ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014  :
Στον  Προφήτη  Ηλία Αρκάδι Ρεθύμνου 2014

Άγιος  Ιωάννης  Πελεκητό  Σταματινού Αρφαρών Καλαμάτας  29-08-2014 .

 Θεία Λειτουργία στον Άη - Γιάννη Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών  Μεσσηνίας  2014
 Ιερέας και Ψάλτης
Ιερέας Διονύσιος Κ. Καράγιαννης  και  Ψάλτης Κωνσταντίνος  Γ. ιερέα  Νιάρχος  Καθηγητής Πανεπιστημίου Φιλοσοφίας  και Θεολόγος  στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη 2014   

 Ο  Ιερέας  και  τα  άχραντα  Μυστήρια

Έξωθεν Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Πελεκητού Σταματινού Μεσσηνίας  κατά  την Θεία  Λειτουργία 29-08-2014 εορτή αποκεφαλισμού Αγίου Ιωάννου  του Βαπτιστού του Ι.Χ. ..


 Φαγητό (γουρνοπούλα , σαλάτες  ,τυριά, σουβλάκια ,γίδα βραστή ,..άφθονη μπύρα  και  κρασί ) τραγούδια  και χορός ...διασκέδαση όλων μας ...Πέμπτη  28-08-2014  εορτασμός (παραμονή) Αγιανιού  του Νηστευτή ..στο Πελεκητό.. στο ετήσιο καθιαιρωμμένο πανηγύρι  Σταματινού Καλαμάτας .-

3~** Σταματινού  Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι  και  ομιλίες Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αργυράκη  και Δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα την Πέμπτη 28/08/2014 : http://youtu.be/gJBW1DbgKk4 ,


***  Σχετικά   βίντεο από εορτασμό Αγίου Ιωάννη Νηστευτή στο Πελεκητό Σταματινού Μεσσηνίας 29 και 28  Αυγούστου  2014 :
1~**   Άγιος Ιωάννης Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/FfrMJ-bgz7I ,
 
2~** Πελεκητό  Σταματινού Εορτασμός Αγίου Ιωάννου  νηστευτή  29/8/2014 : http://youtu.be/NtDPMKim7tw 
 
3~** Σταματινού  Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι  28/08/2014 : http://youtu.be/gJBW1DbgKk4 ,
   
4~** Αγιάννης  Πελεκητό Σταματινού  Αρφαρών αρτοκλασία  2014 : http://youtu.be/YEbCr5WF6J4 ,

5~** Πελεκητό Σταματινού Άγιος Ιωάννης εορτασμός 29/8/2014 : http://youtu.be/QfJehWX1eCM ,


6~** Άγιος Ιωάννης  Πελεκητό ανάγνωση Ευαγγελίου 29/8/2014 : http://youtu.be/hSD-P7vX91Y ,


7~** Θ.   Λειτουργία Άγιος  Ιωάννης  Πελεκητό Σταματινού  29/8/2014 : http://youtu.be/dl8tlDIESf0 , .


8~** Πελεκητό Αρφαρών πανηγύρι  28/08/2014 : http://youtu.be/jBc5T8ZvBzE ,

 
9~** Διασκέδαση  στο Πελεκητό Αρφαρών  2014  28/8/2014 : http://youtu.be/DXk9CASQG-Y ,


 10~* ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΕΛΕΚΗΤΟ ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ  2014 : http://youtu.be/YjoxNzgXgbk ,
11~* Θεία Λειτουργία  στον Άγιο Ιωάννη Πελεκητό  2014:   http://youtu.be/PqIiGzrGBRk 
12~*Διαδρομή Πελεκητό Σταματινού  2014 : http://youtu.be/Bak-sD7Ayy8 ,
13 ~* Πελεκητό Σταματινού Πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/j5INDlNCsL0 ,
14 ~* Πανηγύρι Πελεκητό  τραγούδια χορός  2014 : http://youtu.be/MsRaRIUw4H0 ,
15~* Πανηγύρι στο Πελεκητό  Αρφαρών  2014 : http://youtu.be/6I5_Zzq78vM ,
16 ~*Πελεκητό Σταματινού  πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/VXzx_jlzecc ,
17 ~*  ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ Αρφαρών διαδρομή 2014 : http://youtu.be/xLVZOq7eC9k ,
18  ~* Τραγούδι  διασκέδαση  πανηγύρι  ΠΕΛΕΚΗΤΟ Σταματινού  2014 : http://youtu.be/IYDzreQRulo ,
19 ~* ΠΕΛΕΚΗΤΟ Σταματινού  πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/y4c_kaIajy4 ,
20 ~* Διασκέδαση στο Πελεκητό Σταματινού  2014 : http://youtu.be/r40NcTttBWo ,
21 ~* Πανηγύρι  διασκέδαση Πελεκητό  Αρφαρών 2014 : http://youtu.be/aFvkYaoVEQY ,
 
  *** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

*** Στη Μεσσηνία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας (φωτογραφίες)       

 
 
 
Τη Μεσσηνία επισκέπτεται από το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού ήταν η Κυπαρισσία όπου τον υποδέχθηκαν ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και Παναγιώτης Κατσίβελας αντίστοιχα. Εκεί, ο υπουργός επισκέφθηκε το μάχιμο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας. Ακολούθως, το Α.Τ. Φιλιατρών και στη συνέχεια το Α.Τ. Γαργαλιάνων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων.
Μετά θα μεταβεί στην Πύλο,  την Αρχαία Μεσσήνη και τελικά θα καταλήξει αργά το μεσημέρι στην Καλαμάτα. 
 
***  Κάηκαν 14.000 ελαιόδενδρα και 1.500 συκιές στη μεγάλη φωτιά στην Ιθώμη
  Δωρεάν ζωοτροφές ζητούν οι πυρόπληκτοί σε Ζερμπίσια – Αρχαία ΜεσσήνηΤης Βίκυς Βετουλάκη Τον πρώτο έλεγχο για την καταγραφή ζημιών στον αγροτικό τομέα ολοκλήρωσε χθες το μεσημέρι, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, στις πυρόπληκτες περιοχές των Ζερμπισίων και της Αρχαίας Μεσσήνης. Πολλοί κάτοικοι και αγρότες των περιοχών αυτών, ενημερώθηκαν από το κλιμάκιο για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις, ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι, ζήτησαν να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές, καθώς έχουν καεί σημαντικές χορτολιβαδικές εκτάσεις.Ζημιές Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Γεωργίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή της υπηρεσίας Γιάννη Κυριακόπουλο και τη γεωπόνο Ευσταθία Αθανασοπούλου, πήγαν στα Ζερμπίσια και την Αρχαία Μεσσήνη και ενημέρωσαν κατοίκους και αγρότες για τον ενδεικνυόμενο χειρισμό των ζημιωθέντων καλλιεργειών. Έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση για τις διαδικασίες αποζημίωσης μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ. Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης, από την πρώτη συνοπτική εκτίμηση των γεωπόνων, προέκυψε ότι έχουν πληγεί 13-14.000 ελαιόδεντρα, καθώς και 1.000-1.500 συκιές σε Ζερμπίσια και Αρχαία Μεσσήνη και μικρός αριθμός δέντρων στη Λάμπαινα.Δωρεάν ζωοτροφές Επίσης, έχουν ζημιές σε αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές (αποθήκες, εργαλεία, στάβλοι), αλλά και συστήματα άρδευσης. Παράλληλα, το κλιμάκιο της αρμόδιας Διεύθυνσης διαπίστωσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα προμήθειας ζωοτροφών για τα Ζερμπίσια και την Αρχαία Μεσσήνη, καθώς υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και θα υπάρξει πρόβλημα με την κτηνοτροφία. Ο κ. Αργυράκης, σημείωσε, ότι η προμήθεια ζωοτροφών, δεν είναι αρμοδιότητα της περιφερειακής ενότητας, αλλά των αρμόδιων Υπουργείων. Επισήμανε ότι το αίτημα έχει καταγραφεί και θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών. Την ευχή να πάνε όλα καλά και να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση έκανε, καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. - 
~** Ημέρες του 2007 ξανάζησε η Μεσσηνία με τη φωτιά σε Ζερμπίσια – Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες )         
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερο από 10.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, 2.000 ελιές, 300 στρέμματα έκτασης που είχε αναδασωθεί από την πυρκαγιά του 1989, καθώς και κάποιοι στάβλοι και στάνες, κάηκαν κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο μεσημέρι της Δευτέρας στα Ζερμπίσια, στη θέση «Μπουλούσια», κάτω από άγνωστες συνθήκες. Όμως, οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του υφυπουργού Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλου, όσο και του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλη, δεν αφήνουν υπόνοιες για τυχαίο περιστατικό, αλλά για εμπρησμό.
Η φωτιά εξελίχθηκε γρήγορα καθώς φυσούσε δυτικός άνεμος σταθερής έντασης 6 μποφόρ και το πύρινο μέτωπο κινείτο με αστραπιαία ταχύτητα.  Η κινητοποίηση ήταν τεράστια, αφού στο σημείο βρέθηκαν 90 πυροσβέστες σε 38 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 υδροφόρες και μηχανήματα Δήμων, 3 αεροσκάφη Καναντέρ, 2 ελικόπτερα και 1 Σινούκ, 3 PZL, 50 στρατιώτες ως πεζοπόρο τμήμα, 2 μηχανήματα του στρατού, 2 υδροφόρες και ένα μηχάνημα της ΔΕΗ, καθώς και ένα πυροσβεστικό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για ελλιπή συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, μέχρι να αναλάβει ρόλο συντονιστή ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλης.
Όλοι τους, συνεπικουρούμενοι από κατοίκους και εθελοντές, που έσπευσαν να βοηθήσουν, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα το πύρινο μέτωπο, έχοντας τη βοήθεια και του ανέμου, ο οποίος «γύρισε» και από δυτικός έγινε ανατολικός, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι φλόγες στα καμένα και να καταστήσουν έτσι ευκολότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Χθες το μεσημέρι, μια μικρή αναζωπύρωση στη θέση «Άγιος Βασίλειος» κοντά στο Βουλκάνο, αντιμετωπίστηκε με ρίψεις νερού από  Καναντέρ και ελικόπτερα .
Από το πύρινο μέτωπο γλίτωσαν ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης και το εκεί Μουσείο, καθώς και οι μονές της περιοχής, μιας και οι φλόγες πέρασαν δίπλα τους. Το ίδιο συνέβη και με το σπίτι του πρώην υπουργού Γ. Κουβελάκη, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο.
Μπορεί να μην θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, αλλά είναι εκτεταμένες οι ζημιές σε καλλιέργειες σύκων και ελιές και θα πρέπει πλέον οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα, καθώς χάθηκαν οι περιουσίες τους.
Σημαντικό, πλέον, όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής, είναι το τι θα γίνει με τις κατολισθήσεις του χειμώνα, αφού κάηκαν όλα τα φυτά που συγκρατούν τους μεγάλους βράχους επάνω από την Αρχαία Μεσσήνη και τον αρχαιολογικό χώρο.           
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, είναι ότι η περιοχή έμεινε από ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για ικανό χρονικό διάστημα, έως ότου αποκατασταθεί το δίκτυο της ΔΕΗ, δύο κολώνες του οποίου έπαθαν βλάβη και η μία βρισκόταν σε δυσπρόσιτο σημείο.          
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
~ Φόβοι από τους κατοίκους για δύσκολο χειμώνα λόγω κατολισθήσεων
~ Πέτρος Θέμελης - Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου: Ο αρχαιολογικός χώρος σώθηκε επειδή ήταν πεντακάθαρος (φωτογραφίες και βίντεο)
~ «Να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους» μέλημα της πολιτείας  
~** Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες γύρω από το Βουλκάνο (φωτογραφίες & βίντεο)         
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Νεότερη εν
ημέρωση 02:15 π.μ. 
Σταθερό παραμένει το μέτωπο νότια της Μονής του Βουλκάνου που έχει κατακάψει όλο το βουνό, μέχρι και αυτή την ώρα γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από πυροσβέστες, εθελοντές, φαντάρους και υπαλλήλους πολλών ακόμα φορέων. Αρχικά στόχος είναι να μην περάσει η φωτιά στην Άνω Λάμπαινα ενώ πιο μακριά είναι η Βαλύρα.
Συνεχώς επιχειρούν με μεγάλα μηχανήματα να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.
Όλοι ελπίζουν ότι σε μερικές ώρες που θα ξημερώσει και θα κάνουν τις πρώτες ρίψεις τα εναέρια μέσα η φωτιά θα σβηστεί.
   Νεότερη ενημέρωση 00:15 π.μ.
Η φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι από τα Ζερμπίσια πλέον έχει περάσει από την άλλη πλευρά του όρους της Ιθώμης και αφού πέρασε δίπλα από το μοναστήρι του Βουλκάνου κατευθύνετε ασταμάτητη προς την περιοχή του δάσους στον Αγ. Βασίλειο ενώ υπάρχει κίνδυνος να απειλήσει τη Λάμπαινα και τη Βαλύρα. Κυριολεκτικά στο πόδι είναι όλα τα χωριά και οι κάτοικοι περιμένουν με υδροφόρες . Πλέον και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δώσει όλο τους το βάρος σε αυτό το σημείο.
Να σημειωθεί ότι η φωτιά είναι ορατή  και από την Καλαμάτα
Νεότερη ενημέρωση 8:15 μ.μ.
Η φωτιά δεν απειλεί πλέον όπως πριν λίγη ώρα την κοινότητα του Μαυροματίου Ιθώμης. Χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και τις αλλεπάλληλες ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή μαίνονται μέτωπα προς το χωριά Πετράλωνο καθώς και στο Διάσελο . Σε λίγη ώρα τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν τις ρίψεις. Η νύχτα αναμένεται μεγάλη ενώ πριν λίγα λεπτά στην περιοχή κατέφθασαν και πεζοπόρα τμήματα με άνδρες της πολεμικής αεροπορίας .Video Ihttps://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r3agOPuXCO8
Αυτή την ώρα η φωτιά βρίσκεται γύρω από το Μαυρομάτι ,υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας  ώστε να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Πριν λίγο η φωτιά άγγιξε και το μουσείο. Στην περιοχή επιχειρούν και μεγάλες δυνάμεις από αέρα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι της περιοχής έχουν απομακρυνθεί ενώ στο σημείο βρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία της Πυροσβεστικής δύναμης Πελοποννήσου , ο Δήμαρχος της Μεσσήνης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αργυράκης όσο και η κ. Αλειφέρη.
Σε επικοινωνία με τις αρχές βρίσκεται και ο υπουργός Προ.Πο. Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Εθνική Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Το Θάρρος βρίσκεται στο Μαυρομάτι και θα σας ενημερώνει για οποιαδήποτε εξέλιξη . Video 2 :
https://www.youtube.com/watch?v=JLyEWMZl8Mk&feature=player_embedded
Προς Αρχαία Μεσσήνη και Ανδρομονάστηρο κατευθύνεται η μεγάλη φωτιά, σε λίγο περισσότερη ενημέρωση.
  Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι , στο χωριό Ζερμπίσια Μεσσηνίας, έξω από το Μελιγαλά. Στο σημείο ήδη δίνουν μάχη με τις φλόγες άνδρες του πυροσβεστικού σώματος Μελιγαλά ενώ στην περιοχή βρίσκονται και αρκετά οχήματα με άνδρες της πυροσβεστικής Καλαμάτας.
Video 3 :"
https://www.youtube.com/watch?v=SnnSzTRGXgg&feature=player_embedded
Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε 
Video 4 :
 
*** Μέχρι χθες μαθητές, από σήμερα φοιτητές…          

Οι φετινές βάσεις και τα ονόματα όλων των επιτυχόντων
 Τέλος δόθηκε χθες στην αγωνία των υποψηφίων με την ανακοίνωση των βάσεων. Το ξεχωριστό είναι ότι φέτος ελάχιστοι βρέθηκαν στα σχολεία να δουν αναρτημένα τα ονόματά τους, μιας και οι υποψήφιοι μπορούσαν να δουν από το σπίτι τους σε ποιά Σχολή κατάφεραν να εισαχθούν.

Ο Βασίλης Γκότσης κατάφερε να συγκεντρώσει από τις υψηλότερες βαθμολογίες του Νομού (19640 μόρια) και εισάγεται στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Δήλωσε στο "Θ" πολύ ευχαριστημένος για τη εισαγωγή του, ενώ χαρακτήρισε λογική την αύξηση των βάσεων αφού τα θέματα βοήθησαν σ’ αυτό. Η χρονιά για το Βασίλη ήταν σχετικά καλή, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο του έλεγαν πριν
   Στη Σχολή Ικάρων κατάφερε να περάσει ο Παναγιώτης Μπουρικάς που συγκέντρωσε 17.910 μόρια. Η χρονιά που πέρασε ήταν ζόρικη γι’ αυτόν αλλά όχι τόσο κουραστική, αφού είχε βάλει πρόγραμμα στο διάβασμά του και έτσι κατάφερε να δικαιωθεί περνώντας στη σχολή που αποτελούσε την πρώτη του επιλογή.
 
Στην Ιατρική του Ηρακλείου κατάφερε να εισαχθεί η Ειρήνη Μητροπούλου που χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά. Πρώτη επιλογή γι’ αυτή ήταν η Αθήνα, ελπίζει δε να καταφέρει να πάρει μεταγραφή αφού εκεί σπουδάζουν τα αδέρφια της, ενώ δήλωσε έκπληκτη από την τόσο μεγάλη αύξηση των βάσεων.
  
Ακόμα ένας Καλαματιανός θα περάσει στη Σχολή Ικάρων. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Γκουγκούλη που συγκέντρωσε 18.860 μόρια. Η χρονιά γι’ αυτόν ήταν λίγο κουραστική αλλά όχι ιδιαίτερα και τελικά πέρασε γρήγορα. Στη δική του Σχολή, όπως και οι άλλες στρατιωτικές, αυξήθηκαν τα μόρια.
  
Γιατρός θα σπουδάσει η Ευγενία Μανδηλάρη που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.329 μόρια και να μπει στη Σχολή της πρώτης της επιλογής, πιο συγκεκριμένα στην Ιατρική Αθηνών. Η χρονιά που πέρασε για την Ευγενία ήταν δύσκολη, πολύ απαιτητική και χρειάστηκε σύστημα. Πλέον, σχεδιάζει το μέλλον της στην Αθήνα.
  
Η Ευγενία Πανταζή κατάφερε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και συγκεκριμένα στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης. Ήταν μια δύσκολη χρονιά με λίγες εξόδους, αλλά πλέον είναι δικαιωμένη και χαρούμενη.
  
Οδοντιατρική θα σπουδάσει η Ελευθερία Σεβαστέλη που δηλώνει αρκετά ευχαριστημένη αν και πέρασε μια χρονιά αγχώδη. Τελικά, όμως, τελείωσε καλά. Οι βάσεις την αιφνιδίασαν αφού δεν περίμενε τόσο μεγάλη άνοδο, που της στέρησε την Ιατρική.
Οι βάσεις κυμάνθηκαν όπως μας είχαν πει από την αρχή δήλωσε η Γεωργία Καμπίρη που περνά στη Νομική Κομοτηνής, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 18.600 μόρια.
  
Κατενθουσιασμένη η Ελένη Σταθοπούλου που θα σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο. Οι βάσεις φέτος ανέβηκαν, αλλά στόχος της  ήταν να είναι μέσα στη Σχολή, κάτι που κατάφερε.
  Για τη Σοφία Κουντούλη οι βάσεις κινηθήκαν σε υψηλά επίπεδα, κάτι όμως που δεν άλλαξε τις επιλογές της αφού κατάφερε να εισαχθεί στην ΑΣΟΕΕ, σε άλλο όμως Τμήμα από αυτό της πρώτης επιλογής της.
  
Άλλα περίμεναν και άλλα έγιναν για την Έλσα Θεοχάρη που θα σπουδάσει φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ προτιμούσε παιδαγωγικά ή ΤΕΦΑΑ.
  
Κοινωνική εργασία στο ΤΕΙ Αθήνας θα σπουδάσει ο Νίκος Διακουμογιαννόπουλος  που είδε τις βάσεις να ανεβαίνουν, αλλά τις θεωρεί αρκετά καλές με βάση τα εξεταζόμενα θέματα. Δηλώνει δε ευχαριστημένος, αφού αυτό ήθελε να σπουδάσει.
  
Πολιτικοί Μηχανικοί θα σπουδάσουν οι δύο φίλες, Σταυρούλα Χανδρινού και Νίκη Τσίχλη, στην Πάτρα, που αποτελούσε την πρώτη τους επιλογή όποτε και οι δύο είναι ευχαριστημένες. Η άνοδος των βάσεων τις φόβισε, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και πλέον δηλώνουν ανακουφισμένες.
Στην ΑΣΟΕΕ και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής θα σπουδάσει ο Ορέστης Οικονομόπουλος που ήταν για αυτόν η δεύτερη επιλογή του. Η χρονιά, γι’ αυτόν, ήταν πιο εύκολη σχετικά με τις προηγούμενες.
  
Στη Νομική Κομοτηνής θα πάει η Μαριάννα Γρέκη που προτιμούσε να περάσει στην Αθήνα, κάτι που θα επιδιώξει με μεταγραφή.
  
Στο ΦΠΨ περνά η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, μια εισαγωγή που ήθελε και την κάνει χαρούμενη. Οι βάσεις θεωρεί ότι ανέβηκαν, κάτι που ήταν λογικό με βάση τα θέματα που εξετάστηκαν. Η χρονιά που φεύγει ήταν μια περίεργη χρονιά.
Οι φετινές βάσεις και τα ονόματα όλων των επιτυχόντων 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες Στασινός Μουτσούλας

