ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μια χειμωνιάτικη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μια  χειμωνιάτικη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου  2012  :
Το ποντικάκι στο αγιάζι της ενημέρωσης !
ΠΡΩΤΑ  Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !!!

*** Με απόλυτη σύγκλιση ο Παπαδήμος στις Βρυξέλλες
*  Ο πρωθυπουργός αναχώρησε από την Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές του την απόλυτη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

*** Merkel: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου
~ Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. διότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποείται σήμερα στις Βρυξέλλες.  ~ Η τρόικα βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα, δεν έχουμε στα χέρια μας την έκθεσή της... γι΄αυτό η Ελλάδα δεν είναι στην αντζέντα", εξήγησε.
 ~ Η Merkel διευκρίνισε πως στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του "δημοσιονομικού συμφώνου" ενώ σημείωσε ότι οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις εξελίθηκαν "θετικά και γρήγορα". Το σύμφωνο απαιτεί από τις χώρες να υιοθετήσουν νόμους που περιορίζουν το έλλειμμα και το χρέος.
 ~ "Στο μέλλον θα υπάρχει ένα φρένο χρέους σε κάθε χώρα και παράλληλα η διαβεβαίωση ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρείται όπως προβλέπεται από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης", είπε. "Αυτός είναι ο ένας πυλώνας. Αλλά θα χρειαστούμε και έναν δεύτερο και αυτός είναι η ανάπτυξη". Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι σημείο-κλειδί των προσπαθειών.

*** Παγετός και άνεμοι σε ολόκληρη τη χώρα
* Επιδείνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει και νέα πτώση και στα ηπειρωτικά και βόρεια, θα επικρατήσει ολικός παγετός.

*** Προσωρινά καταφύγια για αστέγους
* Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ήδη ολόκληρη τη χώρα, με το δριμύ ψύχος, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις δύσκολες συνθήκες ζωής για τους αστέγους. Οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας φροντίζουν ώστε να βρεθεί καταφύγιο για τους αστέγους.

*** Πιο σφιχτές οι αμερικανικές τράπεζες στο δανεισμό προς την Ευρώπη
~ Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποίησαν περαιτέρω τα πιστωτικά τους κριτήρια για το δανεισμό προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο του 2011 εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην περιοχή σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει η Federal Reserve.  ~ Σε εγχώριο επίπεδο οι αμερικανικές τράπεζες κράτησαν αυστηρά κριτήρια στις χορηγήσεις τους το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους παρά την αύξηση της ζήτησης για δάνεια.
 ~ Όπως ανακοίνωσε η Fed τα πιστωτικά κριτήρια δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά στις 56 τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα και παρέμειναν σφιχτά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011.

*** "Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βγούμε από την κρίση"
* Για δειλά σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης κάνουν λόγο οι ηγέτες της Ε.Ε. στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ σημειώνουν ότι οι εντάσεις στις αγορές συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.  * Προσθέτουν ότι οι κυβερνήσεις καταβάλουν ισχυρές προσπάθειες για να διορθώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε βιώσιμη βάση ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
 * Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, σημειώνουν και προσθέτουν: οι ενέργειες μας πρέπει να είναι επίμονες και να έχουν ευρεία βάση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βγει η Ευρώπη από την κρίση.

*** AP: Αντιμέτωποι με ΄haircut΄ 70% οι ομολογιούχοι

~ Αντιμέτωποι με ζημιές περίπου 70% είναι οι ομολογιούχοι που θα συμμετάσχουν στη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο άτομo με γνώση των διαπραγματεύσεων.  ~ Όπως αναφέρει το πρακτορείο η ελληνική κυβέρνηση και οι αντιπρόσωποι των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα έφτασαν το σαββατοκύριακο κοντά σε οριστική συμφωνία με στόχο να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
 ~ Σύμφωνα με την πηγή η ζημιά διαμορφώνεται στο 70% από τη μείωση στο μισό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, τη μείωση του μέσου επιτοκίου κάτω από το 4% και την παράταση της λήξης των ομολόγων.

*** Barroso: Προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης

* Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να συντάξουν προγράμματα για την απασχόληση και εκπαίδευση των νέων δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.  * Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει τα αχρησιμοποίητα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ώστε να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, πρόσθεσε ο Barroso σημειώνοντας ότι η ανεργία στους νέους φτάνει το 22% στην Ε.Ε.
 * "Αυτό είναι απαράδεκτο", δήλωσε ο Barroso και πρόσθεσε: "Σε ορισμένα κράτη-μέλη, στην Ισπανία για παράδειγμα, σχεδόν ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος".

*** Αύξηση των καταθέσεων το Δεκέμβριο

~ Αύξηση 0,8% σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.  ~ Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ στα 174,23 δισ. ευρώ έπειτα από μείωση 3,5 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το Νοέμβριο.
 ~ Σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ, η άνοδος οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες αλλά και την ανανέωση της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω του σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού.-

*** Ι. Κουκιάδης: Έως το τέλος Μαρτίου η πώληση του ΟΠΑΠ

* Το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να προκηρύξει έως τα τέλη Μαρτίου διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού των μετοχών του στον ΟΠΑΠ, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) κ. Ιωάννης Κουκιάδης. «Ο στόχος είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στο πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο κ. Κουκιάδης, ενώ δεν θέλησε να προεξοφλήσει τον χρόνο ολοκλήρωσής του.
 * «Υπάρχουν μία σειρά από θέματα που εμπλέκονται στην ολοκλήρωση (της πώλησης), τα οποία δεν μπορούν να προσδιορισθούν χρονικά», είπε ο κ. Κουκιάδης, προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον». Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε το 29% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΔ. Η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ - ο οποίος έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,3 δισ. ευρώ - ανέρχεται στο 34%. Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΔ δήλωσε ότι ο νέος στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2012 είναι 4,7 δισ. ευρώ.

*** Νέα συνάντηση Κουτρουμάνη με την τρόικα
~ Αύριο το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί, η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τους εκπροσώπους των δανειστών.  ~ Oι απαιτήσεις της τρόικας για τους μισθούς και τα εργασιακά συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 ~ Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης θα μεταφέρει κατά τη συνάντηση τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, για διατήρηση του 13ου, του 14ου και του κατώτατου μισθού, όπως έχουν εκφραστεί από τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα.
 ~ Χθες και σήμερα υπήρξαν επαφές της γγ του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη και στελεχών του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στις συναντήσεις δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου στοιχεία για τις προβλέψεις της εξέλιξης του κόστους εργασίας έως το 2015. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι το μέτρο της μείωσης κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις που ζητά η τρόικα, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές.
~ Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πάντως περιλαμβάνει και θέματα που επιδρούν στο ύψος του μέσου μισθού και στα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.  |~** Πρόκειται για θέματα όπως :
 - Το «πάγωμα» μισθών για περίπου μια τριετία ακόμη και του κατώτατου, αν όχι από φέτος σίγουρα από το 2013.
 - Το «πάγωμα» αυξήσεων, ωριμάσεων και επιδομάτων.
 - Τον περιορισμό του κόστους επιπλέον αμοιβών, όπως οι υπερωρίες.
 - Επίσης, την ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η τρόικα, επιβαρύνουν το συνολικό μισθολογικό κόστος.
 - Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ώστε να αποκλεισθεί η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων.
 - Την ενίσχυση των τοπικών σύμφωνων απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας.
 - Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ταμείων.
 ~ Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  άλλα :
 *** Ο Σύλλογος Κυριών -Γυναικών της όμορφης κομώπολης Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας , την Κυριακή  29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα  17, 30 , στο κατάστημα (μαγαζί) κ. Μτθαίου ή Μαθιού στη " Σκόμαρα " Αρφαρών παρουσία πλήθους κυριών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα τους .- Μετά από την ψαλμοδία του παπα- Μιχάλη Μπούρα , το μικρόφωνο πήρε η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαρία Μπαρούνη - Κατσιαμπάνη ...
Ακολουθούν σχετικ΄σ Βίντεο ... !!
** Σύλλογος Κυριών Αρφαρών 2012 :

http://youtu.be/LC-gqE8D1so  ,



*** ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΗΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΡΙΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2012 :
 http://youtu.be/z_1PwFQN3J8  ,



*** Απογραφή ΑμεΑ στην Τρίπολη

* Από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Τρίπολης ανακοινώνεται, ότι, όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα οικονομικής ενίσχυσης ΑΜΕΑ και παιδικής προστασίας, θα πρέπει να παραλάβουν τα ενημερωτικά έντυπα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να γίνει η απογραφή αυτών στα Κ.Ε.Π., από τα γραφεία του Τμήματος που βρίσκονται στην οδό ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ & ΛΑΓΟΠΑΤΗ. Πληροφορίες θα [...]


*** Βλάβη σε φανάρια της Τρίπολης

* Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει ότι οι φωτεινοί σηματοδότες στις οδούς «Καλαβρύτων» και «Οπλαρχηγού Σεχιώτη» δεν λειτουργούν προσωρινά λόγω βλάβης Καλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί.


***   Έδεσαν και φίμωσαν 54χρονο αγρότη στην Αγία Τριάδα Μηδέας Ναυπλίου
~ Διαβάσαμε στις ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ανάστατοι οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας πληροφορήθηκαν σήμερα το πρωί πως συχωριανοί τους βρήκαν δεμένο σε καρέκλα και φιμωμένο 54χρονο αγρότη από το χωρίο. Το σπίτι του άτυχου αγρότη ήταν αναστατωμένο από τους ληστές, οι οποίοι το βράδυ μπήκαν στο σπίτι για να κλέψουν, άλλα για κακή τύχη, του 54χρονου εκείνη [...]

*** Νατάσα Ράγιου.. Εκπτώσεις

* Σε όλες τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, οι ανήλικοι έχουν έκπτωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πληρώνουν μισό εισιτήριο στις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία και τα τρένα. Στην Ελλάδα όχι.. Παραθέτω αυτούσια την επιστολή μιας μητέρας, που μετά από χρόνια διαμονής με τα παιδιά της στο εξωτερικό, στη Γαλλία συγκεκριμένα, [...]


*** Βρέθηκε νεαρός άνδρας πνιγμένος σε κανάλι στην Αμαλιάδα

~ Γράφει το iliaoikonomia.gr Πνιγμένος σε αποστραγγιστικό κανάλι, δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Αμαλιάδας, βρέθηκε άνδρας ηλικίας περίπου 30 ετών. Είχε εξαφανισθεί από χθες και οι δικοί του είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του. Άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμαλιάδας ανασύρουν τον νεκρό και ιατροδικαστής από το Νοσοκομείο του Πύργου θα τον εξετάσει γιά να δώσει τα αίτια [...]


*** Στο Νταβός καλά πάει η Αυγερινοπούλου.. στην Ηλεία όμως;

* Στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας συμμετέχει η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με την ιδιότητα της ως Young Global Leader του World Economic Forum. Χθες Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, η Βουλευτής έκανε παρέμβαση στην Ειδική Συνεδρίαση που είχε οργανωθεί με αφορμή τους Ολυμπιακούς [...]


*** Επέστρεψε στην οικογένειά του ο “εξαφανισθείς” επιχειρηματίας από την Ηλεία.

* Γράφει το iliaoikonomia.gr Εμφανίστηκε και επέστρεψε στην οικογένεια του μετά από δύο ημέρες εξαφάνιση επιχειρηματίας από την περιοχή του κάμπου της Ηλείας. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης εξαφανίστηκε επιχειρηματίας που δραστηριοποιόταν σε πόλη της περιοχής του κάμπου της Ηλείας, λόγω οικονομικών χρεών. Σε ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε γράφει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί παρά [...]


*** Σε ηλικία  70  ετών έφυγε από κοντά μας  η Οδοντίατρος Σωτηρία Καραπατέα - Κατσούλη από την Μεσσήνη , όπου για 23 χρονια υπηραίτησε στο δοντιατρικό του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά , όπου και πριν 7 περίπου χρόνια είχε συνταξοδωτηθεί .- Σωτηρία Καλό σου Ταξίδι ... !!! Θα σε θυμώμαστε !!
* Η νεκρώσιμος ακολουθεία έγινε στην Μεσσήνη 30/01/2012 .-

*** Νέες αυξήσεις στα διόδια Ελευσίνας-Κορίνθου

~ Η εταιρεία “Ολυμπία Οδός Α.Ε.” ανακοίνωσε αύξηση τιμών, στα διόδια του τμήματος Ελευσίνας-Κορίνθου. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2012. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα τέλη στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών θα παραμείνουν στα ίδια με πέρσι επίπεδα. Τα τέλη διοδίων στο τμήμα Κορίνθου – Πατρών θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα [...]


*** Υπόμνημα με τις θέσεις της ΟΕΣΠ&ΝΕ για την διαβούλευση με το εμπορικό Επιμελητήριο Κορινθίας

* Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας θεωρεί πολύ σημαντική την συνάντηση των επαγγελματικών φορέων που γίνεται με πρωτοβουλία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κορινθίας. Μέσω της διαβούλευσης αυτής ,δίνεται η ευκαιρία να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Παρακάτω παραθέτουμε τις θέσεις μας, για τις εμπορικές επιχειρήσεις [...]


*** “Οι Ελληνες στο κόσμο” απο το ιντερνετικό VachosRadio της Μάνης

~  Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “ΦΙΛόΒΙΟΣ” οργάνωση για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και για την διάσωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς δημηούργησε το διαδυκτιακό ραδιόφωνοhttp://vachosradio.listen2myradio.com/ και την εκπομπή “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ” με σκοπό να ενώσει ζωντανά και ταυτόχρονα Έλληνες από διάφορα μέρη του κόσμου [...]


*** Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου Στο Νοσοκομείο Της Σπάρτης

*  Από το γραφείο του διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων κ. Νίκου Κουφού ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου της μήτρας η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική σε συνεργασία με το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης πραγματοποιούν προληπτικό έλεγχο από 25 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να προσέρχονται από τις 10 το πρωί έως τις 13.00 χωρίς ραντεβού στη Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική. Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση “τεστ Παπανικολάου” (PAP-TEST) πραγματοποιείται δωρεάν καθ΄ όλο το έτος στα εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Σπάρτης (Κυτταρολογικό και Γυναικολογική κλινική).

*** Σε  ηλικία  85 ετών έφυγε από τούτη τη ζωή πρίν 40 μέρες η Μαρία χήρα δάσκαλου Μωραγιάννη - Σταθάκη στο Αρφαρά ! Νουνά μου καλό σου ταξίδι ! Πάντα θα σε θυνώμαστε !

~* «Περί του μη δανείζεσθαι».- Πλούταρχος 1ος αι. μ.Χ.
* «Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! πλουταρχος
** Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του...

~ «Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν.
~ Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου»,
~ προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...Δυσάρεστα επίκαιρο είναι το έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» (από τα Ηθικά), που κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τη «Νεφέλη» με τον τίτλο «Οι συμφορές του δανεισμού». Γιατί πράγματι, τις συμφορές που συσσωρεύονται στον άνθρωπο, ο οποίος καταφεύγει στο δανεισμό απαριθμεί με τρόπο καυστικό, αυστηρό και καίριο ο Πλούταρχος σ΄αυτό το μικρό κείμενο, που δεν μπορεί να διαβαστεί σήμερα απλώς «εγκυκλοπαιδικά», αφού οι παραλληλίες με τα σύγχρονα τεκταινόμενα παραφυλούν σε κάθε στίχο.
~ «Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων». Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»... λέει κατηγορηματικά ο Χαιρωνίτης ρήτορας. Και επιχειρηματολογεί. Και φέρνει παραδείγματα από την ιστορία της εποχής του, από τους μύθους, αλλά και από τα παθήματα των απλών ανθρώπων. Και χιούμορ επιστρατεύει ενίοτε μάλιστα μαύρο!.. Γιατί το κείμενο _μία ομιλία στην πραγματικότητα_ δεν γράφτηκε τυχαία. Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, όταν ο Πλούταρχος περί το 92 μ. Χ αποφάσισε να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο για τις σοβαρές συνέπειες του δανεισμού.
~ Σε ποιούς ήταν χρεωμένοι τότε οι άνθρωποι; Σε δικούς τους, αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές ως επί το πλείστον Ρωμαίους. «. κουβαλώντας μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος, την οργώνουν από πόλη σε πόλη και σπέρνουν χρέη, που πολλά βάσανα φέρνουν και πολλούς τόκους, και που δύσκολα ξερριζώνονται ενώ οι βλαστοί τους περικυκλώνουν τις πόλεις, τις εξασθενούν και τελικά τις πνίγουν», λέει παραστατικά ο Πλούταρχος. Και τι προτείνει;
~ «Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί· αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή· αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει· αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης· αν του ορκίζεσαι σε προστάζει· αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα.».
~ Αλλά ο Πλούταρχος δεν κατακεραυνώνει μόνον τους πιστωτές. Και ας μη βιαστούν οι αναγνώστες του να βγάλουν εύκολα συμπεράσματα κάνοντας βολικούς συσχετισμούς. Δεν φταίει μόνον ο δανειστής. Ευθύνεται πρωτίστως ο δανειζόμενος με την άφρονα συμπεριφορά του και την επιθυμία του για πολυτέλεια και τριφυλή ζωή (μας θυμίζει κάτι αυτό;), φωνάζει ο συγγραφέας... «Διότι χρεωνόμαστε για να πληρώσουμε όχι το ψωμί και το κρασί μας, μα εξοχικές κατοικίες, δούλους, μουλάρια, ανάκλιντρα και τραπεζώματα. ». Κι αν ο Πλούταρχος κατακεραυνώνει έτσι τους συγχρόνους τους, τι θα έλεγε για. τα εορτοδάνεια και τα δάνεια για καλοκαιρινές διακοπές, που διαφημίζονταν από τις Τράπεζες μέχρι πρότινος βρίσκοντας φυσικά, πολλούς «αγοραστές». Και το αποτέλεσμα ποίο είναι; «Για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας ενώ έχουμε συνάψει δάνεια κολακεύουμε ανθρώπους που καταστρέφουν σπιτικά, γινόμαστε σωματοφύλακες τους, τους καλούμε σε γεύματα, τους προσφέρουμε δώρα και τους πληρώνουμε φόρους».
~ Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, όπως θεωρείται ο Πλούταρχος από τους μελετητές του είναι τόσο αυστηρός σ΄ αυτό το έργο και δείχνει τόσο πάθος καταδικάζοντας το φαινόμενο του αλόγιστου δανεισμού αφ΄ ενός και της απληστίας και βαναυσότητας των δανειστών από την άλλη, είχε οδηγήσει στον παρελθόν στην υπόθεση ότι το έγραψε σε νεαρή ηλικία. Πράγμα λανθασμένο, όπως απέδειξε η σύγχρονη έρευνα. Η αδυναμία των ανθρώπων να ξεφύγουν από τα δεινά του δανεισμού φαίνεται ότι απασχολούσε πολύ τον μεγάλο βιογράφο της αρχαιότητας. «Ανθρωπος που μπλέκει μια φορά, μένει χρεώστης για πάντα και σαν το άλογο που του έχουν φορέσει χαλινάρι, δέχεται στη ράχη του τον έναν αναβάτη μετά τον άλλον», γράφει.
~ Στην πρόσφατη έκδοση πάντως, σε μετάφραση και σχόλια της Πολυξένης Παπαπάνου παρατίθεται και το αρχαίο κείμενο για όσους επιθυμούν να πάρουν και την αρχαία γεύση του.

*** ** Όταν η πίστης δεν είναι δηλητήριο …:


"Ο Θεός είναι η υπέρτατη ιδέα της καλοσύνης και της δικαιοσύνης." Φιντέλ Κάστρο
~ Η θρησκευτική πίστη, και ειδικά ο χριστιανισμός, κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί από τους εκμεταλλευτές, με σκοπό να αποτελέσει ένα εργαλείο ιδεολογικής καταστολής, σε κάθε αγώνα για δικαιοσύνη, που θα τάραζε την κυριαρχία της πλουτοκρατίας. Η, κατά περιπτώσεις, ένταξη του χριστιανισμού στο σύστημα όμως, δεν αποτελεί την φυσική του θέση, αλλά την ουσιαστική διαστρέβλωσή του, από τις βασικές αρχές και τους οραματισμούς που τον διέπουν. Στο ζήτημα της εξέτασης της χριστιανικής πίστης λοιπόν, οι κομμουνιστές και οι αριστεροί, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ως αποκλειστικά δεδομένα, τις διαστρεβλωμένες και διαβρωμένες μορφές του χριστιανισμού, όπως δυστυχώς γίνεται συνήθως, ούτε να δογματοποιούν τις απόψεις όσων στηρίχθηκαν σε διαστρεβλωμένες μορφές της πίστης, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα που εναντιώνονταν στην πίστη.
~ Σίγουρα, η πίστη και η θρησκεία, μπορεί πράγματι να μετατραπούν σε "όπιο των λαών". Ακόμα και ο χριστιανισμός, στην διαστρεβλωμένη του μορφή, απλώς γεμίζει τους ανθρώπους με ενοχές, και σαν άλλο όπιο, κοιμίζει την αγωνιστικότητα των καταπιεσμένων για την αδικία και την ανισότητα που υφίστανται, τάζοντάς τους, μελλοντικές χαρές σε μια άλλη διάσταση, και αδιαφορώντας για τη σημερινή τους κατάσταση. Ένας τέτοιος χριστιανισμός που έχει μεταλλαχθεί σε "όπιο του λαού", μπορεί να αντιμετωπίζει μοιρολατρικά την καταπίεση των αδυνάτων, μπορεί να καλεί τον πιστό να ασχολείται με τους αδύνατους μόνο στο επίπεδο της φιλανθρωπίας, και να τον αποθαρρύνει από το να ασχοληθεί με τα αίτια που δημιουργούν πράγματι, την αδικία και την ανισότητα.
~ Δεν είναι "όπιο", η πίστη που οδήγησε τον λαϊκό κλήρο να μάχεται στο πλευρό του ΕΑΜ. Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Άρης Βελουχιώτης και ο Παπα-Ανυπόμονος, μαζί με άλλα στελέχη του ΕΛΑΣ, πάνω σε καράβι του ΕΛΑΝ.
~ Ο χριστιανισμός όμως, στην πραγματική του μορφή, καλλιεργεί το αίσθημα της δικαιοσύνης όχι μόνο για τον μελλοντικό κόσμο, αλλά και γι' αυτόν, τον "επίγειο", αποθαρρύνει έντονα την συσσώρευση πλούτου, καταδικάζει ξεκάθαρα τα ιδανικά και τις αρχές του καπιταλισμού, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην πλουτοκρατία. Μάλιστα, ο Καρλ Κάουτσκυ, αναφέρει πως στον πρώιμο χριστιανισμό έχει συναντήσει "ένα φοβερό ταξικό μίσος ενάντια στους πλούσιους", ενώ συνεχίζει: "το ταξικό μίσος, στο σύγχρονο προλεταριάτο, δεν έχει φτάσει το επίπεδο και τις μορφές του μίσους, που υπήρχε την εποχή του Χριστιανισμού."¹ Ενώ, ο ηγέτης της Κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, λέει στην αυτοβιογραφία του: "Αν ο λαός με αποκαλεί Χριστιανό, όχι από άποψη θρησκείας, αλλά από τη σκοπιά του κοινωνικού οράματος, διακηρύττω ότι είμαι Χριστιανός ."²
~ Στην πραγματικότητα, η πίστη που υποκινεί στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη (γιατί στην πραγματικότητα, μια τέτοια πίστη είναι ο Χριστιανισμός στην παραδοσιακή του μορφή), μπορεί εκτός των άλλων, να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τον λαό, στον αγώνα του για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, για μια κοινωνία χωρίς πλούσιους και φτωχούς. Ενώ πιστεύω πως, μια τέτοια πίστη μπορεί να συντελέσει στην διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, πολύ περισσότερο απ' όσο μπορεί να το κάνει, οποιαδήποτε οντολογική αντίληψη που απορρίπτει την ύπαρξη του Θεού και εναντιώνεται στην θρησκευτική πίστη.

***** "Ἀββᾶ Δωροθέου Ἐπιστολές Ἐπιστολή Η´ — Πρῶτα-πρῶτα, παιδί μου, δέν γνωρίζουμε τόν τρόπο πού οἰκονομεῖ ὁ Θεός τή ζωή μας καί ὀφείλουμε νά Τοῦ παραδίνουμε τόν ἑαυτό μας νά τόν κυβερνήσει —πράγμα πού ὀφείλουμε ἀκριβῶς νά κάνουμε καί σ᾽ αὐτήν τήν περίσταση. Γιατί θά δυσκολευτεῖς, ἄν θελήσεις νά κρίνεις μέ ἀνθρώπινα κριτήρια ὅσα σοῦ συμβαίνουν ἀντί ν᾽ ἀφήσεις στό Θεό κάθε μέριμνά σου. Πρέπει λοιπόν, ὅταν σέ περικυκλώνουν θλιβεροί καί πιεστικοί λογισμοί, νά κραυγάζεις στό Θεό: «Κύριε, οἰκονόμησε αὐτήν τήν ὑπόθεση, ὅπως Σύ θέλεις καί ὅπως γνωρίζεις»1. Γιατί πολλά θέματα τά τακτοποιεῖ ἡ Πρόνοια τοῦ Θεοῦ διαφορετικά ἀπ᾽ ὅ,τι νομίζουμε ἤ ἐλπίζουμε. Καί οἱ ἐλπίδες πού τρέφαμε γιά μερικά πράγματα, ἀπό τήν πείρα ἀποδείχτηκαν λαθεμένες. Μέ λίγα λόγια, πρέπει νά δείχνεις μακροθυμία τήν ὥρα τοῦ πειρασμοῦ καί νά προσεύχεσαι καί νά μήν προσπαθεῖς ἤ νά νομίζεις ὅτι μέ ἀνθρὠπίνους λογισμούς, ὅπως εἶπα, θά ξεπεράσεις λογισμούς δαιμονικούς. Ὁ ἀββάς Ποιμένας ἐπειδή τά γνώριζε αὐτά, ἔλεγε ὅτι ἡ ἐντολή «νά μή μεριμνήσεις γιά τήν αὐριανή ἡμέρα»2 (Ματθ. 6, 34) ἀπευθυνόταν σ᾽ ὅσους βρίσκονται σέ πειρασμό. Ἄν λοιπόν, παιδί μου, πιστεύεις ὅτι αὐτά εἶναι ἀληθινά, ἐγκατάλειψε κάθε δικό σου λογισμό —καί ἄν ἀκόμα εἶναι συνετός— καί κράτησε τήν ἐλπίδα σου στό Θεό. Σ᾽ Αὐτόν πού δίνει περισσότερα ἀπό ὅσα Τοῦ ζητᾶμε ἤ μποροῦμε νά φανταστοῦμε (Ἐφ. 3, 20). Θά μποροῦσα νά σοῦ ἀπαντήσω σ᾽ ὅλα ὅσα εἶπες, ἀλλά δέν θέλω νά ἔλθω σέ ἀντίθεση οὔτε μέ σένα οὔτε μέ τόν ἴδιο τόν ἑαυτό μου. Τό μόνο πού λέω εἶναι νά στερεωθεῖς στήν ὁδό πού ὁδηγεῖ στήν ἐλπίδα τοῦ Θεοῦ. Γιατί αὐτή ἡ ὁδός εἶναι ἡ πιό ἀσφαλής καί ἡ πιό ἀμέριμνη. Ὁ Θεός μαζί σου. Ἐπιστολή Θ´ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ — Νά θυμᾶσαι, παιδί μου, αὐτόν πού εἶπε ὅτι «διά μέσου πολλῶν θλίψεων θά μποῦμε στή Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν» (Πραξ. 14, 22), χωρίς νά καθορίζει τό εἶδος τῶν θλίψεων, ἀλλά εἶπε ἀόριστα: «διά μέσου πολλῶν θλίψεων». Καί ἔτσι, ἄν ἔχεις ἁμαρτίες, νά ὑπομένεις ὅ,τι σοῦ συμβαίνει μέ εὐχαριστιακή διάθεση καί ἐπίγνωση, σάν νά ἦταν κάτι πολύ εὐχάριστο. Ἄν ὅμως δέν ἔχεις ἁμαρτίες, νά ὑπομένεις τόν πειρασμό σάν κάτι πού σέ καθαρίζει ἀπό τά πάθη ἤ σοῦ γίνεται ἀφορμή νά κερδίσεις τή Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν. Ὁ φιλάνθρωπος καί φιλόψυχος Θεός, πού ἐπιτίμησε τόν ἄνεμο καί τή φουρτουνιασμένη θάλασσα καί τή γαλήνεψε, νά ἐπιτιμήσει καί τόν πειρασμό σου, παιδί μου, καί νά σοῦ δώσει εὐρύτητα πνεύματος γιά νά γνωρίσεις τίς κακουργίες τοῦ ἐχθροῦ. Ἀμήν."


***ΤΟ  ΜΝΗΜΟΝΙΟ .... :
Επισυνάπτεται η Σύμβαση που υπεγραψε η Κυβερνηση με τους Δανειστες εναντι 80 Δισεκατομμυριων Ευρω!
Είναι η Διαθήκη της Ελλάδας που υπέγραψαν και που ποτέ δεν πρόκειται
Να την ακούσετε από τους «έγκυρους» ή τα μεγάλα κανάλια.
Εάν προβληθεί το σίγουρο είναι ότι θα προβληθεί παραφρασμένη για όφελος αυτών που το ψήφισαν.
Γι αυτό φροντίσαμε να αποσταλεί ολοκληρωμένη από...Έλληνες πολίτες στους Έλληνες πολίτες...
Διότι και Νου έχουμε, και κρίση.
Αυτήν την στιγμή φεύγουν από διάφορα σημεία του πλανήτη email μέσω Facebook
αλλά και απλών λογαριασμών (Hotmail, googlemail) με την συμφωνία που υπέγραψαν κάτω από το τραπέζι και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν οι κυβερνώντες.
Όσο περιληπτικά μπορώ, θα βοηθήσω να αναγνώσετε μερικά από τα αίσχη που υπέγραψαν ώστε να μας πουλήσουν στις πολυεθνικές εταιρίες στον βωμό του ' δημόσιου χρέους' και της 'πτώχευσης'.
Εμείς ' οι άνθρωποι του μόχθου ' όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου πλέον έχουμε στα χέρια μας το επαίσχυντο συμφωνητικό και μπορούμε να κρίνουμε τι σημαίνει σωτήρια της πατρίδος και όχι ξεπούλημα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
---σελ.119-
 ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης  δεν μπορεί να υποθηκεύεσαι ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το... χρέος της... (Γι' αυτό όταν είπε (?) η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)
 ---σελ 129.παραγρ.13.υποπαραγρ.1.
 Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα κ τις υποχρεώσεις του.
Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία άλλα να βρεθούμε χρεωμένοι  στην Τουρκία ή τα Σκόπια!!! Γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα τις Ελλάδος
 ---Σελ.129.παραγρ.14.υποπαραγρ.1
H σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο
 ---σελ΄121.παραγρ.5
 Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία.
 6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!
 ---Σελ 123
 Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια κ όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα, που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό κ υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις.
 ---Σελ.130,παραγρ.15+σελ 140,παραγρ 5...
 Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του υπουργού κ τη νομική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών κ του υπουργείου δικαιοσύνης.
 (Ούτε σε χώρα της κεντρικής Αφρικής δεν υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτός είναι δοτός. Δεν χρειάζεται ούτε ψήφιση στη βουλή ούτε καν υπογραφή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση!!!!)
 ---σελ 123,παράγραφος 5...
 Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή!
 Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας.. υπάρχει το διεθνές αλλά μας δένει τα χέρια και πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας, για τους Άγγλους στης Αγγλίας!!!
 Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία   την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση.
 Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά την εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος.
 Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία !!!
Με λιγα λογια θα μας παρουν και τα σ..... αν τους αφήσουμε ???
 http://rapidshare.com/files/404987182/Greece-IMF.pdf
 Φιλικη συμβουλη, την ωρα της αναγνωσης να τρωτε καποιο γλυκο για να κατεβαινει η πικρα.. Παρακληση, στειλτε το αρχείο μεσω email σε ολους τους γνωστους, φιλους και συγγενεις.
 Το ΑΠΟΡΡΗΤΟ αυτό μνημόνιο δεν πρέπει να χαθεί κάπου στο δρόμο, όπως γίνεται συνήθως.

*** Κατωτέρω ομιλία στο μνημόσυνο του Διγενή την 29/1/2012

~ Αξίζει τιμή και δόξα στον θρυλικό Διγενή που τα έβαλε με τους ήρωες τηγς ΕΟΚΑ με την Αγγλική αυτοκτρατορία για ελευθερώσει την Κύπρο.
Ο Διγενής δεν υπήρξε πράκτορας ούτε των άγγλων ώς λέγεται για άλλους, ούτε των αμερικάνμων. Ούτε φταίει για την προδοσία του Καραμανλή με τις Συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Ούτε συμφώνησε ποιο μέρος της Κύπρου θα παίρνανε οι Τούρκοι, ούτε άφησε τους τούρκους να αποβιβαστούν ελεύθερα, να ενισχύσουν το προγεφύρωμα τους και να προελάσουν ελεύθερα.
 Ο Διγενής υπήρξε ήρωας και ελευθερωτής της Κύπρου. Το αντίθετο από ότι πάει να γίνει σήμερα ο Χριστόφιας που δεν τίμησε την επέτειο του θανάτου του απελευθερωτή της Κύπρου. Όπως δεν τιμά και το μνημόσυνο του Τάσσου. Ο μεθοδευών ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 Ευρής Μπίλλης
  From: Fanoulla Argyrou

ΟΜΙΛΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
 Τζιει 'πο πιαννεν ο Διγενής τα κόκκαλα ελυούσαν,
 τζιει 'πο πιαννεν ο Χάροντας τα γαίματα πιτούσαν.
 Τζιει 'πο 'νωσεν ο Χάροντας ο Διγενής νικά τον,  επολοήθην τζιαι λαλεί τζιαι λέει τζιαι λαλεί του.
 -Τζιαι χάμνα-χάμνα Διενή, για να ξαναπιαστούμεν.
 Όταν σιγοτραγουδούσε αυτούς τους στίχους του ακριτικού μας τραγουδιού η Καλομοίρα, κόρη της Κατερίνας και του Χατζημιχαήλ Καζαντζή από τη Χρυσαλινιώτισσα Λευκωσίας, και σύζυγος του Θεόδωρου Ιωάννη από το Τρίκωμο Αμμοχώστου, στο γιο της Γεώργιο Γρίβα από τα βρεφικά του χρόνια, δεν μπορούσε να φανταστεί πως η μοίρα του είχε γραμμένο, να ξαναζωντανέψει πενήντα χρόνια αργότερα, τη βυζαντινή μορφή του Ακρίτα Διγενή μέσα από τους αγώνες και την παλικαριά του και να τη ξαναφυτέψει ζωντανή στη συνείδηση και τις καρδιές των παιδιών και των εφήβων, των ενηλίκων και των γερόντων, ανδρών και γυναικών της Κύπρου και ολόκληρου του έθνους των Ελλήνων.
 Κι αντρώθηκε ο Γεώργιος μ' ένα όραμα, που ήταν το προαιώνιο όνειρο του κάθε Έλληνα στη σκλαβωμένη Κύπρο: Να ζήσει λεύτερος κάτω από τον ίδιο γαλάζιο ουρανό που λέγεται Ελλάδα.
 Από την παιδική του ηλικία ονειρεύτηκε μια Μεγάλη Ελλάδα κι οραματίστηκε τη λευτεριά της μικρής του πατρίδας Κύπρου. Αντάμα με το φίλο των μαθητικών του χρόνων ποιητή Γλαύκο Αλιθέρση έπλαθαν ονείρατα, όπως οι γενεές των γενεών πριν απ'αυτούς, πώς να ελευθερώσουνε τη Μεγαλόνησο από τον Αγγλικό ζυγό και να τη ρίξουνε στην αγκαλιά της μάνας της Ελλάδας.
 Απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου πλάθει όνειρα, αποφασίζει κι επιμένει να γίνει αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού γιατί ήθελε έτσι να υπηρετήσει τη μεγάλη πατρίδα. Παρά τα κλάματα και τα παρακάλια της μάνας του και τις παροτρύνσεις του πατέρα του ν' αλλάξει γνώμη, φεύγει μόνος στην Αθήνα, και μ' ένα σταυρό φυλαχτό στο στήθος πετυχαίνει τις δύσκολες εξετάσεις και μπαίνει στη Σχολή των Ευελπίδων.
 ~ Επιδιώκει την πρώτη γραμμή του πυρός με θάρρος και ανδρεία
Τα χρόνια των μεγάλων πολέμων επίμονα ζητά να σταλεί στην πρώτη του πυρός γραμμή.
 Δίνει το παρόν του στη Μικρασία το 19 με το 22, ως ανθυπολοχαγός του 30ου Συντάγματος Πεζικού της Δεκάτης Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, πολεμώντας το στρατό του Ατατούρκ και προελαύνοντας από τη Σμύρνη ως την Πάνορμο, από την Πάνορμο στην Προύσα, κι από την Προύσα στο Εσκί Σεχίρ και το Σαγγάριο ποταμό. Τραυματίζεται αλλά παραμένει στα πεδία των μαχών κι αποκομίζει σπάνια παράσημα και μετάλλια ανδρείας. Συνάμα όμως γεύεται την πίκρα και τον πόνο της μεγάλης του γένους καταστροφής στη Μικρασία και ζει το μαρτύριο και τα βάσανα αλλά και την αντοχή και καρτερικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων.
 Οι πολιτικές τρικυμίες των χρόνων του μεσοπολέμου δεν αποπροσανατολίζουν την προσήλωση του Γεωργίου Γρίβα στην τέλεια στρατιωτική κατάρτιση και τα καθήκοντά του. Φοίτησε στις Σχολές Πολέμου Ελλάδας και Γαλλίας κι αναδείχτηκε σε άριστο επιτελικό αξιωματικό.
 Είκοσι χρόνια μετά τις μάχες της Μικρασίας, στην Πίνδο και τη Βόρειο 'Ηπειρο πολεμά του Μουσολίνι και του Χίτλερ τις πάνοπλες στρατιές. Τον Οκτώβρη του 40, η δόλια Ιταλική επίθεση τον βρίσκει ταγματάρχη στο επιτελικό γραφείο του αρχιστράτηγου Παπάγου. Ζητά τότε επίμονα μετάθεση στην πρώτη γραμμή. Προτιμά το χιονισμένο μέτωπο μαζί με τους φαντάρους με τα κρυοπαγήματα στης Πίνδου τα κακοτράχαλα βουνά, παρά τη ζεστασιά του επιτελικού γραφείου. Τρεις φορές του απορρίπτεται η αίτηση αλλά στο τέλος πετυχαίνει τη μετάθεση. Και ως επιτελάρχης της 2ης Μεραρχίας, γίνεται η ψυχή κι η ηθική της δύναμη. Ένεκα της αυτοθυσίας, του πείσματος και του ηθικού των ανδρών της έμεινε η μονάδα αυτή γνωστή στην Ιστορία του Ελληνικού Στρατεύματος ως η Σιδηρά Μεραρχία. Ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας τραυματίζεται ξανά και ξανά αποκομίζει άλλα παράσημα για την ανδρεία και την τόλμη του.
 Στα μαύρα χρόνια της φασιστικής γερμανικής κατοχής ιδρύει στην Αθήνα υπό τις ευλογίες του εκ Τραπεζούντος μέγα αρχιερέα κι ένθερμου κήρυκα και υποστηρικτή της Μεγάλης Ιδέας αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, τον οποίο οι Γερμανοί έπαυσαν ως κεφαλή της εκκλησίας, οργάνωση αντικατοχική και ο Γεώργιος Γρίβας επικηρύσσεται, σύμφωνα με τα απόρρητα βρετανικά έγγραφα, νεκρός ή ζωντανός από τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 43.
 Δεκαπέντε χρόνια αργότερα αναλαμβάνει και υλοποιεί το μεγαλύτερο εγχείρημα της ζωής του και της ιδιαίτερής του πατρίδας. Τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου ενάντια σε μια τρομερή και παντοδύναμη αυτοκρατορία. Ο Διγενής, πάλεψε ξανά στα μαρμαρένια αλώνια της Κύπρου και νίκησε το Χάροντα. Με μια χουφτα παλικάρια στα βουνά και στα λαγκάδια και με το λαό ολόκληρο σε πόλεις και χωριά να αγωνίζεται μαζί τους έσπασε τις αλυσίδες της σκλαβιάς. Μ' αλλοίμονο! Αδύναμες πολιτικές κινήσεις κι αποφάσεις δε μπόρεσαν ν' αξιοποιήσουν τις θυσίες, το αίμα και την τέφρα των καβουρδισμένων σωμάτων των παλικαριών του Αγώνα εκείνου. Και ο ίδιος ο ηγέτης και κύριος πρωταγωνιστής του μεγάλου εκείνου επιτεύγματος του τερματισμού της αποικιοκρατίας αντί της ευγνωμοσύνης και των ευχαριστιών που του άρμοζαν, με πολιτικές αποφάσεις ερήμην του ιδίου και του λαού της Κύπρου, εκδιώχθηκε κι εξορίστηκε από τον τόπο που δια των μόχθων, των βασάνων και των θυσιών του απελευθέρωσε, για να αποτελέσει έτσι μοναδικό παράδειγμα τέτοιου είδους αχάριστης μεταχείρισης στην ιστορία των λαών.
 Με συγκίνηση και δέος ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Μελάς απηύθυνε στο Διγενή το Μάρτιο του 59 κι αυτά τα λόγια προτού του απονέμει το Χρυσούν Βραβείον του Ιδρύματος:
 Τo όνoμά σας θα μείνει αθάνατoν εις την ιστoρίαν της Ελληνικής φυλής. Εις τo όνoμα τoυ μεσαιωνικoύ Διγενή, τo oπoίo τόσoν ευστόχως εδανείσθητε διά να καλύψετε τo ιδικόν σας, προσθέσατε νέαν άφθαρτoν αίγλην. Η επoπoιία που εγράψατε με τoυς νεαρoύς συντρόφoυς σας πoυ επλαστoυργήσατε, υπερέβη κατά πoλύ τo έπoς των Βυζαντινών ακριτών. Αν εκείνoι εμάχoντo εις τας όχθας τoυ Ευφράτoυ και τας στενωπoύς τoυ Ταύρoυ και τoυ Αντιταύρoυ, πρoς τoυς Πεχλεβάν, τoυς τρoμερoύς ιππείς των Περσών, τoυς είχαν αντίκρυ των και δεν υστέρoυν oύτε εις όπλα, oύτε εις αριθμόν. Αλλ' εσείς και η φoύκτα των νεαρών συντρόφων σας, επί τέσσερα χρόνια ηγωνίσθητε περικυκλωμένoι πανταχόθεν από τας μυριάδας τoυ αυτoκρατoρικoύ στρατού. Ηκoύσατε εις τα κρησφύγετά σας τα βήματα των εχθρών να πρoσεγγίζoυν. Εζήσατε την τετραετή αγωνίαν των αδιακόπων ανιχνεύσεων των αναρριθμήτων αντιπάλων σας, έτoιμoι, με τoν δάκτυλoν εις την σκανδάλην τoυ όπλου, να στρέψετε την κάννην πρoς τoν διώκτην σας ή πρoς τoν κρόταφόν σας, αν η άμυνα δεν ήτo πλέoν δυνατή. Και δεν διεκόπτετo η αγωνία αυτή, παρά μόνoν από τας ιδικάς σας θυελλώδεις εξορμήσεις, των oπoίων τo σύνθημα ήτo: «μάχη και θάνατoς».
 Μετά από τετραετή περιορισμό στην Αθήνα ο Διγενής επανέρχεται στην Κύπρο για να εκπληρώσει την διά όρκου επί του ιερού ευαγγελίου δέσμευσή του για αγώνα υπέρ της αυτοδιάθεσης και της Ένωσης. Εξηγώντας τους λόγους της επανόδου στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο με επιστολή του στις 16 Μαΐου 1972 έγραφε τα εξής:
 Μακαριώτατε, ό,τι με παρεκίνησε να κατέλθω εκ νέου εις Κύπρον, διασπάσας στενώτατον πέριξ μου κλοιόν εις Αθήνας και διακινδυνεύσας ένα επικίνδυνον θαλάσσιον πλουν, ήτο η επιθυμία μου να προσφέρω και τας τελευταίας μου δυνάμεις εις τον αγώνα της Ενώσεως. Θα απετέλει τραγικήν παρεξήγησιν να νομισθή ότι εις ηλικίαν 74 ετών κατήλθον εις Κύπρον διά να μοιρασθώ μεθ' υμών την εξουσίαν και να απαρνηθώ τας αρχάς μου, διά τας οποίας επολέμησα και διεκινδύνευσα εν Κύπρω. Υπό την αρχηγίαν μου ο Κυπριακός λαός εθυσιάσθη και εδοξάσθη επί τετραετίαν, διά να απολαύση το δώρον της Ενώσεως. Αισθάνομαι βαρυτάτας τας ευθύνας μου έναντι των θυσιασθέντων παλληκαριών μου και όλου του μάρτυρος Κυπριακού λαού. Τας θυσίας του λαού τούτου είμαι αποφασισμένος να αξιοποιήσω και τα δικαιώματα τούτου να διεκδικήσω πάση θυσία. Και εις την πορείαν μου ταύτην θα ανατρέψω οιαδήποτε εμπόδια, οθενδήποτε προβαλλόμενα.
 Μακαριώτατε, εκ της επιστολής σας φαίνεται ότι δεν υπάρχει έδαφος δι' ειλικρινή συνεννόησιν και συνεργασίαν. Πριν όμως διαχωρίσω πλήρως τας ευθύνας μου, και διά να αντιληφθή ο Ελληνισμός ολόκληρος τας ειλικρινείς προθέσεις μου και την αγάπην που αισθάνομαι διά τον δύσμοιρον αυτόν τόπον, σας προσφέρω μίαν υστάτην ευκαιρίαν, διά να αναλογισθήτε τας ευθύνας σας έναντι τούτου και να αποδείξητε δι' έργων την επιθυμίαν σας να συνεργσθήτε μετ' εμού διά την σωτηρίαν του.
 ~ Σπάνια ηγετικά χαρίσματα
 Στη διάρκεια του μεγάλου Αγώνα της Κύπρου έδειξε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής τα σπάνια ηγετικά χαρίσματά του. Ήταν έτοιμος να δώσει τη ζωή του αλλά ζητούσε κι από τα παλικάρια του το ίδιο. Έτσι τον Ιούλιο του '55 αφήνει τα κρησφύγετα στη Λευκωσία κι ανεβαίνει στου Τροόδους τα βουνά να είναι μαζί με τους νεαρούς αντάρτες του. Μαζί σε λαγκαδιές και κορφοβούνια. Μαζί κοιμούνται κάτω από δέντρα, μέσα σε θάμνους και σπηλιές. Ζει με νερό και παξιμάδι. Στα 59 του χρόνια, όταν οι συνομήλικοι του έπλαθαν σχέδια αφυπηρέτησης, ολονυχτίς βαδίζει χιλιόμετρα στα αφιλόξενα βουνά, κάτω από χιόνια και βροχές, θύελλες και καταιγίδες για ν' αποφύγει τη σύλληψη του και το βέβαιο θάνατο.
 Με μια χούφτα άπειρους αντάρτες που ήτανε δεν ήτανε 22 χρόνων, κινείται από κορφή σε κορυφή κι από λημέρι σε λημέρι, από υπόγεια καταφύγια σε δύσφατες βουνοκορφές, νηστικός, κυνηγημένος μ' αγονάτιστος.. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ηγείται, εκπαιδεύει και προγματίζει, διατάζει και καθοδηγεί, συμβουλεύει κι ενθαρρύνει, εμπνέει κι ενδυναμώνει τα παλικάρια του και το λαό ολόκληρο και τους οδηγεί όρθιους στις μάχες και τις αγχόνες με το τραγούδι στα χείλη, και με την ιαχή Ενωση και Λευτεριά τους ανεβάζει στο στερέωμα όπου «ούτε λύπη ού στεναγμός» παρά μονάχα η αγαλλίαση των μαρτύρων και των ηρώων.
 ~ Απαράμιλλο ήθος, τιμή κι αξιοπρέπεια
Παροιμιώδες και απαράμμιλο το ήθος του Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Ως αυστηρά κριτήρια μύησης στις τάξεις της ΕΟΚΑ έθεσε την τιμιότητα, το ήθος και την αγάπη στην πατρίδα. Γι' αυτό το λόγο στρατολόγησε τους νεαρούς ηγέτες από τους κόλπους Ελληνοχριστιανικών Ομάδων και Συλλόγων. Το ίδιο αυστηρές οι διαταγές του προς τους καταζητούμενους και όσους κρύβονταν σε πόλεις και χωριά. Μαθήματα ήθους έδωσε ο Διγενής όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και στον αντίπαλό του. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου αγώνα της Κύπρου πολλές φορές απέρριψε εισηγήσεις συνεργατών του για λήψη μέτρων, όπως η μαζική δηλητηρίαση του αντιπάλου σε στρατόπεδα, ή η σύλληψη Βρετανών ιερέων και γυναικών ως ομήρων, γιατί τα μέτρα αυτά ο Διγενής τα έκρινε ανέντιμα για την ιστορία ενός έντιμου αγώνα. Για τον ίδιο λόγο το 1956 διάταξε την άμεση απελευθέρωση Βρετανού ομήρου στην Κερύνεια μόλις πληροφορήθηκε πως ήταν ηλικίας άνω των 70 χρόνων.
 ~ Φιλάνθρωπος, αλτρουιστής και ευεργέτης
 Αλλά υπήρξε και φιλάνθρωπος, αλτρουιστής κι ευεργέτης ο Διγενής. Χαρακτήρας αδιάλειπτος δεν τον δελέασαν ποτέ τα πλούτη ή η δόξα ούτε επεδίωξε ποτέ τα υλικά τα αγαθά. Απέδειξε έμπρακτα την αγάπη και τη συμπόνια του για το συνάνθρωπό του. Όταν το 61 εκδίδει τ' Απομνημονεύματά του, που συντάραξαν το Πανελλήνιο και που κάθε Κύπριος έτρεξε ν' αποκτήσει, για να μη καρπωθεί ο ίδιος από τα έσοδα του συγγράμματος του μεγάλου αγώνα της ΕΟΚΑ, ιδρύει στην Ελλάδα δημόσιο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο όνομά του με κύριο στόχο την οικονομική ενίσχυση παιδιών απόρων αγωνιστών, και σ' αυτό καταθέτει ολόκληρο το ποσό των εισπράξεων.
 ~ Σπάνια πολιτική αντίληψη και κρίση
 Πέρα όμως από τα στρατιωτικά του χαρίσματα και το ανεπανάληπτο ταλέντο του στην τέχνη του επιτελικού και ανορθόδοξου πολέμου, ο Διγενής διέθετε σπάνια πολιτική αντίληψη και κρίση, την οποία οι άσπονδοι ετερόδοξοι αντίπαλοί του επιχείρησαν κι επιχειρούν δια συκοφαντίας να μειώσουν.
 Και όμως ο Διγενής προειδοποίησε και προέβλεψε με μαθηματική ακρίβεια τις πολιτικές συνέπειες των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου. Όταν, στις 18 του Οκτώβρη του 1958, o τότε υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ ενημέρωνε τo Διγενή ότι συζητούσαν λύση εγγυημένης ανεξαρτησίας, o Αρχηγός της ΕΟΚΑ πρoειδoπoιoύσε: Τοιαύτη λύσις δυνατόν να καταλήξει εις ένα τέρας συγκυριαρχίας και συνδιoικήσεως πλειoψηφίας - μειoψηφίας. Αγωνιζόμεθα διά Λύσιν καθαρήν και oυχί ερμαφρόδιτoν. Λύσιν εξασφαλίζoυσαν την ειρήνην και oυχί συμβιβαστικήν των περιστάσεων, εγκλείoυσαν τριβόλoυς. Λύσιν πoυ θα επιτρέπει εις την πλειoψηφίαν να διoική, η oπoία δεν μπoρεί να άγεται και να καταδυναστεύεται oύτε υπό τoυ δυνάστoυ, oύτε υπό της μειoψηφίας. Δυστυχώς ο Διγενής, όντας νικητής επί του στρατιωτικού πεδίου, δεν εισακούστηκε κι αλλοίμονο, η προφητική του πρόβλεψη γρήγορα επαληθεύτηκε. Ι Κι ο Ελληνικός λαός της Κύπρου υπόφερε και ακόμα υποφέρει από τις οδυνηρές εκείνες αποφάσεις.
 Όταν έξι χρόνια αργότερα, το 1964, η Κύπρος απειλείτο καθημερινά με τουρκική στρατιωτική επέμβαση ο Διγενής συλλαμβάνει την ιδέα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου ως τη μόνη ουσιαστική απάντηση στις απειλές μιας αδίστακτης, επιθετικής και αλαζονικής Τουρκίας. Υλοποιεί το δόγμα αυτό ως Αρχηγός Στρατιωτικών Δυνάμεων Αμύνης Κύπρου, συνεργαζόμενος με τον τότε Έλληνα υπουργό άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά και τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με την αποστολή μιας ελληνικής μεραρχίας, την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς και την αμυντική θωράκιση της μεγαλονήσου. Υπό την ηγεσία του Διγενή έγινε η Κύπρος φρούριο απόρθητο. Η Ελλάδα σκέπαζε την Κύπρο και η Κύπρος έγινε Ελλάδα. Αλλοίμονο όμως πολιτικές σκοπιμότητες ανατίναξαν το επίτευγμα αυτό με καταστρεπτικές συνέπειες. «Σατανικαί δυνάμεις εις Κύπρον ματαίωσαν την Ένωση» θα καταμαρτυρήσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Κωστόπουλος στη Βουλή των Ελλήνων.
 Το 1967 προβλέπει ξανά ο Διγενής με μαθηματική ακρίβεια τις τραγικές πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες που εγκυμονούσε η εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς σε εσωτερικές συγκρούσεις. Προειδοποιεί και καλεί τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να αναλογιστούν το εγχείρημα που σχεδίαζαν στην Κοφίνου και να είναι έτοιμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δυστυχώς ούτε το ένα αλλά ούτε το άλλο έπραξαν. Κι ο Διγενής, τη δωδεκάτη ώρα για να αποτρέψει τη σύγκρουση στην Κοφίνου λαμβάνει πρωτάκουστα και απίστευτα μέτρα. Δίνει εντολή σε Κύπριο μόνιμο αξιωματικό να ηγηθεί ομάδος για την εξόντωση του φανατικού και ταραχοποιού Τούρκου αξιωματικού της περιοχής και σε άλλο Ελληνοκύπριο αξιωματικό να μεταβεί στα Ελληνικά φυλάκια της περιοχής και ν' αφαιρέσει τους επικρουστήρες των όπλων των Εθνοφρουρών για να αποφευχθεί η σύρραξη. Αλλά όλα ματαίως. Κι αυτή τη φορά ο Διγενής δεν εισακούστηκε και επαληθεύτηκαν ξανά οι εκτιμήσεις του. Οι τραγικές εφιαλτικές συνέπειες τις οποίες είχε προβλέψει έγιναν πραγματικότητα. Η Ελλάδα εξευτελίστηκε, η Κύπρος έμεινε αμυντικά ακάλυπτη έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας κι ο ίδιος έγινε το εξιλαστήριο θύμα και τέθηκε υπό κατοίκον περιορισμό στην Αθήνα. Η αποχώρηση του Διγενή και της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο το Νοέμβριο του 67 υπήρξε η απαρχή της καταστροφής της Κύπρου.
 Ο Διγενής προέβλεψε και προαισθάνθηκε ακόμα την καταστροφική πολιτική των συνταγματαρχών της Χούντας από την πρώτη στιγμή του στρατιωτικού κινήματός τους. Όχι μόνο για την αποδυνάμωση του στρατεύματος δια των εξαναγκαστικών αποστρατεύσεων άξιων Ελλήνων αξιωματικών αλλά κυρίως για την ηττοπαθή και αντεθνική πολιτική τους έναντι της Κύπρου. Για τους λόγους αυτούς το 68 σχεδίαζε διά ενόπλου κινήματος να τους ανατρέψει κι επανειλημμένα τους χαρακτήριζε ως εθνικά επιζήμιους και μερικές μόνο μέρες πριν πεθάνει τους αποκάλεσε δια ιδιοχείρου εγγράφου του ως την κυβερνούσα κλίκα των Αθηνών. Κι αλίμονο. Έξι μήνες μετά το θάνατό του οι φόβοι του Διγενή επαληθεύτηκαν. Οι συνταγματάρχες, αντίθετα με την ιστορία και τις παραδόσεις του ένδοξου ελληνικού στρατεύματος εγκατέλειψαν την Κύπρο έρμαιο στα σιδηρά νύχια της Τουρκίας. Έβλεπαν εκ του μακρόθεν τους ηρωικούς μαχητές της Εθνικής Φρουράς υπό την ηγεσία ανδρείων Ελλήνων αξιωματικών να πολεμούν τον πάνοπλο στρατό του Αττίλα επιδρομέα μέχρις εσχάτων στο Πέντε Μίλι και την Κερύνεια, στη Λάπηθο και τον Καραβά, στην Αϊρκώτισσα και τη Βασίλεια, στο Συγχαρί, τη Μια Μηλιά και τον Κουτσοβέντη. Έβλεπαν ακόμα εκ του μακρόθεν ασυγκίνητοι και τους γενναίους Έλληνες αξιωματικούς και άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου να πραγματοποιούν θυελλώδεις εξορμήσεις και να δίνουν άνισες μάχες υπερασπιζόμενοι την ιερή ελληνική γη στον Άγιο Δομέτιο, στη Σχολή Γρηγορίου και την Άσπρη Μούττη. Και πάμπολλοι αδελφοί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών και άλλων μέχρι σήμερα η τύχη αγνοείται.
 Πέρα όμως από αυτά τα παραδείγματα που μαρτυρούν την πολιτική του κρίση, οξυδεστέρα ήταν η εμμονή του να στηριχθεί ο αγώνας της Κύπρου στο δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης και μέσω αυτού της Ένωσης με τον εθνικό κορμό. Αμφότερες ιδέες διαχρονικές. Διότι η μεν αυτοδιάθεση των λαών κατοχυρώθηκε με διεθνείς συμβάσεις από το 1941 με την υπογραφή του Ατλαντικού Καταστατικού Χάρτη και την ενσωμάτωσή της εν συνεχεία στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως ενός από τα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών. Από το 1945 μέχρι το 1960, 37 χώρες απέκτησαν την ελευθερία τους και καθόρισαν το μέλλον τους ασκώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δια δημοψηφίσματος. Το δικαίωμα της πλειονότητας να αποφασίσει και της μειονότητας να προστατεύεται είναι δίκαιο, εφικτό και δημοκρατικό και εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται σήμερα όταν οι λαοί αντιμετωπίζουν σοβαρές αποφάσεις κατά την ιστορική τους πορεία. Για το δικαίωμα αυτό, που αποτελεί την τελευταία δικλίδα της δημοκρατίας, αγωνίστηκε και αγωνιζόταν μέχρι την τελευταία του πνοή ο Διγενής.
 Ούτε όμως αναχρονιστική, ανεφάρμοστη και ανέφικτη ήταν η ιδέα της Ένωσης όπως μερικοί διατείνονταν. Γιατί σ' αυτή ακριβώς την ιδέα στηρίχτηκε και στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σ' αυτή την ιδέα στηρίζονται οι λοιπές παγκόσμιες αμφικτιονίες.
 Αλλά η ημετέρα στείρα και άκαρπη πολιτική διαχείριση του μέγιστου εθνικού ζητήματος της Κύπρου από δεκαετιών εγκατέλειψε τις δίκαιες και διαχρονικές αυτές αξίες για τις οποίες μαχόταν ο Διγενής κι ο λαός ολόκληρος. Άστοχες και ανεπαρκείς πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες αυθαίρετες και σπασμωδικές, μας οδήγησαν σε εφιαλτικές υποχωρήσεις. Από το δίκαιο αίτημα της Αυτοδιάθεσης στην ανεξαρτησία του 58, στην κολοβή και δεσμευμένη ανεξαρτησία του 59, στον κατατεμαχισμό του νησιού το 64, στην αμυντική απογύμνωση του 67, στηνι διά των τουρκικών όπλων διχοτόμηση του 74, στην ομοσπονδία, συνομοσπονδία, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, σημεία και τέρατα πρωτάκουστα και ανάρμοστα σε λαούς του 21ου αιώνα. Και όλα αυτά υπό τον μανδύα δήθεν του πολιτικού ρεαλισμού που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πολιτική φρασεολογία σκοπιμότητας για τη συγκάλυψη της πολιτικής αδυναμίας των κυβερνώντων.
 Για μισό αιώνα και κατ' εξοχή σήμερα έχουν καταντήσει αυτόν τον υπερήφανο λαό σε πειραματόζωο ανορθόδοξων, αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών πολιτικών συστημάτων, για να συντελεστούν τα διχοτομικά σχέδια των Αγγλοτούρκων και να ικανοποιηθούν οι επεκτατικές ορέξεις της Τουρκίας.
 Αλλά η εξωφρενική και τραγική κατάληξη αυτής της κατολίσθησης είναι ότι ενώπιον της ελαστικότητας και της χλιαρότητας με την οποία οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής του ήμισι σχεδόν της Κύπρου και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έρχεται ως εισηγητής και αρωγός τέτοιων λύσεων που στην ουσία καταστρατηγούν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δικαιώματα που θα έπρεπε ως εκ της θέσεως, των όρων εντολής και των υποχρεώσεών του να είναι προασπιστής και θεματοφύλακας, διακυβεύοντας έτσι την αξιοπιστία, το κύρος και την ακεραιότητα της Αμφικτιονίας των Εθνών. Δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκε και πολέμησε ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής.
 Παράλληλα, ετερόδοξοι αμφικτίοντες αυτού του τόπου επιχειρούν να αποκόψουν τις ρίζες του Ελληνισμού, να πλαστογραφήσουν τις ιστορικές καταβολές του και να αλλοιώσουν τις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις αιώνων, για χάρη των χρεοκοπημένων, εξωγενών, αναχρονιστικών και επιζήμιων ιδεολογικών τους περιπλανήσεων. Επιχειρώντας οι σημερινοί κυβερνώντες αδαείς πολιτικούς ακροβατισμούς προβαίνουν σε αθέμιτες παραχωρήσεις και εξωφρενικούς συμβιβασμούς των απαράγραπτων δημοκρατικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού για να ικανοποιηθούν οι άδικες, ρατσιστικές, διαχωριστικές και αντιδημοκρατικές ορέξεις μιας μειονότητας του 18% και της αλαζονικής και νεοϊμπεριαλιστικής Τουρκίας.
 Σήμερα που ο Ελληνισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και στο ναδίρ του εθνικού του φρονήματος και της προσήλωσης του στα ιδανικά, χαρακτηριστικών της φυλής από αρχαιοτάτων χρόνων, έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη των οραμάτων, του πιστεύω και των διδαγμάτων του βίου του Διγενή για να επιβιώσει. Και θα επιβιώσει ο Ελληνισμός. Το έθνος που έλαμψε δια της αξιοθαύμαστης, ανεπανάληπτης και πολύπλευρης ανάπτυξης του πνεύματος, που έδωσε λαμπρά παραδείγματα αυτοθυσίας στους υπέρ ελευθερίας αγώνες και πρότυπα ήθους και που καθόρισε τους κανόνες συμβίωσης και τα δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης των ελευθέρων λαών, δεν θα εκλείψει. Ως ο μυθικός Φοίνικας θα αναγεννηθεί εκ της τέφρας του, θα εκθρέψει σώμα κραταιό και πτέρυγες και θα πετάξει ξανά στους γνώριμους γαλάζιους ουρανούς της δόξας που του αρμόζουν.
 Ιστάμενοι σήμερον ενώπιον του τάφου και του μνημείου του Διγενή, αντλούμε δύναμη από την ανδρεία και τη γενναιότητά του, κουράγιο από το θάρρος, την αντοχή και τις θυσίες του ιδίου και των παλικαριών του. Από τους πυρσούς των τάφων των ηρωικών νεκρών μας που υπό την ηγεσία του κάηκαν ζωντανοί μέσα σε σπηλιές και σε κρησφύγετα, που έπεσαν κατά τις ηρωικές εξόδους θανάτου ή λευτεριάς, και που βάδισαν στις αγχόνες με το τραγούδι στα χείλη, αντλούμε φως να μας καθοδηγεί στις δύσβατες ατραπούς της ιστορικής του ελληνικού έθνους πορείας.
 «Άξιον της Πατρίδος» ανακήρυξε η Βουλή των Ελλήνων τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή το 1959 απονέμοντάς του αυτή την ύψιστη και σπανιοτάτη των τιμών.
 «Άξιον της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδος» κήρυξε η Βουλή της Κύπρου τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή τρεις μέρες μετά το θάνατό του.
 Ως άξιον τέκνον του Έθνους των Ελλήνων και εμείς σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε το στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
 Ας είναι αιωνία του η μνήμη.



~**** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 : *

  

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
**http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .- ** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
 ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
 ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
* * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html   ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/20-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/14-20-2012.html , Αθλητικά της βδομάδας που μας έφησε 14 - 20 Ιανουαρίου 2012 , Παρασκευή 20/01/2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/21-22-2012.html  , Άρωμα Σαββατοκύριακου στην ενημέρωση 21 και 22 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/21-01-2012.html  , Άρωμα στο αγιάζι Σαββατιάτικης ενημέρωσης 21 /01 /2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/23-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης ,Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-
**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/23-2012.html  , Όλα μαζεμένα ...όλα λυμένα ... όλα μπερδεμένα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Δευτέρα 23 /01/2012 , ΑΝΟΙΓΩΝΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/24-2012.html  , Ζωή είναι ωραία αλλά και δύσκολη Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/24-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , : Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 , .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/25-2012.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012.-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/26-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης : Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html#!/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html , ARFARA KALAMATAS 2012 :
Φωτογραφίες από το πανέμορφο Αρφαρά μας Πέμπτη 26/01/2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/27-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/28-29-01-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 28 , 29 /01 /2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/30-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 .-

** «Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές.-   Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές >>  Général De Gaulle


**O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-

** «Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes .-

** **   -Πώς κλίνεται το ρήμα πτωχεύω; = Εγώ πτωχεύω, εσύ κερδίζεις, αυτός πλουτίζει, εμείς πεινάμε, εσείς τα τρώτε, αυτοί μας πηδάνε!                                                                           
** MΑΖΙ  ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ .. ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΙΝΑΜΕ !! **

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας   :
Πεμπτη  19 Ιανουαρίου  2012  .
Το   μικρό  μας ποντικάκι  και πάλι  για σήμερα στο αγιάζι της ....
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ :
*** Προφυλάκιση 44χρονης για την υπόθεση Μεσάι

~ Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις δολοφονίες και τις εκβιάσεις  * Παραδόθηκε χθες το πρωί στην Ανακρίτρια Καλαμάτας και εν συνεχεία προφυλακίσθηκε η 44χρονη γυναίκα για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον Εισαγγελέα Καλαμάτας, κατηγορούμενη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε τέλη Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα και κατηγορείται για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι, εκβιασμό καταστηματαρχών και διακίνηση ναρκωτικών.
 * Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα επτά έχουν προφυλακισθεί. Μαζί με αυτή την κατηγορούμενη ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους εννιά και, σύμφωνα με τις αρχές, απομένουν να συλληφθούν άλλοι έξι.
 ~* Προφυλάκιση
 * Μετά τη σύλληψη των πρώτων οκτώ μελών της οργάνωσης, από την Εισαγγελία Καλαμάτας είχαν εκδοθεί άλλα δύο εντάλματα σύλληψης, εις βάρος ενός ζευγαριού και συγκεκριμένα του δίδυμου αδελφού του κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Βασίλη Βαρελά και της γυναίκας που χθες παραδόθηκε.
 * Το πρωί χθες η γυναίκα, συνοδεία δικηγόρου, πέρασε την πόρτα της Ανακρίτριας και παραδόθηκε, δηλώνοντας πως από την αρχή είχε πρόθεση να το κάνει και δεν έχει καμία ανάμειξη με την όλη υπόθεση.
 * Στη συνέχεια απολογήθηκε και στον Εισαγγελέα Καλαμάτας και αποφασίσθηκε η προφυλάκισή της. Δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στη μεγάλη αυτή υπόθεση.
 ~* Συμπληρωματικές απολογίες
 * Στο μεταξύ, δεν έχει ορισθεί ακόμα η ημερομηνία κατά την οποία θα δοθούν οι συμπληρωματικές απολογίες των κατηγορουμένων Βασίλη Βαρελά και του Αλβανού, ο οποίος κατηγορείται ως πληρωμένος δολοφόνος και εκτελεστής του διπλού εγκλήματος.
 * Μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Θ» ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλβανού κ. Αλέξανδρος Πηνιαλίδης, ο ορισμός της ημερομηνίας αυτής καθυστερεί λόγω νομικών εκκρεμοτήτων. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει ως υπεράσπισή του να μπορέσει να λάβει τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί, καθώς και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Παράλληλα, η διαδικασία καθυστερεί και από την προσφυγή που έχει καταθέσει ένας εκ των κατηγορούμενων κατά της προσωρινής κράτησης.
Πηγή ενημέρωσης  εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας .-

*** Κόβεται ο καφές;

~ Δεν είναι trend, αλλά πολύχρονη συνήθεια
 * Σε δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, σε ιστοσελίδες και σε μπλογκς, διαβάζουμε την τελευταία διετία, πολυάριθμα, αλλά όχι και τόσο ποικίλα, σχόλια για τους Έλληνες που, παρά την κρίση, γεμίζουν καφενεία και καφέ. Όλοι οι Ευρωπαίοι επισκέπτες της Μεσσηνίας, με τους οποίους έχει τύχει να συνομιλήσω πρόσφατα, παρατήρησαν ακριβώς αυτό: Πώς γίνεται να έχετε κρίση και να είναι γεμάτες οι καφετέριες; Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δε θέλετε να συμμορφωθείτε, λένε ή υπονοούν.
 * Οι κρίσεις στο παρελθόν δεν έλειψαν. Ακόμη και στην Κατοχή, δεν είναι λίγες οι αναφορές ότι στα πενιχρά αγαθά που μετά βίας έφταναν στο ελληνικό σπίτι ήταν ο καφές, έστω από… λούπινα. Το καφενείο είχε πάντα για τον Έλληνα την έννοια και της Αγοράς, ώσπου ήρθε η κατανάλωση και άλωσε εν γένει, μαζί και τον καφέ. Ο ελληνικός καφές μπορεί να συναγωνίζεται με τον εσπρέσο, αλλά δεν έπαψε να είναι (οικονομικά προσιτή) αγαπημένη συνήθεια. Ο καφές δεν εμπίπτει έτσι και αλλιώς στο «επιμένων ελληνικά», είναι προϊόν εισαγωγής. Αλλά είναι και μέρος της κουλτούρας μας.
 ~  Κόβεται ο καφές; ρώτησα πολίτες, καφεκόπτες (sic) και baristas.
 * «Είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται ο καφές», απάντησε η Δανάη Καραφλόγκα, του καφεκοπτείου Μελία. «Σαφέστατα έχει επηρεάσει η κρίση και το κομμάτι του καφέ. Έχουν μειώσει λίγο την ποσότητα που έπαιρναν για το σπίτι. Στις καφετέριες έχει παρατηρηθεί ότι δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα η κρίση. Βλέπουμε να ανοίγουν νέες καφετέριες στην Καλαμάτα. Αν και, οι ίδιοι και καταστηματάρχες μέσω της χονδρικής που δουλεύουμε μας λένε ότι δεν πάει τόσο καλά όσο στο παρελθόν, γιατί μπορεί ένας πελάτης με έναν καφέ να κάτσει στο μαγαζί τέσσερις ώρες».
 * «Η συνήθεια του καφέ στην Ελλάδα διαφέρει πολύ από ό,τι ισχύει στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και τους φαίνεται περίεργο. Εμείς έχουμε την επιθυμία να συναντηθούμε με την παρέα μας, να κάτσουμε, να γελάσουμε, να τα πούμε, πίνοντας τον καφέ μας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν το έχουν καθόλου», λέει η Δανάη Καραφλόγκα.
 * «Η συνήθεια του καφέ είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα του Έλληνα. Το καφεδάκι είναι η αφορμή για να συναντηθεί με φίλους και να συζητήσουν. Τα καφενεία ήταν ανέκαθεν τα σημεία κοινωνικής συναναστροφής των Ελλήνων. Σε όλες τις κρίσεις του παρελθόντος, ο καφές δε σταμάτησε ως συνήθεια. Είναι όμως και ένας τρόπος να ξεφύγουν λίγο. Σου λένε: Εντάξει, είναι όλο αυτό με την κρίση, δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα, έχουν κόψει πολλές από τις παλαιότερες συνήθειες, αλλά τον καφέ, σου λέει, δε θα τον σταματήσω. Είναι μια φθηνή πολυτέλεια. Δεν είναι όπως τα ρούχα, τα παπούτσια ή οι νυχτερινές έξοδοι, όπου ακουμπάει πολύ η κρίση. Βλέποντας και εγώ τις καφετέριες κάθε μέρα γεμάτες και τον κόσμο ψιλοχαρούμενο στην καφετέρια, θεωρώ ότι μάλλον το κάνουν για να ξεφύγουν και λίγο».
 * Ο ελληνικός καφές, παρατηρεί, είναι σταθερή αξία. «Θα πάρουν και εσπρέσο, αλλά δε θα σταματήσουν παράλληλα να παίρνουν και ελληνικό».
 * Ο εσπρέσο είναι η τελευταία τάση –αφού οι Μεσσήνιοι γνώρισαν και αγάπησαν τον καφέ φίλτρου, με γεύσεις βανίλια, φουντούκι, διάφορες αρώματα.
 * «Τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν πάρα πολύ και τα μπαχαρικά. Έχει μπει στην καθημερινότητα των Μεσσηνίων ο ελληνικός καφές με κάρδαμο, με τζίντζερ, με κανέλα, με μοσχοκάρυδο. Στην αρχή το βλέπουν λίγο περίεργα, αλλά όταν το δοκιμάσουν, συνήθως τους αρέσει. Έδαφος έχει αρχίσει να κερδίζει και το τσάι τελευταία», λέει η Δανάη Καραφλόγκα.
 * «Ο καφές είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται», λέει ο Θανάσης Δρογγίτης, barista στο Reload. «Ο Έλληνας θα βρίσκει πάντα τα 3 ευρώ για να πιει έναν καφέ. Ειδικά ο Καλαματιανός. Είναι μια ευκαιρία να ξεσκάσει, μια προσιτή, ας την πούμε, πολυτέλεια της καθημερινότητας».
 * Δεν είναι ακριβά να πληρώνεις 3,5 και 4 ευρώ για έναν καπουτσίνο; του λέω. «Αυτές οι τιμές δεν υφίστανται στην Καλαμάτα», απαντά. «Εμείς, τον εσπρέσο τον έχουμε 1,30. Είναι μια λογική τιμή, δεδομένων και των εξόδων που έχει ένα μαγαζί. Στην Καλαμάτα, οι τιμές του καφέ έχουν προσαρμοστεί στο τοπίο της κρίσης. Σε άλλες πόλεις, πράγματι, είναι ακριβότερος».
 * «Η κρίση έχει φανεί στην κατανάλωση», παρατηρεί. «Ένα 40% έχει πέσει. Οι Μεσσήνιοι εξακολουθούν να πίνουν καφέ, αλλά πιο περιορισμένα, μπορεί να περάσουν και τρεις ώρες με έναν καφέ, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, για παράδειγμα, που πίνουν τον εσπρέσο στο πόδι μέσα σε τρία λεπτά. Οι Έλληνες δίνουν χρόνο για να πιούν τον καφέ τους. Αλλά, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Από το να κάτσουν στο σπίτι και να απελπίζονται, βγαίνουν για έναν καφέ. Είναι βέβαια πολύ πιο φθηνό από ένα ποτό. Οι νεότεροι προτιμούν τον εσπρέσο, οι μεγαλύτεροι παραγγέλνουν ελληνικό, όλο και πιο σπάνια φραπέ».
 * «Από την άλλη», σημειώνει, «οι Μεσσήνιοι μπορούν να αναγνωρίσουν την ποιότητα και να την εκτιμήσουν. Εμείς εδώ έχουμε καλύτερο καφέ, απ’ ό,τι σε άλλες και δη μεγαλύτερες πόλεις. Είμαστε λίγος ο κόσμος, έχουμε συγκεκριμένους πελάτες, και δίνουμε βάση στην ποιότητα».
 * «Ακούμε από διάφορες πλευρές στο εξωτερικό, ότι οι Έλληνες ξημεροβραδιάζονται στις καφετέριες. Είναι όμως η πιο φθηνή λύση ο καφές. Περνάνε κάποιες ώρες, συναντιούνται με φίλους, βγαίνουν από το σπίτι, με 3 ευρώ», λέει ο Θανάσης Δρογγίτης.
 * «Είναι μια καθημερινή συνήθεια, για δέκα λεπτά να πιούμε τον καφέ μας και να ξεφύγουμε, αυτό δε λέει κάτι», μου είπε ο Αντώνης Βλαχόγιαννης, άνεργος. Τον συνάντησα σε κεντρικό καφενείο. «Τι άλλο να κάνουμε; Είναι μια συνήθεια, πολλές φορές για να περάσει η ώρα και άλλες για να συναντήσεις φίλους κάπου εκτός σπιτιού με το λιγότερο κόστος. Έτσι έχουμε μάθει. Αλλά, πλέον, άλλες φορές γίνεται και άλλες όχι».
 * «Θα την κόψουμε κι αυτή τη συνήθεια», λέει ο Κώστας Συκαλιάς, συνταξιούχος ΟΓΑ. «Όσο κι αν τον θέλει ο Έλληνας τον καφέ, φοβάμαι ότι θα κοπεί και αυτή η τελευταία μας συνήθεια. Εγώ καφέ πίνω καθημερινά. Είτε στο σπίτι είτε σε καφενείο. Ελληνικό καφέ πίνω, σήμερα είναι εξαίρεση που πίνω φραπέ. Πάντα, ακόμα και στις κρίσεις, ο Έλληνας τον έπινε τον καφέ του, δεν τον έκοβε. Είναι η συνήθεια, είναι που συναντιέσαι με τους γνωστούς, καφεδάκι θα πιούμε, τα άλλα άσ’ τα, τι να πας να πάρεις;».
 * Ο Νίκος Ζάρτουλας, συνταξιούχος κομμωτής, έχει άλλη άποψη: «Είμαστε τεμπέληδες και τίποτα άλλο δε μας απασχολεί, παρά ο καφές και να λέμε μαλακίες. Αυτό να γράψετε. Οι Έλληνες είναι του καφενείου και τεμπέληδες, και ειδικά η Καλαμάτα. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σώσουν και εμείς τον καφέ μας. Αυτό μόνο έχω να πω και τίποτε άλλο».
 * Στα καφέ της νέας γενιάς, στην Ιατροπούλου, η Αναστασία Κουκούτση πίνει τον καφέ της μαζί με το φίλο της. «Για μένα ο καφές δεν είναι συνήθεια», λέει ο άντρας. «Είναι μια ανάσα. Ήρθαμε εδώ να πιούμε έναν καφέ μέχρι να πάμε για δουλειά. Είναι το διάλειμμά μας».
 * «Οι ξένοι έτσι έχουν μάθει, να πίνουν, αν πίνουν, τον καφέ τους μέσα σε πέντε λεπτά», λέει η Αναστασία Κουκούτση. «Οι Έλληνες δεν είμαστε έτσι. Τους φαίνεται περίεργο. Να καθόμαστε για καφέ τρεις ώρες, στο ίδιο μαγαζί. Έχει να κάνει, όμως, με τον τρόπο που λειτουργούμε καλύτερα».
 * «Βασικά, δεν είναι εύκολο να το βιώσουν αυτό το πράγμα οι ξένοι», μου είπε ο Διονύσης, 30 ετών, ναυτικός. «Δεν είναι Έλληνες. Δεν μπορούν να καταλάβουν το νόημα του καφέ. Ότι δεν έχει τόσο πολύ σχέση με το αν δουλεύεις ή όχι, ότι δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η ιεροτελεστία του καφέ είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα. Απόδειξη είναι τα πάρα πολλά μαγαζιά που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, από το πιο βόρειο άκρο της μέχρι το νότο. Εμείς προτιμούμε το καφεδάκι». Σε σύγκριση με άλλα…   Γ.Ο.

*** ** Η επενδυτική τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο

* Είναι πανίσχυρη και απόλυτος κυρίαρχος των αγορών. O λόγος βέβαια για την Goldman Sachs, η οποία βρίσκεται παντού και, σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους, πρόκειται για έναν πολιτικό οργανισμό, μασκαρεμένο σε επενδυτική τράπεζα, οι άνθρωποι του οποίου πλαισιώνουν περισσότερα από 60 χρόνια τον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό. Το περιοδικό "Rolling Stone" την έχει χαρακτηρίσει ως "ένα τεράστιο χταπόδι το οποίο είναι τυλιγμένο στο πρόσωπο της ανθρωπότητας", ενώ η Wall Street μιλά συχνά για την "τράπεζα-τεφλόν", αφού η ιστορία της Goldman Sachs έχει δείξει δείξει ότι καμιά κατηγορία δεν "κολλά" πάνω της για καιρό. Εδώ και χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι η τράπεζα επιδίδεται σε παράνομο front running (δηλαδή επωφελείται από τις μεγάλες εντολές που διενεργεί για λογαριασμό των πελατών της "παίζοντας" με τα δικά της χρήματα).-
** Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. "In God we Trust" γράφει κάθε δολάριο, «In Goldman Sachs we Trust», παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του "κρατισμού" που ακολούθησαν, η Goldman Sachs έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την "μακροπρόθεσμη απληστία". Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και "φυτεύοντας" τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. 'Ώσπου, οι σταδιακές "απελευθερώσεις" της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το "μεγάλο παιχνίδι" της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας "Αυτοκρατορίας του Χρήματος. Η Goldman Sachs εκμεταλλεύθηκε τις "απελευθερώσεις" και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα "τοξικά δάνεια" με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεοκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες (αγορές).
~ Προνομιακός συνομιλητής
* Ομως, η Goldman Sachs έχει καταφέρει να βγαίνει αλώβητη από κάθε κρίση, επιβεβαιώνοντας πάντα ότι αποτελεί τον νούμερο 1 παίκτη των αγορών και έναν προνομιακό συνομιλητή του Λευκού Οίκου. Το πόσο ισχυρή αποδεικνύεται και από το ότι έχει καταφέρει να έχει πρώην στελέχη της στο οικονομικό επιτελείο και στις 4 τελευταίες κυβερνήσεις, των Κλίντον και Μπους. Ενα από τα πρώην στελέχη της, ο Χένρι Πόλσον, ήταν ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αρχιτέκτονας τους πακέτου διάσωσης των τραπεζών ύψους 700 δισ. δολαρίων. Μάλιστα λόγω του συγκεκριμένου πακέτου οι άλλες τράπεζες της Wall Street τής έβγαλαν το παραστούκλι "Government (κυβέρνηση) Sachs".
~ Μέτοχος στη Fed
* Η Goldman Sachs όμως είναι και από τους μεγαλύτερους μετόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς κατέχει ποσοστό περί το 22%. Οπότε γίνεται αντιληπτό πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισχυρότερη κεντρική τράπεζα.
 * Oμως, ο αμερικανικός οίκος διαδραματίζει από το Νοέμβριο σημαντικό ρόλο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό γιατί στο τιμόνι της ευρωτράπεζας ένα "δικό της παιδί", ο Mario Draghi, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη μεταξύ 2001 και 2005, έχοντας αναλάβει τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Είναι σαφές λοιπόν πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα απλώνει τα δίχτυα της και στις διοικητικές τράπεζες. Το γεγονός ότι ένας πρώην ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs, η οποία έχει κατά καιρούς επιστρατεύσει και άλλα μεγάλα ονόματα για την προώθηση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, όπως ο πρώην επίτροπος Πίτερ Σάδερλαντ, το "γεράκι" της Μπούντεσμπανκ Οτμαρ Ισινγκ και ο επίσης πρώην επίτροπος Ιταλός Μάριο Μόντι, ανέλαβε επικεφαλής της ΕΚΤ, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Μέχρι τώρα η Goldman ανέβαζε και κατέβαζε τα χρηματιστήρια. Τώρα, όμως, περνά τη γραμμή της και στις δυο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές η Goldman Sachs θα βρει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία, μέσω του δικού της ανθρώπου, του Draghi, να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλει. Αυτές τις πρακτικές τις γνωρίζει καλά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, που λύνει και δένει στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, συναλλάγματος, εμπορευμάτων και ομολόγων.

~ "Οι ληστές της Broad Street"
* Πάντως η Wall Street δεν μπορεί να αποφασίσει εάν θαυμάζει ή εάν μισεί την Goldman Sachs. Το 2009, όταν οι άλλες αμερικανικές τράπεζες μάζευαν τα κομμάτια τους μετά το καταστροφικό πέρασμα της κρίσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, στον αριθμό 85 της Broad Street πανηγύριζαν. Τα κέρδη της Goldman για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 είχαν εκτοξευτεί σε επίπεδα-ρεκόρ, κάνοντας τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ογδόντα ετών να φαντάζει σαν αμελητέο εμπόδιο στην πορεία της τράπεζας προς τον αδιάκοπο πλουτισμό. Το μυστικό της επιτυχίας της Goldman προκαλεί ερωτήματα και δημιουργεί σενάρια συνωμοσίας. Στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας "ανδρώθηκαν" πολλά μετέπειτα κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα οι στενοί δεσμοί της Goldman με την Ουάσιγκτον να πυροδοτούν κάθε είδους φήμες. Στη Wall Street οι traders και οι τραπεζίτες της Goldman Sachs είναι γνωστοί και ως "οι ληστές της Broad Street".
* Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη της τράπεζας από την κρίση ήταν εντυπωσιακή. Λίγο μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, αναγκάστηκε να τη μετατρέψει από επενδυτική σε εμπορική τράπεζα και να δεχτεί κρατική ενίσχυση 10 δισ. δολαρίων, την οποία επέστρεψε το 2009.-

~ Aχαλίνωτη κερδοσκοπία
* Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία της συνέβαλε στο Κραχ του 1929. "In God we Trust" γράφει κάθε δολάριο, ΅In Goldman Sachs we Trust", παρέφρασε ο Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ, που της αφιέρωσε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση. Στις δεκαετίες του "κρατισμού" που ακολούθησαν, η Γκόλντμαν έγινε πιο προσεκτική, έφτιαξε το όνομά της και είχε μάλιστα μότο την "μακροπρόθεσμη απληστία". Διεύρυνε προσεκτικά την επιρροή της, διεισδύοντας σταδιακά και "φυτεύοντας" τους ανθρώπους της στα βασικά κέντρα οικονομικής εξουσίας ΗΠΑ και Ευρώπης, στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. 'Ώσπου, οι σταδιακές "απελευθερώσεις" της αγοράς χρήματος πέρασαν το κρίσιμο σημείο, στα τελευταία χρόνια Κλίντον, με Υπουργό Οικονομικών τον Ρούμπιν, επιτρέποντας στην τράπεζα να παίξει άγρια το "μεγάλο παιχνίδι" της, την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας "Αυτοκρατορίας του Χρήματος"
* Η Goldman Sachs εκμεταλλεύθηκε τις "απελευθερώσεις" και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
* Η μεγάλη ευκαιρία της ήταν η κρίση του 2008. Πρωταγωνίστησε στον μπουμ των στεγαστικών δανείων προς αναξιόπιστους δανειολήπτες, μετά ανακάτεψε τα "τοξικά δάνεια" με υγιέστερα προϊόντα και τα πούλησε ως υγιή. Μετά κερδοσκόπησε εις βάρος των αγοραστών των προϊόντων της στην δευτερογενή αγορά CDS, των ασφαλιστικών συμβολαίων έναντι αναξιόπιστων χρεών, επιταχύνοντας την κρίση. Από τη μια κέρδισε μεταπουλώντας στεγαστικά δάνεια, από την άλλη ποντάροντας και συμβάλλοντας στην καταστροφή των προϊόντων της. Κύριο εργαλείο της ήταν η αγορά CDS (Credit Default Swaps), δευτερογενών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ασφαλίστρων έναντι χρεοκοπίας, μια από τις πιο αδιαφανείς και πιο απορυθμισμένες (αγορές). Τρεις τράπεζες ελέγχουν το 75% της αγοράς, της Goldman Sachs, J.P. Morgan και Deutsche Bank.
 ~ Παίζει χωρίς αντίπαλο
* Χωρίς να είναι πια αναγκασμένη να δίνει λογαριασμό στην Ουάσιγκτον, η Goldman Sachs δεν άργησε να επιστρέψει στα γνωστά της κόλπα. Οι traders της τράπεζας κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: Αναλαμβάνουν τεράστια επενδυτικά ρίσκα, παίζοντας κυρίως με δανεικά χρήματα. Το μοντέλο αυτό λειτουργίας θεωρείται υπεύθυνο για την παραλίγο κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη χειρότερη κρίση από το 1929. Πλην όμως, στα γραφεία της Goldman Sachs το νέο σύνθημα είναι "business as usual". Εξάλλου, οι βασικοί της ανταγωνιστές, απρόθυμοι πλέον να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα, αφήνουν το έδαφος ελεύθερο. Και η Goldman τα παίζει όλα για όλα. Οι ανοιχτές της θέσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά έως και 245 εκατ. δολαρίων κάθε ημέρα.
~ Η Goldman και το «μαγείρεμα» του ελληνικού χρέους
* To 1998 η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως κύρια επιδίωξη την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα νούμερα δεν έβγαινα κι έτσι η Αθήνα επέλεξε το μασκάρεμα του χρέους. Για να το κάνει απευθύνθηκε, σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, στη διαβόητη Goldman Sachs. Με τη μέθοδο αυτή, η Αθήνα χρησιμοποίησε διάφορα δομημένα προϊόντα για να κρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκπληρώσει τεχνικά, όχι όμως και ουσιαστικά, τα κριτήρια του Μάαστριχτ, πρακτική που άρχισε το 1998 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2009. Η Goldman Sachs και η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν ένα "νεφέλωμα" διεθνών εταιρειών που ειδικεύτηκαν στην αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων μετασχηματισμένων σε ιδιόμορφα, δομημένα προϊόντα.¨Όλα ήταν νόμιμα, υποστηρίζεται σήμερα. Και τα δάνεια στους άστεγους που ανατίναξαν το τραπεζικό σύστημα νόμιμα ήταν, δεν ήταν όμως προς το δημόσιο συμφέρον. - sofokleous10  , Αναρτήθηκε από JOURNALIST:ITHOMI NEWS & N/P VALIRA

***Παλαιό Νοσοκομείο Καλαμάτας

~ Στο ΣΧΟΠ Μεσσηνίας αίτηση εξαίρεσης για
κατεδάφισή του
 * Μπορεί ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή των κτηρίων του παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και ο δήμαρχος Παν. Νίκας να έχει εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «ανοικτά» πολεοδομικά ζητήματα.
 * Όπως έγινε γνωστό, σήμερα συζητείται στο ΣΧΟΠ Μεσσηνίας η εξαίρεση από κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Άσχετα με την απόφαση που θα παρθεί, η συγκεκριμένη διαδικασία δείχνει: είτε το κτήριο δεν έχει οικοδομική άδεια είτε υπάρχει κάποια αυθαίρετη υπέρβαση. Αυτό σημαίνει ότι αν δε δώσει το «πράσινο φως» το ΣΧΟΠ για εξαίρεση από κατεδάφιση, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί.
* Επίσης ένα θέμα που- απ’ ό,τι φαίνεται- παραμένει ανοικτό, είναι αν έχουν καθοριστεί επακριβώς οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή, αν έχει υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης του σχεδίου του 1987, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος υγείας. -  Α.Π. "Θάρρος" .-

*** Οι φορείς της Μεσσηνίας

~ Καταθέτουν αύριο εξώδικο στη ΔΕΗ για το χαράτσι
 * Εξώδικο προς τη ΔΕΗ θα καταθέσουν αύριο οι φορείς της Μεσσηνίας, με την προειδοποίηση να μην προβεί σε καμία διακοπή ρεύματος πολιτών που έχουν πληρώσει την αξία του ρεύματος, αλλά όχι το χαράτσι, όπως ανακοινώθηκε σε συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι φορέων, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 450 εξώδικα πολιτών προς τη ΔΕΗ. Αυτοί έχουν πληρώσει την αξία του ρεύματος, αλλά όχι το χαράτσι. Τα εξώδικα έχουν κοινοποιηθεί και στον Εισαγγελέα Καλαμάτας, σε περίπτωση που η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή ρεύματος πολίτη και δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικογενειακή ή προσωπική του ζωή και την υγεία.
 ~ Επίθεση Κ. Μαργέλη
* Ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε ανήθικη, παράλογη και εκβιαστική την ενέργεια της Πολιτείας να αξιώνει την καταβολή του χαρατσιού για το 2012, όταν επίκειται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι νόμιμη η επιβολή του χαρατσιού ή όχι: «Οι υπεύθυνοι της Πολιτείας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος δεν πληρώνει γιατί δεν έχει να πληρώσει. Η χώρα μας έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές. Κανείς κατακτητής δεν επέβαλε, όμως φόρους, με τους οποίους να τιμωρεί την οικογένεια του υπόχρεου φορολογούμενου, καταδικάζοντάς τον ακόμα και σε θάνατο. Είναι λυπηρό για την Ελλάδα του Αριστοτέλη, του Σεφέρη, του Ρίτσου και τόσων άλλων, να έχει ως πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη, που δεν είναι εκλεγμένος και θα δώσει εντολές διακοπής ρεύματος. Ο τραπεζίτης αυτός που κάνει τον πρωθυπουργό και έχει συνηθίσει σε παχυλούς μισθούς, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν άνεργοι άνθρωποι και φτωχοί που δεν μπορούν να πληρώσουν».
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, σημείωσε ότι γνώμονάς του είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων και αναφέρθηκε σε απουσίες εκπροσώπων φορέων από τη συνάντηση. Πρότεινε δε όλοι οι φορείς να στείλουν κοινό εξώδικο στη ΔΕΗ για να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος.
~ Αντιδράσεις
* Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Αδαμόπουλος, επανέλαβε ότι αυτοί που πλήττονται, εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Δήλωσε δε, ότι διακοπή ρεύματος σε μια επιχείρηση σημαίνει αυτομάτως και διακοπή λειτουργίας της και πρότεινε να διεκδικηθεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ να αποσχιστεί το χαράτσι από το λογαριασμό της ΔΕΗ.
* Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Σπύρος Λαγωνικάκος, τόνισε ότι είναι άδικο αυτό που έχει γίνει με την επιβολή φόρων στα ξενοδοχεία και τη μη εξαίρεσή τους από την καταβολή του χαρατσιού και ζήτησε την πλήρη κατάργησή του.
* Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου, ο ιατρός Μιχαήλ Μιχαήλ δήλωσε πως η επιβολή του τέλους είναι παράνομη και ψυχοφθόρα για τον κόσμο και μπορεί να κινδυνέψουν ζωές, αν, για παράδειγμα, γίνει διακοπή ρεύματος σε ένα σπίτι που υπάρχει ασθενής με συσκευές οξυγόνου κ.ά. ιατρικά μηχανήματα.
* Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Πετράκος, παρατήρησε πως, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να κόψει το ρεύμα εξαιτίας της μη καταβολής του χαρατσιού, διότι πρόκειται για βασικό κοινωνικό αγαθό. Παρουσίασε δε αυτοκόλλητο που μπορούν να κολλούν στα ρολόγια της ΔΕΗ όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, με το οποίο να ενημερώνουν τα συνεργεία διακοπής ρεύματος ότι το τέλος είναι παράνομο και να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη. Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην πανελλήνια πρωτοβουλία την 1η Φεβρουαρίου: να σβήσουμε όλοι τα φώτα για μισή ώρα, στις 8.00 το βράδυ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
* Άδικο για άλλη μια φορά χαρακτήρισε το χαράτσι και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Θεόδωρος Μπρεδήμας, ζητώντας να εκφρασθεί δυναμικά η αντίθεση όλων των φορέων, ώστε η ΔΕΗ να μην τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε ανθρώπους του μόχθου και συνταξιούχους.
* Τα ίδια επισήμαναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Μπαζίγος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη.-  Β.Β. "Θάρρος" .-

*** "Μεσόγειος SOS"

~ Έρευνα για το πόσιμο νερό στην Καλαμάτα
 * Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, διενεργείται έρευνα για το πόσιμο νερό από τη γνωστή οικολογική οργάνωση «Μεσόγειος SOS», ταυτόχρονα, σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα και Ρόδο.
* Στόχος της έρευνας είναι να καταγράψει τη σχέση των νοικοκυριών με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο και να προωθήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία τα απαιτούμενα βήματα για την ορθολογική χρήση και τη βιώσιμη διαχείρισή του.
* Ακόμη να σκιαγραφήσει τη σχέση μας με το νερό: πώς να το αντιλαμβανόμαστε, πόσο το γνωρίζουμε, τι σημαίνει για μας, κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να το αποτιμήσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαχείρισή του, πριν να είναι αργά.
* Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όσοι από τους δημότες επιθυμούν να βοηθήσουν στην έρευνα αυτή παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο υπάρχει στην παρακάτω διεύθυνση του διαδικτύου: http://surveys.medsos.gr/ index.php?sid=53247 ή μπορούν να το προμηθευτούν σε έντυπη μορφή από το Δήμο Καλαμάτας, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Αμαξοστασίου, Περρωτού και Μαντίκλου, τηλέφωνα 27213 60851-2-3 και 60858.
* Η αποστολή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

*** ** Τα hedge funds θα σύρουν την

Ελλάδα στο δικαστήριο :

~ Οργισμένη αντίδραση των hedge funds στο ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της Ελλάδας.
* Με μήνυση απειλούν την Ελλάδα τα hedge funds μετά τη γνωστοποίηση του ενδεχόμενου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαναγκάζει τους πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες.
* Το σχέδιο που επεξεργάζονται προκειμένου να γλιτώσουν τις απώλειες είναι να σύρουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των κατόχων ομολόγων.
* Μία τέτοια διαμάχη, όπως σημειώνουν οι New York Times, θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα χρωστούμενα.
* Δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τα hedge funds για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μία τέτοια ενέργεια δεν θα προκαλέσει τη συμπάθεια.
* Νομικοί υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές πιθανότατα μπορούν να στηρίξουν την υπόθεση σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγή όρων των ομολόγων της με απώλειες για τους πρώτους, καθώς αυτό μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση των δικαιωμάτων κτήσεως, τα οποία στην Ευρώπη θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.
* Η αναδιάρθρωση των ομολόγων αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την Ελλάδα προκειμένου να της χορηγηθεί το τελευταίο πακέτο διάσωσης από τη διεθνή κοινότητα.
~ "Αυτή η ώρα είναι κρίσιμη για εμάς. Ο χρόνος για καλοσύνες έχει λήξει. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχτούν τα πάντα", αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας πως θα παρουσιαστεί μια προσφορά προς τους πιστωτές εντός της εβδομάδας.
~ Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσε να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία και να τη θέσει εκτός Ευρωζώνης.
* "Ο ιδιωτικός τομέας έχει διανύσει πολύ δρόμο. Ελπίζουμε ότι τα άλλα μέρη συμφωνούν πως είναι πιο εποικοδομητικό να καταλήξουν σε εθελοντική συμφωνία παρά σε εναλλακτική λύση", σημειώνει ο Hans Humes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greylock Capital που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
* Η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής από την Ελλάδα έναντι των πιστωτών της, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των New York Times, φαίνεται πως απορρέει από τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χρέος της.
* "Δεν μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να αποφασίζει ποιος θα υποστεί απώλειες. Αυτό που η Ευρώπη ξεχνά είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των συμβολαίων", ανέφερε επενδυτής που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: Τα hedge funds θα σύρουν την Ελλάδα στο δικαστήριο http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/01/hedge-funds.html#ixzz1jucS229n  .- 


*** Όχι από παντού για το

λιγνιτωρυχείο

* Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος κατά τη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου, αναφορικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων έκτασης 477,005 στρεμμάτων εντός της 30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας» που κατατέθηκε από την εταιρεία με την επωνυμία “COUVRA HOLDINGS LIMITED”. Ορισμένες από τις αντιρρήσεις που προβάλλονται έχουν ως εξής: * «•Η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη είναι αντίθετη με τη τουριστική φυσιογνωμία του Δήμου. Η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη, τουριστικά, περιοχή και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
* Σε απόσταση αναπνοής από το σημείο επέμβασης για εξόρυξη λιγνίτη έχει πλέον λειτουργήσει η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
* •Οι υδροφόροι ορίζοντες θα καταστραφούν ή θα απειλούνται με καταστροφή λόγω της εξόρυξης λιγνίτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης (όπου ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες Χωματερού και Φαλάνθης) όλες οι πηγές που ευρίσκονται στο όριο του λιγνίτη με τον ασβεστόλιθο, από τις οποίες υδρεύονται όλοι οι οικισμοί από Λογγά (όμορος Δήμος Μεσσήνης – τέως Δήμος Αίπειας) μέχρι Κορώνη, θα χαθούν. Επίσης, πλησίον του χώρου επέμβασης διέρχονται σημαντικά ρέματα τα οποία θα μολυνθούν ή θα στερέψουν.
* •Η εξόρυξη λιγνίτη θα προκαλέσει σημαντικές γεωμορφολογικές διαταράξεις σε εκατοντάδες στρέμματα γης που θα δεσμευτούν με αναγκαστική απαλλοτρίωση και θα συνοδεύονται από μετεγκαταστάσεις οικισμών και χωριών.
* •Με μια πρώτη ματιά η μελέτη φαίνεται πρόχειρη, όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συνταγμένη όχι με τις σύγχρονες μεθόδους. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά αλλά και χαρτογραφική απεικόνιση των αποστάσεων των δύο σχεδιαζόμενων ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη από οικίες, εθνικούς, επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους - δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ηλεκτροδότησης, πηγές και ρέματα.
* •Η υποβληθείσα μελέτη αντιτίθεται ευθέως στο εγκεκριμένο Πλαίσιο Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου (αριθμ. 25294/03 [ΦΕΚ 1485 β/10 – 10 – 2003), όπου προτείνεται ο περιορισμός της λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης για τη μείωση της ρύπανσης, η σταδιακή αύξηση παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υδροηλεκτρικά έργα και βεβαίως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.
* •Δεν έχει ληφθεί υπόψη από την εν λόγω μελέτη το υπό έγκριση Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της Δ.Ε. Κορώνης, εντός του οποίου αναφέρεται η περιοχή ως «Αγροτική Ενδοχώρα» και συνορεύει σε μικρή απόσταση με περιοχή «Τουρισμού Αναψυχής».
* •Δεν αναφέρεται στη μελέτη ο αναλυτικός τρόπος μεταφοράς των προϊόντων εξόρυξης του λιγνίτη, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι υποβαθμισμένο και με ήδη μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.
* •Αναπόφευκτα θα προκληθεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος με μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα αιωρούμενα σωματίδια.
* •Εντός του Δήμου υφίσταται περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία “Νήσοι Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήριο Ακρίτας”. Το Δίκτυο Natura αποβλέπει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των τύπων των φυσικών οικότοπων και των οικότοπων των οικείων ειδών στην περιοχή της φυσικής κατανομής τους, δηλαδή ιδίως εξυπηρετούνται οι στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος.
* •Η εξόρυξη λιγνίτη θα σημάνει τον εκμηδενισμό του ντόπιου εισοδήματος δεδομένου ότι η έκταση της εξόρυξης γειτνιάζει με ακίνητα που στο σύνολό τους καλύπτονται από ελαιόδενδρα και μικρότερες εκτάσεις σταφίδας, αμπελιών και κηπευτικών. Άλλωστε η Κορώνη, αποτελεί πλέον μία από τις τέσσερις εμβληματικές κοινότητες για τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO.
* •Η Τοπική Κοινότητα Κορώνης (ΦΕΚ 527/Β/29) έχει χαρακτηρισθεί ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ο οικισμός του Μυστρακίου (ΦΕΚ 127/Δ/00) είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός.
* •Δε θα πρέπει να αγνοηθούν οι παγκόσμιες εξελίξεις στο ζήτημα της ενέργειας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες υπαγορεύουν την κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ενέχονται για την παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση.
* •Η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των δύο λιγνιτωρυχείων κοντά στους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού ακόμα και στο σκέλος της αποκατάστασης παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις. Δε γίνεται αναλυτική αναφορά στα υλικά αποκατάστασης που θα χρειαστούν πέραν των στείρων υλικών του ορυχείου. Δε γίνεται αναλυτική περιγραφή των θέσεων απόθεσης των στείρων υλικών. Τα φυτά που προτείνονται για την αποκατάσταση του ορυχείου δεν ενδείκνυνται για την περιοχή διότι δεν είναι ενδημικά και θα διαταράξουν το φυσικό περιβάλλον».
 ~* ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ:
~  Όχι στα ορυχεία λιγνίτη στην Πυλία
 * Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης για το θέμα εξόρυξης λιγνίτη στην Πυλία αναφέρει:
* «Η επανάληψη της προσπάθειας για εξόρυξη λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κορώνης και Μεθώνης αποτελεί κακόγουστο σήριαλ. Το μόνο που έχει αλλάξει στον κύκλο των νέων επεισοδίων είναι ότι ο σκηνοθέτης αφαίρεσε τα φουγάρα, αλλά έβαλε τα φορτηγά να διασχίζουν όλη την Μεσσηνία για να φτάνουν φορτωμένα με λιγνίτη στη Μεγαλόπολη! Η αλήθεια είναι ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα εξασφαλίζαμε έντονες “συγκινήσεις” στο οδικό δίκτυο της περιοχής, μέσα σε ένα διαρκές σύννεφο λιγνιτικής σκόνης που θα ακολουθεί τα μεγάλα φορτηγά.
* Είναι προφανές ότι επενδυτικά σχέδια αυτής της μορφής και αυτών των αποτελεσμάτων δε θα τύχουν καμίας αποδοχής. Είναι απαράδεκτο ακόμα και να συζητείται η μετατροπή μια περιοχής με τεράστιες τουριστικές δυνατότητες, αλλά και με αξιόλογη γεωργική παραγωγή, σε κρανίου τόπο. Είναι αυτονόητο ότι θα στρατευθούμε όλοι στον αγώνα αποτροπής της περιβαλλοντικής και οικονομικής υποβάθμισης της περιοχής».
 ~* ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΟΙ Δ. ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ
 ~ Συζήτηση στο Περιφερειακό  της Δευτέρας για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό
 * Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ως επείγουσα η πρόταση που έχει κατατεθεί από εταιρεία για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ζητούν με επιστολή τους οι επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών «Δυνατή Πελοπόννησος», Δημήτρης Δράκος και «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος.
* Στην επιστολή αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και γι’ αυτό πρέπει να προταχθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Επίσης, σημειώνουν ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει, διότι έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Μεσσηνίας για να δημιουργηθούν δύο ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη, στο Χωματερό και τη Φαλάνθη, από την εταιρεία «Couvra Holdings Limited», αλλά και διότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Στις 24 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και ανάμεσα στα θέματα είναι και αυτό, παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση ΜΠΕ.
~ Αρνητική απόφαση
* Οι κ.κ. Δράκος και Πετράκος υπενθυμίζουν ότι ήδη υπάρχουν ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, ενώ είναι μεγάλη η αναστάτωση στους πολίτες του τέως Δήμου Κορώνης, οι οποίοι βλέπουν για τρίτη φορά να γίνεται απόπειρα από τα ιδιωτικά συμφέροντα να καταστραφεί η περιοχή. «Προτείνουμε», σημειώνουν, «να ληφθεί ομόφωνα αρνητική απόφαση του Π.Σ., έτσι ώστε με κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουμε πως δε θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Να ζητήσουμε από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απορρίψει τη ΜΠΕ και να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων, η οποία, σε συνεργασία και συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και το δήμαρχο Μεσσήνης, θα ζητήσει συνάντηση και με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, ώστε να τονίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη αντίθεσή μας στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης».

*** Συναντήθηκαν χθες

~  Δε θέλουν κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί
 * Την πρόθεσή τους να είναι σωστός, δίκαιος και ικανός ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για να «επιζήσει», κατέγραψαν και χθες στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της τρίτης τους συνάντησης, οι εργαστηριακοί γιατροί της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης, μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος Κων. Μπεντεβής.
* Ο κ. Μπεντεβής παρατήρησε: «Επειδή δεν υπάρχουν κανόνες και μηχανισμοί, αλλά μια άτακτη φιλοσοφία, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει σε λίγους μήνες να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μείνουν 9,5 εκατ. πολίτες χωρίς ασφάλεια κι εμείς να χάσουμε το ψωμί μας, χωρίς αυτό να είναι και το σημαντικό».
 * Όπως είπε, «τα έξοδα κάθε Ταμείου είναι περιορισμένα. Αν ταμπουρωθούμε πίσω από τη λειτουργία μας, είναι δεδομένο ότι σε λίγους μήνες θα καταναλώσουμε όλα τα ποσά που έχει ο ΕΟΠΥΥ στη διάθεσή του και από κάποια στιγμή και μετά θα επανέλθουμε στο σημερινό καθεστώς, όπου μας οφείλουν τα Ταμεία 16-20 μήνες δουλειάς. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μεταφέρει το πρόβλημα να είμαστε απλήρωτοι στον ασθενή. Οι ασθενείς μας έως τις 31 Δεκεμβρίου έρχονταν κανονικά στα ιατρεία μας κι εμείς κρατούσαμε τα παραπεμπτικά. Τώρα, που ξεκινά κάτι καινούργιο, δε θέλουμε επανάληψη της ίδιας κατάστασης, αφενός, για τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας και, αφετέρου, για τους πολίτες. Αν καταρρεύσει κι αυτό το σύστημα, οι πολίτες δε θα έχουν ασφάλιση».
* Πρόσθεσε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν μείωση του έργου τους και κανόνες μέσα από τους οποίους ο πλουσιότερος θα πληρώσει περισσότερα και ο φτωχός λιγότερα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την ισοπεδωτική φιλοσοφία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Μια φιλοσοφία που είναι άδικη και δεν έχει ελπίδα για το αύριο. Θέλουμε να το αποφύγουμε στον κλάδο μας. Θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση. Μας προτείνεται μια ισοπεδωτική φιλοσοφία που αρνούμαστε κι αντιπροτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, κανόνες και μηχανισμούς που κόβουν το “μαύρο χρήμα” από το παιχνίδι κι οι έχοντες να δώσουν περισσότερα στο Ταμείο».
* Τέλος, παρατήρησε ότι οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, δεν έχουν τακτοποιηθεί, σημειώνοντας: «Αυτό που προέχει στην περίοδο της κρίσης, είναι να μην ξεκινήσει ένα δημόσιο σύστημα λάθος, καθώς θα έχουμε άλλη μία χρεοκοπημένη δημόσια υπηρεσία. Λέμε όχι σε αυτή τη χρεοκοπημένη δημόσια υπηρεσία και θέλουμε κάτι σύγχρονο, ευρωπαϊκό και δίκαιο». - Χ.Χ.  εφημερίδα "Θάρρος " .-

***Μεθώνη

~ Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τα αντιδιαβρωτικά έργα
 * Την παραλιακή περιοχή της Μεθώνης, η οποία επλήγη πριν από λίγες ημέρες από την κακοκαιρία, επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς με τη λιμενολόγο – πολιτικό μηχανικό Μαριλένα Φράγκου και το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, Παναγιώτη Γιαννακέα.
 * Όπως σημείωσε η κα Φράγκου, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΥΠΕΚΑ.
 * Κατά την κα Φράγκου, η μελέτη της αντιδιαβρωτικής προστασίας εκπονείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Προβλέπει δε την κατασκευή σειράς κυματοθραυστών, εκ των οποίων οι μισοί θα είναι ύφαλοι και οι υπόλοιποι έξαλοι (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας). Η ακτίνα του έργου ξεκινάει από την περιοχή του λιμανιού της Μεθώνης μέχρι το ακρωτήριο Μαραθιά και έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων.
 * Οι κυματοθραύστες θα κατασκευασθούν στη ζώνη θραύσης του κύματος, περίπου σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή.
 ~ Ανθρώπινες παρεμβάσεις
 * Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς σημείωσε ότι από τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ακραία, στην περιοχή της Μεθώνης σημειώθηκαν προβλήματα και αναδείχθηκε η αδυναμία που υπάρχει στην παράκτια περιοχή: «Αυτό που συμβαίνει οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη παρέμβαση προς τη θάλασσα. Γι’ αυτό κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα στην περιοχή. Επισκεπτόμαστε την περιοχή με τους τεχνικούς, διαπιστώσαμε το ύψος της ζημιάς και αν χρειασθεί, η ειδική τεχνικός, κα Φράγκου, θα προσαρμόσει και την οριστική μελέτη στα νέα δεδομένα που μπορεί να έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. Η κακοκαιρία ανέδειξε δύο ευαίσθητα σημεία, στο Μάραθο και στη Μεθώνη. Και στα δύο αυτά σημεία θα κάνουμε επέμβαση. Στο Μάραθο, τόσα χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να γίνει τοποθέτηση βράχων, ώστε να ανοιχθεί η δίαυλος εισόδου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και στη Μεθώνη, η ανθρώπινη παρέμβαση στη θάλασσα δημιουργούσε προβλήματα ακόμα και με μικρή κακοκαιρία». Β.Β.

*** ΚΟΜΑΤΑ ή ΑΠΟΚΟΜΑΤΑ ή ΚΟΜΑΤΑΚΙΑ;
** Ένα ΠΑΣΟΚ που παραπαίει ανάμεσα στο ένδοξο "σοσιαλιστικό" του παρελθόν ..   και το ...νεοφιλελεύθερο παρόν του.

Μια ΝΔ που μαστίζεται από το αντι-Παπανδρεϊκό και ...αντι-Ντορικό της σύνδρομο.

Ένα ΚΚΕ που κυριαρχείται από τις αναχρονιστικές ...κραυγές της Αλέκας.

Ένας ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ...Αλαβάνικες υπερβολές.

Ένα ΛΑΟΣ που ...φτύνει σε κάθε κατεύθυνση, κρύβοντας με επιμέλεια τις ολοκληρωτικές του προτιμήσεις.

Τα ...υπόλοιπα της αριστεράς, που επιβιώνουν όσο και οι κρυφές φιλοδοξίες ...των αρχηγών τους.

Οι ...χρυσαυγίτες και διάφορα άλλα "φρούτα" που υποσκάπτουν την Δημοκρατία.

Οι κάθε λογής δημοσιογράφοι που ...εκτονώνουν τα συμπλέγματα τους, σπέρνοντας τρόμο και ανασφάλεια στις μάζες
Αυτή είναι η σύγχρονη πολιτική τραγωδία του τόπου μας, χωρίς πουθενά να φαίνεται ο ...από μηχανής θεός.

Και από εκεί και πέρα, ο Ελληνικός λαός, που μπερδεμένος και ανήσυχος, είναι έτοιμος να τους αλλάξει ...τον αδόξαστο ...
Με  άλλα λογάκια ......
Τα κόμματα  να τα κάνει  Αποκόματα  ή και κομματάκια !! .- Σ.Σ.

*** Φιλιατρά


Τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο!
 * Με λαμπρότητα, προχθές και χθες, τα Φιλιατρά τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο! Ο Άγιος Αθανάσιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας, υπήρξε «ο ηρωικότερος των Αγίων και αγιότερος των ηρώων, αλλά και ο πατέρας της Ορθοδοξίας». Είναι πατέρας της Ορθοδοξίας, γιατί αυτός γέννησε με το μυαλό του, το φωτισμένο από το Θεό, όλα εκείνα, τους όρους και τα διδάγματα, που ξεκαθαρίσανε το έδαφος της πίστεως από τις διάφορες αιρετικές διδασκαλίες. Είναι αυτός που αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για να διαφυλάξει την Ορθοδοξία άσπιλη και αμόλυντη! Πήρε τον τίτλο Μέγας για τους αγώνες του, μα και για την πρακτική ζωή του, για την Αγιότητά του. Δεν είναι το αξίωμά Του μονάχα που του έδωσε τον τίτλο του Μεγάλου, είναι και η αρετή του!
 * Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα της Τρίτης, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο βίο και τη δράση του Αγίου Αθανασίου, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, την αγάπη για το ποίμνιό του, τα βάσανα και τις συκοφαντίες που υπέστη, τους αγώνες του για την Ορθοδοξία και την αρετή του.
* Ο υμνωδός της Εκκλησίας μας γράφει: «Αθανάσιον, και θανόντα, ζην λέγω. Οι γαρ δίκαιοι ζώσι και τεθνηκότες», δηλαδή: «Τον Αθανάσιο, αν και πέθανε, τον θεωρώ ζωντανόν, διότι οι δίκαιοι ζουν και μετά το θάνατο»!
* Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Περχανίδη, μετά του ιερού κλήρου των Φιλιατρών. Πλήθος πιστών της ενορίας και της περιοχής των Φιλιατρών συμμετείχε ευλαβικά στις θρησκευτικές τελετές, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης.

***Αιμοδοσία χθες στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

~ Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποίησε χθες από το πρωί έως το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, στην αίθουσα των δικηγόρων στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.
~ Αρκετοί δικηγόροι προσήλθαν για να δώσουν αίμα, όμως εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων, τελικά, έδωσαν μόνο 16 άτομα.
~ Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει, ως γνωστόν, δημιουργήσει δική του τράπεζα αίματος και πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες περίπου ανά 8 μήνες.

*** Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Τριφυλίας

* Με δεκαεννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας, στις 6.30, στην Κυπαρισσία, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
* Μεταξύ των θεμάτων είναι: η εκλογή δύο (2) δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, στις περιπτώσεις που αυτή επιλαμβάνεται ως συλλογικό πειθαρχικό όργανο, καθώς και στη διαδικασία απόσπασης υπαλλήλων, η ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) Δήμου Τριφυλίας, η κατανομή 4ης δόσης ΣΑΤΑ, έτους 2011, η λειτουργία εμποροπανήγυρης «Αγίου Χαραλάμπους», Δ.Κ. Φιλιατρών, έτους 2012, η έγκριση δαπάνης εορτασμού «Αγ. Χαραλάμπους», Δ.Κ. Φιλιατρών, η διάθεση χώρου του πρώην κοινοτικού γραφείου στον Προοδευτικό Σύλλογο «Ο Αετός Τριφυλίας» (έγκριση της αρ. 11/2011 απόφασης Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Αετού), η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Φιλιατρών Μεσσηνίας (νυν Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών) και εγκρίσεις προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων.

***Δήμος Μεσσήνης

~ Θα προσλάβει εποχικό προσωπικό
 *  Στην απόφαση να προσληφθεί προσωπικό με οκτάμηνη και δίμηνη απασχόληση κατέληξε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
* Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται να προσληφθούν 26 άτομα με σύμβαση εργασίας οκτώ μηνών για τις υπηρεσίες με ανταποδοτικό περιεχόμενο (ύδρευση και καθαριότητα), εκ των οποίων οι 9 θα είναι για την ύδρευση (3 υδραυλικοί, 3 χειριστές μηχανημάτων έργων και 3 εργάτες) και 17 άτομα για την καθαριότητα (2 οδηγοί, 10 εργάτες, 4 χειριστές μηχανημάτων και 1 ηλεκτρολόγος). Επίσης, θα προσληφθούν και 8 συνολικά άτομα με δίμηνη απασχόληση, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διοργάνωσης του καρναβαλιού και τα προβλήματα που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία σε υποχωρήσεις πρανών. Από αυτά, τα τρία θα ασχοληθούν με τη διοργάνωση του καρναβαλιού και τα υπόλοιπα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
* Και με τις δύο περιπτώσεις προσλήψεων διαφοροποιήθηκε ο τέως δήμαρχος Κων. Σπυρόπουλος.

*** Εφαρμογή δράσης «Βιολογική Γεωργία» για νέα πενταετία

~ Σε εφαρμογή τέθηκε η δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» για νέα πενταετία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας.
* Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται από 16 Ιανουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου 2012 στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας στο Διοικητήριο ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 ~ Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
*  στη Δ/νση Αγροτικής Οικ/μίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας στο Διοικητήριο, Γραφείο 208 , τηλ. 27213-61208.
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr, όπου βρίσκονται οι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργικές αποφάσεις.
• σε ΑΔΑ:ΒΟΝ5Β-ΘΡΛ.-

 *** Πριν 94 χρόνια


- ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ επί αισχροκερδεία υπό του ενταύθα Πλημμελειοδικείου οι Αθαν. Κωνστ. Μούλιας εκ του χωρίου Βουζούνη εις 1 μηνός φυλάκισιν και 1.000 δραχμών χρηματικήν ποινήν, Δημ. Βρεττέας εκ του χωρίου Μαντίνειαι εις 7 ημερών φυλάκισιν και Ν.Ι. Ηλιόπουλος ή Σοϊλές εκ Καλαμών εις 15 ημερών φυλάκισιν.
- ΟΙ χωροφύλακες του Αστυνομικού Σταθμού Αριστομένους Νικ. Λούτζης και Ιω. Παγίτσας συνέλαβον τον φυγόποινον Γεώργιον Μπάκαν κάτοικον Μακρίνης. Ο συλληφθείς κατόρθωσε να διαφύγη αντισταθείς και βοηθούμενος υπό των συχωρίων του Αθ. Αποστολοπούλου και Ιω. Κοσμοπούλου.
- ΕΙΣ την οδόν Μεσσήνης και έναντι της αποθήκης του Καστάνου ανευρέθη υπό των αστυνομικών οργάνων έκθετον άρρεν βρέφος άνω των 2 μηνών.
- ΕΞΕΤΑΣΘΕΙΣ χθες ενώπιον του ενταύθα Στρατοδικείου αφέθη ελεύθερος ο Παναγιώτης Πατριαρχέας ή Κυριακέας κατηγορούμενος επί εξυβρίσει της Κυβερνήσεως.
- Ο Νομογεωπόνος εζήτησε παρά του Υπουργείου της Γεωργίας, όπως επιτρέψη το κλάδευμα των δενδροστοιχιών της πόλεώς μας προς νέαν καλυτέραν αυτών ανάπτυξιν.

*** ΑΓΑΠΗ ΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ..... :
"Ἡ ἀγάπη πρὸς τὸν ἀδελφὸ σὲ προετοιμάζει νὰ ἀγαπήσεις περισσότερο τὸν Θεό. Τὸ μυστικό, λοιπόν, τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Θεὸ εἶναι ἡ ἀγάπη πρὸς τὸν ἀδελφό. Γιατί, ἂν δὲν ἀγαπᾷς τὸν ἀδελφό σου ποῦ τὸν βλέπεις, πῶς εἶναι δυνατόν ν᾿ ἀγαπᾷς τὸν Θεὸ ποὺ δὲν Τὸν βλέπεις; «Ὁ γὰρ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸ αὐτοῦ, ὃν ἐώρακε, τὸν Θεόν, ὃν οὐχ ἑώρακε, πῶς δύναται ἀγαπᾶν;» Γράφει: Συμεὼν ὁ Νέος Θεολόγος - Τὸ μυστικὸ τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Θεόν(μεταφρασμένο καὶ ἐμπλουτισμένο ἀπὸ τὸν Γέροντα Πορφύριο)" .-

*** ** https://www.facebook.com/profile.php?id=100000979453590  , Μας  γράφουν :

ΛΕΜΟΝΙΑ ΓΚΙΜΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ : 15 Ιανουάριος 11:05 π.μ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ Κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ Β. ΝΟΣΙΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 19.2 ΣΥΝ ΤΟ Η/Υ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ?ΠΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΠΟΥΔΙΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΛΙΝΗΚΕΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ ΕΦΥΓΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ .......
~*** Είμαστε  Έλληνες  ,,,,η αλληλεγκύη είναι στο αίμα μας  !!

*** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=84362865917461347080  = AΓΙΑ ΖΩΝΗ .- Οδηγός εξομολογήσεως .


http://www.agiazoni.gr/article.php?id=32397949861816917175  , = ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ , Η ταυτότητα του Αγίου .-

** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=16518003392258266686&PHPSESSID=92b5ef4a0b1d40e5997b8ccc75515c1d  , Η Αγία Ζώνη = Το παιδί του διαζυγίου .-

http://www.agiazoni.gr/article.php?id=80399382657704083654&PHPSESSID=d0a77f054558736079d7ed9dc3f287e7  , Αγία Ζώνη = Τι να κάνω για να αποκτήσω αιώνια Ζωή ;!

~** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
** Για το κύπελλο Ελλάδας  από τους 16 στους 8  :
~ Παναιτωλικός - ΟΦΗ  Ηρακλείου  1-3 , (1-1).- ^
Τα  γκόλ : 35΄Αντρέ Ρόκα , 42΄Μίρνες Σίσιτς , 58΄ Χρήστος Μπούμπος , 90΄ Βαγγέλης Μάντζιος .- Κάρτες κόκκινες : Βάντο , και Ρικάρντο Φερνάντες .- ^

** Για την Ευρωλίγκα στο  Μπασκετ :
8ος  όμιλος : Ζαγκλίρις - Μακαμπί Τέλ Αβίβ   76-84  .- ^
5ος όμιλος : Εφέ Πίλσεν Ανατολού -  Γαλατασαράϊ   68-62 .- ^
6ος  όμιλος : Μάλαγα - Ρεάλ Μανδρίτης  (20-15), 39-37, 57-59, 80-81 .- ^ 7ος όμιλος : Μιλάνο -Παναθηναϊκός(10-24), 23-43,   33-58 , 57-78   .- ^
8ος όμιλος : Μπαρτσελόνα - Καντου      (19 -18), 28-30,  49-49,  65-60  .- ^

** Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Γουότερ πόλο :
Α΄  Όμιλος :
Ελλάδα - Τουρκία  20-2 .- ^
Ουγγαρία - ΠΓΔΜ 14-9 .- ^
Ιταλία - Ολλανδία  14-6 .- ^
Β΄ Όμιλος :
Γερμανία - Ισπανία  16-10 .- ^
Κροατία - Σερβία 12-15 .- ^
Ρουμανία -Μαυροβούνιο  8-11 .- ^  
 
~**** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
* * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  ,  Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-

**