ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Σάββατο  25  Απριλίου  2015 :
 
 
~**ΜΙΑ  ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  2015: http://youtu.be/0eBI9Qn_TzI   ,
με τον Λεονάρδο Μπουρνέλη
   


***  25 Απριλίου
Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου (1). Μάρτυρος Νίκης και ετέρων Οκτώ Οσιομαρτύρων και Αναχωρητών. Μακεδονίου (2) πατριάρχου Κων/πόλεως.

(1) O άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ανεψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Η καταγωγή του ήταν μάλλον από την Κύπρο, αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στο Ιεροσόλυμα. Από νεαρή ηλικία ο Μάρκος μπήκε στην υπηρεσία της διάδοσης του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας συνοδεύοντας το θείο του Βαρνάβα και τον Απ. Παύλο στις διάφορες περιοδείες τους. Εργάσθηκε επίσης για αρκετό διάστημα κοντά στον Απ. Πέτρο. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας ο Απ. Μάρκος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Βαρβαρία και χρημάτισε πρώτος επίσκοπος και ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Για τον τρόπο του θανάτου του οι γνώμες διίστανται. Η μία αναφέρει ότι πέθανε ειρηνικά στην Αλεξάνδρεια ενώ η άλλη ότι πέθανε δια πυρός από τούς ειδωλολάτρες. Ο Μάρκος έγραψε το δεύτερο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης. Μέσα από αυτό αναδύεται η δύναμη του Ιησού Χριστού ιδιαίτερα δια των θαυμάτων. Για το λόγο αυτό οι Αγιογράφοι τοποθετούν δίπλα στον Ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, πού είναι σύμβολο της δύναμης.
(2) O άγιος Μακεδόνιος ήταν πρεσβύτερος και σκευοφύλακας του ναού της Αγίας Σοφίας και ανεψιός του Πατριάρχου Γενναδίου, ο οποίος τον παιδαγώγησε χριστιανικά. Χάρη στις πολλές του αρετές εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο (496-511) αντί του Πατριάρχη Ευφημίου που εξορίστηκε. Λίγο αργότερα ήλθε σε διάσταση με τον αιρετικό αυτοκράτορα Αναστάσιο τον Δίκορο ο οποίος καταπάτησε τον όρκο του ότι θα τηρήσει απαραχάρακτα τα δόγματα της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό τον καθαίρεσε από το θρόνο και τον εξόρισε πρώτα στη Χαλκηδόνα κι έπειτα στα Ευχάϊτα. Τελικά λόγω των επιδρομών των Ούννων στον Πόντο κατέφυγε στη Γάγγρα και κοιμήθηκε ειρηνικά.
~ 25/03 Απολυτίκιο Αγ. Αποστόλου Μάρκου - 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: https://youtu.be/spDN74thItQ ,



***  ΑΦΘΕΣ Τι  είναι και πως αντιμετωπίζουντε :
Οι άφθες ή άφτρες, οι μικρές πληγές (έλκη) με στρογγυλό σχήμα, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια, είναι το πιο συχνό νόσημα του στόματος.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο έντονος πόνος και η συχνή επανεμφάνιση. Οι πληγές διαρκούν συνήθως μία ως δύο εβδομάδες και επουλώνονται μόνες τους.
Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη), μία διάκριση που πρέπει να γίνει από τον στοματολόγο για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες ασθένειες. Δείτε ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης, σύμφωνα με το onmed.gr
Αίτια
Παραμένει άγνωστο γιατί εμφανίζονται οι άφθες. Σχετικές μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι παίζει ρόλο η γενετική προδιάθεση, ορισμένοι ιοί και οι διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού.
Παρότι οι άφθες είναι ένα ανώδυνο πρόβλημα, μπορεί να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό.

Ανάμεσα στα νοσήματα που προκαλούν άφθες στο στόμα ή βλάβες που μοιάζουν με άφθες είναι ορισμένες παθήσεις του αίματος (λ.χ. λευχαιμία) και του πεπτικού (λ.χ. νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), η σύφιλη, η HIV/AIDS λοίμωξη, ο καρκίνος του στόματος, ιογενείς λοιμώξεις όπως ο έρπης κ.α. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγησή τους από τον γιατρό.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει τρόπος ίασης για τις άφθες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.
Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό του πόνου και των πληγών, καθώς και στην παράταση του διαστήματος μέχρι την επανεμφάνισή τους.
Η τοπική θεραπεία περιορίζει τον πόνο και τη διάρκεια της βλάβης, ενώ η συστηματική συνιστάται σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε πολύ μεγάλες άφθες που διαρκούν έναν-δύο μήνες και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υποτροπές των βλαβών είναι συνεχείς και η ζωή του ασθενούς γίνεται βασανιστική από τον συνεχή πόνο στο στόμα, που διαταράσσει σοβαρά τη λήψη τροφής, την ομιλία και γενικώς την ποιότητα της ζωής.
Στα τοπικά μέσα θεραπείας συμπεριλαμβάνονται αλοιφές κορτικοστεροειδών που «κολλάνε» πάνω στο έλκος και στα συστηματικά φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, θαλιδομίδη, πεντοξυφυλλίνη, δαψόνη κ.ά.
Αν έχετε βγάλει άφθα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα και να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές, που χρειάζονται πολύ μάσημα.

*** Διακοπή νερού λόγω βλάβης του αγωγού Φ600 σε περιοχές της Καλαμάτας
    
Λόγω βλάβης του αγωγού Φ600 στην περιοχή Σπιτάκια του Δήμου Καλαμάτας, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας θα προβεί σε διακοπή παροχής του νερού σήμερα Σάββατο από τις 11.00 το βράδυ έως τις 4.00 το πρωί της Κυριακής.
Ως εκ τούτου, ενδέχεται να παρουσιασθεί έλλειψη νερού στις Τοπικές Κοινότητες Άνθειας, Αιθαίας, Θουρίας, Μικρομάνης, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Ασπροχώματος, όπως και στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας.  Παρακαλούνται οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν εγκαίρως τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για επαγγελματική ή οικιακή χρήση. 

***  Καθυστερεί η δακοκτονία λόγω των νέων δεδομένων και με οριακές πιστώσεις    
Εν αναμονή δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών δακοκτονίας βρίσκονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη διαδικασία να έχει ήδη καθυστερήσει.
Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν πια την ηλεκτρονική διαδικασία για τους διαγωνισμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό για το έργο της δακοκτονίας. Έτσι έχει ζητηθεί εξαίρεση, την οποία θα προβλέπει η εν λόγω υπουργική απόφαση. Ωστόσο, για να κερδηθεί χρόνος ήδη δημοσιεύθηκαν από την Περιφέρεια οι σχετικοί διαγωνισμοί.
  Διαγωνισμοί
Ο πρώτος ανοικτός διαγωνισμός αφορά στο έργο «Παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας, με παγίδες τύπου Mcphail στους ελαιώνες, στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του ∆άκου της Ελιάς έτους 2015 στην περιοχή ευθύνης της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας» με σφραγισμένες προσφορές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 175.487,60 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκειά του ορίζεται έως την 1η/11/2015. Ο διαγωνισμός θα γίνει το Μάιο.
Ο δεύτερος ανοικτός διαγωνισμός αφορά στην ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων. Αυτός θα γίνει με σφραγισμένες προσφορές στις 28 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του ∆ιοικητηρίου.
  Οριακές πιστώσεις
Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί οφείλεται στην αλλαγή της νομοθεσίας για το καθεστώς που διέπει τους διαγωνισμούς. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, όπου το έργο αναλαμβάνουν και αγρότες της περιοχής, είναι δύσκολη η συμμετοχή στο διαγωνισμό μόνο ηλεκτρονικά, μέσω ίντερνετ. Γι’ αυτό και έχει αποφασισθεί η εξαίρεση των εν λόγω διαγωνισμών.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία, είναι περίπου τα ίδια με πέρυσι, όμως αν απαιτηθεί αυξημένος αριθμός ψεκασμών, τότε τα πράγματα είναι οριακά με τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Αν, δηλαδή, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι ευνοϊκές για το δάκο της ελιάς, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την καταπολέμησή του. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Comenius: Επίσκεψη στην πόλη Haskovo της Βουλγαρίας
      
Επίσκεψη στην πόλη Haskovo της Βουλγαρίας πραγματοποίησε το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δια Βίου Μάθησης «Comenius» – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις.
Το πρόγραμμα, όπου συμμετέχουν 4 σχολεία από Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία και η Ελλάδα, φέρει τον τίτλο «Youngsters European Society» (YES)/«Κοινωνία Ευρωπαίων Εφήβων – Μαθητών».
Κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των 4 χωρών, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των συμμετασχόντων και έγινε εκτενής συζήτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μέσα τη συζήτηση παρουσιάστηκε η πορεία του προγράμματος κατά τα δύο χρόνια, διατυπώθηκαν τα τελικά συμπεράσματα, καθώς και οι επιπτώσεις – οφέλη για τα σχολεία που συμμετέχουν.
Το διετές αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποσκοπεί στη διεύρυνση της γνώσης των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών όσον αφορά στην ιστορία της Ε.Ε., καθώς και την εκμάθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών.
Να σημειωθεί πως στην επίσκεψη συμμετείχαν οι:
Εκπαιδευτικοί: Σιψά Γρηγορία- συντονίστρια του προγράμματος, Μπούρα Παναγιώτα, Παπαδημητρίου Ηλίας και Μαυρουδέα Ελένη
Μαθητές: Μαργέλη Ελένη, Παπουτσή Ελένη, Παπουτσή Ιωάννα, Πετροπούλου Μαρία, Αρβανίτη Κωνσταντίνα, Σαρδέλη Ελένη, Σπυρόπουλος Νικόλαος, Κινινής Αναστάσιος, Καρμίρης Παναγιώτης, Παπαδάκου Μαρία Ελένη και Σταυροπούλου Ιωάννα.

*** Βαρουφάκης: Δύσκολη η συμφωνία, αλλά πρέπει να επιτευχθεί άμεσα
 «Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε»Βαρουφάκης: Δύσκολη η συμφωνία, αλλά πρέπει να επιτευχθεί άμεσα
Στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του «σκληρού» και πιεστικού για την Ελλάδα Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως στις συζητήσεις με τους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύγκλιση και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.
«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε, δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών, όχι όμως και στην αποδοχή δεσμεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν, όπως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ή μέτρων που είναι αντιπαραγωγικά και καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η μείωση συντάξεων ή οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας.
Αν υπήρχε «μερική εκταμίευση» δόσεων οι εξελίξεις θα ήταν ταχύτερες, σημείωσε ακόμη ο υπουργός, ενδεχόμενο ωστόσο που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το ιδιαιτέρως σκληρό και σε οξείς τόνους Eurogroup.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης τόνισε στην επίσημη δήλωσή του ότι «υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία, αλλά θα γίνει».
Σε ό,τι αφορά το είδος της συμφωνίας ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε μετά το τέλος της συνεδρίασης «Θέλουμε συμφωνια, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμους [...] Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».
Σχετικά με το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, που οι πληροφορίες θέλουν εκρηκτικό, ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητηματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος οτι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.
«Οσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» είπε, ωστόσο δεν έκρυψε και την ενοχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του. Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζωνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε πως στο Eurogroup συζητήθηκε η πορεία των διαραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους μας η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά και ανησυχία όλων μας για την καθυστέρηση ιδίως εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί, αλλά όχι σε βάθος.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων με τους θεσμούς και πρόοδος και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα δεχόταν να συναντήσει τους εμειπρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργος δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως, συνέχισε, τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.
Είπε, επίσης, ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση. Πάντως σημειώνεται ότι μετά το Eurogroup ξανάρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες ότι οι δανειστές επιθυμούν επιστροφή στο παλιό καθεστώς των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πάντως πως η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προτάσεις μπορούν να επιταχύνουν τις συζητήσεις. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα επιταχυνόταν αν οι δανειστές συμφωνούσαν σε «μερική εκταμίευση» δόσεων, σε αντάλλαγμα για μια πιο σαφή «στενότερη λίστα των μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό είχε απορρίψει δημοσίως ο Γ.Ντάισελμπλουμ λίγο νωρίτερα, δεχόμενος σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου.
Επιπλέον υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», ενώ προσέθεσε πως «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».Eστιάζοντας στις διαφωνίες είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη. «Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν», υπογράμμισε. Οι πληφορορίες θέλουν τους εταίρους-δανειστές να αποδέχονται το αίτημα για χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, όχι όμως και για τα επόμενα χρόνια.
Αναφέρθηκε δε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως αυτό είναι «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, το οποίο χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό μέτρο.
Για τα σημεία σύγκλισης με τους πιστωτές έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει με δικούς της πόρους τις υποχρεώσεις της τον τελευταίο χρόνο, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι συνεπής και εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδια αποθέματα ρευστότητας και αυτό είναι «αξιοσημείωτο», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς δε αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
 Ανακοίνωση με την επίσημη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη ληξη της συνεδρίασης του Eurogroup εξέδωσε το υπουργείο:
«Στο άτυπο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εκφράστηκε από όλους μας η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά και η ανησυχία όλων μας για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε.»
» Διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επισημάνθηκε, βεβαίως, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, ιδίως από τη δική μας πλευρά και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. Δεν συζητήθηκαν σε βάθος, αναφέρθηκαν κυρίως από τη δική μας πλευρά και από κάποιους από τους εκπροσώπους των θεσμών.»
 » Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.»
» Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους.»
» Τη διαφορά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν.»
 » Όμως, πέρα των διαφορών θεωρούμε ότι, σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε, στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία αλλά θα γίνει».
Newsroom ΔΟΛ

