμογή θα απαιτεί την εισαγωγή ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Οι οριστικοί πίνακες (για ωφελούμενες και επιλαχούσες μητέρες) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ την προσεχή Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων μέσω ΕΣΠΑ θα ανακοινώσουν οι Δήμοι τα ονόματα των παιδιών που θα συμμετέχουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Προσωρινός πίνακας επιλέξιμων δομών στη Μεσσηνία
 Χρηστέα Μαρία – ΒΝΣ Μαρίας Χρηστέα – Γεωργαντά «Μικρούπολη», Βρέφη 8 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Χρηστέα Μαρία – ΒΝΣ Μαρίας Χρηστέα – Γεωργαντά «Μικρούπολη», Προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση
 Μαρία Αδαμοπούλου και ΣΙΑ Ο.Ε. – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Λιλιπούπολη», Προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Καλαμάτα)
Μαρία Αδαμοπούλου και ΣΙΑ Ο.Ε. – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Λιλιπούπολη», Βρέφη 18 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Δήμος Καλαμάτας – Α΄ Δημοτικός Βρεφονηπιακό Σταθμός Καλαμάτας
 Δήμος Καλαμάτας – Β΄ Δημοτικός Παιδικός  Σταθμός Καλαμάτας
 Δήμος Καλαμάτας – Γ΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Καλαμάτας
 Δήμος Καλαμάτας – Ε΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Καλαμάτας
 Δήμος Καλαμάτας – Ζ΄ Δημοτικός Βρεφονηπιακό Σταθμός Καλαμάτας
 Δήμος Καλαμάτας – Η΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Καλαμάτας
 Φώτιος Μπουγάς και ΣΙΑ Ο.Ε. – Εκπαιδευτήρια Μπουγά Βρεφονηπιακός Σταθμός «Οι Μικροί Εξερευνητές», Βρέφη 8 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Φώτιος Μπουγάς και ΣΙΑ Ο.Ε. – Εκπαιδευτήρια Μπουγά Βρεφονηπιακός Σταθμός «Οι Μικροί Εξερευνητές», Προνήπια από  2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Καλαμάτα)
Κοινωφελές Ίδρυμα  - Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο  Καλαμάτας
 Σουμή Μαρία («Ευγενία Β. Ασημάκου») – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Μαρία Σουμή Ασημάκου», Βρέφη 8 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Σουμή Μαρία («Ευγενία Β. Ασημάκου») – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Μαρία Σουμή Ασημάκου», Προνήπια από 2,5  έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Καλαμάτα)
Γεωργία Παν. Χρονοπούλου – Ελένη  Ηλ. Νικολακέα Ο.Ε. – Παιδικός Σταθμός «Παιχνιδούπολη», Προνήπια από 2,5  έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Καλαμάτα)
Γεωργία Παν. Χρονοπούλου – Ελένη  Ηλ. Νικολακέα Ο.Ε. – Βρεφικός Σταθμός «Παιχνιδούπολη», Βρέφη 8 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Καλύβα Μάρθα – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ο Μικρός μας Παιδόκοσμος» (Καλαμάτα)
Φωτοπούλου Ειρήνη – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Σύγχρονη Αγωγή», Βρέφη 8 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Φωτοπούλου Ειρήνη – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Σύγχρονη Αγωγή», Προνήπια από 2,5  έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Καλαμάτα)
Μανετάκη Χριστίνα – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Παλατάκι», Βρέφη 2 μηνών έως 2,5 ετών (Καλαμάτα)
Μανετάκη Χριστίνα – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Παλατάκι», Προνήπια από 2,5  έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Καλαμάτα)
Σαραντοπούλου Μαρία – Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) «Μια φορά κι έναν καιρό» (Α΄ Βάρδια) (Καλαμάτα)
Σαραντοπούλου Μαρία – Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) «Μια φορά κι έναν καιρό» (Β΄ Βάρδια) (Καλαμάτα)
Σταυρούλα και Δημήτριος Πικιός Ο.Ε. – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Το πρώτο μας σχολείο», βρέφη 2 μηνών έως 2,5 ετών (Μεσσήνη)
Σταυρούλα και Δημήτριος Πικιός Ο.Ε. – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Το πρώτο μας σχολείο», Προνήπια από 2,5  έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Μεσσήνη)
Οργανισμός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Οιχαλίας – Παιδικός Σταθμός Δωρίου
 Οργανισμός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Οιχαλίας – Παιδικός Σταθμός Διαβολιτσίου
 Οργανισμός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Οιχαλίας – Παιδικός Σταθμός Μελιγαλά
 Φορέας Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Κυπαρισσίας
 Φορέας Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φιλιατρών
 Φορέας Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Κοπανακίου
 Φορέας Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γαργαλιάνων
 Σταματογιαννοπούλου Παναγιώτα – Βρεφονηπιακός Σταθμός «Γελαστή Πολιτεία» (Κυπαρισσία)
Η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα και την διαδικασία για τις ενστάσεις των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ 2015 - 2016
Συγκεκριμένα η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και τους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης των δυνητικά ωφελουμένων αλλά και οι Πίνακες των απορριφθεισών μητέρων ανά Νομό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: paidikoi.eetaa.gr, σήμερα αργά το απόγευμα
 Οσο αφορά τα αποτελέσματα η ΕΕΤΑΑ έχει κάνει γνωστό ότι:
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα
Δείτε εδώ τους πίνακες
Επιλέξτε Νομό ή Δήμο για να δείτε τους αντίστοιχους προσωρινούς πίνακες αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων με πλήρη και ελλιπή φάκελο δικαιολογητικών.
Οι δυνητικά ωφελούμενοι εμφανίζονται κατά φθίνουσα σειρά μοριοδότησης ανά Νομό και κατά αλφαβητική σειρά, ανά Δήμο
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Στους πίνακες αυτούς δεν εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο του γονέα και των παιδιών Αντί αυτών εμφανίζονται οι ειδικοί κωδικοί αριθμοί, που έχουν δοθεί από την ΕΕΤΑΑ. Ο κάθε γονέας μπορεί να δει τους κωδικούς αυτού και των παιδιών του καθώς και την αναλυτική κατάσταση του φακέλου του, στην ειδική εφαρμογή, που έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ.
Στην εφαρμογή στα παραπάνω πεδία,θα πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. σας (υποχρεωτικά) και τον Α.Μ.Κ.Α. (ή αντί του ΑΜΚΑ την Ημερομηνία Γέννησής) σας, που έχετε γράψει στην αίτηση σας, για να δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα
Οι αιτούντες μπορούν να δουν την κατάσταση της αίτησής τους - προσωρινά αποτελέσματα - σε ειδική εφαρμογή, που θα αναρτηθεί την ημέρα έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: paidikoi.eetaa.gr.
Η εφαρμογή θα απαιτεί την εισαγωγή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ, που αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής του κάθε υποψήφιου.
Παράλληλα από την εφαρμογή θα λαμβάνονται οι κωδικοί μητέρας και παιδιού, ώστε οι αιτούντες να μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και από τους Προσωρινούς Πίνακες πλήρων και ελλιπών φακέλων δικαιολογητικών, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: paidikoi.eetaa.gr. Διαδικασία ενστάσεων Ενστάσεις επί των Προσωρινών Πινάκων πλήρων και ελλιπών φακέλων δικαιολογητικών και επί των Πινάκων απορριφθεισών μπορούν να υποβληθούν εγγράφως στους αριθμούς FAX των κατά τόπους γραφείων της ΕΕΤΑΑ. ή ηλεκτρονικά μέσω e-mail με σκαναρισμένα έγγραφα και εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας ανάρτησής τους, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Έντυπο Υποβολής Ένστασης», που παρουσιάζεται στο Παράρτημα 2 της παρούσας.
Σε περίπτωση υποβολής ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier), η ένσταση υποβάλλεται σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ  ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», για το σχολικό έτος 2015 - 2016. Η υποβολή της ένστασης κατά τον ανωτέρω τρόπο θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, ήτοι μέχρι τις 10/9/2015. Για το εμπρόθεσμο της ένστασης, που θα υποβληθεί κατά τον ανωτέρω τρόπο, θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που πρωτοκολλείται από την ΕΕΤΑΑ.
Ημερομηνίες υποβολής ενστάσεων: 8/9/2015 -10/09/2015
Από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι την 10/09/2015 και ώρα 14:00. Ενστάσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες.
Όλες οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.). Στο έντυπο της ένστασης θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο λόγος για τον οποίο υποβάλλεται η ένσταση και φυσικά να συνοδεύεται από το απαιτούμενο δικαιολογητικό. Ενστάσεις ασαφείς ή δικαιολογητικά χωρίς έντυπο ένστασης δεν θα γίνονται αποδεκτά.
Προσοχή: Στην διαδικασία των ενστάσεων δεν θα γίνεται αποδεκτή ουδεμία αλλαγή στις επιλεγείσες από τις μητέρες δομές.  www.dikaiologitika.gr  ,.-
 
***  18 ψηφοδέλτια, 83 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Μεσσήνιων, όλα τα ονόματα           
     
Στην ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου προχώρησε χθες το μεσημέρι το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με την ανακήρυξη, κατέθεσαν συνδυασμούς 18 κόμματα και υποψηφιότητα 83 άτομα, ενώ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συμμετείχαν 16 κόμματα και 85 υποψήφιοι.
Η ανακήρυξη των συνδυασμών έγινε με βάση την αλφαβητική κατάσταση των υποψηφίων, ενώ εμείς δημοσιεύουμε τους συνδυασμούς σύμφωνα με τις λίστες των κομμάτων. Ωστόσο, έως αργά χθες το βράδυ δεν ήταν δυνατόν να πληροφορηθούμε τις λίστες για τη Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Δημιουργία Ξανά, το ΕΠΑΜ, το Δημοκρατικοί, Κοινωνία Αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδος.           
  Οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι έχουν ως εξής:       
  Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς –ΣΥΡΙΖΑ
-Γ. Κατρούγκαλος (καθηγητής Πανεπιστημίου)
-Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη (δικηγόρος)
-Πέτρος Κωνσταντινέας (αρτοποιός)
-Αλέξης Χαρίτσης (ηλεκτρολόγος- μηχανικός ΕΜΠ)
-Ιωάννα Μαραβελή (ιδιωτική υπάλληλος),
-Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος (γεωπόνος-δημόσιος υπάλληλος)
-Ηλίας Μπουντουβάς (αγρότης)                                
 Νέα Δημοκρατία                                    
-Αντ. Σαμαράς (οικονομολόγος)
-Ι. Λαμπρόπουλος (δικηγόρος)
-Μιλτιάδης (Μίλτος) Χρυσομάλλης (διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός)
-Δημ. Σαμπαζιώτης (φυσικός)
-Περ. Μαντάς (ελεύθερος επαγγελματίας)
-Μαρία Οικονομάκου (εισοδηματίας)
-Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου (αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. – δημοσιογράφος)                                
Λαϊκή Ενότητα - ΛΑΕ                      
-Αθαν. Πετράκος (συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τέως βουλευτής)
-Ελένη Ψαρρέα  (εκπαιδευτικός)
-Βασ. Τσουλάκος (συνταξιούχος εκπαιδευτικός)
-Δημ. Σιψάς (αγρότης)
-Λεων. Αντωνόπουλος (αγρότης)
-Μαρία Μήτση (άνεργη φιλόλογος)
-Παν. Τατούλης (λογιστής)                                
Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή                              
-Δημ. Κουκούτσης (οδοντίατρος)
-Δημ. Αδαμόπουλος (ασφαλιστικός σύμβουλος)
-Βαρβάρα Αλεξέα (απόστρατη λιμενικός)
-Γ. Γιαννακόπουλος (επιχειρηματίας)
-Ι. Ζαφειρόπουλος (αξιωματικός Ενόπλων Δυνάμεων ε.α.)
-Στυλιανή Κόνιαρη (οικιακά)
-Κων. Οικονομόπουλος (ιδιωτικός υπάλληλος)          
Το Ποτάμι                       
-Βασ. Σπανός (ιατρός)
-Σταυρούλα Κάτσου (ιδιωτική υπάλληλος)
-Γ. Γιαννακέας (ξενοδόχος)
-Παναγιώτης (Τάκης) Μπακέας (ιδιωτικός υπάλληλος)
-Χρυσούλα Σταμούλη (ιδιωτική υπάλληλος)
-Παναγιώτης- Κωνσταντίνος Ζήρας (μηχανολόγος μηχανικός)
-Μάριος Αραβαντινός (δημοσιογράφος)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος - Κ.Κ.Ε.               
-Αντ. Κατσάς (δικηγόρος)
- Νικ. Διασάκος (οδοντίατρος)
-Στέλλα Χρηστέα (μεταλλειολόγος μηχανικός)
-Χριστίνα-Ελευθερία Καντζιλιέρη (κτηνίατρος)
-Παν. Κουφαλάκος (υπάλληλος ΔΕΥΑΚ)
-Σαρ. Κουκούμης (συνταξιούχος δάσκαλος)
-Αγγελική Ζαφείρη (άνεργη)                               
Ανεξάρτητοι Έλληνες Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία         
-Αικατερίνη Αργυροπούλου (νοσηλεύτρια Δ.Ε. – άνεργη)
-Παν. Γεωργόπουλος (απόστρατος αξιωματικός)
-Χαρ. Δημητρακόπουλος (δικαστικός επιμελητής)
-Δημ. Μπαρμπετσέας (αγρότης)
-Αικατερίνη Παληοδήμου- Αλευρά (φιλόλογος)
-Μαρία Σταματοπούλου (ιδιωτική υπάλληλος)                               
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία)
-Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου (δικηγόρος)
-Ι. Κατσαργύρης (συνταξιούχος)
-Χαρ. Βακαλόπουλος (υπάλληλος Δήμου Καλαμάτας)
-Κων. Τσαπόγας (συνταξιούχος ΔΕΗ)
-Παναγιώτα Σβερκούνου- Τσαούση (καθηγήτρια)
-Θεόδ. Γαλανόπουλος (ελεύθερος επαγγελματίας)
-Παναγιώτης (Τάκης) Αναστόπουλος (συνταξιούχος διευθυντής Ευρωπαϊκής Ένωσης)                               
Ένωση Κεντρώων                       
-Ελένη Βόβολη (ιδιωτική υπάλληλος)
-Ι. Καλογερόπουλος (μηχανικός)
-Αντ. Κανδήλας (ιατρός καρδιολόγος)
-Θεοδώρα Καράμπελα (εκδότης – δημοσιογράφος)
-Δημ. Κουλέτσης (συνταξιούχος)
-Γ. Φωτόπουλος (δικηγόρος)
-Φωτ. Φωτόπουλος (δικηγόρος)                                
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή- ΑΝΤ. ΑΡ. ΣΥ. Α. (Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κουμμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικης Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα- ΕΕΚ).                                  
-Ευστ. Γιακουμής (τεχνικός υπολογιστών)
-Βασ. Σπυρόπουλος (αγρότης)
-Χριστίνα Σαρδέλη (ξυλουργός)
-Παν. Κάτσαρης (γεωπόνος)
-Δονάτος Νίκου (εκπαιδευτικός)
-Γαρυφαλλιά Καπετανάκη (εκπαιδευτικός)
-Γ. Μπούτσης (οικοδόμος)
ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ-Εκλογική Συνεργασία      
Γρηγ. Κωνσταντόπουλος (εκδότης)                               
Δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος                   
-Παν. Πονηρέας (πολιτικός μηχανικός)
-Βασ. Χαρμπίλας (ελεύθερος επαγγελματίας)                                
Δημοκρατικοί, Κοινωνία Αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδος
-Ελένη Τράγου (ψυχολόγος)
-Ι. Χαραλαμπόπουλος (οικονομολόγος)                               
Κοινωνία                                 
-Αθαν. Πανταζόπουλος (αγρότης)                               
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο- Ε.ΠΑ.Μ.                                
-Εμμαν. Κλαμπατσέας (αρχιτέκτων)
- Ι. Μαγγανάς (οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων)
-Κων. Μαλλιώτης (ελεύθερος επαγγελματίας)
-Ι. Σταυρόπουλοις (συνταξιούχος εκπαιδευτικός)
-Ευγενία Τσοπανάκη (οικοκυρά)
ΟΑΚΚΕ- Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
 -Ευάγ. Χρήστου (ιδιωτικός υπάλληλος)                           
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας               
-Χρ. Παπαθανασίου (ιδιωτικός υπάλληλος)
  Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις - ΕΛ.ΛΑ.Σ                               
-Γ. Δημητρακόπουλος (συνταξιούχος στρατιωτικός)  

