Προσοχή! 4 προϊόντα που έχουμε στο σπίτι και προκαλούν καρκίνο
Νέα έρευνα από την Αμερικανική εταιρία προστασίας περιβάλλοντος (EPA), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επισημαίνει ότι επικίνδυνα χημικά εμπεριέχονται σε ορισμένα προϊόντα που ενδέχεται να έχουμε στον οικιακό χώρο.
1. Χρώματα και μπογιές
Επικίνδυνες για την υγεία μας χημικές ουσίες εμπεριέχονται, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το clickatlife.gr, στα χρώματα που χρησιμοποιούμε για τη βαφή των τοίχων καθώς και σε ορισμένα καθαριστικά σπιτιού ή σε κεριά. Όλα αυτά ενδεχομένως έχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα προϊόντα αυτά απελευθερώνουν τοξικά συστατικά στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται και μέσω της εισπνοής εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Προσοχή! 4 προϊόντα που έχουμε στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Εναλλακτικά: Αρκετές εταιρείες χρωμάτων παράγουν πλέον μπογιές χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις και με ελάχιστα ή καθόλου χημικά. Αν και πωλούνται ακριβότερα από τις συνηθισμένες, καλό θα είναι να τις προτιμήσετε καθώς δεν βλάπτουν τον οργανισμό. Επίσης, προτιμήστε να βάψετε το σπίτι σας ή άλλο χώρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι καθώς η ζέστη θα σας επιτρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος.
2. Αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος
Όλα τα μαγειρικά σκεύη (τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες κ.α.) που έχουν κατασκευαστεί με την αντικολλητική επίστρωση Teflon, αντιμετωπίζονται με δισταγμό τα τελευταία χρόνια. Τα βασικότερο συστατικό της επίστρωσης λέγεται PFOA και εδώ και χρόνια έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο. Το ερώτημα παραμένει για το αν το PFOA, εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό με το μαγείρεμα ή αν απελευθερώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας, οπότε και δεν απειλεί τον οργανισμό. Μια άλλη μερίδα επιστημόνων έχει διατυπώσει έντονες ανησυχίες για το αν η ουσία αυτή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εισχωρεί μέσα στο φαγητό και κατά συνέπεια μέσα στον οργανισμό. Και παρόλο που διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν καλέσει τις εταιρείες κατασκευής μαγειρικών σκευών να βγάλουν την ουσία PFOA από τα σκεύη, αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί ακόμη από αρκετές.
Προσοχή! 4 προϊόντα που έχουμε στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Εναλλακτικά: Γυάλινα, πορσελάνινα ή κεραμικά σκεύη καθώς και σιδερένια ή χάλκινα είναι εντελώς ασφαλή και καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε. Βέβαια, δεν έχουν τις… χάρες των αντικολλητικών σκευών όσον αφορά στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο αλλά εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία. Τέλος, υπάρχουν και μαγειρικά αντικολλητικά σκεύη με άλλες επιστρώσεις, όπως κεραμικές, από τιτάνιο κ.λπ. που δεν εμπεριέχουν PFOA.
3. Λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα
Τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα που συχνά χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για τη φροντίδα των φυτών μας, εγκυμονούν κινδύνους που ούτε φανταζόμαστε. Μια έρευνα του 2009, αποκάλυψε πως βρέθηκε μεγάλο ποσοστό παιδιών με καρκίνο στον εγκέφαλο και…όλως τυχαίως, οι γονείς των παιδιών αυτών ασχολούνταν επαγγελματικά με την κηπουρική και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Πέρα από διάφορες μορφές καρκίνου και το αλτσχάιμερ φαίνεται πως έχει κάποια σύνδεση με την υπερέκθεση σε αυτά τα προϊόντα, όπως αποκάλυψαν αρκετές μελέτες.
Προσοχή! 4 προϊόντα που έχουμε στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Εναλλακτικά: Aσχοληθείτε με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και αποφύγετε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Επίσης, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εντομοκτόνο για το εσωτερικό του σπιτιού σας, αναζητήστε στο διαδίκτυο φυσικά εκχυλίσματα που είναι εξίσου αποτελεσματικά και διόλου επικίνδυνα.
4. Καθαριστικά σπιτιού
Τα περισσότερα καθαριστικά εμπεριέχουν επικίνδυνα και τοξικά συστατικά που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ίσως τα πιο επικίνδυνα όλων είναι ορισμένα αποσμητικά χώρου που περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πνεύμονες, νεφρούς και συκώτι, σύμφωνα με το Yahoo health. Επικίνδυνα είναι και αρκετά καθαριστικά και ειδικά όσα εμπεριέχουν χλώριο ή αμμωνία.
Προσοχή! 4 προϊόντα που έχουμε στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
Εναλλακτικά: Yπάρχουν πλέον πολλά οικολογικά καθαριστικά στο εμπόριο που μπορείτε να προμηθευτείτε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά και ασφαλή καθαριστικά με νερό, ξύδι, χυμό λεμόνι και μαγειρική σόδα.

***  Η έξαρση της ανεργίας απειλεί την υγεία και τις δομές πρόνοιας  : 
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ πρωτοστατεί στο πρόγραμμα «Σύμμαχοι Υγείας» για την περίθαλψη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ πρωτοστατεί στο πρόγραμμα «Σύμμαχοι Υγείας» για την περίθαλψη ευπαθών κοινωνικών ομάδων  .
* Η φτώχεια αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας διεθνώς, ενώ σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας διαδραματίζει το κοινωνικό περιβάλλον και κυρίως η ύπαρξη υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης, πρωτίστως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια πλήττει περισσότερους και οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας κλονίζονται, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι άμεσες και ανησυχητικές.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, με θέμα «Αθήνα: Κοινωνική Αλληλεγγύη και Υγεία».
Ο κ.Τούντας τόνισε, επίσης, ότι εκτός από τη μείωση του εισοδήματος και τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού, σημαντική απειλή για την υγεία αποτελεί και η έξαρση της ανεργίας, η οποία όταν διαρκεί πολύ, αυξάνει τη θνησιμότητα μέχρι και κατά 20%, πλήττοντας ακόμα και τους συζύγους των ανέργων. Η αυξημένη θνησιμότητα στους ανέργους οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αυτοκτονιών και της κίρρωσης του ήπατος, λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία με σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και του στρες. Οι επιπτώσεις αυτές παρατηρούνται επίσης και σε εργαζόμενους που απειλούνται από απώλεια της εργασίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ανεργίας, δεν προκαλούνται μόνο από την οικονομική επιδείνωση των ανέργων, αλλά και επειδή η εργασία συνεπάγεται και μη οικονομικά οφέλη, όπως η χρονοοργάνωση της ημέρας, η αυτοεκτίμηση και ο σεβασμός των άλλων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ (Τομέα Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ, υλοποιεί το πρόγραμμα ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας «Σύμμαχοι Υγείας», με στόχο την εθελοντική μη-κερδοσκοπική προσφορά ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, από μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές. Επιπρόσθετα, οι «Σύμμαχοι Υγείας» αποσκοπούν στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.α.) παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς.
Το πρόγραμμα, στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 120 εθελοντές, έχει αρχίσει να υλοποιείται στο Δήμο της Αθήνας και θα επεκταθεί άμεσα και στους δήμους Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, Αχαρνών και Ζωγράφου, καθώς και στο πρόγραμμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών - Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος στο Δήμο της Αθήνας είναι:
α) η ενίσχυση της λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων,
β) η παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στους μαθητές των σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας και στον ευρύτερο πληθυσμό,
γ) η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα «Σύμμαχοι Υγείας», είτε με την παροχή εθελοντικής εργασίας, είτε με την προσφορά δωρεάν αγαθών και υπηρεσιών σε δημότες της Αθήνας, με στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας.
Το πρόγραμμα «Σύμμαχοι Υγείας» φιλοδοξεί να αποτελέσουν οι δράσεις του στο Δήμο Αθηναίων εφαλτήριο για την εξάπλωση της εθελοντικής προσφοράς σε ευρύτερη κλίμακα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.  health.in.gr