***  Εν μέσω πρωτοφανούς έντασης ψηφίστηκε η ρύθμιση για τα διαθέσιμα  Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια
Εν μέσω πρωτοφανούς έντασης ψηφίστηκε η ρύθμιση για τα διαθέσιμα
Από την εκρηκτική συνεδρίαση της Βουλής
Εκρηκτική ατμόσφαιρα επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με ψήφους 156 «υπέρ» και 104 «κατά».
Η ένταση, οι διαξιφισμοί και οι βαριές πολιτικές μομφές έδωσαν τον τόνο στην συζήτηση, ενώ η ΝΔ ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν σε τέτοιο βαθμό που εξοργισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκαν όρθιοι και φάνηκε να κινούνται προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Οδ.Κωνσταντινόπουλο, κάποιοι από αυτούς εκτόξευσαν εναντίον τους βαριές βρισιές, κάτι ωστόσο που από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά.
«Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ…»
Μέσα στο κομφούζιο των αντιπαραθέσεων, μια φράση που «έπιασαν» τα ανοιχτά μικρόφωνα -αν και ήταν εκτός μικροφώνου- προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντυπώσεις.
Ήταν η φράση του υπουργού Εσωτερικών Ν.Βούτση ο οποίος έχοντας εξαπολύσει μύδρους κατά της αντιπολίτευσης για την στάση τους, ακούστηκε να λέει: «Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ…. Εντάξει;».
Το περιστατικό δεν έμεινε απαρατήρητο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκη να σχολιάζει αργότερα από του βήματος της Βουλής:
«Να είναι προσεκτικός ο κ. Βούτσης όταν μιλάει με ανοιχτά τα μικρόφωνα και εξηγεί στον κ. Λαφαζάνη πώς χτυπάει την αξιωματική αντιπολίτευση».
Και όντως, δίπλα στον κ. Βούτση, όταν έλεγε την επίμαχη φράση καθόταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνης, ο οποίος, πάντως, δεν έδειχνε ενθουσιασμένος από την τροπή της σφοδρής σύγκρουσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν απευθυνόταν στον κ. Λαφαζάνη, αλλά στον υπουργό Επικρατείας Αλ.Φλαμπουράρη, που καθόταν στην ίδια σειρά των κυβερνητικών εδράνων αλλά λίγο πιο πέρα.
Έτσι μέσα στο πάθος της στιγμής, ο κ. Βούτσης αναγκάστηκε να φωνάξει λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να «πιάσουν» τα μικρόφωνα την επίμαχη φράση...
Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή
 Είχε προηγηθεί η πολιτική μομφή του υπουργού Εσωτερικών Ν.Βούτση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως τόνισε, «δίνουν όπλα στους δανειστές οι απόψεις σας, σε αυτούς που θέλουν να φέρουν τη χώρα στην ασφυξία».
Τους κάλεσε να αναχθούν στον ρόλο τους, προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων, ενώ τους εγκάλεσε ότι ως συγκυβέρνηση στο παρελθόν «αποδεχόσασταν πλήρως ό,τι σας λέγανε οι πιστωτές και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε».
«Αυτό έχει αλλάξει» τους είπε, ενώ βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν όρθιοι καλώντας τον να ανακαλέσει. Μάλιστα, η ΝΔ απείλησε με αποχώρηση από την συνεδρίαση. Έξαλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φώναζαν στον κ. Βούτση να ζητήσει συγγνώμη και να το πάρει πίσω, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να λέει στον υπουργό Εσωτερικών: «Είστε απαράδεκτος και οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη. Οδηγείτε σε λογική διχασμού. Έχετε την ευκαιρία να το κάνετε τώρα.»
Παίρνοντας τον λόγο η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι «αυτό που έγινε είναι ένα βαρύτατο ατόπημα», σημειώνοντας ότι στα 25 χρόνια που είναι η ίδια στη Βουλή «είχαμε πολλές φορές εντάσεις, κεκράχτες, αλλά ουδέποτε κανείς διανοήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα να αποδώσει τέτοια μομφή στην αξιωματική αντιπολίτευση».
«Είναι πρωτοφανές ατόπημα να αμφισβητεί τον πατριωτισμό συναδέλφων του εντός της αιθούσης» είπε καλώντας τον κ. Βούτση: «Να σηκωθείτε και να ανακαλέσετε τώρα, γιατί θίγετε προσωπικά κάθε βουλευτή της ΝΔ. Και επειδή πρέπει να συμβιώσουμε σε αυτή την αίθουσα, δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε τη Βουλή ζούγκλα.»
Στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε η κ. Μπακογιάννη με αφορμή την αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων των δήμων: «Μετά θέλω να δω τα μούτρα σας, όταν θα πάτε στα χωριά και τις περιφέρειές μας.»
 «Εμείς τουλάχιστον πάμε σε χωριά, όχι σαν και σένα που σου ανοίγουν τα σαλόνια» τής φώναξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Κωνσταντινέας, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν.
Λίγο νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν δεν ανακαλέσει ο κ. Βούτσης, το κόμμα του θα αποχωρήσει.
Μάλιστα, μέσα στο πανδαιμόνιο των αντεγκλήσεων ακούστηκε ο ίδιος να λέει στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή που διαμαρτυρόταν: «Έχετε ζαλιστεί από τις πιρουέτες. Κάντε καμία φωτογράφηση και μετά ελάτε να μιλήσετε».
Τελικά, ο κ. Βούτσης ανασκεύασε επί της ουσίας, δηλώνοντας πως «ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση όσων σας είπα με πατριωτικά αισθήματα».
«Είπα ότι κατά την άποψή σας υπηρετείτε ό,τι θεωρείτε πατριωτικό καθήκον και το εκτελείτε κατά την δική σας άποψη» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «είναι καθαρά πολιτική η διαφωνία μας».
Στην έναρξη της συζήτησης ο Μ.Βορίδης έθεσε εκ μέρους της ΝΔ θέμα αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ με το επιχείρημα ότι καταργείται την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και των πανεπιστημίων βάζοντας χέρι στα διαθέσιμά τους.
Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αντισυνταγματική» και επικαλέστηκε τη δέσμευση του κράτους να καταβάλλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις και αυτή είναι η απρόβλεπτη και επείγουσα ανάγκη που οδήγησε την κυβέρνηση να φέρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως δήλωσε.
Και διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου με εγγυημένο επιτόκιο 2,5% και δεν υπάρχει ζημία, ενώ τόνισε ότι «ακόμα και αν θίγεται η αυτοτέλεια αυτή είναι προσωρινή για λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ομολογεί αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν: ότι χωρίς την πράξη αυτή δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις».
«Ομολογήσατε ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Το μόνο επιχείρημά σας είναι ότι μπορούμε να παραβούμε το Σύνταγμα διότι υπάρχει μείζον θέμα, δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάτε να βάλουν πλάτη οι δήμαρχοι» είπε, προσθέτοντας ότι «αναγκάζεστε να καταφύγετε σε ακραία αντισυνταγματικά μέτρα για να καλύψετε την τραγική σας αδυναμία».
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την ΠΝΠ και ο Ηλ.Παναγιώταρος της ΧΑ ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ.Θεοχάρης, τόνισε ότι «είναι κατάπτωση να παρακολουθεί κάποιος την αντιστροφή της λογικής και της πραγματικότητας και την υποταγή της αλήθειας στην σκοπιμότητα».
Ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι το μόνο επείγον και απρόβλεπτο της στιγμής, είναι «η έκτακτη κατάσταση που φέρατε εσείς στη χώρα». Για «αλλαγή ρόλων αλλά με τα ίδια επιχείρηματα» έκανε λόγο ο Ν.Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ ο κ. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ είπε: «Καλώς τα τα παιδιά, για να θυμηθούμε τον Αλέκο Αλαβάνο». Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση μιλούσε για πραξικοπήματα και τώρα φέρνει ως κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Απαντώντας ο κ. Φίλης στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν πρέπει να χάνουμε τη γενική εικόνα που είναι ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε πολιτικό επίπεδο» και ότι «δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση και η σημερινή Βουλή έρμαιο των τεχνικών κλιμακίων και η κίνηση να φέρουμε τώρα ΠΝΠ είναι διότι θέλουμε να θωρακιστεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης με απόφαση της Βουλής και να στείλουμε το μήνυμα ότι δίνουμε με την ευρύτερη συναίνεση την μάχη της διαπραγμάτευσης». Υπέρ της συνταγματικότητας της ΠΝΠ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν. 
Σύγκρουση Λαφαζάνη - Λοβέρδου
 Νωρίτερα, μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή τα ενεργειακά. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική αποκαλώντας τον μάλιστα «εκπρόσωπο της δραχμής», ενώ ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών».
«Τελείτε σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχει μια πέμπτη φάλαγγα, που δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των media που αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη το θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας» του απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.
«Λυπάμαι που μού ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «αυτή την ώρα η χώρα διαπραγματεύεται και όλοι θέλουμε μία λύση συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά μας».
«Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια» είπε στον κ. Λοβέρδο.
Αναφερθείς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο». «Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και ρωτάτε;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Όχι κ. Λοβέρδο, δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που μας επιβάλλει να τεμαχίσουμε και να ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, που να απαγορεύει να περάσει ρωσικός αγωγός με ρωσικό αέριο.
» Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα στη ΕΕ, όμως εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία».
Ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης λέγοντάς του: «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος στο θέμα της δραχμής, αλλά η μάχη σας είναι χαμένη». «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων έχουν συνδεθεί με αυτή. Όχι βέβαια συνειδητά, αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση» είπε, ενώ πρόσθεσε:
«Απήντησε ο οπαδός της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης και αυτός που υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο πρωθυπουργός. Είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα. Το σχέδιο Β που επικαλείστε δεν θα περάσει».
Ο κ. Λαφαζάνης αντεπιτέθηκε κάνοντας λέγοντας για «παραλήρημα ενοχής» του κ. Λοβέρδου για τον οποίο είπε: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε. Είστε συνυπεύθυνος, συνένοχος, συναυτουργός για την κρίση και υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα της υγείας, της εργασίας, της παιδείας».  Newsroom ΔΟΛ
 
*** Μέχρι τη Δευτέρα για πρόσληψη στους Δήμους της Μεσσηνίας          
     
Μέχρι τη Δευτέρα για μια… δόση εργασίας
 Την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για την πρόσληψη 450 ανέργων στους Δήμους της Μεσσηνίας μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης.
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, διαδικτυακά, στα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε - τουλάχιστον - μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
-Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών, ομοίως, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
-Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
-Εγγεγραμμένοι ως μακροχρόνια άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
-Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους, όπως αυτά αναλύονται στο Παράρτημα II της Δημόσιας Πρόσκλησης
-Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
Επισημαίνεται ότι υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων έχουν μόνο οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Οι πληροφορίες για τα λοιπά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αντλούνται αυτεπάγγελτα από το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ, τη Γ.Γ.Π.Σ. και την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
  Τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης:
1) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
2) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
3) Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
4) Την ηλικία
5) Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.
Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.
Οι αποδοχές θα κυμαίνονται από 431,75 ευρώ το μήνα (17,27 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών) έως 495,25 ευρώ το μήνα (19,81 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους 25 ετών και άνω), αυξημένες κατά περίπου 5 ευρώ μηνιαίως από τις αρχικές.

***    Εθελοντές… σηκώνουν τα μανίκια και καθαρίζουν την Καλαμάτα         
     
Αύριο θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο πλαίσιο του “Let’s do it Greece” για καθαρό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα, με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.
Φέτος, για τέταρτη φορά, φιλοξενείται στη χώρα μας η συγκεκριμένη εκστρατεία, που «υιοθετήθηκε» και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση» και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός είναι μέσα σε μία ημέρα να γίνει συντονισμός, ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εθελοντικών δράσεων καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ο Δήμος Καλαμάτας, πέραν της οργανωτικής υποστήριξης, θα βοηθήσει στη διενέργεια αυτής της εκστρατείας παρέχοντας τα αναγκαία υλικά και μέσα, όπως σακούλες απορριμμάτων, γάντια μιας χρήσης και εργαλεία καθαρισμού, καθώς και τα αναγκαία οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων που θα συλλέξουν οι εθελοντές.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι φορείς που θα πάρουν μέρος στην παρέμβαση φτάνουν στους τριάντα τρεις (33) και οι περιοχές που θα καθαριστούν αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Καλαμάτας. Α.Π. 
 
*** Τα απομεινάρια μιας ημέρας...
         Διάβαζα ότι η ζωή είναι χαμένη υπόθεση, γιατί όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες πέφτουν πάντα σε αντιφάσεις. Μάλιστα, κυρίες μου και κύριοι. Έτσι, αποφάσισα να παρακολουθήσω από κοντά τα δικά μου συμβάντα, μιας ημέρας.
Καταθέτω, λοιπόν, μια ποσότητα λεπτομερειών, αμοντάριστων και σχολιασμένων παρατηρήσεων που έκανα, πιστεύοντας πως έτσι θα συμβάλω στην προσπάθεια να διαλευκάνω το σκοτεινό ορισμό της πρώτης πρότασης.
Ας αρχίσω από το πρωί. Ετοιμάζοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας, θυμήθηκα κάποιον επιστήμονα που έλεγε ότι τα αντικείμενα συσσωρεύουν αναμνήσεις. Και μπορούν μάλιστα να τις αναμεταδώσουν.
Κοίταξα με απέραντο σεβασμό τη σταχτοθήκη που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια ο πατέρας μου. Τι θα μπορούσε να μου πει αυτή η σταχτοθήκη εάν μιλούσε, βλέποντάς τον στην απέραντη μοναξιά του, να σβήνει τα τελευταία του τσιγάρα!
Μετά η ματιά μου έπεσε στο μικρό σκουπιδοντενεκέ που έχουμε στην κουζίνα. Ήταν γεμάτος με κάθε λογής πράγματα. Θυμήθηκα ότι στα παιδικά μου χρόνια δεν υπήρχαν σκουπίδια. Το μόνο που μπορούσες να βρεις ήταν κάτι τσόφλια αυγών, κονσέρβες και φλούδες από πατάτες. Τώρα αντιστοιχούν στον καθένα μας τόνοι απορριμμάτων.
Πήρα τη σκύλα για την πρωινή της και δική μου βόλτα. Στο δρόμο υπήρχε μεγάλη φασαρία. Είχαν τρακάρει δύο αυτοκίνητα. Οι οδηγοί πρώτα αντάλλαξαν μερικά ερωτήματα υπαρξιακής αγωνίας (ξέρεις ποιος είναι εγώ ρε μ@λ@κ@;/ποιος νομίζεις ποιος είσαι;) και μετά  ήρθε η Τροχαία, σημειώνοντας τα στοιχεία τους. Άρα υπάρχουν παντού στοιχεία.
Επέστρεψα σπίτι, διάβασα τα νέα από ιστοσελίδες και εφημερίδες. Θεωρώ ότι η γλώσσα πρέπει να επανεφευρεθεί. Οριστικά από την αρχή. Οι λέξεις πια ηχούν σαν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά. Προσωπικά θα τις ήθελα περισσότερο αιχμηρές. Να τσιγκλάνε, να κεντρίζουν, να ζορίζουν.
Έπειτα από αυτά έφυγα για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ. Ο δρόμος μου με έβγαλε στο νεκροταφείο. Υπήρχαν κάμποσες νεκροφόρες και οι παπάδες έψελναν σε γρήγορους ρυθμούς εξοδίους ακολουθίες, μη προλαβαίνοντας να ξεβγάζουν τους νεκρούς. Είδα καταστόλιστες προτελευταίες κατοικίες των νεκρών. Τις γράφω έτσι, γιατί ο όρος «τελευταία κατοικία» είναι ανακριβής. Το ενοίκιο καλύπτει τρία χρόνια ακριβώς και όχι την αιωνιότητα.
Αφού ολοκλήρωσα το ρεπορτάζ και πέρασα μια βόλτα από το Δημαρχείο, επέστρεψα στο σπίτι, για την απαραίτητη ανάσα, πριν πάω στην εφημερίδα. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρήκα τρεις λογαριασμούς, μια απειλητική επιστολή από τράπεζα, τον τιμοκατάλογο μιας πιτσαρίας και το μενού μιας ψησταριάς.
Νύχτωσε, επέστρεψα σπίτι. Αυτά ήταν τα στοιχεία που μπόρεσα να συγκεντρώσω εκείνη την ημέρα.  Πέρασε η ώρα και αποφάσισα να κοιμηθώ. Να παραχωρήσω το εγώ μου στον τόπο των συμβόλων, στα όνειρα. Τα δικά μου μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είχα πλέον εμπειρία. Τίποτα απ’ όλα που είδα δεν ήταν αυτό που φαινόταν πως είναι.
Κάποιος άλλος στη θέση μου, για τα ίδια γεγονότα, θα σας έγραφε άλλα. Τελικά, θα συμφωνήσω με το αξίωμα της πρώτης πρότασης του κειμένου. Μάλιστα, θα τη συμπληρώσω. Όσοι ανάγουν την αντικειμενικότητα των γεγονότων σε θρησκεία, λένε ψέματα… του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Χωματερή ψυχών η Μεσόγειος
      Σε δύο μήνες από σήμερα, στις 20 Ιουνίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Κάθε λεπτό οκτώ άνθρωποι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη των πολέμων και των διώξεων.
Οι ξεριζωμένοι του πλανήτη μας έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός ισοδυναμεί μ’ ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος.
Γι’ αυτούς η έλλειψη βασικών αγαθών – όπως καθαρό νερό, τροφή, καταλύματα, ιατρική περίθαλψη, συνθήκες υγιεινής και προστασία από τη βία και την κακοποίηση – σημαίνει ότι κάθε μέρα δίνουν άνιση μάχη για την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον περασμένο χρόνο έχασαν τη ζωή τους 3.500 μετανάστες στη Μεσόγειο, κάνοντάς την, την «πιο θανάσιμη διαδρομή του κόσμου». Την ίδια χρονιά 218.000 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν τη Μεσόγειο, με τον αριθμό αυτό να είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον προηγούμενο του 2011, όταν 70.000 είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους στη διάρκεια της εξέγερσης της αραβικής άνοιξης.
Εφέτος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 13.500 πρόσφυγες διασώθηκαν την περίοδο από 10 έως 17 Απριλίου, 900 πέθαναν από την 1η έως την 15η Απριλίου και 31.500 μετανάστες έφθασαν από τη Βόρειο Αφρική από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Προχθές στη Λαμπεντούζα χάθηκαν 700-900 ψυχές, όπως και άλλες τρεις στις ακτές της Ρόδου.
Γηραιά πόρνη, ανάλγητη και υποκρίτρια η Ευρώπη. Οι ηγέτες της διαδήλωσαν υποκριτικά για τα θύματα του CHARLIE HEBDO, αλλά από την άλλη απομυζούν τα χρήματα των φτωχών εταίρων-μελών της υπέρ των πλουσίων και θαλασσοπνίγουν τους Αγιάννηδες του κόσμου τούτου, χωρίς ίχνος ντροπής.
Αναλογίζεσαι, λοιπόν, τι στο διάβολο γίνεται στην «Ευρώπη των λαών». Χειρότερη από την Αμερική κατάντησε. Οι Ευρωπαίοι, επειδή τα σύνορά τους δεν εφάπτονται της Μεσογείου, διάρα τσακιστή δε δίνουν για να αντιμετωπίσουν σοβαρά το τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό θέμα. Να πλουτίζουν θέλουν.
Κι εμείς παρακολουθούμε άβουλοι τα δράματα σαν ταινία του Hollywood. Συνένοχοι στο διαρκές έγκλημα της nostra mare και άξιοι της μοίρας μας για όσα βιώνουμε ως λαός, χωρίς στο δεύτερο να αφαιρώ τη συνυπεύθυνότητά μας.
Παρά τα δεινά μας, οι Έλληνες, ως λαός, όπως αποδεικνύεται, έχουμε καταφύγει στη λήθη. Δε θέλουμε να θυμόμαστε από πού κρατάει η σκούφια μας και τι έχουν τραβήξει οι παππούδες μας από τους ναζιστές. Τρανή απόδειξη το 6,28% της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» που πήρε πρόσφατα στις εκλογές. Το ποσοστό αυτό, πέραν της οργής για το πολιτικό σύστημα και τα συμπαρομαρτούντα, είναι και μια επιβράβευση στις πρακτικές της απέναντι στους πρόσφυγες. Ανθωποκυνηγητά, εκφοβισμός, ξυλοφόρτωμα, εγκλήματα. Γιορτάζει και την επέτειο σήμερα της 21ης Απριλίου. Ταμάμ της ήλθε. Χαρές, κατάρες και πανηγύρια για τους πνιγμένους στη Λαμπεντούζα.
Τα χειρότερα, ωστόσο, είναι μπροστά μας. Αυτό που έγινε στο CHARLIE HEBDO θα αποτελεί παρωνυχίδα σ’ αυτά που θα βιώσει η Ευρώπη...
Του Δημήτρη Γιατράκου