***   Παλιά Καλαμάτα: Τα καφενεία της κεντρικής μας πλατείας         
     
 
 
Συνεχίζεται η ξενάγηση στην παλιά Καλαμάτα, πάντα με το σκοπό να ξαναθυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι μας.
Τα καφενεία, που είναι και το σημερινό μας θέμα, υπήρξαν πολύ διαδεδομένα στην πόλη μας. Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με τα μεγάλα από αυτά, που κάποτε πλαισίωναν την κεντρική πλατεία μας, Βασιλέως Γεωργίου.
Στο βορινό σημείο της πλατείας ήταν κάποτε το καφενείο του Τζαννή. Απ’ αυτό είχε πάρει και το όνομα η πλατεία. Μετέπειτα το πήρε ο Γ. Κατσαρός και σήμερα εκεί είναι το κατάστημα τηλεφωνίας WIND.
Το 1930 έγινε το κεντρικό καφενείο «Τριανόν». Το έφτιαξε ο Παν. Αντωνόπουλος που είχε έρθει από την Αμερική μαζί με τη γυναίκα του Ευγενία, το γένος Κουντούρη. Τα χρόνια εκείνα γνώρισε μεγάλες δόξες αυτό το καφενείο – ζαχαροπλαστείο. Εκεί σύχναζε η ελίτ της Καλαμάτας. Ιδίως τις Κυριακές δεν έβρισκες καρέκλα να καθίσεις. Εκεί πρωτοσερβιρίστηκαν οι γρανίτες από χυμούς με γεύσεις λεμόνι, πορτοκάλι, βύσσινου και τα υπέροχα παγωτά με γεύση μπανάνας, σοκολάτας και φιστικιού.
Είναι γνωστό στους παλιούς Καλαματιανούς ότι ο έξυπνος αυτός επιχειρηματίας έφτιαξε και τον κινηματογράφο «Τριανόν».
Λίγο πιο κάτω στο κέντρο της πλατείας ήταν το καφενείο «Μούστου». Είχε φτιαχτεί κάτω από το αρχοντικό σπίτι του πλούσιου καπνεμπόρου Γεωργίου Λυκ. Σκιά. Ήταν σε τρεις δρόμους: Λεωφ. Σιδηρ. Σταθμού – Μητροπέτροβα και πλατείας. Δημιουργοί του καφενείου ήταν οι: Καζανάς και Τουρλόπουλος, γαμπρός και κουνιάδος, γιατί ο Τουρλόπουλος είχε παντρευτεί την αδελφή του Καζανά. Το όνομα του «Μούστου» το είχε πάρει από την ταβέρνα που διατηρούσαν πίσω από το ιερό του Αγίου Νικολάου, με το όνομα «Ταβέρνα ο Μούστος».
Το καφενείο αυτό διέγραψε μεγάλη ιστορία, γιατί διατηρήθηκε πάνω από 80 χρόνια, ενώ εκεί σύχναζαν όλοι οι συνταξιούχοι, στρατιωτικοί – εκπαιδευτικοί – δικαστικοί – του Δημοσίου και ένα πλήθος άλλων εμπόρων και επιτυχημένων επιχειρηματιών της πόλης μας. Ήταν το «στέκι» και η ανάπαυλα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας.
Εκεί σερβίρονταν: γνήσιος ελληνικός καφές, παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και ουζάκι με μεζέδες σπιτικούς.
Η γνώμη του γράφοντος είναι ότι υπήρξε μεγάλο λάθος της παρούσας Δημοτικής Αρχής η μη διατήρηση του παραδοσιακού αυτού καφενείου, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου και χρηματοδοτούνται από τους Δήμους.
Ακριβώς στην απέναντι γωνία, Μητροπέτροβα και πλατείας (σημερινό Goodys), άνοιξε το 1951 καφενείο ο ιδιοκτήτης Βασίλης Αντωνόπουλος. Το διατήρησε αρκετά χρόνια και μετά το έδωσε στον Βασίλη Χάτζο. Αυτός έβαλε και δύο μπιλιάρδα γαλλικού τύπου και εκεί παίζονταν διάφορα παιχνίδια που συνηθίζονται στα καφενεία, τάβλι, σκάκι, παιγνιόχαρτα κ.ά. Αυτό ήταν το «Παλλάς».
Λίγα χρόνια αργότερα έλαβαν το καφενείο ο Βασίλης Κουμουράς και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, οι οποίοι το κράτησαν για πολλές δεκαετίες.
Δίπλα ακριβώς, κάτω από το σπίτι του μεγαλοεργολάβου Παπαθεοδώρου, είχε ανοίξει καφενείο ο Παπουλάκος. Ένας ιδιόρρυθμος μεγάλος άνθρωπος, ο οποίος δε δεχόταν νεαρούς, παρά μόνον πελάτες μεγάλης ηλικίας.
Λίγο πιο κάτω, κάτω από το σπίτι του Κληρόπουλου, γωνία Ιατροπούλου και πλατείας, είχε ανοίξει καφενείο ο Σινάνης. Τότε υπήρχε η οδός Ιατροπούλου που ένωνε τη λεωφόρο σταθμού με την Αριστομένους.
Επόμενος ενοικιαστής του καφενείου ήταν ο Ηλίας Παρασκευόπουλος και σήμερα το γνωστό «Λωτός».
Αυτά ήταν τα καφενεία της κεντρικής μας πλατείας, όπου κάποτε – κυρίως τα καλοκαίρια – κάθονταν οι Καλαματιανοί απολαμβάνοντας τη δροσιά, το αναψυκτικό και ακόμα τις βόλτες των νέων, πάνω – κάτω.
Εκείνα τα χρόνια η πλατεία είχε ονομαστεί και… νυφοπάζαρο. Γιατί εκεί συναντιούνταν οι ματιές των νέων με τις νέες, γίνονταν οι γνωριμίες και μετά… ό,τι ήθελε προκύψει!
Σήμερα απ’ όλα αυτά δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα.
Τα καφενεία έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και σε επισιτιστικά καταστήματα, μιας και τα γούστα των νέων έχουν διαφοροποιηθεί.
Τώρα δεν υπάρχουν βόλτες στην πλατεία και… νυφοπάζαρο! Οι γνωριμίες των νέων τώρα γίνονται στις καφετέριες και… ηλεκτρονικά, μέσω των κομπιούτερ.
Κι άλλες φορές έχει ειπωθεί από τις στήλες αυτές ότι η εξέλιξη και η πρόοδος είναι ποτάμι που δε γυρίζει  πίσω. Αρκεί να γίνεται για το καλό των ανθρώπων.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης 

*** Από σήμερα υποβολή αιτήσεων για τα νέα προγράμματα του ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας         
      
Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι, από σήμερα και μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα του ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Όπως μας ενημέρωσαν χθες ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΚΕΚ, Απόστολος Γκούνης και ο διευθυντής του Κέντρου, Παναγιώτης Τζαβάρας, η ώρα που οι ενδιαφερόμενοι θα μπουν στις αίθουσες πλησιάζει. Τα δε φετινά προγράμματα, που ήρθαν να προστεθούν στα πετυχημένα των περασμένων ετών, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα βλέμματα.
Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:
Λογιστής τουριστικής επιχείρησης
Μαγειρική - ζαχαροπλαστική
Βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών
Δραστηριότητες οικοξενάγησης
Ζωγραφική
Αγιογραφία
Κατασκευή Κοσμημάτων
Κοπτική-ραπτική
Πλεκτική χειρός
Χειροτεχνία
Πληροφορική & χρήση νέων τεχνολογιών
Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου
Μελισσοκομία
Τυροκομική
Εκμάθηση έγχορδων λαϊκών οργάνων
Φυτικά καλλυντικά - αιθέρια έλαια - αρωματικά βότανα
Ανάπτυξη επιχειρησιακών εφαρμογών στο διαδίκτυο (Ηλεκτρονικό Επιχειρείν)
Θεατρικό εργαστήρι
Αυτά έχουν διάρκεια έως 80 ώρες, διεξάγονται στους χώρους του ΚΕΚ και η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επικοινωνούν με το ΚΕΚ Περιφερειακής  Ενότητας Μεσσηνίας: Νέδοντος 135 Καλαμάτα τηλ. 27210 95860.
Επιπρόσθετα, από τον κύριο Γκούνη έγινε γνωστό ότι στα σχέδια της Περιφέρειας είναι να λειτουργήσουν κάποιες ειδικότητες που μέχρι σήμερα για να τις παρακολουθήσει κάποιος έπρεπε να πάει στην Αθήνα. Θα γίνουν, λοιπόν, προσπάθειες για δημιουργία τμημάτων για το δίπλωμα των οδηγών που απαιτείται για τη μεταφορά υγρών- καυσίμων, όπως και την κάρτα μεταφορέα. Για να δημιουργηθεί, όμως, πρέπει υπάρχει προσέλευση. Έτσι, καλούνται όσοι ενδιαφέρονται για αυτή την ειδικότητα να υποβάλουν αίτηση.
Τέλος, θα γίνει προσπάθεια ώστε στην Καλαμάτα να έρθει και η Σχολή Κρεοπωλών, μέσω κάποιου τμήματος του υπουργείου. Επίσης σημαντικό είναι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτηση, ώστε να μετρηθεί το ενδιαφέρον.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ο Τέρενς Κουίκ σήμερα στην Καλαμάτα 

