ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Νοεμβρίου  2014  :
 


 
 ***    Στα χέρια της Αστυνομίας ο πιστολέρο με το καλάσνικοφ          
             
Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ο Αλβανός πιστολέρο Αρμπέρ Μπάκο ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου έσπειρε τον τρόμο σε μπαρ στο Μικρολίμανο του Πειραιά πυροβολώντας μέσα σε μπαρ και τραυματίζοντας 15 θαμώνες.
Επειτα από αστραπιαία επιχείρηση των ΕΚΑΜ, περίπου στις 12:30 το μεσημέρι, ο Αλβανός κακοποιός συνελήφθη σε διαμέρισμα στο Γουδί, επί της οδού Αγίας Λαύρας 36, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Θωμά. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ΕΛΑΣ είχε κινητοποιήσει ακόμη και το ελικόπτερο της αστυνομίας στο πλαίσιο της επιχείρησης που εξελίχθηκε σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.
Οι άνδρες των ΕΚΑΜ έριξαν μέσα στο διαμέρισμα μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και με αστραπιαίες κινήσεις συνελαβαν τον Αλβανό κακοποιό τον οποίο είχαν περικυκλώσει χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Ο πιστολέρο με το Καλάσνικοφ δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει, λέει αστυνομική πηγή στο protothema.gr.
Ο Αρμπέρ Μπάκο δεν έφερε αντίσταση, αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες από την Αστυνομία.
Ο Αλβανός μακελάρης, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου γάζωσε με το καλάσνικόφ του το μπαρ «έτσι απλά, ελληνάδικο» βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα που έκαναν έφοδο τα ΕΚΑΜ μαζί με ακόμη ένα άτομο το οποίο ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί. Αστυνομικές πηγές λένε ότι ο συγκάτοικος του μακελάρη είναι ένας 25χρονος Αλβανός, που εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής.
Βασίλης Κικίλιας: «Μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα» 
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας μέσω του Twitter του συνεχάρη την ελληνική αστυνομία για τη σύλληψη του Αλβανού κακοποιού. «Συγχαίρω την ΕΛ.ΑΣ. για τη σωστά σχεδιασμένη & αναίμακτη σύλληψη του επικίνδυνου δράστη του Πειραιά. Μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα» .
protothema.gr

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη σύλληψη του Αλβανού που σκόρπισε τον πανικό
Συνελήφθη ο 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος τα ξημερώματα της 22-11-2014 πυροβόλησε επανειλημμένως με πολεμικό τυφέκιο σε κατάστημα στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έντεκα άτομα
Κρυβόταν σε διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι οργανωμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Ε.Κ.Α.Μ.
Δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφία και τα στοιχεία ταυτότητας του, κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής Διάταξης
Μαζί του συνελήφθη και ένας ομοεθνής του, ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία
Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι ο 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος αναζητείτο για τους πυροβολισμούς με πολεμικό τυφέκιο, σε κατάστημα στον Πειραιά τα ξημερώματα της 22-11-2014, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έντεκα ατόμων.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών ο αναζητούμενος εντοπίστηκε σε ισόγειο διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας, όπου κρυβόταν, ενώ μαζί του συνελήφθη και ένας 23χρονος ομοεθνής του, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση των πυροβολισμών – τραυματισμών στον Πειραιά έχει σχηματιστεί σε βάρος του 31χρονου συλληφθέντα ποινική δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία.
Με σχετική Εισαγγελική Διάταξη δ ίνονται στη δημοσιότητα, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία του παραπάνω 31χρονου αλλοδαπού.
Πρόκειται για τον (επ) BAKO (ον) ARBER ή ALBERT του HUITIM ή KOUTIM ή HUTIM ή KUYTIM και της AISHE ή AYSHE ή AYSTE , που γεννήθηκε το 1983 στην Αλβανία.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210 - 6411111 και 210 - 6476232 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.  ~ 

***   Χάος κατά τη συνεδρίαση της Καρναβαλικής Επιτροπής (φωτογραφίες)         
   
 
  Μπαρούτι μύριζε εδώ και καιρό η κατάσταση στην Καρναβαλική Επιτροπή Καλαμάτας, αφού μέσα από το Facebook είχε δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα αλληλοκατηγοριών, το οποίο κορυφώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Συγκεκριμένα, για τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας σύσκεψη με στόχο την ψήφιση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού για το 2014.
Αρχικά προέκυψε θέμα αν θα έπρεπε στη συνάντηση να είναι παρόντες δημοσιογράφοι και μη μέλη του Συλλόγου. Τελικά, πάρθηκε η απόφαση να είναι ανοιχτή η συνάντηση, αλλά να μην αναφερθούν προσωπικά δεδομένα (χρέη προς την οικονομική επιτροπή κ.λπ.). Επίσης, η απολογιστική να γίνει στα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο υπεύθυνος οικονομικών και αντιδήμαρχος, Δημήτρης Μπούχαλης, να παραθέτει τα στοιχεία, προέκυψαν οι πρώτες ενστάσεις και διαμαρτυρίες.
Αφού, τελικά, έγινε κάτι σαν συζήτηση, με υπονοούμενα να εκτοξεύονται εκατέρωθεν, άρχισαν οι ερωτήσεις από τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής. Όσο περνούσε η ώρα, όλο και δυνάμωνε η κόντρα.
Καθώς τελείωσε ο οικονομικός απολογισμός, πέρασαν στο διοικητικό, όπου επίσης επικράτησε ένταση σχετικά με το περσινό καρναβάλι, με τη στάση του αντιδημάρχου Δημήτρη Βεργόπουλου να αποχωρήσει πριν τελειώσει η συνάντηση, αλλά με μείζον θέμα αυτό της παραχώρησης του Καρναβαλιού στη «Φάρις». Τούτο εξόργισε αρκετά από τα μέλη, αφού θεωρούσαν ότι έπρεπε να αποφασίσουν ή, έστω, να ενημερωθούν.
Η ένταση κορυφώθηκε, όταν η πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής και δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Μπελογιάννη, ενημέρωσε τα μέλη ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε ανακοινώσει από την επομένη της λήξης του Καρναβαλιού στην ίδια ότι η διοργάνωση έπρεπε να περάσει στη «Φάρις». Αυτή η δήλωση προκάλεσε ακόμα περισσότερη αναστάτωση, αφού τα μέλη της ΚΑΡ.ΕΠΙ. θεώρησαν ότι έπρεπε να τους έχει ανακοινωθεί.
Το κερασάκι στην τούρτα των διαξιφισμών ήταν  τηλεφώνημα του Παναγιώτη Νίκα στο μέλος της ΚΑΡ.ΕΠΙ. και δημοτικό σύμβουλο, Χάρη Βγενή, με το οποίο ζητούσε την αποχώρηση της Επιτροπής από το Δημοτικό Κτήριο.
Τελικά, η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 12.00 το βράδυ με την ψηφοφορία, που ως αποτέλεσμα είχε την καταψήφιση των δύο απολογισμών.
Έτσι, ο Σύλλογος οδηγείται σε γενική συνέλευση και εκλογές για να αποφασιστεί τυχόν διάλυση ή συνέχισή του.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***   Νέο περιστατικό κακοποίησης σκύλου στη Μεσσηνία (φωτογραφίες)         
     
 
Τα περιστατικά κακοποίησης σκύλων δεν έχουν τέλος στη Μεσσηνία, έτσι μετά τη Νέα Κορώνη, το πυροβολημένο σκυλί στην οδό Σπάρτης, χθες το βράδυ ένα ακόμα σκυλί βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση στα Βουνάρια.
Το άτυχο ζώο εντόπισαν δύο Γαλλίδες που πραγματικά σοκαρίστηκαν από την κατάσταση του ζώου, αμέσως μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του Κώστα Αντωνοπούλου και της Ελένης Τσούπα όπου έγινε και επέμβαση αφού διαγνώστηκε ότι ο σκύλος ήταν πυροβολημένος εξ επαφής και τα σκάγια έχουν πάει σε όλο το σώμα του ζώου ενώ έχει και πολλά κατάγματα. 

***   Ανατροπές στους κλάδους εστίασης και ένδυσης στην Καλαμάτα         
           
Οι μοναδικές επενδύσεις είναι σε καφέ, φαγάδικα και… πολυεθνικές 
 Μπορεί η ανάπτυξη να περνάει μέσα από νεοφυείς επιχειρήσεις, από την τεχνολογία και το μοντέρνο επιχειρείν, ωστόσο στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι σχεδόν «κολλημένες» στο χώρο της εστίασης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ο παραπάνω κανόνας επιβεβαιώνεται κατά απόλυτο σχεδόν τρόπο, αν παρακολουθήσει κανείς τις τελευταίες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πόλη της Καλαμάτας.
Αυτό, λοιπόν, που έχουμε ως εξέλιξη είναι μία μεταφορά καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος από την οδό Νέδοντος στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, το άνοιγμα και πάλι του πρώην καφέ «Ρουαγιάλ» στη στοά Λόντου με νέα διεύθυνση, η επέκταση του καφεκοπτείου της επιχείρησης «Σπίνος» στην οδό Αντωνοπούλου, το άνοιγμα καταστημάτων ανάλογου ενδιαφέροντος στην οδό Αμφείας, στα «Παπλωματάδικα», αλλά και στην οδό Υπαπαντής, η λειτουργία γνωστής αλυσίδας καλλυντικών στην πρώην Γενική Τράπεζα στη Σιδηροδρομικού Σταθμού και, τέλος, το άνοιγμα στις 5 Δεκεμβρίου του πολυκαταστήματος ένδυσης Η&M στο παλιό κτήριο του ΟΤΕ.
Βέβαια, οι δύο τελευταίες επενδύσεις αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ανάλογα τοπικά μαγαζιά ένδυσης, αφού οι τιμές που θα προφέρουν τα προϊόντα τους αναμένεται να είναι άκρως ανταγωνιστικές έναντι των μικρών επιχειρήσεων.
Αν παρακολουθήσει κάποιος τη γενικότερη κατάσταση στην τοπική αγορά, θα διαπιστώσει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι μοναδικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο, τόσο το 2013 όσο και το 2014, είναι αυτές της παροχής υπηρεσιών. Πέρυσι είχαμε 340 εγγραφές και 286 διαγραφές και φέτος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαμε 265 εγγραφές και 221 διαγραφές.
Κοινώς: αυτό που ενδιαφέρει και το Μεσσήνιο επιχειρηματία είναι να ανοίξει καφετέρια ή σουβλατζίδικο! Βέβαια, δε σημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις εστίασης θα κρατηθούν εν ζωή. Εκείνο, όμως, που οδηγεί τους επιχειρηματίες να επενδύουν κεφάλαια, είναι  η καραμέλα για άνοδο του τουρισμού που θα παρασύρει και αυτόν τον τομέα.
Σε τελική ανάλυση, μπορεί να μην καπνίζουν τσιμινιέρες, αλλά θα ανάψουν νέες ψησταριές. Θα ανοίξουν σουβλατζίδικα και πιτσαρίες, θα δουλέψουν νέοι στα ντελίβερι. Αλλά και πιο πίσω: η κτηνοτροφία θα δώσει περισσότερο κρέας στην αγορά, τα σφαγεία θα δουλεύουν νύχτα, τέλος πάντων όλο το κύκλωμα του κρέατος (και της πατάτας, προτηγανισμένης και μη) θα σηκώσει τεράστιο τζίρο.
Το φοβερό είναι ότι πέραν αυτού δεν υπάρχει κάτι άλλο, γραμμένο σε χαρτί, ενταγμένο σε κάποια πολιτική. Επίσης, υποτίθεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα απελευθερώσει πόρους και δυνάμεις και θα δημιουργήσει αναπτυξιακούς αυτοματισμούς. Καμία αντίρρηση. Όμως, κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για όλα αυτά, να πατήσει κουμπιά, να κινήσει νήματα, να βελτιώσει το οικονομικό περιβάλλον.
Προσπαθούμε να ανακτήσουμε ανταγωνιστικότητα, συμπιέζοντας τα κόστη εργασίας, θέτοντας στο περιθώριο την καινοτομία και την έρευνα. Όμως, όσο και αν μειώσουμε τους μισθούς, οι γείτονες θα έχουν χαμηλότερους-δεν μπορεί να είναι εκεί το πλεονέκτημα.
Αν υπήρχε ένα κεντρικό σχέδιο, θα έπρεπε να ευνοεί την καινοτομία, την ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, τις έξυπνες λύσεις στον τουρισμό, στην τεχνολογία και στις υπηρεσίες. Τίποτα από όλα αυτά...    Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** 177 υπάλληλοι για 5μηνη εργασία στο Δήμο Καλαμάτας
 
Σε 177 υπαλλήλους ανέρχονται οι ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας, όσον αφορά σε πρόγραμμα 5μηνης διάρκειας κοινωφελούς εργασίας. Οι ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας κοινοποιήθηκαν προς τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, με αναθεωρημένο πίνακα, όπως ζητήθηκε. Σημειώνεται πως σχετικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ. - 

***  Τέλος στη ζωή του έβαλε άνδρας στην Πυλία
 
 Ένας άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του σήμερα στου Ρωμανού, ο άνδρας ήταν γύρω στα 45 και μαζί του βρέθηκε καραμπίνα που όλα δείχνουν ότι με αυτή έβαλε τέλος στη ζωή του. - 

***    Ανάρτηση πράξης εφαρμογής στο Ασπρόχωμα         
            
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ  ΣΕ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΟΔΟ ΣΠΑΡΤΗΣ,  ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ
Από το Δήμο Καλαμάτας προγραμματίζονται τα εξής όσον αφορά σε πολεοδομικά ζητήματα: Προωθείται από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας η πράξη εφαρμογής στην περιοχή Αγία Παρασκευή της Καλαμάτας, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς σε έκταση 3,5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Καλογραιών. Στην Ιερά Μονή θα δοθεί αντίστοιχης αξίας χώρος στην οδό Αρτέμιδος.
Προωθείται η διαδικασία αποχαρακτηρισμού και επιστροφής στην ιδιοκτήτρια, εκτάσεως ενός στρέμματος, της Ιεράς Μονής Καλογραιών, στην οδό Σπάρτης (17ο Δημοτικό Σχολείο).
Προωθείται η διαδικασία αποχαρακτηρισμού και επιστροφής στους ιδιοκτήτες εκτάσεως 1.400 τετραγωνικών  μέτρων στην περιοχή Παναγίτσα.
Η διαδικασία ανάρτησης της πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος θα γίνει το επόμενο δεκαήμερο και θα ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες.

***  Νέες αλλαγές και πάλι στο Facebook!         
   
Το Facebook αλλάζει για ακόμα τους όρους χρήσης του για να έχει πιο στοχευμένες διαφημίσεις!
Εδώ και αρκετό καιρό το Facebook έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις ατομικές ρυθμίσεις του κάθε χρήστη για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να του προσφέρει πιο στοχευμένες διαφημίσεις μέσα αλλά και έξω από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Αυτό συμβαίνει για το Facebook, εξαγόρασε τη διαφημιστική πλατφόρμα Atlas κι έτσι με ένα ειδικό μήνυμα που εμφανίζεται σε κάθε χρήστη και το οποίο πρέπει να αποδεχθεί, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανανεώνει τους όρους για τα προσωπικά δεδομένα και για τα cookies, για να μπορεί από 1η Ιανουαρίου να μαζεύει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για κάθε χρήστη και στη συνέχεια να μπορεί να του εμφανίζει  πιο προσωπικές διαφημίσεις με προϊόντα και υπηρεσίες που πραγματικά τον ενδιαφέρουν.
Σύμφωνα με το Facebook οι διαφημίσεις που θα εμφανίζονται σε κάθε χρήστη θα είναι αποτέλεσμα από τις εφαρμογές αλλά και τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί εκτός από το Facebook μιας και η νέα πλατφόρμα Atlas μπορεί να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά χωρίς ο χρήστης να είναι στο Facebook  www. newsit.gr

***  Έκτος ΤΑΙΠΕΔ το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Δικαίωση του “Θάρρους” 

Στην τελική ευθεία για τα περιφερειακά αεροδρόμια Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια περνούν και τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα, ενώ σήμερα θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών. Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, σύμφωνα με την εισήγηση των συμβούλων του, ότι οι φάκελοι Α των υποβληθεισών προσφορών που κατέθεσαν τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας (Ομάδες Α και Β), είναι πλήρεις σύμφωνα με τους όρους των προκηρύξεων. Ως επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών των τριών επενδυτικών σχημάτων, καθώς και της αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή. Το Ταμείο διαβεβαιώνει πως η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών γίνεται «σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και με διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, λαμβάνοντας υπόψη, όπως προβλέπεται, και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων». Οι ιδιωτικοί όμιλοι πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση παραχώρησης αναλαμβάνοντας τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 10. Οι επενδύσεις θα αφορούν έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από τη θέση της σύμβασης σε ισχύ, ενώ τα νέα έργα και οι επεκτάσεις (νέοι αεροσταθμοί, επεκτάσεις πίστας κ.λπ.) σε 48 μήνες. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι υποψήφιοι επενδυτές βάση της σύμβασης δεσμεύονται πως θα χρηματοδοτήσουν έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ τα πρώτα τέσσερα χρόνια. - 

***   Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πεθαίνει από καρκίνο
Στοιχεία της Eurostat
Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πεθαίνει από καρκίνο
O καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους                      Ένας στους τέσσερις θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται σε καρκίνο, δείχνουν στοιχεία της Eurostat για τις αιτίες θανάτου το έτος 2011.
Το 2011 ο καρκίνος προκάλεσε 1,28 εκατομμύρια θανάτους στην «ΕΕ των 28», αριθμός που αντιστοιχεί στο 26,3% του συνόλου των θανάτων.
Η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο είναι υψηλότερη για τα άτομα κάτω των 65 ετών (37,1%) και χαμηλότερη για τα άτομα άνω των 65 ετών και (23,8%).
Μάλιστα από το 2002 έως το 2011 σημειώθηκε αύξηση κατά 6,3% στο ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο.
Οι πιο κοινές μορφές θανατηφόρου καρκίνου ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα (20,8% των θανάτων από καρκίνο), του παχέος εντέρου (11,9%), του στήθους (7,2%), του παγκρέατος (6,1%) και του προστάτη (10,2% για τους άνδρες).
Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στους πνεύμονες καταγράφονται στην Ουγγαρία (26%), στην Ολλανδία (24,6%), στο Βέλγιο (24,5%) και στην Πολωνία και την Ελλάδα (24,1%).
Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από καρκίνο το 2011 αντιστοιχούσαν στο 24,6% του συνόλου των θανάτων (37,7% για τα άτομα κάτω των 65 ετών και 22,2% άνω των 65 ετών).
Μετά τον καρκίνο στους πνεύμονες (24,1% των θανάτων από καρκίνο), η πιο κοινή μορφή θανατηφόρου καρκίνου στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου (8,9%), του στήθους (6,9% έναντι 7,2% στην ΕΕ), του παγκρέατος (5,7%) και του προστάτη (5,6%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** ΑΡΦΑΡΑ  ΧΘΈΣ  ΚΑΙ  ΣΉΜΕΡΑ  :
 

~  Εγκαίνια Λαϊκής αγοράς στο Αρφαρά Καλαμάτας: http://youtu.be/nz0Y_rtGEh0 .-
~ Λαϊκή Αγορά στο Αρφαρά : http://youtu.be/UYWo_X57Y-4 .-

~ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ: http://youtu.be/yzhBjdYt6WM .-

~ Λαϊκή Αγορά Αρφαρών 14/8/2011.:  http://youtu.be/QIL5wXJLilo
 

 ~   Αρφαρά κεντρική πλατεία 16-8-2011 : http://youtu.be/uibkCrSboeU .-


***  Πήλινος αμφορέας επεστράφη στην Ελλάδα από τη Γαλλία
Έπειτα από 40 χρόνια 
Πήλινος αμφορέας επεστράφη στην Ελλάδα από τη Γαλλία
Τμήμα ενός πήλινου αμφορέα που κατείχε εδώ και τέσσερις δεκαετίες επέστρεψε στην Ελλάδα ένας γάλλος πολίτης, 90 ετών, κάτοικος Μασσαλίας. Τον αμφορέα είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος προ 40 ετών, στην Κρήτη.
Από το βήμα του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ ο Κ.Τασούλας δήλωσε ότι μέσω διπλωματικού σάκου παρέλαβε το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα, που φέρει λεπτές διακοσμήσεις. Ο υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη τον 90χρονο, ο οποίος –όπως είπε ο κ. Τασούλας- προσήλθε στο ελληνικό προξενείο στη Μασσαλία και παρέδωσε το εύρημά του, «έχοντας επηρεασθεί από το γενικότερο κλίμα επαναπατρισμού των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών».
«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό οφείλουμε ως ΕΕ να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την αποτροπή παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση επαναπατρισμού τους» τόνισε ο υπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου με θέμα «H συμβολή του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας: «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίτημα για ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην κρίση».
Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «η αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού δεν έχει πλήρως αναγνωρισθεί στις στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη» και για το λόγο αυτό «χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη δυναμική του».
Ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας, ως ταχύτατα αναπτυσσόμενοι τομείς, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της απασχόλησης» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα το 2010, που έδειξε πως οι εν λόγω τομείς αντιπροσωπεύουν το 4,5 % του ΑΕΠ και απασχολούν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Μεταξύ 2008 και 2011, η απασχόληση στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας αντιστάθηκε καλύτερα στις πτωτικές τάσεις, σε σχέση με το υπόλοιπο της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat» συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μελέτη της Deloitte για την «αποτίμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των έργων πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον χρόνο, ύστερα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η οποία καταδεικνύει «τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την τοπική και εθνική οικονομία από τις επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, οι οικονομικές δραστηριότητες που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, δημιουργούν έναν πολλαπλασιαστή 3,44 για την ελληνική οικονομία. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται, δημιουργεί αποτέλεσμα τρεις –τουλάχιστον- φορές μεγαλύτερο στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Τασούλας.
Newsroom ΔΟΛ

***   Πρωτόπαπας: Η τρόικα ζητά μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων
'Οχι» Αθήνας σε 6μηνη παράταση μνημονίου 
Πρωτόπαπας: Η τρόικα ζητά μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων 
 
Στην αποκάλυψη ότι η τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, εμφανίστηκε σκληρή, ζητώντας μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, προχώρησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Απαντήσαμε ότι δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.
Παράλληλα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου. «Αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί της Πέμπτης, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ναυάγιο, καθώς υπάρχουν συγκλίσεις», αλλά παρατήρησε ότι το αγκάθι είναι ο προϋπολογισμός.
Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτόπαπας, η τρόικα -και ειδικά το ΔΝΤ- έχει εμμονές και μιλά για δημοσιονομικό κενό, την ύπαρξη του οποίου δεν δέχεται η κυβέρνηση. «Ο προϋπολογισμός αμφισβητείται πολύ σκληρά» δήλωσε και τόνισε ότι σε αντιστάθμισμα η τρόικα ζητά περικοπή κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων (κυρίως του ΦΠΑ).
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί του μισθολογίου για το Δημόσιο, σε εργασιακά και άλλα ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν δέχεται τις απαιτήσεις για περικοπή συντάξεων και αύξηση φόρων. «Δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται» είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μαραθώνιες (21 ώρες συνολικά) διαπραγματεύσεις έχουν μείνει σε αυτό το σημείο και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξουν σήμερα και αύριο οι αναγκαίες κινήσεις για να επιστρέψει η τρόικα».
Προς παράταση του μνημονίου
 Οι εξελίξεις φαίνεται ότι φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί παράταση και πάντως όχι πολύμηνη.
«Εκείνοι κυκλοφορούν σενάρια περί παράτασης του μνημονίου. Εμείς λέμε όχι σε 6μηνη παράταση» δήλωσε ο Χρ.Πρωτόπαπας.
Σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι «εάν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο».
Παράλληλα, η κ. Βούλτεψη εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια των επαφών στο Παρίσι δημιουργήθηκαν συνθήκες για πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις» για να επιστρέψει η τρόικα.  Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό και πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να υιοθετήσει μέτρα όπως είναι η περικοπή συντάξεων, η αύξηση φόρων ή άλλα που θα πλήξουν την ανάπτυξη της χώρας.  Ηλένα Κρητικού  Newsroom ΔΟΛ

***  Σε απεργιακό κλοιό σήμερα και η Καλαμάτα         
           
Σε συγκέντρωση όλων των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ανέργων, στις 10.30 αύριο το πρωί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, κάλεσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σ. Τσώνης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, η δογματική εμμονή κυβέρνησης και δανειστών στην αδιέξοδη πολιτική που επιτείνει την κρίση και τις συνέπειες χωρίς να δίνει λύση», ενώ ζήτησε να σταματήσει κάθε σκέψη για νέα μέτρα, νέες περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ.
Αιχμές της αυριανής συγκέντρωσης είναι ο προϋπολογισμός και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εργαζομένων.
  Οι εργαζόμενοι θυσιάζονται 
Ο κ. Τσώνης επισήμανε πως οι εργαζόμενοι που έβαλαν πλάτη για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, ήταν και οι πρώτοι που πλήρωσαν τις συνέπειες, καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες, που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, με τη μείωση των μισθών κατά μέσο όρο στο 25% και των συντάξεων κατά 40%.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η υπερφορολόγηση, αλλά και τα μέτρα που πιέζει να ληφθούν η τρόικα, με την ανεργία να φτάνει στο 27% και το 70% των ανέργων να είναι χωρίς εργασία για 1 χρόνο.
Μας ενδιαφέρει, συνέχισε, να σωθεί η χώρα, αλλιώς δε θα έχουμε τύχη ως εργαζόμενοι. Κύριο μέλημα είναι να προχωρήσει η οικονομία και να έλθουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αλλιώς η ανεργία θα μεγαλώσει και μαζί της η φορολογία και θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις, και όλα αυτά είναι αντικοινωνικά μέτρα.
Τα αιτήματα που τίθενται, είναι να σταματήσει κάθε σκέψη για διαθεσιμότητες, απολύσεις, λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας, να σταματήσει η αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών, να αποκατασταθεί άμεσα και συνολικά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να επανέλθει ολικά ο θεσμός του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών που δεν έχουν εισοδήματα, να υπάρξει μέριμνα και προστασία των απλήρωτων εργαζομένων και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος και να σταματήσει κάθε άλλη παρέμβαση.
Το πιο βασικό, κατέληξε, είναι η αειφόρος ανάπτυξη με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις, που θα δώσουν και νέο αίμα στο ασφαλιστικό σύστημα.
  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα ΤΕ στην απεργία
Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό της Μεσσηνίας να απεργήσει αύριο Πέμπτη 27/11 και να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 
***  Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις ενηλίκων στην Καλαμάτα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις ενηλίκων πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Ιατρείο Καλαμάτας, κατά τις πρωινές ώρες (9.00 – 14.30), όλες τις εργάσιμες ημέρες. Η διενέργεια των εξετάσεων αυτών εντάσσεται στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας. Αυτές οι εξετάσεις διενεργούνται, επίσης, σε ορεινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας, με τη συνεργασία των υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ήδη ο ιατρός έχει μεταβεί και έχει εξετάσει κατοίκους των χωριών Άγριλος, Βελανιδιά και Βρωμόβρυση, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις στο Λαδά και στο Καρβέλι. Για τη μέτρηση χοληστερόλης-τριγλυκεριδίων ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός. Όσοι έχουν ΑΜΚΑ, είναι επιθυμητό να τον έχουν μαζί τους. Οι απαντήσεις θα δίδονται ύστερα από μερικές ημέρες, κατόπιν συνεννοήσεως. Τηλ. επικοινωνίας για ραντεβού μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας: 27213 61863 Δημοτικό Ιατρείο: Σανταρόζα & Παπανικολή, Παραλία Καλαμάτας, τηλ . 27210 93309. Οι συμμετέχοντες θα εξετασθούν ως εξής: Α. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει: Ηλικία, φύλο, κάπνισμα, ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, ιστορικό για αρτηριακή υπέρταση, φάρμακα για αρτηριακή υπέρταση. Β. Στη συνέχεια θα γίνονται οι ακόλουθες εξετάσεις: Μέτρηση σωματικού βάρους και ύψους, εκτίμηση δείκτη μάζας σώματος, συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής συχνότητας, κορεσμού οξυγόνου, σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι εξετάσεις χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και προαγωγής της υγείας των πολιτών με αξιοποίηση εφαρμογών τηλεϊατρικής» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε δημότες και κατοίκους Δήμου Καλαμάτας. - 
 
*** 12 χρόνια φυλακή σε 2 Αλβανούς για απόπειρα ληστείας αφού ένας 90χρονος τους έκανε καλά          
           
Με την ίδια ποινή που τους επιβλήθηκε και πρωτόδικα, δικάσθηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Αλβανοί οι οποίοι προσπάθησαν το 2012 να ληστέψουν έναν 90χρονο στο σπίτι του στο Τουλούπα Χάνι. Δε φαντάζονταν, όμως, ότι ένας 90χρονος θα καταφέρει να τους αφοπλίσει και να τους τρέψει σε φυγή.
Όπως και πρωτόδικα, οι δύο Αλβανοί δράστες που ομολόγησαν την πράξη τους καταδικάσθηκαν για την απόπειρα ληστείας και την οπλοφορία σε 5 χρόνια κάθειρξης και 1 έτος φυλάκισης.
  Δήλωσαν και κλοπή
Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, στις 8.30 το βράδυ, δύο άτομα μπήκαν στο σπίτι του ηλικιωμένου που ζούσε με τη γυναίκα του, έχοντας μία καραμπίνα και τους ζήτησαν χρήματα. Όμως, ο 90χρονος αντιστάθηκε και αυτοί τράπηκαν σε φυγή.
Την επομένη ο ένας από τους δράστες τηλεφώνησε στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και δήλωσε πως του έκλεψαν το αυτοκίνητο, το οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν στην άκρη του χωριού, χωρίς όμως ίχνη παραβίασης. Μάλιστα, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρήκαν μόνο αποτσίγαρα της μάρκας που κάπνιζε ο Αλβανός ιδιοκτήτης του, ενώ ίδιο αποτσίγαρο είχε βρεθεί και έξω από το σπίτι των ηλικιωμένων.
Την επόμενη ημέρα ο Αλβανός πήγε στο τμήμα να δηλώσει και εγγράφως τη δήθεν κλοπή του αυτοκινήτου του και εκεί τον κράτησαν για ανάκριση. Μετά προσήγαγαν και το δεύτερο.
Αμφότεροι αρχικά αρνήθηκαν την πράξη τους, αλλά στη συνέχεια ομολόγησαν.
Παράλληλα, ένας τρίτος Αλβανός που διέμενε μαζί με τους δύο κατηγορουμένους είπε στην Αστυνομία ότι το βράδυ της ληστείας έφυγαν με το αυτοκίνητο, αλλά μετά γύρισαν με τα πόδια.
Η καραμπίνα που χρησιμοποίησαν ανήκε στον έναν και την είχε κλέψει από ένα τροχόσπιτο στην περιοχή, ενώ υπέδειξε στους αστυνομικούς ότι μετά τη ληστεία την είχε πετάξει σε μια ρεματιά, όπου και βρέθηκε. Μαζί τους παρέδωσε και 56,9 γραμμάρια χασίς.
  Τους έκανε καλά
Ο 90χρονος με τη γυναίκα του εκείνο το βράδυ κάθονταν στο σπίτι και είχαν μισάνοιχτη την πόρτα, όταν ξαφνικά είδε να τον σημαδεύει στο πρόσωπο μια καραμπίνα. Δε δίστασε, σηκώθηκε και άρπαξε την καραμπίνα, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει τους δράστες.
Αρπάζοντας το όπλο, κατάφερε να αποσπάσει ένα εξάρτημά του, το οποίο παρέμεινε στο χώρο, ενώ ήρθε στα χέρια με τους δράστες, τον πέταξαν κάτω και στη συνέχεια πέταξαν κάτω και τη γυναίκα του. Άρχισε να καλεί σε βοήθεια και τότε οι ληστές τράπηκαν σε φυγή.
Αμέσως μετά ειδοποίησαν το γιο τους, ενώ ψάχνοντας στην άκρη του χωριού βρήκαν παρατημένο το αυτοκίνητο.
Στις απολογίες τους οι δράστες ισχυρίσθηκαν ότι εκείνο το βράδυ είχαν κάνει χρήση χασίς και δεν ήξεραν τι έκαναν.   Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  Διευκρίνιση από τους κατοίκους του Πάρκου ΟΣΕ για τα αδέσποτα          
           
Με το «Θάρρος» επικοινώνησε κάτοικος της περιοχής του Πάρκου του ΟΣΕ, η οποία και διευκρίνισε σχετικά με δημοσίευμα του Σαββάτου ότι οι κάτοικοι δεν έχουν καταθέσει μήνυση ούτε ζητούν εξαφάνιση των αδέσποτων σκύλων. Ωστόσο, έχουν καταθέσει εξώδικο κατά των υπευθύνων και ζητούν να τηρηθούν οι νόμοι, αφού, όπως εξήγησε, η κατάσταση στην περιοχή έχει ξεφύγει.
Π.Μπ. 
 
***  Το… πλεόνασμα του Δήμου Καλαμάτας

Πλεόνασμα εκατομμυρίων περηφανευόταν προεκλογικά ο δήμαρχος Καλαμάτας ότι έχουν τα ταμεία του Δήμου. Λησμόνησε, όμως, προφανώς ο κ. δήμαρχος τις οφειλές του Δήμου Καλαμάτας. Μόνο στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης οφείλει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικά 1.246.486,86 ευρώ χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας αγοράζει το νερό 0,11 ευρώ το κυβικό μέτρο από το Σύνδεσμο Ύδρευσης και στη συνέχεια το μεταπουλά στους δημότες από 0,28 ως 0,65 ευρώ το κυβικό, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευσή του. Παρ’ όλα αυτά, δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, ως οφείλει, στο Σύνδεσμο Ύδρευσης. Κι αυτό είναι ένα μόνο δείγμα των «νοικοκυρεμένων» οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας. Είναι ώρα, λοιπόν, ο δήμαρχος και το οικονομικό επιτελείο της Δημοτικής Αρχής να φρεσκάρουν τις λογιστικές τους γνώσεις και να μη χρησιμοποιούν λογιστικά τερτίπια, για να αποπροσανατολίζουν και να εξαπατούν τους δημότες. Γιατί όλοι γνωρίζουμε το αυτονόητο: Αν δεν πληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, όλοι μας θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα! Δημήτριος Γ. Φαββατάς Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Ανοιχτός Δήμος – 

***  «Ποτάμι» και Χριστίνα Τρεμόντι          
           
Υπό στενή παρακολούθηση μάθαμε ότι βρίσκεται από τα στελέχη του «Ποταμιού» η Ελληνοαμερικανίδα, με καλαματιανή καταγωγή από τη μητέρα της, και ιδρύτρια της ιστοσελίδας «edosafakelaki», Χριστίνα Τρεμόντι. Την πιέζουν να ασχοληθεί με την πολιτική και να είναι, μάλιστα, και υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν. Η Χριστίνα μέχρι στιγμής δεν έχει ενδώσει, αλλά δεν αποκλείεται να τη δούμε και στον πολιτικό στίβο...   Α.Π. 

***  Καλαματιανό Καρναβάλι 2015: Μεγαλύτερη λαμπρότητα και ζωντάνια από ποτέ υπόσχεται ο Δήμος Καλαμάτας          
           
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας κάνει γνωστό ότι το φετινό καρναβάλι θα διεξαχθεί πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη λαμπρότητα και ζωντάνια από ποτέ.
Η ευθύνη του Καρναβαλιού (οργανωτική και οικονομική) ανήκει από φέτος στο Δήμο (Κ.Ε. "Φάρις"), του οποίου η συνεργασία με το Σύλλογο (Καλαματιανό Καρναβάλι), όπως και με τους φορείς της πόλης (οικονομικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς) πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
  Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Καρναβάλι/2015 θα διεξαχθεί πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη λαμπρότητα και ζωντάνια από ποτέ. Η ευθύνη του Καρναβαλιού (οργανωτική και οικονομική) ανήκει από φέτος στο Δήμο (Κ.Ε. "Φάρις"), του οποίου η συνεργασία με το Σύλλογο (Καλαματιανό Καρναβάλι), όπως και με τους φορείς της πόλης (οικονομικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς) πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ήδη έχει ξεκινήσει η κινητοποίηση των εθελοντών και η συγκρότηση των ομάδων. Στις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει και η έκθεση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο των ενδυμασιών των ομάδων και το γραφείο στο Πνευματικό Κέντρο, που θα συντονίζει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, θα λειτουργεί κανονικά.
Το Καλαματιανό Καρναβάλι/2015 θα ΄χει περισσότερο βενετσιάνικο και μεσαιωνικό χαρακτήρα, χωρίς να αποκλείεται και το λαϊκό στοιχείο.
Χθες, Τρίτη 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του Δημάρχου, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας όλων των πλευρών και την επιτυχία του Καρναβαλιού, τα αποτελέσματα του οποίου κρίνονται εξόχως θετικά για την Καλαμάτα.
 
***  Εξιχνιάστηκε απάτη με sms         
   
Η απάτη γινόταν μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης
Οι χρήστες προτρέπονταν, με απατηλό τρόπο, να στέλνουν μηνύματα με σκοπό τη συνομιλία και γνωριμία με ανύπαρκτα πρόσωπα
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική, για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας.
Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών από τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τις οποίες, οι καταγγέλλοντες, αναζητώντας σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, γυναικεία πρόσωπα για συνομιλία και γνωριμία, απέστειλαν πλήθος σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό, υψηλής χρέωσης.
Οι χρήστες ουδέποτε κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τα πρόσωπα με τα οποία υποτίθεται ότι συνομιλούσαν, παρά μόνο προτρέπονταν με απατηλό τρόπο, για συνεχή και επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων υψηλής χρέωσης.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της ενδελεχούς διερεύνησης της υπόθεσης, ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ) της εταιρείας, προέκυψε ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων από τον πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης, έστελναν στους ενδιαφερόμενους χρήστες φωτογραφίες «ανύπαρκτων» γυναικείων προσώπων, προτρέποντάς τους έτσι με απατηλό τρόπο για τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων.
Τα μηνύματα αποστέλλονταν αυτοματοποιημένα από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρεμφερούς εξοπλισμού, οι οποίοι υποδύονταν τα ανωτέρω γυναικεία πρόσωπα και ρύθμιζαν τη ροή των μηνυμάτων, προκειμένου προκαλούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να αποστέλλουν χρεώσιμα μηνύματα με σκοπό τη δήθεν γνωριμία.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και εταιρίες τηλεπικοινωνιών, διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ταυτοποιήθηκε ότι ο εν λόγω πενταψήφιος αριθμός, υψηλής χρέωσης, ανήκει σε εταιρία τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική.
Ακολούθησε νομότυπη έρευνα, χθες το πρωί (24-11-2014), στην έδρα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος αριθμός, υψηλής χρέωσης, τυγχάνει πρωτογενούς διαχείρισης από την συγκεκριμένη εταιρία. Επίσης από τα στοιχεία που προέκυψαν, διερευνάται και η συμμετοχή έτερης εταιρείας στο εξωτερικό.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), ως αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, για τις δικές της ενέργειες, αναφορικά με την πολυμεσική υπηρεσία, πενταψήφιου αριθμού, υψηλής χρέωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής:
Τηλεφωνικά: 210-647 69 59 
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr   ,
Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID
 
***  Στην Κορώνη σήμερα η εκπομπή 360o για τους νέους που απέδρασαν από την Αθήνα (βίντεο)         
   
Τις ιστορίες νέων ανθρώπων που κατάφεραν να αποδράσουν από τις πόλεις της οικονομικής κρίσης και να κάνουν μία νέα αρχή στην ελληνική επαρχία παρουσιάζουν την Τρίτη 25 Νοεμβρίου στις 23:50 οι «360ο».
  Η Σοφία Παπαϊωάννου βρέθηκε στην Κορώνη, όπου συνάντησε μία παρέα νέων από διαφορετικά μέρη της Αθήνας που –ο καθένας για τους δικούς του λόγους- εγκαταστάθηκαν στην όμορφη κωμόπολη της Πελοποννήσου και δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά, έπειτα από χρόνια δουλειάς στην πρωτεύουσα. Ένας άνοιξε παντοπωλείο, άλλος φούρνο, άλλος εργάζεται ως προγραμματιστής, όλοι τους όμως έχουν ένα κοινό σημείο: πάτησαν το κουμπί της επανεκκίνησης και κέρδισαν. Το ίδιο ακριβώς κατάφερε και ένα ζευγάρι που κατέφυγε στην Αυλίδα Ευβοίας. Σε μία έκταση 9 στρεμμάτων δημιούργησαν μία φάρμα με περισσότερα από 10 είδη ζώων και έχουν επιτύχει να είναι αυτάρκεις.
  Ακόμα, στην κάμερα της εκπομπής μιλάει μία ψυχολόγος που εργάζεται εξ αποστάσεως από το Πήλιο, ένας βιοκαλλιεργητής από την ίδια περιοχή, αλλά και νέοι που στράφηκαν στην παραγωγή μελιού στην Εύβοια. Και δεν είναι μόνο η επιτυχημένη νέα αρχή: όλοι τους συμφωνούν ότι το κόστος διαβίωσης έχει πλέον μειωθεί τουλάχιστον στο μισό και ότι έχουν ξαναβρεί ανθρώπινους ρυθμούς στην ζωή τους.
Video:  360 Μοίρες - Τρίτη 23:50  ,  http://youtu.be/iUhEW1dXux8  ,.-
 
***  Συγκέντρωση εφοδίων για τους πρόσφυγες του Κομπάνι          
           
Κάλεσμα στους Καλαματιανούς να συνεισφέρουν όπως μπορούν, παρέχοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής, αλλά και φαρμακευτικό υλικό, που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες του Κομπάνι, απηύθυναν χθες εκπρόσωποι φορέων της Καλαμάτας.
Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο, εκ μέρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο κ. Μιχ. Μπορνόβας ανέφερε πως πίσω από τις φλόγες και τις εκρήξεις υπάρχουν πάντα οι πρόσφυγες. Την ώρα που οι μάχες μαίνονται στο Κομπάνι, 100.000 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, ζουν σε σκηνές, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης και σύντομα θα βρεθούν στο έλεος του χειμώνα. Οι Έλληνες δε θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι στο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες, με τις μάχες να μαίνονται στο Κομπάνι. Μπροστά στην εικόνα των προσφύγων και της ανθρωπιστικής κρίσης, ο ραδιοφωνικός σταθμός « Στο Κόκκινο», το ΚΕΘΕΑ, η Αλληλεγγύη για όλους, το Συντονιστικό κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων Αττικής και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν πανελλαδική εκστρατεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Κομπάνι και των γύρω περιοχών με τη συμμετοχή Δήμων και ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας.
Στην Καλαμάτα, ο Ιατρικός Σύλλογος Καλαμάτας, το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας, η ΑΔΕΔΥ, η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η οργάνωση νεολαίας Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας λένε ναι στην έκκληση των γειτόνων να σταθούν στο πλευρό τους και ξεκινούν άμεσα τη συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών.
Μέχρι την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου θα συγκεντρώνονται τρόφιμα (όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, παιδικό γάλα και κρέμα σε σκόνη), είδη υγιεινής (παιδικές πάνες και σερβιέτες) και φαρμακευτικό υλικό (αντιπυρετικά, αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, παυσίπονα, τραυματολογικό υλικό όπως γάζες, Betadine, επίδεσμοι, οινόπνευμα, φάρμακα για διαβητικούς).
  Ίδιοι οι υπεύθυνοι σε Κομπάνι και Ελλάδα 
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, ο κ. Μπορνόβας ανέφερε πως ό,τι συμβαίνει εκεί (στο Κομπάνι), είναι το ίδιο με αυτό που συμβαίνει και στη χώρα μας και πρόκειται για έργο των ιδίων ανθρώπων. Στο Κομπάνι ο κόσμος φεύγει από τα σπίτια του υπό την απειλή των όπλων, στην Ελλάδα φεύγουμε από τα σπίτια μας λόγω των τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά.
Υπεύθυνοι είναι αυτοί που εισήγαγαν τα funds, οι διαχειριστές του μεγάλου κεφαλαίου. Για αυτούς και τα δύο είναι περιστατικά του ίδιου παιχνιδιού. Εκεί είναι πόλεμος, εδώ (στην Ελλάδα) πολιτική και καταλήγοντας, ζήτησε «να είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς που κάνουν τον ίδιο πόλεμο με εμάς».
  «Να προσφέρουν»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, ανέφερε πως το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θέλοντας με αυτή την πολιτική πράξη να ξεφύγει από τα συνηθισμένα, είναι αλληλέγγυο στην πρωτοβουλία των φορέων και ζήτησε από όλους να προσφέρουν, προκειμένου να βοηθηθεί ο λαός που βάλλεται στην περιοχή.
  Τα σημεία συλλογής
Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, ο Γ. Παπαμακάριος ανέφερε πως τα σημεία συλλογής είναι:
•ΚΕΘΕΑ Κύτταρο: Κουμουνδούρου 3 Καλαμάτα, τηλ. 2721089482, καθημερινές 11:00 – 14:00
•ΑΔΕΔΥ: Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 90411
• Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας, Αθηνών όπισθεν Παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, τηλ 2721089840, καθημερινά 10:00 – 13:00.
•Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας – Ανατολικό Κέντρο, απογεύματα
• Κέντρο Νέων Καλαμάτας, Πλατεία Όθωνος 10, 1ος όροφος, Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 22.00.
  Φαρμακευτικός Σύλλογος
Τέλος, εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου η Ελένη Μπεσσή ανέφερε πως κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου αποφασίστηκε η συγκέντρωση χρηματικού ποσού που θα διατεθεί για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Γιατί δεν υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα;         
     Τελείως τυχαία έπεσε προ ημερών στα χέρια μου η έκδοση για την Ευρώπη της εφημερίδας “The Wall Street Journal” και συγκεκριμένα το φύλλο της 7ης-9ης Νοεμβρίου. Για την ακρίβεια, μου το έβαλαν φίλοι σχεδόν μέσα στα μούτρα μου, εμφανώς εξοργισμένοι. Αφού βρήκαν μια σελίδα που ήθελαν, μου έδωσαν να διαβάσω.
Και τι διάβασα; Στη σελίδα W5, κάτι σαν σε ένθετο, υπήρχε κείμενο με υπέρτιτλο «Αναθεωρήστε» και τίτλο «Ελαιόλαδα».
Και μέχρι εδώ όλα καλά. Διαβάζοντας το κείμενο, αναζήτησα κάποια αναφορά στην Ελλάδα. Δεν είδα. Αναζήτησα κάτι για την Ιταλία και την Ισπανία. Δε βρήκα κάτι. «Δεν  μπορεί», σκέφτηκα, «κάτι θα μου ξέφυγε».
Διάβασα δύο και τρεις φορές το κείμενο και βεβαιώθηκα ότι όντως είχα διαβάσει σωστά. Ούτε μισή αράδα για τις τρεις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, υπάρχει εκτενής αναφορά σε «χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο, η Συρία και η Αίγυπτος, που έχουν μεγάλη ιστορία στην παραγωγή ελαιολάδου (αυτά ανέφερε το κείμενο)», η συνέχεια του οποίου περιέγραφε ποικιλίες ελιών σε Τουρκία, Μαρόκο και Τυνησία.
Το ρεπορτάζ υπογράφει η Νίνα Ράι (Neena Rai) και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα, τότε η συνάδελφος είναι μάλλον ανιστόρητη.
Όμως, αυτό δείχνει ότι όποιες προσπάθειες έχουμε κάνει για να φανούν τα ελληνικά προϊόντα και συγκεκριμένα το ελαιόλαδο στο εξωτερικό, ή δεν είναι επαρκείς ή έχουν πάει στο βρόντο.
Στον ίδιο τόπο φαίνεται πως βρίσκεται κάθε προσπάθεια προβολής των μεσσηνιακών ή ελληνικών κατ’ επέκταση ελαιολάδων. Φυσικά και δε μας ενδιαφέρουν τα ελαιόλαδα από Ισπανία η Ιταλία, αλλά η δική μας περίπτωση.
Δε γνωρίζω τι κοινό (σε αριθμό) διαβάζει το συγκεκριμένο έντυπο και την ευρωπαϊκή του έκδοση. Θεωρείται αξιόπιστο έντυπο και συνάδελφος τη χαρακτήρισε ως τον κολοσσό του καπιταλισμού.
Αν, λοιπόν, διατυπώνονται τέτοιες ανακρίβειες από την κα Ράι, είναι εύλογο να επηρεάζουν τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Με το κείμενό της εξυψώθηκαν τα προϊόντα ελαιοπαραγωγικών μεν χωρών, αλλά με λάδι κατώτερης- εξ όσων γνωρίζουμε- ποιότητας και πέρασαν στην ανυπαρξία λάδια με παράδοση χιλιετιών και ποιοτικώς άριστα.
Συνεπακόλουθα τίθενται και ερωτήματα: Το εν λόγω δημοσίευμα έγινε αντιληπτό από κάποια από τις πρεσβείες μας; Αν ναι, έκαναν κάποιο διάβημα στην κυβέρνηση; Αν ναι, αυτή θα προβεί σε κάποια ενέργεια ή «θα κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου», αφήνοντας στην αφάνεια τα προϊόντα μας και, κατά συνέπεια, στο άγνωστο τον κόπο όλων των ελαιοπαραγωγών; Όχι τίποτε άλλο, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω για το χρυσάφι της Μεσσηνίας (ελαιόλαδο), που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως είναι κάρβουνο…   Του   Χάρη Χαραλαμπόπουλου      harhar@tharrosnews.gr 
  
***   Κανείς δεν έχει ευθύνη, κανείς δε φταίει για τίποτα…         
    Στα ίσια        της Βίκυς Βετουλάκη
 Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ για την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Φωκίδος, για εμπλοκή του στην υπόθεση Καρατζαφέρη και τη δήλωσή του «η αλήθεια θα λάμψει», αναρωτήθηκα αν υπάρχει έστω κι ένας –από τους σύγχρονους πολιτικούς, φυσικά, εννοώ- που να έχει παραδεχτεί ποτέ πως είναι ένοχος για κάτι. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση, που δε γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η κατάληξή της, αλλά για όλες όσες ακούμε κατά καιρούς.
Ούτε ένας πολιτικός δεν έχει πει ότι είναι ένοχος για κάτι… Ούτε καν για ποινικά αδικήματα αποδεδειγμένα και ήδη καταδικασμένοι. Ποτέ και για τίποτα δεν έχουν αναλάβει ευθύνη. Για μικρή ή μεγάλη ατασθαλία.
Και δεν μπορώ να μην επανέλθω στην περιβόητη υπόθεση της υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με το πλαστό απολυτήριο Λυκείου και την εξαργύρωση των εγγυητικών επιστολών.
Γράφαμε προχθές για τις ευθύνες προϊσταμένων της, αλλά και των υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών που είχαν συνεργασία μαζί της.
Υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση ευθύνες πολιτικών. Από την πρώτη μέρα που προσελήφθη, με την παρέμβαση κάποιου πολιτικού, χωρίς καν να έχει τα τυπικά προσόντα, από τη στιγμή που πολιτικός της προϊστάμενος διαπίστωσε οικονομικές ατασθαλίες εκεί που υπηρετούσε, αλλά δεν «έφτασε» την υπόθεση ως εκεί που έπρεπε, μέχρι σήμερα που ακόμα ψάχνουν στην Περιφερειακή Ενότητα να βρουν τι πραγματικά έχει γίνει.
Κι εκεί, όλα αυτά τα χρόνια, αιρετοί ήταν πολιτικοί της προϊστάμενοι και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και άμεση επαφή είχαν μαζί της για διάφορες υπηρεσιακές υποθέσεις και παράπονα από τρίτους για τη δράση της είχαν δεχτεί.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ουδείς έκανε κάτι. Θα αναλάβει, άραγε, κανείς από αυτούς τις σημερινές ευθύνες; 

***   Κοινωνία σε… σήψη         
 Ντρέπομαι ειλικρινά που θα καταπιαστώ με τούτο το θέμα σήμερα, καθώς αποδεικνύει το βαθμό του πολιτισμού μας, αλλά και την ψυχολογική κατάσταση της κοινωνίας, η οποία είναι τσιτωμένη από την κρίση και τα δεινά που υπομένει.
Τη δεύτερη διαπίστωση εκφράζει η Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, αλλά προσωπικά δεν την ασπάζομαι, όσο λογικοφανής κι αν είναι.
Το θέμα αφορά στην κακοποίηση, το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων που τελευταία έχει πάρει άγριες διαστάσεις. Οι άνθρωποι που βασανίζουν και σκοτώνουν ζώα, ίσως έχουν υπάρξει και οι ίδιοι θύματα βιαιοτήτων. Θυμάμαι από πιτσιρικάς στη γειτονιά μου παιδιά που με λαστιχιέρες εκσφενδόνιζαν καρφιά γυρισμένα, από αυτά που κάρφωναν ξύλινα κιβώτια για εξαγωγή σύκων, στα μάτια γατιών και σκυλιών και στη συνέχεια «έπεφτε σύννεφο» το κλωτσομπουνίδι μεταξύ μας.
Το όλο θέμα, πλην των παραπάνω εξηγήσεων, θεωρώ πως είναι «κατασκευαστικό». Αποκαλύπτει το χαρακτήρα του ανθρώπου, το επίπεδο του πολιτισμού του, τις αρχές και τις αξίες του, όπως προανέφερα, και γενικά ένα σκοτεινό κόσμο.
Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι μέλη της κοινωνίας, που ούτε καν πάει το μυαλό μας. Από αυτούς που στα καφενεία βρίζουν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τρώγονται με τα ρούχα τους. Ακόμη, από εκείνους που πρωτοστατούν σε καυγάδες στα γήπεδα και «χερουκώνουν» αδύναμους και μετανάστες.
Τον περασμένο μήνα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, εξέδωσε εγκύκλιο που προβλέπει πολύ αυστηρές και άμεσες ποινές για όσους συλλαμβάνονται να κακοποιούν και να βασανίζουν ζώα.
Η εισαγγελέας δίνει σαφή εντολή για τήρηση του Αυτοφώρου και διενέργεια άμεσης δίκης, όχι μόνο για όσους ευθύνονται για κακοποίηση ή βασανισμό ζώων, αλλά για όλους όσοι διακινούν σχετικό οπτικό υλικό στο διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα από 3.000 έως και 15.000 ευρώ, ανάλογα το αδίκημα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο κα Αριμπλιά που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η αυστηρότητα των ποινών θα επισύρει την προσοχή της κοινωνίας σ’ αυτά τα φαινόμενα βίας. Εύχομαι να είναι σε θέση η κοινωνία να διαχειριστεί και τις αιτίες που προκαλούν αυτή τη βία».
Πολύ θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί της, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση... Γι’ αυτό οι υγιείς ψυχικά άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν και να καταγγέλλουν τα ανθρώπινα δίποδα, αλλά και οι Δήμοι, κυρίως, πρέπει να δημιουργήσουν χώρους για αδέσποτα ζώα.   Του Δημήτρη Γιατράκου 
 
*** 

 
*** Αθλητικό  αγιάζι :
Βαριά ήττα του Ολυμπιακού, 4-0 από την Ατλέτικο
***  Με τις αναμετρήσεις της 5ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το προσεχές διήμερο, η φάση των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ. :
1ος όμιλοςΤετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
Ατλέτικο Μαδρίτης - Ολυμπιακός  4-0 , (2-0) .-
 ~ Βαριά ήττα του Ολυμπιακού, 4-0 από την Ατλέτικο  , Απομακρύνεται το όνειρο της πρόκρισης .-
~ Μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς ήταν ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος σημείωσε χατ-τρικ (38’, 62’ και 65’) με τον Ραούλ Γκαρσία να ανοίγει τον… δρόμο μόλις στο 9ο λεπτό.
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Μόγια, Χουανφράν, Ανσάλντι, Γκοδίν, Χιμένεθ, Τιάγκο (46’ Σουάρες), Γκάμπι, Αρντά (66’ Χιμένεθ), Κόκε, Ραούλ Γκαρσία, Μάντζουκιτς (69’ Γκριεζμάν).
Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουάκου, Αμπιντάλ, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Εντινγκά, Μανιάτης (46’ Φουστέρ), Αφελάι (46’ Κασάμι), Ντομίνγκεζ (72’ Μπουχαλάκης), Μήτρογλου.

Μάλμε - Γιουβέντους   0-2    .- ^

2ος όμιλος
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
Λουντόγκορετς - Λίβερπουλ  2-2  .- ^

Βασιλεία - Ρεάλ Μαδρίτης   0-1 .- ^

3ος όμιλος
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
Λεβερκούζεν - Μονακό    0-1 , (0-0) .- ^

Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης - Μπενφίκα   1-0 .- ^

4ος όμιλος
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
Αντερλεχτ - Γαλατάσαραϊ   2-0 .- ^

Αρσεναλ - Ντόρτμουντ   2-0 , (1-0) .- ^
5ος όμιλος
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρόμα  1-1 .-^
Σκόρερ: 90+3΄ Μπερεζούτσκι - 43΄ Τότι
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κίτρινες: Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ
 ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Ιγκνάσεβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ, Τζαγκόεφ, Κάουνα (64΄ Μιλάνοφ), Ερεμένκο, Νάτχο, Μούσα (81΄ Τόσιτς), Ντουμπία.
ΡΟΜΑ (Ρούντι Γκαρσία): Ντε Σάνκτις, Αστόρι, Χολέμπας, Μανωλάς, Νάινγκολαν (83΄ Στρόοτμαν), Ντε Ρόσι, Κεϊτά, Φλορέντσι, Λιάιτς (87΄ Πιάνιτς), Τότι, Ζερβίνιο (77΄ Ιτούρμπε)

Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν   3-2 .- ^
Σκόρερ: 22΄πεν., 85΄, 90+1΄ Αγουέρο - 40΄ Τσάμπι Αλόνσο, 45΄ Λεβαντόφσκι
Διαιτητής: Πάβελ Κράλοβετς (Τσεχία)
Κίτρινες: Κλισίμ, Ζαμπαλέτα, Αγουέρο - Νόιερ
Κόκκινη: Μπενατιά (20΄)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Χαρτ, Σανιά (68΄ Ζαμπαλέτα), Κομπανί, Μανγκαλά, Κλισί, Φερνάντο, Μίλνερ (66΄ Γιόβετιτς), Νασρί, Νάβας, Λάμπαρντ, Αγουέρο (90+4΄ Ντεμικέλις)
ΜΠΑΓΕΡΝ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Μπενατιά, Ραφίνια, Μπόατενγκ, Μπέρνατ, Τσάμπι Αλόνσο, Ριμπερί (81΄ Σβαϊνστάιγκερ), Ρόντε (25΄ Ντάντε), Χόιμπιεργκ, Λεβαντόφσκι (84΄ Σακίρι), Ρόμπεν

6ος όμιλος
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Νέο ρεκόρ και χατ τρικ ο Μέσι, ο Αγκουέρο νίκησε την Μπάγερν
ΑΠΟΕΛ - Μπαρτσελόνα  0-4 .-^
~ Ο Λιονέλ Μέσι έδωσε ακόμα μια παράσταση αυτή τη φορά στο ΓΣΠ όπου με χατ τρικ οδήγησε τη Μπαρτσελόνα σε νίκη με 4-0 επί του ΑΠΟΕΛ, ενώ παράλληλα έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα αφού πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League, φτάνοντας τα 74 τέρματα, τρια περισσότερα από τον Ραούλ.
Σκόρερ: 27΄ Σουάρες, 38΄, 58΄, 87΄ Μέσι Διαιτητής: Τζανλούκα Ρόκι (Ιταλία)Κόκκινη: 84΄ Γκιγέρμε (2η κίτρινη) - 70΄ Ραφίνια (2η κίτρινη)Κίτρινες: Καρλάο, Γκιγέρμε - Ντάνι Άλβες, Ραφίνια ΑΠΟΕΛ (Γιώργος Δώνης): Πάρντο, Γκιγιέρμε, Καρλάο, Αντωνιάδης, Μάριο Σέρζιο, Τιάγκο Γκόμες, Βινίσιους (74΄ Τζιμπούρ), Μαντούκα (63΄ Ντε Βινσέντι), Νούνο Μοράις, Αλωνεύτης (46΄ Εφραίμ), Σέρινταν ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Μασεράνο, Μπάρτρα, Ζόρντι Άλμπα (62΄ Αντριάνο), Ντάνι Άλβες, Ράκιτιτς (62΄ Τσάβι Ερνάντεζ), Ραφίνια, Πέδρο, Σουάρες (77΄ Μπουσκέτς), Μέσι.

Παρί Σ.Ζ. - Άγιαξ   3-1 .- ^
Σκόρερ: 33΄, 83΄ Καβάνι, 79΄ Ιμπραΐμοβιτς - 67΄ Κλάασεν
Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)
Κίτρινες: Ιμπραΐμοβιτς - Κλάασεν
 ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Λοράν Μπλαν): Σιρίγκου, Μαρκίνιος, Μάξουελ, Φαν ντερ Βιλ, Νταβίντ Λουίς, Ματουϊντί, Ραμπιό (75΄ Σαντόμ), Παστόρε, Καβάνι, Ιμπραΐμοβιτς (86΄ Ντινιέ), Λαβέτσι (68΄ Λούκας)
ΑΓΙΑΞ (Φρανκ ντε Μπουρ): Σίλεσεν, Φαν Ράιν, Μπόιλεσεν (10΄ Βιέργκεβερ), Φαν ντερ Χορν, Κλάασεν, Ντένσβιλ, Σένε, Σεσέρο (69΄ Ζίμλινγκ), Κίσνα, Άντερσεν, Μίλικ.
7ος όμιλος
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Σάλκε - Τσέλσι   0-5 .- ^
Σκόρερ: 2΄ Τέρι, 29΄ Γουίλιαν, 44΄αυτ. Κίρχοφ, 76΄ Ντρογκμπά, 77΄ Ραμίρες
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Χέγκερ
 ΣΑΛΚΕ (Γενς Κέλερ): Φάρμαν, Κίρχοφ (46΄ Κλέμενς), Χέβεντες, Σαντάνα, Αόγκο, Ουτσίντα, Χέγκερ, Μπόατενγκ (63΄ Μέιερ), Νοϊστάντερ, Τσούπο-Μότινγκ, Χούντελααρ
 ΤΣΕΛΣΙ (Ζοζέ Μουρίνιο): Κουρτουά, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Τέρι, Αθπιλικουέτα, Φάμπρεγας (79΄ Σούρλε), Μάτιτς, Αζάρ, Όσκαρ (75΄ Ραμίρες), Γουίλιαν, Ντιέγκο Κόστα (66΄ Ντρογκμπά)

Σπόρτινγκ Λισ. - Μάριμπορ  3-1 .- ^
Σκόρερ: 10΄αυτ. Μέγιατς, 35΄ Νάνι 65' Σλιμανί- 42΄αυτ. Τζέφερσον
Διαιτητής: Κρεγκ Τόμπσον
Κίτρινες: Ταβάρες, Στογιάνοβιτς, Σοάρες, Αργκούς, Μοντέρο
 ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Μάρκο Σίλβα): Ρούι Πατρίσιο, Μαουρίσιο, Τζέφερσον, Πάουλο Ολιβέιρα, Σέντρικ, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Αντριέν Σίλβα, Σλιμανί, Μανέ, Νάνι.
ΜΑΡΙΜΠΟΡ (Αντε Σίμουντζα): Χαντάνοβιτς, Μέγιατς, Ραϊτσέβιτς, Αργκους, Φιλίποβιτς, Σάλαλιχ, Βρσιτς (46΄ Ιμπραχίμι), Στογιάνοβιτς, Μέρτελι, Ταβάρες, Ζάχοβιτς.
8ος όμιλος
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΒΑΤΕ Μπορίσοφ - Πόρτο  0-3 .- ^
Σκόρερ: 56΄ Ερέρα, 65΄ Μαρτίνες, 89΄ Τέγιο
Διαιτητής: Οβίντιου Χάτσεγκαν (Ρουμανία)
Κίτρινες: Γκάιντουτσικ, Γιαμπλόνσκι, Ολέχνοβιτς
 ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Αλεξάντρ Γερμακόβιτς): Τσέρνικ, Γκάιντουτσικ, Μλαντένοβιτς (72΄ Αλεκσίεβιτς), Τούμπιτς, Γιαμπλόνσκι, Καρνίτσκι (67΄ Μπάγκα), Α. Βολόντκο, Ολέχνοβιτς, Μ.Βολόντκο, Γκορνέιτσουκ, Ροντιόνοφ (75΄ Σίγκνεβιτς)
ΠΟΡΤΟ (Χουλέν Λοπετέγκι): Φαμπιάνο, Ντανίλο, Μάρτινς Ίντι, Μαρκάνο, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο, Μπραχίμι (83΄ Αντριαν Λόπεθ), Ερέρα, Όλιβερ Τόρες, Μαρτίνες (90΄ Κιντέρο), Κουαρέσμα (71΄ Τέγιο)

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Αθλέτικ Μπιλμπάο   0-1 .- ^
Σκόρερ: 68΄ Σαν Χοσέ
Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπουργκ (Αγγλία)
Κίτρινες: Κούτσερ, Λουίς Αντριάνο, Στεπανένκο - Ιτουράθπε, Γκουρπέγι, Σαν Χοσέ, Βιγκέρα, Λόπεθ
 ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Πιάτοφ, Κούτσερ, Σέβτσουκ, Σρνα, Ρακίτσκι, Φερνάντο (77΄ Φρεντ), Στεπανένκο, Ντάγκλας Κόστα (68΄ Μάρλος), Τεϊσέιρα, Τάισον (71΄ Μπερνάρ), Λουίς Αντριάνο
 ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Σαν Χοσέ, Ετσεϊτά (32΄ Γκουρπέγι), Μπαλενθιάγα, Μπενιάτ, Ιτουράθπε, Ντε Μάρκος, Θουσαέτα (65΄ Αντουριθ), Ρίκο, Μουνιαΐν (88΄ Λόπεθ), Βιγκέρα.


*** ZΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ -ΠΑΟΚ  84-77 .- ^

Ήττα του ΠΑΟΚ από τη Ζιελόνα Γκόρα με 84-77    ,   Τραυματίστηκε ο Χαραλαμπίδης

Διαιτητές: Ράντοβιτς (Κροατία), Ματιόλι (Ιταλία), Πουτένκο (Ρωσία)
Τα δεκάλεπτα: 20-16, 36-34, 59-53, 84-77
ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ (Σάσο Φιλιπόσκι): Σελ 2, Τρούμαν 4 , Μπάρτ 13 (1), Χάνας 8 (2), Χόσλεϊ 17, Τζόνσον 7 (1) , Χρίτσανιουκ 8, Ζαμοϊζσκι 14 (4) , Κόσζαρεκ 11 (1)
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 13 (1), Λιάπης , Χαραλαμπίδης 6, Κάρτερ 10 (2), Κακαρούδης, Τσόχλας 3 (1), Δέδας 6 (2), Μαργαρίτης 5, Οντουμ 12 (1), Βον 19, Σαλούστρος 3 (1)

***    Σενελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ 
Σενελήφθη ο ύποτπος για τη δολοφονία του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα 
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του άτυχου φιλάθλου, Μάρκο Ίβκοβιτς, οπαδός του Ερυθρού Αστέρα, έπεσε νεκρός από μαχαιριά στην καρδιά, στον αγώνα Γαλατά-Ερυθρός Αστέρας για την Ευρωλίγκα.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στον Τύπο της γειτονικής χώρας, πάνω από 200 άτομα εξετάστηκαν λεπτομερώς σε περισσότερες από 300 ώρες βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας για να εντοπιστεί ο βασικός ύποπτος.
Αρχικά έγιναν πέντε συλλήψεις, ενώ στη συνέχεια από τις ανακρίσεις και τα συμπληρωματικά στοιχεία οι αρχές κατέληξαν σε έναν ύποπτο, ο οποίος κρατείται κάτω από άκρα μυστικότητα.

*** Αύριο  Πέμπτη  27/11/2014, Δράση στο Εuropa League :

~  Οι «μάχες» του Αστέρα και του ΠΑΟΚ, και η αγγαρεία του ΠΑΟ

Οι «μάχες» του Αστέρα και του ΠΑΟΚ, και η αγγαρεία του ΠΑΟ
Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες, έχουν ως εξής:
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Βιγιαρεάλ-Γκλάντμπαχ 22:05

~ Ζυρίχη-Απόλλων Λεμεσού 22:05
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Γκλάντμπαχ 4 2 2 0 9-2 8
Βιγιαρεάλ 4 2 1 1 11-5 7
Ζυρίχη 4 1 1 2 7-10 4
Απόλλων Λεμεσού 4 1 0 3 3-13 3

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ελσίνκι-Κοπεγχάγη 22:05
Τορίνο-Μπριζ 22:05

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μπριζ 4 2 2 0 8-1 8
Τορίνο 4 2 1 1 4-2 7
Κοπεγχάγη 4 1 1 2 2-6 4
Ελσίνκι 4 1 0 3 2-7 3

3ος ΟΜΙΛΟΣ
~ Αστέρας Τρίπολης-Μπεσίκτας 22:05
Τότεναμ-Παρτιζάν 22:05

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μπεσίκτας 4 2 2 0 8-3 8
Τότεναμ 4 2 2 0 8-3 8
Αστέρας Τρίπολης 4 1 1 2 5-8 4

Παρτιζάν 4 0 1 3 1-8 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Σέλτικ-Σάλτσμπουργκ 22:05
Άστρα-Ντ.Ζάγκρεμπ 22:05

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σάλτσμπουργκ 4 3 1 0 13-6 10 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"
-----------------------------------------
Σέλτικ 4 2 2 0 6-4 8
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 4 1 0 3 8-11 3
Αστρα 4 0 1 3 4-10 1
 
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντιναμό Μόσχας-Παναθηναϊκός 18:00
Εστορίλ-Αϊντχόφεν 22:05

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ντιναμό Μόσχας 4 4 0 0 6-2 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"
-----------------------------------------
Αϊντχόφεν 4 2 1 1 5-4 7
Εστορίλ 4 1 0 3 3-4 3
Παναθηναϊκός 4 0 1 3 4-8 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Σεντ Ετιέν-Καραμπάχ 22:05
Ίντερ-Ντνίπρο 22:05

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ιντερ 4 2 2 0 4-1 8
Ντνίπρο 4 1 1 2 2-3 4
Καραμπάχ 4 1 1 2 2-4 4
Σεντ Ετιέν 4 0 4 0 1-1 4

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Φέγενορντ-Σεβίλη 20:00
Ριέκα-Σταντάρ Λιέγης 20:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σεβίλη 4 2 2 0 7-3 8
Φέγενορντ 4 2 0 2 5-6 6
Σταντάρ Λιέγης 4 1 1 2 4-5 4
Ριέκα 4 1 1 2 5-7 4

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Κράσνονταρ-Λιλ 19:00
Βόλφσμπουργκ-Έβερτον 20:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Έβερτον 4 2 2 0 8-2 8
Βόλφσμπουργκ 4 2 1 1 11-8 7
Λιλ 4 0 3 1 2-5 3
Κράσνονταρ 4 0 2 2 5-11 2

9ος ΟΜΙΛΟΣ
Σ. Μπρατισλάβας-Γιούνγκ Μπόις 20:00
Σπάρτα Πράγας-Νάπολι 20:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Σπάρτα Πράγας 4 3 0 1 11-4 9
Νάπολι 4 3 0 1 8-3 9
Γιούνγκ Μπόις 4 2 0 2 8-6 6
Σλόβαν Μπρατισλάβας 4 0 0 4 0-14 0

10ος ΟΜΙΛΟΣ
Ααλμποργκ-Στεάουα 20:00
Ντινάμο Κιέβου-Ρίο Άβε 20:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ντινάμο Κιέβου 4 3 0 1 8-4 9
Στεάουα 4 2 1 1 11-6 7
Άαλμποργκ 4 2 0 2 4-8 6
Ρίο Άβε 4 0 1 3 3-8 1

11ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντιναμό Μινσκ-ΠΑΟΚ 20:00
Γκινγκάμπ-Φιορεντίνα 20:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Φιορεντίνα 4 3 1 0 8-1 10 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32
-----------------------------------------
Γκινγκάμπ 4 2 1 1 4-3 7
ΠΑΟΚ 4 1 1 2 7-5 4
Ντιναμό Μινσκ 4 0 1 3 1-11 1

12ος ΟΜΙΛΟΣ
Λόκερεν-Λέγκια Βαρσοβίας 20:00
Τραμπζονσπόρ-Μέταλιστ 20:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Λέγκια Βαρσοβίας 4 4 0 0 5-1 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32
-----------------------------------------
Τραμπζονσπόρ 4 2 1 1 5-3 7
Λόκερεν 4 1 1 2 2-4 4
Μέταλιστ 4 0 0 4 2-6 0 

***  Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής στο μπάσκετ , στην Ευρωλίγκα έχει ως εξής:

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2014-15ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (27-28/11/2014) 
1ος ΌΜΙΛΟΣ
==========
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 
Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Σάσαρι (Ιταλία)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 11
Αναντολού Εφές 4-2 10
Ζαλγκίρις Κάουνας 3-3 9
Νίζνι Νόβγκοροντ 3-3 9
Ούνιξ Καζάν 2-4 8
Σάσαρι 1-5 7

 2ος ΟΜΙΛΟΣ

==========
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου
 Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Μάλαγα (Ισπανία)
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 
Τσεντεβίτα (Κροατία)-Λιμόζ (Γαλλία)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6-0 12Μάλαγα 4-2 10
Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-2 10
Άλμπα Βερολίνου 2-4 8
Τσεντεβίτα 1-5 7
Λιμόζ 1-5 7

 3ος ΟΜΙΛΟΣ

==========
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου
 Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Τούροβ Ζγκόρζελετς (Πολωνία)
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 21:00
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β.
Μπαρτσελόνα 6-0 12
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-2 10
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 4-2 10
Αρμάνι Μιλάνο 2-4 8
Μπάγερν Μονάχου 1-5 7
Τούροβ Ζγκόρζελετς 1-5 7

 4ος ΟΜΙΛΟΣ

==========
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Νεπτούνας (Λιθουανία)
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:45
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 
Βαλένθια (Ισπανία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η Β.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-0 12
Ερυθρός Αστέρας 3-3 9
Γαλατασαράι 3-3 9
Νεπτούνας 3-3 9
Λαμποράλ Κούτσα 2-4 8
Βαλένθια 1-5 7

***  Παρέμεινε 13η η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA
Ξέφυγε όμως η Ελβετία
Παρέμεινε 13η η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA
~ Η ήττα του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη από την Ατλέτικο με 4-0 δε χάρισε βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ. Ετσι η Ελλάδα παρέμεινε στην 13η θέση, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 12η θέση και και την Ελβετία να ξεφεύγει στην 11η.
~ Στόχος της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της 12ης θέσης και το δικαίωμα του πρωταθλητή να συμμετέχει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2016-2017. Το ίδιο θα ισχύει και για τον κυπελλούχο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
 
~** Αναλυτικά η κατάταξη των πρώτων 15 χωρών και οι ομάδες που συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης:
1. Ισπανία 90.856 6/7
 2. Αγγλία 76.248 6/7
 3. Γερμανία 73.986 6/7
 4. Ιταλία 59.510 6/6
 5. Πορτογαλία 59.215 5/6
 6. Γαλλία 49.083 5/6
 7. Ρωσία 47.332 4/6
 8. Ουκρανία 40.499 4/6
 9. Ολλανδία 38.646 3/6
 10. Βέλγιο 33.400 4/5
 11. Ελβετία 31.775 3/5
 12. Τουρκία 31.200 3/5
 13. Ελλάδα 30.300 4/5
 14. Τσεχία 28.875 1/4
 15. Ρουμανία 25.799 2/4
 16. Αυστρία 24.675 1/4
 17. Κροατία 22.500 2/4
 18. Κύπρος 22.300 2/5
 20. Πολωνία 21.000 1/4
 20. Ισραήλ 21.000 0/4
Newsroom ΔΟΛ
***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3883    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2226     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2 225   video.- 
Σύνολον                                                      8331    βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2628    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    706.–
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   271 .-
*** http://www.twitter.com/stamos01/ 260/194/8 ,
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .-=  http://www.messinia.net.gr / .-



~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014 :
~** Άρωμα  ενημέρωσης στην εφημερίδα  μας  Σάββατο  01  Νοεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
  : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .- 
~ Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 01 και 02 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/01-02-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης η Εφημερίδα μας Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/02-2014.html .- 
~  Άρωμα  ενημέρωσης ,  η Εφημερίδα  μας  , Δευτέρα  03 Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/03-2014.html ,.-  
~   Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  05 Νοεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-  
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  06 Νοεμβρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html  ,.
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Αγιάζι  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης   Παρασκευή   07  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/07-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Σάββατο  08  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/08-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Κυριακή   09  Νοεμβρίου  2014   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/09-2014.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/08-09-2014.html ,.-
~  Αγιάζι  ενημέρωσης Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html ,.-
~  ΥΓΕΙΑ για όλους μας -Θέματα υγείας Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-
~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .- 
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  12  Νοεμβρίου   2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/12-2014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html , .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,
~Επιλογές   Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 15  και  16 Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/15-16-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  15  Νοεμβρίου  2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/15-2014.html  ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης Κυριακή  16  Νοεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/16-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html , .-
~ ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ ,            
Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 
 :  
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-    
~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/18.html ,.-  
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.-     
~Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  19  Νοεμβρίου  2014  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/19-2014.html ,.-
  ~ ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ ,
Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 
 :  
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
 Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/18.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.-     
~Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  19  Νοεμβρίου  2014  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/19-2014.html ,.-
~ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  , Τετάρτη  19 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/11/19-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  20  Νοεμβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/20-2014.html .-
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Παρασκευή  21  Νοεμβρίου   2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης  Σάββατο  22  Νοεμβρίου  2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/22-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 22 και  23  Νοεμβρίου  2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/22-23-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 23 Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/23-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  24  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/24-2014.html ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος  Δευτέρα  24  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/24-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  25  Νοεμβρίου  2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/11/25-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Νοεμβρίου  2014  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/26-2014.html , .- 
~
 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ  ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ  2013-14 :
~**  ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  08/2014 : Καρτερολιώτης, Καρύδης, Χριστόπουλος, Κουρνέτας, Χαραλαμπόπουλος, Ζέππος (55′ Μπούρας), Γιαννακόπουλος, Φέστας, Σταθόπουλος (65′ Ψωμάρας), Κάρτσωνας, Λυμπιώτης.   
 ~** ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ09/2014 : Καρτερολιώτης, Φέστας, Γ. Μπούρας, Αν. Μπούρας, Κουρνέτας, Ζέππος (61′ Καπόγλης), Γιαννακόπουλος, Ψωμάρας, Λυμπιώτης (53′ Κάρτσωνας), Καρύδης, Σταθόπουλος (79′ Φερράι).
 

~** «ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ» ΣΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ …ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕ :
Κάθε φορά και καλύτερα περνάμε στο «Περί ορέξεως» της Γιάννας Κορομηλά, ναι της ανηψιάς της Ρούλας, στο Πήδημα στ” Αρφαρά, με το περίφημο «Τζιέρι» της αλλά και με τους «Κολοκυθοκορφάδες» της, για να μην πούμε για το «Γεμιστό Μπιφτέκι» και τα «Κρασάτα» της και τα λοιπά και τα λοιπά. Την παράσταση πάντως κλέβουν το άψογο σέρβις, το χαμόγελό της που σκλαβώνει και οι απίθανες τιμές του μαγαζιού.  Να φανταστείτε, τρεις …νταγλαράδες, ο Μούρτζος, ο Στάθης και εγώ, φάγαμε μέχρι …σκασμού και πληρώσαμε 26,5 ευρώ .-

~ Ξεκινήσαμε με Τζιγιέρι, συνεχίσαμε με βλίτα κοκκινιστά, περάσαμε σε είδη ψητοπωλείου και τελειώσαμε με μηλαρακάκι με μέλι. Το ψωμί χωριάτικο, πήραμε και για το σπίτι φεύγοντας και την επόμενη φορά, θα ζητήσουμε να πάρουμε και κρασί.
Είπαμε να αποδράσουμε από το Κοπανάκι με τον φίλο μου και γείτονά μου Στάθη Τερζή και έριξα την ιδέα. Στο δρόμο για Καλαμάτα, μετά την ταμπέλα που γράφει, Αρφαρά και Πήδημα, στο ύψος της Ασπροπουλιάς, στρίβεις αριστερά και τραβάς για το Πήδημα. Μετά το γνωστό κέντρο με τα ψάρια, έχει μια στροφή που θέλει καλύτερη σήμανση και λίγο πιο πάνω η πλατεία του χωριού και το «Περί ορέξεως». Πρωτοήρθα με τον Δήμαρχό μας και τον ηλεκτρολόγο του Δήμου μας Νίκο Θεοφιλόπουλο, που είναι Αρφαραίος και είχα ενθουσιασθεί. Η ιδιοκτήτρια Ιωάννα, ανιψιά της γνωστής και αγαπητής Ρούλας Κορομηλά, άψογη σε όλα και είναι σίγουρο ότι θα μας ξαναδεί σύντομα.
~