*** Το πολύ χρήμα δε φέρνει την ευτυχία
     Η είδηση έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ, τη Μέκκα του καπιταλισμού. Σύμφωνα με αυτή, όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο, αφεντικό της χρονιάς θα «στεφθεί» αδιαμφισβήτητα ο 30χρονος ιδρυτής της Gravity Payments, Νταν Πράις.
Ο νεαρός που ίδρυσε την εταιρεία του στο Σιάτλ το 2004, σε ηλικία 19 ετών, υποσχέθηκε μεγάλες αυξήσεις στους 120 εργαζομένους του.
Οι αυξήσεις θα προκύψουν, όπως τους ανακοίνωσε, από την εντυπωσιακή μείωση του δικού του μισθού από 1.000.000 σε 70.000 δολάρια.
Ο νέος κατώτατος μισθός για τους 120 εργαζομένους θα είναι 70.000 δολάρια, μεγαλύτερος κατά 20.000 από το μέσο όρο του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ.
Αύξηση μισθού θα χορηγηθεί σε 70 εργαζομένους, ενώ 30 συνάδελφοί τους θα δουν το ετήσιο εισόδημά τους να διπλασιάζεται.
Μέχρι το 2017, κάθε ένας από τους 120 εργαζομένους θα έχει ετήσια εισοδήματα που θα ανέρχονται σε 70.000 δολάρια.
«Ο μισθός μου δεν ήταν 1.000.000 δολάρια επειδή χρειαζόμουν τόσα πολλά χρήματα για να ζήσω, αλλά επειδή τόσο θα κόστιζε να με αντικαταστήσει κάποιος άλλος διευθύνων σύμβουλος (CEO).
Νομίζω ότι ο μισθός ενός CEO είναι εξωφρενικός. Θέλω η εταιρεία να είναι βιώσιμη, ακόμα και αν μου συμβεί κάτι. Προσωρινά, θα παίρνω τον κατώτατο μισθό.
Δεν το έχω σκεφτεί. Η ζωή μου ξεκίνησε αρκετά απλά και δεν έχω πολλές οικονομικές υποχρεώσεις ή χρέη», σημείωσε μιλώντας στο ABC News.
Επέλεξε το ποσό των 70.000 δολαρίων ύστερα από μια έρευνα του Πανεπιστημίου Princeton το 2010, που έδειξε ότι η ευτυχία ενός εργαζομένου επηρεάζεται, όταν τα εισοδήματά του κυμαίνονται από 70.000 με 75.000 το χρόνο.
Οι αυξήσεις πέραν αυτού του ορίου, όπως συμπέρανε η έρευνα, δεν έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ευτυχία των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο έτος η Gravity Payments πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων.
Και να που το «αφεντικό» το τόλμησε. Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ σπάνια ενέργεια, ίσως μοναδική. Εξ όσων μπορώ να θυμηθώ, δεν έχω ακούσει ξανά κάτι τέτοιο. Δύσκολα δε αφεντικό θα υποχωρούσε των αποζημιώσεών του, μοιράζοντας το υπόλοιπο της αμοιβής του στο προσωπικό του. Αν κρίνουμε από εγχώριες περιπτώσεις, μάλλον το αντίθετο θα συνέβαινε, καθώς είναι ιδιαιτέρως γνωστή η «ψαλίδα» μεταξύ στελεχών και απλών εργαζομένων σε επιχειρήσεις. Και ο άνθρωπος αυτός, αφού κατέληξε ότι τα πολλά χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία, τα μοίρασε στους εργαζομένους στην επιχείρησή του, κατορθώνοντας να τους κάνει όλους χαρούμενους και, κατά συνέπεια, αποδοτικότερους.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  ,  harhar@tharrosnews.gr

***  Πήδημα Μεσσηνίας – ας το ανακαλύψουμε με τη βοήθεια του Ευτύχη Μπλέτσα!
             bletsas-pidima       Ο Ευτύχης Μπλέτσας ταξιδεύει και παρουσιάζει στο κοινό του το Πήδημα Μεσσηνίας!
Πόσα ξέρουμε εμείς για το Πήδημα;
Το Πήδημα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας λίγο έξω από Καλαμάτα! Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα κλασικά και τουριστικά σημεία της Μεσσηνίας. Ένα μέρος απέραντης φυσικής ομορφιάς με πολύ πράσινο, τρεχούμενα νερά και μία φημισμένη σε όλη την Μεσσηνία ταβέρνα… Δεν είναι τυχαίο που αν Καλαματιανός ακούσει “πήδημα” αμέσως θα σκεφτεί “καλό φαγητό”, αφού η ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού κάθε μέρα γεμίζει με Μεσσήνιους που έρχονται να απολαύσουν καταπληκτικό φαγητό σε τέλειο περιβάλλον και σε πολύ καλές τιμές.
G0020064-1024x767
Το χωριό δεν είναι όμως μόνο η ταβέρνα και η πρόταση μας είναι αν έχετε πάει μόνο για φαγητό εκεί, την επόμενη φορά να πάτε λίγο νωρίτερα από τις 7 (το καλοκαίρι) που έχει ακόμα φως και να κάνετε έναν περίπατο στο όμορφο και γραφικό χωριό.
Το Πήδημα ανήκει στο δήμο Αρφαρών και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Το χωριό είναι πανέμορφο και διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο.    http://kalamatain.gr/new/phdhma-mpletsas/ .
IMG_9781-1024x575
Σε αυτό βρίσκονται πηγές Πηδήματος, που το νερό τους τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία κάτι που κυρίως σημαίνει παραγωγή ελαιολάδου. Το χωριό διαθέτει σύγχρονο ελαιοτριβείο αλλά και ένα παλιό παραδοσιακό με μυλόπετρες, κάτι που αποδεικνύει ότι η ελαιοπαραγωγή έχει ιστορία στο Πήδημα.
IMG_9758-1024x575
Το χωριό πήρε το όνομά του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετά από ένα τραγικό γεγονός: Πάνω από το χωριό, στο σημείο που αναβλύζουν μέχρι σήμερα οι πήγες υψώνονται απότομα βράχια. Από εκεί προτίμησαν να πηδήξουν (εξ ου και “Πήδημα”) νεαρά κορίτσια ώστε να γλιτώσουν από τους διώκτες τους Τούρκους. Οι ντόπιοι ίσως σας πουν την ιστορία για μία συγκεκριμένη χωριατοπούλα που πήδηξε από εκεί, τη λεγόμενη Λυγερή, αλλά ιστορικά θωρείται ότι ήταν πάνω από μία. Μία άλλη εξήγηση για το όνομα του χωριού έχει να κάνει με τις πηγές και τα νερά που ρέουν άφθονα στην περιοχή. Το νερό στο χωριό βγαίνει με μεγάλη δύναμη από το βουνό και έτσι υπάρχει η θεωρία ότι το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα” από τους πίδακες που δημιουργούσε στο έδαφος. Το νερό “πηδούσε” και το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα”. Η πρώτη εκδοχή φαντάζει πιο πιθανή αλλά και η δεύτερη στέκει.  http://kalamatain.gr/new/phdhma-mpletsas/ .-
IMG_9779-1024x575
Το χωριό έχει πολλά παραδοσιακά στοιχεία, παλιά κτήρια και γραφικές γωνιές. Στο λόφο πάνω από το χωριό υπάρχει ένα αρχαίο κάστρο που είναι προσβάσιμο μόνο με πεζοπορία. Φαίνεται όμως από το χωριό και ομορφαίνει το τοπίο. Από εκεί πάνω έδωσαν τέλος στη ζωή του οι Ελληνοπούλες για να αποφύγουν τους Τούρκους.
Στο Πήδημα εκτός από τη γνωστή ταβέρνα Μύλος υπάρχει στο χώρο της πλατείας καφενείο, εστιατόριο, παντοπωλείο καθώς επίσης και ένα καινούριο μεζεδοπωλείο.  Η εκκλησία του χωριού είναι σε λόφο, ψηλότερα από το υπόλοιπο χωριό και έτσι φαίνεται από παντού. Είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και 21 Μαΐου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
Πάντως επειδή το όνομα του χωριού παραπέμπει αλλού, ντόπιοι και επισκέπτες κάνουν την πλακίτσα τους με φράσεις όπως “μου αρέσει το Πήδημα” κοκ. Μάλιστα στην ταβέρνα Μύλος που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίνουν αναμνηστικά αυτοκολλητάκια και αναπτήρες που γράφουν “I LOVE ΠΗΔΗΜΑ”.
~ Οι κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής είναι άριστες για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων με εξαιρετικό αποτέλεσμα στο ελαιόλαδο. Τους τελευταίους μήνες ένα νέο brand name έχει κάνει την εμφάνιση στο χώρο του ελαιόλαδου, από το χωριό Πήδημα. Το Pidima Greek extra virgin olive oil με πολύ καλές κριτικές από όσους το έχουν δοκιμάσει, είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε το site www.pidima.eu και στο www.facebook.com
Διαβάστε το άρθρο εδώ: www.bletsas.gr
 
***  Δε μας ψεκάζουν τα αεροπλάνα, αλλά το Facebook
      
Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα της εφημερίδας, αλλά και οι τοίχοι των περισσοτέρων στο Facebook, για το χθεσινό σκηνικό που δημιουργήθηκε στον ουρανό της Καλαμάτας.
Για ακόμα μια φορά το συμπέρασμα που έβγαζαν οι περισσότεροι είναι ότι μας ψεκάζουν, προφανώς για να μας έχουν χαζεμένους, όπως πιστεύουν.
Δεν έχω δικαίωμα να αμφισβητήσω αυτή την άποψη, αλλά έχετε αναρωτηθεί σε τι καταστολή μάς έχει βάλει το Facebook;
Ώρες ατέλειωτες μέσα σε αυτό, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι επικοινωνούμε με τους διπλανούς μας.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βγει έξω και έχουμε καταλήξει να είμαστε με το κινητό στο χέρι ή να «πρέπει» να ανεβάσουμε φωτογραφία, δείχνοντας ότι περνάμε καλά ή ότι είμαστε στο τάδε σημείο.
Αν δεν είναι αυτό αποχαύνωση και χάζεμα, τότε τι είναι;   Π.Μπ. 

***  «Ανοιχτός Δήμος»: Υπέρ της μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ
     
Περίσσεψε η υποκρισία για την Αυτοδιοίκηση
 Θέση στο μείζον θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, παίρνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» στο Δήμο Καλαμάτας.
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική πρακτική ήταν αναγκαία, με δεδομένα τα προβλήματα της χώρας, ενώ αποτελεί και μια κίνηση απέναντι στην πολιτική «στραγγαλισμού» που επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «H απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει με έναν προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο, μάλιστα, που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο και ασφαλέστερη τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).
Η συγκεκριμένη επιλογή δε σημαίνει ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα. Όταν για πέντε χρόνια δέχτηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στους πόρους, το Παρατηρητήριο του κ. Φούχτελ. Επί πέντε χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις  υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό στην εντατική, χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση.
H Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.
Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους “δανειστές” και τους “θεσμούς”, που με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου μνημονίου.
Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.
Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. Να ασκούμε κριτική, αλλά όχι με υστερία. Αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα, ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά να πάμε σε νέο μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό,τι γινόταν τόσο χρόνια».   Α.Π.
 
***  Δημιουργία προσωρινού χώρου για τα αδέσποτα της Καλαμάτας         
      
Πάνω από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης 
 Η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στην Καλαμάτα έχει ξεφύγει. Και γι’ αυτό το φαινόμενο υπάρχουν πολλοί λόγοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της Πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους.
Από την πλευρά του, το 2011 ο Δήμος Καλαμάτας με πρόγραμμα χρηματοδότησε στειρώσεις, ταυτοποίηση και εμβολιασμό για δεκάδες σκυλιά, ενώ προχώρησε σε νέα σύμβαση με το Φιλοζωικό Όμιλο. Βέβαια, για τα παραπάνω είναι υποχρεωμένος από το νόμο, συν την παροχή καταφυγίου, αυτοκινήτου και προσωπικού για τη διευκόλυνση των εθελοντών.
Στο μεταξύ, βρέθηκε κατάλληλος χώρος- καταφύγιο για μικρό χρονικό διάστημα σε δημοτικό χώρο πάνω από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης. Πριν επιλέξει ο Δήμος Καλαμάτας το συγκεκριμένο είχε αναζητήσει άλλα, όμως δε βρέθηκαν ιδιώτες πρόθυμοι να διαθέσουν το οικόπεδό τους έναντι τιμήματος.
Σημειώνεται ότι ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας θα εμβολιάζει τα αδέσποτα ζώα, θα κάνει την προβλεπόμενη σήμανση και ακολούθως τα ζώα θα φιλοξενούνται στο χώρο για δύο-τρεις ημέρες. Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτός θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για τη νοσηλεία αδέσποτων σε περίπτωση ασθενειών ή τραυματισμού τους, όπως και η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου.
Στην ουσία, δηλαδή, μπορεί να γίνεται ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά η περίθαλψη των αδέσποτων θα είναι και πάλι ζήτημα μερικών... ηρωικών εθελοντών πολιτών και κτηνιάτρων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν το βαθμό βαρβαρότητας του δήθεν πολιτισμού μας.  Α.Π.
 