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα στις 7.00 το απόγευμα ο πρώην υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. - 

*** Με 0,50 ευρώ κέρδισε 170.000 ευρώ τυχερός στη Μεσσήνη 

Αν έχεις τύχη διάβαινε, λέει η παροιμιώδης φράση, η οποία για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε πέρα ως πέρα αληθινή. Ένας κάτοικος από τη Μεσσήνη πήγε στο πρακτορείο την Κυριακή να παίξει τζόκερ, που μοίραζε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά από αλλού τα περίμενε και από αλλού του ήρθαν τα χρήματα. Σε πρακτορείο της Μεσσήνης κατατέθηκε το μοναδικό «χρυσό» δελτίο της 1ης κατηγορίας στο ΠΡΟΤΟ μετά την κλήρωση της 3ης Σεπτεμβρίου. Το δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο του Σταύρου Ηλιόπουλου (Σταδίου 6, Μεσσήνη) και με 0,50 ευρώ και τυχαία επιλογή αποδίδει στον τυχερό 170.564 ευρώ. Στην κλήρωση προχθές (6/9) στην 1η κατηγορία δε βρέθηκε τυχερός. Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 7, 2, 3, 3, 1, 3, 6. - 

***   Να δυναμώσει η φωνή της Λαϊκής Ενότητας στη Μεσσηνία ο στόχος των υποψηφίων βουλευτών         
     
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου 
Να ενισχυθεί με την ψήφο των Μεσσηνίων η Λαϊκή Ενότητα, προκειμένου με την ισχυρή παρουσία της στη Βουλή να εμποδίσει την εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου, ήταν το αίτημα που έθεσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου από την εκπαιδευτικό Κλεοπάτρα Σκαλτσά.
Όπως ανακοίνωσε η κα Σκαλτσά, υποψήφιοι είναι οι τέως βουλευτές Θαν. Πετράκος και Έλενα Ψαρρέα, ο φυσικός - συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής της ΛΑΕ στη Μεσσηνία Βασ. Τσουλάκος, ο αγρότης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Πύλου-Νέστορος Δημ. Σιψάς, ο αγρότης Λεων. Αντωνόπουλος, η άνεργη φιλόλογος Μαρία Μήτση και ο Παν. Τατούλης, από την Κυπαρισσία, με σπουδές στη Λογιστική.
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Θ. Πετράκος, επανέλαβε πως η Λαϊκή Ενότητα «είναι δημιούργημα της ανάγκης και τέκνο της οργής του λαού, που είδε τα όνειρά του να προδίδονται από την κυβέρνηση Μαξίμου» και να υπογράφει το τρίτο μνημόνιο, χωρίς να έχει τέτοια εντολή ούτε από το κόμμα ούτε από το λαό. Κάλεσε δε τους Μεσσήνιους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο, ώστε να υπάρχει ισχυρή παρουσία στη Βουλή και να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο.
Η Ελένη Ψαρρέα ζήτησε και αυτή ενίσχυση για ισχυρή αντιμνημονιακή παρουσία στη Βουλή, επισημαίνοντας πως για τα πέντε κόμματα υπάρχει κοινό πρόγραμμα, το μνημόνιο, ενώ τόνισε πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αυτή της Λαϊκής Ενότητας.
Ο Βασ. Τσουλάκος μίλησε για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από αντιμνημονιακό σε μνημονιακό κόμμα και κάλεσε σε συστράτευση με όσους έδωσαν τη μάχη ενάντια στα μνημόνια, που είχαν το θάρρος να παρατήσουν υπουργικούς θώκους και υπερυπουργεία, προκειμένου να είναι πιστοί στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν παραδίδουμε τα κλειδιά και την υπογραφή μας στο Ρωμαίο αυτοκράτορα», σημείωσε ο Δημ. Σιψάς, τονίζοντας τη μάχη κατά των μνημονίων και εκείνες που θα ακολουθήσουν ξανά.
Από την πλευρά του, ο Λεων. Αντωνόπουλος παρατήρησε πως «μας έχουν σώσει πολλές φορές, δε θέλουμε να μας σώσουν ξανά. Μιλάνε για θυσίες, μόνο που η θυσία είναι κάτι που το κάνεις μόνος σου, όταν το επιβάλλουν είναι έγκλημα. Το μόνο που κάνουν είναι να ξεπουλάνε τον πλούτο της χώρας, αντί να επενδύουν σε αυτό. Δεν παραλείπουν όμως να επενδύουν στο φόβο, αλλά εμείς δε φοβόμαστε».
Η Μαρία Μήτση επισήμανε πως είναι μεγάλη ανάγκη η ενεργός συμμετοχή στην πολιτική ζωή, επειδή κρίνεται η αξιοπρέπεια, η ηθική και υλική υπόστασή μας. Αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου για όλους και κατέγραψε τις απαιτήσεις των νέων για θέσεις εργασίας, ποιοτική αναβάθμιση της ζωής, ποιοτική Παιδεία, αξιοπρέπεια και εθνική ανεξαρτησία, έξοδο από τα μνημόνια, να τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος της υποδούλωσης και της υποτέλειας.
Ολοκληρώνοντας ο Παν. Τατούλης μίλησε για τη δυνάμωση του «Όχι», που διατυπώθηκε στο δημοψήφισμα και, απευθυνόμενος στους νέους, τους προέτρεψε να μην ψηφίσουν από αντίδραση ή απογοήτευση Χρυσή Αυγή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε η γενιά που έχει ζήσει μέσα στα μνημόνια, καλείται να ξεφύγει από τα μνημόνια, είμαστε η γενιά που ζει το δράμα των προσφύγων και δε μας επιτρέπεται να στραφούμε στο φασισμό».  του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Πετυχημένη αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

 
 
Πολλές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες πολιτών, ανέδειξαν τη σχέση των Καλαματιανών με τη θάλασσα στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας 2015, που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολλών φορέων. Η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας, που για τελευταία φορά είχε διεξαχθεί στην Καλαμάτα το 2008, περιέλαβε πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάδειξη των γαστρονομικών δυνατοτήτων που προσφέρει ο πλούτος αλιευμάτων τον οποίο παρέχει η θάλασσα, δράσεις αναψυχής στην ακρογιαλιά, προβολή της ναυτοσύνης των Ελλήνων, καθώς και αγώνες ιστιοπλοΐας στον καλύτερο στίβο ναυταθλητισμού στην Ελλάδα, το Μεσσηνιακό Κόλπο, αλλά και ψαρέματος.
~ Στη Ναυτική Εβδομάδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, με διάλεξη για τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο και η Πολεμική μας Αεροπορία, πραγματοποιώντας άκρως εντυπωσιακή επίδειξη με την αεροβατική ομάδα «Δαίδαλος», καθώς και επίδειξη διάσωσης ναυαγών με ελικόπτερο.
~ Το βράδυ της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας η εορτή λήξης της Ναυτικής Εβδομάδας Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν βραβεύσεις σε όσους διακρίθηκαν στους αγώνες ιστιοπλοΐας και ψαρέματος.
~ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ Επιδόθηκαν, όμως, και τιμητικές πλακέτες στους Δωδέκατο Άγγελο του Κωνσταντίνου και Δημητρακόπουλο Σταύρο του Ιωάννη, διότι με αυταπάρνηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, έπεσαν στο νερό στις 16 Αυγούστου, στο λιμάνι μπροστά από το Πάρκο Λιμενικού, προκειμένου να σώσουν δύο παιδάκια που κινδύνευαν, καθώς το αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν είχε πέσει στη θάλασσα. Τις πλακέτες παρέλαβαν εκπρόσωποι των τιμηθέντων, οι οποίοι απουσίαζαν για εύλογες αιτίες.
~ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Στους αγώνες ιστιοπλοΐας συμμετείχαν αθλητές με 50 σκάφη Optimist και με 15 σκάφη LASER και οι νικητές είναι:
11χρονα αγόρια στην κατηγορία Optimist ,
1. Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος - ΝΟΚ Ποσειδών 2. Λημνιός Γεώργιος - ΝΟ Λακωνίας 3. Γεννάτος Στέφανος - ΝΑΣΚ Αίολος 11χρονα κορίτσια στην κατηγορία Optimist 1. Μπουτεράκου Σοφία - ΝΟ Λακωνίας 2. Μαρισέλ Ξανθή - ΝΟΚ Ποσειδών 3. Σιγουλάκη Αλεξάνδρα - ΝΟ Λακωνίας Γενική αγοριών στην κατηγορία Optimist 1. Μάλλιος Χρήστος - ΝΑΣΚ Αίολος 2. Οικονομόπουλος Παναγιώτης - ΝΑΣΚ Αίολος 3. Τσάμης Στάθης - ΝΟΚ Ποσειδών Γενική κοριτσιών στην κατηγορία Optimist 1. Μπουτεράκου Σοφία - ΝΟ Λακωνίας 2. Κυρούση Φωτεινή - ΑΙΟ Ρίου Ιάσων 3. Μαρισέλ Ξανθή - ΝΟΚ Ποσειδών Κατηγορία LASER 4.7 Γενική 1. Ηλιόπουλος Παναγιώτης - ΝΑΣΚ Αίολος 2. Βραχάτης Δημήτρης - ΝΑΣΚ Αίολος 3. Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος - ΝΑΣΚ Αίολος
~  ΝΙΚΗΤΕΣ ΙΣΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Διεξήχθη, επίσης, η 15η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νοτίου Ελλάδος 2015 που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδος από το διοργανωτή σύλλογο ΝΑΣΚ Αίολος.
~ Τα αποτελέσματα των αγώνων της ήταν: 1. Blue Line – Free Motion με κυβερνήτη τον Πατσαμάνη Ιωάννη και πλήρωμα τους: Δεληκούρα Έφη, Σμέρλα Μάρθα, Χανδρινού Μάρσια, Καντζιλιέρη Χριστίνα, Λουκάτο Χρήστο, Αλειφέρη Πολύβιο και Δρακόπουλο Γεώργιο 2. Don Quixote IV με κυβερνήτες τους Αγγελόπουλο Στέφανο και Παναγιωτόπουλο Αντώνη και πλήρωμα τους: Γιαννόπουλο Γιώργο, Ανδριανόπουλο Βαγγέλη, Κουμουνδούρο Παναγιώτη και Μπελδέκα Πέτρο 3. GTI Georgoulis με κυβερνήτη τον Αλεφαντή Δημήτρη και πλήρωμα τους: Γεωργούλη Ιωάννη και Αλεφαντή Παναγιώτη.Αγώνες αλιείας με φελλό
~ Οι νικητές στους αγώνες ήσαν: 1. Βουγιουκλής Νάσος, Κοντούλης Παναγιώτης, Νηρέας Καλαμάτας 2. Ρεκαλίτης Θοδωρής, Νικητόπουλος Δημήτρης, Νηρέας Καλαμάτας 3. Λεονταρίτης Θανάσης, Ντουνέτας Ιωάννης, Ν.Ο. Καρύστου
~  Νικητής μεγαλύτερου αλιεύματος ήταν ο Μπαλής Θεοδόσης – Ακαδημία Αθλητικών Δραστηριοτήτων Σαλαμίνας, που αλίευσε λίτσα 450 γραμμαρίων.
~  Σημειώνεται πως στο διαγωνισμό συμμετείχαν και παιδιά, ενώ ο μικρότερος στην ηλικία ήταν ο επτάχρονος Κατσαρέας Νίκος. Έλαβαν μέρος 40 αθλητές. Τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα που έφεραν οι αθλητές, προσφέρθηκαν στο Άσυλο Ανιάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. - 

