Η Εφημερίδα μας ARFARA News Σαββατο-κύριακο 23 και 24 Ιουλίου 2016 :
~* Το όνομα του Νησιού
Πολλές και διάφορες ήταν οι ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστό το νησί στην αρχαιότητα. Δρεπάνη ή Μάκρις, ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω του σχήματός του, είναι οι αρχαιότερες ονομασίες δεμένες με την ελληνική μυθολογία. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.
Άλλες ονομασίες Κασσωπαία, Άργος ή Κέραυνα. Σχερία ονομάστηκε από τον Όμηρο (αν παραδεχθούμε ότι η Κέρκυρα ταυτίζεται με το διάσημο νησί των Φαιάκων που περιγράφεται στην Οδύσσεια). Από τους κατοίκους της, προέρχεται το όνομα Φαιακία.
~* ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ : 1054 μ.Χ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κηρουλάριος συνεκάλεσε Ενδημούσα σύνοδο, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του αυτοκράτορα, και αναθεμάτισε το παπικό κείμενο που περιείχε τον αφορισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Μιχαήλ Κηρουλάριου, τους συντάκτες και τους υποστηρικτές του, κοινοποίησε δε την απόφαση στους λοιπούς πατριάρχες της Ανατολής και ζήτησε την αποδοχή της απόφασης της Ενδημούσας συνόδου. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του πατριάρχου Αντιοχείας Πέτρου, τα αναθέματα σφράγισαν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών μέχρι σήμερα. Ο αναθεματισμός αναγνώστηκε επίσημα στην Αγία Σοφία.
~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Τοῦ πατρός σου τὴν πλάνην λιποῦσα πάνσεμνε, τῆς εὐσεβείας ἐδέξω τὴν θείαν ἔλλαμψιν, καὶ νενύμφευσαι Χριστῷ ὡς καλλιπάρθενος- ὅθεν ἠγώνισαι στερρῶς, καὶ καθεῖλες τὸν ἐχθρόν, Χριστίνα Μεγαλομάρτυς. Καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
~Απολυτίκιο Αγ. Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος - 24 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/JxeHtzhkbnk .-
~23 Ιουλίου
Προφήτου Ιεζεκιήλ. Ιερομαρτύρων Απολλιναρίου και Βιταλίου, επισκόπων Ραβέννης. Απολλώνιου και Φωκά του νέου (1).Των υπό των Βουλγάρων ποικίλοις τρόποις τιμωριών τελειωθέντων Μαρτύρων, επί Νικηφόρου του βασιλέως, Αθανασίου. Οσίων Θύρσου [Θερίσου] επισκόπου Καρπασίας του αναχωρητού, [Σωσ] Άννης, της εν τη Λευκάτη και Πελαγίας της Τηνίας (†1834).
(1) Ο άγιος Φωκάς έζησε και μαρτύρησε κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού. Επειδή ήταν χριστιανός, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αφρικανό, τον έπαρχο. Εκεί μετά από ερώτηση, του ομολόγησε την πίστη του. Ύστερα από αυτήν του την ομολογία, ο Αφρικανός άρχισε να βρίζει τον Χριστό και προσπάθησε να χτυπήσει τον άγιο. Τότε έγινε ένας τρομερός σεισμός, ο έπαρχος έπεσε κάτω και κείτονταν νεκρός μαζί με τους στρατιώτες του. Τότε ο άγιος μετά από παράκληση της γυναίκας του, τον ανέστησε. Κατόπιν όμως οι ειδωλολάτρες τον οδήγησαν στον αυτοκράτορα. Αλλά και μπροστά σ` αυτόν ο άγιος ομολόγησε την πίστη του στον Θεό. Αμέσως ο αυτοκράτορας διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Πρώτα τον κρέμασαν από ένα ξύλο και του έσκισαν το σώμα με σιδερένια νύχια και μετά τον έριξαν μέσα σε ένα λάκκο με ασβέστη. Στο τέλος τον έβαλαν σε ένα λουτρό, όπου είχαν ζεστάνει το νερό πάρα πολύ. Εκεί μετά από θερμή προσευχή, ο άγιος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
~ 24 Ιουλίου
Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης (1) (†300). Μαρτύρων Ερμογένους, Καπίτωνος, Υμεναίου, Ρωμανού [Μπορίσου], Δαβίδ [Γλιέβου]. Νεομαρτύρων Θεοφίλου του Ζακυνθίου, του εν Χίω αθλήσαντος (†1635) και Αθανασίου του Κίου (†1670). Αθηναγόρου του ομολογητού και Σαλομπτίνου επισκόπου Ιεροσολύμων.
(1) Η αγία μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας. Ήταν κόρη στρατηγού. Ο πατέρας της, της έχτισε έναν πύργο και την έβαλε μέσα σ` αυτόν. Μάλιστα κατασκεύασε αγάλματα των ειδώλων και την διέταξε να θυσιάσει σ` αυτά. Εκείνη όμως τα έκανε όλα κομμάτια. Για αυτές της τις πράξεις, η αγία υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τον ίδιο της τον πατέρα και μετά φυλακίστηκε. Στην φυλακή την άφησαν νηστική για να πεθάνει από την πείνα. Όμως, άγγελος Κυρίου της πήγαινε τροφή και της θεραπεύτηκαν όλες οι πληγές της. Μετά την έριξαν στην θάλασσα, όπου έλαβε το Άγιο Βάπτισμα από τον ίδιο τον Χριστό και άγγελος Κυρίου την έβγαλε στην στεριά. Μόλις έγινε γνωστό ότι είχε διασωθεί, ο πατέρας της πρόσταξε και την έκλεισαν πάλι στην φυλακή. Την νύχτα που ακολούθησε, ο πατέρας της πέθανε και την θέση του στο αξίωμα του στρατηγού την πήρε κάποιος ονόματι Δίων. Αυτός οδήγησε την μάρτυρα στο δικαστήριο. Και εκεί η αγία ομολόγησε την πίστη της. Αμέσως οργίστηκε και διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων πολλοί πίστευσαν στον Χριστό. Μετά το Δίωνα ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός. Αυτός έριξε την Χριστίνα μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο, σε ένα κλουβί με φίδια δηλητηριώδη, τα οποία αντί να την δαγκώσουν της έγλυφαν τα πόδια με ευσπλαχνία, μετά της έκοψαν τους μαστούς από όπου χύθηκε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και την γλώσσα. Όλα αυτά τα μαρτύρια τα υπέμεινε με καρτερία και στο τέλος με κοντάρια που την χτύπησαν παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου, και περνώντας στην αιώνια ζωή.
ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ στις ρίζες μας ....από εκεί που ξεκινήσαμε ...:
Βίντεο
~*Άνω Αρφαρά εσπερινός Αρτοκλασία 25/07/2016 Αγ Παρασκευής: https://youtu.be/NFoBcgDzGU4 .-
~25 Ιουλίου
Κοίμησις της αγίας Άννης μητρός της Θεοτόκου. Των εν Βιέννη και Λουγδούνω (Λυών) της Γαλλίας μαρτυρησάντων Ποθεινού επισκόπου Λυώνος, Σάκτου διακόνου, Αλεξάνδρου ιατρού, Ατταλού, Βλανδίνας, Ματούρου [Μαύρου] και Ποντικού, του παιδός. Οσίων Ολυμπιάδος της διακόνου (†408-410)και Μαρίνας ηγουμένης και Ευπραξίας (†413).Οσίου Μακαρίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Μνήμη της Ε΄Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει (553).
~* \Ἦχος γ’. θείας πίστεως.
~ Θείου Πνεύματος, τὴ ἐπιπνοία, προκατήγγειλας, Θεοῦ Προφῆτα, ἐσομένων μυστηρίων τὴν ἔκβασιν τὴν τοῦ Σωτῆρος ἀπόρρητον κένωσιν, καὶ αἰωνίων νεκρῶν τὴν ἀνάστασιν Ἰεζεκιὴλ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
~ Απολυτίκιο Προφήτου Ιεζεκιήλ - 23 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/PNLznSQ77Cc .-
*** Κέρκυρα
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του Νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιόνιου. Είναι κτισμένη στην ανατολική παραλία νησιού πάνω σε μία χερσόνησο, που διαιρεί την πόλη σε δύο τμήματα. Η Κέρκυρα έχει πληθυσμό 31.359 κατοίκους Το νέο τμήμα της πόλης χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες της τις μεγάλες λεωφόρους και τα σύγχρονα κτίρια. Το παλιό τμήμα Κέρκυρας είναι από τα πιο γραφικά μέρη στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια τα γνωστά σε όλους και χιλιοτραγουδισμένα, Καντούνια της Κέρκυρας. Αυτή είναι η παραδοσιακή Κέρκυρα με το εντελώς ξεχωριστό στύλ της μεσαιωνικής πολιτείας.
Το επόμενο χαρακτηριστικό της Κέρκυρας είναι ο έντονος τουρισμός. Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη με καταπράσινο τοπίο, υπέροχες παραλίες, φιλόξενους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε είδους διάκοπες. Το νησί από μορφολογική άποψη είναι ημιορεινό και αυτό συντελεί στη δημιουργία φυσικών κόλπων που με τη σειρά τους δημιουργούν υπέροχες παραλίες. Σχεδόν όλη η Κέρκυρα καλύπτεπται από υψώματα που τα σημαντικότερα είναι ο Παντοκράτορας, το Στραβοσκιάδι και η Τσούκα.
Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε δύο χαρακτηριστικά βενετικά φρούρια και πολλές παλιές εκκλησίες, σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής. Εκτός όμως από τα ενετικά μνημεία. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που στολίζουν την πόλη, όπως η Σπηνιάδα μια πανέμορφη πλατεία από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Κέρκυρας, η εκκλησία του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα, οι τάφοι του Καποδίστρια και του αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Τζαβέλα, το σημείο όπου υπήρχε ο τάφος του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και το ανάκτορο Αχίλλειο, που έχει πάρει το όνομα του από το άγαλμα του θνήσκοντα Αχιλλέα που βρίσκεται στο κήπο του.
Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν θερινή κατοικία πολλών διεθνών προσωπικοτήτων. Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε τον πρώτο τάφο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έζησε τα τελευταία του χρόνια στο νησί. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865, υπάρχει όμως στην Κέρκυρα επίγραμμα αφιερωμένο στον ποιητή στο σημείο του πρώτου τάφου του. Διατηρείται επίσης στα Μουράγια, σε αρκετά καλή κατάσταση, το σπίτι όπου πέρασε τις τελευταίες στιγμές του. Άλλα αξιοθέατα είναι το πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο "Μον Ρεπό", το Αρχαιολογικό και Σινοϊαπωνικό μουσείο της πόλης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο της Κέρκυρας.
~* Βίντεο από τριήμερη εκδρομή στην ΚΕΡΚΥΡΑ 22,23 και 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 :
1~ ΧΑΝΙ ΤΕΡΟΒΟΥ φαγητό 22-07-2016:
https://youtu.be/4zdbl8MRl3o .-
~Χάνι Τέροβου Αφοί Κίτσου Φαγητό 22-07-2016 :
https://youtu.be/llZ2bUvVRe0 .-
~Χάνι Τερόβου Λούρος
διαδρομή 22-07-2016:
https://youtu.be/5FDVogcT0GI .-
~ Λούρο ποταμό Κοιλάδα Τερόβου 22-07-2016 διαδρομή 2:
https://youtu.be/ObW2rnoCPHo .-
5~ ΚΕΡΥΡΑ 3ήμερη εκδρομή22, 23 και 24-07-2016 με Δαβίλλα Τουρς:: https://youtu.be/G7PHAWpMrQc .-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ μπαίνοντας στο λιμάνι 22-07-2016: :
https://youtu.be/pNU-Skr6VjY .-.....
~ Κέρκυρα από το πλοίο φτάνοντας από Ηγουμενίτσα 22-07-2016: :
https://youtu.be/pAlFAyfr8s4 .-
~ Κέρκυρα από πλοίο φτάνοντας 22-07-2016:
https://youtu.be/bDHFZC9RWVQ .-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ φτάνοντας από πλοίο 22-07-2016:
https://youtu.be/0iqUEWp0gpE .-
10~ Ηγουμενίτσα στο λιμάνι 22-07-2016 για Κέρκυρα:
https://youtu.be/MHWfEhk9ct4 .-
~ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ από πλοίο για Κέρκυρα 22 07 2016:
https://youtu.be/2z53hPBBXsg .-
~ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ μπαίνοντας από Γιάννενα διαδρομή 22/07/2016 : https://youtu.be/DsrCuOfETNs .-
~ Ηγουμενίτσα από πλοίο διαδρομή προς Κέρκυρα 22/07/2016 :
https://youtu.be/uYgKIhNg92s .-
~ Γέφυρα Τρικούπη Ρίο Αντίρριο διαδρομή 22/07/2016:
https://youtu.be/5wpPWX8DMjg .-
15~ Κέρκυρα 22/07/2016 απογείωση αεροπλάνου :
https://youtu.be/ehtBNf8UG9c ,-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ 22/ 07/2016 εκδηλώσεις πλατεία :
https://youtu.be/VXrmvWSG7cU .-
~Κέρκυρα 22/07/2016 διαδρομή τροχαίο :
https://youtu.be/e2e6XkdNauY .-
~Κέρκυρα προσγείωση στο αεροδρόμιο 22/07/2016~:
https://youtu.be/ak1dLbUivoM .-
~Κέρκυρα στο λιμάνι 22/07/2016 :
https://youtu.be/qSgLtZEQ5Mw .-
20 ~Ανέκδοτα 24/07/2016 εκδρομή Κέρκυρας:
https://youtu.be/3WK66w_X9nc .-
~Ανέκδοτα 24/07/2016 εκδρομής:
https://youtu.be/w1rOh518uKk .-
~Εκδρομή 24/07/2016 ανέκδοτα από Κωνσταντίνα:
https://youtu.be/qAX-n1qjmdE .-
~εκδρομή ανέκδοτο 24/07/2016 :
https://youtu.be/2LDF12r7Ftg .-
~ Εκδρομή τραγούδι Κων Ανδριανόπουλος 24/07/2016:
https://youtu.be/h2IVAT-FV-o .-
25~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση 23/07/2016 :
https://youtu.be/t8-DkhQSqAE .-
~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση αεροπλάνου 1 23-07-2026:
https://youtu.be/MHIyKeDVJaQ .-
~Κέρκυρα PIPILAS εστιατόριο Γ. Ταιρης 23/07/2016:
https://youtu.be/-klBp8wmGYw .-
~Κέρκυρα διαδρομή ενημέρωση ξεναγός 23/07/2016:
https://youtu.be/gfxV5Jlx15o .-
~ Κέρκυρα 2 ενημέρωση διαδρομή ξεναγός 23/07/2016 :
https://youtu.be/6tx3BEw_tso .-
30 ~Εκδρομή τραγούδι Αντώνης Καλογερόπουλος 24/07/2016:
https://youtu.be/qFG8O6gjqME .-
~ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΑ ενημέρωση ξεναγός 23/07/2016:
https://youtu.be/WmfTz8qRAH4 .-
~ΠΛΑΤΑΡΙΑ ΣΙΒΟΤΑ διαδρομή
24/07/2016 :
https://youtu.be/Tc5pGdwH7Y4 .-
~Παλαιοκαστρίτσα
Κέρκυρας 23/07/2016 :
https://youtu.be/kXbTm6HXfKI .-
~Κέρκυρα αφήγηση ξεναγός 23/07/2016 διαδρομές :
https://youtu.be/AajhQWw7ScQ .-
35~ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ –ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ στην ΚΕΡΚΥΡΑ 23, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 :
1~ Κέρκυρα 22/07/2016 απογείωση αεροπλάνου :
https://youtu.be/ehtBNf8UG9c ,-*
~Κέρκυρα προσγείωση στο αεροδρόμιο 22/07/2016~:
https://youtu.be/ak1dLbUivoM .- *
~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση 23/07/2016 :
https://youtu.be/t8-DkhQSqAE .- *
4~ Κέρκυρα αεροδρόμειο απογείωση αεροπλάνου 1 23-07-2026:
https://youtu.be/MHIyKeDVJaQ .-*
1~Απογείωση αεροδρόμειο Κέρκυρας 24/07/2016 :
https://youtu.be/-Y3_zAtObr8 .- *
~ Απογείωση αεροπλάνου από Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/cx4JLWdQNwY .- *
~Απογείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/Sl8sIgHKZmI .- *
~Απογείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/4wSJsGfQzEQ .- *
5~Προσγείωση αεροπλάνου 24/07/2016 Κέρκυρα :
https://youtu.be/wcmo4027O1w .- *
~Προσγείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016 :
https://youtu.be/wJubLhwBlcU .- *
~ Προσγείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/_q7SV7Nl5PE .- *
~Προσγείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/yU-hZaGOnDU .- *
~Προσγείωση Κέρκυρα αεροπλάνο 23/07/2016:
https://youtu.be/Ayp48ksvECU .- *
10~Προσγείωση στην Κέρκυρα 22/07/2016 :
https://youtu.be/i5tIgpRnDSU .- *
36~ ΑΝΕΚΔΟΤΑ διαδρομές Ελλάδα 24/07/2016:
https://youtu.be/1TR9rNjscEA .-
35~ ΚΕΡΚΥΡΑ διαδρομές αφήγηση ξεναγού 23/07/2016:
https://youtu.be/o959VcOCAYI .-
36~ Ιωάννινα διαδρομή 2 24/07/2016:
https://youtu.be/aNokhfLZ5IQ .-
~ Ιωάννινα διαδρομή 24/07/2016:
https://youtu.be/BfOFXscan5Y .-
~ ΙΩΑΝΝΙΝΑ διαδρομή 24/07/2016:
https://youtu.be/h4R3Pue29GE .-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ από Αχίλλειο 24/07/2016:
https://youtu.be/9avkPvRU-Ss
40~ Κέρκυρα επιστροφή 24/07/2016 διασκέδαση πούλμαν:
https://youtu.be/lot8_cU_frE .-
~ Κέρκυρα πούλμαν διασκέδαση επιστροφή 24/07/2016:
https://youtu.be/_xiHLsLRb6g .-
~ Μουσείο Βρέλλη ενημέρωση 24/07/2016:
https://youtu.be/P9ENb9QMVww .-
~Ξενοδοχείο Royal Κέρκυρα Προσγείωση 24/07/2016:
https://youtu.be/e8oqs1p38L0 .-
~Παραμυθιά 24/07/2016 διαδρομές:
https://youtu.be/yIDQe03l2_I .-
45~ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ διαδρομή 24/07/2016:
https://youtu.be/qW0ww4eJKs0 .-
~Σίβοτα διαδρομή πηγαίνοντας 24/07/2016:
https://youtu.be/OIYSe4pjqtQ .-
Οι αναρτήσεις βίντεο συνεχίζουνε ....
*** Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού. Φτάνεται εύκολα, καθώς περιδιαβαίνοντας την Παλιά Πόλη και την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, ενώ έχετε αφήσει πίσω σας το Λιστόν, βλέπετε στα δεξιά σας να ανοίγεται η ομώνυμη πλατεία με τον Ιερό Ναό να δεσπόζει στο βάθος.
Πρόκειται για ένα απλό κτίσμα εξωτερικά. Μονόκλιτη ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου, προσομοιάζει περισσότερο με τους χριστιανικούς ναούς της Δύσης παρά της Ανατολής, καθώς της λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα, που απαντώνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα γεγονός που εξηγείται πολύ εύκολα καθώς η Κέρκυρα υπήρξε επί αιώνες βενετοκρατούμενη και δεν γνώρισε τον οθωμανικό ζυγό, χαρακτηριστικό όλων των Επτανήσων, που δέχτηκαν έτσι απρόσκοπτα τις επιδράσεις της Ιταλικής Αναγέννησης και κατά συνέπεια της Τέχνης του 17ου αιώνα.
Το σχήμα της λοιπόν είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο όπως σε όλες τις εκκλησίες των νησιών του Ιονίου, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό, το οποίο μοιάζει εξαιρετικά με το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία(San Giorgio dei Greci), με τις οποίες χτίστηκαν την ίδια περίπου εποχή.
Όταν διαβείτε την είσοδο το βλέμμα σας θα παγιδεύσει η «ουρανία», η οροφή της εκκλησίας, που αποτελείται από 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα, στα οποία αναπαριστώνται σκηνές τόσο από τη ζωή του Αϊ-Σπυρίδωνα όσο και από τα Ευαγγέλια.
Τα πλαίσια των φατνωμάτων είναι τα αυθεντικά ενώ οι τοιχογραφίες είναι αντίγραφα των αρχικών, που είχε φιλοτεχνήσει ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Τις τοιχογραφίες, οι οποίες καταστράφηκαν από την υγρασία, αντικατέστησε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο Ασπιώτης.
Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού, που σχεδόν αγγίζει την «ουρανία», έργο του αρχών του 20ου αιώνα, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επτανησιακής αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί εδώ ότι το παλιό λίθινο τέμπλο της εκκλησίας μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου Π. Φρουρίου, μια εκκλησία που κουβαλά τη δική της ιστορία.
Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκκλησία ήταν χτισμένη στο Σαρόκκο αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η κατεδάφιση της για την επέκταση των τειχών του φρουρίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1589.
~ Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας
Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης.
Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι. Οι Κερκυραίοι αναζήτησαν νέο τόπο για να ριζώσουν, που θα τους πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τον τόπο αυτό τον ανακάλυψαν στο ανατολικό άκρο της σημερινής Παλιάς Πόλης, σε μια απόκρημνη χερσόνησο. Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το θρυλικό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα. Για να εισέλθετε πρέπει να διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί.
Τις αρχικές εργασίες των Βυζαντινών, τα τείχη των οποίων δε διασώζονται σήμερα, ενίσχυσαν οι Βενετσιάνοι το 16ο αιώνα, ανοίγοντας μεταξύ άλλων περισσότερες τάφρους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την αμυντική του ικανότητα ενώ για περισσότερη ασφάλεια λείαναν τα τείχη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα επιδρομέων να αναρριχηθούν.
Η εξαιρετική του θέση πρόσφερε πρόσθετα στρατηγικά πλεονεκτήματα στους υπερασπιστές της πόλης καθώς το καθιστούσε εύκολα υπερασπίσιμο από την ξηρά ενώ η καθαρή οπτική πρόσβαση προς τις γύρω ακτές και την ανοιχτή θάλασσα, το έκανε σχεδόν απροσπέλαστο. .
Δύο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης ενώ οι δύο μεγάλοι Πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας χτίστηκαν πάνω στις δύο κορυφές, που έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, Πόλη των Κορυφών. Αργότερα το όνομα αυτό επικράτησε για ολόκληρο το νησί, Corfu.
Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας διατηρούνται επιβλητικά κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους αναγκών: μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το μουσικό σχολείο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά.
Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα.
Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα χρησιμοποιήσετε σήραγγες και γαλαρίες ενώ θα περάσετε και δύο τάφρους. Και φυσικά ο προορισμός σας είναι ένας: οι εντυπωσιακές επάλξεις απ' όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.
~* Ακολουθούν φωτογραφίσεις και φωτογραφίες από διαδρομές εκδρομής στην ΚΕΡΚΥΡΑ :
~** Το Νησί του Βίδο
~ εγκαταστάσεις υγιεινής
*** Νέο Φρούριο της Κέρκυρας
Νέο Φρούριο της Κέρκυρας - Fortezza Nuova
Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την ασφάλεια της οποίας δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει το Παλιό Φρούριο.
Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1576 και δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1645, μολονότι γνώρισε αρκετές ανακατασκευές και επεκτάσεις από τότε. Είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα προκειμένου να ανταποκρίνεται στο διπλό του ρόλο: την προστασία του λιμανιού και τον έλεγχο της ενδοχώρας.
Σύμφωνα με την ιστορία ο Βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli προκειμένου να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν χρειάστηκε να κατεδαφίσει περισσότερα από 2.000 οικήματα, στην πλειοψηφία τους κατοικίες και εκκλησίες. Ωστόσο ανάμεσα στις καταστροφές συγκαταλέγεται και μια από τις ομορφότερες Πύλες της πόλης, η Porta Reale.
Τo Φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι ίδιοι οι Κερκυραίοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα τους, όπως και τα περισσότερα τείχη, που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο, και τα οποία περιέβαλλαν την πόλη, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, τις παραμονές της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Ωστόσο διατηρούνται μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι σήραγγες που το ένωναν με το Παλιό Φρούρο.
Το Νέο Φρούριο δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για ένα στιβαρό αυστηρό οικοδόμημα, το οποίο στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου έχει και πρόσβαση, και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας.
Η Πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα που θα δένει αιώνια το Φρούριο με τη Βενετία.
Τα σημάδια τους άφησαν και οι Εγγλέζοι: δύο αγγλικοί στρατώνες, ο ένας δίπλα στην Πύλη και ο άλλος στο δεύτερο επίπεδο ενώ υπάρχει και ένας ναός, πιθανότατα του 17ου αιώνα, η Παναγία η Σπηλαιώτισσα.
Σήμερα εκτός από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού το Νέο Φρούριο φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α. ενώ στους χώρους του βρίσκουν στέγη μουσικές συναυλίες αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
*** Ποντικονήσι
«Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…»
Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δει κανείς όταν βρεθεί στην Κέρκυρα.
Το Ποντικονήσι είναι επισκέψιμο τις ημέρες του Πάσχα, καθώς και καθόλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου με καραβάκια που ξεκινάνε από απέναντι από το κανόνι, με πολύ συχνά δρομολόγια καθόλη την διάρκεια της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αξίζει να το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.
Το Ποντικονήσι είναι πανέμορφο και η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι στους επισκέπτες είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα, ενώ την καλύτερη θέα του νησιού την έχετε από το κανόνι. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια. Στο νησάκι λειτουργεί και αναψυκτήριο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο οι λιλιπούτειες διαστάσεις του του έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.
*** Το Λιστόν
Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξοτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.
Η οικοδόμηση του συγκροτήματος ξεκίνησε επί εποχής της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ και είναι στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού ενώ στην κατασκευής του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.
Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι Εγγλέζοι επέκτειναν τις τοξοστοιχίες ενώ σταδιακά πρόσθεσαν τους ορόφους, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.
Το Λιστόν αποτελεί το κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης. Εδώ θα δώσετε τα ραντεβού σας και εδώ είναι το πιθανότερο μέρος για ξαφνικές και απρόσμενες συναντήσεις. Τα ηλιόλουστα πρωινά της Κυριακής θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πάμπολλα καφέ ενώ τα μεσημέρια του Σαββάτου θα παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ στην Σπιανάδα. Από μπροστά σας θα παρελάσουν οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Άη Σπυρίδωνα.
Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.
Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν βρεθείτε στο Κανόνι η επιβλητική θέα θα σας καθηλώσει. Τα χρώματα, το φωτεινό γαλάζιο, το θαλασσινό μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο αποτελούν μια όαση για τα μάτια και τις αισθήσεις. Ωστόσο η πιο όμορφη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα βαθυγάλανα νερά και ο ουρανός αντανακλά πορτοκαλί και πορφυρές ανταύγειες.
Η ίδια η διαδρομή μέχρι το Κανόνι σας επιφυλάσσει ανέλπιστες χαρές ενώ η «χαρτογράφηση» του συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα την ιστορία της Κέρκυρας. Στην περιοχή βρίσκονται τόσο η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. όσο και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης.
Ολόκληρη η περιοχή οφείλει το όνομα του στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σειράς κατακτητών, που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στο σμαραγδένιο νησί του Ιονίου.
Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης. Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία.
Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην απρόσκοπτη θέα, που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.
Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore).
Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου).
Στο παλάτι, που έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό εξάλλου είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Η βασιλική δυναστεία νεμόταν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το κτήμα όσο και το παλάτι έως το 1967. Με τη μεταπολίτευση επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία.
Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, οπότε η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ και τα ερείπια των αρχαίων ναών, του καλύτερα σωζόμενου, που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, αλλά και του παλαιότερου και μεγαλύτερου, αν και πλέον σώζονται ελάχιστα στοιχεία, της Ακραίας Ήρας όπως και τα υπόλοιπα σημάδια που άφησε ο χρόνος, από τότε που στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη.
Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων.
Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων.
Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι περισσότερες εξάλλου εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του έγιναν το 1994 για το χατίρι της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενηθεί εκείνον τον Ιούνιο στην Ελλάδα, που ασκούσε την εξαμηνιαία Προεδρία της Ένωσης.
Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.
Μον Ρεπό, περιοχή Βασίλη, Παλαιόπολη, Κέρκυρας
Τηλέφωνο: 26610 41369 Λειτουργία Από Απρίλη έως Οκτώβριο
Ωράρια Δευτέρα:κλειστά Τρίτη - Κυριακή:08:30 - 15:00
*** Ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί την πόλη της Κέρκυρας, τα προάστιά της, τους περιφερειακούς οικισμούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερκυραίων θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την 'προίκα' που η φύση και ο άνθρωπος έδωσαν στην Κέρκυρα.
*** Ναοί
~
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01 Ιουλίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουλίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 02 και 03 Ιουλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-05-2016.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2 , Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-05-2016.html .-
~ ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016_6.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουλίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-08-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Ιουλίου 2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-09-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Αrfara Νews στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/rfara-ews-10-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-11-2016.html . -
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10 Ιουλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/09-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-12-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας , Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-13-2016.html .-
~~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-16-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιουλίου 2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-16-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10 Ιουλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/16-17-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Ιουλίου 2016
: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-17-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-20-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 7ο κεφάλαιο-μέρος Παρασκευή 21 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/21-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουλίου 2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/23-24-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFAR News Σάββατο-κύριακο 23 και 24 Ιουλίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfar-news-23-24-2016.html .- ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-22-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-25-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-26-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-27-2016.html .-
~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~* Το όνομα του Νησιού
Πολλές και διάφορες ήταν οι ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστό το νησί στην αρχαιότητα. Δρεπάνη ή Μάκρις, ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω του σχήματός του, είναι οι αρχαιότερες ονομασίες δεμένες με την ελληνική μυθολογία. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.
Άλλες ονομασίες Κασσωπαία, Άργος ή Κέραυνα. Σχερία ονομάστηκε από τον Όμηρο (αν παραδεχθούμε ότι η Κέρκυρα ταυτίζεται με το διάσημο νησί των Φαιάκων που περιγράφεται στην Οδύσσεια). Από τους κατοίκους της, προέρχεται το όνομα Φαιακία.
Το όνομα Κέρκυρα επικρατεί τελικά στη νεοελληνική ενώ το Κόρκυρα προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων κατοίκων της Κορκυραίων. Κορυφώ ή Κορυφή ή Κορφή ή Κορφοί ή Corfu ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα, πιθανά λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης. Με το τελευταίο όνομα το νησί είναι γνωστό εκτός Ελλάδας.
Ο κόλπος της Παλαιοκαστρίτσας όπως φαίνεται από την περιοχή Μπέλλα βίστα των Λακώνων. Ο βράχος θαλάσσης κοντά στον ορίζοντα προς το άνω μέρος της φωτό αριστερά του κέντρου θεωρείται να είναι το μαρμαρωμένο καράβι του Οδυσσέα. Η πρόσοψη του βράχου προς την ακτή μοιάζει με ανοικτό ιστίο από τριήρη. Η ιστορική μονή Παλαιοκαστρίτσας διακρίνεται στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας
~* Για άνθρωπο που η καρδιά σου δεν έχει πληροφορία, μην του εμπιστευθής την συνείδησή σου.
Γεροντικόν
...Η ψυχή είναι ένας κήπος χωρισμένος σε δύο μέρη. Στον μισό φυτρώνουν αγκάθια, στον άλλο μισό λουλούδια· και έχουμε μια δεξαμενή νερού (τις δυνάμεις της ψυχής) με δύο βρύσες και δύο αυλάκια. Η μία κατευθύνει το νερό στα αγκάθια και η άλλη στα λουλούδια. Κάθε φορά μόνο μια βρύση μπορώ ν' ανοίξω. Αφήνω απότιστα τα αγκάθια και μαραίνονται, ποτίζω τα λουλούδια και ανθίζουν. |
~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Τοῦ πατρός σου τὴν πλάνην λιποῦσα πάνσεμνε, τῆς εὐσεβείας ἐδέξω τὴν θείαν ἔλλαμψιν, καὶ νενύμφευσαι Χριστῷ ὡς καλλιπάρθενος- ὅθεν ἠγώνισαι στερρῶς, καὶ καθεῖλες τὸν ἐχθρόν, Χριστίνα Μεγαλομάρτυς. Καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
~Απολυτίκιο Αγ. Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος - 24 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/JxeHtzhkbnk .-
~23 Ιουλίου
Προφήτου Ιεζεκιήλ. Ιερομαρτύρων Απολλιναρίου και Βιταλίου, επισκόπων Ραβέννης. Απολλώνιου και Φωκά του νέου (1).Των υπό των Βουλγάρων ποικίλοις τρόποις τιμωριών τελειωθέντων Μαρτύρων, επί Νικηφόρου του βασιλέως, Αθανασίου. Οσίων Θύρσου [Θερίσου] επισκόπου Καρπασίας του αναχωρητού, [Σωσ] Άννης, της εν τη Λευκάτη και Πελαγίας της Τηνίας (†1834).
(1) Ο άγιος Φωκάς έζησε και μαρτύρησε κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού. Επειδή ήταν χριστιανός, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αφρικανό, τον έπαρχο. Εκεί μετά από ερώτηση, του ομολόγησε την πίστη του. Ύστερα από αυτήν του την ομολογία, ο Αφρικανός άρχισε να βρίζει τον Χριστό και προσπάθησε να χτυπήσει τον άγιο. Τότε έγινε ένας τρομερός σεισμός, ο έπαρχος έπεσε κάτω και κείτονταν νεκρός μαζί με τους στρατιώτες του. Τότε ο άγιος μετά από παράκληση της γυναίκας του, τον ανέστησε. Κατόπιν όμως οι ειδωλολάτρες τον οδήγησαν στον αυτοκράτορα. Αλλά και μπροστά σ` αυτόν ο άγιος ομολόγησε την πίστη του στον Θεό. Αμέσως ο αυτοκράτορας διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Πρώτα τον κρέμασαν από ένα ξύλο και του έσκισαν το σώμα με σιδερένια νύχια και μετά τον έριξαν μέσα σε ένα λάκκο με ασβέστη. Στο τέλος τον έβαλαν σε ένα λουτρό, όπου είχαν ζεστάνει το νερό πάρα πολύ. Εκεί μετά από θερμή προσευχή, ο άγιος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
~ 24 Ιουλίου
Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης (1) (†300). Μαρτύρων Ερμογένους, Καπίτωνος, Υμεναίου, Ρωμανού [Μπορίσου], Δαβίδ [Γλιέβου]. Νεομαρτύρων Θεοφίλου του Ζακυνθίου, του εν Χίω αθλήσαντος (†1635) και Αθανασίου του Κίου (†1670). Αθηναγόρου του ομολογητού και Σαλομπτίνου επισκόπου Ιεροσολύμων.
(1) Η αγία μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας. Ήταν κόρη στρατηγού. Ο πατέρας της, της έχτισε έναν πύργο και την έβαλε μέσα σ` αυτόν. Μάλιστα κατασκεύασε αγάλματα των ειδώλων και την διέταξε να θυσιάσει σ` αυτά. Εκείνη όμως τα έκανε όλα κομμάτια. Για αυτές της τις πράξεις, η αγία υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τον ίδιο της τον πατέρα και μετά φυλακίστηκε. Στην φυλακή την άφησαν νηστική για να πεθάνει από την πείνα. Όμως, άγγελος Κυρίου της πήγαινε τροφή και της θεραπεύτηκαν όλες οι πληγές της. Μετά την έριξαν στην θάλασσα, όπου έλαβε το Άγιο Βάπτισμα από τον ίδιο τον Χριστό και άγγελος Κυρίου την έβγαλε στην στεριά. Μόλις έγινε γνωστό ότι είχε διασωθεί, ο πατέρας της πρόσταξε και την έκλεισαν πάλι στην φυλακή. Την νύχτα που ακολούθησε, ο πατέρας της πέθανε και την θέση του στο αξίωμα του στρατηγού την πήρε κάποιος ονόματι Δίων. Αυτός οδήγησε την μάρτυρα στο δικαστήριο. Και εκεί η αγία ομολόγησε την πίστη της. Αμέσως οργίστηκε και διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων πολλοί πίστευσαν στον Χριστό. Μετά το Δίωνα ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός. Αυτός έριξε την Χριστίνα μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο, σε ένα κλουβί με φίδια δηλητηριώδη, τα οποία αντί να την δαγκώσουν της έγλυφαν τα πόδια με ευσπλαχνία, μετά της έκοψαν τους μαστούς από όπου χύθηκε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και την γλώσσα. Όλα αυτά τα μαρτύρια τα υπέμεινε με καρτερία και στο τέλος με κοντάρια που την χτύπησαν παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου, και περνώντας στην αιώνια ζωή.
ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ στις ρίζες μας ....από εκεί που ξεκινήσαμε ...:
Βίντεο
~* Άνω Αρφαρά εσπερινός 25/07/2016 παραμονή
Αγίας Παρασκευής: https://youtu.be/xzxicytCk6w
.-
~*ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ 25/07/2016 εσπερινός Αγία Παρασκευή: https://youtu.be/7uoWi6SgMPs
.- ~*Άνω Αρφαρά εσπερινός Αρτοκλασία 25/07/2016 Αγ Παρασκευής: https://youtu.be/NFoBcgDzGU4 .-
~25 Ιουλίου
Κοίμησις της αγίας Άννης μητρός της Θεοτόκου. Των εν Βιέννη και Λουγδούνω (Λυών) της Γαλλίας μαρτυρησάντων Ποθεινού επισκόπου Λυώνος, Σάκτου διακόνου, Αλεξάνδρου ιατρού, Ατταλού, Βλανδίνας, Ματούρου [Μαύρου] και Ποντικού, του παιδός. Οσίων Ολυμπιάδος της διακόνου (†408-410)και Μαρίνας ηγουμένης και Ευπραξίας (†413).Οσίου Μακαρίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Μνήμη της Ε΄Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει (553).
~ Θείου Πνεύματος, τὴ ἐπιπνοία, προκατήγγειλας, Θεοῦ Προφῆτα, ἐσομένων μυστηρίων τὴν ἔκβασιν τὴν τοῦ Σωτῆρος ἀπόρρητον κένωσιν, καὶ αἰωνίων νεκρῶν τὴν ἀνάστασιν Ἰεζεκιὴλ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
~ Απολυτίκιο Προφήτου Ιεζεκιήλ - 23 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/PNLznSQ77Cc .-
*** Κέρκυρα
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του Νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιόνιου. Είναι κτισμένη στην ανατολική παραλία νησιού πάνω σε μία χερσόνησο, που διαιρεί την πόλη σε δύο τμήματα. Η Κέρκυρα έχει πληθυσμό 31.359 κατοίκους Το νέο τμήμα της πόλης χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες της τις μεγάλες λεωφόρους και τα σύγχρονα κτίρια. Το παλιό τμήμα Κέρκυρας είναι από τα πιο γραφικά μέρη στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια τα γνωστά σε όλους και χιλιοτραγουδισμένα, Καντούνια της Κέρκυρας. Αυτή είναι η παραδοσιακή Κέρκυρα με το εντελώς ξεχωριστό στύλ της μεσαιωνικής πολιτείας.
Το επόμενο χαρακτηριστικό της Κέρκυρας είναι ο έντονος τουρισμός. Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη με καταπράσινο τοπίο, υπέροχες παραλίες, φιλόξενους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε είδους διάκοπες. Το νησί από μορφολογική άποψη είναι ημιορεινό και αυτό συντελεί στη δημιουργία φυσικών κόλπων που με τη σειρά τους δημιουργούν υπέροχες παραλίες. Σχεδόν όλη η Κέρκυρα καλύπτεπται από υψώματα που τα σημαντικότερα είναι ο Παντοκράτορας, το Στραβοσκιάδι και η Τσούκα.
Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε δύο χαρακτηριστικά βενετικά φρούρια και πολλές παλιές εκκλησίες, σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής. Εκτός όμως από τα ενετικά μνημεία. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που στολίζουν την πόλη, όπως η Σπηνιάδα μια πανέμορφη πλατεία από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Κέρκυρας, η εκκλησία του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα, οι τάφοι του Καποδίστρια και του αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Τζαβέλα, το σημείο όπου υπήρχε ο τάφος του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και το ανάκτορο Αχίλλειο, που έχει πάρει το όνομα του από το άγαλμα του θνήσκοντα Αχιλλέα που βρίσκεται στο κήπο του.
Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν θερινή κατοικία πολλών διεθνών προσωπικοτήτων. Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε τον πρώτο τάφο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έζησε τα τελευταία του χρόνια στο νησί. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865, υπάρχει όμως στην Κέρκυρα επίγραμμα αφιερωμένο στον ποιητή στο σημείο του πρώτου τάφου του. Διατηρείται επίσης στα Μουράγια, σε αρκετά καλή κατάσταση, το σπίτι όπου πέρασε τις τελευταίες στιγμές του. Άλλα αξιοθέατα είναι το πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο "Μον Ρεπό", το Αρχαιολογικό και Σινοϊαπωνικό μουσείο της πόλης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο της Κέρκυρας.
~* Βίντεο από τριήμερη εκδρομή στην ΚΕΡΚΥΡΑ 22,23 και 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 :
1~ ΧΑΝΙ ΤΕΡΟΒΟΥ φαγητό 22-07-2016:
https://youtu.be/4zdbl8MRl3o .-
~Χάνι Τέροβου Αφοί Κίτσου Φαγητό 22-07-2016 :
https://youtu.be/llZ2bUvVRe0 .-
https://youtu.be/5FDVogcT0GI .-
~ Λούρο ποταμό Κοιλάδα Τερόβου 22-07-2016 διαδρομή 2:
https://youtu.be/ObW2rnoCPHo .-
5~ ΚΕΡΥΡΑ 3ήμερη εκδρομή22, 23 και 24-07-2016 με Δαβίλλα Τουρς:: https://youtu.be/G7PHAWpMrQc .-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ μπαίνοντας στο λιμάνι 22-07-2016: :
https://youtu.be/pNU-Skr6VjY .-.....
~ Κέρκυρα από το πλοίο φτάνοντας από Ηγουμενίτσα 22-07-2016: :
https://youtu.be/pAlFAyfr8s4 .-
~ Κέρκυρα από πλοίο φτάνοντας 22-07-2016:
https://youtu.be/bDHFZC9RWVQ .-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ φτάνοντας από πλοίο 22-07-2016:
https://youtu.be/0iqUEWp0gpE .-
10~ Ηγουμενίτσα στο λιμάνι 22-07-2016 για Κέρκυρα:
https://youtu.be/MHWfEhk9ct4 .-
~ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ από πλοίο για Κέρκυρα 22 07 2016:
https://youtu.be/2z53hPBBXsg .-
~ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ μπαίνοντας από Γιάννενα διαδρομή 22/07/2016 : https://youtu.be/DsrCuOfETNs .-
~ Ηγουμενίτσα από πλοίο διαδρομή προς Κέρκυρα 22/07/2016 :
https://youtu.be/uYgKIhNg92s .-
~ Γέφυρα Τρικούπη Ρίο Αντίρριο διαδρομή 22/07/2016:
https://youtu.be/5wpPWX8DMjg .-
15~ Κέρκυρα 22/07/2016 απογείωση αεροπλάνου :
https://youtu.be/ehtBNf8UG9c ,-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ 22/ 07/2016 εκδηλώσεις πλατεία :
https://youtu.be/VXrmvWSG7cU .-
~Κέρκυρα 22/07/2016 διαδρομή τροχαίο :
https://youtu.be/e2e6XkdNauY .-
~Κέρκυρα προσγείωση στο αεροδρόμιο 22/07/2016~:
https://youtu.be/ak1dLbUivoM .-
~Κέρκυρα στο λιμάνι 22/07/2016 :
https://youtu.be/qSgLtZEQ5Mw .-
20 ~Ανέκδοτα 24/07/2016 εκδρομή Κέρκυρας:
https://youtu.be/3WK66w_X9nc .-
~Ανέκδοτα 24/07/2016 εκδρομής:
https://youtu.be/w1rOh518uKk .-
~Εκδρομή 24/07/2016 ανέκδοτα από Κωνσταντίνα:
https://youtu.be/qAX-n1qjmdE .-
~εκδρομή ανέκδοτο 24/07/2016 :
https://youtu.be/2LDF12r7Ftg .-
~ Εκδρομή τραγούδι Κων Ανδριανόπουλος 24/07/2016:
https://youtu.be/h2IVAT-FV-o .-
25~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση 23/07/2016 :
https://youtu.be/t8-DkhQSqAE .-
~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση αεροπλάνου 1 23-07-2026:
https://youtu.be/MHIyKeDVJaQ .-
~Κέρκυρα PIPILAS εστιατόριο Γ. Ταιρης 23/07/2016:
https://youtu.be/-klBp8wmGYw .-
~Κέρκυρα διαδρομή ενημέρωση ξεναγός 23/07/2016:
https://youtu.be/gfxV5Jlx15o .-
~ Κέρκυρα 2 ενημέρωση διαδρομή ξεναγός 23/07/2016 :
https://youtu.be/6tx3BEw_tso .-
30 ~Εκδρομή τραγούδι Αντώνης Καλογερόπουλος 24/07/2016:
https://youtu.be/qFG8O6gjqME .-
~ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΑ ενημέρωση ξεναγός 23/07/2016:
https://youtu.be/WmfTz8qRAH4 .-
https://youtu.be/Tc5pGdwH7Y4 .-
https://youtu.be/kXbTm6HXfKI .-
~Κέρκυρα αφήγηση ξεναγός 23/07/2016 διαδρομές :
https://youtu.be/AajhQWw7ScQ .-
35~ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ –ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ στην ΚΕΡΚΥΡΑ 23, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 :
1~ Κέρκυρα 22/07/2016 απογείωση αεροπλάνου :
https://youtu.be/ehtBNf8UG9c ,-*
~Κέρκυρα προσγείωση στο αεροδρόμιο 22/07/2016~:
https://youtu.be/ak1dLbUivoM .- *
~ Κέρκυρα αεροδρόμιο απογείωση 23/07/2016 :
https://youtu.be/t8-DkhQSqAE .- *
4~ Κέρκυρα αεροδρόμειο απογείωση αεροπλάνου 1 23-07-2026:
https://youtu.be/MHIyKeDVJaQ .-*
1~Απογείωση αεροδρόμειο Κέρκυρας 24/07/2016 :
https://youtu.be/-Y3_zAtObr8 .- *
~ Απογείωση αεροπλάνου από Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/cx4JLWdQNwY .- *
~Απογείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/Sl8sIgHKZmI .- *
~Απογείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/4wSJsGfQzEQ .- *
5~Προσγείωση αεροπλάνου 24/07/2016 Κέρκυρα :
https://youtu.be/wcmo4027O1w .- *
~Προσγείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016 :
https://youtu.be/wJubLhwBlcU .- *
~ Προσγείωση αεροπλάνου Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/_q7SV7Nl5PE .- *
~Προσγείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα 23/07/2016:
https://youtu.be/yU-hZaGOnDU .- *
~Προσγείωση Κέρκυρα αεροπλάνο 23/07/2016:
https://youtu.be/Ayp48ksvECU .- *
10~Προσγείωση στην Κέρκυρα 22/07/2016 :
https://youtu.be/i5tIgpRnDSU .- *
35~ ΚΕΡΚΥΡΑ διαδρομές αφήγηση ξεναγού 23/07/2016:
https://youtu.be/o959VcOCAYI .-
36~ Ιωάννινα διαδρομή 2 24/07/2016:
https://youtu.be/aNokhfLZ5IQ .-
~ Ιωάννινα διαδρομή 24/07/2016:
https://youtu.be/BfOFXscan5Y .-
~ ΙΩΑΝΝΙΝΑ διαδρομή 24/07/2016:
https://youtu.be/h4R3Pue29GE .-
~ ΚΕΡΚΥΡΑ από Αχίλλειο 24/07/2016:
https://youtu.be/9avkPvRU-Ss
40~ Κέρκυρα επιστροφή 24/07/2016 διασκέδαση πούλμαν:
https://youtu.be/lot8_cU_frE .-
~ Κέρκυρα πούλμαν διασκέδαση επιστροφή 24/07/2016:
https://youtu.be/_xiHLsLRb6g .-
~ Μουσείο Βρέλλη ενημέρωση 24/07/2016:
https://youtu.be/P9ENb9QMVww .-
https://youtu.be/e8oqs1p38L0 .-
~Παραμυθιά 24/07/2016 διαδρομές:
https://youtu.be/yIDQe03l2_I .-
45~ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ διαδρομή 24/07/2016:
https://youtu.be/qW0ww4eJKs0 .-
~Σίβοτα διαδρομή πηγαίνοντας 24/07/2016:
https://youtu.be/OIYSe4pjqtQ .-
*** Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού. Φτάνεται εύκολα, καθώς περιδιαβαίνοντας την Παλιά Πόλη και την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, ενώ έχετε αφήσει πίσω σας το Λιστόν, βλέπετε στα δεξιά σας να ανοίγεται η ομώνυμη πλατεία με τον Ιερό Ναό να δεσπόζει στο βάθος.
Πρόκειται για ένα απλό κτίσμα εξωτερικά. Μονόκλιτη ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου, προσομοιάζει περισσότερο με τους χριστιανικούς ναούς της Δύσης παρά της Ανατολής, καθώς της λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα, που απαντώνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα γεγονός που εξηγείται πολύ εύκολα καθώς η Κέρκυρα υπήρξε επί αιώνες βενετοκρατούμενη και δεν γνώρισε τον οθωμανικό ζυγό, χαρακτηριστικό όλων των Επτανήσων, που δέχτηκαν έτσι απρόσκοπτα τις επιδράσεις της Ιταλικής Αναγέννησης και κατά συνέπεια της Τέχνης του 17ου αιώνα.
Το σχήμα της λοιπόν είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο όπως σε όλες τις εκκλησίες των νησιών του Ιονίου, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό, το οποίο μοιάζει εξαιρετικά με το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία(San Giorgio dei Greci), με τις οποίες χτίστηκαν την ίδια περίπου εποχή.
Όταν διαβείτε την είσοδο το βλέμμα σας θα παγιδεύσει η «ουρανία», η οροφή της εκκλησίας, που αποτελείται από 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα, στα οποία αναπαριστώνται σκηνές τόσο από τη ζωή του Αϊ-Σπυρίδωνα όσο και από τα Ευαγγέλια.
Τα πλαίσια των φατνωμάτων είναι τα αυθεντικά ενώ οι τοιχογραφίες είναι αντίγραφα των αρχικών, που είχε φιλοτεχνήσει ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Τις τοιχογραφίες, οι οποίες καταστράφηκαν από την υγρασία, αντικατέστησε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο Ασπιώτης.
Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού, που σχεδόν αγγίζει την «ουρανία», έργο του αρχών του 20ου αιώνα, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επτανησιακής αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί εδώ ότι το παλιό λίθινο τέμπλο της εκκλησίας μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου Π. Φρουρίου, μια εκκλησία που κουβαλά τη δική της ιστορία.
Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκκλησία ήταν χτισμένη στο Σαρόκκο αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η κατεδάφιση της για την επέκταση των τειχών του φρουρίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1589.
~ Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας
Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης.
Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι. Οι Κερκυραίοι αναζήτησαν νέο τόπο για να ριζώσουν, που θα τους πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τον τόπο αυτό τον ανακάλυψαν στο ανατολικό άκρο της σημερινής Παλιάς Πόλης, σε μια απόκρημνη χερσόνησο. Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το θρυλικό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα. Για να εισέλθετε πρέπει να διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί.
Τις αρχικές εργασίες των Βυζαντινών, τα τείχη των οποίων δε διασώζονται σήμερα, ενίσχυσαν οι Βενετσιάνοι το 16ο αιώνα, ανοίγοντας μεταξύ άλλων περισσότερες τάφρους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την αμυντική του ικανότητα ενώ για περισσότερη ασφάλεια λείαναν τα τείχη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα επιδρομέων να αναρριχηθούν.
Η εξαιρετική του θέση πρόσφερε πρόσθετα στρατηγικά πλεονεκτήματα στους υπερασπιστές της πόλης καθώς το καθιστούσε εύκολα υπερασπίσιμο από την ξηρά ενώ η καθαρή οπτική πρόσβαση προς τις γύρω ακτές και την ανοιχτή θάλασσα, το έκανε σχεδόν απροσπέλαστο. .
Δύο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης ενώ οι δύο μεγάλοι Πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας χτίστηκαν πάνω στις δύο κορυφές, που έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, Πόλη των Κορυφών. Αργότερα το όνομα αυτό επικράτησε για ολόκληρο το νησί, Corfu.
Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας διατηρούνται επιβλητικά κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους αναγκών: μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το μουσικό σχολείο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά.
Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα.
Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα χρησιμοποιήσετε σήραγγες και γαλαρίες ενώ θα περάσετε και δύο τάφρους. Και φυσικά ο προορισμός σας είναι ένας: οι εντυπωσιακές επάλξεις απ' όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.
~* Ακολουθούν φωτογραφίσεις και φωτογραφίες από διαδρομές εκδρομής στην ΚΕΡΚΥΡΑ :
~** Το Νησί του Βίδο
Η ονομασία του ΒΙΔΟ οφείλεται σε έναν από τους ιδιοκτήτες του νησιού τον GUIDO MALIPIERI. Στο νησί αποδόθηκε το όνομα και όχι το επώνυμο του ιδιοκτήτη και παραφράστηκε από GUIDO σε ΒΙΔΟ. Άλλα παλαιότερα ονόματα ήταν "ΠΤΥΧΙΑ", "ΗΡΑΙΟΥ ΝΗΣΟΣ", "Aγιος Στέφανος", "Νησί της Ειρήνης".
Το 1985 (30/5/1985) το νησί έρχεται στη δικαιοδοσία του Δήμου Kερκυραίων και η φυσική ομορφιά του νησιού προστατεύεται με την μέριμνα του Δήμου μας. Το νησί ηλεκτροδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, και εξυπηρετείται από τον ΟΤΕ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Βόρεια του λιμανιού υπάρχει ένα συγκρότημα κτιρίων που έχουν επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί και παρέχουν διευκολύνσεις στις δημοτικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στο χώρο αυτό. Κάθε χρόνο, τους χειμερινούς κυρίως μήνες, τα συνεργεία του Δήμου βελτιώνουν τις υποδομές του χώρου και αναπαλαιώνουν και άλλα κτίρια.
Στο νησί του Βίδο, σήμερα,θα βρεί κανείς :
~ εστιατόριο και αναψυκτήρια (Τηλ. 26610 32711) ~ εγκαταστάσεις υγιεινής
- ιατρείο
- οργανωμένη παραλία
- μονοπάτια για περιήγηση φυσικής ομορφιάς από άκρη σ’ άκρη.( Με αποκορύφωμα την άνοιξη)
- Οι Δημοτικές κατασκηνώσεις (φιλοξενούν κάθε χρόνο από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, πλήθος παιδιών).
- Διεθνές κατασκηνωτικό κέντρο που φιλοξενεί παιδιά σχολικής ηλικίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
- Χώρος εκπαίδευσης των προσκόπων και των ναυτοπροσκώπων στην φυσική ζωή.
Στο νησί του Βίδο ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης:
~ Το μνημείο των Σέρβων στρατιωτικών (Σέρβικο Μαυσωλείο) που έστησε η Σερβική κυβέρνηση. Χώρος μνήμης και τακτικών επισκέψεων του Σερβικού λαού που διατηρεί στενότατους δεσμούς με τους Κερκυραίους. - Την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Η εκκλησία έχει επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί
Η επίσκεψη στο νησί είναι μια ευχάριστη απόλαυση που πραγματοποιείται με την τακτική συγκοινωνία πλοιαρίου από το παλαιό λιμάνι ( κάτω από τη μέριμνα του Δήμου μας).
|
Τιμή εισητηρίου 2 €.
|
Περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο κατασκηνώσεων & υπεύθυνου νησίδας Βίδου στα τηλ. 26610 - 44222 & 26610 - 32876
Εστιατόριο, τηλ. 26610 32711
*** Νέο Φρούριο της Κέρκυρας
Νέο Φρούριο της Κέρκυρας - Fortezza Nuova
Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την ασφάλεια της οποίας δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει το Παλιό Φρούριο.
Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1576 και δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1645, μολονότι γνώρισε αρκετές ανακατασκευές και επεκτάσεις από τότε. Είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα προκειμένου να ανταποκρίνεται στο διπλό του ρόλο: την προστασία του λιμανιού και τον έλεγχο της ενδοχώρας.
Σύμφωνα με την ιστορία ο Βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli προκειμένου να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν χρειάστηκε να κατεδαφίσει περισσότερα από 2.000 οικήματα, στην πλειοψηφία τους κατοικίες και εκκλησίες. Ωστόσο ανάμεσα στις καταστροφές συγκαταλέγεται και μια από τις ομορφότερες Πύλες της πόλης, η Porta Reale.
Τo Φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι ίδιοι οι Κερκυραίοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα τους, όπως και τα περισσότερα τείχη, που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο, και τα οποία περιέβαλλαν την πόλη, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, τις παραμονές της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Ωστόσο διατηρούνται μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι σήραγγες που το ένωναν με το Παλιό Φρούρο.
Το Νέο Φρούριο δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για ένα στιβαρό αυστηρό οικοδόμημα, το οποίο στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου έχει και πρόσβαση, και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας.
Η Πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα που θα δένει αιώνια το Φρούριο με τη Βενετία.
Τα σημάδια τους άφησαν και οι Εγγλέζοι: δύο αγγλικοί στρατώνες, ο ένας δίπλα στην Πύλη και ο άλλος στο δεύτερο επίπεδο ενώ υπάρχει και ένας ναός, πιθανότατα του 17ου αιώνα, η Παναγία η Σπηλαιώτισσα.
Σήμερα εκτός από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού το Νέο Φρούριο φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α. ενώ στους χώρους του βρίσκουν στέγη μουσικές συναυλίες αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
*** Ποντικονήσι
«Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…»
Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δει κανείς όταν βρεθεί στην Κέρκυρα.
Το Ποντικονήσι είναι επισκέψιμο τις ημέρες του Πάσχα, καθώς και καθόλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου με καραβάκια που ξεκινάνε από απέναντι από το κανόνι, με πολύ συχνά δρομολόγια καθόλη την διάρκεια της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αξίζει να το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.
Το Ποντικονήσι είναι πανέμορφο και η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι στους επισκέπτες είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα, ενώ την καλύτερη θέα του νησιού την έχετε από το κανόνι. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια. Στο νησάκι λειτουργεί και αναψυκτήριο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο οι λιλιπούτειες διαστάσεις του του έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.
*** Το Λιστόν
Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξοτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.
Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι Εγγλέζοι επέκτειναν τις τοξοστοιχίες ενώ σταδιακά πρόσθεσαν τους ορόφους, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.
Το Λιστόν αποτελεί το κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης. Εδώ θα δώσετε τα ραντεβού σας και εδώ είναι το πιθανότερο μέρος για ξαφνικές και απρόσμενες συναντήσεις. Τα ηλιόλουστα πρωινά της Κυριακής θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πάμπολλα καφέ ενώ τα μεσημέρια του Σαββάτου θα παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ στην Σπιανάδα. Από μπροστά σας θα παρελάσουν οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Άη Σπυρίδωνα.
Κέρκυρα το Κανόνι
Τόπος μαγευτικής ομορφιάς, αλλά και από τα πιο γνωστά της αξιοθέατα της Κέρκυρας, είναι το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, που φιλοξενεί πανέμορφα ακρογιάλια και παραλίες, στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.
Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν βρεθείτε στο Κανόνι η επιβλητική θέα θα σας καθηλώσει. Τα χρώματα, το φωτεινό γαλάζιο, το θαλασσινό μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο αποτελούν μια όαση για τα μάτια και τις αισθήσεις. Ωστόσο η πιο όμορφη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα βαθυγάλανα νερά και ο ουρανός αντανακλά πορτοκαλί και πορφυρές ανταύγειες.
Η ίδια η διαδρομή μέχρι το Κανόνι σας επιφυλάσσει ανέλπιστες χαρές ενώ η «χαρτογράφηση» του συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα την ιστορία της Κέρκυρας. Στην περιοχή βρίσκονται τόσο η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. όσο και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης.
Ολόκληρη η περιοχή οφείλει το όνομα του στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σειράς κατακτητών, που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στο σμαραγδένιο νησί του Ιονίου.
Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης. Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία.
Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην απρόσκοπτη θέα, που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.
~ Μον Ρεπό
Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης.Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore).
Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου).
Στο παλάτι, που έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό εξάλλου είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Η βασιλική δυναστεία νεμόταν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το κτήμα όσο και το παλάτι έως το 1967. Με τη μεταπολίτευση επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία.
Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, οπότε η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ και τα ερείπια των αρχαίων ναών, του καλύτερα σωζόμενου, που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, αλλά και του παλαιότερου και μεγαλύτερου, αν και πλέον σώζονται ελάχιστα στοιχεία, της Ακραίας Ήρας όπως και τα υπόλοιπα σημάδια που άφησε ο χρόνος, από τότε που στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη.
Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων.
Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων.
Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι περισσότερες εξάλλου εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του έγιναν το 1994 για το χατίρι της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενηθεί εκείνον τον Ιούνιο στην Ελλάδα, που ασκούσε την εξαμηνιαία Προεδρία της Ένωσης.
Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.
Μον Ρεπό, περιοχή Βασίλη, Παλαιόπολη, Κέρκυρας
Τηλέφωνο: 26610 41369 Λειτουργία Από Απρίλη έως Οκτώβριο
Ωράρια Δευτέρα:κλειστά Τρίτη - Κυριακή:08:30 - 15:00
Το φρούριο του Αγγελόκαστρου στην Κέρκυρα. Οι Βυζαντινές επάλξεις του Αγγελόκαστρου αντιστάθηκαν επιτυχώς στην Τουρκική πολιορκία του 1571
Νησίδα Λαζαρέτο
Η νησίδα Λαζαρέτο βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης της Κέρκυρας έχει έκταση 70.000 τ.μ., απέχει δύο ναυτικά μίλια από την πόλη και αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου (υπό τη διαχείριση του ΕΟΤ). Το νησί αποτελεί τόπο ιδιαιτέρου κάλλους με πυκνή και ποικίλη βλάστηση και σημαντικής ιστορικής αξίας.
Η ονομασία του Λαζαρέτο (Lazzaretto) οφείλεται στη χρήση του νησιού ως λοιμοκαθαρτήριο κατά την εποχή της Ενετοκρατείας (αρχές 16ου αιώνα) στην Κέρκυρα. Το 1413 στη Βενετία σε ένα νησάκι που ονομαζόταν Nazaretum (στο νησάκι βρίσκονταν η εκκλησία της Santa Maria di Nazaret) δημιουργήθηκε νοσοκομείο για προσβεβλημένους από πανώλη, με σκοπό τον περιορισμό της αρρώστιας. Η ονομασία Nazaretum, με το χρόνο, παραφράστηκε σε Lazaretto. Έτσι ονόμασαν όλα τα λοιμοκαθαρτήρια που ιδρύσαν οι Βενετοί στον ευρωπαϊκό χώρο (επίσης ονομασία "Λαζαρέτο" συναντά κανείς σε νησάκια στην Ιθάκη και στη Ζάκυνθο όπου υπήρχαν λοιμοκαθαρτήρια).
Στο Λαζαρέτο διασώζονται κτιριακά υπολείμματα σχεδόν όλων των φάσεων της ιστορίας του νησιού. Συγκεκριμένα σώζεται εκκλησία ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος χωρίς την οροφή της, διώροφο κτίριο από συμπαγής πλίνθους, τμήμα του περιμετρικού τοίχους του λοιμοκαθαρτηρίου που αποτέλεσε τον τοίχο των εκτελέσεων και το νεκροταφείο των 200 περίπου εκτελεσθέντων με μαρμάρινους σταυρούς, σε αντικατάσταση παλαιοτέρων ξύλινων, σε δύο συμμετρικούς σχηματισμούς.
~* ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΛΑΖΑΡΕΤΟ
~Στο νησί είχε λειτουργήσει καταρχήν μοναστήρι κατά την εποχή της Ενετοκρατείας (αρχές 16ου αιώνα)
- Στη συνεχεία χρησιμοποιήθηκε ως λοιμοκαθαρτήριο για τέσσερις περίπου αιώνες μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.Λόγω της γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, το Βενετσιάνικο λιμάνι της, ήταν πολύ σημαντικό για τη ναυτιλία και το εμπόριο (άλλωστε για το λόγο αυτό ονομάστηκε "κλείδα" της Αδριατικής). Τα πλοία που έφθαναν στην Κέρκυρα και στο ταξίδι τους είχαν επισκεφτεί χώρες όπου είχε εμφανιστεί πανώλη ή άλλη λοιμώδης ασθένεια, παράμεναν στο Λαζαρέτο για 40 μέρες. Στο διάστημα αυτό, αν δεν εμφανιζόταν κρούσμα, τότε μόνο μπορούσαν να προσεγγίσουν το λιμάνι της πόλης. Στην Κέρκυρα υπήρχαν τρεις αξιωματούχοι υπεύθυνοι για υγειονομικά θέματα, οι οποίοι είχαν τον τίτλο των Προνοητών του Υγειονομείου. Οι δύο εκλέγονταν από το συμβούλιο της πόλης, ενώ ο τρίτος που ήταν προϊστάμενος του Λοιμοκαθαρτηρίου, διοριζόταν από τις υγειονομικές αρχές της Βενετίας. Στο νησί εργάζονταν υγειονομικοί υπάλληλοι, στρατιώτες και θρησκευτικοί λειτουργοί, ενώ υπήρχαν οι απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το Λοιμοκαθαρτήριο ανακαινίστηκε κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας και λειτούργησε μέχρι την Ένωση, καθώς και σποραδικά για κάποιο διάστημα στα μετέπειτα χρόνια όταν υπήρχε ανάγκη.
- Κατά την περίοδο των Ρωσοτούρκων οι Τούρκοι είχαν εγκαταστήσει εκεί στρατιωτικό νοσοκομείο.
- Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής δημιούργησαν εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών της Αντίστασης.
- 1946-1949. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου το Λαζαρέτο αποτέλεσε τόπο εκτελέσεως θανατοποινιτών που είχαν καταδικασθεί στα πλαίσια του τεταμένου κλίματος της εποχής εκείνης. Περίπου 200 άτομα εκτελέστηκαν και τάφηκαν σε ανώνυμους τάφους γύρω από τον τόπο εκτέλεσης. Σύμφωνα τις ληξιαρχικές πράξεις που σώζονται στο Δήμο Κερκυραίων συντάχθηκε κατάλογος 112 εκτελεσμένων. Για τους παραπάνω λόγους, το νησί έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος.
- Από το 1976, επιζώντες θανατοποινίτες και συγγενείς εκτελεσμένων συνέστησαν το σωματείο "Λαζαρέτο" το οποίο φρόντισε για τη διευθέτηση του χώρου μετατρέποντάς τον σε χώρο ιστορικής μνήμης.
*** Ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί την πόλη της Κέρκυρας, τα προάστιά της, τους περιφερειακούς οικισμούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερκυραίων θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την 'προίκα' που η φύση και ο άνθρωπος έδωσαν στην Κέρκυρα.
Η Παλιά Πόλη θυμίζει περασμένες εποχές· οι ευρωπαϊκές επιδράσεις είναι ορατές παντού και συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, χαρίζοντας στην πόλη το ιδιαίτερο χρώμα της. Στην Κέρκυρα δεν υπάρχουν τζαμιά και μιναρέδες. Σφραγίδα ασιατικής κατοχής δεν υπάρχει στο νησί. Εδώ που η Ευρώπη σμίγει με την Ελλάδα και που η φύση απλόχερα σκόρπισε δεκάδες αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου, αναπτύχθηκε ο Κερκυραϊκός Πολιτισμός με σημαντικές ιδιαιτερότητες που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Μπορεί τo κατακαλόκαιρο οι στενοί δρόμοι της πόλης, τα καντούνια, να είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο, πάντα όμως υπάρχει για τον επισκέπτη κάποιο ήσυχο μέρος, στα πιο μικρά δρομάκια και στις σκιερές πλατείες, για να ξαποστάσει και να απολαύσει μια δροσερή τσιτσιμπύρα.
Οι Κερκυραίες απλώνουν την μπουγάδα τους πάνω από τους δρόμους και από κάτω, χαμένα μέσα στο λαβύρινθο των καντουνιών, ανακαλύπτει ο επισκέπτης τα εργαστήρια αργυροχόων και ξυλογλυπτών. Το διάσημο "ΛΙΣΤΟΝ" ορισμένα τμήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κερκυραίων είναι σύγχρονα, παντού όμως υπάρχουν ίχνη της Βενετικής, Γαλλικής και Αγγλικής κατοχής για να θυμίζουν ότι ο Τούρκος ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει την Κέρκυρα.
Ανάκτορα, φρούρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ναοί, ενδιαφέροντα δημόσια κτίρια και ιδιωτικά αρχοντικά, δημόσιοι, ιδιωτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ειδικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινοι ελαιώνες, γραφικά λιμάνια και γαλαζοπράσινες παραλίες συνθέτουν ένα απρόσμενο πάζλ στο Δήμο Κερκυραίων, που αφήνει άναυδο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ανάκτορα, φρούρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ναοί, ενδιαφέροντα δημόσια κτίρια και ιδιωτικά αρχοντικά, δημόσιοι, ιδιωτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ειδικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινοι ελαιώνες, γραφικά λιμάνια και γαλαζοπράσινες παραλίες συνθέτουν ένα απρόσμενο πάζλ στο Δήμο Κερκυραίων, που αφήνει άναυδο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Μετά την περιήγηση ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα σ΄ ένα από τα πολλά γραφικά ταβερνάκια που υπάρχουν στην πόλη· μπορεί αν θέλει να πάρει ένα χαρακτηριστικό του νησιού σουβενίρ, τα καταστήματα τους θερινούς μήνες μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ. Η περιήγησή του θα ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στα γνωστά μπαράκια της Κέρκυρας για ένα ολονύκτιο ξεφάντωμα.
*** Ναοί
~
ΜΟΝΗ ΑΓ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ( 13ος αι.) | |
Καθολική. Το παλαιότερο τμήμα και το παρεκκλήσι του Αγ. Αγγέλου ανάγονται στο 13ο αι. αρκετά αλλοιωμένα όμως. Σήμερα σώζονται το Kαθολικό της μονής με μετασκευές 17 -18ος αι και η μοναστηριακή αυλή με στοά. Ενδιαφέρουσα διακοσμητική που σώζεται ελάχιστα στην πλευρά του cloitre. | |
ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΕΝΕΔΟΥ (18ος αι.) | |
Καθολικό μονής που χτίστηκε σε θέση παλαιότερου ναού. Η πιο σημαντική από αρχιτεκτονική άποψη, θολοσκεπής εκκλησία με οξυκόρυψο αναγεννησιακού χαρακτήρα τρούλο πάνω από το ιερό (θυμίζει Duomo Φλωρεντίας). Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική με διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο, μνημείο με ιδιαίτερη πλαστικότητα. | |
ΜΟΝΗ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ (1714 μ.Χ.) | |
Σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα σχετιζόμενο με πολλές επώνυμες οικογένειες (Καποδίστρια). Μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων (Καντούνης, Κουτούζης) , με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ποικιλία σημαντικών εικόνων έργων 17ου αι. Τζάννε, Πουλάκη, Κλόντζα και πολύτιμα κειμήλια. Πάνω από την κεντρική είσοδο, υψώνεται το πυργοειδές τρουλοσκέπαστο κωδωνoστάσιo, έργο του 1864. | |
ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ( 19 αι.) | |
Σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα σχετιζόμενο με πολλές επώνυμες οικογένειες (Καποδίστρια). Μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων (Καντούνης, Κουτούζης) , με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ποικιλία σημαντικών εικόνων έργων 17ου αι. Τζάννε, Πουλάκη, Κλόντζα και πολύτιμα κειμήλια. Πάνω από την κεντρική είσοδο, υψώνεται το πυργοειδές τρουλοσκέπαστο κωδωνoστάσιo, έργο του 1864. |
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 01 Ιουλίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουλίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-02-2015.html .-
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Ιουλίου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-03-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 02 και 03 Ιουλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/02-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Ιουλίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-05-2016.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2 , Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-05-2016.html .-
~ ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-07-2016_6.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουλίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-08-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας Αrfara Νews στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/rfara-ews-10-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-11-2016.html . -
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10 Ιουλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/09-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-12-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας , Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-13-2016.html .-
~~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-16-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Ιουλίου 2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-16-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10 Ιουλίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/16-17-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Ιουλίου 2016
: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-17-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-20-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 7ο κεφάλαιο-μέρος Παρασκευή 21 Ιουλίου 2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/07/21-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουλίου 2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/07/23-24-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFAR News Σάββατο-κύριακο 23 και 24 Ιουλίου 2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/07/arfar-news-23-24-2016.html .- ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-22-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-25-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-26-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-27-2016.html .-
**** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas , http://www.youtube.com/stamos01 , 48 60 video. - Σταματης Σκουλικας
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 3021 video. σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal . = 2036 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 10. 917 βίντεο .- *** ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 1206 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 1206 .- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 1.615 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .- 42 .- Σταμάτιος Σκούλικας .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.- 595 - https://twitter.com/ , Skoulikas
@stamos01 . ,, http://messinia1234.com/?page_id=937 ,
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 529 . - ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139 .
*** http://www.twitter.com/stamos01/ , 685/502/28 , 20,5 χιλ./261 / 11 .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen , ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