***   Ομοψυχία (;) Δημοτικής Αρχής και εργαζόμενων          
   
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, όπως ήταν φυσικό μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, δε συμμετείχε, χθες, στην κινητοποίηση που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, κατά της δέσμευσης των χρημάτων της αυτοδιοίκησης.
H ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, είχε αποφασίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοτικών αρχών της χώρας στη Βουλή και επιπλέον τη διακοπή της λειτουργίας των Δήμων από τις 12.00 μέχρι τις 3.00 μετά το μεσημέρι, με τη διαμαρτυρία των δημοτικών υπαλλήλων έξω από τα δημοτικά κτήρια.
Σύμφωνα, όμως, με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, ουδείς εργαζόμενος στις Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και στα Νομικά του Πρόσωπα έλαβε μέρος στη χθεσινή κινητοποίηση. Τόσον ο Δήμος όσο και τα Νομικά του Πρόσωπα λειτούργησαν κανονικά, μέχρι πέρατος του ωραρίου.
Άραγε, οι εργαζόμενοι συμφωνούν στο σύνολό τους με τη συγκεκριμένη πολιτική κίνηση ή φοβήθηκαν μήπως χάσουν τρεις ώρες από τον... πολύτιμο μισθό τους;   Α.Π. 
 
 ***    Ισχυρό αντικαρκινικό δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ισχυρό αντικαρκινικό δημιουργούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών Στη δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, στοχεύει καινοτόμος έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, από τον αναπληρωτή καθηγητή Πλάτωνα Μαγκριώτη.
Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι και εκτοξεύει μία ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική της δραστικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.
«Παρ'όλο που πολλά φυσικά προϊόντα έχουν συντεθεί, με πρώτο την ουρία, από τον Wöhler το 1828, η σύνθεση κάθε νέου φυσικού προϊόντος παραμένει μία σημαντική πρόκληση για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές. Η Et-743 έχει συντεθεί στο εργαστήριο πέντε φορές και η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής μου στις μεταδιδακτορικές μου σπουδές το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων» ανέφερε, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μαγκριώτης.
Όπως εξηγεί ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους . Είμαι αισιόδοξος , είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» πρόσθεσε.

***  Τα καρότα σύμμαχος της αντρικής γονιμότητας
Τα καρότα σύμμαχος της αντρικής γονιμότηταςΤα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά δυναμώνουν το σπέρμα

Τα καρότα είναι το λαχανικό που ενισχύει την γονιμότητα των αντρών και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματός τους, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία του σπέρματος και ανακάλυψαν ότι τα καρότα παράγουν το καλύτερο αποτέλεσμα!

*** Η μαρμάρινη στήλη
      
Από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε η μαρμάρινη στήλη στο βόρειο τμήμα της πλατείας, η οποία μας θυμίζει το όνομα του δημάρχου που υλοποίησε την ανάπλαση, η εικόνα προκάλεσε αρνητικά σχόλια. Είναι μια πρακτική που δε συνηθίζεται γενικώς. Η υπερβολική διαφήμιση του «Εγώ» μας και ιδιαίτερα αν αυτός είναι και πολιτικό πρόσωπο, βλάπτει.
Σε κάθε περίπτωση, αφού ο δήμαρχος επιμένει ότι έτσι θα περάσει στην... αιωνιότητα, ας φροντίζει να είναι καθαρή. Η κατάστασή της δεν τιμά κανέναν. Ιδιαίτερα τον ίδιο...  Α.Π. 
 
***   Αποκάλυψη: Στα 4 δισ ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα dhmosionomiko elleimma
Το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας, όπως το υπολογίζουν οι δανειστές της χώρας, ανέρχεται στα 4 δις ευρώ για το 2015, λόγω του ότι έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο μέτρο!
Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να διαβεβαίωσε στο Eurogroup τους ομολόγους του ότι θα εξασφαλίσει έσοδα ύψους 6 δις ευρώ, αλλά οι εταίροι υποστηρίζουν ότι από αυτά δεν θα μπορέσει να εισπράξει ούτε ένα δις, λόγω του ότι βαδίζουμε χρονικά προς το δεύτερο μισό του έτους, μέχρι να ψηφισθούν και να εφαρμοστούν τα όποια μέτρα!

*** Λοβέρδος: «Δέχθηκα απειλή ξυλοδαρμού από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ»
loverdosΎβρεις «γηπέδου» και απειλή ξυλοδαρμού από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν στη βουλή στη συζήτηση για την ΠΝΠ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στη συνέχεια ανέφερε πως η κόντρα του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν καθαρά πολιτική.

***  Στις 15 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research-Το 71,9% των πολιτών υπέρ συμφωνίας με τους εταίρους
eklogesa
Οι πολίτες- αν σήμερα άνοιγαν οι κάλπες- θα επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ με 36,9%. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 21,7% και ακολουθούν το Ποτάμι με 7,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 4,6% και το ΠΑΣΟΚ με 3,9%
Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στο ευρώ, στο ΝΑΤΟ και υπέρ μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές δηλώνουν οι έλληνες, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.
Το 71,9% δηλώνει ότι καλύτερο για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που θεωρεί καλύτερη τη ρήξη.
Το 72,9% επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το 20,3% επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή.
Επίσης, το 79,4% θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ και το 73,7% στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα το 17,2% δεν επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και το 22% δεν θέλει να παραμείνει η χώρα στο ΝΑΤΟ.
Υπαρκτό κίνδυνο εξόδου από το ευρώ «βλέπει» το 68,8%, ενώ το 24,1% δηλώνει ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος.
Επίσης, το 36,1% θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ το 32,7% διαφωνεί.
Το αίσθημα ελπίδας κυμαίνεται στο 43,3% ενώ η ανησυχία στο 52,9%.
Τέλος στο ερώτημα εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές η πλειοψηφία θα επέλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ με 36,9%. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 21,7% και ακολουθούν το Ποτάμι με 7,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 4,6% και το ΠΑΣΟΚ με 3,9%.

*** Ισχυρή έκρηξη σε διαμέρισμα στην Καλαμάτα, νεαρός έχει τραυματιστεί σοβαρά (φωτογραφίες & βίντεο)
       
 
 
 
 
 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας, στη συμβολή των οδών Λακωνικής και Παλαιολόγου, η έκρηξη έγινε αντιληπτή σε σπίτια που απέχουν μακριά από το διαμέρισμα.
Από την έκρηξη έχουν σημειωθεί σοβαρές υλικές ζημιές στο διαμέρισμα καθώς και θραύσματα τζαμιών έχουν "φτάσει" δεκάδες μέτρα μακριά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα αλλά και γειτονικά μπαλκόνια.
Ένας νεαρός έχει τραυματιστεί και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και ενώ στην αρχή ο τραυματισμός φαινόταν ελαφρύς τελικά κρίθηκε απαραίτητα η μεταφορά του νέου σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας ενώ στο σημείο βρίσκεται και όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικά τα οποία είχαν στο διαμέρισμα νεαροί και μάλιστα στο παρελθόν είχαν απασχολήσει την αστυνομία με εκρήξεις στην Καλαμάτα (δείτε εδώ)
Για τον παραπάνω λόγο οι αστυνομικοί ελέγχουν όλο το κτήριο αφού υπάρχουν φόβοι και για άλλα εκρηκτικά.
Ενημέρωση 26/4/2015
Ώρα 9:30

Αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή κάτω από το διαμέρισμα που έγινε χθες το βράδυ η έκρηξη.
Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί κορδέλες ενώ άντρες της Αστυνομίας απαγορεύουν την είσοδο,  σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό συμβαίνει γιατί στην Καλαμάτα θα φτάσει ειδικό κλιμάκιο για να εξετάσει το διαμέρισμα αλλά και την πολυκατοικία.
 Βιντεο 1 :  Έκρηξη στην Καλαμάτα , https://youtu.be/DvKDPGhmRq8.-
Βίντεο 2 : Καλαμάτα έκρηξη 25/4/2015 , https://youtu.be/baa6b2OORn8 ,

*** Έκτωρας Τσατσούλης: «Η πολιτιστική πρωτεύουσα θα μεταλλάξει την Καλαμάτα»
       
Πώς μία πόλη μεταλλάσσεται λόγω του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης; Πώς μπορεί η Καλαμάτα να αλλάξει; Αυτά ήταν κύρια σημεία της παρουσίασης του εκτελεστικού διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτορα Τσατσούλη, στην εκδήλωση In Situ Metaλλaxis, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ο κ. Τσατσούλης ξεκίνησε την παρουσίασή του αναφερόμενος στα 30 χρόνια και τις 50 πόλεις που έχουν φιλοξενήσει το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το 1985 έως σήμερα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο θεσμός οφείλει την  επιτυχία του και τη μακροζωία του στις αλλαγές, τις μεταλλάξεις, που φέρνει τόσο στην πόλη που τον φιλοξενεί όσο και στους κατοίκους της.
Στη συνέχεια παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί μια πόλη να αλλάξει ήδη από τη φάση διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλαγή που επέρχεται σταδιακά και επηρεάζει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Σε αυτό το σημείο ανέφερε τη διαδικασία του Πολιτιστικού Σχεδιασμού της Καλαμάτας, που γίνεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Υποψηφιότητας, ενώ περιέγραψε το έργο των Θεματικών Ομάδων Εργασίας, των εθελοντικών συμμετοχικών δομών δηλαδή που δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη του σχεδιασμού αυτού.
Αναφερόμενος σε διεθνείς περιπτώσεις, ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της RUHR.2010  στη Γερμανία. Με σύνθημα “Transformation through Culture; Culture through transformation”, δηλαδή «Αλλαγή /Μετάλλαξη μέσω του πολιτισμού και πολιτισμός μέσω της αλλαγής», η Ruhr κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για να κάνει την αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, άλλαξε τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν ακόμα μία κεντρική αρτηρία, τον αυτοκινητόδρομο Α40/Β1 που διασχίζει την πόλη και την «κόβει» στα δύο.
Οι οργανωτές της RUHR.2010 κατάφεραν να κλείσουν το δρόμο για μία ολόκληρη ημέρα και να παραδώσουν το χώρο σε όλους τους πολίτες να εκφραστούν, να μοιραστούν τις δράσεις τους και να δουν ότι τελικά ο δρόμος που τους χωρίζει μπορεί να γίνει ένα σημείο συνάντησης, ένα σημείο που τους ενώνει. Με τη δράση αυτή και τη μαζική συμμετοχή των πολιτών κατάφεραν να προβάλουν μία άλλη διάσταση, μία άλλη εικόνα ενός χαρακτηριστικού στοιχείου της γερμανικής κουλτούρας, ενός αυτοκινητόδρομου.
Αποτέλεσμα της παραπάνω δράσης αλλά και του συνολικού προγράμματος της RUHR.2010  ήταν η περιοχή να αλλάξει ριζικά την εικόνα της και από υποβαθμισμένη περιοχή ανθρακωρυχείων να γίνει περιοχή πολιτισμού. Οι πολίτες της ένιωθαν πιο περήφανοι για την πόλη τους, πιο ενθουσιασμένοι και πιο αφοσιωμένοι σε προγράμματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ποιες είναι οι αλλαγές που έχει βιώσει η Καλαμάτα; Ο κ. Τσατσούλης υποστήριξε ότι το 1986 η Καλαμάτα άλλαξε, αλλά άλλαξε βίαια... Βρέθηκε σε μία κατάσταση κρίσης. Οι πολίτες της, όμως, είχαν τη δύναμη να συσπειρωθούν, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα και να αναγεννηθεί η πόλη.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι μία πιο ομαλή μετάλλαξη έγινε μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν η Καλαμάτα «άνοιξε» στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Πλέον, είναι πιο εύκολα προσβάσιμη οδικώς με το νέο δρόμο, συνδέθηκε με διεθνείς προορισμούς μέσω του αεροδρομίου της και μεγάλες επενδύσεις με διεθνή προβολή γίνανε στην περιοχή.
Οι πολίτες της τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αλλαγή και αρχίζουν να αντιδρούν σε αυτή την… υποχρεωτική εξωστρέφεια. Από τις αλλαγές αυτές οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν έντονα και υγιή αντανακλαστικά. Ο τόπος έχει μια δυναμική να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.
Ποια θα είναι τα αντανακλαστικά τους, όμως, στην περίπτωση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης; Τα πρώτα δείγματα του κόσμου, οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές. 140 άτομα συμμετέχουν στις ομάδες Εργασίας για τη δημιουργία Πολιτιστικής Στρατηγικής για την πόλη τους, πάνω από 100 φορείς έχουν ήδη συναντηθεί με την καλλιτεχνική διευθύντρια στην αναζήτηση της δυναμικής της πόλης.
Πώς, λοιπόν, μπορεί ο τίτλος να μεταλλάξει την Καλαμάτα; Το 2021 τι; Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει ο κ. Τσατσούλη. Ομάδες Εργασίας συζητούν για την πόλη τους και πώς θα ήθελαν να είναι σε 10 χρόνια, συζητήσεις που μεταφέρονται και σε κύκλους και παρέες και εκτός ομάδων εργασίας.
Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τομέα, της μουσικής, των εικαστικών, των γραμμάτων και των τεχνών, συζητούνται θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός τους. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, η Πολιτιστική Στρατηγική μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον αντιπροσωπεύει τους πολίτες της. Η Καλαμάτα μεταλλάσσεται... Καλή μας συνέχεια!

*** Ξεκίνησε και συνεχίζεται στις 4 Μαΐου η εκδίκαση υπόθεσης αποπλάνησης 13χρονης
     
Ενώ εκκρεμεί υπόθεση βιασμού της στο τριμελές ανηλίκων Γυθείου 
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Για την απόπειρα αποπλάνησης το 2011 στην Κοκκάλα Λακωνίας μιας 13χρονης κατηγορείται ένας (τότε) 21χρονος. Η εκδίκαση ξεκίνησε χθες το πρωί, ύστερα από αρκετές αναβολές, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.
Αν και υπήρξε πρόταση του εισαγγελέα Έδρας για διακοπή της υπόθεσης, καθώς και αυτή τη φορά απουσίαζαν βασικοί μάρτυρες, ζητώντας τη βίαιη προσαγωγή τους, η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τους δικαστές και η δίκη θα συνεχισθεί στις 4 Μαΐου.
  Αρνείται τις κατηγορίες
Ο κατηγορούμενος νεαρός αρνείται όλες τις κατηγορίες, ακόμα και ότι έβαλε στο αυτοκίνητό του την ανήλικη. Επίσης, η κοπέλα έχει ζητήσει την παύση της ποινικής δίωξης του κατηγορουμένου, ενώ χθες δεν παρευρέθη στην εκδίκαση. Παράλληλα, στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Γυθείου εκκρεμεί υπόθεση βιασμού της συγκεκριμένης ανήλικης, το ίδιο βράδυ, από άλλα άτομα.
Το περιστατικό που εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Καλαμάτας φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να έχει διαδραματισθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 στην Κοκκάλα Ανατολικής Μάνης.
Η 13χρονη μαζί με φίλες της είχαν πάει σε σχολικό πάρτυ που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα της περιοχής. Ξημερώματα, σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε τότε, ο νεαρός κατηγορούμενος πήρε με το αυτοκίνητό του την 13χρονη, ενώ σταμάτησε σε ένα σημείο και της ζήτησε ασελγείς πράξεις. Αυτή, όμως, αρνήθηκε και το περιστατικό, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, έληξε εκεί.
Η ανήλικη, καθώς ήταν από διπλανό χωριό, μετά το περιστατικό και κατόπιν παρότρυνσης άλλης κοπέλας που ήταν στο πάρτυ, δεν επέστρεψε στο σπίτι της εκείνο το βράδυ και φιλοξενήθηκαν σε σπίτι της περιοχής, στο οποίο διέμενε ο νεαρός κατηγορούμενος.
Κατά τη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας και ο πατέρας της ανήλικης, ο οποίος είπε ότι η κοπέλα επιθυμεί πλέον να τελειώσει η ιστορία, ενώ και ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις περιγραφές να είναι υπερβολές της κοπέλας.
Ακολούθως, ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει διακοπή της δίκης για να προσαχθούν βίαια οι μάρτυρες, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν αντιφατικές καταθέσεις, όμως το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση και η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχισθεί στις 4 Μαΐου. 

*** Στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου…
Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2015 19:24
 Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον στη Ναυαρίνου το παρκάρισμα αυτοκινήτων πάνω στα πεζοδρόμια. Τις φωτογραφίες μάς έστειλε αναγνώστης μας. Φαίνεται πως η όχι και τόσο συχνή παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή της παραλίας ενθαρρύνει αρκετούς οδηγούς να παρκάρουν όπου βρουν, μην αφήνοντας καθόλου χώρο για τους πεζούς...   Κ. Γαζ. 

*** Απίστευτο «παρκάρισμα» ποδηλάτου…
       
Μέχρι τώρα είχαμε δει και το πιο απίθανο παρκάρισμα αυτοκινήτου στην πόλη της Καλαμάτας... Σιγά σιγά φαίνεται ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε και περίεργα με ποδήλατα. Έτσι, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, κάποιος αποφάσισε να κλειδώσει το ποδήλατό του σε είσοδο πάρκινγκ πολυκατοικίας στο κέντρο της Καλαμάτας. Μάλιστα, το άφησε και για αρκετές ώρες, αδιαφορώντας για το πώς θα μπουν στο παρκινγκ όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Να σημειωθεί, δε, ότι δε συμβαίνει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, όπου στεγάζονται και αρκετοί ιατροί, οι οποίοι και λόγω επαγγέλματος θα πρέπει να έχουν ελεύθερη και άμεση πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης.
Ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο την επόμενη φορά που θα «παρατήσουμε» κάπου το ποδήλατο ή το αυτοκίνητό μας...   Κ. Γαζ. 

*** Παρέμβαση για αποφυγή οσμών και βλαβών στην οδό Ναυρίνου
      
Αφαιρέθηκε η οροφή αντλιοστασίου 
 Αφαιρέθηκε, χθες το πρωί, η οροφή αντλιοστασίου στην οδό Ναυαρίνου, στο πλαίσιο εργασιών για την επανακατασκευή της που εκτελεί η ΔΕΥΑΚ. Για το λόγο αυτό έχει αποκλεισθεί το νότιο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου, έναντι της βίλας Καρέλια, κι αυτό θα εξακολουθήσει περίπου για μία εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος.
Η νέα οροφή του αντλιοστασίου αποχέτευσης θα εξασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση σ’ αυτό μέσω θυρίδων, που θα διευκολύνουν τον καθαρισμό και τη συντήρησή του. Θα προκύπτει, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη απορροή των λυμάτων και αποφυγή βλαβών και οσμών.
Παρακαλούνται, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου από το Δήμο Καλαμάτας, οι διαβάτες, οι ποδηλάτες και οι οδηγοί αυτοκινήτων να δείχνουν τη δέουσα προσοχή κατά την εκτέλεση των εργασιών, αλλά και πέραν αυτής και ιδίως το βράδυ, καθώς και να υπακούουν στη σήμανση και τις υποδείξεις του συνεργείου, για την αποφυγή ατυχήματος.
Επισημαίνεται πως έχει δημιουργηθεί διάβαση για τους πεζούς, ώστε να παρακάμπτουν το σημείο εργασιών, κατερχόμενοι στο οδόστρωμα.

***  Κραδασμοί στην δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας
     
Τα αποθεματικά διχάζουν την πλειοψηφία
 Ένα ιδιότυπο μέτωπο έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για την αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας.
Από τη μια πλευρά, υπάρχει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» και ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, έπειτα από χθεσινή του δήλωση, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι του νομού που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης στην οποία ηγείται ο κ. Νίκας και, για τους δικούς της λόγους, η παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" - ΚΚΕ.
Αυτή η περίεργη σύνθεση απόψεων είναι φυσικό να δημιουργεί περισσότερους πονοκεφάλους στο δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος έχει απέναντί του όλον τον κομματικό μηχανισμό που τον στήριξε στις δημοτικές εκλογές, αλλά και τους δημοτικούς του συμβούλους, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, δε ρωτήθηκαν τι γνώμη έχουν.
Πάντως, αν παρακολουθήσει κανείς κάποιες παρεμβάσεις τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είναι ξεκάθαρη η αντίθεσή τους στην επιλογή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Και φυσικά, θα έχει ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου δεν αποκλείεται να εκφραστούν και δημόσιες διαφωνίες από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, φυσικά, και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, έστω και με αστερίσκους, συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ δε θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο με αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.  του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Νέοι φόβοι για «λουκέτα» σε αστυνομικά Τμήματα της Τριφυλίας με την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ
      
Νέοι φόβοι έχουν προκληθεί και διάχυτη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην Τριφυλία για «λουκέτα» που έρχονται προσεχώς σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης στην ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η αναδιάρθρωση θα φτάνει και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50%, με το σχέδιο των αστυνομικών υπηρεσιών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί επισήμως από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να προβλέπει την... εξαφάνιση έως και έξι στα δέκα αστυνομικών τμημάτων ή, αλλιώς, συγχώνευση «πέντε σε ένα», κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένει την τελική εισήγηση - μελέτη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ για την «εξαφάνιση» των απαιτούμενων αστυνομικών υπηρεσιών. Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές στις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών.
Οι κάτοικοι της Τριφυλίας αλλά και οι παράγοντες του Δήμου φοβούνται πως με την αναδιάρθρωση θα μπουν «λουκέτα» σε αστυνομικά τμήματα που έχουν μικρή δύναμη, κάτι που προωθούσε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση και, μάλιστα, είχε νομοθετήσει σχετικά, αλλά εξαιτίας των αντιδράσεων σε όλη τη  χώρα είχε «παγώσει».
Στην Τριφυλία, σύμφωνα με στοιχεία που κατ’ επανάληψη από προηγούμενα χρόνια ανέφεραν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών υπαλλήλων και έχουν δημοσιευθεί, σχεδόν οι μισές από τις οργανικές θέσεις παρέμεναν κενές, αφού δεν υπηρετούσαν τόσοι υπάλληλοι όσοι προβλέπονταν. Με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, όχι μόνο δε διατηρούνται ή ενισχύονται, αλλά, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.
Όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», σε μια περίοδο που λόγω και της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών και έξαρση της εγκληματικότητας, αντί να ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως όφειλε και οφείλει να κάνει η Πολιτεία, υπάρχουν φόβοι πως με την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ οι αστυνομικές δυνάμεις, εάν δεν ενισχυθούν σημαντικά, δε θα μπορούν εκ των πραγμάτων να επιτελέσουν τα καθήκοντα του ρόλου και της αποστολής τους.
Όπως, μάλιστα, λένε ευθέως πολίτες σε συζητήσεις τους, τα «λουκέτα» σε Α.Τ., όπως των Φιλιατρών και του Κοπανακίου και ίσως των Γαργαλιάνων, μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν και σε τίποτα δε θα συμβάλουν στην καλύτερη αστυνόμευση.
Επίσης, με τη δημιουργία των τριών Κλάδων, Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών, πολλοί πολίτες αναρωτιούνται εάν στην Τριφυλία είναι στις προθέσεις του υπουργείου να δημιουργηθούν και τρία αντίστοιχα τμήματα! Ένα για την Τάξη, ένα για την Ασφάλεια και ένα για τους Αλλοδαπούς, που, ως γνωστόν, στην περιοχή είναι χιλιάδες, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι λαθρομετανάστες!
Στην Κυπαρισσία λειτουργεί Πρωτοδικείο με δύο Ειρηνοδικεία. Θα δημιουργηθεί Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων;
Είναι γεγονός πως οι αστυνομικοί υπάλληλοι της περιοχής, υπό αντίξοες συνθήκες και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, νυχθημερόν πασχίζουν για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, την αποτροπή κρουσμάτων και την εξιχνίαση υποθέσεων, έχοντας πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους!
Είναι, επίσης, γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με αποφάσεις του αστυνομικού διευθυντή, έχει ενισχύσει την Β’ ΟΠΚΕ, ενώ από το καλοκαίρι του 2013 συστάθηκε Ομάδα Ασφαλείας.
Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει, ο κόσμος της Τριφυλίας φοβάται πως η αναδιάρθρωση θα έχει επιπτώσεις και στην ασφάλεια και αστυνόμευση της περιοχής, σε μία περίοδο που, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας, με πολλά κρούσματα και το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε όχι μόνο να μην καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις και να κλείνουν Α.Τ., αλλά να καλύπτονταν με αστυνομικούς υπαλλήλους και να ενισχύονταν οι δομές με πόρους και μέσα.
Η αναδιάρθρωση, τονίζουν, θα έχει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο, μόνον εάν συνοδευτεί με αποφάσεις του υπουργείου για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, πόρους και μέσα.
του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Κώστας Λύρης: Τροχοπέδη για το ελαιόλαδο η νοοτροπία «τα ξέρω όλα»
      
Ένας από τους 15 κριτές του Διαγωνισμού Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης μιλά «έξω από τα δόντια»
 Αποφασίσαμε να αφήσουμε για λίγο τις διακρίσεις και τους επαίνους στο ελληνικό και δη στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο, και να μιλήσουμε για τα προβλήματά του.
Γιατί η τιμή δεν ανεβαίνει; Γιατί καθημερινά χώρες που δεν υπήρχαν στο χάρτη στην παραγωγή ελαιολάδου μάς ξεπερνούν; Τι, τελικά, μπορεί να αλλάξει;
Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον Κώστα Λύρη, τον Καλαματιανό γεωπόνο που πρόσφατα επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε ως κριτής στον ομώνυμο διαγωνισμό ελαιολάδου.
Ο κ. Λύρης αναφέρθηκε στην εμπειρία του, ενώ μας είπε και αλήθειες που «δε χαϊδεύουν αυτιά», κυρίως όσων έχουν επαναπαυτεί πίσω από την επωνυμία Ελληνικό Ελαιόλαδο:
  -Δεύτερη φορά στο Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης. Μιλήστε μας γι’ αυτή την εμπειρία.
Ήταν μια μεγάλη τιμή και αναγνώριση, η οποία έρχεται για άλλη μια φορά από το εξωτερικό. Μια αναγνώριση της εμπειρίας και της προσεκτικής δουλειάς των τελευταίων 15 ετών που ασχολούμαι με το ελαιόλαδο.
Δεκαπέντε κριτές ελαιολάδου μαζεμένοι από όλο τον κόσμο, με ένα και μόνο σκοπό, να αξιολογήσουμε ελαιόλαδα από τον παγκόσμιο χάρτη, την Ιαπωνία, την Ευρώπη, τη νότιο Αφρική, την Αργεντινή, Χιλή, την Καλιφορνία και πολλές άλλες περιοχές. Ήταν ένα πραγματικό σχολείο.
  -Ποια τα οφέλη μια χώρας και συγκεκριμένα ενός ελαιολάδου, για να συμμετέχει σε έναν τέτοιο διαγωνισμό;
Σίγουρα η διάκριση και η προσωπική ικανοποίηση που απορρέει από αυτήν. Η δωρεάν διαφήμιση που ακολουθεί και που όλοι γνωρίζουν ότι αφορά πραγματικά χαρακτηριστικά και όχι διαφημιστικό κόλπο. Και φυσικά, δεν είναι λίγο να βραβεύεσαι στο μεγαλύτερο διαγωνισμό του κόσμου! Ο διαγωνισμός της Νέας Υόρκης μέσα σε τρία μόνο χρόνια έχει επισκιάσει όλους τους άλλους, γιατί, εκτός από ένα απλό βραβείο, προσφέρει προβολή μέσω της ιστοσελίδας  του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  -Ποια τα κριτήρια για να αναδειχθεί το καλύτερο ελαιόλαδο;
Τα κριτήρια είναι απλά, ΑΡΙΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, δε γίνονται εκπτώσεις και είναι τόσο σκληρός ο ανταγωνισμός, που δε συγχωρά λάθη. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου το 40%, ίσως και λίγο παραπάνω, των ελαιολάδων κρίθηκε εκτός προδιαγραφών (ελαττωματικό) και δυστυχώς, πάρα πολλά ελληνικά ήταν σε αυτή την κατηγορία.
Πρέπει να αναρωτηθούμε τι γίνεται και χάνουμε διαρκώς έδαφος σε αυτούς τους διαγωνισμούς, αν και φέτος είχαμε καλύτερη παρουσία από το 2014.
  -Πόσες συμμετοχές υπήρχαν φέτος; Μεταξύ αυτών πόσες ελληνικές;
Οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές, περίπου 640 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, και ξεπέρασαν κατά πολύ όλους τους άλλους διαγωνισμούς.
Τα ελληνικά ήταν 168, τα περισσότερα όλων, αλλά με τα λιγότερα αναλογικά βραβεία. Μόλις το 21% διακρίθηκε. Πήραμε 35 βραβεία, σε αντίθεση με την Ισπανία που πήρε 73, την Ιταλία με 43, με τις περίπου μισές παρουσίες από την Ελλάδα, και την Πορτογαλία με 22. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ένα από την καλύτερη κατηγορία, δηλαδή χρυσό βραβείο κατηγορίας, πήγε στην ΙΑΠΩΝΙΑ!
Από τη Μεσσηνία είχαμε μερικές διακρίσεις, αλλά είχαμε και αρκετά ελαιόλαδα τα οποία δεν κατάφεραν να φέρουν αποτέλεσμα. Φανταστείτε ότι μόνο τρία ελληνικά πήραν χρυσά βραβεία.
  -Γιατί, κατά τη γνώμη σας, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία;
Φταίει το ότι τα ξέρουμε όλα, είμαστε παντογνώστες, είμαστε σίγουροι πάντα ότι έχουμε το καλύτερο λάδι.
Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε  ραβδιστήρια για τη συλλογή, να βάζουμε τις ελιές σε πλαστικά τσουβάλια, να αργούμε να βγάλουμε τις ελιές, να χρησιμοποιούμε υψηλές θερμοκρασίες στο ελαιοτριβείο, να αποθηκεύουμε το λάδι σε ακατάλληλους χώρους και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το καλύτερο λάδι.
Όλα αυτά φταίνε, όλα αυτά που κάνουμε και δεν παραδεχόμαστε.
Ευτυχώς, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αυτοί που διακρίνονται και ιδιαίτερα όσοι έχουν συνεχείς διακρίσεις. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και Μεσσήνιοι.
Την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσω να κάνω μια σύνθεση των συμπατριωτών μας που διακριθήκαν.
  -Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς ελαιολάδου είναι η χαμηλή τιμή. Μάλιστα, τη φετινή χρονιά η παραγωγή ήταν μειωμένη για την Ισπανία και την Ιταλία. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή στην Ελλάδα δεν ανέβηκε και τόσο, γιατί αυτό;
Δεν είμαστε ρυθμιστές της τιμής του ελαιολάδου, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η τιμή διαμορφώνεται από αυτούς που το αγοράζουν και, δυστυχώς, το αγοράζουν χύμα οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.
Οι ποσότητες που παράγουμε δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Άρα, θεωρητικά και μόνο, υπάρχει υπερπαραγωγή για την κάλυψη των εσωτερικών εμπορικών αναγκών μας. Ως εκ τούτου, η ανάγκη της εξαγωγής χύμα ελαιολάδου διαμορφώνει και την τελική τιμή.
Μην ξεχνάτε ότι οι τρίτες χώρες έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι του ελαιολάδου και προσφέρουν απίστευτες ποσότητες στην αγορά. Ποιος, λοιπόν, οικονομοτεχνικός νόμος θα μπορούσε να συνηγορήσει σε μια αύξηση της τιμής πώλησης του χύμα ελαιολάδου; Εγώ δε γνωρίζω κανέναν.
  -Βλέπουμε το φαινόμενο μικρές επιχειρήσεις να τυποποιούν λάδι και να ξεχωρίζουν στις αγορές και τις εξαγωγές. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, μαζικές κινήσεις απέτυχαν ή δεν καταφέρνουν κάτι ανάλογο; 
Συνήθως η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που διαπρέπει. Νέοι άνθρωποι μορφωμένοι, με όραμα, καταφέρνουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, αρκεί να μην υπερβαίνουν εαυτούς.
Πρέπει πρώτα να πιστέψεις σε αυτό που κάνεις. Μόνο τότε θα έχεις επιτυχία. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις και τι έχεις στα χέρια σου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις ατομικές και οικογενειακές που «πετάνε», ακόμα και στην πόλη μας. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πάρα πολλές, τους γνωρίζουμε όλοι. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν και σχήματα που απέτυχαν εντελώς εξαιτίας των διορισμένων διοικήσεων που είχαν.
Αγράμματοι και άξεστοι άνθρωποι βρέθηκαν να διοικούν κολοσσούς και τους καταστρέψανε.
  -Η κρίση έχει στρέψει νέους στο ελαιόλαδο και γενικά στον πρωτογενή τομέα;
Σαφώς ναι, αλλά οι περισσότερες ενέργειες είναι ερασιτεχνικές. Ξεκινούν ένα νέο βήμα σημαντικό για την περαιτέρω εξέλιξή τους χωρίς συγκεκριμένο στόχο ή πέφτοντας σε νέες καλλιέργειες, τις οποίες δε γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν και να αποθαρρύνονται.
Η καλύτερη πολιτική θα ήταν να αποταθούν σε μια εταιρεία υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι η δική μας ή και άλλες, ώστε να γίνουν σωστές αξιοποιήσεις του κεφαλαίου, χωρίς ρίσκο. Φανταστείτε ότι κάποιος συντοπίτης μας έκανε μια επένδυση κεφαλαίου και έστησε μια αγροτική επιχείρηση παραγωγής φραγκόσυκου, κι ενώ είχε καλή ποιότητα και ικανές ποσότητες προς εμπορία, δεν μπόρεσε να διαθέσει το προϊόν. Αποτέλεσμα; Οικονομική καταστροφή. Γι’ αυτό μικρά και προσεκτικά βήματα!
  -Η χώρα μας με βάση την παραγωγή της πού μπορεί να φτάσει;
Η χώρα μας, από τρίτη παραγωγός χώρα στο χάρτη του ελαιολάδου, φέτος έπεσε στην τέταρτη (ακόμα δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα μεσογειακής παραγωγής ). Την πέρασε η Τυνησία. Η Τουρκία έχει αρχίσει να γίνεται δυνατός παίχτης και γίνονται διαρκώς νέες φυτεύσεις, ενώ τα λάδια, από τις νέες παραγωγούς χώρες ελαιόλαδου, συνεχώς αυξάνονται. Αυτό και μόνο αρκεί, για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είμαστε ρυθμιστές του παιχνιδιού. Αν αυτό το καταλάβουμε και δουλέψουμε στο κομμάτι ποιότητα και ανταγωνιστικό πακέτο, τότε θα πετύχουμε.
  -Η διάθεση και το ενδιαφέρον των παραγωγών εξελίσσεται ή απλά μαζεύουν τις ελιές τους μια φορά το χρόνο και από εκεί και πέρα περιμένουν την καλή τιμή;
Οι νέοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνουν και συνεχώς βελτιώνονται. Υπάρχει μια διαρκής βελτίωση και θέληση για μάθηση.
  -Κυκλοφορεί μια αρρώστια που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα. Πόσο ανησυχητική είναι και πώς μπορεί να προστατευτεί ο παραγωγός;
Πρόκειται σίγουρα για ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο, δε σας κρύβω, μας απασχόλησε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους συναδέλφους στο διαγωνισμό, αλλά όπως με έχουν πληροφορήσει και οι συνάδελφοι της ιταλικής εταιρείας με την οποία συνεργάζομαι, ίσως τα πράγματα να μην είναι και τόσο δραματικά.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερα αυστηρό κλάδεμα και αρκετές επεμβάσεις με χαλκό.
  -Επόμενος προσωπικός σας στόχος; Υπάρχει κάποιος διαγωνισμός που θα συμμετέχετε;
Ήδη έχει «κλειδώσει» ο επόμενος διαγωνισμός στη Νέα Υόρκη για το 2015 και υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το διαγωνισμό στην Ιαπωνία. Επόμενος προσωπικός στόχος είναι η δημιουργία σε σύντομο διάστημα ενός πιστοποιημένου πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Είναι κάτι που λείπει από τη χώρα μας. Αυτά που υπάρχουν είναι εξαιρετικά λίγα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πιστοποιημένο πάνελ, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, είναι μόνο ένα, ενώ στην Ιταλία υπάρχουν 15. Κοινά πάνελ, λιγότερα από 6 σε εμάς, ενώ στην Ιταλία πάρα πολλά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
 ***  Αυτές τις κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Μαρινάκης!
Τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το SDNA αποκαλύπτει το κατηγορητήριο που πήρε ο δικηγόρος του από τον ανακριτή και ποιες ποινές προβλέπονται αν αποδειχθεί ενοχή του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός...
! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του SDNA από την Ευελπίδων, στον Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν απαγγελθεί τέσσερις κατηγορίες για την πολύκροτη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, όλες κακουργηματικού χαρακτήρα. Κατά σειρά, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι οι εξής:
1) Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
2) Ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης.
3) Ηθική αυτουργία για έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.
4) Ηθική αυτουργία για δωροδοκία-δωροληψία με σκοπό αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις και ο σκοπός επετεύχθη.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο διακεκριμένος νομικός, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για την πρώτη κατηγορία προβλέπεται ποινή φυλάκισης 10-20 έτη, ενώ για τις υπόλοιπες μέχρι 10 έτη!
Όπως έχουμε ενημερώσει νωρίτερα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε μέσω του δικηγόρου του προθεσμία για να απολογηθεί στις αρχές Ιουνίου.
Το SDNA παρακολουθεί στενά την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και θα σας ενημερώνει εγκαίρως για κάθε εξέλιξη από την Ευελπίδων. 
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***   Στην 32η «στροφή» της Σούπερ Λιγκ
Σέντρα στη Λεωφόρο, «μάχες» σε Τούμπα και Νέα Σμύρνη
Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής έχει ως εξής:
ΑΕΛ Καλλονής-ΟΦΗ 3-0 (α.α)
Νίκη Βόλου-Βέροια 0-3 (α.α)
ΣΑΒΒΑΤΟ  25/04/2015 :
     Παναθηναϊκός-Ξάνθη  2-0 , (0-0) .- ^
Τα  γκολ :  67΄ Ν. Καρέλης , 105΄ πεν .  Πράνιτς ,
Διαιτητής: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες: Ζέκα - Μπαξεβανίδης, Ράνος
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γ.Αναστασίου): Στιλ, Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλος, Ζέκα, Νάνο, Λαγός, Μπούι (46΄ Πράνιτς), Ατζαγκούν (68΄ Νίνης), Καρέλης, Κλωναρίδης, Πέτριτς (77΄ Δώνης).
ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης, Γκομσί, Γούτας, Λισγάρας (52΄ Καρυπίδης), Ομπόντο (80΄ Βασιλακάκης), Παπαστεριανός, Σολτάνι, Κλέιτον, Λουσέρο (73΄ Τριάδης), Ράνος.
Βίντεο από τον αγώνα  :
~ΠΑΟ- ΞΑΝΘΗ  Α΄ ΗΜΙΧ  0-0 , 32η  αγων  25/04/2015: http://youtu.be/EtBkbIiSmQM ,
~ΠΑΟ-ΞΑΝΘΗ 2-0  32η αγων  δηλώσεις γκολ  25/04/2015: http://youtu.be/aSWwreyGvSI ,
~ΠΑΟ-Ξάνθη  2-0  1ο  γκολ  32η  αγων  25/04/2015: http://youtu.be/HINsNkV_mq0,
~ΠΑΟ-Ξάνθη 2-0 2ο γκολ 32η  αγων  25/04/2015: http://youtu.be/I9IS4W9hlqU ,

 ΚΥΡΙΑΚΗ
15:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα
17:15 (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός
17:15 (Λιβαδειά) Λεβαδειακός-Ατρόμητος
17:15 (Περιβολίων) Πλατανιάς-Παναιτωλικός
19:30 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Ολυμπιακός

 ΔΕΥΤΕΡΑ
19:30 (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-Κέρκυρα

***  Στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ του Βερολίνου :
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ- ΡΕΑΛ Μανδρίτης

***  Στο Γιουρόπα Λίγκ  στη Βαρσοβία Πολωνίας :
ΣΕΒΙΛΗ -ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΣ
ΝΑΠΟΛΗ -ΝΤΝΙΕΠΡ Ουκρανίας

***   ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΡΑΖ στο γήπεδο Α.Ο. Διαβολιτσίου την ερχόμενη Κυριακή  :
*~ Την  Κυριακή  26 Απριλίου 2015  ο αγώνας μπαράζ  για παραμονή στη Α΄ Τοπική ΕΠΣΜ κατηγορία στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Α.Ο. Διαβολιτσίου ! μεταξύ των ομάδων ΑΣΤΕΡΑ Αρφαρών και ΕΡΑΝΗΣ Φιλιατρών .-  {Σημείωση : Εάν η πρωταθλήτρια ομάδα Α.Ο. Κυπαρισσίας ανέβει στην Γ΄ εθνική κατηγορία , τότε παραμένουν και οι δύο ομάδες στο Α΄Τοπικό}

***  Στις αναμετρήσεις για την 24η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

Πανιώνιος-Πανελευσινιακός 94-95
Τρίκαλα-Άρης 74-81
Κόροιβος Αμαλιάδας-Απόλλων Πατρών 74-68 (παράταση, κανονική διάρκεια 61-61)
ΚΑΟ Δράμας-ΑΕ Νέας Κηφισιάς 67-51
ΑΓΟ Ρεθύμνου-ΑΕΚ 80-79
ΠΑΟΚ-Κολοσσός Ρόδου 27/4 (17:00)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2/5 (19:00)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες)Ολυμπιακός 43-22αγ.
Παναθηναϊκός 42-22αγ.
ΠΑΟΚ 39-23αγ.
ΑΕΚ 38
Άρης 38-23αγ.
Ρέθυμνο 37
Κολοσσός Ρόδου 35-23αγ.
ΚΑΟ Δράμας 34
Κόροιβος Αμαλιάδας 33
Απόλλων Πατρών 33
Τρίκαλα 32
ΑΕ Νέας Κηφισιάς 32
Πανελευσινιακός 30
Πανιώνιος 26-23αγ.

***  Ο Κοντονής δεν κόβει... γέφυρες με FIFA - UEFA για το νομοσχέδιο Ο Κοντονής δεν κόβει... γέφυρες με FIFA - UEFA για το νομοσχέδιο
«Αν κάνουμε μια συζήτηση και βρούμε μια εναλλακτική λύση σε μια πρόταση της κυβέρνησης που διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και κρίνουμε ότι είναι αποτελεσματική και μπορεί να παράξει τα ίδια αποτελέσματα ή τουλάχιστον παραπλήσια, βεβαίως θα το συζητήσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στο ραδιοσταθμό «Βήμα» αναφορικά με το αθλητικό νομοσχέδιο.
Πρόσθεσε πως «όταν με είχαν ρωτήσει πριν μια εβδομάδα για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων, είχα πει ότι θεωρώ ότι είναι αδύνατον, διότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία και το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι αξιόπιστο και να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα αμφισβήτησης και καχυποψίας σε όλους τους φιλάθλους. Επομένως, όταν κάποιοι βλέπουν ότι γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, εγώ είπα ότι θα πρέπει να μας επαινέσουν και όχι να μας επιβάλλουν κάποια κύρωση».
Επιτέθηκε δε στην ΕΠΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΕΠΟ γίνεται ο πολιορκητικός κριός για να έρθει η UEFA και η FIFA και να απειλούν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο με έξωση. Εγώ, λοιπόν, απαντάω ευθέως ότι από τη στιγμή που μας έστειλαν αυτού του τελεσιγραφικού τύπου την επιστολή, υπάρχει κίνδυνος για έξωση του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι ότι σε μια συζήτηση που ελπίζουμε να γίνει και να είναι εποικοδομητική και δημιουργική, διότι, αν μπουν στη μέση τελεσίγραφα δεν υπάρχει κανένα πεδίο συζητήσεως και συνεννοήσεως, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο. Εμείς θέλουμε η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει εν κινήσει, δεν θέλουμε να σταματήσει η εθνική ομάδα και οι ελληνικοί σύλλογοι να παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».
Και κατέληξε: «Αν με ρωτάτε ποια είναι τα χρονικά περιθώρια, μπορώ να σας πω μέχρι τις 4-5 Μαΐου που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Ελπίζω να έχουμε μια δημιουργική συζήτηση με τους εκπροσώπους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** 15ος Γύρος Καλαμάτας, ραντεβού σήμερα στην κεντρική πλατεία, χρήσιμες πληροφορείς για θεατές και συμμετέχοντες            
     
Ραντεβού στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας έχουν σήμερα εκατοντάδες δρομείς και φίλοι του αθλητισμού από όλη τη Μεσσηνία και διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αφορμή το 15ο Γύρο της πόλης, ο οποίος είναι επετειακός, αφού συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του διοργανωτή Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας..
Ο ΣΔΥΜ παραθέτει παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες,  ξεκινώντας με ευχαριστίες στους συμμετέχοντες εκ μέρους και των συνδιοργανωτών που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας.
«Σας περιμένουμε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Απριλίου  στη κεντρική πλατεία στις 18΄00, για να ζήσουμε μαζί μοναδικές στιγμές, σε μία πανέμορφη και γρήγορη διαδρομή. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δηλώσεων συμμετοχής στον αγώνα  δρόμου των 10 χλμ., αλλά και η ευχάριστη έκπληξη της μεγάλης συμμετοχής στο δυναμικό βάδισμα 10 χλμ και των παιδιών και γονιών στον αγώνα των 2 χλμ., δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό που του έχει δοθεί ως "Ο  Αγώνας της Πόλης μας".
Σημαντική υποστήριξη
Η ποιότητα του αγώνα δεν θα ήταν ίδια αν δεν υπήρχε η υποστήριξη μίας σειράς εταιρειών-χορηγών  του αθλητικού και μη χώρου, που βρίσκονται επί σειρά ετών δίπλα μας και συμβάλλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δρομείς όπως και των χορηγών επικοινωνίας στην προσφορά τους για την  διάδοση του αγώνα.
Asics, ΕLECTRO NET Κατσαρός, INTERAMERIKAN Καλαμάτας, alma sport, novo nordisk, Yαλοτεχνική Βασιλόπουλος, Συνεργείο αντλιών Τρύφων Βίγκος,  Super Market Μουργή, Mangiona pizzeria restorant, Γραφικές Τέχνες Παρθένη, ΝΤΑΜΟ Μεταλλοβιοτεχνεία,  Αρτοποιία Κωνστανινέα, κατάστημα υποδημάτων Aχνάρι, Νερά <<Αύρα>>, ζαχαροπλαστείο Caramel, Κρεοπωλείο Οδεμισιώτης, βιομηχανικά είδη Εγγλέζος, αναψυκτήριο Μυσταγωγία, ταβέρνα –caterring Κουκούτση, οικογένεια Στεργίου, travel service  Μανιάτη, Hotel Haikos, Εφημερίδα Θάρρος, Μesogios tv, Best tv.
Επίσης ευχαριστούμε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, την Τροχαία Καλαμάτας και το Λιμεναρχείο Καλαμάτας για τη συμβολή τους στην ασφαλή διαξαγωγή του αγώνα.
  Τρέχουμε για την ενημέρωση και πρόληψη του Σακχαρώδους διαβήτη
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και πρόληψη του Σακχαρώδους διαβήτη συνεχίζοντας την προσπάθεια ν’ αφιερώνει για 4η χρονιά  ο Σ.Δ.Υ. Μεσσηνίας τον αγώνα σ’ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