***  Το ιστορικό κτίριο της ΕΤΕ στην Κυπαρισσία καταρρέει και χρειάζεται άμεσα φροντίδα (φωτογραφίες)         
      
Τ
 
ο ιστορικό κτίριο της Ε.Τ.Ε. στην Κυπαρισσία, που προοριζόταν για πνευματικό κέντρο, δυστυχώς, καταρρέει, εγκαταλελειμμένο πλήρως και αφημένο εντελώς στην τύχη του. Αυτό το, πραγματικά, μοναδικό στολίδι για ολόκληρη την Τριφυλία, δεν έτυχε της φροντίδας και μέριμνας που θα έπρεπε από την τελευταία δημοτική Αρχή της Κυπαρισσίας αλλά ούτε και ο δήμος Τριφυλίας, από το 2011 μέχρι και σήμερα, έχει δείξει στην πράξη το απαιτούμενο ενδιαφέρον αλλά και το σεβασμό που όφειλε και οφείλει στην πόλη, τον πολιτισμό της και τους κατοίκους της Κυπαρισσίας. Το ιστορικό αυτό κτίριο, αγοράστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου, για να δημιουργηθεί, επιτέλους, κάποτε στην Κυπαρισσία, πολιτιστικό κέντρο, με δάνειο που αποπλήρωσαν οι δημότες της Κυπαρισσίας (με την επιβολή πολιτιστικού τέλους, το οποίο εισπράττεται ακόμη και σήμερα) καθώς και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, τότε, επί Σταύρου Μπένου και υπάρχει έτοιμη προμελέτη και κτιριολογική μελέτη του Γιώργου Διαμάντη! Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Κυπαρισσίας, ομόφωνα, πριν το 2007 είχε πάρει απόφαση για σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να υλοποιηθεί το έργο με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή και μάλιστα η διοίκηση του Τ.Π.Δ. εγγράφως είχε ενημερώσει το δήμο για ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης. Τα χρόνια, που ακολούθησαν, από το 2007, η δημοτική Αρχή Κυπαρισσίας αδράνησε προκλητικά. Ακόμη και την δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους από το Τ.Π.Δ. άφησαν να περάσει στο «ντούκου» και να παρέλθει η προθεσμία υπογραφής του δανείου, λέγοντας διάφορα περί έρευνας για καλύτερους όρους δανειοδότησης από ευρωπαϊκούς ή και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Το δάνειο χάθηκε και μαζί χάθηκε και πολύτιμος χρόνος, κοντά στα πέντε χρόνια. Τον Αύγουστο του 2011, το δημοτικό συμβούλιο Κυπαρισσίας αποδέχθηκε δωρεάν μελέτη του ΕΜΠ για το κτίριο της ΕΤΕ. Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει γίνει μελέτη, αν δεν έχει γίνει ή, τέλος πάντων, τί ακριβώς γίνεται. Είναι γεγονός ότι, τόσο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο όσο και τον ένα χρόνο της νέας δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, η νυν αντιδήμαρχος Μαρία Πανουσιοπούλου καθώς και σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, έχουν θέσει στο δημοτικό συμβούλιο, κατ’ επανάληψη, το ζήτημα της ΕΤΕ και την αναγκαιότητα να εντασσόταν το έργο στο ΕΣΠΑ, με μόνη προϋπόθεση την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου. Ωστόσο, και η προηγούμενη δημοτική Αρχή Κόλλια και η σημερινή δημοτική Αρχή Κατσίβελα, άγνωστο γιατί (πιθανώς επειδή το κτίριο αυτό τυγχάνει να βρίσκεται στην Κυπαρισσία!), δεν έκαναν – ουσιαστικά και με πρακτικό αντίκρισμα – τίποτα, ούτε καν τα αυτονόητα, για να προωθήσουν διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί το έργο του κτιρίου της ΕΤΕ. Αλήθεια, με εκείνο το Διαγωνισμό για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, τι έχει συμβεί; Για αυτό το έργο δεν «υποτίθεται», όπως έχει λεχθεί, ότι θα προσλαμβανόταν Τεχνικός Σύμβουλος; Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Τριφυλίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας, Νίκος Αναστασόπουλος, ρώτησε σχετικά με το κτίριο της ΕΤΕ καθώς στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 του δήμου υπάρχει κωδικός για «Μελέτες Επισκευής Κτιρίου τ.Εθνικής» με το ποσό των 50.000 ευρώ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό το ποσό δεν φτάνει για τίποτα! Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ανέφερε ότι, «το κτίριο της Εθνικής πρέπει να ανασυσταθεί στην πρώτη του μορφή», συμπληρώνοντας ότι «και θα πρέπει να πάρουμε και πολιτικές αποφάσεις για το τι θα κάνουμε και με τον περιβάλλοντα χώρο και με όλα. Το βέβαιον είναι ότι, το κλειδί της κουβέντας είναι ότι είναι μια προμελέτη η οποία προβλέπει μελέτη και κατασκευή». «Άρα, στην ουσία, αυτά που έχουν προταθεί, τα αφήνουμε και ξαναγυρνάμε πάλι απ’ την αρχή;», ρώτησε ο κ. Αναστασόπουλος, με τον κ. Κατσίβελα να απαντά πως, «το βέβαιον είναι ότι δεν έχουμε κάνει τη μελέτη – κατασκευή» και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδρακτάς, παρενέβη λέγοντας ότι «υπάρχει μόνο μία προμελέτη…». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, επέμεινε και ρώτησε εάν «η μελέτη, η συνέχεια, θα πατήσει πάνω σε αυτή (σ.σ. στην προμελέτη), θα τη λάβουμε υπόψη ή θα πάμε απ’ την αρχή πίσω;». Απαντώντας ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε πως, «αυτό, βασικά, δεν θα απέχει και πολύ. Τώρα, μπορούμε να κουβεντιάσουμε το προαύλιο… Αλλά, αυτό που είναι το μεγάλο και το κύριο ζητούμενο είναι αυτό καθεαυτό το κτίριο της Εθνικής». «Το ερώτημά μου είναι εάν αυτή η προμελέτη που υπάρχει, η οποία μάλιστα είναι και εγκεκριμένη, θα ληφθεί υπόψιν;», είπε ο κ. Αναστασόπουλος, με τον κ. Αδρακτά να του απαντά πως, «Ακόμη και αυτή να χρησιμοποιηθεί, εγώ δεν έχω απόφαση, αυτή τη στιγμή, ότι “πάμε γι’ αυτό το σκοπό”. Αλλά, ακόμα κι αυτή να χρησιμοποιηθεί, να φανταστείς, ότι υπολείπονται όλες οι υπόλοιπες μελέτες…». «Δεν καταλαβαίνω, ποιος θα είναι ο καινούργιος σχεδιασμός», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Αναστασόπουλος, με τον κ. Αδρακτά να αναφέρει πως, «αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση... Προφανώς, αυτό προσπαθούμε και μια πολιτική απόφαση τί θέλουμε να γίνει! Εφόσον συνεχίζουμε, στο θέμα αυτό, για αυτό που έχει προμελετηθεί, συνεχίζουμε και οριστικοποιούμε αυτές τις μελέτες. Απλά, δεν επαφιόμαστε στο “μελέτη - κατασκευή”. Άρα, το κονδύλι αυτό δείχνει ότι, υπάρχει μία προμελέτη, συνεχίζουμε με αυτή την προμελέτη που υπάρχει…».  Σε παρέμβαση του μέλους της Επιτροπής, Νίκου Δημογκότση, ο οποίος ανέφερε το θα μπορούσε ο δήμος να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού για το κτίριο της ΕΤΕ καθώς και για τα μνημεία της περιοχής, καθώς το υπουργείο έχει υπηρεσία που κάνει και μελέτες και μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη κτλ, ο κ. Κατσίβελας ανέφερε ότι έχουν καλή συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά το υπουργείο δεν έχει ίδιους πόρους, δεν είναι η εποχή η παλιά, δεν υπάρχουνε πόροι στο υπουργείο Πολιτισμού ή, τουλάχιστον, και τα χρήματα του ΕΣΠΑ ήτανε δεσμευμένα αλλού. «Να περιμένουμε, τώρα, το υπουργείο Πολιτισμού να τις κάνει τις μελέτες, δε νομίζω – από τις πρώτες επαφές που έχω – δεν περιμένουμε κάτι από εκεί. Το μόνο που, ουσιαστικά, περιμένουμε είναι τεχνογνωσία όσον αφορά τις ειδικές μελέτες που χρειάζεται το κτίριο της Εθνικής γιατι δεν είναι απλά ένα κτίριο, είναι ένα κτίριο που έχει και όλες τις πολιτιστικές προϋποθέσεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριφυλίας. Στη συζήτηση παρενέβη και η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου αναφέροντας πως, «το 2012 έτρεχαν κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ και είχαν ανοίξει προγράμματα και για το κτίριο της Εθνικής. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ήταν να προσληφθεί στο δήμο μας Τεχνικός Σύμβουλος… Αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα εμείς σήμερα να ξεκινούμε εκ του μηδενός. Η Εθνική Κυπαρισσίας δεν είναι ένα έργο που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε οικονομικά από μόνοι μας εάν δεν τρέξουν προγράμματα. Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 4,5 εκ. ευρώ, οπότε θέλει κάποιες προϋποθέσεις…». Ο, δε, κ. Κατσίβελας τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να είμαστε κολλημένοι σε κάποιες μελέτες, σε κάποιες ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει σε έναν παρελθόν χρόνο μιας άλλης νοοτροπίας. Όσον αφορά το θέμα της Εθνικής, πρέπει να κοιτάξουμε τις δυνατότητες τις χρηματοδοτικές οι οποίες υπάρχουνε. Και η μία είναι, απευθείας ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή οτιδήποτε άλλο πρόγραμμα, που δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Από κει και πέρα θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και το ενδεχόμενο του ΣΔΙΤ…». Πάντως, πέρα από τις κουβέντες και εκτός χλιαρών προθέσεων, που μένουν στα λόγια, σημασία έχει ότι, το κτίριο της ΕΤΕ καταρρέει και αυτό είναι επικίνδυνο για πεζούς, οχήματα και δίκυκλα, καθώς είναι επί του εθνικού δρόμου, στην οδό Ελ. Βενιζέλου, και, δυστυχώς, ενώ αγοράστηκε για να γίνει πολιτιστικό κέντρο, στο κτίριο αυτό, εδώ και χρόνια, μόνο κουνάβια «ερωτοτροπούν» και, ανά διαστήματα, βρίσκουν στέγη παράνομοι αλλοδαποί…

***  Αστική συγκοινωνία στη Νέα Είσοδο συζητά η δημοτική αρχή Καλαμάτας 

Συνεννοήσεις με το Αστικό ΚΤΕΛ έχει αρχίσει ο Δήμος Καλαμάτας για τη δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας στη Νέα Είσοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ένας αριθμός δρομολογίων της γραμμής 2, από την κεντρική στάση έναντι του Σιδηροδρομικού Σταθμού προς το νοσοκομείο με επιστροφή, προβλέπεται να γίνεται από τη Νέα Είσοδο αντί της οδού Αθηνών. Υπάρχουν, βέβαια, και γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν (εγκρίσεις δρομολογίων κ.λπ.). Αυτό απάντησε ο δήμαρχος σε ερώτηση του επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας, Θεόδωρου Μπρεδήμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το θέμα έχει τεθεί και από τον Τύπο. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκτός από τη λειτουργία αστικής συγκοινωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και, μάλιστα, με επιτακτικό τρόπο το θέμα των ατυχημάτων. Ένα ακόμα, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες, συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η Δημοτική Αρχή, σε συνεννόηση και με την Τροχαία Καλαμάτας, να βρουν τρόπους να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος. Α.Π. -

***  Με δύο καινοτομίες η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στις 9 Σεπτεμβρίου

Με δύο βασικές καινοτομίες θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία της άτυπης Διακομματικής Επιτροπής περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση, καθώς και να απαντήσουν σε ερώτηση που προηγουμένως τους έχει υποβληθεί. Οι όροι του debate περιλαμβάνονται σε κείμενο στο οποίο κατέληξε η άτυπη Διακομματική μετά από τρεις συνεχείς συσκέψεις και το περιεχόμενο του οποίου ακολουθεί… Όροι του debate Ημέρα: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου Ώρα έναρξης: 21.00 Τόπος: Στούντιο της ΕΡΤ Συντονιστής: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημοσιογράφοι: Ερωτήσεις θα υποβάλουν εκπρόσωποι από τους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα: ΑΝΤ1, ALPHA, E TV, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR. Tους δημοσιογράφους τους επιλέγουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Μοναδική προϋπόθεση να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Θεωρείται αυτονόητο ότι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.Θεματικοί κύκλοι συζήτησης: 1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία 2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική 3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό 4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - Άμυνα 5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου 6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους, με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί. Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30''. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15'' και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''. Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο. Σειρά δημοσιογράφων - καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους. Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη. Αντιγόνη Πανέλλη (ΑΠΕ – ΜΠΕ) - 

***  Εκτός ψηφοδελτίων ο Παύλος Χαϊκάλης 

Εκτός ψηφοδελτίων μένει τελικά ο μέχρι πριν μερικές ημέρες Υπουργός και βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης μετά από απόφαση του Πάνου Καμμένου. - 

***  Αποχωρούν 111 στελέχη της ΔΗΜΑΡ και υπογράφουν κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ  

 Eκατόν έντεκα στελέχη της ΔΗΜΑΡ από όλη την Ελλάδα με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την ανοιχτή διαφωνία τους για την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ασκούν κριτική στην ηγεσία για αντιδημοκρατικές μεθόδους ξένες πρός την ανανεωτική αριστερά και τη ΔΗΜΑΡ και θεωρούν ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης της πολιτκής και της οικονομίας στη χώρα. Καλούν τα μέλη και τους οπαδούς της ΔΗΜΑΡ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ τάσονται υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και δηλώνουν ότι αποχωρούν από την ΔΗΜΑΡ. -