***  «Ναι» από το Δ.Σ. Τριφυλίας στο Προεδικό Διάταγμα παρά τις αντιδράσεις         

           
Για τον Κυπαρισσιακό
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
  Θετικά, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, τάχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, παρά τις αντιδράσεις και διαφωνίες συλλόγων, φορέων και κατοίκων, στην πρόταση για δόμηση σε συγκεκριμένη Ζώνη στην Ελαία. Το Σώμα, γνωμοδότησε θετικά, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Κώστα Κόλλια, ότι το σχέδιο του Π.Δ. κινείται στη βάση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας και συνάδει με αυτή, που ζητούσαν να θεσπιστούν κανόνες προστασίας αλλά με μέτρα που θα επιτρέπουν και την ήπια μορφή ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με διαφοροποίηση των Ζωνών σε σχέση με αυτά που προτείνονται.
Εισαγωγικά, ο δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρθηκε στο «ιστορικό» του θέματος και στο πώς το ΥΠΕΚΑ έφτασε στην ανάθεση μελέτης και τη σύνταξη σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου. Επίσης, ανέφερε ότι της συνεδρίασης του Σώματος προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, με δική του πρωτοβουλία, για να ακουστούν και κατατεθούν όλες οι απόψεις και θέσεις συλλόγων και φορέων. Ακόμη, ανέφερε πως η διαδικασία της Διαβούλευσης ορίστηκε από το ΥΠΕΚΑ και καθένας μπορεί να εκφράσει εκεί την άποψη και θέση του, για τροποποιήσεις και βελτιώσεις.
Η «πρόταση – ρύθμιση» του σχεδίου Π.Δ. που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, όπως έχουμε τονίσει στο «Θ», είναι το γεγονός ότι μεταξύ δύο Περιοχών Προστασίας της Φύσης από Ελαία έως Αγιαννάκη (αμμοθίνες και δάσος Ελαίας) υπάρχει γεωργική γη, στην οποία προτείνεται να επιτραπεί η δόμηση. Η, δε, συγκεκριμένη Ζώνη, είναι αυτή όπου προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών, κάτι που, όπως είναι γνωστό, εδώ και ενάμιση χρόνο ξεσήκωσε «τσουνάμι» αντιδράσεων, με το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν ομόφωνα πλην δύο λευκών ψήφων, να αποφασίσει ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στην περιοχή. Χθες, ωστόσο, σχεδόν οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι που τότε έλεγαν ότι δε συνάδει, συμφώνησαν με την πρόταση του σχεδίου Π.Δ. για δόμηση σε εκείνη την περιοχή, με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων να τους καταγγέλλουν για «κωλοτούμπα»! Δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους, απέφυγαν να μιλήσουν ξεκάθαρα για το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά με γενικές αναφορές σημείωναν την ανάγκη για προστασία αλλά και ανάπτυξη, η οποία δε μπορεί να έρθει με καθολικές απαγορεύσεις. Κάποιοι, μάλιστα, έδιναν και «μπράβο» στο ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο Π.Δ. που είναι υπό διαβούλευση.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αναφέρθηκαν σε μεμπτά και αντιφατικά στοιχεία της ΕΠΜ για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ τόνισαν πως για το συγκεκριμένο τμήμα που προωθείται η επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχει η νομοθεσία για οικονομικά αντισταθμίσματα ώστε να μη διαχωριστεί – όπως γίνεται με το Π.Δ. - η συνέχεια και το ενιαίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του οικοτόπου, δηλαδή αιγιαλός, αμμοθίνες και δάσος Ελαίας. Έκαναν, μάλιστα, και λόγο για μεθόδευση, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, Παύλος Γκραίκης, ευθέως είπε ότι ο μελετητής τους είπε ότι δέχθηκε πιέσεις για να κάνει την πρόταση για δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η Στέλλα Ριτσάτου, από το Σύλλογο Ελαιωτών, σημείωσε πως ο Σύλλογος είναι αντίθετος με τη συγκεκριμένη πρόταση για δόμηση σε εκείνη την έκταση, αναφέροντας τη νομοθεσία και τα οικονομικά εργαλεία της Ε.Ε. για οικονομικά αντισταθμίσματα. Τελικά, το Σώμα κατά πλειοψηφία αποφάσισε και γνωμοδότησε θετικά, ενώ κατά τάχθηκαν ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Σαράντος Κουκούμης και ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση που τέθηκε προς ψήφιση είναι γενική, αόριστη και βεβιασμένη, χωρίς να αναφερθούν τα σημεία του σχεδίου Π.Δ. και δίχως το Σώμα να γνωρίζει τις απόψεις – προτάσεις φορέων και συλλόγων, όπως αυτές κατατέθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε να συζητήσει και να προτείνει.
 
***  Μεταγραφή σε ΤΕΙ κοντά στις φυλακές που κρατείται ζητά ο Αλέξης Κούγιας για τον 18χρονο πελάτη του 

 Ο εντολέας μας Π.Μ, κατηγορούμενος ως συμμέτοχος στην διπλή ανθρωποκτονία εις βάρος των Κ.Σ και Ι.Κ για την γνωστή υπόθεση της Μάνης, αριστούχος μαθητής με υποτροφία από το Αλεξανδράκειο Κληροδότημα Καλαμάτας, εισήχθη στο τμήμα Λογιστών των ΤΕΙ Καλαμάτας. Το δικηγορικό μας γραφείο θα προβεί στις δέουσες νομικά ενέργειες για την μεταγραφή του σε αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ της περιοχής των φυλακών στις οποίες κρατείται. Με εκτίμηση, Αλέξιος Χ. Κούγιας - 

***  Αποζημίωση» -μαμούθ στην Μορέας Α.Ε. από την κυβέρνηση          
           
«ΛΟΓΩ... ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
 Επιπλέον 350 περίπου εκατομμύρια ευρώ ως "αποζημίωση" θα λάβει από την κυβέρνηση η κοινοπραξία Μορέας Α.Ε., συμφερόντων των ομίλων Λ. Μπόμπολα, Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και Σ. Κόκκαλη, που κατασκευάζει τον κεντρικό οδικό άξονα Πελοποννήσου. Η κοινοπραξία εμφάνισε λογαριασμό με απώλειες 500 εκατ. ευρώ λόγω μειωμένης κίνησης.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή νέα συμπληρωματική σύμβαση του έργου. Η αποζημίωση έρχεται σε συνέχεια των πρόσθετων εργολαβικών αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Στην περίπτωση της Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας τα έργα δεν είχαν σταματήσει στα μέσα του 2011, αλλά προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς. Σήμερα απομένουν περίπου 6 χλμ. στην παράκαμψη της Καλαμάτας, το δύσκολο κομμάτι Παραδείσια-Τσακώνα και η διακλάδωση Λεύκτρο-Σπάρτη. Οι εργολάβοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι από το 2009 η κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40%.
Βέβαια η παραπάνω εξέλιξη δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά μεταξύ των πολιτών. Υπάρχει, για παράδειγμα, αντικειμενικός και αδιάβλητος μηχανισμός καταγραφής και ελέγχου διελεύσεων των οχημάτων; Πώς συνδυάζεται η εικόνα της διαρκούς μείωσης των κυκλοφοριακών φόρτων και από την άλλη πλευρά ο κ. υπουργός να διαπιστώνει ότι στη Μεσσηνία έχουμε γεωμετρική πρόοδο αύξησης στον τουρισμό; Μπορεί η οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται η χώρα να θεωρηθεί ως «ανωτέρα βία» υπέρ των εργολάβων; Πώς είναι δυνατόν η όποια προστασία από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να θεωρηθεί ως «ανωτέρα βία» υπέρ των εργολάβων και όχι υπέρ του Δημοσίου και των χρηστών του αυτοκινητόδρομου; 
 
***  Αυτοκίνητο "μπήκε" σε σπίτι στην Καζάρμα         
           
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην περιοχή της Καζάρμας Μεσσηνίας. Αυτοκίνητο για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο , έφυγε από την πορεία του και "έπεσε" σε σπίτι δίπλα στο δρόμο. Από τη σύγκουση τραυματίστηκα ελαφρά ο οδηγός , ο οποίος μεταφέρθηκε προλήπτικά στο Κέντρο Υγείας Πύλου.  
 
***  Ξεκινά η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο Μέγαρο Χορού

 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Το δικαίωμα να υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο «Αστική Ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας», έδωσε έγγραφο της ΕΕΤΑΑ που έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας. Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ, μετά την υποβολή πρότασης από το Δήμο Καλαμάτας μέσω της ΕΕΤΑΑ, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 846.000 ευρώ με το ΦΠΑ και ταυτίζεται με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.Οι παρεμβάσεις Το φυσικό αντικείμενο αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:-Βιοκλιματικός σχεδιασμός: Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνονται επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη, αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης (φυλλοβόλα, αειθαλή) σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικροκλίμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος, κατασκευάζεται στο χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν έναν «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.-Περίφραξη του αύλειου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας.-Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για την διευκόλυνση της αποβίβασης - επιβίβασης του κοινού.-Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης, διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.-Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια, δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου. -Φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα.-Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.-Υδάτινο στοιχείο με τη μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών.-Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες.-Ζώνες όδευσης τυφλών. - 

*** Κώστας Κόλλιας: «Δεν παραλάβαμε δήμο. Φτιάξαμε και παραδίδουμε δήμο!»          
   
Γεμάτη συγκίνηση και με το ανθρώπινο στοιχείο να κυριαρχεί, ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ την παρακολούθησε και ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας. Ο κ. Κόλλιας, με τη γλώσσα της αλήθειας, μίλησε για τα τρεισήμισι χρόνια στη δημοτική Αρχή, τι παρέλαβαν, τι έκαναν, πώς πορεύτηκαν και τι παραδίδουν. «Εμάς δεν μας υποδέχτηκε κανένας δήμαρχος, γιατί δεν υπήρχε κανένας δήμος. Υπήρχαν πέντε δήμοι και μία κοινότητα, υπήρχαν δεκάδες άρθρα στο νόμο “Καλλικράτη”, υπήρχαν δεκάδες παράγραφοι σε υπουργικές αποφάσεις και μια καταιγιστική ροή εγκυκλίων για να φτιάξουμε δήμο! Για να φτιάξουμε δήμο, πώς, πότε και με ποια υλικά;», τόνισε ο κ. Κόλλιας και αναφέρθηκε στο «πολεμικό» κλίμα της εποχής κατά του νέου δήμου, στην πρώτη του δήλωση ως υποψήφιος δήμαρχος το 2010 στην πλατεία των Φιλιατρών με τις μαύρες σημαίες πίσω του και αναρωτήθηκε τότε, «πάω να γίνω δήμαρχος Τριφυλίας με μαύρες σημαίες στην πλάτη μου;» και συμπλήρωσε: «τί λέει αυτό; Αυτό λέει ότι, δήμο δεν είχαμε, δήμο πήγαμε να φτιάξουμε, δήμο με αντιδράσεις, με έναν ολόκληρο δήμο Γαργαλιάνων να λέει ότι θα απέχει από τις εκλογές, με έναν δήμο Φιλιατρών να λέει “όχι, δε γουστάρω αυτό το δήμο” κι εμείς έπρεπε να φτιάξουμε δήμο! Τον φτιάξαμε; Κάναμε κάτι; Εγώ, αγαπητοί συνεργάτες, λέω ότι, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε! Φτιάξαμε ενιαίο δήμο! Όχι ομογενοποιημένο δήμο! Φτιάξαμε ενιαίο δήμο!».
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συγκρότηση των υπηρεσιών ενιαία και στο μοντέλο αποκεντρωμένης διοίκησης, με τους τοπικούς αντιδημάρχους, το οποίο εφάρμοσαν και το οποίο άλλωστε και προεκλογικά είχαν εξαγγείλει στους πολίτες. «Πέτυχε το μοντέλο;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε πως, «αυτό είναι προς διερεύνηση και η νέα δημοτική Αρχή θα πρέπει να το δει, αν έτσι πρέπει να λειτουργήσει ή αλλιώς, να το επανεξετάσει! Όμως το 2011, δήμος Τριφυλίας δε θα στέριωνε χωρίς αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης. Καθαρά πράγματα. Δύσκολη, όμως, η διοίκηση ενός αποκεντρωμένου μοντέλου…»[..] «Εγώ, για λογαριασμό όλων σας, αισθάνομαι ικανοποιημένος ότι φτιάξαμε δήμο και ότι παραδίνουμε δήμο! Δεν παραδίνουμε δήμο χωρίς ατέλειες και με λυμένα όλα τα προβλήματα. Παραδίνουμε δήμο με πολλά προβλήματα, με πολλούς προβληματισμούς, με πολλές αγωνίες και με πολλές εκκρεμότητες», επεσήμανε και στη συνέχεια είπε ότι «η νέα δημοτική αρχή δεν παραλαμβάνει ένα καθαρό τοπίο. Είναι πολλά τα προβλήματα. Και σε μια περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση στραγγαλίστηκε, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά».
Ευχαρίστησε την Αντιπολίτευση, για την υπεύθυνη στάση της, ενώ ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες εξέφρασε για όλους τους υπαλλήλους του δήμου και για τους ειδικούς συνεργάτες του, σημειώνοντας πως ο δήμος είναι μείον 55 υπαλλήλους. «Μου ’χουνε σούρει τα εξ αμάξης. Κλέφτη, μιζάκια, δε με έχει πει κανείς! Και αν τολμήσει κάποιος να το πει, πρέπει να το πει τεκμηριωμένα γιατί, διαφορετικά, εκεί θα είμαστε σκληρά αντίπαλοι!», τόνισε. «Πώς ξεκινήσαμε οικονομικά; Ξεκινήσαμε με χρέη της τάξεως, φανερών και κρυφών που βγήκαν στη συνέχεια, 12 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που είχανε πάρει οι δήμοι. Τι καταφέραμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια; Με πολιτικό κόστος, συρρικνώνοντας τα έργα, συρρικνώνοντας την “επεκτατική” πολιτική, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες οικονομικές συνθήκες στο δήμο, από τα 12 εκ. ευρώ, αν εξαιρέσουμε το δάνειο, το οποίο σταδιακά αποπληρώνεται, σήμερα έχουμε φτάσει να χρωστάμε γύρω στα 3,3 εκ. ευρώ! Αυτό όμως δεν ήταν χωρίς κόστος. Δεν κάναμε επιθετική – αναπτυξιακή πολιτική, δεν πήραμε δάνεια για να βγάλουμε τα παλιά δάνεια και να κάνουμε πελατειακή πολιτική ενόψει των νέων εκλογών!». Πρόσθεσε ότι δεν βομβάρδισαν τους πολίτες με νέα δημοτικά τέλη και ότι κάποια από τα χρέη τα έβαλαν στα ληξιπρόθεσμα και ήδη έχουν απορροφηθεί περίπου 1,8 εκ. ευρώ παλιές οφειλές, που πέσανε στην αγορά και εκκρεμούν γύρω στις 700 χιλιάδες ευρώ.  «Αισθάνομαι ικανοποιημένος διότι δεν παραδίδω έναν δήμο χρεοκοπημένο, όπως τον παρέλαβα!» είπε και αναφέρθηκε στα έργα, σημειώνοντας ότι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έργα περίπου 7 εκ. ευρώ, είναι υπό ένταξη ολοκληρωμένες μελέτες για έργα ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ, συμμετείχαν σε δαπάνες ωρίμανσης έργων της τάξεως των 14,3 εκ. ευρώ, από ίδιους πόρους έγιναν έργα ύψους 1,3 εκ. ευρώ, συντηρήσεις και επισκευές άλλων έργων περίπου 1 εκ. ευρώ, προμήθειες για την καθημερινή λειτουργία του δήμου 1 εκ. ευρώ και όλα αυτά, πληρώνοντας για μελέτες σε εξωτερικούς συνεργάτες μόνο 75 χιλιάδες ευρώ! Όλες τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του δήμου. «Στον Προκρούστη της αδήριτης ανάγκης κολοβώθηκαν και ιδανικά μας και οράματά μας! Γιατί, εν τέλει, το όραμα που έμεινε σ’ εμάς που διαχειριζόμαστε τη φοβερή πραγματικότητα, ήταν να μαζεύουμε τα σκουπίδια, όπως τα μαζεύουμε, να πληρώνουμε τα πετρέλαια, όπως τα πληρώνουμε, γιατί τον πρώτο χρόνο ούτε σκουπίδια μπορούσαμε να μαζέψουμε, ούτε πετρέλαια να πληρώσουμε. Δεν πετάξαμε λευκή πετσέτα και σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει μια σειρά», σημείωσε και ζήτησε μια συγγνώμη από τους δημότες, γιατί αυτά που είχαν βάλει στο φυλλάδιό τους το 2010 δεν κατάφεραν να τα ολοκληρώσουν. Φανερά συγκινημένος, ο απερχόμενος δήμαρχος είπε: «Σ’ αυτή τη διαδρομή των τριάμισι χρόνων, μπορεί να έχασα τη φιλία πολλών συνεργατών, αλλά κέρδισα τη φιλία πολλών απλών ανθρώπων που μπορούν να μου λένε “καλημέρα Κόλλια και κάτσε να πιες, όχι έναν καφέ, ένα τσίπουρο”!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος!
του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***   Το ερώτημα του υπουργού και η έξυπνη ατάκα…
 
«Που είναι ο κ. Καρνέσης», ήταν το σχεδόν «μόνιμο» ερώτημα στα χείλη του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη, κατά την παραμονή του στο δρόμο που συνδέει σήμερα τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά με την παλιά εθνική οδό Καλαμάτας – Τρίπολης. Ο υπουργός είχε μεταβεί εκεί, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα που του υπέβαλλαν κατά την επίσκεψή του στη γέφυρα του Παραδείσια – Τσακώνα οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Ντονάς και Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Δημητρακόπουλος . Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων έργων Πελοποννήσου του υπουργείου, καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο συνάντησης και η καθυστέρησή του αυτή έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια. Ανάμεσα σε άλλα ακούστηκε το ότι «χάθηκε», το ότι δεν γνώριζε το δρόμο, καθώς και ότι προτίμησε να βγει από την έξοδο των Αρφαρών και να φθάσει από την παλιά εθνική οδό. Όπως και να ’χει, η νέα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό, λέγοντας στον υπουργό πως το ίδιο συμβαίνει και με τους τουρίστες, ενώ, αν υπήρχε έξοδος στο Μελιγαλά, θα χρησιμοποιούσαν εκείνη, αντί να κάνουν ολόκληρο κύκλο και να επιστρέψουν αναζητώντας την Αρχαία Μεσσήνη. Χ.Χ. - 

*** 95% επιτυχίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας !         
     
 
 
 
Ποσοστό ρεκόρ, 95%, σε επιτυχίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημείωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις και χθες, με την ανακοίνωση των βάσεων και των αποτελεσμάτων, το σχολείο γέμισε με πλατιά χαμόγελα των επιτυχόντων, συγκίνηση και υπερηφάνεια!  Το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας συνεχίζει την «παράδοση», πια, που θέλει τους μαθητές του να πετυχαίνουν να εισάγονται σε Σχολές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και, μάλιστα, της πρώτης τους επιλογής, γεγονός που αποδεικνύει και, παράλληλα, αναδεικνύει την πολύ καλή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που γίνεται στο σχολείο με την άριστη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Εμείς μιλήσαμε με την υποδιευθύντρια του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, Θεώνη Κανελλοπούλου, και επιτυχόντες. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τι είπαν στο «Θ»:
Θεώνη Κανελλοπούλου, υποδιευθύντρια Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας: «Το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας σημείωσε και φέτος μεγάλη επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Στις εξετάσεις αυτές συμμετείχαν 60 μαθητές που φοίτησαν στην  Γ’ Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2013-2014 και 6 απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Από τους υποψηφίους,  44  πέρασαν σε σχολές Α.Ε.Ι  - μεταξύ αυτών, 2 σε σχολές Ιατρικής, 2 σε σχολές Νομικής και 7 σε σχολές Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ – και  13  σε σχολές Τ.Ε.Ι.  Επίσης, πέρασαν 2 απόφοιτοι με το 10%.  Το ποσοστό επιτυχίας, 95%, είναι  πολύ υψηλό και αυτό μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η πολύ καλή συνεργασία που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτύξει  η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας  με τους μαθητές και τους γονείς τους. Συγχαίρουμε τους επιτυχόντες και τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη στη ζωή τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους σε ό,τι μας χρειαστούν, γιατί πάντα θα αποτελούμε το σημείο αναφοράς τους».
Ανδρέας Καζάκος, Ιατρική Αθηνών: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είμαι 20 μόρια πάνω από τη βάση και ήταν αυτό που ήθελα να πετύχω».
Νικόλαος Δράκος, Νομική Θεσσαλονίκης: «Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενος και ελπίζω να φανώ αντάξιος στους κόπους μου, τους οποίους κατέβαλλα όλη τη χρονιά, και στις σπουδές μου».
Δημήτρης Αποστόλου, Παιδαγωγικό Αθήνας: «Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί πάλεψα όλη τη χρονιά. Ίσως περίμενα κάτι παραπάνω από βαθμούς και από μόρια, αλλά εντάξει, τι να κάνουμε, τα έχει αυτά η ζωή. Είμαι πολύ χαρούμενος όμως, για την εισαγωγή μου στην πρώτη επιλογή μου».
Ειρήνη Σινάνη, Παιδαγωγικό Αθήνας: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη καθώς ήταν η πρώτη μου επιλογή. Χρειάζεται διάβασμα, να στοχεύεις συνεχώς εκεί που θες, να υπάρχει πρόγραμμα στο διάβασμα κυρίως, και όλα θα γίνουν, με υπομονή πάνω απ’ όλα».
Γιώργος Γιαννόπουλος, Μηχανολόγων – Ναυπηγών Αθήνας: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ’ το αποτέλεσμα. Εύχομαι τα φοιτητικά χρόνια να κυλήσουν ωραία, έτσι όπως κύλησαν και τα σχολικά. Ελπίζω να πάνε όλα καλά στο μέλλον».
Χριστίνα Βλάχου, Βιολογία Αθήνας: «Είμαι χαρούμενη και ελπίζω όλα να πάνε καλά».
Δήμητρα Φιτσώρου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πάτρα: «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη. Ήταν η πρώτη μου επιλογή αυτή η Σχολή. Πρώτα, βέβαια, είχα βάλει το Μετσόβιο και μετά την Πάτρα. Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί στην Πάτρα είναι και η αδερφή μου και έχουν περάσει και συμμαθήτριές μου. Νομίζω, είναι μια πολύ καλή Σχολή, με επαγγελματική αποκατάσταση».
Μαρία Αντωνοπούλου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στην Πάτρα: «Δεν ήταν ιδιαίτερη έκπληξη σήμερα γιατί το περίμενα καιρό και έχω προετοιμαστεί κατάλληλα έχοντας γνωρίσει και την πόλη. Είναι μια δύσκολη Σχολή, γι’ αυτό θα το παλέψω και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, γιατί έχει και επαγγελματική αποκατάσταση. Θα δούμε».
Αναστάσης Αναστασόπουλος, Ικάρων – Ιπτάμενοι: «Έδωσα για δεύτερη φορά Πανελλήνιες και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κυνήγησα το όνειρό μου! Παρά το γεγονός ότι είχα περάσει Τοπογράφος στο Μετσόβιο πέρυσι, διάβασα πολύ, με αφοσίωση και πολύ υπομονή και τελικά πέτυχα το όνειρό μου. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον διευθυντή, κ. Βαγγέλη Αντωνόπουλο, γιατί με βοήθησε στο να ξαναδώσω και βέβαια να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς μου, γιατί έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για μένα. Θέλω να δώσω κι ένα μήνυμα στα επόμενα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες, να διαβάζουν και να κυνηγάνε τ’ όνειρό τους με μεγάλη υπομονή και αφοσίωση!».
 
***  Προχωρά η διαδικασία για το κτήριο του πρώην ξενοδοχείου «Αμέρικα»
 
 Στο ΥΠΕΚΑ στάλθηκαν χθες από το Δήμο Καλαμάτας, μετά την υπογραφή του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου από το δήμαρχο Παν. Νίκα, όλα τα δικαιολογητικά, που αφορούν το διατηρητέο κτήριο επί των οδών Ναυαρίνου, Μαιζώνος και Σανταρόζα (πρώην ξενοδοχείο «Αμέρικα»). Προ ημερών, διαβιβάσθηκε στο Δήμο Καλαμάτας από το υπουργείο, αιτιολογική έκθεση για τον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης του διατηρητέου, προκειμένου να τηρηθεί από το Δήμο η διαδικασία του νόμου. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας θα εκδοθεί απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, με την οποία θα εγκριθεί η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες. - 
 
***  Γ. Πλατάρος: «Στην Ελλάδα δίνουμε υπέρμετρη σημασία στις Πανελλήνιες»
 Αύξηση κατά 1,3% των επιτυχόντων από πέρυσιΤης Βίκυς Βετουλάκη Να μην απογοητεύονται, καθώς ένα πτυχίο δεν είναι πάντα πανάκεια για το επαγγελματικό μέλλον κάποιου, συνέστησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Πλατάρος, σε όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ενώ συνεχάρη δημόσια τους επιτυχόντες και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία. Τα συγκριτικά στοιχεία της περσινής και φετινής χρονιάς αποδεικνύουν αύξηση των επιτυχόντων στη Μεσσηνία. Αν και φέτος τόσο οι εξεταζόμενοι, όσο και οι επιτυχόντες ήταν λιγότεροι από πέρυσι, το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε κατά 1,28%. Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας συγκέντρωσαν φέτος το Λύκειο Φιλιατρών, αγγίζοντας το 93%, το 4ο Λύκειο Καλαμάτας με 92,4%, τα εκπαιδευτήρια Μπουγά με 90%, ακολουθεί με 87,5% το Εσπερινό Λύκειο Καλαμάτας.«Να επικαιροποιούμε τις γνώσεις μας» Ο κ. Πλατάρος, συνεχάρη τα παιδιά που πέτυχαν σε σχολές, και δήλωσε ικανοποιημένος από τα ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, δίνοντας μήνυμα σε όσους δεν πέρασαν είπε: «Τα τελευταία χρόνια όντως έχουν αλλάξει τα πράγματα, όχι σε θεωρητικό, αλλά σε πρακτικό επίπεδο και πρέπει να επικαιροποιούμε διαρκώς τις γνώσεις μας. Αυτό που λέγαμε πριν χρόνια, περί δια βίου μάθηση, εκπαίδευση, κατάρτιση, έχει αποκτήσει πρακτικό περιεχόμενο και κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει κάποια δουλειά, αν δεν επικαιροποιεί διαρκώς τις γνώσεις του. Το να περάσεις επομένως, σε ένα ΑΕΙ- ΤΕΙ, είναι το πρώτο σκαλί, από τα πάρα πολλά που θα πρέπει να κάνει κάποιος στη ζωή του για να αποκατασταθεί επαγγελματικά. Παραδοσιακά στην Ελλάδα δίνουμε υπέρμετρη σημασία στις Πανελλήνιες, που ναι μεν είχε σοβαρή λογική παλιά, αλλά τώρα δεν έχει το ίδιο νόημα. Μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα το κάνουμε αυτό. Παρότι έχουμε οικονομική κρίση, όντως πρέπει τα παιδιά να σπουδάζουν. Όπως πιστεύω επίσης, ότι στο μέλλον θα δοθεί ευκαιρία σε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα να σπουδάσουν σε όποια ηλικία και να είναι, αρκεί να είναι χρήστες του διαδικτύου. Δεν χρειάζεται λοιπόν να στεναχωριούνται όσοι δεν πέτυχαν και να πέφτουν στα «μαύρα πανιά», νομίζοντας ότι κρίνεται όλη η ζωή τους από αυτό. Η λανθασμένη αυτή η εντύπωση, δυστυχώς, καλλιεργείται και από το οικογενειακό περιβάλλον. Δεν είναι όμως έτσι», κατέληξε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. - 
 
***

***  Αθλητικά  :


 Ολυμπιακός για... υπέρβαση με Ατλέτικο Μ., «Γιούβε» και Μάλμε
***  Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πειραιωτών:Ολυμπιακός - Ατλέτικο Μαδρίτης (Τρίτη, 16/09)
Μάλμε - Ολυμπιακός (Τετάρτη, 1/10)
Ολυμπιακός - Γιουβέντους (Τετάρτη, 22/10)
Γιουβέντους - Ολυμπιακός (Τρίτη, 4/11)
Ατλέτικο Μαδρίτης - Ολυμπιακός (Τετάρτη, 26/11)
Ολυμπιακός - Μάλμε (Τρίτη, 9/12)

Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση που μόλις ξεκινάει:

1ο γκρουπ
Ρεάλ Μαδρίτης (161.542)
Μπαρτσελόνα (157.542)
Μπάγερν Μονάχου (154.328)
Τσέλσι (140.949)
Μπενφίκα (129.459)
Ατλέτικο Μαδρίτης (119.542)
Άρσεναλ (112.949)
Πόρτο (105.459)

2ο γκρουπ

Σάλκε (95.328)
Μπορούσια Ντόρτμουντ (82.328)
Γιουβέντους (80.387)
Παρί Σεν-Ζερμέν (80.300)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (78.193)
Βασιλεία (75.645)
Ζενίτ (73.899)
Μάντσεστερ Σίτι (72.949)

3ο γκρουπ

Λεβερκούζεν (70.328)
Ολυμπιακός (67.720)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (66.899)
Άγιαξ (61.862)
Λίβερπουλ (58.949)
Σπόρτινγκ Λισαβόνας (58.459)
Γαλατάσαράι (55.340)
Αθλέτικ Μπιλμπάο (54.452)

4ο γκρουπ

Άντερλεχτ (50.260)
Ρόμα (39.887)
ΑΠΟΕΛ (37.650)
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ (33.725)
Λουντογκόρετς (18.125)
Μάριμπορ (16.200)
Μονακό (11.300)
Μάλμε (6.265)

*** Χθες :
~ ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-2 .- {Νάνος  , Κλωναρίδης } .-
~ ΠΑΟΚ - ΖΙΜΠΡΟΥ  4-0  .-
και 
~ ΜΑΚΑΜΠΙ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  3-1  .-

*** Οι  κληρώσεις  για  τις  Ελληνικές  όμάδες  στο  ποδόσφαιρο  της  Ευρώπης  2014-2015 :
 Το «παλεύουν» ΠΑΟ και ΠΑΟΚ, για την... εμπειρία ο Αστέρας
 Η πρώτη αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ η 6η και τελευταία θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ελληνικών ομάδων:

1η αγωνιστική (18/9)
Μπεσίκτας – Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός – Ντιναμό Μόσχας
ΠΑΟΚ – Ντιναμό Μινσκ

2η αγωνιστική (2/10)
Αστέρας Τρίπολης – Παρτιζάν
Εστορίλ – Παναθηναϊκός
Γκινγκάμπ – ΠΑΟΚ

3η αγωνιστική (23/10)

Τότεναμ – Αστέρας Τρίπολης
Αϊντχόφεν – Παναθηναϊκός
ΠΑΟΚ – Φιορεντίνα

4η αγωνιστική (6/11)
Αστέρας Τρίπολης – Τότεναμ
Παναθηναϊκός – Αϊντχόφεν
Φιορεντίνα – ΠΑΟΚ

5η αγωνιστική (27/11)
Αστέρας Τρίπολης – Μπεσίκτας
Ντιναμό Μόσχας – Παναθηναϊκός
Ντιναμό Μινσκ – ΠΑΟΚ

6η αγωνιστική (11/12)
Παρτιζάν – Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός – Εστορίλ
ΠΑΟΚ – Γκινγκάμπ
~ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είχαν μια σχετικά καλή κλήρωση στους ομίλους του Europa League, ενώ από την άλλη, ο Αστέρας Τρίπολης είχε μία… αναμενόμενα δύσκολη.
~ Συγκεκριμένα, η ιταλική Φιορεντίνα, η γαλλική Γκινγκάμπ και η Ντιναμό Μινσκ από τη Λευκορωσία θα είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στον 11ο όμιλο.
~ Η ολλανδική Αϊντχόφεν, η πορτογαλική Εστορίλ και η ρωσική Ντιναμό Μόσχας αποτελούν τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού στον 5ο όμιλο, ενώ η αγγλική Τότεναμ, η τουρκική Μπεσίκτας και η Παρτιζάν Βελιγραδίου από τη Σερβία θα είναι οι αντίπαλοι του Αστέρα Τρίπολης στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης.
~ Η πρώτη αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ η 6η και τελευταία θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
*** Οι όμιλοι του Europa League για τη σεζόν 2014-15 έχουν ως εξής:

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Βιγιαρεάλ (Ισπανία)
Γκλάντμπαχ (Γερμανία)
Ζυρίχη (Ελβετία)
Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)

2ος ΟΜΙΛΟΣΚοπεγχάγη (Δανία)
Μπριζ (Βέλγιο)
Τορίνο (Ιταλία)
Ελσίνκι (Φινλανδία)

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Τότεναμ (Αγγλία)
Μπεσίκτας (Τουρκία)
Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)
Αστέρας Τρίπολης (ΕΛΛΑΔΑ)

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Σέλτικ (Σκοτία)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)
Άστρα (Ρουμανία)

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Αϊντχόφεν (Ολλανδία)
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)
Εστορίλ (Πορτογαλία)
Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Ίντερ (Ιταλία)
Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ (Ουκρανία)
Σεντ Ετιέν (Γαλλία)
Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Σεβίλη (Ισπανία)
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)
Φέγενορντ (Ολλανδία)
Ριέκα (Κροατία)

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιλ (Γαλλία)
Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)
Έβερτον (Αγγλία)
Κράσνονταρ (Ρωσία)

9ος ΟΜΙΛΟΣ

Νάπολι (Ιταλία)
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)
Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)

10ος ΟΜΙΛΟΣ

Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Ρίο Άβε (Πορτογαλία)
Άαλμποργκ (Δανία)

11ος ΟΜΙΛΟΣ
Φιορεντίνα (Ιταλία)
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)
Γκινγκάμπ (Γαλλία)
Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)

12ος ΟΜΙΛΟΣ
Μέταλιστ Χάρκιβ (Ουκρανία)
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)
Λόκερεν (Βέλγιο)

***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής (όλα τα παιχνίδια θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι NOVA):
ΣΑΒΒΑΤΟ  30-08-2014 ,
~(Μυτιλήνη) Καλλονή - Εργοτέλης 2-0,(1-0) .- (43΄Καλτσάς ,89΄ Γιορέντε)
~(Κομοτηνή) Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 ,(0-1).-(31΄ Νόε Ακόστα ,56΄Τζάνης)
~(Αγρίνιο) Παναιτωλικός - Ολυμπιακός 1-1 (0-0).-( 47΄   89΄  ) 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31-08-2014 , 
19:15 (Ξάνθη) Ξάνθη - Κέρκυρα   
19:15 (Τρίπολη) Αστ. Τρίπολης - Λεβαδειακός
19:15 (Βόλος) Νίκη Βόλου - Ατρόμητος
19:15 (Περιβολίων) Πλατανιάς - Π.Α.Ο.Κ.

21:30 (Α. Νικολαίδης) Παναθηναϊκός - Πανιώνιος

***

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :
 ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος
03-Αυγούστου  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-

~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.- 
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .-  
~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .- 
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/15-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html , .- 
~  ΄Ομορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~   Ημερήσια  εκδρομή  διαδρομή Μονή Αγίου Νικολάου Βαστών  Ναύπλιο  Αστρο  Τεγέα 17-08-2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/17-08-2014.html ,.-
~  Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/18-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html      

~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-     
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/20-2014.html ,.-
 ~  Η ενημέρωση Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-
 ~ Η  ενημέρωση  Πέμπτη  21  Αυγούστου  2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/21-2014.html , .-
 ~  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  Παρασκευή  22 Αυγούστου  2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/22-2014.html  ,.-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 22  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/22-2014.html , .-
~ Ένα  εξαήμερον   διακοπών  διαδρομών στην Κρήτη  23  με  28 Αυγούστου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/08/23-28-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~  ~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .-     
~


 
VIDEO  - Διαδρομές -  εκδρομές -  εκδηλώσεις Αύγουστος  2014  :
A~ Τα  δάκρυα  της  εικόνας στην Παναγία Ιαλυσού Ρόδου 21-08-2014 : http://youtu.be/vln9bLEK_Jc ,

B~Τα  δάκρυα  μιάς εικόνας  21/08/2014 : http://youtu.be/xs-inSzpoHw .


G~Από τα  περίεργα : http://youtu.be/kvldfaIYbNw .
 
 1~* Μουσείο Παναγιάς  Καλυβιανής Κρήτης  2014 : http://youtu.be/D__mBQKHD_Y ,

2~*  Διαδρομή  στα  ΜΑΤΑΛΑ  Κρήτης  2014 \ : http://youtu.be/QyJxv2m8H_U ,

3~*  Στην Αγία  Βαρβάρα  Κρήτης  2014  διαδρομή : http://youtu.be/40OwmPccp38 ,

~4* Διαδρομές  Κρήτης προς αρχαιολογικό ΦΑΙΣΤΟΥ  2014 : http://youtu.be/8dwBctOfVYg ,

~5* ΑΓΙΟΙ  ΔΕΚΑ  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/C356s6rQRzs ,

6~* ΜΟΙΡΕΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/ecFvYjudrBM  ,

7~* ΦΟΔΕΛΕ χωριό Δομίνικου Θεοτοκόπουλου  2014 : http://youtu.be/l_2nzgMeotM ,

8~*  ΡΕΘΥΜΝΟ  ενημέρωση  Αθανασίας 2014 : http://youtu.be/IyvgG9ReKXk ,

9~*   Διαδρομή  προς  οροπέδιο Λασιθίου 2014 : http://youtu.be/LKnDVWhdyyQ ,
 
10~** ~ Ι Μ  Αρκαδίου  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/YElNsW1wso4 ,
11~* ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  2014 : http://youtu.be/gTHOKMDy2us ,
12~**ΤΖΕΡΜΙΑΔΕΣ  ΟΡΟΠΕΔΙ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2014: http://youtu.be/RhnZrOrcgWk ,
13~** Ι Μ  ΑΡΚΑΔΙ  Ρεθύμνου  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/fGDk_T89Kc0, ,
14~** ΦΑΙΣΤΟΣ Μασσαρά  Κρήτης  2014 αφήγηση: http://youtu.be/ewwaYXCqZyU ,
15~** Αγία Τριάδα  Κρήτης  2014: http://youtu.be/GRs4ezowmAI , 
16~**ΑΡΩΛΙΘΟΣ Ηρακλείου  διασκέδαση 2014: http://youtu.be/76hpl0PE7yA ,
17 ~**Ι Μ Παναγίας Καλυβιανής  Κρήτης  2014: http://youtu.be/7IADrtUn7uw ,
18~** Μάταλα  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/VheDGrOyyQk ,
19~** Αρκάδι  Ρεθύμνου Ι Μονή  2014: http://youtu.be/tquV3yq4bIs ,
20~**  Ενυδρείο Ηράκλειο Κρήτης  2014: http://youtu.be/yuVZob8LIVg ,
21~**Αρχαιολογικός  ΦΑΙΣΤΟΥ  Κρήτης  2014 : http://youtu.be/ynbf0RriD2g ,
22~*ΑΡΩΛΙΘΟΣ Ηρακλείου Κρήτης  διασκέδαση  2014: http://youtu.be/P02byGU6a2Y ,
23~**ΕΝΥΔΡΕΙΟ  Ηράκλειο Κρήτης  2014: http://youtu.be/40Pr8jCwyuw ,
24~* Ι Μονή  Αρκαδίου Ρεθύμνου Κρήτης 2014: http://youtu.be/B-H9oekKOMk ,
25~** ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ  ΚΡΗΤΗΣ  2014: http://youtu.be/s9qe88ACFOk
26~* Αρκάδι  Κρήτης   αφήγηση  ενημέρωση  2014: http://youtu.be/QJLoEjKATqk ,
27~** Τραγούδι  και  χορός  στον Αρώλιθο  χωριό Κρήτης  2014: http://youtu.be/wcdgtAeWu0U

28~*Διασκέδαση στον Αρώλιθο Ηρακλείου  2014: http://youtu.be/fQtym5slNCA ,
29~**Ρέθυμνο Αρκάδι  ενημέρωση  2014: http://youtu.be/guEkSPEDKKI  ,
30~*Χωρίο Αρώλιθος  διασκέδαση  2014 : http://youtu.be/CpyOSejTkaM ,
31~ ΑΡΚΑΔΙ οστεοφυλάκιο  μνημεία  2014: http://youtu.be/s-4m8XeUrYo ,

32~Ι Μ  Παναγία  Καλυβιανή  Κρήτης  2014: http://youtu.be/AgiA_QkIi_k ,
33~ Διασκέδαση στον Αρώλιθο Κρήτης  2014: http://youtu.be/BBvIVrJUyUY ,
34~Ι Μ  ΑΡΚΑΔΙΟΥ Κρήτης  2014: http://youtu.be/jrbZv6D8zHg ,
35~Μάταλα ΚΡΗΤΗΣ  2014: http://youtu.be/EnR0P5WuuCk ,
36~  Ηράκλειο  και  ενυδρείο 2014: http://youtu.be/lZ6oIn7YUbs ,
37~  Φαράγγι  Αγίου Αντωνίου Ρέθυμνο Κρήτης  2014: http://youtu.be/rpgRSe7uETU ,
39~ ΕΝΥΔΡΕΙΟ Ηράκλειο Κρήτης 2014 : http://youtu.be/7VvLCPjCVGI ,
40~ Μονή Αρκάδι  Ρεθύμνου Κρήτης  2014 : http://youtu.be/KMJUvDK9BAg  ,