  Οδηγίες για τη συμμετοχή σας:
Τον αριθμό συμμετοχής σας (σ.σ. αφορά στους δρομείς των 10 χλμ.) θα πρέπει να τον ζητήσετε από τη γραμματεία παραλαμβάνοντας και το t-shirt στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη κεντρική πλατεία από τις 15:00 ΕΩΣ 18:00 (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ την ημέρα του αγώνα έως τις 18:00) προσκομίζοντας 5 ευρώ για τον αγώνα 10 χλμ και δυναμικού βαδίσματος 10 χλμ., μέρος των οποίων θα διατεθούν για ανάγκες του συλλόγου διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία>>.
Φοιτητές–μαθητές ΔΩΡΕΑΝ.
Στα 2 χλμ. ελεύθερη συμμετοχή
ΠΡΟΣΟΧΗ
Μετά τις 18:00 δεν θα γίνεται καμία εγγραφή
Οι εκπρόθεσμοι δρομείς μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα στον αγώνα χωρίς καμία υποχρέωση από την οργανωτική επιτροπή.
  Χρονομέτρηση
Θα χρησιμοποιηθεί chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης που βρίσκεται κολλημένο πίσω από τον αριθμό συμμετοχής σας, το οποίο θα πρέπει να επιστρέψετε μετά τον αγώνα με την βοήθεια εθελοντών, παραλαμβάνοντας το αναμνηστικό μετάλλιο.
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας και να χρονομετρηθείτε θα πρέπει να τοποθετήσετε τον αριθμό συμμετοχής σας στο ύψος του στήθους, να μην τον καλύψετε με κάποιο ρούχο και να μην τον αλλοιώσετε με κανέναν τρόπο.
Σταθμός χρονομέτρησης θα υπάρχει στο 5ο χλμ στην αναστροφή στο ξενοδοχείο Φιλοξένια και για να είναι έγκυρος ο τερματισμός οι δρομείς θα πρέπει να περάσουν από την πύλη χρονομέτρησης.
  Τροφοδοσία
Θα υπάρχουν δύο σταθμοί τροφοδοσίας με μπουκάλι νερό στο 5ο (θα υπάρχει και ενεργειακό ποτό σε ποτήρι) και στο 7,5 χλμ.
  Η διαδρομή
Η  διαδρομή ελκυστική αλλά και γρήγορη, με αφετηρία την κεντρική πλατεία και αναστροφή στο ξενοδοχείο Φιλοξένια δίνοντας έτσι την ευκαιρία να περάσουμε δύο φορές από την παραλία  σε μία εντελώς επίπεδη διαδρομή. Η διαδρομή θα είναι κλειστή από αυτοκίνητα για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και θα υπάρχουν πινακίδες με τις ενδείξεις των χιλιομέτρων.
Θα υπάρξουν αθλητές ρυθμού «λαγοί» για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν και να κάνουν τον αγώνα σε 45min, 50min, 55min,60min.
  Πρόγραμμα αγώνα
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
- 17:00 – 18:20  Παράδοση των προσωπικών αντικειμένων
- 17:45 Εκκίνηση Δυναμικού βαδίσματος 10 χλ
- 18:20 Συγκέντρωση αθλητών 10 χλμ. στο χώρο εκκίνησης.
- 18:30 Εκκίνηση αγώνα 10 χλμ.
- 18:35 Εκκίνηση αγώνα 2 χλμ. για παιδιά
- 18:55 Ολοκλήρωση αγώνα 2 χλμ. για παιδιά
- 19:00 Προβλεπόμενη άφιξη πρώτου δρομέα
- 19:50 Προβλεπόμενος τερματισμός τελευταίου δρομέα
- 20:00 Απονομές στους νικητές του αγώνα.
-Θα λειτουργήσει χώρος φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.
-πριν την εκκίνηση ανακοινωθούν τα ονόματα των τυχερών της κλήρωσης των δώρων. Η κλήρωση θα γίνει ηλεκτρονικά
 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Παρακαλούνται όλοι οι δρομείς να βρίσκονται στον χώρο της εκκίνησης τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, αφού έχoυν ολοκληρώσει την προθέρμανση και έχουν παραδώσει τα προσωπικά τους αντικείμενα.
  «Μάχη» για τα μετάλλια στο 10άρι ανδρών και γυναικών
Είναι βέβαιο ότι οι διοργανωτές του Γύρου Καλαμάτας θα κερδίσουν και φέτος -απ’ ότι φαίνεται περισσότερο από ποτέ- το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής, όμως το 10άρι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αναμένεται να έχει έντονο συναγωνισμό στις πρώτες θέσεις, καθώς συμμετέχουν αρκετοί κορυφαίοι και αξιόλογοι δρομείς –κάποιοι στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τα πανελλήνια πρωτάθληματα στα 10χλμ (24/5) και τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας (3/5).
Από μεσσηνιακής πλευράς ξεχωρίζουν ο Νικόδημος Νικολακέας και ο Ηλίας Νικολόπουλος, ο οποίος επιστρέφει δυναμικά στη δράση μετά από ένα χρόνο ξεκούρασης και αποφόρτισης. Ο νεαρός Μανιάτης που ήταν πέρυσι 3ος στην Καλαμάτα, τρέχει σε συλλογικό επίπεδο με τα χρώματα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ήταν φέτος 10ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, ενώ το ατομικό του ρεκόρ στο 10άρι είναι 34:55.
Από την πλευρά του ο έμπειρος δρομέας του ΣΔΥΜ είναι ο πολυνίκης του Γύρου Καλαμάτας, με τελευταία του νίκη πριν από δύο χρόνια (πέρυσι πρώτευσε ο Έλληνας πρωταθλητής Δημήτρης Καραβίδας) έχει καλύτερη επίδοση 32:49 και στόχους είναι να κατέβει σήμερα και πάλι κάτω από 33 λεπτά.
Ως φαβορί για την πρωτιά προβάλλει ο 31χρονος Δημήτρης Καλλιακούδης του Α.Ε. Μεσογείων "Αμεινίας ο Παλληνεύς, ο οποίος ήταν 7ος στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου Δρόμου
με 32,53, έχει ατομικό ρεκόρ 32,33 στο 10αρι, ενώ στο μαραθώνιο έχει κατορθώσει να κατεβάσει το χρόνο του στις 2 ώρες και 29 λεπτά.
Στη «μάχη» των μεταλλίων αναμένεται να μπει και ο Γιώργος Βαλαβάνης του ΑΟ Βουλιαγμένης που κέρδισε το φετινό mini marathon στις Σπέτσες, ήταν στη 12άδα του πανελλήνιου πρωταθλήματος μαραθωνίου, με καλύτερη ατομική επίδοση 2 ώρες και 41 λεπτά, ενώ στο 10άρι έχει 33,30.
Ο Γιώργος Λουφέκης και ο νεαρός Σπύρος Γκίνης είναι επίσης ανάμεσα στα αξιόλογα ονόματα που θα φιλοξενηθούν στο φετινό Γύρο Καλαμάτα.
Στις γυναίκες, ως φαβορί έρχεται η Ξένια Κατσιμάδου, με 2 ώρες και 56 λεπτά ρεκόρ στο μαραθώνιο, 8η φέτος στο πανελλήνιο ανωμάλου δρόμου και 38:20 καλύτερο χρόνο στο 10άρι.
Θα έχει όμως κοντά τις όλες τις δυνατές δρομείς της Μεσσηνίας, όπως τη Γωγώ Πουλοπούλου, την περυσινή νικήτρια Χρύσα Σταματελοπούλου από τη Θουρία, τις ξαδελφές Σταυρούλα και Βασιλική Μπάκα.
Α, και μην ξεχάσουμε τον Νίκο Λαμπρούλη, τον ινσουλινοεξαρτώμενο δρομέα από τη Θεσσαλονίκη, που θα τρέξει με το μήνυμα «αλλάζουμε το διαβήτη»
Καλή επιτυχία τόσο στους αθλητές που έχουν αγωνιστικούς στόχους, όσο και σε όλους τους μικρούς και μεγάλους δρομείς που θα γεμίσουν σήμερα με δράση και χαμόγελα τους δρόμους της Καλαμάτας!  Χ.Ε.
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ από TV . :
Παρασκευή 25/5 14:45 OTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα
Σαουθάμπτον - Τότεναμ
16:30 OTE Sport 3
Γερμανικό Πρωτάθλημα
Ντόρτμουντ - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
16:30 OTE Sport 4
Γερμανικό Πρωτάθλημα
Κολωνία - Μπάγερ Λεβερκούζεν
17:00 OTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα
Γουέστ Μπρομ - Λίβερπουλ
17:00 NOVASPORTS 2
Basket League
Τρίκαλα - Άρης
17:00 NOVASPORTS 2
Basket League
ΚΑΟΔ - Κηφισιά
17:00 NOVASPORTS 2
Basket League
Πανιώνιος - Πανελευσινιακός
17:00 NOVASPORTS 1
Basket League
Κόροιβος - Απόλλων Πατρών
17:00 OTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα
Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα
18:00 NOVASPORTS 3
Γαλλικό Πρωτάθλημα
Παρί Σεν Ζερμέν - Λιλ
18:30 NOVASPORTS 4
Len Trophy Γυναικών
Μικρός τελικός
19:00 OTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα
Ατλέτικο Μαδρίτης - Έλτσε
19:00 OTE Sport 5
Ιταλικό Πρωτάθλημα
Ουντινέζε - Μίλαν
19:30 NOVASPORTS 2
Basket League
Ρέθυμνο - ΑΕΚ
19:30 OTE Sport 3
Γερμανικό Πρωτάθλημα
Μπάγερν Μονάχου - Χέρτα
19:30 NOVASPORTS 1
Super League ΟΠΑΠ

Παναθηναϊκός - Ξάνθη  2-0 .- ^
19:30 OTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα
Μάντσεστερ Σίτι - Άστον Βίλα
20:15 NOVASPORTS 4
Ευρωλίγκα Πόλο Γυναικών
Τελικός
21:00 OTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα
Χετάφε - Λεβάντε
21:00 NOVASPORTS 3
Γαλλικό Πρωτάθλημα
Μπορντό - Μετς
21:45 OTE Sport 1
Ιταλικό Πρωτάθλημα
Ίντερ - Ρόμα
22:00 OTE Sport 4
NBA
Μπρούκλιν Νετς - Ατλάντα Χοκς
23:00 OTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα
Σοσιεδάδ - Βιγιαρεάλ

***  Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός                      
 Κέρδισε 10-9 τη ΣαμπαντέλΠρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο αναδείχθηκε η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, η οπαία επικράτησε της υπερδύναμης του αθλήματος, Σαμπαντέλ, με 10-9 στον τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά.
Με γκολ της αρχηγού τους, Φιλιώς Μανωλιουδάκη, 33΄΄πριν τη λήξη, οι «ερυθρόλευκες» κατέκτησαν το «τρόπαιο» και έγιναν η τρίτη ελληνική ομάδα που ανεβαίνει «στο θρόνο», μετά τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη. Σωτήριες οι αποκρούσεις η Διαμαντοπούλου.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς παίζοντας εξαιρετική άμυνα (σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με τον χθεσινό ημιτελικό), χωρίς μάλιστα να χρεωθεί με ποινές.
Το ίδιο δυνατά όμως αμύνθηκαν και οι Ισπανίδες, με συνέπεια τα πρώτα εξίμισι λεπτά του τελικού να κυλήσουν χωρίς γκολ, μέχρις ότου η Αννα Εσπάρ ανοίξει το σκορ με ωραίο σουτ από την περιφέρεια.
Η Σάουθερν αξιοποίησε τη δεύτερη αποβολή που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκες» (στην πρώτη η Μανωλιουδάκη σούταρε στο δοκάρι), αλλά η Φόρκα έβαλε μπροστά στο σκορ τη Σαμπαντέλ (2-1) στο τέλος της πρώτης περιόδου.
Η εξαιρετική άμυνα των παικτριών του Νάνι Χουίου πάνω σε Ασημάκη και Μπιανκόνι «βραχυκύκλωσε» τον Ολυμπιακό και οι πρωταθλήτριες Ευρώπης χρειάστηκε απλά να αξιοποιήσουν τις δύο αποβολές που κέρδισαν για να ξεφύγουν 4-1.
Ο Ολυμπιακός πήρε... ανάσα ζωής στο τελευταίο λεπτό του δεύτερου οκταλέπτου, όταν με γκολ της Μανωλιουδάκη στον παραπάνω και της Μαργαρίτας Πλευρίτου (σε φάση που ο Χάρης Παυλίδης πήρε ταιμ-άουτ και έπαιξε με δύο φουνταριστές) μείωσε σε 4-3 (σκορ ημιχρόνου).
Η αντεπίθεση των Πειραιωτών συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, παρά το γρήγορο γκολ της Ντομενέκ.
Με σερί 3-0 ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 6-5, 3΄41΄΄πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, με το γκολ της Αβραμίδου να βάζει «φωτιά» στο κατάμεστο «Πέτρος Καπαγέρωφ».
Οι πρωταθλήτριες Ελλάδας εκμεταλλεύτηκαν και τις τρεις αποβολές που κέρδισαν στην τρίτη περίοδο και με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Ασλεϊ Σάουθερν, προηγήθηκαν 8-6, αλλά η Φόρκα μείωσε στο γκολ, στα τελευταία δευτερόλεπτα του οκταλέπτου.
Στην εκπνοή της περιόδου η Σάουθερν χρεώθηκε με αποβολή, η Σαμπαντέλ πήρε το σπριντ του τελευταίου οκταλέπτου, έπαιξε με παραπάνω και η Παρέχα έφερε το ματς «στα ίσια».
Η σπουδαία Ισπανίδα διεθνής, που ήταν «άσφαιρη» για τρεις περιόδους (όπως και στον χθεσινό ημιτελικό), πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έβαλε μπροστά την ομάδα της, αλλά μία εξίσου σπουδαία «ερυθρόλευκη», η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, απάντησε ακριβώς στα μισά της τελευταίας περιόδου.
Με τον τελικό σε... τεντωμένο σκοινί, οι Ισπανίδες έχασαν δύο επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα (ως εκείνο το σημείο είχαν 5/5) και η αρχηγός δεν τις συγχώρησε.
Στη μοναδική κερδισμένη αποβολή του Ολυμπιακού στην τέταρτη περίοδο, η Μανωλιουδάκη μπήκε στο δοκάρι, πήρε την πάσα και από τα 2μ. «έγραψε» το τελικό 10-9, 33΄΄πριν τη λήξη.
Το επιθετικό φάουλ που έδωσαν οι διαιτητές στην τελευταία επίθεση της Σαμπαντέλ έγραψε τον επίλογο στον «ερυθρόλευκο» θρίαμβο και αποκαθήλωσε την κορυφαία ομάδα των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό πόλο.
Ο Ολυμπιακός μπορεί από αύριο να ονειρεύεται τη δική του αυτοκρατορία, όμως απόψε είναι η νύχτα της σαμπάνιας...
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Σαμπαντέλ): 2-1, 2-2, 3-5, 2-2
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Εσπάρ (περιφέρεια), 1-1 Σάουθερν (π.π.), 2-1 Φόρκα (περιφέρεια), 3-1 Εσπάρ (π.π.), 4-1 Γκαρσία (π.π.), 4-2 Μανωλιουδάκη (π.π.), 4-3, Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 5-3 Ντομενέκ (περιφέρεια), 5-4 Μπιανκόνι (περιφέρεια), 5-5 Σάουθερν (π.π.), 5-6 Αβραμίδου (π.π.), 6-6 Φόρκα (π.π.), 6-7 Σάουθερν (π.π.), 6-8 Σάουθερν (περιφέρεια), 7-8 Φόρκα (περιφέρεια), 8-8 Παρέχα (π.π.), 9-8 Παρέχα (π.π.), 9-9 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 9-10 Μανωλιουδάκη (π.π.)
Η Σαμπαντέλ είχε 5/7 με παίκτρια παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός είχε 6/9 με παίκτρια παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια.
Διαιτητές: Ούρσουλα Βένγκενροτ (Ελβετία), Αλεσάντρο Σεβέρο (Ιταλία)
ΣΑΜΠΑΝΤΕΛ (Νάνι Χουίου): Εστερ, Ορτίθ, Εσπάρ 2, Χενέε, Αμπεγιάν, Παρέχα 2, Κόρντομπες, Γκαρσία 1, Πένια, Σάιντεμαν, Ντομενέκ 1, Φόρκα 3, Σάντσεθ
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελευθ. Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 3, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Μαργ. Πλευρίτου 1, Καλογεράκου, Σάουθερν 4, Μπιανκόνι 1, Νιαρχάκου, Σταματοπούλου
* Στις αρχές της τρίτης περιόδου ο Χάρης Παυλίδης δέχθηκε κίτρινη κάρτα για έντονη διαμαρτυρία στον Ιταλό διαιτητή. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Νάνι Χουίου, που διαμαρτυρήθηκε για την αμέσως επόμενη φάση!
-Ο Ολυμπιακός(2015) έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα, μετά τη Γλυφάδα (2000, 2003) και τη Βουλιαγμένη (2009, 2010), που ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης. Άλλες δύο χώρες έχουν επίσης κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες: από την Ολλανδία οι Ντονκ Γκούντα, Νιρέους Τσάανταμ και Μπράντεμπουργκ και από την Ιταλία οι Οριζόντε Κατάνια, Φιορεντίνα και Προ Ρέκο.
-Κατακτώντας σε διαδοχικές χρονιές το LEN Trophy και την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός μιμήθηκε το αντίστοιχο κατόρθωμα της Προ Ρέκο/Ράπαλο, η οποία είχε ανάλογες επιτυχίες το 2011 και το 2012. Η διαφορά είναι ότι ενδιάμεσα η ιταλική ομάδα είχε κατακτήσει και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, κάτι που δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός, αφού ηττήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Σαμπαντέλ. Τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια έχουν επίσης κατακτήσει η Βουλιαγμένη και η Σκιφ Μόσχας.
-Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν πλέον μία σπάνια περίπτωση συλλόγου, που έχει κατακτήσει την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και στις γυναίκες. Κάτι ανάλογο θεωρείται πως έχει πετύχει και η Προ Ρέκο, στην οποία «πιστώνεται» το Τσάμπιονς Καπ γυναικών του 2012, όταν είχε πάρει... υπό τη σκέπη της τη Ράπαλο.
-Μπορεί για τον Ολυμπιακό ο αποψινός να είναι ο πρώτος τίτλος πρωταθλητή Ευρώπης, δεν ισχύει όμως το ίδιο για δύο παίκτριές του. Η Αλεξάνδρα Ασημάκη ήταν μέλος της πανίσχυρης Βουλιαγμένης, η οποία κατέκτησε δύο σερί τίτλους, το 2009 και το 2010,
Τρίτη θέση η Κίνεφ Κίρισι...Η Κίνεφ Κίρισι πήρε την τρίτη θέση. Η ρωσική ομάδα επικράτησε της ουγγρικής Ουίπεστ 14-12, στον «μικρό» τελικό, αλλά αυτό ελάχιστη παρηγοριά μπορεί να της προσφέρει, δεδομένου ότι δεν κατάφερε, ούτε στην ένατη συμμετοχή της σε τελική φάση, να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο.
Το παιχνίδι κρίθηκε στην τελευταία περίοδο, όπου η Κίρισι, με κορυφαίες της Ζούμπκοβα και Κρίμερ, κατάφερε να πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων και να φτάσει στη νίκη.
Τα πέντε γκολ της Κέστελι δεν αρκούσαν για να αποφύγει η Ουίπεστ την τελευταία θέση, στην παρθενική συμμετοχή της σε φάιναλ-φορ.
Τα οκτάλεπτα: 5-5, 2-2, 3-3, 2-4
Διαιτητές: Πέτερ Φαν ντερ Λου (Ολλανδία), Χαλντούν Τοϊγκαρλί (Τουρκία)
ΟΥΙΠΕΣΤ (Μπερταλάν Ατς): Γκανγκλ, Κούνα, Κέβεσντι, Κιστελέκι 3, Ζουκς 1, Κέστελι 5, Σίκτερ, Χέρτζκα, Τοτ 1, Τσάμπαϊ 1, Αζούμαχ, Σούντουτ-Κις 1, Κις
 ΚΙΝΕΦ ΚΙΡΙΣΙ (Αλεξάντρ Ναρίτσα): Καρνάουχ, Ζούμπκοβα 4, Προκοφίεβα, Σιμάνοβιτς 2, Κουρότσκινα, Κρίμερ 3, Μπάλαϊ, Κιρίλτσεβα, Ιακούσεβα, Χοχριάκοβα 2, Ιβάνοβα 2, Ρίζκοβα 1, Ιούσκοβα
 Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ»
================
1988 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1989 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1990 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1991 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1992 Μπράντεμπουργκ (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1993 Ούνγκεριτ Ζέντες (Ουγγαρία) --φάιναλ σιξ--
1994 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ σιξ--
1995 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1996 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) --φάιναλ έιτ--
1997 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία) --φάιναλ έιτ--
1998 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ έιτ--
1999 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία) --φάιναλ έιτ--
2000 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ έιτ--
2001 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ έιτ--
2002 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2003 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2004 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2005 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2006 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2007 Φιορεντίνα (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2008 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ--
2009 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ φορ--
2010 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ φορ--

2011 Σαμπαντέλ (Ισπανία) --φάιναλ φορ--
2012 Προ Ρέκο (Ιταλία) --φάιναλ φορ--
2013 Σαμπαντέλ (Ισπανία) --φάιναλ φορ--
2014 Σαμπαντέλ (Ισπανία) --φάιναλ φορ--
2015 Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) --φαιναλ φορ--

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
=====================================
ΕΤΟΣ ΟΜΑΔΑ ΘΕΣΗ ΠΟΛΗ
1992 Βουλιαγμένη 6η Βουδαπέστη
1994 Βουλιαγμένη 4η Παλέρμο
1995 Βουλιαγμένη 6η Τσάανταμ
1996 Ολυμπιακός 4η Νανσί
1997 Γλυφάδα 8η Τσάανταμ
1998 Βουλιαγμένη 6η Κατάνια
1999 Ολυμπιακός 5η Μόσχα
2000 Γλυφάδα 1η Αθήνα (κολυμβητήριο Κολοκυνθούς)
2001 Γλυφάδα 2η Κατάνια
2002 Γλυφάδα 3η Ντουναουϊβάρος
2003 Γλυφάδα 1η Αθήνα (κολυμβητήριο Γλυφάδας)
2004 Γλυφάδα 2η Αθήνα (κολυμβητήριο Βουλιαγμένης)
Βουλιαγμένη 4η
2006 Βουλιαγμένη 4η Κατάνια
2007 Γλυφάδα 3η Φλωρεντία
2008 Βουλιαγμένη 2η Κατάνια
2009 Βουλιαγμένη 1η Κίρισι
2010 Βουλιαγμένη 1η Κέρκυρα

Ολυμπιακός 4η
2011 Ολυμπιακός 3η Σαμπαντέλ
2012 Βουλιαγμένη 2η Κίρισι
2013 Βουλιαγμένη 3η Έγκερ
2014 Βουλιαγμένη 2η Βαρκελόνη
2015 Ολυμπιακός 1η Πειραιάς
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Με περιπέτεια αλλά για αποτέλεσμα σήμερα Κυριακή  26-04-2015 στη Μυτιλήνη η Καλαμάτα
      
Μετά από διάστημα τριών εβδομάδων, η Καλαμάτα επιστρέφει και πάλι στις υποχρεώσεις της στο  πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αντιμετωπίζοντας σήμερα (5.00 μ.μ.) στη Μυτιλήνη τον Αιολικό για την 27η αγωνιστική, σ΄ ένα ματς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε ν’ αποτελεί ακόμη και ντέρμπι ανόδου αλλά πλέον είναι αδιάφορα βαθμολογικά. Η προετοιμασία της Μαύρης Θύελλας ολοκληρώθηκε νωρίς χθες με προπόνηση στο Δημοτικό Στάδιο και με τον Μιχάλη Καβαλιέρη να δουλεύει πάνω σε θέματα τακτικής, δείχνοντας διατεθειμένος να δώσει αρκετό χώρο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Άλλωστε έχει τη δυνατότητα να το πράξει από τη στιγμή που η Καλαμάτα δεν διεκδικεί κάτι περισσότερο από την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή. Πάντως ακόμη κι έτσι ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα και οι παίκτες που θ’ αγωνιστούν καλούνται να το αποδείξουν. Θα υπάρχει σίγουρα η κούραση του ταξιδιού, αφού η ομάδα αναχωρεί ξημερώματα σήμερα οδικώς για Αθήνα και στις 10.00 π.μ. μεταβαίνει αεροπορικώς για το νησί της Λέσβου, όμως ζητούμενο για όλους είναι το θετικό αποτέλεσμα.
Ν’ αναφέρουμε κλείνοντας ότι εκτός αποστολής και πλάνων Καβαλιέρη έμεινε ο τιμωρημένος Νιφορόπουλος και ο ανέτοιμος Πάππος, ενώ και ο Χρήστος Καλαντζής δεν θα ταξιδέψει στη Μυτιλήνη.
Την 17μελή αποστολή με την οποία θα ταξιδέψει η ομάδα – μαζί τρία άτομα του τεχνικού επιτελείου και ο φροντιστής - απαρτίζουν οι: Γκαρμοίρης, Μούζος, Ρούσσης, Λαζάρου, Χριστοφιλέας, Μαρτίνος, Κεϊτά, Κουντάνης, Χαρίτος, Βασιλόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Τσάτσος, Νικολόπουλος, Ηλιόπουλος, Τσιφλίδης, Δημητριάδης, Σαλαπάτας.

*** Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 15ος Γύρος Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)
       
Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας να γιορτάσει τα 30 χρονιά από την ίδρυσή του από το να χαρίσει έναν εξαιρετικά επιτυχημένο 15ο Γύρο Καλαμάτας που πέρασε το απόγευμα του Σαββάτου στην ιστορία ως ο πιο επιτυχημένος (μέχρι τον επόμενο!) αγώνας της πόλης, με περίπου 1.200 μικρούς και μεγάλους να ξεχύνονται τρέχοντας στους (ασφαλείς με τη διακοπή της κυκλοφορίας) δρόμους από την κεντρική πλατεία έως την παραλία. Με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χορηγών και εθελοντών, ήταν μια άψογη από κάθε άποψη διοργάνωση, που κέρδισε τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων όσων πήραν μέρος, ενώ σίγουρα πολλοί θα ήταν εκείνοι που …ζήλεψαν και σκέφτονται από τώρα τον αγώνα του 2016.
Η προσέλκυση του κόσμου ήταν το μεγάλο κερδισμένο στοίχημα του ΣΔΥΜ και των συνεργατών του, με έντονο και το στοιχείο του συναγωνισμού για τα μετάλλια (βραβεύθηκαν οι έξι πρώτοι). Ο Δημήτρης Καλλιακούδης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κερδίζοντας την 1η θέση στους άνδρες, ενώ την πρωτιά στις γυναίκες κατέκτησε η πρωταθλήτρια των 800 μ. Φωτεινή Δαγκλή.
Ο Νίκος Λαμπρούλης, ήταν συνεπής με το ραντεβού του στην Καλαμάτα, ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη για να προβάλλει τρέχοντας (πήρε μέρος στον αγώνα των 10 χλμ.) το μήνυμα «αλλάζουμε το διαβήτη». Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη συγκεκριμένη μάστιγα της εποχής ήταν αφιερωμένος και ο 15ος Γύρος Καλαμάτας, με τον πρόεδρο του ΣΔΥΜ, Αλέξης Ζάννης, να τιμά με πλακέτα τον «πρεσβευτή» από τη συμπρωτεύουσα.
  Άνδρες
1ος Δημήτρης Καλλιακούδης (Α.Ε. Μεσογείων "Αμεινίας ο Παλληνεύς) 32:55
2ος Γιώργος Βαλαβάνης (ΑΟ Βουλιαγμένης) 34:43
3ος Ηλίας Νικολόπουλος (ΣΔΥΜ) 34:44
4ος Νικόδημος Νικολακέας (Smart Run) 34:44
5ος Βασίλης Βασιλείου (ανεξάρτητος) 36:16
6ος Γιώργος Κρίλης (Πέλοπας Πάτρας) 36:50
Γυναίκες
1η Φωτεινή Δαγκλή (Πανεπιστήμιο Αθηνών) 38:58
2η Γεωργία Πουλοπούλου (ΣΔΥΜ) 42:29
3η Γιώτα Φωτάκη (ανεξάρτητη) 42: 38
4η Ατζελίνα Ναβάρο (ΣΔΥ Αθηνών) 43:44
5η Μαρία Χαραλαμποπούλου (Σύλλογος Αρκάδων Δρομέων) 44:41
6η Σταυρούλα Μπάκα (ΣΔΥΜ) 45:21
 ~ Αναλυτικό ρεπορτάζ στο "Θάρρος" της Κυριακής
Βίντεο  : Γύρος Καλαμάτας 2015 , https://youtu.be/8p0gKFtPReo

***

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4125 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2470 video.  2479.-     https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                        9065  βίντεο   .-
 https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-










***  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   393 .-      
@stamos01 ,   http://messinia1234.com/?page_id=937                       
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 
~    ΑΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015                                          
 ~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .- 
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html  .- 
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης   Δευτέρα  30  Μαρτίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  ενημέρωση Τρίτη  31  Μαρτίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-  
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Τρίτη 31 Μαρτίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html            
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015  : ~ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  Ενημέρωση Τετάρτη  01  Απριλίου  2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .- 
~ ARFARA NEWS , Ειδήσεις Ενημέρωση , Πέμπτη  02  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-02-2015.html , .- 
 ~ ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημερώσεις  Παρασκευή 03   Απριλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-03-2015.html .-    ~ARFARA  NWES   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  03  Απριλίου  2015   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-03-2015.html .-     
~ ARFARA NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Σάββατο  04  Απριλίου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-04-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  04  και  05  Απριλίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/04-05-2015.html .- 
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή  05  Απριλίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-05-2015.html .-  
~ Ειδήσεις  Ενημέρωση  Κυριακή  05  Απριλίου  2015  : Σήμερα  Κυριακή των Βαϊων  !   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/04/05-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Δευτέρα 06  Απριλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-06-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  ,  Το αγιάζι  της ενημέρωσης ,  Μ. Τρίτη 07  Απριλίου 2015 :ΕΒΔΟΜΑΔΑ   ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ !   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-07-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  Το αγιάζι  της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη  08  Απριλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-08-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Εβδομάδα ΠαθώνΜ. Πέμπτη  09  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-09-2015.html .- 
~* ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι της Ενημέρωσης , Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-10-2015.html ~ ARFARA NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Σάββατο 11 Απριλίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-11-2015.html .- 
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή Πάσχα , Λαμπρή , Ανάστασης !  12  Απριλίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-12-2015.html .-  
~ ARFARA  NEWS  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα ,  13  Απριλίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-13-2015.html .- 
~ ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη  14  Απριλίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-14-2015.html .-
~ ARFARA NEWSΤο  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τετάρτη  15  Απριλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-15-2015.html .-  ~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  16   Απριλίου  2015   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-16-2015.html . .-       ` ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  17  Απριλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-17-2015.html .-    ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Ενημέρωση  ειδήσεων , Παρασκευή  17  Απριλίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-17-2015.html .- 
~Αθλητικό  Σαββατο-κύριακο 18  και  19  Απριλίου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/18-19-2015.html .-  
~ ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Σάββατο 18  Απριλίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-18-2015.html .- 
~ Ενημέρωση με Ειδήσεις Σαββατο-Κύριακο  18  και 19  Απριλίου   2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/04/18-19-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  20  Απριλίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-20-2015.html .- 
~Ημερήσια  εκδρομή -διαδρομή  στα Καλάβρυτα 19-04-2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/04/19-04-2015.html .-  
~ ΑRFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  21  Απριλίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-21-2015.html .-      
~ARFARA NEWS    ,Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  22  Απριλίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-22-2015.html .-           
 ~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  22 Απριλίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/04/22-2015.html .-
   ~ ARFARA NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,  Παρασκευή  24  Απριλίου  2015: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-24-2015.html .-
  ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Σάββατο  25  Απριλίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-25-2015.html .  
 ~