***  Οριστικό: Στις 9 και 14 Σεπτεμβρίου τα ντιμπέιτ

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την απόφαση της άτυπης διακομματικής, οι εργασίες της οποίας μόλις ολοκληρώθηκαν. Η σύσκεψη της άτυπης διακομματικής επαναλαμβάνεται το Σάββατο με αντικείμενο τους όρους και τις λεπτομέρειες της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Newsroom ΔΟΛ -

***  Οριακή ανατροπή στα γκάλοπ με προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

          Με προβάδισμα 0,3% η ΝΔ - Στο 5,3% το ΠΑΣΟΚ - Στο 5,5% η ΧΑ, στο 5,1% το ΚΚΕ και στο 4% η Λαϊκή Ενότητα -
~ Πρώτος σε δημοφιλία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 44,3% Οριακή ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δείχνει δημοσκόπηση της GPO που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη και σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ .
~ Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega -σε δείγμα 1.000 ατόμων kai σε διάστημα από την Δευτέρα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης- η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,3%. Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα με 4%.
 - Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.
 -  Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πρώτος σε δημοφιλία είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 44,3% έναντι του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει 41,9%.
 -  Στην ερώτηση, πάντως, ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο, οι πολίτες απάντησαν ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 28,8% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ποσοστό 27,1%, ενώ η επιλογή «κανένας από τους δύο» υπερτερεί με ποσοστό 30%.
~ Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων κλείνει μόλις στο 0,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου και τη ΝΔ να ακολουθεί με 22,6%. Ακολουθούν: - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1% - ΚΚΕ 5,5% - ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4% - ΠΑΣΟΚ 4,2% - Λαϊκή Ενότητα 3,9% - Ένωση Κεντρώων 3,6% - ΑΝΕΛ 2% - ΑΛΛΟ 3,5% - ΛΕΥΚΟ 2,2% - ΑΠΟΧΗ 5% - ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%
Πηγή: www.Protothema.gr . - 

***  Η Χριστίνα Τρεμόντι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ.         
      
Η ελληνοαμερικανίδα με ρίζες από την Καλαμάτα 
Χθες το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης- ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", η ατμόσφαιρα για την πόλη της Καλαμάτας είχε διαφορετικό αέρα.
Ο λόγος είναι απλός. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε η Χριστίνα Τρεμόντι, ένα νεαρό κορίτσι που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, αλλά οι ρίζες της είναι από την περιοχή μας, αφού η μητέρα της, Ρόζι Χατζηαγγελή, μεγάλωσε στη Φυτειά.
Η Χριστίνα είναι ένας άνθρωπος που δεν ανήκει ιδεολογικά σε κάποιο κόμμα. Διακαής της πόθος είναι να δει την Ελλάδα να κάνει βήματα προς τα μπροστά και να καταφέρει, ως ξεκίνημα, να σκοτώσει το τέρας της διαφθοράς, που τρώει τα σωθικά της χώρας. Αν και θα μπορούσε να μείνει στις ΗΠΑ, όπου κάνει λαμπρές σπουδές, προτίμησε να δώσει όλη της τη δημιουργικότητα και το νεανικό της ενθουσιασμό στην πατρίδα της μητέρας της, που είναι και δική της.
Μέσα από τις σελίδες του "Θάρρους" έχουμε παρακολουθήσει την πορεία της από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να κάνει κάτι κόντρα στο ρεύμα της διαφθοράς. Επ’ αυτού κάναμε αναφορά στην ιστοσελίδα της Χριστίνας Τρεμόντι, edosafakelaki.org, η οποία είχε την πρώτη της εμπειρία με αυτή την πρακτική, όταν ο παππούς της χρειάστηκε επείγουσα θεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο της Καλαμάτας
Όπως μας είχε δηλώσει, «ήταν βετεράνος του πολέμου και διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Ένα βράδυ είχε ακατάσχετη αιμορραγία και έπρεπε να σπεύσουμε στο νοσοκομείο. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη αδιαφορία. Κανείς δεν έδωσε σημασία στον παππού μου. Τότε πήραμε το μήνυμα ότι ανέμεναν "μίζα" και όταν η μητέρα μου έδωσε ένα ποσό περίπου 300 ευρώ, μέσα σε μία ώρα ο παππούς μπήκε στο χειρουργείο».
Εμπνευσμένη, λοιπόν, από ανάλογες ιστοσελίδες στην Ινδία και την Κένυα, η Χριστίνα Τρεμόντι δημιούργησε μία ιστοσελίδα στην οποία οι απλοί πολίτες ανώνυμα αναφέρουν περιπτώσεις δωροδοκιών. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ιστοσελίδα της γέμισε με διαφορετικές περιπτώσεις δωροδοκίας και διαδόθηκαν στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η νεαρή Ελληνοαμερικανίδα έχει μιλήσει σε διεθνή συνέδρια, τηλεοπτικά κανάλια, ελληνικά και ξένα, και θεωρούμε ότι κάποια στιγμή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αγκαλιάσει την προσπάθειά της και να την ενισχύσει με κάθε τρόπο.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***  Φωτιά σε σπίτι στα Φιλιατρά το βράδυ του Σαββάτου (φωτογραφίες)
 
Φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε σπίτι στα Φιλιατρά, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, προκαλώντας ανησυχία και αναστάτωση σε ολόκληρη τη γειτονιά, καθώς όλοι φοβήθηκαν τυχόν επέκτασή της σε διπλανά σπίτια. Η φωτιά ξέσπασε στις 11.00 περίπου και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση μόλις ειδοποιήθηκε από περίοικους. Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής από Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία, καθώς και άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και η συντονισμένη επιχείρηση κατάσβεσης που στήθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα γρήγορα να περιοριστεί η φωτιά και να μην κινδυνεύσουν διπλανά σπίτια, ενώ λίγο αργότερα έγινε πλήρης κατάσβεσή της. Η φωτιά, σύμφωνα με όλα τα συλλεχθέντα στοιχεία και ευρήματα, φέρεται να ξεκίνησε από το ισόγειο και επεκτάθηκε στον όροφο, καθώς το ταβάνι ήταν ξύλινο και «άρπαξε» αμέσως. -
 
***   Οδηγίες για τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου         
     
Εγκύκλιο με οδηγίες προς τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχοντας διευκρινίσεις και για όσα ισχύουν για τους ετεροδημότες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ψηφοδέλτιο δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος («λίστα»), όπως προβλέπεται σε περίπτωση που δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 18μηνο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.
Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το σχετικό δικαίωμα.
Όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων δήμων, έχουν τη δυνατότητα ως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 20ής Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Όσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.
Τα πιστοποιητικά που θα προσκομίζουν οι ανωτέρω εκλογείς και τα οποία θα εκδίδονται εις διπλούν, φέρουν την κάτωθι ένδειξη: «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015». Όσον αφορά τους ετεροδημότες, παρέχεται πλέον η δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30ή Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους υπάρχει η ένδειξη Ε.
Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς που φέρουν την ένδειξη Ε στον βασικό εκλογικό κατάλογο να ψηφίσουν.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος αφαιρούνται οι ετεροδημότες και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους.  
 
***  Δεν κατεβαίνει στις εκλογές ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη
«Στις επικείμενες "προκατασκευασμένες" εκλογές οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό» αναφέρει το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ανακοινώνοντας ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές. «Οι σχεδιασμοί των υπερκείμενων των κομμάτων δυνάμεων, εξυπηρετούνται από "εύκαμπτους" και "Γουλιμήδες". Η άρνηση προσαρμογής σε ρόλους που απαιτούν ισοδυναμεί με CASUS BELLI. »Πώς και πότε θα αναμετρηθούμε μαζί τους, θα το επιλέξει ο λαός και εμείς» καταλήγει ο ΛΑΟΣ. - 
 
***   Τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ για όλη την Ελλάδα          
      
Υποψήφιους σε όλη την Επικράτεια έχει ο συνδυασμός που απαρτίζουν τα κόμματα ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ, εν όψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα δύο κόμματα, το κοινό εκλογικό σχήμα «θέλει να αναδείξει μιαν άλλη κατεύθυνση για το λαϊκό και εργατικό κίνημα: την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αγώνων, της συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης, για την ανατροπή των μνημονίων, παλιών και νέων, για την ανατροπή της επίθεσης του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου».
Οι υποψήφιοι των βουλευτικών εκλογών:   
ΑΤΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ                    
1. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Αριστομένη
2. ΑΡΚΟΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Γεωργίου
3. ΒΑΓΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Θεοδώρου
4. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Δημητρίου
5. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Δημητρίου
6. ΜΑΝΔΕΛΕΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ του Γεωργίου
7. ΜΠΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
8. ΝΕΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ευστρατίου
9. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
10. ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου
11. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ του Δημητρίου
12. ΒΑΡΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου
13. ΒΙΔΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου
14. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ του Γεωργίου
15. ΓΚΡΟΥΗ ΕΛΕΝΗ του Πέτρου
16. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ του Δημητρίου
17. ΚΑΤΣΕΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Νικολάου
18. ΚΙΖΙΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αναστασίου
19. ΚΟΝΤΟΦΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
20. ΚΟΥΦΟΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Αριστείδη
21. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Κωνσταντίνου
22. ΜΑΛΑΤΑΝΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ του Κωνσταντίνου
23. ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αλεξάνδρου
24. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Μιχαήλ
25. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Προδρόμου
26. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Χρήστου-Χριστοφόρου
27. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Κωνσταντίνου
28. ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΣΟΦΙΑ του Παναγιώτη
29. ΣΟΦΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου
30. ΣΤΑΪΚΟΥ ΑΝΤΙΟΠΗ του Γεωργίου
31. ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΙΩΣΗΦ του Σταύρου
32. ΤΑΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Κωνσταντίνου
33. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
34. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Γεωργίου
35. ΧΑΣΙΩΤΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ του Χρήστου
36. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
37. ΔΕΜΕΡΟΥΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ του Κωνσταντίνου
38. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αντωνίου
39. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
40. ΣΑΡΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Αντωνίου
41. ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Μιχαήλ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
42. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Χρήστου
43. ΜΟΥΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του Βασιλείου
44. ΝΙΚΗΤΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ του Δημητρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
45. ΚΙΖΙΡΙΔΗ ΩΡΑΙΟΖΗΛΗ του Αναστασίου
46. ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του Τζαννή
47. ΛΙΟΣΑΤΟΥ ΖΩΗ του Ευαγγέλου
48. ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου
49. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ του Αναστασίου
50. ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Προδρόμου
51. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Βασιλείου
52. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου  
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
53. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
54. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
55. ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΑΝΝΑ του Πολυχρόνη
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 
56. ΤΣΩΛΗ ΕΛΕΝΗ του Χρήστου   
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
57. ΒΛΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ του Παντελή
58. ΝΤΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου
59. ΤΣΩΛΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ του Χρήστου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ
60. ΒΟΝΤΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑ του Δημητρίου
61. ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Λεωνίδα
62. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ 
63. ΛΥΛΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ του Γεωργίου
64. ΧΑΤΖΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Ιωάννη     
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
65. ΣΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Σεραφείμ
66. ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του Ιωάννη 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
67. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου
68. ΤΣΙΛΙΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 
69. ΚΑΜΑΡΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παναγιώτη 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
70. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ευθυμίου
71. ΖΑΡΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Θεοδώρου
72. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Γεωργίου 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
73. ΜΠΟΥΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Γεωργίου   
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 
74. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
75. ΚΟΣΜΑ ΜΑΛΑΜΩ του Ευαγγέλου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
76. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Σπυρίδωνος
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
77. ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Δημητρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
78. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου   
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
79. ΑΜΑΛΛΟΥ ΘΕΜΙΣ του Αναστασίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
80. ΤΣΩΝΗ ΙΩΑΝΝΑ του Μιχαήλ 
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΙΟΥ
81. ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Ιωσήφ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ 
82. ΒΑΡΝΑΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ του Στυλιανού
83. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Δημητρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΑΜΟΥ
84. ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σταύρου
85. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΥΡΤΩ του Μιχαήλ
86. ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
87. ΚΕΧΑΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Σωτηρίου
88. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Αλεξίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ
89. ΜΑΛΛΙΑΔΑ ΑΝΘΟΥΛΑ του Ευσταθίου
90. ΤΑΧΤΣΗ ΑΝΝΑ του Πασχάλη
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
91. ΑΤΖΑΜΙΔΑΚΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ του Αλεξίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ 
92. ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Αθανασίου
93. ΚΑΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Μιχαήλ
94. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Αποστόλου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
95. ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αντωνίου
96. ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ του Γεωργίου  
ΚΡΗΤΗ 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
97. ΓΚΟΛΕΜΗ ΙΩΑΝΝΑ του Γεωργίου
98. ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Γεωργίου
99. ΜΠΑΜΠΑΛΕΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Γεωργίου
100. ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Επαμεινώνδα
101. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη
102. ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
103. ΔΕΛΟΓΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ευστρατίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
104. ΜΠΑΓΙΑΡΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου
105. ΠΑΠΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
106. ΑΡΧΟΛΕΩΝ ΑΡΤΕΜΙΟΣ του Κωνσταντίνου
107. ΚΟΚΟΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ του Νικολάου
108. ΜΠΟΥΤΣΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Παύλου
109. ΝΤΑΜΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Εμμανουήλ
110. ΡΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ του Ιωσήφ
111. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου  
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
112. ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΛΙΟΣ του Αθανασίου
113. ΒΑΡΝΑΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Θεοδώρου
114. ΒΙΤΟΥΛΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ του Ιωάννη
115. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΕΥΑ του Αναστασίου
116. ΓΚΕΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Παναγιώτη
117. ΚΑΜΑΡΕΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ηλία
118. ΚΑΡΒΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Κωνσταντίνου
119. ΚΟΝΤΟΦΑΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου
120. ΜΑΚΡΗ ΠΑΓΩΝΑ του Γεωργίου
121. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
122. ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Λεωνίδα
123. ΤΣΙΦΟΥΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Νικολάου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
124. ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑΝΑ του Γεωργίου
125. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννη
126. ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ του Ιωάννη
127. ΤΣΟΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Ιωάννη
128. ΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Δημητρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
129. ΚΑΡΒΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Κωνσταντίνου
130. ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Γεωργίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ 
131. ΑΒΟΥΖΟΥΚΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Κωνσταντίνου
132. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ηλία
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΛΑΣ 
133. ΖΑΓΓΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ταξιάρχη
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
134. ΚΑΡΒΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Παντελή
135. ΜΑΝΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ηλία
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
136. ΖΑΧΑΡΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Ζαχαρία
137. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Θεοδώρου
138. ΣΑΜΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ του Αγαμέμνωνα
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 
139. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
140. ΞΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου 
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
141. ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ του Κωνσταντίνου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 
142. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αργυρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 
143. ΑΒΟΥΖΟΥΚΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΠΗΝΕΛΟΠΗ του Κωνσταντίνου
144. ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ευσταθίου
145. ΚΟΥΤΡΩΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝHΣ
146. ΔΕΡΝΟΒΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Στυλιανού
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ
147. ΚΑΜΑΡΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη
148. ΚΑΠΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Ευαγγέλου
149. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Δημητρίου
150. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Θωμά
151. ΣΟΦΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ του Δημητρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 
152. ΖΥΓΟΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Αστερίου
153. ΚΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Πέτρου
154. ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Βασιλείου
155. ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 
156. ΑΒΤΖΗΑΣΛΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Φανουρίου
157. ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Γερασίμου
158. ΣΕΡΕΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ του Γεωργίου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
159. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ του Νικολάου
160. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αποστόλου
161. ΣΑΠΟΥΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Ιωάννη
 ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΤΗΣ
162. ΚΡΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Παναγιώτη
163. ΜΑΚΡΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ του Γεωργίου
164. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Νικολάου
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
165. ΜΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ιωάννη
166. ΝΕΙΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου
167. ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ του Λεωνίδα
168. ΧΟΒΟΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννη
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
169. ΓΡΑΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Δημοσθένους
170. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
171. ΜΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Μιχαήλ
172. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΤΡΟΣ του Κωνσταντίνου
173. ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Δημητρίου
174. ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου
175. ΧΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ιωάννη
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
176. ΝΟΥΣΙΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ του Ιωάννη
 
*** Σύντομο τετ-α-τετ Τσίπρα με Μεϊμαράκη στο αεροδρόμιο (φωτογραφίες)          
       
 
Συνάντηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» είχαν το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αίθουσα αναχωρήσεων, προκειμένου να μεταβεί από το Ηράκλειο στην Αθήνα, μετά τη διήμερη περιοδεία του στη δυτική Κρήτη, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης μόλις είχε φθάσει στο αεροδρόμιο, προκειμένου να πραγματοποιήσει την περιοδεία του στο νησί.
Όταν ο κ. Μεϊμαράκης ενημερώθηκε για την παρουσία του κ. Τσίπρα στο αεροδρόμιο, συνάντησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μια σύντομη συνομιλία.
Χαρακτηριστική η στιχομυθία με τους δημοσιογράφους:
- Ο κ. Τσίπρας είναι ακριβώς στη διπλανή αίθουσα και ετοιμάζεται να φύγει.
- Β.Μείμαράκης: Α, ναι; Να πάω να τον δω!
Αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δήλωσε:
-Β.Μεϊμαράκης: Στον τόπο μας και αναχωρεί. Οφείλαμε να του ευχηθούμε καλό ταξίδι.
- Ποιος είναι ο διάλογος που είχατε;
-Β Μεϊμαράκης: Τώρα, πολλά ρωτάτε.
  Newsroom ΔΟΛ 
 
***  Εκλογικά...
Ξεκινάμε τη στήλη εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου με δύο βασικές θεωρήσεις. Η πρώτη θέτει ως έμβλημά της την ύπαρξη να προηγείται της ουσίας, ορίζοντας συγχρόνως ηγεμόνα των αισθήσεων την αφή και όχι την όραση: «Υπάρχω σημαίνει λερώνω τα χέρια μου». Η δεύτερη είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά στην "Καθημερινή" της περασμένης Κυριακής. «Zoύμε μάλλον τη δυσκολότερη και κρισιμότερη ιστορική συγκυρία που γνώρισε ο Ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα δεδομένα που συγκροτούν τη δραματική συγκυρία είναι καινούργια, δεν έχουμε έμπειρη γνώση για να τα διαχειριστούμε. Είναι πόλεμος χωρίς να αλληλοσφάζονται στρατοί, να βομβαρδίζονται πόλεις, να καταλαμβάνονται εδάφη από “δυνάμεις κατοχής”. Όμως, το διακύβευμα είναι το ίδιο, όπως και στις ένοπλες συρράξεις: Η εθνική κυριαρχία, η κρατική ανεξαρτησία, η ελευθερία κοινωνικής αυτοδιαχείρισης. Τα όπλα έχουν αλλάξει, δεν είναι η αεροπορική και ναυτική υπεροπλία, τα πυραυλικά συστήματα, τα χημικά και πυρηνικά μέσα ολέθρου. Όμως, η λογική της απανθρωπίας παραμένει ίδια: Αν στον πόλεμο που ξέραμε στόχος πάντοτε ήταν ο μέγιστος δυνατός αριθμός νεκρών, από τις μάχιμες δυνάμεις και τον άμαχο πληθυσμό, ώστε να καμφθεί το ηθικό του αντιπάλου και να παραδοθεί χωρίς όρους, στόχος σήμερα είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός λιμοκτονούντων, ανέργων, απελπισμένων, νεκρών από ασιτία και αλκοόλ, ανθρώπων που αυτοκτονούν τσακισμένοι από την ανελπιστία και την πίκρα της αδικίας. Στόχος και πάλι, να καμφθεί το ηθικό, ώστε να ξεπουληθούν, βορά στο ιδιωτικό κέρδος, όλες οι ζωτικές κοινωνικές κατακτήσεις της συνύπαρξης καλλιεργημένων ανθρώπων: ασφάλεια γηρατειών, νοσήλια, φάρμακα, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τρένα, οδικό δίκτυο, αεροδρόμια, λιμάνια»… «Η κρίση, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο» (Εμανουέλ Μακρόν, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας). Κάτι άφησε σαν σπόρο η απελθούσα κυβέρνηση, εκτός από απαισιοδοξία. Αν καρπίσει, θέλει κόπο, χρόνο και υπομονή. Προχθές το βράδυ ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Όποια γνώμη και να έχω για το πολιτικό εγχείρημα που λέγεται «Ποτάμι», συγκράτησα κάποιες ιδέες του. Περιορισμός στις θητείες των βουλευτών με ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες θητείες και συνολικά τέσσερις στο σύνολο του βίου, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και σύνταξη μόνο από το επάγγελμα του καθενός. Δημιουργία πρότυπων σχολείων σε φτωχές γειτονιές και περιοχές, δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα διαλύσει την "αριστερή μελαγχολία». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα "φέρει κέφι" και ενδεχομένως μπρίο στο λαό, διότι, ως γνωστόν, σύμφωνα και με την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι "κιμπάρης και ντόμπρος". Όπως και να ’χει, κερδισμένοι είμαστε. Ο Φρόιντ πέθανε νωρίς… Αυτά για το ξεκίνημα. Προϊόντος του χρόνου θα βρούμε και ρυθμό τοπικό… Α.Π. - 
 
 ***  Τατούλης και Πετράκος συνυποψήφιοι 

Ξέραμε μέχρι πρότινος για τη γνωστή αντιπαλότητα του Π. Τατούλη με τον Θαν. Πετράκο, τον καιρό που ο τελευταίος ήταν περιφερειακός σύμβουλος. Χθες ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Π. Τατούλη στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας. Μόνο και μόνο η ύπαρξη κοινού επωνύμου προκάλεσε χαμόγελα, αλλά γρήγορα προέκυψε ότι ο υποψήφιος βουλευτής ουδεμία σχέση έχει με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου… Χ.Χ. - 
 
***   Nάντια Γιαννακοπούλου: Δίνουμε τον αγώνα με νέο ήθος         
     
Σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Μεσσηνίας εμφανίστηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου. Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε στη νέα αρχή που κάνει το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας:
«Το νέο στο ΠΑΣΟΚ το αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Με νέα Πρόεδρο, νέα πρόσωπα, με νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και για το θετικό ισοζύγιο που το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει στη χώρα. Με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με τα μεγάλα έργα, αναγνωρίζοντας την προσφορά των παλαιότερων και το μεγάλο βάρος που ανέλαβαν, αλλά και έχοντας μάθει και από τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Έχουμε γνώση, έχουμε εμπειρία, έχουμε την ικανότητα και τα νέα στελέχη, με νέο ύφος και νέο ήθος και λέμε αλήθειες».
Ερωτηθείσα για την εκλογική μάχη στη Μεσσηνία, η κα. Γιαννακοπούλου δήλωσε πολύ αισιόδοξη: «Βλέπω επαναπατρισμό στελεχών, αλλά κυρίως επαναπατρισμό φίλων, ψηφοφόρων, ανθρώπων που ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τώρα επιστρέφουν στις ρίζες τους, στο σπίτι τους, το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή την έκκληση κάνουμε: λέμε στους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν πίσω στις ρίζες τους, να δημιουργήσουμε τον τρίτο, δυνατό, αυτοδύναμο πόλο. Η επανασυσπείρωση της κεντροαριστεράς είναι εθνική ανάγκη.
Όλα αυτά τα χρόνια δίνω τον αγώνα στη Μεσσηνία, σε έναν - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - αντικειμενικά δύσκολο νομό για το ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μας. Γιατί πιστεύω ότι έτσι υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο μου. Χωρίς να σκέφτομαι τις θέσεις και τις καρέκλες, χωρίς να σκέφτομαι αν θα βγει η έδρα, αν και πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε». 

*** Γιάννης Λαμπρόπουλος: Όλοι μαζί μπροστά για την πατρίδα

Η κρίση στη χώρα μας είναι οικονομική, πολιτική, είναι όμως και κρίση αρχών και αξιών. Κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας δε θέλησαν να συνεννοηθούν. Στο τέλος του 2014 όλα έδειχναν πως βγαίναμε από την κρίση και τα μνημόνια, με κόπους, με θυσίες του λαού μας. Όλοι προέβλεπαν ότι το 2015 θα ήταν μια καλή χρονιά, με αύξηση του εθνικού εισοδήματος κοντά στο 3%, με μείωση της ανεργίας, με πλεονάσματα, με επενδύσεις και, κυρίως, με ένα ξεκάθαρο κλίμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της οικονομίας μας. Όλα αυτά θα συνέβαιναν, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη το κράτος μας και η οικονομία μας. Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα, και οδήγησε το χειμώνα τη χώρα σε εκλογές. Δε λογάριασε την κρίσιμη φάση που βρισκόταν η οικονομία και τη συμφωνία που τότε έπρεπε να υπογραφεί με τους δανειστές μας. Έβαλε το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον πάνω από τη σωτηρία της χώρας. Κέρδισε τις εκλογές με πολλά ψέματα και υποσχέσεις και ακολούθησαν έξι μήνες πλήρους απραξίας και αφασίας. Αυτούς τους μήνες δε διαπραγματεύτηκαν, απλώς μπλοφάριζαν και πίστευαν ότι θα εκβιάσουν τους Εταίρους. Ο κ. Βαρουφάκης μόνον φωτογραφιζόταν, έδινε συνεντεύξεις και προκαλούσε τους πάντες, Έλληνες και ξένους. Οδήγησαν τη χώρα μπροστά στην καταστροφή, έκλεισαν τις τράπεζες, έστησαν τους Έλληνες στις ουρές, έβαλαν λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, πέρασαν την οικονομία μας ξανά σε μεγάλη ύφεση και ανεργία. Έκαναν το δημοψήφισμα και ρισκάρισαν την παραμονή μας στην Ε.Ε. Απέτυχαν στη διαπραγμάτευση όπως παραδέχθηκαν και οι δικοί τους βουλευτές. Μπροστά στην καταστροφή που ερχόταν για το Λαό μας, με κλειστές τις τράπεζες και ελλείψεις βασικών προϊόντων, κυρίως εισαγόμενων, που θα αντιμετωπίζαμε, αναγκάστηκαν και υπέγραψαν τη συμφωνία – μνημόνιο που εξόρκιζαν, που θα έσκιζαν, που θα καταργούσαν με ένα νόμο. Υπέγραψαν μνημόνιο δεκατεσσάρων δισ. μέτρων, που θα πληρώσει ο Λαός μας, από περίπου δύο δισ. που ήταν η αρχική πρόταση των Εταίρων στο τέλος του 2014. Εδώ πρέπει να θυμηθούμε και τα άλλα ψέματα του κ. Τσίπρα. Πέρυσι τέτοιο καιρό στη Θεσσαλονίκη, με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όπως ονομάσθηκε, είχε υποσχεθεί πως θα μοιράσει στο λαό δώδεκα δισ. ευρώ, πως όχι μόνον δε θα έπαιρνε κανένα νέο μέτρο, αλλά θα έδινε κιόλας. Υποσχόταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μη φορολόγηση των αγροτών. Τώρα, αντί των δώδεκα δισ. που θα έδινε, ζητάει από τους πολίτες, τους φτωχούς, τους ανέργους, να πάρει δεκατέσσερα δισ. Έταξε λαγούς με πετραχήλια, υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα. Τώρα αυξάνει το ΦΠΑ, παίρνει από τους αγρότες, κόβει το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, μειώνει τις συντάξεις. Τώρα χρειάζεται 25 δισ. για να κρατήσει όρθιες τις τράπεζες, που μέχρι το Δεκέμβριο δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Το Δεκέμβριο 2014 η τρόικα υπολόγιζε το χρηματοδοτικό κενό σε 20 – 22 δισ. Τον Αύγουστο 2015 η συμφωνία έκλεισε στα 86 δισ., πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε επτάμισι μήνες ο λογαριασμός επιβαρύνθηκε κατά 60 δισ.! Αυτό το επτάμηνο σταμάτησαν ή δεν προχώρησαν, όλα τα έργα, μικρά και μεγάλα, σε όλη τη χώρα, γονάτισαν τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τις εξαγωγές. Και ενώ η οικονομία μας βουλιάζει με κλειστές τις τράπεζες που δε χρηματοδοτούν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα ξανά σε εκλογές. Για άλλη μια φορά επιλέγει το προσωπικό του συμφέρον και του κόμματός του, όχι της χώρας, και τώρα πιθανότατα την απόδραση. Έτσι συνεχίζεται η απραξία, η αβεβαιότητα και η συσσώρευση των προβλημάτων. Αντέχει η χώρα μας, η οικονομία μας, μέσα σε οχτώ μήνες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις; Τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τα πολιτικά του παιχνίδια, θα τα πληρώσουμε με 80 δισ., με περισσότερους ανέργους, με σκληρότερο μνημόνιο. Δεν πλήττει η κρίση τους μεγάλους, πλήττει τους μικρούς, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους. Τις πολιτικές τους, την απραξία τους, την ανικανότητά τους, τις αγκυλώσεις τους, θα τις πληρώσουμε σύντομα, όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί. Γι’ αυτό βιάστηκε να προκηρύξει εκλογές, πριν φτάσουν στα χέρια των πολιτών. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία και στην Παιδεία μεγάλωσαν. Η λαθρομετανάστευση επί των ημερών τους έχει πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας δύο χρόνια ως αντιπολίτευση έταζε ψέματα και πάλευε σκληρά κάθε μεταρρύθμιση και επενδυτική προσπάθεια. Επτά μήνες στην κυβέρνηση, πάλι ψέματα έλεγε. Γιατί να τον ξαναψηφίσουμε; Δεν είμαι απ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι από την κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ έγιναν όλα καλά. Έγιναν και λάθη και παραλείψεις και αδικίες και υπερβολές. Είχαν, όμως, όλα μπει σ’ ένα δρόμο, είχε αλλάξει το κλίμα και όλα έδειχναν για το καλύτερο. Έτσι θα υπήρχε περιθώριο βελτιώσεων και διορθώσεων. Το νέο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση, τα διαπραγματεύτηκαν με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Τα δημοσιονομικά μέτρα, φορολόγηση κ.λπ., τα πρότεινε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συμμετείχαν τώρα στις διαπραγματεύσεις, αναγκάστηκαν και τα ψήφισαν για να μείνει η Ελλάδα όρθια και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι πλέον η ελπίδα, απέτυχε οικτρά, είπε ψέματα, δεν είχε κανένα πρόγραμμα, δεν ήταν έτοιμος για τίποτα, δεν είχε συνεργάτες να κυβερνήσει, δεν είχε καμιά εμπειρία, δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Δεν είναι το νέο, γιατί δε θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, δεν πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουν σ’ ένα μεγάλο Κράτος και Δημόσιο Τομέα που θα τον συντηρεί ο Ιδιωτικός. Με αυτές τις πολιτικές δεν πρόκειται ποτέ να μειώσουν την ανεργία και να δημιουργήσουν δουλειές για τους νέους μας. Εμείς έχουμε ως αρχή μας το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων με την εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, ώστε να στηθούν νέες επιχειρήσεις, να στηριχθούν οι υπάρχουσες και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας. Θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και σε αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια. Την έξοδο από την Ε.Ε. και την καταστροφή δεν την έχουμε αποφύγει, που όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σημαίνουν για τους αγρότες μας, για την ανάπτυξη και το λαό μας γενικότερα. Εμείς, ως το μόνο γνήσιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, υποσχόμαστε τη σταθερή πορεία μας μέσα στην Ε.Ε, τη δημιουργία μέσα από εκεί των προϋποθέσεων για ανάπτυξη, για προκοπή και έξοδο από την κρίση. Δε θα ρισκάρουμε ποτέ στα ζάρια τη σωτηρία της χώρας και την παραμονή μας στην Ε.Ε. Υποσχόμαστε πως θα αλλάξουμε το κλίμα και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους σκληρούς όρους της συμφωνίας και ειδικότερα για τους αγρότες μας, με άλλα ισοδύναμα μέτρα λιγότερο επώδυνα για τα λαϊκά στρώματα. Δε θα ψηφίσουμε τα σκληρά μέτρα για τους αγρότες. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις του Έθνους, που θέλουν την ανάπτυξη και σωτηρία μέσα στο Ευρώ και την Ε.Ε., να συστρατευθούμε μακριά από κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Θέλουμε και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συνεννόηση, με στόχο να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να δώσουμε ελπίδα και εμπιστοσύνη, μέσα και έξω από την Ελλάδα. Εμείς υποσχόμαστε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και σταθερότητα που είναι λέξεις κλειδιά για ανάπτυξη και στήριξη από τους Εταίρους μας. Τώρα ξεκινάμε με νέα ηγεσία, με νέες προτάσεις, διδαγμένοι από τα λάθη μας και πιο αποφασισμένοι. Μας καλεί όλους το υπέρτατο καθήκον που είναι η σωτηρία της χώρας. Οι πόρτες της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σήμερα είναι ανοικτές για όλους τους Έλληνες, όπου και αν ψήφιζαν. Δεν πρέπει να ψηφισθούν τα ακραία κόμματα, που δεν έχουν να προσφέρουν, παρά μόνον άρνηση και διχασμό. Τα άκρα δεν ωφέλησαν ποτέ την πατρίδα μας. Αντιδημοκρατικά και φιλοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες είμαστε φιλήσυχοι, ήρεμοι και δημοκρατικοί άνθρωποι και οφείλουμε να παραμείνουμε μονιασμένοι. Όλοι ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ για την Πατρίδα μας και τα παιδιά μας.Του Ιωάννη Δ. ΛαμπρόπουλουΥποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας Νέας Δημοκρατίας -

***   Βαγγ. Αποστόλου: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση»         
       
Αφού ζήτησε συγγνώμη για τις υποσχέσεις του Γενάρη 
Ζητώντας συγγνώμη και από το Μεσσηνιακό λαό που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε όσα υποσχέθηκε το Γενάρη, έκλεισε τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καλαμάτα ο πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη συνέχεια στα Φιλιατρά για τα αγροτικά ζητήματα.
Ο κ. Αποστόλου, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει σε αυτές τις εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ και να του δώσει αυτοδυναμία, καθώς, όπως τόνισε, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες η χώρα χρειάζεται δυνατή κυβέρνηση «που θα έχει τα κότσια να κάνει διαπραγμάτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει συνεχώς σκληρή διαπραγμάτευση».
Για εκλογές
Ο κ. Αποστόλου, ολοκληρώνοντας χθες το μεσημέρι περιοδεία του στη Λακωνία, έφθασε στη Μεσσηνία, όπου είχε επαφές με στελέχη του κόμματος.
Σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα επικεντρώθηκε κυρίως στα αγροτικά ζητήματα.
Αφού τον προσφώνησε ο γραμματέας του κόμματος στη Μεσσηνία Σπύρος Μωρακέας, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την ενίσχυση των αγροτών, ο κ. Αποστόλου απάντησε στο ερώτημα γιατί έπρεπε να γίνουν εκλογές.
Υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που μια κυβέρνηση στερείται της δημοκρατικής νομιμοποίησης, κάνοντας αναφορά στους 30 πρώην συντρόφους τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Συμπλήρωσε, ότι άλλος ένας λόγος ήταν η διευκρίνιση από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα στηρίξει άλλο την Κυβέρνηση.
«Δεν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε το Γενάρη, γιατί βρεθήκαμε μπροστά σε μια συμφωνία μονόδρομο. Οφείλουμε όχι μόνο να ζητήσουμε συγγνώμη από το λαό που δεν τα κάναμε, αλλά να πάρουμε νέα λαϊκή εντολή νομιμοποίησης για να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.
Ο πρ. Αναπληρωτής Υπουργός, αναφέρθηκε επίσης στη νύχτα της 12ης Ιουλίου και στη 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας κάποια στιγμή ότι η εναλλακτική λύση των πρώην συντρόφων τους, ήταν το Grexit του Σόιμπλε. Παρατήρησε ότι το δίλλημα ήταν άτακτη χρεοκοπία ή επώδυνη λύση, αλλά με τη χώρα όρθια. Μάλιστα είπε, ότι υπάρχει και κέρδος, αφού τον Οκτώβριο για πρώτη φορά θα συζητηθεί η απομείωση του χρέους.
Αγροτικά
Σε ότι αφορά τα αγροτικά, κάνοντας ειδική αναφορά είπε ότι ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συμφωνία είναι γιατί πάνω από το 55% του εισοδήματος των αγροτών προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις. Επίσης, 800-900 εκατομμύρια το χρόνο είναι ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα για τους αγρότες.
«Δε ήταν λοιπόν δυνατόν να διακινδυνέψουμε ένα πακέτο 3,5 δισεκατομμυρίων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την επιβολή ΦΠΑ, είπε ότι πράγματι το 23% είναι επιβάρυνση, η οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιστρέφεται στον αγρότη. Διευκρίνισε ότι ο αγρότης θα τηρήσει βιβλία εσόδων – εξόδων, όμως έτσι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Εξήγησε ότι το ετήσιο παραγόμενο αγροτικό προϊόν που δηλώνεται είναι 3,8 δις, ενώ το κράτος είναι σίγουρο πως το νούμερο αυτό είναι τριπλάσιο.
«Θα πληρώνει ο αγρότης το ΦΠΑ, αλλά θα το εισπράττει από το τιμολόγιο που θα εκδίδει. Θα υπάρχει όμως μεγάλο δημοσιονομικό όφελος», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, αλλά παραδέχτηκε ότι το ΦΠΑ αυτό θα καταλήγει να βγαίνει τελικά από την τσέπη του καταναλωτή. Επίσης, συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο ο αγρότης αποκτά επιχειρηματική δραστηριότητα και έτσι θα υπολογίζονται οι αποσβέσεις του, το κόστος παραγωγής, ακόμα και η απασχόλησή του.
Κλείνοντας, κάλεσε τους Μεσσήνιους να δώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να κάνει όσα είχε σχεδιάσει το Γενάρη και τον εμπόδισαν, ενώ διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά για επανάληψη εκλογών και πως, σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, ως πρώτο κόμμα στις εκλογές θα υπηρετήσει την εντολή και θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Η Μεσσήνια βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης, ενώ ο συνάδελφός της Πέτρος Κωνσταντινέας κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ γιατί από τη μια παλεύει τη διαφθορά και από την άλλη το σχέδιο Σόιμπλε να δίνει λεφτά στην Ελλάδα για ανθρωπιστική κρίση.  της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Έντονη ανησυχία των εμπόρων της Καλαμάτας για το «αύριο»          
       
Έκδηλη είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου της Καλαμάτας για το τι θα σημάνει για τον κλάδο, η επομένη της εκλογικής αναμέτρησης στις 20 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν  Ψηλάκη, ανησυχεί για το πώς θα κινηθεί η αγορά με τις τόσες υποχρεώσεις που «τρέχουν», πώς θα αναπληρωθούν τα χρήματα που χάθηκαν μετά τον έλεγχο κεφαλαίων καθώς και το αν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, καθώς, καθημερινά σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι.
Την  αγωνία της αυτή ως εκπρόσωπος του κλάδου, κατέγραψε σε σχετικό υπόμνημα, που θα παραδοθεί στους εκπροσώπους κομμάτων που θα βρεθούν στην Καλαμάτα και το υπόμνημα αυτό έρχεται ως συνέχεια εκείνου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
  Το υπόμνημα
Η κα Ψηλάκη εκφράζει «την έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στα νέα μέτρα, καθώς και τους φόβους ότι θα καταργηθεί η κυριακάτικη αργία, καθώς η ελληνική αγορά είναι αυτή που δέχεται τα ‘απόνερα’ της τελικής συμφωνίας και οι μικρές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο ‘μάτι του κυκλώνα’.
Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο ιδιωτικός τομέας καλείται να επωμιστεί το βάρος των δυσβάσταχτων μέτρων.
Η φοροεπιδρομή στο πλαίσιο των μνημονίων έχει ‘στεγνώσει’ την αγορά και σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία των τραπεζών έχει φέρει τους Έλληνες εμπόρους σε απελπισία.
Τίθεται εύλογα το ερώτημα: Οδεύουμε στον αφανισμό της μικρής επιχείρησης; Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες;
Η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της τραπεζικής δυσλειτουργίας , αλλά και η έλλειψη ρευστότητας που έχει  κατέλθει στο 50%, συνιστούν τάσεις μη αναστρέψιμες.
Η αγωνία του εμπορικού κόσμου εστιάζεται σήμερα στο αν θα υπάρξει τέλος στην ύφεση, προτού επέλθει το τέλος της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποκτήσουμε μέτρα ωφέλιμα για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα:
-Την άμεση επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος για τις εισαγωγές- εξαγωγές των επιχειρήσεων.
-Αναπτυξιακά προγράμματα που θα ωφελήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Πρόγραμμα των τραπεζών να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων
-Να υπάρξει μέριμνα για τη μείωση του μισθώματος των επιχειρήσεων είτε προς ιδιώτες είτε προς το κράτος, με τον ίδιο τρόπο που έγινε η μείωση κατά 20% των μισθωμάτων του κρατικού φορέα προς ιδιώτες
-Να παταχθεί η παραοικονομία και το παρεμπόριο.
Το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας εξαρτάται από τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε τεράστιο βαθμό. Αυτές αποτελούν την καρδιά της οικονομίας, γι’ αυτό δε, πρέπει να βάλουμε τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα της λιτότητας που έχει γονατίσει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και δεν επιτρέπει να έλθουν νέες επενδύσεις.
Πρέπει να υπάρξει σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από την άμεση ύπαρξη αναπτυξιακών και τεχνικών σχεδιασμών και όχι μέσα από τον καταιγισμό εξοντωτικών μεταρρυθμίσεων» και καταλήγει εκφράζοντας «την κραυγή απελπισίας του εμπορικού κόσμου για να μπορέσει να βγει από την εντατική, όπου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό». Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

 ***  Φωτιά σε όχημα στην πλατεία 23ης Μαρτίου (φωτογραφίες)

 
Ένα φορτηγό εταιρίας αναψυκτικών τυλίχθηκε στις φλόγες σήμερα νωρίς το μεσημέρια στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Στο σημείο έφθασαν οχήματα της Πυροσβεστικής που δε χρειάστηκε να επέμβουν αφού με πυροσβεστήρες είχε ήδη σβηστεί η φωτιά. - 

***  Τραγική κατάληξη για τον 4χρονο που είχε χαθεί στη Χίο         
     
Τραγικό τέλος επεφύλαξε η μοίρα για τον 4χρονο  Mixael Rabia του Eugen και της Sonilla. Ο μικρός που είχε χαθεί στον Κάμπο κοντά στο Αργέντικο βρέθηκε πνιγμένος μετά από πολύωρες έρευνες στο πηγάδι κοντά στο σπίτι του.
Το παιδί για τελευταία φορά το είχαν δει στις 11 σήμερα το πρωί. Το μεσημέρι κινητοποιήθηκαν και άρχισαν την αναζήτηση του συντονισμένα η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.
Όταν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να είναι στη γύρω περιοχή ξεκίνησε η αναζήτηση του στα πηγάδια κι εκεί σε ένα από αυτά, στο σπίτι του κοντά, βρέθηκε  πνιγμένο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ανάσυρση του άψυχου κορμιού του από το πηγάδι, βάζοντας το πιο δραματικό κι οδυνηρό τέλος στην αναζήτηση του.  www.politischios.gr  ,
 
***  Μάνα με το παιδί της νεκροί από παράσυρση Ι.Χ. στο Μοσχάτο

Μία απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στην Παλαιά Παραλιακή στο ύψος του Μοσχάτου, στο ρεύμα προς Καλλιθέα. Μία μάνα με το μικρό αγοράκι της προσπάθησαν να διασχίσουν την Παλιά Παραλιακή στο ύψος του Μοσχάτο, όμως παρασύρθηκαν από διερχόμενο Ι.Χ. που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που τραυματίστηκε και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα κατέληξαν τόσο η μάνα όσο και το αγοράκι. Η κυκλοφορία στο σημείο διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ έρευνα πραγματοποιεί η Τροχαία για την ταυτοποίηση των στοιχείων των θυμάτων αλλά και για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες της τραγωδίας. www.news247.gr . - 

*** Mοντέλο και νυν αθλητής συνελήφθη για διακίνηση κοκαΐνης         
     
Ένας νεαρός 27χρονος, ο οποίος παλαιότερα υπήρξε μοντέλο και τώρα είναι αθλητής, συνελήφθη το Σάββατο από τις Αρχές για διακίνηση κοκαΐνης.
Συγκεκριμένα, σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο κατασχέθηκε ποσότητα 27 κιλών κοκαΐνης, προερχόμενης από τη Ν.Αμερική.
Συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα.  Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα. Newsroom ΔΟΛ 

***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση  : :

*** Χθές Δευτέρα , 7/9/2015 :  Η Εθνική Ελλάδας με το  ισόπαλο  0-0  στο  Βουκουρέστι επέστρεψε στην Ελλάδα , μετά από ένα αρκετά  όμορφο  παιχνίδι  για την Εθνική μας ομάδα  ποδοσφαίρου .-

***Την  Κυριακή 6/9/2015 :  Στο  Μπάσκετ η εθνική ομάδα στην Κροατία  Κέρδισε  με 72-70 την ισχυρή ομάδα της Κροατίας διεκδικώντας με μεγάλη πιθανότητα την πρωτιά  .-

*** Τρίτο στη γενική ORCi του Aegean Regatta το Blue Line         
      
Ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας «AEGEAN REGATTA  2015» που διεξήχθη για 15η χρονιά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αιτην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, από τις  22 έως τις 28  Αυγούστου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας έντονες συγκινήσεις
στους  700 ιστιοπλόους  των  77  σκαφών  που  συμμετείχαν, που εκτός από  την αγωνιστική εμπειρία,
γνώρισαν τα πανέμορφα νησιά της Χίου, της Σάμου καιτων Λειψών. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και φέτος το καλαματιανό σκάφος BlueLine Free Motion που κατέκτησε την 3η θέση στη γενική της κατηγορίας ORCi. «Φανταστική απόδοση από όλα τα παιδιά, πολύ κοντά στην κορυφή!» είναι η φράση των υπευθύνων που αποτυπώνει την ικανοποίηση που επικρατεί στο στρατόπεδο του Αιόλου και των πρωταγωνιστών που ήταν οι Ανδριανόπουλος Βαγγέλης, Πατσαμάνης Γιάννης, Χρυσομάλλης Ντίνος, Σιψά Ιωάννα, Δελικούρα Έφη, Σπανός Παναγιώτης, με κυβερνήτη πάντα τον Γιώργο Δρακόπουλο.

***
~*    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .-
~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.- 
~
   ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4345 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2549 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2569   video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9449   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4492 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 486 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.282  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
***   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:   1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios ,
11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  ,
~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima ,
 ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,
stamos-dynami  ,
^ Arfara-Messinias  ,
^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  , 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΑ .........   :
www.novasports.gr , www.epsmes.gr , www.skai.gr , www.mmess.gr , www.gcontest.gr , www.blogtv.gr , www.karfitsa.gr , http://www.ecclesia.gr/greek/synaxaire/synaxari.asp?minas-2&perdey=yes ,  www.digea.gr ,
http://sportstonoto.gr , www.Sdna.gr , http://www.dikisportts.blogsspot.gr , www.enikos.gr www.tsantiri.gr , www.leonidio.gr , http://www.amarysia.gr  , www.zougla.gr , www.iskra.gr , www.pospertnews.gr , www.nocomments.gr ,
http://www.newsbeast.gr , http://www.ecclesia.gr  , www.tvmal.gr , http://camvillia.com / , www.veetle.com,  www.atita.gr ,
www.folders.gr ,  www.elladatv.gr , www.tmstore.gr , www.arcadiaportal.gr , www.LiveU.gr www.google.com/blocked  , www.google.com/password , www.varilux.gr , www.tometopo.gr ,
www.imerazante.gr , http://xristianos.gr  , http://www.icam.com ,
www.mykonoslivetv.com , www.ioanninacity.gr , www.laikoyra.gr ,
http://www.footballleaguenews.gr  , www.flnews.gr  , www.nerit.gr ,
www.kouzinalidl.gr , www.tmstore.gr , www.euro2day.gr , www.Eurivision.gr  , www.diamandino.gr , www.gcontest.gr ,
http://www.twitter.com/stamos01 , www.erroso.gr , www.epirussport.gr  , www.ionian24.gr , www.trikalaweb.blogspot.gr ,
http://www.sigmatv.com/shows/anixtigrammi/episodew/5300  ,
http://messiniaka.blosspot.com , www.oikoshopping.gr ,
www.rickmers.eu , www.buldoza.gr , www.vitorgan.gr ,
www.thrakinea.gr , http://www.planet-greece.blogspot.com ,
http://kefaloniamas.gr , http://neakeratsiniou.blogspot.gr ,
www.kastriacave.gr , http://eartiketts.gr , www.gelita.com ,
www.collagenpower.gr , www.vrisko.gr , www.sintagespareas.gr ,
http://www.spor-notou.gr , www.du.de , www.rickmers.com ,
www.sportdog.gr , http://notosportnews.gr , www.trikalaola.gr ,
www.kozan.gr , www.fonh.gr , www.lavera.gr , www.lesvospost.gr ,
http://www.facebook.com/artion.xristis , www.kerkyrainfo.gr ,
www.kefaloniapress.gr , www.kathimeriniefimerida.com  ,
http://www.kalamatajournal.gr , www.abcd.gr , www.patrisnews.gr ,
www.aroma-elladas.gr , www.xristianos.gr , www.astrologos.gr ,
www.spirospero.gr , http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr ,
www.express.gr , www.antarsya.gr , www.cybc.com.gr ,
www.mamakouzina.tv , www.sansimera.gr , www.iatro.gr ,
www.pospert.gr , www.piazzadelpo.gr , www.lifo.gr , www.aixmi.gr  ,
www.anexartiti.gr , www.pospertnews.gr , www.nocomments.gr  , http://www.adieksodos.gr , www.dikaiologitika.gr , www.politischios.gr ,
www.news247.gr , www.veetle.com , www.planetgreece.gr , www.lesvosnews.net  , www.efsyn.gr , www.iatropedia.gr ,
***
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: