ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Σεπτεμβρίου  2013  :





*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :











***    Η Καλαμάτα θα βουλιάξει…           
    Μία ομάδα περιβαλλοντολόγων δημιούργησε σε συνεργασία με το National Geographic ένα διαδραστικό χάρτη με την «πνιγμένη» Γη.
Στην  ιστοσελίδα του περιοδικού δημοσιεύθηκε ο χάρτης, που δείχνει πώς θα είναι ο πλανήτης σε περίπτωση που λιώσουν οι πάγοι, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του.
Το περιοδικό, στο σχετικό άρθρο με τίτλο «Αν όλοι οι πάγοι λιώσουν», αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτεί η Ευρώπη, όπου μεγάλες πόλεις θα αποτελέσουν παρελθόν!
Το λιώσιμο των πάγων δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Καλαμάτα, καθώς καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για την Πελοπόννησο, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Από το παραπάνω φαινόμενο όλα τα παράλια «χάνονται» και η θάλασσα γύρω γύρω από την Ελλάδα εισχωρεί στην ηπειρωτική χώρα, κάνοντας παρελθόν μεγάλες πόλεις και ολόκληρες περιοχές.
Μη σας πιάνει, όμως, πανικός, όλα αυτά δε θα συμβούν και αύριο. Με τα μυαλά, ωστόσο, που κουβαλάμε, το μέλλον προβλέπεται, όντως, να έχει πολλή ξηρασία.   Α.Π. 

***  Δεν επέτρεψε να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι σχολικοί φύλακες το Δικαστήριο
       
Απορριπτική ήταν, τελικά, η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας στην προσωρινή διαταγή που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων οι 29 σχολικοί φύλακες του Δήμου Καλαμάτας οι οποίοι ζητούν να επιστρέψουν άμεσα στις δουλειές τους. Όπως σημείωσε ο δικηγόρος τους Δημήτρης Δρακόπουλος, η προσωρινή διαταγή δεν απορρίφθηκε διότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την καταχρηστικότητα του νόμου, αλλά για δικονομικούς λόγους. Αν η απόφαση, εξήγησε, ήταν θετική και οι σχολικοί φύλακες επέστρεφαν στις δουλειές τους, θα ήταν σαν να είχε κριθεί το βασικό αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει και ορίσθηκε να συζητηθούν το Νοέμβριο. «Αν γινόταν δεκτή η προσωρινή διαταγή, θα είχαμε πλήρη ικανοποίηση δικαιώματος, σύμφωνα και με ερμηνεία του Αρείου Πάγου. Παρά ταύτα, ανά την Ελλάδα υπάρχουν δικαστήρια που έχουν εκδώσει θετικές αποφάσεις σε προσωρινές διαταγές σχολικών φυλάκων, όπως των εργαζομένων στην Αγία Βαρβάρα, των Αγίων Αναργύρων, αλλά και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι ανάλογα με την ερμηνεία που δίνει κάθε δικαστήριο», υποστήριξε ο κ. Δρακόπουλος. Β.Β. - 

***  8 μέλη του ΚΚΕ στο νοσοκομείο από επίθεση χρυσαυγιτών με ρόπαλα         
            Συνεργείο του ΚΚΕ που πραγματοποιούσε αφισοκόλληση στη Λ. Δημοκρατίας, στο Πέραμα, κατήγγειλε ότι δέχθηκε, χθες τα μεσάνυχτα, επίθεση με καδρόνια και λοστούς, από ομάδα περίπου 50 Χρυσαυγιτών.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν οκτώ άτομα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Η ομάδα του ΚΚΕ που πραγματοποιούσε την αφισοκόλληση αποτελείτο απο 30 άτομα. Τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση κρατική ασφάλειας.
Όπως καταγγέλλουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ:
«Κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, μια ομάδα 50 θρασύδειλων φασιστών χρυσαυγιτών επιτέθηκε με ρόπαλα, από τα οποία προεξείχαν πρόκες, σε 20 κομμουνιστές. Η επίθεση ήταν δολοφονική, χτυπούσαν στο ψαχνό οδηγώντας 9 άτομα στο νοσοκομείο.
Επιβεβαιώνεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι συμμορία δολοφόνων που έχει αποστολή το χτύπημα του κινήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι με ιδιαίτερη λύσσα χτυπούσαν τα μέλη του ΚΚΕ που είναι στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη».  πηγή: ethnos.gr

***  Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1986, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» την Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
  
  
  
  
  
  
   Στις 20.21, όπως έμεινε για πάντα χαραγμένο στο ρολόι του τρούλου της Υπαπαντής που κατέρρευσε, η πόλη άλλαξε για πάντα.
Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό και 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, στα σπίτια αλλά και σε δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτηρίων της πόλης κρίθηκε ακατάλληλο.
Ο δε σεισμός της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ό,τι είχε αφήσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός.
Ταυτόχρονα, η Καλαμάτα ερήμωσε, καθώς αρκετοί κάτοικοι έφυγαν για τα χωριά της μεσσηνιακής υπαίθρου. Για μεγάλο διάστημα αρκετά σχολεία στεγάστηκαν σε σκηνές, λυόμενα, ακόμα και σε στρατόπεδα, στον πιο βαρύ ομολογουμένως χειμώνα που θυμάται η πόλη μέχρι και σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή η Καλαμάτα έγινε το επίκεντρο της χώρας και όχι μόνο. Η βοήθεια ήταν μεγάλη, ενώ άμεσα έφτασαν συνεργεία ξένων μέσων διάσωσης. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Ελλήνων πυροσβεστών, ενώ μετά τους σεισμούς της Καλαμάτα δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η Καλαμάτα ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το σεισμό και θωρακίστηκε, μαθαίνοντας να ζει με τον Εγκέλαδο. Λένε, άλλωστε, ότι η μοίρα των ανθρώπων που ζουν σε μια τόσο όμορφη περιοχή είναι συνυφασμένη με το να μάθουν να συμβιώνουν με τους σεισμούς ...
Μετά τους σεισμούς του 1986 οι μόνες εγκαταστάσεις εφημερίδας που στοιχειωδώς στέκονταν όρθιες ήταν του «Θάρρους».
Ο Γιάννης Αποστολάκης, εκδότης και διευθυντής του «Θ», τότε, με το ήθος που τον διέκρινε, έκρινε πως θα ήταν απαράδεκτο να εκμεταλλευθεί την τραγική εκείνη κατάσταση της πόλης του, αφήνοντας τις άλλες εφημερίδες («Ελευθερία» και «Σημαία») να μην μπορούν να εκδοθούν.
Έτσι, κάλεσε τους υπόλοιπους εκδότες, προκειμένου στις εγκαταστάσεις του «Θ» να βγαίνει κοινή έκδοση, για όσο χρόνο χρειαστεί, με τον τίτλο «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ ΝΕΑ»
.
*Ακολουθούν βίντεο ντοκουμέντα παραγωγής του Δήμου Καλαμάτας καθώς και απόσπασμα από την εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" με τίτλο "Σεισμοί στην Ελλάδα" που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha το 2005.
*Δείτε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Καλαματιανά Νέα" που εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1986 , καθώς και το πρωτοσέλιδο του Θάρρους της 13 Σεπτεμβρίου του 1986 με την είδηση της ημέρας να είναι τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής γραμμής Καλαμάτας - Κρήτης με το πλοίο "Πάρος" . Πηγή : "Αρχείο του Θάρρους"
Video: 

 

 

 



*** Υπό έλεγχο η πυρκαγιά ανάμεσα σε Μανιάκι και Ταμπούρια
    Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία το μεσημέρι στη χαράδρα μεταξύ Μανιακίου και Ταμπούρια. Όμως μετά από μεγάλες προσπάθειες οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο και τώρα να υπάρχουν μόνο μικροεστίες Για την αντιμετώπισή της, καθώς η περιοχή που καίγεται βρίσκεται σε δύσβατο έδαφος, κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα περί τα 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 5 αυτοκίνητα παρακείμενων Δήμων και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η έκταση που καιγόταν ήταν δασική και τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν με ρίψεις νερού 4 Καναντέρ, τα 3 PZL που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και ένα ελικόπτερο Ερικσον. Το συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει ο περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Κων. Γιόβας, συνεπικουρούμενους από τους διοικητές της Π.Υ. Καλαμάτας Κυρ. Κυριακουλέα και της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κων. Γεωργακόπουλο -

***  Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή Τελευταία
        Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Το πρωί θα γίνει έπαρση της σημαίας στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, ενώ στις 10.00 θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, κατά την οποία θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον ιστορικό, δρα Μάριο Αθανασόπουλο, ενώ στις 10.30 θα μεταβούν όλοι στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο εκεί Μνημείο των Ηρώων. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Το βράδυ, στις 8.00, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, θα γίνει εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ταινία «Μου λένε να μην σ’ αγαπώ. Το πολίτικο – σμυρνέικο τραγούδι» του σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα. Η ταινία – ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μαρτυρίες μουσικών και Ελλήνων προσφύγων πρώτης γενιάς από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Εμφανίζονται σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Δημήτρης Σέμσης, ο Ευάγγελος Σοφρωνίου, ο Σταύρος Παντελίδης, η Ρόζα Εσκενάζυ κ.ά. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο σμυρνέικο τραγούδι, με τη συμμετοχή ορχήστρας, υπό την επιμέλεια του Νίκου Παλαιολόγου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κατερίνα Παλαιολόγου (τραγούδι), Νίκος Παλαιολόγου (ούτι), Χρήστος Λαδάς (σαντούρι), Γιώργος Κλάδης (κρουστά). - 

*** 1.000 ανασφάλιστοι έχουν περάσει μέχρι τώρα από Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας                 
Μια δροσερή μουσική βραδιά, αλλά και αφορμή για επαφή με τον κόσμο, θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στις 8.00 στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας. Με σύνθημα «Ένα τραγούδι για την αλληλεγγύη, ξανά» οι άνθρωποι του Συλλόγου καλούν τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί τους και όποιον έχει τη διάθεση να προσφέρει οικονομική ή φαρμακευτική βοήθεια για το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων που λειτουργεί στο νομό, με έδρα την Καλαμάτα (κτήριο παλιού νοσοκομείου).
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι δωρεάν, ενώ, όπως ανέφερε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Φένια Εξακουστίδου, παίρνουν μέρος εκλεκτοί μουσικοί της πόλης αφιλοκερδώς. «Επιχειρούμε να δώσουμε μια νότα δροσιάς και να συνδέσουμε αυτή τη βραδιά με την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό. Είναι μια κίνηση από την πλευρά μας να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι είμαστε εδώ, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα έχουμε έναν κουμπαρά για όποιον θέλει να ρίξει μέσα έστω και ένα ευρώ, θα είναι καλοδεχούμενο, καθώς και ένα κουτί όπου θα συγκεντρώνουμε φάρμακα για το φαρμακείο μας».
Ο Δημήτρης Γκόνης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων, συνέχισε: «Η εκδήλωση αυτή γίνεται για να θυμίσουμε ότι υπάρχουμε, να βγούμε προς τα έξω, ώστε να έρθει και ο κόσμος προς τα εμάς. Γιατί σε μας έρχονται οι ανασφάλιστοι, ο άλλος κόσμος δεν έρχεται. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να έρθουμε σε επαφή και με τους άλλους ανθρώπους».
Ο μουσικός Νίκος Τσότρας, ο οποίος έχει κάνει την ενορχήστρωση, παρατήρησε: «Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόταση που μου έγινε να συμμετάσχω σε αυτή την εκδήλωση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου, αυτού του πολύτιμου θεσμού που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας και που τόσο πολύ βοηθάει συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν πολύ εντονότερα τις δυσκολίες των καιρών απ’ ό,τι εμείς οι υπόλοιποι. Έτσι, απευθύνθηκα σε φίλους και εκλεκτούς συναδέλφους για τη συγκρότηση μιας ορχήστρας και όλοι ανεξαιρέτως έσπευσαν με τον ίδιο ενθουσιασμό και προθυμία να βοηθήσουν».
Στη συναυλία θα ακουστούν έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Σαββόπουλου, Ξαρχάκου και άλλων νεότερων συνθετών. Τραγουδούν: Ξανθή Παναγιωτοπούλου, Εύα Ποριάζη, Ηλίας Σαμαρτζής, Μιμίκα Τάσση, Γιάννης Τσότρας. Παίζουν οι μουσικοί: Σταύρος Δεριζιώτης μπουζούκι, Βίκη Βασιλειάδη φλάουτο, Βαρβάρα Τσότρα Τσέλο, Παναγιώτης Καψαμπέλης κιθάρα, Τάσος Ρούσσης ηλεκτρικό μπάσο, Μιχάλης Τριανταφύλλου κρουστά, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο. Επιμέλεια, ενορχήστρωση: Νίκος Τσότρας. Ηχητικά: Ορχήστρα Μωραΐτες. Ηχοληψία: Σταύρος Ρούσσης.
 Αυξάνονται οι επισκέπτες του Κοινωνικού Ιατρείου
Όσον αφορά στον κόσμο που απευθύνεται στο Κοινωνικό Ιατρείο, η κα Εξακουστίδου κάνει λόγο για περίπου 1.000 ανασφάλιστους ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτό, από τον περσινό Μάιο που πρωτολειτούργησε. Μάλιστα, επειδή ο καθένας έχει απευθυνθεί τέσσερις έως πέντε φορές, οι επισκέψεις πρέπει να φτάνουν τις 4.500. «Τι να πω; Ότι έχουν έρθει αρχιτέκτονες, άνθρωποι επαγγελματίες που είχαν τα γραφεία τους και αναγκάστηκαν να τα κλείσουν και δεν έχουν περίθαλψη; Ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι χωρίς ασφάλιση;» σημειώνει η κα Εξακουστίδου και προσθέτει:
«Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και με τους εμβολιασμούς, που έχουν ένα μεγάλο κόστος, το οποίο καλύπτεται όλο από το Σύλλογο, ενώ προσπαθούμε να βρούμε δρόμους για να έχουμε κάποια έσοδα, γιατί αυτά τα καλύψαμε από τα χρήματα που είχε δώσει πέρυσι η κα Καρέλια και στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία. Επίσης από διάφορες δραστηριότητες που εμείς οργανώνουμε και από τους ανώνυμους άλλους πολίτες, όταν έρχεται κάποιος και δίνει 10, 50 ή 100 ευρώ, ό,τι μπορεί ο καθένας». Της Μαρίας Νίκα

*** Ξανά η «Λυσιστράτη» στο Κάστρο         
            Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» θα παρουσιάσει εκ νέου η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Κάστρο Καλαμάτας, ύστερα από απαίτηση των φίλων και μελών του συλλόγου.
Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Πασσάκου, η μουσική του Χρήστου Λεοντή και τα σκηνικά-κοστούμια της Κατερίνας Μηλιαρέση.
Πρόκειται για μια παράσταση που αγάπησαν όλοι όσοι την είδαν και ενθουσίασε το θεατρόφιλο κοινό, όπου κι αν την παρουσιάστηκε. Ο αριστοφανικός λόγος, οι χαρούμενες χορογραφίες, η υπέροχη μουσική του Χρήστου Λεοντή, τα χρώματα των κουστουμιών, το παίξιμο των 40 νέων ηθοποιών, μαζί με την καυστική και επίκαιρη σάτιρα του θεατρικού κειμένου, χαρίζουν στο θεατή μιάμιση ώρα γέλιου μέχρι δακρύων, αλλά και προβληματισμό στη σκέψη του. Ένα έργο αντιπολεμικό, διαχρονικό και βαθιά πολιτικό, που σατιρίζει τη σήψη και ανικανότητα της εξουσίας να δημιουργήσει μια κοινωνία δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και αλληλεγγύης.
Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και το μειωμένο, για μαθητές, φοιτητές , ανέργους και πολύτεκνους, 7.         Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
 
***  Στα Αρχαία λέμε ναι         

Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2013 19:53   
Όντως υπάρχει ο όρος νεκρές γλώσσες, όπως υποστήριξε η κα Μαρία Ρεπούση, και «με τον όρο αυτό αποκαλούνται εκείνες οι γλώσσες που δε μιλιούνται σήμερα και σε αυτές συγκαταλέγονται τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά».
Είναι αλήθεια αδιαμφισβήτητη αυτή και ουδείς μπορεί να αντιλέξει το παραμικρό. Όχι δε μιλιέται σήμερα η γλώσσα των προγόνων μας. Τα Νέα Ελληνικά είναι συνέχεια της γλώσσας εκείνης, αλλά πώς θα μπορούσαν σήμερα δύο Έλληνες, μιλώντας ο ένας Αρχαία και ο άλλος Νέα Ελληνικά, να συνεννοηθούν; Αδύνατον.
Για να μη σπεκουλάρουμε, δε, τα όσα είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι δε ζήτησε την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών, καθώς υποστήριξε πως «χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μόνο για όσους ακολουθούν κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά…».
Ενδιαφέρουσες ή αιρετικές, αν προτιμάτε, οι απόψεις της, όπως πάντα, αλλά συνάμα τροφή για σκέψη και διάλογο κατ’ εμέ, χωρίς εθνικιστικές κορώνες, αφορισμούς και άλλα τέτοιου τύπου νεοελληνικά τερτίπια.
Γιατί πολλοί απ’ αυτούς που σκούζουν υπέρ των Αρχαίων Ελληνικών, ιδέα δεν έχουν περί αυτών, όπως και για την αρχαία ελληνική γραμματεία. Τα κείμενα των τραγωδών μας δηλαδή, όπως του Αισχύλου και του Ευριπίδη, των ιστορικών μας σαν του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα, των φιλοσόφων μας, όρα Πλάτωνα και Αριστοτέλη, και γενικά όλων εκείνων των οποίων τα έργα εξακολουθούν να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν μέχρι σήμερα την πνευματική σκέψη, με αποτέλεσμα να γράφονται στο διάβα των αιώνων αλλεπάλληλα συγγράμματα.
Όλος αυτός ο πνευματικός πλούτος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του μεγαλύτερου που ανέδειξε ποτέ ο πλανήτης μας, αποτελεί κτήμα εσαεί της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα από ιδρύσεως σχεδόν όλων των μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο τα Αρχαία Ελληνικά να εξακολουθούν να διδάσκονται μέχρι σήμερα.
Άλλωστε, ο Οδυσσέας Ελύτης στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ που πήρε το 1979, είπε: «Μου εδόθηκε να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλα αυτά, η γλώσσα τούτη μιλιέται αδιάκοπα επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου».
Παραφράζοντάς τον, για αυτή τη χώρα, τη μικρή, τη μέγιστη, «η γλώσσα της είναι η κιβωτός μας», όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος.
Οπότε, κατά την ταπεινή μου άποψη, τα Αρχαία Ελληνικά επιβάλλεται να διδάσκονται. Τον τρόπο, για να μην αποτελούν μπαμπούλα των μαθητών, πρέπει να τον βρούμε.
  Κατά την ταπεινή μου άποψη τα Αρχαία Ελληνικά επιβάλλεται να διδάσκονται. Τον τρόπο, για να μην αποτελούν μπαμπούλα των μαθητών, πρέπει να τον βρούμε
 
***  Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
 
        Λίγο από προεκλογική περίοδο θύμιζε χθες η πρώτη μέρα στο σχολείο. Σε κάποιες σχολικές μονάδες της Καλαμάτας ο αγιασμός δεν έγινε στην ώρα του, δηλαδή μεταξύ 8 και 9 όπως συνηθίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά όποτε βόλευε… τους επισήμους. Έτσι είχαμε και αγιασμούς που τελέστηκαν στις 11.00 η ώρα, αφού εκ των πραγμάτων δε γινόταν οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου να βρίσκονται ταυτόχρονα σε τρία - τέσσερα διαφορετικά σχολεία. Οπότε μαθητές και εκπαιδευτικοί στήνονταν να περιμένουν. Το στήσιμο κάτω από τον καυτό ήλιο συνεχιζόταν και μετά τον αγιασμό, αφού ακολουθούσαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Εννοείται ότι δεν ήταν δυνατόν να μη μιλήσουν. Διαφορετικά, για ποιον λόγο έκαναν τόσο κόπο να τρέχουν από τη μία σχολική μονάδα στην άλλη; Άσε που εκτός από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που τους άκουσαν, είχαν και την προβολή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης. Στο 4ο Γενικό Λύκειο που έτυχε να βρεθώ κάποια στιγμή - εκεί ο αγιασμός έγινε γύρω στις 10.00 - κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε και το μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πέτρου Μισθού, με τις ευχές του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στόχος για φέτος, όπως έλεγε στο κείμενό του, ένα σχολείο που βάζει ψηλά τον πήχυ και μια ποιοτική εκπαίδευση. Τώρα, πώς ο πήχυς μπαίνει ψηλά και η εκπαίδευση αναμένεται ποιοτική με αυτή τη νοοτροπία της χύμα συμπεριφοράς, είναι ένα ζήτημα. Φαντάζομαι ότι σε μια ποιοτική εκπαίδευση θα δινόταν βάρος στην ουσία και όχι στις φιέστες και τα πανηγύρια. Το σχολείο θα άρχιζε στην ώρα του και όχι όποτε θα βόλευε τους εκπροσώπους των αρχών. Έτσι θα διδάσκονταν και τα παιδιά υπευθυνότητα. Αν κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες έχει τη διάθεση να παραστεί σε σχολικό αγιασμό, ας πάει το πρωί συμβολικά σε ένα σχολείο, χωρίς να επεμβαίνει στη λειτουργία του και να τη διαμορφώνει ανάλογα με το δικό του πρόγραμμα. Γιατί πρέπει να περάσει από πέντ’ - έξι; Της Μαρίας Νίκα - 
 
***  Έχει το ψέμα κοντά ποδάρια;
  
Πολύ θα ήθελα να πιστέψω τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορώ. Όση καλή διάθεση κι αν έχω, θεωρώ πως η κατάσταση δεν είναι όπως την παρουσιάζουν τόσο ο πρόεδρος της κυβέρνησης όσο κι ο αντιπρόεδρός της Ευάγγ. Βενιζέλος.
Δεν μπορώ να το δεχτώ, όχι γιατί είμαι κακοπροαίρετος, αλλά καχύποπτος. Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο μάς έφεραν οι πολιτικοί ή, αν θέλετε, κατ’ επέκταση, ο εαυτός μας, αφού εμείς ως ψηφοφόροι αναδεικνύουμε αυτούς που θέλουμε να μας εκπροσωπούν.
Από την άλλη, προβληματίζομαι ως προς το αν άλλαξαν συμπεριφορά και οι πολιτικοί μας, κι από αρεστοί που ήθελαν να είναι, έγιναν χρήσιμοι λέγοντας την αλήθεια στους Έλληνες.
Κι εδώ μπλοκάρω, γιατί δεν ξέρω τι από όλα να σκεφτώ και πού να δώσω σημασία. Αν αβλεπεί υποστηρίξω πως οι πολιτικοί σταμάτησαν να μας λένε ψέματα, κινδυνεύω να την πατήσω για μία ακόμη φορά.
Αν πάλι υιοθετήσω άκριτα ότι οι πολιτικοί αποφάσισαν να αλλάξουν τροπάριο, φοβάμαι ότι θα την ξαναπατήσω.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, λοιπόν, κι εγώ στη μέση να πελαγοδρομώ και να προβληματίζομαι αν πράττω σωστά ή λάθος.
Είναι, όμως, αυτό σωστό; Γιατί θα πρέπει να μας έχουν βάλει σε μια τέτοια διαδικασία οι πολιτικοί μας; Δε θα έπρεπε να είναι ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες και να τους έχουν δώσει τα εχέγγυα ότι όλα όσα λένε είναι αληθή;
Μέχρι πότε πια θα μας κατατρέχει εκείνο το αναθεματισμένο πολιτικό κόστος; Έως πότε πια η ζωή μας και οι λειτουργίες της θα εξαρτώνται από την «εξυπνάδα» του κάθε πολιτικού, ο οποίος, λέγοντας ψέματα για να φανεί αρεστός, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις ζωές των άλλων;
Και για να επανέλθω στην αρχή του άρθρου, ισχύει τίποτε από αυτά που ανακοινώνονται ή πρόκειται για φύκια που θέλουν να τα πλασάρουν ως μεταξωτές κορδέλες;
Ξέρω, θα μου πείτε υπομονή, δεδομένου ότι το ψέμα έχει κοντά πόδια…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου     harhar@tharrosnews.gr 
 
***  Πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε          
           
Θα μπω στη βάρκα της στήλης και θα πλεύσω. Πού θα με βγάλει, άγνωστο. Μπορεί και να ναυαγήσω. Δεν έχω θέμα, κάτι «χειροπιαστό», στο νου για να γράψω. Σκέψεις αλλεπάλληλες διαδέχονται η μία την άλλη, αλληλοαναιρώντας τες.
Προηγουμένως είχα περιδιαβεί sites, facebook και twitter. Δηλώσεις πολιτικών, λόγια σοφών, εξυπνακίστικες ατάκες, υπέροχες φωτό, αλλά that’s it, που λένε και οι Εγγλέζοι. Αυτό είναι. Μία από τα ίδια. Άλλωστε, με την καθημερινή, άχρηστη, υπερπληροφόρηση, πολύ δύσκολο να σου κεντρίσει πραγματικά κάτι το ενδιαφέρον.
Τώρα που γράφω τούτες τις γραμμές ακούω τον Δημήτρη Ζεβουδάκη να ερμηνεύει «Το γράμμα σ’ έναν ποιητή» του μοναδικού Νίκου Καββαδία. «...και μια βραδιά στην Μπούρμα ή στην Μπατάβια, στα μάτια μιας Ινδής που θα χορέψει, γυμνή στα 17 στιλέτα ανάμεσα, θα δείτε την Γκρέτα να επιστρέψει…». Φέρνω την εικόνα στο μυαλό, προσπαθώ να κάνω «προσομοίωση», μακάρι να βρισκόμουν εκεί την ώρα που το ζούσε.
Την ποίηση τη γουστάρω περισσότερο από την πεζογραφία, γιατί σου αφήνει το περιθώριο να πας τη σκέψη, τη φαντασία σου πιο μακριά, ακόμη κι αν λαθέψεις, και να αναρωτηθείς το τετριμμένο αλλά ουσιαστικό συνάμα: «Τι θέλει να πει ο ποιητής»; Ψάχνεσαι, ακονίζεις το κεφάλι σου, ακόμη κι αν δεν καταλάβεις με την πρώτη ανάγνωση, ξεφεύγεις, χάνεσαι... Μαγεία.
Συμπυκνωμένες σκέψεις σε ένα μόνο στίχο, που πολλές φορές μπορεί να αξίζουν περισσότερο και από την ανάγνωση ενός αντικειμενικά καλού βιβλίου. Η ποίηση είναι υπερβατική, η πεζογραφία πιο γήινη. Το κόβω εδώ, θα το συνεχίσω από το γραφείο στην εφημερίδα, δεν προλαβαίνω...
Έγραφα, λοιπόν, ότι η ποίηση σε ταξιδεύει, σε κάνει να ονειρεύεσαι, έστω κι αν τα όνειρά σου πάρουν φωτιά, σε ρίξουν σε ξέρα ή ακόμη κι αν σε στείλουν στον πάτο της θάλασσας για πάντα. Όλο αυτό που περιγράφω, καλύτερα θα ήταν από το να το ονειρευτείς, να το νοιώσεις στο πετσί σου, ώστε, όταν φτάσεις στο τέλος, να πεις ΕΖΗΣΑ. Πρώτα, λοιπόν, ζούμε και μετά γράφουμε, εμείς τουλάχιστον που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Διαφορετικά όλα είναι θεωρία. Τώρα, για το αν ναυάγησα, όπως έγραψα στην αρχή του σημειώματος, τι να πω; Εσείς θα το κρίνετε...
Του Δημήτρη Γιατράκου
 
 
***  Το σχολείο που χωρίζει τους ανθρώπους
                                                         
 «Το καινούργιο σύστημα ζητάει πράγματα» μου είπε προχθές βιβλιοπώλης, καθώς συζητούσαμε για τα σχολικά που καλούνται να αγοράσουν οι γονείς αυτές τις μέρες. Ήξερα ότι κάθε Σεπτέμβρη οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και πάλι εντυπωσιάστηκα από το πόσα ζητάει αυτό το «καινούργιο σύστημα». Παράδειγμα: Τα παιδιά, λέει, στην πρώτη τάξη του Δημοτικού μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα χρήματα. Έτσι η λίστα με τα σχολικά περιλαμβάνει και τα «ψεύτικα λεφτά», τα οποία κοστίζουν γύρω στα 8 ευρώ. Ωραία, να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματα, αλλά γιατί πρέπει αυτά τα «ψεύτικα λεφτά» να τα αγοράσουν οι γονείς και να μην τα παρέχει το σχολείο; Σε νηπιαγωγείο, μου έλεγε φίλη, ζήτησαν από τις μαμάδες να αγοράσουν στα παιδιά τους από ένα παραμύθι, για να το διαβάσουν στην τάξη! Δηλαδή, το νηπιαγωγείο δεν οφείλει να έχει παιδική βιβλιοθήκη; Το παραμύθι να το αγοράσουν οι γονείς για το σπίτι, το τι θα διαβαστεί στο σχολείο θα έπρεπε να είναι ευθύνη του σχολείου. Σκέφτηκα πόσο άσχημα θα νιώθει ένα παιδί που οι γονείς του δεν έχουν να του αγοράσουν καλά καλά τα απολύτως απαραίτητα (τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους, κασετίνες, γομολάστιχες, χάρακες, υλικά χειροτεχνίας…), πόσω μάλλον παραμύθια, «ψεύτικα λεφτά» και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ζητάνε. Να στείλει, λέει, ο τσιγγάνος το παιδί του στο σχολείο, για να μορφωθεί. Άντε και το στέλνει. Έχει λεφτά να του αγοράσει αυτά τα πράγματα; Πώς θα νιώθει το παιδί βλέποντας τους συμμαθητές του με όλο τον εξοπλισμό τους; Δε θα αισθανθεί μειονεκτικά; Δε θα ζηλέψει; Δε θα το πάρει το παράπονο; Δε θα ντραπεί; Θα μείνει στο σχολείο; Δε νομίζω. Κι εγώ να ήμουν, θα έφευγα. Έτσι, ο διαχωρισμός των τάξεων γίνεται από νωρίς. Τα παιδιά δεν ξεκινούν την εκπαίδευση από την ίδια αφετηρία. Δεν μπορείς να πληρώσεις αυτά που απαιτεί το σύστημα; Θα σε πετάξει έξω. Της Μαρίας Νίκα - 
 
*** Το διάστρεμμα του γαμπρού από το γάμο της χρονιάς και η νέα υποψηφιότητα Νίκα
       
Τον είπαν γάμο της χρονιάς. Κι όμως, ο γάμος της Αλίνας Καλτσίδη, κόρης του δισεκατομμυριούχου βασιλιά του τσιμέντου στη Ρωσία, με τον Πατρίκ Ποπρόφσκι, είχε απρόοπτα περιστατικά, όχι και τόσο χαρμόσυνα. Οι περισσότεροι θα ξέρετε ότι σε σχετικά μικρή απόσταση από την έπαυλη του Βασιλιτσίου, όπου έγινε ο γάμος, ξέσπασε μεγάλη και επικίνδυνη φωτιά, η οποία, όσο να ‘ναι, θα προκάλεσε μια ανησυχία στο ζευγάρι, τους συγγενείς και τους προσκεκλημένους του. Ευτυχώς έσπευσαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυροσβέστες από τη μισή Πελοπόννησο σχεδόν και η φωτιά δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συνέβη, όμως, και κάτι άλλο που δεν ξέρετε και επηρέασε πολύ περισσότερο το γάμο: Ο γαμπρός, αυτός ο περιζήτητος για τις κοπέλες της υψηλής κοινωνίας άντρας, παραλίγο να φύγει από το εξοχικό του πεθερού του με… κουσούρι! Ο άτυχος Ελβετός επιχειρηματίας με την πολωνική καταγωγή έπαθε διάστρεμμα στο πόδι! Το πώς συνέβη το ατύχημα δεν έχει διαρρεύσει. Ίσως η νύφη, θέλοντας να τηρήσει την παράδοση, να πάτησε το γαμπρό με περισσότερη δύναμη την ώρα του Μυστηρίου… Ίσως πάλι ο γαμπρός να γλίστρησε κάπου κάνοντας τις βόλτες του στους μαγευτικούς κήπους της έπαυλης… Το σίγουρο είναι ότι ο γαμπρός δε μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες τού παρασχέθηκαν στην έπαυλη… Ποιος ξέρει, ίσως στο Βασιλίτσι να είχαν ακούσει τι είχε συμβεί με το πόδι του αρχιεπισκόπου… Το δίδαγμα, πάντως, που βγαίνει από αυτές τις αναποδιές είναι ότι και οι πλούσιοι έχουν ατυχίες... Βέβαια, ένας πλούσιος δε θα χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο και πολλές φορές να υποστεί επιπλέον ταλαιπωρία μέχρι να βρεθεί γιατρός, κρεβάτι, υλικά κ.λπ. Ας μη δώσουμε, όμως, τώρα τέτοιες διαστάσεις σε ένα κοσμικό γεγονός. Πάντως, την ώρα που στην έπαυλη γιόρταζαν το δεύτερο γάμο της Αλίνας, στην Καλαμάτα γινόταν ένα άλλο γλέντι, πρωτόγνωρο. Αμέτρητος κόσμος γέμισε το κέντρο για τη «Λευκή Νύχτα» και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πέρασαν εξαιρετικά. Το εκπληκτικό ήταν οι πολλές και καλές εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορα σημεία, μουσικές, χορευτικές, αθλητικές, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.λπ. Χάρη σε αυτές τις εκδηλώσεις έμεινε ο κόσμος στο κέντρο για ώρες και έκανε και ψώνια στα μαγαζιά. Η «Λευκή Νύχτα» έδωσε πάρα πολλούς πόντους στη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο δήμαρχος είχε τη φήμη ενός συντηρητικού ανθρώπου, που πάει νωρίς για ύπνο και δε νοιώθει ωραία με τις διασκεδάσεις. Αυτός ο συντηρητικός άνθρωπος, όμως, πρώτα με το Καλαματιανό Καρναβάλι και μετά με τη «Λευκή Νύχτα», γέμισε την πόλη αμέτρητο κόσμο, κι ενώ άλλες χρονιές αυτές τις ημέρες η Καλαμάτα ήταν νεκρή, φέτος ήταν γεμάτη ζωή. Και επιπλέον, έγινε και μεγάλη προβολή της σε όλη την Ελλάδα από τα κανάλια και τις εφημερίδες. Έτσι, λοιπόν, επαγγελματίες προτρέπουν τον Παναγιώτη Νίκα να βάλει και πάλι υποψηφιότητα. Βγήκαν επαγγελματίες επώνυμα στις εφημερίδες και έκαναν σχετικές δηλώσεις. Και φαίνεται ότι ο Παναγιώτης Νίκας μάλλον το πήρε απόφαση και θα ξαναείναι υποψήφιος. Από πού φαίνεται; Μα, από τον προϋπολογισμό του 2.014! Το πρώτο που πρέπει να κοιτάει κάποιος στους προεκλογικούς προϋπολογισμούς είναι τι έσοδα προβλέπεται να μαζευτούν από τα δημοτικά τέλη. Συνήθως οι δήμαρχοι στον προϋπολογισμό της προεκλογικής χρονιάς δεν αυξάνουν τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη, για να μη στενοχωρήσουν τους ψηφοφόρους τους. Ε, λοιπόν, αν κοιτάξετε τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας για το 2014, θα δείτε να προβλέπονται έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και το φωτισμό, όχι απλά τα ίδια με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, αλλά αρκετά λιγότερα! Ειδικότερα, το 2014 προβλέπονται μειωμένα έσοδα από δημοτικά τέλη κατά 850.000 ευρώ περίπου! Η πρόβλεψη των εσόδων για το 2013 ήταν 7.100.000 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2014 είναι 6.250.000 ευρώ. Άρα, πάμε είτε για πάγωμα των δημοτικών τελών είτε ακόμη και για μείωση! Εδώ, όμως, υπάρχει άλλη μια αντίφαση από αυτές που διακρίνουν τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Είπε τις προηγούμενες ημέρες ότι αναγκαστικά οι Δήμοι θα πάνε σε αύξηση των δημοτικών τελών, και μάλιστα μεγάλη, γιατί με την εκχώρηση των σκουπιδιών στον ανάδοχο της Περιφέρειας για το έργο της ολικής διαχείρισης, το κόστος διαχείρισης κάθε τόνου σκουπιδιών θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από τα 59 ευρώ που είναι σήμερα. Η αναφορά αυτή του δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας και, μάλιστα, ο Πέτρος Τατούλης απάντησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να μειώσουν και όχι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη. Ποιος δικαιώνεται, λοιπόν, από τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας και την πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ή ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης; Πάντως, επιστρέφοντας στη «Λευκή Νύχτα», αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα ή αυτό που είχε γίνει με το Καλαματιανό Καρναβάλι, μπορεί, πράγματι, να βοήθησε τον κόσμο να ξεχάσει για λίγες ώρες ή ημέρες τα προβλήματά του. Δεν είναι λίγο αυτό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι σκληρή. Η «Λευκή Νύχτα» και το Καρναβάλι ούτε την αλλάζει ούτε την καλλωπίζει… Καραμαχίλης - 
 
***  Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !!!
                                  =================                                   
ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟ "ΒΙΒΛΟΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΣ -1961

==============================================                                                                                 Προς
                                                                    Την Κ.Ε του Ε.Λ.Α.Σ

           Λαμβάνομεν την τιμήν να σας υποβάλωμε συνημμένα αντίγραφα από διάφορα έγγραφα που μας υποβλήθηκαν από την Ο.Μ.Μ και την VIII Μεραρχία.
          Ιδιαίτερη σημασία νομίζομεν πως έχει έγγραφο του Λοχαγού Αστερίου Μιχαλάκη στο Γερμανό Λοχαγό Στράκ. Στο αρχείο του Γ.Σ υπάρχει αντίγραφο με ιδιόχειρη υπογραφή του ίδιου του Μιχαλάκη.Επίσης υπάρχει και η απόδειξη για τα 20 χρυσά φράγκα.
Απ΄τ΄άλλα έγγραφα στο Γεν. υπάρχουν αντίγραφα
                                                           ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
                                                                 Διά την ακρίβειαν
Κοινοποίησις                                          Το ΙΙα Γραφείον
Κ.Ε του ΕΑΜ
Π.Γ του ΚΚΕ (υ.τ.ε)                                                               (Τ.Σ.Υ)
ΙΙα Γραφείον (υ.τ.ε)
---------------------------------------
25-9-44
Προς
Τον Λοχαγόν Στράκ
Διοικητήν ΙΙουν Γραφείου
          1. Δημιουργία ισχυράς δυνάμεως ΕΔΕΣ/τακτικού στρατού πλαισιωμένου με αξ/κούς με αντικειμενικόν σκοπόν την κατάληψιν, ολοκλήρου της Μακεδονίας και εκμηδένησιν των συνεργαζομένων με τους Ρώσσους, Βουλγάρους και Τίτο δυνάμεων του ΕΛΑΣ
          2. Ο στρατός του ΕΔΕΣ προκειμένου να εκκενωθώσι εδάφη κατεχόμενα υπό Γερμανικών τμημάτων θα καταλαμβάνη ταύτα εις τρόπον ώστε, βαθμηδόν ολόκληρος η Μακεδονία να περιέλθη εις χείρας του ΕΔΕΣ.
          3. Τα Τάγματα ασφαλείας να ενταχθώσιν εις τα τμήματα του ΕΔΕΣ, διά να εμποδισθή διαρροή των ανδρών των Ταγμάτων προς τον ΕΛΑΣ και ΕΑΜ κατόπιν των τελευταίων δηλώσεων του Παπανδρέου,εξ αιτίας των οποίων οι άνδρες των Ταγμάτων φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν ως ΠΡΟΔΟΤΑΙ ταλαντεύονται μεταξύ παραμονής των ή προσχωρήσεως εις τον ΕΛΑΣ.
   4. Να επιτραπή προσέγγισις πλοίων εις την Χαλκιδικήν(Κασσάνδραν) προς μεταφοράν Αγγλικού πολεμικού υλικού διά τον εξοπλισμόν του στρατού του ΕΔΕΣ.
          5. Να μη γίνει επιχείρησις εναντίον της Χαλκιδικής υπό των Γερμανών δεδομένου ότι αύτη θα γίνη υπό των τμημάτων ΕΔΕΣ.
          Δεν δύναται δε να συνεργασθούν εμφανώς τα τμήματα του ΕΔΕΣ με Γερμανικά τμήματα ούτε και δύνανται να δράσουν εναντίον του ΕΛΑΣ όταν θα υπάρχουν πλησίον και Γερμανικά τμήματα.
        6. Παροχή υπό των Γερμανών ποσότητος βαρέως οπλισμού ήτοι:
                          Οπλοπολυβόλων
                         Πολυβόλων
                         Αυτομάτων2-4 όλμων
                   και χειροβομβίδων με ανάλογον αριθμόν φυσιγγίων.
          7. Να ανεχθούν οι Γερμανοί αποβίβασιν τμημάτων ΕΔΕΣ εις Χαλκιδικήν τα οποία κινούμενα προς βορράν θα προωθηθούν διά την γενικήν εκκαθάρισιν από ΕΛΑΣ και προσβολήν Βουλγαρικών και Κομμουνιστικών συμμοριών γενικώς μέχρι Ελληνικών συνόρων.
          Δυνατόν να γίνη και προώθησις εις Βουλγαρικόν έδαφος. Τα τμήματα ταύτα και όλη η ενέργεια θα γίνη εν αγνοία των ΄Αγγλων.
          Βραδύτερον όταν αποκαλυφθή η δράσις θα δηλωθή ότι πρόκειται περί επαναστάσεως.
      8. Εάν παραστή ανάγκη ελαφράς μετακινήσεως γερμανικών τμημάτων προς ενέργειαν επιχειρήσεων εναντίον του ΕΛΑΣ, τούτο να δύναται να πραγματοποιηθή.
         Εν ουδεμία περιπτώσει επιτρέπεται να γνωσθή το κείμενον εις οιονδήποτε εξαιρέσει υπευθύνων αξ/κών.

                                                                      Υπογραφή
                                                              Αστέριος Μιχαλάκης
                                                                 Διά την ακρίβειαν
    Το ΙΙα Γραφείον Γ.Σ ΕΛΑΣ (Τ.Υ)

-----------------------------------------------------------------------------
Απόδειξης 20 χρυσών φράγκων
΄Ελαβον ο υπογεγραμμένος Μιχαλάκης Αστέριος παρά του αρχηγού του Ε.Ε.Σ. κ. Κισσά Μπατζάκ το ως άνω φράγκα χρυσά είκοσι(20) διά έξοδα διατροφής διά την πορείαν 60 ανδρών.

                                                                          Θεσ/νίκη 6-Χ-44
                                                                                       
                                                                          Ο Λαβών
                                                                                                                .                                                                         Υπογραφή
                                                                  Αστέριος Μιχαλάκης

                Ακριβές αντίγραφον εκ του εις χείρας μας πρωτοτύπου
                                     Το ΙΙα Γραφείον Γ.Σ ΕΛΑΣ
                                                        (Τ.Υ)
---------------------------------------------------
ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ                                            Αριθμός Αντιτύπων(2)
ΠΡΟΣ: Δ/νσιν Ιστορίας                               Αύξ.Αριθ. Αντιτ. 1
Στρατού/ΓΕΣ                                       ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
                                                                    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
                                                                    ΚΛΑΔΟΣ Γ/Ι
ΚΟΙΝ: Κ.Υ.Π/Γ/Ι                                        αριθ. 250/23/119
                                                                   Β.Σ.Τ 902 τη 28 Απριλίου 1955
                                                                   Συν. τω σχεδίω 15
                                                                   Συν. τω εγγράφω 15

ΘΕΜΑ : Στοιχεία περί Ε.Α.Μ

ΣΧΕΤ : Υμέτερον Φ.70/5/402602/15-2-55
          1. Επί ύπερθεν υμετέρου, διαβιβάζεται προσηρτημένως αντίγραφον της αιτηθείσης περιληπτικής εκθέσεως περί ΕΑΜ, συν τη πληροφορία ότι αύτη συνετάγη διά το Αμερικανικόν περιοδικόν COLLIER'S και βάσει των υπ΄αυτού τεθέντων ερωτημάτων.
          2. ΄Εχομεν την γνώμην ότι τα στοιχεία ταύτα δεν θεωρούνται αρκετά διά ιστορικήν ανασκόπισιν της κατοχικής περιόδου όσον αφορά την δράσιν ωρισμένων οργανώσεων.
 
                                                                   ΝΑΤΣΙΝΑΣ ΑΛΕΞ
Κλ.Γ/Ι/Κ.Υ.Π                                           Συν/ρχης - Δ/ντής

(Τ.Σ.Υ)

ΤΣΙΤΣΙΛΩΝΗΣ ΚΩΝ.
Ταγ/ρχης
--------------------------------------------------------------------------------------------
Δ/σιν Ιστορίας Στρατού /ΓΕΣ υπ΄αριθ. 1
Κ.Υ.Π./Γ/1                                                -« - 2
(Κ.Λ)                                                                                     ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ

Χρόνος ιδρύσεως και διαλύσεως του Ε.Α.Μ - Οι πραγματικοί σκοποί του.

          Το λεγόμενον «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) ιδρύθη την 27ην Σεπτεμβρίου 1941 κατόπιν πρωτοβουλίας του ΚΚΕ αποτελεσθέν εκ των κάτωθι οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων.
          1. Κομμουνιστικόν Κόμμα Ελλάδος
          2. Σοσιαλιστικόν Κόμμα
          3. Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία
          4. Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος
          5. ΄Ενωσις Ελευθέρων Ελλήνων
          6. Σοσιαλιστική Εταιρεία                 
          7. Πανυπαλληλική Οργάνωσις
          8. Εργατικόν Κέντρον
          9. Δημοκράτης        
          10. Ελευθερία
          11. Φιλική Εταιρεία
          Εξ αυτών των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων ήσαν απροκαλύπτως κομμουνιστικά το 1ον και το 4ον. Το δεύτερον και τοτρίτον, τα οποία αργότερον συγχωνεύθησαν και αποτέλεσαν το Σ.Κ -ΕΛΔ, ήσαν σοσιαλδημοκρατικά και εχρησιμοποήθησαν από τους κομμουνιστάς ως προθήκαι υπό το πρόσχημα της ισοτίμου συνεργασίας. Πράγματι, δεν απετέλουν παρά μίαν μικράν μειοψηφίαν εντός του ΕΑΜ, ανίκανον να μεταβάλη τον χαρακτήρα της οργανώσεως ο οποίος καθωρίζετο αποκλειστικώς υπό των κομμουνιστών αι υπόλοιπαι οργανώσεις είχον ιδρυθεί υπό των ιδίων των κομμουνιστών ή ηλέγχοντο εκ του αφανούς υπ΄αυτών. Τούτο ήτο απλούν τέχνασμα προς εξαπάτησιν του λαού και των δύο συνεργαζομένων κομμάτων (Σ.Κ - ΕΛΔ) διά της δημιουργίας της εντυπώσεως ότι το ΕΑΜ ήτο συνασπισμός ανεξαρτήτων δήθεν «απελευθερωτικών» οργανώσεων και όχι αποκλειστικόν δημιούργημα και όργανόν των όπως ήτο εις την πραγματικότητα
   Διά ν΄αντιληφθώμεν πληρέστερον τον πραγματικόν χαρακτήρα του ΕΑΜ πρέπει να έχωμεν υπ΄όψει μας την τακτικήν του διεθνούς κομμουνισμού κατ΄εκείνην την περίοδον. Η τακτική αυτή, γνωστή ως τακτική των «ενιαίων μετώπων» (εκ των κάτω και εκ των άνω) καθωρίσθη υπό του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον Αύγουστον του 1935 και απέβλεπε εις την δημιουργίαν συνασπισμών μεταξύ πολιτικών, επαγγελματικών, εκπολιτιστικών, αθλητικών κλπ. οργανώσεων με την συμμετοχήν των κομμουνιστών, υπό το πρόσχημα κοινών δήθεν επιδιώξεων και κατόπιν φαινομενικής εγκαταλείψεως υπό των κομμουνιστών των ιδιαιτέρων επιδιώξεών των. Εις την πραγματικότητα το «ενιαίον μέτωπον», διά του οποίου τον σχηματισμόν ανελάμβανον οι κομμουνισταί την υποχρέωσιν να μην ομιλούν περί των απωτέρων σκοπών των, διά να μη περιορίσουν την χωριτικότητά του, εξυπηρέτει μόνον τους ιδικούς των σκοπούς διότι τους έδιδε προσωρινούς συμμάχους διά την κατάκτησιν των αμέσων αντικειμενικών σκοπών της προσπαθείας των. Ωστόσω εάν το «ενιαίον μέτωπον»  να παρασύρη τόσα κόμματα της αντιπολιτεύσεως κα ιοργανώσεις ώστε να κατακτήση κοινοβουλευτικώς την εξουσίαν, όπως συνέβη εις την Ισπανίαν, οι κομμουνισταί δεν θα εβράδυνον να θέσουν υπό των έλεγχό των τα βασικά στηρίγματα της κρατικής εξουσίας(στρατόν, αστυνομίαν) να εξουδετερώσουν βαθμιαίως όλους τους προσωρινούς συμμάχους των και ν΄αποβούν κύριοι της καταστάσεως εγκαθιδρύοντες την λεγομένην «δικτατορία του προλεταριάτου».
          «Η τακτική του παλλαϊκού ενιαίου μετώπου από τα κάτω κι από τα πάνω - έλεγε η απόφασις του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ - με τις πολιτικές και επαγγελματικές οργανώσεις των λαϊκών μαζών, αποτελεί πραγματικά ακατανίκητη δύναμη, ικανή να συντρίψη και τρομοκρατία και φασιστική βία και να πραγματοποιήση την κατάχτηση όλων των απαιτήσεων των εργατών και των συμμάχων τους» («Δέκα Χρόνια Αγώνες»-1935-σελ.76)
          Ως πρόσχημα διά την σύμπτηξιν του «ενιαίου μετώπου» προπολεμικώς και μέχρι του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου (1939) προεβάλλετο ο αγών κατά του φασισμού και του πολέμου. Τα «ενιαία μέτωπα» ήσαν «αντιφασιστικά - δημοκρατικά - φιλειρηνικά». Δεδομένου όμως ότι ενώπιον του Ελληνικού λαού τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης δεν είχον τεθή κατ΄εκείνην την περίοδον με τόσον οξύ και απειλητικόν τρόπον ώστε να τον ωθήσουν εις ενεργόν δράσιν, η τακτική του «ενιαίου μετώπου» αν και εσημείωσεν ωρισμένας επιτυχίας εν τούτοις πολύ απείχον τ΄αποτελέσματά της από των προσδοκιών τας οποίας εβάσισαν επ΄αυτής οι κομμουνισταί.
         Διά να επιτύχη μίαν ευρυτάτην κοινητοποίησιν το «ενιαίον μέτωπο» έπρεπε να υπάρχη ένα γενικό ζήτημα το οποίον να συγκεντρώνη αγωνιωδώς την σκέψιν του ελληνικού λαού και να δύναται ν΄αποβή ο άξων μιας γενικής κινητοποιήσεως. Το ζήτημα τούτο εδημιουργήθη αμέσως μετά την κατάληψιν της Ελλάδος υπό των γερμανικών στρατευμάτων ήτο ο γενικός πόθος του ελληνικού λαού διά την απελευθέρωσίν του και την με κάθε μέσον ενίσχυσιν του συμμαχικού αγώνος ο οποίος εσυνεχίζετο.
          Εν τούτοις τον γενικόν αυτόν πόθον του ελληνικού λαού διά την απελευθέρωσίν του δεν έσπευσε να τον εκμεταλλευθή αμέσως το ΚΚΕ,αν κρίνη κανείς από το γεγονός ότι το ΕΑΜ ιδρύθη πέντε ολοκλήρους μήνας μετά την κατάληψιν της Ελλάδος υπό των Γερμανών και ενώ είχον κάμει την εμφάνισίν των άλλαι οργανώσεις και ομάδες αντιστάσεως όπως λ.χ το «Εθνικόν Μέτωπον» Κρήτης τον Ιούλιον του 1941.
          Τούτο οφείλεται προφανώς εις το ότι η Ρωσσία η οποία δεν είχε δεχθή ακόμη την χιτλερικήν επίθεσιν εχαρακτήριζε τον πόλεμο ως «ιμπεριαλιστικόν», γραμμή η οποία έπρεπε ν΄ακολουθήται απ΄όλα τα κομμουνιστικά κόμματα. Μετά τον Ιούνιον όμως το 1941, μόλις εδέχθη την επίθεσιν των χιτλερικών, ο πόλεμος μετεβλήθη αυτομάτως εις «εθνικόν - απελευθερωτικόν» και τούτο απετέλεσε πλέον σύνθημα δι΄όλατα κομμουνιστικά κόμματα.
          Και κατά τους μήνας όμως που μεσολάβησαν ως την στιγμήν κατά την οποίαν ο «ιμπεριαλιστικός» πόλεμος μετεβλήθη διά της μαγικής ράβδου του Στάλιν εις «απελευθερωτικόν» οι Ελληνες κομμουνισταί δεν ηδράνησαν. Τους εδίδετο αντιθέτως η ευκαιρία ν΄απελευθερώσουν εκτοπισμένα ή φυλακισμένα μέλη και στελέχη των και ν΄ανασυγκροτήσουν τον παράνομον μηχανισμόν των διά να δράσουν συμφώνως προς τας οιασδήποτε διεθνείς και εθνικάς συνθήκας επί τη βάσει της γενικής «γραμμής» της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
          Είναι γεγονός ότι ένας αριθμός κομμουνιστικών στελεχών και μελών κατώρθωσε να δραπετεύση από τας φυλακάς και τους τόπους εκτοπισμού κατά την στιγμήν της καταρρεύσεως του Ελληνικού Κράτους συνεπεία της εχθρικής εισβολής αλλά είναι επίσης γεγονός ότι και η τότε σύμμαχος του Χίτλερ Βουλγαρία προσέφερεν ανεκτιμήτους υπηρεσίας προς το ΚΚΕ. Η κυβέρνησις της Σόφιας εμεσολάβησε παρά τω στρατώ κατοχής διά την αποφυλάκισιν τριών σοβαρών στελεχών του ΚΚΕ με την βάσιμον ελπίδα ότι θα εξυπηρέτει ούτως τα επεκτατικά της σχέδια εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι ένας εκ των αντεθνικών και προδοτικών σκοπών του ΚΚΕ ήτο και είναι η απόσπασις της Μακεδονίας και της Θράκης και η δήθεν «αυτονόμησις» των ελληνικωτάτων αυτών περιοχών ως πρώτον βήμα διά την ενσωμάτωσίν των εις την Βουλγαρίαν. Η πολιτική αυτή ήτο φυσικόν να ικανοποιή όλους τους Βουλγάρους ανεξαρτήτως καθεστωτικών διαφορών.
      Τα στελέχη τα οποία απηλευθερώθησαν με την μεσολάβησιν της Κυβερνήσεως της Σόφιας ήσαν:

