ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016  :
  ΒΟΗΘΕΙΑ για αποκατάσταση στο Ιστορικό σπίτι του Νικηταρά στην  Νέδουσα Μεσσηνίας .......στην προσπάθεια του Παπά-Βασίλη ..... Με  ένα ευρώ δεν γινόμαστε φτωχότεροι....!!!!! 
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΔεν πρέπει να αποφεύγουμε την αμαρτία για να μην πάμε στην κόλαση, αλλά από αγάπη και φιλότιμο για να μην λυπήσουμε τον ευεργέτη μας Χριστό.
~  17 Νοεμβρίου
Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού († 270). Γενναδίο (†471) και Μαξίμου πατριαρχών ΚΠόλεως. Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτόμου», Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου. Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού (1). Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου. Μάρτυρος Σάκ (Σάκτου) του Πέρσου.
(1)Ο όσιος Λάζαρος από την παιδική του ηλικία, ασπάστηκε το μοναχικό βίο. Έμαθε τη ζωγραφική τέχνη και την άσκησε σαν επάγγελμα. Φρόντισε από νεαρή ηλικία να σκληραγωγήσει τον εαυτό του και να μάθει την εγκράτεια. Ήταν ελεήμων με τους άπορους και όσους είχαν την ανάγκη της βοήθειάς του. Έτσι λοιπόν, διακρινόμενος για την βαθιά του πίστη και τον πλούτο των αρετών του, τιμήθηκε με το αξίωμα της ιεροσύνης. Όταν ο άγιος χειροτονήθηκε ιερέας, άρχισε σκληρούς αγώνες ενάντια σε όλες τις αιρέσεις. Υπέστη πολλές διώξεις και θλίψεις από τους οπαδούς των αιρέσεων των Ευτυχούς, Νεστορίου και Διοσκόρου. Ο όσιος ήταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής της πίστεως που μετέβη στη Ρώμη για να αγωνιστεί για τα αποστολικά και πατερικά δόγματα. Επέστρεψε μετά από μεγάλες επιτυχίες από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Πηγαίνοντας και πάλι στη Ρώμη για τους αγώνες του, αρρώστησε στο μέσο της πορείας του. Έτσι απεβίωσε εν ειρήνη. Το τίμιο σώμα του ανακομίστηκε και ενταφιάστηκε στην Ι.Μ. του Ευάνδρου.~
Σήμερα 17/11/2016 εορτάζουν:
Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας ο Θαυματουργός, Άγιοι Γεννάδιος και Μάξιμος Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης
~  Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~  Ἀρετῶν ταὶς ἰδέαις κατακοσμούμενος, τῆς Ἐκκλησίας ἐδείχθης Ἀρχιεράρχης σοφός, καὶ ποιμὴν ἀληθινός, πάτερ Γεννάδιε, ὡς θεράπων τοῦ Χριστοῦ, καὶ ὁσίων κοινωνός, ἐν πάσῃ δικαιοσύνη. Καὶ νῦν δυσώπει ἀπαύστως, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
~* Απολυτίκιο Άγ. Γενναδίου - 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/VBaVEkoso1Q  .-

~
Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
 
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
 John F. Kennedy : John F. Kennedy
Εάν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που ζουν στην φτώχεια, δεν μπορεί να σώσει τους λίγους που είναι πλούσιοι.

*** Απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τον ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές της χώρας
Απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τον ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές της χώρας
~ Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλάζει τα δεδομένα σε τέσσερις περιοχές της χώρας σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Το Β' τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του έκρινε ότι είναι λάθος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε αυτές και κατά συνέπεια και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ.
Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς ο προσδιορισμός έγινε οριζόντια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις "καθορίστηκαν συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας". Χωρίς δηλαδή να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια  μεθοδολογία προσδιορισμού των αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.
Βάσει των αποφάσεων ωστόσο δεν πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών και αυτό γιατί κρίθηκε ότι δεν μπορεί ένα μήνα πριν από την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.
Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει  τις νέες αντικειμενικές αξίες στις εν λόγω περιοχές προκειμένου να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017

*** Το βίντεο-μήνυμα του Ομπάμα στην Ακρόπολη που ανέβασε ο Λευκός Οίκος
Το βίντεο-μήνυμα του Ομπάμα στην Ακρόπολη που ανέβασε ο Λευκός Οίκος
~ Το δικό του μήνυμα στέλνει μέσα από βίντεο, το οποίο ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο βιντεοσκόπησαν οι συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ακρόπολη.
Όπως αναφέρει ο ίδιος η επίσκεψη στην Ακρόπολη είναι ο τρόπος για να καταλάβει κάποιος καλύτερα την Ελλάδα και την κουλτούρα της. Τους λόγους του Περικλή.
Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ:
"Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να είμαι Πρόεδρος είναι ότι έχω τη δυνατότητα να ταξιδεύω συχνά και να γνωρίζω διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους.
Είναι σημαντικό για την εθνική μας ασφάλεια αλλά και για να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας. Πίσω μας βρίσκεται ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη. Εδώ την Αθήνα αναπτύχθηκαν τόσες ιδέες όπως η Δημοκρατία, η έννοια του πολίτη.
Όταν επισκέπτεται κανείς ένα τέτοιο μνημείο μπορεί να καταλάβει καλύτερα την Ελλάδα και τη δυτική κουλτούρα, που εξηγεί τους λόγους του Περικλή, τι συνέβη με τους προγόνους μας και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Προέδρου των ΗΠΑ να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχουν κουλτούρες, παραδόσεις, κληρονομιές , μνημεία που είναι πολύτιμα και έχουμε μάθει από αυτά.
Κι έτσι στέλνεται ένα μήνυμα στον πλανήτη ότι είμαστε μέρος μίας αδελφωμένης ανθρωπότητας και μία κοινωνία εθνών, τα οποία μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να λύσουν προβλήματα και να ανακαλύψουν ό,τι είναι καλύτερο για την ανθρωπότητα".
 Βίντεο  : Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ,
~*  https://youtu.be/0YL0f101ZKc .-
~   https://www.whitehouse.gov/  .-
https://twitter.com/intent/follow?screen_name=WhiteHouse  .-
~**  Με βίντεο από την Ακρόπολη το μήνυμα Ομπάμα για τη Δημοκρατία
«Κυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό»Με βίντεο από την Ακρόπολη το μήνυμα Ομπάμα για τη Δημοκρατία
~ Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, επιτέλους είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ελλάδα και πάρε στην όμορφη ιστορία αυτής της χώρας. Να στέκεται στην Ακρόπολη, στην γενέτειρα της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών μας ως Αμερικανοί, κερδίζεις προοπτική για τη σημασία της μια κυβέρνηση του λαού, από το λαό, και για τους ανθρώπους - και πώς οι άνθρωποι, δεν έχει σημασία τι έθνος Ανήκουμε σε, θα αποφασίσει για το είδος των χωρών θα είμαστε, τα ιδανικά θα κρατήσουμε για επίτευξη, και τις αξίες που θα μας χαρακτηρίζουν.
Ακολουθεί το βίντεο :
https://www.facebook.com/potus/videos/563081097215068/  .-

***  Ντάισελμπλουμ: Αυτή η Ελληνική κυβέρνηση δουλεύει πιο καλά από τις προηγούμενες 
Πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ υποστηρίζει και το ΔΝΤ
 Ντάισελμπλουμ: Αυτή η Ελληνική κυβέρνηση δουλεύει πιο καλά από τις προηγούμενες
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, για την Ελλάδα.
Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό όμως με την ελάφρυνση του χρέους.
O Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι  η τωρινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη στη συμφωνία και "...εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ' ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις, οπότε υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας".
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως "...μέχρι τώρα λέγαμε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τώρα το ερώτημα είναι τι χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας."

***  Σόιμπλε: Έλληνες, όποιος λέει "θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας" δε βοηθάει  
"Ενδεχόμενη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για την Ελλάδα" δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών
 Σόιμπλε: Έλληνες, όποιος λέει
Ενδεχόμενη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για την Ελλάδα, υποστήριξε αργά χθες το βράδυ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα Passauer Neue Presse.
«Όποιος λέει 'θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας' προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίασή τους τον ερχόμενο μήνα. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης χθες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά το χρέος της.

*** Σόιμπλε: Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο αμερικανικό πρόβλημα 
«Και αλλού στη Δύση οι πολιτικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται σε μιαν ανησυχητική κατάσταση» επισημαίνει ο Β. Σόιμπλε
 Σόιμπλε: Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο αμερικανικό πρόβλημα
«Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.
«Και αλλού στη Δύση οι πολιτικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται σε μιαν ανησυχητική κατάσταση» επισημαίνει ο Β. Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ότι μια από τις αιτίες του διογκούμενου λαϊκισμού είναι «το γεγονός ότι οι ελίτ της πολιτικής , της οικονομίας και της κοινωνίας δεν δίνουν πάντα την καλύτερη εικόνα».
Επιπλέον, οι διαδικασίες λήψης των αποφάσεων δεν είναι πάντοτε κατανοητές. Σε αυτό προστίθεται και η επίδραση της διαμόρφωση γνώμης από το διαδίκτυο, όπου «είναι απολύτως αδιάφορο εάν οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι, σημαντικό είναι να προκαλείται ο σωστός βαθμός οργής» γράφει επικριτικά ο Σόιμπλε.
Θεωρεί δε ότι είναι αναγκαία η πολιτισμένη συζήτηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Καθένας πρέπει να είναι διατεθειμένος να θέλει να μάθει. Εάν είμαστε ανοικτοί στην άποψη του άλλου και την αλλαγή γνώμης τότε ο λαϊκισμός θα τα βρει σκούρα," γράφει χαρακτηριστικά ει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

***  Χίος: Αγρία νύχτα στο χοτσποτ της Σούδας 
Όπως μεταδίδει ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν περί τις 11 χθες το βράδυ, όταν άρχισαν να πέφτουν βεγγαλικά.
 Χίος: Αγρία νύχτα στο χοτσποτ της Σούδας
Άγρια ήταν η νύχτα που πέρασε, στη Χίο. Επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη Σούδα, μέσα στην τάφρο του κάστρου της πόλης, από μαινόμενους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες. Κάηκαν σκηνές, (σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο καταυλισμός στη Σούδα καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του), έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων ενώ άγνωστος είναι ως τώρα ο αριθμός συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων. Τελικά τα επεισόδια έληξαν με παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ.
Όπως μεταδίδει ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν περί τις 11 χθες το βράδυ, όταν άρχισαν να πέφτουν βεγγαλικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε βιτρίνα σε κατάστημα με βεγγαλικά, έκλεψαν μεγάλο αριθμό βεγγαλικών και άρχισαν την εκτόξευσή τους ακόμα και προς τα σπίτια των περιοίκων. Επίσης, πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας που απέκλεισε τους γύρω δρόμους, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.
Σύμφωνα πάντα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης άτομα από τον χώρο της Χρυσής Αυγής άρχισαν να καλούν σε συγκέντρωση στην περιοχή. Με την εμφάνισή τους, αρκετοί από τους οποίους κρατούσαν και σιδηρολοστούς, τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερη ακτίνα, ενώ αναφέρεται ότι προπηλακίστηκαν ακόμα και συλληφθέντες μετανάστες μέσα σε κλούβα της Αστυνομίας. Τα επεισόδια σταμάτησαν περίπου στις 3 τα χαράματα, σήμερα Πέμπτη.
(φωτογραφία αρχείου)

*** Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Πέμπτη 17/11/2016 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** KALAMATA:21 
Με έκπληξη διαπιστώσαμε, χθες το πρωί, ότι μια διαφημιστική κατασκευή για το KALAMATA:21 απομακρύνθηκε από την κεντρική πλατεία και βρήκε θέση σε έναν από τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης στην Αριστομένους.
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, το διαφημιστικό δεν είχε κάρτα… χρονοχρέωσης. Ίσως γιατί έχει λήξει πια η αποστολή του…  Α.Π.   

***  Οι βροχοπτώσεις καθυστερούν τη συγκομιδή πατάτας 
Οι βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή πατάτας σε Μεσσηνία και Ηλεία. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπουν ακόμη στα χωράφια τους. Μέχρι στιγμής πολύ λίγες ποσότητες έχουν συγκομισθεί.
Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί από αυτές τις περιοχές, έπειτα από περίπου δέκα ημέρες θα μπορεί να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την φετινή παραγωγή.
Στο μεταξύ, αυτή την εποχή κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πατάτες από το Νευροκόπι Δράμας. Φέτος είχαμε μια μέτρια παραγωγή με τις τιμές παραγωγού να ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά λόγω μειωμένων εισαγωγών και φαίνεται να έχουμε μια αύξηση των τιμών.
Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Μέχρι στιγμής πολύ μικρές ποσότητες πατάτας έχουν συγκομιστεί. Αυτή την εποχή έπρεπε να έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για κάποιες πρώιμες ποικιλίες. Όμως, λόγω των βροχοπτώσεων δεν έχουν καταφέρει οι παραγωγοί να μπουν στα χωράφια τους. Αν μας επιτρέψει ο καιρός μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της συγκομιδής.
Πάντως, οι βροχές αναμένεται να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή, τα οποία θα φανούν με την έναρξη της συγκομιδής. Αν και είχαμε καλές φυτεύσεις και η καλλιέργεια εξελισσόταν πολύ καλά, οι βροχές το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις όλο το μήνα Οκτώβριο, οι οποίες συνεχίζονται και το Νοέμβριο.
Κανονικά τις ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλες, βροχοπτώσεις κ.α.) θα έπρεπε να τις αποζημίωνε ο ΕΛΓΑ, αλλά με τα προβλήματα που υπάρχουν στα οδοιπορικά των εκτιμητών φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκαναν στην περιοχή, ότι θα λυθούν τα προβλήματα, τελικά συνεχίζονται. Εμείς είμαστε στο πλευρό των εκτιμητών γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν τις εκτιμήσεις. Στις δηλώσεις ζημιάς που κάνουμε οι παραγωγοί τώρα πληρώνουμε 2 ευρώ το στρέμμα (από 1 ευρώ που ήταν πριν). Άρα τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς».
Από την πλευρά του, ο παραγωγός από τη Μεσσηνία και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Παναγιώτης Δουρούμης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή μικρών ποσοτήτων πατάτας στη Μεσσηνία. Οι βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή. Το τελευταίο διάστημα βρέχει σχεδόν καθημερινά και έχει πολλή υγρασία. Σε περίπου 10 ημέρες ελπίζουμε να ξεκινήσει κανονικά η συγκομιδή.
Αυτή την εποχή έχει μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αγορά για πατάτες και ακούμε να πωλούνται γύρω στα 40 λεπτά το κιλό. Δεν έχουν γίνει πολλές εισαγωγές και μέχρι στιγμής οι εισαγόμενες έχουν υψηλές τιμές. Όταν πέσουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες θα δούμε πού θα κυμανθούν οι τιμές».

 *** Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος το Δεκέμβριο στην Καλαμάτα 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος το Δεκέμβριο στην Καλαμάτα 
~ Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος πρόκειται να επισκεφθεί την Καλαμάτα, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.
Στον Μακαριώτατο θα επιδοθεί το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, έτους 2015, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το βιβλίο "Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες - θρησκειολογική θεώρηση", που έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος. Η αρμόδια επιτροπή (σε συνεδρίασή της στις 23 Απριλίου) του απένειμε παμψηφεί το βραβείο, που προκηρύσσει ο Δήμος Καλαμάτας.
Οπως ανακοινώθηκε από το δήμο, για την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων θα διοργανωθούν εκδηλώσεις. Επίσης, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

***  Μεσσήνη: Στα χέρια Νησιώτες και τσιγγάνοι μετά από τροχαίο στην εθνική
Μεσσήνη: Στα χέρια Νησιώτες και τσιγγάνοι μετά από τροχαίο στην εθνική 
~  Στα χέρια πιάστηκαν χθες το βράδυ θαμώνες καφετέριας κοντά στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και τσιγγάνοι, και έπεσε και ξύλο. Ολα ξεκίνησαν όταν -σύμφωνα με μαρτυρίες- ένας νεαρός τσιγγάνος με μια BMW έκανε μαγκιές στην εθνική για Πύλο στο ύψος του δρόμου που στρίβει για το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.
Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, οδηγούσε επικίνδυνα και τράκαρε με άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε μια γυναίκα. Τότε από μια καφετέρια πετάχτηκαν έξω θαμώνες και ξεκίνησαν τα... όργανα, αφού δεν άργησαν να καταφτάσουν και άλλοι τσιγγάνοι και να γίνει φασαρία. Τα πράγματα φαίνεται ότι κάπως ηρέμησαν όταν έφτασαν στον τόπο της συμπλοκής αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας.

***  Online σύστημα υπολογίζει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να κάνει παιδί με εξωσωματική
Online σύστημα υπολογίζει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να κάνει παιδί με εξωσωματική
~ Ένα online σύστημα που δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες, επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να υπολογίσει μόνη της πόσες πιθανότητες έχει να πιάσει παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε ξεχωριστής περίπτωσης.
Το σύστημα έχει «εκπαιδευθεί» με βάση στοιχεία από περίπου 113.900 γυναίκες, που είχαν κάνει διαδοχικές προσπάθειες εξωσωματικής (συνολικά 184.269). Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγων επιτυχίας ή αποτυχίας. Μετά τα 30, οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά.
Ενδεικτικά, μια γυναίκα 30 ετών με δύο χρόνια ανεξήγητης υπογονιμότητας (η οποία ξεκίνησε στα 28 της τις προσπάθειες να κάνει παιδί με τον σύντροφό της) έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα 46% να «πιάσει» παιδί με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής και 79% με την τρίτη.
Ο «υπολογιστής» κάνει προβλέψεις επιτυχίας για έως έξι κύκλους εξωσωματικής και λαμβάνει υπόψη την τυχόν χρήση κατεψυγμένων γονιμοποιημένων ωαρίων, τον αριθμό των εμβρύων που θα καταψυχθούν, τον αριθμό των ωαρίων που συλλέγονται κάθε φορά, την υγεία των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα κ.α.
Το σύστημα, που μπορεί να αξιοποιηθεί και από γιατρούς και κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική στατιστική Ντέηβιντ ΜακΛέρνον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό 'British Medical Journal'.
Κατά την πιο συνηθισμένη τεχνική της εξωσωματικής, ένα ωάριο αφαιρείται από τις ωοθήκες της γυναίκας και γονιμοποιείται από σπερματοζωάριο στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) είτε εισάγεται στη μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθεί, είτε καταψύχεται για μελλοντική χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ωάρια ή/και σπερματοζωάρια από δότες. Μία συχνή εναλλακτική μέθοδος εξωσωματικής είναι η σπερματέγχυση.
Το σύστημα, που κάνει προβλέψεις και τις δύο μεθόδους αυτές της εξωσωματικής, προς το παρόν δεν παίρνει υποψη του παράγοντες όπως το βάρος της γυναίκας, το κάπνισμα, την κατανάλωση του αλκοόλ κ.α.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** 2 χρόνια σε πρώην ταμία του ΟΤΕ Μεσσήνης για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ
2 χρόνια σε πρώην ταμία του ΟΤΕ Μεσσήνης για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ
~  Σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο, καταδίκασε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας πρώην ταμία στο εμπορικό κατάστημα του ΟΤΕ Μεσσήνης, για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ.
Η υπεξαίρεση έγινε από την πρώην ταμία το 2010, για διάστημα που η εταιρεία δεν μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια γιατί φρόντιζε να καλύπτει τα ίχνη της. Πάντως, σύμφωνα με το συνήγορο πολιτικής αγωγής Θανάση Ηλιόπουλο και τις καταθέσεις μαρτύρων, αυτό γινόταν για αρκετούς μήνες -ίσως και ένα χρόνο. Η αποκάλυψη της κατάχρησης έγινε στα τέλη του 2011-αρχές του 2012, όταν η κατηγορούμενη δεν μπορούσε πια άλλο να καλύπτει το έλλειμμα στο ταμείο, βάζοντας πίσω τα χρήματα των λογαριασμών που είχε εισπράξει πριν αυτοί λήξουν και παραπονεθούν οι πελάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και την αγόρευση του Θαν. Ηλιόπουλου, επρόκειτο για μια έμπειρη υπάλληλο, η οποία δούλευε στον ΟΤΕ για 15 - 16 χρόνια. Κι αυτό φαίνεται πως το εκμεταλλεύτηκε για να εισπράττει λογαριασμούς από πελάτες, χωρίς να περνά την εξόφλησή τους στο on-line σύστημα της εταιρείας και βάζοντας τα χρήματα στη δική της τσέπη.
ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Οπως κατέθεσε μάρτυρας, η κατηγορούμενη έκανε κατάχρηση της σφραγίδας - δηλαδή ως έμπειρη υπάλληλος στο πόστο της γνώριζε ότι αν δεν σκανάρει το barcode στο λογαριασμό που εξοφλούσε ο πελάτης, δεν θα φαινόταν ότι πλήρωσε- αλλά και για να είναι καλυμμένη απέναντι στον πελάτη χρησιμοποιούσε την ειδική σφραγίδα για να φαίνεται ότι ο λογαριασμός εξοφλήθηκε, χωρίς να ενημερώνεται το on-line σύστημα. Ο τρόπος αυτός με τη σφραγίδα έτσι κι αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' εξαίρεση, όταν το σύστημα έχει βλάβη, οπότε η ταμίας το εκμεταλλεύτηκε αυτό μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα. Εν τω μεταξύ, για να μην αφήνει ίχνη, όταν έφτανε ο καιρός να λήξει ο λογαριασμός του πελάτη, φρόντιζε να βάζει τα χρήματα πίσω στο ταμείο. Ομως κάποια στιγμή το έλλειμμα την... πλάκωσε και η κατάσταση ξέφυγε, οπότε δεν μπορούσε πλέον να καλύπτει το έλλειμμα το οποίο άρχισε να διογκώνεται.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
Η ίδια χθες δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο και στην ουσία ερημοδικάστηκε, αφού δικηγόρος Αθηνών για να εξυπηρετήσει συνάδελφό του επικαλέστηκε στο δικαστήριο θέμα υγείας της κατηγορουμένης (σ.σ. η κατηγορούμενη προσλήφθηκε στον ΟΤΕ ως άτομο με αναπηρία) και ζήτησε αναβολή. Ωστόσο, επειδή είναι υπόθεση του 2010 και συμπληρώνεται 6ετία, το δικαστήριο την εκδίκασε γιατί υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, ενώ η ίδια υπόθεση είχε πάρει και άλλες φορές αναβολή.
Πάντως, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, η πρώην ταμίας το παραδέχτηκε και δικαιολόγησε την πράξη της αυτή λέγοντας ότι χρωστούσε πολλά λεφτά στις τράπεζες και κάποια στιγμή αναγκάστηκε να δανειστεί από τοκογλύφους. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι οι τοκογλύφοι απειλούσαν ότι θα της έκαναν κακό και με το φόβο πως θα πειράξουν τα 4 παιδιά της, αναγκάστηκε να βρίσκει τα χρήματα για να τους ξεπληρώνει με τον τρόπο αυτό.
Να σημειωθεί ακόμη ότι παρά τη δέσμευσή της ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στην εταιρεία, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πίσω και μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να εκδικαστεί και η αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος της ο ΟΤΕ.
Η υπεξαίρεση ανακαλύφθηκε από το Περιφερειακό Κατάστημα του ΟΤΕ της Πάτρας, όταν πρόσεξαν πως υπήρχε αδιάθετο ένα μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο κάπου 20 - 30.000 ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείτο να έχει ένας υπάλληλος στο ταμείο του. Ετσι λοιπόν έκαναν έλεγχο στο εμπορικό κατάστημα της Μεσσήνης και διαπίστωσαν το έλλειμμα των 27.000 ευρώ.
Ν.Κ.

***  Μεσσηνία: Καταδικάστηκαν μάνα και γιος για απόπειρα κλοπής 
Μεσσηνία: Καταδικάστηκαν μάνα και γιος για απόπειρα κλοπής 
~ Το... πλούσιο παρελθόν σε κλοπές της 52χρονης τσιγγάνας και του 32χρονου γιου της, τους στοίχισε χθες 5 χρόνια κάθειρξης στον γιο και επιεικώς 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή στη μάνα, για μια απόπειρα κλοπής που προσπάθησαν μαζί, και δύο καπάκια από φρεάτια που έκλεψε ο γιος.
Πρωτόδικα μάνα και γιος είχαν καταδικαστεί ο καθένας σε 5 χρόνια κάθειρξη και χθες το δικαστήριο μείωσε μόνο την ποινή της μάνας, μετά και την πρόταση της εισαγγελέα να καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην απόπειρα κλοπής, όπως και έγινε.
Ο κατηγορούμενος μάλιστα δεν είχε κανένα ενδοιασμό να παραδεχτεί στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι αυτός σήκωσε τα καπάκια από τα φρεάτια, λέγοντας ότι ήταν μικρά και σπασμένα κι όχι τόσο βαριά όπως είχε καταθέσει ο πρόεδρος του χωριού Εύα -του οποίου την κατάθεση διάβασε η πρόεδρος, γιατί δεν ήρθε στο δικαστήριο. Νωρίτερα αστυνομικός του Τμήματος της Μεσσήνης είπε στην κατάθεσή του ότι είδε με τα μάτια του τον κατηγορούμενο να οδηγεί το αυτοκίνητο, με το οποίο κάτοικοι του χωριού κατήγγειλαν ότι έγινε η κλοπή. Ο αστυνομικός είπε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος δεν σταμάτησε όταν είδε το περιπολικό, αλλά πάτησε γκάζι και ξέφυγε μέσα από τα χωράφια.
Οσο για την απόπειρα κλοπής σε ένα κατάστημα στο Ζευγολατιό, εκεί ο 32χρονος τσιγγάνος πήγε μαζί με τη μάνα του και έπεσε μούρη με μούρη με τη γυναίκα του ιδιοκτήτη -η οποία μάλιστα έδωσε την περιγραφή τους και τον αριθμό του αυτοκινήτου τους στην Αστυνομία, αλλά χθες στο δικαστήριο δεν ήρθε ούτε αυτή και έτσι η έδρα διάβασε την κατάθεσή της.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του παραδέχτηκε ότι πήγε στο κατάστημα, αλλά υποστήριξε ότι σταμάτησε για να πάρει τη... δόση του και η μάνα του έμεινε στο αυτοκίνητο να τον περιμένει. Η μάνα του στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι άδικα την τραβολογάνε στα δικαστήρια εξαιτίας της γυναίκας που έπεσε πάνω ο γιος της -που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της μάνας του σταμάτησε για να πάει προς... νερού του, και δεν παραδέχτηκε ότι πήγε να κλέψει. Υποστήριξε δε ότι η ίδια δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της σε δικαστήριο, ακόμα και όταν η πρόεδρος και η εισαγγελέας της διάβασαν μία προς μία τις 6 πρωτοβάθμιες αποφάσεις δικαστηρίων σε βάρος της για κλοπές!  Ν.Κ. 

***  Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου
Στις 15:00 η πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑΚορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου
~ Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 15:00 θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοικτές έως τις 13:00. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου, με ομιλίες από τους φορείς που απαρτίζουν την επιτροπή εορτασμού.
Στις 15:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Υπό τον φόβο επεισοδίων έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

*** Ο Ιπποκράτης έλεγε οτι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα.
Ο Ιπποκράτης έλεγε οτι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα. Και πριν αποφασίσουμε ποιά θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής.
Είναι τραγικό σήμερα να μην γνωρίζουμε καν την τεράστια δύναμη της ψυχικής μας κατάστασης αλλά και των σκέψεων πουπροέρχονται από αυτήν, και πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό και επηρεάζει το σώμα μας.
Μόνο τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ιατρική άρχισε να μελετά και να αποδέχεται την επίδραση των σκέψεων στην υγεία μας.
Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ανάλογα με τον τύπο των σκέψεων μας ο εγκέφαλος μας κάνει και ανάλογες συνάψεις, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα-εντολές στα κύτταρα μας.
Για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο που είναι μόνιμα δυστυχισμένος ή καταθλιπτικός το σώμα του βρίσκεται σε συνεχή άμυνα με αποτέλεσμα να επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα είναι δημιουργίες του ίδιου του σώματος που προσπαθεί να καταπολεμήσει την δυστυχία του εαυτού του.
Μη γνωρίζοντας μέχρι σήμερα το γιατί γίνεται αυτό, το είχαν αποδώσει σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε άγχος. Που βέβαια αυτό που “κληρονομείται” από τον ασθενή γονέα είναι το ψυχικό του πρόβλημα πού πολύ εύκολα μπορεί να “εναποθέσει” στο παιδί του.
Τα παιδιά είναι πάντα ο εύκολος στόχος για έναν προβληματικό γονέα. Γιατί είναι πάντα ανοιχτά σε εκείνον και του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα εκείνος να ξεφορτώνει πάνω τους όλα του τα ψυχολογικά προβλήματα, τις ανασφάλειες και την δυστυχία του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύσσουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Και αυτό το ονομάζουμε κληρονομικότητα……
Ο άλλος μεγάλος “ένοχος” το άγχος, μας επηρεάζει αρνητικά προκαλώντας υπερβολική έκκριση κορτιζόλης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμο αίσθημα της ανασφάλειας, και την πεποίθηση οτι τίποτα δεν θα πάει καλά.
Και φυσικά, δεν πάει εφόσον οι ίδιοι βάζουμε σε άμεση εφαρμογή το καταστροφικό, απόλυτα δικό μας δημιούργημα, που ονομάσαμε “ο νόμος του Μέρφυ”.
Για να εκδηλωθεί όμως ένα νόσημα αυτοάνοσο ή μη, χρειάζεται ένα ισχυρό υπόβαθρο.
Συνήθως οι άνθρωποι που εκδηλώνουν χρόνια νοσήματα φέρουν πολύ ισχυρά ψυχικά τραύματα που πολλές φορές (αλλά όχι πάντα) δεν τα θυμούνται καν. Υπάρχουν μέσα στον υποσυνείδητο νου ενώ ο συνειδητός έχει μπλοκάρει την συγκεκριμένη μνήμη.
Επίσης αιτία εκδήλωσης της νόσου μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό συναισθηματικό σοκ, ή ένα έντονα αρνητικό συναίσθημα και σ’αυτές τις περιπτώσεις το νόσημα εμφανίζεται άμεσα.
Κάθε αρνητική σκέψη ρίχνει το βιομαγνητικό-ηλεκτρικό φορτίο του κυττάρου κάτω από τα 50 μιλιβόλτ, με άριστο τα 85 με 100. Αν μείνει έτσι κάποιες μέρες γίνεται νόσος ενώ αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω συνεχόμενων αρνητικών αισθημάτων και αρνητικών σκέψεων και διάθεσης, μετατρέπεται σε χρόνιο νόσημα.
Σήμερα υπάρχουν ομάδες σε μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο που μελετούν όλο αυτό το κομμάτι. Και όποιος ανατρέξει σε αξιόπιστα ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού βρίσκει δημοσιευμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Ότι όλες τις ασθένειες εμείς τις δημιουργούμε, γιατί με κάποιο τρόπο χρειάζεται να αποφορτιστούμε από όλον αυτό τον αρνητισμό που κουβαλάμε μέσα μας. Οπότε σωματοποιούμε το πρόβλημα και το κάνουμε ασθένεια.
Το θετικό και πολύ ελπιδοφόρο είναι οτι αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν νέοι γιατροί με ανοιχτά μυαλά, (γιατί είναι απαραίτητη προυπόθεση να έχουν ανοιχτά μυαλά για μπορέσουν να ξεφύγουν από τον ιατρικό δογματισμό), που αντιμετωπίζουν πλέον τον ασθενή ολιστικά συνδυάζοντας την κλασσική ιατρική με της εναλλακτικές θεραπείες.
Σήμερα πάρα πολλά νοσοκομεία της Γερμανίας έχουν επίσημα ηχοθεραπευτές που ασκούν την μέθοδο Peter Hess (ηχομασάζ) με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοσκελετικά προβλήματα, ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση και ένα σωρό άλλα.
Όπως επίσης αρκετά νοσοκομεία επιτρέπουν σε ενεργειακούς ψυχολόγους και θεραπευτές να έρχονται και να εφαρμόζουν τις τεχνικές τους σε ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Θα τολμήσω να πω οτι είναι στο χέρι μας να μην νοσούμε πιά, αρκεί να δούμε την αλήθεια κατάματα δίχως να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Ότι δημιουργούμε μπορούμε και να το αναστείλουμε.
Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό και μεγαλειώδες. Όσοι το έχουν κάνει δεν είναι υπεράνθρωποι, είναι απλοί άνθρωποι που αποφάσισαν συνειδητά να μην νιώθουν και να μην είναι πιά άρρωστοι.
Ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει, και να κατανοεί ότι για να υπάρξει μια ανθρωπότητα δίχως ασθένειες χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του εκάστοτε προβλήματος και όχι μονομερής θεραπεία.
Χρειάζεται όπως ακριβώς είπε ο Ιπποκράτης θεραπεία πρώτα της ψυχής και μετά του σώματος.   [cosmiclight-gaia]

***  Πιθανότατα μεθαύριο Σάββατο η… κορδέλα στον Περιμετρικό της Καλαμάτας 
Πήγαμε σε… μάγισσες, χαρτορίχτρες και καφετζούδες, προκειμένου να μας πουν πότε θα γίνουν, επιτέλους, τα εγκαίνια του περιμετρικού της Καλαμάτας. Ο τελευταίος… χρησμός είναι ότι πρόκειται να γίνουν μεθαύριο Σάββατο.
Όλα αυτά μένει να επισημοποιηθούν τόσο από το υπουργείο Υποδομών όσο και από την παραχωρησιούχο εταιρεία του Mορέα. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο περιφερειακός θα παραδοθεί όχι μέχρι τον κόμβο της Αρτέμιδος, αλλά έως την εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, λίγα μέτρα πριν από το στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, χωρίς, πιθανόν, να είναι έτοιμος ο κυκλικός κόμβος που προβλέπεται στο συγκεκριμένο σημείο.
Να σημειώσουμε ότι με την παράδοση της Περιφερειακής Καλαμάτας ολοκληρώνεται ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας, πρώτος από τους συνολικά 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Ο Περιφερειακός έχει μήκος 12 χιλιόμετρα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, παρόμοια με του υπόλοιπου άξονα, ενώ στο υπουργείο τον αποκαλούν "Μικρή Αττική Οδός". Είναι από τους ελάχιστους περιφερειακούς δρόμους στην περιφέρεια με τέτοια χαρακτηριστικά. Διαθέτει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.
Το προς παράδοση νέο τμήμα έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χιλιόμετρα. Αρχίζει από τον κόμβο της εισόδου Καλαμάτας (που βρίσκεται στην περιοχή της Θουρίας, εγγύτατα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου σήμερα απολήγει ο εν λειτουργία αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Καλαμάτας) και φθάνει μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο του Νέδοντα (που συνδέει την περιμετρική οδό με το κέντρο της πόλης).
Το τμήμα που παραδίδεται σε κυκλοφορία περιέχει τρεις ανισόπεδους κόμβους:
1. τον ανισόπεδο κόμβο Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας (κόμβος που βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου ΚΑΡΕΛΙΑ) και τη σύνδεσή του με την οδό Αθηνών
2. τον ανισόπεδο κόμβο Λεΐκων για τη σύνδεση με την ομώνυμη περιοχή της πόλης
3. τον ανισόπεδο κόμβο Νέδοντα για τη σύνδεση με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντικό αριθμό τεχνικών cut & cover, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου Νέδοντα με το Ιστορικό Κέντρο. Η κατασκευή των τεχνικών αυτών κρίθηκε αναγκαία κύρια λόγω της μορφολογίας του εδάφους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για γεωτεχνικούς λόγους.

***  Κατασκευή φωτεινού σηματοδότη επί της Αρτέμιδος ζητά το Υπεραστικό ΚΤΕΛ 
Η επικείμενη αλλαγή στα δεδομένα της οδού Αρτέμιδος, με τη λειτουργία του περιμετρικού, έχει δημιουργήσει ορισμένες κυκλοφοριακές δυσλειτουργίες, μια και τα μέχρι σήμερα ειωθότα πρόκειται να αλλάξουν.
Στο πλαίσιο αυτό, με έγγραφό της προς το Δήμο Καλαμάτας η Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας ΑΕ αναφέρει ότι θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή φωτεινού σηματοδότη επί της οδού Αρτέμιδος, στο ύψος του επιβατικού σταθμού, για την ασφαλή είσοδο στο σταθμό των λεωφορείων (με στροφή αριστερά από το ρεύμα ανόδου), κάτι για το οποίο είναι αναγκαίο να παραμείνει ανοικτή η νησίδα.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας έλαβε απόφαση να κλείσει η νησίδα στην οδό Αρτέμιδος, όπως προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη. Επομένως, τα λεωφορεία τα οποία οδεύουν στο σταθμό θα κινούνται μέχρι το βόρειο άκρο της οδού Αρτέμιδος, θα εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στη συμβολή Αρτέμιδος και συνδετήριας με τον περιμετρικό οδού και, κατόπιν, θα κατέρχονται την Αρτέμιδος και με ασφάλεια θα εισέρχονται στο σταθμό.
Α.Π.

***  Κατασκευή του ανατολικού πεζοδρομίου στην οδό Ηρώων 
Δεν υπάρχουν μόνο κακά και επικριτικά σχόλια για τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Το γεγονός ότι συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας ξεκίνησε, από χθες, τη σκυροδέτηση του ανατολικού πεζοδρομίου της Ηρώων, από τη συμβολή Κρήτης και Ηρώων προς βορρά, είναι θετικό.
Η παρέμβαση για την κατασκευή του ανατολικού πεζοδρομίου, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, θα φτάσει μέχρι τη συμβολή των οδών Ηρώων και Βασιλέως Γεωργίου, σε πλάτος 2 μέτρων από το ρείθρο, για την ευχερή κίνηση των πεζών. Επίσης, το συνεργείο προέβη σε επιδιορθώσεις – συντηρήσεις το αμέσως προηγηθέν διάστημα.   Α.Π. 

***  To EKAB και η σύνδεσή του με τον Περιμετρικό 
 
Όταν οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το σταθμό του ΕΚΑΒ στην Τέντα, υπήρξαν πολλοί προβληματισμοί και παράπονα για το σημείο, αφού για να φτάσει ασθενοφόρο σε ένα περιστατικό, ειδικά εκτός πόλης, πρέπει να περάσει από το κέντρο της Καλαμάτας, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την περιοχή της Τέντας.
Πλέον μια νέα λύση μπορεί να αποτελέσει ο Περιμετρικός της πόλης, αφού τα ασθενοφόρα μέσω του κόμβου της Σπάρτης θα μπορούν άμεσα να φύγουν προς ένα εκτός κέντρου συμβάν.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι ενώ ο δρόμος είναι θέμα χρόνου να δοθεί στην κυκλοφορία, δεν υπάρχει ικανή συνδετήρια οδός για τον κόμβο της Σπάρτης.
Το Σχέδιο Πόλης της Καλαμάτας έχει προβλέψει μια οδό, που ακόμα παραμένει χωρίς όνομα, σήματα, πεζοδρόμια και φωτισμό, αλλά αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το ζήτημα είναι ότι η οδός αυτή, που είναι πριν από την ταβέρνα του Βάγια (οδός Καλλιπατείρας), λίγο πριν ολοκληρωθεί έχει παραμείνει στενή στα βόρεια και, προφανώς, μη ικανή για να περάσει ασθενοφόρο ή μεγάλο όχημα.
Μήπως πρέπει, επιτέλους, να τελειώσει το θέμα των απαλλοτριώσεων στο σημείο και να γίνει η σύνδεση;
Και κάποια στιγμή στο μέλλον καλό θα ήταν να μπει έστω ένα Stop, πεζοδρόμια και ό,τι άλλο λείπει.   Π.Μπ. 

*** Συγκεντρώσεις σήμερα στην Καλαμάτα για το Πολυτεχνείο 
Συγκέντρωση και πορεία για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου
Κάλεσμα προς όλους απηύθυναν χθες ο Δημήτρης Φαββατάς εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και ο Γιώργος Κανέλης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, για την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας σήμερα στις 6.00 το απόγευμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Όπως εξήγησαν, το Πολυτεχνείο του 1973 ενώνεται με το Πολυτεχνείο του 2016, αφού το σύνθημα «ψωμί- παιδεία- ελευθερία» αφορά και στην Ελλάδα του τώρα.
Όπως εξήγησαν, το ψωμί σήμερα αφορά στα 250.000 παιδιά που υποσιτίζονται καθημερινά σε εξαθλιωμένες οικογένειες. Η παιδεία αφορά εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές σε σχολεία και πανεπιστήμια, με ελλιπές και κακοπληρωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ 500.000 επιστήμονες ξενιτεύτηκαν για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Τέλος, η ελευθερία αφορά στη σύναψη εργασιακών συμβάσεων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, καθώς και την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέργων και αδυνάμων.  Π.Μπ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η μνήμη του Πολυτεχνείου δεν ξεθωριάζει
Σαράντα τρία χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων αυτού του τόπου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό, αρνούμενο να γίνει μια συμβολική εκδήλωση χωρίς περιεχόμενο.
Θυμόμαστε το Νοέμβρη, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα, και θα είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για Δημοκρατία, η δίψα για Ελευθερία, η μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα, για μια διαφορετική, αξιοπρεπή ζωή, δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια.
Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, κάθε μέρος όπου άνθρωποι ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, υπερασπιζόμενοι ιδέες, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Τιμούμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε προσπάθεια ρηγμάτωσης του φόβου και του επτάχρονου σκότους, κάθε αναλαμπή ελπίδας στο ζόφο της τυραννίας.
Θυμόμαστε, επίσης, την προδοσία της Κύπρου, από το στρατιωτικό καθεστώς, και συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Δε θυμόμαστε, απλά, τους περασμένους αγώνες, αλλά και συνεχίζουμε στους ίδιους δρόμους τον αγώνα. Ειδικά σήμερα, που οι νοσταλγοί της χούντας και του φασισμού εμφανίζονται ξανά, για να σκορπίσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, ενώ άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν για τα θετικά της αναθεώρησης του παρελθόντος και για τη λήθη, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους. Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη της Μεσσηνίας να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στις 6.00 μ.μ.
  ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν την Τρίτη  το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων, σπάζοντας στο δρόμο την τρομοκρατία και αμφισβητώντας μαχητικά τις κόκκινες γραμμές που έστησε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μπ. Ομπάμα.
 Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, ακολουθώντας τους προκατόχους της, προσπάθησε να μετατρέψει την Αθήνα σε νεκρή πόλη και εντέλει επιστράτευσε τα ΜΑΤ, το ξύλο και τα χημικά για να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Η καταστολή είναι πια μόνιμος συνοδοιπόρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πολιτικής που εξαθλιώνει τον λαό και οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες, υποταγμένη στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Η Τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11, στις 18:00, στην  Κεντρική πλατεία στην Καλαμάτα Να κλιμακώσουμε  τους αγώνες, για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ -κεφαλαίου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-  ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ  Ν.Ε. ΤΗΣ ΛΑ.Ε.  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, το 1973. Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.
Όμως, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα. Αποτελούν το νήμα της συνέχισης -με άλλους όρους, σήμερα- του αγώνα και μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά την «ετσιθελική» υπαγωγή της χώρας και του λαού στη μέγγενη των μνημονίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι «οικονομικοί δολοφόνοι» καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, «τσαλακώνουν» την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνουν δραματικά τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς. Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Η μεταλλαγμένη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποταγής και εθελοδουλίας απέναντι στις εξοντωτικές για την πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτήσεις των δανειστών.
Σήμερα, 43 χρόνια μετά, τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Ο λαός με τη μαζική και αγωνιστική πορεία της Τρίτης 15 Νοέμβρη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου, Μπ. Ομπάμπα, στην Ελλάδα, την «χουντικού» τύπου απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, να κλείσει δρόμους ακόμη και σχολεία, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και στη διαρκή συρρίκνωση των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι αγώνες θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ενόψει των δηλητηριωδών αλλαγών τις οποίες προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, χέρι χέρι με τους δανειστές – «οικονομικούς δολοφόνους» στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ουεξοντωτικού μνημονίου, ετοιμάζοντας να νομοθετήσει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την οριστική κατεδάφιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αντιμνημονιακό αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, για την κατάκτηση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας σε μια δίκαιη κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κόσμο της εργασίας.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»
ΟΛΟΙ  ΚΑΙ  ΟΛΕΣ  ΑΥΡΙΟ  ΠΕΜΠΤΗ  17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ .ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ 43  ΕΠΕΤΕΙΟ  ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΕΓ -ΣΔΟ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Μαζί με το λαό μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί»
Στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, μαζί με τα Σωματεία των Οικοδόμων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλους φορείς, συμμετέχουν οι Επιτροπές Αγώνα ΣΤΕΓ -ΣΔΟ ΤΕΙ Καλαμάτας.
«Χαιρετίζουμε», αναφέρουν, «τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, που ένωσαν τις φωνές τους στις 3 Νοέμβρη. Έδωσαν ένα πρώτο μήνυμα σε όσους στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, που τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον μας. Συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Μαζί με το λαό μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί!».

***  Τον έπιασαν την ώρα που έσπαγε το παράθυρο αυτοκινήτου 
«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη»… Ένας τσιγγάνος συνελήφθη χθες τη στιγμή που έσπαγε το τζάμι αυτοκινήτου αφαιρώντας χρήματα.
Το περιστατικό συνέβη στο Αριοχώρι, όπου ένας 33χρονος τσιγγάνος έσπασε το φινιστρίνι από αυτοκίνητο και πήρε 45,5 ευρώ. Εκείνη τη στιγμή, όμως, από το σημείο περνούσαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την πράξη του και τον συνέλαβαν. Πάνω του βρέθηκαν τα χρήματα και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας.

***  Ξανά τροχαίο στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Μαραθόπολη (φωτογραφίες) 
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε ξανά το πρωί της Τετάρτης στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Μαραθόπολη, στη «Χοχλαστή».
Δύο ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία οδηγούσαν ηλικιωμένοι και κινούνταν στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ανόδου – καθόδου, συγκρούστηκαν μετωπικά και εξετράπησαν του δρόμου. Ευτυχώς, από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές και δεν τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, σοβαρά οι δύο οδηγοί και ο συνοδηγός του ενός εκ των δύο αυτοκινήτων.
Στο σημείο του συμβάντος έσπευσε περιπολικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Φιλιατρών, ενώ τα τρία άτομα που επέβαιναν στα δύο αυτοκίνητα διακομίσθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Άνδρες της Π.Υ. Γαργαλιάνων κατέφθασαν, επίσης, στο σημείο και καθάρισαν το οδόστρωμα.
Το νέο αυτό τροχαίο ατύχημα, μέσα σε λίγα 24ώρα, στον ίδιο δρόμο προκαλεί προβληματισμό και από την Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας εφιστούν προσοχή. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος έρχεται στην Καλαμάτα 
Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί επί διήμερο, την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.
Στο Μακαριώτατο θα επιδοθεί το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, έτους 2015, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το βιβλίο του «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση». Η αρμόδια επιτροπή (σε συνεδρίασή της στις 23 Απριλίου 2016) του απένειμε παμψηφεί το βραβείο που προκηρύσσει ο Δήμος Καλαμάτας.
Τη δε επιτροπή αποτελούν οι:
•Μαριάνος Καράσης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος και συντονιστής της επιτροπής
•Διονύσιος Μαγκλιβέρας, συγγραφέας, νομικός
•Νικόλαος Μηλιώνης, συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
•Γεώργιος Ανδρειωμένος, συγγραφέας, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
•Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας.
Για την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων θα διοργανωθούν εκδηλώσεις. Επίσης, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

***  Το “Grand Hotel” από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας 
Την ταινία του 1932, “Grand Hotel”, σε σκηνοθεσία  Edmund Goulding, θα προβάλει αύριο Πέμπτη, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο  Εργατικό Κέντρο, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
Μεσοπόλεμος, Βερολίνο, Ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ. «Κόσμος έρχεται, κόσμος φεύγει, τίποτα ποτέ δε συμβαίνει...» παρατηρεί ο γιατρός Ότενσλαγκ (Λιούις Στόουν) στην αρχή και το τέλος της ταινίας. Κι όμως αυτή τη φορά κάτι συμβαίνει, καθώς οι μοίρες ανθρώπων με διαφορετικές ιστορίες, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, διασταυρώνονται μέχρι την τελική κορύφωση. Μια διάσημη μπαλαρίνα στο τέλος της καριέρας της, ένας γοητευτικός αλλά χρεοκοπημένος βαρόνος, μια φιλόδοξη στενογράφος, ένας βαριά άρρωστος λογιστής και ένας σκληροτράχηλος εργοστασιάρχης, συναντώνται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και οι προσωπικές ιστορίες τους γίνονται μία.
Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Βίκι Μπάουμ "Menschen im Hotel", το Grand Hotel αποτελεί το πρώτο δείγμα σπονδυλωτής ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Παρά το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, οι σκηνές είναι τόσο ομοιόμορφα δομημένες και ο χρόνος τόσο ισομερώς καταμερισμένος, που όλοι έχουν τη θέση τους και κανένας δεν κλέβει την παράσταση από τον άλλον. Μάλιστα, η συνταγή αυτή των σπονδυλωτών ταινιών με συνάθροιση πολλών αστέρων είχε μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του ’60 και ονομάστηκε «the Grand Hotel formula».
Το Γκραντ Οτέλ είναι η μοναδική ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που έλαβε μόνο μία υποψηφιότητα και την κέρδισε, αυτή της καλύτερης ταινίας.
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών.

***   6 χρόνια κάθειρξης σε «τσαντάκια» της Καλαμάτας 
Κατά δύο χρόνια μείωσε την ποινή του ένας νεαρός, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών για την αρπαγή τσαντών από το δρόμο και το νοσοκομείο.
Ο συγκεκριμένος νεαρός έχει κάνει επανειλημμένα κλοπές, έχοντας δημιουργήσει ένα υπερπλούσιο ποινικό μητρώο.
Αστυνομικός κατέθεσε ότι από το Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο του 2011 στην περιοχή της Καλαμάτας είχαν σημειωθεί πολλές κλοπές σε τσάντες, είτε από πεζούς στο δρόμο είτε από θαλάμους στο νοσοκομείο. Το Σεπτέμβριο, όμως, συνάδελφοί του από τη Σπάρτη τούς ενημέρωσαν ότι έχουν συλλάβει τον κατηγορούμενο για κλοπές στη Λακωνία, ενώ έχει ομολογήσει 9 περιπτώσεις στην Καλαμάτα.
Μάρτυρας έχει καταθέσει πως ενώ περπατούσε της άρπαξε την τσάντα που είχε στα αριστερά της, την τραυμάτισε ελαφρώς, αλλά κατάφερε να τη συγκρατήσει. Ένας νεαρός έχει καταθέσει ότι του έκλεψαν χαρτοφύλακα με επιταγές και άλλα έγγραφα από το κατάστημά του.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε 6 χρόνια κάθειρξης χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.  Β.Β.

***  Στόχος της Μεσσηνίας η έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη 
Για την έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ φέτος αναμένεται να δοθεί έμφαση στη Μεσσηνία.
Ο λόγος είναι ότι αποτελεί πλέον πύλη εισόδου των επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη και στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας του νομού και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη ακολουθεί η έκθεση Greek Tourism Expo στην Αθήνα και το Δεκέμβριο η έκθεση στη Βαρσοβία.
  «PHILOXENIA»
Η Διεθνής Έκθεση Philoxenia έπειτα από 30 χρόνια παραμένει το κύριο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου.
H συγκεκριμένη αποτελεί την επίσημη εκθεσιακή έκφραση της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, και για χρόνια συνδράμει ουσιαστικά στο επιχειρείν του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, με άνοιγμα σε νέες αγορές και πλήθος σημαντικών κλαδικών εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, κατά το 2015 κατέγραψε 300% αύξηση σε συμμετοχές ξενοδοχείων, 18% αύξηση επισκεψιμότητας, 75 φιλοξενούμενους εμπορικούς επισκέπτες από όλον τον κόσμο, προκαθορισμένες συναντήσεις στα εκθεσιακά stand, σημαντικά αποτελέσματα από το συνέδριο για το branding προορισμών, συμμετοχή αρκετών Περιφερειών της χώρας, με εκπροσώπηση των τουριστικών τους προορισμών και υπηρεσιών και 20 παράλληλες εκδηλώσεις φορέων και παραγόντων του Τουρισμού.
Παράλληλα, διοργανώνεται η έκθεση για ξενοδοχειακό εξοπλισμό Hotelia.
Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να αναδείξει ό,τι πιο σύγχρονο έχει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς, εμπλουτίζοντας την ελληνική εκθεσιακή πραγματικότητα με ένα γεγονός υψηλών προδιαγραφών. Θα φιλοξενήσει σημαντικούς ξένους εμπορικούς επισκέπτες από χώρες- στόχους, παρέχοντας στους εκθέτες την προοπτική άμεσων επαγγελματικών συνεργασιών και συμφωνιών.
  Άλλες εκθέσεις
Η επόμενη έκθεση που θα συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η «GREEK TOURISM Expo», 25-27 Νοεμβρίου. Είναι αμιγώς τουριστική και είναι η μοναδική που λαμβάνει μέρος στην Αθήνα, ενώ προγραμματίζονται 100 διεθνείς και υψηλού επιπέδου Hosted Buyers από 25 χώρες, που θα συναντήσουν οι εκθέτες στην έκθεση. Οι εκθέτες αποτελούνται από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις τουρισμού, Περιφέρειες, Δήμους και Οργανισμούς, Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά Γραφεία, Εταιρείες On line Tourism, Επιχειρήσεις κρουαζιέρας, Οργάνωσης Marketing κ.λπ.
Το δε δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει στην έκθεση «GRECKA PANORAMA» στον εκθεσιακό κέντρο Torwar Arena στη Βαρσοβία - αποκλειστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο με βάση το επιτυχημένο μοντέλο των εκθέσεων Greckland Panorama της Στοκχόλμης.
Σκοπός είναι η πολυδιάστατη προβολή της Ελλάδας, στο τρίπτυχο τουρισμός - πολιτισμός - γαστρονομία και η προώθηση προορισμών, επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών στο πολωνικό κοινό, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων Πολωνών επισκεπτών. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Σωτήρης Βαρελάς: Η Μεσσηνία μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και φιλοξενία όλο το χρόνο 
Στο πλαίσιο του 5ου Σχολείου Τουρισμού συναντήσαμε ως ομιλητή έναν παλιό μας γνώριμο, τον Καλαματιανό Σωτήρη Βαρελά.
Ο Σωτήρης Βαρελάς είναι διδάκτωρ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με εξειδίκευση στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ για Τουριστικές Επιχειρήσεις, και επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέματα Τουρισμού. Παράλληλα, είναι ένας από τους συνιδρυτές της πανελλαδικής εθελοντικής πρωτοβουλίας για τον τουρισμό, Opentourism.
Του απευθύναμε, λοιπόν, μερικά ερωτήματα για τη θεματολογία που ανέπτυξε στο 5ο Σχολείο Τουρισμού, αλλά και ευρύτερα για τον τουρισμό:
  -Σας είδαμε στο 5ο Σχολείο Τουρισμού. Ποια η γνώμη σας για αυτό;
Είναι η τρίτη φορά που οι εμπνευστές και διοργανωτές, Ανδρέας Ζαγάκος και Κώστας Ανδριανόπουλος, μου κάνουν την τιμή και με καλούν ως ομιλητή στο Σχολείο Τουρισμού και νιώθω ότι αρχίζει να μετατρέπεται σε μια συνήθεια που όλοι είχαμε ανάγκη. Είναι μοναδικό φαινόμενο τόσοι νέοι άνθρωποι να συναθροίζονται για να επιμορφωθούν και να γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμα που επιλέγουν, στοχεύοντας να βελτιωθούν στη δουλειά τους και να γίνουν καλύτεροι.
Το δε επίπεδο των ομιλητών και των παράλληλων σεμιναρίων ξεπερνά αρκετά συνέδρια που διοργανώνονται, τα οποία, σε αντίθεση με το Σχολείο Τουρισμού, είναι επί πληρωμή. Είναι μια εθελοντική προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από την αγωνία ανθρώπων της αγοράς και η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Είναι από αυτά τα πράγματα που μας πάνε μπροστά, γιατί αποτελείται από κάτι που μας λείπει πολύ, το μεράκι.
  -Το Opentourism, του οποίου είστε συνιδρυτής, αποτελεί αντίστοιχη δράση;
Το Opentourism ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 από τρεις φίλους και ερευνητές του Πανεπιστημίου Πειραιά στον τουρισμό, εμένα, τη Γεωργία Ζούνη και τον Θέμη Παπαδημόπουλο. Τότε στείλαμε το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα σε εμπλεκόμενους με τον τουρισμό να βρεθούμε σε καφέ της Αθήνας.
Πρόκειται για ανοιχτές συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν και εργάζονται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, ώστε από τη μεταξύ τους γνωριμία να προκύψουν συνέργειες για έναν ποιοτικό ελληνικό τουρισμό. Δεν είναι σύλλογος, δεν είναι ΜΚΟ, δεν έχει χορηγίες- έσοδα και ο καθένας μας πληρώνει μόνος του τα έξοδά του.
Μέσα από το διάλογο επιδιώκουμε την αλλαγή της νοοτροπίας αντιμετώπισης του τουρισμού και την προώθηση της γνώσης στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Πλέον το Opentourism διοργανώνεται σε 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 26 Νοεμβρίου θα λάβει μέρος το 1ο Opentourism MED Business Meeting στη Λευκωσία, στο Cyprus Hilton Hotel, όπου θα συμμετέχει και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.
Στις 4 Αυγούστου, μάλιστα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική στο 3ο Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού, το οποίο διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξάνδρειας και το Γερμανικο-Αραβικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας και Εμπορίου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας στη Μεσόγειο» (ENPI CBC MED).
  -Σας ακούσαμε στο Σχολείο Τουρισμού να μιλάτε για το σύγχρονο τουρίστα, το σύγχρονο επισκέπτη. Θα μπορούσατε να μας τον περιγράψετε;
Ο σύγχρονος επισκέπτης είναι πρωταγωνιστής της διαδικασίας του ταξιδιού, κυρίαρχος των επιλογών του, χωρίς να κατευθύνεται όπως συνέβαινε δεκαετίες πριν. Επιδιώκει την αυθεντική επαφή με τους ντόπιους, μέσω βιωμάτων που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον τόπο που επισκέπτεται, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από το ταξίδι του. Θέλει να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα, τον πολιτισμό, τις γεύσεις, αλλά κυρίως τους ανθρώπους του προορισμού που επισκέπτεται, τους ντόπιους, και να μπει στο σπίτι τους. Είμαστε ένα βήμα μετά τις εμπειρίες και τα τυποποιημένα εμπειρικά προϊόντα σε αυτό που ονομάζουμε βιωματικό τουρισμό.
Ο επισκέπτης το 2017 θα επιδιώξει κάτι διαφορετικό, όπως μια κρουαζιέρα κ.τ.λ., ενώ στις πρώτες του επιλογές δε θα είναι οι διάσημοι μαζικοί προορισμοί, αλλά οι πιο «δεύτερες» επιλογές, τις οποίες επιθυμεί ο ίδιος να ανακαλύψει.
Μόνος του σχεδιάζει το ταξίδι, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, αξιοποιώντας τις σύγχρονες peer2peer τεχνολογίες και την οικονομία διαμοιρασμού, όπως είναι η ανταλλαγή σπιτιών μέσω του couchsurfing, η ανταλλαγή αυτοκινήτων όπως το ride sharing, blablacar, ακόμη και τα γεύματα σε σπίτια αγνώστων, αντί σε ένα επίσημο εστιατόριο, όπως το kitchensurfing.
Αυτό, όμως, που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η έννοια της ποιότητας και οι προσωποποιημένες υπηρεσίες που επιθυμεί να λάβει από την τουριστική επιχείρηση.
  -Κρύβει κινδύνους αυτό το νέο περιβάλλον;
Το νέο περιβάλλον σίγουρα κρύβει ευκαιρίες και απειλές, που ο κάθε εμπλεκόμενος με τον τουρισμό πρέπει να συνυπολογίσει. Δείτε τι συμβαίνει με την οικονομία διαμοιρασμού και πλατφόρμες, όπως η Airbnb, όπου ο καθένας μετατρέπει το σπίτι του σε ξενοδοχείο.
Υπολογίζεται ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της οικονομίας διαμοιρασμού θα είναι ίδιος με αυτόν της συμβατικής ξενοδοχίας. Αντιλαμβάνεστε τον ανταγωνισμό που δέχονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις και λειτουργικά έξοδα. Αποτελεί ένα πλαίσιο που πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα.
Παρ’ όλα αυτά, στο νέο περιβάλλον η τάση για ταξίδι αυξάνεται, με τους επισκέπτες 20-30 ετών και άνω, τους millennial, να μην επιλέγουν ως τρόπο ζωής την αποταμίευση και την αγορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων, αλλά να περνούν καλά στην καθημερινότητά τους και να ταξιδεύουν διαρκώς.
  -Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει μια μικρομεσαία επιχείρηση αυτές τις αλλαγές;
Καμιά τουριστική επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, δε δύναται να παραβλέψει την ανάπτυξη της καινοτομίας, γιατί το νέο περιβάλλον, όπως η οικονομία διαμοιρασμού, η Airbnb, έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία να ανταγωνίζεται και να απειλεί και το μικρότερο μη-κύριο κατάλυμα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να οχυρωθούν απέναντι, αντιμετωπίζοντας φοβικά το νέο περιβάλλον, αλλά να το προσεγγίσουν με μια «κοσμοπολίτικη» και διεθνή αντίληψη. Να το κατανοήσουν, να γίνουν μέρος του, αποκτώντας παράλληλα ενισχυμένα και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από τη διεθνή εμπειρία, τα οποία θα τις συνδράμουν στο να ανταπεξέλθουν και να αναδειχθούν δρώντας τοπικά, διατηρώντας και αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα του τουριστικού προϊόντος τους. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του μέλλοντος θα είναι περισσότερο σύμβουλοι ταξιδιού, παρέχοντας εξειδικευμένη πληροφόρηση στον ενημερωμένο επισκέπτη αλλά και λύση σε κάθε του πρόβλημα.
Πρέπει οι σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά δίκτυα επιχειρήσεων, τα οποία θα εγγυώνται την ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες, τους τοπικούς προμηθευτές τους, τους πολίτες και τις λοιπές ομάδες εμπλεκομένων. Να αποτελέσει ο «εξωτερικός» ή «εσωτερικός» πελάτης μέρος της ομάδας λήψεως αποφάσεων. Η συνεργασία μεταξύ ανταγωνιστών σε έναν προορισμό, ο συν-ανταγωνισμός, αποτελεί την ενδεδειγμένη εκείνη επιλογή η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν στρατηγικά δίκτυα, με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού τους, την ενιαία προβολή και τη διασφάλιση της ποιότητας. Στον τουρισμό ισχύει αυτό που λέμε «όλοι μαζί», γιατί η αρνητική εμπειρία ενός κακού επαγγελματία επηρεάζει όλο τον προορισμό ως κακή ανάμνηση στον πελάτη.
  -Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους στο νέο αυτό περιβάλλον;
Στο νέο συνεργατικό περιβάλλον το κράτος κάνει βήματα προς τα πίσω, με το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών να ξεκινά από τα κάτω προς τα πάνω, από τους ίδιους τους πολίτες, με τις bottom up διαδικασίες διαχείρισης να αλλάζουν ριζικά το τουριστικό περιβάλλον. Οι ίδιοι οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες, να παίρνουν την τύχη των προορισμών στα χέρια τους.
Διεθνώς στους προορισμούς δημιουργούνται ομάδες για την υποδοχή και ενημέρωση των πολιτών και των τουριστών, όπως η ομάδα Πάμε Βόλτα του δικού μας Σωτήρη Θεοδωρόπουλου, τη βιώσιμη διαχείριση του προορισμού από τους ίδιους τους τουρίστες εθελοντές (voluntourism), με καθαρισμό παραλίας, μονοπατιών, καταγραφή προβλημάτων. Επίσης, μεγάλο μέρος της προβολής και πληροφόρησης γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων (social media) από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και πλατφόρμες crowbranding και crowdfunding για τουριστικές επενδύσεις, όπως το TravelStarter. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και στη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς ο επισκέπτης δε θα ενδιαφερθεί για την κατηγορία αστεριών ενός ξενοδοχείου, αλλά για την κριτική στο διαδίκτυο. Ακόμη και τομείς όπως η εκπαίδευση και η ενημέρωση περνούν στους ίδιους τους πολίτες με εθελοντικές ενέργειες, όπως το Σχολείο Τουρισμού των Καλαματιανών Ανδρέα Ζαγάκου και Κώστα Ανδριανόπουλου, αλλά και το Opentourism. Πλέον έχουμε δει να δημιουργούνται ολόκληρες ομάδες διαχείρισης προορισμού από εθελοντικές προσπάθειες, όπως το Mainalon Trial.
Κατά την άποψή μου, στο νέο αυτό περιβάλλον οι δομές του κράτους και των ΟΤΑ οφείλουν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις νέες αυτές δομές, αξιοποιώντας την έννοια του ντόπιου και του αυθεντικού.
Πρέπει να γνωρίζουν τον όγκο της νέας πληροφόρησης μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων data center μονάδων πληροφόρησης (big data κ.τ.λ.), ώστε να γνωρίζουν τον επισκέπτη τους και να φροντίζουν για τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού.
Σε επίπεδο προβολής, η διπλωματία πόλεων και η ένταξη σε διεθνή δίκτυα, π.χ. Δρόμοι Μεταξιού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά στις κεντρικές επιχειρηματικές συμφωνίες προς όφελος του προορισμού (αεροπορικές εταιρείες, tour operator), τη διοργάνωση διεθνών γεγονότων, αλλά και την επίσημη και συνεχώς επικαιροποιημένη πληροφόρηση μέσω Destination Information Systems, τη λειτουργία των επίσημων καναλιών κοινωνικής δικτύωσης και ευρύτερα μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής καμπάνιας (email campaign, SEO κ.ά.).
Σημαντικές καλές πρακτικές του εξωτερικού που αξιοποιούν τη γνώση του ντόπιου είναι το INSIDR στο Παρίσι, το City of Thousand Welcomes στο Δουβλίνο, το Vienna with Locals, το Slow Travel του Βερολίνου.
Τέλος, πρέπει να συνεχίσουν να εκπονούν τον κρισιμότερο τομέα, που δεν είναι άλλος από την υλοποίηση δημόσιων υποδομών σε συνεννόηση με τις νέες αναπτυξιακές τοπικές συλλογικότητες.
Όσο και να αλλάξουν το τουριστικό περιβάλλον, οι τεχνολογίες, ο τρόπος ταξιδιού, ο τρόπος επιλογής για έναν προορισμό, δε θα αλλάξει η άποψη ότι για να είναι θελκτικός προς τον επισκέπτη, πρέπει κατά βάση να είναι ένας προορισμός όπου οι πολίτες του θα ζουν ευτυχισμένοι και θα είναι περήφανοι για αυτόν.
  ΜΕΣΣΗΝΙΑ
«Ευτυχές το γεγονός ότι μέσα στην κρίση νέοι άνθρωποι επενδύουν σε τουριστικά επαγγέλματα»
Πέρα, όμως, από το ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα που ανέπτυξε κατά το 5ο Σχολείο Τουρισμού, δε θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον Σωτήρη Βαρελά για το ζήτημα «τουρισμός στη Μεσσηνία»:
  -Τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει η Μεσσηνία ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά; Έχει πιάσει ταβάνι σε αυτόν τον τομέα;
Η Μεσσηνία ως προορισμός, όπως και συνολικά η Πελοπόννησος, έχουν επιδείξει μια αξιοπρόσεχτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Ο νέος δρόμος έχει καταφέρει να βγάλει την περιοχή από την πολυετή απομόνωση, δίνοντάς της τη δυνατότητα να παρουσιάσει διεθνώς στους επισκέπτες το τουριστικό της κεφάλαιο.
Οι συνεργατικές ενέργειες της Περιφέρειας με φορείς, όπως η ΤΕΜΕΣ, και η επαγγελματική προσέγγιση με αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean, η EasyJet, η British Airways, αλλά και tour operator διεθνώς, έχουν δώσει τη δυνατότητα σε επισκέπτες από το εξωτερικό να γνωρίσουν τον τόπο μας. Αυτή την ευκαιρία την κεφαλαιοποιούμε ως προορισμός, μιας και μεγάλο μέρος των επισκεπτών δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών. Αυτό οφείλεται στα καταστήματα εστίασης και τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, που πραγματικά έχουν αναπτύξει σημαντικά την ποιότητα υπηρεσιών τους, αλλά και την αισθητική τους.
  -Ένα ζήτημα που ακούμε συχνά είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν αρκετά «κρεβάτια» πλέον. Η άποψή σας; Ποια τα σωστά βήματα για να αναπτυχθούμε σε αυτό το κομμάτι;
Το γεγονός ότι η Μεσσηνία αναπτύσσεται την περίοδο της κρίσης έχει τους περιορισμούς του λόγω της έλλειψης ιδιωτικών επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται σε μια περίοδο που, όποιος επενδύσει, θα το κάνει με ωριμότητα και ποιότητα, χωρίς τα λάθη που έκαναν μαζικοί προορισμοί κατά το παρελθόν.
Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε Φαληράκι ή Χερσόνησος και δε θέλουμε, άλλωστε, αυτό το είδος μαζικού τουρισμού. Μπορούμε, όμως, να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και φιλοξενία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να επιμηκύνουμε όσο μπορούμε την τουριστική περίοδο μέσα από μια συμφωνία των ίδιων των επαγγελματιών, αν το θελήσουν. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι μέσα στην κρίση στην περιοχή μας αρκετοί νέοι άνθρωποι επενδύουν σε τουριστικά επαγγέλματα, όπως ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, και ενισχύουν σημαντικά το προσφερόμενο προϊόν της Μεσσηνίας.
  -Τι θα λέγατε σε κάποιον που ήδη είναι στο χώρο του τουρισμού ή θέλει να ασχοληθεί με αυτόν;
Αν θα μπορούσα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με τους επαγγελματίες της περιοχής, θα τους έλεγα να δώσουν βάση πρώτα στους πελάτες τους, εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς, που είναι οι εργαζόμενοί τους, κυριαρχία στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, να αναπτύσσουν ριζικές καινοτομίες και να ενδυναμώνουν διαρκώς τη στρατηγική θέση της επιχείρησής τους εντός της αλυσίδας αξίας του κλάδου.
Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο συνανταγωνισμού και με εξωστρεφή προσέγγιση.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Η επιτυχία της «Πελοπόννησος EXPO» έφερε γκρίνια μεταξύ των μελών του επιμελητηρίου Μεσσηνίας 
Κατηγορούν τη διοίκηση για ελλιπή ενημέρωση, ανυπόστατες οι κατηγορίες λέει ο πρόεδρος
   Η έκθεση Πελοπόννησος Expo, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Τρίπολη, παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και αιρετών του Δήμου Καλαμάτας, σημείωσε επιτυχία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και μη. Στο δε περίπτερο του Δήμου φιλοξενήθηκαν δωρεάν τα προϊόντα περίπου 30 τοπικών επιχειρήσεων.
Η έκθεση – κατόπιν πρωτοβουλίας των Επιμελητηρίων της γεωγραφικής περιφέρειας της Πελοποννήσου- αποτέλεσε σημείο παρουσίασης όλων των ποιοτικών προϊόντων, εκείνων του αγροδιατροφικού τομέα, του τουριστικού προϊόντος και της επιχειρηματικότητας εν γένει.
Η επιτυχία της, όμως, δημιούργησε και προβλήματα μεταξύ των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Σύμφωνα με καταγγελίες επαγγελματιών που έφτασαν στην εφημερίδα μας, η ενημέρωση των μελών ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες που ήθελαν να συμμετάσχουν να μην έχουν την ευκαιρία προώθησης των προϊόντων τους.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό "κατηγορούν" το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και ειδικότερα τον πρόεδρό του Δημήτρη Μανιάτη, για εσκεμμένη ελλιπή ενημέρωση όλων των μελών του Νομικού Προσώπου.
Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών επικοινωνήσαμε και με τον κ. Μανιάτη, προκειμένου να καταθέσει τις δικές του απόψεις. Από την πλευρά του υπήρξε κατηγορηματικός. Τόσο το Επιμελητήριο όσο και η εταιρεία που είχε τις δημόσιες σχέσεις της έκθεσης έκαναν το καλύτερο δυνατό «για να φτάσει» η εκδήλωση σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Ειδικότερα, μας είπε ότι η ανακοίνωση της έκθεσης υπήρχε για πολύ μεγάλο διάστημα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, ενώ η δημοσιότητα που πήρε το γεγονός ήταν ευρεία. Πρόσθεσε, δε, ότι από τα 10.000 περίπου μέλη του Νομικού Προσώπου, μόνο 1.000 περίπου διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κύριο στοιχείο επικοινωνίας της Διοίκησης με τα μέλη.
"Σε όλους τους χρήστες στείλαμε παραπάνω από μία φορά ενημερωτικές επιστολές για την έκθεση. Κι αυτό έγινε έγκαιρα χρονικά. Το άσχημο είναι, όμως, ότι από το παραπάνω νούμερο μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 25% χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ενημερώνεται. Από την πλευρά μας, θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία ή εσκεμμένη απόκρυψη του γεγονότος. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μπορεί να τα δει όποιο μέλος θέλει. Επομένως, κακώς τίθεται θέμα ενημέρωσης", κατέληξε.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Απλή αναλογική σε Δήμους και Περιφέρειες 
Η εμβάθυνση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία τους και η μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης, αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», όπως τις σκιαγράφησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε εκδήλωση της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.
Αιχμή της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ αποτελεί η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που, όπως σημείωσε ο κ. Πουλάκης, «θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων». Στο ίδιο πεδίο περιλαμβάνονται η αναμόρφωση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και η εισαγωγή θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών (από τις πιο παραδοσιακές «λαϊκές συνελεύσεις» μέχρι τα τοπικά δημοψηφίσματα) και διαβούλευσης, κοινωνικής λογοδοσίας και ελέγχου των αυτοδιοικητικών αρχών.
Για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» ανέφερε ότι ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου διοίκησης (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Κεντρικό Κράτος) με βασικό στόχο «μία ευρύτερη ανακατανομή τους, με τα εξής κριτήρια:
Πρώτον, τη διαμόρφωση επιτελικού κράτους και την επίτευξη συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών διοικητικών βαθμίδων. Δεύτερον, τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας. Τρίτον, την αποφυγή πολυκερματισμού της κάθε θεματικής, του κάθε τομέα, ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να εξαρτάται κάθε φορά από ένα κέντρο κατά περίπτωση. Τέταρτον, την υιοθέτηση της οπτικής του κύκλου των δημόσιων πολιτικών (σχεδιασμός, υλοποίηση, αξιολόγηση εφαρμογής), ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιος σχεδιάζει, ποιος εφαρμόζει και ποιος ελέγχει, και να δημιουργούνται συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών βαθμίδων διοίκησης».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι αναγκαία η θέσπιση μορφών άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Με τη νέα μεταρρύθμιση θα πρέπει να επιδιώκεται η αναβάθμιση των θεσμών της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και της κοινωνικής συμμετοχής. Η θέσπιση μορφών άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, όπως η πολιτική ανοιχτών δεδομένων, τα τοπικά δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, θα επιτρέπουν στους πολίτες/ στις πολίτιδες να μετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», προστίθεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Δε συγκινείται κανείς 
Μπορεί το σταντ του Kalamata21 να βρίσκεται σε θέση στάθμευσης, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, αλλά ούτε χθες συγκινήθηκε κάποιος υπεύθυνος να το μαζέψει.
Άραγε, δεν πέρασαν από εκεί υπάλληλοι, έστω της Δημοτικής Αστυνομίας, που ασχολούνται με την ελεγχόμενη στάθμευση;
Εκτός αν η εικόνα φαίνεται φυσιολογική...   Π.Μπ. 

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ την ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ...

~ Στα άκρα θέτει το θέμα του Κυπριακού η Τουρκία, αφού, την ίδια ώρα που οι συζητήσεις είναι εν ενεργεία, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο  πρόεδρος της Εθνικής Τουρκοκυπριακής Συντονιστικής Επιτροπής, Yakan Cumalıoğlu, υπογράμμισε ότι δεν θα καταργηθεί η συνθήκη των εγγυήσεων, αφού, η συμφωνία για το Κυπριακό δεν μπορεί να μην εμπεριέχει τις συμφωνίες του Λονδίνου το 1959 και της Ζυρίχης το 1960, άρα και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.
Όλα δείχνουν ότι η γείτονα χώρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει εύκολα και αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

***  ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δε ΣΚΥΒΟΥΜΕ σε κανέναν! Είμαστε Περήφανοι κι Ελεύθεροι...

~  Έχετε διαβάσει πολλές φορές για τη Δυτικοδουλεία που διέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Δυτικόδουλο το χαρακτηρίζουμε διότι ‘προσκυνά’ κάθε δυτικό ηγέτη ως Σωτήρα και εταίρο της Ελλάδας μας, χωρίς όμως να θυμάται τι ακριβώς συμβαίνει στα εθνικά μας ζητήματα.
Το Αιγαίο έχει ‘γκριζάρει’. Οι Αλβανοί θέτουν ζήτημα Τσαμουριάς. Τα Σκόπια διεκδικούν τη Μακεδονία ΜΑΣ και την ΙΣΤΟΡΙΑ μας. Όλα αυτά με την ανοχή των ΗΠΑ και λοιπών Δυτικών συμμάχων.
Ήρθε όμως ο Ομπάμα μας είπε ένα «ΩΠΑ» ένα «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ» και κανά δυο άλλα ελληνικά και αμέσως εμείς να ‘φιλήσουμε το δαχτυλίδι’ του Αμερικανού Προέδρου.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να φιλάει το ‘δαχτυλίδι’ κανενός. Είμαστε περήφανοι και με το μέτωπο καθαρό. Θέλουμε ουσιαστικές συμμαχίες. Θέλουμε να προσφέρουμε και να λαμβάνουμε με βάση το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο.
Για να μην ξεχνιόμαστε, διότι πολλά ακούσαμε αυτές τις μέρες...

***  Συνέντευξη- ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ο ΣΟΡΟΣ παραδέχεται τα ΠΑΝΤΑ...

~  Μία εξαφανισμένη,σχεδόν χαμένη αλλά και θαμένη όπως φαίνεται συνέντευξη είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μερες και καίει πολύ κόσμο.
Μία συνέντευξη του Τζόρτζ Σόρος στην οποία μιλά και παραδέχεται τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε πολλές χώρες ενώ βλέπουμε πως έχει τέτοια δύναμη ώστε μπορεί να ρίξει ακόμα και μία κυβέρνηση.Και δηλώνει: «Είμαι εδώ να κάνω λεφτά. Δεν μπορώ και δεν εστιάζω την προσοχή μου στις κοινωνικές επιπτωσεις του τι κάνω εγώ.»Όταν δε τον ρώτησαν για όλα αυτά που έκανε εις βάρος του Ρωσικού νομίσματος πριν χρόνια είπε:
‘’Εγώ προσπαθώ να πράττω το σωστό και μερικές φορές τα πράγματα που κάνω έχουν απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες.’’
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: WE FOUND IT! The 60 Minutes Interview George Soros Tried To Bury! , https://youtu.be/p8Ux5b6YM9A  .-

***  O K.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ το ΕΙΠΕ! Τρέμουν οι ΗΠΑ τη Γεωστρατηγική ΝΙΚΗ του ΠΟΥΤΙΝ...

~  Τώρα που έφυγε ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε ο ορυμαγδός πληροφοριών για τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες βασικά θέματα στην ατζέντα του Ομπάμα ήταν το ΝΑΤΟ και η ενέργεια. Στόχος  τους είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο αλλά και να διασφαλιστεί η μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Barack Obama ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα «τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας». Ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ τρέμουν τη ενεργειακή παντοδυναμία του Πούτιν.
Είναι δεδομένο πως ο Αμερικανός Πρόεδρος φοβάται πως η Ελλάδα, θα γίνει κομμάτι ενός ντόμινο χωρών που θα στραφούν στη Ρωσία (θυμηθείτε τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία).
Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε πως ο Κυριάκος Βελόπουλος  τα είπε αυτά (διαβάστε τo άρθρο ΕΔΩ) μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών σε Βουλγαρία και Μολδαβία.
Το θέμα τώρα είναι πώς θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία.

***  Είδηση ΣΕΙΣΜΟΣ για το ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

~ Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα της Τράπεζας Πειραιώς που αφορούν τον Κήρυκα Χάνιων ήρθαν στο φως,τα οποία αποκαλύπτουν, πως για το περιβόητο δάνειο των 300,000 ευρώ που πήρε το 2005 ο Κύρηκας το οποίο συνδέεται και με την οικογένεια Μητσοτάκη, υπήρξε μία ρύθμιση της οφειλής με δόση 3.000 ευρώ για 23 μήνες ενώ υπάρχει και δυνατότητα για καινούργιο διακανονισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτά τα έγγραφα,είναι το ένα η καταγγελία του δανείου από την Τράπεζα και το δεύτερο είναι η αναγνώριση της οφειλής και η εκ νέου ρύθμιση της.Έτσι σύμφωνα με τη ρύθμιση, σε σχήμα «μπαλονιού» όπως λέγεται  ο συγκεκριμένος τύπος δανείου, ο Κήρυκας Χανίων για τα σχεδόν 720.000 οφειλής θα πρέπει να καταβάλει τους επόμενους 23 μήνες μόλις 3.000 ευρώ, δηλαδή 69.000 ευρώ.Τον 24ο μήνα, θα καταβληθεί το ποσό των 649.000 ευρώ. Αύτο όμως θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που ο δανειστής δεν θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση της οφειλής.
 Υ.Γ.: Το voicenews.gr δεν υιοθετεί την είδηση, την παραθέτει στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

***  Οδοφράγματα και δακρυγόνα στο Πολυτεχνείο
Οδοφράγματα και δακρυγόνα στο Πολυτεχνείο
~ ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΖΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΜΜΟΣ
Ένταση επικρατεί από τις 7 το απόγευμα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.
Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, περίπου 100 κουκουλοφόροι που βγήκαν από το κτίριο Γκίνη του Ιδρύματος, που τελεί υπό κατάληψη, πετούν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς στις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πετούν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.
Η αστυνομία συνεχίζει τη χρήση χημικών και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική σε όλη σχεδόν την περιοχή του Πολυτεχνείου.
Ομάδα κουκουλοφόρων έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο Ίδρυμα και φτιάχνουν βόμβες μολότοφ, τις οποίες στη συνέχεια ρίχνουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Επίσης, χρησιμοποιούν καρέκλες και θρανία μέσα από τις σχολές ως υλικά για τα οδοφράγματα που στήνουν.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών.
Οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δυο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου είναι αυτή την ώρα αποπνικτική λόγω των χημικών.
Video  : news.gr - Χημικά και μολότοφ στο Πολυτεχνείο  ,   https://youtu.be/SjfI64vYbVc  .-

*** Εφραίμ για Βατοπαίδι: Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι!   «Κυβερνητική απόφαση οι ανταλλαγές στο Βατοπέδι» - Τι είπαν στις απολογίες τους ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος
Εφραίμ για Βατοπαίδι: Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι!
Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη για την υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο. Δυο από τους φερόμενους ως βασικούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση,ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάνοντας λόγο για «κυβερνητική απόφαση». 
«Ήταν χρέος μας να εξασφαλίσουμε την περιουσία της Μονής» είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ υπεραμυνόμενος των επιλογών του και τονίζοντας πως εκτελούσαν αποφάσεις της Γεροντίας. 
Και οι δυο κατηγορούμενοι υπογράμμισαν στις απολογίες τους πως έχουν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η  λίμνη Βιστωνίδα  όπως και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Βατοπέδι. Μάλιστα, τόνισαν πως κινήθηκαν με   συμβιβαστική διάθεση και στόχο να σωθούν και να προστατευθούν τα  ιερά κειμήλια της Μονής. 
«Πάλι τα ίδιο θα έκανα» 
«Κάλεσα τον προϊστάμενο των υπηρεσιών που είχε την αρμοδιότητα για το αγιορείτικο αρχείο και του είπα να κοιτάξει τί έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία έχουμε για την κυριότητα της Μονής στη λίμνη Βιστωνίδα. Εγώ ως επιστήμονας μου είπε ότι συνάγω πως η λίμνη είναι της Μονής. Πήγα και στο Πατριαρχείο και μου είπαν ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη διεκδίκηση της λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης και η Ιερά Κοινότητα έστειλε επιστολή ότι καλώς κάνει η Μονή που διεκδικεί τη λίμνη Βιστωνίδα. Και τώρα αν μπορούσα να κάνω, πάλι τα ίδιο θα έκανα» είπε ο ηγούμενος της Μονής.
«Έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει  στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όχι . Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πάμε εκεί με  αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε  διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή. Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής» συμπλήρωσε ο Εφραίμ.
Όπως είπε ο κατηγορούμενος, πληγώθηκε όταν διάβασε στο κατηγορητήριο ότι έπεισε τους κρατικούς αξιωματούχους  πως η λίμνη είναι της Μονής. «Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου» υπογράμμισε τονίζοντας πως όλοι οι μοναχοί ήταν ενημερωμένοι από δικηγόρους για τις ενέργειες τους.
«Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου και πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο, γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή».  
Στην απολογία του ο ηγούμενος επεσήμανε πως ο πατέρας Αρσένιος και συγκατηγορούμενος του εκτελούσε αποφάσεις της Γεροντίας. «Ο πατέρας Αρσένιος  εκτελούσε αποφάσεις της Γεροντίας. Πάντοτε τον συνόδευε - άγραφος κανόνας- ένας άλλος Γέροντας. Εγώ ασχολιόμουν με το πνευματικό έργο, ήμουν αφοσιωμένος στην εξομολόγηση , την κατήχηση των νέων αδερφών» είπε τονίζοντας πως όσα  υπέγραψε ήταν ενώπιον της Γεροντίας και μετά από υπόδειξη των δικηγόρων.
Αναφερόμενος δε στις επαφές τους με κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς τόνισε: «Τους περισσότερους κατηγορούμενους τους είδα εδώ για πρώτη φορά. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίναμε σε εκπροσώπους της διοίκησης μετά από συμβουλές των δικηγόρων μας». Ο ηγούμενος Εφραίμ είπε πως μαζί με τον Αρσένιο είχαν συναντήσει  4 υπουργούς: Τον Απόστολο Φωτιάδη επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επι ΝΔ. 
«Ο κ. Τσιτουριδης  μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν .Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί... Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι’ αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή.
Πρόεδρος :Είχατε  συζητήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών;
Εφραίμ: Όχι. Εμείς πηγαίναμε εκεί με ευγένεια. 
«Λάθη μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι» 
Φανερά συγκινημένος ο μοναχός Αρσένιος ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τον ηγούμενο Εφραίμ υποστήριξε στην απολογία του πως μοναδικός τους γνώμονας ήταν η διασφάλιση των  συμφερόντων της Μονής.
«Λάθη μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους» είπε συμπληρώνοντας πως με προτροπή του Πατριάρχη πήγαν σε γνωμοδοτικό συμβούλιο για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την περιουσία. 
«Μας εξουσιοδότησε η Γεροντία πήγαμε και είδαμε τον κύριο Φωτιάδη στο Υπουργείο ,όπως κάνουν όλες οι Μονές. Μας είπε ότι είχε φόρτο εργασίας. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουστο του 2003 όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να δημιουργούν θέματα....Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση .Όταν προχώρησε η διαδικασία οι δικηγόροι ήρθαν και μας είπαν  πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας....Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο ΝΣΚ... Κανένας  δεν μπορούσε να φανταστεί το ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008.Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση και ζητούσαμε από  το ελληνικό δημόσιο να αντιμετωπίσει όπως θέλει αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε  μία πρόταση  για να κρατήσουμε τη διαχείριση ακούμε: «εσείς πρέπει να φύγετε». Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την  αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κύριος Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή αυτής της λύσης...Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων»  Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

***  Σύζυγος και εραστής δολοφόνησαν 32χρονο Κρητικό στη Γερμανία 
Η 26χρονη γερμανίδα «μαύρη χήρα» σχεδίαζε το έγκλημα και ο 28χρονος επτανήσιος εραστής της το εκτέλεσε
Σύζυγος και εραστής δολοφόνησαν 32χρονο Κρητικό στη Γερμανία
Ένα "σατανικό" σχέδιο με κίνητρο την ερωτική αντιζηλία κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα με θύμα τον Αντώνη Χριστοφάκη από το Σίβα του Δήμου Φαιστού, καθώς οι αυστριακές αρχές φαίνεται ότι απέσπασαν τη φρικτή ομολογία των δυο εραστών που σχεδίασαν την εκτέλεση του νεαρού κρητικού.
Όπως αποκάλυψε στο ΚΡΗΤΗ TV ο Γιώργος Βλαχόπουλος - δικηγόρος του 28χρονου επτανήσιου μάγειρα και εραστή της συζύγου του θύματος -  το βράδυ της Τετάρτης, μπροστά στα συντριπτικά στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, ομολόγησε τη στυγερή δολοφονία και τα κίνητρα της.
Όπως είπε ο δικηγόρος του 28χρονου, "το βράδυ της Τετάρτης ομολόγησε στις αστυνομικές αρχές, ότι εξαιτίας ερωτικής αντιζηλίας, σχεδίασε με τη σύζυγο του θύματος, Αλεξάνδρα, το φόνο του 32χρονου και τον εκτέλεσε ο ίδιος".
Το πτώμα βρέθηκε στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας. Το άψυχου σώμα του 32χρονου Κρητικού εντοπίστηκε τυχαία από έναν οδηγό νταλίκας τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου. Οι άνδρες των γερμανικών αρχών διαπίστωσαν κατά την διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής ότι από τις 11 σφαίρες του δράστη οι 6 βρήκαν τον στόχο τους.
Ομολόγησε η "μαύρη χήρα"
Η 26χρονη γερμανίδα «μαύρη χήρα» φέρεται επίσης να έχει ομολογήσει τη συμμετοχή της στο σχέδιο δολοφονίας του συζύγου και πατέρα της 6χρονης κόρης του ζευγαριού, προκαλώντας απόλυτο σοκ στον αδελφό του άτυχου κρητικού που βρίσκεται στο Μόναχο, και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δραματικές αποκαλύψεις.
Το ερωτικό "τρίγωνο", η αρχή του τέλους
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών του Μονάχου το ερωτικό "τρίγωνο" φαίνεται να στήθηκε λίγο μετά τη μετακόμιση του ζευγαριού από την Κρήτη στη Γερμανία, όπου η 26χρονη άρχισε να εργάζεται ως σερβιτόρα σε ελληνικό εστιατόριο όπου εργαζόταν επίσης ως μάγειρας ο 28χρονος. Η ίδια συνελήφθη από την πρώτη στιγμή καθώς έπεσε σε αντιφάσεις στην κατάθεση που έδωσε στις αστυνομικές αρχές.
Ο κατηγορούμενος, που αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με το συνήγορο του ενόψει της παραπομπής του στη δικαιοσύνη, περνούσε όλο τον ελεύθερο χρόνο του στο σπίτι του ζευγαριού.

***   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ: Το προσκύνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ: Το προσκύνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος
 "Το Άγιον Όρος είναι πηγή παρηγοριάς και φάρος ελπίδας για όλους τους Ορθόδοξους" δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Αθωνική πολιτεία.
Ο κ. Μητσοτάκης προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί και παίρνοντας τον λόγο είπε ότι έχει έρθει πολλές φορές στο Άγιον Όρος, την τελευταία, μάλιστα, επίσκεψη την έκανε συνοδεύοντας τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ωστόσο η σημερινή είναι πιο σημαντική γιατί είναι η πρώτη με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ζήτησε συγνώμη για την αναβολή της επίσκεψής του, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.
 ~*  Είμαστε υπερήφανοι που στην Ελλάδα μας βρίσκεται το Άγιον Όρος, αυτή η χερσόνησος, μοναδική στο χάρτη της Οικουμένηςhttp://bit.ly/2f7AMhX  , Κυριάκος Μητσοτάκης
 Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, λίγα λεπτά μετά τις 12 και έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες, όπως ορίζει το πρωτόκολλο του Αγίου Όρους. Στην πλατεία τον υποδέχτηκαν ο πρωτεπιστάτης Βαρνάβας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και έξω από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας.

Μετά το Πρωτάτο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ιεράς Κοινότητας για το παραδοσιακό κέρασμα, ενώ είχε και συζήτηση μαζί με τα μέλη της, από τα οποία ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία. Στη συνέχεια, η Ιερά Επιστασία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη στο Αρχονταρίκι της.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει επισκέψεις στις Ιερές Μονές Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Ξενοφώντος. Στη Μονή Ξενοφώντος θα διανυκτερεύσει και αύριο θα επιστρέψει στην Αθήνα.

***  Το παράπονο του Θεοδωράκη: "Τώρα που έφυγε ο Ομπάμα θα το πω..." 
Ακατανόητος ο αποκλεισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού
Το παράπονο του Θεοδωράκη:
Παράπονα για την απουσία της ελάσσονος αντιπολίτευσης από τις εκδηλώσεις που παρέστη ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Τώρα που έφυγε θα το πω. Ο αποκλεισμός της ελάσσονος αντιπολίτευσης από κάθε εκδήλωση που μετείχε ο Ομπάμα ήταν τουλάχιστον ακατανόητος», έγραψε στο Twitter ο κ. Θεοδωράκης.
Υπενθυμίζεται ότι έντονες ήταν τις προηγούμενες μέρες οι αντιδράσεις της Ένωσης Κεντρώων για το θέμα αυτό. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη εξέφραζε την απορία του για το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις και στο δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα αποκλείστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του κ. Μητσοτάκη, ενώ αντιθέτως εκλήθησαν πρώην πρωθυπουργοί, πρεσβευτές και πρυτάνεις ανωτάτων ιδρυμάτων.
«Διερωτόμαστε γιατί τα υπόλοιπα κόμματα τηρούν σιωπή», τόνιζε η Ένωση Κεντρώων, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «θεωρεί ότι παρουσιάζεται ενωμένος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όταν αποκλείονται αρχηγοί πολιτικών κομμάτων».
«Η δικαιολογία που προτάσσεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι είναι επίσκεψη εργασίας και όχι επίσημη επίσκεψη, δεν στέκει, την ώρα που καλούνται πρόσωπα που καμία επιρροή δεν έχουν στην κοινωνία και που πρωταγωνίσθησαν σε ένα παρελθόν που μας έφερε την πτώχευση», σχολίαζε ακόμα η Ένωση Κεντρώων.

***  O δύσκολος αποχαιρετισμός Ομπάμα - Μέρκελ στο Βερολίνο    
Οι δύο ηγέτες περνούν από χθές το βράδυ όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί
O δύσκολος αποχαιρετισμός Ομπάμα - Μέρκελ στο Βερολίνο
Στις 16.15 ώρα Ελλάδας ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε το βράδυ της Τετάρτης για την τελευταία του επίσκεψη ο πρόεδρος στην Γηραιά Ήπειρο.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που, λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ, προσλαμβάνει μεγάλη σημασία και ξεπερνά τα όρια μιας τυπικής συνάντησης αποχαιρετισμού.
 Η καγκελάριος Μέρκελ θα τον υποδεχτεί στην καγκελαρία, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17.45, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στον Τύπο. Την Παρασκευή θα συμμετάσχουν και οι δύο σε μια "μίνι" σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Βρετανίας, τη Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.
Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 20.00 ώρα Γερμανίως καθώς και στο περιοδικό Spiegel.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2013, αυτή τη φορά δεν προβλέπεται μεγάλη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία του αμερικανού προέδρου.
Δύσκολος ο αποχαιρετισμός
Για την Άγκελα Μέρκελ αυτός ο διήμερος αποχαιρετισμός θα είναι βαρύς. Όχι επειδή τα θέματα στην ατζέντα, όπως η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους ή η ελληνική κρίση χρέους, είναι δυσεπίλυτα αλλά επειδή είναι η τελευταία φορά που έχει τον Μπάρακ Ομπάμα στο πλευρό της για να τα διαχειριστεί.
Τα τελευταία χρόνια των συνεχών παγκόσμιων κρίσεων αναδείχθηκε στον πιο σημαντικό εταίρο της. Αλλά και για τον Ομπάμα η γερμανίδα καγκελάριος ήταν πάντα ένας αξιόπιστος και έγκυρος συνομιλητής.
Η εκλογή Τραμπ κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον αποχαιρετισμό. Η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη περιμένουν από τον Μπαράκ Ομπάμα, να δώσει τα νέα δείγματα γραφής του διαδόχου του, να γίνει κάτι σαν διαμεσολαβητής και να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση.
Αγκάθι το χρέος 
Σε ένα σημείο ωστόσο η Μέρκελ αναμένεται να απογοητεύσει τον αμερικανό συνομιλητή της, στο ελληνικό πρόβλημα. Η γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε την προτροπή του για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε αυτήν.
Όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί
Οι συνομιλίες – έστω και ανεπίσημες - ξεκίνησαν ήδη χθες βράδυ. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας Μέρκελ και Ομπάμα δείπνησαν σε φιλική αμτόσφαιρα, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο ξενοδοχείο Adlon δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η καγκελάριος θέλει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί με τον προσκεκλημένο της και απόψε, μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, τον έχει προσκαλέσει να δειπνήσουν και πάλι μαζί
Ο κατάλογος των θεμάτων προς συζήτηση είναι μακρύς: οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η προστασία του κλίματος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στη Συρία, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι μόνο μερικά από όσα θα συζητηθούν όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο στη μίνι συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Ολάντ.
Σε βαρυσήμαντο άρθρο τους που δημοσιεύεται στη Wirtschaftswoche με τον τίτλο «Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες μας», Μέρκελ και Ομπάμα προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει ο απομονωτισμός και διαβεβαιώνουν ότι «επιστροφή στην εποχή προ της παγκοσμιοποίησης δεν πρόκειται να υπάρξει». Επίσης υπερασπίζονται τη συμφωνία για το κλίμα και διατρανώνουν ότι ο άξονας ΗΠΑ - Ευρώπης είναι ο πιο σημαντικός παγκοσμίως και θα πρέπει να διατηρηθεί. Πρόκειται για ένα είδος υποθήκης του Ομπάμα προς τον διάδοχό του.
Πηγή: Deutsche Welle .-

Ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της Μέρκελ, αλλά καμία αναφορά στο χρέος
Είχε προηγηθεί δήλωση του Σόιμπλε "Όποιος πει σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα" - Η "σκυτάλη" της παγκόσμιας επιρροής στη Γερμανίδα Καγκελάριο
Ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της Μέρκελ, αλλά καμία αναφορά στο χρέος
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο ο Αμερικανός πρόεδρος με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο  Ομπάμα εξήρε την Άγγελα Μέρκελ λέγοντας ότι υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του και ότι, αν ήταν Γερμανός θα την ψήφιζε για μια νέα θητεία.
Αναφέρθηκε στις άριστες διμερής σχέσεις και την συνεργασία ΗΠΑ – ΕΕ απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής σκηνής και τις κοινές αξίες που μοιράζονται και - κυρίως - προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους Ευρωπαίους του ΝΑΤΟ, απέναντι στην πιθανή αλλαγή στάσης του Τραμπ
Και οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη «να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ και ΕΕ», αντάλλαξαν θερμές φιλοφρονήσεις σε κλίμα συγκίνησης (Μέρκελ: «Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος για μένα, αλλά δεν θα χαθούμε») και τελικά – δεν έγινε καμία αναφορά στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιμείνει σε όλες τις δηλώσεις του από την Αθήνα.
Πριν ακόμα την επίσημη συνένετυξη Τύπου, τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν γράψει ότι το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους θα τεθεί από τον Ομπάμα στο Βερολίνο αλλά χωρίς να γίνει αποδεκτό.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Σόιμπλε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, "Όποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα", γεγονός που απέκλειε ουσιαστικά οποιαδήποτε δημόσια αναφορά εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου στο ζήτημα από το Βερολίνο, θα θεωρούταν "προσβολή".
Σύμφωνα με αναλυτές, σκοπός του Ομπάμα δεν ήταν να δημιουργήσει τριβές αλλα να δώσει ουσιαστικά "την σκυτάλη" της παγκόσμιας επιρροής στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως η "ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου", αφού την θέση του Πλανητάρχη πήρε ο αμφιλεγόμενος Ντόναλντ Τραμπ. Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

***  Μετά τον Ομπάμα, η Μέρκελ είναι πλέον η "ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου" 
Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη γερμανίδα καγκελάριο ως "υπερδύναμη"
Μετά τον Ομπάμα, η Μέρκελ είναι πλέον η
Οι ΗΠΑ απειλούνται με απομόνωση, αυταρχισμός στη Ρωσία και την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση: μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Άγγελα Μέρκελ, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει νέες ευθύνες.
Μάλιστα,ο Ομπάμα δεν επέλεξε να επισκεφθεί τη Βρετανία, παραδοσιακό εταίρο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της τελευταίας αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη, αλλά τη Γερμανία, θέλοντας ίσως με αυτό τον τρόπο να δώσει τη σκυτάλη στο Βερολίνο.
«Η έκφραση “ηγέτης του ελεύθερου κόσμου” χρησιμοποιείται συνήθως για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και σπάνια χωρίς ειρωνεία. Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ο ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου είναι τώρα η Άγγελα Μέρκελ», εκτίμησε ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian.
«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ καθιστά την Άγγελα Μέρκελ την τελευταία που μπορεί να υπερασπιστεί τις ανθρωπιστικές αξίες της Δύσης», εκτιμά η New York Times.
Σύμφωνα με τη γερμανική, αριστερή εφημερίδα TAZ «η σημασία της καγκελαρίου θα ενισχυθεί: πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της ΕΕ, να αντιμετωπίσει τον Πούτιν και τον Ερντογάν και να ελέγξει τον Ντόναλντ Τραμπ».
Διότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος προκαλεί φόβο ότι η συμμαχία των Δυτικών έχει τελειώσει, με τις δηλώσεις του ότι θα ενεργεί βάσει της αρχής «πρώτα η Αμερική», ακόμη και στις διατλαντικές σχέσεις.
Οι εναλλακτικές της Ευρώπης, που έχει γίνει ευάλωτη εξαιτίας του λαϊκισμού, για ηγεσία δεν είναι πολλές: η Βρετανία θα ασχολείται επί χρόνια με το Brexit, η Γαλλία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους οικονομικές δυσκολίες.
Σε αυτό το πλαίσιο λίγοι είναι οι Γερμανοί που αμφιβάλλουν ότι η Μέρκελ θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές του 2017.
Στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τραμπ η Μέρκελ ήταν ασυνήθιστα ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντάς του τη σημασία των δημοκρατικών αξιών.
«Οι προσδοκίες από τη Γερμανία να ελέγξουμε τις αντιδημοκρατικές τάσεις είναι μια ιστορική ευθύνη και ελπίζω ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε η Στέφανι Βάις ειδική του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.
Με τον Τραμπ όμως η καγκελάριος θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αναδιπλώνεται, κάτι που ήταν ήδη ορατό.
«Είχαμε ήδη παρατηρήσει υπό τον Ομπάμα ότι η διατλαντική σχέση είχε περιοριστεί και ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να είναι οι αστυνόμοι του κόσμου», υπογράμμισε η αναλύτρια.
Μένει να μάθουμε ποιο θα είναι το περιθώριο ελιγμών της Μέρκελ, η χώρα της οποίας δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία, παρά την πρόσφατη αποστολή στρατιωτών στο Μαλί για την αντιμετώπιση των ισλμιστών και στη Λιθουανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, παραμένει διστακτική να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός γερμανικού εδάφους.
Μπροστά στην επιθυμία του Τραμπ να ανανεώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «η φιλοδυτική πολιτική της Μέρκελ θα μπορούσε να καταλήξει σε φιάσκο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει να αυξάνονται οι χώρες που επικρίνουν ανοικτά τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική, την υποστήριξή της προς το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο ή την αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής της.
«Το έργο της Μέρκελ μόλις έγινε εξαιρετικά πιο δύσκολο», προειδοποίησε η Κοστάντς Στέλτσενμιλερ, αναλύτρια του ιδρύματος Robert Bosch, σε άρθρο της στην Washington Post.

***   "Άδικο κόπο κάνει ο Ομπάμα στην Αθήνα" 
Απομείωση αποκλείεται, επιμένει Γερμανός αξιωματούχος

Στο σημαντικότερο επίκαιρο ελληνικό αίτημα, την απομείωση του τεράστιου χρέους, ο Ομπάμα αναφέρθηκε επενειλημμένα και με ιδιαίτερη σαφήνεια και υποσχέθηκε στον Ελληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο να τονίσει στους άλλους ηγέτες ότι «η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει ευημερία».
«Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι μόνο η λιτότητα», είπε ο Ομπάμα. Στη χώρα πρέπει να δοθεί αέρας να αναπνεύσει, ώστε η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της με βιώσιμο τρόπο. «Παρά τον ενθουσιασμό, τίθεται όμως κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Ποιό βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη», διερωτάται σττην ηλεκτρονική του σελίδα ο δεύτερος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός δίαυλος ZDF.
Ο Ομπάμα προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να σταθούν επίσης αλληλέγγυες με την Ελλάδα στο Προσφυγικό και ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τις αμυντικές δαπάνες της φιλοξενούσας χώρας, η οποία εν μέσω κρίσης διαθέτει γι αυτές σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό σύμμαχο στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, σημειώνει το ZDF και καταλήγει: «Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένται η πολλάκις εξαγελθείσα «ομιλία παρακαταθήκη», την οποία ο Ομπάμα θα εκφωνήσει «στο λίκνο της δημοκρατίας» πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να εκπληρώσει την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ακρόπολη».
H Βild σχολιάζει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο».
Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα : «Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένεοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: «Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα», φέρεται να είπε η ίδια πηγή στην Bild.
Ο Ομπάμα επισκέπτετα από αύριο την καγκελάριο, συνεχίζει η λαϊκή συντηρητική εφημερίδα. «Εκεί ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διαδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο».
Kατά την Bild, «επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Στάνμάιερ ως κοινού υποηφίου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό».
Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «Στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό». «Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο», είπε ευρωπαίος διπλωμάτης στη Bild. Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, διότι για την σωτηρία της η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ».

***  Πείραμα με την αποστολή μεσσηνιακών προϊόντων και τροφοφαρμάκων στο διάστημα 
Πρωτοποριακό εγχείρημα των εκπαιδευτηρίων  «Μπουγά» σε συνεργασία με τη διαστημική εταιρεία «Blue Origin» 
 Σε μια σπουδαία συνεργασία, και ένα πείραμα πρωτοποριακό για τα εγχώρια δεδομένα, προχώρησαν τα «Εκπαιδευτήρια Μπουγά». Όπως έκανε γνωστό ο υπεύθυνος των Εκπαιδευτηρίων, Φώτης Μπουγάς, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, συνεργάζονται με την πρώτη ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την «Blue Origin», για την πραγματοποίηση πειράματος σε συνθήκες μικροβαρύτητας και την αποστολή μεσσηνιακών προϊόντων, σε φυσική μορφή αλλά και με τη μορφή τροφοφαρμάκων, στο διάστημα.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των Εκπαιδευτηρίων, που να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη και ένα από τα πρώτα στον κόσμο που θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πείραμα, είναι το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ιδιαίτερα το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Ο κ. Μπουγάς πρόσθεσε, επίσης, ότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και ήδη έχει κατατεθεί μια προκαταβολή της τάξης του 25%, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν και «χορηγοί» γι’ αυτή την προσπάθεια.
Η ιδέα για τη συνεργασία και τη διεξαγωγή του πειράματος «γεννήθηκε» με αφορμή την επιτυχία των μαθητών του σχολείου στον περυσινό διαγωνισμό Ρομποτικής. Έτσι, με τη βοήθεια του καθηγητή Τάκη Παπαδόπουλου και του αδερφού του, καθηγητή της ΝΑΣΑ Περικλή Παπαδόπουλου, ήρθαν σε επαφή με την αμερικανική διαστημική εταιρεία.
Ο κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ως σύμβουλος του όλου εγχειρήματος, σημείωσε ότι το πείραμα των Εκπαιδευτηρίων συνδυάζει την εξωστρέφεια και την έρευνα με τη Μεσογειακή Διατροφή.
Ως εκπρόσωπος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευστράτιος Γεωργόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά», προσθέτοντας ότι αποτελεί υποχρέωση για το ΤΕΙ Πελοποννήσου, πέρα από τη θέληση, να συμβάλει επιστημονικά με τεχνογνωσία σ’ αυτό το πείραμα. Κλείνοντας τόνισε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι πολύ σημαντικές και ελπίζει να συνεχιστούν.
Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το «παρών», με τη βοήθεια της τεχνολογίας και σύνδεση μέσω «Skype» ο διακεκριμένος Μεσσήνιος καθηγητής της ΝΑΣΑ, Περικλής Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε την «επανάσταση» που έχει φέρει στην τεχνολογία η πρώτη ιδιωτική εταιρεία “Blue Origin”, που κατάφερε να δημιουργήσει υποτροχιακά διαστημικά οχήματα πολλαπλής χρήσης. Σημείωσε δε, ότι επόμενο βήμα και στόχος της αμερικανικής εταιρείας είναι η αποστολή επανδρωμένων διαστημικών οχημάτων, ως «προάγγελος» του διαστημικού τουρισμού. «Έχει πλέον αλλάξει ριζικά η πρόσβαση στο διάστημα, και τα πειράματα με τη “συμπεριφορά” τροφών και προϊόντων, σε συνθήκες μικροβαρύτητας, είναι πολύ σημαντικός τομέας, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα» σχολίασε κλείνοντας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Γιώργος Ζακυνθινός, εξήγησε τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφοφαρμάκων, που παράγονται από τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές σταφίδα. Το πείραμα θα εμπεριέχει αποστολή τέτοιων προϊόντων, τόσο σε φυσική μορφή όσο και σε μορφή χαπιών, και αναμένεται να μελετηθεί η «συμπεριφορά» τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο καθηγητής Μαθηματικών των «Εκπαιδευτηρίων Μπουγά», Γιώργος Κουτσουμπός. Όπως έκανε γνωστό, στο πείραμα θα συμμετάσχουν μαθητές της 3ης Γυμνασίου, καθώς και της 1ης και 2ας Λυκείου, και θα δουλέψουν πάνω στη φυσική μικροβαρύτητας και στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Πρόσθεσε ότι το πείραμα θα διαρκέσει περίπου 7-8 μήνες και γίνονται προσπάθειες, εκτός της αποστολής των τοπικών προϊόντων, να δουλέψουν άλλα 2-3 πειράματα, που θα έχουν διαδραστικά οπτικά αποτελέσματα για τους μαθητές.
Στόχος του πειράματος είναι η αποστολή στο διάστημα τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2017.
Εκτός του κ. Κουτσουμπού, στο πείραμα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Βίκη Παπανικολάου, Ελένη Λεμπέση, κ. Χρηστάκης και κ. Αθανασόπουλος.   Του Κώστα Γαζούλη

*** «Πετάει» και «σπάει» τα ρεκόρ αφίξεων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας     
106.791 ξένους τουρίστες υποδέχτηκε το αεροδρόμιο το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016
  Κάθε χρονιά, την τελευταία εξαετία, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώνει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ στο ποσοστό των αφίξεων με τουρίστες από το εξωτερικό.
Πέρα από το θετικό του γεγονότος, αυτό δημιουργεί και πρόσθετους πονοκεφάλους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τα απαραίτητα έργα αναβάθμισής του. Βέβαια, αυτά εκτιμώνται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, οπότε οι λύσεις που υπάρχουν, με τα σημερινά δεδομένα, είναι είτε στασιμότητα είτε ιδιωτικοποίηση. Το μέλλον θα δείξει.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σύνδεσμο  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις αεροπορικές αφίξεις το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, το αεροδρόμιο υποδέχτηκε 106.791 επισκέπτες, έναντι 85.538 την προηγούμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση που αγγίζει το 25% (24,8%).
Ο καλύτερος μήνας για το αεροδρόμιο ήταν ο Ιούλιος, οπότε είχαμε 24.093 αφίξεις και αμέσως μετά ο Αύγουστος με 21.490. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ απομένουν δύο ακόμα μήνες για να κλείσει η χρονιά, οι φετινές αφίξεις μέχρι σήμερα υπερκαλύπτουν το σύνολο του 2015.
Η σημαντική αύξηση που παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτυπώνεται και στη γενικότερη εικόνα της χώρας. Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι τελικά θα ξεπεραστούν σε σημαντικό βαθμό οι αρχικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά. Κατακόρυφη αύξηση 23% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο'16, ενώ πλήρης ανατροπή καταγράφεται στον τομέα του οδικού τουρισμού με εξαιρετικό comeback +13% τον Οκτώβριο.
Η σημαντική άνοδος του οδικού τουρισμού κατά 14% τον Σεπτέμβριο και 13% Οκτώβριο προεξοφλεί, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, πως το πρόσημο στο φλέγον θέμα των τουριστικών εισπράξεων στο τέλος της χρονιάς θα είναι θετικό. Κυριολεκτικά στο νήμα της φετινής τουριστικής περιόδου.
Αυτό που έχει «κλειδώσει» οριστικά είναι ένα νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών άνω των 27,5 εκατ. τουριστών.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μάλιστα, ενθουσιασμένος από τις υψηλές αποδόσεις, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η άνοδος που σημειώθηκε και τον Οκτώβριο (+13%) στις οδικές αφίξεις, φέρνει το σύνολο οδικών αφίξεων 10μήνου στα 10,6 εκατ., όσο και το 2015. Γεγονός που σημαίνει ότι ως το τέλος του χρόνου και ο οδικός τουρισμός θα κλείσει με σημαντική αύξηση!
Εκπληκτικές επιδόσεις, όμως, καταγράφονται στις αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το +23%, ανεβάζοντας τη συνολική επίδοση του έτους (Ιαν.-Οκτ.'16) στο +8%, δηλαδή +1 εκατ. επισκέπτες σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Τέλος, σε ανοδικούς ρυθμούς σε σχέση με το 2015 κινείται - σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία - και ο φετινός Νοέμβριος, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του ΣΕΤΕ για αύξηση των ξένων επισκεπτών της τάξης του 6%-7%. Πλέον εκτιμάται ότι η συνολική αύξηση των ξένων τουριστών στην Ελλάδα φέτος μπορεί να αγγίξει διψήφιο αριθμό (9-10%).  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Φεύγοντας ο Δήμος από το διοικητήριο …άφησε πίσω του συντρίμμια! (φωτογραφίες) 
 
Απαράδεκτη είναι η εικόνα των χώρων του Διοικητηρίου που εκκενώθηκαν πρόσφατα από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίες και μεταστεγάσθηκαν στο νέο Δημαρχείο, στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου. Οτιδήποτε χρήσιμο μέσα από τα γραφεία έχει μετακινηθεί εδώ και μέρες, αλλά κατεστραμμένα έπιπλα και, κυρίως, σκουπίδια παραμένουν εκεί!
Ολόκληρος ο πρώτος όροφος του Διοικητηρίου, όπου στεγάζονταν οι Τεχνικές Υπηρεσίες, και ο μισός τρίτος, όπου στεγαζόταν η Πολεοδομία, είναι πλέον γραφεία με σκουπίδια.
Η μετακόμιση των υπηρεσιών του Δήμου ξεκίνησε πριν περίπου δύο μήνες και οι κενοί χώροι στο Διοικητήριο θα στεγάσουν υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δημοσίου που τώρα βρίσκονται σε μισθωμένα κτήρια.
Πιθανότερο θεωρείται να επιστρέψει στο Διοικητήριο η Διεύθυνση Συγκοινωνιών και το Τμήμα Διπλωμάτων να στεγαστεί στο κενό χώρο του ισογείου, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το  Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το οποίο μετακόμισε στο παλιό Δημαρχείο στην Αριστομένους.
Οι υπηρεσίες του Δήμου, φεύγοντας, πήραν και τον επιπλικό εξοπλισμό, καθώς κι αυτός πέρασε στην κυριότητα του Δήμου μαζί με την αρμοδιότητα των υπηρεσιών.
Το βάρος του συμμαζέματος όσων άφησαν πίσω οι υπηρεσίες του Δήμου, καθώς φαίνεται, θα πέσει στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, εκτός κι αν ευαισθητοποιηθεί ο Δήμος από τη δημοσιοποίηση του θέματος και φροντίσει για τον καθαρισμό των χώρων.  Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
*** Στο έλεος της βροχής η Δυτική Παραλία (φωτογραφίες)
 
 
 
Πρόχειρες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις καταγράφει ο φακός του «Θ» 
 Διαμαρτυρία πληγέντων από το καιρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου
 Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, με τρεις θανάτους πολιτών και αρκετούς διακομισθέντες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με διάφορα επικίνδυνα ή λιγότερο σοβαρά συμβάντα, δημόσιος λειτουργός να λέει την αλήθεια.
Αυτό έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας, με την αναφορά του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργου Σταθά, ότι μέχρι τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου (σ.σ. οπότε συνέβη και το φονικό πλημμυρικό φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας) ο κρατικός μηχανισμός είχε πλήρη άγνοια.
Πέραν αυτού, πάντως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε καμία αναφορά στην πρόληψη ανάλογων φαινομένων.
Ωστόσο, μια επιτόπου επίσκεψη από την πλευρά μας στην περιοχή του Κορδία, μόλις χθες, απέδειξε ότι, σε περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο, θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα και οι δημότες, για να πάνε στο σπίτι τους ή να βγουν από αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν… βάρκες!
Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα ρέματα παραμένουν μπαζωμένα, ενώ όπου έχουν γίνει εργασίες είναι τόσο πρόχειρες, που με την πρώτη δυνατή βροχή θα έχουμε ξανά προβλήματα, με κατεστραμμένες καλλιέργειες, ζώα και περιουσίες σε κίνδυνο.
Συνολικά 37 δημότες, μη βλέποντας καμία ανταπόκριση από τους αρμοδίους στις οχλήσεις τους, προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία, μέσω της δικηγόρου Σοφίας Εξουζίδου.
Περιγράφοντας την κατάσταση, σημειώνουν: «Οι λαγκάδες και οι γράνες της περιοχής, αφότου φτιάχτηκε ο νέος δρόμος (οδός Πλαστήρα) και έκοψε τη συνοικία μας στα δύο, όχι μόνο δεν είχαν τη δέουσα τεχνική αντιμετώπιση, ώστε να προβλεφθεί ο εγκιβωτισμός τους και κάτω από το νέο δρόμο και όπου αυτό τεχνικώς απαιτείτο και η απρόσκοπτη μέσω αυτών απορροή των υδάτων και λυμάτων προς τη θάλασσα. Αντιθέτως, μάλιστα κλείστηκαν εντελώς ή ουδέποτε συντηρήθηκαν, ώστε έπαψαν πια εδώ και χρόνια να είναι λειτουργικές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να πλημμυρίζει και να γίνεται απροσπέλαστος ο νέος δρόμος, αλλά να μην έχουν καμία φυσική απόληξη στη θάλασσα τα βρόχινα ύδατα και τα λύματα, αφού από τη μεριά της παραλίας αυτές μπαζώθηκαν μεθ’ όλης της κατά μήκος παραλίας παράλληλης του νέου δρόμου από το ποτάμι μέχρι και τον Κορδία, ώστε εκεί ουδείς γνωρίζει, υποτίθεται, πώς και "αν νομίμως" και υπό την ανοχή ποιων, έχουν κατασκευαστεί οι χώροι άθλησης του Δήμου στον οποίο είμαστε δημότες».
Επιπλέον, προσθέτουν ότι «οι αθλητικοί χώροι είναι πολεοδομικά εντελώς άτεχνα κατασκευασμένοι πάνω σε μπάζα, ώστε να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε εγκιβωτισμού, αλλά ούτε οποιασδήποτε τεχνικώς ορθής κατασκευής για το πώς θα καταλήγουν τα βρόχινα ύδατα και τα λύματα, λόγω της κατηφοριάς, στην παραλία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κατ’ έτος τα σπίτια μας, τα κτήματά μας, οι επιχειρήσεις μας, κάθε που έχουμε την ατυχία να μην ρίχνει απλά ψιλόβροχο».
Γι’ αυτό το λόγο ζητούν να μάθουν ποια υπηρεσία θα προχωρήσει σε διάνοιξη και εγκιβωτισμό, όπου αυτό απαιτείται, όπως και σε υπόγεια διοχέτευση, μέσω αυτών των λαγκάδων και των γρανών, των βρόχινων υδάτων και λυμάτων. Επίσης, εάν θα υπάρξει μέριμνα ώστε τα ρέματα να είναι καθαρισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τέλος, ρωτούν ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη να οριοθετήσει και καταγγείλει περαιτέρω αρμοδίως το παράνομο ή μη της κατασκευής των αθλητικών χώρων στην μπαζωμένη παραλία, από το ποτάμι έως τη γέφυρα του Κορδία, η οποία και θα προβεί σε αποκατάσταση, «απαλείφοντας από τη συνοικία όλες τις παράνομες κατασκευές […], που μόνον εμάς δεν ευεργετούν έτσι όπως κατασκευάστηκαν».
  Του Αντώνη Πετρογιάννη Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

***   Στα σκαριά χρηματοδότηση κυκλοφορικής μελέτης στην Καλαμάτα 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μετέβη στην Αθήνα και συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Γεώργιο Πατρίκιο, σχετικά με τη χρηματοδότηση της γενικής κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας και τη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη, καθώς από το Δήμο Καλαμάτας έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα. Συζητήθηκαν, επίσης, άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Πράσινου Ταμείου.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, αναμένεται να υπάρξουν ευοίωνα αποτελέσματα εντός ενός μήνα.
Όπως κατ' επανάληψη έχει αναφερθεί, κρίσιμο ζήτημα για την εκπόνηση της γενικής κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας είναι η λειτουργία του περιμετρικού και τα πραγματικά δεδομένα που θα προκύψουν από αυτήν. Η γενική κυκλοφοριακή μελέτη θα δώσει λύσεις σε περιοχές με πρόβλημα.

***  Ερχόταν από την Αιτωλοακαρνανία στη Μεσσηνία και έκλεβε αυτοκίνητα 
Τελεσίδικα σε κάθειρξη 5 ετών καταδικάσθηκε ο Αλβανός που κατοικούσε στην Αιτωλοακαρνανία και έκλεβε αυτοκίνητα από τη Μεσσηνία. Χθες η υπόθεσή του, σε ό,τι αφορά την έφεση από το πρωτόδικο δικαστήριο, επρόκειτο να συζητηθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όμως ούτε ο ίδιος παρουσιάσθηκε ούτε δικηγόρο έβαλε.
Ο συγκεκριμένος Αλβανός έχει κριθεί ένοχος για διακεκριμένες κλοπές, μαζί με ομοεθνείς τους, κάποιοι από τους οποίους διαφεύγουν και άλλοι έχουν καταδικασθεί.
  Με διαφυγή από Σπάρτη
Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάσθηκε διαπράχθηκαν το 2010. Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης από την οδό Αλαγονίας στην Καλαμάτα αφαίρεσαν αυτοκίνητο. Σε αυτό υπήρχαν προσωπικά έγγραφα της ιδιοκτήτριας, δύο κάρτες τραπεζών, ένα βιβλιάριο καταθέσεων και ένα εκλογικό βιβλιάριο.
Την ίδια νύχτα έκλεψαν δεύτερο αυτοκίνητο, αυτή τη φορά από την περιοχή της Αρτεμισίας. Αυτό ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι του ιδιοκτήτη, χωρίς να είναι κλειδωμένο.
Την επόμενη ημέρα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Λακωνίας σε ελέγχους που έκαναν εντόπισαν τα δύο αυτοκίνητα να κινούνται στο δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης και τα οδηγούσαν δύο άλλοι Αλβανοί. Στο ένα, μάλιστα, βρέθηκε το διαβατήριο του κατηγορούμενου  Αλβανού, ενώ και στα δύο πολλά διαρρηκτικά εργαλεία.
Τότε, οι Αλβανοί είχαν υποστηρίξει ότι ο κατηγορούμενος ομοεθνής τους, τους τα είχε πουλήσει αντί 500 ευρώ το καθένα και οι ίδιοι δε γνώριζαν ότι είναι κλεμμένα.
Παρά τα επιβαρυντικά στοιχεία, ο κατηγορούμενος Αλβανός είχε αρνηθεί την ανάμειξή του, υποστηρίζοντας ότι είχε χάσει το διαβατήριό του από το 2008 και δεν είχε έρθει ποτέ στην Καλαμάτα. Β.Β.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
Ελληνοισπανικές «μονομαχίες» σε ΣΕΦ και Μαδρίτη
  *** Αναλυτικά για την 7η αγωνιστική της Euroleague  και για την 8η αγωνιστική :
Τρίτη, 15/11/2016
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 78-79
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 87-77
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 88-76
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία) 104-99

Τετάρτη, 16/11/2016
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 91-83 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 30-18, 40-37, 73-57, 91-83.-^

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) 87-75 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 20-20, 49-37, 69-51, 87-75 .-


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 59-52,(32-25).- ^
Τα δεκάλεπτα : 21-16, (32-25) , 49-38, 59-52 .-^
Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Λάτισεφς (Λετονία), Χόρντοφ (Κροατία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 9 (1), Μπιρτς 7, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 15 (3), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης 5 (1), Χάκετ 5 (1), Λοτζέσκι 1, Αθηναίου
 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ράις 11, Χολμς 13 (2), Ντόρσεϊ 9, Βεζένκοφ 3 (1), Έρικσον, Όλεσον 2, Κοπόνεν 6 (1), Περπέρογλου 4, Τόμιτς 4
video:
~ ΟΣΦΠ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  59-52  7η αγωνιστική  16/11/2016:


Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   87-84,(53-50).-^
Τα δεκάλεπτα : 21-23, (53-50),72-68, 87-84 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς (Κροατία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Ζαμοΐσκι (Πολωνία)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ράντολφ 12 (1), Ντρέιπερ 2, Ρούντι 8 (2), Ντόνσιτς, Ματσιούλις 9 (2), Ρέγιες, Αγιόν 8, Κάρολ 6, Χάντερ 4, Γιούλ 30 (4), Τόμπκινς 8 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13 (1), Νίκολς, Ρίβερς 8 (1), Μποχωρίδης, Φώτσης, Παππάς 8 (1), Φελντέιν 19 (6), Γκιστ 8, Μπουρούσης 13 (1), Καλάθης 15 (2).
Video :
ΡΕΑΛ-ΠΑΟ  Ημίχρονο 20΄  53-50  16/11/2016:
 https://youtu.be/qGjNo5_ptGs .-
ΡΕΑΛ-ΠΑΟ 1ο 10΄  21-23   16/11/2016 :
 https://youtu.be/9YF_fEp1GW8 .-
Ρεάλ-ΠΑΟ 2ο 10ο  53-50 16/11/2016:
https://youtu.be/863YDGFQSaI .-
ΡΕΑΛ-ΠΑΟ γ΄ περίοδος 72-64 16/11/2016:
 https://youtu.be/u0Flkiu1tGY  .-
ΡΕΑΛ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  87-84 7η  αγων  16/11/ 2016:
 https://youtu.be/u0Flkiu1tGY .-
Ρεάλ-ΠΑΟ 87-84 16/11/2016:
 https://youtu.be/ZPVeylMNvAc .-
Ρεάλ-Παναθηναϊκος 87-84  16/11/2016:
 https://youtu.be/2tUt2Bc1Ces .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6-1 13
Νταρουσάφακα 5-2 12
Ρεάλ Μαδρίτης 5-2 12
Μπασκόνια 4-3 11
Φενερμπαχτσέ 4-3 11
Αρμάνι Μιλάνο 4-3 11
Παναθηναϊκός 4-3 11
Ολυμπιακός 4-3 11
Μπαρτσελόνα 4-3 11
Ερυθρός Αστέρας 3-4 10
Μακάμπι Τελ Αβίβ 3-4 10
Αναντολού Εφές 3-4 10
Ούνιξ Καζάν 2-5 9
Μπάμπεργκ 2-5 9
Ζαλγκίρις 2-5 9
Γαλατασαράι 1-6 8

***  8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Πέμπτη, 17/11/2016

Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
Μπασκόνια (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)

Παρασκευή, 18/11/2016
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:15
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

*** Χθες  : 
Basketball Champions League
Νεπτούνας ΠΑΟΚ  68-63 .- ^
Δεκάλεπτα: 14-21, 32-40, 47-54, 68-63 .-^
Νεπτούνας (Αντομάιτις): Σίκσνιους 7 (1), Μαζέικα 10 (1), Γκιρτζιούνας 7 (1), Κλιμαβίτσιους 2, Σαρακάουσκας 8 (2), Ντρου 3, Μπαρόν 9 (2), Κατσίνας, Τζόνσον 8 (2), Γκραντ 14
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος 5, Κόνιαρης 9 (3), Τσόχλας 3 (1), Τέιλορ 7 (1), Μιλιένοβιτς 3, Γλυνιαδάκης 4, Σάιμπερτ 4 (1), Καμάρας 1, Μπράιαντ 13 (2), Πέινερς 3, Κλάντον 11
 Λούντβιγκσμπουργκ ΑΕΚ  72-67  .-^
 Δεκάλεπτα: 15-19, 36-31, 50-44, 72-67. 
Λούντβιγκσμπουργκ (Τζον Πάτρικ): Χάμοντς 6 (9 ασίστ), Κότον 17 (7 ριμπ.), ΜακΡέι 2, Μάρτιν 8 (6 ριμπ.), Γουάσπουν, Μπρόινιγκ, Γκονσάλβες 11, Κονέ 6, Τίμαν 6, Τόπερτ, Λέζινγκ 2, Κούλεϊ 14 (7 ριμπ.). 
ΑΕΚ (Γιούρε Ζντοβτς): Ούκιτς 6 (8 ριμπ.), Σάκοτα 11 (5 ριμπ.), Βασιλειάδης, Μιλόσεβιτς 8 (5 ριμπ.), Χαριτόπουλος 4, Ντίξον 14, Λαρεντζάκης 12, Ιβάνοβιτς 6, Μαυροειδής 3, Γουίλιαμς 3. 
Διαιτητές: Περέα (Ισπανία), Ματσιουλάιτις (Λιθουανία), Σουσλόφ (Εσθονία).

 
Βαρέζε - Ρόζα Ράντομ

 Euroleague
Νταρουσάφακα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα
Ζάλγκιρις – Γαλατάσαραϊ
Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 
 Champions League Βόλεϊ
ΠΑΟΚ - Σκρα Μπελχάτοβ

***  Κουτσοκούμνης: «Βρήκαμε τη νέα ΚΕΔ, δεν ξεκινά το πρωτάθλημα»
Γνωστοποίησε μέσω... Social MediaΚουτσοκούμνης: «Βρήκαμε τη νέα ΚΕΔ, δεν ξεκινά το πρωτάθλημα»
~  Ο πρόεδρος της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και επιτετραμένος της FIFA για την ελληνική ομοσπονδία, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι βρήκε τα πρόσωπα, που θα αποτελέσουν τη νέα κεντρική επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΟ, αλλά ανακοίνωσε και την αναβολή του πρωταθλήματος της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας και των υπόλοιπων πρωταθλημάτων.
Τη σύνθεση της νέας ΚΕΔ θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης η επιτροπή εξομάλυνσης της ΕΠΟ.
Ωστόσο, παρά την οδηγία της FIFA για άμεση επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, αγώνες το τριήμερο 19-21 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να διεξαχθούν.
«Νομίζεις ήταν εύκολο να βρούμε την ΚΕΔ που θέλαμε, μετά τα όσα έγιναν. Ευτυχώς τελειώσαμε με αυτό αλλά δεν έχουμε χρόνο για άμεση εκκίνηση» ήταν η σχετική ανάρτηση του επιτετραμένου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο Facebook, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, απαντώντας σε ερώτηση για την επανέναρξη των αγώνων.
Η αγωνιστική δεν θα γίνει αφού θεωρείται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι ορισμοί και να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα κανονικά τόσο της Super League αλλά και των υπόλοιπων κατηγοριών όπου έχουν οριστεί αγώνες και για το Σάββατο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ήττα των Νέων από την Αγγλία με 2-0, αλλά και πρόκριση στην elite round
Εικόνα ΑθλητισμόςΜε ήττα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του EURO 2017 η Εθνική Νέων, καθώς στο πλαίσιο του 6ου ομίλου έχασε 0-2 (20΄ πεν. Άρνολντ, 63΄ Χάλομπαν) από την Αγγλία και τερμάτισε δεύτερη, σε τριπλή ισοβαθμία στους 6 βαθμούς με Άγγλους (πρώτοι) και Ουαλούς, αλλά προκρίθηκε στην elite round.-

***  Ταυτοποιήθηκε οπαδός που έκαψε την ελληνική σημαία
Στο ματς με τη ΒοσνίαΤαυτοποιήθηκε οπαδός που έκαψε την ελληνική σημαία
~ Με την κατηγορία του καψίματος της Ελληνικής σημαίας κατά την διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη της Βοσνίας, βαρύνεται ο δράστης που ταυτοποιήθηκε από τις αρχές, σύμφωνα με την σχηματισθείσα δικογραφία.
Διευκρινίζεται, ότι δεν πρόκειται για το άτομο που κρατούσε το πανό με το φασιστικό περιεχόμενο.
Η δικογραφία για το συγκεκριμένο άτομο, αναμένεται να αποσταλεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ αναμένεται από τις αρχές η ταυτοποίηση των ατόμων που είχαν αναρτήσει πανό στο αγώνα της Εθνικής με τη Βοσνία στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», που έγραφε στα σέρβικα «μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

~ ~  ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-26-2016.html .- 
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τετάρτη 26-10-2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-26-10-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-27-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016 :

 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-28-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-29-2016.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Οκτωβρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-30-2016.html .-
Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 29  και 30  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/29-30-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-31-2016.html .-

***
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 

 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :

 http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ 19.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html.-

 ~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-   
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .- 
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .-
  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 : 

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-   
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝEWS 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .-  
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .-

~
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...
ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟ
ΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5063  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3185  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.454   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010