     1. Ο Ανδρέας Τσίπας, διορισθείς υπό της εγκλείστου ηγεσίας
του ΚΚΕ ως Γραμματεύς του Κόμματος. Την θέσιν ταύτην διετήρησε μέχρι της δραπετεύσεως του Γ. Σιάντου και της υπ΄αυτού αναλήψεως της διοικήσεως του ΚΚΕ (Δεκέμβριος 1941).
          2. Ο Ανδρέας Τζίμας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και αργότερον καθοδηγητής του ΕΑΜ.
    3. Ο Τερπόφσκυ ή Ζησιάδης, διορισθείς μέλος του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ του οποίου προορισμός ήτο η εφαρμογή εις την πράξιν του σχεδίου του ΚΚΕ διά την απόσπασιν της Μακεδονίας και της Θράκης από τον Εθνικόν κορμόν της Ελλάδος.
          Ούτω το ΚΚΕ είχεν εγκαίρως συγκροτήσει τους βασικούς πυρήνας του κομματικού του μηχανισμού και ήτο έτοιμον διά την εκμετάλλευσιν των κατοχικών συνθηκών μόλις η Ρωσσία υπεχρεώθη να εξέλθη εις τον πόλεμον παρά το πλευρό των Δυτικών, εφαρμόζον την τακτικήν του «ενιαίου μετώπου» το οποίον τώρα έγινε «εθνικό-απελευθερωτικόν»
     Ο «εθνικοαπελευθερωτικός» αγών δεν ήτο παρά το πρόσχημα με το οποίον θα παρασύροντο αι ευρείαι μάζαι του ελληνικού λαού και θα εδημιουργούντο αι προϋποθέσεις διά την πραγματοποίησιν των απωτέρων σκοπών του ΚΚΕ. Σχετικώς με την προοπτικήν αυτήν ουδεμίαν αμφιβολίαν αφήνουν τα ίδια τα κομμουνιστικά κείμενα:
          Εις την απόφασιν της «Πανελλαδικής Συνδιασκέψεως του ΚΚΕ» τον Δεκέμβριον του 1942 ομολογείται:
          «Η πραγματοποίηση του άμεσου πολιτικού σκοπού του Κόμματός μας - Εθνική απελευθέρωση και λαοκρατική λύση του εσωτερικού μας προβλήματος - αποτελεί στη συγκεκριμένη στιγμή τη μοναδική επαναστατική θέση. Μόνον αυτή ανοίγει πλατειά το δρόμο για την πραγματοποίηση των παραπέρα Στρατηγικών σκοπών του κόμματός μας, την εγκαθίδρυση της λαϊκής Δημοκρατίας».
          Ο τότε Γραμματεύς του Κόμματος Γιώργης Σιάντος εις την εισήγησίν του προς την ιδίαν συνδιάσκεψιν λέγει:
          «Με την οργανωτικήν και τεχνική δοκιμασία εννοούμεν όλα όσα χρειάζονται από την άποψη της γενικής προετοιμασίας, της γενικής και ειδικής οργανώσεως των λαϊκών και κομματικών δυνάμεων, έτσι ώστε νάναι δυνατή η πραγματοποίηση των άμεσων πολιτικών (όχι εθνικών) σκοπών στο ακέραιο και την ώρα που χρειάζεται χωρίς καμμιά καθυστέρηση».Και συνεχίζει:
          «Αυτός είναι ο άμεσος πολιτικός σκοπός του Κόμματος – Εθνική Απελευθέρωση-. Ναι, αλλά μήπως ξεχνάμαι τον τελικό Στρατηγικό Σκοπό του Κόμματος; ΄Όχι μόνον δεν τον ξεχνάμε αυτό το σκοπό μα αντίθετα η σημερινή μας πολιτική ενάντια στον ξένο καταχτητή ίσα-ίσα μας ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση των παραπέρα στρατηγικών σκοπών του ΚΚΕ».
          Εξ ίσου αποκαλυπτική είναι μία μυστική εγκύκλιος του ΚΚΕ η οποία εκυκλοφόρησε μεταξύ των στελεχών του το 1943. Εις αυτήν διαβάζομεν: «Το απελευθερωτικόν κίνημα είναι μορφή οξύτατου ταξικού αγώνα. Μορφή που στην πραγματικότητα δεν αναιρεί αλλά επιβεβαιώνει την πάλη των τάξεων, έστω και αν φαινομενικά σταματάει η διεκδίκηση των σκοπών του προλεταριάτου. Η Λαϊκή Δημοκρατία που πρέπει γενικά να προπαγανδίζεται στους εαμίτες πρέπει για το συνειδητό εντεταγμένο κομμουνιστή να είναι μόνο προβαθμίδα, το μεταβατικό δηλαδή στάδιο για την πραγματοποίηση του σοσιαλισμού και της δικτατορίας του προλεταριάτου στη χώρα μας. Βέβαια η προσεκτική και συστηματική προπαγάνδα των καθαρά κομμουνιστικών σκοπών μέσα στις καινούργιες λαϊκές μάζες των εαμιτών, πρέπει ν΄αποβλέπη στο ν΄αυξήση τον αριθμό των οπαδών μας. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην τρομάζη εκείνους που δεν είναι ακόμη ψυχικά και πνευματικά προετοιμασμένοι γι΄αυτό το σκοπό».
          Εκτός όμως των κειμένων τα οποία εξετέθησαν ανωτέρω υπάρχει και πλήθος εξηκριβωμένων γεγονότων που αποδεικνύουν ότι σκοπός του ΕΑΜ όχι μόνον δεν ήτο το «διώξιμο του καταχτητή» όπως ισχυρίζετο αλλά η χρησιμοποίησις ακόμη και του κατακτητού διά την προετοιμασίαν της μεταπελευθερωτικής ενόπλου επιθέσεώς του διά την κατάληψιν της εξουσίας.
     Το ΕΑΜ ήτο εκείνο το οποίον διέσπασε τον αγώνα αντιστάσεως με αποτέλεσμα να μεταβληθή ο αγών αυτός εις πραγματικόν εμφύλιον πόλεμον από τον οποίον μόνον ο κατακτητής και οι κομμουνισταί έβγαιναν ωφελημένοι. Πράγματι διά τον ενόπλων ομάδων του το ΕΛΑΣ εις την ορεινήν Ελλάδα και διά των τρομοκρατικών ομάδων της ΟΠΛΑ την οποία συνεκρότησεν εις τας πόλεις, εξαπέλυσε από το 1943 πραγματικόν πόλεμον εναντίον όλων των εθνικών οργανώσεων αντιστάσεως, χρησιμοποιών κατά τον πόλεμον αυτόν παν μέσον το οποίον θα ηδύνατο να εκκαθαρίση πλήρως το έδαφος από κάθε στοιχείον δυνάμενον να μεταβληθή εις εμπόδιον των μελλοντικών του επιδιώξεων.
                   α. Ετρομοκτάτει και εδολοφόνει εθνικόφρονας.
           β. Προσεπάθει διά μιας θορυβώδους συκοφαντικής προπαγανδιστικής εκστρατείας να δημιουργήση την εντύπωσιν ότι όλαι αι εθνικαί οργανώσεις διασπούν τον εθνικοαπελευθερωτικόν αγώνα, ότι είναι προδοτικαί και ότι συνεργάζονται με τον κατακτητήν.
    γ. Κατέδιδε και παρέδιδε εις τον κατακτητήν δυναμικούς εθνικόφρονας με την κατηγορίαν συνήθως ότι διενήργουν κατασκοπείαν. Τούτο ήρκει εις τα « S S » διά να συλλάβουν οιονδήποτε έστω και αν δεν προέκυπτεν εις βάρος του ουδέν στοιχείον.
          Η δολοφονική και διαλυτική δράσις του ΕΛΑΣ εις το βουνό ήτο πλέον αγριωτέρα δεδομένου ότι το ΕΑΜ εις τας εθνικάς ανταρτικάς ομάδας έβλεπε τον κυριώτερον αντίπαλόν του. Το 1943 προσβάλλει δολοφονικώς το Σύνταγμα αντιστάσεως του αειμνήστου Συνταγματάρχου Ψαρρού, αιχμαλωτίζει τον ίδιον και πολλούς συμπολεμιστάς του και τους εκτελεί με τον πλέον απάνθρωπον τρόπον. Εξαπέλυσε πολλάς επιθέσεις εναντίον του ΕΔΕΣ, της ισχυροτέρας εθνικής οργανώσεως αντιστάσεως, η οποία διέθετε αξιόλογον ανταρτικήν δύναμιν. χωρίς να κατορθώση να τον διαλύση. Ο διμέτωπος αγών του ΕΔΕΣ κατά του κατακτητού και του ΕΛΑΣ συνέβαλε όχι μόνον εις τον συμμαχικόν αγώνα αλλά είχε και ως συνέπεια να καθηλωθούν εις την περιοχήν του 20.000 περίπου αντάρται του ΕΛΑΣ κατά την ματαιωθείσαν απόπειραν του τελευταίου μετά την απελευθέρωσιν διά την κατάληψιν των Αθηνών και την βιαίαν εγκαθίδρυσιν κομμουνιστικής Κυβερνήσεως.
        Υπάρχουν εις χείρας των αρμοδίων ελληνικών αρχών πολλά ανευρεθέντα έγγραφα του ΕΛΑΣ τα οποία επιβεβαιούν τα ανωτέρω και ιδιαιτέρως την λυσσώδη εκστρατείαν του κατά του ΕΔΕΣ.
          Ιδού τι αναφέρεται εις το ημερολόγιον του 36 Συν/τος του ΕΛΑΣ και εις την ημερομηνίαν 12-10-43:
     «Ο Γέρος (εννοεί τον Γραμματέα του ΚΚΕ Σιάντον) ευρισκόμενος εις την έδραν Συντάγματος εκδίδει την υπ΄αριθ. Ε.Π 264/12-10-43 Δ/γήν προς ΧΙΙΙ Μεραρχίαν και Γενικόν Στρατηγείον περί συνεχίσεως του αγώνος κατά του ΕΔΕΣ». Και συνεχίζει:
      «13-10-43 Διαταγή ΕΠ 269/ προς 11/36 ίνα προβή εις σύλληψιν μελών του ΕΔΕΣ».
           Ότι διαφημίζει ως «αντίστασιν» κατά του κατακτητού το ΕΑΜ δεν ήτο παρά μία σειρά δολοφονικών επιθέσεων του ΕΛΑΣ εναντίον μεμονομένων Γερμανών κυρίως πλησίον χωρίων ή η διενέργεια μικροσαμποτάζ άνευ ουσιαστικής σημασίας. Τούτο δε δεν ήτο απλούν πρόσχημα διεξαγωγής «απελευθερωτικού» αγώνος. ΄Ητο η εφαρμογή ενός πραγματικώς σατανικού και απανθρώπου σχεδίου διά την πύκνωσιν των τάξεων του ΕΛΑΣ. Αι δολοφονικαί αύται επιθέσεις και τα μικροσαμποτάζ εξηγρίωναν τον στρατόν κατοχής και τον ωδήγουν εις σκληρά αντίποινα μέχρι και της ολοκληρωτικής καταστροφής και σφαγής των κατοίκων του χωρίου πλησίον του οποίου ελάμβανον χώραν. Οι κάτοικοι των χωρίων πλησίον των οποίων ελάμβανον χώραν τοιαύτα επεισόδια εγκατέλειπον τας εστίας των και ετρέποντο προς τα όρη όπου τους παρελάμβανον οι πολιτικοί καθοδηγηταί ή «καπεταναίοι» επί το αθωότερον του ΕΛΑΣ και τους ενέτασαν εις τας ενόπλους ομάδας του.
          Ούτως ο ΕΛΑΣ κατά τα τέλη του 1943 και μετά την πτώσιν της Ιταλίας οπότε κατόρθωσε να προμηθευθή από τον διαλυθέντα Ιταλικόν στρατόν κατοχής σοβαρόν μέρος του οπλισμού του, είχε συγκεντρώσει εις τας γραμμάς του 50.000 ενόπλων. Είναι εύκολον να φαντασθή κανείς τι θα ηδύνατο να κατορθώσουν αι 50.000 αυταί ενόπλων μαζί με τους ενόπλους των εθνικών οργανώσεων εάν ο σκοπός των ήτο πραγματικώς η απελευθέρωσις της χώρας από τον κατακτητήν. Αλλά ιδού ποίος ήτο οσκοπός των. Ο Κώστας Καραγιώργης στέλεχος τότε της Κ.Ε του ΚΚΕ, εις υπόμνημά του προς τον Αρχηγόν του Κόμματος Ν. Ζαχαριάδη την 15 Μαρτίου 1948 έγραφε τα εξής διά την δράσιν του ΕΛΑΣ κατά την περίοδον της κατοχής:
          «Η γενική τακτική μας όπως μου την διετύπωσε ο Σιάντος ήταν να υποχωρούμε πάντα μπροστά στον προελαύοντα εχθρό, μη λυπούμενοι το έδαφος που χάνουμε, για να διατηρήσουμε τις δυνάμεις ακέραιες για τους μελλοντικούς σκοπούς μας........... Αλλά και η γενική νοοτροπία μας στον ΕΛΑΣ ήταν: Ραχάτι, καλοπέραση, πολιτικολογία, γενειάδα, χατζάρι ,σαδισμός, αυθαιρεσία, διαφθορά, τρομοκρατική αιμοβορία και πολεμικός συμβιβασμός στην ουσία με τον κατακτητή».
          Η τακτική αυτή του ΕΑΜ είχε ως συνέπειαν να απαλλάξη τον κατακτητή και από την δράσιν των εθνικών οργανώσεων αντιστάσεως διότι η δράσις των οργανώσεων αυτών η οποία εστρέφετο κατ΄αρχάς αποκλειστικώς εναντίον του μετετράπη κατά μέγα μέρος εις ...........αντίστασιν κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων των κομμουνιστικών οργανώσεων.
          Κάτι άλλο το οποίον απέδειξε ότι το ΕΑΜ και αι ένοπλοι ομάδες του δεν ήσαν οργανώσεις αντιστάσεως είναι το γεγονός ότι όταν οι Γερμανοί υπεχρεώθησαν να εκκενώσουν τα Βαλκάνια λόγω της προελάσεως του Ερυθρού Στρατού εις την Ανατολικήν Ευρώπην, ο ΕΛΑΣ αντί να καταδιώξη τον φεύγοντα στρατόν κατοχής έλαβεν την αντίθετον κατεύθυνσιν και συνεκέντρωσε τον όγκον των δυνάμεών του πέριξ των Αθηνών όπου την 3ην Δεκεμβρίου 1944 και μέχρι της 11ης Ιανουαρίου 1945 διεδραματίσθη η τελευταία και φρικαλεοτέρα φάσις της τραγικής φάρσας την οποίαν είχε προετοιμάσει το ΚΚΕ εις το σκότος της κατοχής με το προσωπείον του απελευθερωτικού αγώνος.
          Αλλά η δράσις του ΕΑΜ δεν εσταμάτησε εδώ. Αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά ως πολιτική πλέον οργάνωσις επεδόθη δραστηρίως εις την προετοιμασίαν του «τρίτου γύρου» εντός του πλαισίου της σοβιετικής πολιτικής εις τα Βαλκάνια της οποίας εκτελεστής ήτο το ΚΚΕ με την ενεργό συμπαράστασιν των Βαλκανικών δορυφόρων και τας παραλλήλους ανθελληνικάς ενεργείας των αντιπροσωπειών της Σοβιετικής Ενώσεως, της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας εις τα Ηνωμένα ΄Έθνη.
          Διελύθη αμέσως μετά την εξαγγελίαν της ιδρύσεως της ψευτοκυβερνήσεως των Κ/Σ η οποία έλαβεν χώραν την 24ην Δεκεμβρίου1947, ότε εκηρύχθησαν ως παράνομοι όλαι αι κομμουνιστικαί οργανώσεις.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Α.Μ
           Ο αριθμός των μελών του ΕΑΜ δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως. Είναι ζήτημα εάν τον γνωρίζει ακόμη και η ηγεσία του. Συνεπώς μόνον κατά προσέγγισιν ημπορούμε να ομιλήσωμεν περί αυτού
          Τούτο δεν είναι περίεργον εάν αναλογισθώμεν τας συνθήκας υπό τας οποίας ανεπτύχθη αυτή η η οργάνωσις, τας μεθόδους δράσεως τας οποίας εφήρμοσε και τας σοβαράς αυξομειώσεις των μελών της.
          Είναι γεγονός ότι είχε κατορθώσει να παρασύρη εις τας γραμμάς της με το πρόσχημα του «εθνικοαπελευθερωτικού» αγώνος και της φαινομενικής αχρωματίστου πολιτικώς προσόψεώς της πολλάς χιλιάδας ανυπόπτων ανθρώπων κυρίως νέους. Δεδομένου όμως ότι έδρασεν υπό συνθήκας παρανομίας κατά την διάρκειαν της κατοχής δεν ήτο δυνατόν να εξακριβώση πόσους είχε παρασύρει. Εξ άλλου δεν ήτο εύκολον πάντοτε να ξεχωρίση τον πραγματικόν εαμίτην από τον εκ περιστάσεως εαμίτην. Λόγου χάριν εις τας περιοχάς εις τας οποίας το ΕΑΜ είχεν επικρατήσει διά των όπλων του ΕΛΑΣ εχρησιμοποίησεν αυτούσιον σχεδόν τον παλαιόν διοικητικόν μηχανισμόν της τοπικής «αυτοδιοικήσεως» αλλάσσον μόνον τας ονομασίας των τίτλων των Κοινοταρχών και δημάρχων. Εις τας περιοχάς αυτάς με την βίαν όπου δεν ετελεσφόρει η πειθώ υπεχρέωνε όλους να το υπηρετούν. Πολλοί τότε είτε διότι εξέλαβον αρχικώς το ΕΑΜ ως οργάνωσιν αντιστάσεως, είτε από καιροσκοπισμόν είτε υποκύπτοντες εις τας απειλάς των οργάνων του προσέφερον τας υπηρεσίας των, αλλά έσπευσαν να το εγκαταλείψουν εις πρώτην  ευκαιρίαν.
          Επίσης υπήρξαν πολλαί περιπτώσεις κατά τα οποίας το ΕΑΜ μετέχον εις την οργάνωσιν μεγάλων διαδηλώσεων ή άλλων εκδηλώσεων κατά του κατακτητού κατώρθωσεν αφ΄ενός να κινητοποιήση μη εαμικάς μάζας και αφ΄ετέρου να παρουσιάση τας αυθορμήτους αυτάς εκδηλώσεις των Ελλήνων πατριωτών ως εντελώς ιδικόν του έργον χαρακτηρίζον συγχρόνως τον όγκον των διαδηλωτών ως ... εαμικόν. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τας οποίας άτομα μη ανήκοντα εις το ΕΑΜ ή ακόμη και εθνικαί οργανώσεις αντιστάσεως προ του 1943 συνειργάσθησαν με αυτό λόγω της προσκαίρου συμπτώσεως των φαινομενικών του επιδιώξεων με τας εθνικάς των επιδιώξεις.
      Μέσα εις αυτό το χάος και με την θορυβώδη προπαγανδιστικήν εκμετάλλευσιν κάθε ευκαιρίας από τους εαμο-κομμουνιστάς, δεν ήτο καθόλου δύσκολον να παραπλανηθή κανείς σχετικώς με την πραγματικήν του δύναμιν. Επί πλέον ο αριθμός των μελών του ΕΑΜ υπέστη σοβαράς αυξομειώσεις κατά την διάρκειαν της εξαετούς δράσεώς του.
          Είναι γεγονός ότι μέχρι των μέσων του 1943, δηλαδή πριν ακόμη αρχίσουν ν΄αποκαλύπτωνται αι πραγματικαί του επιδιώξεις είχε φθάσει εις την πλήρη ακμήν του. Υπολογίζεται ότι τότε είχε κατορθώσει να οργανώση περί τας 500.000 ατόμων εις ολόκληρον την Ελλάδα εκ των οποίων 100.000 περίπου και 8.000 ενόπλων εις τας Αθήνας και τον Πειραιά. Περί τα τέλη του 1943 αρχίζει σημαντική διαρροή μελών από τας τάξεις του - εξ αιτίας της βαθμιαίας αποκαλύψεως του πραγματικού χαρακτήρος του, ο οποίος έγινεν ακόμη σαφέστερος μετά την κατάρρευσιν της Ιταλίας. Η διαρροή αυτή ανακόπτεται μετά την απελευθέρωσιν (Οκτώβριος 1944) και μέχρι των «Δεκεμβριανών», ότε το ΕΑΜ, διά της επιρροής την οποίαν εξήσκη επί των 4/5 της χώρας (των υπαγομένων υπό τον έλεγχον των ενόπλων ομάδων του ΕΛΑΣ) κατώρθωσε να αυξήση πάλιν την δύναμιν του χωρίς όμως να την φθάση εις τα επίπεδα του 1943. Ωστόσο είχεν επιτύχει ήδη τον σοβαρότερον αντικειμενικόν σκοπόν του την αύξησιν του αριθμού των ενόπλων του. Πράγματι, κατά την απελευθέρωσιν ενώ ο αριθμός των μελών του ΕΑΜ είχε κατέλθει εις τας 380.000 - και κατά έναν άλλον υπολογισμόν εις τας 300.000 - ο αριθμός των ενόπλων του ΕΛΑΣ είχεν ανέλθη κατά τους εγκυροτέρους υπολογισμούς εις 50.000. Τούτο συνέβη λόγω του σημαντικού μέρους του οπλισμού του διαλυθέντος ιταλικού στρατού κατοχής ο οποίος επέρασεν εις χείρας του ΕΛΑΣ δι΄ωρισμένων μυστικών συμφωνιών, διά της χρησιμοποιήσεως γυναικών και δι΄άλλων μέσων όπως δι΄υποσχέσεων προστασίας προς τους Ιταλούς στρατιώτας εκ των οποίων πολλοί ανήλθον μετά του οπλισμού των εις το βουνό.
          Κατά τα Δεκεμβριανά και ολίγον έπειτα το ΕΑΜ υπέστη νέαν μείωσιν της δυνάμεώς του διότι υπήρξαν πολλοί οι οποίοι δεν ηδυνήθησαν να δικαιολογήσουν την σκοπιμότητα αυτής της βιαίας αποπείρας προς κατάληψιν της εξουσίας. Εξ άλλου οι αγριότητες και αιφρικαλεότητες των κομμουνιστών κατά την διάρκειαν των Δεκεμβριανών διέλυσαν πολλάς αυταπάτας. Τα Δεκεμβριανά είχον επίσης ως συνέπειαν την αποχώρησιν του Σ.Κ - ΕΛΔ από τον λεγόμενον « συνασπισμόν των πολιτικών κομμάτων του ΕΑΜ» πράγμα το οποίον απετέλεσε ισχυρόν ηθικόν πλήγμα κατά της κομμουνιστικής ηγεσίας. Απεγυμνώθη έτσι από το μοναδικόν του πρόσχημα που του επέτρεπε να εμφανίζη το ΕΑΜ ως«ενιαίον μέτωπον των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας» και έγινε σαφές εις όλους ότι συμμετοχή εις αυτό ισοδυναμεί πλέον με υποστήριξιν μόνον των κομμουνιστικών επιδιώξεων.
          Εν τούτοις, κατά το χρονικόν διάστημα το οποίον εμεσολάβησεν από της υπογραφής της Συμφωνίας της Βάρκιζας (12-2–45) και μέχρι της ενάρξεως του Συμμοριτοπολέμου (Μάρτιος 1946) η υπερβολική επιείκεια του Ελληνικού Κράτους έναντι του ΚΚΕ και η αμνήστευσις των πολιτικών εγκλημάτων του είχον ως συνέπειαν την κάποιαν ηθικήν του αποκατάστασιν και την δημιουργίαν της εντυπώσεως εις την κοινήν γνώμην ότι μόνον οι εθνικόφρονες κινδυνεύουν. Τούτο ενθάρρυνε αρκετά αμφιταλαντευόμενα στοιχεία και καιροσκόπους να επανέλθουν εις τας τάξεις του και έδωσε την ευκαιρίαν εις το ΚΚΕ να ανασυντάξη τας δυνάμεις του και να εξαπολύση την νέαν και μεγαλυτέραν ένοπλον επίθεσίν του κατά της Ελλάδος με την ενεργόν αυτήν την φοράν βοήθειαν της Σοβιετικής Ενώσεως και των Βαλκανικών δορυφόρων της οι οποίοι εξεπαίδευον, εφωδίαζον τους Κ/Σ και τους εξαπέστελλον εις το ελληνικόν έδαφος διά των συνόρων των. Οι ίδιοι αυτοί δορυφόροι τους υπεδέχθησαν μαζί με τους ομήρους και τας 28.000 ελληνοπαίδων τα οποία είχαν απαγάγει βιαίως ολίγον πριν συντριβούν από τον Ελληνικόν Στρατόν.
          Ωστόσο ο συμμοριτοπόλεμος δεν ευρήκε απήχησιν εις τας μεγάλας μάζας των οπαδών και συμπαθούντων του ΕΑΜ. Μέγας αριθμός εαμιτών δεν έδειξεν καμμίαν προθυμίαν ν΄ακολουθήση το ΚΚΕ εις την νέαν του αιματηράν περιπέτειαν και παρέμεινεν εις τας πόλεις.
         Ιδιαιτέρως χαρακτηριστική ήτο η απροθυμία των εργατών των αστικών κέντρων της χώρας. Το ΚΚΕ υπεχρεώθη να διεξαγάγη τον συμμοριτοπόλεμον μόνον με τα φανατικά μέλη του και έναν μικρό αριθμόν εαμιτών οι οποίοι είχον εν τω μεταξύ κομμουνιστοποιηθή και διά της ευρείας αναγκαστικής στρατολογίας ατόμων της υπαίθρου την οποίαν εφήρμοσεν εις τας περιοχάς τας οποίας είχεν υπαγάγει προσωρινώς υπό τον έλεγχον των ενόπλων συμμοριών του. Τα 98% εκείνων που παρέμειναν εις τας πόλεις απεκήρυξαν το ΚΚΕ και τας παραφυάδας του και όσοι εξ αυτών επεστρατεύθησαν κανονικώς επολέμησαν τας ενόπλους συμμορίας του με ηρωϊσμόν και αυταπάρνησιν που έκαμον εντύπωσιν.
          Πράγματι, κατά την διάρκειαν του συμμοριτοπολέμου δεν δυνάμεθα πλέον να ομιλώμεν περί εαμιτών διότι τοιούτοι ουσιαστικώς έπαυσαν να υπάρχουν. ΄Οσοι πρώην εαμίται ηκολούθησαν τους κομμουνιστάς εις την ένοπλον ανταρσίαν ήσαν εν γνώσει του γεγονότος ότι υπηρετούν το ΚΚΕ και όχι το ΕΑΜ το οποίον είχεν απωλέσει κάθε πραγματικήν δικαιολογίαν υπάρξεως. Η διάλυσίς του τον Δεκέμβριον του 1947 απετέλει απλώς την τυπικήν αναγνώρισιν μιας πραγματικότητος.
          Σχετικώς με τα πολιτικά φρονήματα των μελών του ΕΑΜ έχομεν να παρατηρήσωμεν τα εξής :
    Το ΕΑΜ παρουσιάσθη ως «αχρωμάτιστη» πολιτικώς οργάνωσις, η οποία διά να παρασύρη ακριβώς και να κοινητοποιήση όσον το δυνατόν ευρυτέρας μάζας του ελληνικού λαού επεδίωξεν φαινομενικώς «την συγκέντρωση όλων των πολιτικών κομμάτων, όλου του λαού, χωρίς διάκριση ιδεολογίας, φύλλου ή θρησκείας και εθνικότητας, σ΄ένα κοινό απελευθερωτικό μέτωπο με βάση των αγώνα για την απελευθέρωση τηςΕλλάδος»(8η Ολομέλεια του ΚΚΕ - Ιανουάριος 1945).
          Το σύνθημα τούτο ριφθέν εις εποχήν κατά την οποίαν κάθε ελληνική ψυχή εφλέγετο από τον πόθον της απελυθερώσεως, είχε πράγματι ως συνέπειαν την αθρόαν συμμετοχήν εις το ΕΑΜ ενός πλήθους ανυπόπτων ατόμων κάθε τάξεως ηλικίας, φύλλου, επαγγέλματος και πολιτικών πεποιθήσεων, ιδιαιτέρως νέων. ΄Ολοι αυτοί ετρέφοντο με την αυταπάτην ότι διεξάγουν απελευθερωτικόν αγώνα και ότι μόλις η χώρα μας απελευθερωθή θα κληθούν εις τας κάλπας διά να εκλέξουν με απόλυτον ελευθερίαν την κυβέρνησιν της αρεσκείας των.
          Επίστευον δε ότι το τελευταίον τούτο θα το εξησφάλιζεν ιδιατέρωςτο ΕΑΜ. Ούτως ηδύναντο να έχουν τας οιασδήποτε είχον πολιτικάς πεποιθήσεις και δεν ηνωχλούντο από το γεγονός ότι συνειργάζοντο με το ΚΚΕ το οποίον εξελάμβανον ως μίαν από τας οργανώσεις του ΕΑΜ. Ως ένα σημείον αυτή η πραγματική των επιδίωξις ήτο παράλληλος προς τας φαινομενικάς επιδιώξεις του ΕΑΜ. Ενώ όμως εκείνοι ενόμιζον ότι διεξάγουν απελευθερωτικόν αγώνα και εργάζονται διά μίαν δημοκρατουμένην ελευθέραν Ελλάδα, οι κομμουνισταί, οι μόνοι οι οποίοι εγνώριζαν τι ακριβώς αντιπροσώπευε δι΄αυτούς το ΕΑΜ χρησιμοποιούντες ολόκληρον το κίνημα ως προβαθμίδα και μεταβατικό στάδιο, προώθουν τας θέσεις των διεξάγοντες συστηματικήν και προσεκτικήν προπαγάνδαν και συνδέοντες διαρκώς στενώτερον με τας πραγματικάς των επιδιώξεις τα ανύποπτα μέλη του ΕΑΜ.   Έχοντες τούτο υπ΄όψει μας δεν δυνάμεθα να ομιλήσωμεν διά τα πολιτικά φρονήματα των μελών του ΕΑΜ, δεδομένου ότι η ένταξίς των εις αυτό δεν εξέφραζε τα πολιτικά των φρονήματα αλλά μόνον την θέλησίν των να εργασθούν διά την απελευθέρωσιν της χώρας των.Δυνάμεθα μόνον να ομιλήσωμεν διά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΕΑΜ δεν είχε κομμουνιστικά φρονήματα χωρίς να είμεθα εις θέσιν να καθωρίσωμεν ταύτα επακριβώς εφ΄όσον δεν τα εξεδήλωσαν κατά την διάρκειαν της παραμονής των εις αυτό.Πράγματι από το σημείον εκείνο από το οποίον το ΕΑΜ ήρχισε ν΄αποκαλύπτη τον πραγματικόν του χαρακτήρα, αι επιδιώξεις του ήλθον εις αντίθεσιν με τας επιδιώξεις των μη κομμουνιστών μελών του με αποτέλεσμα την απόχώρησιν των τελευταίων από τας τάξεις του. Μετά τα δεκεμβριανά και ιδιαιτέρως κατά τας αρχάς του συμμοριτοπολέμου εκείνοι που παρέμειναν εις το ΕΑΜ, ήσαν μόνον τα κομμουνιστικοποιηθέντα εν τω μεταξύ μέλη του ή τα κομμουνίζοντα, τα οποία απετέλουν μικρόν μέρος του αριθμού εκείνων οι οποίοι είχον ενταχθή εις αυτό το 1943.

Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΕΑΜ ΕΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΙΔΙΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
           Πλην του κομμουνιστικού ΕΑΜ και των παραφυάδων του ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ Ε.Α κλπ. ιδρύθησαν και έδρασαν αμέσως μετά την κατάληψιν της Ελλάδος υπό των Γερμανών και αργότερον περί τας 50 Εθνικαί οργανώσεις αντιστάσεως, συλλογής πληροφοριών διά τα συμμαχικά στρατεύματα της Μ. Ανατολής και φυγαδεύσεως ΄Αγγλων και Ελλήνων στρατιωτικών.
          Πολλαί εξ αυτών είχον πολύ περιωρισμένον αριθμόν μελών και δεν επεδίωκον την δημοσιότητα λόγω της εξαιρετικής μυστικότητος των ενεργειών των (κατασκοπεία, σαμποτάζ, φυγάδευσις άγγλων και ελλήνων στρ/κών) και της αποκλειστικής επαφής των μετά των συμμαχικών υπηρεσιών όπως αι οργανώσεις Μελεά 1 και Μελεά 2, η Οργάνωσις «Μίδας» , «Ομηρος», «Θ.Ε.Ρ.Ο.Σ», «Κεραυνός», «Απόλλων» και άλλαι.
          ΄Αλλαι είχον ως σκοπόν την μυστικήν έκδοσιν και διανομήν τύπου πληροφοριακών δελτίων, προκηρύξεων, την αναγραφήν εις τους τοίχους συνθημάτων και την οργάνωσιν διαδηλώσεων διά την τόνωσιν του εθνικού αισθήματος αντιστάσεως και του ηθικού του λαού, όπως η ΙΕΡΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ, ΠΕΑΝ, ΕΚΝ, Ε.Δ, Σ.Σ.Ν κ.α.
          Υπήρχον επίσης εθνικαί οργανώσεις όπως η Οργάνωσις Αρχιεπισκόπου Αθηνών, η οποία απετελείτο από επίλεκτα μέλη της ανωτέρας υπαλληλικής τάξεως, διπλωματικούς, τραπεζιτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς κλπ. αι οποίαι εβοήθουν παντοιοτρόπως τον απελευθερωτικόν αγώνα και τα θύματά του, υλικώς και ηθικώς και απέκρυπτον Άγγλους και Εβραίους εκδίδοντας εις αυτούς πλαστάς ταυτότητας
.        Υπήρχον τέλος αι  όπως ο ΕΔΕΣ με αξιόλογον ένοπλον δύναμιν εις το βουνό, η Π.Α.Ο η οποία έδρα εις την Μακεδονίαν κατά των Γερμανών και Βουλγάρων κατακτητών και των «αυτονομιστικών» κομμουνιστικών οργανώσεων, η«Χ» η οποία έδρασεν ενόπλως κυρίως εις την περιοχήν των Αθηνών, η Ρ.Α.Ν και αι ανταρτικαί ομάδες του Συν/ρχου Ψαρρού αι οποίαι διελύθησαν κατόπιν της δολίας συλλήψεως του τελευταίου υπό των κομμουνιστών και της απανθρώπου δολοφονίας του ομού μετά των στελεχών του.
         Ποία ήτο η ακριβής δύναμις όλων αυτών των οργανώσεων δεν κατωρθώθη να εξακριβωθή. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνη αριθμητική σύγκρισις μεταξύ αυτών και του ΕΑΜ.
          Ωστόσο επικρατεί η γνώμη ότι το ΕΑΜ είχε κατορθώσει να παρασύρη εις τας οργανώσεις του μεγαλύτερον αριθμόν μελών από όλας ομού τας εθνικάς οργανώσεις. Τούτο εξηγείται εάν έχομεν υπ΄όψει μας ωρισμένα πράγματα όπως:             
                  
          1. Το γεγονός ότι αι αρμόδιοι συμμαχικαί υπηρεσίαι, προσέφεραν προς την οργάνωσιν ταύτην την σημαντικωτέραν υλικήν και ηθικήν ενίσχυσιν των. Σημειωτέον ότι ουδεμίαν σχεδόν βοήθειαν προσέφεραν εις τας λοιπάς Εθνικάς οργανώσεις πλην του ΕΔΕΣ και των εξαρτωμένων από το στρατηγείον της Μέσης Ανατολής οργανώσεων κατασκοπείας και σαμποτάζ. Η τοιαύτη υλική και ηθική βοήθεια των συμμαχικών υπηρεσιών προς το ΕΑΜ, αι συνεχείς υπέρ αυτού Ραδιοφωνικαί εκπομπαί του BBC και η κατάλληλος εκμετάλλευσις των γεγονότων τούτων εκ μέρους του ΕΑΜ, προκάλεσαν σύγχυσιν μεταξύ των Εθνικοφρόνων ιδιωτών, έτι δε και στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν εις τας τάξεις του πολλοί εξ αυτών.
          2. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε μακροχρόνιον συνωμοτικήν οργανωτικήν πείραν. Είναι κόμμα, όπως όλα τα κομμ. κόμματα το οποίον ήτο προητοιμασμένον διά παράνομον δράσιν και διέθετε ανάλογον οργάνωσιν την οποίαν ανεσυγκρότησε ταχέως και την έθεσεν εις ενέργειαν ενώ τα αστικά δημοκρατικά κόμματα δεν είχον ουδένα οργανωτικόν μηχανισμόν, ούτε και τους εχρειάζετο, δι΄αυτό και αιφνιδιάσθησαν.
          3. Το γεγονός ότι η κομμουνιστική ηγεσία ήτο εντελώς αδίστακτος. Δεν εφείδετο της ζωής των οπαδών της, δεν εδίσταζε να παραδώση δυναμικούς εθνικόφρονας εις τον κατακτητήν προκειμένου να τους εξουδετερώση, να προβή ακόμη και εις δολοφονίας και να μεταχειρισθή ακόμη και τα πλέον ανήθικα, απάνθρωπα και εγκληματικά μέσα προκειμένου να αυξήση την δύναμιν των οργανώσεών του και να διαλύση τας εθνικάς τοιαύτας. Υπάρχουν εις χείρας των αρμοδίων ελληνικών αρχών πλήθος κατασχεθέντων απορρήτων εγγράφων του ΕΛΑΣ εκ των οποίων πολλά είδον το φώς της δημοσιότητος και αποκαλύπτουν τα ανωτέρω.
          Επίσης συνέβαλε εις την ανάπτυξιν των κομμουνιστικών οργανώσεων το γεγονός ότι η Σοβιετική ΄Ενωσις ήτο εξ ανάγκης σύμμαχος των Δυτικών εξυμνούντο υπ΄αυτών τα κατορθώματά της και τούτο είχε ως συνέπειαν την χαλάρωσιν της επαγρυπνήσεως και την άμβλυσιν της θελήσεως αντιστάσεως των ελευθέρων ανθρώπων έναντι του κομμουνισμού.
          Παρά τας ανωτέρω δυσμενείς συνθήκας και την αδικαιολόγητον έναντι των Εθνικιστικών Οργανώσεων στάσιν των αρμοδίων συμμαχικών Αρχών αι οποίαι εκώφευον εις τας εκκλήσεις τούτων προς υλικήν δι΄όπλων υποστήριξίν των, αι Εθνικιστικαί οργανώσεις προσέφερον θετικήν και καρποφόρον υπηρεσίαν εις το όλον συμμαχικόν αγώνα αντιθέτως προς το ΕΑΜ το οποίον όχι μόνον δεν έκαμε εθνικο απελευθερωτικό αγώνα αλλά περοσέφερεν αρνητικόν έργον λόγω της λυσσαλέας τρομοκρατικής δολοφονικής και διαλυτικής εκστρατείας του εναντίον κάθε μη κομμουνιστικής οργανώσεως, πράγμα το οποίον εξυπηρέτει εις την ουσίαν μόνον τον κατακτητή. Ασφαλώς αι εθνικαί οργανώσεις θα παρουσίαζαν πολύ μεγαλυτέραν ανάπτυξιν και θα προσέφερον απείρως σημαντικωτέρας υπηρεσίας εις την υπόθεσιν του ελευθέρου κόσμου εάν δεν υπήρχε το ΕΑΜ και η δήθεν απελευθερωτική του δράσις.
          Πρέπει να διευκρινισθή ότι τα στρατεύματα κατοχής εις την Ελλάδα δεν συνέλαβον έλληνας πολίτας επειδή είχον λάβει μέρος εις τον ελληνοϊταλικόν πόλεμον του 1940-41. Ασφαλώς όμως υπάρχουν τοιούτο μεταξύ του σοβαρού αριθμού των ελλήνων τους οποίους συνέλαβον ,εφυλάκισαν, εξετέλεσαν ή εξετόπισαν οι κατακτηταί κατά την διάρκειαν της κατοχής διά συγκεκριμένας πράξεις εναντίον των ή ως ομήρους.
          Επίσης οι κατακτηταί συνέλαβον και εξετόπισαν εις Γερμανίαν την ηγεσίαν του στρατεύματος ήτοι 5 αντιστρατήγους μεταξύ των οποίων τον νυν Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Στρατάρχην Αλ. Παπάγον καθώς και πολλούς άλλους ανωτέρους και ανωτάτους αξιωματικούς διαμένοντας κυρίως εις την επαρχίαν. Το μέτρον τούτο όμως δεν είχε την έννοιαν τιμωρίας διά την συμμετοχήν των εις τον ελληνοϊταλικόν πόλεμον,αλλ΄απέβλεπε εις την πρόληψιν κινήματος αντιστάσεως εκ μέρους αυτών των αξιωματικών οίτινες προς τον σκοπόν τούτον ήρχισαν  να σημειώνουν, ευθύς εξ αρχής, σοβαράς κινήσεις.
          Το γεγονός τούτο αφ΄ενός και η εν συνεχεία αφ΄ετέρου πλήρης εγκατάλειψις υπό των συμμάχων των δρωσών εις όλας τας περιοχάς της Ελλάδος Εθνικιστικών οργανώσεων, αίτινες ούτω απετέλεσαν εύκολον λείαν του ενισχυομένου παντοιοτρόπως ΕΑΜ, απετέλεσε την κυρίαν αιτίαν του μεταπολεμικού δράματος του Ελληνικού λαού.
=============================================
ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟ "ΒΙΒΛΟΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑΣ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΣ -1961
============================================

         « ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑΚΗ  ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ !»
Επιστολή του τότε Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη προς την ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας με την οποία ζητεί να δοθεί άδεια στους αποφοίτους της εκεί σχολής ΠΡΑΚΤΌΡΩΝ -ΣΑΜΠΟΤΕΡ ώστε να ξεκουραστούν πριν από την αποστολή τους στην Ελλάδα!
 
Αγαπητοί σύντροφοι
Πριν λίγες μέρες τελείωσε η Σχολή που λειτουργεί στη χώρα σας για τον πόλεμο του ΚΚΕ, Σας παρακαλούμε να εγκρίνετε να περάσουν όλοι οι μαθητές από ευπρεπείς εξετάσεις και να μείνουν για ένα μήνα απαίδευτοι. Πολλοί από ……………..! σκοποβολή ……….! και άλλοι από……..! Μηχ. πρέπει να είναι ¨ελεύθεροι¨. Και απαντήστε τους (ότι σε ένα!) μήνα θα ιδούν πόσο ετοιμοπόλεμοι σαμποτέρ είναι, στις αποστολές που τους προορίζουμε. Περιμένουμε την απάντησή σας.

26. 8. 50                                            Με συντροφικούς χαιρετισμούς
                                                                             Για την Κ.Ε. του ΚΚΕ
                                                                        (Υπογραφή Ν. Ζαχαριάδης) 
Οι κόκκινοι κατάσκοποι
Μετά το 1989 η πρόσβαση στα αρχεία των κρατών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης δίνει μια καλύτερη εικόνα των σχέσεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα άλλα κομμουνιστικά κόμματα. Ελληνες και ξένοι ιστορικοί κατάφεραν να φέρουν στο φως ιστορικά τεκμήρια που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο των ανατολικών συντρόφων στο ξέσπασμα και στη διεξαγωγή του εμφυλίου πολέμου, καθώς και τη δράση του ΚΚΕ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Σε χώρες όπως η Τσεχία ή η Πολωνία, τα αρχειακά τεκμήρια για τη δεκαετία του ΄40 είναι σε γενικές γραμμές προσβάσιμα και ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Με ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, οι υπογράφοντες* σε συνεργασία με τον Στάθη Καλύβα αποκτήσαμε πρόσβαση σε έναν αριθμό αρχειακών πηγών οι οποίες βρίσκονται στην Τσεχοσλοβακία και αφορούν την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Τα έγγραφα φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχείο Πράγας (κάποια από αυτά στη Συλλογή Γκότβαλντ) και τα περισσότερα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Κάποια από τα συγκεκριμένα αρχεία ήταν ταξινομημένα ως «άκρως απόρρητα» και χρειάστηκε ιδιαίτερη επιμονή προκειμένου να ανοίξουν στους ερευνητές.
Η βοήθεια από τα βόρεια
Τα αρχεία αυτά δείχνουν με σαφήνεια τη σημαντική ενίσχυση του Δημοκρατικού Στρατού από τα ανατολικά κράτη. Το ΚΚΕ εξαρτήθηκε απόλυτα από την υλική υποστήριξη των ξένων συντρόφων του. Χωρίς τη συστηματική ροή πολεμοφοδίων, τροφίμων και άλλου υλικού, την προστασία και εκπαίδευση των μαχητών στο έδαφος των γειτονικών χωρών, την περίθαλψη των τραυματιών, ο πόλεμος αυτός θα είχε λήξει πολύ νωρίτερα- αν είχε ποτέ αρχίσει. Τα αρχεία αποκαλύπτουν επιπλέον ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη αρμονία και εξυπηρέτησε τη λογική του «όπλου παρά πόδα» που η ηγεσία του ΚΚΕ διατύπωσε με το τέλος του Εμφυλίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η κατασκοπική δράση καθώς και τα σαμποτάζ που σχεδιάστηκαν στα ανατολικά κράτη με συνεργασία των ανατολικοευρωπαίων κομμουνιστών και του ΚΚΕ. Η δράση αυτή, όπως πλέον αποκαλύπτουν τα αρχεία, κάθε άλλο παρά «κατασκευή της ΚΥΠ» υπήρξε, όπως θέλησε να την παρουσιάσει η προπαγάνδα του ΚΚΕ.
Η ίδρυση της σχολής
Αμέσως μόλις τελείωσε ο Εμφύλιος, τον Νοέμβριο του 1949, σε γράμμα τους προς τον τσεχοσλοβάκο ηγέτη Κλέμεντ Γκότβαλντ και τον γενικό γραμματέα του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας Ρούντολφ Σλάνσκι, τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Γιάννης Ιωαννίδης και Πέτρος Ρούσος διατύπωσαν τα αιτήματα του κόμματος:
«(...).3. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά Σας για τη λειτουργία σεμιναρίου για 40-50 συντρόφους που θα ειδικευτούν στην παράνομη τεχνική δουλειά,δηλαδή στην πρακτορειακή εξειδίκευσή τους σε ό,τι αφορά ασυρμάτους, κωδικοποίηση, φωτογραφήσεις, έκδοση ταυτοτήτων, βεβαιώσεων,σφραγίδων κλπ.,καθώς και για την έκδοση παράνομου Τύπου.
4. Θέλουμε να αποστείλουμε στη χώρα Σας 300 συντρόφους από το στρατό και τη νεολαία προκειμένου να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση στα νέα όπλα:αεροπορία- πτώση με αλεξίπτωτο,άρματα,πυροβολικό, μηχανικό κλπ.
5. Παρακαλούμε να μας εξασφαλίσετε 100 ασυρμάτους οι οποίοι είναι απαραίτητοι στις αντάρτικες ομάδες και για την επικοινωνία με τη χώρα μας. Χρειαζόμαστε 1.500 άρβυλα,φλογοβόλα και κονσέρβες για 1.500 άτομα για περίοδο έξι μηνών.» «Επιστολή Γ. Ιωαννίδη και Π. Ρούσου προς Κλ. Γκότβαλντ και Ρ. Σλάνσκυ, 19-11-1949». Ναrodnν archiv Ρraha (ΝΑΡ, Εθνικό Αρχείο Πράγας), ΚSΘ, ΪV, 100/24, Κlement Gottwald (Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας/ΚΕ, 100/24, Κλέμεντ Γκότβαλντ) - κ. 99/ φ. 1142.
Οι εγκαταστάσεις και η εποπτεία
Οι παραπάνω αξιώσεις υλοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τους τσεχοσλοβάκους συντρόφους. Η πρώτη αναφορά των τσεχοσλοβακικών αρχείων στο θέμα της λειτουργίας της «Σχολής των Ελλήνων συντρόφων» στο Μικουλοβίτσε του νομού Γέσενικ στη Βόρεια Τσεχία (πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία) γίνεται στις 15 Δεκεμβρίου του 1949 και αφορά τις προετοιμασίες και τα μέτρα ασφαλείας των χώρων όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί η «Σχολή». Ο τόπος εκπαίδευσης αποτελούσε τμήμα ενόςαπομακρυσμένου από τα μάτια των περιέργων- πρώην στρατοπέδου.
Την υψηλή εποπτεία για τη λειτουργία της σχολής είχαν ο Μπέντριχ Γκέμιντερ, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, και ο Κάρελ Σβαμπ, υφυπουργός Εθνικής Ασφαλείας και στέλεχος του «σκληρού» πυρήνα της ηγεσίας του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας σε θέματα «ειδικών επιχειρήσεων».
Από το ΚΚΕ την ευθύνη είχαν ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος επέλεξε τη λίστα των επίδοξων κατασκόπων (τα ονόματά τους βρίσκονται στο αρχείο), ο Β. Μπαρτζιώτας, ο οποίος κατάρτισε το πρόγραμμα της θεωρητικής τους εκπαίδευσης, και ο Βάσος Γεωργίου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ήταν παρών στην πρώτη φάση τουλάχιστον της εκπαίδευσης. Ενήμεροι ήταν επίσης οι Βλαντάς και Πορφυρογένης. Η «Σχολή» είχε τρεις διευθυντές: έναν Ελληνα (πιθανότατα τον Βάσο Γεωργίου) και δύο Τσεχοσλοβάκους, τους Μύλλερ και Ρέβελακ, οι οποίοι και επέλεξαν τους τσεχοσλοβάκους εκπαιδευτές των «Ελλήνων συντρόφων». Οι εκπαιδευτές ήταν ως επί το πλείστον αξιωματικοί του τσεχοσλοβακικού στρατού, «πολιτικά αξιόπιστοι». Το «τεχνικό πρόγραμμα» της εκπαίδευσης σχεδιάστηκε από το τσεχοσλοβακικό υπουργείο Εσωτερικών. Για τη φρούρηση της «Σχολής» επελέγησαν δέκα νεαροί αστυνομικοί με την ένδειξη «πολιτικά αξιόπιστος». Ο ίδιος χαρακτηρισμός ίσχυε για τον οικονομικό υπεύθυνο της σχολής (Νοβάκ, στέλεχος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΤσ.), τον μάγειρο, τους οδηγούς, τους γιατρούς και όποιο άλλο άτομο ερχόταν σε επαφή με τους εκπαιδευομένους (γινόταν προσπάθεια ο κύκλος αυτών των ατόμων να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένος).
Το πρόγραμμα μαθημάτων
Εγγραφο των Τσεχοσλοβάκων αναφέρεται σε διάφορα αιτήματα του Δ. Βλαντά
Η λειτουργία της σχολής, με την πρώτη σειρά εκπαιδευομένων, άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου 1950. Ελαβαν μέρος 41 εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι «αποφοίτησαν» τον Αύγουστο του 1950. Πέρα από τα μαθήματα πολιτικής επιμόρφωσης, την ευθύνη την οποίων είχε το ΚΚΕ, η «τεχνική εκπαίδευση» της πρώτης σειράς επικεντρώθηκε σε θέματα επικοινωνιών (ασύρματος, κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση), η δε δεύτερη σειρά μαθητών ειδικεύτηκε σε θέματα παραχαράξεων εγγράφων και παράνομων εκτυπώσεων. Από το πρόγραμμα διδασκαλίας δεν έλειπαν μαθήματα χρήσης όπλων, αυτοάμυνας, κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, μέθοδοι λειτουργίας παράνομων δικτύων κλπ. Το πρόγραμμα της «πολιτικής εκπαίδευσης» κατάρτισε ο Βασίλης Μπαρτζιώτας.
Σε ό,τι αφορά την «τεχνική εκπαίδευση» για το διάστημα από 16.2.1950 ως 6.5.1950 (προτού δηλαδή περάσουν στο πρόγραμμα ειδίκευσης) οι δύο διευθυντές αναφέρουν ότι οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν συνολικά 494 ώρες, δηλαδή 43 ώρες την εβδομάδα. Οι περισσότερες διδακτικές ώρες (135) ήταν αφιερωμένες στη ραδιοτηλεογραφία (εκπαιδευτής: Βάλντμαν), δηλαδή στην επικοινωνία μέσω ασυρμάτου. Για την εκπαίδευση χρησιμοποιούνταν τσεχοσλοβακικοί ασύρματοι Μeopta. Σαράντα τρεις διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στην κρυπτογραφία (εκπαιδευτής: Γκρουν). Σαράντα οκτώ ώρες στη χημεία (εκπαιδευτής: Χαλούπα)- αφορούσε την εργασία με σινική μελάνη καθώς και την προετοιμασία εκρηκτικών μηχανισμών με νιτρογλυκερίνη ή άλλα υλικά που μπορούσε κάποιος εύκολα να τα προμηθευτεί στην ελεύθερη αγορά. Εξήντα μία διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στη φωτογράφιση (εκπαιδευτής: Τσίχαρζ), δηλαδή στη δουλειά με φωτογραφική μηχανή, εμφάνιση φιλμ, φωτογράφιση ντοκουμέντων και εγγράφων, προετοιμασία χημικών για την εμφάνισή τους κλπ. Είκοσι οκτώ διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στις εκτυπώσεις (εκπαιδευτής: Μύλλερ)- ανατύπωση ντοκουμέντων, παραχάραξη εγγράφων, αναπαραγωγή σφραγίδων. Τριάντα έξι διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στο σαμποτάζ (εκπαιδευτής: Στρόουγκαλ).
Τα παράπονα των Τσεχοσλοβάκων
Αναφερόταν ότι οι εκπαιδευόμενοι αποκτούσαν γνώσεις όλων των εκρηκτικών υλών και ήταν σε θέση να υπολογίσουν την επίδραση της έκρηξης σε διαφορετικά υλικά. Δεκαεννέα διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στην αυτοάμυνα (εκπαιδευτής: Πελτς). Εμαθαν να αμύνονται σε επιθέσεις με μαχαίρι, τουφέκι, πιστόλι και αυτόματο, διδάχτηκαν θανατηφόρα χτυπήματα και τρόπους θανάτωσης χωρίς την πρόκληση θορύβου. Δέκα διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν για τον οπλισμό και 20 ώρες στη σκοποβολή (εκπαιδευτής: Πελτς). Οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν τον χειρισμό διαφορετικών ειδών ατομικών όπλων και έκαναν σκοποβολή από διάφορες θέσεις. Εγιναν επίσης και μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στον ελεύθερο χρόνο των εκπαιδευομένων. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ολοκληρωμένη σχολή εκπαίδευσης κατασκόπων.
Η πορεία της εκπαίδευσης αξιολογούνταν σε εβδομαδιαίες συνεδριάσεις των εκπαιδευτών και των επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης των εκπαιδευομένων. Στην πρώτη αναλυτική έκθεση που έστειλαν οι δύο τσέχοι διευθυντές της σχολής στον πολιτικό προϊστάμενό τους στις 5 Ιουνίου 1950 γίνονται εκτενείς επισημάνσεις στις αδυναμίες της εκπαίδευσης (αναφέρεται, π.χ., το πρόβλημα της μετάφρασης και της αδυναμίας απευθείας επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων), ενώ εκφράζονται και παράπονα προς την πλευρά των «Ελλήνων συντρόφων». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η ηγεσία του ΚΚΕ παραφόρτωσε το πρόγραμμα της εκπαίδευσης με πολιτικά μαθήματα και δεν εκφράζονται κολακευτικές παρατηρήσεις για τις ικανότητες των επικεφαλής των « Ελλήνων συντρόφων », οι οποίοι « δείχνουν προβλήματα αφομοίωσης της ύλης αντί να είναι το παράδειγμα για τους υπόλοιπους ».
Νarodni archiv Ρraha (Εθνικό Αρχείο Πράγας) fond 100/3 ΚSΘ ΪV (1945-1989)- svazek (τόμος) 146, aj. (μονάδα αρχείου) 572.
Μετά την «αποφοίτηση» της πρώτης σειράς κατασκόπων ακολούθησε και δεύτερη σειρά εκπαιδευομένων. Και η εκπαίδευση αυτής της ομάδας διήρκεσε έξι μήνες (για την ακρίβεια, 25 εβδομάδες) ξεκινώντας από τα μέσα Φεβρουαρίου 1951. Από το πρόγραμμα διδασκαλίας ωστόσο διαφαίνεται η πρόθεση του ΚΚΕ να εκπαιδεύσει μια ομάδα κατασκόπων γυναικών, ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, οι οποίες, αφού αποστέλλονταν στην Ελλάδα, θα διεισέδυαν ως γραμματείς, υπηρετικό προσωπικό ή παραμάνες σε σπίτια πολιτικών και ανωτέρων στρατιωτικών με στόχο την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτό εξάλλου διαφαίνεται και από την κατάρτιση του σχετικού «τεχνικού πλάνου διδασκαλίας», το οποίο περιελάμβανε εκτός όλων των υπόλοιπων μαθημάτων και 142 ώρες μαθημάτων σχετικά με την τακτοποίηση του νοικοκυριού (φύλαξη παιδιών κ.ά.).
Το πρόγραμμα της «πολιτικής εκπαίδευσης» παρέμεινε απαράλλαχτο. Απλώς προστέθηκαν και 196 ώρες διδασκαλίας για την «οργάνωση της παράνομης δραστηριότητας».
Η αποστολή στην Ελλάδα
Εγγραφο των τσεχοσλοβακικών αρχών απαντάει σε αιτήματα των Βλαντά, Πορφυρογένη και Μπαρτζιώτα
Σύμφωνα με τα τσεχικά αρχεία, κάποιοι απόφοιτοι της σχολής στάλθηκαν στη Σόφια μέσω Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου. Στο Βουκουρέστι τούς παρέλαβε ο έλληνας κατάσκοπος-σύνδεσμος με το όνομα «Αθανάσιος». Στη Σόφια παρέμειναν οκτώ ημέρες. Τους επισκέφτηκε ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του βουλγαρικού ΚΚ, ο οποίος έθεσε ως καθήκον την αναδιοργάνωση του ελληνικού Αγροτικού Κόμματος. Στη Σόφια σε αυτή την ομάδα προστέθηκαν άλλοι πέντε Ελληνες, εκ των οποίων οι δύο ήρθαν από την Ουγγαρία και ένας από την Πολωνία, απόφοιτοι όλοι τους παρόμοιων σχολών σε αυτές τις χώρες.
Διοικητής της ομάδας ήταν ο ομαδάρχης με το όνομα Φοίβος, βοηθοί του ο Περικλής Π., ο οποίος επρόκειτο να ενταχθεί στην ομάδα στην Ελλάδα, καθώς και ο Μιχαελής, ο οποίος επίσης εκπαιδεύτηκε στο Γέσενικ. Στις 6 Δεκεμβρίου 1950 η ομάδα οδηγήθηκε στη Σόφια σε ένα οίκημα όπου όλα τα μέλη της ομάδας παρέλαβαν από τη βουλγαρική αστυνομία στολές, γερμανικά πιστόλια και εφόδια. Από αυτό το οίκημα η ομάδα αναχώρησε στις 7 Δεκεμβρίου. Στο Κολάροβο περίμενε την ομάδα βούλγαρος στρατιώτης, ο οποίος τη συνόδεψε ως τα σύνορα. Στις 7.00 το πρωί η ομάδα πέρασε τα σύνορα. Στη Σελίκα συναντήθηκε η ομάδα με έναν ασυρματιστή και έναν κρυπτογράφο. Από αυτή τη θέση διατηρήθηκε επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αυτή η ομάδα ήταν το πρώτο τμήμα που στάλθηκε για κατασκοπεία και δραστηριότητα σαμποτάζ στην Ελλάδα.
Η ανακάλυψη από την ΚΥΠ
Η λειτουργία της «Σχολής» δεν έμεινε μυστική από την ελληνική ΚΥΠ, καθώς αυτή κατόρθωσε να συλλάβει έναν από τους πρώτους αποφοίτους της, οι οποίοι στο μεταξύ στάλθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελέσουν την πρώτη τους αποστολή, «σπάζοντας» έτσι το δίκτυο των πρακτόρων που έρχονταν από το εξωτερικό, προκαλώντας ανησυχία στους τσεχοσλοβάκους συντρόφους σε ανώτατο κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο. Τον Ιανουάριο του 1951 παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές ο έλληνας παρτιζάνος «Τ-203», ο οποίος ομολόγησε για την εκπαίδευση που λαμβάνουν έλληνες κομμουνιστές στην Τσεχοσλοβακίακαι στη Βουλγαρία με σκοπό την εκτέλεση σαμποτάζ στην Ελλάδα και ειδικότερα τη διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.
Λεπτομέρεια στο σκηνικό του Ψυχρού Πολέμου
Τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Πέτρος Ρούσος Γιάννης Ιωαννίδης και Βασίλης Μπαρτζιώτας. Και οι τρεις ενεπλάκησαν στην ίδρυση της σχολής κατασκόπων του κόμματος στην Τσεχοσλοβακία αμέσως μετά τη λήξη του Εμφυλίου
Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ να οργανώνει ένα πολιτικό κόμμα υπηρεσίες κατασκοπείας και σαμποτάζ εις βάρος της ίδιας του της χώρας μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο αν αντιληφθούμε το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα ως μέρος του διεθνούς κομμουνιστικού συστήματος, ως έναν κρίκο αυτής της αλυσίδας που επιδίωξε με συστηματικότητα και σταθερότητα τη με κάθε μέσο ανατροπή του καπιταλιστικού στρατοπέδου και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικών καθεστώτων παντού. Η δράση αυτή του ΚΚΕ κατά τα χρόνια του Εμφυλίου και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια συνέβαλε αναμφίβολα στην ενίσχυση των αμυντικών και αυταρχικών αντανακλαστικών του μετεμφυλιακού κράτους. Ωστόσο πρόκειται για μιαν άλλη συζήτηση.
*Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο κ. Κώστας Τσίβος είναι υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα.
 

***    Νεκρή γλώσσα ή νεκρή διδασκαλία;




Αν σου περιγράψουν την καθημερινή ζωή ενός άγνωστου που έζησε τον 19ο αιώνα δεν θα το βρεις και πολύ ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Αν μάθεις όμως ότι αυτός είναι ο προπάππος σου, αλλάζει το πράγμα! Θα αρχίσεις να ψάχνεις περισσότερα. Τα ασήμαντα θα αποκτούν άλλη διάσταση. Στις φωτογραφίες θα ψάχνεις να δεις αν του μοιάζεις.
Στα παιδικά του τετράδια, αυτά τα κιτρινισμένα από τον καιρό και μισοφαγωμένα από τα ποντίκια, θα ανακαλύπτεις βλαστοκύτταρα της δικής σου σκέψης. Δεν θα χορταίνεις να ακούς τις ιστορίες του. Γιατί, τώρα, αισθάνεσαι ΣΥΓΓΕΝΗΣ! Αισθάνεσαι ότι αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχες. Ότι του μοιάζεις, θες δε θες. Κι ότι και τα παιδιά σου μπορεί να του μοιάσουν.
Αυτό είναι το μυστικό στη γνωριμία με τα Αρχαία. Αν τα διδαχθείς ως στρυφνή άσκηση εγκλιτικής ή χρονικής αντικατάστασης, θα τα μισήσεις. Αν τα διδαχθείς ως την ιστορία των παππούδων σου, όπου παππούδες είναι οι λέξεις από την Ιλιάδα μέχρι σήμερα, αν δεις την εξέλιξη των εννοιών, των αξιών, την περιπέτεια της σκέψης των ανθρώπων που έζησαν σ΄αυτό το κομμάτι γης, θα αγαπήσεις και το "ειμί" και το "είμι". Και το "γέγονα" και το "ελήλυθα".
Είμαι τυχερός που, από το δημοτικό ακόμα, η θεία μου με πήρε από το χέρι και με οδήγησε στις αμμουδιές του Ομήρου, λέγοντάς μου ιστορίες για τις λέξεις. Είμαι διπλά τυχερός που είχα φιλόλογο, 6 χρόνια, τον Γιάννη Πατρίκο. Τότε κάναμε αρχαία και στο "θετικής κατεύθυνσης". Είμαι σίγουρος πως το δεξί του χέρι είναι 10 πόντους τουλάχιστον μακρύτερο από το αριστερό, από το βάρος της τσάντας που κουβαλούσε κάθε μέρα και μας έφερνε του κόσμου τα πνευματικά "καλούδια". Κι είμαι ευτυχής που μια "νεκρή" γλώσσα κάνει parkour στο μυαλό μου πηδώντας από νευρώνα σε νευρώνα.
Η γλώσσα δομεί τη σκέψηΗ, σε τραγικό βαθμό, ανορθόγραφη και ανελλήνιστη νέα γενιά, έγινε έτσι γιατί δεν έμαθε ποτέ ετυμολογία, δεν ξέρει τις ρίζες των λέξεων, δεν αναγνωρίζει τον πυρήνα της έννοιας στο πέρασμα του χρόνου.
 Γιατί τα Αρχαία, πριν τα χαρακτηρίσουν "νεκρά" οι wannabe εκσυγχρονιστές, τους τα είχαν διδάξει "νεκροί" δάσκαλοι, θύτες αλλά και θύματα ενός "νεκρού" εκπαιδευτικού συστήματος.
Αρκετούς θανάτους μάς άφησε προίκα η χυδαιότητα της μεταπολίτευσης. Ας αρχίσουμε τις αναστάσεις. Μάλλον δεν επαρκεί το "είπε και εγένετο" αλλά, πιστέψτε με, είναι πιο εύκολο απ΄ό,τι φαίνεται. Αρκεί να πιάσουν δουλειά οι ζωντανοί.Τζήμερος Θάνος
Με αφορμή τη δήλωση περί νεκρής γλώσσας για τα αρχαία ελληνικά από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, ο χρήστης με το ψευδώνυμο «Φιλόσοφος» στο Twitter ανέβασε φωτογραφία από την επιγραφή του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία είναι γραμμένη στα αρχαία ελληνικά. «Η είσοδος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία! Αφιερωμένο σε ποια άλλη, στη συμπάθειά μου τη Ρεπούση!», σχολιάζει ο «Φιλόσοφος». Λ.Χ.
***
   
***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

~** Ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα         
           
Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης, από σήμερα έως τις 22 του μήνα, στο θαλάσσιο χώρο έμπροσθεν του ξενοδοχείου Elite (ενάμισι ναυτικό μίλι από την ακτή).
Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στην κεντρική προκυμαία, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Η διεξαγωγή για δεύτερη φορά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έρχεται ως αποτέλεσμα της απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης το 2011 στην Καλαμάτα, αλλά και των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων Μεσογείου (2010 και 2011).
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε δηλώσεις του χθες, εξήρε τη σημασία του Πρωταθλήματος, το οποίο φέρνει στην Καλαμάτα 2.500 διανυκτερεύσεις και άλλα παράπλευρα οφέλη, ενώ προβάλλει την πόλη και την περιοχή της παγκοσμίως.
Όπως, μάλιστα, τον πληροφόρησαν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που παρίσταντο σε σχετική συνέντευξη Τύπου, είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί στην Καλαμάτα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης του 2014. Αυτό θα είναι διπλό, τόσο στη θάλασσα όσο και σε πισίνα, όπερ σημαίνει ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας θα εξυπηρετήσει τη διεξαγωγή του.
Ο δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους αθλητές και προς όλους όσοι μετέχουν στη διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, ιδίως δε τα τοπικά ναυταθλητικά σωματεία.
Να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία AIDA International έχει αναθέσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης 2013 στο Δήμο Καλαμάτας, το ΝΑΣΚ «Αίολος» και το Free-diving Club του Σταύρου Καστρινάκη.
  ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση Ελεύθερης Κατάδυσης ετησίως στον κόσμο και στο παρελθόν έχει διοργανωθεί σε πόλεις όπως: Βανκούβερ/Καναδάς, Ίμπιζα/Ισπανία, Σαρδηνία/Ιταλία, Σαρμ ελ Σέιχ/Αίγυπτος, Οκινάουα/Ιαπωνία, Λονγκ Άιλαντ/Μπαχάμες, Νίκαια/ Γαλλία κ.α. Πάντοτε, δε, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, από πολλές χώρες.
Στη διοργάνωση της Καλαμάτας συμμετέχουν περί τους 200 αθλητές από 34 χώρες, 30μελής οργανωτική ομάδα, προπονητές, συνοδοί κ.ά. Η διεξαγωγή των αγώνων στην Καλαμάτα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής της, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στον τόπο μας.
  ΠΡΟΣΟΧΗ
Σημειώνεται πως για την εξυπηρέτηση των αγώνων απαγορεύεται η κολύμβηση σε δίαυλο με πλάτος 10 μέτρων έμπροσθεν του Elite, ο οποίος εκτείνεται έως τους πλωτούς σημαντήρες που επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στην εν λόγω περιοχή.
Λόγω της κίνησης μεγάλου αριθμού σκαφών στο συγκεκριμένο χώρο, συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης πλησίον αυτού κατά τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων, δηλαδή από 9.00 έως 16.30.
***  ΑΠΌ ΤΙΣ   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΕΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :

 
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Τρίτη  20  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.  html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-                                     
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 :
Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία : Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/31-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  31  Αυγούστου  2013.-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:


~ ** *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/31-08-02-09-2013-02-2013.html , Αθλητικό  τριήμερο 31-08 έως  02-09-2013 Δευτέρα  02-Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  03  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαδρομές Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μέσα από  φωτογραφίες και Βίντεο 2013 .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ  
Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ εικόνες  Βίντεο Διαδρομές ιστορικές  αναφορές  ενημερώσεις Ανέκδοτα ,
Τετάρτη  04  Σεπτεμβρίου  2013 :

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , ΣΟΦΙΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/06-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  09 Σεπτεβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ καί Γράφοντας Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013.-
 ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/10-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Σεπτεμβρίου  2013.-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html ,Tο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/12-2013.html , Όμορφα λόγια  ν΄ αγαπιόμαστε Πέμπτη 12  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/09/13-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Σεπτεμβρίου  2013.-

~   * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-


  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.- 


 









***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =2650  video.-

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1169  video.-

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1179  video.-

                                             ***Σύνολο  :  4995  βίντεο ανηρτημένα .-
ΡΟΥΜΑΝΙΑ  -  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  2013 :
~** 339 Βουκουρέστι  ώρα φαγητού  2013: http://youtu.be/ch9AXPM0fho ,
~** 340 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ περιήγηση   κέντρο 2013: http://youtu.be/cNJwRDZwlv4 ,
~** 341 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ περιήγηση ξενάγηση  2013: http://youtu.be/JpBk-z48PVg ,
355 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  πατριαρχείο  2013: http://youtu.be/K20Ct-7Mb1s  ,
** 336 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  περιήγηση  αφήγηση  2013: http://youtu.be/NJPY6CJyj7U  ,
** 369 Βουκουρέστι  2013  μαυσωλείο πεσόντων λίμνες: http://youtu.be/V75KB1WOemA ,
~370 Βουκουρέστι  2013 νεκροταφείο πεσόντων: http://youtu.be/kBNP8-4P2IM .-
~ 380 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  Ρουμανίας  2013  αφήγηση: http://youtu.be/GUbJLWNQolE ,
~381 Βουκουρέστι  περιήγηση  2013: http://youtu.be/ugknBK5lCe4 , .- ......
~ 382 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 2013  αφήγηση  περιήγηση: http://youtu.be/ajSCXAYXC_I  ,   - 10-
~ 387 Βουκουρέστι 2013  στα παλιά χρόνια: http://youtu.be/9-AALlWZGvM ,
~ 388 Βουκουρέστι  2013 ελληνική πρεσβεία  εκκλησία : http://youtu.be/EzKYX1M7An4 ,
~ 389 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ  2013  ξενάγηση: http://youtu.be/77LnSVHNFa0 ,
~ 390 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  2013  περιήγηση: http://youtu.be/bjIw3F8KNPM ,
~ 396 Βουκουρέστι 2013 Ρουμανία  πιάτσα Ρομάνα:  http://youtu.be/TyfyAHWtZhU ,
~ 397 Βουκουρέστι 2013 Λ  Αεροπόρων:  http://youtu.be/s0Xw-81s0ZQ  , -16- /-130-
407 Βουκουρέστι 2013 στην λίμνη: http://youtu.be/sgiTnV6flU4 ,
416 Βουκουρέστι 2013 μουσείο χωρίο: http://youtu.be/v0084OQsyUc ,
415Ρουμανία Βουκουρέστι 2013 Αψίδα θριάμβου: http://youtu.be/KIfgP40iF1E ,
420 Βουκουρέστι 2013 στο μουσείο χωριού: http://youtu.be/_uO7ElbG-x8 ,
421 Βουκουρέστι 2013 Ρουμανίας αφήγηση στο χωριό μουσείο: http://youtu.be/cpt6PmyvnPE ,
490 Βουκουρέστι 2013 πλατεία ελεύθερου τύπου: http://youtu.be/4sdmbjipSXY ,
491Βουκουρέστι  2013 λεωφόρος Αψίδας θριάμβου: http://youtu.be/BM1eQ7ZIB8k  
498 Βουκουρέστι  2013  περιήγηση πόλης: http://youtu.be/-3QsD4ArF48 ,
511Βουκουρέστι 2013 πλατεία της Νίκης: http://youtu.be/QddqnWYT4Hw ,
512Βουκουρέστι  2013 πλατεία της επανάστασης: http://youtu.be/crOz7ldEdsI ,
514ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 2013 PALATUL PARLAMENTULUI: http://youtu.be/hPxHxdxv7AE ,
517 Βουκουρέστι  2013 παλάτι Ν  Τσαουσέσκου: http://youtu.be/jFiPEkynn78  ,
525 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ  2013  ενημέρωση περιήγηση: http://youtu.be/aMwvOL49_sw ,
526 Βουκουρέστι  2013 διατρέχοντας την πόλη: http://youtu.be/8NcMmr9qZIA  ,
527 Βουκουρέστι ο γύρος 2013 ξενάγηση: http://youtu.be/VDXlGVOjB3w ,
528  Βουκουρέστι 2013 το μέγαρο Βουλής  Τσαουσέσκου: http://youtu.be/EmKs0uBCd54 ,
538 Βουκουρέστι 2013 κέντρο περιήγηση: http://youtu.be/bwklOMnfGWE ,
539 Βουκουρέστι 2013 ποτάμι νιόπαντροι: http://youtu.be/eo_gmiNz7kY ,
540 Βουκουρέστι 2013 Κεντρική λεωφόρος: http://youtu.be/lLGJeNNRhx8 ,
543 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 2013: http://youtu.be/bkTrDAOTtSc ,
544Βουκουρέστι 2013 δίπλα στο ποτάμι: http://youtu.be/mtDXACX0gJI  ,
545 Βουκουρέστι 2013 Κάρολος Νταβίλας: http://youtu.be/oftoO-QI544 ,
552Βουκουρέστι 2013 Στρατιωτική Ακαδημία: http://youtu.be/0VTJ7um6rsA  ,
553 Βουκουρέστι 2013 περιπλανήσεις: http://youtu.be/6EoEsIbxnrA ,
557Βουκουρέστι 2013 Ιατρική Σχολή: http://youtu.be/XjN6iAKPc7A ,
558Βουκουρέστι  2013  φεύγοντας: http://youtu.be/UibgIJQrk7c ,
565    ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2013 αφήγηση Βουκουρέστι Κωνστάντζα¨: http://youtu.be/pD8e1o9JHiM
566   Ρουμανία 2013  προς Κωνστάντζα: http://youtu.be/4RpbLHgwOnc ,
567 ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2013 στο διάβα ενημέρωση: http://youtu.be/180gptWQ7Ac ,
568  Ρουμανία  2013 διαβαίνοντάς την: http://youtu.be/yOM9kFtsUWk ,
569 Ρουμανία  2013  πεδιάδα διάβα: http://youtu.be/gNrFK2BdGqc,,
570 Ρουμανία 2013 ο ξεναγός αφηγείται: http://youtu.be/PgIPCACk_Is  ,
571 ΡΟΥΜΑΝΊΑ  2013  διαβαίνοντας  Μαθαίνοντας: http://youtu.be/6dIvCIQ0axI , 
572 Ρουμανία  2013 η Ιστορία  αφήγηση: http://youtu.be/3ibCUpcY4A8 ,
Ρουμανία  και  Ιστορία  2013 αφήγηση  273: http://youtu.be/1qvet2l8oEU ,
574Ρουμανία 2013 Δούναβης  αφήγηση: http://youtu.be/DrtlSldZuCU   ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: